Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Και τον Αλ Καπόνε τον έβαλαν στη φυλακή για φορολογικά

Posted by sarant στο 20 Μαΐου, 2013


Το επεισόδιο που οδήγησε στην αποβολή του χρυσαβγίτη βουλευτή Ηλιόπουλου από την αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής την Παρασκευή που μας πέρασε, δεν πρόλαβα να το σχολιάσω τη μέρα που έγινε, λόγω πληθώρας άλλης επικαίρου ύλης, όπως έλεγε το παλιό κλισέ των περιοδικών, αλλά ίσως ήταν και καλύτερα έτσι, αφού τώρα ξέρουμε όλοι τι έγινε και επιπλέον έχουν υπάρξει και κάποιες αντιδράσεις που ίσως αξίζουν σχολιασμό.

Όπως θα ξέρετε, στη συνεδρίαση της Παρασκευής 17 Μαΐου, ενώ είχε ολοκληρωθεί επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, με θέμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, πήρε το λόγο ο βουλευτής της ΧΑ κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος για να αναπτύξει ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα  «την ελάφρυνση των ελληνικών νοικοκυριών από την επιβολή των υπέρογκων φόρων» (αντιγράφω από τα πρακτικά). Δείχνοντας έμπρακτα την περιφρόνησή του προς τα ελληνικά νοικοκυριά και προς τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ο χρυσαβγίτης βουλευτής δήλωσε εκ προοιμίου ότι θα αφήσει σε δεύτερη μοίρα τον Υπουργό Οικονομικών και ζήτησε την ανοχή του Προεδρείου, υπαινισσόμενος ότι θα υπερβεί τον χρόνο των 2 λεπτών που είχε στη διάθεσή του, προκειμένου να… απαντήσει στα όσα είχει πει προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας.

Ήδη και μ’ αυτό, ο χρυσαβγίτης βουλευτής βρίσκεται εκτός διαδικασίας, αφού δεν έχει κανένα δικαίωμα να… απαντήσει σε προηγούμενη ερώτηση -φανταστείτε να το έκαναν αυτό όλοι. Ωστόσο, ο κ. Ηλιόπουλος δεν αρκέστηκε σ’ αυτό: χαρακτήρισε «σούπα» την ερώτηση, «που προετοιμάζει τον mister Αλέξη για πρωθυπουργό, ο οποίος mister Αλέξης κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και περιμένει να ξυπνήσει πρωθυπουργός!» (αντιγράφω πάλι από τα πρακτικά). Στο σημείο αυτό ο προεδρεύων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, διέκοψε τον ασχημονούντα βουλευτή και του επισήμανε ότι αυτά που λέει είναι υβριστικά και εκτός θέματος, και τον κάλεσε να περιοριστεί στην ερώτησή του «διαφορετικά θα ληφθούν μέτρα με βάση τον Κανονισμό». Επειδή ο εγκαλούμενος βουλευτής δεν συμμορφώθηκε, ο προεδρεύων κάλεσε τον Φρούραρχο στην αίθουσα, κι όταν ο βουλευτής ξέσπασε σε ύβρεις προς συναδέλφους του («γίδια», «ξεφτιλισμένοι»), και αφού η συζήτηση εκτραχύνθηκε, του επέβαλε την ποινή που προβλέπεται από το άρθρο 80 του Κανονισμού, τη μομφή, και τον απέβαλε από την αίθουσα. Μαζί αποχώρησε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αβγής, και κατά την αποχώρηση ακούστηκε και η φράση «Χάιλ Χίτλερ» -σύμφωνα με τα πρακτικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας, απαντώντας στο «Είστε ξεφτίλες! Καλή συγκυβέρνηση! Αυτό αποδεικνύει πόσο ξεφτίλες είστε!» του Π. Ηλιόπουλου, είπε «Βγάλε και το πιστόλι να μας πυροβολήσεις! Χάιλ Χίτλερ!» (προφανώς υπαινιγμός στο τατουάζ με Sieg Heil που, όπως είναι γνωστό, έχει στο μπράτσο του ο κ. Ηλιόπουλος).

Όλα τα κόμματα καταδίκασαν τη Χρυσή Αυγή, ενώ φυσικά το επεισόδιο σχολιάστηκε εκτενώς στη μπλογκόσφαιρα. Από τη μια, είδα πολλούς φίλους μου που κάθε άλλο παρά πρόσκεινται στον Σύριζα, να εκφράζουν χαρά -ή και ανακούφιση- που επιτέλους βρέθηκε κάποιος να αντιπαρατεθεί στη ναζιστική συμμορία με τα όπλα του κανονισμού και της νομιμότητας. Από την άλλη, κάποιοι επέκριναν τον Γ. Δραγασάκη, θεωρώντας ότι το παράκανε, ότι εκφράσεις όπως «σούπα» και «mister Αλέξης» δεν είναι υβριστικές, και ότι αν γενικευτεί αυτή η λογική τότε πολλοί βουλευτές από όλα ίσως τα κόμματα (και από τον ΣΥΡΙΖΑ) θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις. Η πιο ακραία άποψη αυτής της λογικής εκφράστηκε από τον κ. Θάνο Τζήμερο, ο οποίος σε άρθρο του στην Άθενς Βόις έριξε τη βασική ευθύνη για το επεισόδιο στον κ. Δραγασάκη, θεωρώντας ότι υποκριτικά θεώρησε προσβλητικό το «μίστερ» όταν στη Βουλή ακούγονται χαρακτηρισμοί όπως «δοσίλογοι» κτλ.

Βέβαια, όπως και ο ίδιος ο κ. Τζήμερος ευθαρσώς παραδέχεται, σε παλιότερα άρθρα του έχει χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ πιο επικίνδυνον από τη ΧΑ (εδώ κάποιος θα ρωτούσε «επικίνδυνος για ποιον;») οπότε ασφαλώς δεν είναι αμερόληπτος παρατηρητής. Ούτε αξίζουν δεύτερη ματιά τα επιχειρήματά του ότι θα έπρεπε να αφαιρείται ο λόγος από τους βουλευτές του ΚΚΕ (και ενδεχομένως να καταδικάζονται σε τριετή φυλάκιση) κάθε φορά που διακηρύσσουν από το βήμα της Βουλής ότι «ο λαός θα καταργήσει στην πράξη» τον τάδε νόμο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Αλλά επειδή μπορεί καλοπροαίρετα κάποιος να επιχειρήσει να βάλει στην πλάστιγγα το «mister Αλέξης» και να το συγκρίνει με το «δοσίλογοι», έχω να παρατηρήσω ότι συγκρίνονται ανόμοια πράγματα και μάλιστα ανόμοια πράγματα σε πολλαπλά επίπεδα.

Αλλά πρώτα να πω ποιο είναι, κατά τη γνώμη μου, το παράπτωμα του Χρυσαβγίτη βουλευτή, που προκάλεσε την αντίδραση του προεδρεύοντος. Δεν είναι τα «γίδια» και «ξεφτιλισμένοι», που ειπώθηκαν στη συνέχεια της αντιπαράθεσης, ούτε τα όσα ακούστηκαν μετά, όταν η κατάσταση εκτραχύνθηκε. Πιστεύω ότι το «mister Αλέξης», δικαίως προκάλεσε την επέμβαση του προεδρεύοντος, όσο κι αν φαίνεται δευτερεύον. Πρόκειται για υποτιμητική αναφορά, απαράδεκτη για τη Βουλή, όπου η προσφώνηση βουλευτών ή η αναφορά σε βουλευτές γίνεται με το όνομά τους (κύριε Τάδε, ο κύριος Τάδε) ή με την ιδιότητά τους (κύριε συνάδελφε, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύριε υπουργέ, κύριε Πρόεδρε). Έχω παρακολουθήσει πολλές φορές συνεδριάσεις της Βουλής, και, με μια εξαίρεση, ποτέ δεν έχουν γίνει ασεβείς αναφορές με παραποίηση του ονόματος πολιτικών αρχηγών, του τύπου «ο Μπένι», «ο Καρατζαφύρερ» κτλ. Αυτά είναι για τα μπλογκ και τις παραπολιτικές στήλες, όχι για το Κοινοβούλιο. Θεμιτό είναι να πει κάποιος βουλευτής ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει, ξερωγώ, να προσεταιριστεί τους Αμερικανούς (διότι αυτό περίπου υπονοεί το «Μίστερ»), αλλά ας το πει ευθέως, με πολιτικούς όρους, όχι με όρους καφενείου, που εμπίπτουν στο άρθρο 77 παρ. 4 του κανονισμού της Βουλής περί ανάρμοστης συμπεριφοράς. Αυτά ισχύουν για κάθε αναφορά σε βουλευτή, και πολύ περισσότερο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει θεσμικό ρόλο.

Κάτι πολύ επιβαρυντικό για τον χρυσαβγίτη βουλευτή είναι ότι ασχημόνησε εκτός θέματος· ενώ είχε πάρει το λόγο για να αναπτύξει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, άρχισε να αναλώνει τον χρόνο του (που ήταν όλος κι όλος δύο λεπτά) με άσχετες αναφορές -θέλω να πω, το παράπτωμα θα ήταν ελαφρύτερο αν η επίμαχη φράση είχε τουλάχιστον ειπωθεί κατά την ανάπτυξη της ερώτησης προς τον κ. Στουρνάρα. Και πάλι θα ήταν ελεγκτέα, αλλά τώρα έχουμε επιβαρυντικές περιστάσεις. Άλλο είναι να ρευτεί κάποιος σε ένα γεύμα, κι άλλο να ρευτεί ενώ είναι απρόσκλητος.

Είπα πιο πάνω ότι μέχρι τώρα μόνο σε μια περίπτωση είχαμε ασεβείς αναφορές με παραποίηση ονομάτων βουλευτών. Αυτή η μοναδική ως τώρα εξαίρεση, που κακώς έγινε ανεκτή, είναι ότι μερικές φορές κάποιοι βουλευτές, κατά σύμπτωση όλοι ανεξαιρέτως χρυσαβγίτες, έχουν αναφερθεί στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι Τζέφρυ. Δυστυχώς, ως τώρα οι εκάστοτε προεδρεύοντες δεν το επισήμαναν, και δεν τους επανέφεραν στην τάξη, κάτι που ελπίζω από εδώ και στο εξής να αλλάξει. Για παράδειγμα, η προεδρεύουσα κυρία Κόλλια-Τσαρουχά δεν διέκοψε τον κ. Παππά όταν αναφέρθηκε σε «Γιωργάκη Τζέφρυ Παπανδρέου» (στις 14.3.2013), ενώ η ίδια άφησε ανενόχλητο τον κ. Κασιδιάρη όταν στις 30.10.2012 αναφέρθηκε σε «Τζέφρυ Παπανδρέου· ούτε ο κ. Μαρκογιαννάκης διέκοψε τον κ. Γερμενή όταν έκανε λόγο για τον «Τζέφρι Παπανδρέου και την παρέα του» (9.4.2013).

Βέβαια, υπάρχουν και χειρότερα από το «Τζέφρι». Θα θυμάστε ίσως ότι στις  5.10.2012 ο Κασιδιάρης αποκάλεσε «25% Έλληνα» τον Γ. Παπανδρέου, χωρίς να ιδρώσει το αυτί του προεδρεύοντος, του κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου. Παρόμοια, και ακόμα χειρότερα,  ο (μακαρίτης πια) Αθανάσιος Νάκος άφησε ατάραχος τον Κασιδιάρη πάλι να διαβάσει απόσπασμα από τα Πρωτόκολλα της Σιών, στις 23.10.2012, χωρίς να του ζητήσει να ανακαλέσει και να τον αποβάλει από την αίθουσα· αντίθετα, ο Γ. Δραγασάκης και άλλη φορά έχει διακόψει βουλευτή του ναζιστικού κόμματος, την κ. Ελένη Ζαρούλια, όταν αναφέρθηκε σε «υπανθρώπους», και στο τέλος τής έκλεισε τα μικρόφωνα όταν ξεπέρασε κατά πολύ τον χρόνο της (δίκιο έχετε αν παρατηρήσετε ότι στην ίδια ομιλία η κ. Ζαρούλια είχε επίσης κάνει λόγο για Γιωργάκη Τζέφρυ Παπανδρέου χωρίς να της επισημανθεί, αλλά ο διαιτητής δεν σφυρίζει δυο φορές πέναλτι στην ίδια φάση).

Νομίζω ότι σε όλες τις περιπτώσεις που ανέφερα, αλλά και σε πολλές άλλες, οι προεδρεύοντες θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα του κ. Δραγασάκη: να διακόψουν τον ασχημονούντα χρυσαβγίτη, να του ζητήσουν να ανακαλέσει και, αν αρνηθεί, να του επιβάλουν μομφή και να τον αποβάλουν από την αίθουσα. Τώρα που έγινε η καλή αρχή, δεν έχουν δικαιολογία αν δεν το κάνουν. Με την επανάληψη θα γίνει και καλύτερη η εφαρμογή της διαδικασίας, γιατί ο κ. Δραγασάκης μπορεί να έκανε ένα-δυο λαθάκια, συγχωρητέα σε κάτι που γίνεται πρώτη φορά, όπως μπορεί να έκανε κι ένα-δυο δευτερεύοντα λαθάκια τις προάλλες ο δήμαρχος κ. Καμίνης όταν απαγόρεψε τη χρυσαβγίτικη παράσταση στο Σύνταγμα -αλλά το ουσιώδες είναι που την απαγόρεψε, την άλλη φορά θα το κάνει αλάνθαστα.

Δέχομαι ότι αυτή η τακτική, παρόλο που μένει μέσα στα όρια των κανονιστικών διατάξεων, μπορεί να φανεί καταχρηστική. Αλλά δεν τάσσομαι υπέρ της γενίκευσής της -μόνο για τους Χρυσαβγίτες την προτείνω. Δύο μέτρα και σταθμά; Βέβαια. Βέβαια, γιατί η Χρυσή Αβγή δεν είναι ένα κόμμα σαν τα άλλα -κάτι που δεν έχουν καταλάβει πολλοί που πλασάρουν την επικίνδυνη για τη δημοκρατία θεωρία των δύο άκρων, όπως δεν το έχουν καταλάβει και οι 50 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου ύστερα από μήνυση που του έκανε ο Χρ. Παππάς της ΧΑ. Ότι δεν είναι ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα φαίνεται και από αλλού: για παράδειγμα, η θέση του 7ου αντιπροέδρου της Βουλής έχει μείνει κενή, ακριβώς για να μην τη μιάνει χρυσαβγίτης, και αυτό με συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων.

Με τη σχολαστική εφαρμογή της «τακτικής Δραγασάκη» δεν είναι δύσκολο να μπουν τα δυο πόδια των χρυσαβγιτών σε ένα παπούτσι -κι αν, στην πορεία, γίνει επίπληξη και σε καμιά βρισιά βουλευτή του ‘συνταγματικού τόξου’ δεν είναι κακό. Κι αν ενοχλεί το ότι η πειθάρχηση των νεοναζιστών θα γίνει για μικροπαραπτώματα, θυμίζω ότι και τον Αλ Καπόνε τον έβαλαν στη φυλακή για φορολογικές παρατυπίες.

128 Σχόλια προς “Και τον Αλ Καπόνε τον έβαλαν στη φυλακή για φορολογικά”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  Κατα τα άλλα λεξικολογούμε δεν &^^%($#$ούμε!.

 2. leonicosl said

  Mη μου πεις πως πάλι είμαι πρώτος!

 3. Γς said

  Και καταΙδρωμένος

 4. Θρασύμαχος said

  Ψιλοάσχετο μικρογλωσσικό: σε γραπτή του δήλωση, ο Μανώλης Γλέζος http://www.tanea.gr/news/politics/article/5018360/dksdr/ http://www.lifo.gr/now/politics/27443 καυτηριάζει την προβολή θέσεων «που απειλούν με επικίνδυνες εντάσεις … και προκαταΒΑΛουν εξελίξεις»

 5. akindynos said

  Όχι μόνο τον Αλ Καπόνε

  Shocking IRS Witch Hunt? Actually, It’s a Time-Honored Tradition
  Tea partiers join a club including the Communist Party, Christian schools—and Mother Jones.

 6. leonicosl said

  Γς, συγχαρητήρια! Μου βγήκες από τ’ αριστερά. Αλλά μέχρι να γράψω όλα τα καταβατά τριών επιπέδων που μου ζητάει το μπλογκ στον πρώτο σχολιασμό μου, θα μπορούσα να είμαι και πέμπτος.

  Μα τόσο ύποπτος είμαι πια; Και ο Γς τι είναι; Υπεράνω; Θείε Πέππα, γιά πες καμιά κουβέντα εμφορούμενος από συντεχνιακό πνεύμα. Κάτι πρέπει να κάνουμε μ’ αυτούς τους αεροπόρους. άσε που δεν μου φαίνετια και για Ολυμπιακός…

  Ο Γς δε θυμάμαι αν είναι αεροπόρος, μάλλον καλά θυμάμαι, αλλά κι αν δεν είναι, τόσες φορές που βρίσκεται ψηλά (από πάνω δηλαδή)… κατι θα ξέρει και από πτήσεις.

  Άκου να μου φάει την πρωτιά ο άτιμος!

  Φυσικά μην περιμένετε να σχολιάσω για τον εξευτελισμό του σεβαστού μας κοινοβουλίου. Για ποιο κοινοβούλιο μιλάμε; Με ή χωρίς χρυσαυγίτες, σκ… ψηφίζουν έτσι κι αλλιώς! Ο σεβασμός προς τον κανονισμό μάς μάρανε; Αυτά που ψηφίζουν έχουν σχέση με την άλλη, την ‘κανονική’ κοινωνία;

  Όταν δεν μπορούμε να σεβαστούμε αυτά που ψηφίζουν οι καλοί βουλευτές, όταν αυτά που ψηφίζουν μας σηκώνουν την τρίχα και μας βγάζουν το πετσί, τι μας νοιάζει τι κάνουν οι παραβαίνοντες τον κανονισμό; Άσ’ τους να φαγωθούν μεταξύ τους. Γιατί να επαινέσω έναν κοινοβουλευτικό που τήρησε κάποιον κανονισμό, όταν ο κανονισμός αυτός λειτουργεί μόνο σε βάρος μου; Σε μερικά θέματα είμαι μακριά νυχτωμένος και δεν είχα ξανακούσει τοΤζέφρυ για τον Γιωργάκη. Αλλά δε με συγκινεί όπως και να τον πούνε. έχω ακούσει τόσο πολλούς να τον αποκαλούν ‘κωλόπαιδο’, που το Τζεφρυ μόνο σα χαϊδευτικό θα μου φαινόταν.

  Φυσικά υπάρχουν μερικοί κοινοβουλευτικοί, και μερικοί πρώην δήμαρχοι, και όχι μόνο των Αθηνών, που θα ήθελα, αν είχα την ευκαιρία και την άνεση (δηλαδή ατιμωρητί) να τους φτύσω κατάμουτρα. Όπως θα το ήθελα και για τον Γκαρμπατσόφ. Αυτόν περισσότερο απ’ όλους τους άλλους.
  Καιμη με κατηγορήσετε για το ατιμωρητί. Σιγά που θα πήγαινα εγώ φυλακή κάνοντας κάτι που θα ήθελαν να τον κάνουν οι περισσότεροι.

 7. leonicosl said

  Στη διασταύρωση Κρίτωνος και Ι. Γκούρα στη Νίκαια σχηματίστηκε μια τεράστια τρύπα στην οποία πέφτουν οι ανύποπτοι αυτοκινητιστές και οι ακόμα πιο άτυχοι μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι ‘στουκάρουν’ στην απέναντι μάντρα. Μετά από οχλήσεις δύο μηνών, εμφανίστηκε ένα συνεργείο και κάλυψε την τρύπαμε κόκκινη άμμο. Την επομένη η τρύπα επανήλθε. Μετάαπό μια εβδομάδα ένα συνεργείο ξανάκλεισε την τρύπα με άμμο. Μετά από ένα περίπου μήνα και αφού είχαν γίνει τα μύρια όσα, εμφανίστηκε ένα συνεργείο που έριξε κάτι σαν τσιμέντο, έκλεισε και το χώρο με εκείνα τα δοχεία νερού, έβαλε και κόκκινη κορδέλα, και φανταστήκαμε πως ησυχάσαμε. Τα δοχεία νερού και η κορδέλα αποσύρθηκαν μετά από 5 ημέρες. Το θαύμα κράτησε μια βδομάδα. Ο τρόπος που έκλεισαν την αρχική τρύπα προκάλεσε το άνοιγμα πέντε ή έξι άλλων τρυπών, και δεν έχει κυριολεκτικά πια κανείς από πού να περάσει.

  ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΣΤΟΝ ΣΟΥΠΕΡ ΔΗΜΟ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΕΝΤΗ.

  Σε παρακαλώ νοικοκύρη, αν κάποιος σου ζητήσει τα στοιχεία μου σχετικά με την πιο πάνω καταγγελία, να του τα δώσεις.
  Αλλά να πάρεις και τα δικά του για να του κάνω μήνυση

 8. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
  Για να λεξικολογήσουμε λιγάκι, η προσφώνηση «Mr. Alexis» που εκστόμισε ο ούγκανος θαρρώ ότι, δεν ισχύει.
  Ή θα πεις: Mr. Alexis Tsipras
  ή θα πεις: Mr. Tsipras

  Στην αγγλική γλώσσα η προσφώνηση «Mr.» δεν κολλάει σε μικρό όνομα.
  Καλά δεν τα λέω; 🙄

  Και για να πολιτικολογήσουμε:

  «Τα βουλευτιλίκια δεν τα γουστάρουμε, δεν τα θέλουμε καθόλου. Εκμεταλλευόμαστε βεβαίως ορισμένα προνόμια αυτής της ιδιότητας, έχουμε πάρει και την οπλοφορία πλέον με άδεια (σ.σ.: δηλαδή πριν την είχαν χωρίς άδεια;), δεν έχει αυτόφωρο αν γίνει κανένα επεισόδιο και είμαστε λίγο πιο άνετοι στις κινήσεις μας.»
  (Ηλίας Κασιδιάρης, εκπρόσωπος Τύπου Χρυσής Αυγής, Χανιά Κρήτης 25/11/2012)

  «Είμαστε κόμμα αντικοινοβουλευτικό. Μπαίνουμε στη Βουλή για να μας εφοδιάσει το οπλοστάσιο της Δημοκρατίας με τα δικά του όπλα. Αν η Δημοκρατία είναι τόσο ηλίθια που γι’ αυτή τη δουλειά να μας δώσει κάρτες δωρεάν μετακίνη­σης και μισθούς, δικό της πρόβλη­μα. Αν πετύχουμε να εκλεγούν στα διάφορα κοινοβούλια εξήντα ως εβδομήντα υποκινητές και οργα­νωτές από το κόμμα μας, θα πλη­ρώνει για την αγωνιστική μας ορ­γάνωση η ίδια η πολιτεία. […] Αν δεν πετύχουμε να έχουν ασυλία οι πιο επικίν­δυνοι άνδρες μας, αργά ή γρήγο­ρα θα βρεθούν όλοι πίσω απ’ τα σίδερα.»
  (Γιόζεφ Γκέμπελς, μετέπειτα υπουργός Προπαγάνδας του Χίτλερ, Βερολίνο 30/4/1028)

  Βρείτε τις διαφορές. 😉

 9. leonicosl said

  δώ σκοτώνονται παιδάκια με δίκυκλα, και σεις μουλέτε ότι οι Χ.Α. εἰπαν τον Γιωργάκη Τζέφρυ; Μόνο Τζέφρυ τον είπαν; θα κάνω μήνυση και σ’ αυτούς για ευνοϊκή και πιθανώς μεριληπτική συμπεριφορά. Άκου ΜΟΝΟ Τζέφρυ!

  Και μη μου πείτε ότι θα τους μαλώσετε αν αποκαλέσουν τον Κ.Καραμανλή ή τους προκρίτους της αντλαϊκής κυβερνώσης τριανδρίας όπως και αν τους αποκαλέσουν!

 10. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9: Λεώνικε, πες τον όπως θέλεις και δείξε όπως θέλεις την αγανάκτησή σου, δεν είσαι βουλευτής σε ώρα συνεδρίασης.

 11. Triant said

  Μα το Τζέφρυ δεν είναι παρατσούκλι. Το George Geffry Papandreou είναι το
  πραγματικό του όνομα.

 12. Triant said

  Jeffrey και όχι Geoffry (το Geffry πως μου ήρθε; ).

 13. spiral architect said

  Τελικά το «Τζέφρι» είναι το δεύτερό του όνομα;
  Και αν ναι, από που βαστάει η σκούφια του;
  (του ονόματος)

  Μάλλον το σπίτι των Παπανδρέου στο Ματσατσούτσες ήταν χαμηλοτάβανο και ο Ανδρέας εκεί που ταχτάριζε το μωρό πετώντας το ψηλά, του ξέφυγε και χτύπησε το ταβάνι …

 14. ΑΝΤΩΝΗΣ said

  Συμφωνώ με την ανάλυση. Η εφαρμογή του κανονισμού είναι η λύση του προβλήματος.
  Όμως πρέπει να γίνει προς όλους. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που είπε χάιλ Χίτλερ πρέπει να τιμωρηθεί (γιατί δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία), η κυρία Κωνσταντοπούλου που δεν σέβεται καμιά διαδικασία να μην έχει πολιτική κάλυψη, ο Καμένος να σέβεται τους βουλευτές, ο Άδωνης να είναι εντός διαδικασιών κλπ. Μόνε έτσι θα συμμαζευτεί η Βουλή. Η συστηματική απαξίωση του πολιτικού συστήματος που ξεκίνησε με τις μούντζες (και την ανοχή τους για μικροπολιτικούς λόγους) μας οδήγησε εδώ. Διαφορετικά οποιαδήποτε είναι εκ του πονηρού.

 15. Raptakis Dimitrios said

  Νίκο, με προβληματίζει, ωστόσο, το γεγονός ότι η τακτική που προτείνεις μπορεί να τους ενισχύσει. Ήδη έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν εαυτόν ως τον…οσιομάρτυρα που διώκεται απηνώς από τους συστημικούς…

 16. physicist said

  #14. — Συμφωνώ απολύτως. Άλλα δύο επαίσχυντα περιστατικά που μου έρχονται στο νου από το παρελθόν είναι εκείνο του Βουλευτή του ΛΑΟΣ (Ροντούλης;) που είχε χαρακτηρίσει συναδέλφους του μουλάρια (ή γομάρια ή κάτι τέτοιο) και του Βουλευτή του ΚΚΕ που είχε εκσφενδονίσει το μνημόνιο. Κάπου διάβασα, ακόμη, για τα γαλλικά του κ. Μεϊμαράκη. Έχει ιστορία ο εκφυλισμός των αντιπαραθέσεων στη Βουλή σε επίπεδο Λαχαναγοράς και μακάρι η ενέργεια του κ. Δραγασάκη να είναι η αρχή για μια συνεπή στάση στο μέλλον.

 17. LandS said

  Ας ξαναγυρίσουμε στα κοινοβουλευτικά ήθη.
  Αν γνωρίζω καλά, στη Μητέρα όλων των Κοινοβουλίων, όταν αναφέρονται σε άλλον βουλευτή λένε «το αξιότιμο μέλος από το (π.χ.) Ανατολικό Λιούισαμ» αλλιώς εγκαλούνται στη τάξη.
  Το 1975 ο τότε πρωθυπουργός (Τζορτζ) Χάρολντ Γουίλσον «υποδέχτηκε» τη Μάργκαρετ Θάτσερ στη πρώτη παρουσία της στις Κοινότητες ως αρχηγό των Τόριδων με τις φράσεις: «Αντιλαμβάνομαι ότι το αξιότιμο μέλος από το Φίντσλι απέναντί μου, νοιώθει σαν ντροπαλή ντεπιτάντ….» και έγινε Ο χαμός.

  Υ.Γ. Όταν εκεί, πρωθυπουργός λέει ο/η απέναντι μου εννοεί τον/την Αρχηγό της πιστής στην Α.Μ. Αντιπολίτευσης.

 18. physicist said

  #17. — Ναι, αυτό είναι από τα ωραία του Βρεταννικού Κοινοβουλίου. Επίσης, η προσφώνηση εκεί γίνεται πάντοτε προς τον/την Πρόεδρο, ποτέ απευθείας προς τον/την συνάδελφο.

 19. LandS said

  #15. Το να γκρεμίζουν πάγκους στη λαϊκή, να χτυπάνε ανυπεράσπιστους και γενικώς να τσαμπουκαλεύονται ότι πετάει, κολυμπάει ή περπατάει.

 20. LandS said

  19 ορθή επανάληψη.

  #15. Το να γκρεμίζουν πάγκους στη λαϊκή, να χτυπάνε ανυπεράσπιστους και γενικώς να τσαμπουκαλεύονται ότι πετάει, κολυμπάει ή περπατάει, δεν τους κάνει θύματα αλλά θύτες.

 21. Raptakis Dimitrios said

  20. Συμφωνώ απολύτως. Στα καφενεία όμως η προπαγάνδα τους δουλεύει.

 22. atheofobos said

  Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τους ναζιστές το Μίστερ Αλεξης μου φαίνεται πιο κόσμιο από το μαντάμ Μέρκελ του Αλέξη που απευθυνόταν σε πολύ ευρύτερο κοινό από της Βουλής!
  Προσωπικά μου θυμίζει την μαντάμ Ορτάνς!

 23. LandS said

  22 Βρε Αθεόφοβε, όλοι οι Γάλλοι λοιπόν βρίζουν την Μέρκελ;
  Άσε που είναι δοκιμότατον και αξιοπρεπέστατον στα αγγλικά να προσφωνείς μια κυρία μάνταμ. Ο αγγλόφωνος θα απευθυνθεί στη Μέρκελ λέγοντας την Μάνταμ Τσάνσελορ. Και όταν προσκυνάνε την βασίλισσα τους δεν την λένε μαμά (mom) αλλά μαμ (Ma’am από το Madame το γαλλικό)

 24. physicist said

  #23. — LandS, μην το φτηναίνεις: ξέρεις ότι το Madam στα Αγγλικά ή είναι ασυνόδευτο (Dear Sir or Madam) ή συνοδεύεται από το αξίωμα (Madam President, Madam Chancellor), ποτέ από το όνομα. Όσο για τα γαλλικά, άλλο είναι το Madame — αν είχε πει ο Τσίπρας, αντίστοιχα, Ms. Merkel κανείς δεν θα του είχε κάνει παρατήρηση.

 25. LandS said

  16 Μια και το έφερε η κουβέντα στις γαλλικές προσφωνήσεις (μαντάμ, μεσιέ κλπ) . Ο κ. Μεϊμαράκης δεν μίλησε γαλλικά. Όταν εμείς (οι πολύ άντρες ντε! ) μιλάμε για αυτό που έχουμε στο παντελόνι μας, στη φουστανέλα μας ή την κρητική μας βράκα, μιλάμε ρωμέικα.

 26. spiral architect said

  @15: Σωστά! Η λογική «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» του Ηλία Ηλιού εδώ πλέον δεν ισχύει. Τα καλόπαιδα «τώρα τρούπωσαν» (που έλεγε και ο Βουτσάς) στη Βουλή και η επίκληση κοινοβουλευτικών διαδικασιών και πρωτοκόλλου, ακόμα-ακόμα και ο μέλλων αντιρατσιστικός νόμος να συνδεθεί μαζί τους, θα τα ισχυροποιήσουν έτι περαιτέρω.

  Το φάντασμα του ναζισμού πλέον έχει εγκατασταθεί για τα καλά πάνω απ’ τον ουρανό της Ελλάδας, έχει νομιμοποιηθεί με ψήφο μέσα στο Κοινοβούλιο, οποιαδήποτε δήλωση, ή αντίδραση μελών του εντός ή εκτός Κοινοβουλίου ανεβάζει ακόμα περισσότερο την «τιμή των μετοχών» του.

  Πρόταση: Ανηλεές ξεβράκωμα της πολιτικής του (νεο)ναζιστικού κόμματος εντός κι εκτός Βουλής από αριστερή σκοπιά.
  Με διοικητικά μέτρα, κομιλφό αλλά και θυμικά ξεσπάσματα στυλ Πάντζα, θαρρώ ότι … το χάσαμε το κορμί πατριώτη!

 27. physicist said

  #25. — 😉

  Επί προεδρίας Σιράκ, η Χίλλαρυ Κλίντον είχε επισκεφτεί τη Γαλλία (νομίζω ήταν τότε Γερουσιάστρια) και είχε συναντηθεί με την Μπερναντέτ Σιράκ. Η τελευταία, έκανε τις συνήθεις διπλωματικές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, και τι ωραία που ήτανε η κουβέντα, και τούτο και τ’ άλλο. Στο τέλος, πρόσθεσε ότι η Χ.Κ. είναι professionelle, ξέρει τη δουλειά της και την κάνει καλά. Κάποιος μεταφραστής στα Γερμανικά ήταν ή ψιλοάσχετος ή τεμπέλης ή έπαιξε γούγλης και η δήλωση της Μπ.Σ. αποδόθηκε: Sie ist eine Professionelle.

  Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι.

 28. Αναγνώστης ο αθηναίος said

  Καλημέρα, η άποψή μου είναι ότι μετά το επεισόδιο με την τηλεοπτική εκπομπή και τη χειροδικία του Κασιδιάρη στην Κανέλη, καιρό είχαμε να δούμε συμβάν που θα βοηθούσε τη δημοσκοπική άνοδο της ΧΑ.

  Όταν την παρούσα περίοδο η ΧΑ προβάλλει διάφορα ..αυτοθυματοποιητικά, όπως μας κατατρέχει το πολιτικό κατεστημένο (το βρώμικο, μην ξεχνιόμαστε), μας συκοφαντούν , όταν σε επίπεδο εικόνας προσπαθούν να εμφανιστούν ως ο αντίποδας των κοινωνικά ισχυρών, δηλαδή των ευνοημένων από το ..σύστημα, στην εκδοχή των κυριλέ φλώρων διεφθαρμένων με καβατζωμένες θέσεις εξουσίας, όταν αυτό το παίζουν σε ..οικοσυστήματα που έχει πέραση, ο Δραγασάκης απόφάσισε να κάνει τον ..Ιαβέρη και να το πάρει πάνω του.
  Ποιο;; Το mr Τσίπρας ή το ότι κοιμάται;;
  Λάθος κίνηση, νομίζω και επί της ουσίας και με όρους επικοινωίας, δηλαδή και πολιτικής

 29. LandS said

  24 Αν θυμάμαι καλά τότε του τη πέσαμε του Τσίπρα για τα κακά αγγλικά του.
  Εντάξει όταν το έλεγε στην Άρμανπουρ να τον παρεξηγήσουμε. Άμα το πει κατ’ευθείαν στη Μέρκελ, όμως δεν θα είναι κακό όπως συμφωνείς.
  Από έναν Έλληνα που μιλάει Ελληνικά το μίστερ Αλέξης, είναι χειρότερο από το μάνταμ Μέρκελ, είτε το λέει στον Δραγασάκη, στον ίδιο, σε σένα ή σε μένα.

  Παρεμπιπτόντως ο Τσίπρας έχει βελτιώσει κατά πολύ τα αγγλικά του, χωρίς να προκαλεί ρίγη συγκίνησης βέβαια.

  Ομως, όταν ο Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ψυχικού, σπουδάσας στις ΗΠΑ (και μάλιστα σε καλό πανεπιστήμιο της Ανατολικής Ακτής) λέει εντέρπενερ σου κάνει κάτι. Τον άκουσα, και ως γνωστόν, είμαι αμερόληπτος 🙂

 30. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  15-26: Και τα δύο χρειάζονται -και η πολιτική αντιμετώπιση και η εξάντληση των διοικητικών μέτρων. Αλλά ως τώρα το δεύτερο έλειπε.

  27: Στο αρσενικό, υπάρχει η λέξη Professionel στα γερμανικά;

 31. physicist said

  #29. — Και κατευθείαν στη Μέρκελ να το πει, λάθος είναι. Δεν προσφωνείς μια γυναίκα στα αγγλικά με Madam + το όνομά της. Δεν κολλάω σ’ αυτό, απλώς το επισημαίνω. Ας είχε πει Frau Merkel, και μέσα θα ήτανε, και θα μετέδιδε με το Frau όλη την γερμανικότητα της Καγκελαρίου. 😉

  Το εντέρπρενερ τι είναι, λάθος προφορά του entrepreneur; Ποιος το είπε, ο ΓΑΠ;

 32. gryphon said

  Αυτό είναι το πρόβλημα με τήν Βουλή και τήν λειτουργία της.Η «διαδικασία» .Ολα είναι μιά αφόρητη βαρετή διαδικασία που οι κανονισμοί της είναι χρονικα και θεματικα ρυθμισμενοι ετσι ωστε τίποτα ουσιαστικό να μην μπορει να ακουστεί. Απο κει και πέρα οσα λέει το άρθρο για τα επι τής διαδικασίας είναι τυπικά σωστά αλλα υπαρχει και το βιντεο και οι διάλογοι και ο Δραγασάκης βγαινει πανηγυρικά χαμένος.. Και αυτο που του λέει ο Ηλιόπουλος «καθηστε κατω κυριε προεδρε» ενω ο Δραγασάκης ειναι ορθιος χωρις αυτος να του απαντησει οπως και μετα που το μονο που λεει ο Δραγασακης ειναι σας αφαιρω τον λογο (χωρις ομως να το κανει) και ο αλλος του λεει «αφαιρεστε μου οτι θελετε αφαιρεστε και τόν εαυτό σας από τήν εδρα» ειναι οπως και να το δει κανεις υπερ του Ηλιόπουλου.Ας ηταν και ο Δραγασακης ετοιμολογος να ελεγε κατι να τόν εβαζε στήν θεση του.Αλλα δέν τοχει.Ο Δραγασάκης ευρισκομενος σέ θεση ισχύος σάν πρόεδρος κατεληξε να μοιάζει σάν αυταρχικός τυπολατρης πουριτανός γυμνασιαρχης παλαιάς εποχής.Πιό σημαντικό απ’ολα βεβαια ειναι το οτι ειπε το «παρακαλω καλεστε τον κ.φρουραρχο» και αυτο δέν ειναι καθόλου ευτραπελο και προδιδει μια βαθια κρυμμενη νοοτροπία και αντιληψη που ομως υπο το κρατος της απολυτης συγχυσης στήν οποία βρισκόταν βγηκε στήν επιφανεια.

 33. physicist said

  #30(β). — Δεν την έχω δει στο αρσενικό, Νίκο. Μόνο der Gigolo έχω ακούσει να παίζει. 🙂

  Σημειώνω ότι υπάρχει η λέξη Profi και για τα δύο γένη, που αποδίδει τον/την επαγγελματία. Είναι η χαλαρή, καθημερινή έκφραση για το γερμανικό Fachmann/Fachfrau.

 34. physicist said

  Ένα τελευταίο άσχετο αλλά το θυμήθηκα με τον Λαντς και τον εντέρπρενερ. Ο επιχειρηματίας στα γερμανικά είναι Unternehmer, από το unter = under και το ρήμα nehmen = to take. Οπότε συναντάει κανείς όχι σπάνια τη φάση να ρωτάει αγγλόφωνος έναν γερμανόφωνο επιχειρηματία με κουτσογνώσεις στα αγγλικά τι δουλειά κάνει, και ο δεύτερος να απαντάει: I am an undertaker.

 35. dr7x said

  Στα γερμανικά θα δούμε/ακούσουμε/διαβάσουμε Er ist ein Profi με μάλλον αποκλειστικά θετικές συμπαραδηλώσεις (ίσως αρνητική χροιά μόνο αν είναι κάποιος φραγκοφονιάς, οπότε τι περίμενες…).

 36. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Ο χειρισμός του Δρασάκη ήταν αδέξιος πέρα για πέρα και δεν ανέχομαι καμιά αντίρρηση σε αυτό. Κοινώς, του την είχε στημένη. Ότι και να έλεγε ο χρυσαυγίτης βουλευτής, κάτι μεμπτό θα του έβρισκε και η φασαρία ήταν προσχεδιασμένη. Αυτό φαίνετε με την πρώτη ματιά και με την δεύτερη σιγουρεύτηκες. Αυτό είναι που κάνει τα πράματα χειρότερα. Θέλει μεγάλη μαεστρία να είσαι προεδρεύον και δεν είναι όλοι κατάλληλοι για αυτό το πόστο. Ο θύτης έγινε θύμα, εγείρει αισθήματα στο απλό λαό, ηρωοποίηση που τα βάζει με το κατεστημένο κτλ. Άλλοι το επιδιώκανε τόσα χρόνια, και σε άλλους κατέβηκε ως μάνα εξ ουρανού. Οι ίδιοι βουλευτές έχουν απαξιώσει την βουλή, αλλά αυτή η διατύπωση κατάντησε κοινότοπο. Έτσι δεν υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι ο Δραγασάκης είναι στο σωστό δρόμο. Την επόμενη φορά θα ασχημονεί το μίστερ για χούντες και δοσίλογους και τα γίδια θα χειροκροτούν, μην αναμένετε ότι θα ιδρώσει κανενός το αυτί. Καθότι είναι αποκλειστικός κάτοχος της μόνης και αδιαίρετης ομοούσιας αλήθειας κτλ Όσο για τον Αλ Καπόνε, πριν από αυτόν βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι στη ψειρή. Κατά αναλογία, πριν από αυτό το επεισόδιο έπρεπε να γίνουν χιλιάδες άλλες επιπλήξεις σε όλους τους βουλευτές και ο φρούραρχος με μια διμοιρία να βρίσκετε μονίμως στην αίθουσα. Σε περίοπτη θέση και μπροστά από τα έδρανα των βουλευτών. Να βλέπουν όλοι τα κράνη ώστε να προσέχουν το λεξιλόγιο τους.

 37. physicist said

  #35. — Δόκτορα, και στο θηλυκό λέμε sie ist eine Profi ή κάνω λάθος;

 38. spiral architect said

  Για την κατακλείδα και τον τίτλο της ανάρτησης «τον Αλ Καπόνε τον έβαλαν στη φυλακή για φορολογικές παρατυπίες» ατυχώς ο τελευταίος δεν είχε κατεβεί στον πολιτικό στίβο. Αν το είχε πράξει και είχε εκλεγεί ίσως να είχε «νομιμοποιήσει» τις μπαγαποντιές και ίσως είχε αφήσει στην άκρη τις δολοφονίες των ανταγωνιστών του.
  Ας μην ξεχνάμε ότι, έχουν καταγγελθεί επίσημα τα «γραφεία εργασίας» των μπράβων στην Εύβοια και Βοιωτία όπου με το πρόσχημα «δουλειά μόνο σε Έλληνες», καταργούν τις (όποιες έχουν απομείνει) συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συναινώντας σε προσλήψεις εργαζομένων με μεροκάματο 18 ευρώ. 😯

  Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά, αν δούμε έξω απ’ τα σπίτια μας τίποτα εκτελεστικά όργανα – σφίχτες με ξυρισμένα κεφάλια κρατώντας στο χέρι τα κατασχετήρια και τις ταινίες με το βουλοκέρι, θα ξέρουμε ότι κάποια εργολαβία με τις ΔΟΥ ή τις τράπεζες υπεγράφη.

  Προσοχή: Aν το δείτε με άλλο μάτι, το «φαινόμενο ΧΑ» είναι μια καλά στρωμένη και νομιμοποιημένη μπίζνα. 😉

 39. 32: Η Βουλή είναι Βουλή και είναι βαρετή, δεν είναι κάποια ενδιαφέρουσα αμερικάνικη σειρά. Όπως και το Sátántango είναι βαρετό για πολλούς, αλλά έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό.

  Όσο για τις συμπεριφορές βουλευτών, και γενικότερα οργάνων, φορέων, σοβαροφανών καλλιτεχνών θα παραμένουν πάντα αστείες. Ο κ. Ηλιόπουλος και οι συνάδελφοί του της Χρυσής Αβγής ειδικά, μου βγάζουν όσο γέλιο όσο και ο Διοικητής μας στη μονάδα. Ο λόγος του περί 25ης Μαρτίου συνοδευόταν από δύο σκυλάκια παραδίπλα που κάναν σεξ. Μάλιστα επρόκειτο για δύο αρσενικά σκυλιά. Η φύση δουλεύει παρά φύσιν από ότι φαίνεται. Η Χ.Α. το θεωρεί και αυτό λάθος βέβαια. Επίσης αστείο.

  Όταν γελάς πολύ όμως, δυστυχώς, σου έρχονται και δάκρυα. Και με αυτά που ζούμε θα έπρεπε να κλαίμε ολημερίς. Τη νύχτα διάλλειμα.

 40. spiral architect said

  @39: Άσχετο, αλλά μιας και ανέφερες το «Ταγκό του Σατανά»: Τι θεϊκή ταινία ήταν αυτή! 😮
  (ανεξάρτητα αν έκανα 4-5 μέρες για να τη δω)

 41. sarant said

  35-37: Δηλαδή άμα πεις Sie is eine Profi είναι έπαινος και χαίρονται και άμα πεις το Sie ist eine Professionelle βρίσκεις το μπελά σου;

 42. munich said

  το Profi έρχεται απο το παλιο Professionist, το professionell το είναι επίθετο, Professionalität το γενικο ουσιαστιό. Αν πεις για μια γυναίκα ότι ειναι professionele έχει παράξενες συνδηλώσεις αν σκεφτείτε ποιο θεωρείται το αρχαιότερο γυναικείο επαγγελμα

 43. physicist said

  #41. — Νίκο, ήμουν ασαφής: το sie ist eine Professionelle σημαίνει το κάνει για επάγγελμα.

 44. munich said

  αλλά και το profi αν δεν κάνω λάθος αρχικά χρησιμοποιούνταν για τους επαγγελματίες αθλητές και δη για τους ποδοσφαιριστές, μετά άρχισαν να το λένε για όλους κυρίως τα τηλεοπτικά μέσα

 45. physicist said

  #44. — Κι εγώ για αθλητές το θυμάμαι. Στους υπόλοιπους πρέπει να επεκτάθηκε μετά, και μάλιστα συχνά με την πρόσθεση ein echter Profi, γνήσιος επαγγελματίας.

 46. LandS said

  31 Φυσικέ, σκέφτεσαι ως γερμανομαθής και όχι ως αγγλομαθής. Στα αγγλικά δεν είναι προσβλητικό να πεις ξένη γυναίκα μάνταμ. Ούτε, στα αγγλικά το μάνταμ σημαίνει συνήθως τσατσά. Όπως στον Καζαντζάκη, αλλά και στην πραγματικότητα, την Ορτάνς δεν την έλεγαν μαντάμ επειδή ήταν πουτάνα.

  Μέχρι και τον β Παγκόσμιο, οι εγγλέζοι αποκαλούσαν τους γερμανούς χερ (πχ) Μπάτενμπεργκ. Αλλά επειδή σε όλη τη διάρκεια του πολέμου χερ Χίτλερ τσαμπούναγαν, την προσφώνηση χερ την άφησαν για κάτι τύπους σαν τον Μπέκενμπάουερ και τον Χένες που τους έκλειναν το σπίτι μέσα στο Γουέμπλεϊ.

  Το Φράου λοιπόν (ακόμα και για το αμερικάνικο ακροατήριο) θα ήταν πολύ μεγάλη χοντράδα. Αργότερα, όταν μας επισκέφτηκε η κυρία, κάποιος την έκανε πανό με χιρλερική στολή. Τέτοια χοντράδα θα είχε κάνει και ο Τσίπρας αν την έλεγε φράου, όσο και αν σε μένα το φράου πάει σε γκουβερνάντα.

  38 Ε όχι δεν είχε κατέβει στον πολιτικό στίβο ο Αλ Καπόουν ( 🙂 ) Αρχηγός της πλειοψηφίας σε όλα τα όργανα της Πολιτείας του Ίλινοϊ ήταν. Από το Δημοτικό Συμβούλιο του Σίσερο και πάνω.

 47. Ηλεφούφουτος said

  Θα συμφωνούσα με το άρθρο, αν περιοριζόταν σε αυτό που υποδηλώνει και ο τίτλος του, δηλαδή ότι ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ΧΑ, τουλάχιστον στη Βουλή, είναι η εφαρμογή των κανόνων συμπεριφοράς, αλλά νομίζω ότι ξεστράτισε, πηγαίνοντας σε κάτι που με έκανε ν αναφωνήσω «ντάξει, όχι να κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας!» (να σημειώσω τη διατύπωση » ο βουλευτής της ΧΑ κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος » ενώ ο Νικοκύρης συνήθως δεν τηρεί τόσο πολύ τους τύπους όταν αναφέρεται στους ΧΑτες), όπως θα ξεστρατίσει, φοβάμαι, και τυχόν προσπάθεια να εφαρμοστεί αυτό το κόλπο από τα κόμματα συνολικά.
  Αν δηλαδή υπάρξει απόφαση του δημοκρατικού τόξου για εφαρμογή του, στην πράξη θα περιοριστεί σε αυτό που εννοούσε η Καθημερινή όταν έγραφε ότι η ΧΑ είναι χρυσή ευκαιρία για το πολίτευμα (να απαλλαγεί από την Αριστερά).

  Δεύτερον, αν πρόκειται να εφαρμόζεται μόνο από το Δραγασάκη θα είναι μάλλον αναποτελεσματικό ως προς τον κεντρικό στόχο, τουλάχιστον όμως μπορεί να ξεβρακώσει στα μάτια των όντων δημοκρατών κάποιους νεοδημοκράτες όπως ο Μαρκογιαννάκης,

  Τρίτον, το Τζέφρι είναι από κάθε άποψη νόμιμο και θεμιτό.

  Τέταρτον και φαινομενικά άσχετο, επειδή ανησυχώ για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο να γίνει ένα μία απ τα ίδια ΠΑΣΟΚ, θα έλεγα ότι δεν είναι η ΧΑ το βασικό πρόβλημα σήμερα. Το πρόβλημα ειναι το μνημόνιο και το ξεπούλημα της χώρας.

 48. LandS said

  Α ! είπα ΚΑΛΟ πανεπιστήμιο των Ανατολικών Πολιτειών. Δεν ήταν λοιπόν ο ΓΑΠ.
  Ο Σαμαράς το είπε.

 49. Ηλεφούφουτος said

  47 β, αστείο παρόραμα: …στα μάτια των όντωΣ δημοκρατών

 50. physicist said

  #46. — Όχι, Λαντς, κάνεις λάθος. Επαναλαμβάνω για τρίτη φορά το γνωστότατο που έγραψα και παραπάνω: δεν προσφωνείς στα αγγλικά μια γυναίκα με Madam + όνομα: την προσφωνείς με Madam σκέτο ή με Madam + το αξίωμά της. Το πρώτο δεν είναι προσβλητικό, είναι απλώς λάθος. Και δεν σκέφτομαι σαν γερμανομαθής ούτε το μπερδεύω με τη σημασία της τσατσάς (Puffmutter) που έχει το Madame στα γερμανικά. Τα αγγλικά μου τα έχω σε διαρκή και καθημερινή χρήση, παρεπιπτόντως.

  Το Frau δεν θα ήταν χοντράδα, σημαίνει απλώς Κυρία, όπως το Herr σημαίνει Κύριος. Συχνά αναφέρομαι (από κεκτημένη ταχύτητα) σε γερμανίδες συαδέλφους ως Frau Müller/Frau Schmidt κλπ. μιλώντας με αγγλόφωνους και κανείς δεν είπε ποτέ ότι τα Frau/Herr στ’ αυτιά τους παραπέμπουν σε ναζήδες.

 51. physicist said

  #48. — Μα στο ίδιο Πανεπιστήμιο δεν πήγανε;

  (Φτου, όχι, μπέρδεψα τον Σαμαρά με τον Κωστάκη — δίκιο έχεις).

 52. LandS said

  50 Τέλος πάντων πολύ το τραβήξαμε. Και επειδή προσωπικά χρησιμοποιώ μόνο το μάνταμ+ αξίωμα, το παρατράβηξα.
  Να συμφωνήσουμε όμως ότι (τότε και ίσως και τώρα) το Αγγλικά του Τσίπρα δεν του δίνουν την ευχέρεια τέτοιων υπονοουμένων;

  Στο Άμχερστ πήγαν και οι δύο. Ο Αντώνης μετά πήρε MBA από το Χάρβαρντ (όπου τώρα δίνει διαλέξεις ο ΓΑΠ)

 53. munich said

  τελοςπάντων το μαντάμ είναι υποτιμητικό στα ελληνικά αλλά όχι μονο γι αυτό δεν θα έπρεπε να αποκαλεί έτσι ο κ. Τσίπρας τη γερμανίδα καγκελάριο νομίζωντας ότι θα έχει απήχηση στα λαικά στρώματα αλλά και γιατί θα έπρεπε να εξηγήσει και να πείσει ότι είναι η συγκεκριένη πολιτική που ακολουθείται το πρόβλημα, όποιο και να είναι το πρόσωπο στην καγκελαρία. Είναι τουλάζιστον αφελε΄ς να νομίζουμε ότι αν βγει άλλος καγελάριος θα άλλαξει κάτι για την Ελλάδα.
  Μη ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη ελαστικοποιήση των εργασιακών σχέσων έγινε επί κόκκινου -πράσινου συνασπισμόυ με καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ, και εκφράζομαι πολύ κόσμια αυτή τη στιγμή

 54. sarant said

  47: Εγω μπορεί να μην τηρώ τους τύπους, αλλά ευτυχώς δεν βρίσκομαι στη Βουλή. Εκεί, θα έπρεπε να τους τηρήσω.

 55. gbaloglou said

  Αυτό που πάνω από όλα διαφοροποιεί την Χρυσή Αυγή από τα άλλα κόμματα είναι η πίστη στον Χίτλερ (που δεν είναι καθόλου μα καθόλου απαραίτητη για να δει κανείς τι υφίσταται σήμερα η Ελλάδα, οικονομικό-πνευματικό στραγγαλισμό από ΒΔ και αναίμακτη εισβολή από ΝΑ πχ).

 56. physicist said

  #52. — Συμφωνώ. Νομίζω ότι η εξήγηση που δόθηκε, δηλαδή ότι ο Τσίπρας ήθελε να πικάρει τη Μέρκελ, είναι τραβηγμένη — ήταν απλώς τα φτωχά του αγγλικά. Συμβαίνουν αυτά, εδώ ο Χέλμουτ Κολ δεν μιλούσε λέξη αγγλικά, μην κολλάμε εκεί.

  Μπέρδεψα το Άμχερστ με το Ταφτς και τρία πουλάκια. Πάντως το Άμχερστ έχει πολύ δυνατά Τμήματα σε κάτι πράματα απ’ τα δικά μου, άρα το έχω σε εκτίμηση, δεν το λέω δευτεράντζα.

 57. Πάντως δεν ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε στη Βουλή το Χάιλ Χίτλερ. Είχε ξανακουστεί πριν μισόν αιώνα (παρά κάτι μήνες)

  http://left.gr/news/otan-akoystike-gia-proti-fora-hail-hitler-sti-voyli-1963

 58. Φανατικός said

  H X.A. κάνει αυτό που ξέρει καλά. Τα υπόλοιπα κόμματα που τσαμπουνάνε τα περί δημοκρατίας έχουν το πρόβλημα. Οποιοσδήποτε έχει περάσει μέσα από κομματικούς μηχανισμούς γνωρίζει τη βαθιά αντιδημοκρατικότητα που τους διέπει. Οι Χ.Αβγίτες είναι αντιδημοκράτες και το δείχνουν, οι υπόλοιποι είναι αντιδημοκράτες και το παίζουν δημοκράτες. Οι Χ.Αβγίτες βγαίνουν και αναποδογυρίζουν πάγκους στις λαικές, συγχρόνως νεολαίες των κομμάτων του «δημοκρατικού τόξου» χτίζουν με τούβλα πόρτες γραφείων καθηγητών στα ΑΕΙ. Μου κάνει εντύπωση που ακόμα δεν έχουν παίξει ξύλο οι μπράβοι των νεολαίων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου με τους μπράβους της Χ.Α. Όποιος έχει συμμετάσχει σε φοιτητικές εκλογές θα έχει ζήσει και τους μπράβους και τα κράνη και τα ματσούκια, μάλλον αυτή είναι η δημοκρατία που φαντάζονται τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου».

 59. LandS said

  56 Μωρέ ποιος είμαι να πω δευτεροκλασάτο το Άμχερστ! Όμως είναι αυτοί οι δυο γίγαντες καμιά εκατοστή χιλιόμετρα μακρυά του….
  Για τότε μιλάω. Που ο πληροφοριοδότης μου είναι συνάδελφός σου του ΜΙΤ. Έλεγε δηλαδή ότι στο Άμχερστ πάνε όσοι δεν μπορούν να πάνε στο δικό του και στο Χάρβαρντ.

 60. @7 Πιθανότατα υπάρχει διαρροή σε κάποιο δίκτυο ύδρευσης ή αποχέτευσης και δημιουργέιται η λακούβα, το ότι το αμμοχάλικο (δεν πρέπει να έβαλαν άμμο) ήταν κόκκινο μίσως δειχνει ότι δεν ήταν καλής ποιότητας αλλά αν έριξαν μπετό τη δέυτερη φορά κι έγινε καθίζηση αλλού δείχνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Χασαμε και τον Νεο Κιντ να μας πει και αυτός τη γνωμη του 😦

  Για το θέμα της ανάρτησηςτώρα. Από παλιά το έλεγα ότι δεν πρέπει να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιέι κάποιος εργαλέια του φασισμού για να διαφυλάξει τη δημοκρατία, αλλά να εφαρμοστούν οι νόμοι που ήδη υπάρχουν και απαογορέυουν τις πρακτικές της. Στη δημοκρατία υπάρχει το δικάιωμα της ελευθερίας του λόγου το δικάιωμα αυτό δεν σου δίνει το δικάιωμα της εξύβρυσης που είναι αδίκημα (όσο και αν φάινεται αυτονόητο πολλοι δεν το καταλλαβάινουν δυστυχώς σε δια΄φορα φόρουμ κι εδω μέσα πολλοί λένε για λογοκρισία όταν διαγραφόνται υβριστικά σχόλια! ).

  Πριν το Πάσχα αναφέθηκαν στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι για να στήσουν το σόου στο Σύνταγμα με τη ιδανομή τροφίμων. Το δικάιωμα του συνέρχεσθαι δε δίνει σε κανένα το δικαίωμα σε κανένα να υποβιβάζει την ανθρώπιν η αξιοπρέπεια κάποιου που έχει ανάγκη ούτε δίνει το δικαίωμα σε διακρίσεις που απαγορέυονται από το Σύνταγμα:

  Αρθρο 2: (Πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας)

  1. O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.

  ‘Αρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)

  1. Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
  2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Eπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Eξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

  Οπότε πολιτικά πρ΄πει αν παίρνουν τις απαντήσεις τους και να εφαρμόζονται οι νόμοι στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

 61. alexiuslautus said

  Δυστυχώς η προτελευταία παράγραφος του άρθρου το χρωματίζει ολόκληρο. Αν φερθούμε στην ΧΑ ως ειδική περίπτωση, ας καλωσορίσουμε και άλλες «ειδικές» περιπτώσεις, ιδιώνυμα, τρομονόμους, επιστρατεύσεις για διάφορες «ειδικές» ανάγκες κλπ.

  Θυμίζω το ανέκδοτο με τον λαγό που στέφεται βασιλιάς του δάσους και καψωνάρει τον λύκο ως «αξύριστο» μέχρι που ξυρίζεται και ακολουθεί το «γιατί δεν φοράς κράνος;». Ας προσέξουμε γιατί πολλοί είναι επίδοξοι λαγοί και κανείς δεν θέλει να είναι στη θέση του λύκου…

 62. physicist said

  #59. — Ναι, αυτά τα δύο τα πασίγνωστα είναι θηριώδη, και δίκαια έχουν το γόητρο που έχουν. Όμως καμιά φορά η απόσταση που έχουν από άλλα παραμορφώνεται από τη λάμψη της παράδοσης και του ονόματός τους.

 63. spiral architect said

  Τώρα, που ακρίβυναν τα πάντα,
  εγώ πουλώ πολύ φτηνά,
  έχω τιμές του εξήντα επτά
  κι εμπόρευμα έχω του σαράντα.

  Πουλώ τον πόνο τυλιγμένο
  σε περιτύλιγμα εθνικό,
  το μίσος μου το ελληνικό
  είναι καλύτερο απ’ το ξένο.

  Πουλάω προσβολές και φρίκη
  κι αντί για καθωσπρεπισμούς,
  ωμή βια κι αλαλαγμούς
  έχω κρυμμένους στο μανίκι.

  Πουλώ κεριά και θυμιατήρια,
  για την Παναγιά και το Χριστό
  (κάποια στιγμή θα τους χρειαστώ)
  τους κάνω πάντα τα χατίρια.

  Μπροστά-μπροστά στο μαγαζί
  έχω μεγάλη επιγραφή
  ΨΕΜΑ, ΝΤΡΟΠΗ, ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ
  κι είν’ ολοσκότεινη η ψυχή.

  Αλλά ανάθεμά σε ρε Ζουκώφη
  συ ο Ρώσος στρατηγός
  που έρχεσαι μεσ’ τ’ όνειρό μου
  κάνοντάς με να κατουρηθώ.

 64. pilot said

  Όταν «ο βασιλιάς είναι γυμνός» ότι κι αν πει κάποιος, η προσοχή εστιάζεται στο γεγονός ότι, ο βασιλιάς παραμένει γυμνός και προκαλεί γέλιο. Αυτό είναι πια η Βουλή και καμιά παρόμοια ενέργεια κανενός Δραγασάκη μας πείθει ότι την ντύνει. Είναι γυμνή και προκαλεί και γέλιο.
  Αν πχ αύριο, προεδρεύοντος και πάλι του κ. Δραγασάκη πει τα ίδια και χειρότερα και με χειρότερο τρόπο (γιατί έχει την ικανότητα) ο πχ Μεϊμαράκης, ο Δραγασάκης πως θα αντιδράσει; Και ποιο μήνυμα θα στείλει;

 65. Alexis said

  #57, μισόν αιώνα και κάτι μήνες θές να πεις, Μάρτιος του 1963 γαρ…

  Πάντως τα όσα έγιναν προχθές με τον Ηλιόπουλο φαντάζουν …παιδική χαρά μπροστά στο επεισόδιο του ’63 που περιγράφεται στο λίκνο σου: «Σκάστε ρε πούστηδες» και γενική σύρραξη με γροθιές, αλά …Ταϊβάν!!!

  Το Τζέφρυ πράγματι είναι το δεύτερο όνομα του ΓΑΠ αλλά η χρήση του έχει έντονα υποτιμητική (και ρατσιστική θα έλεγα) χροιά, άρα μ’ αυτή την έννοια είναι σίγουρα κατακριτέα.

 66. Φανατικός said

  @64
  Συμφωνώ απόλυτα.

  Βέβαια ο Νικοκύρης εστιάζει στο θέμα του κανονισμού της Βουλής και στο κατά πόσο εφαρμόζεται (ή θα έπρεπε να εφαρμόζεται). Πάντως εάν ήμουν βουλευτής θα άρχιζα να κάνω μαθήματα καράτε, μάλλον θα μου χρειάζονταν κάποια στιγμή. Όταν ο άλλος θα μου επιτεθεί με μπουνιές, θα ήμουν αστείος εάν αμυνόμουν με τον κανονισμό της Βουλής.

 67. Γς said

  6 @ Λεώ

  >Την επομένη η τρύπα επανήλθε. Μετά από μια εβδομάδα ένα συνεργείο ξανάκλεισε την τρύπα με άμμο

  Κανονικά πρέπει πρώτα να βγάλουν από την τρύπα το φορτηγό που έχει πέσει μέσα.
  Είναι το φορτηγό που την μετέφερε μαζί με άλλες τρύπες. Όταν ξαφνικά του έπεσε η τρύπα.
  Και κάνοντας πίσω για να την μαζέψει, έπεσε μέσα της!

 68. Γς said

  67:
  Η τρύπα του Λεώ είναι στο Σχ. 7

 69. Γς said

  36:

  >Όσο για τον Αλ Καπόνε, πριν από αυτόν βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι στη ψειρή

  Στη ψειρού ή στου Ψυρρή;

 70. Ηλεφούφουτος said

  54 Άλλο είπα.
  Εννοούσα ότι η διατύπωση αυτή στο παρόν άρθρο δεν έμοιαζε με άλλες, προφανώς επειδή, ίσως υποσυνείδητα, προσάρμοζες τη γραφή σου στην πρόταση περί τήρησης του πρωτοκόλλου.

 71. sobibor43 said

  Να πω και εγώ την γνώμη μου. Το άρθρο του νικοκύρη συμπυκνώνει νομίζω τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της αριστεράς που πιστεύει πως με την νομιμότητα μπορεί να αντιμετωπίσει τους νενοναζί (θυμίζοντας έτσι κάπως, επαναλαμβάνω κάπως, τους σοσιαλδημοκράτες της βαϊμάρης) και άλλων κοινωνικών κομματιών (να τα πω «ριζοσπαστικά»;) τα οποία βλέπουν πως μια τέτοια τακτική δεν λειτουργεί πια (αν λειτουργούσε όντως ποτέ). Η άτεχνη και άκομψη αντίδραση του Δραγασάκη είχε πιστεύω το εξής αποτέλεσμα: για εκείνους που πιστεύουν πως η ΧΑ είναι αντισυστημική, η αποπομπή απλά επιβεβαίωσε τις (νηπιακές) αντιλήψεις τους. Για εκείνους που πραγματικά ενδιαφέρονται για να πολεμήσουν την ΧΑ, το συγκεκριμένο επεισόδιο ήταν απλά γελοίο. Εξηγούμαι: έχουμε μια συμμορία από μαχαιροβγάλτες, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία ξερνάνε ρατστιστικό μίσος και κάθε είδους άλλη μισανθρωπική ιδεοληψία, και το πρόβλημα μας είναι πως είπαν τον Αλέξη «μίστερ»; Μιλάμε σοβάρα; Τις προάλλες ο ΧΑ Παππάς παραδέχθηκε πως στα νιάτα του ήταν ναζιστής, ο Ηλιόπουλος (όπως σωστά αναφέρεις Νικοκύρη) έχει τατουάζ με seig heil στο χέρι, και έγινε ένας τέτοιος χαμός επειδή ο Δραγασάκης (όντας Σύριζα) θίχτηκε που το ζώον αποκάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος του «μίστερ»; Δεν υπονοώ πς ο Δραγασάκης το έκανε για αυτό. Ίσως πραγματικά να εκνευρίστηκε με το παράτυπο της διαδικασίας. Αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι (και όχι μόνο οι ΧΑ) θα το ερμηνεύσουν έτσι. Κοινώς, μπορεί η ΧΑ να είναι ό,τι είναι, αλλά αυτό που δεν θα αποδεχτούμε με τίποτα είναι να αναφέρονται υποτιμητικά για τον Τσίπρα. Συγνώμη φίλτατοι, αλλά αυτό βγαίνει σαν συμπέρασμα. Και εξού και είναι γελοίο. Από μόνος σου Νικοκύρη μου αναφέρεις ένα σωρό παραδείγματα στα οποία δεν υπήρξε τέτοια αντίδραση, πολλά από τα οποία πιο κατακριτέα από το προηγούμενο. Η διαφορά είναι πως αυτή την φορά επιτέθηκαν στον Τσίπρα. Θυμηθήκαμε τώρα τον κανονισμό της Βουλής, αλλά όταν αυτό γίνεται επιλεκτικά, τότε χάνει το νόημα του και προσδίδει άλλα χαρακτηριστικά σε όσους τον επικαλούνται. Δεν μπορώ να καταλάβω αν ο Σύριζα έχει κάποιο στρατηγικό σχέδιο και φέρεται τόσο ηλίθια, ή αν όντως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγουν κυβέρνηση και μέχρι τότε δεν πα να…

 72. theopeppas said

  @ Λεωνικε Μπα, είναι αργά να γραψω ο, τιδήποτε-κι ούτε θα προστεθεί τι,,,ορθά ή ..ορθότερα ή ..ορθότατα ετέθησαν…Μόνο που αυτο με την ..πρωτιά στα σχόλια μου θυμίζει κάτι που λέγεται ευρεως στο ..συνάφι μας -των Λοιμωξιολόγων, εννοω-καθως συχνά, στα πρωτα χρόνια της εμφάνισης του AIDS δυο διαπρεπή-και ..ιστορικά στελέχη, θα έλεγα!-συνεχως ..φιλονικούσαν για το ποιός ήταν αυτός που είδε «το πρωτο AIDS στην Ελλάδα» Είχα δηλώσει , τότε, κι έμεινε κάπου η ατάκα μου, πως το σημαντικό θα είναι να βρεθει κάποιος, ο οποιοσδήποτε, που να μπορεί αν πει «ειδα το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ κρούσμα AIDS στην Ελλάδα»!

 73. theopeppas said

  Ετσι και εδω..μακάρι να ηταν η τελευταία αναρτηση αυτη , εδω, οπουδήποτε, και οποιουδήποτε το σχόλιο (μα Γς, μα Λεωνικου, μα ..ναυτη, μα ..αεροπόρου!) να ήτανε το τελευταίο-κι ανάγκη για σχόλιο-κι αντίστοιχες ειδησεις και πραγματικότητες να ητανε ανάμνηση..
  I have a dream…ακου τι λέω [γιατί μετά τον ..σκοτωσανε!]

 74. sarant said

  63: Ωραίο είναι αυτό!

  65: Δεν νομίζω στην ελληνική του ταυτότητα να αναφέρεται το Τζέφρυ. Κι αν είναι έτσι, τότε δεν είναι το όνομά του σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

  71: Αισιόδοξος όντας, ελπίζω το επεισόδιο αυτό να κάνει την αρχή -δηλαδή, αν αύριο επαναληφθεί κάποιο περιστατικό σαν κι αυτά που ανέφερα, να αποβληθεί και πάλι όποιος χαβγίτης ασχημονήσει. Το ότι η προσβολή έγινε στον Τσίπρα και προέδρευε ο Δραγασάκης, ήταν όντως άκομψο. Το καλύτερο θα είναι την επόμενη φορά να είναι ή άλλος ο προεδρεύων ή άλλος ο στόχος της προσβολής.

 75. Vouts said

  Μου άρεσ η κίνηση του Κου Δραγασάκη.Το προβλημα όμως ειναι ,σημειώθηκε ήδη και απο αλλους σχολιαστές, οτι ο κοινοβουλευτισμός εχει ήδη απαξιωθεί έργω και λόγω απο τους τωρινούς υπερασπιστές του.
  Δεν θυμάμαι συγκεκριμένα, αλλα όλοι έχουμε στο μυαλό μας περιστατικά οπου ο ένας βουλευτής επιτίθεται στον άλλον με χαρακτηρισμους καφενείου και περα απο τα ορια της ευπρέπειας.
  Αφηστε δε που η κυνικοτητα με την οποια οι πολιτικοι ολων των κομματων αναιρουν οτι εχουν πει ή οι κανει και αυτοβαυκαλίζονται με αισχρα ψεμματα κατα τις συνεδριάσεις ειναι προσβλητική για τον κοινοβουλευτισμο και τη νοημοσυνη μας.ΓΙα να μειωθεί η δημοτικότητα της ΧΑ πρέπει να επιμείνουν οι λοιποι στους τυπους αλλα και στην ουσία.Για να αναδειχθει η ελλειψη πολιτικών προτάσεων της ΧΑ πρεέπι να έχουν προτάσεις οι άλλοι

 76. Θεόδωρος Κρητικός said

  Περιμένω μία καλύτερη στρατηγική ανάγνωση από την Αριστερά. Η ΧΑ είναι πρόβλημα της Δεξιάς και αυτή (η συνταγματική Δεξιά) οφείλει να την αντιμετωπίσει, ιδιαίτερα με διοικητικά μέτρα, που είναι προνόμιό της. Από την άλλη μία πραγματική Αριιστερά, δεν λοιδωρεί και υβρίζει απόψεις και γνώμες, αντιπαρατίθεται βάσει επιχειρημάτων. Μάλλον ζορίστηκε ο Δραγασάκης και αποφάσισε αυτοβούλως να ενεργήσει, μη αντέχοντας τη μη αντίδρασηυ αυτών που έχουν την υποχρέωση να αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα. Εγώ του λέω μπράβο για την εθελοντική υπενθύμιση του Κανονισμού της Βουλής που είχε περιπέσει σε αχρηστία, όπως θα του έλεγα εξίσου μπράβο για την εθελοντική πρωτοβουλία του να καλέσει τον Πρόεδρο της Βουλής, να επιβάλει την τάξη.

 77. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Χαιρετώ τον ένα και μοναδικό αναγνώστη μου

  #69 ψειρού που έχει ψείρες

  Όσο για τα άλλα, με διοικητικά μέτρα … ενισχύετε το τέρας, δεν συντρίβετε. Ας αναλύσουμε τα αίτια οπς τζιζ πονάει

 78. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Πάντως αυτά που λέει το #58 είναι και δικιά μου διαπίστωση και πολλών άλλων στο καφενείο. Η απορία μου λύθηκε όταν μου εξήγησαν το στρατηγικό τους σχέδιο, καθότι η δημοκρατία αυτονών ουδεμία σχέση έχει με την δημοκρατία των λεξικών και ειδικά της σιχαμερής μπουρζουαζίας. Αυτοί βέρσες με όλους τους άλλους. Τώρα αντιστράφηκαν οι ρόλοι και έχουμε τους χάτες βέρσες με όλους τους άλλους. Σημεία των καιρών.

 79. Το θέμα έχει βέβαια κλείσει, αλλά παρόλα αυτά να θυμίσω ότι ο Τσίπρας δεν είπε μάνταμ (= Madam) Μέρκελ, είπε μαντάμ Μέρκελ, ό,τι και να σημαίνει αυτό (υποννοούμενο ή κακά αγγλικά). Εγώ δεν έχω άποψη, αλλά όταν το άκουσα μου φάνηκε πολύ αστείο.

 80. Lefteris_Sfak said

  #75
  Παίρνουμε φόρα κατηφόρα μερικές φορές με αυτά τα επαγωγικά συμπεράσματα. Και τα κάνουμε όλα ίσωμα.

  Ο ελληνικός κοινοβουλευτισμός σαφώς δεν είναι στην ακμή του, το επίπεδό του είναι χαμηλό αλλά σαφέστατα συμπεριφορές όπως των χρυσαβγιτών συνιστούσαν -μέχρι πέρσι- μεμονωμένες περιπτώσεις. Βουλευτές που φέρθηκαν με σκαιό τρόπο υπήρξαν και στο παρελθόν (θυμίζω τον αείμνηστο Γιαννόπουλο, αλλά και τα αλλοτινά μαργαριτάρια του νυν προέδρου πανσοφολογιότατου Μεϊμαράκη) αλλά (ή πιο σωστά ΑΛΛΑ) το πρωτοφανές με τη ΧΑ είναι ότι για πρωτη φορά στο συνολό του ένα κόμμα, από την πρώτη κουβέντα του μέχρι την τελευταία, και σε κάθε ευκαιρία, χλευάζει το κοινοβούλιο, περιφρονεί επιδεικτικά τις διαδικασίες και τους κανόνες, απαξιώνει λέξη τη λέξη και μέρα τη μέρα το πολίτευμα μέσα στην ίδια του την έδρα, προκειμένου να προωθήσει τις στοχεύσεις του, που όλοι γνωρίζουμε τίνος είδους είναι.

  Αυτός ο οχετός που ονομάζεται κόμμα ενώ είναι συμμορία (καλώς το υπαινίχθηκε ο Δραγασάκης) έριξε το επίπεδο του κοινοβουλίου μας και του πολιτεύματος από τα αβαθή στα τάρταρα. Εν μία νυκτί. Αυτό δεν συμψηφίζεται.

  Και υπάρχει μια πολύ απλή, πάναπλη εξήγηση περί αυτού: μιλάμε για μπράβους ναζιστές. Επαρκεί πιστεύω.

  Αυτοί οι μπράβοι πρέπει να μπουν στη θέση τους. Και η δημοκρατία έχει έναν πολύ καλό τρπο για αυτό. Λέγεται κανόνες. Δυστυχώς στην Ελλάδα, για τον εκδημοκρατισμό και για τους δημοκρατικούς κανόνες κόπτονται μόνο αυτοί που θεωρούν το αστικό δημοκρατικό πολίτευμα ατελές (όχι αρκετά δημοκρατικό), δηλαδή οι αριστεροί.

 81. agapanthos said

  Πρώτα πρώτα με παραξένεψε που τα ΜΜΕ αποκρύπτουν επιμελώς το γεγονός ότι ο χρυσαβγίτης ήταν εκτός θέματος, και άρα παρέβη τον κανονισμό. Δεν πιστεύω ότι λένε τη μισή αλήθεια έχοντας κακή πρόθεση, απλά τους φαίνεται εξωφρενικό να πρέπει κάποιος να παραμείνει εντός θέματος ή να ζητήσει το λόγο για ένα συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι στην κουλτούρα τους αυτά τα πράγματα…

  ‘Επειτα θα ήθελα να επισημάνω ότι το χαμηλό επίπεδο της βουλής δεν προκύπτει από χαρακτηρισμούς, αλλά από το ύφος και το ήθος της συζήτησης. Το να χαρακτηριστεί κάποιος δοσίλογος ή κλέφτης είναι ένας χαρακτηρισμός, ίσως υπερβολικός, ίσως και άδικος κάποιες φορές, χαρακτηρισμός πάντως, και μπορεί να αντικρουστεί. Τα «μιστερ Αλέξης» και τα «Τζέφρυ» είναι σχολική επιθετικότητα του τύπου «στο δικό μου δε χωράει στο δικό σου κολυμπάει» και απλά αποσκοπούν στη διάλυση της συζήτησης, κάθε συζήτησης. Υπάρχει διαφορά νομίζω και καλώς ο Δραγασάκης έκανε ό,τι έκανε.

  Τέλος η δραστηριότητα των Χρυσαβγιτών δεν είναι προβληματική για όλους, ας το πάρουμε απόφαση αυτό. Αλλά όσοι την αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα, ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι θα τη βρούμε μπροστά μας παντού, πρέπει να μην την αφήνουμε σε χλωρό κλαρί. Ο Δραγασάκης στη Βουλή, οι επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι αντιφασίστες οπαδοί στις κερκίδες, οι καθηγητές στα σχολεία κ.ο.κ. Με όποιο τρόπο έχει ο καθένας πρόσφορο.

 82. γιὰ τὸ γεγονὸς ἔλαβα γνῶσι ἀπὸ ῥαδιοφώνου μέσα σὲ ἕνα αὐτοκίνητο ποὺ μὲ πήγαινε στὸ σπίτι ἀπὸ τὸν σιδηροδρομικὸ σταθμό. δὲν ἐξέφερα κἀμμία ἄποψι πρὶν δῶ 1-2 φορὲς σὲ βίντεο ὅλόκληρη τὴν ἐπίμαχη σηνή.

  ἦταν μεγάλη γκάφα Δραγασάκη κατὰ τὴν γνώμη μου. ὅταν ἀποφασίζῃς νὰ ἐφαρμόσῃς τόσο αὐστηρὰ τὸν κανονισμὸ δὲν τὸ κάνῃς γιὰ νὰ προστατέψῃς τὸν ἀρχηγό σου. τὸ κάνεις πρῶτα στοὺς δικούς σου γιὰ νὰ δείξῃς ὅτι εἶσαι εἰλικρινής. τὸ τί κατὰ καιροὺς ἔχει ἀκουστῆ μέσα στὴν Βουλὴ δὲν λέγεται.

  τώρα βέβαια ἂν οἱ Συριζαῖοι θεωροῦν τὴν λέξι MIster ὠς ὅ,τι χειρότερο ἔχει ἐκστομιστῆ τὸν τελευταῖο καιρὸ μέσα στὸ κοινοβούλιο πάω πάσο. βέβαια θὰ ἤθελα πολὺ νὰ δῶ τὴν ἀντίδρασι τοῦ προεδρεύοντος σὲ ἀνάλογες περιτπώσεις ποὺ σίγουρα θὰ δώσουν εὐκαιρίες -ὅλο καὶ κάποιος θὰ πη τοὺς χρυσαυγῖτες «συμμορία», ὅλο καὶ κἄποιος θὰ πῇ τὴν κυβέρνησι «δωσίλογους» «γερμανοτσολιᾶδες» κ.τλ. κι ἐκεῖ θὰ δοκιμαστῇ ἡ εἰλικρίνεια τῶν διαφόρων Δραγασάκηδων.

 83. Lefteris_Sfak said

  Διόρθωση, το #80 ποστ μου πήγαινε στο #76 και όχι στο #75.

 84. spiral architect said

  O χίτης, ο κομισάριος εκ Τασκένδης,(!) το πολιτικό περίττωμα και το παραλήρημα .
  Να τους χαίρονται όσοι τους ψηφίσαν. 👿

 85. 81: Σωστή η λογική σου. Ακριβώς αυτό είναι.

  «Τα «μιστερ Αλέξης» και τα «Τζέφρυ» είναι σχολική επιθετικότητα του τύπου «στο δικό μου δε χωράει στο δικό σου κολυμπάει» και απλά αποσκοπούν στη διάλυση της συζήτησης, κάθε συζήτησης.»

 86. «Όσο για τον Αλ Καπόνε, πριν από αυτόν βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι στη ψειρή. [sic]»
  Ε, όχι και εκατοντάδες χιλιάδες στη φυλακή για φοροδιαφυγή! Αν δεν ήταν αυτός που ήταν, μάλλον θα τείχε γλυτώσει μ’ένα (τσουχτερό) πρόστιμο!

 87. Κι εναν γέρο τον κήδεψαν από χέσιμο said

  Κοιτα μωρε πως μεγαλωσε εκεινο το μικρουλι των συνιστωσων. Σοβαρεψε και θυμηθηκε την νομιμοτητα το καημενο. Αν περιμεναμε να πολεμησει τους ναζηδες, μαλλον σε καμμια καταδικαστικη ανακοινωση θα καταληγαμε και φρουδικα αστειακια για Γκουλαγκ

 88. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Νάτμας, δύο οι φανατικοί αναγνώστες μου. Τελικά το μίστερ αλέξης χειροκρότησε το φροϊδικό αστείο, ή ου? Να ξέρω για να ρεγουλάρω το χρυσαυγιτόμετρο μη χτυπήσει τέρμα και στραβώσει η βελόνα.

 89. sarant said

  81-85: Λέγεται τάχα και σήμερα (στα σχολεία) το «…στο δικό σου κολυμπάει» ή το θυμόμαστε από τα παλιά;

 90. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  81
  Δεν το αποκρύπτουν διότι δεν είναι καθόλου έτσι όπως τα παρουσιάζετε στο πρώτο σκέλος του σχολίου σας. Δεν αποβλήθηκε διότι ήταν εκτός θέματος, παρόλο ότι ήταν, και η όλη παράσταση θα ήταν ακόμη πιο αστεία για το τσίρκο αν συνέβαινε όπως το λέτε. Έχετε ποτέ παρακολουθήσει συνεδρίαση της βουλής? Σπανίως έως καθόλου και κανείς δεν είναι εντός θέματος. Όλοι για όλα και για άλλα λαλλαλούν όμως ποτέ για το νομοσχέδιο. Εξ ου και στην συνεδρίαση σπανίως βρίσκονται πάνω από 5 άτομα (το προεδρείο συμπεριλαμβανόμενο).

 91. RaspK said

  Αναρωτιέμαι τι είδους δεοντολογικές ποινές θα έπρεπε να ισχύουν για παραποίηση της αλήθειας (π.χ. τα Πρωτόκολλα είναι γνήσιο έγγραφο).

 92. Πέπε said

  Υπάρχουν δύο προβλήματα (τουλάχιστον) με τη Χαβγή. Το ένα είναι ουσίας: είναι νεοναζήδες. Πολύ φοβούμαι ότι η Δημοκρατία δεν προβλέπει αντιμετώπιση τέτοιου προβλήματος: έχεις δικαίωμα να είσαι νεοναζί, όπως έχεις δικαίωμα να εκφράζεις οποιαδήποτε άλλη ιδεολογία (έτσι κι αλλιώς δεν την εκφράζουν, κοιτάνε να τη συγκαλύψουν). Με τους γνωστούς περιορισμούς -δεν προτρέπουμε ατιμωρητί σε πράξεις βίας κλπ..
  Το δεύτερο πρόβλημα είναι και ουσίας αλλά και τύπου: είναι νταήδες. Το νταηλίκι δεν είναι συνώνυμο του νεοναζισμού. Σε οποιαδήποτε παράταξη ή οποιαδήποτε θέση εντός του κάθε «τόξου» κάποιος μπορεί να είναι νταής.
  Αν λοιπόν κοιτάμε να τους αντιμετωπίσουμε με τη λογική «ο Αλ Καπόνε πήγε μέσα για φοροδιαφυγή», πρέπει να εστιάσουμε στο πότε παρατυπούν. (Δεν είναι και δύσκολο, αφού η απάντηση είναι «όποτε αναπνέουν»! )
  Το νταηλίκι εντός ή εκτός Βουλής είναι τεράστιο πρόβλημα, αλλά ας μην κοιτάξουμε αυτό. Ας κοιτάξουμε μόνο τις παραβιάσεις ρητών κανονισμών. Το «Μίστερ Αλέξις» αποτελεί ξεκάθαρη ειρωνία -είναι αστείο να κοιτάμε αν η λέξη «μίστερ» είναι ύβρις ή όχι. Δε μας φτάνει; Ας πιαστούμε από το «γίδια, ξεφτιλισμένοι». Από τη διακοπή του προέδρου (γεν. αντικ.) και την άρνηση συμμόρφωσης στις υποδείξεις του. Από όπου θέλουμε.
  Τα άτομα είναι τσαμπουκάδες σ’ όλη τους την καθημερινότητα. Είναι εντελώς ανίκανοι να διαχειριστούν μια συζήτηση όπου ο άλλος θα τους βάλει, λογικά ή πειθαρχικά, στη θέση τους. Θα του στρώνουν συνέχεια πάσες. Θυμίζω ότι πριν τους κόψουν από τα κανάλια ο Κασιδιάρης σε κάθε εκπομπή ούρλιαζε ήδη από το καλημέρα. Πριν τελειώσει το σήμα έναρξης της κάθε εκπομπής είχε ήδη δώσει πατημα να τον διώξει, αν ήθελε, ο οικοδεσπότης.
  Σε μια πιο παλιά εκπομπή ο Δ. Κολλάτος, συμπροσκεκλημένος του Μιχαλιλιάκου, αποφάσισε να τον βάλει να δείξει μόνος του ότι είναι ένα υστερικό παιδάριο. Ήταν απελπιστικά εύκολο. Ο Κολλάτος, χωρίς να διαπράξει καμιά παρατυπία, απλώς έγινε εκνευριστικός. Ο βλάκας ο άλλος τσίμπησε και του εκσφενδόνισε μια καρύδα (σικ), η οποία βρήκε το ποτήρι με το νερό μπροστά στο σκηνοθέτη κι έκανε ένα εντυπωσιακό εφέ. Ον κάμερα όλα αυτά, φυσικά (αλλιώς δε θα τα ήξερα). Το ίδιο είχε πάει να κάνει κι η Κανέλη τότε με τα μαπίδια, αλλά από βλακώδεις χειρισμούς η υπέροχη ευκαιρία (σωματική επίθεση νεαρού κατά γυναίκας με δυο φορές τα χρόνια του – δηλαδή τι άλλο θέλουμε; ) πήγε στράφι.
  Όπως σχολίασε κάποιος παραπάνω, θέλει τέχνη να προεδρεύεις της Βουλής. Δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, αυτοί όμως που κατέχουν την τέχνη μπορούν ανετότατα να οδηγούν τη Χαβγή εκτός αίθουσας σε κάθε συζήτηση, αν θέλουν. Οι χαβγίτες θα βοηθήσουν. Τσιμπάνε πάντα. Μετά το τσίμπημα όο το θέμα είναι να ξέρεις να τραβήξεις το ψάρι.

 93. sarant said

  92: Όπως έγραψα και στο άρθρο, ελπίζω με τον καιρό (και την πείρα) οι χειρισμοί να γίνουν καλύτεροι -στη γενική αντιμετώπιση νομίζω ότι συμπίπτουμε.

 94. δραγασάκης ο καθαρόντας said

  σούπα και μίστερ και σιγά τα αβγά.σε άλλες βουλές πέφτει και κανά ξυλίκι.χρειάζεται λίγο και στη δική μας.ο ρουπακιώτης ο διαπλεκόμενος απατεώνας τσιτώθηκε όταν χλέβαστηκε ο αρχηγός του ο μίστερ.τους κανονισμούς της βουλής τους θυμάται μαζί και εσείς μόνο όταν ζορίζεται.πώς να είναι δυνατόν να επικαλείστε τους κανονισμούς της βουλής ,ενώ ο πρώην μικρός σας σταλιν,η αλέκα,έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει στο σύνταγμα.συνεχίστε να ανεβάζετε τα ποσοστά με την υποκρισία σας.όχι βέβαια τα δικά σας ποσοστά.

 95. Σχετικά με τον αν το δεύτερο όνομα του ΓΑΠ είναι Τζέφρυ. Μην επικαλείστε την (ελληνική) Βικιπαίδεια, η οποία το αναφέρει. Οι αποδέλοιπες τον λένε σκέτο Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου. Εντάξει, τα Γιορούμπα, τα Βιέτ και τα Βάσκικα δεν τα κατεχω καλά αλλά έναν Τζέφρυ θα τονε ξεχώριζα.

 96. Πέπε said

  Σύντροφε 94, αυτό που δήλωσε η Αλέκα δε νομίζω ότι απαγορεύεται. Ούτε απαγορεύεται το να είσαι εχθρός του κοινοβουλευτισμού, όπως δηλώνει η Χαυγή στη φάτσα της επίσημης ιστοσελίδας της. Άρα θα ψάξουμε αλλού.
  Συμφωνώ φυσικά (ξέχασα να το πω στο #92) ότι αν αρχίσει να τηρείται το κάθε γράμμα του κανονισμού, αυτό θα πρέπει να γίνει για όλους.

 97. δραγασάκης ο καθαρόντας said

  96 α μπράβο ,όχι μόνο έτσι αλλά και γιουβέτσι

 98. NM said

  #57. Σκύλε Β.Κ:
  Είναι τσεκαρισμένη η πρωτογενής πηγή; (τα 2 βιβλία)
  Και αν υπάρχει τέτοιο κεφάλαιο σ’αυτά είναι τσεκαρισμένη η πληροφορία από άλλη πηγή πλην αυτών;
  Λίγο περίεργο μου φαίνεται πάντως να μην υπάρχει αλλού κάτι καταγραμμένο από εκείνη την εποχή.

 99. gryphon said

  92
  Δέν τό βλεπω πολύ πιθανό να γίνει τιποτα από αυτά πού λές.Οι τρόποι που προτεινεις φαινονται ευκολοι αλλα επιτρεψε μου να σού πω οτι βασιζονται σε υποθετικους φανταστικους τύπους ανθρωπων που δεν υπαρχουν στήν πραγματικότητα ειδικα μεσα στήν ελληνικη βουλη.
  Δεν τους ξερω βεβαια και ολους αλλα φερνω στο μυαλό μου ολους αυτες τις γνωστές φατσες και απο το πασοκ και απο τήν νδ τον συριζα και γενικα ολους αυτους που υποτιθεται θα σηκωσουν τειχος απεναντι στην χα και μου ειναι πολυ δυσκολο εως αδυνατο να σκεφτω καποιον η καποια εκει μεσα που να διακρινεται για τήν φυσικη του ευγενεια τήν ηρεμια το αισθημα δικαιοσυνης τον πολιτισμενο λογο και γενικα καποιον που να υποβαλλει στον αλλο καποιου ειδους σεβασμο.Με αλλα λογια ισχυει αυτο που λεει η λαικη παροιμια «βγαλε την σκουφια σου και βαρα μας».Εσυ εχεις καποιους συγκεκριμενους υπ οψιν σου;

 100. Μαρία said

  98
  >Είναι τσεκαρισμένη η πρωτογενής πηγή;
  Κωστόπουλος, σ. 110
  Δορδανάς, σ. 267

  Ελευθερία, 14/3/1963
  «Εξετόξευσεν εναντίον του βαρυτάτην ύβριν θίγουσαν την ανδροπρέπειάν του»
  http://tinyurl.com/otv8lsj

 101. Ενδιαφερόμενος said

  #98
  Τάσου Κωστόπουλου, Η αυτολογοκριμένη μνήμη – Τα Τάγματα Ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη, εκδόσεις Φιλίστωρ, 2005

  Σελίδα 110
  Το αντίγραφο του Π.Βήχου για τον ίδιο τίτλο το scribd τον «κατέβασε». Όσοι θέλετε βιαστείτε να το διαβάσετε.

 102. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Με το φτωχό μου το μυαλό λέω εγώ, να στείλουμε τα γίδια που ψηφίζουν συριζα στα ξερονήσια να τρώνε αστακούς.. Αχαχαχα. Χειροκροτείστε με. Τι?? Μόνο ο Ζιζεκ έχει χιούμορ?? Ξανά μαντάρα τάκανα.

 103. Vouts said

  Εξακολουθω να πιστευω οτι στα ματια το κοσμου κερδιζουν ποντους με κατι τετοια.Με την αδολη φροντίδα των ΜΜΕ που δεν αναφέρουν
  Πεπε στο 92 θα συμφωνησω με τον Γκρυφον στο 99.Ποιοι είναι αυτοί που θα τους αντιμετωπίσουν ψυχραιμα;
  Επιβάλλεται οπως προτείνει ο Αγάπανθος στο 81 να αντιστεκόμαστε στα λεωφορεία , στο δρόμο και όπου αλλού αυθαιρετούν.
  Aς μην περιμένουμε απο τους βουλευτές που εμείς επικρινουμε για την αδράνεια τους

 104. 37: Δεν είμαι μεν ο Δόκτωρ, αγαπητέ Φυσικέ, αλλά όχι, το Profi είναι μόνο αρσενικό – άρα είτε αναφερόμαστε σε άντρες είτε σε γυναίκες, είναι: ein Profi

 105. NM said

  Μαρία (#100) και Ενδιαφερόμενε (#101) ευχαριστώ πολύ.

 106. Μαρία said

  105
  Ο διάλογος με το «σκάσε, πούστη» είναι απ’ την Αυγή της ίδιας ημερομηνίας.

 107. Γς said

  100:

  “Αληθής μάχη μεταξύ στρατού και αναπήρων εις Χολαργόν” όπου καταφτάνει και ο Πατακός με 20 τάνκς!

  Τέσσερα χρόνια πριν την εθνοσωτήριο.

  Στην τελευταία σελίδα της Ελευθερίας του λίκνου της Μαρίας.

  http://tinyurl.com/otv8lsj

 108. Γς said

  Σώπα, όπου να΄ναι θα σημάνουν οι καμπάνες…

 109. physicist said

  #104. — Βέβαια, Κώστα, δίκιο έχεις. Ευχαριστώ!

 110. physicist said

  #104. — ΥΓ: Πολύχρονος!

 111. Φχαριστώ, φχαριστώ – χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες (αυτό τώρα, νομίζω, πιάνει και τις εορτάζουσες, έτσι δεν είναι;).

 112. Triant said

  @95

  Δές το #11 που παραπέμπει στο ληξιαρχείο.

 113. #89 κ.α.
  Αυτή την περίφημη στιχομυθία τη λέγαμε πιο εμπλουτισμένη. Όλα άρχιζαν όταν κάποιος έκανε την αθώα ερώτηση «πού;».
  -τσα!
  – ρός!
  – Στον κώλο σου!
  – Στο δικό μου δεν χωράει, στο δικό σου κολυμπάει!
  – Βάλε γράσο να γλιστράει!
  Ίσως είχε κι άλλο. 🙂

 114. Auslaender said

  «-σύμφωνα με τα πρακτικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας, απαντώντας στο “Είστε ξεφτίλες! Καλή συγκυβέρνηση! Αυτό αποδεικνύει πόσο ξεφτίλες είστε!” του Π. Ηλιόπουλου, είπε “Βγάλε και το πιστόλι να μας πυροβολήσεις! Χάιλ Χίτλερ!” (προφανώς υπαινιγμός στο τατουάζ με Sieg Heil που, όπως είναι γνωστό, έχει στο μπράτσο του ο κ. Ηλιόπουλος).»

  Μην υπερεκτιμάτε τον χίπστερ της ελληνικής Βουλής Γιώργο Πάντζα. Όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν είχε ιδέα τι είχε γίνει ή από ποιόν μιας και ήταν στο καφενείο. Είπε πως απλά όταν μπήκε άκουσε΄κάποιους να φωνάζουν Χάιλ Χίτλερ» και ανταπέδωσε. Απ’ότι φαίνεται το Χάιλ Χίτλερ είναι λιγότερο βαρύ από το σούπα και το μίστερ μιας και ο ανθυπολοχαγός κ. Δραγασάκης δεν έκανε κάτι για να τιμωρήσει τον βουλευτή του κόμματος του.

 115. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  104
  ein Profi
  eine Profi

 116. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Η αφήγηση του Πάντζα δεν στέκει. Κατά τον καυγά ακούγονται φωνές «χάιλ Χίτλερ». Δε μπορεί λοιπόν ο Πάντζας να μπαίνει μετά και κατά την αποχώρηση και να το λέει. Εκτός να κατά τον καυγά τα φώναζε, και προσπαθεί μετά να τα συγκαλύψει.

 117. gbaloglou said

  100

  Από το ίδιο πρωτοσέλιδο:

  «Ερωτόμετρον, μία συσκευή επινοηθείσα υπό Πέρσου ψυχιάτρου δια την ακριβή καταμέτρησιν της συγκινήσεως των ερωτευμένων»

  …Α ρε Ιράν, περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις…

 118. Επειδή το θέμα μ’ ενδιαφέρει, μήπως έχετε υπόψη κάποια πηγή; Τουλάχιστον στα Standarddeutsch, αλλά και στην καθομιλουμένη δεν έχω συναντήσει ποτέ ως τώρα τη λέξη ως θηλυκό.

 119. Αναφέρομαι στο σχόλιο 115

 120. physicist said

  #118. — Κώστα, δεν είμαι ο δέκτης της ερώτησής σου αλλά ούτε κι εσύ ήσουνα 😉

  Σου δίνω δίκιο επειδή οι περιπτώσεις που υπάρχει το eine είναι όταν μετά το Profi ακολουθεί όνομα γένους θηλυκού: eine Profi-Webseite, eine Profi-Kamera κλπ. Αυτά εδώ ήταν που μου είχαν δώσει την εντύπωση ότι πάει και με θηλυκό άρθρο αλλά η εντύπωσή μου ήταν λάθος.

 121. Και καλά να υπάρχει η παύλα, αγαπητέ Φυσικέ. Πολύ συχνά, όμως, παραλείπεται εσφαλμένα και μπορεί όντως να σε παρασύρει αν δεν προσέξεις τα συμφραζόμενα.

 122. Πέπε said

  @99, 103β: Ίσως έχετε δίκιο. Δεν τους ξέρω και τους 300 τι χαρακτήρες είναι. Αλλά τι διάβολο, τόσο δύσκολο πια είναι;
  Αναλυτικότερος προβληματισμός επί του θέματος (και πάλι χωρίς απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, «ποιος») εδώ: http://karpathiandiaries.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html

 123. physicist said

  #121. — Στον αντίποδα η κατάχρηση της παύλας κατά το Steh-Kaffee και τα παρόμοια που καυτηριάζει ο γνωστός μας Bastian Sick με το δασκαλίστικο ύφος του. 🙂

 124. Ναι, ναι…

 125. spiral architect said

  Τι λέγαμε;
  Παλιά οι “μπράβοι” ή “προστάτες” ή “νταβατζήδες” έκαναν καθαρές δουλειές. Ή έδινες το χρήμα ή σου τινάζανε το μαγαζί με καμιά χειροβομβίδα. Πέρασε ο καιρός, εκσυγχρονιστήκαμε και οι συνήθειες άλλαξαν. Τώρα ή πληρώνεις τα λεφτά που σου ζητάνε ή η υπόθεσή σου γίνεται ερώτηση στη Βουλή. […]

 126. Δημήτρης Μ. said

  125. Προχωράει ο κόσμος, αγαπητέ. Εκπολιτίζεται. Σε λίγο δεν θα αλληλοπυροβολούνται οι νονοί της νύχτας, αλλά θα κονταροχτυπιούνται σε εκλογικές αναμετρήσεις, σε ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα κλπ. Θα προκύψουν και τα ανάλογα κόμματα (Μαύρος γάτος, Πράσινος παπαγάλος, Ξημερώματα κλπ)

 127. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Η χρυσή αβγή ευχαριστεί θερμά για την προώθηση της. Εγώ ποτέ μου δεν μπήκα στο σάιτ της χ.α., αλλά με την παραπομπή του #125 το έκανα. Τι το μεμπτό υπάρχει σε αυτή την ενέργεια, μόνο ο θεός το ξέρει. Μια επερώτηση ενός βουλευτή σαν όλες τις χιλιάδες άλλες. Ε ναι, σαν άλλος Δραγασάκης κάτι έπρεπε να της προσάψει, αλλιώς πως θα κεντρίσει το ενδιαφέρον, πως θα κάνει εμένα και χιλιάδες άλλους να τους επισκεφτούν. Αν ειλικρινά ήθελε να κάνει κριτική, ας την έκανε χωρίς παραπομπές. Αλλά, δεν θα πετύχαινε τους σκοπούς του και η χ.α. δεν θα τον ευγνωμονούσε. Τώρα ανέβηκε η επισκεψιμότητα του εν λόγο υποκείμενου κατά 1/5 αυτών που διαβάζουν αυτό το εδώ ιστολόγιο. Καλό σαν αρχή, και εις άλλες επιτυχίες. Κάθε μέρα τέτοια.

 128. Πέπε said

  @127: Επειδή μπήκες στο σάιτ θα ψηφίσεις κιόλας;

  Ας ξεφύγουμε λίγο από αυτό το κλισέ: «Μην ασχολείστε, τους ανεβάζετε τα ποσοστά». Και ας ξεφύγουμε κι από το άλλο κλισέ: «Έκανες το τάδε; Είσαι Χαβγίτης!».

  Το δεύτερο εφαρμόζεται και για κανονικά κόμματα: «Κρυφοπασόκε καρφώνεσαι». «Θέλει ο Συριζαίος να κρυφτεί κι η χαρά δεν τον αφήνει». Σε ορισμένους διαδικτυακούς χώρους φαίνεται ότι αν δεν προσκομίσεις πιστοποιητικά φρονημάτων που να βεβαιώνουν ότι ανήκεις στο 40-50-πόσο% ήτανε της αποχής, δεν έχεις δικαίωμα λόγου. Εδώ ας μην το υιοθετήσουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: