Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τεντζερέδες και ταψιά βροντούν στην Πόλη

Posted by sarant στο 7 Ιουνίου, 2013


Τόσες μέρες δεν έχω γράψει για την εξέγερση στην Τουρκία, όχι βέβαια επειδή… είμαι φιλοερντογανικός και αντίθετος με τον διαμελισμό της Τουρκίας, όπως με κατηγόρησε κάποιος ανόητος σε προσωπικό του μήνυμα, αλλά επειδή είναι αρχή μου να μη μιλάω για πράγματα που δεν τα ξέρω καλά ή για τα οποία δεν έχω κατασταλαγμένη άποψη ή δεν έχω κάτι αξιόλογο να πω. Δόξα το Θεό, υπάρχουν άφθονα αξιόλογα ιστολόγια για όλα τα θέματα, οπότε δεν είναι ανάγκη να τοποθετείται κανείς για όλα, ακόμα κι αν γράφει κάθε μέρα. Άλλωστε, εμείς εδώ λεξιλογούμε, όπως μ’ αρέσει συχνά να επαναλαμβάνω.

Ακριβώς όμως επειδή λεξιλογούμε, το σημερινό άρθρο μού έδωσε την αφορμή να ασχοληθώ με την εξέγερση στην Τουρκία μέσα από τις λέξεις -όχι τις λέξεις γενικώς, αλλά ειδικά κάποιες λέξεις που περιέχονται στους στίχους ενός πανέμορφου τραγουδιού διαμαρτυρίας των εξεγερμένων της Πόλης, που ανήκει σε αυτό το νέο είδος τραγουδιών που τραγουδιούνται από μεγάλο πλήθος και ανεβαίνουν σε γιουτουμπάκια (και που κάποιο όνομα θα έχουν, αλλά μου διαφεύγει).

Ο τίτλος του τραγουδιού είναι Tencere tava havasi, και όπως βλέπετε και οι τρεις λέξεις του τίτλου έχουν περάσει στα ελληνικά: τέντζερης ή τέντζερες, ταβάς ή νταβάς και χαβάς. Ο τέντζερης είναι κοινότατος, κύλησε και βρήκε το καπάκι, ο χαβάς είναι ο σκοπός, η μελωδία ενός τραγουδιού, αλλά σημαίνει και ‘αέρας’ στα τούρκικα (θα θυμάστε το turk hava yolari, τις τουρκικές αερογραμμές, που τόσο αστείες ακούγονται σε πολλούς δικούς μας), ίδια περίπτωση δηλαδή με την ιταλική και διεθνή aria και το αγγλικό air, ενώ ο νταβάς δεν είναι (μόνο) ο νταβατζής, με τον οποίο άλλωστε δεν έχει καμιάν ετυμολογική σχέση, αλλά ένα είδος ταψιού, με ψηλά χείλη και χερούλι, λέει το ΛΚΝ. Τραγούδι για τεντζερέδες και ταψιά λοιπόν, που το αποδίδει ένα συγκρότημα με τ’ όνομα Kardeş Türküler, που την πρώτη λέξη την έχουμε κι αυτήν στη γλώσσα μας, καρντάσης, αλλά εδώ μπορεί να είναι επίθετο, ενώ η δεύτερη δεν σημαίνει «τούρκοι» αλλά, μάλλον, τραγούδια -άρα κάτι σαν ‘αδερφικά τραγούδια’ -κι αν λέω βλακείες διορθώστε με οι τουρκομαθείς. Το τραγούδι ανέβηκε χτες στο γιουτούμπι και ευχαριστώ πολύ την Ιωάννα που το έστειλε και φρόντισε να βρει και τους στίχους:

Τα λόγια του τραγουδιού είναι τα εξής:

Bir öyle bir böyle kelamlardan, yasaklardan
İllallah
Başına buyruk kararlardan, fermanlardan
İllallah

Aman aman bıktık valla
Aman aman şiştik valla
Bu ne kibir, bu ne öfke
Gel yavaş gel, yerler yaş

Satamayınca gölgelerini
Sattılar ormanları
Devirdiler, kapadılar
Sinemaları, meydanları
Her tarafın AVM’den
Geçesim yok bu köprüden
N’oldu bizim şehre n’oldu
Hormunlu bina doldu

Aman aman bıktık valla
Aman aman şiştik valla
Bu ne kibir, bu ne öfke
Gel yavaş gel, yerler yaş
Gel yavaş gel, yerler yaş…

Hüsnü perişan oldu bibaht kaldı aziz İstanbul
Bu gam, bu gaz bu kederle
taş kalmadı taş üstünde
Ne oldu sana böyle, söyle söyle söyle….
Seni böyle istemem, istemem
Ammaan…

Μετάφραση δεν μπορώ να κάνω διότι δεν ξέρω τούρκικα, αν κανείς τουρκομαθής φιλοτιμηθεί ας κάνει. Ωστόσο θα αναγνωρίσω λέξεις. Στον πρώτο στίχο, αυτό το yasaklardan σημαίνει κάτι με απαγορεύσεις (yasaklar), και σε μας διασάκι ή γιασάκι είναι η απαγόρευση, όπως είναι ο τίτλος στο υπέροχο ποίημα του Βρανά Μπεγιάζη (Θείελπη Λεφκία). Στον δεύτερο στίχο έχουμε φιρμάνια, διαταγές (fermanlar), ενώ το biktik στη δεύτερη στροφή πρέπει να είναι από την ίδια ρίζα με το δικό μας «μπουχτίζω». Πιο κάτω στη δεύτερη στροφή το gel θα πει «»έλα», το ξέρουμε από ρεμπέτικα (και ίσως από εκεί να έχει βγει και το δικό μας γκελ). Από τα ρεμπέτικα ξέρουμε και το «γιαβάς», αργά.

Στο δεύτερο στίχο της τρίτης στροφής λέει κάτι για δάση, ορμανλάρ (που πουλιούνται, αν πιστέψω το google translate). Στα ελληνικά έχει περάσει η λέξη ως «ρουμάνι». Αλλά σας το αφήνω ως άσκηση να ανακαλύψετε κι άλλες λέξεις που έχουν περάσει στα ελληνικά.

Καθαρά πρόσωπα των παιδιών στο γιουτουμπάκι, πρόσωπα καλών ανθρώπων, οι εξεγερμένοι της Τουρκίας που ευημερεί διαμαρτύρονται για τη συντηρητική στροφή που επιβάλλει ο Ερντογάν στην κοινωνία, όχι πολύ διαφορετική από τη συντηρητική στροφή που έχει επιβληθεί αθόρυβα και αδιαμαρτύρητα στη χρεοκοπημένη Ελλάδα. Αλλά για την Τουρκία περιμένω ν’ ακούσω και από σας.

 

123 Σχόλια προς “Τεντζερέδες και ταψιά βροντούν στην Πόλη”

 1. munich said

  μια διαφορετική προσέγγιση που μου έκανε εντύπωση
  tvxs.gr/node/130687

 2. Καλημέρα,

  Η πρώτη λέξη είναι το «πουλάω», orman είναι το δάσος. Sattılar ormanları πούλησαν τα δάση.

 3. Όπα λάθος ανάγνωση, σόρι 🙂 Είπαμε, πρώτα καφές.

 4. physicist said

  #1. — Εξαιρετικό.

 5. Νέο Kid Στο Block said

  Kαλημέρα! Μα τι ωραίο τραγούδι! (λίγο ο αμανές στο τέλος παρατράβηξε 🙂 )
  Koίτα να δεις που τελικά αυτοί οι τουρκαλάδες είναι κανονικοί άνθρωποι…
  Ο Ήλιος λάμπει σήμερα! Πάω να «χτυπήσω» καμιά γκόμενα.

 6. Νέο Kid Στο Block said

  1.4. Θεωρώ ότι ο ψυχίατρος λέει κοινοτυπίες. «κρίνουμε εξ ιδίων…» σώωπα!
  Το θέμα το έχει αναλύσει πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια ο Κομφούκιος
  «Δείξ’το μου, και θα το ξεχάσω. Πες το μου, και μπορεί να το θυμηθώ. Κάνε με μέρος του, και θα το καταλάβω!»

 7. Βασίλης said

  Είναι «bıktık» και όχι «biktik». Πρόκειται για το άχρωμο φωνήεν «ı», που οι ελληνόφωνοι, αδυναμία αναπαραγωγής του, το έκαναν «ου» [π.χ. hanım – χανούμ, bıktım – μπούχτισα κοκ]. Γι’ αυτό και η Πόλη γράφεται «İstanbul», επειδή είναι «ί» (παρατηρήστε την τελεία πάνω από το İ!).
  Ωραία που βρήκες αφορμή να αναφερθείς και στην Τουρκία των -ανήσυχων και σημαντικότατων αυτών- ημερών! 🙂

 8. atheofobos said

  Αυτό το πρωτότυπο και ζωντανό τραγούδι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα δεκάδες πανό με την τετριμμένη συνθηματολογία που συνηθίζονται στις δικές μας διαμαρτυρίες.

 9. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Ευτυχώς που έβαλες εισαγωγικά, αλλιώς θα σκεφτόμασταν ότι την έδειρες.

 10. Alfred E. Newman said

  >Μετάφραση δεν μπορώ να κάνω διότι δεν ξέρω τούρκικα, αν κανείς τουρκομαθής φιλοτιμηθεί ας κάνει. Ωστόσο θα αναγνωρίσω λέξεις.<

  Αγγλικά ξέρεις αφού 😀 γιατί δεν διάβαζες τους υπότιτλους; 😀

 11. Άρτεμη said

  Και τραγουδούν τόσο χαρούμενα 🙂
  Κυκλοφορούν πολλά τραγούδια, κυρίως χιπ χοπ στο διαδίκτυο με κουζινικά, π.χ. αυτό http://www.youtube.com/watch?v=7xZUA9Jzo00, αλλά κανένα απ’ όσα ξέρω δέν έχουν την αθωότητα και τη χαρά αυτού τού τούρκικου 🙂

 12. Akate said

  Καθαρά πρόσωπα, ξεκάθαρα λόγια.
  5: Ο αμανές υπεράνω όλων.
  ..istemem Ammaan..[= δεν τον θέλω αμάν].
  Istemem babacim (Δημήτρης Μανίσαλης, βιολί, Αθήνα 1960(2:35!!))

 13. IN said

  Όντως ωραίο το τραγουδάκι

  1, 4, 6: Δεν ξέρω αν λέει κοινοτοπίες ο ψυχίατρος, έχει δίκιο ότι όλοι μπορεί να προβάλλουν σ’ αυτο που γίνεται στην Τουρκία αυτό που οι ίδιοι θέλουν να δουν, αλλά φοβάμαι ότι κι ο ίδιος αυτό κάνει: Το «απελευθέρωσε την Τουρκία από τα δεσμά του ΔΝΤ» (αλλά είναι, παρ’ όλ’ αυτά, νεοφιλελεύθερος) δεν το πολυκαταλαβαίνω, ο καθένας μπορεί ν’ απελευθερωθεί από τα «δεσμά» του ΔΝΤ όταν έχει ή βρίσκει χρήματα από άλλες πηγές και με την τωρινή κατάσταση της οικονομίας της αυτό ισχύει σήμερα για την Τουρκία. Αν η οικονομική ευρωστία οφείλεται στην πολιτική του Ερντογάν ή σε κάτι άλλο δεν το ξέρω και δεν παίρνω θέση για να μην πω βλακείες. Έχει ανάγει, επίσης, ο κ. ψυχίατρος, σε μέγα ζήτημα την ιστορία με την συνωμοσία των στρατιωτικών (Εργκενεκόν) για την οποία, όμως, εκφράζονται σοβαρές υπόνοιες ότι αποτελεί ή έχει εξελιχθεί (έστω εν μέρει) σε σκευωρία (βλ. Βίκι που, γενικά, προσπαθεί να είναι αντικειμενική http://en.wikipedia.org/wiki/Ergenekon_%28organization%29#Debate_on_Ergenekon). Τέλος, συμφωνώ ότι διάφορα στοιχεία της λεγόμενης ισλαμικής ηθικής για τα οποία διαρρηγνύουμε, τώρα, τα ιμάτιά μας και φωνάζουμε ότι δεν ταιριάζουν στο «δυτικό» μας πολιτισμό ήταν κοινός τόπος και στην Ελλάδα πριν 50 χρόνια (π.χ. η παρθενία της γυναίκας πριν το γάμο κλπ) αλλά δεν νομίζω ότι η μαντήλα, όπως φοριέται σε ισλαμικές χώρες, φοριόταν στην Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του 60, που μας γράφει ο κ. ψυχίατρος. Εγώ γιαγιάδες μόνον έχω δει, με μαύρες μαντήλες, στα χωριά, ακόμη και μετά τη δεκαετία του 60, ίσως και σήμερα.

 14. physicist said

  #13. — Κι εγώ ψιλοάσχετος είμαι, και γι’ αυτό προσεκτικός. Διαβάζω σχόλια Τούρκων στα γερμανικά έντυπα που είναι αλληλοσυγκρουόμενα. Ένα παράδειγμα αφορά τους νόμους σχετικά με το αλκοόλ, που ακούστηκαν πολύ ως προσπάθεια του Ερντογάν να φέρει ισλαμικά στοιχεία στη νομοθεσία. Όμως, άλλοι Τούρκοι σχολιαστές επισήμαναν ότι οι περιορισμοί αφορούν τις ώρες στις οποίες μπορεί να πωλείται αλκοόλ (θυμίζω αντίστοιχα το ΗΒ, όπου οι παμπ κλείνουν στις έντεκα) καθώς και την πώληση αλκοόλ στα καταστήματα κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων (λογικό να υπάρχουν περιορισμοί ή και πλήρης απαγόρευση και, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ). Θα μπορούσαν βέβαια αυτοί οι σχολιαστές να ήταν και βαλτοί του κόμματος του Ε. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα από τα παλαβά της υπερπληροφορημένης εποχής μας ότι μπορούμε να βλέπουμε λάιβ τις διαδηλώσεις αλλά επικρατεί σύγχυση σχετικά με το απλό ζήτημα του τι λέει τέλος πάντων αυτός ο περίφημος νόμος του Ερντογάν για το αλκοόλ.

 15. Όμορφο το τέλος, μπράβο στα παιδιά.

  Θα πω μόνο το μακρύ-κοντό μου για τη λέξη «τραγούδι», türkü. Έχει πολύ ενδιαφέρον διότι σημαίνει τα, ας πούμε, δημοτικά τραγούδια –και ετυμολογικά βγαίνει (λέει και ο Νισανιάν) από τον Τούρκο, που όπως ξέρουμε μέχρι τον 18ο (τουλάχιστον) αιώνα είχε για τους Οθωμανούς την έννοια του «χωρικού» και μάλιστα του άξεστου. Για τα δυτικότροπα αλλά και τα οθωμανικά αστικά τραγούδια (αυτά που ξέρουμε εμείς ως «πολίτικα» ή «σμυρνέικα») χρησιμοποιείται η λέξη şarkı. Σκεφτόμουν ότι προέρχεται αντίστοιχα από το şark, «ανατολή», με την έννοια του ανατολίτικου δηλαδή. Αλλά αυτό είναι ίσως πιο ξεκρέμαστο απ’ ό,τι ακούγεται (γιατί οι Οθωμανοί να λένε ανατολίτικα τα δικά τους τραγούδια, σε αντιδιαστολή με τι δηλαδή;). Πάλι ο Νισανιάν δίνει μια αρμένικη ετυμολογία: από το şark’ շարք (σειρά, θέση [αν καταλαβαίνω καλά εδώ το makam) ή şarakan շարական (ένα είδος εκκλησιαστικής προσευχής ή προσευχητάριου, ilahi mecmuası). Το şarkı άλλωστε είχε και την έννοια του στιχουργήματος, θέλω να πω υπήρξαν ποιητές τον 18ο αιώνα όπως ο Ναζμί που έγραψαν ποιήματα με λαΙκότερη γλώσσα και στυλ αλλά και συγκεκριμένη δομή (σονέτα σα να λέμε) που μιμούνταν τα τραγούδια, και βέβαια τα ονόμασαν şarkı.

 16. Νέο Kid Στο Block said

  Δύτης:»(γιατί οι Οθωμανοί να λένε ανατολίτικα τα δικά τους τραγούδια, σε αντιδιαστολή με τι δηλαδή;)»
  Eεε.. σε αντιδιαστολή με τη σχετική τους γεωγραφ.θέση μήπως; Οι πιο δυτικώς ευρισκόμενοι σε σύγκριση με τους πιο ανατολικώς (π.χΠερσία) ας πούμε; 🙂
  (αν έχω πει βλακεία, σχώρα με! Είναι που συνέφιασε 😦 και κρυφτήκαν τα κορίτσα)

 17. Θα τα λέγαν δυτικά τότε, garbî όπως Γαρμπή 😉

 18. Νέο Kid Στο Block said

  17. A, καλάαα.. τώρα πρόσεξα ότι το «σαρκί» πήγαινε στα σμυρνέικα και πολίτικα.
  ΕΝΑ ΚΑΪΦΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟΝ ΕΞΤΡΑ ΣΤΡΟΝΓ ΠΛΗΖ! 🙂

 19. psmaragdas said

  Τουρκίες

 20. Άμα διαβάζεις έχοντας στο μυαλό σου τα κορίτσια… (από άλλον θα το περίμενα 😀 😀 )

 21. Νέο Kid Στο Block said

  Ρε συ Δύτα, εσύ που κατέχεις τα οριτζινάλε και δεν θέλεις γούγλη. Μήπως ξέρεις τι ακριβώς είπε ο Ερνοάννης για το τουίτερ και το ρουφμπούκ; γιατί διαβάζω για διαόλους και τριβόλους και «ολετήρες της κοινωνίας» κι άκρη δεν βγάζω τι είναι έγκυρο απ’όλον αυτόν τον αχταρμά.

 22. Νέο Kid Στο Block said

  εε..»Ερντο(γ)άννης» εννοούσα στο 21. (ο καφές είναι ακόμα στον οισοφάγο και οι συνάψεις μου καίνε μαζούτ..)

 23. Ωραία τα παιδιά!

  Εμείς εδώ στην Ελλάδα, μεχρι να σηκώσουμε το ένα πόδι βρώμισε το άλλο. Και σε ξεσηκωμούς και στα καλλιτεχνικά και στην σύζευξή τους. Γιατί δεν κάνουμε την Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, που έχει περισσότερες δυνατότητες, κάτι σαν Βαρκελώνη, Κοπενχάγη, Κωνσταντινούπολη, Βερολίνο. Δεν πάει έτσι, το ξέρω, αλλά είμαστε υπνωτισμένοι. Πολύ μασάζ συνειδήσεων έπεσε.

  Ποιός είναι ο ψυχίατρος;

 24. munich said

  Παρέθεσα την ανάλυση στο 1 γιατί αποτελεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από, τι γενικά δημοσιεύετε στον ελληνικό χώρο, δεν ισχυρίστηκα ότι έχει δίκιο ή άδικο. Γενικά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου σε ότι αφορά όλες αυτές τις άνοιξες που ξεσηκώνουν τις ισλαμικές χώρες γιατί και δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται και δεν πιστεύω ότι έχουν κοινή αρχή.

  θα συμμφωνήσω με το Φύζιστ για τους Τουρκογερμανούς συμπατριώτες μου. τυχαίνει οι καλύτεροι φίλοι μας εδώ να είναι τουρκογερμανοί. Δεν έχω ακόμη συζητήσει μαζί τους περι της εξέγερσης ακόμη αλλά να σας πω ότι η σύζυγος (τουρκικό διαβατήριο από επιλογή αλλά με πολύ δυτικά ήθη, οδηγεί μπέμπα, βγαίνει κάθε ΣΚ στα κλαμπ) ήταν ψιλοπερήφανη για την πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν και σέβονται την Τουρκία στην Ευρώπη αλλά και που τα ψαλλε στο μισητό σε αυτήν Ισραήλ τότε με το στολίσκο και ο σύζυγος (γερμανικό διαβατήριο για να γλιτώσει το στρατό, δεν πίνει αλκόολ δεν τρώει χοιρινό, έχει σπουδάσει) τον μισεί το θεωρεί υποκριτή, επικίνδυνο για το κοσμικό κράτος και την κληρονομιά του Κ. Ατατούρκ, υπηρέτη του κεφαλαίου κτλκτλ. (Να πω ότι η σύζυγος σε κάθε ευκαιρία διαμαρτύρεται που πληρώνουμε το φόρο αλληλεγγύης στους όσσις, σαν κάθε καλή βαυαρή)

 25. Νεοκίντ, ακούγοντας εδώ τον Ερντοάνη λέει «şu anda twitter denilen bir bela vardır», δηλ. τώρα υπάρχει ο μπελάς [το πρόβλημα] που λέγεται τουίτερ» και μετά «γενικότερα κατά τη γνώμη μου αυτή τη στιγμή τα σόσιαλ μήδια είναι το κύριο πρόβλημα της κοινωνίας (toplumun baş belasıdır), διότι διαδίδουν ψέματα κλπ κλπ

 26. munich said

  @13
  ΙΝ θα με ενδιέφερε αν μπορείς να μου πεις για χώρες που έχουν απελευθερωθεί από τη μεγγένη του ΔΝΤ ξεπληρώνοντάς το. Σε ρωτάω χωρίς καμία δόση εξυπνακισμού, με ενδιαφέρει πραγματικά και δεν ξέρω καμία

 27. Κουγιαγια said

  23 Ανδρέας
  Ψυχίατρος είναι ο συγγραφέας του άρθρου στη παραπομπή του σχολιου 1 του munich
  (tvxs.gr/node/130687)

 28. gbaloglou said

  Γνωρίζοντας την έκφραση «κι αυτός το χαβά του» … νόμιζα ως τώρα πως «χαβάς» σημαίνει «γραμμή» (οπότε «γιολαρί» = «αέρας») 🙂 🙂

 29. Νέο Kid Στο Block said

  Mόναχε, τι είναι αυτός ο «φόρος αλληλεγγύης στους όσσις» που λες;
  Μη μου πεις ότι οι απατεώνες που σας κυβερνάνε, σαν ξεζουμίζουν ακόμη για να καλύψουν το ντεμέκ-«κόστος» της βίντερφεράινινγκουνγκ!??

 30. munich said

  Ναι αυτό σου λέω, και όλοι οι βαυαροί το αντιμετωπίζουν ακριβώς όπως πολύ εύστοχα το περιγράφεις εσύ πλας κάποια σχόλια για τους ανατολικογερμανούς που έχουν γεμίσει το μόναχο

 31. munich said

  Γιατί φίλτατε Νεοκιντ οι Βαυαροί δεν είναι ρατσιστές ούτε κάνουν διακρίσεις, πολύ έντιμα δε γουστάρουν κανέναν που δεν είναι Βαυαρός 🙂
  (παρακαλώ είναι αστείο, αν κάποιος Βαυαρός διαβάζει να μην το πάρει προσωπικά.)

 32. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Παντού στον κόσμο και πίσω απ’ την κάθε λογής «ανάπτυξη» κρύβονται εργολάβοι:

  Ένας άλλος τρόπος να δει κανείς το ΑΚΡ είναι ως κόμμα των εργολάβων οι οποίοι έχτισαν ότι ήθελαν να χτίσουν και που έχουν συνηθίσει να ισοπεδώνουν ότι βρίσκεται στο δρόμο τους.
  (αναδημοσίευση από FT)

  με την Κωνσταντινούπολη του φωτογράφου Αρά Γκιουλέρ να μετατρέπεται ταχύτατα σε ένα νέο Κατάρ. 😛
  Όσοι την έχουν επισκεφτεί πρόσφατα, καταλαβαίνουν τι εννοώ 😐

 33. Προσγολίτης said

  Καλή σας μέρα!

  >Δόξα το Θεό

  δόξα τω θεώ
  μα το θεό

  Ξέρω πως τα ξέρεις, μα με τόσα που γράφεις κάθε μέρα, ανθρώπινο είναι να λαθέψεις και καμιά φορά.

  Πέρα για πέρα καλοπροαίρετα.

 34. Ηλεφούφουτος said

  Με τη φτωχή γνώση που διαθέτω περί τα της Τουρκίας αν μου έπεφτε λόγος να διαλέξω μεταξύ Ερντογάν και πτώσεως του Ερντογάν θα διάλεγα σαφώς το πρώτο.

  Πάντως ζηλεύω τη φρεσκάδα των Τούρκων διαδηλωτών.

 35. IN said

  26: Αυτό πιθανόν να βγει σεντόνι και να πω εξαρχής FWIW ότι η (ταπεινή) προσωπική μου άποψη για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα είναι ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το λεγόμενο σταθεροποιητικό πρόγραμμα, kurz που θα λέγατε κι εσείς «Μνημόνιο», και να επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα. Αυτό το λέω εισαγωγικά, απλώς για να μη νομίσει κανείς ότι είμαι υπερασπιστής του ΔΝΤ, της τρόικας, του Μνημονίου κλπ.

  Το ΔΝΤ είναι ένας διεθνής οργανισμός στον οποίο κανείς δεν γίνεται μέλος με το ζόρι, πάντως σήμερα 188 κράτη είναι μέλη και τα κράτη που δεν είναι μέλη είναι μάλλον περιθωριακά: Κούβα, Ταιβάν [δεν την δέχονται], Β. Κορέα, Μονακό, Ανδόρα κλπ. Αν δείτε την αγγλική Βικιπαίδεια έχει μια πολύ χρήσιμη σύνοψη για το τι ακριβώς κάνει το ΔΝΤ. Υπάρχει, όντως, ένα πρόγραμμα «παρακολούθησης» (surveillance) της οικονομίας του κάθε κράτους, λεγόμενο Article IV Consultation (περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.imf.org/external/about/econsurv.htm). Η άποψη που έχει το ΔΝΤ για την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθεί κάθε χώρα, το λεγόμενο Washington Consensus (δείτε πάλι Βίκι) έχει γίνει αντικείμενο σοβαρής κριτικής αλλά, πάντως, με το πρόγραμμα παρακολούθησης συστάσεις κάνει απλώς το ΔΝΤ, άμα θες τις δέχεσαι άμα θες όχι, ενώ η Βίκι μας πληροφορεί ότι η Αργεντινή (χα! ποιος άλλος;) αν και μέλος του ΔΝΤ δεν συνεργάζεται στη διαδικασία «παρακολούθησης» της οικονομίας της. Ως εδώ λοιπόν δεν μπορούμε να μιλάμε για κάποια «μεγγένη», άμα θες τους ακούς άμα θες τους στέλνεις στο διάολο (ή, που είναι και ευκολότερο, τους γράφεις εκεί που δεν πιάνει μελάνη).

  Έχουμε, βεβαίως, και το πρόγραμμα των δανείων, για τα οποία είναι και πιο γνωστό (διαβόητο, θα έλεγε κανείς) το ΔΝΤ. Εκεί ισχύει αυτό που ισχύει και για κάθε κοινή τράπεζα: Άμα θες να πάρεις το δάνειο, θα συμβιβαστείς με τους όρους τους. Άλλο (και πολύ σοβαρό) ζήτημα αν οι όροι αυτοί είναι σωστοί, δίκαιοι κλπ. Πάντως, άμα δεν θες να συμβιβαστείς, δεν το παίρνεις το δάνειο. Οπότε, είτε αποφασίζεις ότι θα ζήσεις χωρίς δάνειο σε ξένο συνάλλαγμα (γιατί αυτό σου παρέχει το δάνειο του ΔΝΤ, δικό σου νόμισμα μπορείς να κόψεις όσο θες, απλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνεται αποδεκτό ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ της χώρας σου, το γράφω κεφαλαία για να το τονίσω γιατί δεν ξέρω να γράφω bold ο άχρηστος) είτε πρέπει να βρεις από αλλού (συνήθως όχι από τις λεγόμενες «αγορές» γιατί στο ΔΝΤ πας όταν οι αγορές δεν σου δανείζουν, άρα από πού αλλού; Μόνο από πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο). Το πρόβλημα της Ελλάδος, και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης είναι ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, λειτουργούν με ένα «ξένο» νόμισμα που δεν το ελέγχουν οι ίδιες αλλά η ΕΚΤ. Γι’ αυτό, μόλις στέρεψαν οι αγορές και με δεδομένη την απαγόρευση να δανείζει η ΕΚΤ απευθείας τα κράτη της ΕΕ, δεν είχαν άλλη επιλογή από το ΔΝΤ, αν ήθελαν να παραμείνουν στο Ευρώ. Περισσότερες λεπτομέρειες κάντε γκουγκλ για τον κύριο Paul de Grauwe.

  Επομένως, ίσως έκανα και λάθος όταν έγραφα ότι μπορείς να απαλλαγείς από το ΔΝΤ ξεπληρώνοντάς το. Στην πραγματικότητα, εκείνο που έπρεπε να γράψω είναι ότι μπορείς να απαλλαγείς από αυτό αποφασίζοντας ότι θα ζήσεις χωρίς τα δανεικά που σου παρέχει, δεν χρειάζεται καν να το ξεπληρώσεις. Όπως γίνεται και με μια Τράπεζα, αποφασίζεις ότι θα ζήσεις χωρίς την πιστωτική κάρτα που σου παρέχει, την κόβεις στα δύο και τη γυρνάς πίσω, κι αφήνεις απλήρωτο το υπόλοιπο, ή το ξεπληρώνεις με δόσεις. Και (ας το πω κι αυτό), σε αντίθεση με την Τράπεζα, το ΔΝΤ δεν μπορεί να σου κάνει κατάσχεση να σου πάρει το σπίτι κλπ. Το πολύ – πολύ να μη σου δώσει άλλο δάνειο, άντε να σε διώξει και από μέλος του, αν και δεν νομίζω να έγινε ποτέ αυτό.

  Πάντως, δια την αποφυγή παρεξηγήσεων, στον σύνδεσμο αυτό http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2002/09/rogoff.htm γράφει τα εξής: IMF loans have had a stubborn habit of being repaid in full. Although some countries have gone into arrears, almost all have eventually repaid the IMF: the actual realized historical default rate is virtually nil. Ο κύριος που το γράφει δεν είναι άσχετος: είναι ο Kenneth Rogoff παγκοσμίου φήμης (που λένε) οικονομολόγος ο οποίος ναι μεν προσφάτως έγινε ολίγον ρεζίλι για λόγους που αμέσως θα εξηγήσω, αλλά το ξέρει το άθλημα και δεν είναι άσχετος. Και το άρθρο του, που πολύ βιαστικά το διέτρεξα, μου φαίνεται ότι είναι γραμμένο (όπως ίσως φαίνεται και από τον τίτλο του) από εντελώς άλλη σκοπιά, δηλαδή ασχολείται με το ερώτημα αν το γεγονός ότι υπάρχει το ΔΝΤ δημιουργεί τον περίφημο moral hazard παρακινώντας, δηλαδή, ιδιώτες να δανείζουν χωρίς να πρέπει κράτη, με την λογική ότι, στο τέλος, τα κράτη αυτά θα δανειστούν από το ΔΝΤ και θα τους ξεπληρώσουν. Και φαίνεται, αν κατάλαβα καλά, να λέει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις γι’ αυτή την υπόθεση, που ο ίδιος για πολλά χρόνια (όπως λέει) την υποστήριζε. Παρεμπ. το ρεζιλίκι του οφείλεται στο ότι ήταν ο ένας από τους δύο συντάκτες μιας μελέτης που έκανε θραύση πριν από 3 χρόνια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μόλις το χρέος ενός κράτους ξεπεράσει, ως λόγος προς το ΑΕΠ, το μαγικό ποσοστό 90%, η ανάπτυξη επιβραδύνεται. Όπως προσφάτως απεκάλυψε ένας μεταπτυχιακός φοιτητής (που, όχι άδικα, έγινε διάσημος μέσα σε μια μέρα) εκτός όλων των άλλων προβλημάτων της, η μέλετη αυτή είχε και ένα κοινότοπο προγραμματικό λάθος στο Excel που, αν το διόρθωνες, η περίφημη «επιβράδυνση» της ανάπτυξης μετά το μαγικό όριο 90% ήτανε στα όρια του στατιστικού λάθους (κάτι σαν 0,1% νομίζω). Γράφω τώρα από μνήμης γι’ αυτό το περιστατικό, που σίγουρα θα το βρείτε στο google έκανε θραύση πριν λίγες εβδομάδες.

  Φάτε και κανένα Weißwurst για μένα, ωραία είναι 🙂

 36. munich said

  k. IN σας ευχαριστώ. Είχα διαβάσει πριν χρόνια το βιβλίο της πανέμορφης κ. Κλάιν και αν και δεν το θυμάμαι με λεπτομέρειες ανέφερε μέσες άκρες ότι ο μόνος τρόπος να απελευθερωθείς από το ΔΝΤ είναι όπως λέτε να το στείλεις στο διάολο .

  οπότε πράγματι η Τουρκία κατάφερε μόνη στα παγκόσμια χρονικά να απαλλαγεί από το ΔΝΤ ξεπληρώνοντας το;

 37. Labros said

  Η γιαγιά μου στη Ξάνθη το χαβά τον χρησιμοποιεί αλλιώς. Όταν εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε κάτι (πχ φασαρία) και μας έχει επανειλημμένως να σταματησούμε, μας λέει » Έσεις το χαβά σας» . Θα μπορούσε να ‘ναι μεταφορική σημασία του σκοπού.

 38. IN said

  36: Παρακαλώ, τι λέτε, υποχρέωσή μας… 🙂

  Κοιτάξτε, το λέω με κάθε επιφύλαξη γιατί ΔΕΝ έχω διαβάσει το βιβλίο the Shock doctrine της Ναόμι Κλάιν, αλλά η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι η συγκεκριμένη κυρία είναι ΓΤΠΚ και, πολύ ορθώς, ο μεγάλος αρχηγός Αλέξης Τσίπρας δεν ακούει τις δικές της οικονομικές συμβουλές αλλά αυτές της Ναόμι Κάμπελ 🙂 που κάτι θα ξέρει από οικονομικά αφού έχει τρελαθεί στο τάληρο από το μόντελιγκ η κοπέλα! Νομίζω ότι το εν λόγω βιβλίο της Κλάιν αναφέρεται, περίπου, σε μια γιγάντια θεωρία συνομωσίας του στιλ «με το ζόρι τους βάζουνε στο ΔΝΤ για να τους καταστρέψουνε/εκμεταλλευτούνε/δεν-ξέρω-τι» την οποία εγώ δεν την πιστεύω (όπως και τις περισσότερες θεωρίες συνομωσίας). Επομένως, μη βασίζεστε μόνον στη μνήμη σας για το τι διαβάσατε εκεί, ψάξτε το το πράγμα.

  Εκείνο ακριβώς που έκανε η Τουρκία, σύμφωνα με αυτό το σύνδεσμο http://www.bloomberg.com/news/2013-05-13/erdogan-s-imf-triumph-masks-surge-in-private-debt-turkey-credit.html είναι: «Turkey paid its last loan installment to the International Monetary Fund after a 52-year relationship, a triumph for Prime Minister Recep Tayyip Erdogan as government debt falls even as private borrowing surges». Ξεπλήρωσε το ΔΝΤκαι δεν έχει ανάγκη να πάρει άλλο δάνειο από αυτό, τουλάχιστον επί του παρόντος. Σίγουρα, πάντως, δεν πρέπει να είναι η μόνη χώρα που το έχει κάνει αυτό.

  Κρατήστε και κάποιες επιφυλάξεις για τους θριάμβους του Ερντογάν ή του καθενός, όχι ότι είναι κακό που ξεπλήρωσε το ΔΝΤ και ησύχασε από αυτούς, προς Θεού, αλλά μην εκπλαγείτε αν, λ.χ., σε 10 χρόνια η Τουρκία είναι σε κακό χάλι. Όχι βέβαια ότι το εύχομαι ή ότι ξέρω κάτι ή ότι προφητεύω, απλώς τους είδαμε και τους δικούς μας θριάμβους με την «ισχυρή Ελλάδα» και το «Κώστας-Κώστας» που φώναζαν εν ρυθμώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Ευρ. Συμβούλιο όπου αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια και θα εντασσόταν στο Ευρώ. Είδαμε πού κατέληξαν… Ειδικά αυτό το private debt surges, ένδειξη φούσκας σε φάση φουσκώματος, δεν είναι καλό σημάδι κατά την ταπεινή μου άποψη.

 39. spiral architect said

  @34: Ηλέ, πρέπει όμως να πεις, το γιατί και ποια είναι η αντι-Ερντογάν λύση. 🙄
  Η δική μου ταπεινή γνώμη είναι ότι, το «τυχαίο» γεγονός της κοπής δέντρων από την πλατεία ανέδειξε τις ταξικές αντιθέσεις στην τουρκική κοινωνία όπου, παρά τους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης που απολαμβάνει η αστική τάξη, οι εργολάβοι και οι δημιουργοί εικονικου χρηματιστηριακού πλούτου, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα της τζάμπα δουλειάς, χωρίς δικαιώματα, την ανεργία και τη φτώχεια των πέριξ των μεγάλων πόλεων παραγκουπόλεων.

  Συνάδελφος μηχανικός που εδώ και 1-2 χρόνια έχει μετοικήσει στην Τουρκία δουλεύοντας για Τούρκο εργολάβο-κοινοπράκτη, παίρνει 700 ευρώ καθαρά, θεωρούμενος προνομιούχος απέναντι στους ντόπιους.(
  (εδώ θα ήταν άνεργος) 😦
  Για να μην συζητήσουμε πόσο παίρνει ο αντίστοιχος μισθωτός μηχανικός του Γάλλου κοινοπράκτη … 🙄

 40. Βαυαρός said

  #31. — Ζάουάουσλέντερπράιςς!

  🙂

 41. Bloody Amateur said

  Το συγκρότημα: οι Kardeş Türküler είναι, αν έχω καταλάβει καλά, μια κολλεκτίβα μουσικών που ασχολείται με παραδοσιακή μουσική απ’ τη δεκαετία του ’90. Δεν είναι φολκλόρ στη φορμόλη, ακίνητο στο χρόνο, το ρεμιξάρουν (μεταφορικά μιλώντας) και το εμπλουτίζουν. Πρόπερσι, που είχα πάει στην Πόλη, είχανε μόλις βγάλει δίσκο και έκαναν γκραν σουξέ, τουλάχιστον στους νέους και στο φοιτητόκοσμο. (Το τσίμπησα, πολύ καλό.)

  Το βίντεο: αχαχα, οι πιγκουίνοι! [Τρελή καζούρα στο CNN Turk, που εδειχνε ντοκιμαντέρ με πιγκουίνους την ώρα που η Ισταμπούλ καιγότανε.]

  Το κυρίως θέμα: πολύ καλά κάνουν και ξεσηκώνονται απέναντι. Όμως, το κόμμα του Ερντογάν είναι 11 χρόνια στην εξουσία, και οι πιτσιρικάδες δε θυμούνται πώς ήταν πριν η Τουρκία. Οπότε γίνονται μερικές επικίνδυνες παρεξηγήσεις. Την αυταρχικότητα του τουρκικού κράτους δεν την εφηύρε ο Ερντογάν. Πάντα εκεί ήταν, αναπόσπαστο κομμάτι του μηχανισμού, και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ως δια μαγείας μόλις ανέβει ο επόμενος κεμαλιστής.

  Αυτό το παραμύθι (κακός ισλαμιστής! μπαμπούλας!) πάνε να πουλήσουν και τα δυτικά ΜΜΕ, τα οποία αγνόησαν επιδεικτικά σημεία και τέρατα των προηγούμενων κυβερνήσεων – αν και τότε δεν είχε twitter και τέτοια πράγματα του Σατανά.

  Εν ολίγοις, χρειάζεται ριζική ανατροπή και όχι αλλαγή φρουράς. Ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι αλήθεια και τι ψέματα στην όλη ιστορία με το σκάνδαλο Εργκένεκον, αλλά όπως και να ‘χει, η επιλογή «στρατός ή θεοκρατία» (όπως λέμε Καραμανλής ή τανκς) είναι τεράστια μούφα, και δεν αφήνει τη χώρα να πάει μπροστά.

  Οι Τούρκοι δικαιούναι ένα πραγματικά δημοκρατικό κοσμικό κράτος, όπου ούτε ο στρατός θα καραδοκεί να «επέμβει» ανά πάσα στιγμή, ούτε θα πηγαίνεις φυλακή επειδή κατέκρινες την πολιτική του Κεμάλ, ούτε θα σε τσουβαλιάζουν ως «τρομοκράτη» επειδή μοίραζες φυλλάδια για το Κουρδικό, ούτε η αστυνομία θα κατραπακιάζει αριστερούς και κεμαλιστές αδιακρίτως επειδή διαδηλώνουν, ούτε θα χρειάζεσαι την άδεια του συζύγου σου για να κάνεις έκτρωση.

  Και τέλος, όποιος φρικάρει με τον ηθικό συντηρητισμό του Ερντογάν, καλά κάνει και φρικάρει, αλλά ελπίζω να θυμάται ότι ο εν λόγω συντηρητισμός είναι πολύ light σε σχέση με τους περισσότερους Αμερικάνους Ρεπουμπλικάνους, που τους ακούς και θες να βαρέσεις το κεφάλι σου στον τοίχο. Ή μάλλον, το δικό τους. Κι εδώ στην Ελλάδα, δεν είμαστε ακριβώς το πρότυπο προοδευτικής κοινωνιάς, ναι;

  Και μια ερώτηση: στα ελληνικά γράφουμε Ιστανμπούλ (με ν) ή Ισταμπούλ (άνευ);

 42. munich said

  κ. ΙΝ κάνετε λάθος, φυσικά παραδέχεστε ότι δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο. Το οποίο περιγράφει με ποια μέθοδο πείθονται χώρες να υιοθετήσουν μια συγκεκριμένη αδιέξοδη οικονομική πολιτική που τους παρουσιάζεται ως μονόδρομος και ευνοεί μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα. Το βιβλίο βασίζεται σε ενδελεχή έρευνα και παραθέτει παραδείγματα και στοιχεία.

  Δεν ξέρω τι σημαίνει ΓΤΠΚ αλλά η κ. Κλάιν μας κέρδισε όλους ήδη με το πρώτο της βιβλίο NO LOGO που θα έπρεπε να διαβάσει κάθε καταναλωτής που σέβεται τον εαυτό του και κάθε συνηδητοποιημένος πολίτης και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε το διάλογο της συγγραφέα με τον The Economist, που ήταν φανατικά pro logo, και σπεύσαμε να αγοράσουμε το επόμενό της βιβλίο πριν καν μεταφραστεί. Και αποδείχθηκε ότι καλά κάναμε αφού είμασταν από τους λίγους που δεν μας έκανε έκπληξη τι έφερε το μνημόνιο στην Ελλάδα, ό,τι ακριβώς είχε περιγράψει η Ναόμι Κλάιν

 43. Γς said

  Δεν ξέρω αλλά εγώ τον συμπαθώ πολύ τον Ερντογάν.
  Όλα καλά του και άγια. Όμως αυτούς τους περιορισμούς στην κατανάλωση του αλκοόλ(!) τι τους ήθελε ο χριστιανός, ουπς, ο μουσουλμάνος;
  Βέβαια σε άλλες παραπλήσιες χώρες τα πράγματα είναι χειρότερα

 44. @28, 37: Άρα, μάλλον, η έκφραση σημαίνει «Εσύ το τραγούδι σου», δηλαδή άλλο τραγουδάμε εμείς, και άλλο τραγουδάς εσύ.

  Παρεμπιπτόντως, επειδή λέμε για το aria και το air, διαβάζω στο ΛΚΝ άρια: λόγ. αντδ. < ιταλ. aria < λατ. aera < αρχ. ἀέρα, αιτ. του ἀήρ.

 45. munich said

  για τα χιλιάδες ορθογραφικά ζητώ συγγνώμη όπως και στον αγαπημένο συμπατριώτη στο 40 που τον χαιρετώ εγκαρδίως 🙂

 46. Mindkaiser said

  @36

  Υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες αποπλήρωσαν το ΔΝΤ. Δύο πρόσφατες (2005-2006), είναι η Βραζιλία του Λούλα και η Αργεντινή του Κίρχνερ.

  ARGENTINA AND BRAZIL PAY OFF DEBTS TO INTERNATIONAL MONETARY FUND TO GAIN GREATER ECONOMIC AUTONOMY.

  Η αποτελεσματικότητα της κίνησης είναι, βέβαια, άλλο καπέλο.

 47. Βαυαρός said

  Με αφορμή το #46. Διάβαζα πρόσφατα σε περισσότερα από ένα έντυπα ότι η Βραζιλία (του Λούλα και μετά απ’ αυτόν) έχει επιτύχει θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φτώχειας. Λέμε να κρατάμε μικρό καλάθι αλλά τουλάχιστον οι αριθμοί ήταν εντυπωσιακοί και, επιπλέον, διασταύρωσα την πληροφορία ζητώντας τη γνώμη δύο συναδέλφων εκεί. Αν είναι αλήθεια, δεν μου φαίνεται λίγο, κάθε άλλο μάλιστα.

  Στα γρήγορα έναν σύνδεσμο με την άποψη της Προέδρου, Ντίλμα Ρουσσέφφ, και συγγνώμη που είμαι ελαφρώς εκτός θέματος.

  http://www.reuters.com/article/2013/02/19/us-brazil-poverty-idUSBRE91I14F20130219

 48. physicist said

  Φτου, ξέχασα ν’ αλλάξω το νικ στο 47. 😉

 49. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια, να με συμπαθάτε που έλειπα (και που θα ξαναφύγω, δυστυχώς).
  Έμαθα πολλά για την Τουρκία, αυτό ήταν και ένας σκοπός της ανάρτησης.

  15: Α μπράβο, ώστε συνδέονται ετυμολογικά.

  19: Αυτό το είχαμε παρουσιάσει παλιά στο ιστολόγιο!

  28: Yol είναι ο δρόμος (και άλλα πολλά), όπως σε εκείνη την ταινία του Γκιουνέι

  33: Επίτηδες το έγραψα, όχι από παραδρομή. Προσπαθώ να αποφεύγω τη δοτική όταν δεν έχω υπογεγραμμένες.

  44: Πρόσεξε ότι λέμε επίσης «αυτός το βιολί του», ή «άλλαξε τροπάρι».

 50. Νέο Kid Στο Block said

  «ΤΗΣ Κίρχνερ» Κάιζερ! 🙂

 51. sarant said

  10: Αλφρέδο, οι υπότιτλοι δεν τα λένε όλα 🙂

 52. Νέο Kid Στο Block said

  Mea culpa! Επί Νέστορος όντως έγινε ,κι όχι επί Χριστίνας.
  Αλλά δεν ήταν ακριβώς pay-off αλλά πιο πολύ Cancellation. 🙂
  (ό,τι λέει και ο Άλεξ. 😉 )

 53. Νίκος Μαστρακούλης said

  45: Δηλαδή και η Αρία φυλή, από τον αέρα προέρχεται;

  Εξωγήινοι, εξωγήινοι!

  🙂 (γεια σου φίλε Κώστα)

 54. Mindkaiser said

  @52
  Αν με το cancellation εννοείς στάση πληρωμών, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ήταν κανονική αποπληρωμή από τα αποθεματικά τους και εκεί εστιάστηκε ένα μεγάλο μέρος της κριτικής που δέχτηκαν οι κυβερνήσεις τους.

  @47
  Η Βραζιλία όντως έχει βελτιώσει πολύ τα οικονομικά της την τελευταία δεκαετία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι μέλος των ισχυρών αναδυόμενων εθνικών οικονομιών (BRIC), ήδη από το 2006. Πάντως, φαίνεται να έχει πληγεί κι αυτή από την τρέχουσα κρίση. Το real βρίσκεται σε χαμηλό τετραετίας, η κεντρική τράπεζα ανεβάζει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αναθερμάνουν την ισχνή οικονομική μεγέθυνση των τελευταίων περιόδων.

  Βραζιλία – Τελευταίες εξελίξεις

  Η Αργεντινή είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα, με τον πληθωρισμό πραγματικά να καλπάζει και την κυβέρνηση Κίρχνερ να βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το IMF (έβαλε λίγο και το χεράκι του ο Παπαχελάς με τους φακέλους). 🙂

 55. physicist said

  #54(β). — Ευχαριστώ, Mindkaiser.

 56. Γράφομαι μόνο για να μου’ρχονται τα σχόλια στο ημέλι, δεν έχω χρόνο τώρα να σας πω όσα θα ήθελα γιατί πρέπει να δουλέψω σαν το σκυλί σήμερα! 🙂

  Πολύ ενδιαφέρον θέμα έπιασες Νικοκύρη σήμερα!

  Υπόσχομαι να επανέλθω το βράδυ με πληροφορίες «εκ των έσω»! 🙂

 57. IN said

  40: Το πράις στο τέλος σημαίνει Πρώσσοι ή κάτι άλλο;

  41: Από τα λίγα που ξέρω για την Τουρκία, συμφωνώ απολύτως με την ανάλυσή σας.

  42: Αν δεν ξέρετε τι σημαίνει ΓΤΠΚ, δεν θα σας το πω εγώ, γιατί μετά, όταν έλθετε στην Ελλάδα και αφού γλυτώσετε από τα χέρια του Γς, θα ψάχνετε να βρείτε εμένα! 🙂

  Κοιτάξτε, δεν το έχω διαβάσει το βιβλίο της Ναόμι Κάμπελ εεεεε Κλάιν, οπότε μπορει και να την αδικώ. Οφείλω να ομολογήσω ότι εκείνο που είπε πρόσφατα στην επίσκεψή της στην Ελλάδα, ότι δεν μπορεί να διαπραγματεύσαι απειλώντας να κάνει κάτι, χωρίς να έχεις σκεφτεί την πιθανότητα ότι μπορεί και να χρειαστεί να το κάνεις αυτό που απειλείς, μου φάνηκε λογικό και την εκτίμησα.

  Εκείνο που έχω διαβάσει εγώ είναι το βιβλίο The Rebel Sell των Heath και Potter το οποίο μου φάνηκε τότε πολύ καλό, και το οποίο κάνει (μου φάνηκε) κόσκινο το No logo και όλη την ιστορία του culture jamming. Εκείνο με το οποίο κυρίως διαφωνώ δεν είναι τόσο ότι οι «θεραπείες» του ΔΝΤ δεν είναι σωστές, μπορεί και να μην είναι (τώρα πια το ξέρουμε καλά αυτό στην Ελλάδα). Δυσκολεύομαι να αποδεχτώ την ιδέα ότι όλα αυτά γίνονται «επίτηδες» από κάποια σκοτεινά κέντρα που θέλουν να κερδίσουν οι λίγοι και να χάσουν οι πολλοί. Γι’ αυτό μιλώ για θεωρίες συνομωσίας. Γενικότερα, είναι πολύ γοητευτικό να θεωρείς ότι κάποιοι κακοί καπιταλιστές, νεοαποικιοκράτες, νεοφιλελεύθεροι, νεορθόδοξοι (Καμμένος) κερδίζουν από την οικονομική κρίση και οι πολλοί αγνοί εργάτες, πατριώτες, ιθαγενείς κλπ. χάνουν, αλλά εγώ δεν βλέπω και κανέναν να τρίβει τα χέρια του και να λέει «Τέλεια, οικονομική κρίση»! Συμφωνώ, βέβαια, ότι πολλοί χάνουνε πολλά και ελάχιστοι πολύ λιγότερα ή και τίποτε. Τέλος πάντων…

  Σε πρώτο πληθυντικό γιατί γράφετε; Είστε περισσότεροι από ένας, είναι της μεγαλοπρέπειας 🙂 ή είναι λεπτή ειρωνεία επειδή σας απευθύνομαι στο β’ πληθυντικό; Για λόγους ευγένειας το κάνω, αν σας φαίντεαι χαζό ευχαρίστως περνάμε στον ενικό.

  46, 54: Σωστά.

 58. 41: Και έλεγα τι δουλειά έχουν οι Πιγκουίνοι. Τελικά, έτσι όπως μας τα λες με το CNN είναι το καλύτερο σημείο του βίντεο!

 59. Τσίφτηδες. τσίφτισσες, τσιφτετέλια, ωραία πράματα!

 60. Αὐτὸ τὸ «δόξα τὸ Θεὸ» μοῦ ‘βγαλε καὶ μένα τὸ μάτι, τὸ ὁμολογῶ!

 61. physicist said

  #57(α). — Ναι, με βαυαρική προφορά. Δυσεύρετο, όμως, μιας και σχεδόν ποτέ δεν απαντά χωρίς το πρώτο συνθετικό Ζάου.

 62. agapanthos said

  Το ξέρω ότι δεν είναι εδώ το σωστό σημείο, αλλά ο ΔΟΛ άρχισε ήδη τη μετακίνηση χωρών. στο παρακάτω άρθρο για τις τιμές των προϊόντων καπνού

  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=516894

  αναφέρεται ότι «η φθηνότερη δυτικοευρωπαϊκή αγορά είναι εκείνη της Ανδόρας (πρόκειται βέβαια για φορολογικό παράδεισο που βρίσκεται στη δυτική Ιταλική Ριβιέρα)»

 63. IN said

  61: Χα! Στο Μεγάλο Δουκάτο D’Preisen (ή, ακόμα χειρότερα) D’Houerepreisen είναι όλοι οι Γερμανοί, περιφρονητικά. Επειδή ως το 1867, το Λουξεμβούργο, ως φρούριο, είχε Πρωσσική φρουρά, καθόλου δημοφιλή στους ντόπιους, λέγει η εξήγηση. Αν και ως περιφρονητική βρισιά απαντάται ιδίως αμέσως μετά το Β΄Π.Π., για λόγους προφανείς.

 64. physicist said

  #63. — 🙂

  Και Πίφκες στην παλιά Διπλή Μοναρχία, που κι αυτή όρθωσε το ανάστημά της κι έπεσε θύμα της θηριωδίας στον ΒΠΠ. (Λέμε και καμιά μ… τώρα).

 65. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Mια χρήσιμη παραπομπή, καθώς ψάρευα από τα διεθνή μήντια. Άρθρο από το κεντρο-αριστερό περιοδικό The Nation, ψέγει τους αμερικανούς πολιτικούς συλλήβδην ότι λογοκρίνονται επιμελώς στο θέμα των τουρκικών διαδηλώσεων για να μην θίξουν τους συμμάχους Τούρκους. Τι με ενδιέφερε στα ξένα μήντια; Το νέο βιβλίο για την Γραμμική Β που σημειώνει ότι, ενώ λαμπρύνεται ο Βρετανός αρχιτέκτων Μάικλ Βέντρις για την αποκρυπτογράφησή της, αποσιωπάται εντελώς η μεγάλη συμβολή της ειδικού βοηθού του, της αμερικανίδος κλασσίστριας Alice Cobe: «έκτισε αθόρυβα την μεθοδολογική γέφυρα για να περάσει ο Βέντρις»

 66. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Διορθώνω: αυτολογοκρίνονται…

 67. Ηλεφούφουτος said

  39 Νεοκίδη, πάντα έχοντας επίγνωση ότι ξέρω πολύ αδρομερώς την τουρκική πραγματικότητα, πιστεύω ότι η εξέγερση αν επιτύχει το στόχο να πέσει ο Ερντογάν δεν θα βελτιώσει καθόλου όλα αυτά που περιγράφεις. Δεν μου φαίνεται να έχουν κεντρικό ρόλο τα κοινωνικά ζητήματα.
  Ίσως φταίει ο τρόπος που διαφημίζεται η εξέγερση από τα δυτικά ΜΜΕ αλλά αυτή είναι η εντύπωσή μου, κι άν έρχεται από δίπλα και η κεμαλική αντιπολίτευση να καπελώσει, το γλυκό δένει χειρότερα.
  Κατά τ άλλα ελευθερίες στο αλκοόλ, δυτικά ήθη στο ντύσιμο και ωραίες γυναίκες είχε και η μεσαία τάξη της Περσίας του Σάχη.

 68. Μαρία said

  15
  Τα türkü συνήθως ανώνυμα αποτελούνται απο ένα ομοιοκατάληκτο τρίστιχο, που λέγεται χανέ,
  κι ένα ομοιοκατάληκτο δίστιχο ή μονόστιχο, που λέγεται καβουστάκ, διαβάζω στους Ασίκηδες του Κοροβίνη.

  Για την άσκηση: μεϊντάνι και taş (taşak 🙂

 69. Ηλεφούφουτος said

  67 Ήθελα να πω «με την επιφύλαξη πάντα ότι ξέρψ πολύ αδρομερώς..»

  63 http://www.imdb.com/title/tt0468834/

  Μία από τις λίγες εντελώς λουξεμβουργιανές ταινίες, μέρος της πλοκής της βασίζεται στο μυστηριώδες Ρ που εμφανίζεται στο ημερολόγιο του πατέρα, το οποίο κρυφά ξεφυλλίζει ο γιος και υποθέτοντας ότι σημαίνει Πράισεν (=Γερμανοί) φαντάζεται διάφορα για κρυφή δράση του πατέρα του.

 70. Μαρία –χαίρομαι που πρόσεξες το σχόλιό μου. 😉

 71. Μαρία said

  70
  Κάποια απ’ τα αλα τούρκα απαγορεύτηκαν στο ράδιο το ’34, για να συνηθίσει ο ντουνιάς τα αλα φράνκα, αυτός όμως έπιανε αραβικούς σταθμούς και τους πρόκυψε το αραμπέσκ.
  (Αυτό απο άλλη πηγή.)

 72. Για το αραμπέσκ εγώ ήξερα ότι ήταν συνειδητό δημιούργημα μιας γενιάς μουσικών του ’70, ωδειοσπουδαγμένων μάλιστα, και ειδικότερα του περίφημου Ορχάν Μπαμπά

 73. λάθος, του ’60

 74. Μαρία said

  72
  Ναι. Και το άρθρο του Tan Oral στο γνωστό τόμο με επιμέλεια Γεράσιμου, αναφέρεται σ’ αυτόν. Αλλά εξηγεί την εξοικείωση των αγροτών στους τσενγκενέ μαχαλάδες, που λέμε, της Πόλης με την αραβική μουσική. Προσθέτει και τις αιγυπτιακές ταινίες της δεκαετίας του ’50. Όπως έγινε εδώ με τις ινδικές.

 75. Γς said

  68:
  Και για όσους δεν ξέρουν τασάκ είναι ο @ρχις στα τούρκικα.
  Δάνειο και στα βουλγάρικα.
  Και την έχουμε πατήσει με το ashtray στα ελληνικά εκεί.
  Φαντάζομαι στην ίδια την Τουρκία τι πλάκες θα έχουνε γίνει με έλληνες καπνιστές.

 76. munich said

  @57
  Έγραψα σε πρώτο πληθυντικό το σχόλιο για τα βιβλία της κ. Κλάιν γιατί έτυχε και τα διαβασάμε συγχρόνως και οικογενειακώς, δε το συνηθίζω.
  στο νο λόγκο αναφέρεται και στο culture jaming και στο reclaim the streets (ανάλογα δεν διεκδικούυν και τα πάρκα προς δημόσια χρήση τώρα στην Τουρκία;) αλλά δεν είναι αυτό το κύριο θέμα του βιβλίου όσο οι συνθήκες εργασίας , οι επιπτώσεις της παγκοσμιόποιησεις στις οικονομίες από τη συγκεκριμένη εταιρική κουλτούρα και τελικά η εξαπάτηση του καταναλωτή.
  Θα σας πρότεινα για να καταλάβατε αν όντως το The Rebel Sell που λέτε κάνει κόσκινο το Νο λόγκο δεν έχετε παρά να το διαβάσετε

 77. munich said

  @57 συνέχεια
  για τη συντομογραφία σας πήγα στο σλανγκ τζι αρ και έμαθα τι σημαινεί. Φαντάζομαι εντάσσεται στη γενικότερη τάση που υπάρχει στην Ελλάδα να απαξιώνουμε αξιόλογους ανθρώπους με άποψη και επιρροη και αν έχει γίνει το λάθος να είναι και γυναίκες αχαχα! Δεν θα ξεχάσω πριν χρόνια να διαβάζω άρθρο του Ανδριανοπουλου, τότε στην κυβέρνηση, που χαρακτήριζε τον Τσόμσκυ τηλεμαϊντανό ή κάτι ανάλογο!
  (εδώ το α’ πλυθυντικό γιατί συμπεραλαμβάνω και τον εαυτό μου για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις)

 78. Νέο Kid Στο Block said

  Ηλεφού, δεν με λένε Νεοκίδη. Με λένε Σπάιραλ (στο 39.) 😆
  (μάλλον έχει μείνει αρκετή αλκοόλη στον αιθέρα ακόμη από ψες, γιατί και γω το πρωί στον δεύτερο καϊφέ άρχισα να εστιάζω σωστά.) 😆

 79. leonicos said

  Παρών

 80. IN said

  69β: Α, ναι, γνωστό. Δεν το έχω δει γιατί έχω πάρει το βιβλίο και θέλω πρώτα να το διαβάσω, αλλά πού να αξιωθώ!

  76, 77: Ε, ναι, δεν μπορώ να πω και πολλά αν δεν τα διαβάσω τα βιβλία… Να είστε καλά.

 81. sarant said

  Ξαναγύρισα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  62: Πάει για τα αυριανά μεζεδάκια -και σπάω το κεφάλι μου να βρω πώς έγινε η πατάτα!

  64: Τι θα πει αυτό το Πϊφκες; Πώς γράφεται;

 82. munich said

  Piefke και το λένε συνήθως οι αυστριακοί για τους γερμανούς

 83. munich said

  Öschi λένε οι γερμανοί τους αυστριακούς

 84. munich said

  και επειδή οι αυστριακοί είναι και λίγο μπούες…(αστείο, φίλε αυστιακέ σε παρακαλώ συγχώρνα με προκαταβολικά)

 85. Μαρία said

  81
  Γιατί απλούστατα υπάρχει κι αυτή με ένα r.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Andora

 86. physicist said

  http://de.wikipedia.org/wiki/Piefke

 87. physicist said

  #84. — Κοίτα, άμα είναι να ρίξουμε το μουσικό επίπεδο με σύγχρονο αυστριακό Σλάγκερ, να μην κάνουμε μισές δουλειές.

  Προσοχή οι υπόλοιποι: μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ή κώφωση. Ο Μόναχος καλά να πάθει, αφού πήγαινε γυρεύοντας.

 88. Nestanaios said

  Υπάρχουν λέξεις περιορισμένης ζωής. Γεννιούνται και πεθαίνουν πολύ γρήγορα. Ενέχουν το πάθος του βαρβαρισμού θα έλεγαν οι πρόγονοί μας. (Τα συνάγοντα αυτές τις λέξεις στοιχεία δεν είναι τα κατάλληλα για να δώσουν σε αυτές τις λέξεις περισσότερη ζωή).

  Υπάρχουν λέξεις αείφρουροι λόγου και τέτοιες λέξεις μόνο στην ελληνική υπάρχουν.

 89. munich said

  τώρα στο μπιμπισι γορλντ ακουσα δηλώσεις του Ερντογάν, στην Ευρώπη λέει οι αστυνομικές δυνάμεις θα είχαν εμπέμβει πιο σφοδρά. ε, τι να πω δεν έχει και άδικο
  καταπληκτικό το νεό κτιριο του μπιμπι

 90. sarant said

  86: Μερσί!

 91. Mindkaiser said

  @81

  Ο γούγλης Νίκο μου κι ένα «r» παραπάνω.

  Andorra

  vs.

  Andora

 92. Mindkaiser said

  Ουπς, πρόλαβε η Μαρία στο 85.

 93. sarant said

  85-91: Και είναι αυτό δικαιολογία; 🙂

 94. Ηλεφούφουτος said

  78 Βρε τι πάθαμε!
  Ε όχι κι αλκοόλες! δε σου ‘χει τύχει να μιλάς σ ένα φίλο σου (π.χ. το Μανόλη) και να του απευθυνεσαι με το όνομα κάποιυ άλλου φίλου σου (π.χ. Τασία);

 95. Ηρακλής said

  «φασουλονταβά» λένε στην Βέροια τα φασόλια φούρνου (γίγαντες ή μη).

 96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Σα να κόλλησε το σύστημα εδώ ;

 97. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  -Γιούργια στο νταβά με τα κουλούρια.

  -Γιολ ο δρόμος κι έχουμε ρήμα: «γιογλάρω», εγιόγλαρε ,θα γιογλάρει , πήρε δρόμο, έφυγε (μπορεί και με τη χαβά γιολαρί 🙂 )

  -‘Έκφραση για το χαβά ή σκοπό : Ό.τι και να λέμε μεις ,αυτός » το σκοπό του και τη μαντινάδα του» ή «το βιολί του και τη μαντινάδα του»

  – yasaklar , εκτός από απαγόρευση γενικά, εμείς λέμε «διασάκι» συγκεκριμένα την περίοδο που απαγορεύεται το κυνήγι (τον πιάσανε να κυνηγά στο διασάκι ). Ο διασαξής, ο θηροφύλακας
  Εγω θα γίνω διασαξής
  να σπάσω το διασάκι,
  να το περάσω αγάπη μου
  το τσακουμά-σοκάκι
  τραγουδούν με ασκομαντούρα ο Γιώργης Βρέντζος και Γιώργης Ξυλούρης

  και μια παλιά:
  Εμήνυσές μη μ περνώ
  συχνά ΄πο το σοκάκι
  μ ακόμη δεν εβάλανε
  των αματιώ διασάκι

 98. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ο Ψαρονίκος το τραγουδησε ως εξής:
  Η κακομοίρα η μάνα μου πάντα παράγγερνέ μου,
  τση μαυρομάτας το στενό μην το περνάς υγιέ μου
  Κι η μαυρομάτα μου `λεγε, πέρνα το το σοκάκι
  κι ακόμη δεν εγίνηκε στα μάτια το διασάκι

 99. sarant said

  Αυτό με το διασάκι και τα μάτια είναι μοτίβο σε πολλά δημοτικά τραγούδια.

 100. Λοιπόν επανήλθα όπως σας υποσχέθηκα, και μάλλον το βλέπω να απλώνω σεντονάκι. Προειδοποιώ! 🙂

  Καταρχήν, πρέπει να δικαιολογήσω το «εκ των έσω» που ανέφερα πριν. Έχω αρκετά στενές επαφές με την γείτονα χώρα, και έχω κάμποσους φίλους και γνωστούς, εθνικά Τούρκοι οι περισσότεροι, αλλά και Ρωμιοί και Αρμένιοι.
  Οι πολιτικές τους πεποιθήσεις ποικίλουν. Αρκετοί είναι αριστεροί, οι πιο πολλοί είναι Κεμαλιστές (CHP), αλλά αρκετοί (μεταξύ τους όλοι οι Ρωμιοί) είχαν ψηφίσει το AKP, το κόμμα του Ερντογάν, θεωρώντας πως έβαζε την χώρα σε Ευρωπαϊκή πορεία (και πως θα ανοίξει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης…).

  Ε λοιπόν όλοι τους, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, υποστηρίζουν με θέρμη την Αντίσταση, όπως την ονομάζουν (Direniş), και οι περισσότεροι έχουν κατέβει και στους δρόμους.

  Για τους Κεμαλιστές φυσικά, αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο. Θα έβρισκαν σφάλμα στον Ερντογάν ακόμα κι αν έλεγε πως ένα κι ένα κάνει δύο. Αλλά το θέμα είναι ότι στους δρόμους και στις πλατείες της Τουρκίας τώρα, δεν βρίσκονται μόνο Κεμαλιστές. Βρίσκονται άνθρωποι από όλο το πολιτικό φάσμα, και από όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες.

  Ο λόγος, για μένα, είναι απλός. Ο Ερντογάν, από το τέλος της προηγούμενης θητείας του, ειδικά από τότε που κέρδισε το δημοψήφισμα και μετά, θεωρεί τον εαυτό του απόλυτο άρχοντα, κανονικό σουλτάνο!

  Αν τολμήσει κανείς να μιλήσει εναντίον του, χαρακτηρίζεται από «εχθρός της ανάπτυξης» έως «τρομοκράτης» (σας θυμίζει τίποτα; ) και ενίοτε καταλήγει στην φυλακή.
  Έχει βάλει να γκρεμίσουν γλυπτό επειδή δεν του άρεσε (το χαρακτήρισε «έκτρωμα»).
  Έχει καταστρέψει ολόκληρες ιστορικές συνοικίες της Πόλης και ιστορικά κτίρια όπως το σινεμά Emek για να χτιστούν συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών και εμπορικά κέντρα, τα οποία πλέον είναι γύρω στα 90 στην Πόλη!
  Έχει καταργήσει στην πράξη το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν άμβλωση με το να επιβάλει στα νοσοκομεία να ειδοποιούν τους συζύγους τους ή τους γονείς και επίσης επέβαλε να χορηγείται μόνο με συνταγή γιατρού το χάπι της επόμενης μέρας.
  Στα μέσα συγκοινωνίας γίνονται συστάσεις για «ευπρεπή συμπεριφορά» αν κανένα ζευγάρι είναι αγκαλιά ή φιλιέται, και φυσικά ήρθε και ο πρόσφατος νόμος για την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

  Και τόσα άλλα!

  Δείτε π.χ. αυτό το βίντεο, και διαβάστε το πρώτο ψήφισμα της συνέλευσης της πλατείας Ταξίμ.

  Θα μου πείτε «Καλά, αυτά τους πείραξαν τώρα; Μήπως είχαν και ποτέ στην Τουρκία δημοκρατία και ελευθερία λόγου;». Η ερώτηση για μένα είναι μάλλον άστοχη. Άντε ας πούμε πως δεν είχαν, και τι μ’αυτό; Έρχεται κάποια στιγμή που ξεχειλίζει το ποτήρι, ειδικά αν σου έχουν τάξει Ευρωπαϊκή πορεία και «βελτιωμένη Δημοκρατία» και τελικά σε δουλεύουν μέσα στα μούτρα σου.

  Το ίδιο το γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή του όλου ξεσπάσματος, δηλαδή η κατάληψη για να σωθεί το πάρκο Γκεζί, είναι χαρακτηριστικό του τρόπου διακυβέρνησης. Στην αρχή δεν ήταν παρα μερικές δεκάδες άνθρωποι. Αντί να προσπαθήσει να συζητήσει μαζί τους η κυβέρνηση, έστειλε κατευθείαν ισχυρότατες δυνάμεις των ΜΑΤ που χτυπούσαν στο ψαχνό. Ακόμα και όταν ένα περιφερειακό δικαστήριο αποφάσισε την διακοπή των εργασιών στο πάρκο μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση δικαστικά, που ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για τον Ερντογάν να υποχωρήσει έστω προσωρινά και να αφήσει την υπόθεση να ξεχαστεί, αυτός δήλωσε «είπαμε πως θα γίνει και θα γίνει!»!
  Ε πείτε μου, δεν τρελαίνεσαι μετά;

  Η προσωπική μου γνώμη είναι πως δεν υπάρχει άλλη θέση που μπορεί να πάρει ένας δημοκρατικών πεποιθήσεων άνθρωπος τη δεδομένη στιγμή από το να στηρίξει την κινητοποίηση. Οι «πλιατσικολόγοι» (çapulcu) -κατά Ερντογάν- που μαζεύονται στις πλατείες πρέπει να κερδίσουν, έστω κι αν αυτό συνίσταται απλά σε μια αλλαγή στάσης του Ερντογάν προς το δημοκρατικότερο. Δεν είναι ανάγκη να είναι παραίτησή του.

  Όσο για τα σενάρια για υποκίνηση από στρατό, μυστικές υπηρεσίες, ξένα κέντρα και το κακό συναπάντημα, τα θεωρώ επιστημονική φαντασία.

  Αυτά από μένα, συγγνώμη για την πολυλογία, και πάρτε άλλο ένα ωραίο βιντεάκι από φοιτητές του Πανεπιστημίου Βοσπόρου, που διασκευάζουν το «Sekerli misin vay vay» (το «Δημητρούλα μου» στην ελληνική βερζιόν) για καληνύχτα!

  Καλό σαββατοκύριακο σε όλους! 🙂

 101. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Στέλιο,μπράβο! Ζεστή ενημέρωση.Ευχαριστούμε.Ρεπόρτερ, ανταποκριτής και αναλυτής συνάμα.

 102. Ιωάννης Γαλάνης - Άλλος said

  Aγαπητέ μου, η έκφραση «Δόξα τώ Θεώ» είναι δοτική και αποδίδεται στα Νεοελληνικά με την αιτιατική «Δόξα στο Θεό» και όχι «το Θεό», όπως το γράφεις. – που δεν εννοώ ποιά πτώση είναι. Αν ήθελες να εξηγήσεις.

 103. Γς said

  33, 60, 102:

  Για μια μπουκιά κι ένα ποτήρι

 104. Nestanaios said

  102. Θά μποροῦσε, μά τώ θεώ, νά εἶναι δυϊκόν. Δόξα τώ θεώ (τήν Δήμητραν καί τήν κόρην). Δόξα = ρῆμα. (προστακτική καλῶς ἤ κακῶς). Δόξα τόν θεόν, δόξα τούς δύο θεούς ἤ δόξα τούς πολλούς θεούς.

  Ὑπάρχει, βεβαίως, καί τό χριστιανικόν «δόξα τῷ θεῷ» ὅπου δόξα = ὄνομα καί ὄχι ρῆμα. Στήν νέα ἑλληνική λέμε δόξα τό θεό καί ἐννοοῦμε δόξασε τόν θεόν. Δόξα = ρῆμα.

 105. Γς said

  102:
  Ώσπου να πούμε “δόξα το Θεό”, λέμε “βόηθα Παναγιά”…

 106. Voulagx said

  #100 Στελιο, πολυ διαφωτιστικο το σεντόνι σου – με τη διαφορα οτι το τραγουδι στο τελος ειναι το «Αραμπας περνα»:

 107. sarant said

  100: Γεια σου Στέλιο, πολύ ωραίο το σεντονάκι σου -και να πάει καλά η Ντιρενίς!

  102: Έγραψα πιο πάνω ότι αποφεύγω τη δοτική, οπότε αν θέλω να διατηρήσω την έκφραση θα γράψω «δόξα το Θεό». Μπορώ να πω και «δόξα στο Θεό» ή «δόξα ο Θεός» (εδώ εννοείται το ‘νάχει’).

 108. spiral architect said

  @100: Στέλιο, (με το σεντόνι σου) κάτι ανάλογα μας λέει και ο συνάδελφος, όταν έρχεται να μας επισκεφτεί.

  Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στον κατασκευαστικό και στον χρηματιστηριακό κλάδο. Ο πρώτος συμβάλλει στην απασχόληση και ο δεύτερος στο φτηνό μεν, εικονικό δε, χρήμα για την χωρίς όρια κατανάλωση.
  Στους δρόμους κυκλοφορούν SUV, Mercedes και Audi αγορασμένα με δανεικό χρήμα, με επίσης δανεικό χρήμα αγοράζονται στη ασιατική ακτή της Πόλης ακριβά (για την οικονομική θέση των πολιτών) διαμερίσματα.

  Εν πολλοίς η Πόλη έχει γίνει Κατάρ, παντού στον ουρανό φαίνονται οικοδομικοί γερανοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι (και διαπλεκόμενοι) 😉 ποντάρουν πολύ στην ανάληψη των Ολυμπιακών του 2020.
  Σαν κατακλείδα πρόσφατα αναγγέλθηκε από τον Ερντογάνη το φαραωνικό έργο ‘New Bosphorus Project», με τους Ολλανδούς και Βέλγους μηχανικούς ειδικών λιμενικών έργων να τρίβουν τα χέρια τους.

  Μπας και σας θυμίζει κάτι αυτό;
  Ναι, ειδικά όταν κάποιοι ψαγμένοι Τούρκοι μάς δείχνουν σαν παράδειγμα, προς αποφυγήν.

 109. 107 Α, να μια φορά Νίκο που θα διαφωνήσουμε κι εμείς και μάλιστα, πώς το λένε, κάθετα. 🙂 Στο λαιμό μου κάθεται αυτό το «δόξα το θεό» που διαβάζω σε υπότιτλους. Όπως και το αντίστροφό του, εξίσου συχνό, «μα τω θεώ».

 110. Ο σκοπός των τεντζερέδων και των νταβάδων

  Έτσι κι αλλιώς, με τα λόγια
  και τις απαγορεύσεις, φτάνει πια!
  Να κάνουν του κεφαλιού τους, να ‘ναι ασταθείς,
  με τα φιρμάνια τους φτάνει πια!.

  Αμάν, βαρεθήκαμε πια!
  Αμάν, φουσκώσαμε πια!
  Τι έπαρση ειν’ αυτή, τι μίσος!
  Έλα σιγά σιγά, το έδαφος είναι βρεγμένο (γλιστράει)…

  Αφού δε μπορούν να πουλήσουν τους ίσκιους,
  πουλάνε τα ίδια τα δάση. (Μαρξ)
  Γκρέμισαν κι έκλεισαν
  τα σινεμά (το ιστορικό Εμέκ) και τις πλατείες (το Τάξιμ)
  Παντού υπάρχουν Malls
  Δε θέλω να περάσω αυτή τη γέφυρα (την τρίτη, με το όνομα του Yavuz Sultan Selim I, φονιά των Αλεβιτών)
  Τι έγινε στην πόλη μας, τι έγινε!
  γέμισε από κτίρια με στεροειδή (φουσκωμένα από ορμόνες, σαν του Βωβού στην Αθήνα)

  Αμάν, βαρεθήκαμε πια!
  Αμάν, φουσκώσαμε πια!
  Τι έπαρση είν’ αυτή, τι μίσος!
  Έλα σιγά σιγά, το έδαφος είναι βρεγμένο (γλιστράει)…
  Έλα σιγά σιγά, το έδαφος είναι βρεγμένο (γλιστράει)…

  Ερειπώθηκε κι είναι δυστυχισμένη η αγαπημένη Ιστανμπούλ (στίχος από παλιό ποίημα του Yahya Kemal Beyatlı(1964) «Aziz İstanbul»)
  Μ’ αυτή τη συμφορά, αυτό το αέριο, αυτή τη θλίψη
  δεν έμεινε λίθος επί λίθου
  Τι σου συνέβη, πες μου, πες μου, πες μου
  Έτσι δε σε θέλω, δε σε θέλω
  Αμάν…..

  Αμάν, βαρεθήκαμε πια!
  Αμάν, φουσκώσαμε πια!
  Τι έπαρση είναι αυτή, τι μίσος!
  Έλα σιγά σιγά, το έδαφος είναι βρεγμένο (γλιστράει)…

  Αδέλφια/Φίλοι (δημοτικά) τραγούδια, γιατί τραγουδάνε τραγούδια όλων των λαών της περιοχής.

  #32,39:Σωστά
  #34: Η περίπτωση να νικήσει ο λαός σας ξενίζει;
  #38: Αν ξεπουλήσεις μια ολόκληρη χώρα, τα καταφέρνεις
  #100: Η εξέγερση ήταν από καιρό αναμενόμενη, και απαραίτητη. Οι φίλοι μου κι η οικογένεια του συντρόφου μου είναι απ’ την πρώτη μέρα στο Τάξιμ και στο Μπεσίκτας, αριστεροί, αναρχικοί και αλεβίτες οι περισσότεροι, αλλά και πολλοί απολιτικοί, «τρέντι» κλπ ανάμεσά τους – κεμαλιστές και ισλαμιστές δε γνωρίζω… Ας μην ανησυχούν ορισμένοι, ξέρουν καλά πόσο επικίνδυνοι είναι κι οι Κεμαλιστές κι ο στρατός, όμως πιστεύουν πως ήρθε η ώρα ν’ αλλάξει ο λαός τα πράγματα… Όσο για τους νόμους περί αλκοόλ κλπ, ήταν απλώς σταγόνες, κι αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η καταστροφή του πάρκου.

 111. sarant said

  Α, ευχαριστούμε πολύ-πολύ!

 112. gbaloglou said

  100

  Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία του κατεδαφισθέντος γλυπτού στα Τουρκοαρμενικά σύνορα, μου θύμισε τον γλύπτη της Μαλακοπής/Derinkuyu: Ελληνομαθής παιδικός φίλος τού παππού φίλου μου που καταγόταν από εκεί και επισκέφτηκε την περιοχή το 2006, υπέργηρος και με άνοια, απλώς επαναλάμβανε την φράση «δεν ηκσεύρω, δεν ηκσεύρω» — ένα από τα γλυπτά του απεικονίζει τον μαίανδρο και το μισοφέγγαρο βίαια αποχωρισμένα με ένα τσεκούρι… [Ο ίδιος έχει κατασκευάσει τεράστιο άγαλμα του Ατατούρκ, και ο φίλος μου έλεγε πως του έδινε την εντύπωση σκόπιμα και υπέρμετρα σκληρής έκφρασης.]

 113. nanagn said

  100: Στέλιο, η όποια γνώση εκ των «έσω», που αποκτήθηκε 5 τώρα χρόνια που μοιράζομαι το χρόνο μου με την Πόλη, με κάνει να υπογραμμίσω κάθε λέξη από το κείμενό σου.

  110: Λίλυ (συγγνώμη για την οικειότητα) ΝΑΙ ήταν όλα αναμενόμενα. Σχεδόν 2 χρόνια τώρα η Τούρκικη κοινωνία «σιγόβραζε». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που ο Τούρκικος λαός είναι στους δρόμους και παλεύει για πολιτικά δικαιώματα και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Λιλύ ΝΑΙ ήταν και απαραίτητη. Στους δρόμους και στις πλατείες όλης της χώρας, η Ισλαμική ατζέντα του Ερντογάν που είχε αρχίσει να ανοίγει, ακυρώνεται. Όμως το μήνυμα είναι και προς την άλλη όχθη.Σήμερα, για το κοσμικό κομμάτι της κοινωνίας, κόβεται σε μεγάλο βαθμό και ο ομφάλιος λώρος με την Κεμαλική παράδοση (εθνικιστική, αυταρχική) ανανεώνοντας τον Κεμαλισμό, προβάλλοντας κυρίως τα κοινωνικά και αριστερά στοιχεία του.

  Η εξήγηση τελικά είναι πολύ απλή. Ο Τούρκικος λαός ενηλικιώνεται. Άργησε αλλά ήρθε η ώρα του. Ο εφαρμοσμένος Κεμαλισμός έχει τεράστια ευθύνη σε αυτό.

  Diren Gezi Parkı

 114. sarant said

  Eυχαριστούμε πολύ και για το δικό σας σχόλιο!

 115. Vouts said

  Να προσθέσω δυο μπάντες του δρόμου -δεν γνωρίζω αν εχουν ακτιβιστικλη δράση

  και τους Alatav
  Επίσης ενδιαφέροντα είναι δύ βίντεο που κυκλοφορουν στο φβ, στο οποιο δεν έχω πρόσβαση απο τη δουλειά.
  Τα ανέβασε ένας Μιχαλης ΕΛευΘεριου (μαλλον Κυπριος)
  Βρηκα το ενα εδω http://www.youtube.com/watch?v=yFe2zHAsWzI
  Εχει ζησει τις κινητοποιησεις της Πλατειας Ταχρίρ και Λεμεσσού νομίζω.

  @35 Οσο και να μην πιστευετε στις συνομωσίες,δεν πιστεύω να πιστεύετε οτι είναι τόσο απλα τα πραγματα με το ΙΜF.Αν δεν θελεις δεν παιρνεις και όλα καλά.Νομίζω η αλήθεια είναι καπου στη μέση.Σπεκουλαδόροι και κερδοσκόποι που κανουν ο,τι μπορουν για να στρέψουν την κατάσταση ,την κοινή γνωμη συμφωνα με το συμφέρον τους.Στην Ελλάδα δε που είναι πιο μικρη η κλίμακα ειναι συχνά εμφανές αυτό.

 116. sarant said

  Ευχαριστούμε!

 117. physicist said

  http://www.hurriyetdailynews.com/six-turkish-policemen-commit-suicide-during-gezi-protests-union-head-says.aspx?pageID=238&nID=48471&NewsCatID=341

  Έξι αυτοκτονίες αστυνομικών λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουν στις διαδηλώσεις; Μπορεί να είναι αλήθεια αυτό;

  (Σημειώνω ότι δεν ξέρω τα εσωτερικά του Τουρκικού Τύπου, τι βιολί βαράει η Χουριέτ και όλα τα σχετικά. Απλώς με άφησε έκπληκτο).

 118. Vouts said

  115 Σπεκουλαδόροι και κερδοσκόποι που κανουν ο,τι μπορουν για να στρέψουν την κατάσταση ,την κοινή γνωμη συμφωνα με το συμφέρον τους υπάρχουν παντου και πάντοτε

 119. #113: Άντε και στα δικά μας 😉 Halklar direnin!
  #117: Μου είπαν ότι είναι αλήθεια, οι δύο ήταν από άλλες πόλεις. Όλοι τους υποφέρουν από υπερκόπωση, υποσιτίζονται (τους έδωσαν χαλασμένα σάντουιτς) και δεν έχουν πού να κοιμηθούν. Βάλτε και την ντροπή… πολύ θέλει ο άνθρωπος; Αυτό πάλι, που τίποτε τέτοιο δε συνέβη ποτέ στην Ελλάδα, πώς το εξηγείτε;
  Πολύ ωραία ήταν η κίνηση των εξεγερμένων να δώσουν τα ονόματα των νεκρών σε τέσσερα δέντρα του πάρκου: τρία είναι διαδηλωτών κι ένα αστυνομικού που έπεσε κατά λάθος από μια γέφυρα στα Άδανα.

 120. physicist said

  #119(β). — Όχι μόνο στην Ελλάδα: πουθενά δεν έχω ακούσει να έχει συμβεί ότι έξι αστυνομικοί αυτοκτονούν εξαιτίας των συνθηκών στις διαδηλώσεις. Δεν έχω λόγο να μη σας πιστέψω αλλά εξακολουθεί να με αφήνει έκπληκτο.

 121. LandS said

  Μια περιγραφή από πρώτο χέρι. http://enthemata.wordpress.com/2013/06/10/kechriotis/

 122. Ηλεφούφουτος said

  Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα μαθαίνω, π.χ. απ το σεντόνι του Στέλιου.

  107 «αποφεύγω τη δοτική»
  Μα δεν την αποφεύγεις. Το «to θeó» δοτική είναι, απλώς το γράφεις ανορθόγραφα. Αν το πρόβλημα είναι στην υπογεγραμμένη, σκέψου ότι ήδη από το 4ο αιώνα π.Χ. παραλειπόταν. Επίσης μπορείς να τη βάλεις παραγεγραμμένη «τωι Θεώι». Συμβαίνει και στις καλύτερες στερεότυπες εκδόσεις.

 123. physicist said

  Η αριστερή Γουσέφ στη Βραζιλία αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές με τον ίδιο τρόπο που έκανε και ο δεξιός Ερντογάν στην Τουρκία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: