Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προμποστικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 13 Απριλίου, 2013


trioΠρομποστικά επειδή (το ξέρω ότι σας το έχω ξαναπεί) αύριο στις 12 γίνεται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 218) η ημερίδα «Ξαναθυμόμαστε τον Μποστ» στο πλαίσιο της έκθεσης Cherchez να φαμ’! – Ο Μποστ του Τύπου. Στην έκθεση αυτή έχω συμβάλει και θα πάρω μέρος και στην ημερίδα, όπως επίσης έχουμε ξαναπεί. Κι επειδή δεν έβρισκα άλλον τίτλο για τα μεζεδάκια, τα είπα προμποστικά, μια και δημοσιεύονται την παραμονή της εκδήλωσης. Και για να τιμήσω και τον Μποστ, ξεκινάω με ένα κουίζ εμπνευσμένο από το σήμα της έκθεσης, που το βλέπετε αριστερά και είναι φυσικά παρμένο από γελοιογραφία του Μποστ.

Για ποιο λόγο φαίνεται να χαίρονται και να πανηγυρίζουν οι ήρωες του Μποστ στην γελοιογραφία; Πρόκειται για ένα γεγονός που συνέβη μεταξύ 1959 και 1966. Η ερώτηση δεν είναι παγίδα και την απάντηση θα τη δείτε στο τέλος του άρθρου.

Από τα πρακτικά της μαραθώνιας εξέτασης Βενιζέλου στην επιτροπή της Βουλής, τα οποία διέρρευσαν και δημοσιεύτηκαν από το Βήμα, καθαρά γλωσσικό ενδιαφέρον βρήκα σε δύο σημεία. Στη μια περίπτωση, έγινε ο εξής διάλογος μεταξύ Ευ. Βενιζέλου και Ζωής Κωνσταντοπούλου (σελ. 47 του pdf):

ΕΒ: — Ρωτήστε, κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν θα με κοπώσετε.
ΖΚ: — Από ποιο ρήμα είναι αυτό;
ΕΒ: — Ρωτήστε τον δάσκαλό σας από ποιο ρήμα είναι.

Ποιος είναι ο δάσκαλος της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν το ξέρω, αλλά ρήμα «κοπώνω» στα Νέα Ελληνικά δεν υπάρχει. Υπάρχει αρχαίο (μεταγενέστερο) «κοπόω-κοπώ» και μεσαιωνικό «κοπούμαι» και για να τα βρει κανείς πρέπει να βουτήξει βαθιά στο Λίντελ Σκοτ και στον Κριαρά, αντιστοίχως.

Το δεύτερο γλωσσικό στιγμιότυπο είναι η (παράξενη) χρήση του ρήματος συνερίζομαι από τον Βενιζέλο χωρίς αντικείμενο, στη σελ. 48: «Δεν μπορώ να συνερίζομαι», ενώ στη σελ. 66 επανέρχεται το ίδιο ρήμα αλλά στην κανονική του χρήση («δεν σας συνερίζομαι») που φαίνεται πως κάποιοι δεν το κατανοούν, για να προσθέσει ο Χ. Μαρκογιαννάκης «εμείς στην Κρήτη λέμε ‘δεν σου συνορίζομαι'». Στην ίδια σελίδα, ο Βενιζέλος λέει (δεν κατάλαβα σε ποιον) «Μην υποδύεστε τον ασκαρδαμυκτί παρατηρούντα» και ο βουλευτής Γ. Καλαντζής απαντάει «Εμείς είμαστε των θετικών επιστημών» (παλιά λέγαμε «εγώ είμαι από χωριό», θυμάμαι).

Πώς το έλεγε ο Κοέλιο; Όταν κάτι σου φανεί παράξενο, όλο το Σύμπαν θα συνωμοτήσει για να συμβεί κάτι άλλο δέκα φορές πιο παράξενο, έτσι δεν έλεγε; Τις προάλλες είχα εκφράσει την κατάπληξή μου που ένα ανόητο πορτοκαλούργημα είχε δημοσιευτεί στο yahoo.gr, που το νόμιζα έγκυρο. Λοιπόν, πριν λαλήσει το κοκοράκι δημοσιεύτηκε ένα δέκα φορές πιο ανόητο πορτοκαλούργημα, για την… προσευχή που βρίσκεται κρυμμένη μέσα στο αρχαιοελληνικό αλφάβητο, και μάλιστα όχι μόνο στο yahoo.gr, αλλά και στην (υποτίθεται) σοβαρή «Ημερησία«. Δεν πα να  λένε οι γλωσσολόγοι (όλοι τους) ότι το αλφάβητο το πήραμε από τους Φοίνικες, μαζί και τις ονομασίες των γραμμάτων -το νοήμον κοινό, που περνιέται και για διανοούμενο αφού διαβάζει και Ημερησία, θέλει κρυμμένες προσευχές.

Πρώτη προδοσία από ψευτοφίλους, στο Βήμα, στη μετάφραση άρθρου του Ζίζεκ: «αλλαγές κοσμητικής φύσεως». Φυσικά, το αγγλικό έλεγε «cosmetic changes», δηλαδή διακοσμητικές αλλαγές στα ελληνικά. Άτιμο πράγμα οι ψευτοφίλοι.

Δεύτερο κρούσμα, από τον Μπάμπη Παπαδημητρίου στο προχτεσινό βραδινό δελτίο ειδήσεων του Σκάι (αυτό το άκουσα, δεν έχω λινκ): «[οι επικεφαλής του Γιούρογκρουπ] είναι αδαμάντινοι ότι…». Στα αγγλικά adamant, αλλά στα ελληνικά είναι ανένδοτοι, ανυποχώρητοι, κάτι τέτοιο τέλος πάντων, το «αδαμάντινος» είναι μαργαριτάρι -διαμαντένιο μάλιστα! Παρέμπ, το adamant όντως προέρχεται από το αδάμας, επειδή το διαμάντι είναι παροιμιωδώς σκληρό.

Η ακλισιά της εβδομάδας μάλλον πρέπει να χρεωθεί (και) στο ΑΜΠΕ (Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο) και όχι (μόνο) στην Καθημερινή, όπου το είδε ο φίλος που το έστειλε: Σε κλινική του Ανόβερο ο 15χρονος από την Πάτρα. Αν είναι έτσι, γιατί όχι «του Χανόφα», αναρωτιέται ο φίλος μου.

Σε ένα ρεπορτάζ γραμμένο στο γόνατο, με πάμπολλα κωμικά και τραγικά λάθη, το ethnos.gr καταφέρνει να βγάλει αγράμματο τον υπουργό Ν. Δένδια, μια και του χρεώνει τις φράσεις «γαλαΚτικό χωριό» και «να εφαρμόσει δικό του Σύνταγμα, δικό του δίκαιο και τον αυτοδικαίως κανόνα ζωής», ενώ ο ίδιος είπε (όπως λέει ο Ν. Λίγγρης στη Λεξιλογία, που έκατσε και άκουσε τις δηλώσεις) για «γαλατικό χωριό» και «την αυτοδικία ως κανόνα ζωής». Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύστοχο, για τους σκοπούς του κ. Δένδια εννοώ, να παρομοιάζεται η Ιερισσός με το χωριό του Αστερίξ, κάτι που μάλλον αισθήματα συμπάθειας θα προκαλεί.

Μια λέξη της μόδας τα τελευταία (κάμποσα) χρόνια στα χαμηλού επιπέδου κοσμικά ρεπορτάζ είναι το «καλλίπυγος», το οποίο σημαίνει «αυτή που έχει ωραίους γλουτούς». Στην αρχαιότητα υπάρχουν πολλά αγάλματα που δείχνουν την καλλίπυγο Αφροδίτη, αλλά, όπως βλέπετε κι εδώ, μας δείχνουν τα οπίσθια της θεάς, μερικές φορές μάλιστα γυμνά. Στις μέρες μας η… πυγαία δημοσιογραφία χρησιμοποιεί το «η καλλίπυγος» σαν πιο γκλαμουράτο συνώνυμο του «η καλλίγραμμη», χωρίς να τεκμηριώνει και οπτικά τον χαρακτηρισμό (πρόσφατο παράδειγμα).

Η Καθημερινή έγραψε ότι ο Ντένις και η Κάρολ Θάτσερ, παιδιά της μακαρίτισσας, ζήτησαν να μην παρευρεθεί στην κηδεία της μητέρας του κανείς επίσημος από την Αργεντινή. Όμως ο Ντένις Θάτσερ ήταν ο σύζυγος της Μάργκαρετ, όχι ο γιος της, και δεν θα μπορούσε να ζητήσει τίποτα γιατί έχει αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο εδώ και καμιά δεκαετία. Ο γιος είναι ο Μαρκ, που, όπως λέει ο φίλος που το επισήμανε, μάλλον θα έπρεπε να ζητήσει να μην παρευρεθεί κανείς από την Ισημερινή Γουινέα, τη χώρα στην οποία ο υιός Θάτσερ είχε προσπαθήσει να οργανώσει πραξικόπημα, και έφαγε τέσσερα χρόνια φυλακή, με αναστολή βεβαίως διότι της φυλακής τα σίδερα δεν είναι για τους βαρονέτους. (Το περίεργο πάντως είναι ότι η Καθημερινή στο σημείο αυτό επικαλείται την Ντέιλι Τέλεγκραφ, η οποία ωστόσο έχει το σωστό όνομα.

Η Έλενα Ακρίτα κάλεσε τις προάλλες τον Γ. Σμαραγδή να «ξεχωρίσει την ήρα από το στάχυ«. Η σωστή έκφραση, που αξίζει χωριστό άρθρο που ίσως γράψω κάποτε, επειδή δεν είναι σαφής η αρχή της, αφού το Ευαγγέλιο δεν έχει αυτά ακριβώς τα λόγια, δεν λέει για στάχυ αλλά για στάρι. Η ήρα ή αίρα ή είρα είναι ζιζάνιο των σιτηρών, μεθυστικό και δηλητηριώδες (είπαμε, έχει ψωμί για άρθρο το θέμα).

Διαφημίσεις δεν βάζω αλλά θα κάνω μια μικρή εξαίρεση. Ο φίλος Γ. Μαλακός, διευθυντής της Lexigram, προσφέρει δωρεάν τους πολύ αξιόλογους γλωσσικούς πόρους της εταιρείας του, Αρχαιογνωσία (με την ύλη αρχαίων Γυμνασίου και 1ης Λυκείου), Ελληνομάθεια, Θησαυρό και άλλα καλούδια. Η διεύθυνση είναι www.lexigram.gr και η εγγραφή είναι δωρεάν.

Και κλείνω με την απάντηση στο κουίζ που έβαλα στην εισαγωγή του άρθρου. Στην πρωτότυπη γελοιογραφία οι τρεις ήρωες του Μποστ πανηγυρίζουν για τη νίκη του (τότε) Διάδοχου Κωνσταντίνου (νυν ντεΓκρέτσια) στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης. Ο τίτλος του σκίτσου, που θα το παρουσιάσω κάποτε, είναι «Οι κολοσσοί του Μαρουσιού», δηλ. Σπύρος Λούης και Κωνσταντίνος, τον οποίο ο Μποστ θεωρεί Μαρουσιώτη επειδή είχε βγάλει τη Σχολή Αναβρύτων. Μεταξύ άλλων γράφει:

Το κλίμα φένετε εκεί κι η κερικέ συνθήκε
υπάρχη κάποιο μιστικόν παραγομένων νίκαι.
Δεν είν’ ψηλά στον Υμηττόν, που εξυμνούν οι Έλλην,
αλά ολίγον χαμηλά, πλησείον στην Πεντέλην.

Μπορείτε βεβαίως να δείτε το σκίτσο αν έρθετε στην έκθεση στο Μπενάκη!

ΥΓ

Επειδή θα ταξιδεύω σήμερα, δεν θα μπορέσω να παρακολουθήσω τη συζήτηση και να απελευθερώνω τυχόν σχόλια στη σπαμοπαγίδα, τουλάχιστον ως το απόγεμα.

Advertisement

113 Σχόλια προς “Προμποστικά μεζεδάκια”

 1. Νώντας Τσίγκας said

  «δεν θα με κοπώσετε».
  Eίναι από το ρήμα «κοπώνω» (νεοελληνικά).Σημαίνει : πιάνω έναν και τον κοπανάω αλύπητα κάτω αλλά δεν τον σκοτώνω. Απλώς τον …κοπώνω.

 2. Γς said

  Καλημέρα

  >Πώς το έλεγε ο Κοέλιο;

  Ο Κοέλιος μήπως;

  «Ηρθε στην Ελλάδα και ο Κοέλιος»

  Ανθή Σαλαγκούδη στην ΝΕΤ.

 3. LandS said

  Πωπώ! Είμαι μπίτι άσχετος.
  Δεν ξέρω τι πα να πει συνερίζομαι. Τα ίδια νερά μοιράζομαι; Και γιατί να θέλει αντικείμενο; Υπάλληλος είναι; Γιατί στη Κρήτη το λένε συνορίζομαι; co-define ένα πράμα;
  Όσο για την ήρα και το στάρι, νόμιζα ότι βγάζουμε έξω τη βρώμη με την οποία νόθευσε το στάρι ο κακός ο έμπορας.

 4. Πρόσφατες δηλώσεις του Κοέλιο εδώ, προσωπικά εύχομαι να διαψευσθούν πλήρως

 5. Γς said

  >Ρωτήστε τον δάσκαλό σας από ποιο ρήμα είναι

  Παλιοδασκαλίστικη αντίδραση όταν τα εύρισκαν σκούρα:
  -Δεν το ξέρετε; Ρωτήστε τους γονείς σας.

  Αλλά και πανεπιστημιακών προφεσσόρων:
  -Αυτό το αφήνω σε σας.

 6. 1) «Πυγαία δημοσιογραφία»! Πολύ καλό! Νομίζω ότι η λέξη αδικείται. Εγώ θα την χρησιμοποιώ και σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. «Αυτά που λές είναι πυγαία», ή «Άσε τις πυγαίες δικαιολογίες». Απορώ πώς ο Βενιζέλος με τα ψαγμένα «κοπόω» δεν την έχει χρησιμοποιήσει.
  2) Όσον αφορά την κόρη του Προέδρου, θέλουμε οπτική τεκμηρίωση εδώ και τώρα!

 7. Γς said

  >στη μετάφραση άρθρου του Ζίζεκ

  Καλό και δεν το ήξερα το ανεκδοτάκι του Ζίζεκ για τον Ραβίνοβιτς στο λίκνο που έδωσες.

 8. Πάντως εγώ τον Βενιζέλο δεν τον ξεσυνερίζομαι ( αυτήν την χρήση του ρήματος ξέρω περισσότερο) όσο για το «κοπώσετε» ίσως σκέφτηκε «κουτουπώσετε» ξεκίνησε να το λέει και…μαζεύτηκε

  Από την άλλη νομίζω ότι χρησιμοποιούν την λέξη καλλίπυγος μάλλον γιατί αγνοούν την λέξη σεισοπυγούσα που πλησιάζει περισσότερο το σωματικό πρότυπο της (χαμηλοκώλας χυδαϊστί) Ελληνίδας.

  Και φυσικά έχουμε και τα σεισοπυγίς-πυγολαμπίς, κοινώς σουσουράδα-κωλοφωτιά αντίστοιχα, χαρακτηρισμούς από τον κόσμο των πτηνών και των εντόμων για τους διάττοντες αστέρες του γυναικείου πληθυσμού της κατηγορίας γλάστρα

 9. Γς said

  >γιατί όχι “του Χανόφα”, αναρωτιέται ο φίλος

  Εγώ Ανούφα τη λέω και με καταλαβαίνουν.

  Δεν την ξαναπατάω όπως τότε που ήθελα να πάρω το τρένο από το Μπίλεφελντ για το «Χάνοβερ»

 10. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  4: Κι αν υποβιβαστεί ο Άρης και δεν ανέβει ο Ηρακλής ποιον θα έχετε πελάτη;

 11. Γς said

  8:
  >πλησιάζει περισσότερο το σωματικό πρότυπο της (χαμηλοκώλας χυδαϊστί) Ελληνίδας.

  Εξαιρούντε οι μΠαοκτζούδες;

 12. # 10

  Θα περιμένουμε ν΄ανέβει η «συγγενική» Καλαμαριά !!!!

  (και με πρόεδρο τον μεγάλο Χάρρυ κλιν !!!! )

 13. # 11

  Δράττομαι της ευκαιρίας να θέσω ένα φιλοσοφικό άμα και γλωσσολογικό θέμα :

  Είναι γνωστή η παροιμία ψηλό, μ#@νί, καμαρωτό γ@ μ#σι. Το καμαρωτό προκύπτει από το καμάρι για το κατόρθωμα ή από την καμάρα την αναγκαίαν για την προσέγγιση λόγω ύψους ;

 14. skol said

  Στο άρθρο «Bρετανός πωλεί (ξανά) τη ζωή του, αυτή τη φορά σε νησί της Καραϊβικής» του in.gr με ξένισε το «πωλεί», ειδικά σ’ αυτή τη φράση, και το γκουγλομέτρησα από περιέργεια. Δεν φτάνει βέβαια το «πουλάει» άλλα είναι πολύ περισσότερο ανεβασμένο απ’ όσο θα μπορούσα να μαντέψω.
  Φαίνεται λοιπόν ότι το «πωλεί» πωλεί πολύ!

 15. Γς said

  > Ο τίτλος του σκίτσου, που θα το παρουσιάσω κάποτε, είναι “Οι κολοσσοί του Μαρουσιού”, δηλ. Σπύρος Λούης και Κωνσταντίνος

  Και με λάτερολ στόχους εκτός κάδρου τον Γιώργο Κατσίμπαλη και Henry Miller

 16. Γς said

  13:
  Δεν ξέρω τι λες, αλλά εγω κάποτε έβαζα δύο τόμους του Ηλίου (ο εις εκ των οποίων ήταν ο χοντρός της ΕΛΛΑΣ) προκειμένου να επιτελέσω τα υψηλά μου καθήκοντα. Και δεν ήμουν και κοντός.

 17. ΠΑΝΟΣ said

  Αυτό που έχει πει ο Κοέλιο περί συνωμοσίας του Σύμπαντος το βρίσκω υπερβολικο.Ή για να πω ακριβώς αυτό που σκέπτομαι,από τις μεγαλύτερες μα@##@ίες που έχω ακούσει.Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές.Δεν ξέρω γιατί και σε τι βολεύει αυτούς που το λένε.Έχω διάφορες σκέψεις περί αυτού,αλλά τ’ αφήνω…Έχει πει πολλά παρόμοιας υπνωτικής υφής ο συγκεκριμένος συγγραφέας.Μεταμοντέρνος δεν είναι; Τι περιμένεις;Αν και δεν έχω κάτι ειδικότερα εχθρικό κατά τού μεταμοντερνισμού.Αναγκαία στροφή που,όμως,σε αρκετές περιπτώσεις,ζέχνει μεταφυσική.

 18. # 15

  Το λεξικό το καμαρωτός το δίνει αψιδωτός αλλά και κορδωμένος, ιδού το δίλημμα

  ….εγώ σαν πιο κοντός είχα ένα (γερό) σκαμνάκι πλην όμως το αχρήστευσε κάποια μ’ ένα σπαγγάτο !

  Γι αυτό ρωτάω …

 19. physicist said

  #17. — Το συγκεκριμένο τσιτάτο από τον Κοέλιο είναι έξυπνο αν δεν δώσεις κυριολεκτική σημασία στις λέξεις «συνωμοσία του Σύμπαντος». Το κακό είναι ότι ο ίδιος φαίνεται να το πιστεύει, μαζί με όλες τις υπόλοιπες ηλιθιότητες και τον γελοίο μυστικισμό του. Αυτά τα πράματα, αν τα έλεγε χαρτορίχτρα θα βάζαμε τα γέλια αλλά βλέπεις τα λέει «πνευματικός άνθρωπος» κι αποκτούν κύρος σε καλλιεργημένους κύκλους.

  Περεμπιπτόντως, στο προκείμενο δεν τον έχω για μεταμοντέρνο γιατί βλέπω ότι οι αρλούμπες του έχουν επιρροή από κάτι πυροβολημένα μοναχικά τάγματα των Καθολικών.

 20. Η ιστορία του Αλχημιστή πάντως είναι κλεμμένη. Ελπίζω να μην κολλήσει κανείς εδώ το «οι μέτριοι μιμούνται κλπ»! (Ας αυτοδιαφημιστώ και πάλι, μόνο ο Γς θα το κάνει;).

 21. ΠΑΝΟΣ said

  #19
  συμφωνώ πολύ σ’ αυτά που είπες.Για το μεταμοντέρνος μόνο να πω, ότι άν πάρουμε μία εκ των συνιστωσών τής έννοιας αυτής,που είναι «επιστροφή στο μύθο» ,τότε είναι κι ο Κοέλιο μέσα.Βέβαια ξέρω ότι υπάρχουν κι άλλες συνιστώσες τής συγκεκριμένης έννοιας.Ο μεταμοντερνισμός είναι κάτι που οπωσδήποτε θα ερχόταν μετά το τέλος (περίπου) ή καλύτερα την πλησμονή,το παραφόρτωμα τού μοντερνισμού.Φυσικό επακόλουθο.Κάπου τα καλλιτεχνικά μυαλά στοπάρισαν και έψαξαν βαλβίδες ασφαλείας,για να βγει ο δικός τους ατμός.

 22. Pilot said

  Αν η καλλίπυγος είναι και ευπήδηκτη, το σκαμνάκι περισεύει.

 23. Γς said

  20:
  Οι μεγάλοι κλέβουν, οι μέτριοι μιμούνται. Και δεν κλέβουν μόνο μελωδίες. Tα πάντα όλα.
  Η πλάκα βέβαια είναι όταν του ο κλέψας του κλέψαντος, τω κλέψαντι και άντε να βρεις τον αρχικό ληστευθεντα.

  Οι μεγάλοι κλέβουν και θυμήθηκα τον Κώστα το Μπουγιούκο που είναι μεγάλος στα τούρκικα (Büyük). Μεγάλος λοιπόν ο Κώστας και κάνει τσάρκες στο Παρίσι, με το γιό του στο Τροκαντερό. Κι είχε που είχε τούρκικο επώνυμο ο μικρός τον βάφτισε και Ρούμι και έδεσε το πράγμα.
  Ναι είναι αυτός ο Τζελαλεντίν Ρουμί στο τέλος της αλυσίδας του «κλέψας του κλέψαντος» του Αλχημιστή του Κοέλιο, όπως αποκαλύπτει ο Δύτης.
  Ρωμιός πρέπει να ήτανε o Ρουμί όπως
  λένε πολλοί.
  Είναι όμως και άγιος.

 24. Νέο Kid Στο Block said

  Eίπε ο Ralph Estling στο «The Sceptical Inquirerer» :
  «Δεν γνωρίζω τι έχει το Σύμπαν στο μυαλό του, αν έχει κάτι, αλλά είναι απόλυτα,απόλυτα βέβαιος πως οτιδήποτε κι αν έχει στο μυαλό του δεν μοιάζει μ’αυτό που έχουμε εμείς στο δικό μας μυαλό. Και αν αναλογιστούμε αυτό που οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας, πολύ καλά κάνει!»

  Για τον Κουέλιου νομίζω ότι ήταν απλά τυχερός! Πήρε ένα κομμάτι χαρτί ,αράδιασε μια μεγάλη σειρά από αριθμούς και μαθηματικά σύμβολα (μερικά εξεζητημένα ,σαν το ανάδελτα ή το mod να πούμε..) και έτυχε να το δείξει στους πολλούς, που ανίδεοι όντες ,το πέρασαν για ανώτερα μαθηματικά…

 25. LandS said

  Το ThePressProject .gr έχει μαζέψει τις απαντήσεις όσων εταιρειών διαφημίστηκαν στην εκπομπή του Τράγκα της περασμένης Κυριακής, σε ερώτηση κάποιων αν συμφωνούν με το περιεχόμενο της. Είχε συνέντευξη 4 Χρυσαυγίτες ταυτόχρονα.
  Το τι αμερικανιά γράφουνε οι κ.κ. Μαρκετιν δεν λέγεται. Ένας μάλιστα γράφει για τις «ώρες ανάλογα με τα κοινά (πλήθυντικός) που στοχεύουν».

 26. Γς said

  18:
  εγώ σαν πιο κοντός είχα ένα (γερό) σκαμνάκι πλην όμως το αχρήστευσε κάποια μ’ ένα σπαγγάτο

  Τι πιο κοντός;
  Και σιγά μην το είχες το σκαμνάκι για τέτοιες δουλειές.
  Ανέβαινες πάνω του για να σφουγγαρίσεις!

 27. Στην Ηλεία δεν χρησιμοποιείται το συνερίζομαι αλλά το ξεσυνερίζομαι. Χωρίς να το έχω ψάξει, έχω την εντύπωση ότι είναι παρασύνθετη λέξη από το επιτατικό ξε + συν + ερίζομαι. «Ένα παιδί ξεσυνερίζεσαι κι εσύ καημένε!» , «Μην τον ξεσυνερίζεσαι, γέρος άνθρωπος είναι». Θέλει να πει, μη θίγεσαι τόσο πολύ, μην τον ανταγωνίζεσαι τόσο πολύ… Σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, χρησιμοποιείται και το συνερίζομαι με την ίδια σημασία αλλά και το ουσιαστικό ξεσυνέρια = ανταγωνισμός, διαρκής τσακωμός «Έχουνε χρόνια ξεσυνέρια για τα κληρονομικά»

 28. Γς said

  27:
  Και άλλα πολλά για το «ξε».
  Κι ένα «ξε» για το ξύρισμα!
  Πλάκα κάνω.
  Απλώς θυμήθηκα τη φίλη μου τη μανιάτισσα Ξεπαπαδάκου. Απο κάποιον παππού παπά που τα βρόντηξε.

 29. Τα κόκκινα φανάρια. Μάνος Κατράκης προς Δέσπω Διαμαντίδου: «Μην την ξεσυνερίζεσαι. Είναι που ήπιε κομμάτι…»

 30. Νέο Κid said

  Βενιζέλος: τυπικό δείγμα χαμερπούς σκώληκος ,είρων χωρίς κανένα υπόβαθρο που να το δικαιολογεί αυτό, καθότι βαθιά αμόρφωτος και αποδεδειγμένα ανίκανος για οποιαδήποτε παραγωγική ενέργεια ,εκτός και αν αυτή συνδέεται με προσωπικό πλουτισμό και αδιάντροπη -επί πτωμάτων-αυτοπροβολή. Ολες οι παραπάνω ιδιότητες βέβαια, θα μπορούσαν να παραλειφτούν καθώς περιέχονται αναγκαστικά στον όρο: τυπικός πασόκος.

 31. Ηλεφούφουτος said

  «Η Έλενα Ακρίτα κάλεσε τις προάλλες τον Γ. Σμαραγδή να “ξεχωρίσει την ήρα από το στάχυ“. Η σωστή έκφραση…»

  Ναι, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως έτσι. Δεν περίμενα τέτοια ρυθμιστική προσέγγιση στις εκφράσεις από σένα, Νικοκύρη. Το λεξικό Μπαμπινιώτη π.χ. έχει τέτοια προσέγγιση στις βιβλικές εκφράσεις (π.χ. τις δίνει όπως κείνται, διορθώνοντας έτσι έμπρακτα την παραλλαγμένη ή αντίθετη με την πραγματική σημασία (πχ. «πριν αλέκτωρ φωνήσαι/λαλήσει τρις») χρήση τους.
  όσο για το πραγματολογικό ότι στη γεωργία δεν ξεχωρίζουμε την ήρα από το στάχυ, δες τι εχεις γράψει παλιοτερα για όσους ψέγουν τη χρήση εκφράσεων όπως στο μάτι του κυκλώνα, ασκοί του Αιόλου κλπ.

  Με άφησες ανάπηρο απ την έκπληξη. Να μη σε συνοριστεί ο Θεός 🙂

 32. Μαρία said

  30
  Γιατί τον λες βαθιά αμόρφωτο; Επειδή δηλώνει οτι δεν χρησιμοποιεί υπολογιστή; (σ. 69)

  Η καλύτερη ατάκα στα πρακτικά.
  Ζ.Κ. προς Μπένη: Η μεγαλύτερη τιμωρία σας είναι ο εαυτός σας. (σ.92)
  Και η καλύτερη φάση, όταν ο Μαρκό, που τα ‘χει παίξει, λέει: Ορίστε, κύριε Τσίπρα, … (σ.53)

 33. Μαρία said

  31
  Πρώτη φορά ακούω τον ανάπηρο. Το συνορίζομαι δηλαδή είναι στις λέξεις που χάνονται; Εντυπωσιάστηκα με την αμηχανία των ανακριτών.

 34. Γς said

  21, 33:
  Να μην ξεχνάμε κι αυτή την άρρωστη κουφάλα ε;

 35. Γς said

  Λοιπόν όλα τα περίμενα, αλλά όχι και αυτό που έπαθα το μεσημέρι.
  Καλά η μακαρίτισσα κυρά. Ηξερε να ξεχωρίζει το αλάτι από τη ζάχαρη.
  Η επόμενη όμως σήμερα μου τα έκανε θάλασσα.
  Ηταν ένα ωραίο φαγκρί. Μόνο που με την πρώτη πιρουνιά νόμισα ότι ήταν γαλακτομπούρεκο.
  -Τι έγινε εδώ ρε.
  -Εκανα λάθος το αλάτι με τη ζάχαρι. Αλλά λίγη έπεσε…
  Η ζωή κάνει κύκλους

 36. spiral architect said

  Χαιρετώ σας. 🙂

  Ο πέφτουλας και η άβγαλτος κορασίς:
  (Beauty and the Beast)

  ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Με συγχωρείτε, μπορώ να βάλω το πόδι μου λίγο πάνω στην καρέκλα, για να το ξεκουράσω; Μου επιτρέπετε;
  ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ζητήστε από τον κύριο Πρόεδρο.
  ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Όχι, από εσάς ζητώ.
  ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Από τον κύριο Πρόεδρο.
  ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Επιτρέπεται, κύριε Πρόεδρε.
  ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
  ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει είστε τώρα; Θέλετε μία διακοπή;
  ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Βενιζέλος): Όχι, όχι.
  ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Πάντως, βλέπω ότι ενδιαφέρεστε. Υπάρχει μία χημεία τελικά. Μαλώνετε, αλλά εγώ βλέπω µία χημεία.
  ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μην αστειεύεστε, κύριε Κουτσούµπα…

  Ω θεέ μου, εσύ που μ’ αξίωσες να διαβάσω τα πρακτικά! 😛

 37. Στο Ευαγγέλιο αναφέρεται ο διαχωρισμός του σίτου από τα ζιζάνια. Η λέξη «ήρα» δεν συναντάται, άρα η προέλευση της φράσης είναι (πιθανώς) μεταγενέστερη, και πάντως όχι βιβλική.

 38. spiral architect said

  O υιός της σκύλας, βαρονέτος Μαρκ Θάτσερ ήταν εκτός των άλλων και έμπορος όπλων, όπως αναφέρει το κεφάλαιο «business career» της βίκυς εμπλακείς σε σκάνδαλο αποκαλυφθέν το 1998.
  (πρωτοφανές και ανήκουστον!) 😯

  Τοιουτοτρόπως, είς βαρονέτος ωσάν τον Μαρκ, επ’ ουδενί θα ήθελε εμπλακεί εις συλληπητηρίους χειραψίας μεθ’ απλύτων, μέθυσων, αναρχικών και κόκκινων απ’ τη χαράν και το οινόπνευμα ατόμων, μη μελών της κοινωνίας, όπως μεθ’ επιτάσεως πρέσβευε η σιδηρούς μήτηρ του:
  «Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα που λέγεται κοινωνία, υπάρχουν μόνο τα άτομα καθώς και οι οικογένειές τους.»

  Οπότε «αυτό το πράγμα που λέγεται κοινωνία» το διασκεδάζει:

  συνεπικουρούμενο και απ’ το ραδιόφωνο του BBC, που θα παίξει το αποχαιρετιστήριο παιάνα:

  Και σ’ άλλα με υγεία στους υγιώς σκεπτόμενους! 👿

 39. sarant said

  Καλησπέρα, επανήλθα δημήτριος και ευχαριστώ για τα σχόλια!

  31: Δεν είναι βιβλική έκφραση, ή τουλάχιστον δεν ξέρω αν κείται ακριβώς έτσι πουθενά. Απλώς, νομίζω ότι η καθιερωμένη μορφή, σε όλα τα λεξικά, είναι με το στάρι και αυτή πλειοψηφεί στη χρήση.

 40. Μαρία said

  39
  Αν ήταν βιβλική, θα ήταν αίρα και όχι ήρα.

 41. Μαρία said

  39
  Εχώρισεν ο άρας που το σιτάρι. Καρπάθικη παροιμία (Πολίτης, Α’, σ. 359)

 42. psyxroskianapodos said

  Kαλησπέρα. Όσον αφορά τον (τότε) διάδοχο και την Ολυμπιακή του νίκη, οι κακές γλώσσες λένε οτι το σκάφος του είχε κρυμμένο μοτεράκι 🙂
  Όπως επίσης λένε οτι ο Λούης είχε κάνει καραμπινάτη απάτη (αλλά δεν πείραζε και πολύ γιατί ο δεύτερος ήτο επίσης Έλλην)

 43. physicist said

  #42. — Εμένα ο πατέρας μου (αντιμοναρχικός όσο δεν πάει άλλο) με ανέθρεψε πάλι με την ιδέα ότι τον αφήσανε να κερδίσει. Τον αντιμοναρχισμό του τον υιοθέτησα πλήρως, την υπόθεση ότι κέρδισε με ζαβολιές όχι κατανάγκη. Απλώς αποφάσισα ότι το επίτευγμα του να είσαι Ολυμπιονίκης είναι αγρίως υπερτιμημένο — όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες καθαυτοί.

  Ο Λούης τι ζαβολιά λένε ότι έκανε; Δεν έχω ακούσει τίποτε σχετικό.

 44. munich said

  τι δεν έχετε ακούσει τίποτα σχετικό Φύζισιστ! Εδώ και στην ταινία με τη ζωή του τον πέρνανε με τα φορτηγάκια και τον φυγασεύανε μέσα από τους αγρούς!

 45. physicist said

  #44. — Πιστέψτε με, ούτε την ταινία έχω δει ούτε ήξερα τίποτε σχετικό μέχρι τώρα.

 46. Triant said

  Εγώ ακούω βασιλιάς και πιάνω ντομάτες. Αλλά ο Κοκός είχε πάρα πολύ καλό πλήρωμα και ο ίδιος δεν ήταν εντελώς άσχετος. Έπειτα, μην τρελαινόμαστε. Δεν κέρδισε και τα 100 μ.!
  Για τον Λούη, λένε ότι έκοψε δρόμο.
  Μην ξεχνάμε ότι παλιά, στους Ολυμπιακούς δεν έπαιρναν μέρος οι καλύτεροι των καλυτέρων όπως γίνεται σήμερα.
  (Το «καλύτερος» εδώ έχει θέση ουσιαστικού ή έπρεπε να γράψω των καλύτερων; Ειλικρινής απορία)

 47. munich said

  Σας πιστεύω φυσικά Φύζισιστ, ψάχνω να βρω κι εγώ τώρα την ταινία που είχα δει προ αμνημονεύτων στο κρατικό κανάλι και δεν τη βρίσκω…

 48. physicist said

  #47. — Χαχα, τώρα που το σκέφτομαι ότι το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας μπορεί και να έχει το όνομα ενός ζαβολιάρη (όπως και ο Spyridon-Louis-Weg στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης σας) μου φαίνεται να ταιριάζει με το πνεύμα των Ο.Α. γενικώς. 😉

 49. physicist said

  Spyridon-Louis-Ring, διορθώνω. Ο Spyridon Louisweg είναι στο Άμστερνταμ.

 50. Γς said

  44:
  φορτηγάκια το 1896;
  4×4 ίσως;

 51. Μαρία said

  44
  Ιππήλατα μήπως τα φορτηγάκια και με ειδικά αμορτισέρ για να τρέχουν στα χωράφια;

 52. munich said

  Λοιπόν παιδιά, δεκτό το δούλεμα! αλλά …
  κάναμε κονφερνς κολ στο σκάιπ όλα τα αδελφια σε 3 ευρωπαικές χώρες και το συζητήσαμε. Ήταν τη δεκαετία του ’80, μάλλον στο πρωτο μισό, μια ταινία ή μίνι σειρά στην ΕΡΤ, ξένη μάλλον, που έδειχνε το Λούη ντυμένο φαντάρο να σηκώνεται αξημέρωτα και να τρέχει σα… λούης για το εργοστάσιο; για νερό; οι απόψεις διιστανται. Τον διαλέγουν για μαραθωνοδρόμο και…ναι ρε παιδιά! όλοι θυμόμαστε να τον βάζουνε σε οχήματα τελοσπάντων και να διασχίζουν τους αγρούς! Το ποιο ωραίο είναι ότι ένας από μας θυμάται ότι στον τερματισμό και ο δεύτερος και ο τρίτος ήταν Έλληνες!!!

 53. physicist said

  Η αγγλική Βίκη λέει ότι ο Έλληνας που τερμάτισε τρίτος, και που λεγόταν Σπύρος Μπελόκας, διαπιστώθηκε αργότερα ότι είχε καλύψει ένα μέρος της διαδρομής με κάρο και το χάλκινο μετάλλιο του αφαιρέθηκε για να δοθεί σε κάποιον Ούγγρο με το όνομα Γκιούλα Κέλλερ.

 54. physicist said

  Κέλλνερ που να με πάρει …

 55. sarant said

  Οι Μανιάτες θεωρούν ότι ο Λούης έκλεψε και κανονικά το μετάλλιο έπρεπε να το πάρει ο δεύτερος (Βασιλάκος θαρρώ) που ήταν Μανιάτης.

 56. physicist said

  Γεννημένος όμως στην Τρίπολη, πάντα σύμφωνα με τη Βίκη:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Kharilaos_Vasilakos

 57. Αυτή την ταινία τη θυμάμαι κι εγώ –δεν την είχα δει, αλλά θυμάμαι που τη στηλίτευε ο Φρέντυ Γερμανός σ’ ένα χρονογράφημα.
  («Στηλίτευε» –πόσο καιρό έχω να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη…)

 58. Γς said

  Και μπαίνει ο Λούης στο Στάδιο και έγινε της τρελής. Ολοι όρθιοι στις κερκίδες ζητωκραύγαζαν!
  Ημουν και εγώ εκεί. Ελληνικές σημαίες είχαν καλύψει τους ηλεκτρικούς προβολείς του σταδίου που δεν υπήρχαν το 1896. Από το πρωί κατέβαιναν οι Αθηναίοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και να διεκδικήσουν κάτι σοβαρά έπαθλα που θα κλήρωνε ο παρουσιαστής Γιώργος Οικονομίδης. Κι όλα αυτά για να γεμίσει το στάδιο για τις ανάγκες του έργου ‘Συνέβη στην Αθήνα’ που είχε να κάνει με τους Ολυμπιακούς του 1896 και τον τερματισμό του Σπύρου Λούη.
  Εγώ προσωπικά είχα πάει για τα βυζιά της Τζέην Μάσφιλντ.
  Αν και ήμουν μακριά κάτι είδα από τα τεράστια της.
  Πάντως σ αυτή την ηλικία των 16 ετών προτιμούσα την Αννίτα Εκμπεργκ, από την κρύα Μάσφιλντ.
  Αχ αυτή η σκηνή της στην Ντόλτσε Βίτα, στην Φοντάνα Τρέβι που την έβλεπα και στο όνειρό μου.

 59. …Να ‘ταν άραγε αυτό;

 60. Μαρία said

  52
  Νεροκουβαλητής ήταν.
  Όχημα είναι και το κάρο 🙂 Όπως λέει ο ποιητής
  «με οχήματα λογής-λογής, τροχήλατα ποικίλα, μέσ’ στην βοή διαβαίνοντες και την αντάρα, με Σιτροέν, με Kαντιλλάκ, με Bέσπες και με κάρρα.»

  59
  Στις ανακρίβειες όμως δεν αναφέρει τα φορτηγά.

 61. munich said

  Πολύ πιθανόν!

 62. Γς said

  Κι αυτό για να δω αν με διαβάζετε

 63. munich said

  εντάξει ρε παιδιά κάρα, τον φυγάδευσαν με κάρα! ομολογώ, βλέπαμε και πολύ μόντυ πάιθονς εκείνη την εποχή και μας άρεσαν οι αναχρονισμοί!
  Επι τη ευκαιρία να σημειώσω… δεν είναι εφω μέσα να σου ξεφύγει καμια ανέμελη αφέλεια…

 64. Μαρία said

  59 Ο τύπος που υποδύθηκε το Λούη. Κι η Μπέτυ Βαλάση τη μάνα του.
  http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%96%CE%B9%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%82

 65. physicist said

  #63. — Επι τη ευκαιρία να σημειώσω… δεν είναι εφω μέσα να σου ξεφύγει καμια ανέμελη αφέλεια…

  Α, μη χολοσκάς και πάρτο χαλαρά. Οι αθώες αφέλειες είναι ωραίες. Ό,τι είχα στο μυαλό μου το Λούη να μπαίνει σε Μιτσουμπίσι Παχέρο και να ροβολάει από Μαραθώνα μέχρι Διόνυσο μέσα απ’ τους αγρούς. 😉

 66. Μαρία said

  63
  Ρε συ, χαβαλέ κάνουμε.
  Α και γιατί τον είπες φαντάρο; Επειδή φορούσε φουστανέλα;

 67. Μαρία said

  65
  Και τους αδερφούς Λιμιέρ να τον απαθανατίζουν.

 68. physicist said

  #67. — Ποιους Λυμιέρ, το google street view να λες.

 69. Γς said

  Και με τον Αδόλφο

 70. Γς said

  62:
  Μη χτυπάτε άλλο το λίκνο στο Σχ 62.
  Το κοντέρ δείχνει ότι με διαβάζετε

 71. nestanaios said

  Η γλώσσα, συνήθως, είναι το περιεχόμενο των λεξικών. Η ελληνική όμως διαφέρει. Δεν περιορίζεται και δεν καλουπώνεται. Δεν έχει προκαθορισμένες λέξεις. Έχει την δυνατότητα ποιήσεως λέξεων κατά συνθήκη.
  Ο πρόεδρος, αν και έχει παύσει να είναι συμπαθητικός, εδώ, έχει δίκιο. Η συλλαβή ΚΟΠ μας φτιάχνει τέσσερα ρήματα. Τρία της έκτης συζυγίας των βαρυτόνων και ένα της πρώτης συζυγίας των βαρυτόνων. (αναφέρομαι σε μη μεταλλαγμένη ελληνική).

  Της έκτης συζυγίας των βαρυτόνων έχομεν• ΚΟΠΟΩ, ΚΟΠΕΩ ΚΑΙ ΚΟΠΑΩ.
  Τα Α, Ε, Ο είναι ο πατήρ, ο υιός και το άγιον πνεύμα. Υλικά, άυλα και νοούμενα. ΑΩ = είμαι (σώμα). ΕΩ = είμαι (ψυχή). ΟΩ = είμαι (πνεύμα). Κοπέω = ψυχικός κόπος. Κοπάω = σωματικός κόπος. Κοπόω = πνευματικός κόπος (στεναχώρια). Και κλίνονται ούτως.
  Κοπέω, κοπέεις, κοπέει, κοπέομεν, κοπέετε, κοπέουσι.
  Κοπάω, κοπάεις, κοπάει, κοπάομεν, κοπάετε, κοπάουσι.
  Κοπόω, κοπόεις, κοπόει, κοπόομεν, κοπόετε, κοπόουσι.

  Το Σ μας οδηγει στον μέλλοντα και τον αόριστο.

  Μέλλων•
  κοπέσω, κοπέσεις, κοπέσει, κοπέσομεν, κοπέσετε, κοπέσουσι.
  Κοπάσω, κοπάσεις, κοπάσει, κοπάσομεν, κοπάσετε, κοπάσουσι.
  Κοπόσω, κοπόσεις, κοπόσει, κοπόσομεν, κοπόσετε, κοπόσουσι.

  Αόριστος.
  Εκόπεσα, εκόπεσες, εκόπεσε ,εκοπέσαμεν, εκοπέσατε, εκόπεσαν.
  Εκόπασα, εκόπασες, εκόπασε, εκοπάσαμεν, εκοπάσατε, εκόπασαν.
  Εκόπoσα, εκόπoσες, εκόπoσε, εκοπόσαμεν, εκοπόσατε, εκόπασαν

  Η πρώτη των βαρυτόνων συζυγία έχει ούτως.
  Κόπω, κόπεις, κόπει, κόπομεν, κόπετε, κόπουσι. (προξενώ κόπο).

  Το νεοελληνικό ρήμα κουράζω κουράζομαι επιδέχεται διαίρεση. Το «κουράζω» είναι μέλλοντας εκ του κουράδω και προσθέσει του σ έχομεν κουράδσω (κουράζω). Το θέμα κουράδ διαιρείται σε κουρ – αδ.
  Η κουρ είναι•
  Κ = άνθρωπος.
  Ο = σκέψη, φροντίδα.
  Υ = επιτατικόν μόριον ποιότητος.
  Ρ = χρονικό. (αναφέρεται σε χρονικό διάστημα).
  Αν η «κουρ» σας θυμίζει κάτι είναι επειδή είσθε απόγονοι πελασγών.
  Η συλλαβή αδ = μεταφορά υλικών σωμάτων για επίτευξη κούρ = φροντίδα ανθρώπου.

  Εγώ δεν βλέπω σχέση της κούρασης με την νεοελληνική έννοια. Ο πρόεδρος έχει δίκιο και ας είναι αντιπαθέστατος όλων των πολιτικών.

 72. Πέπε said

  Αήρα μες στο στάρι κι η πέτρα στη φακή,
  κοράσιο φιλημένο δεν κάνει προκοπή.

  (δημοτικό γρεβενιώτικο)

 73. Πέπε said

  @71:
  1. Ειδικό σχόλιο: πού το ‘χετε δει να σχηματίζουν τέτοιους μέλλοντες και αορίστους τα συνηρημένα;
  2. Γενικό σχόλιο: Αρχίδει και κουράδει.

 74. sarant said

  Kαλημέρα και από δω!

 75. Μάλλον ένα μεταφραστικό μαργαριτάρι που ψάρεψα πρόσφατα.
  Έχετε δει τις προδιαγραφές για τη φωτογραφία διαβατηρίου; Αν δείτε εδώ http://www.passport.gov.gr/npc-periexomeno/npc-periexomeno/texnikes-prodiagrafes-fotografias.html λέει «Η περιστροφή της κεφαλής θα πρέπει να είναι λιγότερο από +/- 5 βαθμούς από το κέντρο σε κάθε κατεύθυνση».

  Σε ποια μονάδα θα μετρήσουμε τη γωνία; Ξέρει κανένας ποια μονάδα είναι ο βαθμός; Τα grad τα χρησιμοποιούν οι τοπογράφοι. Μήπως έιναι οι μοίρες και το μηχανάκι μετέφρασε το degrees σε βαθμούς και το έβαλαν στις επίσημες οδηγίες;

 76. sarant said

  Να το δούμε, αλλά μάλλον έχεις δίκιο. Αλλά είναι σωστό και το «περιστροφή» της κεφαλής;

 77. Ούτε εμένα μου φαίνεται σωστό το «περιστροφή» αλλά ίσως ο συντάχτης να είχε στο μυαλό την ταινία Εξορκιστής και την περίπτωση το κορίτσι να ήθελε να βγάλει διαβατήριο :-). Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ποια ακριβώς αγγλική λέξη μεταφράζει το μηχανάκι ¨περιστροφή» turn μήπως;

 78. spiral architect said

  @75: Τους βαθμούς (gradian) τους χρησιμοποιούν οι τοπογράφοι, αυτοί που χαράσσουν δίκτυα (π.χ. η ΔΕΗ) καθώς και ο στρατός για τις βολές καθότι όλα τα σκοπευτικά και τα εποπτικά βοηθητικά του όργανα είναι βαθμονομημένα σε βαθμούς. Ετσι λοιπόν και η αστυνομία ακολουθεί τα mil πρότυπα.
  Ένας κύκλος έχει 360 μοίρες, ή 400 βαθμούς, άρα οι 5 βαθμοί είναι 4.5 μοίρες.
  Μέχρι να απολυθώ από φαντάρος δεν είχα καταφέρει να εξοικειωθώ με τους βαθμούς γωνίας, έχοντας πάντα ενδοιασμούς για τους υπολογισμούς μου. Τόσα χρόνια μαθημένος στις μοίρες ήταν δύσκολο να εξοικειωθώ, σαν να μού επέβαλλαν άξαφνα το αγγλοσαξονικό σύστημα μονάδων, ή τους βαθμούς Φαρενάιτ. 😐

 79. Νέο Kid Στο Block said

  Ήθελα νάξερα πώς μετράνε οι μπάτσμεν τους 5 βαθμούς! 😆
  Mήπως όμως ρε παιδιά, δεν εννοούν ούτε ντηγκρής ούτε γκραντς αλλά..rad ,δηλαδή ακτίνια;
  5 ακτίνια >π =(περίπου) (5/3,14)ημικύκλια= ο εξορκιστής που βλέπει το κεφάλι του δαιμονισμένου να γυρνάει! 🙂

 80. spiral architect said

  @79: Μην τους βάζεις δύσκολα. 😆

 81. attikanet said

  Πάντως στο χωριό μου, τα Σπάτα, υπήρχε προφορική παράδοση σχετικά με τη νίκη του Λούη, που επιβεβαιώνει ότι «έκοψε δρόμο» με κάρο. Δηλαδή τότε που τα αρβανιτοχώρια της Αττικής ήταν «μια γειτονιά», το θέμα ήταν γνωστό…

  Για το Βενιζέλο (όνομα, ο αθεόφοβος), δεν ξέρω αν εισήγαγε ή όχι νέες λέξεις. Απαντήσεις πάντως δεν …εισήγαγε.

 82. @78 Στο στρατό μτρένε με χιλιοστά (mil) http://en.wikipedia.org/wiki/Angular_mil και όπως μπορέις να δεις στην τελευταία παράγραφο δεν υπάρχει σταθερή τιμή στο NATO μετράμε 6400 χιλιοστά στον κύκλο χωρίς να είναι σωστό τριγωνομτρικά.

  @79 Αυτό ακριβώς σκέφτηκα κι εγώ σε συνδυασμό με την …περιστροφή. Στο κάτv κάτω τα rad είναι η μονάδα μέτρησης γωνιών στο SI,

 83. Γς said

  81:
  >Απαντήσεις πάντως δεν …εισήγαγε.

  εξήγαγε, ίσως;

 84. spiral architect said

  «Εκεί που ξεκινά ο στρατός, σταματά η λογική». 😆
  Εγώ βαθμούς έβλεπα στα σκοπευτικά και στους άβακες βολής. Ίσως πιο εύκολο αν σκεφτεί κανείς ότι, πρόκειται για δεκαδικό και όχι για σύστημα συμμιγών αριθμών όπως οι μοίρες.
  (και το 4.5 μοίρες που έγραψα παραπάνω είναι 4 μοίρες, 30 λεπτά, 0 δεύτερα)

 85. physicist said

  #81(α). — Αυτά είναι όμως θα μπορούσαν να είναι και κακόβουλα κουτσομπολιά που τα κυκλοφόρησε παλιά κάποιος φθονερός και επέζησαν. Ειδικά στα χωριά δεν σου χρωστάει ο άλλος καλό, με το που θα πετύχεις κάτι αρχίζουν και σε κακολογάνε.

  #82(β). — Στοιχηματίζω ότι είναι εσφαλμένη μετάφραση των μοιρών και ότι δεν έχει να κάνει με τα ακτίνια. Επιπλέον, αυστηρά μιλώντας, το ακτίνιο δεν είναι μονάδα μέτρησης (ούτε στο SI ούτε πουθενά αλλού) απ’ τη στιγμή που η γωνία ορίζεται ως αδιάστατο φυσικό μέγεθος — και που δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο αν θέλεις να ορίσεις τις τριγωνομετρικές της συναρτήσεις.

 86. Αντιφασίστας said

  Διπλό μεζεδάκι του »τσάρου» Νίκου Χριστοδουλάκη στο σημερινό »Βήμα».Αποκαλεί Φόκλαντς ή Μαλβίδες τα Φόκλαντ ή Μαλβίνας.

 87. @85 Αστειεύομαι συνδυάζοντας με την επιλογή της λέξης περιστροφή. Όπως έγραψα και στο σχόλιο 75 είναι μετάφραση με μηχανάκι του degrees.Πάντως στο SI προτείνει τη μέτρηση των γωνιών σε ακτίνια (http://www.bipm.org/en/si/si_brochure/chapter2/2-2/table3.html) οπότε μπόρεσα να κάνω χωρατό (κρύο ίσως) ότι αφού το διαβατήριο είναι διεθνές χρειάζεται διεθνής ορισμος.

 88. physicist said

  #87. — Εεεε, όχι, δεν με πειράζει το χωρατό, με πειράζει το SI και τα παλαβά του εγχειρίδια που συσκοτίζουν τα πράγματα. Το ακτίνιο δεν είναι μονάδα μέτρησης, είναι απλώς μια λέξη που εφευρέθηκε για να βοηθάει στη μετατροπή από τεχνητές, και ουσιωδώς άχρηστες μονάδες (βαθμοί, μοίρες) στον αριθμό που περιγράφει πραγματικά τη γωνία, και ο οποίος, όντας πηλίκο ανάμεσα σε δύο μήκη, δεν χρειάζεται μονάδες, δεν μπορεί να έχει μονάδες.

  Δεν είναι αυτή η μοναδική διαστροφή του SI. Ακόμα χειρότερες είναι οι γελοιότητες με τη διηλεκτρική και τη μαγνητική διαπερατότητα του κενού και γενικώς όλο το χάος που δημιουργεί το SI με τον ηλεκτρομαγνητισμό και τις εξισώσεις Μάξγουελλ. Απαράδεκτο σύστημα μονάδων αλλά μας έκατσε στο σβέρκο αντί για το σύστημα Γκάους που είναι αφάνταστα λογικότερο και διαφανέστερο. Τέσπα, σταματάω τους Φιλιππικούς να μην κουράσω.

 89. Νέο Kid Στο Block said

  Μα τι τερατωδών διαστάσεων ανόητους εξυπνακισμούς διαβάζουμε ,Θεέ μου!
  Φυσικά και είναι σωστή μονάδα για το S.I το ακτίνιο ,αφού ορίζει τη μοναδιαία γωνία m/m ,με μήκος τόξου στον αριθμητή και ακτίνα στον παρανομαστή. Και φυσικά ούτε οι μοίρες, ούτε οι βαθμοί έχουν «διαστάσεις» και είναι τόσο «τεχνητές» όσο οποιοδήποτε φυσικό μέγεθος που εκφράζει λόγο ίδιων διαστάσεων. Όπως η κλίση % ας πούμε, ή η αναλογία των moles στη Χημεία. Λόγο μηκών εκφράζουν κι αυτές, το 1/360 και 1/400 του ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ κύκλου αντίστοιχα. Όπως είναι και η «μονάδα» μέτρησης γωνιών «Γιάννης». 45 γιάννηδες ενός κυκλάκου γνώση. Γωνία = 1 γιάννης= το 1/45 μια πλήρους περιστροφής. 1Γ=(1/45)*2π ακτίνια= (1/45)*360 μοίρες = (1/45)*400 μπατσοβαθμοί.

 90. physicist said

  #89. — Το πηλίκο δύο μεγεθών με τις ίδιες μονάδες είναι αδιάστατο. Η γωνία δεν έχει μονάδες. Απλά πράματα. Ειδαλλιώς εξήγησέ μας τι νόημα θα είχε π.χ. το ανάπτυγμα:

  cosx = 1 – x^2/2 + x^4/24 – + ….

  αν η γωνία x ήταν μέγεθος με διαστάσεις και πώς θα μπορούσε κανείς να προσθέσει όρους με διαφορετικές διαστάσεις μεταξύ τους. Άλλο πράμα οι μονάδες, να διαβάζουμε και κανένα σοβαρό βιβλίο πότε-πότε, ε;

 91. Νέο Kid Στο Block said

  Παντελης αγνοια στοιχειωδων εννοιων. Λες και αν αλλαξουν τα πεδια ορισμου του ΙΔΙΟΥ πραγματος (του 2κπ ή 360κ ή 400κ ή 45γιαν.•κ) δεν ισχύει το ανάπτυγμα τέηλορ… Όσο για τα σοβαρά βιβλία περιορίσου στο σοβαρό σπίγκελ. Δεν είσαι για παραπάνω.

 92. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Για το Λούη το είχαμε ξανασυζητήσει εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2012/07/24/oly1896/#comment-125666
  Το λινκ παραπέμπει σε ένα άρθρο με το ιστορικό της νίκης του.

 93. physicist said

  Να το κάνουμε και πιο λιανά: υπάρχουν (βαθμωτά) μεγέθη που δεν μπορούν να περιγραφούν μ’ έναν ξερό αριθμό. Δεν έχει νόημα να πει κανείς ότι ένα ημίχρονο στο ποδόσφαιρο διαρκεί 2.700 — πρέπει να παραταθεί και η μονάδα της μέτρησης (δευτερόλεπτα). Αυτά είναι μεγέθη με αδιαπραγμάτευτες διαστάσεις. Η γωνία μπορεί, όμως, να οριστεί ως απόλυτος αριθμός και μάλιστα αυτή είναι η θεώρηση που δίνει νόημα στις τριγωνομετρικές της συναρτήσεις. Όταν λέμε ότι η ορθή γωνία είναι π/2, ο πρόσθετος προσδιορισμός «ακτίνια» είναι εντελώς περιττός. Αντίθετα, οι μοίρες και οι βαθμοί είναι τεχνητές ψευδομονάδες, επειδή δίνουν στη γωνία διαστάσεις: πάρε έναν κύκλο και διαίρεσέ τον σε τετρακόσιες (τριακόσιες εξήντα) ίσες γωνίες, κι αυτό που θα βρεις πες το βαθμό ή μοίρα, αντίστοιχα, κατ’ αναλογία με τη συνταγή πάρε 9.192.631.770 περιόδους της ακτινοβολίας που αντιστοιχεί στη μετάβαση ανάμεσα σε δύο υπέρλεπτα ενεργειακά επίπεδα του Καισίου 133 κι αυτό που θα βρεις πες το ένα δευτερόλεπτο. Η «γωνία», το «άνοιγμά της» που λέγαμε στο Δημοτικό, αποκτούν με τις μοίρες και τους βαθμούς μια ψευδοαυτόνομη διάσταση εκεί που δεν τη χρειάζονται, περιπλέκοντας τα πράγματα. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που οι τριγωνομετρικές συναρτήσεις ορίζονται μόνο με την αδιάστατη γωνία — τα διορθωτικά π/200 και π/180 που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς εκ των υστέρων είναι fudge factors.

  Η κατάσταση θυμίζει λίγο την εισαγωγή αυθαίρετων μονάδων π.χ. για τη δύναμη (το αλήστου μνήμης κιλοπόντ) ή χωριστών μονάδων για το ηλεκτρικό φορτίο ή για το μαγνητικό πεδίο, όπως κάνει το SI. Το ίδιο ισχύει για τη θερμοκρασία που ασφαλώς δεν χρειάζεται ούτε βαθμούς Κέλβιν ούτε Φαρενάιτ για να μετρηθεί, μιας και δεν είναι τίποτε άλλο παρά ενέργειας. Αλλά ενώ στα τελευταία είναι η Φυσική που μας λέει ότι δεν χρειαζόμαστε απαραίτητα τις επιπλέον μονάδες, για τη γωνία αυτό το υπαγορεύει η Γεωμετρία.

 94. physicist said

  #91. — Το ανάπτυγμα Τέηλορ του #90 ισχύει μόνο για την αδιάστατη γωνία, όχι για βαθμούς, μοίρες και τα τρία κακά της μοίρας μας. Δεν έχει να κάνει με το πεδίο ορισμού, σοβαροί να είμαστε.

 95. Νέο Kid Στο Block said

  Ένα τελευταίο σχόλιο ,μόνο και μόνο γιατί μπορεί να διαβάζουν και μαθητές(απευκταίον..) και να περάσουν τις ψευδεπιστημονικές μπούρδες για σοβαρό λόγο. Το μη-θέμα ξεκινησε απο αλλη μια εξυπνακίστικη ταδε εφη ζαρατούστρα κριση οτι το διεθνες συστημα μοναδων SI έιναι χάλια κλπ. Δεν υπάρχει καλό και κακό συστημα,όλα είναι θέμα συμβάσεων,υπάρχει μόνο ΒΟΛΙΚΟ σύστημα, όπως ας πούμε δεν υπάρχει καλή ή σωστή Γεωμετρία,αλλά μόνο βολική,δηλαδή προσαρμοσμένη στον κόσμο που θέλουμε να περιγράψει. Έτσι ασφαλώς και με τις γωνίες. Η γωνία είναι ΠΑντα αδιάστατη και είτε την πούμε γιάννη ή μήτσο ή ακτίνιο ή μοίρα εκφράζει ΛΟΓΟ μήκους περιφ. Και τόξου κύκλου δηλαδή λόγο μηκών. Το ότι το ακτίνιο μας βολεύει για αλγεβρικούς λόγους γιατί εμπεριέχει τη χαρακτηριστική ποσοτητα για κάθε κ´υκλο ποσότητα π, φυσικά δεν έχει καμία σχέση με διαστάσεις .

 96. physicist said

  #95. — Οι μαθητές που μας διαβάζουν ελπίζω να καταλάβουν ότι η γωνία είναι αδιάστατη, καταρχάς. Υπάρχει ουσίωδης διαφορά ανάμεσα στη διαδικασία: πες μου πόσες φορές χωράει μια αυθαίρετα ορισμένη γωνία (μία μοίρα, ένας βαθμός) μέσα σ’ αυτή που θέλω να μετρήσω και στη διαδικασία: γράψε την οποιαδήποτε γωνία σ’ έναν κύκλο και πες μου το πηλίκο του τόξου προς την ακτίνα. Δεν θέλει πολύ μυαλό να το καταλάβει κανείς και είναι απ’ αυτά που μαθαίνουν οι προωτοετείς. Υπάρχει ένας και μόνον ένας αριθμός που χαρακτηρίζει ένα αδιάστατο μέγεθος. Απ’ τη στιγμή που αρχίζεις να το εκφράζεις με περισσότερους του ενός και χρειάζεσαι λόγους μετατροπής, του δίνεις διαστάσεις.

  Όσο για τα συστήματα μονάδων, όταν το ηλεκτρικό και το μαγνητικό πεδίο είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος αλλά ένα σύστημα μονάδων τους δίνει διαφορετικές διαστάσεις, παύει να είναι απλώς θέμα σύμβασης. Όταν υπάρχουν τέσσερα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα E, D, B και H, που όλα τους είναι (σχετικιστικές) αντανακλάσεις της ίδιας βασικής οντότητας, ένα σύστημα που τα μετράει όλα στις ίδιες μονάδες είναι σαφέστατα πλεονεκτικό απέναντι σ’ ένα σπάταλο, πληθωριστικό, παράλογο σύστημα που δίνει στο καθένα απ’ αυτά άλλη μονάδα μέτρησης.

  Γνωστά πράγματα, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα Κεφάλαια που αναφέρονται στη Θεωρία της Σχετικότητας στα καλά βιβλία (Jackson, Landau) αποφεύγουν το SI με κάθε τρόπο. Αλλά όσοι δεν έχουν ιδέα από Σχετικότητα νομίζουν ότι αυτά είναι συμβάσεις. Ελπίζω να διαβάζει και κανένας μαθητής για ν’ αρχίζει να παίρνει μυρωδιά τι γίνεται.

 97. Αχ, τι ωραία, τι μου θυμίσατε… την περιβόητη ατάκα του Φωκίονα,» ο Λαντάου σκοτώθηκε και μερικά χρόνια αργότερα πέθανε από αυτοκινητιστικό δυστύχημα !»
  και την Θεωρητική Φυσική όπου το δυναμικό ήτανε ίσο με την ένταση χωρίς προβλήματα μονάδων, μια απλο-ποίηση, ένα πράμα ,,,
  Οι μονάδες είναι άτιμο πράμα, σαν τις μονέδες…

 98. physicist said

  #97. — Τεράστια μορφή ο Λαντάου, κολοσσός. Έξι χρόνια πέρασε με περιορισμένες πνευματικές ικανότητες από το δυστύχημα μέχρι τον θάνατό του. Τώρα τι θα πει «περιορισμένες» για άνθρωπο με τη δική του ευφυία, μην το ψάχνουμε.

  (Ποιος Φωκίονας τόλεγε αυτό που έγραψες;)

 99. Πέπε said

  Γιατί φωνάζετε τόσο, ξέρετε τι ώρα είναι;

 100. # 98

  Χατζηιωάννου, Αθήνα, φθινόπωρο 74, έδρα Φυσικής (στην Πανεπιστημιακή Λέσχη ήταν τότε, για φαντάσου 40 χρόνια πέρασαν !! ) ηταν και στο Cern.

 101. sarant said

  99: Ότι θα ανάψει τέτοια πάθη το SI δεν το περίμενα!

  101: Το σχόλιο έμεινε πεντέξι ώρες στη σπαμοπαγίδα (αγνοώ γιατί το τσάκωσε), συγνώμη!

 102. spiral architect said

  Βρε σεις, βάλτε ότι μονάδες θέλετε. Αρκεί να μιλάμε, να υπολογίζουμε και να πράττουμε μόνο μ’ αυτές στο σύστημα αναφοράς που έχουμε προκαθορίσει!
  Μην κάνουμε και τα βασικά στις θετικές επιστήμες πεδίο μάχης. 😦
  Στο στρατό οι άβακες είχαν μόνο βαθμούς. Σε ερώτησή μου σε αξιωματικό (που φαινόταν πεπαιδευμένος) γιατί δεν υπάρχουν και μοίρες σαν δεύτερη κλίμακα γωνιών, μού απάντησε:
  – για να μην μπερδεύονται οι εμπλεκόμενοι στις βολές
  – γιατί οι φαντάροι δεν έχουν όλοι το ίδιο ακαδημαϊκό επίπεδο και
  – για να μην μπλεκόμαστε με συμμιγείς αριθμούς όπως οι μοίρες.

 103. Πιθανότατα (δεν πάιρνω και όρκο) είχαν χιλιοστά (mils) όχι βαθμούς όπως βλέπω εδώ http://www.ibiblio.org/hyperwar/USA/ref/FM/PDFs/FM6-40.pdf σε αμερικάνικο εγχειρίδιο πυροβολικού οι γωνίες είναι σε χιλιοστά.
  Εγώ στο πεζικό θυμάμαι τις πυξίδες να έχουν υποδιαιρέσεις σε μοίρες και χιλιοστά δεν θυμάμαι πως ήταν τα αβάκια βολής των όλμων αλλά μάλλον σε χιλιοστά ήταν. Οι μούρες μπορούν να παρασταθούν και δεκαδικά (4°30’=4,5°) οπότε μάλλον βλακείες έλεγε ο καραβανάς.
  Η αληθεια ΄’ειναι ότι οι μοίρες είναι κατάλοιπο του εξηκονταδικού συστήματος όπως οι ώρες, αλλά μια χαρά μπορόύμε να χρησιμοποιούμε ώρες.
  Αν χρησιμοποιούσαν βαθμούς (grad) ίσως θα έιχε βάση μια και εκεί η ορθή γωνία είναι 100 βαθμοί και ο βαθμός υποδιαιρείται σε 100 πρώτα (c) και κάθε πρώτο σε 100 δεύτερα (cc) οπότε μπορούν να γίνουν εύκολα πράξεις ακόμα και αν απαιτείται μεγάλη ακριβεια (όπως στην τοπογραφία) ακόμα και χωρίς λογαριθμικό κανόνα (που σε αυτόν ήταν ποιο έυκολες οι πράξεις με grad παρά με μοίρες όπως λέγανε οι παλιοί έγω δεν έχω χρησιμοποιησει ποτέ) ή κομπιουτεράκι.

 104. spiral architect said

  @101α: Γιατί Νίκο, τα δικά μας τα ξεχνάς; Το CGS, το MKSA και το Τ.Σ. το μετέπειτα SI;
  Μέχρι να τα ξεμπερδέψουμε και να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε ειδικά με «παλιούς» και «νέους» καθηγητές, σε τι σύστημα μονάδων θα δουλεύουμε τις ασκήσεις φυσικής, έπεσαν κάμποσα κορμιά στις τάξεις … 😆

 105. Γς said

  -Εχουμε το σε ζε ες, το κα ελ εμ και..
  -Το τι ντάμπλουγιου έι!
  -Ντάμπλουγιου έι; Συγγνώμη κύριε, το εμ κα ες!

 106. nestanaios said

  73. (1) Εγώ δεν μίλησα για τα συνηρημένα. Εγώ μιλάω για τα ρήματα της έκτης των βαρυτόνων συζυγίας εκ της οποίας γίνονται και τα συνηρημένα (καταχρηστικώς) και γνωστά ως περισπώμενα αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.

  73. (2) ….

 107. Σύμφωνα με το ανέκδοτο για τους λογής-λογής ένστολους, στους 90° βράζει η ορθή γωνία.

  Τα δεκαδικά στις συντεταγμένες εμφανίστηκαν προς το τέλος του 20ου αιώνα με τη διάδωση του GPS, που λόγω κομπιουτερικών διευκολύνεται περ’σότερο.

  Κοίταξα στο ίντερνετς για τα ρεπορτάζ από την εκδήλωση για το Μποστ στου Μπενάκη αλλά το Νικοκύρη μάλλον οι δημοσιόγραφοι δεν τον κατάλαβαν τι έλεγε και τον αποσιώπησαν το φουκαρά…

 108. psyxroskianapodos said

  92. Σωστός. Κι εγώ αυτό το κείμενο βρήκα γκουγκλίζοντας. Το εντυπωσιακότερο δε, είναι οτι ο Λούης μετά την λαμπρή του νίκη ουδέποτε ξαναέτρεξε σε αγώνα.

 109. Ξαναματαεπανέρχομαι, για να κεράσω ένα μεζεδάκι (τι μεζεδάκι, ολόκληρη μαρμίτα είναι!) από το ΑΠΕ

  Το βρήκα εδώ http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1906019&nt=103

  Πακιστάν: τρείς πύραυλοι μη-επανδρωμένου αεροπλάνου των ΗΠΑ σκοτώνουν (στο βόρειο Ουαζιριστάν) τέσσερις ανθρώπους

  Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο έδαφος σήμερα ( εντός της κατοικίας τους) από τρείς πυραύλους που έρριξε, διαδοχικώς, ένα αμερικανικό μη-επανδρωμένο αεροσκάφος, στο βορειοδυτικό Πακιστάν πολύ κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, πλέον συγκεκριμένα στην περιοχή του χωρού Μανζαρχέλ της περιοχής Ντάταχελ στο βόρειο Ουαζιριστάν, που κατοικείται μόνον από φυλές. Το Γερμανικό πρακτορείο επισήμανε ότι η επίθεση γίνεται μέρες, μόνον, αφότου με συνέντευξη στο δορυφορικό δίκτυο CNN ο πρώην ισχυρός άντρας του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ αποδέχθηκε ότι, «μυστικά, το Ισλαμαμπάντ έχει εγκρίνει τις πτήσεις οπλισμένων μη-επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών» στον εναέριο χώρο του Πακιστάν. Σχεδόν ταυτόχρονα, έχουν υπάρξει αρκετά δημοσιεύματα στις αμερικανικές εφημερίδες με παρόμοιο περιεχόμενο.

  Επισήμως, όμως, η πακιστανική κυβέρνηση διακηρύσσει ότι τέτοιες πτήσεις συνιστούν παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.

 110. physicist said

  #102. — Συγγνώμη για την επανάληψη αλλά πίσω από τις «αθώες» μετατροπές των μονάδων υπάρχει ενδιαφέρον περιεχόμενο σχετικά με τους Νόμους της Φυσικής. Σε πρακτικό επίπεδο μπορεί να φαίνεται όπως τα λες αλλά το θέμα έχει πολύ ζουμί και σημασία, τόσο σε ό,τι αφορά την ουσία της Φυσικής όσο και ό,τι αφορά το πώς θα μεταδοθεί με τον καλύτερο τρόπο σε νέους ανθρώπους. Αυτό και κλείνω το θέμα απ’ τη μεριά μου.

 111. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  107: Τώρα που το είπες έψαξα κι εγώ, ένα μόνο βρήκα που αναφέρει μόνο τους διάσημους 🙂

 112. Γς said

  Και τα σαρδάμ πιάνονται.
  Στο STAR TV τώρα:
  Οι δύο άντρες στην Πάτρα έπεσαν νεκροί από τις ρίπες του όπλου.

 113. Γς said

  Στο Newsit:
  Χτενίζουν όλο το λεκανοπέδιο για τους αδίστακτες δραπέτες των Τρικάλων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: