Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το σπαζοαβγοπλάνο, μια πασχαλινή προσφορά του Μποστ

Posted by sarant στο 3 Μαΐου, 2013


Μεγάλη βδομάδα είναι, ταιριάζει να βάλουμε ένα πασχαλινό σκίτσο του Μποστ, και μάλιστα ένα σκίτσο στο οποίο αναφέρθηκα στην ομιλία μου στην πρόσφατη ημερίδα για τον Μποστ, πριν από λίγο καιρό. Με την ευκαιρία, να ενημερώσω ότι η έκθεση του Μποστ συνεχίζεται ως τις 19 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς και είναι ευκαιρία να τη δείτε, ενώ σε λίγες μέρες ανοίγει και άλλη μια έκθεση αφιερωμένη στον Μποστ, αλλά στο ζωγραφικό του έργο περισσότερο, με τίτλο Λαϊκαί εικόναι, από τις 15 Μαϊου στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου στα Άνω Ιλίσια.

Η πασχαλινή γελοιογραφία που θα σας παρουσιάσω δημοσιεύτηκε στην εφημ. Αυγή σαν σήμερα πριν από 49 χρόνια: 3 Μαΐου του 1964, μόνο που τότε έπεφτε όχι Μεγάλη Παρασκευή αλλά Κυριακή του Πάσχα. Σε αυτήν ο Μποστ δίνει στους γονείς μια ωραία ιδέα για ένα πασχαλινό παιχνίδι συναναστροφών, που μπορεί να αποδειχτεί και πολύτιμο στον επαγγελματικό προσανατολισμό του κανακάρη τους:

abgoplano

Καθώς ήταν το πρώτο Πάσχα μετά την νίκη Παπανδρέου στις εκλογές (του Φεβρουαρίου 1964), μπορούμε να εξηγήσουμε το σύνθημα «Η Δημοκρατία ανέστη» στο κέντρο του σκίτσου. Μας διαφεύγει όμως η κεντρική ιδέα του σκίτσου, από πού εμπνεύστηκε ο Μποστ την ιδέα για το σπαζοαβγοπλάνο και τι να εννοεί -διότι βέβαια δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Την πρωτοχρονιά του 2010, που η Αυγή είχε την καλή ιδέα να κυκλοφορήσει προσφέροντας ως ένθετο ένα ημερολόγιο με σκίτσα Μποστ,το σκίτσο με το σπαζοαβγοπλάνο μας προβλημάτισε πολύ και κανείς δεν μπορούσε να λύσει το μυστήριο. Μόνο ο πατέρας μου, που τον ρώτησα, θυμόταν αμυδρά ότι υπήρχε κάποιος αξιωματικός που τον έλεγαν «Ο σπαζοαεροπλάνης». Τελικά, τότε είχα γράψει ένα μικρό κείμενο, στο οποίο απλώς ανέφερα το σπαζοαβγοπλάνο σαν ένα από τα αινίγματα που θα έπρεπε να λυθούν σε μιαν ενδεχόμενη επανέκδοση των σκίτσων του Μποστ.

Την απάντηση στο αίνιγμα την έχω βρει εδώ και καιρό, φυλλομετρώντας παλιά φύλλα εφημερίδων. Το σκίτσο του Μποστ κάνει υπαινιγμό στις πρόσφατες τότε κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών. Στις κρίσεις εκείνες, είχε διατηρηθεί ως αρχηγός του ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Αντωνάκος (που είχε τοποθετηθεί στο αξίωμα αυτό από την κυβέρνηση της ΕΡΕ), πράγμα που θεωρήθηκε συμβιβασμός με την Αυλή,  για να μπορέσει η κυβέρνηση να επιτύχει την αποστράτευση άλλων  ανώτατων αξιωματικών.

Λίγες μέρες αργότερα, ο βουλευτής Σάμου της ΕΚ Γ. Γρηγορίου κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση με καθόλου κολακευτικά στοιχεία για τον αρχηγό ΓΕΑ: ο αρχηγός ΓΕΑ, έλεγε η ερώτηση, είχε ενεργό συμμετοχή, ως αεροδίκης, στην κατάπτυστη «δίκη των αεροπόρων» του 1952 και στη μετέπειτα εξαφάνιση των πρακτικών, αλλά και ήταν επαγγελματικά ανεπαρκής, τελευταίος της τάξης του, απόλεμος, και μάλιστα ήταν γνωστός σε όλη την Αεροπορία με το παρατσούκλι «σπαζοαεροπλάνης» επειδή «όποτε αποφάσιζε να πετάξει, έσπαζε κατά την απογείωση το αεροπλάνο του».

Από αυτό το παρατσούκλι εμπνέεται ο Μποστ το «σπαζοαβγοπλάνο»: αν το παιδί σας, λέει, σπάσει αρκετές φορές το αυγό του, μπορεί να φτάσει κι αυτό ψηλά στην αεροπορική ιεραρχία και να γίνει πτέραρχος! Η «βαθεία τομή» στις οδηγίες του σκίτσου είναι υπαινιγμός: πρόκειται για αγαπημένη φράση του Κ. Καραμανλή στην προεκλογική περίοδο του 1963.

Φυσικά τόσα χρόνια μετά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ευσταθούσαν τα όσα κατέθεσε ο βουλευτής Γρηγορίου. Πάντως, ο αντιπτέραρχος Αντωνάκος, έμπιστος του βασιλιά, παρέμεινε στη θέση του έως τον Δεκέμβριο του 1967, οπότε συμμετείχε στο αποτυχημένο βασιλικό κίνημα. Πέθανε σε βαθιά γεράματα το 2011.

Υστερόγραφο: Σήμερα το απόγευμα συζητάω τηλεφωνικά με τη δημοσιογράφο Δώρα Σαρρή, στην εκπομπή της «Τα λόγια της πόλης» στον Αθήνα 984 (ώρα 6-8). Και αύριο το πρωί, κάπου ανάμεσα στις 11 με 12, θα μιλήσω με τον φίλο Δημήτρη Φύσσα, πάλι από τον 984, για τον Μποστ και διάφορα άλλα.

Υστερόγραφο:

56 Σχόλια προς “Το σπαζοαβγοπλάνο, μια πασχαλινή προσφορά του Μποστ”

 1. Alexis said

  Καλημέρα
  Ευπρόσδεκτος και πάντα απολαυστικός ο Μποστ!
  Το «όποτε αποφάσιζε να πετάξει, έσπαζε κατά την απογείωση το αεροπλάνο του» τι ακριβώς σημαίνει;
  Μήπως ότι κατά την απογείωση από αδέξιους χειρισμούς προκαλούσε μικρές ζημιές στο αεροπλάνο, π.χ. στους τροχούς;

 2. Alexis said

  Που είναι ο Pilot να μας διαφωτίσει τεχνικώς;
  Ή στην ανάγκη κι ο ΓουΣου!

 3. ΙΑΚ said

  Από ένα γρήγορο ψάξιμο στο γκουγκλ

  http://www.haf.gr/el/structure/hgesia/diatelesantes_agea/antonakos.asp

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Καλή απορία, εγώ δεν έχω τις απαιτούμενες ώρες πτήσης για να απαντήσω 🙂

 5. IN said

  Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή Σάμου (ή Ικαρίας, όπως τον αναφέρει η Ελευθερία) Γρηγορίου στις εφημερίδες Ελευθερία και Μακεδονία της 16ης Απριλίου 1964, που υπάρχουν σκαναρισμένες στον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

 6. Τη θυμάμαι αυτή τη γελοιογραφία. Μικρός και άσχετος βέβαια με τα της Αεροπορίας, την είχα βρει… σαχλή!

 7. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 8. Κατοχυρωμένη η ευρεσιτεχνία του » γραφείου μελετών Μποστ». Πράγματι το παιδικό αυτό παιχνίδι είναι ψυχαγωγικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό.

 9. Θρασύμαχος said

  Ψιλοάσχετο, αλλά μια που αναφέρθηκε και ολίγον χούντα:
  http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=7ae14ecf-3c8a-4bce-9978-d59dc8c50f43 «με το πάθος που τον διέκρινε στην προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων … τίμησε το λειτούργημα του πανεπιστημιακού δασκάλου … και συνέβαλε στην πρόοδο του νομικού πολιτισμού της χώρας μας».
  Διερωτώμαι αν ενημέρωσε κανείς τον Πρόεδρο της Βουλής για τον τρόπο και την αιτία πρόωρης λήξης της εν λόγω πανεπιστημιακής σταδιοδρομίας εν έτει 1975. Συγχωρεμένος ο μεταστάς, όχι όμως και υπερασπιστής θεμελιωδών δικαιωμάτων!

 10. Τίτλος Εξώς Χριστοδούλου said

  Cracking joke!

 11. Θρασύμαχος said

  Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι η ορθογραφική εκδοχή «αβγό», την οποία το 1964 μόνο σε πλαίσιο Μποστ θα μπορούσαμε να συναντήσουμε, δεκαετίες αργότερα πήρε την εκδίκησή της.

 12. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  9: Ομολογώ ότι κι εγώ δεν ξέρω ακριβώς. Από τα λίγα θύματα της αποχουντοποίησης στα πανεπιστήμια, αλλά πώς και γιατί δεν ξέρω.

 13. sarant said

  11: Δεν έχεις δίκιο -ή μάλλον, ίσως έχεις δίκιο για το 1964, αλλά το αβγό έχει προταθεί πολύ παλιότερα, και αν ανοίξεις το ΙΛΝΕ, δηλ. το Ιστορικό Λεξικό της Ακαδημίας, αυτό που σταμάτησε στο γράμμα Δ, θα δεις «αβγό» διότι έτσι το έγραφε ο Χατζιδάκις, που άλλωστε αυτός πρότεινε την ετυμολογία που δικαιολογεί τη γραφή αβγό.

 14. gmallos said

  #4 Δεν έχεις τις απαιτούμενες ώρες πτήσης; Είσαι σίγουρος (άσχετα αν είσαι στο πιλοτήριο ή στην καμπίνα επιβατών, θαρρώ πως έχεις αρκετές 🙂 )

  Καλή ανάσταση

 15. Θρασύμαχος said

  #12: http://www.iospress.gr/ios2002/ios20020421a.htm

 16. Θρασύμαχος said

  #13: πάντως δεν αμφιβάλλω ότι ο Μποστ το είχε επιλέξει ως εξόφθαλμα ανορθόγραφο

 17. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 18. IN said

  15: Α, καλά κάνετε και το θύμιζετε αυτό. Κι εγώ δεν ήξερα με ποια ακριβώς κατηγορία απολύθηκε ο μακαρίτης. Νομίζω ότι σαν δικηγόρος έχαιρε εκτιμήσεως, ότι δηλαδή ήταν καλός και σοβαρός δικηγόρος όπως επίσης, νομίζω, εκτιμήσεως έχαιραν και οι άλλοι δύο που αναφέρει το δημοσίευμα του Ιού, οι Δεληκωστόπουλος – Σινανιώτης (αν δεν κάνω λάθος αυτούς τους έλεγαν και Διόσκουρους, γιατί πήγαιναν μαζί) και οι οποίοι είχαν γράψει κατ’ άρθρο ερμηνεία της Πολιτικής Δικονομίας (προφανώς αυτό το σύγγραμα που σε κάποια πρώτη έκδοσή του το αφιέρωσαν στο δικτάτορα Παπαδόπουλο, όπως γράφει ο Ιός), το οποίο χρησιμοποιούνταν ευρέως (χρησιμοποιείται ίσως ακόμη) και βρίσκει κανείς πολλές παραπομπές του στη βιβλιογραφία και σε δικαστικές αποφάσεις.

  Κάποτε ο Κατσαντώνης είχε συμπαρσαταθεί σε μία υπόθεση με τον πατέρα μου και εκείνος μου μετέφερε ότι αιτιάτο τον Γ. Α. Μαγκάκη για την απόλυσή του, ότι τον έδιωξε για να του «φάει τη θέση». Αυτά, βέβαια, τα έλεγε ο ίδιος…

 19. Gpoint said

  Πάντοτε ευπρόσδεκτος,απολαυστικός και διδακτικός ο μποστ. Ειδικά όταν παρουσιαστής είναι ο νικοκύρης.
  Γεγονός ήταν (και μάλλον είναι ακόμη) πως όποιος ανώτερος αξιωματικός έχει πολλές ώρες πραγματικής πτήσης ή μεγάλη θητεία στα καράβια, δεν πάει μπροστά γιατί οι γνωριμίες κτίζονται στη στεριά.

 20. spiral architect said

  @19: Ισχύει παντού, δυστυχώς! 😦

 21. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 22. 10,
  Smashing hit! 🙂

 23. Νέο Kid Στο Block said

  Breaking news at Sarant’s!: Heartbreak comments by M.N & T.Br.C 🙂

 24. Alfred E. Newman said

  Θρασύμαχος @15
  Δεν είμαι τόσο βέβαιος και η αμφιβολία μου εδράζεται στο γεγονός ότι ο θείς του Μποστ Θεολόγος Βοσταντζόγλου στο «Αναλυτικό ορθογραφικό λεξικόν της νεοελληνικής γλώσσης» το οποίο εκδόθηκε το 1967 στο σχετικό λήμμα γράφει

  «αυγό βλέπε αβγο.»

 25. Πέπε said

  Τάσσομαι υπέρ της εκδοχής ότι ο Μποστ θεωρεί το «Αβγό» ανορθογραφία: βλ. και «Μια προσφορά της Αβγής»!!

  (Άκου *παιχνίδια συναναστροφής*! Θεός!!)

 26. Νέο Kid Στο Block said

  Το ίδιο με τον Πέπε στο 25.ετοιμάστηκα να γράψω. Ότι το «Αβγής» υποδηλώνει (αλλά δεν αποδείχνει βέβαια) ότι θεωρούσε ανορθογραφία το αβγό.
  Εκτός, αν ήταν σύνηθες φαινόμενο για τον Μποστ, στο ίδιο κείμενo-γελοιογραφία να εμφανιζόταν σαν ορθογραφικός «Ιανός» 🙂
  (το οποίο δεν θεωρώ και απίθανο, αλλά όπως και νάχει ,κάποιος συστηματικός μελετητής του μπορεί ίσως να αποφανθεί περί αυτού.)

 27. Θρασύμαχος said

  #26: Ακόμη πιο ενδιαφέρον, στα όρια του μεταφυσικού/προφητικού/ανατριχιαστικού, θα ήταν το ν’ ανακαλύπτονταν ρωδάκινα, αγώρια, τσηρώτα και αίολοι σε απόκρυφα κείμενα του Μποστ!

 28. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Σήμερα «έχω πουλιά κι αυγά». Ήτοι, τρέχω και δεν προλαβαίνω όπως ο περισσότερος γυναικείος, κυρίως,πληθυσμός στην Ελλάδα
  .’Οπα! έφτασε η ώρα να ακούσουμε το Νικοκύρη στον 9.84! Τ ακουστικά στο αυτί και βουρ στο δρόμο. Για αίγα-κατσίκα -κολόκουρη ,άκουσα καλά; Στο μεταξύ Φεϊρούζ , Φλέρυ και άλλες όσιες φωνές

 29. Πέπε said

  26: Ανατριχιαστικό για μας. Ο πονήσας όμως μάλλον θα έριχνε πολύ γέλιο με την πάρτη μας, από τας αιωνίους μονάς όπου αράζει.

 30. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  27-29: 🙂

  28: Καλό ήταν;

 31. Γς said

  Δεν το διάβασα μέχρι τέλους, αηδίασα/
  Αλλά αν είναι αλήθεια κύριε πρωθυπουργέ να πείτε σ αυτούς που σας εξέθεσαν να πάν να γαμηθούνε!
  Στην απίθανη περίπτωση (λέμε τώρα) που εσείς δώσατε εντολή να γίνει αυτό, μπορείτε να πάτε να γαμηθείτε!

 32. Θρασύμαχος said

  #31: http://en.wikipedia.org/wiki/Tourette_syndrome

 33. Γς said

  32:
  Ναι ε;
  Τώρα είστε καλά;

 34. Γς said

  Δίκη των αεροπόρων.
  Κάτι από την κατάρα της φυλής.

  Επεσε στα χέρια μου ένα θύμα αυτής της πλεκτάνης.
  Και σιγά μην το άφηνα. Από την Λίμνη της Βουλιαγμένης μέχρι το Βύρωνα είχα αρκετό χρόνο να μιλήσω μαζί του.
  Ηταν σαν να βγήκε από τις σελίδες του βιβλίου που διάβαζα κείνες τις ημέρες.

  Ναι. Είχα ραντεβού με την ιστορία κείνο το βράδυ.
  Δείτε εδώ.

  Διαβάζω στην Βίκη:

  Ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Αμύνης το 1952 Παναγιώτης Κανελλόπουλος με δήλωσή του στις 20 Μαρτίου του 1977, (25 χρόνια μετά), δήλωσε στον τύπο μεταξύ άλλων:
  …Σήμερα θεωρώ τις δύο εκείνες αποφάσεις (Αεροδικείου και Αναθεωρητικού) πεπλανημένες. Τότε και εγώ είχα αμφιβολίες, αν ήταν όλοι αθώοι. Σήμερα όμως έχω τη βεβαιότητα ότι οι Αεροπόροι που κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν δεν ήταν ένοχοι…
  Ο δε Γεώργιος Μαύρος που είχε διατελέσει και αυτός Υπουργός Αμύνης την περίοδο εκείνη δήλωσε 25 χρόνια μετά, περίπου τα ίδια, ζητώντας την πλήρη δικαίωση των αεροπόρων.

 35. 26,
  Σ’ Αβγής τον πηγαιμό…

 36. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  30. και να μην «ήξερα», πάλι θα μ΄ενθουσίαζε. Στα σβέλτα, προσφυώς αλληλοδιάδοχα, γευτήκαμε «μπουκιές» γνώσης σερβιρισμένες απλά και Νικοκυρεμένα. Η κωλοκουρά , βολή α λα Μποστ. Και εις άλλα (μαζί με τα υπόλοιπα).

 37. Αρκεσινεύς said

  Σε ευχαριστούμε, Νικοκύρη, για τον καινούριο Μποστ που έδωσε την αφορμή για ανάμνηση-γνώση γεγονότων που προκαλούν θλίψη και αηδία.

  ΠΙστεύω πως μετά το «της Αβγής» δεν πρέπει να γραφεί πια το «χρυσαβγίτες». Να επινοηθεί κάτι άλλο.

  Τη συνέντευξη δεν την άκουσα. Πιστεύω να αναρτηθεί κάποια στιγμή.

 38. Αρκεσινεύς said

  9-15. Δε θα ήθελα να θυμηθώ «το επιτύμβιον’ του Αναγνώστάκη!

 39. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  37γ. Ό,τι θυμάμαι (αυτοτέστ).Έβγαλαν στον αφρό και ετυμολόγησαν (ο Νικοκύρης στα «λόγια της πόλης» του 9.84), λέξεις όπως αμνός, αρνί, σούβλα οβολός και οβελίας, μπούκα, δραχμή, πρόβατο, κωλοκουρά, κριός, βουνό, ψωμί, αίγα, αιγαίο και το ωραίο κόκκινο

 40. sarant said

  37: Φαντάζομαι πως όταν γυρίσει ο γκουρού υπηρεσίας θα ετοιμάσει το σχετικό αρχείο και θα το ανεβάσω.

 41. Στα κλεφτά και στα γρήγορα, καλά να περάσετε, έχω εσωτερικές πληροφορίες ότι θα αναστηθεί ο Χριστός και φέτος, το λέω να μην έχετε αγωνία 🙂

  Εξαιρετικός ο Μποστ όπως πάντα, φχαριστούμε Νίκο.

  Χρόνια πολλά ιδιαιτέρως και σε όσους μας διαβάζουν αλλά δε σχολιάζουν. Μας λείπουν να ξέρουν.

 42. sarant said

  Χρόνια πολλά Ιμόρ! Πολύ σωστά, να μην ξεχάσουμε όσους λείπουν και μας λείπουν!

 43. Alfred E. Newman said

  Ιμμόρ και Νίκο, Δύτη και Μαρία (επωνυμα όσοι γνωριζόμαστε) και άλλοι άλλοι φίλοι και δικές μου ευχές στην κατεξοχήν ελληνοποιημένη γιορτή.

  Και για να το πω πριν το «κύματι θαλάσσης…» αν δεν ξεπλυθεί το βλόγιον από διάφορα τοξικά σύντομα μπορεί (άκου τώρα αισιοδοξία! ) να αναρωτιέστε «τι έγινε και Αλφρέδος».

 44. Αλφ, μα και όλοι οι υπόλοιποι, καλή ανάσταση!

 45. sarant said

  Καλή ανάσταση Αλφρέδο και Δύτη!

 46. Γς said

  Κύματι θαλάσσης… Κασσιανή … Πρωθιέρεια του χορού…

 47. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Χριστός Ανέστη. Χρόνια Πολλά, εν ιστολογίω αδελφοί 🙂
  Καλή χώνεψη στη μαγειρίτσα. Ες αύριον τα σπουδαιότερα (κοψίδια και μεζέδια)

 48. Πέπε said

  Χριστός Ανέστη.

  Σε πρόσφατη ανάρτηση για τον Μποστ συζητάγαμε αν βάζει και τους τόνους στο παιχνίδι της ανορθογραφίας.
  Κρίνοντας από αυτό το σκίτσο, θα έλεγε κανείς: ναι, αλλά όχι πολύ φανατικά. Οι περισσότεροι τόνοι είναι σωστοί. Έχει μερικά λαθάκια που δεν ξέρω αν τότε θα έβγαζαν μάτι αλλά αμφιβάλλω (αναγνώστας με περισπωμένη αντί οξείας), και μόνο ένα που το βρίσκω στο ίδιο πνεύμα με τις ανορθογραφίες του, το τομή με περισπωμένη (που πραγματικά μοιάζει σαν άλλος γραμματικός τύπος, είναι δηλαδή μια λέξη με αστεία μεταμφίεση).

 49. @43 Ο Θεός είναι μεγάλος Αλφ.

  Δύτη χρόνια πολλά και καλά!

 50. Par;vn

 51. Σόρι, είχα κλειστάτα μάτια μου

  Παρών

 52. Θρασύμαχος said

  ##9/12/15/18: συνέχεια περί Κατσαντώνη στα http://justar-lawblog.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7.html και http://www.nomika-nea.gr/post/?id=462

 53. Zazula said

  Από το βιβλίο «Η υπόθεση των 11 αεροπόρων» του Θανάση Γ. Παπαντωνίου (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1995), σελ. 170:

  Σμήναρχος Γεώργιος Αντωνάκος, μέλος του Αεροδικείου. Ο γνωστός ως σπαζοαεροπλάνης (όποτε πετούσε, έσπαζε τα αεροπλάνα) έγινε κι αυτός αρχηγός του ΓΕΑ σε επιβράβευση των ενεργειών του για την ευόδωση της Δίκης. Σκηνοθέτησε ακόμα και μια νέα «μικρή υπόθεση αεροπόρων» στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Την ημέρα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967 θα ακινητοποιήσει την αεροπορία, γι’ αυτό και παρέμεινε αρχηγός ΓΕΑ της χούντας μέχρι της 12.12.1967, που ο βασιλιάς επιχείρησε ανεπιτυχώς το δικό του αντιπραξικόπημα. Ο Γ. Αντωνάκος, φορώντας κράνος και κρατώντας ένα αυτόματο στα χέρια του, κραύγαζε έξαλλος στους διαδρόμους του Πενταγώνου: «απόψε σκοτώνω και σκοτώνουμαι».

 54. sarant said

  53: Πολύ ενδιαφέρον, ευχαριστούμε!

 55. Zazula said

  Από το ίδιο βιβλίο (σελ. 355), διαβάζουμε και για την ερώτηση Γ. Γρηγορίου:

  Ο βουλευτής Σάμου και πρώην υπουργός Γ. Γρηγορίου είχε από καιρό καταθέσει στη Βουλή σχετική ερώτηση. Αφού υπενθύμιζε στην εθνική αντιπροσωπεία την υποχρέωσή της για αποκατάσταση των θυμάτων της «Μαφίας», αναφερόταν στον Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχο Γ. Αντωνάκο με στοιχεία που περιλαμβάνονταν στον φάκελό του. Ότι δεν μετέσχε του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου, ούτε του εμφυλίου, ότι είχε χαρακτηρισθεί ως δειλός, ότι είναι γνωστός μέσα στην αεροπορία με την προσωνυμία «σπαζοαεροπλάνης», ανίκανος, θεωρούμενος λίαν επιεικώς ως δυνάμενος να ίπταται μόνος, ουδέποτε όμως μετά φορτίου ή συνεπιβάτου. […] (Βλ. Βήμα της 6ης Φεβρουαρίου 1966.)

 56. sarant said

  Ναι μπράβο, κάτι τέτοια είχε πει και νωρίτερα στις εφημερίδες (τα λέει και το άρθρο περιληπτικά) ο ίδιος βουλευτής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: