Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Απάντηση για το γράμμα Ν (και επικουρικά για το Σ)

Posted by sarant στο 4 Ιανουαρίου, 2013


Στις αρχές Δεκεμβρίου είχα σχολιάσει επικριτικά ένα άρθρο στο οποίο υποστηριζόταν, μεταξύ άλλων, ότι το γράμμα Ν οξυγονώνει τον εγκέφαλο όταν το προφέρουμε και ότι η θέση του στο αλφάβητο δεν είναι τυχαία. Ο συγγραφέας του άρθρου, ο εκπαιδευτικός κ. Σπύρος Μάρκου από τη Λάρισα, επίτιμος σχολικός συμβουλος, μού έστειλε εκτενή απαντητική επιστολή, οπότε θεωρώ σωστό να την παραθέσω σε αυτοτελές άρθρο και όχι ως σχόλιο στο προηγούμενο άρθρο μου.

Θα παραθέσω παρακάτω αυτούσιο το κείμενο του κυρίου Μάρκου, αν και παρατηρώ ότι τα βασικά στοιχεία της τοποθέτησής του είχαν ήδη παρουσιαστεί στο  προηγούμενο άρθρο -και φυσικά δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί τους. Η βασική θέση του κ. Μάρκου είναι ότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι συμβατική, ότι δηλαδή για την ελληνική γλώσσα δεν ισχύει η αποδεκτή από όλους τους γλωσσολόγους αρχή του Σοσίρ (Saussure) για την αυθαιρεσία του γλωσσικού σημείου. Τα επιχειρήματά του ο κ. Μάρκου τα αντλεί από τον… Πλάτωνα, και μάλιστα ο κ. Μάρκου είναι πλατωνικότερος του Πλάτωνα, διότι ο αρχαίος φιλόσοφος λέει ρητά ότι τα ονόματα έχουν την ίδια «ορθότητα» και στην ελληνική γλώσσα και στις ξένες, ενώ ο κ. Μάρκου τη μεν ελληνική γλώσσα τη θεωρεί ξεχωριστή ενώ τις ξένες, μεγαλόψυχα, τις χαρίζει στον Σοσίρ, δέχεται ότι εκείνες μπορεί να είναι συμβατικές, αλλά η ελληνική όχι!

Μέγας φιλόσοφος μπορεί να ήταν ο Πλάτωνας, αλλά γλωσσολόγος δεν ήταν και οι απόψεις του για τη γλώσσα είναι, με όλο το θάρρος, αφελείς. Αφελείς βρίσκω και τις απόψεις που υποστηρίζονται στο άρθρο που ακολουθεί, διότι προϋποθέτουν α) ότι ο γραπτός λόγος υπάρχει ανεξάρτητα από τον προφορικό, και μάλιστα προϋπάρχει, β) ότι οι λέξεις μιας γλώσσας (ή, μάλλον, της ελληνικής γλώσσας) υπάρχουν ανεξάρτητα από τους ομιλητές τους, ότι βρίσκονται κατατεθειμένες σε κάποιο θεϊκό ταμείο όπου τις έχουν καταχωρήσει οι Ονοματοθέτες (ασφαλώς κάποιες θεόμορφες προσωπικότητες), γ) ότι η γραφή κάθε λέξης δίνει κωδικοποιημένες πληροφορίες για την ιδιότητα του πράγματος που δηλώνει η λέξη.

Ο κ. Μάρκου μάλιστα μας δίνει ένα δείγμα «αποκωδικοποίησης» των πληροφοριών, που ίσως σας πείσει, αλλά εγώ το βρίσκω κωμικό. Παραθέτω: Ένα μόνον παράδειγμα με την  αρχαιώτατη λέξη ΥΔΩΡ:Υ (υγρόν στοιχείον), Δ (από το Δάσος) Ω (στον ωκεανό ή άπειρο χώρο) Ρ (ρέει) , σχεδόν είναι αρκτικόλεξο! Τέτοιες προσπάθειες εξήγησης μού θυμίζουν τις προβλέψεις των αστρολόγων ή τις ερμηνείες των οπαδών της λεξαριθμητικής. Δεδομένου όμως ότι τα γράμματα είναι μετρημένα, πώς άραγε να ερμηνεύσουμε την επίσης πανάρχαια λέξη ΔΟΡΥ, που έχει τρία από τα τέσσερα γράμματά της ίδια; Δ = Από το Δάσος; Εντάξει, ας δεχτούμε πως τα πρώτα δόρατα ήταν ξύλινα. Αλλά Ρ = Ρέει; και Υ = Υγρό στοιχείο; Και έχουν τάχα σημασία και οι καταλήξεις των λέξεων, μεταφέρουν κι αυτές πληροφορίες; Και η δασεία, που γραφόταν και ακουγόταν στα αρχαία; δεν μετέφερε κωδικοποιημένες πληροφορίες;

Στη συνέχεια, ο κ. Μάρκου περνάει στο κυρίως θέμα, την εξαιρετική θέση του Ν που, κατ’ αυτόν, δεν βρίσκεται τυχαία στη μέση του αλφαβήτου (προσθέτει και μερικά έξτρα γράμματα για να το φέρει ακριβώς στη μέση, διότι στο σημερινό αλφάβητο το Μ έχει ίσα δικαιώματα κεντρικότητας), αλλά για το θέμα αυτό δεν θα γράψω περισσότερα, έχω πει αρκετά στο παλιότερο άρθρο.

Τέλος, προσπαθεί να εξηγήσει το νόημα της παροιμιακής φράσης «με το νι και με το σίγμα». Εδώ θα ήθελα να σχολιάσω τις απόψεις του. Καταρχάς, η φράση αυτή ασφαλώς δεν λέγεται «εδώ και χιλιάδες χρόνια» όπως διατείνεται ο κ. Μάρκου (χωρίς να το τεκμηριώνει). Αν λεγόταν θα είχε καταγραφεί κάπου, όπως έχουν καταγραφεί τόσες άλλες αρχαιες φράσεις (π.χ. τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη). Μάλιστα, είμαστε μάλλον βέβαιοι ότι η φράση αυτή γεννήθηκε στα μεσαιωνικά και τα νεότερα χρόνια, πιθανώς δε στα νεότατα (δεν έχει καταγραφεί νωρίτερα από τον 19ο αιώνα). Όταν ο λαός σταμάτησε να προφέρει το νι και το σίγμα στο τέλος των λέξεων (παιδί αντί παιδίν/παιδίον, η πόλη αντί «η πόλις»), τα τελικά ν και ς ταυτίστηκαν με τη γλώσσα της εκκλησίας και των μορφωμένων, με τη λόγια γλώσσα των αριστοκρατών, που είχε αυξημένο γόητρο και εθεωρείτο επισημότερη, κομψότερη. Μιλάει με το νι και με το σίγμα σήμαινε «μιλάει όπως οι μορφωμένοι» και μετά πήρε τη σημασία «με κάθε λεπτομέρεια, χωρίς να παραλείψει τίποτα». Η φράση δηλαδή έχει να κάνει με το αυξημένο κοινωνικό γόητρο της λόγιας/καθαρεύουσας γλώσσας και όχι με τις οξυγονωτικές ιδιότητες του Ν ή τις ψυχωφελείς ιδιότητες του Σ. Και το λέω αυτό παρόλο που προσωπικά, ως Ν.Σ. που είμαι, θα με κολάκευε μια τέτοια ερμηνεία!

Κλείνοντας, αναρωτιέμαι. Θα μπορούσε να βγει ένας σχολικός σύμβουλος και να πει, ας πούμε, ότι δεν ισχύει η θεωρία του Μεντελέγιεφ για το περιοδικό σύστημα διότι, σύμφωνα με τους αρχαίους, τα πάντα είναι σύνθεση τεσσάρων στοιχείων (γη, νερό, αέρας και φωτιά) ή να υποστηρίξει ότι η Γη είναι επίπεδη και ο ήλιος περιστρέφεται γύρω της, διότι έτσι διδάσκουν οι πατέρες της Εκκλησίας; Προφανώς όχι, αλλά γιατί άραγε κάνουμε εξαίρεση για τη γλώσσα; Και αναρωτιέμαι, αν ένας εκπαιδευτικός διδάξει στην τάξη του τις επιστημονικές θεωρίες της γλωσσολογίας, αυτές που διδάχτηκε στο πανεπιστήμιο, ας πούμε σχετικά με την ινδοευρωπαϊκή θεωρία, πώς θα αξιολογηθεί από τους προϊσταμένους του;

Αλλά είπα πολλά και σταματώ εδώ και δίνω τον λόγο στον κ. Μάρκου.

Απάντηση στον Κύριον Σαραντάκο, σχετικά με το γράμμα Νι

Από Σπύρο Μάρκου, Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο, τ. Διευθυντή 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ 68- ΛΑΡΙΣΑ 412 23 , Τηλ.2410/287.642, κιν.: 6973/35.40.48

E-mail:spmarkou@sch.gr                 Λάρισα, 24/12/2012

«….Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…»

                                                                          Οδυσσέας Ελύτης,  «Το  Άξιον  Εστί»

Κύριε  Σαραντάκο,

Παρακαλώ να δημοσιεύσετε την παρούσα απάντησή μου, στα όσα επικριτικά σχόλια δημοσιεύτηκαν στην  ιστοσελίδα σας, από 5/12/12 και μετά, σχετικά  με  το γράμμα  Νι στο  άρθρο μου, με Θέμα:  «Ελληνική Γλώσσα και σκέψη. Το μεγαλειωδέστερο έργο του ανθρώπου», το οποίο έχει καταχωρηθεί στα Πρακτικά Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ελληνική Γλώσσα, τον Μάιο 2008.

-Κατ’ αρχήν δεν με ενδιαφέρουν οι θεωρίες συνωμοσίας, ούτε ανήκω σε ομάδες «Ελλαδεμπόρων», όπως, αυθαιρέτως, με  κατέταξαν κάποιοι,  χωρίς   αυτό να συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Όμως με ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες στα πάντα  καθώς  και η επιστημονική θεμελίωση και ακρίβεια στα όσα ισχυρίζομαι ή δίδασκα, είτε στους μαθητές μου στο Δημοτικό, είτε στους φοιτητές και σπουδαστές μου  (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο (PAEDAGOGISCHE HOCHSCHULE)  του  LUDWIGSBURG της Γερμανίας την 3-ετία 1994-1997, στο Τμήμα Μετεκπαίδευσης, αλλά και στους Εκπαιδευτικούς μας, στα Τμήματα Επιμόρφωσης καθηγητών και δασκάλων-ΠΕΚ- στον Βόλο, στην Λάρισα, στην Λαμία, στα Τρίκαλα, με την ιδιότητα του  Διευθυντή ή  Σχολικού Συμβούλου, 2005-2012).

– Έχω την άποψη και πάντα λέω ότι  η «λεπτομέρεια»  κρατάει τον …Παρθενώνα! Έτσι και στην περίπτωσή μας, με την δομή και λειτουργία του Ελληνικού Αλφαβήτου και, βεβαίως,  την ιστορία της Γλώσσας μας.

Επειδή, όμως, επί της ουσίας του άρθρου μου, δεν αναφέρθηκε κανένα σχόλιο, παρά μόνον ρηχά  και ανούσια λόγια,  απαντώ, όσο το δυνατόν συντομότερα, ως εξής:

 1. Η Ελληνική Γλώσσα δεν είναι γλώσσα συμβατική. Είναι μία φυσική γλώσσα, με μαθηματική δομή και γεωμετρική απεικόνιση. Ισχύει δηλ. η αρχή του Σημαίνοντος και Σημαινομένου, του Αιτίου και Αιτιατού, στην καθιέρωση των συλλαβών, και στην συνέχεια των  λέξεων, εννοιών ή όρων.

Ο ήχος κάθε φθόγγου, αλλά και το σχήμα του αντίστοιχου γράμματος έχουν παρθεί από την φύση και γι’ αυτό έχουν γενική ισχύ, ευλυγισία, ευκολία σχηματισμού εκατομμυρίων λέξεων και λεκτικών τύπων, ευρηματικότητα, ακρίβεια στην διατύπωση  κλπ.

Κάθε γράμμα δεν τέθηκε τυχαία  στην σειρά που έχει τεθεί και βεβαίως εκπέμπει ένα μήνυμα, ήχο και εικόνα. Οι φθόγγοι με τους ήχους, τα γράμματα με το σχήμα τους,, οι συλλαβές και οι λέξεις δεν έγιναν από την μία ημέρα στην άλλη.

Χρειάστηκαν αιώνες, από τους ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΤΕΣ,  πριν φθάσομε  στον περίφημο «Κρατύλο»  του Πλάτωνος, στην εποχή  δηλ. όπου  έγινε και η τελευταία σπουδαία Μεταρρύθμιση για το Αλφάβητό μας  (403 π.Χ.), όπου δίδει, ο Πλάτων, όλες τις απαντήσεις για την δημιουργία  του Αλφαβήτου, των συλλαβών και λέξεων.

Το θέμα, βεβαίως,  είναι τεράστιο και δεν μας παίρνει ο χώρος εδώ να το αναλύσομε λεπτομερώς. Αλλά  και σοβαροί ξένοι ερευνητές, επιβεβαιώνουν αυτή μου την θέση.

 – Όμως  αναφέρομαι, εν συντομία, στα εξής :

Ο Απολλώνιος ο Τυανεύς γράφει: « Παλαμήδης εύρε γράμματα ουχ υπέρ του γράφειν  μόνον, αλλά και υπέρ του γιγνώσκειν ά δει μη γράφειν. (Δίκη φωνηέντων, 88 ).  Δηλαδή,   τα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου δεν προορίζονται μόνον για να γράφονται απλώς, αλλά και να μεταδώσουν  την κωδικοποιημένη πληροφορία που εσωκλείεται σε αυτά.

Επίσης: «…αλλά ορθότητα τινά των ονομάτων πεφυκέναι και Έλλησι και βαρβάροις την αυτήν άπασιν» ,  Πλάτωνος, «Κρατύλος», 383,β.

Στην σημερινή γλώσσα: « …Η ορθότητα των ονομάτων είναι δεδομένη από την φύση και για τους Έλληνες και για τους βαρβάρους ( ενν. τους Αλλόγλωσσους).

-Καταπληκτική απάντηση σε όσους ισχυρίζονται –όπως η Κατεστημένη Γλωσσολογία στην χώρα μας- ότι ισχύει η «Συμβατικότητα» σε όλες, ανεξαιρέτως τις γλώσσες του κόσμου, σύμφωνα με την γνωστή θεωρία του «Ιδρυτή» της Γλωσσολογίας, Γαλλο-Ελβετού Ferdinand De Saussure, 1916, ο οποίος απλά λέει ότι οι ονομασίες των λέξεων δόθηκαν τυχαία, και άρα , σύμφωνα με την θεωρία του,  την λέξη π.χ. «Άνθρωπος» θα μπορούσαμε να την πούμε …«Αήρ», την λέξη «Βοή» θα την λέγαμε  «ύδωρ», την λέξη  «κύμα» θα την  λέγαμε «όρος» κ.ο.κ.

Η  «Συμβατικότητα», όμως, του Σεσσύρ,  ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ !

 1. Το γράμμα Ν, λοιπόν,  τέθηκε, επί τούτου, και όχι τυχαία, βεβαίως,  μετά το γράμμα   Μ =  ΜΗΤΡΑ, ΜΑΤΕΡ, ΜΗΤΗΡ, ΜΑΘΗΣΙΣ  κλπ., στο Αλφάβητο,  διότι έχει

σχέση με την Νέα ζωή που γεννάει η Μήτρα, την νέα  ΠΝΟΗ δηλαδή.

-(Βεβαίως  γνώριζα, πριν την μελέτη των Γερμανών Ειδικών (1996), ότι το Νι αναζωογονεί τον εγκέφαλο. Έγραψα, απλώς,  επιβεβαιωτικά για την μελέτη αυτή ).

Η Άννα Νοταρά (Βενετία, 1499) γράφει στο « Ετυμολογικόν το Μέγα» :

«Το Νυ είναι σχετικόν με: Αναπνοήν,  ανάσα, ρίνες, ρώθωνες, ναι, νη, νόησης, νους, νοώ…κλπ.  Η εκφώνησις τούτου διεγείρει το ένδον και το εντός…».

Ο δε  Πλάτων, μεταξύ άλλων, γράφει για το Νι:

|«του δ’ αυ Νυ το είσω αισθόμενος της φωνής, τα ένδον και τα «εντός» ωνόμασεν, ως αφομοιών τοις γράμμασι τα έργα», «Κρατύλος», 427, γ ,  δηλαδή:

«Του δε γράμματος Ν πάλι, αισθανθείς τον εκ των έσω σχηματισμόν του φθόγγου, δι’ αυτού τα «μέσα» και τα εντός ονόμασε, ως μιμούμενος δια των γραμμάτων τα πράγματα-ενέργειες..»|. Αυτό σημαίνει άμεση σχέση αιτίας και αιτιατού ! Άρα όχι τυχαιότητα !

Επιπλέον δε το Νι έχει  την ιδιότητα να παράγει αυθορμήτως ήχον στον άνθρωπο  και να τον δραστηριοποιεί.  Και εδώ «αυθορμήτως»  σημαίνει παραγωγή αυτόματου ήχου με την αναπνοή του ανθρώπου, άρα και  την οξυγόνωση του εγκεφάλου του …  

Τί σημαίνει, επιπλέον,  αυθόρμητη και αυτόματη παραγωγή ήχου;

Η   λέξη  ΝΙΝΙΟΝ  ή  Νιννίον (με 4 Νι !), αλλά και Νανίον   σημαίνει Νέα Ζωή ( Νήπιον, Νέος, Νεανίας, Νεανίσκος,  Νεαρός, Νεολαίος κλπ.) και κάποιοι  φίλοι που ειρωνεύτηκαν (  είσαι  Νινί κλπ.) τους ερωτώ πρώτα και τους ενημερώνω ταυτοχρόνως,:

Γιατί, όλοι οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ευθύς ως βγαίνομε  από την Νυδήν,  δηλ. την κοιλιά της μάνας μας , αρχίζομε αμέσως, το ΝΗΝΥΡΙΖΕΙΝ, δηλ.  να κλαίμε;

-Διότι, νηνυρίζοντας,  μόλις βγούμε  από την ΜΗΤΡΑ  και  παίρνοντας αυτομάτως Αναπνοήν,  σημαίνει ότι :

– Διοχετεύομε ΑΜΕΣΩΣ  ΟΞΥΓΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ !!

Αλλιώς   θα πάθομε  ΑΝΟΞΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ, δηλ. έλλειψη οξυγόνου, με συνέπειες : Βαρειά Νοητική Καθυστέρηση ή Τετραπληγία ή και τα δύο μαζί, ή, το χειρότερο, θάνατο…

-Το Νι, επομένως,  εμπλέκεται, στον Άνθρωπο, από την πρώτη στιγμή της γεννήσεώς του:

– Αν , πάλι, αντιστρέψομε το Ν κατά 90 μοίρες δεξιά, θα μας δώσει το Ζ, δηλ. Ζωή !

Φυσικά το Νι επεκτείνεται και σε άλλα θέματα,  όπως : ναίω=κατοικώ, Νόμος, νομή, νήπιον, νέμω, νέος, νόησις  και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, αλλά δεν είναι του θέματος.

Και για να συνεχίσω, λίγο ακόμη,   στο Νι,  είναι  το μοναδικό γράμμα με την μεγαλύτερη δυνατή  «γλωσσολογική ευλυγισία», στην Γλώσσα μας, διότι:

1.γίνεται γ, πριν τα κ, γ, χ και ξ –συγγενής, εγκαίρως, εγχώριος, ελέγξω

2.γίνεται μ, πριν τα π, β, φ και ψ- συμπράττω, συμβάλλω, συμφωνώ, συμψηφίζω

3.γίνεται λ, πριν το λ—ελλειπής κλπ.

4.γίνεται  ρ, πριν το ρ- συρράπτω…

5.γίνεται σ, πριν το σ- συσσίτιον , συσσώρευση κλπ. κλπ.

Τέλος ούτε το Α τέθηκε τυχαία στην 1η θέση του Αλφαβήτου, ούτε το Ω στην τελευταία, αλλά αυτά όμως δεν είναι του παρόντος…

 1. Ισχυρίζομαι, λοιπόν, στην Μελέτη μου,  ότι «διώκτες» του Νι στην χώρα μας έχουν γίνει οι εκπρόσωποι του επίσημου κράτους, οι «νεωτεριστές» του Παιδαγωγικού      Ινστιτούτου και του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι στα επίσημα εγχειρίδια που διδάσκονται οι μαθητές μας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διαβάζουν στα βιβλία, π.χ.  των Μαθηματικών (ΟΕΔΒ,2006): το εμβαδό (!), ενώ τα βοηθητικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο διατηρούν το Νι: το εμβαδόΝ. Γιατί;

Και έχω κάνει   υπομνήματα, κατά καιρούς, επισήμως στο ΥΠΕΠΘ, ευθαρσώς και επωνύμως και όχι μόνον, βέβαια, για το θέμα αυτό. Διότι υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα κακοποίησης της γλώσσας μας, αλλά  δεν υπάρχει εδώ χώρος.

Βεβαίως δεν εννοώ, με την κατάργηση του Νι, ότι πρέπει να γίνει  επαναφορά της Καθαρεύουσας! Εννοώ ότι το Νι «κόβεται» αυθαιρέτως, εκεί όπου δεν ΠΡΕΠΕΙ !

-Έγραφα στο άρθρο μου ότι η Γλώσσα μας  έχει φθάσει  σε τέτοια πληρότητα πλέον,  που δεν έχει ανάγκη από άλλες ακρότητες. Ούτε αποδέχτηκε, τελικά, και μερικές ακρότητες του Ψυχάρη, όπως  π.χ. το διάστημα = η τοποσιά, η διάλεκτος =ντοπιολαλιά κλπ. Και έχω την άποψη ότι το Γλωσσικό Ζήτημα, πριν 100 χρόνια, που δίχασε τον Ελληνικό λαό, τότε, ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΥΠΑΡΞΕΙ ! Οι Γερμανοί που έχουν κάνει πολλές και σοβαρές μελέτες για την Γλώσσα μας, ονομάζουν την δική μας περίφημη «Καθαρεύουσα»=Reine Sprache, κατά λέξιν= Καθαρή Γλώσσα. Πράγματι, χάριν της Καθαρεύουσας, «καθαρίστηκαν» οι ξενικής προέλευσης λέξεις στην Γλώσσα μας, μετά την Απελευθέρωση και έτσι δεν λέμε σήμερα ο Μινίστρος( από το Minister), αλλά ο Υπουργός, το Σπιτάλι (από το Hospital) =το Νοσοκομείον, κ.ο.κ, χιλιάδες λέξεις, λοιπόν,  τουρκογενείς, λατινογενείς, σλαβογενείς κλπ., μεταφέρθηκαν στην Ελληνική. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν άλλες νέες λέξεις, όπως : Λεωφορείον, ποδήλατο, πολυκατοικία κ.ο.κ. Και οι οπαδοί της Καθαρεύουσας, βεβαίως, προέβαιναν σε  ακρότητες, κυρίως στην διδασκαλία της Γλώσσας. Αυτά όμως είναι γνωστά πράγματα.

-Γι’ αυτό, επομένως πρέπει να είμαστε με τον Αριστοτέλη, που έλεγε « η Μεσότης», δηλ. ΟΧΙ στα άκρα, αλλά ν’ ακολουθούμε την μέση οδό σε όλα τα ζητήματα στη ζωή.

 Η Γλώσσα μας, λοιπόν,  έχει ανάγκην σεβασμού, κάθε μέρα και σε όλα τα επίπεδα. 

-Γιατί να περικόπτεται, αυθαίρετα, ένα οργανικό στοιχείο, όπως εδώ το Νι, στην προαναφερθείσα  λέξη «Εμβαδόν»; Και όχι μόνον σε αυτή την λέξη.  Όταν οι πολιτικοί μας  απαριθμούν π.χ. τα επιχειρήματά τους και λένε στις ομιλίες τους:  Πρώτο…(!), Δεύτερο,… Τρίτο…κλπ, ενώ το σωστόν είναι να λένε:  Πρώτον, Δεύτερον, Τρίτον  κ.ο.κ. Σε τι ωφελεί το κόψιμο του Νι;

Είναι μόδα, εξυπνάδα ή βλακεία; Οι Γάλλοι π.χ.  γράφουν PariS, ενώ προφέρουν: Παρί. Δηλαδή γράφουν τα σύμφωνά στους στο τέλος των λέξεων κι’ ας μη τα προφέρουν.

-Άλλο παράδειγμα, κακοποίησης της Γλώσσας μας , από την επίσημη πολιτεία: οι επίσημοι   γραμματικοί κανόνες  που διδάσκονται τα παιδιά μας στα σχολεία, από το  1976 και στη συνέχεια 1982, είναι  αυθαίρετοι, σε σχέση με  το Νι και όχι μόνον.

Διατηρούσαν το Νι, εάν ακολουθούσε φωνήεν, ή τα σύμφωνα:  κ, π,  τ,   κλπ…

Π.χ. «Χθες συνάντησα στηΝ κεντρική πλατεία το (!) φίλο μου, το (!) δήμαρχο, το(!) σύμβουλο, το(!) Στέργιο, το(!) Σπύρο  κλπ. ». Διαστρέβλωση της Γλώσσας!

Η φυσική ροή της Γλώσσας   θέλει το Νι σε τέτοιες περιπτώσεις. Και  ερωτώ πάλι:

– Γιατί το καταργούν εκεί που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ; Γιατί ΔΕΝ σέβονται την ακεραιότητα  και ομορφιά της Γλώσσας μας;

-Απάντηση υπάρχει, κατ’ εμέ : Πρόκειται, προφανώς,  για βλακεία, ανευθυνότητα των «υπευθύνων» και τα  γνωστά στην χώρα αυτή. Δεν πιστεύω σε  συνομωσίες και άλλες ανοησίες! ‘Όμως υπάρχουν ανεύθυνοι άνθρωποι, αγράμματοι, άσχετοι, ανεξέλεγκτοι και κάνουν ό,τι θέλουν, όπως και σε άλλα επίπεδα, βεβαίως, της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής μας ζωής.

Και εγώ  έχω το δικαίωμα, επομένως, ως πνευματικός άνθρωπος- και ως Σχολικός Σύμβουλος ανήκω, σύμφωνα με τον Νόμο, στην πνευματική ηγεσία  αυτού του τόπου – αλλά έχω και το θάρρος και την τόλμη, να συγκρούομαι με τους σκοταδιστές  και διώκτες κάθε πνευματικής δημιουργίας σε αυτόν τον τόπο και να αντιπαλεύω για το ορθόν.

-Διότι με  την λογική όσων αυθαιρετούν σε βάρος της γλώσσας μας, και κόβουν ό,τι, όπου και όποτε τους αρέσει,  ας πάμε, αύριο το πρωί,  να κόψομε όλοι μας, από ένα κομμάτι μάρμαρο του Παρθενώνα!  Θα είναι σωστό και δίκαιο αυτό;

-Αυτή είναι  η μεγάλη και συνεχής παρανομία και απρέπεια, πρωτίστως,  των «υπευθύνων», διαχρονικά, δηλ. της πολιτικής εξουσίας, που νομοθετεί σε αυτήν την χώρα…..

Τέλος και κάτι γελοίο που συνέβη με το ΥΠΕΠΘ και δεν ξέρω, εάν το προσέξατε εσείς.

-Εγώ, όμως, το πρόσεξα, διότι με ενδιαφέρει κάθε λεπτομέρεια και διότι εργάστηκα σε αυτό, επί 5-ετίαν (1985-89 και 1993-94):

-Το 2005,  επί υπουργίας Μαρ. Γιαννάκου, έγινε η  μεταφορά του ΥΠΕΠΘ, από την Μητροπόλεως 15, στο Κέντρο Τύπου, στο Μαρούσι,  ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 37.

Στην μεγάλη επιγραφή, πάνω από την  Κεντρική είσοδο, έγραφε : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ .  Το Ν, λοιπόν,  υπήρχε στην λέξη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ  και είναι σωστό αυτό,  αφού  ακολουθεί φωνήεν (το Ε).

-Όταν, όμως, τον Οκτ. 2009, ανέλαβε η Α. Διαμαντοπούλου και έγινε η «μετονομασία» του ΥΠΕΠΘ, η επιγραφή  άλλαξε και έγραφε: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ (!) ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ.  Το Νι δηλ.  κόπηκε από την λέξη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. Επομένως, επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι «διώκτης» της Γλώσσας μας, κυρίως,  είναι  το επίσημον κράτος,  δηλ.  ράβε-ξήλωνε ! Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;   Σε ποια σοβαρή χώρα θα συνέβαινε κάτι τέτοιο;  Απολύτως σε καμμία !

– Ερωτώ και πάλι απλώς κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο σε αυτόν τον τόπο:

-Είμαι «συνομωσιολόγος»  όταν διαμαρτύρομαι για την  βάναυση και συνεχή κακοποίηση της γλώσσας μου; Κακοποίηση διαρκής και  στα απλά πράγματα !

-Δεν σας ενοχλεί εσάς η άλλη αυθαίρετη βλακεία, στην μεταφορά ονομάτων στις ξένες γλώσσες; : AGGELOS, ή στις πινακίδες των Εθνικών οδών: EVAGGELISMOS;

-Το σωστό, βεβαίως, είναι: ANGELOS,  EVANGELISMOS. Αυθαιρεσίας το μεγαλείον!

Βλέπετε ότι  στην ξένη γλώσσα το Νι διατηρείται, διότι έτσι είναι το σωστό….

Θα ήταν αδιανόητο στις ευρωπαϊκές χώρες να υπάρχει τέτοια αυθαιρεσία, εκ μέρους της πολιτείας. Προσέχουν και σέβονται και την παραμικρή λεπτομέρεια στην Γλώσσα τους. Και δεν επιτρέπουν, ακόμα και  στον κάθε ιδιώτη να γράφει, σε  δημόσιες πινακίδες ή φίρμες,  λανθασμένα τις λέξεις, όπως, προανέφερα, π.χ. . AGGELOS. Και αυτό είναι ένα μόνον παράδειγμα, διότι υπάρχουν πολλά άλλα, σε αυτήν την χώρα.

-Σεβασμός στον Πολιτισμό σου σημαίνει να προσέχεις και την παραμικρή λεπτομέρεια!

-Έζησα επί 18 έτη, κατά διαστήματα, στην Γερμανία.  Από Μεταπτυχιακός φοιτητής το 1974 έως Μετακλητός Διπλωμάτης στην Πρεσβεία στο Βερολίνο, το 2002.

Στο διάστημα αυτό έγινε και  εκεί-όπως και στην Γαλλία-   μία μεγάλη γλωσσική μεταρρύθμιση. Επί μίαν 10-ετία διαφωνούσαν οι Ειδικοί για ένα ενδιάμεσο σίγμα (s) στην σύνθετη λέξη : VORORTSBAHNHOF, δηλ. Προαστιακός Σταθμός ή κατ’ άλλους VORORTBAHNHOF.  Τελικά με Νόμο της Βουλής  διατηρήθηκε το  ενδιάμεσο (S) στην λέξη αυτή και  αυτό γίνεται σεβαστό απ’ όλους. Η Βουλή ασχολήθηκε με ένα γράμμα (με έναν φθόγγο, για την ακρίβεια) σε μία λέξη !

-Με την ευκαιρία να προσθέσω ότι στο διάστημα των τελευταίων 30-35 ετών η γερμανική γλώσσα εμπλουτίστηκε με χιλιάδες όρους από την Αρχαία Ελληνική, που δεν υπήρχαν πριν, ενώ υπήρχαν άλλες χιλιάδες λέξεις,  όπως : Epagoge ( επαγωγή ) , Epanalepse (επανάληψις), Epanodos , Epexegese (επεξήγησις) κ.ο.κ.  και φυσικά πολλοί ιατρικοί  όροι, όπως  Erethismus =Ερεθισμός κλπ. Και φυσικά συνεχίζει να παίρνει και άλλους όρους, ακόμη και στην Βιομηχανία , όχι μόνον στις Επιστήμες!

-Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

-Θα απαντήσω με τα λόγια της μεγάλης Ελληνίστριας Γαλλίδας: Ζαγκλίν ντε Ρομιγύ, που είπε  το 2004, λίγα χρόνια πριν πεθάνει:

-« Όλοι ανατρέχουν στα Ελληνικά για να ονομάσουν τις σύγχρονες ανακαλύψεις και εφευρέσεις. Από την «ευθανασία» μέχρι τον «μεταβολισμό». Αναπνέομε τον αέρα της Ελλάδας κάθε στιγμή, χωρίς να το ξέρομε..».

Μήπως και η  Ντε Ρομιγύ ανήκει στους «Ελλαδέμπορους ; » !

-Έχω επίσης γράψει ότι, εκτός του Νι, επιχειρείται, τα τελευταία χρόνια,  και ο εξοβελισμός του τελικού Σίγμα (ς), κυρίως στον προφορικό λόγο.

Μερικοί δημοσιογράφοι, αναλυτές, πολιτικοί κλπ.  λένε  ήδη στον δημόσιο λόγο τους:

 η σύνοδο(!),  η μέθοδο(!), η επαρκή(!) διευκρίνιση, η πλήρη (!) εικόνα  κ.τ.ό.

Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό; Γιατί διαστρεβλώνουν, κακοποιούν και ΦΤΟΧΩΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ , κατ’ αυτόν τον τρόπο; Πάλι για λόγους βλακείας-κατά την γνώμη μου- και  ελλείψεως σεβασμού στους ισχύοντες κανόνες της Γλώσσας μας…

-Έχει άδικο ο Ρίτσος που λέει: «.. Και οι λέξεις φλέβες είναι . Μέσα τους αίμα κυλάει; » (!!)

-Και, φυσικά, στο άρθρο μου,   δεν εννοώ την γλώσσα  των ποιητών, που εκφράζουν τον λαό και μπορούν «ποιητική αδεία» να γράψουν ό,τι θέλουν και καλώς γράφουν…

Αν είναι δυνατόν! Αυτά είναι γνωστά και αυτονόητα πράγματα !

Και ο  Διον. Σολωμός , π.χ. της Ζάκυνθος, ο Καβάφης κ.ά.

(Όμως ο Οδυσσέας Ελύτης, ως μεγάλος Ποιητής,  είναι γνωστό ότι αντέδρασε στην αυθαίρετη και κακόγουστη (κατ ’ εμέ) αφαίρεση του τελικού Ν, σε πολλές επιγραφές, μετά το 1976 και έγραψε εκείνο το ωραίο: « Για μίαν οπτικήν  του ήχου» , όπου μιλάει για «σφαγή» του …Ηρώδη στο γράμμα Ν… κλπ. κλπ. ).

Εννοώ την επίσημη, δημόσια γλώσσα των Σχολείων μας, των Πανεπιστημίων, των πολιτικών, των δημοσιογράφων ή Αναλυτών .

-Δυστυχώς, όμως,   και στα πανεπιστήμιά μας οι φοιτητές διδάσκονται ΨΕΥΔΗ ΓΝΩΣΗ και ανακρίβειες, π.χ. στο μάθημα της Γλωσσολογίας, την γνωστή θεωρία του Ferdinand De Saussure -1916- που προανέφερα.  Ακόμη και σε «ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ», 2005,  Ελληνικού Πανεπιστημίου, που έχω μπροστά μου, αναγράφει :

« Τα γλωσσικά σημεία αποτελούν συμβατικό συνδυασμό ορισμένης μορφής (σειράς ήχων/φθόγγων) με ορισμένο περιεχόμενο (σημασία/έννοια).

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανενός είδους αιτιατή σχέση που να συνδέει τη φωνητική (ηχητική) μορφή μίας λέξης με τη σημασία της…»!

 -Αυτές, όμως, οι δύο σειρές,  αποτελούν μέγα ψέμα! Για την Ελληνική γλώσσα ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του SAUSSURE. Μπορεί να ισχύει για άλλες γλώσσες, όχι όμως για την Ελληνική.

Στην Γλώσσα μας ισχύει η Άμεση Σχέση Σημαίνοντος και Σημαινομένου.

(Ένα μόνον παράδειγμα με την  αρχαιώτατη λέξη ΥΔΩΡ:Υ (υγρόν στοιχείον), Δ (από το Δάσος) Ω (στον ωκεανό ή άπειρο χώρο) Ρ (ρέει) , σχεδόν είναι αρκτικόλεξο.! )

Ο δε Πλάτων, στον  «Κρατύλο» απορρίπτει a priori την θεωρία του Γαλλο-Ελβετού Σεσύρ, διότι εδώ και 2.500 χρόνια τα έχει πει όλα και, λογικά, θα έπρεπε αυτός να ήταν ο πατέρας της Γλωσσολογίας, καθότι:

«… Έτσι και εμείς θα βάλουμε τα στοιχεία στα πράγματα ή ένα-ένα όπου νομίζουμε  ότι χρειάζεται, ή πολλά μαζί φτιάχνοντας αυτό που ονομάζεται συλλαβή, στη συνέχεια με την σύνθεση των συλλαβών, απ’ όπου προέρχονται οι λέξεις και οι εκφράσεις…Από τις λέξεις και τις εκφράσεις μετά θα φτιάξομε κάτι μεγάλο, ωραίο και ενιαίο, όπως στην Ζωγραφική  απεικονίζεται το ζώον, εμείς με την Τέχνη της Ονοματοδοσίας ή της Ρητορικής , θα φτιάξομε τον λόγο».   Πλάτωνος «Κρατύλος, 424. ε – 425».

Υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια  και αποστομωτική απάντηση από τον λόγο αυτόν  του Πλάτωνα;

Κλείνοντας να τονίσω ότι, ενώ στο άρθρο μου ανέφερα και άλλα πολύ σημαντικά πράγματα, όπως την Παγκόσμια  επιρροή που έχει ασκήσει/ασκεί το Ελληνικόν  Αλφάβητον, εδώ και χιλιάδες χρόνια, με την καθιέρωση των 5 γνωστών φωνημάτων ( α, ε, ι, ο, ου), δεν έγινε κάποια αναφορά σε αυτό το θέμα…

Τέλος έχω διατυπώσει την δική μου, πρωτότυπη,  θεωρία για τα γράμματα (Νι ) και Σίγμα (Σ), σε σχέση με την γνωστή φράση που λέγεται σε αυτόν τον τόπο εδώ και χιλιάδες χρόνια: «Τα είπε με Νι και με το Σίγμα», η οποία δεν έχει «αντικρουσθεί» ακόμη με επιστημονικά επιχειρήματα, αφού έχομε και άλλες καταλήξεις στην Γλώσσα μας, πλην των Νι και Σίγμα.

Με δύο λόγια μόνον:

Το Νι ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, με την διοχέτευση οξυγόνου, όπως απέδειξα παραπάνω, ο Νους γίνεται διαυγής και καθαρός.  Μιλάει  κανείς με ακρίβεια, αυτοσυγκέντρωση, χωρίς οργή, αλλά με επιχειρήματα, χωρίς να παραλείψει κάτι,  και στο τέλος με το Σίγμα (Σ) ηρεμεί ο ψυχισμός του, διότι έπραξε το καθήκον του και μίλησε υπεύθυνα, στον Δημόσιο Λόγο του.

Δηλαδή είπε όλα, όσα ΕΠΡΕΠΕ: ΤΑ ΕΙΠΕ ΜΕ ΤΟ ΝΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΙΓΜΑ !

( Είναι ευνόητο, ότι δεν έκανα στο άρθρο μου την σαφή διάκριση των όρων «φθόγγος-γράμμα», σε μερικά σημεία, απλώς για διευκόλυνση του μέσου αναγνώστη, στο να κατανοήσει δηλ. τί  ακριβώς εννοούσα…).

Τέλος  είναι βαθύς και ο συμβολισμός, για την σπουδαιότητα αυτών των δύο φθόγγων- και γραμμάτων-  στην Γλώσσα μας, που εμπεριέχεται στην φράση αυτή.

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας

Μετά τιμής

Σπύρος Μάρκου

Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος

 

Προσθήκη, 31.1.2013: Από τον κ. Θεολ. Σημαιοφόρο έγινε το σχόλιο αριθ. 194, που ζητάει να σας ενημερώσω για τα πνευματικά του δικαιώματα σε σχέση με το γράμμα Ν, πράγμα που κάνω:
Κύριε,
σχετικώς μέ τό άρθρον του κ. Μάρκου Σπύρου με τιτλο ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ “Ν” ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ καί ειδικώς στήν αναφοράν του, περί εξισώσεως της εννοίας του Γράμματος “Ν” στήν αρχήν του άρθρου ήτοι:
1. Ν = Νούς – Νόμος
2. Ν = Νούς – Νόμος και τα νερά στην Φύσιν.
Παρακαλώ όπως προβείτε εις γνωστοποίηση των επισκεπτών καί αναγνωστών του ανωτέρω άρθρου τού κ. Μάρκου, οτι έχει παραληφθεί η αναφορά στό όνομά μου, ως μοναδικού πνευματικού ιδιοκτήτου των Γραμματικών κωδικών εννοιών.
ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ (είναι σήμα εμπορικόν, υπ’ αριθμόν 166516)
Εκτενείς πληροφορίες: http://www.ramafa.gr/pinakas1.html

217 Σχόλια προς “Απάντηση για το γράμμα Ν (και επικουρικά για το Σ)”

 1. Γς said

  Καλημέρα σας παιδιά

 2. ππαν said

  Δεν έχω λόγια.

 3. agapanthos said

  Μετά το «ως Σχολικός Σύμβουλος ανήκω, σύμφωνα με τον Νόμο, στην πνευματική ηγεσία αυτού του τόπου», τελειώνει η διασκέδαση. Τι αρχίζει, δεν ξέρω.

 4. Γς said

  3:
  Κανονικά και με το νόμο, που λένε

 5. Νέο Kid Στο Block said

  Ένα γκουγκλάρισμα στη λέξη Vorortbahnhof θα σας πείσει…
  Δηλαδή, μόνο οι Λαρισαίοι, οι Βολιώτες, οι Τρικαλινοί και οι Λαμιείς δικαιούνται να μετέρχονται του ΝΗΝΥΡΙΖΕΙΝ; Κρίμα κι άδικο κυρ-δάσκαλε !

  Στα σοβαρά πάντως, πού το βρίσκουν τόσο θράσος μερικοί;

 6. Νέο Kid Στο Block said

  ΣυγγνώμηΝ! Ο δαίμων μου έφαγε το «Οι Καρδιτσιώτες δηλαδή στο πηγάδι κατούρησαν;» στο 5.

 7. Διονύσης said

  Φανερό από το κείμενο το κόλπο των ρητόρων: Να λέει κανείς πολλά. Τόσα που να μην ξέρεις από ποια βλακεία να ξεκινήσεις. Και φυσικά η απάντηση του ρήτορα σε κάθε επισήμανση θα είναι μια άλλη, άσχετη βλακεία από το ίδιο κείμενο. Το ό,τι υπάρχουν πράγματα εντελώς άσχετα με το θέμα της ηχητικότητας του ν ούτε που πειράζει το συγγραφέα, όπως π.χ. το θέμα της αφομοίωσης του ν πριν από τα λ, ρ, ς κλπ. Μάλλον σαν αντεπιχείρημα μου φαίνεται αυτό, αφού εκεί το ν παύει να ακούγεται. Αλλά όταν είμαστε παθιασμένοι, όλα φαίνεται ό,τι εξυπηρετούν τους στόχους μας (όπως με τους χρυσαυγίτες – μαντέψτε τι ψηφίζει ο συγγραφέας του κειμένου…) Εννοείται ότι δεν άντεξα να διαβάσω όλο το κείμενο (και μετά το σχόλιο αρ. 3 παραπάνω, καλά έκανα…) αλλά μόνο ένα που τυχαία είδα: Στο μετρό Ευαγγελισμός η ξένη απόδωση είναι Evangelismos. Μπορεί να ηρεμήσει στο θέμα αυτό ο κ. Μάρκου και το διαγράψει από τη συνομοσιολογία. Αχ, θεέ μου, τι «εκπαιδευτικοί» υπάρχουν σε αυτή τη χώρα… Καθόλου τυχαία η άνοδος του φασισμού! Και η κλασική ελληνική σχιζοφρένεια βέβαια (κι εγώ εκπαιδευτικός είμαι): όπως και να κάνεις τη δουλειά σου κάποιος θα σε βγάλει λάθος. Άσε που δεν διδάσκεσαι καν τις ίδες κατευθυντήριες γραμμές σε κάθε βήμα της εκπαίδευσής σου. Αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο…

 8. ππαν said

  Πέρα από όλα τα άλλα: επίτιμος σχολικός σύμβουλος δεν ξέρω τι παναπεί, και απορώ. Αυτό με τον κανόνα του τελικού ν στην αιτιατική του αρσενικού άρθρου μήπως δεν το γνωρίζει καλα ο επίτιμος; Περαστικά στον αυθεντικό επίτιμο α προπό!

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

 10. Λογικό είναι λόγω απασχόλησης και ηλικίας να με ενοχλεί το {εβαδό} αλλά το
  {δια βίου μάθησης} που δεν καταπίνεται πως σας διέφυγε σχολικέ σύμβουλέ μου ;
  Γιατί η μη προφορά του νι ενοχλεί περισσότερο αισθητικά ενώ το δια βίου μάθηση νοητικά.
  Μια παρατήρηση που αφορά την αγαπημένη μου
  γάτα : Ννιαουρίζει και είναι τόσο έξυπνη ενώ οι γάτες των αμερικανών που κάνουν miew δεν οξυγονώνουν τον εγκέφαλό τους και υστερούν διανοητικώς !

 11. MelidonisM said

  τω γυναικώ, και των αντρώ, τω gοπελιώ τον πόνο
  τσιγκλώ να νινιρίσουνε να πάρουν οξυγόνο!
  🙂

  το νάννος, νιννίον (νέα ζωή;) δε και τα τοιαύτα βαρβαρικόν μου ακούγεται. Νάνα φρύγισσα κόρη του Σαγγάριου, Νάννα σουμεριακός θεός της σελήνης.
  ίθι όρχησαι νανίον κόρδακ’ ασιατικόν! να σταλεί αίμα στον εγκέφαλο να καθαρίσει από τη νιτοξίνωση.

 12. spyroszer said

  8. Ωραίο το επίτιμος, να αντικαταστήσουμε το συνταξιούχος που είναι αχώνευτο. Να λέμε επίτιμος γιατρός, μηχανικός, δικηγόρος, μανάβης, φούρναρης κλπ.
  3. Ναι αλλά τώρα που είναι επίτιμος – συνταξιούχος δεν ανήκει στην πνευματική ηγεσία του τόπου, σύμφωνα με τον νόμο πάντα. Τώρα πήρε τον νόμο στα χέρια του.

 13. #8
  Αν κάνεις μια βόλτα πρωΐ εργάσιμης μέρας στην Φωκίονος Νέγρη και φωνάξεις «Σχολικέ σύμβουλε» θα σηκωθει ένας στους τρεις από το τραπεζάκι του.
  Επίτιμος θα είναι μάλλον να πίνει το πρωΐ τον καφέ του στο Κολωνάκι…

 14. Μικιμάους said

  Λατρεύω να σφαγιάζονται ιερές αγελάδες (για την αφέλεια του Πλάτωνα μιλάω).
  Γιατί φαίνεται πως έχουν τοξικό γάλα και το άρμεγμα μάς κάνει κακό.

 15. sarant said

  Eυχαριστώ και για τα νεότερα!

  Θα λείψω, να είστε φρόνιμοι!

 16. sarant said

  14: Οι απόψεις του Πλάτωνα για τη γλώσσα μου φαίνονται αφελείς, είπα εγώ.
  Η αφέλεια του Πλάτωνα, λέτε εσείς.

  Λογικό άλμα, όχι;

 17. Μικιμάους said

  Αλήθεια, το Ν το αντιστρέφομαι ή το περιστρέφομαι κατά 90° για να γίνει Ζ;
  Το ό,τι είτε το περιστρέψομαι δεξιόστροφα είτε αριστερόστροφα πάλι Ζ μας δίνει, δεν είναι τυχαίο νομίζω, είναι μια απόδειξη της ζωτικότητας του Ν και φυσικά της ιδιοφυίας των αρχαίωνε.

  (εμένα πάντως μ’ αρέσει να λέω «μιαν άλλη μέρα»)

 18. atheofobos said

  Γράφει ο επίτιμος:
  -Δεν σας ενοχλεί εσάς η άλλη αυθαίρετη βλακεία, στην μεταφορά ονομάτων στις ξένες γλώσσες; : AGGELOS, ή στις πινακίδες των Εθνικών οδών: EVAGGELISMOS;

  Εμένα προσωπικά καθόλου γιατί αυτή είναι η σωστή μεταγραφή με λατινικούς χαρακτήρες βάσει του πρότυπου ΕΛΟΤ 743

  Click to access ELOT_Greek_Aplhabet_Conversion.pdf

  Αρκετές φορές είχα ταλαιπωρηθεί με την μεταγραφή του επωνύμου μου που έχει το -γκ- πότε σε ng και άλλοτε σε σκέτο g .
  Τώρα πλέον με το gk υπάρχει πλήρης αντιστοιχία των ελληνικών χαρακτήρων με τους λατινικούς.

 19. Try to say the N- word!

 20. ππαν said

  Το ΕΛΟΤ έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τα ευ/αυ. Τον Δα*ίδ τον μεταγράφει Dafid,

 21. Αντιφασίστας said

  Καλημέρα!
  Σιχαίνομαι γενικώς τη λαθοθηρία, αλλά τη λατρεύω, όταν το θύμα είναι πνευματικός άνθρωπος με έναν τοίχο (κοινώς ντουβάρι) διπλώματα. »Επί τούτω» , προφέσορα, σημαίνει »επίτηδες», όχι »επί τούτου». Ξέρω ότι έχει επικρατήσει το λάθος, αλλά αυτό δεν ισχύει για Εσάς, που έχετε θεόθεν καθήκον να διδάσκετε το Ορθόν. Και »συνωμοσία», όχι »συνομωσία». Το έχετε γράψει 2 φορές, άρα δεν το ξέρετε. Απαράδεκτον!

 22. ππαν said

  21: Νόμος του μπούμερανγκ: επιτούτου είναι το σωστό τω λεξικών και δίνει απίσης επί τούτου ακι επί τούτΟ

 23. Προσπαθώ να φανταστώ το μέγεθος της ζημιάς αυτού του ανθρώπου στην εκπαίδευση τόσα χρόνια. Κι ως χαριστική βολή μου έρχεται αυτό. Τι γνώμη είχε ο Πλάτωνας για τους αριστερόχειρες, άραγε…

 24. ππαν said

  κια μη χειρότερα

 25. Αντιφασίστας said

  Τώρα είδα και το »φτοχωποιούν». Εντάξει, αυτό είναι λάθος εκ παραδρομής(;), προφανώς. Αλλά, υποθέτω, ότι θα συμβουλεύατε τα θυμ…, συγνώμη, τους μαθητές σας να ξαναδιαβάζουν το γραπτό τους πριν το παραδώσουν. Δάσκαλε, που δίδασκες..!

 26. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα
  μόλις διάβασα το Ιφιγένεια εν μαύροις
  στο left.gr και μετά, μ’ ένα πλατύ χαμόγελο, μπήκα στο ιστολόγιο να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, σίγουρη πως το άρθρο θα ήταν αφιερωμένο στον κοντό με τη γραβάτα
  κι έπεσα στο κοντάρι του επίτιμου σχολικού σύμβουλου από τη Λάρισα, στη κοντούρα του Νι, σ’ έναν ακόμα κοντό, κοντόφθαλμο ψαλμό αλληλούια κι εγώ
  «… αναρωτιέμαι. Θα μπορούσε να βγει ένας σχολικός σύμβουλος και να πει, ας πούμε, ότι δεν ισχύει η θεωρία του Μεντελέγιεφ για
  Το περιοδικό σύστημα
  διότι, σύμφωνα με τους αρχαίους, τα πάντα είναι σύνθεση τεσσάρων στοιχείων (γη, νερό, αέρας και φωτιά) ή να υποστηρίξει ότι η Γη είναι επίπεδη και ο ήλιος περιστρέφεται γύρω της, διότι έτσι διδάσκουν οι πατέρες της Εκκλησίας; Προφανώς όχι, αλλά γιατί άραγε κάνουμε εξαίρεση για τη γλώσσα; Και αναρωτιέμαι, αν ένας εκπαιδευτικός διδάξει στην τάξη του τις επιστημονικές θεωρίες της γλωσσολογίας, αυτές που διδάχτηκε στο πανεπιστήμιο, ας πούμε σχετικά με την ινδοευρωπαϊκή θεωρία, πώς θα αξιολογηθεί από τους προϊσταμένους του;»

  «η Πολιτεία, τηρώντας τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του αρθ. 202 του υπαλληλικού κώδικα (Π.Δ. 611/77), στην πράξη συνταξιοδότησης τους, τους αποδίδει, δια βίου, τον τίτλο του επιτίμου Σχολικού Συμβούλου, ενώ την ίδια στιγμή, στο ίδιο έγγραφο»Η διαδρομή του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου (πηγή, αρχείο Ν. Νικολόπουλου)
  Άρα δεν είναι ενεργός Σχολικός Σύμβουλος, αν και πολύ φοβάμαι ότι το Υπουργείο Σκοταδισμού και Θρησκευμάτων θα τον αξιολογούσε όπως την δασκάλα που δίδασκε τους Πομάκους

 27. #23 Παρότι ταιριάζουν το ονοματεπώνυμο και το αρχικό γράμμα του πατρώνυμου., υπάρχει πάντα η πιθανότητα της συνωνυμίας.

 28. Μιχαλιός said

  Εντάξει, ας του κάνουμε και ένα ψυχικό του κ.Μάρκου, μιας και τον ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες – να γνωρίσει τουλάχιστον μερικά από τα βιβλία στα οποία μας παραπέμπει:

  http://www.archive.org/stream/etymologikontome00etymuoft#page/12/mode/2up

  http://el.scribd.com/doc/26667226/%CE%A6%CE%99%CE%9B%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A3-%CE%A4%CE%91-%CE%95%CE%99%CE%A3-%CE%A4%CE%9F%CE%9D-%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%9B%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%9F-%CE%A4%CE%A5%CE%91%CE%9D%CE%95%CE%91-FILOSTRATOS-TA-EIS-TON-APOLLONIO-TYANEA

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AF%CE%BA%CE%B7_%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%8E%CE%BD%CF%89%CE%BD

 29. ekon said

  Αυθαίρετα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, μπορεί να υποστηρίζει ο καθένας ότι θέλει. Το ζήτημα προκύπτει όταν διδάσκει, μεταδίδει αυτές τις αυθαιρεσίες και σε άλλους και δη νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που υποχρεούνται να παρακολουθήσουν την εισαγωγική επιμόρφωση των ΠΕΚ, προκειμένου να προετοιμαστούν για το δύσκολο έργο της διδασκαλίας. Ευτυχώς οι περισσότεροι έρχονται καταρτισμενοι από τα πανεπιστήμιά τους.
  Και η περίπτωση αυττή δεν είναι η χειρότερη! Υπάρχουν και κάποιοι που λένε ανεκδοτα ή αφηγούνται την ιστορία της ζωής τους, προκειμένου να συμβάλλουν στην επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών!!!

 30. Αντιφασίστας said

  Εγώ »επί τούτου» λέω και γράφω, αλλά:
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B5%CF%80%CE%AF_%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%89
  και:
  http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B5%CF%80%CE%AF_%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CF%85
  Το λέει και ο Μπάμπι (καλό είναι τώρα αυτό; 😉 )
  Νικοκύρη, λύσε μας τη διαφορά! 🙂

 31. Ω. ναι, δυστυχώς ο ίδιος είναι. Και μέχρι να βγει στη σύνταξη ήταν ενεργός. Όταν δεν λούφαρε -επί κυβερνήσεων νδ- μέσα κι έξω…

 32. Νέο Kid Στο Block said

  Α, γιαυτό το στρίβει δεξά το Ν για να κάνει Ζ (ενώ αν στρίψει αριστερά..ε; 🙂 )
  Κάποιοι γνωστοί αριστερόχειρες δυσλεκτικοί και προβληματικοί εν γένει στον τομέα τους ήταν οι
  Λεονάρντο Νταβίντσι, Βαν Γκογκ, Λέοναρντ Όυλερ, Αβρ.Λίνκολν, Ομπάμιας …
  Nα θυμίσω κι αυτό το σχόλιο εκλεκτού αμνοσχολιαστού..
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/07/18/polydor/#comment-124734

 33. Νέο Kid Στο Block said

  Κι ο Μπιλ Γκέιτς δυσλεκτικός αριστερόχειρ. Γι’αυτό έβγαλε ποντίκια που στρίβουν αριστερά.

 34. 32-32 Έλα, παππού, να σου δείξω τ’ αμπελοχώραφά σου

 35. Απολαύστε υπεύθυνα

 36. Γιάννης said

  Το Δαυίδ δίνεται σωστά στο ΕΛΟΤ: http://www.passport.gov.gr/elot-743.html (δοκιμάστε). Το ΕΛΟΤ έχει προβληματάκια μεταγραφής/αντιστρεψιμότητας (το ω πχ, αλλά ιδίως με τα «ξενικά» ονόματα Ελλήνων), γενικά όμως στέκει αρκεί να αποδεχτούμε τη λογική του και εκεί είναι το πρόβλημα, οι Έλληνες δεν την αποδέχονται.

 37. Μαρία said

  31 Το είχαμε επισημάνει και την προηγούμενη φορά.

 38. Αντιφασίστας said

  Παιδιά, ως μέγας αμπελοψυχολόγος, θα σας πω την … επιστημονική άποψή μου :). Όλα ξεκινάνε από τον εγωκεντρισμό, που στην πορεία εξελίσσεται σε εθνοκεντρισμό. Κάποιοι, επειδή έτυχε να γεννηθούν Έλληνες, πιστεύουν πως ό,τι είναι ελληνικό υπερέχει. Κι αν εμφανώς υστερεί σε κάποιους τομείς, υπεύθυνες είναι σκοτεινές ξένες δυνάμεις. Αν ο κ. σύμβουλος ήταν Λάπωνας, θα μας μιλούσε για την καταφανέστατη υπεροχή της λαπωνικής γλώσσας.
  Ουφ! Τα ‘πα και ησύχασα! 😉

 39. cronopiusa said

  Συνάντηση εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών για μια πρωτοβουλία τιμής στη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα

 40. ππαν said

  36: Πρόσφατη βελτίωση είναι αυτή νομίζω, είχα μεταγράψει το καλαοκαίρι μια βιβλιογραφία και μετά καθόμουν κια τα έκανα με το χέρι,Πάντως το Παρασκευή Paraskefi το βγάζει

 41. Γς said

  Εντάξει. Κάπου όμως το παραξηλώνουμε συνεχίζοντας τη πλάκα μας.

  Κανονικά δεν έπρεπε να παρουσιαστεί από το Νικοκύρη μας η επιστολή αυτή.
  Είναι γνωστή η τάση πολλών συνταξιούχων και όχι μόνο εκπαιδευτικών, στρατιωτικών κλπ να μας καταπλήσσουν με φοβερές θεωρίες και ανακαλύψεις.
  Βοηθούσα κάποτε στην επιλογή της ύλης ενός περιοδικού. Είναι αδύνατο να σας περιγράψω το πλήθος και το είδος των επιστολών από άτομα αυτής της κατηγορίας.
  Πιστέψτε με, αν προσποιήστε ότι δεν το γνωρίζετε, ότι είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα και για τους ιδίους που επιμένουν ότι έχουν τετραγωνίσει τον κύκλο, όσο και για τους υπολοίπους που προσπαθούν να προστατέψουν άτομα απολύτως φυσιολογικά στο παρελθόν από τη γελοιοποίηση.

  Κάπου περισσεύει η πλάκα, αλλά και ο οίκτος. Αυτά έχει η ζωή.
  Ας αλλάξουμε θέμα.

 42. Λίλυ Αναγνωστοπούλου said

  Ό,τι του φανεί, του Λωλοστεφανή… όσο για τη διασκέδαση, #3, συνεχίζεται στο: «έως Μετακλητός Διπλωμάτης στην Πρεσβεία στο Βερολίνο, το 2002″… Συντονιστής Εκπαίδευσης είναι ο τίτλος, αλλά φαίνεται το «Διπλωμάτης», έστω και «Μετακλητός», (σικ) είναι πιο φανταχτερό.

 43. Εμένα αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο είναι ότι ο εν λόγω κύριος, ακόμα και αν ήταν αυτή τη στιγμή ενεργός δάσκαλος, δεν θα είχε καμία επίπτωση στην δουλειά του από όλες αυτές τις ασυναρτησίες που γράφει. Κανείς δεν θα του έλεγε ή να σταματήσει να διαδίδει αντεπιστημονικές μπαρούφες για πράγματα που δεν γνωρίζει ή να σταματήσει να διδάξει, ότι και τα δυο μαζί δεν γίνονται!

 44. Γς said

  43:
  Μην το λες. Σίγουρα θα του βάζανε πάγο. Γι αυτό κιόλας, όσο και μουρλός να είναι φυλάγεται και δεν παρουσιάζει τέτοια συμπτώματα. Όταν απομακρύνονται από την υπηρεσία ξεσαλώνουν. Είπαμε γνωστό το πρόβλημα. Ο θεός να μας φυλάει. (Ο Γς φτύνει τον κόρφο του)

 45. Θρασύμαχος said

  #36: έ όχι και «γενικά όμως στέκει αρκεί να αποδεχτούμε τη λογική του», σκέψου μόνο ν’ αρχίζει το επώνυμό σου από Γκ ή Ντ και να σου το προφέρουν οι ξένοι α λα ΕΛΟΤ!

 46. Γιάννης said

  40: Μήπως γράφετε με πεζά και τόνο; Γιατί το Παρασκευή με κεφαλαία (όπως γράφεται στο διαβατήριο δηλ.) το δίνει PARASKEVI. Επίσης, το «Παρασκευη» -χωρίς τόνο, Paraskevi το δίνει.

 47. @43: Μακάρι να είναι έτσι, αλλά π.χ. για την περίφημη δασκάλα της Ραφήνας μάθαμε αν έγινε τίποτα τέτοιο; Υπήρξε κάποιου είδους τιμωρία;

  Και θα ‘θελα να πω και κάτι για το #41 σου. Νομίζω πως κανείς μας, πέρα από την πλάκα, δεν θέτει το θέμα προσωπικά. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον κ.Μάρκου. Ο ίδιος ζητάει ρητά να δημοσιευτεί η επιστολή, επομένως δημοσίως οφείλει να δεχτεί και την κριτική στα όσα λέει.

  Το μόνο που θα’θελα να πω, μήπως Νικοκύρη δεν θα έπρεπε να δημοσιευτούν τα στοιχεία επικοινωνίας του; Δηλαδή μήπως αυτά τα προόριζε μόνο για εσένα και δεν ήθελε να βγουν στο Διαδίκτυο;

 48. ππαν said

  Με πεζά και τόνο βέβαια γράφω, δεν συνηθίζεται; Δυστυχώς δηλαδή το σύστημα δεν δουλεύει κανονικά να το θες για τη δουλειά που το θέλω εγώ, δηλαδή μετατροπή βιβλιογραφίας, με το χέρι ένα ένα τα κάνω κι από δικού μου, δεν θέλω τον ΕΛΟΤ… Καιε ιλικρινά δεν καταλαβαίνω την λογική της διάκρισης ανάμεσα σε πεζά και κεφαλαία…

 49. Γιάννης said

  45: Η αρχή στο επώνυμο συνήθως δεν είναι πρόβλημα. Στο μέσον τα χαλάει λίγο. Αλλά, είπαμε, αρκεί να αποδεχτείτε τη λογική του. Επίσης, το ΕΛΟΤ δεν φτιάχτηκε για να προφέρονται οι λέξεις αλλά για να μεταγράφονται. Αλλά, αυτό, εσείς το γνωρίζετε καλά! 😛

 50. MelidonisM said

  38 επί τούτου δεν βρίσκω Lapland/ Sami nationalism. Αν ήταν Λάπωνας μάλλον θα ήταν περήφανος για τον Άι Βασίλη του, και την αντοχή του στο κρύο, υποθέτω.

 51. π2 said

  30: Το ΛΚΝ έχει επιτούτου και επιτούτο, ο Μπάμπι έχει επί τούτω, με επεξήγηση (στο ad hoc) ότι το επί τούτοις και επί τούτου και επί τούτο είναι όλα λάθος γιατί η σωστή έκφραση του σκοπού είναι επί τούτω. Δεν ξέρω πού το βρήκε, εμένα λάθος μου φαίνεται. Η κανονική σύνταξη στην αρχαία δεν θα ήταν ούτε με γενική ούτε με δοτική (που έχει άλλες τελικές χρήσεις) αλλά με την απλή, απλούστατη αιτιατική, με την οποία δηλώνεται το αντικείμενο του στόχου στην τελική χρήση της πρόθεσης.

 52. Θρασύμαχος said

  #49: Δεν μπορώ να συμφωνήσω. Πράγματι το πρότυπο ΕΛΟΤ φτιάχτηκε «για να μεταγράφονται οι λέξεις», πού όμως να μεταγράφονται; Αν είναι για κρυφά και σκοτεινά μητρώα, προσιτά μόνο σε ειδικούς ανθρώπους και για ειδικούς σκοπούς (λ.χ. μερίδες υποθηκοφυλακείων), έχει καλώς. Όμως το διαβατήριο το δείχνεις στους πάντες και για τα πάντα, οπότε εκεί πρέπει το τελικό αποτέλεσμα να μπορεί τουλάχιστον (συμβατικά έστω, όχι κατ’ ανάγκην «ορθά») να προφερθεί. Άειντε να δείξεις στη βελγίδα σπιτονοικοκυρά σου διαβατήριο με Gk ή Nt στην αρχή του επωνύμου!

 53. Πριν βγάλετε συμπεράσματα φωναχτά, μελετήστε όσα βλέπετε. Το 2008 ήταν εν ενεργεία διευθυντής δημοτικού σχολείου, όταν έκανε την ανακοίνωσή του. Το 2012 που επισκέπτεται σχολεία στη Θεσσαλία (Καρδίτσα – Σοφάδες) το κάνει ως -εν ενεργεία, υποθέτω βάσιμα- σχολικός σύμβουλος. Αν έγινε επίτιμος -λόγω σύνταξης- αυτό είναι πρόσφατο. Στις 10/11/12 σχολιάζει στη στήλη του γνωστού μας Τάκη Θεοδωρόπουλου:

  Συγχαρητήρια, για μία ακόμη φορά, Τάκη Θεοδωρόπουλε ! Όχι μόνον δεν γέννησε κάτι αξιόλογο η «Δημοκρατία» της Μεταπολίτευσης, αλλά γκρέμισε και διαχρονικές Αξίες και Ιδεώδη, που υπήρχαν σε αυτόν τον τόπο επί αιώνες, όπως το περίφημο Φιλότιμο του Έλληνα ή την έντιμη προσπάθεια για «Κοινό Αγώνα» και Προκοπή της χώρας. Αντιθέτως καταργήθηκε η Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση, επικράτησαν οι Μεταμοντέρνες, Ψευδο-προοδευτικές και Ψευτοεπιστημονικές ιδέες, σε όλα τα επίπεδα, από το Δημοτικό έως το Πανεπιστήμιο, το Εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας έγινε έντονα ανταγωνιστικό και αλλοπρόσαλο και ο καθείς σκέφτονταν τον «Εαυτούλη» του και μόνον … Και έτσι βαθειά χαράχθηκε στην σάρκα αυτής της Κοινωνίας η ουλή-επίγραμμα :¨» Ο θάνατός σου η ζωή μου…!» Όμως πλέον είναι αργά για δάκρυα… Σπύρος Μάρκου Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος

 54. ππαν said

  Είναι όμως κιμπάρης, τα κεφαλαία δεν τα τσιγκουνεύεται.

 55. @54: Πολύ μου είχαν λείψει αυτά τα κοφτερά σαν ξυράφι σχόλια! Καλή Χρονιά Ππανούλα!!! 🙂

 56. Γς said

  36:
  Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει η Διεύθυνση διαβατηρίων (το λίκνο) με την μετατροπή των Ελληνικών χαρακτήρων σε Λατινικούς, αλλά δεν θα ξεχάσω μια σκηνή στο αεροδρόμιο που δεν επέτρεπαν σε μια ελληνογερμανίδα Meier που έκλεγε, να πάρει μαζί το παιδί της γιατί το διαβατήριό του έγραφε Magier
  (Η υπηρεσία είχε αποδώσει το ελληνικό Μάγιερ σε Magier και κανείς δεν έπαιρνε κάποια πρωτοβουλία)

 57. ππαν said

  55: Μα πώς το κάνει η άλλη το μούτρο που κοκκινίζει! Ευχαριστώ Στέλιο, αλλά είδες που βγήκα πρωταθλήτρια της γλωσσοκοπ(π)ανιάς; Λέω, λέω, στατιστικά να τρο πάρεις κάτι καλό μπορεί να βγει, τυχαία πάντα.

 58. Αντιφασίστας said

  50: Ο σοβινισμός δεν είναι ελληνική εφεύρεση, αγαπητέ μου. Παντού ευδοκιμεί αυτό το άνθος του κακού.

 59. Γς said

  53:
  Δεν έχουμε και κανέναν ειδικό για τέτοιες παθήσεις στο ιστολόγιο, να μας πει κι αυτός την γνώμη του

 60. Θρασύμαχος said

  #56: http://www.synigoros.gr/resources/docs/207717.doc http://www.synigoros.gr/resources/stp-pros-elas-gia-elot.pdf http://www.synigoros.gr/resources/stp-pros-elas_nsk-401.pdf

 61. @57: Ναι, το είδα, αλλά δεν τα δέχομαι τα αποτελέσματα. Κάνω ένσταση!
  Και απαιτώ να υπάρξει χωριστή κατάταξη για όσους γράψανε σχόλια με ρίμα! 😀

 62. Μαρία said

  51
  >Η κανονική σύνταξη στην αρχαία δεν θα ήταν ούτε με γενική ούτε με δοτική

  Δεν έχεις δίκιο. Το κλασικό παράδειγμα του συντακτικού: ουκ επί τούτω κάθηται ο δικαστής,…

 63. Μιχαλιός said

  53. Βάσιμα υποθέτεις: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:JS4wPPTSWDgJ:www.kalabakacity.gr/eidhseis/10140-anakoinothikan-ta-onomata-ton-sxolikon-symvoylon-stin-kalampaka-i-ka-maria-petridi.html+%22%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%9A%CE%9F%CE%A5+%CE%A3%CE%A0%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%94%CE%A9%CE%9D%22+%22%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%82+%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82%22&cd=3&hl=el&ct=clnk&gl=gr

 64. π2 said

  62: Δεν λέω ότι δεν έχει τελική χρήση η σύνταξη με τη δοτική. Λέω πως η έννοια «επίτηδες» της φράσης καλύπτεται από τη σύνταξη με την αιτιατική, που δηλώνει το αντικείμενο του στόχου (δες τα παραδείγματα του LSJ). Μπορεί να κάνω λάθος, θα ψάξω για άλλα παραδείγματα.

 65. Αντιφασίστας said

  Ευχαριστώ, Π2, για την έρευνα και την ενημέρωση. Πάντως και οι οδηγοί σωστής χρήσης της γλώσσας (Μαρκαντωνάτος, Αναγνωστοπούλου κ.α.) στο επί τούτω επιμένουν. Άλλη μια μπερδεμένη ιστορία, δηλαδή, οπότε σταματώ, καθότι παντελώς αναρμόδιος. Καλά κάνουν όσοι λένε ad hoc και ξεμπερδεύουν.

 66. #54 του μείναν απ’ τη Γερμανία

 67. τυφλόμυγα said

  Ππαν @57, αυτές τις φατσούλες χρησιμοποιώ εγώ http://codex.wordpress.org/Using_Smilies

 68. Γς said

  Ασχετο γενικώς, αλλά σχετικό με τους δάσκαλους και το ενδιαφέρον τους για την Παιδεία κλπ.

  Ημουν σ ένα στρογγυλό τραπέζι για την Διδακτική των Μαθηματικών.
  -Εμείς τα αγαπάμε τα παιδιά..(ο ένας)
  -Εγώ από αγάπη στα παιδιά το προτείνω (ο άλλος)
  -Γιατί συνάδελφε, αμφισβητείς την αγάπη μου προς (ο παράλλος)
  -Ρε δεν τα παρατάτε αυτά! Οι μόνοι που αγαπούν πραγματικά τα παιδιά είναι οι παιδεραστές (εγώ)
  Το είχα ακούσει κάποτε και έπρεπε να το …αξιοποιήσω.
  Εντάξει, μη με κοιτάτε με αυτό το ύφος, όπως τότε αυτοί.

 69. Kosthell said

  Καλημέρα , θεωρώ ότι ο κος Μάρκου είναι λογοκλόπος γιατί η απόδοση του γράμματος Ν κατ’αυτήν την έννοια ανήκει εξ’ολοκλήρου στον Κον Σημαιοφόρο Θεολόγο και στο πολύτομο έργο του υπό την γενική ονομασία ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ [εκδόσεις ΡΑΜΑΦΑ – http://www.ramafa.gr].
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

 70. ππαν said

  67: Μερσί!

 71. MelidonisM said

  58 ε, θα υπάρχει νατσιοναλόμετρο. Κάποτε νομίζω είχε βγει ευρωδημοσκόπηση με τους πιο εθνικά υπερήφανους λαούς στην Ευρώπη, και νομίζω Έλληνες και Τούρκοι ήταν στην πρώτη θέση.

 72. π2 said

  62 και πάλι: Στο λ. ἐπί του LSJ ως βασική σημασία του ἐπὶ τούτῳ άλλη καταγράφεται (on condition that). Αντιθέτως: freq. with neut. Pron. or Adj., ἐ. τοῦτο ἐλθεῖν for this purpose, Τα ευρήματα των φράσεων ἐπὶ τούτῳ και ἐπὶ τοῦτο στην αρχαία γραμματεία είναι χιλιάδες για να τα ελέγξω.

 73. cronopiusa said

  Θα πάρω το ντουφέκι μου του Στέλιου Κερομύτη

 74. Γς said

  69:

  Βλέπω στο λίκνο του ΔΡ Σημαιοφόρου που έδωσες:
  Ελληνική Γλώσσα – είναι θυγατέρα τού Έλληνος Λόγου και μήτηρ τών γλωσσών
  και θυμήθηκα τον καθηγητή μας στο πανεπιστήμιο που ήθελε κάποιο κείμενο να είναι εις την «Ελληνίδα Γλώσσα»

 75. Μαρία said

  72 Δεν είπα οτι είναι λάθος η αιτιατική. Συνήθως ακολουθεί μετά απο ρήματα που δηλώνουν κίνηση.
  Τώρα είδα το 64. Έτσι φάνηκε απ΄τη διατύπωση «δεν ξέρω πού το βρήκε».

 76. aerosol said

  Αφήνω τα ανεκδιήγητα επιμέρους στοιχεία και πάω στο γενικό:
  Εκτιμώ τον ρόλο της μαγικής σκέψης αλλά όχι όταν ενδύεται επιστημονικότητα. Οι παλιοί αμόρφωτοι γιαγιάδες και παππούδες των χωριών (ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει) είχαν τις ίδιες απόψεις με τον κύριο Μάρκου. Θεωρούσαν πως το ψωμί το είπανε «ψωμί» κάποιοι μεταφυσικοί ονοματοθέτες ή η συλλογική σοφία των παλαιότερων, ακριβώς γιατί είναι θρεπτικό. Η μόνη εξήγηση που περνούσε από το μυαλό τους είναι πως η κάθε λέξη είναι ακριβής μεταφορά μιας έννοιας -εξάλλου δεν γνώριζαν και άλλες γλώσσες. «Του π’λι είπανε π’λι κι ου άντρουπους γίνηκε π’λι!» έλεγαν θαμπωμένοι από το θαύμα του αεροπλάνου, απορώντας για την διασάλευση της θείας τάξης την οποία αντανακλούσε η γλώσσα τους.

  Όταν μορφωμένοι άνθρωποι επιστρέφουν με επιμονή στους ίδιους μηχανισμούς, ξεχνώντας επιλεκτικά την συσσωρευμένη γνώση που τους αντικατέστησε -και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τυχαία σπαράγματα ποιητών και στοχαστών- τότε δεν σέβονται ούτε τιμούν την γλώσσα μας. Την καταντούν εργαλείο ικανοποίησης των ψυχολογικών εμμονών τους.

 77. Αντιφασίστας said

  Ποιος τον γκαντέμιασε;
  http://news247.gr/eidiseis/politiki/me_katagma_sto_isxio_noshleuetai_o_k_mhtsotakhs.2071263.html
  Και η πρώτη σοβαρή υποψηφιότητα για δήλωση της χρονιάς:
  http://makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9621:2013-01-04-11-14-23&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2

 78. ΠΑΝΟΣ said

  η κατάργηση τού νι ,όχι εκεί που έπρεπε,αλλά εκεί που δεν έπρεπε,δεν νομίζω ότι είναι ο κ.Μάρκου

 79. Mindkaiser said

  Είστε όλοι κακεντρεχείς και ύποπτοι. Αν και εκπλήσσομαι που ο επίτιμος δε χρησιμοποίησε το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα του για να ξεσκεπάσει τους διώκτες του Νι.

  Όποιος εξυπνάκιας λοιπόν από εσάς μπορεί να δώσει απάντηση, ας μας ερμηνεύσει το γιατί οι ιππότες του Νι αναγκάστηκαν στη μέση του σκετς να αλλάξουν το όνομά τους σε ιππότες που λένε «eki eki eki eki patang zoo poing». Τα πειστήρια:

  Ποιες φρικώδεις μεθόδους μεταχειρίστηκαν οι πολέμιοι του Νι για να εκβιάσουν τους γενναίους αυτούς πολεμιστές; Νισάφι πια με την ανθελληνική προπαγάνδα.

 80. ΠΑΝΟΣ said

  καλύτερα:η απάντηση στην….(καταραμένο πληκτρολόγιο-aroxol!)

 81. Γιωργος Μουσουρης said

  Οι πολιτικοι δηλαδη που λενε ολη την ωρα ναι, ναι, ναι σε ολα εχουν υπεροξυγονομενο εγκεφαλο;;

 82. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  79: Οι ιππότες του Ν είχαν παίξει και στο προηγούμενο άρθρο!

  75 και πριν: Το επί τούτο/τούτω/τούτου είναι ανοιχτό ζήτημα, εγώ πάντως γράφω «επί τούτο» (και βέβαια «επί το έργο»).

  Δημοσίευσα την επιστολή του κ. Μάρκου έτσι όπως την έστειλε, αφού τον ενημέρωσα ότι θα μπει ως έχει. Φαντάζομαι ότι άφησε τα στοιχεία επικοινωνίας του για όποιον θέλει να έρθει σε επαφή μαζί του ιδιωτικά.

 83. Μαρία said

  82 Κι εμείς που λέμε επιτούτου επιτούτο εννοούμε 🙂

 84. Mindkaiser said

  @82 Ε, είναι all times classic. 🙂

 85. Κουγιαγια said

  41: Σωστή η παρατήρηση ότι «Κανονικά δεν έπρεπε να παρουσιαστεί από το Νικοκύρη μας η επιστολή αυτή».
  Αιτιολογείται ίσως από ένα υπερβολικό επαγγελματικό αίσθημα δικαίου?
  Είπαμε ότι αυτό το ιστολόγιο είναι μιά όαση, αλλά σήμερα πέσαμε πάνω σε …κάκτο.

 86. freierdenker said

  Από το προηγούμενο άρθρο στο μπλογκ είδα το κύριο Μάρκου με κάποια συμπάθεια για την πνευματική του ανησυχία, και για την πρωτοβουλία του (π.χ. να παρουσιάσει σε συνέδριο). Από την σημερινή του απάντηση εκτίμησα την αξιοπρέπεια με την οποία υπερασπίζεται τον εαυτό του στην αρχή της επιστολής του.

  Όπως αναφέρεται και στο 41 από τον Γς, ανήσυχα πνεύματα ασχολούνται και με τα Μαθηματικά (νομίζω και με την Ιστορία, Αρχαιολογία, Μηχανολογία και ίσως και όποια άλλη επιστήμε μπορεί να σκεφτεί κανείς), συνήθως χωρίς η συμμετοχή τους να μπορεί να ικανοποιεί τα ελάχιστα στάνταρντ των ειδικών του τομέα.

  Εγώ τους θεωρώ μέρος του οικοσυστήματος της κάθε επιστήμης και κανονικά θα έπρεπε να σκεφτόμαστε πως το ενδιαφέρον τους θα μπορύσε να διοχετευθεί σε δραστηριότητες πιο ωφέλιμες για τον τομέα του ενδιαφέροντος τους και λιγότερο ψυχοφθόρες για τους ίδιους, αντί να σκεφτόμαστε πως θα απαλλαγούμε από αυτούς, ή πως θα τους τιμωρήσουμε για το θράσσος τους, π.χ. αν κάποιοι από αυτούς δουλεύουν στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πως θα γίνει να απολυθούν.

 87. Γς said

  Παντού τα ίδια.

  Και δω νι και κει νι και στην Αφρική ένα ιδιαίτερο νι, που δεν μπορούμε να το προφέρουμε εμείς.
  Πάντως κι εκεί τα μωρά «νηνυρίζουν» και η μαμάδες τα νανουρίζουν.
  Tulo, tulo. Sleep, sleep.

  Το τραγουδάει η κυρά μου καλύτερα από εδώ ή εδώ

  Tulo Tulo, go to sleep my pretty baby, dream sweetly through the night (2x)
  In your dreams you’ll dance in moonlight, in your dreams you’ll soar through the starry sky
  Tulo Tulo, go to sleep my pretty baby, dream sweetly through the night.

  Tulo tulo kwata amwana, bwoto mukwate nga olimulogo, ssebo wulila ? (2x)
  Njagala ngendeko kumazina nzine kundongo, nkyuse kubulamu obulamu
  Tulo tulo kwata amwana, bwoto mukwate nga olimulogo, ssebo wulila ?

 88. Από το «Μπότες, σπιρούνια, και καυτές σέλες»
  The N-word: «The sheriff is a-near!»

 89. Γς said

  85:
  >Είπαμε ότι αυτό το ιστολόγιο είναι μιά όαση, αλλά σήμερα πέσαμε πάνω σε …κάκτο.

  Καλό, άν και φοβούμαι ότι έγινε το αντίθετο

 90. Αντιφασίστας said

  86: Σε τι είδους δραστηριότητες, δηλαδή, θα μπορούσαμε να κατευθύνουμε κάποιους ημιμαθείς ξερόλες, που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα πορίσματα της επιστήμης και φορτώνουν με ανοησίες το μυαλό των παιδιών μας;

 91. Ψηλὰ στὸν μέγα Ὄλυμπο, στ’ ἀπάτητα τὰ χιόνια
  στοὺς πάγους τοὺς αἰώνιους κι ἀνέγγιχτους στὰ χρόνια,
  ἀνώτεροι κι ἀπ’τοὺς θεούς, μὲ νέφη γιὰ μοκέτες
  δεσπόζουν μεγαλόπρεποι οἱ Ὀνοματοθέτες.
  Σεβάσμιοι τῆς τράπεζας τῶν λέξεων ταμίες
  σὲ λίστες καθαρόγραφαν μορφὲς καὶ σημασίες,
  «ἡ ἔννοια τούτη» ἔλεγαν «σ’αὐτὸν τὸν ἦχο πρέπει,
  «τὸ νῦ πρὸς τὴν μεσότητα ἀείποτε θὰ ῥέπῃ,
  τὸ σῖγμα εἶναι τῆς ψυχῆς, ποὺ οἱ ψευδοὶ στεροῦνται,
  τὸ δέλτα πάλι τῶν δασῶν γιατὶ καταπατοῦνται.
  Ἰδοὺ λοιπὸν τί ἔπαθε τὸ γένος τῶν Ἑλλήνων
  ἀπ’ τὶς ἀρχές ποὺ θέσαμε ἐσχάτως παρεκκλῖνον,
  ὁ ὑπουργός τους ἔχασε τὴν λίστα μὲ τὶς λέξεις
  καὶ πνέει τώρα μένεα κατά του ὁ Ἀλέξης!
  Ξεχάσανε πὼς ἔπρεπε τὸ νῦ στὶς καταλήξεις
  νὰ τὸ κρατήσουν, νἄχουνε στοιχεῖα κι ἀποδείξεις
  καὶ τώρα ἔτσι δίχως νῦ καὶ δίχως ὀξυγόνο
  καθόλου στὸν ἐγκέφαλο εἰσπνέουν ῥύπους μόνο,
  ντουμάνιασε ἡ ἀτμόσφαιρα μὲ πνιγηρὴ αἰθάλη
  γι’αὐτὸ καὶ πρέπει γρήγορα τὸ νῦ νὰ ἔλθῃ πάλι,
  Ἑρμῆ φτερωτοσάνδαλε γοργὰ νὰ μεταφέρῃς
  σ’ἕνα στικάκι τόσο δὰ τὴν λίστα καὶ νὰ ξέρῃς
  ἂν ἀφαιρέσῃς, τῶν κλεφτῶν προστάστη, κἄποιο ἀρχεῖο
  σὲ περιμένει κάταγμα στ’ἀριστερὸ ἰσχίο.

 92. Αρκεσινεύς said

  Ένα κείμενο που στέλνεται για δημοσίευση ( «Παρακαλώ να δημοσιεύσετε την παρούσα απάντησή μου», «Σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας». Ααν ήθελε να μη δημοσιοποηθούν τα στοιχεία του θα το έγραφε, άλλωστε πού αλλού θα δημοσίευε ο Νίκος την επιστολή;), και μάλιστα σε γλωσσικόν ιστότοπο, εννοείται πως προσέχει κάποιος και την ορθογραφία του. Έγιναν επισημάνσεις σε προηγούμενα σχόλια. Υπάρχει και το νυδήν, που εξυπηρετούσε βέβαια τον κ. Μάρκου να γράφεται έτσι . Το νηνυρίζειν υπάρχει μόνο στον Ησύχιο και σύμφωνα με το LS πρέπει να διορθωθεί στο γνωστό μινυρίζω.
  Είχα γράψει στην προηγούμενη ανάρτηση
  5 Δεκεμβρίου, 2012 στις 23:28
  Νάνι-νάνι το μωρό μου κι όπου του πονεί να γιάνει. Το νανούρισμα στο νινί έχει την αιτίαν του!

  Γράφτηκε και «αρχαιώτατη»

  Μόνον η ελληνική γλώσσα δεν είναι συμβατική, μήπως είναι και θεϊκή και αυτήν χρησιμοποιούσαν οι πρωτόπλαστοι με τον Θεό (άραγε οι Εβραίοι τι λένε;);

  82.Προχτές άκουσα στην τηλεόραση: «τον έπιασες επί του έργου;» !

  76.Στο χωριό μου κάποιος τα είχε με τα παιδιά κι έλεγε συνέχεια :μα γι’ αυτό τα λένε παιδιά, γιατί μας παιδεύουν.

  Η Αμοργό, η Νάξο, η Σίφνο κ.λπ. θα εξακολουθούμε να λέμε οι νησιώτες χωρίς να έχουμε τον φόβο μήπως ο ψυχισμός μας είναι ταραγμένος και πως δεν πράξαμε το καθήκον μας αφού δε μιλήσαμε υπεύθυνα.

 93. Αρκεσινεύς said

  Αγαπητέ Κορνήλιε, εξαιρετικός. Προχτές το πρωί στο ΜΕΓΑ γραφόταν ισχύο, ίσως για να το ενισχύσουν και να αποφευχθεί η επέμβαση.

 94. Γς said

  >Η Αμοργό, η Νάξο, η Σίφνο κ.λπ.

  Βάλε και λίγο Πάρο να σε δει ο Απόλλωνας του Δεσποτικού. Το νησάκι πίσω απ την Αντίπαρο

  Φιλάκια σ’ ολες τις Γαβαλά της Αμοργού

 95. spiral architect said

  Ας οξυγονωθεί περαιτέρω ο εγκέφαλός μας.
  (του φίλου Κοζανίτη φωτογράφου Βασίλη Λότσιου)

 96. Γς said

  91:
  >ἂν ἀφαιρέσῃς, τῶν κλεφτῶν προστάστη, κἄποιο ἀρχεῖο
  σὲ περιμένει κάταγμα στ’ἀριστερὸ ἰσχίο.

  Ίνα πληρωθεί το λεγόμενον:
  Ο γέρος πάει από πέσιμο και ενίοτε από ρέψιμο

 97. Ηλεφούφουτος said

  Όντως εξαιρετικός Κορνήλιος, σε αυτό μάλιστα το «το γένος…παρεκκλῖνον» διαβλέπω μποστικές επιρροές ένεκα οι κακές παρέες.

 98. Αρκεσινεύς said

  95. Μπα, εδώ δε μας βλέπει ο Απόλλωνας της Νάξου που είναι και τεράστιος!
  Όσο για τους βυζαντινούς Γαβαλάδες σε λίγους μήνες.

 99. Αρκεσινεύς said

  96. Φοβάσαι να το γράψεις σωστά; χέσιμο

  Απής γεράσει το δεντρό, ξεράδια δεν του λείπουν.

 100. Γς said

  95:
  Για οξυγόνωση άλλων εγκεφάλων αναφέρεσαι, διαπράττων λάθος μέγα. Υποδύεσαι περσόνα άλλου καθ ύλην αρμοδίου με τοιούτα θέματα εις το παρόν ιστολόγιον.

 101. Καλαχώρας Λεώνικος said

  @3 Μετά το «ως Σχολικός Σύμβουλος ανήκω, σύμφωνα με τον Νόμο, στην πνευματική ηγεσία αυτού του τόπου», τελειώνει η διασκέδαση. Τι αρχίζει, δεν ξέρω.
  Πρόκειται για απίθανη σχιζολογοδιάρροια χωρίς νόημα
  @10 Έχουμε δει και ωραιότερες γάτες, κατά πολύ
  @Γς Τελικά είναι η μόνη ανθρώπινη θέση. Οίκτος. Πρόκειται για εντελώς ραμολί. Τι να του πεις και πώς να τον αντικρούσεις; Δεν έχει νόημα. Ούτε καν να τον φτύσεις μπορείς. είναι παντελώς ηλίθιος ο άνθρωπος αν νομίζει ότι πείθει.

 102. freierdenker said

  90, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο κύριος Μάρκου ήταν καλός δάσκαλος ή όχι. Ακόμα και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μαθηματικοί που π.χ. προσπαθούν ερασιτεχνικά να λύσουν δύσκολα προβλήματα με στοιχειώδη διατύπωση, ή έστω και ανοήτως να «τετραγωνίσουν τον κύκλο», μπορεί να είναι πολύ καλοί δάσκαλοι γιατί το ενδιαφέρον και η πρωτοβουλία τους εμπνέει.

  Δεν θα πω εγώ στον κύριο Μάρκου που να διοχετεύσει το ενδιαφέρον του για την ελληνική γλώσσα ή την γλωσσολογία, θα ήταν απρέπεια. Υπάρχουν σύλλογοι και επαγγελματικές εταιρείες και λογικά κάποιες από τις δραστηριότητες τους απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο και όχι μόνο σε ειδικούς και ίσως ο κύριος Μάρκου θα μπορούσε να συμβάλλει με την εμπειρία του ως δάσκαλος.

  Για παράδειγμα, στο ζήτημα του βιβλίου του Δημοτικού, το περιεχόμενο και το ύφος της επιστολής της κυρίας Χρυσού μοιραία επισκίασε όλες τις άλλες πτυχές της συζήτησης, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι οτι η φωνή των δασκάλων ακούγεται όσο πρέπει? Ίσως όχι αν κρίνω από την τελευταία πρόταση της επιστολής των 140 γλωσσολόγων η οποία νομίζω οτι είναι λίγο αλλοζονική αν σκεφτούμε οτι αναφέρεται σε ένα βιβλίο για το Δημοτικό από ανθρώπους που οι περισσότεροι δεν δίδαξαν ποτέ στο Δημοτικό.

  «Έτσι λοιπόν, όπως για μια ασθένεια συμβουλευόμαστε τον «γιατρό», για τον σεισμό τον «σεισμολόγο», για ένα νομικό ζήτημα τον «δικηγόρο», για μια γεωργική καλλιέργεια τον «γεωπόνο», για ζητήματα γλώσσας και γλωσσικής εκπαίδευσης, παρά το γλωσσικό μας αισθητήριο, είναι σκόπιμο να συμβουλευόμαστε τον «γλωσσολόγο».»

 103. Το περί πνευματικής ηγεσίας μου θυμίζει το βελγικό αστείο (διαβάζεται γαλλικά, με έντονη βελγική προφορά) «Δεν είμαι βλαξ εγώ, αφού είμαι χωροφύλακας!»
  Το κακό — που διακρίνει την περίπτωση του κ. Μάρκου από του απόστρατου συνταγματάρχη που τετραγωνίζει τον κύκλο — είναι πως μέσα από τις θέσεις που κατείχε πριν γίνει επίτιμος θα δίδασκε και θα μετέδιδε τις ιδέες του. Μου φαίνεται όμως επικίνδυνο να ζητούμε και την πειθαρχική του δίωξη — ή της δασκάλας της Ραφήνας (43-47). Ας μην ξαναζήσουμε αθεϊκά, μαρασλειακά κλπ.

 104. Λέτε κάποιος Ν*** που σχολιάζει εδώ πότε-πότε χωρίς να σχολιάζεται, προφανώς διότι μας αφήνει άναυδους μ’αυτά που λέει, να είναι άβαταρ του κ. Μάρκου;

 105. Νέο Kid Στο Block said

  102. Κοίτα, άλλο ένας μαθηματικός που προσπαθεί με μικρή θεωρητική κατάρτιση να καταπιαστεί/λύσει ένα δύσκολο πρόβλημα, ή κάποιος που ψάχνει για την υπ’αρίθμ 1.000.001 απόδειξη του Πυθαγορείου θεωρήματος, κι άλλο κάποιος που προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο! Ένα -αμετακλήτως αποδεδειγμένα- αδύνατο «κατόρθωμα».
  Ο πρώτος ίσως είναι όντως αξιόλογος δάσκαλος ,δεν μπορεί κανείς με μόνο αυτά τα στοιχεία να αποφανθεί περί του αντιθέτου. Ο δεύτερος είναι απλά και ξεκάθαρα βλαμμένος ή απολύτως αστοιχείωτος γύρω από το αντικείμενό του, και φυσικά ακατάλληλος να δώσει οποιαδήποτε μαθηματικά φώτα.

 106. freierdenker said

  106, Υπάρχει όντως διαφορά αλλά απλά θα έλεγα οτι δείχνει μειωμένη κατάρτιση.

  Δεν ξέρω πόσοι απόφοιτοι του Μαθηματικού (άσε του Παιδαγωγικού) διδάχτηκαν την απόδειξη του αδύνατου της τετραγώνισης. Ίσως για τους περισσότερους το άτοπο της κατασκευής είναι απλά εγκυκλοπαιδική γνώση, οπότε δεν είναι δύσκολο σε λίγα ανήσυχα μυαλά να φωλιάσει ο σπόρος της αμφιβολίας.

 107. τυφλος σαμουραϊ said

  ειναι γραμματικης φυσεως η ηλιθιοτητα του σχολικου συμβουλου? εδω σου λεει οτι ο εγκεφαλος οξυγονωνεται μεσω δονησεων! αρα με ενα διαπασων στο μετωπο λυνεται το θεμα του τελικου Ν απαξ δια παντος!

 108. Αντιφασίστας said

  Συμφωνώ με τις απόψεις του Άγγελου και του Κιντ. Η ψωνάρα του καθενός είναι σεβαστή εφόσον δεν βλάπτει τους άλλους.
  Πολύ ασχοληθήκαμε με τους γραφικούς. Ας δούμε πώς μπορεί ν’ αλλάξει έναν άνθρωπο ο έρωτας:
  http://floroieikastikoi.blogspot.gr/2012/02/blog-post_21.html

 109. τυφλος σαμουραϊ said

  offtopic (καινουριο παραμυθακι):

  Οι σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου ήταν ανέκαθεν θερμότατες. Οι λαοί τρέφουν βαθιά αμοιβαία αγάπη, ιδιαίτερα οι Aραβες προς εμάς, από την αρχαιότητα ακόμη, αναγνωρίζοντας στα φύλα μας τα προσόντα της μαθηματικής και φιλοσοφικής σκέψης σε επίπεδο παγκόσμιων ιδρυτών πολιτισμού. Η πορεία δε του Μεγ. Αλεξάνδρου στη γη τους, άφησε ανεξίτηλα σημάδια λατρείας.
  Το μεγάλο λιμάνι του Port Said είναι η βόρεια είσοδος του μεγάλου καναλιού των 168 χιλιομέτρων . Πόσο τυχαίο είναι ότι ο αναγραμματισμός του Said δίδει τη λέξη Dias = Δίας;
  Το Σουέζ είναι μια πόλη 500.000 κατοίκων περίπου, όπου από την πρώτη ημέρα ναυσιπλοΐας της ,την 17.11.1869, καταλήγει προς νότον η περίφημη διώρυγα. Πόσο τυχαίο είναι ότι ο αναγραμματισμός της λέξεως Suez δίδει τη λέξη Zeus = Ζεύς (ήτοι Ζεύξις, δηλαδή διώρυγα) ;
  Νότια, κατά μήκος του Νείλου βρίσκεται το τιτάνιο φράγμα του Ασσουάν, από το οποίο καλλιεργούνται εκατομμύρια γόνιμα στρέμματα της Αιγύπτου. Αποτρέπονται οι πλημμύρες, υδροηλεκτρικώς παράγει το 50% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας κ. α. πολλά. Πόσο τυχαίο είναι ότι ο αναγραμματισμός της λέξεως Assuan δίδει τη λέξη Naussa όπερ σημαίνει ναυς, πλοίο, ύδατα κλπ;
  Υπενθυμίζεται χάριν της μαγείας του μύθου ότι οι άραβες διαβάζουν από δεξιά προς αριστερά. !!!!!!!!!!!!!!!

 110. Γς said

  103:
  > διαβάζεται γαλλικά, με έντονη βελγική προφορά

  Ζε νε σουί πα κον, ζε σουί ζαντάρμ.

  Ο άλλος όμως το παραδέχτηκε όταν τον ρώτησε ο Ντε Γκωλ αν είναι ακόμα βλάξ:

  Τουζούρ κον ε τουζούρ γκολίστ, μον ζενεράλ.

 111. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 112. amor said

  Ποιος τον έχρισε , επίτιμο ( τρομάρα του ) σχολικό σύμβουλο τον κ.Μάρκου ;
  Πάντως μας διασκέδασε.

 113. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  109: Δεν είναι καινούργιο το suez/zeus, το έχουμε συζητήσει κι εδώ (αλλά σε σχόλιο, δεν αξίζει περισσότερο).

 114. sarant said

  Κορνήλιε, καιρό είχες να δώσεις τόσο ωραίο ποίημα, μπράβο!

 115. Αντιφασίστας said

  91: Μπράβο, Κορνήλιε, το διαβάζω ξανά και ξανά! Πολύ δυνατό σατιρικό ποίημα, μπράβο! 🙂

 116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τo φρικτό ερώτημα είναι, ποιός τον είχε χρίσει «δάσκαλο» και με ποιά κριτήρια. Σαν κι αυτόν υπάρχουν πολλοί ( αρκετοί είναι χειρότεροι) που κακοποιούν την πνευματικότητα των παιδιών. Το αποτέλεσμα του άθλιου εκπαιδευτικού συστήματος, είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικό, αλλα κανείς δεν θέτει θέμα ουσιαστικών κριτηρίων, για να γίνει κάποιος δάσκαλος. Όπως κι αλλού, έτσι κι εδώ, αναλώνονται σε αστειάκια, πλακίτσες, ή αυστηρή κριτική αυτών των (γραφικών?) και πάμε γι΄ άλλα, να περνάει ευχάριστα η παλιοζωή. Όμως τα κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, πόσοι απο τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, είναι σε θέση να διδάξουν; Τι κριτήρια είναι αυτά, που επιτρέπουν σε ανισόρροπους και βλαμένους, να γίνονται εκπαιδευτικοί; Γιατί υπάρχουν, ποιόν εξυπηρετούν, γιατι κανείς (ουσιαστικά) εκπαιδευτικός δεν θέλει να αλλάξουν, και να γίνουν τα πλέον αυστηρά; Είναι τυχαίο που ο κάθε βλάκας (σε πολλές περιπτώσεις κυριολεκτικά) μπορεί να γίνει δάσκαλος;
  Και ενα τελευταίο δικό μου ερώτημα, πόσοι απο εσάς (που αρκετοί είστε εκπαιδευτικοί) αν είχατε την δυνατότητα, να διαλέξετε τους δασκάλους για τα παιδιά σας, δεν θα το κάνατε, αλλα θα τα στέλνατε ανεπιφύλακτα στο σχολείο;

 117. Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι κ. Μάρκου, εμφανίζεται ως ειδικός, πάνω σε ένα θέμα που έχει πολύ συγκεχυμένες απόψεις. Ειδικός σε κάτι άλλο πιθανόν να είναι αλλά όχι στη Γλώσσα. Κάνει απίθανους ακροβατισμούς. Μάλλον αδύνατο να γίνει σοβαρή συζήτηση. Ας προσεγγίσουμε με χιούμορ το ζήτημα.
  Αναρωτιέμαι γιατί ΥΔΩΡ να σημαίνει αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Μάρκου, χωρίς παραπομπή σε κάποια πηγή κι όχι Ύπνον Δωρίζει Ωδικώς Ρέων, όπως κατέβασε τώρα η δική μου γκλάβα; Δηλαδή μας ΝαΝουρίζει και μας κοιμίζει όταν ρέει κατά τρόπον ωδικόν, δηλαδή μεθ’ ικανότητος προς το άδειν.[Χρησιμοποιεί το επίρρημα ωδικώς ο Αριστοφάνης].
  Γιατί τόσα εγκώμια προς το Ν επειδή γίνεται γ, μ, λ, ρ, σ, φαινόμενο το οποίο ονομάζει «γλωσσολογική ευλιγισία»; Δεν είναι προφανές ότι δεν μπόρεσε το Νύ να παραμείνει πριν από τα παραπάνω σύμφωνα, γιατί ο συνδυασμός τους θα ήταν κακόηχος; Μαγική ικανότητα του Νύ πρέπει να θεωρήσουμε το ότι η γλώσσα το αποσιώπησε και το μετέτρεψε σε άλλο γράμμα;
  Και γιατί παρακαλώ να μην αφήσουμε στην ησυχία του το Ν αλλά να το αντιστρέψουμε κατά 90 μοίρες και να γίνει Ζ; Κι αφού το κάναμε Ζ γιατί να πάει το μυαλό μας στη Ζωή κι όχι στο Ζουζούνι για να το έχουμε εις διπλούν ή ζιζάνιο που – πέρα από τα δυο του ζ – μπορεί αμέσως να θέσει και φιλοσοφικά ή και θεολογικά ζητήματα περί εμφανίσεως του κακού αμέσως μετά την εμφάνιση της ζωής;
  Και γιατί το Ν είναι το γράμμα που εμπλέκεται στον άνθρωπο, από την πρώτη στιγμή της υπάρξεως του κι όχι, ας πούμε, το Γ της Γέννησης; Ή το Α της Αναπνοής. Ή το Κ του Κλάματος. κλπ;

 118. Εκτός από πνευματικός άρχων, επιχείρησε να γίνει και τοπικός, αλλά βλέπω ότι έμεινε στις 436 ψήφους.

 119. Αντιφασίστας said

  Φίλε μου Λάμπρο, σωστά όσα λες, τα έχουμε ξανακουβεντιάσει, αλλά δες και το πρακτικό μέρος του πράγματος: αν τα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών γίνουν πολύ αυστηρά και η αξιολόγηση είναι αμείλικτη, ποιος θα θέλει να γίνει εκπαιδευτικός με τους μισθούς που παίρνουν; Σε όλους τους τομείς οι μεγάλες ικανότητες και η υψηλή απόδοση πληρώνονται (ή θα πρέπει να πληρώνονται) καλά. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με τους δασκάλους κάθε βαθμίδας.
  Εγώ είμαι ευχαριστημένος από την πλειονότητα των εκπαιδευτικών μας, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και των χαμηλών μισθών που παίρνουν. Τώρα, με τους ιδεοληπτικούς και τους ψυχικά διαταραγμένους όντως κάτι πρέπει να γίνει.

 120. Να δεις που θεραπεύει τη δυσλεξία με αρχαία ελληνικά -τα κακόμοιρα τα παιδιά που πάνε για διάγνωση…

 121. Κι όπως το ψιλιαζόμουν:

  Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

 122. Γς said

  121:
  Τραγική περίπτωση!
  Διευθυντής Ειδικού Δημοτικού Σχολείου μαθητών με
  Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Σύνδρομο Angelman, Νοητική υστέρηση και Ψυχώσεις!
  Ελπίζω να μην πειραματίστηκε και με τεχνικές οξυγόνωσης εγκεφάλων στα δυστυχή παιδιά ο «Ειδικός Παιδαγωγός»

 123. Μαρία said

  118 Πασόκος!

 124. Γς said

  116:

  > Σαν κι αυτόν υπάρχουν πολλοί ( αρκετοί είναι χειρότεροι) που κακοποιούν την πνευματικότητα των παιδιών.

  Και όχι μόνο. Σε σχολή ηλεκτρονικών πανεπιστημιακού επιπέδου. Καθηγητής μας ένα κολόπαιδο που δεν ήξερε που πάν τα τέσσερα. Κοντραρίστηκε με ένα φίλο μου, απλώς επειδή του έκανε μερικές έξυπνες ερωτήσεις. Του άλλαξε τα φώτα, από φόβο μήπως τεθεί σε αμφισβήτηση η (ούτως ή άλλως άθλια) τεχνική του κατάρτιση. Ηταν τέτοια η συνεχής πίεση στο ευαίσθητο έφηβο που περιέπεσε σε μελαγχολία και τελικά αυτοκτόνησε αργότερα.
  Αυτοκτονία που πολλοί απέδωσαν σε πλείστους όσους λόγους. Εγώ όμως που τον έζησα από κοντά, ορκίζομαι ότι η αιτία της μεταστροφής του χαρακτήρα του που τον οδήγησε τελικά στην απονενοημένη πράξης του ήταν η εγκληματική συμπεριφορά του ακατάλληλου από κάθε άποψη καθηγητή.

  >αλλα κανείς δεν θέτει θέμα ουσιαστικών κριτηρίων, για να γίνει κάποιος δάσκαλος

  Κανείς! Αλλά και ποια τα ουσιαστικά εφόδια; Γίναμε καθηγητές και ασχοληθήκαμε με την εκπαίδευση 35 και 40 χρόνια παίρνοντας μόνο μια ώρα την εβδομάδα, στο τελευταίο έτος, Παιδαγωγικά (στο Πειραματικό).

  >πόσοι από τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, είναι σε θέση να διδάξουν;

  Χε, χε, χε. Ο αγαπητός Γιάννης Πανούσης, όταν ήταν πρύτανης στο Δημοκρίτειο είχε κάνει μια πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας: Ολοι οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να υποβάλλονται τακτικά σε Ψυχιατρικές εξετάσεις!
  Και κάτι για πολλούς ανατριχιαστικό ή για άλλους καταπληκτικό:
  Ο κυβερνήτης του Τέξας, πριν 20 + χρόνια, είχε υποβάλει σε έλεγχο καταλληλότητας το σύνολο των δασκάλων της Πολιτείας. Βρέθηκαν 20 ή 10% ακατάλληλοι. Τους έδωσε μια ακόμη ευκαιρία. Τελικά το 10 ή 5% (δεν θυμάμαι ακριβώς τα ποσοστά) πήγαν σπίτι τους. Απολύθηκαν.

 125. palaiapoli said

  Δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει ! Εγώ επέλεξα το πρώτο…

 126. nestanaios said

  Σίγουρα ο Πλάτωνας δεν ήταν γλωσσολόγος διότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε γλωσσολογία. Υπήρχε όμως γραμματική και για τα γράμματα έχει πει πολλά• ⟨⟨στοιχείον • το συνάγον και δυαλύον τα σύνθετα• ⟩⟩ και οι οι νέοι γλωσσολόγοι και δάσκαλοι της «γλώσσας» δεν γνωρίζουν την διαφορά στοιχείου και γράμματος.

  Η γλωσσολογία είναι νέο «φρούτο»• αγνώστου προελεύσεως, εκτός εποχής και τόπου• ανώριμο και συνεπώς ανεπαρκή για τον προοδευτικό άνθρωπο. Οι έλληνες αρχίσαμε να το δοκιμάζουμε μετά την οθωμανική υποταγή Αν την τροποποιούσαμε θα μπορούσαμε να έχουμε γλοτολογία και ετυμολογείται• γλοτ + λογ + πτωτική κατάληξη. Γλοτ = μεταφορά λόγου • τ = μεταφορικό και γλο = λογ = ολγ = γολ = λγο = ογλ. Τά στοιχεία είναι τα ίδια και η σημασία είναι η ίδια και αν συνεκδοχικά αποδίδεται διαφορετική σημασία για καθένα εξ αυτών είναι επειδή έχουμε χάσει την ετυμολογία και αγνοούμε πως το μέτρον είναι πάντοτε ο άνθρωπος. Γλοτολογία = ο λόγος περί μεταφοράς λόγου. Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Αυτό που γνωρίζουμε ως «γλώσσα» καλό είναι να του αλλάξουμε όνομα και να το πούμε γεύσα. Είναι ένας αισθητήρας και τίποτα περισσότερο. Όλες οι λέξεις δεν είναι μέρη λόγου. Για την επίτευξη του λόγου δεν αρκεί μόνο η εις βάθος γνώση των γραμμάτων (στοιχείων, μορίων και πνευμάτων), απαιτείται και νιονιό.

  Ο Κύριο καθηγητής με την διατριβή στη Γερμανία δεν μας λέει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό πού λέγεται από πολλούς νέους και τους γνωστούς παλαιούς γραμματικούς. Ο ένας περιφέρεται γύρο από τα του άλλου.

  Οι μεταβολές του ν είναι απαράδεκτες. Το ν είναι στοιχείο και αν δεν μπορούσαν να το προφέρουν ἤ δεν άρεσε η προφορά του πριν ορισμένων στοιχείων, δεν είχαν δικαίωμα να το τρέψουν σε μ,λ, και ρ. Η τροπή του σε σ είναι και αυτό νέο φρούτο. Η προφορά έχει λίγη σημασία. Αυτό που έχει πολύ σημασία είναι η πλήρης καταγραφή των στοιχείων, μορίων και πνευμάτων δια την σύνθεση των λέξεων και σύνταξη του λόγου. Γράφουμε συνλογίζομαι και το προφέρουμε όπως μπορούμε ἤ όπως θέλουμε. Γράφουμε συνπάσχω και το προφέρουμε όπως μπορούμε. Δεν νομίζω πως υπάρχει έλληνας να μη μπορεί να προφέρει το ν προ των π,β,φ, ἤ προ των κ, γ, χ ἤ προ των λ, μ, ρ ἤ προ του σ.

  Θα συμφωνήσω με τον κύριο καθηγητή πως ο γραπτός λόγος είναι προγενέστερος του προφορικού. Τα στοιχεία της φύσης ενεργοποιούν τους αισθητήρες και γίνεται η εκφώνηση. Οι αισθητήρες, (αυτί, γεύσα (γλώσσα), μάτι, δέρμα, και μύτη), ενεργοποιούνται από τα στοιχεία της φύσης (γράμματα) και δίδουν εντολή στον εγκέφαλο και γίνεται η εκφώνηση. Ναι, ο γραπτός λόγος είναι προγενέστερος του προφορικού.

 127. αιμίλιος said

  … και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς …χειροτερα !
  Χαρά στο κουράγιο σου νικοκύρη !
  Καληνύχτα σας

 128. Μόνο οι προχωρημένοι μπορούν να βρουν το πραγματικό νόημα των γραμμάτων…

 129. Γς said

  Αντε βράδυ είναι, ας πούμε και καμιά κουβέντα παρα πάνω.

  Δάσκαλοι και δάσκαλοι. Ολων των βαθμίδων. Είπαμε ακόμα και για αυτοκτονίες φοιτητών που μπορεί να έχουν αιτία καθηγητικές συμπεριφορές. Υπερβολές! Και βέβαια υπερβολές. Σιγά μην αφήσει ένα νέο παιδί ένα χοντρομαλάκα καθηγητή να του σμπαραλιάσει τι ζωή.

  Όμως αξίζει να αναφέρω μια τέτοια περίπτωση που ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ένας συνάδελφός μου.
  Είχα την τύχη ή ατυχία να μην ανέχομαι τις ενδοπανεπιστημιακές ραδιουργίες συμμορίες διεργασίες. Δεν τα πήγαινα. Εβγαζα σπιράκια.
  Γι αυτό κιόλας έπαθα όσα έπαθα. Δεν μετάνιωσα. Για τον απλό λόγο ότι δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά.
  Αν δεν υπακούς στις βρωμοκλίκες πρέπει να συντριβείς.
  Κάθε λίγο είχα ΕΔΕ. Κάθε τόσο φτιαχτές καταγγελίες στο τύπο. Κάθε τόσο εκπομπές στην Τηλεόραση. Δεν κωλώνουν. Κάθε τόσο στον ανακριτή. Κάθε τόσο μηνύσεις, μυνήσεις, μηνύσεις.
  Και βέβαια, τίποτα δεν έμεινε απάνω μου, Αθωώσεις, αθωώσεις, αθωώσεις.
  Μου έκαναν τη ζωή δύσκολη, πάρα πολύ δύσκολη, και εμένα και στους φοιτητές μου ακόμη που οι άνανδροι ‘δάσκαλοι’ κυνήγησαν.
  Κι όσο θυμάμαι σε καταλήψεις να είναι όλο το προσωπικό στα κάγκελα και να εκλιπαρεί ματαίως για μια ολιγόλεπτη άδεια εισόδου και τις πόρτες να ανοίγουν διάπλατα άμα τη εμφανίσει του αυτοκινήτου μου. Χαιρέκακος ε; Ε, ναι!

  Και η περίπτωση της αυτοκτονίας που λέγαμε:
  Ο Γς δικαζόταν στο Τριμελές. 2004.
  Ηταν η μόνη δίκη που έγινε εκείνη την ημέρα. Κράτησε όλη την ημέρα. Ολες οι άλλες του πινακίου αναβλήθηκαν.
  Για τα μάτια ο κατήγορός μου είχε προσθέσει και άλλους συναδέλφους στο κατηγορητήριο, όπως π.χ. τον πρύτανη.
  Τι είχα κάνει ο δόλιος; Είχα εμποδίσει τον αποκλεισμό των φοιτητών μου από το εργαστήριο παραβιάζοντας την κλειδαριά που όλως παράνομα είχαν αλλάξει (τι
  κλειδαράς θα ήμουν
  ).
  Το τι ψέματα ειπώθηκαν δεν λέγεται.
  Να μην σας τα πολυλογώ ήρθε και η ώρα της απολογίας μου και όλη η αίθουσα με άκουσε να λέω τα εξής άσχετα(;):
  -Κυρία πρόεδρε, πριν από λίγο καιρό αυτοκτόνησε μια φοιτήτριά μας.
  -Ε, τι θέλεις να πεις; Ότι φταίει ο κατήγορος σου;
  -Οχι. Αυτοκτόνησε η άτυχη για κάποιους λόγους. Όπως δυστυχώς συμβαίνει σ αυτήν την ηλικία. Κρίμα. Ομως ο κατήγορος έβγαλε μια ανακοίνωση [ούρμι και όρμπι]. Και την έβγαλα και τη διάβασα:
  «Πληροφορήθηκα ότι αυτοκτόνησε η φοιτήτρια Τάδε του τμήματός μας [και συνεχίζει στην ψύχρα] Η τάδε ερχόταν τακτικά στο γραφείο μου και συζητούσε μαζί μου για την κατάσταση που επικρατεί [τον είχαν στριμώξει για λογιστικές και άλλες σοβαρές ατασθαλίες]. Δεν ξέρω σε ποιο σημείο αυτή η κατάσταση την οδήγησε στην απονενοημένη πράξη της»
  Συμπλήρωσα: -Αυτός είναι ο κ. Τάδε
  Δίπλωσα την ανακοίνωση και χωρίς άδεια κατέβηκα από το έδρανο, πήγα πίσω και κάθισα.
  -Καλώς έπραξε και προστάτεψε την άσκηση των φοιτητών. Αν δεν είχε παραβιάσει την κλειδαριά θα ήταν υπόλογος τώρα.
  Αθώος.
  Την ώρα που σηκωνόμουν άκουσα κάποια να ρωτά το διπλανό της. –Τι είναι σκύλευση νεκρού;

 130. Γς said

  >[ούρμι και όρμπι]
  τι το’θελα το ούρμπι;

  άντε λεκανός που λέμε εδώ

 131. Γς said

  départ-adieu…

 132. Emphyrio said

  Την παλια καλη εποχη που συνεχως την νοσταλγουμε και που συνεχως την αναζητουμε, οι δασκαλοι βγαιναν απο τις διετους φοιτησης Παιδαγωγικες Ακαδημιες (οπως και η Νατασα η συζυγος του Ραφηναιου και μητερα των διδυμων, απο την εν Καρδιτση Ακαδημια… Δεν θα σχολιασω πιο πικροχολα για την πολη διαμονης μου), και αν θυμαμαι καλα μαλιστα οι αριστουχοι αποφοιτοι του εξαταξιου Γυμνασιου μπαιναν και χωρις εξετασεις. Φανταστειτε τί ουφατα μπορουσαν να μπουν – εγω το ειδα σ’αυτο το αρθρο. Και φανταστειτε και παλι οτι αυτα τα ουφατα μας διδασκαν τις παλιες καλες εποχες, και συνεχιζουν ισως ακομα και τωρα. Αντε, ξανανοσταλγειστε τις!

  Και ναι, χρησιμοποιω και εγω στον γραπτο και μονο λογο το τελικο νι στα αρθρα – αλλα ειναι μια προσωπικη ιδιοτροπια, που δεν βλεπω να με εχει κανει εξυπνοτερο τοσα χρονια. Ισως δεν το κανω καλα…

 133. # 126

  Αχ αυτό το ταυ, το μεταφορικό…το βρίσκουμε παντού…

  Ταξί

  Τραίνο

  Τουτού

 134. georgepp said

  Πράγματι, όταν φτάνουμε στη σύνταξη γινόμαστε «επίτιμοι»?
  Η πλάκα είναι ότι τέτοιες αντιλήψεις κυκλοφορούν ευρύτατα. Δεν τους κάθεται καλά η ιδέα ότι ο λαός και όχι κάποιοι «ονοματοθέτες» κατασκευάζει τη γλώσσα του. Και πως να τους κάτσει, όταν η αριστοκρατική άποψη διαποτίζει τον τρόπο σκέψης τους?
  Αλλά μεγάλη πλάκα έχει όταν επικαλούνται και κάποιες φράσεις ποιητών, όπως ο Ελύτης. Ο Ελύτης είπε και τούτα, αλλά είπε και «τα σκατά με την πράσινη μύγα» _με το νι και με το σίγμα.
  Το κακό με αυτά τα άτομα είναι ότι σπαταλούν το χρόνο τους-και το δικό μας- αναγκάζοντας μας να κομίζουμε συνεχώς «γλαύκας ες Αθήνας».
  Πως να μη του πεις του άλλου, «άει παράτα μας, αυτές τις κοτσάνες τις έχουμε βαρεθεί»? . Όσο ευγενικός και να είσαι, δεν θα αντέξεις, κάποια στιγμή θα του το κοπανήσεις.

  Μια και έχω ιδίαν πείραν (Μαθηματικός σε δημόσιο σχολείο επί 33 συναπτά έτη), έχω να προσθέσω κάποιες διαπιστώσεις από τη συνάφειά μου με τους ανθρώπους του σιναφιού αυτού:
  -Γνώρισα τους «επιθεωρητάς»- τους προκατόχους των «σχολικών συμβούλων». Σε επίσκεψη κάποιου από αυτούς στο σχολείο, η συνάδελφος υποψήφια προς «επιθεώρησιν» το έσκασε από το παράθυρο.
  -Γνώρισα και τους διαδόχους τους, τους σχολικούς συμβούλους.Δυστυχώς υπάρχει μεταξύ τους ένας μεγάλος αριθμός φαντασιόπληκτων, αμόρφωτων, κυβερνητικών επίλεκτων και κυρίως ένα πλήθος ανθρώπων που σιχαίνονται την ιδέα ότι κάποτε μπορεί να αναγκαστούν να διδάξουν σε τάξη.Για όλους αυτούς, το ασφαλέστερο καταφύγιο είναι μια θέση σχολικού συμβούλου, αφού τους προσδίδει αυτομάτως κύρος και πολύ καλές αποδοχές. Ευτυχώς υπάρχει και μια σεβαστή μειοψηφία ανθρώπων που μοχθούν, ανθρώπων με γνώση και διάθεση και κουράγιο.
  Σχετικώς θα αναφέρω δυο παραδείγματα:
  -Κάποτε ρώτησα τον σχολικό «μου» σύμβουλο για μια άσκηση δύσκολη-δυσνόητη-πιθανώς λαθεμένη σε ένα βιβλίο των μαθηματικών της 1ης-τότε-Δέσμης.Απάντηση? «Μη με ρωτάς για τα βιβλία της Δέσμης. Δεν ασχολούμαι μαζί τους επειδή θεωρώ ότι στη δέσμη δεν γίνεται σχολείο, γίνεται σφαγείο». Και με άφησε στα κρύα του λουτρού.(Τότε όχι μόνο λυσάρια δεν υπήρχαν, αλλά ούτε και τα ίδια τα βιβλία).
  Όταν με το καλό έφυγε και μας ήρθε ο επόμενος έθεσα και σ΄αυτόν το ίδιο ερώτημα. Ο άνθρωπος, όχι μόνο κατανόησε το ερώτημά μου, αλλά ψάχνοντας την τσάντα του μου έδωσε και 3 σελίδες με ιδιόχειρες παρατηρήσεις του για τη συγκεκριμένη άσκηση, εξηγώντας μου ότι είχε εντοπίσει και μελετήσει το θέμα.

 135. gmich said

  Και ύστερα λέμε ότι έχουν άδικο οι δάσκαλοι που αρνούνται την αξιολόγηση . Σκεφθείτε να τους αξιολογούσε ο εν λόγω σχολικός σύμβουλος . Ευτυχώς όμως που οι σχολικοί σύμβουλοι έδιναν μόνο «συμβουλές». Αλλά έχω μια απορία που θέλω να μου την λύσει ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος: Καλά το ΥΔΩΡ έχει το Υ από το υγρό στοιχείο το Δ από το Δάσος το Ω από τον Ωκεανό ( τον Ειρηνικό ή τον Ατλαντικό δεν το διευκρινίζει ), το ΥΓΡΟ από του έχει το Υ το Γ το Ρ και το Ο ή το Δάσος από που έχει το Δ το Α το Σ το Ο κλπ; Και αν και αυτές οι λέξεις έχουν τα γράμματα τους από κάποιες άλλες λέξεις αυτές οι άλλες από που τα έχουν; Που τελειώνει, αν τελειώνει το παραμύθι;;

 136. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  Και γεννιέται το ερώτημα, όπως το είπε ένας φίλος, σε τι γλώσσα συνεννοούνταν μεταξύ τους οι Ονοματοθέτες πριν βρουν τις λέξεις της ελληνικής; Πριν αποφασίσουν ότι το νερό θα το πούνε ΥΔΩΡ (Υγρό, που ρέει κτλ.) πώς το λέγανε; Δεν πίνανε νερό;

  132: Τα ούφατα -είχα ν’ ακούσω τη λέξη(τον τύπο, μάλλον) από το στρατό!

 137. 135. Ως ορεσίβιος είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να σου απαντήσω για το ΔΑΣΟΣ. Δρυς, Αντε-καραγκούνα, Σφένδαμος, Οξιά. Για το τελικό σίγμα ερίζουν το Σταμναγκάθι και η φράση Στα-τσουρούλια…

 138. ππαν said

  Ωραιος Ο Κορνήλιος! Ειδικά το σίγμα που δεν έχουν οι ψευδοί! 🙂

 139. georgepp said

  135:Οι περισσότεροι απ΄αυτούς τρίβουν τα χέρια τους από χαρά στη σκέψη ότι μια μέρα θα αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς της πρώτης γραμμής (έτσι λέμε αυτούς που μπαίνουν στην τάξη και διδάσκουν). Όπως όλοι οι κηφήνες, λαχταρούν για λίγη εξουσία.

 140. nestanaios said

  135: Είπες• ⟨⟨ Και αν και αυτές οι λέξεις έχουν τα γράμματα τους από κάποιες άλλες λέξεις αυτές οι άλλες από που τα έχουν; Που τελειώνει, αν τελειώνει το παραμύθι ;⟩⟩. Είναι ακριβώς όπως θα το έλεγα και εγώ.
  Οι λέξεις γίνονται από συλλαβές και οι συλλαβές από στοιχεία και τα στοιχεία είναι αδιάσπαστα. Τα συνάγοντα και διαλύοντα τα σύνθετα μας λέει ο Πλάτων.
  Η νοοτροπία πως οι λέξεις γίνονται από άλλες λέξεις οδηγεί σε κύκλους και σε γερμανικούς σιδηροδρόμους και σε ελληνικούς πλεονασμούς.

 141. nestanaios said

  133: Kαι το δ και το θ είναι μεταφορικά. Την διαφορά την επιφέρει η σχέση τους με τον άνθρωπο. Τα ένα είναι ψιλό το άλλο δασύ και το άλλο μεσαίο. Το στοιχείο είναι ένα και λέγεται μεταφορά.

 142. #134 Λεπτομέρεια: καλό θα ήταν, πάντως, να υιοθετήσετε το ελληνικό αντί του λατινικού ερωτηματικό.

 143. #141

  Σαφώς και είναι μεταφορικά !

  Γι αυτό και περιέχονται στις σχετικές λέξεις ναυς, πλοίον, άρμα, άμαξα, ιππος κ.λ.π.

 144. Αδελφόc Χρυσόστομοc said

  Ωχ! Τι λέει ο Σταζυμπο στο 23; Δηλαδή αυτός ο άνθρωπος θεωρει την αριστεροχειρία ανωμαλια; Έτσι όπως το κόβω οι «θεραπείες» που προτείνει σίγουρα θα περιλαμβάνουν ξύλινο χάρακα και σχοινι! Τι απολιθωμενα μυαλα υπαρχουν ρε παιδι μου, Ευτυχώς που δεν τον είχα δασκαλο 😛

 145. sarant said

  138: Κι αφού οι ψευδοί δεν έχουν σίγμα, δεν βρίσκουν και ψυχική ηρεμία -κατά τον συγγραφέα.

 146. geo 13 said

  Καλησπέρα!Καλή χρονια! Θέλω να ενημερώσω τον κ.Σπύρο Μάρκου ότι η έννοια του Ν που χρησιμοποιεί στο άρθρο του, είναι από τον Κώδικα του Έλληνος Λόγου του Σημαιοφόρου Θεολόγου ο οποίος είναι ο μοναδικός που έχει δώσει έννοιες σε όλα τα γράμματα. Περισσότερα στην σελίδα http://www.ramafa.gr . Γιατί δεν ανέφερε την πηγή;

 147. Υπάρχει ένα διήγημα του Γκυ ντε Μοπασάν, δεν θυμάμαι τον τίτλο του, όπου ο ήρωας ανακαλύπτει, ξεχασμένο σ’ένα παλιό έπιπλο, ένα χειρόγραφο με πυθαγόρειες ιδέες γα τη μετεμψύχωση και το συνακόλουθο σεβασμό και αγάπη που οφείλουμε προς τα ζώα, και πείθεται τόσο που καταλήγει στο φρενοκομείο, όπου συναντά τυχαία… το συντάκτη του αρχικού κειμένου, επίσης τρόφιμο εκεί. Τούτος πολύ χαίρεται που βρίσκει επιτέλους έναν ομοϊδεάτη, εκείνος όμως αντιλαμβάνεται πως είχε πέσει θύμα παραληρήματος τρελού και συνέρχεται (αν και όχι τελείως, διότι πέφτει στο άλλο άκρο, κλοτσάει τα γατιά που βρίσκει στο δρόμο του κλπ.)
  Δεν είναι τελείως άσχετο με το παρόν νήμα, έ;

 148. Bρήκα τον τίτλο: Le Docteur Héraclius Gloss.

 149. Γς said

  147:
  >Υπάρχει ένα διήγημα του Γκυ ντε Μοπασάν, δεν θυμάμαι τον τίτλο του

  Le Docteur Héraclius Gloss?

 150. Γς said

  Αυτά παθαίνει κανείς όταν ξεσκονίζει παλιά βιβλία και δεν ανανεώνει τη σελίδα.
  Ας είναι όμως βρήκα κάτι άλλο που το είχα για π-αντοτινά χαμένο

 151. P. S. said

  Η εξήγηση που μας δίνει ο κ.Μάρκου είναι λογοκλοπή. Ο κ Σημαιοφόρος Θεολόγος στο πολύτομο έργο του με όνομα ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ δίνει αποδειγμένες αποδόσεις στα γράμματα της Ελληνικής. http://www.ramafa.gr

 152. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Με τη σειρά μου κι εγώ, που είμαι διαφορετικός από τους/τις P.S., Geo 13 kai Kosthell, να ενημερώσω ότι μπλα μπλα μπλα λογοκλοπή, μπλα μπλα Σημαιοφόρος, μπλα μπλα ραμαφα κλπ κλπ κλπ. 🙂

 153. freierdenker said

  136, λογικά η Ονοματοθεσία θα λειτούργησε σαν μια μορφή bootstrapping

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bootstrapping_(linguistics)

  Αλλά έχει νόημα να το δούμε λογικά από τη στιγμή που όπως φαίνεται ο κύριος Θεολόγος είναι μυστικιστής? Και επειδή σε περιόδους κοινωνικής κρίσης ο μυστικισμός κινείται ανοδικά και επειδή στην Ελλάδα η βασική αναφορά του μυστικισμού θα είναι η αρχαία Ελλάδα η εποχή μας πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα για τον κύριο Θεολόγο.

 154. @91: Κορνήλιε καταπληκτικό! 🙂

 155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  119 – To αποτέλεσμα του πρακτικού μέρους βλέπω, και θλίβομαι. Συμφωνώ οτι είναι χαμηλόμισθοι, αλλα δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος, απο την πλειονότητα των εκπαιδευτικών, ακριβώς το αντίθετο, και για το έργο που παράγουν τελικά, βγαίνουν ακριβοπληρωμένοι. Οι περισσότεροι «λειτουργούν» σαν δημόσιοι υπάλληλοι, με την κακή έννοια. Έχω ασχοληθεί με το θέμα της εκπαίδευσης για μια δεκαπενταετία, (όσπου έφυγα ηττημένος) και μπορώ να σου πώ, οτι η εκπαίδευση, είναι πιο ανήθικη και σάπια, και απο την πολιτική, και απο την εκκλησία.
  Τα ερωτήματα, παραμένουν αναπάντητα.

  124 – Συμφωνώ απολύτως.

 156. Γς said

  155:
  > η εκπαίδευση, είναι πιο ανήθικη και σάπια, και απο την πολιτική, και απο την εκκλησία.

  Ελα ρε Λάμπρο. Κόψε κάτι. Είναι προφανές ότι έχεις κάτι απωθημένα με τη κυρία, αλλά όχι και η πιο ανήθικη κλπ.

  Η εκπαίδευση που αντιστέκεται, που επιμένει
  κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει.

  Η εκπαίδευση που φοβούνται.

  134:
  >Γνώρισα τους “επιθεωρητάς”

  Αχ, κι αυτοί.
  Μου έδωσες πάσα:

  1964, Νέα Κυβέρνηση Κέντρου μετά από δεύτερες εκλογές που το 42% του 1963, έγινε 53 %.
  Νέος άνεμος στην Παιδεία γενικώς.
  Και να ένας φρέσκος και αεράτος επιθεωρητής κάνει το ντεμπούτο του φουριόζικα σε λάθος όμως αίθουσα.
  Ηταν στην Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών της Σιβιτανιδείου. Το μόνο κατά κάποιο ΤΕΙ της εποχής με πολύ υψηλό επίπεδο θεωρητικής και πρακτικής κατάρτησης. Μιας Σχολής που εξεταζόταν σοβαρά η ανωτατοποίηση της.

  Το λάθος του ήταν ότι μπήκε στην αίθουσα την ώρα των Μαθηματικών και ότι φοιτούσε εκεί και ο Γς, που ήταν συγχρόνως και φοιτητής στο Μαθηματικό, δεύτερο έτος.
  Και όλα θα είχαν πάει μια χαρά αν δεν έβλεπε στο θρανίο μου την Μεσημβρινή της Ελένης Βλάχου, μια μετριοπαθή εφημερίδα της τότε αντιπολίτευσης. Ορμάει, τη βουτάει κι αρχίζει εκτός εαυτού να φωνάζει αν τρέπομαι που έχω εφημερίδα στην τάξη και μάλιστα τέτοια εφημερίδα κλπ.
  Του απάντησα κόσμια και ψύχραιμα κάτι που το εξέλαβε ως αυθάδεια και θράσος και με διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνέχεια.

  -Τι έχουμε σήμερα κύριε καθηγητά.
  -Γραμμική Άλγεβρα, περί …

  Γυρίζει και με κοιτάζει –Για έλα απάνω. Τι λέμε …
  -Είναι το…
  -Μα τι λές; Είναι το…
  Ηταν φανερό ότι ήταν άσχετος. Οπότε του ρίχτηκα κανονικά.
  -Είναι το..το και το!
  Ε, τσάμπα το είχα περάσει το μάθημα στο Πανεπιστήμιο;

  Είχε ανάψει, κατακόκκινος γυρίζει στον καθηγητή.
  -Πείτε του σας παρακαλώ ότι είναι βλακείες αυτά που λέει.
  Ο καθηγητής όμως δεν έλεγε τίποτε. Μέχρι που ο Επιθεωρητής άνοιξε την πόρτα και την βροντοχτύπησε πίσω του.

  Κι ο καθηγητής μας:
  –Δεν είναι καλά κει στο υπουργείο. Στέλνουν τον πρώτο τυχόντα να μας ελέγξει!

 157. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  156 – Δεν έχω αποθημένα με κανέναν, αυτή είναι η πραγματικότητα, άλλωστε, αν κοιτάξεις τα σχόλιά σου, την επιβεβαιώνεις. Η ανηθικότητα της εκπαίδευσης έγκειται, οτι έχει να κάνει με μικρά παιδιά. Παίρνει τα παιδάκια απο 6 χρονών, και τα φτάνει μέχρι 24-25, (μερικά φτάνουν και τα 40) διαμορφώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την σκέψη τους, και αυτό είναι υποχρεωτικό. Όσο για το πόσο σάπια είναι, ρώτα όσους δασκάλους τόλμησαν να καινοτομήσουν, τι αντιμετώπιση είχαν απο τους «συναδέλφους» τους, (αν θέλεις ονόματα, να σου πώ κατ΄ιδίαν, δεν είναι και πολοί άλλωστε) αλλα και απο το υπουργείο, ή ακόμη χειρότερα, ρίξε μια ματιά στο αποτέλεσμα της εκπαίδευσης.

 158. gvas said

  Γ. ΒΑΣ
  Σχετικά με τα γράμματα της Ελληνικής αλφαβήτου και τις έννοιές που τους αποδίδονται στο σχετικό αρθρο του κ Μάρκου, θέλω να πώ ότι κάθε προσπάθεια ερμηνείας είναι σεβαστή αρκεί να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη και βέβαια με τις σχετικές αναφορές . Επίσης θα πρέπει να γίνεται αναφορά στο έργο αυτών από τους οποίους αντιγράφονται ορισμένα στοιχεία. Δεν θέλω να καταλογίσω πρόθεση στον συγγραφέα του συγκεκριμένου άρθρου, αλλά μόνο να ενημερώσω ότι ιδικώτερα για το Ν, που αναφέρει ότι σημαίνει τον ΝΟΥ, αυτό υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο στο βιβλίο του Σημαιοφόρου Θεολόγου, το »Ελληνικό Αλφάβητο Αποκαλύπτεται» από τις εκδόσεις ΡΑ-ΜΑ-ΦΑ, το 1995. Υπάρχει και η σχετική ιστοσελίδα http://www.ramafa.gr με το έργο του ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ.

 159. Μαρία said

  Ένα και μη χειρότερα μπορούμε να το γράψουμε κι εδώ, μια που τρίτωσε το κακό.

 160. Γς, ὁ Κόμης τοῦ Σαὶν Ζερμαὶν εἶσαι;

 161. Γς said

  Σσσ, μη λες ονόματα!

 162. Αντιφασίστας said

  Όποια απορία έχετε σε θέματα ιστορίας, θα τη λύνετε εδώ:http://www.barbis.gr/ Μπαρμπής. Το όνομα είναι σπαθί.
  Όποια απορία έχετε σε θέματα γλώσσας, θα τη λύνετε εδώ: http://www.ramafa.gr/intro.html Θεολόγος Σημαιοφόρος. Εδώ κι αν το όνομα είναι σπαθί!
  Αν θέλετε να σπαταλάτε χρόνο και ενέργεια και να πέφτετε πάνω σε ψέματα και σε ανακρίβειες, τότε ψάξτε αλλού. Κακό του κεφαλιού σας! 🙂

 163. Ηλεφούφουτος said

  162, Για σιγά! Ο πολυγραφότατος ήταν και γενικός διευθυντής του ΙΚΥ;

 164. Μαρία said

  163 Όχι καλέ. Του αλπινικού ΙΚΥ όπως και οι άλλοι τίτλοι.

 165. Ηλεφούφουτος said

  Λες; Γιατί οι άλλοι τίτλοι, π.χ. πρόεδρος συλλόγου τάδε, λέσχης τάδε, «κορυφαίος φίλαθλος της χώρας» κλπ. τυπικά μπορεί να σταθούν αλλά Ι.Κ.Υ. είναι μόνο ένα.

 166. Αντιφασίστας said

  163,164: Αλπινιστής είναι ο Σημαιοφόρος, ο γίγαντας Μπαρμπής ήταν γενικός διευθυντής του ΙΚΥ. Τι νομίζετε; Σχολικός σύμβουλος ο ένας, γενικός διευθυντής του ΙΚΥ ο άλλος, ζουν ανάμεσά μας. Και πόσοι άλλοι σαν κι αυτούς…

 167. Μαρία said

  165 Ούτε τα υπόλοιπα στέκονται. Είτε δεν κατονομάζει του συλλόγους είτε, όταν το κάνει, είναι επινοημένοι. Άσε που το ΙΚΥ έχει πρόεδρο και αντιπρόεδρο. Βρόμα η δουλειά σε λέω.
  π.χ. Μέλος Επιτροπών Απονομής Υποτροφιών Ξένων Κυβερνήσεων.
  Γενικός γραμματέας της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας «Ο Βυζαντινός Πολιτισμός».

 168. Αντιφασίστας said

  167: Με απογοητεύεις, Μαρία. Κι εγώ τον είχα πολύ ψηλά αυτόν τον άνθρωπο και σύστηνα ανεπιφύλακτα και τα βιβλία του. Κοινό ψώνιο ο Κώστας ο Μπαρμπής; Δηλαδή, ούτε ο Χριστός ήταν Έλληνας; Άλλαξε εντός μου ο ρυθμός του κόσμου και άντε τώρα να συνεχίσω τη ζωή μου!

 169. Εγώ έχω πειστεί πως εμείς ζούμε ανάμεσά τους πια, κι όχι το το αντίστροφο…

 170. spiral architect said

  Ο Μπαρμπής είναι εις εκ των πολλών επιστημόνων , βρε! 😀

 171. ππαν said

  Ναι βρε παιδιά, κι εγώ ως απλό ολυμπιακό τον ήξερα τον Μπαρμπή, κι από κει ξέρω και το έργο του. ΚΙ άλλο νομίζω συνάδελφός του σε αυτόν τον τομέα καταγίνεται με αντισημιτικά πονήματα.

 172. Αντιφασίστας said

  Δεν είναι απλώς επιστήμων, είναι Πανεπιστήμων! Είναι και αρχιγάβρος και αντισημίτης και ό,τι γουστάρει. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι ο Μπαρμπής! Δεν ξέρω, μάλιστα, αν υπάρχει και καμιά συγγένεια με τον Κλάους Μπάρμπι, τον χασάπη της Λιόν. Όλος δικός σας:
  http://salaminiakiprotoporia.blogspot.gr/2012/05/blog-post_8099.html
  Και μακριά από τους κακοήθεις, που τη βρίσκουν απομυθοποιώντας τα ινδάλματά μας:
  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=250428
  Εκάς οι βέβηλοι κομμουνιστοσυμμορίται!

 173. sarant said

  169: Πες το ψέματα….

 174. Γς said

  172:
  >Δεν ξέρω, μάλιστα, αν υπάρχει και καμιά συγγένεια με τον Κλάους Μπάρμπι, τον χασάπη της Λιόν

  Τη Μπάρπι (τη κούκλα) που τη βάζεις;
  Για ψάξε το!

 175. Αρκεσινεύς said

  169,173 Τόσο ΠΟΛΛΟΙ είναι; Απογοητεύομαι, αρχή της χρονιάς και μέρα που ‘ναι.

 176. Alex said

  «Ο ήχος κάθε φθόγγου, αλλά και το σχήμα του αντίστοιχου γράμματος έχουν παρθεί από την φύση και γι’ αυτό έχουν γενική ισχύ, ευλυγισία, ευκολία σχηματισμού εκατομμυρίων λέξεων και λεκτικών τύπων, ευρηματικότητα, ακρίβεια στην διατύπωση κλπ.»

  Έχω μια απορία. Εαν ο ήχος κάθε φθόγγου της ελληνικής γλώσσας προέρχεται απο την φύση, τότε γιατί δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, οι ήχοι:
  ch (όπως το cheese)
  sh (όπως το she)
  щ (ρώσικο, πατήστε στο listen: http://translate.google.co.uk/?hl=en&tab=wT#ru/el/%D1%89%D1%83%D0%BA%D0%B0)
  ж (ρώσικο, όπως εδώ http://translate.google.co.uk/?hl=en&tab=wT#ru/el/%D0%B6%D1%83%D0%B6%D0%B6%D0%B8%D1%82)
  ?

  Υπήρχαν αυτοί οι ήχοι στην ελληνική γλώσσα και απλά χάθηκαν στο χρόνο ή δεν υπήρχαν ποτέ?
  Αν δεν υπήρχαν, γιατί τους αγνόησαν οι αρχαίοι? Δεν ήταν φυσικό για αυτούς να αναπαράγουν τους ήχους που έκαναν τα πουλιά, τα έντομα, η κίνηση των φύλλων στα δέντρα, κτλ.? Δεν ήταν λογικό για αυτούς τους ανθρώπους (Ονοματοθέτες ή όποιος άλλος είναι), να δημιουργήσουν ηχητικά ρήματα (με τους ήχους που αναφέρω) που να περιγράφουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το περιβάλλον στο οποίο ζούνε?

 177. ππαν said

  Πώς δεν υπάρχουν στη ελληνική γλώσσα: έχεις ακούσει καρπενησιώτη να λέει «οχτακόshα»;

 178. Γς said

  176:
  Είναι και ο φθόγγος ŋ σε αφρικανικές γλώσσες, στους Αβοριγίνες και αλλού.
  Είναι ένα γράμμα της αλφαβήτου Luganda (Ουγκαντέζικα) Ŋ, ŋ.
  Ŋaali π.χ. είναι το πουλί που υπάρχει στην σημαία τους.

 179. Ηλεφούφουτος said

  Τα κλικ κλικ των γλωσσών της Μποτσουάνας κι αν είναι από τη φύση! Όπως κάνει η καμηλοπάρδαλη που καλπάζει.

 180. Ηλεφούφουτος said

  179 Δείγμα http://www.youtube.com/watch?v=AMQ1Pkhf4QU&playnext=1&list=PLEAF3A8EB2411BE48

 181. Γς said

  176:
  Ζούζιτ.
  Θυμάμαι πόσο μου είχε κάνει εντύπωση στη Νίνα Ποτάποβα αυτό το ζουζούνισμα (жужжит) του ανέμου μέσα στα στάχια όταν μάθαινα ρώσικα.

 182. # 180
  ένα μελωικότερο δείγμα :

 183. Alex said

  181:
  το жужжит (ζουζίτ) – στέκει να πεις μόνο για έντομα και όχι για κάτι άψυχο όπως ο άνεμος.
  Είναι ο ήχος που κάνουν οι μέλισσες ή τα διαφόρων ειδών σκαθάρια.


 184. Γς said

  183:

  Πιθανόν να ήταν τα στάχια που ζουζούνιζαν στο θρόισμα του ανέμου. Εχουν περάσει και 50 χρόνια…
  Κάτι τέλος πάντων έκανε ζου ζου, жужжит, ζουζίτ

  Θέλεις τώρα να ακούσεις το γνωστό ζουζούνισμα полет шмеля του Νικολάι Римский-Корсаков σε…μπουζούκι;

 185. Γς said

  176:
  Για τον περίεργο φθόγγο ‘τσ’ (τσου) της άρνησης, έχουμε πει κάτι εδώ;

 186. sarant said

  Τσ.

  🙂

 187. Γς said

  185, 186:
  Ποιος ξέρει να μας πει κάτι.
  Είναι δικό μας; Είναι δάνειο;
  Και τι σόϊ πράγμα είναι.
  Υπάρχει ως «φθόγγος» σε καμιά λέξη, ελληνική ή ξένη;
  Πως μας προέκυψε;

 188. Καλή ερώτηση!
  Στο ίδιο μοτίβο: Από πού πρόερχεται και τι σόι πράγμα είναι το τσ-τσ-τς;

 189. athinaika said

  Φίλε Νικοκύρη

  πολύ καλά έκανες και ανέβασες αυτό το πόνημα. Γιατί εμείς μεν εδώ λέμε ό,τι λέμε, και βλέπουμε αφυψηλού τα γραφόμενα ή γελάμε με την πιθανή λογοκλοπή, όμως ο κ. Μάρκου νομίζω πως δυστυχώς εκφράζει την πλειονότητα των Ελλήνων: ανωτερότητα ελληνικής γλώσσας, γράμματα που ξεκινάνε πάντα από ελληνικές λέξεις, λέξεις που κάθε γράμμα τους έχει ορισμένη σημασία, μητρότητα της ελληνικής γλώσσας ως προς τις άλλες, κρυφά αριθμολογικά και θεοσοφικά νοήματα στο ελληνικό αλφάβητο, προτεραιότητα της γραπτής έναντι της προφορικής γλώσσας, άρνηση της γλωσσικής εξέλιξης, εναντίωση στην ορθογραφική απλοποίηση, (εβραιογενείς ή άλλες) συνωμοσίες κατά της ελληνικής γλώσσας (ειδικά η δήλωση Κίσιντζερ), ο Πλάτωνας πατέρας της Γλωσσολογίας μέσω του «Κρατύλου», κατηγορίες για «φοινικισμό» και «ανθελληνισμό» προς όσους σκέφτονται διαφορετικά, αδιάσπαση συνέχεια του ελληνισμού επί (συμπληρώνετε ανάλογα) … χρόνια κλπ κλπ κλπ. Τέτοια πράγματα (εννοώ κάποιο συνδυασμό τους) λίγο πολύ τα υποστηρίζουνε οι περισσότεροι διπλανοί μας άνθρωποι, ακόμα και όσοι δε δηλώνουνε «πνευματικός άνθρωπος- και ως Σχολικός Σύμβουλος ανήκω, σύμφωνα με τον Νόμο, στην πνευματική ηγεσία αυτού του τόπου». Γι΄ αυτό, όπως προσφυέστατα έγραψε παραπάνω ο Στάζιμπο, πολύ φοβάμαι ότι «εμείς ζούμε ανάμεσά τους», όχι αυτοί.

  Κύριε Μάρκου

  1. Τα τρία συγκεκριμένα παραδείγματά σας από τη νεοελληνική λογοτεχνία είναι ατυχή.
  Α. Ο Σολωμός έγραψε: «Η γυναίκα της Ζάκυθος», δίχως ν και δίχως κατάληξη -ύνθου
  Β. Ο Ρίτσος έγραψε «Ο αφανισμός της Μήλος» και όχι της Μήλου
  Γ. Ο Ελύτης έγραψε «Γιούλης» (= Ιούλιος), νομίζω στο «Τα ρω του έρωτα». Τότε -που ακόμα δεν είχε πάει με το Σαμαρά της … αξέχαστης «Πολιτικής Άνοιξης»- του την είχαν πέσει αγρίως οι γλωσσαμύντορες και τον αναφέρανε σαν παράδειγμα προς αποφυγή.

  2. Κανονικά, θα ΄πρεπε να προτιμάτε το «μινίστρος» από το υπουργός, αφού το πρώτο έχει μέσα νι και μπόνους το άλλο ρινικό, το μι, που όλο και κάποια οξυγόνωση κι αυτό θα προκαλεί, έστω και κατώτερη του μεγαλειώδους νι.

  3. Ιταλικά ξέρετε; Εκεί να δείτε τι παθαίνει το νι. Σημαίνει κάτι ξεχωριστό αυτό για σας, ως προς την ιταλική;

  4. Τέλος, απ΄ ό,τι ακούω γύρω μου στους αθηναϊκούς δρόμους, υπάρχουν άλλες γλώσσες πολύ περισσότερο νινιβριθείς από τα ελληνικά. Εκείνες είναι ανώτερες από τη δική μας;

  Δημήτρης Φύσσας

 190. noualic said

  To GG στον Ευαγγελισμό τον μάρανε τον επίτιμο. Για το «Ζαγκλίν» που μου’ρθε κατακούτελα δεν έχει πρόβλημα…

 191. Kosthell said

  Επανερχόμενος στην λογοκλοπή – «δανεισμό» κατά πιό ήπιο χαρακτηρισμό του κ. Μάρκου ως προς το έργο του κ.Σημαιοφόρου (www.ramafa.gr) θέλω να θέσω ένα απλό ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν ένας δάσκαλος ο οποίος υποστηρίζει ότι συνέλαβε την έννοια του Ν ένός εκ των σημαντικοτέρων γραμμάτων μας, να υπογράφει τα άρθρα του και την εν γένει βιβλιογραφία του, με το όνομα [ ΜΑΡΚΟΥ ΣΠΥΡΟΣ ] και να λησμονεί το μοναδικό Ν που του προσφέρει το όνομα του δηλαδή το ΣΠΥΡΙΔΩ [Ν]. Ένας δάσκαλος υπέρμαχος της Θείας Ελληνικής Γλώσσης που υπερασπίζεται την καθαρεύουσα και κατ’επέκτασιν το γράμμα Ν , «αγνοεί» να αποδώσει το ΟΝΟΜΑ του [ο ΝΟΜ(ος) α] ορθά.
  Μήπως φοβάται το κατεστημένο και χρησιμοποιεί την δημοτική : Όχι !!! απλώς ποτέ και έγινε κοινωνός των εννοιών του Ελληνικού Αλφαβήτου. ‘Οποιος έχει κοινή λογική καταΝοεί.

  kosthell

 192. Kosthell said

  Επανερχόμενος στην λογοκλοπή – “δανεισμό” κατά πιό ήπιο χαρακτηρισμό του κ. Μάρκου ως προς το έργο του κ.Σημαιοφόρου (www.ramafa.gr) θέλω να θέσω ένα απλό ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν ένας δάσκαλος ο οποίος υποστηρίζει ότι συνέλαβε την έννοια του Ν ένός εκ των σημαντικοτέρων γραμμάτων μας, να υπογράφει τα άρθρα του και την εν γένει βιβλιογραφία του, με το όνομα [ ΜΑΡΚΟΥ ΣΠΥΡΟΣ ] και να λησμονεί το μοναδικό Ν που του προσφέρει το όνομα του δηλαδή το ΣΠΥΡΙΔΩ [Ν]. Ένας δάσκαλος υπέρμαχος της Θείας Ελληνικής Γλώσσης που υπερασπίζεται την καθαρεύουσα και κατ’επέκτασιν το γράμμα Ν , “αγνοεί” να αποδώσει το ΟΝΟΜΑ του [ο ΝΟΜ(ος) α] ορθά.
  Μήπως φοβάται το κατεστημένο και χρησιμοποιεί την δημοτική : Όχι !!! απλώς ποτέ δεν έγινε κοινωνός των εννοιών του Ελληνικού Αλφαβήτου. ‘Οποιος έχει κοινή λογική καταΝοεί.

 193. Ελπίς Καμίτση said

  Είσαι πολύ εύστοχος Kosthell ! Ένας, κατά δήλωσίν του, γνώστης των Ο-ΝΟΜΑ-ΤΩΝ παρα -νομεί στην χρήσιν του ίδιου του Ο -ΝΟΜΑ-ΤΟΣ του. Τελικώς, ο «δανεισμός» των ΝΟΜΩΝ της γλώσσης, (που αποτελούν και τους ΝΟΜΟΥΣ απάντων των γλωσσών, οι οποίες είναι δικά της τέκνα) δεν μπορεί να κρυφτεί. Η αλήθεια πάει μπροστά!

 194. Θεολόγος Σημαιοφόρος
  Προς διαχειριστήν ιστοχώρου
  Θέμα: Προσβολή πνευματικών δικαιωμάτων
  Κύριε,
  σχετικώς μέ τό άρθρον του κ. Μάρκου Σπύρου με τιτλο ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ “Ν” ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ καί ειδικώς στήν αναφοράν του, περί εξισώσεως της εννοίας του Γράμματος “Ν” στήν αρχήν του άρθρου ήτοι:
  1. Ν = Νούς – Νόμος
  2. Ν = Νούς – Νόμος και τα νερά στην Φύσιν.
  Παρακαλώ όπως προβείτε εις γνωστοποίηση των επισκεπτών καί αναγνωστών του ανωτέρω άρθρου τού κ. Μάρκου, οτι έχει παραληφθεί η αναφορά στό όνομά μου, ως μοναδικού πνευματικού ιδιοκτήτου των Γραμματικών κωδικών εννοιών.
  ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ (είναι σήμα εμπορικόν, υπ’ αριθμόν 166516)
  Εκτενείς πληροφορίες: http://www.ramafa.gr/pinakas1.html

 195. sarant said

  Κύριε Θεολόγε Σημαιοφόρε,

  Η αναφορά στο όνομά σας δεν είχε παραληφθεί, διότι αυτό είναι από το ρήμα «παραλαμβάνω». Είχε παραλειφθεί, που είναι απο το ρήμα «παραλείπω».

  Σύμφωνα με το αίτημά σας όπως διαμορφώνεται μετά την ορθογραφική διόρθωση, ενημερώνω διά της παρούσης τους επισκέπτες του ιστολογίου για την καταγγελία σας περί προσβολής των πνευματικών σας δικαιωμάτων ως προς το γράμμα Ν.

 196. Νέο Kid Στο Block said

  Συγγνώμη αλλά μπερδεύτηκα! Θέλω *α αγοράσω δυόμιση κιλά *ι. Ποιο* πρέπει *α πλερώσω;
  *ικοκύρη διευκρί*ησε παρακαλώ!

 197. sarant said

  Αγαπητέ *εοκίντ, *ομίζω ότι ο κ. Σημαιοφόρος διεκδικεί δικαιώματα στις ερμη*είες ως προς τη σημασία και την έ**οια του γράμματος *, όχι ως προς τη χρήση του (αλλά καλού-κακού, αποφεύγω *α το χρησιμοποιώ)

 198. Μαρία said

  Μέγας είσαι Κύριε!

 199. Πρόταση: στο εξής σε αυτή τη κλωστή ας γράφουμε χωρίς το γραμμα μετά το Μι, ως άσκηση (επί ματαίω). Τα κατάφερα χωρίς το περί ου ο λόγος γράμμα! 🙂

 200. ππαν said

  Με το σ υπάρχει πρόβλημα, όμως….

 201. sarant said

  Βέβαια, όποιος κέκληται με λέξη που περιέχει το γράμμα αυτό, όπως εγώ, έχει πρόβλημα.

 202. Γς said

  Ρε τι γίνεται εδώ;
  Ξέπλυμα μαύρων φθόγγων μου μυρίζει …

 203. Μαρία said

  201 Κι εγώ ομοιοπαθής.

 204. Αντιφασίστας said

  Ά*τε τώρα, φίλε Λεώ*ικε, *α απα*τήσεις στα σοβαρά σε κάτι τέτοιους τύπους και *α μη* τους πάρεις στο ψιλό!

 205. Κύριε Σαραντάκο.
  Σάς ευχαριστώ γιά τήν ανάρτησιν τού μηνύματός μου εις τήν ιστοσελίδα σας, αλλά καί γιά τήν επισήμανσιν τού ορθογραφικού λάθους εις τήν λέξιν “παραλειφθεί”. Το ορθόν είναι “παραλειφθή”.
  Πιστεύω, έγινε κατανοητόν, ότι η αίτησις μου αφορούσε τήν κωδικήν έννοιαν τού Γράμματος “Ν” καί όχι βεβαίως τήν χρήσιν τού Γράμματος.
  Μετά από πολύχρονον έρευνα κατέγραψα τις κωδικές σημασίες των 24 γραμμάτων καί αυτό αποτελεί τό πνευματικό μου έργο, τό οποίον αυτονοήτως είναι σεβαστόν.
  Άρα η αναφορά στό όνομά μου γίνεται μόνον γιά τήν χρήσιν. Ν = Νούς – Νόμος καί τά νερά στήν φύσιν καί όχι ασφαλώς γιά το Γράμμα “Ν”.

 206. Νέο Kid Στο Block said

  Oυφφ…! Ευτυχώς το ξεκαθαρίσατε κύριε Θεολόγε, για να μην επικράμαται μια βασανιστική ασάφεια.

 207. Γς said

  Καλά ρε χαραμοφάιδες!

  Επεσε πράγμα φρέσκο που σαλεύει και κάνετε το κορόιδο, ε;

  Κούνια που σας κούναγε!

 208. Γς said

  206:
  >επικράμαται

  Ρε δεν αφήνεις τα επικραμάμενα δολώματα.
  (Καλά αναμείνατε εις το καλάμι σας)

 209. Είπαμε: Le Docteur Héraclius Gloss, του Guy de Maupassant. Υπάρχει και στο Διαδίκτυο.

 210. ππαν said

  Δίκιο έχει πάντως ο κ. Θεολόγος Σημαιοφόρος, εννοώ στο να επιμένει πως αυτά που γράφει ο κ. Μάρκου είναι δικά του. Το δικαίαωμα στην πνευματική ιδιοκτησία δεν συνδέεται με το περιεχόμενο αυτής της ιδιοκτησίας, όχι;

  Για παράληψη=παράλειψη:
  http://www.sport-fm.gr/article/654290

 211. Γς said

  209:
  Να υποθέσω ότι όλον αυτόν τονκαιρό (κανά μήνα #148) το έψαχνες;
  😉

 212. Νέο Kid Στο Block said

  Διαφωνώ καθέτως,δισδιαγωνίως και ριζικώς (κυβική ρίζα,όχι τετραγωνική) με Ππάν!

  Προσωπικά, αν προκύψει κάποιο νομικό/δικαστικό θέμα σχετικά με το κόπυράιτ του *ούς -*ερά-Φύσι* , θα υποστηρίξω μαρτυρικώς τον κο Μάρκου!
  Είναι ο δικός μας άνθρωπος after all…

 213. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΕΣ said

  Κύριε Σαραντάκο, αγαπητοί, φίλες και φίλοι των ελληνικών γραμμάτων!!!

  Δεν είναι δυνατόν να ανεχθώ, τόσον εγώ όσο και η ευρύτερη Εκπαιδευτική Κοινότητα, ούτε ένα δευτερόλεπτο ακόμη να συμβαίνουν τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα, να ζητά κάποιος να του αναγνωρίσουμε πνευματικά δικαιώματα για ελληνικές λέξεις, πολύ δε περισσότερον, όταν αυτός ο «κάποιος» μας απειλεί με δικαστήρια και χρηματικές ποινές, ως να είναι «κύριος», «αφέντης», και ιδιοκτήτης των ελληνικών λέξεων!
  Εξηγούμαι αρχίζοντας από την δική μου περίπτωσιν:
  ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ YOUTUBE (Tα θυμάστε οι περισσότεροι):
  1.Δημήτριος Μαντές: Αποκωδικοποίηση της λέξης ΕΛΛΗΝ.
  https://www.youtube.com/video_copynotice?v=a3e-iOdY2Jg
  12 Μαΐου 2010 – 10:19
  Γιατί κατέβασε το Youtube αυτό το βίντεό μου;
  Διότι περιείχε τις «απαγορευμένες» λέξεις «άποκωδικοποίηση» και «ΕΛΛΗΝ» που είναι είναι ιδιοκτησία κάποιου!
  Μαντέψτε ποιου!!!
  Πάμε παρακάτω:
  2. https://www.youtube.com/watch?v=aN0wGmGFMiM
  Δημήτριος Μαντές: Πώς το ΥΔΩΡ έγινε νερό.
  9 Μαΐου 2010 – 10:54
  Γιατί το κατέβασε το Youtube; Διότι πάλι ο ίδιος «κύριος» αξίωσε πνευματικά δικαιώματα, αφού θεωρεί ότι είναι ο μόνος αρμόδιος να ομιλεί για αποκωδικοποιήσεις ονομάτων. Και όχι μόνο θεωρεί, αλλά στέλνει κόσμο και στα δικαστήρια.
  Πάμε παρακάτω:
  3.https://www.youtube.com/watch?v=s-ylijfMCuE
  ΚΩΔΙΚΑΣ ΙΧΩΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΕΣ
  25 Οκτωβρίου 2011 – 23:00
  Πάλι τα ίδια! Ο κ. Θεολόγος Σημαιοφόρος απαίτησε και από αυτό το βίντεο πνευματικά δικαιώματα και μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεσις (που θα ξεκαθαρίσει σύντομα αφού του έχω κάνει ΜΗΝΥΣΗ από 26/2/2014 για απόπειρα εκβιασμού (μου ζήτησε χρήματα για να μη με σύρει στα δικαστήρια,- έτσι είπε, για απόπειρα απειλής και εξύβρισης, αφού δεν είχε τι να απαντήσει στην ερώτησή μου:» Μπορείτε να μου υποδείξετε κύριε, με ποια λέξιν κατεπάτησα πνευματικήν σας ιδιοκτησία;»

  Τα εμπορικά σήματα που έχει κατοχυρώσει ο εν λόγω «πονηρός» κύριος, ασφαλώς και δεν είναι μεμονωμένες λέξεις (φανταστείτε να κατοχυρώσει την λέξιν «καλημέρα» – θα περπατάγαμε όλοι μουγκοί και άλαλοι στο δρόμο), βρίσκονται στη διεύθυνση της ιστοσελίδας του και είναι:
  http://www.ramafa.gr/trademarks.html
  Υπουργείο Εμπορίου- Τμήμα κατάθεσης σημάτων:
  Οι κατοχυρωμένες λέξεις – σήματα: «ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ», ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΣ ΚΩΔΙΞ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ» και ΡΑΜΑΦΑ-ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ RAMAFA- ELLIN LOGOS»

  Αυτά σχετικά με τα εμπορικά του σήματα και νομίμως, δεν έχει το δικαίωμα άλλος να τα κάνει εμπορικά του σήματα ή να εκδώσει βιβλία ή άλλα προϊόντα με αυτόν τον τίτλο με σκοπόν το κέρδος. (Κατανοητό). Αλλά όχι και δεν μπορεί να τα αναφέρει!!! Ειδικά, αν απλώς συνομιλεί και δεν έχει σκοπόν το κέρδος. Άσχετα αν ο «κύριος» θεωρεί πλέον εν πλήρη συγχύσει ότι, κάθε φορά που θα λέμε «ΚΩΔΙΞ» ή «αποκωδικοποίηση» ή τη λέξιν «ΕΛΛΗΝ» ή θα πρέπει να του ζητάμε συγνώμη, ή να του εμβάζουμε στο λογαριασμό του κι από ένα 100άευρο!!! ( Η αλεπού στον ύπνο της, πετειναράκια βλέπει).
  Βέβαια, αυτά τα κάνει όπου «μπορεί», διότι αν είναι μάγκας και νταής, ας πάει στην Ευελπίδων και όσοι, Νομικοί, Δικαστές, Εισαγγελείς,Δικηγόροι και Αρεοπαγίτες χρησιμοποιούν την λέξιν «ΚΩΔΙΞ» (γεμάτη κώδικες η νομοθεσία), ας κάνει τον παλικαρά και να τολμήσει να μιλήσει για «πνευματική ιδιοκτησία» ή να ζητήσει χρήματα, να δει τι καμπάνες θα φάει!!!

  Στη συνέχεια λοιπόν της δικαστικής μου υποθέσεως, θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ περισσότερον αφού είναι σε εξέλιξη, αφού αποδείξω περίτρανα ότι ουδένα από τα ανωτέρω «σήματα» χρησιμοποίησα (τα βίντεό μου,που ΔΕΝ έχουν και σκοπό το κέρδος, βρίσκονται στο internet, όσα διεσώθησαν και μπορείτε να το διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια), αφού φάει την «καμπάνα» που του χρειάζεται, κατόπιν θα επιφυλαχθώ και για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου. (Ξέρει αυτός). Είναι γεγονός ότι «ο ψεύτης και ο κλέπτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται». Και ειδικά όσοι κλέβουν από πνευματική ιδιοκτησία άλλου, αυτοί φωνάζουν περισσότερο!!! Το έχετε παρατηρήσει, έτσι δεν είναι;!!!
  Για την περίπτωση αυτή, ο λαός μας έχει ομιλήσει με ετέραν παροιμία: » Φωνάζει ο κλέφτης, να ακούσει ο νοικοκύρης»!!!
  Και επειδή στην προκείμενη περίπτωση, ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ είναι ο αείμνηστος Ηλίας Λ. ΤΣΑΤΣΟΜΟΙΡΟΣ,ο πρώτος που ομίλησε για αποκωδικοποίησι του Ελληνικού Αλφαβήτου εις το βιβλίον του «ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΑΥΛΟΣ, 1991, από εκεί λοιπόν και ενώ ο κ. Τσατσόμοιρος «έφυγε» από την ζωή το 1991 και δεν μπορούσε να υπερασπίσει τα δικαιώματά του, πήραν, δανείστηκαν, οικειοποιήθηκαν και έκλεψαν πολλοί, παριστάνοντας σήμερον τις αυθεντίες και μάλιστα τις θιγμένες αυθεντίες!!! (Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται), έγινε πλιάτσικο με λίγα λόγια!

  Εν προκειμένω, η αποκωδικοποίησις του κ.Θεολόγου Σημαιοφόρου εις το γράμμα Ν, με την λέξη «Νους», (ολόκληρη η «αποκωδικοποίησίς» του είναι Ν= Νους,Νόμος, νερά εις την Φύσιν), ότι αφορά τον ΝΟΥ, την αναφέρει πρώτος από το 1991 (όταν δεν υπήρχε καν ΡΑΜΑΦΑ) και παραθέτω το σχετικό σύνδεσμο στη σελίδα 223 -224 όπου: Εις το γράμμα Ν:

  Νοέω= «παρατηρώ δια των οφθαλμών…για την πανάρχαια, ίσως, αντίληψη το «νοέω» είχε κάποια σχετική με το σύμπαν του Αναξαγόρα, το οποίον ετέθη σε κίνηση..υπό του νου..τέτοιος τρόπος είναι ο Νους..» και με τον ΝΟΥ κλείνει τις λέξεις που αποκωδικοποιούν το γράμμα Ν ο κύριος Τσατσόμοιρος από το 1991 ήτοι: (Ναίω,Νέκυς,Νυξ,Ναυς και Νοέω – Νους).

  – Λοιπόν; Ερωτώ τη σεβαστή ομήγυρη!
  Ποίος είναι ο κλέπτης και ποίος είναι υπόλογος για πνευματικά δικαιώματα;
  Στην συνέχεια δε, (γνωστή τακτική και από άλλους του ομοίου είδους) προσθέτουμε και την λέξιν «Νόμος» (άλλος συγγραφέας αποθανών μίλησε για αυτή πρώτος και γνωρίζω ποιος), και για να καλύψουμε κάθε ίχνος (το τέλειον έγκλημα) «πετάμε» και μια ανοησία μεγατόνων, «νερά εις την Φύσιν» (και πράσινα άλογα),αγνοώντας βασικές Αρχές, ότι εις την Αρχαίαν Γλώσσαν δεν υπήρχαν «νερά», υπήρχαν μόνον Ύδατα, (η λέξις «νερά»- (νεαρά) είναι της Βυζαντινής περιόδου, οπότε ουδεμίαν σχέσιν μπορεί να έχει με Αρχαίαν Ελληνικήν Γραμματείαν και Αποκωδικοποίησιν!!!

  Αυτά τα γράφω για να μπαίνει μία Τάξις εις το Χάος και να πάψει αυτό το γαϊτανάκι «ο κλέψας του κλέψαντος».
  Όσοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους λοιπόν, ας περιοριστούν εις τα του οίκου τους, ας μετριάσουν το απύθμενο θράσος τους και ας λάβουν σοβαρά υπ΄όψιν τους τις παροιμίες:
  «Λαγός την πτέρην έσεισε, κακόν της κεφαλής του».
  » Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος». (Αν δε, είναι και ..φαλακρός, διπλό κακό της κεφαλής του).
  και «Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον Νοικοκύρη».
  Επειδή ο πρώτος κλέψας, έτυχε να δικάσει το δεύτερο κλέψαντα, δεν θα είναι πάντα τόσο τυχερός και η όρεξη θα του κοπεί οριστικά!!! (Ειδικά όταν βρεθεί απέναντι σε σε ακέραιους ανθρώπους που δεν συνηθίζουν να κλέβουν, ούτε από ασχέτους,ούτε από αδαείς και αστοιχείωτους, πολύ δε περισσότερον, από την μητέρα που τους γέννησε!!!). (ΕΛΛΑΔΑ)

  Ας μην ελπίζουν λοιπόν οι κάθε λογής απατεώνες,τσαρλατάνοι και Ελλαδέμποροι (αυτοί που οικειοποιούται και πωλούν ένα κοινό και ελληνικό αγαθό με σκοπό το κέρδος), ότι εμείς οι υπόλοιποι δεν έχουμε ΜΝΗΜΗ και ΚΡΙΣΗ, διότι απατώνται οικτρά!

  Φίλτατε κ. Σαραντάκο,
  Όσοι προερχόμαστε από τη μεγάλη Εκπαιδευτική Οικογένεια όπως ο ομιλών, ο κύριος Μάρκου και πολλοί ακόμη βλέποντες άναυδοι να ορθώνουν ανάστημα τέτοια ανθρωπάρια χωρίς να ερυθριούν και χωρίς να αισχύνονται, σας διαβεβαιώ ότι ΑΡΓΟΥΜΕ ολίγον, αλλά στο τέλος καθίζουμε σίγουρα και εκ του ασφαλούς, κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.

  Τέλος κ Σαραντάκο, δεν έχετε ουδεμίαν υποχρέωσιν να αναγνωρίσετε τον κ. Θεολόγο Σημαιοφόρο ως τον μόνο ιδιοκτήτη και αφεντικό των λέξεων και των κωδικών και κακώς σας απείλησε,(ακούστε θράσος » ως μοναδικού πνευματικού ιδιοκτήτου των Γραμματικών κωδικών εννοιών!!!), αλλά απεναντίας, έχετε ιεράν υποχρέωσιν να αναφέρετε τον κ. Ηλία Λ Τσατσόμοιρο ως τον ΠΡΩΤΟ πνευματικό ιδιοκτήτη και πρώτο διδάξαντα Συγγραφέα και αποκωδικοποιητή των 24 γραμμάτων της Αλφαβήτου, ενώ κάθε επίδοξο διεκδικητή να αντιμετωπίζετε με ένα μεγάλο ερωτηματικό, ειδικά όταν αρχίζει να δραστηριοποιείται, 12 χρόνια αργότερα από τον κ.Τσατσόμοιρο. Σίγουρα λοιπόν δεν είναι ο μοναδικός, έρχεται πολύ μεταγενέστερος και με πολλά «δανεικά» που οικειοποιήθηκε,ενώ κατά την προσωπικήν μου άποψιν,η παντελής έλλειψις ευγενείας, σεβασμού εις τον πρωτοπόρον Τσατσόμοιρο και η έλλειψις στοιχειώδους Συλλογικής Συνειδήσεως, συνηγορούν εις ένα και μοναδικόν συμπέρασμα:

  Ο εν λόγω εκβιαστής και με το ζόρι «ιδιοκτήτης»,

  ΟΥΔΕΜΙΑΝ σχέσιν έχει με το αντικείμενον!!!

  Ευχαριστώ δια την φιλοξενίαν!

  Δημήτριος Μαντές
  Εκπ/κός – Συγγραφέας- Ερευνητής
  7/08/2015

 214. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΕΣ said

 215. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΕΣ said

  Όσον δε αφορά το ΔΟΡΥ που αναφέρατε, σύμφωνα με τις δικές μου πληροφορίες για την αποκωδικοποίησιν και όπως πρώτος ο αείμνηστος Η.Λ. Τσατσόμοιρος αναφέρει και ύστερον ο φίλος μου επίσης Ελευθέριος Ακτουδινάκης, το ΔΟΡΥ σημαίνει:

  Δ: Φυσική Δύναμις -Δίας-Δράκων- Δρυς-Δελφοί-Δρυίδης (Χρειάζεται φυσικήν Δύναμιν, ενώ το κτύπημα Δόρατος είναι Δυναμικόν!!!)
  Ο: Ορατόν,εντός ΟπτικΟύ μας πεδίου, στΟχΟς, και αποδίδεται με τις έννοιες ΟΡΑΣΙΣ. (Αν δεν δεις, δεν σημαδεύεις!!!)
  Ρ: Δείκτης ροής ενέργειας υγρών , έννοιες Ροή- χΡόνος-πυΡ, ύδωΡ,ώΡα και ό,τι Ρέει(Εδώ έχουμε ροήν ενέργειας υγΡού- αίματος-ιχώΡου)
  Υ: Δείκτης συγκεντρώσεων υγρών ή Ενέργειας!!! Έννοιες ΔάκρΥ,πΥραμίς,δρΥς,πΥρ ( Το δόρυ έχει και Ενέργειαν, έκχυσιν Υγρού και δάκρΥ).

  Βλέπουμε λοιπόν ότι τα γράμματα ως κώδικες, διαφέρει η σημασία τους ανάλογα με την σειράν που έχουν εις την λέξιν και ασφαλώς αυτή δεν είναι ουδόλως τυχαία! (Αν υπήρχε «τ’υχη» θα είχαν τρακάρει και οι Πλανήτες μεταξύ των 🙂 )

  Πάμε τώρα εις την αποκωδικοποίησιν της λέξεως ΥΔΩΡ:

  Υ: Δείκτης συγκέντρωσης υγρών (ύδατος) και Ενέργειας Ύδατος. Σχήμα χωνί -Υ- Τρόπος συλλογής Ύδατος. Υ-γρασία-Υ-άδες.
  Δ: Φυσική Δύναμις Δέλτα!Στενή κορυφή- πεπλατυσμένη βάσις, έννοια φράγματος τύπου Δ (πυραμίς Δ) Προφύλαξις από Δύναμη Δ ύΔατος!
  Ω: Απέραντον, ατελείΩτον,αποδίδεται με την λέξιν Ωκεανός, αποδεικνύει και σχηματικά την Γην επί των Υδάτων Ω (ειδικά εις παλαιάν γραφήν)
  Ρ: Δείκτης υγρών,ηχητικόν γράμμα ροής υγρών, σχηματικά παριστά την πηγήν Ο (πηγή) Ι το ρέον ύδωΡ, ρευστόν, ήχος ρρρρρρρ!

  Τι έχουμε εδώ! Μόλις 4 γράμματα και οι πληροφορίες για το σημαινόμενον τεράστιες: (Υ) Πώς το συλλέγουμε (Δ) Πώς προφυλασσόμεθα από την Δύναμίν του με πυραμιδοειδή σχήματα τύπου Δέλτα (γράγματα – πυραμίδες που διεσώθησαν από τον κατακλυσμό) Ω: Απέραντον, ατελείωτον, Ωκεανός το ύδΩρ, η γη επί των υδάτων, ειδικά όταν το Ωμέγα γράφονταν με Ο και δύο κυματιστές γραμμούλες ως βάσιν (η Γη να κολυμπάει στα νερά των Ωκεανών και η αναλογία των 3/4 του ύδατος και τέλος (Ρ) ρευστόν, υγρόν, τρέχει από μία στρογγυλήν πηγήν (Ρ), υγρόν και με ήχον ρρρρρρρ! Τόσες πληροφορίες, σε μόλις 4 γράμματα – κώδικες.

  Αυτή είναι η Σοφία και η Μοναδικότητα της Ελληνικής Γλώσσης!!!

  Η προσέγγισις όμως εις την αποκωδικοποίησιν, δεν μπορεί να γίνει από «τσαρλατάνους», από κοινούς κλέπτας και απατεώνες, από ανθρώπους που δεν σέβονται τους αληθινούς δημιουργούς και τις απόψεις των προγενέστερων, από ανθρώπους που μετέρχονται το κοινόν αγαθόν των Ελλήνων ως βιοπορισμόν και μάλιστα εκβιάζοντες, προς απόκτησιν άνομου κέρδους. (Το έχουν ως επάγγελμα, αυτό που οι πραγματικοί Δάσκαλοι, το έχουμε ως ιερό καθήκον και υποχρέωσιν).

  Με εκτίμησιν!

  Δημήτριος Μαντές
  Εκπ/κός – Συγγραφέας- Ερευνητής
  9/08/2015

 216. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΕΣ said

  Εδώ θα δείτε πώς το ΥΔΩΡ έγινε «νερό» και την αποκωδικοποίησιν της λέξεως ΥΔΩΡ. Ένα βίντεο εν μέσω και άλλων που ενώ είχα ανεβάσει από το 2010, το «κατέβασε» το Youtube μετά από ψευδή απαίτηση για τάχα «πνευματικά δικαιώματα» του ιδιοκτήτη των ελληνικών λέξεων κ. Θεολόγου Σημαιοφόρου, που ξεχάσαμε να του ζητήσουμε την άδεια!!!

  Βεβαίως μετά την μήνυσίν μου, θα του κοπεί και η όρεξις και η κακή αυτή συνήθεια..

  Εδώ είναι το ανέβασα και πάλιν:

  Δημήτριος Μαντές

 217. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΕΣ said

  Ο Θεολόγος Σημαιοφόρος μου ζητά με αγωγή 25.000 ευρώ (τόσα του λείπουν για να βιοπορήσει) διότι λέει ότι χρησιμοποίησα «απαγορευμένες» και δικές του λέξεις (ΚΩΔΙΚΑΣ – ΕΛΛΗΝ – ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, προσοχή είναι δικές του λέξεις) και πραγματοποίησε την απειλή του ότι αν δεν τον αποζημιώσω θα μου κάνει αγωγή. Στην πορεία και ενώ τον μήνυσα διότι μου κατέβασε τρία από τα βίντεό μου και με εκβίασε ζητώντας μου χρήματα, δεν του άρεσε η κίνηση, προσεβλήθη και «ταλαιπωρήθηκε» από την μήνυσή μου, που κάθε άλλο ψευδής είναι αφού αυτός αξίωσε ανύπαρκτα πνευματικά δικαιώματα και τώρα φρονεί αφρόνως ότι με τις 25.000 ευρώ που μου ζητά θα γιάνουν τα ψυχολογικά του τραύματα.

  Αμ, η περίπτωσίς του είναι ανίατη.

  Προς τούτο δε χρησιμοποιεί και «χειρίζεται» αθώους ανθρώπους τους οποίους ωθεί προς «ψευδομαρτυρία» με άμεσες νομικές συνέπειες, προκειμένου για μίαν εισέτι φορά, να νομίσει ότι θα οικονομήσει και θα αποκομίσει χρήματα από τίμιους ανθρώπους.

  Η Εκπαιδευτική και Συγγραφική Κοινότητα βοά, για το ποιος τρελάθηκε, στέλνει κόσμο στα δικαστήρια με την τρελή απαίτηση ότι είναι «κύριος και αποκλειστικός ιδιοκτήτης ελληνικών λέξεων».

  Σημάδια των καιρών ότι ορισμένοι έχουν εντελώς «σαλτάρει» και είναι για δέσιμο.

  Ακούστε: «Μοναδικός πνευματικός ιδιοκτήτης Γραμματικών κωδικών εννοιών» της Ελληνικής Γλώσσας!!! Αυτό λέγει και έτσι αυτοσυστήνεται ο κύριος!!!!!

  ΑΠΟΜΈΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΊΣΕΙ ΤΟ ΘΈΜΑ, ΕΝΏ ΘΑ ΖΗΤΉΣΩ Ο ΕΝ ΛΌΓΩ «κύριος» ΝΑ ΕΓΚΛΕΙΣΤΕΊ ΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΌ πλέον ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ.

  Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν ελεύθεροι τέτοιοι παράφρονες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: