Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Μποστ για τις απεργίες και την επιστράτευση

Posted by sarant στο 6 Φεβρουαρίου, 2013


Πριν από δέκα μέρες συζητήσαμε για την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών των εργαζομένων στο μετρό, χτες το ίδιο μέτρο, της πολιτικής κινητοποίησης και επίταξης προσωπικών υπηρεσιών αποφασίστηκε να εφαρμοστεί στους ναυτεργάτες της ΠΝΟ. Χρησιμοποιώ την ορολογία που επίσημα ισχύει, αλλά στην πράξη χρησιμοποιείται ευρέως ο παλαότερος όρος, «πολιτική επιστράτευση». Τέλος πάντων, τις νομικές-συνταγματικές πτυχές και την ορολογία της επίταξης/επιστράτευσης τα είχαμε συζητήσει αναλυτικότατα στο προηγούμενο εκείνο άρθρο, επανάληψη δεν χρειάζεται (και δεν αντέχεται).

Τώρα, για την επιστράτευση, ή όπως αλλιώς θέλετε να την πούμε, των ναυτεργατών, το οξύμωρο είναι πως οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι: σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι εργοδότες τούς χρωστούν δεδουλευμένα πολλών μηνών και απλώς δόθηκε υπόσχεση για εξόφληση σε δύο δόσεις. Ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, η ΔΗΜΑΡ, χαρακτήρισε «αδιανόητο» να χρωστούν οι εφοπλιστές δεδουλευμένα τόσων μηνών, αλλά όχι και το να επιστρατεύονται απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Θυμήθηκα λοιπόν τον Μποστ που τον… επιστρατεύω συχνά για να θυμόμαστε χάρη στις γελοιογραφίες του το πρόσφατο παρελθόν μας, που έχει ξαφνικά ξαναγίνει τόσο επίκαιρο. Και τον θυμήθηκα επειδή ο Μποστ έχει κάνει σκίτσο σχετικό με απεργίες και με την πολιτική επιστράτευση, το οποίο θα αποτελέσει το αντικείμενο του σημερινού μας άρθρου. Βέβαια, το σκίτσο δεν εστιάζεται στην επιστράτευση απεργών, αλλά στη χρήση του στρατού ως απεργοσπαστικού μηχανισμού, ή έστω για την παροχή υποκατάστατων υπηρεσιών.

mpost-apergies

Το σκίτσο που βλέπετε δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 30 Ιανουαρίου 1966, ενώ στη χώρα είχε ξεσπάσει πρωτοφανές απεργιακό κύμα. Απεργούσαν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, οι δημοτικοί υπάλληλοι (μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι καθαριότητας), οι αρτεργάτες, οι εκπαιδευτικοί, οι υπάλληλοι του ΟΤΕ, οι γεωπόνοι και οι μηχανικοί του δημοσίου. Η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τον στρατό ως απεργοσπαστικό μηχανισμό: στρατιώτες μάζευαν σκουπίδια ή στρατιωτικά φορτηγά εκτελούσαν αστικές συγκοινωνίες· ταυτόχρονα, έθεσε σε εφαρμογή το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών του ΟΤΕ. Ο Μποστ λοιπόν παρουσιάζει εδώ έναν αυλικό να επισκέπτεται ένα στρατόπεδο και να ανησυχεί για τον μικρό αριθμό στρατιωτών που είναι παρόντες, αλλά ο αξιωματικός τού εξηγεί ότι χρησιμοποιούνται όλοι στην υποκατάσταση απεργών: ζυμώνουν ψωμί, μαζεύουν σκουπίδια, είναι γεωπόνοι.

Η αναφορά στα «βαθύτατα πηγάδια» είναι εμπνευσμένη από ένα γεγονός της επικαιρότητας: την ίδια εποχή, ο βουλευτής της ΕΚ Γ. Βασιλάτος είχε καταγγείλει στη Βουλή ότι οι κρατούμενοι αξιωματικοί της υπόθεσης ΑΣΠΙΔΑ βασανίζονται και μάλιστα ότι ένας λοχαγός κρατείται επί μήνες «σε ένα βαθύ πηγάδι», όπου τον επισκέπτεται ο συνήγορός του. Την ίδια επίσης εποχή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λογοκρισία και για την απαγόρευση της μετάδοσης των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη από το ραδιόφωνο, οι τρεις κορυφαίοι συνθέτες Θεοδωράκης, Χατζιδάκις και Ξαρχάκος απεύθυναν επιστολή στον τύπο στην οποία δήλωσαν ότι κήρυξαν «απεργία», απαγορεύοντας κάθε δημόσια μετάδοση των τραγουδιών τους από ραδιόφωνο, κέντρα ή τζουκ μποξ, έως ότου καταργηθεί η λογοκρισία. Φυσικά ο Μποστ δεν χάνει την ευκαιρία και βάζει τον αξιωματικό του να έχει διατάξει μια μερίδα φαντάρων να… γίνουν μουσικοί και στιχουργοί και να συνθέτουν τραγούδια.

Ο Θεοδωράκης βέβαια ήταν μόνιμο θύμα της λογοκρισίας που κατά περιόδους απαγόρευε τη μετάδοση τραγουδιών του από το ραδιόφωνο, αλλά μετά τα Ιουλιανά η Αυλή είχε γίνει υπερευαίσθητη κι έτσι απαγόρεψε και τραγούδια του Χατζιδάκι. Συγκεκριμένα, στον Πρόλογο από τον κύκλο Παραμύθι χωρίς όνομα ενόχλησαν οι στίχοι του Καμπανέλλη:

Κι ήταν που λέτε μία φορά
οπού είχαμε έναν βασιλιά
καλό ανθρωπάκι

Βαριά του ερχόταν η δουλειά
κι ήταν τα ζώα μου αργά
καλό ανθρωπάκι

Απ’το να τρέχει δω κι εκεί
κάλλιο είχε μάσα και πιοτί
κι ένα υπνάκι

Έτσι μας άφησε η χαρά
κι έτσι μας ήρθε η συμφορά
και το φαρμάκι

επειδή θεωρήθηκαν προπαγάνδα εναντίον του θρόνου. Και φαίνεται πως έγινε η επιθυμία της λογοκρισίας, διότι στη σημερινή δισκογραφημένη μορφή του Προλόγου βρίσκω πως έχει μελοποιηθεί μόνο η πρώτη και η τέταρτη στροφή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο αντιβασιλικός υπαινιγμός.

Αλλά ας γυρίσουμε στο σκίτσο του Μποστ. Βρίσκω αριστοτεχνική τη στιχουργική του ποιήματος του λοχαγού, με θαυμάσιες ελληνικούρες όπως «του κλαρίνος» και «της λαμαρίνος». Αμίμητη είναι και η έκφραση του στρατιώτη κάτω δεξιά που προσπαθεί να εμπνευσθεί κάτι σχετικό με την τελετή των Θεοφανείων στο Τουρκολίμανο -αλλά για να το καταλάβουμε θα χρειαστεί να ανατρέξουμε στις εφημερίδες της εποχής: μετά την αποστασία, κάθε δημόσιος εορτασμός ήταν πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, αφού μετατρεπόταν σε ευκαιρία για αποθέωση του Γ. Παπανδρέου. Έτσι έγινε και στις 6 Ιανουαρίου με την τελετή του αγιασμού των υδάτων: στο λιμάνι του Πειραιά χιλιάδες λαού επευφήμησαν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ενώ στο Τουρκολίμανο ο αντίστοιχος εορτασμός, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, συγκέντρωσε ελάχιστο κόσμο. Την άλλη μέρα στις εφημερίδες, η αντιπαράθεση των φωτογραφιών από τις δύο τελετές ήταν εύγλωττη. Ήταν πρωτόγονες εποχές τότε και δεν είχαν ούτε φότοσοπ ούτε πειραγμένα βίντεο.

 

112 Σχόλια προς “Ο Μποστ για τις απεργίες και την επιστράτευση”

 1. ππαν said

  Καλημέρα. Αριστούργημα!

 2. LandS said

  Ήταν μήπως αυτός ο εορτασμός που ο Κοκός μίλησε για μιάσματα;

 3. spiral architect said

  Καλημέρα.
  @1: Δεν λες τίποτα! :mrgreen:

  Ο αυλικός στη γελοιογραφία πιθανολογώ ότι είναι ο Μέγας Σταβλάρχης Αυλάρχης Μιχάλης Αρναούτης.

  H ΡΗΜΑΔ και οι κατά καιρούς δηλώσεις της ρε παιδιά, έχουν ποοοολύ πλάκα. 😛

 4. Μαρία said

  Την τελετή στο Τουρκολίμανο (που μετά ο Σκυλίτσης το μετονόμασε σε Μικρολίμανο, απο Μου κι αυτό) την οργάνωσε, λέει, ο ιστιοπλοϊκός όμιλος Πειραιά. Πέντε αράδες της αφιερώνει η εφημερίδα στη σ. 7.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=7&db=1&da=1966

 5. […] Πριν από δέκα μέρες συζητήσαμε για την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών των εργαζομένων στο μετρό, χτες το ίδιο μέτρο, της πολιτικής κινητοποίησης και επίταξης προσωπικών υπηρεσιών αποφασίστηκε να εφαρμοστεί στους ναυτεργάτες της ΠΝΟ. Χρησιμοποιώ την ορολογία που επίσημα ισχύει, αλλά στην πράξη χρησιμοποιείται ευρέως ο παλαότερος όρος, “πολιτική επιστράτευση”. Τέλος πάντων, τις νομικές-συνταγματικές πτυχές και την ορολογία της επίταξης/επιστράτευσης τα είχαμε συζητήσει αναλυτικότατα στο προηγούμενο εκείνο άρθρο, επανάληψη δεν χρειάζεται (και δεν αντέχεται).  […]

 6. […] See on sarantakos.wordpress.com […]

 7. oikodomos said

  Μάλιστα… τώρα επιστρατεύονται και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι.
  Δεν ξέρω αν υπάρχει πια κάτι (από αυτά που συμβαίνουν ή που πρόκειται να συμβούν) που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αδιανόητο». Ίσως ακόμα κι αυτό:

  «Εάν η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα, θα μείνει στην εξουσία 40 χρόνια».
  http://www.enikos.gr/politics/118314,Adwnis:_Sthn_exoysia_gia_40_xronia_.html

  Υπέροχος ο Μποστ και διαχρονικός, γι’ αυτό αληθινά μεγάλος.

  Καλημέρα και καλή δύναμη!

 8. Αρισταριστούργημα η γελοιογραφία του Μποστ. Η Αυγή εκείνα τα χρόνια ήταν για πολλούς απαγορευμένο είδος και τέτοιες γελοιογραφίες παρέμειναν άγνωστες.

  Θυμάμαι τα ΡΕΟ που εκτελούσαν την γραμμή Κυψέλη-Παγκράτι με τα φανταράκια να βοηθούν τους ανήμπορους να σκαρφαλώσουν.

 9. Alexis said

  Αριστουργηματικό όντως το σκίτσο του Μποστ!

  Βρίσκω αριστοτεχνική τη στιχουργική του ποιήματος του λοχαγού, με θαυμάσιες ελληνικούρες όπως «του κλαρίνος» και «της λαμαρίνος».
  Και όχι μόνο! Πρόσεξε και τις φοβερές γενικές «κε τους κάνουν γυμνασμάτων» «να μας γράψουν κε ασμάτων». Ο Μποστ τις έγραφε για πλάκα πριν από 50 χρόνια και σήμερα κάποιοι σύγχρονοι νεοκαθαρευουσιάνοι κοντεύουν να τις καθιερώσουν στο γραπτό λόγο. (Θυμίσου το «χρήζει σφαλιάρων» στο «τιτίβισμα» του Κων/νου Ζούλα, που σχολιάσαμε πρόσφατα).

 10. spyroszer said

  Εξαιρετικός ο Μποστ !!
  Εγώ τα ΡΕΟ τα θυμάμαι και τη δεκαετία του ’80 (ή τέλη ’70) ή κάνω λάθος;

 11. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Τα «μιάσματα» ήταν στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Κοκού, λίγες μέρες νωρίτερα.

  8: Και είχαν κι ένα σιδερένιο παλούκι και το βρόνταγαν στη λαμαρίνα για να καταλάβει ο οδηγός και να φύγει ή να σταματήσει.

  9: Ένας φίλος μού είπε προχτές: Εσύ που ξέρεις τον γιο του Μποστ, πες του να κάνει μήνυση στον Ζούλα για κλοπή κοπιράιτ!

 12. Alexis said

  #6, Θυμάμαι τα ΡΕΟ που εκτελούσαν την γραμμή Κυψέλη-Παγκράτι με τα φανταράκια να βοηθούν τους ανήμπορους να σκαρφαλώσουν

  Στη δεκαετία του 80 ήταν συνήθης πρακτική, και η Αυριανή σιγοντάριζε και κατακεραύνωνε τους «τεμπέληδες συνδικαλιστές των λεωφορείων που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους» και «τους Κυρκοφλωράκηδες που τους υποκινούν»!

  «Σταμουλοκολλάδες» και «Κυρκοφλωράκηδες»… Τι ωραίες εποχές, τι σοβαρή και υπεύθυνη δημοσιογραφία!… 😀

 13. …που διετάχθησαν να είναι μουσικοί… Αθάνατε Μποστ!

  Νικοκύρη, τα φτωχαδάκια οι εφοπλιστές χρωστούν στους ναυτεργάτες μισθούς 6 μηνών. Η κυβέρνηση επίσης χρωστάει στους εφοπλιστές για τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές. Λες στο τέλος η κυβέρνηση να επιτάξει και τις δυο από τρεις συνιστώσες της και να δούμε το Φώτη και το Βαγγέλη στο χακί.

 14. …που διετάχθησαν να είναι μουσικοί… Αθάνατε Μποστ!

  Νικοκύρη, τα φτωχαδάκια οι εφοπλιστές χρωστούν στους ναυτεργάτες μισθούς 6 μηνών. Η κυβέρνηση επίσης χρωστάει στους
  εφοπλιστές για τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές. Λες στο τέλος η κυβέρνηση να επιτάξει και τις δυο από τρεις συνιστώσες της και
  να δούμε το Φώτη και το Βαγγέλη στο χακί;

 15. Alexis said

  #14, Χα, χα, χα καλό αυτό!
  Επίσης προτείνω να επιτάσσονται και όσοι βουλευτές διαφωνούν σε κρίσιμα νομοσχέδια!

 16. atheofobos said

  @4
  Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τότε ήταν με τους αποστάτες και γι΄αυτό μιλάει για ασχημίες και αφιερώνει πέντε αράδες.
  Ήταν η πρώτη φορά που στα νιάτα μου σηκώθηκα ημέρα αργίας νωρίς το πρωί και κατέβηκα στον Πειραιά για να παρακολουθήσω την τελετή των Θεοφανίων που μεταβλήθηκε από το πλήθος του κόσμου σε συγκέντρωση εναντίον της αποστασίας.
  Και η τελευταία φορά που πήγα σε Θεοφάνια!

 17. Δεκαετία του ’90 θυμάμαι εγώ τα ΡΕΟ, επί Μητσοτάκη.

 18. Μαρία said

  16 Κάτι δεν κατάλαβες. Στο Τουρκολίμανο αφιερώνει 5 αράδες. Τις ασχήμιες τις έχει πρωτοσέλιδο.

 19. ππαν said

  11 τέλος: 🙂 🙂 Κάτι παρόμοιο σκέστηκα διαβάζοντας σήμερα την γενική » μελοδίων»

 20. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 21. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

  H «Kλεοπάτρα», η «Σεμίραμις» κ’ η «Θεοδώρα» Αλέξανδρος Μπάρας Διαβάζει ο Δημήτρης Χορν.

  Ένα κάθε βδομάδα,
  στην ορισμένη μέρα,
  πάντα στην ίδιαν ώρα,
  τρία βαπόρια ωραία,
  η “Kλεοπάτρα”, η “Σεμίραμις” κ’ η “Θεοδώρα”,
  ανοίγουνται απ’ την προκυμαία
  στις εννέα,
  πάντα για τον Περαία,
  το Mπρίντιζι και το Tριέστι,
  πάντα.

  Xωρίς μανούβρες κ’ ελιγμούς
  και δισταγμούς
  κι’ ανώφελα σφυρίγματα,
  στρέφουνε στ’ ανοιχτά την πρώρα,
  η “Kλεοπάτρα”, η “Σεμίραμις” κ’ η “Θεοδώρα”,
  σαν κάποιοι καλοαναθρεμμένοι
  που φεύγουν από ένα σαλόνι
  χωρίς ανούσιες χειραψίες
  και περιττές.

  Aνοίγουνται απ’ την προκυμαία
  στις εννέα,
  πάντα για τον Περαία,
  το Mπρίντιζι και το Tριέστι,
  πάντα –και με το κρύο και με τη ζέστη.

  Πάνε
  να μουντζουρώσουν τα γαλάζια
  του Aιγαίου και της Mεσογείου
  με τους καπνούς των.
  Πάνε για να σκορπίσουνε τοπάζια
  τα φώτα τους μέσ’ στα νερά
  τη νύχτα.
  Πάνε
  πάντα μ’ ανθρώπους και μπαγκάζια…

  H “Kλεοπάτρα”, η “Σεμίραμις” κ’ η “Θεοδώρα”,
  χρόνια τώρα,
  κάνουν τον ίδιο δρόμο,
  φτάνουν την ίδια μέρα,
  φεύγουν στην ίδιαν ώρα.

  Mοιάζουν υπάλληλοι γραφείων
  που γίνανε χρονόμετρα,
  που η πόρτα της δουλειάς,
  αν δεν τους δει μια μέρα να περάσουν
  από κάτω της,
  μπορεί να πέσει.

  (Όταν ο δρόμος είναι πάντα ίδιος
  τι τάχα αν είναι σε μια ολόκληρη Mεσόγειο
  ή απ’ το σπίτι σ’ άλλη συνοικία;)
  H “Kλεοπάτρα”, η “Σεμίραμις” κ’ η “Θεοδώρα”
  είναι καιρός και χρόνια πάνε τώρα
  του βαρεμού που ενοιώσαν την τυράννια,
  να περπατούν πάντα στον ίδιο δρόμο,
  να δένουνε πάντα στα ίδια λιμάνια.

  Aν ήμουν εγώ πλοίαρχος,
  ναι –si j’étais roi!–
  αν ήμουν εγώ πλοίαρχος
  στην “Kλεοπάτρα”, τη “Σεμίραμη”, τη “Θεοδώρα”,
  αν ήμουν εγώ πλοίαρχος
  με τέσσερα χρυσά γαλόνια
  κι αν μ’ άφηναν στην ίδια αυτή γραμμή
  τόσα χρόνια,
  μια νύχτα σεληνόφεγγη,
  στη μέση του πελάγου,
  θ’ ανέβαινα στο τέταρτο κατάστρωμα
  κι ενώ θ’ ακούγουνταν η μουσική
  που θα’ παιζε στης πρώτης θέσης τα σαλόνια,
  με τη μεγάλη μου στολή,
  με τα χρυσά μου τα γαλόνια
  και τα χρυσά μου τα παράσημα,
  θα’ γραφα μιαν αρμονικότατη καμπύλη
  από το τέταρτο κατάστρωμα
  μέσ’ στα νερά,
  έτσι με τα χρυσά μου,
  σαν αστήρ διάττων
  σαν ήρως ανεξήγητων θανάτων.

  06-02-2013 ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

  Τραγικά επίκαιρος ο Μποστ
  Ευχαριστούμε

 22. cronopiusa said

  21
  H “Kλεοπάτρα”, η “Σεμίραμις” κ’ η “Θεοδώρα” Αλέξανδρος Μπάρας Διαβάζει ο Δημήτρης Χορν.

 23. Ηλεφούφουτος said

  Όντως απ’ τα καλύτερα του Μποστ!
  Αυτός όμως ο κλαρίν (του κλαρίνος) με πυροβόλησε!

  Πάντως ο βασιλιάς στο Παραμύθι χωρίς Ονομα ήταν αξιολάτρευτη φιγούρα, κάτι σαν τον Χαρούν ελ Πουσάχ, καμία σχέση με τη Φρίκη και το κακομαθημένο της.

  Αα, ναι, τα ΡΕΟ επί Μητσοτάκη!

 24. IN said

  3: Ο Μ. Αρναούτης δεν υπήρξε ποτέ Αυλάρχης (ούτε Σταβλάρχης). Όπως γράφει και το σάιτ στο οποίο παραπέμψατε, την περίοδο εκείνη, και μέχρι το πραξικόπημα (21.4.67) ήταν ιδιαίτερος γραμματέας του Κωνσταντίνου. Στο πραξικόπημα συνελήφθη και, μάλιστα, ένα από τα ζητήματα που απασχολούσαν τον Κωνσταντίνο το πρωί του πραξικοπήματος, καλώς ή κακώς, ήταν να βρει τον Αρναούτη και να τον απελευθερώσει. Ήταν κόκκινο πανί για τους πραξικοπηματίες και αμέσως μετά το πραξικόπημα στάλθηκε ως στρατιωτικός ακόλουθος στο Λονδίνο για να τον ξεφορτωθούν.

 25. Γς said

  Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, στο βήμα της Βουλής τώρα:

  ‘Ξεχνάς ποια μάνα σε γένναε στο κλάμα
  Και του εργάτη καβάλλησες την πλάτη’
  Νικόλας Ασιμος

 26. Γς said

  Την ίδια εβδομάδα που δημοσιεύτηκε το σκίτσο του Μποστ στο Μεταξουργείο γινόταν η αποκαθήλωση των Κατελάνων.
  Οι Κατελάνοι ήταν οι σούπερ του υποκόσμου. Δεν ήταν ισπανοί. Μανιάτες νταήδες ήτανε, με ιστορία.
  Από περιέργεια σε μια τσάρκα μας κατεβήκαμε κάποτε σο κέντρο τους ‘Χαβάη’ κάτω απ το ‘Περοκέ’.
  Μόλις καταλάβαμε όμως περί τίνος πρόκειται, πήγαμε να πληρώσουμε δυο-τρία ποτά που είχαμε πιεί και να φύγουμε.
  Μας έφεραν ένα λογαριασμό φαρμάκι. Διαμαρτυρηθήκαμε με τσαμπουκά και ήρθε ο μεγάλος (ιδέα δεν είχαμε ποιος ήταν) και μας παρεκάλεσε να … φύγουμε. Χωρίς να πληρώσουμε.
  Δυο μέρες αργότερα μάθαμε ότι σκότωσαν κάποιον εκεί μέσα που έκανε φασαρία.

  Ολοι τους έτρεμαν τους φονιάδες κουμπουροφόρους, που καταζητούντο πλέον.
  Και ξαφνικά όπως λέει και η εφημερίδα εδώ (8η σελίδα) τους έπιασαν σαν κοτούλες κάτω από μια σκάφη σε ένα πλυσταριό!

 27. Μαρία said

  Αυλάρχης έχει διατελέσει κι ο μπαμπάς του Γερουλάνου.

 28. Το σχόλιο με τους Κατελάνους κολλάει σε άλλο σκίτσο του Μποστ, με τη Φραγκοκρατία κατά Τσιφόρο και τους Καταλανούς: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΡΝΟΥΜΕ.

 29. […] Νίκος Σαραντάκος […]

 30. Κάθε σκίτσο και πιο ψηλά ο πήχης!

 31. (Καλημέρα δεν είπα! 🙂 )

 32. Γς said

  Μη χρουσουζεύεις. Θα πέσει!

 33. Αντιφασίστας said

  Καλημέρα και καλοί πολίτες!
  Δεν ξέρω γιατί γκρινιάζετε, αλλά η συγκυβέρνηση Δίκτυο 21- ΠΑ»ΣΟ»Κ-ΡΗΜΑΔ είναι αυστηρή, σύμφωνοι, αλλά δεν χαρίζεται σε κανέναν:
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=713671
  Και το τραγουδάκι της ημέρας:

 34. IN said

  27: Αυλάρχης της βασίλισσας Άννας Μαρίας 1967-1974
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%99._%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82#cite_ref-whoiswho-verlag.gr_2-0

 35. Γς said

  27:
  Ξαδέλφη της μακαρίτισσας γυναίκας μου ήταν η κόρη ενός Αυλάρχη (ονόματα δεν λέμε) η οποία δεν ξέρει τι έχει.
  Πολύ φίλη μου (μόνο που το πιάνο που έχει στο σπίτι της από τα ανάκτορα είναι ξεκούρντιστο, και του λείπει και ένα κόκαλο το Λα, αριστερά).

  Μια μέρα λοιπόν που είχαμε τσακωθεί με την κυρά της λέει:
  -Κακούργα, το καλύτερο παιδί που βάλαμε στην οικογένειά μας. Και να σου πω κάτι; Αν δεν τον έπαιρνες εσύ, θα τον έπαιρνα εγώ!
  Τι ήθελε και το είπε;

 36. Μαρία said

  33 Προσθέτω κι αυτό για τον οικολόγο:
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=735667

 37. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  24: Ιδιαίτερος γραμματέας ήταν ο Αρναούτης -αλλά τότε τι ήταν ο Χοϊδάς; Υπασπιστής; Ή ταυτίζονται αυτά τα δύο;

  28: Το έχουμε ξανασυζητήσει, και πρέπει να κοιτάξω στις Σταυροφορίες, αλλά εγώ νομίζω ότι ο Μποστ λέει «είμαστε οι Ριχάρδοι και δέρνουμε».

 38. Αντιφασίστας said

  Τι ήταν ο Αρναούτης; Ένας ήρως! Διαβάστε να κάνετε καινούριο συκώτι:
  http://www.arnaoutisfoundation.com/Gen_Arnaoutisgr.html

 39. IN said

  37: Ο Χοϊδάς ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κωνσταντίνου, ιδίως την περίοδο της αποστασίας. Ήταν δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν δεν κάνω λάθος. Θεωρείται, ή εθεωρείτο τότε, ο συντάκτης των βασιλικών επιστολών προς τον Γ. Παπανδρέου, που προηγήθηκαν της αποστασίας. Πάντως, αν δε με γελά η μνήμη μου, σε κάποια από τις συνεντεύξεις που έδωσε ο Κωνσταντίνος την τελευταία 10ετία για την περίοδο που ήταν βασιλιάς, ρωτήθηκε ευθέως ποιος είχε γράψει τις επιστολές και (προς τιμήν του, θα έλεγα εγώ) είπε, περίπου, ότι τα κείμενα φέρουν την υπογραφή του και άρα αυτός έχει όλη την ευθύνη. Νομίζω ότι είπε επίσης ότι δεν ήταν έργο ενός συγκεκριμένου ανθρώπου, αλλά διάφοροι προσέφεραν ιδέες.

  Εδώ και μια φωτογραφία του Χοϊδά: http://pasatempo.wordpress.com/2009/08/26/%CF%80%CE%AD%CE%BC%CF%80%CF%84%CE%B7-26-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-1965-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1/%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CF%87%CE%BF%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%83-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9-3/

 40. Γς said

  38:
  Τι έκανε λέει(στο λίκνο σου);

  >Εκεί πολέμησε με εξαιρετική γενναιότητα και κατόρθωσε να σπάσει το σιδηρούν τρίγωνο επηρεάζοντας έτσι την πορεία του πολέμου

 41. Αντιφασίστας said

  Ωχ, με πρόλαβε ο αρχιτέκτων! 🙂 Όπως και να ‘χει μιλάμε για εκπληκτικό κείμενο για όσους ξέρουν τι λέρα ήταν ο Αρναούτης.

 42. IN said

  38: Φαίνεται ότι όντως ήταν καλός στρατιωτικός (χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι, θετικό ή αρνητικό, για τον μεταγενέστερο ρόλο του δίπλα στον Κωνσταντίνο, ιδίως στην περίοδο της βασιλείας του), αλλά η σελίδα στην οποία μας στέλνεις (και που είναι η ίδια στην οποία παραπέμπει και το 3:) λέει τουλάχιστον μία χοντράδρα: «Η σθεναρή εναντίωση του Μιχαήλ Αρναούτη στην ορκωμοσία της στρατιωτικής κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη του σε θάνατο». Τέτοια δίκη και καταδίκη ασφαλώς και δεν υπήρξε ποτέ.

 43. Μαρία said

  38 Το καλυτερότερο στο τέλος:
  Ήταν ψηλός, εμφανίσιμος και με επιμελημένο παρουσιαστικό. Έζησε ως ήρωας και πέθανε ως ήρωας. Μετά το θάνατο του επέστρεψε στην Ελλάδα …

 44. Αντιφασίστας said

  Γιατί, μήπως πολέμησε στην Κορέα, όπου »έκρινε την έκβαση του πολέμου»; Στο Τόκιο βρισκόταν, και όταν του ζητήθηκε να προτείνει κάποιους από τους Έλληνες πολεμιστές για παρασημοφόρηση, πρότεινε τον …εαυτό του.

 45. Γς said

  38:
  Ηταν κι απ την Τσίμοβα!

  40:
  Θα μου πει κανείς τι ήταν αυτό το «σιδηρούν τρίγωνο» που έσπασε στην Κορέα;

 46. IN said

  39: Βλακείς θυμάμαι, ιδού τι είπε ακριβώς ο Κωνσταντίνος, όντως ο Χοϊδάς ήταν ο συντάκτης των επιστολών.

  Από συνέντευξη του στον Παπαχελά, στο Βήμα τότε. Εδώ: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=171080

  Εκείνη την εποχή υπήρχε μια τρομακτική ένταση. Δεν γνωρίζω γιατί έγιναν όλα αυτά, νομίζω όμως ότι είχα σωστά προβλέψει πως κάποιοι επεδίωκαν να συγκρουσθώ με τον Γ. Παπανδρέου. Τα γεγονότα είναι γνωστά. Πρέπει όμως να σας ομολογήσω ότι διέπραξα λάθη. Πρώτον: Δεν έπρεπε ποτέ να είχα απευθύνει στον πρωθυπουργό εκείνες τις επιστολές. Δεύτερον: Δεν έπρεπε ποτέ να εμπλακώ τόσο γρήγορα σε διαφωνία με τον Γ. Παπανδρέου. Τρίτον: Επρεπε να καταβάλω μεγαλύτερες προσπάθειες για να τον πείσω να μην παραιτηθεί».

  – Τις επιστολές, οι οποίες είναι κρίσιμες, ποιος τις έγραψε;

  «Βασικά ο K. Χοϊδάς με τη δική μου συμπαράσταση, και πιστεύω πως στη σύνταξή τους είχε παίξει ρόλο και ο Π. Κόκκας, που ήταν φίλος του Χοϊδά».

  – Αρα, μπορεί να υποθέσει κανείς, και ο Μητσοτάκης;

  «Μπορείτε να κάνετε αυτή την εκτίμηση, αλλά δεν έχω τέτοιο δεδομένο. Ο ίδιος ο Κόκκας αργότερα μου ομολόγησε ότι είχε συμβάλει στη σύνταξη των επιστολών».

  – Ο Αρναούτης;

  «Ο Αρναούτης ήταν παρών όταν με τον Χοϊδά συντάσσαμε τις επιστολές αλλά δεν είχε καμιά συμμετοχή».

 47. Μαρία said

  http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Triangle_%28Korea%29

 48. Αντιφασίστας said

  Και επειδή η επιστράτευση-επίταξη δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν εργαζόμενο-συνδικαλιστή-απεργό:
  http://www.left.gr/article.php?id=23292

 49. sarant said

  46: Δεν θυμόμουν αυτή τη συνέντευξη, ευχαριστώ!

 50. Γς said

  Δεν μπορούσε να περιμένει μια εβδομάδα ο Μποστ;
  Σε μια εβδομάδα επιστρατεύθηκαν οι καθηγητές Μέσης Εκπαιδεύσεως που είχαν κηρύξει απεργία διαρκείας και είχε πολύ πλάκα.(1η σελίδα της εφημερίδας που έδωσα στο #26).

  Ας πούμε και δυό λόγια για μια άλλη ‘επιστράτευση’, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι:
  Η κυβέρνηση τότε επειδή υπήρχαν μεγάλα κενά Μαθηματικών παρείχε τη δυνατότητα σε πτυχιούχους να υπηρετήσουν την θητεία τους ως καθηγητές. Πολλοί έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας.
  Η Χούντα όμως που ήρθε αργότερα νομίζω πως τους ξανάφερε πίσω να υπηρετήσουν κανονικά.

 51. Ηλεφούφουτος said

  40-43 Καλά αυτά ήσαν τα κορυφαία, μου άρεσε όμως και το «τελειοποίησε την Ισπανική γλώσσα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να διαβάζει δυσνόητα φιλοσοφικά και οικονομικά συγγράμματα». Το φαντάζομαι σε τυποποιημένο βιογραφικό, στο κεφάλαιο «ξένες γλώσσες».

  Και πώς να υπάρξει δίκη και καταδίκη σε θάνατο, όταν ένα χρόνο μετά εστάλη στην πρεσβεία του Λονδίνου ως «βοηθός στρατιωτικού ακόλουθου», εξόριστος όμως!

 52. Γς said

  47:
  Τι λες ρε παιδί μου;
  Και είναι τώρα στη Νορθ Κορία;
  Και πως δεν έπιασε ο μασίστας μας τον 38ο παράλληλο να τον πάει ποιο πάνω;

 53. Αντιφασίστας said

  51: Ο Αρναούτης είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στον Τσακ Νόρις.
  Και υπάρχει περίπτωση να έχει μετεμψυχωθεί:
  http://polemikestexnes-martialarts.blogspot.gr/2011/05/mike-arnaoutis-wbo-nabo.html

 54. spyroszer said

  Οι τρεις μουσικοσυνθέτες γράφουν στην επιστολή τους προς τον τύπο (27-1-1966): «Τελευταία αυτή η περίφημη λογοκρισία έφθασε στο σημείο να κόβη τραγούδια μας, για να περιφρουρήση το αισθητήριο του ελληνικού λαού, ενώ άφηνε να περνούν τραγούδια σαν «τον Κέννεντυ τον φάγανε οι άτιμοι» και σαν το «Εγώ δεν είμαι σαν τους Μπητλς».
  Υπάρχουν αυτές οι τραγουδάρες;

 55. IN said

  51: Δεν κατάλαβες, όχι ένα χρόνο μετά, ένα ΜΗΝΑ μετά (και πολύ βάζω) την υποτιθέμενη καταδίκη σε θάνατο εστάλη στρατιωτικός ακόλουθος στο Λονδίνο! 21 Απριλίου το πραξικόπημα, Μάιο λέει το βιογραφικό του ότι εστάλη στο Λονδίνο, και έτσι είναι όντως γιατί η χούντα ήθελε να τον ξεφορτωθεί οπωσδήποτε. Επειδή τον θεωρούσε επικίνδυνο για την ίδια (όπως θα ήθελε να πιστεύει ο Αρναούτης) ή, ίσως, επειδή τον θεωρούσε τον «ρουφιάνο» του Κωνσταντίνου στο στρατό και δεν ήθελαν να τον βλέπουν μπροστά τους; Η ουσία είναι ότι, απ’ ό,τι έχω διαβάσει για την εποχή μετά το πραξικόπημα (αλλά δεν θυμάμαι συγκεκριμένη παραπομπή) όντως απετέλεσε αξίωση της χούντας να φύγει, που πολύ κακοφάνηκε στον Κωνσταντίνο, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτε και την αποδέχτηκε. Προφανώς ο Κ. ήταν που «χρύσωσε το χάπι» για τον φίλο του, στέλνοντας το όχι στο σπίτι του ή στου διαόλου τη μάνα, αλλά στο Λονδίνο. Ακριβώς γι’ αυτό είναι γελοίο να λέει κανείς ότι πρόλαβε να καταδικαστεί σε θάνατο, να πάρει χάρη και να σταλεί και στο Λονδίνο, όλα μέσα στον ίδιο μήνα! Άλλωστε, αν θυμάμαι καλά κανείς δεν καταδικάστηκε σε θάνατο για αντίθεση στη χούντα, τουλάχιστον στην περίοδο αμέσως μετά το πραξικόπημα (βέβαια, χωρίς καταδίκη, ορισμένοι φουκαράδες σκοτώθηκαν εν ψυχρώ την νύκτα του «αναίμακτου» πραξικοπήματος ή τις αμέσως επόμενες μέρες, χαρακτηριστική η περίπτωση του Π. Ελλή). Νομίζω η πρώτη (μόνη;) καταδίκη σε θάνατο ήταν του Παναγούλη, μετά την απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου το 1968. Βέβαια, δεν εκτελέστηκε, όπως είναι γνωστό.

 56. Αντιφασίστας said

  54: Άκου λέει! Βαγγέλης Περπινιάδης:
  http://rebetcafe.blogspot.gr/2011/02/blog-post_20.html

 57. @56 Μόνο που το γιουτιούμπ έχει κατεβάσει και αυτό το βίντεο. Θα παραβίαζε τα πνευματικά δικαιώματα των Μπητλς φαίνεται…

 58. Αντιφασίστας said

  57:Κρίμα! Τώρα το είδα.

 59. IN said

  3, 38: Μια και πιάσαμε τον Αρναούτη, η κυρία πίσω από το βιογραφικό στην ιστοσελίδα του ιδρύματος είναι η χήρα του, η οποία ήταν και δικηγόρος του Κωνσταντίνου στην υπόθεση κατά της Ελλάδος στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. http://www.lawgazette.co.uk/news/lawyer-in-the-news-11

  Έχει γράψει και ένα παιδικό βιβλίο: http://www.amazon.com/Pandi-Brave-Nathene-Arnaoutis/dp/1841215945

  Πολύπλευρο ταλέντο.

 60. spyroszer said

  Περισσότερα για τη λογοκρισία:
  http://ola-ta-kala.blogspot.gr/2013/01/1966.html
  «Πιο πολλές περιπτώσεις είχε να αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης. Επί ενάμιση χρόνο δεν δινόταν άδεια για το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» εξ αιτίας ορισμένων στίχων, όπως «η μάνα μου ξενόπλενε». Αντίστοιχα, στο τραγούδι «Προδομένη αγάπη» η Επιτροπή είχε ενοχληθεί από κάποιο «ντιν-νταν», ο στίχος «έχουμε στο μέτωπο τ’ αστέρι» θεωρήθηκε φιλογιουγκοσλαβικός, προβλήματα υπήρξαν με τους στίχους του τραγουδιού «Άπονη ζωή» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και σύνθεση Σταύρου Ξαρχάκου κλπ.

 61. @60 Υπάρχουν και άλλες διάσημες περιπτώσεις. Το «νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» ηχογραφήθηκε με τον παράλογο στίχο «στο στενό το παραθύρι που φωτίζει με κερί»* γιατί ο αρχικός «που φωτίζει το κελί» κόπηκε και η «Καισαριανή» ηχογραφήθηκε χωρίς τη δεύτερη στροφή παρόλο που μιλούσε για Γερμανούς. Το ότι τους γλύτωσε το «Μεγάλο μας Τσίρκο» αποδεικνύει (εκτός από την ευστροφία του Καμπανέλλη να παρουσιάσει σκόρπια αποσπάσματα στην επιτροπή) πόσο βλάκες ήτανε…

  Αυτή ήτανε μια από τις πιο παλιές παιδικές μου απορίες πώς γίνεται ένα παράθυρο να φωτίζει με κερί, δεν καταλάβαινα τι άκουγα.

 62. spyroszer said

  Και το ωραίο είναι ότι ο Περπινιάδης προσχώρησε λίγες μέρες μετά, μαζί με άλλους καλλιτέχνες, στο κίνημα διαμαρτυρίας των τριών μουσικοσυνθετών !, αν είναι σωστό το λινκ. Μεγαλόψυχος ο Βαγγέλης.

 63. Αντιφασίστας said

  Και στον κινηματογράφο υπήρχε λογοκρισία, που θυμίζει πάρα πολύ την πρόσφατη οδηγία του ΕΣΡ στα κανάλια:
  http://pitsirikos.net/2012/12/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1/

 64. sarant said

  51-53-55: Πολύ ωραία, ιδίως αυτό με τη μετεμψύχωση!!

  Πάντως, αυτό με τη «θανατική καταδίκη» που λέει το μαυσωλείο του Αρναούτη, εγώ το καταλαβαίνω μεταφορικά.

  Πολλά ανέκδοτα υπάρχουν για τη λογοκρισία, να τα μάζευε κανείς -έχω γράψει κι εγώ κάτι.

 65. spiral architect said

  Ζήτω η επιστράτευση, λοιπόν! Άντε, γιατί κάπου το έχουμε παραχέσει με την πολλή δημοκρατία σε τούτη την χώρα. Άντε, γιατί έχει δίκιο ο "σοφός λαός" όταν λέει πως χρειαζόμαστε έναν λοχία για να γίνουμε αθρώποι …. και άλλα διαχρονικοϊστορικά περί επιστρατεύσεων καθώς και τρεις καινοτόμες προτάσεις.

 66. IN said

  64: Όχι, δεν νομίζω ότι το λέει μεταφορικά. Αν πραγματικά θέλετε να το αναλύσετε, υπάρχει ένα «σπέρμα αλήθειας» (που λέτε κι εσείς κατά καιρούς) στο ότι αμέσως μετά το πραξικόπημα κυκλοφορούσαν φήμες να τις πούμε; ιδέες κάποιων πιο θερμόαιμων μελών της χούντας; να εκτελεστούν διάφοροι ανεπιθύμητοι συνοπτικά και χωρίς δίκη. Αν καλά θυμάμαι, κιόλας, επειδή μία από τις ανάλογες φήμες αφορούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου, η χούντα οργάνωσε ολόκληρη επίσκεψη των δημοσιογράφων για να τους αποδείξει ότι είναι ζωντανός . Μάλλον αντίστοιχη «φήμη» κυκλοφορούσε και για τον Αρναούτη, ή τουλάχιστον έτσι θα πίστευε ο ίδιος και θα το μετέφερε και στη γυναίκα του (και, εδώ που τα λέμε, στις πρώτες μέρες ενός τέτοιου άγριου καθεστώτος δεν μπορούμε να κρατήσουμε σε κανένα κακία για τους φόβους του, δικαιολογημένους ή μη). Αλλά από κει και πέρα, να μιλάς για «καταδίκη σε θάνατο» όταν, λίγες μέρες αργότερα, σε στέλνουν στρατιωτικό ακόλουθο στο Λονδίνο, είναι λίγο αστείο.

 67. Στον κινηματογράφο υπήρχε προληπτική λογοκρισία, δηλαδή διαβαζόταν το σενάριο από ειδική επιτροπή, προκειμένου να δοθεί άδεια λήψεως σκηνών. Αν δινόταν άδεια λήψεως σκηνών, όταν ολοκληρωνόταν η ταινία, πήγαινε σε άλλη επιτροπή για να πάρει καταλληλότητα.
  Μερικά περί λογοκρισίας στον κινηματογράφο, εδώ:

  http://www.olympiafestival.gr/paideia/spyrou_01.htm

 68. Αρκεσινεύς said

  Λίγο άσχετο.Οι φαιδρές δικαιολογίες των υπουργών οικονομικών κατα καιρούς ως απάντηση στα αιτήματα των απεργών εκπαιδευτικών.

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=7&db=6&da=1957

 69. IN said

  68: Μια και ο λόγος περί λογοκρισίας, στην σελ. 8 της Ελευθερίας όπου παραπέμπει ο σύνδεσμους του Αρκεσινέος (?), κάτω κάτω, σύσταση επιτροπής πραγματογνωμόνων από το Εφετείο Πατρών για να αποφανθεί αν το «Κάμα Σούτρα» είναι έργο τέχνης ή επιστήμης. Στα πλαίσια δίκης για την προστασία της δημοσίας αιδούς. Πολύ θα ήθελα να διαβάσω το πόρισμα…

 70. spyroszer said

  Διάγγελμα του Βασιλέως Κωνσταντίνου του Β’ προς τον ελληνικόν λαόν της Πρωτοχρονιάς του 1966 (αποσπάσματα:
  «Επιθυμώ να γνωρίζετε πάντες ότι βλέπω όλους τους Έλληνας, τα εθνικά κόμματα, με την αυτήν αγάπην, και εις τας σκέψεις και τας ενεργείας μου έχω ανά πάσα στιγμή ως οδηγόν το Σύνταγμα, δια την εξασφάλισιν της τηρήσεως του οποίου είμαι τεταγμένος.
  Ευχαριστώ από καρδίας όλους όσους με εβοήθησαν δια να ευρεθή η καλυτέρα δια το Έθνος λύσις.
  Αλλά ας μην λησμονώμεν ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί και η ευθύνη όλων μας θα είναι μεγίστη εάν χαλαρώσωμεν και επ’ ελάχιστον την προσοχήν και την δραστήριαν επαγρύπνησιν δια την προστασίαν του δημοκρατικού ημών Πολιτεύματος από των εσωτερικών εχθρών του Έθνους.
  Ο κομμουνισμός αποτελεί μίασμα γεννηθέν έξω της Ελλάδος εμπνεόμενον και κινούμενον έξωθεν. Ηθική του είναι το ψεύδος και η προδοσία. Μολύνει και καθιστά ανύποπτον εχθρόν της Πατρίδος πάντα ερχόμενον εις επαφήν με αυτόν, άτομον ή ομάδα, πάντα καθέν Ελλήνα, μη διαβλέποντα τον κίνδυνον».
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=1&db=1&da=1966

  Με τέτοια διαγγέλματα πώς να παρέμενε βασιλιάς;
  Στις 6-1-1966 παραιτήθηκε ο Χοιδάς, επισήμως γιατί ήθελε να επανέλθει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανεπισήμως λόγω του πρωτοχρονιάτικου διαγγέλματος, και αντικαταστάθηκε από τον Δ. Μπίτσιο.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=6&db=1&da=1966

  ΥΓ. Κι αν κάποιος λέει ότι το «όλους όσους» είναι λάθος (όταν είναι υποκείμενο) να του δείχνουμε το διάγγελμα. Και με βασιλική βούλα !!!

 71. Αντιφασίστας said

  70: Σε παρακαλώ να είσαι ακριβής σε όσα γράφεις, αλλιώς θα πιστέψω ότι είσαι βαλτός από αντεθνικούς σκοτεινούς κύκλους. Άκου Κωνσταντίνος Β’!
  http://rthodoxiapatridavasileia.blogspot.gr/2012/05/blog-post_15.html

 72. Αρκεσινεύς said

  http://original-fippak.blogspot.gr/2009/01/1992.html

  http://www.periodista.gr/index.php/greece/item/1799-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B9-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%84%CF%83%CE%B9

  Το αμαξοστάσιο του Μετρό άντεξε 18 ώρες. Τα αμαξοστάσια της τότε ΕΑΣ το 1992 άντεξαν 18 μήνες και ήταν μόνοι τους. Απελπιστικά μόνοι αλλά ενωμένοι σαν μια γροθιά πέρα από κόμματα. Ένα είχαν στο μυαλό τους. Το δίκιο του αγώνα. Μόνοι τους. Εννιά χιλιάδες οικογένειες συνολικά. Και νίκησαν. Έριξαν μια ολόκληρη κυβέρνηση. Τη συνέτριψαν. Ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη της σκληρής και λυσσαλέας λιτότητας. Γνωστής και ως «0+0 ισούται με 14». Άλλες εποχές όμως. Η κοινωνία μας τότε δεν ήταν τόσο αλλοτριωμένη και κοιμισμένη. Είχε ακόμα αξίες και όρθωνε το ανάστημά της. Είπε όχι στο ξεπούλημα των συγκοινωνιών και το πήγε μέχρι τέλους. Αρνήθηκε να υποκύψει. Αρνήθηκε να ηττηθεί. Με κάθε κόστος. Κι ας είχε βγει ο Στρατός να οδηγεί τα λεωφορεία. Για λίγες ώρες το τόλμησαν. Πήραν την απάντηση που έπρεπε και οι στρατιώτες αρνήθηκαν να εναντιωθούν στον λαό. Οι μέρες και οι νύχτες του 1992 ήταν πραγματική κόλαση για την κυβέρνηση. Οι μέρες με πορείες και οι νύχτες γνωστές και ως «νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου». Το εννοούσαν. Το έλεγε η καρδιά τους. Οικογενειάρχες ήταν και αυτοί και όταν έγιναν οι πρώτες απολύσεις συνέχισαν ακόμα πιο δυνατά. Στάθηκαν αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλο. Έδωσαν πραγματικές μάχες. Και νίκησαν. Είχαν και αυτοί δίκιο. Ήταν όμως και αποφασισμένοι. Άλλες εποχές.

  http://ksipnistere.blogspot.gr/2010/07/blog-post_5476.html

  Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εξάλλου, από τον αλήστου μνήμης Ανδρέα Παπανδρέου που πολλοί πλασάρουν ως φιλεργατικό, έχουν πλούσια προϋπηρεσία: Τη δεκαετία του 80′ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επιστράτευσαν τους απεργούς στις Δημόσιες Συγκοινωνίες, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα, κατεβάζοντας τα στρατιωτικά λεωφορεία και τα ΡΕΟ στους δρόμους, στέλνοντας τους στρατιώτες να μαζεύουν τα σκουπίδια, μετατρέποντας τα οχηματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού σε Απεργοσπαστικό Μηχανισμό.

 73. Μαρία said

  70 Βλέπω οτι η Ελευθερία έχει τη γενική Μπίτσιου. Στη μεταπολίτευση, όταν έγινε ΥΠεξ μετασχηματίστηκε σε Μπιτσίου.

 74. Μαρία said

  72 Για τον Κολλά πέρα απο κόμματα δεν το λες.

 75. Αρκεσινεύς said

  Σάμπως είναι ο μόνος.

  http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4760329

 76. Αρκεσινεύς said

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%91%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82_-_%CE%9D%CF%8C%CE%B2%CE%B1%CF%82

 77. Αντιφασίστας said

  72,74: Και η διαπόμπευση των απεργοσπαστών συναδέλφων τους εντελώς απαράδεκτη, μεσαιωνική, βάρβαρη:
  http://www.periodista.gr/index.php/greece/item/1799-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B9-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%84%CF%83%CE%B9

 78. Μαρία said

  76 Παίζει κάπου ο Γαργάλατας ή το έβαλες για τη γενική Μπιτσίου;

 79. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  70: Το διάγγελμα έκανε πάταγο και όπως καταλαβαίνεις το «όλους όσους» το πρόσεξαν. Και έγραψε και ο Τάσος Βουρνάς στην Αυγή για τους αυλικούς που ξέρουν αγγλικά και γερμανικά καλύτερα από ελληνικά κτλ. !

 80. spyroszer said

  71. Εντάξει δεν θα επαναληφθεί !!
  79. Α δεν ήξερα ότι είχε τέτοια ιστορία ! Κι ο Χοιδάς όμως δικαστής στο ΣΤΕ ήταν.

 81. spiral architect said

  Γνωστό χαρακτικό παλιών και αλησμόνητων εποχών

  Το 1943, οι Έλληνες, εκτός από την πείνα, αντιμετώπιζαν και την πολιτική επιστράτευση. Στις 23 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται στα «Γερμανικά Νέα» η διαταγή του στρατηγού Σπάιντελ για την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων. Οι κατοχικές δυνάμεις σκόπευαν να στείλουν Έλληνες στην Γερμανία σε καταναγκαστικά έργα και στο μέτωπο της Ρωσίας.

  Το ίδιο βράδυ ο κατοχικός πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος και ο υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας (παλιός συνδικαλιστής και σοσιαλιστής, που εκτελέστηκε στις αρχές του 1944 από την ΟΠΛΑ), έσπευσαν να δημοσιεύσουν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετικό διάταγμα με τίτλο «Περί υποχρεωτικής εργασίας του αστικού πληθυσμού της Ελλάδος».

  Οι Έλληνες αντέδρασαν αμέσως. 24 Φεβρουαρίου χιλιάδες ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας βροντοφωνάζοντας «Κάτω η επιστράτευση» και τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο. Μία ομάδα διασπά τον αστυνομικό κλοιό και καταστρέφει το γραφείο του κατοχικού πρωθυπουργού Λογοθετόπουλου στη Βουλή. Μία άλλη, αφού διασπά τους καραμπινιέρους, πυρπολεί το Υπουργείο Εργασίας (Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα), όπου είχε γίνει ο σχεδιασμός για την επιστράτευση.

  Στις συγκρούσεις, τρεις διαδηλωτές σκοτώνονται και τριάντα τραυματίζονται σοβαρά.
  Τις επόμενες μέρες το αυθόρμητο δίνει τη θέση του στο οργανωμένο. Τηλεφωνητές, εργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι και μαθητές κατεβαίνουν στους δρόμους. Η αντίδραση κατά της επιστράτευσης φουντώνει …

 82. sarant said

  80: Σήμερα έμαθα ότι ήταν δικαστής. Οι γελοιογραφίες που του έκανε ο Μητρόπουλος τον καιρό της ιουλιανής κρίσης τον δείχνουν αρκετά νεον.

 83. Αρκεσινεύς said

  78. Για τη γενική. Κι εγώ το θυμάμαι έτσι να το τονίζουν.

 84. Καλαχώρας Λεώνικος said

  VRA;IOI

 85. Αρκεσινεύς said

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=4&db=1&da=1966

 86. Αρκεσινεύς said

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=4&db=1&da=1966

 87. Γς said

  Στο φύλο της Ελευθερίας της 7ης Ιουνίου του 1957 (στο #68 του Αρκεσινέως) υπάρχει και το Πόρισμα Δόβα, σχετικά με τον Σμήναρχο Π. Παπαναγιώτου και τις σκευωρίες εναντίον του. Ηταν μάρτυς υπερασπίσεως στην περιβόητη Δίκη των (αθώων) Αεροπόρων πριν 4 χρόνια.
  Του την φύλαγαν.Ενας άλλος ήταν ο επισμηναγός Αν. Μίνης. Αυτόν τον βασάνισαν μαζί με τον Σπ. Μουστακλή, αργότερα.
  Τέλος πάντων. Η ‘πλακίτσα’, που μόνο πλάκα δεν είναι:
  Πριν πολλά χρόνια γυρνάγαμε μικρές ώρες από την Ανάβυσσο για τη Βάρκιζα και στη λίμνη Βουλιαγμένης μας έκανε νόημα ένα γεροντάκι. Είχε μείνει από βενζίνη. Πήγαμε και του φέραμε από τη Βάρη, αλλά όταν την μετάγγιζα στο ρεζερβουάρ του είδα ότι ήταν τύφλα στο μεθύσι. Επέμενε να οδηγήσει και του αποσύνδεσα ένα δυό μπουζί. Μου έδωσε το όνομα του και το τηλέφωνο του γιού του για να δούμε τι θα γίνει.
  Και ήταν το όνομά του, ίδιο με ενός των ‘κατηγορουμένων’ της δίκης. Και έτσι ήταν.
  Τον πήγαμε σπίτι.
  Θέλετε το κρασί, η ηλικία, η εμπιστοσύνη που του ενέπνευσε το αγγελικό μου πρόσωπο, ξέσπασε. Και τι δεν μας είπε. Μέση Ανατολή, Σχολή Ικάρων, Κορέα, όνειρα και ξαφνικά κάποιο καθίκι. Εκλαιγε.

 88. Μαρία said

  82
  Απ’ το 1954.
  http://www.ste.gr/portal/page/portal/StE/FormerDikastes

 89. IN said

  82: Ο γνωστός διπλωμάτης και συγγραφέας Άγγελος Βλάχος («Μια φορά κι έναν καιρό ένας διπλωμάτης» κλπ), που ήταν γεννηθείς το 1915, γράφει κάπου ότι ο Χοϊδάς ήταν φίλος του και (αν κατάλαβα καλά, συνομήλικός του), άρα πρέπει να ήταν γύρω στα 50 την εποχή της αποστασίας, άρα όχι ιδιαίτερα νέος. Ο ίδιος γράφει ότι ο Χοϊδάς ζούσε από μικρός με ένα νεφρό, δεν ξέρω τι ακριβώς πρόβλημα υγείας είχε. Ο ίδιος γράφει ότι του είχε πει ότι είχε κουραστεί και θέλει να παραιτηθεί, άρα πιθανόν η παραίτησή του αρχές του 1966 πράγματι να μην είχε σχέση με το βασιλικό διάγγελμα.

  Σύμφωνα με αυτή τη σελίδα μπήκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1954, αλλά απευθείας ως Πάρεδρος (ο μεσαίος βαθμός) http://www.ste.gr/portal/page/portal/StE/FormerDikastes

 90. sarant said

  Σε αυτή βέβαια τη γελοιογραφία δεν φαίνεται ούτε καν το πρόσωπό του:

 91. Μαρία said

  90
  Εδώ φωτό
  http://pasatempo.wordpress.com/2009/08/26/%CF%80%CE%AD%CE%BC%CF%80%CF%84%CE%B7-26-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84
  %CE%BF%CF%85-1965-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1/

 92. Γς said

  91:
  Κλέβεις (#39)

 93. Αρκεσινεύς said

  http://www.antinews.gr/2011/10/17/127806/

 94. Αρκεσινεύς said

  Μια φωτογραφία με Αθηναίους να ανεβαίνουν στα ΡΕΟ;

 95. Αρκεσινεύς said

  Η παραίτηση Χοϊδά και η αντικατάστασή του από τον κ. Μπίτσιον.

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=6&db=1&da=1966

 96. sarant said

  Είχε κι ο Μποστ μια μικρή γελοιογραφία για το θέμα:
  https://sarantakos.wordpress.com/?attachment_id=8252

 97. Όταν ο Λάκης Παπάς τραγουδούσε στην Πλάκα, «κι ήταν, που λέτε, μια φορά…» μετά τον δεύτερο στίχο σταματούσε για λίγο και με πρόζα συμπλήρωνε με συγκαταβατικό ύφος «κααλό ανθρωπάκι». Ο κόσμος, που έπιανε το υπονοούμενο, ξεσπούσε σε γέλια και χειροκροτήματα.

 98. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  26.Γς -Από περιέργεια σε μια τσάρκα μας κατεβήκαμε κάποτε στο κέντρο τους ‘Χαβάη’ κάτω απ το ‘Περοκέ’.

  http://www.lifo.gr/mag/features/498

 99. J.C.A. said

  Ξένα σάιτ και φόρουμ γράφουν* , ότι η Ειρήνη η αδελφή του Κωνσταντίνου είχε για πολλά χρόνια σχέση με κάποιον παντρεμένο Έλληνα, που τώρα έχει πεθάνει, ότι το άτομο αυτό ήταν πάρα πολύ κοντά στον αδελφό της και είχε ακολουθήσει τη βασιλική οικογένεια στο εξωτερικό. Υποψιάζομαι κάποιον από τους δύο που αναφέρονται εδώ.
  Ξέρει κανείς τίποτα;

  * http://wiki.phantis.com/index.php/Irene_of_Greece

  και

  http://www.theroyalforums.com/forums/f77/princess-irene-1942-sister-of-king-constantine-1142-10.html

 100. Γς said

  98:
  >Γς -Από περιέργεια σε μια τσάρκα μας κατεβήκαμε κάποτε στο κέντρο τους ‘Χαβάη’ κάτω απ το ‘Περοκέ’.

  Ναι, από περιέργεια. Αλλά, αν και περπατημένα παιδιά

  >Μόλις καταλάβαμε όμως περί τίνος πρόκειται, πήγαμε να πληρώσουμε δυο-τρία ποτά που είχαμε πιεί και να φύγουμε.

  Πήγαμε να το παίξουμε μάγκες και να πουλήσουμε και τσαμπουκά εκεί, που όπως λέει ο Θανάσης Σκρούμπελος στο λίκνο σου:

  >Δεν μπορούσε να μπει κάποιος να κάνει το μάγκα και τσαμπουκά μέσα στο μαγαζί, γιατί τον έφαγαν. Μέχρι το 1968 που έκλεισαν τη Χαβάη είχαν σκοτωθεί 5 άνθρωποι, τους είχαν σφάξει με μαχαίρι .

  Ηταν πρωτόγνωρα και αηδιαστικά όλα αυτά για μας. Δεν υπήρχαν τραβεστί τότε. Και η Μπέτυ που λέει ήταν ο πρώτος (πρώτη) που έκανε πεζοδρόμιο στη Συγγρού. Είχε μάλιστα εκδώσει και ένα εμετικό βιβλίο με τον κομψό τίτλο «Πόσο πάει;»
  Όταν την(τον) έπιασαν για πρώτη φορά για πορνεία και τον πήγαν στο αυτόφωρο είπε στη δίκη ο συνήγορός του:
  -Κύριε πρόεδρε πρόκειται για πνευματικό άνθρωπο. Εχει γράψει και βιβλίο!
  Βιβλία έγραφε κι ο ‘συνάδελφός’ της Ταχτζής…

 101. Ο Θανάσης Σκρουμπέλος, εκτός από το βιβλίο, έχει κάνει και ταινία για τη Χαβάη, που σκηνοθέτησε ο ίδιος κι έπαιξε κι ένα ρολάκι αλά Χίτσκοκ. Συμπαραγωγός ήταν η ΦΑΣΜΑ ΕΠΕ, του Μένιου Δίτσα. Ο Μένιος ένα σεμνό πρόσωπο του ελληνικού κινηματογράφου, έφυγε αναπάντεχα απ’ τη ζωή πριν λίγες μέρες. Έπαιξε κι ο Μένιος ένα ρολάκι στην ταινία. Έπαιξε ένα ρόλο και η (ο) γνωστή τραβεστό Ραχήλ
  .
  http://www.retrodb.gr/wiki/index.php?title=%CE%A7%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B7

 102. sarant said

  101: Πόσες ταινίες πρέπει να δούμε, πόσα βιβλία να διαβάσουμε…..

  99: Να σας πω την αλήθεια, δεν ξέρω τίποτα για τους έρωτες της Ειρήνης 🙂

 103. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Περισσότερο ήταν τα παρακάτω (που αναφέρονται από το συγγραφέα-σκηνοθέτη) και ήθελα να τα προσθέσω ως πινελιά, στην ανθρωπογεωγραφία μιας γειτονιάς Μεταξουργείο-Σταθμός Λαρίσης-Κολωνός (Γιώργος Ιωάννου-Μαμαγκάκης, Ταχτσής, και,και…). Ταιριάζει και στο άλλο άρθρο «καταφύγιο στην Αθήνα»

  »…Είναι αρκετά βιωματικά. Εκεί που διαδραματίζονται έχω γεννηθεί, στον Κολωνό, ο παππούς μου είχε μία μάντρα με κάρβουνα λίγο παρακάτω απ’ τη Χαβάη. Και η Χαβάη υπήρξε πραγματικά βεβαίως, κάτω απ’ το Θέατρο Περοκέ. Την είχαν επισκεφτεί μάλιστα και ο Τένεσι Ουίλιαμς με τον Τρούμαν Καπότε, ήταν το πρώτο μεταπολεμικό μαγαζί του είδους στα Βαλκάνια. Απ’ το 1960 μέχρι το 1968. Όταν έγινε το βασιλικό πραξικόπημα δεν είχαν τα ερείσματα, κι έκλεισε…»
  Πηγή: http://www.lifo.gr

 104. τυφλόμυγα said

  Πολύ ωραίο άρθρο αν και μας μαύρισε πάλι.

  Είτε πούμε για επιστράτευση, είτε για πολιτική κινητοποίηση το δικαίωμα στην απεργία καταργείται σιγά -σιγά.

  Έφη @103, έχεις κρητική καταγωγή αλλά γεννήθηκες και μεγάλωσες Αθήνα;

 105. Γς said

  194 β:
  >και μεγάλωσες Αθήνα;

  ..και σε καλή γειτονιά
  😉

 106. Αρχή Διά Βίου said

  Για να γίνονται επιστρατεύσεις σε απεργίες, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν απεργοί.

 107. Γς said

  104 β, 105:
  Την πατήσαμε και οι δύο.

  >Εκεί που διαδραματίζονται έχω γεννηθεί

  Ο Σκρουμπέλος

 108. Αρκεσινεύς said

  Εγώ είδα σήμερα την ανακοίνωση

  http://kathimerini.newspaperdirect.com/epaper/viewer.aspx

  http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.gr/2013/01/blog-post_1660.html

 109. […] μεσολάβησε και η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών των απεργών ναυτεργατών της ΠΝΟ, και είχαμε την ευκαιρία να φρεσκάρουμε τις γνώσεις […]

 110. […] μεσολάβησε και η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών των απεργών ναυτεργατών της ΠΝΟ, και είχαμε την ευκαιρία να φρεσκάρουμε τις γνώσεις […]

 111. […] μεσολάβησε και η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών των απεργών ναυτεργατών της ΠΝΟ, και είχαμε την ευκαιρία να φρεσκάρουμε τις γνώσεις […]

 112. […] μεσολάβησε και η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών των απεργών ναυτεργατών της ΠΝΟ, και είχαμε την ευκαιρία να φρεσκάρουμε τις γνώσεις […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: