Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Για το κυπριακό Όχι

Posted by sarant στο 20 Μαρτίου, 2013


Ούτε πρόωροι πανηγυρισμοί, ούτε κομπασμοί με τα ριάλια του άλλου, ασφαλώς πολλή αμηχανία, αλλά και σεβασμός, απεριόριστος σεβασμός αξίζει στο χτεσινό πρωτοφανές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κυπριακή Βουλή, όπου το νομοσχέδιο που θα κύρωνε τη συμφωνία των Βρυξελλών καταψηφίστηκε με ένα εκκωφαντικό 36-0, αφού και το κυβερνητικό κόμμα προτίμησε την αποχή μπροστά στον κίνδυνο να παρουσιαστεί διασπασμένο στην ψηφοφορία. Ομολογώ ότι η έκταση της απόρριψης με ξάφνιασε, παρόλο που το Σάββατο το βράδυ, μετά το διάγγελμα του Αναστασιάδη στο οποίο, με όχι λίγη ευγλωττία ο Κύπριος πρόεδρος προσπάθησε να πείσει τους συμπατριώτες του να δεχτούν τη συμφωνία, είχα γράψει στο Φέισμπουκ: «Να μην το θεωρούμε βέβαιο ότι η κυπριακή Βουλή θα εγκρίνει το Κούρεμαν».

Τώρα βέβαια, αρχίζουν τα δύσκολα -αλλά για την Κύπρο και οι δυο επιλογές ήταν εξίσου δύσκολες. Με την πρωτοφανή απόφαση της Ευρωομάδας να βάλει χέρι στις ιδιωτικές καταθέσεις, ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου δέχτηκε ένα καίριο πλήγμα στο πιο πολύτιμο και ευπαθές στοιχείο του, την εμπιστοσύνη. Ακόμα κι αν η κυπριακή Βουλή ψήφιζε ευπειθώς Ναι, οι κυπριακές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν την ίδια επιδρομή καταθετών για αναλήψεις (πώς το λένε το bank run;), την ίδια φυγή των κεφαλαίων που μπορούν να φύγουν. Η ίδια η απόφαση της Ευρωομάδας, όπως όλα δείχνουν, καταδίκασε σε μαρασμό τον εύρωστο κυπριακό τραπεζικό τομέα. Και όχι μόνο, ενδεχομένως.

Διότι το θέμα είναι ότι, σπάζοντας το ταμπού των εγγυημένων καταθέσεων, η απόφαση της Ευρωομάδας άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για ολόκληρη την ευρωζώνη. Η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση, λένε, επειδή είχε υπερτροφικό τραπεζικό τομέα, στο 7πλάσιο του ΑΕΠ της -τη στιγμή που το Λουξεμβούργο έχει 22πλάσιο τραπεζικό τομέα (Αναγνωρίζω τη διαφορά: το Λουξεμβούργο έχει μικρότερο χρέος, ενώ επίσης νόμιζα ότι οι λουξεμβουργιανές τράπεζες είναι υγιείς -όπως ήταν και οι κυπριακές πριν από το ελληνικό κούρεμα, αλλά δείτε το σχόλιο αρ. 8). Επειδή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ότι η μία ή η άλλη χώρα είναι ειδική περίπτωση, το επιχείρημα αυτό ελάχιστα πείθει. Και η κλονισμένη εμπιστοσύνη απειλεί να οδηγήσει σε ντόμινο: Τώρα που έσπασε το ταμπού των καταθέσεων, οι καταθέσεις στα παραρτήματα κυπριακών τραπεζών φαντάζουν εξίσου ευάλωτες, το ίδιο και οι καταθέσεις στις καθαυτό ελληνικές τράπεζες, ή και στις ισπανικές ή τις ιταλικές…. και το γεγονός ότι οι γερμανικές τράπεζες μοιάζουν ακόμα ασφαλές καταφύγιο θα είναι μικρή παρηγοριά αν αρχίσουν να πέφτουν τα πλακάκια του ντόμινου.

Σε ένα ιστολόγιο, διάβασα τη γνώμη ενός ρατσιστή «φιλελεύθερου», ότι οι Κύπριοι είπαν όχι παρουσιάζοντας ένα τόσο αρραγές μέτωπο επειδή «οποιοσδήποτε Κύπριος προτιμά να του πάρεις την ψυχή του παρά τα λεφτά του». Εύκολη η λοιδορία, αλλά άστοχη. Οι Κύπριοι δεν φοβήθηκαν το σχετικά περιορισμένο Κούρεμα, αλλά το Κούρσεμα. Δεν φοβήθηκαν το 6,7% που θα έχαναν μονομιάς, αλλά τα πολλά που θα έχαναν μετά: τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, τη συρρίκνωση του τραπεζικού και του τουριστικού τομέα, τη φυγή των ξένων εταιρειών μετά τον εξαναγκασμό για αύξηση του φόρου στις εταιρείες. Θα μου πείτε, αυτές τις συνέπειες είναι πολύ πιθανό να τις υποστούν και τώρα, μετά το Όχι. Φαίνεται πως έκριναν ότι έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να περισώσουν κάτι από την εμπιστοσύνη των εμπορικών εταίρων τους.

Κάποιοι παραλλήλισαν την επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις με τα υποθετικά μέτρα που είχαν συζητηθεί από βουλευτές του Σύριζα (όπως τον Μανώλη Γλέζο) για αναγκαστικό δάνειο από τις καταθέσεις πάνω από ένα όριο, και μάλιστα ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού έσπασε νέο ρεκόρ παραλογισμού όταν τιτίβισε ότι «η κυπριακή Βουλή απέρριψε πανηγυρικά τις πολιτικές του Σύριζα». Και πάλι, δεν είναι έτσι. Η κυπριακή Βουλή απέρριψε την ιδέα της έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις και τους υπόλοιπους τιμωρητικούς όρους της συμφωνίας των Βρυξελλών. Η ιδέα του εσωτερικού δανείου, μάλλον εθελοντικού, έχει κατ’ επανάληψη τεθεί επί τάπητος αυτές τις μέρες από Κύπριους εμπειρογνώμονες και δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί, με τη μια ή την άλλη μορφή.

Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί κατηγορούσαν τον τελευταίο καιρό τον κυπριακό τραπεζικό τομέα ότι έχει γίνει καταφύγιο για μαύρο ρώσικο χρήμα, ότι έδινε υψηλότερα επιτόκια, ότι δεν πολυεξέταζε την προέλευση των χρημάτων. Περιέργως, οι φλογεροί αυτοί υπέρμαχοι του επί ίσοις όροις ανταγωνισμού δεν πρόσεξαν ότι μια γερμανική εταιρεία δανείζεται με επιτόκιο πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από μια ιταλική, μια ελληνική, μια ισπανική εταιρεία κι έτσι έχει ένα ακαταμάχητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδίως σε κλάδους που δουλεύουν με ισχνά περιθώρια κέρδους, κάτι άλλωστε που οδηγεί όλο και περισσότερες εταιρείες του νότου της Ευρώπης σε μετεγκατάσταση στο βορρά.  Ούτε έχουν ενοχληθεί από το διογκούμενο χάσμα Βορρά-Νότου που απειλεί να καταστρέψει την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα. Ούτε δείχνουν να έχουν υπολογίσει την τεράστια ζημία υπόληψης που υπέστη τις τελευταίες μέρες η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο στα μάτια του κυπριακού λαού και γενικά των νότιων κρατών μελών, αλλά και παγκόσμια.

Ξαναλέω ότι τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα για την Κύπρο, όμως εξίσου ζοφερές ήταν οι προοπτικές ακόμη και αν η Βουλή έλεγε Ναι. Η κατάσταση είναι έτσι κι αλλιώς πολύ ρευστή και δεν θα διακινδυνέψω καμιά πρόβλεψη, όμως επαναλαμβάνω ότι το ποντίκι που βρυχήθηκε αξίζει το σεβασμό και τη συμπαράστασή μας.

246 Σχόλια προς “Για το κυπριακό Όχι”

 1. Γς said

  Καλημέρα και καλό κουράγιο

  Γη της λεμονιάς, της ελιάς, της Παναγιάς, τ’ άδικου χαμού
  των κοριτσιών των αγοριών της αγάπης και του ονείρου

  Χρυσοπράσινο φύλλο
  ριγμένο στο πέλαγο

  Και είναι όλοι μια γροθιά κει κάτω
  Κι η Εκκλησία της Κύπρου
  Θέτει ΟΛΗ την περιουσία της στη διάθεση της Πολιτείας

 2. Zazula said

  Πάντως βλέπω ότι η Γερμανία κάνει παρέα στην Κύπρο (και στην Ελλάδα κ.ά.) στη λίστα «Countries/Jurisdictions of Primary Concern» στον κατάλογο 2012 INCSR: Major Money Laundering Countries (http://www.state.gov/j/inl/rls/nrcrpt/2012/vol2/184112.htm).

 3. qq said

  Η μάσκες έπεσαν για άλλη μια φορά. Μετά το δημοψήφισμα, τρόμος και φόβος μη θιγεί το κεφάλαιο. Όχι όποιο και όποιο κεφάλαιο, αλλά το μαύρο κατάμαυρο που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της οικονομίας τους.

 4. Artemisia said

  Καλημέρα σε όλους. Ζηλεύω την συνεννόηση και την ομοψυχία των Κυπρίων στη συγκεκριμένη απόφαση, Εμείς εδώ δεν πρόκειται ποτέ να ομονοήσουμε για τίποτα. Διαφωνία πάνω στη διαφωνία ακόμη κι όταν βυθιζόμαστε.

 5. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Το ποντίκι βρυχήθηκε για δεύτερη φορά, και νομίζω την πρώτη ήταν πιο δύσκολος ο βρυχηθμός, γιατι ήταν ενάντια στν ΟΗΕ, (και ξέρουμε ποιοί είναι πίσω απο αυτόν) και δεν είχαν ούτε την αβάντα των όποιων κοιτασμάτων. ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ, απεριόριστη μελαγχολία για μας τους φλώρους.
  Λαμβάνοντας υπόψιν και το βρυχηθμό του βόρειου ποντικιού την Ισλανδία, έχω την εντύπωση οτι οι ελεφαντες δεν είναι αληθινοί, αλλα φουσκωμένα μπαλόνια, απλώς βρίσκουν μαλάκες και κάνουν οτι θέλουν.

 6. Νέο Kid Στο Block said

  Kαλημέρα! Νίκο, να υπενθυμίσω απλώς ότι το χοντρό πρόβλημα για τις δύο κυπρ. τράπεζες (Λαϊκή και Κύπρου) ξεκίνησε μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (βάζω το κούρεμα σε εισαγωγικά ,γιατί το άπειρο και με το 3 ή 4 να το διαιρέσεις,πάλι άπειρο είναι..)για το οποίο βέβαια ουδέποτε ερωτήθηκε ή λήφθηκε υπόψι η μικρά Κύπρος ,από τα διευθυντήρια.
  Επίσης, απ’ό,τι λέγεται, οι ανάγκες συνολικά είναι γύρω στα 6 δις . Τώρα γιατί οι γιουροκρουπιέρηδες θέλουν ντε και καλά να «δώσουν» 10 ,αφού εξασφαλίσουν από κούρεμα (=παντελής αφαίμαξη της Οικονονμίας) τα περίπου 5,5 (δηλάδή σχεδόν όλα) ; Μάλλον για να καλιμπραριστεί το κοντέρ του χρέους σε αναλογία με το ελληνικό: Βαρέλι δίχως πάτο!
  @ Zazula: Σάς παρακαλώ αγαπητέ! Οι Γερμανοί δεν ξεπλένουν! Δεν είναι χαραμοφάηδες Έλληνες, ή νωθροί Ισπανοί ή τραγουδιάρηδες Ιταλοί ή μπυροπότες Ιρλανδοί!Είναι επαγγελματίες! Μόνο καθαρίζουν στεγνά…

 7. […] Ξαναλέω ότι τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα για την Κύπρο, όμως εξίσου ζοφερές ήταν οι προοπτικές ακόμη και αν η Βουλή έλεγε Ναι. Η κατάσταση είναι έτσι κι αλλιώς πολύ ρευστή και δεν θα διακινδυνέψω καμιά πρόβλεψη, όμως επαναλαμβάνω ότι το ποντίκι που βρυχήθηκε αξίζει το σεβασμό και τη συμπαράστασή μας. Νίκος Σαραντάκος πηγή […]

 8. Οπου υπάρχουν κοιτάσματα, τσουπ και οι…κατάλληλες. Με όπλα σε χώρες όπως Ιράκ κ.λ.π. με κρίση σε χώρες όπως Ελλάδα και Κύπρο εδραιώνουν την επικαρπία τους.
  Μου αρέσει που αποκαλούν βρώμικο χρήμα το προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες ενώ το προερχόμενο από εισβολές στρατιωτικές και οικονομικές είναι …πλυμένο !

 9. IN said

  «Αναγνωρίζω τη διαφορά: οι λουξεμβουργιανές τράπεζες είναι υγιείς». Υγιέστατες: Dexia Bil, ήδη σκέτη Bil και πουλημένη στο Κατάρ, καθόσον η Dexia φαλήρισε πανηγυρικότατα και χρειάστηκε για την ανακεφαλαιοποίησή της μετρητά και εγγυήσεις (μεταξύ αυτών και από το κράτος του Λουξεμβούργου) σε ύψη που κάνουν τα ποσά που χρειάζονται για την Κύπρο να φαίνονται αστεία. Fortis, πρώην BGL και ήδη BGL – BNP Paribas: Την αγοράσαν οι Γάλλοι αφού προηγουμένως δώσανε πάλι εγγυήσεις οι Λουξεμβούργιοι και οι Βέλγοι. Μόνο στο χρέος τα πάει σαφώς καλύτερα το Λουξεμβούργο (18,5% του ΑΕΠ, αν καλά θυμάμαι και ΑΑΑ rating) αλλά κι αυτή αλλάζουν γρήγορα…

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  8 : Σαν να έχετε δίκιο, έκανα τη διόρθωση.

 11. […] https://sarantakos.wordpress.com/2013/03/20/oxin/ […]

 12. Νέο Kid Στο Block said

  To Λουξεμβούργο ήταν η μόνη χώρα στο γιουρογκούπ (το πληκτρολόγιό μου έχει πολλά ρρρρρ..)που υποστήριξε την Κύπρο. (συναδελφική αλληλεγκύη;). Κάτι πήγε να ψελίσει και κείνος ο Ισπανός ο Ραχόης και ασφαλώς ο κύρ-Στουρνάρις κάτι ψέλισε κι αυτός, αλλά μόλις τον στραβοκοίταξε ο σόιμπλε …you know! Μπροστά βέβαια, δεν ήμασταν!

 13. Νέο Kid Στο Block said

  Αλήθεια,μιας και είπα γιουρογκούπ, εκείνος ο Ολάντ ζει ρε παιδιά;
  (εντάξει φρανσουάκο μου, είπαμε θα αφήσουμε την ΤΟΤΑΛ να μάς τρυπήσει το ύδωρ και θα τρώμε φουά γκρα αντί για κόσλοου, αλλά πες και σύ κάτι!…κοτζαμάν (?) Γαλατία…

 14. spiral architect said

  Καλημέρα με πολλά πλατιά χαμόγελα. 🙂 🙂 🙂
  … Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί κατηγορούσαν τον τελευταίο καιρό τον κυπριακό τραπεζικό τομέα ότι έχει γίνει καταφύγιο για μαύρο ρώσικο χρήμα …

  Επειδή σε προηγούμενες αναρτήσεις είχαν γραφτεί σχόλια για την προκλητική συμπεριφορά του μαστρο-Σόιμπλε, που πολλοί τα εξέλαβαν σαν προσβλητικά για την κατάστασή του, δείτε τον ανεπανάληπτο Πίτερ Σέλερς στο ρόλο του παρανοϊκού πρώην ναζιστή επιστήμονα και πλέον κατασκευαστή για τους Αμερικανούς μιας ατομικής βόμβας Dr. Strangelove στην ταινία του Κιούμπρικ «S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα«:

  Δεν χρειάζονται προκλητικά σχόλια.
  Αρκούν μερικοί παραλληλισμοί, έστω και κινηματογραφικοί. 😉

  Επί του θέματος του ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής, το σίγουρο είναι ότι, οι Γερμανοί δεν θα τ’ αφήσουν να πέσει κάτω. Οι Κύπριοι πιθανόν να μην έχουν plan B, οι Γερμανοί αντίθετα έχουν μπόλικα plans, καθώς και μπόλικη υστεροβουλία.

 15. Anasto said

  Έχω πρότασην για το μπανκ ραν: Τραπεζοπιλάλα(ν).

  Καλημέρα

 16. sarant said

  Τραπεζοπιλάλα, καλό!

  11-12: Ο Ολάντ έχει κάτι ντράβαλα με έναν υπουργό Προϋπολογισμού που παραιτήθηκε επειδή λένε ότι έχει έναν αδήλωτο τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.

 17. αριστεροποδαρη τρολλογρια ακα κολαφος απο παλια said

  κατασταση Μικυ-Μαους

  στην αρχη βγαινουν απο το γιουρογκρουπ πανηγυριζοντας οτι πετυχαν εκπτωση και αντι 40% κουρεψαν μονο 6,7-9,9%
  στη συνεχεια βρυχαται η αρκουδα
  γρυλισαν και τα δικηγορικα γραφεια της Τσυπρου,που οργανωναν το νομικο πλαισιο του ξεπλυματος
  μετα κατεβαζουσι την προτασιν στην βουλην και ψηφισουζι οι μεν ΑΚΕΛΙΣΤΕΣ no , oi δε εισηγητες της προτασης κανουσιν αποχην απ την προτασην που εισηγηθηκαν
  παραλληλως παραιτειται ο υπουργος οικονομικωνε αλλα μετα ταξιδευει στην μεγαλην ορθοδοξην αδελφην Ρωσιαν, ενω ο υπουργος εσωτερικων δηλωνει πως το σχεδιον Μπεεεεεε απεριφθει και ο υπουργος εθνικης αμυνης και συγκοινωνιων τον διαψευδουσιν
  μεσα σ ολα αυτα, εμφανιζεται και ο ρασοφορος ηγετης με το μαυρο γυαλι να δωσει συνεντευξην ομιλωντας για ομολογα,τραπεζες ,απειλωντας επιστροφην στην λιραν και εξηγωντας πως εχει απειρη περιουσια η εκκλησια !!! και οτι οι 600 εκκλησιες τους θα αγορασουν ομολογα απ το αεριο … που το ακουσαμε αλλα δεν ειδαμε ακομη, για να στηριξουσι την εθνικην των οικονομιαν λεμεν πεστε τους

  οκ η φαση εχει τρομερη πλακα και μυριζει και κλαμα, αλλα αμα δεν εχεις και μια οπως στην περιπτωσην μου εχει μονον πλακαν 🙂

  οποτε οπως εγραψεν ευστοχως και ο http://www.techiechan.com/?p=1940, πάρτε ποπκορν καθίστε στη γωνία και απολαύστε το θέαμα. Μπορεί να μην είναι τόσο δραματικό αλλά σίγουρα θα υπάρχει θέαμα. Κι εδώ είναι και η εκδίκηση του φτωχού. Όσο λιγότερες καταθέσεις έχετε, τόσο πιο αβασάνιστα θα απολαύσετε το δράμα που εξελίσσεται.

 18. αριστεροποδαρη τρολλογρια ακα κολαφος απο παλια said

  και ενα σχολιο-ερωτηση ακομα

  η συστημική αριστερά έκανε μόκο … είτε από ασχετοσύνη, είτε φοβούμενη μήπως κατηγορηθεί για υπονόμευση απ τους κυπρίους αδελφούς, ο τρελός του χωριού, μήνες πριν το έλεγε πεντακάθαρα …

  -Πάρτε τα λεφτά σας κι αν σας αφήσουν, πάρτε τα εγκαίρως, σήμερα, τώρα , χθές αν είναι δυνατόν, πάρτε όλες σας τις καταθέσεις απ την Κύπρο, πάρτε τα πριν κλειδωθούν

  Οι συστημικοί αριστερούληδες χρωστάνε πάντως μία εξήγηση, είναι βλάκες, αγράμματοι, ανερμάτιστοι, άσχετοι και δεν κατάλαβαν τι έρχεται, η γνώριζαν και δεν μίλησαν ?????????
  Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να υποθέσω τπτ άλλο απ τα παραπάνω

  apo edw http://open.ypoga.net/index.php?q=node/2508

 19. αριστεροποδαρη τρολλογρια ακα κολαφος απο παλια said

  αντε να εξαπλωνεται το ντομινο και να πανηγυρισουμε και την εξεγερσην των νησων Καυμαν … αυτος και αν ειναι παραδεισος ξεπλυματος χαχαχα

 20. sarant said

  16-18: Για κάποιο λόγο τα σχόλια είχαν κρατηθεί από τη σπαμοπαγίδα.

  Λέτε η συστημική αριστερά (όποιαν και να εννοείτε) να προσφέρει υπηρεσίες επενδυτικού συμβούλου;

 21. Γς said

  1992, Λευκωσία, Λυσσαρίδης, Ανδρέας.

  Λευκωσία:
  Διεθνές το συνέδριο και κάναμε βόλτες όλο το τσούρμο Ελληνες και ξένοι και τα είχα πάρει στο κρανίο. Από ένα άνοιγμα έπιασα κουβέντα με το τούρκο σκοπό απέναντι. Στην αρχή ήταν σφιγμένος μετά όμως άρχισε να κελαηδάει και να μας λέει διάφορες μεμετιές.
  Και μου τη δίνει και σαν να μην συμβαίνει τίποτα μπήκα από ένα άνοιγμα παρασύροντας όλολυς μέσα στην πράσσινη γραμμή. .
  Το Τουρκάκι τσίριζε έκανε ότι θα ρίξει στο ψαχνό. Και πόσο το ήθελα! Μας φώναζαν από το ελληνικό φυλάκιο αλλά εμείς στα τέτοια μας. Τους πήγαινα όλους σαν κοπάδι. Πύκνωσαν τα τούρκικα κράνη απέναντι και ξαφνικά έφτασαν τρία μπλέ τζιπ της πως-την-λέγανε δύναμης του ΟΗΕ. Και προσπάθησαν να μας βγάλουν έξω από την ζώνη. Μπροστά μας οι τούρκοι, δίπλα μας οι UN (άγγλος ο επί κεφαλής) πίσω μας οι Ελληνες.
  Είχαμε μουλαρώσει. Δεν βγαίναμε έξω. Θέλαμε μάλιστα να περάσουμε απέναντι στην κατεχώμενη Λευκωσία. Ατιμη αδρεναλίνη, όταν θέλεις εσύ!

  Λυσσαρίδης:
  Α, όσοι δεν τον έχετε γνωρίσει δεν ξέρετε τι ψυχούλα είναι ο γιατρός.
  Ημουν μέσα στην μεγάλη αίθουσα τουσυνεδριακού κέντρου Λευκωσίας. Πετάχτηκα στην τουαλέτα και βρέθηκα να κατουράω δίπλα του. Είχαν μια συγκέντρωση τα στελέχη του κόμματος του στο ίδιο κτίριο
  -Ω,τον χαιρετώ. τον Ανδρέα Παπανδρέου της Κύπρου!
  Γέλασε και με έπιασε στην πάρλα. Μιλήσαμε και για τον Αντρέα.
  -Αγαπητέ είδες; Οι καλύτερες πολιτικές αναλύσεις γίνονται στην τουαλέτα.

  Ανδρέας:
  Αν, λέμε τώρα, ο Αντρέας δεν είχε αυτά που του καταμαρτυρεί ο φίλος του Πεπελάσης, Καστοριάδης κλπ.
  Αν, δεν τον είχε φέρει ο Καραμανλής.
  Αν, δεν ήθελε να ηγηθεί στο κόμμα του πατέρα του.
  Αν δεν είχαν υπάρξει οι κόντρες του με τον Μητσοτάκη
  Αν ο Ασπίδα που του έφτιαξαν, Μπουλούκοι, Γαρουφαλιάδες κλπ,
  Αν Αποστασία και κουλουβάχατα
  Δεν θα είχαμε φτάσει στη Χούντα.
  Αν πετύχαιναν οι γεφυροποιοί, οι Μαρκεζίνηδες
  Αν είχαμε αυτοέλεγχο στο έπος του Πολυτεχνείου
  Αν δεν μας βάζανε τον μοιραίο Ιωαννίδη
  Αν Σαμψών, αν Αττίλας, αν ΕΟΚ και Νάτο ίδιο συνδικάτο
  Αν αν αν Τζοβόλα δώστα όλα, δάνεια, δάνεια, δάνεια
  Δεν θα είχε χαθεί η Κύπρος, δεν θα είχε γίνει το κούρεμα των τραπεζών εδώ, που ήταν η χαριστική βολή για την Κύπρο
  Σαν όνειρο μου φαίνονται όλα αυτά.
  Από το Δημοτικό που γράφαμε σε χιλιάδες κομματάκια χαρτάκια ΕΝΩΣΗ – ΕΝΩΣΗ.
  Που πλακωνόμασταν μέρα νύχτα με την Αστυνομία.
  Θυμάμαι στην Καθημερινή του μπαμπά: 11 Νεκροί στη διαδήλωση για την ΕΝΩΣΗ.

  Κι αυτή η πουτάνα η σημαία του ψευδοκράτους πάνω στο βουνό

 22. dimi said

  Καλημερα σε ολους .Ζω στην Ολλανδια και καθε μερα διαβαζουμε και ακουμε απο τον κοσμο οτι μας δινουνε τα χρηματα τους σε εμας τους αχρηστους ταμπεληδες και τα πληρωνει ο αθωος Ολλανδος και Γερμανος φορολογουμενος .Κανεις δεν λεει την αληθεια οτι οι Ολλανδοι και Γερμανοι κερδιζουν δισεκατομυρια απο τους υπερβολικους τοκους που τους πληρωνουν τα φτωχα μας κρατη ισα ισα που και οι κυβερνησεις τους επιβεβαιωνουν αυτα τα ψεματα οτι φταιμε εμεις για ολα για να μην χρειαστει να δικαιολογησουν πως ειναι δυνατον αυτοι οι τοσο εργατικοι και τοσο φορολογικα συνεπεις να εχουν τοσο τεραστιο εξωτερικο χρεος .Πως ειναι δυνατον οι κυβερνησεις τους οι τοσο τιμιες που δεν ξερουν καν την λεξη διαφθορα να εχουν κατασπαταλησει τοσο χρημα και να χρωστανε αλλο τοσο .Και τα δικα μας τα πουλημενα τομαρια ουτε λεξη .Μας κανουν να ντρεπομαστε που ειμαστε Ελληνες .Μπραβο στους Κυπριους σειρα μας τωρα .

 23. Μαρία said

  16
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/01/09/royaliste75/#comment-152121

 24. Νίκο, το τελείωμα του κειμένου σου αξίζει πολλά: «το ποντίκι που βρυχήθηκε αξίζει το σεβασμό και τη συμπαράστασή μας». Γι’ αυτό εξάλλου έξω εμείς είπαμε Ναι όταν αυτοί θέλουν Όχι!

 25. spiral architect said

  Ένα καλό ρεζουμέ της κατάστασης από έναν καθηγητή του ΠΑ.ΜΑΚ.:

  Αν ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν διασφαλίζει, αλλά δεν διστάζει να ποδοπατήσει ένα ουσιώδες συστατικό του στοιχείο, δηλαδή την ατομική ιδιοκτησία, τότε η ίδια η ύπαρξή του τίθεται σε αμφιβολία. Σε μια τέτοια προοπτική, οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και κυρίως θιγόμενοι, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, Μ. Βρετανία και η Κίνα, δεν θα μείνουν αδιάφοροι σε μια απόφαση που θίγει τα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος.

 26. cronopiusa said

  Καλημέρα
  Οι Ισπανοί μπλόγκερ αποκαλούν τον Αναστασιάδη -η κυβέρνηση του ακόμα δεν έκλεισε μήνα, Anestesiadi (anestesia αναισθησία),
  η ανακοίνωση του ΚΚΕγια την ΑΟΖ και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων , μ’ έκανε πολύ να σκεφτώ,
  και στο βάθος ΚΑΙ πόλεμος;

  ίλιγγος, αίσθηση ναυτίας, φόβος… καταφύγιο η ποίηση ενός δεκαεννιάχρονου
  που συνελήφθη και δολοφονήθηκε από τις αγγλικές αρχές στις 14 Μαρτίου του 1957

  «Παλιοί συμμαθηταί,
  Αυτή την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσά σας, κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγο ελεύθερο αέρα, κάποιος που μπορεί να μη τον ξαναδείτε παρά μόνο νεκρό. Μην κλάψετε στον τάφο του, Δεν κάνει να τον κλαίτε… Λίγα λουλούδια του Μαγιού σκορπάτε του στον τάφο. Του φτάνει αυτό ΜΟΝΑΧΑ…

  Θα πάρω μιαν ανηφοριά,
  θα πάρω μονοπάτια,
  να βρω τα σκαλοπάτια
  που παν στη Λευτεριά.

  Θ’ αφήσω αδέλφια συγγενείς,
  τη μάνα, τον πατέρα
  μεσ’ τα λαγκάδια πέρα
  και τις βουνοπλαγιές.

  Ψάχνοντας για τη Λευτεριά
  θα ‘χω παρέα μόνη
  κατάλευκο το χιόνι,
  βουνά και ρεματιές.

  Τώρα κι αν είναι χειμωνιά,
  θα ‘ρθει το καλοκαίρι
  τη Λευτεριά να φέρει
  σε πόλεις και χωριά.

  Μα δεν μπορώ να καρτερώ

  Θα πάρω μιαν ανηφοριά
  θα πάρω μονοπάτια
  να βρω τα σκαλοπάτια,
  που παν στη Λευτεριά.

  Τα σκαλοπάτια θ’ ανεβώ,
  θα μπω σ’ ένα παλάτι,
  το ξέρω θαν απάτη,
  δεν θαν αληθινό.

  Μεσ’ το παλάτι θα γυρνώ
  ώσπου να βρω τον θρόνο,
  βασίλισσα μια μόνο
  θα κάθεται σ’ αυτόν.

  Κόρη πανώρια θα της πω,
  άνοιξε τα φτερά σου
  και πάρε με κοντά σου,
  μονάχα αυτό ζητώ.

  Γειά σας παλιοί συμμαθηταί. Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας. Κι όποιος θελήσει για να βρει ένα «χαμένον αδελφό», ένα παλιό του φίλο,

  Με την Ελευθερία μαζί,
  μπορεί να βρη και μένα.
  Αν ζω, θα με βρει εκεί».

  Με την Ελευθερία μαζί,
  μπορεί να βρη και μένα.
  Αν ζω, θα με βρει εκεί».

  Ευαγόρας Παλληκαρίδης (Βαγορής) .

  «Ενάντια στην πολιτική του θανάτου» Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

  Απογευματινή Apoyevmatini Gazetesi, (εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης)
  İstiklal Cad. 166 (eski 348) Suriye Pasajı D.5/A
  Beyoğlu 34433 İstanbul TURKEY
  Τρίτη 12 Μαρτιου 2013 Σελίδα 2

  Συλληφθέντες για λαθρομετανάστευση ισχυρίζονται ότι το Ελληνικό Λιμενικό τρύπησε το σκάφος τους
  40 άνθρωποι, εκ των οποίων 13 παιδιά, οι οποίοι επιχείρησαν να μεταβούν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω του Κούσαντασι, περισυλλέχθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση από την τουρκική Ακτοφυλακή πριν βυθιστεί το σκάφος τους.Οι ίδιοι δήλωσαν στην συνέχεια, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι «άνδρες του Ελληνικού Λιμενικού τους συνέλαβαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πέταξαν την μηχανή του σκάφους και τα καύσιμα στην θάλασσα και αφού τρύπησαν με μαχαίρι το σκάφος τους επιβίβασαν και πάλι σε αυτό και τους ώθησαν προς την πλευρά της Τουρκίας». Οι ίδιοι επικαλέστηκαν το συμβάν κατά την επικοινωνία τους με τη Στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας και ζήτησαν να σπεύσει για να τους σώσει.

 27. Anasto said

  Πάντως η κατάσταση που έφεραν στην Κύπρο, θυμίζει τη θέση του αμυνόμενου σε σκουίζ (ή ίσως επειδή το η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της Κύπρου πρόκειται για end play;) στο μπριτζ. Ξεσκαρτάρεις (κουρεύεις) από καταθέσεις; Χάνεις για τα καλά την τραπεζική πίστη. Δεν κουρεύεις; Τα τραβάνε οι καταθέτες για να μην το κάνεις στον επόμενο γύρο. Πώς το μεταφράζεις το end play στα ελληνικά; Και κυρίως πώς αμύνεσαι; Αυτά είναι τα δύσκολα.

  +1 για το 20

 28. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  Ναι, τον Παλληκαρίδη τον φώναζαν Βαγορή.

 29. spiral architect said

  @26: Γιατί, δεν έχουμε ήδη σε εξέλιξη έναν (ακήρυχτο) πόλεμο; 😉

 30. ΣοφίαΟικ said

  Κάτι αυτά, κάτι οι εμπειρίες μου απο το μοναδικό ταξίδι στην Κύπρο, νομίζω ότι οι Κύπριοι είναι οι πιο νορμάλ Έλληνες.

  Νίμκο, όσο και να προσπαθείς δεν με πείθεις ότι το αναγκαστικό δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει πολύ. Και στην Κύπρο είχαν πει ότι αν προχωρούσε το πράμα θα αποζημίωναν τους καταθέτες με ομόλογα του μελλοντικού φυσικού αερίου. Ίδια γεύση. Κι αν θυμάμαι καλά στην Ελλάδα μεγαλοκαταθέτη εννούσαν των άνω των 20Κ ευρώ, όχι τον άνω του ορίου που εγγυάται το κράτος.

  Περί ξεπλύματος: πριν κανά μήνα άκουγα μια εκπομπή του μπιμπισί στο ραδιόφωνο που έλεγαν ότι τα τελευταία χρόνια το κέντρο διεθνούς ξεπλύματος είναι το Λονδίνο. Τα χρήματα δεν μένουν στη χώρα αλλά νομιμοποιούνται εδώ και μετά πανε σε φορολογικούς παράδεισους ή αλλου. Κάθε δικτάτορας της Αφρικής και κάθε Ρώσος ολιγάρχης έχει περάσει από δω. Αλλά όχι μόνο αυτοί. Ακόμα κι οι μικρομεσαίοι εδώ έρχονται. Γιατί εδώ είναι τα κεντρικά πολλών τραπεζών και έιναι εύκολο να χαθεί το δικό σου ποσό και να εμφανιστεί κάπου άλλου πλυμένο και αστραφτερό, οι διαδικασίες είναι τυποποιημένς και φυσικά οι τράπεζες και ό,τι έχει σ΄χεση με τα χρηματοπιστωτικά επωφελούνται και επωφελούνται οι πάντες. Μάλιστα το προγραμμα ανέφερε και ένα- δυο εγκλήματα που φαίνεται ότι είχαν σχέση με το ξέπλυμα, αλλά εφόσον δεν έχει γίνει Σικάγο η πόλη, δεν ανησυχεί κανείς, φυσικά.

  Από την άλλη, οι Ελβετοί είναι οι χαμένοι της υπόθεσης, τους πήραν τη δουλειά οι γείτονές τους.

 31. sarant said

  27: Εντυπωσιάζομαι από την παρομοίωση! Επί της ορολογίας, δεν ξέρω πώς το λένε το endplay γιατί έχω πολλά χρόνια να παίξω ελληνικό αγωνιστικό μπριτζ. Στις παρέες μου, το λέγαμε «κλείστηκα», «να τον κλείσεις» (Bέβαια αυτό είναι το throw-in)

 32. Μια ερώτηση περί τα πράγματα: μόνον (ή έστω κυρίως) το κούρεμα των ελλαδικών ομολόγων φταίει για τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών; Χτες τουλάχιστον δεν άκουσα να αναφέρεται στη Βουλή (πιάνω ΡΙΚ εδώ που είμαι, το οποίο συνήθως δεν βλέπεται, αλλά χτες ήμουν κολλημένος επάνω του) άλλη αιτία. Και εάν είναι όντως έτσι,
  1. άλλη μια φορά η μεγάλη πατρίδα κατέστρεψε τη μικρή!
  2. θα πρέπει να επιρριφθούν ευθύνες σ’ αυτούς που τοποθέτησαν τόσο μεγάλο μέρος του ενεργητικού των τραπεζών τους σε ομόλογα μιας συγκεκριμένης ξένης χώρας, έστω και αδελφής. Η πρώτη αρχή της διαχείρισης των κινδύνων δεν είναι η διασπορά τους;

 33. Μαίρη said

  Το πλανμπι, του πλανμπιού, τα πλανμπιά. Η επιτυχία του πλανμπιού είναι δεδομένη. Παιδί μου, πού πας χωρίς πλανμπιά; Πώς τολμάς;

  Χαίρομαι που έφτασε η στιγμή να ακουστεί κι ένα ¨όχι¨.

 34. spiral architect said

  @32. 2: Για περισσότερες πληροφορίες επ’ αυτού απευθυνθείτε στον αρμόδιο.
  Γνωρίζει καλά τα κατατόπια από παλιά. 😉

 35. gryphon said

  Mακαρι τά πραγματα να είναι έτσι οπως περιγραφονται προς τό τέλος του άρθρου και οι Γερμανοι η οποιοι άλλοι τά σχεδιαζουν αυτά να μήν έχουν υπολογίσει καλα και να υπάρξει πραγματι ζημιά στήν υποληψη (ποια 😉 της Ε.Ε.
  Ελπίζω παντα και ευχομαι ολοι οι σχεδιασμοι και οι μεθοδευσεις προς τήν κατευθυνση της λεγομενης ευρωπαικης ενοποιησης οικονομικης πολιτικής η οτιδηποτε να αποτυχουν και να εχουν τελικά τήν τυχη του Πυργου της Βαβελ.Πλινθοι και κεραμοι ατακτως εριμμενα.
  Σαν αυτο το ρημαδι στις Βρυξελλες που μοιαζει σαν μισογκρεμισμενο η σαν να τό αφησαν στήν μεση.

 36. gbaloglou said

  26

  Ως τώρα νόμιζα ότι τρυπούσαν οι ίδιοι το φουσκωτό μόλις έβλεπαν τους Έλληνες λιμενικούς … ώστε να περιμαζευτούν στο Ελληνικό σκάφος … και να αρχίσει έτσι η γνωστή διαδικασία Ελληνοποίησης.

 37. Νέο Kid Στο Block said

  Άγγελε, ναι, το κούρεμα των ελλ. ομολόγων ήταν μεγάλο πλήγμα για τις κυπρ. τράπεζες και η δεδομένη (στο βαθμό που είναι δεδομένη,γιατί σ’αυτά τα πράγματα πιθανώς υπάρχουν και παράμετροι που δεν μπορούμε να τις ξέρουμε και δεν βγαινουν προς τα έξω)ευθύνη τους (και ο καταλογισμός) αποτέλεσε κύριο επιχείρημα στην πολιτική αντιπαράθεση προεκλογικά και πιο πριν.

  Να προσθέσω μόνο, γιατι ειδα κατι σχόλια για νησιά καϋμάν και μάρσαλ κλπ, ότι οι «ρώσοι» δεν είναι μια αφηρημενη έννοια στην Κύπρο (ουτε κυκλοφορουν στους δρομους σαν τον Αλ καπόνε..) ούτε είναι όλοι «ολιγάρχες» που λέει το παιδί του λαού ο βερστερβέλες… Μόνο στη Λεμεσό ζουνε μόνιμα 20.000 άνθρωποι που υποθέτω (και ξερω αρκετους προσωπικά)ότι κάνουνε κανονικές δουλειές, και έχουν πεντακάθαρο χρήμα.

 38. gbaloglou said

  Επί του κυρίως θέματος: σίγουρα οι Κύπριοι επηρεάστηκαν και από τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, βλέποντας από κοντά ότι η υποταγή στα Ευρωπαϊκά κελεύσματα αποτελεί βαρέλι δίχως πάτο…

 39. Ιώτα said

  Ωραίο άρθρο, Νικοκύρη, ψύχραιμο και ισορροπημένο. Ανέμενα αυτή την ανάρτηση.

  Είναι παράξενο γαϊδούρι το κυπριακό. Την Κυριακή στην Ισπανία διαδηλώνανε για εμάς κι εμείς παρακολουθούσαμε (με έντονη ανησυχία, έστω) την προγραμματισμένη καρναβαλίστικη παρέλαση. Την Τρίτη στη Βουλή ούτε ένας βουλευτής δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο.

  Το χάρηκα το Όχι μας, όμως μας περιμένουν δύσκολα. Οι πολιτικοί μας δε μεταμορφώθηκαν ξαφνικά σε πρότυπα ευθύνης, κι εμείς ως πολίτες δε θα ξεπεράσουμε τόσο απλά τα πολλαπλά μας σύνδρομα και τη γενικότερη απάθεια/ανοχή που μας χαρακτηρίζει. Ακόμη και τώρα οι πολλοί θριαμβολογούν, λες και δεν εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στη χειρότερη θέση της ιστορίας μας μετά το ‘74.

  Είμαι συνήθως επικριτική απέναντι στην πατρίδα μου και πιστεύω όχι άδικα. Αλλά πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι είμαστε ένα κράτος μικρό σε γεωστρατηγική θέση μεγάλης σημασίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε απόλυτα ηθικοί ή ανεξάρτητοι. Ανησυχώ, γιατί η Ρωσία του Πούτιν είναι επικίνδυνο καταφύγιο. Αλλά και η καταστροφή του τομέα υπηρεσιών θα είναι απόλυτη και τραγική.

 40. cronopiusa said

  29

  ελπίζω να μην τα ξαναζήσουμε

  Το γράμμα και η οδός

  Όταν πια είδαμε κι αποείδαμε
  με τα τηλεγραφήματα και τες πρεσβείες,
  κλείσαμε τη μικρή ζωή μας σ’ ένα φάκελο
  μικρό που να χωράει στη φούχτα μιας μαθητριούλας,
  στον προβολέα ενός ποδηλάτου, στη ράχη ενός βιβλίου
  και γράψαμε με κόκκινο μελάνι τη διεύθυνση:

  Αξιότιμον Ελληνικόν Κυπριακόν Λαόν,
  Οδός Ελευθερίας η Θανάτου,
  Χωριά και Πόλεις,
  Κύπρον.

  Το στείλαμε χωρίς το γραμματόσημο με την ξένη βασίλισσα.
  Ταξίδεψε με χίλιους δικούς μας συνδέσμους,
  κρυμμένο σε γαλάζιες ποδιές και κόρφους παρθένων
  η το πέρασαν από μπλόκα γαϊδουράκια αθώα
  που κουβαλούσαν χειρομβίδες και άλλους καρπούς της γης μας».

  Γιάννης Παπαδόπουλος, Τότε που πολεμούσαμε, Λευκωσία 1963.

  Αλκίνοος Ιωαννίδης – ΠΑΤΡΙΔΑ

 41. gryphon said

  35
  Λαθος.Στο Στρασβουργο ειναι οχι στις Βρυξελλες.

 42. Αντιφασίστας said

  Καλημέρα!
  Τουλάχιστον οι Κύπριοι δεν νομιμοποίησαν με την ψήφο τους την καταλήστευσή τους, όπως έκαναν οι »δικοί» μας οι Ναιναίκοι. Θα τους τα πάρει, βέβαια, η καπιταλιστική διεθνής, δεν γεννάται ζήτημα, αλλά χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Δεύτερο »ΟΧΙ» των Κυπρίων σε μια δεκαετία. Αλήθεια, εμείς με τον γνωστό αρειμάνιο τράχηλο από πότε έχουμε να πούμε »ΟΧΙ»;

 43. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  37: 20.000 Ρώσοι στη Λεμεσό; Καλά και Λεμεσιανοί πόσοι είναι;

 44. Νέο Kid Στο Block said

  Καμιά 150 αριά χιλιάδα (μαζί με τσι καλαμαράες, εγγλέζους παππούδες και γριούλες, λιβανέζους και σύριους (πολλούς))

 45. Νέο Kid Στο Block said

  Μιλάω για μόνιμους κατοίκους ,έτσι; Το καλοκαίρι πολυνίσκουμε.(ή πολυνίσκαμε τέλος πάντων…θα δούμε.)

 46. aerosol said

  Δεν πανηγυρίζω ιδιαίτερα. Η στάση του Αναστασιάδη να φέρει προς έγκριση την ανεκδιήγητη συμφωνία των Βρυξελών ήταν αυτοκτονική. Το οικονομικό μοντέλο τραπεζικής φούσκας που είχε επιλέξει η Κύπρος πέθανε εν μία νυκτί και η καταψήφηση στη Βουλή δεν μπορεί να το ανατρέψει αυτό. Όσο για τις ηθικολογίες της Γερμανίας… εντάξει, δεν θα γελάσω γιατί στην πραγματικότητα είμαστε για κλάματα. Αυτά είναι μπιχλιμπίδια για εύπιστους ιθαγενείς (όλων των χωρών).
  Το θέμα είναι ποιο ήταν το ζητούμενο πίσω από μια συμφωνία που καταστρατηγεί το βασικό καπιταλιστικό απαράβατο της «ιερής ατομικής περιουσίας». Δεν πείθομαι για γκάφα λόγω βλακείας. Δεν υποτιμώ την βλακεία αλλά όχι με αυτό τον τρόπο, όχι στα ψηλά κλιμάκια των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Νομίζω πως άρχισαν τα ζογκλεριλίκια με το ευρώ με σκοπό να πέσει «κατά λάθος» και να σπάσει. Αλλά με τρόπο που να το φορτωθεί κάποιος άσχετος (πχ Κύπρος) και όχι η ίδια η Γερμανία.

 47. Μαρία said

  37 Το κούρεμα ήταν η χαριστική βολή. Πόσα δις είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια; Καμιά 20 αριά δις διαβάζω.

 48. Anasto said

  Α ναι! Τώρα που το λες είχα ακούσει τότε που έπαιζα από κοντινά τραπέζια το «κλείστηκα» αλλά δεν το είχα συνδυάσει ο αγαθιάρης.

  Ναι, στη Κύπρο έχει πολλούς Ρώσους. Πριν από δυο εβδομάδες ήμουν πάλι στη Λεμεσό για να δούμε κάτι πελάτες Ρώσους και στο εστιατόριο που πήγαμε να φάμε με τον συνάδερφο, περισσότεροι ήταν οι Ρώσοι από τους ντόπιους. Μέχρι και το παλικάρι που μας σέρβιρε Σαλονικιός ήτανε. 🙂

 49. αριστεροποδαρη τρολλογρια ακα κολαφος απο παλια said

  @sarant είπε :
  Λέτε η συστημική αριστερά (όποιαν και να εννοείτε) να προσφέρει υπηρεσίες επενδυτικού συμβούλου;

  οχι λεω πως η συστημικη αριστερα ειτε επειδη στερειται εργαλειων και αρκειται στην θεολογια της ΕΕ και του ευρω του λαου, ειτε επειδη χρησιμοποιει εργαλεια παλιας κοπης, αδυνατει να καταλαβει τι συμβαινει και να προβλεψει το ελαχιστο

  αλλα ακομα και αν τυχον ψυλιαστει κατι, ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ επειδη τρεμει να ταραξει τα νερα

  ο Καζακης, αγαπητε δεν ειναι και καμμια διανοια που το προβλεψε, ηδη εδω και 6-8 μηνες κυκλοφορουσε παντου πως επικειται κανονι των Τσυπριων αδελφωνε …

  υ.γ. δεν χρειαζονται οι πληθυντικοι,η γνωριμια μας κλεινει καμμια δεκαετια νομιζω 😉

 50. Κάποιοι λένε κυνικά ότι όλοι οι Κύπριοι βουλευτές είναι δικηγόροι Ρώσων επενδυτών – αποταμιευτών, αναμενόμενη, λοιπόν, η ψήφος τους.

  Ένα καλό που άκουσα είναι ότι η Κύπρος έμαθε τι θα πει να είσαι Πολωνία, ανάμεσα σε Ρωσία και Γερμανία.

  Κι αυτό που με πείραξε πιο πολύ είναι η σύγκριση της εισβολής του 74 με τα τρέχοντα. Κττμγ, πρέπει να είναι πολύ φραγκοφονιάδες όσοι κουμπάροι διανοούνται κάτι τέτοιο, έστω και στο ελάχιστο.

 51. ΠΑΝΟΣ said

  Από οικονομικά δηλώνω απολύτως σκράπας κι από τήν Πολιτική,τά ίδια,συνεχώς πέφτω έξω,μού λείπουν πλήρως -πια…-οι βεβαιότητες.Παραλλήλα ουδέναν πιστεύω.Και το εννοώ.
  .Είδα αυτό το άρθρο και το παραθέτω
  http://www.iefimerida.gr/news/95835/national-interest-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CF%8C-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CF%81%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF

 52. Μαρία said

  50
  Και ο Τάσσος του Λευτέρη.
  http://folders.skai.gr/main/theme?id=47&locale=el

 53. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  49 – Η συστημική αριστερά είναι υποχείριο του κεφαλαίου απο την σύστασή της ακόμα, και ο ρόλλος της (όπως και όλων των συστημικών κομμάτων) είναι ο αντιπερισπασμός, και η διάσπαση της συνοχής του κόσμου. Μια ματιά στις μεταλάξεις των ενεργειών και των λόγων, πριν και μετά την εξουσία των κομμάτων (δεξιών, κεντρώων, σοσιαλιστικών, αριστερών) τα τελευταία 100 χρόνια, είναι αρκετή. Εσύ τουλάχιστον, θα έπρεπε να το γνωρίζεις, αντι να ρωτάς γιατι απουσιάζει η συστημική αριστερά απο τις εξελίξεις, και την ενημέρωση του λαού.

  Υ.Γ – Ώρα είναι να μας πείς οτι ο Καζάκης είναι αντιεξουσιαστής. Παρεμπιπτόντως κι άλλοι είχαν προβλέψει αυτή την κατάσταση πολύ πριν απο τον Καζάκη. Ηδη απο το 2007 ο Robert kiyosaki, είχε γράψει στο βιβλίο του, Πώς να αυξήσετε το επενδυτικό σας IQ, οτι οι ΗΠΑ είναι χρεοκοπημένες, χρωστάνε μόνο σε ασφάλειες και κοινωνική περίθαλψη, 74,000,000,000,000 δολάρια, (ο βασικός λόγος που έμεινε ζωντανή η AIG) λέγοντας οτι τόσα χρήματα, δεν υπάρχουν σε όλα τα χρηματηστήρια του κόσμου, και αναρωτιόταν, τι μας περιμένει άραγε απο τους υπερπλούσιους; κανείς δεν ξέρει. Και δεν είναι κανένα φτωχαδάκι, ούτε οικονομολόγος, δισεκατομυριούχος επενδυτής είναι. Το παιχνίδι είναι πολύ χοντρό και μας υπερβαίνει, εμείς μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε, και όσοι δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, να απολαύσουμε το θέαμα.

 54. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  53: Μα, τα λεφτά αυτά είναι ψεύτικα και εδώ είναι το πρόβλημα του σημερινού καπιταλισμού.

  49: Είχα τις υποψίες μου 🙂

 55. αριστεροποδαρη τρολλογρια ακα κολαφος απο παλια said

  @ 53 ΛΑΜΠΡΟΣ

  δεν ηξερα για τον Robert kiyosaki, αλλα γενικως αυτο ακριβως λεω, οτι ολοι οσοι ασχολουνται με τα οικονομικα φωναζανε εδω και μηνες, ο kiyosaki απο χρονια, ολοι οσοι ασχολουταν ηταν σε θεση να το προβλεψουν,ακομα κι εγω ο ασχετος καταλαβαινα πως 4-6% επιτοκιο δεν ειναι νορμαλ …

  ο Καζακης φυσικα και δεν ειναι ουτε αντεξουσιαστης ουτε αντισυστημικος, ειναι απλως ενας απ ολους αυτους που φροντιζει να ενημερωνεται και στη τελικη εχει και το θαρος της γνωμης του, ακομα και αν λεει φορες φορες σαχλαμαρες

 56. Οι καταθέσεις Κυπρίων της Βρετανίας και άλλων Βρετανών στην Κύπρο είναι πάνω από διπλάσιες σε μέγεθος από τις καταθέσεις των Ρώσων. Για μια ακόμα φορά, οι Γερμανοί ταϊζουν κουτόχορτο τον πλανήτη, καθώς μιλούν για ξέπλυμα Ρωσικού χρήματος. Στόχος είναι η Κύπρος και ο λαός της, ακριβώς όπως είναι και ο λαός της χώρας μας. Βέβαια, η αιώνια αντιρωσική βαριά ψύχωση των Γερμανών υπάρχει, και φυσικά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία στηρίζει σθεναρά όποιες ακραίες Ισλαμιστικές οργνανώσεις κάνουν τον όποιο πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, μέσα ή έξω από τη Ρωσία.
  Κύριε Νίκο, μην βιαστείτε πάλι να ονομάσετε βλακείες τα δικά μου λεγόμενα, διότι θα σας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι. Πολλά πράγματα έχουμε μάθει λάθος και πολλά είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που νομίζουμε.

 57. Αντιφασίστας said

  Παιδιά, ο όρος »συστημική αριστερά» εμπεριέχει αντίφαση. Είναι σαν να μιλάμε για ξύλινο σίδερο, για στεγνό νερό, για καθαρή νίκη του Ολυμπιακού. Αν είναι συστημική δεν είναι αριστερά και αν είναι αριστερά δεν μπορεί να είναι συστημική.

 58. Η χθεσινή ψήφος των Κυπρίων βουλευτών αξίζει σίγουρα τον σεβασμό μας, και μακάρι να οδηγήσει σε μια αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Ειδάλλως νομίζω πως η άλλη εναλλακτική είναι μόνο η διάλυση της Ευρωζώνης.

  Μια και δεν βλέπω να την ανάρτησε κανείς, το κάνω εγώ, απολαύστε την σημερινή καταπληκτική φάρσα της Ελληνοφρένειας.
  Ο γνωστός Μίλτος Τερερές τηλεφωνεί σε γραφεία Κύπριων βουλευτών για να εκφράσει την δυσαρέσκεια Σαμαρά για το «Όχι»! 🙂

  Οι αντιδράσεις των Κυπρίων απίστευτες!! 😀

 59. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  54 – Μα δεν είναι πρόβλημα του σημερινού καπιταλισμού, ο καπιταλισμός έτσι λειτουργεί, είναι στην φύση του η απληστία, και οι εκάστοτε κρίσεις, είναι η κορύφωση αυτής της απληστίας, και η επακόλουθη καταστροφή, η αρχή του νέου κύκλου άπληστου κέρδους. Το έχει περιγράψει ο Νικολάϊ Κοντρατιεφ με τα περίφημα ομόνυμα κύματα, στο βιβλίο, Οι κύριοι οικονομικοί κύκλοι, το 1925, κι απ΄οτι φαίνεται μάλλον βρισκόμαστε στων χειμώνα, που σημαίνει παγκόσμιο πόλεμο, είδομεν. Το πρόβλημα είναι οι παράπλευρες απώλειες, που συνίστανται σε κάποια εκατομύρια νεκρούς, ως επι το πλείστον μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, αλλα οι πολυεκατομυριούχοι δεν το βλέπουν τόσο στενά το θέμα, έχουν πιο ανοιχτή ματιά.
  Όσο για τα ψεύτικα χρήματα, απο το 1971 με την κατάργηση του κανόνα του χρυσού, τα λεφτά είναι ψεύτικα, απλώς δεν μας το δίδαξαν ποτέ. Έτυχε πριν 10 χρόνια, να διαβάσω δύο εκ διαμέτρου αντίθετα βιβλία, την εκπαίδευση της αμάθειας του Ζαν Κλωντ Μισεά, και το σχολή επιχειρηματιών του Κιγιοσάκι. Παρ όλο το διαφορετικό τους θέμα, και την αντίθετη στάση ζωής των συγγραφέων, αν τα συνδυάσει κανείς, μπορεί να αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό το παραμύθι, με το οποίο μεγαλώνουμε. Δέκα χρόνια μετά, και ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω οτι οι άνθρωποι λειτουργούν νομοτελειακά μέσα σε αυτό το καθορισμένο πλαίσιο, αλλα κάθε μέρα, η πραγματικότητα με χαστουκίζει και με τρελαίνει ακόμα περισσότερο.

 60. αριστεροποδαρη τρολλογρια ακα κολαφος απο παλια said

  μας ειπες για δύο εκ διαμέτρου αντίθετα βιβλία που διάβασες, την εκπαίδευση της αμάθειας του Ζαν Κλωντ Μισεά, και το σχολή επιχειρηματιών του Κιγιοσάκι, δωσε και μια περίληψη τι λένε …

 61. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  57 – Καλά Αντίφα, τα λεγόμενα αριστερά κόμματα, αν σε χαλάει το συστημική. Για τον ολυμπιακό, μιλώντας αντικειμενικά, έχεις απόλυτο δίκιο

 62. nestanaios said

  Έχουν δίκιο αυτοί που λένε ⟨⟨ Η χρήση του γράμματος Ν οξυγονώνει τον εγκέφαλο ⟩⟩.

 63. » Σε αυτούς τους ελάχιστους που πιστεύουν ότι κέρδισαν επειδή έφυγα τους ενημερώνω πως προτιμώ να χάσω με διαφάνεια και όχι να κερδίσω παίζοντας βρώμικα. »

  Πάμπλο Γκαρσία, ο μόνος ποδοσφαιριστής που δεν τον θυμάμαι ξαπλωμένο στο χορτάρι να «σφαδάζει» από το «κτύπημα» του αντίπαλου. και μετά από δυό λεπτά να τρέχει σαν κατσίκι….

 64. physicist said

  Τα διλήμματα του Πούτιν όπως τα βλέπει η ΝΖΖ:

  http://www.nzz.ch/aktuell/wirtschaft/wirtschaftsnachrichten/zypern-bringt-putin-in-ein-dilemma-1.18050273

 65. Μαρία said

  58 Χα, χα. Άκουσα μέχρι τη νύφη του Εφραίμ.

 66. Λίστα Λαγκάρντ said

  @57,
  Κι εγώ, μόνο τη στυτική αριστερά ξέρω -ενώ μου φαίνεται ότι ο Λεονάρντο είχε σχεδιάσει μια συστημική περιστερά (που έμεινε, όμως, στα χαρτιά).

 67. sarant said

  65: Εκπαιδευμένες πάντως οι Κύπριες (όσες άκουσα μέχρι τώρα) και καλός ο Αδάμου.

 68. Αντιφασίστας said

  Όποια/ος θέλει υπογράφει:
  http://www.thepetitionsite.com/375/381/293/initiative-for-democracy-in-greece/

 69. @65,67: Η τελευταία ειδικά είναι όλα τα λεφτά!

 70. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  58 – Άπαιχτος ο Μίλτος, αλλα και οι Κύπριοι καταπληκτικοί, ειδικά οι Κύπριες είναι όλα τα λεφτά.

  60 – Είναι οτι λέει ο τίτλος τους, το πρώτο αναφέρεται για το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θεωρεί σαν βασικό εργαλείο του κεφαλαίου, για τον έλεγχο των ανθρώπων, μια και η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, και την ύλη την καθορίζει το ίδιο, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται σε καθορισμένο πλαίσιο. Τα υπόλοιπα στο βιβλίο, εκδόσεις βιβλιόραμα, μικρό είναι άλλωστε, 130 σελίδες. Το άλλο πραγματεύεται, για το πώς θα γίνεις πλούσιος νόμιμα. Χωρίζει τους οικονομικούς ανθρώπους σε 4 τεταρτημόρια, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, που τα κέρδη είναι πεπερασμένα, και επιχειρηματίες, επενδυτές, που τα κέρδη ειναι άπειρα. Αναλύει και τους τρόπους που μπορεί ΝΟΜΙΜΑ, ένας επιχειρηματίας, να φοροδιαφεύγει. Το κοινό σημείο των βιβλίων, είναι η δρομολόγηση των ανθρώπων απο την οικογένεια και το οικονομικό περιβάλλον που μεγαλώνουν. Γράφει ο Κιγιοσάκι, λέει ο φτωχός μπαμπάς στο παιδί του, αν θέλεις να βγάλεις λεφτά, να είσαι άριστος μαθητής, να σπουδάσεις, να πάρεις το πτυχίο σου, και να βρείς μια καλή δουλειά σε μια μεγάλη εταιρεία, λέει ο πλούσιος μπαμπάς στο παιδί του, αν θέλεις να βγάλεις λεφτά, να κοιτάς την δουλειά σου. Ο καθένας οτι ξέρει λέει στο παιδί του, και όλως περιέργως, οι συντριπτική πλειοψηφία των πτυχιούχων, είναι υπάλληλοι, ανώτεροι κατώτεροι δεν έχει σημασία, είναι οικονομικά εξαρτημένοι, και πολλές φορές απο ταγάρια, ειδικά στις κατασκευές που ασχολούμαι, έχει χαθεί το τόπι, να ανοίγειτο στόμα του ο νεόπλουτος κατσαπλιάς, να φεύγουν η μυτζήθρες και τα κεφαλοτύρια, και ο αρχιτέκτονας να τον ακούει με ευλάβεια, σκηνές απείρου κάλους.

 71. Theban said

  Το λιγότερο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να χαρακτηρίσει τον Kiyosaki είναι αμφιλεγόμενος.
  Με μια σειρά βιβλίων, με αρχή το «πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς», έκανε μεγάλη επιτυχία αλλά καλό είναι να έχει κανείς υπ’ όψιν και τον αντιλογο.
  Ενδεικτικά
  http://www.johntreed.com/Kiyosaki.html

 72. spyroszer said

  32. Από μια έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο του Μαίου 2012:
  «Ο μεγάλος τραπεζικός τομέας της Κύπρου, του οποίου το ενεργητικό υπερβαίνει κατά επτά φορές και πλέον το ετήσιο προϊόν της οικονομίας, αποτελεί στυλοβάτη της οικονομίας, δεδομένου ότι δημιουργεί μεγάλο μέρος της απασχόλησης και των εισοδημάτων και υποβοηθά εμμέσως άλλου είδους επιχειρηματικές υπηρεσίες. Μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου αρχικά επέδειξε αντοχή, καθώς οι τράπεζες και οι φορείς εποπτείας έλαβαν μέτρα, με αποτέλεσμα την έως ενός σημείου εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών. Ωστόσο, κατά το 2011, οι τράπεζες αντιμετώπισαν χειροτέρευση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των περιουσιακών τους στοιχείων και αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, γεγονός που είχε αντίκτυπο στην αποδοτικότητά τους.
  Με βάση το δεδομένο ότι οι τραπεζικοί οργανισμοί της Κύπρου χαρακτηρίζονται από μεγάλη έκθεση στην ελληνική οικονομία (τόσο ως κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων όσο και ως πάροχοι ελληνικών εγχώριων δανείων), η απόδοση του ενεργητικού, η αποδοτικότητα, η κεφαλαιακή βάση και τα αποθέματα ρευστότητας των τραπεζών επηρεάστηκαν αρνητικά από την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν χορηγηθεί σε έλληνες δανειολήπτες. Οι εγχώριες τράπεζες, οι οποίες διατηρούν τους στενότερους δεσμούς με την εγχώρια οικονομία, είναι βασικοί κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων και πάροχοι δανείων προς έλληνες και κύπριους δανειολήπτες, ενώ ορισμένοι άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί (κυρίως θυγατρικές ελληνικών τραπεζών) που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είναι συγκριτικά λιγότερο εκτεθειμένοι στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας και στην εγχώρια αγορά, λόγω του περιορισμένου όγκου δανείων. Η απαίτηση προληπτικής εποπτείας σχετικά με την επένδυση του 70% των καταθέσεων μη κατοίκων σε ρευστά περιουσιακά στοιχεία είχε ως αποτέλεσμα την υψηλή ζήτηση για ελληνικά κρατικά ομόλογα από μέρους των τραπεζών, δεδομένου ότι τα ομόλογα αυτά θεωρούνταν ρευστά περιουσιακά στοιχεία. Η συνολική έκθεση ολόκληρου του τραπεζικού κλάδου της Κύπρου στην Ελλάδα ισοδυναμεί με το 175 % περίπου του ΑΕΠ (Νοέμβριος 2011).
  Ταυτόχρονα με τις πρόσφατες υποβαθμίσεις των κρατικών χρεογράφων της Κύπρου στις οποίες προέβησαν δύο εκ των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, υποβάθμισαν επίσης την πιστοληπτική ικανότητα των τριών βασικών κυπριακών τραπεζών στη «μη επενδυτική» κατηγορία, λόγω της μετάδοσης προβλημάτων από την Ελλάδα και των υποβαθμίσεων της αξιολόγησης των κυπριακών κρατικών χρεογράφων, με το σκεπτικό ότι θα ήταν δυσχερής η εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων για την κάλυψη των νέων κεφαλαιακών τους αναγκών μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Οι εν λόγω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας επηρέασαν πρωτίστως την ικανότητα πρόσβασης των τραπεζών στις διεθνείς αγορές και προκάλεσαν έλλειψη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, ενώ συγχρόνως οι τιμές των μετοχών των σημαντικότερων τραπεζών σημείωσαν πτώση.
  Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του 2011, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια («ΜΕΔ») αυξήθηκαν, φθάνοντας το 14,4 % για τις εγχώριες τράπεζες και το 13,2 % για το σύνολο των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Τα ΜΕΔ με δανειολήπτες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν ομοίως αύξηση, επιβαρύνοντας περαιτέρω την αποδοτικότητα των κυπριακών τραπεζών. Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες εργασίες, η αναμενόμενη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,5 % το 2012, με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής, ενδέχεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση στα ΜΕΔ.
  Το μεγάλο ύψος του συσσωρευμένου χρέους του ιδιωτικού τομέα αποτελεί πηγή ανησυχίας. Το συνολικό επίπεδο χρέους του ιδιωτικού τομέα (ως ποσοστό του ΑΕΠ) στην Κύπρο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, ενώ ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ανεξόφλητο χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, η καθαρή χρηματοοικονομική θέση του μη χρηματοπιστωτικού επιχειρηματικού τομέα είναι αρνητική. Οι πλείστες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στην Κύπρο είναι μικρές επιχειρήσεις, και η κύρια πηγή χρηματοδότησής τους συνίσταται στη λήψη δανείων από τράπεζες, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ, που έχουν πρόσβαση σε άλλες πηγές χρηματοδότησης, υπό μορφή μετοχών ή άλλου είδους κεφαλαίου. Με βάση το δεδομένο ότι η εξωτερική χρηματοδότηση περιστέλλεται από τα απαγορευτικά υψηλά επιτόκια, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων εξαρτώνται σε καίριο βαθμό από την πραγματοποίηση υψηλότερης ιδιωτικής αποταμίευσης. Το ύψος του χρέους των νοικοκυριών συγκαταλέγεται ομοίως στα υψηλότερα στην ΕΕ. Μολονότι τα δάνεια προς νοικοκυριά, τα οποία ως επί το πλείστον χορηγήθηκαν με σκοπό την κάλυψη στεγαστικών αναγκών, καλύπτονται από επαρκείς ασφάλειες και τα νοικοκυριά, συνολικά, είναι καθαροί δανειστές, η δαπάνη για την εξυπηρέτηση των χρεών απορροφά σχετικά μεγάλο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, πράγμα που υποδηλώνει αυξημένη τρωτότητα στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων».

 73. spiral architect said

  Ο Μπάμπης στο (βρωμο)Σκάι ψες βράδυ ήταν έξαλλος με το κυπριακό Όχι, αποκαλώντας τους κύπριους βουλευτές … διεφθαρμένους επειδή υποστήριξαν το μη κούρεμα του βρώμικου ρωσικού χρήματος.

  Απαντήσεις:
  – Δεν είναι όλοι σαν τα μούτρα σου.
  – Πρώτα βγαίνει η ψυχή και ύστερα το χούι.
  – Καθορίστε μας ποιο είναι το καθαρό χρήμα και που αυτό αποθηκεύεται
  – Άμα σου σφίγγουν τα αχαμνά, κελαηδάς όπως σου κανοναρχούν.
  (ισχύει και για πολιτικούς)

  Και μια ρεαλιστική ερώτηση:
  – Πόσα καθαρίζετε και σε ποια χώρα τα καβατζώνετε;

 74. Pilot said

  71 Αγαπητέ Θηβαίε (;) ο χαρακτηρισμός αμφιλεγόμενος για τον τύπο, είναι σύμφωνα με τη διεύθυνση που παραπέμπεις μάλλον αμφιλεγόμενος. Πέρα από του χαρακτηρισμούς γι’ αυτόν υπάρχουν και γεγονότα…….

  “On August 20, 2012, Kiyosaki’s company, Rich Global LLC, filed for bankruptcy in Wyoming Bankruptcy Court.”

 75. Όποια κι αν είναι η μελλοντική εξέλιξη, οι Κύπριοι αποδεικνύουν ότι το «Αν ο βιασμός είναι αναπόφευκτος, ξαπλώστε και απολαύστε τον» δεν είναι ο μονόδρομος που μας παρουσιάζουν τόσα χρόνια τώρα. Οι τυχόν συγκρίσεις αφήνονται στη φαντασία μας…

  Τελικά η «τραπεζική πίστη» (credit) αρχίζει επιτέλους να αμφισβητείται…

 76. Είναι η δεύτερη φορά που η Κύπρος λεει όχι στις κοινοτικές (γερμανικές) επιτάσσεις. Το πρώτο όχι , (στο σχέδιο Ανάν)το εισέπραξε ο γερμανός επίτροπος Βερχόιγκεν ο οποίος το έφερε βαρέως γιατί θεώρησε ότι γελοιοποίηθηκε. Είχε ανοιχθεί πολύ διότι ηταν σίγουρος ότι το σχέδιο Ανάν στο οποίο οι υπηρεσίες του είχαν συμμετάσχει ενεργά στην εκπόνηση, θα περνούσε: Ετσι τού είχαν πεί οι Κύπριοι πολιτικο-διοικητικοί παράγοντες. Ετσι του είχαν πει και ο Σημίτης και ο Παπανδρέου. Ούτε φαντάσθηκε ότι μια κουτσουλιά , λίγα μίλια από τη Τουρκία, θα έλεγε ένα τρανταχτό όχι. Ετσι η καυτή πατάτα ξανάλθε στα χέρια της Ευρωπαικής Ενωσης ( και εξακολουθεί να μην ξέρει τι να τη κάνει). Το χθεσινό δεύτερο όχι το εισπράττει πάλι Γερμανός, ο Σόιμπλε. Ας μη γελοιόμαστε. Ο νεαρός και άπειρος ολλανδός πρόεδρος της Ευρωομάδας Jeroen Dijsselbloem στηρίζεται στον γερμανό υπουργό και για τα τεχνικά στον φιλανδό επίτροπο Ολι Ρέν. Ούτε έχει τη βαθιά ευρωπαική συνείδηση του Γιούνκερ, τη πολύχρονη εμπειρία του, η την απόλυτη ανεξαρτησία του λόγου του.

  Η ακριτη απόφαση της Ευρωομάδας μου δίνει την εντύπωση σουλτανικού διατάγματος, λες και η ΕΕ δεν κινείται σε ένα σύστημα Δικαίου. Εχω την εντύπωση ότι με το πρόσχημα της κρίσης έχουμε ξεχάσει παντελώς ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει την ( υποχρεωτική) Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η οποία δεν επιτρέπει τέτοιους περιορισμούς των περιουσιακών δικαιωμάτων, η δημεύσεις, η μπλοκαρίσματα λογαριασμών χωρίς κανόνες και κριτήρια. Δεν φτάνει να λέμε γενικόλογα οτι το απαιτεί το δημόσιο συμφέρον.
  Το ξέχασε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, το ξέχασε η Επιτροπή , το ξέχασε ο Jörg Asmussen, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος είπε ότι οι κυπριακές αρχές είχαν ήδη πάρει μέτρα για το πάγωμα των λογαριασμών , αλλά το ξέχασε και ο Κύπριος υπουργός οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής. Σαν δεύτερος Στουρνάρας υποστήριξε τη λύση με τη δικαιολογία ότι «σε σύγκριση με άλλες λύσεις, αυτό είναι το λιγότερο δαπανηρό».

  Τα δύο όχι είναι η έκφραση της αξιοπρέπειας ενός λαού. Αυτός είναι που παίρνει τη τελική απόφαση και όχι εκείνοι που βάζουν την υπογραφή τους χωρίς να ρωτήσουν αυτούς που αντιπροσωπεύουν.Οποια και άν είναι η επόμενη ημέρα για τους Κύπριους, η μπάλα επεστράφη στην Ενωμένη Ευρώπη.

  Από την άλλη πλευρά θα πρέπει και αυτή η άμοιρη βουλή των Ελλήνων να συζητά, στο ανάλογο επίπεδο, με τον πρωθυπουργό πριν πάει στο Ευρωπαικό Συμβούλιο και με τους Υπουργούς πριν πάνε στα Συμβούλια. Οι βουλευτές δεν είναι δημοσιογράφοι για να τους γίνεται πρες – κόνφερανς μετά τις συνενδριάσεις.

  Σε δεκα μήνες θα έχουμε και πάλι τη προεδρία. Δεν φτάνει να στείλει η Ελλάδα μια σειρά υπάλληλους στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία. Χρειάζονται, κυρίως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, συντονισμένες ενέργειες Βουλής και Κυβέρνησης. Δόξα τω θεώ έχουμε εν ζωή τέσσερις πρώην επιτρόπους και μία εν ενεργεία που μπορούν συλλογικά να μεταφέρουν την εμπειρία και τη γνώση τους από τις Βρυξέλλες τόσο στη Κυβέρνηση όσο και στη Βουλή.
  Αλλοιώς οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας θα είναι, κατά 99%, οι προτεραιότητες της Επιτροπής και η προεδρία θα είναι διεκπεραιωτικού χαρακτήρα. Η ελληνική προεδρία θα βρεθεί μπροστά σε μια Επιτροπή αδύναμη και προετοιμάζουσα την αναχώρηση της, με ένα ανύπαρκτο κατ ουσία ευρωκοινοβούλιο λόγω εκλογών τον Μάιο του 2014 , με ένα σκληρό γερμανικό οικονομικό επιτελείο και μια συντροφική αλλά ισχνή Γαλλία.

 77. Abecedar said

  Τρομάζω όταν διαβάζω τις ομόφωνες δηλώσεις υποστήριξης των ελλαδικών πολιτικών κομμάτων από την αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά -μη εξαιρουμένης της νεοναζιστικής Χρυσής Αβγής- για την απόφαση του εκκωφαντικού 36-0 της κυπριακής Βουλής.

  Δεν μπορώ δεχθώ τέτοια ομοφωνία!

  Αυτή η ομοφωνία με κάνει να υποψιάζομαι ότι υπάρχει κάτι πολύ σάπιο σ’ αυτό το βασίλειο της Δανιμαρκίας (Ομοφωνίας), που δεν το ξέρω…

 78. Γς said

  >Αυτή η ομοφωνία με κάνει να υποψιάζομαι ότι υπάρχει κάτι πολύ σάπιο σ’ αυτό το βασίλειο της Δανιμαρκίας (Ομοφωνίας), που δεν το ξέρω…

  Πές καθαρά τις υποψίες σου, περί σαπίλας λόγω ομοφωνίας

 79. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 80. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  71 – Καλά δεν είπα οτι είναι μέγας θεωρητικός, ένας δισεκατομυριούχος είναι, που πέτυχε το αμερικανικό όνειρο, και μέσα στην βαρεμάρα του, έγραψε κάποια βιβλία για το πώς να γίνεις πλούσιος, και κερδίζει κι απο κεί. Σίγουρα αν θέλεις να γίνεις πλούσιος, πρέπει να ακολουθήσεις τον δρόμο που λέει, και ενώ οι περισσότεροι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, για να έχουν ένα καλύτερο οικονομικό μέλον, (και με τον κρυφό πόθο να γίνουν εκατομυριούχοι), στο σχολείο το μόνο που δεν διδάσκονται, είναι οικονομική διαχείρηση και επιχειρηματικότητα, πόσο μάλλον επενδύσεις. Εκεί διδάσκονται αυτά που βολεύει το σύστημα (που λέει και ο Μισεά) ωστε να γίνουν εξειδικευμένα στελέχη, που θα στελεχώσουν την παραγωγική μηχανή, και το κυριώτερο, αυτοελεγχόμενοι ως προς την επιθυμία πλουτισμού τους.
  Κάτι παρόμοιο γράφει και στο βιβλίο ο Κιγιοσακι, και αν τα συνδυάσεις με αυτά που γράφει η εκπαίδευση της αμάθειας, που είναι πολύ ενδιαφέρον βιβλιαράκι, (αλλα αρκετά δυσκολοδιάβαστο, το μισό είναι υποσημειώσεις και παραπομπές) ανακαλύπτεις γιατι συμπεριφέρονται έτσι οι άνθρωποι, κυρίως όσοι έχουν περάσει απο το εκαπαιδευτικό σύστημα.
  Άλλωστε τι μαθαίναμε απο μικροί (όσοι δεν ήμαστε πλούσιοι) απο το περιβάλλον μας και το σχολείο; Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, δεν είναι αυτα για μάς, καλύτερα φτωχός και υγιής παρα πλούσιος και ασθενής, μια χαρά είσαι με την δουλίτσα σου, σταθερά και σίγουρα, κλπ. μιλάμε για πλύση εγκεφάλου.

 81. – Ζήτημα 1ο: Σχέδιο Ανάν
  – Ζήτημα 2ο: Α, να κουρεύεστε κύριοι του Γιούρογκρουπ.

  (Παρακαλούνται οι εξεταζόμενοι στα παραπάνω δυο ζητήματα Έλληνες βουλευτές, να μην κάνουν μουτζούρες στο γραφτό τους…)

  Ναι, αξίζει απόλυτος σεβασμός στην αντίδραση του κυπριακού λαού και στο σθένος των κύπριων πολιτικών. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ακόμη τι εξελίξεις θα υπάρξουν αλλά οι Κύπριοι μας θύμισαν τουλάχιστον τι σημαίνει Πολιτική. [Και διαβάζουν τις αποφάσεις των οργάνων της Ε.Ε. και μετά αποφασίζουν πως θα ψηφίσουν]
  Από τη φάρσα της «ελληνοφρένειας» βγαίνουν πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, κυρίως θετικά για όσους έπεσαν …θύματα του Αποστόλη.

 82. Γς said

  >να μην κάνουν μουτζούρες στο γραφτό τους…

  Το μουτζούρες; Τα σκονάκια δεν τα βλέπεις;

 83. 82. Τι σκονάκια μου λες; Δε πρόσεξες ότι εξετάζονται σε άγνωστα θέματα;

 84. Γς said

  Νομίζεις

 85. spiral architect said

  Και η κλασσική σκηνή από την Πτώση κατάλληλα υποτιτλισμένη για την περίπτωση:

 86. Νέο Kid Στο Block said

  Στεγνώσαμε! από κάθε άποψη.
  ΔΕΥΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ ΒΡΥΧΗΘΜΟΝ!
  (αν είναι να στείλει η μαμά-πατρίς καμιά κονσέρβα, να μην έχει πολύ γάρο Ανδαλουσίας, αν γίνεται..)

 87. Μαρία said

  86 Κλείνει η Λαϊκή. Σ’ αυτήν έχεις τα ριάλια σου;

 88. qq said

  Ψηλά τη σημαία Κύπριοι Αδελφοί. Όχι στην φορολογία των μεγαλοκαταθετών! Όχι στην φορολογία των Ρώσων! Όχι στην φορολογία του μαύρου χρήματος! Όχι στη Μέρκελ και στο Σακάτη. Αντίσταση και πάλη για να φύγει η Ευρώπη από την Κύπρο. Εμπρός για μια νέα κυπριακή Άνοιξη με τόκους μέχρι και 10% σε όσους φέρνουν τα λεφτά τους στην Κύπρο έστω και σε μαύρες σακούλες. Ο Τάσσος ζει, αυτός σας γμει ο πρώτος διδάξας. «οι Κύπριοι βουλευτές είναι δικηγόροι Ρώσων επενδυτών – αποταμιευτών, αναμενόμενη, λοιπόν, η ψήφος τους.» Έτσι, το σωστό να λέγετε. Κρεμάλα τους χρειάζεται.

 89. qq said

  Τώρα θα πουλήσουν γη και ύδωρ για μια χούφτα ρούβλια.
  Όλα αυτά για να ΜΠΟΥΝ στο μνημόνιο της ΕΕ.
  ΌΧΙ για να το αποφύγουν.
  Για γέλια και για κλάματα.

 90. spiral architect said

  @88, 89: Φτηνή συνθηματολογία. 😛
  (ποιο είναι το καθρό χρήμα άραγε; Της Ζήμενς και της Φέροσταλ;)

  Τουλάχιστον δεν έχασαν την αξιοπρέπειά τους, ψηφίζοντας και νομιμοποιώντας ειλημμένες αποφάσεις και γι’ αυτό τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Μακάρι να ήσαν και οι δικοί μας έτσι.

  Πριν λίγο μού έστειλε φίλος Κύπριος το παρακάτω:

  Ιδιωτικοποιήσεις Κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών – Δελτίο Τύπου Διοικητικού Συμβουλίου ΑΗΚ 14/3/13
  (όπου ΑΗΚ: η ΔΕΗ της Κύπρου)

  Διαβάστε το και πείτε μου αν υπήρξε ποτέ κάποια διαχρονική ή έστω στιγμιαία επίσημη αντίδραση από το (οποιασδήποτε σύνθεσης) Δ.Σ της εδώ ΔΕΗ για την σαλαμοποίηση και ιδιωτικοποίησή της.

  Προσέξτε σύνταξη κειμένου με καθαρά λόγια και χωρίς φιοριτούρες:
  Το ΔΣ της ΑΗΚ διαβεβαιώνει τον Κύπριο καταναλωτή, στον οποίο η Αρχή ανήκει, καθώς και το προσωπικό της ειδικότερα, ότι σε πλήρη σύμπνοια με τη Διεύθυνση και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της Αρχής, θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς του πολιτειακούς θεσμικούς φορείς λήψεων αποφάσεων, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης της ΑΗΚ.

  Η ποιοτική διαφορά Ελλαδιτών και Κυπρίων σε όλα τα επίπεδα είναι εμφανής. 😦

 91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Tην αξιοπρέπεια όμως, πρέπει να την έχεις μέχρι τέλους, δηλαδή τον θάνατο. Είμαι κι εγώ απο αυτούς που χειροκρότησαν αυτη την στάση των Κυπρίων γενικώς, (και των βουλευτών ειδικώς) αλλα γνωρίζοντας πεντ΄έξι κολυβογράμματα απο χρηματοπιστωτικά, και λαμβάνοντας υπόψιν τον αντίπαλο, που είναι σίγουρα πιο ισχυρός και καλύτερα καταρτισμένος, έχω την εντύπωση οτι 1) δεν είναι και τόσο ενωμένοι στην Κύπρο, 2) το ψήφισμα δεν είχε πατριωτικό χαρακτήρα, δεν ήταν δηλδή η προτεραιότητα το συμφέρον της πατρίδας, 3) μάλλον στήριξαν πολλά στην βοήθεια απο τη Ρωσία, αλλα δεν βλέπω να τους βγαίνει, 4) και το πιθανότερο είναι, να κάνουν τριπλή ανάποδη κωλοτούμπα με σπασιμο της μέσης, σαν τον Βλάση Μάρα στην έξοδο απο τους κρίκους, και να ψηφίσουν το (ουσιαστικά) αρχικό σχέδιο κουρέματος των καταθέσεων πάνω απο 100,000. Μόνο που τότε θα είναι έρμαιο των Γερμανών και της τρόϊκας, και χωρίς την συμπάθεια του κόσμου. Εύχομαι να κάνω λάθος.

 92. physicist said

  #90, #91. — Όχι μόνο να κάνουν ανάποδη κωλοτούμπα αλλά να βάλουν χέρι και στα Ταμεία Συντάξεων, κάτι που ασφαλώς είναι εθνικά περήφανο και δίκαιο, και θα περάσει με ομοφωνία από την Κυπριακή Βουλή.

 93. Ηλεφούφουτος said

  Βλέπω ότι το όχι των Κυπρίων τσούζει αυτούς που περίμενα να τσούξει.

 94. Κατάλαβε κανείς από πού θα μπουν λεφτά στο Ταμείο Αλληλεγγύης;

 95. physicist said

  #94. — «Η Κύπρος λεηλατεί τα Ταμεία Συντάξεων για χάρη των πλούσιων επενδυτών» — ολόφρεσκο άρθρο στην zeit.de.

  Στο μεταξύ, διάβασα ότι οι «πλούσιοι Γερμανοί» έχουν μέση περιουσία ανά νοικοκυριό 51.400 €, οι Γάλλοι 113.500 €, οι Ισπανοί 178.300 €, και οι Ιταλοί 163.900 €. Μην απορείτε που οι σφοδρότερες αντιδράσεις στα πακέτα βοήθειας δεν προέρχονται από την άρχουσα τάξη της Γερμανίας αλλά από τους εργαζόμενους της χώρας.

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/armut-und-reichtum/vermoegensverteilung-in-der-peripherie-sind-viele-leute-reicher-als-in-deutschland-12121631.html

 96. Ας κάνουν υπομονή οι Κασσάνδρες, πρώτα ο Θεός εδώ θα είμαστε και θα δούμε…

  @95 Λέει πουθενά πόση μέση περιουσία έχουν οι «πλούσιοι Έλληνες» να γελάσει λίγο το χειλάκι μας;

 97. physicist said

  #96. — Υπομονή, σε όλα. Και στις πατριωτικές ζητωκραυγές και στην απαισιοδοξία.

  Δεν γράφει για την Ελλάδα (όχι ακόμα, τουλάχιστον) αναφέρει όμως μια πληρέστερη έκθεση της ΕΚΤ που θα δημοσιευθεί οσονούπω.

 98. physicist said

  … αλλά δεν μπορώ ν’ αποφύγω τη σκέψη ότι αν η Τρόικα είχε προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλλεγγύης με συμμετοχή του Ταμείου Συντάξεων και της Εκκλησίας, καθώς και των αποθεμάτων χρυσού της Κύπρου, οι αντιδράσεις θα ήταν τουλάχιστον τόσο σφοδρές όσο και στο προηγούμενο πλάνο. Το οποίο προηγούμενο πλάνο μπορεί σ’ αυτή την υποθετική περίπτωση να είχε αντιπροταθεί ως λογικό και σοβαρό σχέδιο Β από την κυπριακή Κυβέρνηση.

  Κοντολογίς δεν βγάζω άκρη, είτε έτσι είτε αλλιώς.

 99. @97 Δεν θυμάμαι να ζητωκραύγασα, όσο για υπομονή έχω αρκετή. Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω (στα γρήγορα τσέκαρα μήπως το είπε ο Σπύρος) ότι η απόφαση του γιουρογκρούπ ήταν ηλίθια από όποια πλευρά να να την πιάσει κανείς.
  Τέτοιου είδους αναγκαστικές εισφορές είναι παράνομες και αντισυνταγματικές (δεν μπορώ να φανταστώ ότι το Σύνταγμα των Κυπρίων δεν προβλέπει αναλογική εισφορά στα δημόσια βάρη) και πλήττουν βαθιά την αξιοπιστία του συστήματος.
  Δηλαδή στο πηλίκο έχεις μηδέν όπως και να διαιρέσεις.

  @58 Στέλιο να ‘χεις την ευχή μου! 😀

 100. physicist said

  #99(α). — Δεν είμαι νομικός, διάβασα όμως επιχειρήματα από νομικούς της ΕΕ που υποστήριζαν τη νομιμότητα της απόφασης. Αντισυνταγματική, αυτό κι αν δεν το ξέρω αν είναι. Εννοείς αντίθετη στο Σύνταγμα της Κύπρου; Δεν το ξέρω ούτε κι αυτό αλλά με δυσκολία φαντάζομαι ότι εγγυήσεις των καταθέσεων είναι μέρος του Συντάγματος. Ξέρεις, υποθέτω, ότι αν κανείς παρουσιάσει την απόφαση όχι ως μερική δήμευση αλλά ως φορολογία, αυτή γίνεται τουλάχιστον νομιμοφανής.

  Αυτά δεν τα γράφω επειδή θεωρώ την απόφαση σωστή αλλά για να τονίσω ότι δεν βλέπω γιατί τέτοιου είδους εισφορές είναι παράνομες και αντισυνταγματικές εξαρχής — αλλά είπαμε, δεν είμαι νομικός. Την απόφαση την κατακρίνω κυρίως ως ακόμα ένα πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΕ, όπως επισήμανες. Ειδαλλιώς, κι εγώ πληρώνω αναγκαστική εισφορά κάθε μήνα στο Ταμείο Αλληλλεγύης προς τις Πολιτείες της πρώην ΛΔΓ, ψηφισμένο κι επικυρωμένο από το Κοινοβούλιο, επομένως νομιμότατο.

  Η κριτική μου για τις ζητωκραυγές δεν ήταν προσωπική, ούτε σε σένα ούτε σε κανέναν. Αλλά ακούστηκαν πολλές.

 101. @100 Μα για την πιθανότητα να παρουσιαστεί ως φορολογία έγραψα μέσα στην παρένθεση ότι δεν μπορώ να φανταστώ ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει αναλογική εισφορά στα δημόσια βάρη. Ούτε ότι μπορεί να επιβληθεί φορολογία χωρίς νόμο. Αυτά Φυσικέ είναι η αλφαβήτα, δεν χρειάζεται να είσαι νομικός την ΕΕ για να τα καταλάβεις. Αν τώρα σου αρκεί η νομιμοφάνεια πάω πολλώ λογιώ πάσο (για να είμαι και στο πνεύμα της σημερινής ανάρτησης).

  Τέτοιου είδους εννοούσα μη αναλογικές και μη προβλεπόμενες από το νόμο. Η εισφορά που πληρώνεις εσύ κάθε μήνα προβλέπεται από νόμο ψηφισμένο και επικυρωμένο από τη Βουλή της Χώρας σου και σίγουρα είναι αναλογική με τα εισοδήματά σου. Ας μην μπερδεύουμε τα κβάζαρ με τα κβάντα.

 102. @100 τέλος. Προσωπική δεν ήταν αλλά με αφορμή το σχόλιό μου την έκανες. Το επισημαίνω απλώς στο πνεύμα του ό,τι πέφτει, σκύβω και το μαζεύω.

 103. Γς said

  Στο MEGA τώρα ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου εξαγγέλλει τα επώδυνα μέτρα για την Λαική Τράπεζα. Μέτρα σε ένα κλίμα πανικού.
  Το όνομά του; Πανιίκος Δημιτριάδης.

 104. Γς said

  Πανίκος

 105. spiral architect said

  @103: Καλά το έγραψες! 😀

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  95 – Αυτή η έρευνα συγκρίνει ανόμοια πράγματα, και δεν αντικατροπτίζει την πραγματικότητα σε καμία περίπτωση. Και μόνο οτι λαμβάνει υπόψιν για την μέση περιουσία τα σπίτια μιας οικογένειας, δεν είναι αντικειμενική, γιατι στην νότια Ευρώπη το σπίτι είναι σαν φετίχ, και ένας ασφαλής (μέχρι τώρα) τρόπος επένδυσης, και είναι πάνω απο 80% το ποσοστό ιδιοκτητών, ενώ στις βόρειες χώρες είναι κάπου 40% και οι εργαζόμενοι επενδύουν κυρίως σε ομόλογα και ασφαλιστικά ταμεία. Οι κρατικές παροχές που απολαμβάνουν σε σύγκριση με τους νότιους δεν λαμβάνονται υπόψιν, που όμως αλλάζουν τελείως τα δεδομένα. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, είναι το ποσοστό των πλουσίων που ελέγχει τον πλούτο της κάθε χώρας, στην Γερμανία π.χ το 5% ελέγχει το 55%, ενώ τα μικρομεσαία και κατώτερα στρώματα ελέγχουν το 1% του πλούτου, (αν θυμάμαι καλά, το είχα διαβάσει σε ένα άρθρο στο eyro2day).
  Γενικά αυτές οι έρευνες δεν είναι αξιόπιστες, και είναι για την παραπλάνηση του κόσμου, γιατι έχουν πολλές ερμηνείες.

 107. Γς said

  Test.
  Η παγίδα μου κρατάει μια ανάρτηση. Δάκτυλος των εχθρών των Μεδίκων;

 108. gryphon said

  103
  Πολύ σωστά απ’οσο μπορω να κρίνω μίλησε ο προεδρος μιας άλλης κυπριακής τραπεζας τής «Ελληνικης» (αν συγκράτησα καλα το όνομα) στην εκπομπη τού Εισαγγελατου στόν Σκαι.Ειχε και ενα ασυνήθιστο επωνυμο λεγοταν Κεραυνός.Στο ΡΙΚ ακουσα εναν άλλο Κυπριο να λέει οτι ζητηθηκε 2 δις βοηθεια απο τον Προβόπουλο και αυτός αρνηθηκε.Απιστευτα πράγματα και για τήν υποτιθέμενη αλληλεγυη τής Ε.Ε αλλα και για τήν σταση ελληνων παραγόντων που ομως απλα επιβεβαιώνουν αυτά που πολλοι ανθρωποι εδω υποψιαζονται η λενε ανοιχτά εδώ και καιρο.Και ΜΜΕ αλλα και ανθρωποι σε καίριες θεσεις μεσα στο ελληνικό κρατος υποτίθεται ελληνες που ειναι συνειδητοι υπαλληλοι (θα μπορουσα να πω και πρακτορες) ξενων συμφεροντων που συντασονται ανοιχτα και ξεδιαντροπα με τά ξενα αφεντικα τους και κατα των Κυπρίων.

 109. physicist said

  #101. — (Ήμουνα φευγάτος, τώρα διάβασα τα σχόλια σου).

  Νομίζω ότι η λέξη-κλειδί που σου ξέφυγε στο #100 ήταν το εξαρχής. Όλοι ξέρουμε ότι ειδικά σε ζητήματα φόρων και εισφορών, ισχύει για τη νομιμότητα ό,τι και στο ποδόσφαιρο: είναι πένατλυ μόνο αν το σφυρίξει ο διαιτητής, δεν μπορεί να πει κανείς εξαρχής ότι το τάδε αποκλείεται. Όσο για κρίσεις συνταγματικότητας, τις αποφεύγω γενικώς εκτός κι αν πρόκειται για εξώφθαλμα πράγματα (ελευθερία του Τύπου, των εκλογών κλπ.) Επίσης, δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι αρκούμαι στη νομιμοφάνεια. Για να είμαι ακριβής, δεν έχω καν την πολυτέλεια να σκέφτομαι σε τι αρκούμαι. Οι Βρυξέλλες, η Κυβέρνηση της χώρας που ζω, η εξουσία τέλος πάντων, δεν μ’ αφήνει και πολλά περιθώρια να σκεφτώ αν θα ξηλωθώ για τούτο τον νέο φόρο, για κείνη την εισφορά, για τα 600 € το μήνα που κοστίζει ο παιδικός σταθμός, για τους δρόμους που δεν υπάρχουν χρήματα να φτιαχτούν κλπ κλπ.

  #102. — Όχι, δεν την έκανα με αφορμή το σχόλιό σου. Το 98 προηγήθηκε, κι αυτό που ήθελα να πω, ότι δηλαδή χαμηλά τη μπάλα, το είχα ήδη πει εκεί, προτού σχολιάσεις.

  #106. — Κι επειδή το σπίτι είναι φετίχ στη Νότια Ευρώπη θα πειστεί το 50% των Γερμανών που είναι κάτω από τη median να αυξήσει το δικό του χρέος επειδή έτυχε να μην έχει αυτό το φετίχ; Τα φετίχ μου τα ικανοποιώ μόνος μου ή καθόλου, κι αν χρειαστεί να πληρώσω φόρο για να τα διατηρήσω, θα το κάνω — αλλιώς τζάμπα μαγκιές. Ασφαλώς και έχει κάθε μελέτη τα τρωτά της σημεία αλλά το κλίμα στη Γερμανία είναι εξαιρετικά αρνητικό στη στήριξη, στα πακέτα κλπ. Κι αυτό όχι επειδή ο κακός Τύπος συκοφαντεί αλλά επειδή οι άνθρωποι βλέπουν ότι το δικό τους πραγματικό εισόδημα μάλλον μειώνεται ενώ την ίδια στιγμή τα στερεότυπα για τους πλούσιους, άκαρδους, υστερόβουλους Γερμανούς (που είναι ούτως ή άλλως ναζήδες, μην το ξεχνάμε) δίνουν και παίρνουν.

 110. Γς said

  Πήγαμε στη Ρωσία να βάλει πλάτη κι αυτή μας έγραψε κανονικά. Εβαλε και στη μέση και τους Τούρκους για την ΑΟΖ της Κύπρου…

  Και γαμώ το ξανθό γένος ή πως το λέει ο Λιακόπουλος.

  Που είναι εκείνες οι ‘καλές’ εποχές που η Αικατερίνη Β έκανε τον Λάμπρο Κατσώνη το φόβητρο των τούρκων.
  Που έστειλε τον Ορλώφ στη Μάνη, στοι Οίτυλο στην Μονή Δεκούλου, που υπογράφηκε η ιστορική συνθήκη μεταξύ των Μανιατών και του Ορλώφ, για την εκκίνηση της επανάσταση από την Νότια Ελλάδα, γνωστή ώς Ορλωφικά.
  Και είναι η Μονή Δεκούλου η Μονή της γιαγιάς μου Αντωνίας Δεκούλου. Εκεί που έμεναν και μεγάλωσαν οι πρόγονοί μου, που ήταν… Μέδικοι!.
  Και εδώ
  Γς …Μέδικος!

 111. @109 (καλά δεν είσαι κι υποχρεωμένος ν’ απαντήσεις ούτως ή άλλως.)

  α) Εγώ πάλι νομίζω ότι μπαίνεις σε χωράφια που δεν ξέρεις. Τίποτα δε μου ξέφυγε. Μου λες ότι ας επιβληθεί κι ας πάμε στο δικαστήριο να δούμε αν είναι αντισυνταγματικό ή όχι; Επίσης το να συγκρίνεις την μπάλα με τη νομιμότητα δεν είναι και ο ορισμός της επιστημονικότητας. Όμως για να σου κάνω το χατήρι θα σου πω πως αν πέσεις έξω από τη μικρή περιοχή ακόμα κι αν σε έχουν ανατρέψει πέναλτυ δεν είναι. Κι ας το σφυρίξει. Αυτό πάλι με το «ειδικά σε ζητήματα φόρων και εισφορών» από που προκύπτει; Κι εσύ καλά κάνεις κι αποφεύγεις τις κρίσεις συνταγματικότητας, εγώ έχω ένα λόγο παραπάνω για όχι;

  β) Είχα ήδη σχολιάσει στο 96 στο οποίο απάντησες με παραπομπή στο 97 αναφέροντας τις ζητωκραυγές. Αν μετράω σωστά νομίζω το 98 έπεται.

  γ) Φυσικέ, σε βλέπω να μας παίρνεις τη δουλειά. Στην υπεράσπιση των Γερμανών σαν βουάρ έχεις γίνει άσσος. Δεν ξέρω τι τους λένε εκεί έξω, τίποτα όμως δεν δίνει τζάμπα ο μέσος Γερμανός, ας μην κοροϊδευόμαστε. http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126707
  Το ότι έκανε ο Λάμπρος μια λάθος παρομοίωση δεν σημαίνει ότι συγκρίνουμε την επένδυση σε κατοικία με τις γόβες Λουμπουτέν.
  Και αυτό το ότι θεωρούμε τους Γερμανούς ούτως ή άλλως ναζήδες, να το προσέξεις, το λες συνέχεια σε λίγο θα πιστέψεις.

 112. physicist said

  #110. — (α). ‘Οχι, δεν λέω αυτό. Λέω ότι πρώτον δεν ήταν απόφαση αλλά πρόταση, η οποία μάλιστα απορρίφθηκε. Δεύτερον λέω ότι αν είχε ψηφιστεί από τη Βουλή θα ήταν, τουλάχιστον όσο δεν θα την ανέτρεπε κάποιο δικαστήριο, νόμιμη. Και τρίτον, σε καθαρά πρακτική βάση: το να πάρει το Κράτος 6% ή 9% των καταθέσεων είναι αντισυνταγματικό ενώ το να βάλει χέρι στις συντάξεις τι είναι; Εγώ δεν θα έλεγα ότι είναι παράνομο αλλά ακόμα κι αν το έκανα, θα πρόσθετα κατά τη γνώμη μου.

  (β). Μπορείς να δεχτείς ότι δεν αναφερόμουν σε δικές σου ζητωκραυγές ή είμαστε στο Νηπιαγωγείο;

  (γ). Α, μην ανησυχείς για μένα. Ρίξε καλύτερα μια ματιά στην περίφημη Κοινή Γνώμη, στον Τύπο, στα σχόλια και θα δεις ότι υπάρχει ξεδιάντροπος ρατσισμός κατά των Γερμανών. Αν έστω ένα μέρος απ’ αυτά που λέγονται εναντίον τους λεγόταν για κάποιον άλλο λαό, δεν θα είχε κανείς αμφιβολία ότι πρόκειται για ρατσισμό. Κι επειδή παρά τα στραβά της αυτή η χώρα κι αυτός ο κόσμος, όπως τους γνώρισα, πολύ απέχει από όσα τους επιρρίπτονται, παίρνω το θάρρος να το γράψω. Τι θα προσέξω και τι όχι, άστο, μεγάλο παιδί είμαι, το ξέρω μόνος μου.

 113. physicist said

  … τίποτα όμως δεν δίνει τζάμπα ο μέσος Γερμανός, ας μην κοροϊδευόμαστε. Θα έπρεπε; Ξέρεις εσύ κανέναν που να δίνει τζάμπα; Είναι κουσούρι ειδικά των Γερμανών;

  Ας κάνω και μια τετριμμένη αντικατάσταση:

  … τίποτα όμως δεν δίνει τζάμπα ο μέσος Εβραίος, ας μην κοροϊδευόμαστε.

  Ουπς.

 114. Βουτς said

  40:Yπέροχο.Eίναι και τα άλλα ποιήματα του Γιαννη Κ. Ππαδόπουλου τόσο καλά?

  Ας περιμένουμε το πλάνο Βού

 115. Νέο Kid Στο Block said

  Aπό το nooz.gr (όποιος πιστεύει ότι είναι λιγότερο έγκυρο από το Σπίγκελ ή την Τσάιτ , επειδή βάζει λίγα έξτρα εισαγωγικά,…μπορεί να πιστέψει και στον αη-βασίλη! Δημοκρατία πεποιθήσεων έχουμε.):

  Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας, ο αριθμός των Ισπανών που ζουν στο Μαρόκο έχει τετραπλασιαστεί από το 2003 ως το 2011, καθώς όλο και περισσότεροι εγκαθίστανται στην αφρικανική χώρα όπου βρίσκουν δουλειές.

  Αυτό που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν «ανέκδοτο» σήμερα είναι πραγματικότητα, αφού περισσότερες ευκαιρίες εργασίας προσφέρει το Μαρόκο παρά η Ισπανία.

  Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία, δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί θεωρείται ότι βρίσκονται στο Μαρόκο παράνομα.

  «Ο κόσμος έχει έρθει ανάποδα» αναφέρει ο υπεύθυνος του Διεθνούς Ινστιτούτου Μετανάστευσης Χέιν ντε Χάας, εξηγώντας το φαινόμενο. «Ούτε στα αστεία δεν θα το λέγαμε παλιά», προσθέτει.

  Ένας από τους Ισπανούς που έχουν έρθει στο Μαρόκο για εργασία είναι ο 36χρονος Μάρκος Μαρτίνες Μπασέλο, που έφτασε στη χώρα πριν από έξι μήνες για να δουλέψει ως μηχανικός.

  Όπως αναφέρει, έχασε τη δουλειά του σε ένα εργοστάσιο ηλεκτρισμού πριν από έναν χρόνο. Βρήκε ξανά δουλειά από την οποία απολύθηκε ξανά και τότε ήταν που αποφάσισε να αφήσει την οικογένειά του για να έρθει στην Αφρική.

  Πώς; Δεν είναι αυτοί οι πλούσιοι Ισπανοί; Ααα..

  Ο Νεοναζισμός είναι πολύ χειρότερος από τον παλιό. Τουλάχιστον οι οριγκινάλε Ναζί δεν φορούσαν καμιά προβιά «ηθικής» «οικονομικής» και «στατιστικής ακρίβειας» και άλλες τέτοιες δακρύβρεχτες μπούρδες. Σού λέγανε ευθέως «είσαι μίντενβέρτιχ» και «Ντόϋτσλαντ ύμπερ άλλες. Πρέπει να σε σφάξουμε!» Επίσης ληστεύανε και κλέβανε όπως κάθε τίμιος κλέφτης εν γνώσει των συνεπειών του νόμου αν σε πιάσουν επ’αυτοφόρω . Εδώ, σου δίνουνε ραντεβού Παρασκευή βράδυ και Σάββατο πρωί σου ανακοινώνουνε τηλεσιγραφικά (ουπς, συγγνωμη ,ήταν «προσφορά») ότι ξέρετε ,ανακαλύψαμε έν έτει 2013 ότι το 2005 που μπήκατε στην ευρώπη νομιζαμε ότι μπηκατε για το καλό χαλούμι και τις ωραιες θάλασσες σας ,δεν ξεραμε οτι δεν είστε κηνσορες της οικονομικης ηθικής ,όπως εμείς οι πεντακάθαροι και αμόλυντοι, και λυπουμαστε (συμπονοια μεγάλη έδειξαν ,να μην ειμαι αδικος) άλλα πρέπει να καθίσατε να σας τετοιόσουμε. Δειτε και τα αδερφια σας τους γερμανοτσολιάδες τι ωραία περνάνε και μπαι δε γουέη αυτά τα αερια και τους υδατάνθρακες μην τα πολυφάτε γιατι παχαίνουν (οι υδατάνθρακες).
  Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι της καγκελαρίας να συνεχίσουν να μας διασκεδάζουν. Χρειαζόμαστε δα κάτω λίγο χιούμορ(έστω και κακής ποιότητας) τέτεοιες δύσκολες ώρες…

  ΥΓ. Συγγνώμη που γράφω τις γερμανικές λέξεις ελληνικά, αλλά κάνω γενικό μποϋκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα.

 116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  109 – Mάλλον δεν κατάλαβες, ή (το πιθανότερο) δεν θέλεις να καταλάβεις. Λέγοντας φετίχ, εννοώ οτι οι νότιοι λαοί (εν προκειμένο οι Έλληνες) θεωρούν το σπίτι μια εξασφάλιση για τους γονείς και τα παιδιά τους. Με αιματηρές θυσίες και οικονομίες μιάς ζωής, προσπαθούν να έχουν το δικό τους κεραμίδι, ζώντας σε κράτη μη ανταποδοτικά ως προς την φορολόγηση, εν αντιθέση με τις βόρειες χώρες, και δη την Γερμανία. Οι συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ζεί σε μικρά διαμερίσματα δυο και τριών δωματίων, η σε δυόροφες και τριόροφες πατρικές μονοκατοικίες, που ζούν όλοι μαζί. Το 80% των κατοικιών στην Ελλάδα, είναι άνω των 20 ετών, και το 60% άνω των 30, δηλαδή είναι χτισμένα πρίν την κατασκευαστική φούσκα. Η φορομπηχτική αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σε συνδυασμό με την εύκολη έως εκβιαστική χορήγηση στεγαστικών δανείων απο τις τράπεζες, εκτόξευσε την τιμή των ακινήτων σε δυσθεώρητα ύψη, δημιουργόντας μια εικονική πραγματικότητα, και την ψευδαίσθηση στους κατόχους ακινήτων, οτι είναι πλούσιοι. Αλλα ο εργάτης που είχε χτίσει ή αγοράσει το σπιτάκι του το 1980, δεν έπαιρνε όσα ο Γερμανός εργάτης, και μετα απο 30 χρόνια, έφτασε να παίρνει το 70% του Γερμανού εργάτη, και ενώ ο Γερμανός επένδυε σε ομόλογα και συνταξιοδοτικά προγράμματα, έχοντας την εγγύηση και τις παροχές του Γερμανικού κράτους, ο Έλληνας πάσχιζε να τα φέρει βόλτα, ξοδεύοντας τον μικρότερο μισθό του, σε φροντιστήρια για να αντισταθμίσει την ανυπαρξία του εκπαιδευτικού συστήματος, σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, και όπως ήταν πεινάλας, δανείστηκε για να πάρει ένα αυτοκίνητο της προκοπής, (για να έχει και ο Γερμανός εργάτης δουλειά). Συμπέρασμα, ενώ η αξία των ακινήτων στην Γερμανία, ακολούθησε την αύξηση των αμοιβών, στην νότια Ευρώπη υπερτριακοντασαπλασιάστηκε. Ένα διαμέρισμα 78 μέτρων στο Μαρούσι το 1981, το αγόρασε ο κουμπάρος μου που είναι μπογιατζής, 1,800,000 δραχμές, το ίδιο διαμέρισμα το 2008 στοίχιζε 200,000 + ευρώ, 60,000,000 δραχμές, κι ας ήταν 27 ετών. Παρ΄όλα αυτά ο κουμπάρος μου δεν έγινε πλούσιος, το μεροκάματο κυνηγούσε και τώρα είναι άνεργος, και φυσικά το σπίτι δεν μπορεί να το πουλήσει πλέον σε αυτή την τιμή, πέρα του οτι ιδιοκατοικεί, όπως οι περισσότεροι μεροκαματιάρηδες εργαζόμενοι. Και έρχεται η έρευνα και τραβάει μια γραμμή στην μέση, και λέει έχει τόση μέση αξία η περιουσία σου, και του Γερμανού λιγότερη, αν γίνει με πραγματικά κριτήρια η σύγκριση, ο Γερμανός είχε πάντα τουλάχιστον την διπλάσια περιουσία, τώρα πολύ παραπάνω.
  Όσο για το παραμύθι του οτι πληρώνει ο Γερμανός φορολογούμενος τους νότιους, καιρός να τους ενημερώσεις κάποιος (κάντο εσύ που μένεις εκεί) οτι τα λεφτά δεν μας τα χαρίζουν, μας τα δανείζουν, και μάλιστα τοκογλυφικά, και έχουν κερδίσει πάνω απο 15 δίς μέχρι τώρα. Και το χειρότερο, μας υποχρεώνουν να δανειστούμε με αυτούς τους όρους, για να αποπληρώσουμε το χρέος που δημιουργήθηκε με τα χαριστικά συμβόλαια στην ΖΗΜΕΝΣ, και τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως τα προπληρωμένα υποβρύχια που γέρνουν. Σίγουρα έχουμε πολλές ευθύνες σαν λαός, αλλα όχι να μας πουλάει ηθική ο πλέον ανήθικος λαός, γιατι ναί αγαπητέ μου, αν μας λένε αυτοί συλλήβδην τεμπέληδες, αυτοί ήταν και είναι ναζήδες, γιατι η συλλογική ευθύνη, είναι ναζιστική πρακτική.

 117. physicist said

  #109. — Δεν κόλλησα στη λέξη φετίχ: αντικατάστησέ την με όποια προτιμάς. Ανέφερα απλώς ότι αν ο άλφα ή ο βήτα αποφασίζει να φτιάξει την περιουσία του με τον τρόπο που διαλέγει, ας πληρώνει και τον φόρο που του αναλογεί. Ένα σπίτι στη Γερμανία κοστίζει τουλάχιστον ένα γενναίο τριψήφιο (ψέματα λέω: μάλλον τετραψήφιο) ποσό το χρόνο σε φόρους και εισφορές, και τόσο κόστιζε πάντοτε. Τα χαράτσια και οι βάρβαρες εισφορές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι σε σημαντικό βαθμό άδικες — αλλά δεν θα ήταν χρειαζούμενες αν είχε υπάρξει σοβαρή φορολόγηση και νοικοκυριό από παλιότερα, αν υπήρχε Εθνικό Κτηματολόγιο, αποτελεσματική δίωξη της φοροδιαφυγής κλπ. Όσο για τα φροντιστήρια, την ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη, ισχύει το ίδιο. Το γεγονός ότι η δωρεάν Παιδεία και η Υγεία στην Ελλάδα είναι σε σημαντικό βαθμό απλώς ετικέτες (και ήταν πολύ πριν την κρίση) δεν οφείλεται σε ξένες παρεμβάσεις και δεν μπορείς πολιτικά να πείσεις τους Γερμανούς ψηφοφόρους να είναι αλληλέγγυοι στο διηνεκές. Πολύ περισσότερο όταν τρώνε από πάνω και την ανήκουστη κατηγορία ότι είναι οι δυνάστες της Ευρώπης που θένε να εγκαταστήσουν το Τέταρτο Ράιχ.

  Σχετικά με την τοκογλυφία: η λέξη έχει συγκεκριμένο νόημα και σημαίνει απαίτηση υπερβολικά υψηλών επιτοκίων. Αυτό δεν ισχύει για τον δανεισμό που παρέχει το Πρόγραμμα Στήριξης. Από την άλλη μεριά, αν υπάρχει διαθέσιμος δανειστής να μας δανείσει με μικρότερο επιτκόκιο, ας πάμε εκεί — αλλά δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Σε ό,τι αφορά το πόσα έχουν κερδίσει, επαναλαμβάνω ότι ο λαός δεν φαίνεται να έχει κερδίσει και τίποτα γιατί αφενός τα πραγματικά εισοδήματα έχουν τουλάχιστον μείνει στάσιμα αφετέρου το χρέος της Γερμανίας έχει αυξηθεί (27.000 € κατά κεφαλή, αν θυμάμαι καλά). Σε ό,τι αφορά τη Ζήμενς και τα υποβρύχια, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι υπάρχει σ’ αυτά μεγάλη διαφθορά. Αλλά έλα που και η Ζήμενς κόσμο απασχολεί κι αν δεν έδινε εκείνη το μπαξήσι που ζήτησαν οι διαφθερμένοι πολιτικοί θα το έδινε η ανταγωνίστρια εταιρεία, με αποτέλεσμα να χάσουν κάποιοι τη δουλειά τους στη Γερμανία και να πάνε οι θέσεις εργασίας αλλού.

  Τέλος, από πού προκύπτει ότι οι Γερμανοί είναι ο πλέον ανήθικος λαός; Είμαι ο μόνος που κρίνει ότι αυτός ο χαρακτηρισμός είναι αβάσιμος και ότι εμπεριέχει μια γερή δόση ρατσισμού; Είμαι ο μόνος που μένει με το στόμα ανοιχτό στη δήλωση αυτοί ήταν και είναι ναζήδες;

 118. physicist said

  To #117 στο #116 — συγγνώμη για το λάθος.

 119. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ!

  117: Για το τριψήφιο-τετραψήφιο νούμερο, που στοιχίζει να έχεις σπίτι στη Γερμανία, εννοείς Φόρους ακίνητης περιουσίας ή δημοτικά τέλη;

 120. physicist said

  #119. — Το άθροισμα, Νίκο. Ένα σπίτι κοντά 100 τ.μ. σε μια μέση περιοχή κοντά σε μια πόλη βγάζει τετραψήφιο. Μπορώ να κοιτάξω πιο συγκεκριμένα και να σου πω πόσα είναι τα δημοτικά τέλη, πόσος ο πολιτειακός και πόσος ο ομοσπονιδακός φόρος αργότερα, δεν έχω τα χαρτιά κοντά μου.

 121. qq said

  Απλά, είναι θεός.
  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=23101
  Και μια απορία. Ο κόσμος καιγότανε και ο Σαρρής στη Μόσχα. Τι έκανε? Το μόνο που φαντάζομε είναι, με απλωμένο χέρι να εκβιάζει τους μαφιόζους, αν δεν δόσεις κάτιτις παραπάνω ή τολμήσεις να αποσύρεις τους τίμιους κόπους της ζωής σου, θα σε καρφώσω στον Πούτιν. Διαφορετικά αν ήθελε κεφάλαια, αλλού είναι οι παχιές αγελάδες. Και σαν συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους κύπριους αδελφούς, ας ζητωκραυγάσουμε όλοι μαζί. ΚΆΤΩ ΤΑ ΧΈΡΙΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΌΦΣΟΡ!!!! Εδώθεν και εκείθεν και απανταχού της γης οφσορίστες ενωθείτε στο τίμιο αγώνα μας.

 122. sarant said

  120: Ναι, αλλά δημοτικά τέλη και ΤΑΠ κτλ. πληρώνουμε και στην Ελλάδα.

 123. physicist said

  #119. — Επανέρχομαι με κάπως ακριβέστερες πληροφορίες:

  Οι φόροι στην Πολιτεία και στην Ομοσπονδία για την κατοχή της ακίνητης περιουσίας παίζουν κοντά στα 500 € – 600 € ετησίως για ένα οικόπεδο περίπου 200 τ.μ. σε μια περιοχή ούτε πλούσια ούτε φτωχή. (Σημειώνω ότι στη Γερμανία δεν αγοράζεις το σπίτι αλλά το οικόπεδο με ό,τι ακίνητο υπάρχει πάνω του, και αντίστοιχα αυτό φορολογείται ως ακίνητη περιουσία, ακόμα κι αν τόχεις ελεύθερο. Για διαμερίσματα μετράει το εμβαδόν του διαμερίσματος, υποθέτω).

  Τα δημοτικά τέλη υπολογίζονται εν μέρει ανά ακίνητο και εν μέρει αναλογικά με το μήκος που έχει το οικοπέδο πάνω στο δρόμο. Τυπικά ποσά είναι 200 € για τα σκουπίδια, 200 € για τη σύνδεση με το σύστημα ύδρευσης και το σύστημα αποχέτευσης και έξτρα καμια κατοστή για εκχιονισμό και κάτι ψιλά από δω κι από κει. Σημειώνω ότι τα απορριματοφόρα περνάνε μια φορά τη βδομάδα και ότι ο εκχιονισμός είναι θέμα τύχης — αν μένεις σε μεγάλο δρόμο, καλώς, αλλιώς θα περιμένεις είτε να λιώσει μόνο του είτε να τελειώσουν πρώτα τους κύριους δρόμους.

  Τέλος, να προσθέσω ότι τα ποσά της δεύτερης κατηγορίας μπορούν να έχουν σοβαρές διακυμάνσεις ανάλογα με την πόλη ή την περιοχή στην οποία ζει κανείς.

 124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Αγαπητέ φίλε, ζώ στην Ελλάδα απο την γέννησή μου 29/9/1961, και απο τις 23/2/1962 στην Αθήνα. Έβλεπα συγγενείς και φίλους να φεύγουν μετανάστες, οι περισσότεροι στην Γερμανία, και μάλιστα το σκεφτόμουν κι εγώ το 1979-80. Ήμουν ενάντια στην είσοδό μας στην ΕΟΚ, οχι για το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, αλλα επειδή απο τα 15 μου, είχα το κουσούρι να ασχολούμαι με τα χρηματοοικονομικά, και ενώ τα άλλα παιδιά διάβαζαν τα σχολικά και λογοτεχνικά βιβλία, εγω κυρίως οικονομικές αναλύσεις, και επειδή τα αγγλικά που έμαθα στο φροντιστήριο ήταν μόνο για τις ξένες γκόμενες το καλοκαίρι, είχα ένα φίλο που μου μετάφραζε τους F.T που έπαιρνε ο πατέρας του. Εκεί είχε άρθρα κάποιον αναλυτών, για το πόσο λάθος είναι, μια χώρα με την υποδομή της Ελλάδος, να μπεί στην ΕΟΚ σαν ισότιμο μέλος με τις προηγμένες χώρες. Θυμάμαι χαρακτηρηστικά που έλεγε ένας αναλυτής, θα ήταν θετικό για την Ελλάδα, αν οι προηγμένες χώρες επιβάλλουν ένα πρόγραμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας, με διαρθρωτικές αλαγές στον δημόσιο τομέα, και κατεύθυνση της οικονομίας σε τεχνολογίες αιχμής (δεν πολυκαταλάβαινα τι σήμαινε αυτό), έτσι όμως θα αποκτήσουν έναν οικονομικό ανταγωνιστή, τους συμφέρει; Το πιο πιθανό είναι, να γίνει ένας εξαρτημένος οικονομικός εταίρος, που θα καταναλώνει τα προϊόντα των πλούσιων χωρών. Στην πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ, άρχισα να πιστεύω οτι είχα λάθος άποψη για την ΕΟΚ, και με συνέπαιρνε η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης, το 1983 ήμουν 22 χρονών, το μεταναστευτικό ρεύμα είχε σχεδόν σταματήσει, και υπήρχε προοπτική για την χώρα. Απο το 1985 και αρχή της δεύτερης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ, φάνηκε που πήγαινε το πράγμα, αγροτικοί συνεταιρισμοί μαϊμού, λυμαίνονταν τις επιδοτήσεις, παρ΄ολα αυτά, κανένας έλεγχος απο την ΕΟΚ. Τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η αγορά του αιώνα, με τα 40 F16, και άλλα τόσα Μιράζ. Φρεγάτες απο την Ολανδία, υποβρύχια απο την Γερμανία (όχι αυτα που γέρνουν, πιο παλιά) 500 Λέοπαρντ απο την Γερμανία, εντελώς άχρηστα επιχειρησιακά για τον ελλαδικό ανάγλυφο χώρο, καμία δημιουργία κρατικής υποδομής, καμία αλλαγή στον δημόσιο τομέα, αντιθέτως έγινε υπερτροφικός και αντιπαραγωγικός. Καμία αλλαγή στις αγροτικές καλιέργειες, οι χωματερές να γεμίζουν με χιλιάδες τόνους απο πορτοκάλια και ροδάκινα, και παρ΄όλα αυτά οι επιδοτήσεις συνεχίζοντα απρόσκοπτα χωρίς έλεγχο απο τη ΕΟΚ, και μπαίνει το μεγάλο ερώτημα ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΗΤΑΝ ΗΛΙΘΙΟΙ, Η ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΑΝ ΛΕΦΤΑ; Φυσικά ούτε το ένα ούτε το άλλο, απλώς μας δάνειζαν για να καταναλώνουμε τα προϊόντα τους, να έχουν υγιή ανάπτυξη αυτοί, και αρρωστημένη και εξαρτημένη εμείς. Το παιχνίδι ήταν στημένο και σχεδιασμένο στα μέτρα τους, ήρθε μετά και η είσοδός μας στο ευρώ, και έδεσε το γλυκό, Γερμανία και Ελλάδα, με ίδια επιτόκια χορηγήσεων, με ίδιο νόμισμα, αλλα με εντελώς διαφορετικές και άνισες οικονομίες. Πώς μπορούσε η Ελλάδα να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες αγροτικές χώρες με το ευρώ; γιατί εξαφάνισαν την όποια σοβαρή βιομηχανική υποδομή; γιατι δεν προχώρησε κανένα πρόγραμμα δημιουργίας πολεμικής βιομηχανίας, ποιός τα σταμάτησε, πιστεύεις οι Έλληνες; γιατι εξάρθρωσαν την γεωργική παραγωγή της χώρας, και απο εξαγωγική έγινε εισαγωγική, όπως και την κτηνοτροφία; ποιοί είχαν συμφέρον απο αυτό; Θα μπορούσα να σου γράφω μέχρι αύριο για την μεγάλη πουστιά των «φίλων μας» των ευρωπαίων, αλλα σταματάω εδώ, και με αυτά, αν έχεις ανοιχτό μυαλό θα καταλάβεις.
  Θα μου πείς, καλά κι εμείς τι κάναμε, δεν το βλέπαμε αυτό, δεν έχουμε ευθύνη σαν λαός; Φυσικά και έχουμε, έχουμε τόση ευθύνη, οση έχει ένα φτωχό και πεινασμένο παιδί, που του δίνει κάποιος άφθονο φαγητό και ρούχα, και μετά το βιάζει, θα έπρεπε να γνωρίζει, οτι στην ζωή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΕΥΜΑ.
  Άλλωστε, το οτι το πρόβλημα το έχουν κυρίως οι νότιοι λαοί, μπορεί να μην μας απαλλάσσει απο τις όποιες ευθύνες μας, αλλα λέει κάτι.

  Υ.Γ. Απο πού προκύπτει οτι οι Γερμανοί είναι ο πλέον ανήθικος λαός;
  Απο την ιστορία, (δεν υπάρχει άλλος λαός που βάση σχεδίου,να έψηνε ανθρώπους και να έφτιαχνε με τα «υλικά τους» προϊόντα καθημερινής χρήσης) και απο εκεί που προκύπτει οτι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες.
  Αν δεν είσαι ο μόνος που μένει με ανοιχτό το στόμα στην δήλωση, ήταν και είναι ναζήδες, σίγουρα δεν θα βρείς παρέα για φτιάξετε ομάδα μπάσκετ.

 125. physicist said

  #124. — Το γεγονός ότι είμαστε (κατά τη γνώμη σου) ομάδα μπάσκετ δεν αναιρεί την άποψή μου ότι σχόλια που χαρακτηρίζουν έναν ολόκληρο λαό με φρικτές κατηγορίες (δεν μπορώ να φανταστώ κάτι χειρότερο απ’ το να σε πούνε ναζή) είναι ρατσιστικά. Πάντως σ’ ευχαριστώ που με έβγαλες από τη δύσκολη θέση να πρέπει ν’ αποδείξω ότι μερικά πράγματα δεν τα φαντάζομαι και να κάθομαι να εξηγώ τι πρέπει να προσέξω και τι όχι.

 126. physicist said

  #124. Για τα υπόλοιπα: — Και πάλι αναρωτιέμαι αν είναι ο μόνος που βλέπει παραλληλισμούς ανάμεσα στα σενάρια στοχευμένης καταστροφής της Ελλάδας απ’ όλους τους κακούς ξένους και στη δήλωση Κίσσινγκερ και τα ποικίλα σενάρια των Ελληνοβαρεμένων γενικώς. Κανείς ξένος δεν μας εμπόδισε να εξυγιάνουμε τον δημόσιο ή τον ιδιωιτικό τομέα και την είσοδο στο Ευρώ δεν μας την επέβαλε απολύτως κανείς. Είχε την έγκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Να με συμπαθάς αν ο συνωμοτικός τρόπος προσέγγισης δεν είναι του γούστου μου αλλά δεν είναι.

 127. spiral architect said

  • Στο Λουξεμβούργο του κ. Γιούνκερ, προέδρου του Γιούρογκρουπ, ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν είναι 7 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της χώρας όπως στην Κύπρο, αλλά 20 φορές μεγαλύτερος…
  • Στην Ελβετία, το μέγεθος δύο μόνο τραπεζών, της UBS και της Credit Suisse, είναι σχεδόν 7 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ όλης της χώρας…
  • Στο Βέλγιο, δύο τράπεζες, η Dexia και η Fortis έχουν μέγεθος σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας…
  • Στη Βρετανία, τρεις τράπεζες, οι RBS, Barclays, HSBC, έχουν μέγεθος 4 φορές μεταλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας…
  • Στη Γερμανία, μια μόνο τράπεζα, η Deutsche Bank, έχει μέγεθος που ανέρχεται σχεδόν στο ΑΕΠ όλης της χώρας…
  • Στη Γαλλία, μια μόνο τράπεζα, η BNP Paribas, έχει μέγεθος που ξεπερνά όλο το ΑΕΠ της χώρας… • Στην Ισπανία, μια μόνο τράπεζα, η Santander, έχει μέγεθος όσο και το ΑΕΠ της χώρας…
  • Σε Σουηδία και Ολλανδία το μέγεθος του τραπεζικού τομέα ξεπερνά κατά 3,5 φορές το ΑΕΠ των δύο χωρών…

  (Νίκος Μπογιόπουλος – Ριζοσπάστης 21-3-2013)

 128. @Physicist: Συνάδελφε, με το χέρι στην καρδιά, είναι περισσότεροι οι Έλληνες που ονομάζουν τους Γερμανούς ναζήδες από τους Γερμανούς που ονομάζουν τους Έλληνες τεμπέληδες και χαραμοφάηδες;

  Το να μην μας αρέσουν οι συνωμοτικοί τρόποι προσέγγισης είναι καλό και άγιο. Το να τα αποδίδουμε όλα σε μια δήθεν «κακοκεφαλιά» των Νότιων δεν είναι.

  Και συγγνώμη, αλλά το σχόλιο #113 στο τέλος είναι επιεικώς απαράδεκτο. Εσυ ήσουν αυτός που είπε ότι οι Γερμανοί ζημιώνονται εξαιτίας της Ελλάδας, και η Ιμμόρ σου απάντησε πως όχι δεν ζημιώνονται. Η φράση της δεν ειπώθηκε εν κενώ για να πει κάτι για τους Γερμανούς, ήταν απάντηση στην δική σου.

 129. physicist said

  #128(α). — Όταν μιλάω με Γερμανούς που λένε ρατσιστικές χοντράδες εναντίον των Ελλήνων ή οποιωνδήποτε άλλων, τους λέω ότι αυτά είναι απράδεκτα. Δεν έχω μετρήσει πόσοι και ποιοί ούτε και μπορώ να το κάνω.

  (β). Δεν τα απέδωσα όλα σε κακοκεφαλιά των Νοτίων. Το γεγονός ότι αντιδρώ εδώ σε ένα ρεύμα γενικεύσεων δεν σημαίνει ότι αλλού δεν αντιδρώ σε άλλο, αντίστροφο ρεύμα γενικεύσεων.

  (γ). Δεν ξέρω αν κατάλαβες το νόημα του 113, ας το ξεκαθαρίσω. Είμαστε συχνά, στις εκφράσεις μας για τους Γερμανούς, απαράδεκτα χαλαροί. Αν αντικαταστήσεις τη λέξη Γερμανός με κάποιαν άλλη, το σχόλιο κάνει μπαμ για ρατσισμό. Δεν σημαίνει ότι επιρρίπτω ρατσισμό στον καθένα που κάνει τέτοια σχόλια για τους Γερμανούς αλλά νόμιζα ότι συμφωνούμε αφενός στο ότι η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει αφετέρου ότι δεν μας αρέσουνε οι γενικεύσεις.

 130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Προφανώς το οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, δεν χαρακτηρίζει έναν λαό, αλλα μια παρέα στην γειτονιά κάποιου Γερμανού, και φυσικά δεν είναι καθόλου ρατσιστική, γι αυτό και δεν σε ενοχλεί.
  Για τα υπόλοιπα, ο Κίσσινγκερ δεν έκανε ποτέ καμία δήλωση, αλλα είχε συμετοχή στην επιβολή της χούντας στην Ελλάδα, και στον σχεδιασμό για την εισβολή στην Κύπρο. Τα Ίμια, ήταν αμερικανική προβοκάτσια, και έγινε μετά την απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη, να μη προχωρήσει στην αγορά των F16, για εξοικονόμηση πόρων, αμέσως μετά τα αγοράσαμε, με το αζημείωτο βεβαίως βεβαίως, κυριολεκτικά υπερκοστολογημένα, και χωρίς ηλεκτρονική κάλυψη, που μετά την κρίση των Ιμίων, μας την χρέωσαν εξτρά. Μπορείς να τα βρείς εύκολα αυτά, και οχι σε ελληνοβαρεμένα site. Όσες κυβερνήσεις δεν ήταν αρεστές σε κάποιους ξένους (γνωρίζεις ποιούς;) όλος τυχαίως έπεφταν, μέχρι και δέντρα ψήφισαν στην Ελλάδα, αλλα οι παρατηρητές μίλησαν για θρίαμβο της δημοκρατίας. Για την είσοδό μας στο ευρώ, δεν ξέρω για σένα, αλλα εμένα δεν με ρώτησε κανένας, ερήμην μου αποφασίστηκε, οπότε η συντριπτική πλειοψηφία που λές, δεν αποδεικνύεται, δεν ψήφισε ο λαός, όσοι δεν έχουν κοντή μνήμη, θυμούνται οτι δεν ήθελαν δημοψήφισμα οι ευρωπαίοι, και οι περισσότερες χώρες το πέρασαν μέσω του κοινοβουλίου, άρα την επιβάλανε. Μεγάλωσα με την γνώση οτι η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλεύσιμο πετρέλαιο, και όσοι το υποστήριζαν τους έλεγα βαρεμένους, τώρα ξαφνικά μαθαίνουμε οτι έχει, φυσικά δεν μας εμπόδιζαν οι κακοί ξένοι να το βγάλουμε, δεν υπήρχε άλλωστε, προφανώς με την περιστροφή της Γής, μετατοπίστηκαν τα κοιτάσματα απο την Αφρική στην Ελλάδα. Στην Κύπρο επιβάλλουν κούρεμα καταθέσεων, αλλα στην Ιρλανδία που χρωστάει τα τριπλάσια απο την Ελλάδα όχι, γιατι άραγε, μήπως επειδή (τυχαία) τα περισσότερα κεφάλαια ήταν γερμανικά;Την χρεοκοπημένη fortis την εξαγόρασαν φορτώνοντας την εξαγορά στους φορολογούμενους, το ίδιο και με την Dexia του Λουξεμβούργου, το οποίο Λουξεμβούργο έχει τραπεζικό τομέα, 22 φορές του ΑΕΠ του, αλλα είναι υγιής, ενω ο επταπλάσιος της Κύπρου δεν είναι. Για να χοντρύνω λίγο το παιχνίδι, κατα την γνώμη σου, η πιο πλούσια ήπειρος, η Αφρική, φταίει για τα δεινά των λαών της, οχι οι κακοί ξένοι, κανείς σεν τους εμποδίζει να αναπτυχθούν. Για να μη το κουράζουμε φίλε, αν νομίζεις οτι είμαστε ανεξάρτητοι, με γειά σου με χαρά σου, ζήσε τον μύθο σου, και άσε εμάς να ζήσουμε την σκληρή πραγματικότητα, κι αν επιμένεις, κάνε μας μαθήματα ηθικής (οικονομικής και όχι μόνο) εκ του ασφαλούς.
  .

 131. @129α-β: Δεκτά, απλά ήθελα να επισημάνω, και χαίρομαι που συμφωνείς, ότι η συμπεριφορά που κατακρίνεις στην Ελλάδα, υπάρχει στον ίδιο ή μεγαλύτερο βαθμό και στην Γερμανία, και όπου γης βασικά. Δεν είναι δικό μας κουσούρι, που άιντε τρελαθήκαμε και τους βγάλαμε ναζήδες. Είναι μια υπερβολική αντίδραση σε κάτι όντως κακό που μας συμβαίνει.

  @129γ: Μα αυτό λέω, η Ιμμόρ δεν έκανε κάποιο σχόλιο «για τους Γερμανούς». Εσύ έκανες το σχόλιο για τους Γερμανούς, καλώντας μας να τους λυπηθούμε που βάζουν το χέρι στην τσέπη για μας. Η Ιμμόρ, ορθώς κατ’εμέ, επισήμανε ότι όχι, δεν το βάζουν.

 132. physicist said

  #130. — Προφανώς το οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, δεν χαρακτηρίζει έναν λαό, αλλα μια παρέα στην γειτονιά κάποιου Γερμανού, και φυσικά δεν είναι καθόλου ρατσιστική, γι αυτό και δεν σε ενοχλεί.

  Κοίτα, βρε Λάμπρο, καταντάει κουραστικό. Νομίζω ότι το 129(α,β) απαντά σ’ αυτό εδώ.

  Για τα Ίμια δηλώνω άγνοια, που προκύπτει εν μέρει από το γεγονός ότι δεν μπορώ να βρω την άκρη με την καταστροφολογία, άρα δεν μπορώ να σχολιάσω. Σε ό,τι αφορά το Ευρώ, η είσοδος της χώρας μας σ’ αυτό ήταν κεντρικό μέρος του προγράμματος κομμάτων που είχαν κοντά 90% στις εκλογές. Θα μπορούσε, βέβαια, να είχε γίνει δημοψίφισμα αλλά δεν νομίζω ότι τ’ αποτελέσματα θα ήταν δραματικά διαφορετικά.

  Όσο για τα μαθήματα ηθικής: καταρχάς δεν ξέρεις αν είμαι εκ του ασφαλούς και πόσο ασφαλής είμαι, αυτό είναι δικό σου συμπέρασμα, επίσης αυθαίρετο. Κατεπανάληψη, όμως, (και ορθά), αυτός ο χώρος εδώ έχει δηλώσει την απέχθειά του σε γενικεύσεις και σε στερεότυπα. Νομίζω ότι το σχόλιο οι Γερμανοί ήταν και είναι ναζήδες είναι καθαρό δείγμα στερεότυπης σκέψης — και μάλιστα υπερβολικά δημοφιλούς.

 133. physicist said

  #131(β). — Δεν σας κάλεσα να λυπηθείτε κανέναν. Δήλωσα πώς βλέπει ο μέσος Γερμανός την κατάσταση και το έθεσα υπόψη σας. Ο μέσος Γερμανός δεν έχει ωφεληθεί απ’ αυτά εδώ, είτε μας αρέσει είτε όχι. Το 113 αφορούσε θέμα έκφρασης, επαναλαμβάνω, όχι θέμα ουσίας.

 134. skol said

  95: Τα στοιχεία αυτά έχουν παρουσιαστεί και εδώ. Προσοχή όμως, καταναλώστε υπεύθυνα!
  (Δεν το λέω για σένα γιατί απ’ ότι έχω καταλάβει είσαι γενικά υποψιασμένος με τις στατιστικές 😉 )

 135. physicist said

  #134. skol, με την ευκαιρία να διορθώσω ένα όχι ασήμαντο λάθος διατύπωσης που έκανα στο 95: μέση περιουσία η διάμεσος (median) της περιουσίας.

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Στις στερεότυπες σκέψεις, απαντώ με στερεότυπα, κανείς εδώ μέσα (όπως κι εγώ) δεν λέει οτι όλοι οι Γερμανοί είναι ναζήδες, ούτε κάν η πλειοψηφία τους, ίσως παραπάνω απο τα δικά μας ζώα της Χ.Α. Απλώς αντιδρούμε στην άποψή σου οτι οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι χαμένοι, ε όχι δεν είναι, είτε σας αρέσει είτε όχι, και σου φέρνουμε διάφορα παραδείγματα, αλλα εσύ σφυρίζεις αδιάφορα, και μένεις στην «φοβερή» λέξη ναζήδες.
  Σε όλα αυτά τα γεγονότα που σου παρέθεσα που είναι γραπτή ιστορία, εσυ δεν βρήκες άκρη, γιατι μάλλον είναι καταστροφολογία, έτσι είναι αν έτσι σε βολεύει.

 137. physicist said

  #136, Λάμπρος: … κανείς εδώ μέσα (όπως κι εγώ) δεν λέει οτι όλοι οι Γερμανοί είναι ναζήδες …

  #116, Λάμπρος: … αυτοί ήταν και είναι ναζήδες …

  #124, Λάμπρος: … Αν δεν είσαι ο μόνος που μένει με ανοιχτό το στόμα στην δήλωση, ήταν και είναι ναζήδες, σίγουρα δεν θα βρείς παρέα για φτιάξετε ομάδα μπάσκετ.

  Λάμπρο, σου μοιάζω για ηλίθιος;

 138. spyroszer said

  99. Ιμμόρ καλά τα λες για την αναλογικότητα της εισφοράς κλπ. Το κούρεμα είναι φόρος ή δήμευση; Μάλλον το δεύτερο.
  http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=110082&catid=31
  Αμφιβάλλεις όμως ότι μπορεί να βρεθούν νομικά επιχερήματα ότι το κούρεμα είναι φορολογία, επειδή πχ επιβλήθηκε άπαξ ή με την επίκληση λόγων υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος, όπως εδώ σε μας στο ΣτΕ; Ή ότι είναι νόμιμη απαλλοτρίωση επειδή δόθηκαν μετοχές και ομόλογα φυσικού αερίου ως αντάλλαγμα;
  Και ως προς την οσία, το μέτρο βεβαίως είναι ηλίθιο, ειδικά όπως αποφασίστηκε αρχικά, με κούρεμα και των ασφαλισμένων καταθέσεων.
  Πάντως ο διαχωρισμός και η εκκαθάριση της Λαικής δεν ξέρω αν είναι καλύτερο και πιο δίκαιο μέτρο.

 139. @112-113 (Ευτυχώς που δεν τα διάβασα χτες βράδυ και γλίτωσα τη σύγχυση πριν τον ύπνο, ειδικά για το δεύτερο).

  110. — (α). ‘Οχι, δεν λέω αυτό. Λέω ότι πρώτον δεν ήταν απόφαση αλλά πρόταση, η οποία μάλιστα απορρίφθηκε.
  Εντάξει, τώρα δουλευόμαστε και μεταξύ μας. «Πρόταση» θες, πρόταση.

  Δεύτερον λέω ότι αν είχε ψηφιστεί από τη Βουλή θα ήταν, τουλάχιστον όσο δεν θα την ανέτρεπε κάποιο δικαστήριο, νόμιμη.
  Όμως δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή και αυτό ακριβώς παρουσιάζεται ως μεμπτό. Το ότι δεν ψηφίστηκε. Όσο για το κατά πόσον θα ήταν νόμιμη αν ψηφιζόταν, σου θυμίζω τα δικά μας μεσοπρόθεσμα, τις διαδικασίες του κατεπείγοντος και του ενός άρθρου,
  τη συστηματική διακυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Αν δεν σου φαίνομαι επαρκής, διάβασε και το φίλτατο Χασοδίκη http://xasodikis.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html
  Μετά, μπορούμε να μιλήσουμε για νομιμότητα.


  Και τρίτον, σε καθαρά πρακτική βάση: το να πάρει το Κράτος 6% ή 9% των καταθέσεων είναι αντισυνταγματικό ενώ το να βάλει χέρι στις συντάξεις τι είναι; Εγώ δεν θα έλεγα ότι είναι παράνομο αλλά ακόμα κι αν το έκανα, θα πρόσθετα κατά τη γνώμη μου.

  Δεν μου αρέσουν τα ψευτοδιλήμματα και οι υπαγορευμένες εναλλακτικές. Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Μπορούνε μια χαρά και τα δύο να είναι νόμιμα ή και τα δύο παράνομα.

  (β). Μπορείς να δεχτείς ότι δεν αναφερόμουν σε δικές σου ζητωκραυγές ή είμαστε στο Νηπιαγωγείο;
  Μπορώ να το δεχτώ κυρίως διότι δεν ζητωκραύγασα. Σου επεσήμανα απλώς πως ο τρόπος που το εξέφρασες δεν ήταν σαφής.

  (γ). Α, μην ανησυχείς για μένα. Ρίξε καλύτερα μια ματιά στην περίφημη Κοινή Γνώμη, στον Τύπο, στα σχόλια και θα δεις ότι υπάρχει ξεδιάντροπος ρατσισμός κατά των Γερμανών. Αν έστω ένα μέρος απ’ αυτά που λέγονται εναντίον τους λεγόταν για κάποιον άλλο λαό, δεν θα είχε κανείς αμφιβολία ότι πρόκειται για ρατσισμό. Κι επειδή παρά τα στραβά της αυτή η χώρα κι αυτός ο κόσμος, όπως τους γνώρισα, πολύ απέχει από όσα τους επιρρίπτονται, παίρνω το θάρρος να το γράψω. Τι θα προσέξω και τι όχι, άστο, μεγάλο παιδί είμαι, το ξέρω μόνος μου.

  Νόμιζα πως ρατσισμός χαρακτηρίζεται η θεώρηση ενός λαού ως κατώτερου λόγω ράτσας. Το να θεωρείς ότι επωφελούνται από τις περιστάσεις μου φαίνεται μάλλον διαπίστωση, όχι ρατσισμός.
  Από την άλλη δεν βλέπω να σκίζεις τα ρουχαλάκια σου για τα νότια γουρουνάκια, ούτε να λες πως το να μας χαρακτηρίζουν τεμπέληδες και χαραμοφάηδες είναι ρατσισμός.
  Και εντάξει καταλαβαίνω. Και εγώ θεωρώ πατρίδα τη Γαλλία και όσο να ‘ναι είμαι λιγότερο αντικειμενική. Όπου αγαπά κανείς. Τώρα το ότι είσαι μεγάλο παιδί το ξέρουμε αλλά μην αρπάζεσαι, δεν σε είπα και καμπούρη.
  Μια παρατήρηση έκανα, ξα σου.

  Σχετικά με το 113, η αλήθεια είναι σκέφτηκα πολύ να μη σου απαντήσω σε τίποτα και ποτέ ξανά. Για χάρη όμως των ωραίων συζητήσεων που κάναμε παλιότερα, θα σου πω αυτό.
  Το σχόλιό σου δεν είναι μόνο γενικώς απαράδεκτο είναι και προσβλητικό για μένα γιατί ενώ σου απάντησα σε κάτι εντελώς συγκεκριμένο έριξες το επίπεδο της κουβέντας σε αγοραία επιχειρήματα αποδίδοντάς μου προθέσεις που ξέρεις ότι δεν έχω.
  Το ότι οι Γερμανοί θα βγουν κερδισμένοι από την κρίση είναι γεγονός όσες αντικαταστάσεις και να κάνεις.
  Από κει και πέρα, λυπάμαι πραγματικά που καταφεύγεις σε τέτοιου τύπου επιχειρηματολογίες γενικότερα και με εμένα ειδικότερα, δεν σου έχω δώσει νομίζω το δικαίωμα να θεωρείς ότι συζητάω σε τέτοιο επίπεδο.

  @128-131 Φχαριστώ ρε Στέλιο που επεσήμανες το αυτονόητο, κοίταζα την οθόνη και δεν το πίστευα…

 140. @138 Όχι Σπύρο φυσικά και δεν αμφιβάλλω ότι μπορούν να βρεθούν επιχειρήματα. Και για το ότι διοικούμαστε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μπορούν να βρεθούν επιχειρήματα αλλά το ζήτημα είναι κατά πόσον εμείς που δεν πληρωνόμαστε για να τα βρούμε μπορούμε να δούμε καθαρά και πέρα από αυτά.
  Τσέκαρα αν έχεις πει κάτι εσύ, διότι βλέπω έχεις ακόμα την υπομονή και τη διάθεση να αναδεικνύεις τη νομική διάσταση των εκάστοτε θεμάτων και κυρίως γιατί βλέπω πως τα σχόλιά σου είναι νηφάλια και εμπεριστατωμένα.
  Εγώ για να πω την αμαρτία μου έχω κουραστεί και προτιμώ τα γλωσσικά.
  Ο δε άλλος (ευτυχώς περιστασιακός) θαμώνας είναι αγκαζέ με την πλευρά που ψάχνει τα επιχειρήματα, οπότε δεν πιάνεται…

 141. MelidonisM said

  …Άκου αδερφέ μου προτεστάντη…
  http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1756797
  Ανδρέα Ζαμπούκα, καθηγητή κλασικής φιλολογίας

 142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – Στις στερεότυπες σκέψεις, οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, μόνο αυτοί φταίνε οχι η Ε.Ε, οι Γερμανοί πληρώνουν τους Έλληνες για να τεμπελιάζουν, οι Γερμανοί είναι δουλευταράδες, οι νότιοι είναι τεμπέληδες, οι Γερμανοί φορολογούμενοι βγαίνουν χαμένοι, οι Γερμανοί έχουν μικρότερη περιουσία απο τον μέσο έλληνα, (εδώ πολύ γέλιο, αλλα πικρό) δεν υπάρχει επιβολή τον ξένων στην Ελλάδα, απαντάω με στερεότυπα.

  Λάμπρο σου μοιάζω για ηλιθιος;

  ΣΥ ΕΙΠΑΣ.

 143. physicist said

  #142. — Yes, Jesus.

 144. physicist said

  #139. — Μπορούν κάλλιστα να είναι και τα δύο νόμιμα ή και τα δύο παράνομα.

  Αυτό ακριβώς λέω από χτες αλλά μπα.

  Από την άλλη δεν βλέπω να σκίζεις τα ρουχαλάκια σου για τα νότια γουρουνάκια, ούτε να λες πως το να μας χαρακτηρίζουν τεμπέληδες και χαραμοφάηδες είναι ρατσισμός.

  I am not preaching to the converted ούτε και χρωστάω ν’ αποδείξω σε κανέναν τίποτα. Εδώ που ζω είμαι ξένος, για σας είμαι ο Γερμανός, όλα ωραία και στο βάθος κήπος. Και δεν είναι παράπονο, αυτοσαρκασμός είναι.

  Το σχόλιό σου δεν είναι μόνο γενικώς απαράδεκτο είναι και προσβλητικό για μένα γιατί ενώ σου απάντησα σε κάτι εντελώς συγκεκριμένο έριξες το επίπεδο της κουβέντας σε αγοραία επιχειρήματα αποδίδοντάς μου προθέσεις που ξέρεις ότι δεν έχω.

  Ενώ η υπόδειξη να το προσέξω αυτό (που έσκασε σαν φούσκα πριν αλέκτωρ λαλήσει) δεν ήταν απαράδεκτη και προσβλητική. Το 133 σου πέρασε απαρατήρητο, πάντως.

  Δε βαριέσαι, το κόβω. Άστο.

 145. spiral architect said

  … και ψυχραιμία πίσω απ’ τα πληκτρολόγια. 🙂

 146. Αντιφασίστας said

  Μακροχρόνια ιστορία έχουν τα στερεότυπα των δυτικών για τους Έλληνες. Όποιος έχει υπομονή διαβάζει:
  http://www.istorikathemata.com/2013/01/Western-negative-stereotypes-for-Greeks-from-middle-ages-until-our-days.html

 147. @144 Νομίζω θα συμφωνήσεις, δεν έχει νόημα να συζητάμε αποκοπές σχολίων. Δεν είδα φυσικά πού έλεγες ότι και τα δύο μπορούν να είναι νόμιμα ή παράνομα αλλά ούτε αυτό έχει νόημα μάλλον.

  Το τι είσαι για κει που ζεις το ξέρεις εσύ. Το τι είσαι για μας εδώ το ξέρει ο καθένας για πάρτη του.

  Το «να το προσέξεις αυτό» δεν ήταν υπόδειξη, ήταν σχήμα λόγου και σε καμία περίπτωση δεν είχε σκοπό να σε προσβάλει.
  Πάλι μου αποδίδεις προθέσεις που δεν έχω λόγο να έχω.
  Το λέω συχνά και κανείς δεν έχει παρεξηγηθεί. Στο έχω πει και σένα αλλά τότε φαίνεται δεν ήταν απαράδεκτο ούτε το εξέλαβες ως προσβολή.
  Ούτε ποιος είναι ο αλέκτωρ κατάλαβα. Πάντως αν σε πρόσβαλε σου ζητώ συγγνώμη. Το 133 δεν μου πέρασε απαρατήρητο, δεν αναιρεί όμως ότι το 113 ήταν απαράδεκτο.
  Και ήταν απαράδεκτο γιατί μπορεί να διαφωνούμε, πίστευα όμως ότι μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση. Τουλάχιστον μπορούσαμε πριν φύγεις για σαμπατίκ.

  Εντάξει, που θα πάει θα προσαρμοστούμε και στη νέα τάξη πραγμάτων.

 148. Αντιφασίστας said

  Στερεοτύπων συνέχεια:
  http://antikleidi.com/2012/03/19/zourlo/

 149. physicist said

  #147. — Έγραψα επανειλημμένα ότι ένα σωρό πράγματα μπορούν να νομιμοποιηθούν. Έγραψα για τις συντάξεις, ξεκάθαρα, ότι δεν ξέρω αν είναι νόμιμο ή παράνομο, πώς αλλιώς να το εκφράσω; Έφερα και το παράδειγμα με τον διαιτητή στο ποδόσφαιρο, για να εισπράξω την ειρωνία ότι δεν είναι επιστημονικά αυτά που λέω. Μα ασφαλώς δεν ήταν, ούτε και μπορούν να είναι γιατί το ζήτημα δεν είναι επιστημονικό. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και απαντάται με μεθόδους πολιτικές, όχι νομικές. Ούτε και η Κυπριακή Βουλή απέρριψε τα μέτρα επειδή τα έκρινε παράνομα, πολιτικοί ήταν οι λόγοι.

  Τι θα πει να το προσέξεις αυτό ως απόκριση στη διαπίστωσή μου ότι υπάρχει αντιγερμανικός ρατσισμός; Ότι έχω ψευδαισθήσεις και βλέπω οράματα; Ε, διάβασε τα σχόλια που ακολούθησαν. Όσο για τον ορισμό του ρατσισμού, αν δεν είναι μειωτικό σχόλιο να πεις έναν ολόκληρο λαό ναζήδες, τότε τι είναι; Και γιατί απαιτείς εγώ να καταδικάζω τον ανθελληνικό ρατσισμό που δεν εμφανίζεται σ’ αυτό το ιστολόγιο; Για να δώσω εύσημα πατριωτισμού μπας και μου αφαιρέσει κανείς την ιθαγένεια; Άσε, εκεί που θα σκάσει μύτη αυτός ο ρατσισμός, θα τον καταδικάσω — δεν είναι ανάγκη να σας έχω και μάρτυρες.

  Καλώς, όμως: τα έγραψα τώρα και τα έβγαλα από μέσα μου. Δέχομαι ότι δεν ήθελες να με προσβάλεις και σ’ ευχαριστώ πολύ που το λες ευθέως. Δέξου κι εσύ σε παρακαλώ ότι το #113 σε καμία περίπτωση δεν ήταν έμμεση απόδοση σε σένα ρατσιστικών προθέσεων αλλά (ξεκάθαρα) καυστικό ή, αν προτιμάς, γλωσσικά προκλητικό σχόλιο για να δείξω αυτό που έγραψα στο 129(γ) και στο 131(β). To make my point, που λένε.

 150. physicist said

  Εεεε, το 131(β) ήταν του Στέλιου, πάλι λάθος έκανα στο μέτρημα, διάολε. Το 133 ήθελα να πω.

 151. Μαρία said

  148 Α χα, χα! Ο … Παπασαραντόπουλος. Τα μνημόνια νίκη του Ορθολογισμού των πολιτικών ελίτ επι των στερεοτύπων!
  Στο 146 αναδημοσίευση απ’ το Άρδην. Αντιφά, ωραίος ο αχταρμάς.

  Το βιβλίο βέβαια της Τοντόροβα, που έχει εκδώσει ο – θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου- Παπ. είναι πολύ καλό.

 152. spiral architect said

  @151: Πέτρος Παπασαραντόπουλος: Πολιτικό Τραβέρσο και Ύστερη Μεταπολίτευση και πονεμένες ιστορίες ενός ακόμα Ρηγά. 😈

 153. Μα … αναλογικός φόρος δεν είναι άμα πούμε «παρακρατείται το 10% του ποσού όλων των τραπεζικών καταθέσεων»; Ελαφρά προοδευτικός μεν, αλλά πάντως κατά βάση αναλογικός δεν θα ήταν και αν λέγαμε «παρακρατείται το 6% των ποσών μέχρι τόσο και το 10% των παραπάνω»; Αναλογικοί δεν είναι οι φόροι ακίνητης περιουσίας, που επιβαρύνουν με σταθερό ποσοστό την αξία των ακινήτων (και είναι πολύ πιο άδικοι, όταν πρόκειται για ακίνητα που ΔΕΝ αποφέρουν εισόδημα); Άστοχος θα ήταν βεβαίως ο φόρος που απορρίφθηκε (και που παραδόξως είδα να αποκαλείται σε διάφορα δημοσιεύματα «δασμός»· κουμπαρισμός είναι αυτό, ή απλώς ακυρολεξία;), αντιπαραγωγικός ενδεχομένως, αλλά αντίθετος με το ελληνικό τουλάχιστον σύνταγμα ή με τις όποιες γενικές αρχές του δικαίου δεν βλέπω γιατί θα ήταν, αν είχε ψηφιστεί.
  Και μην ξεχνούμε και κάτι άλλο: αυτό το μέτρο (που δεν θεσπίστηκε) η όποια άλλα θεσπιστούν θα ληφθούν σε μια προσπάθεια να σωθούν συγκεκριμένες τράπεζες, και συνεπώς τα λεφτά των καταθετών. Μακάρι να βρεθεί ο λιγότερο οδυνηρός τρόπος, αλλά δεν είναι παράλογο να ζητείται να συνεισφέρουν κάτι και οι καταθέτες για να μην τα χάσουν όλα!

 154. Νέο Kid Στο Block said

  ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΧΤΟΥΝΓΚ! Ακολουθεί λαϊκίστικο βίντεο.
  Ιδού οι ολιγάρχες της Λάρνακας την ώρα που διακινούν απαγορευμένα είδη!

 155. Γς said

  Μπράβο!
  Ο σακάτης τα κατάφερε.

  Και τι ΟΧΙ ήταν αυητό;
  Τι μπλόφα;
  Τι σχέδιο Β;

  Πίσω τώρα με απείρως χειρότερα μέτρα.
  Τραγωδία.
  Και το ξανθό έθνος;
  Χειρότεροι.
  Φοβερίζουν και με τους Τούρκους.

  Εμείς όμως οι ελλαδίτες…

 156. spyroszer said

  Άγγελε, να διευκρινίσω ότι όταν μιλάμε για αναλογικότητα, εννοούμε την αρχή της αναλογικότητας, που προβλέπεται και στο Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ, όχι προοδευτικότητα του φόρου. Πιστεύω αυτό εννοούσε και η Ιμμόρ. Για να καταλάβεις σου παραθέτω ένα απόσπασμα από απόφαση του ΣτΕ (για το ΕΕΤΗΔΕ):
  «Επειδή, εξ άλλου, στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών (Ε.Σ.Δ.Α.), που κυρώθηκε μαζί με την Σύμβαση με το άρθρο πρώτο του ν.δ. 53/1974 (ΦΕΚ Α΄256) ορίζεται ότι «Παν φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον δικαιούται σεβασμού της περιουσίας του. Ουδείς δύναται να στερηθή της ιδιοκτησίας αυτού ειμή δια λόγους δημοσίας ωφελείας και υπό τους προβλεπομένους υπό του νόμου και των γενικών αρχών του διεθνούς δικαίου όρους. Αι προαναφερόμεναι διατάξεις δεν θίγουσι το δικαίωμα παντός Κράτους όπως θέση εν ισχύϊ νόμους ους ήθελε κρίνει αναγκαίον προς ρύθμισιν της χρήσεως αγαθών συμφώνως προς το δημόσιον συμφέρον ή προς εξασφάλισιν της καταβολής φόρων ή άλλων εισφορών ή προστίμων». Με τις διατάξεις αυτές με τις οποίες κατοχυρώνεται ο σεβασμός της περιουσίας του προσώπου, αναγνωρίζεται παράλληλα η εξουσία των Κρατών προς επιβολή φόρων και θέσπιση μέτρων προς εξασφάλιση της καταβολής τους. Τα Κράτη διαθέτουν ευρύτατη εξουσία ως προς τον προσδιορισμό των φόρων και τους τρόπους εισπράξεώς τους κατ’ εκτίμηση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων τους. Όμως, εφ’ όσον η επιβολή φορολογίας αποτελεί επέμβαση στην περιουσία του προσώπου, πρέπει η σχετική ρύθμιση να αποτελεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του δημοσίου συμφέροντος και των επιταγών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό την έννοια της υπάρξεως αναλογίας μεταξύ χρησιμοποιουμένων μέσων και επιδιωκομένων σκοπών. Ως εκ τούτου, επιβολή φορολογικής υποχρεώσεως που συνιστά υπερβολικό βάρος για τα πρόσωπα που βαρύνονται με αυτήν ή κλονίζει ριζικά την οικονομική τους κατάσταση αντίκειται στην διάταξη του άρθρου 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου (βλ ΕΔΔΑ απόφαση της 2.12.1985, Svenska κατά Σουηδίας, αριθμ. 11036/84, απόφαση της 14.12.1988, Wasa κατά Σουηδίας, αριθμ. 13013/87, απόφαση της 16.1.1995, Ricardo Travers κατά Ιταλίας, αριθμ.15117/89).»

 157. Αντιφασίστας said

  151: Πρέπει να είμεθα πλουραλιστές, Μαρία. 😉
  155: Ρε Γς, δεν το κόβεις αυτό το σακάτης; Αηδία κατάντησε. Ή, μάλλον, αηδία ήταν από την αρχή.

 158. π2 said

  Για το κυπριακό δράμα ενημερώνομαι τελείως ξώφαλτσα, μεταξύ ενός τόνου δουλειάς, ενός τριημέρου ξεκούρασης στο μαγευτικό Βόιο, άλλου ενός τόνου δουλειάς και ενός τριημέρου εκτός έδρας για πολλή και δυσάρεστη δουλειά (απ’ αυτήν που πρέπει να χαμογελάς σε ανθρώπους που δεν γουστάρεις).

  Οπότε το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι τελείως άσχετο με την υπόθεση. Είναι ενδιαφέρον να πνίγεσαι με κάτι άσχετο όταν γίνεται ο κακός χαμός στη γειτονιά σου. Από τη μια συνειδητοποιείς πόσο λίγο πρέπει να χολοσκάς για τα δυσάρεστα ασήμαντα, από την άλλη συνειδητοποιείς πόσο εύκολα μπορείς να συνεχίσεις στον μικρόκοσμό σου με τα σημαντικά να σε προσπερνούν.

 159. sarant said

  Bρε καλώς τον Π2!

 160. Γς said

  Δεν ήταν έξω από το σούπερ μάρκετ, αλλά ανάμεσα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Την κοίταξα με περιέργεια και αυτή διστακτικά ήρθε προς το μέρος μου. Μια συνηθισμένη φιγούρα γύρω στα 30. Τα μάτια της ήταν βουρκωμένα και κοιτάζοντας γύρω της μη την βλέπει κανείς:
  -Σας παρακαλώ δεν έχω να ταΐσω τα παιδιά μου.
  Ψωνίζω με πλαστικό χρήμα και είχα μόνο μερικά σεντς, περίπου ένα ευρώ που τις τα έδωσα.
  Όταν βγήκα μετά από ώρα, βρέθηκα μπρός στους συνήθεις ζητιάνους που δεν αφήνουν σε ησυχία τους πελάτες. Και εκεί πέρα μακριά την ξαναβλέπω ανάμεσα στα αυτοκίνητα διστακτική φοβισμένη, να περιμένει τι;
  Πλησίασα και της έδωσα τις τσάντες μου και ξαναμπήκα στο σούπερ μάρκετ.
  Ητανε μάνα και δεν έλεγε ψέματα. Ε, τι δουλειά κάνουμε τώρα. 40 χρόνια φούρναρης. Μια ζωή στη πιάτσα.
  Και το ξέχασα αμέσως. Αλλά τώρα βλέποντας στα κανάλια Κύπριες μάνες να κλαίνε ότι δεν έχουν, δεν βρίσκουν γάλα για τα παιδιά τους…
  Ο θεός να βάλει το χέρι του, γι αυτά που έρχονται

  Και είναι κι ο σακάτης που λέει ότι δεν τρέχει τίπουα από την Κύπρο. Δεν είναι συστημικός κίνδινος και να πάει να γαμηθεί αυτοί και οι μανάδες της.
  Το φχαριστιέται…
  Ο σακάτης

 161. Γς said

  κίνδυνος και να πάει να γαμηθεί αυτή και οι μανάδες της.
  Το φχαριστιέται…

 162. spyroszer said

  153. Συμπλήρωση: Αντικειμενικά 6% ή 10% φόρος επί της περιουσίας είναι πολύ υψηλός, γι’ αυτό και μιλάνε για δήμευση (αν σκεφτούμε πχ ότι το ΕΕΤΗΔΕ που έγινε τόση φασαρία είναι 8/οο νομίζω). Η αναλογικότητα βέβαια θα κριθεί υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις και έχεις δίκιο σ’ αυτά που λες στην τελευταία παράγραφο. Επίσης θα παίξει ρόλο και το ότι είναι (ή ήταν) αρκετά προσοδοφόρες, με υψηλά επιτόκια, οι κυπριακές καταθέσεις.
  Το πιο ηλίθιο και παράλογο δεν παύει να είναι το γεγονός ότι αποφάσισαν στο Eurogroup, έστω και αν δεν ψηφιστεί τελικά, να κουρευτούν οι «ασφαλισμένες» καταθέσεις, κάτω των 100.000 ευρώ. Και μόνο που πάρθηκε μια τέτοια απόφαση, ανεξάρτητα ποιος την ήθελε και ποιος όχι, έχει κάνει μεγάλη ζημιά.

 163. Γς said

  Μόνο ΧΑ δεν είμαι.
  Αλλά δεν χρειαζόταν μια πάνδημη διαμαρτυρία έξω από την Γερμανική Πρεσβεία;
  Κάτι που έκαναν οι ΧΑγίτες.
  Α, πρώρη φορά χάρηκα τις δηλώσεις του πρώην φοιτητή μου Κασιδιάρη έξω από την πρεσβεία του σακάτη
  Μπράβο Ηλία!

 164. physicist said

  #162. — Σπύρο, επειδή έχω διαβάσει πολλές αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το τελευταίο: μπορείς να μας πεις αν η ασφάλιση σε ποσά κάτω των 100.000 € είναι εγγυημένη με βάση (α) το ευρωπαϊκό ή (β) το κυπριακό δίκαιο και ποιο έχει εδώ ισχύ; Ρωτάω κυρίως επειδή κάπου διάβασα ότι το κυπριακό δίκαιο εξασφαλίζει ποσά μόνο κάτω των 50.000 € αλλά έχω χάσει τη μπάλα με όσα αναφέρονται και γράφονται στη γύρα.

 165. Αντιφασίστας said

  Τα σχόλια περιττά, νομίζω.

 166. Γς said

  Κάνε μας τη χάρη

 167. Αντιφασίστας said

  Περιττά τα σχόλια, σε λέω!

 168. Γς said

  Τώρα μας χρειάζεται η πατρίδα.
  Ποιθα είναι η βοήθειά μας στα αδέλφια μας;
  Εμείς που με τη Χούντα μας διχοτομήσαμε τοι νησί ΜΑΣ
  Εμείς που με το PSI μας τους γονατίσαμε με τα 6 δίς που τους φορτώσαμε.
  Εμείς που δεν τρέχει τίποτα.
  Κατάντια.
  Κάποτε στα μικράτα μου όλη η Αθήνα γέμιζε από κόσμο στις συνεχείς διαδηλώσεις για την Κύπρο
  Τώρα μούγκα.

  Δεν θα έπρεπε να δείξουμε την αγανάκτησή μας για την μεγάλη αδικία σε όλα τα μίντια του κόσμου;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  Μπράβο Ηλία!
  Και ξέρετε αν είμαι ΧΑγίτης!
  Αλλά μπράβο τους.

 169. Νέο Kid Στο Block said

  Πόσο είναι η Ελλαδάρα ρε παιδιά; Εμείς εδώ ,χάνουμε 7-0 από τα πάντσερ. …παίζουμε και χωρίς τερματοφύλακα…το κοράκι πουλημένο…άτιμη κενονία!

 170. Γς said

  Δεν έπρεπε ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ να υποστηρίξουν ένα συλλαλητήριο, μια βροντερή διαμαρτυρία για την εν ψυχρώ εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας;;;;;;;;;;;;;;

  ΤΩΡΑ, σήμερα μέχρι τα ξημερώματα, χτες!
  Κουφάλες, άχρηστοι. Πατριώτες της πούτσας.
  Της ΠΟΥΤΣΑΣ

  Μπράβο Ηλία

 171. Αντιφασίστας said

  Χάνουμε 1-0, Κιντ.

 172. spyroszer said

  Σε ευρωπαικο επιπεδο ειν η αποφαση, δεν θυμαμαι τωρα απο ποιο οργανο. Προχθες ακουσα εναν εκπροσωπο της Κομισιον να λεει για να δικαιολογησει τ αδικαιολογητα οτι η αποφαση αυτη ισχυει μονο για πτωχευση τραπεζων οχι αν ψηφιστει κουρεμα απο ενα κρατος. Τεραστια ανακολουθια κ αναξιοπιστια νομιζω.

 173. physicist said

  #172. — Ευχαριστώ πολύ. Γιά να δούμε τι θα γίνει κι απόψε.

 174. Νέο Kid Στο Block said

  171. Mερσί Αντιφα! …πάλι με γάβρους παίζει ο σάντσος πάντσας;

 175. Γς said

  Και έβαλε ο Ομπάμα τον Νετανιάχου να ζητήσει συγν’ωμη από τον Εντοργάν. Και ο άξονας Ισραήλ Κύπρος Ελλάδα και ο αγωγός Κύπρος Ελλάδα πάνε περίθπατο.
  Ισραήλ-Τουρκία-Γερμανία μαζί με τον αγωγό. Το είπε κι η Αρκούδα ότι είναι και η τουρκία στο παιχνίδι.
  Πατριώτες μου, η σειρά μας τώρα που ξεπουλιούνται όλα στη χώρα του σακάτη γιατί είμαστε χέστες.

  Μούγκα.

 176. Αντιφασίστας said

  2-0, Κιντ, στο ημίχρονο.
  Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Τζαβέλλας, Αβράαμ Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαμαράς, Χολέμπας, Σαλπιγγίδης

 177. Γς said

  171, 174:
  Λίγο από 1974. Την ωρα που ο Αττίλας προχώραγε στο νότο. Την ωρα που είχαμε αφήσει αβοήθητους τους Κυπρίους στην εισβολή των Τούρκων που εμείς είχαμε προκαλέσει με τη Χούντα μας.

  Ο Γς μαζί με τη μισή ελλάδα στην άθλια επιστράτευση. Και κάποια στιγμή τα καμιόνια μας μπαίνουν σε μια κωμόπολη της Μακεδονίας. Κόσμος μαζεμένος στην πλατεία διαβάζει τις εφημερίδες.

  Πλησιάζω για να μάθω τα νέα. Οι πούτσες τα βουτηρόπαιδα διάβαζαν Αθλητικές εφημερίδες και γι αυτά μιλούσαν.

  Τι έγινε ρε βούρτσες; Χάσαμε από τη Βοσνία;
  Τι λες ρε. Εθνική καταστροφή και πως θα την αντέξουμε, πατριώτες;
  Βούρτσες!

 178. Αντιφασίστας said

  Παραλήρημα. Κάντε ησυχία.

 179. Μαρία said

  172, 173
  http://efdi.eu/index.php?id=26
  και ο εκπρόσωπος
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=351554

 180. Γς said

  178:
  Δες τη TV σου ρε Ελληνα. Πιες την μπυρούλα σου. Αλλά κάνε μούγκα σ αυτό το νήμα που έχει να κάνει με την τραγωδία της Κύπρου.
  Τράβα σε άλλο νήμα. Μου θυμίζεις τις Βούρτσες στην Αλεξάνδρεια (Γιδάς) που τρέχαμε για τον Εβρο. Που είχε γεννηθεί ο πρώτος μου γιός και τοιν είδα μετά τρεις μήνες.
  Μου τι δίνεις!
  Και ντρέπομαι για τη γαϊδουριά σας!

 181. Αντιφασίστας said

  3-0, Κιντ.
  Μάλλον ληγμένα ή σκάρτη παρτίδα.

 182. Γς said

  178:

  Μια διαδήλωση ρε!
  Μια διαμαρτυρία!
  Στο Σύνταγμα!
  Να δουν οι ευρωπαίοι ότι έκαναν λάθος.
  Να δουν οι Κύπριοι ότι είμαστε κοντά τους σ αυτές τις πιο δύσκολες ώρες τους.
  Και δεν αναφέρομαι βέβαια σε σένα. Κι ούτε παρεξηγούμαι που με ειρωνεύεσαι.
  Εσύ είσαι απλώς αντιφασίστας

 183. Αντιφασίστας said

  Για τις βρισιές σου προς σχολιαστές και για τον βάναυσο χαρακτηρισμό »σακάτης» ούτε καν ειρωνείες δεν αξίζουν.

 184. Γς said

  Γι αυτό σου λέω. Κάνε μούγκα!
  Κρίμα νόμιζα ότι ήσουν κάτι.
  Σου θίξαμε το Σακάτη;
  Φασίστα! Ουπς, αντι φασίστα της Βούρτσας.

  Χέσεε μας

 185. Γς said

  Και κλείνοντας. Είσαι φασίστας του κερατά εξ απαλών ονύχων. Και το δείχνεις!
  Κακομοίρη

 186. Αντιφασίστας said

  Απ’ ό,τι ξέρω, φασίστες είναι οι σεξιστές και οι νοσταλγοί του Καιάδα σαν ελόγου σου. Μέχρι τώρα σε θεωρούσα απλώς γραφικό, αλλά τελικά το πρόβλημά σου είναι πολύ βαθύτερο. Άντε γεια, το λοιπόν!

 187. sarant said

  Έλειπα και τώρα που γύρισα δεν μου αρέσουν καθόλου αυτά που διάβασα σε πολλά σχόλια του Γς. Άλλο η αγανάκτηση για την έλλειψη αλληλεγγύης προς στην Κύπρο κι άλλο οι κασιδιάρικες βρισιές.

 188. Βουτς said

  Νομίζω οτι αυτα που περιγράφουν ο Λάμπρος και ο Φυσικός μπορει να συμβαίνουν ταυτόχρονα.Το οτι οικονομικά συμφέροντα και τράστ προώθησαν και πολλές φορές επέβαλλαν με την προπαγάνδα και την ισχύ στους νότιους ένα μοντέλο ζωης και διακυβέρνησης δεν σημαίνει οτι δεν έχουμε ευθύνες ως πολίτες και δεν έχουν ως πολιτικοί για τις επιλογές και την ανοχή μας.
  Τα συμφέροντα είναι υπερεθνικά.Ο φουκαράς βορειοευρωπαίος δεν κερδίζει τίποτε απο την Ελληνική κρίση και έχει ευθύνη των αποφάσεων του αν άγεται και φέρεται. Κερδίζουν όμως κερδοσκόποι Ελληνες, Βορειοευρωπαίοι ίσωw ακόμα και Εσκιμώοι :))

 189. bouyio said

  Για να σταματήσει ο Γς να βλέπει την καντάδα, που έκαναν οι ναζήδες της ΧΑ στους αγαπητικούς τους τους Γερμανούς, σαν πορεία συμπαράστασης, παραθέτω απλά εικόνες από την πορεία συμπαράστασης στην Κύπρο σήμερα…
  http://ostria-gr.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7403.html

 190. bouyio said

  … και μερικές ακόμα…
  http://www.demotix.com/news/1897393/greeks-show-solidarity-people-cyprus-eu-offices-athens#media-1897387

 191. Γς said

  189, 190:(Bouyio)

  Κώστα δεν ήξερα ότι είχαν γίνει συγκεντρώσεις κι από τα παιδιά τα δικά μας. Επρεπε να μας το επισημάνεις από το Πσρίσι.

  Μπράβο. Αλλά που είναι τα γαϊδούρια οι άλλοι;
  Κώστα με ξέρεις καλά τόσα χρόνια. Γίναμε πια συνάδελφοι και όμως σε βλέπω ακόμη σαν φοιτητή.
  Πρόδωσα ποτέ τις ιδέες μου σε κανένα κόμμα; Έγλυψα κανέναν; Δεν έγραψα στα παλιά μου παπούτσια τις φοβέρες τους; Δεν σας απειλούσαν ότι δεν θα περάσετε μαθήματα επειδή δουλεύαμε μαζί ερευνητικά.
  Μαζί δεν είμαστε στο εργαστήριο όταν είδαμε να πέφτουν τα αεροπλάνα στους Πύργους της ΝΥ. Θυμάσαι τις αναλύσεις που έκανες και που μία μία επαληθεύτηκαν.
  Μαζί δεν κάναμε τόσες πλάκες στην εξουσία, εδώ κι αλλού. Στην Πολιτσάι στο Βερολίνο λ.χ.

  Ναι μανάρι μου έπεσα πάνω στη δυστυχία χτες το πρωί στο Σούπερ Ματκετ και μετά στις κύπριες μάνες στα κανάλια (Σχ 160) Και τα πήρα που ο Σακάτης λυπάται για τον λαό της Κύπρου τον οποίον γράφει στα παλιά του τα παπούτσια, μιας και δεν είναι σοβαρός κίνδυνος, ο μοχθηρός, ο εκδικητικός.
  Ολο το δημοτικό και το γυμνάσιο το φάγαμε στις διαδηλώσεις. Και μιλάμε για ξύλο πολύ ξύλο. 11 νεκροί μόνο σε μια σιαδήλωση.
  Και θυμήθηκα κι αυτά που λέω στο σχ.177 που ο Αττίλας αλώνιζε στο νησί και τα καθάρματα διάβαζαν αθλητικές εφημερίδες.
  Ανθρωπάκια, παντού πάντοτε. Αντικομμουνιστές, Αντιφασίστες, από όλα έχει ο μπαξές.

  187(Νικοκύρης)
  Νίκο είναι δύσκολο να καταλάβεις την ειρωνεία μου για την ΧΑ και τους πατριώτες του καναπέ, και της TV, και τις προκλήσεις τους.

 192. Η ιστορία διδάσκει…
  η ιστορία επαναλαμβάνεται…

  Αφού ενώθηκαν οι πολιτείες στην Αμερική γίνανε από δυο χωριά και πολέμησαν Βόρειοι με Νότιους
  Νικήσανε οι Βόρειοι και όσοι έμειναν στον Βορά βαστήξανε τον έλεγχο και την κουλτούρα,
  Οι Νότιοι και όσοι εγκατασταθήκανε στο Νότο μείνανε με τα πετρέλαια και την καλύτερη ζωή

  ό,τι είναι καλό είναι κακό κι ό,τι είναι κακό είναι καλό, αυτό το μαθαίνεις όταν βρεθείς στην κορυφή αλλά έχεις πάντοτε πολύ δρόμο για να την φτάσεις

  Στην Ευρώπη ενωθήκανε και ξέσπασε (οικονομικός) πόλεμος
  Εγιναν (επιτέλους) εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων (sic) του Νότου

  Η συνέχεια επί της…ζωής

  τα συμπεράσματα πάντοτε ήταν αυθαίρετα ή όχι, ανάλογα με το περιτύλιγμα

 193. Αντιφασίστας said

  Επίσης, ήμουν δίπλα στον Κυναίγειρο στην ακτή του Μαραθώνα και μαζί κρατήσαμε με τα δόντια μας το περσικό καράβι. Και δεν ήταν ο Κλείτος αυτός που έσωσε τη ζωή του Αλέξανδρου στον Γρανικό ποταμό. Εγώ ήμουν. Και μαντέψτε ποιος πολέμησε δίπλα-δίπλα με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού!

 194. sarant said

  189-190: Καλώς ήρθες, αγαπητέ (αν δεν κάνω λάθος δεν έχεις ξαναγράψει)

  191: Και δεν τον είπαν και Σακάτη.

 195. # 193

  στο τέλος θα μας πείς πως το 71 στο Γουέμπλεϋ ο ΠΑΟ δεν έχασε 0-2 από τον Αγιαξ αλλά 1-2 και το γκολ το έβαλες εσύ !!

  ( είχες και σουτ στο δοκάρι )

 196. spiral said

  @195: Ποτέ δεν ξέρει κανείς.

 197. Αντιφασίστας said

  Δεν τα ξέρεις καλά, Τζι. 3-2 κερδίσαμε, με 3 γκολ δικά μου (εννοείται!), αλλά οι σακάτηδες εβραίοι (το παρατσούκλι του Άγιαξ, ως γνωστόν) συνωμότησαν και άλλαξαν μέχρι και το βίντεο του αγώνα. Τι να λέμε τώρα!

 198. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Γς έχεις χάσει το μέτρο, και μέσα στην τυφλή σου αγανάκτηση, επιτίθεσαι επι δικαίων και αδίκων, επιβραβεύοντας μάλιστα ένα δημαγωγικό κατακάθι για την δήθεν αντίστασή του. Αντι να γίνεσαι ο αδέκαστος κριτής των άλλων, και να τους αποκαλείς ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, φασίστες, διατάζοντάς τους (με ποιά ιδιότητα;) να κλείσουν την TV και να κατέβουν στο Σύνταγμα να διαδηλώσουν, αλλιώς να το βουλώσουν, κάνε εσύ αυτό που προτρέπεις τους άλλους, κατέβα στο Σύνταγμα και διαδήλωσε υπέρ της Κύπρου, και εναντίον του σακάτη (ο ορισμός του φασισμού αυτή έκφραση), εκτός κι αν η Ραφήνα είναι μακριά απο το κέντρο. Αντι να ντρέπεσε για την γαϊδουριά των άλλων, κάνε την αυτοκριτική σου, που μετά απο τρία χρόνια σκληρών μνημονιακών μέτρων, με ανεργία πάνω απο 30%, ανακάλυψες ΤΥΧΑΙΑ, πέφτοντας επάνω της, οτι υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που δεν έχουν να φάνε, και σε συνδυασμό με τις εικόνες απο την Κύπρο με τις μανάδες που κλαίγανε σε έπιασε η αγανάκτηση, προφανώς η φτώχια δεν έφτασε ως το «χρυσό» κλουβί που ζείς. Τόσες εικόνες στην ΤV (που βλέπεις απο το πρωϊ) εδώ και χρόνια, που έδειχναν την φτώχια στην Ελλάδα, δεν κατάφεραν να σε συγκινήσουν.
  Όπως θεωρητικά είπε kai ο Jesus, (εγώ δεν πιστεώ οτι υπήρξε, αλλα μια και με αποκάλεσε έτσι ο φίλος physicist, στην πιο πανω λογομαχία μας ας τον αναφέρω) ΟΥΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ.
  Και οι PΟLL – Στην ζωή σου πρώτος να΄σαι, και μετά να΄σαι κριτής, γιατι την ώρα που κατηγορείς τους άλλους οτι βλέπουν ποδόσφαιρο στην TV, εσύ κάνεις αντίσταση απο το PC.

  Υ.Γ – Μια και ο Κασιδιάρης ήταν μαθητή σου όπως λές (ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ, ΑΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΗΛΙΑ) το ρητό λέει, ΜΌΠΟΙΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΘΙΣΕΙΣ, ΤΕΤΟΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ.
  Αντιφασίστας δεν είναι αυτός που φωνάζει οτι είναι, αλλα αυτός που ζεί και φέρεται δημικρατικά.

 199. Γς said

  Εντάξει έριξες τα μπινελίκια σου κι εσύ.

  Τράβα τώρα να διαβάσεις λίγο Βίλχεμ Ράϊχ να στανιάρης!

 200. Sextus said

  Για το Φυσικό και για τους λοιπούς γερμανομαθείς.

 201. cronopiusa said

  Αρθούρος Ρεμπώ – Κατάπια μια γερή δόση δηλητήριο Απαγγελία Γιώργος Κιμούλης

 202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  188 – Φίλε μου, δεν έχω υποστηρίξει ποτέ οτι δεν έχουμε ευθύνη σαν λαός, αλλα και ατομική. Απο το 1984 και μέχρι σήμερα, πάντα φώναζα για την ηλίθια νοοτροπία μας, και για την αλλωτρίωση της κοινωνίας μας, κάτι που μου κόστισε την ουσιαστική απομόνωση απο τον κοινωνικό μου περίγυρο, αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι οτι, για να μπούμε στην ΕΟΚ δεν έγινε δημοψήφισμα, το ίδιο και για το ευρώ. Το κεφάλαιο ελέγχει τα ΜΜΕ και την «ενημέρωση» (αφήνω στην άκρη τον έλεγχο της εκπαίδευσης) και αποδεδειγμένα διαμορφώνει πολύ εύκολα την κοινή γνώμη, κατα το δοκούν. Απο το 96 και μετα, έγινε μια πρωτοφανής επίθεση χορηγήσεων δανείων απο τις τράπεζες, στις χώρες του νότου, που μέχρι τότε ζούσαν με ψηλά επιτόκια, άρα ελάχιστο δανεισμό, χωρίς να έχουν ενημερωθεί πρώτα οι πολίτες, για τους όποιους κινδύνους είχε αυτός ο δανεισμός, και βέβαια χωρίς να έχουν καμία επενδυτική παιδεία. Γιατί έδιναν έτσι αλόγιστα τα δάνεια οι τράπεζες; ήταν ηλίθιοι οι τραπεζίτες; ποιός κέρδισε απο αυτό το πανηγύρι; δεν ήταν στημένο; Φταίει μόνο αυτός που δανείζεται, αυτός που δανείζει κάποιον με ποσά που δεν αντιστοιχούν στα εισοδήματά του δεν έχει ευθύνη αν όχι δόλο; Γιατι πρέπει ο λαός να διασώσει ιδιωτικές τράπεζες; γιατί έχουμε συλλογική ευθύνη για την κρίση (μαζί τα φάγαμε) αλλα η πληρωμή γίνεται μονομερώς απο τον λαό; γιατί ζητάνε κούρεμα καταθέσεων απο την Κύπρο, και όχι απο Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, που οι τράπεζές τους έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα; Γιατί δεν έγινε κούρεμα και στiς Fortis, Dexia, η στην Γερμανική Comersbank; (και άλλη μία που δεν θυμάμαι) ποιός αποφασίζει για το ποιός θα πληρώσει; σίγουρα όχι ο λαός. Είναι πάρα πολλά τα αναπάντητα γιατί, δεν χρειάζεται να συνεχίσω. Το άλλο που λέω, είναι οτι δεν είμαστε ανεξάρτητη χώρα, απο τους Πτολεμαίους και μετά, άλλοι αποφασίζουν για μάς, η γραπτή ιστορία (έστω κι απο τους νικητές) το αποδεικνύει. Όλοι γνώριζαν τα προβλήματα του νότου, όπως και το τραπεζικό σύτημα της Κύπρου, αλλα δεν είχαν κανένα ενδοιασμό στο να μπούν στην Ε.Ε, τυχαίο; δεν νομίζω. Τα πράγματα είναι απλά φίλε μου, οι ΗΠΑ (όπως και η Αγγλία) έχουν χρεοκοπήσει, αυτά που χρωστάνε υπερβαίνουν τα 100 τρις δολάρια, και διαχέουν το χρέος τους σε όλο τον πλανήτη. Η Γερμανία που ήταν κι αυτή χωμένη στην φούσκα του παγκόσμιου real estate, προσπαθεί να σώσει οτι μπορεί απο τα κερδισμένα, απο την αγγλοσαξονική επίθεση. Όπου παλεύουν οι ελέφαντες, την πληρώνουν τα ποντίκια, τα υπόλοιπα είναι για να περνάει η ώρα.

 203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  199 – Γεράματα, σε καταννοώ.

 204. Γς said

  Κοίτα ότι βρεθήκαμε στο ίδιο ιστολόγιο δεν σημαίνει ότι συνειδητά άνοιξα διάλογο μαζί σου.
  Κατά λάθος έγινε. Κάνε μας τη χάρη εξυπνάκια

 205. physicist said

  Ο Χούμπερτ Φάουστμανν, ο Πανίκος Χρυσάνθου, η Νεσέ Γιασίν, η Χριστιάνα Αβραμίδου, η Μαρίνα Μάλενη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης: έξι «φωνές της Κύπρου» στην FAZ:

  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/stimmen-aus-zypern-was-hier-passiert-ist-irrsinnig-12124989.html

 206. Γς said

  205:
  Μόνο που τον Πανίκο Χρυσάνθου τον λέει PanicRo.

  Και οι «Παθκιές της Αφροδίτης» του (Τα πατήματα, τα ίχνη της Αφροδίτης)
  που τις αποδίδουν ως Padkies

 207. physicist said

  Στην επικεφαλίδα μόνο, στο κείμενο μέσα τον λέει Panicos. Όσο για τις Παθκιές, αν περιμένεις από Γερμανούς να πούνε το θήτα έστω και σκέτο, σώθηκες. Άμα ακολουθεί και κάππα, σφύρα μου κλέφτικα.

 208. spiral architect said

  Αφήστε βρε κατά μέρος τους τυχόν ρατσιστικούς υπαινιγμούς.
  Όλα τούτα που διάγουμε εμείς, οι Κύπριοι και εν γένει όλα τα PIGS δεν είναι αποτέλεσμα επικυριαρχίας μιας ράτσας απέναντι σε κάποιες άλλες. Το ζουμί είν’ αλλού και λέγεται κομψά και διπλωματικά Ζωτικός Χώρος.
  Χωρίς όπλα, χωρίς αίμα, χωρίς τίποτα. Μερικές πληκτρολογήσεις σε τερματικά τραπεζών αρκούν. 😉

 209. Γς said

  Ο […] συνεχίζει να εκβιάζει τη Κύπρο!

 210. Γς said

  309:
  Ο σιχαμερός[…]

 211. physicist said

  #209. — Όχι δηλαδή ότι αρτιμελείς Γάλλοι Σοσιαλιστές λένε τίποτε διαφορετικό αλλά άμα είσαι Γερμανός, συντηρητικός και […] άστα να πάνε στο διάολο. Δεν σε ξεπλένει ούτε το ποτάμι της Καλιρρόης.

  http://www.skai.gr/news/finance/article/227306/moskovisi-oikonomia-kazino-sta-prothura-hreokopias-i-kupros/

 212. Αντιφασίστας said

  http://news.disabled.gr/?p=19531

  http://www.google.gr/search?q=%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%83+%CE%BF+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%83+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%B9%CF%89%CE%BD&hl=el&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=1SBPUabzJsqU0QXVloH4BQ&ved=0CDQQsAQ&biw=1092&bih=533#imgrc=KtgKCXNf78K9TM%3A%3BOVs22LBkHUWjoM%3Bhttp%253A%252F%252Fmedia-org.feed.gr%252Ffilesystem%252Fimages%252F20130118%252Flow%252Fpegasus_LARGE_t_1041_105900127.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.sentragoal.com.cy%252Farticle.asp%253Fcatid%253D18848%2526subid%253D2%2526pubid%253D129270155%3B679%3B960

 213. Μαρία said

  Ένα σφουγγαρισματάκι δεν θα έβλαπτε.

 214. Αντιφασίστας said

  Επιβάλλεται, θα έλεγα.

 215. Γς said

  Είναι μοχθηρός και εκδικητικός και ποσώς με νοιάζει αν με σφουγγαρίσετε
  😉

 216. sarant said

  Σε σφουγγαρίσαμε κι άμα τα βλέπεις με όρους προσωπικής μοχθηρίας ΧΜΤΠ.

 217. Γς said

  ΧΜΤΠ;

 218. physicist said

  #216. — Α, Νίκο, παρακαλώ θερμά για αντίστοιχο σφουγγάρισμα (μάλλον ξεσκόνισμα, θα έλεγα) του #211. Δεν μπορεί να μ’ αφήσεις ξεκρέμαστο να μοιάζω για ΟΥΦΟ στις επόμενες γενιές που θα διαβάζουνε δωμέσα. 😉

 219. qq said

  Κάποτε διάβασα, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία είναι οι Κύπριοι. Μιλάμε, το κατά κεφαλήν πλούτο των Κυπρίων ούτε στα όνειρά μας. http://www.sigmalive.com/simerini/business/207186
  Μετά θυμήθηκα παλιά συνθήματα που λόγω επικαιρότητας αναστήθηκαν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας όπως «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Απλές λύσεις. Να πληρώσει ο Dmitry Rybolovlev (μεταξύ πολλών άλλων). Ο μεγιστάνας μαφιόζος μέτοχος κυπριακών τραπεζών. Όνειδος ολκής είναι να ζητάς, την κυπριακή κρίση να πληρώσει ο ευρωπαίος εργαζόμενος, και δη ο Γερμανός που δεν του νοιάζει καθόλου αν φαλιρίσουν μερικά καζίνα.

 220. Νέο Kid Στο Block said

  Τι να κάνουμε ρε παιδιά.. θα συνετιστούμε και θα γίνουμε και μείς ηθικοί και με ηθικές Οικονομίες. Θα πάρουμε δυο-τρία σχεδια μάρσαλ ,θα καλέσουμε και γκασταρμπάιτερς τεμπέληδες (παραδόξως δουλεύουν παραδοσιακά καλά έξω από τις τεμπελοχώρες τους..) και θα αναπτύξουμε πολεμικη βιομηχανία και θα πουλάμε βόμβες-χαλούμι παντού.
  Πολύ ήθος ρε παιδί μου ,και πολλή καθαρότητα . Οι ηθικοί Γαλλο-Γερμανοί… και τα τσιράκια τους!
  Τουλάχιστον οι Αγγλοσάξονες είναι στοιχειωδώς σοβαροί . Ποτέ δεν θάλεγαν τέτοιες αηδίες.

 221. Γς said

  Δεν εκβιάζεται o γερμανός AMEA, ο Γάλλος και φυσικά ο ΤΟΥΡΚΟΣ!

 222. Γς said

  ο σακάτης

 223. qq said

  Ως άμεση και επείγουσα λύση προτείνω, να κρεμάσετε και τους 56 της κύπριας βουλής. Αυτοί ενήργησαν ως δικηγορίσκοι ξένων «επενδυτών» και όχι ως εκπρόσωποι του κυπριακού λαού. Στα άλλα ισχύει, σιγά μη φύγουν οι ξένοι επενδυτές επειδή τους κλάσατε τα …, που αλλού θα βρουν τέτοιους δουλικούς με τέτοιο ζηλευτό νόουχάου. Νομίζω κάποιος Βασιλείου τα είπε αυτά.

 224. Μαρία said

  220 Βλέπω το Ρολάνδη στο ΡΙΚ. Είχα να ακούσω αυτό το όνομα απο τότε που ήταν υπεξ και να πω την αμαρτία μου τον είχα για πεθαμένο.

 225. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  220 – Ο ισχυρός πράτει οτι του επιτρέπει η ισχύς του, ο ανίσχυρος πράτει αυτό που πρέπει, είχαν πεί οι Αθηναίοι. Όσοι μιλούν για ηθική στην πολιτική και στην οικονομία, ή έχουν συμφέρον, ή είναι απλώς ηλίθιοι, οπότε δεν έχει νόημα να τους δίνεις σημασία, πόσο μάλλον να εκνευρίζεσαι.
  Η πρόταση του Σόϊμπλε, να μεταφέρουν οι «καταθέτες» τα λεφτά τους στις «ηθικές» τράπεζες της Γερμανίας, ξεχειλίζει απο ηθική. Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί, και η χαρά δεν την αφήνει, ούτε τα προσχήματα δεν κράτησε, αλλα οι ΖΟΝΚ δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα.

 226. sarant said

  217: χαιρέτα μου τον πλάτανο.

 227. Αντιφασίστας said

  Ένα μποϊκοτάζ διαρκείας στα γερμανικά προϊόντα ακούγεται τετριμμένο και αναποτελεσματικό, αλλά σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και με όπλο το διαδίκτυο μπορεί και να οργανωθεί και να ταρακουνήσει λίγο τους Γερμανούς.

 228. physicist said

  Στο μεταξύ, τη βδομάδα που μας πέρασε, κι ενόσω οι λεβέντες ξανασκέφτονται το ηρωικό όχι και πώς θα συμμαζέψουν τ’ ασυμμάζευτα, κάποιοι κερδίζουν πολύτιμο χρόνο. ‘Ετσι, η εκροή κεφαλαίων από την Κύπρο διπλασιάστηκε. Τα κορόιδα θα πληρώσουνε για τους υπόλοιπους.

  Οι άνθρωποι είναι εντελώς τραγικοί και χειρίζονται τις τύχες μιας χώρας κι ενός λαού.

 229. Αρκεσινεύς said

  219. Δεν είναι Κύπριοι επενδυτές. Είναι τα ρωσικά κεφάλαια (που βρίσκονται στις Κυπριακές τράπεζες με υψηλά επιτόκια) που επαναπατρίζονται.

 230. Γς said

  Ο σακάτης Σόιμπλε: Ας μην περνάμε εδώ κάθε Σαββατοκύριακο μας

 231. qq said

  229 Αυτό είναι γνωστό στους πάντες, εκτός των κυπρίων. Έτσι λυσσάξανε να πείσουν τους πάντες ότι τα ξένα κεφάλαια την Κύπρο είναι «μόνον» 10 έως 20 δις, τα υπόλοιπα είναι δικά τους. Χαμογελάτε ελεύθερα. Μετά θα κλάψατε.

 232. Νέο Kid Στο Block said

  Οι δούλοι της μισανθρωπίας μιλάνε για δουλικότητα.. χα!

  Ξέρω ότι η χαιρεκακία δεν συγκρατείται. Δεν είμαι παράλογος να μην το ξέρω.
  Αλλά η συμπόνοια για τους «λαούς» δεν αντέχεται! Έλεος!

 233. Νέο Kid Στο Block said

  Και ένα τελευταίο γιατί σιχάθηκα κι αηδίασα.
  Όποιος νομίζει ότι το θέμα είναι «οικονομικό» κι όχι πολιτικό, μπορεί να νομίζει επίσης π.χ ότι οι Αμερικάνοι θα χρεοκοπήσουν ή «χρωστάνε»… Άντε γειά!

 234. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  232 – H βλακεία, εκτός απο αήτητη, είναι και ανελέητη.

 235. qq said

  Τι μαθαίνει κανείς από το Σκάι. Ο φόρος των εταιριών στην Κύπρο ήταν 10% και με την πίεση της ΕΕ (και ως γνωστών, όπου ΕΕ διάβασε Γερμανία) ανέβηκε στο 12.5%. Περιττό να το πω, αλλά το λέω, για αυτό και μόνο το λόγο θα αγιάσουν οι Γερμανοί. Τζάμπα το είπα, διότι λόγω πολλών παραθύρων στους νόμους τους, δεν πληρώνουν ούτε το 1%. Αυτό θα πει παράδεισος. Για τους πλούσιους. Μετά λέτε θα τρομάξουν και θα σας φύγουν για αλλού. Αμ δε… για χαζούς τους έχεις…

 236. Γς said

  Κι οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΟΙ του Αλκίνοου Ιωαννίδη

 237. Γς said

  http://alkinoos.gr/el/news.html

 238. Βουτς said

  Με αφορμη το 212 του Αντιφασίστα να πω οτι το http://disabled.gr ειναι ενα ωραίος διαδικτυακος τόπος που ενημερώνει εφ ολης της ύλης και μέσω του φόρουμ μας δίνει μια ιδέα των προβλημάτων κα των προβληματισμών των συνανθρώπων μας με αναπηρία.
  @205: Δυστυχώς τα Γερμανικά μου είναι ανύπαρκτα.Το αρθρο του faz.net υάρχει και στα Αγγλικα ή Γαλλικά?

 239. physicist said

  #238(β). — Φοβάμαι πως όχι, αγαπητέ, όμως ο google translator απ’ τα Γερμανικά στα Αγγλικά είναι καλός. Δοκιμάστε να περάσετε το κείμενο και θα βγάλετε νόημα, πιστέυω.

 240. @156 E, ναι γι’ αυτή την αναλογικότητα μιλούσα 🙂

  @172 Αυτό Σπύρο είναι και η καλύτερη απόδειξη πως «επιχειρήματα υπάρχουν».

  @179 Συμπληρωματικά, άρθρο 9

  Παραβρέθηκα προ ημερών σε μια ομιλία του Γ. Σταθάκη όπου ανέλυε την επικαιρότητα και όχι μόνο, από την οποία συγκράτησα τα εξής: στην Κύπρο την έφεραν πισώπλατα αναιρώντας μονομερώς προηγούμενη συμφωνία και γι’ αυτό οι κουμπάροι βρέθηκαν απροετοίμαστοι και χωρίς πλαν μπι.
  Η βοήθεια προς τις τις χώρες του Νότου έχει προς το παρόν μηδέν κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους αφού τα ποσά των δανείων δεν έχουν βγει από τα ταμεία του κράτους. Έχει συσταθεί ένας ενδιάμεσος φορές που δανείζεται από τις αγορές με εγγύηση των χωρών με τρία άλφα, δηλαδή Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία. (Άσχετα που οι δύο τελευταίες έχασαν το ένα τους άλφα). Για τη σύσταση του φορέα απαιτήθηκε κεφάλαιο 80 εκατομμυρίων ευρώ και κάθε χώρα συνεισέφερε δια του τέσσερα.
  Η ομιλία υπάρχει μαγνητοσκοπημένη και αν ενδιαφέρεστε μπορώ να στείλω στον Νίκο το ηχητικό αρχείο.

  (Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πως σε κάθε άλλη περίπτωση το σφουγγάρισμα θα ήταν ισόβιος αποκλεισμός. Δεν πειράζει όμως, ας τα βλέπουν και οι θαυμάστριες των ιστοριών του και όσοι μέχρι τώρα ανοίγανε διάλογο με την πάρτη του.)

 241. Μαρία said

  240 Κάτι παρόμοιο;
  http://ecoleft.wordpress.com/2013/03/25/%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82/

 242. @241 Ναι αυτό. Όχι τόσο τεκμηριωμένο (προφορικός λόγος γαρ) αλλά εντελώς κατηγορηματικό.

 243. Μαρία said

  95
  Πολεμική προκαλεί η έκθεση της Bundesbank που εμφανίζει τους Γερμανούς φτωχότερους από τους Ιταλούς και τους Ισπανούς
  http://left.gr/news/polemiki-prokalei-i-ekthesi-tis-bundesbank-poy-emfanizei-toys-germanoys-ftohoteroys-apo-toys

 244. Μαρία said

  Münchhausen-Check: Deutschland rechnet sich arm
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/faktencheck-zur-bundesbank-studie-private-haushalte-und-ihre-finanzen-a-890877.html

 245. physicist said

  #244. — Σωστές είναι οι επισημάνσεις αλλά η επικεφαλίδα είναι με τη σειρά της υπερβολική, και το τρυκ να παρουσιάσει το Σπήγκελ χωριστά τη Δυτική Γερμανία εντελώς άστοχο. Άλλωστε, ακόμα και μετά απ’ αυτές τις αλλαγές, οι Γερμανοί απέχουν από το να είναι οι πλουσιότεροι της Ευρώπης, είτε κατά κεφαλή το λογαριάσεις είτε κατά νοικοκυριό.

 246. Νέο Kid Στο Block said

  Προτείνω ανθρωπιστικό έρανο και αποστολή ναχ Ντόυτσλαντ του βιβλίου «Άλλο η μέση τιμή κι άλλο η διάμεσος τιμή, ηλίθιε!» του Μπογιόπουλου.
  Και επειδή ,τόσο ηλίθιοι και άσχετοι από Στατιστική δεν είναι, ούτε καν οι γερμανοί, αν έχετε τίποτις γνωστούς στην Ιταλία ή Ισπανία,προειδοποιήστε τους! Έρχεται, όχι κοραλίτο, αλλά θεριζοαλωνιστική μηχανή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: