Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Νικολοβαρβαρικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 8 Δεκεμβρίου, 2012


Σάββατο σήμερα και επανερχόμαστε στο κανονικό μας πρόγραμμα, δηλαδή σερβίρουμε μεζεδάκια -θυμίζω πως το περασμένο Σάββατο, που ήταν πρωτομηνιά, τα μεζεδάκια μετατέθηκαν την Κυριακή. Κι επειδή τα περισσότερα μεζεδάκια ψαρεύτηκαν μέσα στα Νικολοβάρβαρα, είπα να τα βαφτίσω «νικολοβαρβαρικά», παρόλο που δεν έχουν σχέση ούτε με βαρβάρους ούτε με τον Νικολό Μπάρμπαρο, τον βενετσιάνο γιατρό που βρέθηκε αυτόπτης μάρτυρας της Άλωσης της Πόλης.

Πριν από μερικές μέρες είχαμε την αναγγελία της νέας πολιτικής κίνησης του Ανδρ. Λοβέρδου και τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ. Ο τίτλος της νέας κίνησης, ΡΙΚΣΣΥ, σχολιάστηκε κι εδώ αρκετά. (Στο Φέισμπουκ πρότεινα έναν εναλλακτικό τίτλο, ΡΙΚΣΣΥ ΣΠΛΗΝΟΣ = ΡΙζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής ΣΥμμαχίας Σε ΠΛΗρη ΝΟητική Σύγχυση). Ο Ευάγγ. Βενιζέλος όμως διέγραψε τον Λοβέρδο, διότι θεώρησε «ασέβεια» την ανακοίνωση της ίδρυσης της ΡΙΚΣΣΥ την ίδια μέρα που το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωνε, με πολλές τυμπανοκρουσίες, την πρωτοβουλία του εναντίον της Χρυσής Αυγής. Με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ δεν θέλω να ασχοληθώ, ούτε να σχολιάσω την πρωτοβουλία του, αλλά θα παρατηρήσω πως φοβάμαι πολύ πως το φιλοναζιστικό κόμμα κερδίζει όταν του επιτίθεται ο κ. Βενιζέλος. Αλλά επειδή σήμερα έχουμε μεζεδάκια στο μενού, θα εστιαστώ στη λέξη «ασέβεια» που χρησιμοποίησε ο κ. Βενιζέλος για να χαρακτηρίσει την ενέργεια του κ. Λοβέρδου. Με παραξένεψε η επιλογή της λέξης διότι συνήθως ασέβεια έχουμε απέναντι στα θεία ή απέναντι στους θεσμούς, και κανένα από τα δύο δεν ισχύει για το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει βέβαια και η ασέβεια προς τους νεκρούς, και ίσως αυτό εννοούσε ο κ. Βενιζέλος.

Η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η ήττα κανέναν, είπε κάποιος μεγάλος που δεν τον θυμάμαι. Τα μαργαριτάρια, αναρωτιέμαι, πόσους πατεράδες έχουν; Συνήθως έναν, αλλά όχι πάντοτε. Για παράδειγμα, σε αυτό εδώ το άρθρο του ηλεΒήματος πρόσεξα τη φράση: Όταν πριν από λίγες εβδομάδες είχα επισκεφτεί τον κ. Σόιμπλε μου είχε ενεχηρίσει  μία λίστα με αυτά που δεν είχαν γίνει. Η φράση αποδίδεται στον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, οπότε γεννάται το ερώτημα αν το τερατούργημα το διέπραξε ο υπουργός ή ο δημοσιογράφος. Χωρίς να είμαι βέβαιος, υποψιάζομαι πως το φραγκεσταϊνάκι έχει δυο μπαμπάδες: ο υπουργός είπε «ενεχειρίσει» και ο δημοσιογράφος έγραψε «ενεχηρίσει». Πάλι καλά που δεν το πέρασαν από τον Σπελ Τσέκερ, τον χαλκέντερο διορθωτή των περισσότερων εφημερίδων, να το κάνει «ενεχυριάσει»! (Αυτή είναι η πρώτη πρόταση που σας προτείνει ο ακούραστος Σπελ όταν γράψετε «ενεχειρήσει»).

Έγραψα «ενεχυριάσει» και πήγε το μυαλό μου στον κ. Δένδια, ο οποίος δήλωσε προχτές ότι «Η εξέλιξη της λειτουργίας του ΕΔΔΑ τα τελευταία χρόνια μάλλον ενυποθηκεύει παρά βοηθάει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Υποθηκεύει είναι βέβαια το σωστό -αλλά εδώ που τα λέμε τα μεγαλύτερα φάλτσα στη δήλωση του κ. Δένδια δεν είναι γλωσσικά, αλλά ουσίας: η απαξίωση του ΕΔΔΑ από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό και η επίκληση του ρωμαϊκού δικαίου. Όμως εγώ δικηγόρος δεν είμαι, οπότε σταματάω εδώ και προχωρώ στο επόμενο μεζεδάκι.

Ένα πραγματικά σπαρταριστό μαργαριτάρι ψάρεψα τις προάλλες. Και η ίδια η είδηση είναι πρωτότυπη, αλλά το μαργαριτάρι με έκανε να γελάσω πολύ: Η πριγκίπισσα της Νορβηγίας Μέτε-Μάριτ ταξίδεψε κρυφά, στις 23 Οκτωβρίου, στην Ινδία για να φροντίσει τα δίδυμα βρέφη ενός εργαζόμενου στο παλάτι. Ο εργαζόμενος, παντρεμένος με άνδρα του ίδιου φύλου, αδυνατούσε να εξασφαλίσει βίζα από την ινδική κυβέρνηση, για να δει τα παιδιά που απέκτησε με παρένθετη μητέρα. Ώστε με άνδρα του ίδιου φύλου, έτσι; Προφανώς, το πρωτότυπο θα έλεγε κάτι σαν same-sex marriage with a man, αφού το αγγλικό worker δεν δίνει ένδειξη για το φύλο. Το άρθρο εγώ το είδα στο in.gr, αλλά τώρα που ξαναπήγα στη σελίδα αυτή βλέπω πως το έχουν διορθώσει (σε «παντρεμένος με άνδρα»), κάτι που δεν κάνουν και πολύ συχνά. Φυσικά, το μαργαριτάρι πρόφτασε να αναπαραχθεί σε κάμποσα άλλα σημεία, ας πούμε στον Φιλελεύθερο της Κύπρου.

Τις προάλλες, διαπίστωσα ότι το παλιό μου άρθρο για τα πράσινα άλογα είχε μεγάλο αριθμό επισκέψεων, πάνω από 250, που είναι πολύ ασυνήθιστο φαινόμενο για ένα παλιό άρθρο. Ήξερα τι είχε συμβεί. Σε συζήτηση σε κάποιο φόρουμ (στην προκείμενη περίπτωση σε αθλητικόν ιστότοπο), πάνω σε μιαν άσχετη συζήτηση (για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό ενός επόπτη στην Ολλανδία), κάποιος χρησιμοποίησε τη γνωστή έκφραση «και πράσινα άλογα» (εδώ «τι αντιεξουσιαστές και πράσινα άλογα και μπλε αλεπούδες», επαυξάνοντας δηλαδή τη φράση), και κάποιος άλλος, που έχει χάψει τον ελληναράδικο μύθο ότι η φράση είναι αρχαία, και αποτελεί παραφθορά του ανύπαρκτου «πράσσειν άλογα» επενέβη να τον διορθώσει. Όπως λέω και στο άρθρο μου, φράση «πράσσειν άλογα» δεν υπάρχει στην αρχαία γραμματεία (και δεν μπορεί να υπάρξει, μάλλον), και η παροιμιακή έκφραση εξηγείται από το ότι το πράσινο είναι σε πολλούς λαούς το χρώμα του αδύνατου: ίδια έκφραση με πράσινα άλογα υπάρχει και στα ρουμάνικα, ενώ και ο χλωρός ίππος της Αποκάλυψης εγώ λέω πως ήταν πράσινος. Αλλά αυτά τα έχουμε ήδη συζητήσει. Λοιπόν, όπως κι άλλες φορές, κάποιος θεώρησε καλό να «διορθώσει» λέγοντας: και… μάθε κ ελληνικά… δεν είναι «πράσινα άλογα», αλλά «πράσσειν άλογα»…, οπότε κάποιος άλλος, όπως έχει συμβεί πολλές φορές, έδωσε τον λίκνο του παλιού μου άρθρου, εξού και η αυξημένη κίνηση.

Ωραίο μαργαριτάρι και αυτό που ψάρεψε ο φίλος μου ο Τάσος, όπου σε μια έρευνα για τη συζυγική απιστία ή κάτι τέτοιο, «Στην έρευνα 34 άνδρες και 34 γυναίκες είδαν έγχρωμες φωτογραφίες από 189 ενήλικες από τον Καύκασο και ζήτησαν να τους βαθμολογήσουν με βάσει του πόσο πιστοί θεωρούν ότι είναι». Ώστε 189 ενήλικες από τον Καύκασο, έτσι; Και γιατί δεν έδειξαν και κανέναν από τα Ιμαλάια ή από τις Άλπεις; Φυσικά το πρωτότυπο έλεγε Caucasian, που δεν σημαίνει «από τον Καύκασο» αλλά λευκός ή έστω της Καυκάσιας φυλής. Το λάθος εγώ το είδα στα Νέα, αλλά το έχουν διορθώσει τώρα, όπως το διόρθωσαν και στο in.gr και το έκαναν «από την Καυκάσια φυλή», αλλά αλλού δεν το διόρθωσαν. Όπως δεν διόρθωσαν, ούτε οι μεν ούτε οι δε, το φριχτό «με βάσει του πόσο πιστοί».

Πριν από δυόμιση μήνες, είχαμε τη φασαρία με τον Γέροντα Παστίτσιο, θα τη θυμάστε. Τις προάλλες, η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ αφιέρωσε ένα εκτενές άρθρο όχι στον Παστίτσιο (αν και γίνεται αναφορά στο επεισόδιο) αλλά στον αυθεντικό, τον γέροντα Παΐσιο, που δίνει κουράγιο στους Έλληνες να περάσουν τους δύσκολους καιρούς, και που είχε προβλέψει όσα περνάμε, όπως ισχυρίζονται οι πιστοί του. Αυτά θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε κάποτε (αν θέλετε, στα σχόλια, ευχαρίστως), προς το παρόν πάντως, μια και έχουμε μεζεδάκια, επισημαίνω ότι σε ένα ελληνικό άρθρο που παρουσιάζει το αμερικανικό δημοσίευμα ο Παΐσιος χαρακτηρίζεται «Καππαδόκας μοναχός». Αλλά μπορεί να το λένε κι έτσι, διότι βρίσκω πως είναι και επώνυμο, και ονομασία εστιατορίου (Ο Καππαδόκας) -ας μας διαφωτίσει όποιος ξέρει. Πάντως, κανονικά λέμε «Καππαδοκης».

Το βραβείο Εισαγωγικομανίας της βδομάδας πηγαίνει στο in.gr, που έβαλε στον τίτλο του άρθρου του ότι: «Η πολιτεία της Ουάσινγκτον «γιόρτασε» την απελευθέρωση της μαριχουάνας», ενώ μέσα στο άρθρο διαβάζουμε ότι μαζεύτηκαν εκατοντάδες: Οι συγκεντρωμένοι «γιόρτασαν» την απελευθέρωση κάτω από το Space Needle στο κέντρο του Σιάτλ. Δηλαδή δεν τη γιόρτασαν κανονικά αλλά υποκρίθηκαν ότι τη γιόρτασαν; Έγινε κάτι και χάλασε η γιορτή; Όχι, απλώς ο συντάκτης χρειαζόταν δυο ακόμα ζευγάρια εισαγωγικά για να συμπληρώσει την ποσόστωση εισαγωγικών που οριζόταν στη σύμβασή του.

Και πάλι στο ηλεΒήμα, σε άρθρο για τον θάνατο του Πατριάρχη Αντιοχείας (που βέβαια εκοιμήθη, διότι έτσι πεθαίνουν οι ιερωμένοι) διάβασα ότι ο μεταστάς (δεν λέω «ο μακαριστός» γιατί μου θυμίζει τον φουνταριστό στο γουότερ-πόλο), ο μεταστάς λοιπόν ήταν «σύμβολο για όλους τους Άραβες ανεξαρτήτου θρησκευτικής καταγωγής». Εντάξει, συχνότατο λάθος, αλλά όταν το βλέπεις και στις θεωρούμενες καλές γειτονιές του κυβερνοχώρου το επισημαίνεις. Στο ίδιο άρθρο διαβάζω ότι ο μεταστάς «αναρριχήθηκε» στον Πατριαρχικό θρόνο. Αλλά το ρήμα αυτό χρησιμοποιείται πάντοτε για να υπονοήσει ότι αυτός που ανήλθε στο αξίωμα χρησιμοποίησε πλάγια μέσα κι ότι δεν άξιζε την ανάδειξή του. Ξέρει κάτι η δημοσιογράφος που δεν το ξέρουμε;

Και κλείνω γκουγκλίζοντας σε πολλές γλώσσες. Εννοώ ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε χτες ή προχτές, που παρουσιάζει το ρήμα to google σε διάφορες γλώσσες. Για τα ελληνικά, λέει «γκουγκλίζω», που είναι κι η δική μου προτίμηση, αλλά θα έπρεπε να έχει και το «γκουγκλάρω», αφού και οι δυο τύποι είναι πολύ συχνοί. Όχι πάντως μόνο το «γκουγκλάρω», όπως δείχνει να πιστεύει ο συντάκτης της Lifo. Το πιο περίεργο όμως είναι ότι στο αρχικό άρθρο του Atlantic Wire, το ελληνικό ρήμα δίνεται «γκουγκλάρω», ενώ στην αναδημοσίευσή του στο news.com.au έχει μετατραπεί σε «γκουγκλίζω». Όχι, δεν έχω καμιά ανάμιξη. 🙂

175 Σχόλια προς “Νικολοβαρβαρικά μεζεδάκια”

 1. ππαν said

  Ωραίο αυτό για τον σεβασμό στους νεκρούς 🙂

  Αναρριχητικό νομίζω είναι ο τίτλος ενός διηγήματος που έγραψε ο Χριστιανόπουλος για τον Βασιλικό -όχι τον τραγουδιστή!-.

  Από το Λάιφο και κάτι άλλα εισαγωγικά που μου χτύπησαν στο μάτι: http://www.lifo.gr/now/world/20215

 2. Καλημέρα.
  #1
  Ίσως να ταιριάζουν τα εισαγωγικά, γιατί, από ότι είδα και διάβασα, ο Ρώσος μπορεί να ήθελε να γκρεμίσει τον πύργο για να τον ξαναφτιάξει, αλλά δεν θα τον άφηναν. Οπότε κι αυτός έφερε Πολωνούς (!) μηχανικούς που κατά λάθος εξεπίτηδες τον γκρέμισαν. 🙂

 3. atheofobos said

  Το-Η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η ήττα κανέναν- λέγεται πως το είπε ο γνωστός φασίστας, γαμπρός του Μουσολίνι,Γκαλεάτσο Τσιάνο ή Τσάνο (Galeazzo Ciano)

 4. Voulagx said

  Τα «γκουγκλαρω» και «μπινγκαρω» θεωρουνται συνωνυμα;

 5. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 6. τυφλόμυγα said

  “Η πολιτεία της Ουάσινγκτον «γιόρτασε» την απελευθέρωση της μαριχουάνας”

  Φυλακισμένη ήταν η καημένη η μαριχουάνα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον;
  Νομιμοποιήθηκε η χρήση της μαριχουάνας, δεν απελευθερώθηκε.

  Χορταστικό το μενού.

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Κι εγώ έτσι λέω.

  3: Πράγματι, έτσι φαίνεται -και ο Κένεντι το έκανε διάσημο, το χρησιμοποίησε μετά το φιάσκο στον Κόλπο των Χοίρων.

 8. Κασσάνδρα said

  Καλημέρα Νικοκύρη,οταν διαβασα το άρθρο για τον θάνατο του πατριάρχη,δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι είναι μεζεδάκι.
  Σκέφθηκα ότι είναι καρφί για τον βίο και την πολιτεία του μεταστάντος.

 9. ππαν said

  2: Να πω την αλήθεια δεν διάβασα το άρθρο. Εδώ, στην Γαλλία, το λάθος το έχουν χωρίς εισαγωγικά, αλλά όπως βλέπω τώρα με κάτι ερωτηματικά. Εν πάση περιπτώσει, έπρεπε τότε να βάλουν σε ιεσαγωγικά και το “παρεξήγησαν” του υπότιτλου!

 10. LandS said

  http://www.enikos.gr/international/103044,Astynomikoi_ekplhrwsan_thn_eyxh_5xronoy_.html

  μπρρρρρ

 11. ππαν said

  10: ;;;

 12. Γς said

  Κι εγώ κάποτε άκουγα και δεν πίστευα την άγνοια περί καυκασίων ενός επίδοξου καθηγητού ανθρωπολογίας.
  Λέκτορας ήταν τότε και συζητούσαμε για ένα χαρτί που σύγκρινε κάποια ένζυμα μεταξύ των φυλών.
  -Θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε τη σύγκριση μεταξύ » μπλάκ και κοκόζιανς»
  -Ναι αλλά ποιους μαύρους και ποιους καυκάσιους;
  -Μαύρους από την υποσαχάρια αφρική και καυκάσιους από τον … Καύκασο φυσικά.

  Και βέβαια στα 20 χρόνια που ακλούθησαν “αναρριχήθηκε” στη επιθυμητή βαθμίδα

 13. Γς said

  10:
  Παιδί με καρκίνο, ναί.
  Και όποι αάλλη παρανόηση ‘η χωρατό, ας πάει στο διάολο!

 14. Αντιφασίστας said

  Καλημέρα σε όλες και σε όλους!
  Σε μεγάλα κέφια σήμερα ο Νικοκύρης και πολύ δηλητηριώδης η μπηχτή περί σεβασμού προς τους νεκρούς-ιδίως τους άταφους, συμπληρώνω. Μια ένσταση μόνο: δεν είναι θεσμός το ΠΑΣΟΚ; Μέχρι πρότινος τουλάχιστον, ήταν ο ισχυρότερος θεσμός της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Ε, εντάξει, τώρα είναι ελαφρώς στα κάτω του, αλλά ας μην παραβλέπουμε την πιθανότητα νεκρανάστασης με απρόβλεπτες συνέπειες:http://www.dailymotion.com/video/xraww3_yyyyyyy-yyyyy_news#.UMMG5IOpCSo

 15. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂

  για να γιορτάσουμε παρέα με τους εν τη πολιτεία της Ουασινγκτώνος συντρόφους – yeap – την απελευθέρωση της μαριχουάνας.
  (από ποιον ήταν φυλακισμένη;) 😛

 16. Αντιφασίστας said

  Α, ξέχασα να συνεισφέρω το κατιτίς μου στον μπουφέ με τα μεζεδάκια. Η Χρυσή Αυγή κατέθεσε μήνυση κατά του Αλιβιζάτου και του Βενιζέλου κατηγορώντας τους για …διέγερση των πολιτών σε βιαιοπραγίες και διχόνοια!!! Εδώ, φυσικά, δεν μιλάμε για μεζεδάκι αλλά για λουκούλλειο γεύμα. Μήπως πρέπει να προτείνουμε τον φύρερ και τους μπράβους του για το Νόμπελ Ειρήνης; Το έχουν πάρει και χειρότεροι απ’ αυτούς.

 17. spiral architect said

  @16: Εκτός νόμου θέλει να βγάλει τις συσκευές χωρίς autocorrect η Χρυσή Αυγή 😆

 18. Μιχαλιός said

  12: Τι ψάχνεις να βρεις, εδώ υπήρξε άνθρωπος που πίστευε πως το Αζερμπαϊτζάν είναι μια επαρχία του Ιράκ, και είναι σήμερα Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής.

  Αυτό που πρόσεξα εγώ στο περί Πατριάρχου «άρθρο» (σικ ρε!) είναι ότι στους Οικουμενικούς Πατριάρχες προτάσσουμε πλέον το γελοίο εκείνο «κ.κ.», ενώ στους σκέτους Πατριάρχες σκέτο «κ.»! Για κάτι τέτοια έχουν γίνει ολόκληρα Σχίσματα…

 19. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  18: Ναι, αλλά θα το έμαθε εντωμεταξύ, όχι;

 20. τυφλόμυγα said

  Αρχιτέκτονα @15β δεν διαβάζεις προσεκτικά τα σχόλια. Σε πρόλαβα στο #6. 😛 😛

  +1 για το γκουγκλίζω.

  Να διατυπώσω μια ένσταση; Δεν είναι σωστό να μιλάμε για θανάσιμο τραυματισμό του επόπτη της ολλανδικής ομάδας -νομίζω. Τον σκότωσαν στο ξύλο τον άνθρωπο. 😯 Δεν έπεσε από τις σκάλες.
  Η φράση θανάσιμος τραυματισμός ίσως ταιριάζει καλύτερα στη δασκάλα από τη Θεσσαλονίκη.
  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4773130

 21. sarant said

  20: Ωχ, δίκιο έχεις για τον καημένο τον επόπτη. Ξυλοδαρμό έπρεπε να βάλω, το άλλαξα.

 22. Ε, όχι και «γιόρτασαν» στην πολιτεία της Ουώσινγκτον… Το έκαψαν, κυριολεκτικά!

 23. spiral architect said

  @20: Τα διάβασα τυφλομυγούλα μ’, απλά είχα την ίδια με σένα απορία.
  Έχουν πάρει σχοινί-γαϊτάνι τους οικονομίστικους νεολογισμούς και τους κολλάνε παντού.
  («απελευθέρωση επαγγελμάτων» π.χ., άμποτες, γιατί πάντα όνειρό μου ήταν να γίνω ένας απελευθερωμένος ταρίφας.)

 24. Νέο Kid Στο Block said

  22. Μήπως το «έστριψαν( και το έκαψαν)» είναι πιο δόκιμο; 🙂

 25. Νέο Kid Στο Block said

  Το «έστριψαν» με την έννοια του «»γιόρτασαν»» θα ήταν και μία εξήγηση για τα εισαγωγικά, αν δεν θέλουμε να δεχτούμε την εισαγ/μανία και αρκεστούμε στην «ηθική» . 🙂

 26. Όχι μόνο το έκαψαν χωρίς εισαγωγικά αλλά είμαι σίγουρος πως το έκαψαν μέχρι που μπάφιασαν. Ιφ γιού νόου γουάτ άι μίιν…

 27. cronopiusa said

  SOS!!!

  Η εφημερίδα το ΒΗΜΑ διενεργεί τώρα δημοψήφισμα για τα μεταλλεία χρυσού!
  Σίγουρα οι υπέρμαχοι της επένδυσης θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας προπαγανδιστικά!
  Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αδιάβλητο λόγο των συμφερόντων που προωθεί η εταιρεία!
  Την στιγμή αυτή είμαστε κατά πολύ πίσω!

  ΨΗΦΊΣΤΕ ΕΔΏ:

  http://www.tovima.gr/science/

 28. akindynos said

  Για το γκουγκλίζω vs γκουγκλάρω δες στα σχόλια του Ατλάντικ 🙂

 29. gpoint said

  » Όμως εγώ δικηγόρος δεν είμαι, οπότε σταματάω εδώ »
  Νομίζω πως έχεις ξαναχεησιμοποιήσει την έκφραση.
  Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να σταματήσεις και να συνεχίσουν οι δικηγόροι που αποτελούν και την πλειοψηφία των πολιτικών ανδρών…
  il y a des gens qui parlent beaucoup mais ne disent rien du tout

 30. sarant said

  28: Κάπου τον ξέρω αυτόν 🙂

  29: Να μιλήσουν και οι ειδικότεροι.

 31. cronopiusa said

  41
  Συγνώμη, ξέχασα τα εισαγωγικά στο Διαδώστε το! Ψηφοφορία στο ΒΗΜΑ για τα μεταλλεία χρυσού

  ήταν ηλεμήνυμα που έλαβα από καλό φίλο,

  όμως το ηλεμήνυμα που στοίχειωσε τη μέρα μου είναι από τον τομέα ενημέρωσης της
  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

  Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

  Στην ιστοσελίδα 1againstracism.gr, την πλατφόρμα της εκστρατείας κατά της ρατσιστικής βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Χασάν Μέκκι, το θύμα της ρατσιστικής επίθεσης που του χάραξαν ένα «Χ» στην πλάτη, διηγείται την ιστορία του, από τις άγριες συγκρούσεις του Σουδάν μέχρι τη ρατσιστική βαρβαρότητα της Αθήνας.

  Χασάν Μέκκι: Η βία πέρα από το ρατσισμό ( http://bit.ly/TOXHeh )

  Η πιο βάρβαρη όψη της ελληνικής κοινωνίας έμεινε χαραγμένη στο κορμί του, από τις 19 Αυγούστου 2012. Η σκιά του άρχισε να διακρίνεται σταδιακά απ των υπόλοιπων «αόρατων ανθρώπων» λίγους μήνες αργότερα, στα τέλη Νοεμβρίου, όταν πρωτοκυκλοφόρησε μια φωτογραφία με την παραμορφωμένη πλάτη του. Η ιστορία του έκανε το γύρο του κόσμου λίγο πριν από τις γιορτές, όταν το πρακτορείο Reuters την ανέδειξε ως ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα της ρατσιστικής αγριότητας που περιδιαβαίνει ανέμελα στις αθηναϊκές γειτονίες.

  Η βία, όμως, στον Χασάν Μέκκι είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Του χτύπησε την πόρτα σπίτι του, στα όρη Νούμπα του σουδανικού Νοτίου Κορντοφάν και τον συνόδεψε στο μακρύ ταξίδι του μέχρι τα σύνορα της Ελλάδας. Εκεί, αντί να βρει διεθνή προστασία, έπεσε θύμα ενός ακόμη άγριου εγκλήματος. Θυμίζοντας στην κοινωνία και στην πολιτεία τόσο τις ευθύνες όσο και τις υποχρεώσεις τους, για αλληλεγγύη κι έμπρακτη συμπαράσταση στους κατατρεγμένους.

  Απ το Σουδάν στο δρόμο για την Ευρώπη

  «Ήταν 16 Ιουνίου 2011 όταν έφτασαν στο χωριό μου και ξεκίνησαν την επίθεση. Δεν ξέραμε ποιοι ήταν, αλλά φορούσαν στρατιωτικά ρούχα. Άρχισαν να μας χτυπούν και να μας σκοτώνουν, κι εμείς τρέξαμε αμέσως να κρυφτούμε. Σκότωσαν τον πατέρα μου μπροστά μου και βίασαν τις δύο αδερφές μου. Ήταν 22 και 19 χρονών» διηγείται στο 1againstracism.gr. «Τους υπόλοιπους δικούς μου, τους έχασα τη μητέρα μου και τους τρεις αδερφούς μου. Δεν ξέρω πού είναι από τότε. Έφυγα απ το χωριό μου με το κάρο» εξηγεί. «Μόνο κάρα και γαϊδούρια είχαμε, αλλά ζούσαμε καλή ζωή. Όμως, καθημερινά, ακόμη και σήμερα μάς δημιουργούν προβλήματα. Η κυβέρνηση νομίζει ότι βοηθάμε τους αντάρτες και οι αντάρτες μας κατηγορούν ότι δουλεύουμε με την κυβέρνηση».

  «Έφτασα πρώτα στην πόλη El Obeid, χωρίς να έχω καθόλου χρήματα» συνεχίζει ο 32χρονος Χασάν. «Ένας καλός άνθρωπος με προσέλαβε να δουλέψω στη φάρμα του με τις αγελάδες. Του διηγήθηκα την ιστορία μου και του είπα πως το μόνο που θέλω είναι να πάω σχολείο. Ίσως αν σπούδαζα να μην είχα αυτό το πρόβλημα να έβρισκα δουλειά, να έβρισκα την οικογένειά μου, να μη φοβόμουν. Του εξήγησα πως θέλω να φύγω για τη Λιβύη, όπου δεν θα με έβρισκαν οι δολοφόνοι. Κι εκείνος υποσχέθηκε να με βοηθήσει». [.]

  Διαβάστε τη συνέχεια στην ιστοσελίδα του 1againstracism.gr: http://bit.ly/TOXHeh

  Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

  Με τιμή,

  Τομέας Ενημέρωσης
  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
  Γραφείο στην Ελλάδα
  Τηλ. 210 6756801, Fax. 210 6756800
  http://www.unhcr.gr
  http://www.1againstracism.gr

 32. Συγχωρήστε μου την βαρβαρική ερώτηση, αλλά πως εννοείται το «λίκνο» (ή ο λίκνος;) στην φράση «έδωσε τον λίκνο του παλιού μου άρθρου» ; Μήπως έγινε αναγραμματισμός και θέλατε να πείτε «τον λίνκο», ούτως ειπείν το link ελληνιστί; 🙂

 33. nestanaios said

  SLOGAN: Το άλογο θα μπορούσαμε να το πούμε και Sλόγο. S = επιτατικό / στερητικό μόριο.

 34. spiral architect said

  @27: Ναι, σιγά μην μια διαδικτυακή ψηφοφορία σώσει την παρτίδα στη Χαλκιδική! 😛

 35. ππαν said

  32: Βίκυ, ήταν ένα μεζεδάκι, του ΓΑΠ (Γιωργάκη) -που πράγματι μπέρδεψε το λινκ με το λίκνο- που τον καθιερώσαμε 🙂

 36. sarant said

  32-35: Και η απαραίτητη τεκμηρίωση:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/06/liknos/

 37. sotos said

 38. τυφλόμυγα said

  #21, 23 😀

  Αφιερωμένο στο 55,96%
  Το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσια σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το κοίτασμα χαλκού – χρυσού στις Σκουριές, που σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, δύο προϋπάρχοντα ορυχεία μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, 310 σπίτια στο Στρατώνι, καθώς και τα δικαιώματα έρευνας και επέκτασης της εξορυκτικής δραστηριότητας με το άνοιγμα και άλλων μεταλλείων.

  Το αντάλλαγμα που πλήρωσε η εταιρεία στο ελληνικό κράτος το 2003 για να αποκτήσει τα παραπάνω ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που έχει χαρακτηριστεί από κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου και από κατοίκους της περιοχής «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας».
  http://www.exandasdocumentaries.com/gr/news/interesting-articles/332-i-siopi-den-einai-xrisos

 39. MelidonisM said

  33 αυτό το στερητικό s μάλλον το πήραμε
  από τους Αλβανούς
  ka problem – ska problem
  έχει πρόβλημα – δεν έχει πρόβλημα

 40. Γς said

  >κάποιος χρησιμοποίησε τη γνωστή έκφραση “και πράσινα άλογα”

  Και κάποια πράσινα άλογα πρέπει να σε ευγνωμονούν που απομυθοποίησες αυτό το «πράσσειν άλογα» Με τη διαφορά ότι δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα κανένα πράσινο άλογο.

  Εγώ πάντως έχω δει ένα πράσινο γαϊδουράκι!
  Ο Θανάσης Παπαγεωργίου ήταν συμφοιτητής μου. (ο ένας από τους δύο αδελφικούς μου φίλους που αυτοκτόνησαν και που με περιμένουν 40 τόσα χρόνια. Στη μαύρη κόλαση βέβαια, την αλανιάρα). Σπουδαίος ζωγράφος επίσης. Ξημεροβραδιαζόμασταν στη Καλλιδρομίου, κάτω από το διαμέρισμα του Ξαρχάκου, που παραπονιόταν ότι κάναμε πολύ φασαρία και δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί.
  Πάντως τον αφήσαμε να γράψει την ‘Απονη ζωή’ και ‘Στις Ακρόπολης τα μέρη’.
  Στοιχειωμένη γειτονιά. Ασιμος και τέτοια, αργότερα βέβαια.

  Επεσε απ το μπαλκόνι, μπρος τα μάτια μας, όπως είχε ανακοινώσει ανήμερα των 27ων γενεθλίων του. Ας είναι, έχω τόσα πολλά να πω για τον Θανάση.

  Ο Θανάσης λοιπόν είχε ζωγραφίσει ένα σπουδαίο έργο. Έναν πράσινο γαϊδαράκο που είχε γυρισμένα τα οπίσθια του και σε κοίταζε με ένα σαρδόνιο χαμόγελο.
  Ηταν για μένα που μελετούσα το Λόου ντοζ εφέκτ, ακτινοβολώντας σπόρια φασίολου βουλγκάρις στο Δημόκριτο, που θα φωτοσυνθέταν περισσότερο από τα κανονικά φασόλια.
  Ο Θανάσης μας όμως έβλεπε μακριά στο μέλλον. Σε μεταφορά γονιδίων. Σε ένα πράσινο γαϊδουράκι που φωτοσυνθέτει.

 41. Για όσους δεν καταλαβαίνουμε αλβανικά, τι λέει και σε ποια εποχή περί Ελλήνων φασιστών ο Χότζας και πού κολλάει το 37;

 42. Nicolas said

  Μετά από το ΣΟΚ, το πτώμα βρομάει πολύ, χρειάζεται νεκροθάφτης.

  … εξηγείται από το ότι το πράσινο είναι σε πολλούς λαούς το χρώμα του αδύνατου.

  Εντάξει; πρέπει ν΄ αλλάξετε χρώμα!

 43. «Τα μαργαριτάρια, αναρωτιέμαι, πόσους πατεράδες έχουν; Συνήθως έναν, αλλά όχι πάντοτε.»

  Έχουν πάντως μητέρα,

 44. Χορταστική η πιατέλα και σήμερα! 🙂

  Όμως Νίκο γιατί γουότερ πόλο; Νομίζω στα ελληνικά πόλο λέμε κατά κύριο λόγο το νερένιο αφού το άλλο με τα άλογα δεν είναι σύνηθες.

 45. Αντιφασίστας said

  17: Καλό! 🙂
  Δύο δυνατά κείμενα από τη σημερινή Καθημερινή, του αγαπητού Παντελή και της Ξένιας Κουναλάκη:
  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_08/12/2012_473545

  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_08/12/2012_473546

 46. Αντιφασίστας said

  Α, και καλή επιτυχία αύριο στους παίκτες του Ολυμπιακού:

  http://www.google.gr/search?q=%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82&hl=el&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=dD_DUNG-HOHN0QWj4YCgDg&ved=0CEoQsAQ&biw=1092&bih=514

 47. gpoint said

  # 39
  Μπορείς να μου δώσεις τρία παραδείγματα λέξεων με στερητικό s στα ελληνικά ;
  και οι Ιταλοί που το χρησιμοποιούν κατά κόρον από τους Αλβανούς το πήραν κι αυτοί ;;

 48. 44,
  Σωστά, αυτό με τα άλογα είναι πόλο επί πώλου. 🙂

 49. MelidonisM said

  @47 α) σλόγκαν, άλογο…τον Νεσταναίο ρώτα 🙂
  β) από το λατινικό ex

  @41, του 37 στην περίληψη γράφει για την κατάσταση πολέμου που διατηρήσαμε με την Αλβανία, τονίζοντας τον πατριώτη Χότζα σε σχέση με τους σημερινούς πολιτικούς που πήγαν να ξεπουλήσουν τα χωρικά ύδατα στην Ελλάδα

 50. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  189 Ενήλικες απο τον Καύκασο – Στην lifo πριν μια εβδομάδα περίπου, σε ένα άρθρο για μια έρευνα κάποιου αμερικανικού πανεπιστημίου για το κόκκινο καρασί, και το κακό που τελικά κάνει στις γυναίκες (μετά την εμηνόπαυση νομίζω δεν θυμάμαι καλά) έγραφε οτι στην έρευνα έλαβαν μέρος 69 γυναίκες, οι μισές έπιναν κρασί, ενώ οι άλλες μισές έπαιρναν κάποιο χάπι. Στην ερώτησή μου, ποιά ήταν η τυχερή που μοιράστηκε στα δύο, ακόμα να πάρω απάντηση.

  Με άνδρα του ίδιου φύλου. – Μα δεν το ήξερες οτι υπάρχουν και άνδρες στο άλλο φύλο, όπως και γυναίκες στο άλλο φύλο; Αυτό ήθελε να πεί ο ποιητής, αλλα αμα δεν ξέρεις απο ποίηση, τι να κάνει και ο καλιτέχνης.

  Για τον θάνατο του πατριάρχη. – Ναί ρε φίλε κοιμήθηκε, γιατι στην Ελλάδα νικήσαμε τον θάνατο, εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, κανείς δεν πεθαίνει. Άλλος κοιμάτε, άλλος φεύγει, άλλος ταξιδεύει, είναι και μερικοί άτυχοι, που μη ξέροντας που θέλουν να πάνε, χάνονται, δεν έχουν και GPS μαζί τους, καταλαβαίνεις, αλλα ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ, τέλος.

  14 – Πιθανότητα νεκρανάστασης. – Λές να κλάνει ο πεθαμένος; τότε καήκαμε φίλε μου.

 51. Ίσως αυτή που έγραψε για την αναρρίχηση του Πατριάρχη Αντιοχείας να είχε υποσυνείδητα στο νου της της ανάρρησή του στον πατριαρχικό θρόνο.

 52. bernardina said

  Το νου σας με τα αστεία για νεκρούς, και με φειδώ για να μην έχουμε πάρα πολύ απότομες πτώσεις από τα σύννεφα, οσονούπω, στρατηγέ μου.
  Τα ζόμπι δεν είναι χορτοφάγα, όπως όλοι γνωρίζουμε. :mrgreen:

 53. Γς said

  50:
  >έγραφε οτι στην έρευνα έλαβαν μέρος 69 γυναίκες, οι μισές έπιναν κρασί, ενώ οι άλλες μισές έπαιρναν κάποιο χάπι.

  69 γυναίκες;
  Δεν μπορεί κάποιες πρέπει να έκαναν κάτι άλλο από κρασό και χάπι

 54. Γς said

  51:
  Σωστό

 55. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Στὴν ἔκφραση «καὶ πράσιν’ ἄλογα» ἡ μητέρα μου συνηθίζει νὰ προσθέτει «καὶ κόκκινα μαρούλια»

 56. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τους λίκνους!

  50, τρίτη παράγραφος: Μπράβο, κάτι τέτοιο σκέφτομαι κι εγώ (για το ότι κανείς δεν πεθαίνει)!

  51: Πολύ σωστά.

  52: Δεν είναι νέο αυτό με τον Κοτσακά, ούτε είναι ο πρώτος πρώην Πασόκ που προσέγγισε την αριστερά, ούτε ο τελευταίος θα είναι. Άλλοι εντάσσονται στον Σύριζα, άλλοι στη Δημάρ, δεν είναι κακό αυτό.

 57. spyroszer said

  Ένα παλιό θέμα για τις περίφημες λεπτές διακρίσεις.
  Ο Σαμαράς δήλωσε σε μια γερμανική εφημερίδα «Ich komme als Freund»
  Αλλού το μεταφράζουν έρχομαι ως φίλος και αλλού έρχομαι σαν φίλος
  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/12/2012_473529
  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=178945&catid=9

  Άντε να βγάλουν και επίσημη μετάφραση απ’ του Μαξιμου για να μην γράφει ο καθένας ό,τι θέλει και καταστρέφονται οι λεπτές διακρίσεις.

 58. Μαρία said

  52 Αντίδοτο στο εκσυγχρονιστικό τρίο Οικονόμου, Γιομπαζολιάς, Πασβαντίδης.

 59. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  56γ: Ε όχι και η ΔΗΜΑΡ αριστερά! Πασόκοι που ντρέπονται για τον εαυτό τους…

 60. MelidonisM said

  Μιας που δίνουν οι αλβανοί διαβατήριο
  στον πρόεδρό μας επειδή είναι ορθόδοξος τσάμης
  (δλδ έχει τόπο ασύλου να σωθεί με το ελικόπτερο αν τον καταδιώξει ο Παναγούλης) ξέρει κανείς την ετυμολογία του Παπούλια ή Παπούλα;
  1) λατ. papula, σπυράκι, φλύκταινα
  2) αλβ. pa + pulë άκοτος (δίχως κότα)
  3) ελλ. παπούλης;

 61. Γς said

  56:
  Για τον πράσινο γαϊδαράκο μου όμως δεν είπες τίποτα 😦

  Εγώ όμως εκεί. Στο ονειρο
  Στα χριστούγεννα
  L’Enfant au tambour

 62. bernardina said

  Εγώ πάντως σας προειδοποίησα για τις πτώσεις από τα σύννεφα.

 63. Αντιφασίστας said

  59: …και »αριστεροί» που φοβούνται να κυβερνήσουν αριστερά, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, αλλά σίγουρα δεν σημαίνει κολλητιλίκια με Σαμαράδες και Βενιζέλους.

 64. Προχθές βρήκα στο Διαδίκτυο ένα χειρόγραφο του έπους του Διγενή Ακρίτα, όπου απαντά ο λεκτικός τύπος «Καππαδόξ». Δεν το είχα ξαναδεί, οπότε ας υπάρχει στα υπόψιν.
  Επίσης προχθές «τσίμπησα» έναν μεζέ στο ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ, όπου σε τίτλο βλέπω ότι «Τη δικαστική οδό παίρνει η λίστα των «αιφνιδίως πλουτισθέντων»» [ http://www.tovima.gr/society/article/?aid=487389 ] . Έστειλα σχετική διόρθωση στην εφημερίδα, αλλά ούτε δημοσιεύθηκε ούτε (φυσικά…) έπιασε τόπο.

 65. εἶπε τέτοιο πρᾶμα ὁ Δένδιας γιὰ τὸ ΕΔΑΑ; πῶς τὀ παθε; ἔχει χάσει πιὰ τὸν ἐυρωπαϊκό του προσανατολισμό; (στὶς 2 τελευταῖες λέξεις βἀλτε ἂν θέλετε εἰσαγωγικά.

  πάντως τὸ ῥεκὸρ εἰσαγωγικῶν πρέπει νὰ τὸ ἔχῃ τὸ tv 100. ἀπὸ τότε ποὺ ἀνέλαβε ὁ Μπουτάρης μεταμεσονυκτίως προβάλλει μετὰ μουσικῆς διάφορα ἄρθρα ξεσηκωμένα ἀπὸ ἠλε-ἐγκυκλοπαίδειες. στὸ ἄρθρο γιὰ τὸν Ἅγιο Δμήτριο καὶ τὸν φερώνυμο ναὸ μία – δύο λέξεις σὲ κάθε ἀράδα ἦταν κλεισμένη σὲ εἰσαγωγικά.

 66. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Καλόπαιδο στο 67, διάλεξε δικό σου όνομα και μην παπαγαλίζεις.

 67. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  68: Έχει αρβανίτες στη Μάνη ή στη Μυτιληνη;

 68. sarant said

  57: Πολύ γέλασα με τη λεπτή διάκριση!

  64: Αυτό το «πλουτισθέντων» το είδα και μετά το ξέχασα να το σημειώσω. Καλά κάνατε και το αναφέρατε.

 69. MelidonisM said

  @70 +66, 67, 68

  Gpoint, για το στερητικό ή επιτατικό ς
  Νεσταναίου Περί S (sτίγμα) καί Σ (σίγμα)
  s + παν -> sπάνιον.
  ξένος ςκένος εκ του κενός

 70. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Πασόκε στο 67 και 72, διάλεξε δικό σου όνομα και βρίσε το ΚΚΕ όσο τραβάει η ψυχή σου.

 71. Μαρία said

  Όπα! Το 71 κάποιας συνονόματης ή επανεμφανίστηκε το τρόλι;
  Και δε θέλω να ξαναγυρίσω στην οσία 🙂

 72. sarant said

  Είχα δέσει τον Κέρβερο για να μην εμποδίζει νεοφερμένους και επωφελήθηκε ένα φασιστρόλι και μπήκε μέσα, αλλά τον σκούπισα. Η αρίθμηση βέβαια χάλασε.

 73. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  Τέλειος ο συγχρονισμός στο σχόλιο 70. Πέτυχε από σπόντα το ίδιο πρόσωπο 🙂

 74. Μαρία said

  72 O γνωστός ρατσιστής γενετιστής;

 75. Αντιφασίστας said

  Κρίμα που τον έδιωξες, Νικοκύρη! Ήθελα να του ψιθυρίσω μερικά κατάλληλα για την περίσταση αρβανίτικα, που μου είχε μάθει η γιαγιά μου από το Λιόπεσι, θηλυκός Ζορμπάς η αείμνηστη, με αρκετά χρόνια εξορία στην πλάτη της.

 76. Γς said

  74:
  Γενετιστής;
  Α, τον έχασα.
  Ποιός ήταν;
  Για πες μας

 77. ππαν said

  64: Καππαδόξ είναι γνωστό νομίζω, καληώρα ο Στράβων. Κι ένα ποτάμι λεγόταν έτσι.

  Αντιφασίστα, την άλλη φορά να ευχηθείς τίποτε λότο κλπ.

 78. ππαν said

  Διαβάζω: «Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση». Καλά, και των θαμώνων τα σχόλια θα προ0εγκρίνονται; Δεν έχω πρόβλημα, αλίμονο, αλλά θα πνιγείς, Νικοκύρη!

 79. sarant said

  Όπως καταλαβαίνεις, η Πόρσε φαλτσάρει. Και το βλέπεις και μόνη σου: ή κακώς σου μπλόκαρε το 77 ή κακώς επέτρεψε το 78.

 80. ππαν said

  Ή κάτι προσπαθεί να μου πει: ο Στράβων δεν ήταν Καππαδόξ; Πρέπει επειγόντως ο Αντιφασίστας να παίξει λότο;

 81. ππαν said

  Πάλι τα ίδια!

 82. Αντιφασίστας said

  Ένα κόλλημα με το αντριλίκι που έχουν, όμως, οι φασίστες! Νομίζουν πως αν σε πουν αδερφή σε αποστόμωσαν και σε εκμηδένισαν. Αήττητοι οι ηλίθιοι, δίκιο έχει ο Πετρόπουλος. Μόνο που η καφρίλα τους στοιχίζει ζωές:
  http://www.newsbeast.gr/world/arthro/448882/ohi-stin-omofovia-transfovia-adio-adrea/
  Α, ρε Αντρέα, άλλοι πρέπει να πάνε να κρεμαστούν!

 83. ππαν said

  82: Το πρόσφατο παρελθόν έδειξε πως δεν έχουν άδικο, να νομίζουν πως αν πουν κάποιον αδερφή μπορεί να τον πειράξει τόσο πολύ ώστε να αρχίσει να πετάει απίστευτες κοτσάνες για να του φύγει η ρετσινιά.

 84. gpoint said

  # 69
  Σ’ ευχαριστώ για την παραπομπή, βέβαια πείθει μόνον όποιον θέλει να πεισθεί. Εκεί με το τοιχείον έχει χάσει την μπάλα γράφοντας «Ἔχομεν sτοιχεῖον εκ τοῦ τοιχείου. στερήσει (τοιχείου εμφαίνονται τά sτοιχεῖα. Τά sτοιχεῖα μάς εμποδίζουν νά δοῦμε πιο πέρα »
  Και εγώ που νόμιζα πως τα τοιχεία μας εμπόδιζαν να δούμε πιο πέρα αλλά δεν σκέφθηκα πως θα ήταν γυάλινα τοιχεία.
  Ούτε το ξένος από σκένος στέκει και μια που (απ’ όσα ξέρω) δεν έχω δει τύπον «πάνιος» δεν καταλαβαίνω γιατί προκύπτει το σπάνιος.
  Τι να πω… φαίνεται πως ο αρχαίος κορόδων θα ήταν αρωματικός και μας προέκυψεν το σκόροδον !!!!!!!

 85. Μαρία said

  82 Α στην Ιταλία! Μα εδώ σε νυκτερινό πήγαν να την κάψουν την κοπέλα κι η μόνη καθηγήτρια που της συμπαραστάθηκε θα περάσει ΕΔΕ.

 86. Χρίστος Κώνστας said

  Χρόνια πολλά Νίκο .Άπαιχτο το «ασέβεια προς τους νεκρούς» .Μια παρατήρηση όμως: υποθέτω ότι θες να πεις , και δεν μπορεί να υπήρξε πάρα να υπάρξει φράση «πράσσειν άλογα» στην αρχαία γραμματεία ,εκτός αν υπονοείς ότι εκεί οδεύουμε με τη συνεχή πτώση του βιοτικού μας επιπέδου.

 87. sarant said

  86: Χρίστο, χαίρε και σ’ ευχαριστώ! Εννοώ ότι κατά τη γνώμη μου, κι αν ήθελε ένας αρχαίος να πει κάτι τέτοιο θα το έλεγε αλλιώς, δεν θα έλεγε «πράττεις άλογα, ω Δημόσθενες». Οπότε, όχι απλώς δεν βρίσκεται τέτοια φράση στην αρχαία γραμματεία που σώζεται, αλλά και (μάλλον) δεν μπορεί να βρεθεί στο μέλλον, σε στομάχι βαλσαμωμένου κροκόδειλου ή σε άλλη ανασκαφή, αρχαίο κείμενο που να την περιέχει.

 88. Αντιφασίστας said

  83: Ναι, σωστά. Όταν στη λούμπα πέφτουν άνθρωποι που δηλώνουν αριστεροί, το πράγμα καταντάει ανεξήγητο. Προφανώς πιστεύουν πως αριστερά=εξηλεκτρισμός+σοβιέτ.
  85: Δεν έχω υπόψη μου αυτό το περιστατικό. Έχουμε ξεφύγει τελείως, μου φαίνεται, γι’ αυτό η ΧΑ δεν πολυδυσκολεύεται στην εξεύρεση μελών και ψηφοφόρων.

 89. Αντιφασίστας said

  85: Το βρήκα:
  http://www.iefimerida.gr/news/80018/%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AE%CE%B3%CE%B1%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%AC%CF%88%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B6%CF%89%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AE
  Αυτός ο διευθυντής θεωρείται παιδαγωγός; Ο μακαρίτης ο Μίσσιος αναφέρει στα βιβλία του ασφαλίτες με περισσότερη ευαισθησία. Όσες αξιολογήσεις και να γίνουν, κάτι τέτοιοι θα συνεχίσουν να καταστρέφουν παιδιά.

 90. cronopiusa said

  ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ!

 91. Αντιφασίστας said

  90: Έχει προετοιμαστεί το έδαφος από …σοβαρούς δημοσιογράφους:
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_01/04/2012_477696
  Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι. Φοιτούν άτομα που δεν το δικαιούνται; Απλή η λύση, κλείνουμε το σχολείο.

 92. Ιωαννης Μπουρας said

  Ρήμα ενυποθηκεύω δεν υπάρχει στην νομικη επιστήμη ,υπάρχει μόνο ο όρος ενυπόθηκος με άλλη όμως έννοια, ο δικηγόρος κ. Δενδιας λανθασμένα το χρησιμοποίησε,επίσης ο αντιφασίστας σχολιαστής να μάθει ότι όλα τα ανελεύθερα πολιτικά συστήματα και φυσικά και τα κομουνιστικα κόμματα είναι ομοφοβικά .

 93. ftix said

  Πάντως το βραβείο Εισαγωγικομανίας της βδομάδας νομίζω ότι μπορεί να το διεκδικήσει εύκολα το ethnos.gr αφού δεν μπορώ να φανταστώ πως αλλιώς μπορεί να «έπεσε» ο Τσαυτάρης

 94. munich said

  92
  επίσης και οι μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες και άρα πολλές κοινωνίες που έχουν «ελεύθερα» πολιτικά συστήματα, γενικά η ομοφοβία ευδοκιμεί

 95. Ιωαννης Μπουρας said

  94 . Εχετε δίκαιο για τις μονοθεϊστικές θρησκείες, αλλά μου φάνηκε αστείο ότι ο αντιφασίστας δεν γνωρίζει πως στις χώρες σου υπαρκτού σοσιαλισμού άλλοτε τιμωρούταν με πενταετή κάθειρξη τουλάχιστον, η ομοφυλοφιλία.

 96. Αντιφασίστας said

  95: Προφανώς στο μυαλό σας, κ. Μπούρα, αριστερός και αντιφασίστας=σταλινικός. Ε, δεν είναι έτσι! Βολικότατο μεν, ψευδέστατο δε.

 97. Φωτοτυπάκιας said

  Ο πιο ωραίος τύπος στην Κυβέρνηση είναι ο Αντώνης Μανιτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών. Στην ιστοσελίδα http://law-constitution.web.auth.gr/manitakis/cv/ διαβάζω ότι είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου! Είναι δε και Πρόεδρος της Ομίλου συνταγματολόγων ‘Αριστόβουλος Μάνεσης’! Φανταστείτε να μην ήταν όλα αυτά, τι θα γινόταν! Θα μας #@&*! Πώς δεν τον ανακάλυψε κανένας σκηνοθέτης; Θα του πήγαινε να παίξει σε ταινία θρίλερ, όπως «Φρανκενστάιν», «Δόκτωρ Τζέκυλ και Μίστερ Χάιντ», «Το ξύπνημα του βρυκόλακα» κ.ά. Να τους έχουμε να τους χαιρόμαστε τέτοιους αριστερούς. Κι αυτόν και τον Κουβέλη.

 98. Θρασύμαχος said

  Για τη συνέντευξη Δένδια δείτε και το http://www.hlhr.gr/details.php?id=720

 99. ναί, πολὺ ὡραῖος, ποὺ εἰρωνευόταν πρωτοετεῖς 18χρονες Κύπριες μέσα στὸ ἀμφιθέατρο καὶ τὶς ἔκανε νὰ κλαῖνε. μή μιολήσω καὶ γιὰ τὸν ἄλλο τὸν Βενιζέλο ποὺ βγῆκε σὲ ἀντιρρατσιστικὸ σαφάρι γιατί ὅ,τι καὶ νὰ πῶ δὲν θὰ μπορῶ νὰ τὸ ἀποδείξω.

 100. Αντιφασίστας said

  97: Φίλε, γιατί σου κάνει εντύπωση; Όταν επιθυμείς την εξουσία ως αυτοσκοπό και όχι ως προϋπόθεση για ν’ αλλάξουν κάποια πράγματα, Μανιτάκης και κυρ Φώτης καταντάς. Πολυπαιγμένο το εργάκι και με άκρως προβλέψιμο τέλος.

 101. Μαρία said

  97
  >διαβάζω ότι είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

  Ήταν.

 102. Θρασύμαχος said

  #98: λάθος, ήθελα να βάλω το http://www.mopocp.gov.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=4430&Itemid=560&lang=

 103. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Χωρίς να παραλληλίζω, θυμάμαι ότι και ο Τσιριμώκος ήταν στο ΔΣ μιας επιτροπής ανθρ. δικαιωμάτων το 1965 αλλά τον διέγραψαν μόλις έγινε πρωθυπουργός της αποστασίας.

 104. advocatusDiaboli said

  96. Χρησιμοποιώ πλέον ψευδώνυμο,αφου αυτή ειναι η ουζάντζα ,αριστερός θα ήθελα να ήθελα να σημαίνει αγωνιστής, ανθρωπιστής ,δίκαιος,είστε ?

 105. ππαν said

  Ειλικρινά τώρα, τόσο δύσκολο είναι το κανονικό ερωτηματικό στο ελληνικό πληκτρολόγιο;

 106. τὸ ἂν ὁ Κουβέλης εἶναι ἀριστερὸς ἢ ὄχι δὲν μπορεῖ νὰ ἀπαντηθῇ ὅσο δὲν ὑπάρχει κἄποιο κοινῶς ἀποδεκτὸ Κέντρο Πιστοποιήσεως Ἀριστερῶν. γιὰ κάποιους εἶναι καὶ γιὰ κἄποιους ὄχι. ἐξαρτᾶται ἀπὸ τὴν ὀπτικὴ τοῦ καθενός. αὐτὸ φυσικὰ ἰσχύει γιὰ κάθε πολιτικὸ καὶ ἰδεολογικὸ χαρακτηρισμό. π.χ. κἄποιοι θεωροῦν τὸν Λαζαρίδη ἐθνικιστή, ἐγὼ καὶ κἄποιοι ἄλλοι ὄχι, μὲ τὸ σκεπτικὸ ὅτι δὲν γίνεται νὰ εἶσαι ἐθνικιστὴς καὶ νὰ ἀνήκῃς σὲ κόμμα ποὺ πιστεύει σὲ μιὰ ὁμοσπονδιακὴ Εὐρώπη. θὰ μοῦ πῆτε ὅτι ὁ ἐθνικισμὸς ἔχει πολλὲς ὄψεις. ἔ, χαίρω πολύ. καὶ ἡ Ἀριστερὰ ὡσαύτως.

  ΥΓ πρὸς Νικοκύρην. ἴσως ἄξιζε τὸν κόπο ἕνα ἀρθράκι γιὰ τὰ ούσιαστικὰ ποὺ τίθενατι δίκην ἐπιθέτου προκειμένου νὰ χαρακτηρίσουν ἄλλα οὐσιαστικὰ (π.χ. λέξι κλειδί, ἄνθρωπος μάλαμα, πόλι στολίδι κ.τ.λ.). ὑπάρχει μιὰ τάσι νὰ τίθενται ἄκλιτα ἀντὶ ὁμοιοπτωτως πρὸς τὸ οὐσιαστικὸ ποὺ προσδιορίζουν. διαβάζω π.χ. «ὁ θάνατος μιᾶς δασκάλας κόσμημα».

 107. ππαν said

  Κάτι θυμάμαι για το παιδί-θαύμα

 108. Γς said

  Χρόνια πολλά στις Αννες
  κι όσοι έχουμε κόρες Αννες να τις χαιρόμαστε Νικοκύρη 🙂

 109. Αρκεσινεύς said

  Να τις χαίρεστε και να τις καμαρώσετε όπως επιθυμείτε.

  youtube.com/watch?v=4HqzVIXx9ew

 110. Αρκεσινεύς said

 111. Αντιφασίστας said

  106: Ναι, δεν έχετε άδικο, αγαπητέ Κορνήλιε, από την άλλη, όμως, ορισμένες έννοιες έχουν ξεχειλωθεί τόσο πολύ που έχουν χάσει τη σημασία τους. Π.χ. ο Μιχαλολιάκος προσφάτως ισχυρίστηκε πως η ΧΑ είναι η Αριστερά της εποχής μας. Ίσως, λοιπόν, χρειάζεται να ξαναορίσουμε έννοιες όπως η αριστερά, αν μας ενδιαφέρουν και δεν θέλουμε να καταντήσουν χυλός απροσδιορίστου γεύσεως.

 112. Αρκεσινεύς said

  http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4773900

 113. Μαρία said

  106
  Το είχαμε συζητήσει εδώ με αφορμή τη μαϊμού.
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/11/26/mezedakia-3/

 114. sarant said

  108: Να τις χαιρόμαστε βέβαια! Ευχαριστούμε, Αρκεσινέα!

 115. sarant said

  112: Πού τα ξέρει όλα αυτά, απορώ. Πώς ξέρει ότι «σε καμιά άλλη χώρα» δεν γίνονται τέτοια πράγματα.

  (Πάντως, ξέρω ότι πάρα πολλοί Εβραίοι θεωρούν ότι είναι απόγονοι του Σολομώντα και του Δαβίδ).

 116. ππαν said

  112, 115: Άσχετος με το θέμα. Το γαλλικό παράδειγμα είναι κακοδιαλεγμένο γιατί η Γαλλία είναι ειδική περίπτωση. Και κυρίως ο ελληνικός εθνικισμός ποτέ δεν ήταν φυλετικός, ούτε με τον Μεταξά ούτε με την Χούντα ούτε βέβαια πιο παλιά.
  Το «παγκόσμιο φαινόμενο» της φυλής δε…

 117. #115 καὶ γιατί νὰ μὴν εἶναι; καὶ οἱ δύο ὑπῆρξαν ὑπερπολύγαμοι.

 118. ππαν said

  Ποιο είναι το όριο ανάμεσα στον πολύγαμο και τον υπερπολύγαμο;

 119. ἀλλὰ τὸ Δαυΐδ μὲ β δὲν δικαιολογεῖται οὔτε μὲ τὸν περὶ ἁπλουστέρας γραφῆς κανόνα διότι μεταγράφηκε στὰ ἑλληνικὰ ἀρκετὰ ἐνωρίτερα ἀπὸ τὸ Κωνσνατῖνος ἢ τὸ Αἰμίλιος π.χ.

 120. Γς said

  111:
  >ισχυρίστηκε πως η ΧΑ είναι η Αριστερά της εποχής μας

  Όπως βγαίνεις. Όπως μπαίνεις όμως;

 121. #118 εἶναι ἁπλῶς ζήτημα στατιστικῆς. τὸ πλῆθος τῶν γυναικῶν τῶν βασιλέων αὐτῶν ἀπῄτει καὶ σπάνια οἰκονομικὴ εὐρωστία.

 122. Γς said

  117:
  Ηταν πολύ πολύγαμοι,
  πάρα πολύ πολύγαμοι,
  υπερολύγαμοι,
  Κίλο πολύγαμοι,
  Μέγκα πολύγαμοι
  Γκίγκα πολύγαμοι
  Τέρα πολύγαμοι
  και βάλε
  ήταν και γαμώ τους πολύγαμους…

 123. #111 καλά, δὲν μὲ ἐνδιαφέρουν τὰ ἐσωτερικὰ τῆς ἀριστερᾶς. μία παρατήρησι ἔκανα. τὴν ΧΑ κατηγόρησε ὡς ἀριστερὰ καὶ ὁ Α. Γεωργιάδης, καὶ μάλιστα στὴν πρὸ ΝΔ ἐποχή. ὅλα αὐτὰ ἔχουν σχέσι καὶ μὲ τὸ ἀκροατήριο στὸ ὁποῖο ἀπευθύνεσαι. ὁ Κουβέλης δηλώνει ἀριστερὸς διότι α. ἔχει ἀριστερὸ παρελθόν, καὶ β. στοχεύει σὲ μιὰ ἀριστερὴ καὶ ἀριστερίζουσα ἐκλογικὴ δεξαμενή. σαφῶς καὶ κεῖται δεξιώτερα τοῦ ΣΥΡΙΖΑ καὶ ἀριστερώτερα τῆς ΝΔ καὶ τοῦ ΠΑΣΟΚ. γι’αὐτὸ εἶπα πὼς εἶναι ζήτημα ὀπτικῆς. ἂν εἶσαι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ ἢ ξέρω γὼ ΑΝΤΑΡΣΥΑ τὸν βλέπεις στὰ δεξιά σου.

 124. sarant said

  119: Σωστά, δίκιο έχεις Δαυίδ.
  Αλλά μη μας πεις να γράψουμε και Δαυάκης.

 125. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  60. Papula εἶναι ἡ βλατίδα. Pustola εἶναι ἡ φλύκταινα.

 126. Γς said

  122:
  Ασε που τις κερατώνανε κιόλας με τη μισή Ιερουσαλήμ, ο καθένας. Πατέρας και γιός δεν ήσαν;

 127. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  126. Ἄρα κι οἱ μισοὶ Ἀθηναῖοι μπορεῖ νὰ εἶναι ἀπὀγονοι τοῦ Τατσόπουλου 🙂

 128. Γς said

  93:
  >δεν μπορώ να φανταστώ πως αλλιώς μπορεί να “έπεσε” ο Τσαυτάρης

  Παραμένει μυστήριο (τα εισαγωγικά βεβαίως).

  Α, το κακομοίρη…
  Τον είχα και στο εκλεκτορικό σώμα κάποιας εκλογής μου.
  Είπε τα καλύτερα λόγια για μένα.
  Τόσο πολύ, που σε μια στιγμή φοβήθηκα ότι δεν είμαι εγώ 😉

 129. #126 κεράτωμα νομίζω πὼς εἶναι μόνο ἡ περίπτωσι τοῦ Οὐρία, δὲν θυμᾶμαι ἂν μνημονεύεται ἄλλη.

 130. ἐπειδὴ ὁ Μεσσίας θὰ προήρχετο ἀπὸ τὸν Δαυΐδ ἔπρεπε νὰ διασφαλισθῇ ἡ συνέχισι τῆς γενιᾶς του μὲ πληθώρα ἀπογόνων. ἂν σκεφθῇ κἀνεὶς πόσο λίγοι Ἑβραῖοι ἔμειναν μετὰ τὴν Βαβυλώνιο αἰχμαλωσία, ὅσοι δηλαδὴ δὲν ἀφωμοιώθηκαν ἢ δὲν ἐξωντώθηκαν, καταλαβαίνει κἀνεὶς γιὰ τἰ πρᾶμα μιλᾶμε. οἱ θυγατέρες του ἦταν τόσο πολλὲς ποὺ ἔφεραν εἰδικὴ ἐνδυμασία προφανῶς γιὰ νὰ μὴ τὶς δῆ μὲ σεξουαλικὸ μάτι (βλ. Β’Βασ. 13,18). Τὰ 2/5 τῆς Ἰερουσαλὴμ τὴν ἐποχὴ τοῦ Δαυΐδ ἀποτελοῦσαν οἱ γυναῖκες του καὶ τὰ παιδιά του, ἡ λεγόμενη Πόλις Δαυΐδ, στὸ νότιο καὶ χαμηλότερο μέρος τῆς Σιών.

 131. Γς said

  129:
  Αυτή αναφέρεται στο Βιβλίο των Κριτών (ή των Βασιλειών;) Πόσες άλλες στη ζούλα;

  Ναι και με τη γυναίκα του Ουρία. Που την άφησε έγκυο και τα κόλπα που έκανε για να τα καλύψει. Με αυτήν έκανε και τον άλλο γαμήκουλα το Σολόμωντα, αφού ξεπάστρεψε το φουκαρά Ουρία και την παντρεύτηκε.

  Μύλος! Πέιτον πλέις, που λέγαμε κάποτες…

 132. Γς said

  130:
  Ωπα!
  Τώρα είδα την ανάρτησή σου.
  Και τα μισά των μισών να είναι αλήθεια, μιλάμε για πράγμα που σαλεύει!

 133. Γς said

  130:
  >Τὰ 2/5 τῆς Ἰερουσαλὴμ τὴν ἐποχὴ τοῦ Δαυΐδ ἀποτελοῦσαν οἱ γυναῖκες του καὶ τὰ παιδιά του

  Τατσό, από κλάσματα πως πάμε;

 134. #131 τί ἐννοεῖς στὴν ζούλα; νομίζις ὅτι χαρίζεται ἡ Βίβλος σὲ κἀνέναν; τί εἶναι νὰ ποῦμε, σὰν τὴν Αἰνειάδα, ποὺ τὴν παρατάει ὁ ἄλλος σύξυλη τὴν Διδὼ κι οἱ θεοὶ τὸν εὐλογοῦν; γιὰ νὰ μὴ πῶ ὅτι ἐν ᾦ ἡ γυναῖκα τοῦ Οὐρία ἔκανε τὰ γλυκὰ μάτια στὸν βασιλιᾶ ὁ ἱερὸς συγγραφεὺς δὲν ἀσχολεῖται κἂν μὲ τὴν εὐθύνη της, δὲν τὸν ἐνδιαφ΄ρει, ἀλλὰ τιμῶντας τὴν παράδοσι τοῦ προφητικοῦ κινήματος ἐλέγχει τὸν ἰσχυρὸ Δαυϊδ.

 135. Γς said

  >ὁ ἱερὸς συγγραφεὺς δὲν ἀσχολεῖται κἂν μὲ τὴν εὐθύνη της

  Γιασάν, και ιππότης ο Σαμουήλ

 136. panavros said

  Διαβάζοντάς σας κανείς του φαντάζει η παλαιά διαθήκη playboy! Λέτε να ‘χει κάνει κανα εξώφυλλο σε κανα πάπυρο επάνω η Σάρα;

 137. Γς said

  136:
  Η Παλαιά διαθήκη γέμει ιστοριών αίματος και σπέρματος. Ακόμη και στην ελληνική της εκδοχή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Εβδομήκοντα να στρογγυλέψουν τις γωνίες.

 138. Νέο Kid Στο Block said

  77. 78. 79. 81. O κέρβερος που τσάκωσε την Ππαν πρέπει να είναι ο παλιός (από την εποχή του Κθούλου..) του Ερατοσθένη, Νικοκύρη κι όχι ο νέος ο αντιτρολιακός.
  Της τσάκωσε τον γεωγράφο που διέδωσε(μαζί με τον Κλαύδιο Πτολεμαίο) ότι ο Ερατοσθένης είχε βγάλει τη Γη μεγάλη. 🙂
  Tον ανοβάρτΣ, ντε! 🙂
  Καλημέρα!

 139. MelidonisM said

  ….να στιγματιστούν οι της αλλοτρίου παιδείας μετέχοντες…. http://www.newsnow.gr/article/299331/oi-allotrias-paideias-metexonteskai-o-eparxiotismos-ton-ypoloipon.html

 140. spiral architect said

  @139: Εμείς που βγάλαμε μια ντόπια βοϊδοσκολή, θα γενούμε Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων των φραγκοσπουδαγμένων τουλάχιστον;
  Τι ρατσισμός είν’ αυτός; 😛

 141. panavros said

  137.Δεν έχεις ιδέα με τον πεθερό μου τι γέλιο έχουμε ρίξει με αυτές τις ιστορίες!

 142. MelidonisM said

  140 τουλάχιστον τα μεγαλοστελέχη του Υπουργείου Παιδείας, θα έπρεπε να έχουν σπουδάσει, και αυτοί και τα παιδιά τους, στην τριτοβάθμια της Ελλάδας (δίχως να αποκλείεται μετεκπαίδευση στο εξωτερικό)
  αλλά τέτοιος όρος ίσως αντιβαίνει στις αρχές
  της ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ε.Ε.

 143. sarant said

  Kαλημέρα!

  142: Δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί απαγόρευση, το θέμα είναι πολιτικό, ο πολίτης πρέπει να εκτιμήσει ότι ο πολιτικός αυτός έχει στείλει τα παιδά του σε ιδιωτικό σχολείο και μετά σε ξένο πανεπιστήμιο και να πράξει ανάλογα.

 144. Άρτεμη said

  16 Μπερδεύτηκα λιγο και χάθηκα αλλά μάλλον λέτε ότι τα καμάρια μας επιλέγουν τη λέξη «διέγερση», ενώ έχω την εντύπωση πως έτσι είναι διατυπωμενη η παράγραφος τού σχετικού νόμου που βρίσκω εδώ http://www.karagiannislawfirm.gr/poiniko-dikaio/103-epivouli-dimosias-taxis και αντιγράφω:
  Άρθρο 183. Διέγερση. Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει δημόσια σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.

  Άρθρο 184. Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.
  Η ακριβής σημασία τής λέξης, ή τουλάχιστον η συνήθης χρήση της είναι λεπτομέρεια για τα … αθώα παιδια που υπέβαλλαν τη μήνυση.
  Θα ήταν προτιμότερο, όμως, να χρησιμοποιούνται εδώ αντί για «διέγερση – διεγείρουν» τα » ερεθισμός – ερεθίζουν»;

 145. Αντιφασίστας said

  144: Όχι, δεν με απασχόλησε η επιλογή της λέξης διέγερση, μια που από νομικά έχω βαθιά μεσάνυχτα. Με αιφνιδίασε, κακώς, το θράσος των χρυσαυγιτών να κατηγορούν οποιονδήποτε ότι ενθαρρύνει τις βιαιοπραγίες και απεργάζεται τη διχόνοια.

 146. Γεια!

 147. Γς said

  146:
  >Γεια!

  Γεια χαρά ντάν!

 148. ππαν said

  142: Εδώ ούτε στο δημοτικό δεν τα στέλνουν σε δημόσιο, τι ψάχνουμε.

 149. j said

  [Ομοφοβικό σχόλιο ενός φασιστρόλ]

 150. Αντιφασίστας said

  149: Νικοκύρη, κάλεσε το συνεργείο απολύμανσης για απεντόμωση και μυοκτονία.

 151. Ο συμπατριώτης μου υπουργός Νίκος Δένδιας είναι, συνήθως, προσεκτικός αν και θα έπρεπε να ήταν ακόμη περισσότερο μετά την περιπέτεια με την πρωινή εκπομπή στην ΕΡΤ και τη υποτιθέμενη μήνυση που θα έκανε σε εγγλέζικη εφημερίδα. Κάπου – κάπου του ξεφεύγει καμμιά μπαρούφα .
  Όμως η αττάκα του με αφορμή μια από τις τελευταίες καταδίκες της Ελλάδας ήταν άδικη, κακόπιστη και ανιστόρητη. Τι ακριβώς είπε:«Η εξέλιξη της λειτουργίας του ΕΔΔΑ τα τελευταία χρόνια μάλλον ενυποθηκεύει [sic] παρά βοηθάει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (…) Ο τρόπος επεκτατικής ερμηνείας των συνθηκών από ανθρώπους που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι επαγγελματίες νομικοί, δηλαδή η νομική τους κατάρτιση, όσον αφορά το θέμα της φιλοσοφίας του δικαίου, είναι σχετικά περιορισμένη, δημιουργεί τεράστια θέματα και στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στη βάση όλων αυτών, που είναι το ρωμαϊκό δίκαιο».
  Μερικές φορές διερωτώμαι αν οι οι σύμβουλοι των υπουργών που αποτελούν το πολιτικό γραφείο κάνουν σωστά τη δουλειά τους, υποδεικνύοντας στον υπουργό ενδεχόμενη μπούρδα που πρέπει να αποφύγει.

  42 δικαστές απαρτίζουν την ολομέλεια του Δικαστηρίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο. Είναι αλήθεια ότι δύο-τρείς δεν έχουν μεγάλη πρακτική εμπειρία με την έννοια του δικηγόρου η του δικαστή οπως η δικαστίνα από τον Αγιο Μαρίνο η ο δικαστής από το Μαυροβούνιο. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν είναι « επαγγελματίες νομικοί δηλαδή η νομική τους κατάρτιση, όσον αφορά το θέμα της φιλοσοφίας του δικαίου, είναι σχετικά περιορισμένη».
  Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον υπουργό ότι η χώρα μας κύρωσε το Πρωτόκολλο 11 στη ΣΔΑ με τον νόμο 2400 του 1996. Στο άρθρο 21 του Πρωτοκόλλου διαβάζουμε: « Οι δικαστές πρέπει να χαίρουν της υψηλότερης ηθικής εκτίμησης και να συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα προσόντα για την άσκηση υψηλών δικαστικών καθηκόντων η να είναι αναγνωρισμένης αυθεντίας νομομαθείς».

  Εχουν λοιπόν όλοι τους μεγάλη εμπειρία που αφορά τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- δηλαδή τη καθημερινή τους δουλειά- και οι περισσότεροι είναι και αναγνωρισμένοι συγγραφείς. Λυπάμαι που το λέω αλλά όλοι τους ξεπερνούν τις γνώσεις και την εμπειρία του κερκυραίου δικηγόρου. Αν αφαιρέσουμε τον πολιτικό μανδύα θα ήταν ένας απλός δικηγόρος ενός νησιού (δεν το λέω με αρνητική διάθεση).

  Αλλοίμονο μας άν είχαμε παραμείνει στο ρωμαικό δίκαιο και η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν είχε διαποτισθεί από άλλες ιδέες για τις σχέσεις κράτους και κοινωνίας. Αλλοίμονο μας αν μόνο το σύνταγμα μας μας προστάτευε από τις αυθαιρεσίες του κράτους. Αντιλαμβάνομαι ότι η επεκτατική ερμηνεία του ευρωπαικού Δικαστηρίου ενοχλεί τις κυβερνήσεις (οχι μόνο της Ελλάδας) αλλά όταν ένα κράτος υπογράφει με τη θέληση του ένα διεθνές κείμενο αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις που απορρέουν. Το να αμολάει κάποιος αρμόδιος επί της ουσίας παρόμοιες μπαρούφες αυτό μειώνει τη σοβαρότητα του.

  Από τις βροχερές Βρυξέλλες

 152. gryphon said

  151
  Γιά άλλα θέματα ο Δενδιας λέει «μπαρούφες» αλλα σε αυτό λέει τα πραγματα με το ονομα τους.
  Δέν πα’ναχουν και νομικη καταρτιση και χιλια πτυχία και να ειναι και » αναγνωρισμενοι συγγραφεις» και να εχουν και «γνωσεις»και «εμπειρια» κλπ οι 42 του εδδα.Δέν ψαρώνουμε (εννοω εγω δηλαδη αλλα και πολλοι αλλοι πιστευω).
  Ανετα μπορει να τα έχουν ολα αυτά και να μην έχουν ακεραιο χαρακτηρα.Ανετα επισης μπορει να ειναι ελεγχομενοι και παίρνουν αποφασεις με βαση πολιτικες σκοπιμότητες.Δέν εχω ακριβη στοιχεια αλλα πιθανολογώ πως δέν πρεπει να υπαρχουν γυρω μας πολλοι ανθρωποι αρκετα ηλιθιοι ωστε να πιστευουν πως και το ΕΔΔΑ αλλα και καθε ειδους τετοιοι διεθνεις οργανισμοι και θεσμικα οργανα (ο ΟΗΕ π.χ) αποφασιζουν με δικαιο τροπο χωρις πολιτικες σκοπιμοτητες.
  Και τι παει να πει το » οταν ενα κράτος υπογράφει με τη θέληση του ένα διεθνές κείμενο αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις που απορρέουν»;
  Το οποιο κρατος εχει χερια και κραταει στυλο και υπογραφει;Κοροιδευομαστε;.Καποιοι τυχαρπαστοι ασχετοι η και αργυρωνητοι υπογραφουν για μας τον λαο δηλαδη χωρίς να μας ρωτησουν και χωρις να εχουμε ιδεα.

 153. sarant said

  151: Κύριε Ζορμπά, ευχαριστώ!

 154. 126,
  Έλα, μωρέ, δεν είναι και μεγάλη πόλη η Ιερουσαλήμ.
  🙂

 155. dzach said

  Περί κοίμησης και ασέβειας, απορούσα από παιδί γιατί γιορτάζουμε την «Κοίμηση της Θεοτόκου» και όχι άλλα καθημερινά συμβάντα απ’ τη ζωή της. Μετά κατάλαβα ότι τους επιφανείς πεθαμένους του Χριστιανισμού δεν τους «προσβάλλουμε» λέγοντάς τους κατάμουτρα ότι πέθαναν, είναι ασέβεια, άσε να νομίζουν ότι θα ξυπνήσουν στη «Δευτέρα Παρουσία». Ακόμα και η ελληνική Βικιπαίδεια δεν αναφέρει τη λέξη «θάνατος» για την Παναγία αλλά μόνον «κοίμηση», αλλά για το Βούδα, το Μωάμεθ και άλλους δεν έχει πρόβλημα. Πάντως και στο Λούκυ Λούκ, αν δεν κάνω λάθος, αναφέρεται ένα σχετικό ποιηματάκι:

  -Εδώ κοιμάται ο Πίντσεστερ
  τον ύπνο τον αιώνιο
  του ρίξανε με Γουίντσεστερ
  και τέζα το κωθώνιο

  (Παν ιντέντιτ, υποθέταμε ότι οι καραμπίνες Γουίντσεστερ δεν ήταν ικανές να σε σκοτώσουν κιόλας)

  Μετά τη μεταπολίτευση, έπεσα πάνω σε κάτι νεκροταφεία – κοιμητήρια και κατάλαβα ότι έχει γυρίσει η δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε, αφού ακόμη και κοινοί θνητοί τεθνεώτες δικαιούνταν να «κοιμούνται» σε κοιμητήρια, μέχρι νεωτέρας. Μετά, πριν από κανα 7-8 χρόνια, διάβασα ότι μεγάλες εταιρείες στην Αμερική ή στην Ιαπωνία είχαν ειδικά κοιμητήρια, κάτι κουβούκλια σαν μεγάλα σεσουάρ κομμωτηρίου, για να απομονώνονται και να παίρνουν κανέναν υπνάκο οι εργαζόμενοι μπας και γίνουν πιο παραγωγικοί μετά το μεσημεριανό φαγητό. Δεν έχω υπ’ όψη μου αν κανένας εργαζόμενος κοιμήθηκε για τα καλά σε κανένα τέτοιο κουβούκλιο, πάντως η λέξη «κοιμητήριο» για έναν τέτοιο χώρο ακούγεται πιο ταιριαστή. Ή όχι;

  Τελικά, η λέξη «κοιμάμαι» φαίνεται ότι είχε από πολύ παλιά διπλό νόημα, στη μέση και παθητική φωνή (λέει το λεξικό). Γι αυτό προτιμώ ασυζητητί τις λέξεις «πέθανε»και «νεκροταφείο», όπου το γεγονός ακούγεται τετελεσμένο.

 156. Γς said

  Σκάι TV Τώρα:
  Δείχνει ένα παζάρ της Κινέζικης παροικίας εδώ με θεατρικές παραστάσεις, κινέζικη κουζίνα κλπ.
  Μιλάει ο Κινέζος πρεσβευτής, μιλάει κι ο αντιδήμαρχος Αθηνών Φώτης Προβατάς.
  Λέει τα διάφορα, δεν πρόσεχα, αλλά συγκράτησα αυτά που είπε στο τέλος με στόμφο:
  -Θεωρώ ότι η εκδήλωση αυτή της Κινεζικής Παροικίας είναι πολύ, πολύ συμβολική.

  Κινέζικο μεζεδάκι του αντιδήμαρχου;

 157. δὲν ὑπάρχει κανένα στρογγύλεμα γωνιῶν ἀπὸ τοὺς Ο’ καὶ δὲν καταλαβαίνω γιατί εἶναι κακὸ ποὺ ἡ ΠΔ ἔχει τόσο αἷμα καὶ σπέρμα. φυσικὰ καὶ ἔχει ὅταν ἀναφέρεται σὲ πολέμους, τί νομίζετε ὅτι κάνουν στὸν πόλεμο, λουκούμια τρῶνε;

  γελάω πάντα μὲ τοὺς ἐπικριτὲς τῆς Βίβλου ποὺ τὸ παίζουν πολὺ σεμνότυφοι μικροαστοὶ καὶ σοκαρισμένοι ὅταν στὰ κείμενά της γίνεται ἀναφορὰ σὲ τέτοια πράματα καὶ πολὺ προοδευτικοὶ ξεπεταγμένοι εἴρωνες καὶ «ἀπελευθερωμένοι» ὅταν συζητῆται ἡ ἠθικὴ τοῦ Χριστιανισμοῦ. δὲν τοὺς πιάνεις πουθενά!

  #152 ὄχι ὅτι ὑπολήπτομαι ἰδιαιτέρως τὸ ΕΔΔΑ, ἀλλὰ κἄπως ἀργὰ καὶ ἐπιλεκτικὰ τὸ θυμήθηκε ὁ Δένδιας.

 158. Antonis_Gr said

  «Έχω το μακάβριο (και ως εκ τούτου, ανεπιθύμητο) προνόμιο να είμαι ο τελευταίος δημοσιογράφος που του πήρε συνέντευξη εν ζωή (στο Βρότσλαβ της Πολωνίας) δυο ημέρες προτού σκοτωθεί…» γράφει ο Βασίλης Σκουντής για τον αδικοχαμένο Ντράζεν Πέτροβιτς. (http://www.gazzetta.gr/mpasket/article/349819-o-aderfos-toy-ntrazen) Αναρωτιέμαι ποιός να είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που τού πήρε συνέντευξη αφού σκοτώθηκε…

 159. spiral architect said

  @158: Νομίζω ότι αυτό δεν είναι συντακτικό λάθος, αλλά εσύ υπέπεσες σε λογικό σφάλμα. 😉
  Πως αλλιώς θα μπορούσε να γραφεί;

 160. gpoint said

  #159
  Μήπως » ο δημοσιογράφος που πήρε την τελευταία του συνέντευξη» ;

 161. τυφλόμυγα said

  159, Καλημέρα. Έκανα την ίδια σκέψη μ’ εσένα. Ίσως μπορούσε να παραλείψει το εν ζωή αφού εννοείται.

  …ο τελευταίος δημοσιογράφος που του πήρε συνέντευξη δυο ημέρες προτού σκοτωθεί…

 162. sarant said

  158: Καλημέρα, νομίζω ότι το «εν ζωή» περισσεύει και δίνει και λαβή σε μακάβρια αστεία. Θυμάμαι πάντως αρκετές ανάλογες διατυπώσεις.

 163. ππαν said

  Μπορεί να πιστεύει στη μετά θ’ανατο ζωή, τι θέλετε πια;

 164. Αναστασία said

  θα ήθελα να προσθέσω ένα παιδικό μεζεδάκι, αν δεν το γράψω θα σκάσω… Χτες το πρωί άνοιξαν τα παιδιά μου την τηλεόραση (ναι, το ξέρω, δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση) και έβλεπαν ένα κινούμενο σχέδιο, δυστυχώς δεν πρόσεξα σε ποιο κανάλι, πάντως ήταν πρωί, η εκπομπή ήταν μεταγλωττισμένη και είχε να κάνει με νανίτες (δεν ξέρω τι είναι αλλά όσοι έχουν παιδιά που βλέπουν τηλεόραση μπορεί να ξέρουν). Τσπ, εγώ έπλενα πιάτα και σε κάποια στιγμή ακούω μια γυναικεία φωνή να λέει «φερορμόνη» (ήταν και επιστημονικό, τρομάρα του!). Λέω, σίγουρα δεν άκουσα καλά. Έλα όμως που μετά από λίγο το ξανάκουσα γιατί φαίνεται ότι οι φερορμόνες ήταν κομβική έννοια στο συγκεκριμένο επεισόδιο. Δυστυχώς νομίζω ότι όταν τα παιδιά μου αρχίσουν να μιλάνε, αν μου πούνε τίποτα για φερορμόνες, δεν πρέπει να κατηγορήσω ούτε την τηλεόραση, ούτε το μεταφραστή, αλλά μόνο τον εαυτό μου που τα άφηνε να το βλέπουν, ή που έστω δεν έτρεξα να αλλάξω κανάλι, για να μπορέσω να πλύνω τα πιάτα…

 165. Antonis_Gr said

  @161
  Συμφωνώ. Αυτό το εν ζωή περισσεύει. Σκέψου το αλλιώς, αντί να πεις ο τελευταίος που του πήρα συνέντευξη όσο ήταν στην ζωή, πες όσο έπαιζε πχ στον ΠΑΟ, δεν καταλαβαίνεις ότι ακολουθεί και μια άλλη εποχή που δεν έπαιζε πια στον ΠΑΟ αλλά έδινε συνεντεύξεις; Όταν λες πχ δεν αναγνωρίστηκε το ταλέντο του όσο ήταν εν ζωή, εννοείς ότι αναγνωρίστηκε μετά τον θάνατό του. Αν δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί θα πεις «το ταλέντο του δεν αναγνωρίστηκε» σκέτο!

  Ίσως να έχει δίκιο ο spiral architect και να είμαι γεροπαράξενος 🙂

 166. sarant said

  164: Δεν είχα ξανακούσει τις «φεροΡμόνες» αν και κατανοώ την έλξη…

  165: Έτσι!

 167. Ο έτσι said

  Πάντως η αλήθεια είναι ότι εγώ το «γκουγκλίζω» το έχω δει μόνο εδώ. Στον έξω κόσμο πάντα «γκουγκλάρω» ακούω.

 168. τυφλόμυγα said

  165, Δεν υπάρχουν γεροπαράξενοι εδώ. Ξέρεις πόσες φορές έχω ρωτήσει τα αυτονόητα εδώ μέσα; Ουουου, πολλές. 🙂 Γι’ αυτό είμαστε εδώ, να συζητάμε. 🙂

  167, Το βικιλεξικό την έχει πάντως.
  http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CE%B6%CF%89

 169. Και όμως, φεροΡμόνες θα έπρεπε να λέγονται, αν τουλάχιστον πιστέψουμε αυτό που λέει η βικιπάιδεια, ότι δηλαδή «Ο όρος «φερομόνη» προτάθηκε από τους Πέτερ Κάρλσον (Peter Karlson) και Άντολφ Μπούτεναντ (Adolf Butenandt) το 1959, και προέρχεται ετυμολογικά από τις Ελληνικές λέξεις «φέρειν» (η μεταφορά) και «ορμόνη» (το ερέθισμα, η διέγερση).»

 170. @169 Συμφωνώ με τον Άγγελο και δηλώνω ότι το έχω ακούσει πολλές φορές με ένα ξεκάθαρο ρο.

 171. Αναστασία said

  Ναι, έχετε δίκιο. Το είδα και γω στη βικιπαίδεια αφού έγραψα το σχόλιο. Αν και δεν τη θεωρώ αξιόπιστη πηγή, μάλλον το θέμα θέλει περισσότερο ψάξιμο. Ίσως ο Γς μπορεί να παρουσιάσει τη θέση της Σχολής. Εγώ πάντως δάσκαλε, δηλώνω ότι αν ποτέ είπε καθηγητής τη λέξη φερορμόνη στην αίθουσα (δεν το αποκλείω καθόλου) εγώ έλειπα, και παρακαλώ να με συγχωρέσετε. Ωχ, σχεδόν έχω αρχίσει να εύχομαι να είναι σωστή η φερορμόνη για να απαλλαγώ από τις μητρικές ενοχές… τι κατάντια!

 172. Νέο Kid Στο Block said

  Mόνο φερομόνες ήξερα/είχα ακούσει κι εγώ. Τη φερορμόνη σήμερα την πρωτοείδα/άκουσα.

 173. sarant said

  170-171: Ο Άγγελος δεν λέει ότι λέγονται φεροΡμόνες, αλλά ότι ετυμολογικά θα έπρεπε ίσως να ονομαστούν έτσι -έτερον εκάτερον. Δεν λέμε «αμφιφορέας», φαντάζομαι, όσο κι αν δεν είναι ίδια περίπτωση.

 174. Γς said

  171:

  Φερομόνες λέγονται και πολύ σπάνια phérormones, αλλά και phérohormones, ακόμη και pherhormones, λανθασμένα βέβαια όλα αυτά.
  Η έκκριση αυτών των ορμονών φαίνεται ότι παρεμποδίζεται από άγνωστους εισέτι περιβαλλοντικούς παράγοντες (και ουχί από την ηλικία!).
  Το έχω διαπιστώσει προσωπικώς. Που είναι εκείνες οι εποχές που όταν έβγαινα τσάρκα μαζευόντουσαν λεφούσια τα θηλυκά στο κατόπι μου;

 175. spiral architect said

  @174: […] Που είναι εκείνες οι εποχές που όταν έβγαινα τσάρκα μαζευόντουσαν λεφούσια τα θηλυκά στο κατόπι μου;
  Φυρί-φιρί το πας, να γίνεις λήμμα στο slang.gr. 😆

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: