Ο λουλάς προστέθηκε αργότερα
Posted by sarant στο 13 Φεβρουαρίου, 2013
Ο τίτλος του άρθρου μπορεί να σας παραξενέψει, είναι όμως απάντηση σε ερώτηση που μου έστειλε ένας φίλος με ηλεμήνυμα. Μου γράφει ο φίλος: –– Έχω απορία για την έκφραση «άρτζι μπούρτζι και λουλάς», που δεν καταλαβαίνω πώς γεννήθηκε. Διάβασα σε ένα λεξικό κάτι μπερδεμένο για την αρμένικη απόκρια, αλλά δεν φωτίστηκα. Και ο λουλάς; Τι σχέση έχει ο λουλάς;
Δικαιολογημένη η απορία του φίλου μου, αλλά θα ήταν κρίμα να δοθεί η απάντηση ιδιωτικά, μια και το θέμα έχει κάποιο ενδιαφέρον. Η έκφραση «άρτζι μπούρτζι και λουλάς» χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάτι που δεν έχει τάξη ή λογική συνοχή, ή μια κατάσταση απόλυτης οχλαγωγίας και ασυνεννοησίας. Από την άποψη της έλλειψης λογικής συνοχής, η φράση δεν διαφέρει και πολύ από την «Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα», που έτυχε να δούμε πρόσφατα, αλλά η «άρτζι μπούρτζι» έχει επιπλέον τη διάσταση της αταξίας. Πώς όμως γεννήθηκε η έκφραση; Και τι σχέση έχει ο λουλάς;
Η έκφραση ανάγεται στη βυζαντινή εποχή. Οι λέξεις «άρτζι μπούρτζι» δεν έχουν ελληνική ετυμολογία, είναι μετεξέλιξη των παλαιότερων (βυζαντινών) λέξεων Αρτζιβούριος ή Αρτζιβούριν ή αρτζιβούρτζια (και άλλες παραλλαγές) που αποτυπώνουν το πώς κατάλαβαν οι ελληνόφωνοι χριστιανοί ορθόδοξοι της βυζαντινής εποχής την αρμένικη λέξη arajaworac, που θα πει «προηγούμενο διάστημα» και απλώς δηλώνει τηντελευταία εβδομάδα πριν από τις Απόκριες. Οι Αρμένιοι τηρούσαν αυστηρή νηστεία εκείνη την εβδομάδα, μόνο με ψωμί και νερό, ενώ οι Ορθόδοξοι δεν νήστευαν (και αντίστροφα οι Αρμένιοι έτρωγαν αυγά και τυρί ορισμένες μέρες της Σαρακοστής, που οι Ορθόδοξοι νήστευαν). Μη μπορώντας να κατανοήσουν αυτή την ανατροπή των συνηθειών, οι Ορθόδοξοι θεώρησαν το αρμενικό έθιμο ως εκδήλωση παραλογισμού και αταξίας, κι έτσι προέκυψε η σημερινή σημασία, λέει το Ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη.
Πράγματι, στο τυπικό ενός κυπριακού μοναστηριού τον 12ο-13ο αιώνα διαβάζουμε: αναγκαίον ον και της μυσαράς παραδόσεως των αρτζιβουρτζίων αποδιαιρούν και τούτο γραφῇ δοτέον· εν γαρ τη προ της αποκρέου εβδομάδι, των τοιούτων αρτζιβουρίων μη άλλο τι εσθιόντων πάρεξ άρτου και ύδατος, ημείς, ίνα της τούτων αιρέσεως αποδιηρημένοι τυγχάνωμεν, και τυρόν και ωά δι’ όλης της εβδομάδος ανενδοιάστως εσθίομεν. Για να ξεχωρίσουμε από τη σιχαμερή παράδοση των αρτζιβουρτζίων, συμβουλεύει ο καλόγερος, όλη τη βδομάδα που εκείνοι νηστεύουν τα πάντα εμείς θα τρώμε και αυγά και τυρί χωρίς κανέναν ενδοιασμό.
Μυσαρή χαρακτήριζε τη συνήθεια του αρτζιβουρτζίου ο καλόγερος πιο πάνω, ενώ λίγο πιο χοντρά τα λέει ένα απόσπασμα που κατέγραψε ο Δουκάγγιος: χρη γινώσκειν ότι εν τούτη τη εβδομάδι νηστεύουσιν οι τρισκατάρατοι Αρμένιοι την βδελυράν αυτών νηστείαν, την λεγομένην του Αρτζιβουρίου, ημείς δε καθ’ εκάστην εσθίομεν τυρόν και ωά, οι κοσμικοί δε και κρέας –είναι αυτό που λέμε ότι ο χριστιανισμός είναι θρησκεία της αγάπης. Μοιραία, η λέξη «αρτζιβούρτσης» εμφανίζεται, ως βρισιά πλέον, και στον Σπανό, την κοπρολογική βυζαντινή σάτιρα: Μαγαρίζομέν σε, αρτζιβούρτση Σπανέ, και κοπρίζομεν την άτσαλον θέαν σου ως αντίτυπον της χοίρου μας μορφήν.
Το ΛΚΝ έχει ελαφρώς διαφορετική άποψη, δηλαδή ότι η λέξη Αρτζιβούριν (και οι παραλλαγές της) πήρε με τον καιρό τη σημασία «κατάλυση των πάντων». Αφού το σκέφτηκα και άλλαξα γνώμη, καταλήγω ότι αυτή η εκδοχή είναι πιο πειστική: δηλαδή, η προτροπή αυτή προς τους Ορθόδοξους να τρώνε αρτύσιμα φαγητά όλη την εβδομάδα του Αρτζιβουρίου, για να διαφοροποιηθούν από τους «τρισκατάρατους» Αρμένιους (με αποτέλεσμα αυτή η εβδομάδα να ονομαστεί «αμολυτή»), έδωσε στη λ. αρτσιβούρτσι τη σημασία της ασυδοσίας, της έλλειψης κανόνων, της άναρχης ελευθερίας. Και πράγματι στον Δημητράκο βρίσκω την παροιμία «αρτσιβούρτσι τόλεγαν, λάχανα μαγείρευαν», που λεγόταν ειρωνικά για φτωχούς (υπονοώντας ότι θα έπρεπε να μαγειρεύουν κρέας), καθώς και τη φρ. «το πήρε αρτσιβούρτσι» (επί των μη νηστευόντων και ακολάστως διαβιούντων, εξηγεί).
Οπότε, η αλυσίδα της δημιουργίας της φράσης ξεκαθαρίζει. Αρχικά, το Αρτζιβούριν είναι ένα παράδοξο ξένο έθιμο, μια ξένη νηστεία. Στη συνέχεια ονομάστηκε έτσι η εβδομάδα εκείνη, η αμολυτή, εβδομάδα επιδεικτικής, ας πούμε, κατανάλωσης αρτύσιμων τροφών. Και μετά, αρτσιβούρτσι ονομάστηκε η μη τήρηση κανόνων, αρχικά στο θέμα της νηστείας (μπορούμε να φανταστούμε πως όταν κάποιος έσπαγε τη νηστεία της Σαρακοστής, θα του έλεγαν οι άλλοι: αρτσιβούρτσι το πέρασες;) και στη συνέχεια σε όλα τα θέματα.
Και ο λουλάς; θα ρωτήσετε. Ο λουλάς προστέθηκε αργότερα, πολύ αργότερα, πιθανώς στον 19ο αιώνα. Υποθέτω ότι η προσθήκη επιτείνει την εικόνα της ακαταστασίας, της σύγχυσης και του παραλογισμού. Πάντως, η έκφραση ακούγεται και χωρίς τον λουλά, και μάλιστα τότε το σκέτο «άρτζι μπούρτζι» έχει συχνά θέση επιθέτου, με σημασία «παράλογος, ασυνάρτητος». Για παράδειγμα, κάπου ο Τατσόπουλος γράφει «τις άρτζι μπούρτζι επιλογές του». Και στο Διπλό βιβλίο του Χατζή βρίσκω τη φράση «οι Ρωμιοί μας το θέλουν όλοι τους το άρτζι-μπούρτζι πούχουμε εκεί» (μιλούν Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία). Και στο Τουμπεκί, ο Πέτρος Πικρός βάζει έναν χωροφύλακα να αναλύει τον σωστό τρόπο μετάβασης στον σοσιαλισμό ως εξής: Γιατί σοσιλιαστής θα πει, άνθρωπος ο οποίος αγαπάει το νόμο και την τάξη … Το οποίον, ό,τι ειναι στραβό θα σάξει … σιγά-σιγά … κι όχι έτσι, άρτσι βούρτσι! Ας περάσουνε πρώτα χρόνια […] κι ύστερα έλα να μου μιλήσεις περί ισότη.
Πάντως, συχνότερα ακούγεται και ο λουλάς, η δε έκφραση «άρτζι μπούρτζι και λουλάς» έχει απαθανατιστεί ακόμα και σε ποίημα του Σεφέρη, το «Αντάρτες Μ.Α.», γραμμένο στην Κατοχή, απ΄όπου το απόσπασμα:
Κίτρινος και σιωπηλός,
όταν τον ρωτήσουν κάτι,
μ’ ένα νεκρωμένο μάτι
τους κοιτάει και τους ρωτά:
«Πού τα βρήκατε όλα αυτά;
Τι ‘ναι αυτός ο λουκουμάς;
Άρτζι μπούρτζι και λουλάς,
πράσινα άλογα και θειάφι,
δεν τ’ αφήνετε στο ράφι
με μια τρύπια κατσαρόλα,
μ’ ένα πράσο, με μια φόλα –
μολονότι ορθόν θα ήτονα
να ρωτήστε και το γείτονα,
να ρωτήστε το χασάπη,
να ρωτήστε τον αράπη
που πουλάει ζεστά σουδάνια
καλοχώνευτα και σπάνια.
(σουδάνια είναι τα αράπικα φιστίκια, από το Σουδάν).
Εννοείται βέβαια ότι η έκφραση προσφέρεται και για εύκολο λογοπαίγνιο, όπου στη θέση του λουλά μπαίνει η Ελλάς. Έχουν ανεβεί τουλάχιστον δύο επιθεωρήσεις με τίτλο «Άρτζι μπούρτζι και Ελλάς», μία το 1965 και άλλη μία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Όπως συχνά συμβαίνει, για την εξήγηση της φράσης κυκλοφορούν διάφορες ευφάνταστες εκδοχές, που δεν έχουν καμιά βάση. Έτσι, σύμφωνα με κάποιους: «Λέγεται πως η έκφραση αυτή ειπώθηκε απο τον Αλή Πασά, ο οποίος καθισμένος στο Παλαμήδι και έχοντας εμπρός το Μπούρτζι, δεξιά το Άργος, ενώ ταυτόχρονα έπινε ναργιλέ, είπε: «Άρτζι, Μπούρτζι και λουλάς» (Άρτζι = Άργος, λουλάς = ναργιλές). Δηλώνει χαλαρότητα και ξεγνοιασιά», ενώ, σε μια ακόμα πιο αστεία εκδοχή, Άρτζι λεγόταν ο πρώτος δήμιος στο Μπούρτζι, που ήταν Γάλλος (!!) και κάπνιζε λουλά. Πάλι καλά που δεν είπαν ότι προέρχεται από τον Αργύρη Πεδουλάκη, που έχει το παρατσούκλι Άρτζι (και που βέβαια έχει κι αυτός δώσει λαβή σε λογοπαίγνια).
Ούτε έχει βάση η προσπάθεια να συνδεθεί το άρτζι μπούρτζι με το αρκεβούζιο (!), που τη βρίσκω διατυπωμένη και από πιο σοβαρούς μελετητές, που όμως δεν αναρωτήθηκαν πώς εξηγούνται οι δεκάδες βυζαντινές αναφορές στα αρτζιβούρτζια πολλούς αιώνες πριν εφευρεθούν τα αρκεβούζια. Μια πιο αστεία παραλλαγή της ίδιας θεωρίας διάβασα στο slang.gr: Όταν ο Καποδίστριας είπε στους οπλαρχηγούς, που του ζητούσαν χρήματα για τις ανάγκες τους, ότι δεν έπρεπε να ελπίζουν σε τίποτα, γιατί δεν υπήρχαν χρήματα και τα ταμεία του κράτους ήταν άδεια, οι οπλαρχηγοί, θερμόαιμοι καθώς ήταν, άναψαν και του είπαν πως: Αν δε μας τακτοποίησεις στα γρήγορα θα πάρουμε τα αρκεβούζια μας (όπλα της εποχής) και το λουλά μας και θα τα στήσουμε στο πέρασμα των Αναπλιού, οποίος πλούσιους θα πέφτει κατά κείθε, θα τον γραπώνουμε και θα του παίρνουμε λύτρα. Η ευφάνταστη αυτή θεωρία σκοντάφτει στη μικρή λεπτομέρεια ότι τα αρκεβούζια δεν ήταν όπλα του 1830 αλλά μεσαιωνικά!
Παρεμπιπτόντως, και θα κλείσω με αυτό, ένας καλός εμπειρικός κανόνας λέει ότι αν η εξήγηση μιας παροιμιακής φράσης ξεκινάει με αναφορά στον Καποδίστρια ή στον Κολοκοτρώνη ή σε άλλη ιστορική προσωπικότητα, κατά 99% είναι εντελώς αβάσιμη. Πολύ περισσότερες είναι οι φράσεις που γεννήθηκαν από απλές εικόνες της φύσης ή ανάγονται σε κάποιον ξεχασμένο μύθο, παρά όσες προέρχονται από ιστορικά ανέκδοτα -και, όταν οι φράσεις όντως ανάγονται σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, αυτό συνήθως αναγνωρίζεται εύκολα, π.χ. θα γίνει της Κορέας, έγινε Λούης, αν σ’ αρέσει μπάρμπα-Λάμπρο ξαναπέρνα από την Άνδρο κτλ. Αυτά όμως τα έχουμε πει και παλιότερα, και θα τα ξαναπούμε και στο μέλλον.
Νέο Kid Στο Block said
Σήμερα, έμαθα τουλάχιστον 3 χρήσιμα πράματα περι ετυμολογίας ,πριν το μεσημεριανό μου! 🙂
spiral architect said
Καλημέρα. 🙂
Μου ακούγεται ωραία η εκδοχή του Αλή Πασά στο Παλαμήδι.
(οποία τρυφηλότης)
Δύτης των νιπτήρων said
Χα, και μένα μ’ άρεσε ο Αλή Πασάς.
Θα άξιζε να μαζέψει κάποιος τα αρμένικα δάνεια στην ελληνική –εννοώ κάτι παραπάνω από αυτό!
Νέο Kid Στο Block said
Πασάδες στα Γιάννενα,μάς έχει ο Νικολάκης εδώ μέσα!
Μπερεκέτια και λουλάδες, ν’αγαλιάζουν οι Δυτάδες! 😆
ΠΑΝΟΣ said
άρτζι μπούρτζι και λουλάς=σύμπαν το σημερινό (μόνο;) πολιτικό σύστημα.Άλλωστε ο λουλάς φτάνει έως γέλωτος,πολύ γέλωτος ,αν και πλειστάκις αναιτίου.
Τσούρης Βασίλειος said
4. Αν έχει εσάς πασ(ι)άδες τότε εμάς τι μας έχει;
spiral architect said
Από αξώτικο ιστολόγιο:
άρτσι βρούτσι: χωρίς τάξη ή λογική συνοχή (αρμένικη ρίζα »άρτσι μπούρτσι = αρτζιβούριν = κατάλυση της νηστείας της Τετάρτης και της Παρασκευής)
Νέο Kid Στο Block said
6. Mην είσαι υπερτοπικιστής Βασίλη! 🙂
To πασιαλίκι είναι για όλους τους σαραντακόπαιδες. (και σαραντκόρες! 🙂 )
sarant said
Eυχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!
5: Ναι, μπορεί να παίζει ρόλο και το ασυγκράτητο γέλιο.
gpointofview said
Πάντως η βασική έννοια με την οποία ήξερα την φράση, δηλαδή πράγματα όχι στην σωστή τους σειρά, δικαιολογείται από την ερμηνεία με τις διαφορετικές μέρες νηστείας.Οσον αφορά τον λουλά θα μπορούσε να είναι ένδειξη αδιαφορίας για την ακαταστασία των πραγμάτων.
Ε, μια που πιάσαμε τ’ αρμένικα μια μικρή μουσική καλημέρα
Aλίκη Στούκα said
Από την μία « οι ελληνόφωνοι χριστιανοί » κατά τις επιταγές του εθνομηδενισμού, από την άλλη Αρμένιοι και Τούρκοι. Οπως φαίνεται, όλοι οι λαοί υπήρχαν εκτός των Ελλήνων.
Ο εθνομηδενισμός είναι το σταθερό φόντο του ιστολογίου.
Και μετά «οι βυζαντινοί» που είναι μία ανιστόρητη γερμανική εφεύρεση!
Αρτζι μπούρτζι και λουλάς πράγματι.
spiral architect said
Ο πασάς του ιστολογίου μετά του χαρεμιού του, που βρίσκεται; 😉
Σκύλος της Β.Κ said
Αυτό το άρτσι βούρτσι να το προσέξομε λίγο παραπάνω: χτες ο γγ του Υπουργείου «εργασίας» είπε ότι ο κατώτατος μισθός είναι ακόμα πολύ υψηλός και τον «άδειασε» ο Βρούτσης ότι μια χαρά είναι και τι λέτε, τώρα, και δεν υπάρχει σχέδιο περαιτέρω μείωσής του κλπ.
Εγώ γιατί θυμάμαι το άρτζι-μπούρτζι ως συγκεκριμένο φαγητό και δη λαδερό με μελιτζάνες, κολοκυθάκια κλπ, κάτι σαν το μπριάμι;
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#6, 8
Μα να μας παίρνουν τον πασά και να τον πάν στου Παλαμήδ; Τι δουλειά έχει ο Αλής στην Πελοπόννησο; Ο γιόκας του μόνο. Πώς να μη γίνεις μετά τοπικιστής… 🙂
Άσχετο. Ο Μπερίσα, σε επίσκεψή του στην Τουρκία, ζήτησε να ξεθάψουν το κεφάλι του Αλή στην Κων/πολη και αν του το στείλουν στην Αλβανία. Αν κατάλαβα καλά από τη γκογκλομετάφραση δηλαδή. http://yanyafbk.blogspot.gr/2013/02/yeni-bir-sorun-mu-bekliyor-ulkemizi.html
ΠΑΝΟΣ said
#11
έθνος αμιγές και πούρο;μήπως λαότητες; μήπως εθνότητες;μήπως σαλάτα;μήπως αρτζι μπούρτζι και λουλάς;
spiral architect said
@13β: Ίσως γι’ αυτό.
Φαγητά (λαδερά κυρίως) με υλικά που φαινομενικά δεν συνταιριάζουν στην Κρήτη, αλλά και στις Κυκλάδες τα λέμε συμπεθεριό.
(όπου κατά κανόνα τα στελέχη του τελευταίου δεν συνταιριάζουν με τίποτα)
nearxos said
http://goo.gl/UnFX4
http://goo.gl/WgTBi
και
http://goo.gl/gCPTV
Theo said
«Οι λέξεις “άρτζι μπούρτζι” δεν είναι ελληνικές, είναι μετεξέλιξη των βυζαντινών λέξεων»
Δεν το καταλαβαίνω. Υπάρχει καμιά «βυζαντινή» γλώσσα; Ή η ελληνική που (για αρκετούς αιώνες μαζί με τα λατινικά) μιλούσαν οι «βυζαντινοί» έχει και «βυζαντινές» λέξεις; Ή οι λέξεις δάνεια από άλλες γλώσσες που χρησιμοποιούμε σήμερα δεν είναι ελληνικές;
@11: Φυσικά οι οι ελληνόφωνοι χριστιανοί της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας δεν ήταν Έλληνες εθνικά. Ή, ανα το θέλετε αλλιώς, οι Έλληνες αποτελούσαν μικρή μειονότητα.
Aλίκη Στούκα said
Αυτό είναι σωστό. Τουλάχιστον εσύ δέχεσαι την παρουσία των Ελλήνων.
Το άλλο δεν είναι σωστό. Δεν γράφει ότι οι λέξεις δεν είναι ελληνικές επειδή είναι «βυζαντινές» αλλά επειδή είναι αρμένικες. Δεν φταις εσύ, είναι τα γνωστά συντακτικά του ιστολογίου.
ππαν said
Ωραίο άρθρο, Νκοκύρη. Φοβερός ο λουλάς του Αληπασά!
Α προπό, με χαρά βλέπω να δημιουργούνται συνάφειες ανάμεσα σε ομοϊδεάτες που αγνοούσαν ότι είναι ομοϊδεάτες 😉
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!
18: Εννοούσα ότι δεν είναι ελληνικής ετυμολογίας, στα συγκεκριμένα συμφραζόμενα νόμιζα ότι είναι σαφές. Φυσικά οι δάνειες λέξεις είναι ελληνικές, αλλά όταν έχουμε επίγνωση της προέλευσής τους τις αντιμετωπίζουμε, ενίοτε, κάπως διαφορετικά -π.χ. κάποιοι τις αφήνουν άκλιτες. Και όταν λέω «βυζαντινές» λέξεις το προσδιορίζω χρονικά.
Δύτης των νιπτήρων said
Σκύλε, μήπως εννοείς το τουρλού;
sarant said
22: Ναι, το τουρλού θα εννοεί!
11-19: Οι Βυζαντινοί είναι βολικός όρος γιατί αλλιώς πρέπει ή να πεις Ρωμαίοι ή να βάλεις περίφραση. Ωστόσο, το άλλαξα σε Ορθόδοξοι επειδή στα συγκεκριμένα συμφραζόμενα δεν ήταν σωστό, αφού και οι Αρμένιοι (με τη θρησκευτική σημασία της λέξης) Βυζαντινοί ήσαν.
Theo said
@20: Μήπως οι ασύστατες κατηγορίες και η στοχοποίηση των συνομιλητών σου, όταν σου τελειώνουν τα επιχειρήματα, είναι (μαζί με τις ειρωνείες και την επίδειξη γνώσεων με τα κουίζ) ένα σπορ που σου αρέσει να επιδίδεσαι;
@21: Δεν θα το έλεγα ασαφές αλλ’ είναι καπως σόλοικο. Τουλάχιστον ο Κριαράς τιτλοφόρησε το λεξικό του της «μεσαιωνικής ελληνικής», όχι της «βυζαντινής».
munich said
Τώρα μπερδεύτηκα εγώ, συγχωρέστε μου την αφέλεια αλλά και στην Αρμενία ορθόδοξοι δεν είναι?
spyroszer said
Σύμφωνα με αυτό το άρθρο: Η νηστεία αυτών των ημερών (Τετάρτης και Παρασκευής) καταλύεται μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα των Απόκρεω (από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου έως την Κυριακή του Ασώτου), οπότε έχουμε κατανάλωση όλων των τροφών. Για το λόγο αυτόν η εβδομάδα αυτή είναι γνωστή ως αμολυτή ή άρτζι-μπούρτζι, δηλαδή εβδομάδα πλήρους διατροφικής αταξίας.
Click to access apxeio-7.pdf
Αλλού γράφεται ότι η αμολυτή ή απολυτή είναι η δεύτερη εβδομάδα των Απόκρεω, ή ότι λέγεται έτσι επειδή απολύονται οι ψυχές απ’ τον Άδη.
Κι εδώ γράφει ότι: Η Αποκριά συνδεόταν και με τη διαιτολογική σοφία του λαού, που έλεγε την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς Ολόκρια, Αρνοβδομάδα, Συγκόκκαλη, Αμολυτή, με Αρτσι – βούρτσι φαγοπότι.
http://www.24grammata.com/?p=10381
Γς said
Βέβαια ο Αλή Πασάς στο Παλαμ΄΄ηδι είνξαι ο μουχαβούζης (φρούραρχος) του που λεγόταν Αλή Πασάς τον καιρό του Δράμαλη και όχι ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων
gmich said
@ 7 Άρστι – βρούτση γράφει το ναξώτικο ιστολόγιο ότι σημαίνει χωρίς τάξη ή χωρίς λογική συνοχή. Ελπίζω το άρτσι να σημαίνει το χωρίς και όχι το βρούτση μια και ο Βρούτσης ( υπουργός ανεργίας μια και σήμερα οι άνεργοι είναι πλέον περισσότεροι από τους εργαζόμενους) κατάγεται από τη Νάξο .
sarant said
21: Το «μεσαιωνικό» είναι πιο σωστό, όχι όμως ότι ξεμπλέκουμε. Το λεξικό του Κριαρά πάντως έχει και δυο αιώνες μετά την Άλωση, φτάνει ως 1669.
Theo said
@25: Οι Αρμένιοι αυτοαποκαλούνται Ορθόδοξοι, αλλά, τη στιγμή που δέχονται μόνο τις τρεις πρώτες Οικουμενικές Συνόδους, θεωρούνται (και ονομάζονται) από εμάς τους Ρωμαιοκαθολικούςκαι τους Προτεστάντες ως Μονοφυσίτες (καθότι η κρίσιμη 4η Οικ. Σύνοδος που απορρίπτουν όρισε πως στον Χριστό υπάρχουν ενωμένες «ἀσυγχύτως, ἀτρέπτως καὶ ἀχωρίστως» η θεία και η ανθρώπινη φύση).
@26: Σαφώς η «αμολυτή ή απολυτή» εβδομάδα είναι η πρώτη του Τριωδίου (όχι των «Απόκρεω», διότι των «Απόκρεω» ονομάζεται η τρίτη Κυριακή του Τριωδίου), δηλαδή αυτή που αρχίζει με την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και τελειώνει το επόμενο Σάββατο.
spiral architect said
Άρτζι μπούρτζι και λουλάς αλλά και
– τρία πουλάκια κάθονται,
– ωραία φέτα,
– καλά, πιάσε μια Amstel,
– του Κίτσου η μάνα κάθονταν,
– από την πόρτα σου περνώ …,
– τον πούτσο κλαίγανε,
– άρες, μάρες, κουκουνάρες,
– καλά κρασ(ι)ά.
(από το σλανγκολεξικό)
Theo said
@29: Ναι, γιατί το 1669 είναι η αρχή της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη. Μετά απ’ αυτό το χρονικό όριο τα ελληνόφωνα νησιά που δεν κατέχουν οι Τούρκοι είναι ένα ελάχιστο ποσοστό του ελληνόφωνου χώρου.
Γς said
27:
Και λόγω τιμής, μια που το έφερε η κουβέντα, έχω ακούσει και το αντίθετο:
Για τον Κολοκοτρώνη στα Γιάννενα!
Ημουν με τα πιτσιρίκια μου το 1982 στο νησάκι που είχε πέσει πολύς κόσμος και περιμέναμε στην ουρά να δούμε πως φάγανε τον Αλή από μια τρύπα στο πάτωμα και τα ρέστα.
Δίπλα μας ένας φουκαράς προσπαθούσε να συγκρατήσει την κυρά του που δεν ήθελε να περιμένει.
-Δυο λεπτά ρε Μαρία. Δεν την ξέρεις την ιστορία.
-Εγώ μωρέ; Δεν ξέρω για τη φυλακή που είχαν βάλει τον Κολοκοτρώνη;
Τώρα κατάλαβα γιατί το είπε.
Χωρίς αυτήν τη κοτσάνα πως θα ανέβαζα τούτη την ανάρτηση τώρα;
gpointofview said
# 25,30
και εμάς όλοι μας λένε Ελληνουθόδοξους και όχι Ορθόδοξους
Η Ππαν αλλού μολάει για Τουρκοκρατία εννοώντας όπως και πολλοί αλλοι τα χρόνια επί ΟθωμανικήςΑυτοκρατορίας παρότι ο Σουλτάνος συνήθιζε να θυμίζει πως το χέρι του έχει πέντε δάκτυλαμυον Τούρκο, τον Ελληνα, τον Αρμένη και αν θυμάμαι καλά τον εβραίο και τιν Σύρο
sarant said
26: Σπύρο, επειδή ήδη με έτρωγε η αμφιβολία, το σκέφτηκα και τελικά άλλαξα αρκετά το άρθρο, οπότε σε ευχαριστώ για το έναυσμα.
Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναδιαβάσετε το άρθρο (όχι πως θα χάσει η Βενετιά βελόνι αν δεν το κάνετε).
spiral architect said
Προς άρσιν παρεξηγήσεων, (#17) ο λουλάς είναι εξάρτημα (η εστία καύσης) του ναργιλέ
Και το καθιερωμένο (οριζινάλ βεβαίως) άσμα της ημέρας:
Theo said
@34: Το «Ελληνο-«, «Ρωσο-«, Σερβο-, κλπ. απλώς προσδιορίζουν τη γλώσσα της λατρείας ή την εθνότητα των επιμέρους αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, που όμως αναγνωρίζει και κοινωνεί η μία με την άλλη. Δεν είναι δηλωτικά διαφορετικής πίστης. Ενώ το «Αρμενο-«, «Συτο-«, «Κοπτο-«, κλπ. είναι.
Ιδού τι γράφει και η Βικιπαίδεια:
«Ορθόδοξη Εκκλησία (Ορθοδοξία, Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία ή Ορθόδοξη Καθολική και Αποστολική Εκκλησία) αποκαλείται το σύνολο των αυτοκέφαλων και αυτόνομων Χριστιανικών Εκκλησιών που διοικούνται κατά συλλογικό τρόπο από Συνόδους, έχουν αποδεχτεί το περιεχόμενο των αποφάσεων των εννιά πρώτων Οικουμενικών Συνόδων και παραμένουν σε πλήρη κοινωνία μεταξύ τους.»
Ανεξάρτητα με ό,τι μπορεί να έλεγε ο σουλτάνος, οι χριστιανοί και οι εβραίοι δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους μουσουλμάνους υπηκόους της ΟθωμανικήςΑυτοκρατορίας. Τουρκοκρατία, με την έννοια «μουσουλμανοκρατία», διότι στην εποχή αυτή «Τούρκος» εθεωρείτο κάθε μουσουλμάνος υπήκοός της.
Theo said
Η εβδομάδα που αρχίζει με την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και τελειώνει το επόμενο Σάββατο δεν είναι η «τελευταία πριν από τις Απόκριες» αλλά η προτελευταία. Τελευταία είναι αυτή που αρχίζει την Κυριακή του Ασώτου.
Σκύλος της Β.Κ said
Δύτη, ναι το τουρλού εννοούσα, που το έχω δει και ως άρτζιμπούρτζι… Νάχαμε, τώρα, κανένα…
LandS said
Η διάκριση μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών (που κατηγορούν ή που αναθεμάτιζαν οι μεν τους δε ως Σχισματικούς) δεν είναι προαιώνια. Πριν υπήρχε η διάκριση μεταξύ Ορθοδόξων και Αιρετικών. Στους δεύτερους περιλαμβάνονται και οι Αρμένιοι, επειδή νομίζω είναι Μονοφυσίτες
LandS said
40 (συνέχεια) στους πρώτους περιλαμβάνονται οι σημερινοί Καθολικοί.
gpointofview said
# 37
μήπως ξέχασες μια πιο ουσιώδη διαφορά μεταξύ Ελληνο- και Σέρβο- ή Ρωσσο- ;;
κάτι για 13 μέρες διαφορά ;;
MelidonisM said
και μία γερμανική εκδοχή: Arsch und Wurst!
κώλος και λουκάνικο!
30 εκτός αυτού, οι Αρμένηδες τονίζουν ότι είναι αποστολικοί, και το πρώτο χριστιανικό κράτος στη γη, 301 μ.Χ. ανήκουν, όπως είπες, στις προχαλκηδόνιες εκκλησίες μαζί με Κόπτες, Αιθίοπες, Σύριους, Ινδούς, κ.α. το προχαλκηδόνιες μάλιστα στα αγγλικά το λένε Oriental Orthodoxy, εμάς Eastern, έτσι για να μην μπεις κανείς στο εξωτερικό σε λάθος εκκλησία 🙂
Αγγελος said
Ο χαρακτηρισμός «ελληνορθόδοξοι» είτε λέγεται πράγματι για τις ελληνόφωνες Ορθόδοξες εκκλησίες, κατ’ αντιδιαστολή προς τις αλλόγλωσσες (ρωσική, αραβόφωνη του Πατριαρχείου Αντιοχείας…), είτε — ιδίως σε άλλες γλώσσες, π.χ. στα αγγλικά — για ολόκληρη την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, πιστεύω για να αντιδιαστέλλεται από την άλλη σημασία της λέξης «ορθόδοξος» (με μικρό), όπως λέμε συχνά «Ρωμαιοκαθολικοί» για τους παπικούς, για να μην τους αναγνωρίζουμε την αποκλειστική διεκδίκηση της καθολικότητας…
Theo said
@42: Ε, όχι και το εκκλησιαστικό εορτολόγιο «ουσιώδης διαφορά» (τη στιγμή που υπάρχει πλήρης εκκλησιαστική κοινωνία και απόλυτη ταύτιση στην πίστη)!
Και πολλοί Ελληνο-Ορθόδοξοι (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και Άγιο Όρος) γιορτάζουν με το παλιό. Δηλαδή, αυτοί είναι «Σέρβο-» ή «Ρωσσο-«;
Μην τρελαθούμε!
Αντιφασίστας said
Καλημέρα, εθνομηδενίστριες και εθνομηδενιστές θαμώνες αυτού του εθνοαποδομητικού και ασύντακτου ιστολογίου!
Εδώ θα βρείτε τις σημαντικότατες διαφορές μεταξύ ορθοδόξων και Αρμενίων:
http://orthodox-world.pblogs.gr/2008/09/poies-einai-oi-diafores-ths-orthodoxias-apo-toys-armenioys-kopte.html
Αν βαρεθείτε και θολώσει ο νους σας, εδώ λίγη δράση:
http://www.tsantiri.gr/diethni/vinteo-agrio-xilo-sto-nao-tis-genniseos-metaxi-kalogeron.html
Πού κολλάει σ’ όλα αυτά το άρτσι, μπούρτσι κι ο λουλάς; Ε, αυτό πια βρείτε το μόνοι σας. Όχι όλα έτοιμα! Μεταξύ μας, δεν θα δυσκολευτείτε και πολύ. 😉
Αγγελος said
Theo (37), δεν ξέρω τι γράφει η Βικιπαίδεια, αλλά οι οικουμενικές σύνοδοι που αναγνωρίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι εφτά, όχι εννιά – άντε οχτώ, άμα μετρήσουμε και τη λεγόμενη Πενθέκτη!
Γς said
46:
και οι εδώ παλαιοημερολογίτες
Αγγελος said
Και χωρίς να φτάσουμε ως τα Ιεροσόλυμα ή το Άγιον Όρος, υπάρχουν — πιθανώς στο διπλανό σπίτι — οι δικοί μας οι «Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί», κοινώς παλιοημερολογίτες…
gpointofview said
# 46
Ρε φίλε, η Χαλκηδόνα δεν συγχωνεύτηκε και έγινε Ατρόμητος ;;
gpointofview said
# 47
εκείνη το τριακόσια τόσο στην Καζαμπλάνκα που απεφάνθη πως η γυναίκα έχει ψυχή (και από τότε υποφέρουμε όλοι, άσε που εφεύρε και τους μουσουλμάνους για ισοοροπία) την μετράς ή όχι ;
sarant said
49: Για τους οποίους ΓΟΧ, ξέρει κανείς πόσοι είναι;
Fotis Tzortzoglou said
Οι πηλιορείτες λένε ένα μανιτάρι άρτζι μπούρτζι. Νομίζω ανήκει στην οικογένεια clavaria. http://en.wikipedia.org/wiki/Clavaria
Γς said
50:
Βάλε και την μούφα τελική σύνοδο (των πλανητών) της 21.12.2012
Αντιφασίστας said
46: Δίκιο έχεις, Τζι, αλλά ξέρεις τώρα, οι εκκλησίες δεν είναι και τόσο πρόθυμες στο να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Εδώ οι άλλοι κάνανε 360 χρόνια να ζητήσουν συγνώμη από τον Κοπέρνικο.
Γς said
52:
«Οι παλαιοημερολογίτες σύμφωνα με την Εκκλησία δεν ξεπερνούν τις 100.000, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς παλαιοημερολογιτών ξεπερνούν τις 800.000»
(από άρθρο αφιέρωμα τηςΕλευθεροτυπίας)
Theo said
@47: Στο σχολείο μαθαίναμε πως οι Οικ. Σύνοδοι είναι εφτά. Αυτές αναγνωρίζουν και οι Ρωμαιοκαθολικοί. Όμως υπάρχουν και η Σύνοδος επί Μ. Φωτίου (το 879), υπό την προεδρία εκπροσώπων του τότε πάπα, που καταδίκασε την προσθήκη του Filioque και άλλες πλάνες που εισήγαγε ο Καρλομάγνος και η σύνοδος του 1341 που καταδίκασε τις πλάνες του Βαρλαάμ του Καλαβρού. Αυτές οι δύο πληρούν τα κριτήρια Οικ. Συνόδου, γιατί παρίσταντο εκπρόσωποι όλων των τότε κανονικών αυτοκεφάλων εκκλησιών και γιατί οι αποφάσεις τους αναγνωρίζονται απ’ όλες τις παραπάνω εκκλησίες. Οπότε, στη συνείδηση των Ορθοδόξων αναγνωρίζονται ως η 8η και η 9η Οικ. Σύνοδοι.
@48, 49: Οι εδώ παλαιοημερολογίτες δεν έχουν όμως πλήρη εκκλησιαστική κοινωνία [και κάποιες σέκτες τους δεν έχουν απόλυτη ταύτιση στην πίστη] με καμία από τις κανονικές (είτε παλαιο- είτε νεοημερολογίτικες) Ορθόδοξες αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Κι αυτό είναι όντως ουσιώδης διαφορά.
Αντιφασίστας said
52: Σε ποιους αναφέρεσαι, Νικοκύρη; Στους ματθαιικούς ή στους φλωρινικούς; Ή στις 12 υποομάδες στις οποίες διασπάστηκαν αυτές οι δύο υπερομάδες; Κατά τα άλλα μας ενοχλούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ! 😉
Theo said
@56: Από στέλεχος της ΝΔ είχα πληροφορηθεί παλαιότερα πως το εν λόγω κόμμα δεν ήθελε να επέμβει στη Μονή Εσφιγμένου (τη διαφεντεύουν οι ΓΟΧ) επειδή υπολόγιζε την εκλογική τους δύναμη σε περίπου 100.000 ψήφους.
gpointofview said
#56
…ενώ όσοι ακολουθούσανε το ημερολόγιο των Μάγια μηδενίσθηκαν…
Theo said
διόρθωση: όχι «το εν λόγω κόμμα» αλλά η τότε κυβέρνηση.
MelidonisM said
52
Η Εκκλησία των ΓΟΧ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το ποίμνιο της ξεπερνά τα 150.000 με 200.000 πιστούς ενώ πρόσφατα προσχώρησαν σε αυτήν και μεγάλος αριθμός ορθοδόξων παλαιοημερολογιτών Σλαβόφωνοι και Ορθόδοξοι μη Έλληνες ο αριθμός των οποίων τώρα καταγράφεται και πιστοποιείται. Τα μυστήρια και οι εκκλησιαστικές πράξεις (γάμοι κηδείες βαφτίσια κτλ) αναγνωρίζονται μεν από την ελληνική Πολιτεία αλλά οι ιερείς της Εκκλησίας των παλαιοημερολογιτών της Αμερικής δεν μισθοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους παρά αυτοχρηματοδοτούνται από δωρεές των πιστών και το δικό τους ιδιωτικό ταμείο που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες των κατά τόπους μητροπόλεων και ενοριών.
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=149772
Αντιφασίστας said
Κι επειδή εγώ δεν θέλω να είμαι εθνομηδενιστής σαν εσάς και να πέσω ακόμα περισσότερο στα μάτια της κ. Στούκα και των στουκιστών, ιδού, προσκομίζω αποδείξεις ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε εξωγήινη καταγωγή:
http://www.sportdog.gr/article/111739/exogeinoi-oi-ellenes-politikoi-photo
agapanthos said
@59,61 Δηλαδή αν είχαν πρόθεση να παρέμβουν τι θα έκαναν;
http://indy.gr/newswire/600-panoploi-astynomikoi-e3c7oyn-apokleisei-ti-moni-esfigmenoy
Theo said
@64: Θα έμπαιναν να βγάλουν τους καταληψίες μοναχούς, όπως έκαναν και με τη βίλα Αμαλία.
(Φυσικά οι «600 πάνοπλοι αστυνομικοί που έχουν αποκλείσει τη μονή» είναι 1 ή 2, όπως μπορεί κανείς να το διαπιστώσει επί τόπου. Αν δεν με πιστεύεις, ρώτα και τον Στ. Θεοδωράκη που έκανε σχετικό ρεπορτάζ).
gpointofview said
Είναι που λέμε … σφίξαν οι κώλοι
Μιχάλης Νικολάου said
Έχω την εντύπωση πως η χρήση του άρτζι-μπούρτζι για να δηλώσει μπέρδεμα γενικότερα (πέρα από διατροφικές συνήθειες) επικράτησε και για προφανείς ηχητικούς λόγους, μεταξύ άλλων (επιχείρημα που φυσικά βγάζω από την κοιλιά μου 🙂 ): Η προφορά του άρτζι-μπούρτζι έχει σχετικό ανακάτεμα της γλώσσας (μάλλον στο ρ), και το κλασικό μοτίβο των δύο λέξεων που ομοιοκαταληκτούν – όπως τσάτρα-πάτρα (αλήθεια, από πού αυτό;) φύρδην-μίγδην, άρες-μάρες, κλπ. (Μοτίβο που υπάρχει και σε άλλες γλώσσες, ξέρω γώ super-duper, fancy-schmancy, κλπ.) Το τελευταίο το έχουμε ξανασυζητήσει νομίζω.
Μιχάλης Νικολάου said
Πάλι καλά που δεν είπαν ότι προέρχεται από τον Αργύρη Πεδουλάκη, που έχει το παρατσούκλι Άρτζι
Είχα γνωρίσει, στα 80ς, έναν ελληνοαμερικάνο ονόματι Nick Argy (από το Αργυρακόπουλος). Μου έλεγε πως το συνηθισμένο λογοπαίγνιο που άκουγε για το επώνυμό του ήταν η παραφθορά του Argy σε Orgy.
sarant said
Το τσάτρα πάτρα είναι θέμα για αρθράκι. Ύπάρχει και στα τούρκικα catra patra, με αυτή τη σημασία, αλλά η επικρατούσα άποψη παραπέμπει σε ένα αμάρτυρο τσάταλα πάταλα.
Theo said
Μια έξυπνη διαφήμιση: Είναι κακό που είμαι παναθηναϊκός;
Άρτεμη said
Συγγνώμη για την άσχετη ερώτηση, αλλά γυρεύω το άρθρο για τα «βγαλσίματα» – έτσι είναι η λέξη στο δικό μου μυαλό – , αμπεμπαμπλόμ και λοιπά 🙂
Μπορεί κάποια, – ος να μού το θυμίσει;
sarant said
70: Καταπληκτικό βιντεάκι!
71: Έχουμε νέο κύμα διάδοσης της μπαρούφας. Το άρθρο είναι εδώ:
https://sarantakos.wordpress.com/2012/10/12/portokalos/
Αντιφασίστας said
Ούτε έξυπνο, ούτε καταπληκτικό. Απλώς προβοκατόρικο.
Κορνήλιος said
ἤξερα γιὰ τὸ ἀρτζιμποῦρτζι, ὄχι ὅμως τὴν ἀκριβῆ του σημασία στὰ ἀρμενικά: προηγούμενο διάστημα!
ἀπὸ καλογερίστικο πεῖσαμα ὀνομάζονται μυσαροὶ οἱ Ἀρμένοιοι ἐπειδὴ ἀκολουθοῦν διαφορετικὴ νηστεία (ὁ μονοφυσιστισμὸς εἶναι ἄλλο θέμα καὶ ἄλλο ἡ νηστεία). πολὺ σωστὰ ὁ Φώτιος στὴν δεύτερη ἐπιστολή του στὸν Πάπα Νικόλαο διευκρινίζει ὅτι τέτοια θέματα, ἂν δηλαδὴ ξυρίζονται ἢ ὄχι οἱ κληρικοί, τὸ ποιόν τύπο νηστείας ἀκολουθῦν κ.τ.λ., δηλαδὴ ἔθιμα καὶ παραδόσεις καὶ ὄχι δογματικὰ ζητήματα μποροῦν νὰ διαφέρουν ἀπὸ τοπικὴ ἐκκλησία σὲ τοπικὴ ἐκκλησία. «ἀλλ’ ἥ γε ἐν τοῖς καιριωτάτοις σφοδρά τε καὶ ἀκαινοτόμητος κοινωνία τὴν ἐν τοῖς λοιποῖς οὐκ εἴα σκοπεῖν τε καὶ καὶ πολυπραγμονεῖν ἑτερότητα (…) Οὕτω ξυρᾶσθαι μὲν ἄλλοις πάτριον, ἑτέροις δὲ καὶ συνοδικοῖς ὅροις (ἐν. τοπικὲς συνόδους ὅπως λέει παραπάνω) ἀπόβλητον. ἀπόβλητον (…) οὕτω πλὴν τοῦ ἑνὸς τὰ ἄλλα Σάββατα συντηρεῖν ἡμῖν ἐπιλήψιμον, ἑτέροις δὲ καὶ τοῦ ἑνὸς πλείω νηστεύεται. (…) ἄλλοις ἅπαξ μονάσασιν ἡ κρεωφαγία οὔ τι βδελυσσομένοις ἀλλ’ἀσκουμένοις μέχρι τέλους ἀπρόσιτος, ἑτέροις δὲ ἐπὶ πολὺ παρατηρήσιμος. (…) Ἐπιλήψει με ἡ ἡμέρα τὰς τοιύτας διαφορὰς ἐπιλέγοντα ….(ἔχει κάπου δυόμιση σελίδες τέτοιες διαφορὲς δειγματοληπτικῶς).
spyroszer said
73. Έλα συμβάζελε μην το παίρνεις κατάκαρδα !
Το αμολυτή δεν πρέπει να γράφεται κανονικά αμολητή (απ’ το αμολάω); Προφανώς έχει επηρεαστεί από το λύνω λυτός.
Κορνήλιος said
οἱ πλαιοημερολογῖτες εἶναι αἱρετικοὶ διότι ἀφ’ἧς στιγμῆς ἀνάγουν σὲ δόγμα τὸ ἑορτολόγιο ἔχουμε δογματικὲς διαφορές. Δὲν μιλῶ π.χ. γιὰ τὴν σερβικὴ ἢ τὴν Ῥωσσικὴ ἐκκλησία ποὺ διατηροῦν κοινωνία μαζί μας, ἀλλὰ γιὰ τὶς διάφορες ἐκκλησίες τῶν ΓΟΧ.
Theo said
@75: Μάλλον το «αμολυτή» προέρχεται από το «λυτή». Στην εκκλησιαστική γλώσσα «λύσις» λέγεται η μερική κατάργηση της νηστείας, ενώ «κατάλυσις» η ολική.
Αντιφασίστας said
Τα σωστά αντιρατσιστικά βίντεο(α) είναι έτσι:
http://www.newsbomb.gr/blogs/story/262008/binteo-i-sosti-symperifora-apenanti-stoys-ratsistes
Κάτι άλλα προβοκατόρικα πρέπει να αποδοκιμάζονται και όχι να εκθειάζονται από μεγαλόψυχους Παναθηναϊκούς.
sarant said
75-77: Κανονικά αμολητή πρέπει να γράφεται, αφού είναι από το αμολάω (και όχι το… αμολύω) αλλά η επίδραση του «λυτή» είναι τόσο μεγάλη που οι περισσότεροι το γράφουν με Υ. Δίκιο έχει ο Σπύρος.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
77.Σχετικά σημειώνει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης:
» Όθεν νεώτερον χέρι είναι εκείνο όπου έγραψεν είς τά τυπωμένα Τυπικά καί είς τα Τριώδια να καταλύομεν οψάριον καί είς την εορτήν τών Βαϊων ( δηλ. δύο φορές μέσα στήν Μεγάλη Σαρακοστή ). Διά τούτο άς ακολουθώμεν είς τούς τύπους τών Αγίων, καί ουχί είς τα νεωτερίσματα τών αιρετικών, στήν κοιλία μας χαριζόμενοι ( «Ιερόν Πηδάλιον» σ.92
Το αντέγραψα, ως επιτίμιο, διότι δεν έχω ξεχωρίσει ακόμη , όταν «καταλύεται το ψάρι», το τρώμε ή δεν το τρώμε; Μη μου απαντήσετε, διότι ο κανών λέει «ψάρι φρέσκο και κρασί παλιό»
Θα είναι αμαρτία αν πω ότι η μόνη κατάλυση που με απασχόλησε τελευταία είναι του Συντάγματος;
‘Αρτζι μπρούρτζι σκέψεις,θα πείς, μπορεί.
«Αρτζι μπούρτσι κι ο λουλάς και του μπογιατζή η κοπάνα».
(Εχει ατονίσει το πρωτύτερον
«το μυαλό μου και μια λίρα κλπ)
Theo said
@80: Όταν “καταλύεται το ψάρι”, το τρώμε. Το γιατί να μη σου απαντήσουμε δεν το κατάλαβα.
Αρκεσινεύς said
καλησπέρα.
Μόλις διάβασα το κείμενο, τα σχόλια τ’ αφήνω για τα μεσάνυχτα.
Αν έχουν γραφεί, συχωρήστε με:
Αλλού ο γάδαρος κι αλλού το σομάρι
Αλλού ο παπάς κι αλλού τα ράσα.
Όλα έγιναν μαλλιά κουβάρια
Έγινε χαμός
Σαν της τρελής τα μαλλιά
Φύρδην μίγδην
Ανακατωμένος ο ερχόμενος
Στην Μπαρμπαριά τα ρούχα μου, στην Κρήτη το σπαθί μου
Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα
Αντιφασίστας said
Έξω η πάλη, μέσα το γκολφ και το τραμπολίνο. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε πια:
http://www.tanea.gr/news/sports/article/5000663/h-doe-afairese-thn-palh-apo-to-programma-twn-olympiakwn-agwnwn/
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ said
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Oρθόδοξοι, ανορθόδοξοι, εσφιγμένοι, προτεστάντες, καθολικοί, μουσουλμάνοι, βουδιστές, κουδιστές και ΑΡΤΖΙ ΜΠΟΥΡΤΖΙ ΚΑΙ ΛΟΥΛΑΣ. Μια χαρά τα έχουν διαιρέσει τα προβατάκια οι έξυπνοι τσοπάνηδες (ποιμένες ήθελα να πώ) και τα αρμέγουν. Φυσικά όταν έρχεται το εκάστοτε πάσχα για το καθένα, τα σφάζουν. Δυστυχώς ο Γκαίμπελς δικαιώνεται, οι άνθρωποι, θέλουν τερατώδη ψέματα για να πιστέψουν.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
83 – Δεν σε καταλαβαίνω κοινέ βάρβαρε θνητέ, τι ήθελες να κάνουν οι αθάνατοι, να αφήσου έξω το ευγενές «αθλημα» του ΓΚΌΛΦ, και να έχουν την βάρβαρη πάλη; Ελπίζω να εισακουστούν οι ευχές μας, και να βάλλουν και το ευγενές υπεράθλημα DARTS. Άλλωστε ο αθάνατος πρόεδρος της ΔΟΕ το δήλωσε στην έναρξη των OLYMPICS GAMES (βλέπεις πουθενά την λέξη αγώνες;) τα ολυμπιακά παιχνίδια, γύρισαν στην πατρίδα τους. Πώς λέμε τα παιδία παίζει; μόνο που βγάζουν και πολύ χρήμα με αυτό το παιχνίδι.
EΦΗ ΕΦΗ said
81. Εννοείται. Αστεϊσμός ήταν.Ο Άγιος Νικόδημος λέει για την κατάλυση ή ‘οχι του ψαριού, αλλά το ζήτημα τώρα είναι να βρεις ψάρι φ ρ έ σ κ ο. Άλλιώς ας μείνει ακατάλυτο.
Οι Κρήτες έχουν την ‘αποψη ότι «Ο Θεός δε σε ρωτά ίντάφαες κι ιντάπιες, μόνο ιντάκαμες κ ιντάπες»
Γς said
83, 96:
Πάλη. Και ήταν την εποχή εκείνη που δεν είχαμε κανέναν ολυμπιονίκη, το χάλκινο μετάλλιο του Πέτρου Γαλακτόπουλου στου Ολυμπιακούς του Μεξικού, μεγάλο γεγονός.
Γείτονας ο Πέτρος. Θυμάμαι που έβλεπα τα μετάλλια του σε βιτρίνα στο σπίτι του και δεν το πίστευα.
Και η ήρθε η ‘Πολιτεία’ η χουντική να υλοποιήσει το νόμο που προέβλεπε ‘ανέγερση προτομών εις τους ολυμπιονίκας’.
Ηταν στην πλατεία του Υμηττού που έστησαν την προτομή του. Ο ίδιος όπως μας έλεγε πεντάρα δεν έδινε. Κανάλια λοιπόν επίσημοι μουσικές και ο Ασλανίδης, ο περί τα αθλητικά της χούντας, να βγάζει δεκάρικο λόγο, όπου λόγω τιμής του έκανε και νουθεσίες
-Και άκου να δεις Πέτρο, η Πατρίς αναμένει να επιδείξεις τώρα πια κλπ κλπ. Μπηχτή για τα δημοκρατικά φρονήματα του Πέτρου.
Αλλά εκεί που καράφλιασα ήταν όταν τα τηλεοπτικά και φωτογραφικά συνεργεία έπαιρναν φωτογραφίες της προτομής.
–Πέτρο! Φύγε απ τη μέση. Ακούστηκε μια αγριοφωνάρα από τα μεγάφωνα.
-Στο διάολο είπα στη παρέα μου. Πως φέρνονται έτσι στο τιμώμενο πρόσωπο;
Καλαχώρας Λεώνικος said
Είδες που μας πιάσανε στο 11; Κι εγώ που νόμιζα ότι οι Έλληνες ούτε οι ελληνόφωνοι είναι υποχρεωτικά χριστιανοί; Όταν δυο ιδέες είναι ίδιες, η μία περιττεύει.
@ Σκύλε μου, καλέ μου Σκύλε, μιλάς για το τουρλού Μ’ έπιασε ο Δύτης όμως στο 22. Και ο Νοικ. Νικ… να μην αφήσει κάτι να πέσει κάτω! Δεν αποκλείεται το τουρλού κάπου να το λένε και αλλιώς. Άλλωστε το τουρλού – τουρλού πρέπει να είναι πολλών ειδών, αλλά και βαρύτητος, π.χ. τουρλού κολοκυθιού, τουρλού πατάτας… (πλάκα τα λέω! Αλλά ανοίξετε και κανένα Τσελεμενde). Στο @39 κου το χάλασες! Πήγα κι εγώ να σε μάθω κάτι…
@25 Munich. Υπάρχουν ορισμένοι ορθόδοξοι που δεν τους αναγνωρίζουν οι άλλοι ορθόδοξοι (το αυτό συμβαίνει και στον Εβραϊσμό και στο Ισλάμ). Είναι οι λεγόμενοι ‘Ορθόδοξοι προ Καλχηδόνος’ (επειδή δεν αναγνωρίζουν την Σύνοδο της Καλχηδόνος) οι οποίοι αποκαλούνται από τους καθ’ ημάς ορθοδόξους ‘μονοφυσίτες’ διότι δεν αποδέχονται την ανθρώπινη φύση του Ιησού αλλά μόνο την θεϊκή, με διάφορες παραλλαγές. Αποτελούν την Oriental Orthodoxy (όχι Eastern Orthodoxy, όρος ο οποίος καλύπτει αυτό που εννοούμε εμείς ως Ορθοδοξία, Ελλάδα, Βαλκανικά Κράτη, Ρωσία κ.λ.π.). Ξεκίνησαν από κάποιον Ευτυχή (5ος αι) ως αντίδραση στον Νεστοριανισμό (δύο διάκριτες φύσεις). Κοντολογής, οι μονοφυσίτες διδάσκουν τον Ιησού ως αμιγώς θεό, ο Νεστόριος αποκαλούσε την Μαρία ‘Χριστοτόκο’ και οι ορθόδοξοι της Eastern Orthodoxy ως θεάνθρωπο. Μονοφυσιτικές εκκλησίες σήμερα δεν υπάρχουν (ή δεν αποδέχονται τον όρο) διότι δεν υιοθετούν τον ακραίο Μονοφυσιτισμό (Ευτυχιανισμό) μαι προτιμούν να μιλάνε μια ‘Μιαφυσισμό’ (Μη με ρωτήσεις πώς ξεχωρίζουν τους δυο όρους)• διεθνώς καλούνται Oriental Orthodoxy και είναι κυρίως οι κοπτικές εκκλησίες της Αιθιοπίας, της Ερυθραίας και της Αιγύπτου (καλύπτει και το Σουδάν), οι Ιακωβίτες της Συρίας, η αρμενική εκκλησία, και ορισμένες συριακής αρχής εκκλησίες στην Ινδία. Φυσικά δεν αποπειρώμαι πλήρη περιγραφή. Αλλά οι αρμένιοι δεν αναγνωρίζονται ως ορθόδοξοι από την π.χ. ελληνική ορθοδοξία.
Τα είπε συνοπτικά και ο Theo στο @30
@45 O Theo έχει δίκιο. Οι εκκλησίες έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους για πράγματα επουσιώδη ή και ουσιώδη, εξαρτάται από το που βάζει κανείς τον πήχυ. (Για παράδειγμα ο Νοικ. Νικ. θα μου τα ψάλει για τον πήχυ, που υποννοεί τη γενική του πήχεως, αλλά τι να κάνουμε;) Το εάν αποτελούν ενιαία ομολογία εξαρτάται από την ‘Κοινωνία’ δηλαδή από το κατά πόσον αναγνωρίζει η μια τις ιερουργίες (όχι την ιερότητα) της άλλης. Οι εκκλησίες της Oriental Orthodoxy έχουν μεταξύ τους Κοινωνία, αλλά όχι με τις εκκλησίες της Eastern Orthodoxy (οι οποίες έχουν μεταξύ τους Κοινωνία ασχέτως ημερολογίου, εκτός των Παλαιοημερολογιτών ή Γνησίων Ορθδόξων Χριστιανών – ΓΟΧ), και κυρίως τη χειροτονία κληρικών. Επίσης οι ελληνόρρυθμες λεγόμενες εκκλησίες (ουνίτικες) έχουν πλήρη Κοινωνία με τον παπικό Καθολικισμό ενώ φιανομενικά μοιάζουν με τις Eastern Orthodoxy. Στον Εβραϊσμό μερικές φορές τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αλλά δεν είναι πολύ γνωστά, όπως π.χ. οι διαφορές Shia και Sunna στο Ισλάμ.
@46 Αντιφα… Όντως είναι ασυναρτησία να λέγεται ότι επήλθε συμφωνία στο Χριστολογικό δόγμα αλλά δεν παραδέχονται τις συνόδους. Θυμίζω πως είμαι εξωτερικός παρατηρητής, αλλά είναι σα να λέει κάποιος «Τι πειράζει αν το παιδί είναι του κουμπάρου; Δε συμμετείχε κι αυτός στο γάμο;» Ή να λέει ένας μπαμπάς: «δεν ήμουν παρών στη σύλληψη• να χάσω και τα βαφτίσια;»
@63 Εύρημα. Καλά ο ένας περίμενε την πρωθυπουργία και ο άλλος του την πήρανε από τα χέρια. Αυτή η γριά πόρνη που μοστράρει πρώτη, μπήκε για να μας σοσιαλιστικοποιήσει και να μας ρίξει στα νύχια του κομμουνισμού;
@67 Μιχ Σωστός!
@74 Βρε Κορνήλιε, επικροτώ το πολυτονικό σου, για τ’ αρχαία βεβαίως όπου πάει καλύτερα, παραβλέπω την περισπωμένη της προπαραλήγουσας (κι ας είναι πεῖσμα), αλλά την περισπωμένη στο ἀρτζιμποῦρτζι… που την πέτυχες; Ούτε το καλαμπούρι παίρνει περισπωμένη, μολονότι το ‘ι’ είναι αυταποδείκτως βραχύ. αλλιώς δε θα τονιζόταν η προπαραλήγουσα.
Μιχάλης Νικολάου said
…και φυσικά υπάρχει και αυτή η κατάλυση.
Αντιφασίστας said
89: Δεν είμαι καλός στα θρησκευτικά, Λεώνικε, αλλά πάντα μου φαίνονταν κωμικές οι ενδοχριστιανικές και, εν πολλοίς, και οι ενδοαριστερές διαφορές (αυτές τις ξέρω πολύ καλύτερα). Και στοίχισαν και πολύ αίμα, ρε γαμώτο!
Αρκεσινεύς said
Αντιφασίστα, θρησκευτικά, κομματικά, ιδεολογικά,ποδοσφαιρικά και άλλα πάθη και φανατισμοί στοίχισαν πολύ αίμα. Δυστυχώς δεν είναι κωμικά όλα αυτά. Θλίψη και απογοήτευση προκαλούν οι εύπιστοι οπαδοί, που γίνονται αθύρματα επιτήδειων.
Immortalité said
@91 Δε θυμάμαι σε ποια ταινία κάποιος είχε πει «Οι Εβραίοι και οι Άραβες παρακαλούνται να λύσουν χριστιανικά τις διαφορές τους». Είχα ρίξει πολύ γέλιο 🙂
Πιστεύω κι εγώ το βιντεάκι είναι προβοκατόρικο και χτυπάει τους βάζελους κάτω απ’ τη μέση. Ας έλεγε «τόσο κακό είναι που είμαι γαύρος;» Να απαντούσαμε όλοι: «Ναι ρε! Τόσο κακό!» 😉
@82 Αυτό το σαν της τρελής τα μαλλιά είναι το αγαπημένο μου!
Νίκο φχαριστούμε και σήμερα!
Αρκεσινεύς said
Μια λέξη στον Πλάτωνα θαρρώ, χαμένη στου μυαλού
τ’ αυλάκια.
Διαβάζοντας για το αρκεβούζιο θυμήθηκα μια λέξη, όπως λέει και ο Σεφέρης, χαμένη στου μυαλού τ’ αυλάκια, αλλά όχι από τον Πλάτωνα αλλά από τον Κουκουλέ. Η λέξη είναι αρκοβουζιανός και είναι η μαϊμού. Οι τσιγγάνοι της εποχής περιφέροντάς την την ανέβαζαν πάνω σ΄ένα κοντάρι και την ανάγκαζαν να κάνει διάφορα παιχνίδια. Από το γεγονός αυτό, λέει ο Κουκουλές, βγήκε η κρητική παροιμία ‘τον έβγαλαν στου κονταριού την άκρη’ που σημαίνει πως κάποιον τον διακωμώδησαν.
sarant said
Η λέξη υπάρχει στον Σπανό (πεντακοσίους τσαγανοὺς καὶ ἀρκοβυζανοῦ κόπρια) αλλά και στους Επιμερισμούς του ψευδοΗρωδιανού [μιμὼ, θηλυκὸν, ὁ ἀρκοβουζιανὸς, καὶ κλίνεται μιμοῦς’ και: πίθηκος, ὁ ἀρκοβυζιανός·], ωστόσο δεν μπορεί να είναι πολύ παλιά.
EΦΗ ΕΦΗ said
Σφίγγες, πέρδικες, ψηλά μπαλκόνια.
Αντιφασίστας said
93: Επιτέλους ένας άνθρωπος που με καταλαβαίνει εδώ μέσα! Αφιερώνω τραγούδι τώρα αμέσως:
Immortalité said
@97 😀 😀 😀
Αρκεσινεύς said
95. Τσαγανός ο κάβουρας. Βλέπω στο ετυμολογικό του Μπ. ολόκληρο κατεβατό και το συνδέει με το τσαγανό ακόμη και με τον τσαγκάρη.
EΦΗ ΕΦΗ said
13 κ.ε.
και τουρλουμπούκι, τουρλοκουβέντες ,τουρλιθιές ή τρουλιθιές
και Ρατατούιγ(τουρλού)
http://www.google.gr/search?q=%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B9%CE%B3&hl=en&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=NA4cUYCVEoyb1AX_m4GoCw&sqi=2&ved=0CF0QsAQ&biw=847&bih=874
gmallos said
Γιατί θυμάμαι στο Διδυμότειχο πως ελληνορθόδοξοι και Αρμένιοι μια χαρά τα βρίσκανε στα θρησκευτικά τους (π.χ. ανταλλαγές ιερέων στις γιορτές); Αν και, ναι, στις τελετές (π.χ. όταν πέθαινε κάποιος Αρμένης) ερχότανε ο παπάς τους από Κομοτηνή ή Θεσσαλονίκη.
sarant said
99: Ναι, ο τσαγανός και το τσαγανό είναι ίδια λέξη ουσιαστικά
Γιάννης Ν. said
Λοιπόν μου θυμίσατε ένα φίλο ηλικιωμένο Αρμένιο από την Αργεντινή.
Μια φορά σε κοινούς φίλους Αργεντίνους είχα πάει ένα χαλβά. Τρελάθηκε, «από τότε που πέθανε η θεία μου είχα να φάω σπιτικό χαλβά» μου είπε.
Και πιάσαμε την κουβέντα οπότε ένας άλλος Ισπανοαργεντίνος που μας άκουγε, μάς ρώτησε «μα καλά, τι κοινό έχουν οι Αρμένιοι με τους Έλληνες;» Πριν προλάβω να απαντήσω είχε απαντήσει ο Αρμένης: «τους Τούρκους!»
sarant said
Χαχα!
Immortalité said
Μα και στο Παρίσι νομίζω στον Άγιο Στέφανο λειτουργούνε μαζί Αρμένιοι και Έλληνες. Τη Μ.Ε. πάντως τα μισά τα λένε ελληνικά τα μισά αρμένικα.
Μαρία said
105 Έχουν δικές τους οι Αρμένηδες όλων των δογμάτων.
Immortalité said
@106 Ειδική δεν είμαι, αλλά σίγουρα συλλειτουργούσαν με μια άλλη εθνικότητα και σίγουρα η δεύτερη γλώσσα δεν ήταν ελληνικά. Να ‘ταν ρώσικα;
ππαν said
Είναι μερικοί Αρμένηδες που ανήκουν στο ΠατριαρχείοΚων/πόλεως κι όταν είναι καμιά μεγάλη γιορτή, πχ Κυριακή της Ορθοδοξίας, συλλειτουργούν. Επίσης οι ΛΙβανέζοι που ανήκουν στο Πατριαρχείο κάνουν μια φορά το μήνα ή κάτι τέτοιο δίγλωσση λειτουργία τα απογεύματα της Κυριακής.
Immortalité said
Είπα κι εγώ! Παπαδουλίζαν τ’ αυτιά μου; 🙂
ππαν said
Αυτός ο Παπαδούλης του Σύριζα είναι; 🙂
Immortalité said
😀
Γιάννης Ν. said
@105 @108 Τη ΜΕ στον Άγιο Στέφανο συλλειτουργούν οι του Πατριαρχείου Αντιόχειας, Σύριοι και Λιβανέζοι. Αλλά την Κυριακή της Ορθοδοξίας πράγματι έχει απ’όλους.
Immortalité said
Εις Παρισίους καταρρίπτονται οι μύθοι περί ενδοχριστιανικής φαγωμάρας 🙂
Μαρία said
107, 108 Καλέ τι θρήσκες! Στον Άγιο Στέφανο μια φορά πήγα σε λειτουργία, μια 25η Μαρτίου, υποχρεωτικά. Αλλιώς έμπαινα κάθε Παρασκευή στο γραφείο του παπά για άλλη δουλειά.
Μια Αρμένισσα πάλι που ήξερα πήγαινε στη δικιά της κάπου κοντά στον Γκραν Παλέ.
Γς said
vendredi tout est permis
Κορνήλιος said
#89 in fine ἂν καὶ εἶμαι ἀδέξιος πληκτρολόγος τὸ » ἀρτζιμποῦρτζι» δὲν εἶναι παρόραμα. τὸ dura lex sed lex δὲν ἰσχύει μόνο γιὰ τὸν Σέξπιρ!
Κορνήλιος said
#107 τί πάει νὰ πῇ «συλλειτουργοῦσαν» μὲ ἄλλη ἐθνότητα;τὸ πρόβλημα δὲν εἶναι ἡ ἄλλη ἐθνότητα, ἀλλὰ τὸ ἄλλο δόγμα. καὶ στὴν ἐνορία μου παλιὰ συλλειτουργοῦσε μαζὶ μὲ τὸν ἐφημέριο ἕνας ὀρθόδοξος μαῦρος παπᾶς ἀπὸ τὴν Μαρτινία στὰ γαλλικά. δὲν εἶναι πρόβλημα. ἂν ἦταν Ἕλληνας, λευκὸς καὶ προτεστάντης ὄντως θὰ ὑπῆρχε πρόβλημα!
Κορνήλιος said
παρόραμα: Μαρτινίκα!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
101 – Απο το Διδυμότειχο είσαι; Οι γονείς μου είναι απο το Σοφικό.
Αρκεσινεύς said
Μαγαρίζομέν σε,
αρτζιβούρτση σπανέ,
Σπανός D 1073-74
sarant said
Καλημέρα
120: Το γράφει και το άρθρο αυτό 🙂
Γιάννης Ν. said
Ναι, υποθέτω ότι όταν Μ. Πέμπτη τα 12 Ευαγγελία ειναι εναλλάξ ελληνικά και αραβικά ο σωστός όρος είναι δίγλωσση λειτουργία αφού ειναι η ίδια και μιλάμε για συλλείτουργο όταν έκαναν μαζί στη Notre Dame ο Έλληνας αρχιεπίσκοπος και ο Γάλλος καρδινάλιος.
Κασσάνδρα said
To μπάλια-μπούλιου ,που λένε στα δωδεκάνησα ,.εχει παρεμφερή σημασία.
Νικοκύρη ,από πού προέρχεται;
sarant said
Δεν την έχω ακούσει καθόλου αυτή την έκφραση, αν και στη Μυτιλήνη λέγανε σάλια-μπάλια. Όπως γράφτηκε και σε προηγούμενο σχόλιο (το 67), είναι πολλές οι παρεμφερείς εκφράσεις πάνω σ’ αυτό το μοτίβο.
Γς said
Και να εισβάλουν ξαφνικά οι ουκρανές Femen στην Notre Dame και να κάνουν το συνλείτουργο του Ελληνα αρχιεπισκόπου και του Γάλλου καρδινάλιου ω λαλά!
Γιάννης Ν. said
Κάπου είχα ακούσει «άρτσι μπούρτσι και λουλάς και του μπογιατζή ο κόπανος» αν και πιο συχνά πάει με «τα μυαλά σου και μια λίρα»
ππαν said
117: Εκτός από τις οικουμενικές λειτουργίες, κυρίως αυτήν του Αγίου Διονυσίου στη Νοτρ Νταμ
112 και 122: Δεν τα ξέρω τόσο καλά, θέλω να πω την διαφορά ανάμεσα σε δίγλωσση κλπ, πάντως και οι Γεωργιανοί υπάγονται στην Ι.Μ. Γαλλίας.
Αρκεσινεύς said
121. Ναι, δεν το είχα προσέξει.
Theo said
@112: Την Κυριακή της Ορθοδοξίας έχει απ’ όλους μεν, τους Ορθοδόξους δε (δηλαδή τις 15 αυτοκέφαλες εκκλησίες που έχουν κοινωνία μεταξλυ τους), όχι όμως τους προ-χαλκηδόνιους.
sarant said
126: Ο κόπανος του μπογιατζή πάει κανονικά στη λίρα, όπως λες. Δες κι εδώ:
https://sarantakos.wordpress.com/2010/05/24/kaimialira/
Φυσικά, τέτοοι πλατειασμοί φράσεων είναι πολύ συνηθισμένοι, και πολλές φορές μεταφέρονται από δω κι από κει.
Κορνήλιος said
#127 ὅσοι συμμετέχουν σὲ αὐτὲς τὶς κατάπτυστες λειτουργίες πρέπει νὰ μᾶς ποῦν ὅταν στὸ σύμβολο τῆς πίστεως καθομολογοῦν πίστι «εἰς ΜΙΑΝ Ἁγίαν Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν» ποιά ἀκριβῶς ἐννοοῦν.
ππαν said
131: Σιγά καλέ με τα φτυσίματα, θα μας πάρουν τα σκάγια.Στην Εκκλησία του Χριστού ξέρω γω, μια δεν ήταν ή είχε προβλεφτει η διάσπαση και άφησε υπονοουμενα; Τώρα θυμήθηκα ότι είσαι αντιπατριαρχικός, Κορνήλιε, εμένα αυτά δε με αφορούν αλλά να λες κατάπτυστο τον πνευματικό σου ηγέτη δεν είναι κάποιου είδους αμαρτία; Ή τον έχει αφορίσει καμιά Συνοδος ως αιρετικό;
sarant said
131-2: Είναι και το πολυτονικό, είναι και η ορολογία, προς στιγμή φοβήθηκα ότι ήρθε να σχολιάσει ο Άγιος Πειραιώς, αλλά εκείνος είναι ανορθόγραφος.
Κορνήλιος said
#132 δὲν εἶμαι ἀντιπατριαρχικός. εἶμαι ἀντι-οίκουμενιστής.
κοίτα, οὔτε τοὺς μάρτυρες τοῦ Ἰεχωβᾶ ἢ τοὺς σαϊεντελόγους τοὺς ἔχει καταδικάσει κάποια Οἰκουμενικὴ Σύνοδος, τί νὰ λέῃ αὐτό;
κι ἂν ὁ Βαρθολομαῖος μὲ ἀφορίσῃ γι’αὐτὸ τιμή μου καὶ καμάρι μου. ἔχω κάνει ἁμαρτίες πολὺ χειρότερες γιὰ τὶς ὁποῖες ἀξίζω καταδίκη, ἀλλὰ νὰ ἀφοριστῶ γιὰ μιὰ ὑπόθεσι στὴν ὁποία ἔχω δίκαιο δὲν νομίζω ὅτι μοῦ ἀξίζει μιὰ τόσο μεγάλη τιμή, δὲν εἶμαι δὰ κι ὁ Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος.
ππαν said
134: Συγκρίνεις του σαϊεντολόγους με τον Πατριάρχη Κων/πόλεως; Εκφράζεις δηλαδή δικό σου δόγμα, αν κατάλαβα καλά; Μα σα να μου φαίνεσαι εσύ αιρετικός και λεω, μετά κι από αυτην την δευτερη νουθεσια, να παραιτηθώ 🙂 Κρίμα, και σ΄είχαμε για επίσημο εκφραστή των Χ.Ο εδώ μέσα, να δούμε ποιος θα μας διαφωτίζει τώρα.
Κορνήλιος said
#135 δὲν ἐκφράζω δικό μου δόγμα, ἄλλοι τὸ κάνουν αὐτό. καὶ ἐρωτῶ πάλι: αὐτοὶ ποὺ ὁμολογοῦν πίστι εἰς ΜΙΑΝ Ἐκκλησία πρέπει νὰ μᾶς ποῦν ποιά εἶναι αὐτή. ἂν εἴμαστε ἴδια Ἐκκλησία μὲ τοὺς Παπικοὺς νὰ τὸ ξέρουμε, νὰ μὴν ἔχουμε δικούς μας ἐπισκόπους π.χ. στὴν Γαλλία νὰ ὑπάγωνται στὸ Ο. Πατριαρχεῖο, νἄχωμε γιὰ τοὺς Ἕλληνες τῆς Γαλλίας ἑλληνόφωνες ἐκκλησίες ὑπαγόμενες στὴν ἐκεῖ τοπικὴ ἐκκλησία. ἂν πάλι δὲν εἴμαστε ἴδια Ἐκκήσία μὲ τοὺς παπικοὺς ποιός ἐκφράζει ἄλλο δόγμα; ἐγώ;
ππαν said
136: Ποιοι είστε εσείς στους οποιους πρέπει να δώσει λογο ο Οικουμενικός Πατιάρχης; Η Ιερά Σύνοδος;
MelidonisM said
134/5 να αφοριστεί σαραντακιστής σχολιαστής λίγο δύσκολο. Ο καντιωτικός Σωτηρόπουλος αφορίστηκε γιατί είναι ιεροκήρυκας/θεολόγος, και επηρέαζει πιστό κόσμο.
«Αφωρίσθηκα ἀπὸ τὴ λῃστρικὴ Σύνοδο τοῦ Φαναρίου τὸ 1993, διότι κήρυττα ἐναντίον τοῦ Οἰκουμενισμοῦ καὶ ἤλεγξα αἱρετικὸ Ἀρχιεπίσκοπο. ῾Ο ἀδικώτατος ἀφορισμὸς ἐπὶ 18 μέχρι τώρα ἔτη παραμένει, διότι ἐξακολουθῶ νὰ κηρύττω καὶ νὰ ἐλέγχω»
Κορνήλιος said
#137 δὲν ζήτησα νὰ μοῦ δώσῃ λόγο γιὰ τίποτε. κριτικὴ ἄσκησα, ἀπαγορεύεται; πλάκα μᾶς κάνεις;ἐδῶ μέσα λίγες φορὲς ἀσκήθηκε κριτικὴ σὲ ἱεράρχες καὶ μάλιστα γιὰ πράγματα ἀπείρως άσημαντότερα;
τὸν Σωτηρόπουλο δὲν τὸν ξέρω προσωπικῶς ἀλλ’ὁ ἀφορισμός του πιστεύω ὑπῆρξε πολὺ ἄδικος. φυσικὰ ὑπάρχουν ἐπισκοποι τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκήσίας ποὺ αὐτὸν τὸν ἀφορισμὸ οὔτε τὸν ὑπολογίζουν. ὁ δὲ Σωτηρόπουλος εἶναι ἀπὸ τοὺς λίγους ἀνθρώπους ποὺ κατάφερε νὰ στριμώξῃ τὸν τηλεοπτικὰ ἔμπειρο καὶ ἑτοιμόλογο Πλεύρη τὸν πρεσβύτερο καὶ μάλιστα χωρὶς ἐξυπνᾶδες (ὅπως ἐπεχείρησε νὰ κάνῃ ὁ σχωρεμένος ὁ Ῥαφαηλίδης κι ἐφαγε τὰ μοῦτρα του).
Theo said
@138-139: Ο Σωτηρόπουλος αφορίσθηκε γιατί στην Αυστραλία που πήγαινε κατηγορούσε από άμβωνος τον κανονικό αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας και κοινωνούσε μυστηριακά με ιερείς σχισματικούς ή καθηρημένους ή μη κανονικά χειροτονημένους ή σταλμένους εκεί από άλλη δικαιοδοσία, όχι από το Οικ. Πατριαρχείο στο οποίο υπάγεται εκκλησιαστικώς η Αυστραλία, και άλλα τινά. Παρά τις επανειλημμένες παρατηρήσεις του Πατριαρχείου, συνέχισε να κάνει το ίδιο και τελικά κατέληξε να αφοριστεί.
Αυτοί οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος που δεν υπολογίζουν τον αφορισμό του δεν ξέρουν πως η Ορθόοδξη Εκκλησία λειτουργεί συνοδικά;
Η απόφαση του αφορισμού ελήφθη από Ι. Σϋνοδο και οφείλουν να την τηρούν. Δεν μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους. Έτσι, γίνονται δυνάμει σχισματικοί.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
Με συγχωρείτε, αλλά διαβάζοντας τώρα τα προς το τέλος σχόλια, γελάω ασυγκράτητα. Δεν πάω καλά; («γελεί μωρός…» 😉
Πάντως στα θρησκευτικά (Ηθική) στο σχολείο είχα καλό βαθμό και θυμάμαι ακόμη και αρκετά εξαποστειλάρια, αλλά έκτοτε δε με απασχόλησαν τέτοια λαβυρινθώδη.
Ο άνθρωπος που έγραψε τους παρακάτω στίχους, είναι Αρχιεπίσκοπος και θεωρώ ότι γι αυτό είναι σφόδρα «αιρετικός» ως προς το σύνηθες «καλούπι» των ρασοφόρωνι:
Ένα παπούτσι τρύπιο έχει μια ιστορία
το ειδύλλιο με το δρόμο
οι καθημερινοί αποχαιρετισμοί
και οι εκ νέου συναντήσεις με το πόδι
μα πάνω απʼ όλα η μακρυνή ανάμνηση
σχεδόν διαλυμένη στα υγρά της βυρσοδεψίας
πως κάποτε το δέρμα αυτό το βαμμένο
ήταν επιδερμίδα που πονούσε και κρύωνε
Theo said
@141: Ο Στυλιανός Χαρκιανάκις, αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, είναι αυτός τον οποίο πολέμησε λυσσωδώς ο Σωτηρόπουλος και κατέληξε να αφοριστεί.
Theo said
Εννοώ ότι είναι ο ποιητής των στίχων του σχ. 141.
sarant said
141: Πράγματι ασυνήθιστο.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
143.144. Λόγω τιμής ιδέα δεν είχα ότι σχετίζονται τα παραπάνω.Έμεινα άναυδη τώρα.
Σπυρίδων said
Η λέξη στην αρμενική γλώσσα είναι Առաջավորաց (aṙaǰaworac’). Και για όποιον ξέρει αρμενικά (δεν βοηθά πολύ και το google translate…): http://hy.wikipedia.org/wiki/Առաջավորաց պահք
Σπυρίδων said
http://hy.wikipedia.org/wiki/Առաջավորաց_պահք
ΕΦΗ ΕΦΗ said
Το ποίημα το έχω ζευγάρι με ένα άλλο που θα παραθέσω και το οποίο το χρησιμοποίησα προς το δήμο όταν έκοψαν τρείς υπέροχες κουτσουπιές 50 και πλέον ετών στη Ρεματιά Χαλανδρίου-Μελισσίων, από «καφροσύνη».
Η δεντρόμορφη Παναγία
Το κόψανε το δέντρο το ιερό
ημέρα Σάββατο δώδεκα Μαϊου
που για τόσα χρόνια ήταν η φυσική κουρτίνα
στο πλατύ μεγάλο παράθυρο
ακουμπισμένη κατάσαρκα στα τζάμια
Θα βάλω λοιπόν να σημάνουν αργά
δεκαπέντε χτυπήματα του καθεδρικού οι καμπάνες
όσα τα χρόνια που ζήσαμε μυστικά
η Καστανιά Παντάνασσα
κι εγώ χωρίς ανάσα.
Θα βάλω ακόμη τʼ άλλα δένδρα της αυλής
να χαμηλώσουν τα κλαδιά -μεσίστιες σημαίες
και τα πτηνά να βουβαθούνε ομοθυμαδόν
ενός λεπτού σιγή για τη δεντρόμορφη Παναγία
Κορνήλιος said
#140 μὰ δὲν ὑπάγονται στὸ ΟΠ οἱ μητροπόλεις αὐτές. μπορεῖς νὰ μᾶς πῇς γιατί κατηγοροῦσε τὸν Αὐστραλίας; εἶπε ὴ δὲν εἶπε ὁ Αὐτσραλίας ὅτι ὁ Χριστὸς ἦταν ἀρχικῶς ἀτελὴς καὶ ἁμαρτωλός;
ΕΦΗ ΕΦΗ said
140.Μα πότε γίναν αυτά; Ο αφορεσμένος ζει; Ο Καντιώτης ξέρω ότι έχει πεθάνει (μακαρίστηκε λέμε;), ο οποίος Καντιώτης είχε αφορίσει το Θόδωρο Αγγελόπουλο και το Καρναβάλι.Ο δε Ραφαηλίδης μας αφησε Φθινόπωρο του 2.000.
Νωρίτερα που ξεκίνησα να διαβάζω το θέμα,όταν προς τα τελευταία σχόλια άρχισαν να παρατίθενται λεπτομέρειες για αφορισμούς ,»στο καπάκι» του ‘αρτσι-μπούρτσι κι ο λουλάς», μ έπιασαν τα γέλια και είπα μα γιατί να μας απασχολούν ιεράρχες με τέτοιους καυγάδες, κι όχι για κάτι ομορφότερο και πιο ενδιαφέρον π.χ για την ποίησή τους και κοτσάρισα το ποίημα εν πλήρει αθωότητι.
Γς said
Ω ρε και μας βλέπω να μπαίνουμε στα δογματικά. Στις διενέξεις για Οικουμενισμό ή μη. Για το Συμβούλιο των Εκκλησιών και άλλα τέτοια.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
Η φατσούλα με το λοξό χαμόγελο στο 141 μπήκε μόνη της! (μια χαρά αλλά αυτό γίνεται μόλις γράψεις γελάω;). Τί περίεργα τα αποψινά.Μνήσθητί μου. Μαγικό ιστολόγιο
Κορνήλιος said
καὶ καθῃρέθησαν ἢ δὲν καθῃρέθησαν ἀναρμοδίως καὶ χωρὶς νὰ κληθοῦν σὲ ἀπολογία αὐτοὶ γιὰ τοὺς ὁποίους λέγεις;
τέλος πάντων, ὀπαδὸς τοῦ Σωτηρόπουλου δὲν εἶμαι, οὔτε κι ἔχω διαβάσει τὰ βιβλία του ἂν καὶ τοῦ ἀναγνωρίζω ὅτι ἔχει ἐκφράσει πολλὲς φορὲς θαρραλέα ἀπόψεις κατὰ τὴν γνώμη μου ὀρθές. (ὅπως καὶ πάλι κατὰ τὴν γνώμη μου κάποτε κάποτε ὑπερβάλλει). ἡ γνώμη μου εἶναι ὅτι ἀφωρίσθηκε ἀδίκως. καὶ δὲν γίνεται νὰ συμπροσεύχεσαι στὸ ΠΣΕ ἢ ὅπου ἄλλοῦ μὲ κάθε καρυδιᾶς καρύδι καὶ νὰ ἀφορίζῃς κἄποιον μὲ τὴν πρόφασι ὅτι διατηρεῖ κοινωνία μὲ καθῃρημένους. πῶς νὰ τὸ κάνουμε!
Γς said
Η φατσούλα. Σουτ και ποιος θα την πιάσει έξω απο το θέμα της αγάπης
Αχ αυτή η χριστιανική αγάπη!
Μου έλεγε χτες μια φίλη μου της Ζωής για τον Σωτήρα.
Και τι δεν μου έλεγε.
Σωτήρ και Ζωή χριστιανικές αδελφότητες ΧΟ. Μην το ψάχνετε…
Οπου και να κοιτάξεις Χριστιανική Αγάπη. Πατριαρχείο, Αμερική, Αυστραλία, Αγιο Ορος, παντού. Πάντα μέσα στους έλληνες ΧΟ.
Μαρία said
150 Γούγλισε Νικόλαος Σωτηρόπουλος. Τον έπαιζαν πριν απο εικοσαριά χρόνια και στα κανάλια.
Γς said
Ημουν προχτές στην κοπή πίτας της BOYA. H ‘Μπόγια’ σημαίνει Balkan Orthodox Youth Association. Καλά παιδάκια.Από Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Μολδαβία.
Αυτοί αν και οι αυτοκέφαλες εκκλησίες τους, αλλά και τα κράτη τους έχουν διαφορές, ‘αγαπιούνται’.
Για χρόνια συμμετέχω που και που στις εκδηλώσεις τους λόγω της θεούσας κυράς μου και όχι μόνο (γκουχ, γκουχ).
Μου άρεσε λοιπόν προχτές σε μια ομιλία τους η αναφορά στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που όλοι οι ορθόδοξοι ήταν αγαπημένοι. Και μετά ήρθαν οι καταραμένοι εθνικισμοί κλπ κλπ.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
151. Φατσούλα τρις.
Κορνήλιος said
#155 ὄχι καὶ εἰκοσαριά. ὅταν ὁ Μάξιμος ἁλώνιζε τὰ κανάλια μὲ τὶς ψευδοπροφητεῖες του περὶ Ἀντιχρίστου (ἀλήθεια, ἀφωρίσθηκε ποτὲ αὐτός;) τὸν Σωτηρόπουλο καλοῦσαν νὰ τὸν ἀντικρούσῃ.
ὁσο γιὰ τὸν Στυλιανὸ μιλᾶμε γιὰ ἄνθρωπο ποὺ ἔχει πεῖ ὅτι οἱ παπικοὶ καὶ οἱ ὀρθόδοξοι εἶναι ἡ ἴδια Ἐκκλησία (φυσικὰ οὔτε καθῃρέθη οὔτε ἀφωρίσθηκε). τότε τί τὸν θέλουμε τὸν ὀρθόδοξο δεσπότη στὴν Αὐστραλία, δὲν μᾶς φθάνει ὁ παπικός; ἔ ὄχι, βέβαια, ὅταν πρόκηται γιὰ λεφτά, γόητρο καὶ ἐξουσία καλὸ εἶναι νὰ μὴν εἴμαστε ἡ ἴδια Ἐκκλησία γιατί τότε θὰ τὰ χάσουμε ὅλα αὐτά. τώρα γιὰ δόγματα, μεταθάνατια ζωὴ καὶ κουραφέξαλα θὰ μιλᾶμε;
Γς said
Φατσούλα τρις και πάει τρείς.
Να φεύγουν οι πρωινοί. Εγώ τώρα ξύπνησα
ΕΦΗ ΕΦΗ said
155.Θα ηθελα να βρω μόνο πώς ρούμπωσε τάχα το Ραφαηλίδη.
Γς said
158:
Εχουμε δει και χειρότερα. Αλλά οικουμενισμός είναι αυτός.
Και μένα μου αρέσει, όχι από δογματικής άποψης, αλλά έτσι για τα φρου φρού, που έχει περισσότερα
ΕΦΗ ΕΦΗ said
159.Είχα γράψει, φατσούλα τρις και πα να πέσω γιατί εκτός των άλλων, γελάω χαχανιστά πλέον και οι άλλοι κοιμούνται.
Μα δες πληροφορίες βροχή..
Γς said
Γαμώτο. Εδώ κάποτε κόβαμε τα φοινικόδεντρα για να μην φαινόμαστε Ανατολή στη Δύση. Δεν μπορούμε να ξυρίσουμε τα γένια μας και να σουλουπωθούμε λίγο σαν τους καθολικούς;
Γς said
Φαντάζομαι να σας στην έσπασα αρκούντως. Για αραιώνεται άσχετοι να μιλήσουμε σοβαρα με τον Κορνήλιο
Κορνήλιος said
#160 ὁ Ραφαηλίδης ὅταν τελείωνε ἡ ἐπομπὴ εἶχε προσχεδιάσει νὰ ἀναφερθῇ στὸν Ῥάιχ μὲ τρόπο προσβλητικὸ γιὰ τὸν Πλεύρη καὶ νὰ κλέψῃ ἔτσι τὶς ἐντυπώσεις μὲ ἕνα ἐντυπωσιακὸ φινάλε. ὁ Πλεύρης ἀπήντησε κι αὐτὸς μὲ μιὰ ἐξυπνακίστικη ἀτάκα μὲ τὴν ὁποία γέλασαν μέχρι καὶ πίσω ἀπὸ τὶς κάμερες κι ὁ Ῥαφαηλίδης -νομίζω- θὰ πρέπεῃ νὰ αἰφνιδιάστηκε ἀρκετά.. ἐγινε μόδα μετὰ καὶ τοὺς καλοῦσαν συνέχεια γιὰ νὰ μαλλώνουν καὶ νὰ ἀνεβάζουν τὰ νούμερα τῆς τηλεθεάσεως.
Γς said
Το θυμάμαι 😉
Μαρία said
160 Τον Πλεύρη όχι το Ραφαηλίδη.
158 Αυτά τα έχασα. Τα αυστραλέζικα είχα στο μυαλό μου.
Κορνήλιος said
#163 γιὰ τὸ ξύρισμα καὶ τὰ τοιαῦτα ἔγραψα πιὸ πάνω παραπέμποντας στὸν Φώτιο, μὲ τὸν ὁποῖο ἐπὶ τοῦ θέματος δηλώνω ἀλληλέγγυος. (ὅρα σχόλιον 74)
ΕΦΗ ΕΦΗ said
Ε συχωρεμένε παπα-Μανώλη της μικρής πατρίδας.Με τα χρόνια του θανάτου σου μετράω τα χρόνια που έχω να λειτουργηθώ
Κορνήλιος said
Τὸν Πλεύρη τὸν ῥούμπωσε ὄχι γιατὶ ὁ Σωτηρόπουλος εἶναι καὶ κἀνένας σπουδαῖος ῥήτωρ, ἀλλὰ γιατὶ ἁπλῶς ὁ Πλεύρης διαστρέβλωνε ἀπροκάλυπτα τὰ κείμενα.
Γς said
Ωχ, αυτός είναι ο Σωτηρόπουλος; Αυτός ποτυ εμφανίζεται στην αρχή;
Οχι! Ποτέ! ¨η σχεδόν ποτέ.
Σε ανύποπτο χρόνο κόντεψα να σπάσω τη Τηλεορασούλα μου.
Οχι Παναγίτσα μου.
Απελθέτω απ’εμού το βίντεον τούτο!
Γς said
Καλά θα το δω στη ζούλα, για τις ανάγκες τησ συζήτησης. Αλλά δώστε μου λίγο χρόνο να προετοιμαστώ ψυχολογικά
Γς said
170:
Κορνήλιε πες μου ότι το έκανες επίτηδες. Ότι μας την είχες στημένη.
Γιατί ρε γαμώτο. Φτού! Μην σε δω στο δρόμο μου.
Ρε τι έπαθα πρωί πρωί.
Αίσχος μου! Αίσχος!
sarant said
Α, εσείς το ξενυχτήσατε!
146-147: Σπυρίδωνα, σε ευχαριστώ. Για όποιον δεν ξέρει αρμενικά, λέει κάτι πολύ διαφορετικό απ’ όσα ειπώθηκαν εδώ;
Σπυρίδων said
174: ούτε εγώ ξέρω αρμένικα!
sarant said
Kανείς δεν είναι τέλειος 🙂
Theo said
@149: Ποιος σου είπε πως η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δεν υπάγεται στο Οικ. Πατριαρχείο;
Ο Στυλιανός έκανε ένα λάθος, σχολιάζοντας τον «Τελευταίο πειρασμό» του Καζαντζάκη, λέγοντας πως ο Χριστός, ως άνθρωπος, μπορεί να έκανε κάποιες αμαρτωλές σκέψεις. Αυτό δεν είναι αιτία καθαίρεσης, ένα λάθος δηλαδή. Ο Σωτηρόπουλος, όμως, έκανε πολλά αντικανονικά, όπως αναφέρω στο σχ. 140, και προφασίζεται ότι αιτία του αφορισμού του ήταν ο «έλεγχος» του αρχιεπισκόπου για το συγκεκριμένο θέμα. Αν ο Στυλιανός, που τότε ήταν συμπρόεδρος στον διάλογο Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών, δηλαδή προήδρευε των αντιπροσωπειών όλων των ορθοδόξων αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ήταν αιρετικός, κάποια ή κάποιες από τις αυτοκέφαλες εκκλησίες που αντιπροσώπευε θα ζητούσε τουλάχιστον την απομάκρυνσή του. Εκτός κι αν όλες οι αυτοκέφαλες Ορθόδοξες εκκλησίες έχουν πέσει σε αίρεση, και μένει ο Σωτηρόπουλος ο μόνος Ορθόδοξος.
@150: Γύρω στο ’90, αν θυμάμαι καλά (και τα ξέρω από πρώτο χέρι). Ο αφορεσμένος ζει και είναι 77 χρονών, αν κρίνω από ένα γνωστό μου συμφοιτητή του.
@153: Αρμοδίως καθηρέθησαν οι ιερείς και αφορίστηκε ο Σωτηρόπουλος, μια και τις αντικανονικές πράξεις τους τις έπραξαν σε επαρχία του Οικ. Πατριαρχείου. Και δεν είναι καμία πρόφαση. Είχαν κάνει την τοπική εκκλησία άνω κάτω. Οι «εξωκλιματικοί επίσκοποι και ιερείς όμως ζήτησαν συγγνώμη από το Οικ. Πατριαρχείο και επανήλθαν στις θέσεις τους. Ο Σωτηρόπουλος το αρνείται.
@158: Ο Στυλιανός ποτέ δεν είχε πει πως Ρωμαιοκαθολικοί και Ορθόδοξοι είναι η ίδια Εκκλησία. Ήταν συμπρόεδρος στον διάλογο Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών, δηλαδή προήδρευε των αντιπροσωπειών όλων των ορθοδόξων αυτοκεφάλων Εκκλησιών επί μια δεκαετία περιπου. Αν το έλεγε αυτό, κάποιες, πιο συντηρητικές από το Πατριαρχείο, εκκλησίες θα τον πετούσαν έξω.
Theo said
Ένα ποίημα του Στυλιανού Χαρκιανάκη για τον αγαπημένο και των δυο μας ποιητή:
ΣΤΟΝ ΤΑΣΟ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ
Είμαι στα ίχνη μιας βροχής
Κική Δημουλά
Το πόσο παιδική ήταν η ψυχή σου
δεν είχαν αφήσει να το το υποψιασθούμε
τα σιβυλλικά σου ποιήματα
κι ας μην εγκατέλειψες τ᾿ όνειρο
μήτε όταν έπρεπε να στρατευθείς
στις πρώτες βοήθειες.
Τα τελευταία όμως χρόνια, τα πικρά,
που όσο λιγόστευαν οι πρακτικές ανάγκες
πόσο γέμιζε ο κόρφος σου
μικρά κρυμμένα Εικονίσματα,
για τα οποία σ᾿ είπαν δεισιδαίμονα
οι άπιστοι και οι χυδαίοι,
εσύ μας αποκάλυπτες το πρόσωπό σου
ηλίου φαιδρότερον.
Sydney-Ashfield 4.5.91
(από τη συλλογή «Στη δοκιμή του φέγγους», Αθήνα 1992 -την έχω με αφιέρωση του ποιητή)
Μιαν άλλη συλλογή του την έχω με αφιέρωση του κοινού μας φίλου, του αλησμόνητου Νίκου Πεντζίκη, «ἐντολῇ τοῦ Σεβασμιωτάτου Αύστραλίας»)
Ο αρχιεπίσκοπος είναι κρητικός, από τον νομό Ρεθύμνου. Ορφάνεψε νωρίς, από την Κατοχή, κι είναι ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος αλλά κι ένας σκληροτράχηλος κρητικός.
Είχε σχέση και με τον γνωστό ασκητή π. Παΐσιο τον αγιορείτη. Η τελευταία από τις σπάνιες φορές που ο Γέροντας έφυγε από την Ελλάδα ήταν το 1977, όταν ο Στυλιανός τον προσκάλεσε στην Αυστραλία, να συναντηθεί με τους εκεί ομογενείς. Από τότε καθε χρόνο ο Στυλιανός προσκαλεί ένα ή δύο αγιορείτες πνευματικούς, για εξομολόγηση (και σ’ αυτούς έχεε επιτεθεί ο Σωτηρόπουλος, που μάλλον φαντάζεται εαυτόν ορθοδοξότερον του π. Παϊσίου). Ενὠ μέχρι το ’77 δεν υπήρχε Αυστραλός μοναχός στο Άγιο Όρος, σήμερα υπάρχουν αρκετές δεκάδες.
Κορνήλιος said
#177 δὲν λκαταλαβαίνω τί ἐννοεῖς. μίλησα γιὰ ἐπισκόπους τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας καὶ μοῦ μιλᾷς γιὰ τὴν Ἀρχιεπεισκοπὴ Αὐστραλίας. Καλὰ τὰ ποιήματα, ἀλλ’ ὡς ἐπίσκοπο τὸν κρίνουμε, ὄχι ὡς ποιητή.
ἄ εἶχε σχέσεις καὶ μὲ τὸν Παϊσιο; ἐντάξει, κατάλαβα. ναί, δὲν ξέρω προσωπικῶς τὸν Σωτηρόπουλο, ἀλλὰ μᾶλλον ὀρθοδοξότερος τοῦ Παϊσίου εἶναι.
Theo said
@179: Τα αντικανονικά παραπτώματα του Σωτηρόπουλου διεπράχθησαν σε χώρο δικαιοδοσίας του Οικ. Πατριαρχείου. Οπότε, αυτό τον δίκασε. Είναι το ίδιο με το ένας Αμερικάνος να εγκληματήσει στην Ελλάδα. Θα δικαστεί από ελληνικό κι όχι από αμερικάνικο δικαστήριο.
Για τους επισκόπους που επικαλείσαι, έγραψα στο σχ. 140: «Αυτοί οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος που δεν υπολογίζουν τον αφορισμό του δεν ξέρουν πως η Ορθόοδξη Εκκλησία λειτουργεί συνοδικά;
Η απόφαση του αφορισμού ελήφθη από Ι. Σϋνοδο και οφείλουν να την τηρούν. Δεν μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους. Έτσι, γίνονται δυνάμει σχισματικοί.»
Αφού τον θεωρείς ορθοδοξότερο του π. Παϊσίου, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζουμε τη συζήτηση.
Και κάτι άλλο: Δεν νομίζεις ότι αυτός δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για θεολογικές συζητήσεις; Υπάρχουν τόσες άλλες ιστοσελίδες όπου θα βρεις πολλούς συνομιλητές για τέτοια θέματα.
Theo said
@179 ΥΓ: Οι επίσκοποι κάθε μιας αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις που λαμβάνει συνοδικώς μια άλλη αυτοκέφαλη εκκλησία. Δεν ισχύει εδώ η ετεροδικία. Δηλαδή, δεν μπορεί ο Σωτηρόπουλος, επειδή καταδικάστηκε από άλλη εκκλησία στη δικαιοδοσία της οποίας διέπραξε ένα κανονικό αδίκημα να θέλει ετεροδικία, επειδή μένει στην Ελλάδα, όπως ένας Άγγλος, Αμερικάνος, κλπ. που προκάλεσε ένα ατύχημα στην Ελλάδα και καταδικάστηκε εδώ δεν μπορεί να πάει στη χώρα του και να ζητά από τους εκεί δικαστές να τον ανακηρύξουν αθώο.
Εδώ κλείνω τον μεταξύ μας διάλογο.
Γς said
Το επαναλαμβάνω:
Ξέρει κανείς το site της εκκλησίας να κατεβάσω μερικά καντήλια;
Αμάν πιά ούτε η Σπίθα του Καντιώτη να ήταν το ιστολόγιο.
Ακου Σπυρόπουλος, Παΐίσιος κλπ.
Σπυράκια έβγαλα χτες με το βίντεο στο Σχ.175.
Α’ισχος
Theo said
@182: Σου τo έγραψα αλλού το site.
Επειδή έχω γνωρίσει από πολύ κοντά τον π. Παΐσιο, σε διαβεβαιώνω πως ήταν απείρως καλύτερος από αυτόν που παρουσιάζουν στα βιβλία τους οι διάφοροι (εθνικιστές, «ζηλωτές», κλπ.) που ελάχιστα τον γνώρισαν. Από τα δεκάδες βιβλία που κυκλοφορούν γι’ αυτόν μόνο ένα ή δύο τον παρουσιάζουν όπως πράγματι ήταν. Και φυσικά υπάρχουν τα βιβλία που έγραψε ο ίδιος και οι απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του που εξέδωσε και εκδίδει η μονή της Σουρωτής την οποία ο ίδιος (μαζί με τον προσφάτως κοιμηθέντα π. Πολύκαρπο) ίδρυσε.
Ήταν ένας πηγαίος και χαρισματικός άνθρωπος, με χιούμορ. Καμία σχέση με τον τύπο του σωτηρικού, ζωικού, καντιωτικού, κλπ. που έχεις γνωρίσει.
Φυσικά συμφωνώ μαζί σου ότι το ιστολόγιο δεν είναι για τέτοιου είδους συζητήσεις (το έγραψα και στο σχ. 180). Αλλά δεν μπορούσα να μη γράψω κάποια πράγματα, προς αποκατάστασιν της αλήθειας.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
Κυρίες και κύριοι οι αμυγδαλιές άνθισαν. Κατόπιν αυτού τα υπόλοιπα παραλείπονται
Theo said
@ Στην Κρήτη;
Γιατί στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε το εκνευριστικό ψιλόβροχο.
Σας ζηλεύω!
ΕΦΗ ΕΦΗ said
Παντού άνθισαν. Θεές!
Γς said
Κι εδώ. Από καιρό όλες ανθισμένες.
Ο Γς στο χαλί της άνοιξης εδώ.
Γς said
εδώ.
sarant said
184: Μόνο μην τις τινάξετε 🙂
Αρκεσινεύς said
Πράγματι άνθισαν και χτές τις χάρηκα μακριά από το τσιμέντο της Αθήνας.
Όμως πρέπει ν’ ανθίσουν κι άλλες:
Irini Kourzaki said
Επεσα πάνω σε αυτήν την έκφραση στην Αγγλική γλώσσα.
Η ετυμολόγησή της είναι ενδιαφέρουσα… και γιατί να μην έχουν σχέση τα λατινικά και με τη δική μας Άρτσι βούρτσι… και ο λουλάς προστέθηκε αργότερα για έμφαση και «μαγκιά». Δεν είμαι λωσσολόγος αλλά μου φαίνεται πιθανό.
https://en.oxforddictionaries.com/definition/arsy-versy/?utm_source=wotd-english&utm_medium=email&utm_campaign=wotd
Definition of arsy-versy in English:
arsy-versy
ADVERB & ADJECTIVE
informal
In a confused, disordered, or perversely contrary state or manner.
as adjective ‘they got things all arsy-versy’
More example sentences
Origin
Mid 16th century: from arse + Latin versus ‘turned’, the addition of -y to both elements forming a jingle.
Pronunciation
arsy-versy/ɑːsɪˈvəːsi/
Elissavet Polymenakou said
Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Περιμένουμε περισσότερα για τον Λουλά .