Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Βασιλικότεροι του βασιλέως για το 75% του Ολάντ

Posted by sarant στο 9 Ιανουαρίου, 2013


Σήμερα έχω ταξίδι και δεν προλαβαίνω να ετοιμάσω δικό μου άρθρο, αλλά έχω κάτι καλύτερο, ένα άρθρο που το έκλεψα από τον φίλο μου Ρογήρο (με την άδειά του) και στο οποίο προσθέτω κάποια σχόλια που είχε παλιότερα κάνει ο φίλος Μιχ. Νικολάου για το ίδιο θέμα. Ποιο θέμα; Το θέμα της «φορολογίας 75%» που θέσπισε η κυβέρνηση της Γαλλίας για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, ένα θέμα που το είχαμε συζητήσει παλιότερα στο ιστολόγιο με αφορμή την φορολογική αποδημία ενός Γάλλου μεγιστάνα, αλλά έχει ξαναέρθει στην επικαιρότητα εξαιτίας της απόφασης του Ζεράρ Ντεπαρντιέ να φύγει από τη Γαλλία για να αποφύγει την έκτακτη αυτή εισφορά -διότι περί έκτακτης εισφοράς πρόκειται, που έχει ισχύ μόνο δύο χρόνια.

Ο λόγος που αντέγραψα το κείμενο του Ρογήρου είναι ότι εξηγεί πολύ καλά μερικά απαραίτητα πράγματα για τον γαλλικό φόρο: ότι έχει προσωρινό χαρακτήρα, ότι επιβάλλεται στο κλιμάκιο άνω του 1 εκατ. ευρώ, ότι δεν κρίθηκε στην ουσία του αντισυνταγματικός αλλά σε μια νομοτεχνική του λεπτομέρεια. Προσθέτω επίσης κάποια στοιχεία που είχαν αναφερθεί παλιότερα στο ιστολόγιο, από τα οποία προκύπτει ότι φόρος κλιμακίου 75% κάθε άλλο παρά πρωτοφανής είναι. Στις ίδιες τις ΗΠΑ, ο φόρος του ανώτατου κλιμακίου ως το 1964 ήταν πάνω από 90% και μετά έπεσε στο 77%.

Και να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για φόρο κλιμακίου, όχι για συνολικό φόρο. Αν ένας Γάλλος φορολογούμενος δηλώνει, ας πούμε, 1.200.000, μόνο οι 200.000 θα φορολογηθούν με συντελεστή 75% Είναι βέβαια σωστό ότι ο φορολογούμενος με ατομικό εισόδημα, έστω, 10 εκατομμύρια, θα φορολογηθεί με συνολικό συντελεστή που πλησιάζει το 75% (έναντι του παλαιού 57%) αλλά πόσοι είναι επιτέλους αυτοί και γιατί να τραβάμε τόσο ζόρι για μια δράκα υπερπλούσιων που βγάζουν σε ένα χρόνο περισσότερα από όσα ένας μέσος μισθωτός σε μια ολόκληρη ζωή ή σε δέκα ζωές; Διότι, αυτό είναι ίσως το πιο ανεξήγητο, η ιερή οργή που εκφράστηκε στην ελληνική μπλογκόσφαιρα κατά του γαλλικού «δημευτικού» φόρου, από ανθρώπους που το εισόδημά τους φαίνεται να απέχει πολύ από το όριο του ενός εκατομμυρίου. Ιδεολόγοι, τι να πεις…

Το άρθρο του Ρογήρου:

Διαβάζω τόσα και τόσα στο ελληνόφωνο Διαδίκτυο σχετικά με τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων στη Γαλλία, ιδίως μετά την πρόσφατη απόφαση του Conseil constitutionnel, που αρχίζω να πιστεύω ότι αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα της νεοελληνικής επικαιρότητας. Ας μου επιτραπεί κι εμένα να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις, ως συνήθως… πικρόχολες.

– Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα που πόρρω απέχει του περιβόητου ενός εκατομμυρίου ευρώ αναγορεύονται σε τιμητές της κυβέρνησης Ολλάντ-Αιρώ και δη του συγκεκριμένου μέτρου της (και ως εκ τούτου σε υπερασπιστές των μεγάλων εισοδημάτων).

– Κι εγώ διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον το συγκεκριμένο μέτρο της φορολόγησης με «συντελεστή 75 %» (θα εξηγήσω πιο κάτω τα εισαγωγικά) είναι πρόσφορο για την επίτευξη των επιδιωκόμενων με τη διάταξη σκοπών (της δικαιότερης ανακατανομής του πλούτου κ.λπ.). Άλλωστε πρόκειται για μέτρο «χαμηλής αποδοτικότητας» (συμβολικό κατ’ ουσίαν), μια και αφορά περίπου 1500 φορολογούμενους (στους οποίους θα κόστιζε κατά μέσο όρο 140.000 ευρώ ανά φορολογούμενο).

Εν πάση περιπτώσει αυτά αφορούν την ουσία… και επί της ουσίας είναι λογικό και θεμιτό, στο πλαίσιο της δημοκρατίας, να διατυπώνονται αντικρουόμενες μεταξύ τους απόψεις. Το ζητούμενο είναι η σύνθεση, ο συγκερασμός, ο έντιμος συμβιβασμός μεταξύ αντίθετων απόψεων και συμφερόντων. Αυτό που με ενοχλεί είναι η ανακρίβεια, η άγνοια και η έλλειψη λογικής στην επεξεργασία των στοιχείων της επικαιρότητας. Πάμε λοιπόν στην γκρίνια!

– Πόσοι Έλληνες σχολιαστές της γαλλικής επικαιρότητας έκαναν τον κόπο να διαβάσουν την επίμαχη διάταξη; Πόσοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για φορολογικό συντελεστή 75 %, αλλά για έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ύψους 18 % που αφορά τα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ (και η οποία μαζί με τον κανονικό φόρο εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά 4 % που επιβάλλεται στα μεγάλα εισοδήματα θα κατέληγε στην περιβόητη φορολόγηση ύψους 75 %); Πόσοι γνωρίζουν ότι ΔΕΝ φορολογείται ολόκληρο το εισόδημα «με συντελεστή 75 %», αλλά μόνον το ατομικό εισόδημα που ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ το εκατομμύριο;

– Πόσοι έκαναν τον κόπο να διαβάσουν την ίδια την απόφαση του γαλλικού Conseil constitutionnel (αριθ. 2012-662) και να κατανοήσουν το σκεπτικό της; Αλλά ξέχασα, η γαλλική γλώσσα δεν είναι της μόδας εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας, οπότε αρκεί η ενημέρωση από τα γνωστά κι έγκριτα ελληνικά ΜΜΕ του κοπυπαστώματος και της πρόχειρης μετάφρασης ξενόγλωσσων δημοσιευμάτων (άντε και λίγος χολερικός Economist για τους πιο ψαγμένους). Πόσοι λοιπόν διάβασαν ότι το γαλλικό συνταγματικό συμβούλιο ΔΕΝ αποφάνθηκε επί της ουσίας του μέτρου (δηλ. για το αν αποτελεί τελικά δήμευση περιουσίας, όπως διατείνονταν οι προσφεύγοντες βουλευτές και γερουσιαστές της συντηρητικής παράταξης), αλλά έκρινε ότι η διάταξη αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας όσον αφορά την κατανομή των φορολογικών βαρών; Συγκεκριμένα ενώ ο φόρος εισοδήματος (και η έκτακτη εισφορά ύψους 4 % επί των υψηλών εισοδήματων) καταλογίζονται ανά νοικοκυριό, η έκτακτη εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 18 % θα καταλογιζόταν ανά φυσικό πρόσωπο. Έτσι, για παράδειγμα, μια οικογένεια, της οποίας δύο μέλη πραγματοποίησαν έκαστο εισοδήματα ύψους 999 χιλ. ευρώ, δεν υπόκεινται στο νέο μέτρο, ενώ θα την πάθαινε νοικοκυριό του οποίου ένα μέλος πραγματοποίησε εισόδημα 1.000.001 ευρώ (και τα υπόλοιπα μέλη είχαν μηδενικό εισόδημα). Επομένως, μέχρι νεωτέρας, συνάγεται ότι η κυβέρνηση Ολλάντ-Αιρώ την πάτησε λόγω ασύγγνωστης προχειρότητας και αδεξιότητας και ότι με μια «μικρή νομοτεχνική βελτίωση» (που λένε και στην πατρίδα μας) το επίμαχο μέτρο θα καταστεί σύμφωνο με το Γαλλικό Σύνταγμα.

Και για την απαραίτητη τεκμηρίωση: η απόφαση 2012-662 και το σχετικό ανακοινωθέν τύπου του Conseil constitutionnel.

Όχι, για τον Ντεπαρντιέ δεν θα πω τίποτε (εκτός του ότι διαισθάνομαι ότι αυτή στιγμή είναι δημοφιλέστερος στην Ελλάδα απ’ ό,τι στη Γαλλία). 😉

Προσθέτω εδώ ένα παλιότερο σχόλιο του Μιχάλη Νικολάου:

Το 75% ως συντελεστής φορολογίας δεν είναι χωρίς προηγούμενο: Ο αντίστοιχος στις ΗΠΑ μετά τον 2ο ΠΠ είχε φτάσει το αστρονομικό ποσοστό 94% (για εισόδημα πάνω από $200,000, σημερινά περίπου >$2 εκατομμύρια) και διατηρήθηκε πάνω από 90% μέχρι το 1964, που έπεσε στο πενιχρό 77%. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την σημαντική ανάπτυξη του ΑΕΠ εκείνης της εποχής (για πολλούς και διάφορους λόγους), έχει χρησιμοποιηθεί έντονα από τον Ρόμπερτ Ράιχ (υπουργό εργασίας επί Κλίντον) στην πρότασή του να ξαναγίνει η (ορθολογικότερη, κατά την άποψή του) φορολογία μέσο ενδυνάμωσης της μέσης τάξης (που τώρα συρρικνώνεται) και να έρθει οικονομική ανάπτυξη λόγω αύξησης της κατανάλωσης.

Ο σημερινός ανώτερος συντελεστής στις ΗΠΑ είναι ονομαστικά 35%, αλλά στην πράξη 15% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, καθότι εισόδημα από κέρδη στο χρηματιστήριο ή αντίστοιχα (capital gains) εμπίπτει στην ειδική κατηγορία του 15%! Το αποτέλεσμα είναι πως οι 400 μεγαλύτερες φορολογικές δηλώσεις πληρώνουν φόρο με συνολικό συντελεστή κάτω από 17% (δεξιά στήλη στο τελευταίο τμήμα του Table 1, ακριβώς πριν το Table 2), γεγονός που έχει στηλιτεύσει ο γνωστός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουώρεν Μπάφετ. Παρεμπιπτόντως, οι δύο αντίπαλοι για την προεδρία των ΗΠΑ το 2012 πληρώνουν φόρους με συντελεστές ~13% (Ρόμνι) και ~20% (Ομπάμα), στο κορυφαίο 1% των εισοδημάτων και οι δύο.

Αυτά για φόρο εισοδήματος. Γιατί υπάρχει και ΙΚΑ (Social Security) μέχρι τις $110000 εισόδημα, μηδέν στο παραπάνω, κλπ, κλπ…

Advertisement

170 Σχόλια προς “Βασιλικότεροι του βασιλέως για το 75% του Ολάντ”

 1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 2. ππαν said

  2: Μυρωδιά δεν είχα πάρει πως οι Έλληνες υποστηρίζουμε τον Ντεπαρντιέ. Και τώρα, που εγκωμιάζει τον Πούτιν και έχει κολλητηλίκια με όλους τους δικτάτορες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης; Μπράβο μας!
  Πολλοί εδώ είχαν κριτικάρει την βιαστική και πρόχειρη επιβολή του νόμου προβλέποντας την απόρριψή του από το Συνταγματικό Συμβούλιο. Νομίζω κι εσύ, Νικοκύρη, είχες κάπως κάπου κάποτε γράψει κάτι σαν το Σ.Σ. προστατεύει τους πλούσιους κλπ, κάτι που δεν ισχύει, θέλω να πω με τον τρόπο που το φανταζόμαστε, ως Έλληνες με πείρα. Ωραία τα γράφει ο Ρογήρος.

 3. Το ερώτημα είναι αν κατανοήσουμε καλύτερα το γαλλικό φορολογικό σύστημα υπάρχει ελπίδα για δικαιότερο ελληνικό στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλοεπίδρασης ; Η μήπως αντίθετα μπολιάσει τα γαλλάκια το ελληνικό ντι-εν-έϊ με το ευγενές άθλημα της φοροδιαφυγής οπότε θα είναι επί της ουσίας άχρηστοι οι συντελεστές και οι κλίμακες ;
  Διότι απ’ όσα ακούγονται στο Αμέρικα η φοροδιαφυγή διώκεται χειρότερα και από το κάπνισμα, στην Γαλλία αγνοώ τι γίνεται, ενώ στην Ελλάδα πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και τα κορόιδα.

 4. MelidonisM said

  όταν ο Δεπαρδιές εδόξαζε τον Τσετσένο Καντίροφ

  2 οι έλληνες θατσερικοί:

  Την δεκαετία του 50 επί κυβέρνησης Αϊζενχάουερ, στις ΗΠΑ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ήταν 90%. Κανένας πλούσιος δεν τον πλήρωνε γιατί είχε στήσει ένα καταπίστευμα το οποίο είχε πολύ πιο συμφέρουσα φορολογική επιβάρυνση.
  http://www.blemilo.com/2013/01/blog-post.html

  αλλά στόλισε τους ρωσοτσολιάδες
  στα σχόλια το ΟΑΚΚΕ 🙂

 5. ππαν said

  Αυτό, το να αλλάζεις χώρα διαμονής για να πληρώνεις λιγότερους φόρους, τυπικά δεν είναι φοροδιαφυγή και υπήρχε πάντα. Μεγάλοι σταρ φοροκλέφτες εντοπίστηκαν και πλήρωσαν όσα έκλεψαν στο παρελθόν, και γενικά η φοροδιαφυγή κυνηγιέται, όχι εντελώς αποτελεσματικά πάντως. Για μας, τους Έλληνες, η σύγκριση είναι για να βάζεις τα κλάματα. Και να πω το σημαντικότερο: εδώ για πρώτη φορά άκουσα και ακούω ανθρώπους, κι εννοώ πολύ πλούσιους, να λένε με περηφάνεια πως πληρώνουν ψηλούς φόρους και πως είναι περήφανοι γι αυτό. Να μια εναλλακτική μορφή πατριωτισμού για όσους ενδιαφέρονται. Έχουμε κι εμείς βέβαια τους πατριώτες μας, την κυρία Γιάννα που μας χάρισε τον μισθό της, την οικογένεια Βαρδινογιάννη, τους Μπομπολαίους, όλοι πατριώτες και ψυχούλες.

 6. Ο Γεράρδος βρήκε μια ζεστή αγκαλιά στο Μαυροβούνιο! Επίτιμος πρεσβευτής του πολιτισμού του Μαυροβουνίου στην Ευρώπη παρακαλώ! Δυστυχώς το βρήκα μόνο στα σερβικά http://tinyurl.com/ajjupjp. Κι έχουν κι ευρώ στο Μαυροβούνι, δεν θα του φανεί η αλλαγή! 🙂

 7. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6: Μαυροβούνιος έγινε τελικά;

 8. ππαν said

  Του πρότειναν και υπουργείο πολιτισμού στην Μορδοβία, που δεν είναι όνομα χώρας στον Τεν-Τεν αλλά «δημοκρατία». Εκεί έγιναν το 1930 τα πρώτα σοβιετικά στρατόπεδα για το μάντρωμα των αντιφρονούντων.
  Ο Κιντ θα μας ενημερώσει για τους λόγους της ολιγωρίας μιας άλλης δημοκρατίας, της Καλμουχίας. Ούτε μια Γενική Γραμματεία δεν έχει να του προτείνει; Ντροπή!

 9. Νέο Kid Στο Block said

  8. O Κιρσάν ήθελε να τον προσεγγίσει αλλά αντέδρασε ο Πρόεδρος (ένας είναι ο Πρόεδρος! ο Γιώργος!) γιατί είναι φαν του Ζεράρ (ο Γιώργος) και ξέρει πόσο γουρλής είναι (ο Κιρσάν)..
  Ίδε: Kαντάφι, Μουμπάρακ, σε λίγο ο Άσαντ κλπ.. 🙂

 10. ππαν said

  Μόνο στον Γιώργο φέρνει τύχη ο Κιρσάν; Όταν δεν σε θέλει….

 11. # 5

  Ξέχασες τον Γιωργάκη και την συγκινητική προσφορά του να περικοπτεται ο μισθός του για τις μέρες που απουσιάζει από την Ελλάδα !

 12. # 5, 11

  Τώρα που το σκέπτομαι λες ο Κωστάκης για την ίδια αιτία να παίρνει εκτός έδρας ;

 13. ππαν said

  Δεν έπιασα πολιτκούς, αυτοί είναι όλοι πατριώτες εξ ορισμού. Αλλιώς θα ανέφερα και το κοστούμι που μας χάρισε ο Καρατζαφέρης.

 14. rogerios said

  Ευχαριστώ πολύ τον αγαπητό οικοδεσπότη για την τιμή που μου έκανε, αναδημοσιεύοντας το κείμενό μου! Με την ευκαιρία να ευχηθώ στον ίδιο και σε όλες τις φίλες κι όλους τους φίλους του ιστολογίου αυτού ευχάριστη και δημιουργική νέα χρονιά! 🙂

  Νάτη και η Μορδοβία, οι ιθαγενείς πληθυσμοί της οποίας μιλούν γλώσσες της φιννοουγγρικής (ή φινοουγρικής όπως θα προτιμούσε κι ο φίλος μας ο Παναγιώτης) οικογένειας. Για την πρωτοπορία της στα στρατόπεδα αντιφρονούντων δεν είχα ιδέα. Μερσί, ππαν!

 15. Νέο Kid Στο Block said

  Gérard Xavier Marcel Depardieu is a French actor, film-maker, businessman and vineyard owner. He is a Chevalier of the Légion d’honneur, Chevalier of the Ordre national du Mérite..

  Tώρα , θα τον κάνουν και σεβαλιέ νε λα λεζιόν ντ’ορέρ… 😆
  (κάνει απεργία κι ο Νικόλας ..να μας έλεγε αν φκιάνει κρασί της προκοπής τουλάχιστον?)

 16. Νέο Kid Στο Block said

  Ε, λοιπόν αυτή τη Ρεμπούμπικα Μορντόβιγια ούτε που την είχα ματακούσει!
  Μερσί ΠΠαν και Ροζέ για τη διεύρυνση των γεωγραφικών μας γνώσεων! 🙂

 17. Προσγολίτης said

  Καλημέρα σε όλο το Νικοκυρέικο – και στους παραόξω βεβαίως.

  Από βιβλίο τού προ πολλών δεκαετιών συμμαθητή μου Παναγ. Νούτσου:
  «…ενώ ο ταξιτζής θα αποφαίνεται –όταν θα περνά αμέριμνα τη διπλή διαχωριστική γραμμή– ότι ξεφύγαμε από το δρόμο του Θεού».

  Ξεφεύγω κι εγώ –σάμπως είναι η πρώτη φορά;– απ’ το θέμα μας:

  >Βασιλικότεροι του βασιλέως

  Γιατί όχι ω; [–ιος, –ικος, –ιμος, –ινος…; (αν δεν ξεχνάω κάτι απ’ αυτά)].

  Να γράψουμε: βασιλικότεροι του βασιλιά, ναι. Καθολικότεροι του Πάπα, ναι. Αλλά την ως άνω φράση γιατί να μην την χρησιμοποιούμε στην αρχική-καθαρευουσιάνικη μορφή της;

  Μόνο τον τίτλο του άρθρου σου, Νικοκύρη, διάβασα. Τώρα τυλίχτηκα για τα καλά στις κουβέρτες μου για τη συνέχεια (πού στο διάολο θα πάει, 2-3 μήνες ακόμα μείνανε, θα διαβούνε – μας άλλαξαν τα πετρέλαια).

  Υγεία να ’χετε!

 18. LandS said

  # 3. Το ζήτημα που συζητιέται εδώ δεν είναι η φοροδιαφυγή. Γενικά, στα μισά κράτη υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και οι πολίτες τους, κατά κανόνα, μαντεύουν ότι υπάρχει, στα άλλα μισά υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και οι πολίτες τους, κατά κανόνα, νομίζουν ότι δεν υπάρχει και βέβαια υπάρχουν και τα υπόλοιπα στα οποία δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, και ως εκ τούτου μας είναι αδιάφορο τι πιστεύουν, νομίζουν ή μαντεύουν οι πολίτες τους.
  Για παράδειγμα φέτος, στην Ελλάδα, δηλώθηκαν φορολογητέα εισοδήματα 94 δις περίπου. Πολύ κάτω από το μισό του ΑΕΠ του 11! Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι πολύ περισσότερο από το μισό ΑΕΠ τη φοροδιέφυγε. Ούτε καν ότι το μισό ΑΕΠ και βάλε δεν πλήρωσε φόρους.
  Αν είδες το UNFOLLOW έχει κάποια γνωστά ονόματα πάρα πολύ πλουσίων που δήλωσαν εισόδημα 23-26 χιλιάρικα ο καθένας. Όμως, κατά τη διάρκεια του έτους, έλαβαν αμοιβές για τη συμμετοχή τους σε Διοικητικά Συμβούλια, εισέπραξαν μερίσματα κλπ. τα οποία δηλώθηκαν από τις επιχειρήσεις που τους τα έδωσαν και πληρώθηκε φόρος τάξης μεγέθους 20-35% «με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης» όσο μεγάλα και νάναι. Αυτά αναφέρονται στη δήλωση ως φορολογηθέντα με ειδικό τρόπο, και έτσι δεν μέτρησαν στα 94 δις παραπάνω. Επίσης δαπάνησαν ένα απροσδιόριστο ποσό σε κατανάλωση (μετακινήσεις με λιμουζίνες, διαμονή στις κατοικίες τους αλλά και σε πολυτελή ξενοδοχεία, γεύματα και δεξιώσεις, ρεύμα, τηλέφωνα, σχολείο των παιδιών, βραχιόλια στη γκόμενα) χρησιμοποιώντας εξοπλισμό και ιδιοκτησίες ή με έξοδα των εταιριών που διοικούν, και τα οποία για μένα και κατά πάσαν πιθανότητα και για σένα είναι τεκμήριο εισοδήματος και φορολογείται στη κλίμακα, ενώ για τις τίμιες εταιρείες είναι λογιστικές διαφορές που προσαρμόζουν προς τα πάνω τα κέρδη, τα οποία αν υπάρχουν και φορολογούνται στο 20% (τάξη μεγέθους) όσο μεγάλα και νάναι. Για τις όχι και τόσο τίμιες τα ρίχνουν από τα κέρδη και δεν φορολογούνται, αλλά αυτές αργά ή γρήγορα πιάνονται (δεν κάνω πλάκα) και το μετανοιώνουν.
  Θα συμφωνήσεις ότι κάτι που φορολογείται δεν είναι είναι φοροδιαφυγή. Και όλα τα παραπάνω φορολογούνται.
  Αν, λέω αν, για κάθε φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο, όλα τα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα από τη πηγή τους, έμπαιναν σε μία και μοναδική προοδευτική κλίμακα με πολλά κλιμάκια, και το πρώτο (το αφορολόγητο) ήταν σε ένα συντελεστή (π.χ. 1,25) πάνω από το όριο της φτώχειας δεν θα ήταν πιο δίκαια; Και σου χαρίζω τις έκτακτες εισφορές και τα τέλη επιτηδεύματος…

 19. Νέο Kid Στο Block said

  18. LandS, μ’άλλα λόγια (λιγότερα 🙂 ) : Death and Taxes!
  (by Ben Franklin ,τον τύπο πά στο κατοδόλαρο. 🙂

 20. μήτσκος said

  Να με συμπαθάτε, αλλά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς προσπαθεί να αποδείξει το άρθρο.

  Για μένα είναι απλό το θέμα. Βραχυπρόθεσμα η Γαλλία θα βάλει μερικά εκατομμύρια στον κουμπαρά της (μέτρο «συμβολικό» και «χαμηλής αποδοτικότητας») και μεσοπρόθεσμα θα χάσει πολύ περισσότερα. Άρα πατάτα το μέτρο.

  Τι μας νοιάζει τώρα τι έκαναν οι Αμερικάνοι μετά το Β’ΠΠ; Έχει νόημα η σύγκριση;

 21. ππαν said

  Ζεβουζανπρί, Ρογήρε και Κιντ. Κι εγώ τώρα τα έμαθα, υπομονή να έχουμε θα μάθουμε πολύ καλά την γεωγραφία και την ιστορία της περιοχής, τον ζητούν από παντού. Δωράκι: ο τοπικός ήρως, ο κοζάκος Εμελιάν Πουγκατσ*φ, επαναστάτης που ξεσήκωσε τους ντόπιους ενάντια στην κεντρική εξουσία την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης, τον Ορλωφικών κλπ, ενέπνευσε στον Πούσκιν την «Κόρη του λοχαγού»

 22. ππαν said

  Κάτι ο/ω άλλαξαν θέση,συμπαθάτε με.

 23. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 24. Ηλεφούφουτος said

  Ένα εύγε στο Ρογήρο!
  14 Ξανά μπράβο! Μα να μην είναι γνωστή η Μορδοβία! Κι όμως, εκεί επιβιώνει η μορδοβικη γλώσσα, συγγενής προς τη Φιλανδική, παρ όλο που η απόσταση από τη Φιλανδία είναι τόσο μεγάλη, πράγμα που δείχνει πόση έκταση είχαν οι φινικές -άντε ας τις γράψω φιννικές για να ξεχωρίζουν περισσότερο από τις φοινικιές- γλώσσες παλιά, κι ακόμα ειδικότερα των φιννικών του Βόλγα. Το «φινο-ουγρική» , που λες, είναι για να πλησιάζει περισσότερο στο фино-угорский αντί του угро-финский; Το δεύτερο έχει όντως το μειονέκτημα ότι περιορίζεται στην Ουγγρική και αφήνει έξω τις συγγενείς με την Ουγγρική γλώσσες που μιλιούνται στη Ρωσία.
  Σαν να λέμε «Φιλανδική» αντί για «Φινική» δηλαδή.
  Το περί στρατοπέδων συγκέντρωσης δεν βλέπω τι προσθέτει στο προφίλ της εν λόγω Ρεσπούμπλικας.

  Διασκεδαστική η λύσσα των Ελλήνων νεοφιλελευθέρων (θέλουν να ξορκίσουν το ενδεχόμενο να πάρει ιδέες η τρικομματική;), διασκεδαστική και η πρεμούρα του ΟΑΚΚΕ να κάνει μαθήματα νεοφιλελευθερισμού στους νεοφιλελευθέρους.

 25. rogerios said

  @ Μήτσκος (20): Εάν διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο θα διαπιστώσετε το τι ακριβώς θέλει να αποδείξει. Τουλάχιστον καθόσον αφορά το σχολιό μου, αυτό αποσκοπεί να διευκρινίσει διάφορα αντικειμενικά στοιχεία τα οποία έχουν συστηματικά διαστρεβλωθεί από τα ελληνικά ΜΜΕ. Π.χ. το ότι η διάταξη της κυβέρνησης Ολλάντ-Αιρώ συνίσταται στην πρόβλεψη έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 18 % (και όχι στην απευθείας θέσπιση συντελεστή 75 %), ότι η φορολόγηση αυτή αφορά το εισόδημα που υπερβαίνει το εκατομμύριο (και όχι το εισόδημα συνολικά) και ότι με την απόφαση του Conseil constitutionnel η διάταξη κρίθηκε αντιστυνταγματικά όχι διότι «συνιστά υπέρμετρη φορολόγηση που συνεπάγεται ουσιαστικά δήμευση περιουσίας», αλλά διότι αφορά το ατομικό εισόδημα φυσικού προσώπου, ενώ ο φόρος εισοδήματος στη Γαλλία καταλογίζεται ανά νοικοκυριό. Εάν εσείς κρίνετε τα ζητήματα αυτά επουσιώδη (οπότε τυχόν διαστρέβλωσή του δεν έχει μεγάλη σημασία), εγώ δεν μπορώ να σας αντιτάξω κάποιο επιχείρημα.

 26. rogerios said

  Μιλ μερσί, Ηλεφού! 🙂

  Για τη συζήτηση περί ουγγρικού και ουγρικού δες εδώ. Όπως προκύπτει, είμαι πιστός οπαδός της πρώτης λύσης, οφείλω όμως να επισημάνω και τη δεύτερη.

 27. ππαν said

  Ηλεφούφουτε,ο Πουγκατσ*φ κι ο Πούσκιν πρόσθεσαν τουλάχιστον τίποτε ή τσάμπα τα γράφω :); Είμαστε φίλοι των άχρηστων γνώσεων διότι έτσι γεννηθήκαμε!

 28. Ηλεφούφουτος said

  26 A, δεν την ήξερα αυτή την κουβέντα στη Λεξιλογία. τώρα που τη βλέπω όμως, και μη προς κακοφανισμό σου, αγαπητέ Ρογήρε, τα επιχειρήματα του Παναγιώτη θα μπορούσαν να είναι και δικά μου. Νομίζω ότι ο λόγος που δεν έχουμε ειδικούς όρους για τα ugric, turkic ή germanisch στα Ελληνικά και που κάνει το θέμα να φαντάζει σχολαστικό είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή σχετικών κειμένων στην ελληνόφωνη γλωσσολογία, ώστε να δημιουργήσει την «κρίσιμη μάζα».

 29. μήτσκος said

  @25 Ευχαριστώ για την απάντηση.
  Πραγματικά θεωρώ τα ζητήματα αυτά επουσιώδη όσον αφορά το μέτρο αυτό καθαυτό.
  Εντούτοις, το γεγονός ότι τα ΜΜΕ τα παρουσιάζουν διαστρεβλωμένα δεν είναι καθόλου επουσιώδες, και με αυτήν την έννοια άξιζε ο κόπος σας.

 30. Ηλεφούφουτος said

  27 Δεν υπάρχουν άχρηστες γνώσεις (μπορείς να κερδίσεις στο τρίβιαλ περσούτ ή στον «Εκατομυριούχο» μ αυτές)· υπάρχουν άχρηστοι άνθρωποι, και πολλοί απ αυτούς ασχολούνται με τις «χρήσιμες» γνώσεις.

  Και μετά το απόφθεγμα η απορία: Τι αποφεύγεις με τον αστερίσκο στο Πουγκατσόφ; Αφού με το «Ορλωφικών» παίρνεις θέση υπέρ του ω.

 31. ππαν said

  Α, είναι και το Πουγκάτσεφ. Επίσης έγραψα και «τον Ορλωφικών», μην με παίρνεις σοβαρά:)
  Πού είναι η Ιμμόρ να καμαρώσει τον Αιρώ του Ρογήρου!

 32. ππαν said

  Ξέχασα να πω πως έχω κερδίσει λεφτά,όχι στον Εκατομμυριούχο, αλλά κοντά στο (παλιό) εκατομμύριο,με τις άχρηστες γνώσεις μου.

 33. Ηλεφούφουτος said

  Πουγκάτσεφ; Όπως Γκορμπάτσεφ; Για το ιστορικό πρόσωπο δεν θυμάμαι να πέρασε πουθενά τέτοια εκδοχή στα Ελληνικά. Σε ένα κόμικ μόνο (νομίζω στο Τιραμόλα) υπήρχε μια φιγούρα που είχε αποδοθεί έτσι στα Ελληνικά, μπορεί όμως να θυμάμαι λάθος.

 34. ππαν said

  Ούτε γω μέχρι τον «Κρούτσεφ».

 35. Μπράβο Ρογήρε για το άρθρο σου και Νικοκύρη που το φιλοξένησες. Πολύ καλά τεκμηριωμένο. Ομολογώ πως δεν είχα καταλάβει ότι το 75% αφορούσε μόνο στα εισοδήματα άνω του εκατομμυρίου.

  Όσο για τους όψιμους θαυμαστές του πολυεκατομμυριούχου Ζ. Ντεπαρντιέ, τι να πεις. Το οπαδιλίκι δεν περιορίζεται στο ποδόσφαιρο… [Νάσαι τουλάχιστον βάζελος, κάπως δικαιολογείται!]

 36. ππαν said

  Ο Ζεράρ είχε ενσαρκώσει πριν λίγα χρόνια έναν ήρωα που προσπαθεί να βρει τα ένσημα που δεν του κολλούσαν οι εργοδότες του για να μπορέσει να πάρει σύνταξη, κόντρα ρόλος που λέμε (http://www.imdb.com/title/tt1473074/). Λυπάμαι τους δημιουργούς της ταινίας, αναρχοαριστερούς στο βέλγικο στυλ, που έχουν γυρίσει δυο τουλάχιστον ταινιάρες, το Aaltra και το Louise Michel,πάντα από την μεριά των φτωχών κι αδικημένων

 37. spyroszer said

  Ωραίο και κατατοπιστικό το άρθρο του Ρογήρου. Συμφωνώ ότι δεν λύνουν τα προβλήματα τέτοια μέτρα, άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι είναι προσωρινό, για δύο χρόνια, τα λέει όλα.
  Να πω την αλήθεια εγώ δεν έχω ακούσει στην Ελλάδα πολύ πλουσίους να λένε ότι είναι περήφανοι που πληρώνουν υψηλούς φόρους, που λέει η Ππαν. Αντίθετα έχω δει τέτοια πράγματα http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=461954#.T9c76TfPawY.facebook
  Πάντως, εγώ είμαι της άποψης ότι τα προβλήματα της άνισης κατανομής του εισοδήματος, της φορολογίας του κεφαλαίου και του καταμερισμού της εργασίας είναι παγκόσμια, όσο υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι και χώρες άγριου καπιταλισμού όπως η Κίνα η Ινδία η Ινδονησία κλπ. Μόνο με ένα παγκόσμιο new deal μπορούν να επιλυθούν αυτά, δεν αρκεί σήμερα ένα new deal που θα εφαρμοσθεί σε μια χώρα. Και η Ευρώπη μπορεί να πιέσει προς αυτή τη κατεύθυνση με το όπλο του παγκόσμιου κραχ που θα προκαλέσει μια κατάρρευση του ευρώ. Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν ποιες πολιτικές δυνάμεις θα επικρατήσουν στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

 38. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Την νομική τεκμηρίωση του Ρογήριου την κατανόησα. Νομική υπόσταση όμως έχουν και οι ρυθμίσεις που έγιναν διαχρονικά για:
  – Ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων.
  – Δυνατότητα δημιουργία εξωχώριων εταιρειών.
  – Δυνατότητα φορολόγησης ενός φυσικού προσώπου σαν νομικό (Μ.Ε.Π.Ε.ή Α.Ε.) με την κατάλληλη 😉 διαδικασία.
  (π.χ., τα καλόπαιδα εδώ φορολογούνται σαν νομικά πρόσωπα)
  – Φορολόγηση των τόκων καταθέσεων, αλλά μη φορολόγηση των αποδόσεων χρηματιστηριακών προϊόντων και πράξεων.
  (παγκόσμιο φαινόμενο)

  Με όλα τα παραπάνω καταστρατηγείται το άρθρο 4, παρ. 5 του Συντάγματος που λέει ότι: «Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους«, μια διάταξη που λίγο-πολύ υπάρχει σε όλα τους καταστατικούς χάρτες των κρατών παγκόσμια.

  Η διαστρέβλωση από τα ΜΜΕ είναι σκόπιμη και επιβεβλημένη, γιατί παίζονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους. Έτσι ηρωοποιούνται φυσικά πρόσωπα τύπου Ντεπαρτιέ και Λουί Βιτόν, (λες και θα τους χαράτσωναν σαν φυσικά πρόσωπα) η μπάλα με ένα ζυγισμένο σουτ πάει στην εξέδρα και οι μουστερήδες συνεχίζουν το πάρτι τους, κουνώντας μας ταυτόχρονα το δάχτυλο.

  Μπόνους: Ο σομελιέ της εγχώριας τρόικας ομιλεί για τη φορολόγηση των ανωνύμων εταιρειών. 😛 😛

 39. ππαν said

  37:Το «εδώ» στους περήφανους φορολογούμενους δεν ήταν βέβια η Ελάδα αλλά η Γαλλία από όπου σας γράφω 🙂
  38: Ο Λουί δεν είναι φυσικό πρόσωπο, τουλάχιστον τώρα πια, ο ιδιοκτήτης του όμως…

 40. rogerios said

  Ορεσίβιε και Spyroszer, ευχαριστώ πολύ!

  Μήτσκο, ευχαριστώ κι εγώ για τη συζήτηση που κάνουμε!

  Ηλεφού, δεν με χαλάει που σε δεύτερο χρόνο παίρνεις το μέρος της άποψης του Παναγιώτη (τον οποίο κι εγώ αγαπώ κι εκτιμώ ιδιαιτέρως – εκτός των άλλων, είναι κι επιστημονικά ειδικότερος όσον αφορά το θέμα αυτό).

  Έ. όλο και κάποια Κρούτσεφ, Πουγκάτσεφ και Γκορμπάτσεφ θα έχουν ξεφύγει. Όσο για το «Ποτέμκιν», ποιος διανοείται να το πει σωστά; 😉

 41. Αντιφασίστας said

  Εγώ πάλι, διαβάζοντας τα καμώματα του φοροσφαγέντος Γεράρδου, θυμήθηκα, δεν ξέρω πώς και γιατί, μια ταινία που είχα δει πιτσιρικάς;
  http://entertainment.in.gr/html/ent/635/ent.27635.asp?mod=cinema_sel_title&id=27635

 42. spiral architect said

  Το άσμα της ημέρας:

  Play it loud, Agnus!

 43. Ηλεφούφουτος said

  Αν ο θαυμασμός στο Ζεράρδο προέρχεται μόνο από νεοφιλελέδικα μπλογκ τότε εξηγείται με όρους ιδεολογικούς. Υπάρχουν κι άλλοι που τον θαυμάζουν; Θα είναι σαν εκείνους που έβλεπαν τον Μπερλουσκόνι να ποζάρει ανάμεσα σε βυζιά και τον ψήφιζαν γι αυτό νομίζοντας ότι έτσι παίρνουν κι αυτοί μερίδιο από τη χλιδή του.

  40, «Γκορμπάτσεφ» τον πρωτοέμαθα, πριν ακόμα διαδεχθεί τον Τσερνιένκο.

 44. spyroszer said

  39. A εντάξει, είπα και ‘γω, γίνονται στην Ελλάδα τέτοια πράγματα;

 45. τυφλόμυγα said

  O Φραγκλίνος Ρούσβελτ, ο οποίος καθιέρωσε στις ΗΠΑ το συντελεστή φορολογίας ύψους 94%, καθιέρωσε και το νόμο των Γκλας και Στιγκλ -γερουσιαστής και εκπρόσωπος στη Βουλή των Αντιπροσώπων αντίστοιχα. Ο νόμος Γκλας-Στιγκλ έθετε αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς σχετικά με τη λειτουργία, τις συναλλαγές και τις δραστηριότητες των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τότε, είχε παρθεί ως μέτρο για την αποφυγή μιας κρίσης ανάλογης του Κραχ του 1929.

  Δυστυχώς, ανά 20 χρόνια περίπου οι αμερικανοί πολιτικοί με τη βοήθεια εταιρικών λόμπι επανεξέταζαν το νόμο, έκριναν ως παρωχημένες κάποιες διατάξεις του και τις καταργούσαν. Καταργήθηκαν σταδιακά διατάξεις του νόμου Γκλας-Στιγκλ τη δεκαετία του ’60 και του ΄80. Το τελειωτικό χτύπημα, το οποίο ακύρωσε το νόμο στο σύνολό του- αν θυμάμαι καλά, ήταν επί Κλίντον τέλη της δεκαετίας του ’90.

  Η βικιπαίδεια σε δύο άρθρα της (Glass Steagall Act και Financial Crisis 2007-2008) υποστηρίζει πως μία από τις αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κρίση ήταν η κατάργηση εκείνου του νόμου. Χρειάστηκαν λιγότερο από δέκα χρόνια για να κάνει μπάχαλο την οικονομία όλου του πλανήτη η «ελεύθερη, αυτορρυθμιζόμενη αγορά».

 46. ππαν said

  43: Να δώσω ακόμη ένα παράδειγμα θαυμασμού, ο Τσίπρας που αποκάλεσε τον Σαρκοζύ αντισυμβατικό επειδή παντρεύτηκε την Κάρλα Μπρούνι. Εκεί τέλειωσε η ιστορία μου με τον Αλέξη, δεν θα τον ψηφίσω, πρώτα ο Θεός, ποτέ 🙂

 47. τυφλόμυγα said

  Ξέχασα να προσθέσω το παράδοξο: οι πρόεδροι, οι οποίοι σταδιακά έδειχναν εμπιστοσύνη στην αυτορρύθμιση της αγοράς και βοήθησαν στην κατάργηση του νόμου για τις τραπεζικές συναλλαγές, χαίρουν υψηλής δημοτικότητας στις ΗΠΑ.

 48. spiral architect said

  @33: Λεγόταν Πουγκατσώφ, ο λύκος της στέπας στον Τιραμόλα.
  (και οι: Ατσίδας ο υπηρέτης
  Πέπο,
  Κάρλο
  Φαντασμάκ!
  Βαρελης και Λουκάνικος …)

 49. Γς said

  38:
  Sommelier και μου θύμισες τον σερβιτόρο σε ένα συνέδριο στις Σπέτσες. Ημουν ο μόνος έλληνας και στη δεξίωση στην ταράτσα του ξενοδοχείου τρεις αμερικάνες (που δεν ήταν στο συνέδριο) του φώναξαν –Waiter, open the bottle please. Του είπα: -Τι να κάνεις αγόρι μου, μόνο τα πόδια τους ξέρουν να ανοίγουνε.
  Εσκασαν στα γέλια. Ηταν ελληνίδες.

 50. Νέο Kid Στο Block said

  46. Oυφ..μού ‘φυγε ένα βάρος! Που ψηφίζω Αλέξη ,με κριτήριο ότι είναι βάζελος δηλαδή…
  (Κι ο Ζεράρ είναι ηθοποιάρα εντάξει; ασχέτως των υπολοίπων χαρακτηριστικών του)

 51. ππαν said

  Ναι, Κιντ, κι εγώ το ίδιο λέω, πως μου φάνηκε φλώρος 🙂

 52. Ηλεφούφουτος said

  50 Τα τελευταία χρόνια τον απέφευγα το Ζεράρδο, γιατί ούτε ηθοποιάρα τον έβρισκα πια. Γι αυτό και δεν είδα το Μαμούθ (Ππαν 36). Μου φαινόταν ότι ξηλώθηκε απ τα πολλά σαν τον Νταλάρα, που επίσης βρίσκω ότι είχε φωνάρα και ταλεντάρα αλλά, όπως ο Ζεράρδος, καθόλου αίσθηση μέτρου.
  Κι αν ο Νταλάρας διαφήμιζε το μνημόνιο, ο Ζεράρας διαφήμιζε το Ευρωσύνταγμα στο δημοψήφισμα του 2005 μαζί με τη Φανί Αρντάν που κούναγε τον κώλο της δίπλα στην αφίσα με το oui.

 53. spiral architect said

  @52: Ηλεφούφουτε, κάποιος πρέπει να κάνει τη βρωμοδουλειά. 😦

 54. ππαν said

  Ο Ζεράρ δεν έκανε βρωμοδουλειά, την δουλειά του έκανε. Τον Μάιο πήγε στην προεκλογική μεγάλη συγκέντρωση του αντισυμβατικού Σαρκοζύ, κι ήταν από τους ελάχιστους καλλιτέχνες τέτοιου μεγέθους -σιχαίνομαι τα αστεία για το πάχος, κατά λάθος βγήκε- που τον υποστήριξε. Οι λόγοι καθαρά ιδεολογικοί: ανέβηκε στο βήμα, κάπως ας πούμε ζαλισμένος (http://tinyurl.com/ahtxyyp), και είπε κάτι μπερδεμένα. Μετά μαθεύτηκε πως ο αντισυμβατικός τον είχε βοηθήσει σε κάτι μπλεξίματα που είχε στην Κεντρική Ασία.

 55. μήτσκος said

  38 Spiral,
  αυτό με τη «μη φορολόγηση των αποδόσεων χρηματιστηριακών προϊόντων» δεν ξέρω αν ισχύει και πού. Πάντως στη Γερμανία τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν φλατ 25% (για κέρδη πάνω από 800 ευρώ).

 56. Τσούρης Βασίλειος said

  48.spiral architect

  Τι μου θύμισες τώρα! Τον Φάντασμακ τον είχα ξεχάσει!

 57. Mindkaiser said

  Εμείς πάντως, στο Πολυτεχνείο, Πουγκάτσεφ τον λέγαμε αυτόν τον κύριο:

  http://genealogy.math.ndsu.nodak.edu/id.php?id=102097

  Το βιβλίο του Stochastic Differential Systems προτείνεται ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους.

  http://www.barnesandnoble.com/s/i-v-pugachev?dref=1%2C4%2C20283

 58. Ηλεφούφουτος said

  48 Εσύ Σπάιραλ τα θυμάσαι καλύτερα, όπως φαίνεται, αφού θυμάσαι και το Φαντασμάκ! Μήπως θυμάσαι πώς λεγόταν κι ο μικρός Κοζάκος που συνόδευε τον Πουγκατσόφ; Ιλιά Ιλίτς ή κάπως έτσι;

 59. Μπετατζής said

  Ο πολύς κύριος μπάφετ έχει κυνικά πει και το εξής : Υπάρχει ταξικός πόλεμος, βέβαια, αλλά είναι η δική μου τάξη, η τάξη των πλουσίων, που τον διεξάγει. Και κερδίζουμε.» Ben Stein, «Μαντέψτε ποια τάξη κερδίζει στον ταξικό πόλεμο», New York Times, 26 Νοέμβρη 2006. Το έψαξα διαδικτυακά να το βρω, αλλά οι NYT θέλουν κωδικό, οπότε το αντέγραψα από αλλού.

 60. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  Δεν ερχόταν εδώ ο ευλογημένος να τον κάνει ο πιτσιρικάς Έλληνα «ανεπιστρεφτί».

 61. spiral architect said

  @58: Δεν τον θυμάμαι καθόλου … :oops;

 62. Τσούρης Βασίλειος said

  58
  Εννοείς αυτόν που έλεγε θαλασσόφσκαγια και άλλες λέξεις σε – όφσκι . δυστυχώς δεν θυμάμαι πως τον έλεγαν βόηθα Σπάιραλ το ίλιτς ήτραν σίγουρα ένα μέρος τπυ ονόματος….

 63. spiral architect said

  Μη χαλάμε την ανάρτηση, γιατί θα εκνευριστεί ο εντεταλμένος και θα μας βρίσει.

 64. Τσούρης Βασίλειος said

  Τώρα θυμήθηκα και τις καζάκικες μπότες και τη βρώμα( ή βρόμα) που τις συνοδεύει καθώς επίσης και τον ωραίο κοζάκικο χορό!

  Που εξαφανίστηκε η Κατερίνα Περρωτή; τη στεναχώρησε κανείς;Είναι καλά; Ας δώσει σημείο ζωής;

 65. spiral architect said

  Το δίδαγμα της ημέρας:
  «Βόηθα με φτωχέ να μην σου μοιάσω»
  (λαϊκή παροιμία)

 66. Αντιφασίστας said

  Αν είναι αντισυμβατικός ο Σαρκοζί επειδή απλώς παντρεύτηκε την Κάρλα, τότε ο γίγαντας Μπερλουσκόνι τι είναι; Αφήστε που έχει και το τεράστιο προσόν να είναι πρόεδρος της μεγάλης Μίλαν. Πολλά τεράστια προσόντα αυτό το αγόρι!

 67. 6,
  …Κι έχουν κι ευρώ στο Μαυροβούνι…

  Είναι αυτό που λέμε Μαύρο-χρήμα!

 68. Τσούρης Βασίλειος said

  65 spiral architect
  Αν έχεις στο μυαλό σου το δικό μου σχόλιο (62) που σου λέω να βοηθήσεις ξέχασέ το
  Αυτό το δούλεψέ με κακομοίρη να μη γίνω σαν και σένα δεν μ΄αρέσει καθόλου
  Μόλις μ’ επισκέφθηκε ο Κοτορτσινός για να του δώσω το βιβλίο «ο Βενετσιάνικος καθρέφτης που μας χάρισε ο φίλος μας Προσγολίτης και ήπιαμε ζαμπέλα τσίπουρο…

  Τέλος πάντων πιστεύω να είναι παρεξήγηση…

 69. Ο (λύκος) Πουγκατσώφ του Τιραμόλα στο βιντεάκι.

 70. Αντιφασίστας said

  Τον Καριμπού και το Γελαστό Νερό τα θυμάται κανείς;

 71. Αντιφασίστας said

  Ή αυτά τα παλιά κι αγαπημένα;
  http://www.mycomics.gr/zagor/zagor.htm

 72. Αντιφασίστας said

  Ούτε Ρώσος, ούτε Μαυροβούνιος ο Ζεράρ. Έχουμε απρόοπτες εξελίξεις: http://newingreece.blogspot.gr/2013/01/blog-post_6078.html

 73. andreas said

  #71 Ακόμα θυμάμαι την αποφράδα ημέρα που η μαμά μου τα πέταξε για να μη χάνω χρόνο από τα μαθήματα (κλαψ, λυγμ), τώρα ψάχνω να τα βρω στα παλαιοβιβλιοπωλεία για τα περάσω στην κόρη μου. Να προσθέσω και τα δικά μου συγχαρητήρια για το κείμενο. Οικονομικά είναι αλήθεια ότι εισροές στον κρατικό κορβανά θα είναι ελάχιστες, πολιτικά όμως αυτός ο νόμος δηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να διανέμει με δίκαιο τρόπο τα βάρη της κρίσης. Για λόγους που δεν κατάλαβα οι οικονομοτέτοιοι δεν βλέπουν κάτι περίεργο στο να βουλιάζουν οι μανατζαραίοι τις εταιρίες, να εισπράτουν παρά το ναυάγιο που προκάλεσαν κανονικά τα μπόνους τους και να μετακυλίεται το κόστος της διάσωσης της εταιρίας στο δημόσιο ταμείο. Μπαϊ δε γουεί, πως τη λένε εκείνη την ιστοσελίδα που κάποιος είχε υποσχεθεί ότι θα ανεβάσει ΣΥΝΤΟΜΑ το δεύτερο μέρος της μελέτης για τους Γνωστικούς ;

 74. Ηλεφούφουτος said

  Αντιφασίστας 70, Εγώ!

  Όπως και το Ζαγκόρ, τον Όμπραξ και τον Κάπτεν Μαρκ και το Ζαμπάτο στο «Δυναμικό Αγόρι».

 75. Αρκεσινεύς said

  http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27372&subid=2&pubid=30303078

  Κι εμείς ασχολούμαστε με τον Ντεπαρντιέ!

 76. # 73

  Για δοκίμασε μήπως τα βρεις εδώ :

  htpp://users.sch.gr/vasanagno/comics.htlm

 77. Στο τέλος είναι html όχι htlm

 78. Μαρία said

  75 Αντί να ασχολούμαστε με τρίχες 🙂
  http://www.cahuzac.com/

  http://www.lemonde.fr/politique/article/2012/12/10/si-vous-n-avez-rien-suivi-de-l-affaire-cahuzac_1804062_823448.html

 79. Γς said

  Ποιός το περίμενε. Να μιλάω με νιάνιαρα που διάβαζαν Τιραμόλα

 80. Γς said

  71,79:
  Α, και Μπλέκ

 81. rogerios said

  Αντρέα (73), μήνυμα ελήφθη, όβερ. 🙂 Μερσί κατά τα λοιπά! 🙂

 82. Αρκεσινεύς said

  Δεν κοιτάζουμε το χάλι μας! Μήπως τελικά ασχολούμαστε με τρίχες, έχει και πολλές ο Νεπαρτιέ, όχι οι του ιστολογίου, αλλά οι Έλληνες;

 83. Γς said

  78:

  Η Γαλία του Ζερόμ Καϊζάκ και των στικακίων…

 84. Αντιφασίστας said

  Και Μικρό Σερίφη (Τζιμ Άνταμς, Ντιάνα Μόρισον, Τσιπιρίπο και Πεπίτο Γκονζάλες με Πελεγκρίνο) και το »Γκολ» με τον Τζακ τον τίγρη, τον Τζίμι τον κεραυνό, το Μαύρο Φτερό και τους 11 φυλακισμένους και..και…Πότε, μωρέ, περάσανε τόσα χρόνια!

 85. Αρκεσινεύς said

  http://users.sch.gr/vasanagno/comics.html

 86. Αρκεσινεύς said

  82. Του άλλαξα τα φώτα. Ας τον γράψω στη γλώσσα του: Depardieu

 87. τυφλόμυγα said

  68, Πιείτε κάτι και στην υγειά μας, βρε παιδιά. Τι είναι το τσίπουρο ζαμπέλα;

  Τα Μπλεκ τα έκρυβε ο αδερφός μου κάτω από το πάπλωμα στο σπίτι στο χωριό.

  Οι παροχές του δημόσιου συστήματος υγείας των ΗΠΑ είναι επιπέδου ενός πολύ καλού ξενοδοχείου. Αυτό που ξέρω είναι ότι για να κάνεις χρήση της δημόσιας ασφάλισης πρέπει να είσαι συνταξιούχος (άνω των 65). Ισχύει;

  Σύντομο και κατατοπιστικό το κείμενο του Ρογήρου. Ωραία και τα σχόλια σήμερα. 🙂

 88. Αρκεσινεύς said

  http://politika-manifesto.blogspot.gr/2008/01/blog-post_1919.html

  Εγώ σε κερνάω οικογενειακής παρασκευής ρακή από την Αμοργό.
  Διαθέτω και κρητικιά ρακιά,αφού από κει είναι το άλλο σόι.

 89. spiral architect said

  @87α: Ζαμπέλα: Μαύρο σταφύλι για παραγωγή τσίπουρου (κυρίως στην Ήπειρο)

 90. Γς said

  Ρε παιδάκια διαβάζω στο Newsit ότι ο τουρκικός όμιλος Doguş εξαγόρασε τη μαρίνα του Τουρκολίμανου.
  Πεστε κάτι γιατί .πώς να το πώ;

 91. rogerios said

  Μερσί, Τυφλόμυγα! 🙂

 92. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  64: Δεν τη στενοχώρησε κάποιος από εδώ, αλλά θα εμφανίζεται σπανιότερα και με άλλο νικ.

  68: Μπράβο στον Προσγολίτη 🙂

  (Αλλά δεν συμφωνώ μαζί του για το «βασιλικότερος του βασιλέως» που το θέλει με ωμέγα, αλλιώς σε ένα κείμενο θα έχουμε άλλα παραθετικά με το παλιό σύστημα και άλλα με το καινούργιο -με την ίδια λογική, αν γράφει ‘δόξα τω Θεώ’ πρέπει να βάζει περισπωμένες-υπογεγραμμένες).

 93. 87,
  Οι παροχές του δημόσιου συστήματος υγείας των ΗΠΑ είναι επιπέδου ενός πολύ καλού ξενοδοχείου. Αυτό που ξέρω είναι ότι για να κάνεις χρήση της δημόσιας ασφάλισης πρέπει να είσαι συνταξιούχος (άνω των 65). Ισχύει;

  Όχι, αν είσαι άπορος – υπάρχει το Medicaid. Αλλιώς μόνο ιδιωτική ιατρική ασφάλιση. Για τους συνταξιούχους υπάρχει το Medicare.

  Η δυνατότητα δημόσιας ιατρικής ασφάλισης (το περίφημο public option) αποτέλεσε σημείο έντονων διαπραγματεύσεων, χωρίς τελικά να περάσει, στην πρόσφατη αλλαγή νομοθεσίας (γνωστή πλέον ως Obamacare).

 94. Γς said

  93:
  >Οι παροχές του δημόσιου συστήματος υγείας των ΗΠΑ είναι επιπέδου ενός πολύ καλού ξενοδοχείου.

  Όταν βέβαια διαθέτεις κάποια ασφάλεια.

 95. Γς said

  89:
  >Μαύρο σταφύλι για παραγωγή τσίπουρου (κυρίως στην Ήπειρο)

  Ηταν και είναι φαντάζομαι παράνομη η απόσταξη χωρίς άδεια, φόρο κτλ.
  Μου έλεγε ο μπάρμπας μου, για τον ‘τρελό’ του χωριού (Δερβίζανα στη Λάκα Σούλι) που πήγαινε την ώρα της απόσταξης και τους έλεγε:
  -Ο ενωμοτάρχης θέλει να του πάω μια νταμιτζάνα από το καινούργιο.
  Οπερ μεθερμηνευόμενο: Αν δεν μου δώσετε σας κάρφωσα.

 96. Γς said

  68:
  Τα μπούνγκα – μπούνγκα πάρτι;

 97. Αρκεσινεύς said

  95.
  Η απόσταξη ήταν απαγορευμένη. Η αστυνομική αρχή για 24 ώρες, το πολύ για 48, έδινε άδεια μετά από αίτηση και πληρωμή των ανάλογων τελών. Είναι η περίφημη φορολογία των (διήμερων) αμβίκων.

 98. Αντιφασίστας said

  Δεν είναι όλοι οι πλούσιοι γαϊδούρια. Υπάρχουν και μερικοί εξ αυτών που αγαπούν έμπρακτα τον λαό και την πατρίδα. Συγκινητική η θυσία της και ελπίζω να μην πεινάσει η γυναίκα:
  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4780276

 99. Μαρία said

  98 Γιο Γιάννας έχεις διαβάσει;

 100. Γς said

  98, 99:

  >Γιο Γιάννας έχεις διαβάσει;

  Αν όχι, διάβασε.

 101. Γς said

  100:
  Και μετά εδώ.

 102. Panagiotis said

 103. sarant said

  Παναγιώτη, ευχαριστούμε!

 104. τυφλόμυγα said

  Νοστιμότατο το άρθρο στο 88. Ώστε και στα βόρεια υπάρχουν οι κρεβάτες/κρεβατίνες.
  Βαρύ το τσίπουρο ζαμπέτα -με το μαλακό.

  97, Αρκεσινέα, σε ποια εποχή αναφέρεσαι;

  89 & 93: Ευχαριστώ για την απάντηση.

  92α, Μα σπάνια εμφανιζόταν έτσι κι αλλιώς. 😥 Στέλνω την αγάπη μου. 😀

  91: 🙂

  98: Αν πεινάσει, θα ναυαγήσει στο νησί των Πυροτεχνημάτων και θα τρώει πυροτεχνήματα, που τα ‘χει και σε αφθονία. :mrgreen:

  Αν κανονίζαμε μάζωξη οι κρητικοί του ιστολογίου θα γεμίζαμε πλατεία. 😀

 105. Αντιφασίστας said

  99,100: Δεν το είχα πάρει χαμπάρι. Αλλά μην ξεχνάτε ότι οι μεγάλοι επαναστάτες προέρχονται συνήθως από μεγαλοαστικές οικογένειες. Αποκλείεται ο υιός να είναι ο νέος Έγκελς; 😉

 106. ππαν said

  «Εξάλλου και ο Λένιν ήτο πολύ καλής οικογενείας», συλλογή διηγημάτων της Λίας Μεγάλου-Σεφεριάδου. Η πρώτη έκδοση είχε λεπτομέρεια από έναν πίνακα του Νταλί (http://tinyurl.com/bcyfqyh) στο εξώφυλλο

 107. andreas said

  76 ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και το χρόνο σου, ο μεγάλος Μανιτού να στο ανταποδώσει
  79 Νιάναρο, τι καλός που είσαι (και βέβαια Μπλεκ)
  Ρογήρε, μη σεκλετίζεσαι ελπίζω μόνο η αργοπορία να οφείλεται σε μια υγιέστατη διάθεση για ταβάνιασμα (:την αράζω στον καναπέ και κοιτάζω τη γωνία του ταβανιού) και όχι σε επαγγελματικό τρεχαλητό

 108. Γς said

  107:
  «ταβάνιασμα» πολύ ωραίο.
  Πάρα πολύ ωραίο όμως και το ιστολόγιο του Ρογήρου!

 109. Γς said

  105:
  Βρε εδώ η μαμάκα του λιποθύμησε σε επίσημο δείπνο του Πατριαρχείου κατά σύμπτωση δίπλα στο Θεόδωρο Αγγελόπουλο και δεν μπορεί αυτός να το παίξει ότι θέλει;
  Αλλωστε το είπε προχτές η μαμά του: «Εγώ μεγάλωσα άντρες κι όχι φλούφληδες!«

 110. Πραγματικά το βρίσκω απίστευτο ότι άνθρωποι που δεν θα μαζέψουν 1 εκατομμύριο στη ζωή τους όλη, υπερασπίζονται με τόσο πάθος την περίπτωση Ντεπαρτιέ! Διανοούνται τι σημαίνει 1 εκατομμύριο έσοδα τον χρόνο;

  Ππαν, θα’θελα να σε ρωτήσω, στα Γαλλικά ΜΜΕ, υπάρχει όλο αυτό το κύμα υπεράσπισης του Ντεπαρτιέ που βλέπουμε εδώ; Έχω την εντύπωση ότι αυτή η αμέριστη συμπαράσταση που του δείχνουν οι ντόπιοι φωστήρες μας είναι ελληνική ιδιοτροπία! Ισχύει; Οι άλλοι που μένετε σε άλλες χώρες τι λέτε; Ποια είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης άραγε; Ότι καλά έπραξε ο Ντεπαρτιέ;

  Θα’θελα πάντως να θέσω και μια ακόμα παράμετρο που θεωρώ σημαντική:

  Λένε πολλοί ότι το χρηματικό όφελος από αυτή την ιστορία θα είναι ασήμαντο για την Γαλλία, και το μέτρο είναι μόνο συμβολικό, κτλ.

  Καταρχήν, και μόνο συμβολικό να ήταν, είναι σημαντικότατο! Σε μια περίοδο κρίσης, είναι θεμελιώδες να νιώσει ο πολίτης ότι υπάρχει ένα κράτος που προσπαθεί να απαλύνει κάπως τον αδύναμο, και να επιβαρύνει περισσότερο τον ισχυρό, που δεν θα χάσει σε τελική ανάλυση τίποτα από το επίπεδο ζωής του με μια επιπλέον φορολόγηση!

  Αλλά, κατά τη γνώμη μου, ΔΕΝ είναι μόνο συμβολικό! Το μέτρο είναι απολύτως αποδοτικό, για τον εξής λόγο: Οι άνθρωποι που επιλέγουν να έχουν πάνω 1 εκατομμύριο ευρώ καθαρά έσοδα, εν γνώσει τους επιλέγουν να μην επενδύσουν τα λεφτά αυτά πουθενά, να μην τα αφήσουν να κυκλοφορήσουν στην αγορά, αλλά να τα αποθησαυρίσουν.
  Οι περιουσίες που αποθησαυρίζονται είναι κοινωνικά επιζήμια ενέργεια. Δεν ωφελούν κανέναν, ούτε τον ίδιο τον κάτοχό τους. Το χρήμα πρέπει να κινείται όσο το δυνατόν περισσότερο, και μιλάω με όρους αγοράς!

  Τα κράτη γι’αυτό υπάρχουν για να αποτρέπουν κοινωνικά επιζήμια ενέργειες, και για να ενθαρρύνουν κοινωνικά ωφέλιμες. Η υπερφορολόγηση των υπερηψηλών εσόδων, είναι ένα πρώτης τάξεως κίνητρο εναντίον της υπερβολικής συσσώρευσης πλούτου, και υπέρ της επένδυσης αυτού στην αγορά, με σκοπό τελικά να διαμοιραστεί δικαιότερα στην κοινωνία.

  Γι’αυτό τον λόγο υπήρχε το μέτρο και στις ΗΠΑ, που δεν νομίζω κανείς να θεωρεί ότι περνούσαν μια «σοσιαλιστική φάση» μέσα στην εποχή του Μακαρθισμού, ε; Απλούστατα οι άνθρωποι αντιλήφθηκαν ότι δεν ήταν προς το συμφέρον καθενός να μαζευτούν ασύλληπτες περιουσίες στα χέρια λίγων. Οπότε υποχρέωσαν τους ανθρώπους που είχαν τεράστια έξοδα, να τα επενδύσουν, ειδάλλως θα τα χάριζαν ουσιαστικά στο κράτος μέσω των φόρων! Τι λογικότερο;

 111. @110: πωπω, πολύ απρόσεκτος ήμουν: Στην τελευταία παράγραφο: «…προς το συμφέρον κανενός…» και «…που είχαν τεράστια έσοδα…» και μάλλον έχω κι άλλα λαθάκια…

 112. ππαν said

  110: Μάλλον το αντίθετο, Στέλιο. Τον χλευάζουν επίσης πολύ γιατί εκτός από αυτό το τελευταίο συμβάν, τα τακιμιάσματα με αιμοσταγείς δκτάτορες και δικτατορίσκους δεν κάνουν κανέναν ιδιαίτερα συμπαθή. Τώρα, η Φιγκαρό μπορεί να τον υπερασπίζεται, αλλά όχι με πολλή θέρμη, ΄πως πχ τον Αρνώ πριν μήνες.

 113. spiral architect said

  @110, 111: Συγχωρείσαι για τα λαθάκια, αλλά μην ξεχνάς ότι αργά ή γρήγορα αυτή η κατάσταση, (αυτό που όλοι ονομάζουν «κρίση») είναι καθαρά καπιταλιστική κρίση, κρίση υπερπαραγωγής και συσσώρευσης.
  Οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, τα οποία δεν μπορούν να αναπαραχθούν, δηλαδή δεν μπορούν να επενδυθούν με τρόπο που θα προσπορίζει ικανοποιητικά κέρδη στους κατόχους τους. Μόνη διέξοδος απ’ αυτή την στασιμότητα είναι η καταστροφή ενός μεγάλου μέρους αυτών των υπεσυσσωρευμένων κεφαλαίων, ώστε να μπορούν να βρουν πρόσφορο επενδυτικό έδαφος τα κεφάλαια που θα απομείνουν.

  Απλά ο καζινοκαπιταλισμός της τελευταίας εικοσαετίας επιτάχυνε το δανεισμό, την κατανάλωση και τη συσσώρευση υπεραξίας. 😉

 114. Panagiotis said

  εγώ ευχαριστώ, που ανέδειξες αυτό το εξαιρετικά σπουδαίο θέμα. Όποιος παρατηρήσει προσεκτικά το διάγραμμα, εύκολα θα καταλάβει ότι είναι η πηγή όλων των κακών της τελευταίας 30ετίας.

 115. Αντιφασίστας said

  Επανέρχομαι στο θέμα του υιού Αγγελόπουλου, για να θυμίσω τη μεγάλη κουβέντα του τρισμέγιστου Γρηγόρη Ψαριανού:
  http://www.inews.gr/86/psarianos-kalytera-plousios-kai-epanastatis-para-ftochos-kai-malakas.htm

 116. spiral architect said

  @115: Τρολλάρεις ασύστολα.
  Οι ναύτες μου φωνάζανε: "Τι κάνεις καπετάνο;"
  Κι εγώ τους λέω: "Τον Ψαριανό να σώσω κι ας πεθάνω…".
  😀

 117. Αντιφασίστας said

  Και βέβαια να σώσει τον Ψαριανό, ώστε να μπορούμε να χαιρόμαστε τις δηλώσεις αυτού του συμβόλου της Αριστεράς:
  http://tvxs.gr/news/user-post/o-psarianos-taytizei-ti-xrysi-aygi-me-tin-antki-aristera
  Μπελογιάννης-Λαμπράκης-Ψαριανός
  Τιμή και δόξα στους αγωνιστές μας!

 118. ππαν said

  Τον Ψαριανό να τον χαίρονται όσοι τον πρωτόβγαλαν βουλευτή, και δεν εννοώ τους ψηφοφόρους, οι οποίοι βέβαια τον προτίμησαν αν θυμάμαι καλά από την Νάντια Βαλαβάνη, αλλά τον κομματικό μηχανισμό που τον διάλεξε για υποψήφιο.

 119. Αντιφασίστας said

  Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοέβγαλε βουλευτή τον Ψαριανό και γιατί αριστεροί ψηφοφόροι τον προτίμησαν (αχ! σταρ σύστεμ) από τη Βαλαβάνη; Μα, αγαπητή μου, την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος ο Ψαριανός:
  http://www.inews.gr/29/grigoris-psarianos-otan-evreche-myala-i-aristera-kratouse-polles-obreles.htm 😉

 120. Αρκεσινεύς said

  104. Τυφλόμυγα, το θέμα της απόσταξης και των παραγόμενων προϊόντων της είναι αρκετά ενδιαφέρον όπως φαίνεται μέσα από τους πάμπολλους νόμους και τις σχετικές διατάξεις. Από τον φόρο κατοχής των αμβίκων, προχωρήσαμε στον φόρο κατανάλωσης και οινοπνεύματος.
  Οι πάμπολλες πληροφορίες μου για το θέμα μέσα από την οικογένειά μου ξεκινούν από τις αρχές του 20ου αι. και πληθαίνουν για το διάστημα 1920-60: για το τέλος κατοχής των αμβίκων, για τη σφράγιση των καζανιών από τη χωροφυλακή, για την καθ’ έξιν παράνομη απόσταξη, για καταγγελίες, για την περίοδο της ιταλικής κατοχής κ.λπ.

  Να είσαι καλά. Χανιά και Σφακιά είναι η δεύτερη πατρίδα μου.

 121. sarant said

  118-119: Πάντως δεν νομίζω ότι προτιμήθηκε από τη Βαλαβάνη ο Ψαριανός, δεν ήταν στην ίδια περιφέρεια. Η Βαλ. ήταν το 2007 στην Κρήτη και μετά στη Β’ Αθηνών.

 122. Αντιφασίστας said

  121: Σωστά!

 123. ππαν said

  Το 2009 δεν ήταν μαζί στη Β΄ Αθηνών που η Βαλαβάνη βγήκε πρώτη επιλαχούσα;

 124. ππαν said

  Κια για να δείξουμε και το υψηλό επίπεδο στο οποίο παίχτηκε η εκλογή, να ένα από τα βαλτά δημοσιεύματα των παπαγαλακιών του Ψαριανού:
  http://www.sport-fm.gr/article/197776

 125. sarant said

  124: Μάλλον δίκιο έχεις, αλλά νόμιζα ότι ο Ψ. ήταν πάντα στην Α’ Αθηνών -δεν παρακολουθώ πολύ και τα αεκτζήδικα.

 126. ππαν said

  «Σωστά» λέει ο άλλος, μην χάσει!
  Καλά βρε παιδιά, ούτε ατ ψηφοδέλτια του κομματος που ψηφίζετε δεν κοιτάτε; 🙂

 127. ππαν said

  125: «Μάλλον»;;; Τι ακριβώς σχέση έχει η ΑΕΚ στο συγκεκριμένο θέμα δεν κατάλαβα , αλλά τέλος πάντων…

 128. Νέο Kid Στο Block said

  126. Eντάξει ρε παιδί μου τώρα και σύ.., αλλά μήπως ο Σαμαράς που ψηφίζεις εσύ κι ο Γουσούς είναι καλύτερος;

 129. ππαν said

  128: Δεν ΄έχω ψηφίσει ποτέ αλλο κόμμα από το μοναδικό (ένα είναι..). Με πόνο ψυχής συχνά αλλά δεν το έχω μετανιώσει ακόμη.

 130. sarant said

  127: Μάλλον σημαίνει «δεν το έχω ψάξει». Τα ψηφοδέλτια της Β’ Αθηνών έχουν δεκάδες ονόματα και ο Ψ. είναι κάτω-κάτω, μεγάλη απαίτηση να τα θυμόμαστε όλα. Γιαυτό αναφέρθηκα στα της ΑΕΚ, ένας αεκτζής είναι λογικό να θυμάται τις μετακινήσεις του Ψαριανού από κόμμα σε κόμμα κι από περιφέρεια σε περιφέρεια.

 131. Νέο Kid Στο Block said

  Nα λοιπόν η ευκαιρία στις προσεχείς εκλογές να αλλάξεις και να πιάσει τόπο η ψήφος σου! 😆

 132. ππαν said

  Βρε Νικοκύρη, αλήθεια λες να θυμάμαι τα του Ψαριανού με τη Βαλαβάνη γιατί είμαι ΑΕΚ ή απλώς αλλάζεις τη συζήτηση; Το ότι ο Ψαριανός είχε κινητοποιήσει όλη την παλιοπαρέα των αθλητικο-ευθυμογράφων και άλλων πολλών για να προβληθεί ως ο «αντισυστημικός» υποψήφιος κόντρα στην «συστημική» Βαλαβάνη δεν είναι κανένα μυστικό. Εγώ θυμάμαι ακι δημοσιεύματα στην εφημερίδα στην οπιία γράφεις, απαντήσεις του Ψ. κλπ κλπ.
  Αν ήσουν βέβαια ΑΕΚ θα ήξερες πως ο Ψ. δεν είναι αγαπητός στοςυ περισσότερους αεκτσήδες, παναπεί δεν μας κόφτει κι ιδιαίτερα να βγει βουλευτής, γιατί ο καιροσκοπισμός του μας ήταν γνωστός πριν τον πάρετε μυρωδιά οι παναθηναϊκοί.

 133. ππαν said

  131: Αυτό για τη «χαμένη» ψήφο πάντα το πίστευες; Παναπεί ψήφιζες πάντα κόμματα εξουσίας;

 134. @ 134

  Γίνε ΠΑΟΚ να βρεις την υγειά σου !!

 135. Ασε που είναι και ομάδα (προσεχώς) εξουσίας !!

 136. Γς said

  Αναρτήσεις!
  Οοαν – Γς: 25-12
  Δεν είμαστε καλά!

 137. Γς said

  128:
  >ο Σαμαράς που ψηφίζεις εσύ κι ο Γουσούς είναι καλύτερος;

  μπα!

 138. Γς said

  128:
  Και τι ξέρεις τι ψηφίζω εγώ;

 139. Γς said

  128:
  Με ασυνομεύεις!

 140. Γς said

  128:
  Και δεν στο επιτρέπω!

 141. Γς said

  128:
  Κατάλαβες;

 142. Γς said

  128:
  Να μην επαναληφθεί

 143. Γς said

  136:
  Αναρτήσεις!
  Οοαν – Γς: 25-21

 144. Γς said

  143:
  Ωχ, Οοαν=Ππαν
  136:
  Αναρτήσεις!
  Ππαν – Γς: 25-22

 145. sarant said

  132: Απλώς, πιστεύω ότι ένας Αεκτζής μπορεί να ξέρει περισσότερα για τους αεκτζήδες. Και δίκιο έχω, γιατί όλην αυτή την κόντρα δεν την είχα πάρει είδηση.

 146. Αντιφασίστας said

  Έχει δίκιο, τελικά, η Ππαν:
  http://ekloges.newsnow.gr/stavroi/2009/39/%CE%92'%20%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD/

 147. Γς said

  145:
  Κι εγώ αυτής της γνώμεως είμαι

 148. rogerios said

  @Andreas (107): Έμ, είναι ο συνδυασμός επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων που οδηγεί, όταν επιστρέφω σπίτι, στη διάθεση για… ταβάνιασμα, ή μάλλον για άκοπο (και άσκοπο) σερφάρισμα ή, το πολύ, στις αναρτήσεις στο Φατσοβιβλίο που ακόμη και οι πιο «ψαγμένες’ δεν απαιτούν πολύ χρόνο. Τέσπα, κάτι θα γίνει προσεχώς και με το ιστολόγιο.

  @Γς (108): Ευχαριστώ πολύ! 🙂

 149. @146: Και πρώτος-πρώτος ο ΠΦΚ! Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί…

 150. Αντιφασίστας said

  126: Ε, Ππαν, είμαι επιρρεπής στις γκάφες. Παπατρέχας, βλέπεις! 🙂
  Άλλωστε, ψηφίζω στον Πειραιά Δρίτσα και καθαρίζω. Ενώ η Β’ Αθήνας, χάος, βρε παιδί μου. Πάντως, δεν έχεις παράπονο, σε απεκατέστησα και με ντοκουμέντα στο 146. 🙂

 151. ππαν said

  Αυτό σημαίνει πως εσύ, Νικοκύρη,παρακολουθείς με ιδιαίτερη προσοχή την πολιτική δράση του Κωστάκη Καραμανλή, του Πάνου Παναγιωτόπουλου, του Χρήστου Παπουτσή επειδή είναι παναθηναϊκοί; Ενδιαφέρον 🙂

 152. @151: Μα καλά, υπάρχει άνθρωπος εν ζωή που δεν παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την πολιτική δράση του Πάνου Παναγιωτόπουλου;

 153. ππαν said

  Ε ναι βρε Στέλιο, σύμφωνα με αυτήν την θεωρία μόνο οι ζώντες παναθηναϊκοί τονε παρακολουθούν, οι άλλοι συγχωρούνται. Αν είναι ολυμπιακοί παρακολουθούν Λοβέρδο και Μαντούβαλο, αεκτσήδες τον Πάντζα και τον Βούρο, παοκτσήδες τον Μπένι, κοκ.

 154. Αντιφασίστας said

  Ξέχασες τον γίγαντα της πολιτικής και ραλίστα δίχως όρια, τον ένα και μοναδικό Κίμωνα Κουλούρη! Πλάκα-πλάκα, η Πανάθα δεν έχει και την καλύτερη πολιτική εκπροσώπηση. Καλά που υπάρχει κι ο Αλέξης. Α, και η Λιάνα! 🙂

 155. sarant said

  151: Είναι ενεργοί παναθηναϊκοί αυτοί; Δεν θυμάμαι να πρωτοστάτησαν, π.χ., στη Συμμαχία. Να μου έλεγες για τη Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, να συμφωνούσα.

  Αλλά εγώ δεν είπα τίποτα για «ιδιαίτερη προσοχή», είπα «μπορεί να ξέρει περισσότερα». Ας πούμε, ξέρω ότι η Κανέλλη παραιτήθηκε από τη Συμμαχία του Αλαφούζου μετά την «πλάκα» που της έκαναν στον Σκάι.

 156. sarant said

  155: Ενεργοί στα του Παναθηναϊκού, εννοώ, όπως ήταν ο Ψαριανός στα της ΑΕΚ.

 157. ππαν said

  Ο Κωστάκης, μια ή δυο μέρες μετά το πρώτο μνημόνιο πανηγύριζε στα επίσημα του ΟΑΚΑ το πρωτάθλημα του ΠΑΟ. Φαντάζομαι για να το ξέρω αυτό θεωρούμαι λίγο παναθηναϊκός.
  Πολιτικό θα την έλεγες την Βίβιαν Ευθυμιοπούλου;

 158. ππαν said

  Έχει πλάκα πάντως που ξέρεις για τον αεκτσίδικο ακτιβισμό του Ψαριανού, που είναι και παλιός -φαντάζοαμι εννοείς την φάση του 2004- κι όχι για την πολιτική του δράση, κι ας μην είσαι αεκτσής 🙂

 159. Αντιφασίστας said

  Ο αντι-Τσοχατζόπουλος. Πολύ τον γουστάρω αυτόν τον τύπο:http://www.iefimerida.gr/tag/%CF%87%CE%BF%CF%83%CE%AD-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%BA%CE%B1

 160. Γς said

  Εμένα με συγχωρείτε αλλά παρακολουθώ κάτι τέτοια: Καβος, στα χρόνια μου ήταν ένα ψαροχώρι…

 161. sarant said

  157: Ε, έχει διατελέσει στέλεχος κομμάτων. Με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού μόνο αυτή και η Κανέλλη έχουν ασχοληθεί, άλλον δεν ξέρω.

  158: Αλλά υπερβάλλεις λιγάκι όταν λες «δεν ξέρεις την πολιτική του δράση» για τον Ψαριανό και εννοείς ότι δεν θυμόμουν σε ποια περιφέρεια έβαλε υποψηφιότητα το 2009 και την κόντρα με τη Βαλαβάνη.

 162. Γς said

  118:

  Καλά αυτόν τον αναρχικό-κατά δήλωσή του ποιός τον επέλεξε;

 163. Αντιφασίστας said

  Χρειαζόμαστε τέτοιους βουλευτές, Γς:
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=722713

 164. Γς said

  163:
  Μάλλον τους χρειάζονται οι άλλοι (να είναι βουλευτής του Σύριζα και να μιλάει κιόλας).
  Λουκουμάκι!

 165. Γς said

  164:
  Ενας φοιτητής μου που διάβασε την ανάρτησή μου, μου απάντησε στο Face Book:

  Εϊναι φίλος και πολύ καλό και σοβαρό παιδί δάσκαλε!

  Δεν έχει καμία σχέση με τον Τσίπρα και είναι ο πρώτος αριστερός βουλευτής Καστορίας… (αν σου λέει κάτι ο νόμος) μετά τον αρχι-καπετάνιο του ΕΛΑΣ Αντρέα Τζήμα- Σαμαρινιώτη.

 166. ppan said

  161: τον Νίκo Κωνσταντόπουλο; 🙂

 167. Γς said

  162,163,164,165:

  Κι άλλος ένας φοιτητής μου, ποστντογκ στο Τενεσή τώρα, γράφει στο Face Book επί του θέματος:

  Η έφοδος και σύλληψη όσων βρίσκονταν στις καταλήψεις Αμαλίας και Κάλλας ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και είναι αστείο το επιχείρημα περί ευνομούμενου κράτους. Τέτοιες καταλήψεις κτιρίων υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα πολλές φορές με επιδότηση απο τα ίδια τα κράτη. Αντί η κυβέρνηση να πουλάει νταηλίκι σε 50-100 παιδιά για ψηφοθηρικούς λόγους, καλό θα ήταν να σκεφτεί πως θα μπορούσε να τα βοηθήσει να τους αναστηλώσουν, ωστε οι χώροι αυτοί να γίνουν πραγματικά ανοιχτοί χώροι πολιτισμού. Αυτό θα πει αυτοοργάνωση, και όχι το πως οργανώνεται κάποιος για να πετάει μάρμαρα.
  Παρ’όλα αυτά, μου φαίνεται εξίσου γελοίο πως ένα μήνα καθόμαστε και ασχολιόμαστε με τον Παπακωνσταντίνου και την Βίλλα Αμαλίας, λες και αυτά είναι τα πραγματικά πρόβληματα της χώρας.

  Φιρί φιρί το πανε να βγάλουν στο κλαρί τον καθηγητή τους.

 168. Αντιφασίστας said

  Να τους ακούς τους φοιτητές σου, Γς, είναι σοφά παιδιά.
  Έτσι απαντάνε, Τατσόπουλε:
  http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=15573&subid=2&pubid=128971137

 169. Γς said

  160:
  Τι ήθελα να σας πω για τον Κάβο στην Κέρκυρα. Όλα τα μίντια στο UK μιλούν γι αυτό το βίντεο σήμερα.
  Κάποιος ρουφιάνος είναι εδώ μέσα

 170. τυφλόμυγα said

  120, Αρκεσινέα, μακάρι να καταγράψετε κάπου την ιστορία της οικογένειά σας. Ένας αιώνας παράδοσης είναι κρίμα να χαθεί. Αφήστε πόσα ενδιαφέροντα κεφάλαια θα περιέχει (τρόποι απόσταξης, νομοθεσία, έθιμα και παραδόσεις, όλα όσα σημειώνετε στο σχόλιό σας). Όταν το γράψετε να με ειδοποιήσετε. 🙂 Μην τεμπελιάσετε όμως -είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη εργασία. Κι εσείς να είστε καλά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: