Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το λόμπι της δραχμής και ο θίασος της ύφεσης

Posted by sarant στο 3 Δεκεμβρίου, 2012


Tο άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στο ένθετο Ενθέματα της Αυγής, στην τακτική στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Εδώ πρόσθεσα μερικά πράγματα ακόμα.

Τελικά, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την περασμένη Δευτέρα φαίνεται πως αποφασίστηκε να μας χορηγηθεί η δόση, η δόση του δανείου για να εξηγούμαστε, έστω και αν πρόκειται για δόση με δόσεις, αφού το ένα μέρος (η μερίδα του λέοντος, λένε) θα εκταμιευθεί μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβληθούν σε δυο ή τρεις επόμενες δόσεις, και αυτό μόνο εφόσον η ελληνική κυβέρνηση ψηφίσει το φορολογικό και άλλα νομοσχέδια που θα αποτελειώσουν ό,τι ακόμα κινείται στην οικονομία. Πάντως, ακόμα και για την πρώτη από τις δόσεις της δόσης υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα, αφού προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί ως τότε η επαναγορά χρέους, δηλαδή το νέο άγριο κούρεμα των ήδη κουρεμένων ομολόγων που έχουν στα χέρια τους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι φουκαράδες μικρομολογιούχοι. Οπότε να κρατάμε μικρό καλάθι, διότι το αν θα εκταμιευτεί όντως η πρώτη δόση της δόσης εξαρτάται από τους ισχυρούς εταίρους μας (μάλλον γι’ αυτό την είπαν μερίδα του λέοντος).

Ίσως επειδή τα αγκάθια είναι πολλά και φανερά, οι πανηγυρισμοί τούτη τη φορά δεν ήταν τόσο ουρανομήκεις όσο τις προηγούμενες φορές που σωθήκαμε, αν και ο ανεκδιήγητος κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να μιλήσει για «αδιέξοδο του κ. Τσίπρα, που πόνταρε στο λόμπι της δραχμής». Το λόμπι αυτό, που ακούγεται κατά κόρον τελευταία, είναι η υποτιθέμενη συμμαχία επιχειρηματικών συμφερόντων που θα είχαν να κερδίσουν από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Βέβαια, παλιότερα ο κ. εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα «υπηρέτη» του λόμπι της δραχμής, ενώ ο κ. Μιχελάκης «αρχηγό του λόμπι της δραχμής», δεν έχουν ακόμα αποφασίσει. Ίσως τους βοηθήσει η Αλέκα Παπαρήγα, που από το βήμα της Βουλής κατάγγειλε τον Σύριζα ότι «εκφράζει το λόμπι της δραχμής», και γι’ αυτή την υιοθέτηση της μαύρης προπαγάνδας κέρδισε άφθονους επαίνους από κυβερνητικούς ομιλητές. «Τι λάθος έκανες καημένε Μπέμπελ για να σε χειροκροτούν αυτοί οι κανίβαλοι», είχε πει παλιά ο Αύγουστος Μπέμπελ όταν, τελειώνοντας μια εμπνευσμένη αγόρευσή του στο Ράιχσταγκ, αντιλήφθηκε ότι τον είχαν χειροκροτήσει από τη δεξιά πτέρυγα — αλλά αυτός ήταν σοσιαλδημοκράτης.

Τέλος πάντων, η λέξη του μήνα θα είναι το λόμπι, που βέβαια είναι δάνειο από το αγγλικό lobby, κάτι που εξηγεί την παλιότερη γραφή «λόμπυ» που ακόμα διατηρείται. Η αγγλική λέξη ανάγεται στο μεσαιωνικό λατινικό lobium, αλλά η απώτερη προέλευσή της είναι μια παλαιογερμανική λέξη που σημαίνει σκεπασμένο μέρος, καλύβα, παράγκα. Από την ίδια γερμανική λέξη είναι και το ιταλικό loggia (που ήρθε και σε μας ως λότζα). Ήταν λοιπόν το  lobium ο σκεπαστός διάδρομος των μοναστηριών και με αυτήν αρχικά τη σημασία περνάει στα αγγλικά ως lobby, αρχικά με τη σημασία του διαδρόμου, αλλά πολύ γρήγορα και του προθαλάμου, και lobby ονομάστηκε στην αγγλική Βουλή των Κοινοτήτων ένας προθάλαμος, ανοιχτός στο κοινό, όπου οι πολίτες μπορούσαν να συναντούν τους βουλευτές. Στο αμερικανικό Κογκρέσο πια, και στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, λόμπι ονομάστηκαν εκείνοι που σύχναζαν εκ συστήματος στον προθάλαμο του σώματος για να συζητούν με τους βουλευτές προωθώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, και από εκεί οι οργανωμένες τέτοιες ομάδες, λέξη που έγινε διεθνής, και έχουμε και τον λομπίστα, δηλ. τον εκπρόσωπο τέτοιων ομάδων· σε πολλά Κοινοβούλια οι λομπίστες είναι επίσημα διαπιστευμένοι και καταγραμμένοι, αλλά στην πράξη ο όρος δεν έχει απαλλαγεί από τις μειωτικές παραδηλώσεις, κι έτσι όταν ακούμε λόμπι πηγαίνει το μυαλό μας σε ομάδες που ενεργούν παρασκηνιακά και προπαγανδίζουν διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, σαν το λόμπι του τσιγάρου (εξαιρείται βέβαια το ελληνικό λόμπι στην Ουάσιγκτον, το οποίο απλώς αποκαθιστά την αλήθεια).

Βέβαια, όταν λέμε «λόμπι του ξενοδοχείου» δεν εννοούμε κάποια ομάδα που προωθεί τα συμφέροντα των ξενοδόχων· στα αγγλικά lobby είναι επίσης το σαλόνι των ξενοδοχείων, αυτό που παλιά το λέγαμε στα ελληνικά φουαγιέ (από το γαλλ. foyer). Καθώς τώρα έχει ξεθωριάσει η επιρροή της γαλλοφωνίας, το φουαγιέ κοντεύει πια να περιοριστεί στα κινηματοθέατρα· για τα ξενοδοχεία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο η λέξη λόμπι, αλλά δεν έχει ακόμα λεξικογραφηθεί. Πάντως, τους λομπίστες κάποιοι έχουν προτείνει να τους λέμε στα ελληνικά διαδρομιστές, όσο κι αν στη δικηγορική αργκό διαδρομιστής είναι ο δικηγόρος που περιφέρεται στους διαδρόμους των δικαστηρίων ψάχνοντας να ψαρέψει πελάτες. Βέβαια, αν θυμηθούμε ότι η παλαιογερμανική λέξη που βρίσκεται στην αρχή του lobby σήμαινε «καλύβα» (ή παράγκα), η σύμπτωση με την ελληνική παράγκα που διαμορφώνει στο παρασκήνιο αποτελέσματα (έστω και μόνο στο ποδόσφαιρο) είναι εντυπωσιακή!

Η δραστηριότητα των λόμπι λέγεται lobbying στα αγγλικά, αλλά δεν νομίζω ότι έχει νόημα να μεταγράψουμε στα ελληνικά τον ξένο όρο με απόλυτη οπτική πιστότητα (λόμπυινγκ! ή λόμπιινγκ!) Αρκεί το λόμπινγκ, που είναι και ο επικρατέστερος τύπος, με διαφορά. Αν θέλαμε βέβαια να αποδώσουμε στα ελληνικά όλη την οικογένεια, μπορούμε να σκεφτούμε, πέρα από τους διαδρομιστές του Μπαμπινιώτη, και τους «επηρεαστές» (και επηρεαστική το λόμπινγκ) αλλά και πάλι μας λείπει ο όρος για το λόμπι, οπότε προτιμότερο το βρίσκω να αποδεχτούμε τον ξένο όρο, μεταγραμμένο πάντοτε: το λόμπι, ο λομπίστας, το λόμπινγκ. (Όπως είδαμε χτες, ο άγιος Πειραιώς που ήθελε να δείξει την αγγλομάθειά του και το έγραψε στα ξένα, δεν ήξερε ότι ο αγγλικός πληθυντικός δεν σχηματίζεται πάντα με απλή προσθήκη ενός -s, κι έτσι έγραψε για «κερδοσκοπία των lobbys»!)

Όσο για τη ρετσινιά ότι ο Σύριζα είναι το λόμπι της δραχμής ή επιδιώκει να φέρει τη δραχμή, κι αν υποθέσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να σπρώξει τη χώρα στη χρεοκοπία, φοβάμαι πως δεν υπάρχει λόγος: αυτή η κατάληξη είναι σχεδόν προδιαγραμμένη με τα συνεχή υφεσιακά μέτρα που τα μνημόνια επιβάλλουν: δεν χρειάζεται Νόμπελ Οικονομικών για να καταλάβεις ότι από ένα συνεχώς συρρικνούμενο εισόδημα δεν μπορείς να αποσπάς συνεχώς διογκούμενα φορολογικά έσοδα· και με τις δαμόκλειες ρήτρες που θα περικόπτουν αυτόματα τις κρατικές δαπάνες σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι ήδη εξοργιστικά αισιόδοξοι στόχοι, καταλαβαίνει κανείς ότι στον Αρμαγεδδώνα που ετοιμάζεται να ανεβάσει ο θίασος της ύφεσης πρέπει να αντιπαραταχθεί το λόμπι όλων των αδύνατων, ανέργων κι εργαζομένων.

171 Σχόλια προς “Το λόμπι της δραχμής και ο θίασος της ύφεσης”

 1. fadePP said

  Διόρθωση για την προτελευταία παράγραφο: «κερδοσκοπία των lobbys» δεν έγραψε ο άγιος;

 2. Nέο Kid Στο Block said

  Eξαίρετο άρθρο!
  Νίκο, ο Πειραιώς νομίζω ότι έγραψε lobbys.
  Kαταλαβαίνω βέβαια το «λάθος» σου. Δεν πάει το χέρι σου να γράψεις τέτοια μαλ… χμμ (άγιε μου, σχώρα με!) 🙂

 3. Nέο Kid Στο Block said

  Ωχ! Σόρυ FadePP! Tαυτοχρονογράφαμε. 🙂

 4. sarant said

  1-2: Ευχαριστώ για τη διόρθωση!
  2: Ε, δεν πάει το χέρι μου 🙂

 5. LandS said

  Για την τελευταία παράγραφο πιθονολογώ ότι θα γραφτούν εξυπνάδες του είδους:
  «Καλά αυτοί που προκρίνουν, επιβάλουν και εφαρμόζουν τα μέτρα αυτά, μαλάκες είναι; Είναι όλοι οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών άσχετοι; Όλοι οι Καγκελάριοι και Μινίστροι της Ευρώπης και Αμερικής έχουν πάρει διαζύγιο από την Λογική; Όχι βέβαια, απλά δεν υπάρχει άλλη λύση, ΤΙΝΑ και τελείωσε! »

  Σαν απάντηση παραθέτω από ένα άρθρο του Γιάννη Μηλιού στην Αυγή του περασμένου Ιουλίου.

  «Όλα όμως αυτά τα «ημίμετρα», από τα «προγράμματα διάσωσης» μέσω «θεσμικού δανεισμού» εκτός αγορών, το «κούρεμα» του χρέους με τη λεγόμενη «συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», μέχρι τη δημιουργία χρηματοδοτικών «μηχανισμών» πιστωτικής «σταθερότητας», ή μέχρι τη σχεδιαζόμενη «ευρωπαϊκή ενοποίηση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», εδράζονται σε ένα σταθερό άξονα πολιτικής: Τη λιτότητα, δηλαδή την υποτίμηση της εργασιακής δύναμης, τη βίαιη αναδιανομή εισοδήματος και εξουσίας υπέρ του κεφαλαίου, που εξαθλιώνει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, βυθίζει την οικονομία στην ύφεση, εκτινάσσει το δημόσιο χρέος και αποσταθεροποιεί την πίστη.
  ……
  Επιχειρείται έτσι να «κατασκευαστεί» ένας νέος τύπος Ευρωπαίου εργαζόμενου, με χαμηλό μισθό, ελαστικές συνθήκες εργασίας, μηδαμινά δικαιώματα, ελάχιστη δυνατότητα διαπραγμάτευσης απέναντι στην εργοδοσία. Πρόκειται για μια στρατηγική στόχευση των κυρίαρχων τάξεων, μια ταξική στρατηγική μακρού βεληνεκούς, η οποία μάλιστα δεν περιορίζεται στις χώρες της ΖτΕ (η Βρετανία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτό), καίτοι στη ΖτΕ η στρατηγική αυτή διαθέτει ένα όπλο ιδιαίτερα προηγμένης (πολιτικής) τεχνολογίας: Τη «μόλις και μετά βίας» ελέγξιμη κρίση δημόσιου χρέους και τη χρηματοπιστωτική αναξιοπιστία (insolvency). »

  Γιατί και λογική διαθέτουν, και πολύ καλά καταρτισμένοι οικονομολόγοι είναι, και καθόλου μαλάκες. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.

 6. LandS said

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=704671

 7. gpoint said

  Πολύ καλό άρθρο.
  Μοναδική μου ένσταση (αν και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο), πιστεύω πως η ποδοσφαιρική «παράγκα» μας προέκυψε από το βιβλίο «Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά» (Μητρόπουλου )

 8. Nέο Kid Στο Block said

  Eίμαι υπέρ της ελληνογραφής σε λέξεις του καθημερινού λεξιλογίου, αλλά στα λήγοντα εις -y στα εγγλέζικα είμαι σαφώς υπέρ του -υ, και πες με βαυαροιμμορίζοντα!

  Φρίττω στην ιδέα και μόνο, ότι θα μπορούσαν τα τσακίρικα μάτια μου να αντικρίσουν το όνομα του Θεού (τι Θεός; ΗΜΙΘΕΟΣ!) του ζατρικίου, γραμμένο σαν Μπόμπι Φίσερ αντί του ορθού Μπόμπυ . Βέβαια, το όλο και συχνότερα παρατηρούμενο Bobby ,ακόμη και από επαγγελματίες ανθρώπους του χώρου, προβληματίζει και μάλλον σε δικαιώνει ως προς την εκτίμηση ότι είναι μια γενικευμένη τάση (δεν ξέρω αν είναι ξιπασιά, γιατί το βλέπω και από ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη να γνωστοποιήσουν την αγγλομάθειά τους)

  Σημ. Ο τσεκσπέλης του google μού βγάζει λάθος το «Μπόμπυ» και προτείνει «Μπόμπι» !! Σιγά μη βάλουμε και «ζόμπι»! Αλλάζω εξερευνητή και μέηλ πάραυτα!

 9. gpoint said

  #5

  Φίλε για να είναι κάποιος καλά καταρτισμένος οικονομολόγος θα πρέπει πρώτα να ορισθεί καλώς και όχι με μπουρδολογίες τι είναι οικονομία και όχι να θεωρείται μια κοινώς αποδεκτή έννοια όπως ο θεός ή η ψυχή. Αλλιώς παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα με τους θεοόγους και ψυχολόγους, συζητούν χωρίς αρχή και τέλος.
  Ξέρεις κανέναν «καλά καταρτισμένον» να ασχολείται με την λεγόμενη πραγματική οικονομία (που ούτε πραγματική ούτε οικονομία είναι αλλά τέλος πάντων είναι πιο κοντά στην γη) ;

 10. Nέο Kid Στο Block said

  Ίσως βέβαια να φταίει για τον αναφερόμενο στο 8. ψυχαναγκασμό μου ότι η κατάληξη -ι συνδέεται υποσυνείδητα στο μυαλό μου με ουδέτερα. Έτσι το λόμπι θα το κατάπινα, αλλά το(ν) Σκόμπι ή το(ν) Μπόμπι,με τίποτα!

 11. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  7: Δεν λέω ότι από εκεί βγήκε η παράγκα, αλλά ότι είναι παράξενη σύμπτωση που η λέξη από την οποία προέκυψε το λόμπι σήμαινε και παράγκα.

 12. LandS said

  #9 Αν και ξέρω πολλούς που ασχολούνται με την πραγματική οικονομία. Αν και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η χρηματοπιστωτική οικονομία είναι και αυτή πραγματική όσο και απαραίτητη. Αν και πρέπει να δείχνουμε επιείκεια σε μια επιστήμη που άρχισε να συστηματοποιείται λίγο πιο πρόσφατα από δυο αιώνες και της οποίας μάλιστα τα προς μελέτη αντικείμενα απαντούν όχι μόνο με επιχειρήματα αλλά και με συμφέροντα, σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο.

 13. LandS said

  #11 Επίσης παράξενο είναι το γεγονός ότι τις δημοσκοπήσεις (polls) στην Ελλάδα τις λέμε γκάλοπ από το όνομα της εταιρείας Gallup (Γκάλοπ) που στα αυτιά μας ακούγεται καλπασμός (gallop) του οποίου, με λίγη καλή θέληση, τα πέντε πρώτα γράμματα σχηματίζουν την λέξη κάλπη που στα αγγλικά λέγεται poll (πολ) , και ΠΟΛ στα φοροτεχνικά σημαίνει εγκύκλιος φορολογικού περιεχομένου, και ουσιαστικά αυτές ορίζουν το φορολογικό μας σύστημα, το οποίον, τελευταίως, είναι κάλπικον. (λες και βγήκε από ..κάλπη 🙂 )

 14. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
  Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά δείτε τα παραδείγματα του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου. Τα ΑΤΜ τους βγάζουν ευρώ, έστω κι αν δεν είναι στην ΕΕ, έστω κι αν οι πολίτες τους γυρνούν με μισό ευρώ στο πορτοφόλι τους κάνοντας τράκα τσιγάρο ο ένας απ’ τον άλλον.
  Τι σημαίνει αυτό; Η ΕΕ (με προεξάρχουσα τη Γερμανία) θέλει καλούς πελάτες, για να μην τους κυνηγάει όπως ο Βέγγος με το ντουφέκι.
  (μια απ’ τις πολλές παραμέτρους)

  Απ το ευρώ δεν πρόκειται να βγούμε παρ’ εκτός και γυρίσει ο κόσμος ανάποδα και κάποιοι πολιτικοί-μελλοντικοί κυβερνήτες πάψουν να υποστηρίζουν, πως το χρέος είναι νόμιμο, το αναγνωρίζουμε και θέλουμε να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής για να αποπληρωθεί αυτό.
  Οπότε πρέπει να μιλήσουν με καθαρά λόγια στο λαό.

  Καλλωπισμό πτωμάτων κάνει μόνο ο Κοφφινάς. 😉

 15. rogerios said

  Πολύ ωραίος, οικοδεσπότη (ως συνήθως)!

  @ Νομίζω ότι το ζήτημα της παράγκας του ελληνικού ποδοσφαίρου το έχουμε συζητήσει κι άλλες φορές. Επαναλαμβάνω ότι είχα σημειώσει και παλαιότερα: «Ο θρύλος λέει ότι το δημιούργημα αυτό χρωστά το όνομά του σε μια επιλογή του Θωμά Μητρόπουλου: αντί να κάνει τις κρίσιμες επαφές στα κανονικά γραφεία της εταιρίας του επί της οδού Θηβών, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Αιγάλεω προτίμησε να στήσει ένα λυόμενο σε παρακείμενο οικόπεδο όπου και συναντούσε όλα αυτά τα πρόσωπα με τα οποία καθόριζε τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου». Και για περισσότερα (ακολουθεί αισχρή αυτοδιαφήμιση) εδώ. 🙂

 16. rogerios said

  Παρόραμα: «ό,τι» βεβαίως (στην αρχή των παρατιθέμενων).

 17. Nέο Kid Στο Block said

  Ρε παιδιά, θα πώ με παρρησία την παπαριά μου γιατί με τρώει, και αμαρτία δεν θάχω και αντέχω ακόμα και φάλαγγα! 🙂

  Όλες οι επιστήμες ή και γενικότερα ρε παιδί μου όλα τα επιτηδεύματα έχουν διαφορές σε μεθόδους ,αντιμετωπίσεις και προβλέψεις για το ίδιο θέμα μεταξύ των ειδικών τους. Αλλά,πάει στο διάολο, μια γενικη ταύτιση υπάρχει! Δεν μπορεί ,ας πούμε, να λεώ εγώ «αυτό το πράμα βαστάει 100 τόνους φορτίο» κι ένας αλλός , άσχετα με τον κανονισμό ή την μεθοδολογία υπολογισμού που εφαρμόζει ή με το πού έχει μάθει τα γράμμματα, να λέει » Όχι, βασταει 1000 τόνους!» Η διαφορά μας πρεπει να ειναι μικρή,αλλιώς ,κάποιος κανει λαθος αναγκαστικά.
  Ε, πώς γινεται ο ένας οικονομολόγος να λέει οτι ειναι μέρα κι ο άλλος νύχτα , κι ο παράλλος νυχτομέρα, δεν μπορώ να το καταλάβω…

 18. δίκωλος σχολιαστής said

  Διάβασα κάποτε πριν μήνες μια ανάλυση του για την πατάτα. Με λίγα λόγια, συσκευασία των 20 κιλών είναι ένα απλό κοινωνικό αγαθό, ενώ των 2,5 κιλών είναι καπιταλιστικό εμπόρευμα και φτου κακά πίσω μου σε έχω σατανά. Αυτό είναι το χάλι των ελλήνων πανεπιστημιακών προφεσσόρων που μας οδήγησε εδώ και η κατρακύλα τελειωμό δεν έχει. Βαριέμαι αφάνταστα να επιβεβαιώνονται συνεχώς τα κλισέ μου. Στο δε συγκεκριμένο άρθρο του σχολίου 6, είναι τόσο βλαξ ο εν λόγω προφέσσορας που δεν καταλαβαίνει σε τι αντίφαση πέφτει. Από την μια πολέμιος της τρόικας και της κινεζοποίησης (αλήθεια, τι το κακό έχουν οι κινέζοι εργάτες και τρέμουμε μη μας συμβεί τέτοιο κακό), και από την άλλη εκλιπαρεί για την ευρωπαϊκή ενοποίηση ώστε το χρέος να γίνει ευρωπαϊκό. Μα τότε είναι που δεν θα κουνιέται ρούπι χωρίς την έγκριση (και όχι απλή συγκατάθεση) ενός Φούχτελ και Ράιχενμπαχ. Ας αποφασίσει επιτέλους. Οι παπαριές του Λαφαζάνη είναι πιο συνεπής στη δομή τους. Πίσω ολοταχώς στην Δραχμή και ας πάει το πετρέλαιο όπου κάτσει. Με μισθό 15000 ποιος μας πιάνει.

 19. Nέο Kid Στο Block said

  15. Bρε, βρεε.. like the snows..! 😆
  H αυτοδιαφήμιση είναι καλή και άγια και επουδενί αισχρή, αλλά το διαφημιζόμενο προϊόν είναι λίγο παλιακό (αν και αναμφισβήτητα ποιοτικότατο και all time classic!)
  To τσακώσατε το υπονοούμενον αγαπητέ, ε; 😉 🙂

 20. spiral architect said

  @17: […] Ε, πώς γινεται ο ένας οικονομολόγος να λέει οτι ειναι μέρα κι ο άλλος νύχτα , κι ο παράλλος νυχτομέρα, δεν μπορώ να το καταλάβω…

  Γιατί είσαι των (εφηρμοσμένων) θετικών επιστημών. Κοινώς δεν έχεις σχέση με μπακάληδες. 😉
  «Economics is a non science»

 21. LandS said

  #17 συνέχεια…Και να τους απονεμηθεί και το Νόμπελ την ίδια χρονιά (Μίρνταλ και Χάγιεκ) . Ή ενός να του απονέμεται για πράγματα που διαμόρφωσαν τη σκέψη σε γενιές οικονομολόγων, όταν ο ίδιος τα έχει ανασκευάσει και φρονεί άλλα. Μιλάμε για βιβλία και άρθρα του ίδιου ανθρώπου στα οποία όταν γίνονται παραπομπές αυτός αναφέρεται άλλοτε ως Τζέι Αρ Χικς και άλλοτε ως (σερ) Τζον Χικς για να καταλαβαίνει ο αναγνώστης περί ποίου δόγματος πρόκειται.
  Αν οι Ισραηλίτες του 1ου αιώνα ήταν οικονομολόγοι, θα είχαν βραβεύσει τον Παύλο λίγο πριν του κόψουν το κεφάλι οι Ρωμαίοι.

 22. Γς said

  Δεν υπάρχει καμιά σύμπτωση της ποδοσφαιρικής παράγκας-καλύβας του Μπάρμπα Θωμά (Μητρόπουλου) με την καλύβα της παλαιογερμανικής λέξης που βρίσκεται στην αρχή του lobby.

  Διότι η παράγκα φέρεται ότι ‘έστηνε’ αγώνες, εξαγόραζε διαιτητές και άλλες τέτοιες παρανοίες, που μάλλον προς εγκληματική συμμορία παραπέμπουν παρά σε λόμπυ που προωθεί προπαγανδίζοντας έστω και παρασκηνιακά ή και διαστρέφοντας την αλήθεια ενίοτε, ορισμένα έννομα συμφέροντα.

 23. Nέο Kid Στο Block said

  21. 😆 Κοίτα που βρήκα υποστήριξη από οικονομολόγο! 😉
  Bρε, μήπως το κάνετε επίτηδες για νάχετε όλοι δουλειά; 🙂

 24. Nέο Kid Στο Block said

  22. Γς. αυτό το «φέρεται» ότι έστηνε αγώνες, που είπες, ξεπερνάει ακόμη κι’αυτό που σαμποτάριζες τ’αεροπλάνο του Πατακού που μετέφερε το χαρέμι του Ιμπν-Σαούντ…

 25. LandS said

  Λοιπόν! Γυρνάμε στο πως μεταγράφουμε και αν μεταγράφουμε.
  http://www.drugs.com/claritin-d.html
  http://www.homeopathswithoutborders.gr/index.php?option=com_content&view=article&catid=49:drugs-trade-names&id=6392:clarityne-d-tabl-ct-cont-r-14-x-5–120-mg
  Το ίδιο θα παρατηρήσετε σε οποιοδήποτε αμερικάνικο site σε σύγκριση με ελληνικό ιστότοπο.

 26. Nέο Kid Στο Block said

  Kαι πού είναι η Ππαν σήμερα;; να μας πει για το τι γινόταν στα οικονομικά, επί Βυζαντίου.

 27. Alexis said

  #18: «αλήθεια, τι το κακό έχουν οι κινέζοι εργάτες και τρέμουμε μη μας συμβεί τέτοιο κακό»

  Μάλλον πλάκα μας κάνεις κ. Δίκωλε Σχολιαστή

 28. LandS said

  #23 Όπως λέει και ο πολυχρονεμένος μας πρωθυπουργός: Πρέπει να λέμε την αλήθεια στο Λαό.

  Δύο φορές προσπάθησα να γράψω μια κρυάδα σχετικά με την αμερικάνικη ονομασία του φάρμακου Claritin και την απόδοσή του στα ελληνικά ως Clarityne, μιλώντας για αμερικάνικα sites και ελληνικούς ιστότοπους, και τάφαγε η μαρμάγκω της σπαμοπαγίδας, ή μήπως δαιμονοποιούμε την άλλη άποψη;

 29. Γς said

  22:
  >κι άλλες τέτοιες παρανοίες
  κι άλλες τέτοιες παρανοΜίες

  24:
  Ναί φαίρεται. Και θα φαίτεται…
  Αλαφούζος: Πόλεμος στην παράγκα!

 30. Γς said

  Ναί φαίρεται. Και θα φαίΡεται…

 31. Γς said

  Το ΑΙ είναι παραπλανητικό

 32. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  28: Ναι, να με συμπαθάς αλλά το έπιασε η σπαμοπαγίδα, τώρα είναι το αρ.25 σχόλιο.

  Για τους οικονομολόγους, υπάρχει το ανέκδοτο με τον Τρούμαν που ζήτησε να εκτιμήσουν τις προοπτικές της οικονομίας, και του άρχισαν ότι, ξερωγώ, οι προοπτικές είναι ευοίωνες, και μετά: On the other hand, if… Ο επόμενος είπε κάτι άλλο και On the other hand, if… και ούτω καθεξής, μέχρι που (λέει το ανέκδοτο) στο τέλος ανέκραξε: Φέρτε μου έναν μονόχειρα οικονομολόγο!

 33. δίκωλος σχολιαστής said

  27 Αν δεχθείς το λαπτοπ να το πληρώσεις 5000 και όχι 500, όπως γινόταν με ανάλογα προϊόντα πριν δεκαετίες που παρήγαγαν στην Ευρώπη, μπορούν να χαλαρώσουν την παραγωγή. Καλύτερα όμως να δούμε πως βλέπουν αυτοί οι ίδιοι την κατάσταση. Διάβασα ότι κάνουν ουρές στα θυρωρεία για μια πρόσληψη. Παρακαλάνε κάποιος να μη επιστρέψει από την ενδοχώρα, ώστε να μπουν αυτοί στο πόστο του. Όλα είναι αλληλένδετα. Παλιότερα ίσχυε ότι κερδίζεις, άλλοι το χάνουν. Με το τρισκατάρατο καπιταλισμό μπαίνει και η εξίσωση γουίν-γουίν. Ισχύει βεβαίως και το λούζ-λούζ αλλά αυτό το παραβλέπουμε καθότι απλώς επιβεβαιώνει το πρώτο.

 34. spiral architect said

  Ιδρύσαμε την ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. ( Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας) … suckers!
  «Αριστερό δίκτυο» από διαφωνούντα στελέχη της ΔΗΜΑΡ με πραγματικές κόκκινες (και όχι ροζουλί) γραμμές!
  Σχεδόν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ των θέσεων του «Αριστερού Ρεύματος» για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μέτωπο με ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ,. Η «τάση ΚΚΕ» εντός ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τα δόντια της.

  Παιδιά, ανοίξτε κάνα φως! 🙄

 35. Anasto said

  Θα αντισταθώ στον πειρασμό τού να επιχειρηματολογήσω υπέρ της άποψης μου για τα οικονομικά. Περιμένω μόνο να δω τι θα πει ο Τσίπρας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου για την ανάπτυξή μας στο Ιντερκοντινένταλ, όπου είναι ομιλητής μαζί με Σούρλα και Βενιζέλο. 😦

  Θέλω μόνο να κάνω μια ερώτηση για μια λέξη που όσο κι αν την ψάχνω στο γκουγκλ, δεν βρίσκω άκρη. Είναι το αχτίφ. Από ποια (ξένη προφανώς) λέξη προέρχεται; Όχι τίποτε άλλο αλλά η γυναίκα μου μου λέει ότι πάω σε συναντήσεις που δεν ξέρω τι θα μου κάνουν, αν θα πονέσω κ.λπ. Όσο κι αν προσπάθησα να την ψάξω σε πιθανές μορφές της (εντάξει, με το φτωχό μου το μυαλό έστω) με λατινικούς χαρακτήρες ή να καταλάβω από τα συμφραζόμενα των αποτελεσμάτων στα ελληνικά, παραμένω σχεδόν όσο στουρνάρι ήμουν όταν άρχισα να ψάχνω. Κι αν βρω τη ρίζα, ελπίζω πως θα καταλάβω και ποια είναι η ακριβής σημασία στα ελληνικά. Ευχαριστώ

 36. spiral architect said

  Το ασμα της ημέρας:

  Της μιας δραχμής τα γιασεμιά
  γεμίζουν το άδειο το τραπέζι.
  Μα της μοίρας τα αιχμηρά καρφιά
  κάνουν το δάκρυ μου αμέσως να τα μαραίνει.

  😥 😥

 37. Nέο Kid Στο Block said

  32. A, μα τι ωραίο αυτό με τον Τρούμαν, ρε συ Νίκο! Αληθές όμως ή μπεντροβάτο;
  Και πώς μας έχει ξεφύγει αυτό το «on the other hand… » εδώ στο νησί;; Θα το εισάξω πάραυτα , μαζί με τα ήδη εισαχθέντα και ευρέως χρησιμοποιούμενα «έχω δεύτερες σκέψεις», οι «επί καθήκοντι» γιατροί, λειτουργοί κλπ, γραφεία/οργανισμοί «ελεύθεροι καπνού» κλπ.
  Λέω μάλιστα να το εισάξω όχι μπασκλασαρία «από τ’ άλλο χέρι..» αλλά λόγιο σαν «επί της εταίρας χειρός..». Έτσι,θα πιάσει σίγουρα!

 38. spiral architect said

  @35: […] το αχτίφ. Από ποια (ξένη προφανώς) λέξη προέρχεται; […]

  Προσωπικά δεν έχω ιδέα, αν και το ακούω εδώ και δεκαετίες. Θαρρώ πως κάποιος, κάπου, κάποτε έκανε την Αχτίδα, Αχτίφ.
  Πάντως,να προσέχεις τις παρέες σου.. 😉

 39. Nέο Kid Στο Block said

  35. Tι είναι το αχτίφ; Μήπως το aktiv; To active που λεν οι εγγλέζοι; Δώσε ένα παράδειγμα χρήσης,αν θέλεις.

 40. LandS said

  Καταγγέλλω τον ηλεκτρονικό ΣΚΑΙ που παρατήρησε την ομοηχία και τον Παπαδημούλη που φατσομπούκιασε και τιτίβισε το εγχείρημα Λοβέρδου ως εξής: «ΡΙΚΣΣΥ από τον Αν. Λοβερδο στη σχέση με Πασοκ(;). Διστιχός δαιν μπωρό να αιφχιθό στι ναία πρωσπάθηα καλί αιπητιχεία…»

  Εγώ πήγα στον ιστότοπο του νέου κινήματος και διάβασα την διακήρυξη.
  «Το ελληνικό έθνος, εντός και εκτός του ελληνικού κράτους, έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου επί χιλιετίες……Η εθνική διάρκεια υπήρξε ανέκαθεν πρώτος και κύριος στόχος των προγόνων μας ….»
  Επίσεις (σικ ρε) ενώ το ΡΙΚΣΣΥ σημαίνει Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας, το λίκνο για το καταστατικό επιγράφεται το καταστατικό ΤΟΥ ΡΙΚΣΣΥ.

 41. LandS said

  35 και 38: Από τον ακτιβισμό/αχτιβισμό ίσως;

 42. LandS said

  #23 Έχω καμιά σαρανταριά (τυχαίο; ) σελίδες με αστεία για τους οικονομολόγους και το «γνωστικό τους αντικείμενο» (για να μη παρεξηγηθούν οι επιστημιολόγοι)
  Μιλάμε για μπόλικο πράμα.
  Δυο από τα αγαπημένα μου είναι:
  1. An economist is a trained professional paid to guess wrong about the economy. An econometrician is a trained professional paid to use computers to guess wrong about the economy.
  2. Bentley’s second Law of Economics: The only thing more dangerous than an economist is an amateur economist!
  Berta’s Fundamental Law of Economic Rents.. «The only thing more dangerous than an amateur economist is a professional economist.»

 43. Anasto said

  38. Ναι, το είδα κι αυτό. Αμ τις προσέχω, γι αυτό κατέληξα αριστερός, άπλυτος, συνωμότης. 😉

  39. Είναι μια μάζωξη όπου συζητιούνται εκτάκτως επίκαιρα ζητήματα(;). Τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει εγώ. Δεν ξέρω όπως αν πλησιάζει αυτή η περιγραφή μου τον ορισμό της λέξης. Είναι κάτι που συμπεριλαμβάνει κατά κάποιον τρόπο την έννοια της συνωμοσίας; Είναι κάτι που το συγκαλείς πέρα από τα τακτικά όργανα για κάποια «διόρθωση πορείας»; Θα μου πεις για δεν ρωτάω αυτούς που τα οργανώνουν. Ε, άμα πάω και σε κανένα θα αρωτήξω. Για την ώρα τρέχω και δεν φτάνω για πιο γήινα πράγματα. Για τις συζητήσεις και τις αποφάσεις υπάρχουν συνήθως διαθεσιμότητες. Μέσα στην κοινωνία και στον δρόμο είναι που χωλαίνει (κατά την ταπεινή μου άποψη) το πράγμα. Δεν έχω παράδειγμα άλλο από το «θα πραγματοποιηθεί αχτίφ εκεί και τότε, όπου θα συμμετάσχουν το ΚΟ και οι ΟΒ» πχ.

  40. Κι εμένα το μυαλό μου σε τέτοιες ρίζες πήγε. Ξέρω καλούτσικα μόνο Αγγλικά ενώ το φ μου φαίνεται σαν να είναι από γαλλική λέξη. Οπότε φαντάστηκα είναι κάτι που κάνεις προκειμένου να μένει ενεργός, ζωντανός οργανισμός η οργάνωση, πέρα από τις γραφειοκρατικές και θεσμοθετημένες δουλειές των οργάνων, όταν τέλος πάντων κριθεί πως οι εξελίξεις το απαιτούν. Αλλά ακόμα κι έτσι να είναι, αν δεν ξέρω στα σίγουρα τη ρίζα, δεν μπορώ να εικάσω ικανοποιητικά (μέσα μου) για την έννοια της λέξης.

 44. spiral architect said

  @42: “Οι οικονομολόγοι προσδίδουν κύρος στο επάγγελμα της καφετζούς”
  (επί το ελληνικότερον)

 45. Nέο Kid Στο Block said

  Tελικά νομίζω (παίρνω και θάρρος από την γενναία αυτογνωσία και αυτοσαρκασμό που επιδεικνύει ο φίλος LandS 🙂 ) η σωστή πρόβλεψη περί των οικονομικών δεν υπάγεται σε κανέναν (γνωστό έως σήμερατουλάχιστον) νόμο του σύμπαντος. Διορατικός στα οικονομικά είναι απλά ο πιο κωλόφαρδος!
  Παραθέτω από ένα εξαιρετικό κείμενο του Δημήτρη Τσοκάκη.

  »Ο διάσημος συνθέτης George Frideric Handel[1685-1759] είχε μια παράλληλη δραστηριότητα όσο ζούσε και έγραφε μουσικά έργα στην Αγγλία.

  Ηταν δεινός παίκτης του χρηματιστηρίου.
  Εγινε μάλιστα πασίγνωστος γιατί ήταν από τους ελάχιστους διορατικούς που βγήκαν κερδισμένοι από το σκάνδαλο της South Sea, μιας από τις μεγαλύτερες φούσκες στην ιστορία των χρηματιστηρίων.
  Ο Handel είχε αγοράσει μετοχές της South Sea το 1716, όταν η τιμή ήταν 20-25 λίρες και πρόλαβε και πούλησε το 1720, στις 1000 λίρες, λίγο πριν η μετοχή καταρρεύσει, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη
  Στην Τράπεζα της Αγγλίας διατηρούν με πολύ καμάρι στο αρχείο το βιβλίο καταθέσεων του Handel

  Τον ίδιο καιρό, διάφοροι επιφανείς της εποχής έχασαν τεράστια ποσά.
  Τυπικό παράδειγμα ήταν ο πατέρας της σύγχρονης Φυσικής Sir Isaac Newton.

  O Joseph Spence γράφει ότι ο Lord Radnor του ανέφερε ότι
  «Οταν ο Newton ρωτήθηκε για την ιλιγγιώδη άνοδο της τιμής των μετοχών της South Sea, είπε
  «I can calculate the movement of the stars, but not the madness of men».
  «Μπορώ να υπολογίσω την κίνηση των αστεριών αλλά όχι την τρέλα των ανθρώπων.»
  Βέβαια ήταν και ο ίδιος θύμα της λογικής «περίμενε λίγο ακόμα να ανέβει κι άλλο η τιμή».

  Η ανηψιά του Newton,Η Catherine Barton
  αναφέρει ότι ο θείος της είχε χάσει 20.000 λίρες, ποσό αντίστοιχο με 3 εκατομμύρια λίρες σε σημερινή αποτίμηση.
  Κυκλοφόρησαν μάλιστα και διάφορες γελοιογραφίες με τους ευτυχείς μετόχους

  Ποιά ήταν όμως η περιβόητη South Sea ?
  Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1711 και είχε ως κύρια δραστηριότητα το εμπόριο σκλάβων στη Νότια Αμερική.
  Το 1713 η Ισπανική κυβέρνηση έκανε με την Αγγλία το μνημόνιο Assiento, που επέτρεπε και στους Αγγλους να κάνουν εμπόριο σκλάβων στην Ν. Αμερική.
  Αμέσως μετά η Αγγλική κυβέρνηση έδωσε μονοπωλιακά το δικαίωμα στην νεοσύστατη εταιρεία South Sea, οπότε ξαφνικά «ανοίξανε η δουλειές» και η εταιρεία απέκτησε τεράστια φήμη.
  Ολοι καταλάβαιναν [και συμφωνούσαν] ότι το εμπόριο σκλάβων θα έχει τεράστια κέρδη και αγόραζαν τις μετοχές της South Sea όσο όσο.
  Βέβαια η εταιρεία εμφάνιζε «δυσκολίες ρευστότητας» και άρχισε να παίρνει μεγάλα δάνεια που οι πάντα πρόθυμες τράπεζες έδιναν με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς.
  Μετά την στημένη κατάρρευση των μετοχών και μια μικρή περίοδο αδράνειας, η South Sea πήρε καινούργιο αποκλειστικό [και σκανδαλώδες] συμβόλαιο να κυνηγάει φάλαινες σε όλη την περιοχή της Αρκτικής.
  Ετσι ξεκίνησε το 1725 με 12 φαλαινοθηρικά, τα οποία αυξήθηκαν με γρήγορους ρυθμούς, ξαναβγήκαν φήμες για τα καταπληκτικά κέρδη που θα έφερνε το καινούργιο εμπόριο.
  Ετσι καινούργιοι μέτοχοι εμπιστεύτηκαν ξανά τα χρήματά τους [ίσως και κάποιο αμετανόητοι από τους παλιούς], η εταιρεία εμφάνισε μεθοδικά αυξανόμενες ζημιές μέχρι το 1732, που τα αγγλικά δικαστήρια απεφάσισαν ότι πρέπει να σταματήσει το ζημιογόνο εμπόριο των φαλαινών.
  Βέβαια ύστερα από δύο καραμπινάτες χρεωκοπίες, η South Sea ήταν πλέον διάσημη και συνέχισε με διάφορες εμπορικές δραστηριότητες, πάντα ζημιογόνες, μέχρι το 1850 οπότε και έκλεισε οριστικά.»

  «E, άμα κοτζαμάν Νεύτωνας δεν χαμπάριαζε πράμα…περιμένω να καταλάβει ένα γίδι τ’Αη Θανάης Λεμεσού; 😆

  YΓ. Ενδιαφέρουσα και από ηθικής απόψεως η Ιστορία της South Sea, αλλά αυτό είναι μάλλον άλλης τάξεως θέμα…

 46. LandS said

  43, Το εγγλέζικο active στα γερμανικά γράφεται aktiv. Το v είναι φ. Δεν ξέρω που μπαίνει ο τόνος.

 47. ακτίφ ή αχτίφ είναι λέξη της κομμουνιστικής ορολογίας και μοιάζει να σημαίνει περίπου ανοιχτή συνέλευση, κατ’ αντιδιαστολή προς τις συνεδριάσεις, ολομέλειες κλπ. των συγκροτημένων οργάνων σε κάθε μέλος (μπορεί να κάνω λάθος, ρωτήστε καλύτερα κανέναν παλιό κομμουνιστή).

 48. (47) διαγράφονται οι λέξεις «σε κάθε μέλος»

 49. Nέο Kid Στο Block said

  Στη λήγουσα »ακτίφ». Αυτό υπέθεσα και είπα και στο 39. ,αλλά δεν ενημέρωσα περί γερμανικών.

 50. Nέο Kid Στο Block said

  το 49. πάει στο 46.

 51. spiral architect said

  ΡΙΚΣΣΥ: Πφφ. Ο ντίλερ των φαρμακοβιομηχανιών θα πάει κι αυτός άκλαυτος όπως η Κατσέλη … 😥
  Ρε γμτ, πολλά γενόσημα κυκλοφορουν τελευταία.

  Γι’ αυτό λοιπόν:
  – Προσοχή στα φάρμακα που σας γράφει ο γιατρός σας.
  – Αν ο ΕΟΠΥΥ δεν σας δίνει το ορίτζιναλ, προτιμάτε τα ήδη δοκιμασμένα γενόσημα.
  – Όποιο πρόβατο βγαίνει απ’ το μαντρί το τρώει ο λύκος.
  – Τι χρείαν έχομεν των συνιστωσών. ΣΥΡΙΖΑ είμεθα;

  Μετά τιμής
  Ευάγγελος Προικοθήρας
  Καθηγητής ΑΠΘ, ορίτζιναλ αρχηγός κόμματος,και νυν πιστοποιημένος κυνηγός ΧΑβγητών

  (να αναρτηθεί εις τον Τύπον)

 52. LandS said

  #51 Δεν πρόσεξες την τελευταία παράγραφο της διακήρυξης. Αν δεν είναι αυτό υποψηφιότητα για υπουργείο του Σαμαρά, τι άλλο είναι!

 53. Nέο Kid Στο Block said

  Nίκο, αν και δεν είναι δικό μου, αντιλαμβάνομαι ότι το κομμάτι: «Το 1713 η Ισπανική κυβέρνηση έκανε με την Αγγλία το μνημόνιο Assiento, που επέτρεπε και στους Αγγλους να κάνουν εμπόριο σκλάβων στην Ν. Αμερική.» από το σχόλιό μου 45. οδηγεί σε επικίνδυνες συνειρμικές ορολογικές ατραπούς στο σήμερα. Μπορείς ελεύθερα, αν κρίνεις ότι χρειάζεται, να το διαγράψεις! Δεν θέλω να βάλω σε περιπέτειες το αγαπημένο μου Ιστολόγιο!

 54. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  Τι ΡΙΚΣΣΥ είναι τόσο κακόγουστο που η πιθανότερη εξήγηση είναι πως το διάλεξε επίτηδες για να συζητηθεί έστω και με χλεύη (σαν τον Αλκιβιάδη που έκοψε την ουρά του σκύλου του).

  Το αχτίφ πρέπει να είναι ρώσικο δάνειο, ενώ μπορεί η αρχική πηγή να είναι τα γερμανικά. Θα το έχω στα υπόψη μήπως βρω κάτι παραπάνω.

 55. LandS said

  Μια και ο Κιντ έπιασε στο στόμα του και τους φυσικούς.
  Λέγεται ότι ο Νιλς Μπορ δικαιολόγησε το πέταλο στην είσοδο του σπιτιού του λέγοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στα γούρια αλλά του είπαν ότι είναι αποτελεσματικό είτε τα πιστεύεις είτε όχι.
  Λέγεται επίσης, ότι ο Τζορτζ Στίγκλερ (νόμπελ 82) δικαιολόγησε το πέταλο στην είσοδο του σπιτιού του λέγοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στα γούρια αλλά είναι αποτελεσματικό είτε τα πιστεύεις είτε όχι.

 56. Nέο Kid Στο Block said

  Ρε παιδιά, νόμιζα ότι κάνατε πλάκα με τη ΡΙΚΣΣΥ .
  Τώρα μπήκα σε ειδήσεις και είδα! 😆 😆

  E, ρε τι έχει να γίνει στις επιθεωρήσεις!!
  Άσε τα χωριά..
  -ΡΙΚΣΣΥ ρε συ λέω!
  -Σιγά μη ρίξου ιγώ ,ρα! Ρίξ’ εσύ!

 57. spiral architect said

  @52: Χμμ, το διάβασα, αλλά ατυχώς γλίστρησα στα σάλια του ντίλερ και γι’ αυτό άργησα να απαντήσω. 😦
  (καλά, δεν ντρέπονται οι κερατάδες; )

 58. spiral architect said

  @56: Εις την Τζύμπρον δεν έχετε γενόσημα; 🙄

 59. Nέο Kid Στο Block said

  Nαι, αμέ! Κι εγώ γενόσημα Plavix παίρνω, γιατί με τα ορίτζιναλ παθαίνει έμφραγμα η τσέπη μου. Αλλά, γιατί ρωτάς;

 60. spiral architect said

  @59: Κόμματα βρε, κόμματα!

 61. Nέο Kid Στο Block said

  59. Aαα..δεν τόπιασα! ε, κάτι ψιλά ,ναι έχουμε κι εδώ. 🙂

 62. spiral architect said

  @61: Εμείς οι καλαμαράδες όπως βλέπεις είμαστε γάτοι νυχάτοι: Τι γενόσημα κόμματα, τι τετράσποντες καραμπόλες σε τρικομματικό τραπέζι μπιλιάρδου βγάζουμε, τι σκυλιά για κυνήγι εκπαιδεύουμε, τους βλέπουμε όλους αυτούς και στο τέλος ψηφίζουμε συνετά.
  Αμ και σεις όμως δεν πάτε πίσω: Μια δουλειά σάς είπαν να κάνετε, την κάνατε με κρύα καρδιά, τινάξατε στον αέρα τη μισή Τζύμπρον, χάθηκαν ζωές και μείνατε χωρίς ρεύμα..
  Έλληνες … 😦

 63. Αντιφασίστας said

  Τελικά, ό,τι συνοδεύεται από το …Πειραιώς είναι απαράδεκτο!
  Αυτό που έγραψε ο Άγγελος είναι το ακτίφ.
  Το λόμπι πώς θα το κλίνουμε; Δύσκολο να πούμε του λομπιού, τα λόμπια, άρα άλλο ένα άκλιτο;

 64. Anasto said

  Ευχαριστώ πολύ όλους τους φίλους που απάντησαν περί αχτίφ. Θα ρωτήσω και τα συντρόφια να δω τι θα μου πουν κι αυτά. 🙂

 65. Αντιφασίστας said

  61, 62: Πάει χάλια και η
  http://www.omonoia.com.cy/
  Δύσκολοι καιροί για πάσης φύσεως πράσινους!

 66. Αντιφασίστας said

  Οι Κινέζοι εργαζόμενοι; Άρχοντες! Με τους μισθούς πείνας, με τα εξοντωτικά ωράρια, με τις αυτοκτονίες τους, τίποτα δεν τους λείπει. Αν έχουν και παράπονα από πάνω, τότε είναι απλώς αχάριστοι.
  http://www.unitedreporters.gr/news/GR/reportage_S/reportage_C/Katevasan_rola_hiliades_Kinezoi_ergazomenoi_se_ergostasio_tis_Apple

 67. sarant said

  63: Ναι, το λόμπι άκλιτο μένει παρόλο που θα μπορούσε να κλίνεται.

 68. τυφλόμυγα said

  επί της εταίρας χειρός ως μετάφραση της φράσης on the other hand, Νεοκίντ @37

  Ευάγγελος Προικοθήρας, Αρχιτέκτονας @51

  Κι εγώ γενόσημα Plavix παίρνω, γιατί με τα ορίτζιναλ παθαίνει έμφραγμα η τσέπη μου. Νεοκίντ @59

  Όλο το #42 του Lands.

  Τα αγόρια του ιστολογίου δίνουν τα ρέστα τους σήμερα. Έχω ξεραθεί στα γέλια. Οι τσούπρες που χάθηκαν;

  Πριν δυο βδομάδες περίπου είδα να μεταφράζεται το lobbyists ως διαμορφωτές κοινής γνώμης. Γνωρίζοντας πόσο περιεκτικοί πρέπει να είναι στο λόγο τους οι υποτιτλιστές πολύ εκτίμησα την προσπάθειά του (ότι δεν αρκέστηκε στο γνωστό και εύκολο λομπίστες).

  Κι επειδή οι Σαραντάκοι είναι ανεξάντλητοι, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά εδώ
  http://www.sarantakos.com/mims/bebel.htm
  Γιατί δεν το βάλατε ως υπερσύνδεσμο στο άρθρο; 🙄

 69. Μαρία said

  67 Κάνει παρέα στο χόμπι.

  54 Γιατί κοκόγουστο; Στο μάτι; Για ν’ ακούγεται το φτιάξανε και το πολύ πολύ να διαμαρτυρηθεί ο Καραμπελιάς. Άσε που χρησιμοποίησε και υλικά του συριζα.

 70. sarant said

  68: Δεν έβαλα λινκ επειδή αρχικά το κείμενο ήταν άρθρο στην εφημερίδα, και μετά το ξέχασα 🙂 Ευχαριστώ!

  69: Δεν ξέρω, εγώ το βρίσκω και κακόγουστο και αστείο. Αλλά περί ορέξεως… Μάλιστα μπορεί να υπάρξει και μια τάση του κόμματος, η ΡΙΚΣΣΥ ΣΠΛΗΝΟΣ (Σοσιαλιστική ΠΛουραλιστική Ημιυπαίθρια ΝΟσταλγική Συσπείρωση)

 71. munich said

  Ήθελα να ξερα ποιός θα τον ψηφίσει! Οι φαρμακοποιοί? χιχιχιχιχι

 72. Η σχέση του λόμπυ με την παράγκα είναι η δικαίωση του σλόγκαν: τυχαίο; δε νομίζω! 🙂

  @8 Όλα τα βλέπω, να ξες 😀

  Για το αχτίφ είχα κι εγώ κάποτε την απορία και ένας φίλος που ρώτησα μου απάντησε το εξής: «αχτίφ: κομματική (κουμμουνιστική) συγκέντρωση για καθοδήγηση, για πέρασμα επίσημης γραμμή»

 73. δίκωλος σχολιαστής said

  Πως κάνετε έτσι. Μια παπαριά είπα και σας έπιασε ταχυπαλμία. Μη φοβάστε, εδώ δεν πρόκειται να επενδύσει καμιά φοξκονν. Αν νομίζετε ότι αυτό ήταν η ουσία του άρθρου του. Εγώ πάντως νόμισα ότι ήταν το παραπονιάρικο ύφος του, γιατί δεν μας υιοθετούν επιτέλους ώστε το χρέος να γίνει δικό τους. Μετά θα αποτινάξουμε το ζυγό. Πίσω στον εφιάλτη σας, αλλού διάβασα, γύρο- γύρο από τα εργοστάσια τους υπάρχει συρματόπλεγμα. Αυτό με τις λεπίδες και το σκληρό ατσάλι να μη μπορεί κανείς να το κόψει με απλό κόφτη. Ούτε φυλακές να ήταν. Το κλου της υπόθεσης είναι, το συρματόπλεγμα είναι να μη μπουν μέσα, όχι να μη βγουν έξω. Οι εργάτες.

 74. Nέο Kid Στο Block said

  Munich, Kι εγώ νομίζω ότι οι δημοσκοπούντες θα πρέπει να επεκτείνουν τα δεκαδικά ψηφία που χρησιμοποιούν ή να εισάξουν τους αρνητικούς εκθέτες (πράγμα που θα συνέβαλλε και στην βελτίωση της μαθηματικής μας παιδείας,εν γένει). ΡΙΚΚΣΥ: 9*10^-5 % 😆

  Tυφλομυγάκι, χαίρομαι που σε κάνω να γελάς!

  Ιμμοράκι, τι εννοείς; Ααα.., μα πού το πρόσεξες ρε θηρίο (και είχα κάνει όλα τα καμουφλάζ, ούτε φατσούλες ούτε τιποτα..γμτ) 🙂

 75. Μαρία said

  70 Τα περισσότερα ακρωνύμια/αρκτικόλεξα και τα πιο ας πούμε εύηχα προσφέρονται για διακωμώδηση.

  Τους διαδρομιστές δικηγόρους τώρα τους μαθαίνω. Έτσι χαρακτηρίζαμε τους συνδικαλιστές και λοιπούς παρατρεχάμενους που παραγοντίζονται.

 76. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 77. Earion said

  Για τη μεταφορά στα καθ’ ημάς του «λόμπι» δεν μας κάνει η «αντικάμαρα»;

 78. Αντιφασίστας said

  Υπάρχουν και ευτυχισμένοι εργάτες:
  http://rc-cafe.blogspot.gr/2010/12/blog-post_1315.html

 79. sarant said

  77: Το λόμπι ναι, αλλά ο λομπίστας;

 80. Μαρία said

  79 αντικαμαριέρης 🙂

 81. Αντιφασίστας said

  80: 🙂

  Εκτός από τους ερωτοχτυπημένους, έχουμε και τους …λομπιχτυπημένους. Ιδού ένα αθώο θύμα:

 82. Αντιφασίστας said

  Συνέχεια 80, διότι κάτι ξέχασα (ουκ έρχεται μόνο):
  http://www.inews.gr/0/giannos-me-polema-to-lobi-tis-drachmis.htm

 83. @81 Πούντο ντε; 🙂

  @74γ 🙂

  @80 Ντουζ πουάν!

 84. Αντιφασίστας said

  Έκατσε τελικά στο 82 η μπίλια!

 85. Αυτά παθαίνει κανείς άμα δεν κάνει ρηφρές 🙂

 86. Αντιφασίστας said

  Μη μένεις χομπίστας, γίνε τώρα λομπίστας!

  http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1/%CE%B5%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1-%C2%AB%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82%C2%BB

 87. NM said

  Μα είναι δυνατόν σε τούτο το μπλόγκ να υπάρχουν αναγνώστες που δεν ξέρουν τι είναι το αχτίφ;
  Η λέξη, ακόμα και σήμερα, χρησιμοποιείται ευρύτατα. Τουλάχιστον στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ, υποθέτω και σε άλλα κομμουνιστογενή σχήματα.
  Λοιπόν χοντά-χοντρά, αχτίφ είναι η διάλεξη επί συγκεκριμένου πολιτικού ζητήματος, συνήθως επίκαιρου.
  Υπάρχει ένας ή περισσότεροι εισηγητές που αναπτύσουν το θέμα και ακολουθούν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων συντρόφων.
  Το αχτίφ δεν αποτελεί κομματικό «όργανο». Δηλαδή δεν είναι συνεδρίαση στην οποία μπορούν να παρθούν αποφάσεις.
  Τα αχτίφ διαφοροποιούνται μεταξύ τους ανάλογα με: α) την ιεραρχική θέση των ακροατών (π.χ «αχτίφ Γραμματέων Οργανώσεων», ή πιο γενικά «αχτιφ στελεχών» και β) τη θέση τους λόγω επαγγελματικής ή άλλης ιδιότητας (π.χ «αχτίφ μηχανικών», «αχτίφ νεολαίων», κλπ)
  Η συμμετοχή σε αυτά επιτρέπεται συνήθως με πρόσκληση. Σπάνια γίνονται «ανοιχτά αχτίφ».
  Η επιλογή των ακροατών γίνεται ανάλογα με το σκοπό του αχτίφ.
  Οι εισηγητές πρέπει να διαθέτουν κύρος και γνώση του θέματος που θα αναπτύξουν. Να βρίσκονται δηλαδή σε πολύ ψηλότερη θέση της κομματικής ιεραρχίας σε σχέση με τους ακροατές τους. Ετσι, για ακροατήρια βαρύνουσας σημασίας επιλέγεται πάντοτε κάποιος απαρατσίκ, ενώ για τα μεσαίου επιπέδου αρκεί ένας κούτβης. Αν μάλιστα έχει πέσει πολλή δουλειά (ή «πολύ δουλειά»;) ή πρόκειται για αχτίφ που θα γίνει σε κανά μικρό και μακρυνό νησί, δεν είναι σπάνιο να επιστρατεύεται και κάποιος απλός «σταχανοβίτης». (η λέξη «σταχανοβίτης» χρησιμοποιείται εδώ και στην κομματική αργκώ με ελαφρώς ειρωνική χροιά).
  Σημείωση: Τα εισαγωγικά μπήκαν σε λέξεις που έχουν ελαφρά διαφοροποιημένο νόημα στην κομματική ορολογία από την κοινή τους σημασία. (Το γράφω για να μη με πάρετε απ’τα μούτρα δηλαδή)

 88. 67, 69, 86,
  Φυσικά, Χόμπμπυ Λόμπμπυ.
  Όπως και το lobby του αεροδρομίου Hobby.

 89. Αντιφασίστας said

  87:Μόνο ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ; Τι λέτε καλέ! Τώρα και οι λατρεμένοι!

  http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2012/08/blog-post_7966.html

 90. Nicolas said

  @68 Αυτό είναι spin doctor. Οι λομπίστες δεν διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Όπως και οι λαμπίστες δεν ανάβουν μόνον λάμπες!

 91. spiral architect said

  @87: Mωρ’ εγώ ξέρω. Την ετυμολογία της δεν ξέρω.

 92. νο11 said

  δίκωλος σχολιαστής ποιο laptop χριστιανέ μου αγοράζουμε με 500ευρω;Ενοείς τίποτα μονοπυρηνα τενεκεδάκια που σέρνονται αν ανοιξεις πεντε παραθυρα στον firefox;Ενα καλό μηχανημα κοστίζει απο 1000 και βάλε, να μην αναφέρω τα πανάκριβα προιόντα της νο 1 εκμεταλλευτικής εταιρίας στον κόσμο, της apple.Δηλαδή αν η WV εφτιαχνε το golf στην Κίνα θα το κοστολογούσε 5 χιλιάρικα;Μη γράφουμε οτι ναναι(και η toyοta φτιαχνει αμάξια στην Τουρκία που είναι κάτι παρόμοιο σε μεροκάματα με την Κίνα αλλά δεν βλεπω να είναι παμφθηνα).

 93. 90,
  Για τους λαμπίστες:
  Η βραδυνή πτήση μας προσγειώνεται στο Χόμπυ, κι έχω συνεπιβάτη φίλο μου πιλότο, που μου εξηγεί πώς οι αναμμένοι λαμπτήρες του διαδρόμου προσγείωσης καθοδηγούν το αεροπλάνο – οπότε υποκύπτω ξεδιάντροπα στον πειρασμό:

  «Όλοι οι γλόμποι οδηγούν στο Χόμπυ»…

 94. Νέο Kid Στο Block said

  92. Πάντως ,ευτυχώς ρε Μιχάλη που έμαθα ότι το αεροπόρτι στο Χιούστον λέγεται «Χόμπυ».
  Φαντάζεσαι να μην το ξέρεις και πάνω που απογειώνεσαι ν’ακουσεις από τα μεγάφωνα. Ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα του σκάφους σάς ενημερώνουν ότι πετάμε για χόμπυ… μπρρ.. 🙂

 95. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  94: 😉

 96. νο11 said

  Επίσης το επιχείρημα «καλά που υπάρχουν και οι εξαθλιωμένοι τριτοκοσμικοί και εμείς οι καλοζωισμένοι -διαφωτισμένοι ευρωπαίοι ψωνίζουμε το ζευγάρι adidas 90 ευρω αντί για 100» ,μου προκαλεί εμετό.Σε τι διαφέρει και καλά ο σημερινός ευρωπέος μικροαστός από τους αποικιοκράτες δολοφόνους που καταλήστευαν και αφάνιζαν οποιονδήποτε πολιτισμό ανακάλυπταν; Τελικά το ευρωπαικό τέρας που άπλωσε τα «φώτα του » με την πάροδο των αιώνων στους «βάρβαρους» αυτού του κόσμου,όχι απλά δεν εκπολιτίστηκε αλλά δείχνει μια μανία να επιστρέψει εκεί απ όπου ξεκίνησε.

 97. gmallos said

  Αν τα θυμάμαι καλά είναι κάπως έτσι όπως τα λέει ο ΝΜ στο 87. Ή για να το πω με σύγχρονους μαρκετίστικους όρους αχτίφ = κομματικό σεμινάριο.

 98. ππαν said

  Εγώ τη αχτίδα μόνο ήξερα. Δεν εννοώ τη ηλιακή.

 99. gmallos said

  Ώστε το λόμπι ε, συγγνώμην το lobby προέρχεται από παλαιογερμανική λέξη που στα ιταλικά έγινε loggia και σήμαινε το σκεπασμένο μέρος; Εντυπωσιακό, μιας και στα γερμανικά σπίτια το σκεπαστό μπαλκόνι (αν υπάρχει) το λένε loggia! Αντιδάνειο. Τι μαθαίνω ο άνθρωπος τώρα που έφυγα απ’ τη Γερμανία και δεν βγαίνω στη westloggia μου να απολαύσω το χιόνι…

 100. Nicolas said

  Το αχτίφ δεν είναι συγκέντρωση όπου βγάζουν το άχτι τους;
  Εντάξει, εντάξει, βγαίνω έξω…

 101. τυφλόμυγα said

  90, Λομπίστας δεν είναι ο διαμορφωτής της κοινής γνώμης, φυσικά. Όμως στη συζήτηση που είχαν ταίριαζε απόλυτα αυτή η μετάφραση. Γι’ αυτό το είπα.

 102. Anasto said

  Ευχαριστώ πολύ ΝΜ για την εκτενή περιγραφή. Επιβεβαιώνονται και αρκετά από τα συμπεράσματα στα οποία είχα καταλήξει. Η ετυμολογία παραμένει ένα μυστήριο αλλά δεν σκοπεύω να τα παρατήσω έτσι εύκολα. 🙂

  Όσο για το λόμπι, πιθανολογώ πως δεν έχει καμιά συγγένεια αλλά σαν έννοια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λοβιτούρα.

 103. 94, 🙂
  Επ’ ευκαιρία, Χόμπυ είναι το (μέχρι τώρα) μητροπολιτικό αεροδρόμιο. Το διεθνές έχει το όνομα του μπαμπά Μπους.

 104. Φωτοτυπάκιας said

  Νόμιζα ότι κάνατε πλάκα με το ΡΙΚΣΣΥ! Τελικά είναι γεγονός!
  Αυτό είναι που περίμενε ο ελληνικός λαός! Κάτι για να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Το δε λογότυπο λέει πολλά. Φοβερό ντιζάιν! (Θυμίζει κάτι από Μόραλη.)
  Κύριοι, προτείνω, μια και δεν έχουμε τι να κάνουμε, να φτιάξει ο καθένας το δικό του κόμμα. Εγώ το δικό μου θα το ονομάσω Ανένταχτο Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κίνημα Κεντροδεξιοαριστερών Πολιτών (για συντομία ΑΣΔΗΦΙΚΙΚΕΠ).

 105. ππαν said

  Υπάρχουν και χειρότερα από την ΡΙΚΣΥ: εδώ στη Γαλλία ο πρώην πρώην πρωθυπουργός Φιγιόν την αντίστοιχη δική του φράξια -δεν έχει διαγραφεί ακόμη- την βάφτισε RUMP 🙂

 106. ππαν said

  Αχ ξέχασα το δεύτερο Σ! ΡΙΚΣΣΥ όπως ΆΝΝΑ ΒΙΣΣΥ

 107. Μαρία said

  Άρχισαν οι πλάκες με τη ρικσσυ

 108. Νέο Kid Στο Block said

  Με βάση την αναλυτική περιγραφή του αχτίφ που έγινε στο σχόλιο 87. από τον ΝΜ, και την υποψία του Νίκου (άρα μισή ώς 2/3 βεβαιότητα) για γερμανική προέλευση, νομίζω ότι έφτασα στην βάση της ετυμολογίας της λέξης.
  Το αχτίφ λοιπόν προέρχεται από τις συνάξεις των Γερμανών πρωτοκομμουνιστών. «Οι εισηγητές πρέπει να διαθέτουν κύρος και γνώση του θέματος που θα αναπτύξουν. Να βρίσκονται δηλαδή σε πολύ ψηλότερη θέση της κομματικής ιεραρχίας σε σχέση με τους ακροατές τους.»
  Οπότε, ήταν λογικό οι ακροατές να εντυπωσιάζονται από την ευρυμάθεια και το βάθος των σκέψεων και των λόγων των απαρατσίκ και κούτβηδων (δεν ξέρω βέβαια τι ήταν αυτοί, αλλά ένα βάθος θα το είχαν ,δεν μπορεί!) και έτσι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκστασιασμένοι ανέκραζαν «Ahh! Tieef!» που στα Γερμανικά σημαίνει Αχχ!Βαθύυ! και ακούγεται σαν «Αχχ!Τίιφ!» και δώστου Αχ!Τίφ και πάλι «Αχχ! Τίφ!» και τελικά έμεινε το Αχτίφ! Απλή μέθοδος των τριών! (καθήμενων πουλακίων)

 109. τυφλόμυγα said

  Το πορτογαλικό βίντεο για την κρίση.

 110. ππαν said

  Μα η πρώτη πλάκα ήταν που ο ΛΟβέρδος, ο ΛΟβέρδος!!! έκανε κίνημα. Δηλαδή αν γίνονταν εκλογές τη ψήφο του θα την έβρισκε;

 111. sarant said

  105: Και πλήρωσε συμβούλους γι’ αυτό;

 112. Μαρία said

  108 Διαπιστώνω οτι είσαι πολύ άσχετος περί τα κομμουνιστικά. Αγνοείς μέχρι και τη μεγάλη των κομμουνιστών σχολή. Προτείνω ειδικό άρθρο για την κομμ. αργκό.

 113. Μαρία said

  108 Μέχρι να γραφτεί το άρθρο 🙂
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF_%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%82

 114. Νέο Kid Στο Block said

  113. Γουάου! Δηλαδή ο Χριστόφκιας μας είναι κούτβης; Έτσι εξηγείται που τα μιλάει φαρσί τα ρούσικα!
  Στ’αγγλικά βέβαια λίγο ..he passes like Messi 😆

 115. Μαρία said

  114 Νέος άνθρωπος είναι. Ούτε καν ο Φάντης.

 116. Αντιφασίστας said

  Ο ΡΙΚΣΣΥΚΕΛΕΥΘΟΣ!

  http://www.google.gr/search?q=%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%B4%CE%BF%CF%82&hl=el&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=B-m8UIigNeKw0QW9_YH4Cg&sqi=2&ved=0CE0QsAQ&biw=1092&bih=514

 117. Νέο Kid Στο Block said

  103. Δηλαδή Μιχάλη, όταν πετάει ο George Bush Jr. το ιδιωτικό του αεροπλάνο και θέλει να προσγειωθεί στο Χιούστον, λέει στον πύργο ελέγχου.
  – George Bush Jr. calling George Bush. Do you read me , dad?
  -Come again, please?
  -Shall I go down to dad or hobby?
  -Is this a kid flying an airplane?
  -@#$^&&^# ..Stupid Texans!! I will report it to dad! 😆

 118. ΣοφίαΟικ said

  Καθυστερημένα σχόλια όπως παντα: με γιώτα κλίνεται. Το λόμπι, του λομπιού, τα λόμπια κλπ, έτσι δεν είναι;
  Αλλά αυτό το λόμπιγκ σαν κίνηση του τενις μου φαίνεται (lobbing) παρά σαν απόδοση του lobbying.

  Οι λομπίστες των Βρυξελλών (δηλαδή εκπρόσωποι εταιριών που υπερασπίζονται τα συμφέροντά του εργοδότη τους στο ευρωκοινοβούλιο) απ’όσο ξέρω μια χαρά διαπιστευμένοι και σοβαροί επαγγελματίες θεωρούνται.
  Αυτά και θα επανέρθω αφού διαβάσω όλα τα μηνυματα.

 119. Anasto said

  Όχι βρε συ νουκίντ. Λάθος το πιάσατε κι εσύ κι Ο Σαραντάκος. Ουσιαστικά πρόκειται για αντιδάνειο. Απλά ήταν ένας σύντροφος στο τυπογραφείο που περίμενε τον σχεδιαστή να του στείλει με μέιλ την αφίσα που καλούσε σε συνάντηση τους απανταχού(ς) συντρόφους. Και αν και την περίμενε σε άκρομπατ ή τζεϊπιτζί, του τήνε στείλανε σε τιφ. Και μόλις την έλαβε, άρχισε να παραμιλάει γιατί το τιφ δεν του άνοιγε κι έλεγε όλην την ώρα «αχ… τιφ, τι θα κάνω τώρα, αχ… τιφ» ενώ παράλληλα έπαιρνε τηλέφωνα αναγκαστικά, για να ενημερώσει προφορικά όλους τους συντρόφους του. Ε, τον άκουσαν κι αυτοί να λέει αχτίφ, αχτίφ καθώς τους καλούσε στη συνάντηση, δεν ρώτησαν και πολλά πολλά για να μην φανούνε άσχετοι (όπως οχιεγωενασφίλοσμου καληώρα) κι έμεινε κάτι το ανεξήγητο, συνωμοτικό, βαθυστόχαστο και νεφελώδες το αχτίφ. Κι έτσι πέρασαν τα χρόνια.

 120. Μαρία said

  118
  Και το σπουδάζουν το άθλημα σε σχετική σχολή στις Βρυξέλλες.

 121. δίκωλος σχολιαστής said

  Το δικό κοστίζει μόνο 439 και δεν σύρθηκε ποτέ. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί σέρνονται. Και παλιότερα με το win95, ποτέ δεν μου έβγαζε γαλάζια οθόνη. Κοίτα που κατάντησα αν υπερασπίζομαι τα στυγερά κομμουνιστικά καθεστώτα. Φταίνε και αυτοί βεβαίως που με βοηθάνε. Μετά το πατατράκ των ομοειδών χωρών κατάλαβαν, θα ερχόταν η σειρά τους και αντί να μοιράζουν δωρεάν ψωμί στο λαό, τους βάζουν πρώτα να φτιάχνουν κάτι πάμφθηνα λαπτοπ που κολλάνε στα 5 ταμπς. Μη πω για τα νόκια και τις ταμπλέτες που είναι της μόδας, αλλά και η άππλε είναι σταθεροί πελάτες τους. Από το ένα άκρο στο άλλο, αλλά αυτά συμβαίνει με τα άκρα. Υπάρχει ακαταμάχητη έλξη. Πούσε Μαο να τους κάνεις μια πολιτιστική επανάσταση ξεγυρισμένη. Βέβαια κατά Μηλιού και άλλων θεωρητικών, κομμουνισμό θα βρεις μόνο στην Βόρεια Κορέα. Σπεύσετε διότι κι αυτοί δε θα αργήσουν να γίνουν Κίνα στη θέσει της Κίνας. Η Κούβα κάνει τα πρώτα δειλά βήματα της.

 122. δίκωλος σχολιαστής said

  @96 σε τίποτα δεν διαφέρει και μη έχεις αυταπάτες ότι ποτέ θα υπάρξει διαφορά. Πάντως το επιχείρημα «το ζευγάρι adidas 90 ευρω αντί για 100» ισχύει. Αυτό έχει εκτοπίσει κάτι επαγγέλματα όπως των τσαγκάρη ή τον ράπτη. Έχει και τα καλά του αυτό. Προς το παρόν ταΐζει κάτι πιτσιρίκια στην Ινδία. Έως ότου και αυτοί θελήσουν να έχουν τα εισοδήματα της Ευρώπης, η παραγωγή θα επιστρέψει πίσω εδώ, οπότε αναγκαστικά θα πεινάσουν ξανά. Προς το παρόν δέχονται αυτοί να κάνουν παπούτσια και εμείς να τα αλλάζουμε κάθε τρίμηνο. Για τα παπούτσια θα τους δίνουμε τανκς. Αυτοί που μπορούν να τα παράγουν, εμείς θα τους πουλάμε αρχαία ερείπια. Όχι πως δεν έχουν τα δικά τους, αλλά άλλο πράμα ο μεσογειακός ήλιος.

 123. Αντιφασίστας said

  121: Για ανάφερε ένα κείμενο του Μηλιού, στο οποίο να λέει ότι στη Β.Κορέα εφαρμόζεται κομμουνιστικό σύστημα. Αλλιώς λασπολογείς.

 124. Γς said

  103,117:
  Σκέψου να θέλεις να πάς από το αεροδρόμιο Hobby του Χιούστον στο άλλο αερδρόμιο του Χιούστον το Ιintercontinental (το Τζώρτζ Μπούς). Είναι καμιά 30 μίλια. Αλλά αν είναι μεσημέρι 3-4 ξέχνα το. Εχασες την άλλη σου πτήση. Κόλαση, που την έχω βιώσει.
  Μου έλεγαν ότι παλιά υπήρχε … αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών αεροδρομίων!
  Δεν το πίστεψα και θα ήθελα να το ψάξω, έτσι για πλάκα.

  Αν ξέρεις ότι πιάνεις Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσυ και η άλλη σου πτήση είναι στο JFK υπολογίζεις αν σε παίρνει η ώρα να είσαι εκεί και ο τρόπος που θα το πετύχεις. Το ίδιο με το Σαρλ ντε Γκολ και το Ορλύ στο Παρίσι ή το Τέγκελ και Σένεφελτ στο Βερολίνο.
  Στην Αθήνα όμως ήταν διαφορετικά. Ένα αεροδρόμιο είχαμε. Του Ελληνικού. Διάβαζαν τα φιλαράκια μου, που ερχόντουσαν για διάφορα συνέδρια, ότι προσγειώνονται στο Αθενς Αιρπόρτ και συνεχίζουν για Θεσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Κέρκυρα από το ίδιο αεροδρόμιο.
  Αμ δε, όμως! Κούνια που τους κούναγε! Από το ίδιο Αεροδρόμιο βέβαια ήταν και η επόμενη πτήση τους.
  Αλλά για να πάνε από τις διεθνείς στις εσωτερικές πτήσεις (μια απόσταση ενός και κάτι χιλιομέτρου) έπρεπε να βρουν καροτσάκι, να φορτώσουν τις αποσκευές τους, να βγουν έξω, να βρουν ταξί να πάνε στη Βουλιαγμένης, να πιάσουν την Αλίμου, μετά την Ποσειδώνος και να ξαναβρούν (πληρώσουν) καροτσάκι, για να βρουν την ντομέστικ πτήση τους. Και να έχεις και τον ταξιτζή να τους ζητάει σε δολάρια ότι έγραφε ο σταθμός FM που άκουγε (98.3 π.χ.).
  Ενας μάλιστα ταρίφας τον πήγε τσάρκα μέχρι τη Φρατζή και τον έφερε από τη Συγγρού.
  -Πόσα σου ζήτησε; -55 δολάρια. –Και τα έδωσες; -Όχι του έδωσα 50!

 125. δίκωλος σχολιαστής said

  Είδα μια συνέντευξη στο αφορμή και τα έλεγε αυτά.

 126. cronopiusa said

  Συγκλονιστική έκκληση ευρωπαίων διανοούμενων κατά της Χρυσής Αυγής

 127. Μαρία said

  123 Έχεις βλέπω μια αδυναμία στο τρολοτάισμα.

 128. Αντιφασίστας said

  127: Έχεις δίκιο, αλλά παρασύρομαι όταν διαβάζω τέτοια κουφά. Αλλάζουν συνέχεια και ψευδώνυμα…!

 129. δίκωλος σχολιαστής said

  @92 439 Ευρώ και δύο πυρήνες. Βέβαια το ρέιτιν κυμαίνετε μεταξύ 5.6 και 7, αλλά για να τις δουλείες μου μια χαρά είναι. Για τις δουλειές των 99% των χρηστών θα έλεγα. Για μια στιγμή αμφέβαλα και είπα να το τσεκάρω.

 130. Αντιφασίστας said

  Εμείς πότε;
  http://news.in.gr/world/article/?aid=1231224768

 131. Μαρία said

  128
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/30/gramma/#comment-146752

 132. δίκωλος σχολιαστής said

  Βέβαια έπρεπε να πάρω και μια οθόνη 23 ιντσών και ασύρματο πληκτρολόγιο / ποντίκι και τώρα δουλεύει μέρα νύχτα σαν τα παλιά επιτραπέζια, σύνολον 526. Αυτά τα πληκτρολόγια του λαπτοπ δεν αντέχω. Συνεχώς ψάχνω που είναι το δελετε και το φ5 θέλει κόλπο.

 133. Ευγενία Μουτάφη said

  Το λόμπι,από όσο γνωρίζω ,προέρχεται από τo παλαιογερμανικό louba ,στέγη ,διάδρομος στα παλιά υψηλά γερμανικά (Old High German).To louba σχετίζεται με το φραγκικό (Frankish) laubja ,καταφύγιο.

 134. Ευγενία Μουτάφη said

  Σχετική λέξη στα αγγλικά είναι και το lodge.

 135. spiral architect said

  Δίκωλο τρολ, να βάλεις Λίνουξ, που τρέχει ακόμα και σε ψηστιέρες χωρίς επεξεργαστή.
  Είναι ανοιχτού κώδικα και υποστηρίζεται από κοινότητες χρηστών.
  (εκτός αν το παραπάνω σού θυμίζει κάτι και ανατριχιάζεις) 😈

 136. δίκωλος σχολιαστής said

  Για ένα εξάμηνα έβαλα. Όχι ότι είχα ποτέ προβλήματα με τον Γκέιτς, όπως είπα ποτέ δεν μου κόλλαγαν τα windows, αλλά έτσι από περιέργεια. Πλήρης απογοήτευση. Τότε είναι που κόλλαγε συνεχώς. Ξαναγύρισα στα πατροπαράδοτα. Οπότε, δεν βλέπω για πιο λόγο να τη πατήσω ξανά. Εξάλλου, θα αφαιρούσα το ψωμί από κάτι ινδούς πιτσιρικάδες. Κάποτε που είχα ένα μικρό και ασήμαντο πρόβλημα με το νόρτον, επικοινώνησα ονλινε για βοήθεια και βρέθηκα να συνομιλώ με κάτι σαΐνια στην Καλκούτα. Όλος ο κόσμος μια γειτονιά.

 137. Nέο Kid Στο Block said

  Οι Ινδοί είναι μεγάλα χακερόνια και γενικώς γατόνια εις την κομπιουτερικήν!
  (και όχι μόνο..) Θυμάμαι ότι πριν κάποια χρόνια είχα πάθει πολιτισμικό σοκ όταν έμαθα ότι μεγάλη γερμανική μελετητική εταιρεία έδινε τις δομοστατικές της μελέτες «υπεργολαβία» σε Ινδούς. Πήγαινε δηλαδή το μέηλ στο Μουμπάι (σικ βρε Βομβάη!) γινόταν η «επίλυση» , ρετέρν μέηλ , υπέγραφε την μελέτη (μετά από υμπερπρύφουνγκ shit above and look) o χερ Χάουπτ Ινζενιέρ και την πούλαγε για made in Germany.
  Καλό ε;

 138. Nέο Kid Στο Block said

  Με συγχωρείτε! Μ’έπιασε ο πανγερμανισμός μου.στο 137. 🙂 Υμπερπρύφουνγκ=Überprüfung= Έλεγχος /επιθεώρηση
  Χάουπτ Ινζενιέρ= Αρχιμηχανικός
  shit above and look= Χέσε ψηλά κι αγνάντευε!

 139. gryphon said

  129
  Eγώ πήρα πριν ενα χρονο λαπτοπ με i5 4GB μνημη και 500GB δισκο 520 ευρω και ανοιγω και πέντε και δεκα παραθυρα ταυτοχρονα στον ie χωρις προβλημα.Ενταξει δέν κάνει για επαγγελματική επεξεργασία βίντεο η για πολυ απαιτητικα παιχνιδια αλλα για το 99% τών χρησεων ειναι οκ.Συγκριτικα το 2003 ειχα αγορασει το πρωτο μου λαπτοπ εναεπισης κινεζικο hp με 512GB και δισκο 40GB 2100 ευρω (δυο χρονια το πληρωνα).Αν τα προιοντα τεχνολογίας κατασκευαζονταν στις ΗΠΑ η τήν Ιαπωνια θα ειχαν λιγο καλυτερη ποιοτητα στα πλαστικα κλπ αλλα θα χρειαζονταν σημερα τουλαχιστον 3 χιλιαρικα για να αγορασουμε π.χ ενα λαπτοπακι 14.5 ιντσων.

 140. δίκωλος σχολιαστής said

  Παρεμπιπτόντως, τι απέγινα τα κομπουτεράδια στα Σπάτα και στα Πετράλωνα. Θα θυμάσαι την εποχή που μιλούσαν όλοι για το ελληνικό δαιμόνιο που πλημμύρισε την Γερμανία με κομπιούτερ μέιντ ιν γκρις. Όταν μιλούσαν όλοι για το ελληνικό σίλικον βάλευ της Ευρώπης. Τότε ένα κουτί το πλήρωνες 3 χιλ Ευρώ (1.100.000 Δραχμές), ενώ το αντίστοιχο εισαγωγής από την Μαλαισία (επώνυμης γνωστής μάρκας) κόστιζε άλλες 500 χιλ Δραχμές. Για λαπτόπια ούτε κουβέντα, πάνω από 4 εκατομμύρια. Τώρα μόνο τα turbo-x υπάρχουν, και αμφιβάλω αν κατασκευάζονται εδώ. Υποψιάζομαι ότι τα εισάγουν έτοιμα και απλώς τους κολλάνε μια ετικέτα στη μόστρα. Με αυτά και τα άλλα, το κάθε μέλος της οικογένειας έχει από ένα λαπτόπι αγκαλιά και μια ταμπλέτα για την τσάρκα τους να γνωστοποιεί το στίγμα του στο twitter. Νάναι καλά οι κινεζούλες της φόξκονν. Τους ρουφάμε αδίστακτα το αίμα, αλλά κόσμος αγγελικά πλασμένος δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ.

 141. sarant said

  138: Ευχαριστούμε για τον υπομνηματισμό!

 142. Nέο Kid Στο Block said

  142. 😉 Παρακαλώ! Υποχρέωσή μου.

 143. Αντιφασίστας said

  139: Νικοκύρη, κάνε ένα αφιέρωμα στην προστακτική, γιατί οι φασίστες σαν την κ. Μουτάφη τη σκοτώνουν συστηματικά, παρόλο που είναι η αγαπημένη τους έγκλιση.

 144. spiral architect said

  @139: Τι να κάνουμε; Καποιανών εδώ μέσα οι πατεράδες και οι παππούδες πήραν θέση στην απέναντι όχθη.
  Καποιανών άλλων συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, μεταλαμπαδεύοντας τη λογική και στους απογόνους τους. .
  Οπότε ο τελευταίος χαρακτηρισμός του σχολίου σας, εξοστρακιζόμενος επιστρέφεται αυτούσιος.

 145. sarant said

  143-144: Φαίνεται να απαντάτε στο κενό γιατί έσβησα το φασιστρόλ, που είναι πάντα ο ίδιος. Έχω βάλει προέγκριση, αλλά δίνει ένα πρώτο σχόλιο αθώο, εγκρίνεται και μετά μπαίνει κι αλωνίζει.

 146. Nέο Kid Στο Block said

  145. Bίτσιο πούχει πάντως ο άνθρωπος! ..και μπλέκει και πιθανώς υπαρκτά ονόματα στην παράνοιά του.
  Άβυσσος η ψυχή

 147. δίκωλος σχολιαστής said

  @139 Το πρόβλημα δεν είναι στα υλικά αλλά στις εργατοώρες. Τα πλαστικά το ίδιο κοστίζουν και στην Καλιφόρνια και στην Σανχάι. Ενώ τα μεροκάματα διαφέρουν. Η κοπέλα στην Αμερική θα θέλει 100 την μέρα, στην Κίνα αρκείτε με 100 τον μήνα και θα τις φανούν πολλά. Η πραγματικότητα με τους αριθμούς της είναι αμείλικτη. Δεν υπάρχουν ακόμα τα ρομπότ που θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου την κατασκευή ενός κομπιούτερ. Παρ’ όλες τις αυτόματες μηχανές, η χειρονακτική εργασία αποτελεί ακόμα ένα πολύ σημαντικό μερίδιο στα κόστη. Ακόμα δεν υπάρχει η μηχανή που από την μια μεριά ρίχνεις σακιά με άμμο και από την άλλη ξεπετάει τα κομπιούτερ έτοιμα συσκευασμένα. Όταν δε θα έρθει η εποχή που θα υπάρξουν αυτές οι μηχανές, τότε θα είναι να τα κλαις τα κινεζάκια. Ίσως και εμάς μαζί τους. Τώρα ακούμε για τις δεκάδες περιπτώσεις αυτοκτονίας (σε 1 εκ εργαζόμενους) και μας πιάνει σφίξιμο στην καρδιά. Ο πραγματικός εφιάλτης θα είναι όταν θα ακούμε για τις χιλιάδες λιμοκτονίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκρίνω και τα δε και τα μεν. Αυτά.

 148. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  (137) Η επιτυχία της Ινδίας είναι πως δεν πήρε μόνο κατασκευαστικές δουλειές από τη Δύση αλλά και υπηρεσίες (τα περίφημα call centers). Και με εκπαίδευση παρακαλώ να σε ρωτάνε για τον τοπικό καιρό και τα σκορ των τοπικών ομάδων ώστε να τους περνάς για Ινδικής καταγωγής ντόπιους. Και συνέχισε με outsourcing για software engineering, άλλες ειδικότητες μηχανικών και ακόμα και χημικά για φάρμακα. Άλλες φορές με καλά κι άλλες χάλια αποτελέσματα: 3 μήνες της ζωής της έχασε η γυναίκα μου να παλεύει να καταλάβει γιατί οι αντιδράσεις της (από το σημειωματάριο της) που δουλεύανε έπαψαν να δουλεύουνε και το πρότζεκτ με την αντικαρκινική ουσία είχε κολλήσει. Τελικά το Quality Control των νέων Ινδών προμηθευτών που αντικατέστησαν τους Αμερικανούς για σοβαρά μικρότερο κόστος ήταν για τον πο@τσο. Πάντως έτσι φεύγουν και οι καλοπληρωμένες δουλειές από τον πρώτο κόσμο…

 149. tilegrafitis said

  4.

  Ὤχ! Μὴν τὰ βάζης μὲ τὸν κύριο Μεντζελόπουλο γιατὶ σὲ βλέπω νὰ κάνης παρέα μὲ τὸν Ἄρειο καὶ τὸν Πάπα Βενέδικτο στὰ ἀναθέματα τῆς Κυριακῆς τῆς Ὀρθοδοξίας.
  v: Σαραντάκῳ τῷ Λουξεμβουργιανῷ , ἀνάθεμα!
  r: Ἀνάθεμα, ἀνάθεμα, ἀνάθεμα!

 150. βασια said

  Σας παρακολουθω τον τελευταιο χρόνο με πολυ ενδιαφέρον και οι αναρτησεις σας πραγματικα ειναι πολυ διδακτικες. Μια παρατηρηση μονο… Επειδή υπάρχουν {φανταζομαι} και αρκετοι που σας διαβαζουν οι οποιοι δε συμφωνουν με τη γραμμη(ες) αλλα και την πολιτικη(ες) του ΣΥΡΙΖΑ (για την ωρα τουλαχιστον), αν μπορείτε να ανεβαζετε περισσοτερα αρθρα απαλλαγμενα απο προπαγανδες και πολιτικα σχολια.

  ευχαριστω για τη φιλοξενια

 151. sarant said

  Eυχαριστώ για τα καλά λόγια, αλλά δεν είναι εύκολο να ικανοποιήσω την επιθυμία σας. Για να χρησιμοποιήσω μιαν αναλογία, ο μάγειρας φτιάχνει, ας πούμε, μουσακά. Αν ένας πελάτης δεν αγαπάει τις μελιτζάνες ή τον κιμά, τα βγάζει, αλλά στο πιάτο του. Αλλά δεν μπορείτε να ζητάτε μουσακά χωρίς κιμά ή χωρίς μελιτζάνες. Αλλιώς, υπάρχουν τόσα άλλα εστιατόρια.

 152. Orgilos said

  Θα ήθελα κε. Σαραντάκε, μιας και σήμερα είναι της Αγίας Βαρβάρας και εορτάζει το όπλο το οποίο αποκαλείται «πυροβολικό», να κάνετε αν μπορείτε να κάνετε μια ιστορική αναδρομή της συγκεκριμένης λέξης και κατά πόσον σχετίζεται με κάποιον ξενόγλωσσο όρο ή όχι. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο συγκεκριμένος όρος πλέον δεν είναι δόκιμος καθώς όλα τα όπλα του στρατού βάλλουν εξ ολοκλήρου με πυροβόλα όπλα οπότε ο όρος από μόνος του δεν αρκεί για να διακρίνουμε αυτό το όπλο από τα υπόλοιπα. Θα μπορούσατε να σκεφθείτε κάποιον όρο ο οποίος να είναι περισσότερος δόκιμος; Θα μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να μεταφράσουμε τον αγγλικό όρο «artillery» ή κάποιον άλλον αντίστοιχο ξενόγλωσσο που να είναι πιο δόκιμος; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια απάντηση.

 153. sarant said

  Καλησπέρα σας. Με τα στρατιωτικά δεν έχω ασχοληθεί πολύ κι έτσι δεν ξέρω τη διαδρομή της λέξης Πυροβολικό, παρόλο που ο Λ. Λαπαθιώτης, πατέρας του ποιητή, δίδασκε πυροβολική στη Σχολή Ευελπίδων. Όμως δεν συμφωνώ μαζί σας στο ότι ο όρος «δεν είναι πλέον δόκιμος». Οι όροι εξελίσσονται μαζί με τα πράγματα που περιγράφουν. Κι εγώ έχω πολύ αλλάξει από τότε που ήμουν παιδί, όμως το όνομά μου δεν άλλαξε. Σκεφτείτε επίσης ότι το αγγλ. artillery προέρχεται (μάλλον) από το γαλλ. ρήμα artiller, που συνδέεται με τις πολεμικές μηχανές του ύστερου Μεσαίωνα -θα χαρακτηρίζατε κι αυτόν τον όρο αδόκιμο;

 154. Αντιφασίστας said

  151: Χορταστική απάντηση! 😉

 155. Μαρία said

  153 Θολοκουλτουριάκικη απάντηση! 🙂

 156. Orgilos said

  Έτσι όπως το θέτετε, μάλλον έχετε δίκιο. Θα προσπαθήσω πάντως να αναζητήσω την ιστορία του όρου και ενδεχομένως εκεί να δοθούν κάποιες απαντήσεις σχετικά με τη χρήση του. Σας ευχαριστώ.

 157. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Την εποχή που πέρασα από τον ένδοξο ΕΣ ήταν της μόδας (λόγω πολλών αξιωματικών του ΠΒ στην ιεραρχία) να αντικαταστείτε ο όρος ΣΤΡ(ΠΒ) από τον αρχαιότερο (λέγανε) ΠΥΡ/ΤΗΣ (πυροβολητής). Αναρωτιέμαι αν κόλλησε η όλη ιστορία ή ανατράπηκε και πάλι. Θέλανε να μας αντικαταστήσουν σε κάποια φάση και τα αμπέχωνα με σκούφους αλά ΕΔ και ΤΘ (άλλο χρώμα προφανώς) αλλά κόστιζε πολύ η όλη φάση και δε προχώρησε.

 158. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Γίνεται να αντικαταστήσεις ένα αμπέχωνο με σκούφους; Και γιατί να μην αντικαταστήσεις τις κάλτσες με γραβάτες; 🙂

 159. voulagx said

  #157 Χασαπη…γραμματα! Το ‘σφαξες το «αντικαθισταται» 🙂

 160. Αλλόφιλος said

  «η υποτιθέμενη συμμαχία επιχειρηματικών συμφερόντων που θα είχαν να κερδίσουν από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»

  Δηλαδή δεν υπάρχει τέτοια συμμαχία, στη φαντασία μας είναι. Δεν είναι ο χρεοκοπημένος Κουρής εξέχον μέλλον της. Δεν προσχωρούν σιγά σιγά σ’αυτό και οι διάφοροι Ψυχάρηδες (επίσης χρεοκοπημένοι, αλλά προς το παρόν καταφέρνουν και το κρύβουν), ειδικά μετά την ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών που θα τους στερήσει το δικαίωμα να παίρνουν θαλασσοδάνεια με ένα τηλεφώνημα χρεώνοντας το κράτος. Δεν συμμετέχουν, εκτός από τους χρεοκοπημένους που ελπίζουν σε διαγραφή των χρεών τους, και όλοι όσοι έχουν φροντίσει να βγάλουν τα εκατομμύριά τους στο εξωτερικό και περιμένουν τώρα σαν τα αρπακτικά να αγοράσουν τα πάντα πάμφθηνα σε δραχμές. Δεν την καλοβλέπουν και όσοι πολιτικοί έχουν μάθει να πολιτεύονται εξαγοράζοντας ψήφους και προτιμούν να ελέγχουν οι ίδιοι τις κάνουλες του χρήματος, έστω και αν πρόκειται για υποτιμημένες και ανυπόληπτες δραχμές. Δεν υπερθεματίζουν από δίπλα κι οι διάφοροι ιδεοληπτικοί τύπου Λαφαζάνη. Όλα αυτά είναι στη φαντασία μας, δεν υπάρχουν.

  Πάντως ο Σαμαράς καλό είναι να μη μιλάει για το λόμπι της δραχμής, γιατί κι ο ίδιος στο παρελθόν φλέρταρε μαζί του, άσχετα αν σοβαρεύτηκε αναγκαστικά μόλις ανέλαβε. Πράγμα που φροντίζουμε να κάνει και ο Τσίπρας σε ανάλογη περίπτωση, και ήδη έχει αρχίσει να ετοιμάζεται από ό,τι φαίνεται.

 161. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Σαλάτα τα έκανα – αυτά παθαίνεις όταν σχολιάζεις στου Σαραντάκου σε φάση που θα έπρεπε να ρίχνεις ένα υπνάκο μετά το ξενύχτι για τον κώδικα…
  (159) ‘Εχω γίνει κόκκινος σαν παντζάρι (*) – ακούς εκεί «να αντικαταστείτε ο όρος»…
  (158) Αλλά εδώ είναι που έγινα όχι κόκκινος σαν παντζάρι αλλά κόκκινος σαν το Λαφαζάνη 🙂 – τι σκεφτόμουν και έκανα το μεν δίκοχο αμπέχωνο και το δε μπερέ σκούφο… Μετά σου λένε παραισθησιογόνα – η έλλειψη ύπνου τα ξεσκίζει. Χθες το βράδυ που τελικά κοιμήθηκα καλά με ρωτούσε πριν κοιμηθώ κάτι η γυναίκα μου (ποιό είναι το πασαπόρτι) και για 10 λεπτά είχαμε λέει ένα διάλογο τελείως σουρεαλιστικό από την πλευρά μου… Τίποτα δε θυμάμαι σήμερα το πρωΐ…

  (*) Ελλάδα<-Τουρκία Άσχετο υστερόγραφο αλλά μου τα έχουν πρήξει οι διορθωτές στα ματζαφλώρια: Πότε έπαψε να τονίζεται το ποιό;

 162. Μαρία said

  161
  >Πότε έπαψε να τονίζεται το ποιό;
  Ρε συ, τα μονοσύλλαβα δεν τονίζονται στο μονοτονικό. Δεν έπαψε, δεν τονίστηκε ποτέ. Εκτός κι αν θες να μιλήσεις για το ποιόν μου 🙂

 163. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (162) Γηράσκω αεί κλπ. κλπ. κλπ. Δίκιο έχεις αλλά στο φτωχό το μυαλουδάκι μου δεν το σκέφτηκα ποτέ για μονοσύλλαβο τελικά – οπτικά δε μοιάζει. 🙂 Άντε τώρα να το εξηγήσω στη μεγάλη την κόρη μου (που ήδη μάλλον μισεί τους τόνους γιατί της τα πρήζω)…

 164. Γς said

  93 @ Μιχάλης Νικολάου

  Μπα, Houston George Bush Intercontinental Airport. Πότε μπήκε το George Bush;
  Σκέτο Ιντερκοντινένταλ το ήξερα,

  Το άλλο το Χόμπι είναι από τον William P. Hobby.

  12 χλμ το Ελ Βενιζέλος από την πόρτα της Λούτσας, ουπς, της Αρτεμης.
  12 μίλια και το Χόμπι από τα σπίτι μου στην Κέιμπριτζ στριτ.
  Πόσο μου λείπει το Λουπ 610.

  William P. Hobby λοιπόν που η κυριακάτικη εφημερίδα του [αρκετά πάουντς] μου έσπασε μια γλάστρα έτσι που την πέταξε ο διανομέας στο patio. Ναι ήταν ο εκδότης της Χιούστον Ποστ [και κυβερνήτης του Τέξας. Ο νεαρότερος έβερ].

  Γεννήθηκε το 1878 στη Μόσχα.
  Θα μπορούσε να είχε γεννηθεί στην Αθήνα.

  Τέξας είναι αυτό έχει ότι πόλη θέλεις.
  Και πόσο μου άρεσε το Παρίσι Τέξας.
  Η περίφημη ταινία.

 165. Πάει κι η Χιούστον Ποστ, τώρα κομμάτι της Χιούστον Κρόνικλ.

 166. Χιούστον κι άστον, αγαπητέ!

 167. Εδώ, όταν πετάς πέτρα ή σκύλο θα χτυπήσεις ή πρόεδρο έλεγαν παλιά.
  Τώρα σίγουρα θα την φάει κάνας άνεργος δημοσιόγραφος.

 168. sarant said

  Ναι ρε γαμώτο κι εμένα μ’ αρέσουν οι εφημερίδες…

 169. Γς said

  165:

  >Πάει κι η Χιούστον Ποστ, τώρα κομμάτι της Χιούστον Κρόνικλ.

  >Πάει κι η ΕΣΤΙΑ, τώρα κομμάτι της κουτσομπολίστικης Espresso
  [Στο περίπου]

 170. Πέπε said

  @164: > > 12 χλμ το Ελ Βενιζέλος από την πόρτα της Λούτσας, ουπς, της Αρτεμης.

  Της Αρτέμιδας

 171. Βεντούρας said

  Αχτιφ είναι «αγωνιστικό» συμβούλιο/μάζωξη ατόμων. Από την ρωσσική λέξη

  акти́в • (aktív) m inan (genitive акти́ва, nominative plural акти́вы, genitive plural акти́вов)

  group of activists, active members or leading players
  (finance) asset
  (colloquial, figuratively) successes, achievements

  «ακτίφ» λέγανε τα μέλη των σοβιέτ που ήταν πιο «ανεργά» στα διοργανωτικά (τους καθοδηγητές θα λέγαμε).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: