Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ελευθέρια μεζεδάκια

Posted by sarant στο 15 Δεκεμβρίου, 2012


Ή ίσως ελευθεριακά, πάντως τα σημερινά μεζεδάκια παίρνουν το όνομά τους από το γεγονός ότι σήμερα είναι του Αγίου Ελευθερίου και γιορτάζει κι ο φίλος μου ο Λευτέρης (όχι ο Λευτεράκης, αυτός έγινε ταινία), που έχω τόσον καιρό να τον δω. Λιγοστά μεζεδάκια θα έχουμε σήμερα διότι πέτρα που κυλάει μεζεδάκια δεν μαζεύει, εννοώ ότι είχα ταξίδια την εβδομάδα που μας πέρασε.

Προχτές είχαμε την επέτειο του θανάτου του Μποστ, που μας άφησε στις 13 Δεκεμβρίου του 1995. Με την ευκαιρία, ένα χορταστικό αφιέρωμα στον Μποστ δημοσιεύτηκε προχτές από τη Lifo, ενώ τις επόμενες μέρες είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορήσει, ευρέως αλλά εκτός εμπορίου, κάποια άλλη δουλειά με/για τον Μποστ, στην οποία έχω βάλει κι εγώ το χέρι μου. Αλλά θυμήθηκα τον Μποστ όταν διάβασα τις προάλλες ότι οι αγρότες «απειλούν με αποκλείσεις δρόμων«. (Εγώ βέβαια το διάβασα στο nooz.gr, αλλά μετά το διόρθωσαν και το έκαναν «αποκλεισμούς δρόμων«). Γιατί θυμήθηκα τον Μποστ; Διότι ο Μποστ συνήθιζε να κάνει το αντίθετο κόλπο, λογουχάρη από τις ενοχλήσεις να φτιάχνει τη λέξη «ενοχλισμοί» ή από την ανανδρία τους αναδρισμούς. Εδώ η λεξιπλασία είναι αντίστροφη και δεν γίνεται για πλάκα -βέβαια, να πούμε ότι στα αρχαία υπάρχει λέξη «απόκλεισις», οπότε αν το δούμε διαχρονικά και τρισχιλιετώς θα πούμε ότι δεν είναι μαργαριτάρι οι αποκλείσεις δρόμων.

Όπως είδαμε, καθώς τα κείμενα των μεγάλων ειδησεογραφικών ιστοτόπων αντιγράφονται εν ριπή οφθαλμού από δεκάδες ιστολόγια και άλλους μικρότερους ιστότοπους, κάθε λάθος και κάθε μαργαριτάρι, ακόμα κι αν διορθωθεί στην πηγή, είναι μοιραίο να διατηρηθεί εσαεί, αφού δεν θα διορθωθεί στους ιστότοπους που το έχουν αυτόματα αναπαράξει (σικ, ρε). Έτσι τις προάλλες, ένα αριστουργηματικό λαθάκι του Βήματος κέρδισε τη διαιώνιση παρόλο που διορθώθηκε στην πηγή. Σε ρεπορτάζ για τη χώρα που δεν έχει όνομα, το Βήμα έγραψε: «Η γείτονος δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Παλιότερα ο χαρακτηρισμός «η γείτων» χρησιμοποιόταν αποκλειστικά για την Τουρκία, αλλά φαίνεται ότι έχει επεκταθεί και στις άλλες γειτονικές μας χώρες, κάτι που είναι βολικό όταν η γειτονική χώρα δεν έχει όνομα, αλλά ο συντάκτης, που άκουσε κάποτε κάποιον να λέει «της γείτονος», θεώρησε ότι είναι άκλιτος τύπος, κι έτσι προέκυψε η γείτονος. Και στο μεν Βήμα το διόρθωσαν, κόβοντας το προβληματικό υποκείμενο του ρήματος, όχι όμως πριν το απαθανατίσει ο επιμελής Δρ. Ζίμπενμαλ στη Λεξιλογία, και, κυρίως, όχι πριν το αναπαράξουν (ρεσίκ, ρε) διάφοροι άλλοι ιστότοποι, δήθεν ειδησεογραφικοί.

Γράφω πιο πάνω «έχουν αναπαράξει», γνωρίζοντας ότι ο αναλογικός αυτός τύπος δεν αρέσει σε πολλούς, που τον θεωρούν βαρβαρικό ή ανύπαρκτο (προφανώς δεν έχουν ζήσει στην Κύπρο). Πράγματι, με την ισχύουσα σχολική γραμματική, το σωστό είναι «έχουν αναπαραγάγει», αλλά για τον ένα ή τον άλλο λόγο αυτό το -αγαγ, εκτός από κατά τη γνώμη μου κακόηχο, φαίνεται ότι δεν είναι καλός δείκτης του στιγμιαίου ή του συνοπτικού, ενώ το -ξει είναι πανίσχυρος τέτοιος δείκτης. Κι έτσι την πατάνε ακόμα και δόκιμοι γραφιάδες, σαν τον Πάσχο Μανδραβέλη, που έγραψε τις προάλλες ότι «H τρικομματική κοπτορραπτική στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο κατάφερε να παράγει και πάλι μια κουρελού χωρίς σχέδιο και έρμα.» Ας αλλάξουμε ρήμα, ώστε να δούμε αν είναι σωστό το «παράγει» -ας βάλουμε το «δημιουργώ». Προφανώς, θα πούμε «κατάφερε να δημιουργήσει και πάλι», άρα εδώ το «να παράγει» δεν στέκει, το σωστό θα ήταν «να παράξει» ή έστω «να παραγάγει». Όταν όμως τέτοια λάθη κάνουν ακόμα και συγγραφείς που τα κείμενά τους μπαίνουν θέματα στις πανελλήνιες εξετάσεις, μάλλον επείγει η υιοθέτηση των αναλογικών τύπων. Βέβαια, αν η συγκεκριμένη πρόταση πέσει σε πανελλήνιες εξετάσεις θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα, ας πούμε την ορθογραφία της κοπτοραπτικής (διότι έτσι τη θέλει, με ένα ρο, η σχολική ορθογραφία, τα δύο ρο είναι μπαμπινιωτικό) αλλά και την «κουρελού χωρίς έρμα», διότι πού να σκεφτούν τα καημένα τα παιδιά ότι μια κουρελού μπορεί να χρειάζεται σαβούρα (έρμα). Ή αλλιώς, όπως παρατήρησε ο Ν. Λίγγρης στη Λεξιλογία, τι έχουνε τα έρμα και ψοφάνε.

Διάλειμμα για ανακοινώσεις εκδηλώσεων. Θυμίζω ότι τη Δευτέρα το βράδυ θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ηρακλή Κακαβάνη «Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του», στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΔΟΕΑΠ, Σισίνη και Ηριδανού, πίσω από το Χίλτον. Συμμετέχω κι εγώ στην παρουσίαση και παρόλο που θα ανεβάσω εδώ την ομιλία μου σας συνιστώ να ρθείτε, θα είναι καλή εκδήλωση. Μια άλλη εκδήλωση στην οποία εκτός σοβαρού απροόπτου θα πάω, αλλά ως απλός ακροατής αυτή τη φορά, είναι η παρουσίαση του βιβλίου «Το έθνος και τα ερείπιά του. Αρχαιότητα, αρχαιολογία και εθνικό φαντασιακό στην Ελλάδα«, του Γιάννη Χαμηλάκη, στον Σύλλογο Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136, Θησείο. Και αυτή την εκδήλωση τη συνιστώ θερμά.

Έλεγα στα προηγούμενα μεζεδάκια να γράψω για τη φοβερή είδηση με τη νοσοκόμα που αυτοκτόνησε στην Αγγλία όταν έπεσε θύμα φάρσας ραδιοφωνικού σταθμού και έδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες για την υγεία της πριγκίπισσας Κέιτ νομίζοντας πως μιλάει με τη βασίλισσα. Τελικά δεν έγραψα, λόγω πληθώρας ύλης την περασμένη βδομάδα, αλλά αν έγραφα θα έλεγα ότι από μικρός αντιμετώπιζα σχεδόν με αηδία τις φάρσες από το τηλέφωνο και τα διάφορα Κάντιτ Κάμερα, όταν μεταδίδονται από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση και όλος ο κόσμος βλέπει ένα ανυποψίαστο θύμα να γελοιοποιείται. (Βέβαια, οι φάρσες από το τηλέφωνο χωρίς αναμετάδοση στα ερτζιανά, μου άρεσαν στο γυμνάσιο). Στην περίπτωση της νοσοκόμας, δεν μπορώ επιπλέον να μην επισημάνω ότι το θύμα ήταν, όπως δείχνει το όνομά της, ινδικής καταγωγής.

Στον ελληνικό τύπο η δύστυχη νοσοκόμα έπαθε κι άλλο ένα χουνέρι, αν και δεν θα την νοιάζει εκεί που βρίσκεται -αφού η Καθημερινή έγραψε ότι «Tη θλίψη του εξέφρασε ο Bρετανός πρίγκιπας Γουίλιαμ και η έγκυος σύζυγός του Kέιτ για τον θάνατο νοσοκόμου που εργαζόταν στο νοσοκομείο Bασιλιάς Eδουάρδος 7ος, στο οποίο νοσηλεύτηκε η Kέιτ». Βέβαια, ο υλατζής διορθώνει κάπως την κατάσταση βάζοντας «νοσοκόμα» στον τίτλο.

Το επόμενο μεζεδάκι, το προτελευταίο για σήμερα, μού το έστειλε χτες ένας φίλος, με τη συνοδευτική ερώτηση «Αυτό πώς σου έχει ξεφύγει;» -και πράγματι πρόκειται για ένα εξαιρετικό μπουκέτο πορτοκαλισμών, μέσω των οποίων «αποδεικνύεται» ότι η λέξη computer είναι ελληνικής αρχής. Το παραθέτω ολόκληρο (π.χ. από εδώ):

Οταν πλημμύριζε ο Νείλος στην Αρχαία Αίγυπτο, οι αγρότες που είχαν χωράφια δίπλα στο ποτάμι έχαναν τα όρια τους. Όταν βρέθηκε εκεί ο Θαλής ο Μιλήσιος να μετρήσει την μεγάλη πυραμίδα από την σκιά της, του ανέθεσαν να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε μετά την άμπωτη να μπορούν να ξαναβρούν οι Αιγύπτιοι αγρότες τα όρια των χωραφιών τους.

Ο Θαλής έβαλε πασσάλους ανά τακτά διαστήματα στην άκρη του ποταμού κατά μήκος της ακτής. Από κάθε πάσσαλο έδεσε μακριά σχοινιά προς τα έξω, προς τα χωράφια, δηλαδή κάθετα σε διεύθυνση προς τον ποταμό. Τα σχοινιά κατά μήκος τους, ανάλογα με τις αποστάσεις έφεραν κόμβους!!! Με την βοήθεια των κόμβων μέτρησε ακριβώς τα σύνορα του κάθε αγρού αφού είχε σταθερή απόσταση από τον ποταμό. Η μέθοδος αυτή, του να υπολογίζεις δηλαδή με ακρίβεια, ονομάστηκε κομβέω. (υπολογίζω, μετρώ ακριβώς με την βοήθεια κόμβων …) Αργότερα το πήραν οι Λατίνοι όπου όσοι ήξεραν να εκτελούν μαθηματικές ή αριθμητικές πράξεις, το φώναζαν δυνατά (εξού κομπασμός), και ο υπολογισμός σε αυτούς έγινε combaso, ή compasso (Υπάρχει και σήμερα όργανο στη ναυσιπλοΐα για υπολογισμό της πορείας του πλοίου κλπ). Έκτoτε το μετρώ ή υπολογίζω με ακρίβεια compaso => computer. Αγγλικά άραγε πως λέγεται το computer; Γιατί Ελληνικά ξέρουμε.

Πηγή: Περιοδικό «Ελλάνιον Ήμαρ», τεύχος #30, σελ. 49

Είναι τόσο αριστοτεχνικός πορτοκαλισμός, που είναι κρίμα να τον σχολιάσουμε, λέγοντας, ας πούμε, ότι ρήμα «κομβέω» δεν υπάρχει σε αρχαίο ελληνικό κείμενο, παρά μόνο ίσως στην υπόγεια μυστική ραβινική βιβλιοθήκη της Ζυρίχης. Αλλά στενοχωρήθηκα όταν είδα μέσω γκουγκλ ότι ένας από τους ιστοτόπους που αναδημοσιεύουν το πορτοκαλούργημα είναι ο… greekteachers.gr, που περιέχει θέματα για δασκάλους (και από δασκάλους) -αναρωτιέμαι λοιπόν πόσα παιδάκια του δημοτικού θα πέσουν αθώα θύματα αυτής της μπαρούφας. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ιστότοπος είχε με χαρά δημοσιεύσει τον άλλο πορτοκαλισμό για την αρχαία προέλευση του… αμπεμπαμλόμ και ύστερα αναδημοσίευσαν και το δικό μου άρθρο, σημειώνοντας δίπλα: Ο αντίλογος. (Σαν να λέμε: Τα ξόρκια θεραπεύουν – Ο αντίλογος). Φαίνεται όμως πως οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί μας είναι πολύ πρόθυμοι να αναμασήσουν εθνωφελείς μύθους…

Και κλείνω με μια «είδηση» που είναι κάπως παλιότερη, αλλά εγώ προχτές την πληροφορήθηκα. Σύμφωνα με το έγκυρο «Αγιορείτικο Βήμα» στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη είναι γραμμένη μια ελληνική λέξη! Χωρίς σχόλια από μένα -αλλά παρατηρώ ότι δεν είναι και κάτι το νέο, αφού έχει γραφτεί κοτζάμ ρεμπέτικο τραγούδι για το θέμα αυτό: Πέντε Έλληνες στον Άρη δεν έλεγε ο Παπαϊωάννου;

Advertisement

254 Σχόλια προς “Ελευθέρια μεζεδάκια”

  1. Marianna said

    Τι, εννοείς μήπως ότι τα ξόρκια δεν θεραπεύουν;

  2. ππαν said

    🙂

    Του Χαμηλάκη το βιβλίο είναι πολύ ωραίο, βγήκε πριν μερικά χρόνια στα αγγλικά, αν ήμουν στην Αθήνα θα πήγαινα.

  3. Πέντε Έλληνες στον Άρη
    πιάσανε το καλαμάρι
    μα δεν βρήκανε χαρτί
    κι έτσι γράψαν καταγή,
    Και σαν τό’δαν απ΄τη ΝΑΣΑ
    έμειναν χωρίς ανάσα

  4. Νέο Kid Στο Block said

    Και γιατί κάποιος Aρειανός να είχε την κωμική και παράδοξη ιδέα να γράψει οτιδήποτε άλλο εκτός από:
    Άρης-Θρησκεία ,SUPER 3 ;

  5. Νέο Kid Στο Block said

    Kαι καλά όλα τα υπόλοιπα (λέμε τώρα..) των δασκάλων. Αλλά ένας χριστιανός δεν σκέφτηκε να βάλει γουικιπήντια να δει τί στο διάολο είναι αυτό το «όργανο ναυσιπλοΐας» που το λένε compass;…

  6. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3: Αλλουφάνη, κορυφαίο! «Και σαν τόδαν απ’ τη Νάσα / έμειναν χωρίς ανάσα»!!!

  7. Φρύνις said

    Μπράβο Νίκτωρ,

    όταν σου λέω πορτοκάλι, να βγαίνεις….

  8. Αντιφασίστας said

    Καλημέρα σε όλες και σε όλους! 🙂
    Η φάρσα έχει πλάκα και νόημα, όταν είναι αντιεξουσιαστική και ανατρεπτική. Όχι όταν ξεφτιλίζει φουκαράδες.
    Οι εκπαιδευτικοί ας αναμασάνε όσους μύθους θέλουν, αρκεί να μην τους φτύνουν στα μούτρα των παιδιών.
    Ψάρεψα κ’ εγώ δυο μεζεδάκια. Το ένα ήταν του ολ τάιμ κλάσικ Γιακουμάτου, ο οποίος υποσχέθηκε, σε απευθείας μετάδοση, να μην ξαναψηφίσει μέτρα που οδηγούν σε μιαν ανέξοδη πολιτική. Μάλλον αδιέξοδη εννοούσε ο καψερός. Το άλλο μεζεδάκι με προβλημάτισε. Μια ηλικιωμένη κυρία, μάρτυρας στο τροχαίο δυστύχημα με το ασθενοφόρο στην Κρήτη, είπε ότι οι φιάλες του υγραερίου εκραγούσαν. Δίστασε λίγο πριν το πει, και πώς να μη διστάσει; Και αναρωτιέμαι ποιος χάλασε τη γλώσσα αυτής της γυναίκας; Προφανώς, οι ελληνικούρες των τηλεδημοσιογράφων την πήραν στο λαιμό τους, γιατί αλλιώς θα έλεγε, όπως η μακαρίτισσα η γιαγιά μου, ότι σκάγανε οι μπουκάλες του γκαζιού. Αλλά με τους τραυματίες που καταλήγουν και με τους πυροσβέστες που επιχειρούν, τι να κάνει κι ο κοσμάκης; Κουκιά τον ταΐζουν, κουκιά μολογάει.
    Το ύφανα το σεντόνι σαββατιάτικα. 😉

  9. Φρύνις said

    Νίκτωρ, η φάρσα και η τραγωδία είναι σιαμαίες, όταν αυτό βιώνεται Εμπειρικά:

    «Ο ειρμός του ποταμού διεκόπη. Η συνοχή όμως του τοπίου είταν τόση που και ο ποταμός κυλούσε», μας λέει ο Εμπειρίκος. Και συμφωνούμε. Εμείς κι εσείς είμαστε το συνεκτικό τοπίο που εγγυάται την αέναη ροή του ποταμού.
    Αν πρέπει κάποιος να αποσυρθεί δεν θα είμαστε εμείς αλλά αυτοί που απεργάζονται εργαστηριακά τον αφανισμό μας.

    Στο θέατρο της Ζωής μας: http://www.artandlife.gr/Athina-plates_mesa_sta_skoypidia_toy_kimona_rigopoyloy

    Πε ΤΕΣΣΙΡΑ, να αλλάξω διαφημιστικό μήνυμα!

  10. Gpoint said

    Κα’ μέραααα
    Πολύ πλάκα τα μεζεδάκια !
    Είχα μια επιφύλαξη για την ελληνικότητα του κομπιούτερ αλλά μου έφυγε. Μ’ ενοχλεί βέβαια αυτό με την Αίγυπτο…μήπως το έκανε το κόλπο ο Θαλής στον Αχελώο και μετά οι Ρωμαίοι άλλαξαν τον τόπο για δικούς τους λόγους ;
    Για τα ελληνικά γράμματα στον Αρη δεν ήξερα, μόνο για γράμματα
    σε βουνά

  11. nestanaios said

    Περί γειτόνων: Η Ελληνική δύναται να λειτουργήσει χωρίς γένη. Έχουμε το θέμα γείτον και το κλίνουμε. (ο, η, το και όποιο άλλο αν υπάρχει) γείτον -ς ἤ γείτων ἅν αποβληθεί το ς• εκτείνεται το ο σε ω. και γείτον – ος , γειτον – ι, γείτον -α, γείτον- ς ἥ (γείτων-). (Εκτός της ονομαστικής και κλητικής, δεν υπάρχει λόγος το όμικρον να εκταθεί σε ομέγα.(ωμέγα)).

    Έχουμε τρία ρήματα• το παράγω, το παράκω και το παράχω. Κάθε ένα έχει την δικήτου σημασία. Ο μέλλων και των τριών είναι παράξω. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να διορθωθεί.

    Κοπτοραπτική ἥ κοπτορραπτική; Έχουμε το θέμα «κοπτ» και έξ αυτού δύναται να έχουμε και όνομα και ρήμα προσθέτοντας την κατάλληλη κατάληξη. Το όνομα στην γενική ενική είναι κόπτ-ος ἥ κοπτ – ός και στη γενική πληθυντική είναι κόπτ – ονς και αποβληθέντος του «ς» έχουμε κόπτ- ων ἥ Κοπτ – ῶν. Στη σύνθεση των λέξεων αποβάλλεται το ληκτικό ς εκ των συλλαβών που συνάγουν τις λέξεις. (οι λέξεις γίνονται με συλλαβές). Εκ της γενικῆς ενικής έχουμε κοπτο-ραπτική και εκ της γενικής πληθυντικής έχουμε κοπτον- ραπτική και τροπή του ν προ του ρ σε ρ, έχουμε κοπτορραπτική. Κάθε λέξη έχει την δική της σημασία.

  12. Gpoint said

    #11

    «Στη σύνθεση των λέξεων αποβάλλεται το ληκτικό ς εκ των συλλαβών που συνάγουν τις λέξεις»

    παραδείγνατος χάριν …κερασφόρος εωσφόρος,όπως λέμε… κερατιάρης διάολος

  13. munich said

    ευχαριστώ για την χαρούμενη ανάρτηση και την παραπομπή σε αυτήν την κορυφάιαν ιστοσελίδα «αγιορειτικο βλήμα», που ομολογώ δεν γνώριζα. αοφυ διάβασα εκεί το ενδιαφέρον άρθρο και τα απολαυστικά σχόλια, επισκέφτηκα και την αρχική όπου είχε φάτσα κάρτα τον Τσίπρα (του τα ‘ψαλε ο μητροπολίτης). Δεν μπορεί, αυτός ο άνθρωπος θα γίνει πρωθυπουργός! για να τον έχει και το αγιορείτικο..

  14. gryphon said

    Εντάξει καλά τά μεζεδάκια αλλα περνανε σέ δευτερη μοιρα αφου χθες ο Σαμαράς κατα τήν διαρκεια τής συνεντευξης Τυπου για τον θριαμβο του πηρε για πολλοστη φορα αυτο το υφος του σοφου γκουρου (ετσι νομιζει αυτός δηλαδη) και ειπε το παρακατω τρομερο
    «οι δαφνες μυρίζουν ωραια αλλα ξεραινονται γρηγορα». Πςςςςςςςςςς.
    Μιλαμε τωρα για φραση που θα μεινει στήν ιστορια και θα διδασκεται στο μελλον και στα σχολεια.Ποιος Καβαφης κλπ.

  15. Καλαχώρας Λεώνικος said

    Λίγα τα μεζεδάκια; Όχι! Διότι είναι πολύ βαριά. Ξἐρεις τι θα πει Βήμα; Γιά μάθε! Και δη Αγιορείτικο. Όχι ότι δε σέβομαι τους ανθρώπους και την αυταπάρνησή τους, υπάρχουν πολλοί πραγματικοί χριστιανοί εκεί μέσα. Αλλά το Βήμα τι το θέλουν; Για να τους εξευτελίζει;

    Όσι δε για το computer! Το έβαλα απέναντι από το κρεβάτι μου γιατί είμαι βραδύς περί την ετυμολογία. Δεν είμαι ετοιμόλογος ετυμολόγος!

    @11 Νεσταναῖος. Δεν κατάλαβα αν μιλάτε σοβαρά ή αστεία. Το θέμα του κόπτω είναι [κοπ] το [τ] είναι (όπως σε όλα τα ρήματα με χαρακτήρα εκρηκτικό χειλικό, π, βάπτω, ῥάπτω, ἅπτομαι κ.α.). Το ρ. κοπτορράπτω είναι νεολογισμός από το ‘κόπτω’ και ‘ράπτω’ (θέματα [κοπ] [ραπ]) και συνεπώς πιο σωστό θα ήταν κοπορράπτω, αλλά ο πρώτος που το σχημάτισε, το εισήγαγε ως [κοπτορράπτω ] κι έμεινε. Ο αναδιπασιασμός του [ρ] δεν οφείλεται σε τροπή του [ν] αλλά είναι η δασεία που είχε το [ῥάπτω] στ’ αρχαία και το οποίο εμφανίζεται ως [ρ] σε σύνθεση με λέξη που λήγει σε βραχύ, εν προκειμένω [ο]. Γι’ αυτό έχουμε [εὔρωστος] αλλά [ἄρρωστος] και [ἐσώρουχο].

    Το [ο] στο [κοπτ]-ο-[ρράπτω] είναι το συνδετικό [ο] της ΙΕ δηλαδή δεν ανήκει στο θέμα του ρ. [κόπτω]

    Το πρόσφυμα [τ] εξαφανίζεται σε τριβόμενα χειλικά π.χ. γρἀφω, καθώς και στις νεοελληνικες μορφές ρημάτων που το είχαν ράβω < ῥάπτω, βάφω < βάπτω, αλλά εμφανίζεται στα εκρηκτικά των παραγώγων σύγκρινε ἔγγραφο – γραπτός, γεγονός που μαρτυρεί ότι πρόκειται για constitutional στοιχείο των ρημάτων με χειλικό χαρακτήρα (τελευταίο γράμμα του θέματος)

    Αυτά τα γράφω όχι για να πω κάτι, αλλά επειδή δεν κατάλαβα αν το σχόλιο ήταν αστείο ή σοβαρό.

  16. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

    Δεν είχε μεταφράσει τόσα χρόνια ο Χαμηλάκης το λιβελλογράφημα του κατά του Ανδρόνικου; Πέφτω από τα σύννεφα. Αλλά το καταπληκτικότερο είναι να διαβάζει κανείς το Beaton να μιλάει για «στέρεη θεμελίωση»: Σύμφωνα με όσα υπονοεί ο Χαμηλάκης η Βεργίνα (Κούτλες-Μπάρμπες και η διπλανή Παλατίτσα) ήταν στη Σλαβόφωνη ζώνη… Έλεος.

  17. nestanaios said

    15. Όλα τα γράμματα είναι σοβαρά. Το Ταυ είναι μεταφορικό• είναι το τραινάκι που μεταφέρει τα του λόγου. Η μεταφορά του λόγου γίνεται με το ταυ• Λογ + τ = γλοτ και έχουμε γλοτ -ς , γλοτ- ος και αργότερα γλώττα• ( Βάλαμε δύο τραινάκια διότι είχαμε πολλά να μεταφέρουμε. ) Ο οίνος από τον Οδυσσέα στον κύκλωπα μεταφέρεται με το ταυ. ⟨⟨ Κύκλωψ, τῆ, πίε οἶνον⟩⟩ (τέε κατά κράση τῆ, άπλωσε το χέρι σου και πάρε, λάβε). Η μεταφορά του κόπου λέγεται κόπτω. Κόπτω = μεταφέρω με κόπο και συνεκδοχικά το γνωστό κόπτω.

  18. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    16: Είναι λιβελλογράφημα; Θα το διαβάσω (δεν έχω φτάσει στο σχετικό κεφάλαιο) να δω αν δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός. Πάντως, δεν το μετάφρασε ο ίδιος.

    14: Είπε τέτοιο πράγμα ο Σαμαράς; Ωχ…..

  19. τυφλόμυγα said

    http://www.lifo.gr/now/world/20486
    Το άρθρο της Λάιφο για το πρόσωπο της χρονιάς του Τάιμ γράφει
    οι ηγέτες της Μπούρμα Aung San Suu Kyi και Thein Sein

    -Η χώρα έχει ήδη δύο ονόματα, Βιρμανία, ή Μιανμάρ σύμφωνα με το νέο καθεστώς. Δε χρειάζεται να μπλέκουν τους αναγνώστες και με τρίτο όνομα. Άσε που το Burma ακούγεται ως Μπέρμα στα αγγλικά.

    Επίσης, δεν είναι υποψήφιοι δύο άνδρες, όπως αφήνει να εννοηθεί η λέξη ηγέτες. Η Aung San Suu Kyi είναι γυναίκα. Ο Thein Sein είναι άνδρας.

    Στο θέμα της νοσοκόμας της Κέιτ θα διαφωνήσω.

    Κι εμένα ποτέ δε μου φάνηκαν αστείες φάρσες τύπου Κάντιτ Κάμερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, πιστεύω πως, η νοσοκόμα πιέστηκε υπερβολικά εξαιτίας της τεράστιας αναπαραγωγής της «είδησης» και του τρόπου που παρουσιάστηκε. Μίλαγαν όλοι σα να είχε αποκαλύψει τα μυστικά του κράτους η καημένη ενώ, απ’ όσο άκουσα, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο ή μεμπτό.

  20. Gpoint said

    #17
    Καταλαβαίνω πως το #12 σου στέκεται το λαιμό αλλά μπορείς να το μεταφέρεις με το ταυ οπότε το στέκεται γίνεται σέκεται<σεέκεται(το δεύτερο έψιλον καταλαμβάνει το κενό)< σήκεται< (σημερινό)σηκώνεται (και φεύγει)
    Ολα αυτά τα ωραία τα έχεις εκδόσει σε βιβλίο ή ψάχνεις για εκδότη ;

  21. Gpoint said

    Αυτό δε που με συγκλονίζει είναι σαν σκέφτομαι πως το ταυ μεταφέρει την …ύφλα μας !!!

  22. #5
    Compass= σε απλά ρωμέικα… πυξίδα (καμία σχέση με πυξ-λαξ, αλλά μόνο με το κουτί που την φιλοξενεί).

  23. ππαν said

    16: Α, ο Χασάπης! Λοιπόν, καθόλου δεν το θυμάμαι αυτό που λες, είναι και που δεν με ενδιέφεραν τα πρόσφατα.
    18: Ποιος το μετέφρασε;

  24. advocatusDiaboli said

    Τιμολέον Αμπελάς

    Αχίτων

    «Και ήτο η γείτων
    ξανθή λευκοχίτων,
    εστία χαρίτων,
    πλουσίων…αρρήτων,
    και έλεγον φρίττων
    το μέτωπο πλήττων:
    ώ! …είθε αχίτων
    να ήτο η γείτων
    δεν νομίζω ότι είναι λανθασμένο το η νοσοκόμος αλλιώς θα έπρεπε να λέμε ,η γηροκόμα, η πτωχοκόμισα της φάμπρικας,γιατί δηλαδή όταν λέει η διαφήμιση ,από χέρι τυροκόμου,πρέπει να μας ξεκαθαρίσει οπωσδήποτε αν είναι άνδρας ή γυναίκα,πριν την παντρευτούμε θα το ελέγξουμε και με την περίφημη ταμία όταν πηγαίνουμε στο ταμείο της διαπιστώνουμε αν έχει μουστάκια κ.τ.λ.

  25. advocatusDiaboli said

    το Compass προέρχεται απο την αρχαιοελληνική ναυτιλία και την ερώτηση ,Κώ πας ; όχι πάω αρόδο.

  26. π2 said

    16, 18: Όχι, λιβελλογράφημα δεν θα το χαρακτήριζα. Όσο θυμάμαι (είχα διαβάσει λίγο επί τροχάδην το σχετικό κεφάλαιο στο πρωτότυπο, οπότε δεν παίρνω κι όρκο), ήταν σαφώς υπερβολικός και αρκετά άδικος με τον Ανδρόνικο στην προσπάθειά του να εντάξει την περίπτωση της Βεργίνας στο συνολικό του επιχείρημα. Διάφορα που έγραφε για το φαντασιακό της καθόδου του αρχαιολόγου στον τάφο Β΄ και για τον Ανδρόνικο ως σαμάνο της θρησκείας των αρχαίων ερειπίων (ή κάτι τέτοιο) ήταν, επιεικώς, λεκτικοί ακροβατισμοί που, επιπλέον, παρέβλεπαν τη γενικότερη, και άσχετη με τον εθνικισμό, γοητεία της αρχαιολογίας. Εξάλλου, μη γνωρίζοντας επαρκώς ίσως πρόσωπα και πράγματα, ο συγγραφέας δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει πως η άμεση επέμβαση και χρηματοδότηση του Καραμανλή που επιδίωξε και πέτυχε ο Ανδρόνικος μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπιστεί ως βαλκανική πονηριά περισσότερο παρά ως προγραμματικός εθνικιστικός στόχος. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την ανάδειξη του Ανδρόνικου σε «εθνικό αρχαιολόγο» που λέει ο συγγραφέας. Φιλόδοξος ήταν ο Ανδρόνικος, με μια φιλοδοξία που πήρε δρόμους εν μέρει ανεξάρτητους από αυτόν. Τέλος, μια σημαντική παράμετρος που δεν θυμάμαι αν θίγεται στο βιβλίο είναι πως, τόσο η αξιοποίηση των ανασκαφών της Βεργίνας με στρεβλό, εθνικιστικό, συναισθηματικό κλπ. λόγο όσο και η ηρωοποίηση του αρχαιολόγου συνέβησαν περισσότερο επί της εποχής των επιγόνων του (και ενισχύθηκαν συνειδητά από κάποιους από αυτούς) παρά επί της εποχής και με την προτροπή του ίδιου.

    Παρεμπιπτόντως, η κεντρική αφήγηση στον αγγλοσαξωνικό κόσμο της αρχαιογνωσίας για τη Βεργίνα (χονδρικά: μακεδονικό + εθνικισμός => ό,τι και να υποστηρίζει οποιοσδήποτε Έλληνας αρχαιολόγος ή ιστορικός πρέπει να διαβάζεται υποχρεωτικά μέσα από αυτό το πρίσμα) με βγάζει από τα ρούχα μου. Πρόκειται για έναν κακοχωνεμένο οριενταλισμό που αδικεί την επιστήμη στο σύνολό της και φορτώνει με άσχετο θόρυβο την προσπάθεια κατανόησης των ευρημάτων. Έχουμε φτάσει στο σημείο η ταύτιση του τάφου Β΄ με τον τάφο του Φιλίππου Γ΄, που παραμένει για πάμπολλους λόγους η λιγότερο πιθανή ερμηνεία, να θεωρείται δεδομένη στα αμερικανικά πανεπιστήμια, ακριβώς λόγω της εθνικιστικής ερμηνείας της ταύτισης που επιχείρησε ο Ανδρόνικος.

    Τέλος πάντων, είπα πολλά για ένα βιβλίο που δεν θυμάμαι καλά και είχα διαβάσει μόνο μέρος του.

  27. sarant said

    23: Ένας μεταφραστής 🙂
    Νεκτάριος Καλαϊτζής λέγεται, και το έψαξε αρκετά απ’ όσο μπορώ να ξέρω.

    26: Από την άλλη, στον πολύ κόσμο είναι βέβαιο πως ο τάφος είναι του Φίλιππου Γ’, έτσι;

  28. π2 said

    27β: Κακώς, κάκιστα και με σαθρά επιχειρήματα κατά τη γνώμη μου. Και δεν θα έλεγα ότι το θεωρεί βέβαιο ο πολύς κόσμος γενικώς, κυρίως μια συγκεκριμένη αγγλοσαξωνική παράδοση.

  29. Ποντικαρέος said

    #5 (Νέο Kid Στο Block) + #22 (advocatusDiaboli)
    Στην ελληνική ορολογία της ιστιοπλοΐας κομπάσο ή κουμπάσο δεν είναι η πυξίδα (compass) αλλά ένα όργανο σα διαβήτης (χωρίς μολύβι όμως) που χρησιμοποιείται για να μετριούνται αποστάσεις πάνω στο χάρτη (ο γούγλης βγάζει αρκετές φωτογραφίες).
    Δεν ξέρω ιταλικά αλλά δεν μου φαίνεται απίθανο (επειδή η ναυτική ορολογία έχει πάρει και άλλες λέξεις από αυτούς) να έχει έρθει από τους Βενετσιάνους η λέξη η το όργανο αυτό.

  30. ππαν said

    ΚΙ εγώ για γεωμετρικό όργανο το ξέρω: δεν έχετε δει τον Αντρα που αγαπούσε τις γυναίκες του Τρυφώ: «les jambes de femmes sont des compas qui arpentent le globe terrestre»;;

  31. Ποντικαρέος said

    Στο προηγούμενο σχόλιο έμπλεξα το νούμερο του σχολίου (22 Α. Παπαγιάννης) με το χρήστη άλλου σχολίου (25) που αναφερόταν αστειευόμενος στο αντικείμενο…

  32. Πόσο πίσω έχω μείνει. Εγώ θυμάμαι μόνο τη θεωρία του Φάκλαρη ότι οι Αιγές δεν ήταν στη Βεργίνα.

  33. Νέο Kid Στο Block said

    Μα αυτό λέω (εμμέσως πλην σαφώς ,νόμιζα..) στο 5.
    Κομπάσο (Compasso) στα Ιταλικά (εκ Λατινικών) είναι ο διαβήτης. Κι επειδή οι βελόνες στις πρώτες πυξίδες θύμιζαν (το βήμα τους) διαβήτη καταχρηστικά πέρασε και καθιερώθηκε το compass για την πυξίδα.
    Αυτό είναι το αστείο στο κείμενο που παραθέτει ο Νίκος. Ό,τι πέρα από τους ετυμολογικούς πορτοκαλισμούς δείχνει παντελή άγνοια του τί χρειαζόμαστε για να μετρήσουμε (αλα Θαλής ) ίσες αποστάσεις πάνω σε μία ευθεία. Έναν διαβήτη!

  34. Ποντικαρέος said

    Οκ ΝεοKid, όπως διάβασα το 5 παρανόησα (δεν ήταν τόσο σαφές). Ωστόσο αρκετοί μπλέκουν το κομπάσο με την πυξίδα (υποθέτω όχι ναυτιλομένοι) και κυρίως γιαυτό έγραψα το σχόλιο.

    Δυστυχώς δε λίγα χρόνια θα εξαφανιστούν και τα δυο αφού όλο και περισσότεροι χαράζουν πορεία με το GPS.

  35. π2 said

    32: Με τη θεωρία του Φάκλαρη (μαθητή και προστατευόμενου του Ανδρόνικου) δεν ασχολείται πλέον κανείς, πλην ενός συνταξιούχου Έλληνα καθηγητή, ολίγον άσχετου με το θέμα. Δεν υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση της ταύτισης Αιγών και Βεργίνας από κανέναν, Έλληνα ή ξένο.

    Κι ένα χαριτωμένο: ο πρώτος που ταύτισε τον τάφο Β΄ με τον τάφο του Φιλίππου Γ΄ και, ταυτόχρονα, υποστήριξε πως η ταύτιση του Ανδρόνικου είχε εξωεπιστημονικά κίνητρα, ήταν ένας Έλληνας, διδάκτωρ γαλλικού πανεπιστημίου, που υποστήριξε με επιστολή του στην Ελευθεροτυπία στις 13/2/78 πως στόχος του Ανδρόνικου ήταν να βοηθήσει τον Καραμανλη στην επανεκλογή του στις εκλογές του 1977 (κι ας έγιναν οι εκλογές του ’77 στις 20/11, τέσσερις μέρες πριν από τη συνέντευξη τύπου στην οποία ο Ανδρόνικος ανακοίνωσε τα ευρήματα)

    Λεπτομέρειες για την όλη συζήτηση στην τριακονταετία 1977-2007 εδώ. Έκτοτε έχουν προστεθεί κάτι ιατροδικαστικά άρθρα του Musgrave που επανέρχονται στο θέμα των οστών ενισχύοντας την ταύτιση (αλλά δεν έχω εδώ το λινκ τώρα) με τον Φίλιππο Β΄. Αλλά ούτως ή άλλως τα οστά έχουν πάει για άλλη μια εξέταση στον Δημόκριτο προσφάτως.

  36. Gpoint said

    οι ναυτικοί την πυξίδα την λένε μπούσουλα, όχι κομπάσσο

    ( ο μπούσουλας είναι που στρίβει ή το καράβι ; Ν. Καβαδίας)

  37. Και δεν είναι μόνο η λέξη computer. Όσον αφορά (και) τους υπολογιστές, από εδώ ξεκίνησαν όλα.

  38. sarant said

    Το κομπάσο είναι ο διαβήτης, είναι κι ένα εργαλείο σαν διαβήτης, το διαστημόμετρο, για υπολογισμό αποστάσεων στον ναυτικό χάρτη.

    «και φέρτε μου την χάρτα μου και τ’ αργυρό κουμπάσο, να κουμπασάρω τον καιρό, να μπούμε σε λιμάνι» (Δημοτικό)

  39. ΣοφίαΟικ said

    Νίκο, το όνομα της νοσοκόμας δεν είναι Ινδικό, Πορτογαλέζικο είναι, Zασίντα (Yακίνθη) Σαλντάνια. Θα μπορούσε να είναι Βραζιλιάνα. Η ίδια ήταν από τη Γκόα, ομόσπονδη πολιτεία της Ινδίας, πρώην πορτογαλική αποικία.

  40. π2, ευχαριστώ –αυτός ο «Εμμ. Ζάχος, διδάκτωρ παρισινού πανεπιστημίου» να είναι ο περίφημος Εμμανουήλ Ζάχος-Παπαζαχαρίου; (βλ. «Λεξικό της Πιάτσας», Χειμερινοί Κολυμβητές και «Μαστοράντζα του Ερντεμπίλ», άρθρο για τα τραγούδια των Τουρκοκρητικών μαζί με τον Kemal Özbayrı, κλπ)

  41. Lelejohn said

    Η έννοια πορτοκαλισμός από που προέρχεται;

  42. MelidonisM said

    41 http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Constantine
    …ας εισάξουμε το portokalism και στα αγγλικά…

    παράδειγμα πορτοκαλισμού που μόλις άκουσα:
    …η Πάρος βγαίνει από το παίρνω, πάρω…

    Μίμης Ανδρουλάκης για Καλλικράτη

  43. Γς said

    26:

    Ανδρόνικος 1991.

    Περίμενα το γιο μου στο αεροδρόμιο και να η Μπουμπού το κοριτσάκι μου που ήταν πια μεγάλη γυναίκα. Ηταν στο διπλωματικό σώμα της πρεσβείας της χώρας που σπούδαζε αρχαιολόγος ο κανακάρης μου, ο μεσαίος ο Νίκος μου.
    –Τι έγινε βρε, πως από δω;
    –Περιμένω το γιο μου.
    Που μόλις έφτασε.
    -Γιός σου είναι;
    Του την είχε πέσει στο αεροπλάνο, η τεκνατζού…

    Δεν πήγαμε κατ ευθείαν σπίτι, αλλά περάσαμε από την Εκδοτική Αθηνών για να πάρουμε κάτι βιβλία που είχα παραγγείλει για αυτόν.
    Και πέσαμε πάνω στον Μανόλη Ανδρόνικο.
    Σιγά μην έχανα την ευκαιρία.
    Μιλήσανε, σαν … αρχαιολόγοι.
    Θεέ μου!

  44. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    39: Ωχ, δίκιο έχεις, με μπέρδεψε το Τζα-

    41: Από τον Γκας Πορτοκάλος, της ταινίας Γάμος αλά ελληνικά, που έβρισκε ελληνικές ρίζες σε όλες τις λέξεις. Και ρήμα, πορτοκαλίζω. Νομίζω το έχει και το slang.gr.

    42: Ωχ ναι. Πάντως παρετυμολογικά συνδέανε την Πάρο με το παίρνω. Για τους τσιγκούνηδες και πλεονέχτες λέγανε «Είναι από την Πάρο».

  45. Immortalité said

    Εξαιρετικά και σήμερα τα μεζεδάκια θέλω όμως ο Νικοκύρης να μου λύσει μια απορία:
    Τι παναπεί «πιθανό να κυκλοφορήσει, ευρέως αλλά εκτός εμπορίου» ; Κι εμείς πως θα το βρούμε;

    @3 Αλλουφάνη τρεζ εξαιρετίκ! 🙂

    «Φαίνεται πια πως τίποτα τίποτα δεν μας σώζει …;»
    ΚΑΙΣΑΡ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
    Ξέρω εγώ κάτι που μπορούσε, Καίσαρ, να σας σώσει.
    Κάτι που πάντα βρίσκεται σ’ αιώνια εναλλαγή,
    κάτι που σχίζει τις θολές γραμμές των οριζόντων,
    και ταξιδεύει αδιάκοπα την ατέλειωτη γη.
    Κάτι που θα ‘κανε γοργά να φύγει το κοράκι,
    που του γραφείου σας πάντοτε σκεπάζει τα χαρτιά.
    να φύγει κρώζοντας βραχνά, χτυπώντας τα φτερά του,
    προς κάποιαν ακατοίκητη κοιλάδα του Νοτιά.
    Κάτι που θα’ κανε τα υγρά, παράδοξά σας μάτια,
    που αβρές μαθήτριες τ’ αγαπούν και σιωπηροί ποιηταί,
    χαρούμενα και προσδοκία γεμάτα να γελάσουν
    με κάποιο τρόπο που, ως λεν, δε γέλασαν ποτέ.
    Γνωρίζω κάτι, που μπορούσε, βέβαια, να σας σώσει.
    Εγώ που δε σας γνώρισα ποτέ …; Σκεφτήτε …; Εγώ.
    Ένα καράβι …; Να σας πάρει, Καίσαρ …; Να μας πάρει …;
    Ένα καράβι, που πολύ μακριά θα τ’ οδηγώ.
    Μιά μέρα χειμωνιάτικη θα φεύγαμε.
    Τα ρυμουλκά περνώντας θα σφυρίζαν,
    τα βρωμερά νερά η βροχή θα ράντιζε,
    κι’ οι γερανοί στους ντόκους θα γυρίζαν.
    Οι πολιτείες ξένες θα μας δέχονταν,
    οι πολιτείες οι πιό απομακρυσμένες
    κι’ εγώ σ’ αυτές αβρά θα σας εσύσταινα
    σαν σε παλιές, θερμές μου αγαπημένες.
    Τα βράδια, βάρδια κάνοντας, θα λέγαμε
    παράξενες στη γέφυρα ιστορίες,
    γιά τους αστερισμούς ή γιά τα κύματα
    γιά τους καιρούς, τις άπνοιες, τις πορείες.
    Όταν πυκνή ομίχλη θα μας σκέπαζε,
    τους φάρους θε ν’ ακούγαμε να κλαίνε
    και τα καράβια αθέατα θα τ’ ακούγαμε,
    περνώντας να σφυρίζουν και να πλένε.
    Μακριά, πολύ μακριά να ταξιδεύουμε,
    κι’ ο ήλιος πάντα μόνους να μας βρίσκει.
    εσείς τσιγάρα «Κάμελ» να καπνίζετε,
    κι εγώ σε μια γωνιά να πίνω ουϊσκυ.
    Και μιά γριά στο Αννάμ, κεντήστρα στίγματος,
    μιά γριά σ’ ένα πολύβουο καφενείο
    μιά αιμάσσουσα καρδιά θα μου στιγμάτιζε,
    κι’ ένα γυμνό, στο στήθος σας, κρανίο.
    Και μιά βραδιά στη Μπούρμα, ή στη Μπατάβια
    στα μάτια μιάς Ινδής που θα χορέψει
    γυμνή στα δεκαεφτά στιλέτα ανάμεσα,
    θα δήτε ίσως τη Γκρέτα να επιστρέψει.
    Καίσαρ, από ένα θάνατο σε κάμαρα,
    κι’ από ένα χωμάτινο πεζό μνήμα,
    δε θα ‘ναι ποιητικώτερο και πι’ όμορφο,
    ο διάφεγγος βυθός και τ’ άγριο κύμα;
    Λόγια μεγάλα, ποιητικά, ανεκτέλεστα,
    λόγια κοινά, κενά, «καπνός κι αθάλη»,
    που ίσως διαβάζοντας τα να με οικτείρετε,
    γελώντας και κουνώντας το κεφάλι.
    Η μόνη μου παράκληση όμως θα ‘τανε,
    τους στίχους μου να μην ειρωνευθήτε.
    Κι’ όπως εγώ για έν’ αδερφό εδεήθηκα,
    για έναν τρελόν εσείς προσευχηθήτε.

    Νίκος Καββαδίας, Μαραμπού, Κέδρος 1982
    (πρώτη έκδοση, Περιοδικό «Ο Κύκλος» 1933)

  46. Νέο Kid Στο Block said

    Υπήρξε ένας κύριος που το 1797 είχε τη φαεινή ιδέα ότι οι κατασκευές που ακολουθούσαν την αυστηρή ελληνική νόρμα με «κανόνα και διαβήτη» μπορούσαν να γίνουν ΟΛΕΣ «με διαβήτη και…διαβήτη!» δηλαδή μόνο με διαβήτη ,μιας και ένα ευθύγραμμο τμήμα (μια ευθεία δεν χρειάζεται να την αναπαραστήσουμε, μια και ούτε ποτέ την έχει δει κανείς ολόκληρη, κι ούτε υπάρχει μάλλον, απότι λένε οι κοσμολόγοι) μπορεί να οριστεί από τομές τόξων. Παραδόξως, τα κατάφερε! Έγραψε λοιπόν το Geometria del compasso καταπλήσσοντας τους πάντες
    Γιατί χρησιμοποίησε έναν τέτοιο βάρβαρο τίτλο; Διότι ηταν απόγονος αυτών που κομπάζανε ότι ξέρανε τους κόμβους 🙂
    Λορέντζο Μασκερόνι ( Lorenzo Mascheroni )
    Αφιέρωσε δε το βιβλίο του στον ..Βonaparte L’Italico (δείτε στις πρώτες σελίδες την αφιέρωση)

    http://archive.org/stream/lageometriadelc01mascgoog#page/n28/mode/2up

    Ο στρατηλάτης πολύ εκτίμησε την χειρονομία του Μασκερόνι και μάλιστα παρήγγειλε μια μετάφραση του έργου στα γαλλικά. Στις αρχές του 1798 ο νεαρός Antoine Michel Carette
    όντως το μετάφρασε (Geometrie du compas) και η εφημερίδα Le moniteur universel του Παρισιού στο φυλλο της της 10ης Μάρτη 1798 γράφει:
    «Les geometres francais n’avaient pu se procurer ancore ce savant
    ouvrage de MASCHERONI, deja celebre dans la carriere des sciences
    mathematiques par un profond commentaire sur le calcul integral d’Euler.
    Bonaparte le fit connaitre, il y a environ deux mois, a Laplace et a
    Lagrange qui concurent la plus favorable opinion de ce nouveau genre
    de geometrie.»

    Όμως….Lagrange et Laplace faisaient partie de la reunion, et dans une
    conversation que Bonaparte eut avec ces illustres geometres, et
    particulierement avec Laplace il leur fit connaitre la Geometrie
    du Compas, ouvrage alors tout nouveau et inconnu en France, en leur
    donnant la solution de quelques-uns des problemes qui se trouvent
    dans cette production originale. Apres avoir ecoute Bonaparte avec
    attention, Laplace, qui avait ete son professeur de Mathematiques a
    l’ecole de Brienne, lui dit en presence de tous les savans reunis autour
    d’eux: ‘Nous attendions tout de vous, general, excepte des lecons de
    Mathematiques’ 😆

  47. Νέο Kid Στο Block said

    Συγγνώμη που δεν έδωσα μετάφραση από τη γαλλική στο 46. ,αλλά δεν θα ήταν πολύ καλύτερη από αυτή του γουγλομεταφραστηριού ,οπότε είπα να αφήσω το πεδίο ανοικτό για ερμηνείες κατά το δοκούν.:-)

  48. Περεταἰρω ψιλολόγημα του 38: Το διαστημόμετρο έχει ίδια όψη με υτον διαβήτη, αλλά στο ένα σκέλος, αντί για μολύβι (ή υποδοχή για φιαλίδιο σινικής μελάνης, για τους συμμαθητές του Λαβουαζιέ :-)), ἐχει άλλη μία βελόνα, όπως και στο άλλο σκέλος.
    Διαστημόμετρο (και όχι διαβήτης) υπάρχει μαζί με το σφυρί στον θυραιό της Ανατολικής Γερμανίας. Και άλλη μία πολύ γνωστή χρήση: God the Geometer.

  49. π2 said

    40: Δεν έχω ιδέα.
    43: Δεν κατάλαβα τίποτε.

  50. Νέο Kid Στο Block said

    49b. Είναι αυτό που λένε «Έχεις χαμηλό A.Q !» (archeological quotient) 😆

  51. Γς said

    49 b:
    Ασπέττα!

    50:
    Hesse mas!

  52. Νέο Kid Στο Block said

    51. Σού (γου) απαντώ με τα λόγια του Λαπλάς στο Βοναπάρτη:Nous attendions tout de vous, general, excepte des lecons de
    littérature! άκου πιο πολύ Hesse.. εμένα μ’αρέσει ο Καββαδίας , εντάξει;

  53. cronopiusa said

    Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Νεκρός ταξιδιώτης»

    Ασύλληπτη Τραγωδία! 18 πτώματα προσφύγων στη Θερμή Λέσβου – Φωτογραφίες

  54. sarant said

    45: Περισσότερα σε μερικές μέρες, όταν βγει 🙂

  55. Αντιφασίστας said

    Ιδού ποιοι είναι οι προνομιούχοι και οι τρομοκράτες στη χώρα μας κατά τον πρωθυπουργό μας, αυτό το αυτοδημιούργητο αγόρι, που με χίλια βάσανα κατάφερε να μορφωθεί, να πολιτευθεί και να γίνει ο ηγέτης που καμαρώνουμε σήμερα:
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=737186

  56. Alfred E. Newman said

    Σε μια βάση δεδομένων βρήκα τους ακόλουθους τίτλους βιβλίων:

    Θαμποί ορίζοντες
    Πώς βλέπω τον εαυτό μου (Δοκίμιο)
    Πώς βλέπω τους άλλους δια μέσου του εαυτού μου (Δοκίμιο).
    Καθώς και το:
    The vulgar path to enlightenment. (How to be instantly despised).

    Ο συγγραφέας αναφέρεται ως «Ιω. Σο.» 😀

  57. Νέο Kid Στο Block said

    Kαι γιατί, αγαπητε Αλφρέδε, εμείς οι «απλοί άνθρωποι» ξέρουμε μόνο τα ταξίδια του Γκάλιβερ αυτουνού του Ιω(νάθαν) Σο(υίφτ);:lol:

  58. Γς said

    49 b:
    Να τα πουμε αργότερα;
    Με έχουν πεθάνει στα γέλια ο Πελλός και η Πρωθιέρεια

  59. Alfred E. Newman said

    Νεοκίδιε,

    Ε, καλά τώρα! Καιρός είναι να παραδεχθούμε ότι άλλο κείμενο είναι πιο ενδιαφέρον (και επικαιρότερο!) στον Swift 👿
    http://art-bin.com/art/omodest.html

    Για να μην αναφερθώ στην εκπληκτική του ιδέα την οποία εσύ εξ επαγγέλματος γνωρίζεις αν δεν εφαρμόζεις:

    There was a most ingenious architect, who had contrived a new method for building houses, by beginning at the roof, and working downward to the foundation; which he justified to me, by the like practice of those two prudent insects, the bee and the spider.
    (Voyage to Laputa Chapter V).

  60. Νέο Kid Στο Block said

    Άκου λέει «αν δεν εφαρμόζεις»… μωρ’ είσαι ντιπ πελλός Αλφρέδε; ΜΟΝΟ έτσι χτίζω:

    400.000 λίρες μαζί με τα κοτσανικά. ΕΥΚΑΙΡΙΑ! Είσαι; 😆

  61. ππαν said

    Να ρωτήσω κι εγώ κάτι γιατί το πρωί και το μεσημέρι βιαζόμουν: έχεις στοιχεία Νικοκύρη όταν γράφεις «Φαίνεται όμως πως οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί μας είναι πολύ πρόθυμοι να αναμασήσουν εθνωφελείς μύθους…» ή μαντεψιά κάνεις; Γιατί μου φαίνεται λίγο ακροβατικό το συμπέρασμα, από τα δυο-τρία κοτσανο-άρθρα στους «περισσότερους». Θα μπορούσαμε να γράψουμε «οι περισσότεροι βουλευτές του Σύριζα αντιμετωπίζουν ρατσιστικά τους ανάπηρους» επιεδή είπε την γνωστή κοτσάνα ο άλλος, «οι περισσότεροι αγωνιστές του Πολυτεχνείου είναι βολεμένοι παρτάκηδες ή ο Φαήλος Κρανιδιώτης» κλπ.

  62. NM said

    ΣΟΚ! Ανακάλυψαν στον πλανήτη Άρη και άλλη Ελληνική λέξη

    από το: http://to-fresko.blogspot.gr/2012/12/blog-post_12.html

  63. Alfred E. Newman said

    @60
    εννοείς τα κκοτσανικά 😀

    (τελικά αν εξαιρέσω το σκάκι τα μαθηματικά και το ότι έχω πάει στα πατρογονικά σου μόνο μια φορά στη ζωή μου, έχουμε κάποια κοινά στοιχεία.)

  64. Μαρία said

    35γ Να προσθέσω την επίθεση στην Παλαγγιά.
    Πρόχειρα εδώ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=942464
    Το σχετικό άρθρο του Φάκλαρη δεν το βρίσκω τώρα.

  65. π2 said

    Η επίθεση στην Παλαγγιά έγινε από δημοσιογράφο, αν κατάλαβα καλά από το δημοσίευμα, δεν έχει σχέση με τη σχετική βιβλιογραφία.

    Φάκλαρης: http://www.jstor.org/discover/10.2307/506548?uid=3738128&uid=2&uid=4&sid=21101495374011

  66. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Π2, Δύτη και Νίκο: Επειδή διάβασα όλο το κεφάλαιο θα επαναλάβω πως στα δικά μου τα μάτια τα αρνητικά στοιχεία που αναφέρει ο Π2 σε συνδιασμό με την προχειρότητα (π.χ. το κατασκεύασμα περί Σλαβόφωνου Κούτλες-Μπάρμπες) και την προφανής σκοπιμότητα από πίσω το εξισώνουν με καθαρό λιβελλογράφημα όσον αφορά τον Ανδρόνικο. Αν κινούμουν στους ίδιους επαγγελματικούς κύκλους ίσως να πρόσεχα περισσότερο τη γλώσσα μου γιατί ο Χαμηλάκης έχει πέραση αλλά δεν έχω λόγο να το κάνω.

    Στην αγγλοσαξωνική βιβλιογραφία έχει μπλεχτεί και η κόντρα B^3G Borza-Badian-Bosworth-Green με τον Ανδρόνικο όσον αφορά την «ελληνικότητα» (γαμώτη μου ολόκληρο βιβλίο χρειάστηκε ο Hall για να ορίσει τον πολυσήμαντο όρο) των αρχαίων Μακεδόνων οπότε υποστηρίζαν/ουν – με τους μαθητές τους – ο,τιδήποτε τον μειώνει.

  67. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (64) Η Παλαγγιά καλά κάνει να διαμαρτύρεται για δίκη προθέσεων αλλά όχι και φιλέλληνας ο Borza… Το τι κόμπλεξ του είχε μείνει με την όλη κόντρα για το μακεδονικό είναι εμφανές στις διάφορες επιστολές και την αρθρογραφία του. Καλός ιστορικός αλλά μην τον αγιοποιήσουμε κι όλας – είχε κι αυτός τις μικρότητες του. 🙂

  68. sarant said

    66: Χασάπη, δεν λέει ότι το Κούτλες-Μπάρμπες ήταν σλαβόφωνο τότε, λέει ότι, αν κρίνουμε από το όνομα, *πιθανώς* *στο παρελθόν* οι κάτοικοί τους να μιλούσαν δική τους μη ελληνική γλώσσα.

    Συγκεκριμένα, σελ. 190:
    «Το χωριό δεν είχε ιστορία», έγραψε [ο Α.] για τη Βεργίνα (1977: 21), διαγράφοντας με αυτές τις πέντε λέξεις την παρουσία (και το παρελθόν) των ανθρώπων που κατοικούσαν στους αγροτικούς οικισμούς Κούτλες και Μπάρμπες, και που, αν κρίνουμε από τις ονομασίες αυτών των οικισμών, πιθανώς μιλούσαν κατά το παρελθόν τη δική τους, μη ελληνική γλώσσα. Τις τοπωνυμίες αυτές τις είχε ήδη σβήσει από τον χάρτη ένας τοπικός επίσκοπος, ο οποίος μετονόμασε τους δύο οικισμούς σε «Βεργίνα», το 1922, όταν οι πρόσφυγες από την Ανατολία κατέφτασαν εκεί.

    Εκτός αν ο Έλληνας μεταφραστής εξωραΐζει, τη διαστρέβλωση την κάνεις εσύ, τουλάχιστον στα μάτια τα δικά μου.

  69. π2 said

    Χασάπη, πέραν αυτού που λέει ο Νίκος νομίζω πως έχεις φετιχοποιήσει λίγο τη γραμμή της σλαβοφωνίας. Όπως όλες οι γραμμές πάνω σ’ έναν χάρτη, είναι μια αφαίρεση (και μάλιστα αφαίρεση που αφορά ένα στιγμιότυπο στο χρόνο σε έναν χώρο με πολύπλοκη ιστορία) και όχι ένας απαράβατος κανόνας.

    Ε, όχι και καλός ιστορικός ο Borza. 😛

  70. Μαρία said

    65 Ναι, τότε ήταν απο δημοσιογράφο.
    Βρήκα ένα παλιότερο του Φάκλαρη σε σχέση με την Παλαγγιά αλλά μεταγενέστερο απ’ το δικό σου.
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=102485#ixzz0zoi3wF3K

  71. ππαν said

    64, 67 κλπ: Εγώ άλλο θέλω να ρωτήσω: έχει νόημα, μιλώντας για επιστήμονες, να λέμε πως είναι φιλέλληνες; Καλό θεωρείται τώρα αυτό, να είσαι φιλο-κάτι;

  72. π2 said

    Ευχαριστώ Μαρία, δεν ήξερα πως είχε γράψει και σε εφημερίδα ο Φ. Προτιμώ να μην το σχολιάσω γιατί θα γίνω πολύ κακός.

  73. π2 said

    71: Έλα μου ντε.

  74. @17 Νυσταναίε μου απάντησες. Γντουπ! Κατάλαβα τι γίνεται.

    @38 Νοικοκύρη δες κι αυτό……
    @36 Νέο-κιδ . Mπούσουλα < bussola όπως μας θύμισε ο @GPoint είναι η πυξίδα. Το κομπάσσο (< από το ιταλικό, βενετσιάνικο, καταλανικό κ.ο.κ. = διαβήτης), στην Ελλάδα είναι το όργανο τύπου διαβήτη που αντικαταστάθηκε από το αλφάδι. Ήταν ένα ξύλινο Α με μια χαραγή στο οριζόντιο σκέλος. Ένα βαρυδάκι κρεμόταν με νήμα από την κορυφή και έπρεπε το νήμα να συμπέσει με την χαραγή για να είναι ‘αλφαδιασμένη’ η επιφάνεια. Από κειπροέρχεται και η λέξη αλφάδι, που χρησιμοποιείται σήμερα για το γνωστό όργανο με τις αμπούλες κάποιου υγρού (υποθέτω νερό), και το ρήμα ‘αλφαδιάζω’

  75. Μαρία said

    71 Η επιστήμη υπηρέτρια της πολιτικής. Γι’ αυτό κι ο Χασάπης ακολουθεί την παλιά υπόδειξη «πριν διαβάσεις την ιστορία, διάβασε για τον ιστορικό» 🙂

    72 Σχολίασε. Μαζί και τα σχόλια του Ξηροτήρη για τα ευρήματα του Μασγκρέιβ.
    http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4593479

  76. π2 said

    75β: Μα καλά όλοι έχουν γράψει στις εφημερίδες; Με βοήθησες να θυμηθώ και το άρθρο του Musgrave: http://www.medsci.org/v07p00s1.htm

  77. ππαν said

    75: Άρα σε κάτι συμφωνεί ο Χασάπης με τον Χαμηλάκη!

  78. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Andronikos was ‘uprooted’ but in his new homeland in Greek Macedonia, the homeland that he shared with many of the ‘uprooted’ from Asia Minor, he was determined to plant new roots, not only for him but for all his fellow Asia Minor immigrants too. That was what he was doing: he went down that tomb not to Wnd roots, but to plant them. ‘The village had no history’, he said of Vergina (1997: 21), erasing thus with these Wve words the presence (and past) of people who inhabited the hamlets of Koutles and Barbes, and who, judging from the names of these hamlets, may have spoken their own non-Greek language;34 these toponyms had already been erased from the map by the local bishop, who renamed them Vergina35 in 1922, when the immigrants from Anatolia, Andro- nikos among them, arrived. He had to produce history not only for the village but also for the region of northern Greece as a whole, annexed to the state of Greece only in 1913. And he did.

    Το «το παρελθόν» το πρόσθεσε ο μεταφραστής Νίκο. Και το παραπάνω κομμάτι δικαιώνει παντελώς στο μυαλό μου τα περί λιβελογραφήματος. Εν τω μεταξύ δεν είχε παρά να διαβάσει τον ίδιο το Λιθοξόου για να δει τι γλώσσα μιλούσαν στα χωριά αυτά αλλά θα του χαλούσε τη μετέπειτα σάλτσα στην υποσημείωση (34):

    34 On the state-sponsored suppression of Slavic languages in Greek Macedonia during the first half of the twentieth century (and in some cases, up to the present day), see Kostopoulos (2002) and Carabott (2005); on the ‘Hellenization’ of ‘foreign’ toponyms in Greek Macedonia see Kostopoulos (2002: 139–143).

    Την υποσημείωση δε ξέρω τι την έκανε ο μεταφραστής αλλά άλλη φορά πριν με κατηγορήσεις για διαστρεύλωση κάνε κανένα καλύτερο έλεγχο στο πρωτότυπο. Έχω νομίζω δώσει άφθονα δείγματα πως σπάνια κατηγορώ χωρίς στοιχεία. :->

  79. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Τα W στο παραπάνω κείμενο τα έβγαλε το copy-paste από το PDF του βιβλίου που με την κατηγορία του ο Νίκος με έκανε να χάσω την ώρα να ξεθάψω από κάποιον από τους σκληρούς μου δίσκους. Το fi γίνεται W από το iMac…

  80. sarant said

    78: Είδες τη διάζευξη που έκανα: ή ο μεταφραστής εξωραΐζει ή εσύ διαστρεβλώνεις. Οπότε δεν σε κατηγόρησα.

    Και ασφαλώς διαστρεβλώνεις διότι στη δική σου απόδοση παραλείπεις το may/πιθανώς. Και δεν είναι και τόσο απίθανο ένα χωριό που έχει μη ελληνικό όνομα σε κάποια στιγμή της ιστορίας του να κατοικιόταν από μη ελληνόφωνους, έτσι; Αφήνω ότι το «το παρελθόν» δεν είναι γνήσια προσθήκη του μεταφραστή, αλλά μπορεί να μπήκε όχι για εξωραϊσμό, παρά για να εκφράσει αυτό που δεν εκφράζει το ελληνικό «μιλούσαν» σε σύγκριση με το αγγλικό «have spoken».

  81. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Για τον τάφο του Φιλίππου πάντως θυμάμαι ακόμα τον ιστορικό (αρχαιολόγο) μου στο σχολείο (Επ. Βρανόπουλος, μετέπειτα κυνηγούσε να βρει Καλάς πριν γίνουν της μόδας) να μας λέει στα μέσα της δεκαετίας του 80 πως ήταν του Φιλίππου Αρριδαίου την εποχή που κάτι τέτοιο δεν το ακούγαμε από αλλού.

  82. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Τώρα Νίκο πας γυρεύοντας να τα ακούσεις: Το γαμημένο το (34) τότε που κολλάει με τις παραπομπές σε Κωστόπουλο και Κάραμποτ. Πες ρε γαμώτο πως δε θες να κακοχαρακτηρίσεις το Χαμηλάκη αντί για λεκτικούς ακροβατισμούς!

  83. Αντιφασίστας said

    Υπάρχουν Εκπαιδευτικοί
    http://www.ksm.gr/
    και »εκπαιδευτικοί»
    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1440006
    Στο ίδιο τσουβάλι και οι μεν και οι δε; Ούτε στο ίδιο σύμπαν!

  84. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Άσε που μετάφραση του «may have spoken» όταν ήδη μιλάς σε παρελθόντα χρόνο (για την εποχή των ανασκαφών) προφανώς αναφέρεται σε εκείνο τον χρόνο και όχι σε πιο παρελθόντα και έτσι το «μιλούσαν» είναι η μόνο λογική μετάφραση. Και πόσο πια πίσω θες να πας; Το γαμημένο το Ρουμλούκι τα είχε αυτά τα χωριά μέσα του και επί Τουρκοκρατίας… Εκτός κι αν έχει νόημα να μιλάμε για τους Σλαβόφωνους κατοίκους της Αρκαδίας (κάποτε).

  85. sarant said

    Ποιους ακροβατισμούς μανάριμ; Εσυ κατηγόρησες τον Χ. ότι κατασκεύασε σλαβόφωνο Κούτλες-Μπάρμπες, κι αυτός λέει MAY. May θα πει «ενδεχομένως, πιθανώς» δεν θα πει μόνο Μάιος. Και δεν είναι απίθανο, συνεχίζω, οι κάτοικοι ενός μη ελληνικού τοπωνυμίου κάποτε στο παρελθόν να μη μιλούσαν ελληνικά, δεν είναι;

    Μάλλον το αντίθετο θα έλεγα, ότι με το να χαρακτηρίζεις λιβελλογράφημα το βιβλίο, στα μάτια των αμερόληπτων παρατηρητών ο Χ. κερδίζει.

  86. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Τελικά άδικα έχασα τον κόπο μου να ξεθάψω το πρωτότυπο. Κοτζάμ παραπομπή (34) την κάνεις γαργάρα. Παίρνεις το «may have spoken» και προσθέτεις το μεταφραστικό «in the past» που δεν προκύπτει λογικά. Προφανώς και οι κάτοικοι μη-ελληνικού τοπωνύμιου κάποτε δε μιλούσαν ελληνικά. Αυτό ισχύει σε όλη την Ελλάδα. Τι σχέση έχει με το επιχείρημα του Χαμηλάκη περί σβησίματος της παρουσίας και του παρελθόντος των κατοίκων της Βεργίνας που πριν το 1912 μιλούσαν ελληνικά… Εκτός κι αν πρέπει να αναφερόμαστε στο Γοτθικο, Γαλατικό κλπ. παρελθόν όλων μας επίσης για να μην κατηγορηθούμε για «σβήσιμο» της παρουσίας μας… Έλεος. Δε πειράζει, όποιος βαριέται να ζυμώσει 5 χρόνια κοσκινίζει.

    Αν πρόκειται για εθελουσία τυφλούς αμερόληπτους ας κερδίσει και με ρωμαϊκό θρίαμβο ο Χαμηλάκης.

  87. sarant said

    61: Ππαν, σε ξέχασα. Προφανώς δεν έχω κάνει (και φαντάζομαι δεν έχει γίνει) στατιστική πόσο ποσοστό των ελλήνων εκπαιδευτικών πιστεύουν ευχάριστους μύθους. Εκτίμησή μου είναι, μπορεί να πέφτω έξω. Αλλά δυστυχώς τα παραδείγματα που έχω δεν είναι δυο-τρία αλλά δεκάδες δεκάδων. Τέλος πάντων, αφού δεν υπάρχει τρόπος να το εκτιμήσουμε με τρόπο αδιάβλητο, ας το αφήσουμε.

  88. Νέο Kid Στο Block said

    Λεώνικε, πολύ σωστά, μόνο που εγώ δεν είπα πουθενά για κανένα κομπάσσο. Είπα οτι η πυξίδα στα εγγλέζικα είναι compass και ο διαβήτης -διαστημόμετρο είναι compasso στα Ιταλικά.
    Όσο για το μάθημα για τα αλφάδια, καλά μάλλον τα λες. Είχα δει και ένα παρόμοιο σχόλιο πριν κανα χρόνο, και έλεγε αυτός ο τύπος και για το δελτάδι…

    https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/17/alfalfa/#comment-95975

  89. ππαν said

    87: Δεκτό, αλλά γιατί ειδικά οι εκπαιδευτικοί; Οι ταξιτζήδες,οι μηχανικοί (από αυτούς κι αν έχουμε δείγματα!) οι οδοντίατροι, οι υδραυλικοί, οι νοσοκόμοι είναι ας πούμε λιγότερο επιρρεπείς στην σημερινή Ελλάδα; Υπάρχει καμιά μυστική ή φανερή μεταβλητή που κάνει τους εκπαιδευτικούς να ξεχωρίζουν ή είναι απλώς σνομπισμός; Γιατί το Λερναίο πχ. από υπουργούς το ακούσαμε, από ακαδημαϊκούς, μηχανικούς κλπ κλπ. πώς και δεν μπήκαν κι αυτοί στο συμπέρασμα;

  90. Νέο Kid Στο Block said

    89. Οι εκπαιδευτικοί είναι συντριπτικά περισσότεροι από τους Μηχανικούς. Ασε που -όσο να πείς- ο Κουνάδης αποκλείεται να μπέρδευε το θεώρημα του Θαλή με τους κόμβους και τους κομπασμούς.

  91. ππαν said

    90: Εννοείς συνολικα περισσότεροι; Τότε και το δείγμα που θα μας κάνει να πούμε ότι είναι πιο επιρρεπείς πρέπει να είναι μεγαλύτερο, όχι; Δεν ξέρω, δεν είμαι δα κι η Άντα Λάβλεης αλλά έτσι το καταλαβαίνω. Ο Κουνάδης θα μπέρδευε άλλο, άμα τόχει η κούτρα σου να μπερδεύεις… Πάντως δεν βλέπω γιατί να μην το μπέρδευε, επειδή δεν είναι εκπαιδευτικός;

  92. Νέο Kid Στο Block said

    89.Και μια και το πας ποσοτικά, για απαρίθμησε λίγο το «απ’αυτούς κι αν έχουμε δείγματα!» γιατί κομμάτι μικρό το βρίσκω. Σε σχέση με κάτι Ραφήνες , Βερολινέζικα Jurnal και καμπόσα τέτοια , όλα προσφατότατα.

  93. Μιχαλιός said

    Χασάπη, η υποσημείωση 35 τι λέει; Γιατί αυτό με τον «local bishop» που μόνος του σβήνει χωριά απ’ το χάρτη, λες και δεν υπήρχε ολόκληρη κρατική πολιτική και μεθόδευση πίσω απ’ τις μετονομασίες, μου φαίνεται πράγματι κωμικό.

    Τα Κούτλες και Μπάρμπες εγώ πιο πολύ Αρβανίτικα τα ακούω…

  94. Αντιφασίστας said

    Φταίνε οι καταραμένες οι γενικεύσεις π.χ. ουδείς μωρότερος των ιατρών αν δεν υπήρχαν οι διδάσκαλοι. Αληθεύει, άραγε, ότι το είπε ο Βάρναλης;

  95. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (93) Τελικά θα είναι κάπως χρήσιμο το ξεθάψιμο:
    35) The name Vergina originates from a local legendary queen, who, according to local tradition, drowned herself in a river rather than surrender to the Ottomans.

    Και όσον αφορά τα τοπωνύμια δεν έχει σημασία η προέλευση τους – ο Χαμηλάκης ήθελε να περάσει υπόνειες και παραπομπές για καταπίεση των σλαβόφωνων ιθαγενών και το έκανε, facts be damned. Εδώ ο Ανδρόνικος έγινε Σαμάν για να δέσει με το ινδιάνικο κλίμα… 🙂

  96. ππαν said

    92: Πώς την είπατε την περιπτωσιολογία την άλλη φορά; Τους μηχανικούς του θυμάμαι διότι είναι κανονικά εντελώς εκτός θέματος όταν ασχολούνται με γλωσσολογικά, αλλά εκεί, το τυρί κουμπάρε. Δεν είναι βέβαια γλωσσολογικά αυτά θα μου πεις, είναι ιδεολογικά, οπόταν όλοι αντάμα, ισότητα στην σαχλαμάρα.
    Τώρα ας περιπτωσιολογήσω κι εγώ. Για το Λερναίο, διαβάζω στον Σαραντάκο, ότι «αναδημοσιεύτηκε στο ενημερωτικό δελτίο του Τ.Ε.Ε. το 2003, αλλά και στο δελτίο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών». Ο άλλος ο αριθμολάγνος είναι μαθηματικός. Εγώ δεν θα πω ότι οι φυσικοί είναι αφελείς αλλά ότι το πράγμα έχει τέτοια διάδοση που δεν ξέρεις από πού να το πρωτοπιάσεις.

  97. Μαρία said

    94 Απάνω που ετοιμαζόμουν να γράψω οτι τις περισσότερες μαλακίες στο μπλογκ τις έχουν γράψει γιατροί.
    Τη ρήση τη συνήθιζε η γιαγιά μου, όταν διαφωνούσε με τη μάνα μου, κι ήταν αρχαιότερη απ’ το Βάρναλη.

  98. @96 Καζουιστική 😉

  99. ππαν said

    94; κι εμένα ακριβώς η γενίκευση μου φαίνεται άστοχη στην συγκεκριμένη περίπτωση, κι ειδικά που κάτι μύθοι τέτοιου τύπου έχουν διάδοση παντού, αλλά παντού, δεν είναι ότι οι καθηγητές τόχουν προνόμιο.

  100. ππαν said

    98: Αχ ναι! Η καζεΐνη που σιχαίνομαι

  101. @100 Να υποθέσω δηλαδή πως έχεις απογαλακτιστεί πλήρως 😉

  102. Νέο Kid Στο Block said

    96. Α, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Τ.Ε.Ε. Το 2003 ε; Το είχα χάσει γμτ, αλλιώς ίσως να ήμουνα μέσα στα «δείγματα»
    Τεσπά, όπως είπες η περιπτωσιολογία (εγώ την άρχισα) δεν οδηγεί πουθενά. Αλλά μην εθελοτυφλείς ότι δεν ισχύει αυτό που έγραψε ο Νίκος. Σύνεφο πάει η λαλακία και επειδή ακριβώς εγώ άντε να επηρεάσω κανα μάστορα στο γιαπί ,αλλά η ραφηνιώτισσα επηρεάζει παιδιά, ε ,καλό είναι να είμαστε γενικά (και ασχέτως επιτηδεύματος) πιο απαιτητικοί από τους εκπαιδευτικούς.

  103. ππαν said

    101: Ούτε να το μυρίσω!

  104. ππαν said

    102: Δεν λες ακριβώς το ίδιο τώρα, άλλο ότι είναι ειδικά αυτοί ευεπίφοροι κι άλλο ότι ειδικά αυτοί δεν πρέπει να είναι. Νομίζω, ε; Δεν είμαι δα και μηχανικός.

  105. Μην ανησυχείτε, τώρα που είδε το φως του ο Εισαγγελάτος, θα αναλάβει προσωπικά:

  106. @104 Ούτε εγώ αλλά το ίδιο νομίζω.

    @103 Ξέρω μια ψυχή που θα κάνατε καλή παρέα 🙂

  107. sarant said

    89: Αν το παίρνεις έτσι, πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εξίσου επιρρεπείς σε μύθους όσο είναι οδοντίατροι και μηχανικοί. Αλλά ενώ οι οδοντίατροι δεν διαδίδουν μύθους παρά μόνο περιστασιακά, οι εκπαιδευτικοί είναι σε τέτοια θέση που ένας μυθοδίαιτος εκπαιδευτικός κάνει όση ζημιά/δουλειά κάνουν πεντακόσιοι μυθοδίαιτοι οδοντίατροι. Οπότε, είναι αξιοσημείωτο.

  108. Νέο Kid Στο Block said

    104. Εντάξει, μπορούσες απλά να παραδεχτείς ότι το «απ’αυτούς κι αν έχουμε δείγματα!» ήταν μια άτυχη στιγμή, σαν κι αυτές που έχουμε όλοι.
    Έχεις πάντως το ελαφρυντικό οφείλω να ομολογήσω ότι σ’εχει ρίξει η μοίρα σ’ένα μπλογκ χαμηλής αξιοπιστίας και εγκυρότητας, και πώς θα ήταν διαφορετικά, αφού το έχει ένας μηχανικός και είναι κατακλυσμένο από μηχανικούς .
    Πάντως με αδικείς ή δεν με διαβάζεις αρκούντως προσεκτικά (δεν νομίζω (δα) ότι είναι θέμα νοητικής ικανότητας βάσει επαγγέλματος). Είπα σαφέστατα το «είναι ευεπίφοροι» που είπες. Ήταν το «Σύννεφο πάει η λαλακία»

  109. Αντιφασίστας said

    Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε βάσιμα και τεκμηριωμένα ότι οι εκπαιδευτικοί είναι περισσότεροι μυθοδίαιτοι από τους μηχανικούς, τους δικαστικούς ή τις κοπτοραπτούδες, εκτός αν θέλουμε να το ρίξουμε στις γενικεύσεις και στην περιπτωσιολογία. Το τι λερναία, ας πούμε, έχω ακούσει από τον θρησκόληπτο και εθνοβαρεμένο οδοντίατρό μου, δεν λέγεται. Επειδή, όμως, δεν έχω όρεξη να τον δω να μεταλλάσσεται σε μαινόμενο Μένγκελε με τροχό στο χέρι, κάνω μόκο και δεν βιάζομαι να καταδικάσω συλλήβδην τους οδοντιάτρους ως μυθόπληκτους.
    Αυτό που μπορώ να δεχτώ είναι ότι οι εκπαιδευτικοί εκ της θέσεώς τους μπορούν εύκολα να διασπείρουν τις όποιες ιδεοληψίες τους μέσω των παιδιών. Το παραμύθι για τον τρόπο με τον οποίο καθιερώθηκε η αγγλική γλώσσα στις ΗΠΑ, από τον δάσκαλό μου τον άκουσα. Και το πίστευα για πολλά χρόνια. Υποθέτω πως κάποιοι συμμαθητές μου θα το πιστεύουν ακόμα.

  110. Μαρία said

    107 Υπερτιμάς την επιρροή των δασκάλων και υποτιμάς τους μαθητές.

  111. ππαν said

    Μα εγώ μόνο καλά λόγια έχω για τους μηχανικούς, έχω και στο σπίτι. Από το 2003 τα έλεγαν! το φαντάζεσαι; όταν ξέρω γω το Διδασκαλικό Βήμα έτρωγε ακόμη βελανίδια. Πάντα πρωτοπόροι. Α, μα τι λέω, πιο πριν (και προσοχή, αφήνω απέξω τον Κουνάδη).

    «Για παράδειγμα, ο τότε πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, που και μορφωμένος και έξυπνος είναι, στην κοπή της πίτας του ΤΕΕ για το 2000, ίσως επηρεασμένος από το κλίμα ευφορίας των ημερών, δήλωσε με στόμφο ότι δεν υπάρχει άλλη γλώσσα με τόση πρωτογένεια όσο η ελληνική και προχώρησε διαβάζοντας τις δήθεν δηλώσεις του Τζον Σκάλι της Apple, τον οποίο χαρακτήρισε εκπρόσωπο της άλλης, της προοδευτικής πλευράς της Αμερικής (Δελτίο ΤΕΕ αριθ. 2088/14.2.2000). Στο κείμενο αυτό είχα αναφερθεί παρεμπιπτόντως στο σημείωμά μου για τον «Μύθο των 6 εκατομμυρίων λέξεων» που πρωτοδημοσιεύτηκε το 2002· λέω «παρεμπιπτόντως», επειδή ο μύθος για τις 6 εκατομμύρια λέξεις της ελληνικής γλώσσας είναι ένας μόνο από τους πολλούς μύθους που πλασάρει το Λερναίο κείμενο.

    Απλώς, επειδή είναι τόσο μεγαλοφυείς και παντογνώστες, εγώ είμαι πιο απαιτητική.

  112. ππαν said

    109: Μιλάμε για ιδεοληψίες που γράφονται και λέγονται στην Βουλή, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο Δελτίο του ΤΕΕ, στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, υιοθετούνται από υπουργούς, προέδρους της Βουλής, βουλευτίνες του ΚΚΕ και βουλευτές του Λαος. Άσε που το έδαφος ήταν γόνιμο από διάφορους ποιητές και ιστορικούς.

  113. sarant said

    111: Ναι, αλλά ένας δικηγόρος του Λιάσκα θα σου έλεγε ότι τα είπε αυτά, ανυποψίαστος ων, το 2000 και ότι στη συνέχεια ρώτησε κι έμαθε. Το θέμα δεν είναι εκεί, είναι ότι πολύ περισσότεροι θα σου πουν ότι έμαθαν έναν γλωσσικό μύθο από τον δάσκαλό τους παρά από τον μηχανικό τους.

    110: Και όχι, δεν υποτιμάω τους μαθητές. Ο μέσος μαθητής, όταν ακούσει το «άνω θρώσκω» θα το πιστέψει -γιατί να μην το πιστέψει;

  114. ππαν said

    Φαντάζομαι ότι οι εκπαιδευτικοί, αντίθετα από τον Λιάσκα, είναι ανεπίδεκτοι, ε; Ούτε να ρωτήσουν ούτε να μάθουν.

    Το «άνω θρώσκω» δεν είναι και ενδεικτικό παράδειγμα μύθου για μένα ούτε πορτοκαλισμός νομίζω. Όπως παράδειγμα δεν είναι ούτε το Κρυφό σχολειό πχ. Αυτά κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες αλλά κατά την γνώμη μου δεν έχου σχέση με αυτόν τον τωρινό παροξυσμό .

  115. Νέο Kid Στο Block said

    111. Ω, μα δεν γίνεται να είναι πιο παντογνώστες από τους δασκάλους ,δεν βγαίνουν τα κουκιά.
    Άντε να διδάξεις φυσική, χωρίς να είσαι Φυσικός, Μαθηματικά χωρίς να είσαι Μαθηματικός, Ιστορία χωρίς να είσαι Ιστορικός , Κοινωνιολογία χωρίς να είσαι κοινωνιολόγος… Και φυσικά δεν φταίνε αυτοί , αυτό καλούνται να κάνουν από τους παλιούς καιρούς σε όλον τον πλανήτη, κι αυτό κάνουν, και είναι λειτούργημα αυτό που κάνουν .
    Αλλά όταν η γνώση δεν επαρκεί (και πώς να επαρκεί; Αδύνατον και για τον πιο προικισμένο από τη Φύση) είτε να μένουν στο (καλό, κακό ,στραβό, ίσιο, άλλο καπέλο κι άλλης τάξης ζήτημα) πρόγραμμα και στην ύλη τους ,είτε τουλάχιστον να εμβαθύνουν σε καμιά σοβαρή πηγή ανά αντικείμενο κι όχι στο «Ελλάνιο βλήμαρ» πώς λέγεται.

    Αυτό τουλάχιστον (κυρία παντογνώστρια) κάνουν στοιχειωδώς το 99% των μηχανικών που γνωρίζω και που είναι απλώς επαρκείς ΣΤΗ ΔΟΥΛΙΤΣΑ τους. Ανοίγουν τον κανονισμό, κανα Μπετόν καλέντερ , άντε και κανα Science illustrated και κανένα Engineering Review οι πολύ βαρεμένοι. Δεν γράφουν στα μπλόγκ τους για την υπεροχή του κονιοδέματος του Παρθενώνα συγκριτικά με το εβραιομασωνικό Πόρτλαντ ,ούτε αναπολούν τον λογαριθμικό κανόνα των προγόνων μας και βρίζουν το excel, ούτε σού μετράνε το σπίτι με το ορθόγωνο του Ήρωνα και με το αλφαδολάστιχο του παππού τους.
    Πιάνεις φαντάζομαι τη διαφορά..
    Καληνύχτα!

  116. Μαρία said

    113 Μπορεί να την πιστέψει και κάποια φορά θα την ξεπιστέψει. Μια λανθασμένη ετυμολογία που κυκλοφορεί απ΄τα χρόνια μου δεν συγκρίνεται με τη δύναμη του ν του φυσικού κι άλλα παρόμοια. Και να μη ξεχνάμε οτι χωρίς το ίντερνετ κανείς δεν θα τα έπαιρνε χαμπάρι.

  117. ππαν said

    115: ΚΙ εγώ ξέρω πολλούς εκπαιδευτικούς, και κανέναν να γράφει μπαρούφες στο ίντερνετ. Ούτε μηχανικό παπαρολόγο βέβαια, τουλάχιστον προσωπικά. Τι κερδίζω; ΟΙ περισσότεροι άνθρωποι γενικά δεν έιναι βαρεμένοι. Αλλά αν τα διαβάζουν παντού και δεν πολυασχολούνται ίσως να τα υιοθετούν, και δεν παίζει ρόλο τόσο το επάγγελμα.

  118. Μαρία said

    Συνέντευξη Χαμηλάκη.
    http://enthemata.wordpress.com/2012/12/16/hamilakis-2/

  119. Γς said

    Για την ΕΠΕΑΝ δεν ξέρετε κάτι; Πρέπει να γγουγκλίζεται.
    ΕΠΕΑΝ λοιπόν, Εταιρία Πνευματικής κλπ. Την φτιάξαμε πιτσιρικάδες στον Βύρωνα-Υμηττό. Μερικοί τρελοί. Όχι απλώς τρελοί, αλλά και στο όνομα. Ψυχή της ‘οργάνωσης’ ο Κώστας ο Τρελός (κατά κόσμο Κώστας Μερδενισιάνος) σπηλαιολόγος από την εποχή του Πετρόχειλου και της Πετροχείλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας εδώ και 40 χρόνια κι ένα σωρό άλλα πράγματα.
    Θα μπορούσα να μιλάω για μέρες για την ηρωική ΕΠΕΑΝ. Και με τι δεν είχαμε ασχοληθεί, εκτός από τα σπηλαιολογικά. Χημικά, Φυσικά, Ραδιοφωνικοερασιτεχνικά μέχρι και …Ταναγρικά. Είχαμε αδειάσει όλο το Μοναστηράκι και όλα μας τα όργανα, συσκευές και ιδιοκατασκευές δουλεύανε ρολόι.
    Και φυσικά σιγά μην μας είχε ξεφύγει η Ανθρωπολογία. Η φυσική Ανθρωπολογία. Δεν ξέρω αν πολλοί είχαν πιάσει στα χέρια τους Την ‘Προέλευση των Ελλήνων’ του Αρη Πουλιανού, πριν από μας το 1962, στο γυμνάσιο. Είχαμε άγριες διαθέσεις. Να γνωρίσουμε και να δουλέψουμε αν γινόταν πάνω σ’ αυτά.
    Εγώ μετά έκανα σουλάτσο σε ένα σωρό άλλα ενδιαφέροντα. Ο Κώστας ήταν πιο σταθερός. Βαλθήκαμε να γίνουμε και γιατροί. Ο Κώστας τα κατάφερε, γιατρός Καρδιολόγος και Επ. Καθηγητής Ανθρωπολόγος του Παν. Αθηνών, εγώ κάπου τα έφτυσα.
    Συνεργάστηκε επί μακρόν με τον Πουλιανό, ενώ εγώ σαν ερασιτέχνης ‘έφαγα στα μούτρα’ ακόμη πιο χειρότερους ‘ανθρωπολόγους’.
    Καμιά φορά τα σκεφτόμαστε και αναρωτιόμαστε γιατί.
    Γιατί λ.χ. όλες αυτές οι περιπέτειες με το Σπήλαιο των Πετραλώνων και το κρανίο του. Αυτή η φαγομάρα του ‘καθηγητή’ Πουλιανού με το ΑΠΘ. Δικαστικοί αγώνες δεκαετιών που ακόμη δεν έχουν λήξει.
    Φαγομάρες που ξεπερνούν τα συναδελφικά μαχαιρώματα. Και αστείες συμπεριφορές ενίοτε.
    Ημαστε μαζί πριν κανα δυο χρόνια στο εργαστήριο του Γιώργου Κουφού στο ΑΠΘ όπου είναι το κρανίο και συζητούσαμε. Τι ήτανε να πω τα δικά μου, που ο φίλος αθηναίος καθηγητής θεώρησε ότι ήταν ελαφρώς αντίθετα με τα δικά του; Εβαλε τον Κώστα να με ξυπνήσει πρωί-πρωί στο τηλέφωνο, μόλις γυρίσαμε για να μου ζητήσει να κατέβω αμέσως στην Αθήνα στο Πανεπιστήμιο και να του επιστρέψω μερικά ευρώ που είχε χαλάσει για πάρτι μου στο ταξίδι!
    Και μια που ο λόγος για το κρανίο θυμήθηκα τον άλλον που έχει κάποια συμβολή σ αυτά που συζητάτε.
    Ημουν σε συνέδριο στη Θράκη του φίλου μου του Νίκου Ξηροτύρη, με φοιτητές μου που αντιμετώπισαν τη μήνη της Σχολής μου, γιατί τόλμησαν να γράψουν το όνομα της Σχολής στο Πρόγραμμα του Συνεδρίου. Τόσο ξευτίλα! Παρόμοιες περιπέτειες με τον εκεί πρόεδρο του τμήματος είχε και κάποιος που τον ετοίμαζε για επίκουρο ο Νίκος Ξηροτήρης. Αναφορές ότι φόραγε κοντό παντελόνι και κάτι τέτοια. Παρόλες τις προσπάθειες του Ξηροτύρη προσέβαλαν την εκλογή του. Τον βοήθησε όμως να καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (του πλήρωσε μάλιστα και τα έξοδα) και δικαιώθηκε.
    Στο συνέδριο αυτό λοιπόν ο δικός μας μίλησε για τον άνθρωπο των Πετραλώνων και μια τουρκάλα Καθηγήτρια Ανθρωπολόγος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρων και στη συζήτηση που ακολούθησε εξέφρασε την ευχή να δει το περίφημο αυτό εύρημα.
    Κι ο δικός μας, λες και του βρίσανε τη μάνα άρχισε να χτυπιέται και να φωνάζει ότι ποτέ δεν θα το έδειχνε σε μια Τουρκάλα! ‘Δεν θα επιτρέψω ποτέ σε μια Τουρκάλα να εξετάσει Ελληνικό κρανίο’.
    Ημουν δίπλα στον Ζγουρίδη, το βουλευτή και του εξηγούσα πως έχουν τα πράγματα. Υπήρχε ειδικό ενδιαφέρον διότι για πρώτη ίσως φορά συμμετείχαν και μέλη της μειονότητας. Με δυο μουσουλμάνους φοιτητές μου από την περιοχή κάναμε παρέα με την Τουρκάλα. Σεμια συνέντευξη σε τοπικό κανάλι είχε πει τα καλύτερα λόγια για το Δημοκρίτειο και μάλιστα απαντώντας σε μπιχτή ερώτηση είπε ότι δεν βλέπει καμία καταπίεση της μειονότητος.
    Τράβαγε λοιπόν τα μαλλιά του ο Ζγουρίδης.
    Ε, λοιπόν αυτός ο κύριος είναι ο συγγραφέας του γνωστού άρθρου του 2000 στο Science για τον Φίλιππο, που βασικά επαναλαμβάνει τα συμπεράσματα του Νίκου Ξηροτύρη ( που ήταν ο πρώτος που εξήτασε τα οστά) και της συνάδελφόυ του Franzeska Langensheidt.
    Είδα τη δημοσίευση και δεν το πίστευα. Δημοσίευση όχι από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αλλά από κάποιο Anaximandrio Ιδρυμα με διεύθυνση του σπιτιού του στην Αθήνα.
    Δεν είχε πει τίποτα στον Καθηγητή του. Τσιμουδιά. Από δικό μου ηλεμήνυμα το έμαθε ο Νίκος.
    Δεν του κράτησε κακία. Κι ως καθ ύλην αρμόδιος καθηγητής τον έκανε κι αναπληρωτή αργότερα.
    Τώρα μαθαίνω ότι με την συνταξιοδότηση του Νίκου τον κάλεσε να μαζέψει τα βιβλία του από το εργαστήριο και να του δίνει.
    Ωχ αυτά!
    Θάψαμε κάνα δυο πρωί πρωί

  120. Γς said

    119:
    >να μαζέψει τα βιβλία του από το εργαστήριο

    Και μιλάμε για «Τη Βιβλιοθήκη» πλούσια και πανάκριβη, που άλλος θα έκανε το κορόιδο μπας και τη ξεχάσει. Κι ο Ξηροτύρης αυτή την πρόθεση είχε θαρρώ. Να την αφήσει για τους φοιτητες κι ερευνητές του τμήματος

  121. Gpoint said

    # 97

    Τα λάθη των γιατρών δεν φαίνονται γιατί τα σκεπάζει το χώμα

    ( αραβική παροιμία )

  122. π2 said

    108: Πολύ ενδιαφέρον αυτό με τον Πόρο, δεν το είχα ακούσει.

    95α: Ισχύει η προέλευση. Ο πύργος του Στέφανου Δουσάν, που σωζόταν μέχρι κάποιο ύψος έως τα τέλη του 19ου (σήμερα κάτι χαμηλά ερείπια στην πλατεία Ωρολογίου ή Δικαστηρίων, λεγόταν πύργος της Βιργινίας ή Βεργίνας στην τοπική παράδοση.

  123. spiral architect said

    @115: Δεν μπορώ, παρά να συμφωνήσω με τα γραφόμενά σου ειδικά στη β’ παράγραφο.
    Άσε που, καμιά φορά δεν είναι επαρκείς ούτε στην επιστήμη που σπούδασαν … 😦

  124. Μιχαλιός said

    122β: «οι κάτοικοι στο χωριό Παλατίτσια, τον 19ο αιώνα, έπλεκαν ιστορίες […]. Το επικρατέστερο ήθελε τη βασίλισσα Βεργίνα να ζει στο ανάκτορο της Παλατίτσας. Όταν ήρθαν οι Τούρκοι την κυνηγούσαν και εκείνη χρησιμοποιούσε τα λαγούμια και έβγαινε στον πύργο της στην Βέροια.» (http://leasted.wordpress.com/2009/05/19/vergina-oro-amat/)
    Προφανώς, λέω γω, το «Βεργίνα» είναι απλώς παράγωγο του «Βέροια».

  125. sarant said

    124: Βέροια (Βέργια) — Βεργίνα, λογικότατο.

  126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Tο θέμα με τους εκπαιδευτικούς γενικώς, είναι οτι είναι υποχείρια του συστήματος, και σε καμία περίπτωση δεν είναι λειτουργοί. Έχουν αποδεχτεί τον ρόλλο τους, που είναι να παίρνουν ένα έξυπνο και ερευνητικό μυαλό απο την φύση του, και να το μετατρέπουν σε εξειδικευμένο και άβουλο υπολογιστή. Με την δημιουργία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μας τελείωσαν και οι δάσκαλοι. Και όσοι ελάχιστοι ονειροπόλοι ή ρομαντικοί, προσπαθούν να διδάξουν την κριτική σκέψη, έρχονται αντιμέτωποι με το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα, με τους γονείς, αλλα και (το χειρότερο) με τους «συναδέλφους» τους). Οπότε δεν τίθεται θέμα μυθολογικού επηρεασμού των παιδιών απο τους εκπαιδευτικούς, (που τους έχουν πάρει στο ψιλό χρόνια τώρα βεβαίως βεβαίως) αυτό συμβαίνει κυρίως στην οικογένεια, η απο την παρέα, η οποία έχει μεγαλύτερη επιρροή πολλές φορές κι απο την οικογένεια.

  127. Νέο Kid Στο Block said

    126. ΛΑΜΠΡΟ, έτσι όπως τα λες είναι, αλλά κάνεις νομίζω μία λάθος εκτίμηση. Δεν είναι ελληνική εφεύρεση ούτε τωρινή η μετατροπή σε «εξειδεικευμενο και άβουλο υπολογιστή». Έγραφε ο μεγάλος μαθηματικός και φιλόσοφος Ράσελ
    «Το ξεκίνηµα της άλγεβρας το βρήκα πολύ δύσκολο, ίσως ως αποτέλεσµα κακής διδασκαλίας.
    Έπρεπε να αποστηθίσω: ‘το τετράγωνο του αθροίσματος δύο αριθµών είναι ίσο µε το άθροισµα των τετραγώνων τους αυξηµένο κατά το διπλάσιο γινόµενό τους’.
    Δεν είχα την παραµικρή ιδέα τι σήµαινε αυτό και όταν δεν µπορούσα να θυµηθώ τα λόγια, ο δάσκαλος µου πέταγε το βιβλίο στο κεφάλι µου, πράγµα που δεν διέγειρε µε κανένα τρόπο τη νόηση µου.»»

    Αλλά τουλάχιστον ο δάσκαλος του Ράσελ τού μάθαινε μια ΑΛΗΘΙΝΗ ταυτότητα της Άλγεβρας , με τον λάθος τρόπο.

    Το πρόβλημα –το οποίο αναδεικνύει συνεχώς και ο Νίκος μέσα από΄τα ωραια και αφυπνιστικά άρθρα του- στην Ελλάδα (φοβούμαι και στην Κυπρο που ζω) είναι πλέον ότι προωθείται σταθερά ,πέρα από τον όποιο λάθος τροπο διδαχής, η ΛΑΘΟΣ γνώση, η παραπληροφόρηση, η αντιεπιστημονικότητα, η περιφρόνηση των πηγων υπέρ «κολαλευτικών» μύθων κλπ.

  128. Αντιφασίστας said

    Θα πρέπει, δηλαδή, να καταργήσουμε την υποχρεωτική εκπαίδευση, για να ξανααποκτήσουμε δασκάλους, Λάμπρο; Μα, πριν από την καθιέρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης κυριαρχούσε ο αναλφαβητισμός, αν δεν κάνω λάθος. Ας μην παίζουμε το παιχνίδι των νεοφιλελέ, θα έλεγα εγώ, και ας μην γενικεύουμε. Οι κόρες μου, μαθήτριες δημόσιου λυκείου, έχουν μια θαυμάσια φιλόλογο, που κάνει ό,τι μπορεί για να εμφυσήσει κριτικό και φιλέρευνο πνεύμα στους μαθητές της, αλλά έχει και έναν μαθηματικό που κοιμάται τον νήδυμον εν ώρα εργασίας. Ο καθείς με το φιλότιμό του και τις ικανότητές του.
    Σήμερα οι καθηγητές δεν περιορίζονται από το ασφυκτικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό πλαίσιο της μετεμφυλιακής Ελλάδας και μπορούν να προσφέρουν πολλές θετικές υπηρεσίες. Αρκετοί το κάνουν, άλλοι όχι. Οι γενικεύσεις είναι πάντα υπέρ των σκάρτων.

  129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    127 – Mα δεν γράφω πουθενά οτι είναι ελληνικό «προνόμιο» αυτό το σύστημα εκπαίδευσης. Αντιθέτως κατα διαστήματα, έχω αναφερθεί σε ένα βιβλιαράκι, Η εκπαίδευση της αμάθειας, του Ζάν Κλώντ Μισεά (γάλλος φιλόσοφος, αγνώστων λοιπών στοιχείων) εκδόσεις βιβλιόραμα, μετάφραση (δύσκολη, δεν είναι επαγγελματίας μεταφραστής) Άγγελος Ελεφάντης, που πραγματεύεται ακριβώς αυτό που λές, οτι είναι παγκόσμιο το εκπαιδευτικό πρόβλημα. Άλλωστε μιλώντας για υποχείρια του συστήματος, δεν εννοώ του ελληνικού, αλλα του παγκόσμιου κεφαλαιακού, που κυριαρχεί στον πλανήτη. Απο το 2004 που το διάβασα, κάνω συγκρίσεις των γραπτών του, με την λειτουργία της εκπαίδευσης, και των αποτελεσμάτων της, και μένω άφωνος, κάθε φορά δικαιώνεται. Μια και οι περισσότεροι εδώ μέσα είστε βιβλιοφάγοι, ας κάνει κάποιος τον κόπο να το διαβάσει, 130 σελίδες είναι, κι απο αυτές πάνω απο μισές είναι υποσημειώσεις, θα ήθελα την γνώμη κάποιου απο εσάς γι αυτο το βιβλίο.
    Το πρόβλημα που αναφέρεις στο τέλος, είναι παγκόσμιο, και έχει εισαχθεί σ΄εμάς με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου μας.

    128 – Φίλε μου, αν είναι να «λειτουργεί» έτσι το εκπαιδευτικό σύστημα, και να παράγει τέτοια σκέψη, σίγουρα πρέπει να καταργηθεί. Όπως λές, οι κόρες σου έχουν μια θαυμάσια φιλόλογο, και έναν κοιμήση μαθηματικό, αν υποθέσουμε οτι και οι υπόλοιποι είναι έτσι ( σε καμία περίπτωση βέβαια, σαν την φιλόλογο ζήτημα να είναι το 1% έχω προσωπική άποψη, απο την μακρόχρονη ενασχόλησή μου με τα σχολικά θέματα) επαφίεται στην καλή τους τύχη, αν θα πετύχουν καλούς δασκάλους για να τους διδάξουν, σου αρέσει αυτό; Κι εγώ έχω δύο κόρες, και η μικρή πάει στην τρίτη λυκείου στο καλιτεχνικό του Γέρακα, αν δεν το ξέρεις σε πληροφορώ (απο την οδυνηρή εμπειρία μου απο την μεγάλη μου κόρη) οτι η τρίτη έχει καταργηθεί ουσιαστικά, χωρίς φροντηστήριο, έπαιξαν και έχασαν τα παιδιά. Σήμερα οι καθηγητές του φροντιστηρίου που πήγαμε για ενημέρωση, μας είπαν στα ίσια επι λέξη, η Δανάη καλό είναι να σταματήσει να διαβάζει όλα τα μαθήματα του σχολείου, και να επικεντρωθεί στης κατεύθυνσης, το τραγικό (για μένα) είναι οτι το ίδιο λένε και οι καθηγητές στο σχολείο της (δεν πειράζει, θα σας βάλλουμε καλό βαθμό).
    Γνωρίζεις οτι τα παιδιά κάνουν πιο πολλές ώρες θρησκευτικά απο φυσική; Ποιόν εξυπηρετεί αυτή η εκπαίδευση; σίγουρα οχι την κριτική σκέψη.
    Το παιχνίδι των νεοφιλελέ το παίζουμε εκ των πραγμάτων, όντας παράγωγα της ελεγχόμενης απο αυτούς υποχρεωτικής «δωρεάν» εκπαίδευσης που μας «παρέχουν. Κάνε μια σύγκριση στο κριτήριο των αναλφάβητων ελλήνων πριν 50 χρόνια, και των σημερινών (εγγράμματων;) ποιό νομίζεις οτι είναι καλύτερο; θα έπρεπε να είναι με διαφορά το σημερινό, είναι έτσι;
    Όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν, που έλεγε κι ο συγχωρεμένος Παπάζογλου.

  130. Αντιφασίστας said

    Δεν υπάρχει περίπτωση να υπερασπίσω το παρόν σύστημα, αγαπητέ μου Λάμπρο, γιατί πολύ θα ήθελα να δω ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό σύστημα. Όλα αυτά που γράφεις τα ξέρω, τα ζω στο πετσί μου, 2 κόρες σε δημόσιο σχολείο, καταλαβαίνεις. Απλώς, πιστεύω ότι δεν πρέπει να γενικεύουμε, επειδή αδικούμε και στενοχωρούμε κάποιους ανθρώπους που δίνουν και την ψυχή τους σ’ αυτό που κάνουν, είτε δάσκαλοι είναι, είτε γιατροί του ΕΣΥ,είτε πυροσβέστες κλπ., αλλά και επειδή δια της γενικεύσεως υποθάλπουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό.

  131. Gpoint said

    Μπορεί να πονάει αλλά είναι γεγονός πως η δωρεάν παιδεία που καθιέρωσε ο γέρος Π»νδρέου ήταν η αρχή της υποβάθμισης της παιδείας με πολλούς τρόπους. Ηρθε μετά και η χούντα και έδωσε το τελευταίο σπρώξιμο μια που τα κόμματα της μεταπολίτευσης δεν τόλμησαν να πάρουν σωστά μέτρα φοβούμενα το πολιτικό κόστος. Χαρακτηριστικό είναι πως οι μεγαλύτερες και ουσιαστκότερες μεταρρυθμίσεις ( μικτά σχολεία – καθιέρωση δημοτικής) έγιναν επί του «υπηρεσιακού» Ράλλη.
    Κλασσική ήταν η γραμμή που πέρασαν στην κοινωνία πως οι εκπαιδευτικοί κάθονται τρεις μήνες το καλοκαίρι, δεν δουλεύουν κ.λ.π. αντί να σκεφθούν πως όταν έστελναν ένα νεοδιόριστο σε τουριστικό μέρος ο μισθός του δεν έφτανε ούτε για το νοίκι. «ελα μωρέ θα κάνει ιδιαίτερα και θα τα βγάλει.πέρα» ήταν η συνηθισμένη επωδός.Το να μιλήσουμε για βιβλιοθήκες, εργαστήρια, βοηθητικό προσωπικό είναι ανέκδοτο και πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων για φτηνή και χαμηλού επιπέδου δημόσια παιδεία ώστε να έχουν λόγο ύπαρξης τα ιδιωτικά και τα φροντιστήρια.

  132. Τάκης Αλεβαντής said

    Πέντε Έλληνες στο Άδη (όχι στον Άρη) …

  133. Τάκης Αλεβαντής said

    Και τραγουδιστά εδώ

  134. Μαρία said

    Άλλος ένας για τον κατάλογο αυτών που έχουν υψηλή αίσθηση του χιούμορ.

  135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    130 – Δεν γενικεύω καθόλου, είναι όπως τα λέω, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, είναι για τα λιοντάρια, εντελώς απαράδεκτοι, αδιάψευστη απόδειξη το επίπεδο της κριτικής σκέψης της «εγγράμματης» κοινωνία μας. Οι περισσότεροι έλληνες μισούν τα βιβλία και το διάβασμα, τα δε παιδιά (τα περισσότερα) διαχρονικά σκίζουν και πετάνε τα σχολικά βιβλία, στο τέλος της χρονιάς. Αν δεν κατάφεραν να εμφυσήσουν στα παιδιά, την αγάπη για τα βιβλία και την μάθηση, δεν είναι λειτουργοί, αλλα απαράδεκτοι συμβιβασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αν είχες επιλογή, πόσους απο τους καθηγητές που έχεις γνωρίσει, θα επέλεγες να διδάξουν τις κόρες σου; Πόσους καθηγητές θυμούνται με θαυμασμό όσοι είναι απόφοιτοι λυκείου; (για το πανεπιστήμιο δεν έχω γνώμη, αλλα απ΄όσο ξέρω απο φίλους και παιδιά που φοιτούν, το ίδιο χάλι επικρατεί). Οι ελάχιστοι που δίνουν και την ψυχή τους, δυστυχώς καίγονται με τα ξερά. Και στις άλλες κατηγορίες που αναφέρεις οι ίδια λαϊκή γνώμη επικρατεί, οι γιατροί τα παίρνουν με φακελάκι, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες κλπ, και φυσικά μόνο τυχαία δεν είναι αυτή η γνώμη.
    Για να δούμε το διαφορετικό σύστημα που θέλουμε, πρέπει να διδαχθούμε την δημοκρατία, και να την διδάξουμε στα παιδιά μας απο την βρεφική ηλικία, και φυσικά, να αποσυνδέσουμε την σχολική και πανεπιστημιακή μάθηση, απο τον παράγοντα κέρδος. Μάλλον θα περιμένουμε μερικά χρόνια ακόμα.

  136. sarant said

    Λάμπρο, το ότι σκίζουν τα σχολικά βιβλία μην το θεωρείς ένδειξη βιβλιοφοβίας, ξέρω και πολλούς βιβλιολάτρες που τα έσκιζαν. Ένας μάλιστα τα τάιζε στη γκαμήλα, στο άλσος της Φιλαδέλφειας.

  137. ππαν said

    Πρέπει κιόλας να αποφασίσουμε αν είναι καλογραμμένα και αξιόλογα βιβλία που πρέπει να μπούν σε κάθε βιβλιοθήκη ή μαύρα χάλια κι αντιεπιστημονικά οπότε καλά κάνουν και τα σκίζουν.

  138. ππαν said

    137: ή τίποτε από τα δυο, ε;

  139. Gpoint said

    #135
    Λάμπρο δεν είναι μόνο οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί για τα λιοντάρια, είναι οι περισσότεροι «πτυχιούχοι», αυτοί που πήραν ένα χαρτί και μετά ένα μεταχαρτικό. Απλά οι εκπαιδευτικοί λόγω της δουλειάς των εκτίθενται ευκολότερα και περισσότερο..\
    Η αιτία όπως έγραψα είναι παλιότερη και συνειδητή επιλογή των εκάστοτε κυβερνήσεων.

  140. Μαρία said

    138 Το σχίσιμο ή το τελετουργικό κάψιμο των βιβλίων ελάχιστη σχέση έχει με το βιβλίο καθαυτό.

  141. ππαν said

    Συμφωνώ απόλυτα, ειδικά για τα σχολικά βιβλία που δεν είναι βιβλία όπως τα άλλα, και δεν έχει νόημα να μιλάμε για βιβλιοφιλία κλπ. Αλλά διαβάζω διάφορα τέρατα, από χτες, που πάνε γενικά προς την ίδια κατεύθυνση «πόσο καλύτερα ήταν όλα πριν», κι αναρωτιέμαι, αφού το δημόσιο σχολείο κι όλα σε σχέση με αυτό είναι τόσο χάλια, πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσουμε πως οι απόφοιτοι συμφωνούν με αυτή την άποψη όταν καίνε τα βιβλία.

  142. Μαρία said

    141
    Για τα σχολικά μιλάμε αφού.
    Πόσο πριν το πάνε το καλύτερα; Μ’ ενδιαφέρει, γιατί κι εμείς σχίζαμε βιβλία μετά τους διαγωνισμούς της έκτης Γυμνασίου.

  143. Γς said

    126:
    >Ένας μάλιστα τα τάιζε στη γκαμήλα, στο άλσος της Φιλαδέλφειας.
    Χλωμό το βλέπω να τάιζε την Γκαμήλα.
    Μάλλον την καμήλα.
    Η Καμίλα παίζει;
    😉

  144. ππαν said

    142: Α το πριν είναι Πριν, μια εποχή που δεν υπάρχει παρά μόνο στην φαντασία, και που την αναγνωρίζουμε από το ότι όλα ήταν καλύτερα. Πάντως μετά από τότε που ο Κοραής έγραφε πως τα μόνα βιβλία που μπαίνουν στα σπίτια είναι τα σχολικά και τα διαβάζει η οικογένεια γύρω από το τραπέζι.

  145. Alfred E. Newman said

    καμήλα η [kamíla] & γκαμήλα η [gamíla] Ο25 : 1. μεγαλόσωμο μηρυκαστικό, με μακρύ λαιμό, ψηλά πόδια, σχετικά μικρό κεφάλι, που έχει στη ράχη του έναν ή δύο ύβους, δηλαδή λιπώδη εξογκώματα που μοιάζουν με καμπούρες· ζει σε ερήμους και σε άνυδρες στέπες και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων: Kαραβάνια με καμήλες. H ~ έχει χαρακτηριστεί ως το πλοίο της ερήμου. ΦΡ ο δρόμος της γκαμήλας, η μέση οδός, οι όχι ακραίες λύσεις ή απόψεις.

  146. Μαρία said

    145 Κυρία Γκαμήλα ήταν το παρατσούκλι της δασκάλας που μας έκανε Θρησκευτικά (Παλιά Διαθήκη) στην Γ’ Δημοτικού, γιατί έλεγε την καμήλα γκαμήλα 🙂

  147. ππαν said

    Εμένα με φώναζαν μικρή γκαμήλα και καμήλα, διότι έχω ψηλό λαιμό και τα χρόνια εκείνα τα παιδιά δεν τα μάθαιναν καλά στο σχολείο ώστε να με φωνάζουν καμηλοπάρδαλη -δεν έχω καμπούρα, ούτε μια ούτε δυο.

  148. ππαν said

    146: Κάτσε, άλλη δασκάλα σας έκανε θρησκευτικά κι άλλη τα άλλα μαθήματα;

  149. Αντιφασίστας said

    Άλλωστε και ο φανατικός βιβλιόφιλος Πέπε Καρβάλιο ( Μονταλμπανικοί, με καταλαβαίνετε) τα βιβλία του τα έκαιγε στο τζάκι. 😉
    Να προσθέσω κι εγώ την απορία μου στην απορία της Ππαν: Πότε, βρε παιδιά, είχαμε καλύτερη εκπαίδευση στην Ελλάδα; Σε ποια χρυσά χρόνια αναφερόμαστε; Εγώ ούτε σαν μαθητής ούτε σαν αναγνώστης τα έχω συναντήσει.

  150. Μαρία said

    148 Ναι. Το ίδιο και στην πέμπτη και έκτη δημοτικού άλλη δασκάλα μας έκανε ζωολογία και ανθρωπολογία αντίστοιχα κι όχι ο δάσκαλός μας. Συμπλήρωναν έτσι το ωράριό τους.

  151. Μαρία said

    149 Χρυσά χρόνια έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να υπάρξουν. Αλλά μιλώντας για το πρόσφατο παρελθόν δεν πρέπει να ξεχνάμε την αντιμεταρρύθμιση Μητσοτάκη το ’92, και τη διάλυση-χαριστική βολή των λυκείων επι Ευθυμίου.

  152. ππαν said

    Τι έκανε ο Ευθυμίου ειδικά στα Λύκεια; Θυμάμαι κυρίως μεγάλα σχέδια που δεν πραγματοποιήθηκαν.

  153. sarant said

    145: 🙂

    Γκαμήλα ή έστω καμήλα είπαν πρόσφατα, με την ίδια αφορμή, και μια υπουργό που επί υπουργίας της δεν μοιράστηκαν αμέσως όλα τα διδακτικά βιβλία.

  154. Γς said

    145:
    Στην Αθήνα του 1954 γύρναγε τις γειτονιές μια καμήλα. Μαζευόταν η πιτσιρικαρία για να την δει. Αλλά κι οι νοικοκυρές, γιατί οι διοργανωτές του θεάματος τις πρόσφεραν δείγματα από το επαναστατικό προϊόν που προσπαθούσαν να προωθήσουν: Ένα φιαλίδιο με υγρό σαπούνι …ΣΑΠΟΛ. Μακρινός προπάππους των υγρών καθαρισμού πιάτων Ava, Fairy και τέτοια.
    Από την άλλη επιθετική διαφημιστική καμπάνια στις εφημερίδες με σχεδόν ολοσέλιδες φωτογραφίες της καμήλας και του ΣΑΠΟΛ.
    Πλάκα είχε. Αυτό όμως που δεν είχε καθόλου πλάκα ήταν το χρηματικό βραβείο για την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα του μεγάλου τους διαγωνισμού: ‘Το σχέση έχει η καμήλα με το ΣΑΠΟΛ;’
    Κράτησε περίπου ένα χρόνο και η καλύτερες απαντήσεις δημοσιευόντουσαν στις εφημερίδες.
    Κι ένας πιτσιρίκος πήρε κόλλα και χαρτί και τους έγραψε: ‘Όπως η καμήλα είναι το πλοίο της ερήμου, έτσι και το ΣΑΠΟΛ είναι ο βασιλιάς της κουζίνας κάθε νοικοκυράς’ ή κάπως έτσι.
    Χαμός. Τους πήγαινε γάντι. Πρώτη πρώτη απάντηση για μήνες στον τύπο με το όνομα και τη διεύθυνση του. Ντρεπόταν ο πιτσιρικάς να κυκλοφορήσει στη γειτονιά. Εκδηλώσεις λατρείας και θαυμασμού (καλά θα κόψω κάτι).

    Μέχρι που μια μέρα ήρθαν στο σπίτι κάτι καλοί κύριοι και ένας από αυτούς σαν το Ματζαβελακη με το βαλιτσακι μέτρησε στη μάνα μου το σεβαστό ποσό του επάθλου.
    Δεν είδα δεκάρα τσακιστή

  155. Αντιφασίστας said

    153: Υπήρξε τέτοια υπουργός; Μήπως λαϊκίζεις, Νικοκύρη; 😉
    Κατά τη γνώμη μου, το μακροβιότερο και ανθεκτικότερο λερναίο είναι η φρασούλα »Εκείνα τα χρόνια μαθαίναμε γράμματα. Ενώ σήμερα…».

  156. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    149: Αυτοί που αναπολούν τα χρυσά χρόνια εννοούν μάλλον την παρακάτω ιδεοληψία: http://www.fhw.gr/chronos/14/gr/1923_1940/domestic_policy/language/06.html

    Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έχει άλλη γνώμη:
    http://www.perizitito.gr/product.php?productid=28891

  157. ππαν said

    156α: Ξέρω ότι φυρί φυρί το πας να ξαναγυρίσουμε στον Χαμηλάκη να έχουμε τζόγο. Οριστε λοιπόν: Monumental visions: The past in Metaxas’ Weltanschauung του Κάραμποτ στο Usable Past των Χαμηλάκη-Μπράουν.

  158. ππαν said

    Ξέχασα να βάλω τον λίκνο:

    Click to access monumental-visions-the-past-metaxas-weltanschauung.pdf

  159. Γς said

    157:
    Από την πΓΔΜ με αγάπη.
    Διαβάζοντας στο Χαμηλάκη για τον Ανδρόνικο και το κλίμα που επικρατούσε το 1992, θυμήθηκα πως τα είχαμε πάρει στο κρανίο τότε και αργότερα, όταν άρχισαν να έρχονται και αυτοκίνητα από τα Σκόπια με διακριτικά της γείτονος στις πινακίδες τους.
    Μια τέτοια μέρα ‘εθνικής αγανάκτησης’ βγήκαμε κι εμείς τσάρκα να πάρουμε το παγωτάκι μας. Και να κει στα στενά του Βοτανικού, πάνω που το συζητάγαμε βλέπουμε στο προπορευόμενο ΙΧ τον αριθμό MC 43τόσο. Αμάν τα πήραμε.
    Σταμάτησε κι αυτός στην Πλάτωνος. Κατεβήκαμε και μόλις μας βλέπει να τον κοιτάζουμε περίεργα μας λέει στα ελληνικά. –Τι τρέχει; -Τώρα εσύ είσαι Μακεδόνας έ; -Ναι είμαι! Μακεδόνας! –Αμάν θα σφαχτούμε. Κτλ κτλ.

    Μη μου πείτε ότι έχετε δει και σεις αυτοκίνητο που να το οδηγάει έλληνας πατριώτης εξωτερικού. Μόνιμος κάτοικος του Μονακό;

  160. Μαρία said

    152
    Άμα δεις ένα ενδεικτικό ή ένα απολυτήριο με 20 στα θρησκευτικά, 18 στα αγγλικά αλλά με πεντάρια, οκτάρια με βαθμούς δηλαδή κάτω απ’ τη βάση σε άλλα μαθήματα, θα καταλάβεις τι έκανε.

  161. @160 Ούτε εγώ καταλαβαίνω, ομολογώ.

  162. @160 Άκυρο είπες απολυτήριο. Εγώ διάβασα έλεγχο.

  163. ο άλλος πόντιος said

    Δύτη 40 ναι, αυτός είναι. Πρόκειται αν θυμάμαι καλά για δισέλιδο άρθρο στην Ελευθεροτυπία. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω το επιστημονικό-αρχαιολογικό σκέλος του κειμένου. Είχα πάντως βρει ενδιαφέρον το πολιτικό σκεπτικό του Ζάχου (ιδίως αν σκεφτεί κανείς πόσο συντηρητικότερη ήταν τότε η εποχή ως προς το «εθνικού ενδιαφέροντος» περιεχόμενο των εφημερίδων.)

    ΥΓ. Καθυστερημένες ευχαριστίες για το καλωσόρισμα τις προάλλες. Το είδα μέρες αργότερα.

  164. Αντιφασίστας said

    Η φωνηεντιάδα συνεχίζεται
    http://www.eglimatikotita.gr/2012/11/blog-post_4518.html
    ό,τι και αν κάνουν οι μυθοκτόνοι
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_16/12/2012_474710
    Ψυχολόγοι χρειάζεται να επιληφθούν, όχι γλωσσολόγοι.

  165. ππαν said

    Φαίνεται πως οι περισσότεροι γονείς είναι πολύ πρόθυμοι να αναμασήσουν εθνωφελείς μύθους…
    Καλά το πάω;

  166. Κακριδίδες;

    @165 😀

  167. ππαν said

    Το σωστό είναι Κακριδείδες!

  168. Το θέμα μου δεν είναι ορθογραφικό. Πώς κολλάνε με τις άλλες οικογένειες δεν το ‘πιασα.

  169. ππαν said

    Αφού το λέει για την γερμανική κατοχή, την Δίκη των τόνων εννοεί. Ψάχνεις τώρα κι εσύ να βρεις λογική; Μιλάμε για αχταρμά.

  170. ππαν said

    Εμένα πολύ μου άρεσε ο Δελμούζος κι ο Λιαντίνης μαζί κι αντάμα. Ένας από τους επάρατους Κακριδίδες εντωμεταξύ έχει αασχοληθεί με το έργο του Συκουτρη.

  171. Αυτό μου είχε διαφύγει, το διάβασα διαγωνίως. Πάντως θα ήθελα να μάθω ποιος είναι ο συντάκτης. Δεν μπορεί να το γράψανε όλοι μαζί. Κάποιος φωστήρας θα ανέλαβε. Ρεζίλι των σκυλιώνε γίνανε…

  172. Νέο Kid Στο Block said

    165. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να γενικεύεις με τους γονείς. Πιθανότατα ,απλώς η πλειοψηφία τους θα είναι μηχανικοί.

  173. ππαν said

    Μπα, αποκλείεται ρε Κιντ. Αν ήταν δεν θα πίστευαν αυτές τις αηδίες κι αν τις πίστευαν θα ρώταγαν και θα καταλάβαιναν το λάθος τους.

  174. Νέο Kid Στο Block said

    173. TΩΡΑ μιλάς σωστά! Επιτέλους! Μποννουί μα σέρ! 🙂

  175. ππαν said

    Αν κρίνω την ηλικία σου από αυτά τα παιδιακίσια που γράφεις κάθε φορά που νομίζεις πως σου θίγουν το μηχανικηλίκι-την αντιληπτική σου ικανότητα (Περίπτωση Λυκιαρδόπουλος)-την ικανότητά σου στο Τρίβιαλ (πότε «ελευθερώθηκε» η Θεσσαλονίκη;) θα έλεγα πως κοιμάσαι πολύ αργά. Έστω κι έτσι, καληνύχτα! 🙂

  176. Μαρία said

    171 Κάποιος ίσως απ’ αυτούς που είχαν εισβάλει στον αγιασμό του Πειραματικού, π.χ. ο Τηλιγάδας.
    https://sarantakos.wordpress.com/2012/09/14/lernaiokanelli/#comments

  177. Άουτς! 🙂

  178. Το 177 πήγαινε στο 175

    @176 Καθόλου απίθανο, το ύφος ψιλομοιάζει

  179. Έχει κι άλλα, αλλά αυτό το αφιδός* δίπλα δίπλα με το lifestyle με τσάκισε! Ρε λες να είναι δάνειο μετά την ελληνιστική και να απλογράφεται; 😛 😀

    *β’ παρ. πρώτη σειρά

  180. Γς said

    179:
    Το ίδιο κείμενο εδώ με το ‘αφιδός’ διορθωμένο σε … ‘αφιδώς’.

    Πάντως το ‘αφιδώς’ χρησιμοποιείται αφειδώς
    ‘Χρόνου φίδου’ που θα έλεγαν κι οι αρχαίοι ημών γητευταί

  181. Γς said

    169:
    Κι η Ναζιστική εκδοχή:

    » Ἡ «Δίκη τῶν τόνων» ἔγινε τὸ 1942 καὶ φυσικὸ ἦταν νὰ ἐπηρρεασθεῖ ἀπὸ τὴν περιρρέουσα ἀτμόσφαιρα. Ἄλλωστε πολὺ συχνὰ καὶ ὁ Κακριδῆς καὶ οἱ συνήγοροί του ἀναφέρονται στὴ Γερμανία καὶ στοὺς Γερμανοὺς φιλολόγους.
    Μήπως λοιπὸν τὸ μονοτονικὸ πηγάζει ἀπὸ μίαν ναζιστικὴ θεώρηση τῆς ἑλληνικῆς ἱστορίας; «

  182. Γς said

    148:
    > Κάτσε, άλλη δασκάλα σας έκανε θρησκευτικά κι άλλη τα άλλα μαθήματα;

    Σε εμάς η ίδια δασκάλα μας έκανε θρησκευτικά και τα άλλα μαθήματα

  183. Γς said

    125:
    >Βέροια (Βέργια) — Βεργίνα, λογικότατο.

    Βέροια, λογικότατο.

  184. Gpoint said

    #183
    Ρε μπαγάσα και γω το ίδιο σκέφτηκα αλλά είπα να σεβαστώ τον πόνο τους και απλά να τους προτείνω » Βάλτε μέσα τον …Φεϋζάλ » !!!!

  185. Νέο Kid Στο Kindergarten said

    Όταν θα ρέουν τα πετροντιράμια ποτάμι, θα σας κοπούν τα γελάκια…

  186. Γς said

    ΠετροDhiram των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πράσινα άλογα!

  187. Gpoint said

    Βρε Κιντάκο, σοβαρέψου, ποιός πρίγκηπας τώρα ; αυτός που ρωτάει τον Τσάκα και τον δικηγόρο της οικογένειας τι να απαντήσει ; Δεν έπιασε το κόλπο με τον σερβιτόρο που πλασσάρανε για πρίγκηπα και τώρα φέρανε έναν αληθινό να τους κάνει μια εξυπηρέτηση. Κανένας επενδυτής δεν βάζει λεφτά αν δεν ξέρει πως θα τα πάρει πίσω από την ανέγερση του γηπέδου, σου μοιάζει για τέτοιος ο Φεϋζάλ ;;;;;;;; Πρώτα θα ξεφτιλίσει τον Βγενόπουλο που κρύβεται πίσω από τον Αλαφούζο και μετά θα επανέλθει η τάξη στον βάζελο. Με την ΑΜΚ παίζεται χοντρό παιχνίδι ποιός θα φάει τα λεφτά του άλλου, βλέπεις κάποιοι καλόμαθαν με τον τίτλο που πήρε ο Πατέρας και χρεώθηκε κάποια κατοστάρα μύρια γιατί σε μερικές δουλειές δεν δίνουν αποδείξεις και δεν ξέρεις πόσο κόστισαν…
    Υ.Γ 1. του Γιαννακόπουλου του φάγανε μια δεκάρα και δεν θέλει να ξανακούσει για…πολυμετοχικό
    Υ.Γ. 2 Αμα ήταν να παίρνεις πρωτάθλημα με παικταράδες θα τόπαιρνε ο Σισέ και δεύτερη χρονιά, αλλά ενώ την πρώτη δούλεψε ο Σπάθας τον άλλο χρόνο στου Καραϊσκάκη αλλάξανε τα κόζα

  188. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    157: Ππαν τι σημαίνει η φράση «να γυρίσουμε στον Χαμηλάκη να έχουμε τζόγο»; Για κόψε και ξαναμοίρασε… (το όλο σκεπτικό).

  189. Αντιφασίστας said

    183,184: Κύριοι, σας ανακαλώ εις την τάξιν και σας υπενθυμίζω ότι αμφότεροι αυτόν τον Παναθηναϊκό δεν καταφέρατε να τον νικήσετε. 😉

  190. ππαν said

    188: Σχετικά με το ότι το πας φυρι-φυρι, αστειεύτηκα βέβαια, γιατί ξαναγυρίζουμε από άλλο δρόμο, έστω και ψηλοκρεμαστά, στον Χαμηλάκη. Για τον τζόγο, παναπεί εδώ πέρα στην αναζωοπύρωση εστιών τσακωμού, κοίτα πιο πάνω 🙂

  191. Νέο Kid Infantile said

    190.Το φυρι–φυρι τι είναι; Σφυρί χωρίς κεφάλι; Ή μήπως το γαλλικό φιρί-φιρί
    Αν το δεύτερο, πώς προφέρεται; fuerie? :mrgreen:

  192. ππαν said

    Δεν έχεις σχολείο εσύ;

  193. Νέο Kid Infantile said

    192.Xα, χα.. 4 η ώρα έχει σχολεία βρε άσχετη; Δεν πάω νυχτερινό. Τα βράδiα διδάσκω σε σεμινάρια αλπινικής γλωσσολογίας, φωνηεντολατρίας και γεματρίας στο ΤΕ.ΠΑ.Κ 😆

  194. ππαν said

    Εδώ έχει σχολείο μέχρι τις 6 το απόγευμα, που να ξέρω τι κάνετε εσείς εκεί κάτω; Δεν επέβαλε το αγγλικό σύστημα ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος τότε ππου πέρασε από κεί;

  195. Νέο Kid Infantile said

    194.Oh dear Lord!! Are they really THAT ignorant these »frogs»…or not??!!
    4 o’clock is TEA TIME , my dear lady…

  196. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    190: OK, σοβαρά πάντως δεν καταλάβαινα το νόημα της πρότασης. 🙂
    Τον Χαμηλάκη πρώτη φορά τον ακούω (!), βρίσκεται σε καμία λίστα με αυτούς που αγαπάμε να μισούμε;

  197. ππαν said

    Ο Χασάπης τον συμπαθεί πολύ από ό,τι κατάλαβα 🙂 Κοίτα 16, 26 και κυρίως 66-82

  198. @192-193-κτλ: Άντε, ωραία, τα βρήκατε! Χθες ανησύχησα λιγάκι! 🙂

  199. ππαν l'infanticide said

    Α, μα δεν υπήρχε λόγος!

  200. ππαν said

    Πολύ μου άρεσε αυτό το συγκρότημα!

  201. Κι εμένα όπως καλά κατάλαβες 🙂

  202. sarant said

    Παιδοκτονίες ακούω, μακάβρια πράγματα!

    Πάω στον Βάρναλη, να είστε φρόνιμοι!

  203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    136 – Δυστυχώς Νίκο δεν είναι βιβλιοφοβία, αλλα (απ΄όσο έχω καταλάβει) αποστροφή και μίσος γι΄αυτά, και δεν φταίνε τόσο τα βιβλία, όσο ο απαράδεκτος τρόπος που «διδάσκεται» η ύλη τους, κι αυτό είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών, και του εκπαιδευτικού συστήματος. Μετα απο «έρευνα» 20 ετών, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα, οτι δεν είναι τυχαία αυτη η λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.
    Ειδικά όσοι έχουν ασχοληθεί, με τις δυνατότητες εύκολης μαθήσεως και απομνημονεύσεως του εγκεφάλου ( ουσιαστικά άπειρες, φυσικά έχει και άλλες εκπληκτικές δυνατότητες) γνωρίζουν οτι έτσι όπως λειτουργεί η εκπαίδευση, είναι εναντίον του.

  204. Αντιφασίστας said

    Κάπου κολλάει κι αυτό στην περί εκπαιδεύσεως συζήτηση:
    http://www.efsyn.gr/?p=8662

  205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    205 – Eγώ διαφωνώ με τον διευθυντή, η πρωϊνή προσευχή μας ρημάζει, οι θρησκείες είναι σύμαχοι με όλα τα καθεστώτα, και την εκάστοτε εξουσία, (και με τα μνημόνια, και με τον ιμπεριαλισμό) και δεν έχουν καμία θέση, στην διδακτέα ύλη. Ας πιστεύει ο καθένας οτι θέλει, η θρησκεία δεν μπορεί να είναι μάθημα, είναι αδιανόητο.
    Οσο για τον φασισμό, αν περιμένουν να τον χτυπήσουν στα σχολεία, το έχουν χάσει το παιχνίδι. Ο φασισμός ζεί και αναπαράγεται μέσα στις οικογένειες, και προς αυτή την κατεύθυνση, δεκαετίες τώρα, δεν κοιτάζει κανείς.

  206. Αντιφασίστας said

    205: Ούτε εγώ συμφωνώ με τον διευθυντή, αλλά ο φασισμός ελλοχεύει παντού. Είναι πολύ καλό που οργανώνονται αντιφασιστικές εκδηλώσεις κάθε είδους, πρέπει να συμμετέχουμε, φροντίζοντας πάντα να τιθασσεύουμε και τον φασιστάκο που κρύβεται μέσα μας.

  207. ππαν said

    Καλά, δεν κρύβουμε ολοι φασιστάκους, εμένα δεν θα χώραγε κιόλας.

  208. Αντιφασίστας said

    208: Καλά, ας μη γενικεύω. 😉
    Πάντως, πολλές φορές έχω εκπλαγεί από τη φασίζουσα συμπεριφορά δεδηλωμένων δημοκρατών, μη εξαιρουμένου εμού του ιδίου. Όταν το αντιλαμβάνομαι ή όταν, το συνηθέστερο, μου το επισημαίνουν, μαζεύομαι και το ρίχνω στην αυτοκριτική και τη νηστεία. 🙂

  209. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    207 – Kαλό είναι που οργανώνονται, αλλα δεν αντιμετωπίζεται έτσι ο φασισμός, είναι σαν να προσπαθείς να θεραπεύσεις τον καρκίνο με ασπιρίνες. Το πρόβλημα βρίσκεται στις οικογένειες, όταν τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο, ήδη έχουν βιώσει (τα περισσότερα) τον φασισμό των γονέων, ή αν δεν τους χαλάνε χατήρι, φέρονται τα ίδια φασιστικά στους γονείς τους. Το ίδιο κλίμα ως επι το πλείστον, επικρατεί και στο σχολείο, στις σχέσεις δασκάλων μαθητών. Σε κάθε περίπτωση, και στο σπίτι, και στο σχολείο, (συνεπακόλουθα και στην κοινωνία) απουσιάζει μια απο τις αρχές της δημοκρατίας, δεν υπάρχουν δικαιώματα, χωρίς υποχρεώσεις. Γενικά είναι μια αρρωστημένη κατάσταση, οι γονείς που είναι υποχρεωμένοι να διδάξουν παιδεία στα παιδιά τους, πρίν πάνε στο σχολείο, το περιμένουν απο τους δασκάλους, οι δάσκαλοι που είναι υποχρεωμένοι να διδάξουν γνώσεις στα παιδιά, οι περισσότεροι είναι (στην καλύτερη περίπτωση) αδιάφοροι, ΧΑΟΣ.

    208 – Κάθε φορά που βλέπεις έναν μεγάλο, να χτυπάει ή να τιμωρεί ένα παιδί, βλέπεις τον φασισμό εν δράση, το μέγεθος, εξαρτάται απο τις εκάστοτε συνθήκες.
    Το πείραμα Μίλγκραμ έδειξε με σοκαριστικό τρόπο, μέχρι που μπορεί να φτάσει, ο καθημερινός «καλός» άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

  210. Αντιφασίστας said

    Και το »Κύμα» είναι πολύ διδακτικό σ’ αυτό το ζήτημα.

  211. Γς said

    203:
    Παιδοκτονίες ; Οχι δα. Με τρόμαξες.
    Βρεφοκτονίες!

  212. Αντιφασίστας said

    Διδακτικά είναι και αυτά, αγαπητέ Λάμπρο:
    http://ermokastriotis.blogspot.gr/2010/01/blog-post_30.html
    http://anarchypress.wordpress.com/2011/09/14/t%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BD%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BD%CF%84-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%84/

  213. τυφλόμυγα said

    105, Συνδρομητική τηλεόραση αποκλείεται να μην έχει ο Εισαγγελάτος. Τι στο καλό παρακολουθεί; Τουλάχιστον πέντε χρόνια παίζουν διαφημίσεις των Σκοπίων ως Μακεδονία στο CNN. Οι οποίες διαφημίσεις είναι τρομερά καλαίσθητες τόσο στην κινηματογράφηση όσο και στα γραφικά. Καμιά σχέση με τις δικές μας διαφημίσεις.

    Αντιφασίστα @211, πολύ ωραία ταινία το Κύμα. Μ’ άρεσαν Οι ζωές των άλλων. Λάτρεψα το Λαβύρινθο του Πάνα.

  214. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    To κύμα και τα υπόλοιπα πειράματα που γράφεις, τα έχω δεί, αυτο με την δασκάλα δεν το ήξερα, και είναι απίθανο και τόσο απλό. Θα το δείξω στις κόρες μου, αν και πλέον έχουν μεγαλώσει, και φυσικά μεγαλώνοντας σε δημοκρατικό περιβάλλον, απο την βρεφική τους ηλικία, δεν έχουν ρατσιστικές αντιλήψεις. Παρ΄όλα αυτά, αξίζει να το δούν.
    Κάνε τώρα μια σύγκριση αυτής της Δασκάλας, με όσους εκπαιδευτικούς έχεις γνωρίσει στην ζωή σου, και πές μου πόσοι της μοιάζουν. Και σκέψου σε ποιά εποχή το έκανε, και σε ποιά κοινότητα, ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ.
    Πριν έξι χρόνια, όταν η μεγάλη μου κόρη, πήγαινε πρώτη λυκείου, και η μικρή πρώτη γυμνασίου, έκανα μια πρόταση στην φιλόλογο την κυρία Παχιαδάκη (μια απο τους τέσσερις πέντε καθηγητές που έχω σε μεγάλη εκτίμηση, όπως και όσα παιδιά είχαν την τύχη να την έχουν καθηγήτρια) αντί να κάνουν το μάθημα των αρχαίων στην τάξη, να το κάνουν σε κάποιο αρχαιολογικό χώρο, κάθε 15 ημέρες, συμπτύσσοντας τις ώρες σε μια ημέρα. Της είπα, νομίζω οτι αν γίνει βιωματικό το μάθημα, θα είναι πιο κατανοητό, και καλύτερα αποδεκτό απο τους μαθητές. Μου απάντησε, αχ τι ωραία ιδέα, πότε θα είναι έτοιμο το σχολείο σας να έρθω να διδάξω, γιατι αν το κάνω εδώ, θα πρέπει να μου βρείτε και μια δουλειά, για την επόμενη μέρα.
    Για τον φασισμό, όπως είδες και στο ντοκυμαντέρ, τα στερεότυπα ηδη υπήρχαν στα παιδιά. Μια πολύ καλή ανάλυση για το φαινόμενο του φασισμού, έχει κάνει ο Βίλχελμ Ράϊχ στο βιβλίο, Η μαζική ψυχολογία του φασισμού, πραγματικά επίκαιρο σήμερα.

  215. Γς said

    215:
    Πρόταση σε φιλόλογο ο Λάμπρος;
    Σε … παπά ο Γουσού!

    Του πρότεινα να ανεβάσω στο ΓιούΤιουμπ τις ζεμπεκιές που είχε ρίξει στο γάμο της κόρης μιας φίλης μου.

    Σχολείο η φιλόλογός σου;
    Εκκλησία οι δικός μου:

    -Ναι να τα ανεβάσεις, Αλλά μετά να μου βρεις εκκλησία που θα με σχολάσει ο μητροπολίτης εδώ.

  216. Αντιφασίστας said

    Κλασικό το βιβλίο του Ράιχ, το είχα διαβάσει στα νιάτα μου. Αυτό μαζί με τα βιβλία του Καστοριάδη, του Μπόμπιο, του Πουλαντζά και το »Περί ελευθερίας» του Μιλ με διαμόρφωσαν πολιτικά. Είπαμε, όλα εξαρτώνται από το φιλότιμο, την κατάρτιση και το τσαγανό του κάθε εκπαιδευτικού. Αλλά και σε όλα τα επαγγέλματα οι πραγματικά καλοί, οι ξεχωριστοί, είναι μάλλον μειονότητα, έτσι δεν είναι;

  217. Γς said

    217:
    >Αλλά και σε όλα τα επαγγέλματα οι πραγματικά καλοί, οι ξεχωριστοί, είναι μάλλον μειονότητα, έτσι δεν είναι;

    Σωστό. Ετσι είναι.
    Τώρα πως γίνεται να είμαστε πάντα με την πλειονότητα, είναι μια άλλη ιστορία…

  218. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    217 – Aπ΄οτι φαίνεται, έχουμε κοινές επιρροές, ( Μπόμπιο δεν έχω διαβάσει, αλλα ούτε τον γνωρίζω) άλλωστε για το μόνο πράγμα που είμαι άκαμπτος και δεν μπορώ να ανεχθώ, είναι ο φασισμός. Αλλα δυστυχώς, και η αυτοαποκαλούμενη «αριστερά» σε αυτήν την σφαίρα κινείται. Η αριστερά που θέλουμε, τελικά δεν υφίσταται σαν φορέας, μάλλον στην φαντασίας είναι, και στην στάση ζωής του κάθε αριστερού.

  219. Αντιφασίστας said

    219: Θα σου πρότεινα να διαβάσεις το »Για ποιον σοσιαλισμό;» του Νορμπέρτο Μπόμπιο, αλλά μάλλον είναι εξαντλημένο.
    http://liberalsocialism.wordpress.com/2010/02/21/%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82/

  220. Laurence Olivier said

    Οι πορτοκαλισμοί για το κομπούτερ κλπ βρήκαν το δρόμο τους στα σχόλεία σύμφωνα με μαρτυρία

    (δυστυχώς μόνο για όσου έχουν Facebook)

  221. τυφλόμυγα said

    Συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Γιάννη Χαμηλάκη «Το έθνος και τα ερείπια του – αρχαιότητα, αρχαιολογία και εθνικό φαντασιακό στην Ελλάδα» θα γίνει απόψε στις 6.30 στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου Πρεβελάκη & Γρεβενών.
    http://www.cretalive.gr/culture/view/parousiazetai-to-biblio-tou-g.chamhlakh-to-ethnos-kai-ta-ereipia-tou/57115

  222. π2 said

    Χαμηλάκης στα Ενθέματα. Η «βιαστική συσχέτιση με έναν «σημαντικό» νεκρό που εμμέσως πλην σαφώς κατονομάζεται» δεν είναι ίδιες στις περιπτώσεις Βεργίνας και Αμφίπολης. Χίλια άδικα να είχε ο Ανδρόνικος, στη Βεργίνα, η συσχέτιση έγινε μετά την ανασκαφή, και μάλιστα από κάποιον που δεν πίστευε καν ότι οι Αιγές ήταν στη Βεργίνα λίγα χρόνια προτού αρχίσει την ανασκαφή της Μεγάλης Τούμπας, ενώ στην Αμφίπολη για να γίνει λίγος ντόρος προτού καν ανασκαφεί ο ίδιος ο τύμβος, και με κανένα στοιχείο. Και κάτι για τον τίτλο του άρθρου: ενώ η φάρσα του δεύτερου σκέλους είναι όρος ακριβέστατος, η τραγωδία του πρώτου αναρωτιέμαι σε τι αναφέρεται.

  223. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Αναφέρεται στον απέραντο κομπλεξισμό του Χαμηλάκη προφανώς. Όταν σαν αρχαιολόγος (και όχι σαν «meta-archeologist» που έχει εξελιχθεί στην καρριέρα του) κάνει αντίστοιχης σημασίας ανακάλυψη (κι ας είναι και του Φιλίππου Αρριδαίου ο τάφος) με τη Βεργίνα ίσως να του περάσει λίγο από το μένος και να περιορίσει κομματάκι τη χολή που χύνει με κάθε ευκαιρία κατά του Ανδρόνικου – δε πειράζει, οι νεκροί δεν έχουν φωνή και έχουμε image προοδευτικού αντιεθνικιστή να χτίσουμε, στην ακρίβεια των στοιχείων θα καθήσουμε; :->

  224. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Και η πλάκα είναι πως όταν αναφέρθηκαν κάποιοι σχολιαστές στο ανασκαφικό έργο του Χαμηλάκη ο Μπουρνάζος έσπευσε να αναφερθεί σε 2 πασίγνωστες εντός και εκτός Ελλάδας 🙂 ανασκαφές… 🙂 Για να μη μου τσαντιστεί ο Νικοδεσπότης που τον πάει με τα μπούνια όταν αναφέρομαι σε meta-archeology εννοώ την τεράστια πλειονότητα των δημοσιεύσεων που βρίσκει κανείς εδώ που δεν είναι ανασκαφικές αλλά με θεματολογία για τις ανασκαφές:
    http://soton.academia.edu/httpwwwsotonacukarchaeologyprofileshamilakishtml/Papers

  225. sarant said

    Tα σχόλια (στο μπλογκ των Ενθεμάτων) δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν (και εδώ) εσωτερικές κόντρες στο επάγγελμα για τις οποίες ο αμύητος δεν έχει ιδέα.

    Καλό αποκαλόκαιρο Πιδύε και Χασάπη!

  226. π2 said

    Τα σχόλια από κάτω ήταν κακεντρεχή χωρίς νόημα βρε Χασάπη. Ήταν επιπέδου «και ποιος είστε εσείς κύριε;».

  227. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Τα σχόλια ήταν στο επίπεδο της κακεντρεχής κριτικής του Χαμηλάκη («όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω, όλα στο κρεβάτι του Προκρούστη για να μου βγει το αντιεθνικιστικό μήνυμα») Πιδύε. 🙂 Απλώς του την έπεσαν στο πιο προφανές σημείο («κι εσύ τι ακριβώς ξέθαψες;») γιατί στον τομέα του meta-archeology 🙂 δε μπορούν να του την πέσουν αφού είναι ένας από αυτούς που τον χτίζει τον τομέα. 🙂

    Ποιο αποκαλόκαιρο Νίκο – εδώ αρχίσαν τα μαθήματα από την Τετάρτη… Καλά να’στε 🙂

  228. η κακεντρεχής, της κακεντρεχούς :mrgreen:

  229. π2 said

    Νέα εξαντλητική μελέτη του σκελετικού υλικού από τον τάφο Β΄ της Βεργίνας καθιστά σαφές ότι ο νεκρός του θαλάμου ήταν 45±4 ετών και κυρίως ότι η καύση των οστών ήταν σίγουρα πρωτογενής (δηλαδή αμέσως μεταθανάτια) και όχι δευτερογενής (δηλαδή μετά από εκταφή). Το δεύτερο ιδίως συμπέρασμα σημαίνει πως αποκλείεται ο νεκρός να είναι ο Φίλιππος Γ΄.

  230. sarant said

    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση, Πιδύε!

  231. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Και δηλαδή ποιος μπορεί να είναι;

  232. π2 said

    232: O B΄. Η λογική αλληλουχία είναι απλή. Εάν οι Αιγές είναι στη Βεργίνα (κάτι που κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν αμφισβητεί), εάν οι τάφοι της Μεγάλης Τούμπας είναι βασιλικοί (κάτι που μοιάζει από κάθε άποψη λογικό αν δει κανείς την ποιότητα και τον πλούτο των κτερισμάτων και της διακόσμησης σε σχέση με όλα τα άλλα ευρήματα της εποχής, και επίσης σχεδόν κανείς δεν αμφισβητεί) και εάν η χρονολόγηση είναι στο τρίτο ή τέταρτο τέταρτο του 4ου αι., (κάτι που κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ), τότε είναι αναγκαστικά ο Β΄. Η μόνη περίπτωση να ήταν ο Γ΄, κάτι που είχε περάσει ως βεβαιότητα σχεδόν στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, θα ήταν να ήταν η καύση δευτερογενής, όπως είχε υποστηρίξει ένας Έλληνας ανθρωπολόγος προ δεκαετίας. (Αυτό γιατί θα έπρεπε να δεχτούμε το μάλλον απίθανο ιστορικά σενάριο ότι ο Φίλιππος Γ΄ δολοφονήθηκε, τον έθαψαν, λίγους μήνες μετά τον ξέθαψαν και μετά έκαναν τελετουργική καύση του λειψάνου). Οι δύο πρώτες ανθρωπολογικές που είχαν γίνει και η εξαντλητική νέα ανάλυση τον διαψεύδουν.

    Βεβαίως, η νέα μελέτη του σκελετικού υλικού αλλάζει την ταυτότητα της νεκρής του προθαλάμου, η οποία πλέον φαίνεται να είναι μια thirty something κυρία με συντριπτικό κάταγμα και παραμόρφωση στο αριστερό πόδι και ίχνη αλλοιώσεων συμβατά με συχνή ιππασία. Η ηλικία δεν ταιριάζει με καμιά από τις συζύγους του Φιλίππου Β΄ (παρά τις νέες απόπειρες ταύτισης που προτάθηκαν χτες). Αλλά ούτως ή άλλως η ταύτιση της νεκρής με κάποια από τις γνωστές συζύγους του Φιλίππου Β΄ είχε εξαρχής προβλήματα. Η ταυτότητα της νεκρής του προθαλάμου παραμένει μυστήριο.

  233. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #232
    Α ωραία, λύθηκε ένα ζήτημα λοιπόν.

    Κι ένα ανέκδοτο που σκέφτηκα τώρα (αλήθεια λέω): ποια θα είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση για τους Γείτονες, όταν βρεθεί ο τάφος του Μεγαλέξανδρου στα περίχωρα των Σκοπίων; Επειδή το αστείο προϋποθέτει να ξέρεις σερβικά ή τα ακατονόμαστα, να το πάρει το Ποτάμι;
    Η ταφόπλακα, αντί να γράφει Александар Филиповиќ, να γράφει Александар Филиповић! 🙂

  234. Μαρία said

    Σχετικό.
    http://www.efsyn.gr/?p=181987

  235. Theo said

    @233:
    Ε, όχι και κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν αμφισβητεί πως οι Αιγές είναι στη Βεργίνα!
    Θυμάμαι άρθρο στο «ΒΗΜΑ» εδώ και χρόνια (ίσως της κ. Κιοσσέ στις 12.8.1998, που μνημονεύεται στο http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=101551*) που αμφισβητούσε τον ισχυρισμό του Ανδρόνικου και των επιγόνων του ότι ο βασιλικός τάφος ήταν του Φιλίππου Β΄, άρα και ότι η Βεργίνα είναι οι Αιγές, επισημαίνοντας ότι μ’ αυτά διαφωνεί η πλειονότητα των ξένων αρχαιολόγων.

    Κοινή πεποίθηση μέχρι το 1977 ήταν πως Αιγές είναι η σημερινή Έδεσσα. (Είχα διαβάσει πως οι δυο πόλεις ταυτίζονται, βάσει ενός αλεξανδρινού κειμένου, που δεν μπόρεσα να το βρω.)
    Στις Αιγές, την αρχαία πρωτεύουσα των Μακεδόνων, υπήρχε μεγάλο θέατρο. Εκεί γίνονταν όλες οι επίσημες τελετές, μέχρι την κατάλυση του κράτους. Τέτοιο θέατρο δεν υπάρχει στη Βεργίνα. Όταν, στη δεκαετία του ’60 γίνονταν ανασκαφές στην αρχαία Έδεσσα, ανακαλύφθηκε τμήμα της Εγνατίας οδού και μία από τις πύλες του τείχους μ’ ένα φαρδύ δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της πόλης. Η μακαρίτισσα αρχαιολόγος Αλίκη Στουγιαννάκη που εργαζόταν εκεί πίστευε πως ο δρόμος αυτός οδηγούσε στο εν λόγω θέατρο. Αλλά δεν μπορούσε να συνεχίσει τις ανασκαφές, γιατί ο Βραβρίτσας, ο αρμόδιος αρχαιολόγος ήταν άρρωστος ή δεν ενδιαφερόταν.
    Αν κάποτε ανακαλυφθεί αυτό το μεγάλο θέατρο, που μόνο σε μια πρωτεύουσα θα ταίριαζε, τι θα πουν οι συνεχιστές και υποστηρικτές του Ανδρόνικου;

    *Στην απάντησή της στο άρθρο της Κιοσσέ η κ. Σαατσόγλου Παλαιδέλη γράφει:
    «Πρώτη, το 1980, η αμερικανίδα αρχαιολόγος Phyllis Lehmann αμφισβήτησε την απόδοση του μνημείου στον Φίλιππο Β’, αντιπροτείνοντας την ταύτιση του νεκρού του θαλάμου με τον Φίλιππο Γ’ Αρριδαίο, και εγκαινιάζοντας έτσι έναν επιστημονικό διάλογο που συνεχίζεται ως σήμερα.»

  236. Νέο Kid Στο Block said

    Δεν υπάρχει αρχ.θέατρο στη Βεργίνα;;
    (το «μεγάλο» είναι σχετική έννοια νομίζω, ειδικά όταν μιλάμε για ερείπια)

  237. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Ένα σχετικό άρθρο εδώ
    http://www.tekmeria.org/index.php/tekmiria/article/view/216/336

  238. π2 said

    236: Χρησιμοποίησα ενεστώτα σκοπίμως. Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν αμφισβητεί πλέον την ταύτιση Αιγών – Βεργίνας. Η επιμονή του Φάκλαρη είναι άλλης τάξης ζήτημα. Ένας μόνο σοβαρός άνθρωπος εκφράζει (πολύ διακριτικά) επιφυλάξεις για το αν οι τάφοι είναι βασιλικοί. Εκείνο στο οποίο διαφωνούσε μεγάλη μερίδα αρχαιολόγων (Ελλήνων και ξένων) ήταν στην ταύτιση του νεκρού του τάφου ΙΙ με τον Φίλιππο Β΄. Προτιμούσαν τον Φίλιππο Γ΄. Για τη Λέμαν και άλλες πρώιμες αμφισβητήσεις, για το λυμένο εδώ και δεκαετίες ζήτημα Έδεσσα – Αιγές κλπ. βλ. τα σχόλια εδώ και το άρθρο στο οποίο παραπέμπω στο 35.

    Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, εγώ θεωρώ σημαντικό να κατασταλάξουμε σε έναν νεκρό για πρακτικούς λόγους. Οι αρχαιολογικές χρονολογήσεις δεν είναι ακριβής επιστήμη. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, όταν έχεις ένα κλειστό σύνολο πλουσιότατου αρχαιολογικού υλικού το οποίο μπορεί να χρονολογηθεί με μεγάλη ακρίβεια, να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως βάση χρονολόγησης και ερμηνείας άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων.

    235: Βλέπω, ευτυχώς, πως μόνο μία από τις (πολύ παρακινδυνευμένες) ταυτίσεις των νέων τάφων μεταφέρθηκε στη δημοσιογραφική ενημέρωση.

    Παρεμπιπτόντως, το πιο ενδιαφέρον ίσως νέο εύρημα που ανακοινώθηκε ανήκει στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύοντας ότι καμιά φορά οι σημαντικότερες ανασκαφές γίνονται στα μουσεία. Πρόκειται για πέντε λιθόπλινθους που ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1920 (!) και είχαν λησμονηθεί σε αποθήκης του Μουσείου Θεσσαλονίκης. Βρέθηκαν σε αρχαίο κτήριο που ήταν μάλλον ναός αυτοκρατορικής λατρείας προχωρημένων ρωμαϊκών χρόνων. Οι λιθόπλινθοι ανήκουν σε πρώιμο ελληνιστικό κτήριο και φέρουν ενιαία ζωγραφική σύνθεση των μέσων του 3ου π.Χ. αι. (πολύ κακά διατηρημένη), θρησκευτικού περιεχομένου. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο σύνολο μη ταφικής ζωγραφικής από την περιοχή.

  239. π2 said

    238: Πιάσε κόκκινο.

  240. Νέο Kid Στο Block said

    234. Γρηγόρη, δεν εξηγείς το αστείο -έστω περιφραστικά-για μάς τους μη σερβοβουλγαροακατανομαστομαθείς; 🙂

  241. π2 said

    237: Φυσικά υπάρχει.

  242. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #239
    Συγγνώμη, δεν είχα δει ότι είχες ήδη παραπέμψει στο Χατζόπουλο. και όντως αυτά που λες στη β΄ παράγραφο είναι τα σημαντικότερα.
    #241
    Δεν προλαβαίνω να το γράψω τώρα. Μόλις πάω πάλι σε υπολογιστή θα σου πω.

  243. Νέο Kid Στο Block said

    242. Π2, ναι. Ρητορικό ερώτημα ήταν. Έχω πάει στη Βεργίνα. Από καθαρά τεχνικής άποψης , ένα μεγάλο αρχαίο ελληνικό ή ρωμαϊκό θέατρο, είναι σχετικά εύκολα ανακαλύψιμο και αποκαλύψιμο . Δεν είναι τάφος. Είναι μεγάλη κατασκευή και το όρυγμα που απαιτεί για να πάρει τη μορφή που όλοι ξέρουμε πως έχει, σημαίνει πως δεν μπαζώνεται εύκολα,ούτε με φυσικό τρόπο (με την πάροδο των χρόνων δηλαδή, που δεν είναι και τόσα πολλά -ως γεωλογικός χρόνος), ούτε με τεχνητό (ώστε να γινει από πάνω του ας πουμε μια σύγχρονη πόλη-οικισμός (όπως η Έδεσσα). Απαιτούνται εκατοντάδες χιλιάδες επιχώματος (καλής(ημιβραχώδους και βραχώδους) εδαφικής ποιότητας) και η σχετική συμπύκνωσή του, έργο τεράστιο,ασύμφορο και πρακτικά περιττό (υπολογιζομένων των οικιστικών αναγκών του παρελθόντος).
    Κάπου έχω ίσως καταχωνιασμένη και κάποια σχετική μελέτη…επιφυλάσσομαι.

  244. Νέο Kid Στο Block said

    «εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα επιχώματος» εννοούσα στο 244.

  245. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #241
    Οι Γείτονες, λοιπόν, για να διαφοροποιηθούν από το κυριλλικό αλφάβητο που χρησιμοποιεί η Σερβία έφτιαξαν το γράμμα kje με αυτό το σύμβολο Ќ σε αντικατάσταση του σερβοκροατικού ћ (http://en.wikipedia.org/wiki/Kje). Η προφορά είναι η ίδια, Φιλίποβιτς διαβάζεται και στις δύο εκδοχές που έγραψα στο 234. Και επειδή οι Σέρβοι τους κοροϊδεύουν πολύ γι’ αυτό, σαν αστείο σε σερβικά αυτιά βγάζει γέλιο.

  246. Νεο Kid Στο Block said

    Α, ντομπρο, κολεγκα Γρηγορη! 🙂

  247. Μαρία said

    246
    >σε σερβικά αυτιά

    Σε σέρβικα μάτια θες να πεις.

  248. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Ναι ναι! 🙂

  249. Theo said

    @238, 242, 244:
    Δεν θυμάμαι θέατρο στη Βεργίνα, και μάλιστα τέτοιο που να ταιριάζει σε μια πρωτεύουσα αιώνων, όπου γίνονταν όλες οι επίσημες τελετές και τον καιρό που η Πέλλα ήταν πρωτεύουσα του κράτους.
    Η Στουγιαννάκη υποστήριζε πως η μορφολογία του εδάφους ευνοεί ένα μεγάλο θέατρο στα ριζά της σημερινής Έδεσσα, αμέσως πάνω από τον Λόγγο.

  250. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #250
    http://people.clemson.edu/~elizab/aegae.htm#overviewverginasite

  251. Μαρία said

    Πιδύε, ωραίο το καρό πουκαμισάκι.

  252. π2 said

    253: Έχεις μήνυμα (ελπίζω).

  253. Μαρία said

    253
    Ναι, μόλις έφτασε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: