Ποιος θέλει να δει τον Πάπα;
Posted by sarant στο 12 Φεβρουαρίου, 2013
Η είδηση της παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν έχει πια τις δυνάμεις να ασκεί τα καθήκοντά του, πλησιάζει άλλωστε τα 86, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, μια και είναι γεγονός σχεδόν πρωτοφανές. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η θαρραλέα παραδοχή της ανθρώπινης αδυναμίας αξίζει έπαινο και σεβασμό, αλλά κάποιοι πιστοί Χριστιανοί που πιστευουν ότι ο Πάπας ανέβηκε στον θρόνο με τη θέληση του Θεού θα περίμεναν ίσως να τον εγκαταλείψει μόνο όταν τον πάρει ο Θεός κοντά του. (Το ίδιο άλλωστε πιστεύουν και κάποιοι φανατικοί μοναρχικοί, οι οποίοι δεν καλοβλέπουν τις παραιτήσεις εστεμμένων, όπως του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη του Λουξεμβούργου ή της Βεατρίκης της Ολλανδίας). Εμείς όμως εδώ δεν θεολογούμε αλλά λεξιλογούμε κι έτσι θα αφιερώσω το σημερινό άρθρο σε μερικά γλωσσικά και ιστορικά που μπορεί κανείς να τα θεωρήσει σχετικά με την είδηση της παραίτησης.
Είπα πιο πάνω ότι η παραίτηση του Βενέδικτου είναι κάτι *σχεδόν* πρωτοφανές, επειδή έχει ξανασυμβεί, αλλά στο μακρινό παρελθόν. Ο προηγούμενος πάπας που παραιτήθηκε από το θρόνο ήταν ο Γρηγόριος ΙΒ’ το 1415, πριν από 598 χρόνια. Μάλιστα, ο Γρηγόριος δεν παραιτήθηκε με τη θέλησή του. Προκειμένου να γεφυρωθεί το σχίσμα του καθολικισμού, τόσο ο Γρηγόριος ΙΒ΄ της Ρώμης όσο και ο αντίπαπας Βενέδικτος ΙΓ΄της Αβινιόν παραιτήθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση. Ο προηγούμενος πάπας που εγκατέλειψε με δική του πρωτοβουλία τον θρόνο, χωρίς έξωθεν πιέσεις, ήταν ο Σελεστίνος Ε’, το 1294, πριν από 719 χρόνια. Ο Σελεστίνος είχε ανακηρυχθεί Πάπας περίπου παρά τη θέλησή του, και παραιτήθηκε ύστερα από 5 μόνο μήνες στο αξίωμα. Ο διάδοχός του, ο Βονιφάτιος, δεν τον άφησε σε ησυχία, αλλά τον έκλεισε σε ένα ανήλιαγο μπουντρούμι όπου πέθανε μερικούς μηνες αργότερα, ίσως δολοφονημένος. Αργότερα ο Σελεστίνος αγιοποιήθηκε, αλλά ο Δάντης, που θεώρησε φυγομαχία την παραίτηση, τον έστειλε στα περίχωρα της Κόλασης, αφού τον εμφανίζει (χωρίς να τον κατονομάζει) στο έργο του. Αλλά και μετά τον Σελεστίνο Ε’ κανείς άλλος πάπας δεν πήρε αυτό το όνομα, που μάλλον είναι ένδειξη αποδοκιμασίας. Φαντάζομαι όμως ο Βενέδικτος τα ήξερε αυτά πριν πάρει την απόφασή του -και άλλωστε στην εποχή μας δεν υπάρχουν μεγάλοι ποιητές.
Επέμεινα κάπως στην ιστορία του Σελεστίνου και στον Δάντη, επειδή έχει μεγάλο φιλολογικό ενδιαφέρον ειδικά για μας τους Έλληνες. Ο Δάντης στο Γ’ της Κόλασης περιγράφει έναν προθάλαμο της Κόλασης, πριν μπει στους εννιά της κύκλους, όπου βρίσκονται και βασανίζονται εκείνοι που «δίχως ατιμιά και δόξα εζήσαν» (στη μετάφραση του Καζαντζάκη), όσοι θα λέγαμε παρέμειναν αναποφάσιστοι ανάμεσα στο κακό και στο καλό. Ο ποιητής μιλάει με απόλυτη περιφρόνηση για τις θλιβερές αυτές ψυχές και τους επιφυλάσσει μαρτύρια («ολόγυμνοι γυρνούν και τους δαγκάνουν αλύπητα χοντρόμυγες και σφήκες»). Και, στο σημείο που μας ενδιαφέρει, γράφει:
Poscia ch’io v’ebbi alcun riconosciuto,
vidi e conobbi l’ombra di colui
che fece per viltade il gran rifiuto.
ή
Σε μερικούς ξεχώρισα στο ασκέρι
είδα κι απείκασα τον ίσκιο εκείνου
που από αναντριά το μέγα φώναξε Όχι! (πάντα από τον Καζαντζάκη)
Αν και είναι παλιά ιταλικά, τον τρίτο στίχο της δαντικής τερτσίνας θα τον έχουν αναγνωρίσει όχι μόνο οι δαντιστές, αλλά οι καβαφιστές, αφού είναι ο τίτλος ενός πασίγνωστου καβαφικού ποιήματος, μόνο που ο Καβάφης απάλειψε τις μεσαίες λέξεις επίτηδες αλλάζοντας το νόημα. Εξηγούμαι: ο τρίτος στίχος, κατά λέξη λέει «που είπε από δειλία το μεγάλο Όχι», ενώ ο Καβάφης απάλειψε τις λέξεις «από δειλία»:
Che fece … il gran rifiuto
Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα
πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του.
Ξεστρατίσαμε, θα πείτε, αλλά όχι. Σύμφωνα με τους περισσότερους μελετητές, αυτός που «από αναντριά το μέγα φώναξε Όχι» δεν είναι άλλος από τον Σελεστίνο Ε’, τον Πάπα που παραιτήθηκε το 1294. Πρώτος που έκανε αυτή την ταύτιση ήταν ο γιος του Δάντη, και οι μελετητές που ακολούθησαν την ίδια γνώμη είχαν, αν και η νεότερη έρευνα θεωρεί πιθανό να εννοείται ο Πόντιος Πιλάτος ή κάποιο άλλο ιστορικό πρόσωπο. Πάντως, όταν το έγραφε ο Καβάφης το ποίημα, η γνώμη των δαντιστών ήταν ότι το μεγάλο Όχι το είπε από δειλία ο Σελεστίνος.
Η λέξη «πάπας» (papa στα ιταλικά) είναι ομόρριζη με τη δική μας «παπάς», και ανάγονται και οι δυο, σύμφωνα με τα λεξικά, στο αρχαίο «πάππας» που ήταν η παιδική λέξη για τον πατέρα, το αντίστοιχο του δικού μας μπαμπά. Πάππα φίλε αποκαλεί στον Όμηρο η Ναυσικά τον Αλκίνοο, που το μεταφράζουν «Κύρη καλέ» οι Καζαντζάκης-Κακριδής αλλά ίσως το «Μπαμπακούλη μου» να είναι πιο κοντά. Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια πάππας ή πάπας ήταν ο επίσκοπος, ιδιαίτερα της Ρώμης, και από εκεί η λέξη πέρασε στα λατινικά της εποχής. Πάντως τον τίτλο του Πάπα τον φέρει και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας (Πάπας και Πατριάρχης λέγεται). Τόσο το ΛΚΝ όσο και ο Μπαμπινιώτης θεωρούν αντιδάνειο τη λέξη «πάπας» σήμερα, πράγμα που δεν το καταλαβαίνω και τόσο αφού η λέξη δεν φαίνεται να εγκατέλειψε ποτέ τη γλώσσα, αλλά δεν επιμένω. Κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ. εμφανίζεται και ο τύπος «παπάς», με κατέβασμα του τόνου, για τους ιερωμένους. Ο Μπαμπινιώτης επιμένει να γράφει με δύο πι τον παπά, αλλά όχι τον πάπα (παρόλο που είναι αντιδάνειο και τα αντιδάνεια τα γράφει καλαμαριστί, π.χ. τσηρώτο), μια πρακτική που αν επικρατήσει απειλεί να διπλασιάσει το ελληνικό χρέος αφού θα πρέπει να μετονομαστούν όλοι οι Παπαδόπουλοι σε Παππαδόπουλους.
Ο πάπας λέγεται και ποντίφικας, λέξη που δεν έχει σχέση με τον ποντικό (παρά μόνο απώτατη), αλλά προέρχεται από το λατινικό pontifex, που ήταν τίτλος του αρχιερέα ήδη στην προχριστιανική Ρώμη και κατά λέξη θα πει «γεφυροποιός», αφού pons είναι η γέφυρα. Οι κάπως παλιότεροι θα θυμούνται ότι γεφυροποιό αποκαλούσαν τον Ευάγγελο Αβέρωφ μετά τη μεταπολίτευση.
Για να φτάσουμε και στον τίτλο του άρθρου, τώρα με την παραίτηση του Βενέδικτου ακούστηκε πολύ στη μπλογκόσφαιρα το τραγούδι «Θέλω να δω τον Πάπα», που το τραγούδησε σε επανεκτέλεση η Δήμητρα Γαλάνη (προειδοποιώ ότι το βιντεάκι στο 2.35 έχει μια σκηνή ακατάλληλη για ανηλίκους)
Το τραγούδι έχει ιστορία. Προέρχεται από την οπερέτα «Θέλω να δω τον Πάπα» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, στο οποίο δυο νεόνυμφοι κάνουν το ταξίδι του μέλιτος στη Ρώμη και η νύφη έχει σφοδρή επιθυμία να γνωρίσει τον Πάπα. Η οπερέτα, σύμφωνα με τις πηγές του Διαδικτύου ανέβηκε το 1921, αλλά σύμφωνα με τη δική μου έρευνα πρωτοπαίχτηκε στη θερινή σεζόν του 1920. Βασίζομαι σε δημοσίευμα της εφημερίδας Πατρίς από τις 9 Ιουλίου 1920, όπου διαβάζω ότι η οπερέτα ανέβηκε στο Θέατρο Παπαϊωάννου και ότι άρεσε «προπαντός το τραγούδι του Πάπα με τους πικάντικους στίχους του οφειλομένους εις την έμπνευσιν του ιδίου του συνθέτου». Η επιτυχία της οπερέτας γενικά και του τραγουδιού ειδικά ήταν πρωτοφανής, πιθανόν επειδή κάποιοι έβλεπαν πονηρό υπονοούμενο στο «θέλω να δω τον πάπα», με μια άλλη λέξη που αρχίζει από π. Φαίνεται πως παιζόταν κατ’ επανάληψη, όλη τη σεζόν και την επόμενη.
Μόνο που το τραγούδι αυτό οδήγησε σε τραγωδία. Στις 11 Δεκεμβρίου 1921, το βράδυ, που ήταν παραμονή Χριστουγέννων για τους Καθολικούς (εμείς είχαμε ακόμα το παλιό ημερολόγιο), μια παρέα μεθυσμένοι πέρασαν έξω από τον καθολικό ναό του Αγίου Παύλου στον Πειραιά, ο οποίος ήταν γεμάτος πιστούς, και άρχισαν να τραγουδούν «το γνωστόν άσμα του Πάπα». Ένας από τους εκκλησιαζόμενους, ο λαχανοπώλης Αντώνιος Ρηγούτσος ή Ριγούτζος ή Ραγκούζης ή Ραγκούσης από την Άνω Σύρο (ένα όνομα είχε ο άνθρωπος, αλλά στις εφημερίδες της εποχής δίνονται όλες αυτές οι παραλλαγες, με συχνότερη πάντως την πρώτη, όσο κι αν η τελευταία είναι πιθανότερη αφού το επώνυμο Ραγκούσης επιχωριάζει στα κυκλαδονήσια) βγήκε και τους έκανε παρατήρηση, καβγάδισαν, και τότε ο εικοσάχρονος ανθρακεργάτης Παναγιώτης Μπουραζάνης τον χτύπησε τέσσερις φορές με στρατιωτικό ξιφίδιο. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Ζάννειο όπου εξέπνευσε. Στην κηδεία του θύματος, ο καθολικός αρχιεπίσκοπος (ο οποίος για κάποιο λόγο ήταν Γάλλος, ονόματι Λουί Πετί) μίλησε για μισαλλοδοξία, αλλά στην ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης η εκδοχή αυτή απορρίφθηκε αφού, κατά την ανακοίνωση, τη φασαρία την έκανε μια παρέα παιδιών ηλικίας 12-16 ετών που μόλις είχαν σχολάσει από την Εμπορική Σχολή και μόνο ο φονιάς ήταν 18χρονος, ενώ τονίστηκε επίσης ότι πρώτος ο Ρηγούτσος «ερράπισε τετράκις» τον μετέπειτα φονιά.
Ήταν πάντως άγριοι καιροί τότε, στη Μικρασία γινόταν ο πόλεμος, στην Ελλάδα παρακρατικοί αλώνιζαν στο δρόμο και σκότωναν κόσμο (την προηγούμενη μέρα είχε γίνει απόπειρα κατά του Κουντουριώτη, λίγο αργότερα σκότωσαν τον δημοσιογράφο Καβαφάκη, νωρίτερα τον δικαστικό Φατσέα). Μια κυβερνητική εφημερίδα, η Πρωτεύουσα, έγραψε ότι «η ηλιθία επωδός ενός περισσότερον ηλιθίου τραγουδιού μιας ακόμη περισσότερον ηλιθίας επιθεωρήσεως» στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και αναρωτήθηκε αν θα σκεφτεί η αστυνομία «έστω και έτος ολόκληρον μετά την εμφάνισιν της εκφύλου επιθεωρήσεως ‘Θέλω να ιδώ τον Πάπα’ να απαγορεύση την παράστασίν της». Σε κάποιες πηγές γράφεται ότι πράγματι απαγορεύτηκε μετά το φονικό η παράσταση της οπερέτας, αλλά την προηγούμενη φορά που είχαμε συζητήσει το θέμα, στα σχόλια ενός άρθρου για τα μούσμουλα (!) η Μισιρλού είχε παραθέσει άρθρο (σχόλιο 69) σύμφωνα με το οποίο η απαγόρευση έγινε για λόγους πένθους, τον Γενάρη του 1922, όταν πέθανε ο τότε Πάπας Βενέδικτος IE’. Μπορεί να είναι έτσι, δεν το διασταύρωσα, και τα λινκ έχουν εντωμεταξύ ακυρωθεί. Η δική μου εικασία, που δεν την έχω τεκμηριώσει πάντως, είναι ότι λόγω του σκανδάλου άλλαξε ο τιτλος της οπερέτας (διότι βρίσκεται επίσης στη βιβλιογραφία με τίτλους «Ταξίδι του Γάμου» και «Ταξίδι του Μέλιτος») αλλά ότι το επίμαχο τραγούδι συνέχισε να ακούγεται. ‘Αλλωστε, το 1922 ηχογραφήθηκε από τον τενόρο Τέτο Δημητριάδη (αδελφό του γελοιογράφου Φωκίωνα Δημητριάδη), που έχει πει και κάμποσα σμυρνέικα και ρεμπέτικα:
Ένας Πάπας που παραιτείται, ένας άλλος που ποιητική αδεία βρέθηκε στον προθάλαμο της Κόλασης, η συνάντηση του Δάντη με τον Καβάφη κι ένα ελαφρό τραγούδι που έγινε αφορμή για ένα φονικό, πολλά έγραψα σήμερα και σας κούρασα -αλλά θα συμφωνήσετε πως ήταν εξαιρετική η περίσταση, δεν παραιτείται κάθε μέρα Πάπας. Τώρα πια, το μόνο είδος ανθρώπου που παραμένει α-παραίτητο είναι οι υπουργοί μας!
ππαν said
Πλούσια τα ελέη :),
Εγώ θυμήθηκα την προπερσινη ταινία του Νάνι Μορέτι με τον Μισέλ Πικολί στον ρόλο του Πάπα που δεν θέλει να είναι Πάπας και που κι αυτός παραιτείται.
Νέο Kid Στο Block said
Tα δύο π του πα*(*)ά ή του πά(*)*α ουδόλως με απασχολούν.
Το orthogonal issue, είναι με πόσα π γράφεται η Π***άν! 🙂
Νέο Kid Στο Block said
1. Α ,είναι αυτή που πάει ο τρελογιατρός και τούς βάζει να παίζουν βόλεϋ,ε; (τσι καρδινάλιοι)
Πλάκα είχε! 🙂
Allu Fun Marx said
«να τον έβλεπα μπροστά μου φυσικό και ζωντανό,
λένε πως είναι ωραίος, είναι διακριτικός,
και βαρβάτος και μοιραίος και γλυκός, πολύ γλυκός».
Η περιγραφή του Θεόφραστου…κέντημα
ππαν said
3: Ναι, τι ωραίο αυτό!
Αρκεσινεύς said
Οι υπουργοί μας θεωρούν τον εαυτό τους τόσο απαραίτητο, ώστε δεν παραιτούνται ούτε με δεήσεις ούτε με απεργίες ούτε με σκάνδαλα, αλλά παραμένουν άκαμπτοι και αμείλικτοι, γαντζωμένοι στις καρέκλες τους.
Το μόνο που είναι απαραίτητο, χρήσιμο και επωφελές είναι το ιστολόγιό σου, Νίκο, που και σήμερα προσφέρει αφειδώς γνώσεις εγκυκλοπαιδικές, λεξιλογικές, μελωδία και δε χρειάζεται απαραίτητα οίνος για να ευφρανθεί η ψυχή.
spiral architect said
Καλημέρα στους τεθλιμμένους καθολικούς.
Οι πάπες είθισθαι να πεθαίνουν εν τη καθεδρία τους. Το αυτό ισχύει και για τους εστεμμένους.(-νες)
Αμφότεροι θάβονται είτε σε νεκροταφεία, είτε σε κρύπτες ναών.
Υπάρχει όμως μια ποιοτική διαφορά μεταξύ τους:
Οι μεν πρώτοι μετά θάνατον μένουν στην αφάνεια, εκτός αν, ξεφυλλίσεις μια εγκυκλοπαίδεια, ή τους μνημονεύεις με βοηθό ένα ροζάριο, οι δε δεύτεροι σίγουρα θα γίνουν αεροδρόμια και θα μείνουν αξέχαστοι.
Για του λόγου το αληθές Η μαμά Βεατρίκης της Ολλανδίας, η Τζουλιάνα έγινε αεροδρόμιο στο εξωτικό νησί του Αγίου Μαρτίνου στις Ολλανδικές Αντίλλες Princess Juliana International Airport.
Πάμε λοιπόν ένα στοίχημα ότι, το Σίπχολ του Άμστερνταμ το’ χει καβατζώσει από τώρα η Βεατρίκη; 😆
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
1-3: Αλλά δεν τον έστειλε ο Δάντης στην Κόλαση 🙂
Immortalité said
Όταν ανακηρύχθηκε πάπας ο παραιτηθείς, βρισκόμουν στην Εσπερία και τη στιγμή που χτύπησαν οι καμπάνες, στο φανάρι με το ποδήλατο. Κατεβαίνει ο διπλανός από το μηχανάκι, με αγκαλιάζει έμπλεος συγκίνησης φωνάζοντας «Habemus Papam!!! Habemus Papam!!!» Προφανώς κάτι περίμενε να του απαντήσω, αλλά είχα μείνει στήλη άλατος από τη σαστιμάρα, χώρια που κόντεψε να με ρίξει από το ποδήλατο και να χουμε άλλα.
@1 Αυτή την ταινία πρέπει να τη δω επιτέλους! 🙂
Πάντως μπράβο του και πάλι μπράβο του. Θέλει κότσια για ν’ απαρνηθείς την αγκαλιά της εξουσίας.
Αντιφασίστας said
Καλημέρα!
Είδα τους μεταφρασμένους στίχους του Δάντη από τον Καζαντζάκη και θυμήθηκα τον αναγνωστικό γολγοθά που τράβηξα μέχρι να τελειώσω τη »Θεία Κωμωδία». Σκέτος εφιάλτης η μετάφραση του Καζαντζάκη. Αλλά τότε ήμουν νεότερος και είχα άλλα κουράγια. Όποιος φίλος έχει διαβάσει καμιά καλύτερη μετάφραση, ας μου τη συστήσει.
ππαν said
9: Τι σκέφτονται για να χουφτώσουν!
marulaki said
Πολύ ωραίο άρθρο! Νικοκύρη, φαντάζομαι να τον χτύπησε με στρατιωτικό ξιφίδιο, και όχι…. ξιδίδιο!! 😉 Bonjour!!!
Νέο Kid Στο Block said
11. 😆 😆 😆
9. Έπρεπε να τού πείς: Habemus Mixalu-debitum? (εκτός αν ήταν μπάνικος..) 🙂
rogerios said
Ωραίος ο οικοδεσπότης.
Ο ρομαντικός και άτυχος πάπας, όμως, που παραιτήθηκε το 1295, αποδίδεται στα ελληνικά ως Κελεστίνος (μια και παραδοσιακά όλα τα λατινικά «c» μεταγράφονται στα ελληνικά με «κ»).
munich said
@9 χαχαχαχα
αδυνατώ να πιστέψω ότι ο συμπατριώτης παραιτείται οικοιοθελώς. Ίσως βέβαια οι εποχές δε σηκώνουν δηλητήρια και ανεξήγητες ασθένειες αλλά και πάλι. υπάρχει λόγος που οι πάπες δεν παραιτούνται και γιατί ο Σελεστίνος φυλακίστηκε. για να αποφευχθεί η περίπτωση σχίσματος.
τέλοσπάντων ας μην συνομωσιολογώ… οι εποχές αλλάζουν
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Μετά τον αντίπαπα Αλέξανδρο (=Πέτρος Φιλάργης από το Χάνδακα) και τον παραλίγο πάπα καρδινάλιο Βησσαρίωνα (από τη Τραπεζούντα), νομίζω ήρθε η ώρα για Έλληνα πάπα! Άλλωστε, το λέει και η προφητεία (http://en.wikipedia.org/wiki/Prophecy_of_the_Popes) ότι με τον επόμενο πάπα θα καταστραφεί η Ρώμη και ποιος καλύτερος υποψήφιος από Έλληνα; 🙂
Kostis Lympouridis said
Μια μικρή (αριθμητική) παρατήρηση. Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΒ’ παραιτήθηκε πριν 598 χρόνια, όχι 698.
τυφλόμυγα said
17, Tα ίδια είπαμε κι εμείς και την πατήσαμε
https://sarantakos.wordpress.com/2013/02/09/meze-52/#comment-157799 (δες και το επόμενο σχόλιο)
Καλημέρα σε όλους
Δύτης των νιπτήρων said
Σελεστίνος, Κελεστίνος κατά Ρογήρο, αλλά και Τσελεστίνος κατά το ιν.γρ.
(Πολύ μ’ άρεσε το σημερινό)
Αρκεσινεύς said
4. Ecce in Athenis
Alexis said
#13, Όπως βλέπεις NeoKid η Immortalite αποφεύγει επιμελώς να μας πει αν ήταν μπάνικος! 🙂
Λέει: «χώρια που κόντεψε να με ρίξει από το ποδήλατο και να χουμε άλλα»
δεν λέει : «ευτυχώς που δεν μ’ έριξε από το ποδήλατο και να χουμε άλλα» 😀 😀
mike da spike said
Λύσεις δεν έχει ο άνθρωπος. Από το 2005 έως σήμερα, είναι προφανές..! Όμως είναι λεβέντης, από την αρχή μέχρι το τέλος της θητείας του, ο πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’/Benedictvs XVI’. Μακάρι να ήταν νεότερος και υγιέστερος… http://ametroepeia.pblogs.gr/2011/09/viva-il-papa.html
gpointofview said
#16
Στα ελληνικά η προφητεία του αγίου Μαλαχία στο 142 σχόλιο του χθεσινού άρθρου
Χρυσαβγίτες στα νοσοκομεία
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
14-19: Δεν ξέρω τι λέτε, αλλά στο έγκυρο ιστολόγιο του Ρογήρου διάβασα ότι λεγόταν Σελεστίνος (όχι ο Ε’, ένας προηγούμενος, ο Γ’, αλλά δεν διαφέρει υποθέτω).
17-18: Αυτή η διόρθωση στέκει: 598 χρόνια από τον Γρηγόριο, ευχαριστώ.
MelidonisM said
Ο ευρωκεντρικός ποντίφηκας που έβαλε το Βυζάντιο και τους Παλαιολόγους στην παγκόσμια συζήτηση/διένεξη με το Ισλάμ παραιτείται!
Μέρκελ: “Ένας από τους μεγαλύτερους θρησκευτικούς στοχαστές”
Ο επόμενος πάπας, λένε τα γραφεία στοιχημάτων, Γκανέζος ή Νιγηριανός…σε ρόλο Ομπάμα-
Λεχ Βαλέσα…θα έχει να πει τπτ για μας;-
sarant said
24: Πάντως οι αφρικανοί επίσκοποι είναι υπερσυντηρητικοί, όπως μαθαίνω.
spiral architect said
Ποιος άραγε θα είναι ο νέος Καμεράριος του (νέου) Πάπα; 🙄
NM said
Πολύ καλά έκανε και παραιτήθηκε ο άνθρωπος.
Σπάσανε τα νεύρα του. Η κατάσταση στην καθολική εκκλησία είχε φτάσει πλέον στο απροχώρητο.
Να τα δικά του ο τάδε Καρδινάλιος, να τα άλλα του ο δείνα … τα πράγματα είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.
Σκέφτηκε λοιπόν ότι μιας και ο ίδιος δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα, ότι εδώ χρειάζεται ένας νέος σε ηλικία πάπας, άφθαρτος, χωρίς ιεράρχες που τον είχαν ψηφίσει στο κονκλάβιο μάνιουμ (και που δεν έχαναν ευκαιρία να του το υπενθυμίζουν), αποφασιστικός, με οράματα, με ιδέες νέες, με… με… με…
Επιτέλους βρε παιδιά! Επρεπε να αναλάβει τα ηνία και κάποιος με περιβάλλον συμβούλων που να έχουν το μυαλό τους στα συμφέροντα του πιστού εκκλησιάσματος και όχι στο πως να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα του ενός και του αλλουνού διαπλεκόμενου.
Τι σημασία έχει που τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει εδώ και 1000 χρόνια, τι σημασία έχει το προσωπικό του συμφέρον;
Εξάλλου δεν θα τον αφήσει τον καινούριο εντελώς αβοήθητο. Εντάξει, το αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι η πείρα σε μερικά πράγματα είναι ο πιο πολύτιμος σύμβουλος.
Η χριστιανοσύνη να πάει καλά κι άσε τον κάθε Δάντη να μουτζώνει.
Ετσι λοιπόν τα ζυγιασε τα πράγματα, σκέφτηκε τον κατάλληλο διάδοχο και τον υπέδειξε στο κονκλάβιο, βέβαιος ότι δεν θα μετανοιώσει ούτε ο ίδιος ούτε η εκκλησία, ούτε ο λαός, για την επιλογή του.
HABEMUS PAPAM: ALEXIUS TSIPRAS o A’
Ηλεφούφουτος said
«…ήταν εξαιρετική η περίσταση, δεν παραιτείται κάθε μέρα Πάπας.»
Kάτι σαν υπερθετικός στο ogni morte di papa θα γίνει μάλλον τώρα το ogni dimissione di papa 🙂
Καλοδουλεμένο το γιουτουμπάκι με τη Γαλάνη.
Όταν είχαμε συζητήσει παλιότερα το άσμα, είχα αναφέρει την πληροφορία που είχα ακούσει ότι «πάπας» στην αργκό της εποχής σήμαινε «πέος». Μήπως τελικά ήταν το τραγούδι που δημιούργησε τη σημασία.
gpointofview said
» το τραγούδι “Θέλω να δω τον Πάπα”, που το τραγούδησε σε επανεκτέλεση η Δήμητρα Γαλάνη (προειδοποιώ ότι το βιντεάκι στο 2.35 έχει μια σκηνή ακατάλληλη για ανηλίκους) »
Ξέρω πως συνηθίζεται η έκφραση » ακατάλληλον δι ανηλίκους » αλλά νομίζω πως η συγκεκριμμένη σκηνή είναι μάλλον ακατάλληλη για υπερήλικες, τα μικρά τι πρόβλημα να έχουν ;
RaspK said
Άσχετο: προσωπικά μου κάνει εντύπωση η πλήρης άγνοια βασικών κανόνων προφοράς τόσο των κυριοτέρων γλωσσών της Ευρώπης, όσο και συγκεκριμένων ονομάτων που έχουν σε τελική ανάλυση ακουστεί τόσο πολύ, ώστε θα έπρεπε να είναι γνωστά σε όλους. Έτσι, για παράδειγμα, δαγκώθηκα διαβάζοντας αριστερά και δεξιά να γράφουν για τον Πάπα Βενέδικτο με το χαρακτηριστικά εσφαλμένο «Ράτζινγκερ» (δηλαδή, εφόσον αποδίδει κανείς το «ng» με τη γραφή «νγκ,» προφανώς οφείλει να γράψει «Ράτσινγκερ,» μια που το Zett προφέρεται σαν «τσ» και όχι σαν «τζ,» αποφεύγοντας έστω το διπλό ταυ που θα έδινε το δύστροπο «ττσ»).
Παράδειγμα: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63781182
gryphon said
26
Χρησιμη αυτή η επισημανση.Δέν ξέρω κατι για τους συγκεκριμένους δέν ασχολουμαι αλλα ευχομαι να είναι ετσι.
Το υπερσυντηριτικοι το θεωρώ προτερημα αν το αντιθετο σημαίνει αναγνωριση του γαμου μεταξυ ομοφυλων κλπ οπως συμβαινει με την εκφυλισμενη αγγλικανικη εκκλησια π.χ.
Εχει πολυ πλακα παντως ολη αυτή η προωθηση τών μαυρων σέ καθε επιπεδο γιατι λειτουργει πολλες φορες σαν μπουμερανγκ για τους οπαδους τών πολυπολιτισμικων κοινωνιων τους αντιρατσιστές κλπ οπως αποδειχθηκε και στις ΗΠΑ ειδικα με τα θεματα τών ομοφυλοφιλων.
Γιατι ασχετα με το τι λεει ο Ομπαμα οι μαυροι σαν φυλετικη ομαδα (αλλα και οι λατινοι) αποδεικνυονται πολυ πιο παραδοσιακοι στις αποψειςγια τήν οικογενεια κλπ απο τους εκφυλισμενους λευκους.
Ειδικα απεναντι στους ομοφυλοφιλους δειχνουν μια εντονη ρατσιστικη συμπεριφορα οπως φανηκε και απο το οτι πανω απο το 75% των μαυρων ψηφοφορων στην Καλιφορνια ψηφισε οχι στο δημοψηφισμα για τον γαμο των μεταξυ ομοφυλων οπως και οι λατινος
Αντιθετα με τους εκφυλισμενους λευκους που ψηφισαν περιπου 50-50.
RaspK said
Υ.Γ.: Ξέχασα να γράψω ότι αναφερόμουν σε άγνοια δημοσιογράφων (όπως αυτής που συνέδεσα νωρίτερα).
Νέος Τιπούκειτος said
Μπράβο, Νικοκύρη, πολύ ωραίο άρθρο. Περιβόλι (με την καλή έννοια!)
ΠΑΝΟΣ said
Διαφωτιστικό τα περί στίχων Δάντη-Καβάφη.Το «επίτηδες» τι νόημα έχει; Δεν το πιάνω.Επίσης,επειδή δεν ξέρω ιταλικά, το «rifiuto» δεν θα πει απόρριψη;Το λέω γιατί θαυμάζω τούς μεταφραστές που παλεύουν με ύφη και ιδιαίτερα,κατά γλώσσα προς γλώσσα,ζητήματα.
spiral architect said
Το χρονικό μας παραίτησης
RaspK said
32. Με μπερδεύεις: από τη μία μιλάς για ρατσιστική συμπεριφορά εκ μέρους των μαύρων, από την άλλη για εκφυλισμένους λευκούς. Ποια η γνώμη σου για το γάμο ομοφύλων;
Υ.Γ.: Στην Ελλάδα έχουμε πράξει το αδιανόητο, τη νομική κατοχύρωση συμφώνου συμβίωσης… μόνο για ετερόφυλους! /facepalm
ππαν said
37: Τι ψάχνεις κι εσύ…
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
35: Rifiuto είναι άρνηση, απόρριψη. Γράφω ότι «επίτηδες» παρέλειψε το per viltade γιατί αλλάζει το νόημα έτσι, ο Καβάφης δεν θέλησε να πει ότι η μεγάλη άρνηση ήταν αποτέλεσμα δειλίας.
gbaloglou said
«-και άλλωστε στην εποχή μας δεν υπάρχουν μεγάλοι ποιητές» — έγραψες!
Το καλύτερο παιδί βαρέθηκε και γύρισε στο σπίτι…
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Συμφωνώ με τον Τιπούκειτο, του 34. Ωραίο άρθρο! (Το «περιβόλι», επειδή με παραπέμπει «στης Παναγιάς», θα το απέφευγα -όμως έτσι είναι).
eirik said
Παραιτήσεις υπήρχαν και προ του Σελεστίνου http://en.wikipedia.org/wiki/John_XVIII
Γς said
Δράττομαι της ευκαιρίας για να σας ζαλίσω τα ούμπαλα, που θα έλεγε κάποιος.
Αλλά έτσι μου ήρθε να ρωτήσω αν έχουμε μιλήσει ποτέ για τον πάπα που τον έχουμε πιάσει από δαύτα.
Γς said
«Εγώ προσωπικά θέλω να είναι Έλληνας ο επόμενος Πάπας» δήλωσε πριν από λίγο στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89
o φίλος και συμμαθητής μου στους φρερ κ. Νικόλαος Γασπαράκης, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας.
Γς said
Ο ίδιος, ο Νικόλαος Γασπαράκης αναφέρεται σήμερα στα «ΝΕΑ» σε ένα απόσπασμα από κείμενο του Πάπα Βενέδικτου το 2009 – όταν είχε μόλις ξεσπάσει η κρίση – θέλοντας να παρουσιάσει μία αφανή για τους πολλούς αλλά προοδευτική πλευρά του Ποντίφικα.
Είχε πει μεταξύ άλλων ότι «τα τοκογλυφικά, υπερεθνικά κεφάλαια υποσκάπτουν τα θεμέλια των κρατών και καθιστούν τους λαούς περισσότερο φτωχούς και πιο δυστυχείς».
Theo said
@43: Αν δεν κάνω λάθος, ο πάπας προέρχεται από τους καρδινάλιους (η πρακτική στην ΡΚ Εκκλησία, άσχετα αν δεν είναι θεσμοθετημένο). Υπάρχει ή υπήρξε ποτέ Έλληνας καρδινάλιος και δεν το ξέρουμε;
Αλλά να ‘χαμε να λέγαμε, να κάνουμε δημόσιες σχέσεις, να κολακεύουμε και τον ελληνικό λαό που θέλει σε κάθε θέση ισχύος ένα δικό του.
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
42: Δεν θυμάμαι να έχουμε γράψει.
ΣοφίαΟικ said
Έχουν αρχίσιε τα στοιχήματα για το τι όνομα θα πάρει ο επόμενος πάπας;
Αρκεσινεύς said
20. Επειδή κανείς δε το διόρθωσε:σκέτο Athenis
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Δεν υπάρχει Έλληνας καρδινάλιος γιατί η εκλογή του θα ήταν σίγουρη. Μας φοβούνται ρεεεεε! Αλλά το Σάντο Σπίριτο θα τους φωτίσει και θα εκλέξουν μη καρδινάλιο. Αμήν. 🙂
Γς said
48:
Γς ;
Γς said
Οι φήμες ότι ο Πάπας παραιτήθηκε διότι δεν άντεξε στις πιέσεις της Κόκα-Κόλα κρίνονται ως υπερβολικές
ΣοφίαΟικ said
45 Mπορεί ο άνθρωπος να ονειρέυεται τον εαυτό του εκεί καμια με΄ρα, γιαίτ διαμαρτύρεστε; Και ναι, Έλληνας καρδινάλιος ήταν ο Βησσαρίων κι ο Ισίδωρος του Κιέβου. Άλλες εποχές, μεν…
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#53>#16
Βρήκα γιατί παραιτήθηκε ο Πάπας. Φοβερή εξέλιξη http://www.tokoulouri.com/culture/luke_i_am_your_pope/
Silvechild said
15 και 54: Κε Κοτορτσίνε, αν και προτιμώ τη δική σας εξήγηση, εδώ, http://goo.gl/NKhs0, λέει ότι παραιτήθηκε εξαιτίας του ντοκιμαντέρ για τη συγκάλυψη της κακοποίησης παιδιών από καθολικούς ιερείς (https://www.hbo.com/documentaries/mea-maxima-culpa/index.html) και πολύ καλά έκανε – αν και είναι το λιγότερο που θα μπορούσε.
rogerios said
Οικοδεσπότη (24), με τάπωσες με τρόπο πανηγυρικό! 🙂 Πράγματι, στο ποστ για τους Χοχενστάουφεν στη Νότια Ιταλία το έχω διαπράξει το αμάρτημα για τον Γ΄… 😦 Σε μεταγενέστερο ποστ (για τους Τεύτονες ιππότες, το λάθος μου «διορθώνεται» (σε σχέση με τον Β΄ αυτή τη φορά). Τη συγγνώμη μου αν οδήγησα σε σφάλμα και δυο φορές συγγνώμη που επιχείρησα να το διορθώσω… 😦
Theo said
Το ερώτημα: Παραιτήθηκε οικειοθελώς ή τον ανάγκασαν;
Το δεύτερο ερώτημα: Αν τον ανάγκασαν, μήπως το έκαναν για να του φορτώσουν τη συγκάλυψη των σκανδάλων παιδεραστίας ανά τη ΡΚ υφήλιο; (Ο ίδιος θεωρείται υπεύθυνος και επί του προηγούμενου πάπα, ως εκ της τότε θέσεώς του.)
Ή μήπως ο ίδιος δεν μπορούσε να έρχεται κάθε όσο αντιμέτωπος (όπου πηγαίνει) με όσους απαιτούν το Βατικανό να ζητήσει συγγνώμη για τη συγκάλυψη;
Προσωπικά, κλίνω προς το δεύτερο. Φαίνεται αρκετά αξιοπρεπής και τίμιος (για πάπα και απαράτσικ του Βατικανού επί δεκαετίες).
gpointofview said
# 51
Πέτρος ο Ρωμαίος και θάναι ο τελευταίος, το λέει ξεκάθαρα η προφητεία του γίου Μαλαχία, ρε !
Immortalité said
@11, 13, 21 (Παροχή διευκρινήσεων) Μωρέ τι μπάνικος; Και βαρεμένος καθολικός και χάλι μαύρο. Ο συνδυασμός που παραλίγο να με σκοτώσει λίτεραλυ 😀
Silvechild said
27, ας ελπίσουμε ότι δε θα είναι ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ! https://www.youtube.com/watch?v=bcE8QaKiTGk
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
56: 😉 (Μετά τη Σελέστε δεν μπορεί να σταθεί Κελεστίνος)
Μαρία said
47 Θυμίζει το θρύλο οτι μετά το Habemus papam ακολουθούσε η δοκιμασία, για να διαπιστωθεί οτι testiculos habet et bene pendentes, αφού υποτίθεται την πάτησαν με την Ιωάννα.
per aspera said
Εγώ προσωπικά θα ήθελα να ήταν ελληνίδα ο επόμενος πάπας : Ιωάννα η Β΄.
Θέλω να την δω…
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#58
Comperimus Papam (σωστό είναι αυτό; )! Τον βρήκα http://tinyurl.com/c6fzvfq . Τον τσακώνουμε, τον βαφτίζουμε καθολικό και τον στέλνουμε πακέτο στη Ρώμη.
Γς said
56:
>η προφητεία του αγίου Μαλαχία, ρε !
Αυτός ο Μαλαχίας μάγκα μου , να δεις πως μάλλον απ’ την φυλή των Μάγια ήταν … Καταστροφολόγος …
Εκτός αυτού , έγινε αιτία , να φάω και μια μέρα αποβολή… Τζάμπα διαμαρτυρόμουν ότι ΔΕΝ άκουσα καλά το όνομά του στην παράδοση , από την Θρησκευτικού …
[από το Face Book της Anna Silia, σήμερα]
Βέβαια άλλος ο προφήτης Μαλαχίας και άλλος ο Αγιος Μαλαχίας
Γς said
62¨
Μήπως από αυτό μας πρόκυψε αυτό που ρώτησα στο #43 ;
Γς said
Ασε που δεν ξέρω ακριβώς πότε και με ποια σημασία χρξσιμοποιούμε αυτήν την έκφραση.
spiral architect said
«Άλλοι παραιτούνται και άλλοι καυλομαχιούνται«, έλεγε η σχωρεμένη η γιαγιά μου.
(το πρώτο ρήμα το’ λεγε αλλιώς) 😉
cronopiusa said
Angelo Branduardi – Grido A Roma
… Γιατὶ πιὰ δὲν ὑπάρχει ποιὸς νὰ μοιράσει τὸν ἄρτο καὶ τὸν οἶνο,
οὔτε ποιὸς νὰ καλλιεργήσει χόρτα μὲς στὸ στόμα τοῦ νεκροῦ,
οὔτε ποιὸς ν’ ἀνοίξει τὰ λινὰ τῆς ἀνάπαυσης,
οὔτε ποιὸς νὰ κλάψει γιὰ τὶς πληγὲς τῶν ἐλεφάντων.
Δὲν ὑπάρχουν παρὰ μόνο ἕνα ἑκατομμύριο σιδηρουργοὶ
σφυρηλατώντας ἁλυσίδες γιὰ τὰ παιδιὰ ποὺ θὰ ’ρθουνε.
Δὲν ὑπάρχουν παρὰ μόνο ἕνα ἑκατομμύριο ξυλουργοὶ
ποὺ φτιάχνουν φέρετρα δίχως σταυρό.
Δὲν ὑπάρχει παρὰ μόνο ἕνα πλῆθος ἀπὸ ὀλοφυρμοὺς
ποὺ ἀνοίγουνε τὰ ροῦχα περιμένοντας τὸ βλῆμα…
… Μὰ ὁ γέρος μὲ τὰ διάφανα τὰ χέρια
θὰ πει: ἀγάπη, ἀγάπη, ἀγάπη,
μέ τὶς ἐπευφημίες ἀπὸ ἑκατομμύρια μελλοθάνατους.
Θὰ πεῖ: ἀγάπη, ἀγάπη, ἀγάπη,
μέσα στὸ χρυσοΰφαντο λαμὲ ποὺ τρέμει ἀπὸ τρυφερότητα·
θὰ πεῖ: εἰρήνη εἰρήνη, εἰρήνη,
μέσα ἀπὸ λάμψεις μαχαιριῶν καὶ σὲ πεπόνια ἀπὸ δυναμίτη…
… Γιατὶ θέλουμε τὸ καθημερινὸ ψωμί μας,
ἀνθὸ τοῦ σκλήθρου καὶ διαρκὴ συγκομιδὴ ἀπὸ τρυφερότητα,
γιατὶ θέλουμε νὰ ἐκπληρωθεῖ ἡ θέληση τῆς γῆς
ποὺ δίνει τοὺς καρπούς της γιὰ ὅλους.
Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, από το “Ποιητής στη Νέα Υόρκη” (μετάφραση: Βασίλης Λαλιώτης)
Γς said
Καθηγητής μου, στο καθολικό λύκειο. Και να πεις ότι δεν τον είχα δει. Τον είχα δει στη τιβί να είναι στη σειρά με τους άλλους στο Ελ Βενιζέλος στην υποδοχή του προηγούμενου Πάπα. Πέρασε μπρος απ όλους ο ποντίφικας. Του έλεγαν το όνομα τους κι αυτός τους απαντούσε «Benedictus-Ευλογημένος» ή κάτι τέτοιο.
Μετά από χρόνια τον ξαναβλέπω πάλι στην τιβί να αναφέρεται στην ιστορική αυτή συνάντηση:
-Μόλις με βλέπει ο Πάπας μου είπε «Εχω διαβάσει το βιβλίο σας. Συγχαριτήρια» και εγώ του είπα ότι έχω εκδώσει και το δεύτερο τόμο τον οποίο θα του αποστείλω.
Αλήθεια σας λέω
Αντιφασίστας said
Μια θαυμάσια ταινία-ντοκιμαντέρ με υπότιτλους. »Η απαγορευμένη εκπαίδευση»
τυφλόμυγα said
68, Αρχιτέκτονα, ευχαριστώ! Εσύ μπορεί να κοροϊδεύεις επειδή γράφει ο ΓΑΠ, αλλά εμένα με νοιάζει περισσότερο τί γράφει. Τα θέματα που αναπτύσσει είναι και επίκαιρα και σημαντικά. Προτιμώ να διαβάζω άρθρα με παρόμοια θεματολογία με αφορμή τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου αντί να βλέπω ροζ βλακείες γύρω μου. Θετικά βλέπω να ασχολούμαστε με θέματα ισότητας των φύλων εκτός της 8ης Μαρτίου. Έμαθα και για το One billion rising!
Για όσους ενδιαφέρονται, περισσότερα εδώ κι εδώ της Ναόμι Γούλφ.
Άρτεμη said
Πιθανόν να εκλεγεί μαύρος πάπας, λέει;
rogerios said
@οικοδεσπότης (σχ. 61): 😉 🙂 [κι άμα βάλουμε και την αλμπισελέ(σ)τε, πάει έκλεισε κι ο Σελεστίνος]
Στα σοβαρά τώρα, η δικιά μου αντίδραση είναι θετική όσον αφορά την απόφαση του Βενέδικτου. Ωριμότητα δείχνει μάλλον. Απλώς τέτοιου είδους αποφάσεις ξενίζουν προκειμένου περί «πνευματικών» και «θεόσταλτων» ηγετών. Ωστόσο, το ότι η καθολική εκκλησία επιδεικνύει αντανακλαστικά καλής προσαρμογής στις σύγχρονες συνθήκες πρέπει να το ομολογήσουμε.
rogerios said
Κι άντε να πούμε ότι οι φερόμενες ως προφητείες του αγίου Μαλαχία (του Ιρλανδού) είναι μεγάλη μούφα… Ο (άγιος) Βερνάρδος του Κλερβώ είχε συγγράψει κοτζάμ βιογραφία του Μαλαχία χωρίς να αναφέρει τίποτε απολύτως για προφητείες. Το συγγραμματάκι περί προφητειών για ποντίφηκες πρωτοεμφανίζεται στα τέλη του 16ου αιώνα (η λυσσάρα η Αναγέννηση είχε μια όρεξη να για εσωτερισμό, μυστικισμό κι άλλα ωραία) και αποτελεί καραμπινάτη πλαστογραφία… 😉
Γς said
73:
>Πιθανόν να εκλεγεί μαύρος πάπας, λέει;
Γατί όχι. Και Αμερικανός. Ξέρετε πόσοι είναι οι Καθολικοί στις ΗΠΑ; Γιατί όχι και κάποιος Λατινοαμερικάνος;
Μαύρος από την Ουγκάντα είναι ο επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Birmingham.
Όταν ήταν να εκλεγεί ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής περίμενα να εκλεγεί ο Ιωνάς της Ουγκάντα μιας χώρας με τους περισσότερους ΧΟ στην Αφρική. Τον ξέρω. Πολύ μάγκας αλλά…οι μαύροι είναι μαύροι.
Κορνήλιος said
Ὄμορφο θέμα, ὁ Πάπας πάντως εἶναι τόσο ὑπαινικτικὸς ὅσο καὶ ὁ Σύρτης. 😉
Ἂν καὶ ἀντιπαπικὸς θεωρῶ γενναία τὴν ἀπόφασι τοῦ Βενεδίκτου, ἂν καὶ συμπαθοῦντα τὴν μοναρχία δὲν μὲ πείραξε ἡ ἀπόφασι τῆς Βεατρίκης.
Ἴμμόρ, νὰ τὴν δῇς τὴν ταινία!
#73 σὲ αὐτὴν τὴν περίπτωσι πάλι θὰ πρέπῃ νὰ βγῇ ἄσπρος καπνός, ἔτσι; :Ρ
physicist said
Ήδη από τον Αύγουστο του 2012, ένα ημερολόγιο με καρτούν για το 2013 είχε κάνει την πρόβλεψη ότι ο Πάπας θα παραιτούταν στις 10 Φεβρουαρίου επειδή θα κέρδιζε το τζακ-ποτ στο λαχείο. «Άγιε μου αχυρόσακε! Παραιτούμαι αύριο (κιόλας)!», λέει ο Ποντίφηκας στο σκίτσο με το που βλέπει ότι έχει και τα έξι νούμερα σωστά, συν τον επιπλέον σούπερ-αριθμό.
Για τη σημασία του κεραυνού που έπεσε στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης τη βραδιά της παραίτησης και για την οποία αναρωτιούνται πιστοί και άθεοι, σύμφωνα με την FAZ, ας τ’ αφήσουμε καλύτερα.
Μαρία said
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής είναι ο πλήρης τίτλος.
MelidonisM said
68, 72 ως φεμινιστής να παραιτηθεί από τη Σοσιαλιστική Διεθνή για χάριν της Μπεατρίς Ταλεγκόν, να της δώσει το δαχτυλίδι όπως του δόθηκε…
…σε λίγο θα έχουμε μαύρο πάπα, και ακόμα
γυναίκα πρόεδρο στη Διεθνή 😦
……..
τους πρώτους αιώνες έχει τρεις αφρικανούς πάπες βερβερικής καταγωγής
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:African_popes
Βίκτωρ, Μελχιάδης ή Μιλτιάδης, και Γελάσιος 🙂
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
78: Πέσανε πάντως διάνα, μωρέ μπράβο!
76: Οι δικοί μας φυλάνε Θερμοπύλες, σιγά μη βάλουν μαύρο πατριάρχη σε μια ήπειρο με μαύρους κατοίκους ή άραβα πατριάρχη σε ένα πατριαρχείο με αραβικό ποίμνιο.
Γς said
79:
Ναι. Γι αυτό κιόλας το θυμήθηκα
physicist said
#81. Το άτομο που έγραψε το ημερολόγιο τάχει τετρακόσια. Να το ρωτήσω αν βλέπει και κανα πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ ή έστω Κυπελλάκι κατά Μάιο μεριά.
Αντιφασίστας said
Το θέμα »Οι εκκλησίες και οι ηγέτες τους» με αφορά μόνο από πολιτικής απόψεως, συνεπώς θα προτιμούσα ο νέος Πάπας να είναι σαν κι αυτόν
http://yperboles.wordpress.com/2012/06/23/camilo-2/
Φυσικά, θα πρέπει να περιμένω να βγάλει ο ήλιος κέρατα και να παγώσει η κόλαση.
Κορνήλιος said
#80 ἔ ἐντάξει, ἡ ἀρχὴ τῆς χριστιανικῆς λατινικῆς γραμματείας εἶναι σχεδὸν ὑπόθεσι βορειοαφρικανικὴ (Μινούκιος Φῆλιξ, Τερτυλλιανός, Κυπριανός, Ἀρνόβιος, Λακτάντιος, Αὐγουστῖνος).
Κορνήλιος said
384 καλὰ ὅλα αὐτά, ἀλλὰ τίποτε γιὰ τὸν Χριστὸ δὲν βλέπω νὰ μᾶς λέῃ! ἐδῶ κάνουμε ἀμα]ν νὰ γλυτώσῃ ἡ Ἐκκλησία ἀπὸ τὴν μάστιγα τῆς ἐκκοσμικεύσεως, ὄχι νὰ χωθῇ βαθύτερα! τέλος πάντων, στὰ ἐσωτερικὰ τῶν παπικῶν δὲν ἀνακατεύομαι.
Immortalité said
@84 Το να παγώσει η Κόλαση το καταλαβαίνω. Το να βγάλει ο ήλιος κέρατα γιατί είναι παντελώς απίθανο;
Γς said
Διότι ο Ηλιος είναι ανύπανδρος;
Theo said
@85: Κάποιων απ’ αυτούς προηγήθηκε ο Μ. Αμβρόσιος (δάσκαλος του ι. Αυγουστίνου), ο άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος, κα.
Αντιφασίστας said
87: Δεν αναφέρομαι σ’ αυτόν
http://www.perizitito.gr/persons.php?personid=84166 🙂
αλλά σ’ αυτόν
http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.newsfilter.gr/wp-content/uploads/2010/12/sun.jpg&imgrefurl=http://www.newsfilter.gr/2010/12/08/mia-ispanida-ischirizete-pos-o-ilios-tis-aniki/&h=255&w=245&sz=15&tbnid=YN8bMUErNXMOtM:&tbnh=90&tbnw=86&prev=/search%3Fq%3D%25CE%25B7%25CE%25BB%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2582%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82&usg=__ZrJvGKnM_dmPUmgBS99da2K-vbY=&docid=5TFI6rxEX7dPKM&hl=el&sa=X&ei=c1waUbLDJoOn0QW_3oGYDw&sqi=2&ved=0CEAQ9QEwBA&dur=131
Immortalité said
@90 Μα για τον πρώτο είναι που δεν θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά! Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. 😀
(Ποιος αλλοπαρμένος έβγαλε το παιδί του Ήλιο; Τι πετριά κι αυτή… )
Ο βεριτάμπλ ήλιος τώρα, δεν θα μπορούσε να βγάλει κέρατα όπως δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει μουστάκι ή να κάνει τα μαλλιά του μπούκλες κτλ κτλ.
Αναρωτήθηκα γιατί ειδικά το να βγάλει κέρατα είναι ενδεικτικό του παντελώς απίθανου, αλλά ντάξει μη με συνερίζεσαι. 😉
sarant said
91: Υπάρχει πάντως αυτή η έκφραση, «ώσπου να βγάλει ο ήλιος κέρατα». Δεν είναι παράλογο, στρογγυλός είναι, με πρόσωπο μοιάζει.
Κορνήλιος said
#89 ναί, γι’αὐτὸ εἶπα σχεδόν.
#92 τὴν πρωτάκουσα ἀπὸ τὸν ἀθλητικογράφο Γεωργίου. μιὰ φορὰ τὴν εἶπα σ’ἕναν ὑπλοχαγὸ καὶ γέλασε. ἐκεῖ κοντὰ ὑπῆρχε μιὰ ἐφημερίδα ποὖχε σ’ἕνα σημεῖο τὸν ἥλιο τοῦ ΠΑΣΟΚ.» νά ἕνας ἥλιος μὲ κέρατα» λέει καὶ γελάσαμε αύθορμήτως.
Παναγιώτης said
Μια που λέμε για πάπα και καρδινάλιους νομίζω αυτό δεν πρέπει αν αναφερθεί
Αντιφασίστας said
92: Ναι, υπάρχει αυτή η έκφραση και ο Νικοκύρης έδωσε μια ωραία εξήγηση. Δεν ξέρω την προέλευσή της, αλλά δεν είναι πολύ νόστιμη;
Θα έλεγα »μέχρι να πάρει η ΑΕΚ νταμπλ», αλλά δεν είναι κατάλληλη η εποχή για να κάνουμε τέτοια πειράγματα εμείς οι βάζελοι. 🙂
Γς said
85:
Και θυμήθηκα τον φίλο μου Austin L. Hughes φοβερό επιστήμονα, καθηγητή στο Graduate School of Biomedical Sciences του University of Texas.
Εκανα τον έξυπνο, ως συνήθως, σε μια διάλεξη και όπως πάντα με τα σεξουαλικά μου υπονοούμενα είπα κάτι για τον Αγιο Αυγουστίνο που έκοψε το πουλί του για να αγιάσει.
Με διόρθωσε και μου είπε: «Οριτζινάις.»
Δεν κατάλαβα και πήρε τη κιμωλία και έγραψε στον πίνακα στα ελληνικά:
Ω ρ ι γ ε ν η ς.
Γιατί τον ξέχασες αυτόν;
τυφλόμυγα said
80α, Δίκιο έχεις. Όμως εσύ δεν είσαι που υποστηρίζεις την Αρβελέρ for president; Γυναίκα να ‘ναι κι ότι να ‘ναι; 😛
95β, Καλά το είπες. Δεν είναι αστείο. 😥
Δε μ’ αρέσει να χρησιμοποιείται η φράση «βγήκε λευκός καπνός» σε πολιτικά, οικονομικά ή αθλητικά συμφραζόμενα. Παραδείγματα από το ίντερνετ.
http://www.vimaonline.gr/default.asp?pid=20&ct=7&artid=9576
http://www.express.gr/news/politics/617058oz_20120619617058.php3
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63726413
π2 said
Όχι και αντιδάνειο ο πάπας κυρ Μπαμπινιώτη μας. Αυτά τα απλά, ηχοποιητικά Lallnamen (πώς τα λέμε αυτά στα ελληνικά; ) για τον μπαμπά και την μαμά, -μα, πα, με ή χωρίς διπλασιασμό- είναι κοινά στις περισσότερες γλώσσες της Μεσογείου και υποθέτω και παραπέρα.
Αλλά ας βάλουμε ένα τραγουδάκι για τον αφυπηρετήσαντα:
Στέλιος said
Υπάρχει πάντως και άλλη μια εξήγηση για το γιατί παραιτήθηκε ο πάπας 🙂
Εξαιρετικό και το σημερινό άρθρο Νικοκύρη! Βρε τι σου κάνει μια οπερέτα! 🙂
spiral architect said
@72: Το ότι αυτό έγραψε για το σταμάτημα της βίας απέναντι στις γυναίκες … all over the world, αυτομάτως ακυρώνει τις όποιες καλές του προθέσεις.
Πως αλλιώς να το πω: Αυτό (το υποκείμενο) δεν δικαιούται δια να ομιλεί! 😈
Αρκεσινεύς said
92. Αυτό σημαίνει πως η γυναίκα του δε θα τον κερατώσει ποτέ!
Αντιφασίστας said
100: Ο Γιωργάκης προσπαθεί να διασώσει ψήγματα υστεροφημίας. Τη Δήμητρα Λιάνη μού θυμίζει που έδινε διαλέξεις για τον …Κούντερα. Αστεία πράγματα.
Ηλεφούφουτος said
100, 102 Άσε που η αναφορά του σε γυναίκες που κακοποιούνται στην Ινδία, στο Αφγανιστάν και στην Αίγυπτο έχει κάτι από τον παλιό καλό λόγο της αποικιοκρατίας που έσωζε Ινδές χήρες από την πυρά.
Πάντως αν ήμουν τέτοια χήρα και με έσωζε το Γιωργάκης, θα ξανάπεφτα στην πυρά!
Ποιος θέλει να δει τον Πάπα; – Νίκος Σαραντάκος « contramee said
[…] https://sarantakos.wordpress.com/2013/02/12/papa/ […]
Αρκεσινεύς said
92.Τα κέρατα του ήλιου
Κωνσταντίνος said
Μια και η συζήτηση για τον Πάπα και τις λέξεις, θέλω να πώ ότι πάντα με παραξένευε που στα ελληνικά έχουμε αρκετές φράσεις με τον Πάπα ή την Καθολική Εκκλησία όπως το «και χαρτί από τον Πάπα να φέρεις δεν γίνεται τίποτα» (ως έκφραση της απόλυτης αυθεντίας), το γνωστό σόκιν «νομίζει έπιασε τον Πάπα από τ’…» (ως έκφραση ότι κάποιος νομίζει πως πέτυχε πλήρως) ή αυτό το «Ύφος χιλίων καρδιναλίων» (θα το δούμε αυτό το συλλογικό ύφος στο προσεχές κονκλάβιο) που ακούγεται όλο και πιο συχνά και σε μη «λόγιες» καταστάσεις πλέον. Περισσότερο με παραξενεύει η πρώτη έκφραση, αυτή με το χαρτί του Πάπα, όπου ο Πάπας δεν χρησιμοποιείται με μειωτική σημασία όπως στις άλλες εκφράσεις, κάτι που θα εξηγείτο από το μίσος μεταξύ των εκκλησιών.
Επίσης θα ήθελα πολύ αν κάποιος μπορούσε να μου επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τον παρακάτω συλλογισμό που έκανα, όταν, τρίτη γυμνασίου ακόμα, έδινα για το αντίστοιχο lower των ισπανικών: Στα ισπανικά, υπάρχει φράση ακριβώς ίδια με το δικό μας «είναι βασιλικότερος του βασιλέως», η οποία όμως διατυπώνεται με τον ποντίφηκα «Ser más papista que el Papa», δηλαδή είναι παπικότερος του Πάπα. Σκέφτηκα τότε, λόγω αυτού του άκαμπτου «βασιλέως» ότι η ελληνική φράση είναι ένα δάνειο της καθαρεύουσας από την λατινική ευρώπη, προσαρμοσμένο στα δικά μας που δεν έχουμε Πάπα αλλα είχαμε (τότε, με την καθαρεύουσα) βασιλιά. Βέβαια νομίζω ότι για να γίνει ένα τέτοιο δάνειο θα πρέπει να υπάρχει η έκφραση με τον Πάπα και σε κάποια λατινική χώρα που είναι πιο κοντά σε μας (Ιταλία, Γαλλία) καθώς η Ισπανία… κείται μακράν!
Μαρία said
105 Η έκφραση βασιλικότερος … υπάρχει στα γαλλικά.
Κωνσταντίνος said
106 Με βασιλιά και όχι Πάπα έτσι; Πάντως μου μυρίζει δάνειο από την Εσπερία
Μαρία said
107 Με βασιλιά έγραψα 🙂
Theo said
@96: Μα, ο Ωριγένης δεν ανήκει στη λατινική εκκλησιαστική γραμματεία, μια και έγραφε ελληνικά. Και την Αλεξάνδρεια Αφρική μόνο γεωγραφικά θα την έλεγες. Πολιτιστικά ήταν ελληνική.
Κωνσταντίνος said
108 Αναίτια ερώτηση για διασαφήνιση 😛 Πάντως από ένα πρόχειρο google βρήκα και στα αγγλικά την φράση με τον παπικότερο ενώ δεν βρήκα αυτή με τον βασιλικότερο.. Η αγγλική φράση βέβαια θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κατά λέξη απόδοση της ισπανικής.
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
95: Ε, δεν μας παίρνει, αγαπητέ συνβάζελε.
99: Πολύ γέλασα, νάσαι καλά!
104: Αρκεσινέα, Πολίτης είναι;
105-107: Ναι. δάνειο από το γαλλ,. être plus royaliste que le roi.
Γς said
Πωπώ. Δεν ξαναπάω για ψώνια.
-Και δέκα φέτες γαλοπούλα. Βιβέρ.
-Δεν έχουμε
-Αυτή με το λίγο αλάτι
-Ξέρω μου ζήτησε χτες και ένας άλλος παππούς
Μαρία said
111 Και αφομοιώθηκε πολύ εύκολα, μια και το σχήμα συγκρ. επιθέτου + γεν. ουσιαστ. για δήλωση υπερθετικού/υπερβολής ήταν συνηθισμένο στην αρχαιότητα (φαλακρότερος κολοκύνθης, ρόδων αβροτέρα κλπ).
Αντιφασίστας said
105: Τελικά, έχει λαϊκή καταγωγή η φράση. Ευχαριστώ, Αρκεσινεύ, έκανες καλή δουλειά (για Ολυμπιακός) ! 😉
Αρκεσινεύς said
112. Ναι, από τα Λαογραφικά σύμμεικτα τ. Β΄
Αρκεσινεύς said
115. Το τι αξίζουμε το δείχνουμε χρόνια τώρα. Ευτυχώς που δεν είμαι συμβάζελος!
Αντιφασίστας said
Συνβάζελος ή συμβάζελος; Θέμα για ανάρτηση. Το βάζελος εννοείται πως είναι δεδομένο. 😉
Αντιφασίστας said
Ο κυρ Φώτης
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=750847
και η παρέα του
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/488053/g-mergos-paramenei-upsilos-o-katotatos-misthos-stin-ellada/
Αρκεσινεύς said
118. Σε συμβουλεύω ν’ αλλάξεις ομάδα για να δεις κι εσύ άσπρη μέρα!
sarant said
118: Κανονικά συμβάζελος, το συνβάζελος είναι σαν να βάζεις παύλα ανάμεσα στα δυο συνθετικά -και γιαυτό το έγραψα έτσι, επειδή δεν έχει καθιερωθεί.
Αρκεσινεύς said
119. Άραγε ο δικός του ανώτατος μισθός σε τι επίπεδα βρίσκεται; Α να μου χαθούνε οι αλιτήριοι.
Αρκεσινεύς said
121. Είπαμε όχι χωρίς λόγο σχιζολεξίες. Πλάκα κάνω, Νίκο.
j7n said
@4
Λένε πως είναι ωραίος
είναι διαχυτικος
και βαρβάτος και ακμαίος
και γλυκός πολύ γλυκός!
Τα νέα τραγούδια : Θέλω να δω τον Πάπα. Βότανα πουλάω. Η Αιγαιώτισσα και άλλα διάφορα.
http://tinyurl.com/a6xm5yf
Theo said
120: Ο φίλος μου ο Ζουράρις κάποτε (δεκαετία ’80) δήλωσε: «Γεννήθηκα κομμουνιστής, όπως κάποιος γεννιέται κωφάλαλος» (μη βαράτε για το πόσο αριστερός είναι τώρα ο Κώστας…).
Κι εγώ λέω: «Γεννήθηκα παναθηναϊκός, όπως κάποιος γεννιέται κωφάλαλος». Δύσκολο ν’ αλλάξεις.
Αρκεσινεύς said
125, 115 Τώρα πια οι συμβουλές δε χρειάζονται.
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ said
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.
spiral architect said
@119-122: Ο μπαρμπα-Φώτης με την παρέα του και το αλάθητον του Πάπα.
Αντιφασίστας said
125: Σίγουρα είπε κομμουνιστής; Μήπως είπε Παοκτζής; Αλλά…σωπαίνω, γιατί άνοιξα πολλά μέτωπα σήμερα. 🙂
Theo said
@129: Ναι, το είπε σ’ ένα περιοδικό (νομίζω το «Τέταρτο»).
gpointofview said
#129
Αντίφα εγώ είμαι ΠΑΟΚg’s οι άλλοι είναi ΠΑΟΚτσήδες και να τους γράφεις σωστά μη σε δώσω στη θύρα 4 !!!
Αντιφασίστας said
ΠΑΟΚτσήδες; ΟΚ, το ‘χω. 😉
Στο »Τέταρτο», ε; Τι ωραίο περιοδικό!
sarant said
119: Δημάρ είναι αυτός ο Μέργος;
124: Μπράβο αγαπητέ!
«Εγώ’ μαι που κατήργησα τα λούσα και την προίκα
και τους παπάδες σκόλασα κι έγινα μπολσεβίκα» 🙂
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Πολὺ ὡραῖο ἄρθρο. Ἕνα ταξίδι στὴν ἱστορία καὶ τὴν τέχνη.
Αντιφασίστας said
119: Δεν νομίζω, αλλά ποιος μπορεί να τους ξεχωρίσει πια;
Αρκεσινεύς said
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/02/2013_482879
Ο Παπανδρέου στους δρόμους μαζί με τους αγρότες, στα λιμάνια μαζί με τους ναυτεργάτες και σ’ όλους τους τόπους δουλειάς
αγωνίζεται για τον επιούσιον!
ΕΦΗ ΕΦΗ said
Παπικό το ζήτημα σήμερα. Χάνουμε, οικιοθελώς του, το Βενέδικτο και τώρα δε μας σώζει ούτε ο Αβραάμ Πάπας.
Στη σειρά «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας» ο παπάς Τσάμπερλεν (που έκαψε καρδιές) για τα ράσα και το ποντιφιλίκι, την άφησε (και δη έγγυο) την αγαπημένη του. Αρχιερατικό δράμα .
Ο Μέργος με μάργωσε. Αμοραλισμός χωρίς όρια.
agapanthos said
@130 Νομίζω ότι το είπε στο Playboy.
Αντιφασίστας said
136: Ν’ αγιάσει το στοματάκι της! Εννοείται, βέβαια, ότι θα της απονεμηθεί ο τίτλος της »Μις Λαϊκισμός» από τα ΒηματοΝέα του »πολιτισμένου κόσμου». Όσο για τον Γιωργάκη, ακόμα δεν έχω καταλήξει σε συμπέρασμα: είναι τόσο βλάκας όσο φαίνεται ή τρέχει τίποτ’ άλλο;
sarant said
134: Ευχαριστώ!
137: Μπράβο Έφη, ο Αβραάμ παπας, το λέγαμε κι εμείς.
129-138: Ε, με τα χρόνια το παιδι μίλησε!
Νέο Kid Στο Block said
139. Τρέχει κάτι άλλο. Είναι πιο πολύ βλάκας απ’όσο φαίνεται.
Και αναίσχυντος βεβαίως-βεβαίως.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
141 Οικειοθελώς προκλητικός βλάκας . Δες το σχ. 80
Κορνήλιος said
μὰ καλά, κἀνεὶς δὲν θυμήθηκε τὸν Πάρι Τακόπουλο;
Δὲν θά ‘χῃ πεῖ
ὁ Πάπας Πί
ος μιὰ φορά,
δὲν θα’χῃ πεῖ
μία φορὰ μὲ πόνο
ἀγάπη μου,
ἀπόψε μου
λέγε με Πίο μόνο.
Κορνήλιος said
παρόραμα . —->διάβαζε: ;
Γς said
137, 140:
Αβραάμ Πάπας, αλλά και Γκραν(τ) Πάπας
Ποιος(οι) ήταν και τον(ους) μελετάμε συνέχεια;
Κορνήλιος said
καὶ ΕΣΣΟ ΠΑΠΑΣ
Μιχάλης Νικολάου said
Εστιατόρια Pappas σε όλες τις παραλλαγές: Pappadeaux, Pappasito, Pappa Mia, και άλλα.
Μιχάλης Νικολάου said
Το σωστό λινκ: http://pappas.com/restaurants/
Γς said
147, 148:
Πες ότι ανήκουν σε ελληνικής καταγωγής οικογένεια για όσους δεν το ξέρουν
spiral architect said
Πάππας φουντς και λόου μπάτζετ μερακλίδικοι μεργομεζέδες.
Η γνωστή ιστορία του φτωχού χωριατόπαιδου που κόπιασε, σπούδασε, ανελίχθηκε, … 😛
(τη χώρα τη διαλέγετε εσείς)
spiral architect said
Και βεβαίως ο θεός εξέφρασε την άποψή του για την παραίτηση του Βενέδικτου. 😯
Γς said
Berlusconi for Pope.
Πολλοί λένε ότι η απόφαση του ποντίφικα θα βλάψει τον Καβαλιέρε, επάνω που είχε πάρει φόρα με τα αστειάκια του και τη δημοσιότητα του για να καλύψει τη διαφορά από τους αντιπάλους του.
nestanaios said
Το διπλό π δεν δικαιολογείται εν μία συλλαβή. Είναι σαν να φτιάχνουμε μία σάλτσα και τα στοιχεία να είναι το υγρό, το αλάτι, το πιπέρι, και το αλάτι πάλι. Αυτό λέγεται πλεονασμός. Τώρα, ἄν υπάρχει η συλλαβή παπ στον Όμηρο σίγουρα πρέπει να μας προβληματίζει δεδομένου και του γεγονότος πως υπάρχει μόνο μια φορά σε όλο το έργο.
Στράβων Αμασεύς said
«Τόσο το ΛΚΝ όσο και ο Μπαμπινιώτης θεωρούν αντιδάνειο τη λέξη “πάπας” σήμερα, πράγμα που δεν το καταλαβαίνω και τόσο αφού η λέξη δεν φαίνεται να εγκατέλειψε ποτέ τη γλώσσα, αλλά δεν επιμένω. Κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ. εμφανίζεται και ο τύπος “παπάς”, με κατέβασμα του τόνου, για τους ιερωμένους.»
Στα ποντιακά ο μπαμπάς λέγεται πάπας (έρθεν ο πάπα’ μ ή ο πάπασι’μ ) και ο παππάς λέγεται ποππάς (σα Κάλαντα οι μωμοέρ, σα Φώτα οι ποπάδες). Ο ποπάς και ή ποπαδία.
Το γνωρίζει άραγε ο Μπαμπινιώτης ή έχει παλαιοελλαδίτικη γλωσσική οπτική, καθώς ο Πόντος σπανίως αναφέρεται από τους μελετητές της γλώσσας;
Υπάρχει και η αρχαιοελληνική λέξις «ποππύζω», σχετική ίσως με τον ποππά, παππά ή πάπα.
sarant said
Καλημέρα!
152: Λες να τον βλάψει τον Καβαλιέρε;
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Σαν να κοιμήθηκα και αν ξύπνησα δυο χρόνια νωρίτερα… 🙂
sarant said
Χαχαχα!
Immortalité said
Σα να κοιμήθηκα τον ίδιο ύπνο με τον Γρηγόρη… 😉
@92 – 105 Στέκομαι διορθωμένη λοιπόν και σας μερσώ για την πληροφορία 🙂
@141-142 Τέτοια λέτε και στεναχωρείτε το φαν κλαμπ του…
ΕΦΗ ΕΦΗ said
Παπαί Μαρδόνιε, ποίους επ’ άνδρας ήγαγες μαχησομένους ημέας, οί ού περί χρημάτων τόν αγώνα ποιεύονται, αλλά περί αρετής !
Επειδή δεν το γράψαμε στο «αλίμονο» , το γράφω στα χθεσινά περί Πάπα, να δέσει με το σημερινό ως «αρτζι μπούρτζι»τα σχόλιά μου. Ανάδραση.
Theo said
@138: Ναι, είχε δώσει μια συνέντευξη κι εκεί, τότε που έμοιαζε τζόβενο.
gmallos said
Αφιερωμένο στην Ιμόρ!
Immortalité said
@161 Μα τι καλό έκανα για να τύχω τέτοιας εξαιρετικής αφιέρωσης;
Εξαιρετικό τραγούδι, αγαπημένη ερμηνεύτρια, μιλ φουά μερσί! 😀
EΦΗ ΕΦΗ said
91.Γνωρίζω άνθρωπο που έβγαλε τα δυο του αγόρια ΄Ηλιο και Αυγερινό. Και ήταν κι ωραίος τύπος.Πάνε καμιά τριαντάδα χρόνια.Τα μεγάλωνε μόνος του (σαν τον μπαμπά σπουργίτη του Αρκά,γιατί εκείνη «την είχε κάνει» μ ένα …χελιδόνι).
gmallos said
#162 Μου ήρθε συνειρμικά το πρωί που το άκουσα στο ραδιόφωνο!
Παρόμοιες περιπτώσεις (έστω και περίπου)!
EΦΗ ΕΦΗ said
162.Μήπως «σαν» να μοιράστηκες τον ίδιο ύπνο; Λέω τώρα εγώ, που τα ξετρέχω κάτι τέτοια ευγενή «υπονοητικά»
Immortalité said
@164 Για κοίτα που τρυπώνω συνειρμικά σε τόσο ωραία τραγούδια! (Φατσούλα γελαστή και κατακκόκινη)
@163 Εξακολουθώ να πιστεύω ότι για να βγάλεις το παιδί σου Ήλιο πρέπει μια πετριά να την έχεις. Είναι σα να βγάλεις την κόρη σου Πεντάμορφη. Αυτό όμως δεν αποκλείει την πιθανότητα να είσαι και ωραίος τύπος.
@165 Δεν κατάλαβα τι εννοείς, αλλά πάντως δεν είμαι νιμανής και μ’ αρέσει που και που να γράφω όπως μιλάω.
EΦΗ ΕΦΗ said
Είπα μήπως το G τ΄αφιερωτή του τραγουδιού ήταν ο Γρηγόρης που αναφέρεσαι παραπάνω. Τπτ άλλο πιο περίπλοκο.
Immortalité said
@167 Ααααα! Πολύ προχωρημένη σκέψη, που να το φανταστώ; Είπα μήπως σε πείραξε το νι που έλειπε από το «σαν» στο 158 γιατί απ’ όσο καταλαβαίνω άλλος o Gmallos κι άλλος ο Γρηγόρης. 🙂
Αυτό με τον ύπνο μεγάλη ιστολογική ιστορία, πάντως με τον Γρηγόρη (εκτός ιστολογίου) δεν κοιμόμαστε μαζί. 😀
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Επ! Τιιιι γίνεται εδώ; 🙂
Immortalité said
Κι εγώ την ίδια απορία έχω! 🙂
gmallos said
G από το Γιάννης. Τώρα πώς βγήκε αυτό είναι παλιά ιστορία. Σε άλλα θέματα το έχω αλλάξει αλλά σαν νικνέιμ έχει μείνει το gmallos. Παλιότερα υπέγραφα Γιάννης εδώ, αλλά μιας και παραπληθύναμε οι Γιάννηδες είπα να χρησιμοποιήσω το άλλο.
tamistas said
Ίσως δεν βρέθηκε μόνο ο Σελεστίνος στην Κόλαση:
Κάποιος ευσεβής χριστιανός είχε αγωνία για τη μετά θάνατον ζωή. Ήταν φίλος με τον Πάπα και του εξέφρασε την αγωνία του. Εκείνος τον καθησύχασε:
– Θα πεθάνω πριν από σένα, είμαι αρκετά μεγαλύτερος. Όταν πεθάνεις κι εσύ, στάσου έξω απ’ τον Παράδεισο. Θα έρθω να σε βρω και θα σε περάσω μέσα.
Ο ευσεβής χριστιανός ησύχασε. Όταν πέθανε, μετά από τον Πάπα, πήγε και στέκονταν έξω απ’ την πόρτα του Παραδείσου. Περνούσαν οι μέρες, απορούσε ο Άγιος Πέτρος, κάποια στιγμή δεν άντεξε και πήγε και τον ρώτησε:
– Τι κάθεσε άνθρωπέ μου εδώ τόσες μέρες;
– Περιμένω τον Πάπα να με βάλει μέσα.
– Τι να σου πω ρε φίλε. Εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια δεν είδα κανένα Πάπα στον Παράδεισο…
gmallos said
Άντε και χρόνια πολλά σε όλους. Ερωτευμένους και μή!
Immortalité said
@173 Και ειδικά σ’ ένα φίλο μου που έχει γενέθλια αύριο!
@172 Κλασικό! Ούτε δικηγόρους έχει στον Παράδεισο 😉
agapanthos said
@160 Έδωσε μια συνέντευξη ως μέλος της ΚΕ του ΚΚΕεσ ενόψει του 4ου συνεδρίου του κόμματος, δε φωτογραφήθηκε γυμνός.
agapanthos said
Μάλιστα στη συγκεκριμένη συνέντευξη είχα έρθει για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τη λέξη «φωταδιστής», με είχε εντυπωσιάσει πολύ τότε.
gmallos said
Κι εγώ να ευχηθώ χρόνια πολλά στην Ντίνα. Κι αυτή έχει γενέθλια σήμερα (ήδη μπήκαμε στην 14η Φεβρουαρίου στην Ελλάδα!) και μου το θύμισες.
tamistas said
174:
– Ποια η διαφορά ενός δικηγόρου από ένα σπερματοζωάριο;
– Το σπερματοζωάριο έχει μια πιθανότητα στις 100.000 να γίνει άνθρωπος…
tamistas said
Δεν θα εορτάσουμε. Καλύτερα «Βγάλε-Γδύνω» παρά «Βάλε-Ντύνω»…!
Immortalité said
@178 Α, καλά! Μακρά το καλύτερο ανέκδοτο για δικηγόρους και το αγαπημένο μου! 🙂
Silvechild said
96 και 172, ακόμα κι ο Άγιος Αυγουστίνος πήγε στην κόλαση! https://www.youtube.com/watch?v=jKe1lHJGp_I.
Theo said
@175, 176: Καλά, δεν υπαινίχθηκα ότι φωτογραφήθηκε γυμνός!
Κορνήλιος said
Γς, ἀναφερόμουν σὲ λατινόγλωσσους συγγραφεῖς κι ὄχι στὰ ἀλεξανδρινὰ κλίματα. Ἄν καὶ δὲν χωνεύω τὸν μεγάλο αἱρετικὸ Ὠριγένη δὲν τὸν παρέλειψα γι’ αὐτὸν τὸν λόγο. ἀναφερόμουν σὲ λατινόγλωσσους συγγραφεῖς κι ὄχι στὰ ἀλεξανδρινὰ κλίματα.
paparachi said
Ριξτε μια ματιά κι εδω:
http://roides.wordpress.com/2013/02/13/13feb13/
(κυρίως στα σχόλια)
sarant said
184: Το σχόλιό σας είχε κρατηθεί στη σπαμοπαγίδα, συγνώμη.
Είδα τη συζήτηση που λέτε: δεν είναι τυχαίο ότι οι σχολιαστές αρχίζουν προσωπικές επιθέσεις σε όποιον έχει άλλη άποψη.
Δυστυχώς στο κάποτε αξιόλογο αυτό ιστολόγιο έχει πια κυριαρχήσει το μίσος και η θρησκευτική εμπάθεια, που τυφλώνουν την κρίση.
Αν προσθέσετε και τις εμπαθείς επιθέσεις στην αριστερά και τις εδαφιαίες υποκλίσεις σε φιλελεύθερα έντυπα, καταλαβαίνετε για ποιο λόγο
σπάνια πια τους διαβάζω.
ππαν said
Η «θρησκευτική εμπάθεια» είναι η αντι-θρησκευτική εμπάθεια; 🙂
stelios said
Ενδιαφέρουσα ανάρτηση κ. Σαραντάκο, θίγει ταυτόχρονα πολλά θέματα, αλλά έτσι μαθαίνουμε. Μια πτυχή της άτυχης κατάληξης του πρώτου Πάπα που παραιτήθηκε οικειοθελώς, του Σελεστίνου του Ε΄ κι έχει μια έμμεση σχέση με την Ελλάδα, είναι ότι αυτός, που σ’ όλη του την προηγούμενη ζωή ήταν ένας ερημίτης μοναχός, χωρίς καμιά φιλοδοξία αλλά και ικανότητες για να καταστεί Ποντίφηκας, δηλαδή γεφυροποιός, δηλαδή ισορροπιστής, είχε μεταφέρει τη Αγία Έδρα από τη Ρώμη στη Νάπολη. Ο διάδοχός του, Βονιφάκιος ο 8ος, αμέσως επανέφερε την έδρα στη Ρώμη, αλλά ζήτησε από τον Σελεστίνο να τον ακολουθήσει στο ταξίδι του αυτό, φοβούμενος τις αντιδράσεις των Ναπολιτάνων που θα θεωρούσαν νόμιμο Πάπα τον Σελεστίνο. Στη διαδρομή ο Σελεστίνος διέφυγε και κρυπτόμενος στα δάση, αποπειράθηκε να δραπετεύσει στην Ελλάδα, δυστυχώς γι’ αυτόν ανεπιτυχώς, καθόσον στη συνέχεια, συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση στον πύργο του Φομόνε, όπου και πέθανε στις 19.05.1296, 10 μήνες μετά τη σύλληψή του. Μήπως ο Δάντης ήταν πολύ αυστηρός στην κρίση του ότι από δειλία είπε το μεγάλο ΟΧΙ. Μήπως τελικά διέγνωσε από σοφία ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ικανοί για όλα τα αξιώματα; Μια παραδοχή που αν γίνονταν ευρέως αποδεκτή στην Ελλάδα θα είχαμε γλιτώσει από πολλά;
sarant said
187: Ευχαριστώ, δεν ήξερα αυτές τις λεπτομέρειες -αυστηρός, ασφαλώς, ο Δάντης.
Θέλει να τον δει, θέλει να τον δει… | dimart said
[…] στις 12/2/2013 ανυποψίαστος τιτλοφορούσε το κείμενό του «Ποιος θέλει να δει τον πάπα»— παραστάθηκε το καλοκαίρι του 1920, γνώρισε μεγάλη […]
Spiridione said
Πληροφορία για όποιον ενδιαφέρεται: «Θέλω να δω τον Πάπα» στη Λυρική τον Φεβρουάριο
http://www.nationalopera.gr/gr/event/thelo-na-do-ton-papa/
sarant said
190: Α μπράβο!