Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η καρδιά χτυπάει αριστερά

Posted by sarant στο 3 Ιουνίου, 2013


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε χτες, Κυριακή 2 Ιουνίου, στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής, στη στήλη «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία. Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο είναι επίσης από εκεί. Το άρθρο ανεβαίνει με αυτόματο πιλότο, αφού σήμερα βρίσκομαι στα Γιάννενα (όπου το βράδυ στις 9 θα γίνει και μια εκδήλωση παρουσίασης), και ίσως να μη μπορέσω να πάρω μέρος στη συζήτηση.

sarantakos chagall

Μαρκ Σαγκάλ, Επανάσταση (1937, λεπτομέρεια)

Στο προηγούμενο, πασχαλινό μας άρθρο είχαμε λεξιλογήσει γύρω από το κόκκινο χρώμα, οπότε ταιριάζει τώρα να εξετάσουμε τα λεξιλογικά της αριστεράς, της πολιτικής παράταξης εννοώ. Αμέσως βλέπουμε την πρώτη ιδιαιτερότητα του όρου: η Αριστερά, σαν λέξη, διατηρεί την καθαρευουσιάνικη κατάληξή της· κι ενώ το θηλυκό του επιθέτου «αριστερός» είναι «αριστερή», και λέμε, π.χ., για αριστερή πολιτική, αριστερή συμμαχία ή αριστερή συσπείρωση, όταν έχουμε το ουσιαστικοποιημένο επίθετο και θέλουμε να αναφερθούμε στην παράταξη, τότε υιοθετούμε τον καθαρεύοντα τύπο, η Αριστερά, και κανείς ποτέ δεν διανοήθηκε να πει «η Αριστερή», με εξαίρεση μερικούς αντίθετους που ειρωνεύονται, όχι και πολύ πρωτότυπα, τη χρήση δημοτικών τύπων (αλλά η σχέση Αριστεράς και γλώσσας είναι ένα άλλο ενδιαφέρον ζήτημα που αξίζει χωριστό άρθρο).

Μπορεί σαν έννοια η Αριστερά να είναι συνυφασμένη με το αίτημα της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προόδου και της αλληλεγγύης, ωστόσο λεξιλογικά κι ετυμολογικά είναι φορτωμένη με πανάρχαιες προκαταλήψεις, αφού το αριστερό χέρι είναι για τους περισσότερους λιγότερο ικανό από το δεξί, κι έτσι απ’ την αρχή του χρόνου η δεξιά πλευρά συνδέθηκε με την εύνοια της τύχης και την ικανότητα και η αριστερή πλευρά με την ανικανότητα και την κακοτυχία· στην αρχαιοελληνική οιωνοσκοπία, θεωριόταν κακό σημάδι όταν τα πουλιά πετούσαν προς τ’ αριστερά του μάντη, κάτι που εδραίωσε τον δυσοίωνο χαρακτήρα της αριστερής πλευράς. Ακόμα και οι λέξεις που δήλωναν την αριστερή πλευρά ήταν γρουσούζικες, και για να μετριαστεί το κακό επινοήθηκαν ευφημισμοί. Θα θυμόμαστε από τα σχολικά μας χρόνια ότι στα αρχαία υπήρχε η λέξη «ευώνυμος» για την αριστερή πλευρά, κατά λέξη «με καλό όνομα», χαρακτηριστικό παράδειγμα ευφημισμού, αλλά και η ίδια η λέξη «αριστερός» ευφημιστική είναι, αφού παράγεται από το άριστος. Ενδεικτική είναι η σημασιακή μετατόπιση της λέξης «σκαιός». Σκαιός αρχικά ήταν ο αριστερός και ο αριστερόχειρας, και μετά ο αδέξιος, ο απαίδευτος και ο δυσοίωνος, ενώ σήμερα είναι ο τραχύς, ο απότομος, ο βάναυσος (π.χ. μου φέρθηκε σκαιά).

Και στους επόμενους αιώνες, άλλωστε, η λέξη ζερβός (αριστερός) ετυμολογείται από τη λέξη ζαβός (στραβός, ανόητος, λοξός), ενώ αντίθετα η δεξιά πλευρά είναι ευνοημένη λεξιλογικά, αφού κάποιον ικανό τον λέμε επιδέξιο, και ευχόμαστε να τα φέρει η τύχη όλα δεξιά (όλα καλά). Και σε άλλες γλώσσες, η λέξη για τη δεξιά πλευρά έχει επίσης σημασίες σχετικές με τη δικαιοσύνη, την καταλληλότητα ή την ευθύτητα, για παράδειγμα στα αγγλικά right είναι ο δεξιός αλλά και ο σωστός, ο κατάλληλος, ο ευθύς, το δικαίωμα· στα γαλλικά droit, εκτός από τη δεξιά πλευρά, είναι το δίκαιο και ο ευθύς, και παρόμοιες συμπτώσεις σημασιών έχουμε και στις άλλες ρωμανικές και γερμανογενείς γλώσσες.

Και αντίστροφα, όπως και στα ελληνικά, έτσι και στις άλλες γλώσσες η λέξη για την αριστερή πλευρά (και την Αριστερά) έχει σημασίες μειωτικές ή δυσοίωνες, ας πούμε το λατινικό sinister (αριστερός, απ’ όπου το σημερινό ιταλικό sinistro) έδωσε το αγγλικό sinister ή το γαλλικό sinistre (απαίσιος, δυσοίωνος), ενώ το αγγλικό left ανάγεται σε παλιότερη αγγλική λέξη που σημαίνει «αδύναμος, ανόητος». Και το γαλλικό gauche αρχικά σήμαινε «αδέξιος, άστοχος», σημασία που δεν διατηρείται στα σημερινά γαλλικά, αλλά επιβιώνει στο αγγλικό gauche (άγαρμπος).

Η χρήση της λέξης Αριστερά με την πολιτική σημασία είναι κι αυτή γέννημα της μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης, από την οποία επίσης, όπως είδαμε στο προηγούμενο σημείωμα, γεννήθηκε και η ταύτιση του κόκκινου χρώματος με τα αριστερά κινήματα. Στις Γενικές Τάξεις, οι πιο ριζοσπαστικοί βουλευτές, εκείνοι που τάσσονταν υπέρ της κατάργησης της βασιλείας κάθονταν στα αριστερά έδρανα (όπως κοιτάζει ο πρόεδρος της συνέλευσης), ενώ οι συντηρητικότεροι στα δεξιά. Αυτός ο διαχωρισμός σιγά-σιγά αποκρυσταλλώθηκε και παγιώθηκε στις επόμενες γαλλικές εθνοσυνελεύσεις, ιδίως μετά το 1815, αλλά μόνο στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αρχίζουν να εμφανίζονται κόμματα με τη λέξη «αριστερά» στην επωνυμία τους.

Στην ελληνική πολιτική ορολογία, ο όρος «αριστερός» εμφανίζεται στη δεκαετία του 1920 (έχω πρόχειρο ένα άρθρο του Ριζοσπάστη τον Απρίλιο του 1925 στο οποίο τονίζεται ότι η Δημοκρατική Ένωσις του Παπαναστασίου «είναι ένα κόμμα της αστικής τάξης… όσο και αν φαίνεται αριστερό στην πολιτική του», αλλά η γενικευμένη χρήση του όρου Αριστερά έρχεται με τη μεταπελευθερωτική περίοδο (στις εαμικές εφημερίδες του 1945-47). Το 1951 συμμετέχει πρώτη φορά στις εκλογές αυτοτελές κόμμα με τη λέξη στην επωνυμία του, η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (είχαν προηγηθεί, στις εκλογές του 1950, οι Αριστεροί Φιλελεύθεροι, αλλά ενταγμένοι στη Δημοκρατική Παράταξη).

Άλλωστε, παρά το ετυμολογικό άχθος και τις προκαταλήψεις χιλιετιών, τα κόμματα και οι παρατάξεις της Αριστεράς πολύ συχνά δηλώνουν την αριστερή τους τοποθέτηση και στον τίτλο τους, ενώ τα δεξιά κόμματα σχεδόν πάντοτε το αποφεύγουν — εκτός λάθους, σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει υπολογίσιμο συντηρητικό κόμμα που να έχει τη λέξη «δεξιός» στον τίτλο του. Φαίνεται πως άρκεσαν δυο αιώνες κοινωνικών και πολιτικών αγώνων για να αρχίσει να θεωρείται κακόσημη η λέξη «δεξιά»!

150 Σχόλια προς “Η καρδιά χτυπάει αριστερά”

 1. Νέο Kid Στο Block said

  To «δεξιούμαι» έχει ετυμολογική συνάφεια με το «δεξί/δεξιά»; (χαιρετάω με το δεξί και μετά πήρε την έννοια καλοπιάνω/περιποιούμαι» 😉
  Με βάση τις εμπειρικές (κι ό,τι νταϊτζεστάρω εδώ μέσα) γλωσσολογ. γνώσεις μου (no bitter comments ,please!) έχω την εντύπωση ότι ενώ για το «δεξιός/δεξιά» υπάρχει μεγάλη και φανερή συγγένεια στις Ινδοευρ. γλώσσες, δεν συμβαίνει το ίδιο με το «αριστερά». Πολυσημία και ποικίλλες ρίζες-προελεύσεις. Χαρακτηριστικό νομίζω είναι το ισπανικό «Ισκιέρδα ή Ιθκιέρδα»

 2. Alexis said

  Ένα υπέροχο τραγούδι της Αφροδίτης Μάνου το μοναδικό (;) ίσως με τη λέξη «αριστερά» στον τίτλο του…

  …η «Ενωμένη Αριστερά» των εκλογών του 1974 μία (θνησιγενής) προσπάθεια αναβίωσης, με άλλη μορφή, της προδικτατορικής ΕΔΑ.

  …και ένα πραγματικά αριστερό κόμμα του σήμερα:

 3. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
  Εγώ πάντως είμαι δεξιόχειρας, αλλά με εξαιρετικό αριστερό φαλτσαριστό σουτ.:D
  Ξέρετε τι σημαίνει να είσαι αριστερόχειρας φωτογράφος; Όσο και αν το δημιουργικό κομμάτι του εγκεφάλου να είναι το αριστερό, ο εξοπλισμός είναι φτιαγμένος για δεξιόχειρες.
  Πολιτικά είμαι με τους Ινδιάνους, που ως γνωστόν είναι κόκκινοι. 😉

 4. Πέπε said

  «(αλλά η σχέση Αριστεράς και γλώσσας είναι ένα άλλο ενδιαφέρον ζήτημα που αξίζει χωριστό άρθρο)»

  Καλό θα ήταν να ανέβει το άρθρο τώρα που είναι Ιούνης, ή το πολύ τον Ιούλη. Αλλιώς πάμε αναγκαστικά Οχτώβρη. 😉

  @2: «Ένα υπέροχο τραγούδι της Αφροδίτης Μάνου το μοναδικό (;) ίσως με τη λέξη “αριστερά” στον τίτλο του…»

  Η εισαγωγή θυμίζει έντονα το Επέσατε θύματα.

 5. @2 Υπέροχο ναι, αλλά όχι το μοναδικό, είναι και του Ψαραντώνη το «κάνει πως βλέπει αριστερά» 🙂

  Κάνει πως βλέπει αριστερά
  μα δεξιά κοιτάζει
  να μην την νιώσει ο καθαείς
  για ποια καρδιά στενάζει

  Καρδιά παραπονιάρα μου
  τίνος παραπονάσαι
  τίνος τα λες τα πάθη σου
  και τίνος τα διηγάσαι

 6. (Είναι και μερικοί που τραβάνε μεγάλα ζόρια, ας μην παραπονιέμαι… )

 7. spiral architect said

  […] Το άρθρο ανεβαίνει με αυτόματο πιλότο, αφού σήμερα βρίσκομαι στα Γιάννενα (όπου το βράδυ στις 9 θα γίνει και μια εκδήλωση παρουσίασης), και ίσως να μη μπορέσω να πάρω μέρος στη συζήτηση.[…]

  Φρόντισε όταν επιστρέψεις με το καλό, να απενεργοποιήσεις τον αυτόματο πιλότο και να πάρεις τη σκούπα, καθότι λείποντας ο γατούλης, χορεύουν τα φασιστοτρόλια. 😛

 8. Γς said

  >αγγλικά right είναι ο δεξιός […] στα γαλλικά droit,

  Και στα ιταλικά destra!

 9. Αλλος ένας χίτης δρώμενος said

  Εεε … υπάρχουν πάρα πολλά τα δρωωώμενα,πρώτον δεν θα μιλήσω για θέματα ανεργίας, θα μιλήσω για θεεέματα αλλοδαπούς τα οποία ούτε η ελληνική αστυνομία μπορεί να λάβει τα δρωωώμενα, μπορούμε εμείς σαν νεαροί και σαν απλοί ελληνες πολίτες να καθαρίζουμε αυτά που βλέπουμε και μοοόνο.

 10. Gpoint said

  Μα τι κάνει το αδέξιο, αριστερό του χέρι…

  όταν σε παίρνει αριστερά, μη το φοβάσαι

  να μη γνωρίζει η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου
  να μη γνωρίζει η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου
  τόνα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυό το πρόσωπο

  Φυσικά σαν ΠΑΟΚg’s δεν πολυχωνεύω λέξεις που θυμίζουν -αμυδρά έστω σκουλήκια-, προτιμώ το ζερβός

 11. Γς said

  Για τον Αρη μιλάει ο μΠαοκgής Τζι.
  Και επ ευκαιρία. Χτες κέρδισε η Θύελα Ραφήνας το Λουτράκι και ανεβαίνει στην Γ΄κατηγορία.

  Κι από του χρόνου θα παίζουμε και με την ΑΕΚ εδώ στο γηπεδάκι μας

 12. LandS said

  Σε ότι αφορά την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, στα αγγλικά το right σημαίνει λάθος.

 13. IN said

  «εκτός λάθους, σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει υπολογίσιμο συντηρητικό κόμμα που να έχει τη λέξη «δεξιός» στον τίτλο του». Σήμερα ίσως όχι, αλλά στο παρελθόν σαφώς και υπήρχε, σε μία χώρα – γίγαντα του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι: http://en.wikipedia.org/wiki/Party_of_the_Right_%28Luxembourg%29

  Από Ελλάδα, μόνον η «Πατριωτική Δεξιά» του -Θεός σχωρέσ’ τον- Γρηγόρη Μιχαλόπουλου μου έρχεται στο μυαλό, αλλά βέβαια πάτωσε!

  6: Πράγματι, αλλά σε μία γλώσσα που θα με εξέπληττε αν την ξέρατε.

 14. physicist said

  Η αρνητική σημασία που έχει πολιτικά ο όρος Δεξιά, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, (π.χ. στα γερμανικά είναι σχεδόν ταυτόσημος με τον όρο ακροδεξιά) δείχνει ξεκάθαρα ότι η διαπόμπευση μιας λέξης και μόνο είναι μια τρύπα στο νερό: δεν έπαψαν να υπάρχουν Κόμματα μ’ αυτό που ειδικά η Αριστερά ονομάζει δεξιά ιδεολογία, ούτε και πιστεύω ότι θάπρεπε να πάψουν, βεβαίως. Απλώς λέγονται Συντηρητικά, Φιλελεύθερα, Πόπολο ντελλε Λιμπερτά, Συναγερμοί, Φωτιά στα Μπατζάκια μας, Χριστιανοδημοκρατικά και ό,τι άλλο. Είναι ένα παράδειγμα κι αυτό, που δείχνει γιατί μ’ αφήνει αδιάφορο έως με απωθεί το κυνηγητό των πολιτικά κακών λέξεων.

 15. spiral architect said

  To άσμα τς ημέρας:

 16. Θα θυμάστε οι παλιοί μια βρετανική κωμωδία, το Clockwise, όπου ο Τζον Κλιζ παίρνει το λάθος τρένος όταν παρεξηγεί τον ελεγκτή στη συζήτηση με το right. Μόνο σε τρέηλερ βρίσκω τη σκηνή.

 17. Γς said

  πιαστε κόκκινο!

 18. Ηλεφούφουτος said

  1 Η ποικιλία που διαπιστωνεις Νεοκίδη έχει να κάνει με τις δοξασίες περί δυσοίωνου και αδέξιου που συνδέονταν με την προηγούμενη λέξη που δήλωνε το «αριστερό».
  Χαρκατηριστικό είναι ότι η αντικατάσταση της παλιότερης λέξης με νέα συνεχίστηκε και σε νεότερες γλώσσες. Το ισπανικό izquierdo, που ανέφερες, ερμηνεύεται κι αυτό ως αντικατάσταση του βεβαρυμένου με κακές σημασίες siniestro.
  Αν κρίνω πάντως από την εμμονή στη σύγχρονη πολιτική να δηλώνουν κόμματα και πολιτικοί αριστεροί χωρίς να είναι, μάλλον ένα γλωσσισκό φαινόμενο με διάρκεια χιλιετιών έφτασε στο τέλος του, εξού και η λύσσα των φασιστρολίων που δεν μπορούν να το χωνέψουν και η χαβούζα μέσα τους κοχλάζει.

  Παραφωνία βέβαια κάποιες φωνές στο ΚΚΕ που ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το ΚΚΕ δεν είναι αριστερό και αποτάσσονται την Αριστερά. ΄Ενα βήμα μπρος, δύο πίσω που έλεγε κι ο Λένιν.

  Παρεπιφτού αυτή η μεταφυσική χροιά κακού που εμπεριέχουν λέξεις όπως sinister και evil στα Αγγλικά είναι κάτι που μου λειπει στα Ελληνικά, όπου για να το δηλώσω θα πρέπει να πιάσω τον Οξαποδώ και τις καταχθόνιες δυνάμεις στο στόμα μου. Αυτό το κενό δείχνει πόσο καλοό κατά βάθος είναι το γένος μας, γι αυτό άλλωστε και ο Θεός φροντίζει να πληρώνουμε τις αμαρτίες μας σε αυτό τον κόσμο (π.χ. με τις κυβερνήσεις που ψηφίζουμε), ώστε να πάμε λευκοί και καθαρμένοι στον άλλονα.

 19. LandS said

  Φυσικε, στο 21 ξέχασες το πιο κλασικό όνομα των δεξιών κομμάτων. Ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στην ελληνική Δεξιά του μεσοπολέμου και στην είναι ακόμα στη σημερινή ευρωπαϊκή Δεξιά.
  Λαϊκό… Στα αγγλικά αποδίδεται popular ενώ το people’s παραπέμπει στο άλλο άκρο – με το συμπάθειο.

  Ηλεφού 25.
  «…εμμονή στη σύγχρονη πολιτική να δηλώνουν κόμματα και πολιτικοί αριστεροί χωρίς να είναι…»

  Έχουμε και μια τάση, για κόμμα ή πολιτικό που δηλώνει αριστερός, να του το αρνιόμαστε 🙂 🙂

 20. sarant said

  Kαλημέρα, πέρασα πολύ βιαστικά ίσα για να σφουγγαρίσω, και ίσως σας χάλασα την αρίθμηση!

 21. LandS said

  Βγάλατε το τρολ και απαυτώθηκε η αρίθμηση:

  14 και 18 λοιπόν.

 22. physicist said

  #19(α). — Σωστά. Άλλωστε Λαϊκό δεν λέγεται και το κόμμα-ομπρέλλα του Ευρωκοινοβουλίου ή μήπως άλλαξε όνομα στο μεταξύ;

  (Το popular πάει και στο δημοφιλές, όχι;)

 23. LandS said

  22 Ακριβώς για αυτό λέω ότι το «Λαϊκό» είναι δημοφιλές σήμερα στην ευρωπαϊκή Δεξιά.

  (Και στο λαοφιλές)

  Γενικά: popular = δεξιός, populist= ακροδεξιός αλλά και ακροαριστερός, ακόμα και ο μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης για μερικούς.

 24. physicist said

  #23. — Στα γερμανικά ξεχωρίζουν τον Rechstpopulist (π.χ. Ronald Schill) από τον Linkspopulist (π.χ. Oskar Lafontaine) για να μην μπερδεύονται 😛 . Για μετριοπαθείς Σοσιαλδημοκράτες δεν έχω ακούσει τον όρο, εκεί μάλλον παίζει ο λακές των βιομηχάνων και του μεγάλου Κεφαλαίου. Ένα καλό με ρίμα που είχαν κολλήσει στον Γκέρχαρντ Σρέντερ ήταν Genosse der Bosse (ο σύντροφος των αφεντικών). Αριστερής επινόησης αλλά το χρησιμοποιούσε και η Μέρκελ όσο ήταν της Αξιωματικής. 😉

 25. Δημήτρης Μ. said

  Στις σλαβικές γλώσσες επίσης ταυτιζονται το δεξιό, το δίκαιο και το ορθό. (право, правый κλπ).

 26. spiral architect said

  @12: Για σπάστο σε τάλαρα μάστρo-Λαντζ, γιατί δεν το’ πιασα. 🙄

 27. Νέο Kid Στο Block said

  Ηλεφού, Beherrschen Sie sich, mein lieber! 🙂
  (ελληνιστί: Ηλεφού ρούλζζζ!! 🙂 (περίπου…)

  Μη ξεχνούμε επίσης ότι οι θετικοί αριθμοί πάνε δεξιά και οι αρνητικοί στα ζερβά. Επίσης οι καρτεσιανοί ημιάξονες όλοι ξέρουμε τι δείχνουν βορειοανατολικώς και οι βίδες σφίχνουν δεξιά και λασκάρουν αριστερά. 🙂
  (βεβαίως, οι εγγλέζοι έχουν και βίδες αριστερόστροφες και Τόρυς (Tories) σημαίνει βασικά «Ληστής» :lol:)

 28. physicist said

  #27. — Άμα γράφεις τέτοια θα ξεκινήσουνε οι θιασώτες της θεωρίας των δύο άκρων να χρησιμοποιούν αποκλειστικά πολικές συντεταγμένες, if you know what I mean. 😉

 29. Νέο Kid Στο Block said

  28. Ωχ! Αυτό δεν το σκέφτηκα… 🙂

 30. Erza said

  Παράπλευρες απώλειες: ευφημισμός με στόχο την απάμβλυνση της αρνητικής σημασίας του αρχικού και κυριολεκτικού «θάνατοι αμάχων». Με το παράδειγμα αυτό φαίνεται η δύναμη των ευφημισμών στον πολιτικό και δημοσιογραφικό λόγο.

 31. Ηλεφούφουτος said

  Λαντς 19 «Έχουμε και μια τάση, για κόμμα ή πολιτικό που δηλώνει αριστερός, να του το αρνιόμαστε »

  Αυτοί στους οποιους το αρνιέμαι πάντως αργα ή γρήγορα με δικαιώνουν από μόνοι τους.
  Πρώτα με βρίζουν και με λένε δογματικό, ύστερα, όταν σφίγγουν τα πράγματα, μετριάζουν το «αριστερός» με διάφορα «κεντροαριστερός», μετριοπαθής αριστερός, της υπεύθυνης Αριστεράς, της χρήσιμης (δε λέμε για ποιον) Αριστερας και τελικά το απωθούν τελείως αντικαθιστώντας το με τα σύγχρονος, προοδευτικός, δημοκρατικός, φιλευρωπαϊκός, φιλελευθερος, χορτοφαγικός κλπ.

 32. LandS said

  On the Continent they drive on the wrong side of the street. Λέει η παλαιά αγγλική παροιμία:)

 33. LandS said

  Τότε πως συμπίπτουν τα άκρα; Γιατί η περιφέρεια κύκλου σε πολικές συντεταγμένες είναι μια κάθετη γραμμή στον ένα άξονα.

 34. Μαρία said

  19
  Το πρώτο «Λαϊκό Κόμμα» ιδρύθηκε το 1885 απ’ το Ρόκκο Χοϊδά και άλλους ριζοσπάστες βουλευτές. Όταν ο όρος έμεινε στα αζήτητα απ’ τους σοσιαλιστές, τον καπάρωσαν οι συντηρητικοί 🙂

 35. physicist said

  #32. — Εεεε, συγγνώμη για την ασάφεια, εννοούσα ότι το φ = 2π και το φ = -2π συμπίπτουν, είναι το ίδιο σημείο.

  (Τι εννοείς ότι η περιφέρεια να είναι κάθετη στον έναν άξονα; Θέλεις να πεις ότι το επίπεδο στο οποίο κείται είναι κάθετο στον άξονα z; Μιλούσα για επίπεδες πολικές συντεταγμένες, ρ και φ για να εξηγούμαι, δεν υπάρχει δηλαδή άξονας z).

 36. physicist said

  #32, ΥΓ: Ψυλλιάζομαι ότι εννοείς πως είναι κάθετη στον ακτινικό άξονα, και έχεις δίκιο. Αλλά δες το 34(α).

 37. Να κάνω μια ερώτηση άσχετη γιατί έχω απορία; Τι παναπεί «προκάλεσε την αύρα της αστυνομίας;» Υπάρχει κάποιος μυστικιστικός συμβολισμός;

  (Δεν σχολιάζω το επίπεδο της «δημοσιογραφίας»…)

 38. physicist said

  #36. — Αύρες λένε τα τεθωρακισμένα οχήματα της Αστυνομίας ή τουλάχιστον έτσι τις λέγανε όταν ήμουνα στα χρόνια σου …

 39. @37 Σα να λέμε ευφημισμός par définition…

  Μερσί!

 40. physicist said

  #38. — Παραείναι παλαβό για να είναι ευφημισμός, άσε δηλαδή που τον όρο τον ξέρω από τα εβδομήνταζ, όταν η αύρα ήταν σπανιότατη ως λέξη (δεν ήτανε τα μυστικιστικά της μόδας τότε). Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τα είπαν έτσι αυτά τα οχήματα, ίσως κάποιος άλλος ξέρει περισσότερα.

 41. Όχι μόνο κοινή ινδοευρωπαϊκή λέξη για το αριστερό δεν υπάρχει, αλλά ούτε και κοινή νεολατινική (gauche / sinistra / izquierda…), ακριβώς επειδή η λέξη είναι κακόσημη κι έχει την τάση ν’αντικαθίσταται από ευφημισμούς.
  Η απορία μου όμως εμένα είναι πώς δεν υπάρχει ινδοευρωπαϊκή λέξη για το χέρι — ενώ για το πόδι η συγγένεια είναι ολοφάνερη και σώζεται μέχρι σήμερα.

 42. spiral architect said

  @36: Ιμόρ, τον ίδιο λίκνο είχα βάλει κι εγώ χθες σαν εμετικό μεζεδάκι. 😛 😛
  Όπως λοιπόν άλλοι προκαλούν ζαρντινιέρες, ή άλλοι προκαλούν ανύποπτες σφαίρες όπλων βολτάροντας στα Εξάρχεια, ε, κάποιοι άλλοι προκαλούν αύρες.

 43. Triant said

  Υπάρχει και το γνωστο (;) ανέκδοτο για τον θείο (ένας είναι ο θείος). Με αυθεντική ή ΧαρρυΚλινική προφορά.

  Μον αμί ζισκάρ
  νους αβόν μπεζουάν ντε μιραζ
  αλλά κι αύρες ναν’ δεν πειράζ

  όταν η αστυνομία είχε προμηθευθεί τις πρώτες «αύρες» (εκ του σαύρες ίσως;)

 44. Μαρία said

  36
  Χάσμα μέγα γενεών!
  39
  ‘Ισως επειδή είναι ελαφρύτερο από τα θωρακισμένα με ερπύστριες, λέει το ΛΚΝ

  http://en.wikipedia.org/wiki/MOWAG_Roland

 45. 33 (με μια εσάνς 43 α):
  Για να γεφυρώσουμε λίγο το χάσμα των γενεών: Τι θυμήθηκα με το σχόλιο 33;
  http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=89626&autostart=1

 46. Περί «Αύρας»: τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας ήταν μάρκας White. Στην εξάτροχη διασκευή τους (6Χ6) τα είχε κι ο Στρατός. Επειδή τότε οι ασύρματοι της Αστυνομίας Πόλεων δεν είχαν κρυπτογραφική μετάδοση και ο καθένας μπορούσε να ακούσει τις συχνότητες, κάποια σαΐνια έδωσαν στα τεθωρακισμένα τον κωδικό «Αύρα», λόγω του ότι έριχναν αέρια. Ε, μετά από λίγο όλοι τον ξέραμε…

 47. Δημήτρης Μ. said

  «Αύρα» επειδή αποπνέει αύρα (δακρυγόνα).
  Τα πρώτα οχήματα του είδους δεν εκτόξευαν νερό κλπ, αλλά μόνο δακρυγόνα.

 48. @43 Ε, όχι και μέγα! Τότε με τον Κορνήλιο πόσο είναι; 🙂

  @42 Ωραίο!

 49. Δημήτρης Μ. said

  Είχε προλάβει ο Σκύλος. Δεν το ήξερα για την κωδική ονομασία.

 50. Η αριστεροί του κοινοβουλίου είναι οπαδοί του Μάρξ. Ο Μάρξ θεωρείται αριστερός επειδή ασπάστηκε την θεωρία του Hegel και ήταν υλιστής χωρίς αυτό να εννοεί πως όλοι οι υλισταί είναι αριστεροί.

  Ο φιλόσοφος Hegel ονόμασε δεξιούς οπαδούς του αυτούς που αποδέχτηκαν την θεωρία της «διαλεκτικής» από την σκοπιά του Αντικειμενικού Ιδεαλισμού. Ο φιλόσοφος Hegel ονόμασε αριστερούς οπαδούς του αυτούς που αποδέχτηκαν την θεωρία της «διαλεκτικής» από την σκοπιά του Υλισμού. Έτσι έχουμε για δεξιούς τους οπαδούς του Αντικειμενικού Ιδεαλισμού και της ψευδοδιαλεκτικής θεωρίας και για αριστερούς έχουμε τους οπαδούς της ψευδοδιαλεκτικής θεωρίας από μια σκοπιά υλιστική.

  Ἄν δεν υπάρχει αριστερά δεν μπορεί να υπάρξει δεξιά και ἄν δεν υπάρχει δεξιά δεν μπορεί να υπάρξει αριστερά για να θυμηθούμε τα λόγια ενός παλαιού πολιτικού ⟨⟨ Η αριστερά είναι τσόντα της δεξιάς ⟩⟩. Εγώ θα έλεγα ότι και η δεξιά είναι τσόντα της αριστεράς.

 51. Γιατί τις λένε αύρες;

 52. spiral architect said

  @49: Λογικό ακούγεται.
  (εξελληνισμός στυλ Ρέο, ή η Καναδέζα)

 53. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  (Υπάρχει στο γιουτιούμπι. Δε βάζω το λίκνο γιατ έχει ένα λάθος στον τίτλο)

  ACTIVE MEMBER
  Με το ζερβό

  Γεννήθηκα και πήγα σχολείο πάνω στη Χούντα
  με δασκάλους και παπάδες δοχεία συγκοινωνούντα,
  ψυχές σαβανωμένες, θεόρατες σκιές
  στου έθνους του αθάνατου τις μυρμηγκοφωλιές.
  Μαζική παραγωγή, κρέατα ντόπια στο τσιγκέλι,
  όμως, μας φύλαγαν εξόριστοι αγγέλοι.
  Ρόζοι στα παιδικά μας χέρια απ’ του δασκάλου το ξύλο
  που έβγαζε μίσος στον εχθρό και περηφάνια στο φίλο.

  Η γραφή με το ζερβό άνοιγε τραύματα,

  ‘ξομολογήσεις σε δοσίλογους παπάδες και θυμιάματα.
  Τα προσκοπάκια με τα μπλε σωβρακάκια
  γινήκαν μπάτσοι που ξεσπούσαν σε προσφυγικά σπιτάκια.
  Είναι όλα ίδια, παππού, κι ας αλλάξαν όψη·
  ντροπή μεγάλη στου σπαθιού την τρομερή την κόψη
  που όσο κι αν κόψει κεφάλια, γλώσσες και χέρια
  ποτέ του δε θα φτάσει να κόψει από τ’ αστέρια.
  Είναι όλα εδώ, παππού, τον ίδιο κύκλο κάνουν,
  πλανιούνται οικτρά πως ποτέ δε θα πεθάνουν.
  Σκέψη κοινόχρηστη, θαμμένη σε τόπο επώνυμο
  κι έτσι το χώμα που έχεις μπει, δεν είναι γόνιμο.
  Κάνε με σου ‘χα πει μεγάλη μπόρα
  να τους πνίξω όλους μέσα στη δικιά τους σαπίλα.
  Σου’ πα να με κάνεις δράκο
  να σας φυλάω απ’ τους φασίστες, μονάχα εγώ.
  Πάντα σου ζήταγα να φτιάξεις ένα ασπρόμαυρο σακάκι
  να φοράω με της «Αυγής» τα φύλλα.

  Παππού, μάθε με, σου ‘λεγα για να τους τη σπάω,
  να γράφω με το ζερβό.

  Είναι όλα ίδια, μαστρο Μίκη, ίδια γελάνε οι φοβισμένοι.
  Ίδιος ο λήθαργος, ίδιοι κι οι πλανεμένοι.
  Ίδια κι εύκολα το τίποτα ακόμα αλλάζει χρώματα.
  Ο χρόνος ράβει μ’ ίδια λόγια τα στριφώματα.
  Στα χώματα για λίπασμα οι πρώτοι νεκροί,
  ζωντανοί οι πονηροί, βαλσαμωμένοι καιροί.
  Ίδια ακούνε οι γειτόνοι τη φωνή σου.
  Θα ξέχναγα ό,τι σκάρωσα για ένα κρασί μαζί σου.
  Στο ίδιο μέρος που ξερνάν, πάνε και στέκονται,
  δεν αντιστέκονται, τα πάντα δέχονται, τα ίδια φίδια έρπονται.
  Αφορισμένοι οι άτακτοι κι οι πρόσφυγες
  από τους άπληστους, νευρωτικούς αυτόχθονες.
  Ίδια όπως τ’ άφησες παππού, σφιχτά και αποπνικτικά,
  ίδιο συμπεθεριό, ίδια ελαφρυντικά.
  Μάτια στραμμένα σ’ αποκλίνοντες κυκλώνες,
  σάπιοι αιώνες με μπουντέλια αρχαίες κολώνες.
  Τρελοί χειμώνες, κι αυτή εδώ η πιο παράξενη ράτσα
  κάνει την ίδια ειρωνική και βαριά γκριμάτσα
  – δήθεν καπάτσα – τη βλέπω, και την είδες από παιδί·
  ψάχνω ό,τι έψαχνες μια πορφυρένια γη.
  Κάνε με σου ‘χα πει μεγάλη μπόρα….
  Σου ‘πα να με κάνεις δράκο…
  Πάντα σου ζήταγα να φτιάξεις ένα ασπρόμαυρο σακάκι
  να φοράω με της «Αυγής» τα φύλλα.

  Παππού, μάθε με, σου ‘λεγα να τους τη σπάω,
  μάθε με να γράφω με το ζερβό.

 54. Μάθαμε και κάτι σήμερα…

 55. Ηλεφούφουτος said

  49 Βάσιμο και πολύ ενδιαφέρον! Σαν τη ρομβία ένα πράμα.

  Τις αύρες τις ηξερα από συζητήσεις μεγαλυτέρων· κάπως μάλιστα πήγαινε πακέτο με τα ξερονήσια, το φακέλωμα και το ξύλο στη δέσμη «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Να λοιπόν που δεν είναι άσχετο με το σημερινό άρθρο. Στη δική μου εποχή φοιτητικών κινητοποιήσεων πράγματι δεν θυμάμαι να ακουγόταν η λέξη.

  45 «Επειδή τότε οι ασύρματοι της Αστυνομίας Πόλεων δεν είχαν κρυπτογραφική μετάδοση και ο καθένας μπορούσε να ακούσει τις συχνότητες, κάποια σαΐνια έδωσαν στα τεθωρακισμένα τον κωδικό «Αύρα»’

  δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό.

 56. Ηλεφούφουτος said

  50 Πιο βαθυστόχαστη η ανάλυση του Βουτσά στο

  στο 22′ 15»

 57. spyroszer said

  51. Η πιο πιθανή εξήγηση.
  http://www.iospress.gr/ios2004/ios20040801a.htm
  Η «τεθωρακισμένη ίλη εφόδου» που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 1947, ως συνέχεια της περιβόητης κατοχικής μονάδας του Μπουραντά, μετασχηματίσθηκε μεν το φθινόπωρο του 1960 σε «Μηχανοκίνητον Υποδιεύθυνσιν» (και την επόμενη χρονιά διαφημίστηκε -ως «Τμήμα Κρούσεως»- στα επίσημα «Αστυνομικά Χρονικά»), η δύναμή της όμως περιοριζόταν σε κάποιες απαρχαιωμένες «αύρες» βρετανικής προέλευσης. «Σε μερικά απ’ αυτά τα οχήματα, δεν έστριβαν καν τα τιμόνια για να φέρουμε βόλτα γύρω-γύρω την Ομόνοια», θυμάται ο κ. Ψυχογιός.
  Με μια τέτοια «αύρα» θα επέμβει ο ίδιος τη νύχτα του Πολυτεχνείου (16.11.73) εναντίον των διαδηλωτών που πολιορκούσαν το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, στην οδό Μάρνη. Για την ενέργειά του αυτή, η υπηρεσία τον τίμησε με αναμνηστικό δίπλωμα.

 58. π2 said

  18:

  εμμονή στη σύγχρονη πολιτική να δηλώνουν κόμματα και πολιτικοί αριστεροί χωρίς να είναι

  Υπάρχουν βέβαια και οι πολίτες που διστάζουν να δηλώσουν πια αριστεροί γιατί δεν ξέρουν πώς να είναι, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία…

  Στα λεξιλογικά του αρχαίου διπόλου αριστερός – δεξιός, να προσθέσω μια λέξη που πάντοτε μ’ άρεσε: ἀμφαρίστερος, κυριολεκτικά αυτός που έχει και τα δυο χέρια αριστερά, δηλ. ο ατζαμής.

 59. spyroszer said

  Και ένα ιταλικό κόμμα με τη λέξη δεξιά, ήταν κι ο Φίνι εκεί. Το 1995 διαλύθηκε.
  Movimento Sociale Italiano – Destra Nazionale
  http://it.wikipedia.org/wiki/Movimento_Sociale_Italiano_-_Destra_Nazionale

 60. LandS said

  #35 Όλα τα σημεία της περιφέρειας κύκλου έχουν το ίδιο ρ ότι να είναι το φ. Είναι λοιπόν σαν να μετράς τις γωνίες στο κάθετο «άξονα» και το ρ στον οριζόντιο «άξονα», και να παίρνεις μια ωραία κάθετο.

 61. When nothing goes right,  ⬅⬅GO LEFT ⬅⬅ #onedirection #left #right #arrows #samratshahjan

 62. LandS said

  # 36 Δεν το είχα δει!

 63. sarant said

  Kαλησπέρα, επειδή είμαι στα Γιάννενα και μόλις προ ολίγου βρήκα ένα ανοιχτό γουήφι, να πω απλώς ότι ευχαριστώ πολύ για όλα τα σχόλια (εκτός από εκείνα που σφουγγάρισα το μεσημέρι) και ότι μάλλον κάτι ωραίο βγάλατε σχετικά με τη λέξη «αύρα».

 64. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  -Αριστερά:
  Μετά, μας πήγε αριστερά το περιβόλι κι η χαρά κι ανοίξαμε το βήμα
  -Ζερβά-ζερβά κι απόζερβα:
  -Μαλλιά σγουρά, μαλλιά κοράκου χρώμα τ ανεμιζ ο αγέρας στα ζερβά

  -Όλα τα λάφια βόσκουνε κι όλα δροσολογιούνται
  Μον’ μια λαφίνα ταπεινή δεν πάει κοντά με τ’ άλλα
  Μόνο στ’ απόσκια περπατεί, τ’ απόζερβα αγναντεύει,

  – ζερβόδεξος , εκείνος που έχει διπλή ευχέρεια

  -Δεξά και ζερβή χέρα, δεξό και ζερβί μάγουλο

  Μια νυφική μαντινάδα
  Τ΄αντρόυνο που γίνεται
  ετούτη την ημέρα
  να το βλοήσει ο Θεός
  με τη δεξά ν του χέρα.

  και μια τσ αγάπης:
  -Μούδε δεξά μούδε ζερβά
  μούδε στη μέση κάνω,
  στην αγκαλιά σου να βρεθώ
  μιαν ώρα κι ας ποθάνω

 65. LandS said

  #50 Είναι σίγουρο ότι ονομάτισε ο ίδιος ο Έγελος τους οπαδούς του σε «δεξιούς» και «αριστερούς»; Νόμιζα ότι αυτή η διάκριση έγινε μετά τον θάνατό του.
  Και ναι, οι διαφορές τους ήταν (και) πολιτικές όσο και θεολογικές.
  Επίσης, αν κάποιος ρωτήσει να μάθει μερικά ονόματα Αριστερών Εγελιανών, θα πάρει σχετικά εύκολα απάντηση. π.χ. Φόιερμπαχ, Μπάουερ, Μαρξ, Ένγκελς. Αν κάποιος ρωτήσει για δεξιούς, θα πάρει απάντηση με την ίδια ευκολία;

  Τέλος στο «Ἄν δεν υπάρχει αριστερά δεν μπορεί να υπάρξει δεξιά και ἄν δεν υπάρχει δεξιά δεν μπορεί να υπάρξει αριστερά» θα συμφωνούσαν όλοι οι Εγελιανοί, αν και με κάποια ξυνίλα για την καρικατούρα.

 66. spyroszer said

  34. Μαρία, εδώ ο Καραμανλής έγινε ριζοσπάστης (ΕΡΕ).
  Λαϊκό Κόμμα είχε κάνει και ο Παπαναστασίου το 1910, που το 1915 εντάχθηκε στο κόμμα των Φιλελευθέρων. Ο Γούναρης το 1920 δεν έχασε ευκαιρία και μετονόμασε το κόμμα Εθνικοφρόνων, που είχε ιδρύσει το 1913, σε Λαϊκό Κόμμα.

 67. physicist said

  Ιμμόρ, τι καλά που υπάρχει το χάσμα γενεών κι ακούσαμε ορισμένες λογικές εξηγήσεις για την προέλευση της αύρας — τελική απάντηση μάλλον δεν βλέπω αλλά δεν έχει σημασία.

 68. spyroszer said

  68 Δες το λινκ του #51
  http://en.wikipedia.org/wiki/Armoured_Vehicle_Royal_Engineers
  και του #57

 69. ἐγὼ Ἰμμὸρ παιδί μου δὲν μετράω, εἶμαι πολυτονιστής.γιὰ μένα ἰσχύει τὸ «εἶμαι ὅσο φαίνομαι» 😛

 70. physicist said

  #70. — Ναι, Σπύρο, το AVRE ακούγεται πειστικό αλλά και ο ευφημισμός των δακρυγόνων σε «αύρα» από την οποία μετά πήρε τ’ όνομά του το όχημα κι αυτός πειστικός ακούγεται.

 71. Γς said

  Tα εις -έας και εις -άκος είναι πάντα μανιάτες.

  Και ήταν οι μανιάτες δεξιοί. Εκτός από τον μπάρμπα μου που ήταν αριστερός.
  Ισως γιατί το όνομα του δεν τελείωνε σε –έας ή –άκος.

  Η Αριστέα όμως δεν ήταν ούτε μανιάτισσα, ούτε δεξιά. Ηταν αριστερή. Ο πατέρας της κρατούμενος, πολιτικός κρατούμενος.
  Η Αριστέα έπαιρνε όλο άριστα. Τι Αριστέα θα ήταν; Ισως όμως επειδή ήταν αριστερή.

  Αριστέα, αριστερή, άριστα. Τι να έγινε αυτό το κορίτσι; Φοβόμουν εκείνα τα χρόνια ότι θα την κλείσουν φυλακή, σαν τον πατέρα της.
  Μα κι αυτή γιατί να την λένε Αριστέα να παίρνει και όλο άριστα;

 72. spyroszer said

  72. Φυσικέ θεωρώ πιο πειστική την προέλευση απ’ το AVRE γιατί λογικά προυπήρχε σαν ονομασία οχήματος στον στρατό.

 73. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Πασίγνωστη, και λατρεμένη παγκοίνως , αριστερή:

  η θρυλική αριστερή όχθη του Σηκουάνα 🙂

 74. Αυτό που με λέει και ο Κορνήλιος «παιδί του» μπορεί να με κουζουλάνει 🙂
  Και το τραγούδι της Μάνου το έβαλε ο Αλέξης πρώτο πρώτο 🙂

  Έφη ωραίες οι μαντινάδες!

  @68 Ευτυχώς που κάτι χρησιμεύουμε και εμείς οι πιο νέοι που δεν είμεθα και πολυτονισταί 🙂

  @72 Εμένα το AVRE μου φαίνεται πειστικότερο, αφενός διότι υπάρχει προηγούμενο ονοματοποιίας από τη μάρκα και αφετέρου διότι ο ευφημισμός της αύρας για τα δακρυγόνα μου φαίνεται πολύ ψαγμένος για στρατιωτικούς εγκεφάλους.

  Ξεχάσαμε όμως αυτό

 75. @74 Τι σου είναι η εκπαίδευση βρε παιδί μου! 😉

  @75 Στην οποία έμενα να μην πούμε πόσα χρόνια! 🙂

 76. physicist said

  #74. — Σπύρο, θα ήμουν κι εγώ σχεδόν πεπεισμένος αν ξέραμε με βεβαιότητα ότι (α) τα οχήματα αυτά είχαν όντως χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα αλλά το κυριότερο (β) ότι οι στρατιώτες τα είχαν πει αύρες (κατά τις καναδέζες και τα όμοια). Ο σύνδεσμος που έδωσε ο Στάζυμπος παραπάνω κάνει μια λογική υπόθεση, δεν μας λέει όμως ότι είχε χρησιμοποιηθεί κιόλας η λέξη στο Στρατό.

 77. physicist said

  #76(δ). — Όχι από στρατιωτικούς εγκεφάλους αλλά από διαδηλωτές.

 78. @78 Δηλαδή, αν ξέραμε τα (α) και (β) με βεβαιότητα , θα ήσουν σχεδόν πεπεισμένος; Πολύ δύσπιστος είσαι αδερφάκι μου!

 79. physicist said

  #80. — 😀

  Καλά, δεν αφήνεις ούτε καρφίτσα να πέσει κάτω;

 80. #76 ναί, ἀλλὰ ὁ λίκνος εἶναι βαλμένος ἔτσι ποὺ δὲν ἀνοίγει εἰκόνα καὶ δὲν τὸ παρατήρησα!

  νὰ ὑποθέσω, παιδί μου, ὅτι γράφεις Ἀλέξης κι ὄχι Alexis γιὰ νὰ μὴ σὲ πετάξῃ ἔξω κἀνένας Φρούραρχος;

 81. spyroszer said

  78. Δες τι λέει ο παλιός αστυνομικός Ψυχογιός. Το πρώτο τμήμα κρούσης που δημιουργήθηκε το 1960, για την καταστολή διαδηλώσεων, μετεξέλιξη της» τεθωρακισμένης ίλης εφόδου» της εποχης του εμφυλίου, απαρτιζόταν από απαρχαιώμενες αύρες βρεταννικής προέλευσης. Υποθέσεις κάνουμε δεν έχουμε όλα τα στοιχεια. Είναι όμως μια πολύ λογική υπόθεση να τα έλεγαν αύρες, απ’ τα AVRE ,τα οχήματα αυτά από την εποχή του εμφυλίου, τότε που τα πήραμε απ’ τους Άγγλους.

 82. ὁρίστε, Ἰμμόρ, παιδί μου, σοῦ ἀφιερώνω αὐτό, (ἐλπίζω νὰ μὴ τὸ ἀνέβασε κἀνεὶς καὶ δὲν τὸ παρατήρησα πάλι): http://www.youtube.com/watch?v=cyvsX1EbfsM

 83. spyroszer said

  80. 81. 🙂 Φυσικέ, Θωμά σε λένε;

 84. @80 Προχτές άφησα ολόκληρο κουτί, μην χαλαρώνουμε 😀

  @82 Κορνήλιε, μάλλον είσαι όσο φαίνεσαι διότι ξεχνάς πως και τον Spyrozer Σπύρο τον λέω, και τον Ρhysicist Φυσικό και τον Παμμέγιστο Voulagx Βούλαγξ και γενικώς είμαι σταθερή στις αρχές και στις προτιμήσεις μου. Ξεχνάς, και άρα σ’ αφήνω να με λες παιδί σου. 😛

 85. physicist said

  #83. — Πολύ σημαντικό στοιχείο, που δεν το είχα δει. Τώρα, πλέον, είμαι σχεδόν πεπεισμένος. 🙂

  (Σοβαρά το λέω, η φατσούλα είναι για την συνεργάτρια).

  #85. — :-), μας πιάσανε!

 86. @85 Τον αδικείς τον Θωμά, αυτός άμα έβαζε το χέρι στην πληγή θα πίστευε. Ο Φυσικός θα διατηρούσε επιφυλάξεις! 😀

 87. http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B1&dq= ἐδῶ πάλι δίνουν ἄλλη ἐξήγησι, μὲ τὴν ἐπιφύλαξι «ἴσως».

 88. Μα έπρεπε να έρθω εγώ για να θυμίσω το:
  έσ’ σε δακρυγόνα και περίπολα και αύρες λάμπεις σαν το πιο πολύτιμο ορυκτό

 89. Μιχαλιός said

  67: «Ο Γούναρης το 1920 δεν έχασε ευκαιρία και μετονόμασε το κόμμα Εθνικοφρόνων, που είχε ιδρύσει το 1913, σε Λαϊκό Κόμμα».

  Όντως, και δεν είναι υποθέτω και τυχαίο ότι μια παρόμοια ονοματολογική μανούβρα είχαν μόλις κάνει η γερμανική και η ιταλική Δεξιά…

 90. @84 Κορνήλιε, όχι μόνο ξεχνάς, κατρακυλάς κιόλας! 😀

 91. @90 Μερικά πράγματα τα αφήνουμε σε αυτούς που τα ξέρουν καλύτερα 😉

 92. #82 ἐσὺ ἀδίκησες κοτζὰμ ἀπόστολο Θωμᾶ, μ’ἐκεῖνο τὸ ΑΝ!

  Θωμᾶς δὲ εἷς ἐκ τῶν δώδεκα, ὁ λεγόμενος Δίδυμος, οὐκ ἦν μετ’ αὐτῶν ὅτε ]ἦλθεν Ἰησοῦς. ἔλεγον οὖν αὐτῷ οἱ ἄλλοι μαθηταί· Ἑωράκαμεν τὸν κύριον. ὁ δὲ εἶπεν αὐτοῖς· Ἐὰν μὴ ἴδω ἐν ταῖς χερσὶν αὐτοῦ τὸν τύπον τῶν ἥλων καὶ βάλω τὸν δάκτυλόν μου εἰς τὸν τύπον τῶν ἥλων καὶ βάλω μου τὴν χεῖρα εἰς τὴν πλευρὰν αὐτοῦ, οὐ μὴ πιστεύσω.

  Καὶ μεθ’ ἡμέρας ὀκτὼ πάλιν ἦσαν ἔσω οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ καὶ Θωμᾶς μετ’ αὐτῶν. ἔρχεται ὁ Ἰησοῦς τῶν θυρῶν κεκλεισμένων, καὶ ἔστη εἰς τὸ μέσον καὶ εἶπεν· Εἰρήνη ὑμῖν. εἶτα λέγει τῷ Θωμᾷ· Φέρε τὸν δάκτυλόν σου ὧδε καὶ ἴδε τὰς χεῖράς μου, καὶ φέρε τὴν χεῖρά σου καὶ βάλε εἰς τὴν πλευράν μου, καὶ μὴ γίνου ἄπιστος ἀλλὰ πιστός. ἀπεκρίθη Θωμᾶς καὶ εἶπεν αὐτῷ· Ὁ κύριός μου καὶ ὁ θεός μου. λέγει αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· Ὅτι ἑώρακάς με πεπίστευκας; μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες.

 93. NM said

  Επί τροχάδην γιατι όπου να’ναι ανεβαίνω ν’απολογηθώ επι του βήματος (οχι του «φοβερού» που λένε οι παπάδες, αλλά του χειρότερου -εκείνου της Αριστεράς)
  1. ΑΥΡΑ. Τα τεθωρακισμένα της Αστυνομίας Πόλεων από το ’65 μέχρι το ’75, ήταν κάτι μετασκευασμένες «Καναδέζες» με λαμαρινένια στέγη και πλευρά αντί των πάνινων του Στρατού. Επιπλέον είχαν και σιδηρόπλεγμα στο παρμπριζ και τα πλαϊνά τζάμια. Στη στέγη υπήρχαν σε 2 σειρές των τριών, 6 καταπακτές απ’όπου ξεπρόβαλαν οι μπάτσοι (με κάτι κρανακια μπεζ σαν εκείνα του ελληνοιταλικού πολέμου και αντιασφυξιογόνες μάσκες) και έριχναν δακρυγόνα με κάτι ειδικά κοντόκανα όπλα. Αυτά τα οχήματα (έπαιξαν και στο Πολυτεχνείο πριν επέμβουν τα τανκς) ΔΕΝ τα λέγανε Αυρες.
  Οι Αυρες ήταν εκείνα που αγοράστηκαν από τον Καραμανλή τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης.Τα θυμάμαι να κανουν ντεμπούτο την Πρωτομαγιά του ’75. Το όνομα ¨Αυρα» το λανσάρισε δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας (χωρίς να είμαι σίγουρος) και αμέσως υιοθετήθηκε. Το μοντέλο του οχήματος είναι το MOWAG (΄σημερα έμαθα ότι το έλεγαν έτσι) που λινκάρισε η Ιμμορταλιτέ?
  Σοκαρίστηκα όταν διάβασα ότι παγκοσμίως κατασκευάστηκαν περίπου 500, γιατί ένα βράδυ διαδηλώσεων στην Αθήνα του ’70τόσο είχα μετρήσει παρκαρισμένα 80-100 (και υπήρχαν και άλλα στη Θεσ/νικη και αλλού). Μέγας χορηγός του ο Εθνάρχης
  Υπήρχαν σε 2 διαφορετικά μοντάλα και επιπλέον υπήρχαν και μερικά εξοπλισμένα είτε με ένα ειδος φτυαριού μπουλντόζας (για να σπρώχνει τα οδοφράγματα είτε με σύστημα «πηρουνιών» τυπου κλαρκ (για να σηκώνει ακινητοποιημένα οχήματα). Το πλήρωμα έριχνε δακρυγόνα με τα ίδια προχουντικά όπλα και φόραγε πλέον τα ασπρα κρανη που φοράνε μεχρι σημερα τα ΜΑΤ. Επιπλέον φοράγανε και κατι πορτοκαλί αντιπυρικά μπουφάν.
  Το όχημα ήταν για τα πανηγύρια και γρήγορα αποσύρθηκαν -επι ΠΑΣΟΚ- και απο τότε τα έβλεπα για αρκετά χρόναι ακόμα, βαμένα μπλε και εξοπλισμένα με πολυβόλα Μπρεν, να περιφρουρουν τα πολιτικά αεροδρόμια.
  2. ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Θυμάμαι τη σκηνή απο το «Ξύπνα Βασίλη». Εκεί που ο Αλεξανδράκης ζητά σε γάμο τη Ναθαναήλ από τον αδερφό της Κωνσταντίνου.
  Κων/νου: Αντε με το καλό και ο Θεός να τα φέρει όλα δεξιά.
  Αλεξ/κης: Αριστερά… Αριστερά…
  Καταπληκτική σκηνή, αλλά τώρα δεν μπορώ να ψαχνω λινκ
  Καλη συνέχεια στη συζήτηση σας και καλή επιστροφή στον ιπτάμενο νικοκύρη

 94. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  ΝΜ Καμιά σχέση μ αυτό;
  http://www.armedforces.co.uk/army/listings/army8b3.2.htm

 95. physicist said

  #96. — Έφη, αυτό σε συγκριση με τις Αύρες είναι τέρας με ερπύστριες — και πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτές.

 96. sarant said

  Τι ωραία συζήτηση γίνεται, κι εγώ να λείπω…

 97. @94 Καλά βρε, δεν θυμόμουν αν όντως πίστεψε τελικά 😛

  @98 Νίκο μην στεναχωριέσαι, κι αν η μισή μας καρδιά είναι εδώ η άλλη μισή στα Γιάννενα βρίσκεται 😉

 98. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  97. Ξέχασα να βάλω τη φάτσα να κακαρίζει. Σαύρα μεγέθους κροκοδείλου 🙂

 99. physicist said

  #100. — 🙂

 100. physicist said

  #94, #99(α). — Proof by intimidation for beginners.

  — Τάμαθα τα καμώματά σου, φέρε τώρα το δάχτυλο, άπιστε Θωμά!
  — Καλά, καλά, σε πιστεύω!
  — Τέτοιο χαϊβάνι είσαι που πρέπει να δεις για να πιστέψεις. Άμα είχες πάρει μυρωδιά τόσα χρόνια, θα πίστευες χωρίς πολλά-πολλά.

 101. #95 9-10-74 ήδη τα λέγανε ΑΥΡΑ. Είχε προλάβει να τ’ αγοράσει ο ΚΚ και να τα βαφτίσει ο δημοσιογράφος;

 102. [Μαρμάγκα διαδικτυακή, ή μετριασμός; Ξαναγράφω]

  #95: 9-10-74 είχε προλάβει να τ’ αγοράσει ο ΚΚ και να καθιερώσει το νέο τους όνομα ο δημοσιογράφος;

 103. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  -Νικοκύρη, καλή επιτυχία απόψε,με θετική αύρα από εμάς και δροσερή από τη Λίμνη

  -Ανδρες, αντιγράφω για τις αύρες-σαύρες, κάτι που βρήκα

  Αστυνομία Πόλεων
  Από τη Βικιπαίδεια

  Μεταπολεμικά, το Σώμα προέβη στην αγορά ποικίλων μεταφορικών μέσων:
  …τεθωρακισμένων, λεγόμενες «Αύρες», τύπου Mowag Roland (1974-75)…

 104. leonicos said

  αλβανικά dreit, δεξιός, δίκαιος, σωστός, ορθός, ευθύς

  majtas = αριστερός (κατεύθυνση), padreit άδικος κλπ

 105. spyroszer said

  Νικοκύρη καλή επιτυχία.
  93, 94. Δεν είναι καν το 1974, το δημοσίευμα αναφέρεται στους καταγεγραμμένους διαλόγους μέσω ασυρμάτου των αστυνομικών στο Πολυτεχνείο, που έλεγαν τα οχήματα αυτά αύρες.

 106. 66. Οι δεξιοί εγελιανοί, δυστυχώς, είναι πάρα πολλοί. Υπήρχαν πριν τον Έγελο και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ες αεί. Είναι αυτοί που «συμμάχησαν» στο Βατερλώ εναντίον του Ναπολέοντα. Είναι αυτοί που τρέφουν ανθρώπους τύπου Χίτλερ.

  Εγώ πιστεύω ότι όλη η θεωρία του γράφτηκε μετά το θάνατό του. Μια θεωρία που νομιμοποιεί ανίερες συμμαχίες δεν μπορεί να επινοηθεί από φιλοσόφους.

 107. munich said

  @90
  μια μέρα λείπει ο άνθρωπος στα Γιάννενα και του βάλατε Σαββόπουλο!!!!!! δεν έχετε το θεό σας…

 108. 18

  «Λαϊκό» επειδή συγκεντρώνει πολλά Λάικ! 🙂

 109. Ηλεφούφουτος said

  90, 109 Μα πώς το ξέχασα! Έπρεπε να το είχα βάλει εγώ.

 110. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  106. Στην Κρήτη, ντρέτος : ευθύς, δίκαιος, σωστός, ορθός, χαρακτήρας. Δρόμος: ευθύς, ίσιος.
  και επίρρημα: ντρέτα.»Μίλα ντρέτα», «πήγαινε ντρέτα». Και μαντινάδα:
  -Έχε τ αμέντε σου οντε δεις
  δρόμο φαρδύ και ντρέτο,
  δε βγάνει σε ψηλή κορφή
  ποτέ του, κάτεχέ το.
  (Έχε το νου σου.Οι κορφές είναι πάντα δύσκολες στην πρόσβαση. Δεν ανεβαίνεις από φαρδιές ανοιχτές λεωφόρους).
  Επί προσωπικού:Μόλις είδα τα καλά σας λόγια στο άλλο νήμα κι ευχαριστώ.Είναι ενθαρρυντικό κι όμορφο όταν νιώθεις να συμπίπτεις στη θωριά των πραγμάτων με ανθρώπους ετούτης της διαλεχτής παρέας.

  Ιμμόρ , η αύρα σου ‘αναψε ωραία θρυαλλίδα 🙂

 111. Μαρία said

  111
  Η ρίμα πάντως θυμίζει τον κανόνα για τα δισύλλαβα σε -ρα. Μόνο οι σαύρες λείπουν.

 112. Δημήτρης Μ. said

  104. Ο όρος «Αύρα», όπως φαίνεται προϋπήρχε, αλλά η σύγχρονη χρήση του, νομίζω ότι, ξεκινάει με τις «Αύρες» του ΚΚ. Όπως τα λέει ο ΝΜ στο 95.

 113. @112 Αντιγυρίζω σου 🙂

  Απού γυρεύει τις ψηλές
  κι απάτητες κορφές,
  αναπαμό και ξενοιασιά
  θε να μη βρει ποθές.

 114. Για τις Αύρες έγραψα ό,τι ήξερα. Αυτό με το AVRE (http://en.wikipedia.org/wiki/Armoured_Vehicle_Royal_Engineers) μου φαίνεται λίγο υπερβολικό. Αυτά τα τερατώδη οχήματα, τα λεγόμενα και Hobbart’s Funnies απ’ τον ταξίαρχο, που τα μηχανεύτηκε, δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Μόνο στα μεγάλα μέτωπα, ιδιαίτερα στη Νορμανδία.

  Στο εμφύλιο, τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τα λέγανε «κάργιες». Όχι απ’ τα δυσοίωνα πουλιά αλλά από το βρετανικό Carriers.

  Τέλος πάντων, μακριά απ’ εμάς κι ας τα λένε και Αντζελίνες!

 115. Μαρία said

  114 (95)
  Γι’ αυτό κι ο δημοσιογράφος της Μακεδονίας (17/11/76) θεωρεί υποχρέωσή του να εξηγήσει «…αύρες, τα οχήματα δηλαδή με τις δακρυγόνες βόμβες».
  http://tinyurl.com/kt3vh2q

 116. ΑΥΡΕΣ του 1979

  ΚΙ εγώ έχω την απορία από που βγαινει, το όχημα μηχανικού (AVRE) δεν μοιάζει καθόλου με τα οχήματα.

 117. Στο 48′ 06″
  (γιατί δεν έβγαλε λικνο; )

 118. spyroszer said

  Ωραίες μαντινάδες.
  Σαν σήμερα πριν 50 χρόνια πέθανε ο Ναζίμ Χικμέτ.
  Ένα αγαπημένο

 119. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  115. Ακριβώς! Κι άλλη μια :
  Κορφή κορφή κι άλλη κορφή
  όποιος ξετρέχει φως μου,
  δεν ησυχάζει κι α βρεθεί
  στα ξέτελα του κόσμου.
  Επιστροφή στο νήμα:
  Εκεί ανατολικά έχουμε, είχαμε δηλαδή, το χορό «Ζερβόδεξο».
  Ιδιαίτερη , εντελώς ιδιαίτερη περίπτωση χορού. Αγκαλιαστός(διαγώνιιο ακούμπισμα του χεριού στον ώμο του μπροστινού που εκείνος το κρατούσε με το δικό του χέρι πάνω εκεί), στη σειρά (όχι σε κύκλο),άντρας-γυναίκα εναλλάξ χόρευαν ευθεία. Με μικρή (αυθαίρετη) αλλαγή παιξίματος του οργανοπαίχτη, υποχρεωτικά άλλαζε προς ανάποδα, τη φορά του ο χορός.Ο βιολάτορας μπορούσε να τους βγάλει ,αλλάζοντας το σκοπό, ακόμη κι έξω απ το σπίτι.Μεγάλα μπερδέματα και παιζόγελα. Σκέψου να βρέχει. Ντάνσιν ιν δε ρέιν 🙂

 120. skol said

  19
  >> Έχουμε και μια τάση, για κόμμα ή πολιτικό που δηλώνει αριστερός, να του το αρνιόμαστε
  Και μια τάση να το αρνιόμαστε σ’ αυτούς που δηλώνουν ότι δεν είναι αριστεροί 🙂 (ΚΚΕ)

  Σοβαρά τώρα, η παραφωνία που λες Ηλεφού(18) δεν είναι πρόσφατη, έτσι δεν είναι; Είχε υιοθετήσει ποτέ αυτόν τον χαρακτηρισμό κάποιο ΚΚ;
  Απ’ την άλλη έχω την εντύπωση ότι και η δεξιά δεν χρειάστηκε 2 αιώνες για να γίνει κακόσημη. Eξαρχής ο όρος πρέπει να χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρίσει ακραίες πολιτικές (οι Ultras βλέπω εδώ ότι ονομάζονταν έτσι, οι βασιλικότεροι του βασιλέως δηλαδή)

 121. spiral architect said

  @19, 122: Ίσως επειδή ο περί ου ο λόγος όρος έχει γίνει λάστιχο. 😦

 122. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Μιας κι ο Νικοκύρης έπιασε Ήπειρο:
  «Κάτω στο ρέμα το βαθύ,
  πλένει η Ρηνούλα μοναχή
  δεξά μεριά ν η πλύστρα της,
  κι αριστερά η χωρίστρα της»
  Κερατζίδικο τραγούδι που ακούγεται στα βλαχοχώρια της Ηπείρου κι όχι μόνο. (Εγώ το άκουσα και στην Αρκαδία).

 123. Rybak said

  Και στα τσέχικα pravý είναι ο δεξιός αλλά και ο σωστός, ο δίκαιος. Αντίθετα, levý θα πει αριστερός αλλά και ατζαμής.
  Ο πολιτικά δεξιός είναι pravičák και ο αριστερός levičák.
  Επίσης το 1970 κυκλοφόρησε στην Τσεχοσλοβακία ένα εικοσάρικο που στην πίσω όψη του απεικόνιζε κάποιον με δύο αριστερά χέρια. (http://www.lodys-coinhouse.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/c/z/czechoslawakije_20_korun_1970.jpg)

  Ενδιαφέρον έχουν και τα καλιαρντά όπου (σύμφωνα με το λεξικό του Πετρόπουλου) ο δεξιός είναι ο προβατές και αριστερός ο κατσικές, τα οποία φαντάζομαι πως προέρχονται από τη βίβλο: «καὶ στήσει τὰ μὲν πρόβατα ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ, τὰ δὲ ἐρίφια ἐξ εὐωνύμων».
  Και επειδή, ως γνωστό, τα πρόβατα που είναι «οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες» (#94) και τραβάνε όπου τα στείλει ο τσομπάνος, «τότε ἐρεῖ ὁ βασιλεὺς τοῖς ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ· δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου». Αντίθετα οι κατσίκες που είναι ατίθασες (και τοποθετημένες στ’ αριστερά) θα πάνε στο «πῦρ τὸ αἰώνιον τὸ ἡτοιμασμένον τῷ διαβόλῳ καὶ τοῖς ἀγγέλοις αὐτοῦ».
  (Έτσι για να ξέρουμε τι μας περιμένει)

  Και θα κλείσω με μερικούς στίχους του Μανώλη του Ρασούλη και έναν αριστερόχειρα δεξιοτέχνη:

  Πάντα ονειρευόμουν
  και το ορκιζόμουν
  πως θ’ ανέβαινα ψηλά

  Κόπους αψηφούσα
  μα παρακαλούσα
  να τα φέρει ο Θεός δεξιά

  Τώρα τα κοιτάω
  και παρακαλάω
  να τα πάει αριστερά

 124. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ωραία τα είπε ο Νικοκύρης απόψε. Στην αρχή μπήκε χαλαρά, αλλά μετά μάρσαρε. Τόχει! Επιτέλους είδα και ένα δύο τρόλια λάιβ! Να δω πώς είναι η φάτσα τους ρε παιδί μου… 🙂

 125. Μαρία said

  125
  Απ’ τη θεία μαθαίνουμε οτι η παράσταση στο εικοσάρικο είναι απ’ τον κώδικα της Ιένας.
  Και απο δώ http://www.bibliografia-valdese.com/jspwald/de/detail.php?id=11752&lang=en
  οτι πρόκειται για ουσίτικη σάτιρα.

 126. Γς said

  Αριστερά και κρεμμύδι.

  Σκόρδο, κρεμμύδι.

  Εισαγωγής αμφότερα:
  Sarımsak, sağ : Σκόρδο, δεξιά.
  Soğan, sol : Κρεμμύδι, αριστερά

 127. Γς said

  110 @ Μιχάλης Νικολάου
  >“Λαϊκό” επειδή συγκεντρώνει πολλά Λάικ!
  Πάμε για Σουβλάϊκ;
  Ετσι λέει η κυρά όταν θέλει να πάμε στο “εκπτωτικό χωριό”.
  To McArthur Glen Designer Outlets καλέ στα Σπάτα.

  Εχει μια σουβλασερί ονόματι …Σουβlike 😉

 128. Γς said

  Φοβερός σεισμός ααυτήν τη στιγμή!

 129. 128,
  !!
  Και lefty loosy-righty tighty

 130. Γς said

  130:
  Της πλάκας ήταν ο σεισμός 4.4 Ρίχτια, αλλά ήταν σχεδόν επιφανειακός γι αυτό κουνήθηκε και όλη η Αθήνα.

  Μας ταρακούνησε όμως για τα καλά εδώ, μιας και το επίκεντρο ήταν μόλις 5-6 χιλιόμετρα μακριά απ τη Ραφήνα.

 131. Gpoint said

  # 109

  Είναι μια ηχητική επαλήθευση της διαφορετικής προφοράς του ωμέγα από το όμικρον !

 132. Γς said

  132:
  Εμ, τι ήθελα κι εγώ να μελετήσω την περιοχή (#129 );
  Μετά από 10’ κουνήθηκε.

  Ξύπνησε κι ο Στουρνάρας έντρομος.
  Φοβήθηκε μη πέσει κάνα σπίτι και χάσει το χαράτσι
  😦

 133. Gpoint said

  # 132

  Βρε Γουσού μπας κι έπεσες από το κρεβάτι σου ; Εγώ εδώ σιο Γαλαξίδι δεν κουνήθηκα ρούπι. Μήπως ήταν 2,2 ρίχτερ ; έγώ απ’ όσα ακούω πιστεύω τα μισά )

 134. Γς said

  135 @ Τζι
  Να σ έχω υπόψη μου(#134) .
  Πότε θέλεις να αρχίσω να ποστάρω για Γαλαξίδι;

 135. Gpoint said

  # 136

  Μην κάνεις κάνα αστείο. Εδώ έχει τραβήξει γερούς σεισμούς και το σεισμοδάνειο ακόμα δεν τόχω ξεχρεώσει.
  Βγήκε ο ήλιος, έχω ραντεβού με κάτι ερυθρίνους…

 136. spiral architect said

  Οσοι κουνημένοι ή κουνημένες απ’ το σεισμό του Πικερμίου, αλλά και όλοι οι άλλοι καλημέρα. 🙂
  Υπάρχει το αριστερόμετρο</a, όπου μπορείτε να εντρυφήσετε καθώς και η (αμφιλεγόμενη) ρήση του σχωρεμένου Χαρίλαου: «Αριστερότερα της αριστεράς υπάρχει η δεξιά»

 137. @126 Έλα βρε Γρηγόρη! Δώσε καμιά ανθυπολεπτομερειούλα να μάθουμε κι εμείς; 😀

  @120 Αγαπημένο δε λες τίποτα…

 138. Στα ουγγρικά λένε διπλός αριστερόχειρας, για κάποιον ατσούμπαλο, άμπαλο, με μανταλάκια στα χερια που θα λέγαμε εμείς.
  Και το δεξί από την άλλη ταυτίζεται με το καλό.

  Από την άλλη υπάρχει το αριστερό το καλό. Μην ξεχνάμε και τους Maradona, Puskas, Di Stefano, Cruyff, Messi, Τσιάρτα, Χατζηπαναγή!
  🙂

 139. physicist said

  #140(β). — Και ο Μίμης Παπαιωάννου αριστεροπόδαρος δεν ήταν;

 140. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα -και από δω!

  139: Να δούμε μήπως μου δώσουν και ανεβάσω τίποτε.

  140: Βλέπε σχόλιο 58, το αρχαίο «αμφαρίστερος», ίδια περίπτωση.

 141. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Το ταξίδι καλό Νικοκύρη, έτσι; Μόλις έφυγες μας έπνιξε η βροχή*. Δεν καθόσουν λίγο ακόμα; 🙂
  Από ότι είδα ήταν τα κανάλια εκεί. Συνήθως όταν τους ζητάς, δίνουν (για να δει κι η καημένη η Ιμόρ τίποτα).

  *Τέσσερα λεπτά πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο, όταν ήρθε την Κυριακή, σταμάτησε να βρέχει και ξανάρχισε μόλις πέρασε στην αίθουσα αναχωρήσεων… 🙂

 142. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  138. Μου θύμισε το «κουνιοτράμπαλος» της Μαλβίνας.

  -«Δεξιότερα της Δεξιάς» ταινία του συχωρεμένου, γλυκού, αθώου και ιδεολόγου μετά πάθους Νίκου Αντωνάκου .Ενός ανθρώπου που το «κομμουνιστής» του πεφτε λίγο με τόση «ανθρωπίλα» που απέπνεε μόλις τον γνώριζες λίγο. Τον πρόδωσε η τεράστια καρδιά του σε μια ομιλία του για το Γιάννη Ρίτσο στη Εταιρεία Σκηνοθετών.

 143. sarant said

  143: Να με καλείτε συχνότερα 🙂

 144. Voulagx said

  #143, #145: Γρηγόρη, μου φαίνεται πως ο μάγος που διώχνει την βροχή μαγεύτηκε απ’ τα τσίπουρά σας! 🙂

 145. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #146
  🙂

 146. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  > «…ο κ. Χαλαστάνης ζήτησε πριν λίγες ημέρες, παρέλαβε και κατέθεσε στη Βουλή αντίγραφο της αίτησης …..
  …οι γαλλικές Αρχές ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της ελληνικής πλευράς και λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου έστειλαν στην Ελλάδα την πολύκροτη λίστα…»

  Πηγή: Αυτό είναι το έγγραφο που έστειλαν οι Γάλλοι και «αποτελειώνει» τον Παπακωνσταντίνου iefimerida.gr

  -«πολύκροτη λίστα», είναι συνωνυμο της περιβόητης λίστας;
  Πολύκροτη δίκη, υπόθεση αλλά και λίστα; σαν αδόκιμο μου φαίνεται

 147. […] . […]

 148. Εξαίρετο άρθρο για μια ακόμα φορά Νικοκύρη. Μπορεί η καρδιά όλων μας να χτυπάει στα αριστερά, αλλά το πορτοφόλι συνήθως το βάζουμε δεξιά και αυτό φαίνεται πως για κάποιους βαρύνει περισσότερο! 😉

  Και στα τούρικα υπάρχει ο συνδυσμός του δεξιού με κάτι καλό. Η λέξη sağ εκτός από δεξί,δεξιός, κτλ σημαίνει και υγιής, ζωντανός. Από εκεί βγαίνει το sağlık, «υγεία», και το sağol, που χρησιμοποιείται σαν «ευχαριστώ» αλλά κυριολεκτικά σημαίνει «να’σαι υγιής» ή «να’σαι καλά».
  Επίσης, φαντάζομαι πως το solmak που σημαίνει μαραίνομαι, έχει σχέση με το sol που σημαίνει αριστερά, άρα φαίνεται πως υπάρχει και ο συνδυασμός του αριστερού με κάτι κακό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: