Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πονάει κεφάλι, κλείνει ΕΚΕΒΙ

Posted by sarant στο 14 Ιανουαρίου, 2013


Η παροιμία βέβαια, δεν είναι έτσι -αλλά ταιριάζει νομίζω η παράφρασή της σαν σχόλιο για την απόφαση του αρμόδιου αναπλ. υπουργού κ. Τζαβάρα να κλείσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) λίγες μέρες αφότου είχε ζητήσει την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του για δεοντολογικό σφάλμα. Το θέμα εκείνο δεν το είχαμε συζητήσει στο ιστολόγιο, οπότε ίσως δεν είναι άσκοπο να το ξαναθυμίσουμε.

Το ΕΚΕΒΙ, ανάμεσα στα άλλα, ήταν υπεύθυνο για το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας [τι φριχτή λέξη!] για τα σχολεία, δηλαδή για την αγορά παιδικών βιβλίων και τη διανομή τους σε δημοτικά σχολεία της χώρας, με χρηματοδότηση (ή συγχρηματοδότηση;) από την ΕΕ. Ορίστηκε από το ΕΚΕΒΙ μια (άμισθη) επιτροπή που διάλεξε 498 παιδικά βιβλία από 219 συγγραφείς και 56 εκδοτικούς οίκους, έχοντας βάλει όριο τα 6 βιβλία ανά συγγραφέα. Υπήρξαν διαμαρτυρίες από εκδότες που θεώρησαν ότι αδικήθηκαν, ότι δηλαδή λίγα δικά τους βιβλία εγκρίθηκαν και ότι κάποιοι άλλοι εκδοτικοί οίκοι ευνοήθηκαν. Μετά την παρουσίαση του καταλόγου των βιβλίων, σε άρθρο της στο Βήμα η Λώρη Κέζα μίλησε για σκάνδαλο, αφού δύο από τα μέλη της επιτροπής, οι συγγραφείς Μάνος Κοντολέων και Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ενέκριναν και δικά τους βιβλία, καθώς και βιβλία συγγενών τους, ενώ η μερίδα του λέοντος των βιβλίων που εγκρίθηκαν (το 25%) έχει εκδοθεί από έναν εκδοτικό οίκο, τον Πατάκη, με τον οποίο συνεργάζονται και οι παραπάνω συγγραφείς. Μάλιστα, αναρωτήθηκε πώς δεν έχει ακόμα υπάρξει αντίδραση του αρμόδιου αναπλ. υπουργού σε αυτή την εξόφθαλμη περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων.

Η ερώτηση της κ. Κέζα δεν άργησε να απαντηθεί: την αμέσως επόμενη μέρα, ο κ. Τζαβάρας ζήτησε την παραίτηση της διευθύντριας και του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ. (Είναι μια περίπτωση όπου δικαιολογημένα θα μπορούσα να γράψω «παραίτησε την διευθύντρια»). Η κ. Κατρίν Βελισσάρη, η παραιτημένη διευθύντρια, απάντησε στον υπουργό, όπως και το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, ενώ πνευματικά σωματεία, όπως η Εταιρεία Συγγραφέων, ή η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, επέκριναν τον υπουργό. Πάντως, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών ζήτησε την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ με τη σημερινή του μορφή. Όλα αυτά, πριν από τις γιορτές. Και αμέσως μετά την εορταστική ανάπαυλα, ανακοινώθηκε η απόφαση του κ. Τζαβάρα να δρομολογήσει το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ διότι έφτασε σε σημείο «που δεν επιτύγχανε το στόχο του».

Δεν χωράει αμφιβολία ότι στην επιτροπή επιλογής των παιδικών βιβλίων έγινε δεοντολογικό σφάλμα. Παρόλο που είναι πειστική η ένσταση του εκδότη Πατάκη ότι ο εκδοτικός του οίκος εκδίδει, τα τελευταία χρόνια, περισσότερο από το 25% των ελληνικών παιδικών βιβλίων, οπότε είναι αναμενόμενο να αντιπροσωπεύεται με ανάλογο ποσοστό, εφόσον μάλιστα πολλά βιβλία του κάθε χρόνο βραβεύονται, και παρόλο που, όποια κι αν ήταν η σύνθεση της επιτροπής επιλογής, θα εγκρίνονταν αρκετά βιβλία του Β. Ηλιόπουλου και του Μ. Κοντολέων (έτσι δενκλίνει κι ο ίδιος το όνομά του), αφού είναι καταξιωμένοι συγγραφείς παιδικών βιβλίων, δεν παύει να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, οπότε ήταν εξαιρετικά απερίσκεπτη η απόφαση της ηγεσίας του ΕΚΕΒΙ να συμπεριλάβει στην επιτροπή κρίσης τους δυο συγγραφείς, που έτσι έγιναν κριτές και κρινόμενοι. Μπορούσαν να επιλέξουν ως μέλη της επιτροπής εκπαιδευτικούς, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκάριους, ώστε να αποφευχθεί η υπαρκτή δεοντολογική ένσταση. Είναι αυτό που λέμε για τη γυναίκα του Καίσαρα, όσο κι αν στη χώρα μας και στην εποχή μας η αρχή αυτή μόνο επιλεκτικά εφαρμόζεται (Εδώ αποκαλύφθηκε ότι κάναμε δυο φορές εκλογές με τον Βενιζέλο να έχει το στικάκι Λαγκάρντ στο συρτάρι του, άσχετα αν το χρησιμοποίησε ή όχι, και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός στην κυβέρνηση).

Επομένως, σφάλμα του ΕΚΕΒΙ υπήρξε, αλλά ασφαλώς δεν είναι τέτοιας βαρύτητας που να δικαιολογεί τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της ηγεσίας του φορέα, ούτε πολύ περισσότερο, την κατάργησή του. Και η χρονική σύμπτωση των γεγονότων υποβάλλει την ιδέα ότι η αντίδραση του υπουργού στο δεοντολογικό σφάλμα της ηγεσίας του ΕΚΕΒΙ δεν ήταν απλώς μια βεβιασμένη υπεραντίδραση, αλλά ότι η απόφαση για κατάργηση του φορέα προϋπήρχε και απλώς βρέθηκε το κατάλληλο πρόσχημα. Κάποιοι καχύποπτοι σκέφτηκαν μάλιστα ότι η πρόσφατη απόφαση του ΟΣΔΕΛ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη βάση Βιβλιονέτ (του ΕΚΕΒΙ) για να αμείβει τους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων δεν είναι άσχετη με την ανακοίνωση κατάργησης του ΕΚΕΒΙ, αν και αυτό προϋποθέτει σχεδιασμό σε βάθος μηνών.

Το ότι επικρίνω την απόφαση για κατάργηση του ΕΚΕΒΙ δεν σημαίνει ότι όλα πήγαιναν καλά στον φορέα, κάθε άλλο. Δεν ξέρω πράγματα από πρώτο χέρι, γι΄ αυτό και δεν μιλάω, είναι όμως κοινό μυστικό ότι πολλοί πνευματικοί άνθρωποι αισθάνονταν παραγκωνισμένοι από το ΕΚΕΒΙ κι έφτασαν στο (κατ’ εμέ ατόπημα) να χειροκροτήσουν την απόφαση του κ. Τζαβάρα να το κλείσει. Δεν αποκλείω να είναι αλήθεια ότι, για να κλέψω μια ωραία διατύπωση από τη σχετική συζήτηση στη Λεξιλογία, «το ΕΚΕΒΙ κατασπαταλούσε χρήματα, ασκούσε επιτυχώς τον ημετερισμό, δεν έπαιρνε θέση (ως όφειλε) σε πολλά προβλήματα του χώρου». Όμως, όταν ένας φορέας έχει να δείξει έργο, και το ΕΚΕΒΙ αναμφίβολα έχει (θα αρκούσε να αναφερθεί και μόνο η εξαιρετικά πετυχημένη Βιβλιονέτ, η βάση βιβλιογραφικών δεδομένων στην οποία στηρίζονται εκδότες και βιβλιοπώλες αλλά και κάθε ερευνητής), όταν έχει ξεκινήσει τόσα προγράμματα που είναι βέβαιο ότι θα δεχτούν καίριο πλήγμα, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη εναλλακτική δομή (διότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει καταργηθεί και η Διεύθυνση Γραμμάτων του υδροκέφαλου υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού οφθαλμοφανώς δεν έχει τις δυνατότητες να φέρει σε πέρας ούτε μικρό μερίδιο των όσων έκανε το ΕΚΕΒΙ), τότε η απόφαση του υπουργού είναι η ταφόπλακα για την άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής στο χώρο του βιβλίου.

Κάποιοι βέβαια, που έχουν αλλεργία σε οτιδήποτε δημόσιο, επικρότησαν την απόφαση ενταφιασμού, θεωρώντας ότι ήταν περιττή η ύπαρξη του ΕΚΕΒΙ, λες και δεν υπάρχουν ανάλογοι φορείς σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες (εδώ το γαλλικό κέντρο βιβλίου). λες και στην ίδια τη Μέκκα του φιλελευθερισμού, τις ΗΠΑ εννοώ, δεν υπάρχουν δεκάδες ανεξάρτητα κρατικά ιδρύματα και φορείς που δαπανούν χρήματα των φορολογούμενων για «έργα ουχί παραδεδεγμένης χρησιμότητος» που θα έλεγε και ο πτωχαλαζών Λέανδρος Παπαδημούλης -δεν εννοώ τον βουλευτή του Σύριζα αλλά το άλτερ έγκο του Παπαδιαμάντη- σαν το National Endowment for the Arts (βέβαια κι αυτό είχε προσπαθήσει να το καταργήσει ο Ρίγκαν), ή το National Endowment for the Humanities. (Για να μην πούμε ότι και το Διαδίκτυο, που όλοι μας χρησιμοποιούμε, γέννημα κρατικής πρωτοβουλίας ήταν, όπως προτιμούν να ξεχνάνε οι ταλιμπάνοι του φιλελευθερισμού κι ας πίνουν νερό στ’ όνομά του).

Οι ίδιοι ή κάποιοι άλλοι λένε ότι σε μια χρεοκοπημένη χώρα όπως η Ελλάδα είναι πολυτέλεια να ασκείται πολιτική για το βιβλίο, π.χ. να αγοράζονται βιβλία με δαπάνες των φορολογουμένων για να ενισχυθεί ο κλάδος. Προφανώς θα θεωρούν ότι ευημερούσε η Ελλάδα το 1942-43 όταν η αντίστοιχη Επιτροπή Εξαγοράς Έργων Ελλήνων Λογοτεχνών (ή κάπως έτσι) ενίσχυε την έκδοση βιβλίων από λογοτέχνες (έχουμε γράψει στο ιστολόγιο για το θέμα αυτό, με αφορμή μια διαμαρτυρία του Καραγάτση, που δήλωσε ότι δεν ζήτησε και δεν πήρε ενίσχυση). Οι δαπάνες για αγορά βιβλίων, άλλωστε, αφορούν μικρά ποσά, πολύ μικρότερα, ας πούμε, από όσα θα πεταχτούν για τη Γιουροβίζιον, όπου τελικά αποφασίστηκε να συμμετάσχουμε και φέτος. Και τα λεφτά για το βιβλίο πιάνουν τόπο, όπως τουλάχιστον μαρτυρούν οι εντυπώσεις εκπαιδευτικών από τα προγράμματα του ΕΚΕΒΙ στα σχολεία. Όσο για την οικονομία πόρων, καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι θα εξοικονομηθούν πόροι εφόσον όλα φαίνονται να έχουν γίνει απρογραμμάτιστα, χωρίς καμιά μέριμνα για εξασφάλιση της συνέχειας, όπως χωρίς μέριμνα γίνονται και ένα σωρό εξαγγελίες σε άλλους τομείς π.χ. για κατάργηση των ΔΟΥ, ακόμα και σε νησιά, χωρίς να υπάρχει σύνδεση σε δίκτυο των υπηρεσιών που απομένουν.

Ακόμα κι αν, κουτσά-στραβά, κάποια προγράμματα του ΕΚΕΒΙ συνεχιστούν, δεν θα είναι με την ίδια μορφή: ας πούμε η Βιβλιονέτ μπορεί να περάσει σε ιδιωτικά χέρια και να χρεώνει συνδρομή, διότι βέβαια αυτό που πρότεινε μια φιλελεύθερη φίλη, να γίνει crowdsourcing από άμισθους ενδιαφερόμενους χρήστες, είναι ανέκδοτο. Οι πολύτιμες ψηφιοποιημένες συλλογές του ΕΚΕΒΙ ελπίζω να περάσουν στο ΕΚΤ και να μη χαθούν. Βέβαια, από μια άλλη σκοπιά ίσως να μην είναι και τόσο κακό πράγμα η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, αφού από τη σημερινή κυβέρνηση, που διόρισε Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων στην ΕΡΤ τον κ. Αιμίλιο Λιάτσο, θα ήταν ουτοπικό να περιμένουμε εξυγίανση του ΕΚΕΒΙ -τη Λένα Μαντά θα διόριζαν διευθύντρια;

Όμως ίσως να μην έχει και τόση σημασία η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, αφού έτσι κι αλλιώς σε λίγο κανείς δεν θα μπορεί να εκδίδει (έντυπα) βιβλία στην Ελλάδα, αν τουλάχιστον περάσει η διάταξη που φαίνεται ότι σχεδιάζει ο κ. Στουρνάρας, δηλαδή να επιβληθεί υποχρέωση σε όλους τους συγγραφείς, προκειμένου να εκδώσουν βιβλίο, να έχουν μπλοκάκι, δελτίο παροχής υπηρεσιών -άρα να πληρώνουν όλα τα τέλη επιτηδεύματος και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Η διαμαρτυρία της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου είναι εύγλωττη και πολύ φοβάμαι πως δεν υπερβάλλει: Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αμοιβές αυτές [των συγγραφέων] κατά μέσο όρο είναι δυσανάλογα μικρότερες των επιβαρύνσεων για τους πνευματικούς δημιουργούς στα ασφαλιστικά ταμεία, πράγμα που θα αναγκάσει αυτούς τους ανθρώπους να απόσχουν από τέτοιες δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην εκδίδονται σημαντικά έργα, να μην εκδίδονται ποιητικές συλλογές, να μην εκδίδονται επιστημονικές μονογραφίες με ελάχιστη κίνηση, να μην έχει τη δυνατότητα ένας ειδικός επιστήμονας να κάνει μια φορά στη ζωή του μία επιμέλεια σε ένα έργο εντελώς εξειδικευμένου θέματος για το οποίο δεν υπάρχει άλλος κατάλληλος, να μη γίνει μία δύσκολη μετάφραση ενός ειδικού έργου από έναν άνθρωπο για τον οποίο θα είναι ίσως το μόνο έργο της ζωής του, να μην μπορεί κάποιος να γράψει τα απομνημονεύματά του, να μην μπορεί κανείς να γράψει ένα βιβλίο για το χωριό του κτλ.

Αν έχω καταλάβει καλά, η υπό εξέταση διάταξη θα αναγκάζει όποιον θέλει να εκδώσει το βιβλίο του να διατηρεί ΔΠΥ (μπλοκάκι) και να πληρώνει εισφορές σε ασφαλιστικό φορέα, παρόλο που θα είναι ήδη ασφαλισμένος στον φορέα του κύριου επαγγέλματός του, γιατί, κακά τα ψέματα, ελάχιστοι είναι μόνο συγγραφείς. (Σε ιδιωτική επικοινωνία, μου γράφουν ότι: «ο οποιοσδήποτε γράψει ένα βιβλίο κάθε πέντε χρόνια, ή μεταφράσει ή σκιτσάρει, πρέπει να έχει μπλοκάκι και να πληρώνει 330 Ε μηνιαίως στον ΟΑΕΕ, εφ’ όρου ζωής!«) Αν είναι έτσι, καλώς ονομάστηκε συγγραφοκτόνο αυτό το μέτρο, διότι σχεδόν κανείς δεν είναι σε θέση να πληρώνει αρκετές χιλιάδες το χρόνο χωρίς καμιά απολαβή, τη στιγμή που τα συγγραφικά δικαιώματα που εισπράττει θα είναι πολύ λιγότερα. Αν υπήρχε παρόμοιο μέτρο από παλιότερα, ο Σεφέρης και ο Ελύτης δεν θα είχαν μπορέσει να εκδώσουν τις ποιητικές συλλογές τους και τα άλλα βιβλία τους. Η εντύπωσή μου είναι ότι ανάλογη υποχρέωση είχε επιβληθεί πριν από μερικά χρόνια, δεν ξέρω αν ακόμα ισχύει, σε όσους συγγραφείς ήταν συνταξιούχοι. Τώρα θα γενικευτεί το κακό, οπότε θα σταματήσουμε να βγάζουμε βιβλία και θα γράφουμε μόνο στο Διαδίκτυο. Κι έτσι θα εκδίδονται μόνο μεταφρασμένα βιβλία ή μόνο μπεστσέλερ σαν της κ. Χρυσηίδας Δημουλίδου, αφού μόνο αυτή (και λίγοι ακόμα) θα μπορούν να αντέξουν τις εισφορές και τα χαράτσια που πέφτουν πάνω στους ελεύθερους επαγγελματίες. Και τότε, θα βρεθούμε βυθισμένοι στις πενήντα αποχρώσεις του φαιού…

Advertisement

260 Σχόλια προς “Πονάει κεφάλι, κλείνει ΕΚΕΒΙ”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα.
  (που την είδατε;) 😐

  …. αλλά ότι η απόφαση για κατάργηση του φορέα προϋπήρχε και απλώς βρέθηκε το κατάλληλο πρόσχημα. …

  … Κι έτσι θα εκδίδονται μόνο μεταφρασμένα βιβλία ή μόνο μπεστσέλερ σαν της κ. Χρυσηίδας Δημουλίδου, αφού μόνο αυτή (και λίγοι ακόμα) θα μπορούν να αντέξουν τις εισφορές και τα χαράτσια που πέφτουν πάνω στους ελεύθερους επαγγελματίες. Και τότε, θα βρεθούμε βυθισμένοι στις πενήντα αποχρώσεις του φαιού…

  Έλεος ρε παιδί μου, έλεος! 😦 😦

 2. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Σκατά. Ζούμε μες τα σκατά… Καλή μας όρεξη

 3. […] Η παροιμία βέβαια, δεν είναι έτσι -αλλά ταιριάζει νομίζω η παράφρασή της σαν σχόλιο για την απόφαση του αρμόδιου αναπλ. υπουργού κ. Τζαβάρα να κλείσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) λίγες μέρες α…  […]

 4. Γς said

  2:
  Οχι ρε γμτ πρωί πρωί…

 5. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Α κυρ Γιάννη, πρωί πάει τουαλέτα ο κόσμος… 🙂

 6. christos k said

  2.Κατοχή φίλε Γρηγόρη, κατοχή.

 7. Δεν είναι έτσι, αγαπητέ Νίκο. Το θετικό έργο που είχε να επιδείξει το ΕΚΕΒΙ ήταν δυνανάλογα μικρό σε σχέση με τους πόρους που διαχειρίστηκε είκοσι χρόνια τώρα. Με τα 3 εκατομμύρια ευρώ του ετήσιου προϋπολογισμού του πριν την κρίση, με τα 10.000.000 που πετάξαμε στην Φρανκφούρτη το 2001, με τα χρήματα του ΕΣΠΑ που προτίμησε να τα ρίξει στην ετήσια εμποροπανήγυρη της Θεσσαλονίκης πόσα και πόσα μπορούσαν να γίνουν… Για να έχουμε την αίσθηση των μεγεθών: ο προϋπολογισμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τις καλές εποχές, έφτανε δεν έφτανε τις 400.000!

  Το πρόγραμμα επιδότησης των μεταφράσεων (που διακόπηκε…), η Βιβλιονέτ (που ελπίζω και εύχομαι να επιβιώσει με κάποιο τρόπο) και τα δυο τρία καλά ακόμη πράγματα που προήλθαν από το ΕΚΕΒΙ, αντιπροσωπεύουν έλαχιστο μέρος των κονδυλίων που ο κος Λάζος και η κα Βελισσάρη είχαν στη διάθεσή τους. Τη μερίδα του λέοντος προτίμησαν να την επενδύσουν στις δημόσιες σχέσεις και τα ταξίδια στην αλλοδαπή…

  Εννοείται ότι ένας δημόσιος φορές με καλά σχεδιασμένη πολιτική μπορεί να πετύχει πολλά – δεν είναι εδώ θέμα δημόσιου-ιδιωτικού. Όμως και η ιδιωτική πρωτοβουλία, ενίοτε. Οι Τσέχοι μετέφρασαν στα γερμανικά όλη την κλασσική γραμματεία τους σε 33 μεγάλους τόμους. Κόστος έργου: 1.000.000 ευρώ…

  Το μόνο ερώτημα εδώ επομένως είναι η στάθμιση κόστους και οφέλους. Και ο τελικός απολογισμός του ΕΚΕΒΙ σ’ αυτό είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικός. Χώρια η μεγάλη ζημιά που προκάλεσε συνδέοντας τη δράση του με αλλότριες επιδιώξεις και πρόσωπα.

 8. ππαν said

  Τρομακτικό αυτό με το μπλοκάκι! Είναι δυνατόν;

 9. Νέο Kid Στο Block said

  Ω Ελλάς, αρχαία ημών χώρα! ΤΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΙΑ βγάζεις τώρα!!

 10. ΠΑΝΟΣ said

  Γιατί να μην κάνουν αλληλοϋποστηρίξεις στα βιβλία; Μόνον στην TV θα γίνονται αλλαξοϋποστηρίξεις;Άραγε στα λογοτεχνικά βραβεία,γίνονται αλλαξοϋποστηρίξεις; (φρικτά τα ρήματα,αλλά απαραίτητα.Είμαι σικ άτομο…)

 11. spiral architect said

  Κατοχή, αναγκαστικοί νόμοι (με εσάνς μαντάτων εκ του Ριλώ) δια-κυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, απαξίωση της παιδείας με συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και πανεπιστήμιων, κατάργηση πνευματικών και ερευνητικών φορέων (βλέπε ΕΚΕΒΙ και ΙΓΜΕ) και για το ξεκάρφωμα τα γκαζάκια, οι βίλες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Να το πω κι εγώ πρωί-πρωί;
  Λίγο είναι..

 12. cronopiusa said

  ΕΚΕΒΙ: Το χρονικό ενός προαποφασισμένου θανάτου

  και κάτι αισιόδοξο για να πάνε τα φαρμάκια κάτω
  «Gracias, Grecia» Nuestra herencia

  Καλημέρα και καλή βδομάδα

 13. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7: Κώστα Κουτσουρέλη, ξέρεις πολύ καλύτερα από μένα το χώρο και δεν αμφισβητώ τα πραγματικά περιστατικά που επικαλείσαι ούτε έχω κανέναν λόγο να υπερασπιστώ την πολιτεία των διευθυντών του ΕΚΕΒΙ από καταβολής του. Στα θετικά της λειτουργίας, μπορούμε να προσθέσουμε και τις δραστηριότητες με τα σχολεία, τουλάχιστον έτσι μου έχουν πει αρκετοί εκπαιδευτικοί. Ότι το ΕΚΕΒΙ πιθανώς κατασπατάλησε πόρους και άσκησε πολιτική ημετερισμού, το γράφω κι εγώ. Όμως κατάργηση; Πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι;

  Με τη λογική της στάθμισης κόστους-οφέλους, όλοι οι φορείς θα έπρεπε να καταργηθούν σ’ αυτή τη χώρα, αφού παντού έγινε διασπάθιση, και μάλιστα απείρως μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο ΕΚΕΒΙ. Αν όμως πιστεύεις ότι η Διεύθυνση Γραμμάτων του καταργημένου ΥΠΠΟ μπορεί ν’ ασκήσει καλύτερη πολιτική, χαίρομαι για την αισιοδοξία σου.

 14. Raniouska said

  Καλή σας μέρα.

  «Το ΕΚΕΒΙ, ανάμεσα στα άλλα, ήταν υπεύθυνο για το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας [τι φριχτή λέξη!] για τα σχολεία, δηλαδή για την αγορά παιδικών βιβλίων και τη διανομή τους σε δημοτικά σχολεία της χώρας, με χρηματοδότηση (ή συγχρηματοδότηση;) από την ΕΕ.»

  Το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας δεν αφορούσε μόνο την αγορά/διανομή παιδικών βιβλίων, αλλά ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων: το Ε.ΚΕ.ΒΙ. διοργάνωνε επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε σχολεία (έτσι επισκέφτηκα προ μηνών την Κατερίνη: κάλυπταν εισιτήρια και διαμονή, συν μία μικρή ημερήσια αποζημίωση). Η διοργάνωση ήταν άψογη. Επίσης, ψηφιακές συναντήσεις συγγραφέων-εικονογράφων με μαθητές σχολείων απ’ όλη τη χώρα μέσω Skype από τα γραφεία του Ε.ΚΕ.ΒΙ. Ή τον ιστότοπο του Μικρού Αναγνώστη – καταπληκτικός, ρίξτε μια ματιά. http://www.mikrosanagnostis.gr/

 15. […]  https://sarantakos.wordpress.com/2013/01/14/ekebi/#more-8066 […]

 16. Γιώργος Πρίμπας said

  αναφορικά με τις δυο τελευταίες παραγράφους
  ακόμα και αν περάσουν τέτοιους ηλίθιους νόμους
  – ποιος θα εμποδίζει κάποιον (ακόμα και αν δεν πάρει isbn – γιατί μπορεί για να του χορηγούν να πρέπει να καταθέτει χαρτιά από την εφορία, το ΤΕΒΕ κλπ) και να τυπώσει μόνος του ένα βιβλίο και να το διακινεί ιδιωτικά (πχ σε φίλους κλπ);
  Τι θα κάνουν; Θα του απαγορεύσουν να το αποκαλεί «βιβλίο»; :-))
  – ποιος θα εμποδίσει κάποιον να το εκδώσει στα Τίρανα, στα Σκόπια, στη Σόφια ή στο Νέο Δελχί;

  κάπως έτσι δεν κατάργησαν και το πετρέλαιο θέρμανσης; και ο κόσμος το έριξε στα καυσόξυλα;

 17. Γιώργος Πρίμπας said

  όσον αφορά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ συνιστά την απόλυτη ξεφτίλα ενός κράτους που καταργεί το θεσμό που θα μεριμνούσε για «τον καθορισμό, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης και ως προτεραιότητες την ενίσχυση της ανάγνωσης στην Ελλάδα, την προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και την καταγραφή των φαινομένων του χώρου» ουσιαστικά παραδεχόμενος ότι εκτός από λαμόγια δεν έχεις άλλους «δικούς σου» να το στελεχώσεις

 18. Ενδιαφέρει, Νίκο, η πολιτική, όχι ο θεσμικός φορέας που θα αναλάβει να τη φέρει σε πέρας. Λ.χ. ο τωρινός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γραμμάτων (που την ίδρυσε σημειωτέον ο Γεώργιος Δροσίνης τον Μεσοπόλεμο, στο Υπουργείο Παιδείας τότε…) είναι άνθρωπος αξιοπρεπής που θα μπορούσε να κινήσει πολλά, αν τον αφήνανε – μιλάω εκ πείρας. Στο κάτω της γραφής, όσο δύσκολο είναι να ξαναστηθεί σε υγιείς βάσεις η Δ.Γ. άλλο τόσο (και δυσκολότερο!) είναι να αναμορφώσεις το ΕΚΕΒΙ που, ακριβώς λόγω της φεουδαλικού τύπου ανεξαρτησίας του, είχε μάθει να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

  Γνώμη μου θεσμική είναι ότι η πολιτική για την ανάγνωση πρέπει να συγκεντρωθεί κεντρικά εκεί όπου ανήκει: στην Εθνική Βιβλιοθήκη, και από εκεί να εξακτινώνεται μέσω των λοιπών βιβλιοθηκών στην υπόλοιπη χώρα. Η σημερινή πολυδιάσπαση (ΕΚΕΒΙ, Δ.Γ. Υπουργείου Πολιτισμού, βιβλιοθήκες υπουργείου Παιδείας) δεν έδωσε τίποτα. Υπάρχουν τέτοια ξένα παραδείγματα επιτυχημένα. Το κτήριο που χτίζεται στο Φάληρο είναι η ευκαιρία για μια νέα αρχή.

 19. Alexis said

  κ. Κουτσουρέλη νομίζω ότι ο Νίκος δεν επικεντρώθηκε τόσο στο εάν έχει προσφέρει και πόσο το ΕΚΕΒΙ αλλά στον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης και στην απύθμενη υποκρισία που κρύβεται πίσω από αυτόν. Τη στιγμή που σε πλείστους άλλους δημόσιους φορείς γινόταν επί χρόνια πραγματικό «πάρτι» (και δυστυχώς εξακολουθεί σε κάποιους να γίνεται), τη στιγμή που τοποθετούνται επικεφαλής κρατικών οργανισμών αποτυχημένοι πολιτευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (ενίοτε και της ΔΗΜΑΡ) ο κ. Τζαβάρας εξάντλησε την αυστηρότητά του στο ΕΚΕΒΙ!
  Μοιάζει με ανέκδοτο πραγματικά! Κάποιοι υποτιμούν συστηματικά τη νοημοσύνη μας!

 20. spiral architect said

  Mε τη λογική της αποδοχής του λόγου κόστος/όφελος θα έπρεπε να μην υπάρχει δωρεάν παιδεία, ειδικά τώρα που οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μεταναστεύσουν.
  Γιατί να πληρώνουμε καθηγητές, συντήρηση και πάγιους λογαριασμούς σχολείων, για απόφοιτους που δεν θα δουλέψουν στην Ελλάδα, ή δεν θα δουλέψουν λόγω έλλειψης ζήτησης θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, ή θα δουλέψουν σαν ανειδίκευτο προσωπικό;

  Όποιος θέλει, ντε και καλά να μορφωθεί ας πληρώσει. 😈

  Ρε, δεν το κατανοήσατε ακόμα: Είμαστε η τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία στην Ευρώπη.

 21. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 22. ππαν said

  Εντάξει, οι υπερβολές του τύπου «η βαριά βιομηχανια της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός» (αλήθεια; ) στον λίκνο του 12 ή ο παραλληλισμός του ΕΚΕΒΙ με την δωρεάν παιδεία δεν βοηθούν τη συζήτηση. Οι περισσότεροι υπάλληλοι ήταν αυμβασιούχοι που απολύθηκαν τα τελευταία χρόνια ή έμεναν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Ο φορέας υπολειτουργούσε έτσι κι αλλιώς και τώρα πληρώνει ένα αμαρτωλό παρελθόν. Βέβαια, κι αυτό να μην είχε, θα τον εκλειναν χωρίς πρόβλημα, έτσι; Εδώ οι συρρικνώσεις υπηρεσιών και προσωπικού σε όλο το πρώην Υπουργείο πολιτισμού είναι τέτοια που σε πολλές Αρχ. Εφορείες οι προϊστάμενοι έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

 23. Η πολιτική πάντα έτσι προχωρεί, με προσχήματα. Το θέμα είναι τι επιδιώκει, αν υπάρχει απώτερος σκοπός.

  Έχω την εντύπωση ότι ο Τζαβάρας αναζήτησε διάδοχο πρόσωπο για τη διεύθυνση του ΕΚΕΒΙ (κυκλοφορεί γνωστό και καθ’ όλα αξιόλογο όνομα), εισέπραξε όμως άρνηση. Δεν πιστεύω ότι το Κέντρο όπως έχει, μπορούσε να μεταρρυθμιστεί – έχουμε και το ανάλογο ναυάγιο του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού. Θα έπρεπε να αλλάξει μ.ά. ο ιδρυτικός του νόμος και να απομακρυνθούν πάραυτα από το Δ.Σ. οι εκπρόσωποι των φορέων που το μετέτρεψαν σ’ ένα διαρκές και άθλιο πάρε-δώσε συνδικαλιστικών συμφερόντων.

  Το ξαναλέω. Είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξει κάτι εντός παρά εκτός των υπηρεσιών των υπουργείων. Η οιονεί φεουδαλοποίηση του Δημοσίου, με όλους αυτούς του εκατοντάδες εποπτευόμενους φορείς που λειτούργησαν μεταπολιτευτικά, εξέθρεψε τη διαφθορά και σπανίως προσέφερε κάτι αξιόλογο. Η κατάργησή τους, όχι μόνο στην περίπτωση του ΕΚΕΒΙ, μου φαίνεται αναπόφευκτη.

 24. ππαν said

  Α να πω επίσης πωςη κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή, εδώ και δεκαετίες κυβερνάει ο ΔΟΛ. Έγραψε η Κέζα, μέσα σε τρεις μήνες έκλεισε το ΕΚΕΒΙ!

 25. qq said

  Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα σχόλια, και η κατάληξη του τελευταίου σχόλιου «εξάντλησε την αυστηρότητά του στο ΕΚΕΒΙ» αντικατοπτρίζει το αθάνατο νεοελληνικό πνεύμα. Πόσες φορές δεν την έχουμε ακούσει στη ζωή μας, και πόσες φορές δεν θα την ακούσουμε ξανά. Το αλλ κλασσικ μοτίβο «όλοι κτίζουν παράνομα, στο δικό μου βρήκαν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά του νόμου». Η το άλλο «όλοι κλέβουν το κράτος, εγώ τι είμαι μλκς είμαι». Είναι λυπηρό. Ναι ρε, από το δικό σου θα κάνουν την αρχή (ανέκδοτο, έτσι για να γελάσετε λιγάκι με το τρολάρισμα). Πάντως σε τέτοιες περιπτώσεις, η αποτελεσματικότερη λύση είναι η κατάργηση του παλιού και δημιουργία νέου φορέα. Αν υπάρχει πραγματική ανάγκη για κάτι τέτοιο. Να πυρακτώσεις το καρκίνωμα.

 26. Νέο Kid Στο Block said

  Δεν ξέρω όλες τις παραμέτρους του θέματος αλλά με αφορμή το σχόλιο 20. του αρχιτέκτονα ,θα πω σαν γενική παρατήρηση ότι το cost-benefit analysis που λένε οι αγγλοτέτοιοι, έχει καταντήσει μεγάλο σύντομο ανέκδοτο στο ελλάντα.
  Χαρακτηριστικά, δείτε κι εδώ στο ιστολόγιο του Στάζυμπου:
  http://malvumaldit.wordpress.com/2012/07/18/15k-euros-to-run-a-twitter-account/

 27. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  20 – Mα δεν υπάρχει δωρεάν εκπαίδευση εδω και χρόνια, τα φροντιστήρια θέλουν χρήματα, δεν λειτουργούν δωρεάν.

 28. ππαν said

  27: ωραία εξυπνάδα.

 29. spiral architect said

  @27: Αυτό εννοώ κι εγώ. Η κολλεγιά της απαξίωσης και η μετέπειτα ιδιωτικοποίηση πρέπει να επεκταθεί ως και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 😈
  Ξέρετε πόσοι πρεσβεύουν το παραπάνω; Το μοναστήρι να’ ναι καλά!

 30. Για την τελευταία παράγραφο:
  Ρέα Γαλανάκη: Έχω φρικτά μετανιώσει που έγινα συγγραφέας

 31. sarant said

  30: Ενδιαφέρον, ευχαριστούμε!

 32. spiral architect said

  @30: Υπέροχα! 😦 😦

 33. Το τι έγινε ή τι έπρεπε να γίνει με το ΕΚΕΒΙ υποθέτω ότι σηκώνει ως ένα βαθμό κουβέντα. Η επιβολή υποχρεωτικής ασφαλιστικής εισφοράς σε όποιον γράφει, έστω και ως πάρεργο ή από ψώνιο, είναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ. Θα έλεγα μάλιστα ότι αντιβαίνει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελευθεροτυπίας, ίσως όχι με αυστηρά νομική ερμηνεία στο γράμμα της (αφού δεν επιβάλλονται περιορισμοί στο τι θα γράφει όποιος πληρώνει), αλλά πάντως στην ουσία της. (Τι θα απέμενε από το δικαίωμα π.χ. του συνέρχεσθαι, αν έπρεπε για κάθε συνάθροιση άνω των 10 ατόμων να πληρώνεται τέλος 1000 ευρώ;) Αν πράγματι περάσει, προβλέπω άνθιση ελληνικών τυπογραφείων και εκδοτικών οίκων στη Βουλγαρία, που ανήκει και στην ΕΕ και δεν μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί στην εισαγωγή προϊόντων της!

 34. 33. …και έναρξη β’ νεοελληνικού διαφωτισμού. Μετά τις εκδόσεις της Βενετίας, οι εκδόσεις Σόφιας. 🙂

 35. Ή οι εκδόσεις της Αμαζόνας: http://www.amazon.com/gp/richpub/syltguides/fullview/R2ZFVG7Q4JM2JQ

 36. Τσούρης Βασίλειος said

  Επίθεση της ΔΗΜΑΡ στον Κ.Τζαβάρα για το λουκέτο στο ΕΚΕΒΙ

  τώρα στο in.gr

 37. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  35: Και βεβαίως τα ηλεβιβλία, αλλά….

 38. spiral architect said

  @36: Ε, όπως και να το κάνουμε, οι ρούληδες έχουν μια ευαισθησία παραπάνω από μας.

  Ειδικά ο μπαρμπα-Φώτης ήταν ανέκαθεν ο πλέον ευαίσθητος. 😆

 39. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  29 – Μα έχει επεκταθεί στην πρωτοβάθμια εδώ και χρόνια, τα ιδιαίτερα είναι ο κανόνας πλέον, απο την τετάρτη και μετά. Το μάθημα στις περισσότερες τάξεις, είναι για τα πανηγύρια, με συνέπεια όσοι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να προχωρήσουν ώς το πανεπιστήμιο, να πληρώνουν ιδιαίτερα, μιας και δεν μπορούν να τα στείλουν στο ιδιωτικό. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι γονείς τα ακουμπάνε αδρά, δωρεάν εκπαίδευση υπάρχει μόνο στα χαρτιά, είναι σαν την δωρεάν υγεία, έτσι και δεν πληρώσεις, βλέπεις τα ραδίκια ανάποδα.

 40. Ηλεφούφουτος said

  Δεν με πείθει ο κ. Κουτσουρέλης.
  Ανάλογα επιχειρήματα μπορεί θεωρητικά να επικαλεστεί κανείς για να κλείσει οτιδήποτε δημόσιο κοινωφελές στην Ελλάδα, αφού κρούσματα διαφθοράς και λάθη μπορεί να προσάψει κανείς σε οτιδήποτε δημόσιο λειτουργεί εδώ και χρόνια, η δε εναλλακτική που προτείνει, δηλαδή μία καλοσχεδιασμένη πολιτική από το υπουργείο, και δεν είναι ορατή και κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να την περιμένει από μία κατοχική κυβέρνηση που αποτελείται μάλιστα ακριβώς από τα κόμματα που πρωταγωνίστησαν όλα αυτά τα χρόνια στη διαφθορά και στην τσαπατσουλιά.
  Όπως φαίνεται το υπουργείο επέλεξε να ευνοήσει μια ισχυρότερη διαπλοκή έναντι μιας ασθενέστερης με πρόσχημα την εξυγίανση, οι συνέπειες όμως θα ειναι αρνητικές.

  Για το άλλο με το μπλοκάκι, προτικώ κι εγώ να σκέφτομαι τα σενάρια του νέου διαφωτισμού απ τα τυπογραφεία της Σόφιας, για να μην ουρλιάζω.

 41. # 24

  Νόμος είναι το δίκιο του Λαμπράκη έλεγε ο προφητικός Τζιμάκος προ τριακονταετίας περίπου !

  Η εκπαίδευση έχει πεθάνει εδώ και κάποιες δεκαετίες, έξω από 5-10 πανάκριβα ιδιωτικά τα υπόλοιπα σχολεία περισσότερο κακό κάνουνε παρά καλό με όλες τις προσπάθειες των φιλότιμων εκπαιδευτικών. Οσο υπάρχει Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τέτοια ευαγή ιδρύματα, Παιδεία γιόκ ! Καλύτερα στα σχολεία να ασχολούνται με αθλητικές, πολιτιστικές και συναφείς δραστηριότητες παρά με την διδακτέα ύλη.

  ( για όσους δεν το ξέρουν είμαι πρώην εκπαιδευτικός )

  Το βιβλίο έχει επίσης πεθάνει σ’ αυτή την χώρα μόλις τελείωσαν οι επιδοτήσεις των νέων συγγραφέων που φυσικά τις έπαιρναν οι εκδότες εν αγνοία των «εκδιδομένων».
  Κανείς δεν διερωτήθηκε πόσους διορθωτές είχε άραγε εκδοτικός οίκος που ξεπέταγε 550-600 τίτλους τον χρόνο ! Η γιατί η αμοιβή του μεταφραστή ήτανε τρεις τέσσερις φορές μικρότερη από του ιταλού π.χ. συναδέλφου του (προ κρίσεως)
  Οι έχοντες διαφόρων ειδών προσβάσεις βολεύτηκαν στο ΕΚΕΒΙ και αλλαχού. οι υπόλοιποι δουλοπάροικοι επαγγελματίες συγγραφείς υποχρεώθηκαν σε αλληλοϋποστήριξη εντός του εκδοτικού τους οίκου οπότε οι πιασσάρικοι του στυλ Δαμουλίδου φυσιολογικά θριαμβεύουν. Ποιός αμφιβάλλει πως άμα γράψει βιβλίο η Τζούλια ή ο Ιωαννίδης όταν βαρεθεί (συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια) να κάνει τον υπουργό θα γίνει μπεστ σέλλερ ; Ποιός αμφιβάλλει πως η παρουσία της Τζούλιας σε παρουσίαση βιβλίου μπορεί να εκτινάξει στα ύψη τις πωλήσεις ; Ειδικά αν το βιβλίο έχει χρώμα που ταιριάζει με την βιβλιοθήκη.

 42. @39: Κύριε Λάμπρο, σας το έχω ξαναγράψει. Απόψεις σαν τις δικές σας είναι ο καλύτερος σύμμαχος του συστήματος. «Αφού ούτως ή άλλως όλα είναι σκατά, ας γίνουν τα πάντα ιδιωτικά, να ησυχάσουμε».
  Βεβαίως δεν έχουμε ούτε την καλύτερη δημόσια Παιδεία του κόσμου, ούτε τις καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Άλλο να κατακρίνουμε τα μεμπτά κι άλλο να μιλάμε τόσο απόλυτα. Έλεος επιτέλους. Έχετε μια απίστευτη εμμονή με την δωρεάν παιδεία, σε βαθμό θρησκοληψίας.

  Είχα συμφοιτητές παιδιά πάμφτωχα που δεν έκαναν ποτέ ιδιαίτερα, ούτε πήγαν φροντιστήριο, δούλευαν σε διάφορες δουλειές του ποδαριού ενώ σπούδαζαν και τώρα είναι εξαιρετικοί επιστήμονες. Εγώ ο ίδιος πήγα φροντιστήριο μόνο στην τρίτη λυκείου, και η γνώμη μου γι’αυτά είναι πως απλά υποκαθιστούν τον προγραμματισμό και το συστηματικό διάβασμα από πλευράς μαθητή, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το σχολείο.

  Η φράση σας για «τα ιδιαίτερα είναι ο κανόνας πλέον, απο την τετάρτη και μετά» διεκδικεί άνετα το βραβείο Υπερβολής 2013.

 43. # 38
  Ρε φίλε Ρούληδες λέμε εμείς τους οπαδούς του Αρη όταν δεν θέλουμε να θίξουμε την συνομοταξία των ασπόνδυλων (σκουλήκια κ.λ.π.)
  Μήπως είσαστε ΠΑΟΚg»δες και δεν το ξέρετε ;

 44. ππαν said

  41: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δεν υπάρχει.Λύθηκαν τα προβλήματά μας.

  Αυτά είναι προβλήματα χορτασμένων, εννοώ τα φροντιστήρια και τα…. ιδιωτικά σχολεία. Το δημόσιο σχολείο είναι αγαθό, αλλά όχι γι αυτόν που μπορεί να πληρώνει 10 χιλ. στο ιδιωτικό + τα ιδιαίτερα (όποιος νομίζει πως οι μαθητές των «καλών» ιδιωτικών δεν κάνουν ιδιαίτερα είναι με το συμπάθειο άσχετος) αλλά για τους άλλους. Άρα για πολύ περισσότερους τώρα. Καλή δύναμη στυς εκπαιδευτικούς.

 45. # 42

  Μέχρι το 90 περίπου όντως στο σχολείο μάθαινες και στο φροντιστήριο ή το ιδαίτερο βελτιωνόσουνα. Μετά άστα να πάνε… όποιος έμαθε κάτι στο σχολείο, το έμαθε μόνος του με κίνητρο ίσως κάποιον φιλότιμο εκπαιδευτικό που δεν ακολουθούσε τις οδηγίες του υπουργείου.

 46. Τσούρης Βασίλειος said

  39.
  Αγαπητέ Λάμπρο θαρρώ πως είναι πολύ βαρύ αυτό που έγραψες.

  «Το μάθημα στις περισσότερες τάξεις, είναι για τα πανηγύρια, με συνέπεια όσοι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να προχωρήσουν ώς το πανεπιστήμιο, να πληρώνουν ιδιαίτερα, μιας και δεν μπορούν να τα στείλουν στο ιδιωτικό.»

  Δεν πλήρωσα κανένα ιδιαίτερο (Αγγλικά, Γερμανικά και Φροντιστήριο στο Λύκειο ναι) και στις εξετάσεις για τη θετική κατεύθυνση του 2011 η κόρη μου αρίστευσε!
  Φυσικά πήγαινε σε Δημόσιο Σχολείο.

  Εκνευρίστηκα πάντως πριν λίγα χρόνια όταν φίλος μου δάσκαλος σε Δημόσιο Σχολείο μου είπε ότι έστελνε το γιό του σε Ιδιωτικό Δημοτικό.

 47. sarant said

  41: Λες το υποθετικό βιβλίο της Τζούλιας να πουλήσει περισσότερα (αναλογικά τον πληθυσμό) από όσα πράγματι πούλησαν στην Αμερική ή στην Αγγλία οι 50 αποχρώσεις του γκρίζου;

 48. #44
  Νοοτροπία Π.Ι. εννοώ, να καθορίζουν ποσοτικά και ποιοτικά την ύλη ανθρωποι που δεν έχουν μπει ποτέ τους σε αίθουσα και αμφιβάλλω αν κάναν ποτέ τους διάλογο με παιδιά.
  Τα καλά ιδιωτικά σχεδόν υποχρεώνουν τα παιδιά σε ιδιαίτερα με συγκεκριμένους καθηγητές και σε τιμές που καθορίζουν αυτά.

 49. ππαν said

  48: Ποια είναι η καλοσύνη τους, τότε; 🙂

  Πρώτος πρόεδρος του διάδοχου φορέα του ΠΙ ήταν ο Αλέξης Δημαράς, που οπωσδήποτε δεν θα τον έλεγες άσχετο με την εκπαιδευτική πράξη. Τώρα βλέπω (http://www.iep.edu.gr/site/index.php/el/2011-10-05-10-19-30/2011-10-05-10-20-55) στο διοικητικό όργανο τρεις δασκάλους, φαντάζομαι και σε τάξη έχουν μπει ακι διάλογο έχουν κάνει με τα παιδιά. Το γκουγκλ είανι ο εχθρός της υπερβολής.

 50. ππαν said

  Κι ο πρόεδρος, φιλόλογος της Μέσης Εκπαίδευσης για χρόνια.

 51. spiral architect said

  @43: Άρης – Αρούλης – Ρούλης άλλά και Αριστερός – Αριστερούλης – Ρούλης.
  (δεν το έχει το σλανγκολεξικό)

  @45: Όσο για το φροντιστήριο στην β’βάθμια εκπαίδευση θεωρώ ότι είναι μόνο για μεθοδολογία (ειδικά για την εισαγωγή στις θετικές-τεχνολογικές σχολές) και η λογική των επί πληρωμή «αναγνωστηρίων» για τα παιδιά του Δημοτικού ήταν άλλος ένας εύσχημος τρόπος για άλλο ένα παρκάρισμα του παιδιού.
  Ποιος γονιός δεν θα διαβάσει το παιδί του, μαζί με το παιδί του;
  Φυσικά και δεν υιοθετώ ντετερμινιστικές απόψεις και θεωρίες περί ιδιωτικοποίησης των πάντων, απλά επισημαίνω ότι, πολλοί τις υιοθετούν, ανεξάρτητα αν έχουν να πληρώσουν, π.χ. δίδακτρα σχολείου, ή κολεγίου Ντιρί. 😦

 52. # 48
  Νίκο σε όλες τις κοινωνίες υπάρχει ένα ποσοστό (γύρω στο 5% το υπολογίζω) που θα μορφωθεί ακόμα κι αν δεν υπάρχουν σχολεία και κάποιο άλλο θα αποτελέσει τον υγιή πυρήνα των βιβλιοφάγων.
  Πέρα από αυτούς (που πολλές φορές λόγω του χώρου που συγχρωτιζόμαστε μας δίνουν την εντύπωση πως είναι μεγαλύτερο ποσοστό) τα κριτήρια για την επιτυχημένη πορεία ενός βιβλίου είναι το σχήμα-χρώμα του εξώφυλλου, η αναγνωρισιμότητα του συγγραφέα και ο σχετικός ντόρος που έγινε κατα την παρουσίαση.
  Επειδή έχω κινηθεί σε πολύ ρηχότερα νερά είχα το πλεονέκτημα να μπορώ να ελέγξω την πορεία του βιβλίου μου. Σε πληροφορώ ότι από τους 250 περίπου που το απέκτησαν οι μισοί τουλάχιστον δεν το άνοιξαν, μάλλον έφταιγε η φωτό της γάτας μου που έβαλα για εξώφυλλο. αμφιβάλλεις πως αν είχα βάλει κάποιο ξώβυζο θα το ξεφύλλιζαν μήπως βρούνε και άλλη φωτογραφία ; Εγώ καθόλου !

 53. spiral architect said

  @47: Αλήθεια, τι πάρτι γίνεται μ’ αυτή την τριλογία;
  Βλέπω διαφημίσεις στους συρμούς του μετρό καθώς και τα ίδια τα βιβλία … σε σταντ σε σούπερ μάρκετ. 😛

 54. # 49
  Είναι γεγονός πως είχα τόσο πολύ θυμώσει με τις πρακτικές του Π Ι προ ετών που δεν ξαναασχολήθηκα μαζί τους, τα δε σχετικά έγγραφα που λάμβανα πηγαίναν αδιάβαστα για προσάνναμα στο τζάκι.Ακουγα όμως μέχρι προ τριετίας από μια σύμβουλο των μαθηματικών που εκτιμούσα κακή κριτική για τις οδηγίες που τις στέλνανε. Μακάρι οι άνθρωποι που λες να μπορέσουν να κάνουν κάτι ουσιαστικό

 55. Alexis said

  #25, Το αλλ κλασσικ μοτίβο «όλοι κτίζουν παράνομα, στο δικό μου βρήκαν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά του νόμου».
  Ατυχής η σύγκριση.
  Ξεχνάς ότι δεν μιλάμε για το αυθαίρετο του (κάθε) ιδιώτη αλλά για δημόσιους φορείς και διαχείριση δημόσιου χρήματος. Εκεί δεν χωράνε ούτε εξαιρέσεις ούτε επιλεκτικές ευαισθησίες. Ή υπάρχει χρηστή διοίκηση που επιλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση κακοδιαχείρισης ή δεν υπάρχει. Κάθαρση κατά βούληση και κατά περίπτωση απλά δεν είναι κάθαρση.

 56. # 49-50

  Χωρίς να ξέρω για τους ανθρώπους του ΠΙ που αναφέρεις σε πληροφορώ πως το να δεις συνδικαλιστή εκπαιδευτικό να διδάσκει είναι σπανιότερο από το να δεις ουράνιο τόξο

 57. Αντιφασίστας said

  Παιδιά, τι συζητάμε; Κάτω τα χέρια απ’ το δημόσιο σχολείο! Η λύση είναι η βελτίωσή του με αύξηση των δαπανών για την παιδεία και αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών. Ξέρω, θα μου πείτε τέτοια ώρα, τέτοια λόγια! Αυτό, όμως, θέλουν οι νεοφιλελέδες και αυτό προπαγανδίζουν μέσω των πασχοειδών παπαγαλακιών τους: να απογοητευθούμε από ό,τι δημόσιο και να στραφούμε στην πάσης φύσεως ιδιώτευση.
  Όσο για το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ κι εγώ πιστεύω ότι προφάσεις εν αμαρτίαις είναι όλα αυτά που λένε. Στόχος τους είναι η απαξίωση του βιβλίου και του διαβάσματος. Πότε οι εξουσίες τα πήγαν καλά μ’ αυτά τα επικίνδυνα πράγματα; Οι μπρουτάλ ναζιστές τα καίγανε φόρα παρτίδα. Ε, αυτοί είναι πιο εκλεπτυσμένοι.

 58. # 51
  Μια μικρή συνδρομή π.χ. 5 ευρώ το μήνα και ένα συμβολικό τιμημα στα σχολικά βιβλία και πόρους θα απέφερε στην χειμαζόμενη παιδεία μας και θα ενέπνεε περισσότερο σεβασμό μια που το ελληνικό ντι-εν-έι θεωρεί παρακατιανό ότι προσφέρεται δωρεάν. Μετά θα νομιμοποιύσε τον κάθε γονιό σαν εργοδότη να μπορεί να ελέγξει έναν ασυνείδητο εκπαιδευτικό.
  Ξέρω πως όλα αυτά είναι λίγο ουτοπικά, αν εφαρμόζονταν το πρώτο μέλημα των κρατούντων θα ήταν πως να φάνε τα συγκεντρωθέντα χρήματα και όχι να τα επενδύσουν στην παιδεία.

 59. qq said

  55
  Η σύγκριση είναι (;isvw) ατυχής, η νοοτροπία απαράλλαχτη και πανομοιότυπη. Στα άλλα δεν μου μένει παρά να συμφωνήσω. Να καταργήσουν τα πάντα και να τα επανιδρύσουν. Μόνο που η τελευταία επανίδρυση του κράτους δεν μας βγήκε σε καλό. Οπότε μας μένει μόνο λιθαράκι-λιθαράκι και να καταργείς κατά περιστάσεων και όπου σε παίρνει. Όπως θα έλεγε κάποιος άλλος, κανείς δεν ήξερε ότι υπάρχει το ΕΚΕΒΙ και κανενός δεν θα λείψει. (Οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι δεν μετράνε). Αν πάλι υπάρχει τόση επιτακτική ανάγκη, ξανακάνεις άλλο σε καλλίτερες βάσεις (εδώ ξανά γελάνε).

 60. qq said

  39
  Στην ουσία δεν υπάρχει τίποτες δωρεάν, και η παιδία δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα πάντα πληρώνονται από τους φόρους. Προτιμότερο όμως είναι η δημόσια παιδία, ακόμα και σε αυτό το κακό χάλι που βρίσκετε. Η αναλογία στα κόστη είναι πιο «δημοκρατική». Το πρόσθετο κόστος των φροντιστηρίων δεν αλλάζει την εικόνα. Και με ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια θα συνεχίζουν να υπάρχουν και να βασιλεύουν. Ακόμα και να δεκαπλασιάσεις τα ποσά για την παιδία.

 61. Οδυσσέας said

  Ο πολιτισμός, η τέχνη ειδικότερα, μπορεί να γίνει το σωσίβιό μας. Και δεν αναφέρομαι στην όποια ψυχική ανάταση, ή παρηγοριά μπορεί να προσφέρει ένα έργο τέχνης στον δέκτη του, αλλά σε αυτή καθ’ αυτή την οικονομική τιμή προς απόδοση της τέχνης γενικότερα.

  Οι αποχρώσεις του γκρι έχουν αποφέρει μέχρι τώρα αρκετά εκατομμύρια λίρες στη συγγραφέα τους, φορολογημένα από το αγγλικό κράτος. Το ίδιο και τα βιβλία του Νταν Μπράουν, το ίδιο ο Χάρι Πότερ και πολλά άλλα. Το ίδιο γίνεται και με τη μουσική βιομηχανία και με τον κινηματογράφο και με όλες τις Τέχνες. Κάθε έργο τέχνης, μπορεί να αποδώσει πολλαπλάσια οικονομικά κέρδη από την αρχική επένδυση που χρειάζεται για τη δημιουργία του. Αυτό ίσως να είναι και το πειστικότερο επιχείρημα για την ενίσχυση των τεχνών από το εκάστοτε κράτος, όχι με τη μορφή επιδοτήσεων (το Χόλυγουντ δεν επιδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο με τις παραγωγές του), αλλά με διευκολύνσεις, με δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών, με διευκολύνσεις με άδειες, δημόσια κτίρια, τέτοια πράγματα. Και η παιδεία δεν θα πρέπει να απέχει πολύ από αυτό.

  Ο συνηθισμένος αντίλογος είναι ότι αυτή δεν είναι τέχνη, είναι.. κάτι άλλο ίσως, αλλά η αλήθεια είναι ότι η χώρα με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική παραγωγή, η Αμερική, κυριαρχεί πολλαπλώς σε όλο τον κόσμο, κατά ένα μεγάλο μέρος με τη βοήθεια της Τέχνης. Έχοντας την ατμομηχανή της ‘εμπορικής’ τέχνης, μπορεί άνετα να στηρίξει και το off Broadway (και το off – off ..), σε όλες τις μορφές της.

  Δεν είμαι σίγουρος αν η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ μπορεί να προσφέρει, αλλά νομίζω ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η γενική κατεύθυνση.

  Όσον αφορά το άλλο ζήτημα που θίγεται, εγώ γράφτηκα στον ΟΑΕΕ (και πλήρωσα), για ένα μήνα μόνο, για να πληρωθώ μια μετάφραση. Μετά ξεγράφτηκα. Πέρα από την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας, νομίζω ότι αυτό μπορεί ακόμα να γίνει, ας πει κάποιος αν ξέρει καλύτερα.

 62. Γς said

  42: Στέλιος

  >Εγώ ο ίδιος πήγα φροντιστήριο μόνο στην τρίτη λυκείου, και η γνώμη μου γι’αυτά είναι πως απλά υποκαθιστούν τον προγραμματισμό και το συστηματικό διάβασμα από πλευράς μαθητή, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το σχολείο.

  Διαβάσατε ότι διάβασα;
  $#&^%^)(*_)&*

 63. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  Αν οι εκπαιδευτικοί ήταν καταρτισμένοι και έκαναν τη δουλειά τους όπως πρέπει, τα φροντιστήρια δε θα ήταν απαραίτητα για την πλειονότητα των μαθητών. Όσο για το αμαρτωλό ΕΚΕΒΙ ε, καιρός ήταν…

 64. sarant said

  61: Δηλαδή πλήρωσες 330 ευρώ κερατιάτικα;

  Αλλά το θέμα είναι, αν σε 3 χρόνια θελήσεις να κάνεις μια άλλη μετάφραση, θα δεχτεί ο ΟΑΕΕ να σε ξαναγράψει ΧΩΡΙΣ να σε αναγκάσει να πληρώσεις εισφορές για το ενδιάμεσο διάστημα;

 65. munich said

  @63
  δεν καταλαβαίνω αν το εννοείτε ή μιλάτε ειρωνικά αλλά έτσι για την ιστορία να υπενθυμίσω ότι πολλοί από εκείνους που διδάσκουν στα φροντιστήρια ή παραδίδουν ιδιαίτερα, είναι διορισμένοι καθηγητές μ.ε. ή αναπληρωτές κτλ. μαλιστά ευδοκιμούν και οι περιοτώσεις που ο ιδιος που διδάσκει το παιδί στο σχολείο του παραδιδει και μαθήματα κατ’ οίκον έναντι αδράς αμοβής

 66. Γς said

  Δυο λόγια για τα σχολικά βιβλία.
  Για τη ποιότητα της εκτύπωσης: Θυμάμαι κάτι χρονιές στη μεταπολίτευση που όταν τα ξεφύλλιζες σου έμεναν στο χέρι οι σελίδες. Και γκρίνια οι μαμάδες που «κατάστρεψες το βιβλίο φωτιά να σε κάψει!»

  Πέταγμα στα σκουπίδια ή/και τελετουργική καταστροφή τους στο τέλος του έτους.

  Τα πιτσιρίκια μου θυμάμαι στην αλλοδαπή έπαιρναν στην αρχή του έτους μεταχειρισμένα βιβλία τα οποία όφειλαν να επιστρέψουν στην ίδια κατάσταση.

 67. Αντιφασίστας said

  63: Επίσης υπάρχουν και αμαρτωλές διοικήσεις δημόσιων νοσοκομείων. Τι λέτε, να τα κλείσουμε; Να κλείσουμε και τα δημόσια πανεπιστήμια, επειδή στο Πάντειο αγοράζανε Φεράρι;

 68. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #64
  Νομίζω σε δέχονται. Αλλά πρέπει κάθε φορά να κάνεις έναρξη και λήξη επαγγέλματος, φπα, βιβλία κλπ κλπ και είναι χρονοβόρα διαδικασία.
  Το είχα πάθει μια φορά που ήμουν σε ένα πρόγραμμα του πανεπιστήμιου και τράβηξα τα πάνδεινα. Αφήνω τα πρόστιμα που έφαγα γιατί δεν τα έκανα στην ώρα τους. Τα μισά λεφτά από το πρόγραμμα τα πήρε η εφορία… Αλλά άγνοια νόμου δεν συγχωρείται μου είπε ο έφορος.

 69. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Το #68 πάει στο #64

 70. Ηλεφούφουτος said

  64β Φαντάζομαι ναι, γιατί κι εγώ έτυχε στο παρελθόν να ξεγραφτώ και μετά να ξαναγραφτώ στο ΤΕΒΕ μέσα σε διάστημα μηνών, χωρίς να επιβαρυνθώ τους μήνες αυτούς.
  Πάντως εκτός απ τα κερατιάτικα προκειται για πολύπλοκη διαδικασία που μου έπαιρνε πάνω από ΄μία εργάσιμη μέρα κάθε φορά.

 71. Γς said

  69:
  Γιατί το λες ξανά;
  Καλά δεν πήγαινε εκεί που το έστειλες.

 72. Ηλεφούφουτος said

  67 Μην ξεχνάμε τα δικαστήρια με τους διεφθαρμένους δικαστές!
  Ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης εδώ και τώρα!

 73. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #71
  Δεν είδα ότι είχα γράψει πού πάει… 🙂

 74. ππαν said

  72, 67 κλπ: και μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε την άψογη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μετά τον Ξυνή η Δομή:
  http://tinyurl.com/bhlbhoe

 75. Γς said

  Στη σημερινή Ελευθεροτυπία :
  «Ο κύβος ερρίφθη. Οποιος δηλώνει συγγραφέας, μεταφραστής, επιμελητής εκδόσεων, διορθωτής, οποιοσδήποτε ασκεί πνευματικό έργο συναλλασσόμενος με εκδοτικούς οίκους, είναι υποχρεωμένος να διαθέτει δελτίο παροχής υπηρεσιών για να πληρωθεί, ανεξάρτητα από τα εισοδήματά του».

  Και λέει η Γιάννα Αναστοπούλου στο Face Book τώρα:

  «Δεν καταλαβαίνω βέβαια γιατί αναφέρουν τους μεταφραστές. Ισχύει εδώ και κάτι αιώνες το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και το ληστρικό ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) γι’ αυτούς. Όσο για το «οι αμοιβές για ένα δεκαεξασέλιδο κυμαίνονται μεταξύ 100 και 150 ευρώ», να γελάσω τώρα ή αργότερα; Για να μην πω ότι οι εκδότες πλέον πληρώνουν αν το θυμηθούν.
  Στο διάβολο οι μεταφραστές, οι επιμελητές, οι συγγραφείς. Στο διάβολο το ΕΚΕΒΙ, στο διάβολο τα βιβλία γενικώς. Ποιος τα χρειάζεται; Εμίς οίμασται Έλιναις, δεν έχουμαι ανάγκι».

 76. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  65. Munich : Αυτό λέω κι εγώ. Κουράζονται, φοροδιαφεύγοντας, στα ιδιαίτερα και σέρνονται στο δημόσιο σχολείο. Στην Ελλάδα ζούμε.

  67. Αντι-Φασίστα Δε μίλησα για την υγεία. Μίλησα για το αμαρτωλό και άχρηστο ΕΚΕΒΙ. Ανάφερες και τα πανεπιστήμια (;) χμ… ώρα τους είναι.

 77. sarant said

  76: Όχι παύλα στον Αντιφασίστα, παρακαλώ, το ιστολόγιο έχει αλλεργία στη σχιζολεξία 🙂

 78. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  67. Και εσύ Ηλεφούφουτε, ούτε η Σακοράφα δεν πετάει τέτοια ακόντια.

 79. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ο δάσκαλος της κόρης μου μοίρασε σήμερα στα παιδιά μια φωτοτυπία όπου τους είχε ένα παραδοσιακό (λέει) τραγούδι για να δουν πώς μάθαιναν παλιότερα τα γράμματα της αλφαβήτα (sic). Και ακλισιά έχω, λέμε, έλα να πάρεις… 🙂

 80. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  77. Κύριε Σαραντάκο, χρησιμοποίησα ενωτικό και όχι παύλα. 🙂 Καταλαβαινόμαστε, ελπίζω.

 81. sarant said

  80: Και στα ενωτικά έχουμε αλλεργία όταν κόβουν στα δυο λέξεις χωρίς λόγο.

 82. Αυτό θα πει Παιδεία, κι Επίπεδο Υψηλό,
  να ξες ποια’ν’ η παύλα και ποιο τ’ ενωτικό!

 83. *ξες = ξέρεις 🙂

 84. Λίγα πράγματα γνωρίζω για το ΕΚΕΒΙ. Αλλά πιστεύω ότι πολλά σχόλια που γράφονται είναι υπερβολικά. Όπως «αμαρτωλό ΕΚΕΒΙ’ , «πακτωλός εκατομμυρίων» κλπ. Ήμουνα στην έκθεση παιδικού βιβλίου στην οδό Κηφισίας το 2008. Τη χρονιά εκείνη, πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ ήταν ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, άτομο που εκτιμώ βαθύτατα. Θυμάμαι τη σύντομη ομιλία του. Αναφέρθηκε – ανάμεσα στα άλλα – στην ανάγκη ουσιαστικής χρηματοδότησης του ΕΚΕΒΙ από το Υπ. Πολιτισμού, για να μπορέσει να επιτελέσει τους σκοπούς του. Χρησιμοποίησε μάλιστα και το στίχο του Μαγιακόφσκι από το Σύγνεφο με παντελόνια «Σήμερα πρέπει με τη βαριά ν’ αποτυπώνεσαι στο καύκαλο του κόσμου».
  Ήμουνα επίσης στην έκθεση και την επόμενη χρονιά, που υπουργός Πολιτισμού ήταν ο σημερινός Πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα επισκέφθηκε την έκθεση. Η κ. Κατρίν Βελησάρη αναφέρθηκε στο χαμηλό προϋπολογισμό, που δυσκόλεψε τη διοργάνωση της έκθεσης.
  Δεν γνωρίζω τους ετήσιους προϋπολογισμούς του φορέα αυτού τα τελευταία χρόνια.
  Δεν ξέρω επίσης τι ταχυδακτυλουργικά έκαναν οι Τσέχοι και εκδώσανε 33 τόμους της λογοτεχνίας τους στη γερμανική γλώσσα, με κόστος μόνον 1.000.000 €. Πιθανόν οι μεταφραστές να ήσαν εθελοντές και τα τυπογραφεία και οι εταιρείες χάρτου χορηγοί. Θα με ενδιέφερε αν έχει κάποια πηγή γι’ αυτό το θέμα να μας την πεί.
  Όσο για τη «Φιλαναγνωσία», ας διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για 498 τίτλους βιβλίων (επί 90 αντίτυπα έκαστος) που θα μοιράζονταν στις σχολικές βιβλιοθήκες. Συνολικό κόστος: 315.492,26 €. Ο πιο ευνοημένος συγγραφέας αυτού του προγράμματος θα έπαιρνε από πνευματικά δικαιώματα περίπου 600 €. Ας μη φανταζόμαστε λοιπόν ότι πρόκειται για ένα νέο Βατοπέδι. Ας μη βιαστούμε να πούμε ότι τα «πιάνουν» και οι συγγραφείς στην Ελλάδα. Κοντολογίς ας μην δικαιώσουμε το ρηθέν «μαζί τα φάγαμε»
  Ο κ. Κουτσουρέλης αναφέρει επίσης: «…να απομακρυνθούν πάραυτα από το Δ.Σ. οι εκπρόσωποι των φορέων που το μετέτρεψαν σ’ ένα διαρκές και άθλιο πάρε-δώσε συνδικαλιστικών συμφερόντων». Μάλιστα. Ακούγεται από πολλές πλευρές ότι οι συνδικαλιστές πρέπει να ριφθούν στην πυρά. Ας τοποθετεί λοιπόν παντού ο εκάστοτε υπουργός τα περίφημα «άτομα εγνωσμένου κύρους»,, δηλαδή απ’ ευθείας αδιάφθορους των κομματικών γραφείων του κυβερνώντος κόμματος. Για να είναι αδύνατος ο παραμικρός κοινωνικός έλεγχος και να υπάρχει στοιχειωδώς κάποια διαφάνεια. Μα θα μου πει ο κ. Κουτσουρέλης – το μισοείπε άλλωστε – να αναλάβει η Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου να παίξει το ρόλο του ΕΚΕΒΙ. Τότε σωθήκαμε στ’ αλήθεια! Ένα πόρταλ της προκοπής είχε το ΥΠΠΟ για θέματα Τέχνης και Πολιτισμού με το οποίο ασχολείτο κάποιος άνθρωπος με γνώσεις και μεράκι κι εδώ και τρία χρόνια εξαφανίστηκε κι άνθρωπος και το πόρταλ. Δε χρειάζεται πολύ σκέψη για τις Διευθύνσεις του πρώην ΥΠΠΟ. Η Διεύθυνση Κινηματογράφου, Κινηματογραφικής Παιδείας και Οπτικοακουστικών Μέσων, έχει αξιόλογους ανθρώπους σε πολλά τμήματά του. Έργο όμως μηδέν.
  Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το κατηγορούσαν επί χρόνια ότι δεν παράγει αριστουργήματα γιατί συμμετέχουν στο Δ,Σ, και εκπρόσωποι φορέων του οπτικοακουστικού χώρου. Ψήφισε λοιπόν ο κ. Γερουλάνος νέο νόμο «περί κινηματογραφίας, δεν υπάρχουν πλέον εκπρόσωποι φορέων στο Δ.Σ. αλλά παραγωγή ΜΗΔΕΝ.
  Φυσικά με αυτά που αναφέρω δε θέλω σε καμιά περίπτωση να αθωώσω από τις ευθύνες που φέρουν ορισμένοι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων. Αλλά όλο το ανάθεμα σ’ αυτούς;
  Υ.Γ. Δεν είμαι εκπρόσωπος κανενός συνδικαλιστικού φορέα, πουθενά. Αλλά την τροφή μου την μασάω πριν την καταπιώ. .

 85. IN said

  Μια και το ιστολόγιο είναι γλωσσικό, εκείνο το «σας καλούμε να απολογηθείτε» (απευθυνόμενο προς τον Υπουργό) της ανακοίνωσης του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ δεν θα το σχολιάσετε; Προφανώς θα θέλανε να πούνε «σας καλούμε να ζητήσετε συγγνώμη» γιατί οι φράσεις του Υπουργού ήταν προσβλητικές, ή τουλάχιστον έτσι τις θεώρησαν οι ίδιοι. Δεν φαντάζομαι να ήθελαν να καλέσουν τον Υπουργό σε απολογία (με ποια αρμοδιότητα άλλωστε), μάλλον πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο (που με χτυπάει αφάνταστα στα νεύρα, ελπίζω να μην είμαι ο μόνος) να «μολύνεται» η (διαφορετική) έννοια του Ελληνικού ρήματος «απολογούμαι» με μεταφορά της έννοιας του Αγγλικού apologise. Ίσως και μόνο γι’ αυτό το λάθος, χαλάλι η καρατόμηση του Δ.Σ.! Βέβαια, έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις το φαινόμενο, που στο τέλος θα φαίνεται παράξενος όποιος, όπως εγώ, τον πειράζει…

 86. […] Βέβαια, από μια άλλη σκοπιά ίσως να μην είναι και τόσο κακό πράγμα η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, αφού από τη σημερινή κυβέρνηση, που διόρισε Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων στην ΕΡΤ τον κ. Αιμίλιο Λιάτσο, θα ήταν ουτοπικό να περιμένουμε εξυγίανση του ΕΚΕΒΙ -τη Λένα Μαντά θα διόριζαν διευθύντρια; …  […]

 87. spyroszer said

  Συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα – Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» στις7-1-2013:

  …Ωστόσο, όπως επισήμανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης «το πρώτο μέρος του νομοθετήματος, στα πρώτα άρθρα του, 1 έως 14, ρυθμίζει αναλυτικά τις περιπτώσεις καταργήσεως και συγχωνεύσεως ή ενοποιήσεως οργανισμών του δημοσίου (κατάργηση 8 φορέων και τη συγχώνευση 197 νομικών προσώπων στο Δημόσιο). Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα και πάντως όχι το πιο αντιπροσωπευτικό μιας εκτεταμένης «λίστας» οργανισμών που συγχωνεύονται ή ενοποιούνται. Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη με την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα βασίζεται στην αξιολόγηση και άλλων 1500 περίπου φορέων ή οργανισμών του δημοσίου. Σήμερα, απλώς, παρουσιάζουμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ένα πρόπλασμα του μεταρρυθμιστικού μας στόχου στο τομέα αυτό που αποσκοπεί στον δραστικό περιορισμό των οργανισμών του δημόσιου τομέα».
  Εξορθολογισμός της Δημόσιας Διοίκησης, αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και δημοσιονομικό όφελος είναι το τρίπτυχο που προβάλλεται για τις αναδιαρθρώσεις στο κράτος. Με στόχο τον δραστικό περιορισμό των οργανισμών του δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει, όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, μόνον τις αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες, «που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι το κόστος λειτουργίας τους δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα ή αδικαιολόγητα τον έλληνα φορολογούμενο».
  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=492049

  Ο Τζαβάρας ήταν λίγο βιαστικός. Διαταγή άνωθεν.

 88. ππαν said

  Στέλιο, το ξέμε το ξες! Ωραίος 🙂

  Ορεσίβιε, ο Κ. Κατσουλάρης (που το σάιτ του έχει ιό, και πριν διαφωνήσει ο Σταζυμπος, ο Αβάστ μου το είεπ, όχι ο Νόρτον) μιλάει για ποσά (3 εκ το χρόνο) που δεν μου φαίνονται λίγα, ενώ τα 10 εκ για την Φρανκφούρτη μου φαίνονται απίστευτα. Από κει και πέρα οι διευθυντές των φορέων πάντα μιλούν για ελλειπή χρηματοδότηση.
  Το άλλο με τις εγκρίσεις/βραβεύσεις δεν είναι κυρίως οικονομικό αλλά ηθικό θέμα, να εγκρίνεις τα βιβλία σου και αυτά τηνς γυναίκας σου και της κόρης σου, χώρια που προφανώς το οικονομικό όφελος θα είναι λόγω διαφήμισης πολύ μεγαλύτερο.

  Νικοκύρη, αν ακολουθούμε το «του Κοντολέων» επειδή αυτός το θέλει, τότε «του Αδώνιδος» και ΛΑΟ΄Σ;;

 89. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  82. Στέλιο, άστο καλύτερα. Δεν το έχεις.

 90. sarant said

  88: Δεν πρόσεξες το «κι»; Κι ο ίδιος, έγραψα, όχι «ο ίδιος». Όχι επειδή αυτός το θέλει, αλλά «πολύ περισσότερο που και ο ίδιος έτσι το συνηθίζει»
  Και επίσης, έχουμε επώνυμο, όχι βαφτιστικό όνομα, που διαφέρει. Και τα επώνυμα σε -λέων (και άλλα, βέβαια) ανήκουν σε μια ρευστή περιοχή, ακόμα ακαταστάλαχτη. Οπότε, δεν είναι ίδιο με το Αδώνιδος ή το Θαλού.

  85: Δίκιο έχετε ότι είναι αγγλισμός (αν και στην Κύπρο είναι δόκιμο), αλλά αν κρεμάσουμε όσους το λένε θα μείνουμε λίγοι. Φαντάζομαι ότι σε μερικά χρόνια θα το έχουν και τα λεξικά.

 91. Αντιφασίστας said

  76: Δεν καταλαβαίνω γιατί εξαιρείς από την ιδιωτικοποίηση-κατάργηση τα δημόσια νοσοκομεία. Ανακολουθία μου μυρίζει. Και γιατί παραξενεύεσαι μ’ αυτό που γράφει ο Ηλεφού; Στις ΗΠΑ δεν λειτουργούν ιδιωτικές φυλακές; Εκτός αν νομίζεις ότι η νεοφιλελεύθερη ασυδοσία έχει όρια. Έτσι την οραματίζεσαι την παιδεία;
  http://www.alfavita.gr/old/55969

 92. ππαν said

  90: όχι, δεν το πρόσεξα να πω την αλήθεια. Αλλά έτσι κι αλλιώς δεν το πολυκαταλαβαίνω το επιχείρημα, τέλος πάντων, σκασίλα μου κι ο Κοντολέων και οι Κοντολέαινες. Δυσκολεύομαι αφάνταστα να πω «θέλω το βιβλίο του Κοντολέων» αλλά ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ 🙂

 93. Αντιφασίστας said

  Σήμερα ανέκδοτο, αύριο πραγματικότητα:
  http://blogs.in.gr/blogger/post/?aid=1231066230
  Ο καζινοκαπιταλισμός θα μας παίξει όλους στο μαύρο. Εκτός αν προλάβουμε να τον παίξουμε εμείς στο κόκκινο.

 94. Μαρία said

  88 Μπες άφοβα και τα σκυλιά δεμένα:
  http://loverdos.gr/gr/index.php?Mid=1&art=2490

  Θα παρατήρησες οτι ο Γεδεών μένει άκλιτος. Μου είχε κάνει εντύπωση, όταν το πρωτοείδα.
  Αλλά οι -λέοντες είναι καινούριο φρούτο.

  87 >που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς
  Παροιμιώδες! Μέχρι και στο Βήμα τον έκραξαν.

 95. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  92. Χρυσόστομη!
  91. Κύριε ΑντιΦασίστα, και στην Ελλάδα ιδιωτικές είναι, ανήκουν στον Αραβαντινό.

 96. Αντιφασίστας said

  Ρε παιδιά, αυτό το σάιτ το έχετε πάρει χαμπάρι ή εγώ, ως απατημένος σύζυγος, τα μαθαίνω πάντα τελευταίος;
  http://www.akwn.net/

 97. ππαν said

  Άφοβα το λες εσύ αυτό; Από το πρωί με καταδιώκει αυτός ο Λοβέρδος, σώνει!
  Του άλλαξα το όνομα του ανθρώπου, ευχαριστώ πάντςω Μαρία!

  Ναι ο Γεδεών, αλλά ο Πάγων του Παγώντος!

 98. Αντιφασίστας said

  95: Οπότε είτε του Αραβαντινού θα είναι είτε του Μπόμπολα, έτσι; Η λέξη εξυγίανση δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο.
  88,90: Εγώ, πάντως, είχα στο λύκειο συμμαθήτρια που λεγόταν Χριστίνα Πανταλέοντος. Βέβαια, στο σόι της δεν είχαν διάσημο συγγραφέα, ήταν απλοί άνθρωποι και υπάκουοι στη γραμματική. Τι να γίνεται το Χριστινάκι;

 99. Μαρία said

  96
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/30/arxaiaptaista/

 100. Ποιο είναι πιο σοβαρό; Δηλαδή, τι να κάνουμε; τον καρκικοπαθή να του δώσουμε το φάρμακο; και για σας δεν είναι αυτά;

 101. munich said

  ναι να ιδιωτικοποιηθούν επιτέλους οι φυλακές να αναβαθμιστούν βρε παιδί μου, να γίνουν σαν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και να πηγαίνουν μέσα ΜΟΝΟ όσοι έχουν να πληρώσουν την κράτησή τους! αρκεί βέβαια μην γίνουν σαν το Ερρίκος Ντυνάν που χρειάστηκε να σωθεί από το δημόσιο

 102. munich said

  Αντε μπράβο, έρχεται ο κάθε λαθροτέτοιος και εκμεταλλεύεται τη δημόσια και δωρεάν φυλάκιση που πληρώνει ο φτωχός πλην τίμιος έλληνας φορολογούμεος

 103. Αντιφασίστας said

  99: Μαρία, είσαι θησαυρός! Ευχαριστώ! 🙂

 104. Ηλεφούφουτος said

  91 Αντιφα, Ε ναι, τα σημερινά ακόντια είναι τα ορόσημα του αύριο.
  Με πόσα και πόσα δεν γελάγαμε κάποτε και τα βρίσκουμε «αυτονόητες» πραγματικότητες («δεν υπάρχει εναλλακτική») σήμερα;
  Μ’ αρέσει όμως που ψάχνεις να βρεις λογική με τα τρόλια.

  96 Το σάιτ του Καταλανού αρχαιοφίλου είχε συζητηθεί παλιότερα και από δω, για κάποιο λόγο όμως που δεν καταλαβαίνω κυκλοφορεί μπαράζ σχετικών μέιλ και τελευταία.

  Ούτε εγώ καταλαβαίνω τη λογική «άλλο το επώνυμο άλλο το όνομα». Και τα δύο λέξεις είναι και ως λέξεις πρέπει να φέρονται.

 105. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  98. Εγώ δε μίλησα για φυλακές, αλλά αν είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των δυστυχισμένων γιατί όχι.

 106. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  104. Κύριε Ηλεφούφουτε, δηλαδή όποιος δε συμφωνεί μαζί σας είναι αντιδραστικός και τρόλ; Πέρα από τα θεωρήματα του Bayes υπάρχει και η λογική της καθημερινότητας. Υπάρχει επίσης και η αντίθετη άποψη.

 107. 88. Ππαν, λέω ότι δεν γνωρίζω τους προϋπολογισμούς κι ότι δεν ξέρω πολλά πράγματα για το ΕΚΕΒΙ. Δεν υιοθετώ εύκολα νούμερα που ακούγονται δεξιά κι αριστερά, αν δεν έχω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Αναφέρθηκα μόνο σε πράγματα που γνωρίζω. Τα 10.000.000 της Φρανκφούρτης εμένα μου φαίνονται αστρονομικά. Είναι όμως πράγματι έτσι; Κι αν είναι τι συνέβη τότε; Ελέγχθησαν οι τότε διοικούντες; Το σχολίασε η δημοσιογράφος του Βήματος; Αντέδρασε ο κλάδος των εκδοτών;
  Για το θέμα με τις εγκρίσεις σχολίασα απλώς ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει οικονομικό αντικείμενο. Θεωρώ, βέβαια, απαράδεκτο να είναι το ίδιο πρόσωπο κριτής και κρινόμενος. Αλλά καταργείς έναν οργανισμό γι’ αυτό το λόγο; Δεν θα αρκούσε η παραίτηση (και στη συνέχεια αντικατάσταση του Δ.Σ.);
  Ξέρεις, με ενοχλεί να χρησιμοποιούνται προσχήματα προκειμένου ν’ ανατεθεί το σύνολο των Τεχνών και των Γραμμάτων σε Μέγαρα, Στέγες και Ιδρύματα. Να χρησιμοποιούνται κομψοί όροι όπως «ιδιοτικοποιήσεις» τη στιγμή που το σωστό θα ήταν να μπει μια ταμπέλα και να γράφει : «Γενικό ξεπούλημα».
  Με ενοχλεί να ακούω ότι οι συνδικαλιστές φταίνε για όλα τα στραβά που συμβαίνουν στο χώρο του Πολιτισμού, οι οποίοι τάμχατες δεν αφήνουν τις αθώες και καλοπροαίρετες κυβερνήσεις μας να κάνουν το θαύμα τους. .

 108. sarant said

  104: Ναι, αλλά σε ένα λεξικό που έχουμε υπόψη μας λεξικογραφούνται τα ονόματα, όχι όμως τα επώνυμα. Το επώνυμό σου είναι πολύ περισσότερο ιδιοκτησία σου απ’ ό,τι το όνομά σου. Γι’ αυτό και αναγνωρίζουμε στον άλλον το δικαίωμα να γράφει Ζαββός αντί για Ζαβός,. αν όμως γράψει, έστω. Πάβλος ή Απώστολος θα τον στραβοκοιτάξουμε.

 109. Αντιφασίστας said

  Κάπως έτσι θα βελτιωθεί η ζωή των δυστυχισμένων;
  http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2011/02/blog-post_9651.html
  http://e-cynical.blogspot.gr/2010/10/blog-post_10.html
  Οι κερδοσκόποι καπιταλιστές θα ενδιαφερθούν να βελτιώσουν τη ζωή των φυλακισμένων, προφανώς για να μην τους χάσουν από πελάτες!

 110. Ηλεφούφουτος said

  106 Όχι, όποιος λαϊκίζει, παπαγαλίζει και τρολάρει μόνο.
  Τέλος.

 111. ππαν said

  Κι αν το γράψει Ζαβώς θα τον στραβοκοιτάξουμε, κι αν το γράψει -θυμάμαι δικό σου το παράδειγμα- Δοιμυτρειάδοις κι αν πχ λέγεται Σταύρος Πολίτης και θέλει στην γενική να τονε λέμε «του Σταύρου Πολίτης» και στην αιτιατική «τον Σταύρο Πολίτης».

  Ορεσίβιε, συμφωνώ γενικά αλλά το επιχείρημα της λειψής χρηματοδότησης δεν μοιάζει να στέκει.

 112. Μαρία said

  108 Άλλο η ορθογραφία κι άλλο η μορφολογία. Ο Ζαββός, του Ζαββός;

 113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  42 – Aγαπητέ Στέλιο, δεν ξέρω απο πού έβγαλες το συμπέρασμα, οτι είμαι κατά της δημόσιας εκπαίδευσης (παιδεία είναι πολύ μεγάλη λέξη) και υπέρ της ιδιωτικής, αν έχω κάποια εμμονή, αυτη είναι κατα της εκπαίδευσης γενικώς, και την θεωρώ απάτη παγκοσμίως. Το σύστημα δεν χρειάζεται συμάχους για την εκπαίδευση, την ελέγχει απόλυτα, είναι δικό του δημιούργημα, και οι εκπαιδευτικοί που «διδάσκουν» απο αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα βγήκαν, και το υπηρετούν πειθήνια, παράγοντας εγγράμματα (πλέον ούτε τέτοια) τούβλα, το είχαν τραγουδήσει και οι PINK FLOYD παλιά.
  Το φροντιστήριο δεν υποκαθιστά το σχολείο, ειδικά στην τρίτη λυκείου το αντικαθιστά, οι ίδιοι οι καθηγητές λένε στα παιδιά που είναι του 18 και πάνω, να μην διαβάζουν πολύ τα μαθήματα του σχολείου, και να ασχολούνται με αυτά του φροντιστηρίου, η μικρή μου κόρη πάει στην τρίτη.
  Τέλος πάντων, αυτό που ήθελα να πώ, είναι οτι δεν υπάρχει δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, και με τον τρόπο που «λειτουργεί», ουσιαστικά είναι πανάκριβη.
  Ρίξε μια ματιά στα σχόλια του Gpointofview, που ήταν εκπαιδευτικός, όπως και άλλων που είναι ναι μεν αλλα.
  Εσύ γιατί πήγες φροντιστήριο, δεν σου αρκούσε η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση;

  60 – Προτιμότερη για ποιόν; κατα τ΄άλλα, και τα δημόσια και τα ιδιωτικά την ίδια ύλη διδάσκουν, και τα αποτελέσματά τους δεν διαφέρουν, π.χ και ο Γιωργάκης, και ο Αντωνάκης, το ίδιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο έβγαλαν, υπάρχει εξάχρονο παιδί, που θα τους εμπιστευόταν να το περάσουν απέναντι στον δρόμο; Παραδόξως, τα μορφωμένα ενήλικα παιδάκια, τους εμπιστεύονται την τύχη της χώρας, κατ΄εξακολούθηση, παρ΄όλο που τα κάνανε μαντάρα. Τόσα στουρνάρια υπουργούς οικονομικών είχαμε, αλλα δεν μας έφταναν, θέλαμε το απόλυτο, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ.

  Υ.Γ Κι΄αυτοί απόφοιτοι ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι.

 114. sarant said

  111: Αχ, το ίδιο είναι το Ζαββός (αντί Ζαβός) με το Ζαβώς; Το δεύτερο αντιβαίνει σε κανόνες της γλώσσας αφού βάζει χέρι στην κατάληξη. Μπορείς και καλύτερα.

 115. sarant said

  107 τέλος: Έτσι!

 116. ππαν said

  114: Ε τόσα μπορώ βρε Νικοκύρη. Το «του Πανταλέων» δεν αντιβαίνει σε κανόνες της γλώσσας να υποθέσω;

 117. Αγαπητέ Νίκο, πολύ καλή και προσεκτική η ανάλυσή σου για το ΕΚΕΒΙ. Με εκπλήσσει πάντως η θέση ανθρώπων των γραμμάτων, τώρα, που μία Κυβέρνηση που δεν κάνει τίποτα για τον πολιτισμό και την παιδεία επί της ουσίας κι ένας αρμόδιος υπουργός που «πονάει δόντι κόψει κεφάλι» και που θα μείνει ως εκείνος που ασχολήθηκε «σθεναρά» με το βιβλίο (καταργώντας το φορέα του), όλοι βρήκαν την ευκαιρία να ανοίξουν το στόμα τους λέγοντας μια κακή κουβέντα. Αναγνωρίζω ότι τα είχαν φυλαμένα κι ότι όπως φαίνεται έχουν πολλά δίκια, όμως «διάολε» (με συγχωρείτε για την άνεση του λόγου, μου είναι νωπή η συνέντευξη του σοφού Κώστα Γαβρά στη ΝΕΤ) δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου; Δεν υπάρχει λόγος να εξακολουθεί να υπάρχει ένας φορέας για το βιβλίο σε μια χώρα που όλα τα ξεθεμελιώνουν; Δεν μπορεί να γίνει μια ευκαιρία να προταθεί κάτι άλλο, καλύτερο; Το ΕΚΕΒΙ ήταν για την αγορά, όπως έσπευσαν να δηλώσουν «άνθρωποι του συγγραφικού χώρου». Και βρήκαν ευκαιρία κάποιοι να επικαλεστούν τους κουλτουριάρηδες που θέλουν το ΕΚΕΒΙ και άλλα πολλά… Λοιπόν;

 118. Γς said

  96:
  Γιατί ρε δικέ μου;

  Κάπως έτσι θα ήταν οι ‘Καιροί της Νέας Υόρκης’ αν δεν έχανε για μία ψήφο η Ελληνίδα Γλώσσα σύμφωνα με το λερναίον.

 119. sarant said

  Το σχόλιο 117 το είχε πιάσει η σπαμοπαγίδα και το ετεροχρόνισα να μην χαλάσει τη σειρά.

  116: Τα εις -λέων (πάω στοίχημα πως το έχω γράψει κάπου πιο πάνω) εντάσσονται σε μια ακαταστάλαχτη περιοχή, και λόγω της ιδιοτροπίας τους και λόγω της σπανιότητάς τους. Αντιβαίνουν σε κανόνες; Δεν ξέρω, πάντως αν αντιβαίνουν, αντιβαίνουν τόσο όσο, π.χ. το «του διεθνή». Άλλη τάξη μεγέθους.

  Και αλλιώς θα το κρίναμε αν ο κ. Κοντολέων επέμενε, αυτός μόνος, να μένει άκλιτος ενώ όλοι θα τον έκλιναν (ή: αυτός μόνος να κλίνεται ενώ όλοι θα τον άφηναν άκλιτο) κι αλλιώς τώρα.

 120. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  110. Δεν το κατάλαβα, αλλά υπακούω στο δημοκρατικό «τέλος».

 121. Ηλεφούφουτος said

  108 Αν εννοείς του Μπαμπινιώτη, υπάρχουν άλλα λεξικά που λημματογραφούν και επώνυμα (π.χ. Τεγόπουλου αλλά και πολλά ξένα) αλλά δεν βλέπω πώς αλλάζει κάτι τέτοιο το γεγονός ότι και τα επώνυμα σε μία πρόταση είναι εξίσου λέξεις όσο και τα κύρια ονόματα. Τι αλλάζει π.χ. αν σε μια πρόταση έχουμε ο «Ο Αντώνης αγαπά τα ρόδα» και σε μια άλλη «Ο Παπαγεωργόπουλος αγαπά τα ρόδα»; Όσο περίεργο ακούγεται «Ο Αντώνη αγαπά τα ρόδα» τόσο περιέργο και αντιγραμματίκό είναι και το «Ο Παπαγεωργόπουλο αγαπά τα ρόδα».
  Το περί ιδιοκτησίας επιχείρημα μού φαίνεται τελείως αυθαίρετο όταν πρόκειται για γραμματική.
  Και για να έρθουμε στην ταμπακέρα, αν ο Μπουμπούκος λεγόταν «Χρήστος Παπαγεωργόπουλος» και απαιτούσε να κλίνουμε του Χ. Παπαγεωργοπούλου, εσύ σεβόμενος την ιδιοκτησία θα το τηρούσες;

 122. Ηλεφούφουτος said

  121 λέω τα «κύρια ονόματα» αλλά εννοώ τα βαφτιστικά.

 123. Αντιφασίστας said

  Και κάτι ακόμα, αγαπητή Γριά: Τη μια με γράφεις αντί-φασίστα και, μετά το κράξιμο, ΑντιΦασίστα. Δεν χρειάζονται κουτοπονηριές, πες με φασίστα, αφού το γουστάρεις τόσο πολύ. Προφανώς, είσαι θιασώτης-τρια της θεωρίας των δύο άκρων, όπως όλοι οι νεοφιλελέδες. Μόνο που αν οδηγηθούμε στον φασισμό, θα είναι εξαιτίας της γενικευμένης οικονομικής εξαθλίωσης, στην οποία μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ο ξεσαλωμένος καπιταλισμός και οι διαβόητες αγορές. Άρα, ποιος είναι τελικά ο φασίστας;

 124. sarant said

  121: Ο Τεγόπουλος λημματογραφεί επώνυμα; Πού αυτό;

  Το περί ιδιοκτησίας αφορά κυρίως την ορθογραφία. Έχει όμως κάποια βαρύτητα και σε επώνυμα που ανήκουν σε ακαταστάλαχτη περιοχή, όπως τα εις -λέων. Τέλος, εγώ δεν είπα ότι αυτό (πώς το κλίνει ο ενδιαφερόμενος) είναι το αποκλειστικό κριτήριο, είπα «και αυτό».

 125. Μαρία said

  119 Αντιβαίνουν όσο και το βαφτιστικό Λέων και τα παρόμοια, που οι λαϊκοί άνθρωποι- και όχι μόνον- δικιολογημένα τα αφήνουν άκλιτα. Απ’ αυτό μέχρι να απαιτείς να μένει το όνομά σου άκλιτο υπάρχει τεράστια απόσταση.

 126. 111. Ξαναλέω το ίδιο. Δεν γνωρίζω τους προϋπολογισμούς. Αλλά έχω υπ’ όψη μου άλλα παραδείγματα. Διάφοροι δημοσιογράφοι, άλλοι άσχετοι κι άλλοι εκ του πονηρού, έγραφαν ότι ο ελληνικός κινηματογράφος ήταν δήθεν «κρατικοδίαιτος», ενώ η αλήθεια είναι πως ήταν απλώς «λιτοδίαιτος». Το ότι δεν έβαζαν χρήματα οι ιδιώτες για παραγωγή, δε σημαίνει ότι ο κινηματογράφος στηριζόταν πλουσιοπάροχα από το Κράτος. Ψίχουλα δίνονταν, κι αν αναπνέει ακόμη, οφείλεται στο πάθος των κινηματογραφιστών και την αφιλοκερδή συμμετοχή εξαίρετων ηθοποιών σε ταινίες νέων σκηνοθετών.

 127. sarant said

  125: Τα ποσοστά ακλισίας του ονόματος Λέων είναι πολύ μικρότερα από του επωνύμου Κοντολέων, πάντως.

 128. Γς said

  98:
  >που λεγόταν Χριστίνα Πανταλέοντος. Βέβαια, στο σόι της δεν είχαν διάσημο συγγραφέα, ήταν απλοί άνθρωποι και υπάκουοι στη γραμματική. Τι να γίνεται το Χριστινάκι;

  Α, μη λες ονόματα!
  Ποιος μιλάει;
  Ηταν η Αρλέτα Πετροσιάν που στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού ήθελε να ξεφορτωθεί το σάντουιτς που της έβαζε η μάνα της στη τσάντα της. Ολοι βέβαια με τις πείνες τότε 1950-52 το θέλαμε αλλά αυτή το έδινε πάντα στο χοντρό τον Παναγιώτη Σαββάκη,
  Τον πιάνουμε λοιπόν μια μέρα:
  -Σε αγαπάει ρε. Θα κάνεις τίποτε;
  -Τι να κάνω;
  -Να ..(Σιγά μην ξέραμε και εμείς τι κάνουνε) Να της μιλήσεις
  -Δεν γίνεται ρε παιδιά. Κι αν δεν μ αγαπάει, να χάσω και το σάντουιτς;

  Αυτή τη βλακεία έλεγα σε κάτι φοιτητές μου, όταν ένας (προφανώς Αρμένης κι αυτός από το επώνυμό του) μου λέει:
  Α, για τη θεία μου την Αρλέτα λέτε!

 129. Ηλεφούφουτος said

  124 Στο τελευταίο μέρος του, το αφιερωμένο στα κύρια ονόματα.
  Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι τα λεξικά που κάνουν μια λέξη λέξη.
  Είναι σαν να λες ότι ψάρια είναι μόνο τα ψάρια που πιάνουν τα δίχτυα.

  Όσο για το ακαταστάλαχτο εκτός του ότι δεν βλέπω καμία σύνδεση με ιδιοκτησία επί της γραμματικής σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ακλισία.

 130. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  Αγαπητέ Αντιφασίστα. Ο κύριος Σαραντάκος δεν κράζει ποτέ. Έκανε μια παρατήρηση πάνω στη γλωσσική γραμμή του φιλόξενου χώρου του και εγώ σαν καλό κορίτσι πειθάρχησα. Ομολογώ ότι το κεφαλαίο γράμμα στο Φασίστας το έβαλα σκόπιμα για να σας πειράξω. Είμαι καχύποπτη στην χρήση του συνδέσμου ΑΝΤΙ είτε πρόκειται για περιοδικό, για τσιγάρα αντινικότ, αντικαρκινικό, αντιδεοντολογικό, αντιφασιστικό, αντισιωνιστικό κλπ

 131. Αντιφασίστας said

  Δεκτή η εξήγηση και η επιλογή της λέξης κράξιμο ήταν μάλλον ατυχής. Ελπίζω να σας ενοχλεί μόνον ο σύνδεσμος αντί και όχι και το ουσιαστικό αντιφασίστας. Πειραγματάκι! 😉

 132. Γς said

  130 + 131 ❤

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  128 – Kαλή η αγάπη, αλλα και το σάντουϊτς έχει την αξία του, ειδικά σε έναν χοντρούλη, βαραίνει περισσότερο στο ζύγι. Τελικά τι έγινε, ποιός κέρδισε, η αγάπη, ή το σάντουϊτς;

 134. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

  131. Δεκτό. Ανακωχή μέχρι αύριο. 🙂

 135. Αντιφασίστας said

  134: Εντάξει. Το ψευδώνυμο Αντιφασίστας σε άλλες εποχές δεν θα το επέλεγα, το θεωρώ πομπώδες. Αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία και για όσο η ναζιστική συμμορία θα δρα ουσιαστικά ανενόχλητη, νομίζω πως επιβάλλεται να προτάσσεται. Το αντί κι εμένα μ’ ενοχλεί, κυρίως μπροστά από την ιερή λέξη Παναθηναϊκός. 🙂

 136. π2 said

  Για τα του ΕΚΕΒΙ δεν έχω τίποτε να πω, δεν ξέρω καλά και τον χώρο. Αλλά αυτό με το μπλοκάκι είναι άνω ποταμών, ειλικρινά. Πρόκειται για καθαρή ηλιθιότητα, που το μόνο που θα πετύχει θα είναι η στροφή προς το δωρεάν, άρα και η μικρότερη πίτα από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει έσοδα.

 137. sarant said

  129: Ο Τεγόπουλος δεν λημματογραφεί επώνυμα, όπως λες. Έχει μια ενότητα περί κυρίων ονομάτων, όπου καταγράφει ιστορικά πρόσωπα και δίνει εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες. Δηλαδή, είναι παρατραβηγμένο (μέχρι σοφιστείας) να λες ότι με το «Ζολώτας Ξενοφών (1904) οικονομολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, ακαδημαϊκός, πρωθυπουργός (1989-1990)» λημματογραφείται το επώνυμο Ζολώτας.

 138. Μαρία said

  Γιά ρίξτε κι εδώ καμιά υπογραφή:
  http://www.gopetition.com/petitions/%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83
  %CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%BF-18-%CE%B1%CE%BD.html

 139. Μαρία said

  http://www.left.gr/article.php?id=20803

 140. Νέο Kid Στο Block said

  138. Ρε κορίτς , να υπογράψουμε αλλά πού; Το λινκ είναι βρόκεν.. 🙂

 141. Μαρία said

  Μπες απ’ το 139 🙂

 142. Νέο Kid Στο Block said

  ουπς! τώρα το είδα στο 139. ΟΚ

 143. Αντιφασίστας said

  Ό,τι πει η Μαρία! 🙂

 144. voulagx said

  #140 Το λινκ είναι βρόκεν; Ωχ, δηλ. την πατησα; Τι γινεται τωρα;

 145. Ηλεφού, πες αλεύρι

 146. sarant said

  145: Έπεσα κάτω από τα γέλια!

  144: Βλ. 139

 147. Μαρία said

  145 Γελάω με δάκρυα. Πού το ανακάλυψες;

 148. ο άλλος Πόντιος said

  Αντιφασίστα, μου θύμισες τη «Λίνα Πανταλέων» της Βιβλιοθήκης (στην παλιά Ε). Πάντα κόλλαγε το μάτι μου στη γραφή του επωνύμου της.
  Μου θύμισες επίσης το βρισίδι που έφαγα από τον συμμαθητή στο Λύκειο Γ. Ευδαίμονα, καθώς και από την υπόλοιπη παρέα, όταν είπα «του Ευδαίμονα» (στο οποίο πάντως επέμεινα και επιμένω) και όχι «του Ευδαίμων».

 149. sarant said

  147:
  Και στην Ελευθεροτυπία:
  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=335725

 150. Μα πείτε μου, είναι πράγματι η ονομασία e-perscription;

 151. Μπουκανιέρος said

  138-139 Μιας κι ασχολείστε με τα πρωτοφανή εγχειρήματα του Λοβέρδου και μιας κι έχουμε πρόχειρο έναν εκπρόσωπό του, ας θυμηθούμε το πιο διάσημο, κι ασφαλώς το πιο ηθικό και ανθρωπιστικό κατόρθωμα του άνθρωπου της δράσης, «ενός homo faber» (βλ. 94α): http://www.left.gr/article.php?id=20755

 152. Μαρία said

  151 Το φάμπερ μπορούμε να το καθιερώσουμε και για άλλους, για το Δένδια π.χ.

 153. Γς said

  128:
  >Τελικά τι έγινε, ποιός κέρδισε, η αγάπη, ή το σάντουϊτς;

  To σάντουιτς! Καρδαμωμένος με τα σάντουιτς της Αρλέτας ρίχτηκε στη ‘δικιά’ μου. Γι αυτό, μιας και ήμουν ο πιο νταής της τάξης, όταν έμπλεκε σε τσακωμούς έσπευδα να τον βοηθήσω. Του έριχνα τις πιο πολλές.
  Κάποτε όμως ο χοντρούλης έπιασε ένα ραβασάκι μου (τα SMS της εποχής) και το πήγε στο δάσκαλο.
  Ανακρίσεις, έρευνες σε τσάντες τσέπες και έκπληκτο το διδασκαλικό προσωπικό ανακάλυπτε ότι όλοι σχεδόν οι μαθητές εμπλέκονταν σ’ αυτό το σκάνδαλο ανηθικότητας: Των ερωτικών ραβασακίων

 154. spiral architect said

  Έκλεισαν το ΕΚΕΒΙ, χθες βράδυ πέρασαν νέους αναγκαστικούς νόμους, αυξήθηκαν αναδρομικά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, για να εξυπηρετηθούν οι κολλητοί, αλλά παρ’ όλα αυτά μπορούμε να είμαστε περήφανοι: Επιτέλους εχουμε ένα εξαγώγιμο εθνικό προϊόν.
  Καλημέρα και με τις υγείες μας. 😐

 155. skolotourou said

  @145-146-147: τι σας έπιασε με τον φούφουτο; 😉

  http://iatropedia.gr/articles/read/3464

 156. sarant said

  155: Για τον φούφουτο δείτε κι εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/07/26/fufutos/

 157. spiral architect said

  Ένας είναι ο φούφουτος. 😉
  (o γνωστός και μη εξαιρετέος)

 158. j7n said

  Δυσκολεύομαι να πιστέψω τον κ. Κουτσουρέλη. Είμαι προκατειλημμένος.
  http://tinyurl.com/b39npby

 159. spiral architect said

  @158: Μπαμ, ηκούσθη εις τον αέρα! 😉

 160. 85. 90, Υπάρχει σχετικό «κουτάκι» στο λεξικό Μπαμπινιώτη.
  139,140. Δεν ξέρω τίποτα για την υπόθεση, πού μπορώ να μάθω τι έγινε;

 161. sarant said

  160: Στο ιστολόγιό τους έχουν κάπως περισσότερα (στα άρθρα του Απριλίου 2012):
  http://18ano.wordpress.com/

 162. Αντιφασίστας said

  Μα δεν έχει και τίποτα καλό ο Λοβέρδος, αλλά το χειρότερο είναι:
  http://www.mediasoup.gr/node/44911

 163. 158 & 159. Α, χα… Και δεν πρόλαβα να βάλλω ωτασπίδες!

 164. Γς said

  162:
  Το μόνο καλό που έχει.

 165. spyroszer said

  Έριξα μια ματιά στο φορολογικό νομοσχέδιο και αν είδα καλά – έχω και μια αλλεργία με τα φορολογικά – δεν υπάρχει διάταξη για τους συγγραφείς κλπ. Υπάρχει μια διάταξη για τα μπλοκάκια που λέει ότι θεωρείται μισθωτός ο μπλοκάκιας που απασχολείται σε τρεις εργοδότες το πολύ (ή 75% της δουλειάς του σε έναν εργοδότη) και εφόσον υπάρχει έγγραφη σύμβαση.

  Για το επώνυμο που λέγατε παραπάνω, θα έλεγα ότι είναι ιδιοκτησία του κράτους. Επειδή κατά σύμπτωση με είχε απασχολήσει το θέμα πρόσφατα, βλέπω μια απόφαση του ΣΤΕ που λέει ότι το επώνυμο ναι μεν αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, η αλλαγή του όμως δεν απόκειται στην ιδιωτική του βούληση, αλλά γίνεται ύστερα από απόφαση του Νομάρχη (του Δημάρχου σήμερα), εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι και σοβαροί λόγοι, και τούτο διότι το επώνυμο, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στην ταυτοποίηση του προσώπου, ενδιαφέρει την δημόσια τάξη και τις ειδικότερες εκφάνσεις της, όπως προεχόντως την αστυνόμευση και δίωξη του εγκλήματος.
  Σοβαρός λόγος θεωρείται η δημιουργία ψυχολογικών προβλημάτων σε ανήλικο παιδί οφειλόμενη στο κακόηχο του επωνύμου του. Προφανώς για αυτό το λόγο άλλαξε το επώνυμο ο Ζαβός σε Ζαββός.

 166. Γς said

  156:
  Μπράβο. Και με κομψό τρόπο.
  Πάνω που ήμουν έτοιμος να το ξεφουρνίσω στη ψύχρα.

 167. spiral architect said

  Όλοι τούτοι κατά καιρούς μας είχανε πρήξει τ’ αυτιά με τις εμμονές τους, ότι τάχατες απελευθερούμενης (από τι άραγε;) της αγοράς θα πέσουν οι τιμές, για το κακό και σπάταλο κράτος, για τους βρωμερούς συνδικαλιστές και διάφορα άλλα, που βρήκαν ευήκοα ώτα στον λαό.
  Τώρα βάζουμε τον υπουργό «Διοικητικής Μεταρρύθμισης» (αχού, τι βαρύγδουπος τίτλος!) σαν βαρύ πυροβολικό για να πείσει τους μισοπεθαμένους υπηκόους, ότι πεθαίνουν για καλό.
  Το πετρέλαιο πήγε στο θεό, η ατμόσφαιρα των πόλεων βρωμάει, λες και βρίσκεσαι στη Δημητσάνα, κόσμος μαζεύεται σε συσσίτια, ο γδούπος από τα καπάκια των κάδων ακούγεται νυχτιάτικα και ο Μανιτάκης ψελλίζει ότι θα μείνουν «μόνον οι αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς.»

  Κύριε συνταγματολόγε μου, έχετε αποφανθεί αν, η ΧΑ είναι παράνομη οργάνωση, ή είστε αναρμόδιος λόγω αξιώματος;

 168. ππαν said

  Όλα καλά, αλλά βρωμάει η Δημητσάνα;

 169. spiral architect said

  @168: Τουλάχιστον η Δημητσάνα και η Βυτίνα έχουν γύρω βουνά και βλάστηση και η μυρωδιά απ΄τα τζάκια το χειμώνα σε εμπνέει.
  (για φασολάδα, φέτα, λουκάνικο και κόκκινο κρασί)
  Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι μεγάλες πόλεις; 🙄

 170. ππαν said

  Θωρείς δηλαδή αυτή τη μυρωδιά δυσάρεστη ή πιο δυσάρεστη από τη μυρωδιά που μπορεί να έχει μια μεγάλη πόλη; Το ΄έχεις κοιταξει μήπως πάσχεις από παροσμία; 🙂

 171. Γς said

  Καμία σχέση η μπόχα των πόλεων με τη θεϊκή καπνοευωδία.
  Γιατί μας ξεσηκώνει όμως έτσι η κάπνα της βιομάζας γενικώς
  Προχτές πηγαίνοντας στο αεροδρόμιο πέρασα από το δρόμο Πικέρμι Σπάτα.
  Κάποιος έκανε αποψίλωση στο κτήμα του και έκαιγε τις θημωνιές.
  Παναγία μου! Τι ήταν αυτό;

 172. Ηλεφούφουτος said

  Τώρα ξαναμπήκα. Κρυβόμουνα μη με δει κανένας γιατρός.
  Νικοκύρη 147, μιλάς για σοφιστεία μετά το σλάλομ κριτηρίων για να υποστηρίξεις πως ειδικά όποιος λέγεται Κοντολέων δικαιούται να ορίζει και το πώς θα κλίνεται; Υπάρχει Θεός (και συνδαιτυμόνες) και βλέπει.

  Όσο για τον Τεγόπουλο, με λεξικογραφικά κριτήρια συμπεριέλαβε τον Ξενοφώντα Ζολώτα, δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λεξικό. Αντιμετωπίζει το ονοματεπώνυμο του μακαρίτη πρωθυπουργού ως λέξη, είναι μια πρακτική που ακολουθούν και ξένα ερμηνευτικά λεξικά (π.χ. Longman) με το σκεπτικό ότι δίνει πληροφορίες ορθογραφικές (όση απορία μπορεί να έχει κανείς π.χ. για το πώς θα γράψει το ποτιστήρι άλλη τόση μπορεί να έχει και για την ορθογραφία του επωνύμου του Ζολώτα), ερμηνευτικές (π.χ. πρόσεχε μην μπερδεύεις το Διογένη τον κυνικό με το Λαέρτιο) αλλά και καθαρα λεξικές (π.χ. πώς λέγεται στα Ελληνικά ο Γουτεμβέργιος).
  Το πρόβλημα που αποτρέπει άλλα, μη εγκυκλοπαιδικά, λεξικά να κάνουν το ίδιο είναι το πού σταματάμε. Έτσι του Μπαμπινιώτη, που ανέφερες, επέλεξε να μη συμπεριλάβει επώνυμα, για να μην ξεχειλώσει.

 173. spiral architect said

  @170: Η καύση ξύλων στα αθηναϊκά τζάκια δεν είναι φετινό φαινόμενο. Έχει ξεκινήσει από τα πέρσι (τουλάχιστον στη γειτονιά μου τα τζάκια κάπνιζαν κανονικά σε βαθμό που αν ξεχνούσες τα ρούχα έξω, αναγκαζόσουν να τα ξανάπλύνεις) με τιμή του ντίζελ στα 1000ευρώ/χιλιόλιτρο, όταν πρόπερσι έκλεισε στα 850 και φέτος είναι στα 1300. 😯
  Εγώ ζεσταίνομαι με μια σόμπα γκαζιού που φέρνει βόλτες στο σπίτι. 😛
  Ο γείτονας αγόρασε μια μαντεμένια μασίνα, και η οικογένεια μαγειρεύει, ζεσταίνεται και εγκαταβιεί στην κουζίνα του σπιτιού.

  Τι να κάνει ο κόσμος, πέρα από το να βρίζοει τους Στουρναρέους, Παπαδήμιους, Γιωργάκηδες και τα λοιπά καλόπαιδα ; Από τη μια πρέπει να ζεσταθεί βρίζοντας, από την άλλη τους ψήφισε.

  Ππαν, δεν πάσχω από παροσμία, αντίθετα άλλοι φοβούνται ότι θα τους χαλάσει το παρκέ η κάπνα.

 174. sarant said

  172: Τι να πω, μπορεί να πέφτω έξω, αλλά αν σοβαρά υποστηρίζεις ότι το συγκεκριμένο τμήμα του λεξικού του Τεγόπουλου έχει λεξικογραφικό και όχι εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα δεν νομίζω πως έχει νόημα να συνεχίσουμε τη συγκεκριμένη συζήτηση, γιατί μπαίνει πια θέμα όχι σοφιστείας, αλλά καλής πίστης.

 175. τυφλόμυγα said

  O Σαμαράς κατάργησε το υπουργείο Πολιτισμού, διόρισε τη μισή Καλαμάτα στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, σκέφτηκε σοβαρά να ζητήσει την παραίτηση του Γιώργου Λούκου από το Δ.Σ. του φεστιβάλ Αθηνών παρά την τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, στο ΕΚΕΒΙ θα κολλούσε;

  http://www.thinkfree.gr/thinkculture/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF/%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%85%CF%80%CF%80%CE%BF-%CE%BA-%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%B2

 176. Ο Κοντολέων μου θύμισε την οδό Καντανολέοντος στο Ηράκλειο που κλίνεται κανονικά εκτός αν είσαι το Ελληνικό Δημόσιο οπότε την αφήνεις άκλιτη. Πάντα την κλίνω αλλά μια δυο φορές με έχουν διορθώσει επισημαίνοντάς μου πως δεν κλίνεται επειδή αναφέρεται σε επώνυμο. Λες και όλες οι άλλες οδοί ονοματίστηκαν από τα βαφτιστικά.

 177. ππαν said

  176: Ναι αλλα ειδικά οι -λέοντες, σόρυ, οι -λέων εξαιρούνται, μα δεν παρακολούθησες την συζήτηση :); Ειδικά αυτοί βρίσκονται προς το παρόν στο γραμματικό καθαρτήριο. Εγώ ξέρω ένα παιδάκι που έχει το όνομα Ιων κι έχει αυτή την πετριά, να μένει άκλιτο, τσατίζεται αν πας να κλίνεις το όνομά του. Είναι βέβαια 7-8 χρονών οπότε δικαιολογείται…

 178. sarant said

  176: Οι ίδιοι πάντως, επί ενετοκρατίας, τουλάχιστον στο Κστογέρακο, ονομαζόντουσαν Καντανολέοι θαρρώ, όχι; Ο Καντανολέος δηλαδή.

  177: Κι εμένα είχαν οι κόρες μου έναν συμμαθητή Ίωνα, αλλά δεν δήλωνε «Ίον», έλεγε «Ίωνας»

 179. spiral architect said

  @175: Ακούς εκεί τίτλος ανάρτησης: «Μήνυμα μεγαλοεκδοτών … «
  (λές και είναι ο Μπόμπολας, ή ο ΔΟΛ)
  @176: Τα παράπονά σας στην κυρία Αργ.(υρώ;) Τρουλλινού, ήτις συνέταξε το έγγραφο.
  Εγώ, Καντανολέοντος την ήξερα.

 180. Αντιφασίστας said

  Ο Παπαδήμιος δεν ψηφίστηκε. Κατέβηκε από τους τροϊκανούς ουρανούς ως Σωτήρας. Δεν αμφιβάλλω, όμως, ότι θα ψηφιζόταν, λόγω της πολύ αποτελεσματικής προπαγανδιστικής δουλειάς που έκαναν τα πασχοπρετεντεροειδή παπαγαλάκια.
  Η μυρωδιά του καμένου ξύλου μού αρέσει πολύ, μου θυμίζει τα παιδικά χρόνια στην επαρχία, αλλά είναι ανθυγιεινή, όπως όλα τα ωραία.
  Το θέμα δεν είναι ποια κλίνονται, αλλά και πώς κλίνονται. Όταν λέω »της Μυρτώς»-το όνομα της συζύγου- η διόρθωση »της Μυρτούς» μού έρχεται πιο γρήγορα κι απ’ το κορνάρισμα όταν ανάβει πράσινο.

 181. @177 Μα επειδή την παρακολούθησα παρενέβην 😉

  @178 Ο δρόμος είναι αφιερωμένος στον Γεώργιο Καντανολέοντα ή Λισογιώργη ή Καντανολέο που τονε σφάξανε οι Βενετοί μπαμπέσικα. Τις άλλες δύο εκδοχές του ονόματος, τις δίνει κείμενο της η Εταιρείας Κρητικών Σπουδών· όμως στη συνέχεια ο συντάκτης του κλέβει. Δηλαδή γράφει τον Καντανολέο χρησιμοποιώντας την αιτιατική του λαϊκού τύπου, αλλά όλες τις ονομαστικές τις δίνει με ωμέγα.
  ‘Η ο Καντανολέος (δεκτό και τρίδεκτο) του Καντανολέου, ή ο Καντανολέων του Καντανολέοντος. Και δεν δέχομαι το επιχείρημα ότι το επώνυμο είναι άτριφτο, δόξα τον θεό τόσα χρόνια έμπλαστρα, έχομε συνηθίσει.

  @179 Όπως όλος ο κόσμος δηλαδή. Μόνο που θαρρώ στην ταμπέλα η οδός γράφει «Καντανολέων».

 182. Ηλεφούφουτος said

  174 Υποστηρίζω ότι τα επώνυμα είναι λέξεις.

  Αυτό ήταν το θέμα μας. Να πω ότι έχει εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα το κομμάτι με τα κύρια ονόματα του Τεγόπουλου; Να το πω, γιατί να μην το πω; (Όπως εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα έχουν και τα λήμματα κυρίων ονομάτων στου Μπαμπινιώτη, κι ας μην είναι ονοματεπώνυμα.) Θα πάψει έτσι ο Ζολώτας να είναι λέξη, υπαγόμενη στη γραμματική όπως κάθε άλλη; Αλλάζει κάτι στο θέμα «ο Κοντολέων, του Κοντολέων» με αυτό; Δεν νομίζω.

 183. sarant said

  180: Ποιος σε διορθώνει; Η σύζυγος ή κάποιοι άλλοι; Πάντως είναι φαινόμενο των τελευταίων 10-20 χρόνων το «Μυρτούς» όπως και τα περισσότερα -ούς. Παλιότερα ήταν ανήκουστο.

  181: Προφανώς ο Καντανολέος του Καντανολέου για μένα, αλλά πρέπει να θέλει και ο άλλος. Πάντως, το «Οδός Καντανολέων» θα μπορούσε να αναφέρεται σε όλο το σόι, γενική του λαϊκού πληθυντικού. Έχει εξήγηση η πινακίδα (απότι θυμάμαι στο Ηράκλειο ή στα Χανιά είχαν επεξηγήσεις οι πινακίδες στους δρόμους, του τύπου Μινώταυρος: μυθικό τέρας)

 184. sarant said

  182: Τελευταίο. Φυσικά και είναι λέξεις τα επώνυμα.
  Αλλά (λέω εγώ) διαφέρουν από τις άλλες λέξεις ακόμα και από τα βαφτιστικά κύρια ονόματα. Και μια εκδήλωση της διαφοράς τους είναι ότι δεν περιλαμβάνονται στα λεξικά, όπως οι άλλες λέξεις. Ούτε όπως τα κύρια ονόματα, στον Μπαμπινιώτη, που έχει λήμμα Δημήτριος, το οποίο εξετάζει και λεξικογραφικά (δηλ. ετυμολογία, τις παραλλαγές του) αλλά δεν έχει λήμμα Σαραντάκος.

 185. Αντιφασίστας said

  180: Όχι, η σύζυγος. Σ’ αυτό το θέμα ομογνωμούμε. Οι φίλοι και οι γνωστοί με διορθώνουν και ακούνε συγκαταβατικά τις εξηγήσεις μου, αλλά συνεχίζουν το ευπρεπιστικό βιολί τους. Και φυσικά ο καθαρολόγος πατέρας μου, ο οποίος, αν πεις π.χ. χειρούργος αντί για χειρουργός, μπορεί και να σε καλέσει σε μονομαχία. Και ποιος ξυπνάει ξημερώματα να τρέχει με τους μάρτυρές του στο Γουδί, συγνώμη, στου Γουδή! 😉

 186. spiral architect said

  Petition:
  Οι βιβλιοθηκονόμοι και αρχειονόμοι της χώρας καλούν τον υπουργό Κώστα Τζαβάρα να αναιρέσει την απόφασή του για κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ.

  Υπογράψτε και διαδώστε.

  Τη βρήκα στο ιστολόγιο του βιβλιοθηκάριου

 187. Γς said

  185:
  Εν Γουδίω: Εικόνα αστεία και ωραιοτάτη:
  Ο Στρατηγός πατήρ, πίσω ο υιός κουβαλώντας το βαλιτσάκι με τα όπλα και πιο πίσω δυο μάρτυρες, του Ιεχωβά.

 188. @183β Αυτό, το να αναφέρεται η οδός στο σόι με γενική του λαϊκού πληθυντικού, θα το επιβεβαιώσω.

  Και μια επισήμανση: γράφεις: «αν έχω καταλάβει καλά, η υπό εξέταση διάταξη θα αναγκάζει όποιον θέλει να εκδώσει το βιβλίο του να διατηρεί ΔΠΥ (μπλοκάκι) και να πληρώνει εισφορές σε ασφαλιστικό φορέα, παρόλο που θα είναι ήδη ασφαλισμένος στον φορέα του κύριου επαγγέλματός του, γιατί, κακά τα ψέματα, ελάχιστοι είναι μόνο συγγραφείς.» Προς το παρόν η διπλή ασφάλιση δεν επιτρέπεται. Εάν είσαι ασφαλισμένος από άλλη αιτία σε άλλο ταμείο απαλλάσσεσαι από τη καταβολή εισφορών.

 189. sarant said

  188: Αυτή την πληροφορία είχα. Όταν καταλαγιάσει η σκόνη θα δούμε τι ισχύει. Το λογικό είναι να ισχύει αυτό που λες εσύ, οπότε έχουμε ακόμα καμιά δεκαριά χρόνια που θα μπορούμε να βγάζουμε βιβλία (μιλάω για τον εαυτό μου, και εννοώ ως να βγω στη σύνταξη:)

 190. Ιμόρ, αναγκάστηκα να κάνω διακοπή επαγγέλματος (ως μεταφραστής δλδ) επειδή σταμάτησε να ισχύει αυτό που λες. Μέχρι πρόπερσυ απαλλασσόμουν από το ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ επειδή ήμουν στο ΙΚΑ (και επειδή είχα ασφαλιστεί εκεί μετά το ’97), από κει κι ύστερα έπρεπε να πληρώνω διπλές εισφορές.

 191. Εντυπωσιάζομαι, δεν βλέπω κάποια αλλαγή στον 2084/93 του οποίου το άρθρο 39 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) αναφέρεται ρητά σε ασφάλιση σε ένα φορέα για τους μετά το ’92 ασφαλισμένους.
  Προφανώς σου κοινοποίησανε κάποια απόφαση. Μήπως δεν την πέταξες και μπορείς να τη σκανάρεις;

 192. Μαρία said

  191 Απ’ το Μάιο του 2010.
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=10868971

 193. @192 Τζάμπα πληρώνω συνδρομή στη Νόμος, το Έθνος φτάνει και περισσεύει φαίνεται.

  Λοιπές διατάξεις

  Ασφάλιση σε ένα φορέα

  `Αρθρον 39.

  1. Υποχρεωτική ασφάλιση επιτρέπεται σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης ή
  το Δημόσιο, ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης, ένα φορέα ασφάλισης
  ασθένειας και ένα φορέα ασφάλισης πρόνοιας.

  «2. Τα πρόσωπα, για τα οποία προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις
  υποχρεωτική ασφάλιση σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς,
  ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε ένα φορέα, τον οποίο επιλέγουν με δήλωσή
  τους, που υποβάλλεται κάθε φορά σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τους
  οικείους εργοδότες, εντός έξι (6) μηνών από την ανάληψη της δεύτερης
  απασχόλησης μισθωτής ή αυτοαπασχόλησης – ή την απόκτηση της ιδιότητας,

  Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης εντός της παραπάνω προθεσμίας η
  υποχρεωτική ασφάλιση χωρεί στο φορέα που υπάγεται η κατά το πρώτον
  αναληφθείσα μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχόληση ή η ιδιότητα, με
  εξαίρεση την ασφάλιση στο Ταμείο Συντάξεων και Αυτασφαλίσεως
  Υγειονομικών και στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών δημοσίων
  έργων, η οποία είναι υποχρεωτική.

  Προκειμένου για πρόσωπα τα οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος
  δεν έχουν προβεί σε επιλογή ή έχουν απωλέσει το σχετικό δικαίωμα, καθώς
  και για τα πρόσωπο της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2335/1995 η εξάμηνη
  προθεσμία αρχίζει από την ισχύ του νόμου αυτού, τυχόν δε καταβληθείσες
  μέχρι την υποβολή της δήλωσης επιλογής ασφαλιστικές εισφορές στο φορέα
  που δεν επιλέγεται, δεν επιστρέφονται.

  Ολα τα παραπάνω πρόσωπα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στους φορείς
  ασθένειας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που αντιστοιχούν στο
  συνταξιοδοτικό φορέα κύριας ασφάλισης επιλογής τους.

  Εάν το ασφαλιστικά καθεστώς επιλογής δεν περιλαμβάνει όλους τους
  κλάδους ασφάλισης, οι οποίοι υφίστανται στο ασφαλιστικό καθεστώς, στο
  οποίο τα παραπάνω πρόσωπα μπορούσαν να υπαχθούν λόγω ιδιότητας ή
  μισθωτής απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης, τότε τα πρόσωπα αυτά, ως προς
  τους ελλείποντες κλάδους, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στους αντίστοιχους
  κλάδους του ασφαλιστικού καθεστώτος στο οποίο μπορούσαν να υπαχθούν
  λόγω ιδιότητας ή μισθωτής απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης.»

  *** Η παρ.2 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.1 άρθρ.16
  Ν.2556/1997 Α 270/24.12.1997

  «Εφόσον επιθυμούν, τα πρόσωπα αυτά δύνανται να ασφαλιστούν
  προαιρετικά και σε περισσότερους του ενός φορείς, αν αυτό προβλέπεται
  από την ισχύουσα νομοθεσία, ύστερα από σχετική αίτηση που υποβάλλεται
  στον αριθμό φορέα εντός της παραπάνω εξάμηνης προθεσμίας.
  Στην περίπτωση αυτή υποχρεούνται στην καταβολή του συνόλου των
  ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου, εργοδότη και Κράτους των
  προβλεπόμενων από τις ισχύουσες διατάξεις για τον οικείο φορέα».

  ***Τα τελευταία εδάφια της παρ.2 προστέθηκαν με το άρθρ.75
  Ν.2676/1999 ΦΕΚ 1/5.1.1999. Η ισχύς της διάταξης αυτής ανατρέχει
  στην ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 2556/1997, τυχόν δε αιτήσεις που
  έχουν υποβληθεί μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, καθώς και όσες
  υποβληθούν εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος θεωρούνται
  εμπρόθεσμες.

  3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών
  Ασφαλίσεων, επιλύεται κάθε αμφισβήτηση που θα προκύψει από την εφαρμογή
  των διατάξεων του άρθρου αυτού και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία
  λεπτομέρεια.

  *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά την παρ.2 άρθρ.2 Ν.2335/1995 (Α 185):
  » Οι διατάξεις του αρθρου 39 του ν. 2084/1992, όπως ισχύουν κάθε
  φορά, εφαρμόζονται ανάλογα και για τους μέχρι 31.12.1992 ασφολισμένους
  ανεξάρτητα απασχολούμενους, οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του
  Ταμείου Νομικών, Τ.Σ.Α.Υ. και Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και παράλληλα απασχολούνται
  ως ελεύθεροι επαγγελματίες, υπαγόμενοι ως εκ τούτου στην ασφάλιση του
  Τ.Α.Ε., Τ.Ε.Β.Ε., ΤΑΝΠΥ, Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων και του Τ.Σ.Α..
  Προκειμένου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα
  απασχολούμενους, που είναι ασφαλισμένοι κατά τη δημοσίευση του
  παρόντος νόμου σε δύο φορείς, η τρίμηνη προθεσμία της παραγράφου 2 του
  ανωτέρω άρθρου αρχίζει από την ισχύ του νόμου αυτού».

  *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την παρ.6 άρθρου 21 Ν.3863/2010,ΦΕΚ Α 115/15.7.2010,
  ορίζεται ότι:
  «6. Οι διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165 Α`) δεν έχουν
  εφαρμογή για τους υπαγόμενους στο ανωτέρω καθεστώς».

  *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά την παράγραφο 2 άρθρου 61 Ν.3996/2011,ΦΕΚ Α
  170/5.8.2011:» 2. Στο τέλος της παρ. 1α του άρθρου 2 του ν. 3865/2010 ( Α`
  120) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
  «Σε περίπτωση που για τα ανωτέρω πρόσωπα προκύπτει σύμφωνα με την ισχύουσα
  νομοθεσία υποχρεωτική ασφάλιση στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων
  (Ε.Τ.Α.Α.), έχουν εφαρμογή οι καταστατικές διατάξεις των τομέων αυτών. Ειδικά
  για όσους από τους ανωτέρω έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση από 1.1.1993 και
  εφεξής εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 2084/1992, όπως
  ισχύει.» Τα ανωτέρω εφαρμόζονται από 1.1.2011 και εφεξής.

 194. sarant said

  Είναι πάντως ένα κουβάρι, με τις τροποποιήσεις και τις κόντρα τροποποιήσεις. Θα μου πεις, κλέφτες θα γίνουν οι δικηγόροι;

 195. ππαν said

  Ιμμόρ, εγώ που ούτε το Έθνος δεν διαβάζω ούτε τα νομικά κατέχω δεν καταλαβαίνω τι ισχύει. Ο αδελφός μου που είναι Δ.Υ. ασφαλισμένος μετά το 1992 και κάνει κι άλλη δουλειά, ξέρω πως χρειάστηκε να πάρει ειδική άδεια για να έχει παράλληλη απασχόληση, αλλά νομίζω πως έχει μπλοκάκι…

 196. @195 Πολύ σωστά ζήτησε άδεια για δεύτερη δουλειά. Και σωστά έχει ΔΠΥ. Το θέμα είναι αν πληρώνει εισφορές και για τη δεύτερη δουλειά του. Κανονικά όχι, εκτός «εάν το ασφαλιστικό καθεστώς επιλογής δεν περιλαμβάνει όλους τους κλάδους ασφάλισης, οι οποίοι υφίστανται στο ασφαλιστικό καθεστώς, στο οποίο τα παραπάνω πρόσωπα μπορούσαν να υπαχθούν λόγω ιδιότητας ή μισθωτής απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης, τότε τα πρόσωπα αυτά, ως προς τους ελλείποντες κλάδους, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στους αντίστοιχους κλάδους του ασφαλιστικού καθεστώτος στο οποίο μπορούσαν να υπαχθούν λόγω ιδιότητας ή μισθωτής απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης.”

  Είναι νομίζω σαφές. 🙂

  Πάντως Δύτη, σοβαρά θα μ’ ενδιέφερε να δω το αιτιολογικό της απόφασης.

  @194 Τώρα που το σκέφτομαι, κλέφτης δεν είν’ κακή δουλειά…

 197. ππαν said

  196: Σε θαυμάζω απεριόριστα. Αυτά να τα βλέπει ο ΚΙντ που του φαινόταν ερμητικός ο Λυκιαρδόπουλος.

 198. Γς said

  155:
  Είμαι σίγουρος ότι αυτό το ‘Φούφουτος’ τέθηκε δοκιμαστικά σε κάποιο στάδιο σχεδιασμού και απλώς ξεχάστηκε.

  Βίωσα κάτι ανάλογο πριν μερικά χρόνια:
  Από τη δεκαετία του 70 στέλναμε ταχυδρομικώς καρτελάκια σε συγγραφείς επιστημονικών εργασιών για να μας στείλουν ανάτυπο της εργασίας τους, μιας και δεν είχαμε καμιά πρόσβαση στα περιοδικά που είχαν δημοσιευθεί.
  ‘Ντίαρ Ντόκτορ Σο σο. Γουλντ γιου πληζ σεντ μι ε κόπυ οβ γιορ πέϊπερ μπλα μπλα γουίτς απίαρ ιν δε τζόρναλ’ κλπ κλπ.

  Η τακτική αυτή συνεχίστηκε και επί των ημερών του ε-μαίηλ.
  Βαρέθηκα όμως να συμπληρώνω ένα-ένα τα μηνύματα και έφτιαξα ένα πρόγραμμα που έπαιρνε ένα Εξσέλ με τα ονόματα των συγγραφέων, τις εργασίες (τίτλος, περιοδικό, τόμος, σελίδες), και τις ε-μαιλ διευθύνσεις τους και δημιουργούσε αυτόματα τα μηνύματα.

  Πήγαμε λοιπόν με τον φοιτητή μου Γιώργο Σχίζα να το τεστάρουμε.
  Και φτάσαμε στα στοιχεία του αποστολέα.
  -Διεύθυνση; Τι να βάλω;
  -Βάλε ότι θέλεις. Μπάνκιχαμ Πάλας.
  Το έβαλε γελώντας. Αλλά σε λίγο το γέλιο του πάγωσε.
  -Δάσκαλε το πρόγραμμα δούλεψε. Τα μηνύματα φύγανε.
  -Φτου! Δεν σου είπα να προσέξεις γμτ;

  Η πλάκα είναι ότι άρχισαν να έρχονται αμέσως οι απαντήσεις.
  Δεν θυμάμαι αν απευθύνονταν στην Χερ Μάτζεστυ, αλλά θυμάμαι ότι όλοι θεώρησαν μεγάλη τους τιμή που τα Ανάκτορα τους ζήτησαν ανάτυπο της εργασίας τους.
  ‘Αυτή τη στιγμή είμαι στο τρένο. Μόλις θα φτάσω στον προορισμό μου θα σας το στείλω’ έλεγε ένας.

  Εστειλα αμέσως ε-μαιλς σε όλους, ζητώντας συγνώμη για το ατύχημα. Λίγοι απάντησαν

 199. Emphyrio said

  1. «Φουφουτος» οπως λεμε foobar;
  2. Προσεξτε μονο μην κακοχειριστειτε το faber και μου χαλασετε τον Faber μου (http://it.wikipedia.org/wiki/Fabrizio_De_Andr%C3%A9) – σας θερμοπαρακαλω.

 200. marulaki said

  #188 Δες αυτό εδώ στη Νέα Κρήτη, δεν μπορώ να το διασταυρώσω βέβαια αυτήν τη στιγμή, αλλά δε μου φαίνεται κι απίθανο. Παίζουν και οι Αρκολέοι (αυτοί που έδωσαν το όνομά τους στο Αρκαλοχώρι).

 201. Αντιφασίστας said

  Κι αυτοί οι γιατροί πια τόσο εύθικτοι είναι; Ούτε μια πλάκα δε σηκώνουν; Καλά λένε ουδείς μωρότερος των ιατρών αν δεν υπήρχαν οι Ολυμπιακοί, ή κάπως έτσι, τελοσπάντων! Με το συμπάθιο, σαραντακιστές γιατροί μου. 🙂

 202. sarant said

  198: Ωραία ιστορία!

  200: Ναι, αλλά το όνομα της οδού δεν μπορεί να είναι «Μονή Πρέβελη», πρέπει να είναι «Οδός Μονής Πρέβελη», με τη λογική τη δική του δηλαδή.

 203. Γς said

  201:
  Ως εδώ και μη παρέκει!
  Να συγκληθεί αμέσως το Πειθαρχικό του ιστολογίου.

 204. @200 Απίθανο δεν είναι. Αν και με τον ευπρεπισμό που δέρνει τους αρμόδιους μου φαίνεται δύσκολο να υιοθέτησαν το λαϊκό Καντανολέοι.
  Μια βόλτα, δεν είναι μακριά. Και αν η ταμπέλα έχει εξήγηση θα το μάθουμε 😉

 205. Ηλεφούφουτος said

  197, ερμητικός ο Λυκιαρδόπουλος, δυσφημιστικός και αρνητικός σε περιεχόμενο ο Φούφουτος, τι μου μένει ν ακούσω σήμερα, τ’ αγίου Κοντολέων;

 206. Αντιφασίστας said

  203: Δεν ξέρεις, Γς, ότι οι υπήκοοι των απολυταρχικών καθεστώτων αντιδρούν στην καταπίεση λοιδορώντας τα και γελοιοποιώντας τα; Σου θυμίζω τα ανέκδοτα για την παλιά χούντα
  http://to-fresko.blogspot.gr/2012/11/blog-post_2386.html
  και για τη νέα χούντα
  http://www.antiafieroma.info/osfp/gay_anekdota.htm

 207. spyroszer said

  196. Πολύ καλή δουλειά θα έλεγα.

  Μαζί με το μεσοπρόθεσμο πέρσι τον Οκτώβριο ψηφίστηκε και ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) που αντικατέστησε τον Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων (ΚΒΣ). Έτσι, θα λέμε τώρα απεικονίζω τις συναλλαγές μου, αντί για τηρώ βιβλία, ή καταχωρώ τιμολόγια.
  Εκεί μέσα λέει (άρθρο 3 παρ. 2) ότι δεν είναι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών τα φυσικά πρόσωπα, με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα οποία, ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες για τις οποίες εκδίδονται στοιχεία από τον αντισυμβαλλόμενο.

  Στις 4-1-2013 εκδόθηκε μια ερμηνευτική εγκύκλιος (ΠΟΛ 1004/2013) που κάνει λόγο και για τους συγγραφείς:
  άρθρο 3 παρ. 2
  «Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, οι μη υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών είναι φυσικά πρόσωπα (με εξαίρεση αυτούς που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα κατονομαζόμενο στην παράγραφο 1 του 48 του ν. 2238/1994, όπως γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί κ.λπ.) και υπό τις ακόλουθες αθροιστικά προϋποθέσεις:
  – Η ευκαιριακή άσκηση παρεπόμενης δραστηριότητας, πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών. Ως ευκαιριακή παρεπόμενη δραστηριότητα χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα που ασκείται όχι κατά σύστημα και αποδεικνύεται από πραγματικά γεγονότα, τα οποία κρίνονται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. Τέτοια πραγματικά γεγονότα αποτελούν ιδίως η συνέχεια ή μη της
  άσκησης της δραστηριότητας αυτής, η ύπαρξη ιδιαίτερης επαγγελματικής εγκατάστασης, η ύπαρξη ιδιαίτερου εξοπλισμού και μηχανικών μέσων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών και γενικότερα εάν η παροχή των υπηρεσιών αυτών έχει τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης επιχείρησης.
  – Ο αντισυμβαλλόμενος προς στον οποίο παρέχεται η υπηρεσία ή πωλούνται τα αγαθά πρέπει να είναι πρόσωπο που έχει υποχρέωση να εκδίδει στοιχείο προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. για τις πράξεις αυτές, δηλαδή πρόσωπο υπόχρεο του Κ.Φ.Α.Σ. Αυτός που έστω και ευκαιριακά παρέχει υπηρεσίες ή πωλεί αγαθά σε ιδιώτες είναι υπόχρεος του Κ.Φ.Α.Σ
  Ο χαρακτηρισμός του πιο πάνω προσώπου ως μη υπόχρεου για τις εν λόγω ευκαιριακές πράξεις δεν συναρτάται από το ύψος της αμοιβής του ή από την αξία των πωλούμενων αγαθών.
  Τονίζεται ότι λαμβανομένου υπόψη ότι η διάταξη αυτή αναφέρεται στον χαρακτηρισμό προσώπου ως μη υπόχρεου, δεν καταλαμβάνει το φυσικό πρόσωπο που ήδη είναι υπόχρεο εφαρμογής του Κ.Φ.Α.Σ. και παράλληλα ευκαιριακά παρέχει άλλες υπηρεσίες ή πωλεί άλλα αγαθά.
  Αλλά πρόσωπα μη υπόχρεα εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ. είναι:
  ….. β) ο συγγραφέας και ο εισηγητής * δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος ή συνταξιούχος, εφόσον βέβαια δεν είναι υπόχρεος εφαρμογής του Κ.Φ.Α.Σ. για άλλη δραστηριότητα».
  http://www.dfn.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=704&Itemid=833

  * Εισηγητής δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί

 208. Τι να σας πω, εμένα μου το σφύριξε ομοιοπαθής το καλοκαίρι του ’10 και όταν πήγα στην εφορία να κάνω διακοπή μου το επιβεβαίωσε ο υπάλληλος.

 209. sarant said

  208: Μήπως το κείμενο του 207 εξαιρεί συγγραφείς αλλά όχι μεταφραστές;

 210. spyroszer said

  209. Δεν το ξέρω, και ο μεταφραστής συγγραφέας δεν θεωρείται; Μπορεί να βγάλουν νέα ερμηνευτική εγκύκλιο για να ερμηνεύσουν την ερμηνευτική εγκύκλιο !!

 211. Όι, ο μεταφραστής πληρώνει ΦΠΑ, ο συγγραφέας όχι. Μέχρι πρότινος τουλάχιστον.

 212. Λευτέρης Δ said

  #183
  Κι ο Ζαμπέλιος στο βιβλίο του «Οι Κρητικοί Γάμοι»
  το όνομα Γεώργιος Καντανολέος χρησιμοποιεί.

 213. sarant said

  116: ΠΠαν, άκου σύμπτωση. Καθώς φυλλομετρούσα μια εφημερίδα του 1925 για άλλο σκοπό, πέφτω στη σελίδα με τα δρομολόγια των πλοίων, κι ενώ για όλες τις άλλες ατμοπλοΐες έχει το όνομα του εφοπλιστή στη γενική (Ατμοπλοΐα Ρίγγα, Καβουνίδου, Παπαγιαννάκη, Μηνά Διακάκη) κατεξαίρεση γράφει «Ατμοπλοΐα Πανταλέων».
  https://sarantakos.wordpress.com/?attachment_id=8090

 214. Μαρία said

  213 Το πιθανότερο είναι οτι πρόκειται για ονομαστική. Η παλιά επωνυμία εδώ:
  http://stampcircuit.com/Auction_Items/2409058?page=35&f%5B0%5D=sm_field_item_class%3Astamp
  Π. Πανταλέων και ΣΙΑ.
  Γούγλισε ατμοπλ. Παντελέων και θα δεις οτι όταν δεν αναφέρονται στην επωνυμία, τον γράφουν στη γεν. ή Πανταλέοντα ή Πανταλέοντος.

 215. sarant said

  214: Γιατί να είναι μόνο ο Πανταλέων σε ονομαστική και όχι ο Διακάκης ή ο Ρίγγας;

 216. Γιατί άμα άλλαζε συνέχεια θα νόμιζαν ότι είναι χαμαιλέων

 217. georgeilio said

  Με τη λογική κόστους-οφέλους θα έπρεπε να καταργηθούν όλοι σχεδόν οι εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί θεσμοί της χώρας. Και η χώρα η ίδια, αφού ως γνωστόν στοιχίζει πολλά στον «Γερμανό φορολογούμενο».

 218. ππαν said

  Φυλλομετρούσες εφημερίδες για άλλο σκοπό και κοίταγες και τα δρομολόγια των πλοίων που δεν σε ενδιέφεραν; Φυλακή είσαι, Νικοκύρη και μας το κρύβεις;
  Κατά τα άλλα, γιατί ειδικά εμένα; Βρήκες πολλούς που συμφωνούν με το «του Πανταλέων» εδώ μέσα; 🙂

 219. Μαρία said

  215 Γιατί μπορεί να είχε έτσι κατοχυρώσει το σήμα του, τι να σου πω. Δεν είναι ο μόνος.
  Πάντως εδώ στην ίδια εφημερίδα και για τα ίδια καράβια με διαφορά ενός μήνα στη. 149 Ατμοπλ. υιών Π. Πανταλέοντος, ενώ στη σ. 151 Ατμοπλ. Πανταλέων.
  http://www.academia.edu/1431278/_Commercial_advertisement_of_Preveza_up_to_1940

  Συνέχισε όμως απερίσπαστος να φυλλομετράς, άσε τον Λέων.

 220. sarant said

  218: Όταν φυλλομετράς (στην οθόνη) το μάτι πέφτει πάνω σε διάφορα. Το είπα σε σένα επειδή εσύ είχες αναφέρει το συγκεκριμένο όνομα.

  219: Πάντως μόνο το Πανταλέων εμφανίζεται άκλιτο -το 1925, όταν έκλιναν τα πάντα.

 221. Μαρία said

  220 Όλα παίζουν. Δες στο άρθρο με τις διαφημίσεις, που λίνκαρα, σ.158 Ατμοπλοΐα Πανταλέοντος (1926) και παρακάτω σσ. 185, 186,188 δες τι γίνεται με τον Ποταμιάνο.

 222. sarant said

  Περί τις 2 μ.μ. ακριβώς, καλό!

 223. Μπουκανιέρος said

  218 (συν διάφορα προηγούμενα): Τον καημένο τον (κλιτομανή) Νίκο! Μια φορά στη ζωή του υπέπεσε κι αυτός στην παρέκκλιση της ακλισίας κι αμέσως πέσατε πάνω του να τον φάτε, όλοι/ες οι ορθόδοξοι/ες σαραντακιστές/ριες!

 224. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Αντιγράφω αυτούσιες διάφορες εκδοχές του Μαυρολέων (έτσι για αλλαγή). ‘ Ολα πάνε φαίνεται.

  –Μαυρολέων Άννα, πανεπιστημιακός…
  –ο φαρμακοποιός και συγγραφέας Μανώλης Μαυρολέων…
  –Μην ξεχνούμε και τον ελληνικής καταγωγής Κάρλο Μαυρολέοντα…
  –Η κόρη του Μαυρολέοντα, ‘Oλγα, στην αρχή του πολέμου…
  –Ο Γιάννης (Αλέκος Αλεξανδράκης) υποδύεται τον χαμένο γιο της οικογένειας Μαυρολέοντος . Γιάννης Δελαβέντης / Γιώργος Μαυρολέων … Ζωή Λάσκαρη, Λιάνα Μαυρολέοντος.
  –Οικογένεια Μαυρολέων: Από τα καράβια στις κατασκευές.
  — ΕΣΕΙΣ Οι ΜΑΥΡΟΛΕΟΝΤΕΣ (βιβλίο) του Σομμαριπα Φραγκίσκου.

 225. sarant said

  224: Ε, εδώ οι περισσότεροι το κλίνουν. Ο Κάρλος Μαυρολέων ήταν περίεργη περίπτωση.

 226. Άρτεμη said

  224. και σε μυθιστόρημα τού Γιάννη Μαρή υπάρχουν (Μαυρο;)λέοντες που κλίνονται. Το γνωρίζει κανείς; 🙂
  Γενικότερα, επιστρέφοντας στο ΕΚΕΒΙ: οι εργαζόμενοί του κυκλοφόρησαν τούτη την ανακοίνωση – δέν ξέρω αν τήν έχει αναρτήσει κάποιος:
  Αθήνα, 15.1.2013

  Ανακοίνωση των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

  Στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης και της ενορχηστρωμένα βάρβαρης επίθεσης που δέχτηκε η πολιτική για το βιβλίο και το ίδιο το ΕΚΕΒΙ, μετά και από την απόφαση «κατάργησής του», που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τζαβάρας, εμείς, οι 35 εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ, απλήρωτοι για μήνες, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

  Οι επιτυχημένες δράσεις και τα προγράμματα του ΕΚΕΒΙ (Εκθέσεις Βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Φιλαναγνωσία, Μικρός Αναγνώστης, Βιβλιονέτ, Έρευνες, Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου, Πρόγραμμα Φράσις για την ενίσχυση των μεταφράσεων, διμερείς και διεθνείς σχέσεις, Εργαστήρι του Βιβλίου, Λέσχες Ανάγνωσης, Βραβείο Αναγνωστών, διατήρηση και ανανέωση ποικίλων αρχείων και συλλογών συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκών κ.ά.) ήταν και είναι οι άνθρωποί του – δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτούς. Η πραγματοποίησή τους έχει συγκεντρώσει επαινετικά σχόλια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  Εργαζόμαστε στο ΕΚΕΒΙ, οι περισσότεροι από εμάς για πολλά χρόνια, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα (δηλαδή με μπλοκάκι, χωρίς ΙΚΑ, αποζημίωση απολύσεως ή ταμείο ανεργίας, και τους τελευταίους έντεκα μήνες, μάλιστα, χωρίς καν σύμβαση), με συνέπεια, επαγγελματισμό και αγάπη για το βιβλίο.
  Δεν ανεχόμαστε να στρέφεται εν τέλει εις βάρος μας η καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και η πολύχρονη «ομηρία» μας υπό το ρόλο του «συμβασιούχου». Υπενθυμίζουμε, δε, ότι το ΕΚΕΒΙ δημιουργήθηκε το 1994 για να ξεπεραστεί η δυσκαμψία του «στενού» δημόσιου τομέα να παράξει το παραπάνω έργο.

  Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι ένας φορέας που κοστίζει ελάχιστα στο δημόσιο και φέρνει πίσω πολλαπλάσια. Η κομβική του θέση στο χώρο του Πολιτισμού του επέτρεψε να διαχειρίζεται με επιτυχία δύο Προγράμματα ΕΣΠΑ και να διεκδικεί κι άλλα. Η Έκθεση Παιδικού κι Εφηβικού Βιβλίου και το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών είναι μονάχα δύο από αυτά που δρομολογούσε η προηγούμενη Διοίκηση…
  Σε τι εξυπηρετεί λοιπόν αυτή τη στιγμή η κατάργηση ενός Φορέα με Διαχειριστική Επάρκεια και σωρευμένη τεχνογνωσία στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, όταν τα ΕΣΠΑ είναι κατά γενική ομολογία ο βασικός μοχλός για την ανάπτυξη της χώρας;
  Ποια λογική «εξοικονόμησης» υπαγορεύει να ακυρώνει κανείς ένα «εργαλείο» πολιτιστικής ανάπτυξης που θα μπορούσε, με λίγη προσπάθεια και φαντασία, να το καταστήσει πολύ πιο παραγωγικό κι αποτελεσματικό;
  Τέλος, πέρα από τα ευχολόγια, ποιος αλήθεια παίρνει την ευθύνη για τον κίνδυνο ματαίωσης στην πράξη των δύο Προγραμμάτων που θα έπρεπε αυτή της στιγμή να «τρέχουν» με δυναμισμό, και συγκεκριμένα της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (είχε συμφωνηθεί για φέτος να είναι τιμώμενη χώρα η Μεγάλη Βρετανία) και του Προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας των μαθητών»;

  Ζητούμε, έστω και τώρα, ο Υπουργός, λαμβάνοντας υπόψη και την εκφρασμένη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας του κόσμου του βιβλίου, να μην επιμείνει στην απόφασή του και να διατηρήσει ζωντανό το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

  Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

 227. ππαν said

  Άρτεμη, νομίζω οι Μαυρολέοντες του Μαρή εναι ο Αλεξανδράκης και η Λάσκαρη του 224, η ταινία βασίστηκε σε βιβλίο του Μαρή.

 228. spiral architect said

  Χωρίς ταυτότητα

  Σενάριο του Γιάννη Μαρή, σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη.

 229. ππαν said

  Α γεια σου, αρχιτέκτονα! Σα να μου φαίνεται πως ο Μαρής έχει γράψει δυο τρία με την ίδια ιδέα, ένα με τσιφλικάδες στον θεσσαλικό κάμπο, αυτό κι ένα τρίτο, λίγο διαφορετικό που ο εξαφανισμένος είναι ίγο κάθαρμα και κλεισμένος σε κλινική 🙂

 230. marulaki said

  #202 Ναι, εκεί φαίνεται πως την πάτησε.

 231. marulaki said

  #204 Ραντεβού κάτω από την ταμπέλα λοιπόν! Δες κι αυτό από το Ιστολόγιο της Ελένης Μπετεινάκη.

 232. sarant said

  Πάντως η ταμπέλα στο λινκ σου δεν έχει εξήγηση όπως παλιότερα (και πού να χωρέσει, αφού έχουν και τα αγγλικά)

 233. marulaki said

  Ναι, το ξέρω αλλά στο διαδίκτυο δε βρήκα ταμπελίτσα με την επεξήγηση, νομίζω όμως κάποια γράφει ‘Ιστορική οικογένεια της Κρήτης’ ή κάτι τέτοιο. Θα το δω.

 234. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 235. @207α Πες το ψέμματα! 😀

  @208 Παναπεί δεν σε ειδοποίησαν ότι οφείλεις διπλές ασφαλιστικές εισφορές, μόνος σου πήγες να κάνεις διακοπή. Η αλήθεια είναι ότι μεταξύ υπηρεσιών βασιλεύει το χάος. Όμως καλό θα είναι κάθε φορά που μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι να ζητάμε να μάθουμε που προβλέπεται. Φυσικά δεν αποκλείω καθόλου την περίπτωση να κάνω εγώ λάθος. Όμως άμα δεν δω κάτι γραμμένο (σε νόμο, όχι σε ερμηνευτική εγκύκλιο) δεν το πιστεύω με καμία Παναγία.

  @231 Μ’ αρέσει που στο τέλος γράφει: «Στο Ηράκλειο Κρήτης υπάρχει η οδός Καντανολέων ( γενική πληθυντικού αριθμού) προς τιμήν της οικόγενειας του Γεώργιου Καντανολέων και όχι Καντανολέοντος όπως πολλές φορές αποκαλείται ο παραπάνω δρόμος . Είναι ο πεζόδρομος της οδού Ταγμ. Τζουλάκη που χωρίζεται στην μέση από την κάθετη οδό Χάνδακος και συνεχίζει πια σαν Κανατνολέων στο υπόλοιπο κομμάτι της.» 😀 😀 😀

 236. Νέο Kid Στο Block said

  Παιδιά, αγάντα ένα εξάμηνο (βάστα Ρόμελ να ξεπουλήσουμε!..) και όλα τα προβλήματά μας θα λυθούν!
  http://www.nooz.gr/greece/loverdos-se-ena-eksamino-to-neo-komma
  (αρκεί να μην είστε οροθετικός ή ναρκομανής βέβαια..)

 237. marulaki said

  #235 Χαχαχαχαχα!!! Ακριβώς αυτό που λέγαμε! 😉

 238. Emphyrio said

  Nοικοκυρη, με συγκινησες παρα πολυ σημερα χωρις να το θελεις και χωρις να το ξερεις. Η «Ελληνικη Ατμοπλοϊα Γεωργιου Παπαγιαννακη» με το θαλαμηγο Αγια Ζωνη ηταν του παππου μου, του πατερα της μητερας μου…

  Περα απο την συγκινηση, προσεξα τους αριθμους των τηλεφωνων… Καποτε καποιος θα πρεπει να γραψει την ιστορια αυτων των μικρων λεπτομερειων, και την εξελιξη τους. Προσεξα επισης τις σκαλες που εκαναν αυτα τα πλοια, και σκεφτηκα πως την εποχη εκεινη ακομα δεν υπηρχαν δρομοι καταλληλοι για επιγειες συγκοινωνιες. Αλλη μια ιστορια με μικρες λεπτομερειες που πρεπει να γραφτει.

  Ευχαριστω για την συγκινηση.

 239. sarant said

  238: Πολύ μου άρεσε που έτυχε αυτή η φοβερή σύμπτωση! Ναι, δεν υπήρχαν δρόμοι, για να πας Βόλο ή Ήπειρο έπρεπε να πάρεις πλοίο.

 240. spyroszer said

  235. Ήθελα να το γράψω παραπάνω και το ξέχασα. Στην Ελλάδα υπάρχει η πρωτοτυπία ότι οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δεν ερμηνεύουν απλώς τους νόμους, αλλά και δημιουργούν νέα νομοθεσία.

 241. Γς said

  Αμάν πια με το ‘Πανταλέων’ και τα καράβια. Ας πάμε λίγο πιο πέρα.
  Άλλος με την Πύλαρο και μια μακαρονάδα!’
  Από δώ* περνούσε μαζί με το Ασσος μέχρι που τράκαραν στο Θιάκι :

  ΣΚΡΙΠ:
  «Όλαι αι παραθαλάσσιοι πόλεις από τας οποίας διήρχοντο, τα είδον αλληλοδιωκόμενα, αλληλοπροκαλούμενα εις την καταστροφήν, ως να ήσαν σκάφη δύο παλαβών, εχόντων το δικαίωμα να τα βυθίσουν χωρίς να δώσουν λόγον εις κανένα».
  ‘* Όπως είδε το πέρασμα αυτές τις μέρες ο Καναδός αστροναύτης Chris Hadfield, από τo διάστημα
  Όπως το είδα εγώ από το αεροπλάνο.
  Σκέψου λέει να συμπίπταμε χρονικά.
  Θα με έπαιρνε και μένα, όπως έγινε εδώ με το χάρτη της Google με τη φωτογραφία του δορυφόρου που πήρε και το αεροπλάνο που περνούσε από τη γειτονιά μου προς το Ελ Βενιζέλος.

 242. spyroszer said

  Νικοκύρη, εσύ υπογράφεις, εμείς θα τ’ ανεβάζουμε; !!!!

  Click to access %CE%A0%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%92%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%99%CE%91%20%CE%93%CE%99%CE%91%20%CE%A4%CE%9F%20%CE%95%CE%9A%CE%95%CE%92%CE%99.pdf

 243. Αρκεσινεύς said

  Λίγο άσχετο,αλλά ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν το κείμενο είναι η κ. Αλεξάνδρα Παπασωτηρίου, βιβλιοπώλις/εκδότρια.

  Νίκο, τι λες για το βθιβλιοπώλις;

 244. Αρκεσινεύς said

  βιβλιοπώλις

 245. sarant said

  243: Λες να μου αρέσει; Απαίσιο το βρίσκω. Αλήθεια, ξέρει πώς είναι η γενική; (Κι αν βιβλιοπώλις τότε γιατί όχι εκδότις; Θε μου φύλαγε!)

 246. sarant said

  242: Ωχ, δεν το είχα δει!

 247. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Σαν το ανθοπώλις;;

 248. Γς said

  247:
  Κόμο άβες πρεκουρσόρας ντε πρίμαβέρα..

 249. sarant said

  247: Κι αυτό χάλια το βρίσκω, προτιμώ σαφώς την ανθοπώλισσα.

 250. Αρκεσινεύς said

  245. Έλειπα για 2 ώρες και στο αυτοκίνητο σκέφτηκα κι εγώ γιατί όχι και εκδότις.
  Το βιβλιοπώλισσα είναι υποτιμητικό!

  Ποιος Θεός; του Σαμαρά;

  Στο 6΄ 04΄΄
  http://www.ert.gr/webtv/net/item/9931-Deltio-Eidhsewn-06-01-2013#.UPcSufIZf8p

  Θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από τις βιβλιοπώλιδες και τις ανθοπώλιδες;

 251. # 245

  Η βιβλιοπώλις Η Ινδιανάπολις Η Τρίπολις

  της βιβλιοπώλεως ! της Ινδιαναπόλεως της Τροπολιτσάς !

 252. Αρκεσινεύς said

  Η Virginia Cherrill,η ανθοπώλις στα φώτα της πόλης του Σαρλό. Η πωλήτρια λουλουδιών.

 253. […] Νίκος Σαραντάκος […]

 254. τυφλόμυγα said

  213, 238, 239: Τεράστια εντύπωση μου έκαναν τα δρομολόγια των πλοίων χτες το πρωί που τα είδα. Αλλά δεν είχα χρόνο να σχολιάσω. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία! Ευχαριστούμε.
  Τελικά είναι χρυσός αυτές οι βουτιές. 🙂

  245, Φίλη υποστηρίζει πως θα έπρεπε να γράφουμε διπλωμάτις όπως σκηνοθέτις, καλλιτέχνις κτλ.

 255. Γς said

  254:
  >όπως σκηνοθέτις, καλλιτέχνις κτλ.

  -Αρτίστα
  -Σκρίβε …

 256. Γς said

  254:
  >Τεράστια εντύπωση μου έκαναν τα δρομολόγια των πλοίων χτες το πρωί

  Χάος τότε (70ς ) με τα δρομολόγια. Είχα βάλει τα πράγματα στο VW, τα πιτσιρίκια ταϊσμένα, ντυμένα και παρατεταγμένα έτοιμα για αναχώρηση.
  Προσπαθούσα να μάθω αν θα έφευγε, πότε κι από ποιο σημείο το καράβι μας για Πάρο. Επαιρνα και ξανάπαιρνα το Λιμενικό. Βούϊζε. Όταν καμιά φορά το έπιανα:
  -Σας παρακαλώ τι ώρα φεύγει το Πάρος για την Πάρο;
  -Μισό…
  Και το ‘μισό’ γινόταν 1+2+3+4 λεπτά (του Πειραιά).
  Φτου κι από την αρχή. Αρκετές φορές. Μέχρι που …
  -Αρχιπλοίαρχος Γεωργίου!
  -Διατάξτε κύριε Αντιπλοίαρχε.
  -Τι ωρα φεύγει το Πάρος
  -Το Πάρος στις …μπλα μπλα και μπλά.
  -Καλώς!

 257. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  255.Σκηνοθέτις, φαίνεται καλό: έργο της σκηνοθέτιδος, της καλλιτέχνιδος κ.λ.π Άλλες εκδοχές που έχουν χρησιμοποιηθεί :της σκηνοθέτου, της σκηνοθέτισσας ε και της σκηνοθέτριας (κατά το μαθήτριας,ταξιθέτριας,υπηρέτριας,αθλήτριας,ερευνήτριας)αυτό το το τελευταίο νομίζω αρχίζει να χρησιμοποιείται κι ενώ στην αρχή σου φαίνεται «μαλλιαρό» εν τέλει καλοκάθεται.’Οχι;

 258. sarant said

  Εγώ αβίαστα χρησιμοποιώ το «σκηνοθέτρια». Ίσως εκείνες (οι σκηνοθέτριες) να μην το θέλουν γιατί τους θυμίζει την ταξιθέτρια 🙂

 259. Αρκεσινεύς said

  http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4782674

 260. spiral architect said

  Η εξτρίμ άποψη: Να ιδιωτικοποιηθεί το ΕΚΕΒΙ για να μην κλείσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: