Το 20% του ουρανού
Posted by sarant στο 8 Μαρτίου, 2013
Σήμερα είναι 8 Μαρτίου, η παγκόσμια μέρα της γυναίκας και μια γρήγορη ματιά στα περιεχόμενα του ιστολογίου μού δείχνει ότι είναι η πέμπτη 8η Μαρτίου από τότε που άρχισε να εκπέμπει το ιστολόγιο (στις 16.2.2009) και δεν έχω ποτέ ανεβάσει κάτι σχετικό με τη σημερινή μέρα -οπότε επανορθώνω σήμερα με ένα πολύ σύντομο θέμα, στο οποίο θα ζητήσω κυρίως τη γνώμη σας.
Σύμφωνα με το γνωστό ρητό, «Οι γυναίκες είναι το μισό του ουρανού». Εδώ θα ταίριαζε το χαριτολόγημα που λέγαμε στα φοιτητικά μου χρόνια («το άλλο μισό στην Κίνα βρίσκεται»), και θα ταίριαζε επειδή το ρητό έχει κινέζικη προέλευση, αφού αν δεν κάνω λάθος το είπε ο Πρόεδρος Μάο. Μάλιστα, η αρχική μορφή είναι: «Οι γυναίκες κρατάνε το μισό του ουρανού». Είτε έτσι είτε αλλιώς, η φράση «μισό του ουρανού» έχει καθιερωθεί διεθνώς, μάλιστα μια διεθνής ΜΚΟ που προωθεί την ισότητα των φύλων λέγεται Half the sky movement. Το μισό του ουρανού στη θεωρία, στην πράξη αρκετά λιγότερο, καθώς σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου οι γυναίκες έχουν λειψή εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στους κρατικούς θεσμούς, ιδίως στα υψηλά κλιμάκια. Οπότε, δεν μπορούμε να μιλάμε για το μισό του ουρανού -ένα 20% μπορεί να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Στη χώρα μας, η υποεκπροσώπηση των γυναικών είναι σοβαρή. Στη Βουλή υπάρχουν μόνο 63 γυναίκες επί 300 βουλευτών (ποσοστό 21%) -αλλά και πάλι καλά να λέμε, διότι τέτοιοι αριθμοί είναι πρωτοφανείς για τα ελληνικά πράγματα και οφείλονται στην εκλογική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέλεξε 26 γυναίκες (σε σύνολο 71 εδρών, 36,6%). Στη Βουλή του 2009 είχαμε 52 μόνο γυναίκες, και στα παλιότερα χρόνια ακόμα λιγότερες. Στην τωρινή βουλή, τα μικρότερα κόμματα, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ (3 στις 28) και φυσικά τη ναζιστική συμμορία (μόνο η σύζυγος του διοικητή), έχουν πολύ καλά ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών, αλλά την πλάστιγγα τη γέρνει η Νέα Δημοκρατία, που έχει ένα ισχνό 15% (18 γυναίκες σε 125 βουλευτές, 14,4% για την ακρίβεια.
Παρ’ όλ’ αυτά, το ποσοστό μας στη Βουλή, το σημερινό, το 21%, δεν μας ντροπιάζει στην παγκόσμια κατάταξη, αφού μπορεί να βρισκόμαστε στην 2oή θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ αλλά δεν απέχουμε πολύ από αρκετές άλλες χώρες όπου το ποσοστό των γυναικών στη βουλή βρίσκεται κάτω από το 30% (από τις σκανδιναβικές χώρες απέχουμε έτη φωτός). Από την άλλη, αν η Ελλάδα υστερεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα, βρίσκεται ακριβώς στον παγκόσμιο μέσο όρο και αφήνει πίσω της πολλές συντηρητικές χώρες, όπως τις ισλαμικές ή τις ΗΠΑ, όπου το ποσοστό γυναικών στη Βουλή είναι ακόμα χαμηλότερο.
Αυτό που μας ντροπιάζει πραγματικά είναι το ποσοστό γυναικών στην κυβέρνηση. Λένε πολλοί ότι η σημερινή τρικομματική συγκυβέρνηση είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Σε άλλους τομείς δεν ξέρω αν ισχύει αυτό, οπωσδήποτε όμως αληθεύει όσον αφορά το ποσοστό των γυναικών, αφού μία μόνο γυναίκα αξιώθηκε να αναλάβει υπουργείο και μάλιστα όχι από τα πρωτοκλασάτα (συνολικά υπάρχουν 17 υπουργεία, ποσοστό λοιπόν 5,9%). Αυτό το αίσχος κανονικά θα έπρεπε να απαγορεύεται από το σύνταγμα.
Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις σχετικά λίγες χώρες του κόσμου που δεν είχε ποτέ γυναίκα σε ανώτατο αξίωμα (πρωθυπουργό, πρόεδρο δημοκρατίας, μονάρχη -ούτε καν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Βέβαια, η ανάρρηση γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα δεν σημαίνει αυτόματα ότι η θέση της γυναίκας στην εν λόγω χώρα είναι αξιοζήλευτη. Πολλές μουσουλμανικές χώρες, όπου η θέση των απλών γυναικών είναι δεινή, έχουν αναδείξει πρωθυπουργούς ή προέδρους γυναίκες από ισχυρές οικογένειες της ελίτ (Πακιστάν, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, ίσως και άλλες). Ή, η παντοδυναμία της Ίντιρα Γκάντι στην Ινδία δεν άλλαξε την κακή θέση των γυναικών στην τεράστια χώρα, όπως δείχνουν τα συνεχή ειδεχθή εγκλήματα που γίνονται με θύματα γυναίκες. Ωστόσο, και ο συμβολισμός έχει την αξία του και προς το παρόν η Ελλάδα έχει αυτό το στίγμα (που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα αργήσει να φύγει).
Θα πει κανείς ότι οι γυναίκες δεν εφαρμόζουν κάποια διαφορετική πολιτική από τους άντρες -όπως περίτρανα έδειξε, ας πούμε, η πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Βρετανία ή τώρα της Αγκέλας Μέρκελ στη Γερμανία. Θα συμφωνήσω διαφωνώντας. Όταν η γυναίκα είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα, μία στους 17, αισθάνεται ότι για να ανταποκριθεί στο αξίωμά της πρέπει να απαρνηθεί το φύλο της. Αν όμως οι γυναίκες ήταν περισσότερες, ας πούμε οι μισές ή σχεδόν, τότε θα λειτουργούσαν φυσιολογικά. Για το λόγο αυτό δεν βρίσκω άστοχη την πρόταση που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, να επιβάλλεται ποσόστωση, έτσι ώστε υποχρεωτικά ο αριθμός των γυναικών στα ψηφοδέλτια να είναι τουλάχιστον το 40% -ή, για να το διατυπώσουμε πιο ουδέτερα, έτσι που κανένα από τα δύο φύλα να μην έχει εκπροσώπηση κάτω από 40%. Αν μάλιστα εφαρμοστεί ξανά το σύστημα της λίστας για την ανάδειξη βουλευτών, θα μπορούσε να επιβληθεί ποσόστωση και στις εκλόγιμες θέσεις ή, ακόμα καλύτερα, εναλλαγή των υποψηφίων (ένας άντρας, μία γυναίκα, ένας άντρας, μία γυναίκα) όπως είναι το γαλλικό σύστημα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Κάποιου είδους ποσόστωση ήδη εφαρμόζεται στις εσωκομματικές εκλογές πολλών κομμάτων -τις προάλλες στον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσφατα στο ΠΑΣΟΚ.
Κάποιοι θεωρούν αντιδημοκρατικές και νόθευση της δημοκρατίας τις ποσοστώσεις, όμως πολύ χειρότερη νόθευση είναι κατά τη γνώμη μου η σημερινή υποεκπροσώπηση των γυναικών. Η πείρα έχει δείξει ότι οι θετικές διακρίσεις είναι απαραίτητες για να αντισταθμιστούν μακροχρόνιες αντίρροπες διακρίσεις. Φυσικά, διακρίσεις κατά των γυναικών δεν υπάρχουν μόνο στη δημόσια σφαίρα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι πολύ μικρός ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια (γύρω στο 15% σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις που διάβασα). Πρόπερσι, η Γαλλία ψήφισε νόμο με βάση τον οποίο, από το 2017, το ποσοστό των γυναικών στα ΔΣ των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο πρέπει να είναι τουλάχιστον 40%. Καθώς η προθεσμία πλησιάζει, το ποσοστό των γυναικών ήδη αυξήθηκε από 16% σε 25%. Παρόμοια πρόταση, πάλι για ποσοστό 40%, παρουσιάστηκε και σε επίπεδο ΕΕ αλλά σκόνταψε στις αντιρρήσεις πολλών κρατών μελών και πλέον δεν είναι υποχρέωση αλλά ευχή ενόψει του 2020.
Εσείς αλήθεια τι γνώμη έχετε; Πιστεύετε ότι θα ήταν θετική η καθιέρωση ποσοστώσεων για τη γυναικεία εκπροσώπηση στη Βουλή; Θα φτάσουμε ποτέ στο 50% του ουρανού;
Immortalité said
Πρόπερσι, η Γαλλία ψήφισε νόμο με βάση τον οποίο, από το 2017, το ποσοστό των γυναικών στα ΔΣ των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο πρέπει να είναι τουλάχιστον 40%
Λες το Borgen να το γράφουν Γάλλοι σεναριογράφοι; 🙂
Καλημέρα προς το παρόν, αργότερα τα σπουδαία.
Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος said
«Εσείς αλήθεια τι γνώμη έχετε; Πιστεύετε ότι θα ήταν θετική η καθιέρωση ποσοστώσεων για τη γυναικεία εκπροσώπηση στη Βουλή; Θα φτάσουμε ποτέ στο 50% του ουρανού;»
Υπάρχει και ένα πράγμα που λέγεται δικαίωμα του εκλέγειν.
Γς said
Στο μισό του ουρανού, μην πέσει και μας πλακώσει!
Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος said
Και μια ποσόστωση στα Ειρηνοδικεία και στα Πρωτοδικεία δεν θα ήταν κακή ιδέα, τώρα που το σκέφτομαι.
μήτσκος said
@2
Αθανάσιε, θα μπορούσες να εξηγήσεις λίγο τη γνώμη σου;
Το δικαίωμα του εκλέγειν έτσι κι αλλιώς υπάρχει και λειτουργεί σε ένα κανονιστικό πλαίσιο, έχω δικαίωμα να εκλέξω μόνον κάποιον από αυτούς που μου προτείνουν τα κόμματα. Έτσι δεν είναι;
gpointofview said
Αγανακτησμένος από την σεξιστική πολιτική των αθλητικών εφημερίδων σας πληροφορώ πως υπάρχει γυναικείο ποδόσφαιρο όπου κυριαρχεί η ΠΑΟΚάρα που πέρισυ κατέκτησε το δεν ξέρω ποιό στη σειρά πρωτάθλημα με μόνο νίκες (φέτος έφερε μια ισοπαλία και χάλασε το σερί) η οποία μετέχει και στο Champions League των γυναικών.
Αντ’ αυτού τα μέσα της διαφθοράς και της πλέριας συντήρησης ασχολούνται με το μπάσκετ και το βόλεϋ γυναικών όπου πρωταγωνιστούν ομάδες του διεφθαρμένου κέντρου. Σύσσωμος ο γυναικείος οπαδικός πληθυσμός περιμένει κάποια Ρωσσίδα ομογενή-αντίστοιχη του Ιβάν Σαββίδη να υποχρεώσει τους πάντες να ασχολούνται με τις θεές που φέρουν την τιμημένη ασπρόμαυρξ στολή !!
Κατόπιν αυτού μια μουική καλημέρα :
Μαρία said
>να απαρνηθεί το φύλο της
Δηλαδή; Ποιο απ’ όλα;
Χάρης Κουκουτός said
Πραγματική πρόοδος θα ήταν, για να παραφράσω ένα σοφό, να κρίνουμε τους ανθρώπους όχι από το φύλο τους, αλλά από το περιεχόμενο της καρδιάς τους. Τότε και οι ποσοστόσεις δεν θα είχαν νόημα.
marulaki said
Αφού αναφέρθηκε η Θάτσερ, πολύ καλή η ταινία Iron Lady, ταιριάζει και με την ημέρα αν θέλει κάποιος, ας τη δει.
Νικοκύρη, σχετικά με το «αισθάνεται ότι για να ανταποκριθεί στο αξίωμά της πρέπει να απαρνηθεί το φύλο της», της προτελευταίας παραγράφου, ο σκηνοθέτης της ταινίας έχει εισάγει έναν συμβολισμό που εγώ βρήκα εξαιρετικό: Φεύγοντας να πάει στην ορκομωσία της νομίζω, φυλάζει τα παιχνίδια των παιδιών στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου καθώς ο σύζυγος και τα παιδιά την αποχαιρετούν, απαρνούμενη όχι απλά το φύλο της, αλλά και το ρόλο της ως σύζυγος και μητέρα.
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
4: Εννοείς, είμαι βέβαιος, ότι γυναικοκρατούνται. Όμως στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης και πάλι οι άντρες υπεραντιπροσωπεύονται, έτσι δεν είναι;
spiral architect said
Καλημέρα. 🙂
@1: Η Δανέζα πρωταγωνίστρια κατά το imdb, σπούδασε υποκριτική στο Παρίσι.
(το βλέπω ανελλιπώς)
Θα σταθώ στο:
… αισθάνεται ότι για να ανταποκριθεί στο αξίωμά της πρέπει να απαρνηθεί το φύλο της. …
και θα το προχωρήσω λέγοντας ότι όσες γυναίκες γνώρισα στον επαγγελματικό μου τομέα έχουσες κάποια θέση ευθύνης, ακριβώς προσπαθώντας να υπερβούν το φύλο τους, συνήθως καταφεύγουν σε ακρότητες, σε αποφάσεις προς εκτέλεση οι οποίες πρακτικά δεν εκτελούνται, έμπλεες εγωισμού προς τους άνδρες συναδέλφους τους.
Κάποτε μια γυναίκα μάνατζερ κατέβηκε στο εργοτάξιο και απαίτησε να υπερβούμε τον προγραμματισμό μας. Η απάντηση του Αγγλου εργοταξιάρχη ήταν απλή:
– Φτιάξε το δικό σου προγραμματισμό, σου αφήνω τα συνεργεία μου, θα βρω κι άλλα συνεργεία και προχώρα εσύ.
Σε δυο μέρες με πήρε τηλέφωνο αλαφιασμένη, παρακαλώντας να βρω τον Αγγλο για να (ξανα)αναλάβει αυτός. Οταν ο Αγγλος γυρισε στο εργοτάξιο οι φωνές από το μονωμένο με πολυουρεθάνη κοντέινερ-γραφείο όπου διαμειβόταν οξύτατη συζήτηση μεταξύ τους ακούγονταν ως έξω:
– Κυρία μου δεν έχω πρόβλημα που είσαι γυναίκα. Έχω πρόβλημα που είσαι άσχετη! 😀
munich said
Διαφωνώ με τις ποσόστώσεις είναι μέτρο σεξιστικό και δε νομίζω ότι οι θετικές διακρίσεις πραγματικά βοηθούν στην αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας, ίσως θα μπορούσατε να επεκταθείτε λίγο παραπάνω όσον αφορά την πείρα που μας έχει πείσει για το αντίθετο.
Επίσης δεν βλέπω πως η Μέρκελ και η Θάτσετ και η Μπούτο κτκλκτλ απαρνήθηκαν το φύλλο τους. Ξέρετε εκτός από άντρες υπάρχουν και γυναίκες που είναι σκληρές, νεοφιλελεύθερες, διαφθαρμένες , διψασμένες για εξουσία και εγωισμό και γιατί όχι άλλωστε άνρθωποι είναι κι αυτές κι ας είναι γυναίκες!!!. Το να προβάλουμε στο γυναικείο φύλο το πρότυπο της στοργικής μάνας που φροντίζει για όλους και έιναι μέσα στην ευασθησία και την κατανόηση είναι μια ακόμα διάκριση και παρανόηση.
για το αν ήταν περισότερες στα δημόσια αξιώματα θα λειτουργούσαν φυσιολογικά υπονοείτε ότι τώρα λειτουργούν αφύσικα, γιατί; Οι άντρες θεωρείτε ότι λειτουργούν φυσιολογικά σε ανάλογες περιπτώσεις γιατί νιώθουν στο στοιχείο τους;
η σημερινή ανάρτηση με εκνεύρισε κάπως.
Θέλετε να μιλήσουμε για την ποσόστωση όταν όλοι μας προτιμάμε να μην αγγίζουμε το τεράστιο θέμα της βίας κατά των γυναικών. Πριν προλάβουμε όλοι κλασικά να την καταδικάσουμε από όπου κι αν προέρχεται να υπενθυμίσω ότι το προηγούμενο καλοκαίρι ένα κορίτσι στην πάρο δέχτηκε δολοφονική σεξιστική επίθεση και όλοι μα όλοι συζητούσαν για το μεταναστευτικό
Δύτης των νιπτήρων said
Ούτε εγώ κατάλαβα τη φράση «να απαρνηθεί το φύλο της», να πω την αλήθεια.
munich said
11
φαντάζομαι δεν είχατε ποτέ τόσο άσχετο ξερόλα άντρα μάνατζερ να μας διηγηθείτε μερικά περιστάτικά να γελάσουμε
munich said
Για το αν η ικανοποιητική εκπρψσώπηση των γυναικών στη Σκανδιναβία έχει συνεισφέρει στο ζήτημα της ισότητας και της αλλαγής νοοτροπίας εκεί προτείνω τα κατατοπιστικότατα έργα, λογοτεχνικά και δημοσιογραφικά, του Στιγκ Λαρσον
sarant said
15: Ούτε στη Σκανδιναβία είναι όλα ρόδινα, το ξέρω. Όμως, είναι μερικά έτη φωτός πιο μπροστά από μας, διαφωνείτε;
Δεν ξέρω αν η εκπροσώπηση στη Σκανδιναβία είναι απόρροια ή αιτία της καλύτερης θέσης της γυναίκας ή και τα δύο.
LandS said
Όπως υπάρχουν άντρες μάνατζερ και μάνατζερ, υπάρχουν και γυναίκες μάνατζερ και μάνατζερ.
http://www.upi.com/blog/2013/03/07/Yahoo-CEO-gets-11-million-cash-bonus/8011362679333/
spiral architect said
@14: Τότε ήμουν 26 χρονώ, ο εργοταξιάρχης είχε καβατζάρει τα 60 και δούλευε όχι μόνο στο γραφείο αλλά και στο πεδίο, η δε μάνατζερ θα μου’ ριχνε 4-5 χρόνια. Είχε όμως καλές άκρες.
Οσο για άνδρες άσχετους … το μοναστήρι να’ ναι καλά. 😀
Δεν είναι θέμα φύλου. 😐
ndmushroom said
Οι γυναίκες αποτελούν λίγο πάνω από 50% του παγκοσμίου πληθυσμού. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες επιμέρους χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (50,8%, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή). Υποτίθεται ότι έχουμε ελευθερία ψήφου. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, υπήρξαν 963 υποψήφιες (34,73% των υποψηφίων, δηλαδή, ήταν γυναίκες). Εξελέγησαν 63 (21% των βουλευτών, δηλαδή).
(Τα στοιχεία από την έκθεση της Γενικής γραμματείας ισότητας, εδώ)
Αν τίθεται θέμα βεβιασμένης ψήφου, αυτό σίγουρα δεν είναι ζήτημα φύλου αλλά δημοκρατίας, και δε λύνεται με οριζόντιες ποσοστώσεις αλλά με ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της τήρησης των δημοκρατικών διαδικασιών.
Αν όχι, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 50,8% του εκλογικού σώματος προτίμησε, με διαφορά, να ψηφίσει άνδρες υποψηφίους (από το 34,73% στο 21% η διαφορά δεν είναι αμελητέα). Και έρχονται ορισμένοι, με πρόσχημα τη γυναικεία χειραφέτηση, και λένε στο 50,8% του πληθυσμού που αποτελείται από γυναίκες «δε μας ενδιαφέρει η γνώμη σας, εμείς γυναίκες θα βάλουμε στη Βουλή».
Αρκεσινεύς said
1. > επανορθώνω σήμερα με ένα πολύ σύντομο θέμα
α. δηλαδή το εκτενές πόσο θα ήταν;
β. σύντομο αλλά όχι απλό.
2. > Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις σχετικά λίγες χώρες του κόσμου που δεν είχε ποτέ γυναίκα σε ανώτατο αξίωμα (πρωθυπουργό, πρόεδρο δημοκρατίας, μονάρχη -ούτε καν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης).
.Έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ το θηλυκό μονάρχισσα;
3. Στα ελληνικά συντάγματα στο θέμα της διαδοχής του θρόνου γράφουν πως το ελληνικό στέμμα περιέρχεται εις τους απογόνους του εκάστοτε βασιλέως κατά τάξιν πρωτοτοκίας, προτιμωμένων των αρρένων. (π.χ. σύνταγμα του 1952, άρθρο 45)
Επειδή δεν καταλαβαίνω πώς συμβιβάζεται πρωτοτοκία και προτίμησις των αρρένων , υπάρχει κάποιος συνταγματολόγος ή οποιοσδήποτε άλλος να το διευκρινίσει; Σε περίπτωση βέβαια διδύμων, αρσενικού και θηλυκού, θα οριζόταν διάδοχος το αρσενικό.
Κώστας said
Καλημέρα,
Παλιότερα, στον ΣΚΑΙ, υπήρχε η υπέροχη εκπομπή του Κώστα Θωμαΐδη «Μουσική με χρώματα». Μια μέρα σαν και τη σημερινή, είχε βάλει αυτό το τραγούδι:
Να θυμίσω και κάτι που ήθελα να το πω προχθές, αλλά έκανα υπομονή μέχρι σήμερα. Σήμερα είναι και τα γενέθλια του Κωνσταντίνου Καραμανλή. (Αλήθεια, υπήρχε στο μηνολόγιο του Μαρτίου; Τώρα το σκέφτηκα).
#11: «Γυναίκα μάνατζερ»: Μανατζερίνα; Μανατζέρισσα; Μικρή αγγελία στην Χρυσή Ευκαιρία: «Ζητείται μπάρμαν γυναίκα». (!)
munich said
Πραγματικά δεν μπορώ να συγκρίνω έτσι απλοικά τις δύο κοινωνίες κ. Σαραντάκο και να πω ότι αν υιοθετήσουμε κι εμείς το άλφα ή το βήτα σουηδικό μοντέλο θα γίνουμε κι εμείς σκανδιναβία. ίσως είναι έτη φωτός ή και χιλιετηρίδες μπροστά αλλά ας επικεντρωθούμε όμως στο θέμα της γυναίκας που είναι και το θέμα της σημερινής ανάρτησης.
Ακόμα κι αν παρακολουθήσουμε τα, ομολογουμένως πολύ πετυχημένα, σκανδιναβικά σήριαλ, θα διαπιστώσουμε ότι τα εγκλήματα κατά των γυναικών είναι περισσότερα απότι εναντίον των αντ΄ρων και εξιχνιάζονται με ζήλο μόνο όταν εμπλέκονται επιφανή μέλη της κοινωνίας. έχοντας υπόψιν ότι τα σκανδιναβικά αστυνομικά, σήριαλ και διηγήματα, πάντα προβάλλουν κοινωνικοπολιτικά προβλήματα πιστεύω αντικατοπτρίζουν μεκάποια ακρίβειο το τι συμβαίνει εκεί
Αρκεσινεύς said
20. Οι ίδιες οι γυναίκες δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.Είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας καταπίεσης από το ανδρικό φύλο, μιας νοοτροπίας που δεν ξεριζώνεται εύκολα; Υπάρχουν στοιχεία ποιους ψηφίζουν οι γυναίκες στις πόλεις και στα χωριά, οι εγγράματες και οι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, οι νέες και οι ηλικιωμένες;
munich said
και για να μην παρεξηθηγώ για όσα έγραψα πριν. Δεν ισχυρίζομαι ότι η Σκανδιναυοί φέρονται στις γυναίκες με μεγαλύτερη αγριότητα απότι οι υπόλοιποι, αυτοί απλά προσπαθόυν να το συζητήσουν δημόσια μπας και βελτιωθεί η κατάστασση. σε αυτό ναι είναι καλύτεροι από μας που βιάζεται μια γυναίκα και καθομαστε να συζητάμε ότι στο πακισταν εκλέξανε γυναίκα πρωθυπουργό και εμείς ακόμα.
Α προπο να μην ξεχναμε στη σειρά γυναικών στην εξουσία «τον μόνο άντρα στη κυβέρνησή» της Γκόλντα Μέιρ
Αυτό με τις γυναίκες σε δημόσια αξιωμάτα που αναγκάζονται να απαρνηθο΄ν το φύλο τους με έχει ενοχλήσει πολύ. Θα προσπαθήσω να απέχω από τη συζήτηση μην ο εκνευρισμός μου με αποπρασανατολίσει.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Όσο η γυναίκα (υ)πανδρεύεται, δεν πρόκειται να φθάσει το 50% του ουρανού, αλλα ακόμα και να φθάσει, θα λειτουργεί σαν κακός άντρας, (εκτός κι αν θεωρεί κάποιος την πολιτικό Θάτσερ, γυναίκα) το πλαίσιο κινήσεων, είναι αυστηρά καθορισμένο. Κατα την γνώμη μου, αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι η θρησκοκεντρική δομή της κοινωνίας. Σε έναν κόσμο που τον δημιούργησε άνδρας (θεός) η γυναίκα θα είναι πάντα σε δεύτερο ρόλλο, αν αποκτήσουμε και γυναίκα δημιουργό (θεά) τότε μάλλον θα ισορροπήσει η το ποσοστό. Ακόμα καλύτερα θα ήταν, να εξαλειφθούν οι θρησκείες, αλλα αυτό δεν εξυπηρετεί την εξουσία και το κεφάλαιο, οπότε θα αργήσει πολύ, ας αρκεστούμε στην θεϊκή εξισορρόπηση.
sarant said
20: Πρωτοτοκία και προτίμηση των αρρένων συνδυάζονται κατά την έννοια ότι αν ο βασιλιάς γεννήσει μόνο κορίτσια τότε τον διαδέχεται το πρώτο κορίτσι, αλλιώς το πρώτο αγόρι.
Γς said
11:
>- Κυρία μου δεν έχω πρόβλημα που είσαι γυναίκα. Έχω πρόβλημα που είσαι άσχετη!
Δεν έχω πρόβλημα που είσαι νέγρος. Εχω πρόβλημα που είσαι μαύρος.
‘Η κάτι τέτοιο. Πλάκο κάνω. Ούτε κι εγώ έχω πρόβλημα που είναι σχετικές… με πολλά.
Κι οι ρουφιάνες πως τα καταφέρνουν την ίδια στιγνή να κάνουν ένα σωρό πράγματα και να ελέγχουν άλλα τόσα.
Μάλτιτάσκιν του κερατά.
Ολα τα ξέρουν.
Μόνο να κοιτάξουν το κοντέρ του αυτοκινήτου δεν ξέρουν, να δουν αν ήταν στο καφενείο με το Γιώργο κι όχι τα 100 χιλιόμετρα στις ψαροταβέρνες στην άλλη ακρη με το γκομενάκι.
Και παίρνω τηλέφωνο τον μακαρίτη τον Θανάση
-Ρε αμα σε πάρει η Βούλα (μακαρίτισα επίσης πρώην κυρά μου) ήμουνα όλη τη νύχτα εκεί. Γκέγκε; -Εγινε.
Χαζοξενυχτάγαμε σπίτι του στα Εξάρχεια και η κυρά μου και το φιλοσοφούσαμε με τη παρέα μας φοιτητές (Κι ερχόταν ο νεαρός τότε Ξαρχάκος από πάνω: -Καντε λίγο ησυχία ρε παιδιά).
Πάω λοιπόν σπίτι.
-Ημουνα στο Θανάση.
-Και να ήσουν εκεί, με καμιά μικρή θα ήσουν.
-Α, όχι τέτοια! Ή παίρνεις τηλέφωνο να δεις ή μόκο!
Τελικά πήρε. Αλλά μετά από κάποια βδομάδα.
(αλλάζοντας τη φωνή της):
-Γειά σας, είμαι η κοπελίτσα που ήμασταν το βράδυ της Τρίτης με το Γιάννη στο σπίτι σας.
Κι ο δικός μου:
-Πρώτα πρώτα τον Γιάννη έχω να δω δύο μήνες!
-ΟΚ, Θανάση. Αυτό ήθελα να μάθω!
Γάτα ήταν η δικιά μου, θεός σχωρέστην.
Και να μην ξέρω σε ποιο μισό του ουρανού είναι..
Αλλά δεν υπάρχει φόβος κει κάτω στα καζάνια που θα πάω εγώ με τα φιλαράκια μου…
Γιώργος Πρίμπας said
μία μέρα για τη γυναίκα
μία μέρα για την ισότητα
μία μέρα για το περιβάλλον
μία μέρα κατά της βίας
…
365,25 μέρες δυστυχία
Ηλεφούφουτος said
«Παρόμοια πρόταση, πάλι για ποσοστό 40%, παρουσιάστηκε και σε επίπεδο ΕΕ αλλά σκόνταψε στις αντιρρήσεις πολλών κρατών μελών »
Χτες διάβασα την έκθεση της τσεχικής Βουλής που επίσης απέρριπτε την πρόταση αλλά όχι με κανένα σκεπτικό άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε. Απλώς ότι μια τέτοια λύση είναι ακραία και πρέπει να καταφεύγει κανείς σ αυτήν μόνο αφού έχουν δοκιμαστεί κι αποτύχει άλλα μέσα.
Τέλος πάντως η όλη λογική πίσω από το «εκπροσώπηση φύλου» δεν μ αρέσει. Δηλαδή εγώ όταν συμμετέχω σ ένα συλλογικό όργανο εκπροσωπώ το ανδρικό φύλο; Και γιατί ειδικά το φύλο κι όχι και κάτι άλλο, αφού καθένας από μας ανήκει σε διάφορες κατηγορίες και ομάδες;
Πάντως συμφωνώ με το «απαρνιούνται το φύλο τους», με την έννοια ότι σε κάθε τους δημόσια εκδήλωση πρέπει να προσέχουν να μη δίνουν λαβές σε όσους καιροφυλακτούν να δουν κάποιο γυναικείο στερεότυπο να επιβεβαιώνεται.
nestanaios said
Ο λαός λέει• ⟨⟨ Τα παιδιά ορφανεύουν από μάνα κα όχι από πατέρα. ⟩⟩ Η γυναίκα που ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ τα παιδιά της για το επάγγελμά της δεν εναι ούτε μάνα, ούτε γυναίκα. Ο άνδρας που παροτρύνει την γυναίκα να εγκαταλείψει τα παιδιά της για το επάγγελμά της, δεν είναι ούτε πατέρας, ούτε άνδρας, ούτε άνθρωπος. Ο γαλλικός νόμος πρέπει να επανεξεταστεί. Το πρώτο σκαλοπάτι που πρέπει να ανέβει η γυναίκα είναι η παιδοευποιία. Ύστερα είναι ελεύθερη να ανέβει όποια άλλα σκαλοπάτια αυτή επιθυμεί.
ChrisMaGR said
Η χειρότερη κυβέρνηση από άποψη ποσοστού γυναικών είναι η (τρικομματική, οικουμενική) κυβέρνηση Ζολώτα. Αριθμός γυναικών: Μηδέν (0)
Pilot said
……Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις σχετικά λίγες χώρες του κόσμου που δεν είχε ποτέ γυναίκα σε ανώτατο αξίωμα (πρωθυπουργό, πρόεδρο δημοκρατίας, μονάρχη -ούτε καν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης)……
Δεν νομίζω. Είχαμε την Φρειδερίκη….και δυστυχώς για τις γυναίκες αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.
sarant said
29: Περίπου αυτό εννοούσα με το «απαρνούνται το φύλο τους», μπράβο!
31: Πρέπει να έχεις δίκιο -αλλά του Ζολώτα δεν ήταν «κανονική» κυβέρνηση, αλλά μεταβατική και με σαφώς περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Έχει πάντως μια σημασία, διότι και τότε περνούσε η χώρα κρίση (άλλης υφής): δεν κρίθηκαν ούτε τότε οι γυναίκες άξιες.
Γς said
Α, να μην ξεχάσω να πώ τι μου έλεγε η θεία μου η Σοφία.
Οχι καλέ η αδελφή της μάνας μου. Η άλλη Τία Σοφία. Η αδελφή του πατέρα μου.
Δεν με προσέχετε.
-Αγόρι μου και στις γυναίκες να λες ψέματα! Πολλά ψέματα. Μας αρέσουν τα ψέματα.
Σαν να θυμάμαι ότι μου είχε πει και …
-Μεγάλα ψέματα. Οσο πιο μεγάλα είναι τόσο τα πιστεύουμε.
Ή είναι η ιδέα μου;
sarant said
32: Φρειδερίκη; Δεν ήταν ποτέ αρχηγός του κράτους, τον Παύλο τον διαδέχτηκε ο Κωνσταντίνος.
Γς said
32:
Δεν νομίζω. Είχαμε την Φρειδερίκη….και δυστυχώς για τις γυναίκες αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.
ευτυχώς, ίσως;
kiki de montparnasse said
Καλημέρα σε όλες(μέρα που’ναι φαντάζομαι επιτρέπεται να γράφω στο θηλυκό)
Είναι η πρώτη φορά που σχολιάζω κάποια ανάρτηση αν και σας παρακολουθώ τουλάχιστον δυο χρόνια.Θα ήθελα να πω κι εγώ δυο τρία πραγματα:
πρώτον,οφείλω να ομολογήσω πως κι εμένα με παραξένεψε κάπως η φράση «Αν όμως οι γυναίκες ήταν περισσότερες, ας πούμε οι μισές ή σχεδόν, τότε θα λειτουργούσαν φυσιολογικά». Ακόμα και αν δεν ήταν στις προθέσεις σας,τέτοιου έιδους εκτιμήσεις κρύβουν μια ουσιοκρατία, ότι οι γυναίκες δηλαδή είναι από τη φύση τους πιο στοργικές,διαλλακτικές κλπ. ή ότι τέλος πάντων αυτή είναι η συμπεριφορά που τους ταιριάζει. Από την άλλη,αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η φράση μπορεί και να σημαίνει πως μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών-εφόσον κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση-θα σήμαινε ενδεχομένως και περιορισμό της αρρενωπότητας,σεξισμού κλπ,δημιουργώντας έναν πιο ασφαλή χώρο και συνθήκες μεγαλύτερης ισότητας.Άρα ότι η λέξη φυσιολογικά σημαίνει πιο άνετα,με περισσότερη αυτοπεποίθηση.
δεύτερον,πολύ συχνά ακούμε περί αντίστροφου σεξισμού-αναρρωτιέμαι αν υπάρχει και αντίστροφος ρατσισμός,και αν ναι,πόσο κοντά είναι σε αυτό που λέει η χ.α. για τον ρατσισμό που βιώνουν οι έλληνες στην ίδια τους τη χώρα- όταν μίλαμε για θετικές διακρίσεις και για ποσόστωση.Γνώμη μου είναι,πως όταν υπάρχουν διακρίσεις κάπως πρέπει να θεσμιστεί η ισότητα δίνοντας τις ίδιες δυνατότητες στα άτομα που έιναι θύματα διακρίσεων.Αν δεν κάνουμε τίποτα για να πολεμήσουμε τις διακρίσεις σε θεσμικό επίπεδο-φυσικά αυτό γίνεται πρώτα με αγώνες-΄τοτε δεν ξέρω πως θα πάψουν να υφίστανται.
τρίτον,για το ενδιαφέρον παράδειγμα της Σουηδίας και της τριλογίας του Λάρσον,θέλω μόνο να πω ότι το ζήτημα δεν είναι αν η Σουηδία είναι ο παράδεισος επί γης.Εγκλήματα, βιασμοί και ανισότητες υπάρχουν κι εκεί.Το θέμα είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως είναι πιο εύκολο να γίνει καταγγελία, και μια γυναίκα ίσως να περιμένει πως θα βρει δικαιοσύνη.Νομίζω αυτό ήταν και το μήνυμα του έργου.(σκέφτομαι συχνά ποια θα ήταν η κατάληξη σε μια αντίστοιχη περίπτωση στην ελλάδα…)
τέλος,ευχαριστούμε για τις αναρτήσεις σας.Το μπλογκ σας είναι από τα πιο ενδιαφέροντα του διαδικτυου =))
kz said
Δεν νομίζω ότι η ποσόστωση είναι λύση, και δεν πιστεύω ότι το φύλο μπορεί να είναι κριτήριο ψήφου. Σημασία έχουν οι θέσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και η προσωπικότητα. Το αν οι γυναίκες αποτελούν το 10% ή το 90% της Βουλής, μού είναι αδιάφορο.
skol said
… αφήνει πίσω της πολλές συντηρητικές χώρες, όπως τις ισλαμικές ή τις ΗΠΑ
Υπάρχει εδώ κάποια επιρροή απ’ τη θεωρία των δυο άκρων, ή όχι; 🙂
Να πούμε όμως ότι οι Αμερικάνοι έχουν κάνει προόδους στην εκπροσώπηση των μαύρων. Με ποσοστό γύρω στο 12-13% έχουν βγάλει και πρόεδρο. Αν και απ’ ό,τι φαίνεται έχει και αυτός απαρνηθεί το χρώμα του!
ndmushroom said
Επανέρχομαι, με (λίγο κάφρικα) σενάρια:
Μιλάμε για ποσοστώσεις γυναικών (δηλαδή για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος), όπου η αλλοίωση έρχεται μετά την ψήφο.
Ας το κάνουμε πιο δημοκρατικά, ώστε να έχουμε δικαίωμα να επιλέξουμε:
Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες με πάνω από ένα σταυρό, όλα τα ψηφοδέλτια όπου οι διαφορά μεταξύ του αριθμού των σταυρών σε άνδρες και των σταυρών σε γυναίκες είναι μεγαλύτερη από ένα θεωρούνται αυτομάτως άκυρα.
Δεν ακούγεται πολύ ωραίο, έτσι δεν είναι;
Ας το κάνουμε ακόμα χειρότερο.
Νικοκύρη, πριν τις εκλογές του 2012 (21 Απριλίου του 2012) είχες γράψει «Να πω επίσης ότι λυπάμαι που δεν ψηφίζω στην Α’ Αθηνών, γιατί εκεί κατεβαίνει ο φίλος Στέλιος Ελληνιάδης με τον Σύριζα.»
Δεδομένου ότι έχεις ένα ιστολόγιο με απήχηση, δε θα ήταν πιο σωστό να προσθέσεις και μια φίλη υποψήφια (αν δεν υπάρχει, βάλε μια στην τύχη, όπως, λίγο πολύ, γίνεται και με τις ποσοστώσεις), έτσι, για λόγους ισότητας; 🙂
Να διευκρινίσω πως όσα γράφω αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις ποσοστώσεις σε αιρετά αξιώματα (ακόμα κι εκεί, δε θα είχα κανένα πρόβλημα με ποσόστωση στους υποψηφίους, ώστε το 34,73% των τελευταίων εκλογών να γίνει 50% στις επόμενες). Δεν αφορούν τις ποσοστώσεις στα ανώτερα κλιμάκια μη αιρετών διοικήσεων. Κι εκεί βέβαια τίθεται ένα δυνητικό ζητηματάκι αξιοκρατίας, αλλά, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, αν αυτοί που διοικούν (σήμερα) τις επιχειρήσεις είναι οι «άξιοι», προτιμώ ανάξιους δίχως δεύτερη σκεψη! 🙂
sarant said
37: Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Να σχολιάσω κάτι που είπατε και το σχολίασαν και άλλοι. Δεν είπα, ούτε εννόησα, ούτε ξέρω καν αν το πιστεύω, ότι οι γυναικες είναι πιο διαλλακτικές, πιο στοργικές, ότι θα ενσταλάξουν στην πολιτική το μητρικό φίλτρο κτλ. Εννοώ ότι όταν είναι μία γυναίκα σε 17 άντρες, αυτή η γυναίκα αναγκάζεται να συμπεριφέρεται διαφορετικά απ’ό,τι αν ήταν 9 γυναίκες και 9 άντρες.
Anasto said
Θα ήθελα η κοινωνία μας να είναι τόσο καλλιεργημένη και προοδευτική ώστε να μην απαιτούνται ποσοστώσεις για να είναι ισάριθμες οι γυναίκες με τους άντρες στα αξιώματα ή έστω η όλη διαδικασία επιλογής να είναι τυχαία ή άσχετη τέλος πάντων με το φύλλο. Θα ήθελα βέβαια να έχουμε και μια κοινωνία χωρίς ανάγκη από αξιώματα αλλά αυτή η κουβέντα κι αν είναι μεγάλη. Η ποσόστωση όμως δεν με ικανοποιεί. Είναι σαν να παραδεχόμαστε πως η κοινωνία μας ήταν, είναι (και θα είναι) σοβινιστική κι ανώριμη και πρέπει να της επιβληθεί (από ποιον, τον σοφό νομοθέτη;) η ωριμότητα, μέχρι να καταλάβει «το σωστό». Δηλώνω μπερδεμένος κι αναποφάσιστος.
Όσο για το θέμα των γυναικών με αξιώματα που απαρνούνται το φύλλο τους που λέει η φίλη ή φίλος Munich, εγώ διαφωνώ. Το γεγονός πως ο κόσμος μας ανδροκρατείται, αποτελεί για τα δικά μου μάτια μια στρέβλωση, μια ανισότητα. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, όλοι λειτουργούν στρεβλά και υπό το πρίσμα και αυτής της στρέβλωσης. Εν’ ολίγοις έχει επικρατήσει το στερεότυπο τού άλφα μέιλ (κυρίαρχο ταχυδρομείο το λέμε στα ελληνικά; 😛 ) και ο ηγέτης πρέπει να έχει το στιβαρό χέρι, να επιβάλλεται, να έχει το ισχυρό προφίλ, για να επιζήσει, αναπαραχθεί, πετύχει η αγέλη, η φυλή, το έθνος, το κράτος μας. Αυτά δεν κάνουν τα πιθηκάκια; Ε, αυτά κάνει κι ο άνθρωπος ακόμα αλλά σε άλλες κλίμακες και με άλλες συνθήκες και τεχνολογική πρόοδο.
Όπως και να το κάνουμε, οι γυναίκες και οι άντρες έχουμε διαφορές και στις μεταξύ μας αλλά και τις εν’ γένει συμπεριφορές μας. Και δεν μου το βγάζεις από το μυαλό πως στην αέναη μάχη τού να υπερβούμε αλλά και να (ξανά;)συναντήσουμε τη φύση μας, τέτοια πρωτόγονα βαρίδια τα κουβαλάμε και θα τα κουβαλάμε. Συχνά απαρνούμενοι πτυχές της φύσης μας κι ενστερνιζόμενοι άλλες. Το θέμα είναι τι επιλέγουμε να κάνουμε σαν κοινωνίες και πόσο συνειδητοποιημένα κι ακομπλεξάριστα για το από πού ερχόμαστε και το ποιοι είμαστε. Τώρα, ξέρω, μπαίνω σε πεδία που προφανώς είναι επαρκώς χαρτογραφημένα από ειδικούς (φαντάζομαι ανθρωπολόγους ή φιλόσοφους πχ) ενώ το πιο γενικά εμβριθές πράμα που έχω διαβάσει είναι ο Μικρός Ήρωας και πιθανότατα λέω πρωτόλειες αρλούμπες αλλά έτσι τα βλέπω εγώ και φυσικά επουδενί δεν επιχειρώ να ερμηνεύσω τον Νικοκύρη.
sarant said
40: Αλλοίωση, όπως λες, του εκλογικού αποτελέσματος έγινε πρόσφατα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ και πιο πριν του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέχτηκαν γυναίκες για να συμπληρωθεί η ποσόστωση παρόλο που είχαν πάρει λιγότερους σταυρούς από άντρες. Άρα, δεν είναι κάτι καινοφανές.
Το πρακτικό θέμα των ψηφοδελτίων, αν δεν υπάρχει σταυρός αλλά λίστα λύνεται πολύ εύκολα. Κάθε κόμμα υποχρεώνεται να έχει στις λίστες του ίσον αριθμό ανδρών και γυναικών, και μάλιστα εναλλάξ. Αυτό εφαρμόζεται στη Γαλλία στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, νομίζω και τις ευρωεκλογές.
Αν υπάρχει σταυρός, σε πρώτη φάση θα επιβληθεί ποσόστωση στους υποψηφίους, που όμως καλύτερα να είναι 50%, Δεν έχω βέβαια καμιά αμφιβολία ότι στην αρχή θα εκλεγούν περισσότεροι άντρες, αλλά με τον καιρό ίσως εξομαλυνθεί η κατάσταση.
sarant said
42: Όμως μη μου βάζεις απόστροφο στο «εν», αγαπητέ! Δεν υπάρχει κάτι που φεύγει (ώστε να μπει απόστροφος). Ούτε το «εξ» θέλει.
Μαρία said
29
>Πάντως συμφωνώ με το “απαρνιούνται το φύλο τους”, με την έννοια ότι σε κάθε τους δημόσια εκδήλωση πρέπει να προσέχουν να μη δίνουν λαβές σε όσους καιροφυλακτούν να δουν κάποιο γυναικείο στερεότυπο να επιβεβαιώνεται.
Αυτό σημαίνει οτι όσες δεν προσέχουν και επομένως δεν απαρνιούνται το φύλο τους είναι πιο κοντά στο στερεότυπο;
Και επειδή υπάρχει και αντρικό στερεότυπο, όσοι δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτό ή προσέχουν τελοσπάντων, τι είναι; αδερφές;
Panagiotis said
Είμαι κάθετα αντίθετος στην ποσόστωση. Δεν είδα να λύσει κανένα θέμα ή έστω να βελτιώσει την κατάσταση σε χώρους όπου ισχύει εδώ και χρόνια (όπως στον ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε). Είναι ένα μέτρο αναποτελεσματικό, αντιδημοκρατικό και αναξιοπρεπές για το γυναικείο φύλο. Θα μου πεις, ορίστε, εκλέχτηκαν τόσες γυναίκες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ε και; στις κατώτερες βαθμίδες μια απ’ τα ίδια βλέπουμε.
ndmushroom said
43
Οι εσωκομματικές διαδικασίες (υποθέτω) ορίζονται από το καταστατικό του κόμματος. Οι διαδικασίες που αφορούν τις βουλευτικές εκλογές ορίζονται από εκλογικούς νόμους του Κράτους, με σεβασμό στο Σύνταγμα και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Προσωπικά δε θα ήθελα να βρεθώ ποτέ στη θέση να εξηγήσω γιατί επιχειρώ να καταστήσω δυνατό ο υποψήφιος που συγκέντρωσε την προτίμηση του εκλογικού σώματος να μην εκλεγεί επειδή είναι άνδρας (ή γυναίκα, ή χριστιανός, ή μουσουλμάνος, ή ετεροφυλόφιλος, ή ομοφυλόφιλος κ.ο.κ.). Όπως μας φαίνεται (και είναι) παράλογη και άδικη η κατανομή των εδρών σε ορισμένες περιφέρειες, όπου βλέπουμε τον υποψήφιο που συγκέντρωσε το 70% των ψήφων να μένει εκτός Βουλής και την έδρα να καταλήγει στον υποψήφιο του 5% για να τηρηθούν οι εθνικές ποσοστώσεις του ανεκδότου που αποκαλούμε εκλογικό νόμο, θα μας φαίνεται (και θα είναι παράλογη και άδικη κάθε αντίστοιχη περίπτωση λόγω ποσοστώσεων.
Όσον αφορά τις λίστες, εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα (έχουμε και στην Ελλάδα λίστες, για τις Ευρωεκλογές και το Επικρατείας). Η λίστα του Επικρατείας είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι πολιτικοί που θα έπρεπε να βρίσκονται στα δικαστήρια βρίσκονται στη Βουλή. Θέλουμε αλήθεια να γενικεύσουμε αυτόν τον κανόνα σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, και να υποστηρίξουμε τους κομματικούς μηχανισμούς αντί της βούλησης των πολιτών; Εγώ όχι (θεωρώ απαράδεκτη και αντιδημοκρατική τη λίστα ακόμα και για τις Ευρωεκλογές).
(Για την ποσόστωση στους υποψηφίους συμφωνούμε)
Αρκεσινεύς said
Εγώ δεν είχα ποτέ στην επαγγελματική μου ζωή γυναίκες διευθυντές, δηλ. διευθύντριες, οπότε δεν ξέρω τη συμπεριφορά τους. Όμως ενώ οι άνδρες της ίδιας ειδικότητας δεν είχαν σχεδόν ποτέ προβλήματα-διαφωνίες μεταξύ τους, στις γυναίκες πάντοτε και με το παραμικρό θέμα δημιουργούνταν διαπληκτισμοί.
Στο γραφείο της γυναίκας μου όποτε υπήρχε διευθύντρια υπήρχαν προβλήματα: ασυνεννοησίας, έλλειψης κατανόησης,
σκαιάς συμπεριφοράς εκ μέρους της προς τους υπαλλήλους.
43. Έτσι πράγματι συνέβη, είναι δίκαιο; είναι μέτρο που θα οδηγήσει κάποια στιγμή στην κατάργηση της ποσόστωσης, αφού θα εκλέγονται άξια άτομα ανεξαρτήτως του φύλου και ο αριθμός των γυναικών υποψηφίων θα είναι τουλάχιστον ίσος εκείνου των ανδρών;
Πόσοι ήταν οι σύνεδροι άντρες και πόσες οι γυναίκες στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;
munich said
41
αν ήταν 1 άντρας σε 17 γυναίκες θα απαρνιόταν δηλαδή κι αυτός το φύλο του; θα φερόταν διαφορετικά;
Θα μπορούσε κανείς να με διαφωτίσει με παραδείγματα πολιτικής γυναικών που θα ήταν διαφορετικά αν δεν απαρνιόνταν το φύλο τους;
όσο για το αν πρεπει ναπροσέχουν να μη δίνουν λαβές (ενώ οι άντρες προφανώς όχι) παρακαλώ ξεσπαθώστε
http://www.sueddeutsche.de/stil/stilkritik-merkel-in-bayreuth-der-kanzlerin-alte-kleider-1.1124789-3
munich said
αν είναι να βάζουμε και στις τάξεις μισους μισούς για να φέρονται όλοι φυσιολογικά.
munich said
ή να τους χωρίσουμε ξανά σε αρρένων και θηλέων να μην αναγκάζεται κανείς να καταπιέζεται
Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος said
@5, είμαι λίγο πιεσμένος, προφανώς και είμαι κατά των ποσοστώσεων. Δεν είναι παράξενο που μερικοί από όσους διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους με την ενισχυμένη αναλογική ζητούν γυναικεία ποσόστωση; Αλλά οι ψήφοι μετρούνται, δεν ζυγίζονται. Ή η ψήφος είναι ίση ή γάμα τα.
@10, προφανώς. Αλλά γιατί 50%; Οι γυναίκες είναι 51%. Και γιατί όχι και ποσόστωση για τους μαύρους, τους καθολικούς ή τους αριστερόχειρες; Για τους αγρότες; Τους έγγαμους; Τους ηλικιωμένους; Και γενικώτερα, γιατί μια Βουλή πρέπει να απεικονίζη την οποιαδήποτε διαίρεση της κοινωνίας, παρά την θέληση των εκλογέων; Το Κοινοβούλιο των συντεχνιών έχει δοκιμαστή και στο παρελθόν, υπενθυμίζω.
Anasto said
Το σημείωσα και θα το θυμάμαι. Ευχαριστώ. 🙂
sarant said
52: Συμφωνώ για το Κοινοβούλιο των συντεχνιών. Οι ρεζερβέ έδρες για μειονότητες δεν είναι κάτι καινοφανές, πάντως, και υπάρχουν και σε πολλές χώρες (π.χ. για τη γερμανόφωνη μειονότητα του νοτίου Τυρόλου). Θα μπορούσε θεωρητικά λοιπόν να υπάρχει και εδώ κάτι ανάλογο για μουσουλμάνους της Θράκης ή καθολικούς και δεν θα ήταν παραβίαση της ισότητας της ψήφου.
LandS said
Για πριν 30τόσα σχόλια.
Το μάνατζερ δεν έχει γένος. Λέμε ο μάνατζερ ή η μάνατζερ ανάλογα την περίπτωση. Και φυσικά στο πληθυντικό οι μάνατζερ και είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Κώστας said
Και πού να δείτε πονεμένη ιστορία με τα ποσοστά στους φοιτητές του ΕΜΠ (εκτός από τους αρχιτέκτονες). Στο έτος μου, στους μεταλλειολόγους, τα κορίτσια ήταν 11 στους 70 που μπήκαμε (ποσοστό 15,71 %). Αλλά δεν πειράζει, η Πάντειος να ‘ν’ καλά 🙂
Aλίκη Στούκα said
Ενα ακόμα νεοταξικό κείμενο, συνοδευόμενο από δεκάδες ρηχά σχόλια. Δεν σας κατηγορώ, είναι η φύση σας αυτή.
Οι σκλάβοι δεν επαναστατούνε για να γίνουν δήμιοι της εξουσίας. Και αν γίνουν αυτό δεν είναι ισότητα. Είναι χειρότερη σκλαβιά.
Μετράτε τα ποσοστά. Τι ωφελεί τις γυναίκες που είναι πρωθυπουργός η Μέρκελ ; Η πολιτική της οδηγεί στην ανεργία και την εξαθλίωση εκατομμύρια γυναικών και εδώ και στην Γερμανία. Για εσάς όμως, μόνο επειδή η Μέρκελ είναι γυναίκα, μετράει θετικά.
Υπάρχουμε υπό το καθεστώς ενός βάρβαρου νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού συστήματος που γεννάει συνεχώς την αδικία, την εκμετάλλευση, τον πόλεμο. Και εσείς, μετράτε την ποσόστοση, την συμμετοχή των γυναικών σε αυτό το κτηνώδες σύστημα και ζητάτε την συμμετοχή μας.
Οι γυναίκες είναι ελεύθερες όταν δίπλα και ισότιμα στους άνδρες πολεμάνε να τινάξουνε συθέμελα στον αέρα τον παγκόσμιο νεοφιλελευθερισμό και όχι όταν συμμετέχουν στην εξουσία του.
Κώστας said
@ 55: Προφανώς. Είναι ξένη λέξη που δεν έχει την ιδιαιτερότητα να «κουμπώνει» στο τυπικό της ελληνικής, όπως π.χ. η τρόικα, και δεν χρησιμοποιείται αρκετό καιρό ώστε να αλλάξει μορφή. Απλά πείραζα τον Νικοκοίρη.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Αν υποψιαστώ, οτι η Αλέκα Παπαρήγα, γράφει με το ψευδόνυμο, Αλίκη Στούκα, θα πεθάνωωω.!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
ψευδώνυμο, ας όψεται η ταραχή.
Αντιφασίστας said
Καλημέρα και χρόνια πολλά στις γυναίκες!
Καταδικάζει η κυρία Στούκα τα όσα »ρηχά» διάβασε, γράφοντας ένα σχόλιο που θα το χαρακτήριζα άκρον άωτον της κοινοτοπίας.
Δεν ξέρω αν πρέπει να υπάρχει ποσόστωση ή όχι, βρίσκω ισχυρά και τα υπέρ και τα κατά επιχειρήματα. Νομίζω, όμως, ότι στις εκλογές πρέπει οι ίδιοι να φροντίζουμε να μην είναι τόσο κραυγαλέα ανισοβαρής η εκλογή ανδρών και γυναικών στο κοινοβούλιο και στα δημοτικά συμβούλια.
Και ένα τραγούδι που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο σε πάρα πολλά μέρη του πλανήτη μας:
Αντιφασίστας said
Να συστήσω και ένα βιβλίο, που το διάβασα πρόσφατα και το βρίσκω πολύ διαφωτιστικό:
http://www.culturenow.gr/new_releases/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82_%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%82:__%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B7%CF%82.html
ΣοφίαΟικ said
Ως συνήθως τρέχοντας, οπότε δεν έχω διαβασει τα προηγούμενα. Ποσόστωση; Υπάρχει ήδη στις υποψηφιότητες νομίζω, 1/3. Και λεώ: Ναι, αλλά δεν λύνεται το προβλημα παρά μόνο στη βιτρίνα. Ο Μπερλουσκόνι αν δεν κάνω λάθος είχε πολλές φωτογενείς υπουργίνες. Λύνεται έτσι το πρόβλημα;
Πολλές από τις ελληνίδες βουλευτίνες μου δίνουν την εντύπωση ότι δεν είναι πολιτικοί καριέρας αλλά ανήκουν στην κατηγορία την είχαμε στην οργάνωση να μας φτιάχνει καφέ και είπαμε να το εξασφαλίσουμε το κορίτσι για τις υπηρεσίες του. Ή προέρχονται από το χώρο του θεάματος, του αθλητισμού κλπ. Ή είναι καποιανού κόρες (που βέβαια δεν είναι πάντα κακό, η Βιργινία Τσουδερού π.χ. δεν θα έλεγα ότι ήταν ετερόφωτο φαινόμενο, και ίσως ήταν απαραίτητο το όνομα για να ξεκινήσει στην πολιτική).
Αυτή η εντύπωση μπορέι να είναι τελείως λανθασμένη αλλά δεν απέχει πολύ από την εμπειρία μου με τις κομματικές νεολαίες (που δεν ήμουνα ποτέ μέλος), από συναναστροφές με γυναίκες που ασχολούνταν ενεργά με την πολιτική (ο σεξισμός δίνει και παίρνει στα κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος), από την επικαιρότητα (π.χ. τους χαρακτηρισμούς «καλτσοδέτα» κλπ που φέρεται ότι είπε βουλευτής για συνάδερφό του), από το πως αντιμετωπίζονται οι γυναίκες που αναλαμβάνουν σοβαρά υπουργεία (και μιλαώ για την τελευταία δεκαετία μόνο) κλπ κλπ. Επομένως είναι δύσκολο να πείσεις τον ψηφοφόρο που έχιε υπόψη του όσα προαναφέρω να τις ψηφίσει.
Πολλά από αυτά τα ζητήματα έχουν να κανουν με τη θεση της γυναίκας στην κοινωνία γενικότερα, βέβαια. Αλλά θα βοηθήσει η ποσόστωση; Αμέσως όχι, δε νομίζω. Αλλά δε νομίζω ότι μπορούμε να περιμενουμε να περάσουν άλλα 15-20 χρόνια με βουλευτίνες- γλάστρες με την ελπίδα ότι θα αναδειχτούν από αυτές και μερικές σοβαρές. Ίσως όμως βοηθούσε κάτι άλλο τις γυναίκες στην Ελλάδα γενικότερα: ποσόστωση στις θέσεις διευθυντών υπουργέιων. Ποσόστωση στις θέσεις διοικητών δημόσιων οργανισμών, στις ΔΕΚΟ, στις επιχειρήσεις που είναι μεγαλομέτοχος το κράτος.
Μ’αλλα λόγια περισσοτερες γυναίκες στις θέσεις που γίνεται η πολλή δουλειά, εκεί που πρέπει να ξέρεις τι κάνεις και που δεν σε σώζει η πρώην καριέρα σου στο παλκοσένικο. Θέλω να δω διευθύντρια στον ΟΤΕ, δικοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας κλπ. Έτσι θα αλλάξει κάτι.
Alexis said
Διαφωνώ κι εγώ με την ποσόστωση για τους λόγους που ανέπτυξαν λίγο-πολύ οι σχολιαστές παραπάνω. Νομίζω ότι αυτά είναι πράγματα που δεν (πρέπει να) επιβάλλονται από τα πάνω. Προέχει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι πρέπει να εκλέγουμε τους «άριστους» (όπως κι αν το ερμηνεύει αυτό κανείς) ανεξαρτήτως φύλου.
#56, «Αλλά δεν πειράζει, η Πάντειος να ‘ν’ καλά».
Τι εννοείς βρε σεξιστή; Ότι ασκούσατε σεξουαλική παρενόχληση (κν. καμάκι) στις φοιτήτριες της Παντείου; 🙂
#57, Προφανώς θεωρείτε ότι η όποια αλλαγή θα γίνει με τα όπλα και όχι με εκλογές και άλλες τέτοιες ανοησίες…
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
63: Φυσικά, η ποσόστωση θα αποδώσει καρπούς μόνο σε βάθος χρόνου (Με τα περισσότερα που γράφεις συμφωνώ).
spiral architect said
Φοιτητής είχα πάει με τη σχολή μου μια πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομη στις – τότε – ΟΔΓ και ΛΔΓερμανίας.
Στην τελευταία είχαμε δει (και μας είχε πέσει το σαγόνι κάτω απ’ την έκπληξη) τον χώρο φορτοεκφόρτωσης μιας χημικής βιομηχανίας κάπου στο Μαγδεμβούργο (μας είχαν πει ότι ήταν η μεγάλη ανταγωνίστρια της δυτικογερμανικής BASF) όπου οι χειριστές στις επάλληλες και συνεργαζόμενες γερανογέφυρες ήταν – κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους – γυναίκες.
Στην αλλαγή βάρδιας κατέβαιναν απ’ τις καμπίνες μέσω μιας προστατευόμενης μεταλλικής κατακόρυφης κλίμακας γυναίκες και ανέβαιναν γυναίκες.
Τότε (1981-82) δεν μπορούσαμε να φανταστούμε χειριστή γερανογέφυρας (γιατί ομολογουμένως πρόκειται για δύσκολη δουλειά) γυναίκα και είδαμε πολλές. 😯
Aλίκη Στούκα said
Εδώ το ιδανικό της καλής ποσόσοστης κατά το ιστολόγιο, τον μεσιέ Αντιφά και τους υπόλοιπους της συμμετοχής των γυναικών στις τράπεζες, τις φυλακές, τις κυβερνήσεις και τον στρατό.
sarant said
67: Μα, οι ΗΠΑ έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά γυναικείας συμμετοχής, εδώ προτίμησαν να βγάλουν μαύρο πρόεδρο παρά γυναίκα. Μη φέρνετε παραδείγματα από τις ΗΠΑ ή τη Σαουδική Αραβία.
Aλίκη Στούκα said
Καλά κ. Σαραντάκο, εμπρός στον αγώνα για περισσότερες γυναίκες δεσμοφύλακες.
sarant said
69: Και είπα να το προσδιορίσω, να διορθώσω το 68 και να προσθέσω «συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων», αλλά μετά λέω ότι αφού γιαυτό μιλάει το άρθρο κανείς δεν θα το παρερμηνεύσει εκτός αν είναι κακόπιστος. Οπότε, το 69 είναι συνδικαλιά.
Εκτός βέβαια αν θεωρείτε δεσμοφύλακες τους βουλευτές, υπουργούς κτλ. οπότε σας βγάζω το καπέλο με θαυμασμό!
Pilot said
Βλέπω μεγάλη συζήτηση για ποσόστοση, σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα όπου τα ποσοστά έχουν ελάχιστη ή και καμιά σημασία. Η διαφορά, αν υπάρχει ή όχι, θα φανεί αν βρεθεί σε αρχηγική θέση μια αξιόλογη γυναίκα -πχ η Σοφ. Σακοράφα (εντελώς προσωπική άποψη), παρά 40 Σακοράφες ως απλοί (ές) βουλευτές (τριες).
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ said
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.
Γιώργος Πρίμπας said
(σχόλιο 57)
Κα Στούκα, ποια «νέα τάξη» σας ενοχλεί;
H «νέα τάξη» ως ιδέα γενικά
Η «νέα τάξη» όταν χρησιμοποιείται ως πρόσχημα και στο βάθος εξουσία;
Μήπως μόνον η «νέα τάξη» του καπιταλισμού / νεοφιλελευθερισμού;
Ή μήπως και η «νέα τάξη» που ονειρεύονταν οι άριοι ή λίγο γενικότερα κάθε «νέα τάξη» οποιονδήποτε ρατσιστών αγωνίζονται για καθαρό φυλετικά ή θρησκευτικά χώρο;
Γιατί αυτό: Οι γυναίκες είναι ελεύθερες όταν δίπλα και ισότιμα στους άνδρες πολεμάνε να τινάξουνε συθέμελα στον αέρα τον παγκόσμιο νεοφιλελευθερισμό και όχι όταν συμμετέχουν στην εξουσία του.
Και όχι αυτό: Οι γυναίκες είναι ελεύθερες όταν πολεμάνε να τινάξουνε συθέμελα στον αέρα τον παγκόσμιο νεοφιλελευθερισμό και όχι όταν συμμετέχουν στην εξουσία του
ή αυτό: Οι άντρες είναι ελεύθεροι όταν δίπλα και ισότιμα στις γυναίκες πολεμάνε να τινάξουνε συθέμελα στον αέρα τον παγκόσμιο νεοφιλελευθερισμό και όχι όταν συμμετέχουν στην εξουσία του.
Γιώργος Πρίμπας said
(σχόλιο 59)
Μικρές λεκτικές διαφορές = τεράστιες διαφορές νοήματος.
Π.χ.
Αγωνιζόμαστε για μια αταξική κοινωνία απαλλαγμένη από φυλές και θρησκείες
Αγωνιζόμαστε για μια αταξική κοινωνία απαλλαγμένη από άλλες φυλές και θρησκείες
Ατάραχα… 🙂
Ηλεφούφουτος said
sx 45 «Αυτό σημαίνει οτι όσες δεν προσέχουν και επομένως δεν απαρνιούνται το φύλο τους είναι πιο κοντά στο στερεότυπο;»
Αυτοί που φιλοδοξούν να κάνουν πολιτική καριέρα προσέχουν τα πάντα στην εικόνα που δίνουν και όντως απαρνιούνται πολλά. Πιστεύω όμως ότι το να προσέχεις να μη δικαιώνεις κάποια στερεότυπα του φύλου σου έχει πιο δραματικές συνέπειες επάνω σου από το να προσέχεις π.χ. την ενδυμασία σου ή την άρθρωσή σου.
Όσο για τους άντρες, γιατί δεν έχουμε τρανταχτά τέτοια παραδείγματα από την πολιτική μας ζωή; Στο παιχνίδι όμως των στερεοτύπων νομίζω ότι με τους άντρες τα πράγματα είναι πιο εύκολα, γιατί είναι στην πολιτική αιώνες τώρα και ο κόσμος τους έχει συνηθίσει σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Για έναν πολιτικό π.χ. που θα φανεί κάπου αδύναμος, θα πουν μάλλον «ήταν μια στιγμή αδυναμίας», ενώ για τη γυναίκα πολλοί περισότετεροι θα βρεθούν να πουν «ε, ναι, γυναίκα είναι· τι περίμενες;»
Όμοια στερεότυπα μπορείς να βρεις βέβαια σε ένα σωρό άλλες κατηγορίες, π.χ. αν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρ Ένωσης πιαστεί να κλέβει και είναι Σκανδιαναβός, κανείς δεν θα το συνδέσει με την καταγωγή του, ενώ αν είναι νότιος αλλάζει το πράμα.
Κι επειδή αναφέρθηκε η Μέρκελ, εγώ πάντως όταν τη βλέπω με τα ταγεράκια που φοραει συνήθως σκέφτομαι τη Χατσεψούτ και το υπογένειό της.
Αντιφασίστας said
Δεν ξέρω τι λέει η κυρία Στούκα μας, αλλά εγώ γουστάρω πολύ τη Νέα Τάξη Πραγμάτων:
physicist said
Νίκο, γράφεις στην εισήγησή σου μεταξύ άλλων:
Θα πει κανείς ότι οι γυναίκες δεν εφαρμόζουν κάποια διαφορετική πολιτική από τους άντρες -όπως περίτρανα έδειξε, ας πούμε, η πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Βρετανία ή τώρα της Αγκέλας Μέρκελ στη Γερμανία. Θα συμφωνήσω διαφωνώντας. Όταν η γυναίκα είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα, μία στους 17, αισθάνεται ότι για να ανταποκριθεί στο αξίωμά της πρέπει να απαρνηθεί το φύλο της. Αν όμως οι γυναίκες ήταν περισσότερες, ας πούμε οι μισές ή σχεδόν, τότε θα λειτουργούσαν φυσιολογικά.
Στην Κυβέρνηση της Γερμανίας, υπάρχουν 6 γυναίκες σε 16 μέλη συνολικά:
http://www.bundesregierung.de/Webs/Breg/DE/Bundesregierung/Bundeskabinett/bundeskabinett.html
Δεν το λες και μύγα μες στο γάλα. Σε ό,τι αφορά τα μοτίβα συμπεριφοράς, μπορούμε να μιλάμε ατελείωτα. Να πω ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία από τη θητεία αυτής της Κυβέρνησης που μου έρχονται στο νου:
1. Τον Μάρτιο του 2011, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το Υπουργείο Άμυνας ο Βαρόνος της Ψευτιάς φον Γκούτενμπεργκ για λογοκλοπή στο Διδακτορικό του. Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση η Υπουργός Παιδείας και Έρευνας(!) Αννέτε Σαβάν για λογοκλοπή στο Διδακτορικό της.[*]
2. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η κ. Σαβάν είχε προωθήσει στην Έρευνα και στην Παιδεία μέτρα που αποδείχτηκαν κατά το μάλλον αποτυχημένα: ένα απ’ αυτά ήταν η ενθάρρυνση των Διδάκτρων στα ΑΕΙ, κάτι που δεν το ορίζει βέβαια το Ομοσπονδιακό Υπουργείο αλλά τα Πολιτειακά. Όμως η Ομοσπονδία έχει επιρροή και η κ. Σ. είχε τον ίδιο θώκο στη Βάδη-Βυρττεμβέργη προτού πάρει προαγωγή στο Βερολίνο. Για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που βρέθηκαν να πληρώνουν δίδακτρα χωρίς αντίκρυσμα, από δω παν κι οι άλλοι αν η Σαβάν είναι γυναίκα, άνδρας ή εξωγήινος.
3. Αναγνώριση και σεβασμό στον πληθυσμό έχουν κυρίως ο Σώυμπλε και η Λώυτχώυσσερ-Σνάρρενμπέργκερ, Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, αντίστοιχα. Οι υπόλοιποι θεωρούνται γενικώς κατηγορίας πτερού, οππορτουνιστές και δημοσιοσχετίστες. Ιδιαίτερα διακρίνεται για την επιφανειακότητά της η κ. Κριστίνα Σρέντερ, Υπουργός για Θέματα Οικογένειας, η οποία μεταξύ άλλων έχει προτείνει την αλλαγή του γραμματικού γένους της λέξης Θεός σε ουδέτερο (das Gott). Το ότι ανέλαβε Ομοσπονδιακό Υπουργείο σε ηλικία 32 ετών το οφείλει, ασφαλώς, στις ικανότητές της (και στη θητεία της στη Χριστιανοδημοκρατική Νεολαία, φαντάζομαι).
4. Η Καγκελάριος έχει μάθει πολύ καλά, μαθητεύοντας κοντά στον πολιτικό της πατέρα Χέλμουτ Κολ, το παιχνίδι της άσκησης και της διατήρησης της εξουσίας, κυρίως δια της (πολιτικής) εξόντωσης των εσωκομματικών της αντιπάλων. Τους Στόιμπερ, Κοχ, Μερτς, Τώυφελ, φον Μπώυστ και –το πιο πρόσφατο παράδειγμα– τον τ. ΠτΔ Κρίστιαν Βουλφ, που θα μπορούσαν να την απειλήσουν, τους έχει φάει το μαύρο σκοτάδι. Φημολογείται ότι τα επόμενα κοφτερά μαχαίρια θα βγουν με την Υπουργό Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν — κόρη του πρώην Πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας Άλμπρεχτ. Θα μου πεις, βέβαια, αν δεν είχε κοφτερά δόντια και λεπίδια δεν θάτανε Καγκελάριος. Ε, ναι, αυτό λέω κι εγώ. 😉
Δεν ξέρω κατά πόσο απλώς η ύπαρξη της Α.Μ. στην Καγκελαρία ενθαρρύνει άλλες γυναίκες να αναμειχθούν στην πολιτική — υποθέτω ναι, κι αυτό είναι βέβαια θετικό. Εν τούτοις, το θέμα λίγη ή καμία σημασία δεν φαίνεται να έχει στον πληθυσμό, ο οποίος κρίνει πολιτική, κι εδώ δεν βλέπω κάτι που να με βοηθάει να καταλάβω τι σημαίνει να λειτουργούσε μια γυναίκα πολιτικός φυσιολογικά. Φυσιολογικότατη μου φαίνεται η κ. Μέρκελ.
Ασφαλώς αυτά που γράφω είναι αντανακλάσεις της δικής μου στάσης απέναντι στις ποσοστώσεις, που είναι με ελάχιστες εξαιρέσεις αρνητική. (Ενδέχεται να είπαν παρόμοια πράγματα και άλλοι — ήμουν τεμπέλης να τα διαβάσω όλα λεπτομερώς και να με συγχωρείτε γι’ αυτό).
[*] Η Κοχ-Μερίν, η Μαθιοπούλου, ο Χατζημαρκάκης και τα δύο τέκνα του Στόιμπερ (γιος-κόρη) είναι άλλα παραδείγματα της ίδιας τακτικής για κοινωνική και πολιτική άνοδο. Ισόβαρα τα βλέπω τα δύο φύλα σ’ αυτά εδώ.
marulaki said
#75 Από περιέργεια και άγνοια φυσικά ρωτώ: Γιατί Χατσεπσούτ και όχι Χατσεψούτ;;; Μπάλα στην κερκίδα, ξέρω, αλλά μου κίνησε την περιέργεια.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
77: Το 6 στους 16 είναι άριστο ποσοστό (στη Βουλή ωστόσο η Γερμανία υστερεί στην εκπροσώπηση των γυναικών). Η μύγα μες στο γάλα ήταν το 1 στα 17 της ελληνικής πραγματικότητας. Η Μέρκελ νομίζω ότι φέρεται φυσιολογικά.
75: Εύστοχο αυτό με τους υποθετικούς κλέφτες (τον σκανδιναβό και τον στερεοτυποποιημένο νότιο). Το βλέπουμε και στους δολοφόνους. Δολοφονεί μετανάστης πακιστανός, έτσι είναι αυτοί οι μουσουλμάνοι/μετανάστες λέμε. Καίει την κοπέλα ο άλλος (ημεδαπός) στην Ξάνθη αφού τη βίασε, παντού υπάρχουν ανώμαλοι λέμε.
spyroszer said
Γεννά πολλούς προβληματισμούς το σημερινό άρθρο. Διαφωνώ γενικά με τις ποσοστώσεις των δύο φύλων γιατί νομίζω ότι επιβάλλει πιεστικές λύσεις σε θέματα τα οποία είναι καλύτερο κατά τη γνώμη μου να λύνονται πιο ομαλά και με την φυσιολογική πορεία των πραγμάτων. Υπάρχουν εδώ δύο αγαθά που πρέπει να συνδυαστούν, η αξιοκρατία και η ισότητα των φύλων. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχει συντελεσθεί μια πρόοδος σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, που παλιότερα ήταν αντροκρατούμενοι, δηλαδή υπάρχουν σήμερα πολύ περισσότερες γυναίκες σε σχέση με το παρελθόν που είναι πχ δικηγορίνες, μηχανικίνες, αρχιτεκτόνισσες, επιστημόνισσες, καθηγήτριες πανεπιστημίου, που παλιότερα θα ήταν αδιανόητο. Αυτό όμως έγινε αποδεκτό σταδιακά και με τη φυσιολογική πορεία των πραγμάτων, δεν έγινε με ποσοστώσεις. Και δεν μπορώ να σκεφτώ πχ πώς θα μπορούσαν να εκλεγούν καθηγητές πανεπιστημίου με ποσοστώσεις, ή πχ στο δικαστικό σώμα. Το δικαστικό σώμα δε, όπως σωστά αναφέρθηκε, στην πρώτη βαθμίδα του, στα Πρωτοδικεία, γυναικοκρατείται. Βάσει της λογικής σε λίγα χρόνια θα αντιπροσωπεύονται επαρκώς οι γυναίκες και στις ανωτέρες βαθμίδες, στα Εφετεία και στον Άρειο Πάγο, σύντομα ίσως δούμε σύνθεση του Άρειου Πάγου στην οποία να πλειοψηφούν γυναίκες. Εγώ νομίζω ότι ένας από τους λόγους που στα αιρετά ανώτερα αξιώματα υποαντιπροσωπεύονται οι γυναίκες, πέραν των στερεοτύπων και λοιπών λόγων, είναι ότι η δεξαμενή των επαγγελματικών χώρων από την οποία θα μπορούσαν να προέλθουν ικανές υποψήφιες για βουλεύτριες κλπ είναι σημαντικά μικρότερη σήμερα σε σχέση με αυτή των αντρών. Αυτό όμως βάσει της λογικής θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια, οπότε θα επέλθει και μεγαλύτερη ισορροπία στην αντιπροσώπευση των δύο φύλων.
Τα γαλλικά πράγματα δεν τα ξέρω καλά, έχω όμως την αίσθηση ότι στην Γαλλία προσπαθούν σε κάποιες περιπτώσεις να λύσουν πιεστικά και εκβιαστικά κάποια θέματα, τα οποία μάλλον δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να τα λύνεις έτσι. Πχ κατ’ εμέ ο νόμος για την μπούρκα είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενος.
Αντιφασίστας said
80: >Πχ κατ’ εμέ ο νόμος για την μπούρκα είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενος.
Χμ! Δηλαδή, πρέπει να επιτρέπεται στους μετανάστες να μεταφέρουν στις χώρες υποδοχής συνήθειες που επιεικώς θα τις χαρακτηρίζαμε καταπιεστικές, όπως η μπούργκα, ή και απάνθρωπες, όπως η κλειτοριδεκτομή;
physicist said
#80. — Και δεν μπορώ να σκεφτώ πχ πώς θα μπορούσαν να εκλεγούν καθηγητές πανεπιστημίου με ποσοστώσεις […]
Σπύρο, δεν χρειάζεται φαντασία, αυτό συμβαίνει ήδη εν μέρει.
Πέπε said
Έχω να καταθέσω ότι στις σχολικές κοινότητες τα παιδιά δεν πολυκοιτάνε αν ο υποψήφιος 5μελούς ή 15μελούς είναι αγόρι ή κορίτσι. Σίγουρα κάποια παιδιά θα προτιμούν να ψηφίσουν υποψηφίους του ίδιου φύλου με τον εαυτό τους, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Όμως τα κορότσια που κατεβαίνουν είναι λιγότερα.
Μήπως απλώς το ηγετηλίκι είναι λιγότερο ελκυστικό στις γυναίκες;
ΣοφίαΟικ said
Η δικαιολογία ότι υπαρχον πολλές Χ (βάλτε επάγγελμα) στις χαμηλές βαθμίδες, οπότε σε λίγα χρόνια θα τις δούμε και στις υψηλές δε λέει πολλά. Όπως δείχνουν μελετες αλλού, ναι, πολλε΄ς φτανουν σε κάποια μεσάια αξιώματα, αλλά δεν συνεχίζουν στα πιο πάνω αξιώματα με τον ίδιο ρυθμό με τους άντρες.
Κορνήλιος said
ἂν καὶ δὲν εἶμαι γυναῖκα καὶ συνεπῶς δὲν μιλῶ ἁρμοδίως θεωρῶ κἄπως ἐξευτελεστικὴ καὶ ὑποτιμητικὴ τὴν ποσόστωσι.
τέλος πάντων, γενικῶς εἶμαι κατὰ τῶν παγκοσμίων ἡμερῶν (τί ὅρος κι αὐτός!)
#81 ἂν ἡ ἄλλη θέλει νὰ φοράῃ μπούργκα γοῦστο της καὶ καπέλλο της. ὁ νόμος πρὶ μπούργκας εἶναι σὰν τὸν νόμο τοῦ Παγκάλου ἀπὸ τὴν ἀνάποδη.
ἂν τῆς ἐπιβάλλεται μὲ τὸ ζόρι εἶναι τελείως ἄλλο ζήτημα.
Αντιφασίστας said
84: Σωστά. Η περιβόητη »Γυάλινη οροφή»:
http://www.epistimonikomarketing.gr/gunaikes-kai-o-laburinthos-tis-igesias/
Αντιφασίστας said
85: Εννοείται αν τους επιβάλλεται διά της βίας. Αλλά και αυτές που φορούν την μπούργκα εκουσίως, θύματα της ανδροκρατικής κοινωνίας τους είναι, αφού αυτή η κοινωνία κατόρθωσε να τις πείσει εξ απαλών ονύχων ότι είναι κατώτερες από τους άνδρες, τους οποίους πρέπει να υπηρετούν και να υπακούουν σε ό,τι και αν τους ζητήσουν.
spyroszer said
Νομίζω ότι η κλειτοριδεκτομή είναι άλλη περίπτωση. Αντιφασίστα, τέλος πάντων, μπορεί να κάνω και λάθος. Η μπούρκα, που μας προκαλεί απέχθεια, αλλά και η μαντίλα, που δεν είναι τόσο απεχθής, είναι ενδυματολογικές προσωπικές επιλογές, που κατά την γνώμη μου καλύτερα να μην λύνονται τα θέματα αυτά με νομοθετικά μέτρα.
Φυσικέ, τι εννοείς; Δεν το ξέρα αυτό.
sarant said
84-86: Ακριβώς αυτό συνηγορεί υπέρ των ποσοστώσεων.
83: Για διαπαιδαγώγηση, δεν θα ήταν κακή ιδέα να αρχίσουν οι ποσοστώσεις από τα 15μελή (μίνιμουμ 6 στα 15, εκτός αν δεν υπάρχουν υποψηφιότητες).
Gerassimos Zorbas said
1.- Πριν από ενα μήνα την ερωτευθήκαμε παρέα με τον Αγιο Βαλεντίνο. Σε λίγους μήνες θα γιορτάσουμε τη μητέρα. Και κάθε 8 Μαρτίου βγάζουμε τη γυναίκα από τη λάρνακα του σπιτιού της και την λιβανίζουμε.
Κάμαμε το καθήκον μας και τώρα άνδρας και παιδιά γυρίζουμε σπίτι και τη ρωτάμε ,: «τι φαί έφτειαξες; Βάλε μου το νερό, βάλε μου λίγο κρασί». Και αντι να του πει βάλτο μόνος σου τους υπηρετεί. Ετσι είδε, έτσι έμαθε. Ετσι συνεχίζεται το πρώτυπο έστω και άν έχουν γίνει μεγάλα βήματα για την ισότητα. Αλλο όμως η τυπική, η νομική ισότητα, άλλο η πραγματική, η ουσιαστική.
2.- Η δούλα τόσο του σπιτιού , αλλά και η Σπυριδούλα του Αγίου, έγινε παραδουλεύτρα, μετατράπηκε σε υπηρέτρια, μετονομάσθηκε σε οικιακό προσωπικό η τεχνικός επιφανείας.Ακολουθούσε τη τεχνολογική εξέλιξη. Από τη μπουγάδα στο μαστέλλο στο πλυντήριο ρούχων. Εγινε οδηγός λεωφορείου, αξιωματικός αστυνομίας. Ανέβηκε στην επαγγελματική ιεραρχία. Οχι πάντοτε ισότιμα ούτε στην εξέλιξη ούτε στο μισθό.
Παρόλα αυτά η τυπική ισότητα της έφερε το μεγαλύτερο αγαθό, κατά τη γνώμη μου,την οικονομική ανεξαρτησία που της επέτρεψε να βγεί από την οικογένεια του πατέρα της και να περάσει σε μια άλλη οικογένεια οχι για να εξασφαλίσει τα προς το ζήν αλλά επιλέγοντας η ίδια τον η την σύντροφο της.
3.- Οταν είχε ωριμάσει το ευρωπαικό φεμινιστικό κίνημα ,στη δεκαετία του 80, ήμουν για 5 χρόνια ο νομικός ( και μόνος άνδρας) του Γραφείου Ισότητας στην Ευρωπαική Επιτροπή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών καθιέρωσε η Ευρωπαική Ενωση, και εν μέρει τα Ηνωμένα Εθνη. Προυπήρχαν όμως αγώνες γυναικών που οδήγησαν τους διεθνείς θεσμούς να νομοθετήσουν και να επιδράσουν στα εθνικά δίκαια. Εδώ το δίκαιο προχώρησε πιο γρήγορα απο την αλλαγή νοοτροπίας. Στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος για τα δικαιώματα της γυναίκας και το περιοδικό του ο Αγώνας της Γυναίκας, που πρωτοεκδόθηκε το 1923, ηταν πάντοτε στο πλευρό των γυναικών. Το ίδιο και άλλες 20-23 γυναικείες οργανώσεις.
Υπήρχε βέβαια το προηγούμενο της έκδοσης της Κρητικιάς φεμινίστριας Καλλιρρόης Παρρέν , της εβδομαδιαίας «Εφημερίς των Κυριών» που προτοεκδόθηκε στις 8 Μαρτίου 1887 και κράτησε μέχρι και το 1917.
Θα ήταν μεγάλο λάθος , από τη μεριά των γυναικών, να θεωρήσουν ότι το φεμινιστικό κίνημα δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Και αυτό το λένε κυρίως οι γυναίκες πολιτικοί , οι οποίες ,συνήθως, μιμούμενες τους άνδρες συναδέλφους τους αποκτούν τα ελαττώματά τους, χωρίς να παίρνουν , σαν αντιστάθμισμα, καμία αρετή τους.
Οπως γυναίκες είναι , κυρίως, αυτές που κριτικάρουν την ενδυμασία των κοριτσιών που παραπονούνται από τη παρενόχληση σε δημόσιους χώρους.
4.- Στο διαδύκτιο κυκλοφορεί , σαν στοιχείο υπερ των γυναικών μια φράση που αποδίδεται στον Ωνάσση σύμφωνα με την οποία όλα τα λεφτά δεν θα άξιζαν αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες. Στη πραγματικότητα αυτό ακριβώς είναι δείγμα του κοινωνικού υπόβαθρου που- καλόπιστα- καλλιεργεί τη διάκριση και την οποία βλέπουμε στη καθημερινότητα της ζωής μιάς γυναίκας. Προτιμώ τη απλή φράση του Κ. Θεοτόκη: «Μπροστά στην ευτυχία ανάθεματα τα τάλλαρα».
Στη δημόσια ζωή, η ποσόστωση γυναικών εξακολουθεί να διχάζει τη κοινή γνώμη. Η Ευρωπαική Επιτροπή προσπαθεί να πετύχει θετική ποσόστωση στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων εταιρειών και συναντά , σε αρκετά κράτη, τεράστιες δυσκολίες.
Την έχουμε όμως στο Σύνταγμα από το 2001. Την έχουμε από το 2001 στα ψηφοδέλτια των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών; τέλη 2007 η καθηγήτρια Μαραγκοπούλου είχε συντάξει πρόταση τροπολογίας του νόμου 3231 του 2004, την οποία κατέθεσαν στη Βουλή, στις 18 Ιανουαρίου 2008, οι 29 γυναίκες βουλευτές. Την υποστήριξε δε , σθεναρά και υπερκομματικά η Βάσω Παπανδρέου. Ετσι έγινε ο νόμος 3636 του 2008. Σήμερα, το άρθρο 34 του π.δ. 26/2012 κωδικοποίησε, σε ενιαίο κείμενο, τιςδιατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
Λεώνικος Καλαχώρας said
Δεν κατάλαβα Νικ. Νοικ. Τι σου ήρθε να ανεβάσεις αυτό το άρθρο, αν λέγεται έτσι, και να υποστηρίξεις αυτές τις διασκεδαστικές θέσεις. Βαριόσουνα;
Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες μπήκαν αργότερα στον στίβο και είναι ακόμα πιο πίσω από τους άνδρες. Στα καθεστώτα όπως τα δικά μας δεν αναστέλλονται από φαλλοκρατικές διακρίσεις κ.α. Απλώς δεν έχουν ακόμα φτάσει. Σε ορισμένους κλάδους, όπως η Ιατρική και άλλες επιστήμες, που χρειάζεται βασικά μυαλό, υπομονή, επιμονή, θέληση, αυταπάρνηση κ.ο.κ. τα καταφέρνουν θαυμάσια και ισάξια ή ισόποσα. Κάθε παρέκκλιση από το 50% θα είναι μάλλον τυχαία. Σε κλάδους όπως η Πολιτική που χρειάζονται άλλα πράγματα, δεν ξέρω αλλά νομίζω ‘τσογλανιά’ υστερούν, αλλά όχι και πάρα πολύ.
Συνεργάζομαι με γυναίκες αλλά δεν κάνω διάκριση· δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά, μολονότι η αρχή τους στη Χειρουργική ήταν απογοητευτική. Κατ’ αρχήν την επέλεγαν κάτι ή μάγκισσες ή ηλίθιες ή σε συνδυασμό, και πέρασε τουλάχιστο μια 15-τία για να δούμε φυσιολογικά, λογικά στρωμένα κορίτσια να χειρουργούν. Είχαν έρθει να ρίξουν το ανδρικό κατεστημένο, κι έγιναν αηδίες. Τώρα το πράγμα έστρωσε. Σε άλλες ειδικότητες ήταν πιο εύκολο.
Το 1970 περίπου είχα ‘φορτωθεί’ τον Way του Surgical Diagosis and Treatment στην Κρήτη, ο οποίος είχε / έχει σύζυγο ορθοπεδικό και μάλιστα υψηλά ισταμένη, και το έλεγε με δέος· δεν το είχε καταπιεί ακόμη παρ’ ότι αμερικανός. Φυσικά υπήρξαν και γυναίκες γιατροί που έγιναν dame στην Αγγλία.
Πάντως είναι παρατηρημένο ότι όταν ζητάς μια εξυπηρέτηση από γυναίκα σε θέση που μπορεί να επιλέξει μεταξύ του ναι και του όχι, σπάνια να είναι ευνοϊκή. Ίσως έχουν ακόμα κάποιο ‘φόβο’ ότι θα εξτεθούν και θα είναι βαρύτερο επειδή είναι γυναίκες. Βέβαια, καθάρματα και κομπλεξικοί υπάρχουν και στα δύο φύλα.
Νομίζω ότι η συζήτηση έχει ένα σεξιστικό χαρακτήρα. Προσπαθεί να αναδείξει ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει. Π.χ. το ΚΚΕ έχει γυναίκα γεν. γραμματέα, ενώ όλα τα άλλα κόμματα ανδροκρατούνται. Τι έχεις να πεις γι’ αυτό;
Βλέπεις… δε σου θίγω απ’ ευθείας το ΣΥΡΙΖΑ. (Πλάκα κάνω)
Κορνήλιος said
#87 ἔ καλά, καὶ αὐτὲς ποὺ ντύνονται κἄπως προκλητικὰ θύματα τῆς ἀνδροκρατούμενης κοινωνίας εἶναι κατὰ μία ἔννοια ἀλλὰ δὲν νομίζω ὅτι μπορεῖ στὰ σοβαρὰ σήμερα νὰ ἀντιμετωπιστῇ αὐτὸ νομοθετικά.
physicist said
#88(β). — Σπύρο, γνωρίζω τουλάχιστον δύο χώρες, τη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου υπάρχουν tenure-track faculty positions (Assistant Professors) μόνο για γυναίκες. Εδώ είναι εξαρχής αδύνατο να υποβάλει υποψηφιότητα άνδρας. Στις νορμάλ θέσεις δεν έχεις ποσόστωση, βέβαια, έχεις όμως equal opportunity, το οποίο όχι σπάνια γίνεται ποσόστωση στην πράξη. Αλλά ας μείνουμε στο πρώτο, που αρκεί για ν’ απαντήσει την ερώτησή σου, φαντάζομαι.
agapanthos said
Οι θετικές διακρίσεις είναι περίπλοκο θέμα που δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί με μια πρόχειρη συζήτηση. Όντως υπάρχει κίνδυνος αντί για καλό να κάνουν κακό, ειδικά όταν εφαρμόζονται στα ασφυκτικά πολιτικά πλαίσια των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών.
Από την άλλη νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πιο φειδωλοί στους χαρακτηρισμούς μας απέναντί τους, εννοώ ότι για μένα που είμαι άντρας, λευκός, ετεροφυλόφιλος και με δικό μου σπίτι είναι πολύ εύκολο να ρητορεύω υπέρ της ισότητας της ψήφου, χωρίς να λαμβάνω υπόψιν ότι η κοινωνία δεν αποτελείται μόνο από ανθρώπους που μου μοιάζουν.
Επίσης μου φαίνεται ενοχλητικό (δε μπορώ να βρω άλλη λέξη) να κρίνουμε το επίπεδο των γυναικών που εκλέγονται, είτε επειδή τις θεωρούμε (και ενδεχομένως είναι) χαμηλού επιπέδου, είτε γιατί ακολουθούν τις αντρικές νόρμες στην πολιτική. Πρώτα πρώτα γιατί ούτε οι άντρες που εκλέγονται είναι καλύτεροι, και δεύτερα δεύτερα γιατί αυτές οι γυναίκες είναι υπαρκτές εκεί έξω, στον πραγματικό κόσμο. Γυναίκα είναι και η συνδικαλίστρια, και το τσόκαρο, και η επιστημόνισσα, και η αδίστακτη καριερίστα κ.ο.κ. Και πρέπει να εξασφαλίζεται (ανάμεσα στα υπόλοιπα δικαιώματά της) και η πρόσβαση στις υπεύθυνες θέσεις.
Το 20% του ουρανού | contramee said
[…] https://sarantakos.wordpress.com/2013/03/08/women/ […]
spyroszer said
Δεν ξέρω καλά αυτές τις μελέτες για την ιεραρχία. Απλά έκανα έναν συλλογισμό: αν σκεφτούμε ότι πριν λίγα χρόνια δεν επιτρεπόταν η είσοδος των γυναικών σε διάφορες ιεραρχίες, είτε νομοθετικά είτε βάσει στεροτύπων, και σήμερα επιτρέπεται και είναι γενικά αποδεκτό, δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι σε λίγα χρόνια θα ανέρχονται και σε ανώτερες βαθμίδες των ιεραρχιών αυτών, πόσο μάλλον που στις χαμηλότερες βαθμίδες έχουν μεγάλα ποσοστά αν όχι πλειοψηφικά (πχ δικαστικό σώμα).
physicist said
Πιάσε κι άλλο ένα φρέσκο-φρέσκο, για να δούμε τι θα πει ποσόστωση στην πράξη, και όχι ως σχέδιο επί χάρτου. Πραγματικό γεγονός τον περασμένο Αύγουστο, που σήκωσε θύελλα.
Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης (άλλοτε Ιατρική σχολή του Π. της Β.), διοργανώνει κάθε χρόνο γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις — περίπου 2500 υποψήφιοι και υποψήφιες για 250 θέσεις. Πέρυσι τον Αύγουστο, και χωρίς πρότερη γνώση των υποψηφίων, οι βάσεις κατέβηκαν μόνο για τις γυναίκες, έτσι ώστε οι εισαγόμενοι να είναι 50%-50%. Νέοι άνδρες με καλύτερο γραπτό έμειναν έξω ενώ νέες γυναίκες με χειρότερο έγιναν δεκτές. Καταλαβαίνετε πόσα όνειρα καταστράφηκαν, τι αίσθημα αδικίας ήταν αυτό; Το παιδί του εργάτη, ο γιος του σκαφτιά που γράφει καλύτερα από την κόρη του μεγαλογιατρού μένει έξω, και του κοπανάνε στο κεφάλι ότι αυτό είναι κοινωνικά δίκαιο;
Η τακτική του Πανεπιστημίου κρίθηκε παράνομη από το Δικαστήριο. Οι βάσεις κατέβηκαν στο ίδιο επίπεδο και για τους άνδρες. Αλλά το συμβάν δείχνει έναν τρόπο σκέψης στους προθαλάμους των Πρυτανειών και άλλων κέντρων εξουσίας που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία μου φέρνει.
Δύτης των νιπτήρων said
Κοίτα λοιπόν που βρέθηκα να συμφωνώ όχι μόνο με τον Κορνήλιο (έχει ξανασυμβεί) αλλά άκουσον άκουσον, και με την κυρία Στούκα. Και με άλλους φυσικά, αλλά βάζω εδώ όσους συνήθως διαφωνούμε. Με τον Κορνήλιο συμφωνώ και στα περί μπούργκας, μέσες άκρες τουλάχιστον.
physicist said
#94. Σ’ ένα χώρο με περιορισμένους πόρους δεν υπάρχουν θετικές διακρίσεις — υπάρχουν απλώς διακρίσεις. Κάθε θετική διάκριση υπέρ μιας ομάδας είναι ταυτόχρονα αρνητική διάκριση σε βάρος κάποιας άλλης. Αν αποφασίσουμε, πολιτικά, ότι τέτοιες θα πρέπει να γίνονται σε θεσμικό επίπεδο, πάω πάσο. Αλλά να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και να πάψουμε αυτό το αβάσταχτο νιούσπηκ, αυτούς τους γελοίους ευφημισμούς που θέλουν να μας σερβίρουν τη συκωταριά για νηστήσιμη και που υποτιμάνε τη νοημοσύνη μας.
Αντιφασίστας said
Εγώ δεν πείθομαι ότι η μπούργκα, που εξαφανίζει τη γυναίκα, είναι θέμα γούστου, όπως π.χ. τα ψηλοτάκουνα παπούτσια ή η μίνι φούστα. Πρόβλημά μου, θα πείτε, και ίσως έχετε δίκιο, αλλά αδυνατώ να το κατανοήσω αυτό:
http://www.google.gr/search?q=%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B1&hl=el&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CRg6UZOBIYeU0QWazYHQAw&sqi=2&ved=0CCgQsAQ&biw=1092&bih=533#imgrc=DkCLSqHA-0regM%3A%3B83_1SQPyvma6oM%3Bhttp%253A%252F%252F1.bp.blogspot.com%252F-6X1bx_ur85s%252FUC_6ixHBkoI%252FAAAAAAAAAsM%252FiHvgWVNi-Q0%252Fs640%252FMaria%252BChannel%252Bprepare.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fantilogos-gr.blogspot.com%252F2012%252F08%252Ftv.html%3B620%3B419
Δύτης των νιπτήρων said
Μα δεν είπε κανείς (νομίζω) ότι είναι θέμα γούστου. Με πολιτισμικές προσλαμβάνουσες έχει να κάνει. Ξεφεύγουμε όμως.
Κορνήλιος said
ῥε παιδί μου ἄσε τὴν μπούργκα, ἂς δεχθοῦμε πὼς εἶναι ἀκραῖο παράδειγμα γιὰ τὴν ἁπλῆ μαντήλα ὅμως ποὺ κακῶς κάκιστα θεωρεῖται θρησκευτικὸ σύμβολο τοῦ Ἰσλὰμ τί ἔχουμε νὰ ποῦμε;
ἂν ἡ ἄλλη γουστάρει νὰ τὴν φοράει ἐμένα τί μὲ νοιάζει;
ναί, ἔχει νὰ κάνῃ μὲ πολιτιστικές προσλαμβάνουσες ὅπως σωστὰ ἐπισημαίνει ὁ Δύτης, ἔχει νὰ κάνῃ μὲ χίλια δυὸ πέρα ἀπὸ τὴν ἁπλῆ μόδα, ἀλλὰ μὲ ποιό σκεπτικὸ ὁ νομοθέτης θὰ ὑποδείξῃ στὶς πολίτιδες (σὶκ ῥέ!) ἀπὸ ποιές ἀρχὲς θὰ διέπωνται οἱ ἐνδυματολογικές τους ἐπιλογές;
Κορνήλιος said
τώρα, δὲν ξέρω γιατί, μοῦ ἦρθε στὸ μυαλὸ καὶ τὸ περιστατικὸ μὲ ἐκεῖνες τὶς πανηλίθιες ἀκτιβίστριες ποὺ θέλοντας νὰ διαμαρτυρηθοῦν γιὰ τὶς ἐπίσημες θέσεις τοῦ Βατιακοῦ πάνω στὸ ζήτημα τῆς φιλομοφυλίας πέταξαν ἔξω τὰ βυζιά τους. δηλαδὴ ὁ γκέι χρειάζεται τόσο πολὺ τὶς ἐυλογίες τοῦ Πάπα γιὰ νὰ κάνῃ τὴν δουλειά του; τόσο ἀπαραίτητες τοῦ εἶναι;
ἀλήθεια, γιατί δὲν διαμαρτύρονται ἂς ποῦμε γιὰ τὸ ζήτημα τοῦ γάμου τῶν κληρικῶν;
Αντιφασίστας said
Σόρι, Κορνήλιε, αλλά για μπούργκα μιλάγαμε. Η μαντήλα είναι άλλη ιστορία και εφ’ όσον η γυναίκα που τη φοράει μπορεί, αν θέλει, να μη τη φοράει, εμένα δε μου πέφτει λόγος. Το τονίζω: τη φοράει με τη θέλησή της. Επιμένω σ’ αυτό, επειδή στις δυτικές κοινωνίες τα άλλα θρησκεύματα δεν επιβάλλουν με το στανιό, απ’ όσο ξέρω, στους πιστούς τους να φορούν τα οικεία θρησκευτικά σύμβολα.
Κορνήλιος said
παρόραμα: γκέυ
Αντιφασίστας said
Σόρι, Κορνήλιε, αλλά για μπούργκα μιλούσαμε. Η μαντήλα είναι άλλη ιστορία και εφ’ όσον οι γυναίκες που τη φορούν μπορούν αν θέλουν και να μη τη φορούν, εμένα δε μου πέφτει λόγος. Το τονίζω: μόνο αν είναι δική τους απόφαση. Επιμένω σ’ αυτό, επειδή στις δυτικές κοινωνίες τα άλλα θρησκεύματα δεν επιβάλλουν με το στανιό, απ’ όσο ξέρω, στους πιστούς τους να φέρουν τα οικεία θρησκευτικά σύμβολα.
Κορνήλιος said
#104 ναί, ἀλλὰ ἂν ζῇς σὲ Δυτικὴ κοινωνία ἔχεις τὰ μέσα νὰ προστατευθῇς ἔναντι ὁποιαδήποτε τέτοιου εἴδους ἐπιβολῆς. κι ἂν ἡ δυνατότητα αὐτὴ εἶναι κάποτε μόνο θεωρητικὴ γιὰ ἕνα σωρὸ λόγους ἡ ἀπάντησι τῆς δημοκρατίας δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι ἡ ἀπαγόρευσι. ἡ ἀπαγόρευσι εἶναι κι αὐτὴ ἐπιβολή. ἔστω καὶ μία γυναῖκα νὰ θέλῃ νὰ φοράῃ μπούργκα πρέπει νὰ μπορῇ. ἀκόμη καὶ κἀμμία νὰ μὴ θέλῃ πρέπει νὰ μπορῇ. πρέπει νὰ ἔχῃ τὴν ἐπιλογή.
Αντιφασίστας said
Δυο φορές, διότι η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως (τι λέει κανείς για να μπαλώσει τα λάθη του!). 🙂
Αντιφασίστας said
107: Συμφωνώ.
Κορνήλιος said
παρόραμα: ὁποιασδήποτε
gpointofview said
Οσοι επιμένουν για ποσόστωση των γυναικών στρην ολιτική ας σκεφθούν την επόμενη μέρα με δέκα κακέκτυπα της Ντόρας και από τρία της Αλέκας και της Βάσως…
Μπρρρρρρρρ !
sarant said
90: Πολύ χρήσιμη αναδρομή!
91: Βλέπε και 93.
97: Φάουλ. Υπάρχει και το παιδί του μεγαλογιατρού που (με την ποσόστωση) μένει απέξω για να περάσει η κόρη του σκαφτιά.
101 και πριν: Η ιδέα της απαγόρευσης της μαντήλας και κατά μείζονα λόγο της μπούργκας στη Γαλλία είναι ότι χωρίς απαγόρευση η μουσουλμάνα κοπέλα δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στις πιέσεις των αντρών της οικογενείας της ή του περίγυρού της. Δεν είναι καθόλου απλό το θέμα.
sarant said
111: Φάουλ, αντιαθλητικό μάλιστα. Σκέψου κι εσύ μια Βουλή με 50 Κασιδιάρηδες, 40 Μιχαλολιάκους, 40 Αδώνηδες, 40 Πλεύρηδες κτλ. και 10 Ζαρούλιες (συζύγους κάποιων προηγουμένων βέβαια)
physicist said
#112(γ). Όχι, δεν είναι φάουλ. Ο νεαρός άνδρας που ξεκίνησε τη συλλογική δράση η οποία οδήγησε στην ανατροπή της απόφασης είχε προέλευση από την εργατική τάξη. Και εν τέλει το θέμα είναι ότι ο κύριος παράγοντας της ανισότητας είναι η κοινωνικοοικονομική τάξη και τα προσόντα συν τα βύσματα που έχουν οι προνομιούχοι. Αλλά μιας κι αυτά είναι ζόρικα να τα φέρουμε σε λογαριασμό, επικεντρώνεται η προσοχή σε μιαν αριθμολαγνεία σχετικά με το φύλο.
physicist said
#114. —
προσόνταπλεονεκτήματα.Δύτης των νιπτήρων said
Νίκο112: Συμφωνώ ότι δεν είναι απλό (το θέμα της μαντήλας). Διαφωνώ ότι είναι φάουλ το σχόλιο του Φυσικού. (Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; που έλεγε και η -αν θυμάμαι καλά- Μαρία Αλιφέρη).
Γς said
Κε μπονίτα μουχέρ!
Η σπανιόλα σοσιαλίστρια Μπεατρίς Ταλεγκόν που σήμερα εδώ στην Αθήνα έδειξε με το μεσαίο δάχτυλο της πως έπρεπε να απαντήσουν οι ηγέτες του νότου στη Μέρκελ και στον Σαρκοζί!
It was like that!
Αντιφασίστας said
Νομίζω πως η ποσόστωση μπορεί να συζητηθεί μόνο σε περιπτώσεις που οι γυναίκες »συναγωνίζονται» με μειονέκτημα-κατάλοιπο της ανδροκρατικής κοινωνίας. Στην περίπτωση που αναφέρει ο Φυσικός δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να υπάρξει ποσόστωση.
spyroszer said
Έγραψα μπούρκα και μαντίλα. 2 στα 2 βολές άουτ στα ενδυματολογικά.
Να διευκρινίσω ότι δεν εννοούσα ότι είναι θέμα γούστου, αλλα είναι προσωπική ενδυματολογική επιλογή, (συμπληρώνω) που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ίσως και διαφορετικούς για κάθε γυναίκα που τα φοράει. Είναι βεβαίως κυρίως κοινωνικοί και πολιτισμικοί οι λόγοι, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί εκ των προτέρων και το γούστο για μια γυναίκα που κάνει μια τέτοια επιλογή.
Για να παίξω και εγώ το παιγνίδι της Αλιφέρη, συμφωνώ ότι δεν είναι απλό το θέμα, συμφωνώ πιο πολύ με το σχόλιο του Κορνήλιου 107, και διαφωνώ ότι είναι φάουλ του Φυσικού.
physicist said
#118. Ο συλλογισμός του ΙΠΒ, όπως τον κατάλαβα, είναι ότι έχει ένα φοιτητικό σώμα που είναι περίπου 60-40 ή 55-45 «υπέρ των ανδρών» και ότι αυτό είναι αφύσικο. Ένα αυτό, και δεν το δέχομαι ως σοβαρό επιχείρημα. Από την άλλη μεριά, οι εκπρόσωποι του ΙΠΒ επισήμαναν, ορθότατα, ότι σε υψηλά κλιμάκια, αυτά των Αρχιάτρων ή των Επικεφαλής στις Κλινικές, η κατάσταση είναι τραγικά ανδροκρατούμενη. Άρα, εφόσον ο αγωγός που φέρνει τις γυναίκες ψηλά στενεύει μόνο για εκείνες, καλό θα ήταν να δοθεί μπόνους σ’ αυτές απ’ την αρχή (πρόκειται για τι περίφημο pipeline problem που νομίζω είναι οξύτατο στις Ιατρικές Σχολές). Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης και το παιχνίδι με τις βάσεις εισαγωγής είναι εντελώς λάθος. Οι ακαδημαϊκές καριέρες έρχονται σε σύγκρουση με τη γέννηση και φροντίδα των παιδιών, μιας απαιτούν μακρόχρονη παραμονή σε αβέβαιες θέσεις με διαρκείς μετακινήσεις, που σε φέρνουν μέχρι την ηλικία των προχωρημένων 30 — αρκετά ζόρικο για πολλές γυναίκες, τουλάχιστον ψυχολογικά. Κι ύστερα, το βρίσκω υποκριτικό να καμώνονται τα Πανεπιστήμια πως νοιάζονται για ίσες ευκαιρίες από τη μια, κι από την άλλη μεριά να πρέπει να ψάξεις με το ντουφέκι για να βρεις ΑΕΙ με παιδικό σταθμό για τα παιδιά των μελών του ΔΕΠ.
MelidonisM said
Pros:
1. Quotas are the quickest and most effective way to ensure more equal numbers of men and women on boards.
2. Quotas force the break up of elite circles that might otherwise remain unchallenged.
3. If women are promoted into positions of power, they can act as positive role models for others.
4. Once on the board, women are more likely to hire more women.
5. Quotas are not disciminatory, they simply correct existing discrimination. Is there existing discrimination? Well yes, if you a) believe that there are as many competent potential female board members as their male counterparts and b) take stock of the current imbalance in numbers.
Cons:
1. Quotas discriminate against the individual men who happen to be running against a woman for a seat.
2. If women are employed through quotas, they will be seen as «token», will be less respected and will have less power.
3. Quotas set women against each other, competing for a certain number of «women’s seats», which might destroy co-operation and unity.
4. Instating a quota might lend businesses to view them as a ceiling rather than a floor on the number of women, stalling progress on equality in the long run.
So there they are. Have I missed any? Please leave a comment….
…better decisions through diversity..
…mixed teams are more profitable…
…Is it a coincidence that Scandinavian countries have these kinds of quotas, and also survived the financial crisis better than the rest of us?
http://www.newstatesman.com/business/2012/09/quotas-women-boards-all-pros-and-cons-one-place
Ορεσίβιος said
Διαβάζοντας το μυθιστόρημα του νομπελίστα Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, Το χιόνι, αιφνιδιάστηκα για το θέμα της μαντίλας. Οι νέες γυναίκες στην Ανατολία θεωρούσαν ως στέρηση των δικαιωμάτων τους, την απαγόρευση της μαντίλας. Ο συγγραφέας μάλιστα έχει κεντρική ηρωίδα μια κοπέλα που έχει ζήσει στην Κωνσταντινούπολη, μοντέρνα στο ντύσιμο και στις αντιλήψεις, καλλιτέχνιδα, να γίνεται μαχητικό στέλεχος του γυναικείου κινήματος υπέρ της μαντίλας. Ο Παμούκ με τις γενναίες δηλώσεις του για τη σφαγή των Αρμενίων και για το κουρδικό ζήτημα, δε μπορεί σε καμιά περίπτωση να χαρακτηριστεί εθνικιστής ή οπισθοδρομικός. Φαίνεται να παρουσιάζει το ζήτημα αντικειμενικά, ως ένα θέμα που δεν λύνεται με απαγορεύσεις.
Αντιθέτως, ένα ντοκιμαντέρ από το Ιράν, με τίτλο «μπούργκα» το οποίο δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα και είναι απαγορευμένο στο Ιράν (η διανομέας του Καταγιούν Σαχαμπί φυλακίστηκε για κάποιο διάστημα και υπήρξε διεθνής έκκληση κινηματογραφιστών να αποφυλακιστεί αυτή, ο σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί κ.α.), το οποίο έχω δει από DVD με αγγλικούς υποτίτλους, παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Όλες οι γυναίκες που μιλούν στην ταινία φορούν μπούργκα και είναι όλες αντίθετες με τη μπούργκα. Δεν αναφέρονται τόσο στη νομοθεσία, όσο στους συζύγους τους και στ’ αδέρφια τους και λένε ότι αν κυκλοφορήσουν χωρίς μπούργκα θα τις σκοτώσουν. Πρέπει να ομολογήσω όμως ότι το ντοκιμαντέρ αυτό ήταν κάπως μονοδιάστατο. Αδύναμο ως «ταινία τεκμηρίωσης». Μου άφησε πολλά κενά.
Αν είναι επιλογή των ίδιων των γυναικών η μαντίλα ή η μπούργκα, λέω κι εγώ «γούστο τους καπέλο τους». Και στο χωριό μου οι γυναίκες τη δεκαετία του 50 και του 60, δεν έβγαιναν από το σπίτι χωρίς μαντίλα. «Που πας μωρή ξεμαντίλωτη;» έλεγε η μάνα στην κόρη. Το ξεμαντίλωτη είχε σχεδόν την ίδια σημασία με το ξεβράκωτη. Φυσικά πρέπει να το προσεγγίζουμε ως πολιτισμικό ζήτημα. Αν είναι επιβολή στις γυναίκες από το κράτος ή τους άντρες είναι βέβαια φρικιαστικό…
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Το «φάουλ» που χρέωσα στον φυσικό ήταν λογικό, όχι ηθικό -χαίρομα πάντως για το αυθόρμητο κύμα συμπαράστασης που προκάλεσα 🙂
Αντιφασίστας said
120: Ευχαριστώ, φίλε Φυσικέ, για τις διευκρίνιση.
119: Η μαντήλα, συμφωνώ, δεν είναι απλό θέμα, αλλά για την μπούργκα είμαι απόλυτος: μόνο ένας εντελώς διεστραμμένος, σαδιστικά σκεπτόμενος νους θα μπορούσε να σκεφτεί ένα τέτοιο ρούχο-φυλακή. Και αν υπάρχουν γυναίκες που το φορούν οικειοθελώς, τότε δύο τινά πρέπει να συμβαίνουν: ή θέλουν να καλύψουν κάποια αποκρουστική δυσμορφία ή έχουν υποστεί τη γνωστή πλύση εγκεφάλου, στην οποία ειδικεύονται τα κάθε τύπου απολυταρχικά καθεστώτα. Συγχωρήστε μου το απόλυτο ύφος, αλλά ανατριχιάζω στη σκέψη και μόνο της μπούργκας.
MelidonisM said
Ξεπέρασε τις Σκανδιναβίες η Ρουάντα,
ίσως να φταίει η λειψανδρία με τους πολέμους
Rwanda will be the first country where women will outnumber men in parliament, preliminary election results show.
Women have taken 44 out of 80 seats (55%). so far and the number could rise if three seats reserved for the disabled and youth representatives go to females
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/7620816.stm
physicist said
#123(β). — Ντάξει, παιδιά, τα καταφέραμε. Τα ποσά που συμφωνήσαμε θα τα βρείτε από Δευτέρα στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς. 😉
MelidonisM said
Η μαντίλα είναι ο χαρακτήρας που φέρει η γυναίκα προς τα έξω. Είναι υποχρεωτικό όχι μόνο για την γυναίκα αλλά και για τον άνδρα...!
http://islamforgreeks.org/2012/09/10/refuting-kezalwrh/
Είδες κανείς άντρα μαντιλωμένο; εκτός ηθοποιό;
Ορεσίβιος said
Το ζητούμενο είναι να υπάρχει απόλυτη ισοτιμία των γυναικών με τους άντρες. Η μητρότητα να προστατεύεται νομοθετικά και να μη γίνεται ανασταλτικός παράγοντας για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Τότε δεν θα χρειάζονται ποσοστώσεις. Τώρα πιθανόν να βοηθούν κάπως αλλά και πάλι είμαι αρκετά επιφυλακτικός…
Θα σας πω μια περίπτωση τραγελαφική. Στις δημοτικές εκλογές, σ΄ένα Δήμο (όνομα και μη χωριό που λέμε) μια παράταξη δεν έβρισκε τον απαιτούμενο αριθμό γυναικών για το ψηφοδέλτιο. Ένας υποψήφιος λοιπόν, που είχε μια μεγάλη εξοχική ψησταριά, είπε σε δυο σερβιτόρες του: » Ή κατεβαίνετε υποψήφιες με την παράταξη που κατεβαίνω κι εγώ ή απολύεστε αυτή τη στιγμή!». Χειραφέτηση ε!!!
Μαρία said
125
Είναι θέμα εκλογικού συστήματος με θετικές διακρίσεις.
The Parliament consists of two chambers. It makes legislation and is empowered by the constitution to oversee the activities of the President and the Cabinet.[72] The lower chamber
is the Chamber of Deputies, which has 80 members serving five-year terms. Twenty-four of these seats are reserved for women, elected through a joint assembly of local government officials; another three seats are reserved for youth and disabled members; the remaining 53 are elected by universal suffrage under a proportional representation
Απο τις 53 έδρες τις 21 πήραν γυναίκες. (Νομίζω οτι είναι 45 οι γυναίκες)
spiral architect said
Στο σουκ της Τύνιδας – Τυπικό γυναικείο συντηρητικό ντύσιμο.
Φθινόπωρο 2006, πολύ πριν την «αραβική άνοιξη».
(φωτό δική μου)
Μαρία said
114
Αυτός είναι ο κύριος παράγοντας για τη σχολική αποτυχία αλλά μια γυναίκα με εργατική προέλευση μειονεκτεί διπλά.
Γι’ αυτό και οι όποιες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες οφείλουν να γίνονται στη βάση της σχολικής πυραμίδας κι όχι στην κορυφή.
Στα χρόνια μου οι υποτροφίες του ΙΚΥ στους πρωτοετείς μοιράζοντας κατα φύλα. Κέρδιζαν οι άντρες στις γυναικοκρατούμενες σχολές κι έχαναν απ’ αλλού.
Θετικές διακρίσεις υπήρχαν (υπάρχουν;) και στην χρηματοδότηση ευρωπ. ερευνητικών προγραμμάτων με βάση τη χώρα (η Ελλάδα π.χ. είχε επιπλέον μόρια) και το φύλο.
physicist said
#131. Όχι μόνο για τη σχολική αποτυχία, Μαρία, είναι ένα νήμα που σ’ ακολουθεί μια ζωή. Πριν μια βδομάδα διάβαζα ένα άρθρο στην Zeit, με τίτλο «μετράνε η καταγωγή και οι καλοί τρόποι» και θα κοιτάξω να το βρω. Αν και όπως σε ξέρω, μάλλον θα με προλάβεις — ψάξε για τη λέξη Stallgeruch στον τίτλο κι άντε να δούμε ποιος θα προκάνει τον άλλον.
physicist said
http://www.zeit.de/studium/uni-leben/2013-02/eliten-forscher-hartmann-stipendium-exzellenzinitiative
Immortalité said
Λοιπόν με συγχύσατε πάλι με τη μπούργκα και τη μαντήλα. Κανείς δεν απαγόρευσε σε καμία γυναίκα να φοράει μαντήλα. Η απαγόρευση ισχύει για τα σχολεία όπου απαγορεύεται κάθε είδους εμφανές θρησκευτικό σύμβολο ενδυματολογικό ή άλλο. Όπως ένα κορίτσι χριστιανικού θρησκεύματος δεν μπορεί αν πάει με ράσο έτσι και μια μουσουλμάνα δεν μπορεί να πάει με μαντήλα. Στο σχολείο, δηλαδή μέχρι τη δευτεροβάθμια, τα παιδιά προσέρχονται χωρίς θρησκευτικά διακριτικά και ακολουθούν όλα το ίδιο πρόγραμμα ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Το βρίσκω όχι απλώς υγιές αλλά και θεάρεστο. Μαντήλες, ράσα, εβραϊκά καπελάκια, βουδιστικά καφτάνια έξω από το σχολείο, στο Πανεπιστήμιο άλλο καπέλο. Όποιος πάει στη Γαλλία ή σε οποιαδήποτε χώρα να μείνει και να σπουδάσει δεν απαιτεί βέβαια να προσαρμοστεί η κοινωνία σ’ αυτόν αλλά αυτός στην κοινωνία. Σε κοσμικό κράτος πήγανε, τι περιμένανε; Εκκλησιασμό κάθε Κυριακή και προσευχή πέντε φορές τη μέρα; Αλλά αυτά τα έχουμε ξαναπεί και ξαναπεί και ξαναπεί. Η απαγόρευση της μπούργκας προβλέπεται από άλλο νόμο και ισχύει για τους δημόσιους χώρους και δεν με βρίσκει καθόλου αντίθετη. Μπορεί να σε έχουν εκπαιδεύσει από μικρή ότι λόγω φύλου απαγορεύεται να σε δει το φως του ήλιου αλλά δουλειά της κοινωνίας είναι κάποια πράγματα να τ’ αλλάζει.
Τώρα για τις ποσοστώσεις Νίκο, ούτε εγώ συμφωνώ εντελώς. Ο πολιτικός μας χώρος (και όχι μόνο) είναι τόσο βαθιά σεξιστικός που το πολύ πολύ να τις αντιμετώπιζαν σαν τις «βουλευτίνες της ποσόστωσης».
Αντιφασίστας said
134: Άργησες, αλλά τελικά ομίλησες! Συμφωνώ και επαυξάνω. 😉
Immortalité said
@135 Να ξέρεις μπορεί ν’ αργώ, αλλά δε λησμονώ 😉
sarant said
134: Θα πουν βουλευτίνες της ποσόστωσης; Ας το πουν. Και τώρα λένε ό,τι θέλουν. Όταν διαφώνησε με τη Ρεπούση, ο άγριος Πειραιώς την αποκάλεσε «βουλευτή των 1629 σταυρών».
Costaz said
Να θυμίσω ότι μπορεί να μην είχαμε γυναίκα πρωθυπουργό ή αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά είχαμε Προεδρίνα της Βουλης. Αν δεν κάνω λάθος, είναι η δεύτερη στη σειρά θέση, μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παλιοσειρά said
Ε, όχι και ανδροκρατούμενη η δικαιοσύνη στα υψηλά κλιμάκια! Γυναίκα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τέσσαρες γυναίκες Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας. Και στη Γαλλία επίσης, τα ποσοστά γυναικών στην Cour de Casssation δεν είναι χαμηλά, από το λίγο που ξέρω. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι δύο καλύτεροι (ες) Γενικοι(ες;) Εισαγγελείς επίσης γυναίκες: Ελινορ Σαρπστον και Βερίκα Τρστένιακ (έτσι δεν είναι Νικοκύρη μας;). Στη Βρετανία και τη Γερμανία διαφέρουν, νομίζω, τα πράγματα.
Αρκεσινεύς said
1. Το μέτρο της ποσόστωσης είναι άδικο
2. Το μέτρο είναι υποτιμητικό για τις γυναίκες
3. Πρέπει (;) να εφαρμόζεται κατ’ ανάγκην
4. Ας αισιοδοξουμε ότι στο όχι απώτερο μέλλον θα διαφοροποιηθεί η νοοτροπία και στα 2 φύλα των εκλογέων οπότε θα επιλέγονται οι άξιοι (-ες)
5.134.Υπερθεματίζω
Μαρία said
133
Μπουρντιεϊκός ο δικός σου.
Το habitus δεν είναι ακριβώς οι καλοί τρόποι αλλά συνεννοηθήκαμε.
physicist said
Εκφράστηκα πολύ χαλαρά με τους καλούς τρόπους πριν αλλά ναι, συνεννοηθήκαμε.
EΦΗ ΕΦΗ said
Να το λύσουμε δημοκρατικά.Να τεθεί σε δημοψήφισμα αν θέλουμε θεσπισμένη ,οι γυναίκες, την υποχρεωτική ποσόστωσή μας στη Βουλή.
Θυμάστε με την τεχνητή έλλειψη προϊόντων πριν μερικά χρόνια; Για να πάρει ο μανάβης μισό τσουβάλι λεμόνια ,που ήταν σε έλλειψη, του φόρτωναν υποχρεωτικά και δέκα τσουβάλια (αχρείαστες) πατάτες οι μεγαλέμποροι της λαχαναγοράς. Τέτοια αλισοβέρισα θα παράξουμε; Από ανώριμη κι ανέτοιμη κοινωνία τί θα περιμένουμε; Άντε η αριστερά νάχει ισότιμες-ισοβαρείς,ας πούμε, επιλογές ανδρών-γυναικών, οι υπόλοιποι; Διαλέγετε και παίρνετε ζαρουλιοδιαλέμματα
Μαρία said
140 Καθόλου υποτιμητικό δεν είναι, όπως δεν είναι υποτιμητική και η ποσόστωση για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο των παιδιών της μειονότητας, που η ΧΑ ζητάει να καταργηθεί.
Υποτιμητικά είναι τα σεξιστικά σχόλια που γράφονται εδώ κατα καιρούς απο κατα τα άλλα προοδευτικούς σχολιαστές.
sarant said
138: Το περίμενα ότι κάποιος θα θυμηθεί την Ψαρούδα-Μπενάκη, αλλά επίτρεψέ μου να σου πω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής α) ουσιαστικά δεν είναι αιρετή θέση, β) ασκεί εξουσία μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις (παραίτηση προέδρου κτλ.)
139: Νομίζω πως υπεραντιπροσωπεύονται οι άντρες, διότι θα συγκρίνεις με τον πληθυσμό των δικαστών. Πόσες είναι συνολικά οι δικάστριες και πόσοι οι δικαστές όλων των βαθμών; -και ποιο το ποσοστό στο ΣτΕ; Βρίσκω ότι υπάρχουν 13 γυναίκες σύμβουλοι επί συνόλου 49, και συνολικά στο ΣτΕ 68 γυναίκες και 71 άνδρες.
Αντιφασίστας said
Απ’ ό,τι φαίνεται, συμφέρει και οικονομικά η ισορροπημένη ανάρρηση γυναικών και αντρών σε υψηλές θέσεις:
http://ec.europa.eu/ellada/press-center/news/archives/news_20120305-1_el.htm
Τρολλιστης της Στεγης said
Η πιο επαναστατικη πραξη ειναι ο ερωτας (οκταβιο πας )
Ολες οι εξεγερσεις της προκοπης, αν κατι πραγματικα απελευθερωσαν, ηταν η εκφραση της ερωτικης επιθυμιας (ανωνυμου πληκτροΛόγιου)
Γαλλια 1789, Ρωσια 1917, Ισπανια 1936 , Κουβα 1953 , μαης του 68 , πολυτεχνειο 1973, αλλα και δεκεμβρης 08, ολες μα ολες (σημαντικες η ησσονος σημασιας) κοινωνικες και πολιτικες διεργασιες ανεπτυξαν και χαραχτηκαν απο ενα ιδιαιτερο αισθησιακο στοιχειο και ενα απελευθερωτικο ερωτισμο, υπαρξιακο Ιδιον του ανθρωπου που νιωθει πως εκεινη την στιγμη ακροβατει αναμεσα στην Ιστορια και το Τιποτα
Πες μου , ποσα φλερτ , κλεφτες ματιες , παθιαρικα φιλια ,υποσχεσεις και απελπισμενα γαμησια εζησες, να καταλαβω πως ηταν η εξεγερση ….
Η εξεγερση η θα χορευεται η δεν θα ειναι εξεγερση
Αφιερωμενο στη μερα της Γυναικας
Η ταινια Libertarias, “Ελευθεριακές”, οπως αναφερεται στην περιγραφη του video, αφορα τις εξεγερμενες γυναικες της Ισπανιας του 36, που επέλεξαν τον αγώνα για την ελευθερία, οπλισμένες με την οργή ενάντια στους καταπιεστές που δεν έχουν ούτε φύλο ούτε φυλή, μόνο το ίδιο λαίμαργο βλέμμα του κατακτητή.
http://open.ypoga.net/index.php?q=node/2491
gpointofview said
# 113
Καταλαβαίνω (το σκεπτικό) τους κανονισμούς σου όμως δεν παίζουμε το ίδιο παιχνίδι ή στο ίδιο γήπεδο. Δεν υπάρχει οφφσάίντ στο μπάσκετ ή καλύτερα φάουλ στο βόλλεϋ.
Απ’ όσους ανέφερες για μένα υπάρχει μόνο ο μπουμπούκος κι αυτός σαν εκπρόσωπος της γραφικότητας, με τους υπόλοιπους δεν ασχολούμαι, δεν υπάρχουν. Είναι το πλεονέκτημα κάποιου που δεν έχει κομματική ταυτότητα ενώ για άλλους είναι αιτία ύπαρξης, κάτι αντίστοιχο με τα αρειανά ασπόνδυλα για τους ΠΑΟΚg’δες.
Θα μπορούσες να είχες αναφέρει σαν παράδειγμα τον Υφυπουργό Παιδείας (!) Πολιτισμού (!!) και Αθλητισμού (;) Κον(;;) Ιωαννίδη (αυτόν που πέταγε το σακάκι του στους διαιτητές), πράγμα που με πείθει για το λάθος της τοποθέτησής μου..
Κορνήλιος said
ὅταν ἕνας ἄνδρας ἀποκλείεται ἀπὸ μία θέσι ἐξ αἰτίας τῆς ποσοστώσεως ὑπὲρ τῶν γυναικῶν αὐτὸ συνιστᾷ κατ’ ἐμὲ ἀπαράδεκτη ἀδικία.
τὰ κριτήρια καταλήψεως ὁποιασδήποτε θέσεως, ἀπὸ τὸ ψηφοδέλτιο μέχρι τὴν θέσι κλητῆρος στὴν κοινότητα τῆς Κωλοπετεινίτσας, πρέπει νὰ σχετίζωνται μὲ τὸν σκοπὸ ποὺ ἡ θέσι αὐτὴ ὑπηρετεῖ.
ἂν διεκδικῇς θέσι καθηγητοῦ όργανικῆς χημείας τὸ φύλο σου μοῦ εἶναι ἀδιάφορο. δὲν μοῦ λέει τίποτε γιὰ τὰ προσόντα σου.
ἂν διεκδικῇς θέσι ὑπαλλήλου στὴν ΔΕΗ ὡσαύτως.
τώρα, ἂν γιὰ ὡρισμένες θέσεις ἀπαιτοῦνται καὶ σωματικὰ προσόντα, εὔλογο εἶναι αὐτὰ νὰ εἶναι διαφορετικὰ γιὰ τοὺς ἄνδρες καὶ διαφορετικὰ γιὰ τὶς γυναῖκες. δὲν μπορεῖς νὰ ἀπαιτήσῃς ἀπὸ 5 ἄνδρες καὶ 5 γυναῖκες νὰ σηκώσουν τὰ ἴδια κιλά, νὰ τρέξουν μιὰ δεδομένη ἀπόστασι στὸν ἴδιο χρόνο, κ.τ.λ. αὐτὸ θὰ σήμαινε κριτήρια a priori θεσπισμένα γιὰ νὰ εὐνοοῦνται οἱ ἄνδρες.
ἂν βέβαια ἡ θέσι ἀπαιτεῖ γιὰ κάποιον λόγο νὰ μπορῇς ξέρω γὼ πράγματι νὰ σηκώσῃς 100 κιλὰ ἄνετα, ἐ , ἐντάξει, ἐκεῖ τὸ πρᾶγμα ἀλλάζει, ἐκεῖ τὸ κριτήριο ὁρίζεταιι ὄντως πρὸς καλύτερη ἐξυπηρέτησι τοῦ σκοποῦ γιὰ τὸν ὁποῖο ἱδρύθηκε ἡ διεκδικούμενη θέσι.
ἂν γιὰ λόγους κεκτημένης ταχύτητας τῆς ἱστορίας ἡ ἀνδροκρατία δὲν ὑποχωρεῖ τότε πέρα ἀπὸ τὸ φῦλο ἂς ῥίξουμε καὶ μιὰ ματιὰ καὶ στὰ ἐπαγγέλματα ποὺ κυριαρχοῦν ἢ κυριαρχοῦσαν στὴν Βουλή. πόσο % τῶν ἐργαζομένων εἶναι στὴν κοινωνία δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οἰκονομολόγοι καὶ πόσο % στὴν Βουλή. ἂς θεσπίσουμε μὲ τὴν ἴδια λογικὴ ποσοστώσεις καὶ τέτοιου εἴδους, ποὺ καὶ πραγματικώτερα προβλήματα ἀντιμετωπίζουν (εἶναι τὸ ἴδιο εὔκολο γιὰ ἕναν μὴ συνδικαλιστὴ ἀγρότη, οἰκοδόμο, ἰχθυοπώλη νὰ ἐκλεγῇ βουλευτὴς δαπανῶντας τεράστια ποσὰ γιὰ τὴν προβολή του καὶ τὸ ἴδιο εὔκολο γιὰ τὸν γιὸ τοῦ Πρωθυπουργοῦ, γιὰ τὸν διάσημο καλλιτέχνη, γιὰ τὸν προβεβλημένο τηλεδημοσιογράφο, γιὰ τὸν διαπλεκόμενο συνδικαλιστή;)
MelidonisM said
Ρένα Ασημακοπούλου, η παρολίγον πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός τον Μάη του ’12.
Και θα μπαίναμε και στις λίστες με τις κυβερνήτριες ανά τον κόσμο, αλλά δυστυχώς φοβούνται και τις υπηρεσιακές, και μας βγήκε Πικραμμένος.
Περίεργο ότι δεν την βοήθησε η καταγωγή της από Μεσσηνία.
Γιώργος Πρίμπας said
από αυτό: http://arebelsdiary.blogspot.gr
και μερικά χαρακτηριστικά άρθρα
http://arebelsdiary.blogspot.gr/2013/01/femen-egypt-2.html
http://arebelsdiary.blogspot.gr/2012/10/i-am-with-uprising-of-women-in-arab.html
http://arebelsdiary.blogspot.gr/2012/07/my-what-think-i-do.html
http://arebelsdiary.blogspot.gr/2012/07/blog-post.html
http://arebelsdiary.blogspot.gr/2011/10/nude-art_2515.html
ΣοφίαΟικ said
Εγώ είμαι μειονότητα των μειονοτήτων σαν γυναίκα μηχανικός με ειδικότητα με αμυντικές εφαρμογές.
Την πρώτη μου δουλειά σε πανεπιστημιο την πήρα επειδή ήθελαν να προσλάβουν γυναίκα γιατί είχαν πολλές φοιτητριες και ήθελαν να υπαρχει και κάποια γυναίκα για παράδειγμα. Εγώ φυσικά δεν ήξερα τίποτα, το έμαθα μετά από κάποιον κακεντρεχή συνάδερφό μου που του ξέφυγε κατά λάθος εξεπίτηδες. Το αποτέλεσμα ήταν για πολλά χρόνια να αισθάνομαι ενοχές και να ανησυχώ ότι δεν έχω τις ικανότητες για τη δουλειά. Αυτό ακριβώς δηλαδή που ήθελε να με κάνει ο συνάδερφός μου να αισθανθώ. Και για όποιον δεν το αντιλαμβάνεται, είναι πολύ μεγάλο βάρος να σκέφτεσαι ότι δεν αξίζεις και οτι σου κάνουν χατήρια. Κι είναι βάρος που τώρα που μεγάλωσα και κοιτάζω πίσω βλέπω ότι υπήρχε από τα φοιτητικά μου χρόνια στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών επικρατούσε σε όλους η άποψη ότι τα κορίτσια τα διευκολύνουμε στα εργαστήρια και στην πληροφορική, γιατί δεν ξέρουν. Κανενας δεν σκέφτηκε ότι ναι, δεν ξέραμε, αλλά ο σκοπός των σπουδών ήταν να μάθουμε. Όπως επίσης κανενας δεν σκέφτηκε ότι κι οι πιο πολλοί συμφοιτητές μας δεν ήξεραν και δεν τους έκανε πιο επιρρεπείς στη μάθηση το χρωμόσωμα Υ. Με αποτέλεσμα στο τέταρτο έτος να βρεθώ σε εργαστηρια που μας χώρησαν αλφαβητικά, με μια συμφοιτητριά μου, οι δυό μας μία ομάδα, και να μας πιάσει και τις δύο πανικός για λίγο. Μετά αποφασίσαμε ότι τι στο καλό, τέσσερα χρόνια πανεπιστήμιο, δεν μπορούμε να κάνουμε μια μέτρηση χωρίς βοήθεια; Τόσο χαζές ήμασταν; Ε τελικά δεν ήμασταν, μια χαρά ήταν τα εργαστήρια (το θυμόμουν αυτό προχτές που άλλαξα κάτι διακόπτες στο σπίτι).
Πίσω ή μάλλον, FFW, στην πρώτη μου διδακτκή δουλειά: Σε τι διέφερε η πρόσληψή μου από την πρόσληψη κάποιου ανηψιού ή βαφτισημιού; Κυρίως στο ότι δεν μου έκαναν και τόσο μεγάλη χάρη. Είχα τα προσόντα για τη θέση.
Στην πρωτη μου δουλειά σαν μηχανικός από την άλλη θέλω να πιστέυω πως απλώς ατύχησα γιατί βρέθηκα σε ένα περιβάλλον ανδροκρατούμενο (ήμουν η μόνη γυναίκα μηχανικός), με ιδιαίτερα κακοήθεις συναδέρφους, που τόνιζαν πλαγίως και με υπονοούμενα ότι ήμουνα ανίκανη (σε δουλειά που ήταν το ίδιο με το διδακτορικό μου). Μάλιστα ένας που είχε λυσσαξει δεν ξερω τι προβλημα είχε ο ψυχοπαθής, γιατί ήμασταν σε διαφορετικά τμήματα και δεν είχαμε ποτέ καμιά συνεργασία- κι από το λίγο που είχα δει ο ίδιος ήταν εντελώς άχρηστος. Δυστυχώς όμως, είχα ήδη τη μύγα απο τη δουλειά στο πανεπιστήμιο ότι δεν έιμαι ικανή
Τέλος παντων, για να μην τα πολύλογώ, τώρα που έχουν περάσει 10+ χρόνια και μόνο τώρα αρχίζω να πιστέυω πραγματικά ότι δεν υστερώ σε τίποτα απο τους συναδέρφους μου και να είμαι βέβαιη ότι δεν παίρνω τις δουλειές χαριστικά. Με το πανεπιστημιο που μου έδωσε τότε το σπρωξιματάκι έχω ακόμα συνεργασία. Τώρα λένε ότι ειμαι ιδιαίτερα έμπειρη και δεν θέλουν να με χάσουν- και όταν ακούω τέτοια αισθάνομαι ακόμα άβολα, ότι τους εξαπατώ τόσα χρόνια και δεν με πήρανε χαμπαρι ότι δεν ξέρω τίποτα. Δηλαδή σε λίγο κοντέυουμε εικοσαετία, έχουν μεσολαβήσει χίλια δυο, κι όμως ακόμα υπάρχει η αβεβαιότητα που μου έχωσαν στο κεφάλι στα προπτυχιακά. Ακόμα έχει το πλεονέκτημα ο κακεντρεχής συνάδερφος. Και δεν είμαι η μόνη. Όλες οι συναδέρφισσές μου έχουν τον ίδιο φόβο. Ακόμα κι αυτές στα πιο ψηλά αξιώματα. Δεν τον έχουν όμως τον φόβο αυτόν όσες κάνουν επαγγέλματα που δεν ειναι ανδροκρατούμενα.
Οπότε σκέφτομαι ότι ξεκινάμε τη μετασχολική σταδιοδρομία μας με μειονέκτημα. Να γιατί χρειάζεται επομένως το σπρωξιματάκι στην αρχή.
Γς said
>χρειάζεται επομένως το σπρωξιματάκι στην αρχή
Πάντα χρειάζευαι
Γς said
>είναι πολύ μεγάλο βάρος να σκέφτεσαι ότι δεν αξίζεις και οτι σου κάνουν χατήρια.
Να δείς τι μεγάλο βάρος είναι να σκέφτεσαι ότι αξίζεις και οτι δεν σου κάνουν χατήρια.
Αντιφασίστας said
152: Πολύ σημαντικά αυτά που γράφει η Σοφία, ακριβώς επειδή πρόκειται για βιωμένη πραγματικότητα και όχι για θεωρίες αντρών που ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η αξία τους και η επάρκειά τους λόγω του φύλου τους.
Γς said
Να κάτι τέτοιοι μχαλαν την πιάτσα…
Γς said
χαλάν.
Ασ’τες να υποφέρουν!
physicist said
#155. Ευτυχώς που όλοι οι άντρες σκάνε απ’ την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά και που αν είσαι άντρας (λευκός, ετεροφυλόφιλος κλπ.) δεν βρίσκεις ποτέ σου εμπόδια και τραβάς την ανηφόρα, ολόισια και με λαμπερό βλέμμα.
Μιας και το γυρίσαμε στις προσωπικές εμπειρίες. Πριν δέκα χρόνια είχα διήμερη παραμονή με συνεντεύξεις σ’ ένα ΑΕΙ της Γερμανίας, στο οποίο είχα βάλει υποψηφιότητα και ήμουν στον τελικό γύρο (6 άτομα). Στη λίστα των συναντήσεων εκεί ήταν και μια κυρία που δεν την ήξερα. Μπαίνει στο γραφείο και μου λέει, με ύφος όλο αγάπη και στοργή: «Ξέρετε, εγώ είμαι η υπεύθυνη για τις ίσες ευκαιρίες των γυναικών. Εσείς γυναίκα δεν είστε αλλά είστε αλλοδαπός, επομένως κάνω τη δουλειά και για σας» — στο στυλ άσε μας ρε Ausländer που σε φορτωθήκαμε κι εσένα μεσημεριάτικα. Προσβολή ήταν αλλά άστο να πάει στο διάολο, σκέφτηκα, μη βγάλουμε και όνομα ότι είμαστε δύστροποι, η «ακαδημαϊκή κοινότητα» είναι χωριό. Μιλήσαμε κανα τέταρτο, ούτε που θυμάμαι τι είπαμε, καμία σχέση. Όσο για το αποτέλεσμα της αίτησης, τη θέση την πήρε γυναίκα με τις μισές δημοσιεύσεις από μένα, που, συμπτωματικά, ήταν απόφοιτος του ΑΕΙ και είχε επιστημονική συνεργασία με μέλος της Επιτροπής. Θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν άντρας (επίσης με τις μισές δημοσιεύσεις) — τον ρόλο-κλειδί τον έπαιξε το κολλητηλίκι. Και όχι ότι ήταν κακή επιστήμονας ή ότι ο υποθετικός άνδρας συνάδελφός της θα ήταν. Απλώς σας λέω τι παίζει σε πάρα πολλές περιπτώσεις και ότι την αίσθηση της αδικίας και της ώθησης στο περιθώριο μπορείς να την έχεις για δεκαπέντε διαφορετικούς λόγους, όχι μόνο για το φύλο. Αν είσαι άντρας (λευκός, ετεροφυλόφιλος κλπ.) χωρίς βύσματα, την έχεις επιεικώς άσχημα γιατί θεωρείσαι από χέρι προνομιούχος, κι αυτό είναι μεγάλη χοντράδα.
sarant said
Kαλημέρα!
150: Αυτό είναι, και τις υπηρεσιακές φοβόμαστε!
Αντιφασίστας said
158: Φαντάσου, λοιπόν, στα τόσα εμπόδια να προστίθεται και το »χάντικαπ» του φύλου.
physicist said
#160. Μα πώς ήτανε χάντικαπ, εδώ η τύπισσα είχε ολοφάνερο πλεονέκτημα εξαρχής.
Γς said
160:
για το δικό σου φύλο μιλάει
Λεώνικος Καλαχώρας said
@ 26 Noik. Nik. Κατ’ αρχή, σχετικά με τους βασιλιάδες απαιτούνταν να έχουν άρρενα διάδοχο, άσχετα με τη σειρά γέννησης, ο οποίος ανακηρυσσόταν διάδοχος. Αυτός ήταν ο λεγόμενος ‘Σαλικός νόμος’ από τους αρχαίους σαλίους της Ιταλίας. Μας τον δίδασκαν στο δημοτικό, εννοώντας ότι μόνο άρρην μπορούσε να είναι ο επόμενος βασιλιάς, για την Ελλάδα, έχοντας βέβαια εξασφαλισμένο τον Κοκό. Επειδή στην Αγγλία, μετά από την παραίτηση του Εδουάρδου (λόγω κυρίας Simson?) αναρρήθηκε στο θρόνο γυναίκα, η Ελισσάβετ, μάθαμε ότι αυτό δεν ισχύει σε όλα τα βασίλεια [Αν κάνω λάθος κανένα όνομα συμπαθάτε με]. Αργότερα και προφανώς κάτω από την πίεση των νέων εξελίξεων, όταν ειδικά γεννήθηκε η Αλεξία, κανείς δεν ξαναμίλησε για Σαλικό νόμο, ή μάλλον τον είχαν ξεχάσει οι πάντες. Αποκλείεται ο δάσκαλος της τετάρτης δημοτικού (γιατί μέχρι την τετάρτη πήγα) να ήξερα από μόνος του τον Σαλικό νόμο και να τον δίδασκε· προφανώς είχαν άνωθεν γραμμή. Το αναζήτησα από περιέργεια και ούτε που γκουγκλίζεται· είναι μύθευμα; Ξέρει κανείς; Σήμερα, ὅ μὴ γένοιτο ἡμῖν, ισχύει αυτό που γράφεις. Πάντως νομίζω ότι ενώ κι εδώ η Αλεξία είχε ανακηρυχθεί διάδοχος, όταν γεννήθηκε ο Παύλος (ο ζων κι ευτυχών κι ευφυώς μη ανακατευόμενος), ο τίτλος πήγε σ’ αυτόν, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Με πιάσατε αδιάβαστο.
Προ πολλών ετών μπρόουζινγκ στον Ελευθερουδάκη, βρήκα ένα βιβλίο σχετικά με τις βασιλικές δυναστείες της Ευρώπης. Δε θυμάμαι καλά, αλλά πρέπει να ήταν παραγγελία και δεν το είχαν παραλάβει ακόμα, αλλά μου φαίνεται απίθανο να είχα πρόσβαση σε παραγγελίες· ίσως να είχε ξεμείνει· πάντως το ξεφύλλισα. Το ότι ήταν παραγγελία είναι σίγουρο, διότι θυμάμαι την έκπληξή μου για το ότι ‘κάποιος θα έδινε έστω και μια δραχμή γι’ αυτό το βιβλίο’. Τέλος πάντων, είχε μια φωτογραφία του Ανακτόρου του Μαυροβουνίου, ένα τετράγωνο διώροφο κτήριο, 200 τετραγωνικά το πολύ, με μπαλκονάκι. Μια γυναίκα με μαύρα και τσεμπέρι είχε βγει στο μπαλκονάκι και από κάτω γυναίκες εντελώς όμοια ντυμένες με την ίδια, την επευφημούσαν για τις νίκες του στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους. Ούτε ένας άντρας δεν είχε μείνει στο χωριό.
@27Γς «Κι οι ρουφιάνες πως τα καταφέρνουν την ίδια στιγνή να κάνουν ένα σωρό πράγματα και να ελέγχουν άλλα τόσα.
Μάλτιτάσκιν του κερατά.»
Σήμερα σε βρίσκω απίθανο! Αλλά μια και άρχισες με τις γκόμενές σου, δε μας τις αναφέρεις μια μια… να δούμε μπας και συμπέσαμε κάπου κατά Λισαβώνα ή Όσλο μεριά; Είχα κάποιον φίλο που πήγαινε στη Λισαβώνα να… κι έναν άλλο στον Ελσίνκι. Η Ρόδος είναι πολύ κοντά. Εσείς που χρειάζεστε να πάρετε και αεροπλάνο… κοστίζει ε; Δεν κοστίζει;
@30 Μύρισε λίγο παλαιολιθικό… ή μου φαίνεται;
@35 Πλάκα με κάνς…
@57 Είδες Νικ. Νοικ; Στα έλεγα εγώ! Αλλά να μας βγει και η κ. Αλίκη από τ’ αριστερά… ‘Νεοταξικό κείμενο σύμφωνο με τη φύση μας! Και εμείς, μετράμε την ποσόστοση, την συμμετοχή των γυναικών σε αυτό το κτηνώδες σύστημα και ζητάμε την συμμετοχή τους. Οι γυναίκες είναι ελεύθερες όταν δίπλα και ισότιμα στους άνδρες πολεμάνε να τινάξουνε συθέμελα στον αέρα τον παγκόσμιο νεοφιλελευθερισμό και όχι όταν συμμετέχουν στην εξουσία του.’ ΑΚΟΥ ΤΑ! Διάβασε και το @69. Όχι ότι δεν έχει δίκιο. Και το έχει, και το βλέπει… και το χαίρεται. Γι’ αυτό είναι και ήρεμη.
@58 Κάποτε κάποιος διευθυντής μου υπερόπτης και ηλίθιος, σε σταφ-μίτινγκ (το είχε εισαγάγει προς εξευρωπαϊσμό μας) με ρώτησε ως πιο ‘γλωσσικά ευαισθητοποιημένο’. “Ο κομπιούτερ… οι κομπιούτερς… έτσι δεν είναι κ. …;” “Όχι! Απ’ ότι ξέρω στα ελληνικά δεν υπάρχει κλίση που να βάζει απλώς ένα ες στον ενικό!” του απάντησα.
@61 Αντίφα… άντε μαζέψου! Μια χαρά τα είπε. Ο Λάμπρος πεθαίνει στο @59.
@70 Δεν απάντησες! Ούτε μ’ έπεισες! Όντως μιλάς γενικά, αλλά στο σχολιασμό το ζήτημα πήρε συγκεκριμένο πλαίσιο. Η δεύτερη παράγραφό σου είναι πιο οφφ από την πρώτη.
@73,74 Γ. Π. Η κα Στούκα μίλησε για τη θέση της γυναίκας που πρέπει να τη δούμε. Αλλά δεν το κατάλαβες! Όντως μικρές λεκτικές διαφορές αλλάζουν τη σημασία· γι’ αυτό χρειάζεται να τις προσέχουμε.
Δεν ξέρω αν εννοεί το δεύτερο… αλλά δε βγαίνει από τα γραφόμενά της. Επομένως σήμερα τουλάχιστο την αδικούμε.
@78 Επειδή έφαγε τουλάχιστον 100 άντρες. Μ’ ένα ‘ψ’ θα τη βγάλεις;
@81 Αντίφα, εδώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δούμε και γειτονιές στην Αθήνα να επιβάλλεται η μπούρκα και στις χριστιανές, για να περάσουν. Ξέρω, μοιάζει ρατσιστικό, αλλά κάπου ακούστηκε και για τον αντίθετο ρατσισμό. Και υπάρχει! Ένας ρομά που τον εξυπηρετούσα με τα φάρμακά του, όταν ανακάλυψα ότι προσπάθησαν να κάνουν απάτη με τις συνταγές μου, μου έκοψε και την καλημέρα.
@98 Δύτα! Είδες που το έπαθα κι εγώ; Λίγο ακόμα και κάποιος από σας θα έλεγε ‘μήπως είναι η Στούκα’ για μένα! Ευτυχώς ο Νικ. Νοικ. με ξέρει προσωπικά. Γι’ αυτό του τα λέω χύμα και τσουβαλάτα.
@104 Όταν ήμουν μικρός, στις τότε ωραίες Κουκουβάουνες, και ας τις κορόιδευε ο Αυδής (ο ηθοποιός) οι ηλικιωμένες γυναίκες, αρβανίτισσες, φόραγαν τσεμπέρι έξω από το σπίτι, του οποίου οι άκρες ήσαν λυτές, όταν δούλευαν στα χωράφια ή μιλούσαν μεταξύ τους, και τις έδεναν αμέσως μόλις επρόκειτο να μιλήσουν σε άντρα, ακόμα και σ’ εμένα που ήμουν μικρό παιδί. Έμεινα εκεί μεταξύ 6 και 10. Συμφωνεί μαζί μου και ο Ορεσίβιος στο 122-β.
@130 S.A. Υπέροχη φωτογραφία. Στην Κων/πολη είδα έτσι ντυμένες, αλλά πολύ ακριβά, γυναίκες δικηγόρους, που δεν είναι καθόλου υποχρεωμένες.
@131 Μαρία. Η μάνα μου μου είχε πει ‘’νομίζεις πως αν ήσουν κορίτσι θα σε σπούδαζα; Θα σε πάντρευα!’ Αντέδρασα λέγοντας: ‘Εγώ θα σπούδαζα!’ Και μου απάντησε: ‘παντρέψου και κάν’ το!’
@134 Ιμμορ… έγραψες ιστορία: βουλευτίνες της ποσόστωσης. Εύρημα!
@137. Και πάλι δεν απάντησες! Στα χώνω επειδή σε αγαπάω, να ξέρεις!
Αντιφασίστας said
161: Δεν αναφέρομαι στην περίπτωσή σου, φίλε Φυσικέ. Μιλάω γενικότερα.
sarant said
163: Λεώνικε, μια χαρά γκουγκλίζεται ο Σαλικός νόμος, έχει και άρθρο η ελληνική βικιπαίδεια. Και «Σάλιος νόμος» παλιότερα. Salic law αγγλιστι.
physicist said
#164. Μα κι εγώ γενικότερα μιλάω, φίλε μου, τουλάχιστον για τη γωνιά του ακαδημαϊκού χώρου που ξέρω. Στις γενιά τη δική μου και στην αμέσως νεότερη, που τώρα ψήνεται για θέσεις (μιλάμε από 35 – 50 περίπου), δεν έχω δει συστηματική επιβολή νοοτροπίας ότι οι γυναίκες δεν τα καταφέρνουν. Το πρόβλημα είναι το στένεμα του αγωγού για τους λόγους που περιέγραψα στο #120. Ούτε και υπάρχει σπρώξιμο με κριτήριο το φύλο. Ο καθένας και η καθεμιά σπρώχνει τα δικά του ακαδημαϊκά παιδιά με σκοπό τη διασπορά των επιστημονικών του γονιδίων — ευθέως και χιαστί ανάμεσα στα φύλα. Αν μια γυναίκα μέλος Επιτροπής βλέπει ότι έχει όφελος από έναν άντρα υποψήφιο, αυτόν θα υποστηρίξει, όχι την υποψήφια λόγω γυναικείας αλληλεγγύης, κι αντίστροφα και ούτω καθεξής. Η ιδέα ότι γυναίκες στις Επιτροπές θα στηρίξουν γυναίκες στο μέλλον ή ότι άντρες στηρίζουν άντρες είναι εκτός πραγματικότητας — στα πλαίσια των δικών μου εμπειριών.
Γιώργος Πρίμπας said
(σχόλιο 163)
“Η κα Στούκα μίλησε για τη θέση της γυναίκας που πρέπει να τη δούμε”
Ακριβώς και αυτό είναι το καταδικαστέο.
Τη θέση ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ δίπλα στον άντρα, όπως και τον άντρα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να τελεί τα καθήκοντά του, ως προϊόντα ιδεοληψίας, προς το έθνος, τη φυλή κλπ
Έχετε δει ακροδεξιό (και όχι μόνο δυστρυχώς) να μπορεί να αναγνωρίζει στον άνθρωπο το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του σύμφωνα με τη συνείδησή του;
Αντιφασίστας said
Διαφωνώ, Λεώνικε, ότι η κυρία Στούκα μας έχει δίκιο. Οι μαξιμαλιστικές υπερβολές της δεν συνιστούν εποικοδομητική άποψη. Καπιταλισμός υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά η θέση της γυναίκας δεν είναι η ίδια σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες και εποχές. Οι αριστερίστικες κορώνες δεν βοήθησαν ποτέ τους εργαζόμενους. Για την κυρία Στούκα μπορεί να είναι το ίδιο να είσαι γυναίκα στην καπιταλιστική Νορβηγία και στην καπιταλιστική Σαουδική Αραβία. Η πραγματικότητα λέει άλλα.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
Σε πανηγύρι στα ρεθεμνιώτικα, 1985 ή 86, έχουνε μείνει ως την κονταυγή οι πιο παθιασμένοι γλεντιστές με τους οργανοπαίχτες.
Στην παρέα μου είμασταν οι πιο πολλοί κατεβασμένοι από Αθήνα,όχι κρητικοί οι άλλοι,μαζί με δυοτρείς ξένους.
Έχουν ξεκινήσει αντικριστές (απαντητικές) μαντινάδες , είτε με γνωστές είτε με αυτοσχέδιες, στο νυχτερινό σκοπό, ‘οπως συνήθως καταλήγουν τα γλέντια μας.
Σε άλλη παρέα κάθονται και δυο ιερωμένοι, «πάπαρδοι»,όπως λέμε τους ζωηρούς και κάπως ασύμβατους με το αξίωμα, οι οποίοι λένε και τις πιο πιπεράτες .Πες-πες, η μαντιναδομαχία έχει γυρίσει σε «κόντρα» ανδρών -γυναικών. Πέφτει λοιπόν:
Περήφανος είν ο αητός
γιατί ψηλά καθίζει
μα η πέρδικα κι αν κελαηδεί
στο χώμα στραταρίζει.
Σηκώνω τότε εγώ «το γάντι»,απρόσμενα αφού για τους ντόπιους είμασταν οι ξενομπάτες, άσχετοι, προσκεκλημένοι «μπαμπακόκωλου» πανεπιστημιακού και απαντώ με την παλιά μαντινάδα:
Είναι γυναίκες πού χουνε
δέκα αντρών τ αντέτι
κι ανάλογα στον άθρωπο
του κάνουν το ραέτι.
«Χίλιες ρακές»! λέει ο λυράρης και ο εις καλόγερος ήλθε στο τραπέζι μας και μου λέει: Έχω ένα ζευγάρι τελευταίες, να τσι παίξεις γιατί σου βγαίνει
Γς said
@163 Λεώ
>Είχα κάποιον φίλο που πήγαινε στη Λισαβώνα να… κι έναν άλλο στον Ελσίνκι.
Λοιπόν πιτσιρικάς ήμουν τότε με την κυρία που λέγαμε και μου φάνηκε εξωφρενικό ότι είχε ένα γκόμενο που πήδαγε τον ατλαντικό για να την πηδήξει. Που να ήξερα ότι αργότερα θα έκανα ταίδια. Φλασιά, διαβατήριο, ταξί, αεροδρόμιο. Κι σε 10 ώρες η διαφορετική μυρωδιά των υδρογονανθράκων στην άλλη ακτή.
Στο διάβολο, αυτά μένουν.
Και που λες βούταγα μέσα στην Αμερική και το 747 της Φεντεξ με δέματα και γράμματα που έπαιρνε και καμιά δεκαριά επιβάτες χωρίς αποσκευές κλπ με συμβολικό εισιτήριο μερικά δολάρια.
Με άφηνε στο Νιούαρκ και αγωνιζόμουν να βρω μες τα άγρια μεσάνυχτα μέσο για να πάω στη ΝΥ.
Και βλέπω μια φορά ένα μαύρο παιδί, παιδί τζιμάνι, μεσ το μαύρο σκοτάδι να με κοιτάζει (είχα και λεφτά πάνω μου). Με το που έκανε να έρθει κοντά μου τον πρόλαβα. Τον βούτηξα, τον αγκάλιασα. –Μαν ντου γιου χεβ ε μποξ, έχω τρεις μέρες να φάω και τέτοια. Τρόμαξε να απαλλαγεί, βρίζοντας. αλλά μαχαιράκι δεν είδα…
Μ.Π. said
Όλοι έχουν δικαίωμα στην ποσόστωση, γυναίκες, gay, Ιεχωβάδες, καπνοκαλλιεργητές, όλοι οι αδικημένοι και πικραμένοι δικαιούνται τους βουλευτές τους.
Εντελώς σοβαρά τώρα, ο θρίαμβος της ισότητας στο εργασιακό μου περιβάλλον (μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας) απεικονίζεται στο βλέμμα των συναδέλφων γιατρών («ωωωωχχχχχ») όποτε αναλαμβάνει καθήκοντα καινούρια γυναίκα συνάδελφος. Κι αυτό γιατί ξέρουμε πώς ακριβώς (από ανάγκη, καμία συνάδελφος δεν έχει επιδιώξει ιδιαίτερη μεταχείριση) μοιράζεται η δουλειά.
Αυτά τα προβοκατόρικα και φαλλοκρατικά. Καλημέρα.
EΦΗ ΕΦΗ said
΅Γς και ταίρι, καλημέρες,»περαστικά και γρήγορα». Προσοχή στις φωτιές
sarant said
169: Πώς τις λέτε τις μαντινάδες στις κόντρες; Τραγουδιστά ή σαν απαγγελία;
Μπαμπακόκωλος από την πόλη; Διανοούμενος; Τρυφερό πόδι;
Άρτεμη said
Δέν ξέρω αν το είπε άλλη,-ος εδώ,αλλά πάντα θυμάμαι μιαν ωραία ρήση τής Λιάνας Κανέλλη πριν προσεγγίσει το ΚΚΕ: «πολλές γυναίκες (προσπαθουν να ) γίνονται ανδρικότερες τών ανδρών»
και για λίγη «αναψυχή»: Νένα Βενετσάνιου (θεϊκή φωνή) όταν έγραφε για τα αυτόνομα γυναικεία κινήματα http://www.youtube.com/watch?v=BS_ZaNtocaY
και το γνωστό και μή εξαιρετέο: http://www.youtube.com/watch?v=ZCQHsJie8Mc
Όμως όποτε θυμάμαι τα χρόνια τής άνθησης, θυμάμαι και τούτη τη θεϊκή φωνή: http://www.youtube.com/watch?v=mwWf3N04tuY
Φ.Λ. said
Αυτή η ανάρτηση ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και μου έφερε στο μυαλό πόσο βαθιά ριζωμένα είναι μέσα μας μερικά στερεότυπα, συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε και οι ίδιοι. Θυμήθηκα συγκεκριμένα κάποιον παλιό φίλο, που μάλλον θα τον χαρακτήριζα ανοιχτόμυαλο, ο οποίος μου είχε πει ότι «θεωρούσε αδύνατο να γράφει σατιρικά μια γυναίκα» Με έκανε επίσης για άλλη μια φορά να διερωτηθώ γιατί ορισμένες γυναίκες μπορεί να προτιμούν να χρησιμοποιούν ανδρικά ψευδώνυμα όταν γράφουν
Vasilis said
Σχετικό και ενδιαφέρον και αυτό: http://www.economist.com/node/21573177 (The glass-ceiling index – Where is best to be a working woman in the rich world)
ΣοφίαΟικ said
Φυσικέ, είσαι σε χώρο που δεν είναι τόσο άνιση η κατανομή ανδρών γυναικών, επέτρεψέ μου να έχω καλύτερη εικόνα του χώρου του δικού μου. Όταν έκανα το διδακτορικό μου π.χ. ειχαμε φουρνιές προπτυχιακών χωρίς φοιτήτριες. Ούτε μία. Και εν έτει 1995 ειχαμε την πρόσληψη της πρώτης έμμισθης ερευνήτριας στη σχολή (δηλαδή σε όλες τις ειδικότητες μηχανικών) από το 1829 που ιδρύθηκε το πανεπιστημιο.
Επίσης δεν αναφέρθηκα στο τι γίνεται με μένα τώρα. Αναφέρθηκα ξεκάθαρα στα πρώτα χρόνια των επαγγελματικών μου αναζητήσεων και μόνο σε ένα περιστατικό που ευνοήθηκα, όχι στα εκατό που δεν ευνοήθηκα.
Τι σε κάνει να πιστέεις ότι κάνουν λάθος όσοι έχουν κάνει έρευνα στο ζήτημα των ίσων ευκαιριών; Εντάξει, μπορέι οι κοινωνικές επιστημες να μην θεωρούνται σοβαρές, αλλά λες να λένε ψέμματα όλοι αυτοι; Τόσο μεγαλη συνωμοσία κατα των ανδρών; Τόσο σκάρτες είναι οι στατιστικές;
physicist said
#177. Σοφία, ο δικός μου χώρος είναι επίσης ανδροκρατούμενος στην Κεντρική Ευρώπη — όχι όσο οι Μηχανικοί σε διεθνή κλίμακα, ασφαλώς, αλλά στην ανδροκρατούμενη μεριά, ξεκάθαρα. Κι εγώ Μηχανικός έχω σπουδάσει και θυμάμαι την αναλογία που είχαμε στο ΕΜΠ ως φοιτητές, σαφέστατα μονόπλευρη, δεν το αμφισβητώ. Βέβαια, όταν το φοιτητικό σώμα είναι έτσι, ακόμα και χωρίς το πρόβλημα του pipeline, στις αιτήσεις για θέσεις ΔΕΠ δεν περιμένεις να έχεις ισορροπημένη εικόνα, ακριβώς το αντίθετο. Οπότε αν οι αιτήσεις σου είναι, ξερωγώ, 1 προς 20, και οι Αρχές σου επιβάλουν ποσόστωση 1 προς 5, είναι φανερό ότι θα αδικήσεις τους άντρες — και μάλιστα χωρίς λόγο, χωρίς επανορθωτική δράση, και ειδικά εκείνους που δεν είχαν προνόμια εξαρχής.
Σε τιμά ότι αναφέρεις μία περίπτωση που ευνοήθηκες και δεν θ’ αμφισβητήσω ότι το άξιζες. Θα σου πω όμως χωρίς περιστροφές ότι ενοχλήθηκα που ζητάς ή θέλεις να προκαλέσεις τη συμπάθειά μου για το γεγονός ότι μετά ένοιωθες ότι σου έκαναν το χατήρι. Αυτήν την κρατάω για όσους δεν τους έγινε ποτέ το χατήρι, όσο άξιοι κι αν ήταν, ανεξάρτητα από το φύλο. Επίσης δεν μίλησα για συνωμοσία κατά των ανδρών — τις στατιστικές τις διαβάζω πάντοτε με πολλήν επιφύλαξη αλλά συνωμοσία είναι βαριά λέξη. Μίλησα για την πράξη που έχω δει εδώ και 10 – 15 χρόνια που ζω την ακαδημαϊκή πραγματικότητα από μέσα, και που δεν έχει να κάνει με το φύλο αλλά με κλίκες και ομάδες. Εκεί παίζεται το παιχνίδι, σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία. Είσαι απόφοιτη μιας καλής ομάδας, καλή η ίδια και με αρχηγό/αρχηγίνα στην ομάδα που έχει επιρροή; Δεν θα σ’ εμποδίσει το φύλο επειδή κάποιος θα αμφισβητήσει την ικανότητα των γυναικών να κάνουν φυσικές επιστήμες. Φρένο στην καριέρα είναι ο συνδυασμός της με την οικογένεια, που επιβαρύνει ξεκάθαρα περισσότερο τις γυναίκες. Αλλά ακόμα κι εδώ, η εχθρικότητα απέναντι σε γυναίκες που είναι ή ενδέχεται να μείνουν έγκυες δεν έχει μονοσήμαντη προέλευση από το ανδρικό φύλο.
ΣοφίαΟικ said
Φυσικέ, δεν ζήτησα τη συμπάθεια κανενός. Με ενόχλησε το ότι σε δουλειά που δεν μου έκαναν κανένα χατήρι πολλοί πίστευαν ότι μου έκαναν χατήρι. Γιατί βλέπεις στη δουλειά που αναφέρω με είχαν προσλάβει μόνο και μόνο γιατί είχαν αναλάβει ενα πρόγραμμα που ήταν ίδιο με το διδακτορικό μου. Επομενως ήμουνα λογικότατη επιλογή, πέρα από το ότι υπήρχαν τρεις άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με αυτά ακριβώς τα προσόντα και είχαν καλέσει για συνέντευξη τους δύο (εμένα κι έναν συμφοιτητή μου). Όμως οι συνάδερφοί μου ήταν πολύ απασχολημένοι να ονειρέυονται ποσοστώσεις και ευνοική μεταχείριση και δεν έβλεπαν τη λογική της επιλογής.
Αυτό που λες για τα πανεπιστήμια το ξερω, αλλά εκτός από τα πανεπιστήμια υπάρχει κι η βιομηχανία, κι εκεί στις χώρες που έχω πειρα (όχι στην Ελλάδα) υπάρχει η αντίληψη ότι είσαι μηχανικός γιατι είσαι άντρας με τα ούλα σου και γενικά ότι τις μηχανολογικές ικανότητες τις κληρονομείς με το Υ. Και παρεμπιπτόντως, είχα και φοιτητές στο παρελθόν που με το που με έβλεπαν ήθελαν να μου αποδείξουν πόσο ικανότεροι είναι απο μένα και πόσο καλύτερα ξέρουν την πιάτσα (!!!). Δηλαδή η ανταγωνιστικότητα ξεπερνάει ακόμα και την κοσμιότητα προς τον δάσκαλό τους (οι άντρες συνάδερφοί μου που το συζήτησα πολύ σπάνια είχαν τέτοια φαινόμενα).
Όσο για την Ελλάδα, πιστέυω ότι δεν υπαρχει διάκριση στο αντικείμενο της δουλειάς. Οι διακρίσεις εμφανίζονται αλλού. Νομίζω έχω αναφέρει ξανά ένα περιστατικό που συνέβη σε φίλη μου η οποία μετά απο χρόνια στο εξωτερικό βρήκε δουλειά σε μια εταιρία εντελώς γιάπικη στην Αθήνα. Να πω εδώ ότι η φίλη μου α. δεν είναι καμια σπάνια καλλονή, είναι μια φυσιολογική μέση γυναίκα β. πήγαινε στη δουλειά ντυμένη συντηρητικά, βλ. Μάργκαρετ Θάτσερ στο πιο σύχρονο. Ε, ο συνάδερφός της που μοιράζονταν το γραφέιο της έιπε μια μέρα «εσύ μανάρι μου θα έπρεπε να παίζεις σε τσόντες». Ο διευθυντής που πέρναγε απέξω το άκουσε και την κάλεσε στο γραφείο του και της έιπε μην του δίνει σημασία, τα λέει αυτά σε όλους. Συγγνώμη, δηλαδή, έχει πει και στον διευθυντή αντίστοιχα; Και προφανως, για να την καλεσει ο διευθυντής σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται κι ο ίδιος το ατόπημα, αλλά δεν κοιτάζει να το διορθώσει με το να βάλει ο ίδιος στη θεση του τον υπαλληλο, όπως οφείλει. Κι έτσι αυτό το ζώον παρενοχλεί λεκτικά τις συναδέρφους του και κανένας δεν του λέει κουβέντα. Γιατί έτσι είμαστε, δυστυχώς, όλα τα παίρνουμε ελαφρά.
physicist said
#179(α). — Δεν θ’ αμφισβητήσω τις προκαταλήψεις που λες ότι είχαν άντρες συνάδελφοί σου, Σοφία. Δεκτή η διευκρίνησή σου και διαφωτιστική.
#179(β). — Το παίρνω at face value αυτό που λες. Δεν την ξέρω τη Βιομηχανία ούτε τα Δ.Σ. των Εταιριών, για τα οποία γίνεται πολλή συζήτηση. Ανέφερα τα ΑΕΙ αφενός γιατί ο καθένας τη γειτονιά του ξέρει και αφετέρου επειδή είναι ένα από τα κύρια πεδία στα οποία παίζεται η πολιτική των φύλων, το gender mainstreaming κλπ.
#179(γ). — Ασχολίαστο, τι να προσθέσω εδώ; Ελπίζω ότι ξέρεις πως αυτά δεν χαρακτηρίζουν τους άντρες εν γένει. (Διάβαζα πρόσφατα στον Γερμανικό Τύπο με αφορμή σχετικές συζητήσεις ότι η σεξουαλική παρενόχληση πάει και ανάποδα, από γυναίκες σε άντρες. Δεν έχω ιδέα, όμως, αν ισχύει και σε πόση έκταση).
physicist said
#179(β), ΥΓ: Αντίστοιχες προκαταλήψεις αναφέρουν άντρες που μπαίνουν σε παραδοσιακά γυναικεία επαγγέλματα. Απέναντι π.χ. στους Νηπιαγωγούς υπάρχει ένα πέπλο καχυποψίας, είτε ότι δεν θα είναι υπομονετικοί και στοργικοί με τα παιδιά ή άλλα πολύ χειρότερα, να μην τα λέμε. Αλλά εφόσον η κοινωνία δίνει μεγαλύτερη αξία στον CEO και στον Μηχανικό Βιομηχανίας απ’ ό,τι στους Νηπιαγωγούς, ο αποκλεισμός από το τελευταίο επάγγελμα δεν μετράει το ίδιο με τον αποκλεισμό από τα πρώτα.
Immortalité said
@137 Νίκο στον πανεπιστημιακό χώρο που κινήθηκα όσο κινήθηκα δεν είχα κανένα πρόβλημα ή κανένα επιπλέον προσόν στην αντιμετώπιση λόγω φύλου, όμως στη δουλειά απάνω έχουν δει πολλά τα μάτια μου. Και έχω ακούσει «θα ερχόμουν σε σένα αλλά σ’ αυτή την υπόθεση θα ήθελα άντρα δικηγόρο», και με έχουν υποτιμήσει επειδή είμαι γυναίκα και για αποφάσεις έχω ακούσει συχνά πυκνά «γυναίκα δικαστίνα τι περιμένεις» και λοιπά άλλα που δεν θα ήθελα να μεταφέρω. Οι γυναίκες που αποφάσισαν να πολιτευτούν είναι ή λόγω σογιού ή από το κομματικό φυτώριο προετοιμασίας αναπληρωματικών. Πιστεύω ότι η ποσόστωση επειδή ακριβώς θα την έλεγχαν τα κόμματα, δεν θα άνοιγε το δρόμο σε σοβαρές υποψηφιότητες αλλά σε παρουσίες διακοσμητικές που θα έκαναν περισσότερο κακό στον συσχετισμό.
Και μια και χτες ήμουν βιαστική και πιάστηκα με τις μπούγκες, θεωρείς τυχαίο που και η Θάτσερ και η Μέρκελ έχουν εισπράξει τόσα σχόλια για την υποτιθέμενη ασεξουαλικότητά τους; Άμα πάλι κάποια είναι όμορφη, δίπλα στο όνομά της κοτσάρουμε και το «σέξι». Θυμήσου την Τιμοσένκο και το τι είχε ακούσει για την κοτσίδα της.
@179 τέλος. Αυτό γιατί σου κάνει εντύπωση; Κι εδώ μέσα κυκλοφορεί ένας, και μάλιστα κατά δήλωσή του καθηγητής πανεπιστημίου, το οποίου τα σχόλια είναι συστηματικά σεξιστικά. Και φυσικά όποτε έρθει σε αντιπαράθεση με γυναίκα οι ύβρεις είναι πάντα σεξουαλικού προσανατολισμού. Το πρόβλημα δεν είναι πως ελάχιστοι του το έχουν επισημάνει, αλλά ότι υπάρχουν και γυναίκες σχολιάστριες που τον βρίσκουν χαριτωμένο και ενδιαφέροντα. Φαντάζομαι τι θα έχουν τραβήξει οι έρμες οι φοιτήτριές του…
ΣοφίαΟικ said
Ένα τελευταίο: στα πανεπιστήμια έχουμε τις εξής ιδιαιτερότητες:
α. είναι μεγάλοι οργανισμοί. Πιο έυκολο να μιλάς για ποσοστώσεις εκέι, παρά σε μια εταιρία με πέντε υπαλλήλους.
β. δίνουν το παράδειγμα στη νέα γενιά. Οι πανεπιστημιακοί έιναι για το φοιτητή πρότυπο γιατί αυτούς βλέπει για δικηγόρο ή για μηχανικό ή για γιατρό.
γ. Υπάρχουν πολύ ξεκάθαρα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού.
Οπότε είναι λογικό να προσπαθείς να εφαρμόσεις αλλαγές εκεί.
Παρεμπιπτόντως, πριν λίγο καιρό άκουγα στο ραδιόφωνο την αστρονόμο Τζοσελιν Μπελ (των πάλσαρ), που έλεγε ότι σαν φοιτήτρια στο πανεπιστημιο της Γλασκώβης τη δεκαετία του ’60, κάθε φορά που έμπαινε στο αμφιθέατρο οι συμφοιτητές της τη σφυρίζανε και χτυπούσαν τα πόδια τους ρυθμικά κλπ κλπ γιατί λέει έτσι εκαναν παντα με τις φοιτήτριες. Έλεγε ότι τώρα που είναι 70 χρονών και τα σκέφτεται, διαπιστώνει ότι οι καθηγητές θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι για να κοπεί αυτό, κι όχι να κάθονται με σταυρωμενα χέρια.
Κάπως έτσι είναι και με το παράδειγμα που ανέφερα. Όχι, δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι, αλλά αυτοι που θα μπορούσαν να τους κάνουν να το κόψουν, δεν το κάνουν πάντα.
Το ότι υπαρχουν περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας από τις γυναίκες (γιατί αυτό είναι η παρενόχληση) δεν σημαίνει ότι δεν είναι πιο συνηθισμένη η παρενόχληση από τους άντρες προς τις γυναίκες. Πιστέυω όμως ότι επειδή στις γυναίκες δεν θεωρείται παράσημο τιμής η κάθε ερωτική κατάκτηση, το αντίθετο μάλιστα, το πιο πιθανό είναι να κακομεταχειρίζονται τους υφιστάμενους με αγγαρείες και με βρισιές, όχι να τους χουφτώνουν π.χ. ή να τους λένε «φόρα και κανένα κοντό παντελόνι καμια μερά, να δούμε τις γάμπες σου» (αυτό μου το είχαν πει εμένα, όχι με κοντό παντελόνι, με κοντη φούστα, και όχι τώρα, όταν ήμουνα 25)
Αυτά από μένα.
physicist said
#182(β). — Δες το από τη θετική του πλευρά: η Θάτσερ και η Μέρκελ που, διάολε, όσο κι αν διαφωνείς πολιτικά έχουν ένα άλφα μυαλό, εκλέχτηκαν, ενώ η Σάρα Πέιλιν όχι.
Γς said
Δικηγόρος + γυναίκα + όμορφη γυναίκα.
Η περίπτωση της φίλης μου της Β.
Όταν στην έδρα υπήρχε προεδρίνα έπρεπε να πάει όσο πιο χάλια ήταν δυνατόν, με τα χειρότερα γιαλιά, άβαφη, ατσούμπαλη.
Θυμάμαι που στο τέλος, νέα κοπέλα την εποχή εκείνη (που ήταν κι ο Γς νέος – όχι πως τον πήραν και τα χρόνια) έβαζε κι ένα τσεμπέρι.
Vasilis said
Σχετικό, φρέσκο και όχι ευχάριστο και αυτό : http://www.guardian.co.uk/law/2013/mar/09/women-on-maternity-leave-illegal-discrimation
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
Ωραία συζήτηση, πιστεύω.
Και ευχαριστώ για το λινκ του 176.
sarant said
186: Και αυτά συμβαίνουν στην Αγγλία…
Immortalité said
@184 Δεν κατάλαβα τι εννοείς.
@185 Αυτό με τη μητρότητα είναι μεγάλη πληγή. Όλο και συχνότερα ακούω την άποψη ότι «δεν μπορεί αυτή να κρατά μια θέση, να κάνει τρία παιδιά στη σειρά και να λείπει με γονικές άδειες, επιβαρύνει το κράτος και τον εργοδότη της που πρέπει να προσλάβει κάποιον άλλον και να πληρώνει και τον μισθό της». Και μάλιστα από ανθρώπους που είναι πραγματικά καλλιεργημένοι. Στην αγορά εργασίας η μητρότητα αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα και ντεφώ αλλά κυρίως ως το σοβαρότερο επιχείρημα κατά της ίσης μεταχείρισης.
Immortalité said
Γράψε λάθος το β του 189 πήγαινε στο 186. Με παρέσυρε η τρύπα.
physicist said
#189(α). — Την Σ.Π. σέξυ την ανεβάζανε, σέξυ την κατεβάζανε, τις άλλες δύο άσκημες και φαρμακομύτες αλλά δεν αποτέλεσε κριτήριο εκλογής στην τελική. Όσο για την εμφάνιση ή την ελκυστικότητα εν γένει, ναι, είναι παράγοντας που παίζει ρόλο. Αλλά ειδικά οι πολιτικοί, και των δύο φύλων, ακούνε τα σχολιανά τους σχετικά με την εμφάνισή τους, και συχνότατα τα σχόλια είναι χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη: ο Κινέζος, ο χοντρός (Κολ, Πάγκαλος), ο καράφλας, ο κουτσός, η φάλαινα κ.ο.κ.
ΣοφίαΟικ said
Δεν έχει ενδιαφέρον όμως, Φυσικέ, ότι οι άντρες ακούνε τα σχολιανά τους για τη φαράκλα ή την κοιλίτσα και οι γυναίκες για την σεξουαλική τους δραστηριότητα;
physicist said
#192. — Τη βρισιά αγάμητος (με το συμπάθειο — δίκην επιχειρήματος) δεν την έχεις ακούσει ποτέ να λέγεται για άντρα; Άλλωστε, οι κοιλάρες και οι καράφλες δεν είναι ουδέτερα χαρακτηριστικά αλλά σαφείς υπαινιγμοί ότι πρόκειται για άντρες σεξουαλικά ξοφλημένους.
Γς said
Πάντως αι γυναί έχουν μυαλό.
Χτες στο ταμείο του σούπερ μάρκετ μία νεαρή κυρία προσφέρει τη σειρά της σε έναν νεαρό που είχε μόνο ένα ψώνιον να περάσει.
-Μπά, κι οι γυναίκες τέτοιους ιπποτισμούς; Και συνεχίζω ότι τους το επιτρέπουμε στις 8 Μαρτίου και άλλες τέτοιες ανοησίες.
Η κυρία όμως ήθελε να τα ακούει και συνεχίσαμε να παρλάρουμε και έξω από το μαγαζί.
Και την ώρα που φτάσαμε στα αυτοκίνητα και μου έλεγε ότι «Εχουμε μυαλό εμείς οι γυναίκες», έρχεται μια κοπέλα του σούπερ μάρκετ
–Μαντάμ ξεχάσατε να πάρετε αυτό το γάλα και τα γιαουρτάκια.
-Πράγματι έχετε μυαλό.
😉
Γς said
193:
>Τη βρισιά αγάμητος (με το συμπάθειο[…]
>Άλλωστε, οι κοιλάρες και οι καράφλες δεν είναι ουδέτερα χαρακτηριστικά αλλά σαφείς υπαινιγμοί ότι πρόκειται για άντρες σεξουαλικά ξοφλημένους.
Δεν σε έχει πηδήξει κανένας καραφλός κοιλαράς (με το συμπάθειο).
Ο Γς έχει μαλλιά και ελεγχόμενη κοιλιά.
Μαρία said
182
«Πού τις βρήκαν αυτές τις βρομιάρες;» έλεγαν για τις δικηγόρους οι οποίες εκπροσωπούσαν τον φοιτητή που είχε δεχτεί επίθεση στην Πανεπιστημιούπολη.
http://www.efsyn.gr/?p=29786
Immortalité said
@191 Μα δεν έγραψα ότι η εμφάνιση αποτελεί παράγοντα εκλογιμότητας αλλά σχολιασμού και υποτίμησης είτε ωραία είναι κάποια είτε όχι. Το ότι η Σ.Π. δεν εκλέχθηκε ενώ οι δύο άλλες ναι, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Άλλες κοινωνίες και άλλοι εκλογικοί συσχετισμοί. Άσε την ΣΠ και πιάσε την Τιμοσένκο. Εκλέχθηκε και κάθε φορά που ήταν σε διεθνή συνάντηση τα σχόλια ήταν για το τι φορούσε και πόσο σέξι ήταν η κοτσίδα της. Δες τι σχόλια κάνουν για την Παπαρήγα. Την Καϊλή ο άλλος ο τίποτας την είπε καλτσοδέτα, έτσι για την πλάκα του και σήμερα αν γράψεις στον γούγλη «καλτσοδέτα» δίπλα σε καλλίπυγες ημίγυμνες υπάρξεις έχει τη φωτογραφία της. Η Μπιρμπίλη «ήταν γκόμενα του Γιωργάκη» γιατί φυσικά για ποιο άλλο λόγο θα έπαιρνε υπουργείο, ποιανού γκόμενος ήταν όμως ο Παπακωνσταντίνου δεν μάθαμε ποτέ. (Του Πάχτα μάλλον για να υπογράψει την περιβαλλοντική σε χρόνο ντετέ) Όσο για τα όσα λες στο 193 είναι καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο. Κανείς δεν αμφισβήτησε την σεξουαλική δράση ούτε του Πάγκαλου ούτε του Βενιζέλου κι ας έχουν κάνει τα μύρια όσα σχόλια για τη σωματοδομή και την τριχοφυΐα τους.
@196 Δε με εκπλήσσει καθόλου. Το τι έχω ακούσει δεν περιγράφεται.
Vasilis said
Ειλικρινά, δεν είχα πρόθεση να γεμίσω τα σχόλια με λινκς αλλά τα έφερε η Σαββατιάτικη βόλτα στα ΜΜΕ και σκέφτηκα να τα μοιραστώ μαζί σας…
What If… Women Ruled the World? (25-λετπη εκπομπή του BBC World Service – στο UK παίζει On demand, ελπίζω ότι θα δουλέψει και εκτός) http://www.bbc.co.uk/programmes/p0155cfg
(Άσχετο με το θέμα που συζητάμε, αλλά άκουσα και την παρακάτω εκπομπή στο Radio 4 και μπορεί να έχει ενδιαφέρον για κάποιους φίλους του ιστολογίου: The etymology of entomology http://www.bbc.co.uk/programmes/b01r4xw5 )
Αντιφασίστας said
193: Η καράφλα είναι ένδειξη ανδρός σεξουαλικά ξοφλημένου; Φίλε Φυσικέ, μάλλον είσαι νέος και δεν έχεις ακούσει τίποτα για τον γίγαντα Κώστα Γκουσγκούνη. 😉
physicist said
#197: Καλά τα λες, Ιμμόρ. Έχω μερικές αντιρρήσεις αλλά είμαι πτώμα. Το 193 δεν ήταν μόνο θεωρητικό αλλά όπως είπα, αφενός είμαι θέλεις στη κούνια βάλε με θέλεις στη σαρμανίτσα, αφετέρου ας μην ψειρίζουμε τη μαϊμού.
#199: Ακουστά τον έχω τον κύριο και τις επιδόσεις του. 🙂 Μα πιο πολύ μου έκανε εντύπωση όταν έμαθα (νομίζω εδώ μέσα) ότι είχε παίξει σε κείνη την ταινία που η Βασιλειάδου έριχνε κανάτια για να παντρέψει τις ανηψιές αλλά και στην άλλην, όπου ο Δημήτρης Χορν είχε βγάλει περίσσευμα 1.101.101,10 και τελικά κατέληξε στη στενή. Όχι σε ρόλους σαν κι αυτούς που ανέλαβε αργότερα, εννοείται.
Immortalité said
@199 Γιατί τον Γιουλ Μπρίνερ τον θεό που τον πας; 🙂
@200α Καλά άμα βγεις από τη σαρμανίτσα και έχεις ακόμα τις αντιρρήσεις, το συζητάμε.
Γς said
200 β:
Εχει κάνει και τον τροχονόμο.
spyroszer said
176. Καλά η Ελλάδα είναι ακόμα στον rich world;
Γιώργος Γεωργίου για την γυναίκα. Τον θεωρούμε γραφικό και γελάμε, αλλά τον ακούνε και πολλά πιτσιρίκια.
– Τι χρειάζεται μια γυναίκα για να είναι ευτυχισμένη δίπλα σε έναν άντρα ;
– To απόσταγμα της εμπειρίας μου όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι μια γυναίκα για να μείνει πιστή και υποταγμένη μέσα της σε έναν άντρα, αυτός πρέπει να της προσφέρει τρία βασικά πράγματα : εμπιστοσύνη, υπευθυνότητα ,ασφάλεια. Αν είσαι ειλικρινής απέναντι στη γυναίκα, και της δώσεις το χρόνο να το διασταυρώσει και αν της «γεμίζεις» δυο βασικές τρύπες που οφείλεις να το κάνεις ως άντρας, δηλαδη, την τσέπη και το μ**νί δε θα σε αφήσει ποτέ. Αν τη γυναίκα την καλύπτεις σεξουαλικά και οικονομικά, έχει το κρεβάτι της και το πορτοφόλι της γεμάτο, δεν έχει κανένα μα κανένα λόγο να κοιτάξει άλλον άντρα. Και σαν αντρας, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΟΥ να μπορείς να της τα καλύπτεις αυτά τα δυο. Αυτό σημαίνει και άντρας
http://www.sportdog.gr/article/158540/tora-milaei-o-georgioy
Γς said
182:
>Κι εδώ μέσα κυκλοφορεί ένας, και μάλιστα κατά δήλωσή του καθηγητής πανεπιστημίου, το οποίου τα σχόλια είναι συστηματικά σεξιστικά.
Εάν εννοείς αυτόν που νομίζω, συνήθως δηλώνει κλειδαράς.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
173. Tραγουδιστά, οπωσδήποτε.Στο σκοπό που παίζει ο λυράρης, ο βιολάτορας ή και λαουτιέρης ή μαντολινάς μόνο.Την αναγκαία επανάληψη της δεύτερης -συνήθως- στροφής τη λένε όλοι μαζί (ή ,κατ ελάχιστον,οι οργανοπαίχτες).
-Μπαμπακόκωλος,ο άνευρος, άψητος, αμάθητος σε ξωτάρικες δουλειές, ο ¨μη-μου-άπτου»,ο άνθρωπος του γαφείου.
Επί του προκειμένου,χωρίς πάθος ,ώστε να μπορεί να πει μια δυνατή μαντινάδα και να συμμετάσχει ισάξια στη μέθεξη.
Και νερόκωλος είναι κοντινό αλλά αυτό εμπεριέχει και υπόνοια αλαφράδας.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
204. Σε γυναίκα, κλειδαρού;
Immortalité said
@203 Πίκρα και στυφάδα…
Γς said
205:
Μπαμπακόκωλοι, νερόκωλοι, υπάρχουν…λεφτά δεν υπάρχουν
Γς said
203:
Τώρα χωρίς πλάκα.
Ηταν μια εποχή πριν 50 και βάλε χρόνια που τα πράγματα ήταν αλλιώς.
Μπορεί σήμερα το μεγάλο πρόβλημα των κοριτσιών είναι να κάνουν πέρα τους μακάκες που είχαν μια ξεπέτα μαζί τους, αλλά τότε το πρόβλημα ήταν ακριβώς το αντίθετο.
Ντρέπομαι που το λέω, αλλά είχα μια σιχαμερή τακτική. Την έπεφτα στην καλύτερή της φίλη. Μόνο και μόνο για να μην περιμένει τίποτα από μένα.
Πόσο έχω μετανιώσει…
Γς said
206:
Απλώς κλειδί
ΕΦΗ ΕΦΗ said
203. ξεδοντιασμένες παρόλες
Λεώνικος Καλαχώρας said
Πώπω! @167 Γ. Π. και @168 Αντιφα… Με μαλώσατε που υποστήριξα την κ. Στούκα;
Καλά, μωρέ! Εντάξει!
Νικ. Νοικ. Έχεις δίκιο, σάλιος νόμος. Κάποτε δεν γκουγκλιζόταν· το είχαδει. Φαίνεται πως υπάρχει πρόοδος.
@166 Έχω διαπιστώσει ακριβώς το ίδιο και στον δικό μου χώρο. Αλλά είμαστε ιδιαίτερη περίπτωση.
@170 Γς Είχα κι εγώ περιπτώσεις ανά την Ευρώπη, αλλά ταξίδι εξεπιτούτου δεν έκανα. Μια φορά μόνο, για να είμαι ειλικρινής, άλλαξα το εισιτήριό μου Κοπεγχάγη Αθήνα σε Κοπεγχάγη Λονδίνο Αθήνα. Ένα χιλιάρικο (δραχμές) μού κόστισε, αλλά και πάλι έμεινα στο Λονδίνο κάμποσο. Εύρισκα προσφορότερες λύσεις προφανώς. Εκείνο που μου έμεινε αξέχαστο ήταν το ταξίδι Κοπεγχάγη – Λονδίνο με την Varig, βραζιλιάνικη εταιρεία εκτός ΙΑΤΑ. Σέρβιραν γεύμα με σερβιτόρο που περνούσε δίπλα σου κάθε λίγο.
Το συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορώ να συγκριθώ μαζί σου στις ερωτικές δραστηριότητες, για τις οποίες έχει πλέον πείσει κι εμένα και το μπλογκ
@189 Ιμμορ, σε κάποιο πολυπρόσωπο σχετικά φοροτεχνικό γραφείο έμεινα έγκυοι δύο κοπέλες με διαφορά τριών μηνών. Η μία επανέκαμψε προ δύο μηνών και η άλλη αναμένεται αρχές Απριλίου. Στο μεταξύ μια άλλη είναι έγκυος στον τέταρτο μήνα, και η πρώτη, που ήδη επέστρεψε, ξανάμεινε έγκυος. Βέβαια, δεν είναι αλήθεια ότι το γραφείο πληρώνει το μισθό της, ίσως κάποιους μήνες μόνο, αλλά μιλάμε για απουσίες δεκαπέντε μηνών. Η επιχείρηση είναι αλήθεια ότι δυσκολεύτηκε αρκετά, αλλά φέρθηκε πάρα πολύ στοργικά, δηλαδή απολύτως σύμφωνα με το νόμο, αλλά υποχρεώθηκε και σε μία επιπλέον πρόσληψη μιας γυναίκας με δύο διαζύγια και παιδί, δηλαδή κατά τεκμήριο χωρίς ‘προσωπική’ δραστηριότητα. Για τη συμπεριφορά της επιχείρησης απέναντί τους μπορώ να σου δώσω επικοινωνία να πληροφορηθείς προσωπικά. Εντούτοις… είναι κάποιο πρόβλημα. Βέβαια, σ’ ένα γραφείο όπου όλες είναι γυναίκες, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με διαφορετική κατανόηση. Σε μια όμως αμφίφυλη επιχείρηση και με άντρα διευθυντή, είναι φυσικό να βγαίνουν στην επιφάνεια διάφορα.
gpointofview said
# 203,209
– Τι χρειάζεται μια γυναίκα για να είναι ευτυχισμένη δίπλα σε έναν άντρα ;
Περί το 65, μεταμεσονύκτιες ώρες επιστροφή με ταξί, στο ραδιόφωνο ο πειρατικός με τα «οικόπεδα με μια δεκάρα, στου Κωνσταντάρα» ή Αγγελοπούλου, κάτι τέτοιο. Συζήτηση για την γκόμενα που έφυγε και παράτησε σύξυλο τον φίλο μου και πήγε με τον τάδε ματσό που είχε και γκαρσονιέρα
Πετιέται ο ταξιτζής :
-Ρε μάγκες ξέρετε τι χρειάζεται μια γυναίκα για να είναι ευτυχισμένη δίπλα σε έναν άντρα ;
-Φως, νερό, τηλέφωνο !
και τέζα ο ταξιτζής !!
ΣοφίαΟικ said
182: Ιμόρ, μην είσαι άδικη με τους άλλους θαμώνες. Το τι λένε και το πως είναι στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικά πράγματα.
Άσε που αν αναφέρεσαι στον κύριο Γς, είναι τέρας ηθικής και σοβαρότητας. Απλά ο άνθρωπος ανήκει σε άλλη εποχή, άλλα μυαλά. Τι να τον κάνουμε;
(Γς, την επιταγη στη διεύθυνση που είπαμε, έτσι; )
Γς said
214:
Αυτά είχαμε συνεννοηθεί να πεις;
Δεν είχαμε πει να μπεις μέσα και να την ξεσκίσεις;
sarant said
215: Πάρτονε στον γάμο σου… 🙂
Κορνήλιος said
#214 Απλά ο άνθρωπος ανήκει σε άλλη εποχή
μὰ φροντίζει νὰ μᾶς τὸ ὑπενθυμίζει κάθε τόσο! 😛 😛 😛
Immortalité said
@214 Το τι λένε και το πως είναι στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικά πράγματα.
Εγώ ξέρω πως αν στα κεραμίδια κάτι πατάει σαν γάτα, νιαουρίζει σαν γάτα και μοιάζει με γάτα τότε είναι γάτα.
Απλά ο άνθρωπος ανήκει σε άλλη εποχή, άλλα μυαλά
Δεν ήξερα ότι η αξιοπρέπεια δεν είναι θέμα εποχής. Αλλά αν είναι έτσι, μπορεί και ο συνάδελφος της φίλης σου να ήταν άλλης εποχής. Γιατί τον πρόγκηξες; Δεν σου έκοψε σωστά την επιταγή;
Κορνήλιος said
physicist said
#201(β). — Τώρα που σε πέτυχα και προτού με ξαναπάρει η σαρμανίτσα, δυο κουβέντες διευκρινιστικές για τα χτεσινά, κι άμα θέλεις απαντάς, αλλά δεν είναι και φλέγον.
1. Συνειδητοποιώ πως αλλιώς σχολιάζονται οι γυναίκες πολιτικοί στην Ελλάδα κι αλλιώς εδώ που είμαι — π.χ. ουδέποτε διάβασα εδώ σχόλιο για την κοτσίδα της Τιμοσένκο πέρα από το τετριμμένο ότι είναι το σήμα κατατεθέν της. Γενικώς το παρεδώσε με την (γυναικεία) σεξουαλικότητα είναι αλλιώς εδώ, σαφώς αξιοπρεπέστερο ή έστω καθωσπρέπει σε δημόσιες δραστηριότητες (για προσωπικές δραστηριότητες δεν ξέρω και τρέχα γύρευε γενικώς). Το αν αυτό κάνει τις κεντροευρωπαϊκές κοινωνίες λιγότερο σεξιστικές ή σεξιστικές με άλλον τρόπο, δεν το ξέρω. Υπάρχουν επιχειρήματα και ενδείξεις και για το ένα και για το άλλο. Καλά-καλά δεν ξέρουμε τι αποτελεί σεξισμό και τι όχι.
2. Για τις κοιλίτσες κλπ., σαφώς κι έχεις δει κι ακούσει, ακόμα και σε έντυπα, σαχλοχαμόγελα και σχολιάκια π.χ. για το «πώς γίνεται να είναι ο Πάγκαλος από πάνω» κλπ κλπ. Η ελληνική κοινωνία είναι ελευθεριάζουσα και αθυρόστομη με τη σεξουαλικότητα, αμφίδρομα — έστω κι αν όχι ισοδύναμα με τους άντρες και με τις γυναίκες.
Immortalité said
@219 Είναι και κοντός;
@220 Ποτέ δεν είναι αργά για να συνειδητοποιήσεις πως ζούμε σε άλλη χώρα…
Για τον Πάγκαλο δεν έχω διαβάσει τίποτα για τις στάσεις του στο σεξ αλλά έστω κι έτσι, το να μην είναι κανείς από πάνω δεν τον κάνει σεξουαλικά λιγότερο ικανό. Το να πεις την άλλη καλτσοδέτα την υποβιβάζει στο επίπεδο του σεξουαλικού αντικειμένου.
physicist said
Αν το ψειρίσουμε, όμως, θα μπορούσαμε ν’ αναρωτηθούμε γιατί η καλτοσδέτα είναι κατανάγκη σεξουαλικά υποτιμητικός χαρακτηρισμός και όχι απλώς υποτιμητικός (όπως π.χ. πατσαβούρα, τσόκαρο και άλλα όμορφα). Για μένα το σκανδαλώδες ήταν η δημόσια έκφραση αυτού του χαρακτηρισμού, δεν τον ερμήνευσα απαραίτητα όπως το λες. Μπορεί και να τον εννούσε έτσι ο κύριος που τον εκτόξευσε αλλά δεν το ξέρω.
Immortalité said
@222 Ε, καλά τώρα άμα αρχίσεις τα δικολαβίστικα μαζί μου, να φύγω. Πώς να πει πατσαβούρα την Καϊλή; Είναι όμορφη η κοπέλα. Και για το παλικάρι οι όμορφες είναι για να φοράνε καλτσοδέτες ει δυνατόν χωρίς τίποτα άλλο.
Δες αυτό και μετά ξαναπές μου τι ακριβώς καταλαβαίνεις.
physicist said
Ναι. Αλλά με την ίδια λογική, τα παλικάρια τις βάζουν κάτω ή, αν προτιμάς, είναι από πάνω.
Immortalité said
Φυσικέ αλήθεια τώρα τα λες σοβαρά ή το τραβάς επίτηδες; Για τον Βενιζέλο ακούγεται ότι έχει πηδήξει το μισό ΑΠΘ. Το αν ήταν πάνω ή κάτω έχει σημασία;
physicist said
Αν μιλάμε για τα σεξουαλικά υποννούμενα που έχει η μια ή η άλλη έκφραση στη γλώσσα, μιλάω σοβαρά. Άλλωστε, ο σεξισμός που βλέπει τη γυναίκα ως σεξουαλικό αντικείμενο στο οποίο σωστός άντρας δίνει και καταλαβαίνει, έχει και μιαν άλλη πλευρά: αυτήν που θεωρεί ξοφλημένον όποιον άντρα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα αυτονόητα που οφείλει να διεκπεραιώνει το φύλο του ή δεν είναι επαρκώς μάγκας και αλάνι να ρίχνει τις γκόμενες. Δεν συζητώ ποια πλευρά είναι περισσότερο επώδυνη αλλά μη μου λες ότι ο εξευτελισμός μέσω της σεξουαλικότητας είναι μονόδρομος.
Κορνήλιος said
δηλαδὴ ὰν τὴν ἔλεγε πατσαβούρα, ἐντάξει, θὰ τὴν ἔβριζε, ἀλλὰ μὲ τρόπο μὴ σεξιστικό, ὁπότε δὲν θὰ πείραζε. φοβοῦμαι ὅτι δὲν μπορῶ πιὰ νὰ παρακολουθήσω τὴν συζήτησι.
ἔ ναι, ἀλλῶς συνηθίζεται νὰ βρίζῃς ἕνα ἐσχατόγηρο κι ἀλλιῶς μιὰ εὐειδῆ κυρία.
προφανῶς τὴν βρίσῃ ἤθελε. σιγὰ μὴ καθόταν νὰ σκεφθῇ ὅτι ἡ βρισιά του μπορεῖ νὰ ὑποληφθῇ ὡς ὑποβιβασμὸς τοῦ ἐν γένει γυναικείου φύλου. ἂν ἤθελε νὰ σκεφθῇ δὲν θὰ τὴν ἔβριζε κἄν.
δηλαδὴ ἡ βρισιὰ μὲ τὸ συνηθισμένο ῥῆμα ποὺ σημαίνει γενετήσια πράξι καὶ τὴν λένε ὅλοι εἶναι λιγότερο σεξιστική;
Αντιφασίστας said
Η αλήθεια είναι ότι τα σεξιστικά σχόλια εις βάρος των γυναικών της πολιτικής μας ζωής δίνουν και παίρνουν, είτε είναι όμορφες είτε άσχημες, είτε είναι καλοντυμένες είτε κακοντυμένες. Ξεχνάτε τον αστικό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο ο Αντρέας Παπανδρέου είχε γκόμενες σχεδόν όλα τα θηλυκά μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ και κάποιες από τις γυναίκες υπουργών του;
Δείτε κι αυτό:
http://agkyrovoli.blogspot.gr/2013/01/blogs_24.html
Immortalité said
@227 Είπα εγώ πως δεν θα πείραζε; Να την υποτιμήσει ήθελε και του ήρθε αυτό στο οποίο στο μυαλό του παραπέμπει μια ωραία γυναίκα.
@226 Εντάξει Φυσικέ ό,τι πεις. Ποτάμι κι Αμαζόνιος ποτάμι κι ο Κηφισός.
Επειδή όμως το τραβάς και δεν ξέρω για ποιο λόγο, πες μου έναν άντρα πολιτικό τον οποίο μια γυναίκα συνάδελφός του τον έβρισε στοχοποιώντας ξεκάθαρα τη σεξουαλική του ικανότητα. Έναν.
Κορνήλιος said
ἂν πῇς κἄποιον ἠλίθιο πιθανὸν νὰ προσβάλῃς τὰ ἄτομα μὲ νοητικὴ ὑστέρησι.
ἂν τὸν πῇς ἀράπακλα εἶσαι ῥατσιστής.
ἂν πῇς τὴν ἄλλη πουτάνα εἶσαι σεξιστής.
ἂν πῇς τὸν ἄλλο κουφὸ πιθανὸν νὰ θεωρηθῇ προσβολὴ πρὸς τὰ ἄτομα μὲ εἰδικὲς ἀνάγκες.
ἂν τὸν πῇς μαλάκα μπορεῖ πάλι νὰ θεωρηθῇς σεξιστής, ἂν πούστη σὲ λένε ὁμοφοβικό.
δὲν ξέρω ἂν τὸ καταλάβετε, ἀλλὰ κάθε βρισιὰ ὑπάγει τὸν ὑβριζόμενο σὲ μιὰ κατηγορία ἀνθρώπων μὲ τρόπο ὑποτιμητικὸ καὶ γιὰ τὸν ἴδιο καὶ γιὰ τὴν ἐν γένει κατηγορία. δὲν ἀνακαλύπτουμε τὸν τροχό.
physicist said
#229(β). — Νομίζω έκανα σαφές ότι δεν εξίσωσα την έκταση ή την έκφραση που παίρνουν αυτά. Άλλωστε, και η καλτσοδέτα είναι το μοναδικό συμβάν (απ’ όσο διαβάζω τα τελευταία χρόνια) που έγινε δημόσια εκτόξευση τέτοιου χαρακτηρισμού, με το περιεχόμενο που του δίνεις, από άντρα πολιτικό σε γυναίκα συνάδελφό του.
Immortalité said
@231 Πρώτον όχι δεν το έκανες και χαίρομαι που το διευκρινίζεις. Δεύτερον πρώτη φορά μπορεί να έγινε δημόσια εκτόξευση χαρακτηρισμού αλλά το τι λέγεται και λεγόταν στα παρασκήνια (και πέρναγε στις εφημερίδες) δεν είναι καινούριο. Κανείς δεν βγήκε να πει στην Μπιρμπίλη «άι μωρή γκόμενα του Γιωργάκη», το διαδίκτυο όμως βρίθει από τέτοιους χαρακτηρισμούς. Αλλά το θέμα είναι άλλο. Σου λέμε ότι ο πολιτικός χώρος είναι βαθιά σεξιστικός και μας λες και οι άντρες βάλλονται. Δηλαδή άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
physicist said
#232. — Ισχύουν αυτά, το δέχομαι όπως το λες. Πες μου κάτι άλλο αν θέλεις: ο Βενιζέλος (που λέμε τώρα ότι πήδηξε το μισό ΑΠΘ), ο ΑΓΠ (που ξαναματαλέμε ότι πήδηξε το μισό πασόκ), ο Μπιλάρας με τα γνωστά του ή οι Γάλλοι Πρόεδροι με τις ιστορίες τους, πώς ανταμείφθηκαν για τα αντρηλίκια τους από το θηλυκό τμήμα του εκλογικού σώματος; Ο Μπερλουσκόνι, έχασε ψήφους δυσανάλογα από γυναίκες στην τελευταία εκλογή;
Immortalité said
@233 Για τους Γάλλους προέδρους δεν ξέρω τι εννοείς, ο Στρος Καν σου θυμίζω έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει την Προεδρία. Ούτε καταλαβαίνω γιατί πετάς την μπάλα στην εξέδρα. Για τον σεξισμό στην πολιτική μας φταίει το γυναικείο εκλογικό σώμα; Υπάρχει ασφαλής τρόπος να ελέγξουμε σε τι ποσοστό ανέρχονται οι χαμένες γυναικείες ψήφοι του Μπερλουσκόνι;
physicist said
Δεν πετάω καμία μπάλα στην εξέδρα.
1. Ο ΑΓΠ λέει είχε πηδήξει ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε. Αν αυτό είχε εκληφθεί ως μύθος, τότε δεν είναι ουσιωδιώς σεξιστικό αλλά απλώς πυροτέχνημα ή καλαμπούρι ή μπαρούφα. Αν είχε εκληφθεί ως αληθές (που νομίζω ότι έτσι είχε εκληφθεί), τότε είναι σαφές ότι για κείνον οι γυναίκες ήταν σαν τα πουκάμισα. Κι εφόσον αυτό πλήττει μια γυναίκα βαθιά στην προσωπικότητά της, θα έπρεπε να είχαμε δει μαζική απώλεια ψήφων από τις γυναίκες. Δεν συνέβη, και νομίζω ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν το εκλαμβάνουν ως συλλογική υποτίμηση του φύλου τους.
2. Το 1991, η Αριστερά στις ΗΠΑ είχε ψήσει στην τοστιέρα τον Κλάρενς Τόμας, μαύρο υποψήφιο του Μπους για το Ανώτατο Δικαστήριο, επειδή τον είχε καταγγείλει η Αννίτα Χιλ ότι της είχε κάνει, δέκα χρόνια νωρίτερα, απρεπή σχόλια. Το κύριο επιχείρημα της Αριστεράς ήταν ότι, όντας προϊστάμενός της, είχε κάνει κατάχρηση της εξουσίας του (άσχετο ότι οι κατηγορίες ήταν αναπόδεικτες). Η Δεξιά τον είχε υπερασπιστεί με σθένος. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Μπιλάρας κάνει κάτι που –υπό φυσιολογικές συνθήκες– η Αριστερά θα ονόμαζε κατάχρηση εξουσίας ενώ η Δεξιά θα έλεγε άστονε μωρέ άντρας είναι, άλλωστε και η άλλη συναίνεσε. Αντί γι’ αυτό, η Δεξιά ψήνει τον Κλίντον στην τοστιέρα και η Αριστερά λέει (α) υπήρχε συναίνεση (β) δεν ήταν σεξ επειδή ήταν προφορικό. Το εκλογικό σώμα ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές προτιμήσεις, όχι κατά φύλο, και στις δύο περιπτώσεις. Κι εδώ, δεν κατάλαβα οι γυναίκες να είδαν την περίπτωση συλλογικά.
3. Ο Σίλβιο ο καραμπουζουκλής έχει και είχε μοιρασμένη ψήφο, που σημαίνει ότι (α) τα κριτήρια είναι πολιτικά και (β) προφανώς, οι γυναίκες που τον ψηφίζουν, μπορεί μεν να βλέπουν τις μικρούλες του για τσόκαρα αλλά δεν θεωρούν ότι μ’ αυτά που κάνει ο τύπος υποτιμά το γυναικείο φύλο εν γένει.
4. Ο Σ.-Κ. είναι παράδειγμα που ενισχύει μάλλον αυτά που λέω. Χρειάστηκε η κατηγορία του βιασμού για να βγει απ’ τη μέση, οι συναινετικές του δράσεις δεν φαίνεται να είχαν ενοχλήσει κανέναν.
sarant said
235/2: Προφορικό σεξ;
Immortalité said
@235 Νομίζω ότι δεν έχει νόημα αυτή η κουβέντα γιατί μάλλον άλλο θέμα συζητάει ο καθένας. Εγώ σου μιλάω για τον σεξισμό στην πολιτική και συ μου μιλάς για το κατά πόσον είναι επικίνδυνο για την πολιτική καριέρα ενός άντρα το συναινετικό σεξ εκτός γάμου.
Να σου διευκρινίσω ότι δεν με ενδιαφέρει απολύτως καθόλου με ποιον/ποιαν κάνει ο κάθε πολιτικός ό,τι γουστάρει στο κρεββάτι του ή αν απατάει τη γυναίκα του. Ούτε με ενδιαφέρει η χριστιανική ηθική της αγίας οικογένειας που ο άντρας μπορεί και να γουστάρει και να πηδάει, καμιά φορά και να αγαπάει άλλη αλλά να μένει με τη γυναίκα του γιατί έτσι πρέπει. Με ενδιαφέρει ότι ούτε ο Κλίντον ούτε ο ΣΚ ούτε καν ο Μπερλουσκόνι (υποθέτω) δεν φέρθηκαν σεξιστικά σε μια συνάδελφό τους ούτε υποτίμησαν κάποια πολιτικό επειδή ήταν γυναίκα. Αν κάναν άστατη ζωή, δικός τους είναι λογαριασμός.
Immortalité said
@236 Ε, καλά βρε Νίκο αυτό είναι λογοπαίγνιο 🙂
physicist said
#236. — Ναι, σε αντίθεση με το γραπτό. 😉
#237. — Συγγνώμη, εφόσον είναι σεξιστικό να καμαρώνει ο άλλος για το πόσες πήδηξε και ο κόσμος να τόχει βούκινο, θα περίμενα οι θιγόμενες να τον τιμωρήσουν — εφόσον πρόκειται για σεξισμό με την έννοια της υποτίμησης του άλλου φύλου γενικώς. Να το κάνουν όπως ακριβώς θα τιμωρούσαν έναν πολιτικό που θα έλεγε οι γυναίκες στην κουζίνα ή καμιάν άλλη τέτοια χοντράδα. Αλλά δεν βλέπω να γίνεται και νομίζω ότι όταν μπλέκεται ο σεξισμός με τη σεξουαλικότητα το πράγμα μπερδεύεται. Έχω δηλαδή την εντύπωση ότι η κατηγορία του σεξισμού τότε εγείρεται από τους αντιπάλους του ενώ το δικό του πολιτικό στρατόπεδο φέρνει τα επιχειρήματα της προσωπικής ζωής, της συναίνεσης κλπ.
Και πίσω απ’ όλα αυτά χαμογελάει πονηρά, και στα δύο φύλα, ένα μεγάλο μέρος που λέει μπράβο του, του μπαγάσα.
Immortalité said
@239 Φυσικέ παίρνεις δεδομένα που ποτέ δεν έδωσα και παραδοχές που ποτέ δεν δέχτηκα. Άστο καλύτερα. Δε συνεννογιόμαστε.
Μιχάλης Νικολάου said
236, «235/2: Προφορικό σεξ;»
Ασφαλώς, πριν την επιβολή φόρων (τα έξοδά του φοροαπαλλάσσονται)! 🙂
Μαρία said
236 Όπως π.χ. το τηλεφωνικό.
Γς said
221:
>Είναι και κοντός;
Κοντός δεν λες τίποτα. Νάνος!
Αλλά τι νάνος;
Νάνος με κάτι (μπιπ) να!
Που λέει κι ο Μπόμπος.
Γς said
Και δυο γυναίκες. Η μία το 20% … της άλλης!
Ημουν τις προάλλες στο σπίτι του φίλου μου του Σταύρου και τα έπαιξα μόλις μπήκε ξαφνικά η κόρη του και μου έτεινε το χέρι. Καθισμένος στον καναπέ σήκωσα το κεφάλι μου και το γύρισα προς τα πίσω και πάλι προς τα πίσω μέχρι να εντοπίσω το πρόσωπό της λίγο πιο κάτω απ το ταβάνι.
Κοντα στα 2 μέτρα. Τελείωσε φιλόλογος και επειδή μια ζωή ανακατευόταν και με πολεμικές τέχνες της έκανα πλακούλες για τους απείθαρχους μαθητές της.
Το παράκανα όμως και έπρεπε να της εξηγήσω τα απωθημένα μου. Τον πόνο μου για την περιπέτεια που είχε μια άλλή φιλόλογος.
Μία μικρή το δέμας, μινιόν αλλά κιουτ, χαριτωμένη. Καμάρι του πατέρα της και όλου του σογιού μας.
Διορίστηκε σε κάποιο Λύκειο στην επαρχία και έφυγε χαρούμενη. Επέστρεψε την ίδια μέρα!
Ηταν το πρώτο της μάθημα και με το βιβλίο της ύλης υπό μάλης ανέβαινε τη σκάλα με όλους τους μαντράχαλους που φώναζαν μες την καλή χαρά και την κλωτσοπατινάδα. Όταν ξαφνικά την βάζουν στη μέση και την ρώτησαν. –Εσύ ποια είσαι; -Είμαι η καινούρια σας φιλόλογος. Φοβισμένη μέσα στα ντερέκια το μόνο που δεν περίμενε ήταν να της χτυπήσει το δάχτυλο ένας στο στήθος λέγοντας της: -Λοιπόν εσένα θα σε @@@ήσουμε!
ΣοφίαΟικ said
Αμάν βρε Ιμόρ, δεν μπορούμε να πούμε μια καλή κουβέντα για κάποιον (με το αζημίωτο) και εσύ ντιπ για ντιπ, ούτε το αστείο δεν πια΄νεις;
Πέρα από αυτά, Φυσικέ, λες ότι αλλιώς μιλα΄νε για τις γναίκες πολιτικούς εκέι που είσαι εσύ. Και συμφωνών, για΄τι αλλιώς μιλα΄νε κι εδώ (όχι πως δεν υπα΄ρχουν σεξίστικες δηλώσεις, αλλά είναι διαφορετικό). Κάποτε, που όλος ο κόσμος ήταν πιο μαζεμε΄νος γενικότερα, και στην Ελλάδα θα ήταν έτσι. Το πρόβλημα είναι ότι κάπου στο δρόμο το χάσαμε. Για διαφορους λόγους. Κι εκεί είναι το πρόβλημα.
Γς said
214, 245:
>Γς, την επιταγη στη διεύθυνση που είπαμε, έτσι;
Μου τα πήρες κανονικά.
Ούτε συμβόλαιο θανάτου να είχαμε υπογράψει.
Τελικά όχι μόνο αθέτησες τη συμφωνία μας, αλλά χαριεντίζεσαι μπρος τα μάτια του Γς, στη ψύχρα, με το στόχο και πας να τα κάνεις πλακάκια μαζί της. Αίσχος!
Κορνήλιος said
237 Ούτε με ενδιαφέρει η χριστιανική ηθική της αγίας οικογένειας που ο άντρας μπορεί και να γουστάρει και να πηδάει, καμιά φορά και να αγαπάει άλλη αλλά να μένει με τη γυναίκα του γιατί έτσι πρέπει.
Παναΐαμ’ σὲ ποιό ἐγχειρίδιο χριστιανικῆς ἠθικῆς τὸ εἶδες αὐτὸ γραμμένο;
Immortalité said
@247 Αμάν βρε Κορνήλιε! Αφού καταλαβαίνεις τι εννοώ τι ανακατεύεις τις γραφές;
physicist said
#245(β). — Δεν διαφωνώ σε τίποτε απ’ όσα γράφεις, Σοφία.
Μαρία said
249 Μάλλον δεν έχεις ιδέα απο γαλλικό κοινοβούλιο με ομαδικά γιουχαΐσματα σε υπουργίνες κατα κανόνα απ’ τους δεξιούς βουλευτές.
physicist said
#250. — Δεν έχω όντως ιδέα από γαλλικό Κοινοβούλιο. Υπέθεσα ότι η Σοφία αναφέρεται στο ΗΒ κι εγώ αναφερόμουν σε χώρες γερμανόφωνες, όπου δεν έχω δει τέτοια. Ούτε εκεί ούτε στον Τύπο.
Μαρία said
251 Το κατάλαβα. Θεωρείτε όμως την Ελλάδα εξαίρεση. Στο γαλλικό όμως συμβαίνουν πράματα αδιανόητα για το ελληνικό. Ο Καλτσοδέτας ωχριά μπροστά τους. Γύρω στο ’98 έπεσα τυχαία σε φάση που βουλευτές έκραζαν τη Γκιγκού, τότε υπουργό δικαιοσύνης, και έπαθα σοκ.
Σχετικά πρόσφατο παράδειγμα με σφυρίγματα υποτίθεται θαυμασμού.
http://www.france24.com/fr/20120719-sexisme-sifflets-huees-assemblee-cecile-duflot-robe-emoi-deputes-opposition-ministre-logement
Ηλεφούφουτος said
Η Εντίτ Κρεσόν με τη Δεξιά δεν έφτασε και πρωθυπουργός;
Ηλεφούφουτος said
όχι, γράψε λάθος!
physicist said
#252. — Σκέψου τι θα γίνεται στο ιταλικό αλλά δεν παρακολουθώ κακές κωμωδίες. Πάω τώρα πίσω στο Μπαρτσελόνα-Μίλαν και φόρτσα ροσσονέρι, λέμε!
sarant said
253: Έφτασε, αλλά σοσιαλίστρια.
Μαρία said
254 Για τις αγγλίδες αδερφές τη θυμήθηκες;
Δείτε και τι γίνεται στα μουλωχτά. Το ‘φαγε όμως ο άλλος το χαστούκι στο κυλικείο.
http://www.lejdd.fr/Politique/Actualite/Enquete-sur-le-machisme-ordinaire-dans-la-classe-politique-francaise-325545
Δύτης των νιπτήρων said
257 Σα να βλέπω κάποιον θαμώνα μας
Ηλεφούφουτος said
Όχι για τα κίτρινα μυρμήγκια, παίζουν όμως κι αυτές.
Βασικά τη θυμήθηκα επειδή είπες ότι οι δεξιοί προγκάρανε γυναίκες υπουργούς.
Μαρία said
258 Μόνο που δεν μπορούν να πέσουν χαστούκια.
259 Γιά λέγε για τα μυρμήγκια, δεν το ξέρω.
Το πρόγκηγμα στη Γκιγκού που με είχε σοκάρει ήταν του τύπου «σκούπα και φαράσι».
Ηλεφούφουτος said
260 Είχε παρομοιάσει τη διείσδυση γιαπωνέζικων προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές με κίτρινα μυρμήγκια που απειλούν να φάνε τον κόσμο.
Immortalité said
@260 Ο Θεός είναι μεγάλος, ποτέ δεν ξέρεις.
@250 Μάλλον δεν έχει ιδέα τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σ’ ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο.
physicist said
#262(β). — Το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, οπουδήποτε, προφανώς δεν το ξέρω. Όπως επίσης δεν ξέρω τι είναι να είσαι εξωγήινος, ελέφαντας ή κρουαζιερόπολοιο, τι να κάνουμε.
Immortalité said
@253 Εγώ πάλι τόσες φορές που έχω προσπαθήσει ν’ αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, έχω αρχίσει να τους καταλαβαίνω.
physicist said
#264. — Κι εγώ μετά την Κόστα Κονκόρντια έχω αρχίσει να αισθάνομαι αλληλέγγυος με τα κρουαζιερόπλοια. (Άστο και φάγαμε τέσσερα στη Βαρκελώνη, άμα με πιάσεις από τη μύτη απόψε θα σκάσω).
Immortalité said
@265 Παναπεί ούτε να είσαι ομάδα που κερδίζει ξέρεις τι σημαίνει 😛
physicist said
#266. — Πφφφφ … adding insult to injury. Αύριο παίζει η Μπάγερν κι έχουμε ένα σίγουρο, τουλάχιστον, γιατί αν περίμενα απ’ τη Μίλαν και τον ΠΑΟΚ …
Immortalité said
@267 Αύριο παίζει η Μπάγερν κι έχουμε ένα σίγουρο,
Ομάδα είπαμε 😀
physicist said
#268. — Ε; Και η Μπάγερν τι είναι, άλογο; (Κάτι καζούρα με κάνεις εσύ τώρα αλλά δεν σε πιάνω …)
Immortalité said
@269 Κατά το γνωστό οπαδικό: «ομάδα είναι αυτή ρε;» Αλλά όταν το αστείο χρειάζεται να το εξηγήσεις μάλλον δεν ήταν πετυχημένο…
physicist said
#270. — ‘Οχι, όταν τα δικά σου αστεία χρειάζεται να τα εξηγήσεις, θα πει ότι ο άλλος είναι για τη σαρμανίτσα.
Κορνήλιος said
#248
ἔ, βάζε καὶ κἀνένα εἰσαγωγικό, τὶ φοβᾶσαι, τὸν Τιπούκειτο;
Immortalité said
@271 Ή ότι θεωρεί ομάδα τη Μπάγιερν.
(‘Ηταν πάνω απ’ τις δυνάμεις μου 😀 )
@272 Μην τον κακοκαρδίσω και δε μου πάει 🙂
physicist said
#273(α). — Νομίζω είχαμε συμφωνήσει (το «είχαμε» με χαλαρή έννοια) ότι το Μπάγερν το γράφουμε χωρίς ι μετά το γάμμα, γιατί και να μην το γράψεις, γι θα το προφέρεις αφού ακολουθεί έψιλον, όχι; Κι εδώ μέσα είμαστε υπέρ της απλοποίησης, ξέρεις εσύ, Βαβαρία, Βριξέλλες κλπ. 😛
Immortalité said
@273 Εγώ είμαι με την άλλη φράξια. Με τις κάργιες. Αλλά σε βρίσκω μια ολιά ανακόλουθο. Δύο λάμδα η βέλγικη πρωτεύουσα; Τι θα πει ο καθοδηγητής; 😀
physicist said
#275. — Σου στέλνω μια Βάδη-Βυρττεμβέργη, μια Μασσαχουσέττη κι έναν Μισσισσιππή για καληνύχτα, κι αναμένω τη διαγραφή μου αύριο μπονώρα-μπονώρα. 😀
Immortalité said
Νίκο δεν πιστεύω να δείξεις επιείκια; 😉
Γς said
!
Immortalité said
@268 Ευτυχώς πάντως που με την Μπάγιερν το ‘χες σίγουρο, περάσατε άνετα και δεν σας πήγε η ψυχή στην Κούλουρη. 😀
sarant said
Ωχ, όλη αυτή η ωραία συζήτηση μου ξέφυγε…
Immortalité said
@280 Και οι Γερμανοί απο την αυτοκτονία παρά ένα γκολάκι 🙂
mcsotos said
Reblogged this on Ars Longa Vita Brevis and commented:
Ένα εξαιρετικό άρθρο που αξίζει να το διαβάσετε.
oxtapus said
Reblogged this on Oxtapus *blueAction.