Η μέρα με τα τρία δωδεκάρια
Posted by sarant στο 12 Δεκεμβρίου, 2012
Σήμερα είναι 12 Δεκεμβρίου του 2012, μέρα σημαδιακή, που τη γράφουμε 12/12/2012, κι επειδή έχουμε πλέον ξεπεράσει το φόβο του “σφάλματος της χιλιετίας” (το θυμάται κανείς αυτό;), 12/12/12. Παναπεί, σήμερα είναι η μέρα με τα τρία δωδεκάρια, η μοναδική σε τούτον τον αιώνα, οπότε σκέφτηκα να γράψω ένα αρθράκι για να τιμήσω τον αριθμό 12 που έχει σήμερα την τιμητική του (επίσης γιορτάζει ο φίλος μου ο Σπύρος, ίσως και ο Σπυροειδής Αρχιτέκτονας). Οι ταχτικοί θαμώνες ίσως να θυμούνται ότι παρόμοιο άρθρο είχα γράψει και πριν από ένα χρόνο, ένα μήνα και μια μέρα, τότε όμως ήταν η μέρα με τα τρία εντεκάρια, ενώ πρωτύτερα είχαμε γράψει για τη μέρα με τα τρία δεκάρια και το 2009 για την αντίστοιχη μέρα με τα τρία εννιάρια. Καλώς ή κακώς, μέρα με τα τρία δεκατριάρια δεν έχει το πρόγραμμα, οπότε για να ξαναρχίσει ο κύκλος από την αρχή θα πρέπει να περιμένουμε ως την 1η Ιανουαρίου του 2101 (οι πιο αδιάλλακτοι ως την 1η Ιανουαρίου του 3001).
Όπως όλες τις προηγούμενες «τριπλές» μέρες, έτσι και τη σημερινή μέρα την έχουν προσέξει σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, ειδικά η 12/12/12 έχει κάπως επισκιαστεί από το τέλος του κόσμου, που είναι προγραμματισμένο για τις 21/12/12, ωστόσο δεν παύει να είναι μέρα σημαδιακή. Ξέρω κάποιον, ας πούμε, που προγραμμάτισε μια ποιητικήν εκδήλωση για σήμερα, παρόλο που πέφτει μεσοβδόμαδα και δεν βολεύει όσους συμμετέχουν από άλλες πόλεις. Από την άλλη, κάποιοι λένε ότι στην πραγματικότητα η προφητεία των Μάγια δεν είναι για τις 21/12/12 αλλά για τις 12/12/12, κάτι που θα το μάθουμε σε λίγες μέρες. Δυστυχώς, το google translate δεν με βοηθάει να βρω πώς είναι στη γλώσσα των Μάγια το «Και να πεις πως δεν τους είχαμε προειδοποιήσει τους μαλάκες!»
Μέχρι τότε όμως το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο στον αριθμό δώδεκα. Βέβαια, είναι τόσο σημαντική η θέση του αριθμού αυτού στην ιστορία και τον πολιτισμό μας που και βιβλίο θα μπορούσε να γραφτεί για πάρτη του, έστω και όχι πολύ μεγάλο (με 144 σελίδες), οπότε δεν φιλοδοξώ να καλύψω το θέμα.
Ο αριθμός 12 είναι ο μικρότερος αριθμός που έχει 4 διαιρέτες (εκτός απ’ τον εαυτό του και από το 1), που διαιρείται, στη σειρά, με το 2, το 3, το 4 και το 6. Με το 5 δεν διαιρείται, η έχθρα ανάμεσα στο 12 και στο 10 βαστάει από την αρχή του χρόνου. Η λέξη «δώδεκα» φαίνεται καθαρά ότι παράγεται από το δύο και το δέκα, δηλαδή δώδεκα ίσον δέκα συν δύο. Το ίδιο και στα λατινικά (duodecim) ή στα ιταλικά (dodici), ενώ και το γαλλικό douze από εκεί παράγεται, και γενικώς όλα τα αντίστοιχα των λατινογενών γλωσσών. Οι άγγλοι έχουν twelve (και αντίστοιχα eleven για το 11) που διαφοροποιούνται από τον τρόπο σχηματισμού των υπολοίπων αριθμητικών της δεκάδας αυτής (13, 14 κτλ.) Αλλά να μην υποθέσουμε ότι οι αρχαίοι αγγλοσάξονες είχαν 12 δάχτυλα, έξι σε κάθε χέρι, στην πραγματικότητα η λέξη twelve ανάγεται σε παλιά γερμανική ρίζα που σημαίνει «περισσεύουν δύο» (κάτι ανάλογο ισχύει και με το eleven). Υπάρχει δηλαδή και εδώ η βάση του 10.
Όμως και το 12 έχει χρησιμεύσει σαν βάση, πλάι στο 10 (και το 20), και επιβιώσεις του παλιού δωδεκαδικού συστήματος βλέπουμε παντού: από τα αυγά και τα μανταλάκια, που πουλιούνται με τη ντουζίνα, έως τους 12 μήνες του χρόνου και τις 24 ώρες της ημέρας. Και το εξηκονταδικό συστημα, με βάση το 60 (ώρες, λεπτά, δευτερόλεπτα) ουσιαστικά είναι επέκταση του δωδεκαδικού και εδώ γεφυρώνεται η παλιά έχθρα του έξι και του πέντε. Η ντουζίνα, όπως λέμε αλλιώς τη δωδεκάδα, είναι δάνειο από το ενετικό dozzina. Παλιά είχαμε και τη γκρόσα (γαλλ. grosse) που είναι δώδεκα δωδεκάδες.
Ντουζίνες ή δωδεκάδες υπάρχουν πάρα πολλές στην ιστορία και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας. Για να μείνουμε στα δικά μας, έχουμε το Δωδεκάθεο, τους 12 Θεούς του Ολύμπου δηλαδή, αλλά και τις 12 φυλές του Ισραήλ ή τους 12 Αποστόλους. Αλλά και οι ελάσσονες προφήτες 12 είναι (το ποιηματάκι το θυμάμαι ακόμα: Ωσηέ, Αμώς, Μιχαίας, Ιωήλ, Οβδιού, Ιωνάς, Ναούμ, Αββακούμ, Σοφωνίας, Αγγαίος, Ζαχαρίας, Μαλαχίας). Έχουμε ακόμα τους 12 Άθλους του Ηρακλή, που βέβαια οφείλονται στην καρμιριά του Ευρυσθέα που ήθελε πανωπροίκι, αφού η αρχική συμφωνία ήταν για δέκα.
«Καμαρώνει σαν να κρατάει απ’ τους Δώδεκα» λέει μια παροιμία. Πράγματι, την εποχή της δημογεροντίας, ενώ τα κοινοτικά συμβούλια δεν είχαν πάγιο αριθμό μελών, και ούτε υπάρχει και κανένα φιρμάνι που να ορίζει τα θέματα αυτά,τελικά οι κοινοτικοί σύμβουλοι του κάθε τόπου ονομάστηκαν «οι Δώδεκα» ή «η δωδεκάδα», και δώδεκα λεβέντες νέοι παρουσιάζονται και στη μεσαιωνική Διήγηση του Αχιλλέως, κάτι που ο Νικ. Πολίτης δεν αποκλείει να είναι επιρροή από φράγκικες ιπποτικές διηγήσεις που πάνε πίσω ίσαμε τους 12 ιππότες της στρογγυλής τραπέζης του βασιλιά Αρθούρου.Ο Πολίτης δίνει και μια πιο αθυρόστομη παροιμία, «Βάζει κι η πορδού τον άντρα της με τους δώδεκα». Στα πολύ νεότερα χρόνια, η Ομάδα των Δώδεκα ήταν 12 λογοτέχνες που, ξεκινώντας από το 1951, απονέμανε κάθε χρόνο το Βραβείο των Δώδεκα, το οποίο συνέχισε να ονομάζεται έτσι (μέχρι το 1967 που σταμάτησε) παρόλο που η ομάδα είχε απομείνει με λιγότερα μέλη.
Υπάρχει επίσης η παροιμία «Δώδεκα Απόστολοι ο καθένας με τον πόνο του», που τη λέμε για να δείξουμε ότι ο καθένας έχει τα δικά του βάσανα (και που πρέπει να οφείλεται στο γεγονός ότι οι 12 Απόστολοι μαρτύρησαν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο), ενώ έχουμε επίσης τη δωδεκάτη ώρα, που δηλώνει το έσχατο χρονικό όριο για να εκτελεστεί κάποια εργασία ή υποχρέωση. Τα νεότερα χρόνια, λέμε συχνά ότι «είμαστε στο δώδεκα παρά πέντε» (εμείς εδώ έχουμε φτάσει στις πέντε και τέταρτο). Έτσι κι αλλιώς, η ώρα 12 είναι καθοριστική. Όταν φτάσει η δωδέκατη ώρα τη νύχτα, συμβαίνουν πολλά: αλλάζει η μέρα, βγαίνουν τα φαντάσματα, το αμάξι της Σταχτοπούτας μεταμορφώνεται σε κολοκύθα κι ο αμαξάς της σε ποντικό. Όταν φτάσει η δωδέκατη ώρα τη μέρα δεν συμβαίνει και τίποτα το πολύ θεαματικό, αν εξαιρέσουμε ότι μερικοί μεταμορφώνονται σε παπαγάλους κι αρχίζουν μες στη ντάλα μεσημέρι να λένε «καλησπέρα».
Μια άλλη παροιμία είναι «βρήκε τον μήνα που θρέφει τους δώδεκα», που είναι σπανιότερη παραλλαγή της «βρήκε το μήνα που θρέφει τους έντεκα». Υπάρχει επίσης και ο «δωδέκατος παίκτης» στο ποδόσφαιρο, που το λέμε για να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι η συμπαράσταση των φιλάθλων σε μια ομάδα. Βέβαια, σε μερικές ομάδες ο δωδέκατος παίχτης είναι ένας και φοράει μαύρα, αλλά για το λήμμα «παράγκα» θα γράψουμε σε άλλο άρθρο. Συνεχίζουμε με τα δωδεκάρια μας.
Έχουμε βεβαίως και τα Δωδεκάνησα, που δεν είναι δώδεκα, και για να μην αφήσω κανέναν παραπονεμένο ξεσηκώνω δωδεκαλέξεις από το ΛΚΝ: δωδεκάγωνος, δωδεκαδακτυλικός, δωδεκαδάκτυλο, δωδεκάδελτος, δωδεκάεδρο, Δωδεκαήμερο, δωδεκάθεο, δωδεκαθέσιος, δωδεκαμελής, δωδεκάμηνος, δωδεκάρης, δωδεκάρι, δωδεκαριά, δωδεκασύλλαβος, δωδεκατημόριο, δωδεκάτομος, δωδέκατος, δωδεκάχορδος, δωδεκάχρονος, δωδεκάωρος, ενώ ο Μπαμπινιώτης (που του λείπουν μερικές από τις παραπάνω) προσθέτει και: δωδεκαετής, δωδεκαετία, δωδεκαμερής, Δωδεκάνησα, δωδεκάφθογγος. Θα προσέξατε ότι κανένα λεξικό δεν έχει το δωδεκάποντο ή το δωδεκάμετρο, απ’ όπου βγαίνει το προσωρινό συμπέρασμα πως οι Έλληνες λεξικογράφοι δεν φοράνε τακούνια και δεν παίζουν μπλουζ. Ούτε Παλαμά διαβάζουν, διότι λείπει και λήμμα «δωδεκάλογος». Ευχαρίστως να ακούσω κι άλλες δωδεκαλέξεις αν έχετε (όμως να γκουγκλίζ0νται, μην μου φτιάξετε δικές σας, γιατί κι εγώ ξέρω να φτιάχνω: δωδεκάμπριζο, δωδεκάκλινο, δωδεκάδυμα, αν και τα δωδεκάδυμα γκουγκλίζονται διότι όπως φαίνεται υπάρχει ένα μέιλ-απάτη που κυκλοφορεί ότι κάποια γέννησε 12δυμα, και μερικοί το πιστεύουν -θα μου πείτε, εδώ πίστεψαν τον Σαμαρά ότι δεν θα βάλει άλλα μέτρα).
Τραγούδια, ταινίες και βιβλία με τίτλο που να έχει το 12 θα υπάρχουν πολλά και σας αφήνω να προτείνετε εσείς. Ή μάλλον να πω το αναπόφευκτο Δώδεκα της Ανναβίσσης (που ομως μ’ αρέσει), τα Δώδεκα παιδιά του Λοΐζου, και για μας τους παλιούς τα Δώδεκα μαντολίνα του Πλέσσα με τον Πουλόπουλο. Δώδεκα παιδιά επί δώδεκα μαντολίνα, το όλον 144, που είναι ένα νούμερο που, όποτε το φέρνω στο νου μου θυμάμαι τον παππού μου, που μου είχε μάθει σε πολύ τρυφερή ηλικία ότι 12×12 κάνουν 144, διότι, έλεγε, αν το θυμάσαι αυτό βγάζεις όλα τα τετράγωνα ίσαμε το 20 (κι αν θυμάσαι ότι 100×100 κάνουν 10.000 βγάζεις όλες τις τάξεις μεγέθους). Και για έναν άλλο λόγο θυμάμαι τον παππού μου όταν μελετάω το 12, ένα από τ’ αγαπημένα του βιβλία ήταν ένα ευθυμογραφικό, που λεγόταν Πιο φτηνά με τη ντουζίνα (Cheaper by the dozen), ελληνική έκδοση 1948 βρίσκω στο ιντερνέτι, με κάποιον που είχε δώδεκα παιδιά και ήταν μανιακός με την εξοικονόμηση χρόνου, αφού χρονομετρούσε την κάθε του δραστηριότητα επιδιώκοντας να την κάνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τότε γελούσα που τα διάβαζα αυτά.
Υστερόγραφο: Η ποιητική εκδήλωση που γίνεται σήμερα, 12/12/12, είναι η παρουσίαση της τρικομματικής ποιητικής συλλογής Τρίλιζα, στις 7 μ.μ. στο καφέ Έντεχνον, Ι. Δέλλιου 4, Πλατεία Σιντριβανιού, Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσει ο καθηγητής Λάμπρος Βαρελάς και οι τρεις της Τρίλιζας. Θυμίζω ότι η Τρίλιζα είχε παρουσιαστεί και εδώ.
Zazula said
δωδεκαβάλβιδο 🙂
Σοφία Αεράκη said
Καλημέρα 🙂 Παραλείψατε πως το δώδεκα είναι σε κάποια ντοπιολαλιά ‘δω δέκα. Παναπεί συμπεριλαμβάνει χώρο και χρόνο. Έχει πράγματι τη μαγεία του.
mitsi vrasi said
Καλημέρα,
«Οι δώδεκα κύκνοι», παραμύθι του Άντερσεν – «Οι δώδεκα καρέκλες», Ιλια Πετρόφ
η κατάρα «δώδεκα να’ν’ οι ώρες σου» (φρίκη!)
Βλέπω επίσης, ότι η «ντουζίνα» μάλλον εξαφανίζεται και αντικαθίσταται με «δωδεκάδες»
Γς said
Καλημέρα
Εγώ νιάνιαρο μετρούσα: Δέκα ένα, δέκα δύο, δέκα τρία…
Σκύλος της Β.Κ said
Καλή μέρα και καλή ντουζινοημερομηνιοχρονολογία!
Ένα ωραίο καλαμπούρι παρεξήγησης μεταξύ του εξηκονταδικού και του δεκαδικού παρατηρείται την τελευταία (δω)δεκαετία στους χάρτες και τα GPS. Οι περισσότεροι και παλαιότεροι χάρτες είναι, βέβαια, οργανωμένοι με το σύστημα των μοιρών, λεπτών και δευτερολέπτων, που ως γνωστόν είναι από 60 έκαστον. Όμως τα GPS δουλεύουν με βάση τους δορυφόρους Iridium, οι οποίοι στέλνουν σηματάκι δεκαδικό.
Έτσι έχεις στο χάρτη ένα στίγμα της μορφής Βόρειο 11 μοίρες 59 λεπτά και 59 δεύτερα ενώ το GPS σού δείχνει 11,99999.
Όχι πως χαθήκαμε, δηλαδή, αλλά έτσι για τη νοστιμιά της συζήτησης.
Γς said
Και μια που έχουμε twelve days για Christmas, έστω για κρίστμας ιβ,
Twelve days for Christmas
ππαν said
Η ταινάι «Και οι δώδεκα ήταν καθάρματα» ή Dirty Dozen: Επίσης το 12 angry men του Λιούμετ.
Νέο Kid Στο Block said
Εξαίρετο Νικορόαρθρο ,δεικνύον βαθιά γλωσσολογική-ετυμολογική γνώση και βαθιά μαθηματική κουλτούρα (προϊόν ασφαλώς τεχνικής εκπαιδεύσεως υψηλού επιπέδου ,αποκτηθείσα εν τω σρατεύματι (Ε.Μ.Π) που λένε..) Σκουπίσου Νίκο! 😆
Έχω ένα κακό κι ένα καλό νέο για τους συσχολιαστές.
Το κακό είναι ότι το άρθρο αυτό μού δίνει αφορμές για τουλάχιστον 5-6 σεντόνια μαθηματικού και αρχαιολογικού/ιστορικού περιεχομένου
Το καλό είναι ότι σε λίγο έχω τεχνικό μήτινγκκ στην Α.Η.Κ (κυπριακή ΔΕΗ) και γλιτώνετε προς το παρόν ,άσε που μάλλον θα γυρίσω συγχυσμένος από τις παπαριές που θ’ακούσω.. και το βράδυ έχω γιορτή ,οπότε ,ό,τι όρεξη μείνει για αύριο…
Ένα μικρό μόνο ορεκτικό. Το εξηκονταδικό (με βάση το 60) σύστημα αρίθμησης των Σουμερίων-Βαβυλωνίων μάς κληροδοτήθηκε (μέσω των ΑΗΠηδών μας) στις μοίρες του κύκλου (360=6 Χ 60 , τόξα εγγεγραμμένου κανονικού εξαγώνου) και φυσικά στην διαίρεση σε μέρες, ώρες, πρώτα και δεύτερα λεπτά.
Έχω πηγές (αλλά όχι τώρα) για το ποιος μελετητής έχει την θεωρία οτι αποτέλεσε τη σύζευξη δύο παλιότερων συστημάτων με βάσεις το 5 και το 12 και επειδή 5 Χ 12= 60 βουαλά! Άσε που το 60 έχει 12 (!) διαιρέτες ,τους 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10,12,15,20,30, 60 και προσφέρει ποικιλία κλασμάτων, υποδιαιρέσεων κλπ. Και αναλύεται σε 4 πρώτους παράγοντες 60= 2 Χ 2 Χ 3 Χ 5
Παρεμπ. 12 δωδεκάδες = Μία Γρόσσα! (το λέει και ο Αστερίξ)
munich said
Την κυριακή ξεφύλλισα λίγο καβάφη κύριος οίδε με ποιά αφορμή 🙂
Δώδεκα και μισή. Γρήγορα πέρασεν η ώρα
απ’ τες εννιά που άναψα την λάμπα,
και κάθισα εδώ. Κάθουμουν χωρίς να διαβάζω,
και χωρίς να μιλώ. Με ποιόνα να μιλήσω
κατάμονος μέσα στο σπίτι αυτό.
Το είδωλον του νέου σώματός μου,
απ’ τες εννιά που άναψα την λάμπα,
ήλθε και με ηύρε και με θύμισε
κλειστές κάμαρες αρωματισμένες,
και περασμένην ηδονή— τι τολμηρή ηδονή!
Κ’ επίσης μ’ έφερε στα μάτια εμπρός,
δρόμους που τώρα έγιναν αγνώριστοι,
κέντρα γεμάτα κίνησι που τέλεψαν,
και θέατρα και καφενεία που ήσαν μια φορά.
Το είδωλον του νέου σώματός μου
ήλθε και μ’ έφερε και τα λυπητερά·
πένθη της οικογένειας, χωρισμοί,
αισθήματα δικών μου, αισθήματα
των πεθαμένων τόσο λίγο εκτιμηθέντα.
Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασεν η ώρα.
Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασαν τα χρόνια.
bernardina said
Μια θαυμάσια ταινία του 1957 με τίτλο Τwelve Angry Men (Οι δώδεκα ένορκοι) Μπορείτε να δείτε εδώεδώ το τρέιλερ, αλλά και όλη την ταινία. Ένα μικρό αριστούργημα.
Και για να είμαστε στο πνεύμα των εορταστικών ημερών, the twelve days of Christmass
On the twelfth day of Christmas, my true love gave to me…
12 Drummers Drumming
11 Pipers Piping
10 Lords-a-Leaping
9 Ladies Dancing
8 Maids-a-Milking
7 Swans-a-Swimming
6 Geese-a-Laying
5 Gold Rings
4 Colly Birds
3 French Hens[4]
2 Turtle Doves
And a Partridge in a Pear Tree.
Καλημερούδια! Και πάω να βρω πώς λένε στη γλώσσα των Μάγια «Μάγκες, την πατήσατε στο μέτρημα. Πάλι τη σκαπουλάραμε!» (Κι αν πέσω έξω δε χάλασε ο κόσμος…;-) ή μήπως χάλασε; 😕 )
bernardina said
Ε, βέβαια. Μέχρι να γράψω το σεντονάκι προλάβανε ο Γουσούς και η Ππαν! 😆
Zazula said
δωδεκαπύρηνος, δωδεκάμπιτο
Νέο Kid Στο Block said
Τελευταίο, πριν αποχωρήσω. Δεν θυμάμαι πού είδα μια γελοιογραφία με τον Μάγια-γλύπτη να έχει φουλάρει στο σκάλισμα το δίσκο με το ημερολόγιο και να ρωτάει τον Αρχι-Μάγια.
-Αφεντικό, δεν έχει άλλο χώρο. Να πάρω άλλο δίσκο;
-Μπα, όχι να μπούμε και σε έξοδα! Μήπως θα δώσει κανείς σημασία σ’έναν Καζαμία; 😆
munich said
αν πιάσουμε τις ταινίες θα ξεφύγει η αρίθμηση του σχολιασμού
πρόχειρα μου ρχονται
Δώδεκα πίθηκοι (ταινιαρά)
Twelve o clock high (μ’ αρεσει ο γκρέγκορι πεκ και οι πολεμικές ταινίες)
12:08 ανατολικά του βουκουρεστίου (ρουμάνικη)
Τσούρης Βασίλειος said
Καλημέρα σας
Το πιο μικρό τετράδιο των μαθητικών μας χρόνων στο Δημοτικό ήταν το δωδεκάφυλλο.
Στο πίσω εξώφυλλο είχε γραμμένη την προπαίδεια! ( 1χ1=1, …..).
spiral architect said
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά στους Σπύρους και στις Σπυριδούλες. 🙂
(παρεμπιπτόντως δεν με λένε Σπύρο)
Στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και δη στις χρήσεις σε υπολογιστικές μηχανές ή ψηφιακά συστήματα αυτοματισμού (PLC) χρησιμοποιούνται:
– Το δυαδικό
– Το οκταδικό
– To δεκαεξαδικό
και για την απεικόνιση, φυσικά, το δεκαδικό σύστημα.
(διαβάστε τις μεταξύ τους σχέσεις)
Το δωδεκαδικό λόγω της κακής του σχέσης με τα παραπάνω χρησιμοποιείται μόνο στις ντουζίνες αγαθών, στη λογοτεχνία, στη θεολογία (αρχαία και νέα) και εν γένει στη λογοτεχνία.
Μικρός αναρωτιόμουν, γιατί η μητέρα μου με έστελνε να αγοράσω μισή ή μια ντουζίνα αυγά … 🙄
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις προσθήκες, που θα είναι πολλές μια και το θέμα είναι ανεξάντλητο.
3: Ωστόσο, κοκκινίζω (αλλά δεν με βλέπετε) που ξέχασα να αναφέρω τις Δώδεκα καρέκλες, υπεραγαπημένο βιβλίο του Ίλια Ιλφ και του Γιεβγκένι Πετρόφ (συγγραφικό δίδυμο).
4: Κι ο Ρασούλης στον Βούδα-Κούδα λέει «στόπα μια και στόπα δύο, στόπα χίλιες δεκαδύο»
15: Ναι μπράβο, το 12φυλλο τετράδιο!
Ζαζ, ευχαριστώ για τις δωδεκαπροσθήκες.
spiral architect said
@5: Γι’ αυτό λοιπόν ξεσκονίστε την αριθμητική του Δημοτικού και τους συμμιγείς αριθμούς.
Σκύλος της Β.Κ said
Να δώ ποιός θα δημοσιεύσει σχόλιο στις 12:12 της 12/12/12.
τυφλόμυγα said
Δώδεκα του μηνός (κάποιου από τους δώδεκα) γιορτάζω τα γενέθλιά μου. 🙂 Γεννήθηκα δε ή στις δέκα ή στις δώδεκα το πρωί. Κανένας δε θυμάται με σιγουριά. Πάντως, την ώρα που γεννιόμουνα, η μεγάλη μου αδερφή έπαιρνε το απολυτήριο της έκτης Δημοτικού. 🙂 🙂
Έχω ακούσει τον Γιάννη Μπουτάρη να μιλάει για τα δώδεκα βήματα απεξάρτησης από το αλκοόλ.
Δεν ήξερα ότι κομμάτι της ζωής του Μπουτάρη έγινε ντοκιμαντέρ* με τίτλο Ένα βήμα μπροστά.
*Δε μ’ αρέσει καθόλου ο όρος ντοκιμαντέρ. Ακούγεται ψευτοκουλτουριάρικος. Προτιμώ να μιλάω για ταινίες ή εκπομπές. 🙂
spiral architect said
Η ενδεδειγμένη τρολιά της ημέρας:
Όσες συμμορίες «Δωδεκαθεϊστών» ζητούν την αναγνώριση της εγκληματικής αιρέσεως των ναζωραίων ως νομίμου εξουσίας στην υπόδουλη Ελλάδα διαπράττουν τα εξής εγκλήματα εσχάτης προδοσίας για τα οποία θα πληρώσουν: …
(ακολουθεί μακρύς κατάλογος προγραφών) 😆
Jimakos said
Η συμμορία των 12, από ταινίες.
Στο ποδόσφαιρό, πολλές ομάδες αποσύρουν την φανέλα με το νούμερο 12, προς τιμήν των φιλάθλων τους (12ατος παίχτης, τάχαμ, καλά τα λέει ο Νικοκύρης στο άρθρο). Παλιότερα, το 12 συνήθως πήγαινε στον παγκίτη τέρμα.
elsa said
7,10: Στις ταινίες, να προσθέσω και το εξαιρετικό ριμέικ των «12 ενόρκων», με τον μίνιμαλ τίτλο «12» από τον Μιχάλκωφ.
13: Μήπως λες αυτό το ευρηματικό σκίτσο του αγαπημένου μου Bizarro; Μα είναι εξαιρετικός ο τύπος! 🙂
MelidonisM said
21 …και όσοι θολοκουλτουριάρηδες σουνίτες
ανέχονται τους δώδεκα αιρετικούς ιμάμηδες της Σία
Γς said
Αντε πιάστε και τις douze grandes etudes του liszt να έχετε να παίζετε στο clavicembalo σας
tsatsar said
Νικοκύρη, αν ξέρει κάποιος ότι 12.12=144 πως υπολογίζει όλα τα τετράγωνα μέχρι το 20 ;
sarant said
Ευχαριστώ και για τα νεότερα και τις προσθήκες -σπεύδω να σχολιάσω τώρα για να μην πιάσω το σχόλιο των 12.12
23: Λοιπόν δεν τον ήξερα τον Bizarro, très bizarre αυτό!
26: Δεν είπα ότι ισχύει, αλλά αυτό ήταν το δόλωμα για να το μάθεις. Πάντως, από μιαν άποψη, αν έχεις ένα οδόσημο να προσανατολιστείς, το 144, έχεις και το 100 που το ξέρουν και τα παιδιά, προκύπτει και το 121, κι αν είσαι παρατηρητικός μετά είναι πρόσθεση: 169, 196, 225, 256, 289, 324, 361, 400.
spiral architect said
Μέχρι και η απόλυτη Ελληνίδα σταρ το άδει:
(για τους Σπύρους και τις Σπυριδούλες)
Γς said
>για τους Σπύρους και τις Σπυριδούλες
Ποιός θυμάται πιά το ΄σιδέρωμα υης Σπυριδούλας που είχε συγκλονίσει την Ελλάδα πριν 60 χρόνια;
Τσούρης Βασίλειος said
Η Παμβώτιδα (η λίμνη των Ιωαννίνων) έχει σε κάποιο σημείο 12 μέτρα βάθος και όλοι λένε ότι εκεί είναι ή ήταν παλιότερα το βαθύτερο σημείο της. Στα Γιάννινα όλοι ξέρουν το «δώδεκα» γιατί κάθε χρόνο έχουμε αυτοκτονίες ειδικά σ΄ εκείνο το σημείο.
Τραγικό, αλλά η όμορφη λίμνη μας έχει πάρει πολλούς και πολλές. Μην ξεχνάτε και την κυρά Φροσύνη…και τις άλλες 17.
Jimakos said
Ούζο 12 και τακούνι 12ποντο!
Γς said
19:
>Να δώ ποιός θα δημοσιεύσει σχόλιο στις 12:12 της 12/12/12.
Το πετυχα;
sarant said
32: Το πέτυχες, βέβαια!
Μια και είπες πριν για το σιδέρωμα της Σπυριδούλας, να θυμηθούμε ότι τη Σπυριδούλα την είχε χρησιμοποιήσει και ο Μποστ, για να κοροϊδέψει τον Μαρκεζίνη -τον παρουσίαζε υπηρέτρια του Παπαδόπουλου το 1973 με το πείραμα εκδημοκρατισμού.
Σκύλος της Β.Κ said
Χεχεχε… Γς, είσαι μεγάλη μαϊμού!
Γι’ αυτό σου αφιερώνω τους 12 πιθήκους του Τέρι Γκίλιαμ http://en.wikipedia.org/wiki/Twelve_Monkeys
LandS said
Το δέκα επικράτησε επειδή το παίζουμε στα δάκτυλα . Το δώδεκα όμως, πρέπει να είναι το πρώτο αριθμητικό που παρατήρησε ο άνθρωπος έξω από τον εαυτό του, και δεν είναι τυχαίο που τον χρόνο τον μετράμε με αυτή τη βάση. Οι παλιοί παρατήρησαν ότι πέρναγαν δώδεκα φεγγάρια για να ξαναβγεί ο ήλιος από το ίδιο περίπου σημείο, ή να φαίνονται τα ίδια αστέρια στην ανατολή λίγο πριν σβήσουν.
Ο πατέρας του συγγραφέα του «φτηνότερα με τη ντουζίνα» ήταν αυτός που κακώς λέγεται ότι είχε μανία με τη μέτρηση του χρόνου εργασίας. Αυτός ήταν ο Τέϊλορ (του Τεϊλορισμού/Φορντισμού). Ο Φρανκ Γκίλμπερθ ο πρεσβύτερος (ο νεώτερος είναι ο συγγραφέας) και η σύζυγός του η Λίλιαν (ναι, εκτός από δώδεκα παιδιά έκαναν και επαγγελματική καριέρα μαζί) εντόπιζαν τις κινήσεις, τις κατέγραφαν και μελετούσαν πως να αυξήσουν την παραγωγικότητα υποβοηθώντας την με εργαλεία και μηχανήματα που πρότειναν οι ίδιοι. Μάλιστα τις κατά τους ίδιους δεκαοχτώ στοιχειώδεις κινήσεις του χεριού τις ονόμασαν Θέρμπλιγκς.
Γς said
33 β:
Στο λίκνο που μας έδωσε χτες η Μαρία για τον Μποστ (Ελευθερία 21-010-62) αναφέρει στη στήλη Ελευθεροστυμίες για τα ταξίδια του Μαρκεζίνη στο Εξωτερικό.
Σε ένα από αυτά κυκλοφορούσε η φήμη ότι είχε φέρει κρυφά στη βαλίτσα του Ελβετικά ρολόγια, χωρίς να πληρώσει τους τσουχτερούς τότε δασμούς.
Αυτό το θυμήθηκαν σε μια προεκλογική του ομιλία στην Κλαυθμόνος και άρχισαν να φωνάζουν.
-Πες μας και για τα ρολόγια! Ρολόγια! Ρο-λό-για!
-Σας έφερα και ρολόγια! Αλλά που να ξυπνήσετε εσείς!
MelidonisM said
δωδεκάτονο φορτηγό, και δωδεκάτονη
( δωδεκάφθογγη) κλίμακα
δωδεκάορτο ή δωδεκάγιορτο για να μη θυμίζει την αορτή
για να βγούμε από την κρίση, λένε, ο τουρισμός πρέπει να γίνει δωδεκάμηνος
12 και το ατομικό βάρος του άνθρακα C
μήτσκος said
«Όταν φτάσει η δωδέκατη ώρα τη μέρα δεν συμβαίνει και τίποτα το πολύ θεαματικό»
εκτός κι αν είσαι ο Γκάρι Κούπερ στο High Noon.
Τσούρης Βασίλειος said
Εκατομμύρια ‘Ελληνες παίζουν 12 αριθμούς στο Κινο και ονειρεύονται να πιάσουν και τους 12.
Με πιθανότητα 1 προς 478.261.833 και κάτι ψιλά χλωμό το βλέπω.
Πάντως στη γειτονιά μας κάποιος έπιασε 11 στα 11. Πιθανότητα 1 προς 62.381.978 και κάτι ψιλά.
spiral architect said
12-12-2012: Μια σημαδιακή ημερομηνία με μαθηματική λογική σημαδεμένη.
μήτσκος said
29: Ρε Γουσου με σκότωσες, δεν την ήξερα την ιστορία…
Ουφ. Τι κόσμος…
metanastis said
Άσχετο (και ολίγον υπερ-ακροβολογικό), αλλά δεν μαρτύρησαν και οι δώδεκα απόστολοι. Συμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες ο Ιωάννης πέθανε πλήρης ημερών γύρω στο 100 μ.Χ.
Επίσης δώδεκα ειναι και οι ιμαμηδες του Ισλάμ (http://en.wikipedia.org/wiki/Twelve_Imams)
αλλά και τα ευαγγέλια της μεγάλης Πέμπτης.
NM said
Σε λίγες μέρες αρχίζει και το εορταστικό δωδεκάμερο.
Ισως το χειρότερο μετά από εκείνα της κατοχής.
Οι Καλικάντζαροι έχουν ανέβει ήδη στην επιφάνεια της γης.
Και δυστυχώς δεν προβλέπεται να κατέβουν με τη λήξη του.
Νατάσσα said
Γς @6 και Μπερναρντίνα @10, υπάρχει κι αυτή η εκδοχή!
Immortalité said
Νίκο ξέχασες και τα ντουζ πουάν! 😀
Δώδεκα τα παιδιά, δώδεκα και τα ευζωνάκια, δώδεκα μήνες αθλητές.
Σπύρο χρόνια πολλά! Και συ Νιουκιντ να χαίρεσαι το κορτσούδ’ σου 🙂
@20α Μήπως είναι από τους μήνες που δεν έχουν ρο; 🙂
Γς said
Και οι θεϊκοί Δώδεκα+3 Εσπερινοί
(Εντάξει 15 είναι οι Εσπερινοί του Μάνου,
αλλα πως να διαφημίσω και να πληροφορήσω ότι ο Διονύσης Σαββόπουλος ταξιδεύει στη ζωή και στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι, απόψε στο SKAI TV
Μάπα θα είναι, αλλά τέπα…)
Valia Leventopoulou said
και τα δώδεκα ευζωνάκια που τραγούδησε ο Χρόνης Αηδονίδης.
agapanthos said
Είναι δώδεκα η ώρα, ειν’ η ώρα των τρελών…
Πάντως σήμερα γιορτάζει (κατά κάποιο τρόπο) και το συγκρότημα Σπυριδούλα, το οποίο πρόσφατα συμπλήρωσε 35 χρόνια ζωής.
spiral architect said
@46: SKAI TV; –> δώδεκα παπαγαλάκια.
(εικονίζεται το ένα, τα υπόλοιπα έντεκα είναι στην ταΐστρα)
Αντιφασίστας said
Εξαιρετική ανάλυση, Νικοκύρη, αλλά πολλοί αριθμοί, βρε παιδί μου, και μου ‘ρθε μια ψιλοναυτία. Κλασικό τελείωσα ο έρμος ο αριθμοφοβικός! Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τον Ολυμπιακό, τη μόνη ελληνική ομάδα που παίζει συστηματικά με 12 παίκτες. Και δεν αναφέρομαι στον κόσμο του! 😉
munich said
μπαίνω βιαστικά και δεν ξέρω αν έχει ήδη ειπωθεί
Δωδεκατη νύχτα του θείου Σεξ…πυρ
Immortalité said
@48β Το οποίο πήρε το όνομά του από την έρμη τη Σπυριδούλα που τη σιδέρωσαν για ένα πενηντάρικο…
@50 Σύντεκνε κι αν εμιλούμε, συχνογύριζε την πίτα 😉
Αντιφασίστας said
Και λίγη σχετική μουσικούλα:
Αντιφασίστας said
52: Με το Απόλυτο Κακό κι εσύ; Κρίμα, βρε παιδί μου! 🙂
sarant said
Eυχαριστώ πολύ για τις νεότερες ιδέες και προσθήκες, ένα μυαλό έχουμε κι αυτό βομβαρδιζόμενο!
48: Ωραία τραγούδια!
53: Να και κάτι που δεν ήξερα!
Immortalité said
@54 Εγώ γαύρος; Όχι φυσικά. Ανεξάρτητος παρατηρητής σ’ ενα καταπράσινο περιβάλλον 😉
Gpoint said
Οπως φανταζόμουνα έχουμε ανεβάσει το ίδιο άρθρο σήμερα, το δικό σου βέβαια πιο ενημερωμένο, το δικό μου πιο…διαφυσικό
Σε αρκετά συμπίπτουμε αλλά η μεγάλη η διαφορά υπάρχει στο,,,τραγούδι
Γς said
δώδεκα μήνες αθλητές
Μάνος, Λιλιπούπολη, Τρίτο Πρόγραμμα, μεταπολίτευση, τότε που ούτε και φανταζόμασταν ότι θα φτάναμε σ αυτά τα χάλια
Αντιφασίστας said
55: Τι να κάνω, Νικοκύρη! Τώρα στα πίσω-πίσω μυήθηκα και στο χιπ χοπ. Άμα έχεις παιδιά στην εφηβεία…
Γς said
Οι ‘»δώδεκα μήνες αθλητές»
Αντιφασίστας said
56: Συγνώμη τότε για τη βαρύτατη προσβολή, παρεξήγησα το νόημα της κρητικής παροιμίας! 🙂
Γς said
<a href=http://www.youtube.com/watch?v=k34vIPL3WL4Νταν, ντα ντα ντάν!!!
Θρασύμαχος said
Στη δημοσιονομική αργκό, οι οικονομικές κρίσεις έχουν συνδεθεί με την κλασική μέθοδο των δωδεκατημορίων: όποτε η Βουλή δεν προλαβαίνει να ψηφίσει εγκαίρως νέο προϋπολογισμό, το κράτος δαπανά κάθε μήνα το ένα δωδέκατο των κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί στον προηγούμενο προϋπολογισμό.
Γς said
Νταν, ντα ντα ντάν!!!
Σκύλος της Β.Κ said
Επίσης την 12/12/12 επέλεξη ο Ποντίφηξ να στείλει το πρώτο του Τουήτ. Γιατί επέλεξε αυτή την ημερομηνία; Ξέρω ‘γώ;
Μήπως γιατί είναι το διπλάσιο του 6/6/6;
Immortalité said
Ξεχάσαμε και τον Τσιτσάνη. Δώδεκα η ώρα θα ‘ρθω βρε Μαριώ. Αγαπημένο τραγούδι 🙂
@61 Σχωρεμένος 😉
Immortalité said
Και δώδεκα χρονώ κορίτσι χήρα τραγουδά η Ρίτα Αμπατζή
Νέο Kid Στο Block said
(Κανονικό)12εδρο . Ένα από τα Πλατωνικά στερεά
12 μποφόρια (beufort scale): To μέγιστο της κλίμακας (μακριά από μάς!)
12 μπάλες ή νομίσματα, 1 «βαρύτερο ή ελαφρύτερο»,1 ζυγός, 3 ζυγίσεις. Βρες το βαρύ ή λειψό!
(διάσημο πρόβλημα που λύνεται (και) με τον αλγόριθμο » ΜΑ DO LIKE ME TO FIND FAKE COIN»)
12 παίκτες. Ο μόνιμος αριθμός παικτών του θρήνου στο γήπεδο (ασχέτως παρουσίας φιλάθλωνε ή όχι)
Immortalité said
@68 Μα τι έχετε πάθει και επαναλαμβάνεστε; ε; (βλ 50) 😉
Γς said
49:
Ετσι είναι!
Συμφωνώ και προσαυξάνω!
Γς said
Τώρα να ξαναρίξω το 64;
Νέο Kid Στο Block said
69. To Repetitio est.. καποιανού η mater ,(πώς το λέει η Μπέρνη «the 12valve Chic» μωρέ..;):-)
(μη σφαχτείτε κορίτσα! Όλες 12βάλβιδες είστε. 16βάλβιδες είναι μόνο όσες άντεξαν γουσουσέρβις. )
Νέο Kid Στο Block said
Bασικά Chick εννοούσα για την Μπέρνη στο 72. αλλά και το Chic είναι πολύ σικ ρε! 🙂
nestanaios said
Καλλίτερα μου αρέσει το «ΔΕΚΑΔΥΟ». Απομνημονεύεται πιο εύκολα από παιδία και ξένους και έχει και κάποια λογική. Το «ΔΩ» από το «δύο» δεν γίνεται και ας το υποστηρίζουν οι παλαιοί. Το Υ και το Ο δεν καράονται.
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για όλα τα νεότερα!
57: Ε, σε μερικά ήταν επόμενο να συμπέσουμε!
silia said
Η μάνα μου συνήθιζε , για να εκφράσει μεγάλη έκπληξη , να λέει :
«Ο Χριστός κι η Παναγία κι οι δώδεκα Απόστολοι … όρθιοι» …
Και όταν την ρωτούσα τι σημαίνει αυτό το «όρθιοι» , μου απαντούσε να μην ανακατεύομαι με τα λόγια των μεγάλων και όταν θα μεγαλώσω , θα το καταλάβω … μόνη μου …
Όταν πάλι μεγάλωσα , άρχισε να μου το παίζει «χαζή» και «Αλτσχάιμερ» του τύπου «Πότε έλεγα εγώ τέτοια πράγματα?» και έτσι δεν έμαθα ποτέ τι εννοούσε , ούτε το κατάλαβα … μόνη μου .
Σημειωτέον ότι η μαμά μου ήταν άθεη .
Αντιφασίστας said
68,69: Όχι τίποτ’ άλλο, θα μας περάσουν και για αντιολυμπιακούς! :-[
Γς said
72:
Εμένα μη με μπλέκεις με βαλβίδες, σιλικόνες και τέτοια …
Νέο Kid Στο Block said
Kι ένα σκακιστικό :12 είναι οι θεμελιώδεις λύσεις στο διάσημο «πρόβλημα των 8 Βασιλισσών». Δηλαδή, πώς να βάλεις σε μια σκακιέρα 8 κυρίες που να μην αλληλοκατασπαράσσονται. Υπάρχει και η γενικευμένη εκδοχή του: n Βασίλισσες σε σκακιέρα n X n.
(στην σκακιστική δεν υπάρχει ,αλλά και στην αληθινή ζωή δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση στο πρόβλημα για n=2.)
τυφλόμυγα said
Η Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ.
Κερνάω ούζο 12 και συνταγή γιατί μεσημέριασε και πείνασα.
Βάζω λίγο ούζο στη μακαρονάδα με τόνο και γίνεται υπέροχη. Γιαμ, γιαμ.
sarant said
76: Το ξέρω χωρίς το «όρθιοι», φαντάζομαι λειτουργεί επιτατικά.
Γς said
76:
-Θυμάσαι ρε σειρά στο στρατό εκείνο που μας ρίχνανε στο γάλα για να μη μας …
-Πως δε θυμάμαι κι ας πέρασαν 60 χρόνια.
-Ε, λοιπόν εμένα, τώρα αρχίζει και με πιάνει
Κατάλαβες τώρα γιατρέ μου;
Γς said
>Βάζω λίγο ούζο στη μακαρονάδα με τόνο και γίνεται υπέροχη. Γιαμ, γιαμ.
Σκοτώστε την!
Gpoint said
# 68
Νιου κίντιε έχουμε 45 τσουβάλια με νομίσματα και το ένα έχει κίβδηλα που είναι 1 γραμμάριο ελαφρύτερα. Εχεις και μια ζυγαριά με ενδείξεις που μπορεις να την χρησιμοποιήσεις μόνο δυο φορές. Βρες το τσουβάλι με τα κίβδηλα
tzeremes said
Κανείς ποδοσφαιριστής του Πάοκ δε φοράει τη φανέλα με τον αριθμό 12, καθώς έχει παραχωρηθεί στον 12ο παίχτη του, τον κόσμου του.
Μαίρη said
Το δωδεκάρι της Eurovision (αχ βρε παιδί μου, δεν θα πάμε φέτος :((((
tofistiki said
12 μήνες στο στρατό…
Γς said
To Δώδεκα-1 Κοζάνης.
Άρτεμη said
Μού έχει τύχει παιδί που δέν μπορούσε ή δέν ήθελε ή βαριόταν να μετράει αλοιώς: μετρούσε με τα δάχτυλα και των χεριών και, όποτε δέν τού έφταναν, και με των ποδιών. Ίσως, λοιπόν, για τα παιδιά, το δεκαδικό να μήν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται 🙂
Γς said
Για το παιδί που αναφέρεις πάντα το δεκαδικό του έρχεται γάντι (και κάλτσα)
Γς said
Για το παιδί που αναφέρεις πάντα (=πάντως)
Γς said
Ισως σας φανεί βλακεία, αλλά εμένα μου έκανε εντύπωση. Πες τε μου ότι θέλετε, αλλά εγώ θέλω να το μοιραστώ μαζί σας:
Μόλις έλαβα ένα μήνυμα από την αλλοδαπή κυρά μου (από το γραφείο της)
Με ερωτά
Είχε και τέτοιους πολιτικούς αυτή η χώρα;
Μου στέλνει και ένα λίκνο. Δεν τον άνοιξα όμως, μόλις κατάλαβα ότι ήταν για τον Πλαστήρα.
Τι να της πεις τώρα;
Ότι μερικοί πήγαν να χαλάσουν την πιάτσα;
Τι τα ψάχνει;
skol said
Στα λεξικά υπάρχει και το δωδεκαόργιο. Μην πάει στο πονηρό το μυαλό σας. Είναι απλώς κάτι που έχει δώδεκα οργιές μήκος.
Ακόμα, το δωδεκεβάλβιδο(1) έχει συνήθως και δωδεκάβολτη μπαταρία.
Επίσης δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος λεξικογράφος-ντιτζέι που να έχει λεξικογραφήσει τα δωδεκάιντσα.
Αντιφασίστας said
92: Επί Πλαστήρα δεν εκτελέστηκε ο Μπελογιάννης;
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
93: Μπράβο, τα δωδεκάιντσα.
94: Έχει κι εκείνο το γράμμα τον Απρίλιο του 41 ο Πλαστήρας, αν και εδώ μάλλον βιαστική εκτίμηση έκανε: «Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να γίνει κυβέρνησις φιλογερμανική, για να καταστήσωμεν ολιγώτερον οδυνηράν την ήτταν. Αυτό πρέπει να γίνη και αν ακόμη θα ηξεύραμε ότι ο πόλεμος θα ετελείωνε και μετά τινας μόνον μήνας με τελείαν ήτταν του άξονος (όπερ απίθανον)»
Νέο Kid Στο Block said
Gpoint 84., αν και σε φοβερή πίεση χρόνου ,το μελετάω.Μη δώσεις λύση!
Krazykat said
Δώδεκα μέτρα από την πόρτα σας
και σας πέρα βρέχει
με το γνωστό τροπάριο
του λόγος δεν πέφτει
κι ο μήνας εννιά
να ‘στε καλά
κι ας πάει να φάει τα μούτρα της
κι ετούτη η γενιά…
tofistiki said
Από το τραγούδι του νεκρού αδελφού:
«Μάνα με τους εννιά σου γιούς και με τη μια σου κόρη,
την κόρη τη μονάκριβη την πολυαγαπημένη.
Την είχες δώδεκα χρονώ και ήλιος δε σου την είδε…»
Μισιρλού... said
Σας θυμήθηκα κι εγώ με το…’12 !!! 🙂
Είναι πολλά τα τραγούδια με αναφορές στο «δώδεκα», κι απλά παραθέτω μόνο κάποια αγαπημένα μου…
Καλησπέρα!
Θυμήθηκα το ’12 (Το 1912)
[Βαμβακάρης Μάρκος-1936]
Ωραία την επέρασα, μες στη Θεσσαλονίκη
θυμήθηκα το δώδεκα που πήραμε τη νίκη.
Μικροί μεγάλοι τρέξανε, εμένα για να ιδούνε
ν’ ακούσουνε γλυκιά πενιά και να ‘φχαριστηθούνε.
Πλούσια ήταν τα ελέη τους, τα γλέντια κι η χαρά τους
εμένα μ’ αγαπήσανε όλοι με την καρδιά τους.
(Ο Μάρκος, στην περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, το 1935, ενθουσιάζεται με την ομορφιά και την ευημερία τής πόλης κι αναλογίζεται πως δεν πήγαν χαμένοι οι αγώνες και η ικανοποίηση της τελικής έκβασης του πολέμου του ’12).
***
Στον Άγιο Κωνσταντίνο
[Νταίζη Σταυροπούλου του Βασίλη Τσιτσάνη-1946]
Με γλέντια με γραμμόφωνα με χίλια δυο μεράκια
που σβήνουνε σκοτούρες και φαρμάκια,
θα κάνω την φιγούρα μου και θα ‘ρθω απόψε βράδυ
στις δώδεκα μες το βαθύ σκοτάδι.
Με πόνο θα σου τραγουδώ, με μπουζουκάκι φίνο
να σου θυμήσω τα παλιά στον Άγιο Κωνσταντίνο…
(Η μοναδική-ανεπανάληπτη Νταίζη, που την αποκαλούσαν θηλυκό Στράτο Παγιουμτζή).
***
Κοντραμπατζήδες
[Ρούκουνας Κώστας-1935]
Κοντραμπατζήδες έξι εφτά μέσα σε ένα καΐκι
λαθραία εφορτώσανε -αααχχχ! απ’ τη Θεσσαλονίκη.
Ήτανε όλοι ανάμικτοι Μυτιληνιοί και Χιώτες
από την Σάμο ένας-δυο και κάτι Αϊβαλιώτες.
– Γεια σου Σαμιωτάκη
– Να ζήσουν οι κοντραμπατζήδες!!!
Σα νυχτερίδες της αυγής, όλοι μαζί τραβούσαν
κάτω στα δώδεκα νησιά κι ό,τι είχαν τα πουλούσαν.
Η λαθρεμπόρικη ζωή, έχει πολλά μεράκια
μα σαν θα μπεις στη φυλακή, σου γίνονται φαρμάκια.
(Ακούστε το σε μια σπάνια τηλεοπτική εκτέλεση, από τον αιώνιο αγαπημένο μας Νίκο Παπάζογλου)
***
Έχω μια βάρκα με κουπιά
[Γρηγόρης Μπιθικώτσης, σε στίχους Άκη Πάνου – 1964]
Έχω μια βάρκα με κουπιά
και κάτασπρο πανάκι
απ’ όλες ομορφότερη
μέσα στο λιμανάκι.
Και στην πλώρη της κρυμμένα
για τους φίλους και για μένα
έχει δώδεκα καλάμια
και σκουλήκι πέντε δράμια…
(Ένα απ’ τα μη πολυακουσμένα -και ελάχιστα στιχουργήματα για άλλους- του μέγιστου Άκη)
***
Στη Σαλαμίνα
[Σταύρος Ξαρχάκος-Νίκος Γκάτσος, με τον Τάκη Μπίνη]
Στης Σαλαμίνας τα νερά καράβι ταξιδεύει
κι ένα κορίτσι στη στεριά τη μάνα του γυρεύει.
Ρίχνει σταυρό στη θάλασσα, πετροβολάει το χώμα
δώδεκα χρόνια πέρασαν και τη θυμάται ακόμα…
(από τον δίσκο-σταθμό της ελληνικής δισκογραφίας «Ρεμπέτικο», της ομώνυμης ταινίας του Κώστα Φέρρη – 1983)
Nicolas said
Φτωχομπινεδάκια:Treize à la douzaine! όχι παίζουμε. Κι αν είναι και τέτοια δωδεκάδα), ακόμη καλύτερα.
Η πολλή πρασινάδα σας έχει ανέβει στο κεφάλι. Χρειάζεστε επείγουσα θεραπεία. Για πιάστε λίγο κόκκινο!
Μισιρλού... said
Aαααα… Και σήμερα 12-12-12, είχα υποσχεθεί στον εαυατό μου πως θα καπνίσω για τελευταία φορά!
(ώστε να θυμάμαι, εύκολα, τη μέρα διακοπής…) 🙂
Αύριο, θα δείξει… Θα το παλαίψω!!!
Μισιρλού... said
Ωχχχ… παρενέργειες της νικοτίνης… Θα το «παλέψω» κι αυτό!!! 🙂
Νέο Kid Στο Block said
Πρέπει τα τσουβάλια να περιέχουν >45 νομίσματα το καθένα.
Τα ανοίγουμε αριθμώντας τα τυχαία 1, 2,…45.
Παίρνουμε 1 νόμισμα από το 1ο, 2 από το 2ο,….45νομίσματα από το 45ο τσουβάλι και τα ζυγίζουμε. Αν δεν υπήρχαν κάλπικα και ζύγιζε έστω το καθένα 1 (μονάδα μέτρησης/γραμμάριο) θα είχαμε την ένδειξη 1+2+3+…+45= (ν^2 + ν)/2 για ν=45 ,= 2070/2 = 1035. Προφανώς η ένδειξη θα είναι κάποιο ακέραιο πολλαπλάσιο του 1035 (αφού δεν μπορεί το κανονικό να ζυγίζει 1 γραμμάριο, αλλά τουλάχιστον 2)
Θα είχαμε δηλαδή (αν δεν υπήρχε κάλπικο ή κάλπικα)
1035*2= 2070
1035*3= 3105
1035*4=4140
…………
1035*κ
Τωρα όμως επειδη υπαρχουν καλπικα ή ένα κάλπικο ,θα δειχνει λιγοτερο η ζυγαριά και το έλειμα σε γραμαρια θα αντιστποιχει σε ακεραιο αριθμό κάλπικων ,προφανως από το αντιστοιχο τσουβάλι. Αν έχουμε π.χ ένδειξη 4132 πάει να πει ότι είμαστε στην περίπτωση κ=4 ,δηλαδή κάθε κανονικό ζυγίζει 4 γραμμάρια και η έλλειψη 8 γραμμαρίων (άρα 8 κάλπικα)δείχνει ότι το ζητούμενο τσουβάλι είναι το υπ’αριθμ. 8 γιατί από΄αυτό μονο πήραμε 8 νομίσματα.
Τη δεύτερη ζύγιση δεν τη χρειάζομαι (υποθέτω βέβαια ακέραιο αριθμό γραμμαρίων ανα νόμισμα, αν όχι …δεν προκάνω!)
marulaki said
Κι η Κανελλόριζα είναι 12 χρονώ 😉
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια, αλλά μη βάζετε ολόκληρα γιουτουμπάκια με εικόνες, μόνο τα λινκ, γιατί θα γίνει 12 κιλά η σελίδα.
Μισιρλού, πολύ χαίρομαι που σε βλέπω!
103: Εντυπωσιάζομαι! Μήπως το ένα ζύγισμα πάει στο να μάθουμε πόσο ζυγίζει το ένα φλουρί; (Αλλά τότε πού ξέρεις ότι δεν έχεις πάρει από το τσουβάλι με τα ξίκικα;)
Αντιφασίστας said
94: Για τον Πλαστήρα ισχύει, νομίζω, η εκτίμηση της Ρεζάν, που τον γνώριζε καλά: Έντιμος άνθρωπος, αλλά λειψός στο μυαλό και ολιγογράμματος.
103: Φίλε, όχι μόνο δεν καταλαβαίνω τι λέτε, αλλά δεν καταλαβαίνω κι εσάς που τα καταλαβαίνετε! 🙂
Άρτεμη said
τί μετράνε οι άνθρωποι! http://news247.gr/eidiseis/paraksena/12_pragmata_poy_prepei_na_kserete_gia_tis_12-12-12.2047568.html, π.χ. Η 12η Δεκεμβρίου 2012 είναι ακριβώς 6 χρόνια, 6 μήνες, 6 ημέρες από την 6η Ιουνίου 2006, ή 06-06-06
Και το τελευταίο που με έκανε να χαμογελάσω και το χρειαζόμουν: Η συγκεκριμένη ημέρα απέκτησε συγκεκριμένη νοηματοδότηση για κάποιους φοιτητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, όταν είδαν ένα μήνυμα στον πίνακα της αίθουσας που έκαναν μάθημα.
Ο καθηγητής τους είχε γράψει: »Στις 12-12-12 τελειώνει η προθεσμία να πάρετε το μάθημα. Αν δεν το κάνετε δε θα είναι μόνο το τέλος του κόσμου, αλλά και το δικό σας».
Άρτεμη said
αυτό το θυμήθηκε κανείς; http://www.tousauxbalkans.net/%CE%94%CF%8E%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B1_%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%8Ev_%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B9
Αγγελος said
(68) Παίζει ρόλο ο αριθμός 23 στη λύση, έτσι;
μήτσκος said
103, 105:
Πρώτα ζυγίζω ένα φλουρί στην τύχη. Έστω βάρος κ.
Στη συνέχεια ακολουθώ τη διαδικασία στο σχόλιο 103 και βρίσκω πόσα πολλάπλάσια του κ λείπουν από τη δεύτερη ζύγιση.
Αν στην πρώτη ζύγιση έχω βάλει κάλπικο θα φανεί στη δεύτερη ζύγιση: Θα πάρω ένδειξη μεγαλύτερη από ότι επιτρέπει η υπόθεσή μου. Συγκεκριμένα θα περιμένω βάρος μέχρι 1035κ-1 το πολύ, όμως θα έχω ένδειξη 1035κ+1035-45 το ελάχιστο.
Τότε θα ξέρω ότι τα κάλπικα είναι εκείνα που έδωσαν την πρώτη ζύγιση.
Ελπίζω να το εξήγησα καλά.
Μιχάλης Νικολάου said
«Υπάρχει επίσης και ο “δωδέκατος παίκτης” στο ποδόσφαιρο,»
12ος παίχτης υπήρξε στ’ αλήθεια, λέει η παράδοση, και στο ποδόσφαιρο με το πεπόνι, εξ ού και το Twelfth Man Foundation για υποτροφίες σε αθλητές.
Gpoint said
#103
Μα ουσιαστικά χρειάζεσαι δεύτερη ζύγιση για να βρείς το βάρος του κανονικού νομίσματος και μάλιστα χωρίς να είσαι σίγουρος πως δεν έπεσες κατα λάθος σε κίβδηλο !!!! Δεν μπορείς να υποθέσεις πως θα έχουν βάρος σε ακέραια γραμμάρια
Είσαι πολύ κοντά στην λύση
Η πρώτη ζύγιση περιλαμβάνει 1 νόμισμα απο το πρώτο τσουβάλι, 2 από το δεύτερο κ.λ.π.μέχρι 44 από το 44ον, σύνολον 990
Στην δεύτερη ζύγιση πέρνουμε 990 από το 45ον τσουβάλι. οι δυό ενδείξεις θα έχουν μια διαφορά από 1 μέχρι 44 γραμμάρια που θα δείχνει την σειρά του τσουβαλιού με τα κάλπικα ή 990 αν είναι το τελευταίο τσουβάλι που έχει τα κάλπικα
Μια φορά χρήση ζυγού (όχι ζυγαριάς) μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο αλλά δεν μου αρέσει που θα πρέπει να συμπληρώνεις με βαράκια μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία.είναι σανα να κάνεις πολλές ζυγίσεις.
Το δικό σου πρόβλημα θέλει πολύ γράψιμο γιατί έχει πολλές υποπεριπτώσεις
Πάντως τα χωρίζουμε σε τρεις τετράδες, βάζω στον ζυγό τις δύο αν ισορροπούν το λάθος είναι στην τρίτη οπότε βαστάω δύο σωστά και βάζω δύο από την άλλη τετράδα, αν πάλι ισορροπούν βαστάω ένα ελεγμένο και βάζω ένα από τα ύποπτα οπότε το βρήκα
Τώρα αν δεν ισορροπήσουν είναι ελεγμένα τα 4 της τρίτης τετράδας οπότε πέρνω 2 ελεγμένα και δύο από την τετράδα με το ελαφρύτερο (ή βαρύτερο ) κ.λ.π.
Μιχάλης Νικολάου said
1,
…και για μεγάλη ντεκαντάνς, δωδεκακύλινδρο!
Αγγελος said
Δεν είχα δει την απάντηση του Νεοkid όταν έγραψα το 109. Έχει τη σωστή ιδέα, αλλά δεν χρειάζεται να υποθέσουμε ότι το βάρος των νομισμάτων είναι ακέραιος αριθμός γραμμαρίων. Αρκει να ζυγίσουμε (εδώ χρειάζεται το δεύτερο ζύγισμα) και ένα σύνολο ενός νομίσματος από κάθε τσουβάλι. Αν το βάρος του σωστού νομίσματος είναι χ, το βάρος του συνόλου αυτού θα είναι 45χ-1 (αφού το ένα θα είναι λιποβαρές). Και αν τα λιποβαρή είναι στο νυοστό τσουβάλι, το βάρος της μεγάλης ποσόστητας θα είναι (1+2+3+…+45)χ – ν (αφού θα έχουμε πάρχει ν από το νυοστό τσουβάλι), δηλ. 23*45χ-ν, ή 23(45χ-1) + 23-ν. Αφαιρώντας συνεπώς το 23πλάσιο του βάρους των 45 νομισμάτων από το βάρος των πολλών νομισμάτων, έχουμε το 23-ν, και συνεπώς βρίσκουμε το ν.
Αγγελος said
Η λύση του Gpoint είναι απλούστερη, αλλά προϋποθέτει ότι κάποιο τσουβάλι έχει τουλάχιστον 990 νομίσματα.
Gpoint said
Δεν είδα τα σχόλιά σας όσο έγραφα την απάντησή μου, είμαι και αργός γράφω με το ένα δάκτυλο !!!
Gpoint said
Ναι, βρε κιντάκο, τα νομίσματα τάχουμε με τα τσουβάλια !!!!!
(πάω για καλαμάρια !)
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Πάντως ασήκωτα θα είναι αυτά τα τσουβάλια αν έχουν από χίλια φλουριά το καθένα. Και με τόσα φλουριά τι σε νοιάζει αν μερικά είναι ελλιποβαρή; Πλεονεξία, φίλε μου 😉
gbaloglou said
δώδεκ’ αγόρια του σχολιού
Γς said
92,94,95,106:
Σιγά ρε παιδιά. Ανάρτησα το #92 για να δείξω την έκπληξη μιας που αγνοεί λεπτομέρειες από την ιστορία μας.
Που ανακάλυψε ξαφνικά ότι σ’ αυτή τη χώρα δεν ήταν όλοι οι πολιτικοί λαμόγια και ανέντιμοι, που εκμεταλλεύτηκαν τα αξιώματά τους.
Της έκανε εντύπωση η εντιμότητά του, το φτωχικό δωματιάκι του, το ράντζο του (η μόνη του κινητή κι ακίνητη περιουσία του).
Τα υπόλοιπα είναι δικά μας. Εχει πάρει θέση η ιστορία σ αυτά.
Ολοι ξέρουμε τι έκανε και για την υπόθεση του Ανθρώπου με το γαρύφαλλο.
Κι όλοι ξέρουμε ποιος κυβερνούσε τότε.
Αντιφασίστας said
Και λίγη λογοτεχνική ενημέρωση!
Για αναγνώστες με …περίεργα γούστα (αν και περί ορέξεως…):
http://www.goodreads.com/book/show/10944271
Για αναγνώστες με κλασικά γούστα:
http://www.perizitito.gr/product.php?productid=117320
Για αναγνώστες εραστές της αστυνομικής περιπέτειες:
http://www.psichogios.gr/site/Books/show?cid=22770
Καλό διάβασμα!
Αντιφασίστας said
Και 12 σπάνιες φωτογραφίες του Τσε:
http://guevaristas.net/2012/12/03/12-rare-photos-che/
Μιχάλης Νικολάου said
«Έκανα αποστείρωση χρονάκια δεκαδύο
μέσα σ΄ ένα γυάλινο οξυζενέ ωδείο»
island said
Να συνεισφέρω διαφορετικά και εγώ στην κουβέντα προσθέτοντας μία πραγματική μου εμπειρία που μπορείτε να διαβάσετε και στον χώρο μου που διατηρώ από το 2007 ( http://islandlayer.wordpress.com/2008/06/20/03/ ). Σε αυτήν δεν αναφέρω το 12/12/12 αλλά το 8/8/88 όπου και έτυχε να χωρίσω από τον πρώτο μου έρωτα.
Γς said
120:
>Κι όλοι ξέρουμε ποιος κυβερνούσε τότε.
Για λίγο αεγότερα:
«… εδώ και κάμποσα χρόνια, από τη δεκαετία του 1950, μια λαϊκή έκφραση έδινε τον καλύτερο ίσως ορισμό της σύγχρονης Ελλάδας:
» Ένας πούστης, μια πουτάνα κι ένας Αμερικάνος κυβερνάνε την Ελλάδα «…»
Κωστή Παπαϊωάννου «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»
Γς said
124:
Γιασάν ρε μάγκα 😉
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
119: Χαίρε Γιώργο!
Τσούρης Βασίλειος said
101.
Αγαπητή Μισιρλού σου προτείνω κάτι πιο εύκολο:
Να καπνίζεις 12 τσιγάρα κάθε μέρα!
Μιχάλης Νικολάου said
«Καλώς ή κακώς, μέρα με τα τρία δεκατριάρια δεν έχει το πρόγραμμα»
Περικόπηκε μαζί με τον 13ο μισθό…που ήταν κάτι σαν Baker’s dozen.
Καλαχώρας Λεώνικος said
Μunich@9 προτίθεμαι να σε πνίξω (για τους δύο τελευταίους στίχους)! Νοικοκύρη, ξηγήθηκα!
@24 Μελιδόνη. 12 είναι και οι μάρτυρες Bektashi
Δώδεκα χρονώ δεν ήταν και το Χριστινάκι, που πνίγηκε μαζί με τόσα αγόρια; Ή κάνω λάθος; Ή το είπε και άλλος;
Δώδεκα ετών γίνεται και η γιορτή της ενηλικίωσης των εβραίων (bar-mitzvah). Σήμερα κάνουν και bat-mitzvah για τα κορίτσια. Στην εποχή μου ήταν ανήκουστο.
Γι’ αυτό διακρίθηκε και ο Δωδεκαετής Ιησούς στο Ναό για τη γνώση του στις Γραφές. Το περίεργο είναι ότι ενώ αναφέρεται η περιτομή του, κανείς δεν αναγνωρίζει το επεισόδιο ως μπαρ-μιτσβά
Καλαχώρας Λεώνικος said
Ξέχασα! Δεν κατάλαβα ποιο είναι το 62-δικό σύστημα. Το σουμεριακό είναι 60-δικό συστημα.Εκτός αν το είδα γραμμένο με γράμματα και μπερδεύτηκα. Sorry
Αντιφασίστας said
100: Νικοκύρη, δεν γίνεται να μπει φραγμός και στα γαβροτρόλ; 🙂
gbaloglou said
130
Βλέπε 119 … επίσης εδώ για κάποιο άλλο Χριστινάκι 🙂
Καλαχώρας Λεώνικος said
@133 Gbalogloou Ευχαριστώ. Δεν είχα ακούσει άλλο τραγούδι του κυρίου, μολονότι κάπου τον είχα ακούσει σαν όνομα
Ξέχασα επίσης: Μιλώντας για το 12 είχα ανοίξει στη λέξη καντάρι, να δω αν είναι όντως 36 οκάδες (ξέχασα τους συμμιγείς, είχαν μείνει μόνο οι λίρες Αγγλίας, δεκαδικαστήκανε [sic] κι αυτές) αλλά είναι 44 οκάδες, πολλαπλάσιο του 12 και πάλι.
Στη Βικιπαίδεια έχουν μια κρεμαστή ζηγαριά με δύο ‘λεκάνες’ ως καντάρι. Είναι λάθος. Το κατάρι είχεμια μόνο λεκάνη κι ένα σταθερό βάρος το οποίο κινούνταν πάνω σ’ έναν βαθμολογημένο βραχίονα
sarant said
Λεώνικε, εξηκονταδικό = 60δικό 😉
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Πολύ πιθανό να μην έχω πρόσβαση στο Ιντερνέτι ως αύριο το πρωί, να είστε φρόνιμοι!
Σκύλος της Β.Κ said
Αυτό το καντάρι με τον ένα δίσκο και το κινητό αντίβαρο το λέμε και παλάντζα στην Αχαΐα, κε Καλαχώρα (στο 134)
Κι αν δεν απατώμαι, Παλάντζας ήταν το παρατσούκλι κάποιου πολιτικού της ΕΡΕ που προσαρμοζόταν εύκολα σαν το ολισθαίνον αντίβαρο
Τσούρης Βασίλειος said
Γειά σου Λέώνικε.
Το 44 δεν είναι πολλαπλάσιο του 12. Το καντάρι σαν λέξη το χρησιμοποιούμε ακόμα εμείς στην περιοχή μας.
Χίλια καντάρια ζάχαρη
να ρίξετε στη λίμνη
για να γλυκάνει το νερό
να πιεί η κυρά Φροσύνη…
Δες και το σχόλιο 30
Αντιφασίστας said
136: Πού τον θυμήθηκες τον Δημήτρη Παπασπύρου; Ένωση Κέντρου, Αποστασία, μεταδικτατορικά στη ΝΔ. Παλάντζας με τα όλα του!
Nicolas said
@132 Όχι ρε, πράσινε Χμερ! δεν θα περάσει ο πράσινος φασισμός! όπου και να πάτε, μια ζωή θα τρέχετε από πίσω μας και δεν θα μας φτάνετε!
Immortalité said
@139 Ε, όχι και μια ζωή! Δεν είναι πολύς καιρός που η απάντηση στο τι δεν έχει δει ένα εφτάχρονο αγόρι ήταν τον Ολυμπιακό να παίρνει πρωτάθλημα. 😉
Για να μην πιάσουμε το πιο διαδεδομένο χρώμα καναπέδων. Το κόκκινο.
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα, και λήξη συναγερμού διότι μού έφτιαξαν τη σύνδεση!
Βασίλης Ραϊσης said
Γιατί όμως το 12 ξεχώρισε από τους υπόλοιπους αριθμούς; Νομίζω ότι κάθε τέτοιο ερώτημα βρίσκει την απάντησή του στη μελέτη των άστρων. Ο (φαινομενικός) ετήσιος κύκλος του ήλιου γύρω από τη γη περιλαμβάνει 12 πανσέληνους (εκτός από τις εξαιρετικές περιπτώσεις των χρόνων με τα «13 φεγγάρια». Μαζί με τη ήλιο, στο γεωκεντρικό σύστημα φαίνεται να κινούνται γύρω από τη γη άλλοι 6 πλανήτες και αυτό εξηγεί την «ιερότητα» ενός άλλου αριθμού, του 7. Επίσης, στη διάρκεια ενός έτους, έχουμε 365 περίπου ανατολές του ηλίου (μέρες) και από πανσέληνο σε πανσέληνο 30 περίπου ανατολές (μέρες). Έχουμε λοιπόν, 12, 30, 365 που στρογγυλοποιείται στο 360 εξ ου και οι αρχαίοι αστρονόμοι προτίμησαν 12δικά ή 60δικά συστήματα αρίθμησης παρότι είχαν κι αυτοί δέκα δάκτυλα όπως και εμείς.
Μαρία said
Η έκφραση «έστω και την δωδεκάτην (ώραν)» αναφέρθηκε;
Θυμάμαι αγόρευση του Ηλιού: «Έστω και τη δωδεκάτην, όπως είπε ο ιερός Χρυσόστομος…»
sarant said
142: Πολύ σωστά!
143: Αναφέρθηκε, αλλά χωρίς Ηλιού και Χρυσόστομο 🙂
Αντιφασίστας said
140: Εγκρίνω την απάντηση στο γαβροτρόλ 🙂 και επαυξάνω : τι δεν έχει δει ένα δεκάχρονο παιδί; Και μετά ήρθε ο Κόκκαλης :@
Ηλεφούφουτος said
Για τη δωδεκαφωνική κλίμακα είπατε τίποτα; Νομίζω όχι. Καλό σημάδι αυτό. Γι αυτό τα πάμε καλά. Έχουμε μείνει στην εποχή όπου η μουσική ήτανε μουσική.
12 ήσσονες προφήτες δεν θυμάμαι να είχαμε μάθει ποτέ, εκείνο που είχα μάθει στο Δημοτικό ήταν τους 12 γιους του Ιακώβ και θυμάμαι ότι σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία θυμήθηκα ότι τους είχα μάθει και με έκπληξη και καμάρι για τη μνήμη μου διαπίστωσα ότι τους θυμόμουνα ακόμα. Τώρα πια όχι, όχι όλους τουλάχιστον και όχι νερό, όπως τότε. Εκείνος που θα ξεχάσω τελευταίο, μετα τον Ιωσήφ και το Βενιαμίν ίσως, είναι ο Νεφθαλίμ, γιατί μου θυμίζει ναφθαλίνη.
Immortalité said
@145 Να σημειωθεί παρακαλώ ότι ο Νικολά δεν είναι γαβροτρόλ. Είναι απλώς Ολυμπιακός. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.
Άλλοι είναι και τρόλ και γάβροι και ο θεός βοηθός 😉
Μαρία said
144 Χωρίς το Χρυσόστομο δεν θα θυμόμουν τον Ηλιού 🙂
146β
Τους προφήτες τους είχαμε μάθει με τη σειρά του Νικοκύρη στη Α’ Γυμνασίου, ενώ τα παιδιά του Ιακώβ απ’ τον Ρουβίμ ως τον Βενιαμίν στην Γ’ Δημοτικού 🙂
Ηλεφούφουτος said
Ναι, στη Γ’ Δημοτικού τους είχα μάθει κι εγώ. Προφήτες δε μάθαμε ποτέ. Είχαν κοπεί μαζί με τα Αρχαία φαίνεται.
Αντιφασίστας said
147: Δεκτή η παρατήρηση. Ακόμα και τα καλύτερα παιδιά δικαιούνται να κάνουν μια κακή επιλογή. 😉
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
149: Ε ναι, αρχαίοι προφήτες ήταν 🙂
Εγώ δεν θυμάμαι να διδάχτηκα τους γιους του Ιακώβ
Voulagx said
#114 Αγγελε, ωραια η λυση που προτεινεις και μαλιστα επεκτεινεται ευκολα για καθε ν περιττο. Τι γινεται ομως αν ο αριθμος των τσουβαλιων ειναι αρτιος; Ε,τοτε θαβουμε ενα τσουβαλι λιρες στον κηπο,εξασφαλιζοντας ετσι την συνταξη μας για τα γεραματα, και στον εναπομειναντα περιττο αριθμο τσουβαλιων εφαρμοζουμε την μεθοδο σου – με την ελπιδα οτι δεν θα μας κατσει η μπιλια του ν στο μηδεν, οποτε … παπαλα συνταξη!
Αγγελος said
Βουλαγξ, ίδια ακριβώς δουλεύει και αν ο αριθμός των τσουβαλιών είναι άρτιος. Γενικά, αν έχουμε Ν αριθμημένα τσουβάλια με νομίσματα βάρους χ γραμμαρίων, αλλά του νυοστού τσουβαλιού τα νομίσματα ζυγίζουν χ-1 γραμμάρια το καθένα, και ζυγίσουμε αφενός ένα νόμισμα από κάθε τσουβάλι (αποτέλεσμα Α=Νχ-1) και αφετέρου ένα νόμισμα από το πρώτο τσουβάλι, δύο από το δεύτερο κ.ο.κ. (αποτέλεσμα Β=(1+2+…+Ν)χ-ν = ½Ν(Ν+1)χ-ν), τότε ν = ½Ν(Ν+1)χ-Β = ½(Ν+1)(Α+1)-Β). Φυσικά, και ο δικός σου τρόπος σωστός είναι.
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ said
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.
Voulagx said
#153 Μ΄εφαγε η απληστια μου! Με τοσες λιρες ζαλιστηκα! 🙂
Στρατος said
Το λημμα «δωδεκαλογος» υπαρχει στη LivePedia: http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%94%CF%89%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82
Αντιφασίστας said
Ας ελπίσουμε οι Έλληνες μαθητές να παραδειγματιστούν από τα Ελληνόπουλα της Γερμανίας:
http://www.gazzetta.gr/politiki/article/351896-ellinopoyla-grafoyn-sti-xrysi-aygi
palaiapoli said
http://www.google.gr/imgres?hl=el&sa=X&tbo=d&biw=1052&bih=508&tbm=isch&tbnid=uRVWNRwBEivgCM:&imgrefurl=http://news247.gr/&docid=I0AmZHEIl_vi1M&imgurl=http://news247.gr/eidiseis/paraksena/article2047575.ece/ALTERNATES/w460/12.jpg&w=460&h=266&ei=LQXJUOiYBKib0QWs6IHoAw&zoom=1&iact=hc&vpx=89&vpy=158&dur=539&hovh=172&hovw=296&tx=163&ty=124&sig=113923647436114916605&page=5&tbnh=139&tbnw=220&start=91&ndsp=21&ved=1t:429,r:92,s:0,i:369
και μάλιστα με 12 βαθμούς θερμοκρασία!
nikiplos said
Να προσθέσω κι έναν όμορφο θρύλο, τα 12 αρχονόπουλα της Κρήτης, που περιγράφει τον εποικισμό που έγινε στο νησί μετά την απελευθέρωση του από τον Τσιμισκή. Είχε προηγηθεί πάνω από 300 χρόνια κατάκτησή της από τους Σαρακηνούς, οπότε λογικά ο εποικισμός θα ήταν επιβεβλημένος…
Μιχάλης Νικολάου said
149
«Προφήτες δε μάθαμε ποτέ.»
Well, education is a non-prophet institution, as it should!
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
160: Και διεθνή λογοπαίγνια!
Stazybο Hοrn said
Δεν φτάνει η βάση, για να αρχίσουμε να συγκρίνουμε αριθμητικά συστήματα. Το εξηκονταδικό των Μεσοποτάμιων δεν ήταν θεσιακό -δεν ξέρανε και το μηδέν… Ας μη συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.
Μιχάλης Νικολάου said
Σωστή η εισήγηση να μην συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Εγώ, φερειπείν, θα σύγκρινα (συνέκρινα;) μήλα χρησιμοποιώντας ζυγαριά. 🙂
Γς said
<a href=http://technotropon.ea.gr/sites/default/files/field/image/agelada.jpgΜποναπετί αγαπητή μου 😉
Από τον γάβρο με αγάπη
Γς said
Δεν θέλει(ς) να βγει(ς)
Μποναπετί αγαπητή μου
Από τον γάβρο με αγάπη
cronopiusa said
Κεφαλονίτικος Παπάς
Διαβάζει με σοφία
Τα δώδεκα Ευαγγέλια
Τα βγάζει δεκατρία
Καλημέρα, τι ωραίο άρθρο!!!
Χρόνια πολλά στους Σπύρους και τις Σπυριδούλες
Οι Μάγιας έχουν εικοσαδικό σύστημα
και κάτι ανάλαφρο
The Twelve Grapes (Sp. Las doce uvas de la suerte, «The twelve grapes of luck»)
Gpoint said
#151
Καγώ θυμάμαι πως μας μαθαίνανε προφήτες μεγάλους και μικρούς (12) αλλά όχι τα παιδιά του Ιακώβ (αυτόν τον κάνανε αρωματικό καφέ oi γερμαναράδες ανά τας Ευρώπας)
Από αυτούς αδύνατον να ξεχάσω τον Οβδιού γιατί έτσι λέγαμε τον θρησκευτικό μας και τον τελευταίο στη σειρά τον Μαλαχία για προφανείς λόγους.
Τα ονόματά των Ιωνά, Ναούμ και Ζαχαρία τα συναντούν όλοι στην καθημερηνότητά τους και τον Μ(ο)ιχαία οι παντρεμένοι στους εφιάλτες τους
J.D. Lewey said
Είναι και τα 12 αγόρια του Βασίλη Ρώτα που βάλαν το Χριστινάκι μέσα στη βάρκα…
Γς said
Δώδεκα συν οκτώ χιλιάδες λεύγες υπό την θάλασσα
12 + 28 Παλικάρια από τη Λειβαδιά.
Nicolas said
Ο Γς θα αντικαταστήσει τον Τάκη!
Μα τόόόόόσο… πανεπιστημιακού επιπέδου πια;
(Εκεί που έλεγα, φρόνιμος σήμερα δεν πέταξε καμιά κοτσάνα).
Κάτι τέτοιοι χαλάνε την πιάτσα.
Γς, στη Θ7 με τα χουλιγκάνια!!!!!!!!!!
Ουυυυυυυυυυυυ (γκ)!
Γς said
Τον κανακέψανε (#147) και τσίμπησε (#170). Μη ξεχάσει το πετίτ ντεζενέ του (#165).
Και ας συνεχίσει αν την βρίσκει έτσι, αν του κάνει καλό:
α, β, γ, δ, ε, στ, ζ, η, θ
Νέο Kid Στο Block said
Kαλημέρα!
Στάζυ, το αριθμητικό σύστημα των Μεσοποτάμιων δεν ήταν αυστηρά προσθετικό.
Ήταν μι μίξη προσθετικού και θεσιακού συστήματος και γράφανε όλους τους αριθμούς (εξαιρεμένου του 0) με δύο μόνο σύμβολα.
Από το 1 έως το 60 ήταν προσθετικό. 1κάθετο ραβδί(σφήνα)= 1 μονάδα (τοποθετημένα ενωμένα και με συμμετρικό σωρευτικό σε τριάδες τρόπο) . Για το 10 όμως είχαν άλλο σύμβολο ,την περιστρεμμένη /ξαπλωτή, πιο ανοιχτή σφήνα. Έτσι, συσσώρευαν δεκάδες και μονάδες (πάντα προσθετικό το σύστημα) μέχρι το 59.
Μετά το 60 το σύστημα γίνεται θεσιακό. Για να αναπαρασταθεί ο 60 χρησιμοποιείται ένα ραβδί(όμοιο μ’αυτό των μονάδων) γραμμένο στη δεύτερη θέση ξεκινώντας από δεξιά. Έτσι πάει κάποιος εύκολα μέχρι το 3600 . π.χ για το 72 γράφανε ραβδί-ξαπλ.σφηνα-ραβδί -ραβδί
Ξεκινώντας από δεξιά οι δύο πρώτες καθετες σφήνες(ραβδιά) μετρανε για 1, η οριζόντια(ξαπλωτή) για 10, και η αριστερή κάθετη για 60.
Το σύστημα αυτό προϋποθέτει ακρίβεια στα κενά . Π.χ το 62 μπορούσε να συγχυστεί με το 2 αν δεν υπήρχε αρκετό κενό ανάμεσα στα ραβδιά.
Από κει και πέρα, σίγουρα το αριθμητικό σύστημα δεν πρέπει να συγχέεται με το μετρικό . Δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται και δεν ταυτίζονται (αν και τείνουν να) ούτε στις μέρες μας . Π.χ η υποδιαίρεση του χρόνου έχει κρατήσει το παλιό εξηκονταδικό αλλά μετά έχουμε δέκατα του δευτερολέπτου, χιλιοστά κλπ.
Γς said
172:
Υποκλίνομαι.
Αριστα τα σφηνοειδή σου. Δεν φτουράμε τίποτα εμείς οι καλαμαράδες με τα κολλυβογράμματά μας και τα καλαμάρια μας μπρος τα κοπίδια σου
skol said
84,103 κλπ.
Καλημέρα. Άλλη μια λύση:
Στην περίπτωση που ο αριθμός(Ν) των σακιών είναι ζυγός (όχι η δικιά μας), χωρίζουμε τα σακιά σε δυο ομάδες (Ν/2 σακιά η καθεμία) και κάνουμε δυο ζυγίσεις σύμφωνα με τη μέθοδο του 103. Το σακί με τα κάλπικα βρίσκεται προφανώς στην ομάδα που έδωσε τη μικρότερη ζύγιση και ο αριθμός του δίνεται από τη διαφορά των ζυγίσεων.
Η περίπτωση του περιττού αριθμού σακιών ανάγεται στην προηγούμενη με τον εξής τρόπο:
Παίρνουμε ένα τυχαίο σακί και αδειάζουμε κάποια από τα περιεχόμενά του σε ένα καινούργιο σακί(άρα έχουμε πάλι ζυγό αριθμό σακιών). Προσέχουμε τα δυο αυτά σακιά να μπούν σε διαφορετικές ομάδες στην ίδια όμως κατάταξη. Αν οι δυό ζυγίσεις δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα το σακί που επιλέξαμε να αδειάσουμε έχει τα κάλπικα. Αν όχι, όπως παραπάνω.
Η λύση αυτή έχει και δυο πλεονεκτήματα:
1) Ελάχιστος αριθμός νομισμάτων ανά σακί Ν/2 (και όχι Ν)
2) Μικρότερη απαίτηση στην ακρίβεια της ζυγαριάς. Θέλουμε ακρίβεια μέτρησης 1 γραμμάριο στα (Ν/2)*(Ν/2+1)*k/2 και όχι 1 στα Ν*(Ν+1)*k/2, όπου k το βάρος του κάθε νομίσματος. (Αυτό αφορά τους μηχανικούς. Οι μαθηματικοί ας το αγνοήσουν!)
Nicolas said
Μπαρμπα Γιαννάκη, είστε* πολύ Μεγάλος, μα πάρα πολύ Μεγάλος, μα πάρα πάρα πάρα πολύ Μεγάλος (ξέρεις εσύ).
Στη γυναίκα σου το είπες αυτό; ή δεν τολμάς;
Οι βρισιές στους απόντες δεν είναι και πολύ θρυλικό (μάλλον κρυπτοβάζελος θα είσαι).
* πληθωρικός πληθυντικός, όχι ευγενείας, γιατί τόσα πολλά μαζεμένα μάλλον παρέα θα είναι
Γς said
[Η επιτροπή πλαστοπροσωπίας το έσβησε]
Νέο Kid Στο Block said
Ωραίες και οι λύσεις με τις δύο ζυγίζεις και εντυπωσιακά απλή (και γι’αυτό δύσκολη) στη σύλληψη η γενική λύση του Άγγελου που καλύπτει και μη ακέραια πολλαπλάσια του γραμμαρίου.
Σκέφτηκα μια γενίκευση του προβλήματος για 1 (μια) ζύγιση και ακέραια γραμμάρια και την καταθέτω για αξιολόγηση από τους φίλους.
Μάλιστα δεν απαιτεί υπολογισμό αθροίσματος σειράς ,αλλά προϋποθέτει ΠΟΛΥ μεγάλα τσουβάλια .
Παίρνουμε λοιπόν 1 νόμισμα από το τσουβάλι 1, 10 νομίσματα από το 2ο , 100 από το 3ο ….10^(ν-1) νομίσματα από το νιοστό.
Αν ζύγιζαν ,ας πούμε, 10γραμ. έκαστο ,το συνολικό βάρος θα ήταν 111….110 (τόσοι άσσοι όσα και σακιά , ν+1 ψηφία συνολικά). Εφόσον όμως σε κάποια θέση(τσουβάλι)έστω κ έχουμε κάλπικα, το αντίστοιχο ψηφίο δεν θα είναι 1 αλλά 0. Άρα α αύξων αριθμός του 0 μας δίνει και το σωστό σάκο.
Π.χ 5 σακιά, Παίρνουμε 1 + 10 + 100 +1000 +10000
Για 10 γραμμάρια θα είχαμε 111110 γρ. σύνολο . Αν το 3ο σακί έχει κάλπικα θα ήταν
(1 + 10 + 90 +1000 +10000)*10γρ.= 111010 . Άρα η 3η θέση από δεξιά. Βουαλά!
Ομοίως για τυχαίο ακέραιο βάρος n
(1 + 10 + 100 +1000 +10000+….+K)* n , όπου διαταράσσεται η συνέχεια των όμοιων ακέραιων ψηφίων, έχουμε το κάλπικο.
Π.χ Για βάρος 23 γραμ. : 23+230+2300+23000+230000+2300000+…23*10^n = 25555…..553 (n+1 ψηφία). Όπου η σειρά των 5 έχει ασυνέχεια ,είναι το κάλπικο (μετρώντας τη θέση κ από δεξιά πάντα).
Γς said
Κάποιος εδώ μέσα που ασχολείται συστηματικά με την ταπεινώτητα μου (σε τρίτο πρόσωπο) αρχισε να μου απευθύνει ευθαίως ερωτήσεις και επειδή καταλαβαίνει ότι τον έχω γραμμένο κανονικά σπεύδει και απαντά δήθεν εκμέρους μου.
Νικοκύρη για ρίξε μια ματιά. Κάποιος τρόπος θα υπάρχει να τον βρεις. Εδώ βλέπω ένα σωρό λύσεις για την κάλπικη λίρα, έναν τενεκέ ξεγάνωτο δεν μπορούμε να εντοπίσουμε. Ή μήπως να τον αφήσουμε…
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
177: Μέθοδες ζύγισης υπάρχουνε πολλές, τσουβάλια με φλουριά δεν υπάρχουνε Νεοκίντ μου!
Gpoint said
Καλημέρα
Μπράβο ρε παιδιά, όλο και καινούργιες λύσεις βρίσκετε !!
Για να σας δώσω ένα άλλο κουΐζ να δούμε :
Κάποιος για να ζήσει πρέπει για 10 μέρες να παίρνει ακριβώς ένα χάπι Α και ένα Β από τα αντίστοιχα σωληνάρια των !0 χαπιών. Την 7η ημέρα κατα λάθος του πέφτουν στο κύπελλο δύο χάπια από το Α σωληνάριο και ένα από το Β. Τα χάπια Α και Β είναι εντελώς όμοια και δεν μπορεί να ξεχωρίσει όταν βγουν από τα σωληνάρια.
Πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα ; (υπάρχει λύση)
Nicolas said
Ομορφάντρα!
Gpoint said
# 172
Χωρίς να είμαι ειδικός εκτός από το κενό οι θέσεις μπορεί να καθορίζονται και πό το μέγεθος τη σφήνας όπως σε μερικές πινακίδες από την Φαιστό στο εξαδικό, με δυο μεγάλες σφήνες και δυο μικρές να καθορίζουν το 14 και όχι το τέσσερα
Gpoint said
#177
Μια διόρθωση
το 2 μπορεί να μπερδευτεί με το 61 αν δεν υπάρχει ικανό κενό όχι με το 62
Νέο Kid Στο Block said
174. Σωστός και τζιναβωτός (μηχανικός γαρ!:-)) και ο Σκολ! 🙂
179. Aυτό ξαναπέστο Νικόλα! 😦 🙂
Tώρα που το ξανασκέφτομαι το σύστημα του 177. επιτρέπει να βρούμε και περισσότερα από ένα τσουβάλια με κάλπικα.
Π.χ (για να μη γράφω πολλά ,δινω παράδειγμα για βαρος=10 γρ.)
1+10+100+900+10000+100000+900000 = 1011011 , άρα τα τσουβάλια 3 και 6 έχουν κάλπικα!
Νέο Kid Στο Block said
Διόρθωση στο 184. : 10+100+900+10000+100000+900000=1011010 , άρα τα τσουβάλια 3 και 6 έχουν κάλπικα!
Νέο Kid Στο Block said
Για να σκεφτουμε τωρα αυτο με τα χάπια..
skol said
177 Πολύ ωραία λύση Κιντ! Άλλα θέλεις ζυγαριά βαρβάτη 🙂
Νέο Kid Στο Block said
Gpoint, μάλλον δεν ξέρουμε οτι καθε σωληναριο με χάπια έχει 10 , ετσι; Αλιώς, απλά μετράμε τα εναπομείναντα.
Gpoint said
#188
οχι το ξέρουμε
Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν τρια ανακατεμένα για τα οποία ξέρουμε πως είναι δύο Α και ένα Β ,αρα το σωληνάριο με τα Α έχει δύο ακόμη μέσα και το αντίστοιχο του Β, τρία
Gpoint said
# 188
Ετσι απλά μεταθέτεις το πρόβλημα κατα δύο μέρες γιατί την τρίτη μέρα θα έχει ένα β και θα πρέπει να μαντέψει ενα από τα δύο Α από τα τρία χάπια της κούπας.
Μπορώ να περιμένω δυο μέρες.
sarant said
Και πού διαφέρουν τα Α από τα Β, στο βάρος; Ή δεν διαφέρουν σε τίποτα;
Gpoint said
#191
Σε τίποτα !!!!
μήτσκος said
Μπορεί να χρησιμοποιήσει γουδί και ζυγαριά;
Gpoint said
# 193
Ναι, γιατί όχι ;
αλλά δεν διαφέρουν σε σχήμα, χρώμα, βάρος κ.λ.π. μόνο στις φαρμακευτικές ικανότητες
μήτσκος said
Ε, βάζει τα τρία που ανακατεύτηκαν στο γουδί, ρίχνει ακόμα ένα Β μέσα και τα χτυπάει. Χωρίζει τη σκόνη σε δύο ίσα μέρη με το ζυγό ακριβείας που όλοι έχουμε στα σπίτια μας και έχει δύο ημερήσιες δόσεις με Α και Β ανακατεμένα.
Αν έχει ζυγαριά με ένδειξη ζυγίζει πρώτα ένα ζευγάρι ΑΒ και βλέπει το βάρος της κάθε ανακατεμένης δόσης.
μήτσκος said
Τώρα που το ξανασκέφτομαι η λύση μου προϋποθέτει τέλειο ανακάτεμα της σκόνης, που μάλλον δεν είναι τόσο απλό πράγμα.
Gpoint said
@ 196
Ναι βρε, αλλά δεν χρειάζεται να τα κάνει σκόνη. ολα τα χάπια (όχι οι κάψουλες) έχουν μια χαρακιά για να κόβονται στη μέση. Βάζει άλλο ένα Β, τα χωρίζει όλα στη μέση και βάζει το κάθε μισό ένα δεξιά κι ένα ζερβά οπότε θα έχει ενα α κι ένα Β σε κάθε μεριά
μήτσκος said
Κι άλλο, κι άλλο!
Νέο Kid Στο Block said
197. Αντε ρε σπαστικέ! Πάνω που έγραφα τη λύση …Λοιπόν, έχουμε 2Α και 1Β. Α Α Β χωρίς να ξέρουμε ποιο είναι ποιο.
Κοβουμε τα 3 χάπια στη μεση μ’ενα μαχαιρακι οπότε έχουμε (Α/2 Α/2 Β/2) και (Α/2 Α/2 Β/2 )
Παίρνουμε ένα χάπι Β το κοβουμε στη μεση και προσθετουμε απο Β/2 σε κάθε σύνολο ,που ανακαστικά τωρα έχει 2 Α/2 και 2 Β/2.
Νέο Kid Στο Block said
Aς βάλω και γώ ένα (όσο δεν κράζει ο Νίκος…είμαστε σέηφ πιστεύω!:-) ) αφού λέγαμε για κάλπικα νομίσματα.
Λοιπόν, έχετε ένα «ύποπτο» «μη τίμιο» νόμισμα. Δηλαδή δεν ξέρετε αν φέρνει κορώνα ή γράμματα με την θεωρητική συχνότητα 1 στα 2. Μπορεί ,ας πουμε, νάχει πιο πολύ μεταλλο στη μια πλευρά και να φερνει στις 100 ρίψεις 70 κορωνες και 30 γραμματα, αλλά ΔΕΝ ξέρετε τι ακριβώς συμβαινει.
Μπορείτε να κάνετε μια απολύτως τίμια κλήρωση μεταξύ δύο ανθρώπων/ομάδων;
Gpoint said
Ωραία, Μήτσκο, να μου βρεις δυο ανδρικά ονόματα με επτά γράμματα που διαφέρουν μόνο στο αρχικό γράμμα
( νορμάλ ονόματα μη μου πεις Μάκαρος-Τάκαρος )
Gpoint said
# 200
Εγώ θα έκανα το εξής : Θα τοποθετούσα το νόμισμα κάπου που να μην το βλέπουν οι αντίπαλοι και θα τους ζητούσα να γράψουν σ’ ένα κιμμάτι χαρτί την επιλογή τους. Αν έγραφαν το ίδιο θα επαναλάμβανα την διαδικασία μέχρι οι δυο αντίπαλοι να δώσουν διαφορετική προτίμηση οπότε και θα αποκάλυπτα το νόμισμα και τον νικητή.
μήτσκος said
Λοιπόν, ελήφθη.
Αυτό με το νόμισμα το ερμηνεύω έτσι: Βρες μια αλληλουχία πειραμάτων που να δίνει κάποιο γεγονός με πιθανότητα 50%. Το σκέφτομαι….
Αυτό με τα ονόματα με βγάζει λίγο από τα νερά μου. Αλλά θα το σκεφτώ. (Μάλιστα, τώρα σοβαρέψαμε και δε μας αρέσει ο Μάκαρος – αλήθεια είναι στην ψειρού αυτός, τι απόγινε;).
Νέο Kid Στο Block said
202. Κι αν οι αντίπαλοι άλλαζαν διαρκώς …θα ήθελες μια αιωνιότητα! 🙂
Yπάρχει πιο απλή και «καθαρη» λύση. Χωρίς χαρτια, κρυψώνες, κλπ. Just with the coin!
Gpoint said
Μ’ητσκο τι αλληλουχίες σκέπτεααι ; Απλά το στρίβεις 5 φορές η αναλογία γίνεται 1.5 προς 3,5 οπότε νικητής είναι στην πρώτη περίπτωση αν κάτσει 2 ή περισσότερες φορές, αντίστοιχα 4 ή 5 ¨νίκες χρειάζεται η δεύτερη επιλογή
Gpoint said
Είπα τι θα έκανα γιατί βαριέμαι να το στρίβω πέντε φορές.
Τι με νοιάζει εμένα αν οι ΑΛΛΟΙ έγραφαν την επιλογή τους μια αιωνιότητα !
Νέο Kid Στο Block said
205. Eε; Ποια αναλογία γίνεται 1,5 προς 3,5 και γιατι;
Gpoint said
#207
30 % = 1,5/5 και 70%= 3,5/5
Γς said
200:
Θα το έπαιζα σαν τα πέναλτυ.
Δύο ρίψεις με Κορώνα για τον Α και Γράμματα για τον Β, και αντίστροφα.
2, 4, 8, μέχρι να κερδίσει κάποιος
μήτσκος said
Μια ιδέα: Ρίχνει ο καθένας το νόμισμα ν φορές (ας πούμε πέντε φορές), και όποιος φέρει περισσότερες κορώνες κερδίζει.
μήτσκος said
Και για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, ας πούμε ότι οι δύο που ρίχνουν το νόμισμα είναι ο Αρίστος και ο Χρίστος.
Νέο Kid Στο Block said
Το 30/70 ήταν παραδειγμα. Είπα ότι ΔΕΝ κέρουμε τη θεωρ.συχνότητα.
Δίνω τη λύση γιατί πρέπει να φύγω.
Λύση: To νόμισμα αν ήταν τίμιο θα είχε P(κορώνας)=0,5 και P(γράμματα)=0,5.
Πιθανότητα να φέρει μία ρίψη κορώνα ή γράμματα: P(kor.) + P(γραμ.)= 0,5 + 0,5 =1 (βεβαιότητα)
Τώρα όμως P(κορώνας)= p (άγνωστο) . Το συμπληρωματικό πιθανοτικά γεγονός P(γραμ.)= 1-p.
H πιθανότητα να ρίξουμε ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ Κορ.-γράμματα είναι P(κορ.) * P(γραμ.)= p*(1-p)
H πιθανότητα να ρίξουμε ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ Γραμ.-κορώνα είναι P(γραμ.) * P(κορ.)= (1-p) *p
Άρα, άσχετα με το p, η πιθανότητα σε δύο διαδοχικές ρίψεις να έχουμε ΚΓ ή ΓΚ είναι η ίδια!
Οι αντίπαλοι λοιπόν ,αντι να διαλέξουν παραδοσιακά ο ένας κορ. και ο άλλος γραμ. καλούνται να διαλέξουν ο ένας Κορ-γραμ. και ο άλλος γραμ-κορ.
Τα τυχόν αποτελέσματα ΚΚ ή ΓΓ αγνοούνται και δεν επηρεάζουν (γιατί κάθε ρίψη είναι ανεξάρτητο γεγονός).
Στην πραγματικότητα, μια και ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την πιθανοτική ακεραιότητα ενος νομίσματος ,αυτός είναι και ο μόνος τίμιος πιθανοτικά τρόπος και δεν ισχύει μόνο στα νομίσματα αλλά σε κάθε κληρωση/πειραμα που έχουμε 2 ενδεχόμενα ,έστω με διαφορετικές πιθανότητες.
Άντε βέβαια, να είσαι διαιτητής και να ρίξεις ετσι το νόμισμα στη σέντρα του τηγανιού στον Μπειραιά…:-)
Γς said
Αν είναι γυναίκες, να ρίχνουν όσες φορές το νόμισμα, αλλά να κερδίζει εκείνη που έχει μεγαλύτερα στήθη 😉
Gpoint said
#211
Εύγε Μήτσκο
Βρες και ποια ομάδα περιέχει (ανορθόγραφα) μιαν άλλη
Νιουκιντ, αν έχει προηγηθεί το αποτέλεσμα (στρίψιμο ή τοποθέτηση) οι επιλογές των δύο μπορεί και να ταυτίζονται. Αν αντίθετα επιλέξει τυχαία ο ένας εκ των δύο πρέπει το στρίψιμο ή οτιδήποτε άλλο να γίνει μετά και να είναι τυχαίο
Σύμφωνοι ;
Gpoint said
#212
κι αν έρχεται ΓΓ ή ΚΚ μιαν αιωνιότητα ;;;; ( σου ανταποδίδω τα ίσα !!!! )
Νέο Kid Στο Block said
215.Δεν είναι το ίδιο ,γιατι άλλη η αιωνιότητα των ανθρώπινων αποφάσεων και άλλη αυτή του νομίσματος.
Πολύ γρήγορα, θα έρθει η σειρά ΚΓ ή ΓΚ εκτός κι αν το νόμισμα φέρνει ΜΟΝΟ κορώνα ή ΜΟΝΟ γράμματα ,που δεν μπορεί να ισχύει.
Read you later ,aligaters
μήτσκος said
Μα υπάρχει ο Αθηναϊκός και ο Παναθηναϊκός. Γιατί ανορθόγραφα;
Gpoint said
#217
γιατί δεν τον «περιέχει» και από τις δυο μεριές ώστε να τον περιέχει κυριολεκτικά, απλά τον επικαλύπτει !!
# 216
Νιουκίντ, άσε τα σάπια, μήπως ξέρεις δυο ανθρώπους που να συμφωνούν συνεχώς ;;;; Πιο γρήγορα θα διαφωνήσουν από το να έρθει ΓΚ ή ΚΓ σε ν-1 ρίψεις !!!!!
Αποχωρώ και εγώ για κάποιες ώρες
cronopiusa said
12-12-2012 Βίντεο: Σχετικά με τα φαινόμενα εκφασισμού στα σχολεία
και μετά τη χρυσή ομελέτα
μία ωραία Ολανδέζα που δεν ξέρει πόσα αυγά είναι μια ντουζίνα -υπότιτλοι στα ισπανικά
και ¿Por qué se cuentan los huevos por docenas?
μήτσκος said
Gpoint:
Αχα! Λ-άρης-α!
Βυσνί θύελλα!
Ε, να πηαίνω και εγώ. Ο τελευταίος κλείνει την πόρτα.
Αντιφασίστας said
175:Αγαπητέ Νικολά, μη μας εμπλέκετε εις τας ενδοθρυλικάς σας διενέξεις. Είναι γνωστό πως οι βάζελοι είμαστε κύριοι μέχρι …φλωρότητος! 🙂
Νατάσσα said
Νιουκίντ, εγώ πάντως θα κρατούσα το νόμισμα στο ένα χέρι πίσω από την πλάτη μου και θα έλεγα να διαλέξουν χέρι…
Γς said
221:
>είναι γνωστό πως οι βάζελοι είμαστε κύριοι μέχρι …φλωρότητος!
Χλωρότητος ίσως;
Μην εκτίθεσθε
Nicolas said
@221 Και στα δικά σας.
Ένας και μοναδικός είναι ο (Γ)ύφτο(ς) (Γ)ανωτή(ς) αναπληρωτής καθηγητής Φυλοτενεκικής. Εμείς είμαστε απλά κονσερβοκούτια.
Κι όσο πιο μεγάλος ο τενεκές, τόσο μεγαλύτερος ο θόρυβος. Άσε που με τόσες που έχει πηδήξει, μπορεί να είμαστε και τα τενεκεδάκια του (α πα πα πα).
Όταν το αδειάσετε και φύγει η βρόμα, τα ξαναλέμε (μιλάμε ακόμη και με… βάζελους).
Για την ώρα, αφήνουμε τα φασιστρόλια, γαμηστρόλια και διάφορα άλλα σε -όλια να εκφραστούν ελεύθερα.
Μια ζωή την έχουνε, ας τη γλεντήσουνε.
Εμείς τσιμουδιά).
Άντε γειά!
Immortalité said
Ελπίζω τώρα να καταλάβατε αγαπητέ μου Αντίφα τη διαφορά μεταξύ Ολυμπιακών και γάβρων.
Καλέ μου Νικολά ξέρω συγχύζεσαι με το επίπεδο των καθηγητών πανεπιστημίου, αλλά για πάνε μια βολτίτσα από στον Μάγο
και άσε όσους σπάνε πλάκα μαζί του, δεν ενοχλούνται από την αισθητική του ή βρίσκουν τα σχόλιά του ενδιάφεροντα τέλος πάντων, να τον τρώνε στη μάπα. Άλλωστε ό,τι και να πεις, στο τέλος θα σε κερδίσει λόγω εμπειρίας. Ξέρεις εσύ.
Τα λέει και ο Άλφρεντ ποιος τον ακούει…
Τσούρης Βασίλειος said
142
Βασίλης Ραϊσης
Αν είσαι ο Βασίλης που πήρε τα πρώτα φώτα των Επιστημών στα Γιάννινα σε θυμάμαι. Λέω τα πρώτα φώτα γιατί διάβασα το βιογραφικό σου και το μόνο που έχω να πω είναι «θερμά συγχαρητήρια».
Αν έχεις επαφές με τον Άρη, τον Μανώλη ( από αυτούς σε θυμάμαι ) να τους δώσεις τους χαιρετισμούς μου
Γς said
anglaiser, anglaisé, apaiser, biaiser, biaisé, déglaiser, enniaiser,
malaisées, punaiser, rebaiser, rebraiser, refraiser, reglaiser,
ébraiser.
Φτου! Δεν μπορώ να βρω μια λέξη της προκοπής που να κάνει ρίμα με την μαλμπαιζέ
sarant said
Ηρεμήστε παρακαλώ με τις ρίμες σας, με τις μπηχτές σας και με τα γαλλικά σας!
Νέο Kid Στο Block said
Λοιπόν αγαπητοί ενδιαφερόμενοι φίλοι, πενία επιστήμες κατεργαζεται και νομ΄ζιω ότι κατέληξα σε μια γενική λύση του προβήματος για μία (1) και μόνη ζύγιση.
για τυχαίο ν αριθμό σάκων και τυχαίο αριθμό διαφορετικών σάκων και μάλθστα για διαφορες ποιοτητες καλποσύνης, δηλαδή διαφορετικά βάρη ,αρκει βεβαια ένας σακος να εχει την ιδια λογιά νομίσματα. Εμπνευστηκα απο το σχόλιο Στάζυ για τα αριθμητικα συστηματα με διαφορετικές βάσεις.
Αριθμούμε τους ν σάκους 0, 1, 2,….ν-1
Αν ε το βαρος του ελαφρότερου νομίσματος θα έχουμε έστω ε+κ το βάρος του βαρύτερου (κ=ακέραιος αριθμός γραμμαριων)
Ας υποθέσουμε ότι ο σάκος με αυξ.αριθμό n περιέχει νομίσματα βάρους ε + Δn (όπου Δ το κλασικό σύμβολο της Διαφοράς και Δn η διαφορική σε βάρος ποσότητα που καθορίζει αμφινμονοσημαντα το ειδος νομισμάτων του σάκου n και ανάλογα με το έιδος αυτό οι ποσότητες Δn μπορουν να έχουν ακεραιες τιμές 0,1,2..,κ)
Παίρνουμε 1 νόμισμα από τον 1ο σάκο
κ νομίσματα από τον 2ο σάκο
κ^3 νομ. από τον 3ο
……………………………
κ^(ν-1) νομίσματα από το σάκο ν
Ο συνολικός αριθμός νομισμάτων έστω Α= Σ(από n=0 μέχρι ν-1) κ^n = 1+k+k^2 + ….κ^(ν-1) = (κ^ν -1)/(κ-1) (με Σ νοώ το γνωστο σύμβολο Σ (άθροισμα) των Μαθηματικών)
Το συνολικό βάρος αυτών των Α νομισμάτων, έστω Β είναι:
Β= Σ(από n=0 μέχρι ν-1) (ε+Δn) * κ^n = ε*Σκ^n + ΣΔn*κ^n (ε= σταθερό)
Άρα Β= ε*Α + Σ(0 ώς ν-1) Δn*κ^n (S.O.S !!)
Aλλά εφόσον όλα τα Δn είναι αναγκαστικά μικρότερα από τη μεγιστη τιμή κ (Δn<k) , to Σ(0 ώς ν-1) Δn*κ^n γίνεται:
Σ(0 ώς ν-1) Δn*κ^n = Δ(0) + Δ(1)*κ + Δ(2)*κ^2 +….+Δ(ν-1) * κ^(ν-1) (SUPER SOS!!)
To δευτερο σκέλος της παραπάνω σχέσης όμως, είναι ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΑ/ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ Δ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΑΔΙΚΟ (με βάση το 10) ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΜΕ ΤΑ ΒΑΡΗ ,ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΑΣΗΣ κ.
Σ'αυτό το σύστημα λοιπόν βάσης κ ,ο αριθμός γράφεται απλώς με αντιστροφή των συντελεστων ,δηλαδή
Δ(σε βάση κ) = Δ(ν-1)Δ(ν-2)Δ(ν-3)….Δ1Δ0 (SUPER SUPER SOS!!)
Aρα σε αντιστροφη σειρα έχουμε το ειδους των νομισμάτων για όλα τα σακια!
Έτσι,(φτάνουμε στο δια ταύτα) με βάση τα παραπάνω , από το συνολικό βάρος Β των Α νομισμάτων αν αφαιρεσουμε το βάρος ε*Α που αντιστοιχεί στο ιδιο βαρος των ελαφρυτερων νομισμάτων , και μετα αναπαραστισουμε/μετατρεψουμε τη διαφορά Δ=Β – ε*Α στο αριθμητικό σύστημα με βάση κ , θα παιρνουμε έναν αριθμό της μορφής SUPER SUPER SOS. To n-ιοστό ψηφίο του από τα δεξιά (μετρωντας και το 0 τάξης ψηφίο) μας δινει το Δn των νομισμάτων του σάκου n.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Eστω 5 σάκοι . Αριθουνται 0 1 2 3 4 5 (τα n που λέγαμε)
Εστω οτι περιεχουν αντιστοιχα νομισματα με βάρη: 10γρ. 12 10 12 11 (ε=10γρ. μορφή ε+Δn που λέγαμε)
Οπότε το Δn τους αντίστοιχα είναι 0 2 0 2 1 (ΣΟΣΑΡΑ )
Αν επιλεξουμε κ=3 παιρνουμε 1 νόμισμα απο το 0 τσουβ, 3 από το 1,
9 από το 3 , 27 και 81 από τα δύο τελαυταια
Επιλέξαμε λοιπόν Α= 1+3+9+27+81=121 νομίσματα.
Ιδανικά (για ε=10 γραμ ) θα ζύγιζαν 10*121=1210 γραμ.
Ζυγίζουν όμως τώρα Β=1351 γραμμάρια.
Αρα το Δ= 1351 -1210 = 141 γρ. (δεκαδικό συστημα)
Εκφραζουμε το Δ στο τριαδικό συστημα (αφού κ=3) και έχουμε
Δ(με βάση3)= 1*3^4 + 2* 3^3 + 0 * 3^2 + 2* 3^1 + 0* 3^0 ,
αρα ο αριθμος Δ (με βαση 3) είναι ο 12020 ,που είναι η ΣΟΣΑΡΑ ανάποδα, αρα βρισκουμε οπαντα ετσθι τι συμβαινει σε καθε σακο !
Θα επανελθω αργότερα.
Νέο Kid Στο Block said
Για νάμαι ειλικρινής ,το 229 είναι βασικά εμπνευσμένο απο μια πολύ παρόμοια στη βασικη της ιδεα μεθοδο που χρησιμοποιουσαν καποιοι (σε μια άλλη ζωή..) για το decoding κάποιων μυστηριων δεδομένων κυκλοφοριακών συστημάτων.
Νομίζω ότι είναι σωστό, αλλά δεν είμαι και σίγουρος ότι δεν υπάρχει κάποια «τρύπα» 🙂
Γς said
230:
Πιάνο-πιάνο. Μην μας παθεις και τίποτα.
ΖεΤΑνΒιΜονΒιε!
Βρεμαν
Μιχάλης Νικολάου said
200,
«…κορώνα ή γράμματα με την θεωρητική συχνότητα 1 στα 2.»
Για την ακρίβεια (μια που μιλάμε για νομίσματα), η θεωρητική συχνότητα είναι λιγότερη από 1/2 και για κορώνα και για γράμματα, γιατί, θεωρητικά πάντα, υπάρχει και η πιθανότητα το νόμισμα να σταθεί όρθιο! 🙂
Νέο Kid Στο Block said
232. Ε , τότε , για να μην το ρίξεις μεροληπτικά προς μια πλευρά, τού δίνεις ένα σπιν 🙂 , κάνοντάς -με τα δάκτυλα όπως ρίχναμε τα χαρτάκια πιτσιρικάδες- κτιιίνγκ και σβουρίζει, σβουρίζει,σβουρίζει, ε..κάποια στιγμή θα πέσει! 😆
Γς said
232:
>η πιθανότητα το νόμισμα να σταθεί όρθιο
Χλωμό το βλέπω
Voulagx said
#225 Ιμμορ, εκτος απο το Μαγικο Πλονκ υπαρχει και το Βιρτουαλ Πλονκ, το συνιστω ανεπιφυλακτα. 😉
Immortalité said
@235 Βίρτουαλ;
Voulagx said
#236 Οπως λεμε βιρτιουαλ ριάλιτυ!
τυφλόμυγα said
Ο δωδεκάλογος της νεοκαθαρεύουσας.
Νομίζω, κανείς δεν ανέφερε τον Δωδεκάλογο του Γύφτου.
Τον θυμήθηκα την πρώτη μέρα του άρθρου. Το μυαλό μου έφαγε ένα κόλλημα όμως και μ’ έκανε να πιστέψω ότι πρόκειται για Δεκάλογο. Δεν το γκούγκλισα, πίστεψα το κουρασμένο, απογευματινό μυαλό. 😦 😦
Ένιωσα ντροπή όταν είδα να το γράφει ο Νικοκύρης στο σχετικό νήμα της Λεξιλογίας.
Το πρώτο δε θυμάμαι να το είχα ξανασυναντήσει.
sarant said
238: Τον Δωδεκάλογο τον αναφέρει (κάπως υπαινικτικά) το κυρίως άρθρο.
Δημήτρης Καραδαγλής said
Καλημέρα και από μένα,
να προσθέσουμε και λίγη ιατρική,
οι δώδεκα εγκεφαλικές συζυγίες δηλαδή τα δώδεκα περιφερικά νεύρα που ξεκινούν από τον εγκέφαλο και παραδοσιακά αναγράφονται με κεφαλαίους λατινικούς αριθμούς.
Αν θυμάμαι καλά η σειρά έχει ως εξής¨
Ι οσφρητικό,
ΙΙ οπτικό,
ΙΙΙ κοινό κινητικό
IV τροχιλιακό,
V τρίδυμο,
VI απαγωγό,
VII προσωπικό,
VIII ακουστικό,
IX γλωσοφαρυγγικό,
X πνευμονογαστρικό,
XI απαγωγό,
XII υπογλώσιο.
sarant said
Ευχαριστούμε -να, το τροχιλιακό δεν μπορώ να φανταστώ πού πάει.
Νέο Kid Στο Block said
Kαι οι 12 αέρηδες στα ανεμολόγια
(στους ‘Αέρηδες’ στην Πλάκα όμως είναι 8. Το άρθρο λέει μάλλον χάρις στον Ερατοσθένη)
http://en.wikipedia.org/wiki/Classical_compass_winds#Seneca
Νέο Kid Στο Block said
12 επίσης ήταν οι Ραβδούχοι (;) που όρισε ο γιος της ρωμαϊκής λύκαινας.
12 ήταν και κείνοι στη Γαλλία που δεν θυμάμαι πώς τους λέγαν, και τι ακριβώς κάναν..(Ππαν;)
και (απίστευτο, αλλά σκάναρα ξανά το άρθρο και τα σχόλια και ΔΕΝ υπάρχει) 12 οι άθλοι του Ηρακέους! 😆
ππαν said
Απίστευτο, ειδικά που υπάρχει στο άρθρο. Όχι του «Ηρακλέους», απλά του Ηαρκλή, αλλά μετράει, όχι;
Νέο Kid Στο Block said
244. Πωω..ΤΙ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ είσαι σύ ρε ππαιδάκι μου;
Πώς κάνεις έτσι; Ένα παλιό σκανεράκι της πλάκας είμαι ,δεν είμαι και Canon-ι!
Γι’αυτούς τους 12 φραντσέζους θα πείς; ή δεν ξέρεις πράμα; (ντροπή πάντως αν συμβαίνει το δεύτερο..)
Σημ. Καραμπίνα λέμε στο σκάκι και σε κάποια χαρτοπαίγνια , όσους παραφυλάνε να μαζέψουνε τίποτις ψιλά, π.χ κανα πιονάκι ξεχασμένο, χωρίς να έχουν κάποιον βαθύ μακρόπνοο στόχο! 🙂
ππαν said
Σοβαρά ρε Κιντ, αυτό είνqι καραμπίνα; Tι μου λες…;)
Καλά, τι σκαν κάνεις; όχι το ctrl+f που τα σαρώνει όλα σαν σκούπα χούβερ;
skol said
Ας βάλουμε και τα 12 στοιχειώδη σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου
http://physics4u.wordpress.com/2009/12/02/%CE%AF-%CE%AD/
(Τι έγινε; Δεν υπάρχουν φυσικοί στο μπλογκ;)
Νέο Kid Στο Block said
247. Yπάρχει σίγουρα ένας φανερός, ο Στελάρας «the thinking monkey» Στελιογκραντίδης!
Αλλά δεν πολυμπουκάρει τελευταία…μπας και ξέρει κάτι για τις 21 μέσω μποζονίων, ΝASA κλπ; και τόχει ριξει στην Ντόλτσεβίτα; Xμμ..:-(
ππαν said
Ξέχασα αν πω πως δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάς. 12 Φραντσέζοι; Κεζακό;
Νέο Kid Στο Block said
247. (συνέχεια από 248.) Θυμάμαι όταν ήμανε μαθητούδι, τα κουάρκς ήταν η τελευταία λέξη της μόδας στη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων κι ο Φυσικός μας μάς τά χε «@ρίξει» με τα κουάρκς ,κουάρκς, και τώρα έχουμε τα κουάρκς, και…τον βγάλαμε και μείς «βατραχάκια» και ησύχασε! 🙂
skol said
243 > του Ηρακέους
244 > του Ηαρκλή
Έτσι που τον γράφετε τον Ηρακλή άντε να δουλέψει το σκαν 🙂
τυφλόμυγα said
Νιόκιντε μη στεναχωριέσαι @245. Κι εγώ την πάτησα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 😦
Όσο προχωρούν τα σχόλια τόσο ξεχνάμε το άρθρο. 🙂
(έτοιμη η δικαιολογία ;))
Νέο Kid Στο Block said
252. Όχι, εγώ στ’αλήθεια σκάναρα πριν γράψω (την είχα την «καραμππίνα» στο πίσω μέρος του μυαλού μου , που λέμε και στο Zeitoun uppon Sperchios, μη νομίζεις!) αλλά ξέρεις πώς είναι αυτά. When one sups with the Devil.. 👿
Alfred E. Newman said
225
Αφιερωμένο εξαιρετικά
youtube.com/watch?v=vMgAC_JyLnI
Γς said
ου γαρ έρχεται μόνον
Immortalité said
Είπε το ζωντανό παράδειγμα.
@254 Αλλού να τ’ αφιερώσεις αυτά Άλφρεντ που τους τα λες και μυαλό δε βάζουν. 😉
Δημήτρης Καραδαγλής said
Το τροχιλιακό είναι ένα μικρό νεύρο που νευρώνει έναν από τους λοξούς κινητικούς μύες του βολβού του ματιού. Ο μυς περνά μέσα από ένα σύνδεσμο σαν τροχαλία (τροχιλία;) και αλλάζει φορά.
Να και ένα λινκ με μία καλή εικόνα: http://www.eyepathology.gr/assets/images/mati/image005.png
Άτιμη τέχνη.
Immortalité said
@257 Μου άρεσε πολύ αυτή η χρήση του νευρώνω που δεν την είχα ξανακούσει. Μόνο ως συνώνυμο του νευριάζω το είχα συναντήσει.
sarant said
257: Ευχαριστώ, γιατρέ μου!
Δημήτρης Καραδαγλής said
Anytime, Δέσποτα.
Μιχάλης Νικολάου said
Τώρα πρόσεξα κι αυτήν την φράση με δωδεκάρια
…I can never remember whether it snowed for six days and six nights when I was twelve or whether it snowed for twelve days and twelve nights when I was six.
Dylan Thomas, A Child’s Christmas in Wales
Η μέρα με τα δεκατριάρια | του Νίκου Σαραντάκου | Ευτυχία Παναγιώτου | exwtico said
[…] 12 Δεκεμβρίου (στις 12/12/12) είχα γράψει ένα άρθρο για τη Μέρα με τα τρία δωδεκάρια, συνεχίζοντας μια παράδοση που ήδη μετρούσε τέταρτο […]
Ένας said
Καλημέρα σας.
Ίσως δεν κατάλαβα καλά, οπότε συμπαθάτε με.
Ψάχνω να βρω γιατί και πώς προέκυψε να λέμε έντεκα (και όχι δέκα-ένα) και δώδεκα (και όχι δέκα-δύο). Διάβασα αυτό που αναφέρετε περί δύο-δέκα, αλλά και πάλι δεν κατάλαβα.
Οπότε, υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, προέκυψε κάπως -η «ιστορία γιατί λέμε έντεκα», πχ- που το 11 και το 12 τα λέμε έτσι;
sarant said
Καλημέρα. Παλιότερα, όλα τα αριθμητικά της δεκάδας αυτής ήταν όπως το ένδεκα και το δωδεκα, δηλ. πεντεκαίδεκα το δεκαπέντε κτλ. Οπότε, δεν είναι το δώδεκα που άλλαξε, αλλά τα υπόλοιπα.
Ένας said
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.
Γς said
Σου απάντησε σε 10 λεπτ΄; και τον ευχαριστείς μετά 15 μέρες. καλά είναι…
Ένας said
Προς τον/την φίλο/η Γς της 10ης Μαρτίου: Πολλά συμβαίνουν μέσα σε 15 μέρες…
Λ said
δωδεκαμήχανη εταίρα= εταίρα που μηχανεύεται (επινοεί, γνωρίζει) δώδεκα ερωτικές στάσεις, δώδεκα ερωτικά κόλπα
Διαβάστε περισσότερα Ανασκαφή: Εγώ, η Ζωσίμη http://anaskafi.blogspot.com/2018/04/blog-post_45.html#ixzz5BvUJuh4w
Η μέρα του 21 - Χάρης Μεταλλίδης said
[…] του 2012 (στις 12/12/12) είχα γράψει ένα άρθρο για τη Μέρα με τα τρία δωδεκάρια, συνεχίζοντας μια παράδοση που ήδη μετρούσε τέταρτο […]
Η μέρα του 23 - Χάρης Μεταλλίδης said
[…] του 2012 (στις 12/12/12) είχα γράψει ένα άρθρο για τη Μέρα με τα τρία δωδεκάρια, συνεχίζοντας μια παράδοση που ήδη μετρούσε τέταρτο […]