Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ένα ακόμα γράμμα

Posted by sarant στο 30 Νοεμβρίου, 2012


 

Θα έχετε ίσως δει ένα γράμμα που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο Διαδίκτυο, ανορθόγραφο και όχι πολύ καλλιγραφημένο, γραμμένο από μαθητές του δημοτικού σχολείου Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης, όπου εκφράζεται το παράπονο τριών μαθητών που η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα από τα σπίτια τους. Ομολογώ ότι βλέποντάς το είχα μια επιφυλαξη ως προς την αυθεντικότητά του, μια και στο Διαδίκτυο μαθαίνει κανείς να γίνεται καχύποπτος απέναντι σε κάθε τι που δεν μπορεί να το διασταυρώσει.

Μάλλον δεν είχε βάση η δυσπιστία μου, διότι όπως διαβάζω σε ένα ιστολόγιο, το γράμμα το κοινοποίησε ο δάσκαλος των παιδιών στον Συνήγορο του Παιδιού. Άλλωστε, στο γράμμα των παιδιών αφιέρωσε το χτεσινό του χρονογράφημα ο Παντελής Μπουκάλας, στο οποίο ειρωνικά μέμφεται τους λαϊκιστές που δασκάλεψαν τα παιδιά να γράψουν ένα τέτοιο γράμμα: Χθες οι ηλεκτρολόγοι της ΔΕΗ έκοψαν το ρεύμα από τα σπίτια μας. Δεν μας ενημέρωσαν και ήρθαν πρωί πρωί με την αστυνομία. Πέταξαν όλα τα φαγητά από το ψηγείο. Δεν ήταν σοστό αυτό που έκαναν.

Ωστόσο, σήμερα πήρα κι εγώ ένα ηλεμήνυμα για το ίδιο θέμα, τις διακοπές ηλεκτροδότησης που γίνονται κατά συρροή σε όσα νοικοκυριά χρωστάνε στη ΔΕΗ. Και ενώ είχα αρχίσει να γράφω κάποιο άλλο άρθρο, προτίμησα να αναδημοσιεύσω το μήνυμα του φίλου, χωρίς καμιά αλλαγή -σβήνω μόνο το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του αποστολέα (ο οποίος σχολιάζει συχνά στο ιστολόγιο με ψευδώνυμο).

Συγγνώμη που παίρνω το θάρρος, πρώτη φορά να σου προτείνω ανάρτηση.

Δεν ξέρω αν και πόσο έχει γίνει γνωστό, αλλά έχει παραγίνει το κακό με τις διακοπές ρεύματος. Η ΔΕΗ και οι εργολάβοι της έχουν ξεσαλώσει και κόβουν ρεύμα αδιακρίτως, ειδικά σε άτομα και οικογένειες των λεγόμενων ευπαθών ομάδων, αφού αυτές οι ομάδες έχουν το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα και αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς. Έχω υπόψη μου μονογονεϊκή οικογένεια στα Πατήσια, δύο μικρά παιδιά (το ένα με χρόνια πάθηση) και μάνα άνεργη, που της αφαίρεσαν εντελώς το μετρητή, και έτσι δεν μπορεί να γίνει καν επανασύνδεση, παράνομη έστω. (παράνομη με τα δικά τους κριτήρια, όχι τα δικά μου). Το ένα παιδάκι ήδη έχει ψυχολογικά προβλήματα και ψάχνουμε ψυχολόγους.

Σχετική ανάρτηση εδώ. Ό,τι γράφει είναι αλήθεια και έγκυρο.

Αύριο ή τη Δευτέρα, θα κάνω καταγγελία στο Συνήγορο του Παιδιού, χωρίς όμως πολλές ελπίδες. Απ΄ ότι πληροφορήθηκα, στέλνουν απλά ένα έγγραφο στη ΔΕΗ να εξετάσει την περίπτωση.

Και πάλι συγγνώμη για το θάρρος. Απλά δεν μπορώ να κοιμηθώ και να ησυχάσω από τότε που το έμαθα, επειδή τυχαίνει να έχω δει και τα παιδιά και τη μάνα τους. Και σκέψου πόσες περιπτώσεις είναι αυτές που δεν ξέρουμε.

Σχετική συζήτηση έγινε και στο ιστολόγιό σου απ΄ ό,τι είδα, για την περίπτωση των παιδιών στη Μενεμένη.

Και πάλι συγγνώμη. Ο μόνος λόγος που το προτείνω είναι μήπως και ιδρώσει κανένα αυτί, μια και το ιστολόγιό σου έχει επισκεψιμότητα ή όπως λέγεται αυτό. Στο ραδιόφωνο άκουσα ότι σχετικές δηλώσεις έχει κάνει και ο Φωτόπουλος με συγκεκριμένα στοιχεία. βλ. εδώ.

Στη συγκεκριμένη γυναίκα είχαν κόψει το ρεύμα και παλαιότερα, είχε περάσει 7 μήνες (και όλο το βαρύ χειμώνα του 11) χωρίς ρεύμα και της είχαμε κάνει «παράνομη»επανασύνδεση εμείς (η πολιτική ομάδα που συμμετέχω), την άνοιξη του 2012. Τότε μας είχε πει, ότι το μόνο που ήθελε είναι να κάνει πάσχα με τα παιδιά της, έχοντας ρεύμα. Τώρα όμως, μέσα Νοέμβρη 2012, της αφαίρεσαν τελείως το ρολόι και δεν μπορούμε προς το παρόν να κάνουμε τίποτα, πέρα από το να κυνηγάμε το θέμα με θεσμικούς τρόπους όσο μπορούμε. Η συγκεκριμένη γυναίκα έχει πολλές φορές προτείνει διακανονισμό στη ΔΕΗ, δηλαδή να τους δίνει κάθε μήνα όσο μπορεί, αλλά δεν δέχονται γιατί ζητάνε ένα μεγάλο ποσό ντούκου. Τώρα που της πήραν το μετρητή, το κόστος επανασύνδεσης είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η γυναίκα ζούσε μόνο από επιδόματα πρόνοιας που και αυτά της τα έκοψαν (αυτό έγινε λόγω δικής της παράλειψης, γιατί δεν ανταποκρίθηκε σε επανέλεγχο που της ζήτησαν, προσπαθούμε να τη βοηθήσουμε και σε αυτό). Σου λέω όλο το ιστορικό γιατί δεν θέλω να σου κρύψω τίποτα. Επίσης τα παιδιά είναι από διαφορετικούς πατεράδες, οι οποίοι όμως και οι δύο είναι εξαφανισμένοι. Έχω πιστοποιητικά γεννήσεως και τέτοια, θα τα πάω στο Συνήγορο, αυριο ή τη Δευτέρα. Το ένα κοριτσάκι είναι 12 ετών και το άλλο (το άρρωστο) 7.

Αν δεν κάνεις ανάρτηση, κανένα πρόβλημα, μη νιώσεις υποχρεωμένος. Σου γράφω το παρόν μήνυμα εν θερμώ, όντας απελπισμένος και πολύ θυμωμένος. Μοναδικός μου σκοπός είναι μπας και γίνει κάποιος ντόρος και υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, όχι προς την πλευρά της φιλανθρωπίας, αλλά να βγάλουν κάποια απόφαση, π.χ. να απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος εντελώς σε ευπαθείς ομάδες, να μην πληρώνουν καθόλου ρεύμα οι ευπαθείς ομάδες, όχι αυτά τα μεσοβέζικα της ΔΕΗ που δεν έχουν αποτέλεσμα, αφού στην πράξη κόβονται τα ρεύματα σε ευπαθείς ομάδες (ούτε αυτός ο χαρακτηρισμός μ΄αρέσει, τον χρησιμοποιώ για να συνεννοηθούμε). ΄Εχε υπόψη σου και ότι οι εργολάβοι πληρώνονται με το κεφάλι, για κάθε μία διακοπή που κάνουν.

Έξω βρέχει και αστράφτει τώρα. Άραγε τι να σκέφτεται μια βροχερή νύχτα ένα παιδί που ζει στο σκοτάδι χωρίς φως, θέρμανση και ηλεκτρικό; και τι θα θυμάται άμα μεγαλώσει; Μπορεί όμως να είναι και χαρούμενο στο μέλλον, ο άνθρωπος έχει τρόπους να τα ξεπερνά αυτά. Μακάρι. Μην πέφτουμε σε συναισθηματισμούς. Δεν ξέρω πια. Απλώς κάνω ό,τι μπορώ. Ευχαριστώ για το χρόνο σου. Συγγνώμη αν σε βάρυνα.

Ζητώ κι εγώ συγνώμη αν σας βάρυνα.

 

 

220 Σχόλια προς “Ένα ακόμα γράμμα”

 1. Nέο Kid Στο Block said

  Συγχαρητήρια στο φίλο του ιστολογίου για την πρωτοβουλία του και το έμπρακτο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη βοήθειας. Δεν πρέπει να χαθεί η αλληλεγγύη στις μέρες που περνάμε!

 2. Nέο Kid Στο Block said

  Πληροφοριακά να πώ, ότι απότι θυμάμαι από την διαμονή μου στη Θεσ/νίκη, ο Δενδροπόταμος είναι το αντίστοιχο Ζεφύρι της Αθήνας. «Προνομιούχες» περιοχές από πολλές απόψεις.

 3. λένα said

  Άφησα το προηγούμενο σπίτι μου εξαιτίας υπέρογκων λογαριασμών της ΔΕΗ (επειδή ήταν μεγάλο σπίτι και δεν είχε άλλη θέρμανση πέρα από a/c, άρα ο συντελεστής με τον οποίο πολλαπλασιάζονται όλες οι χρεώσεις είναι παλαβός).Μέσα σ’ όλα αυτά που πλήρωνα, ήταν και ΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ -εξαιρετικά υψηλή για μένα, επίσης. Σκεφτόμουν, μα εγώ θα πληρώνω για το κοινωνικό πρόσωπο της ΔΕΗ; Και να ‘χαμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να επιλέγουμε πού πάνε τα λεφτά μας, αντί να στέλνονται στα διάφορα μέγαρα όπως της Γιαννας, που δεν πληρώνει καν χαράτσι γιατί το έχουν χαρακτηρίσει το σπίτι της εμπορικό κέντρο ή κάτι τέτοιο.
  Επίσης, σωστό είναι αυτό που λες, ότι το θέμα δεν είναι να λύνονται τα πράγματα με φιλανθρωπίες, πρώτον γιατί αν δεν υπάρξει θεσμική λύση, δεν υπάρχει λύση, και δεύτερον, δεν μπορείς να αναλάβεις ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις που διαδραματίζονται γύρω σου. Ωστόσο, εδώ χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση και επειδή το κράτος κι οι υπηρεσίες του δεν έχουν έλεος, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε προσωπικό επίπεδο. Εγώ είμαι μέσα.

 4. Αυτή η έννοια «ευπαθείς ομάδες», όσον αφορά τη χώρα μας, σηκώνει πολλή κουβέντα. «Ευπαθής ομάδα» είναι και οι «τυφλοί» της Ζακύνθου. Δυστυχώς, η απατεωνιά πολλών, παρασύρει και τις πραγματικά ευπαθείς ομάδες. Κάθε περίπτωση, λοιπόν, πρέπει να κρίνεται ξεχωριστά με ευαισθησία, αλλά κυρίως με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα.

 5. Γρηγόρης Κονδύλης said

  Καλά έκανες και το έβαλες, Νίκο. Η μόνη απάντηση είναι αλληλεγγύη μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε με τούτα τα καθίκια που μας κυβερνούν (τρόπος του λέγειν, δηλαδή).

 6. sarant said

  Σας ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

 7. SCIgen said

  Υπάρχει μεγάλη σύγχυση ιδεών και εννοιών. Καταρχήν δεν βλέπω γιατί αυτή η επιμονή στο ρολόι της ΔΕΗ. Μπορούν να το συνδέσουν και χωρίς ρολόι. Βεβαίως είναι «παράνομη»επανασύνδεση όπως και η προηγούμενη. Η ουσία είναι ότι ο λογαριασμός πρέπει να πληρωθεί. Πως θα πληρωθεί είναι το ζητούμενο. Ας πάει στο υπουργείο πρόνοιας, ας κάνει έρανο στους συγγενείς, ας αναλάβουν τα μέλη της αλληλεγγύης να πληρώνουν την κατανάλωση. Η λύση που προτείνουν, να χρεοκοπήσουν την ΔΕΗ είναι η πλέον ακατάλληλη. Μπορεί η ΔΕΗ από ένα απλήρωτο λογαριασμό να χρεοκοπήσει? Αν οι λογαριασμοί ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες και τα συνολικά ποσά μερικά δις, ναι μπορεί. Κάποιος θα πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό. Το ζητούμενο είναι, ποιος. Βέβαια, στην χώρα του τζάμπα και ότι είναι δημόσιο είναι άξιο λεηλασίας, αυτά που λέω είναι παράλογα και φασιστικά. Ποντάρουμε στο θυμικό και στους τυφλούς της Ζακύνθου. Κάπως έτσι και η υπάλληλος στην Ζάκυνθο δεν νιώθει τύψης και ακόμα θεωρεί ότι έκανε φιλανθρωπία. Φιλανθρωπία με ξένα κόλλυβα.

 8. ππαν said

  Πολύ σωστά, οι άνθρωποι δεν είναι επιχειρήσεις να κάνουν άιτηση στο 99 και να χρεοκοπούν ωραιότατα φεσώνοντας τους πάντες.

 9. Nέο Kid Στο Block said

  8. Άι στο καλό σου..μού έκλεψες/έκοψες το σχόλιο στη μέση ,κι είχα γράψει κατεβατό! Σε μισώ!

 10. ππαν said

  9: Είναι σαν αυτό που ένας είχε γράψει στο γράμμα του «Δυστυχώς έκλεισα τον φάκελο πριν σκεφτώ να σου εσωκλείσω τα λεφτά που μου ζήτησες» 🙂 Πώς σε έκοψα;

 11. Στο NewSpeak έχει όνομα όλο αυτό, ονομάζεται «ενεργειακή πενία», το ξέρατε;;;

  http://www.dikaiologitika.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%BF/%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1-%CF%81%CF%8D%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CE%B7.html

  Στην ίδια είδηση για τις κινήσεις του «Συνήγορου του Καταναλωτή», ο οποίος κάνει επιτακτικά … εκκλήσεις και συστάσεις στην εταιρεία,
  έχω και άλλες άγνωστες λέξεις, όπως το «καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας» (;;;) και οι «καταναλωτές Προμηθευτές Τελευταίου Καταφυγίου» (;;;;;;)

  Τουλάχιστον, στην ψοφοδεή του έκκληση, ο ΣτΚ αναγνωρίζει «τη σπουδαιότητα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τη σωματική, ψυχική, ηθική και κοινωνική υπόσταση των καταναλωτών».
  Πάλι καλά να λέμε.

  Κάπου διάβασα ότι στα σχέδια της ΔΕΗ ή/και της κυβέρνησης είναι ο λογαριασμός να γίνει μηνιαίος (με αντίστοιχα διπλές χρεώσεις των «Για ΕΡΤ, Δήμο κ.λπ πληρώνετε …», πέρα από την γνωστή αύξηση)
  και ότι οι διακανονισμοί θα καταργηθούν. Περιθώριο 40 μέρες, έλεγε, μετά διακοπή χωρίς δεύτερη κουβέντα.

 12. Nέο Kid Στο Block said

  10. Ε, δεν καταλαβαίνεις; Έγραψες σε μια σειρά ,το ίδιο που εγώ έγραφα σε τρείς!
  (ρε μήπως γι’αυτό σου φαίνεται μικρή η ππ..ππ..πόλη του Παρισιού; Έχεις κάτι εναντίον των μεγάλων ππ..ππροτάσεων και ππόλεων μάλλον. 😆

 13. Anasto said

  Μπράβο στον φίλο. Και για το γράμμα του, όπου λέει αυτά που διαβάσαμε αλλά κυρίως επειδή νοιάζεται, συμμετέχει, δρα, σηκώνει τέλος πάντων τον κώλο από τον καναπέ (που άμα «μπλέξεις» δεν κάθεται και καθόλου για να χρειαστεί να σηκωθεί) και κάνει αυτά που θεωρεί ότι οφείλουμε να κάνουμε σαν κοινωνία.

 14. tamistas said

  Αν όσοι σήμερα δηλώνουν πρόθεση ψήφου υπέρ της αριστεράς (έστω μόνον αυτοί, ας μην ήταν οι γενικώς αντιμνημονιακοί ή οι θρησκευόμενοι χριστιανοί) ήταν έμπρακτα αλληλέγγυοι σε όσους έχουν πληγεί αβάσταχτα, δεν θα είχαμε τέτοια φαινόμενα. Αν ήμασταν έμπρακτα αλληλέγγυοι. Αλλά δεν είμαστε. Κι αλωνίζει κι η ΧΑ.

 15. Γιώργος Ζ said

  Να κάνουν έρανο για να πληρώσουν τους λογαριασμούς της «ευπαθούς», ήταν επιλογή των «προθύμων»; Ποιός πληρώνει την ευαισθησία ορισμένων; Εδώ ταιριάζει το «με ξένο κώλο γίνομαι και εγώ πούστης».

 16. ππαν said

  12: Μα είναι πρωθύστερο. Πότε πρόλαβες και είδες τι έγραψα ενώ ετοιμαζόσουν να γράψεις ό,τι τέλος πάντων έγραφες. Καλά τα έγραφες κι εσύ, α προπό 🙂

 17. ndmushroom said

  7
  Η ΔΕΗ που χαρίζει χρέη στο Μυτιληναίο (με υπουργική παρέμβαση) και πληρώνει κερατιάτικα το ρεύμα από τις ΑΠΕ (λόγω κυβερνητικών πολιτικών) δε θα χρεοκοπήσει επειδή η κυρα-Μαρία (και άλλες χιλιάδες, εκατομμύρια αν προτιμάς. Αλήθεια, πώς φτάσαμε να μην μπορούν χιλιάδες ή εκατομμύρια κυρα-Μαρίες να μην έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ; Μπορούμε να το συζητήσουμε ή είναι λαϊκισμός;) δεν πλήρωσε το ρεύμα της. Θα χρεοκοπήσει επειδή (όπως όλο το υπόλοιπο κράτος) λειτουργεί ως μέσο αναδιανομής του πλούτου, με την κακή έννοια. Όλα τα υπόλοιπα είναι, όπως πολύ ωραία το περιγράφεις, «σύγχυση ιδεών και εννοιών».

 18. gpoint said

  # 7
  Με την τακτική που εφαρμόζουν πλέον, το χαράτσι να πληρώνεται μέσω ΔΕΗ(ς) κι όχι να πηγαίνει στην εφορία, όντως η ΔΕΗ (και οι δήμοι) θα χρεωκοπήσουν. Τις περισσότερες φορές η αδυναμία οφείλεται στο χαράτσι και όχι στο κόστος του ρεύματος.
  Οσον αφορά την κοινωνική πολιτική των κρατούντων, θυμίζει φοράδα που αλωνίζει
  Επ’ ευκαιρίας κάποιος πρέπει να γράψει και για την άλλη «σοφία-αλητεία» της κυβέρνησης να μην πληρώνουν εφορία όσοι έχουν την δυνατότητα να πάρουν καινούργιο αυτοκίνητο και να χαρατσώνονται οι φουκαράδες με τα σαπάκια !!

 19. ππαν said

  Αυτό με το αυτοκίνητο ήταν από τα πράσινα μέτρα του ΓΑΠ.

 20. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  7: Θα προσέξατε ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του άρθρου, η κυρία περί της οποίας πρόκειται έχει προτείνει στη ΔΕΗ κάποιον διακανονισμό αλλά δυσκολεύεται να πληρώσει το αρχικό ποσό. Δεν ζητάει διαγραφή του χρέους.

 21. sarant said

  18: Γράψε λίγο περισσότερα γι’ αυτό με τα αυτοκίνητα, αν θες.

 22. SCIgen said

  Σύντομα έχω να πω το εξής. Αν ο κ. Φωτόπουλος δηλώσει πρόθυμος να δουλεύει χωρίς μισθό, τότε μπορείς να καις ρεύμα χωρίς να το πληρώνεις. Όλα τα άλλα, έτερον εκάτερον.

 23. cronopiusa said

  1

  Δεν πρέπει να χαθεί η αλληλεγγύη στις μέρες που περνάμε!

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟ

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

  ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΧΕΙΜΩΝΟ.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ.

  Παρέμβαση εναντια στα μεταλλεία χρυσού – Αθήνα

  H λευτεριά είναι σχολειό…

 24. @21: Για τα αυτοκίνητα που πρωτοέβγαλαν άδεια μετά την 1η Νοεμβρίου του 2010, τα τέλη κυκλοφορίας δεν υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό αλλά την εκπομπή καυσαερίων, οπότε ένα πανάκριβο υβριδικό μπορεί να μην πληρώνει τίποτα.
  Και μάλιστα όχι γενικά την εκπομπή καυσαερίων, αλλά ειδικά του διοξειδίου του άνθρακα, και όπως πολύ σωστά λέει η ΜΟΤΟΕ σε μια απαντητική της επιστολή, τα αυτοκίνητα ντίζελ ξαφνικά βρέθηκαν να είναι πεντακάθαρα και οικολογικά, και όλα αυτά σε μια στιγμή, από εκεί που απαγορεύονταν πλήρως στα αστικά κέντρα!

  @22: Το θέμα μας είναι αν ο Φωτόπουλος δουλεύει χωρίς μισθό ή όχι; Ξέρετε άνθρωπο που θα αρνιόταν να παίρνει μισθό; Το θέμα νομίζω πως είναι να μην επιτρέψουμε να μείνει οικογένεια χωρίς τα στοιχειώδη, σ’αυτήν την εποχή που ζούμε. Και το ρεύμα είναι από τα στοιχειώδη πλέον, συμφωνείτε;

 25. spiral architect said

  Κύριοι, οk, το κατανοήσαμε. Εμείς φταίμε για τη φτώχεια, την ανεργία, το ότι κάναμε παιδιά, το ότιι μαζί τα φάγαμε, το ότι σκεφτόμαστε και πράττουμε διαφορετικά απ’ ότι μας κανοναρχείτε σεις και τα βρωμοκάναλά σας

  Προσωπικά και κληματσίδα θα φάω και βρούβες θα φάω και λαχανίδες θα φάω, θα τις βράσω στο πετρογκάζ, θα φωτίζομαι με λάμπα πετρελαίου όπως η γιαγιά μου και θα κυκλοφορώ στο σπίτι με παλτό. Αλλά, γαμώ το φελέκι μου, κουτόχορτο δεν πρόκειται να βράσω και να φάω! Αν όλοι εσείς ξεχάσατε την καταγωγή σας, εγώ δεν την ξεχνάω, γαμώ τον βαρβαροκαπιταλισμό σας μέσα, γαμώ!
  Η εικόνα τής γιαγιάς που ψάχνει στα σκουπίδια και ο γδούπος του καπακιού του σκουπιδοτενεκέ στοιχειώνει τον ύπνο μου κι έχω ιερό καθήκον απέναντί της να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να σας στείλω στο διάολο.
  Και σας και τους ομοίους σας.

  Εσείς ρε άδειες μπουκάλες μπορείτε να κοιμηθείτε τον ύπνο του δικαίου μετά από αυτά που γράψατε;
  Άι στο διάολο αλήτες!
  (σόρι για τη φρασεολογία μου Νικοκύρη, αλλά περίμενα κάτι απ’ τον πατέρα σου και συ θεώρησες καλό να με φτιάξεις!)

 26. @25: Σπειραρχιτέκτονα νομίζω παρεξήγησες τον Μπουκαλα. Θεωρώ πως ειρωνεύεται αυτούς που θα σπεύσουν να μιλήσουν για «λαϊκισμό» σχετικά με την επιστολή.

 27. μήτσκος said

  α. Τι σημαίνει «οι πατεράδες είναι εξαφανισμένοι»; Είναι άγνωστοι; Έχουν φύγει στο εξωτερικό; Δε θέλουν να ασχολούνται; Όπως και νάχει δε δικαιούνται να είναι εξαφανισμένοι, πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά.
  β. Πιστεύω ότι η ΔΕΗ πρέπει να έχει κάποιο μέσο πίεσης ώστε να μπορεί να διεκδικεί ό,τι της χρωστάνε. Πριν γίνει διακοπή όμως, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και κάποιοι κοινωνικοί παράγοντες.
  γ. Αναφέρομαι στο σχόλιο 8: Ζω στη Γερμανία, εδώ υπάρχει πράγματι πρόβλεψη για χρεοκοπία σε προσωπικό επίπεδο. Είναι κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο, όμως για πολλούς είναι μια διέξοδος. Με λίγα λόγια: Για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (νομίζω 5 χρόνια) ελέγχει το κράτος τα οικονομικά σου. Από τα έσοδά σου, σου αφήνει κάποιο ποσό που να μπορείς να ζήσεις και όλα τα άλλα πάνε στους δανειστές. Μετά τη λήξη αυτής της περιόδου ξεκινάς από το μηδέν. Υπάρχει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα;

 28. SCIgen said

  Και το ψωμί είναι στοιχειώδη ανάγκη και σε αντίθεση με το ρεύμα, έλλειψη τροφής οδηγεί σε θάνατο. Κανένας φούρναρης και κανένας μανάβης δεν θα σου κάνει φιλανθρωπία. Με το ρεύμα τίθεται απλώς το ζήτημα αν ζεις αξιοπρεπώς και τι εννοεί κανείς με αξιοπρεπής διαβίωση. Ναι, το θέμα είναι αν ο (κάθε) Φωτόπουλος δουλεύει χωρίς μισθό. Αν η ΔΕΗ (η κάθε επιχείρηση) έχει έξοδα και ποιος τα πληρώνει. Για τα υπόλοιπα, βεβαίως δεν ευθύνεται η γιαγιάκα για την φτώχια της, αλλά ούτε η ΔΕΗ. Ας την αναλάβει ο μανάβης της γειτονιάς. Α, τώρα κατάλαβα την λογική σας. Η ΔΕΗ είναι δημόσια και ως εκ τούτου το δημόσιο χρήμα είναι ανεξάντλητο.

 29. Τα 200 εκατομμύρια ευρώπουλα που έφαγαν από τη ΔΕΗ η Χελάς Πάουερ και η Ενέργκα, τα οποία εισέπρατταν από τον κοσμάκη αλλά ουδέποτε απέδωσαν, τα βάλαμε στο λογαριασμό; Τα 500τόσα που χρωστάει το Δημόσιο στη ΔΕΗ τα βάλαμε;

 30. mihm said

  Καλημέρα,

  εκείνη η εισφορά αλληλεγγύης που πληρώνουμε με τον φόρο εισοδήματος που πηγαίνει άραγε;

  Δεν μπορείς να σχολιάσεις κάτι σε αυτόν τον παραλογισμό, όσα χάνει η ΔΕΗ από τους απλήρωτους λογαριασμούς τα περνάει στα τιμολόγια, το ίδιο κάνει και ολόκληρη η κρατική μηχανή, έτσι με αυτήν την ύφεση όλο και λιγότεροι μπορούν να ανταποκριθούν ……

  Το εφάπαξ όμως θα το δώσουν, 1 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούν να πληρώνονται από ένα χρεοκοπημένο κράτος το οποίο συνεχίζει να δανείζεται για να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα ….

  Από την άλλη έχουμε 3 εκατ. ανθρώπων να μην έχουν τα βασικά αγαθά, αλλά ούτε και κάποια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

 31. Μαρία said

  26 Ο Σπιράλ φαίνεται οτι, όταν βλέπει τη λέξη λαϊκισμός, χάνει την αναγνωστική του ικανότητα.

 32. sarant said

  Το έγραψα όμως ότι είναι ειρωνικό.

 33. spiral architect said

  Τα παιδιά που έγραψαν το γράμμα είναι τα παιδιά που δεν θα καταφέρουν να τελειώσουν ούτε καν τη (τέως) στοιχειώδη εκπαίδευση.
  Σας αρέσει; Κατά πως δείχνουν τα πράματα, ναι, γιατί και την υποχρεωτική να τελειώσουν, έχουν πολλά ράμματα για τη γούνα τους.
  @26: Στέλιο, την άποψη του Μπουκάλα θα μπορούσα να την εκλάβω και σαν τρολιά. Δεν είναι ένα στρωτό κείμενο απόψεων και δεν μου δείχνει ούτε καν λεπτή ειρωνεία. Τι να πω; Να πω ότι στην εποχή που διανύουμε οι απόψεις πρέπει να είναι ξεκάθαρες; 🙄

 34. Μαρία said

  32 Εμ με τόσα που είδαν τα μάτια μας, εσύ το έγραψες, αλλά δεν διαβάστηκε.

 35. munich said

  @32
  Κι εγώ παρόλο που είδα την προειδοποιήση όταν διαβασα το κείμενο μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Έχουμε διαβάσει τόσα και τόσα παρόμοια τα τελευταία 2-3 χρόνια που δεν ήταν καθόλου ειρωνικά , δεν ξέρουμε τι να σκεφτούμε πια

 36. spiral architect said

  @32: Νικοκύρη το διάβασα από τα χθες και θεωρώ ότι είναι «ήξεις-αφήξεις». Αντί για ειρωνεία (που δεν την βλέπω) ίσως να’ πρεπε να γράψει ένα πιο σαφές άρθρο-άποψη.

  Το «σας» στο προηγούμενο σχόλιό μου (33) δεν απευθύνεται στους συνδαιτυμόνες του ιστολογίου, αλλά στην εξουσία.

  Σόρι παιδιά, αλλά είμαι άσχημα φτιαγμένος, όχι τόσο για την ανάρτηση, αλλα για τη γενικότερη διάλυση που υφιστάμεθα σαν άνθρωποι και κοινωνία. Ανεξαρτήτως ιδεολογιών, κοσμοθεωριών και οικονομικών στρατηγικών, πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι και πολλοί αυτό το έχουν ξεχάσει.
  Αυτό με διαολίζει και μίλησα πιο πριν για αυτούς που ξέχασαν την καταγωγή τους.
  Συμπαθάτε με, έ; 😳

 37. sarant said

  33: Σπιράλ, έχεις ένα δίκιο γιατί δεν είναι το κείμενο πολύ στρωτό, αλλά αν το ξαναδιαβάσεις νομίζω θα δεις ότι υπάρχει ειρωνία. Χώρια ότι ξέρουμε και ποιος υπογράφει.

 38. sarant said

  Το 37 γράφτηκε πριν δω το 36, όχι ότι υπάρχει κάποια παρεξήγηση βέβαια. Είναι κι αυτό που λέτε όλοι, με τόσα που έχουμε δει και ακούσει (και πάθει…..)….

 39. Καλαχώρας Λεώνικος said

  SCIgen @7 Όχι, η λογική και το αυτονόητο δεν είναι φασιστικά. Φασιστικό θα ήταν αν έλεγες ‘ας ψοφήσει από το κρύο αφού δεν έχει να πληρώσει.’ Είναι απολύτως λογικός ο συλλογισμός ότι δεν μπορούμε ν’ απαιτούμε να χρεωκοπούν οι οργανισμοί, διότι κατόπιν δε θα υπάρχουν και το όλο σύστημα θα καταρρεύσει. Ούτε είναι δυνατό η κατά περίπτωση ελεημοσύνη. Το ζήτημα είναι θεσμικό. Θα έπρεπε να μην υπάρχει άνθρωπος που να μην πληρώνει το ρεύμα του και ένα ρεύμα σε τιμή που ο καθένας θα μπορούσε να το πληρώσει, χωρίς ‘μαύρες και σκοτεινές επαυξήσεις’ ή σε ειδικές περιπτώσεις να θεωρείται εξ ορισμού αγαθό. Βεβαίως ζούμε σε ένα καθεστώς που θα μας πουλούσε και τον αέρα, απλά υπάρχουν ανυπέρβλητες τεχνικές δυσκολίες.

  @9 ΝΚΒ Πολύ χάρηκα που μισείς την Ππαν. Μένει μια θέση κενή για μένα στην αγάπη της. Τη δική σου δεν τη χρειάζομαι.

  Το πιο σοβαρό απ’ όλα νομίζω είναι το ότι πρόκειται για Ρομά. Επομένως πρόκειται για αυτόχρημα ρατσιστικό χτύπημα, και η ΧΑ είναι ακόμα στο 16%. Άμα πιάσει το 22% όλοι θα σπεύσουν να τη μιμηθούν για να τιμήσουν ‘τη λαϊκή εντολή’

 40. Γς said

  39:
  >ΝΚΒ Πολύ χάρηκα που μισείς την Ππαν. Μένει μια θέση κενή για μένα στην αγάπη της.

  Εγραψες πουτανιάρη (με την καλή έννοια)

 41. Immortalité said

  Κι εγώ το άρθρο του Μπουκάλα το διάβασα δύο φορές και συνυπολόγισα και την υπογραφή για να συλλάβω την ειρωνεία.
  Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, η ΔΕΗ δεν κόβει πια το ρεύμα για το χαράτσι μόνο για οφειλόμενα από κατανάλωση.
  Και αν και δεν στο κόβουν με την πρώτη καθυστέρηση, για την επανασύνδεση ζητάνε ένα μεγάλο μέρος της οφειλής και δεν κάνουν και σκόντο.
  Ξέρω άνθρωπο που χρώσταγε 700€ πήγε να κάνει ρύθμιση με 300€ και ήθελαν ντε και σώνει 500€, μέχρι τον διευθυντή έφτασε το θέμα.
  Τελικά το δέχτηκαν.
  Το θέμα είναι κατ’ αρχήν πολιτικό. Ούτε ο Φωτόπουλος μας φταίει ούτε κανείς εργαζόμενος στη ΔΕΗ. Για ποιο λόγο η επιχείρηση είναι δημόσια;
  Επειδή το προϊόν που παρέχει είναι πρώτης ανάγκης και η έλλειψή του μπορεί να αποβεί μοιραία για την επιβίωση. Δεν είναι θέμα αξιοπρέπειας μόνο.
  Σε μια κοινωνία που οι κατοικίες είναι φτιαγμένες εξ ολοκλήρου για να μπαίνουν στην πρίζα δεν μιλάμε μόνο για αξιοπρέπεια.
  Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προστατευθούν με πολιτική απόφαση και όχι με παρακάλια στη ΔΕΗ.

  @27α Συγγνώμη Μήτσκο, αλλά γέλασα πικρά με αυτό που έγραψες…

 42. Nέο Kid Στο Block said

  Tώρα, θα σκανδαλίσω κάποιους και πιθανώς κάποιοι θα με προγκήξουν, αλλά δεν έχω μάθει να κρύβω τις σκέψεις μου σε χώρους που αγαπώ και από ανθρώπους που εκτιμώ.
  Εμένα, μού φαινεται φκιαχτό-τεχνητό το γράμμα . Γράμμα που δύσκολα θα έγραφαν παιδιά, τεχνηέντως και βλακωδώς κατ’εμέ «ανορθόγραφο» στα «ψηγείο» και «σοστό». Άσε που θεωρώ απίθανο οι Δεητζήδες να πεταξαν φαγιά απ’το ψυγείο.
  ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν κρίνω προθέσεις ,όσων το εγραψαν, αν ισχύει η εντυπωση που εχω. Πιθανότατα ηταν ευγενείς για να αναδείξουν ενα σιγουρα μεγαλο κοινωνικο θέμα. Αλλά να βάζουμε τα παιδιά μπροστάρηδες σ’αυτό (προβάλλοντας μαλιστα την «αθώα ανορθογραφία» τους σε σύγκριση με την ενήλικη «ορθογραφία» (μη πώ τώρα τίποτε..) , ε! είναι λαϊκισμός ,πώς να το κάνουμε.

 43. ππαν said

  Λεώνικε, φιλιά 🙂

  27α: Δεν το έχετε ξανακούσει, Μήτσκο, πως οι πατεράδες εξαφανίζονται; Και ότι και η μη εξαφανισμένοι κάνουν συχνά την πάπια και δεν πληρώνουν; Καθημερινές ιστορίες κι αυτές.

 44. Immortalité said

  @42 Οι Δεητζήδες σίγουρα δεν πέταξαν τα φαγιά από το ψυγείο. Απλώς κόβουν την παροχή. Δεν χτυπάνε καν το κουδούνι.

 45. ππαν said

  Α η Ιμμορτλιτέ τα γνωρίζει…..

 46. Immortalité said

  @45 Ποια απ’ όλα;

 47. mihm said

  @Nέο Kid Στο Block, 30 χιλ. διακοπές τον μήνα κάνουν, και φτιαχτό να είναι αυτό, δεν θα υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση;

 48. skol said

  33,37
  Η αλήθεια είναι ότι η τελευταία παράγραφος είναι όντως παρεξηγήσιμη. Γιατί ο δήμαρχος Ορεστιάδας που έκλεισε το κολυμβητήριο θα κατηγορηθεί κυρίως για ανθελληνισμό ή έλλειψη πατριωτισμού και όχι για λαϊκισμό. Για λαϊκισμό θα κατηγορηθούν ενδεχομένως αυτοί που θα τον κατηγορήσουν για ανθελληνισμό. Είναι δύσκολο εργαλείο ο λαϊκισμός!

  >Χώρια ότι ξέρουμε και ποιος υπογράφει
  Πάνω που πήγαινα να πω ότι μου θυμίζει λίγο Τατσόπουλο, που πρέπει να ξέρουμε βιβλιογραφία.

 49. ππαν said

  46: Για τους εξαφανισμένους πατεράδες

 50. ππαν said

  Συμφωνώ ότι το μπουκάλειο είναι κακογραμμένο και χάνει τον στόχο του.

 51. SCIgen said

  Επιστρέφοντας το πρωί απτή δουλιά μου, ένας 35χρονος με πλησιάζει και με ντροπαλό ύφος μου λέει, αν μπορώ να του δώσω μερικά ψηλά. Δεν είναι αλήτης ούτε ναρκομανής, αλλά τα έχει ανάγκη. Βουτάω το χέρι μου στη τσέπη και δίνω ότι αρπάζω. Ίσως να είναι αυτό λύση. Φιλανθρωπία με δικά μου κόλλυβα. Παλαιότερα στιες καλές εποχές υπήρχαν υπηρεσίες για τα άτομα με «ειδικές» ανάγκες. Το υπουργείο πρόνοιας, τα φιλανθρωπικά σωματεία, η εκκλησία, τα φιλόπτωχα. Ο χασάπης που άδειαζε το ψυγείο.

 52. Immortalité said

  @49 και για τους εξαφανισμένους και για τους παρόντες. Όμως γονιούς θα έλεγα. Διότι δεν είναι μόνο οι πατεράδες τα λουλούδια. Είναι η συντριπτική πλειοψηφία αλλά έχει και μανάδες…

 53. Nέο Kid Στο Block said

  47. Mα είπα εγώ το αντίθετο; Ασφαλώς και υπάρχουνε πολλές. Αλλά δεν βάζεις το παιδί σου «μαξιλάρι» στα χτυπήματα των άλλων για να γίνουν λιγότερα ισχυρά και «πονεσιάρικα». Αυτό λέω. Τους μαμείς το κέρατο το τράγιο, αλλά το παιδί σου το φυλάς. Δεν το κάνεις ψυχολογικό πειραματόζωο.
  Δεν ξέρω ,ίσως να το βλέπω εγώ λάθος. Ίσως να φταίει ότι απεχθάνομαι την πατροπαράδοτη ελληνική ευχή για τα νεογέννητα. «Να ΣΑΣ ζήσει!Να το καμαρώσετε όπως ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ!» . Εγώ κόβω το ΣΑΣ και κάνω το «επιθυμείτε» «επιθυμεί».

 54. Γς said

  51:
  Προχτές:
  -Συγνώμη μήπως έχετε να μου δώσετε δύο ευρώ για να βγάλω εισιτήριο;
  -Ναι, αγόρι μου. Ορίστε
  Δεν είχα πάει δέκα μέτρα και νά σου πάλι:
  -Συγνώμη. μήπως έχετε ένα τσιγάρο;
  -Οχι. Δεν καπνίζω.
  Αμ δεν πρόφτασα ούτε άλλα 10 μέτρα να κάνω και νάτον πάλι. Θα τον σκοτώσω είπα μέσα μου.
  -Μήπως έχετε ώρα;
  Φτηνά τη γλύτωσε

 55. F said

  @51

  Το έχεις τονίσει ήδη στα περισσότερα σου σχόλια… και συμφωνώ μαζί σου (απόλυτα)… αλληλεγγύη με ότι μπορεί ο καθένας: από τη τσέπη του, την υπομονή του, τη ψυχή του.

  Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι έχεις περισσότερες απαιτήσεις από τον «ιδιώτη», από τον «μεροκαματιάρη» από ότι έχεις από έναν δημόσιο οργανισμό που προσφέρει ένα δημόσιο, βασικό αγαθό (βασικό είναι πλέον, σε αυτό διαφώνω μαζί σου)… ειδικά όταν λάβουμε υπόψιν ότι ο ιδιώτης-μεροκαματιάρης έχει ήδη πληρώσει το κράτος πολλές φορές ώστε αυτό να είναι ικανό να στηρίξει οικογένειες με προβλήματα μέσω «εταιριών» όπως ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ,Εκκλησία (σπόντα!), νοσοκομεία, ελέγχοντας δηλαδή τις τιμές σε βασικά αγαθά, όσο αυτό είναι δυνατόν σε μια ελεύθερη αγορά…

  Επίσης, σου τόνισαν και άλλοι ότι η οικογένεια θέλει διακανονισμό, απλά δεν μπορεί να πληρώσει ντούκου αυτά που ζητάνε, και ποιος δεν το δέχεται αυτό; Μια εταιρία δημοσίου, στην οποία δουλεύουν δημόσιοι υπάλληλοι – τονίζω το δημόσιο για το λόγο που προανέφερα…

  Μάλλον έχεις παρεξηγήσει τον λόγο ύπαρξης των δημοσιων επιχειρήσεων…

 56. Anasto said

  Χαίρομαι πάντως που βλέπω απόψεις και σκέψεις που αμφισβητούν την αυστηρή νομιμότητα. Εγώ ήμουν πάντα υπέρ της νομιμοφροσύνης. Μπορούσα να κατανοήσω και να ενεργήσω μόνο μέσα στα κουτάκια που ήδη είχαν φτιαχτεί. Για παράδειγμα ήμουν ένθερμος πολέμιος των τρομοκρατών. Τώρα πια δεν είμαι αλλά έχω αλλάξει άποψη και για το τι είναι τρομοκρατία και το αν «επιτρέπεται» να αποσυνδέεται πλήρως από τις έννοιες των ριζών και των συνθετικών τής λέξης, χάριν του εναρμονισμού και τσουβαλιάσματος που επιβάλλεται στη διεθνή κοινή γνώμη. Στην πορεία τής ως τώρα ωρίμανσής μου, όπου πέρα από την κρίση, σημαντικό ρόλο έπαιξε το ότι έγινα μπαμπάς κι έτσι αναγκάστηκα να προβληματιστώ για το τι είδους κόσμο θα αφήσω στις επόμενες γενιές. Έτσι έφτασα να αμφισβητώ την ηθική και τη λογική της νομιμοφροσύνης που θα σε οδηγήσει σαν κοινωνία στον κοινωνικό δαρβινισμό και στο να αφανίσεις τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους.

  Δεν με νοιάζει λοιπόν αν συμφωνώ σε μια πλατφόρμα με την απόλυτη πλειοψηφία ή αν είμαι μόνος μου απέναντι σε όλους. Το να πεινάνε μικρά παιδιά με την ανοχή της κοινωνίας και του κράτους με κάνει αυτομάτως αντάρτη. Όλα μέσα μου, η ανθρωπιά, η αξιοπρέπεια κι η λογική, αυτό επιτάσσουν. Υπάρχει κι ένα βιβλίο που μπορεί να μην φαίνεται σχετικό αλλά εμένα με βοήθησε να αντιμετωπίσω θέματα ηθικά που μέσα μου έρχονταν σε αντίθεση με τη νομιμοφροσύνη μου (σε σχέση με τη διεθνή νομιμότητα εν προκειμένω) και που αν θυμάμαι καλά λέγεται «Δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι». Όσοι είναι… παλαιο-εθνικιστές ας μην το διαβάσουν παρακαλώ, ο συγγραφέας είναι Εβραίος. Δεν ξέρω αν απλοποιώ, γενικεύω ή ισοπεδώνω. Ούτε αν αυτό με κάνει κομουνιστή, αναρχικό, φασίστα ή βουδιστή. Ξέρω όμως πως εγώ τις επιλογές μου τις έχω κάνει σαν Άνθρωπος.

 57. spiral architect said

  Εδώ και λίγα χρόνια κυκλοφορώ καθημερινά στο κέντρο και ομολογώ ότι, ο ύπνος μου έχει στοιχειώσει απ’ όλα όσα βλέπω νωρίς το πρωί και αργά τ’ απόγεμα. Κυκλοφορούσα με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι και τώρα πλέον βρίσκεται στα βάθη του σακιδίου μου αφόρτιστη. Ασχολούμουν με τη street photography και τη μίσησα. Οι πρασιές είναι γεμάτες αστέγους.

  Στο γυμνάσιο που πήγαινε μέχρι πέρσι η κόρη μου τα παιδιά έκαναν ρεφενέ για να φάνε κάποια άλλα παιδιά τυρόπιτες και τοστάκια από το κυλικείο. Το 15μελές πήγε στη διευθύντρια και είπε να μην ξαναπάνε ημερήσιες εκδρομές, αντίθετα τα 3-5 ευρώ της όποιας συμμετοχής να πάνε σε κουμπαρά για το ρεφενέ του κυλικείου.

  Ο γιος μου εδώ και δυο μήνες φιλοξενεί έναν πρωτοετή Ιατρικής στη γκαρσονιέρα του. Έχει απλώσει τα ως τώρα δωρεάν βιβλία του στο τραπέζι της κουζίνας και κοιμάται κει μέσα σε ένα ράντζο. Σε λίγες μέρες θα φύγει για να φιλοξενηθεί σε κάποιο άλλο φοιτητόσπιτο. μέχρι να δει τι θα κάνει:
  – Δυο γονείς άνεργοι.
  – Ένας παππούς του στέλνει 100-150 εωρώ το μήνα από τη σύνταξή του.
  – Δεν μπορεί να μείνει στην εστία, γιατί δεν υπάρχουν δωμάτια, αν και έχει γίνει εκκαθάριση.
  – Τρώει στο εστιατόριο της εστίας, ή μοιράζεται το σπιτικό φαγητό που στέλνω σχεδόν κάθε μήνα στο παιδί μου.
  – Δεν έχει ούτε ιατρική ποδιά για τα εργαστήρια, όπου αυτή απαιτείται. Βολεύεται με δανεικές.
  – Δεν βγαίνει απ’ το σπίτι ούτε για καφέ. Κάθεται κει μέσα συντροφιά με σπιτικό φραπέ και βόλτα στο ίντερνετ μέσω του κλειδωμένου wifi του παιδιού του κάτω ορόφου, που έχει δώσει password στο παιδί μου.
  – Αγαπάει την Ιατρική και θέλει να την τελειώσει πάσει θυσία.

  Τα παιδιά αυτοοργανώνονται χωρίς να θεωρούν τέτοιες πράξεις σαν ελεημοσύνη. Αντίθετα είναι οργισμένα συνεπικουρούμενα από γονείς και καθηγητές.
  Τα παιδιά μου είναι πολύ οργισμένα.

 58. gpoint said

  # 20
  Τώρα επέστρεψα αλλά είδα πως ο Στέλιος με κάλυψε.
  Εγώ απλώς να προσθέσω πως αν το (πραγματικό) κριτήριο είναι η ρύπανση δεν θα έπρεπε να λαμβάνεται υπ’ όψιν το πόσα χιλιόμετρα κινείται κάθε αυτοκίνητο και να χαρατσώνεται ανάλογα ;;;;
  Αν είχαν συναίσθηση της ελληνικής γλώσσας θα έπρεπε να τα ονομάσουν ΤΕΛΗ ΡΥΠΑΝΣΗΣ και όχι τέλη κυκλοφορίας

 59. SCIgen said

  Εγώ δεν στέκομε στην λογική του άρθρου. Διότι θα έπεφτα στη περιπτωσιολογία και θα έβγαζα τα ρατσιστικά μου στην φόρα. Κάπου διάβασα ότι η κυρία είναι τσιγγάνα. Η δικιά λογική μου είναι, η ΔΕΗ οφείλει να φερθεί σαν ΔΕΗ και δη σαν αδίστακτη επιχείρηση. Την φιλανθρωπία να την αναλάβουν οι άλλες υπηρεσίες του κράτους, αν υπάρχουν κάτι τέτοιες. Αρνούμαι την λογική, το κράτος το έχουμε πληρώσει πολλαπλάσια οπότε δικαιούμαστε να να το κάνουμε ότι θέλουμε, διότι μερικοί δεν έχουν πληρώσει ούτε τα στοιχειώδη. Είτε δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν. Οι υπηρεσίες ας ελέγξουν αν ευσταθεί ο ισχυρισμός της κυρίας ότι δεν μπορεί να πληρώσει, και ας αναλάβει το κράτος την πληρωμή. Η ΔΕΗ οφείλει να μείνει αμέτοχη και έξω από την διαμάχη.

 60. Άμα θέλουτε να δούτε κακιά ειρωνεία πάτε εδώ http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4771118&wordsinarticle=%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82 στα Νέα, όπου ο Τάκης Θεοδωρόπουλος κοροϊδεύει τους «μεταλλουργούς» της Χαλκιδικής! Και τον Τάσο Κουράκη, βέβαια, αλλά γι’ αυτό δεν με νοιάζει.

 61. LandS said

  Η ΔΕΗ από την ίδρυση της και για περίπου είκοσι χρόνια, μέχρι την Μεγάλη Πετρελαϊκή Κρίση επιτελούσε κοινωνικό έργο σε βαθμό «σκανδαλισμού». Από τότε μέχρι την ιδιωτικοποίηση της, που την είπαν μετοχοποίηση, συνέχισε το κοινωνικό έργο σε ηπιότερο βαθμό. Το τιμολόγιο των καταναλωτών ήταν από τα χαμηλότερα του κόσμου, το δε βιομηχανικό έφτανε ακόμα και σε κάτω από το κόστος, όπως στη περίπτωση της Πεσινέ. Στη πρώτη εικοσαετία μετάτρεψε την Ελλάδα της ασετυλίνης στην Ελλάδα με ηλεκτρικό και στο τελευταίο χωριό όπως κόμπαζε, δηλ. βλογούσε με ξένα κόλλυβα, ο Παττακός. Στα χρόνια της χούντας κάλυπτε την αναξιοπιστία του Κράτους, δανειζόμενη πάνω από τις ανάγκες της από Γιαπωνέζικες Τράπεζες και μέσω των ομολόγων που εξέδιδε χρηματοδοτούσε τα ελλείμματα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Και πάλι πλήρωνε έτσι μικρό τίμημα για τα φράγματα κλπ. που έγιναν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και για την «προίκα» της σε ορυχεία λιγνίτη. Για να μη μιλήσω για την εποχή που τα αυθαίρετα τα έχτιζαν στην Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικό και Άνω Γλυφάδα (αντί στο δάσος στο Καπανδρίτι ή στη Πάρνηθα) τους «πήγαινε ρεύμα», πολλές φορές χωρίς ρολόι αλλά με ενδιάμεσο μετρητή.
  Το ζήτημα είναι ότι ως δημόσια επιχείρηση, επεκτεινόταν ταχύτερα από ότι η Ελληνική Οικονομία, έβγαζε κέρδη και διοχέτευε κονδύλια στο Κράτος. Την ίδια ώρα, όλες μα όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις που ήταν σε χέρια ιδιωτών πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο και τα αφεντικά τους τη γλίτωναν, αφού το Κράτος τις έπαιρνε για να τις «εξυγιάνει» . Είχε φτιαχτεί και ειδικός οργανισμός ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Όχι για τις επιχειρήσεις του δημοσίου, για τις ιδιωτικές.
  Από τότε που αποφασίστηκε να μετοχοποιηθεί η ΔΕΗ, σταμάτησαν οι επενδύσεις, (όχι ότι δεν απορροφούσαν κονδύλια) και επιπλέον η παραγωγική της δυναμικότητα άρχισε να υπολείπεται των αναγκών.

  Αν όμως κολλάμε σε ιδεοληψίες για «ιδιωτική πρωτοβουλία» και για το πόσα παίρνει ο Φωτόπουλος (όταν ποτέ δεν μας ένοιαξε πόσα έπαιρναν οι διοικητές της ΔΕΗ), τότε θα προτιμούμε να πεθαίνει ο κόσμος από το κρύο, αρκεί να μη χρεοκοπεί η επιχείρηση που πλέον είναι ιδιωτική.

  Και για το παράδειγμα του φούρναρη με το ψωμί σε αυτόν που δεν έχει λεφτά να αγοράσει. Αυτή τη στιγμή αρκετές εκατοντάδες είναι όσοι παίρνουν συσσίτιο από την ενορία όχι και τόσο φτωχής ενορίας, όπως η Παναγίτσα στη γειτονιά του Νικοκύρη. Παλαιό Φάληρο παρακαλώ. Ε! Το ψωμί που μοιράζουν εκεί οι παπάδες, στους φουρναράίους της γειτονιάς το βρίσκουν ΤΖΑΜΠΑ. Σκέψου τι γίνεται στις φτωχογειτονιές.
  Ναι ρε ο φούρναρης δίνει ψωμί σε αυτόν που δεν έχει να αγοράσει. Και αν δεν το δώσει απ’ ευθείας ο φούρναρης θα το δώσει κάποιος άλλος φουκαράς που ξέρει τι πα να πει ανάγκη.

  Συγνώμη για το λαικιστικό σεντόνι.

 62. ndmushroom said

  28, 59
  Έχετε υπόψη τι σημαίνει «δημόσια επιχείρηση κοινής ωφελείας»; Αν όχι, ψάξτε το πρώτα και μετά συνεχίστε ακάθεκτος το σχολιασμό.

 63. SCIgen said

  κοινής ωφελείας, ‘οχι κοινής αφελείας

 64. spiral architect said

  Ελευθερία έκφρασης

  Τη πρώτη νύχτα πλησιάζουνε
  και κλέβουν ένα λουλούδι
  από τον κήπο μας
  και δε λέμε τίποτα.

  Τη δεύτερη νύχτα δε κρύβονται πλέον
  περπατούνε στα λουλούδια,
  σκοτώνουν το σκυλί μας
  και δε λέμε τίποτα.

  Ώσπου μια μέρα
  -την πιο διάφανη απ’ όλες-
  μπαίνουν άνετα στο σπίτι μας
  ληστεύουν το φεγγάρι μας
  γιατί ξέρουνε το φόβο μας
  που πνίγει τη φωνή στο λαιμό μας.

  Κι επειδή δεν είπαμε τίποτα
  πλέον δε μπορούμε να πούμε τίποτα.

  (Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι)

 65. ndmushroom said

  63
  Σε καλό σας, με κάνατε και γέλασα. Πολύ πνευματώδες, μπράβο. Πάντα τέτοια (δεν είναι ευχή, είναι διαπίστωση).

 66. SCIgen said

  Τελειώνοντας να πω, κάπως έτσι καταντήσαμε να μη ξέρουμε πόσο μας κοστίζει η κιλοβατώρα. Λένε ότι έχει κάπου 15 λεπτά και στα πλαίσια του μέσου όρου της ΕΕ, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσια και η ακριβότερη τιμή στο κόσμο.

 67. Το σύστημα εκείνο που κόβει το ρεύμα σε μία φτωχή γυναίκα με δύο παιδιά, ( ή σε έναν άνεργο ή σε μία γριούλα που μένει μόνη ), είναι σύστημα αποτυχημένο, απάνθρωπο και πρέπει να αντικατασταθεί.
  Ελπίζω σύντομα και βιαίως.

  Αλίκη Στούκα. Σήμερα είμαι Τσιγγάνα.

 68. spiral architect said

  Welcome to the club!

 69. gpoint said

  Πάντως κάποιοι άλλοι περιμένουνε πως και πως μια διακοπή του ρεύματος…

 70. ndmushroom said

  67
  Ελπίζω να είστε εξίσου Τσιγγάνα και αύριο που θα’χουμε την επόμενη σκηνοθετημένη επίθεση «κατοίκων» σε καταυλισμό Τσιγγάνων («κλέβουν μωρά, μας γεμίζουν αρρώστιες, θα μας κλέψουν και το ρεύμα τώρα;»)
  Λίγο εκτός θέματος, αλλά αφού το γυρίσαμε στα των Ρομά…

 71. SCIgen said

  «Ναι ρε ο φούρναρης δίνει ψωμί σε αυτόν που δεν έχει να αγοράσει.»
  Διαφωνώ. Δεν το δίνει ο φούρναρης, πας στην ενορία και το παίρνεις. Κατά αναλογία, δεν θα σου δώσει η ΔΕΗ το τζάμπα ρεύμα, πήγαινε στο ΟΑΕΔ (πχ) να το πάρεις. Λεπτές διαφορές στις λεπτομέρειες για να χάνεις την ουσία.

 72. spiral architect said

  Πιο παλιά οι ΔΕΗτζήδες υπάλληλοι που πήγαιναν για διακοπές λόγω χρέους, όταν έβλεπαν με τα μάτια τους τη φτώχεια, έγραφαν στο χαρτί της διακοπής, ότι «ευρέθη κλειστόν». Τώρα;
  Να καταγγελθεί η σύμβαση με τον εργολάβο
  μέχρι να αγριέψουν ακόμα περισσότερο τα πράματα. 😐

 73. ndmushroom said

  71
  …που είναι ότι ο φούρος είναι ιδιωτική επιχείρηση, ενώ η ΔΕΗ είναι δημόσια επιχείρηση κοινής ωφελείας, και τσιτάτα τύπου «ωφελείας και όχι αφελείας» δεν το αλλάζουν αυτό (όσο κι αν θα το’θελαν οι εμπνευστές τους).

 74. Αντιφασίστας said

  Φίλε σπιραλαρχιτέκτονα, ο Μπουκάλας είναι πολύ εντάξει γραφιάς. Τον διαβάζω συστηματικά από την εποχή του »Πολίτη» και δεν τον έπιασα ποτέ σκάρτο. Τα κείμενά του είναι όαση στη νεοφιλελεύθερη έρημο που λέγεται Καθημερινή. Σαφώς και ειρωνεύεται τους καθεστωτικούς »αντιλα’ι’κιστές», που είναι απλώς καθεστωτικοί αντιλα’ι’κοί.

 75. skol said

  60: Όντως πολύ ειρωνικό. Αλλά δεν κατάλαβα να κοροϊδεύει τους μεταλλουργούς. Ειρωνεύεται τον Κουράκη ο οποίος κοροϊδεύει (κατά τη γνώμη του) τους μεταλλουργούς μ’ αυτά που τους τάζει.

 76. SCIgen said

  73 Σου είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι τα μπλέκεις χωρίς να είναι ανάγκη. Ο φούρναρης θα δώσει το ψωμί προηγουμένων ημερών, ότι είναι απούλητο και δεν προσφέρεται για περαιτέρω αξιοποίηση σε φρυγανιές κτλ. Δεν είναι αφελής, ούτε κοινωφελής. Εσύ αδυνατείς να διακρίνεις την κοινή ωφέλεια από την κοινή αφέλεια. Συμβαίνει σε πολλούς αυτό.

 77. Αντιφασίστας said

  67: Κυρία Στούκα, θα συμφωνήσω με τους χαρακτηρισμούς που προσάπτετε στο σύστημα. Η γρήγορη και βίαιη αντικατάστασή του, όμως, πώς θα επιτευχθεί και πού θα οδηγήσει; Μήπως στον χρυσαυγίτικο παράδεισο; Αν είναι έτσι, προτιμώ την καπιταλιστική κόλαση.

 78. Άρτεμη said

  Τελικά εκτός από τις καταγγελίες και τα λοιπά ουσιαστικά ή μή, θα παρακαλεσω τον κύριο Σαραντάκο να στείλει μήνυμα στον επιστολογράφο του και να μού απαντήσει με ηλεκτρονικό μήνυμα αν θα βοηθούσε να στείλω έστω ένα μικρό ποσό (δέν έχω πολλά) στην περί ού ο λόγος κυρία… Μόλις πλήρωσα κι’ εγώ τον λογαριασμό τού ηλεκτρικού, 280 ευρώπουλα, με ακατανόμαστου ύψους σύνταξη αλλά από τη δεκεμβριανή θα περισσέψει κάτι. Και ειλικρινά δέν το παίζω πλούσια ή μεγαλόψυχη, απλώς νομίζω πως ίσως καταφέρουμε όλες, – οι μαζί να τής πληρώσουμε το ηλεκτρικό μέχρι να βρεθούν οι άλλες λύσεις.

 79. Antonis_Gr said

  @7,8 Milton Friedman on Self-Interest and the Profit Motive
  ….The student went on to note that it was recently reported that an old man in Ohio died when the electric company turned off his power when he’d failed to pay his electric bill. Was it moral for the company to act in it’s own self-interest to do so? Friedman responded by asking what if the electric company never turned off the power for anyone? Who would pay the cost–the people who own or work at the electric company? It would be unjust to impose that responsibility on individuals who are running an honest business of providing electricity. Friedman suggests that the true responsibility lies on the mans neighbors and friends who were not charitable enough to allow him to meet the electric bills. (http://www.youtube.com/watch?v=ev_Uph_TLLo)
  Καταλάβατε, δεν φταίει η εταιρεία, το κράτος, ο καπιταλισμός, ο Φρήντμαν, φταίει ο μπάσταρδος ο γείτονας!

 80. ndmushroom said

  76
  Δεν είμαι εγώ αυτός που συγκρίνει ένα φούρνο με τη ΔΕΗ. Μην ανησυχείς, όμως. Πρέπει να φύγω, οπότε μπορείς να συνεχίσεις ανενόχλητος να αντιμετωπίζεις τη ΔΕΗ σαν το Σαράφη (εκτός αν αναλάβει κάποιος άλλος να σου υπενθυμίζει το αυτονόητο).

 81. Μπουκανιέρος said

  Πάντως ξέρω φουρναραίους που δίνουν τζάμπα ψωμί, επιλεκτικά προφανώς. Πρόσφατα διαπίστωσα ότι και στη λαϊκή μερικές γυναίκες ψωνίζουν έτσι, χωρίς λεφτά, δηλ. λένε το πρόβλημά τους και άλλοι τούς δίνουν άλλοι όχι (ανάλογα με τη διάθεσή τους ή ίσως ανάλογα με το αν έχουν περισσευούμενο προϊόν).
  Δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί θα τους καρφώσει ο SCIgen στο Στουρνάρα – επειδή χαλάνε, ξερωγώ, την αυτορύθμιση της ανταγωνιστικότητας ή επειδή προσβάλλουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του.

 82. SCIgen said

  Λοιπόν θα τω πω άλλη μια φορά. Η ΔΕΗ είναι ΔΕΗ, και το κράτος ας είναι επιτέλους το κράτος που οφείλει να είναι. Πρωτοτυπία, τι να κάνω κι εγώ ο έρμος. Έχεις ανάγκη και δεν μπορείς να πληρώσεις τη ΔΕΗ, τρέχα στα φιλεύσπλαχνα υπουργεία. Ας κόψει ο Σαμαράς ένα κονδύλι τόσα εκατοντάδες δις για τις ταλαίπωρες ομάδες του πληθυσμού. Το ξέρω, σας χαλάω τη σούπα, αλλά και με το Σύριζα κάπως έτσι θα περπατήσει. Κάπως έτσι καταντήσαμε να χρωστάμε κανείς δεν ξέρει πόσα δις στους φαρμακοποιούς και οι φαρμακοποιοί μας τάραξαν στις απεργίες. Τους ζητάμε να αναλάβουν αυτοί τα κόστη των φαρμάκων.

 83. Αντιφασίστας said

  82: Ας μην μπερδεύουμε, αγαπητέ, την κακοδιαχείριση, τις ρεμούλες και την εκούσια αδυναμία είσπραξης των φόρων με τα έξοδα του κοινωνικού κράτους προς χάριν των αδύναμων πολιτών. Χρωστάει το κράτος στους φαρμακοποιούς, σαφώς, αλλά όχι εξαιτίας της υπέρ των φτωχών πολιτικής του. Χρεοκόπησε το κράτος, ναι, όχι όμως επειδή ξοδεύει πολλά, αλλά επειδή εισπράττει λίγα.

 84. Μαρία said

  81
  >γιατί θα τους καρφώσει ο SCIgen
  Αλλιώς γνωστός σαν qq, φίλος του δύτη.

 85. Λες;

 86. Μαρία said

  85 Ο Νικοκύρης λέει:
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/04/lykiardo/#comment-141894

 87. SCIgen said

  83 Καθόλου. Κάπως έτσι ζητάμε η ΔΕΗ να αναλάβει τα κόστη της ΔΕΗ.

 88. Antonis_Gr said

  @SCIgen
  Εύχομαι ειλικρινά να μην βρεθείς ποτέ από την άλλη μεριά του φράχτη. Γιατί η ζωή είναι απρόβλεπτη και έχει γυρίσματα. Κι όποιος απέτυχε να συγκεντρώσει τα χρήματα για την ΔΕΗ του δεν είναι κατ’ ανάγκη άχρηστος, τεμπέλης ή ανεπαρκής. Πολλά πράγματα που δεν ελέγχουμε μπορεί να πάνε στραβά στην ζωή μας και βέβαια κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Κι όποιος σκληρά κρίνει να εύχεται σκληρά να μην τον κρίνουν!

 89. SCIgen said

  88 Δεν καταλαβαίνεις. Δεν λέω όποιος δεν πληρώνει ότι είναι τεμπέλης, ανεπαρκής, άχρηστος και μη βάζεις λόγια στο στόμα μου. Απλά λέω, στόχος της κριτικής, του πολέμου αν θέλεις, του αγώνα υπέρ πάντων αγώνων κτλ, να μη είναι η ΔΕΗ αλλά το κράτος. Δεν θα καταλάβεις. Με τόσο σουρεαλιστικό οίστρο ούτε εγώ δεν με αντέχω.

 90. κ.Σκιγκέν, αστειεύεσαι;
  Πληρώνουμε στην ΔΕΗ μόνο το ηλεκτρικό;
  Ενας παράλογος και απάνθρωπος κρατικός μηχανισμός έχει καταντήσει, που κόβει εκβιαστικά το ηλεκτρικό σε όσους πληρώνουν ενδεχομένως το ρεύμα τους, αλλά δεν έχουνε να πληρώσουν τα άσχετα χαράτσια.

  ‘Ενα κράτος είναι κράτος αληθινό, όχι όταν εκβιάζει τους πολίτες του, αλλά όταν βοηθάει εκείνους που δεν μπορούν, τους πιό φτωχούς, τους πιό αδύναμους. Αν δεν το κάνει, να πάει στον αγύριστο.

 91. SCIgen said

  ας παει

 92. «Απλά λέω, στόχος της κριτικής, του πολέμου αν θέλεις, του αγώνα υπέρ πάντων αγώνων κτλ, να μη είναι η ΔΕΗ αλλά το κράτος.»

  Και η ΔΕΗ κράτος είναι.

 93. SCIgen said

  Μας χωρίζει άβυσσος.

 94. SCIgen said

  Κράτος εν κράτη, μπορεί. Αλίμονο μας αν η κάθε υπηρεσία ενός κράτους είναι κράτος καθαυτό.

 95. «Κράτος εν κράτη, μπορεί. Αλίμονο μας αν η κάθε υπηρεσία ενός κράτους είναι κράτος καθαυτό.»

  Ωστε «στόχος της κριτικής, του πολέμου αν θέλεις, του αγώνα υπέρ πάντων αγώνων»,
  πρέπει να μην είναι παρά το «κράτος καθαυτό».

  Αβυσσος πράγματι.

 96. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  93: «Μας χωρίζει άβυσσος»

  ΣΑΘ, εσύ είσαι;

 97. Αντιφασίστας said

  Δύο μέτρα και δύο σταθμά:
  http://iteanet.blogspot.gr/2012/10/blog-post_12.html

 98. Επειδή ειπώθηκαν μερικά για τους φουρναραίους, να θυμήσω πως οι συνάδελφοι της Ξάνθης αποφάσισαν να κερνάνε κουλούρια στα σχολιαρόπαιδα που δεν έχουν κολατσό.

 99. Γς said

  57:
  >Τα παιδιά μου είναι πολύ οργισμένα.

 100. Antonis_Gr said

  @Στούκα
  Το κράτος Αλίκη είναι εχθρός του νεοφιλελευθερισμού όχι γιατί περιορίζει τις ελευθερίες της αγοράς (προφανώς δεν το κάνει, μια ματια στις ειδήσεις φτάνει για να πειστούμε), αλλά γιατί συνεχίζει να επιτελεί κάποιες λειτουργίες, τις οποίες η αγορά διεκδικεί για τον εαυτό της. Έτσι αγώνας κατά του κράτους ώστε να παραδώσει και τις τελευταίες από τις λειτουργίες του στην διαμεσολάβηση της αγοράς. Το κράτος δεν μπορεί να είναι φιλάνθρωπο, επιεικές, προνοιακό. Η αγορά μπορεί να αναλάβει να γίνει όλα αυτά (με την κατάλληλη αμοιβή βεβαίως, που αυξάνει και το ΑΕΠ). Εφόσον δεν υπάρχουν πια απάτητες γαίες, η επέκταση της αγοράς θα γίνει ξεσχίζοντας τις σάρκες του κράτους πρόνοιας.

 101. Συγνώμη που ξαναπετάγομαι αλλά το σωστό δεν είναι κράτος εν κράτει; Ο Γκούγκλης έχει διαφορετική άποψη περί του αριθμού εμφανίσεων του «εν κράτη» και του «εν κράτει» αλλά ποιός τον ρωτάει τον φοροφυγά;

 102. Anasto said

  Τα κράτη του «κράτος εν κράτη» είναι αυτά της Ε.Ε.; 😛 Γιατί μόνο ως λογοπαίγνιο το αντιλαμβάνομαι.

 103. SCIgen said

  Αρχικά έγραψα κράτει, αλλά κοκκίνισε αυτό κοκκίνησα και εγώ από το φόβο μη ρεζιλευτώ, αλλά το πεπρωμένο φυγή αδύνατον.

 104. SCIgen said

  95 Πως να λειτουργεί πιο σωστά το κράτος. Σε τελική ανάλυση όλες οι θεωρίες σε αυτό αποσκοπούν και αυτό προσπαθούν, απλά αντιμάχονται οι απόψεις και οι μεθόδους. Εσείς λέτε η ΔΕΗ να χαρίζει ποσά, εγώ λέω πιο λειτουργικό κράτος θα προκύψει αν διαχωριστούν οι υπηρεσίες του. Κάτι σαν το διαχωρισμό των εξουσιών. Υπάρχει φαινομενικά μια αντίφαση. Το ένα γραφείο θα πιστώνει το άλλο γραφείο και βαισβέρσα. Στην τελική ανάλυση όμως, η λειτουργία θα είναι πιο αποτελεσματική. Αν μη τι άλλο. και το ένα γραφείο και το άλλο θα ξέρει επακριβώς τι εισπράττει και τι οφείλει. Δεν θα ψάχνεις δεξιά και αριστερά τα κιτάπια σου πόσα οφείλεις στους φαρμακοποιούς και γιατί δεν τα πλήρωσες την τελευταία φορά.

 105. Αντιφασίστας said

  103: Φυγείν αδύνατον δεν είναι; Συγνώμη, μακριά από μένα η λαθοθηρία, αλλά μια που το ρίξαμε στις διορθώσεις…

 106. Εχω την εντύπωση οτι η ΔΕΗ κινείται αντίθετα από τη γενική αρχή που λέει ότι κανένας δεν μπορεί να αποδώση δίκαιο στον εαυτό του. Δηλαδή με αυτοδικία.
  Εαν οι αξίες που διέπουν τον πολιτισμό μας περιέχουν την ενέργεια, το νερό , την παιδεία, τη δικαιοσύνη ( πιο σωστά την εφαρμογή του Δικαίου) σαν κοινωνικό αγαθό τότε είναι χρέος της Πολιτείας αυτά τα αγαθά να μη τα στερείται κανένας.
  Επειδή όμως και τα κοινωνικά αγαθά έχουν εμπορεύσιμη αξία κανένα κράτος δεν τα διανέμει δωρεάν. Αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση του κράτους και βέβαια είναι ευθύνη τού κράτους να ελέγχει τις πράξεις της ΔΕΗ.
  Στο Βέλγιο, το θέμα της διακοπής του ρεύματος είχε τεθεί προ τριακονταετίας και τα δικαστήρια δεν επέτρεψαν στην βελγική ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα χωρίς δικαστική απόφαση. Αυτό ανάγκασε τον βελγικό οργανισμό να δημιουργήσει ένα νόμιμο μηχανισμό με διάφορα στάδια διακανονισμού πριν κοπεί το ρεύμα.
  Αλλά και σε κανένα δεν κόβεται πλήρως η ηλεκτροδότηση.
  Παραμένει πάντοτε ένα ελάχιστο ρεύμα, για τις τρέχουσες ανάγκες , για ένα ψυγείο, για μερικές λάμπες.
  Προσωπικά, σαν Βέλγος νομικός ( δεν έχω σπουδάσει στην Ελλάδα), θεωρώ ότι η αυτοδίκαιη διακοπή της ηλεκτροδότησης απο τη ΔΕΗ η τους ιδιωτικούς εργολάβους είναι όχι μόνο αντίθετη προς τη γενική αρχή του Δικαίου αλλά μπορεί να γίνη και ποινικό μπούμερανγκ. Πεθαίνει π.χ.ένας άρρωστος που ζει με τη βοήθεια ιατρικής μηχανής.
  Ομως, πέρα απο τα νομικά, πρόκειται για ένα καθρέπτη της κοινωνίας μας και τρανταχτή έκφραση του κοινωνικού αποκλεισμού μιας οικογένειας.
  Βρυξέλλες

 107. SCIgen said

  Έτσι, αυτό. το πεπρωμένο.

 108. SCIgen said

  διόρθωση. Το πεπρωμένο.

 109. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  100: Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η ιδεολογία που προωθεί η αστική τάξη για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Η αστική τάξη κατέχει την εξουσία στο κράτος όπως το γνωρίζουμε σήμερα και προφανώς αυτή την περίοδο θεωρεί ότι το κράτος δεν χρειάζεται να τρέχει κάποιες λειτουργίες που στηρίζονται στην κεϋνσιανή θεωρία διότι πιστεύει πως αυτό μπορεί να το πετύχει η αγορά. Η αγορά στην πραγματικότητα δεν είναι ένα απροσδιόριστο πράγμα όπως πολύ θα θέλανε κάποιοι να νομίζουμε, δυστυχώς χειραγωγείται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από αυτούς που ελέγχουν ταυτόχρονα και το κράτος. Από τη στιγμή που μας τελείωσε το αντίπαλο δέος, η αστική τάξη έκρινε ότι κοστίζει λιγότερο για την επιβίωσή της η λειτουργία της κοινωνίας μέσα στα πλαίσια της «ελεύθερης» αγοράς των μονοπωλείων παρά μέσα από ένα κοινωνικό κράτος που θα αποτελεί ανάχωμα στην κοινωνική δυσαρέσκεια.

 110. SCIgen said

  Διόρθωση στο διόρθωση.

 111. Μαρία said

  105 Σήματα κατατεθέντα του γνωστού τρόλη qq. Ταΐστε τον, να δούμε κι άλλα.

 112. Antonis_Gr said

  @106
  Εξαιρετική παρέμβαση. Όσο για το άρρωστο που πεθαίνει δες το #79, φταίει ο… γείτονας!

 113. Γς said

  96:
  >ΣΑΘ, εσύ είσαι;

  Τον στείλατε αδιάβαστο

 114. Antonis_Gr said

  @109
  Τον δούλο πρέπει να τον στεγάσεις και να τον ταΐσεις, για τον μισθωτό που εργάζεται σε συνθήκες «ελεύθερης αγοράς» δεν έχεις τέτοιες ευθύνες.

 115. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Το πετρωμένον στη γην αδύνατον!

 116. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  113: Δεν ξέρω αλλά οσφραίνομαι το ίδιο άρωμα, νομίζω είναι το απανθρωπιάΝο45 ή μπορεί να είναι και το σάπιαψυχή Νο1 που θεωρείται και συλλεκτικό!

 117. SCIgen said

  «Αλλά και σε κανένα δεν κόβεται πλήρως η ηλεκτροδότηση.
  Παραμένει πάντοτε ένα ελάχιστο ρεύμα, για τις τρέχουσες ανάγκες , για ένα ψυγείο, για μερικές λάμπες.»

  Ενδιαφέρον. Πιο πολύ όμως θα με ενδιέφερε να μάθω πως επιτυγχάνετε αυτό. Από τεχνικής απόψεως το θεωρώ αδύνατον. Η μήπως? Αναρωτιέμαι αν με την ίδια πατέντα θα μπορούσες να μειώσεις και την κατανάλωση.

 118. Αντιφασίστας said

  111: Α, μάλιστα! Τώρα κατάλαβα. Σεσημασμένος ο τύπος, ε;

 119. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  114: ;Άμα αρχίσεις να φοβάσαι ότι θα κάνει καμιά οχτωβριανή, του κάνεις και εργατικές κατοικίες, του δίνεις και άδεια με επίδωμα, άμα λάχει του δίνεις και κ$λ#!

 120. Antonis_Gr said

  @117
  Υποθέτω μειώνεις την παρεχόμενη ισχύ, ώστε να «σηκώνει» μόνο τα βασικά. Είναι έτσι;

 121. SCIgen said

  Αμφιβάλω. Δεν γίνετε

 122. Μαρία said

  118 Γνωστός και σαν δίκωλος σχολιαστής κλπ. Δίνει τα ρέστα του στην σκατοψυχία απο παλιά.

 123. SCIgen said

  Στην Γερμανία πάντως αντίστοιχα προβλήματα λύθηκαν όπως εγώ το προτείνω. Εγγράφεσαι στο κρατικό πρόγραμμα χαρτζ. Τόσο απλά και όλοι ευτυχισμένοι.

 124. panavros said

  106. Ό,τι πιο σωστό έχω ακούσει τελευταία για τέτοια θέματα.

  Ζούμε ένα δράμα και πιστεύω οτι η κοινωνική ασφάλεια και δικαιοσύνη έχει πάει περίπατο εδώ και καιρό.

  Κάποτε είχα γράψει στη σελίδα αυτή οτι όποιος αγαπάει την Ελλάδα το δείχνει μέσω των πολιτών που ζούν σε αυτή και δυστυχώς βλέπω βασανιστήρια καθημερινά και όχι φροντίδες. Ποιός αγαπάει αυτή τη χώρα τελικά;

 125. sarant said

  Να με συμπαθάτε που έλειπα ώρες.

  61: Μπράβο, γείτονα!

  67: Σας βγάζω το καπέλο, αλλά δείτε και το 70.

  78: Θα σας ενημερώσω

  88: Έλα ντε!

 126. sarant said

  106: Ευχαριστούμε!

  Μια ενημέρωση, ο φίλος πήγε (μαζί με άλλους) το πρωί στη ΓΕΝΟΠ/ΕΤΕ, και τους είπαν ότι θα έστελναν συνεργείο να κάνει επανασύνδεση, αλλά κι αν γίνει αυτό ο εργολάβος θα το ξαναφαιρέσει. Το χρέος είναι 2.000 ευρώ.

 127. spiral architect said

  @117, σε αναφορά του @106:
  Υπάρχουν προγραμματιζόμενοι μετρητές με στοιχείο plugin limitation cut-off, π.χ. αυτός.
  Οι καινούργιοι που βάζει εδώ και μερικά χρόνια η ΔΕΗ (και τώρα πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ) έχουν αυτή την plugin δυνατότητα.

  Επειδή η νομοθεσία που ανέφερε ο Γεράσιμος ισχύει και στην Ελλάδα, αλλά με το παραθυράκι «όπου υπάρχει η υποδομή» όπως αναφέρει επί λέξει, με αυτούς τους μετρητές έχεις τη δυνατότητα με μια εντολή να κόψεις τον «κακοπληρωτή», αφήνοντας να περάσουν π.χ. μόνο 2A, ίσα για να δουλέψει ένα ψυγείο και μια λάμπα. Αν πας να ανάψεις το θερμοσίφωνο, ή ένα μάτι κουζίνας, έσβησες μια και έξω! 😦

  Επίσης σε περιόδους φορτίων (π,χ. καύσωνες όπου οι κλιματισμοί δουλεύουν στο φουλ) με ένα σετ εντολών σε ολους τους μετρητές υλοποιείται ο υπολογισμένος συντελεστής ταυτοχρονισμού του δικτύου. Πως; Εκεί που το μέγιστο ρεύμα που θα περάσει από τον μετρητή σου, είναι 35Α, σου αφήνει να περάσουν μόνο 20Α. Έτσι δεν μπαίνουν όλα οι ενεργοβόρες συσκευές ταυτόχρονα και σε όλα τα σπίτια, ούτως ώστε να αποφεύγονται οι δικτυακές βλάβες και τα δίκτυα να είναι πάντα υπό τάση.

 128. Βιβή said

  Όταν το, έστω κουτσά στραβά, χορτάτο μου στομάχι σαμποτάρει τον εγκέφαλό μου ώστε αυτός- ταϊσμένος του σκασμού με νεοφιλελεύθερες δημοκρατικοφανείς μπαρούφες-καταλήγει να παραβλέψει το πολύ απλό και αληθές αριθμητικό δεδομένο ότι η… γκαρνταρόμπα και μόνο της λαγκάρντ και κάθε λαγκάρντ, εγχώριας ή ξένης,αρσενικής ή θηλυκής,θα έφτανε να καλύψει την τροφή και το νερό,τα φάρμακα, την στέγη και πολλά ακόμα ολόκληρων λ α ώ ν που λιμοκτονούν, τότε είμαι να με κλαίνε οι ρέγγες (κύριε οικοδεσπότα ,σας έδωσα καμιά καλή πάσα με τις ρέγγες;)
  Όμως μια και δεν θέλω ούτε να με κλαίνε οι ρέγγες ούτε να με… γελάνε τα σαμαροβενιζελοκουβέλια, σκέφτομαι μήπως η εν λόγω γκαρνταρόμπα μπορεί μια χαρά να εκληφθεί ως η δικαιότερη νομιμοποίηση, επιτέλους,για να -λαϊκίσουμε- παρανόμως- ενώνοντας-το-λιγότερο-τα- καλώδια- της -κάθε-φτωχούλας-και-ημών-των-ιδίων-οσονούπω- που- δεν- έχει -να πληρώσει- την- κατανάλωση- του -χαχα-δημόσιου- αγαθού-του-απαυτού- κράτους-αποτέτοιας-πρόνοιας-και- όχι- μόνον-να -κάνουμε-αυτό-αλλά -και-άλλα-πολλά-τέτοια-και-χειρότερα-παράνομα.

  Μια μπαλωθιά από μένα,βρε, να αρχίσει γλέντι,Παρασκευή έχουμε,αρχίστε τα καλά τα όργανα!

 129. spiral architect said

  Σημαντικό:
  Σύμφωνα με το Ν.4001/2011 ΦΕΚ 179 η ΔΕΗ που όλοι ξέραμε, πέθανε.
  Στη θέση της είναι πλέον:

  – Η μητρική ΔΕΗ Α.Ε. που έχει τα ορυχεία λιγνίτη, τους σταθμούς παραγωγής και είναι και λιανέμπορος ηλεκτρικής ενέργειας.
  – Ο ΑΔΜΗΕ που είναι ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. (Υπερυψηλή και Υψηλή Τάση, ελεγκτής , εντολέας αλλά και εντολοδόχος του χειρισμού διασυνδέσεων Υ. και ΥΥ.Τ με τους γείτονες)
  – Ο ΔΕΔΔΗΕ που είναι ο διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (Μέση και Χαμηλή Τάση)
  – Ο ΛΑΓΗΕ, ο λειτουργός, aka χρηματιστής ενέργειας. Εδώ γίνονται οι απατεωνιές. 😉

  Eτσι λοιπόν και με τη σφραγίδα του νόμου η ΔΕΗ σαλαμοποιήθηκε, για να πουληθεί, ευκολότερα, φτηνότερα και προπαντός για το καλό μας. 😛

  Βοήθειά μας! 😯

 130. SCIgen said

  Τώρα μάλιστα. Ο Φωτόπουλος ανέλαβε χρέη κοινωνικού λειτουργού. Αντί να φωνάζουμε για περισσότερη και δικαιότερη κοινωνική πρόνοια, ένα τηλεφώνημα θα μας απαλλάξει και καθησυχάζουμε.

  127 Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, υπάρχει περιορισμός που λέει αν υπερβεί ένα όριο πχ τα 20 Α, σου κόβει τη τάση. Η επανασύνδεση γίνεται κανονικά και εξ αποστάσεως όταν πέσουν τα αμπέρ. Σωστά?

 131. spiral architect said

  @130β: Oh yes!
  (RTFM)
  Load control through the use of up to two direct time switched or ripple controlled load control relays
  Oι τηλεχειρισμοί μέσω intranet, κλασσικού internet (PSDN, ή GSM) και μέσω διαφορετικών παλμοσειρών συγκεκριμένης συχνότητας από το ηλεκτρικό δίκτυο

 132. SCIgen said

  Μάνιουαλ, πφ, ποτέ δεν διαβάζω.

  Είμαι περίεργος να μάθω τι εργασιακό καθεστώς κυριαρχεί στη ΔΕΗ. Ο καθένας (ναι, ακόμα και ο κ. Φωτόπουλος συγκαταλέγετε στους καθένες, αφού αναμειγνύετε εκεί που δεν τον σπέρνουν) κάνει ότι θέλει. Ο Φωτόπουλος παίρνει τηλέφωνο τους κολλητούς του και αυτοί σπεύδουν πρόθυμοι να εκτελέσουν τις εντολές του. Διόλου περίεργο που λυσσάνε να μη πουληθεί η ΔΕΗ. Θα αναγκαστούν αν συμμορφωθούν σε κανόνες εργασίας τελείως άγνωστες σε αυτούς. Ας πούμε οι εργαζόμενοι θα ακούν τους προϊσταμένους τους οι οποίοι με τη σειρά τους θα λογοδοτούν στην διεύθυνση. Παλεύουν το άσυλο να παραμείνει άσυλο. Και προ πάντων φέουδο μικροπολιτικής κομπογιαννιτοσύνης.

 133. Φωτοτυπάκιας said

  Νομίζω κ. Σαραντάκο ότι διαβάσατε βιαστικά το κείμενο του Π. Μπουκάλα του οποίου τα γραπτά τα βρίσκω πολύ αξιόλογα. Ο άνθρωπος ακριβώς το αντίθετο θέλει να πει, ότι δηλαδή δεν είναι λαϊκισμός το γράμμα των τσιγγανόπουλων, όπως θα αποφαίνονταν κάποιοι υποτιθέμενοι εχθροί του λαϊκισμού, αλλά η σκληρή πραγματικότητα.

 134. sarant said

  133: Ή εσείς διαβάσατε βιαστικά το δικό μου; Λέω ότι μέμφεται τους λαϊκιστές ειρωνευόμενος -άρα λέει το αντίθετο. 🙂

 135. sarant said

  Στην εκτίμηση για τον Παντελή, συμφωνώ βέβαια μαζί σας!

 136. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (57) «Τα παιδιά αυτοοργανώνονται χωρίς να θεωρούν τέτοιες πράξεις σαν ελεημοσύνη. Αντίθετα είναι οργισμένα συνεπικουρούμενα από γονείς και καθηγητές.
  Τα παιδιά μου είναι πολύ οργισμένα.»
  Κι όπως λέω εδώ και καιρό πάμε για τον Εμφύλιο ολοταχώς. Και αν ο Εμφύλιος ήταν το εύκολο «μνημονιακοί»-«αντιμνημονιακοί» θα έληγε σχετικά γρήγορα (ακόμα και στους περισσότερους «μνημονιακούς» τα μνημόνια είναι θέμα ανάγκης και όχι επιλογής). Αλλά είναι σίγουρο πως θα εξελιχθεί και πάλι σε κόντρα αριστεράς δεξιάς και όλες μα όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμα κι αυτές που στέλνουν το ΣΥΡΙΖΑ αρκετά πάνω από το 30% δείχνουν την Ελλάδα στο 50-50 περίπου αριστερά-δεξιά. Θα χυθεί πολύ αίμα μέχρι να ξακαθαρίσει η κατάσταση. Αυτή τη φορά όμως μάλλον θα τη βγάλουμε χωρίς να καθήσει να στείλει κανείς εξωτερική βοήθεια ούτε στα δεξιά ούτε στα αριστερά. Οπότε Σπειραρχιτέκτονα θα κερδίσει ο έτοιμος να πολεμήσει κανονικά – αντί για επιστήμες αντάρτικο πόλεων έπρεπε να σπουδάζουν τα παιδιά σου. Βομβιστές και ελεύθερους σκοπευτές χρειάζεστε. Η ΧΑ έχει κάνει την αρχή της με τη στρατολόγηση διαφόρων αλητάμπουρων με προϋπηρεσία στις ειδικές δυνάμεις. Και μπροστά στο να βρεθούν νεκροί οι δεξιοί θα κρατήσουν τη μύτη τους (το ξέρω πως πολλοί σας δε το πιστεύετε αλλά ισχύει) και θα τους δεχθούν δίπλα τους. Δε κερδίζεται ο πόλεμος με επίκληση στον Μάρξ ούτε με τους επαναστατημένους νεανίες των πόλεων που δεν έχουν βαρέσει όπλο στη ζωή τους. Ο ΔΣΕ βασίστηκε σε αγροτικό πληθυσμό (που ήξερε από όπλα) – τέτοιο υλικό δεν υπάρχει πλέον σε σοβαρούς αριθμούς. Επειδή η ευρύτερη οικογένεια μου στην πλειονότητα της (κι ας είναι οι περισσότεροι μισθωτοί/συνταξιούχοι μεσοαστοί) θα βρεθεί στο στόχαστρο σας δε θα με παρεξηγήσεις αν δε σου ευχηθώ καλό βόλι. 😦

 137. spiral architect said

  Δεν θέλει πολύ: Ένα μικρό παραπάτημα, ένα εμπόδιο, ένα κάτι που να σε κάνει να μην μπορείς να ανταποκριθείς σε οικονομικές απαιτήσεις. Το ρεύμα σου θα κοπεί, με, ή χωρίς αυτοματισμούς, με τραμπούκικες ενέργειες, ή κομψά και με χαμόγελο προς τον αδύναμο καταναλωτή.
  Η νέα εποχή (δείτε τον 4001/11) εισήγαγε νομικούς όρους, όπως την ενεργειακή πενία ή τους ευάλωτους πελάτες.
  Μετά την ενεργειακή πενία έρχεται η πραγματική τοιαύτη και ύστερα ο θάνατος του ευάλωτου πελάτη.

  Ζήτω η Ευρώπη της αλληλεγγύης!
  (των τραπεζιτών)

 138. Φωτοτυπάκιας said

  Κύριε Χασάπη, η Ιστορία δεν είναι σήριαλ να επαναλαμβάνεται. Κανένας αριστερός δεν έχει όρεξη να πάρει τα όπλα και μη λέτε τέτοιες μαλακίες. Όσο για τη χρυσή αβγή θα ξεθυμάνει σαν μπαρούφα σε λίγο καιρό. Το κακό είναι ότι θα τους πληρώνουμε ως συνταξιούχους βουλευτές.

 139. Αντιφασίστας said

  136: Νομίζω πως υπάρχει μια βασική διαφορά από τα χρόνια του εμφυλίου, φίλε Χασάπη. Η έλλειψη κομματικού φανατισμού. Αν εξαιρέσουμε τους λυσσασμένους χρυσαυγίτες, οι υπόλοιποι δεν νομίζω ότι έχουμε την παραμικρή διάθεση να αλληλοσφαγούμε για πολιτικούς λόγους. Δεν ξέρω, μπορεί να κάνω λάθος, αυτή την αίσθηση έχω πάντως.

 140. Μπετατζής said

  Είμαι απ΄ αυτούς που πιστεύουν ότι ο κόσμος όλος ανήκει στους φτωχούς ανθρώπους που δουλεύουν και φτιάχνουν τον πλούτο, τον οποίο στη συνέχεια τον κλέβουν κάποιοι λίγοι εξαθλιώνοντας τους πολλούς δημιουργούς του. Επομένως και το ρεύμα και το νερό και οι συγκοινωνίες και όλα τα αγαθά ανήκουν σε όλους μας, δεν ανήκουν σε καμία ΔΕΗ και σε κανέναν άλλο που τα οικειοποιείται και τα πουλάει βγάζοντας κέρδη για τον εαυτό του.
  Φυσικά πολλοί θα πουν ότι αυτό είναι μια ακραία άποψη, δεν περιμένω να γίνει δεκτή απ΄ όλους. Για όσους χρειάζονται νομικά επιχειρήματα για να πειστούν ότι ένα παιδί πρέπει να ζει σε σπίτι με ρεύμα σε μια σύγχρονη πόλη, ας κοιτάξουν τη σύμβαση δικαιωμάτων του παιδιού ή κάτι ανάλογο.
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF
  Για όσους πιστεύουν ότι ένα παιδί δεν δικαιούται να ζει σε σπίτι με ρεύμα, αν δεν έχει λεφτά να πληρώσει το λογαριασμό, και προτάσσουν ως προτεραιότητα τον κίνδυνο να χάσει η ΔΕΗ κάποια ελάχιστα κέρδη, τους ευχαριστώ γιατί ξεσκεπάζουν ακόμα λίγο το πρόσωπο του τέρατος που έχουμε να παλέψουμε. Αν και έχει ξεβρακωθεί πλήρως το τέρας, τι να λέμε τώρα.
  Η βαρβαρότητα είναι εδώ. Υπάρχουν όμως ρωγμές, που αν τις μεγαλώσουμε, σκάβοντας σαν τυφλοπόντικες, έστω και αν μας φαίνεται κάποιες στιγμές ότι σκάβουμε στα τυφλά, κάποτε ο τοίχος της βαρβαρότητας θα πέσει (αυτό το΄ χω κλέψει).
  Ευχαριστώ το Νίκο Σαραντάκο για την ανάρτηση.
  ΥΓ. Επειδή μαθαίνω ότι κάποιοι προσφέρθηκαν να καταβάλουν χρήματα για να μαζευτεί το ποσό, αφού τους ευχαριστήσω θερμά, να πω ότι είναι μια απόφαση που δεν μπορώ να την πάρω μόνος μου. Είμαι απλό μέλος σε μια ομάδα που αποφασίζουμε συλλογικά, σε ζωντανές συνελεύσεις, τον τρόπο που θα δράσουμε, ενώ το γράμμα στο Σαραντάκο ήταν καθαρά προσωπική πρωτοβουλία. Αν αποφασιστεί τέτοιου είδους δράση, δηλαδή συλλογή χρημάτων ώστε να πληρωθεί η οφειλή, θα ειδοποιήσω, ώστε να επικοινωνήσουμε. Προσωπική μου άποψη είναι κάθε συλλογή χρημάτων να γίνεται στο πλαίσιο δημόσιων ζωντανών εκδηλώσεων που θα αναδεικνύουν και θα δημοσιοποιούν το πρόβλημα, ώστε να παίρνει το όλο θέμα τις διαστάσεις που πρέπει και να προχωράμε ένα βήμα παραπέρα. Δεν θα υπάρξει γενικότερο όφελος αν ανακουφίσουμε απλώς μια ξεχωριστή ατομική περίπτωση και το γενικότερο πρόβλημα παραμείνει. Τέτοιες εκδηλώσεις όμως δεν οργανώνονται από τη μια μέρα στην άλλη, θέλει κάποιο χρόνο. Ευχαριστώ και πάλι, θα επικοινωνήσω αν αποφασιστεί. .

 141. Αντιφασίστας said

  Πολύ ωραία, Μπετατζή! Πολύ ωραία και τα λόγια σου, πολύ ωραία και τα έργα σου. Η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη είναι οι απαντήσεις στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

 142. munich said

  Αυτό που λέει ο Σχιτζεν για τη Γερμανία ισχύει. Έχεις πρόβλημα να πληρώσεις το ρεύμα; δεν παρακαλάς την εταιρεία (δημοτική ή ιδιωτική) να χαλαρώσει τος κανόνες της για μια ειδική περίπτψση αλλά απευθύνεσαι στους κρατικούς μηχανισμούς κοινωνικής πρόνοιας, πολλοί από τους οποίους έχουν αναφερθεί εδωπέρα από δια΄φορους σχολιαστές (χαρτς 4, χρεωκοπία ιδιώτη-πολίτη κτλκτλ)
  Κατανοητά όσα προτείνετε Σκιτζεν αλλά όπως επισήμανα καιλ οι άλλοι σχολιαστες η περίπτωση της ΔΕΗ είναι διαφορετική εφόσον μέσω αυτής πληρώνουμε κι άλλα άσχετα με το ρεύμα αλλά και επειδή δεν υπάρχουν οι ανάλογοι μηχανισμοί κοινωνικής πρόνοιας.
  Να προσθέσω ότι όσο ιδιωτικοποιείται η οικονομία και γίνονται και πιο ελαστικές οι μορφές εργασίας τόσο το κράτος υποχρεούται να ενισχύει το κοινωνικό του πρόσωπο εφόσον εδώ πια έχουμε περιπτώσεις εργαζομένων φουλτάιμ που ο μισθός δεν τους φθάνει για τα στοιχειώδη, το παρτ τάιμ δίνει και παίρνει, δουλείς των 400 ευρώ χωρίς κοινωνική ασφάλιση, ατομικες συμβάσεις, δανεικοί εργαζόμενοι κτλ κτλκτλ

 143. SCIgen said

  Παρακαλώ, σάιτζεν. Έτσι να κρατάμε τα τυπικά, διαφορετικά αρκούμε και με την προσφώνηση «κώλοσε ο κώλος».

  Πολύ φοβάμαι το πρόβλημα της είναι γενικότερο, και όχι ένας απλήρωτος λογαριασμός. 2000 Ευρώ δεν είναι του τελευταίου εξάμηνου. Με πρόχειρο υπολογισμό και μια ανάλογη λιτή ζωή λέω ότι θέλει 2 χρόνια να συσσωρεύσεις αυτό το χρέος. Για αυτό επιμένω ότι πρέπει την κυρία να αναλάβει ένας έμπειρος κοινωνικός λειτουργός. Μήπως είναι μακροχρόνια άνεργη, αδυνατεί να εργαστεί ομαλά ή μήπως με την πρώτη δυσκολία την κοπανάει. Ίσως πάσχει από μακροχρόνια κατάθλιψη και η θεραπείας της θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Δεν φαντάζομε να έχει ιδιόκτητο σπίτι και για αυτό αδυνατεί να πληρώσει το χαράτσι (συν αυτό το ρεύμα). Κάπου αναφέρθηκε η ανάγκη ενός ψυχολόγου. Σε κάθε περίπτωση, η λύση θα απαιτήσει μακροχρόνια ενασχόληση. Να της δοθεί μια σταθερή εργασία, αλλά και μια αυστηρή κουβέντα να συνέλθει. Όλα αυτά μέσω κυρίως των υπηρεσιών του δήμου ως έμμεσα εμπλεκόμενου. Την περίπτωση της ΔΕΗ την κάναμε εμείς ειδική περίπτωση. Απλή και ανώδυνη λύση. Δεν κοστίζει τίποτα (έτσι νομίζουμε στην τύφλα μας), και μας πιστώνει με πολιτικά κέρδη από πάνω.

 144. munich said

  @143 με συγχωρείτε δεν είχα πρόθεση, κάπου μπερδεψα τις γλώσσες μου, τώρα φυσικά μου φαίνεται προφανές

 145. tamistas said

  Επαυξάνω το 141 του αντιφασίστα, χαίρομαι με του Μπετατζή το 140, το 106 του κ. Ζορμπά μας ανοίγει τα μάτια.

  Πάλι καλά.

 146. SCIgen said

  144 Συχωρεμένος.

  145 Και δεν συμφωνείς με μένα. Περίεργο, λέω. Περιττό να τονίσω, όλοι οι άλλοι συμφωνούν.

 147. Akate said

  @129
  Ήδη το κρατικό μονοπώλιο διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ Α.Ε.), από το 1950 με την ίδρυσή του σαν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ( Ν.1468/1950), ερωτοτροπούσε με τον αμερικάνο επενδυτή Ebasco services Inc. με σύμβαση εφαρμογής του ενεργειακού προγράμματος ανασυγκρότησης (Ν.1633/1951, Αναγκαστικός νόμος 1566/1950).
  http://www.et.gr/idocs-nph/pdfimageSummaryviewer.html?args=sppFfdN7IQP5_cc–m0e1-x2bAKBowzCR4VFBPFGCre8rzSZFxgk-dotcSnDhCIMkAYi3ORfmapWJXVkk6-kh3kxcPQvNBMtY9T3IvMHxXpABIQE1JCW9FiNMrQQT-Ek_FKlm_8xYoyN9mK3ESBruoofoVNhQBpXNw_DgdTEEbz1ACl2BfBU3Q..
  Βέβαια το έδαφος είχε προετοιμαστεί πιο νωρίτερα (προπολεμικά) με ανάλογες κρατικές συμβάσεις με τις αμερικάνικες εταιρείες Hugh L. Cooper & Co Inc. και Chemical Construction Corporation
  ΦΕΚ Α’ 481/30.10.1936, Βασιλ. Διάταγμα “Περί παροχής αδείας επί προθεσμία δια την εκπόνησιν μελέτης υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων δια την εκμετάλλευσιν των πτώσεων των ποταμών Αλιάκμονος και Αχελώου και των χειμάρρων Μόρνου και Φείδαρι”
  http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wE1WF5u8f_rVXdtvSoClrL8JZEIwpFFDeJ5MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K–td6SIuZVUTCEPVPQhDBUHF0n7XQCgIjeL66eS_rugMVvRatCh
  ΦΕΚ Α’ 65/17.2.1940, Αναγκαστικός νόμος 2220/1940, “Περί κυρώσεως συμβάσεως δια την παραχώρησιν υδραυλικής δυνάμεως Αχελώου ποταμού”
  http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wFfaLU7mJigjndtvSoClrL8-e4JIptYxqTtIl9LGdkF53UIxsx942CdyqxSQYNuqAGCF0IfB9HI6qSYtMQEkEHLwnFqmgJSA5WIsluV-nRwO1oKqSe4BlOTSpEWYhszF8P8UqWb_zFijI4ShGE365fKadf53so9xok7zP3l8ezVQZnVCmNE24Gn
  για τη σύμβαση Cooper και εδώ
  http://seisaxthia.wordpress.com/2012/07/25/h-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-cooper/
  για την ιστορική εξέλιξη του νομοθετικού πλαισίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα εδώ

  Click to access histori_of_electric_energy_production.pdf


  Να είμαστε καλά!

 148. passing_by said

  Συγγνώμη που παρεμβαίνω κάπως απότομα, αλλά ορίστε μια σχετική είδηση που ορισμένοι μπορεί να μην έχουν πληροφορηθεί :
  http://xaidarisimera.blogspot.gr/2012/11/blog-post_1347.html

 149. Αντιφασίστας said

  148: Είδες η ΔΕΗ; Σίγουρα ο μπράβος της έχει όλα τα προσόντα να είναι υποψήφιος βουλευτής ενός πολύ συγκεκριμένου κόμματος-συμμορίας στις επόμενες εκλογές. Αν, δηλαδή, δεν ήταν και στις προηγούμενες.

 150. ndmushroom said

  SCIgen (είναι πολλά τα σχόλια, δε θα προλάβω να τα γράψω όλα αριθμητικά)

  α. Η ΔΕΗ είναι ΔΗΜΟΣΙΟΣ οργανισμός. Με άλλα λόγια, δεν πληρώνεται μόνο από το λογαριασμό του καταναλωτή, όπως ο φούρναρης ή οποιαδήποτε ΙΔΙΩΤΙΚΗ επιχείρηση, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή την εφορία μας, το ΦΠΑ μας, τα διόδιά μας, τα χαρτόσημά μας κλπ. κλπ.)
  β. Η ΔΕΗ παρέχει ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (στην ευρωδιάλεκτο αποδόθηκε, ατυχώς κατά τη γνώμη μου, ως «υπηρεσία γενικού συμφέροντος»). Ο φούρνος όχι. Οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ή κοινού συμφέροντος, αν προτιμάς), και δη η συγκεκριμένη που θεωρείται και καθολική υπηρεσία, διέπονται από διαφορετικούς κανόνες από αυτούς του φούρνου ή του μπογιατζίδικου. Αν δεν ξέρεις και θες να μάθεις περισσότερα, μπορώ να σου στείλω μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με το ζήτημα
  γ. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνει μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει ο πελάτης. Περιλαμβάνει, όπως καλώς γνωρίζεις, δημοτικά τέλη, ανταποδοτικά τέλη, έκτακτες φορολογίες ακινήτων και άλλα πολλά. Άρω το «καταναλώνω και δεν πληρώνω» που ισχυρίζεσαι ότι διαπράττουν όσοι χρωστούν στη ΔΕΗ δεν είναι κατ’ ανάγκη σωστό. Μπορώ κάλλιστα να συσσωρεύσω τεράστια χρέη «προς τη ΔΕΗ» πληρώνοντας κάθε δίμηνο το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή μου («Για τη ΔΕΗ πληρώνετε») και μην πληρώνοντας τα υπόλοιπα.

 151. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και ιδίως τον Μπετατζή για όλα όσα έκανε!

 152. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 153. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  (138 & 139) Μακάρι να έχετε δίκιο και στα περί ΧΑ και στα περί αποφυγής 3ου (ή σάμπως 4ου ανάλογα με το αν μετράνε ξέχωρα η κατοχική φάση, τα Δεκεμβριανά και οι μετέπειτα φάση) γύρου αλλά αντιθέτως εγώ βλέπω πολύ φανατισμό (η διαρκής φιλολογία περί προδοτών, Τσολάκογλου, γκαουλάϊτερ, γενοκτονιών κλπ.) στις μάζες και παρέα μια έξτρα πόλωση ανάμεσα στους φασίστες και τους αντιφά (διαφόρων αποχρώσεων) που τείνουν αμφότεροι να λειτουργούν μανιχαϊστικά (ή είσαι μαζί μας ή είσαι προδότης/ναζί αναλόγως). Και στις ακραίες ομάδες η τάση της δικαιολόγησης της βίας που υπάρχει στις μάζες (ακόμα και στους δικαστές – εδώ αθωώθηκαν αυτοί που χτύπησαν το Γερμανό πρόξενο με τις πιο απίθανες δικαιολογίες – όχι πως δεν το έκαναν αλλά πως παραπάτησαν/σπρώχθηκαν) έχει ήδη πάει στο «σπάστε τους στο ξύλο». Και ωραία, κανένα πρόβλημα να σπάσουν στο ξύλο το βαρύμαγκα στην πλατεία Κυψέλης που από νταής έγινε νταής με την σφραγίδα της ΧΑ αλλά μετά ποιός θα τους σταματήσει από το να συνεχίσουν το επαναστατικό τους έργο και στους υπόλοιπους που δεν είναι «μαζί» τους; Αντιστοίχως εγώ προσωπικά δεν θα χύσω δάκρυ άμα σπάσουν στο ξύλο τα Χρυσά Αυγά το νταβατζή ανηλίκων από την Αφρική που ξεκίνησε βάρδια στη γωνία Πατησίων και Σκιάθου (και που δεν τον ακουμπά η αστυνομία) αλλά ξέρω πολύ καλά πως δε θα σταματήσουν εκεί και θα την πέσουν και στο φίλο μου το Μιχάλη από τη Νιγηρία και τελικά και σε όποιο ντόπιο αντιφρονούντα. Οπότε κέφι για αίματα υπάρχει ήδη – και αν το 1943-1949 σφαχτήκανε στα χωριά που γνωρίζονταν όλοι τους καλά φαντάζομαι τι θα γίνει τώρα στα αστικά κέντρα που δε ξέρουμε καλά-καλά το γείτονα μας στην ίδια πολυκατοικία…

  Μακάρι να βγω ψεύτης – όταν μου τα έλεγε πριν 1-1.5 χρόνο παιδικός φίλος πως πάμε για φάση νέου Εμφύλιου τον είχα βγάλει παλαβό και όσο περνάει ο καιρός η πόλωση που μου έλεγε εμφανίζεται και πιο έντονη.

 154. neraktia said

  Καλησπέρα και συγνώμη που δε διάβασα όλα τα σχόλια!

  Στη γειτονιά μου, πριν λίγο καιρό, ήρθαν να κόψουν το ρεύμα σε μια οικογένεια κι

  επειδή βγήκαμε από τα γυρω σπιτια φωνάζοντας…

  (καταλαβαίνετε)

  το αποτρέψαμε!

  Έχω δε την εντύπωση πως οι τεχνικοί της ΔΕΗ

  περίμεναν να συμβεί αυτό!!!

  Σκέφτομαι πως είχαν στο νου τους το…

  «Μας είπαν να κόψουμε το ρεύμα!

  Εμποδίστε μας, παρακαλούμε!!!»

 155. cronopiusa said

  Μπετατζή
  chapeau!!!
  Nina Simone-Ain’t Got No

  147
  ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ «Σήμερα Εμείς – Αύριο Εσείς»

 156. neraktia said

  155. Έχει μια υπερβολή η Simone …!!!

  Εμείς τι να πούμε???

 157. SCIgen said

  Για αυτό λέω ότι δεν ξέρουμε πόσο μας κοστίζει η κιλοβατώρα. Να πω, η ακριβότερη του κόσμου λόγω κατασπατάλησης και κακοδιαχείρισης, λίγα θα πω. Απλά και μόνο, δεν ξέρουμε τους κρυφούς λογαριασμούς και ο Φωτόπουλος που μπορεί να τους μάθει έχει άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον να μη μας τους πει ποτέ. Για τα υπόλοιπα, 2000 Ευρώ αντιστοιχεί σε 12000 κιλοβατώρες. Δεν νομίζω η μέση ετήσια κατανάλωση μιας μέσης ελληνικής οικογένειας να είναι τόση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ως φτωχή οικογένεια δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ούτε το ¼. Άρα, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σοβαρό και δεν αντικατοπτρίζετε σωστά λέγοντας ότι απλώς υπάρχει ένας απλήρωτος λογαριασμός, σιγά το πράμα και πως κάνετε έτσι εσείς οι ανάλγητοι. Ίσως πάλι να υπερβάλω εγώ. Αν πάλι μιλάμε μόνο για τα δημοτικά τέλη, στην ευχέρεια του δήμου είναι να την απαλλάξει από όλα τα χρέη του παρελθόντος και όλες τις οφειλές του μέλλοντος. Συμφωνώ να διαχωριστούν αυτές υπηρεσίες από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να φανεί η γύμνια των ΟΤΑ σε όλο τους το μεγαλείο. Θα χρεοκοπήσουν οι δήμοι λόγω ανυπαρξίας μηχανισμού καταναγκαστικής είσπραξης, οι λίγοι που δεν έχουν ήδη κηρύξει (ανεπίσημα) πτώχευση, αλλά μόνο έτσι θα δούμε τα προβλήματα κατάμουτρα και θα αναγκαστούμε να επεξεργαστούμε σωστές λύσεις. Εννοώ, πέρα από τις γνωστές λύσεις του δεν πληρώνω κτλ αηδίες. Αυτό όμως δεν θα συμβεί. Και η Μελίνα κάποτε φώναζε για τα τέλη της ΕΡΤ, μετά μόκο. Γκέγκε?

 158. SCIgen said

  Το σχόλιο μου για το 150

 159. neraktia said

  Τι κριμα!!!

  Δεν συμφωνούμε ούτε αναμεταξύ μας!!!

 160. neraktia said

  Άντε βρε χρονοπoιούσα,

  Λένε πως είσαι η πιο ωραία…

  το δέχομαι χωρίς αντίρρηση!!!

  Γεια σου απο τους δοκιμαζόμενους!!!

 161. spiral architect said

  @136: Χασάπη μου, ποιος Κακός Άνθρωπος θέλει να χυθεί αίμα άραγε;
  Έλα όμως, που δεν τα βλέπω καλά τα πράματα.

  – Να μην σπουδάσουν τα παιδιά; Άιντε, να μην σπουδάσουν; Και να κάνουν τι;
  – Αγροτικό επιτήδευμα με ποσοστώσεις;
  – Βιοτεχνία με αντιπάλους το Ικέα και το Πράκτικερ;
  – Μικρεμπόριο με χαράτσια και αντιπάλους τους προαναφερθέντες;
  – Να γίνουν δάσκαλοι; Μα το σύστημα δεν χρειάζεται μορφωμένους. Καταρτισμένους θέλει.
  – Αν είναι εύστροφοι, να πάνε στο TEDx; Δεν γεμίζει το στομάχι με απλικάσο και έξυπνα δίκτυα.
  – Να γίνουν κουρείς και κομμώτριες με μεταπτυχιακό απ’ του Αμάραντου; Το Πράκτικερ πουλάει κουρευτικές μηχανές με 30 ευρώ.

  Βέβαια δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τα λεγόμενά σου. Άλλωστε είμαι οπαδός της σπειροειδούς ιστορικής εξέλιξης. Αλλά,
  […] Βομβιστές και ελεύθερους σκοπευτές χρειάζεστε […]
  γιατί μιλάς στο β’ πληθυντικό; 🙄

 162. spiral architect said

  @161: … Καλός Άνθρωπος …

 163. ππαν said

  161: Ειλικρινά πιστεύεις ότι οι δάσκαλοι ΔΕΝ σπουδάζουν;

 164. spiral architect said

  @163: Να γίνουν δάσκαλοι, για να διδάξουν μετέπειτα άλλους;
  (καλύτερη διατύπωση)
  Δεν έχει σημασία τι πιστεύουμε εσύ και εγώ. Το θέμα είναι, τι περνάει στον κόσμο η κυρίαρχη αντίληψη.
  (φυσικά πιστεύω το αντίθετο)

 165. ndmushroom said

  157
  Εγώ δε σου μιλάω για κρυφές χρεώσεις. Σου μιλάω για αυτές που ξέρουμε, αυτές που αναγράφονται στο λογαριασμό. Πριν τα χαράτσια, θυμάμαι πως για τη ΔΕΗ δεν πήγαιναν ούτε τα μισά από όσα πλήρωνα. Επειδή μάλιστα τα υπόλοιπα τέλη είναι συνήθως ανεξάρτητα από την κατανάλωση, ακόμα κι όταν έφυγα για το εξωτερικό και πρακτικά είχα μηδενική κατανάλωση, πάλι πλήρωνα ένα πενηντάρι ανά λογαριασμό για δήμους, ΕΡΤ κλπ.
  Αν σε αυτά προσθέσεις τις εισφορές ακινήτων, τα 2000 ευρώ χρεών μαζεύονται πολύ πιο εύκολα από όσο υπολογίζεις (να επισημάνω σχετικά πως από προσωπική εμπειρία, αν κάνεις μερική πληρωμή του λογαριασμού σου εξοφλούνται (ή τουλάχιστον εξοφλούντο μέχρι πρότινος) ΠΡΩΤΑ οι οφειλές προς τρίτους και μετά αυτές προς τη ΔΕΗ. Αν δηλαδή χρωστάς 30 ευρώ για τη ΔΕΗ, 50 για λοιπούς και πληρώσεις 50 Ευρώ, θα συνεχίσεις να χρωστάς 30 ευρώ στη ΔΕΗ).
  Για τα υπόλοιπα (διαχωρισμός τελών κλπ.) συμφωνούμε.

 166. cronopiusa said

  Το ηλεκτρικό χωριό
  Ένα οδοιπορικό στη Σητεία, και συγκεκριμένα στο χωριό Σίτανος, αποκαλύπτει στην πράξη την εικόνα ενός κρητικού χωριού που «αναπτύχθηκε» μέσα από τις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η Τηλεόραση από τους Πολίτες συναντά τους κατοίκους της Σιτάνου και συζητά μαζί τους για τη σημερινή κατάσταση του τόπου.

 167. SCIgen said

  Κοιτάω το λογαριασμό και βλέπω, 35 για τον δήμο, 8 για ΕΡΤ. Ας πούμε η κυρία καίει 5 κιλοβάτ την ημέρα, δη 57 Ευρά το δίμηνο. Σύνολο 100 το δίμηνο, 50 το μήνα. Η κυρία λοιπόν ήταν τουλάχιστον 40 μήνες άνεργη, και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και τους επόμενους 40 μήνες. Δεν μπορώ να μάθω πόσα χρεώνει η ΔΕΗ στις χαμηλές καταναλώσεις, νομίζω είναι λιγότερα από τα 57. Αν πάω πίσω στην αρχική μου υπόθεση για τα 2 χρόνια ανεργίας, μας κάνει 12 κιλοβάτ την ημέρα. Εν πάσει περιπτώσει, η μόνη λύση είναι να πληρώσει το κράτος τον λογαριασμό και ο ΟΑΕΔ να της βρει μια σταθερή δουλειά.

 168. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 169. cronopiusa said

  ΕΚΠΟΙΖΩ: Αδιαφανείς μειώσεις τιμών στα φωτοβολταϊκά από την ΔΕΗ.

  Τα αιολικά πάρκα στην Μονεμβασιά!

  ΤΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ… ένα κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη (Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής
  του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της ΛΑΚΩΝΙΑΣ )

  Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός

  Neraktia madre tierra

 170. cronopiusa said

  ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗΣ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

  Επιχειρήσεις του αέρα στην …Άνδρο (Ρεπορτάζ της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης για την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Άνδρο)

  Η ΔΕΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΑΝΕΡΓΟ ΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑ 350 ευρω ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ (ΕΕΤΗΔΕ)

 171. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (161) Καλά το κατάλαβα πως εσύ τουλάχιστον Σπειραρχιτέκτονα δε θα έτρεφες αυταπάτες. Για εμφύλιο πάμε λοιπόν. Σε άλλους η ιδέα δεν αρέσει γιατί προτιμούν τη μια βίαια εξέλιξη της κοινωνίας και σε άλλους αρέσει γιατί όσο κι αν τους ενοχλεί το θανατικό γενικά, κατά βάση πιστεύουν πως οι αναίμακτες επαναστάσεις αποδεικνύονται τζούφιες και πως ορισμένοι-ορισμένοι ταξικά (καπιτάλες και τα τσιράκια τους) ή εθνικά (διεθνιστές, μετανάστες και μειονότητες) ανάλογα με το μετερίζι του ο καθένας πάντα δεν έχουν θέση στη μετά επανάσταση κατάσταση.

  Νομίζω τοποθετήθηκα ξεκάθαρα. Εφόσον έρχεται πόλεμος να ετοιμαστούν για πόλεμο – όχι για σπουδές. Ο Κόκκινος Στρατός χρειάστηκε χρόνια να ξεκαθαρίσει την αντίδραση. Και ο β’ πληθυντικός πάει προς την αριστερά στον επερχόμενο εμφύλιο. Όπως εξήγησα η ευρύτερη οικογένεια μου δυστυχώς θα βρεθεί στο στόχαστρο τους λόγω μανιχαϊσμού των άκρων αλλά είναι σε ηλικίες που όχι για όπλα για αυτοάμυνα δε συζητάμε αλλά για το πως θα τους φυγαδέψω από εκεί μέσα πριν τους φάνε ή τους «στρατολογήσουν» (όπως παραλίγο τον ηλεκτρολόγο – αριθμός αδείας ελληνικού βασιλείου #13 παρακαλώ – παπού μου στα Δεκεμβριανά).

 172. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (169-170) Τελικά πάντως προσπαθώ να καταλάβω (και ως 50% Ανδριώτης έχω και άποψη για τους αέρηδες στο νησί μας και για το πόσο θα μου άρεσαν ή όχι οι ανεμογεννήτριες (*)): Δε θέλουμε ανεμογεννήτριες για τουριστικούς και περιβαντολογικούς και αντικαπιταλιστικούς λόγους. Δε θέλουμε ηλιακά πάρκα για μια από τα ίδια. Δε θέλουμε υδροηλεκτρικά φράγματα για να περιβαντολογικούς και οικιστικούς και αρχαιολογικούς λόγους. Δε θέλουμε πυρηνική ενέργεια για περιβαντολογικούς, σεισμικούς, Φουκοσιμικούς και κολλημένους στη δεκαετία του 1980 λόγους. Δηλαδή θέλουμε παραμονή στα ορυκτά καύσιμα; Όχι, δε θέλουμε και το λιγνίτη γιατί προκαλεί μόλυνση και καρκίνο στις περιοχές που τον βγάζουν και τον καίνε (αλλά θέλουμε τις ως πρώτα μόνιμες θέσεις στη ΔΕΗ για τους ντόπιους). Μας αρέσει να βαυκαλιζόμαστε περί πετρελαίων στην μη ξεκαθαρισμένη ΑΟΖ αλλά μετά βλέπουμε τι έγινε στον κόλπο του Μεξικού και λέμε όχι στις πλωτές εξέδρες πετρελαίου για περιβαντολογικούς και τουριστικούς λόγους. Μένει η εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου (κατά προτίμηση πληρώνοντας σε ευρώ όσο ακόμα τα έχουμε και δεν είμαστε σε πληθωριστική νέα δραχμή ;-). Τα περί φαινομένου του θερμοκηπίου και κλιματικής αλλαγής είναι για να ανησυχούν οι πολικές αρκούδες – α και οι Μπαγκλαντεσιανοί που η χώρα τους βουλιάζει. 😦 Δε πειράζει, έχει μπόλικο χώρο εδώ – όλοι οι καλοί χωράμε. 😉 150 εκ. σκληρά εργαζόμενοι νοματαίοι – θα δούμε τρελή ανάπτυξη. 🙂

  Καλό Σαββατοκύριακο.

  (*) Στην προοδευτική για τα Αμερικανικά δεδομένα Μασσαχουσέττη είπαν να κάνουν αιολικό πάρκο έξω από το «ακρωτήρι του μπακαλιάρου» 🙂 μια πολύ τουριστική περιοχή με τους κατάλληλους αέρηδες. Και δη απέναντι από τα σπίτια των Κένεντυ. Έπεσαν πάνω τους όλοι οι προοδευτικοί για να τους σταματήσουν – οι περιβαντολογικές τους ανησυχίες (και των Κένεντυ συμπεριλαμβανομένων) πήγαν περίπατο όταν είδαν πως θα έχαναν τη θέα τους. 🙂 Τελικά το not in my backyard είναι σοφή έκφραση.

 173. sarant said

  Χασάπη, εγώ προσωπικά είμαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και πιστεύω ότι το Τσερνομπίλ και η Φουκουσίμα είναι στην πραγματικότητα επιχειρήματα υπέρ και όχι κατά. Αλλά είμαστε μειοψηφία, εγώ κι εσύ (αν είσαι κι εσύ).

 174. Αντιφασίστας said

  Να επιμείνω λίγο στο θέμα, φίλε Χασάπη, γιατί είμαι κομματάκι δύσπιστος; Ποιοι θα πολεμήσουν στον επικείμενο, για σένα, εμφύλιο; Αριστεροί εναντίον δεξιών; Εγώ, πάντως, ένας καθημερινός άνθρωπος, συναναστρέφομαι καθημερινά, όπως όλοι, με αρκετούς καθημερινούς ανθρώπους και μόνο διάθεση για εμφύλιο σπαραγμό δεν έχω διαπιστώσει. Πολύ πιο εμφυλιοπολεμικό ήταν το κλίμα τη δεκαετία του ’80 με τους πρασινοφρουρούς, τους Κένταυρους, τα πράσινα και τα γαλάζια καφενεία, παρά τώρα που δεξιοί και αριστεροί νιώθουν καθισμένες στο σβέρκο τους την εσωτερική και την εξωτερική τρόικα. Δεν μπορώ να προβλέψω ούτε καν τι θα γίνει αύριο, αλλά καθόλου πιθανός δεν μου φαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος για κομματικούς λόγους.

 175. cronopiusa said

  Δείτε την ταινία

  ντοκιμαντέρ του Εξάντα – ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: ΜΕΡΟΣ Β’, Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

 176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  163 – Οι δάσκαλοι σίγουρα σπουδάζουν, το θέμα είναι τί διδάσκουν (αν διδάσκουν) και πώς, ρίξε μια ματιά στην τρίτη λυκείου, αν δεν την βρείς πουθενά για να δείς, μην τρομάξεις, απλώς έχει καταργηθεί, και με την σιωπηλή ενοχή των δασκάλων.

  173 – Όλα είναι για καλό και για κακό, εξαρτάται απο την χρήση. Κι εγώ είμαι υπέρ της πυρινικής ενέργειας, αλλα απο σύντηξη και όχι απο σχάση, απο την οποία οι κίνδυνοι, δεν αντισταθμίζονται απο τα όποια οφέλη. Όσο για Τσέρνομπιλ και Φουκουσίμα, αν είχες πάθει καρκίνο όπως δεκάδες χιλιάδες άτυχων ανθρώπων, θα είχες άλλη άποψη. Για να μην αναφέρω τα δεκάδες εκατομύρια κρούσματα του θυρεοειδούς (ένα απο τα θύματα κι εγώ) στην Ευρώπη. Μόνο στην Ελλάδα, ο ένας στους τέσσερις έχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή, μια ματιά στην αύξηση των κρουσμάτων απο το 95 και μετά, είναι κατατοπιστική. Γιατί απο το 95; γιατι περίμεναν αυτή την αύξηση στην δεκαετία επάνω, απο το προηγούμενο της Χιροσίμα.

  172 – Επειδή λείπεις καιρό απο την Ελλάδα, μάλλον έχεις λάθος αντίληψη της εδώ καταστάσεως, και η πληροφόρηση απο τα σχόλια στο διαδύκτιο, ή απο τα ΜΜΕ, μόνο ενδεικτική δεν είναι. Για να υπάρξει εμφύλιος, χρειάζονται δύο αντίπαλοι το λιγότερο, εδώ δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ. Ο καπιταλισμός κάνει παιχνίδι μόνος του παγκοσμίως, καθώς η αριστερά δεν υφίσταται. Ειδικά η κομμουνιστική, μας άφησε χρόνους μαζί με το τέως ανατολικό μπλόκ, που την χρηματοδοτούσε. Στην Ελλάδα, αλλα και σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, μόνο φοβισμένοι ή βολεμένοι άνθρωποι υπάρχουν, αντίδραση μηδέν. Κάποια γαυγίσματα απο μερικές χιλιάδες, δεν συνιστούν κίνδυνο για το κεφάλαιο, το οποίο έριξε στο παιχνίδι, το ελεγχόμενο απο το ίδιο, διαδύκτιο. Εκεί εκτονώνεται πλέον ο κοσμάκης, τα λέει, ξαλαφρώνει, και περιμένει μουδιασμένος, την κάθε τρόϊκα, να αποφασίσει για το μέλον του. Συμγωνώ μαζί σου, οτι πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο, όχι όμως για εμφύλιο, αλλα για παγκόσμιο. Το υποψήφιο θύμα, (Κίνα) ψήνεται για τον ρόλλο του κακού, οπότε καλό είναι να προετοιμαστείς κι εσύ, γιατι μάλλον θα σε αγγίξει περισσότερο απο εμάς.

 177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  176-σιωπηλή συνενοχή

 178. cronopiusa said

  ΔΕΗ: Ηλεκτροσόκ με αύξηση 37% στα τιμολόγια

 179. Ανατολή said

  Αγαπητέ κύριε Σαραντάκο,
  πιο πολύ με εντυπωσίασε η κατηγορία εναντίον όλων όσων αναδεικνύουν τέτοια θέματα, ως «λαΐκιστών».
  Αυτόματα μου’ ρθαν στο νου κάποιοι στίχοι, μαζί με τους σχετικούς συνειρμούς.
  «Πατάω το κουμπί
  και βγαίνει μια χοντρή
  και λέει στα παιδάκια νυξ φαί»
  Οι άθλιοι λαΐκιστές κείνης της εποχής έβαζαν στο στόμα των παιδιών τέτοια λόγια!
  Τι τραγικό!
  Μήπως θα’πρεπε κι εμείς για να πληροφορούμαστε για τούτα τα θέματα (τα απαγορευμένα στο εσωτερικό, εξαιτίας της λαΐκίστικης προπαγάνδας), να πιάνουμε BBC (όπως τότε) ή έστω να διαβάζουμε Guardian βρε αδερφέ…

 180. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (174) Όντως τότε η πόλωση ήταν μεγαλύτερη αλλά το κράτος δεν ήταν υπό διάλυση. Τώρα τα άκρα έχουν ξεφύγει, τα μέσα έχουν εθιστεί στην ακραία γλώσσα κι ας μην αλληλομισιούνται τόσο όσο τότε και το κράτος και οι θεσμοί καταρρέουν. Τα άκρα θα ξεκινήσουν τη σύγκρουση (που επιδιώκουν στα πλαίσια της επαναστατικής τους λογικής) και οι υπόλοιποι θα βρεθούν εξαναγκασμένοι να διαλέξουν πλευρά. Είπαμε μακάρι να βγω ψεύτης (πριν ένα χρόνο και μου φάνταζε αστείο το σενάριο) αλλά όλο και περισσότερα βλέπω να σπρώχνουν προς αυτή την κατάσταση.

  (176) Λάμπρο άποψη έχω από (α) τις επισκέψεις μου κάθε χρόνο 1-2 φορές, (β) τις κουβέντες μου με την ευρύτερη οικογένεια μου και τους φίλους μου που είναι κατά 85% εκεί, (γ) τα ελληνικά ΜΜΕ και (δ) το διαδίκτυο. Προφανώς και δεν είναι το ίδιο με το να ζω εκεί. Μακάρι να κάνω λάθος.

  Περί Κίνας εκεί κι αν είναι το μεγαλύτερο τεστ του αν οι εμπορικές σχέσεις μπορούν να σταματήσουν τους πολέμους. Θα δείξει.

  Η σύντηξη δυστυχώς έχει πολύ ψωμί ακόμα μέχρι να γίνει πραγματικότητα… Όπως μου έλεγε πρώην συνάδελφος στο ΜΙΤ (έφαγαν τώρα κι αυτοί μια μεγάλη συρρίκνωση λόγω περικοπών) είμαστε σαραντάρηδες – σε άλλα 40 χρόνια ίσως να δούμε τον πρώτο αντιδραστήρα σύντηξης που να είναι κανονικής παραγωγής. Στο μεταξύ τι κάνουμε εφόσον πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει κάτι για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και από πλευράς της παραγωγής ενέργειας. Οι σημερινοί αντιδραστήρες είναι παμπάλαιοι στην σχεδίαση – αλλά πολιτική βούληση για νέες τεχνολογίες δεν υπάρχει πολλή:
  http://www.world-nuclear.org/info/inf08.html (πολύ ψωμί για διάβασμα). Περί αποτελεσμάτων Τσερνομπιλ και Φουκοσίμα προτιμώ ειλικρινά να δω στατιστικές του WHO γιατί τίποτα πιο εύκολο από το μασάζ των στατιστικών από όσους θέλουν να αποδείξουν κάτι. Δε θα μου έκανε εντύπωση να έβλεπε μια συσχέτιση – για τον θυρεοειδή ιδίως – λυπάμαι για το πρόβλημα σου και το έχουν και άλλοι γνωστοί μου – αλλά από την άλλη ένα σωρό άλλα πράγματα έχουν αλλάξει στη ζωή μας που μπορεί να ευθύνονται. Για αυτό κρατάω μια πισινή.

 181. sarant said

  179: Η λέξη λαϊκισμός δυστυχώς χρησιμοποιείται τρομοκρατικά από ορισμένους.

 182. mlabros said

  Αντι σχολίου
  Μεθυσμένος Παλαμάς
  Σκήνη τέλους
  Ζεστό χειροκρότημα
  Αυλαία

 183. Αντιφασίστας said

  Μια, κατά τη γνώμη μου, ψύχραιμη ματιά στο φαινόμενο του λα’ι’κισμού:
  http://planus.pblogs.gr/2012/03/o-polyplokamos-laikismos.html

 184. Μαρία said

  Ο λαϊκισμός έχει γίνει μια υπερκατηγορία. Οτιδήποτε αντιστέκεται ή διεκδικεί καταγράφεται ως λαϊκίστικο. Έχει αντικαταστήσει τη λέξη δημαγωγία. Όπως είπε πρόσφατα ο Κωστής Παπαϊωάννου, ο λαϊκισμός της εποχής μας είναι ο αντιλαϊκισμός, που καταδικάζει, γιατί δεν
  μπορεί να διακρίνει το λαϊκό από το λαϊκιστικό. Ό,τι δεν είναι νεοφιλελεύθερο, ό,τι έχει μια διαφορετική αντίληψη για τις μεταρρυθμίσεις, ό,τι δεν διαπνέεται από τις αρχές της αγοράς είναι «λαϊκίστικο». Όπως πριν από τη δικτατορία ο κομμουνισμός και οι συνοδοιπόροι του βρίσκονταν πίσω από κάθε κοινωνικό αίτημα, έτσι τώρα βρίσκεται ο λαϊκισμός. Είναι κάτι σαν ρετσινιά. Ο νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός.
  http://enthemata.wordpress.com/2012/05/27/liakos-4/

  Πρόταση για μια οικειοποίηση του όρου απ’ την αριστερά:
  http://enthemata.wordpress.com/2012/11/25/katsabekis-4/

 185. Μαρία said

  Νικόλα Σεβαστάκη και Γιάννη Σταυρακάκη Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και κρίση (εκδόσεις Νεφέλη, 104 σελ.)
  http://enthemata.wordpress.com/2012/11/25/seva-stavra/

 186. ππαν said

  164: Επειδή έχω αρχίσει να μην εμποστεύομαι τα μάτια μου. Έγραψεσ:
  Να μην σπουδάσουν τα παιδιά; Άιντε, να μην σπουδάσουν; Και να κάνουν τι;
  – Αγροτικό επιτήδευμα με ποσοστώσεις;
  – Βιοτεχνία με αντιπάλους το Ικέα και το Πράκτικερ;
  – Μικρεμπόριο με χαράτσια και αντιπάλους τους προαναφερθέντες;
  – Να γίνουν δάσκαλοι;

  Άρα «να μην σπουδάσουν ….και να γίνουν δάσκαλοι;». Αυτό έγραψες. Αν ήθελες να γράψεις κάτι άλλο, ας το έγραφες. 🙂

 187. spiral architect said

  @186: … μου ξέφυγε! 😳
  (αυτόματη γραφή)

 188. Νέο Kid Στο Block said

  Kαλοί μου φίλοι,
  Ο καλός μου φίλος Dipl. Elektroingenieur Georg von Blöd und Dummkopf , διευθυντής της αντίστοιχης Δ.Ε.Η στο καντόνι Alpinewalden υπέκλεψε στοιχεία ,τα ανέλυσε μαθηματικώς και μού έστειλε σε πανμπλόγκια αποκλειστικότητα την συνάρτηση της ελληνικής Δ.Ε.Η , δηλαδή την εξίσωση η οποία υπολογίζει με ικανοποιητικότατη ακρίβεια τη σχέση κατανάλωσης KWh και ευρωπουλακίων για περίοδο κατανάλωσης τετραμήνου.
  f(x) = 3,96410 + 0,11306 x , για 0≤ x<801 ΚWh
  3,96410 + 0,13832 x , για 801≤ x<1001 ΚWh
  3,96410 + 0,14172 x , για 1001≤ x<1601 ΚWh
  3,96410 + 0,15161 x , για 1601≤ x<2001 ΚWh
  3,96410 + 0,19045 x , για 2001≤ x<3001 ΚWh
  3,96410 + 0,19613 x , για x≥ 3001 KWh
  Όπου f(x)= τα ευρώ που αντιστοιχούν σε κατανάλωση x Kιλοβατωρών (ΚWh)
  Την παραπάνω συνάρτηση ,επειδή ούτε εγώ ούτε ο Von Blöd und Dummkopf μπορούσαμε να την καταλάβουμε σε βάθος, απευθυνθήκαμε στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του διάσημου Πανεπιστημίου στο οικείο καντόνι και ζητήσαμε μια γνωμάτευση σε μαθηματική και απλή λαϊκή γλώσσα. Την πήραμε, και έχει ως κάτωθι:
  Μαθ: Η συνάρτηση δεν είναι συνεχής. Παρουσιάζει ασυνέχεια στα σημεία με τετμημένες 801,1001,1601,2001,3001. Oι γραμμικές συναρτήσεις παρουσιάζουν από πεδίο ορισμού στο επόμενο αυξανόμενες παραγώγους 0,11306, 0,13832,…,0,19613
  Απλά: Όταν ξεπερνάτε τις 800, 1000,..κλπ κιλοβατώρες, η Δ.Ε.Η σάς αλλάζει τα φώτα ή μάλλον σάς αλλάζει την κλίμακα ,σάς πηδάει ένα σκαλί πιο πάνω και σας σηκώνει τον ..ρυθμό αύξησης της χρέωσης σούζα (αυξάνοντας την κλίση της συνάρτησης /τον συντελεστή του x)

  Μαθ. : H μεγαλύτερη κατακόρυφη μετατόπιση και αύξηση κλίσης της συνάρτησης f(x) παρουσιάζεται στο σημείο x=2000.
  Aπλά,: Aς πούμε ότι μόλις έχετε κοιτάξει το μετρητή της ΔΕΗ και βλέπετε ότι έχετε καταναλώσει 2000 Κιλοβατώρες. Σας έρχεται να πιείτε ένα καφεδάκι. Τι κάνετε;
  Α. Πάω σε καφετέρια πολυτελείας και απολαμβάνω ένα λάτε των 7 ευρών.
  Β. Πετάω με 50 ευρώ με Ράιαν Αίρ (από Πάτρα ή Σαλονίκη) για το νησί του Νεοκίδιου και πίνω τον καφέ μαζί του στη Λάρνακα. (Ο Νεοκίδιος θα κεράσει ακόμη και λάτε καραμελουτσίνο ..πώς διάολο τα λένε;)
  Γ. Τίποτε από τα παραπάνω! Πού λεφτά; Βράζω το καφεδάκι στο μάτι της κουζίνας. Έτσι κι αλλιώς, όταν τελειώσω άντε να έχει γράψει άλλη μια ,ήτοι 2001 ΚWh το ρολόι.
  Όποιος επιλέξει το Γ. σαν την οικονομικότερη λύση ,έχασε!

  Μόλις ο μετρητής σας γυρίσει από το 2000 στο 2001 έχετε μια κατακόρυφη μετατόπιση της καμπύλης της συνάρτησης (δηλ. έχετε πληρώσει αυτομάτως ) d=[f(2001)-f(2000)]/2001-2000 = 3,96410 + 0,19045*2001 -3,96410 + 0,15161*2000 = 77,87045
  Δηλαδή , το σπιτικό καφεδάκι κοστίζει μόλις 77 ευρά και 87 σέντσια!! 😦

  ΥΓ. Ξέρω ότι το Alpeinische Universitaet “Lila Pause” in Zuerich, δεν χαίρει εκτιμήσεως στο ιστολόγιο ως προς τους ακαδημαϊκούς του των ουμανιστικών πεδίων, αλλά το Τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών του, σάς διαβεβαιώνω ότι είναι εξαίρετο!
  ΥΓ2. Η συνάρτηση ΔΕΗ είναι αληθινή (πέρα από κάθε πλάκα) και προσεγγίζει ικανοποιητικά τους λογαριασμούς με βάση τις τιμές Οκτωβρίου 2012. Αφορά τις καθαρές χρεώσεις ρεύματος (χωρίς τα πρόσθετα (ΕΡΤ, Δήμους, Δημάρ κλπ) Αν κάποιος είναι οπτικός τύπος και μπει στον κόπο να βάλει ας πούμε τις τιμές σε καρτεσιανές σε ένα μιλιμιτρέ χαρτάκι ,θα διαπιστώσει πολύ παραστατικά τα παραπάνω. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ «ΣΚΑΛΑΚΙΑ»! Κάτι θα γλυτώσετε.

  Μια σεντονάτη κοινωνική προσφορά Νεοκίδιου.

 189. sarant said

  188: Φοβάμαι ότι είναι έτσι που τα λες, αλλά για να γίνει πιο κατανοητό πρέπει να γράψεις αναλυτικά ποια είναι η χρέωση στα 2000kW και ποια στα 2001.

 190. Αντιφασίστας said

  188: Μπήκε και η ΔΗΜΑΡ στα πρόσθετα; Πόσο καταφερτζής θα γίνει ακόμα ο κυρ Φώτης!

 191. spiral architect said

  Ιέφτασιιι: Παράδειγμα υπολογισμού αξίας ηλεκτρικού ρεύματος – Κλιμάκωση τιμολογίων

 192. Νέο Kid Στο Block said

  Βρε παιδί μου πόσο πιο σαφές; Α, είναι και η Ππαν εδώ, σωστά! 😆
  απο 1601 ώς και 2000 Κιλοβατώρες ισχύει: 3,96410 + 0,15161 x , άρα για 2000 κιλοβατώρες πληρωνεις 3,96410+0,15161*2000= 307,18 Ευρώ.
  Στην ΑΜΕΣΩΣ επόμενη κιλοβατωρα πληρωνεις επιπλέον 77,87 . Για 2001 KWh 385,05 Ευρώ.

  Το ίδιο κλεψιμο (αλλά σε μικροτερη κλιμακα) γίνεται και στα χαμηλότερα σκαλάκια .

 193. Μαρία said

  191 Και το νυχτερινό, που δε το βλέπω στον πίνακα, χρεώνεται με 0,05400.

 194. skol said

  192
  Μπορείς να το δεις και αλλιώς όμως. Αν καταφέρεις να κρατήσεις την κατανάλωση κάτω από 2000 KWh (που δεν είναι λίγο, μεγαλύτερο από τον μέσο όρο) έχεις και ένα μπόνους 77 ευρώ 🙂

 195. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  180 – Kι εγώ κρατάω πισινή, αλλα για τον θυρεοειδή είναι αποδεδειγμένο. Όπως γράφω, περίμεναν αύξηση επάνω στην δεκαετία, μου το είπαν δύο διακεκριμένοι ενδοκρινολόγοι, ο δρ. Μόρτογλου, (στο Ιατρικό) και η δρ. Κουκουλομάτη (στο Αλεξάνδρας) που ήταν και γνωστή μου. Εγώ ήμουν 34 τότε, χωρίς οικογενειακό ιστορικό, αλλα και πολλοί συγγενείς και φίλοι πιο μικροί απο εμένα απόκτησαν πρόβλημα. Τώρα για τις δισπλασίες, και τις τερατογεννέσεις που συμβαίνουν ακόμα και τώρα, στην ευρύτερη περιοχή του Τσέρνομπιλ, μόνο όποιος δεν θέλει να τις δεί δεν τις πιστεύει. Δυστυχώς, τα προβλήματα που δημιουργούν οι πυρινικοί αντιδραστήρες σχάσεως, είναι τρομακτικά, και δεν νομίζω οτι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, (και εδώ κρατάω μια πισινή για το πόσο ευθύνοται οι άνθρωποι). Παρ΄όλα αυτά, είμαι υπέρ της πυρινικής ενέργειας, αλλα όχι απο σχάση, κι αν δεν υπάρχει χρηματοδότηση για σύντηξη, δεν πειράζει, κάναμε να φθάσουμε σ΄αυτό τι επίπεδο χιλιάδες χρόνια, ας αργήσει άλλα 40 χρόνια. Βέβαια εσύ (αν θυμάμαι καλά) είσαι πυρινικός επιστήμονας, και έχεις κάθε λόγο να υποστηρίζεις την επέκταση των αντιδραστήρων, αλλα ειλικρινά, δεν νομίζω οτι το κάνεις απο ιδιοτέλεια, απλώς δεν δίνεις την πρέπουσα σημασία στα προβλήματα που δημιουργούν, ίσως φταίει και η πληροφόρηση απο το πυρινικό λόμπι, που ωραιοποιεί τα πράγματα, δεν ξέρω. Πάντως και για την Φουκουσίμα, βγαίνουν σιγά σιγά στην φόρα, απο επίσημες πηγές, απίστευτα πράγματα ειδικά που μιλάμε για την Ιαπωνία.
  Για τον εμφύλιο, πίστεψέ με φίλε μου, δεν κουνιέται φύλλο, και οι λόγοι είναι αυτοί που έγραψα πιο πάνω. Άλλωστε δεν εξυπηρετεί κανέναν, (δηλαδή το κεφάλαιο, δεν υπάρχει και κάποιος άλλος) αρκεί να είναι ο κόσμος σε αμηχανία, σύγχυση και καταστολή, γι΄αυτό προώθησαν την ΧΑ στην θέση του ΛΑΟΣ, σε αντιδιαστολή με τον «επαναστατικό» ΣΥΡΙΖΑ, και τον επαναστάτη χωρίς αιτία Τσίπρα, για μεγαλύτερο αποπροσανατολισμό του κόσμου.
  Για την Κίνα, οι εμπορικές σχέσεις αποτρέπουν τον πόλεμο, μόνο όταν ευνοείται ο δυνατός «εταίρος», ή είναι τουλάχιστον μοιρασμένα τα κέρδη. Όταν συμβαίνει το αντίθετο όπως τώρα, προκαλείται πόλεμος, αν και το πρόβλημα των ΗΠΑ είναι βαθύτερο.

 196. Νέο Kid Στο Block said

  194. Ναι, μη το γελάς! 🙂

  Κάτι ανάλογο και χειρότερο γίνεται και στην Κύπρο, όπου παρεμπιπτόντως το ρεύμα είναι ακριβότερο από την Ελλάδα και εδώ επιπροσθέτως είναι πανάκριβο συγκριτικά και το νερό ,του οποίου επίσης η χρέωση έχει βαθμιδωτές αυξανόμενες χρεώσεις. Από κάποια κυβικά και πάνω, το πληρώνεις για νερό του Καματερού.
  Μια βασική μου ένσταση σε όλες αυτές τις κλιμακούμενες χρεώσεις είναι ότι δεν λαμβάνουν υπόψι τον βασικότερο παράγοντα . Την κατά-κεφαλήν κατανάλωση. Δηλαδή ένας εργένης που μένει μόνος του και καταναλώνει 1999 Kwh θα πληρώσει 80 σχεδόν ευρώ λιγότερα από μια τετραμελή οικογένεια που έκαψε στο ίδιο διάστημα 2001 Kwh. Tρελό και άδικο.
  Θα ήταν εύκολο νομίζω (στοιχεία βάσει απογραφής ,έστω προσεγγιστικά, υπάρχουν, δεν υπάρχουν;) να εισαχθεί ένας συντελεστής βαρύτητας/ελάφρυνσης, ανάλογα με τα άτομα κάθε νοικοκυριού/παροχής στις οικιακές χρεώσεις. Θα ήταν κοινωνικά δίκαιο.

 197. Μαρία said

  1999! Αυτό δεν είναι εργένικο σπίτι, είναι κέντρο διερχομένων.

 198. Νέο Kid Στο Block said

  197. Ε, μπορεί να είναι ζωηρός ο εργένης! 😆 Kαι η ζωηράδα προκαλεί μπάνια, θερμοσίφωνες , φαγιά σε μικροκύμματα κλπ.
  Αλλά να μην πληρώνει όσα και η γυναίκα με τα παιδάκια της! Ή μάλλον πιο σωστά, η γυναίκα με τα παιδάκια της να μη «τιμωρείται» για την παραπάνω κατανάλωση όσο ο εργένης. Δεν συμφωνεις δηλαδή;

 199. skol said

  195: Για τους εργένηδες έχεις δίκιο. Δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε την εργένικη ζωή (εμείς οι παντρεμένοι!)
  197: 🙂

 200. ππαν said

  Γεροντοπαλίκαρο ο εργένης; (στενοχωριέμαι που δεν πολυφοριέται η λέξη και αποφάσισα να την υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις)

 201. @196 Εμένα αυτή η κατά κεφαλήν κατανάλωση με χαλάει λίγο. Δηλαδή τι, θα πρέπει να δηλώνουμε πόσοι μένουμε στο σπίτι; Και αν είναι μια τετραμελής οικογένεια και τα δύο παιδιά σπουδάζουν οι γονείς θα έχουν συν δύο άτομα μπόνους στην κατανάλωση; Ή θα πρέπει να δηλώνουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει σπίτι μας;

 202. spiral architect said

  Ας μην λοξοδρομούμε: Η ηλεκτρική ενέργεια, το νερό, το αέριο πόλης (σε όσες πόλεις υπήρχε εκτεταμένο δίκτυο Φ.Α, ή αερίου νάφθας, όπως στην Αθήνα παλιά) ήταν έναντι συμβολικού τιμήματος ως προς το κόστος ζωής στις αντίστοιχες χώρες.
  Το πράμα χάλασε όταν άρχισε η «απελευθέρωση».
  Tip: Απελευθέρωση από τι; Για να νοείται απελευθέρωση, πρέπει, να υπάρχει κάτι σκλαβωμένο. Άστο λοιπόν καλύτερα … 🙄

  Στην Ολλανδία μια βιομηχανική και αγροτική χώρα, αλλά με ελάχιστη ηλεκτρική ιδιοπαραγωγή (το μεγαλύτερο ποσοστό είναι εισαγωγή από τους γείτονες Γερμανία και Γαλλία) όταν απελευθερώθηκε η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η λιανική τιμή μέσα σε ένα εξάμηνο τετραπλασιάστηκε, φέρνοντας σε απόγνωση τους αγροτοκτηνοτρόφους της, που στράφηκαν σε εγκατάσταση μικρών μονάδων βιομάζας (πρώτη ύλη άφθονη) συνδεδεμένες στις εσωτερικές εγκαταστάσεις τους, απλά και μόνο για να κόψουν φορτία και λεφτά από τον λογαριασμό της τοπικής ΔΕΗ.

  Ήρθαν μετά οι γραβατοφορεμένοι και έβαλαν τους αγρότες στο τρυπάκι:
  «Μην τη συνδέετε στην εσωτερική σας εγκαταστάση, θα τις συνδέσετε στο δίκτυο και θα πουλάτε ενέργεια στην Ολλανδική ΔΕΗ.»

  Και ποιος θα πλήρωνε τον παραγωγό; Μα ποιος άλλος από τον καταναλωτή. Μέσω λογαριασμού αντίστοιχου με το τέλος υπέρ ΑΠΕ, η τιμή της οικιακής kWh ανέβηκε ακόμα παραπάνω.

  Όλα αυτά στην Ολλανδία του 1992-93 …

 203. gryphon said

  202
  Nαι σωστά.Απελευθερωση απο τι;
  Χωρίς να είμαι και ειδικός νομίζω οτι θα επρεπε να γινει και καποιααναφορα στήν αποφαση να υπογραψει και η Ελλαδα τήν συνθηκη του Κυοτο.Ως συνηθως οι βασεις καιγι’ αυτη την ολεθρια για τήν Ελλαδα επιλογη μπηκαν τήν περιοδο Σημιτη και ολοκληρωθηκαν επι Καραμανλη.
  Ηδη νομιζω πως η δεη (και μεσω αυτής οι καταναλωτες) πληρωνει πολυ μεγαλα ποσα σαν προστιμο και θα πληρωνει ακομη μεγαλυτερα στο μελλον για να μπορουμε να χρησιμοποιουμε αυτο που μας εχει δοθει δωρεαν.Τον λιγνιτη δηλαδη.Οταν δέν υπογρασει η Κινα π.χ δέν ειναι αυτοκτονία να το υπογραφει μια μικρη σε εκταση χωρα οπως η Ελλαδα ;.Εμεις αφου εχουμε λιγνιτη για τουλαχιστον καμμια εκατοστη χρονια ακομη θα επρεπε να γραψουμε στα παλια μας τα παπουτσια τα παραμυθια περι υπερθερμανσης του πλανητη τουλαχιστον μεχρι να υπαρξει καποια πραγματικα αποδοτικη εναλλακτικη μορφη ενεργειας που σιγουρα δεν ειναι οι τερατώδεις φρικιαστικες ανεμογεννητριες ουτε τα φωτοβολταικα που υπαρχουν τωρα.

 204. spiral architect said

  @203: Όλα ξεκίνησαν από εδώ. 😐
  Ένας ιδιοφυής τρόπος εξαγωγής υπεραξίας. 😉

 205. cronopiusa said

  Chernobyl legacy.Paul Fusco.avi
  Κι έγινε τότε μεγάλη σιωπή.
  Κι άρχισε ο ήλιος να κατεβαίνει μέσα στις φλόγες της δύσης.
  Κι ο ουρανός έγινε κόκκινος.
  Και το χώμα κόκκινο. Σαν αίμα.
  Και δεν ακουγόταν τίποτα σ’ όλη τη γη.
  Και προβάλλοντας σιγά σιγά
  πίσω απ’ τα υψώματα
  μεγάλες σκοτεινές φάλαγγες φάνηκαν να’ ρχονται.
  Απ’ τις πεδιάδες, απ’ τα φαράγγια,
  απ’ τις χαράδρες, απ’ τα βουνά
  απ’ όλους τους δρόμους
  φάνηκαν να ‘ρχονται
  οι νεκροί του πολέμου.
  Και πίσω τους έρχεται ο άνεμος
  πίσω τους έρχεται ο μεγάλος άνεμος
  πίσω τους έρχεται ο μεγάλος άνεμος βουίζοντας
  ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
  Τάσος Λειβαδίτης

 206. sarant said

  203: Στο θέμα του λιγνίτη φοβάμαι πως πολλά από όσα λες στέκουν. Ιδίως για τα πρόστιμα που θα πληρώνουμε.

 207. ευπαθής εμπαθής said

  Δεν έχετε δει από κοντά πόσο φρικιαστικά είναι τα εργοστάσια λιγνίτης. Οι ανεμογεννήτριες μπροστά τους είναι κόσμημα κυριολεκτικά. Υπάρχει και ένα ρητό. Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Ο λιγνίτης βρομίζει τον τόπο, οι ανεμογεννήτριες μας ασχημαίνουν το τοπίο. Αλλά το ρητό που αγαπώ περισσότερο είναι, όλα εδώ πληρώνονται και όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Ναι, στην τελική ανάλυση όλα ο καταναλωτής τα πληρώνει, είτε έμμεσα είτε άμεσα. Έτσι είναι. Άδικος κόσμος πέρα για πέρα. 15 λεπτά την κιλοβατώρα και η ΔΕΗ παίρνει άλλα τόσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή 30 και τα πληρώνει όλα ο καταναλωτής απευθείας. Οι ευπαθές ομάδες θα πρέπει να κάνουν ουρές στο ταξισνετ για να τους επιστραφεί το επιπλέον κόστος. Ο εφιάλτης τους όμως είναι μη τυχόν και έρθει καμιά ε.ον και τους βουλιάξει την ΔΕΗ. Η Καρδιά Κοζάνης όμως θα μπορέσει να αναπνεύσει καθαρό αέρα. Να κάτι ευχάριστο.

 208. Δημήτρης said

  @203

  Πώς να αποκαλυφθεί το μεγάλο κόλπο με το φαινόμενο του θερμοκηπίου όταν μας ψεκάζουν κουτόχορτο; Ευτυχώς υπάρχετε εσείς εκεί στο λεπτό κόκκινο κομμάτι της πίτας…
  http://www.desmogblog.com/2012/11/15/why-climate-deniers-have-no-credibility-science-one-pie-chart

 209. spiral architect said

  @208: […] Ευτυχώς υπάρχετε εσείς εκεί στο λεπτό κόκκινο κομμάτι της πίτας…

  Σε ποιους απευθύνεστε; 🙄
  Το κουτόχορτο δεν ψεκάζεται. Τρώγεται οικεία βουλήσει.

 210. spiral architect said

  @207: Όταν όμως τα λιγνιτικά της Καρδιάς, της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης θα τα πάρει ο καλός ιδιώτης με ένα μαγικό τρόπο ο βρώμικος λιγνίτης θα γίνει καθαρός.
  Ε;

 211. ευπαθής εμπαθής said

  Πιο το πρόβλημα. Ας έρθουν οι κουτόφραγκοι να στήσουν τα εργοστάσια τους ελεύθερα. Θα δουν ότι εδώ δεν είναι παίξε γέλασε. Οι δικοί μας μηχανικοί είναι σαΐνια και έχουν λάβει όλες τις παραμέτρους υπόψη τους. Έχουν ρεγουλάρει τις μηχανές να δουλεύουν στο απόλυτο μέγιστο βαθμό, από κει και πέρα μόνο ως αεικίνητα. Θα τα βρουν σκούρα μπροστά τους, θα φαλιρίσουν και θα αναγκαστούν να την κοπανίσουν στο άψε σβήσε. Καλύτερη σχέση τιμής / κόστους από την ΔΕΗ αποκλείετε να πετύχουν. Μόνο να σκεφτείς ότι η ΔΕΗ είναι αφιλοκερδής και κοινωφελής ίδρυμα, ενώ αυτή αναγκαστικά θα δρουν υπό την πίεση του κέρδους, αυτό λαι μόνο αρκεί να τους αποθαρρύνει. Κάτι που σαφώς δεν το γνωρίζουν αυτοί και καλό είναι να το κρατήσουμε μεταξύ μας ως επτασφράγιστο μυστικό. Συνεχίζω. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια και τρία μη σου πω. Και φρέσκο συνάλλαγμα θα μπει στη χώρα, τώρα που το έχουμε τόσο ανάγκη, και η δεούλα μας θα ευτυχήσει με τα νέα εργοστάσια που θα αποκτήσει κοψοχρονιά στο αντίτιμο του ενός Ευρώ. Δυστυχώς θα αναγκαστεί να εξάγει την περίσσια ενέργεια, κάτι που θα πρέπει να το υποστούμε καρτερικά. Εν τω μεταξύ, οι μαχητικές ομάδες του πληθυσμού θα αποκτήσουν επιτέλους ηθικόν ακμαιότατον καθόσον μαχόμενοι ενάντια του διεθνούς κεφαλαίου επιτέλους θα καταφέρουν ένα καίριο πλήγμα στις τάξεις του εχθρού. Κατά πως έλεγε ο Στάλιν (μη μου το αρνηθείτε και πείτε ότι αυτός ήταν ο Λένιν, το ίδιο κάνει), με το σχοινί που θα μας πουλήσουν θα τους κρεμάσουμε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η απληστία θα τους χαντακώσει. Και τα αιματηρά συλλαλητήρια των συνειδητοποιημένων μαζών, βεβαίως.

 212. gryphon said

  208
  Δέν το διατυπωσα σωστά.Αληθεια η ψεμματα η υπερθερμανση του πλανητη δέν ενδιαφερει σε αυτο πού ηθελα να πω.
  Αυτο που ηθελα να πω ειναι πως απο τοτε που μπηκε σε ισχυ το πρωτοκολλο του Κυοτο δέν εχουν μειωθει οι εκπομπες ρυπων παγκοσμιως αντιθετα εχουν αυξηθει.Θελεις γιατι δεν το εφαρμοζουν τα μεγαλυτερα και πιο ρυπογονα κρατη ΗΠΑ,Κινα κλπ θελεις γιατι τελικα δέν ειναι υπευθυνες οι ανθρωπινες δραστηριότητες για το φαινομενο του θεμοκηπιου (αν υπαρχει) δενεχει σημασία για το θεμα που ειναι οτι γυρω απο αυτο καποιοι εστησαν ολη αυτη τήν μηχανη περι ανταλλαγης ρυπων και διαφορα τετοια εξωφρενικα.
  Η αποδοχη αυτής τής συνθηκης απο τις ελληνικες κυβερνησεις μας καταδικαζει να πληρωνουμε δισεκατομμυρια ευρω αθροιστικα κερατιατικα Και επειτα με τι κοστος κατασκευαζονται ολες οι χιλιαδες η εκατομμυρια παγκοσμιως ανεμογεννητριες η τα φωτοβολταικα;.Μαλλον σε καποια εργοστασια της Κινας που λειτουργουν ομως με ανθρακα.
  Φαυλος κυκλος το παραμυθι περι πρασινης ενεργειας.Πιθανον να υπαρξει η να υπαρχει ηδη τροπος αποδοτικης και φθηνης ενεργειας απο τον αερα η τον Ηλιο κλπ και αν υπηρχανανθρωποι οπως ο Τεσλα (αλλος τσαρλατανος αυτος) πιθανον να ειχαν ηδη γινει κτημα της ανθρωποτοτας.Δεν νομιζω να το δουμε συντομα παντως γιατι οι ιδιες πολυεθνικες εταιριες που εχουν τον ελεγχο του πετρελαιου των ορυκτων κλπ ελεγχουν και την τεχνολογια των δηθεν πρασινων πηγων.
  207
  Και εγω δέν θα ηθελα να μενω στην Καρδια αλλα τι να κανουμε.Αφου εκει ειναι ο λιγνιτης.Στην Πλ.Παναγουλη επι της Βουλιαγμενης υπηρχε το τοπικο υποκαταστημα της ΔΕΗ (το οποιο εκαψαν τελικα αναρχικοι) και εξω στον τοιχο ειχαν γραψει απο παλαιοτερα το εξης συνθημα «ο πολιτισμος τους χανεται μολις κοπει το ηλεκτρικο ρευμα».Πολυ σωστο και αληθινο.
  Αυτο που μας χωριζει απο τήν Λιθινη εποχη ειδικα εμας τους σημερινους ανθρωπους ειναι μονο το ηλεκτρικο ρευμα.Και πριν εκατο χρονια π.χ μπορει οι ανθρωποινα μην ειχαν ηλεκτρικο αλλα ειχαν προσαρμοσει την ζωη τους και ολες τους τις δραστηριοτητες σε οτι διεθεταν.Φαντασου σημερα να κοπει ξαφνικα το ρευμα παντου εστω και για ενα μηνα π.χ.Θα καταρρευσει το συμπαν.Εποχη των Σπηλαιων.Οποτε οταν διακυβευεται η υπαρξη ενος τοσο σημαντικου για τήν ζωη αγαθου πρεπει να γινουν και συμβιβασμοι.Οπως ειπες δεν υπαρχει δωρεαν γευμα.
  Εκτος και αν πιστευεις οτι με τήν υπαρχουσα «τεχνολογια» που δινουν με το σταγονομετρο και εναντι πανακριβου αντιτιμου με τις ανεμογεννητριες και τα τωρινα φωτοβολταικα μπορουν να καλυφθουν οι αναγκες της χωρας

 213. spiral architect said

  @211: Το εκλαμβάνω σαν «επιστημονικοποιημένη τρολιά» … 😆

 214. spiral architect said

  … και καλό ξεπούλημα εδώ και εδώ.
  (το είπε και η τηλεόραση) 😈

 215. cronopiusa said

  Συνδικαλιστές της ΔΕΗ επανασύνδεσαν το ρεύμα σε μονογονεϊκή οικογένεια

 216. napouser said

  βαρυ κειμενο με προπαγανδιστικο σκοπο να προκαλεσει συναισθηματισμους και ευκολα συμπερασματα για αλληλεγγυη με τα λεφτα των αλλων παντα

  ομως υπαρχει χειροτερη υποκρισια απο αυτο?
  υπαρχει χειροτερη υποκρισια απο τον ελληνα που κλαψουριζει γιατι δεν αναλαμβανει καποιος αλλος (κρατος) να βοηθησει μονο και μονο γιατι ο ιδιος δε θελει?

  που εισασταν εσεις και οι φιλοι σας να βοηθησουν?

 217. Αντιφασίστας said

  Πάνε κι έρχονται τα τρόλε’ι’ πάνω στον άξονα Ρώμης-Βερολίνου.

 218. Μαρία said

  217
  shift + πλήκτρο στα δεξιά του λ και μετά ι = ϊ
  ctrl + alt + πλήκτρο στα δεξιά του λ και μετά ι = ΐ

 219. Αντιφασίστας said

  218: τρόλεϊ! καΐκι!
  Θενκς! 😉

 220. cronopiusa said

  Την Παρασκευή 30/11/2012 συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ/ΕΤΕ επανασύνδεσαν το ρεύμα σε μονογονεϊκή οικογένεια όπου η μητέρα ήταν άνεργη.

  Στο παρελθόν είχε διακοπεί για πολύ καιρό και επανασυνδέθηκε από μέλη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων-Νεάπολης.

  Αυτή τη φορά όμως ο εργολάβος που είχε αναλάβει την διακοπή αφαίρεσε σημαντικά εξαρτήματα από τη χελώνα.

  Μέλη του ΔίΚΑ Εξ. που μας παραχώρησαν το βίντεο, απευθύνθηκαν στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, οι οποίοι έσπευσαν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του ρεύματος. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΓΕΝΟΠ/ΕΤΕ – Επανασύνδεση ρεύματος
  (Το βίντεο στο YouTube έχει αποκλειστεί από τις ΗΠΑ για πνευματικά δικαιώματα στη μουσική και είναι διαθέσιμο στις αποκλεισμένες περιοχές μέσω του Vimeo)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: