Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ένας ξένος στο παγκάκι μου

Posted by sarant στο 9 Μαΐου, 2013


Μπορεί να με γελάει η μνήμη μου, αλλά πάει πολύς καιρός από την προηγούμενη φορά που έγινε «σάλος» (για να χρησιμοποιήσω το νέο κλισέ) γύρω από δηλώσεις ενός ποιητή. Στο χρονογράφημά της στην Εφημερίδα των Συντακτών η γνωστή δημοσιογράφος Άννα Δαμιανίδη, κάτοικος Κυψέλης, επέκρινε την ποιήτρια και ακαδημαϊκό Κική Δημουλά, επίσης Κυψελιώτισσα, επειδή, ως ομιλήτρια σε μια εκδήλωση στη γειτονιά τους, μιλώντας για τα περασμένα μεγαλεία της συνοικίας σε αντιδιαστολή με την τωρινή της κατάσταση, είπε ότι «δεν αντέχει τους μετανάστες στην Κυψέλη, τόσοι πολλοί που είναι, πιάνουν και τα παγκάκια, δεν βρίσκεις να καθίσεις στην πλατεία, άσε που κλέβουν και φοβάται να βγει από το σπίτι της, α-πα-πα! χάλια».

Στα κοινωνικά μέσα η φράση με τα παγκάκια έδωσε λαβή για άφθονα σχόλια, τα περισσότερα αρνητικά. Στη συνέχεια, η εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσίευσε το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας της Κικής Δημουλά, στο οποίο η επίμαχη φράση για τα παγκάκια δίνεται ως εξής: Πάντως εάν πάει κανείς στην πλατεία της Κυψέλης, δεν έχει χώρο να πατήσει. Στα δε παγκάκια κάθονται άνθρωποι ξένοι – πολύ φυσικό βέβαια πώς να περάσουν την ώρα τους – και παίζουν κάτι δικά τους χαρτιά και με χαρτάκια γεμίζει ο τόπος. Βεβαίως οι Κυψελιώτες έχουν εκτοπιστεί, αυτό είναι μια πραγματικότητα, βεβαίως τους αγάπαμε τους ξένους αφού φύγαν από εκεί για έλθουν και να ζήσουν να δουλέψουν αλλά κάπως πρέπει να μοιραστούν οι χώροι.

Ταυτόχρονα, η ποιήτρια έδωσε μια διευκρινιστική, ας πούμε, συνέντευξη στον ιστότοπο maga.gr, στην οποία δεν αναφέρεται μόνο στο περιστατικό, αλλά επεκτείνεται και στη ζήλια κάποιων ομοτέχνων της από τότε που έγινε μέλος της Ακαδημίας. Πολλοί συγγραφείς υπερασπίστηκαν την Κική Δημουλά στα κοινωνικά μέσα (κάποιοι βρίσκοντας ευκαιρία να επαναλάβουν για νιοστή φορά τις ψυχώσεις τους).

Δεν θα κατηγορήσω τη δημοσιογράφο που δεν μετέφερε με ακρίβεια τα λεγόμενα της ποιήτριας: σε έντυπο μέσο γράφει, και μάλιστα χρονογράφημα με ορισμένη έκταση, δεν μπορεί επομένως να παραθέσει κατά λέξη, και άλλωστε νομίζω ότι δεν είχε πρόσβαση σε κάποια μαγνητοφώνηση του κειμένου. Μια περίληψη έδωσε, που αδικεί ίσως την Κική Δημουλά επειδή περιέχει συμπυκνωμένες τις τοποθετήσεις της, αλλά δεν αποτελεί σκόπιμη διαστρέβλωση. Κυρίως λείπει από την περίληψη της Άννας Δαμιανίδη η μεγάλη αμηχανία που χαρακτηρίζει το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο, όπου η ποιήτρια επανειλημμένα παλινωδεί, λέγοντας κάτι και μετά μετριάζοντάς το ή αναιρώντας το.

Βρίσκω καταρχήν υγιή αντίδραση την κριτική που ασκήθηκε στις θέσεις της ποιήτριας, όχι όμως την επέκταση της κριτικής στο πρόσωπό της. Το έχω ξαναγράψει, το να εκφράζει κάποιος μια άποψη που τη βρίσκουμε ρατσιστική, ή ακόμη και που είναι αναντίρρητα ρατσιστική, δεν τον κάνει αυτομάτως ρατσιστή. Θέλει προσοχή αυτό. Και πολύ περισσότερη προσοχή θέλει στις σημερινές συνθήκες, που υπάρχει στο πολιτικό τοπίο μια ναζιστική συμμορία που ανενδοίαστα καπηλεύεται τα πάντα. Δεν θα χαρίσουμε στη Χρυσή Αυγή όποιον ηλικιωμένο εκφράζει την ανασφάλεια ή το φόβο του.

Κι έπειτα, το κείμενο της Κικής Δημουλά είναι μια χαλαρή ομιλία, πιθανώς χωρίς χειρόγραφο, δεν είναι δοκίμιο, δεν είναι γραπτή τοποθέτηση σε συνέδριο, δεν είναι άρθρο σε εφημερίδα, επομένως δεν θα κριθεί με τα ίδια μέτρα και σταθμά. Δεν θα ζυγιάσουμε λοιπόν την κάθε λέξη με την πλάστιγγα του φαρμακοποιού. Γι’ αυτό δεν θεωρώ κατακριτέο, όπως μια καλή φίλη, το «πρέπει να μοιραστούν οι χώροι», που αν το πάρει κανείς τοις μετρητοίς μπορεί να σκεφτεί ότι οδηγεί σε πρακτικές απαρτχάιντ, σε Αμερική του 1950. Δεν συμφωνώ με το κείμενο, αλλά δεν κολλάω σε μια λέξη.

Ένας από τους ομοτέχνους της Κικής Δημουλά που δεν την υπερασπίστηκε, ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, έγραψε στο Φέισμπουκ, μεταξύ άλλων: «Ωστόσο, όταν έχεις ασκηθεί στον γραπτό λόγο (και δη στον ποιητικό, που είναι ο πλέον αφαιρετικός και ως εκ τούτου απαιτητικός κι ‘επικίνδυνος’), όταν οι λέξεις που έχεις λειάνει και συνταιριάξει κατά τρόπο θαυμαστό έχουν τύχει τόσης προσοχής και ανάλυσης, είναι αδικαιολόγητο να μεταχειρίζεσαι τις ίδιες λέξεις με απρονοησία, επιπολαιότητα (ή και καραμπινάτη γαϊδουριά) σαν τον πρωτάρη που δεν ξέρει πώς να χειριστεί ένα πανίσχυρο όπλο». Νομίζω πως παραείναι αυστηρός και βάζει δυσβάστακτο φορτίο στους ώμους των ποιητών: οι ποιητές είναι άνθρωποι, δεν είναι υπερφυσικά πλάσματα ούτε ρομπότ, δικαιούνται να έχουν κι αυτοί τις αδιάφορες ή τις κακές στιγμές τους. Βρίσκω αξιοπρόσεκτη την άποψη του Κορτώ αλλά, ύστερα από σκέψη, καταλήγω στο ότι συμφωνώ περισσότερο με το άρθρο του Στ. Τσαγκαρουσιάνου, που μάλιστα κάνει κάποιες σκέψεις που κι εγώ τις έχω κάνει σχετικά με την εξαφάνιση της ιδιωτικής σφαίρας στα κοινωνικά μέσα και (λέω εγώ) την ανάγκη να θεσπιστεί μια τρίτη κατάσταση, ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό, για τις απόψεις που εκφράζουμε στο Διαδίκτυο, που πρέπει θαρρώ να κρίνονται με άλλα μέτρα.

Ο Τσαγκαρουσιάνος βέβαια το γενικεύει το θέμα, μια και αναφέρεται επίσης (και κυρίως, θα έλεγα) σε δηλώσεις ή εκμυστηρεύσεις, όχι πάντα καλόγουστες ή πετυχημένες, που κάνουν πνευματικοί άνθρωποι στα κοινωνικά μέσα, και μάς θυμίζει τον αγαπημένο Γιώργο Ιωάννου, για τον οποίο μπορούμε να πούμε, με μια δόση υπερβολής βέβαια, ότι είχε ιστολόγιο από τη δεκαετία του 1980! Εννοώ ότι έγραφε σχόλια για όλα όσα τον ενδιέφεραν ή τον εκνεύριζαν, και όταν μάζευε αρκετή ύλη τύπωνε και ένα τεύχος του Φυλλαδίου, που έτσι ήταν το έντυπο ισοδύναμο των ιστολογίων, φυσικά χωρίς την τωρινή αμεσότητα και επικαιρότητα. Στα σχόλια του Φυλλαδίου, τους «θυσάνους» όπως τους έλεγε, ο Ιωάννου είχε γράψει ένα σωρό κακίες εναντίον ομοτέχνων με τους οποίους είχε τσακωθεί, ενώ θυμάμαι ότι είχε εκφράσει και απαράδεκτες, ρατσιστικές ίσως, απόψεις, για τους γάμους ανάμεσα σε Έλληνες ή Ελληνίδες και  αλλοδαπές ή αλλοδαπούς (αυτά το 1983). Όμως το έργο του Ιωάννου μένει και τα ανόητα σχόλιά του έχουν ξεχαστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγγραφείς έχουν ασυλία στον κυβερνοχώρο ή ότι είναι υπεράνω κριτικής -απλώς ότι έχουν κι αυτοί δικαίωμα στην κοτσάνα ή στη μικροπρέπεια.

Ή στην ανακρίβεια, για να κλείσω με αυτό. Κάτι που δεν είδα να σχολιάζεται στο κείμενο της Κικής Δημουλά, είναι η διάκριση ανάμεσα σε Κυψελιώτες και σε ξένους. Αλλά ποιοι είναι οι Κυψελιώτες; Με ποια λογική, ας πούμε, δεν είναι Κυψελιώτης ένας Αλβανός που μένει 20 χρόνια στη γειτονιά, έχει αγοράσει διαμέρισμα, τα παιδιά του πηγαίνουν σε σχολείο στην περιοχή; Η μόνη διαφορά, βρίσκω, είναι ότι ο Αλβανός Κυψελιώτης δεν ψηφίζει στις τοπικές εκλογές. Ενώ αν ψήφιζαν, μπορεί και να έπειθαν τον Δήμο να φτιάξει ωραία τραπεζάκια για να παίζουν οι Αλβανοί από την Κυψέλη ντόμινο στις πλατείες, όπως υπάρχουν σε πολιτισμένες χώρες των Βαλκανίων σκακιέρες στα πάρκα, αντί να χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτό τα παγκάκια, τα οποία, εδώ που τα λέμε, είναι άβολα για επιτραπέζιο παιχνίδι.

 

 

252 Σχόλια προς “Ένας ξένος στο παγκάκι μου”

 1. Καλημέρα
  Εκείνο το «αλλά κάπως πρέπει να μοιραστούν οι χώροι» με κάνει να ανατριχιάζω.
  Κρύβει το σπέρμα ενός νέο απαρχάιντ

 2. marulaki said

  Για τη Δημουλά δεν έχω να πω πολλά, όλοι λέμε πράγματα που μετανιώνουμε ή που αναθεωρούμε στη συνέχεια.

  Και στο πολιτισμένο Παλαιό Φάληρο υπάρχουν τέτοιες σκακιέρες, και μια ή δύο υπαίθριου σκακιού με μεγάλα πιόνια κλειδωμένα στα εκατέρωθεν παγκάκια. Είναι πολύ ωραίο και γαλήνιο το θέαμα με τους παππούδες (και όχι μόνο) που παίζουν. Τις ζεστές μου καλημέρες από τα νότια! 🙂

 3. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂

  Η Μάγκι κι η Μίλι κι η Μόλι κι η Μέι πήγαν μια μέρα να καθίσουν στα παγκάκια της Κυψέλης. Στο ένα κάθονταν μετανάστες, στο άλλο ποιήτριες, στο τρίτο σοσιαλμιντιάδες, το τέταρτο ήταν κενό. Στριμώχτηκαν λοιπόν σε αυτό η μία δίπλα στην άλλη κι άρχισαν να κακολογούν· η Μάγκι τα έβαλε με τους μετανάστες, η Μίλι με τις ποιήτριες, η Μόλι με τους σοσιαλμιντιάδες, η Μέι με τον εαυτό της.

  Η Μάγκι τους εξήγησε ότι εκεί μένει, δεν μένει σε τίποτα βόρεια και νότια προάστια όπως οι υπόλοιπες, πως δεν είναι -προς θεού- ρατσίστρια, απλά κι αυτή κάπου να ξεκουράζει τον κώλο της δημοσίως θέλει και πως υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα έλλειψης παγκακίων.
  Η Μίλι τους εξήγησε ότι μέσα στην ποίηση μένει, ότι εκεί είναι το αληθινό της σπίτι, ότι αν κάτι ξέρει είναι να ξεχωρίζει τους αληθινούς ποιητές από τις κούφιες ποιήτριες, αρχίζοντας να απαριθμεί με μια ανεξήγητα άγρια χαρά τους λόγους για τους οποίους οι ποιήτριες του δεύτερου παγκακιού είναι κούφιες.

  Η Μόλι, με τα μάτια στο σμαρτ φον της, τους εξήγησε ότι μέσα στα σόσιαλ μίντια μένει, πως εκεί κάθε μέρα υπάρχει κι ένα καινούριο τόπικ, ένα καινούριο τρεντ, πως το υπόγειο θέμα είναι ένα και μόνιμο αλλά με καινούρια κάθε μέρα αφορμή, πως σήμερα δέρνουμε όλοι μαζί Δημουλά, αύριο θα δείρουμε όλοι μαζί κάτι άλλο, καταλήγοντας με τον αφορισμό «Τόσο πολλή επαναστατικότητα, τόσο καθόλου επανάσταση».

  Η Μέι τους εξήγησε πως είναι ανέξοδος όλος αυτός ο καταγγελτικός λόγος, πως πρέπει να σταματήσουν να κατηγορούν τα υπόλοιπα παγκάκια, πως το ισχυρότερο τριπάκι είναι η αυτοκριτική, τους εξήγησε ότι αυτή εκεί μένει, στην αυτομομφή, και άρχισε έτσι να αμφισβητεί την ίδια την Μέι -που το όνομά της σήμαινε «Μπορώ» και όχι «Μάης»- αναρωτώμενη αν όντως έχει μπορέσει κάτι στη ζωή της και αν, στην περίπτωση που δεν το έχει μπορέσει ως τώρα, θα το μπορέσει σε αυτόν ή σε κάποιον μελλοντικό Μάη.

  Η Μάγκι κι η Μίλι κι η Μόλι κι η Μέι σηκώθηκαν από το παγκάκι τους και άρχισαν να ψάχνουν στην Κυψέλη για θάλασσα, μήπως βρουν εκεί τον αληθινό εαυτό τους· ή έστω για κάποιο συντριβάνι, μήπως βρουν εκεί ένα αστικό του υποκατάστατο.
  (κείμενο του ολντμπόη)

  Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από μένα. 😐

 4. Λίστα Λαγκάρντ said

  Σοφά (πάλι) εμίλησες, δίκαιε Σολομώντα!

  Κι εγώ κυψελιώτισα είμαι, εδώ και λίγα χρόνια, αλλά δεν συμφωνώ ούτε με τις θέσεις της Δαμιανίδη, ούτε, βέβαια, με της Δημουλά.

  Τώρα, και οι δύο, ανασκευάζουν. Η μία θα συνεχίσει ως ακαδημαϊκή, η άλλη ως επιτυχημένη δημοσιογράφος, ενώ οι αλβανοί -πρώτοι- και οι άλλοι «ξενόφερτοι» θα συνεχίσουν, πραγματικά, να μας κάνουν πιο πλούσιους με την παρουσία τους.

 5. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

 6. Στρούμφ του Εξαποδώ said

  εξαιρετική η τελευταία παράγραφος.
  Ξένοι είναι οι εξωγήινοι (βλ. Σώτη)

 7. oxtapus said

  Reblogged this on Oxtapus *beta.

 8. Titus Fructus Arborensis said

  Προσφυγάκι από την Κύπρο στην Κυψέλη, το 1963, ήμουν ‘ξένος μετανάστης’; Μα όλες, σιγά σιγά, οι προφορές στην Κυψέλη των θυρωρείων τοπικά ιδιώματα ήσαν, εποχή της έναρξης της αστυφιλίας και της αντιπαροχής.

 9. Titus Fructus Arborensis said

  4
  Καλή ή κακή είναι η (ελεύθερη) βούληση και η (ελεύθερη) πράξη. Είπεν ο φιλόσοφος. Όχι η ταυτότητα. Και, κάποιος αισιόδοξος, Σωκράτης, πίστευε ότι η μάθηση, με τον διάλογο, όπου μόνον συναντάται η αλήθεια και η μάθηση, «ελευθερώνει» δια του καλού, προς το καλό…

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Ναι, αν το πάρεις στην κυριολεξία του.

 11. Γς said

  3:
  >Η Μάγκι κι η Μίλι κι η Μόλι κι η Μέι σηκώθηκαν από το παγκάκι τους και άρχισαν να ψάχνουν

  «Ψάχνω Βλάχο να του δώσω θάρρος»

  Ελεγε μια στο Face Book προχτες.

  Και θυμήθηκα ένα άλλο παγκάκι

 12. LandS said

  Που να με πάρει ο διάολος, ούτε στη Πλάκα βρίσκει ο Πλακιώτης να κάτσει σε πλατεία. Είναι όλα τα παγκάκια και τα τραπεζάκια των μαγαζιών πιασμένα από ξένους. Τόσοι πνευματικοί άνθρωποι μένουν εκεί. Τι κάνουν;

  Βλακείες λέω και φτηνό χιούμορ κάνω. Το ξέρω.

  #1 ΑΦΜ: Δεν κρύβει το σπέρμα του Απαρτχάιντ. Είναι Το απαρτχάιντ. Δεν βλέπω εννοιολογική διαφορά μεταξύ μοιράσματος χώρων με βάση τη φυλή, και του διαχωρισμού με βάση τη φυλή. Πως αλλιώς θα μετάφραζες τη λέξη από τα Αφρικάνερ; Και δεν αντιπροσωπεύει αυτή η λέξη (ο Διαχωρισμός) με τον καλύτερο τρόπο το καθεστώς του διαχωρισμού; (Απαρτχάιντ) .

  Όχι Νίκο, αν μια λέξη περιγράφει καθεστώς, θα κολλήσω.

  Όσο για το «όλοι τους αγαπάμε επειδή ήρθαν εδώ για να ζήσουν κλπ» άσε καλύτερα, τα έχουμε ξανακούσει αυτά.

  Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε την ίδια άποψη για τα λογοτεχνήματα και για την πολιτική άποψη του Λογοτέχνη. Κλασικό παράδειγμα ο Ε. Πάουντ.

  Δεν ταυτίζεται πολιτικά, ο Πάουντ, με την Κική Δημουλά. Μη βάζετε λόγια στο στόμα μου.

 13. Νέο Kid Στο Block said

  12(τέλος). Δηλαδή ταυτίζονται (με την έννοια του.. βεληνεκούς) λογοτεχνικά; 🙂
  (Ξέρω, δεν είπες τέτοιο πράγμα,αλλά είπα να σε χαιρετήσω γκρινιάρικα!):-)

  ΥΓ. Θέλω και γω να γίνω Ακαδημαϊκός! Γιατί δηλαδή; επειδή εγώ είμαι ρατσιστής μόνο με τους γερμανούς; (που όσο να πεις είναι σχεδόν εξωγήινοι..)

 14. «Στην Ελλάδα οι μετανάστες φοβούνται περισσότερο απ’ τους ποιητές»
  Ένα ποίημα της Silentcrossing : http://goo.gl/KmwOv

 15. LandS said

  13. Τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί. Όμως είναι και τρεις-τέσσερις σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις «αναλογίες».

 16. mikrokosmaras said

  Όχι, ρατσιστής ποτέ δεν ήμουν. Έως κάποιο κυριακάτικο απόγευμα βρέθηκα σε πλατεία της Ελευσίνας και δεν υπήρχε παγκάκι να καθίσω, κάθισα δίπλα σε ένα αλβανικό ζευγάρι και ένυσσα πολύ άβουλα. Συνήθως αυτή η πλατεία είναι πάντα άδεια. Έως ότου σηκώθηκαν να φύγουν και ηρέμισα λιγάκι. Λιγάκι μόνο, διότι παρακολουθούσα τα άλλα παγκάκια και τα παιδιά να παίζουν. Ούτε μια ελληνική λέξη δεν άκουγες. Αυτοί είναι η ώρα της αλήθειας. Να ανακαλύπτεις ότι είσαι ρατσιστής, και ας λέει η λογική σου όσο θέλει ότι δεν είσαι. Δυστυχώς, ή ευτυχώς, ρατσιστές μας έπλασε η φύση όλους.

 17. #12. Ειναι λίγο πιο ήπιο γιατί λέει για μοίρασμα και όχι για διαχωρισμό.
  Στο μοίρασμα ας πούμε, μπορεί να δώσεις στον άλλο το καλύτερο κομμάτι (λέω εγώ τώρα, προσπαθώντας να δώσω ελαφρυντικά στην Κική Δημουλά)

 18. physicist said

  Πόση διαφορά κάνει μια λεπτομέρεια: από το πρέπει να μοιραστούν οι χώροι μέχρι το πρέπει να μοιράζονται τους χώρους, έτη φωτός.

 19. LandS said

  18 So near and yet so far που είπε και ο Ποιητής. (Καμιά φορά τον λένε ο Βάρδος)

 20. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  16. >Δυστυχώς, ή ευτυχώς, ρατσιστές μας έπλασε η φύση όλους.

  Σώπα!

 21. physicist said

  #19. Πολύ καλό, Λαντς, δεν το ήξερα.

 22. 14 Αλλουφάνη, είναι ο Silentcrossing. 😉

 23. Θρασύμαχος said

 24. LandS said

  Αχός βαρύς ακούεται, πολλά τουφέκια πέφτουν.
  Μήνα σε γάμο ρήχνονται, μήνα σε χαροκόπι;
  Ουδέ σε γάμο ρήχνονται ουδέ σε χαροκόπι,
  η Δέσπω κάνει πόλεμο με νύφαις και μ’ γγόνια.
  Αρβανιτιά την πλάκωσε ‘ς του Δημουλά τον πύργο.
  Γιώργαινα, ρήξε τάρματα, δεν είν’ εδώ το Σούλι.
  Εδώ είσαι σκλάβα του πασά, σκλάβα των Αρβανίτων.
  -Το Σούλι κι’ αν προσκύνησε, κι’ αν τούρκεψε νη Κιάφα.
  Η Δέσπω αφέντες Λιάπηδες δεν έκαμε, δεν κάνει»
  Δαυλί ‘ς το χέρι νάρπαξε, κόραις και νύφαις κράζει.
  «Σκλάβαις Τούρκων μη ζησωμε, παιδιά μ’, μαζί μου ελατε».
  Και τα φυσέκια ανάψανε, κι’ όλοι φωτιά γενήκαν.

  Υπάρχουν και απωθημένα 🙂 🙂

 25. spiral architect said

  Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, λέει μια παροιμία. 😐
  Έτσι λοιπόν τώρα που η βιτρίνα του συστήματος δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο, κάποιοι βρίσκουν κάποιο εύκολο θύμα ανάλογα με τη συνάφεια της κατάντιας του μικρόκοσμού τους.
  – Ποιος φταίει για τις πτώσεις των πωλήσεων στα μαγαζιά, για τα ενοικιαστήρια; Ο μαύρος που απλώνει το σεντόνι με την πραμάτεια του κι έτσι τα μαγαζιά δεν δουλεύουν.
  – Ποιος φταίει για την ανεργία; Οι ΔΥ. … worldwide classic!
  – Ποιος άλλος κερατάς φταίει για την ανεργία; Οι μετανάστες, άσπροι-μαύροι-κίτρινοι. Ναι αυτοί που μαζεύουν τις φράουλες της Μανωλάδας και αντί να τους πληρώσουν το δεκαπεντάευρο μεροκάματό τους, τρώνε σκάγια για αγριογούρουνα.
  – Που θα κοιμηθώ όταν η εφορία θα μου κάνει έξωση; Στο παγκάκι .- Ναι, αλλά τα’ χουν καβατζώσει οι Αλβανοί και παίζουν ντάμα οι μεγάλοι και παιχνίδια στρατηγικής με κάρτες από την Κάισσα οι νέοι. – Ποιος φταίει λοιπόν; Οι Αλβανοί!
  – …
  – …

  Άνθρωποι των γραμμάτων λοιπόν. Ένα καλό εξαγώγιμο πολιτιστικό είδος για την εποχή των παχέων αγελάδων. Την εποχή των ισχνών που διάγουμε οι τελευταίοι φοβούνται μήπως οι ανέστιοι μπουν στο σαλόνι και με τα βρωμοπάπουτσά τους, τους χαλάσουν το παρκέ.
  Δύσκολο πράμα να είσαι Βάρναλης, ή Αναγνωστάκης σήμερα. 😦

  «Όσο πιο τρομακτικός γίνεται ο κόσμος, τόσο η τέχνη γίνεται πιο αφηρημένη. Ενώ ένας ειρηνικός κόσμος παράγει ρεαλιστική τέχνη»
  Paul Klee, 1879 – 1940, Γερμανοελβετός εξπρεσιονιστής ζωγράφος, κυνηγημένος από το ναζιστικό καθεστώς επειδή το τελευταίο είχε την υποψία ότι ήταν Εβραίος.

 26. munich said

  «Το έχω ξαναγράψει, το να εκφράζει κάποιος μια άποψη που τη βρίσκουμε ρατσιστική, ή ακόμη και που είναι αναντίρρητα ρατσιστική, δεν τον κάνει αυτομάτως ρατσιστή. Θέλει προσοχή αυτό. Και πολύ περισσότερη προσοχή θέλει στις σημερινές συνθήκες, που υπάρχει στο πολιτικό τοπίο μια ναζιστική συμμορία που ανενδοίαστα καπηλεύεται τα πάντα. Δεν θα χαρίσουμε στη Χρυσή Αυγή όποιον ηλικιωμένο εκφράζει την ανασφάλεια ή το φόβο του.»

  Συμφωνώ με τα μπούνια με την παραπάνω παράγραφο και το έχω γράψει εδώ πολλές φορές(κυρίως με αφορμή το Σαββόπουλο). Στην Ελλάδα, έχω παρατηρήσει, σπεύδουμε να κατηγορήσουμε και να κατατάξουμε κάποιον που είπε κάτι που δε μας αρέσει πριν το σκεφτου΄με και το μόνο που κάνουμε τελικά είναι καταδικάζουμε το διάλογο πριν καν αυτός αρχίσει. Άσε που, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο κ. Σαραντάκος, σπρώχνουμε τον κόσμο στη Χ.Α. αφού σπεύδουμε να τους χαρακτηρισουμε οπαδούς τους.

  Δεν έχει φτάσει η ώρα να συζητήσουμ εφόλης της ύλης το μεταναστευτικό χωρίς ταμπού, ταμπέλες και ιδεολογικά στρατόπεδα;

  Χαίρομαι καταρχήν που υπάρχουν ακόμα παγκάκια στην Κυψέλη να κάθετε ο κόσμος δωρεάν. γιατί νόμιζα ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο-συνομωσία σε όλη την Ευρώπη (δεν έχω πάει παραέξω) να καταργηούν τα ελεύθερα παγκάκια ώστε να μην μπορείς να ξαποστάσεις πουθενά παρά να χρυσοπληρώνεις αναψυκτικό για μερικά λεπτά ξεκούρασεις στα κέντρα των πόλεων.

 27. munich said

  In weiter Ferne, so nah!

 28. Γς said

  25:
  >τις φράουλες της Μανωλάδας και αντί να τους πληρώσουν το δεκαπεντάευρο μεροκάματό τους, τρώνε σκάγια για αγριογούρουνα.

  Και να κι οι φράουλες στο τραπέζι χτες στους κουμπάρους μας.
  -Πάρε Γς
  -Μανωλάδος είναι;
  -Ε, και λοιπόν;
  -Ασε. Μη σπάσουμε κάνα δόντι, απ τα σκάγια

 29. LandS said

  25
  Οι εποχές που έζησαν ο Βάρναλης και ο Αναγνωστάκης (και τόσοι άλλοι από τους «τρεις-τέσσερις» που υπαινίχτηκα προηγουμένως) δεν ήταν ακριβώς των «παχειών αγελάδων». Ούτε εύκολο ήταν να είναι κάποιος Βάρναλης ή Αναγνωστάκης.

  Άλλες εποχές, άλλες αγελάδες.

 30. Αμα σε δαγκώσει η οχιά, άντε μετά να αποδείξεις εσύ ότι δεν άξιζες το δηλητήριο.

  Αυτό φαίνεται να έπαθε και η κυρία Κική Δημουλά από την κυρία Αννα Δαμιανίδη (δημοσιογράφο στην «Εφημερίδα των Συντακτών»).

  Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή, κυκλοφόρησε με θόρυβο στο διαδίκτυο και σχετικώς στις χθεσινές εφημερίδες. Εν συνόψει: η κυρία Δαμιανίδη παρέστη σε εκδήλωση για την Κυψέλη που οργάνωσαν οι Ατενίστας με ομιλητές την κυρία Κική Δημουλά και τους κ.κ. Μένη Κουμανταρέα και Μενέλαο Καραμαγγιώλη.

  Στη συνέχεια η κυρία Δαμιανίδη σε χρονογράφημά της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» περιγράφει δηλώσεις της κυρίας Δημουλά για τους μετανάστες που ζουν στην Κυψέλη – ότι δεν τους αντέχει τόσοι πολλοί που είναι, πιάνουν και τα παγκάκια, δεν βρίσκεις να καθίσεις στην πλατεία, άσε που κλέβουν και φοβάται πια να βγει απ’ το σπίτι της, α-πα-πα! χάλια.

  Το τελευταίο, το α-πα-πα! χάλια, είναι το σχόλιο της κυρίας Δαμιανίδη για όσα είπε(;) η κυρία Δημουλά – όχι όμως το μόνο σχόλιο. Διότι στη συνέχεια η κυρία Δαμιανίδη κάνει την κυρία Δημουλά με τα κρεμμυδάκια. Την παρομοιάζει με τις γριές στα τρόλεϋ, τη βρίσκει μπανάλ κι άλλα το ίδιο ανάξια, αλαζονικά και συμπλεγματικά.

  Βεβαίως, η κυρία Δαμιανίδη είναι προσεκτική, δεν βάζει όσα είπε η κυρία Δημουλά σε εισαγωγικά, απλώς τα αφηγείται, τα «περιγράφει», καθώς

  εξίσου προσεκτικά η εφημερίδα της σημειώνει σε ρεπορτάζ της επόμενης μέρας (της κυρίας Παρής Σπίνου), με το οποίον εγκωμιάζεται το χρονογράφημα της κυρίας Δαμιανίδη υπό τον τίτλο «Οταν οι λέξεις δεν έχουν ανθρωπιά» – οι λέξεις της κυρίας Δημουλά εννοείται. Στην πυρά η ποιήτρια, διότι προσέτι η καλή εφημερίδα κάθισε και μέτρησε τα σχόλια που εμφανίσθηκαν στο διαδίκτυο περί του θέματος και βρήκε τα «εναντίον» (της κυρίας Δημουλά) πολύ περισσότερα από τα «υπέρ» που συγκέντρωσε ακόμα και ο Βαραβάς σε ανάλογη ψηφοφορία του παρελθόντος.

  Ομως, τα είπε έτσι η κυρία Δημουλά; κρύβει μέσα της μια μοχθηρή χρυσαυγίτικη ψυχή υπό τη δορά μιας μελίρρυτης ποιήτριας; Βγαίνει τα βράδια η κυρία Δημουλά και δέρνει Πακιστανούς ή μήπως αίφνης έγινε η Μούσα του Κασιδιάρη; Αν κρίνουμε

  απ’ όσα δήλωσαν σε άλλες εφημερίδες οι ίδιοι οι συναγορητές της κυρίας Δημουλά, ο κ. Μένης Κουμανταρέας και ο κ. Μενέλαος Καραμαγγιώλης, η κυρία Δημουλά δεν τα είπε έτσι. Αρα, καλώς έκανε η κυρία Δαμιανίδη και δεν τα έβαλε σε εισαγωγικά.

  Αυτά που είπε η κυρία Δημουλά εξέφραζαν τους φόβους της για την παραβατικότητα ορισμένων μεταναστών, για την παρακμή της γειτονιάς της κι άλλα που όλοι λέμε, έχοντας άλλοτε δίκιο κι άλλοτε άδικο στο γράδο μας για τα προβλήματά μας. Μπορεί σε αυτά που είπε η κυρία Δημουλά να είχε δίκιο, μπορεί να είχε και άδικο, όμως,

  κι εδώ ερχόμαστε στο ουσιώδες,

  η κυρία Δαμιανίδη δεν αντέκρουσε αυτό που είπε η κυρία Δημουλά, το περιέπαιξε, το συκοφάντησε, το αποδόμησε. Και μετά αποδόμησε και την ίδια. Αυτό βεβαίως είναι καθαρός βίαιος φασισμός, αλλά η κυρία Δαμιανίδη δεν το καταλαβαίνει(;)…

  Πρόκειται για μια κλασική μέθοδο (την έχω υποστεί κι εγώ και την ξέρω καλά) κατασυκοφάντησης – σου ρίχνουν τη ρετσινιά κι άντε ύστερα εσύ να απολογείσαι στους δημίους σου ότι αδίκως σε σφάζουν.

  Τη μέθοδο αυτήν τη μετέρχεται κυρίως μια πλευρά της Αριστεράς (που τώρα στεγάζεται κυρίως στη ΔΗΜΑΡ αλλά ενδημεί και σε θύλακες του ΣΥΡΙΖΑ). Οι άνθρωποι αυτοί, σε

  αγαστή συνεργασία με νεοφιλελεύθερους σχολιαστές, δεν έχουν αφήσει σε χλωρό κλαδί όποιον έχει αντισταθεί στην ιδεολογία τους – που τυγχάνει να είναι η κυρίαρχη ιδεολογία. Η ιδεολογία του «εκσυγχρονισμού». Στην καμπούρα της Αριστεράς, ή μάλλον των λαϊκών ανθρώπων της Αριστεράς, οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάνει καριέρα (και κρατικοδίαιτη),

  χρεώνοντας στην Αριστερά την οίηση, την αλαζονεία, τον ελιτισμό και την ιδιοτέλεια με τα οποία αντιμετωπίζουν τους λαϊκούς ανθρώπους, τον λαό τον ίδιο – τον «λαϊκιστή» λαό.

  Εχοντας υιοθετήσει, πάντα στο όνομα της Αριστεράς, κάθε αμερικανιά, απ’ τον μεταμοντερνισμό και την πολυπολιτισμικότητα έως το εθνικό φαντασιακό, εξακοντίζουν συκοφαντίες προς όποιον βλέπει ότι «είναι γυμνοί» με χαρακτηρισμούς του επιπέδου «φαιοκόκκινοι», «εθνικιστές», «αρχαιολάγνοι», «εθνικοπαράφρονες» – μια πραγματική κρεατομηχανή, ωμοφάγος και αδίστακτη. Κάνει κάποιος, για παράδειγμα,

  κριτική στο Ισραήλ για τη ναζιστική πολιτική του εναντίον των Παλαιστινίων, τον βγάζουν αμέσως αντισημίτη! Ο πιο εύκολος και, όπως έχει αποδειχθεί, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ακυρώνονται άνθρωποι, κριτικές και πολιτικές. Μόλις προχθές

  συνάδελφος της κυρίας Δαμιανίδη στην ίδια εφημερίδα, για άλλο έγραφε χωρίς όμως να παραλείψει έτσι στα ξεκούδουνα να σημειώσει ότι στη συνέχεια του ελληνικού έθνους πιστεύουν μόνον οι «εθνικιστές» και οι «αρχαιολάτρες». Εθνικιστής λοιπόν και ο Χομπσμπάουμ όταν γράφει για τον «ξεριζωμό, το 1922, των Ελλήνων απ’ τη Μικρασία ύστερα από 3000 χρόνια αδιάλειπτης ιστορίας». Εθνικιστές και ο Μίκης, ο Καβάφης, ο Ρίτσος, ο Σεφέρης, εθνικιστική κι όλη η βιβλιογραφία πλην πέντε-έξι αποδομητών.

  Ομως, ο άνθρωπος που τα γράφει αυτά δεν μπορεί να ’ναι αμαθής, ούτε «άνθρωπος του ενός βιβλίου», τόση συζήτηση έχει γίνει! Αν είναι απλώς εμμονικός, το ξέρει ο ίδιος, αλλά αν είναι κάτι πιο πολύπλοκο, μας αφορά όλους, διότι οι άνθρωποι αυτοί

  αποτελούν (όσον ο κόσμος τούς εκλαμβάνει ως αριστερούς) μάστιγα στη σχέση της Αριστεράς με τον λαό.

  Με έναν τρόπο οι άνθρωποι αυτοί άνοιξαν τον δρόμο στη Χρυσή Αυγή, «χαρίζοντας» στη Δεξιά έννοιες όπως η πατρίδα, που με το αίμα της υπερασπίσθηκε η Αριστερά. Επέτρεψαν στους πατριδοκάπηλους να εμφανίζονται ως πατριώτες, ταύτισαν τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό και συκοφάντησαν κάθε παράδοση ευγένειας, αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας πάνω στην οποίαν θα μπορούσε να στηριχθεί ο λαός μας.

  Στην «Ελευθεροτυπία» (που φρόντισε να κλείσει η κυρία Τεγοπούλου κάνοντας τα αδύνατα, δυνατά) υπήρχαν δημοσιογράφοι που έγραφαν σεντονιάδες εναντίον του φασιστικού κινδύνου (όταν ήταν ανύπαρκτος) αλλά ούτε λέξη εναντίον του κ. Σημίτη, για παράδειγμα, ή όλων εκείνων των καθεστωτικών πολιτικών (που εν τέλει οδήγησαν -και τώρα καταφεύγουν- στο φασιστικό βρυκολάκιασμα).

  Σε αυτόν τον εσμό (ευάριθμον μεν αλλά με δύναμη τριών μεραρχιών στα ΜΜΕ και στα ΑΕΙ) η κυρία Διαμιανίδη ταξιδεύει με τον τελευταίον τροχό της αμάξης – πλην όμως εξ όνυχος τον λέοντα, τώρα δάγκωσε την κυρία Δημουλά. Ας μην κακοκαρδίζεται η ποιήτρια, ουδέναν άξιον έχουν αφήσει αδάγκωτον – «βρυκόλακες» κήρυξαν τους λογοτέχνες της γενιάς του ’30, αποσυνάγωγο τον Κονδύλη, «πεθαμένον» τον Καρούζο – τίποτα πάνω στο οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί ο λαός δεν γλίτωσε το μένος μιας ορδής ουτιδανών, που ορισμένοι επιδοτούνται, άλλοι λυμαίνονται μέσω ΜΚΟ την κοινωνία, αλλά όλοι τους δηλώνουν «αριστεροί», διότι τοιούτον τι,

  να δηλώνεις δηλαδή «αριστερός» (και να υπηρετείς την κυρία Γιαννάκου ή την κυρία Διαμαντοπούλου το ίδιο, όπως έκαβε η κυρία Ρεπούση) υπήρξε «διαβατήριο» για πολλούς απ’ τη γενιά μου που οδήγησαν την υπόληψή της στο ναδίρ. Στη διαδήλωση ο Μήτσος, στην ΕΡΤ ο Μπράμος. Ή ο Κούλογλου. Αγωγή εναντίον συναδέλφου του (του κ. Β. Καββαθά) για να του πάρει το σπίτι ο Κούλογλου, στη διαδήλωση ο Μήτσος. Στο τέλος

  πάει ο Μήτσος στη διαδήλωση και βρίσκει άλλους τρεις Μήτσους και τον κούκο. Επιμένω σε αυτό το θέμα (όπως οι παλαιοί αναγνώστες γνωρίζετε) και θα επιμείνω. Διότι είναι κρίσιμο για τη Δημοκρατία. Οσο, προς απάντησιν, θα

  εισπράττω ύβρεις ή σιωπή, θα επιμένω. Ερωτώ λοιπόν (πάλι) τον συνάδελφο Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, κ. Τρίμη: Γιατί δεν δίνει η Ενωση στη δημοσιότητα τη λίστα των δημοσιογράφων που εργάζονται σε Γραφεία Τύπου Υπουργείων, Τραπεζών, Εταιρειών, όσων είναι σε ΜΚΟ με κυβερνητική χρηματοδότηση κι όσων έχουν κρατική πολυθεσία, ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός από ποιους ενημερώνεται;

  Γιατί η ΕΣΗΕΑ αφήνει τους έντιμους εργάτες του Τύπου να χαραμίζονται, μπαίνοντας στον ίδιο παρονομαστή με τους πονηρούς;

  Ερωτώ, διότι η Αριστερά κάνει κουμάντο στην ΕΣΗΕΑ και η Αριστερά οφείλει να ’ναι έντιμη με τον λαό. Ερωτώ και, ώσπου να πάρω απάντηση, θα ξαναρωτάω. Απάντηση για τις λίστες. Αν δεν ξέρετε ποιοι είναι οι πονηροί, δεν κάνετε καλά τη δουλειά σας ούτε ως συνδικαλιστές, ούτε ως δημοσιογράφοι. Αν ξέρετε και τους καλύπτετε, δεν έχετε σχέση με την Αριστερά, αλλά με το καθεστώς…

 31. tamistas said

  Η κ. Κικίδη – Μουλά
  δεν μαθαίνει για τη Δημουλά,
  αφού βρίσκεται μήνες στην Τσιάπας
  και σκαμπάζει με σκάψιμο τσάπας.

  Μα η κ. Κική Δημουλά,
  που με σέσουλα στίχους πουλά,
  δεν αντέχει σ’ αυτή την Κυψέλη·
  τι τους μάζεψε λες κι είχε μέλι;

  Ξένοι αυτοί στα παγκάκια σα σμάρι,
  ξένοι εμείς στο δικό μας τομάρι,
  ας φροντίζει ο ξένιος Δίας
  να ’ν’ καλά ο ηθικός μας μανδύας.

 32. Ομολογώ ότι αισθάνθηκα πολύ άσχημα διαβάζοντας τα όσα είπε η Κική Δημουλά. Εγώ δεν είμαι Κυψελιώτης, από ορεινό χωριό είμαι, απλώς κατοικώ στην Κυψέλη 35 χρόνια. Παλιά είχα δει στους τοίχους το σύνθημα «έξω οι βλάχοι από την Αθήνα», αλλά εγώ έμεινα. Έκανα και δυο παιδιά, που πήγαν στα δημόσια σχολεία της περιοχής, αποφοίτησαν από το 41ο Λύκειο (του Τυχόπουλου το λέγαμε), αρκετοί γονείς των συμμαθητών των παιδιών μου – ξενομπάτες κι αυτοί στην Κυψέλη, όπως κι εγώ – δυσανασχετούσαν που τα καμάρια τους κάνανε μάθημα με Αλβανάκια και μαυράκια… Σ΄ αυτή την περιοχή λοιπόν, μια ποιήτρια, οφείλει να είναι πολύ προσεκτική, όταν αναφέρεται στην υποβάθμισή της. Θάπρεπε πριν απ’ όλα να επισημάνει τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για πλήθος προβλημάτων. Οι ποιητές, αν χρειαστεί να φτύσουν κάπου, πρέπει να φτύνουν προς τα πάνω κι όχι προς τα κάτω. Αγαπάμε τους ποιητές. Προσωπικά μου αρέσει η ποίηση της Δημουλά, γι’ αυτό στενοχωρήθηκα με όσα είπε.

 33. Gpoint said

  Κατ’ αρχήν να κάνω την τοποθέτησή μου :

  Θεωρώ ότι η Δημουλά είναι αυτό που λέμε κατα λάθος ποιήτρια μιας που δεν νομίζω πως κάθε συντακτική και γλωσσική ιδιορρυθμία συνιστά κατ’ ανάγκην ποίηση, οσο για τις ιδέες των ποιημάτων δν ανήκουν πάντοτε στους ποιητές.
  Σαν γείτονας αν εκφράσω την γνώμη μου για την γειτόνισσα Δημουλά αυτή θα ήταν πως ο Αθως ήταν ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος

  Είναι φανερό πως η Δημουλά ήθελε να πεί πως, διάολε, κάποτε θα πρέπει να βρίσκει και αυτή θέση σ’ ένα παγκάκι και όχι να είναι πάντοτε τούκα προ από χαρτοπαίκτες μετανάστες. Αντ’ αυτού είπε κάτι για μοιρασιές που άλλοι το εξέλαβαν σαν απαρχάϊντ ενώ στην πράξη επιβεβαιώνει την άποψή μου για τα ελληνικά των ποιημάτων της.

  Η σκληρή πραγματικότητα είναι η εξής πέρα από ιδολογικές φιοριτούρες :
  οι μετανάστες πάντα έπιαναν τα παγκάκια από τότε που δεν έβρισκαν πια δουλειά, οι Ελληνες καθότουσαν στην βιολέττα, στο Κοσμικό και τα άλλα καφενεία της πλατείας.
  Πέρισυ ψηλά στην Φωκίονος ο Επίκουριος έδινε καφέ με 1 ευρώ καθιστός κι ένα καφεπωλείο στοχέρι για παγκάκι. Πιο κάτω ο Φλόκας κέρναγε τυροπιττα με τον καφέ αφού την είχες προπληρώσει στα 3,5 ευρώ.
  Ο Φλόκας και το καφεπωλείο υπάρχουν, ο Επίκουρος ή Επίλεκτον φυσικότατα έκλεισε.
  Κάποιοι δικηγόροι που κερνάγανε καφέ τους ανξιοπαθούντες στα καφενεία, το κόψανε κι αυτοί γιατί κανε΄΄ις δεν τους πληρώνει πλέον.
  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΗΛΕΙΜΕΝΑ !!!!, αυτό είναι το πρόβλημα.

  Επ’ ευκαιρίας στην Πλ. Κυψέλης διοργανώνονται αγορές από το Μυρμήγκι όπου οι παραγωγοί «πουλάνε χωρίς μεσάζοντες» Ετσι μπορεί να αγοράσει κάποιος λάδι με 3,5 ευρώ το κιλό ενώ στο λιοτριβειό έχει 2,5 ευρώ, και 3 ευρώ το αγουρέλαιο…

 34. «Δεν θα χαρίσουμε στη Χρυσή Αυγή όποιον ηλικιωμένο εκφράζει την ανασφάλεια ή το φόβο του.»

  Νομίζω ότι αυτός που «δείχνει» και «δίνει» τους μετανάστες στην Χρυσή Αυγή, εκφράζοντας την ανασφάλεια και το φόβο του, προκαλεί την «επιχείρηση σκούπα» τους ή αυτή του Δένδια, έχει ήδη αυτοχαριστεί σ’ αυτούς, συνειδητά ή ασυνείδητα… Επειδή το ασυνείδητα δεν αρμόζει στην οξυδέρκεια ποιήτριας που έχει προταθεί για νόμπελ…

 35. Νέο Kid Στο Block said

  Έχει προταθεί για νόμπελ; Δεν το ήξερα!

 36. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  32: Αυτό με τους ποιητές (και πού πρέπει να φτύνουν, αν) μπορεί να γενικευτεί και είναι πολύ εύστοχο.

  31: Πολύ-πολύ καλό! Διαβλέπω μια επιστροφή των στίχων,,,,!

  30: Στάθης, έτσι; Αλλά γιατί βάζει κόμμα ανάμεσα στο αδύνατα και στο δυνατά;

  16: Καλύτερα πάντως να είναι γεμάτες παιδιά οι πλατείες κι ας μην ξέρουμε τη γλώσσα. Άλλωστε, όταν μεγαλώσουν τα παιδιά και πάνε σχολείο, σε τι γλώσσα θα βρίσει (ή θα ερωτευτεί) το αλβανάκι με το μαυράκι;

 37. λένα said

  Νομίζω ότι η γνωστή δημοσιογράφος θέλει να γίνει γνωστότερη στις πλάτες μιας ακόμα πιο γνωστής γυναίκας.
  Παραποίησε αγρίως τα λόγια της Δημουλά, την κορόιδεψε και τη διέσυρε, αδίστακτα και άδικα. Ωραία, η Δημουλά νιώθει πιο κυψελιώτισσα από τον αλβανό που μένει στην κυψέλη 20 χρόνια, ας τη λιθοβολήσουμε. Είναι κοντά 90 χρονών και φοβάται. Ε, είναι λογικό να φοβάται! Μέσα σε μια 20ετία, άλλαξε ό,τι γνώριζε από τη γειτονιά της, είναι λίγο αυτό; Δεν προλαβαίνει κανείς σε τόσο χρόνο να αφομοιώσει ή -αν θέλει- να αφομοιωθεί.

  Η Δημουλά φοβάται, όπως φοβάται πολύς κόσμος. Αυτό δεν την κάνει ρατσίστρια. Οι δημοσιογράφοι είναι οι ρατσιστές, με τα όσα μεταδίδουν και κάνουν τον κόσμο να φοβάται.

 38. Gpoint said

  #32

  Ορεσίβιε η Πατησίων είναι σύνορο για την Κυψέλη και το 41 δεν ανήκει σ’ αυτήν. Εξ άλλου είναι «κολλέγιο» σε σχέση με γτο 60 ή το 15 ακομα και με το πάλαι ποτέ πρότυπον 30

 39. LandS said

  «Τη μέθοδο αυτήν τη μετέρχεται κυρίως μια πλευρά της Αριστεράς (που τώρα στεγάζεται κυρίως στη ΔΗΜΑΡ αλλά ενδημεί και σε θύλακες του ΣΥΡΙΖΑ) »

  «Με έναν τρόπο οι άνθρωποι αυτοί άνοιξαν τον δρόμο στη Χρυσή Αυγή, «χαρίζοντας» στη Δεξιά έννοιες όπως η πατρίδα, που με το αίμα της υπερασπίσθηκε η Αριστερά. Επέτρεψαν στους πατριδοκάπηλους να εμφανίζονται ως πατριώτες, ταύτισαν τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό και συκοφάντησαν κάθε παράδοση ευγένειας, αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας πάνω στην οποίαν θα μπορούσε να στηριχθεί ο λαός μας.»

  Σαν πολλοί δεν γίναν οι (πραγματικοί) Αριστεροί τώρα τελευταία; Και τα στούκας με αριστερόμετρο;

 40. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1948

  Κρατῶ λουλοῦδι μᾶλλον.
  Παράξενο.
  Φαίνετ᾿ ἀπ᾿ τὴ ζωή μου
  πέρασε κῆπος κάποτε.

  Στὸ ἄλλο χέρι
  κρατῶ πέτρα.
  Μὲ χάρη καὶ ἔπαρση.
  Ὑπόνοια καμιὰ
  ὅτι προειδοποιοῦμαι γι᾿ ἀλλοιώσεις,
  προγεύομαι ἄμυνες.
  Φαίνετ᾿ ἀπ᾿ τὴ ζωή μου
  πέρασε ἄγνοια κάποτε.

  Χαμογελῶ.
  Ἡ καμπύλη του χαμόγελου,
  τὸ κοῖλο αὐτῆς τῆς διαθέσεως,
  μοιάζει μὲ τόξο καλὰ τεντωμένο,
  ἕτοιμο.
  Φαίνετ᾿ ἀπ᾿ τὴ ζωή μου
  πέρασε στόχος κάποτε.
  Καὶ προδιάθεση νίκης.

  Τὸ βλέμμα βυθισμένο
  στὸ προπατορικὸ ἁμάρτημα:
  τὸν ἀπαγορευμένο καρπὸ
  τῆς προσδοκίας γεύεται.
  Φαίνετ᾿ ἀπ᾿ τὴ ζωή μου
  πέρασε πίστη κάποτε.

  Ἡ σκιά μου, παιχνίδι τοῦ ἥλιου μόνο.
  Φοράει στολὴ δισταγμοῦ.
  Δὲν ἔχει ἀκόμα προφθάσει νὰ εἶναι
  σύντροφός μου ἢ καταδότης.
  Φαίνετ᾿ ἀπ᾿ τὴ ζωή μου
  πέρασ᾿ ἐπάρκεια κάποτε.

  Σὺ δὲν φαίνεσαι.
  Ὅμως γιὰ νὰ ὑπάρχει γκρεμὸς στὸ τοπίο,
  γιὰ νά ῾χω σταθεῖ στὴν ἄκρη του
  κρατώντας λουλούδι
  καὶ χαμογελώντας,
  θὰ πεῖ πὼς ὅπου νά ῾ναι ἔρχεσαι.
  Φαίνετ᾿ ἀπ᾿ τὴ ζωή μου
  ζωὴ πέρασες κάποτε.

 41. Gpoint said

  # 36, δ

  Πριν μερικά χρόνια τα παιδιά των μεταναστών μιλούσαν ελληνικά στα σχολεία και δεν ήθελαν να ξεχωρίζουν. Εδώ και μερικά χρόνια μιλάνε στην γλώσσα τους ακόμα και μέσα στην τάξη παραβαίνοντας την σχετική οδηγία της Μπεμπέκου-Διαμαντοπούλου που νόμιζε πως με μια διαταγή λύνονται όλα τα προβλήματα.
  Ο λόγος είναι πως μετά τους Ολυμπιακούς απομυθοποιήηκεο Ελληνας στα μάτια τους συν το ότι γνώρισαν την ποιότητα των πολιτικών μας οπότε προτίμησαν να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά τους

 42. physicist said

  #26. […] γιατί νόμιζα ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο-συνομωσία σε όλη την Ευρώπη (δεν έχω πάει παραέξω) να καταργηούν τα ελεύθερα παγκάκια ώστε να μην μπορείς να ξαποστάσεις πουθενά παρά να χρυσοπληρώνεις αναψυκτικό για μερικά λεπτά ξεκούρασεις στα κέντρα των πόλεων.

  Μένω άναυδος — ολόκληρον Englischer Garten έχετε κειπέρα, δεν μπορεί να μη βρίσκεις να ξαποστάσεις!

 43. 35:

  Το είπε η ίδια: «Ποιός ξέρει. Κάποιοι έκαναν το λάθος να πουν ότι είμαι υποψήφια για το Νόμπελ, για το οποίο είναι υποψήφιοι 150 άνθρωποι κάθε χρόνο, και ίσως αυτό ενοχλεί. Δεν έχω άλλη εξήγηση γιατί εγώ δεν ενοχλώ πραγματικά κανέναν.»

 44. Iannis said

  Θα επικεντρωθώ στις «πολιτισμένες χώρες των Βαλκανίων» όπου δεν ξέρω τι κάνουν εκεί με τα παγκάκια τους στους δημόσιους χώρους, αλλά στην «πολιτισμένη» Γαλλία η τάση για τα παγκάκια «anti-SDF» (αντι-αστέγων. SDF=Sans Domicile Fixe) ή αλλιώς anti-clochards όλο και αυξάνεται…! Τα νέα προϊόντα είναι βεβαίως ντιζαϊνιές κι έτσι πραγματικά σχεδόν κανείς δεν γκρινιάζει. Η κυρία Δημουλά πρέπει να έχει «πολιτισμένες» επιρροές.

 45. Κάντε τον σταυρό σας που σας αξίωσε ο καιρός να γνωρίσετε την Κική Δημουλά, εσείς όλοι που τολμάτε να ονομάζετε κάποιον Αύγουστο Κορτώ, ομότεχνό της, μαρτυρία μόνο ακαλλιέργητης θρασύτητας.

 46. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  (37) Έλεγα – δε θα διαβάσω και κάτι λογικό τελικά σε αυτή την ανάρτηση… Το τι κοινότυπες πολιτικά ορθές βλακείες έχουν ειπωθεί για αυτό το θέμα δε λέγεται. Στην πυρά η γιαγιά και η Δαμιανίδη ξεφεύγει από τα σκάγια… Μουτ με κεπ.

 47. Νέο Kid Στο Block said

  43. Mερσί για την ενημέρωση!

 48. 45: Δάκρυσα…

 49. Νέο Kid Στο Block said

  Κυρ Μπούτσερ, το να κράξεις (για 2^ν λόγους) κάποιον δημοσιογράφο δεν είναι «Λογική». Είναι κλέψιμο παγκαριού του προφήτη Ηλία .

 50. munich said

  Αγαπητέ φύζισιστ, όταν πρωτοπήγα στο Μόναχο έκανα 6+ μήνες να καταλάβω τι εστί Ενγκλισε γκάρτεν, πόσω μάλλον για τους τουρίστες. στο Μαρίενπλατς και τις γύρω πλατείες δεν έχει ούτε ένα παγκάκι. αλλά τελοσπάντων το Μόναχο πάει κι έρχεται. Πρόσφατα πήγα σε μια πολη στην Τσεχία και στην κεντρική πλατεία είχε αποκλείσει η δημοτική αστυνομιά όλα τα παγκάκια, και μόνο τα παγκάκια, με την ειδική ταινία CSI (δεν ξέρω πως τη λένε αλλιώς). Έπρεπε να κάτσουμε στην καφετάρια που για τους Μοναχιώτες ο καφές φαντάζει σνέπχεν-πάμφθηνος, οι κατακαημένοι οι τσέχοι όμως ….

 51. […] sarantakos.wordpress.com […]

 52. sarant said

  26-42-44: Ναι, παντού υπάρχει, όπως φαίνεται, η τάση για περιορισμό του χωρίς εμπορευματοποίηση δημόσιου χώρου

  45: Ξέρετε, κατά δήλωση του καθενός πάνε αυτά. Ούτε εγώ συμπαθώ τον Κορτώ (αλλά ούτε και η Δημουλά με γοητεύει, ούτε κι ο Ελύτης άλλωστε) αλλά συγγραφέας λογαριάζεται. Υπάρχει βέβαια και το «Έχετε κι εσείς φαρμακείο;» του Πεντζίκη.

 53. physicist said

  #50. — Έχεις δίκιο αν λες π.χ. για την Πράγα: πανέμορφη αλλά ξεποδαριάζεσαι και δεν έχει πού να σταθείς.

 54. Kostas said

  Ο ρατσισμός δεν αφορά μόνο τη διαφορετικότητα της φυλής, ξέρετε, αγαπητοί μου αντιρατσιστές…

 55. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  (49) Οπότε να μην το κάνουμε … είπαμε για να έχει δικαίωμα να μιλήσει η γιαγιά για το φόβο που ζει καθημερινά μετά τα όσα συνέβησαν στην αδελφή της πρέπει να έχει πάρει άδεια από τον Τορκεμάδα της πολιτικής ορθότητας… Έπρεπε να ευχαριστεί το Θεό που τώρα έχει πολυπολιτισμικές επιλογές εστιατορίων κι ας φοβάται να βγει από την πόρτα της.

 56. stratosbg said

  Reblogged this on ahairlessape.

 57. ΣοφίαΟικ said

  Βιαστικά γιαύτι δεν ε΄χω χρόνο να διαβα΄σω τα σχόλια που προηγήθηκαν τώρα: πρώτα πρώτα εγώ το να μοιραστούν οι χώροι το καταλαβαίνω «να μοιραζόμαστε τους χώρους», όχι «να κατανεμηθούν οι χώροι». Είμαι αφελής; Δε νομίζω.
  Δεύτερα-δέυτερα, αν στο παγκάκι δω να κάθεται κάποιος που μυρίζει απλυσίλα ή είναι κουρελής ή με κοιτάζει περίεργα και με κάνει να αισθάνομαι άβολα, δεν θα πάω να κάτσω δίπλα του. Με αυτό της Δημουλά το μυαλό μου δεν πήγε στον Αλβανό που περιγράφεις Νίκο, ο οποίος πιθανον να ψηφίζει στις τοπικές εκλογές για΄τι με είκοσι χ΄ρονια είναι πολίτης πλέον. Σκέφτηκα αυτούς τους τύπους που έχουν μετατρέψει τα παγκάκια στην Ακαδημίας σε κατοικίες. Περασα πηγαίνοντας προς Σόλωνος πριν λίγο καιρό και η μπόχα ήταν ανυπόφορη. Ναι, τους λυπάμαι που είναι άστεγοι, αλλά τους φοβάμαι κι όλας ότι μπορεί να με ληστέψουν- από τσαντάκηδες παμε καλά άλλωστε. Κι έπειτα, γιατι θα πρέπει να κάθομαι στο παγκάκι δίπλα τους, για να μη με πουν ρατσίστρια (που έτσι κι αλλιώς δεν εχει χώρο, αφού έχουν απλώσει τα πράματά τους) ; Και φυσικά η πρωτη σκέψη σε αυτότο θέαμα ήταν για΄τι δεν τους μαζεύει η αστυνομία, αφού έχουμε μισή ντουζίνα παραβάσεις- πριν πιασουμε καν το θέμα της δημόσιας υγείας με τις αυτοσχέδιες τουαλέτες.

 58. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Πάντως, υπάρχει και «αντίβαρο» σ’ αυτήν -την τόσο επιτυχημένη ή αποτυχημένη- εκδήλωση των Ατενίστας, στο οποίο λίγοι ή κανένας μου φαίνεται έχουν αναφερθεί: ο Μένης Κουμανταρέας. Μάλιστα. Παρών και ενεργητικός έχει, νομίζω, αξιοποιήσει στο έπακρον την παρουσία μεταναστών στα παγκάκια της Φωκίωνος Νέγρη ή της Πλατείας Κυψέλης, και μέσα απ’ τις σελίδες του λογοτεχνικού του βίου, της συγγραφικής του προσφοράς.

  Θέλω να πω, απλώς, ότι το τόπι δεν παίζεται αποκλειστικά μεταξύ Δημουλά και Δαμιανίδη-Κορτώ. Υπάρχουν κι άλλες φωνές, πιο διακριτικές, πιο ψιθυριστές, που -ευτυχώς- φωνάζουν δυνατότερα.

 59. spiral architect said

  Ψάχνοντας για παγκάκι κάπου εις την Εσπερίαν τις καλές εποχές.
  (φωτό δική μου)

 60. Δημήτρης Μ. said

  Ας ευθυμίσουμε λίγο και ας ξεχάσουμε τη βρώμα και την απλυσιά που γεμίζει, με την ανοχή της ασυνομίας, τα παγκάκια μας.

 61. Lefteris_Sfak said

  Έκλεισα το λινκ στη Σώτη χωρίς να το διαβάσω. Άιντε να μην πω ψέματα, διάβασα πέντε αράδες προτού το κλείσω. Αντιστάθηκα στον εθισμό μου στις ορμόνες εκνευρισμού. Νιώθω καλύτερος άνθρωπος.

  Όσον αφορά τη Δημουλά, θεωρώ ότι το στοιχείο που πρυτανεύει στα λεγόμενά της είναι η αμφιθυμία. Κάτι ανθρώπινο κατά τη γνώμη μου, όσο και αν αφίσταμαι από κάποιες φράσεις της (θεωρώ ότι είναι φράσεις και όχι θέσεις). Αυτή η αμφιθυμία είναι το βαθύτερο αίτιο των παλινωδιών. Αν πρέπει πάντως να βάλουμε τα λόγια της στο ζύγι, η κατανόηση του άλλου μοιάζει να υπερνικά το φόβο του άλλου, παρότι συνυπάρχουν δυσαρμονικά.

  Επίσης υπήρχαν απόψεις της πιο συντεταγμένες στη διευκρινιστική συνέντευξη που με άγγιξαν ιδιαίτερα, όπως η ανάγκη να απομυθοποιήσουμε τους πνευματικούς ανθρώπους (ως έννοια και ως πρόσωπα) γιατί στην ουσία δεν είναι καλύτεροι ή ανώτεροι από τους άλλους ανθρώπους. Εξάλλου ο Χάιντεγγερ και ο Έζρα Πάουντ έχουν αποδείξει ότι ο πνευματικός άνθρωπος, αφειρεθέντος του «πνευματικός», μπορεί να είναι ο χειρότερος άνθρωπος.

  Θα έλεγα ότι ο ντόρος για τα λεγόμενά της είναι υπερβολικός, και συμφωνώ ότι εγκυμονεί κινδύνους: ήδη η ΧΑ την οικειοποιήθηκε – και ίσως το μόνο καλό της υπόθεσης είναι ότι αμέσως αποκήρυξε ρητά τη ΧΑ η ίδια η Δημουλά. Επίσης θεωρώ ατυχές και παλιοκομματικής αντίληψης το ιδεολογικό κοσκίνισμα της ποίησής της που γίνεται από αριστερά μπλογκ προσφάτως.

 62. Μιχαλιός said

  Τάπαν όλοι σχεδόν όλα, δύο-τρία σκόρπια απωθημένα:

  (1) Το «απομαγνητοφωνημένο» λέει επακριβώς:

  «Νομίζω πως γεωγραφήθηκε αρκετά η αφοσίωσή μου στην Κυψέλη, αν έχετε κάτι άλλο ρωτήστε με…

  Μην ξεχνάμε πως οι ξένοι που βρέθηκαν εδώ ήταν λόγω της φτώχειας των χωρών εκείνων. Ηλθαν να ζήσουν εδώ πέρα…»

  Αυτό που καταλαβαίνω αποδώ είναι πως η Δημ. αναφέρεται στους ξένους μόνο και μόνο γιατί της έγινε μια σχετική (και πιθανότατα προβοκατόρικη) ερώτηση, την οποία η «απομαγνητοφώνηση» παραλείπει. Αν είναι έτσι, ας τόχουμε υπόψη μας.

  (2) Σε όλο το νήμα δεν υπάρχει, νομίζω, ούτε μια φορά η λέξη «ξενοφοβία», η οποία περιγράφει επακριβώς αυτό που δείχνουν οι «δηλώσεις». Ο «ρατσισμός» είναι άλλο πράμα, κατά τη γνώμη μου.

  Αλλά βέβαια προ πολλού η λέξη «ρατσισμός» έχει πάει εκεί πού πήγαν η δημοκρατία, ο σοσιαλισμός κι ο φασισμός, δηλαδή σημαίνει πια τα πάντα, κι επομένως τίποτα απολύτως.

  (3) Να μην παρεξηγηθώ, αλλά δεν την πολυκαταλαβαίνω την παρελθοντολαγνεία για την Κυψέλη. Τότε που είχα γνωστούς και πήγαινα πότε-πότε, γύρω στα 1980, χάλια μου φαίνονταν σα γειτονιά. (Και δεν ήμουν τίποτε βορείων προαστείων).

  41: Να δούμε τι άλλο θ’ ακούσουμε…

 63. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα παραπάνω για το θέμα γιατί μίλησε ο καθ’ύλην αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας, υγείας και παντός επιστητού, Ανδρέας Λοβέρδος.

  Νίκο για άλλη μια φορά εξαιρετικό το άρθρο σου. Νηφάλιο, αντικειμενικό, χωρίς κραυγές. Μπράβο! 🙂

 64. To «να μοιραστούν οι χώροι» θα μπορούσε να ερμηνευθεί με λίγη καλή θέληση και ως «να υπάρχουν άλλοι χώροι γι’ αυτούς που θέλουν να παίζουν χαρτιά, άλλοι για τις μανάδες που βγάζουν τα παιδάκια τους να παίξουν και άλλοι για τις γριούλες που θέλουν να βγουν να λιαστούν», πράγμα απόλυτα λογικό, αλλά που προϋποθέτει πολλά παγκάκια, πλατείες, παιδικές χαρές κλπ.

 65. Γς said

  59:
  Κέντρο Μπομπιντού
  και θυμήθηκα..
  Ντάξει σταματάω!

 66. Αυτός που «δεν την πολυκαταλαβαίν[ει] την παρελθοντολαγνεία για την Κυψέλη» ομολογεί ότι. «πήγαιν[ε] πότε-πότε, γύρω στα 1980». Αν είχε γνωρίσει τη Φωκίωνος Νέγρη του 1960, θα την καταλάβαινε!

 67. aerosol said

  Η Κική Δημουλά είναι 82 ετών. Θεωρώ ντροπή αυτό το ξέσκισμα ενός ανθρώπου που δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να ελέγξει το επικοινωνιακό παιχνίδι στο οποίο εμπλέκεται ο λόγος του. Το γνωστό όνομα ή η ιδιότητα του μεγάλου καλλιτέχνη κάνει πολλούς να αντιμετωπίζουν κάποιον άνθρωπο ως γραφείο Τύπου. Ε, δεν είναι!
  Παρακολουθείται κάθε «διάσημος» υπερ-ογδοηκοντούτης μη τυχόν και δεν ικανοποιήσει πλήρως ΟΛΕΣ τις ευαισθησίες τριών γενιών παρακάτω. Στο κεφάλι του κάνει καριέρα κάθε Δαμιανίδη και τον κατασπαράσει το φιλοθεάμον κοινό. Η φθορά, η μειωμένη ευστροφία, οι φόβοι, η ψυχική κατάσταση ενός ηλικιωμένου δεν λαμβάνονται υπόψη. Ο «διάσημος» οφείλει να είναι άχρονος σε αντίθεση με τους παππούδες ή τους πατεράδες μας που δεν μπορούν ούτε ένα κινητό να κουμαντάρουν καλά.

 68. Anasto said

  Από ότι έχω διαβάσει για το θέμα (βέβαια δεν είναι και πολλά μια και αποφεύγω να αναλώνομαι στα επικοινωνιακώς φλέγοντα θέματα που υπερισχύουν οι κορώνες) είναι μακράν το καλύτερο σχόλιο. Ψύχραιμη αντιμετώπιση με διάθεση για κατανόηση. Έτσι όπως πρέπει να κάνουμε για τα πάντα νομίζω. Δεν θα τολμούσα να εκφέρω τέτοια άποψη πχ στο τουίτερ που είναι το δικό μου παράθυρο από για να ανταλλάσσω καθημερινά ματιές με τον κόσμο μια και θα βρισκόμουν καλούμενος να αποδείξω και επιχειρηματολογήσω ότι δεν είμαι κρυφοφασίστας. Κι ας έχω τραβήξει το κορμί και την ψυχή μου σε κάθε αντιρατσιστική κι αντιφασιστική δράση που έχω αντιληφθεί. Κι ας έχω τζιχάντ με το σχετικό θεριό μέσα μου από μικρό παιδί.

 69. Avonidas said

  Πραγματικά, η υποκρισία δεν έχει όριο στη δημοσιογραφία και στην (ας γελάσω) διανόηση αυτού του τόπου.

  Ποιος ακριβώς από τους προοδευτικούς, αντιρατσιστές δημοσιογράφους μας θα πήγαινε να κάτσει στο παγκάκι δίπλα στον άστεγο, κουρελή αναμαλλιασμένο (#57, μπράβο!) με το μισοκοιμισμένο βλέμμα, άσχετα αν ήταν άσπρος, μαύρος ή κίτρινος; Και για τι θα του μιλούσε, για μοντέρνα ποίηση ή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη; Μήπως, τουλάχιστον, θα του έδινε κάνα ευρώ να φάει κάτι;

  Έχουμε ένα πρόβλημα. Κι η ΧΑ βλέπει ότι έχουμε πρόβλημα, και σπεύδει να πλασάρει τη δική της απεχθή «λύση». Πάντα θα υπάρχει ο φασίστας με τα στρατόπεδα και τους φούρνους έτοιμα για να «λύσει» το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε για να τον εμποδίσουμε.

  Όπως το βλέπω, πρέπει πρώτον να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, αντί να αποδεχόμαστε τη «διαφορετικότητα» του στοιβαγμένου στα παγκάκια. Δεν είναι «διαφορετικότητα», είναι κοινωνική πληγή. Δεύτερον, πρέπει να βρούμε τρόπο να τον ταΐσουμε, να τον πλύνουμε, να τον ντύσουμε και να του βρούμε σπίτι και δουλειά, ώστε να γίνει «κάτοικος» περιοχής, αντί να είναι περιφερόμενη τραγωδία και απειλή. Αν αυτό δεν γίνεται, είναι καλύτερα να πάει κάπου αλλού όπου θα τα έχει όλα αυτά, και να πάει οικειοθελώς κι όχι σηκωτός. Δεν υπάρχει τίποτα το ρατσιστικό σε αυτό, όλα τα σοβαρά και ευνομούμενα κράτη ορίζουν το ποιος και με ποιες προδιαγραφές μπορεί να εισέλθει σε αυτά.

  Τρίτον, αφού τα κάνουμε όλα αυτά, αρχίζουμε τις νουθεσίες απέναντι σε όποιον επιμένει να έχει γείτονες μόνο Έλληνες. Αυτό είναι και το πιο εύκολο να λυθεί, άλλωστε: από παλιά, όποιος ήθελε να έχει γείτονες μόνο ψηλομύτηδες, π.χ., μετακόμιζε στο Κολωνάκι. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να «μοιράσουμε τους χώρους» έτσι ώστε όλοι να γειτονεύουν με όποιον τους αρέσει – ή όποιον τους αξίζει. Μπορούμε να φτιάξουμε και μια συνοικία για χρυσαυγίτες. Θα ήταν ταιριαστή τιμωρία.

 70. Νέο Kid Στο Block said

  63. Tώρα ,αυτό είναι κανονικό λοβέρδειο τιτίβισμα ή χακεριά-πλάκα;

 71. Και όλες αυτές οι αναφορές στην ηλικία της. Η γριά, η γιαγιά, η ηλικιωμένη, τί περιμένεις από μία γριούλα και τα υπόλοιπα.
  Δεν ντρέπεστε καθόλου ;
  Αίσθηση του ύψους δεν έχετε, μόνο του βάθους. Οι ινδιάνοι της αμερικής, όταν ήθελαν να πιάσουν έναν αετό, έσκαβαν ένα λάκκο κι’ εκεί, μέσα στον λάκκο έδεναν τον κράχτη, ένα ζωντανό θήραμα. Το γράφει ο Λεβι-Στρώς στους Θλιβερούς Τροπικούς. Στην πρωτόγονη σκέψη, συνεχίζει, αυτό που είναι ψηλά, το πειράζεις μόνο με αυτό που είναι χαμηλά.
  Εσείς σκάψατε τον λάκκο της Δημουλάς, και δέσατε τον εαυτό σας. Εκεί, στα χαμηλά, μέσα στην λάσπη.
  Δεν πειράζει. Θα μείνετε κι’ εσείς μαρτυρία της παρακμής.

 72. Μιχαλιός said

  55: Σίγουρα ξέρεις καλύτερα. Αλλά πέρα από τη Φωκίωνος Νέγρη, τι;

 73. Μιχαλιός said

  72 > 66

 74. @70: Την ίδια απορία είχα και εγώ, αλλά είναι ο κανονικός του λογαριασμός, το έλεγξα, από εκεί δημοσιεύει ομιλίες του, συνεντεύξεις, τα πάντα.

  Το «πλατεία Αγάμων» πάλι πού στο καλό το θυμήθηκε; Μόνο από κάτι ελληνικές ταινίες το θυμάμαι! Τι να πω… Μωραίνει κύριος…

 75. Kostas said

  71. Είπαμε, ο «αντιρατσιστής» δεν έχει κανένα πρόβλημα να την πει γριά, ηλικιωμένη, γριούλα και τα συναφή για μια αποστροφή του λόγου της κάνοντας γλωσσολογική, υφολογική και πραγματολογική ανάλυση της κάθε λέξης και πρότασης στον προφορικό λόγο της Δημουλά. Έλεος ρε, καταλαβαίνετε ότι είστε πολύ περισσότερο ρατσιστές και απόλυτοι από έναν χρυσαυγίτη; Τόσο χαμηλά πέφτετε και δεν το καταλαβαίνετε κιόλας.
  Κοιταχτείτε λίγο στον καθρέφτη και κρίνετε συμπεριφορές όχι ταμπέλες που οι ίδιοι βάζετε στους εαυτούς σας και τους άλλους…

 76. physicist said

  #74. — Τι ακριβώς είναι τόσο γελοίο στο τιτίβισμα του Λοβέρδου, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι το έγραψε ο Λοβέρδος;

 77. Talos said

 78. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Θα λείψω για λίγο, παρακαλώ να είστε φρόνιμοι και να δίνετε τη θέση σας στο παγκάκι.

  57: Σοφία, αν προσέξεις η Δημουλά μιλάει για Αλβανούς που παίζουν χαρτιά και από γνώστες της περιοχής μάθαμε ότι παίζουν ένα είδος ντόμινο.

 79. Avonidas said

  Α, με την ευκαιρία: βρίσκω τα σχόλια περί «γριάς, γριούλας, ηλικιωμένης» και τη συγκατάβαση που ακολουθεί ακόμη μεγαλύτερη ύβρη από τις ευθείες επιθέσεις στη Δημουλά. Γιατί αυτό που πραγματικά προσπαθούν να πουν είναι ότι η Δημουλά έχει ξεμωραθεί κι επομένως έχει πλέον το ακαταλόγιστο, ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δικαιολογηθούν οι απόψεις της. Της αφαιρούν έτσι ύπουλα και πλαγίως το δικαίωμα να εκφράζει άποψη, όταν αυτή η άποψη δεν συνάδει με τις «ευαισθησίες» τους.

 80. munich said

  Ας μείνει λοιπόν ότι δεν είναι καλό να δικάζουμε και να καταδικάζουμε έναν άνθρωπο βάσει μόνον μια ίσως ατυχούς δήλωσης της στιγμής, αποκομμένης από τα συμφραζόμενά της. σαν τη Διαμιανίδου έχουμε φερθεί όλοι μας κατα καιρούς όταν κάτι μας ξένιζε ή απλά αναζητούσαμε ευκαιρία να θάψουμε κάποιον

  Δημουλά δεν έχω διαβάσει, ομολογώ πάλι, αλλά γνωρίζω ότι κάποτε συσσωμοι οι κουλτουριάρηδες ή όσοι θέλαν να λογαριάζονται τέτοιοι πιναν νερό στο όνομά της.

 81. spiral architect said

  @78α: Μην νομίζεις Νικοκύρη ότι θα δίνουμε τη θέση μας στο παγκάκι.
  Το τελευταίο είναι – ως γνωστόν – είδος εν ανεπαρκεία, παρ εκτός και δοθεί καμιά καλή εργολαβία, ΣΔΙΤ, ή παραχώρηση.
  (και άσε πάσες τις φυλές του Ισραήλ να τσακώνονται)

 82. munich said

  Είχα γνωρίσει προ 20ετίας έναν οπλίτη πενταετούς θητείας που κατα την εκπαίδευσή του την πρώτη βδομάδα στην αθήνα πήγε με άλλους επαρχιώτες στη Φωκίωνος βράδυ για καφέ και… τον γάζωσαν με ένα οπλοπολυβόλο!!! Ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ανθρώπων της νύχτας!!! Τα χασε το παλικάρι, 2 μήνες κλινήρης

 83. #22
  Ούπς!.Τού φόρεσα φουστάνια.
  Ελπίζω να με συγχωρέσει

 84. Gpoint said

  # 82

  Αυτά ήταν παλιάς…τεχνολογίας. Σήμερα η προστασία δεν παίζεται στα πεζοδρόμια με μπαμ μπουμ αλλά νόμιμα ο «ιθύνων νους» έχει το 5% (συνήθως) της επιχείρησης για τις υπηρεσίες του. Ετσι δεν προκύπτουν και προβλήματα καθυστέρησης πληρωμής απόκρυψης εσόδων,, υπερτιμολογήσεων, αντιπαλότητας κ.λ.π.
  Τώρα γιατί το μυαλό μου πάει στο 10% που έχει ο Μελισσανίδης στην εταιρεία του Τσέχου που πήρε το μάναντζμεντ και το 33% του ΟΠΑΠ, δεν ξέρω…

 85. aerosol said

  Μια γυναίκα 82 ετών είναι γιαγιά, ηλικιωμένη και γριά.
  Στον κόσμο που μεγάλωσα αυτό δεν είναι βρισιά αλλά τιμή που αξίζει σεβασμό.
  Είναι η γνώση και η εμπειρία που έχει κανείς από τη ζωή και τους ίδιους τους αγαπημένους του ανθρώπους.

  Άλλοι το θεωρούν ντροπή που δεν πρέπει να αναφέρεται; Όποιος ηθελημένα το παραβλέπει χρησιμοποιεί την Δημουλά ως εργαλείο για τους δικούς του σκοπούς. Λέβι-Στρως και πράσινα μπουρμπούτσαλα… Η φράση » δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να ελέγξει το επικοινωνιακό παιχνίδι στο οποίο εμπλέκεται ο λόγος του» είναι απλή και θα περίμενα να την καταλαβαίνουν όσοι γνωρίζουν ανάγνωση και αξιώνουν να έχουν απόψεις. Εξηγεί γιατί κι αυτός που είναι ψηλά μπορεί να βουτήξει στο θήραμα και να μην έχει ιδέα για τους σύγχρονους κυνηγούς που τον περιμένουν με καραμπίνες να τον φάνε λάχανο.

  [Αλλά τα τρολ τα εξυπηρετεί η παγίδα για να σπρώχνουν κάποια ατζεντα…]

 86. spiral architect said

  Kάποιοι άλλοι ακόμα επιμένουν να ζουν στην Πλ. Βικτωρίας, γιατί «θέλω να νιώθω πώς δεν θέλω να αλλάξει τίποτα στη ζωή που σχεδίασα, να συνεχίσω να είμαι ένας απλός άνθρωπος ανάμεσα σε απλούς ανθρώπους» και «μετά το γεγονός, εδραιώθηκε ακόμα πιο σταθερή η άποψή μου πως τους κυνηγημένους δεν τους κυνηγάς, τους εξαθλιωμένους δεν τους εξαθλιώνεις, τους βοηθάς, γιατί μόνο στους καιρούς της βαρβαρότητας αποδεικνύεις ποιος είσαι και τι δουλειά έχεις σ’ αυτό τον κόσμο.»

  Απλά και ανθρώπινα.
  Μήπως έχουμε ξεχάσει τον ουμανισμό μας;
  Άγιες μέρες πέρασαν … 🙄

 87. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @82,
  να υποθέσουμε ότι είχε πάει για μετεκπαίδευση;

  (και γιατί «το παλικάρι»; επειδή στάθηκε άτυχο; -θυμάμαι τον Νάνο Βαλαωρίτη που είχε πει κάτι πολύ πετυχημένο σχετικό στην Ελληνοαμερικανική Ένωση για «έλληνα ποιητή, που στάθηκε πολύ άτυχος στη ζωή του. Άτυχος γιατί πέθανε, βεβαίως!»)

 88. Έρση said

  Η μία,η έγκριτη δημοσιογράφος,τα έκανε πιο πικάντικα βάζοντας την δική της σάλτσα, την έπαιρνε εξάλλου να πράξει σαν πρωτάρα ,διότι είχε βουτυράκι να σερβίρει σε αναλόγως προσφερόμενο ψωμάκι, μα και η άλλη,η στοχαστική ποιήτρια, δεν πήγε πίσω στο βουτύρωμα,στην ουσία τα είπε τα θλιβερά, που της καταλόγισε, φουσκωμένα κατά το δοκούν, η πρώτη κι αυτό βγαίνει από την απομαγνητοφώνηση, που υποτίθεται θα ξεκαθάριζε το τοπίο.

  Ο φασισμός ,ο ρατσισμός, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο αλλά και η απύθμενη βλακεία ένθεν και ένθεν είναι τα μόνα τελικά που δεν έχουν πατρίδα, θρησκεία και γενικώς πρόσωπο και φάνηκε για μια ακόμα φορά και θα έπρεπε σαν λαός, που τα έχει βιώσει αυτά στο πετσί του, να είμασταν σε κάθε περίπτωση, φειδωλοί στα λόγια και γενναιόδωροι και πιο αποτελεσματικοί στα έργα.Όλοι μας.

  Αν είχαμε να κάνουμε με δυο απλές γυναίκες που παραβρέθηκαν σε μια τοπική εκδηλωσούλα του συλλόγου τάδε,είπε η μια τα δικά της και η άλλη τα μετέφερε την επομένη, όπως της ήρθε στο κεφάλι,κανένα-ίσως- πρόβλημα. Όμως δεν είναι ανώνυμες φοβισμένες ή άμαθες κυρίες της Κυψέλης ή της όποιας γειτονιάς.

  Η μια έχει προσυπογράψει και υποστηρίξει δημοσίως ,φαρδιά πλατιά και όχι μια και δυό, άκρως φιλομνημονιακά κείμενα και θέσεις. Η άλλη στο fcb έχει ανεβάσει πολλές φορές σχόλια και απόψεις της, περί απεργιών για παράδειγμα, που δεν θα τις έλεγες -με τίποτα- λιγότερο «αστικές»,για να μην πω τίποτα άλλο.

  Δικαίωμά τους θα μου πείτε.Και δικό μου να μου΄ρχεται να ξεράσω….

  Χωρίς η δεύτερη να ξεκαθαρίσει ότι αναφέρεται στην προσωπική της αλγεινή εντύπωση από τα θλιβερά πράγματα που είπε η πρώτη, έσπευσε να την κράξει τύποις σαν πρωτάρα δημοσιογράφος-αν και πιστεύω ότι ήξερε τι θα γινόταν-κι έτρεξαν κι οι υπόλοιποι στυλ Τριανταφύλλου,άλλη υστερική κατίνα, να τσιμπολογήσουν δημοσιότητα από το εναπομείναν βουτυράκι.

  Αλλού είναι το θέμα πάντως.Ότι εμείς , ενώ μια αισχρή κυβέρνηση μας κάνει την ζωή κάθε μέρα και χειρότερη, αντί να βγούμε ειρηνικά αλλά δυναμικά και κατά εκατομμύρια στους δρόμους, και να μπαστακωθούμε απέναντι από την Βουλή μην επιτρέποντας ούτε σε τραμπούκους ούτε σε πραιτωριανούς να διεκδικήσουν κανένα μπόνους βίας από την δική μας διαμαρτυρία , καθόμαστε και ασχολούμαστε με της καθεμιάς και του καθενός το δηλητήριο.

  Αηδιαστικές οι κυρίες Δημουλά και Δαμιανίδη.Αμφότερες.Πειράζει να πω ότι τις περιφρονώ βαθύτατα και τις δύο;

 89. sxoliko said

  Όταν διασχίζω την πλατεία της Κυψέλης, επιβραδύνω το βήμα μου. Περπατώ αργά, σχεδόν βασανιστικά, για να χωρέσω σε αυτές τις στιγμές όλες αυτές τις εικόνες. Τα παιχνίδια με τις κάρτες (τα χαρτάκια) στα παγκάκια, τα μικρά παιδιά να έχουν κατακλύσει την παιδική χαρά, αλλά πιο πολύ τις παρέες των ηλικιωμένων. Κάποιοι κάθονται στα παγκάκια και παίζουν, άλλοι όρθιοι γύρω τους να σχολιάζουν, να μιλούν δυνατά. Μου θυμίζουν το δίκο μου παππού που πήγαινε στο πάρκο, δεκαετία του ’80, και έπαιζε κολιτσίνα στα παγκάκια με τους άλλους φίλους του, μια παρέα παππούδων, γερογκρινιάρηδων. Είναι μια εικόνα που έχω χάσει, για αυτό εντυπωσιάζομαι από την πλατεία Κυψέλης, αλλά και απ’ την Αγίας Ζώνης ή τη Φωκίωνος.
  Ίσως δεν αισθάνομαι τόσο την σωματική αδυναμία για να περνάνε κι άλλα απ΄το μυαλό μου, αλλά η βόλτα στο «αρχιπέλαγος της Κυψέλης» αποτελεί πάντα μία μοναδική εμπειρία. Έχοντας βεβαία και τα αρνητικά της, αλλά τα ‘χει αυτά η ζωή.

  Οι μετανάστες αναβιώνουν την Ελλάδα που πέρασε, δεν αποτελούν την αιτία για το ότι, αυτά με τα οποία μεγάλωσαν κάποιοι, πέρασαν. Βέβαια, το ότι μας θυμίζουν εικόνες από παλιές ελληνικές ταινίες, ίσως να κι αυτό ένα στοιχείο που δεν μας αρέσει. Σε εμάς τους σύγχρονους, της ισχυρής, νέας Ελλάδας.

 90. TAK said

  Νίκο, συμφωνώ απόλυτα με αυτό: «Δεν θα χαρίσουμε στη Χρυσή Αυγή όποιον ηλικιωμένο εκφράζει την ανασφάλεια ή το φόβο του». Αλλά κρίνοντας από πολλές αντιδράσεις, δεν είμαι αισιόδοξος. Το θέμα βέβαια κατά βάθος είναι να μη φοβούνται οι άνθρωποι. ΟΛΟΙ οι άνθρωποι: http://silentcrossing.wordpress.com/2013/05/08/%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CE%BC%CE%B1/

 91. Γς said

  -Που κάθεσαι μάνα μου;
  -Κυψέλη
  -Τι σου κάνω μάνα μου;

 92. Gpoint said

  # 89

  Εγώ θα σε παραδεχθώ αν επιβραδύνεις ανεβαίνοντας το αριστερό πεζοδρόμιο της Κρίσσης μετά τους προσκόπους στο μικρό αλσύλιο με το πρώην ρέμα. Κολόνια Ζιβανσύ και Σανέλ 5 μαζί !
  Την Αγίας Ζώνης την περπατάς το βράδυ μόνος σου ;

 93. π2 said

  Επιγραμματικά:

  1. Η Δαμιανίδη αδικεί τη Δημουλά, αλλά δεν διαστρεβλώνει αυτά που λέει.

  2. Αν είχα διαβάσει τον απομαγνητοφωνημένο λόγο προτού γίνει ντόρος δεν θα ήμουν τόσο αυστηρός, όχι γιατί το άρθρο της Δαμιανίδη παρέβλεπε πράγματα, αλλά κυρίως επειδή ο λόγος της ποιήτριας προδίδει σοβαρή και γενικευμένη σύγχυση.

  3. Όσο ενοχλητική μπορεί να γίνει η άμεση διαπόμπευση ενός δημοσίου προσώπου στα σόσιαλ μίντια για μια άτυχη στιγμή του, άλλο τόσο ενοχλητική μπορεί να γίνει η σνομπ και αφ’ υψηλού υπεράσπιση (τύπου Σώτης). Καλώς ή κακώς, τα δημόσια πρόσωπα κρίνονται, πάντοτε και παντού, δικαίως ή αδίκως, ανεξαρτήτως βεληνεκούς και επιτευγμάτων.

 94. qq said

  Ούτε ο Κοτούλας είναι αντισημίτης και φιλοναζί, αλλά στην ανάλυση των κειμένων του δεν ήσασταν τόσο επιεικής. Εκεί αναλύσατε την κάθε συλλαβή και αν έβαζε σωστά τα εισαγωγικά και που τα παρέλειψε. Αυτόν ευχαρίστως τον χαρίσατε στην άκρα δεξιά. Τόση θολούρα.

 95. spiral architect said

  @88: Ερση, κάποτε είχα σχολιάσει στο ιστολόγιο αυτό, περί της Γερμανίδας φωτογράφου και κινηματογραφίστριας Λένι Ρίφενσταλ, για το καθεστώς που αυτή υπηρέτησε και ανέδειξε σε συνδυασμό με το καλλιτεχνικό της έργο.

  Γενικά προσπαθώ να αποστασιοποιηθώ από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός δημιουργού, όταν απολαμβάνω το έργο του. Αναπόφευκτα όμως στο τέλος, έρχεται στο νου μου η τυχόν πολιτική του τοποθέτηση, οι εκπεφρασμένες κοινωνικές του απόψεις, ή τα (όποια) λοξοδρομήματά του.
  Αυτά τα σκέφτομαι, μπορεί και να τα γράψω σε ένα δημόσιο μέσον, αλλά ταυτόχρονα δεν απαξιώνω το έργο του, ειδικά αν δεν έχω τη γνώση και τα εργαλεία να το κρίνω.

  Δημουλά δεν έχω διαβάσει. Κι αν είχα διαβάσει, ομολογώ ότι, δεν έχω τη γνώση να την κρίνω σαν ποιήτρια. Με την ποίησή της έγινε δημόσιο πρόσωπο. Ατυχώς για εμένα και τις πεποιθήσεις μου στο παρελθόν εκτέθηκε αρνητικά και πριν λίγες μέρες ξαναεκτέθηκε. Δυστυχώς στις μέρες μας κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο.
  Ας πρόσεχε λοιπόν. 😐

 96. Μπετατζής said

  Είναι φοβερό πόσες «ειδήσεις» και «ψευτοειδήσεις» θα γλιτώναμε, και θα αφιερώναμε το χρόνο μας σε δημιουργικότερες και πιο χρήσιμες απασχολήσεις, εάν δεν υπήρχε το διαδίκτυο που μεγενθύνει τα ασήμαντα και τα κάνει να φαίνονται σημαντικά. Έχω την αίσθηση ότι ακόμα και η δημοσιογραφία – αρθρογραφία γράφεται πλέον με στόχο το κοινό του διαδικτύου. Το δημοσίευμα δίνει μια αίσθηση ότι γράφτηκε προβοκατόρικα για να προκαλέσει ντόρο στα «κοινωνικά μέσα δικτύωσης» ή όπως αλλιώς τα λένε. Είναι όμως ένας ντόρος που δεν δημιουργεί τίποτα ουσιαστικό και χρήσιμο, μόνο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει, π.χ. σε κάποιους θα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Δημουλά έχει ξενοφοβικές θέσεις, ενώ αυτό δεν είναι καν σίγουρο. Αλλά και να έχει ξενοφοβικές θέσεις, το πρόβλημα δεν είναι ότι τις έχει η Δημουλά, αλλά ότι τις έχουν και πάρα πολλοί νεοέλληνες ακόμα και πριν την εμφάνιση της τσίγγινης νύχτας. (κάποιος παραπάνω έγραψε ότι δεν ανέχεται καν το άκουσμα μιας ξένης γλώσσας, αξιοπρόσεχτο σχόλιο σε γλωσσικό ιστολόγιο). Νομίζω ότι από δω και μπρος το μέλημα όσων ασχολούνται με το διαδίκτυο θα πρέπει να είναι η πολύ προσεχτική επιλογή και ο χειρισμός των θεμάτων, ώστε να μην διασπείρεται και να μην μεγενθύνεται το κακό και να γίνεται ωφέλιμα το πέρασμα από την μεμονωμένη περίπτωση (π.χ. Δημουλά και οι όποιες θέσεις της) στο γενικό (ξενοφοβία και αντιμετώπισή της). Το άρθρο του Νικοκύρη, αποτελεί νηφάλια εξαίρεση στον ορυμαγδό, ιδιαίτερα η τελευταία παράγραφος που βάζει σωστά θέματα. Και για να μην ξεχνιόμαστε, τα παιδιά των ανθρώπων για τους οποίους μιλάει ο Νικοκύρης στην τελευταία παράγραφο, παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ και δεν γνώρισαν ποτέ άλλη «πατρίδα», μόλις ενηλικιωθούν κινδυνεύουν αυτόματα με απέλαση ή φυλάκιση, επειδή κάποιος μπάτσος θα τους κάνει τυχαία έλεγχο και δεν θα έχουν «χαρτιά». Καθόλου λοιπόν δεν έχουν ακόμα «ενσωματωθεί» θεσμικά οι άνθρωποι αυτοί, ακόμα είναι μετέωροι. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, και όχι αν μια κυριούλα βρίσκει παγκάκι ή όχι. Σωστό και αυτό που γράφτηκε για τους ελεύθερους δημόσιους χώρους και τον περιορισμό τους για χάρη της κερδοσκοπικής αξιοποίησης. Έπαινο αξίζουν οι μετανάστες που αξιοποιούν τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους και συνυπάρχουν σε αυτούς, σε αντίθεση με τους έλληνες που τόσο καιρό ήταν βολεμένοι στον ατομισμό τους και δεν ξεμύτιζαν από το σπιτάκι τους. Και τώρα που ξεμύτισαν, τους ενοχλούνε οι ξένες γλώσσες. Να μη σχολιάσουμε και τις Αντουανέτες που τις ενοχλούνε οι μυρωδιές των αστέγων και απαιτούν να τους μαζέψει η αστυνομία λόγω «υγειονομικών παραβάσεων». Ουφ πια.

 97. 38. Και συνορεύει με τον Παράδεισο;

 98. Πέπε said

  Διαφωνώ με το κείμενο. Συμφωνώ με ελάχιστα σχόλια που έπιασαν αυτό που έπιασα κι εγώ.

  Η μεν Δημουλά είπε (κατά τη δική μου ανάγνωση): «Ζω 76 χρόνια σ’ αυτή τη γειτονιά, εξακολουθώ να την αγαπώ, αλλά με θλίβει που δεν είναι όπως τότε». Τίποτε φυσιολογικότερο. Ποιος έχει ζήσει έστω και τα μισά απ’ αυτά τα χρόνια, και να μη νοσταλγεί την ευτυχισμένη του παιδική ηλικία; Δε διακρίνω καμιά ξενοφοβική ή άλλη μομφή, έστω και που να της ξέφυγε πάνω στην απροσχεδίαστη ομιλία. (Και στην τελική, ακόμη κι αν θέλουμε να την ταυτίσουμε με τις γριούλες στο τρόλεϊ που λένε «απαπα οι ξένοι», μην ξεχνάμε ότι όταν δεν είχαμε ξένους και αυτές οι κυρίες ήταν νέες, οι τότε γριούλες στο τρόλεϊ έλεγαν «απαπα οι νέοι». Από κάποια στιγμή και μετά είναι κάπως οδυνηρό να δεχτείς την αλλαγή, γιατί σε καθιστά παρωχημένο κι αυτό δεν το θες.)

  Η δε δημοσιογράφος διαστρέβλωσε τα λεγόμενά της, κατά τρόπο που πολύ περισσότερο μου θυμίζει κυνήγι μαγισσών παρά κάποιον που απλώς δεν έχει μπροστά του τη μαγνητοφώνηση ή την απομαγνητοφώνηση. Δυστυχώς υπάρχει μια πολύ διαδεδομένη τάση, μόλις κάποιος πει λέξεις όπως «ξένοι», «άστεγοι», «Άγιος Παντελεήμονας», «Έλληνες» και μερικές άλλες λέξεις κλειδιά, να τον περνάμε από ανίερη εξέταση ψάχνοντας μήπως έστω και στα κόμματα και τις τελείες του υποκρύπτεται κάποιο ρατσιστικό ή φασιστικό μήνυμα.

  Να πούμε και κάτι που, ενώ συνεχίζει το παραπάνω σκεπτικό, παράλληλα άπτεται και της κλασικής θεματολογίας του ιστολογίου:

  «Οι χώροι μοιράζονται» είναι το παθητικό τόσο του «μοιράζω τους χώρους» όσο και του «μοιράζομαι τους χώρους». Το δεύτερο είναι ένα ρήμα με ενεργητική σημασία και παθητική τυπολογία, δηλαδή κανονικά θα ήταν αποθετικό. Τα αποθετικά δεν σχηματίζουν τύπους παθητικής διάθεσης. Το συγκεκριμένο σχηματίζει, άρα δεν είναι τυπικό αποθετικό.
  Έτσι, η φράση «πρέπει να μοιραστούν οι χώροι» μπορεί να εκληφθεί και ως «να μοιραστούμε (share) τους χώρους μεταξύ μας», και ως «να χωριστούν σε χώρους για τούτους και χώρους για κείνους». Το αν η Δημουλά εννοεί το ένα ή το άλλο μπορούμε με μια σχετική ασφάλεια να το μαντέψουμε από τα συμφραζόμενα. Νομίζω ότι τα συμφραζόμενα δε δίνουν καμία λαβή για να προκρίνουμε την ερμηνεία «απαρτχάιντ», τη δεύτερη. Βέβαια, υπό το πρίσμα του κυνηγού μαγισσών, μπορεί κανείς να πει «Ωπ! Είπες «να μοιραστούν», κάηκες!»

 99. Να «περιφρονείς βαθύτατα» την Κική Δημουλά μόνο τρόμο αποκαλύπτει.
  Να μετρηθείς.

 100. Avonidas said

  96: «Να μη σχολιάσουμε και τις Αντουανέτες που τις ενοχλούνε οι μυρωδιές των αστέγων και απαιτούν να τους μαζέψει η αστυνομία λόγω “υγειονομικών παραβάσεων”. Ουφ πια.»

  Να υποθέσω, δηλαδή, ότι σε εσένα αρέσουν οι μυρωδιές των αστέγων; Ότι βρίσκεις τους ανθρώπους που κοιμούνται στα παγκάκια με μια εφημερίδα για κουβέρτα φυσιολογικό μέρος του αστικού ντεκόρ;

  Και με την ευκαιρία, πιστεύεις ότι είναι επιλογή ζωής αυτό που κάνουν κι ότι τους αρέσει και το προτιμάνε από το να κοιμούνται σε κρεβάτι; Πολύ θα ήθελα να σε δω να κάνεις μια βόλτα κατά τα μέρη τους για να τους εξηγήσεις ότι αποδέχεσαι τον τρόπο ζωής τους! Να δεις χαρές που θα κάνουν… 😀

 101. sxoliko said

  Ναι, η βόλτα (ή καλύτερα, η ζωή) στην Κυψέλη είναι μια εμπειρία. Γιατί η ζωή στον παράδεισο είναι βαρετη.

  Αν βγαίναμε όλοι έξω, στο πάρκο, στην πλατεία, στο δρόμο, αν δεν κάναμε παράδεισο μόνο τα εντός της θωρακισμένης πόρτας μας, θα μπορούσαμε να περπατήσουμε και απόγευμα και βράδυ στην Κρίσσης, στη Βάρβογλη, στον Άγιο Αθανάσιο … Κερδίσαμε το σαλόνι μας και χάσαμε το έξω. Ας μην φωνάζουμε τότε εκείνους που κάλυψαν αυτούς τους χώρους, αλλά να προσπαθήσουμε να τους ξαναζήσουμε.
  Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό; Δεν αμφιβάλλει κανείς για το φόβο που υπάρχει, για την εξάλειψή του παλεύουμε. Και εξάλειψη του φόβου δεν γίνεται με την εγκαθίδρυση ενός άλλου φόβου, τον οποίο εμείς προκαλούμε.

 102. Εντάξει, ευτυχώς πέρασε ο Μπετατζής @96 και ο Πέπε @98 και γλίτωσα το γράψιμο. Έχω κουραστεί με τις ταμπέλες που κατασκευάζονται εν ριπή οφθαλμού, ξεκρεμώντας δυο λέξεις από το συγκείμενο και δίνοντας τους τη σημασία που απαιτούν οι διαστάσεις τους (των ταμπελών). Ούτε είμαι έτοιμη να δω πολιτικές απαρτχάιντ πίσω από ένα παράπονο για την έλλειψη δημοσίων χώρων, την αδυναμία τους να καλύψουν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού. Μας λείπει η καλή πρόθεση γαμώτο. Έχουμε εκπαιδευτεί να αλιεύουμε λέξεις και να προβάλουμε την αμφισημία τους. Σπάνια πια τις ακούμε όπως λέγονται. Είμαστε με το όπλο στο χέρι κι όποιον πάρει ο χάρος.
  Κι αυτή η δημοσιογράφος τώρα, δημοσιογράφος είναι είπαμε.

  @19 Τι μου θύμησες τώρα…

  @93 Π2 πώς μπορείς να αδικείς κάποιον όταν δεν διαστρεβλώνεις αυτά που λέει, όταν δηλαδή τα παραθέτεις ακριβώς όπως ειπώθηκαν;

 103. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  94: Δεν πρόσεξες τι γράφω: «Κι έπειτα, το κείμενο της Κικής Δημουλά είναι μια χαλαρή ομιλία, πιθανώς χωρίς χειρόγραφο, δεν είναι δοκίμιο, δεν είναι γραπτή τοποθέτηση σε συνέδριο, δεν είναι άρθρο σε εφημερίδα, επομένως δεν θα κριθεί με τα ίδια μέτρα και σταθμά. Δεν θα ζυγιάσουμε λοιπόν την κάθε λέξη με την πλάστιγγα του φαρμακοποιού». Το κείμενο του Κωτούλα ήταν βιβλίο, και μάλιστα με αξιώσεις επιστημονικής μελέτης.

 104. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @101,
  ποιος είπε ότι η ζωή στον παράδεισο είναι βαρετή;;;
  Ξέρετε πόσο αίμα έχει χυθεί γι’ αυτήν τη «βαρετή», όπως τη λέτε, ζωή;
  Λογαριάσατε ποτέ πόσες δόσεις έχουμε προκαταβάλει για ένα οικοπεδάκι εκεί;

 105. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Μιὰ καὶ μιλᾶμε γιὰ παγκάκια, ἂς θυμηθοῦμε καὶ τὸ καταπληκτικὸ ἀνέκδοτο γιὰ τὴ σκοπιὰ στὸ παγκάκι

  Ένας ταγματάρχης αναλαμβάνει διοικητής ενός στρατοπέδου. Ο απερχόμενος
  διοικητής τον ξεναγεί στο στρατόπεδο. Του δείχνει π.χ το διοικητήριο, τους
  θαλάμους οπλιτών, τις τουαλέτες, τα λουτρά, τα μαγειρεία, τις αποθήκες
  οπλισμού, τον όρχο κοκ. Στο τέλος του δείχνει και το σύστημα ασφαλείας. Τη
  σκοπιά της πύλης, την κρυφή σκοπιά, τη σκοπιά στα πυρομαχικά, τη σκοπιά στον
  όρχο και στο τέλος τη σκοπιά στο παγκάκι.
  Νέος διοικητής: σκοπιά στο παγκάκι;
  Παλαιός διοικητής: ναι σκοπιά στο παγκάκι.
  Νέος διοικητής: δηλαδή; Τι ακριβώς φυλάει εδώ ο σκοπός.
  Παλαιός διοικητής: το παγκάκι.
  Νέος διοικητής: και τι έχει δηλαδή το τόσο πολύτιμο αυτό παγκάκι και
  χρειάζεται σκοπός για να το φυλάει.
  Παλαιός διοικητής: δεν έχω την παραμικρή ιδεά αγαπητέ συνάδελφε. Έτσι τα
  βρήκα από τον προηγούμενο διοικητή κι έτσι σου τα παραδίδω.
  Νέος διοικητής: εγώ όμως θέλω να μάθω. Δε μπορεί να έχει τοποθετηθεί μια
  σκοπιά έτσι γιατί του κάπνισε κάποιου διοικητή. Πού είναι τώρα ο
  προηγούμενος διοικητής;
  Παλαιός διοικητής: είναι αντισυνταγματάρχης και βρίσκεται στο λόχο
  στρατηγείου.
  Νέος διοικητής: ωραία. Θα τον πάρω αμέσως τηλέφωνο να τον ρωτήσω.
  Παίρνει τηλέφωνο.
  Νέος διοικητής: Λόχος στρατηγείου; Καλημέρα σας θα ήθελα να μιλήσω στον
  Αντισυνταγματάρχη κύριο τάδε.
  Κεπικάριος: μισό λεπτό παρακαλώ.
  Αντισυνταγματάρχης: ορίστε.
  Νέος διοικητής: καλημέρα σας κύριε αντισυνταγματάρχα. Είμαι ο νέος διοικητής
  του στρατοπέδου τάδε και θέλω μια πληροφορία επειδή έμαθα ότι έχετε
  διατελέσει κι εσείς διοικητής στο εν λόγω στρατόπεδο.
  Αντισυνταγματάρχης: παρακαλώ κύριε ταγματάρχα.
  Νέος διοικητής: ξέρετε, ο απερχόμενος διοικητής μου έδειξε τα μέτρα
  ασφαλείας. Θα τα θυμάστε κι εσείς φαντάζομαι.
  Αντισυνταγματάρχης: βεβαίως
  Νέος διοικητής: θα θυμάστε ασφαλώς και τη σκοπιά στο παγκάκι.
  Αντισυνταγματάρχης: βεβαίως.
  Νέος διοικητής: ήθελα να μάθω σε τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η σκοπιά.
  Αντισυνταγματάρχης: δεν γνωρίζω δυστυχώς. Δεν υπηρέτησα πολύ σε αυτό το
  στρατόπεδο. Έτσι τα βρήκα από τον προηγούμενο διοικητή κι έτσι τ’ άφησα.
  Νέος διοικητής: μήπως γνωρίζετε ποιος ήταν ο προηγούμενο διοικητής;
  Αντισυνταγματάρχης: βεβαίως. Είναι βέβαια Συνταγματάρχης τώρα αλλά είναι
  εξαίρετος άνθρωπος. Είμαι σίγουρος πώς θα γνωρίζει. Μισό λεπτό να βρω το
  τηλέφωνό του.
  Παίρνει τον Συνταγματάρχη στο τηλέφωνο
  Νέος διοικητής: καλημέρα σας κύριε Συνταγματάρχα. Είμαι ο νέος διοικητής του
  στρατοπέδου τάδε, όπου είχατε υπηρετήσει κι εσείς πριν μερικά χρόνια.
  Συνταγματάρχης: ναι θυμάμαι. Ωραίοι καιροί τότε.
  Νέος διοικητής: ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Υποθέτω ότι θα θυμάστε τα
  μέτρα ασφαλείας και φυσικά τη σκοπιά στο παγκάκι.
  Συνταγματάρχης: κατάλαβα. Θέλετε να με ρωτήσετε για τη σκοπιά στο παγκάκι.
  Ξέρετε κι εγώ αναρωτήθηκα αλλά δεν βρήκα εξήγηση.
  Νέος διοικητής: και γιατί δεν την καταργήσατε;
  Συνταγματάρχης: ξέρετε τώρα, δεν καταργείται έτσι μια σκοπιά. Για να
  αλλάξεις τα μέτρα ασφαλείας χρειάζεται να κάνεις αίτηση στη μεραρχία, αυτή
  να τη μεταβιβάσει στο ΓΕΕΘΑ, αυτό να τη στείλει στο ΓΕΣ, να φτάσει μέχρι το
  υπουργείο αμυνης, να γίνει μελέτη να την εγκρίνει ο Ταξίαρχος, να τη στείλει
  στο Στρατηγό, να την εγκρίνει ο Στρατηγός, να έλθει να επιθεωρήσει ο
  Στρατηγός κι εδώ που τα λέμε έχουμε που έχουμε τουλάχιστον μια στρατηγική το
  χρόνο, άλλη όρεξη δεν είχαμε να προσθέσουμε μια ακόμα και να τρέχουμε.
  Νέος διοικητής: μήπως ξέρετε πού μπορώ να βρω τον προηγούμενο διοικητή;
  Συνταγματάρχης: έχει πεθάνει. Δεν ήξερε όμως. Τον ρώτησα κι εγώ. Όμως ο
  προπροηγούμενος διοικητής, είναι τώρα απόστρατος βέβαια και θα’ναι καμιά
  90αριά χρονών, ζει. Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του αντιστράτηγου πριν
  κάμποσα χρόνια και κάθε Κυριακή πηγαίνει στον εθνικό κήπο και κάνει τη
  βολτίτσα του, συζητάει με άλλους απόστρατους, παίζουν τάβλι, χαρτιά κοκ.
  Είμαι σίγουρος ότι αυτός θα ξέρει. Και του αρέσει πολύ να μιλάει για τις
  αναμνήσεις του από το Στρατό.
  Να μη σας τα πολυλογώ, πάει και βρίσκει τον παππού.
  Νέος διοικητής: καλημέρα σας Στρατηγέ.
  Στρατηγός: καλημέρα.
  Νέος διοικητής: ξέρετε είμαι Ταγματάρχης και ανέλαβα τη διοίκηση του τάδε
  στρατοπέδου.
  Στρατηγός: αααα, είχα υπηρετήσει κι εγώ εκεί. Ωραία χρόνια. Καταπληκτικά
  στελέχη και τέλειοι στρατιώτες. Μας βρήκε άψογους τότε ο Στρατηγός κι έδωσε
  10 μέρες τιμητική σε όλους τους φαντάρους και λίγο αργότερο πήρα βαθμό και
  ανέβηκα στην ιεραρχία.
  Νέος διοικητής: θα θυμάστε βέβαια ότι στο στρατόπεδο υπάρχει μια σκοπιά
  δίπλα σ’ ένα παγκάκι. Μήπως ξέρετε γιατί την έχουν βάλει αυτή τη σκοπιά;
  Στρατηγός: Τιιιιιιιιιιιιιιι!!!!!!!! Ακόμη δεν έχει στεγνώσει το
  παγκάκι????????????????

  Πηγή: http://anekdota.dyndns.org/2011/0456.html#ixzz2SncgmzjK

 106. Μαρία said

  72
  Τίποτα.
  (Έχω περάσει καλοκαίρια και χειμώνες στην Κερκύρας, στο ύψος της πλατείας περίπου, απ’ το ’65 μέχρι το ’76.)

 107. Άφωνος said

  Πως συμπεραίνετε ότι η Δημουλά θέλει να μοιράσει τα παγκάκια ανάμεσα στις φυλές και όχι ανάμεσα στις γενεές;

  Θα σας πω εγώ!

  Οι αρχαίοι δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν καθήμενους νεαρούς να παίζουν ντόμινο και υπερήλικες όρθιους να κοιτάζουν.

  Είμαι βέβαιος ότι οι αντιρατσιστές, φερέλπιδες, αγωνιστές, νέοι της αριστεράς γνωρίζουν για τον σεβασμό των αρχαίων προς τους ξένους αλλά όχι για τον σεβασμό τους προς τους γέρους.

  Προφανώς αυτοί που καταγγέλουν την Δημουλά διότι της λείπει μια θέση σε παγκάκι, όταν κουράζεται μετά απο ένα σύντομο περίπατο, είναι καλογυμνασμένοι νέοι με αριστερές αντιλήψεις και την αντίστοιχη περιφρόνηση προς τους συντηρητικούς γέρους.

  Μην μου αντιτείνετε ότι η Δημουλά μίλησε για ξένους. Στην Κυψέλη υπάρχουν μόνο μετανάστες και ηλικιωμένοι έλληνες, οι υπόλοιποι είναι στα βόρεια προάστια.

  Η υπόθεση Δημουλά ανέδειξε τον ρατσισμό ενάντια στους ηλικιωμένους.

 108. Ndmushroom said

  Αν δεν κάνω λάθος, τα παγκάκια αποτελούν αρμοδιότητα του Δήμου (όπως και η γενικότερη διαρρύθμιση των πλατειών, τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης κλπ.). Ο Δήμος αντλεί τα έσοδά του από τα δημοτικά τέλη, που πληρώνουμε όλοι, Έλληνες και ξένοι, νομίμως και παρανόμως διαμένοντες, με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Με άλλα λόγια, ο «λαθραίος» που στοιβάζεται στη γκαρσονιέρα με άλλους «λαθραίους» έχει τα ίδια δικαιώματα επί του παγκακίου με τον «νόμιμο» Έλληνα και «βέρο Κυψελιώτη».
  Νικοκύρη, από τη μέρα που διάβασα τη διαστρεβλωμένη δήλωση, και μετά τη διευκρινιστική συνέντευξη, και μετά την πρωτότυπη δήλωση, και μετά τις αναλύσεις και τα σχόλια, προσπαθώ να βρω ένα λόγο να δικαιολογήσω την κ. Δημουλά για την αναφορά της στους ξένους που κάθονται στα παγκάκια και τους εκτοπισμένους Κυψελιώτες. Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κανέναν. Είτε αναφέρεται σε απαρτχάιντ είτε όχι, είτε την παρέσυρε ο προφορικός λόγος (ωστόσο, διορθώστε με αν κάνω λάθος, δεν ρωτήθηκε στο δρόμο όπου την πετύχανε τυχαία με το καρότσι της λαϊκής. Ρωτήθηκε -αν όντως πρόκειται για απάντηση σε ερώτηση- σε εκδήλωση όπου συμμετείχε συνειδητά, και η οποία αφορούσε ακριβώς τη γειτονιά της Κυψέλης) είτε όχι, η αναφορά σε εκτοπισμένους Κυψελιώτες σε αντιδιαστολή με την αντίστοιχη αναφορά σε «ξένους» που κάθονται στα παγκάκια (εκτοπίζοντας, προφανώς, τους Κυψελιώτες) είναι αδικαιολόγητη.

 109. Μαρία said

  103
  Μα ακριβώς επειδή είναι χαλαρή, της ξεφεύγουν όσα της ξεφεύγουν. Αν ήταν τοποθέτηση σε συνέδριο, θα πρόσεχε.

 110. Mindkaiser said

  Η υφολογική διαφοροποίηση στη μεταφορά των λεγομένων της Δημουλά από τη Δαμιανίδη, με ενόχλησε. Αν δε μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα ξενοφοβικό λόγο, από τις ατάκτως ειρημένες σκέψεις μιας ποιήτριας που προσεγγίζει καθαρά συναισθηματικά, νοσταλγικά και προδήλως συντηρητικά την αλλαγή της καθημερινότητας στις γειτονιές του κέντρου, ρίχνουμε νερό στο μύλο των ακροδεξιών. Όποιος θέλει να αντιμετωπίζει κοινωνικά ζητήματα σε ένα μανιχαϊστικό δίπολο ρατσιστής/δημοκράτης, πολώνει μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα και δημιουργεί ένα ασυνάρτητο μορμολύκειο για εχθρό, που έχει για χέρια τη Δημουλά και για κεφάλι τον Μιχαλολιάκο.
  Ειρήσθω εν παρόδω, πιο ασυνάρτητη, στερεοτυπικη και έμπλεα διχαστικής λογικής ανάλυση, από το κείμενο της Σώτης Τριανταφύλλου, δύσκολα μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

 111. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (107) Αυτό το προφανές για όσους περάσουν από αυτά τα μέρη μην περιμένεις να το σκεφτούν καν οι πούροι ιδεολόγοι. 🙂

  Σε τελική ανάλυση οι δικοί μου άνθρωποι που μένουν ακόμα στη γειτονιά μου, μια γειτονιά ακριβώς δίπλα στην Κυψέλη (η Αγίας Ζώνης ξεκινά 2 στενά από το σπίτι μου), είδαν τη γειτονιά τους να υποβαθμίζεται δραστικά (και όχι απλώς σιγά-σιγά) μέσα σε λιγότερο από δεκαετία. Και τώρα βρίσκονται με βάση τα ίδια τους τα βιώματα (και όχι ιστορίες τρομολαγνείας τρίτων) να φοβόνται τον ίσκιο τους. Και ο κάθε μπαγλαμάς βρίσκει ευκαιρία να τους την πέσει ως ρατσιστές κλπ. επειδή δεν κρατάν το φόβο τους βουβό ή επειδή δεν έχουν δώσει τις εξετάσεις αντιρατσισμού που όρισαν κάποιοι τρίτοι. Έπρεπε αντί να φοβόνται πως θα ξαναπέσουν θύματα του ληστή που τους κακοποίησε (και που ναι τι να κάνουμε ήταν αλλοδαπός) να χαίρονται που έχουν την επιλογή δεκάδων εξωτικών εστιατορίων και μανάβικων. Έπρεπε αντί να διαμαρτύρονται για την βρώμα που ξεπερνά ακόμα και την χειρότερη που είχαν κάνει οι Ελληναράδες της γειτονιάς επί δεκαετίες να χαίρονται για την επαφή όλων των αισθήσεων τους με νέες εμπειρίες. Έπρεπε αντί να διαμαρτύρονται για τη φασαρία τις πιο παλαβές ώρες να χαίρονται για τα πολυπολιτισμικά ακούσματα στα οποία τώρα εκτίθενται. Έπρεπε αντί να τους φοβίζει πως όταν πάνε στο γείτονα να τον παρακαλέσουν να μην βγάζει τα σκουπίδια του στο διάδρομο εμφανίζεται πάντα ένα τσούρμο από ομοεθνείς του να τους κοιτάνε απειλητικά, να χαίρονται για την επίδειξη κοινοτικής συμπαράστασης που βλέπουν στην πράξη.

  Αυτά μου ήρθαν στο μυαλό με την ιστορία της Δημουλά – που ως άξεστος ούτε που την είχα ακουστά. Αλλά για μένα είναι μια γιαγιά της διπλανής γειτονιάς σαν τους γονείς μου (και της γενιάς τους). Μια γενιά που πέρασε από Κατοχή, Εμφύλιο και τη μιζέρια που ακολούθησε και έστησε μια αξιοπρεπή ζωή στις όντως μικροαστικές μας γειτονιές για να έρχεται η κάθε κουράδα τώρα και να τους τη λέει για τη μικροαστική τους μιζέρια και την ρατσιστοξενοφοβική τους νοοτροπία. Χάνα μούνου.

  Και η παντελής έλλειψη ακόμα και διάθεσης κατανόησης της θέσης του άλλου μου δείχνει για άλλη μια φορά πως ο Εμφύλιος στον οποίο βαδίζουμε θα είναι δυνητικά εξίσου άγριος με τον προηγούμενο – ίσως να μας σώσει πως οι περισσότεροι ντόπιοι δεν έχουμε ρίξει σφαίρα μετά το στρατό.

 112. ΠΑΝΟΣ said

  Πολλοί,οι περισσότεροι,θεωρούν την Δημουλά τού συγκροτήματος Λαμπράκη και λοιπών ελληνοχριστιανικών ευαγών ιδρυμάτων μεγάλη ποιήτρια.Άλλοι,οι λιγότεροι,μεταξύ των οποίων η ασημαντότητά μου,ο Χριστιανόπουλος κ.λπ. πως όχι,δεν είναι,κάθε άλλο!.Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.Αμφότερες οι πλευρές δικαιούνται να πιστεύουν ό,τι τούς γουστάρει.Εκείνο όμως που δεν κατάλαβα καλά είναι:έχει ή δεν έχει δίκιο σ’ αυτά που είπε η Δημουλά.Και μοιάζει να υπάρχουν εδώ δύο απόψεις.Λέω,μοιάζει,γιατί υπάρχει και μια τρίτη,τού κοινολογικάριου,που ψηφίζει ό,τι τού καπνίσει κάθε φορά και καλά κάνει,αδέρφι μου είναι.Ας μην την αναλύσουμε όμως,δεν είναι τού παρόντος.
  Επίσης δεν κατάλαβα γιατί το κείμενο τής Σώτης Τριανταφύλλου είναι ψυχωτικό.Δεν την παρακολουθώ βέβαια καθόλου στενά.Το συγκεκριμένο όμως κείμενο είναι,από την πλευρά τής δικής της οπτικής,μια χαρά στρωτό.Γιατί ψυχωτικό; Ξέρετε πόσο εύκολα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κάτι ψυχωτικό;ουουουού!!!

 113. ΠΑΝΟΣ said

  …συμπλήρωμα,απαραίτητο:»…που ψηφίζει ό,τι τού καπνίσει κάθε φορά…» Ναι,αλλά εντός των ορίων,βέβαια!!

 114. Μιχαλιό (72), και κάμποσες ταβέρνες με κληματαριές, και πολλούς κινηματογράφους, χειμερινούς και θερινούς. Αλλά ομολογώ πως έχω περισσότερο στο νου μου την Πατησίων από την Αγγελοπούλου και πέρα, παρά την καθαυτό Πλατεία Κυψέλης και τα πέραν αυτής κατσάβραχα.
  Στέλιο (74), “πλατεία Αγάμων” τη λέω κι εγώ, διότι λίγο πιο πέρα (στην Κολιάτσου) γεννήθηκα και μεγάλωσα — και σίγουρα δεν είμαι ο μόνος. Αλλά βέβαια λέω και Μαγκουφάνα την Πεύκη και Μπογιάτι τον Αγ. Στέφανο/Άνοιξη/Οίον…

 115. spyroszer said

  Νομίζω ότι κάνουμε την τρίχα τριχιά. Η Δημουλά είπε κάποια πράγματα σε χαλαρό προφορικό λόγο, κάνοντας κυρίως το λάθος να ανακατέψει σοβαρά θέματα, όπως αυτό της ασφάλειας και του φόβου των κατοίκων της περιοχής, με κάποιες αναφορές που δεν έχουν την ίδια βαρύτητα και σοβαρότητα, με τα παγκάκια, τα χαρτάκια κλπ. Η Δαμιανίδου έκανε μια σύνοψη της ομιλίας της Δημουλά σύμφωνα με την δική της υποκειμενική αξιολογική κρίση, με τέτοιο τρόπο όμως που δικαίως θα μπορούσε κάποιος να την κατηγορήσει για διαστρέβλωση κυρίως ως προς το πνεύμα της ομιλίας. Η τελευταία δε φράση της, με την οποία χρωματίζει την ομιλία της Δημουλά, «α πα πα χάλια», δείχνει εμπάθεια, αλλά είναι και τελείως άστοχη νοηματικά: θα ταίριαζε αν η Δημουλά αναφερόταν μόνο στα παγκάκια, και όχι στις ληστείες.
  98. Το ρήμα μοιράζομαι, με την έννοια «μοιράζομαι κάτι με κάποιον» εμένα μου φαίνεται τυπικό αποθετικό, διαισθητικά το λέω. Λέμε μοιράζομαι το παγκάκι με σένα ή μοιραζόμαστε το παγκάκι. Αλλά λέμε το παγκάκι μοιράζεται σε όλους, ή μοιράζεται σε μένα και σένα; Δεν μου ακούγεται καλά. Είναι ένα λάθος αυτό με τα αποθετικά αρκετά συνηθισμένο, το ακούω αρκετά συχνά και το κάνω και ο ίδιος, με ρήματα όπως εμπνέομαι, μεταχειρίζομαι κλπ.

 116. nestanaios said

  Το έτος 1973 είναι το έτος με τους περισσότερους μετανάστες στις Η.Π.Α. Ἄν θυμάμαι καλά πρέπει να είναι γύρο στις 470.000 οι νόμιμοι. Όλοι αυτοί είχαν πράσινη κάρτα η οποία τους δόθηκε αφού έγινε εξέταση ποινικού μητρώου, υγείας ψυχικής και σωματικής και έπρεπε να είναι σχετικά νέοι για να δουλέψουν έκτος και είχαν τα παιδιά τους στην Αμερική. Επίσης, έπρεπε να υπάρχει κάποιος δικός τους στην Αμερική για να τους υποστηρίξει στην αρχή για να μη κοιμούνται στα παγκάκια.

  Επειδή γνωρίζω πολλούς αλλοδαπούς εδώ στην Ελλάδα και ως συνεργάτες και ως γνωστούς και γείτονες και ως φίλους, Γνωρίζω πως κανείς εξ αυτών δεν ήλθε στην Ελλάδα με τα προαναφερθέντα κριτήρια. Η μόνη προϋπόθεση ήταν το χρήμα που διέθεταν για να έλθουν εδώ.

  Στην Αμερική όλοι οι εδώ στην Ελλάδα μετανάστες θα ήσαν παράνομοι διότι δεν έχουν εξετασθεί αν πληρούν τα του νόμου.

 117. Mindkaiser said

  Τις προάλλες, ένας άλλος ακαδημαϊκός, ο Niall Ferguson, είπε μια υπερμεγέθη ανοησία για τον Keynes. Έχει ενδιαφέρον η απάντησή του στο σύνολό της, αλλά όλο το ζουμί είναι στην τελευταία παράγραφο.

  Ferguson’s apology

  Οι τοποθετήσεις τη Δημουλά στη συνέχεια, προσωπικά, με κάλυψαν.

  «Errare humanum est, perseverare autem diabolicum».

 118. Gpoint said

  # 115

  Ειλικρινά, θεωρείς πιο σημαντικά τα λόγια που έχουν προετοιμασθεί ώστε να ακούγονται πολιτικά ορθά από τα απρογραμμάτιστα που δείχνουν τι βιώνει καθημερινά η κάθε Δημουλά ;
  Γι αυτό ανέφερα ΄προηγουμένως το πολιτικά ορθό παζάρι του Μυρμηγκιού όπου τα προϊόντα του παραγωγού πουλιούνται σχεδόν ακριβότερα και από τους μεσάζοντες αλλά είναι…πολιτικά ορθό , αυτό μας μάρανε
  Μου θύμισες στο μακρινό 07 (;) με τις φωτιές που έδειξε η ΝΕΤ σε αμοντάριστα πλάνα τον Κωστάκη να μυξοκλαίει για τα θύματα, να υπόσχεται βοήθειες και τιμωρίες των ενόχων και με το τέλος του λογιδρίου του να ξεκαρδίζεται στα γέλια Φυσικά στα επόμενα δελτία εμφανιζόταν μόνο το πολιτικά ορθό μέρος.

 119. Avonidas said

  Διαβάζοντας, πάντως, τη Σώτη Τριανταφύλλου να γράφει ότι «η Ελλάδα γλίτωσε την προσάρτηση στο σοσιαλιστικό μπλοκ με τίμημα την ιδεολογική ηγεμονία της παραδοσιακής Αριστεράς […]» μου δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα.

  Ερώτημα 1ον: δηλαδή ήταν συμφωνημένος όρος της μοιρασιάς των 2 μπλοκ αυτή η «ιδεολογική ηγεμονία» – του στυλ «παίρνετε τη Βουλγαρία, παίρνουμε την Ελλάδα»; Αυτό θα πει σχεδιασμός σε βάθος χρόνου!

  Ερώτημα 2ον: γιατί κανείς δεν ενημέρωσε τον παππού μου, να γλιτώσει τη δουλειά του, και τον καημένο τον Δημήτρη Σαραντάκο, για να μην κάνει γενέθλια στην Ασφάλεια; Άλλωστε, η Αριστερά κυριαρχούσε ιδεολογικώς και οι Αριστεροί κινούσαν τα νήματα, έτσι δεν είναι;

  Ερώτημα 3ον: Σε τι συνίσταται ακριβώς η σφαίρα της «ιδεολογικής ηγεμονίας»; Στον Τύπο; Δύσκολο το κόβω! Στη διανόηση; Στην τέχνη; Μα φυσικά, είναι γνωστό το πόσο κατέτρεξε η λογοκρισία τη Δεξιά σε αυτό τον τόπο! Ή μήπως οι κυβερνώντες έπρατταν μεν δεξιά, αλλά εμφορούνταν από… αριστερή ιδεολογία; 😀

  Ερώτημα 4ον: Τι πίνει (και δεν μας δίνει) η Σώτη Τριανταφύλλου;

  Όσο για τους πραγματικούς λόγους της απήχησης (και όχι κυριαρχίας) της αριστερής ιδεολογίας στον «λαό» (που όταν έρθει η ώρα ψηφίζει δεξιά, αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο), μου έρχεται στον νου ένα σχόλιο του Νόαμ Τσόμσκυ, δεν θυμάμαι δυστυχώς από ποιο βιβλίο του. Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ επί Αϊζενχάουερ, Τζών Φόστερ Ντάλλες, ότι οι κομμουνιστές έχουν «τη δυνατότητα να ελέγξουν μαζικά κινήματα […] κάτι που εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να μιμηθούμε», κι ότι «απευθύνονται στις μάζες των φτωχών […] οι οποίες ανέκαθεν ήθελαν να ληστέψουν τους πλούσιους», ο Τσόμσκυ παρατηρεί καυστικά ότι, ναι, για κάποιο λόγο συναντάμε δυσκολίες να περάσουμε στις μάζες την δική μας αγαπημένη ιδεολογία, ότι είναι οι πλούσιοι αυτοί που πρέπει να ληστεύουν τους φτωχούς 🙂

 120. εσπερινό κομούνι said

  Πράγματι είναι γεγονός ότι εσείς οι κομούνες εδώ και πολλά χρόνια τρέφετε του χαυγίτες και καλά που το κατάλαβες.Και τους τρέφετε με τις ουτοπίες σας τις οποίες εφαρμόζεται για άλλη μια φορά στο παγκάκι.

  Όπως και να το πεις ,όπως και το θέσεις,να το καλλωπίσεις,ότι περιτύλιγμα αστραφτερό και χρωματιστό να του βάλεις το γεγονός παραμένει το ίδιο:τα παγκάκια μέρα νύχτα είναι κατειλημμένα από αλβανούς που παίζουν ντόμινο και αναφωνούν ‘τσούπα καρό’.Γριά εκεί,ελληνίδα ή μη δεν μπορεί να κάτσει.Φταίει όμως ο δήμαρχος όπως είπε κάποιος επειδή δεν έφτιαξε τραπεζάκια και δεν μπορούν να παίξουν ντόμινο.Οπότε η γριά όρθια εξαιτίας του δημάρχου και συνεχίζουν οι αλβανοί που δεν φταίνε.

  Αν η γριά είχε μπράτσα μεγαλύτερα των αλβανών ,ήταν σούπερ γιαγιά δηλαδή,θα επιβαλόταν των αλβανών,θα καθόταν στο παγκάκι και δεν θα την ενοχλούσαν.

  Επικρατεί δηλαδή ο νόμος του ισχυρού.Έχουμε ένα πρόβλημα υπαρκτό για το οποίο δεν φταίει κανένας από τους εμπλεκόμενους και απλά ο ένας από αυτούς είναι πιο ισχυρός και επιβάλλεται λύνοντας το πρόβλημα δια της βίας ουσιαστικά.Εδώ μέσω της κατάληψης του παγκακίου (σ΄άρεσε η γενική;) και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις που γνωρίζω με ωμές απείλες όπως η ΄θα σας γ..με όλους’ που είναι και της μόδας μεταξύ των νεαρών κυρίως αλβανών.

  Φέρτε και λίγο στην μνήμη κότας που διαθέτετε (από το ρώσικο κουρίναϊα πάμιτ, μιας και είστε κουμούνια) και την περίπτωση της Αμερικής που είναι χώρα μεταναστών.Οι ΄ντόπιοι΄ διαμαρτύρονται για την συνεχή αύξηση μεταναστών.Ποιοί είναι οι πραγματικοί ντόπιοι;Λίγοι.Οι άλλοι απλά πήγαν πρώτοι εκεί βολεύτηκαν στο παγκάκι τους και δεν θέλουν να καθήσουν και άλλοι.Το ίδιο συνέβαινε και συμβαίνει και εδώ,όπως μετά τη μικρασιατική καταστροφή ,που ήρθαν οι ΄τουρκόσποροι΄.Μετά ‘τουρκόσποροι΄ έγιναν ντόπιοι αθηναίοι και δεν χώνευαν τους ΄βλάχους΄ από τα χωριά τους.’Εξω οι βλάχοι από την Αθήνα΄ ακούμε ακόμα. Μετά τα παιδιά των βλάχων συνέχισαν το σύνθημα.Μετά ήρθαν οι αλβανοί ,οι οποίοι όσοι έμειναν λόγω κρίσης,έγιναν σχεδόν ντόπιοι.Και ακούς αλβανούς να λένε να φύγουν οι ξένοι,οι πακιστανοί,αφγανοί και άραβες και πάει λέγοντας.

  Για να συνοψίσω ,αφήστε τις φαντασιοπληκτικές φανφάρες σας και δείτε το πρόβλημα ως πραγματικό,όχι θεωρητικό,στη σφαίρας της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας σας.Αφού ο δήμαρχος δεν φτιάχνει τραπεζάκια η γριά θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει μπράβους να δείρουν τους αλβανούς που πιάνουν όλη τη μέρα το παγκάκι.Και οι μπράβοι να είναι και αλβανοί!

 121. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  119:Έλα ντε!

 122. spiral architect said

  @119: Διαβάζοντας, πάντως, τη Σώτη Τριανταφύλλου …
  Πως το κατάφερες; 😯 😯
  Εγώ όταν έμαθα ότι σκότωσε τον αριστερό πατέρα της, ήλπισα ότι επιτέλους θα αφήσει την παντέρμη την αριστερά στην ησυχία της.
  Λάθος εκτίμηση. 😦

 123. Avonidas said

  Spiral Architect, όταν βάζεις τέτοιο σύνδεσμο, ρίχνε και μερικά εισαγωγικά, γιατί ζούμε σε πονηρούς καιρούς και μέχρι να γκουγκλίσω σε τι αναφέρεσαι έπαθα ένα ψιλοσόκ 😛

  «Ανέκαθεν ήθελα να γίνω συγγραφέας, επειδή δεν είχα αρκετή αυτοπεποίθηση να γίνω κάτι άλλο: να γίνω, λόγου χάριν, φυσικός ή χημικός. Είχα ταλέντο στη Φυσική και στη Χημεία -προφανώς αυτό το ταλέντο δεν ήταν αρκετό.»

  Ουφ! Παρά τρίχα, δηλαδή, τη γλίτωσε η Φυσική από τη Σώτη…

 124. Μαρία said

  115
  Τα αποθετικά εξ ορισμού δεν έχουν ενεργητική φωνή, όπως το εργάζομαι, φοβάμαι, εκμεταλλεύομαι κλπ. Στην περίπτωσή μας όμως υπάρχει εμπνέω και μοιράζω. Δικιολογημένα όμως μπερδεύεσαι, γιατί εκτός απ’ το ενεργ. και παθητ. εμπνέω/ομαι (εμπνέει σεβασμός/ο σεβασμός εμπνέεται) υπάρχει και το παθητ. φωνής εμπνέομαι με ενεργητική σημασία· εκτός απ’ το ενεργ. και παθητ. μοιράζω/ομαι (μοιράζω λεφτά/μοιράζονται λεφτά) υπάρχει για να δηλωθεί αλληλοπάθεια το μοιράζομαι κάτι + με κάποιον ή μοιραζόμαστε + το ίδιο κάτι.

 125. aerosol said

  #116:
  Εδώ και 40 χρόνια οι ΗΠΑ είχαν σχεδόν κάθε χρονιά όλο και περισσότερους μετανάστες. Στη δεκαετία του ’90 είχαν πάνω από 10.000.000 μετανάστες. Από το 2007 και μετά μιλάμε για πάνω από 1.000.000 τον χρόνο. Και στα νούμερα αυτά δεν περιλαμβάνονται όσοι πέρασαν παράνομα τα σύνορα. Μόνο οι Μεξικανοί που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ υπολογίζονται γύρω στα 6.000.000. Κατά καιρούς έχουν περάσει τα 7 εκατομμύρια αλλά μειώθηκε ο αριθμός τους λόγω κρίσης.
  Δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης, ούτε βγαίνει κάποιο πολύ χρήσιμο συμπέρασμα αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.

 126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  103 – To κείμενο της Δημουλά δεν θα κριθεί με τα ίδια μέτρα και σταθμά, της Δαμιανίδη το κείμενο όμως, που είναι άρθρο σε εφημερίδα, γιατι μένει στο απυρόβλητο;

  Διάβασα το άρθρο στην lifo και είπα, σημεία των καιρών, οι «πνευματικοί» άνθρωποι που δεν έχουν τι να πούν, πετάνε μια ξενοφοβική κοτσάνα για να μένουν στην επικαιρότητα. Διαβάζοντας την απομαγνητοφώνηση, μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι, ο ορισμός του Γκεμπελισμού, παίρνει επιλεγμένα κάποιες φράσεις απο το κείμενο, και βγάζει ρατσίστρια την Δημουλά, με προφανή στόχο να «πουλήσει» εκμεταλευόμενη το διάσημο όνομα της ποιήτριας (εγώ δεν έχω διαβάσει κατι δικό της). Αντι να κρίνετε την Δημουλά, θα έπρεπε να κατακρίνετε την σύγχρονη φασιστική μέθοδο των (δημοσιογράφων;) να ρίχνουν στον λάκο των social media, οποιονδήποτε επιφανή, για να βγούν οι ίδιοι απο την αφάνεια.
  Λυπάμαι που το λέω, αλλα περίμενα απο αυτό το ιστολόγιο και τους σχολιαστές του, καλύτερα αντανακλαστικά απέναντι στο κυνήγι μαγισών που έχουν επιδοθεί, οι κάθε λογής ανύπαρκτοι (κατ΄εμέ) «δημοσιογράφοι».
  Μπορεί να διαφωνεί κάποιος για την ποιητική αξία της Δημουλά (εγώ όπως είπα δεν την έχω διαβάσει, ακουστά την έχω) αλλα θα πρέπει να είναι εμπαθής, διαβάζοντας την απομαγνητοφώνηση, να βλέπει ρατσισμό, και όχι τον φόβο ενός ηλικιωμένου ανθρώπου, (που έχει υποστεί τις συνέπειες της βίας, έστω εξ΄αγχιστείας) και να μη βλέπει στο άρθρο της Δαμιανίδη, ένα μικρό και φθονερό ανθρωπάκι.

  Υ.Γ – Έχει χαθεί και ο Αντιφασίστας.

 127. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ said

  Αγαπητοί φίλοι,
  δείτε κι αυτό, διότι εγώ τουλάχιστον δεν ήξερα ότι η Δημουλά είχε βραβευτεί επί Χούντας (1972) και είχε διοριστεί στην Τράπεζα επί Εμφυλίου (1949). Αν αληθεύει αυτό, το θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις. Ο κ. Σαραντάκος ως άνθρωπος της Λογοτεχνίας, ίσως ξέρει περισσότερα και τον παρακαλούμε να μάς διαφωτίσει.

 128. spyroszer said

  124. Ευχαριστώ. Επομένως το εμπνεόμαι και μοιράζομαι (κάτι με καποιον) με ενεργητική σημασία είναι κανονικά αποθετικά, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παθητική σημασία.

 129. Avonidas said

  @127:

  -ΟΥΓΚ! ΑΡΧΗΓΕ, Η ΔΗΜΟΥΛΑ ΕΙΠΕ ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠ’ ΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ!
  -ΤΙ;;;!!! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΥΜΟΥΝΙΑ, ΑΠ’ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΗΤΡΙΑ!
  -ΟΥΓΚ! ΑΡΧΗΓΕ, ΤΩΡΑ ΒΡΙΖΕΙ ΕΜΑΣ!
  -ΑΣΕ ΜΕ, ΡΕ, ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΡΟΜΠΑ, ΤΗΝ ΠΑΛΙΟΓΡΙΑ!

  (Με το συμπάθειο, για τα κεφαλαία)

 130. Η Σώτη Τριανταφύλλου ξαναχτυπά.

  Θεωρεί εξίσου επικίνδυνο με το φαινόμενο της ΧΑ, «ένα είδος ξενοφιλίας, εκείνο το είδος που αποτελεί την άλλη όψη της ξενοφοβίας καθώς και το συμπλήρωμά της».

  Σαν να λέμε, όσο επικίνδυνοι είναι αυτοί που κακοποιούν τις γυναίκες τους, άλλο τόσο είναι αυτοί που φέρονται γλυκά και ευγενικά, είναι η άλλη όψη και το συμπλήρωμά τους.
  Όσο επικίνδυνοι είναι αυτοί που βασανίζουν ζώα, άλλο τόσο αυτοί που τα προσέχουν και τα αγαπούν, άλλη όψη και συμπλήρωμα κι αυτοί.

 131. Left G700 said

  Δεν διάβασα παρά μόνο καμιά δεκαριά σχόλια (εκτός από την εισήγηση του Σαραντ., εννοείται) και σταμάτησα αφού είδα και το πρώτο σχόλιο τού οικοδεσπότη. Με απογοήτευσε το γεγονός ότι δεν επισήμανε κάτι βασικό, σε σχέση με την επίμαχη φράση τής Δημουλά περί μοιράσματος (αν το έχει διευκρινίσει παρακάτω, ζητώ συγγνώμη εκ τών προτέρων):

  Το μοίρασμα δεν σημαίνει σώνει και ντε υποχρεωτικό διαχωρισμό όπως εννοείται στο καθεστώς τού απαρτχάιντ (η μητέρα μου μοίραζε το φαγητό σε μένα και τον αδελφό μου, αλλά δεν μας διαχώριζε). Εν προκειμένω δε, επ’ ουδενί μπορεί να θεωρηθεί ότι η Δημουλά εννοούσε έναν τέτοιο διαχωρισμό. Από τα συμφραζόμενα εξάγεται με ασφάλεια πως εννοούσε περίπου τα εξής: Όπως οι Αλβανοί, οι Φιλιπινέζοι, οι Αφγανοί κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ., έχουν το δικό τους χώρο για να μιλάνε στη δική τους γλώσσα για όσα απασχολούν εκείνους ή για να παίζουν τα παιχνίδια τους, ή γουατέβερ γουστάρουν να κάνουν, έτσι και για οι Έλληνες κάτοικοι τής Κυψέλης πρέπει να έχουν το δικό τους, για τα δικά τους. Εκτός κι αν έχουμε φτάσει στο κωμικοτραγικό σημείο να θεωρούμε πως αν εγώ, λόγου χάρη, προτιμάω να παίζω ταμπού ή πόκα με τή δική μου ελληνική παρέα, κι όχι με μια το αλβανική, ή τανζανική, ή οποιαδήποτε άλλη, πρέπει να καταχωριστώ στην κατηγορία τών ρατσιστών!

  Κοντολογίς, κι εδώ υπάρχουν μερικά κακά νέα για τους μεταφυσικώ τω τρόπω αντιρατσιστές:

  Ο Άλλος υπάρχει, δεν είναι πλάσμα τής αρρωστημένης ρατσιστικής φαντασίας! Διαφορετικά ο Λακάν θα είχε κάνει καριέρα ως ανώτερος υπάλληλος του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών, ως κομμωτής, ή μόδιστρος! 😉

 132. Μαρία said

  127
  Άσε τα σάπια. Οτι η Δημουλά πήρε το Β’ κρατικό βραβείο ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου» υπάρχει σε οποιοδήποτε βιογραφικό.

  128 Μοιάζουν. Αλλά με βάση τον ορισμό δεν είναι κανονικά, δεν είναι καν αποθετικά. Θυμίζουν τα αρχαία μέσα (μέσης φωνής) δυναμικά π.χ. ποιούμαι =ποιώ με όλες μου τις δυνάμεις

 133. spyroszer said

  130. Με την ξενοφιλία έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα ο Κωτούλας, βασιζόμενος στον Ταγκιέφ. Έχει καθιερώσει και τη λέξη μεταναστευτισμός (μετάφραση του immigrationnisme του Ταγκιέφ) και ελληνοφοβία. Η ξενοφιλία έχει περάσει και στο Βικιλεξικό.
  http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1

 134. @131: Άσχετο τελείως, αλλά όποτε βλέπω το «Left G700», θυμάμαι εκείνες τις ωραίες εποχές που τα 700 ευρώ τα θεωρούσαμε πολύ λίγα για βασικό μισθό…
  Πρέπει να αλλάξετε όνομα στο μπλογκ σας πλέον, αλλά να μου πεις τι να βάλεις αφού κάθε μέρα πάει και πιο κάτω;

 135. gryphon said

  101
  Aπό τήν πρωτη σου φράση συμπερανα οτι οι αποψεις σου απεχουν ετη φωτος απο τις δικες μου
  Παρ’ολ’αυτα υπαρχει κατι με το οποιο πρεπει να συμφωνησω σε αυτα που λους αν το καταλαβα καλά δηλαδη.
  Η αλήθεια ειναι οτι ο τροπος ζωής που περιγραφει η Δημουλά η βλεπουμε στις παλιές ελληνικες ταινίες ειχε παψει να υπαρχει πριν ερθουν οι υπεραριθμοι μεταναστες.Οπως και η σταδιακη εγκαταλειψη του κεντρου της Αθηνας των γυρω περιοχων της Κυψελης κλπ ειχε αρχισει να γινεται ηδη απο τις αρχες του 90.Κατι αλλαξε στον κοσμο.Σχεδον κανεις ελληνας δέν θελει πια να μενει στα στενα τής Κυψελης η και του Παγκρατιου που μενω εγω.Με τους δρομους που ειναι σαν βομβαρδισμενοι οπου τα παντα τα πλακακια οι πινακιδες ολα ειναι σπασμενα και σκουριασμενα.Τα παντα γερνουν τιποτα δεν ειναι στην θεση του Με τις πολυκατοικιες με τα μπαλκονια με πλατος μισο μετρο με το αρτιφισε στήν προσοψη γεματο συνθηματα που μοιαζουν σαν να τις εφτιαξε ολεςο ιδιος αρχιτεκτονας.Σε 10-15 χρονια το πολυ από τώρα αν συνεχιστει η ιδια κατασταση ολοκληρα τετραγωνα θα ειναι ακατοικητα και αναποφευκτα θα γινουν γκετο και εστιες καθε ειδους παρανομιας σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο απο οτι τωρα .Ουτε ενοικιαζονται ουτε πωλουνται και ελληνες ουτε αν τους χαρισουν διαμερισμα δεν πανε να μεινουν.Πιστευω οτι ολο το Κεντρο αλλα και μεγαλο μερος της Κυψελης του Παγκρατίου κλπ θελει γκρεμισμα με δυναμιτες.Εκτος απο μερικα ιστορικα κτιρια να μην μεινει σχεδόν τίποτα.Δενξερω πως ακριβως μπορει να γινει αυτο πρακτικα αλλα αυτη θα επρεπε να ειναι η σημαντικοτερη προτεραιότητα μιας πραγματικα πατριωτικης κυβερνησης.Το γκρεμισμα μεγαλου του μεγαλυτερου μερους της Αθηνας.

 136. Πέπε said

  @107: Μένω άφωνος! Να μια πτυχή της ιστορίας που μου είχε διαφύγει, ενώ είναι προφανέστατη! Ευχαριστούμε.

  @115, 124, 128 (για τα αποθετικά): Εντάξει, γραμματικό λάθος τότε. (Να το δεχτούμε για την οικονομία της συζήτησης, γιατί αν έχετε διάθεση για …ανοικονόμητη συζήτηση έχει ακόμα πολλά επιχειρήματα να κατεβάσουμε ένθεν κακείθεν.) Το γραμματικό λάθος οδηγεί σε μια εκφραστική ασάφεια. Και πάλι, ο ακροατής, πολλώ δε μάλλον ο δημοσιογράφος που γράφει είδικό άρθρο γι’ αυτές τις δηλώσεις, οφείλει να αναρρωτηθεί: «εννοεί άραγε αυτό που βγαίνει εκ πρώτης όψεως, ή μήπως κάτι άλλο;» Η απάντηση βρίσκεται στο να κοιτάξουμε το συμφραζόμενο. Και το συμφραζόμενο, είπαμε, δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Δημουλά εννοούσε κάτι το ξενοφοβικό.
  Η άλλη ανάγνωση είναι: «Δεν έκανε κανένα λάθος, είπε αυτό που μου φάνηκε, δηλαδή το ξενοφοβικό, αλλά στο υπόλοιπο κείμενο λέει άλλα. Άρα δεν ξέρει τι θέλει.» Νομίζω πως είναι αυτονόητο ότι τέτοιου είδους ερμηνείες, ότι ο άλλος δεν ξέρει τι λέει, τις αφήνουμε μόνο για έσχατη λύση, όταν κάθε άλλη ερμηνεία έχει αποκλειστεί.

  Και τέλος πάντων, να σας πω κάτι; Κανείς μας εδωμέσα δεν έχει υποχρέωση να κάτσει να ερμηνεύσει τους χρησμούς της Δημουλά. Η Δαμιανίδη όμως την είχε αυτή την υποχρέωση, και την αθέτησε.

 137. sarant said

  127: Ακριβώς την ίδια επίθεση που κάνει στην Κική Δημουλά ο Μιχαλολιάκος την έκανε και εναντίον του Σεφέρη η εφημ. Ελληνικόν Αίμα το 1946. Αλλά με εντυπωσιάζει η φιλική στάση των «δημοσιογράφων» (αν είναι δημοσιογράφοι).

 138. Left G700 said

  @Στέλιο: Το όνομα του μπλογκ δεν έχει αλλάξει. Έχει τροποποιηθεί όμως ο διευκρινιστικός υπότιτλος.

 139. τὸ μόνο σχόλιό μου γιὰ τὰ τῆς Δημουλᾶ: πολὺ κακὸ γιὰ τὸ τίποτε.

 140. gryphon said

  119
  Ερωτημα 3ο.Ειναι ευκολη η απαντηση και στα τρια σκελη.Γαι τον Τυπο αρκει μια ματια στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ.
  Αλλα και οι ιδιοκτητες( που αυτο κυριως μετραει ) σχεδον ολοι εχουν αριστερες καταβολες (καποιους παραδοσιακους δεξιους τους σκοτωσε η 17Ν και οι υπολοιποι ελαβαν το μηνυμα).Τωρα βεβαια θα μου πεις πως ο Μπομπολας η ο μακαριτης ο Τεγοπουλος και διαφοροι αλλοι απο φανατικοι κομμουνιστες εγιναν αρχικαπιταλες.Τι να σου πω δεν ξερω.Επισης ολοι οι δημοσκοποι που εχουν εταιριες δημοσκοπησεων ειναι πρωην οι νυν αριστεροι (οι δημοσκοποι ειναι πολυ κρισιμο εξαρτημα στις συγχρονες «δημοκρατιες».
  Και στον χωρο τής «διανόησης» (τα εισαγωγικα ειναι απαραιτητα) η απαντηση ειναι προφανης.Και στα Πανεπιστημια.Το ειχα ξαναγραψει εδω αλλα ας το ξαναπω.Σε χωρα στην οποια μπορει να διοργανωνεται διαλεξη σε κρατικο Πανεπιστημιο (Παντειο) για τις «προοπτικες του ενοπλου αγωνα» και να καλουνται να μιλησουν καταδικασμενοι η υποδικοι τρομοκρατες βομβιστες κλπ της ακρας αριστερας τι αλλο μπορει να σημαινει αυτο απο κυριαρχια τής συγκεκριμενης ιδεολογιας;
  Και το τελευαιο επιχειρημα μου ειναι πως αν δεν παραδεχεσαι Σωτη Τριανταφυλλου το εχει πει πολλα χρονια πριν και η Μαλβινα Καραλη.
  Δεν ξερω αν σε επεισα τώρα

 141. oikodomos said

  Καλησπέρα και χρόνια πολλά στον οικοδεσπότη και σε όλους τους μουσαφιραίους.
  Καταθέτω συγκεντρωμένες μερικές σκέψεις με αφορμή την κυρία Δημουλά και το παγκάκι της:

  http://e-oikodomos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_9.html

  Καλή δύναμη!

 142. Πέπε said

  127: Δεν το είχα δει.
  !!!!!!!!!!
  Εκπληκτικός ο πρόεδρος. Διαχειρίζεται την κακοπιστία του με μεθόδους Ε΄Δημοτικού:
  -Ποια είναι αυτή η Δημουλά; Εσείς έχετε διαβάσει ποιήματά της;
  -Όχι.
  -Εσείς;
  -Όχι.
  -Εσείς;
  [Πλέον ο τελευταίος, που έχει διαβάσει, έχει φτάσει να αισθάνεται ότι πρέπει να απολογηθεί.]
  -Ε ναι, κάποια όμως, λίγο.
  -Θα τη συγκρίνατε μ’ ένα Βαλαωρίτη; [!!!! Ίσως μ’ ένα Ζαχαρία Παπαντωνίου, ή μ’ ένα ημερολόγιο ποιημάτων;]
  [Μετά θυμάται να προσθέσει άλλους 2-3 ποιητές που θυμάται από το σχολείο: Καβάφη, Ελύτη, κάποιος απ’ όλους ήταν γκέι είπαμε αλλά ποιος να ‘ταν;]
  Ο ενοχικός αναγνώστης:
  -Κοιτάξτε, κάνει κάποια προσπάθεια…
  [Και πλέον είναι η ώρα να ρίξει ο πρόεδρος το μεγάλο του ατού: ο ίδιος ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ένα στίχο της Δημουλά, προφανώς χτες το βράδυ:]
  -Ποια προσπάθεια, με την κρεμάστρα και τα ρευματικά!….

  Η βλακεία είναι ανίκητη.

 143. sarant said

  Οικοδόμε, περίπου συμφωνούμε. Καλή δύναμη!

 144. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  139 – Το τραγικό είναι, οτι ενώ η τρικοματική «κυβέρνηση» μας εκτελεί εν ψυχρώ, ολοι ασχολούνται με το τι είπε ο ένας η ο άλλος διάσημος, ημιδιάσημος, η θέλω να γίνω διάσημος, δηλαδή με το τίποτα, και κανείς δεν προτείνει κάτι εφικτό, για συλλογική αντίδραση. Social media το σύγχρονο εκτονωτήριο της οργής του λαού.

  Στα social media η Ελλάδα αναστενάζει…..

 145. christos k said

  Το πρόβλημα είναι οτι κάτι φταίει σε τούτο τον τόπο και οι μετανάστες δεν γράφουν ποιήματα. Αν υπήρχε έδαφος να δημιουργήσουν τα ποιήματά τους εδώ ίσως να μην είχαν πρόβλημα κάποιοι να μοιράζονται μαζί τους τις πλατείες (τα ποιήματα που γράφω όποιος θέλει ας τα δει με εισαγωγικά).

  Νίκο συμφωνώ πολύ μαζί σου που λές να μην πέρνουμε τοις μετρητοίς κάποια ρατσιστικά σχόλια γιατί σε κάποιους συμπολίτες μας ίσως τα προκαλούν οι συνθήκες και όχι οι κατα κύριο λόγο πεποιθήσεις τους.

 146. Αμ πώς said

  Και αφού καθαρίσετε με την αριστουργηματική Κική Δημουλά, ας ασχοληθείτε λιγάκι με τις γνωστές ιερές αγελάδες (της δεξιάς) Ελύτη, Χατζηδάκια (και της αριστεράς) Θοδωράκια. Κάθε λαός έχει τους ποιητές που του αξίζουν βεβαίως βεβαίως. Και τις αμμότρυπες για να χώνουν τα κεφάλια κάπου και που.

 147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  141 – Συνάδελφε οικοδόμε με κάλυψες πλήρως.

 148. Κάποτε είχα πάρει ταξί για να πάω στην Κυψέλη. Ο οδηγός ήταν μαύρος. Ευγενέστατος και πολύ εξυπηρετικός. Όταν κατέβηκα από το ταξί, κάποιος κύριος μεγάλης ηλικίας (80 φεύγα) με φώναξε από μακριά και μου είπε «Ε από την Ζιμπάμπουε ήρθες;». Μπορεί να μην είπε Ζιμπάμπουε τώρα που το σκέφτομαι, αλλά όποια χώρα της μαύρης ηπείρου κι αν βάλουμε το ίδιο νόημα βγαίνει. Συνοπτικά, αν είναι έτσι οι Κυψελιώτες, ένας συγχρωτισμός με μαύρους, Αλβανούς, Ινδούς και λοιπούς αλλοδαπούς μάλλον θα τους κάνει καλό. Δεν ξέρω πως ήταν η Κυψέλη επί εποχής «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», 4 χρόνια τώρα όμως που πηγαινοέρχομαι στην Κυψέλη, τα μεγαλύτερα γαϊδούρια είναι οι Έλληνες.

 149. Xημικος said

  Η Σώτη πρεπει να αλλαξει την κασετα. Αυτο με την ιδεολογικη κυριαρχια της αριστερας ειναι σουξε Αδωνι-Βοριδη μια πενταετια τωρα.Οργανωθειτε λιγο θα μας φανε οι κοκκινοι (μερα που ειναι σημερα)

 150. sarant said

  142: Αναρωτιέμαι, υπάρχει αυτός ο στίχος που απάγγειλε ο Μιχαλοφύρερ;

 151. physicist said

  #148. — Αν αυτό το σχόλιο, και ειδικά στο τέλος του, το είχε κάνει π.χ. Γερμανός που ζει στην Ελλάδα, θα τον είχαμε βαφτίσει άξιο αγγόνι του Αδόλφου. Όχι πως θα συμμεριζόμουν τον χαρακτηρισμό, ούτε και τον αποδίδω έμμεσα σε σας. Αλλά λέμε τώρα τι σύγχυση επικρατεί στο κρανίο και πού είμαστε νυχτωμένοι.

 152. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Το λεγόμενο ύψος των περιστάσεων, τί ύψος έχει τελικά; (Τώρα που χάθηκε το μέτρο,δεν μπορεί να μετρηθεί. ) Έρεβος.

 153. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Να τι έγραψε ο Κούλογλου στην lifo για την δημουλά, τι κατάντημα είναι αυτό, την ώρα που πέντε ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στα 200 πρώτα σε κατάταξη με βάση την ειδικότητα, ο Άκης λέει οτι θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι, οι καθηγητές ετοιμάζονται για απεργία εν όψη πανελλαδικών, και κανείς δεν ασχολείται αν έχουν δίκιο ή άδικο, αφήνω έξω το δράμα του Σύλβιο, έγκριτοι δημοσιογράφοι σου λένε μετά.

  http://www.lifo.gr/mag/columns/5658

 154. Gpoint said

  # 153

  Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, κρίνοντες εξ ιδίων τα αλλότρια, δίνουν περισσότερη σημασία στο ποιός λέει κάτι παρά σε αυτά που λέει. Λογικά ενοχλούνται από δηλώσεις ονομάτων περισσότερο γνωστών από τους ίδιους φοβούμενοι μη χάσουν την πελατεία τους.
  Ετσι την μία φορά χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα το τσιτάτο του Α π.χ. «Σπεύδε βραδέως» και την άλλη το τσιτάτο του Β π.χ. «το γοργόν και χάριν έχει»
  Είμαι εντελώς σίγουρος πως μετά από λίγες μέρεςο Κούλογλου, ο κάθε Κούλογλου δεν θα θυμάται τι έγραψε και μπορεί να υποστηρίζει τα αντίθετα, σημασία δεν θα έχει τι λέει αλλά ότι το λέει αυτός.

 155. Θρασύμαχος said

  Το άδικο, τόσο αλλού όσο και σε τούτον εδώ το χώρο, είναι ότι για μεν τη Δημουλά γράφονται τα μύρια όσα θετικά ή αρνητικά, για δε τη Δαμιανίδη τίποτε, σαν να επρόκειτο για καμμιά χθεσινή μωροφιλόδοξη ανορθόγραφη και όχι για μιάν από τις εγκυρότερες γραφίδες που διαθέτει ο ελληνικός τύπος. Και εν προκειμένω, άλλωστε, τίποτε δεν αλλοίωσε και σε τίποτε δεν υπερέβαλε: η αποκάλυψη του πλήρους κειμένου, ιδίως εκείνο το «βεβαίως τους αγαπάμε τους ξένους … αλλά κάπως πρέπει να μοιραστούν οι χώροι», μάλλον ενίσχυσε τις εκτιμήσεις της. Όπως και να το κάνουμε, ό,τι συγχωρείται σε μιά συμπαθή παθούσα επιβάτιδα του τρόλλεϋ Κυψέλη-Παγκράτι δεν συγχωρείται άνευ ετέρου σε δημόσιο πρόσωπο συντηρούμενο από το Πρυτανείον, ιδίως αν πρόκειται για έμπειρο χειριστή του λόγου και όχι, λόγου χάριν, του πινέλου ή των εξισώσεων.

 156. Πέπε said

  @153 (Λινκ για Κούλογλου):

  Ξεβρακωμός.

  Προφανέστατα ο Κούλογλου έγραψε αυτό το κείμενο πριν βγει η πλήρης απομαγνητοφώνηση.

  Άκουσε ότι γίνεται κάπου ένας λιθοβολισμός κι έτρεξε…

  Όπως σχολίασε κι εκεί πέρα κάποιος αναγνώστης, «τώρα που βγήκε το πλήρες κείμενο να δω πώς θα τα μαζέψετε».

 157. sarant said

  156: Δεν είναι ανάγκη να γράφουν όλοι για όλα…

 158. Chris said

  Μην κατηγορείτε την δημοσιογράφο που σπούδασε διάφορα πράγματα εδώ κι εκεί, εργάστηκε και στην Αυγή. Όχι δεν αποτελεί σκόπιμη διαστρέβλωση το άρθρο της, έγινε κατά λάθος.
  http://www.biblionet.gr/author/16119/%CE%94%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7,_%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1

 159. Βουτς said

  Aλλη μια φορα ο Ολντ Μπου και ο Νικοκυρης με εκφραζουν πληρως.Δυστυχως δενν εχω χρονο να εδιαβασω ολα τα σχολια.Μηπως ανασφαλειες οπως της Κας Δημουλα πρέπει να ακουγονται για να συζητουνται με ήπιους τονους;

 160. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ζαβαρακατρανέμια 2013

  ¨Ηρθεν η ώρα να το πω,
  αμάν πια δεν αντέχω
  ξένους εδώ ξένους εκεί
  και ξένους παραπέρα
  γεμίσανε οι γειτονιές
  πέρα και δώθε οι ρούγες.
  Δεν έχω τόπο να σταθώ
  παγκάκι για να κάτσω.
  Μηδε πλατεία αδειανή
  περίπατο να κάμω.
  απλώνουνε και ντόμινα
  κι εγώ ορθή χαζεύω.
  Μέριασε ξένε να διαβώ
  μέριασε να περάσω
  τούτο το χώρο που πατείς
  εγώ πατούσα πρώτα.
  Έχεις και τριτοξάδελφα
  που βγάνουνε μαχαίρια.
  Κι αν συ φοβάσαι μια φορά
  εγώ φοβούμαι δέκα.
  Σε αγαπώ αλλά κι εγώ
  ήλιο κι αέρα θέλω
  που δε μου δίνει η θέση μου
  μήδε τα ποίματά μου.
  γιατ είμαι γω μια ταπεινή,
  μια στιχοπλόκα είμαι,
  μήδε ακαδημαϊκός
  μηδέ και βραβευμένη,
  νάχω τιμές , νάχω ασκιανούς
  νάχω συνομιλίες
  με δυνατούς, με ξακουστούς,
  με δημοσιογράφους
  ό,τι κι αν πω να το κρατούν
  κι ό,τι ζητώ να κάμουν
  να πω να μεγαλώσουνε
  τα πάρκα κι οι πλατείες
  να ΄χουν αλάνες κι απλωσιές
  για σένα και για μένα
  δέντρα και κούνιες για παιδιά
  του κόσμου και δικά μας
  να ΄χουν οι νέοι γήπεδα
  παγκάκια οι μεγάλοι
  κι αν είναι μεγαλύτεροι
  ξαπλώστρες για ραχάτι.

 161. gbaloglou said

  «και ποιός ξέρει … αν τα σημερινά ρετιρέ δεν θα γίνουν υπόγεια»

 162. NM said

  Αφωνε του #107:
  Γράφετε: «Οι αρχαίοι δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν καθήμενους νεαρούς να παίζουν ντόμινο και υπερήλικες όρθιους να κοιτάζουν.»

  Εμπιστεύομαι την πείρα σας και ζηλεύω τη μνήμη σας.
  Παρακαλώ, διηγηθείτε μας κι άλλα τέτοια από ‘κείνη τη λαμπρή εποχή.
  π.χ από τη μάχη των Πλαταιών αν θυμάστε τίποτα…

 163. NM said

  Tamistas #31: Chapeau !

 164. bpictoris said

  Φέρνει το μπουκάλι και φέρνει μια ρέγγα στο χαρτί κι ελιές τσακιστές και μια μπρασκοουρά και χόρτα σταμναγκάθια κι ύστερα κάθεται και πιάνει την κουβέντα αποκεί που την είχε αφήσει. Λέει για τα παλιά. Λέει για το πώς ήτανε κάποτε εδώ τα πράγματα για τους πρόσφυγες το ’22 που ’ρθανε εδώ με τα σαπιοκάραβα και τους αλείφανε με κατράμι τα κεφάλια και για το πώς στήσανε τις πρώτες παράγκες με λάσπη και πώς ανοίξανε πηγάδια για νερό κι ύστερα λέει για τα κατοπινά χρόνια που στρώσανε κάπως τα πράγματα, για τους πλανόδιους που πέρναγαν από τους δρόμους –τους μανάβηδες που πούλαγαν αγγούρια και γλιστρίδα και τους ψαράδες που φέρνανε απ’ το Φάληρο μαρίδα ψιλή τονάκια και λακέρδα και τους σαλεπιτζήδες που το καλοκαίρι ροκάνιζαν τον πάγο και τον ανακάτευαν με βύσσινο κι έφτιαχναν ένα πράμα που το ’λεγαν καρσαμπάτς και το ’πινες κι ευφραινόσουνα και ξέχναγες για μια στιγμή τα βάσανά σου.
  Χρήστος Οικονόμου, Κάτι θα γίνειμ θα δεις, Εκδ. Πόλις

 165. ΟΙ ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΚΟΤΕΣ ΤΗΣ ΤΙ-ΒΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ

  Μέσα στον χαμό για τα λόγια της Κικής Δημουλά οι άνθρωποι αποκαλύπτουν ξανά μια μεγάλη τους ανάγκη: Την ανάγκη για «καυτό» κουτσομπολιό.

  Επειδή εξαιτίας της Κρίσης τα κουτσομπολιά για την Ύλη (σ.σ Σπίτια, σκάφη, και κοσμικοί της Μυκόνου που τα σάρωσε όσο μπόρεσε το ΣΔΟΕ) είναι σήμερα αντιδημοφιλή θέματα στον ψηφιακό και τηλεοπτικό καφενέ, οι άνθρωποι στρέφονται σε πιο «πνευματικές» συζητήσεις κουτσομπολιού.

  Το «παραμύθι» πάει ως εξής σε τρία απλά βήματα:

  1. Μεγάλο μέρος του κοινού καταπίνει αμάσητο το ξεροκόμματο μιας απομονωμένης φράσης.

  2. Ό,τι διευκρινίσεις και να δοθούν από εδώ και πέρα είναι μάταιες. Η ρετσινιά μένει γιατί η ρετσινιά είναι η μήτρα του κουτσομπολιού.

  3. Επειδή όμως δεν έχουμε να κάνουμε με ύλη αλλά με πνεύμα, κουτσομπολεύουμε μεν επιφανειακά αλλά με μια δήθεν αγωνία για το «πού πηγαίνει ο τόπος με αυτούς τους πνευματικούς ανθρώπους που έχουμε».

  Η αγωνία των περιστέρων για αυτά που είπε η Κική Δημουλά είναι ακριβώς η ίδια αγωνία που είχαν παλιότερα για την αλλαγή χρώματος μαλλιών της κάθε πρωiνατζούς και της κάθε κοσμικής κότας. Επειδή οι κοσμικές κότες φέτος κλωσάνε τα αυγά τους και δεν βγήκαν βόλτα στα στενά της Μυκόνου, είπανε να το ρίξουμε σε κάτι πιο «ανώτερο»: Στα λόγια της ποιήτριας.

  Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι μιλάνε με αφορμή αυτά για τους στίχους της Δημουλά και του κάθε ποιητή, σαν να μιλάνε για τα γκομενικά των αγαπημένων τους σελέμπριτι.

  Μέσα στον κακό χαμό λένε «έγραψε κάποιους καλούς στίχους αλλά…» ή «σιγά την ποίηση της Δημουλά!», σαν να λένε «ωραίο το γκομενάκι αυτό, αλλά το παλιό είναι καλύτερο» ή «σιγά την εκπομπή που έχει».

  Καταλαβαίνω την ανθρώπινη ανάγκη για κουβεντούλα αλλά καλύτερα να βάζουμε εμείς οι ίδιοι κάποιους κανόνες στον εαυτό μας όταν το κάνουμε, εάν δεν θέλουμε να γελοιοποιούμαστε.

  Υ. Γ Σε ένα κανάλι χθες. Από εκείνα που τους έχουμε δώσει το στέμμα του «αγνού» trash. Κάποια παίρνοντας το πιο σοβαρό ύφος του κόσμου είπε: «Δεν με ενδιαφέρει η ποίηση της Δημουλά. Στην ιστορία θα μείνει για αυτή την φράση». Άθελα της έκανε μια άψογη επίδειξη χειραγώγησης των media μέσα στα κεφάλια των απαίδευτων ανθρώπων.

  Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

 166. spiral architect said

  @153, 156, 157: Για να εξιλεωθεί ο Στέλιος (όχι ο δικός μας εδώ, ο Κούλογλου) αναδημοσίευσε την παρούσα ανάρτηση στο tvxs. 😉

  Άσχετο υστερόγραφο:
  Λέξεις που χάνονται:
  – ανθρωπιά
  – φιλότιμο

  Λέξεις που τις αντικαθιστούν:
  – ανθρώπινο δυναμικό
  – καινοτομία

 167. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  116. Ἐντάξει, ἀλλὰ ἂν θὲς νὰ μᾶς υποδείξης τὴ μεταναστευτικὴ πολιτικὴ ἑνὸς ἄλλου κράτους ὡς ὀρθότερη δὲν πρεπει νὰ ἑστιάζης μόνο σὲ ὅτι σὲ συμφέρει. Στὶς Η.Π.Α. ποὺ ἀναφέρθηκες, ὅποιος γεννηθεῖ στὴ χώρα, παίρνει αὐτόματα τὴν ἀμερικανικὴ ὑπηκοότητα ἀκόμη κι ἂν ἀμφότεροι οἱ γονεῖς του εἶναι λαθρομετανάστες. Τὸ ἴδιο ἴσχυε γιὰ ὅποιον γεννιόταν στὴ χώρα μας καὶ στὸ πρῶτο ἑλληνικὸ Σύνταγμα. Ἀντιθέτως στὴ σημερινὴ Ἑλλάδα, ἄνθρωποι ποὺ γεννήθηκαν, μεγάλωσαν καὶ πῆγαν σχολεῖο στὴ χώρα, πρέπει νὰ περάσουν ἀπὸ χίλια κόσκινα γιὰ νὰ ἀποκτήσουν τὴν ἑλληνικὴ ὑπηκοότητα.

 168. Γς said

  Την κοπάνησα νωρίς από το σπίτι το 1967 κι έμεινα στη Κυψέλη, στην οδό Τήνου.
  Ετσι σκόρπια θυμάμαι (εκτός από τα τόσα πικάντικα και εντελώς σοβαρά και σημαντικά) ένα ταξί (μου το θύμισε ο Fictionalities)
  Την αλάνα της Σχολής Ευελπίδων, ένα τάβλι, τον Στυλιανό Παττακό, έναν μπάτσο και ένα παρκάρισμα.

  Να βάλω και κανένα πικάντικο αργότερα και τέλος τα δίφραγκα. Παγκράτι-Κυψέλη

 169. Γιώργος Πρίμπας said

  Αν η κα Δημουλά ήθελε να πει ότι αισθάνεται ανασφάλεια από την εγκληματικότητα θα μπορούσε να πει ότι αισθάνεται ανασφάλεια από την εγκληματικότητα και κυρίως από τον τρόπο που δρουν οι συμμορίες που εισβάλουν σε σπίτια ή κτυπούν στο δρόμο και τη βία που ασκούν. Αυτό είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, αφορά όλους και εγκληματίες δεν είναι μόνον οι ξένοι και θύματα δεν είναι μόνον οι ντόπιοι.
  Αν επίσης ήθελε να πει ότι δεν μπορεί να βρει ένα παγκάκι να κάτσει θα μπορούσε να πει ότι πλέον υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναγκάζονται να κάθονται για μια βόλτα να ξεσκάσουν στα παγκάκια και να ζητήσει να κατασκευαστούν παγκάκια εν ανάγκη σε κάποια με επιγραφές ότι αυτά είναι μόνο για ανθρώπους ηλικιωμένους ή με ειδικές ανάγκες (όπως στα λεωφορεία).
  Όμως η ομιλία της, όπως φέρεται να ειπώθηκε απομαγνητοφωνημένη, περνάει από την Αθήνα του 50 στη σημερινή Αθήνα, την οποία έφτιαξε κυρίως η γενιά της μέχρι και τη δική μου (αφού βαδίζω στα 51), κάνει αρνητική αναφορά μόνο στους ξένους που ήρθαν τα τελευταία 23 χρόνια. Αυτοί φταίνε;
  Ομοίως για την εγκληματικότητα. Μόνον οι ξένοι συστήνουν συμμορίες και επιτίθενται ή εισβάλουν σε σπίτια να ληστέψουν ή να ασκήσουν κάθε μορφή ς βία με θύματα μόνο ντόπιους; Αν παρακολουθήσει κάποιος το αστυνομικό δελτίο θα δει ότι δεν είναι έτσι.
  Η κα Δημουλά όμως μίλησε, τουλάχιστον από το κείμενο που διάβασα, πολύ έντεχνα και σωστά προετοιμασμένη παίζοντας με την ψυχολογία των ακροατών της. Πέρα από την απαραίτητα σάλτσα, σε μία ομιλία με έντονες ρομαντικές αναφορές φρόντισε όλα τα αρνητικά να τα φορτώσει μόνο στους ξένους κι επιπλέον, ειδικά στο σημείο όπου αναφέρεται για το τι παιχνίδι παίζουν οι ξένοι στα παγκάκια και για τα χαρτάκια που πετούν (αφενός τι σημασία έχει το τι παιχνίδι παίζουν, αν απλώς καθόντουσαν θα άλλαζε κάτι; αφετέρου οι έλληνες ποτέ δεν πετούν χαρτάκια στο δρόμο ή σε πλατείες και όταν φεύγουν από την παραλία πάντα μαζεύουν τα μπουκάλια και τα κονσερβοκούτια!), μιλάει με όρους αισθητικής και να μην ξεχνάμε ότι ο ρατσισμός το πρώτο πράγμα που προτάσσει είναι η αισθητική του ρατσιστή που δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα του άλλου από το πρότυπό που έχει μέσα του.
  Αν αυτή την ομιλία δεν την είχε κάνει μια αναγνωρισμένη ποιήτρια, αλλά ένα πολιτικό πρόσωπο, ένας αθλητής (έχουμε και πρόσφατα παραδείγματα), ένας δημοσιογράφος κλπ νομίζω θα αντιμετωπιζόταν πολύ πολύ πιο αρνητικά.

 170. Άφωνος said

  @162
  Φαίνεται ότι σας είναι άγνωστες άλλες πηγές από την προσωπική εμπειρία και τα μπλογκς. Σας προτείνω σταδιακή επέκταση σε εναλλακτικές μορφές πληροφόρησης. Για παράδειγμα στο http://en.wikipedia.org/wiki/Geras θα βρείτε την συσχέτιση της λέξης γήρας με τη λέξη κλέος. Καλή προσπάθεια.

 171. sarant said

  Eυχαριστω για τα νεότερα!

  166β: Εύστοχος!

  167: Σωστά!

 172. qq said

  Θα μπορούσατε απλά να αρκεστείτε στην επισήμανση της επιστημονικής ανεπάρκειας του, ή ότι το βιβλίο δεν διαπραγματεύεται το θέμα ολοκληρωμένα (Αν είναι έτσι (και στα δύο)). Αλλά, η εντολή του κόμματος ήταν ξεκάθαρη. Να αποδειχθεί πάση θυσία ότι είναι ρατσιστής (αντισημίτης) και ναζιστής (φιλοναζί). Καθότι στην αντίπερα όχθη μόνο τέτοιοι μπορούν να (συν)υπάρχουν. O Σαμαράς μόνο με τέτοιους συναναστρέφεται. (Οφείλω να επισημάνω, τελευταία έχει χαλαρώσει πολύ αυτή η γραμμή. Κάπως έχουν καταλάβει οι κουφιοκέφαλοι ότι αυτό δεν θα μπορούσε παρά να έχει αρνητικά αποτελέσματα. (ένα από αυτά τα αρνητικά επισημάνθηκε στο άρθρο)). Πρόσφατα έμαθα ότι αυτό λέγετε συριζαϊσμός. Η μετάλλαξη του ένδοξου αυριανισμού.

 173. Stella said

  Στην όλη ιστορία αυτό που με τρόμαξε ήταν οι επιθέσεις κατά της Δημουλά όχι για τις θέσεις της – νομίζω η Δαμιανίδη τελικά έπιασε καλά την ουσία – αλλά για την ηλικία της και την αξία της ως ποιήτριας. Λες και το να ακυρώνεις έναν άνθρωπο επειδή έπιασε τα 80 δεν είναι «ρατσιστική» στάση υπό την ευρύτερη έννοια.

 174. Με μεγάλη μου λύπη ,βλέπω από αρκετούς σε μπλογκ ή αλλού μια προσπάθεια δικαιολόγησης της κυρίας Δημουλά.Ακόμη κι αν η δημοσιογράφος δεν τα μετέφερε ακριβώς τα λόγια της ,ωστόσο η ουσία παραμένει .Θα μπορούσε ν’αναφερθεί με άλλο τρόπο για τους μετανάστες .Απ’ ότι διαβάζω στο μπλογκ σας ,χρησιμοποιεί τον όρο ξένος,με τους Κυψελιώτες που εκτοπίστηκαν κ.λ.π.Αυτομάτως κάνει διαχωρισμό λοιπόν των ανθρώπων με το να χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους ή ν’ αναφέρεται στην εγκηματικότητα σα να προέρχεται μόνο από αυτούς.Επίσης τι είναι αυτό το «να μοιραστούν οι χώροι»;Που βρισκόμαστε στην Αμερική με το «μόνο για λευκούς» ή στη νότια Αφρική του Απαρτχάιντ;Που είναι οι αναφορές για τα όσα βιώνουμε καθημερινά;Αντίθετα έχει κάνει αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ του μνημονίου;Προφανώς γιατί δεν έχει πληγεί η ίδια.Όσο για την αναθεώρηση των λεγομένων της, λυπάμαι αλλά είναι λίγο καθυστερημένη…….

 175. Άρτεμη said

  μια φίλη ανάρτησε λινκιά τού κειμένου αυτού στο facebook με το σχόλιο: «Επί τέλους, νηφάλιος άνθρωπος.
  Και τα σχόλια είναι ανεκτίμητα. Αξίζει να διαβαστούν με προσοχή.»
  https://www.facebook.com/secondlight?ref=tn_tnmn

 176. Β.Σ. said

  ΔΙάβασα πολλές γνώμες αλλά αυτό που έχω να πώ είναι ότι εγώ πάντως είμαι από αυτούς που αγαπάνε τους λαθροαπεργοσπάστες επειδή εκείνοι μόλις ακούνε τη λέξη κομμουνισμός και Μαρξ πετάνε καρούλες. Κι όταν ακούνε τη λέξη αμέρικαν κόκα-κόλα αγαλιάζει η ψυχούλα τους. Μια φορά, μπαίνοντας σε ένα σούπερ μάρκετ για να καταναλώσω, στην είσοδο ήταν ένας κάργα «αριστερός» με φυλλάδια κατά της «ακροδεξιάς» απειλής, ο οποίος πολλές φορές έπιανε το συγκεκριμένο πόστο. Βάζω σε εισαγωγικά το «ακροδεξιά» (απειλή) γιατί αρνούμαι να κάνω αβάντα στις πραγματικές ακροδεξιές κυβερνήσεις που από το 1830 κυβερνούν με αληθή ακροδεξιό τρόπο και τώρα τελευταία βρήκαν και την έξυπνη φάμπρικα να βγάλουν τα ρετρό τρίκυκλα από την κρατική ναφθαλίνη για να έχουν οι ίδιες «αντιφασιστικό» άλλοθι που τόσο πολύ χρειάζεται η νεοκατοχική, νεοναζιστική και υπαγορευμένη από το SSόιμπλε πολιτική τους για να περνάει στο ντούκου ως «μη φασιστική», χάρη στο νεκρανεστημένο μπαμπούλα που προανέφερα.
  Μην τα πολυλογώ λοιπόν, αποφάσισα να του κάνω μια ερώτηση του κάργα «αριστερού» που μοίραζε για πολλοστή φορά τα φυλλάδιά του, παρόλο συνήθως τον απέφευγα γιατί ο Τσαρούχης έχει πέσα μέσα κι ειδικά για τους «αριστερούς» των πολλών εισαγωγικών δεν χρειάζεται πλέον ούτε να το δηλώσουν, λίγη επιμελημένη λάιφστάιλ ατιμελησιά είναι αρκετή για να «σοκάρει» την συντηρητική «πλέμπα» (ίσως και τον πλούσιο μπαμπά ή τη θεούσα καταπιεστική μάνα).
  Η ερώτησή μου ήταν «πώς μπορούν οι λαθροαπεργοσπάστες να θεωρηθούν <> όταν κάθε φορά που τους ανοίγω συζήτηση (στο γκέττο όπου διαβιούμε ωλ τουγκέδερ εκόντες-ακόντες) παθαίνουν αλλεργικό σοκ στο άκουσμα της λέξης <>;;;»
  Η απάντηση που έλαβα από τον κάργα «αριστερό» ήταν: «Και πολύ καλά κάνουν!! Εφόσον αυτό που είχαν εκεί δεν ήταν κομμουνισμός, λιγικό είναι να το σιχαίνονται!!».
  Δεν έχω σκοπό να αναφερθώ στην ΕΣΣΔ και στη δική μου γνώμη αν εκεί είχαν όντως κομμουνισμό ή όχι. Αν με ρωτούσαν θα συμφωνούσα με τον «αριστερό»της εισόδου του σούπερ μάρκετ (ο οποίος ήθελε εκτός από «αριστερός» να λέγεται και «τροτσκιστής») πως όντως άλλο πράμα η σταλινική γραφειοκρατία κι άλλο ο κομμουνισμός όπως προσπάθησαν να τον καθιερώσουν ο Λένιν κι ο Τρότσκυ και τούς χάλασε τα σχέδια ο δεξιοτέχνης του ρετούς. Όμως η υπόθεση ΕΣΣΔ, είτε το θέμε, είτε δεν το θέμε (και συνήθως τα γεγονότα δεν ενδιαφέρονται για το τί οι αφεντιές μας «θέμε») μοιραία γίνεται κομβική στο λαθροαπεργοσπαστικό ζήτημα (άλλοι το λένε «λαθρομεταναστευτικό», οι δε «αλληλέγγυοι» εκ του ασφαλούς το αποκαλούν κωδικοποιημένα «αλληλεγγύη στους μετανάστες»). Διότι έλα που (ρε γαμώτη) πριν την κατάρρευση τού (ό,τι κακέκτυπου κομμουνισμού) είχαν στο «Παραπέτασμα» λαθροαπεργοσπάστης δεν υπήρχε ούτε για δείγμα! Εξαιρουμένων βέβαια λίγων ασιατών και άπω-ασιατών και ακόμη πιο λίγων αιγυπτίων που έφεραν οι απριλιανοί πρακτοράντζες του Αμέρικα στις αρχές του ’70 για το εφοπλιστικό γκαζόν του Ψυχικού (υπάρχει και ταινία με το Βουτσά της εποχής εκείνης που αποφασίζει να παρατήσει το καφενεδάκι του και να βαφτεί έγχρωμος για να είναι κι αυτός ελκυστικός στα τότε βλαχο-σαλόνια που διψάνε για «εξωτισμό» κι εξεζητημένο κοσμοπολιτισμό. Όμως το φαινόμενο εκείνο ήταν αρκετά περιορισμένο κι αν πλέον το θυμάται κανείς θα το δεί ως εξαίρεση στον κανόνα. Κι ο κανόνας είναι πως όσο υπήρχε ΕΣΣΔ (με τα όσα κακά της αλλά και καλά της) ο διεθνής θατσερισμός δείλιαζε να το παίξει «φιλάνθρωπος» όπως το έπαιξαν κατόπιν ο Σαμαράς, ο Μητσοτάκης κι ο Ανδρέας Ανδιαρνόπουλος και Στέφανος Μάνος ΑΕ, όταν το 1991 (και ξεκινώντας σαν καλοί «εθνικόφρονες» εγκληματίες από τον βαρυποινίτικο κόπρο των φυλακών των Τιράνων) άνοιξαν τα σύνορα για να εισρεύσει η χαρμανιασμένη για καπίταλιζμ λαθροαπεργοσπασία.
  Ήταν μήπως κι αυτοί «αντιρατσιστές»;; Λέτε να επισκέφθηκε την πρώην ΕΡΕ το πνεύμα του «Διεθνισμού»;; Λέτε να μαλάκωσε και να ημέρεψε η ψυχούλα των νεοθατσεριστών και να αγάπησαν κι εκείνοι «της γης τους κολασμένους»;;
  Ασφαλώς και όχι. Και ασφαλώς ισχύει και κάτι ακόμη. Υπήρχαν και πριν πέσει η ΕΣΣΔ πόλεμοι και διαμάχες και συρράξεις και πρόσφυγες και πείνα και αρρώστιες και δίψα. Τί διάλο όμως; Γιατί δεν υπήρχε λαθροαπεργοσπάστης ούτε για δείγμα;
  Εγώ μια εξήγηση έχω:
  Η υποταγμένη στην Παγκοσμιοποίηση «Αριστερά» κι οι υποτελείς στο Αμέρικα «κομμουνιστές» (σημειωτέον, ελλείψει Μόσχας και δίχως Πατερουλική φτερούγα πλέον) και οι ευρω»κομμουνιστές» που έτρεξαν να αναζητήσουν πόρους κι έρεισμα κι εγγύηση στα γραφειοκρατικά τους προνόμια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, την πάλαι ποτέ φτυσμένη από αυτούς και νυν γλειμένη σε σημείο αηδίας, είναι ο λόγος που βλέπουμε σήμερα τους απογόνους της ΕΡΕ και προϊσταμένους του «εκτελούνται μεταφοραί» να το παίζουν κι εκείνοι «αντιρατσισταί» αδιαφορώντας αν γελάει ο κάθε πικραμένος.
  Τα συμφέροντά τους προφανή: ο διαρκής νταλκάς τους να μηδενίσουν το κόστος αλλά και να εξάγουν εκτός Αμέρικα το επιτυχημένο μοντέλο: τα αλληλοσυγκρουώμενα γκέττο, που είναι εθνομειονοτικά συγκροτημένα στη βάση συμμοριών. Ένα επιστημονικά μελετημένο κράμα «μούλτι-κούλτι» χαρμανιού που εντούτοις διατηρεί όλη την αλληλοεξωντιτική του ισχύ ώστε στην κορυφή του φαρ ουέστ οικοδομήματος να βασιλεύει ο γιόκας του Μπους αλλά και του «αλτέρνατιβ» επιδερμικό περιτύλιγμα Ομπάμα. Καληώρα όπως κι εδώ εξάλλου. Όπου τα «πολυπολιτισμικά» σχολεία προορίζονται για την πλεμπάγια αλλά ο γιός του «αντιρατσιστή» κυρίου Σαμαρά θα πάει μόνο εκεί που θα πάει και το βλαστάρι του κυρίου Τζέφρη. Μέχρι και στο ίδιο θρανίο του ίδιου Κολλεγίου. «Αντιρατσιστικοί» βίοι παράλληλοι, ώσπου μια μέρα να κάτσουν κι εκείνη η αριστοκρατική «αντιρατσιστική» γενεά στο σβέρκο του «ρατσιστικού» πόπολου.
  Ναί ξέρω, Είμαι «συνωμοσιολόγος». ¨ομως δεν έχω άλλη εξήγηση του πώς (διάβολε!) μέχρι κι ο κύριος Μητσοτάκης έγινε ξάφνου πιο «αλληλέγγυος» από μένα.
  Τα είπα και στην αρχή, μην επαναλαμβάνομαι. Οι αντικομμουνιστές αγαπάνε τους λαθροαπεργοσπάστες γιατί οι τελευταίοι έχουν ελάχιστη ταξική συνείδηση ακόμη κι από τον «ελληναράδικο λαουτζίκο», μέ ή χωρίς εισαγωγικά. Κι ενίοτε έχουν τόση «ταξική συνείδηση» που να χρειάζονται αντιαλλεργική αγωγή αν τούς πείς «ναί, αλλά στην Αλβανία είχατε ορισμένα αδιαπραγμάτευτα προνόμια, τα πλέον θεμελιώδη, που εδώ ούτε στον ύπνο μας δεν τα έχουμε δεί κι ούτε θα τα δούμε ποτέ».
  Αν κάποιος σούπερ προοδευτικός (αλλά όσο γίνεται σούπερ όμως) έχει λιγότερο «συνωμοσιολογικές» εξηγήσεις για τα προφανή, θα ήθελα παρακαλώ να με φωτίσει κι εμένα τον πτωχό και «φοβικό».
  Εγώ αυτό που είδα ήταν μια 82χρονή γυναίκα, ανεξαρτήτως ιδιότητας (φαντάσου δηλαδή να μην ήταν κι αυτή που είναι τί λεξικό -ή και φυσικό- λιντσάρισμα θα υφίστατο), να ψελλίζει με τη δειλία που διαχρονικά έχουν οι διαζευγμένοι με την εργατική τάξη διανοούμενοι αυτά που η ίδια βιώνει στον τόπο όπου καταδικάστηκε να ζεί. Κι ευθύς αμέσως να εκδηλώνεται η αστραπιαία αντίδραση της ιδεολογικής σεκιούριτυ (υποταχθείτε, υποταχθείτε και θα νικήσετε) του αμέρικαν Γκλομπαλαϊζέισον σε σφοδρότητα που να προκαλεί τρόμο.
  Περισσότερο μάλιστα τρόμο κι από όσο επιθυμεί για άλλοθι το «μη ακροδεξιό» του κυρίου Δένδια Κράτος να προκαλούν οι νεκρανεστημένοι και ρετρό «ακροδεξιοί» μπαμπούλες του…

 177. Β.Σ. said

  Ελπίζω να μην έθεσα δύσκολα. Ελπίζω επίσης να διαφωτιστώ κι εγώ, πλάσμα αυτής της Οικουμένης είμαι δικαιούμαι κι εγώ φωτός, παρότι ολίγον τι «ρατσιστόμουτρο» που τυγχάνω κι όπως εξάλλου με έχει διαγνώσει η κυρία Αλέκα κι ο κύριος Alexis. Κι εσχάτως ο κύριος Κουτσούμπας.
  Όμως δεν θέλω να είμαι πλέον «ρατσιστάκος», βαρέθηκα. Συνάνθρωποι βοηθήστε με, περιμένω φώτησις.

  Παρεμπιπτόντως, οι λέξεις που εντέλει έμειναν κενές ανάμεσα στα εισαγωγικά () στη δεύτερη παράγραφο (συγγνώμη αλλά δεν τα κατέχω και πολύ τα ιντερνετικά) είναι «ταξικά αδέρφια», η πρώτη, και «κομμουνισμός» η δεύτερη.

 178. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τελικά αυτό που κοροϊδεύαμε στους κνίτες όσοι φύγαμε απο την ΚΝΕ στα τέλη του 70, «όταν το δάχτυλο δείχνει το φεγγάρι, ο κνίτης κοιτάζει το δάχτυλο, ή, όταν δείχνει το δάσος πίσω απ΄το δέντρο, ο κνίτης κοιτάζει το δέντρο» κρίνοντας απο τον «λιθοβολισμό» της Δημουλά στα social media, έχει παγιωθεί στην ελληνική κοινωνία.

  Όπως έλεγε κατα τα ευαγγέλια και ο υποτιθέμενος χριστός, (για πολλούς υπαρκτό θεόσταλτο πρόσωπο) Διυλίζουμε τον κώνωπα (ρατσιστικά σχόλια της Δημουλά) και καταπίνουμε την κάμηλο, (άκρως φασιστική επίθεση εναντίον της, απο έγκριτους και φτασμένους δημοσιογράφους, που χειρίζονται τα ηλεκτρονικά μέσα στον τύπο πολύ καλά, ενω η ίδια, ανάθεμα κι αν ξέρει να λειτουργεί στοιχειωδώς το κινητό της) ειδικά ο Κούλογλου έβγαλε όλο τον οχετό που έκρυβε μέσα του, απέναντι σε μια οσο να πείς, ανυπεράσπιστη ηλικιωμένη γυναίκα, ούτε στον Μητσωτάκη δεν έχει γίνει τέτοια επίθεση. Τελικά άβυσος η ψυχή του ανθρώπου.

 179. spiral architect said

  @176, 177: Όταν πριν πολλά χρόνια σαν φοιτητής με το τμήμα μου ταξίδεψα στις πρώην CCCP και DDR, αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν ότι στις πλατείες κεντρικές ή συνοικιακές έπαιζαν σκάκι, κάθονταν στα παγκάκια με ένα ανοιχτό βιβλίο και ότι η βιβλιοθήκη του Χούμπολτ όταν την επισκεφτήκαμε, ήταν ασφυκτικά γεμάτη, σε βαθμό που φύγαμε άπρακτοι. 😦
  Γνωρίσαμε ερευνητές και μηχανικούς, που στη νοοτροπία τους δεν είχαν την κερδοσκοπία και τον καταναλωτισμό, αλλά την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.
  Φαντάζομαι (δεν γνώρισα όμως) ότι υπήρχαν και διάφοροι άλλοι με διαφορετική από τη παραπάνω νοοτροπία και κουλτούρα. Θα ήταν άλλωστε περίεργο να μην υπήρχαν και τέτοιοι.

  Όλα αυτά επειδή εδώ είναι – εν πολλοίς – λεξικολογικό και σε λιγότερο βαθμό λογοτεχνικό ιστολόγιο και στην συγκεκριμένη ανάρτηση μιλάμε για τέχνη, παγκάκια και κουλτούρα. Και η κουλτούρα σε κάνει να σκέφτεσαι. Και σκεπτόμενος αναρωτιέσαι γιατί να υπάρχει τόσος πλούτος στα χέρια λίγων, τόση γνώση πατενταρισμένη από τη μια και από την άλλη ανεφάρμοστη.
  Γιατί να υπάρχει πολλή φτώχεια και από την άλλη χλιδή.
  Γιατί να υπάρχουν αρρώστιες που να μην γιάνονται.

 180. spiral architect said

  Τέρμα πια στις αυταπάτες! Τώρα ο καθένας μπορεί να γίνει πιο Δημουλά κι απ’ τη Δημουλά, πιο Μπογδάνος κι απ’ το Μπογδάνο:

  Δημουλά Generator – Beta Edition
  Μπογδάνος Generator – Final Edition

 181. Γς said

  179 @Spiral Architect

  >και ότι η βιβλιοθήκη του Χούμπολτ όταν την επισκεφτήκαμε, ήταν ασφυκτικά γεμάτη

  Ναι και θυμήθηκα το μνημείο του Bucherverbrennung στην Bebelplatz μπρός στην Alten Bibliothek του Humboldt-Universitat.

  Ξέρεις σαν σήμερα ήταν που έκαψαν τα βιβλία

 182. Β.Σ. said

  Spiral Architect (179), πρέπει πάντα να καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα. Όχι εν ανάγκη στο χώρο που ορίζει ένα σχόλιο, ωστόσο ο σκοπός των συζητήσεων είναι τα συμπεράσματα. Γιατί όταν ακόμη και μόνος του σκέφτεται ο άνθρωπος δεν το κάνει για να εκτονωθεί και να μην τρελαθεί (ή για να τρελαθεί, από τους πολλούς λογισμούς) αλλά για τα συμπεράσματα.
  Το συμπέρασμα το δικό μου είναι ότι όντως υπάρχει πολλή φτώχεια και παράλληλα πολλή χλιδή. Κι επειδή εκείνοι που έχουν την χλιδή την έχουν χάρη στα χάσματα που υφίστανται, επικδιώκουν αιωνίως να γιγαντώνουν λοιπόν τα χάσματα. Άμα λάχει λαθροεισάγοντας κιόλας, για «φιλανθρωπικούς» ασφαλώς λόγους, τον Τρίτο Κόσμο στο υπάρχον ελλαδικό (εγώ συνήθως το αποκαλώ αμερικανοαποικιακό, παλιότερα ήταν βρετανοαποικιακό και πιο πριν βαυαροαποικιακό) χάσμα. Πετυχαίνοντας έτσι εκείνο που αποτελεί τον πάγιο νταλγκά τους. Συνηθίζω να επιμένω στο «λαθροεισάγοντας».
  Γιατί ορισμένοι, αυτοαποκαλούμενοι «αλληλέγγυοι», αρκούνται στην καραμέλα του ξεριζωμού και της πείνας κι ότι γίνεται κανείς χυδαίος όταν μιλά για λαθροεισβολή οργανωμένη κατά παραγγελιά του Αμέρικα και των εδώ αφεντικών, υφισταμένων του Αμέρικα. Διότι η δικαιολογία τους είναι ότι η πείνα κι οι διαμάχες είναι λέει ανεξέλεγκτες (παραμύθι) κι άρα ο μεταναστευτικός κατακλυσμός φυσικό αποτέλεσμα. Όμως ούτε ανεξέλεγκτες είναι οι διαμάχες (πόσο μάλιστα η πείνα, άλλωστε η ΕΟΚ και τώρα η «αντιρατσιστική» ΕΕ μπαζώνουν εδώ και δεκαετίες ολάκερα υπερωκεάνια από αγροτική παραγωγή) καθότι προκύπτουν από επεμβάσεις του Αμέρικα (and friends) και μάλιστα μια ζωή χάριν του «Ντημόκρασυ», του Φρήντομ» και των «ανθρωπίνων δικαιώματων», κι επειδή ο άγιος σκοπός αγιάζει και τα μέσα ενίοτε το κάνουν και με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Μετά δίνουν στον ευατό τους και Νόμπελ Ειρήνης και Οικολογίας κι από πάνω. Πώς σού φαίνεται αυτός ο αλητήριος και φασιστικότατος «ντημοκράτικ» εμπαιγμός; Ή το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν τελικά ο «σφαγέας Μιλόσεβιτς»;;
  Εξαρτάται βέβαια.
  Ανάλογα με πόσο ανθρώπινο καλοπληρωμένο δυναμικό εξαπολύει κάθε φορά το Αμέρικα για να μας πιπιλάει το μυαλό για τον κίνδυνο που συνιστά ο Μιλόσεβιτς, ο Σαντάμ κι οι σκοταδιστές Ταλιμπάν (κι η ανύπαρκτη και για πάσα «τρομοκρατική» νόσο εφευρεμένη από τη CIA,»Αλ Κάιντα») προκειμένου να περνάνε σε δεύτερη μοίρα, ή και να καθίστανται απολύτως απαρατήρητες εί δυνατόν, οι πρεμούρες για σταυροφορίες για τα πετρέλαια κι ό,τι άλλο βάζει στο μάτι το «αλτρουϊστικό» κι «αντιρατσιστικό» Γκλομπαλαϊζέισον αβ Αμέρικα.
  Κι επανέρχομαι: ούτε ενεξέλεγκτες είναι οι διαμάχες (κι επαναλαμβάνω κι η πείνα, ας καταργήσουν πρώτα τις «Μ»ΚΟ τους και τα χολυγουντιανά γκαλά τους και κυρίως τα Μονοπώλιά τους και μετά ας την επικαλεστούν) ούτε υπήρχε λαθρομεταναστευτική ροή όσο το Αμέρικα κι οι θατσεριστές του φοβούνταν τον απέναντι μπαμπούλα, το αντίπαλο δέος που λεγότανε ΕΣΣΔ και χάρη στο οποίο ζήσαμε μια «ισοροπία τρόμου» που δυχτυχώς τείνει, εξίσου τρομακτικά να θυμίζει πλέον παράδεισο μπροστά σε αυτό το μωροφιλόδοξα ξετραχηλωμένο που την διαδέχθηκε.
  Νά γιατί λοιπόν είμαστε αρκετοί αυτοί που μιλάμε για οργανωμένη φόρμουλας λαθροεισαγωγής λαθροαπεργοσπασίας.
  Δεν ξέρω κατά πόσο ο κύριος Κωνσταντίνος μας Καραγκούνης, ο εθνοσωτήριος Υφυπουργός μας Διαφάνειας, Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε κανά μήνα θα μας ρίχνει κι από ένα πρόστιμο (ίσως και μπουζούριασμα) κάθε φορά που στο εξής θα λέμε τα πράματα, αν όχι με το όνομά τους, τουλάχιστον όπως τα βλέπουμε από το ταξικό πόστο μας, το πόστο της πλέμπας. Και τα βλέπουμε μέχρι στιγμής ως μεθοδευμένη ΛΑΘΡΟΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ. Και ξέρουμε ότι η ΝΟυΔούλα πιο παλιά λεγότανε ΕΡΕ κι έκανε τον τροχονόμο στα τρίκυκλα και γελάμε με τις οβιδιακές μεταμορφώσεις. Και ξέρουμε και το λόγο που μπορεί και «μετεξελίσεται» έτσι η ΕΡΕ.
  Έχει να κάνει με την κατ’ όνομα «ελληνική» «Αριστερά» η οποία κρατάει από το 1989 και δώθε απροκάλυπτα το φανάρι στον διεθνή κι εγχώριο Θατσερισμό και του παρέχει το «προοδευτικό» κι «αντιρατσιστικό» άλλοθι, αρχής γενομένης με τη συγκυβέρνηση Τζανετάκη και Ζολώτα και κατόπιν με την απολύμανση στις κατουρημένες ποδιές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και ψηφίζει άμα λάχει και με χέρια και με πόδια ΟΛΟΥΣ τους ελεεινούς νόμους, με πρώτο και καλλίτερο την παροχή ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων σε Ιδιώτες. Χάριν «πλουραλισμού» και «Πολυφωνίας»…
  Έγκλημα για το οποίο ήδη έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα, αρκετός δηλαδή χρόνος για να «αποτυφλωθούν οι άνθρωποι και μετά να τους μεμφόμαστε κιόλας για την γκαβομάρα τους», όπως έχει σωστά πεί κάποιος.
  Όντως: μετά κροκοδείλια κλαίει, η «ελληνική» μας η «Αριστερά», για την «πνευματική πενία και τον εκφασισμό της φοβικής κοινωνίας» (κακούργα κενωνία, που έλεγον κι οι ρεμπέται), λες κι η ίδια δεν είναι ο κατ’ εξοχήν εγκληματίας κι εκμαυλιστής της. Και δείχνει «αντιφασιστικά» με το δάχτυλο, όπως κάθε καλά προετοιμασμένος φαρισαίος, την κατεύθυνση απ’ όπου μας έρχεται -λέει- ακάθεκτη η «ακροδεξιά απειλή», κατεύθυνση που δεν οδηγεί στην ίδια φυσικά, δεν είναι χαζή, αλλά σε ένα ρετρό «ακροδεξιό» πτώμα, πρόχειρα και βιαστικά νεκραναστημένο από τις μυστικές Υπηρεσίες.
  Καλά μοιρασμένοι οι ρόλοι. «Αντιρατσιστικοί» ρόλοι και για να μην υπάρχει ανία στο κοινό υπάρχει στην άλλη παρακρατική όψη του ίδιου νομίσματος κι ο νεκραναστημένος «ρατσιστής» του θιάσου.
  Συμφέροντα υπάρχουν, όχι ρατσισμοί και «ρατσιστικά δαιμόνια». Εκτός πια κι αν ξεπεράσαμε και τον Μαρξ και γίναμε πιο διαλεκτικοί απ’ αυτόν και ερμηνεύουμε, τόσο «επιστημονικά», την οικονομία με όρους ψυχολογίας, ίσως και θεολογίας…

 183. Β.Σ. said

  Κατχρώμενος χώρο και χρόνο,

  για την ΕΣΣΔ,

  την οποία τόσο κομβική τη θεωρώ -έστω και με την απουσία της- για το λαθροαπεργοσπαστικό ζήτημα αλλά και για το φαινόμενα των γελοίων «αντιρατσιστικών» προσωπείων που τόλμησαν και φόρεσαν όχι μόνο ο Σημίτης κι ο Γαννίτσης του αλλά μέχρι κι ο Στέφανος Μάνος κι ο Σαμαράς κι ο Δένδιας κι ο Κωνσταντινος Καραγκούνης της ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κι ο Γκιουλέκας κι ο Γιακουμάτος κι ο Σούρλας κι ο Παπαδώγκονας (οι Μπουραντάδες κι ο Φραντς Τσαγκάρης δυστυχώς δεν πρόλαβαν, πάλι καλά) κι επομένως για το θέμα που εγέρθηκε με την επίθεση της ντόπιας τοποτηρητικής ιδεολογικής αστυνομίας του Γκλομπαλαϊζέισον στην κα Δημουλά,

  θέλω να προσθέσω ότι ξέχωρα από τα αναμφισβήτητα καλά της και τα τραγικά αρνητικά της, η λυδία λίθος της όποιας προοδευτικότητας που οφείλει να διαθέτει ο εκτός σπηλαίων άνθρωπος είναι το από ποιά πλευρά την κρίνουμε.
  Για να το πούμε με μάλλον παρωχημένους όρους (καθότι όποιος θέλει λέει πλέον ότι είναι «αριστερός», μέχρι κι ο Κουβέλης) εξαρτάται από πού την κοιτάμε και την κριτικάρουμε, από «τα δεξιά ή από τα αριστερά»;;
  Μισητή έκφραση, ιδιαίτερα μετά το πασαλίδικο βόλεμα της «γενιάς του Πολυτεχνείου», αλλά ας την χρησιμοποιήσουμε συμβατικά για να συνενοούμαστε.
  Τί έπρεπε να γίνει στην ΕΣΣΔ; Να χάσουν τα αυτονόητα και τα αδιαπραγμάτευτα (τα οποία μέχρι και στην Αλβανία του αρχισταλινικού Χότζα υπήρχαν και δεν το λέω εγώ αλλά αλβανοί που έντεχνα τούς έκανα να το παραδεχθούν) και να ξεκινήσουν από μηδενική βάση την Οδύσσεια προς το αμέρικαν κόκα κόλα και φαρ ουέστ με τον μεθύστακα πρακτοράντζα Γέλτσιν (διάδοχο του έτερου αμερικανοπρακτοράντζα και κατόπιν κυριολεκτικώς πιτσαδόρου Πολυεθνικής) να μοιράζει τον δημόσιο πλούτο σε μαφιόζους φίλους του;;
  Ή μήπως έπρεπε, με θεμέλιο τα όσα κατακτήθηκαν από το μόχθο του σοβιετικού πολίτη και μόνο από το σοβιετικό πολίτη κι εν μέσω ανασταλτικού κι αντεπαναστατικού σταλινισμού, να ξήλωναν το γραφειοκρατικό ανελεύθερο χειρόφρενο και να έφταναν όχι μόνον πρώτοι στο Διάστημα αλλά και στα υπέρτατα πανανθρώπινα αγαθά;
  Αυτονόητες οι απαντήσεις.
  Αλλά εδώ είναι πραγματικά άλλο ζήτημα: πώς μπορείς να φτάσεις στην Ελευθερία σε μια μόνο χώρα όταν έχεις απέναντί σου όλη την παγκόσμια αντίδραση; Ο Στάλιν, αγαπώντας πάνω απ’ όλα τη δική του πάρτη, προτίμησε πονηρά σκεπτόμενος τη λυκοφιλία με τον Τσώρτσιλ και το Ρούσβελτ, ως κάτι το πιο βιώσιμο για τη διαιώνιση του σταλινισμού του απ’ ό,τι μια αλυσιδωτή παγκόσμια επανάσταση σε όλα τα προλεταριάτα.

 184. sarant said

  179: Μια κοινωνία ανθρώπων που δεν είχαν τη βιοποριστική ανάγκη, κάτι που εδώ δεν το βρίσκεις τόσο εύκολα.

 185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  184 – Δεν ήταν σε όλες τις χώρες του ανατολικού μπλόκ το ίδιο η κοινωνία, σε μερικές υπήρχε μεγάλο πρόβλημα βιοπορισμού, ακόμα και στην ΕΣΣΔ υπήρχε μεγάλη ανισότητα μεταξύ κέντρου και περιφέριας. Στην Τασκένδη λόγου χάρη που έχω ακόμα συγγενείς, τα πράγματα ήταν τραγικά για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ακόμα χειρότερα ήταν στην περιφέρια της Βουλγαρίας, που κι εκεί είχα συγγενείς, ειδικά για όσους ήταν σε δυσμένεια απο το κόμμα, συνήθως για ασήμαντη αφορμή, η ζωή ήταν απελπιστική. Ας μη ωραιοποιούμε καταστάσεις που δεν ζήσαμε προσωπικά, μόνο με γνώμωνα το όνειρό μας για ένα πιο δίκαιο κόσμο. Εξάλλου μια κοινωνία, δεν έχει ανάγκη μόνο το φαγητό και την γνώση, χρειάζεται και την ελευθερία έκφρασης, και δυστυχώς αυτό ήταν απαγορευμένος καρπός στις πάλαι ποτέ σοσιαλιστικές δημοκρατίες, πιο πολύ και απο τα ταξίδια στο εξωτερικό.

 186. spiral architect said

  Τραγικά λέει ο ένας, για το Στάλιν λέει ο άλλος, τα μάτια μου εκεί είδαν άλλα. Πράγματα που στη χώρα μου τα είδα μόνο σε σπίτια στην Καλαμαριά, που έμεναν επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες απ’ τα (τότε) ανατολικά κράτη.
  Μπορεί να μην είδα Μερσεντές, ούτε τα κουνέλια του Τείχους επισκέφτηκα, (πρόσφατα το είδα στην ΕΡΤ) είδα όμως παιδεία, κουλτούρα, σχετική αυτάρκεια, επιστήμονες χωρίς υστεροβουλία και όχι άγχος για την καθημερινότητα. Από την άλλη, εργατικές πολυκατοικίες «σοβιετικού τύπου» είδα στο Ανατολικό Βερολίνο, στη Μόσχα και στο Λένινγκραντ, εργατικές πολυκατοικίες «σοβιετικού τύπου» είδα και στα προάστια του Παρισιού, στο Ανατολικό Λονδίνο και στο Περιστέρι. 😐

  Τέλος πάντων, τα παλληκάρια της Γιάλτας πέθαναν, ο Μαρξ πέθανε, εγώ όμως και νιώθω καλά και ακόμα συνεχίζω να αναρωτιέμαι, το γιατί … 🙄
  (σόρι και εμένα για την κατάχρηση του χώρου)

 187. sobibor43 said

  Σ’ ένα παγκάκι εκάθετο, μέσα σ’ ενα παρκάκι
  εις νέος κάπως μελαμψός, και μιά γριά κυρία
  εκουβαλούσε αγαθά που ήταν πολύ βαρία
  κι έκαστε να ξεκουραστει δίπλα εις τον παρία

  Το βλέμμα της του έριξε με ύφος σνομπαρία
  κι αμέσως του εξέθεσε μία της απορία:
  -Πείτε μου, είστε από ‘δω? βέρος κυψελιώτης?
  διότι εκ του χρώματος μου μοιάζετε εκ πρώτης
  να είστε από μακριά , από άλλο πλανήτη
  ή από χώρα εξωτική, πέρα απ’ το Καπανδρίτι.

  -Κυρία μου λανθάνετε, είμαι από την Κυψέλη
  τυχαίνει απλώς το σώμα μου πολύ συχνά να θέλει
  να πέφτει εις την θάλασσα, να κολυμπά σαν χέλι.

  Επήγα την Ανάσταση σε μία παραλία
  ο ήλιος βάραγε πολύ, η θάλασσα ήτο λία
  εξάπλωσα στην αμμουδιά, μου ήρθε υπνηλία
  να κοιμηθείς εις τον γιαλόν, έχει μιαν ευκολία.

  -‘Ωστε έτσι σας προέκυψε τούτη η ανωμαλία
  και μοιάζετε πως ήρθατε από τη Σομαλία!
  Έχουνε δίκιο οι σοφοί που λένε στα βιβλία
  πως απ’ την πρώτη την κοψιά είναι μεγάλο λάθος
  να βγάζεις συμπεράσματα δια της ψυχής το βάθος.
  Κι’ εγώ που ίσως φαίνομαι γριά ξεμωραμένη
  είμαι γνωστή ποιήτρια, στον κόσμο ξακουσμένη
  στο σπίτι μου έχω πολλά μετάλλια και βραβεία
  και είμαι πάντα ενάντια σε κάθε είδους βία
  απ’ όπου κι αν προέρχεται και όπου κι αν πηγαίνει
  και κάθησα πλησίον σας γιατί είμαι κουρασμένη
  ξέρετε δεν είν’ εύκολο, τώρα για μία αστή
  να βρει ένα άδειο κάθισμα δια να ξεκουραστεί.
  Στα πάρκα που μεγάλωσα το είδα πια κι’ αυτό
  δέκα μικρά αραπάκια να παίζουνε κρυφτό!

  -Πρώτα μας παίρνουν τις δουλειές κι ύστερα τα παγκάκια
  Σε λίγο δε θα βρίσκουμε δια τον φραπέ παγάκια!

  -Που είν’ οι κυρίες οι κομψές που κράταγαν βεντάλια
  Και στη Φωκίωνος γύριζαν ταινίες για ρεμάλια
  Εβγαίναμε τας Κυριακάς να φάμε μία πάστα
  Και τώρα βλέπεις γύρω σου μονάχα τζίβες, ράστα!
  Μού ‘πεσε μέσα στο γλυκό μία μεγάλη τρίχα
  μου κόλλησε στον φάρυγγα, είχα 3 μέρες βήχα!
  Μη φανταστείτε επ’ ουδενί πως είμαι εγώ ρατσίστρια
  Κι αν δεν γινόμουν ποιητής θα ήμουν τραγουδίστρια
  Έχω φωνή στεντόρεια ωσάν του Καζαντζίδη
  Κι οι στίχοι μου θανατεροί, στο στήθος κατσαβίδι

  Επιθυμίες και αισθήσεις εκόμισα εις την Τέχνη
  απλά δεν θέλω πλάι μου άνθρωπο που να ζέχνει!

  -Ωχ! Συγχώρα με κυρία μου δια την κακοσμία
  Πήρα το τρόλευ το 7 κι είχε πολυκοσμία
  Απ’ το πρωί ξεφόρτωνα κάτω στον Ελαιώνα
  Και μέσα από την τσάντα μου έπεσε το rexona,
  Έτρεξα ευθύς ξοπίσω του θέλοντας να το φτάσω
  Για εμέ ήτο πολύτιμο κι έπρεπε να το πιάσω
  Διότι ήταν δώρο της γιαγιάς απ’ τη Μπουργκίνα Φάσο.

  -Πως! Η γιαγιά σας ήτανε απ’ τη Μπουργκίνα Φάσο!
  Ώστε με κοροϊδέψατε! Εσείς δεν είστε Έλλην!
  Προ ολίγου είπατε ψέματα πως είστε απ’ την Κυψέλην!

  -Κυρία μου μην κάνετε κυπριακόν το θέμα
  Διαμένω εις την περιοχήν, είμαι γέννημα θρέμμα!
  Σχολείο πήγα στη Σπετσών και μένω στην Αιγίνης
  Κι αν είμαι μαύρος είν’ αυτό ζήτημα καταισχύνης;
  Φταίει που έχω στο δέρμα μου περίσσεια μελανίνης!
  Αχ! Μου το ’λεγε η μητέρα μου, Έλληνας δια να γίνεις
  Δεν φτάνει μόνο τον φραπέ εις το καφέ να πίνεις!

  Θα είναι δύσκολο πολύ, δεν φτάνει η παιδεία
  Χρειάζεσαι καθημερνώς μια άλλη θεραπεία
  Δια να πάρεις το χαρτί του κύριου Καμίνη
  Πρέπει να πέσει χαμηλά πολύ η μελανίνη
  Ο μόνος μαύρος Έλληνας ήταν ο Μάικλ Τζάκσον
  Στοιχίζει πολύ ακριβά! Θα μείνεις εις τον άσον!

  Αυτά είπε και δάκρυσε, ο άμοιρος ο μαύρος
  Τα δάκρυά του ήταν πολλά, πλημμύρισε κι ο Ταύρος
  Μαζί του έκλαψε κι αυτή, η γηραιά κυρία
  Βρήκε και μια θεματική για μια άλλη τριλογία
  Έψαξε μεσ’ την τσάντα της και έπιασε μια rexona
  Που ψώνισε στο Ηondos, δώρο για την εγγόνα
  Την έβαλε στο χέρι του δίχως να αηδιάσει
  Και του ψιθύρισε στ’ αυτί: -Μην κλαις άλλο, σταμάτα.
  Αυτό είναι δώρο της γιαγιάς από την Καλαμάτα.
  -Τι δεν είστε από δω; Δεν είστε Αθηναία;
  -Ε, από ’δω είμαι και εγώ, ήρθα όταν ήμουν νέα.

  (http://disconekt.blogspot.de)

 188. Β.Σ. said

  Το χιουμοράκι κι η πλακίτσα ανέκαθεν ήταν η καλλίτερη συνταγή στα ανεξήγητα.
  Τουλάχιστον όμως ζήσαμε να το δούμε κι αυτό: Την ΕΡΕ του Εμαννουηλίδη, με το που εξαφανίζεται ο «κομμουνιστικός κίνδυνος», να γίνεται κι αυτή «αντιρατσιστική» από εθνικόφρων. Τί καθοριστική χρονιά ήταν κι εκείνη η ρημάδα, το 1989!
  Διαφωνεί κανείς;;

 189. Β.Σ. said

  Spiral Architect (186) αν εννοείς την πάρτη μου με το «για το Στάλιν λέει ο άλλος», εγώ δεν έχω καμιά εμμονή και μάλιστα αδικαιολόγητη μαζί του.

  Μοιραία εμπλέκεται ΚΑΙ ο Στάλιν στη συζήτηση κι όχι άσχετα. Φερειπείν εγώ δεν θεωρώ ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν άμα δεν είχαν δολοφονήσει το Βελουχιώτη οι σταλινικοί, στέλνοντάς του μάλιστα ένα Τάγμα Εθνοφυλακής του «εθνικού» μας του Στρατού απαρτιζόμενο από πρώην ελασίτες για να του σηματοδοτήσουν έτσι ότι είναι αμετάκλητα ξεγραμμένος, θα είχαν το θάρρος σήμερα να μας κοκκορεύονται οι Ρέιντζερς κι οι πρώην κουμανταδόροι στα τρίκυκλα ως «αντιρατσιστές».
  Ή κάνω λάθος;;

 190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  186 – O καθένας βλέπει αυτό που θέλει να δεί, κι εγώ έχω μαρτυρίες απο επαναπατρισμένους συγγενείς, και είναι όπως τα γράφω πιο πάνω. Επι πλέον, έχω εκτελεσμένους συγγενείς στην Ελλάδα επειδή ήταν αριστεροί, αλλα και στην ΕΣΣΔ, εκεί γιατί άραγε; Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ποταποί ήταν οι λόγοι, πάντως απο «συντροφικό» κάρφωμα πήγαν. Όπως και νάχει, εγώ δεν τα ισοπέδωσα όλα, απλώς είπα για ελευθερία έκφρασης η οποία δεν υπήρχε, είτε σου αρέσει είτε όχι, όπως και για τα προβλήματα στο να ταξιδεύουν ελεύθερα οι άνθρωποι.
  Οχι φίλε μου, δεν είναι αυτό το κομουνιστικό σύστημα που ονειρευόμουν παιδί, και αγωνιζόμουν σαν έφηβος. Διάβασε το αρχιπέλαγος Γκουλάκ, και το Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς, (αν δεν τα έχεις διαβάσει) και βρές τις ομοιότητες των συστημάτων.

 191. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  (184) Α ρε αυτός ο σοσιαλιστικός παράδεισος που μας τελειώσε άξοξα και με κοτζάμ τοίχο να πέφτει (ο τοίχος για να κρατάει τους βιοποριστικά αγχωμένους Δυτικογερμανούς από το να μπουκάρουν να δουν προκοπή). 🙂 Πάντως πρόσεχε βρε Νικοκύρη πως τα λες αυτά έτσι ωραία γιατί με τον καινούργιο νόμο τα περί έλλειψης βιοποριστικής ανάγκης στην πρώην Σοβιετία θα τα διαβάσει κανένας Ουκρανός «φασίστας» και θα σε καταγγείλει για αρνητή γενοκτονίας (καλά να είναι το ξεφτίλισμα του όρου ώστε ο κάθε πονεμένος να έχει και τη γενοκτονία του) και θα βρεθείς κι εσύ να κάνεις παρέα σε εμένα και τους Κωστόπουλο/Γαβριηλίδη (τι εκλεκτή παρέα! 🙂 με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων. 🙂 Μετά βέβαια θα πλακώσει και ο μέσος Ελληναράς για άρνηση της γενοκτονίας των Τούρκων+Εβραίων της Τριπολιτσάς και θα δέσει το γλυκό. 🙂
  https://en.wikipedia.org/wiki/Holodomor

  Κατά τα άλλα θα σε συγχαρώ για άλλη μια φορά που προσφέρεις (απουσία της HELLAS) πεδίο λαμπρό να λάμψουν διάφορα αστέρια της μπάλας: Συνήθως διάφοροι εθνοαρχαιοβαρεμένοι που τους θίχθηκε η γλωσσική τους μοναδικότητα και ήρθαν να στην πουν αλλά ενίοτε και κάποιος ομοϊδεάτης που βρήκε αριστερή θαλπωρή να πει τον καημό του σε φιλικό ακροατήριο. Ο Β.Σ. είναι το τελευταίο αστέρι της μπάλας – τύφλα να έχει ο Μέσι. Μη μου τον κάψετε μόνο σαν τον Θεοαπότετοιο που μου τον στείλατε εξορία ή τον αγαπητό μου Μισίρκωφ που μου τον κακοκαρδίσατε… Αφήστε τον να εξελίξει άφοβα το πηγαίο ταλέντο του – μαζί σου όλο μεγάλε. Δηλώνω φανατικός οπαδός σου – όχι μόνο πρώτοι στο Διάστημα, όχι στη Σελήνη, στον Πλούτωνα (*) να δεις που θα είχαν φτάσει οι Σοβιετικοί αν δεν τους είχε προδώσει ο Στάλιν και ο παγκόσμιος καπιταλισμός είχε καταρρεύσει με μια αλυσιδωτή επανάσταση του προλεταριάτου… (**)

  (*) Να μη σχολιάσω την καπιταλιστική συνωμοσία που του στέρησε τον τίτλο του πλανήτη για να υποχρεωθούμε όλοι μας να αγοράσουμε νέα βιβλία κλπ. Είδατε μπαγαποντιές οι Αμερικάνοι;
  (**) Μπορεί κάποιος να μου θυμίσει ποιος απαιτούσε τη διαρκή επανάσταση; Ο Λέων δεν ήταν;

 192. Μαρία said

  191
  Πώς μας πρόκυψε ο Στάλης, που έλεγε ένας ασφαλίτης, και ο Λέων; (αυτός ήταν).
  Επειδή είσαι άρρωστος με το Μισίρκωφ κι όπου σταθείς κι όπου βρεθείς στη μπλογκόσφαιρα μιλάς γι’ αυτόν, άκου κι αυτό: η ιταλογενής, παξινή για την ακρίβεια, εκδοχή του είναι Ντέντιας (pollo d’ india). Τον εξευγενισμό τον αφήνω σε σένα.

 193. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  Μα Μαρία μου δεν τον διάβασες προσεκτικά τον παιχταρά τον Β.Σ. – αυτός μας τον προέκυψε τον πατερούλη. 🙂

  Για το δε Μισίρκωφ η απώλεια του μου έχει αφήσει τραύματα αγιάτρευτα! Μου λείπει η δόση μου ρε γαμώτο. Τι μου τον διώξατε; Δε σας είπα τα ταλέντα θέλουν χώρο να αναπτυχθούν; Όχι τάκλιν και σκληρό μαρκάρισμα;

  Τέλος ειλικρινά τα περί Ντέντια δεν τα έπιασα – τα ξανασπάς ιγα τους πτωχούς τω πνεύματι σαν την αφεντιά μου; 🙂

 194. Μαρία said

  193
  Τι προσεχτικά! Δεν τον διάβασα καθόλου. Τα σεντόνια τα πηδάω συνήθως.

  Το πουλί που λέμε μισίρκα εμείς οι Βούλγαροι, στα ιταλικά είναι και pollo d’ India =ινδόρνις= γαλοπούλα. Απο κει το παρατσούκλι Ντέντιας στους Παξούς.

 195. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  Κακώς δεν τα διαβάζεις και χάνεις αριστουργήματα… 🙂

  Δηλαδή ο άπαιχτος Υ.ΠΡΟΠΟ είναι συνονόματος του παιχταρά; Το δε όνομα ταιριαστό σε αμφότερους. The plot thickens! 😎

  Εσείς οι Βούλγαροι 🙂 Σερραίοι υποστηρίζετε τον Πανσερραϊκό ή αυτό είναι προνόμιο των ελληνόφωνων μόνο; Όχι τίποτα άλλο αλλά αν βρεθώ συνοπαδός με κανένα Μισίρκωφσκι 🙂 θα συγκινηθώ βαθύτατα. Εδώ στο μπάσκετ ανακάλυψα πως ανάμεσα σε εμάς τα ΜΠΑογΚια υπάρχουν και βαμμένοι νεοκομιτατζήδες (κι ας ακούνε πρόσφυγας και βγάζουν χολή) και λωλάθηκα…

 196. Β.Σ. said

  Κύριε του 191 εγώ δεν ήθελα να σας στενοχωρήσω. Μην με μπλέκετε με τα περίπλοκα, σάς παρακαλώ, γιατί εγώ είμαι ένας λαϊκιστής συνωμοσιολόγος και μπερδεύομαι κι είμαι ήδη αρκετά μπερδεμένος με τις αξιοσημείωτες προόδους που σημειώνει η ΕΡΕ από το ’89 και δώθε. Εξέφρασα τις λαϊκές απορίες ενός λαϊκού παιδιού που τυγχάνω. Είναι βλέπετε κι η περιοχή που μένω λίγο σκατά, όπως όλες εξάλλου οι «ρατσιστικές» περιοχές, ανεξαρτήτως αν μένουν και ποιητές ή όχι, κι έτσι οι απορίες μοιραία πληθαίνουν.

  Δεν μπορώ να καταλάβω και πολύ την παρέμβασή σας αλλά είναι προφανής (ή κάνω λάθος;) η απαξίωσή σας για την «πλέμπα» (λαϊκίζω, έ;) κι η αγωνιώδης αναζήτηση να ανακαλύψουμε καμιά γραφικότητα στα λεγόμενα του άλλου, εν ανάγκη να την αμολήσουμε κι από την γκλάβα μας ως τάχαμου πολύτιμο εύρημα. Δηλαδή δεν πήγε η σοβιετική πλεμπάγια, χάρη στο δικό της μόχθο, πρώτη στο Διάστημα; Γραφικότητα, έ;; Ή είναι αμελητέο ως επίτευγμα όταν μερικές δεκαετίες πριν οι περισσότεροι εκεί δεν ήξεραν να γράψουν ούτε το όνομά τους; Είναι γεγονός εκτός πραγματικότητας; Ή μήπως λέτε να αναγκάστηκα να το αναφέρω μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθώ ως εμπαθής απέναντι στο Στάλιν;
  Εσείς είσθε σταλινικός ή όχι; Υποθέτω όχι, ως ελεύθερον πνεύμαν που κάνει μπαμ ότι είσθε.
  Τότε γιατί λοιδωρείτε ένα πανθομολογούμενο επίτευγμα;
  Μάλλον γιατί έχετε την ίδια απέχθεια (τώρα θα «λαϊκίσω» πολύ) προς το μόχθο της πλεμπάγιας όπως ακριβώς οι εκλεκτοί μας οι πολιτικοί δεν έχουν την παραμικρότερη αναστολή να κατεβάζουν το βιωτικό επίπεδο στον κατώτατο τριτοκοσμικό παρονομαστή.
  Αλλά τί λέμε τώρα μωρέ;Τρελαθήκαμε; Ο μόχθος της πλεμπάγιας είναι αυτονόητη υποχρέωσή της! Υποχρέωσή της είναι να δίνει το 50% του εισοδήματος (ή λέτε να πλερώνουν κι οι πλούσιοι;;) για να διασωθεί η Πατρίς του κάργα αντιφασίστα αλλά και αγχωμένου δια τον δημοσιονομικόν κρημνόν πατριώτη κυρίου Κουβέλη και κυρίου Ψαριανού. Υποχρέωσής της είναι να δίνει φόρο αίματος στη φυματίωση κι όταν πια έχει χορτάσει μετά από μισό αιώνα το τέρας, μετά από χοντρό λούκι να γίνει ανθρωπινότερη η ζωή και το επίπεδο Υγείας και μάλλον όχι χάρη στη Φρειδερίκη, να φέρνουμε τίγκα στον «αλτρουϊσμό» καραβιές από φρέσκους δουλοπάροικους, εξαθλιωμένους, δίχως χαρτιά, δίχως ιατρικό ιστορικό, τη στιγμή κιόλας που κλείνει νοσοκομεία ο αντιφασίστας κύριος Φώτης (παράλληλα πολεμά και την ακροδεξιά απειλή της Χρυσής Αυγούλας, αυτό που το πάς; μιλάμε για δράμα αυτός ο άνθρωπος) αλλά ας μη λαϊκίζουμε και μη γκρινιάζουμε άλλο, είναι τεχνοκρατικά οργανωμένη η κοινωνία μας, καθένας με τις δυνατότητές του για χάρη και προκοπή, ξανά, της Πατρίδος. Πατριωτική πρεμούρα με κρημνόν (και πάλι) μαζί με «αντιρατσισμό». Μεταμοντέρνη παραμύθα δίχως προηγούμενο και προπαντός δίχως καμίαν «γραφικότηταν». Έ, κύριε «χασάπη»;;;
  Όμως σοβαρά τώρα, εκείνο που προέχει μέσα σε όλα αυτά είναι να δούμε τί θα γίνει με τον νάμπερ ουάν κίνδυνο της ζηλευτής μας της Δημοκρατίας. Τη Χρυσή Αυγή. Χαζό είναι άλλωστε το Κράτος; Ο από μηχανής θεός (εν προκειμένω λίγο ρετρό και λίγο σιτεμένος) κατεβαίνει κατά παραγγελία του («αντιφασίστα», πάλι εν προκειμένω) σεναριογράφου, στην πιο κατάλληλη στιγμή κι όχι όποτε του καπνίσει.
  Νομίζω;;

 197. Β.Σ. said

  Και σας περικαλώ, κύριε ανελέητε «χασάπη», μη με κάμετεν και γράφω σεντόνια γιατί έτσι «δεν με διαβάζει» η κυρία Μαρία και το έχω παράπονο.
  Μπορείτε, κύριε «χασάπη»;;

 198. π2 said

  Επιτρέψτε μου μια λεξιλογική παρέκβαση με αφορμή το 196.

  Πολύ ωραία λέξη η πλεμπάγια, την χρησιμοποιούσε και ο Παλαμάς, αν θυμάμαι καλά. Κρίμα που ψιλοχάθηκε.

  Συνεχίζουμε τώρα την κανονική ροή του προγράμματός μας. 🙂

 199. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  (196) Αγαπητέ Β.Σ. συνεχίστε κι άλλο – χαίρομαι αφάνταστα τις ντρίμπλες σας… όπως είπα το Μέσι το βάζετε κάτω. Τώρα αν είσαστε κομματάκι οφσάϊντ με το να με μπερδεύετε με Κουβέληδες-Ψαριανούς-ΕΡΕ-ΞΕΡΕ-Φρειδερίκες και τρίχες κατσαρές αντιρατσιστικές δεν πειράζει, το θέαμα μετράει περισσότερο.

  Απλώς να διευκρινίσω (ειδικά γιατί ξεκαθάρισα πως δε θέλω να σας στεναχωρήσω και να σας χάσουμε) πως τη λέξη «λαϊκισμός» και τα παράγωγα της δεν τα χρησιμοποίησα – και δεν έχω καμία περιφρόνηση προς τη πλέμπα (από την οποία προέρχονται και οι μικροαστοί γονείς μου). Προφανώς και η ΕΣΣΔ έφτασε πρώτη στο Διάστημα αλλά για να λέμε του στραβού το δίκιο αν δεν ήταν οι Ναζί επιστήμονες που βούτηξαν αμφότερες οι υπερδυνάμεις δε ξέρουμε ποιος θα είχε φτάσει πρώτος στο διάστημα – ίσως η Ναζιστική Γερμανία σε μια άλλη πραγματικότητα που δεν είχε ξεκινήσει να εισβάλλει στην ΕΣΣΔ και δεν έχανε τον πόλεμο. (*) Εγώ απλώς ενθουσιάστηκα με τον επαναστατικό σας οίστρο και τον έφτασα στον Πλούτωνα! 🙂

  (*) Εσείς οι διαβαστεροί λοιποί σχολιαστές με πληροφορείτε αν υπάρχουν «σοβαρά» μυθιστορήματα εναλλακτικής ιστορίας που οι Ναζί τη σκαπουλάρουν; Πέραν του The Man in the High Castle του αγαπημένου μου PKD πάντα.
  Έτσι κύριοι παίζεται η μπάλα. Πάρτε μάθημα και αφήστε το ταλέντο να ξεδιπλωθεί!

 200. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  (198) Πριν πολλά-πολλά χρόνια ο σύλλογος των εν Αθήναις συγχωριανών του πατέρα μου βρήκε καλή τιμή να κάνει τον ετήσιο χορό του στη Μ. Βρετανία. Απροσδόκητα καλή τιμή γιατί ποτέ δεν τον έκαναν σε τέτοια μέρη. Όλο χαρά ο μακαρίτης ο πατέρας μου – ταμίας – πάει και το ανακοινώνει στους υπόλοιπους του προεδρείου οι οποίοι τον αποπήραν με το «μα καλά – τρελάθηκες; Νομίζεις θα κουβαληθεί η πλεμπάγια στη Μ. Βρετανία;» Για μισό χρόνο είχε να το σχολιάζει με δεδομένο το από που προήρθε η έκφραση. 😦

 201. π2 said

  199, in fine: Δεν ξέρω τι εννοείς σοβαρά. Ένα «σοβαρό» ξέρω, αλλά με ναζισμό χωρίς Γερμανούς. Κατά τα άλλα, το βιβλίο του Ντικ ίδρυσε ολόκληρη σχολή, αλλά δεν τα ξέρω τα άλλα, παρότι βλέπω ότι έχει γράψει κι ο Σπίνραντ ένα σχετικό.

 202. Β.Σ. said

  Κύριε «χασάπη», μην παίζουμε με τις λέξεις. Υπάρχουν χίλιοι αριστοκρατικοί τρόποι να προσβάλεις τον άλλο κι άμα βλέπεις ότι δεν τον σκοτίζουν και πολύ οι χαρακτηρισμοί της υψηλής της κενωνίας, το γυρνάς και στη βίρτσουαλ εκδίκηση του χλευασμού του. Δεν νομίζω ότι εδώ είναι αρένα για να μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις με αστεϊσμούς κι εξυπνακίστικα. Έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα. Κανείς δεν σας υποχρέωσε εσάς προσωπικά να τα απαντήσετε. Κι ας μείνουν, ακόμη καλλίτερα, αναπάντητα. Τί να απαντηθεί άλλωστε; Το είδος του οίστρου που έινωσε ο Μητσοτάκης κι ο Σαμαράς το ’91 όταν άνοιξαν τα σύνορα; Από διεθνισμό το έκαναν ή τέλος πάντων από ένα πιο προηγμένο συναίσθημα απ’ ό,τι τα χυδαία φοβικά ένστικτα της μπας κλας. Όχι, δεν το έκαναν επειδή έτσι θα όριζε σε λίγο το Μάαστριχτ και τα Δουβλίνα κι οι κάθε λογής «εξευρωπαϊσμοί» για ελεύθερη διακίνηση σε όλα, από αγαθά, κεφάλαια, υπηρεσίες μέχρι δουλοπάροικους και λευκή σάρκα άμα λάχει (η ΑΑ ποιότης από τον UCK περικαλώ και το Χ. Θάτσι, τσάμπα η «αντιεθνικιστική» πρεμούρα του ΝΑΤΟ για τις Σρεμπρένιτσες;;)
  Αλλά είπαμε καλέ κύριε «χασάπη»! Μη με τσιγκλάτε.
  Γιατί είμαι παιδί απορία γιομάτο. Εγώ δεν θα σταματούσα μόνο στον κύριο Ψαριανό, θα πάγαινα ακόμη περισσότερο «οφσάιντ».
  Ήμουν έτοιμος να αρωτνήξω, το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο της τρικομματικής ΕΡΕ, που ίσως στο εξής (αν και προσωρινώς απεσύρθη, λέει) να το λάμβανε υπ’ όψιν της κι η κα Δημουλά όταν θα έπρεπε να ξαναμιλήσει, με το που θα έφτανε στο ναό της ζηλευτής μας της Δημοκρατίας μας, θα το ψήφιζε άραγες κι ο Αδώνιδας; Κι ο Βορίδης;; Είναι ενδιαφέρον τί θα έπραττε ο Βορίδης, διαφωνείτε; Διότι όποιος πορεύεται «με το Βορίδη, δηλαδή με τη λογική» πορεύεται. «Αντιρατσιστικά» βεβαίως-βεβαίως.

  Δεν βρίσκετε τίποτις παράξενο; Έ, κύριε «χασάπη»;;

 203. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  Από το Ψαριανό στον Άδωνη και τον Ασημάκη… Ένα συμπαθές άτομο δε βρίσκεται επιτέλους… Όντως ακόμα πιο οφσάϊντ αλλά τα τσαλιμάκια με τη μπάλα άλλο πράγμα. 🙂

  Θα έβρισκα παράξενη την ανάμιξη Βορίδη-αντιρατσισμού-θεωριών συνομωσίας για τον Μπιν Λάντεν και ένα σωρό άλλα αν δεν τα είχα δει όλα στον πολιτικό λόγο (και όχι μόνο εντός Ελλάδας). Οπότε ψήνω τον Τούρκικο τον καφέ μου, κάθομαι στην καρέκλα μου και απολαμβάνω το παιχνίδι. 🙂

 204. ΒΣ, δικαίωμά σου να είσαι αντίθετος στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών ακόμα και μέσα στην ΕΕ, αλλά όχι και να ισχυρίζεσαι ότι η Συνθήκη του Μααστρίχτ προβλέπει την ελεύθερη διακίνηση των λαθρομεταναστών! Μακάρι, για τον τόπο μας, να ήταν έτσι! Πήγαινε πες το σ’αυτούς που περιμένουν στην Πάτρα μήπως χωθούν σε κανένα φορτηγό και περάσουν στην Ιταλία!

 205. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  (201) Σοβαρό εννοώ να μην είναι καρατραβηγμένο από τα μαλλιά (με εξωγήϊνους κλπ.). Ευχαριστώ για το λίνκο στη Βίκι – βλέπω υπάρχει πολύ πράγμα και μάλιστα η ταινία Fatherland που είχα δει πριν μερικά χρόνια με τον παιχταρά το Ρούτγκερ είναι βασισμένη σε μυθιστόρημα. Ντάνκε.

 206. Όσο για τις αείμνηστες ΕΣΣΔ και ΛΔΓ, αν δεν ήταν ακόμα πιο σάπιες εσωτερικά από ότι πίστευαν και οι χειρότεροι εχθροί τους, δεν θα κατέρρεαν έτσι, χωρίς να γίνει ΚΑΜΙΑ ουσιαστική προσπάθεια από ΚΑΝΕΝΑΝ να διαφυλαχτούν οι κατακτήσεις τους! Και αν 70 ή έστω 40 χρόνια σοσιαλιστική διαπαιδαγώγηση δεν αρκούν για να κάνουν το λαό να μην απεμπολεί τις εν λόγω κατακτήσεις για… μπανάνες, ε, τι συμπέρασμα να βγάλουμε για την αξία τους;

 207. Β.Σ. said

  Μπαλίτσα δεν μπορώ όμως να παίξω μόνος μου. Και δε λέγεται Ασημάκης. Νομίζω Μαυρουδής λέγεται.
  Είσθε νομίζω αχάριστος, παρά λίγο η εθνοσωτήριος Κυβέρνησις να σας χάριζεν τέτοιο «αντιμισαλλόδοξο» δώρο και εσείς αγνοείτε τους ευεργέτες σας;;

  Το προοδευτικό στρατόπεδο ανάμεσα στα επιχειρήματά του ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα έπρεπε να προβληματίζεται που είναι το μόνο μαζί με τη Χρυσή Αυγή που αντιδρά στις καλές προθέσεις του κυρίου Ρουπακιώτη και Καραγκούνη.

  Εγώ γιατί είμαι λοιπόν «αυθαίρετος» που με βάση την ίδια συλλογιστική βρίσκω ως ένα από τα παράδοξα της Πλάσεως τη συμπόρευση του κ. Γρηγόρη και του κ. Φώτη με τον κ. Σπύρο-Άδωνη και τον κο Μαυρουδή;; Και δεν μιλάμε για τη σωτηρίαν της Πατρίδος από το δημοσιονομικόν κρημνόν που αποτελεί αντιεθνικιστικιάν κι ελληνοπρεπήν υποχρέωσις όλων μας. Αυτό εννοείται. Μιλάμε για κάτι ακόμη πιο ντελικάτο. Πρόκειται για την κυβερνητικιά «αγάπη προς τους μετανάσται», εκδηλουμένη από δύο «άκραν» (κι ένεκα η ρημάδα η δημοσιονομική ανάγκη συνενωμένα εις έναν σχήμαν).
  Ή δεν είναι άκρον ο κος Βορίδης;; Έπαφσε;; Ο δε κύριος Γρηγόρης; Κι αυτός έπαψε να είναι άκρο; Τί διάλο; Αυτός δεν εκσφενδόνιζε ραδιοφωνικώς μπινελίκια κατά του Συστήματος; Τί είναι αυτό; Άκρο δεν είναι;;

  Απορίες. Πολλές απορίες. Πάρα πολλές απορίες.
  Κι αυτό είναι το πλεονέκτημα του Ντημόκρασύ μας. Μπορούμε και τις εκφράζουμε.
  Λέω κάτι λάθος;

 208. Sobibor43, παρά το ανατριχιαστικό σου ψευδώνυμο, πολύ γουστόζικοι οι στίχοι σου. Ευχαρίστως θα τους υπέγραφε, πιστεύω, και ο Κορνήλιος ή και ο μακαρίτης ο Μποστ!

 209. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  Μα ο Μαραντόνα και με οφσάϊντ και με το χέρι του Θεού ακόμα ζωγράφιζε! Και βέβαια μπορείτε να παίζετε ουσιαστικά μόνος σας – εγώ είπαμε – έχοντας καεί στο παρελθόν με αντιαθλητικά φάουλ – θα το παίξω τσηρλήντερ (ή τέλος πάντων όποιο είναι το μαρξιστικό αντίστοιχο)! Όποιος αναλάβει το μαρκάρισμα παρακαλώ να προσέχει τα τάκλιν και τις σπρωξιές!

  Κατά τα άλλα κανένα άλλο λάθος αγαπητέ Β.Σ. μου! Για την ακρίβεια μόνο εγώ έκανα λάθος που δε θυμήθηκα σωστά το μικρό του τσεκουρέϊτορ. Πράγματι και ο Βορίδης και ο Ψαριανός ακραίοι ήταν μέχρι που στις σημερινές εποχές της πόλωσης μας προέκυψαν στη δημοσιότητα ακόμα πιο ακραίοι και αδιάλλακτοι. Σα να λέμε διαπλεκλόμενος σαν το Κοσκωτά και να μας προκύπτει Λαβρεντιάδης ένα πράγμα. 🙂 Πως να το κάνουμε ο μεν Τσεκουρέϊτορ έδειξε πως την ιδεολογία του την έχει ελαστική όταν έγινε παραμάγαζο του Καρατζαφέρη από αυτόνομος (και με δεδομένο πως τον έβριζε καθημερινά ως αυτόνομος). Ο δε Γρηγοράκης όσο και να ήθελες να τον πάρεις στα σοβαρά στις εξάρσεις της επαναστατικής του γλωσσικής γυμναστικής έμπαινε μετά στην κουρσάρα του και έχανες πάσα ιδέα. 🙂

  Καλά να είστε Β.Σ. και να μας αφυπνίζετε από τον ύπνο που μας έριξαν τα καπιταλιστικά γουρούνια.

 210. sarant said

  208: Νομίζω ότι οι στίχοι είναι αναδημοσίευση από άλλο μπλογκ.

 211. Β.Σ. said

  Άγγελε (204) αντίθετος είμαι στην ελεύθερη διακίνηση δούλων. Πραγματικό δουλεμπόριο. Εσύ δεν είσαι;
  Αλλά κι η «διακίνηση ανθρώπων», για να το πούμε πιο αμβλυμένα και πιο κορρεκτικά από πολιτίκαλλυ απόψεως, δεν σε ενοχλεί;;
  Τί είναι ο άνθρωπος για να «διακινείται»; Δεν ξέρω είμαι λίγο ημιμαθές λαϊκό παιδί αλλά πιστεύω ότι σε σχολιαστές που αποδεικνύονται μόνιμοι θαμώνες (βλέπω γνωρίζεστε τρόπον τινά, εγώ είμαι κομήτας) σε ένα λίγο-πολύ «εξειδικευμένο» κατά κάποιο τρόπο ιστολόγιο, θα έπρεπε να ενοχλούνται από τον όρο «διακίνηση ανθρώπων» και μάλιστα μέσα σε «ευρωπαϊκές»(;;) νόρμες που τον συγκαταλέγουν με αγαθά, κεφάλαια, υπηρεσίες, πρώτες ύλες, αδασμολόγητα κονκισταδόρικα καθρεφτάκια. Δεν ξέρω. Τη μια είμαι «ρατσιστής», την άλλη απομένω ο μοναδικός ευαίσθητος;
  Ήμουν προσεκτικός στη διατύπωσή μου, δεν θέλω να δίνω πολλές λαβές. Δεν μίλησα για «ελεύθερη διακίνηση λαθρομεταναστών». «Δουλοπάροικων» είπα. Δουλοπάροικος, Άγγελε, είναι κι ο πολωνός υδραυλικός, αν θυμάσαι, γιατί οι γάλλοι ή οι γερμανοί δεν έπαθαν ξαφνικά πρεμουρίτιδα για να τον προτιμούν. Τον προτιμούν επειδή είναι φθηνότερος. Τον προτιμούν γιατί παίρνει λιγότερα λεφτά. Τον προτιμούν γιατί αρκείται σε ένα χαμηλότερο βιωτικό επίπεδο από τον «γαλλάρα» ή «γερμανάρα» («προοδευτική» αντιστοιχία του «ελληνάρας») υδραυλικό. Τον προτιμούν, να το πούμε λαϊκά, γιατί διεισδύουν ευκολότερα τα δυό του πόδια σε ένα παπούτσι.
  Τί δεν καταλαβαίνεις Άγγελε;
  Ωστόσο ο πολωνός υδραυλικός είναι «νομιμότατος» κι όχι λαθρομετανάστης. Όμως το δουλεμπόριο-δουλεμπόριο. Γιατί, Άγγελε, η καλή μας και προκομένη η Γερμανία μας, πρωτίστως, και στο κατόπι κι οι υπόλοιποι, δεν θα ντραπούν τον πολώνο υδραυλικό να τον βάλουν μια πρωία να δουλεύει και επισήμως με λαθρομεταναστευτικούς όρους, απολύτως «νόμιμους» κι «ευρωπαϊκότατους» όμως, όπως αισχρά ήδη βάζουν να δουλεύουν τους είλωτες στα σφαγεία τους, όπως μάθαμε τυχαία τις προάλλες, ύστερα από καταγγελία του Βελγίου προς τα τευτονικά Αφεντικά του κυρίου Φώτη, του κυρίου «εθνικιστού» (!!) Αντώνη και των εδώθε υπολοίπων «αντιρατσιστών». Σού απέδειξα όμως ότι αν και όχι επισήμως «λαθρομετανάστης», ακόμη, είναι δουλοπάροικος. Δουλοπάροικος κάτω από το καθιερωμένο ημερομίσθιο των διαλυμένων και προδομένων από ρεμάλια συνδικάτων της χώρας που «αντιρατσιστικά» τον υποδέχεται.
  Άσε Άγγελε, άσε σού λέω. Γιατί ο εξίσου ευαίσθητος όσο κι εγώ κύριος «χασάπης», για να έχει κάτι να πεί, πάλι θα λέει ότι «κάνω ντρίμπλες» και θα εποπτεύει ως βοηθητικός ρήφερης από τας γραμμάς να σφυρίξει. Πρέπει, ξέρεις, όταν δεν έχουμε κάτι να πούμε, κάτι εντούτοις να λέμε.

  Το εδώθε αμερικανοαποικία, του ζηλευτού Ντημόκρασυ, ηλιόλουστο και φωτοβολταϊκό και υποψήφιο και προνοητικά προορισμένο από ΕΟΚ προ πολλού για κοντινότερο Μπαλί και μεσογειακότεροι Νήσοι Πουκέ (πού να τρέχουν οι ολλανδοί με την κρίση να κάνει απλησίαστα τα εισητήρια, άσε που δεν έχουν και τζατζίκι εκεί) αυτό το διαφορετικό που υφίσταται πάνω στην καμπούρα της σε σχέση με τους άλλους είναι ότι εδώ η κυρία Μέρκελ βολεύεται να ξεδιαλέγει του πιο «ικανούς» για το βορειότερο Άουσβιτς από τη «σκαρταδούρα».
  Τα παράπονά σου γι’ αυτό, στην ΕΟΚ, Άγγελε. Αλλά μιλάμε για παράπονα. Όχι αντίδραση, πρόσεχε. Διότι η αντίδραση στον «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» ισοδυναμεί με εθνικισμό, ταλιμπανισμό, σκοταδισμό, εσωστρέφεια, ομφαλοσκόπηση, υψοφοβία, φασισμό, κομμουνισμόν και πάρα πολλά άλλα που δεν τα θυμάμαι απ’ έξω γιατί δεν έχω συμφέρον.

 212. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

  Με στεναχωρείς Β.Σ. – ελπίζω να μη σε έθιξε η επιλογή αλλόγλωσσου άσματος που δεν το καταλαβαίνει η μπλέμπα κι ας είναι κινηματικό. Mea culpa. Να πούμε όλοι τη Διεθνή μαζί στα ελληνικά (α ρε πατέρα πως το τραγουδούσες τόσα χρόνια μετά):

 213. Β.Σ. said

  Δεν θα σε ξαναστενοχωρήσω γι’ απόψε «χασάπη» (πάει ο πληθυντικός;). Δεν θα αρνηθώ. Ας την πούμε ώλ αμέρικαν τουγκέδερ.

  Στο κάτω-κάτω πρέπει κι εγώ να γιορτάσω κάποια στιγμή την προαγωγή μου.
  Παλιά, όταν τολμούσα φερειπείν να συζητήξω στο αμερικανοΆθενς «Ιντυ»μήδια, ήμουν στο ταπεινό επίπεδο που κυμαίνεται το «εθνίκι» ή στην καλλίτερη περίπτωση «κρυφορατσιστάκος» που αδέξια «παριστάνει το μαρξιστή». Εδώ και καιρό όμως αναβαθμίστηκα. Έγινα πλέον γραφικό απομεινάρι και προφανώς πιο ακραίος από τον κύριο Κουτσούμπα («αντιρατσιστής» κι αυτός, μάιστα, η ψυχολογία ως μετα-μαρξιστική προσέγγισις) αλλά και πάλι τί να το κάνεις, τα άκρα ως γνωστόν συναντιόνται τα άτιμα, οπότε μηδέν εις το πηλίκιο του Τζέφρη.

  Γκούντ-νάιτ «χασάπη». Σή γιου τουμόρροου;;
  Αμέρικαν ένηγουέηζ.

 214. sobibor43 said

  #208, #210.

  Ναι βρε παιδιά, σόρρυ, νόμιζα ότι ήταν εμφανές ότι είναι από αλλού οι στίχοι, όχι δικοί μου. Για αυτό έβαλα την ιστο-παραπομπή στο τέλος.

  Το όνομα πάντως (sobibor 43) δεν το πήγαινα για ανατριχιαστικό. Να τιμήσω ήθελα την μοναδική (δυστυχώς) πετυχημένη εξέγερση σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στον Β΄Παγκόσμιο, κατά την διάρκεια της οποίας οι (κατά βάση εβραίοι και ρώσοι) κρατούμενοι σκότωσαν (σχεδόν όλους, πάλι δυστυχώς) τους ναζί και δραπέτευσαν. Παρόλο που αρκετοί πιάστηκαν σχετικά σύντομα, κατάφεραν τελικά και επέζησαν τον πόλεμο πολλοί. Και είπαν την ιστορία τους.

 215. Γς said

  168:
  Στην κυψέλη λοιπόν , όταν κόντεψα να γίνω αιτησιογράφος, λίγο μπογιατζής, λίγο πωλητής και ολίγον διπλός πράκτωρ.

 216. spiral architect said

  @215: Τι ΓΑΠ στη Στοκχόλμη; ΓουΣού στην Κυψέλη!
  Τι να λέμε τώρα; :mrgreen:

 217. Άφωνος said

  187 …

  Κείνη την ώρα πέρναγε μια δημοσιογράφος
  Τους είδε που μιλάγανε και σκέφτηκε -Τι λάθος!
  Αυτή μια γηραιά κυρία σαν τη μαμά μου
  Να κάθεται ενώπιον του κάθε αφρικάνου
  Δεν είμαι εγώ ρατσίστρια αλλά τη μητερούλα
  Θα πάω παραλιακά να κάνει μια βολτούλα
  Στο σπίτι μας το εξοχικό κάτω απ´ τα πευκάκια
  Δε θέλω να μου κάθεται σε βρωμερά παγκάκια

 218. Β.Σ. said

  (Γούντμόρνιν στον φίλο μου το «χασάπη»)
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και αποσκοπός: Ερασιτεχνικιά απόπειρα λεξιπλασίας κι ακολουθεί και μαθητικιά έκθεσις άμα λάχει.

  Η ΛΕΞΙΠΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

  «Πολυπολιτισμικούλικα» μπουμπουκομπούμπουκα*

  (*μπουμπουκομπούμπουκα (πληθ.): πρόκειται για πολύ τρυφερά μπουμπούκια, ευδοκιμούν συνήθως σε αμερικανοαποικίες διαθέτουσες έναν αεροστεγήν κι απολυμασμένον θάλαμον, τον «Ψυχικό-Φιλοθέη-Κεφαλάρι-Εκάλη-Βούλα» κι έναν έτερον κι αρκούντως μεγαλύτερον, τον «δε πα να ____θ__ν όλοι οι άλλοι», απολιμασμένον και τρισάθλιον, όπου η φοβικιά πλεμπάγια δεν έχει κανένα δικαίωμα, ούτε καν να διαμαρτύρεται)

  ΕΚΘΕΣΙΣ ΙΔΕΩΝΕ (αμέρικαν γκέττο(es) στάιλ συγκροτημένα εθνομειονοτικώς, όπως ακριβώς Αμέρικα! Ουάου!)

  ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΝΕΚΡΟ ΙΣΟΒΙΤΗ ΙΡΑΚΙΝΟ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

  Ο 31χρονος Ιρακινός, που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονίες κατά συρροήν, ληστείες, οπλοφορία και οπλοχρησία νεκρός από χτύπηµα στην καρδιά µε αυτοσχέδιο µαχαίρι, ύστερα από συµπλοκή µε 20χρονο Αλβανό, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 χρόνων για συµµετοχή σε εγκληµατική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστείες και διακεκριµένες κλοπές.

  Οι δύο κρατούµενοι βρίσκονταν στον διάδροµο της Β1 πτέρυγας στη διάρκεια του προαυλισµού, στις 5 χθες το απόγευµα, όταν άρχισαν να λογοµαχούν έντονα και πιάστηκαν στα χέρια. Κατά τη συµπλοκή ο Αλβανός έβγαλε ένα αυτοσχέδιο µαχαίρι και χτύπησε µε αυτό τον Ιρακινό, ο οποίος έπεσε αιµόφυρτος στο έδαφος.

  Την ίδια ώρα µία οµάδα κρατούµενων ασιατικής καταγωγής επιτέθηκαν και γρονθοκόπησαν τον Αλβανό δράστη, σε βοήθεια του οποίου έσπευσαν οµοεθνείς του. Η σύρραξη γενικεύτηκε και οι Αλβανοί κρατούµενοι έβγαλαν αυτοσχέδια µαχαίρια, µε τα οποία χτυπούσαν τους άλλους αλλοδαπούς συγκρατουµένους τους.

  Στο νοσοκοµείο Γρεβενών µεταφέρθηκαν ο 20χρονος Αλβανός δράστης της δολοφονίας του Ιρακινού, ένας ακόµη Ιρακινός και ένας υπήκοος Συρίας και όλοι τους φέρουν ελαφρά τραύµατα.

 219. Β.Σ. said

  Έλα μωρέ, ένα επεισόδιο είναι. Μεμονωμένο. Κι εντέλει τί αποδεικνύει ότι η καταγάλανος αμερικανοαποικία ακολουθά κατά πόδας το ξεφουρνισμένο από Αμέρικα αμέρικαν μοντέλο του εθνομειονοτικά οργανωμένου γκέττο στάιλ «πολυπολιτισμούλη»;;
  Και για να μην πούμε και το άλλο.
  Ότι δηλαδής, η κα Δημουλά αλλά και κάθε ηλικιωμένος άνθρωπος που κακώς θα εκφράσει ένα φόβο, πρέπει να γνωρίζουν και να επαναπαύονται ότι η Ελλάς, ως χριστιανικιά χώρα και δή ορθόδοξος, προστατεύεται υπό του Θεού και εκ της καλής αστυνομίας.
  Διότι ο Θεός, καίτοι η σύμμαχος των αμερικανών χώρα είναι αλτρουϊστικώς και χάριν Δουβλίνων κι αμέρικαν Πακς Ρομάνα Γκλομπαλαϊζέισον εδώ και πολύ καιρό ΥΠΕΡΑΝΩ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝΕ, απαγορεύει ως Παντοδύναμος την είσοδον εις παν τί κακοποιόν και χαρμανιασμένον πάση θυσία για καπίταλιζμ στοιχείον.

  Περαιτέρω, η δε καλή μας η αστυνομία και εν γένει το εύρυθμον σύστημα της Δικαιοσύνης μας, άμα ο Θεός παραβλέψει εκ παραδρομής τί, επιλαμβάνεται ΑΜΕΣΩΣ και αναχωρούσα εκ των φρουρίων της Εκάλης και του Ψυχικού και των αντιρατσιστικών περιχώρων όπου φυλάττει τους εθνοσωτήρας πολιτικούς μας και βαρέως φορολογούμενους εφοπλιστάς μας και τους λειτουργούς της αληθείας δημοσιογράφους μας, ευθύς καταφθάνει εις κατά Ομόνοια πλέμπα μεριά και περισυλλέγει τας μοναδικάς περιπτώσεις ήθελον ξεφύγει εκ του Μεγαλοδύναμου κι ουτοπώς η ησυχία, τάξη κι «αντιρατσιστικιά» ασφάλεια αποκαθίσταται και κακώς το λεπόν διμαρτύρεται κι ανησυχεί το πόπολον.

  Εγώ, δεν ξέρω τί κάνουν οι άλλοι, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά τέτοια κουμάσια ελεύθερα εις το δρόμον.

 220. Β.Σ. said

  ΕΚΘΕΣΙΣ ΙΔΕΩΝΕ ΔΕΦΤΕΡΗ (η καλή μας η ελληνικιά η δημοσιογραφία μας)

  ΠΡΟΛΟΓΟΣ

  Ως γνωστόν, η στιγμή-ορόσημο εις την ανθρωπίνην Ιστορίαν, ήντουνα οπόταν η κακούργα κι εύπιστος Εύα δάγκασε το μήλον, ξελογιασμένη εκ του αρχέκακος Όφις.
  Δε ρεστ ίζ χίστορυ. Έξωση από τον μπαχτσέ της Εδέμ και καταδίκη στον Αδάμ να βιοπορίζεται αυτός κι η σπορά του από τον ιδρώτα του προσώπατος και τους ρόζους των χεριώνε. Τα εξηγούμε επιστημονικώς για να καταλαβαίνουσι και δαύτοι που δεν έχουσι πολλά-πολλά με τση πλέμπες. Ο καιρός ωστόσο επέρασε και το γένος του Αδάμ επρόκοψεν κι εγεννήθησαν και πολλαί τέχναι κι όπως επροφήτεψε και το αντισημιτικό ρατσιστόμουτρο, ο Μαρξ, ήρθε κι εκείνη η ρημάδα η ημέρα που ο άνθρωπος θα πατάγει ένα κομβίον και δεν θα εχρειάζονται πιότερα από πέντε λεπτά αλαφρής εργασίας. Καθότι όμως ένεκα που ο νεοναζίκουλας και δημοκράτης, έντιμος κι ακέραιος «δανειSSτής» των νοτίωνε, ο SSόιμπλε μαζί με τα πιο γκλόμπαλ και ξαπάνω Αφεντικά του έχουσι άλλην γνώμιν και άλλες βουλές, το τεχνολογικόν κομβίον δεν μοιράζει εξίσου τα παραγόμενα αγαθά κι ουτοπώς η ανισότης κι ο Μεσαίων διαιωνίζονται. Και διαιωνίζεται κι η προαιώνια κατάρα, ο μόχθος. Κι ως εκ τούτου πολλοί μαστόροι εξακολουθούσι να βιοπαλαίωσι δια τον επιούσιο, μετερχόμενοι πολλά τεχνάσματα για να γλιτώνουν στο τσακ το φάσμα της πείνης, τρόπος του βιβλικώς λέειν, διότι οι αφεντικοί εργοδόται οίτινες τυγχάνουσι Εκδόται και Εργολάβοι κι Εφοπλισταί, πλερώνουσι καλά κι αδρά και μεγκαλίσιους μπερκέτικα.
  Η πλουραλισμίσιους τέγνη είναι απλουστάτη. Την έχει στην εντέλεια περιγράψει κι ο Γιάννης ο Σουίντον: «Βγάλε βαθιά το ματάκι εις την αληθείαν και κράτα τη (μαζί με τη γνώμη σου άμα λάχει) ΕΚΤΟΣ εφημερίδος και πλουραλιστικού και κάργα πολυφωνικού καναλίου και ραδίου, κι αφιερώσου ολοψύχως εις τον Μαμμωνάν γιατί άμα κάνεις του κεφαλιού σου θα εξωθείς ως άλλος Αδάμ από τα Μαρούσια και τις Κηφισιές και θα επιστρέψεις στην ΚΝΕ και στα Περάματα και τις Δραπετσώνες».

  Για να μην τα πολυλογόμεν, μετά λύπης μανθάνομεν σήμερις εκ του σάιτ μάλιστα της ΕΡΤεως ότι εις την Μαντολάδαν υπάρχουσι -λέει- αλλοδαποί επιστάται. Το πιστεύετε εσείς ρε παιδιά; Εγώ δεν το πιστεύω. Εγώ πιστεύω αυτό που έλεε επί βδομάδας η τελεόρασις, ιδιωτικιά τε και κρατικιά, ότι τουτέστιν τα γεγονότα εκεί ήντουνα ρατσιστικά. Τί διάλο; Θα μας βγάλουνε τώρα δήθεν αλλοδαπούς τους επιστάτες για να συγκαλυφτούνε όπως-όπως οι ρατσιστικές προστυχιές;;
  Και θα βγούνε και θα πούνε τώρα οι «συνωμοσιολογικές» κακιαί γλώσσαι κι οι «καχύποπτοι» ρατσιστόμουτροι, ήδη τους ακούω:
  Και σάματις γιατί αι κάμεραι έδειξαν τα προσώπατα των ελλήνωνε Αφεντικώνε καθώς και τα ονόματά των και δεν βγήκε άχνα για τα στοιχεία των επιστατώνε;;
  «Προσωπικά δεδομένα»;; Και τί διάλο αναποδιά είναι αυτήνα; Να δημοσιοποιούνται τα Εφεντικά και να προστατέβονται οι επιστάται; Λέτε οι καλοί μας οι δημοσιογράφοι, οι απαράμιλλοι λειτουργοί της αληθείας, να έλαβον σήμα όταν πρωτοεξέσπασον τα συμβάντα στη Μαντολάδα, να μη βγάλουν κιχ για την πχιότης των επιστατώνε ώστε να ημπορεί να πιο ευκόλως και πιο ευχέρως να πέσει στο γραμμόφωνο η «αντιρατσιστικιά» η πλάκα, η χιλιοπαιγμένη, ως συνήθως;;
  Μπάαααα, δε νομίζουμε ότι γίνονται μωρέ τέχια πράματα στην εκσυγχρονιζμένη -πλέον- χώρα του κ. Σημίτεως.

  ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑΝ

  Μετανάστης από το Μπαγκλαντές μαχαίρωσε δύο ομοεθνείς του στη Μανωλάδα
  Αιματηρό επεισόδιο μεταξύ εργατών από το Μπαγκλαντές σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στη Νέα Μανωλάδα. Δύο εργάτες φράουλας τραυματίστηκαν από μαχαίρι κατά τη διάρκεια συμπλοκής με ομοεθνή τους επιστάτη, από τον οποίο ζητούσαν δεδουλευμένα μεροκάματα, ύψους 12.000 ευρώ. Ο δράστης και ακόμη ένας αλλοδαπός συνελήφθησαν ενώ τα θύματα νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.
  Τόλμησαν να ζητήσουν τα μεροκάματά τους από τον ομοεθνή τους, ο οποίος τα είχε παραλάβει εδώ και μέρες από τον εργοδότη τους και κατέληξαν μαχαιρωμένοι στο νοσοκομείο. Η συμπλοκή έγινε στη Νέα Μανωλάδα και θύματα είναι δυο υπήκοοι Μπαγκλαντές, εργάτες στις καλλιέργειες φράουλας.

  Για την επίθεση η αστυνομία συνέλαβε έναν 33χρονο ο οποίος μαχαίρωσε τους δυο εργάτες, τους οποίους είχαν ακινητοποιήσει μέσα στο παράπηγμα που έμεναν, άλλοι 3 συνεργοί του. Όπως έγινε γνωστό, ο 33χρονος επικεφαλής της ομάδας των εργατών κατακρατούσε το ποσό των 12.000 ευρώ, που ήταν δεδουλευμένα συμπατριωτών του. Συμπλοκές με την ίδια αιτία , είχαν γίνει και παλαιότερα.

  Να βρούμε τρόπο να πληρώνονται απ ευθείας μέσω τραπεζικής κάρτας, γίνεται προσπάθεια να λυθούν θέματα εκμετάλλευσης. Υπάρχει μαφία; Δεν μπορώ να το πω αυτό, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις, δηλώνει ο δήμαρχος Ανδραβίδας –Κυλλήνης Δ. Αρβανίτης.

  Εκτός από τον επικεφαλή των εργατών συνελήφθη ένας 25χρονος συνεργός του και αναζητούνται άλλοι δυο.

  http://www.ert.gr/eidiseis/greece/koinonia/story/160121/aimatiri-symploki-allodapon-sti-nea-manolada#.UY39Ekraqqw

  ΕΠΙΛΟΓΟΣ

  Κηπ ον δε γκουντ τζομπ ελληνικιά «αντιρατσιστικιά» δημοσιογραφία! Λάιφ ιζ χάρδ. Μες το ψεύτικον ντουνιάν, παίξε μου διπλοπενιά, παίξε μου διπλοπενιά κι ο «αντιρατσιστικός» μήνας έχει εννιά και ο μήνας (γειά σου ρε Γιαννάρα Σουίντον!) έχει εννιάαααααααα. Μπαραράμ παμ παμ (πενιές)

 221. Β.Σ. said

  Έλω μωρέ τώρα, ρε σύ Β.Σ.!!
  Μή μας τη χαλάς ρε δικέ μου, σου λέω. Coolάρισε λίγο ρε αμέρικαν bro. Βρήκες ένα άλλο μεμονωμένο περίστασις και κατευτεία ήρτες να αμολήσεις το ρατσιστοδηλητήριον. Δηλαδή σάματις τί;
  Σε αρωτάω; Σάματις τί;
  Είσαι κατά του αμέρικαν λαθροαπεργοσπαστίκ «πολυπολιτιζμός»;;
  Άμα είναι πέ το να το ξέρομεν.

 222. spiral architect said

  … που’ σαι Γκάλη με τις προσποιήσεις και τα τζάμπσουτ σου! 🙄

 223. Νίκος Μαστρακούλης said

  220: Έτσι, για εμπλουτισμό της εικόνας:

  «…στην συγκεκριμένη περίπτωση για 45 μέρες δουλειάς οι εργάτες θα έπαιρναν 350 ευρώ ο ένας…»

  «…αυτό που κατάλαβα είναι ότι θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν το περιστατικό ως μία μεταξύ τους διαμάχη και ότι ο ”αρχηγός” μεσάζοντας κράτησε τα λεφτά για λογαριασμό του…»

  «…από τη συμφωνημένη αμοιβή για δουλειά 45 ημερών , το καθαρό ποσό που θα έπαιρναν στα χέρια τους οι εργάτες είναι 217 ευρώ από τα 350 συμφωνημένα. Τα υπόλοιπα θα τους τα κρατούσαν για ενοίκιο για τις παράγκες που τους παραχώρησε ο εργοδότης και για αμοιβή του μεσάζοντα…»

 224. sarant said

  220: Στη Μανωλάδα υπάρχουν αλλοδαποί επιστάτες. Και τι μ’ αυτό; Και στο Άουσβιτς υπήρχαν εβραίοι θαλαμάρχες, αλλάζει αυτό τη φύση των στρατοπέδων ή την ενοχή των ναζήδων;

 225. Chris said

  # 223 Να μην κρύψουμε όμως και τα παρακάτω:
  http://tinyurl.com/cju4ur5

  «Περίπου 500 μαχητικότατοι μπαγκλαντεσιανοί φώναζαν συνθήματα και προσευχές (ο αλλάχ είναι μεγάλος!) και γενικά ήταν το πιο μαχητικό και φωνακλάδικο μπλοκ.»

  «Μια ολόκληρη επιχείρηση έχει στηθεί σε όλα τα μέρη που έχουν πάει ως οικονομικοί πρόσφυγες οι μπαγκλαντεσιανοί (και όχι μόνο αυτοί).»

  «Και στην τελική ποιος μπορεί να με διαβεβαιώσει ότι η ίδια η τράπεζα δε στέλνει τους κατοίκους της ίδιας της χώρας της ως πρόσφυγες-μετανάστες-εργάτες γης σε άλλες χώρες , προκειμένου να καρπωθεί το κέρδος των συναλλαγών , το συνάλλαγμα και την επιρροή στους πρόσφυγες και στις οικογένειες που έχουν αφήσει πίσω τους ;»

  «Τους πήρε ο πόνος για τους καταπιεσμένους συμπατριώτες τους στην Ελλάδα , τη στιγμή που στην ίδια τη χώρα τους χρησιμοποιούν τις ίδιες ή και χειρότερες μεθόδους ;»

  «Ήδη διαπίστωσα , trafficking χρημάτων (πώς είναι δυνατόν ένας παράνομος να παράξει νόμιμο χρήμα) , trafficking εργατών και trafficking με σκοπό την πορνεία.»

  «Οι πυροβολισμοί ήταν το τυχαίο γεγονός που παρακαλούσαν οι συστημικοί να μην συμβεί γιατί είναι μεγάλος ο κίνδυνος να ξεμπλεχτεί όλο το κουβάρι .»

  «Τι άλλο χρειάζεται η αστική δικαιοσύνη για να κάνει αυτό που λέει ότι είναι ο λόγος ύπαρξής της ;»

  Και στο τελευταίο ερώτημα:
  – Να φυλακίσει τους γαιοκτήμονες για τις κάθε λογής παρανομίες τους.
  – Να τους αποζημιώσει για την εργασία τους.
  – Να τους στείλει πίσω στην πατρίδα τους, διότι πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες.
  και τίποτε περισσότερο

 226. Β.Σ. said

  κ. Σαραντάκο (224), υποθέτω ότι όντως δεν καταλαβαίνετε, έτσι θέλω να πιστεύω.
  Όμως είναι πάρα πολύ απλό.
  Κατ’ αρχήν δεν περίμενα από τη ΕΡΤ για να μάθω ότι στα κάθε λογής κάτεργα, κι όχι σε αυτά που οι κροκοδείλιοι «ανακάλυψαν» τις προάλλες, τα δεξιά χέρια των Εφεντικών είναι μόνο αλλοδαποί. Κι εγώ αν ήμουν Εφεντικό αλλοδαπά μαντρόσκυλα θα είχα. Χαζός είμαι; Συμπίεση του κόστους όσο είναι μπορετό.
  Ζώ σε πολύ υποβαθμισμένη περιοχή κ. Σαραντάκο. Κυριολεκτικά μεσ’ τα σκατά. Δεν χρειάζεται να πάω στις Μαντολάτες για να δώ πώς στήνεται ένα κάτεργο. Αυτά δεν τα λέω για εσάς που ζείτε στο εξωτερικό αλλά για πολλούς άλλους που ζούν στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ και θέλουν να μιλάνε για τη Μαντολάτα που είναι 300χλμ. μακρυά (υποτίθεται μακρυά) τους ενώ υπάρχουν δόξα τω Θεώ Μαντολάτες και στο Μοσχάτο, στον Κολωνό, στο Βούθουλα, στο Ρέντη και σ’ άλλες «μη αντιρατσιστικές» περιοχές, με δυό λόγια ούτε 15 χλμ. από τις οχυρωμένες Κηφισιές των «κροκοδείλιων».
  Οι άνθρωποι αυτοί όμως είναι επί παντός επιστητού. Οι μισοί λόγω επαγγέλματος και βιοπορισμού (στην ουσία κερδών) κι άλλοι από ναρκισσισμό, για να επιδεικνύουν τα φίνα αισθήματά τους. Όπως δηλαδή παλιά οι κυρίες που είχαν ενοχές στα σαλόνια κι ήθελαν να σπάνε την ανία με φιλόπτωχα σωματεία. Σήμερα στην αστική αυτή πλήξη έχει μπεί κι η εκζήτηση της επαναστατικότητας στη μέση, όπως το ’30 ήταν συναρπαστικά τα ταξίδια με υπερωκεάνιο ή αεροπλάνο ή και ζέπελιν. Κι έτσι έχουν βέβαιη γνώμη αφενός για το ραφιναρισμένα εσώψυχά τους αλλά και για το τί συμβαίνει εκεί όπου μόνο σε Εγκυκλοπαίδειες (ή μπροστά στις κάμερες, π.χ. ο Alexis) επισκέπτονται. Σα να λέμε καί του σαλονιού και του λιμανιού.
  Κι ενώ η πελοποννησιακή Μαντολάτα είναι υποτίθεται μακριά, οι αθηναϊκές μαντολάτες είναι μεσ’ τα πόδια τους, κυριολεκτικά, μιας κι οι ευγενείς κροκοδείλιοι της Κηφισιάς τω όντι ποδοπατούν την βαρέως φορολογούμενη (50% του ήδη ξεφτιλισμένου εισοδήματος σε φόρους) πλεμπάγια του Βούθουλα, αφού εγώ δεν ξέρω να έχει κάποια off shore o Βούθουλας, ούτε υπουργούς, ούτε υπευθύνους «Μ»ΚΟ. Αυτοί όμως θέλουν πίσω από το απολυμασμένο «αντιρατσιστικό» οχυρό, ακριβώς όπως στο Απαρχάιντ αλλά με πιο «προοδευτικό» προσωπείο, να κρίνουν εμένα την πλέμπα, να ξέρουν πόση ακριβώς ποσότητα αλληλεγγύης χρειάζεται ο λαθροαπεργοσπάστης δουλοπάροικος, να διατείνονται για την ευαισθησία τους και να γνωρίζουν ότι εκείνο που συνέβη πολύ μακριά από την Κηφισιά τους ήτανε «ρατσισμός».
  Ποιός «ρατσισμός» (διάβολε!) υπάρχει όταν ένας αλλοδαπός διατάζεται να σκοτώσει έναν αλλοδαπό; Ποιός ρατσισμός υπάρχει, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ που έχει ο κάθε μαντρόσκυλος των Εφεντικών, είτε αλλοδαπός είτε ντόπιος, όταν όλα τα Αφεντικά του κόσμου θα προτιμούσαν ακόμη και μαγικό τρόπο να εξαφανίσουν τον εργάτη παρά να τον πληρώσουν;
  Κι οι αστοί ας πάει στο διάολο να επικαλούνται το «ρατσισμό». Η ξετσίπωτη αλητεία είναι που τον επικαλούνται κι οι «μαρξισταράδες» ή τέλος πάντων οι «προοδευτικοί» και το ωραίο είναι ότι τους πληρώνουμε εμείς αυτούς, μέσα στο ναό της ζηλευτής της Δημοκρατίας μας. Το Ντημόκρασυ. Ναί, αυτό. Το Ντημόκρασυ των ΝΑΠΑΛΜ του Γράμμου. Που το απειλεί η Χρυσή Αυγούλα. Η μία απειλή απειλεί την άλλη απειλή. Ιστορίες για αγρίους. Και για τηλεθεατές. Είστε τηλεθεατής κύριε Σαραντάκο; Πιστεύω όχι.

  Κρατάνε από μόδα, ή από συμφέρον, ένα απ’ τα δύο, τρίτη εκδοχή δεν υπάρχει, το «αντιρατσιστικό» φανάρι και αμολάνε και κανά κροκοδείλιο δάκρυ. Η μαύρη αλήθεια είναι ότι γνωρίζουν. Κατά βάθος γνωρίζουν πολύ καλά, λάθος τα είπα στην αρχή. Κι ας μην ξεμυτάνε ποτέ από τα οχυρά τους, γνωρίζουν. Τουλάχιστον είναι σε θέση να φαντάζονται. Εγώ αν έχω ενυδρείο με καρχαρίες και σμέρνες στη βίλλα μου δεν χρειάζεται να μπώ κι εγώ ο ίδιος μέσα για να διαπιστώσω τί παθαίνουν τα ψαράκια με τα οποία τους ταΐζω. Αυτοί ξέρουν τί σημβαίνει έξω από το οχυρό. Και χρησιμοποιούν τον εισαγόμενο μεσαίωνα ως μοχλό καταπίεσης στη μισητή τους πλέμπα. Η θάλασσα της τριτοκοσμικής δυστυχίας δεν αδειάζει με το κουτάλι. Δεν το ξέρουν; Το ξέρουν. Να σκάψουν βαθύτερα το λάκκο στο λαουτζίκο και να βαθύνουν τη τάφρο του οχυρού θέλουν. Αυτό θέλουν.
  Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι στην περίπτωση της αμερικανοαποικίας ισχύει αυτό που έχω διαβάσει σε ένα βιβλίο, ότι δηλαδή η ηδονή πολλαπλασιάζεται με ταυτόχρονη αντιπαραβολή με το δράμα του άλλου. Στις «ανωμαλίες στο Μπουντουάρ» το λέει. Είναι ωραίο όταν ο άλλος τινάζει τα πέταλα, εξαιτίας σου, να τον φτύνεις και από πάνω να εισπράττεις με «μετριοφροσύνη» τις επευφημίες για τη μεγαλοψυχία σου. Καληώρα: Η κυρία τάδε του μΠΑΤΣΟΚ, προσωπική επιλογή του Γιωργάκη, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Γνωρίζει κανείς πιο λαοκτόνο φιλάνθρωπο άνθρωπο; Άσε δε η φινέτσα της. Υπέγραψε με χέρια και με πόδια όλα τα μνημόνια αλλά ο οίστρος κι ο πόνος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κι η ανησυχία για το ρατσισμό στον Άγιο Παντελεήμονα παραμένουν οίστρος και πόνος. Αριστοκρατικές καταβολές, ευγένεια. Είναι εντέλει ο άλλος να έχει την ρημάδα την ευαισθησία στο DNA του, να είναι αριστοκράτης, πώς να το κάνουμε.

 227. sarant said

  226: Όχι και «μόνο αλλοδαποί», αυτοί που πυροβόλησαν στο ψαχνό προχτές αλλοδαποί ήσαν; Μην μας κοροϊδεύετε. Κατά τα άλλα, λυπάμαι που δεν θα σας παρακολουθήσω, τα Μαντολάτες και τα τέτοια δήθεν φραστικά κολπάκια δεν μ’ αρέσουν.

 228. Β.Σ. said

  Αλλά αυτά που σας έγραψα παραπάνω κύριε Σαραντάκο, είναι να μην ξεχνάμε «ντρίπλες». Έτσι δε λένε μερικοί κύριοι εδώ;
  Εμείς στα αμέρικαν γκέττο δεν έχουμε άλλη έγνοια και πρόβλημα, μόνο σπάμε τη βαρεμάρα μας με «ντρίπλες και ποδόσφαιρο».
  Δεν είναι η γλώσσα της αλήθειας αυτή, ούτε ό,τι βιώνουμε, είναι «ρητορείες» και «πνεύμα» και «χιουμοράκι», άλλη σκασίλα δεν είχαμε.

 229. Β.Σ. said

  Ά, κατάλαβα κύριε Σαραντάκο και ζητώ συγγνώμη. Κατάλαβα. Σας αδειάζω κατευθείαν τη γωνιά. Ζητώ συγγνώμη κι ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 230. spiral architect said

  Πάντως η ιστορία με τη Δημουλά, είχε και τα θετικά της:
  Βρε, τι τους έμελλε να πάθουν στα καλά καθούμενα δεξιοί άνθρωποι! Από προχθές που η Κική Δημουλά έκανε τις γνωστές δηλώσεις για τους μετανάστες, έχουνε πέσει με τα μούτρα και διαβάζουνε ποίηση. … 😉

 231. Μαρία said

  Μη στεναχωριέστε, κυρία Δημουλά, δεν θα μείνετε ποτέ μόνη, ούτε από ομοτέχνους σας, ούτε, προπάντων, από μεγάλη μερίδα τού τάχα αντιρατσιστή λαού μας.
  http://yannisharis.blogspot.gr/2013/05/27.html

 232. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Βρε αθεόφοβοι (εμ τι να περιμένω από δε σας είπα χαλαρά τα μαρκαρίσματα; Ένα πηγαίο ταλέντο εμφανίζεται μετά τόσο καιρό και εσείς να το διώξετε… Αίσχος κύριοι. Και θα ξεμείνουμε με το να διαβάζουμε τις βαθυστόχαστες αναλύσεις του Γιάννη Χάρη… 🙂

 233. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Άμα γράφεις στου Νικοκύρη την ίδια ώρα που μιλάς με τη μάνα σου αυτά παθαίνεις και βγαίνεις ασύντακτος…

 234. physicist said

  Το θέμα δεν είναι ότι μιλάς με τη μάνα σου ενόσω γράφεις, είναι ότι γράφεις ενόσω μιλάς με τη μάνα σου, αθεόφοβε. Και είναι και Γιορτή της Μητέρας σήμερα. 🙂

  (Πειράζει να καπνίζω όταν προσεύχομαι; Ναι, ε; Αμαρτία. Καλά. Μπορώ τότε να προσεύχομαι όταν καπνίζω;)

 235. Β.Σ. said

  Πίστευα κυρ-χασαπη ότι δεν θα κάνατε το λάθος να ξεμυτίσετε, σιγουρεμένος με το που θα φύγω, μόνο και μόνο για να με ειρωνευτείτε και πάλι.
  Θα επιθυμούσα τα βρωμερά σχόλιά μου να σβηστούν αν γίνεται, δεν θέλω να έχουμε πολλά-πολλά ούτε να μολύνω το σάιτ σας, είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι οι κόσμοι μας. Το μόνο που ζηλεύω από όλους εσάς είναι η απουσία προβλημάτων που εμφανώς απολαμβάνετε. Εξού και το πολυτελές χόμπυ να κρατάτε ομαδικά κατάστιχα με «κοτσάνες» (κανένα ενδιαφέρον δεν είναι ντροπή, γούστα είναι αυτά) την ώρα που άλλοι τρέχουν σε επαφές με κατοίκους, προσπαθούν να τους οργανώσουν πρίν τούς προσεταιρισθούν, όπως επιδιώκετε, τα φιλαράκια σας οι χρυσαυγίτες και βλέπουν ότι όντως το λούκι των χοντρών προβλημάτων είναι κοινό σε όλη σχεδόν την πόλη και τούς βοηθούν άμα λάχει να καταλήξουν και σε αποφάσεις.
  Ακόμη κι αν χρειάζεται να κλειδωθούν παιδικές χαρές. Και θα ξανακλειδωθούν αν χρειαστεί, αν θέλετε να ξέρετε, εφόσον τόσο σας πειράζει μην μείνουν άπραγα τα μεταναστόπουλα, και ας πάνε μετά να τρέχουν αλλού να ψάχνουν πιάτσες να πουλήσουν την αφγανονατοϊκή πρέζα τους οι δωσίλογοι που με τη σέσουλα κουβαλά εδώ το ΝΑΤΟ, στην τάχαμου «προοδευτική» ετούτη αμερικανοαποικία, όταν πια το αγγούρι των «σκοταδιστών» Ταλιμπάν επικρέμεται αγρίως πάνω από τα αμερικανόδουλα, καταδοτικά κεφαλάκια τους.

  Αν μού κάνετε λοιπόν τη χάρη, εσείς προσωπικά, ο έξυπνος είρωνας με τις ψευτοτσιφορικές απόπειρες (οι δικές μου αλήθεια πώς σας φάνηκαν; του ιδιοκτήτη του ιστολογίου πάντως δεν του πολυάρεσαν, τον ενόχλησαν λέει οι «Μαντολάτες», δηλαδή οι υπερβολικά όψιμα ανακαλυμμένες Μανωλάδες που -συνυπολόγισε και το πολύ κροκοδείλιο καραμέλιασμα- καταντούν τω όντι μαντολάτες, το αγαπημένο μάλιστα γλυκό των αριστοκρατών του λίμπρο ντ’ όρο, σύμφωνα με το πολιτίκαλλυ κορρεκτικό αμερικανοπήντια. Εντούτοις τα εξυπνακίστικα περί «Ντοπιελεήμονες», όταν παρίσταται ανάγκη να χλευάσουμε την πλέμπα, δεν βλέπω να τού ενοχλούν την ευαίσθητη αισθητική, όπως κατόπιν εορτής ανακάλυψα τριγυρνώντας εδώ μέσα, τίγκα στις τύψεις που τού «μόλυνα» του συνανθρώπου το οπτικό του αισθητήριο)

  Δεν θα επανέλθω, βοηθήστε με κυρ-χασάπη να μην επανέλθω, είναι μεγάλη χάρη αυτή που σας ζητάω, μή με κάνετε να αθετώ τις καληνύχτες μου.
  Καληνύχτα, please.

 236. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Λάζαρε δεύρο έξω… Β.Σ. ειλικρινά μη φεύγετε – σας προτιμώ χίλιες φορές από το Γιάννη Χάρη και τα ίδια τετριμένα. Για αυτό να επανέλθετε σας παρακαλώ πολύ, μη μας αφήνετε με τα τσικό του Εργοτέλη (που την έχουν δει Ζιντάν).

 237. sarant said

  235: Θέλει και τέχνη να γράφεις χωρίς να κουράζεις. Δεν την έχετε.

 238. Β.Σ. said

  Μά πώς να τη διαθέτω; Αφού δεν είμαι …σοφολογιότατος! Θα έπρεπε να το καταλάβετε.

  Αλήθεια, στα προβλήματα των μεταναστόπουλων, του «φοβικού» «Ντοπιελεήμονα», πού εισακούετε εκ …Λουξεμβούργου(!!!), πώς δίνετε βάσιν;;
  Τα διατυπώνουν άραγες με τέχνην;;
  Είμαι περίεργος…

 239. sarant said

  Δεν είστε μόνο περίεργος, είστε και βαρετός.

 240. Β.Σ. said

  Είναι αγένεια από μέρους μου, ομολογώ, να μην αφήνω την τελευταία κουβέντα στον ιδιοκτήτη
  αλλά η απάντησή σας δεν είναι σωστή, συγγνώμη.

  Η σωστή απάντηση είναι όχι να λέγατε ότι είμαι «βαρετός» αλλά ότι οι απορίες μου είναι «παράλογες»…

 241. Πέπε said

  Κύριε Σαραντάκο,

  Στο #235 ο σχολιαστής ΒΣ, ο οποίος μάλλον αποχώρησε οριστικά από τα σχόλια του μπλογκ, απευθύνεται συλλήβδην σ’ όσους συχνάζουμε εδωμέσα και λεξιλογούμε, και χαρακτηρίζει τη χρυσή αβγή φιλαράκια μας.
  Στο ίδιο σχόλιο, ελάχιστα πιο πριν, σας παρακαλεί να σβηστούν όλα τα βρωμερά του σχόλια.
  Προσυπογράφω το αίτημά του με χέρια και με πόδια.
  Ευχαριστώ.

 242. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Χαλαρά το μαρκάρισμα είπαμε – και μην τρελλαθούμε κιόλας – το «χρυσαυγίτης» ως πολιτική μομφή έχει γίνει πλέον τόσο κοινότυπο όσο το φασίστας ή πιο παλιά το ακροδεξιός. Το να αρχίσουν αριστεροί να το απευθύνουν σε αριστερούς ήταν μόνο θέμα χρόνου. Μην είστε μη μου άπτου.

 243. Β.Σ. said

  Θέλω να αγιάσω αλλά εσύ δεν με αφήνεις. Αυτό το «αριστεροί να το απευθύνουν σε αριστερούς» είναι μεγάλος πειρασμός …γέλιου.
  Πού τούς είδες τους αριστερούς;; Εσείς;; Ή εγώ; Ειδικά εγώ είμαι χουνταίος και μάλιστα πραγματικός μιας και γουστάρω πραγματική χούντα, δίχως τα σημερινά προσωπεία και προσχήματα και φυσικά όχι αμερικανοεισαγόμενη όπως εκείνη με τις απριλιανές πρακτοράντζες. Άγρια κι ανελέητη χουντάρα του προλεταριάτου, τυραννία των πάμπολλων εις βάρος των ελαχίστων. Λίγο «γραφικό» ως άκουσμα αλλά εσένα κυρ-χασάπη σ’ αρέσει στ’ αυτιά σου;;
  Εγώ δεν το νομίζω. Εδώ μπήκανε οι άλλοι στην Τρίπολη Αρκαδίας κι εσύ, είμαι βέβαιος, πήρες το μοιρογνωμόνιο και τη ζυγαριά ακριβείας να δείς τί είδους «σφαγές» και «γενονοκτονίες» διέπραξαν λες και τα γιουρούσια των εξεγερμένων γίνονται με το κουμπάσο και το λουδοβίκειο πρωτόκολο.
  Αλλά άσε το ’21, ήντουνα «εθνικιστικό» κι ας λέει ό,τι λέει ο Σκαρίμπας. Στην Καμπότζη; Εϊδες αδερφάκι μου στην Καμπότζη τί έγινε;
  Με τους αλήτες του Πολ Ποτ που μια μέρα βαρέθηκαν να είναι πεδίο βολής στα αμερικανάκια πιλότους κι άφησαν τις χιλίων ετών τους φυτείες κι έκαναν ντού στα επαναπαυμένα τα άστεα και πήρε η μπάλα ξερά τε και χλωρά. Άλλη αδικία και δαύτη.
  Και τώρα θα γίνω πάλι βαρετός αλλά ελπίζω ότι με διαβάζεις μόνο εσύ. Εγώ αυτό που πιστεύω με τους καμποτζιανούς του Πολ Ποτ είναι ότι εκεί πέρα δεν είχε την ευφυία το συνταγματικό τόξο και οι δημοκρατικαί δυνάμεις εν γένει να εφεύρουν καμιά ανάγκη για «πολυφωνία» φερειπείν, ώστε να πεταχτεί με την ταχύτητα του λακέ η «Αριστερά», αυτή των πολλών εισαγωγικών, να ψηφίζει με χέρια και με πόδια τα νομοσχέδια της εκεί ΝουΔούλας περί «Ιδιωτικής Τσοντοτηλεόρασης και πλουραλισμού» για να βγεί κι εκεί όσο γίνεται βαθιά το ματάκι στην «πλέμπα» και μετά να την μεμφόμαστε κι από πάνω.
  Πώς τον λένε εκείνον τον άγγλο ποιητήν που το λέει τόσο ωραία;
  Όχι κύριε εγώ δεν σε βρίζω. Δεν είμαι «αριστερός». Δεν είναι ωραία πια η λέξη, πολυφορέθηκε. Το νόημα μετράει. Κι αν σήμερα υπήρχανε πραγματικοί αριστεροί δεν θα παρίσταναν τους ανήξερους κι ότι πιπιλάνε το δάκτυλο από Διαλεκτική, γιατί το έχει πεί πάλι ένας άλλος, το νερό στ’ αυλάκι ποτέ δεν έρχεται ξανά το ίδιο. Κι όποιος διατείνεται ότι φοβάται και ευαισθητοποιείται τόσο πολύ απέναντι στην «ακροδεξιά απειλή» και το φασισμό, δεν θα θεωρούσε τόσο βλάκα το φασισμό και τόσο απατεώνισα την Ιστορία για να ξανάρθουν οι ναζί πάλι με σβάστικες και μάλιστα φόρα παρτίδα.
  Αν εσύ θέλεις να λέγεσαι «αριστερός» και συνεισφέρει στο ego σου, πες μας να μη σε λέμε «κύριε χασάπη» αλλά «αριστερό».
  Τουλάχιστον απόψε καληνύχτα. Αν θέλεις κι αύριο να κάνουμε διαγωνισμό ειρωνίας, γιατί για διάλογο δε σε βλέπω ικανό, μέρα του θεού είναι.

 244. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Ευχαρίστως να σε διαβάσω και αύριο Β.Σ. μου να χαρώ το ταλέντο σου – μην δίνεις σημασία στους ζηλιάρηδες που σε μειώνουν:

  αλλά άσε με να είμαι Χασάπης γιατί αριστερός δε δήλωσα ποτέ (σε αντίθεση με τους περισσότερους εδώ μέσα). 🙂 Όντως Καμπότζη θα την κάνουμε την Ελλάδα – αυτό λέω κι εγώ πως πάει να γίνει οσονούπω και δε με παίρνει στα σοβαρά κανένας. 😉 Εμπρός της γης οι κολασμένοι.

 245. nestanaios said

  125. Αυτούς τους αριθμούς μόνο στον γουγκλη τους βρίσκει κανείς. Στην πραγματικότητα αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι. Η ουσία όμως δεν είναι οι αριθμοί αλλά η ποιότητα των μεταναστών που επιτρέπεται να εισέλθει σε αυτές τις χώρες. Στις ΗΠΑ, ἄν εξαιρέσουμε την περίπτωση των κουβανών στο τέλος της δεκαετίας του εβδομήντα, η ποιότητα είναι πολύ καλή. Οι άνθρωποι που κοιμούνται στα παγκάκια στις ΗΠΑ δεν είναι οικονομικοί μετανάστες.

  167. Είπες. ⟨⟨Ἀντιθέτως στὴ σημερινὴ Ἑλλάδα, ἄνθρωποι ποὺ γεννήθηκαν, μεγάλωσαν καὶ πῆγαν σχολεῖο στὴ χώρα, πρέπει νὰ περάσουν ἀπὸ χίλια κόσκινα γιὰ νὰ ἀποκτήσουν τὴν ἑλληνικὴ ὑπηκοότητα.⟩⟩ Συμφωνώ και Θέλω να ξέρω ἄν υπάρχουν μάνες στις οποίες δεν έχει δοθεί η ελληνική υπηκοότητα και ας έχουν παιδιά στο στρατό.

  Για όλα αυτά, φυσικά, δεν ευθύνεται ο λαός. Ο λαός ούτε ρατσιστής είναι. Ἄν οι κυβερνόντες επέτρεψαν με το έναν η τον άλλον τρόπο, σε όλους τους εγκληματίες από διάφορες χώρες να έλθουν στην χώρα μας, ο λαός έχει δείξει ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΧΗ. Οι Ηνωμένοπολίτες έχουν καταφέρει να το περιορίσουν αυτό πάρα πολύ. Πιστεύω ότι γνωρίζεις πολύ καλά πως αντιμετωπίστηκαν οι Έλληνες μετανάστες στην Αμερική στο τέλος του δεκάτου ενάτου και αρχές του εικοστού αιώνα και ότι δεν έχει σχέση αυτή η αντιμετώπιση με αυτή που δεχτήκαν όλοι οι εγκληματίες πουν έχουν έλθει σε αυτή την χώρα τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια.

 246. 245: Οι εγκληματίες που μετανάστευσαν στην Αμερική πως αντιμετωπίστηκαν;

 247. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  246 – Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, άλλωστε γι΄αυτό τον λόγο «μεγαλούργησαν» και έκαναν δυναστείες που κυβερνούν τις ΗΠΑ π.χ Μπούς. Όπως το καλό και το κακό, έτσι και το έγκλημα, ο προσδιορισμός του εξαρτάται απο την οπτική πλευρά που το βλέπει κανείς.

 248. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Βλέπω μερικοί-μερικοί την είδαν Θεμιστοκλήδες και ονειρεύονται το τρόπαιο του Μιλτιάδη… 🙂 Ρε παίδες δεν είναι όλοι γεννημένοι Μέσι να τους βγαίνει το έμφυτο ταλέντο – η σύγκριση με το θεό το Β.Σ. είναι θλιβερή όσες τετριμμένες ατάκες κι αν πέσουν.

  Παέντε στο 2:11 να δείτε τι σημαίνει τρίπλα και πάρτε μαθήματα από τον ηγέτη αντί να αναμασάτε κοινοτυπίες. 🙂

 249. Β.Σ. said

  Κύριε «προοδευτικέ» χασάπη, της λογικής βέβαια, πριν το ’89-’90 γιατί δεν υπήρχαν λαθροαπεργοσπάστες στην αμερικανοαποικία ούτε για δείγμα;;;
  Αυτό τουλάχιστον μπορείτε να μάς κάνετε τη χάρη να μάς το απαντήσετε;;

  Όταν χρειάζονταν ΟΛΟΙ οι μουτζαχεντίν για να επικουρούν τον μπρατσαρά Τζώννη Ράμπο (δημοκράτης, όχι χρυσαυγίτης, α μπα) να εκμηδενίσει τους σοβιετικούς και κανείς αφγανός δεν περίσσευε στον ιερό αγώνα για το Ντημόκρασυ, γιατί άραγες δεν κατηφόριζε έστω κι ένας «κατατρεγμένος» κατά ‘δώ ώστε να τον περιθάλψει καμιά υπερ-ευαίσθητη «Μ»ΚΟ στον Άγιο «Ντοπιελεήμονα»;;

  Λέτε τότε οι μετέπειτα «σκοταδιστές» Ταλιμπάν να ήντουνα ακόμη …»φωταδιστές»;;
  Ή σάματις δεν είχε εφευρεθεί ο τροχός και δεν μπορούσαν να έρθουν κατά δώ;
  Είμαι πάντα περίεργος…

  Βάλτε κι άλλο κλωτσοσκούφι…
  Κι ο Παττακός με κλωτσοσκούφι κι εκείνος ξελάσπωνε…

 250. […] της Δημουλά, την οποία πληροφορήθηκα από το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου. Και όχι μόνο επειδή θα παρατραβούσε αυτό το […]

 251. Υποθέτω ότι η Άννα Δαμιανίδη και οι υπόλοιποι (Ανδρέας Ζούλας, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Λουκάς Καρυτινός, Σίμος Σιμόπουλος, Θεόδωρος Φορτσάκης και Χρήστος Χωμενίδης) έχουν ερωτηθεί και απαντήσει θετικά για να συμπεριληφθούν στην πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ…

 252. sarant said

  Σωστά θα υποθέτεις. Ο Χ.Χ. για το λόγο αυτό έφυγε από τη Δημάρ, λένε οι κακές γλώσσες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: