Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το παιδί έγινε τέσσερα χρονώ

Posted by sarant στο 16 Φεβρουαρίου, 2013


Κάποιοι θα αναρωτηθούν αν έχω ανιψάκι, άλλοι θα φρίξουν με τον «αντιγραμματικό» τίτλο, αλλά οι περισσότεροι θα καταλάβατε, είμαι βέβαιος, πως τα σημερινά γενέθλια είναι του ιστολογίου μας. Τέταρτα γενέθλια λοιπόν, μια και το ιστολόγιο άρχισε να εκπέμπει στον κυβερνοχώρο στις 16 Φεβρουαρίου 2009 κι ελπίζω να μου συγχωρήσετε την αυτοαναφορικότητα του σημερινού άρθρου, για το χατίρι του οποίου θα μετατεθούν τα μεζεδάκια αύριο.

Πριν όμως προχωρήσω στα επετειακά, να ξεκαθαρίσω για τον τίτλο, ότι το «τέσσερα χρονώ» είναι τύπος που λέγεται, όσο  κι αν σήμερα ακόμα και τα περισσότερα πιτσιρίκια συνήθως σου λένε με καμάρι «τεσσάρων!» όταν τα ρωτήσεις την ηλικία τους. Και εφόσον υπάρχει ο Ιωάννου και το συγκλονιστικό «Εν ταις ημέραις εκείναις», που μιλάει για ένα εβραιόπουλο, «ένα μικρό αγόρι τρία με τέσσερα χρονώ, που το έλεγαν Ίνο», τον τύπο «τέσσερα χρονώ» τον θεωρώ δόκιμο. Αλλά ας προχωρήσουμε στα επετειακά μας.

Η σημερινή επέτειος, των τεσσάρων ετών του ιστολογίου, παραλίγο να ήταν διπλή, ή μάλλον τριπλή. Θέλω να πω, πέρα από τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων λειτουργίας, έχουμε επίσης τα 5 εκατομμύρια επισκέψεων και τα 1.500 άρθρα του ιστολογίου. Το τελευταίο από αυτά τα ορόσημα βρισκόταν σχεδόν αποκλειστικά κάτω από τον έλεγχό μου, και εφόσον εδώ και καιρό ανεβάζω ένα άρθρο την ημέρα, έγινε φανερό ότι τα 1.500 άρθρα δεν επρόκειτο να συμπέσουν με την επέτειο της 16ης Φεβρουαρίου, εκτός αν έβαζα αρκετά εμβόλιμα άρθρα, δύο την ημέρα. Το σημερινό άρθρο είναι το 1492ο.

Ωστόσο, το άλλο ορόσημο, των 5 εκατομμυρίων επισκέψεων, δεν το ελέγχουμε -και μας ξεγέλασε όλους. Ενώ στη συζήτηση που είχαμε κάνει πριν από 5 μήνες, τότε που συμπληρώθηκαν τα 4 εκατομμύρια, ο Μιχάλης Νικολάου έκανε μια επιστημονικότατη ανάλυση και κατέληξε, με 75% εμπιστοσύνη (δείτε σχόλια 88 και 92), ότι η πεντακισεκατομμυριοστή επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου, ή αλλιώς μεταξύ 16 Φεβρουαρίου 2013 και 12 Μαρτίου 2013 με εμπιστοσύνη 75%, τελικά η καμπύλη, η οποία ως τότε ακολουθούσε υποδειγματικά τον μαθηματικό της τύπο, έκανε ένα τσαλιμάκι της τελευταίας στιγμής και η μπίλια έκατσε στις 11 Φεβρουαρίου, την περασμένη Δευτέρα δηλαδή (σήμερα έχουμε κάπου 5.035.000).

5millionΤην οθονιά αριστερά την πήρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 11 προς 12 Φεβρουαρίου. Οι ράβδοι αντιπροσωπεύουν μήνες.

Τα ενδιάμεσα ορόσημα (τα σημειώνω για όσους θέλουν να δουν πώς φάλτσαρε η προηγούμενη καμπύλη) ήταν:

4Μ στις 14.9.2012             4,1M στις 29.9.2012                4,2Μ στις 13.10         4,3Μ στις 25.10

4,4Μ στις 9.11                      4,5Μ στις 23.11                           4,6 Μ στις 8.12        4,7Μ στις 27.12.2012

4,8Μ στις 15.1.2013           4,9Μ στις 29.1                         5Μ στις 11.2.2013

Σε αυτόν τον τέταρτο χρόνο της ζωής του ιστολογίου είχαμε 369 άρθρα (σε 366 μέρες), περίπου 54.000 σχόλια και περίπου 2.170.000 επισκέψεις.

Το άρθρο που είχε τη μεγαλύτερη κίνηση (σε επισκέψεις) μέσα στη χρονιά ήταν το Τελικά, είναι εφτά τα φωνήεντα; (το πρώτο άρθρο της Φωνηεντιάδας, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2012, το δεύτερο το Εγώ δεν είμαι Χελίν (από τον Απρίλιο), και τρίτο Τα κεφάλια (του Γ. Ιωάννου), που δεν έχει ακόμα συμπληρώσει δυο εβδομάδες ζωής.

Από καταβολής ιστολογίου, η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική. Πρώτα τα Εφτά φωνήεντα, στη δεύτερη θέση ένα παλιό άρθρο για τα Στιχάκια του στρατού, που έχει πάντα σταθερή ροή επισκεπτών, τρίτη η Χελίν, μετά τα Κεφάλια, στην 5η θέση ο μύθος για τον Ισίδωρο Πόσδαγλη και στην έκτη θέση ένα άλλο παλιό άρθρο, για τη δήθεν δήλωση Κίσινγκερ.

Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν οι τακτικοί και οι λιγότερο τακτικοί αναγνώστες του ιστολογίου, κάποιοι έχουν γραφτεί και «συνδρομητές», οπότε ειδοποιούνται με ηλεμήνυμα ή με άλλον τρόπο κάθε φορά που ανεβάζω καινούργιο άρθρο, άλλοι ειδοποιούνται για τις δημοσιεύσεις από το Φέισμπουκ, υπάρχουν όμως και οι αναγνώστες που φτάνουν στο ιστολόγιο εντελώς τυχαία μέσω γκουγκλ, έχοντας κάνει αναζήτηση για κάποια λέξη ή φράση. Αυτές τις μέρες, ας πούμε, πάρα πολλοί έρχονται βάζοντας στο γκουγκλ την ερώτηση «ελληνική λέξη από ζν» -διότι το Βήμα πρόκειται να μοιράσει αύριο Κυριακή το βιβλίο μου Λέξεις που χάνονται, και το διαφημίζει με μερικές ερωτήσεις παρμένες από το οπισθόφυλλο, ανάμεσα στις οποίες και «Ποια είναι η μοναδική ελληνική λέξη που αρχίζει από ζν-;»

Υπάρχουν όμως και οι περίεργες αναζητήσεις. Δυστυχώς, δεν έχω κρατήσει τα αξιοπερίεργα που βλέπω κατά καιρούς, αλλά χτες είχα 3 επισκέψεις που ήρθαν βάζοντας στο γκουγκλ «στολη ελεφαντα 10-12» (θα ψάχνουν για αποκριάτικη στολή), άλλοι δύο με το «ειναι λογικο να φοβαμαι τους βρικολακες μεταφραση στα english», άλλοι δύο αναρωτήθηκαν «ο σωζων εαυτον σωθητω ποιος το ειπε», άλλοι 2 ήθελαν να μάθουν «τα γελοία καλάθια που έχει χάσει ο δημήτρης» (εδώ κόπηκε ο όρος αναζήτησης και δεν ξέρω ποιον εννοεί),  ένας ενδιαφερόταν για «εντριβη με πετρελαιο παρενεργειες», ένας άλλος ερευνούσε για τις «μπουταρεσ τησ βερα κρουσκασ», ενώ άλλος ένας έψαχνε το «αν θυμον γουλιμης», που μου θύμισε ότι δεν έχω γράψει ούτε για το «ανθ’ ημών Γουλιμής». Πολλές αναζητήσεις είναι από ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα, όπως αυτός που έψαχνε χτες για το «μαχες στο ντομπρο πολιε πρωτος παγκοσμιος πολεμος» και κάτι θα βρήκε, είχα όμως και 4 επισκέψεις από αναζήτηση για «10 τροποι το πως γλειφουμε τον π…» (η μαμά μου δεν μ’ αφήνει να το γράψω ολόκληρο) που φοβάμαι ότι δεν θα πήραν απαντήσεις.

Συνολικά πάντως, μέσα στη χρονιά που πέρασε, και αν εξαιρέσουμε αναζητήσεις όπως «σαραντάκος» και τα συναφή, οι δημοφιλέστεροι όροι αναζήτησης ήταν: πας μη έλλην βάρβαρος, ισίδωρος πόσδαγλης, πράσσειν άλογα, veni vidi vici, μποστ, μεζεδάκια, πρέφα, εκφράσεις με το νερό, πράσινα άλογα, κασίδα, αίγινα.

Advertisement

153 Σχόλια προς “Το παιδί έγινε τέσσερα χρονώ”

 1. Γς said

  Χρόνια Πολλά!

 2. Γς said

 3. ππαν said

  Μεγαλοδείχνει για την ηλικία του, πάντως! Χιλιόχρονο!

 4. agapanthos said

  Καλημέρα και να τα χιλιάσεις (τα χρόνια του ιστολογίου), και δεν ξέρω τι ευχή να κάνω για τις επισκέψεις. Για τους περίεργους τύπους των αριθμών, θυμάμαι τη μάνα μου να κοροϊδεύει αλύπητα τον πατέρα μου όταν έλεγε ότι είναι «σαρανταμιανού». Μου φαίνεται σα χτες, αλλά τώρα είμαι εγώ τόσο.

  Αφήνω τη σκυτάλη στους πρωινούς, εγώ που μόλις σχόλασα πάω για ύπνο.

 5. Μπλογκογενέθλια λοιπόν… 🙂

  Κι όταν είδε ο Φέρεντς Πούσκας
  τις μπουτάρες της Βέρα Κρούσκας
  είπε «τώρα πια Γουλιμής ανθ’ ημών».
  Ήταν βλέπετε ογδοήκοντα ετών.

 6. Ευχές δια μακροημέρευσιν και αγαθημέρευσιν

  Από «ζν» ξέρω το ζνίχι που αναφέρει πολλές φορές ο Πολυλάς στην μετάφραση της Ιλιάδας

  για τούρτα προσφέρω αυτό :

 7. Ndmushroom said

  Χρόνια πολλά και καλά!
  Ήθελα να παραπονεθώ πως με το σημερινό άρθρο κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς τα πατροπαράδοτα σαββατιάτικα μεζεδάκια, αλλά μετά ήρθε η φονική προτελευταία παράγραφος. Έχω καλυφθεί για το υπόλοιπο του μήνα! 🙂

 8. cronopiusa said

  Sarah Vaughan: Shadow of Your Smile 1964

  Να είσαστε πάντα ακούραστος, αγωνιστικός και χαρούμενος
  το ιστολόγιο είναι μια όαση για όλους εμάς τους διψασμένους για καλλιέπεια, αβρότητα, γνώση

  Ευχαριστούμε

 9. Ιωάννης Γαλάνης - Άλλος said

  Και σ’ άλλα με υγεία!

  Υπάρχει και ο (δόκιμος) Σαββοπουλικός στίχος: «Τα κορίτσια πού «χουν γίνει δεκατέσερα χρονώ»

 10. Γκουγκλάρισα το 12 τροποι πως γλειφουμε τον π… και δενε έβγαλε το σάίτ, τουλάχιστον στην πρώτη σελίδα.
  Φαίνεται πως έμεινε στους 10…

 11. cronopiusa said

  και μια αφιέρωση για τους σχολιαστές του ιστολογίου

  Fanfare Ciocarlia – Caravan –

 12. munich said

  Χρόνια πολλά
  (Μου τι δίνει να μην έχει μεζεδάκια το Σάββατο)

 13. bernardina said

  Ευχές στο ιστολόγιο
  το ξαταξιωμένο
  που έχει λόγο δυνατό
  κι εμπεριστατωμένο,
  βαθύ και στηριγμένο.

  Να ‘ναι γερό και δυνατό,
  να φτάσει τα ογδόντα
  κι ας έχει και σχολιαστές
  που μπαίνουν από σπόντα
  αναζητώντας τσόντα! 😀

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για τις ευχές, το «παιδί» χαιρεται για τα δώρα κι ο χαζομπαμπάς καμαρώνει!

  12: Κι εμένα, αλλά τα γενέθλια προηγούνται -και ξέρετε πώς γκρινιάζει ένα παιδι τέσσερα χρονώ, ε;

  9: Ναι μπράβο, είναι κι ο Σαββόπουλος!

  5: Μπράβο Αλουφάνη, έξοχο!

 15. Αντιφασίστας said

  Χρόνια πολλά και δημιουργικά, Νικοκύρη, και σ’ εσένα και στο ιστολόγιο!
  Όσους ζητούν πληροφορίες για ζητήματα τύπου »μπούτια Βέρα Κρούσκας», να τους παραπέμπεις στον φίλο μας τον Γς. 😉
  Και η αναπόφευκτη γλωσσική απορία: 5 εκατομμύρια επισκεπτών ή 5 εκατομμύρια επισκέπτες;
  Το τραγουδάκι της ημέρας:

 16. bernardina said

  ξαταξιωμένο -> καταξιωμένο.
  (Αφού είπαμε, όχι σχόλια πριν τον δεύτερο καφέ, που να πάρει! :mrgreen:)

 17. Alfred E. Newman said

  Η επόμενη φράση αναζήτησης «Είναι εθιστικό το βλόγιον του 40κου;» είναι μάλλον απίθανο να τεθεί δεδομένου ότι η απάντηση είναι γνωστή.

  Πάνε τέτοια και γεια στα χέρια σου.

 18. Άρτεμη said

  Τί να πρωτοθαυμάσω και να πρωτοθυμηθώ από το ανεξάντλητο αυτό ιστολόγιο! Να τα χιλιάσουν και αυτό και ο Νικοκύρης του 🙂

 19. atheofobos said

  Σ΄αυτή την ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο!
  Έτσι δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως αυτό το ιστολόγιο κατάφερε να κατακτήσει ένα τόσο μεγάλο, ποικίλο και μορφωμένο κοινό και να ξεχωρίσει μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια.
  Αυτό οφείλεται στον άθλο του δημιουργού του να βρίσκει και να γράφει καθημερινά κείμενα που προκαλούν το ενδιαφέρον όλων μας αλλά και να παρακολουθεί τον σχολιασμό τους ανελλιπώς!
  Του εύχομαι λοιπόν να παραμείνει έτσι ακούραστος, πρωτότυπος και δημιουργικός και στα επόμενα χρόνια ώστε να συνεχίσουμε να τον απολαμβάνουμε κάθε πρωί μαζί με τον πρωινό μας καφέ!

 20. Αφού με προλάβαν για τον Σαββόπουλο, το μόνο που μένει να πω είναι, να τα κατοστήσει!

 21. voulagx said

  Πάντα τέτοια, Νικοκύρη, να σπάσεις το κοντέρ!! 🙂

 22. Εκλεισε ο Λέντζος !!

 23. Liarak said

  Χρονια πολλά, έχουν μπει γερές τζαβέτες στο μπλογκοσκαρί…

 24. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, είστε πολύ καλοί!

 25. Theo said

  Χρόνια πολλά και ζουμερά σε πληροφορίες και χάρη!
  Εύχομαι να τα εκατοστήσεις (τα εκατομμύρια των επισκέψεων και ν’ αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο).

 26. physicist said

  Τις πιο εγκάρδιες ευχές μου στον ιστολόγο και στο ιστολόγιο — με μιαν επίκαιρη απορία: διαβάζοντας χτες στην Zeit ένα άρθρο σχετικά με τον μετεωρίτη στο Τσελιάμπινσκ, πρόσεξα (όπως και πολλοί άλλοι αναγνώστες) ότι ο αρθρογράφος άλλοτε έγραφε Meteorit και άλλοτε Meteoroid. Δεν πρόκειται για αβλεψία, όπως αποδείχτηκε: στα Γερμανικά, το ουράνιο σώμα λέγεται Meteoroid όσο είναι ακόμα ουράνιο, δηλαδή όταν ταξιδεύει στον διαπλανητικό χώρο και Meteorit από τη στιγμή που θα μπει στη γήινη ατμόσφαιρα και θ’ αρχίσει η επιφάνειά του να πυρακτώνεται, προκαλώντας τη θραύση του σε πολλούς, μικρότερους Meteoriten.

  Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω κάτι τέτοιο (ισχύει, πάντως, για τα Γερμανικά) και με εξέπληξε. Υπάρχει στα Ελληνικά διάκριση ανάμεσα στον μετεωρίτη και το μετεωροειδές; Υπάρχει καν η δεύτερη λέξη;

 27. 4 χρόνια ο 40άκος= 160άκος!

 28. gbaloglou said

  Φαίνεται πως ναι, υπάρχουν (και το μετεωροειδές και η διάκριση)!

  Χρόνια Πολλά, Νίκο!

 29. Anasto said

  Αχαχαχαχα… Μπουτάρεσ τησ Βέρασ Κρούσκασ… έχω λιώσει στο γέλιο… 😛
  Πολύχρονο το μωρό, να ζήσει να το χαιρόμαστε όλοι.

 30. Μαρίνα said

  Χρόνια πολλά αγαπημένο ιστολόγιο,χρόνια πολλά αγαπημένε Νικοκύρη!

 31. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και ευχές!

  26: Φυσικέ, μια αστροσυνάδελφός σου (αστροφυσικίνα) γράφει τα εξής διαφωτιστικά:

  Μετεωροειδές είναι ένα σχετικά μικρό ουράνιο σώμα το οποίο περιφέρεται στον μεσοπλανητικό χώρο του Ηλιακού Συστήματος και συνήθως παραμένει αόρατο στο γήινο παρατηρητή. Όταν από τύχη (ή ατυχία) συναντήσει στο δρόμο του τον πλανήτη μας, τότε λόγω της μεγάλης του ταχύτητας αναπτύσσεται έντονη τριβή με τη γήινη ατμόσφαιρα και το σώμα αναφλέγεται αφήνοντας πίσω του μια χαρακτηριστική φωτεινή γραμμή. Έχουμε τότε ένα Διάττοντα Αστέρα. Σπανιότερα, υπολείμματα της ανάφλεξης (ενίοτε μεγάλα) φτάνουν στην επιφάνεια της Γης και τότε, ανάλογα με την σφοδρότητα της πρόσκρουσης δηιουργούν ή όχι ένα κρατήρα και/ή προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές. Το σώμα λέγεται σε αυτή την περίπτωση Μετεωρίτης.

 32. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Το 1 με κάλυψε!

 33. spyroszer said

  Νικοκύρη χιλιόχρονο το ιστολόγιο.
  Εμένα μ’ αρέσει και το τέσσερω χρονώ.

 34. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Θα επανέλθω,κυρία, με το κατιτίς μου κι εγώ στη γιορτή.

 35. Χρόνια πολλά και καλή συνέχεια! Σε διάβαζα πού και πού, τώρα πλέον είμαι τακτικός.

  Στο καλό, με έβαλες να ψάχνω μπούτια πρωινιάτικα!

 36. Κουγιαγια said

  Ευχές για χρόνια πολλά, αλλα και ένα «ευχαριστώ» σε αυτή τη πνευματική όαση και σε όλη την παρέα που συμμετέχει. Μας κεντρίζει κάθε μέρα το ενδιαφέρον με τόσα διαφορετικά και πολύ ενδιαφέροντα θέματα!

 37. gbaloglou said

  5

  Γουλιμής ή Βουλιμής;

 38. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  35.Η Λαλά (γιαγιά) θα ΄λεγε:
  Ενούς χρονού,δυο-τριώ χρονώ,
  τ έ σ σ ε ρ ο υ χ ρ ο ν ο ύ,
  πεντέξε χρονώ,εφτά χρονώ…

  «χιλιώ χρονώ να γενεί το κοπέλι» λέω κι εγώ.
  Και οι ανεθροφάρηδές του, (οι σχολιαστές)
  χίλιοι και δυό χιλιάδες
  κι ο κάbος με τα λούλουδα *
  και με τσι πρασινάδες.

  *Λούλουδα νάναι κόκκινα
  μπλε,πράσινα και ρόζ
  μόνο μην είναι κίτρινα
  κομμένα από Ε.Ο.Ζ

 39. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα, παλιούς και νέους!

  Ναι, και τέσσερω χρονώ.

  37: Κι εγώ παρόμοια εντύπωση έχω σχηματίσει. Δεν ήταν ασήμαντος ο Γουλιμής -και ο γιος του έκανε βουλευτής νομίζω.

 40. Κουγιαγια said

  Δεν είναι επετειακό αυτό το σχόλιο, αλλα επειδή δεν βρίσκω αλλού μια πειστική απάντηση, μήπως μπορεί κάποιος να μου επί πως θα πούμε στα ελληνικά τις paraprosdokian φράσεις?

 41. ΠΑΝΟΣ said

  http://www.happybirthdaytoyou.com/maincard.php?card=funny&image=frogband&width=400&player=windows&swish=no

 42. rogerios said

  Χρόνια πολλά, νοικοκύρη! Να χαίρεσαι το δημιούργημά σου! Να τα χιλιάσει τα χρόνια το ιστολόγιο! 🙂

 43. Anna said

  Χρόνια πολλά και πάντα τέτοια για το αγαπημένο πρωινό μου ανάγνωσμα και τον δημιουργό του!
  Θυμάμαι κάποτε ρωτούσαμε ένα κοριτσάκι πόσο χρονων είσαι κι εκείνο απαντούσε με περισπούδαστο ύφος «τεσσάρων»! Και του χρόνου πόσο θα γίνεις; Πεντάρων! 😛

 44. Χρόνια Πολλά, Νικοκύρη, κι ας ευχηθώ και πιο πρωτότυπα, να βρουν χρόνο κι όρεξη δεκάδες κάποιοι επισκέπτες των δυο πρώτων χρόνων να ξανασμίξουν στην παρέα.

  Πάντως, βλέποντας στην οθονιά που έβαλες το views, θαρρώ θα βρεθούν να σε κατηγορήσουν για Γεωργαλά των 5 εκατ. επισκεπτών, ενώ το πιο ακριβές είναι επισκέψεις, μη σου πω και προβολές σκέτο, όπου μπορεί να υπάρχει, μπορεί και να μην υπάρχει καν, επισκέπτης με σάρκα και οστά. Και, βέβαια, ένας επισκέπτης μπορεί να κάνει και 50 επισκέψεις μεσ’ τη μέρα, άμα είναι αργόσχολος, ή φανατικός, ή κοινωνικός, ή δεν ξέρει τι είναι καρτέλα -ταμπ, ντε- κι έχει κολλήσει στον ΙΕ…

  Για μένα ενδιαφέρον έχει το τοπ 6 που μας παραθέτεις. Μπαίνει στον πειρασμό κανείς να μιλήσει για μετα-ιστολογείν, ή μετα-ιστοδημοσιεύειν, αφού τα 4 στα 6 ξεκινάνε με αφορμή θέματα που βγήκαν ή αναδείχτηκαν στον Ιστό. Ωστόσο, πρόκειται τελικά για ουσιαστικό ιστολογείν, για παράθεση και αντιπαράθεση και διάλογο και διαδραστικότητα δηλαδή, κι όχι απλή κοπιπαστάδα, με ή χωρίς ανοιχτά σχόλια, δημοσιεύσεων από τα υπόλοιπα μέσα επικοινωνίας πού είναι λιγότερο, ή καθόλου, διαδραστικά/μαζικά. Θαρρώ αυτό θα δικαιώνει και την απόφαση που πήρες πριν τέσσερα χρόνια.

  Δηλαδή, τώρα, με το κλείσιμο της τετραετίας, ψηφίζουμε;

 45. kostek said

  Χρόνια πολλά κε Σαραντάκο, να είσαι γερός και δυνατός. Η βοήθειά σου πολύτιμη στην αντιμετώπιση της βαρβαρότητας κάθε μέρα!

 46. Raptakis Dimitrios said

  Ας τα φτάξει τα εκατό
  κι ας μη νταγιαντούμε μπλιο!
  Χαίρε Νικοκύρη!

 47. Μαρία said

  Χρόνια πολλά.
  Κρούσκα έχει πάντως το μπλογκ, όχι Βέρα αλλά «το μεγάλο βοκαβολάριο τζη Κρούσκας» που το αναφέραμε με τον Ηλεφού σε συζήτηση για τον αστρονόμο της Βαβυλωνίας.

 48. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  40: Σχήμα παρά προσδοκίαν λέγεται, και το είχαμε συζητήσει στη Λεξιλογία -έλεγα να γράψω κι εδώ, αλλά τελικά δεν έγραψα (ακόμα).
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?2778-paraprosdokian-%CF%84%CE%BF-%28%CF%83%CF%87%CE%AE%CE%BC%CE%B1%29-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CE%BD

 49. aerosol said

  «το μεγάλο βοκαβολάριο τζη Κρούσκας»
  Τέτοια γράφεις και μας ανάβεις… 😉
  Χρόνια πολλά!

 50. Κουγιαγια said

  48: Ευχαριστώ.

 51. sarant said

  44: Ωχ, Στάζιμπε, έχεις δίκιο, και έκανα τη διόρθωση, άλλο επισκέψεις κι άλλο επισκέπτες και το έχουμε συζητήσει επανειλημμένα!

  Η WP άρχισε εδώ και δυο-τρεις μήνες να μετράει και επισκέπτες (δεν ξέρω πώς) και αυτός ο αριθμός είναι περίπου στο 1/3 του αριθμού των επισκέψεων. Όταν έχουμε θέμα τραβηχτικό, που φέρνει πολλούς νέους αναγνώστες με λινκ απο αλλού, τότε μειώνεται στο 1:2, που είναι λογικό, πρόκειται για εφάπαξ επισκέπτες.

  Για το άλλο που λες, για το 4 στα 6, ίσως είναι παρακινδυνευμένο να βγάλεις συμπεράσματα γιατί ο τέταρτος χρόνος ήταν πολύ πιο μαζικός (2.2 εκατ. επισκέψεις, έναντι 2.8 στα τρία προηγούμενα χρόνια) και στρεβλώνει λίγο τα αποτελέσματα. Εμένα με ενδιαφέρει κι ένας άλλος διαχωρισμός, το Επικαιρότητα και Μη επικαιρότητα, οπότε αν το πάρεις έτσι πάλι είναι 4 στα 6 επίκαιρα (με τον Κίσινγκερ στα ανεπίκαιρα). Αλλά αυτό εικάζω ότι θα ανατραπεί, π.χ. τα Πράσινα άλογα είναι στην 7η θέση και έχουν διαρκώς μια (χαμηλή) ροή, θα ξεπεράσουν π.χ. την Χελίν (αλλά και τα Πράσινα άλογα μεταϊστολογείν θα μπορούσες να τα πεις).

  47: Αλλά το βοκαβολάριο δεν έχει μπουτάρες 🙂

 52. Artemisia said

  Σας ανακάλυψα το 2012 – οχι ψάχνοντας τις μπουτάρες της Βέρας Κρούσκας!- και σας εύχομαι χρόνια πολλά και δημιουργικά με όλη μου την καρδιά. Εύχομαι πολλοί να σας γνωρίσουν μέσα στο 2013 ψάχνοντας κάτι εξ ίσου αστείο για να’ χουμε να λέμε του χρόνου…

 53. Μια που σήμερα ήταν μερα για μεζεδάκια να κεράσω ένα εκπληκτικό που βρήκα …εν μία νυκτί !!!

  2)ΠΟΣΑ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΡΔΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΕΝ ΜΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ

 54. #51 Επισκέπτες μετράει εύκολα, αυτούς που είναι συνδεμένοι με κάποιο λογαριασμό (gravatar, wp, facebook…), ή με δηλωμένο email, ίσως και με διεύθυνση IP. Το τελευταίο έχει μεγαλύτερη αυθαιρεσία απ’ τα άλλα. Κι η επίσκεψη /προβολή, πάντως, έχει αυθαιρεσία, στον ορισμό της διάρκειας του χρονικού κενού, ώστε να λογαριαστεί μια επίσκεψη ως διαφορετική ή συνέχεια της προηγούμενης. Όλα αυτά είναι τερτίπια, κυρίως για τους διαφημιστές και τους μαρκετίστες.

 55. odinmac said

  Χρόνια πολλά αγαπητέ.
  Να έχεις υγεία, τύχη, καλούς φίλους, αμέτρητους bloggers και υπέροχες αναμνήσεις. Εύχομαι αυτές οι ευχές να κρατήσουν μία ζωή.

 56. Αγγελος said

  Εγώ αυτό που πάνω απ’όλα εξακολουθώ να θαυμάζω είναι πώς καταφέρνεις ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ να γράφεις κάτι, και μάλιστα πάντα με ουσία — και χωρίς να είσαι επαγγελματίας χρονογράφος, ή μάλλον έχοντας άλλη, επίσης καθημερινή, επαγγελματική απασχόληση!

 57. Βαγγέλης said

  Εύχομαι καλή συνέχεια και πάντοτε επιτυχίες!

 58. anlu said

  Χιλιόχρονο και πάντα ζωηρό!

 59. dr7x said

  Τις ευχές μου, Νίκο! Στέριωσε καλά το ιστολόι, άντε για περισσότερα! 😀

 60. Λίλυ Αναγνωστοπούλου said

  http://www.omniglot.com/language/phrases/birthday.htm 🙂

 61. Hellegennes Alexandrine said

  Χρόνια πολλά στο ιστολόγιό σου, Νίκο, πάντα με ενδιαφέροντα άρθρα, διάθεση και κουράγιο να δημοσιεύσεις. 🙂

 62. “10 τροποι το πως γλειφουμε τον π…”

  «…τον πύραυλο» εννοείς προφανώς.

  Κι εγώ είχα αυτήν την απορία μικρός, αλλά δεν τολμούσα να ρωτήσω. Δηλαδή, γλείφεις όλον τον πύραυλο από πάνω και μετά τελειώνεις με το χωνάκι, ή περιμένεις μέχρι να φτάσεις με το γλείψιμο στο χωνάκι και μετά πατάς μια δαγκωματιά στην από κάτω μεριά για να τελειώσεις το παγωτό (που στο μεταξύ έχει λιώσει) ρουφηχτό;
  😉 😳

 63. Γς said

  32:
  >Το 1 με κάλυψε!

  Το 1 είναι ο Γς. για όσους δεν κατάλαβαν
  😉

 64. Μισιρλού... said

  Πολύχρονο το παιδί! Και πολύχοντρο (σε άρθρα!!!) 🙂
  Και του χρόνου και του παραχρόνου και παντοτινά να ζήσει και να δίνει ζήση!

  ~~~

  Στα τραγούδια έχουμε πολλές καταγραφές με το «χρονώ», με τιμητική θέση μάλιστα απ’ τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.
  Και μια με το πελοποννησιακό -και ίσως όχι μόνο- «χρονώνε»!
  Να, μερικά:

  Σ’ ένα μαγαζί μονάχο
  μπήκε ο χάρος να σε βρει
  είκοσι χρονώνε άντρα
  χάραμα Παρασκευή…
  Χάραμα Παρασκευή – Μωραΐτης Θανάσης (Θεοδωράκης Μίκης-Μπουρμπούλης Μιχάλης)

  Ήσουνα δώδεκα χρονώ και πήγαινες σχολείο
  με σοβαρότητα πολλή, αχ! και κάποιο μεγαλείο…
  Μαρινάκι – Νταίζη Σταυροπούλου (Παναγιώτης Τούντας)

  Από ξένο τόπο κι απ’ αλαργινό
  ήρθε ένα κορίτσι, φως μου, δεκαοχτώ χρονώ…
  Από ξένο τόπο (Δημοτικό Μικράς Ασίας)

  Ένα παλικάρι είκοσι χρονώ
  τα άρματα του δώσαν για τον πόλεμο…
  Γκιούλ Μπαξέ (Παραδοσιακό)

  Περιμπανού τη λέγαν τα παιδιά, Περιμπανού
  κι ήτανε δεκαπέντε χρονώ…
  Περιμπανού – Λέκκας Βασίλης (Χατζιδάκις Μάνος-Γκάτσος Νίκος)

  Στην ανηφόρα στο στενό, δεκάξι-δεκαεφτά χρονώ
  κορίτσι μαραζώνει, γεράνι στο μπαλκόνι και παίρνω τον ανήφορο
  υφάδι και στημόνι, σπαθί το χελιδόνι και παίρνω τον ανήφορο
  Η λατέρνα – Βιτάλη Ελένη (Κουνάδης Αργύρης-Γκούφας Βαγγέλης)

  Ανωχώρι κατωχώρι, ανηφόρι κατηφόρι
  και με κάμα και βροχή ώσπου μου ‘βγαινε η ψυχή.
  Είκοσι χρονώ γομάρι σήκωσα όλο το νταμάρι
  κι έχτισα στην εμπασιά του χωριού την εκκλησιά
  του χωριού την εκκλησιά.
  Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου – Ξυλούρης Νίκος (Θάνος Λουκάς-Βάρναλης Κώστας)

  Κι εγώ παντρεύτηκα τη νύκτα
  δεκαοκτώ χρονώ παιδί…
  Απόψε αντάμωσα το Χάρο – Γιάννης Πουλόπουλος (Πλέσσας Μίμης-Παπαδόπουλος Λευτέρης)

  Βάλε τα χρυσά σου τζοβαΐρια
  και βγες σεργιάνι στις απάνω γειτονιές
  να ζωντανέψουν τα κλειστά τα παραθύρια
  και να χορέψουν οι πικρές οι λεμονιές
  Δεκαοχτώ χρονώ κι είσαι πικραμένο…
  Δεκαοχτώ χρονώ – Κόκοτας Σταμάτης (Χατζηνάσιος Γιώργος-Παπαδόπουλος Λευτέρης)

  Τότε να φοβάσαι γιόκα μου τον ήλιο
  ακριβό μου αγόρι ηλιοχιόνιστο
  Τα μαλλιά μου ο ήλιος τάκαψε για πάντα
  κι είμαι ασπρομάλλης δυο χρονώ μωρό…
  Νανούρισμα – Τσανακλίδου Τάνια (Λεοντής Χρήστος-Παπαδόπουλος Λευτέρης)

  Ένα ναυτάκι αγάπησα κι εγώ
  Πειραιωτάκι, Χριστέ μου, να χαρώ
  λιγνό κορμάκι ψηλό μελαχρινό
  παλικαράκι δεκαεννιά χρονώ…
  Πειραιωτάκι – Μοσχολιού Βίκυ (Σπανός Γιάννης-Παπαδόπουλος Λευτέρης)

  Άρχισαν τα ερείπια να κτίζονται ξανά
  νέα ζωή ξανάρχισε κι άνοιξαν τα καπνά.
  Μπήκα κι εγώ στα μαγαζιά από εννιά χρονώ
  χωρίς να είμαι έρημο ούτε και ορφανό…
  Ο βίος μου – Χειμερινοί Κολυμβητές (Μπακιρτζής Αργύρης-Καρμανιώλας Σταύρος)

  Κάτω απ’ το θαμπό φανάρι στέκεται ένα παλικάρι
  ίσαμ’ είκοσι χρονώ…
  Το θαμπό φανάρι – Κόκοτας Σταμάτης (Στ. Ξαρχάκος-Λ. Παπαδόπουλος)

 65. 5,
  Πούσκας – Κρούσκασ, γελάω ακόμα! 🙂

 66. …και Χρόνια Πολλά, φυσικά!

 67. spiral architect said

 68. Αντιφασίστας said

  Επειδή ο Μιλτιάδης Γουλιμής έχει μείνει στην ιστορία σαν ο ασήμαντος γραφικός πολιτικάντης που έφαγε τη θέση του μεγάλου Τρικούπη, ιδού τι έγραψε γι’ αυτόν ο συμπατριώτης του Παντελής Μπουκάλας:
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_19/07/2012_489454

 69. Βασίλης Ορφανός said

  Χρόνια Πολλά κι από μένα.
  Και πολλές ευχαριστίες για τα άρθρα σου.

  Άκουσα κάποτε (στο Ηράκλειο) τον εξής διάλογο, ανάμεσα σε μια κυρία και ένα κοριτσάκι:
  – Πόσω χρονών είσαι, χρυσό μου;
  – Φέτος είμαι τεσσάρω. Του χρόνου θα είμαι πεντάρω.

 70. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  To 1492o θέμα το σημερινό; Ορόσημο !
  Ανακαλύφθηκε η Αμερική το 1492

 71. Alexis said

  Κι από μένα χρόνια πολλά!

  Το «Ανθ’ ημών Γουλιμής», όπως και άλλες φράσεις που έμειναν παροιμιώδεις από το χώρο της πολιτικής, αξίζει σίγουρα δικό του άρθρο.

 72. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

  Το αγαπημένο μου ιστολόγιο. Χρόνια πολλά. Πάντα τέτοια!

 73. Ἄν θυμὸν ὁ Γουλιμῆς
  ἂν κακίαν ὁ Στουρνάρας
  ἂν ὀργὴν ὁ Κουρουπλῆς
  ἂν ἐλπίδα ὁ Κατσιφάρας

  ἂν πικρία ὁ Κουβέλης
  ἂν ἀγάπη ἡ Παπαρήγα
  ἂν σὲ θέλω καὶ μὲ θέλεις
  θὰ μᾶς φτάσουν καὶ τὰ λίγα.

  Χαῖρε ἱστολόγιον, ἤδη
  πέντε κυβερνήσεις τώρα
  σὲ διαβάζουμε ὅσο οἱ Μῆδοι
  κατακτήσανε τὴν χώρα.

 74. nickel said

  Μεγάλη μας χαρά που τεσσάρισε (προσοχή: ρήμα αδόκιμο), με το καλό και να σαρανταρίσει, να δικαιώσει και το όνομα.

 75. Despina Demertzi said

  Χρόνια πολλά και μπράβο σου για το θαυμάσιο τετράχρονο παιδί σου…

 76. Αντιφασίστας said

  Ωραίος ο Κορνήλιος!

 77. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Eύχομαι μακροημέρευση σε ένα απο τα καλύτερα ιστολόγια της χώρας, και σε σένα προσωπικά, κουράγιο και δύναμη, για να συνεχίσεις να κρατάς ανοιχτο, αυτο το όμορφο βήμα λεξολογικής ενημέρωσης, και διαλόγου.

 78. Theo said

  Κι εγώ έχω την ίδιαν απορία με το σχ. 56.

 79. sarant said

  Σας ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και τις ευχές, με σκλαβώνετε!

  79: Κι εγώ την ίδια απορία έχω, αγαπητέ!

  76: Γεια σου Δέσποινα!

  74: Κορνήλιε πολύ ωραίο, πολύ χαίρομαι που βρήκες αφορμή 🙂

  68-71: Αξίζει άρθρο πραγματικά!

  64: Μισιρλού, είσαι θησαυρός, κι αυτό το
  «με σοβαρότητα πολλή, αχ! και κάποιο μεγαλείο…» δεν το ήξερα και δεν το περίμενα για ρεμπέτικο!

  53: Εν μη ανοικτή, καλό! 🙂

 80. tamistas said

  Θερμές ευχές για τον μπόμπιρα.
  Απορώ τι χρειάζεται η ενημέρωση με ημέιλ για τα καινούργια άρθρα, αφού σταθερά κάθε πρωί (τουλάχιστον) γίνεται ανάρτηση. Άντε, κι αύριο θα κουφαθεί ο περιπτεράς που θα του ζητήσω το Βήμα…

 81. physicist said

  #28, #31: Gbaloglou, Νίκο, ευχαριστώ πολύ (και, εμμέσως, και την συναδέλφισσα).

 82. Νίκο να είσαι πάντα καλά. Να τα σαραντακίσει το Νικοδόμημα! Δεν είναι και δύσκολο κάτι τέτοιο, χρειάζονται μόλις 13.140 νέα άρθρα και …σαρανταρίσαμε…

  Αλλά μου λύνεις μια απορία; Πως χώρεσε τέτοιο ανθρωπομάνι; Πέντε εκατομμύρια επισκέπτες είν’ αυτοί!

 83. #81 το ίδιο κι ο δικός μου

 84. munich said

  @81,84
  εννοείτε δεν αξιωθήκατε να αγοράσετε το βιβλίο????

  φορ μιστερ πρέζιντεντ

 85. Αρκεσινεύς said

  Εύχομαι να γίνει πλήρες ημερών το ιστολόγιο και εννοείται ο δημιουργός του (όποιος είναι πάνω από 90 πρέπει να θεωρείται έτσι) για να μας προσφέρει καθημερινά πνευματικό επιούσιο, όταν ο άλλος όλο και πιο δύσκολα εξασφαλίζεται. Άλλωστε ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος.

 86. #85 😳 Φτάνει τόσο που κοκκίνισα ή θες κι άλλο; ναι, δεν το αγόρασα, και, ναι, θα προτιμούσα ο Σαραντάκος να βγάζει τα βιβλία του με κάποιου τύπου άδεια ελεύθερης χρήσης, ηλεκτρονικά -υποθέτω ότι κερδίζει και πολλά απ’ αυτά.

  (έχω αγοράσει Το φονικό μοιραίο βόλι, τελευταίο)

 87. …υποθέτω ότι δεν κερδίζει…

 88. tamistas said

  Μου αρέσει να έχω ένα βιβλίο σε διαφορετικές εκδόσεις. Αύριο μου δίνεται η ευκαιρία να το κάνω με 4 (ε;) €.

 89. Αρκεσινεύς said

  Από το ωραίο ποίημα του Σεφέρη:Το παλικάρι

  Έπειτα το κορίτσι μου είπε παίζοντας απρόσεχτα
  με το δεξί του στήθος:
  «Είμαι από τη Ρόδο, με αρρεβώνιασαν 13 χρονώ για 100
  παράδες».
  Και τ’ αυλάκι τραγουδούσε «Εις το ρεύμα της ζωής μου».

 90. Αρκεσινεύς said

  90. Με 4,25.

 91. Θέμης said

  Να τα εκατοστήσει το μωρό σου, Νικοπλόε ιστοκύρη.

 92. Stardark said

  Χρόνια πολλά στο ιστολόγιο, συγχαρητήρια στο Νικοκύρη!

 93. munich said

  Συσχολιαστές Στάζυμπο και ταμιστα μην ψαρώνετε, αγόρασα το προ πολλού εξαντλημένο «Οι λέξεις εχουν..» μόλις το καλοκαίρι στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς των γονιών μου. (Μιλάμε όμως για το τέλειο συνοικιακό βιβλιοπωλείο της τελείως βιβλιομανιακής οικογένειας με αποτελειωμένους βιβλιοφάγους πελάτες που όμως δεν επιδιώκουν την πρόσβαση στο διαδύκτιο εκτός για να κάνουν σκάιπ με τα εγγόνια)

 94. #94 Αν είχα ψαρώσει, θα είχα απαντήσει ότι δεν το πρόλαβα κι είναι εξαντλημένο.

  Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο νικοκύρης από μόνος του το έδωσε στον δολ, ήθελα και να ξαναπώ ότι είμαι υπέρ του Creative Commons, υπάρχουν και λύσεις εκτύπωσης κατά παραγγελία, μόνο συναισθηματικό δέσιμο με τον εκδότη μπορώ να φανταστώ για τις περιπτώσεις που ένα βιβλίο δεν χρειάζεται επιμελητές, μεσάζοντες, κλπ. για να φτάσει στον αναγνώστη. Kι οι γονείς μας, άμα τους πάρουμε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη με οθόνη τεχνολογίας e-ink, να δεις τι καλά θα το μάθουν σαν το σκάιπ και το κινητό.

 95. τυφλόμυγα said

  Χρόνια πολλά αγαπημένο μας ιστολόγιο. Χρόνια καλά Νικοκύρη με ανεξάντλητη έμπνευση.
  Αφιερωμένο:http://www.youtube.com/watch?v=wwfvRdiLqxI

  Πόσες χιλιάδες λέξεις γράφετε κάθε βδομάδα; (Αν δεν πάρω απάντηση, θα ρωτήσω τρίτη φορά. :))

  44β, Λύθηκε η απορία πριν προλάβω να ρωτήσω. 🙂

 96. Γς said

  Εισβολή!
  Έκτακτο ανακοινωθέν:

  Αυτή τη στιγμή οι πρώτοι από τους πάνω από 100.000 40κους έχουν αρχίσει ήδη να διαχέονται εις τας Αθήνας από κεντρικά περίπτερα.
  Φόβοι εκφράζονται από κύκλους που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους ότι αύριο οι 40κοι θα καταλάβουν όλη την επικράτεια.

 97. panayacht said

  Εύχομαι τα 4 να γίνουν 4 Χ 4 Χ 4 !

 98. panayacht said

  Αυτό έμεινε απόξω: http://en.wikipedia.org/wiki/Rubik's_Revenge

 99. gmallos said

  Πολλές ευχές κι από μένα στο Νικοκύρη, να έχει τη δύναμη να συνεχίζει να μεγαλώνει (και) αυτό το παιδί του.
  Χρόνια πολλά και σ’ αυτόν και στο ιστολόγιο αλλά και σε όλους αυτούς που το χαίρονται είτε γράφουν είτε μόνο διαβάζουν.

 100. Γιώργος Κεντρωτής said

  Χρόνια πολλά και καλά και νέα μεγάλα ρεκόρ! Ευχές από καρδιάς..

 101. ΣοφίαΟικ said

  επαυξάνω τις ευχές των προλαλήσαντων

 102. Γς said

  70:
  >To 1492o θέμα το σημερινό; Ορόσημο !

 103. Μπήκα να γράψω ποιηματάκι, αλλά διάβασα του Κορνήλιου και αποσύρομαι, γράφω απλώς χρόνια πολλά !

 104. Γς said

  Καλό ή κακό αυτό για τον Κορνήλιο και την ποίηση του;
  Μάλλον κομπλιμάν.

 105. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια, είχα βγει για να γιορτάσω τα γενέθλια (εννοείται, το τετράχρονο το είχα βάλει για ύπνο:)

  88: Σωστά υποθέτεις, αλλά ακόμα είμαστε δέσμιοι του χαρτιού. Και το χαρτί θέλει εκδότη. Και ο ηλαναγνώστης κουράζει το χέρι που τον κρατάει (στο κρεβάτι). Όμως, το σκέφτομαι πολύ για επανεκδόσεις εξαντλημένων.

  89: Αν προσέξεις, θα δεις μερικές διαφορές ανάμεσα στις δυο εκδόσεις, χώρια από το εξώφυλλο, τον υπότιτλο και την ποιότητα του χαρτιού.

  94: Το «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» είναι το μόνο από τα τρία που δεν είναι εξαντλημένο. Εξαντλημένο είναι η Γλώσσα μετ’ εμποδίων.

  95: Ο ΔΟΛ το ζήτησε και πλήρωσε ένα μικρό ποσό -από το οποίο διάλεξα να μην πάρω τίποτε, αφού θα βγάλω κι άλλα βιβλία.

 106. Νίκος Παναγιωτόπουλος από Πάτρα said

  Κύριε Σαραντάκο,
  Χρόνια Πολλά σε σας
  και στους εκλεκτούς σχολιαστές
  σας.
  Με εκτίμηση
  Ν.Π.

 107. christos k said

  Χρόνια Πολλά Νίκο.

 108. Τι λέξεις που γραφτήκανε σε μια τετραετία,
  Λέξεις που πλέον έχουνε δική τους ιστορία.
  Λέξεις παλιές που σώθηκαν από την αμνησία
  Και λέξεις που γεννήθηκαν με νέα σημασία.
  Λέξεις να διασκεδάζουμε, λέξεις με εξυπνάδα
  Που βγήκαν χαμογελαστές, μέσα απ’ τη χαραμάδα.
  Λέξεις σα χάδι απαλές, λέξεις σαν το ακόνι,
  Να σ’ ακονίζουν το μυαλό, να μην το τρώει η σκόνη.
  Λέξεις που τις σκεπάζουνε πολύχρωμα φουστάνια
  Λέξεις που είναι βουερές, σαν τα εφτά πλατάνια.
  Λέξεις βαριές, όπως αυτές που βάζουν στα θεμέλια
  Λέξεις πικρές σαν της ζωής τα άτυχα κουρέλια.
  Λέξεις σαν τις χορεύτριες, που κάνουνε φιγούρες
  Λέξεις σαν τους δερβίσηδες, που τριγυρνούν σα σβούρες.
  Λέξεις αβρές, λέξεις γλυκές, λέξεις να τις διαλέξεις
  Λέξεις απλές και σύνθετες, λέξεις να τις συλλέξεις.

 109. Λόγω έλλειψης έμπνευσης απ’τη μεριά μου, αλλά και περίσσειας έμπνευσης από Μπερνούλα, Κορνήλιο και Ορεσίβιο (μπράβο παιδιά!) δεν θα γράψω στιχάκια! 🙂

  Συγχαρητήρια Νικοκύρη, να τα χιλιάσει τα χρόνια το ιστολόγιο!
  Σ’ευχαριστώ προσωπικά πάρα πολύ γι’αυτήν την αγαπημένη συνήθεια, για τις τόσες ώρες που πέρασα ευχάριστα εδώ, και για τόσα που έμαθα διβάζοντάς σε! Να’σαι πάντα καλά! 🙂

 110. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ και για τα νεότερα!

  Γεια σου Ορεσίβιε!

 111. #106β Μα έχουν πολύ λιγότερο βάρος και όγκο από το μέσο βιβλίο!

 112. τυφλόμυγα said

  Καλημέρα.

  Όλη τη βδομάδα σκεφτόμουνα αν θα πάρω το κυριακάτικο Βήμα. Το πήρα τελικά. Πέταξα την εφημερίδα σε μια γωνία και κράτησα το ένα από τα δύο βιβλία. Πηγαίνω μπρος πίσω στο ξεφύλλισμα, διαβάζω δυνατά για να μαθαίνουμε όλοι μαζί και σύστησα και σε άλλους φίλους /συγγενείς να περάσουν ένα ευχάριστο κυριακάτικο πρωινό μαζί του. Είναι πραγματικά απόλαυση!

  Λοιπόν, απάντηση στο πόσες χιλιάδες λέξεις γράφετε κάθε βδομάδα δε θα πάρω ποτέ; 😦

 113. sarant said

  113: Τυφλόμυγα, δεν τις έχω λογαριάσει, ειλικρινά. Κάπου 10.000;
  Τα άρθρα υπάρχουν εδώ, μπορείς να μετρήσεις -και πες μου κι εμένα να μάθω! 🙂

  112: Ναι, αλλά τον ηλαναγνώστη τον κρατάς με το ένα χέρι.

 114. axmmanoula said

  Μας αλικόντισες να πάρουμε την συνηθισμένη κυριακάτικη εφημερίδα (πήραμε ΤΟ ΒΗΜΑ βέβαια). Χρόνια Πολλά!!

 115. sarant said

  115: Ωραία, εφαρμογή στην πράξη 🙂

 116. Jimakos said

  Πότε πήγε κιόλας τεσσάρω….
  Πάντως για την ηλικία του τις περνάει τις τάξεις μια-μια!
  Χρόνια πολλά!!!!!

 117. oikodomos said

  Καλημέρα.
  Στο χωριό μου λένε πως οι γιορτές κρατάνε σαράντα μέρες. Εύχομαι να είναι πολύχρονο το ιστολόγιο και υγεία, έμπνευση και όρεξη για αμέτρητες αναρτήσεις στο Νικο-κύρη του.
  Καλή δύναμη!

 118. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 119. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  109.Με την άδεια σας, συνεχίζω μονοκοντυλιά

  Ο Νικοκύρης, βουτηχτής στου λόγου τα θολάμια
  έβγαλε λέξεις στον αφρό , μαργαριτάρια σπάνια

  Λέξεις γλεντίστρες όμορφες και γριές ξεμωραμένες
  λέξεις γελούμενα νερά και στέρνες ραϊσμένες
  Λέξεις κεντίστρες του σεβντά , κυρές κανακεμένες
  λέξεις βοτάνια για πληγές , γητειές λησμονημένες.
  Λέξεις κορδέλλες στα μαλλιά και σαϊτιές στα στήθια
  από το τετραβάγγελο κι από τα παραμύθια
  Λέξεις με χρώμα κι άρωμα κι απήγανου και δυόσμου
  λέξεις του ντόπιου ,του εδικού μα και του ξένου κόσμου
  Λέξεις γιορτές αλλοτινές και σκόλες περασμένες
  λέξεις μπακίρια παλιακά και λίρες θαμπωμένες
  Λέξεις μαργιόλες μυγδαλιές και δίφορες κουρμούλες
  λέξεις πηγάδια αρχαϊκά κι ακένωτες πηγούλες
  Λέξεις για το εφήμερο, το τωρινό,το αιώνιο
  Άγια δισκοπότηρα ή κούπες με το κώνιο

 120. τυφλόμυγα said

  114, Ήθελα να καταλήξω στο ότι συνολικά (μαζί με τα κείμενα της δουλειάς) πρέπει να γράφετε καμιά τριανταριά χιλιάδες λέξεις τη βδομάδα, δηλαδή ένα βιβλίο! Χαρά στο κουράγιο σας και καλή συνέχεια. 🙂

 121. Earion said

  Νικοκύρη, να σου ζήσει και να μας ζήσει το τετράχρονο. Κι αν παραπονιέται και γκρινιάζει (#14), σα μικρό που είναι, του δίνουμε μια πιπίλα να ησυχάσει μαζί μ’ ένα παραλλαγμένο τραγουδάκι:

  Τέσσερω χρονών και κλαις
  για μια ανάρτηση χαμένη
  τέσσερω χρονών τι θες
  η ζωή σε περιμένει

  Νά `χα τα χρόνια σου
  αχ και να τα `χα
  Νά `χα τα χρόνια σου
  αυτά μονάχα

  Και εις ανώτερα!

 122. Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Σαραντάκο έχει πληροφορίες σχετικά με αυτό το κείμενο. Αναπαράγει έναν ακόμη αβάσιμο μύθο για «επίθεση κατά του Έλληνα της Ελλάδος και της Ελληνικότητας» ή είναι πραγματικότητα;

  Ευχαριστώ & καλή συνέχεια!

 123. Αντιφασίστας said

  120: Εξαίσιο!

 124. Γς said

  124
  >120: Εξαίσιο!

  Μας έστειλε!

  Λέξεις

  μαργαριτάρια σπάνια
  γλεντίστρες
  όμορφες
  γριές ξεμωραμένες
  γελούμενα νερά
  στέρνες ραϊσμένες
  κεντίστρες του σεβντά
  κυρές κανακεμένες
  βοτάνια για πληγές
  γητειές λησμονημένες
  κορδέλλες στα μαλλιά
  σαϊτιές στα στήθια
  από το τετραβάγγελο
  από τα παραμύθια
  με χρώμα κι άρωμα
  απήγανου
  και δυόσμου
  του ντόπιου
  του εδικού
  του ξένου κόσμου
  γιορτές αλλοτινές
  σκόλες περασμένες
  μπακίρια παλιακά
  λίρες θαμπωμένες
  μαργιόλες μυγδαλιές
  δίφορες κουρμούλες
  πηγάδια αρχαϊκά
  ακένωτες πηγούλες
  για το εφήμερο
  το τωρινό
  το αιώνιο
  Άγια δισκοπότηρα
  κούπες με το κώνιο

 125. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα, τις ευχές, τα ποιήματα και τα παραλλαγμένα τραγουδάκια!

  121: Βγαίνουν τόσες, ε; Πω-πω….

  123: Το κείμενο του δικαστή το έχω ξαναδεί. Αν αληθεύει, δηλ. αν όντως γράφτηκε, δεν το έχω ψάξει, αλλά δεν το θεωρώ απίθανο.

 126. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  106 β: «Όμως, το σκέφτομαι πολύ για επανεκδόσεις εξαντλημένων.»
  Η έκφραση »το σκέφτομαι πολύ» με μπερδεύει,αν δε βλέπω το συνομιλητή.
  Τί εννοείτε από τα δυο:
  »Εχω τόσα ήδη βάλει μπρος, τί να πρωτοκάνω; »
  ή » Βλέπω ότι μου τα ζητάτε και πρέπει να τα επανεκδόσω»
  χαχα,η πονηρούλα εγώ (να περιμένω ή να ξαμολυθώ σε παραπαντισμένα βιβλιοπωλεία )

 127. Αντιφασίστας said

  Όντως, είχα κι εγώ χρόνια να πιάσω το Βήμα στα χέρια μου, αλλά αυτή η γλωσσική σειρά αξίζει τον κόπο. Άλλωστε, τίποτα δεν πάει χαμένο. Κρατάω εγώ το λεξικό, δίνω την εφημερίδα στον πατέρα μου και τα λογοτεχνικά βιβλία σε μια φίλη, αφού εγώ τα έχω σε άλλες εκδόσεις.
  109: Εξαιρετικό, Ορεσίβιε! Σε ποιητικό οίστρο βρίσκονται σήμερα πολλοί φίλοι.

 128. Νίκο, στα κλεφτά και στο πόδι, χωρίς να έχω διαβάσει τίποτα, μήτε άρθρο μήτε σχόλια, εύχομαι μόνο να σου ζήσει, να είσαι γερός δυνατός να το παλεύεις κι αυτό κι εμάς που σ’ αγαπάμε και σε νιώθουμε δικό μας, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό.

  Τα υπόλοιπα κάποια στιγμή αύριο (ελπίζω να προλάβω δηλαδή)

 129. Κασσάνδρα said

  Να τα εκατοστήσει Νικοκύρη.
  Μια και δεν θα αγοράσω το ΒΗΜΑ,,ποιά είναι η μόνη ελληνική λέξη πού αρχίζει από ζν;

 130. sarant said

  127: Το δεύτερο, βιβλία (και του πατέρα μου ή του παππού μου) που είναι δύσκολο να εκδοθούν σε χαρτί.

  129: Μερσί, μα σερί!

  130: Ζνίχι, ο σβέρκος. Για περισσότερα:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/04/16/znihi/

 131. skol said

  74: Δεν τεσσάρισε απλώς, τεσσάρωσε. 🙂
  Και εύχομαι να συνεχίσει να σαρώνει στον κυβερνοχώρο!

 132. TAK said

  Με μια μέρα καθυστέρηση, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΝΙΚΟ!

 133. sarant said

  Ευχαριστώ σας!

 134. Lefteris_Sfak said

  Καθυστερημένα χρόνια πολλά και εις ανώτερα! Γέλασα απίστευτα με την τελευταία παράγραφο και ιδίως με τις μπουταρεσ τησ βερα κρουσκασ!

 135. MelidonisM said

  Χρόνια πολλά στο νικοπαίδι
  με ιδέα για παίκτη-επισκέπτη 🙂
  Σελίδα με κουίζ από λέξεις του ιστολογίου
  όπως εδώ
  http://ec.europa.eu/languages/quiz/quiz_el.htm

 136. sarant said

  136: Από τη στιγμή που βγήκε το γκουγκλ, δυσκόλεψε πολύ η δουλειά των κουιζάδων…

  Ωραίο πάντως αυτό που βρήκες, έμαθα ότι οι Πολωνοί δεν είναι χήνες.

 137. panos1962 said

  Θα έλεγα να τα εκατοστήσει, αλλά μάλλον είναι πολλά. Να το αφήσω στο να τα σαραντίσει να ταιριάζει και με το Σαραντάκος; Παρεμπιπτόντως, γιατί το «εκατοστήσει» μου βγήκε με ήτα ενώ το «σαραντίσει» με γιώτα; Αυτό δεν το βρήκα στο γκουγκλ!

 138. sarant said

  Πάνο, σ΄ευχαριστώ -κανονικά με γιώτα είναι και τα δύο, αλλά για κάποιο λόγο το «εκατοστήσεις» φαίνεται σωστό.

 139. Καλαχώρας Λεώνικος said

  Αύγε! Εύγε! Όντως το να τα εκατοστίσεις/εκατοστήσεις είναι πρόβλημα. Όταν [ρὀκειται εσύ να τα εκατοστήσεις (τα χρόνια σου) είναι με ητα, αλλά όταν πρόκειται να εκατοστίσεις τα γελάδιασου είναι με γιώτα

 140. sarant said

  Λεώνικε, τα λεξικά δεν έχουν ρήμα «εκατοστώ», μόνον εκατοστίζω.

 141. panos1962 said

  Όπως έλεγε και ο Ελύτης, η ορθογραφία είναι και θέμα αισθητικής, έχει σημασία πώς κάθεται στο μάτι, επομένως έχουμε πρόβλημα. Εξάλλου, λέμε «σαράντισα», αλλά δεν μπορούμε να πούμε «εκατόστισα». Λέμε «κατοστάρισα», ή, έστω, «κατοστάρησα». Λέμε, όμως, και «σαραντάρισα», ή μήπως «σαραντάρησα»; Κουλουβάχατα τα αριθμητικά, τελικά. Νομίζω;

 142. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Σίγουρα σαράντισες (όταν έγινες 40 ημερών) αλλά δεν μπορούσες να πεις «σαράντισα » τόσο μικρός!
  αν σαραντάρισες (τα δεύτερα -άντα που λέμε) δε σου φαίνεται!
  Αν είσαι ΄κατοστάρης ,ο αθλητισμός θα συντελέσει να τα εκατοστήσεις και να μπορέσεις να πεις «τα εκατόστι σα «.
  Και βέβαια έχεις Σαραντακίσει προ πολλού γράφοντας σ αυτό το ιστολόγιο 🙂
  Στην «οπτική ορθογραφία» πράγματι το εκατοστίζω μου πάει ,αλλά εκατοστίσω μπα.(141:Θα δηλώσω ποιητής για να μου συγχωρεθεί!)
  Θυμήθηκα την εποχή που έφτιαχνα μικρές ιστορίες ή φράσεις «ευκολοθύμητες» (όπως τις λέγαμε), για να μένουν οι κανόνες γραμματικής στο μικρό μου γιο.π.χ.
  «Στήνω την σχάρα,αφήνω τα σουβλάκια να ψηθούν και σβήνω τα κάρβουνα» :τα τέσσερα ρήματα σε -ήνω που γράφονται με ήτα

 143. Γς said

  143:
  Είχε κι ο Γς ανακαλύψει εξ απαλών ονύχων την «οπτική ορθογραφία» του. Π.χ. μοιχός, πως να γραφτεί με ι ή με υ ή ει; Το ο με το ι ταιριάζουν (με το ι εντός του ο) και άλλα τέτοια.

 144. Ηλεφούφουτος said

  Χρόνια πολλά κι από μένα!

  Το «τέσσερα χρονώ» δεν μου είναι οικείο. Τόσο δεν μου είναι που όταν άκουγα το Σαββόπουλο να λέει για τα κορίτσια που έχουν γίνει δεκατέσσερα χρονών αναρωτιόμουνα τι είχε πάθει και γιατί δεν έλεγε έστω «δεκατέσσαρω».

 145. Νέο Kid Στο Block said

  Χτυπάω σαν το Φαντομά αιφνιδιαστικά, λέω Χρόνια Πολλά και σιδερένια Nικοκυράκο μας καλέ! , και την κάνωωω…:-)

 146. ππαν said

  Έπρεπε να οργανώσουμε παιδικά γενέθλια για να μας καταδεχτείς; Πού ΄σαι σύ;

 147. Νέο Kid Στο Block said

  Γεια σου Ππαν! Γεια σου Μαρία! 🙂

  (οι άλλοι δεν με μελέτησαν και δεν τους χαιρετάω, αϊμπώς!)

 148. ππαν said

  Για να μην σε πιάσει λόξυγγας δεν σε μελέτησαν, μην είσαι παραπονιάρης αφού.

 149. Μαρία said

  148 Ήσουν απασχολημένος με τις εκλογές;

 150. ππαν said

  Λες; Και τώρα έχει πάλι τρεχάματα λόγω δεύτερου γύρου;

 151. sarant said

  Βρε ο Διάττων Νεοκίντ!

  Καλά, άμα τον δείτε Υπουργό Δημοσίων Έργων μετά τον δεύτερο γύρο, μην παραξενευτείτε!

 152. Γς said

  152:
  >Καλά, άμα τον δείτε Υπουργό Δημοσίων Έργων

  Είχα ένα Κύπριο συμφοιτητή τον Ανδρέα Φιλίππου. Και εκεί που τσακωνόμασταν για τα πολιτικά ξαφνικά τον βλέπω μετά από χρόνια σε μια εκδήλωση της Στατιστικής τέτοιας. Ε δεν μπορούσα να τον πω σκέτα Αντρέα, αλλά κύριε Υπουργέ. Υπουργός Παιδείας Κύπρου.
  Όπως και τον φίλο μου τον γιατρό Γιώργο Χριστόπουλο, όσο και γλυκούλης και καταδεχτικός να είναι –Τι κάνετε κύριε Δήμαρχε (Ραφήνας) του λέω τώρα.
  Α, και ένας φοιτητής μας από την Αλβανία, ο Πετράκης, ένα σεμνό πάντα χαμογελαστό παιδί τον είδαμε να γίνεται Υπουργός Γεωργίας στη χώρα του.
  Οσο για την Κύπρο είχαμε έναν άλλο συμφοιτητή τόσο λαμόγιο που όταν πήγε να υπηρετήσει κει κάτω φοβηθήκαμε ότι κάτι θα σκάρωνε στην αναμπουμπούλα της εποχής εκείνης (Μανσούρα και τέτοια). Τελικά είχε κατακλέψει τα καύσιμα της Ελδίκ και όχι μόνο. Αλλά είχε μπερδέψει ένα σωρό υψηλά ιστάμενους που τελικά τη γλύτωσε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: