Τα εξηκοστά ένατα μεζεδάκια
Posted by sarant στο 8 Ιουνίου, 2013
Δεν έβρισκα τίτλο για τα σημερινά μεζεδάκια μου, οπότε κατέφυγα στην απλή λύση του αύξοντα αριθμού, που τον βγάζει αυτόματα το σύστημα -αλλά μετράω μόνο τα άρθρα στα οποία έχω δώσει όνομα αρχείου meze, και όχι όλα όσα προηγήθηκαν. Θυμάμαι το Ποντίκι της παλιάς εποχής, πριν από καμιά τριανταριά χρόνια, που κάποια φορά του έκαναν μήνυση και καθιέρωσε να βάζει υπέρτιτλο στο πρωτοσέλιδό του τη λέξη «κυνηγημένο», και μετά, όταν ξεμπέρδεψαν με τη μήνυση, άρχισαν να βάζουν άλλο επίθετο κάθε βδομάδα -ε, κάπως έτσι κάνω κι εγώ με τα μεζεδάκια.
Βέβαια, θα μπορούσα επίσης να μιλήσω για «μεζεδάκια διαίτης», αφού δεν έχω μαζέψει και τόσα πολλά αυτή τη βδομάδα, κάτι η επίσκεψη στα Γιάννενα και κάτι διάφορα τρεχάματα που είχα. Και δεν είναι όλα αστεία όσα μου έκαναν εντύπωση και θα ήθελα γι’ αυτά να γράψω. Λογουχάρη, προχτές ο βουλευτής Κασιδιάρης δήλωσε έμμεσα, σε συνεδρίαση της Βουλής, ότι είναι αρνητής του Ολοκαυτώματος (ακριβέστερα: είπε ότι στην εξεταστική επιτροπή της οποίας είναι μέλος υπάρχουν αρνητές του Ολοκαυτώματος). Αυτό είναι σοβαρό ατόπημα και, με τον κατάλληλο χειρισμό, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πολιτική εξαφάνιση του χρυσαβγίτη σταρ. Περιέργως όμως δεν αντιλήφθηκα κανένα από τα μεγάλα κανάλια να ζητήσει από τον εγκληματία βουλευτή να διευκρινίσει, χωρίς περιστροφές, αν εννοούσε τον εαυτό του. Κάντε, αν θέλετε, τη σύγκριση με την ιεροεξεταστική ανάκριση στην οποία υπέβαλαν ο Οικονομέας και οι άλλοι την κ. Μαρία Ρεπούση (δείτε εδώ, στο 12.20 ή στο 15.00) για να ομολογήσει αν πιστεύει ότι συνέβη ο χορός του Ζαλόγγου. Τέλος πάντων, ίσως και να του ζήτησαν να διευκρινίσει και να αρνήθηκε ή να μην το πήρα εγώ είδηση (και διορθώστε με) -έτσι κι αλλιώς, η ευκαιρία να απαλλαγεί η πολιτική ζωή από τον κ. Κασιδιάρη δεν έχει χαθεί.
Αλλά αυτά είναι θέματα σοβαρά, όχι κατάλληλα για το σαββατιάτικο πρόγραμμα ποικιλιών. Πάμε σε κάτι πιο ανάλαφρο, ας πούμε σε μια ενδιαφέρουσα μετακίνηση χώρας, που τη διέπραξε χτες το Βήμα. Σε άρθρο για την τιμή των τσιγάρων, που η γαλλική κυβέρνηση θέλει να την αυξήσει, γίνεται πανευρωπαϊκή σύγκριση και διαβάζουμε ότι: Αν εξαιρέσει κανείς την αγορά της Λευκορωσίας, όπου το πακέτο της συγκεκριμένης μάρκας τσιγάρων κοστίζει μόλις 0,92 ευρώ, η φθηνότερη δυτικοευρωπαϊκή αγορά είναι εκείνη της Ανδόρας (πρόκειται βέβαια για φορολογικό παράδεισο που βρίσκεται στη δυτική Ιταλική Ριβιέρα), στην οποία μπορεί να αγοράσει κανείς ένα πακέτο Marlboro με μόλις 3,19 ευρώ. Βέβαια, η πληροφορία μέσα στην παρένθεση είναι λάθος, η Ανδόρα δεν βρίσκεται στη δυτική Ιταλική Ριβιέρα, ούτε καν στην ανατολική, στα Πυρηναία βρίσκεται! Το μαργαριτάρι το ψάρεψε χτες ένας φίλος και αρχικά είχα απορήσει πώς να έγινε το λάθος, διότι δεν ήξερα ότι υπάρχει και άλλη Ανδόρα (Andora), όχι βέβαια κράτος αλλά μάλλον τουριστικό θέρετρο, που βρίσκεται πράγματι στην ιταλική Ριβιέρα.
Κάποιοι θα έλεγαν ότι το λάθος αυτό οφείλεται στην απλογράφηση των ξένων λέξεων, διότι αν γράφαμε Ανδόρρα, όπως τον παλιό καιρό, δεν θα μπερδευόταν ο συντάκτης του Βήματος. Αλλά νομίζω ότι όποιος δεν ξέρει πού βρίσκεται ένα, έστω και μικροσκοπικό, ευρωπαϊκό κράτος και το μπερδεύει με μια μικρή πόλη, μπορεί να κάνει κάθε είδους λάθος ανεπηρέαστος από διπλά σύμφωνα. Και πρόκειται, βέβαια, για λάθος γκουγκλογενές, αφού τον παλιό καιρό άνοιγες εγκυκλοπαίδεια, έβρισκες μία μόνο Ανδόρα (η άλλη, αν υπήρχε, θα ήταν στο λήμμα Αντόρα) και έκανες τη δουλειά σου, ενώ σήμερα γκουγκλίζεις Andora και μεταφέρεις κοτζάμ κράτος (έστω και μικρό, είπαμε) από τα Πυρηναία στη Ριβιέρα.
* Πάλι από το Βήμα, αν και δεν είναι ακριβώς μαργαριτάρι. Τίτλος άρθρου: Αμερικανίδα αρχαιολόγος άνοιξε το δρόμο για την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β. Ξέρουμε βέβαια ότι αυτό έγινε εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, το 1952 συγκεκριμένα, αλλά είναι παραπλανητικός ο τίτλος ή όχι; Υποβάλλει τάχα την ιδέα (σε όποιον δεν ξέρει) ότι η Γραμμική Β αποκρυπτογραφήθηκε χτες; Το αντεπιχείρημα εδώ είναι ότι, αν το γεγονός ήταν πρόσφατο, θα χρησιμοποιούσαν ενεστώτα, π.χ. Αρχαιολόγος ανοίγει το δρόμο για την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Α. Και βέβαια ο τίτλος εννοεί ότι στην αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής από τον Μάικλ Βέντρις έπαιξε ρόλο και η δουλειά της Αμερικανίδας Άλις Κόμπερ. Όσο για το άρθρο καθαυτό, ένα μεταφραστικό λαθάκι: αναφέρεται ότι ο ρόλος της Κόμπερ, της Αμερικανίδας αρχαιολόγου, «ήταν κάτι παραπάνω από συνδρομητικός». Δεν νομίζω ότι έχει τέτοια σημασία αυτή η λέξη. Έπρεπε να πει «επικουρικός», «βοηθητικός» ή κάτι ανάλογο.
* Ούτε το επόμενο μεζεδάκι μας θα είναι αστείο. Έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε διάφορους περίεργους νόμους που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ ή για εκκεντρικές δικαστικές αποφάσεις, αλλά η είδηση αυτή προκαλεί ίλιγγο. Ένας νομοταγής Αμερικανός πολίτης κάλεσε στο σπίτι του, την παραμονή Χριστουγέννων του 2009, μια συνοδό (escort), πιστεύοντας ότι η αμοιβή της (150 δολάρια) περιλάμβανε και σεξ, και όταν εκείνη έφυγε αρνούμενη, την πυροβόλησε. Η κοπέλα έμεινε παράλυτη και μερικούς μήνες αργότερα πέθανε. Τις προάλλες, το δικαστήριο αθώωσε τον δράστη, επειδή οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι δεν ήθελε να τη σκοτώσει αλλά απλώς να εμποδίσει την κλοπή της περιουσίας του. Βλέπετε, στο Τέξας υπάρχει νόμος βάσει του οποίου επιτρέπεται να σκοτώσεις κάποιον αν μπει σπίτι σου τη νύχτα για να σε κλέψει -και αν έχεις να πληρώσεις ευρηματικό δικηγόρο, οι ένορκοι δεν θέλουν και πολλή πίεση για να δεχτούν τη διασταλτική ερμηνεία του νόμου, ιδίως αν είσαι λευκός πλούσιος άντρας και το θύμα μια φτωχή πουτάνα. Φυσικά, μόλις αθωώθηκε, ο κατηγορούμενος ευχαρίστησε τους δικηγόρους του και τον Θεό.
* Νέες λέξεις στην ελληνική γλώσσα, μέρος α’. Σε σχέση με τα γεγονότα στην Τουρκία, το Βήμα, σε γκάλοπ αναγνωστών, ρωτάει, μεταξύ άλλων, αν πιστεύουμε ότι οι διαδηλωτές αντιδρούν στην «προσπάθεια εξισλαμοποίησης της χώρας γλώσσας«. Και εξ- και -ποίηση, πολύ πάει. Θα έλεγα να το πούμε «ισλαμοποίηση» (τη λέξη δεν την έχουν τα λεξικά), μια και εξισλαμισμός είναι ο προσηλυτισμός στο Ισλάμ.
* Νέες λέξεις στην ελληνική γλώσσα, μέρος β’. Η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου μόλις έπλασε, ή έστω έκανε ευρύτερα γνωστή, τη λέξη «ετεροφοβία», αφού την έβαλε σε τίτλο άρθρου της (Ομοφοβία, ετεροφοβία), θεωρώντας ότι «Οι ετεροφυλόφιλοι είναι ομόφοβοι όπως οι ομοφυλόφιλοι είναι ετερόφοβοι». Από την πλευρά μου, αναρωτιέμαι αν η εφεύρεση της «ετεροφοβίας» είναι παρεμφερής έννοια με τον «ρατσισμό κατά των λευκών» (racisme anti-blanc) που έχει κάνει σημαία του ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ο νέος αρχηγός του γαλλικού UMP, ή με τον «ρατσισμό κατά των Ελλήνων» που θέλει να τιμωρήσει το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο που κατέθεσε η Χρυσή Αβγή.
Προχωράμε σε καναδυό ανεπίκαιρα μεζεδάκια, που τα λέω έτσι επειδή έχουν διαπραχθεί εδώ και καιρό, αλλά τώρα επισημάνθηκαν.
* Ανεπίκαιρα μεζεδάκια, μέρος α’. Ένας φίλος ψάρεψε ένα μαργαριταράκι στο πρόσφατο βιβλίο του Ν. Χασαπόπουλου για τη Χρυσή Αβγή: «Την ημέρα των εκλογών της 12ης Ιουνίου 1994 η Χρυσή Αυγή θα λάβει 7.500 ψήφους. Ένα αποτέλεσμα που δεν είναι ικανοποιητικό, καθώς την ξεπέρασε ακόμα και η θνησιγενής εκείνη την εποχή ΕΠΕΝ» (σελ. 47). Μπορεί όμως να είναι κάποιος θνησιγενής στα γεράματα; Δεν νομίζω. Κάτι σε ετοιμοθάνατη, παρακμασμένη ή μισοπεθαμένη θα ήταν σωστότερο, θαρρώ.
* Ανεπίκαιρα μεζεδάκια, μέρος β΄. Σε ένα βιβλίο του Πρίμο Λέβι για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, που μου το χάρισαν στα Γιάννενα και το διάβαζα στο ταξίδι της επιστροφής, σε ένα σημείο όπου μιλάει για τα εγκλήματα του ναζισμού και παραλληλίζει με άλλα παλαιότερα, πρόσεξα τη φράση:
Κανείς δεν αθωώνει τους Ισπανούς κονκισταδόρες για τις σφαγές στην Αμερική σε όλη τη διάρκεια του 16ου αιώνα. Υπολογίζεται ότι εξοντώθηκαν τουλάχιστον εξήντα εκατομμύρια Ίντιος· αλλά δρούσαν αυτοβούλως, χωρίς εντολές της κυβέρνησής τους ή και εναντίον τους· …
Με ενοχλεί το «αλλά δρούσαν αυτοβούλως» γιατί, διά γυμνού οφθαλμού, παίρνει υποκείμενο τους Ίντιος, έτσι δεν είναι; Αναρωτήθηκα πώς έγινε η ατσαλιά, και αργότερα διαπίστωσα ότι έφταιγε η παθητική φωνή, που είναι εφεύρεση της ελληνικής μετάφρασης:
Nessuno assolve i conquistadores spagnoli dei massacri da loro perpetrati in America per tutto il sedicesimo secolo. Pare che abbiano provocato la morte di almeno 60 milioni di indios; ma agivano in proprio, senza o contro le direttive del loro governo;
Πέρα από αυτό, πολύ κακή επιλογή είναι και το «ή και εναντίον τους» (των εντολών της κυβέρνησης). Αν δεν θέλει κανείς το σφιχτό «χωρίς ή παρά τις εντολές της κυβέρνησης», μπορεί να πει «χωρίς εντολές της κυβέρνησης ή και κόντρα σ’ αυτές». Όσο για τους Ίντιος, που είναι ιταλισμός, σε ένα βιβλίο που δεν έχει κύριο θέμα του τους κονκισταδόρες και τους αναφέρει παρεμπιπτόντως, θα μπορούσε θαρρώ να μπει ‘ιθαγενείς’.
Anasto said
Καλημέρα
Στο δείτε εδώ, μάλλον αυτό που πρέπει να δούμε λείπει. Ή κάτι κατάλαβα λάθος. Αν γίνεται να το φάει η μαρμάγκα το σχόλιό μου που μπορεί να είναι και πρώτο, θα το εκτιμούσα. 😛
Δύτης των νιπτήρων said
Δεν ξέρω πόσος κόσμος ξέρει τον Βέντρις, και πόσοι από αυτούς αγνοούν την Κόμπερ. Πάντως στο στάνταρ βιβλίο που περιγράφει την αποκρυπτογράφηση, του Τσάντγουϊκ (φιλόλογου και συνεργάτη του Β.) αναφέρεται πολύ εγκωμιαστικά η Κόμπερ και οι «εσχάρες» της, αν θυμάμαι καλά μετά από εικοσιτόσα χρόνια που το διάβασα.
(Α ναι, είναι απίστευτη η πορεία της Σώτης, ό,τι κι αν πεις…)
Δημήτρης Μ. said
ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (Το 1453)
Δύτης των νιπτήρων said
3 😀 😀 😀
Δημήτρης Μ. said
«Τό ἡμέτερον ἑλληνικόν δίκτυον βοηθεῖ ἡμᾶς νέμεσθαι ἀρχείων ὃλοις τοῖς Ἓλλησιν, ἀναδεικνύον τῷ Ἑλληνικῷ πνεύματι!»
Νικοκύρη, ψάξ΄ το καλύτερα το θέμα. Τα παιδιά έχουν άγνωστα κείμενα του Μποστ και τα δημοσιεύουν για δικά τους…
spiral architect said
Καλημέρα. 🙂
Ελληνικόν φεϊσβούκιον; Θεοί οι εν Ολύμπω ευχαριστώ σας! 😯
Τίνι τρόπω θα κάμνωμεν λάικ;
Υφίσταται απλικέησο δια το κινητόν μας;
Να ορισθώσιν πάραυτα κανόνες τονισμού δια το πολυτονικόν και δια τους κεφαλαίους (σίκ ρε) χαρακτήρας! 😛
Διότι του υπερήφανου και οριζινάλ Ελληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει: Δεν μας δώκατε βαθμόν πρόκρισης εις την Γιουροβίζιον; Τσιμπήσατε ωσαύτως το τεμάχιον εκ του ποδός του Λαζάρου και άμετε εις τα βαρβαρικά σας Τάρταρα!
Εύχομαι τουλάχιστον να μην βρωμίζουν τα διάφορα σάιτ και φόρουμ με τις εθνικιστικές μαλακίες τους και να τη βρίσκουν κει μέσα.
drsiebenmal said
Οι εσχάρες ή οι «τριάδες» της Κόμπερ, Δύτη; Αν δεν τα θυμάμαι ανάποδα, νομίζω ότι η «εσχάρα» ήταν η έμπνευση του Βέντρις, που οδήγησε στο συλλαβάριο κλπ κλπ. Δεν βρίσκω πού είναι χωμένο και το βιβλίο του Τσάντγουικ, το είχα λιώσει πιτσιρικάς στο διάβασμα…
Δύτης των νιπτήρων said
Οι τριάδες, Δόκτωρ, σωστά (–μια απ’ τα ίδια. Εγώ ξέρω πού είναι χωμένο, αλλά μας χωρίζει μια θάλασσα…)
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και καλημέρα!
1: Έγινε η διόρθωση και δεν σε σβήνω, μπορεί αύριο να μοιράσει η wordpress από μία καραμέλα σε κάθε πρωτοσχολιαστή 🙂
sarant said
8: Άλλους τους χωρίζουν θάλασσες, άλλους λόγγοι και βουνά 🙂
spiral architect said
Πάντως δεν τους κόβω και για τόσο Έλληνες. Ελληναράδες είναι σίγουρα:
– MyGreekMe1
– MyGreekMe2
– MyGreekMe3
LandS said
Μεγάλη πλάκα οι ελληνικεθνικοδίκτυοι. Αφού λένε τα ωραία “Τό ἡμέτερον ἑλληνικόν δίκτυον βοηθεῖ ἡμᾶς νέμεσθαι ἀρχείων ὃλοις τοῖς Ἓλλησιν, ἀναδεικνύον τῷ Ἑλληνικῷ πνεύματι!” (ένα θαυμαστικό) παρακάτω λένε «Όλοι οι Έλληνες στο δικό μας δίκτυο!!!». Με τρία θαυμαστικά.
Αυτό που σκοτώνει είναι το «ελησμονήσατε τον υμέτερον κωδικόν;»
Ενώ τον βλέπεις στην σελίδα: ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 🙂 – Τι; Τους έχετε ικανούς να σκεφτούν κάτι άλλο;
Αχ Σώτη!
Προσγολίτης said
Καλή σας μέρα!
> Φυσικά, μόλις αθωώθηκε, ο κατηγορούμενος ευχαρίστησε τους δικηγόρους του και τον Θεό.
Και μεις τρωγόμαστε για το αν είπε δόξα τω θεώ, δόξα στο θεό, κ.λ., κ.λ.
spiral architect said
H Σώτη από τότε που πρωτοσκέφτηκε να «σκοτώσει τον αριστερό πατέρα της», το’ χει κάψει εντελώς το τσερβέλο.
Διαβάστε εδώ έναν ενδιαφέροντα αντίλογο στο «Ομοφοβία, ετεροφοβία».
spiral architect said
Και το παρακάτω είναι μεν φρέσκο, αλλά δεν δεν είναι μεζεδάκι:
Santa Monica Shootings: 4 Victims and Suspect Killed, Police Say
Προσευχόμαστε για τις ψυχές τους!
(λέει ο σερίφης, ο κυβερνήτης, ο πρόεδρος … στις ΗΠΑ) 😦
leonicos said
Σας έχω πει την ιστορία με τον ελληναρά που κατασκεύαζε τους υπολογιστές ΔΗΛΟΣ. Καλοί για την εποχή τους πάντως. Μου εγκατέστησε το πολυτονικό της Magenta αντι 10.000 δρχ. και όταν το δοκίμασε βλαστημούσε γιατί δεν μπορούσε να βγάλει όμικρον και έψιλον με περιπωμένη. Ο άνθρωπος, 12θεϊστής γαρ, δεν ήξερε ούτε αυτό. Φυσικά η Magenta το ήξερε.
Για την Ανδόρα της ιταλικής Ριβιέρας ούτε εγώ το ήξερα. Αλλά ο άνθρωπος αυτός δεν είχε ξανακούσει για την Ανδόρα, με το στρατιωτικό σώμα που αποτελείται από 25 (εικοσιπέντε σκέτο, όχι χιλιάδες) πολιτοφύλακες;
Ανδρέας said
Σχετικά με τη δολοφονία της συνοδού στο Τέξας, σε κάποιες πολιτείες της Αμερικής έχουν τέτοιους νόμους που μπορείς να σκοτώσεις κάποιον μέσα στο σπίτι σου, αν έχει μπει παράνομα.
Στην Ελλάδα φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ως αυτοάμυνα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει όπλο ίσης ισχύος με του επιτιθέμενου. Δηλαδή, μαχαίρι με μαχαίρι, πιστόλι με πιστόλι.
Άλλη ιστορία και αυτή. Περίμενε να δεις τι κρατάει, πες του «Μισό» και τρέχα φέρε το ανάλογο όπλο σου. Από την άλλη στο Τέξας μπορείς να σκοτώσεις και κάποιον που κάλεσες σπίτι σου, όπως την δύστυχη κοπέλα.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Για τον κάθε Κασιδιάρη (τι επίθετο κι αυτό) τα είχε πεί ο Καβάφης στις αρχές του εικοστού αιώνα, «χρειάζονται οι βάρβαροι, είναι μια κάποια λύσις».
Για την Ανδόρα αν το σκεφτείς, (μια και το άρθρο αναφέρεται στα τσιγάρα) το μπέρδεμα έγινε, γιατι η Ιταλική πόλη Ανδόρα, απο το κράτος, είναι με το αεροπλάνο, ένα τσιγάρο δρόμος.
Το διύλισμα του βιβλίου, μου θύμισε ενα ανεκδοτάκι.
Είναι μια παρέα απο φιλισόφους, και φιλοσοφούν γενικώς. Κάποια στιγμή δίψασαν, και ζήτησαν να τους φέρουν νερό, τους έφεραν μία κανάτα με νερό, αλλα τότε άρχισαν να το ψάχνουν το πράγμα. Είναι μια κανάτα με νερό, είπε ο ένας, όχι, είναι νερό σε μιά κανάτα, ο άλλος, γιατί είναι νερό σε κανάτα; είπε ο τρίτος, κλπ, τελικά πέθαναν απο την δίψα.
14 – Το εχει κάψει απο πιο παλιά, μάλλον απο μικρή ηλικία. Το Σώτη απου βγαίνει, απο το Σωτήρης; γιατι έτσι λέμε τον ξάδερφό μου, είναι και ομοφοβική τρομάρα της. Αυτό το προοδευτικοί ομοφοβικοί, είναι πολύ πονεμένη ιστορία, σαν την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ένα πράμα.
ndmushroom said
Μόνο εμένα μου φαίνεται διπλό το πρώτο μεζεδάκι; Η φτηνότερη δυτικοευρωπαική αγορά, εξαιρουμένης της Λευκορωσίας; Θα μου πεις, αν η Ευρώπη φτάνει ως το Βερίγγειο, και η Λευκορωσία δυτικοευρωπαική είναι…
theopeppas said
@ 17 Το Τέξας , με τους ιδιάζοντες πολιτειακούς νόμους [πχ ειναι παράνομη η ..Encyclopedia Britannica στην Πολιτεια διότι περιέχει συνταγή παρασκευής ..μπύρας οίκοι! δεστε λικνοhttp://www.dumblaws.com/laws/united-states/texas] αλλά και την πλουσία παραγωγή προτύπων, ιδεωδών και ..πολιτικών (o Τζόνσον και ο Αϊζενχάουερ ηταν Τεξανοί, οι δε Μπους, πατηρ και υιός εκεί ανδρωθηκαν και πολιτευθηκαν) έχει άτυπη θέση φύλακα της ..κιβωτού του Αμερικανισμού Ο Γς που εχει πάει στο San Jacinto, πιθανότατ και στο Αλαμο, θα με δικαιώσει, φανταζομαι. Μόνη απορία, για τόσο εθνικά υπερήφανη και θρησκευτικά ευβλαβέστατη Πολιτεία είναι πόθεν (από ..αναρχοαριστεροινδιανοέγχρωμους, ισως…) προήλθε ο ..ασεβής επιγραμματικός ορισμός «Παρθένα στο Τέξας είναι η κοπέλα που τρέχει πιό γρήγορα από τον ..θείο της»!
(*υπάρχει ..βιβλιογραφική πηγη-αν ρωτησει ..Ελλην. Αν ρωτησει ..Τεξανός ο οικοδεσπότης να σβησει το σχόλιο και το μέηλ μου!-το ..όνομα δεν πειράζει-το αλλάζω!)
theopeppas said
19 Σωστα, το ειδα και γω Ε, Λευκορωσια ειναι αυτη, κάπου στην ..Ιταλικη Ριβιερα θαναι, σου λέει Μπιανκοροσσο, ροσσο αντικο, κατι προς τα κει θα φερνει..,..
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!
19: Κι εγώ το πρόσεξα αλλά μπροστά στη μετακίνηση της Ανδόρας ωχριά 🙂
Γιώργος Πρίμπας said
Ο Κασιδιάρης «χτύπησε» όταν αυτοί που όφειλαν να διατηρούν την ιστορική μνήμη είχαν «απενεργοποιήσει τα όπλα τους».
«Η ανθρώπινη εμπειρία μόνη αλήθεια για τον άνθρωπο» και «Η Ιστορία σύμβολο της ανθρώπινης ελευθερίας», όπως μας θύμισε πρόσφατα η εφημερίδα: το ποντίκι, παρουσιάζοντας το: «Ο Άνθρωπος και ο ίσκιος του» του Κώστα Παπαϊωάννου.
Μια αλήθεια όχι ως ιερή υποχρέωση: τροφή συντήρησης της εκδικητικότητας, αλλά ως μάθημα.
Σε πλήρη αντίθεση με σχόλιο που διάβασα σε προηγούμενη σχετική ανάρτηση με ενδιαφέρει και τι έγινε και γιατί στο Ζάλογγο και τι έγινε και γιατί στα βουνά τη δεκαετία του 40. Αν βάλω χρονικό όριο ενδιαφέροντος και αδιαφορίας ο άλλος θα βάλει ένα δικό του όπως τον βολεύει.
Alfred E. Newman said
Sarant
>Περιέργως όμως δεν αντιλήφθηκα κανένα από τα μεγάλα κανάλια να ζητήσει από τον εγκληματία βουλευτή να διευκρινίσει, χωρίς περιστροφές, αν εννοούσε τον εαυτό του.<
Περιέργως δεν αντιλαμβάνομαι γιατί υποτιμάς τη σημασία που έχει το οξυγόνο της δημοσιότητας στους διάφορους προκλητικούς, στους ακραίους και στους χυδαίους. Φυσικά αυτοί οι χαρακτηρισμοί αρμόζουν σε γνωστά (δυστυχώς) ονόματα της πολιτικής, της θρησκείας, των ιστοχώρων και πάει λέγοντας.
Το ερώτημα έχει νομίζω απαντηθεί από πολλούς καλιεπέστερους στη γραφή από μένα.
Όχι η δημοκρατική συμπεριφορά δεν με υποχρεώνει να έχω όλους (όλα τα φυράματα) σαν συνομιλητές μου.
Ανδρέας said
20: “Παρθένα στο Τέξας είναι η κοπέλα που τρέχει πιο γρήγορα από τον θείο της”
🙂
Μα ακριβώς στα πιο συντηρητικά επίπεδα συντελούνται και οι πιο «αμαρτωλές» πράξεις.
19: Σωστά. Μάλλον κρατούσε ανάποδα τον χάρτη ο συντάκτης. Δεν πέτυχε τίποτα γεωγραφικό! Αν και παρ’ όλο το μπέρδεμα με τις Ανδόρ(ρ)ες στο «δυτική ιταλική Ριβιέρα» έπεσε μέσα, οφείλω να ομολογήσω. Τώρα πως τον έπιασε να το ψάξει τόσο για το αν ήταν στο δυτικό, κεντρικό ή ανατολικό κομμάτι της ιταλικής Ριβιέρας.
Μου θυμίζει τις οδηγίες του προπονητή μας στο παιδικό: «Βασιλάκη, θα παίξεις δεξί κεντρικό χάφ και εσύ Γιώργο αριστερά του δεξιού μισού. Γιάννης προωθημένος πίσω απο τον Κώστα και ο Ανδριανός αριστερά στο μισό γήπεδο δεξιά από τον Γιώργο.»
Mindkaiser said
@14
Τα καμένα σουτιέν είναι μια φρέσκια προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει 5-6 Ελληνίδες φεμινίστριες, για την ανάδειξη και αποσαφήνιση των βασικών αρχών του κινήματος. Προσπαθούν πάντα να τεκμηριώνουν αυτά που γράφουν, με αρκετές παραπομπές σε άρθρα και βιβλιογραφία, ενώ δεν λείπουν και ζωηρές συζητήσεις στα σχόλια. Νομίζω ότι καλύπτει επάξια ένα κενό που υπήρχε στο ελληνικό διαδίκτυο και σίγουρα αξίζει την προσοχή όσων ενδιαφέρονται για τέτοιας θεματολογίας ζητήματα.
Όποτε ακούω τον Σαββόπουλο να αρλουμπολογεί, νιώθω ένα μαχαίρι στην καρδιά (α ρε ποιητή της εφηβείας μας). 😦
Ο ναρκισσισμός, η ημιμάθεια και το δήθεν της Φλέσσα με έχουν οδηγήσει αρκετές φορές να αρνηθώ να παρακολουθήσω την εκπομπή της, ακόμα και όταν έχει εξαιρετικούς καλεσμένους.
Αγγελος said
«Είδατε πόσα σχόλια μπορούν να γίνουν σε μια προτασούλα; Άντε μετά να διαβάσεις βιβλίο αν το διυλίζεις έτσι.»
Η επαγγελματική διαστροφή, Νίκο. Το ξέρω, την έχω κι εγώ…
sarant said
24: Μα, για μία φορά θα τον καλούσαν για να τον ξεμπροστιάσουν όχι για να τον διαφημίσουν -μοναδικό ερώτημα: Είστε ή όχι αρνητής του Ολοκαυτώματος; Και αν πει «ναι», μαύρο φίδι που τον έφαγε, κι αυτόν και το κόμμα του.
27: Και πάει ανάλογα με τη διάθεση, άλλοτε τα προσπερνάω κι άλλοτε κολλάω.
Αριστείδης Καρατζόγλου said
Holocaust denial is explicitly or implicitly illegal in 17 countries: Austria, Belgium, Canada, Czech Republic, France, Germany, Hungary, Israel, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Netherlands, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, and Switzerland. (Wikipedia).
Γιατί τέτοια πρεμούρα να γίνει η Ελλάδα η 18η χώρα στον πλανήτη που θα ποινικοποιήσει την άρνηση του ολοκαυτώματος;
physicist said
Νίκο, για τους κονκισταδόρες και τους Ίντιος: διαβάζοντας την πρόταση που μετέφερες από το βιβλίο, δεν είχα ούτε για μια στιγμή αμφιβολία ότι το δρούσαν αυτοβούλως αναφέρεται στους πρώτους, όχι στους δεύτερους: η πρόταση δεν είχε ασάφεια για μένα. Αφότου διάβασα την κριτική σου μου μπήκαν οι ψύλλοι ότι θα μπορούσε να προκύψει παρανόηση αλλά και πάλι για πταίσμα το βλέπω, όχι για τίποτε σοβαρό.
physicist said
ΥΓ: Αντίτθετα, το εναντίον τους είναι πιο σοβαρό. Εφόσον ο μεταφραστής ήθελε να πει «αντίθετα στις εντολές της ισπανικής Κυβέρνησης», έπρεπε να γράψει εναντίον της. Ότι οι κονκισταδόρες δρούσαν εναντίον τους (δηλ. εναντίον των Ίντιος), ε, είναι προφανές.
sarant said
29: Γιατί τέτοια πρεμούρα να ΜΗ γίνει;
Δημήτρης Μ. said
20, 25.
“Παρθένα στο Τέξας είναι η κοπέλα που τρέχει πιο γρήγορα από τον θείο της”
Μα καλά, τι πρόβλημα έχετε με τον ιερό θεσμό της οικογένειας;
physicist said
#33. — Ευτυχώς που είμαστε απαλλαγμένοι από τα στερεότυπα.
Gpoint said
Σεξουλιάρικος ο αριθμός των μεζεδακίων, σεξουλιάρικο και το θέμα που επικράτησε περί της Τεξανής (πρώην) παρθένου και του ωκύποδος θείου της. Διαχρονική απορία αν φόραγε δεκαεξάποντα τακούνια (ο …θείος) διότι στην διπλανή Αριζόνα δεν φορούνε βρακοζώνα, ούτε μπλούζα ούτε βρακί,, για υποδήματα δεν λέει τίποτις το άσμα
Σκύλος της Β.Κ. said
Συμπαθάτε με, σαββατιάτικα, αλλά μεσημέρι είναι, χωνεύουμε τα μεζεδάκια του Νικοκύρη και ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια παρατηρησούλα σχετικά με το Μποστ και το τι ήθελε να πει ο ποιητής (κυριολεκτικά!) με τη Νήσο των Αζορών, που μόλις άκουσα στο Β΄Πρόγραμμα…
Δώστε βάση, λοιπόν: Οι στίχοι είναι εδώ: http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=1481&hl=%CE%91%CE%B6%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD
Εάν αλλάξομε το «ζ» των «Αζορών» και το κάνομε «γ» έχομε μια πολύ μα πάρα πολύ σύγχρονη και σημερινή ιστορία!
Αυτά και καλή χώνεψη..
Alfred E. Newman said
sarant @ 28
Αν έχουν κάτι μάθει είναι την κλασική μέθοδο «άλλα λόγια ν’αγαπιώμαστε» ή στρίβειν δια της πολυλογίας. Μην είσαι τόσο αισιόδοξος ότι μπορεί να την πατήσουν. Απλώς θα το εκμεταλλευθούν.
Και μια τρομαχτική ανησυχία. Πόσο βέβαιο είναι ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος εξασφαλίζει το πολιτικό βάραθρο στον ωραίο μας αντιρατσιστικό τόπο;
spyroszer said
«Οπως και να το κανουμε τετοιες εικονες δεν κορεννυουν το ματι».
Απο αρθρο του Χελακη για την Εθνικη. Βεβαια πιο ωραιο θα ηταν » δεν κορεννυουν τον οφθαλμο «.
Συγνωμη για τους τονους.
Αριστείδης Καρατζόγλου said
32, διότι έχω αλλεργία στην ποινικοποίηση απόψεων-ιδεολογιών.
Επιπλέον θα παρατηρήσατε ότι οι χώρες που ως τώρα έχουν ποινικοποιήσει την άρνηση του ολοκαυτώματος ήταν α) μέλη του ευρύτερου Ράιχ όπως το φαντάζονταν οι Γερμανοί του ’35 ή μέλη του Άξονα (έχουν δηλαδή αυξημένη ευαισθησία/λερωμένη τη φωλιά τους, πείτε το όπως θέλετε), β) ατυχήσαντες γείτονες της Γερμανίας που έχουν λόγους να υπενθυμίζουν στην ανθρωπότητα τη ναζιστική βαρβαρότητα στον αιώνα τον άπαντα. Εξαιρέσεις ο Καναδάς και η Πορτογαλία.
Ας κοιτάξει η ελληνική πολιτεία να λύσει κάποιο πραγματικό πρόβλημα και ας αφήσει τα αντιρατσιστικά νομοσχέδια για αργότερα.
sarant said
39: Κι εμείς έχουμε τόσα θύματα από τον ναζισμό, το ξεχάσατε; Συμφωνώ για όλες τις ιδεολογίες -εκτός από αυτήν.
38: Ωχ…. μας κόρεσε!
37: Εδώ συμφωνούμε, στην ανησυχία εννοώ. Πιο πολύ ευχή εκφράζω.
Γς said
12:
>Ενώ τον βλέπεις στην σελίδα: ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – Τι; Τους έχετε ικανούς να σκεφτούν κάτι άλλο;
Αριστείδης Καρατζόγλου said
40: Μα η ποινικοποίηση δεν έχει να κάνει με το πόσα θύματα είχε η κάθε χώρα ή πόσο πρόσφερε στη νίκη των συμμάχων. Η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία λέτε να μην έχουν τις δικές μας ευαισθησίες;
Για να καταλήξω, θα ήθελα να δω ένα «ιδιώνυμο» σε αδικήματα εμφανώς ρατσιστικού περιεχομένου. Αυτό πιστεύω θα αρκούσε. Διώξεις ιδεολογιών και προθέσεων είναι άδικες και επικίνδυνες.
Stazybο Hοrn said
Τόχε πει κι ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
Δύτης των νιπτήρων said
#43 και η επαλήθευση προφητείας Κοσμά του Αιτωλού για τα κοτέτσια 😉
Γς said
Μια ανάρτηση παραπάνω με φιλοσόφους που το ζαλίζουν στο τραπέζι μου θύμισε τον καθηγητή που το παραζάλιζε στους υπολογισμούς του σιτηρέσιου των ζώων
Triant said
@40 Γιατί ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσεις ότι θα βγεί μόνο ένας άνεμος.
dtel said
…και αν έχεις να πληρώσεις ευρηματικό δικηγόρο, οι ένορκοι δεν θέλουν και «πολύ πίεση »
για να δεχτούν τη διασταλτική ερμηνεία του νόμου, ιδίως αν είσαι λευκός πλούσιος άντρας και το θύμα μια φτωχή πουτάνα.
••••••••••
Μήπως ορθότερος τύπος θα ήταν το «πολλή πίεση»;
———–
Κατά τα λοιπά, θερμές ευχαριστίες σε σας κύριε Σαραντάκο για τις τόσο ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σας αλλά και στους αναγνώστες σας για τις τόσο εύστοχες παρατηρήσεις και πληροφορίες που δίνουν με τις απαντήσεις τους….
Πραγματικά περιμένω να φθάσουν οι ηλενημερώσεις σας στην θυρίδα μου, για να ανακαλύψω κάθε φορά και νέους θησαυρούς….
physicist said
#35. — Μήπως πηδάνε και τις κατσίκες τους στη διπλανή Αριζόνα ή αυτά τα κάνουν μόνο οι καθυστερημένοι νέγροι στο Μισσισσίππι;
Μαρία said
44
Και ο διαμελισμός της Τουρκίας σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα του μεγάλου Κιτσίκη και – πρόκειται για σύμπτωση είπε – ίνα πληρωθή το ρηθέν υπο Κοσμά Αιτωλού ή και Παϊσίου.
π2 said
16: Οι περισπωμένες στα έψιλον και στα όμικρον είναι ένας μεγάλος μπελάς για όσους από εμάς έχουν να κάνουν με τζαναμπέτικες μορφές της αρχαίας γλώσσας. Είναι απαραίτητες, δεν προβλέπονται στις κωδικοσελίδες των προσυντεθειμένων χαρακτήρων του Unicode, ο συνεταιρισμός αρνήθηκε κατηγορηματικά τη συμπερίληψή τους, και η μόνη λύση είναι η χρήση των combining diacritical marks (συνδυασμός διακριτικών σημαδιών το λέει το ελληνικό office, συνδυαζόμενα διακριτικά σημάδια θα ήταν το σωστό), μια λύση που συνήθως σκοντάφτει στον σχεδιασμό των περισσοτέρων γραμματοσειρών.
π2 said
Όσο για την ετεροφοβία της Σώτης, πέρα από το πολιτικά αστόχαστο του πράγματος, υπάρχει και γλωσσικό πρόβλημα. Να δεχτώ την ξενόφερτη ομοφοβία αντί της ομοφυλοφιλοφοβίας, που θα ήταν πραγματικός γλωσσοδέτης, αλλά η ετεροφοβία είναι μια ακυρολεξία και μισή. Δεν είναι φόβος του άλλου αυτό που θέλει να περιγράψει η Σώτη, είναι ο φόβος του στρέιτ. Εκτός των άλλων, χαραμίζει μια λέξη που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε άλλα συμφραζόμενα για την κυριολεκτική της σημασία.
physicist said
#51. — Χα, σκέψου δηλαδή, πιδύε, ότι ένας που εχθρεύεται τους ομοφυλόφιλους μπορεί να είναι ταυτόχρονα ομοφοβικός (με την καθιερωμένη χρήση του όρου) και ετεροφοβικός επειδή εχθρεύεται το έτερον, το άλλο, το διαφορετικό.
Gpoint said
# 48
Το άσμα αναφέρεται μόνον εις τον γυμνισμόν (επιστροφή στην Φύση) των Αριζονίων, περί αιγών δεν αναφέρει τι, μηδέ περίι αιγών υπτίων, μηδέ των Αιγυπτίων.
Πάντως συμφώνως με πληροφορίας εξ ορεινής Ναυπακτίας προτιμοτέρα είναι η αρνάδα διότι δεν βελάζει κατά την επίβασιν !
physicist said
#53. — Α, ναι μωρέ, στον γυμνισμό των Αριζονίων αναφέρεται. Εξήμισι εκατομμύρια Αριζόνιοι κυκλοφορούνε ντερντελιέ. Λένε μάλιστα ότι έχει και Εθνοφυλακή στα σύνορα με κάτι ντουφέκια νααααααα, και σε υποχρεώνουν να τσιτισδωθείς, ειδαλλιώς δεν έχει Αριζόνα, πρέπει να παρακάμψεις και να πας μέσω Μασσαχουσέττης.
Νέο Κid said
Ας είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί παρακαλώ. Η Αριζόνα δεν συνορεύει με τη Μασσαχουσέττη.
physicist said
Δίκιο έχεις. Έπρεπε να είχα γράψει Νιου Χάμσιρ.
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
51: Σωστό κι αυτό για το ετερο-
47: Το διόρθωσα -και ήταν αρχικά «δεν θέλουν και πολύ για να…» και μετά έβαλα την πίεση.
Γς said
52:
>μπορεί να είναι ταυτόχρονα ομοφοβικός (με την καθιερωμένη χρήση του όρου) και ετεροφοβικός επειδή εχθρεύεται το έτερον
Ποιο έτερο;
Το αντίθετο!
Το αντίθετον πέος!
Ουπς, Το αντίθετο δέος!
physicist said
Το αντίθετον πέος!
Ουπς, Το αντίθετο δέος!
Ο ατίθασος νέος
Ο αθίγγανος Μπέος
Το αξέχαστον κλέος
…
Τι άλλα;
Γς said
59:
>Τι άλλα;
Ταύτα τα ολίγα.
Αρκετά.
Με γειά σου και χαρά σου
Μην ζητήσεις πιο πολλά γιατί θα ‘βρεις το μπελά σου.
Γεια χαρα ντάν!
Εχουμε μια βάπτιση κι ένα γάμο.
Η βάφτιση είναι στον Αγιο Νικόλαο Καισαριανής και ο γάμος στο κτήμα Τζόρτζη Δασκαλιό μεριά Κερατέας.
Και τα δυό γίνονται την ίδια ώρα!
leonicos said
@Θείε Πέππα σ’ έπιασα αδιάβαστο. Το ίδιο συνέβαινε και στην άκρως πουριτανική ελληνική ύπαιθρο. Στη δεκαετία του ’70, άνδρας που είχε εγκαταλείψει την οικογένειά του από χρόνια, εμφανίστηκε όταν έμαθε ότι η κόρη του αρραβωνιάστηκε, απαιτώντας το jus primae noctis, το οποίο, να το πούμε και αυτό, αμφισβητείται σήμερα ότι ασκήθηκε πραγματικά και συστηματικά επί φεουδαρχίας.
@50Π2 συγνώμη, αλλά καμιά μορφή της αρχαίας ελληνικής δεν χρειάζεται έψιλον και όμικρον περισπώμενα· δε χρειάζονται καν διάκριση μακρού / βραχέος όπως τα α, ι, υ. Το αστείο είναι ότι ο άνθρωπος ήταν ελληναράς και αγράμματος.
ψόφιο σήμερα νομίζω, μετά από τα προχτεσινά. Χτες δήλωσα παρών, γιατί με πονάει και η Τουρκία. Είναι και ωραία χώρα, έχει και ωραία μουσική συνεπώς και ωραίους ανθρώπους. Τώρα πώς γίνεται όλα αυτά να μη φαίνονται και να βγαίνουν ‘πρώτη μουρη’ οι αηδιαστικοί φασίστες τους είναι άλλο ζήτημα
Κορνήλιος said
τὸ ἑτεροφοβία θὰ μποροῦσε νὰ χρησιμοποιηθῇ θαυμάσια ὡς μιὰ παρῴδηση τοῦ ὅρου «ὁμοφοβία» ποὺ ἔτσι κι ἀλλιῶς εἶναι τερατούργημα ἀπὸ μόνος του!
σιγὰ τὸ μαῦρο φίδι ποὺ θὰ φάῃ τὸ κόμμα τοῦ Κασιδιάρη ἂν δηλώσῃ ἀρνητής. λὲς κι οΙ ψηφοφόροι του νοιάζονται γιὰ τέτοια πράγματα. περιέργως ἀντὶ ν’ἀσχολούμαστε μὲ αὐτὸν ποὺ ἀρνήθηκε νὰ καταθέσῃ στὴν ἐπιτροπὴ ἀσχολούμαστε μὲ τὸν Κασιδιάρη. δηλαδὴ αὔριο θ’ἀρνηθῇ κἄποιος ἄλλος ἐπειδὴ ὰς ποῦμε ἡ Ῥεπούση ἀρνεῖται τὴν γενοκτονία τῶν Ποντίων, μεθαύριο κἄποιος τρίτος ἐπειδὴ ὁ χ βουλευτὴς παρὰ τὴν ἀπόφασι τοῦ Εἰδικοῦ Δικαστηρίου ἀρνεῖται ὅτι ὁ Τσοβόλας ἔκλεψε, παραμεθαύριο κἄποιος τέταρτος ἐπειδὴ τὸ ΚΚΕ δὲν καταδικάζει τὰ ἐγκλήματα τοῦ Στάλιν καὶ πάει λέγοντας.
π2 said
62: Τερατούργημα Κορνήλιε, αλλά αναγκαστικό. Έχεις άλλη λύση;
61β: Έψιλον και όμικρον με περισπωμένη είναι απαραίτητα στη μεταγραφή επιγραφικών κειμένων, στα οποία δεν γίνονται διορθώσεις, γιατί τα «λάθη» είναι πολύτιμη πηγή πληροφόρησης για την ιστορία της γλώσσας. Π.χ. εδώ, στο άρθρο του στ. 8.
Κορνήλιος said
#63α εἶναι τερατούργημα τόσο λόγῳ τοῦ πρώτου συνθετικοῦ του (δίνει τὴν ἐντύπωσι ὅτι ὁ «ὁμοφοβικὸς» φοβάται τοῦς ὁμοίους του, τὸ ὅμοιον ὅσο καὶ λόγῳ τοῦ δευτέρου:θὰ νόμιζε κἀνεὶς ὅτι γίνεται λόγος γιὰ κάποια ψυχικὴ νόσο ἢ διαταραχὴ ἢ κἄτι τέτοιο τυελοσπάντων κι ὅτι ἐν πάσῃ περιπτώσει ὁ «ὁμοφοβικὸς «φοβᾶται, πρᾶγμα ποὺ μπορεῖ νὰ συμβαίνῃ μπορεῖ ὅμως καὶ ὄχι, ἄσε ποὺ τὸ -φοβία εἶναι μαρκαρισμένο ἀρνητικά. κανονικὰ θἄπρεπε νὰ ὑπάρχῃ ἕνας ὅρος ἁπλῶς περιγραφικός, ἡ δὲ ἀρνητική, θετικὴ ἢ οὐδέτερη φόρτισί του ν’ἀφήνεται ἐξ ὁλόκλήρου στὴν κρίσι τοῦ ἑκάστοτε ὁμιλητῆ/ ἀκροατῆ, συγγραφέως/ ἀναγνώστη κ.ο.κ.
τέτοιες λέξεις νομίζω πὼς εἶναι συνήθως ὅσες νεότευκτες ἑλληνικὲς λέξεις ἔχουν ὡς πρῶτο συνθετικὸ τὸ ἀντί: ἀντιφασίστας, ἀντικομμουνιστής, ἀντιβασιλικός, ἀντιβενιζελικός, ἀντιφεμινιστικός, κ.ο.κ. μιὰ λέξι ὅπως «ἀντιφιλομοφυλικὸς» ἔχει τὸ μειονέκτημα ὅτι εἶναι σιδηρόδρομος. πάντως τὸ «ἀντιφυλομοφιλικὸς» (μὲ αὐτὴν τὴν σειρὰ τῶν συνθετικῶν ποὺ δυστυχῶς ἐχει ἐπικρατήσει) κεῖται ἐδῶ: http://www.e-radio.com.cy/blog/post.asp?uid=11320
ΕΦΗ ΕΦΗ said
2. Ευτυχώς που τη λένε (μάλλον τη λέγαν) ‘Αλις.
Αγγελος said
Δηλαδή, Π2, σε τραγικά ανορθόγραφη μακεδονική επιγραφή του 230 μ.Χ. χρησιμοποιούνται ήδη πνεύματα και τόνοι;
Gpoint said
Λίγο καθυστερημένο για τα γενέθλιά του αλλά ,a href=»http://gpointsnovel.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html»>εξαιρετικά αφιερωμένο στον Γς
Gpoint said
δεν έπιασε. Ξανά
Λίγο καθυστερημένο για τα γενέθλιά του αλλά εξαιρετικά αφιερωμένο στον Γς
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!
66: Εύλογη απορία!
Gpoint said
# 68
Αν δεν βγαίνει η σελίδα πατήστε την ετικέττα «βιογραφικά»
Μαρία said
66
Δεν ξέρω για τις επιγραφές αλλά στους φιλολογικούς παπύρους της ίδιας εποχής τα πνεύματα έχουν πάρει τη μορφή ορθής γωνίας και σημειώνονται πάνω απ’ το γράμμα, ενώ οι τόνοι σποραδικά.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#63
Και για τις μεταβυζαντινές επιγραφές, κυρίως εκκλησιαστικές, είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι πιο τρελοί συνδυασμοί σε πνεύματα, τόνους και φωνήεντα. Για να πετύχω μερικές μεταγραφές κάνω απίστευτες ταρζανιές στο γουόρντ. Νομίζω ήδη από τότε οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα πνεύματα και οι τόνοι «ομορφαίνουν» το κείμενο, αλλιώς δεν εξηγείται το απόλυτο χάος που επικρατεί στις περισσότερες επιγραφές.
rogerios said
Έλεος, πια με το jus primae noctis. Απλώς αμφισβητείται; Πώς «αμφισβητείται» απλώς κάτι που ΔΕΝ υπήρξε ΠΟΤΕ; Έλεος πια με τις αηδίες εγκάθετων σαν τον Παπόν ή τον Βολταίρο. 😉 Σε λίγο θα επανέλθει κι η ιστορία με τις ζώνες αγνότητας φαντάζομαι, έ; Αλλά δεν πειράζει, τον χορό τον άνοιξε η καλή κυρία που ήθελε να αποδομήσει μύθους και χρησιμοποίησε τον άλλο μύθο για τις μάγισσες που τις κυνηγούσανε τάχα μου στον Μεσαίωνα.
rogerios said
Συγγνώμη για το άγριο ύφος. [αλλά έχω κουραστεί]
π2 said
66: Στην μεταγραφή, Άγγελε, προφανώς. Που όπως όλες οι μεταγραφές είναι μια σύμβαση. Διπλή, εν προκειμένω (και πολυτονικό, υποχρεωτικά, και σεβασμός της ορθογραφίας).
physicist said
#73, #74. — Καταρχάς τα συγχαρητήριά μου και τον σεβασμό μου για το ύφος 🙂
[…] και χρησιμοποίησε τον άλλο μύθο για τις μάγισσες που τις κυνηγούσανε τάχα μου στον Μεσαίωνα.
Υποθέτω ότι θέλεις να πεις πως το κυνήγι των μαγισσών δεν έγινε τον Μεσαίωνα. Αν πάλι υπονοείς ότι κυνήγι των μαγισσών δεν έγινε ποτέ, τότε θέλει εξήγηση και είμαι όλος αυτιά!
Μαρία said
75
Η μεταγραφή είναι προφανής απ’ τη μικρογράμματη. Στην επιγραφή σημειώνονται οι τόνοι πάνω απ’ τα κεφαλαία έτσι, ώστε να φαίνεται οτι υπάρχει περισπωμένη πάνω στο Ε;
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα και περιμένω τον Ρογήρο να εξηγήσει την αγανάκτησή του (πάντως στο Σάλεμ τις μάγισσες τις κάψανε τον 17ο αιώνα ή όχι;)
π2 said
77: Όχι καλέ, σιγά μην σημείωναν και τονικά σημάδια. Λέω απλώς πως στη μεταγραφή είναι υποχρεωμένος κανείς αφενός να σεβαστεί τη γραφή των λέξεων, αφετέρου να τις αντιμετωπίζει τονικά σαν να ήταν κανονικά ορθογραφημένες. Εξ ου και η ανάγκη για έψιλον με περισπωμένη.
Αγγελος said
Μα αυτό ακριβώς ρωτώ, π2. Η επιγραφή δηλαδή του 230 μ.Χ. είχε στο άρθρο «τες» (=ταῖς) κάποιου είδους ε στολισμένο με κάτι σαν περισπωμένη; Αν ναι, καταλαβαίνω βέβαια ότι με ε περισπώμενο πρέπει να μεταγραφεί, πράγμα εύκολο για όποιον γράφει με το χέρι ή έστω με κλασική γραφομηχανή, αλλά μεγάλος μπελάς με τις νέες τεχνολογίες (που μας έχουν στερήσει και το χαριτωμένο ανάποδο ι με την περισπωμένη από κάτω των παλιών φιλολόγων…)
physicist said
Δεν θέλω να αφαιρέσω από τον Ρογήρο την ευκαιρία να εξηγήσει την αγανάκτησή του (πώς θα ήταν δυνατόν άλλωστε), όμως ψυλλιάζομαι πως εννοεί ότι το κυνήγι των μαγισσών ξεκίνησε στην περίοδο που λέγεται frühe Neuzeit και όχι στον Μεσαίωνα. Αλλά περιμένω κι εγώ …
Μαρία said
76
Το πρώτο εννοεί. «Το σφυρί των μαγισσών» γράφτηκε στα τέλη του 15ου.
http://en.wikipedia.org/wiki/Malleus_Maleficarum
π2 said
64: Κορνήλιε, για την εντύπωση που δίνει η λέξη ομοφοβικός ως προς το νόημά της έχεις δίκιο φυσικά, αλλά τι να κάνουμε, ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ελληνόμορφος ξένος όρος (πώς τα λέμε αυτά, σταμάτησε το μυαλό μου) στη γλώσσα μας είναι. Ν’ αντικαταστήσουμε και την ορθοπ*δική αν είναι.
Αγγελος said
Συγνώμη, π2, μου απάντησες την ώρα που έγραφα. Μου φαίνεται όμως λίγο φετιχισμός να βάζουμε περισπωμένη ή υπογεγραμμένη στη μικρογράμματη μεταγραφή ανορθόγραφης μεγαλογράμματης επιγραφής, επειδή αν ήταν «σωστά» γραμμένη θα είχε περισπωμένη! Αλλά φυσικά, κάθε επιστημονικός κλάδος έχει τις συμβάσεις του…
Μαρία said
79
Τώρα κατάλαβα τον αχταρμά. Επειδή το ταις περισπάται …
π2 said
80: Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γίνομαι κατανοητός και δεν καταλαβαίνω και τι εννοείτε, εσύ και η Μαρία. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να μεταγραφεί το ε με περισπωμένη μόνο αν υπήρχε περισπωμένη στον λίθο. Με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται πολυτονικό και στη μεταγραφή ενός σχετικα πρώιμου παπύρου, για παράδειγμα. Εκτός αν το θέμα μας είναι αν πρέπει να χρησιμοποιείται το πολυτονικό στα αρχαία κείμενα γενικώς, που είναι μια άλλη συζήτηση.
π2 said
84. Φυσικά είναι φετιχισμός, αλλά η φιλολογική λεπτολογία είναι φετιχιστική εξ ορισμού, δεν είναι;
rogerios said
Φυσικέ και Μαρία, πολύ σωστά τα είπατε. Παραθέτω κι εγώ αυτά που είχα γράψει προ τριετίας στην ανάρτησή μου για τη Γυναίκα στον Μεσαίωνα:
«Και οι… μάγισσες; Καλά όλα αυτά θα μου πείτε, αλλά…να, στον Μεσαίωνα δεν έκαιγαν μάγισσες; Όχι και τόσο, ή μάλλον σχεδόν καθόλου, θα σας απαντήσω. Οι πρώτες δίκες (προσοχή, όχι οι πρώτες καταδίκες σε θάνατο) καταγράφονται στην περιοχή της Τουλούζ τον 14ο αιώνα. Τα πρώτα εγχειρίδια οδηγιών για την καταπολέμηση της μαγείας συγγράφονται μετά το 1480 (οι Γερμανοί Δομηνικανοί μοναχοί Ερρίκος Κράμερ, γνωστότερος ως Ινστιτόρις, και Ιάκωβος Σπρέγγερ δημοσιεύουν το διαβόητο σύγγραμα ”Malleus Maleficarum“ το 1486-1487, ο Ζαν Μποντέν δημοσιεύει τη “Démonomanie des sorciers” το 1580). Το πραγματικό κυνήγι μαγισσών ανάγεται στα χρόνια της Αναγέννησης κι αργότερα: η διαβόητη δίκη των Μαγισσών του Σάλεμ έγινε το 1698 κι όχι βέβαια κατά τα χρόνια του Μεσαίωνα! Στη Γαλλία, η τελευταία δίκη για μαγεία καταγράφεται στο Μπορντώ το 1718. Όπως βλέπετε δεν υπάρχει καμία μανία κατά των ”μαγισσών” στον Μεσαίωνα. Οι άνθρωποι της εποχής αντιμετώπιζαν τη μαγεία περισσότερο ως εκδήλωση ψυχικής ασθένειας, αντίληψη που μοιάζει αρκετά σύγχρονη».
Μαρία said
86
Ο λόγος που δεν έγινες κατανοητός σε μένα στο 75 είναι εξαιτίας αυτού που έγραψα στο 71.
Ούτε οι δασείες δηλώνονται;
Με τη σύμβαση κανένα πρόβλημα.
physicist said
#88. — Α, θαυμάσια, λύθηκε το μυστήριο που προκάλεσε η κάπως παρεξηγήσιμη διατύπωσή σου (συγχωρείσαι λόγω εν βρασμώ ψυχής 😛 ).
Πάει τώρα κανας χρόνος που είχα δει μιαν εκπομπή στη γερμανική τηλεόραση, που έλεγε ότι κυνήγι μαγισσών (τουτέστιν: κοινωνική απομόνωση, κατηγορίες εναντίον τους κλπ. αλλά βέβαια όχι καταδίκη) γίνεται ακόμα και στις μέρες μας σε κάτι επαρχιακές περιοχές της Κάτω Σαξονίας, ειδικά στη Lüneburger Heide. Δεν ξέρω αν ασχολείσαι με το θέμα κι αν μπορείς να το επιβεβαιώσεις ή αν έχεις οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά μ’ αυτό.
π2 said
89: Όχι, ούτε οι δασείες. Θα χαριτολογούσα ότι κόστιζαν πολύ, αλλά ούτως ή άλλως είχαν τόσο πολλά καθαρά διακοσμητικά σημεία στίξης αυτήν την εποχή (από ξεκάρφωτα διαλυτικά μέχρι κισσόφυλλα με περικοκλάδες), που δεν θα ίσχυε το επιχείρημα.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Υπάρχει όμως κάποια γραμματοσειρά που να έχει περίεργους συνδυασμούς πνευμάτων τόνων κλπ;
rogerios said
Να προσθέσω ότι μέχρι το 1320 περίπου, η επίσημη καθολική Εκκλησία αδιαφορεί παντάπασι (sic 😉 ) για τη μαγεία. Σε επίπεδο εκκλησιαστικού δικαίου, το σημείο που σηματοδοτεί ποιοτική αλλαγή της στάσης της είναι η παπική βούλλα «super illius specula» την οποία εξέδωσε τον Αύγουστο του 1326 ο πάπας Ιωάννης ΚΒ΄ (Ιάκωβος Ντιέζ της Καόρ): για πρώτη φορά εξομοιώνει τις πρακτικές μαγγανείας με αίρεση. Την ίδια εποχή, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Βερνάρδος Γκι (Bernardus Guidonis) αφιερώνει ένα πολύ μικρό τμήμα του γνωστού εγχειριδίου του («Practica officii Inquisitionis heretice pravitatis» 1323-1324) στη μαγεία/ μαγγανεία. Καμία σχέση με τις σελίδες που αφιερώνει στους Καθαρούς ή στους Πτωχούς της Λυών.
Φυσικέ, όχι δεν ήξερα κάτι για αυτό που λες περί αναβίωσης του κυνηγιού μαγισσών στη σύγχρονη Γερμανία. Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον (αλλά δεν με εκπλήσσει).
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα, ώστε τώρα έχουμε τις μάγισσες της Κάτω Σαξονίας!
physicist said
#93(β), #94. — Η εντύπωση που είχα αποκομίσει από την εκπομπή είναι ότι δεν επρόκειτο για αναβίωση αλλά για συνέχιση μιας αδιάκοπης πρακτικής, που ίσως πλησιάζει να σβήσει αλλά υπάρχει ακόμα. Θα κοιτάξω μήπως βρω κανέναν αξιόπιστο σύνδεσμο να σας τον δώσω.
π2 said
92: Ασφαλώς υπάρχουν, η Cardo για παράδειγμα. Το πρόβλημα είναι πως, επειδή δεν προβλέπονται αυτοί οι χαρακτήρες από το Unicode, οι γραμματοσειρές που τις προβλέπουν τους βάζουν στο Private Use area, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας. Αλλιώς πάει κανείς υποχρεωτικά στη λύση με τα combining diacritical marks.
Μπετατζής said
88. Ρογήρε, συμφωνούμε, ποιά είναι όμως η καλή κυρία του σχολίου 73 ;;;; Αν έχεις όρεξη και αν διαβάζεις απαντάς.
Αλέκος said
«Νέες λέξεις στην ελληνική γλώσσα, μέρος α’. Σε σχέση με τα γεγονότα στην Τουρκία, το Βήμα, σε γκάλοπ αναγνωστών, ρωτάει, μεταξύ άλλων, αν πιστεύουμε ότι οι διαδηλωτές αντιδρούν στην “προσπάθεια εξισλαμοποίησης της γλώσσας”. Και εξ- και -ποίηση, πολύ πάει. Θα έλεγα να το πούμε “ισλαμοποίηση” (τη λέξη δεν την έχουν τα λεξικά), μια και εξισλαμισμός είναι ο προσηλυτισμός στο Ισλάμ.»
“προσπάθεια εξισλαμοποίησης της χώρας» μήπως;
Μαρία said
93
Ποια καλή κυρία όμως σου προκάλεσε το βρασμό δεν κατάλαβα.
Μαρία said
97
Χα, χα! Ρωτούσαμε μαζί.
Μπετατζής said
100 : πιάσε κόκκινο 🙂
Αγγελος said
Και γενικότερα — αλλά αυτά είναι γνωστά, νομίζω — ο Μεσαίωνας είχε μια συγκροτημένη κοσμοθεωρία, με ορίζοντες στενούς βέβαια από κάθε άποψη, αλλά όχι ανοιχτούς σε κάθε ανοησία, ενώ η Αναγέννηση μέθυσε ανακαλύπτοντας την Αρχαιότητα και τις όχι πάντα αξιόπιστες διηγήσεις της (και ταυτόχρονα την απεραντοσύνη της γης και του σύμπαντος) και μέχρι να αρχίσει να συγκροτείται η επιστήμη, ήταν διατεθειμένη να πιστέψει οτιδήποτε. (Μην παραγενικεύουμε, βέβαια — και ο Montaigne αναγεννησιακός ήτανε…)
physicist said
ΟΚ, δύο αξιόπιστα σάιτ ξετρύπωσα μ’ ένα γρήγορο ψάξιμο: ένα της Βορειογερμανικής Ραδιοφωνίας (NDR) κι ένα του Σπήγκελ. Το πρώτο αναφέρει ότι κατηγορίες για μαγεία υπήρχαν ακόμα και μετά τον ΒΠΠ, και ότι π.χ. το 1950 έγιναν 15 δίκες σχετικές στα δικαστήρια της Lüneburg. Η πιο γνωστή είναι η περίπτωση του αγρότη Hannes Bading από το Barum. Το δεύτερο αναφέρεται διεξοδικότερα ακριβώς στην περίπτωση του Bading. Δίνω τους συνδέσμους παρακάτω.
Δεν βρήκα κανένα στοιχείο που να αναφέρεται σε «κυνήγι μαγισσών» στα πιο πρόσφατα χρόνια, τουλάχιστον όχι με την τεκμηρίωση κάποιας δικαστικής διαδικασίας. Εφόσον όμως υπήρχαν 15 δίκες το 1950, μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάτι απ’ αυτή τη νοοτροπία μάλλον θα υπάρχει διάσπαρτο ακόμα και σήμερα — εξήντα χρόνια που πέρασαν από τότε δεν είναι πολλά.
http://www.ndr.de/geschichte/walpurgisnacht50.html
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-29192118.html
sarant said
98: Ε βέβαια -διορθώθηκε!
rogerios said
Μερσί, Φυσικέ! Ήσουν πολύ κατατοπιστικός και οι σύνδεσμοί σου δείχνουν να έχουν πολύ ενδιαφέρον.
Μαρία και Μπετατζή, πρέπει οπωσδήποτε να πω ποια ήταν η κυρία που έστειλε τον κόσμο να ψάχνει για μάγισσες στον Μεσαίωνα; 😉 Με λίγο γκούγκλισμα θα τη βρείτε. Τι να γίνει πατάτες κάνουμε όλοι κι όλοι τρώμε τα διάφορα κλισεδάκια. Κι ένας αστικολόγος μπορεί να κάνει γκάφα άμα μιλήσει για συνταγματικό δίκαιο… 😉
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#96
Σε ευχαριστώ πολύ!
Μαρία said
105
Καλά λες, ρε συ. «Αν θέλουν να αναζητήσουν μάγισσες, ας ψάξουν στον Μεσαίωνα».
Κι είναι και φεμινίστρια. Το «σφυρί …» εγώ το ξέρω απο φεμινιστικά έντυπα της νιότης μου.
Μπετατζής said
Ακόμα και αν κάποιος δεν συμφωνεί με το πολιτικό στίγμα του παρακάτω άρθρου, μπορεί να κρατήσει μόνο τα γεγονότα, που είναι καταγραμμένα, διασταυρωμένα και αδιαμφισβήτητα. Μιλάει βέβαια για την Αφρική, εκεί έτσι και αλλιώς είναι «απολίτιστοι».
http://teflon.wordpress.com/2012/02/02/silvia-federici-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%B3%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF/
Aλλά δεν χρειάζεται να πάμε και τόσο μακριά. Και ο Λοβέρδος που φυλάκισε τις οροθετικές, μάγισσες κυνηγούσε και αυτός.
Ρογήρε, καλά έκανες και μίλησες με γρίφους, καλά είμαστε στην ησυχία μας 🙂 Καληνύχτα.
Μαρία said
103
Διάβασα διαγωνίως του Σπίγκελ. Αφού, όπως επισημαίνεται, δεν υπήρχε ειδικός νόμος για τη μαγεία, θα καταδικάστηκαν με βάση τον ποινικό κώδικα, πράγμα που ισχύει και σήμερα για διάφορους μάγους που εξαπατούν αφελείς.
Ενοχοποιούν βλέπω και τα παραμύθια και ειδικά το Χένσελ και Γκρέτελ που επιβαρύνεται και με κανιβαλισμό.
rogerios said
Μαρία, σε μένα που ιδιαιτέρως σχετικός με τα φεμινιστικά δεν είμαι, μόνο για μια στιγμή μου έκανε εντύπωση που ήξερες για το «Σφυρί» από τα φεμινιστικά έντυπα. 😉 Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να είναι πιο ενδεικτικά των αντιλήψεων ανδροκρατούμενων κοινωνιών από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιζόταν η μαγεία. Στα ελληνικά βέβαια δεν μας βοηθά και πολύ η γλώσσα για να αντιληφθούμε το δίπολο magie-sorcellerie και το πώς οι άντρες είναι συνήθως mages, ενώ οι γυναίκες σχεδόν πάντα sorcières.
Μπετατζή, μάλλον ναι. Ελπίζω να μη χρειαστεί να σταματήσουμε αυτήν την τακτική (δηλαδή μη μας προκύψει καμιά καινούρια πατάτα στην πορεία). Καληνύχτα κι από μένα!
physicist said
#109. — Πρόσεξες πάντως ότι όλοι όσοι κατηγορήθηκαν από τον Μπάντινγκ για μαγεία ήταν άντρες;
Μαρία said
111
Εντυπωσιακό πράγματι. Μήπως ήταν τρανς;
physicist said
#112. — 😀
Καληνύχτα!
Μαρία said
Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος και οι αρνητές του Ζαλόγγου
https://www.avgi.gr/article/428457/oi-arnites-tou-olokautomatos-kai-oi-arnites-tou-zaloggou
ΕΦΗ ΕΦΗ said
>Δόξα το Θεό ;; Το «δόξα σοι ο Θεός» τότε;
sarant said
115: Κι αυτό υπάρχει.
114: Αυτός είναι εναντίον της ποινικοποίησης αρκεί να τιμωρούνται οι πράξεις. Μπορεί να είναι κι έτσι.
Νέο Kid Στο Block said
Λυπάμαι για τις αναγεννησιακές αντιλήψεις ορισμένων! 😆
ΠΑΝΟΣ said
Γιατί έχει άδικο ο Σαββόπουλος; Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.Λέω για το συγκεκριμένο, που αναφέρεις ότι είπε.Επίσης η αποδοχή τής τρίτης κλίσεως δεν προϋποθέτει υποχρεωτικά τον εθνικιστή ή τον ελληναρά.
Ακόμη,όλοι οι δωδεκαθεϊστές δεν είναι νούμερα.Λέω,όχι όλοι.Υπάρχουν ποικίλες αποχρώσεις.Μέσα σ’ αυτές και τίμιες και σωστές.(εγώ,είμαι άθεος.Προλαβαίνω…)
Παναγιώτης said
Δεν ξέρω αν είναι μεζεδάκι εμένα μου χτύπησε πάντως και μια που είναι σήμερα Κυριακή κι τις Κυριακές έχει ανάρτηση για λογοτεχνία ας το γράψω.
Στη διαφήμιση στην τηλεόραση για κάποια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη αλλά και για κάποια έκδοση του Βήματος πριαν από μέρες έλεγε ο εκφωνητής για «αφιέρωμα στον Κάπα Πι Καβάφη».Γιατί «Κάπα Πι» και όχι Κωνσταντίνο όπως τον ξέρουμε;
physicist said
Είναι όπως λέμε Τι Ες Έλιοτ, Έι Σι Γκρην, Κάπα Μαρούσης κλπ.
Δύτης των νιπτήρων said
Μαρία (107), η φίλη σου που μου έμαθε τους νόμους του Όλρικ έγραφε σ’ αυτά τα έντυπα; Γιατί εγώ από κείνη έμαθα για το Σφυρί. 😉
skol said
105,107
Η σημασία του μεσαίωνα δεν έχει αυτονομηθεί από την ιστορική έρευνα; Όπως, ας πούμε, η σημασία της λέξης «βάρβαρος»;
Φαντάζεστε να έλεγε: Αν θέλουν να αναζητήσουν μάγισσες, ας ψάξουν στην Αναγέννηση (ή στο Διαφωτισμό) 🙂
physicist said
#122. — Ή, ας πούμε, τίτλους εφημερίδων: «Αναγέννση στο Κωσταλέξι: κρατούσαν την κόρη τους 25 χρόνια κλειδωμένη στο υπόγειο.»
sarant said
123: 🙂
118: Έγραψα εγώ ότι είναι ψώνια οι δωδεκαθεϊστές; Έχει και πολύ αξιόλογους.
Γς said
124:
>Έγραψα εγώ ότι είναι ψώνια οι δωδεκαθεϊστές; Έχει και πολύ αξιόλογους.
Εγραψε
skol said
123 🙂
Νέο Kid Στο Block said
Ας πω την άποψή μου επί του θέματος (με γνώση των συνεπειών του νόμου και της ενδεχόμενης μήνιος (ή μήνιδος;) του Ρογήρου 😉 ) η οποία βασίζεται στις …διαφορικές εξισώσεις. 🙂 Δεν ξέρω δηλαδή την άγνωστη συνάρτηση y, αλλά ψάχνω να την βρω σαν άγνωστη μεταβλητή από παραμετρικά στοιχεία, αρχικές συνθήκες κ.λ.π.
Εξηγούμαι. Καταρχάς οι ημερομηνίες που βάζεις Ρογήρε (για τα πρώτα διατάγματα κ.λ.π) αν δεν κάνω λάθος είναι -με την αυστηρή χρονολογική έννοια- μεσαιωνικές.Όχι; Από το 1500 και δώθε δεν μετράει η Αναγέννηση;
Δεύτερον (και σπουδαιότερο) θεωρώ πολύ λογικό οι «μάγισσες» και λοιπά κακά συναπαντήματα να κορυφώθηκαν στην Αναγέννηση ,γιατί τότε άρχισε να έχει απτές συνέπειες η άνθιση του ανθρωπίνου πνεύματος στις Φυσικές κυρίως επιστήμες (που «ενοχλούσαν» τις καθιερωμένες θρησκευτικές). Ο επιστήμονας (που ΔΕΝ υπήρχε καν τον Μεσαίωνα) είναι λογικό σαν αγωγός του καινού και «περίεργου» και μή-προδιαγεγραμμένου, να συμπαρασύρει αντιλήψεις «μάγου» ,»δαίμονα» κ.λ.π.
Το ότι οι διώξεις μεταφέρθηκαν στον λαουτζίκο είναι απόλυτα συγγνωστό (για τον πανανθρώπινο διαχρονικο κανιβαλισμό).
Πιο πριν, λογικό να μην υπήρχαν ούτε σπουδαιοι μαγοι,ουτε σπουδαιες μάγισσες -εκτός από κάτι σκούρους στην Ιβηρική,οι οποίοι ξετοπίστηκαν σιγα-σιγα με την Ρεκονκίστα- οι οποίοι διαιώνισαν κάτι περίεργα των αρχαίων ελλήνων ,εμπλουτιζοντάς τα με σπουδαία δικά τους, όλα βέβαια του Σατανά! Σταυροφορίες…
Εν αναμονή της Ρογήρειας Μήνιδος…διατελώ υμέτερος! 🙂
Νέο Kid Στο Block said
Συγγνώμη ρε παιδιά,αλλά έχω λίγο μπερδευτεί. Δωδεκαθεϊστής τι σημαίνει; Κάποιος που πιστεύει στον Δία, στον εκηβόλο Φοίβο κ.λ.π. έτσι; Τι αξιόλογο (σαν μυαλό εννοώ) μπορεί να υπάρχει σε μια τέτοια αντίληψη ,εκτός ίσως από αξιόλογη αίσθηση του χιούμορ; (υποκειμενικά αξιολογίσιμη και ως εκ τούτου συζητήσιμη πάντα).
Δύτης των νιπτήρων said
Κοτζάμ κουατροτσέντο βρε δεν είναι Αναγέννηση;
Νέο Kid Στο Block said
129. Δεν επιμένω με τις χρονολογίες, δεν τις θυμάμαι και καλά γιατί στο σχολείο τα πέρναγα εν ριπή οφθαλμού ο βλαξ!
Για το άλλο που λέω το ουσιαστικό,για τις επιστήμες, συμφωνείς;
Δύτης των νιπτήρων said
Αχ είμαι λίγο βιαστικός -αλλά θα έριχνα μεγαλύτερο βάρος στο νεωτερικό κράτος, με την επιβολή του νόμου της συγκεντρωτικής κυβέρνησης κλπ.
Alexis said
Νεοκιντ, επειδή με έχει απασχολήσει και μένα το θέμα (:grin:), δηλαδή τι πραγματικά πιστεύουν αυτοί οι άνθρωποι, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν άπειρες παραλλαγές μέσα στους κόλπους των λεγόμενων δωδεκαθεϊστών.
Κάποιοι (λίγοι νομίζω) πιστεύουν πράγματι αυτά που λές, αλλά οι περισσότεροι επικεντρώνονται στην καταστροφή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος από τον χριστιανισμό και στην επιβολή του (χριστιανικού) σκοταδιστικού μεσαίωνα.
Η αφήγησή τους έχει πολλές υπερβολές, αλλά ορισμένα από αυτά που πρεσβεύουν είναι αδιαμφισβήτητες ιστορικές αλήθειες και θα πρέπει κάποια στιγμή οι ιστορικοί να πουν τα πράγματα με το όνομά τους.
Θα ήθελα πολύ π.χ. να άκουγα τι θα απαντούσε η κ. Ρεπούση στην ερώτηση «Είναι μύθος ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός του Βυζαντίου;» ή «Ήταν το βυζαντινό κράτος μία σκοταδιστική θεοκρατία;»
Alexis said
Το 132 στο 128 βέβαια.
ΠΑΝΟΣ said
#124
Δεν αναφερόμουν στο κύριο άρθρο σου,αλλά σε κάποιο σχόλιο
Αγγελος said
Χωρίς να είμαι ειδικός:
α) Στο σχολείο μας μαθαίνανε πως για μας ο Μεσαίωνας είναι το Βυζάντιο και ως εκ τούτου τελειώνει το 1453, ενώ για τους Δυτικούς τελειώνει συμβατικά με την ανακάλυψη της Αμερικής το 1492,
β) Στα γαλλικά μας μαθαίνανε πως η Αναγέννηση αρχίζει στη Γαλλία με τους πολέμους του Φραγκίσκου του Α΄ (αρχές ΙΕ΄ αιώνα), που έφεραν τους Γάλλους σε στενή επαφή με την Ιταλία,
γ) Σαφώς στην Ιταλία η Αναγέννηση είχε αρχίσει αρκετά νωρίτερα.
Όσο για τις μάγισσες, δεν αμφιβάλλω ότι ανέκαθεν θα συνέβαινε να λυντσάρουν σε κάποιο χωριό μια μισητή σμιχτοφρύδα γειτόνισσα ως μάγισσα, αλλά η μαζική και θεσμοθετημένη δίωξη των υποτιθέμενων μαγισσών με τις ευλογίες της εκκλησίας και του κράτους είναι σαφώς φαινόμενο του τέλους του ΙΕ΄ αιώνα και κατοπινό.
Ανδρέας said
128
«Κάποιος που πιστεύει στον Δία […] Τι αξιόλογο (σαν μυαλό εννοώ) μπορεί να υπάρχει σε μια τέτοια αντίληψη, εκτός ίσως από αξιόλογη αίσθηση του χιούμορ;»
Νομίζω πως το ίδιο αστείες είναι όλες οι θρησκείες και οι ιδέες περί θεού.
Άλλο αν βοηθά κάποιον η πίστη περί δημιουργού και μετά θάνατον ζωής.
Νέο Kid Στο Block said
136. Aνδρέα, δεν συμφωνώ. Με την έννοια δηλαδή την εξής:
O χριστιανικός ή εβραϊκός ή μουσουλμανικός «Θεός» ή ας πούμε οι αντιλήψεις των ινδουιστών και βουδιστών περί μετενσάρκωσης, επίπεδα άβαταρ, νιρβάνες κ.λ.π. είναι «έξυπνα» δομημένα γύρω από το στοιχείο της «μη-αποδειξιμότητας»
Δεν μπορεί να αποδειχτεί η μη ύπαρξή τους. Αλλά έχει αποδειχτεί ότι η αιτία των κεραυνών ΔΕΝ είναι ο Δίας και ότι ο Ήλιος ΔΕΝ είναι ο Απόλλωνας.
physicist said
#137. — Νεοκίδιε, συγγνώμη για την παρέμβαση αλλά νομίζω ότι αν το Δωδεκάθεο είχε επιζήσει, και κάνοντας ακόμα την (εξωπραγματική) υπόθεση εργασίας ότι όλη η υπόλοιπη Ιστορία θα είχε εξελιχθεί πανομοιότυπα με την απλή αντικατάσταση Χριστιανισμός –> Δωδεκάθεο, τότε και το δεύτερο θα είχε εξελιχθεί ανάλογα. Έτσι, π.χ., οι σύχρονοι απολογητές του Δωδεκάθεου θα έλεγαν ότι οι ιστορίες με τον κεραυνό και τον ήλιο είναι απλώς μεταφορές κλπ.
Ανδρέας said
137:
Άμα δεχτούμε πως ο Δίας είναι προϊόν φαντασίας τότε πρέπει να δεχτούμε πως είναι και οποιοσδήποτε σύγχρονος θεός.
Η αιτία των κεραυνών δεν είναι ο Δίας, αλλά όπως ένας χριστιανός λαμβάνει αλληγορικά την δημιουργία του κόσμου σε έξι ημέρες, έτσι και ένας δωδεκαθεϊστής μπορεί να δεχτεί ως αλληγορία του κεραυνούς του Δία. Άρα μπορεί και να υπάρχει ο Δίας.
Όπως λες οι θρησκείες είναι «έξυπνα» δομημένες γύρω απο το στοιχείο της «μη-αποδειξημότητας» και αυτό συμβαίνει γιατί συνεχώς αναθεωρείται η ίδια η δομή τους.
Δεν θα κρίνω βέβαια κανέναν για το τι πιστεύει.
Αλλά ας με αφήσει να γελάσω με αυτό που πιστεύει.
Γιατί οι θρησκείες λένε αστεία πράματα.
Αιώνια ζωή! Χα! 🙂
Ηλεφούφουτος said
Πάντως την εκλογίκευση των φυσικών φαινομένων ακόμα και την προσπαθεια να εντάξουν σε ιστορικό πλαίσιο π.χ. το Δία τα χρησιμοποίησαν οι Χριστιανοί στις έριδές τους με τους παγανιστές.
Υπάρχει όμως μια και άλλη σημαντική διαφορά.
Οι μονοθεϊστικές θρησκείες ή ο βουδισμός ασχολούνται περισσότερο με ηθικά ζητήματα και αναζητήσεις ανθρώπων που στρέφονται στο μέσα τους.
Οι Έλληνες που εγκατέλειπαν οικειοθελώς την αρχαία θρησκεία δεν φαίνεται να το έκαναν επειδή έβρισκαν την κοσμογονία του Χριστιανισμού ικανοποιητικότερη. Απλώς είχε στο μεταξύ απαξιωθεί η μυθολογία που μέχρι τότε πίστευαν.
Ἀχιλλέας Τζάλλας said
80 Τὸ ι μὲ τὴν περισπωμένη ἀπὸ κάτω (ἢ μᾶλλον τὸ ῖ βαλμένο ἀνάποδα) ἦταν λύση ἀνάγκης, ὅταν ὁ τυπογράφος δὲν εἶχε τὸ ι μὲ ὑφὲν ἀπὸ κάτω.
Αγγελος said
Ανδρέα και Φυσικέ, άμα ερμηνεύσουμε μεταφορικά τους κεραυνούς ή τα τσιλιπουρδίσματα του Δία, τι μένει από την αρχαία θρησκεία;
(Μένει κάτι: η αίσθηση μιας τάξης του κόσμου, που καλό είναι να μη διασαλεύεται. Αλλά αυτό δεν αρκεί για να στηρίξει θρησκεία.)
Πώς να το κάνουμε, φιλοσοφικά το πέρασμα από την πολυθεΐα στο μονοθεϊσμό συνιστά πρόοδο — ακόμα και γι’ αυτούς που φρονούν ότι το επόμενο βήμα προόδου θα έπρεπε να είναι το πέρασμα στην αθεΐα… Γι’αυτό εκπλήσσομαι ακούγοντας το Λάμπρο και το Νικοδεσπότη να λένε ότι δεν είναι νούμερα/ψώνια όλοι οι δωδεκαθεϊστές. La tolérance, il y a des maisons pour cela!
Ανδρέας said
142:
Όσον αφορά το τι μπορεί να υποστηρίξει μία θρησκεία, δεν βλέπω καμία διαφορά ανάμεσα στις αρχαίες θρησκείες και τις θρησκείες το Αβραάμ (οι οποίες και πάλι αρχαίες είναι). Διαβάζοντας τη Βίβλο δεν υπάρχει τίποτα που να στηρίζει την επίσημη θρησκεία του κράτους μας. Αρκεί η πίστη των ανθρώπων φαντάζομαι.
(Το παρατραβάμε, ναι το ξέρω.)
Οι αρχαίοι μύθοι φυσικά και συνιστούσαν μία τάξη, μιλούσαν για την προέλευση του κόσμου και εξασφάλιζαν μία μετά θάνατον ζωή. Δεν βλέπω την ουσιαστική διαφορά. Δεν μπορώ να την δω γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήματα.
Με όλο το σεβασμό Άγγελε, ούτε στην πρώτη ούτε στην δεύτερη παράγραφό σου υπάρχει επιχείρημα τεκμηρίωσης θέσης. Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα φυσικά με εσένα, ούτε με κανέναν πιστό, ίσα-ίσα που μου αρέσουν πολλές θρησκευτικές παραδόσεις, αλλά στη διαλεκτική του το πράματα κουτσαίνει.
ΠΑΝΟΣ said
# 128 και # 136
Οι σωστοί 12θεϊστές δεν λένε «πιστεύω».Λένε θεωρώ ή νομίζω.Στην αρχαιοελληνική κοσμοθέαση δεν υπάρχει η έννοια «πίστη».Αυτά είναι μονοθεϊστικά.Άλλωστε ο 12θεϊσμός δεν έχει ιερά βιβλία και τέτοια.Συνήθως ποιητικές παραδόσεις είναι.Υπάρχουν βέβαια και οι λαϊκές δοξασίες,πάντα υπάρχουν τέτοιες.Ανοίγουμε όμως μεγάλη κουβέντα κι εγώ,ένας άθεος,δεν είμαι ο καταλληλότερος.Έχω όμως φίλους,απολύτως ελευθερόφρονες και βαθειά δημοκράτες που είναι 12θεϊστές κι από κει ξέρω,ό,τι ξέρω.Ίσως,δεν ξέρω,αυτά που δεν ξέρω (όπως όλοι μας…).Πάντως σάς γνωρίζω ότι η εκκλησία έχει δημιουργήσει ψευδοδωδεκαθεϊστές,ψευδοαρχαιότροπους,όπως παλιότερα η ασφάλεια έφτιαχνε ψευδο-ΚΚΕ ,για να θολώνονται τα νερά.Ας πούμε, έχουν βρωμίσει τήν έννοια παγανισμός και παγανιστές και δυστυχώς έχει πέσει και θύμα σ’ αυτό ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος,ο Πέτρος Τατσόπουλος.Που για κάποιο λόγο θεωρεί τα γομάρια τής Χ.Α. ,αυτούς τούς ορτοντόξ ταλιμπάν,σαν παγανιστές! Αν είναι δυνατόν!!
sarant said
144, αρχή: Ναι, έτσι θα το έβλεπα κι εγώ.
Γς said
Και ποιό είναι το site τους να κατεβάσω κανά Δία καμιά Ηρα κάνα κεραυνό, γιατί τσαντίστηκα
Γς said
με τους Χριστούς, τις Παναγίες και τους Σταυρούς των άλλων
π2 said
Δεν έχω γνωρίσει αξιόλογους δωδεκαθεϊστές, αλλά δεν θα κάνω αξιολογικές κρίσεις, επειδή δεν ξέρω καλά τον χώρο. Έχω όμως ένα γλωσσικό πρόβλημα. Γιατί δωδεκαθεϊστές; Γιατί οι συγκεκριμένοι δώδεκα; Η έννοια του δωδεκάθεου είναι σχετικά ύστερη στην ελληνική θρησκεία. Και ποιοι δώδεκα; Δεν εννοώ ποια ονόματα, αυτά είναι γνωστά, έστω σε παραλλαγές. Εννοώ π.χ. ποιος Δίας, ποια Αθηνά, ποια Αφροδίτη, από τους χιλιάδες θεούς με αυτό το όνομα αλλά διαφορετικά λατρευτικά επίθετα που μπορούσαν να μεταβάλλουν ριζικά την θρησκευτική και λατρευτική ταυτότητα της θεότητας; Κι αν μου πει κανείς πως ο όρος δωδεκαθεϊστής είναι, ξέρω γω, μη χρησιμοποιούμενος από τους ίδιους και προτιμούν τον όρο ελληνικό πάνθεο, τι θα πει ελληνικό πάνθεο; Γιατί είναι ελληνική θεότητα η Ήρα, με σχετικά περιορισμένη λατρευτική παρουσία στην ελληνική ιστορία, και όχι, ας πούμε, η Ίσιδα, αιγυπτιακή θεότητα, αλλά με ισχυρότατη λατρευτική παρουσία στην ελληνόφωνη ανατολή για οκτώ-εννιά αιώνες και πιθανότατα η θεά με τη δημοφιλέστερη λατρεία για δυο-τρεις από τους αιώνες αυτούς; Για να μη βάλω πιο δύσκολες ερωτήσεις, του τύπου με βάση ποια ιερά κείμενα, από τη στιγμή που η ίδια η έννοια του ιερού θρησκευτικού κειμένου είναι μια σχετικά ύστερη εξέλιξη στην αρχαία θρησκεία.
physicist said
Άγγελε, αν ο σημερινός Δωδεκαθεϊστής (νομίζει ότι) αντλεί στοιχεία της ηθικής του από το Δωδεκάθεο, τότε μόνον αλληγορικά και επιλεκτικά — όπως και οι Χριστιανοί, δηλαδή. Αν πάλι όχι και περιορίζεται σε rituals στους πρόποδες του Ολύμπου και άλλες ηλιθιότητες, τότε είναι για τα πανηγύρια, όντως.
Ο Πάνος ανέφερε ότι οι Χριστιανοί πιστεύουν ενώ οι Δωδεκαθεϊστές νομίζουν. Δεν συμφωνώ. Δεν πιστεύουν ούτε οι Χριστιανοί όταν τους φέρεις αντιμέτωπους με τον σκληρό πυρήνα της θρησκείας τους. Προτείνω ένα απλό τεστ: ρωτήστε επίμονα έναν Χριστιανό που έχει παιδιά και που παραβρέθηκε στη γέννησή τους αν πραγματικά, έχοντας δει ένα ανυπεράσπιστο ανθρώπινο πλάσμα αμέσως μετά τη γέννησή του, πιστεύει ότι:
1. Αυτό το πλάσμα φέρει μέσα του το βάρος του προπατορικού αμαρτήματος.
2. Αν για κάποιο λόγο πέθαινε πριν το βουτήξει σε μια κολυμπήθρα ένας ενήλικας γένους αρσενικού, θα ήταν καταδικασμένο στην αιώνια κόλαση.
3. Ο λόγος που έχει μια δυνατότητα να σωθεί (το παιδάκι ή όλοι οι υπόλοιποι εν γένει) είναι ότι ο γιός του εαυτού του ήρθε στη Γη, έζησε 33 χρόνια και σταυρώθηκε, επειδή σε κάποια φάση άλλαξε γνώμη και είπε να δώσει στους ανθρώπους μια ευκαιρία.
Αν πάρετε καταφατική απάντηση, καλέστε επειγόντως έναν ψυχίατρο.
Γς said
148:
>Γιατί δωδεκαθεϊστές; Γιατί οι συγκεκριμένοι δώδεκα; Η έννοια του δωδεκάθεου είναι σχετικά ύστερη στην ελληνική θρησκεία.
Μήπως και η Αγία Τριάδα στην πορεία δεν προέκυψε.
Η Αγία Δωδεκάδα, Ντουζίνα ρε παιδί μιου. Τι σε χαλάει;
spyroszer said
Φυσικέ δεν θυμάμαι ποιος έχει πει: αν κάποιος έχει ψευδαισθήσεις το ονομάζουμε παράνοια. Αν πολλοί έχουν ψευδαισθήσεις το ονομάζουμε θρησκεία.
Gpoint said
Μερικές παρατηρήσεις σύμφωνα με τον τρόπο που τα καταλαβαίνω εγώ.
Η θρησκεία ήταν η πολιτική των αρχαίων χρόνων
Η Ιλιάδα ήταν σαφώς το «ιερό» βιβλίο τους και συγχρόνως δίδασκε την δημοκρατία μέσω του «μέτρον άριστον», κανένας αρχηγός δεν ήταν ο δυνατότερος, εξυπνότερος, ταχύτερος κ.λ.π., φυσικά η ίδια τακτική παρατηρείται και στην Αργοναυτική εκστρατεία και την Μαχαμπαράτα
Η λέξη θεός άλλη έννοια είχε στους αρχαίους και άλλη απέκτησε με τις αβρααμικές θρησκείες.Π.χ. ο Δίας υποτάσσεται στην μοίρα και υπάρχει το ενδεχόμενο του θανάτου σε όλους τους κατοίκους του ολύμπου
Με την σημερινή σημασία της λέξης οι αρχαίοι ήταν δωδεκ-ΑΘΕΪΣΤΕΣ
ΠΑΝΟΣ said
# 152
Προσέγγισες και την δική μου οπτική.
Πάντως οι σημερινοί δημοκράτες 12θεΪστές αυτοαποκαλούνται Έλληνες Εθνικοί,που έχει άλλες διαστάσεις από το στενό 12θεϊστής,που σε τελική ανάλυση έχει μονοθεϊστική μπίχλα,έτσι νέτο-σκέτο!
Mindkaiser said
@28
» Και αν πει “ναι”, μαύρο φίδι που τον έφαγε, κι αυτόν και το κόμμα του.»
Ορίστε Νίκο, στην κάνανε τη χάρη. Άντε να θαυμάσουμε πάλι τη μπανανία μας.
Νέο Kid Στο Block said
151. Σπύρο, καλό! Αλλά επικίνδυνο ,γιατί προκαλεί γενικεύσεις. Κάποιος κάποτε είπε » Aν αντιγράψεις κάποιον, κάνεις λογοκλοπή (plagiarism). Αν αντιγράψεις από πολλούς, κάνεις έρευνα!» 🙂
Ανδρέας said
154: Δεν θα γίνεις Αλβανός ποτέ, Ελληνά, Ελληνά.
sarant said
154: Ο Κασιδιάρης ήθελα να το πει, αυτός είναι ελαφρών βαρών. Αναρωτιέμαι αν η ΝΔ θα καλέσει τη ΧΑ να τον διαγράψει.
Mindkaiser said
@157 Όχι και τόσο ελαφρών βαρών… Αντιγράφω από το μπλογκ, για να μην λερώνω το ιστολόγιο με συνδέσμους.
«Δικηγόρος του Αθώου ΟΝΝΕΔιτη, Γιάννη Καλαμπόκα ο βουλευτής Αχαΐας Μιχάλης Αρβανίτης που εξελέγη με τη Χρυσή Αυγή
Ο Δικηγόρος του Γιάννη Καλαμπόκα, Μιχάλης Αρβανίτης που έδωσε και εξωδικαστικό αγώνα για να αποδείξει την αθωότητα του ΟΝΝΕΔίτη που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για την δολοφονία Τεμπονέρα, είναι ο νέος εκλεγμένος με την Χρυσή Αυγή βουλευτής Αχαίας…
Ο Μιχάλης Αρβανίτης, από τα παλιά και δραστήρια στελέχη του Εθνικιστικού Κινήματος στην Ελλάδα, έχει μάλιστα γράψει και βιβλίο για την υπόθεση αυτή με τίτλο «ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ» κι αναδεικνύει εκτός από τον πραγματικό δολοφόνο, πως εκμεταλεύτηκε το μαρξιστικό παρακράτος την ιδιότητα του Καλαμπόκα, που ήταν τότε πρόεδρος της Νομαρχιακής της ΟΝΝΕΔ για να προσδώσει μεγαλύτερη πολιτική διάσταση στο μοιραίο γεγονός… Και για αυτή την ιστορία έχουμε πολλά να σας πούμε…
Ο Μιχάλης Αρβανίτης είναι επίσης από τους δικηγόρους που στήριξαν χωρίς αμοιβή κάποιους από τους δικαστικούς αγώνες του «Στόχου» κι αυτό οφείλουμε να το καταθέσουμε δημόσια…
ΣΤΟΧΟΣ»
Αυτό που δεν ήξερα όμως, είναι το συγγραφικό του έργο. Εκτός από το περίφημο «Ποιος σκότωσε τον Τεμπονέρα», έχει εκδώσει και τη συλλογή σύντομων πεζών «Λιμπεϊμπεράλες». Απολαύστε υπεύθυνα:
«Ξέρω ότι δεν ξεχνάς. Η λησμονιά σκοτώνει, αλλά εσύ είσαι εδώ, μακριά ή κοντά δεν έχει σημασία, είσαι ζωντανή και πώς να ξεχάσεις, είσαι αέρινη, αερικό, μια απρόσιτη νεράιδα, η ιέρεια του παραμυθιού· μια ύπαρξη που ταλαντεύεται ανάμεσα στο γενόμενο και τη φαντασία, γέννημα ονείρου που γρατζουνά με παιδική αφέλεια τα γαλάζια μου πρωινά. […]» (από το αφήγημα «Λιμπεϊμπεράλες») Περιέχει τα σύντομα πεζά: «Λιμπεϊμπεράλες», «Ο κόσμος σου να είμαι εγώ» (συμμετοχή στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου, Αθήνα 2003), «Γκούφυ, ο αμείλικτος τιμωρός», «Λούνα Παρκ», «Μια άλυτη άσκηση ετοιμότητας», «Επιστροφή στη Λιμνούπολη», «Filthy Names», «Γραμμή σωτηρίας 1-1-4», «Γράμμα σε άντρα», «Γράμμα σε γυναίκα», «Ζόμπι: το ξύπνημα των νεκρών» και «Νήτη».»
Τελικά ίσως να είχες δίκιο Νικοκύρη για το ειδικό βάρος του ανδρός…
sarant said
Oμολογώ ότι αυτά δεν τα ήξερα, ευχαριστώ πολύ!
Μαρία said
159
Χάθηκε η πληροφορία μέσα στο χάος των σχολίων.
https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/15/17noe73/#comment-143967
Μαρία said
154
Ο τύπος ψαρεύει σε θολά νερά και βέβαια δε ξέρει τι του γίνεται. Πριν να εκθέσει τη θέση του Ίρβινγκ που αρνείται τις συνθήκες κάτω απ΄τις οποίες τελέστηκε το έγκλημα (εδώ βρίσκεται η ουσία της άρνησης) και να το εμφανίσει σαν έγκλημα πολέμου ή ατύχημα λέει οτι του φταίει η λέξη ολοκαύτωμα και θα μπορούσαν να το πουν γενοκτονία. Ούτε όμως οι Εβραίοι χρησιμοποιούν τη λέξη ολοκαύτωμα αλλά λένε Shoah (το ίδιο κι οι Γάλλοι) ούτε κι όλες οι Ελληνίδες (μαζί κι εγώ 🙂 ) λόγω της θρησκευτικής προέλευσης της λέξης και της σημασίας της βέβαια. Η Οντέτ Βαρών π.χ. μιλάει για γενοκτονία των Εβραίων.
http://enthemata.wordpress.com/2013/05/19/odette/
Κορνήλιος said
δὲν θὰ ἤθελα νὰ ἐμπαλκῶ στὸ ζήτημα τοῦ 12θεου κ.τ.λ. ἀλλὰ ἀπὸ πολλὰ ποὺ δείχνουν ἄγνοια στοιχειωδῶν διδασκαλιῶν τοῦ Χριστιανισμοῦ (κι ἐδῶ ἔχει εὐθύνη ἡ Ἐκκλησία γιὰ τὴν παραμέλησι τοῦ οὐσιαστικοῦ κηρυκτικοῦ της ἔργου) μοῦ ἔκαναν ἐντύπωσι τὰ ἀναφερόμενα στὸ 149.
περὶ τῆς σωτηρίας τῶν ἀβαπτίστων ἕνα ἐνδιαφέρον καὶ κατατοπιστικὸ κατὰ τὴν γνώμη μου ἄρθρο:
http://www.philologus.gr/4/72-2010-01-01-01-24-47/203-2011-09-07-19-37-17
Γιώργος Πρίμπας said
Κι ένα μεζεδάκι· μήνυμα αισιοδοξίας στις δύσκολες μέρες:
Πλέον, οι «πράσινοι» με νίκη στο ΣΕΦ την ερχόμενη Τετάρτη θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας.
http://sports.pathfinder.gr/basket/greece/A1/2822520.html
Πλέον, οι «πράσινοι» με νίκη στο ΣΕΦ την ερχόμενη Τετάρτη θα ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας.
Γς said
163:
οψόμεθα
physicist said
#162. — Από φυλλάδιο με την επιγραφή: «Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος»:
Το βάπτισμα ανάγκης εντάσσεται γενικά στο σκεπτικό του νηπιοβαπτισμού. Κύριος σκοπός του είναι να μην πεθάνει το νήπιο αβάπτιστο, με συνέπεια να στερηθεί τη Βασιλεία του Θεού.
Φροντίδα και επιμέλεια του φυλλαδίου από τους υπευθύνους ιερείς του Ναού του Νοσοκομείου και εντεταλμένους της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Τηλέφωνα: π. Νικόλαος 697 20 56 408 π. Ευστάθιος 693 23 03 526
Όπως βλέπεις, Κορνήλιε, η Εκκλησία δεν παραμελεί το κηρυκτικό της έργο. Αντίθετα, φροντίζει να είναι συνεπέστατη στην άσκηση της ψυχολογικής της τρομοκρατίας προς τους λεγόμενους πιστούς, και μάλιστα στους τόπους όπου οι τελευταίοι βρίσκονται σε ανάγκη, δηλ. στα νοσοκομεία και στα μαιευτήρια. Αν έχεις τη γνώμη ότι τα παραπάνω παραβιάζουν τον ορθή πίστη, μπορείς να τηλεφωνήσεις στον π. Νικόλαο ή στον π. Ευστάθιο, είστε και συμπολίτες.
Γς said
165:
>η Εκκλησία […] ψυχολογικής της τρομοκρατίας προς τους λεγόμενους πιστούς, και μάλιστα στους τόπους όπου οι τελευταίοι βρίσκονται σε ανάγκη, δηλ. στα νοσοκομεία και στα μαιευτήρια.
Μην το κοροϊδεύεις. Στιγμές που μόνο τρομοκρατίας δεν είναι.
Η βιβλική μορφή που φώναξαν τα παιδιά μου να κοινωνήσει την μακαρίτισσα γυναίκα μου στο νοσοκομείο όταν κάθε ελπίδα είχε χαθεί. Και που δεν δέχτηκε αμοιβή.
Τα έμβρυα που βάφτισα από μέσα μου για να αντέξω τον πόνο. Και η γαλήνη που βρίσκω κοντά τους, χωρίς να είμαι και “πιστός”.
physicist said
#166. — Γς, νομίζω καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα στη συμπαράσταση σε μια στιγμή (ή σε μια περίοδο) πόνου και απόγνωσης από την επιβολή συνθηκών και προαπαιτούμενων για την αποφυγή της αιώνιας κόλασης. Το πρώτο είναι ανθρώπινο, το δεύτερο μου προκαλεί οργή και αηδία.
Γς said
Ναι.
Αλλά ποιός τους (μπίπ)
Κορνήλιος said
#166 ὁ ἀεροβαπτισμὸς/νηπιοβαπτισμὸς ὡς βάπτισμα ἀνάγκης δὲν εἶναι κἄτι ποὺ παραβιάζει τὴν ὀρθὴ πίστι, ἀλλ’ὅτι ἡ Ἐκκλησία παραμελεῖ τὸ κηρυκτικό της ἔργο τὸ λέω μετὰ λόγου γνώσεως κατὰ τἆλλα μὴ φοβᾶσαι, δὲν πρόκειται κἀνεὶς νὰ στερηθῇ τὴν Βασιλεία τοῦ Θεοῦ για «γραφειοκρατικοὺς» λόγους. Ἐκτὸς ὰν πιστεύῃς ὅτι ὁ καημένος ὁ Θεὸς θέλει νὰ σώσῃ κἄποιον, ἀλλὰ κωλύεται γιὰ λόγους ἀωτέρας ἀπὸ Αὐτὸν βίας.
physicist said
#169. — Εγώ δεν πιστεύω απολύτως τίποτε απ’ αυτές τις ανοησίες, Κορνήλιε, και η απάντησή σου δείχνει ότι είτε δεν με κατάλαβες καλά είτε προσποιείσαι ότι δεν με κατάλαβες καλά. Όταν σε ρωτάω για την ορθή πίστη αναφέρομαι στο ακόλουθο τερατώδες — που το βάζω και σε μπολντφέης για να σου εντυπωθεί καλά:
Κύριος σκοπός του είναι να μην πεθάνει το νήπιο αβάπτιστο, με συνέπεια να στερηθεί τη Βασιλεία του Θεού.
Με τη βούλα της Ιεράς (χα!) Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, παρακαλώ.
Αυτό ακριβώς έγραψα στο 149, και πήγες να με βγάλεις αγράμματο, παραθέτοντας την ιστοσελίδα με τις διανοτηικές περιηγήσεις κάποιου φιλολόγου, τη στιγμή που σύμπαντες οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας διατυμπανίζουν αυτά τα φρικτά που βλέπεις μπροστά στα μάτια σου. Τα οποία είναι τόσο φρικτά ώστε κανείς Χριστιανός με σώας τας φρένας δεν τα πιστεύει. Και οι μεν ειλικρινείς το λένε, οι δε στρίβοντες δια του αρραβώνος ψειρίζουν τη μαϊμού σε οτιδήποτε μπορούν να βρουν στις γραφές για να πείσουν εμάς τους υπόλοιπους ότι τάχαμου λάθος καταλάβαμε — και δεν βλέπουν ότι ακόμα και το κείμενο που παραθέτουν δεν είναι λιγότερο τερατώδες από ηθική σκοπιά.
Τόπιασες τώρα σε τι αναφέρομαι ή θα συνεχίσεις να παίζεις την κολοκυθιά με τα δικολαβίστικα;
Κορνήλιος said
δὲν εἶναι κἄποιος φιλόλογος ποὺ γράφει ἁπλῶς ἀπόψεις καὶ διανοητικὲς περιηγήσεις, εἶναι διδάκτωρ τῆς θεολογίας καὶ ἱεροκῆρυξ τῆς Ἐκκλησίας καὶ ὡς γνωστὸν τὸ κήρυγμα εἶναι ἐξουσία ἐπισκοπικὴ ποὺ παραχωρεῖται κατ’οἰκονομίαν σὲ ἄλλους κληρικοὺς ἢ λαϊκούς.
ἀλλὰ αὐτὸ εἶναι ἐπιχείρημα ad hominem μὲ ἐλάχιστη ἀξία. τώρα ἂν ἐσὺ τὴν μελέτη τῶν Γραφῶν καὶ τῆς ἀρχαίας πρακτικῆς τῆς Ἐκκλησίας τὴν θεωρεῖς ψείρισμα τῆς μαϊμοῦς, πηγὴ δὲ τῆς πίστεως θεωρεῖς μιὰ ἐπιγραφὴ στὸ Ἱπποκράτειο δικαίωμά σου.
καὶ δὲν πῆγα νὰ βγάλω κἀνέναν ἀγράμματο, ἐσὺ βγάζεις βλάκες καὶ ψυχοπαθεῖς τοὺς πιστεύοντες κι ἐγὼ ἀπάντησα πολὺ ἐυγενικά.
Mindkaiser said
@161
Μαρία, συμφωνώ απόλυτα. Είναι τόσο φτηνοί οι τακτικισμοί του Αρβανίτη, που τους κρίνω ανάξιους σχολιασμού. Η διάκριση μεταξύ ολοκαυτώματος και γενοκτονίας με «ετυμολογικά» κριτήρια, όσο και το γεγονός ότι επικαλέστηκε τον Ίρβινγκ σαν έγκυρη ιστορική πηγή, φανερώνουν την άγνοιά του αναφορικά με το ζήτημα. Το θλιβερό είναι ότι οι συγκεκριμένοι μεταφέρουν το πολιτικό τους δηλητήριο ανεμπόδιστοι, χωρίς να μπορώ να προβλέψω τι θα σημάνει αυτό για το εγγύς μέλλον.
physicist said
#172. — Mindkaiser, χωρίς να αμφισβητώ την αγυρτεία του Α., νομίζεις ότι αυτός ή το άλλο το παλικάρι που χαστουκίζει γυναίκες εισήγαγαν τον αντισημιτισμό και την αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος στον ελληνικό πολιτικό σκηνικό; Το λέω γιατί αναρωτιέσαι τι θα σημάνει αυτό για το εγγύς μέλλον, κι εγώ απ’ τα μικράτα μου θυμάμαι όχι λίγους ανθρώπους να μιλάνε για «τους Εβραίους που πιπιλάνε την καραμέλα του Ολοκαυτώματος» και για «κάποια δίκια που είχε βρε αδερφέ και ο Χίτλερ» κλπ. κλπ.
Mindkaiser said
@173
Νομίζω ότι είναι κοινός τόπος, ότι ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα έχει μακρόχρονη ιστορία. Προφανώς δεν ισχυρίζομαι ότι τον εισήγαγε στην ελληνική πολιτική σκηνή ο Αρβανίτης ή ο Κασιδιάρης. Αυτό που με ανησυχεί όμως τελευταία, είναι ότι οι ακραίες αυτές απόψεις και οι σχετικές ιστορικές λαθροχειρίες είναι δομικό στοιχείο της ατζέντας της Χ.Α. και κερδίζουν έδαφος λόγω της δυναμικής της. Παλιότερα τουλάχιστον τις προωθούσαν γραφικές φιγούρες τύπου Πλεύρη σε ένα πολύ περιορισμένο κοινό.
Ειδικά για τον ρατσιστικό/ξενοφοβικό λόγο, αν και συμμερίζομαι την ανάλυση Νικολακόπουλου για ένα ποσοστό ακροδεξιών οι οποίοι ασφυκτιούσαν μεταπολιτευτικά στα δύο μεγάλα κόμματα, δε μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι τελευταία διατρέχει σχεδόν κάθετα όλο το πολιτικό φάσμα.
physicist said
#174. — Η δική μου εκτίμηση είναι ότι πλέον λέγεται ανοιχτά ό,τι μέχρι πριν λίγα χρόνια λεγόταν μυστικά — ή ήταν στο περιθώριο λόγω που λεφτά υπήρχαν. Όχι ότι είναι αβλαβής η δημόσια έκφραση αυτού του λόγου αλλά αν μη τι άλλο ξεκαθαρίζει το τοπίο και ξέρουμε τι μας γίνεται. Όσο για τον Α. παραπάνω, μπορεί και να τον υποτιμώ αλλά σε μένα φαίνεται περισσότερο γελοίος παρά επικίνδυνος.
Δύτης των νιπτήρων said
Φρέσκος Μιχάλης Αρβανίτης
Mindkaiser said
@176
Φρέσκος, αλλά με μούχλα άλλων δεκαετιών…
Γς said
176:
Γραφικότητες