Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ένα χριστουγεννιάτικο δίδυμο του Μποστ (πριν από 48 χρόνια)

Posted by sarant στο 24 Δεκεμβρίου, 2012


Μια και αύριο είναι Χριστούγεννα, σκέφτηκα, για να ευθυμήσουμε, να βάλω ένα χριστουγεννιάτικο σκίτσο του Μποστ, τελικά όμως το σκίτσο που διάλεξα είχε και αδερφάκι, οπότε θα πάρετε δύο στην τιμή του ενός. Βέβαια, αφού πρόκειται για Μποστ, τα σκίτσα δεν είναι αμιγώς εορταστικά, αλλά έχουν σαφέστατο πολιτικό χαρακτήρα· ωστόσο, σχολιάζουν όχι ένα γεγονός που έγινε αλλά κάτι που δεν έγινε ή τέλος πάντων συνέβη μόνο στην αχαλίνωτη φαντασία του Μέντη Μποσταντζόγλου, φυσικά με αφορμή κάποιο υπαρκτό γεγονός. Αλλά καλύτερα να εξηγηθώ.

Πριν από 48 χρόνια, ενώ πλησίαζαν τα Χριστούγεννα του 1964, ένα παράξενο γεγονός τάραξε την επικαιρότητα, ένα γεγονός σχετικό με την υπόθεση Λαμπράκη, δηλαδή τη δολοφονία του ανεξάρτητου αριστερού βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1963: ο συνταγματάρχης της Χωροφυλακής Ευθύμιος Καμουτσής πιάστηκε επ’ αυτοφώρω από τον υποστράτηγο Βουτυράκη, υπαρχηγό της Χωροφυλακής, μέσα στο γραφείο του, στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, σε μυστική συνάντηση με τον Μαν. Χατζηαποστόλου, τον «Τίγρη» που τη νύχτα της δολοφονίας του Λαμπράκη είχε πηδήξει στο τρίκυκλο των φονιάδων, και τον Γ. Σωτηρχόπουλο, τον επιπλοποιό που αποκάλυψε ότι ο Γκοτζαμάνης (ο δολοφόνος) είχε προμελετήσει το έγκλημα.

Ο Καμουτσής, υποσχόμενος αμοιβή 1,5 ή 2 εκατ. δραχμές, πίεζε τους δυο μάρτυρες να αναιρέσουν στη δίκη που θα γινόταν τις καταθέσεις τους, και να υποστηρίξουν ότι τον Λαμπράκη τον σκότωσαν στελέχη της ΕΔΑ, ότι άλλα στελέχη της ΕΚ και της ΕΔΑ τους προέτρεψαν να καταθέσουν ψέματα και ότι ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου τους είχε πει ότι την υπόθεση Λαμπράκη την είχαν σχεδιάσει για να ρίξουν τον Καραμανλή! Μάλιστα, σε μια αποστροφή του, ο Καμουτσής είχε πει προς τους δυο μάρτυρες: «Όπως διώξατε τον Καραμανλή, έτσι θα πάτε στο Παρίσι να τον φέρετε πίσω!».

protoselido

Ο Καμουτσής εννοούσε ότι οι βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης Λαμπράκη στάθηκαν η αιτία για την ήττα του Καραμανλή και την αποχώρησή του από την πολιτική, και ήλπιζε ότι αν αναιρούσαν τις καταθέσεις τους και παρουσίαζαν το όλο θέμα ως σκευωρία θα γινόταν δυνατό να επανέλθει στην πολιτική ο ηττημένος πρώην πρωθυπουργός. Αλλά ο Μποστ πιάστηκε από αυτή τη φρασούλα και την ερμήνευσε κυριολεκτικά, κι έτσι κατασκεύασε ολόκληρο σενάριο, με τους Χατζηαποστόλου και Σωτηρχόπουλο να ξεκινούν για το Παρίσι να φέρουν πίσω τον Καραμανλή:

a64-12-20

To σκίτσο δείχνει τον Καραμανλή να ετοιμάζεται για αναχώρηση και να ζητάει από την Αμαλία, τη γυναίκα του, να ακυρώσει κοινωνικές του υποχρεώσεις. Η αναφορά στο «παγωτό του φούρνου» οφείλεται στο ότι ο Σωτηρχόπουλος, που δούλευε εκείνη την εποχή λουστραδόρος στην Αθήνα, στο επιπλοποιείο ενός γνωστού του Καμουτσή,  κατέθεσε ότι ο Καμουτσής σε παλαιότερο ραντεβού τον είχε κεράσει παγωτό φόυρνου.

Πέρα από την πετυχημένη ελληνικούρα «της θυρός», προσέξτε πάνω στη βαλίτσα δυο άφθαστα λογοπαίγνια: τα «ιπποδήματα» και, ακόμα καλύτερο, το «Φοντέν εν πλω» (αντί Φοντενεμπλώ). Σε άλλο του κείμενο, ο Μποστ είχε γράψει ότι ο Καραμανλής πήγε «στο Φοντέν εν πλω αεροπορικώς»!

Το σκίτσο αυτό δημοσιεύτηκε στην Αυγή την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 1964. Ωστόσο, ένας υπεύθυνος γελοιογράφος όπως ο Μποστ δεν μπορούσε να αφήσει τους αναγνώστες σε αναμονή. Στο χριστουγεννιάτικο φύλλο της εφημερίδας παρουσίασε το δίδυμο αδερφάκι του, με τον αντίθετο τίτλο: Δεν έρχεται ο Κόστας…, συνεχίζοντας την ιστορία που είχε πλάσει η φαντασία του.

a64-12-25

Εδώ ο Μποστ παρουσιάζει τον Καραμανλή και την Αμαλία, φτωχοντυμένους και με τις βαλίτσες έτοιμες, να αδημονούν μη βλέποντας να έρχονται οι δυο συνεταίροι.  Ο Καμουτσής είχε υποσχεθεί να δωροδοκήσει τους δυο βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης Λαμπράκη για να αναιρέσουν τις καταθέσεις τους· εκείνοι για να διερευνήσουν τις προθέσεις του είχαν ζητήσει 2 εκατομμύρια, κι αυτός τους πρόσφερε ενάμισι. Πάνω σ’ αυτή τη διαφορά παίζει ο Μποστ, που φαντάζεται ότι εξαιτίας της αιφνίδιας αύξησης που είχε αναγγελθεί εκείνες τις μέρες στην τιμή της βενζίνης (κατά 3 δρχ. το γαλόνι) οι δυο συνεταίροι ξέμειναν «στα πρόθυρα του Ρήνος»!

Οι «δυο χαρακτήρες» είναι υπαινιγμός για την περίφημη φράση «Δεν υπάρχουν χαρακτήρες» που (φέρεται ότι) είχε πει παλαιότερα απογοητευμένος ο Καραμανλής, ενώ «σκευωρία» είχε χαρακτηρίσει ο Καμουτσής την όλη υπόθεση. Για τα παγωτά, είπαμε στο προηγούμενο σκίτσο. Το ζευγάρι είναι ντυμένο με μπαλωμένα ρούχα επειδή λεγόταν ότι ο Καραμανλής ζούσε φτωχική ζωή στο Παρίσι. Η Αμαλία Καραμανλή ήταν ανιψιά του Παν. Κανελλόπουλου, που διαδέχτηκε τον Καραμανλή στην ηγεσία της ΕΡΕ, γι’ αυτό και συχνά οι γελοιογράφοι της εποχής αποκαλούσαν τον Κανελλόπουλο «θείο» του Καραμανλή -το έχουμε σίγουρα δει και στο ιστολόγιο σε κάποια γελοιογραφία της εποχής. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο το 1972 και η Αμαλία, που ασχολήθηκε με το γράψιμο, κυρίως παιδικών βιβλίων, σήμερα είναι γνωστή ως Αμαλία Μεγαπάνου, μετά τον δεύτερο γάμο της.

Μια και σήμερα έχω  θέμα για τον Μποστ, να σας ενημερώσω ότι το φετινό ημερολόγιο της ΕΣΗΕΑ είναι αφιερωμένο στον Μποστ. Έχω κι εγώ βάλει το χέρι μου: έκανα την επιλογή των σκίτσων, σε συνεργασία και με τον Κώστα Μποσταντζόγλου και με τη βοήθεια της Λένας Δουκίδου. Επίσης, για το καθένα από τα 62 σκίτσα που περιλαμβάνονται στο άλμπουμ έχω γράψει έναν πολύ σύντομο σχολιασμό, των 80 το πολύ λέξεων. Δυστυχώς, όπως και όλα τα αντίστοιχα ημερολόγια της ΕΣΗΕΑ, δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο και μόνο από δημοσιογράφο μπορείτε να το βρείτε.

83 Σχόλια προς “Ένα χριστουγεννιάτικο δίδυμο του Μποστ (πριν από 48 χρόνια)”

 1. Φρύνις said

  Άξιον εστίν ως αληθώς μακαρίζειν σε τον Νικοδεσπότην και Αρχιερέα ημών, Κύριε φύλαττε, εις πολλά έτη, Δέσποτα…

  Δορυφόροι

  Υγεία να ’χουμε και να γερνάμε
  σαν δορυφόροι γύρω σου
  να τριγυρνάμε
  χορό δερβίσικο κι ένα βαλσάκι,
  πάλι στο σφύριξα
  το ραβασάκι

 2. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Για το «Φοντέν εν πλω» (θεός!) :mrgreen: ψάχνοντας τα κιτάπια σου Νικοκύρη, θα βρεις και άλλες γελοιογραφίες του αναφερόμενες στον Κ.Κ. τον Α’ που ο Μποστ χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο λογοπαίγνιο.

  Καλά Χριστούγεννα και καλή δύναμη σε όλους.

 3. sarant said

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια, καλά Χριστούγεννα σε όλους!

 4. αυτό ήταν το καλύτερο των χριστουγέννων δώρο
  δυό σκίτσα Μποστ πούχουν κοινό σαν τον ομφάλιο λώρο
  έναν ποτέ πρωθυπουργόν, της μνήμης του αλήστου
  σε σταυροδρόμι κρίσιμον πολιτικής ζωής του

  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 5. Γς said

  Και μια που δεν υπάρχει το ημερολόγιο της ΕΣΗΕΑ στο εμπόριο δεν τους κάνεις καμία νύξη (αν χρειάζεται) να το ανεβάσεις κάπου στα ιστολόγια σου, μια που είναι και δικό σου δημιούργημα;

  Καλά Χριστούγεννα

 6. spiral architect said

  Με προσοχή στις λεπτομέρειες της δεύτερης γελοιογραφίας, σε αντίθεση με τη χλιδή της πρώτης:
  – Λάμπα με ανταυγαστήρα-χωνί στο ταβάνι
  – Πτωχό χριστουγεννιάτικο δέντρο
  – Στολισμένο παραβάν χρήσιμο στο βράκωμα-ξεβράκωμα
  – Παριζιάνος ποντικός στο πάτωμα κοιτά απορημένος το ζεύγος.
  – Δώρο εκ Παρισίων σε αναμονή στο τραπέζι
  – Η αλεπού στο λαιμό της Αμαλίας, σε αντίθεση με τα μπαλωμένα ρούχα αμφοτέρων.
  :mrgreen: :mrgreen:

 7. #6
  Ηθελα να ήξερα πως κατάλαβες ότι ο ποντικός είναι παριζιάνος και όχι από τας εξοχάς ή απλά εμιγρές ;
  Το ίδιο και για τα δώρα-δώρο (απο το περιτύλιγμα ίσως 😉

 8. Αντιφασίστας said

  »’Ενα άλλο βράδυ τον άκουσα να κλαίει δίπλα. Χτύπησα την πόρτα
  και μπήκα. Μου ‘δειξε πάνω στο κομοδίνο ένα μικρό ξύλινο
  σταυρό. »Είδες -μου λέει- γεννήθηκε η ευσπλαχνία». Έσκυψα
  τότε το κεφάλι κι έκλαψα κι εγώ.

  Γιατί θα περνούσαν αιώνες και αιώνες και δε θα ‘χαμε να πούμε
  τίποτα ωραιότερο απ’ αυτό.» Τάσος Λειβαδίτης.

  Υπέροχος ο Μποστ, αλλά κι εσύ, Νικοκύρη, που δεν αφήνεις να ξεχαστεί.

  Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους, καλά Χριστούγεννα και να πάνε όλα αριστερά – με την καλή την έννοια! 😉

 9. Τσούρης Βασίλειος said

  Στην πρώτη γελοιογραφία μου κάνει εντύπωση το (τολμηρό για παντρεμένη γυναίκα) σκίτσο της συζύγου!

  Της θυρός πολύ ωραίο μου θύμισε κάποιες γενικές της καθαρεύουσας που αν τις πεις κανονικά στη δημοτική ο συνομιλητής δεν καταλαβαίνει πχ δοχείο νυκτός, πλατεία Πάργης, ελιές Καλαμών κλπ. Ευκαιρία για άρθρο!

 10. spiral architect said

  @7: Και εμιγκρές να ήταν ο ποντικός, έγινε παριζιάνος.
  Γνωστότερος όλων ο ρατατούης.
  Το δε δώρο, προφανώς, δεν είναι σοκολατίνες από το «Λαύριον». 😉

 11. ππαν said

  Τι ωραίος μποναμάς! Να πω και τη χατζηφωτιάδα τςη ημέρας, νομίζω τόχω ήδη αναφέρει, ο σημερινός Κόμης Παρισίων είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και μάλιστα απόγονο της Ασπασίας Μάνου, του «μαύρου προβάτου μιας δυναστείας» παναπεί απόγονο Στουρτζαίων κ.α.

 12. ππαν said

  Ο Κόμης, εκτός από μπαρ κάπου στα Πατήσια, οταν είναι των Παρισίων είναι διάδοχος του γαλλικού θρόνου από την μεριά του Οίκου της Ορλεάνης. Δηλαδή έτσι και ξανδούμε παλινόρθωση θα έχουμε τα μέσα, κι όχι με τίποτε ψευτοέλληνες στυλ Σαρκοζύ, αλλά με κανονική ελληνοπούλα.

 13. Έμαθα και κάτι σήμερα, ιδέα δεν είχα για τους Κόμητες των Παρισίων. Να ο τότε (είχε και πολιτική δράση βλέπω) και ο νυν. Η Ελληνίδα όμως ποια είναι, αυτή (η δεύτερη) ή αυτή (η πρώτη);

 14. ππαν said

  Αχ βρε Δύτη, σαλάτα τα έκανα! Πρώτα πρώτα ο άντρας αυτωνών των δυο πίστευα πως έχει πεθάνει -τον είχα γνωρίσει πριν καμια δεκαπενταριά χρόνια–. Τον πεθανα κι αυτόν, όπως και κάτι άλλους, ζωή νάχει ο άνθρωπος. Μετα πίστευα πως αυτός που νόμιζα τωρινό Κόμη ήταν ο γιος του, αλά είναι ο εγγονός του. Οκ, μέχρι τη παλινόρθωση έχουμε καιρό, θα έρθει πρώτος στην σειρά διαδοχής. Η ελληνοπούλα πριγκίπισα λέγεται Ιλεάνα Μάνου, κανονική Ελληνίδα είπαμε, άντε με μολδοβλαχικές ρίζες.

 15. «τον είχα γνωρίσει πριν καμια δεκαπενταριά χρόνια»…

  από την..ρις ;
  (όπως έγραφε ο Σουρής ; )

 16. ππαν said

  Από μένα το μαθαίνετε:
  «Ileana Manos descends from the Sutzu Phanariot rulers of Principality of Valachia and from Constantinoplean, Greek, Romanian and Vlach noble families such as Manos, Caragea, Argyropoulos, Soutzos, Ruzet-Roznoveanu, Mavrocordatos, Mavromichalis beis of Mani peninsula, Benakis of Kalamata , Cantacuzino; Ghika; Bogdan-Mushat, monarchs of Moldavia, Calmasul (Callimachi) and Racovitza. Ileana is granddaughter of a first cousin of Princess Aspasia Manos, consort of king Alexander I of Greece, and grandmother of the current Alexander, Crown Prince of Yugoslavia.»
  🙂

 17. ππαν said

  15: Δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις.

 18. Νέο Kid Στο Block said

  Kαλημέρα και καλά Χριστούγεννα σε όλους!
  Μα ούτε ένα σχόλιο γλωσσικού περιεχομένου γι’αυτό το «..κατέλαβε επ’…» 🙂
  Δηλαδή τότε συλλαμβάναν τις κορυφές και τις θέσεις των εχθρών και οι μπάτσοι καταλαμβάναν;

 19. Θερμότατες ευχές για όλους!
  Χρόνια καλά, χαρούμενα, τολμηρά και δυναμικά!!!

  Ωραία τα θεία δώρα του μάγου Μποστ! Γι’ άλλη μια φορά Νίκο, σ’ ευχαριστούμε!

  Να σημειώσω και τη σκέψη μου, για το δεύτερο σκίτσο:
  Μας παραπέμπει και στη θεατρική παράσταση «Η γειτονιά των Αγγέλων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη (πρεμιέρα 4 Οκτωβρίου 1963, στο θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα).

  Ο δρόμος είναι σκοτεινός
  ώσπου να σ’ ανταμώσω,
  ξεπρόβαλε μες στο στρατί
  το χέρι να σου δώσω.

  Στρώσε το στρώμα σου για δυο
  για σένα και για μένα…

  Και του χρόνου!!!

 20. Αντιφασίστας said

  Αχ, μισές δουλειές έκανε ο Ροβεσπιέρος, Λερναία Ύδρα η αριστοκρατία! 🙂

 21. Μαρία said

  16
  Αυτός ο Κόμης:
  http://fr.wikipedia.org/wiki/Charles-Louis_d%27Orl%C3%A9ans
  Αυτή κρατάει απ’ την αδερφή της Ασπασίας τη Ρωξάνη.

 22. ππαν said

  Και δη η καλαματιανή αριστοκρατία!

 23. ΟΚ, η γυναίκα αυτουνού δηλαδή. Τον προπάππου της τον θυμάμαι ως αεροπόρο σε μια λαϊκή εικόνα από τους Βαλκανικούς.

 24. ππαν said

  21: Δεν είναι Κόμης βρε Μαρία, απλός Δούκας 🙂

 25. ππαν said

  Ορίστε με τι ηρωϊκό αίμα μπολιάζουμε τους Οίκους της παρηκμασμένης γηραιάς ηπείρου, αυθεντικό φαναριώτικο!

 26. Μαρία said

  18 Τι σχόλιο, ρε συ; Έχουμε και μια άλφα ηλικία κι έτσι το ρήμα δεν μας κατέλαβε εξαπίνης 🙂

 27. Μαρία said

  24 Σωστά. Τον προήγαγα.
  Κόμης ήταν κι ένα φασιστοτρόλι.

  23 Τον αναφέρει στα ημερολόγιά του κι ο Φ. Δραγούμης ως Κώστα βέβαια. Σκοτώθηκε εδώ παραέξω.

 28. Νέο Kid Στο Block said

  26. δηλαδή παλιά, καταλαμβάναν ανθρώπους συνέχεια; μπράβοοο!!

 29. Τους καταλαμβάναν τα πνεύματα, Κιντ. 😉

 30. filmforum said

  Και μια νέα ταινία για τον Γρηγόρη Λαμπράκη…
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=738869

 31. Μαρία said

  23
  http://www.sansimera.gr/biographies/437

  28 Πρώτα τους κατελάμβαναν …στα πράσα και μετά τους συνελάμβαναν.

 32. ππαν said

  27: Τον πρόαξες, ναι 🙂 Έστω, τον προάγαγες!

 33. Μαρία said

  31 Ακριβώς. Αρχικά σκέφτηκα να γράψω οτι του έδωσα προαγωγή αλλά τεμπέλιασα.

 34. cronopiusa said

  Εκτροχιάστε τις ιδιωτικοποιήσεις

  και Τα κάλαντα της κρίσης της Μεσοποταμίας σε Ικαριώτικο ρυθμό

  Άγιος Βασίλης έρχεται
  ξωπίσω από τη κρίση
  Βαστάει μόνο λογαριασμούς
  Ποιος να υπολογίσει;

  Ρίξε και συ μια τορπίλη
  Στο έλκηθρο του Αϊ Βασίλη
  Ρίξε και συ μια τορπίλη
  Όπλο μας η αλληλεγγύη

  οι τράπεζες η τρόικα
  κι η τρικομματική
  κλέψαν μυζήθρες και τυριά
  και Χαλυβουργική

  Θέλει ο άγιος φοβέρα;
  Αϊ Βασίλη μην είσαι λέρα
  Εμείς σου τα δίνουμ’ όλα
  Και συ πίνεις κόκα κόλα

  Ο Ιωσήφ είν άνεργος
  κι η Μάρω γκαστρωμένη
  κι η φάτνη του μικρού Χριστού
  είν υποθηκευμένη

  Η υγεία μοσχοπουλιέται
  Κι η παιδεία διαλιέται
  Στόχος τους η παραλία
  Θα την κάνουν κυλικεία

  Συνταξιούχοι κι άνεργοι
  Χωρίς φάρμακα κ’ ΙΚΑ
  Άνεργοι και μπατίρηδες
  Ω ρε τι κασκαρίκα!…

  Από σκούρες λιμουζίνες
  Οι κομπίνες σκοτοδίνες
  Ρίξε και συ μια τορπίλη
  Όπλο μας η αλληλεγγύη

  Διάσωσαν τις τράπεζες
  Κλέψανε τα ταμεία
  Τα φαρμακεία κλείνουνε
  Στο τζόγο η νοσηλεία

  Συγχωνεύουνε σχολεία
  Για τους λίγους η παιδεία
  Εμπόρευμα η παιδεία
  Κλείνουν τα νοσοκομεία

  Χρεόγραφα ομόλογα τόκοι
  δανειολήπτες
  Φιλέτο η παραλία μας
  Μ άγνωστους εργολήπτες

  Στα μνημόνια τορπίλη
  Βοήθα και συ Αϊ Βασίλη
  Ρίξε και συ μια τορπίλη
  Όπλο μας η αλληλεγγύη

  Το λεν ταμείο διάσωσης
  Τράπεζες διασώζει
  Κι εγώ παίρνω τα φάρμακα
  με δανεικά και δόσεις

  Και στον ΕΟΠΥΥ τορπίλη
  Βοήθα και συ Αϊ Βασίλη
  Άφησε το πετραχήλι
  Φέρε μου ένα καριοφίλι

  Αν έχεις χρέη στη ΔΕΗ
  Βάλτα σ ένα ζιμπίλι
  Και κρέμασέ την αψηλά
  Να τηνε φάν’ οι ψύλλοι

  Και στη Εφορία τορπίλη
  Βοήθα και συ Αϊ Βασίλη
  Ρίξε και συ μια τορπίλη
  Όπλο μας η αλληλεγγύη

  Εμείς εδώ δεν ήρθαμε
  Να φάμε και να πιούμε
  ήρθαμε να δουλέψουμε
  Σαν άνθρωποι να ζούμε

  Και στην ανεργία τορπίλη
  Σπρώξε και συ Αϊ Βασίλη
  Ρίξε και συ μια τορπίλη
  Όπλο μας η αλληλεγγύη

 35. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  Μάθαμε και τους κόμηδες (σικ) του Παρισιού!

 36. ππαν said

  Γιατί σικ;

 37. O κόμης του κόμητος, η κομητεία κλπ

 38. ππαν said

  Τώρα το βλέπω στο ΛΚΝ, συγνώμη δηλαδή αν στο πρότυπο 010 έχει και πληθυντικό «κόμες»; ή κάτι δνε καταλαβαίνω; Το κόμΗσσα δε, δεν το καταλαβαίνω διόλου.

 39. Μαρία Χ. said

  Καλά Χριστούγεννα κι από μένα!

 40. Μαρία said

  38 Όπως η γόησσα. Η γραφή κόμΙσσα κατ’ αναλογία.

 41. Νομίζω λέει ότι ακολουθεί το πρότυπο, αλλά στον πληθυντικό κάνει «κόμητες» και «κομήτων», ενώ έχει και μια λόγια δεύτερη γενική ενικού. Η κόμισσα της φάμπρικας ήταν ή η κόμησσα;

 42. 41 http://www.greektenies.com/images/faprikas1969.jpg

 43. Χα!

 44. #35,41

  πρότιμώ το κόμηδες να ξεχωρίζει και από τους κομήτες

  Πάντως το 30+ % των βασιλικών με ανφέρ συνθήκες (από τις λίγες φορές που είχε δίκιο ο … κόμης Δρακουμέλ ) αρχίζει να γίνεται κατανοητό από ψυχαναλυτικής πλευράς. ίσως να φταίνε και τα παραμύθια με τους πρίγκηπες και τις βασίλω-πούλες

 45. Αντιφασίστας said

  Να τα πούνε; Προσέξτε τα κόκκινα γράμματα. Τον φασίστα κι αν τον πλένεις…
  http://www.xa-amthraki.net/2011/12/blog-post_2582.html

 46. spiral architect said

  @45: Παρακαλείσθε όπως ίνα μην μολύνετε την ανάρτησιν με βρωμερούς λίκνους και ρυπαρά κάλανδα. 😛

 47. Αντιφασίστας said

  Συγνώμη για τους ασφυξιογόνους λίκνους, επανορθώνω: 😉
  http://aristeramitilini.blogspot.gr/2012/12/blog-post_24.html

 48. Αντιφασίστας said

  Μαύρη επανόρθωση, δηλαδή, έπεσα καταλάθος πάνω στους …άλλους. Όποιος βιάζεται… τέλος πάντων!

 49. Γς said

  Πολύ στους βασιλιάδες και κόμητες το ρίξατε και μετά φταίω εγώ;
  Ωραίο το μανιάτικο το σόι μου.
  Μπορεί μερικοί να εξόκειλαν, αλλάω ο βασιλιάς βασιλιάς!
  Σας έχω μιλήσε για τη θειά μου, επί του θέματος αυτού. Τη θειά μου καλέ, εκείνη που ήθελε να τη φωνάζω Καίτη.
  Υπήρχε όμως κα μια άλλη που έμεινε πιστή στις παραδώσεις. Ας έγινε ο αδελφός της αρχικομμούνα. Αυτή εκεί. Ελιά ελιά και Κώτσο Βασιλιά, δεν έφτανε στις γνώσεις τη μάνα μου που ήξερε απ έξω κι ανακατωτά όλα τα βασιλικά σόγια της Ευρώπης. Σκέτο βασιλικό ληξιαρχείο ήταν. Παρ όλα αυτά ιδεολογικά ήταν σαν μια σταγόνα νερό με τον Κουκουέ αδελφό της. Κι όμως με τα ίδια μου ματάκια την είδα να ρίχνει το δάκρυ της αρκούδας όταν ο Αναξ της έλεγε στο δημοψήφισμα ότι οέλει να ξαναγυρίσει στο σπιτάκι του και άλλα τέτοια.
  Η άλλη λοιπόν η θειά μου, η Σοφία, θεογκόμενα του μεσοπολέμου, ήξερε τα πάντα από την ιδιωτική ζωή των εστεμμένων και των παραφυάδων αυτών. Πολυλογού, της άρεσαν τα πικάντικα. Πιτσιρικάς ακόμη και μου έλεγε για τα προχωρημένα για την ηλικία μου βίτσια τους.
  Εχω ακούσει για όργια και όργια τους. Ελαμπε το μάτι της όταν τα διηγείτο και δεν ξέχναγε κάθε φορά να σοβαρτεύεται στο τέλος και να μου εφιστά την προσοχή: -Μη σου ξεφύγει καμιά κουβέντα!
  Το έλεγε μέχρι το 2003, που έζησε, όταν μου διηγείτο ιστορίες του Γεωργίου Β’ με αρτίστες και τούρτες στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας (Χλωμό βέβαια, όχι για τη Μεγάλη Βρετανία, ούτε για τις τούρτες): –Μη σου ξεφύγει τίποτα!

  Κι αντιμοναρχικοί:
  Είχε φτιάξει ο Παύλος κι η Φρειδερίκη (με τα λεφτάκια μας) τη σχολή Θεωρητικής Φυσικής στο Δημόκριτο και την είχε εξοπλίσει με πλήθος βιβλίων που εκείνη την εποχή ήταν απλώς απρόσιτα σε μας, 1970. Κι η Φρειδερίκη είχε βάλει ιδιοχείρως (υποτίθεται) φαρδιά την υπογραφή της στην πρώτη σελίδα εκάστου.
  Ένα τέτοιο είχα δανειστεί το What is life του Σρταίντιγκερ. Και ενώ συζητούσαμε γι αυτό κάποιος πρότεινε να σβηστεί η υπογραφή της ανάσσης από όλα τα βιβλία κι ένας άλλος να αποσυρθούν.
  Δεν το πίστευα, μέχρι που χάθηκε. Αυτός που μου το βούτηξε σίγουρα το έχει ακόμη στη βιβλιοθήκη του για την υπογραφή και μόνο.
  Α, υπήρχε στο χώρο αυτής της μικρής σχολής και μια προτομή του Παύλου. Τον αποκεφάλισαν…

 50. Γς said

  49:΅
  Κάπως έτσι το άρχιζα:

  Ωραίο το μανιάτικο το σόι μου.
  Μπορεί μερικοί να εξόκειλαν, αλλάω ο βασιλιάς βασιλιάς!
  Σας έχω μιλήσε για τη θειά μου, επί του θέματος αυτού. Τη θειά μου καλέ, εκείνη που ήθελε να τη φωνάζω Καίτη.

  Αλλά άστε το να πάει στο διάολο, έχω και τις μαύρες μου!

 51. nikos said

  Κάτι άσχετο με το άρθρο, αλλά σχετικό με τις μέρες. Έχετε γράψει κάποιο άρθρο για την λέξη Φιλανθρωπία; Δεν είναι κάπως ειρωνικό το να είσαι άνθρωπος και ταυτόχρονα φιλάνθρωπος; Είναι λογικό να είμαστε φιλόζωοι, αφού δεν είμαστε ζώα (;) ή κάποιος να είναι φιλέλληνας εφόσον δεν είναι Έλληνας. Είναι λες και οι φιλάνθρωποι είναι κάτι ανώτερο του ανθρώπου (όπως οι ελίτ).

 52. Γς said

  50:
  Και ο πρώτος λίκνος που δεν βγήκε:

  >Σας έχω μιλήσε για τη θειά μου, επί του

  Και τί την ήθελα αυτή την ανάρτηση.
  Τα έχω παίξει για κάποιους λόγους εδώ.

 53. nosfy said

  καλες γιορτες

 54. Αντιφασίστας said

  Διότι είμεθα ομάδα με ευαισθησίες!
  http://www.cyclades24.gr/index.php/component/k2/item/2604-panathinaika-kalanta

 55. ππαν said

  51: ε κι οι μισάνθρωποι, άνθρωποι είναι 🙂

 56. Αντιφασίστας said

  51: Αγαπητέ μου Νίκο, αμφιβάλλεις ότι οι περισσότεροι φιλάνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους αποδέκτες της φιλανθρωπίας τους;

 57. nikos said

  56: Όχι καθόλου. Γι’αυτό και είμαι υπέρ της Ανθρωπιάς κι όχι της φιλανθρωπίας.

 58. Την «κόμησσα» την θυμάμαι από την έκτη δημοτικού σε λίστα με εξαιρέσεις για ονόματα που τελειώνουν σε -ισσα και γράφονται αλλιώς:

  Λάρισα
  σάρισα
  κόμησσα
  γόησσα
  λύσσα
  νήσσα
  κνίσα

  Με την μετέπειτα εμπειρία μου θα πρόσθετα την καουμπόησσα.

  (Α, με το Φοντέν Εν Πλω γελάω ακόμα.)

 59. ππαν said

  Οπότε, οκ, να δεχτώ το «άνθρωποι’ αντί για φιλάνθρωποι. Αυτά που κάνουν πώς να τα λέμε, ανθρωπιές ή ανθρώπινες πράξεις;

 60. sarant said

  51: Είναι πάντως αρχαίο το «φιλάνθρωπος», αν και είχε διάφορες σημασίες.

 61. Αντιφασίστας said

  Ανθρωπιστής, ανθρωπισμός, ανθρωπιστική πράξη; Δεν ξέρω, πάντως οι φιλανθρωπίες μού θυμίζουν τις κυρίες των σωματείων, τη Φρείκη, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη με την απαραίτητη προβολή στο Μέγκατης και όλον αυτό τον εσμό (άλα της!) των μεγαλουσιάνων.

 62. ππαν said

  Είναι που βλέπεις πολύ μέγκα και σταρ.

 63. Αντιφασίστας said

  Τι να κάνω! Παναθηναϊκά κανάλια, βλέπεις, πρέπει να τα στηρίζουμε, αλλιώς δεν έχει έκπτωση στο διαρκείας και στην μπουτίκ. 😉

 64. ππαν said

  Καλύτερα, αν έβλεπες αντέννα θα ήθελες να αλλάξουμε όνομα στα φασολάκια.

 65. Αρκεσινεύς said

  Εξαιρετικός ο Μποστ.

  Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας, ιδιαιτέρως στο Νικοδεσπότη μας.

  Στην Αμοργό τα κάλαντα τα λέμε αυτή την ώρα:

  Αφέντ’ αφέντ’ ολάφεντε, πέντε βολές αφέντη,
  εσέ σου πρέπ’, αφέντη μου, στο μαύρο καβαλάρης,
  τρεις να βαστούν τη σέλα σου κι έξι το χαλινάρι,
  και τρεις να σε παρακαλούν, αφέντη καβαλάρη.
  Και πάλι ξαναπρέπει σου, στα πεύκια να καθίζεις,
  τόνα σου σέρι να μετράς και τ΄άλλο να δανείζεις.
  Και πάλι ξαναπρέπει σου της Πόλης τ’ αργαστήρια
  να δριμονίζεις τα φλουριά, να κοσκινίζεις τ’ άσπρα.

  πεύκι (το) =μικρό χαλί < επεύχιον

  Και του χρόνου!

 66. Αντιφασίστας said

  64: Ε, ναι, είναι και πράσινα! 🙂

 67. sarant said

  65: Χρόνια πολλά, Αρκεσινέα και χαιρετισμούς στο νησί!

  Προσθέτω για όσους δεν το ξέρουν: δριμονίζω = περνάω από το δριμόνι, το μεγάλο κόσκινο των σιτηρών.

 68. Νέο Κid said

  Μέρες πούναι ,ας κάνω μια φιλανθρωπία προς τον Μάικολ τον καουμπόη χαρίζοντάς του ένα ωραίο. Λέει η μια οξεία γωνία ενός ορθογων. τριγώνου στην άλλη. -Yοu are acute angle baby! Κι η άλλη απαντά. -thanks for the complement! 🙂

 69. ππαν said

  Αφού πήραμε φόρα, θέλω η Επιτροπή Μετονομασιών να κάνει κάτι και για το «ωραίο»

 70. Αντιφασίστας said

  Διευκρίνισε και κάτι θα γίνει.

 71. ππαν said

  Να, νομίζω πως ο Κιντ ξεφτιλίζει την λέξη 🙂

  Καλά Χριστούγεννα σε όλους και κυριως στην ωραία Κύπρο και την λεβεντογέννα Ρούμελη!

 72. Νέο Κid said

  Η καλή μου ψυχή είναι γεμάτη συμπόνοια για κορίτσια που προτιμούν να διαβάζουν την Εστία αντί για την Χρησηίδα,στα αεροπλάνα.

 73. Εμένα πάντως μ’ άρεσε το γωνιοπαίγνιο. 😉
  Άντε, καλά χριστούγεννα σε όλες κι όλους!

 74. Αντιφασίστας said

  Σαν το χαλάζι πέφτουν τα καρφιά!
  Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, σε όλες και σε όλους και μια καλή τύχη στην Πανάθα! Ας είναι κι Άραβας, εμείς ρατσιστές δεν είμαστε, αρκεί να είναι καλό παιδί και να κουδουνίζουν οι τσέπες του!

 75. sarant said

  Καλά Χριστούγεννα σε όλους, όντως!

 76. 68++
  What a lovely love triangle!

  Καλήν εσπέραν άρχοντες και καλά Χριστούγεννα!
  (Εδώ για χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια σε 24ωρη βάση μέχρι το τέλος των Χριστουγέννων.)

 77. Γς said

  68:
  Complement και στη Βιολογία, αλλά και Christmas!

  Νύχτα που είναι θα μπορούσαμε να σκαρώσουμε ανάλογο ανεκδοτάκι με πολλά complement της βιολογίας* και τον παράγοντα Christmas, μια προτεάση που εμπλέκεται στην πήξη του αίματος.

  *π.χ. Το σύστημα complement που βοηθά τα αντισώματα στο ανοσοποιητικό σύστημα

 78. Νέο Κid said

  Λοιπόν, επειδή σε λίγο αρχίζω χόλντεμ και χρειάζομαι θετική ενέργεια και ευλογία εστιάδων,ανακαλώ επισήμως το 72 😆

 79. 78,
  Καλά κέρδη!

 80. Γς said

  Εγώ πάω να νοιώσω κάτι από το πνεύμα των Χριστουγέννων.
  Δλδ να την πέσω. Είμαι πτώμα με τα ντράβαρα που είχα σήμερα.
  Αντε άλλη μια φορά,
  Καλά Χριστούγεννα

 81. Καλαχώρας Λεώνικος said

  Παρών αν και καθυστερημένος. Εκδρομή

 82. Αγγελος said

  Το Φοντάν-εν-πλω ήταν αλογοπαίγνιο του Ανανία από τη Διάπλαση των Παίδων το 1959. Δεν ξέρω βέβαια αν είναι ο πρώτος που το σκέφτηκε.
  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 83. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: