Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πασχαλινά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 4 Μαΐου, 2013


Πάσχα αύριο, τι άλλο θα μπορούσαν να είναι τα σημερινά μεγαλοσαββατιάτικα μεζεδάκια μας, παρά πασχαλινά; Αν βέβαια κάποιος δίνει σημασία στη λεπτομέρεια, μπορεί να παρατηρήσει ότι τα μεζεδάκια καθαυτά έχουν μαζευτεί τις προηγούμενες μέρες, άρα είναι μεγαλοβδομαδιάτικα και όχι πασχαλινά, αλλά δεν θα κολλήσουμε εκεί -του χρόνου τα λέμε μεγαλοβδομαδιάτικα και πατσίζουμε.

* Τα μεζεδάκια θα ήταν ίσως περισσότερα αν την περασμένη Κυριακή καθόμουν να παρακολουθήσω τη συζήτηση στη Βουλή για το νιοστό μνημόνιο. Όμως μόνο την ομιλία του υπουργού κ. Μανιτάκη αξιώθηκα να ακούσω, από την οποία το μόνο που ψάρεψα ήταν ένα «ανενεργής πειθαρχική διαδικασία», που δείχνει ότι ένα προφορικό λάθος, που κάλλιστα μπορεί να είναι και σαρδάμ, δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Πάντως, το «ενεργός» έχει ένα ζητηματάκι στο θηλυκό του, όπου παρατηρώ ότι εφαρμόζεται διτυπία. Ο ενικός ακολουθεί είτε τον αρχαίο τύπο (η ενεργός-της ενεργού) είτε τον νεότερο (η ενεργή-της ενεργής), αλλά ο πληθυντικός πολύ περισσότερο τον νεότερο τύπο (οι ενεργές-τις ενεργές) παρά τον αρχαίο (οι ενεργοί-τις ενεργούς) που σχεδόν κρύβει το γένος. Το ίδιο ισχύει και για τα θηλυκά των επιθ. σε -ούχος, όπου το «η ταλαντούχος» λέγεται περισσότερο από το «τις ταλαντούχους», όσο και των επιθ. σε -βόρος, -γόνος κτλ.

* Κάπως συναφές και το επόμενο θέμα, πάλι από την περασμένη Κυριακή. Στο συνέδριο, λέει, των Ανεξ. Ελλήνων, φαίνεται ότι σε κάποια στιγμή που η πολιτική αντιπαράθεση οξύνθηκε, κάποιο στέλεχος του κόμματος χτύπησε μια πρώην βουλευτίνα (ή βουλεύτρια). Ο τίτλος του ρεπορτάζ: Ξυλοδαρμός πρώην βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. από μέλος του οργανωτικού του κόμματος. Δε φτάνει που την ξυλοφορτώσανε, της κοτσάρανε και κάτι μουστάκια νά… σχολιάζει ο φίλος που μου το έστειλε.

* Και από τα θηλυκά επαγγελματικά ουσιαστικά, στα θηλυκά ονόματα νησιών. Το Βήμα ανακάλυψε τις προάλλες «τις Κουρίλους νήσους» ή μάλλον ο υλατζής του Βήματος, που έβαλε τον τίτλο που βγάζει μάτι, διότι ο συντάκτης της είδησης, στο κυρίως σώμα του κειμένου, το λέει σωστά, οι Κουρίλες. (Ποιες είναι οι Κουρέλες, μη με ρωτήσετε).

* Και από τα νησιά του Ειρηνικού σε άλλα νησιά, λίγο πιο κοντινά μας, και σε ένα θηριώδες μαργαριτάρι (μεγέθους αβγού) του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος στην κόντρα που έχει με τον Πάνο Καμμένο υποστήριξε στην τηλεόραση (για του λόγου το αληθές υπάρχει και η μεταγραφή στον ιστότοπο του καναλιού) ότι: Στο χέρι μου κρατάω όλα τα αποδεικτικά έγγραφα ότι το σκάφος ‘Ηλιάτορας’, με το οποίο ο Πάνος Καμμένος, όργωνε τις θάλασσες του Αιγαίου για 20 χρόνια ανήκει σε off shore εταιρεία με έδρα τα ‘Νησιά του Ανθρώπου’, τα νησιά της Μάγχης. Το μεζεδάκι είναι και μεγάλο και πολλαπλό, καραβίδα γεμιστή θα λέγαμε. Μετρήστε: α) καταρχάς, και σοβαρότερο, δεν υπάρχει «Νησί του Ανθρώπου», πρόκειται για το νησί Μαν (Isle of Man). Αυτό το Man είναι απλώς ομόηχο με το man=άνθρωπος, προέρχεται όχι από τα αγγλικά αλλά από τα κέλτικα, και πιθανώς ανάγεται σε κέλτικη ρίζα που σημαίνει «βουνό». Το έχουν κάνει κι άλλοι αυτό το λάθος, αλλά δεν πουλάνε βιβλία. β) Επικουρικά, η νήσος Μαν είναι ένα νησί, όχι σύμπλεγμα νησιωτικό. γ) Τέλος, και όχι ασήμαντο, το νησί Μαν δεν βρίσκεται στη Μάγχη, εκεί είναι το Γκέρνσεϊ και άλλοι φορολογικοί παράδεισοι, αλλά ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Αγγλία, δηλαδή πολύ πιο δυτικά.

* Και πάλι από τη Βουλή το επόμενο μεζεδάκι, όπου σε ρεπορτάζ της real.gr μαθαίνουμε ότι η ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου απορρίφθηκε «διά ανεγέρσεως των βουλευτών». Πώς έλεγαν για το γεφύρι της Άρτας, αν δεν στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει;

* Και ένα μεζεδάκι από τον χώρο της γευσιγνωσίας ή όπως αλλιώς λέγεται η κριτική της κουζίνας ακριβών εστιατορίων (που δεν ξέρω αν έχει πέσει λίγο η μύτη των γευσικριτικών τώρα που τα πορτοφόλια των περισσότερων έχουν στεγνώσει ή αν εξακολουθούν να βρέχουν αλλού). Η φίλη Αλεξάνδρα της Λεξιλογίας ψάρεψε στον ιστότοπο mirsini.gr μια μεζεδάρα: Σάββατο μεσημέρι και δεν πέφτει καρφίτσα στο ολοκαίνουργιο bar –restaurant του Κολωνακίου αν και άρτια αφιχθείς είναι ίσως από τα πιο δημοφιλή μέρη του κέντρου. Άρτια αφιχθείς, δηλαδή, ίσως, έφτασε αρτιμελής, δεν τον πετσοκόψανε στο δρόμο. Μεγαμεζεδάκι κι αυτό, γιατί και «σωστό» αν ήταν το «άρτι», πάλι το «αφιχθείς» θα έβγαζε μάτι. Μπαμπά τους γλώσσα γιατί δεν μιλάνε, δεν ξέρω.

* Διαβάζω ότι το κείμενο της πρόσφατης ομιλίας του υπουργού Ν. Δένδια σε αμερικανικό πανεπιστήμιο ήταν αντιγραφή (κοπιπάστη, που λέμε) από τη Βικιπαίδεια. Εδώ μπορείτε να δείτε τα δυο κείμενα πλάι-πλάι. Αν είναι αυθεντικά τα κείμενα, που μάλλον είναι, πρέπει να χαρούμε που η συνεργασία με τους Γερμανούς σε θέματα δημόσιας διοίκησης προχωράει με τ’όσο γοργούς ρυθμούς. Αφού πολλοί Γερμανοί πολιτικοί, ακόμα και υπουργοί, όπως ο Καρλ τσου Γκούτενμπεργκ, έχουν πιαστεί τον τελευταίο καιρό να παστώνουν το κοπίδι, επόμενο είναι η συνήθεια αυτή να περάσει και στους δικούς μας, προς το παρόν βέβαια όχι σε διατριβές αλλά σε ομιλίες -αλλά πού θα πάει, με τον καιρό θα φτάσουν κι οι δικοί μας στο επίπεδο των Γερμανών.

* Μια περίπτωση ήπιας παρενθετικής ακλισιάς από τον Ριζοσπάστη, σε ρεπορτάζ για το αξιόλογο συνέδριο που διοργάνωσε το ΚΚΕ για τον Μπρεχτ: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ειδικά προετοιμασμένη για το συνέδριο βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του Μάνφρεντ Βέκφερτ, συνεργάτη του Μπρεχτ, και για πολλά χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, και πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών στην πρώην ΓΛΔ.

Ενώ σωστά αρχίζει με γενική («συνεργάτη του Μπρεχτ»), στο δρόμο το ξεχνάει και επιστρέφει στην ονομαστική («διευθυντής»… «πρόεδρος»). Το φαινόμενο αυτό το λέω «παρενθετική ακλισιά», μάλλον ανακριβώς. Το είπα έτσι επειδή το ακλισιάρικο κομμάτι ίσως να ήταν αποδεκτό αν ήταν μέσα σε παρένθεση -αν δηλαδή έγραφε «του Μάνφρεντ Βέκβερτ (καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπερλίνερ Ανσάμπλ)». Στο μυαλό του συντάκτη υπάρχει ένα «ο οποίος είναι», που δικαιολογεί την ονομαστική -αλλά που πρέπει να γράφεται.

Πέρα απ’ αυτό, Βέκβερτ λέγεται ο άνθρωπος (Wekwerth), όχι Βέκφερτ.

* Και κλείνω με δυο καβαφικά, από τα πολλά που γράφτηκαν στις 29 Απριλίου (επέτειο της γέννησης και της θανής του ποιητή).

Πρώτον, μια γκρίνια, για τον τσαπατσούλικο τρόπο που διάλεξε η Πανδώρα και παραθέτει καβαφικό ποίημα σαν να ήταν πεζό. Μπορεί να φταίει και το φορμάρισμα του κειμένου στον επεξεργαστή, αλλά πάντως είναι απαράδεκτο που τόσες μέρες δεν το έχουν διορθώσει στην ηλέκδοση της εφημερίδας -λες και πληρώνουν χαρτί.

* Δεύτερον, μια απορία. Ένας φίλος ανάρτησε στο Φέισμπουκ το εξής καβαφικό ανέκδοτο: «Κάποτε, στη δεκαετία του 20, ένας νέος πειρακτικός τον ερώτησε στην Αλεξάνδρεια: Δάσκαλε, ποιος είναι ο μεγαλύτερος ζώντας ποιητής σήμερα στην Ελλάδα; Ο Καβάφης τον εκοίταξε φαναριώτικα πάνω από την ταρταρούγα των γυαλιών του, μέτρησε αστραπιαία την πρόθεση και το ύφος του, και αποκρίθηκε: δεύτερος ο Παλαμάς.»

Εγώ βέβαια καβαφιστής δεν είμαι, αλλά, από το λίγο που νομίζω ότι ξέρω τον Καβάφη, βρίσκω ελάχιστα καβαφική την απάντηση «Δεύτερος ο Παλαμάς». Βεβαίως, υπάρχουν άλλα τεκμηριωμένα καβαφικά ανέκδοτα, στα οποία ο Καβάφης προφητεύει σωστά τη μελλοντική αναγνώριση του έργου του σε αντιδιαστολή με του Παλαμά (ένα πολύ χαρακτηριστικό, που θα το παραθέσω από μνήμης, ήταν όταν ο Καβάφης αφηγήθηκε μια παραβολή για το πλούσιο πρωινό που πρόσφεραν στον Παλαμά -και τίποτα στον Καβάφη-, για το πλούσιο γεύμα του Παλαμά και το λιτό του Καβάφη, αλλά για το υπέρλαμπρο δείπνο που περίμενε τον Καβάφη, όλα για τον Καβάφη και τίποτα για τον Παλαμά).

Ρώτησα τον φίλο να μου πει πού βρήκε το ανέκδοτο που μου φαίνεται ύποπτο, κι εκείνος μού είπε ότι το βρήκε στα Ελληνικά του Δ. Λιαντίνη, σελ. 77. Όμως ο Λιαντίνης δεν είναι πρωτογενής πηγή κι έτσι εξακολουθώ να μην πείθομαι για την ακρίβεια του ανεκδότου, εξακολουθώ να βρίσκω μη καβαφική τη φράση «Δεύτερος ο Παλαμάς». Παρακαλώ λοιπόν τους φίλους του ιστολογίου, αν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον Λιαντίνη (οπότε ευχαρίστως θα παραδεχτώ ότι έσφαλα) ή να μου πουν αν ξέρουν κάτι για το θέμα.

ΥΓ Στις 12.10 το πρωί του Σαββάτου θα μιλήσω από το τηλέφωνο με τον Δημήτρη Φύσσα από τη συχνότητα του 9,84, μεταξύ άλλων περί Μποστ.

58 Σχόλια προς “Πασχαλινά μεζεδάκια”

 1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

 2. Γς said

  Καλημέρα
  Χρόνια πολλά
  και από μεζεδάκια Πασχαλινά άλλο τίποτα, αύριο.
  Πρόσκληση λοιπόν για συνακρόαση με τον Δημήτρη Φύσσα.
  Για να δούμε τι θα ακούσουμε

 3. ANGELIKI said

  ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΑΝΗΣΥΧΩ….
  Κ.

 4. ευλάμπιος said

  Στη νήσο του μαν μιλιέται μια κελτική γλώσσα που φέρει την ονομασία μανξ (http://www.glossesweb.com/2011/06/keltikes-glwsses.html) .Στα μανξ το νησί αποκαλείται ellan mvannin και παλιότερα ellan Μannin δηλαδή η νήσος (ellan) του Manu.Το όνομα πιστεύεται ότι σχετίζεται με ένα θαλάσσιο θεό της κελτικής μυθολογίας.

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια! Και καλές γιορτές!

 6. dr7x said

  Καλή Ανάσταση, σε όλες και όλους! Καλό Πάσχα, Νικοδέσποτα!

 7. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Καλημέρες. Τα μεζεδάκια τα διέτρεξα διαγωνίως. Ανοιξα για να πω ότι σε λίγο στον 9.84 θα μιλήσει ο Ιστοεφέντης μας :).
  Τ’ ακουσα να προαναγγέλεται μόλις. Μα τί νέωπας κανονικός είμαι τελοσπάντων! Στις επάλξεις.Πάλι με ακουστικάκια θα τον ακούσω γιατί βγαίνω για αποστολή διάσωσης γάτας στη Ρεματιά που σκαρφάλωσε (μάλλον κυνηγημένη από σκυλί) και τώρα κλαίει στο ψηλότερο κλαρί.
  Επανέρχομαι για γιορτινές ευχές.

 8. sarant said

  7: Tο ανάγγειλαν; Ωραία. Αλλά να σωθεί και η γάτα!

  6: Καλό Πάσχα, Δόκτορα.

 9. π2 said

  Καλή ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους.

 10. Καλή Ανάσταση Νικοκύρη και συσχολιαστές. Πως και δεν είπε ο Άδωνης, στο νησί του Θεανθρώπου, για να είναι μέσα στο πνεύμα των ημερών.
  Ισότητα φύλων οι Ανεξάρτητοι, δέρνουν και γυναίκες.

 11. Πέπε said

  Εκείνος ο τελευταίος τροχός της αμάξης, που τον συζητούσαμε τις προάλλες, φαίνεται ότι πολλοί νομίζουν ότι είναι ο «τελευταίος» που μπαίνει εκεί όπου μπαίνει η άμαξα (ο πίσω πίσω;;):

  «Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Καραγκούνης είπε:

  «Πρέπει η Ελλάδα να ενταχθεί σε αυτές τις πρωτοποριακές ρυθμίσεις και όχι να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην αντιρατσιστική νομοθεσία …»» (πρέπει δηλ. να εκσυγχρονιστεί, να κάνει κι αυτή επιτέλους ό,τι ήδη γίνεται στις άλλες χώρες). http://news247.gr/eidiseis/koinonia/nomosxedio_fwtia_akoma_kai_sterhsh_politikwn_dikaiwmatwn_gia_fainomena_ratsismou_kai_ksenofovias.2239104.html

  Μάλλον η λέξη που είχε στο βάθος του μυαλού του ήταν «ουραγός».

  Καλήν Ανάσταση.

 12. Γς said

  Μπορντούρες και σιρίτια
  Ο Νικοκύρης συνεχίζει να μιλά
  «εκεί χάθηκε και τα αρχεία τυου Μπόστ»
  Και για την πραμάτια μας: Τα φρούτα μας στη λογοτεχνία μας, τον πολιτισμό μας.
  -Γνώριζαν οι αρχαίοι τα λεμόνια;
  Και τα σύκα @@;

  Τα ενδιαφέροντα του μπλόκ είναι για την λογοτεχνία και λοιπά.
  (στα λοιπά κολλάει ο Γς).

  Και τα Πορτοκάλος βραβεία.

  Και τα Λερναία κείμενα.

  Το CNN, Software.

  Ναι έγραψε και στο μπλογκ ο Σοβιετολόγος;

  Βάσκοι κλπ

  Ωραίο ήταν

 13. Αρκεσινεύς said

  Σύντομη, αλλά καλή. Χρόνια πολλά.

 14. Γς said

  Ανετος και ο Δημήτρης Φύσσας.
  Μπράβο μποθ οβ γιου

 15. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  11: Ναι, ουραγός είναι το σωστό, καλά το λες.

  12: Ο Γ.Γ. είχε απαντήσει με άρθρο του:
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/09/07/georgalas/

 16. spiral architect said

  Καλημέρα, Χρόνια μας Πολλά και Καλή μας Ανάσταση. 🙂
  Δεν έχω πολύ χρόνο καθότι ανθιστάμενος στις ευρωπαϊκές νόρμες, γυρίζω αντεριές για το αυριανό κοκορέτσι. 😀

  (πουφ, το πληκτρολόγιο βρώμισε αρνίλα)

 17. Gpoint said

  Περί καλής ανάστασης οι ευχές, Χριστός (θα) Ανέστη, Αληθώς (θα) Ανέστη, η Δημοκρατία (θα) Ανέστη(θα), άντε να αναστηθεί και η ομάδα που έχει να πάρει πρωτάθλημα από του αγίου Ιβάν ( του οποίου η μνήμη τιμάται ι κάθε 30 χρόνια περίπου).

  Αυτό το «Μπαμπά τους γλώσσα γιατί δεν μιλάνε, δεν ξέρω», δεν έτυχε να το ξαναακούσω. Υπονοεί τίποτις περί αγνώστου πατρός ;

 18. spiral architect said

  @17β: Καλή ερώτηση! 😉

 19. Γς said

  Μίλαγε πριν κανα δυο ώρες ο Νικοκύρης μας με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Αθήνα 9.84 και τώρα βλέπω στο Face Book ένα φίλο μου να μιλάει με έναν πρώην Αντιδήμαρχο του Δήμου. Μου θύμισε κάτι και του το έγραψα :

  Ο καναπές

 20. sarant said

  17-18: Είναι ατάκα του Ανατολίτη από τη Βαβυλωνία, αφού άκουσε τον Λογιότατο να λέει ελληνικούρες: «Τζάνουμ Λογιότατε, μπαμπά σου γλώσσα γιατί δεν μιλάς»;

 21. 16: Μου αρέσει, δεν λέω. Αλλά και αυτός ο Bregovic έχει γίνει ο Νταλάρας της Σερβίας.

  Καλό Πάσχα!

 22. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  8. Κάτι περισσεύει στο «προαναγγέλω»;
  ‘Εχοντας στ αυτί τον 9.84 άκουγα και τα γύρω-γύρω.Οι κεραίες μου παρέμειναν τσιτωμένες και μετά τη συζήτηση περί εκθέσεως Μποστ και άλλων τινών μεταξύ Νικοκύρη και Δημ.Φύσσα, που ήταν δροσερή ανάσα ανάμεσα στις αναφορές στα χρυσογεγονότα και τα εικαζόμενα μελούμενα περί τούτων.΄Εχω κολλήσει στο ότι κατά την προσεχή αλλαγή του Συντάγματος ,είπαν, με σχετική πρόβλεψη, σε περίπτωση ποινικά κολάσιμης εκτροπής των βουλευτών, θα μπορεί να τους αφαιρείται και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι κλπ. Και έτσι λέει θα λυθεί το ζήτημα με τα καμώματα των χρυσοαβγιτών. Εμένα τώρα γιατί σηκώθηκαν οι τρίχες μου και δε λέω να καλμάρω;
  Γάτα εσώθη. Την έκοψε η πείνα και η ανοιχτή κονσέρβα στα χαμηλά κλαδιά τής έσπασε τη μύτη και την έκανε να αποτολμήσει το σάλτο προς τη σωτηρία.
  16.Αντεριές σπιράλ! «Τ άντερά τους τα χυμένα» (εδώ, των ευρωπαίων) είναι μια έκφραση οργής κι απαξίας για όποιον δεν ξέρει τί του γίνεται και κάνει κουταμάρες.
  Άντε καλά τυλίγματα. Καλόψητα και καλοφάγωτα και του χρόνου με υγεία.

 23. sarant said

  22: Το ίδιο περίπου, ίσως προαναγγέλλω να λέγαμε αν το έλεγαν χτες.
  Ναι, κι εμένα δεν μ’ αρέσουν αυτά. Έτσι μπορείς να αποκλείσεις πολλούς.

 24. Κι από δω, παιδιά, καλό Πάσχα –μια και στο άλλο νήμα απάντησα μόνο στον Άλφι που μου έκανε προσωπικά την τιμή 🙂

 25. Κουγιαγια said

  (17) gpoint αλλά και για το χτεσινό σχόλιο της immor (41)
  Γυρεύοντας πάτε να τα ακούσετε από την κ. Στούκα, χρονιάρες μέρες…

  Καλό Πάσχα σε όλους.

 26. Άρτεμη said

  Καλή ανάσταση (επ-ανάσταση τήν λένε άλλες, – οι 🙂 ) Και επειδή κουράστηκα λίγο με τις πολιτικές, διαλέγω για να ευχηθώ, ένα τραγούδι που μού φαινόταν πάντα αναστάσιμο 🙂 (μυστήριες οι βουλές τής κούτρας μου) Να περνάτε καλά

 27. sarant said

  26: Σε στίχους Γ. Αθάνα, μάλιστα!

 28. Γς said

  Και χωρίς γάλατα
  και στήθη άσπρα
  που πήγαν να του φορτώσουν

 29. ἄνοιξα τὴν τηλεόρασι μετὰ ἀπὸ καιρὸ .ἔτσι νὰ δῶ τίποτε πασχαλιάτικο ἀπὸ τοὺς ἀνὰ τὴν Ἑλλάδα ἑορτασμόύς, περιφορὲς ἐπιταφίου κ.τ.λ. καὶ πέφτω στὸ Στάρ, σὲ καραμπινάτη ἀκλισία μὲ τεράστια γράμματα: «οἱ .ερωτες τῆς Θωμαὴ Ἀπέργη. δὲν ξέρω ποιά εἶναι αὐτὴ ἡ κυρία ποὺ θὰ γιορτάζῃ σὲ μιὰ ἑβδομάδα, ἀλλὰ ἡ ἀκλισία βγάζει μάτι!

 30. Πέπε said

  Θα τους είπαν ότι δεν πρέπει να λένε «η Θωμαΐς, της Θωμαΐς»!! Ε, άμα κι αυτοί οι δασκάλοι δεν ξέρουν τι θέλουν, τι να σου κάνει ο έρμος ο που γράφει τους τίτλους!

 31. τώρα δὰ μπῆκα στὸν γούγλη κι ἔψαξα λίγο. μιὰ τὴν λένε Θωμαϊς, μιὰ Θωμαή,. βρῆκα δὲ καὶ τὴν ὀνομαστικὴ(!) Θωμαής. καὶ εἶναι ὀμορφούλα, κρῖμα νὰ τῆς βάλουν μουστάκια. φαίνεται πὼς γενικὴ τοῦ θηλυκοῦ «Θωμαὴς» (ὀνομαστικὴ) εἶναι τὸ «Θωμαῆ». δημοσιογραφικὴ γραμματική.

 32. Γς said

  16:
  Το ίδιο έκανα κι εγώ αλλά για την αποψινή μαγειρίτσα που ήδη έχει ετοιμαστεί. Μόνο που μέχρι να αποφανθώ περί της επιτυχίας της κόντεψα να την καταναλώσω όλη.
  Καλή Ανάσταση συνλιστόβιοι

 33. Γς said

  29:
  >οἱ .ερωτες τῆς Θωμαὴ Ἀπέργη. […] ἀλλὰ ἡ ἀκλισία βγάζει μάτι!

  και με το δάχτυλο μάλιστα

 34. Άρτεμη said

  27, 28 εδώ βρίσκω πως οι στίχοι είναι τού Λαυράγκα http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=19028
  Αν είναι λάθος, μού φαίνεται χαριτωμένο Αν και η βικιπαίδεια δίνει χρονολογιες τού Λαυράγκα: 17 Οκτωβρίου 1860 ή 1864 – 18 Ιουλίου 1941 και τού Αθάνα το ΕΚΕΒΙ δίνει Έτος Γέννησης: 1893 Έτος Θανάτου: 1987, δηλαδή σχεδόν τριάντα χρόνια διαφορά στη γέννησή τους. Φυσικά δέν είναι απίθανο να έγραψε αυτούς τους στίχους ο Αθάνας πολύ νωρίς 🙂
  Ωστόσο το http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=index&sort=alpha&lyricist_id=702 αποδίδει στον Αθάνα μόνον ένα άλλο τραγούδι μελοποιημένο από τον Λαυράγκα, πολύ αγαπημένο κι’ αυτό http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=index&sort=alpha&lyricist_id=702 αν και αυτή δέν είναι η καλύτερή του 🙂

 35. Άρτεμη said

  ξαναδιαβάζοντας αυτά που έγραψα πιό πάνω, μού φαίνομαι πολύ σχολαστική Με το συμπάθειο

 36. sarant said

  Όχι, δεν είσαι σχολαστική, έχει λάθος η Βικιπαίδεια, και όχι μόνο αυτή, δες εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/05/15/lalountaidonia/

 37. Άρτεμη said

  Η υπογραφή «σαραντάκος» είναι εγγύηση Ευχαριστώ πολύ 🙂

 38. Άρτεμη said

  και έχω την εντύπωση πως οι τελευταίοι στίχοι λένε «μοιάζει με αυτό που φέρνεις; -έλα /κι όλα τα νοιώθω μια φορά!» αλλά
  «μοιάζει με αυτό που φέρνει η σέλα /κι όλα τα νοιώθω μια φορά! » Τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω από ορισμένες εκτελέσεις (όχι τής Καγιαλόγλου) και μού φαίνεται κι’ αυτό λογικό – αν φέρνει η ιππασία τόση χαρά την άνοιξη 🙂 Και πάλι ευχαριστώ. Δέν ήξερα πως είχες γράψει ΚΑΙ γι’ αυτό, ή δέν το θυμόμουν. Πού να σε προλάβουμε!!! (ζηλεύω!!! )

 39. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  13. Αρκεσινέα, πάμε ολοταχώς για Ανάσταση και δε γράψαμε τα Πάθη του Χριστού. Δεν το ξέχασα, τα έγραψα σε αρχείο αλλά καθώς ήταν μακρυνάρι, και εν πολλοίς τα γνωστά κι από άλλες περιοχές,όπως διαπίστωσα από το διαδίκτυο, δεν το ξεδίπλωσα εδώ παρόλο που εμπεριέχονται και αρκετές ενδιαφέρουσες ντόπιες αποστροφές. Θα το αναρτήσω σε «μικρογραφία» (όταν μάθω να το κάνω). Για απόψε να γράψω το «επικαιρότερο» τελευταίο κομάτι (ο Εσταυρωμένος προς τη Μητέρα Του):
  Μόνο το Μέγα Σάββατο ,
  κοντά στο μεσονύχτι
  που θα λαλήσει ο πετεινός
  και θα χτυπούν καμπάνες,
  τότε κι εσύ Μανούλα μου
  θα ΄χεις χαρές μεγάλες.

  Θερμές ευχές πασχαλινές

 40. aerosol said

  Καλή Ανάσταση σε όλους!

 41. Τσούρης Βασίλειος said

  Χρόνια πολλά σε όλους και όλες!

  Μεγάλη Δευτέρα ο Χριστός στ΄μαχαίρα
  Μεγάλη Τρίτη, ο Χριστός εκρίθη
  Μεγάλη Τετράδη, ο Χριστός εχάθη
  Μεγάλη Πεφτη, ο Χριστός ευρέθη
  Μεγάλη Παρασκευή, ο Χριστός στη γή
  Μεγα Σάββα, μέγα θάμα!

 42. spiral architect said

  Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά. 🙂
  Με μέτρο τα χοληστερινούχα αύριο.

 43. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Χρόνια πολλά με δύναμη, γενικά και στον καθένα ιδιαίτερα. Σ΄όποιους γιορτάζουν,( έχουμε τουλάχιστον μία Αναστασία στους «φανερούς» σχολιαστές) διπλά κερασμένα.

  41. Παραλλαγή σ εμάς :
  Μεγάλη Παρασκή
  ο Χριστός στο καρφί
  Μεγάλο Σαββάτο,
  ο Χριστός στον τάφο
  μα την Κυριακή απ΄ ανέστη
  οολημέρα Χριστός Ανέστη.

 44. Νίκος Παναγιωτόπουλος από Πάτρα said

  Καλό Πάσχα σε όλους .

 45. sarant said

  Καλό Πάσχα και από μένα σε όλες και όλους!

 46. Χριστός Ανέστη σε όλους τους φίλους και φίλες και πρώτα και καλύτερα στον αγαπητό Νικοκύρη μας !!!! Με υγεία, αγαπη΄στις οικογένειές σας και να χαίρεστε ό,τι πολυ αγαπάτε κι όσους σας αγαπούν! Ανάσταση νάρθει στην ΕΛΛΆΔΑ ΜΑΣ οικονομικά, κοινωνικά, ηθικά, πολιτισμικά και…γλωσσικά ! Καλό κι Άγιο Πασχα νάχετε με καλό γλεντάκι και καλό χυμα βαρελίσιο κρασάκι, πάντα Ελληνικόν !!!Και του χρόνου με ΥΓΕΙΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!

 47. 43: Ευχαριστώ πολύ Εφη-Εφη,,αλλα δυστυχώς δεν γιορτάζω Μεγάλο Σάββατο, αν και δε θα ήταν ασύμφορο για μένα να το παίζω σε διπλό ταμπλώ, όπως κανουν πολλοί !!Γιορτάζω στις 22 Δεκεμβρη, της Αναστασίας της Φαρμακολύτρας, αυτηνής της Αγίας που γιατροπορεύει και απαλύνει τους πόνους των αλλονών και ποτέ τον δικό της..Και να ξέρατε μόνο πόσο αληθεια είναι,,Αυτή η Αγία έχει και τ’ όνομα και τη χάρη της για μένα ειδικά ! Γιορτάζει όμως ένας απ’ τους εγγονούς μου, ένα απτα δίδυμα αγόρια της κόρης μου, κι είναι αυτός ο γλύκας γαλαζομάτης στη φωτο μαζί μου !Να τον χαίρομαι τον κούκλο μου και χρόνια πολλά στους Αναστάσηδες κι Αναστασίες…ό,τι επιθυμούν και πάνω απόλα υγεία κι αγάπη πολλή νάχουν στη ζωή τους…

 48. #26 μήπως γι’αὐτὸ σοῦ φαινόταν ἀναστάσιμο, μήπως σοῦ ἔμεινε στὸ ὑποσυνείδητο;

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ!

 49. Άρτεμη said

  48 καθόλου. Ούτε που την είχα δει την εκπομπή. Όμως εκείνο το μεσαίο τετράστιχο…. πάντα η ανάσταση κι’ η άνοιξη δέν πάνε μαζί;

  Εντελώς άσχετο σχόλιο: γύρευα μερικές πληροφορίες για τη Μεσαλίνα και πέφτω σ’ αυτό εδώ http://www.mpakouros.net/static/sitemap/mesalina_i_Adistakti_i_Arahnoeides_1033.asp Γεμάτο λάθη ξεκινώντας από το «αραχνοειδές» τού τίτλου (την έκανε ουδέτερη 😉 τη Μεσαλίνα ) και πιο κάτω διαβάζω τη λέξη «κελεΜπούρι» που την ήξερα χωρίς Μ και ίσως πρόκειται για καινούρια λέξη που σημαίνει ταυτόχρονα καλαμπούρι και κελεπουρι… Έχετε ποτέ κουβεντιάσει εδώ τί σημαίνει κελεπούρι και από πού προέρχεται;

 50. sarant said

  Καλημέρα, Χριστός Ανέστη!

  46: Ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω!

  49: Από το νόημα εννοεί κελεπούρι. Δεν έχουμε κουβεντιάσει εδώ τη λέξη -θα το κάνουμε όμως γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον.

 51. Άρτεμη said

  ΄50 Φυσικά είναι σαφές ότι εννοεί κελεπούρι, αλλά ήταν αστείο το λάθος (πληκτρολόγησης;)
  Για να βάλουμε στ’ αυτιά μας και άλλο αηδόνι, εκτός τού Λαυργάγκα

  καλοφάγωτα τα μεζεδάκια 🙂

 52. Γς said

  Αντε παλι. Χρόια Πολλά!

  Οχι άλλο κάρβουνο!

  Δεν ήταν ο Νίκος Κούρκουλος αυτή τη φορά αλλά η κυρά μου, όταν της είπα ότι μπορεί να μην φτάσουν τα κάρβουνα και για το βράδυ που έχουμε το δεύτερο κύμα των καλεσμένων μας.

  Και μάλλον είχε δίκιο. Εγώ όμως έκανα μια μικρή βολτίτσα. Χαρά θεού παντού.
  Και σταματάω στη Μαραθώνος για .. κάρβουνα, ενώ ήδη έχω αποφασίσει:»Όχι άλλο κάρβουνο»
  Κάτι θα εύρισκα για να μην πάρω.

  -Καρβουνάκια έχετε;
  -Πως δεν έχουμε. 20κιλα τσουβαλάκια. Είχαμε και των δέκα κιλών αλλά τελείωσαν.
  -Τι να τα κάνω 20 κιλά;
  -Δεν γίνεται πιο λίγα.
  -Τότε γιατί μου είπατε ότι έχετε καρβουνάκια.
  -Α, θα με σκάσεις. Αυτά τι είναι; Δεν είναι κάρβουνα;
  -Ρε φίλε, καρβουνάκια σου ζήτησα. Για το θυμιατό. Για το λιβάνι!

 53. Θρασύμαχος said

  Μια που σας ενοχλούν τα μουστάκια που κοτσάρανε στη βουλευτή, πώς θα περιγράφατε αντιστοίχως αυτό που φύτεψε η Αυγή http://www.avgi.gr/article/257306/o-marathonios-sunexizetai στον καημένο το Ντελόν; «η μελοδραματική ερωτική ιστορία των νεαρότατων καλλονών Ρόμυ Σνάιντερ και Αλαίν Ντελόν στην κινηματογραφική Χριστίνα»

 54. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  47.Αναστασία, πολύχρονος και τυχερός ο εορταζόμενος. Γλύκας. Χριστός ανέστη.
  48. Μπράβο που το ξετρύπωσες.»Συλλεκτικό» ποικιλοτρόπως. Χρόνια Πολλά
  51.Εξαιρετικό (μολονότι δεν τρελαίνομαι για τη Σαμίου). Χρόνια πολλά

 55. Αρκεσινεύς said

  ΕΦΗ, 2 φορές αναφέρθηκες στον θρήνο της Μ.Παρασκευής, αλλά δεν μπορούσα να συμμετάσχω. Να είμαστε καλά του χρόνου. Χρόνια πολλά ιδιαίτερα σου στέλνω.

  την Λαμπρή την Κυργιακή
  σούπα και γλυκό κρασί.

  έτσι τελειώνει το δικό μας στιχούργημα.

  Χρόνια πολλά κι αποδώ σε όλους με υγεία.

 56. Δεν υπάρχει ‘το ενεργές’, ούτε πρωτόκλιτα θηλυκά σε -ης. Επομένως το ‘η ενεργής’ είναι βαρβαρισμός. Δεν είναι γλωσσικό λάθος ούτε ολίσθημα. Είναι λάθος κρίσης περί τη χρήση της γλώσσας.

 57. Αγάπη said

  Μια φίλη μπερδεύτηκε και μου ευχήθηκε «καλή αναστάτωση» αντί για «καλή ανάσταση» 🙂
  Μού άρεσε
  Καλή αναστάτωση σε όλες και όλους, λοιπόν 🙂

 58. Γιάννης Ιατρού said

  57: Αγάπη
  Αμείλικτος ο χρόνος, 2017 έχουμε 🙂
  Επίσης καλή Ανάσταση!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: