Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ξεκινάει το τέταρτο καλοκαίρι (Δημήτρης Σαραντάκος)

Posted by sarant στο 11 Ιουνίου, 2013


mimis_jpeg_χχsmallΣυνεχίζω να δημοσιεύω, κάθε δεύτερη Τρίτη, αποσπάσματα από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ‘Εφτά ευτυχισμένα καλοκαίρια’. Mέχρι τώρα βρισκόμασταν στο “ιντερμέτζο”, δηλαδή το ενδιάμεσο κεφάλαιο που περιγράφει τα χρόνια 1945-1952. Το προηγούμενο απόσπασμα βρίσκεται εδώ. Από σήμερα ξεκινάει το τέταρτο καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 1952, όπου ο πατέρας μου έχει μόλις τελειώσει το τέταρτο έτος στη σχολή Χημικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο.

Στην αρχή, ο πατέρας μου προτάσσει μια σύντομη εισαγωγή:

Το καλοκαίρι αυτό ήταν το τελευταίο της σύντομης ανάπαυλας ανάμεσα στον Εμφύλιο, που είχε τελειώσει πριν δυόμισι χρόνια και στα Πέτρινα Χρόνια του αυταρχισμού και της μισαλλοδοξίας που έρχονταν. Τώρα η Ελλάδα αποκαμωμένη έγλειφε τις πληγές της. Τα πράματα ησύχαζαν σιγά σιγά, αλλά η πολιτική των νικητών κρατούσε τον κόσμο χωρισμένο στα δυό.

Ήταν περίεργη η στάση τους αυτή. Χωρίς αμφιβολία είχαν νικήσει στα πεδία των μαχών και στον πολιτικό τομέα. Θεωρητικά ήταν οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού και όμως ήταν τρομαγμένοι. Θα έλεγε κανείς ότι φοβόντουσαν τους νικημένους. Λίγους μήνες πιο μπροστά τουφέκισαν τον Μπελογιάννη και τους άλλους, η Αριστερά όμως ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του εμφυλίου πολέμου. Κυβερνούσαν ακόμα ο Πλαστήρας, ο Βενιζέλος και ο Παπανδρέου, ο κόσμος όμως είχε απογοητευτεί μαζί τους. Ιδρύθηκε και στέριωσε η ΕΔΑ. Εκείνο το χρόνο ο Παπάγος θα κέρδιζε τις εκλογές. Εκείνο το καλοκαίρι οι Αιγύπτιοι θα διώχναν τον Φαρούκ,  στη Γουατεμάλα θα ανατρεπόταν ο Άρμπεντς και στη Κορέα ο πόλεμος θα βάλτωνε.

Για μένα  το καλοκαίρι αυτό κύλησε ήσυχα. Χωρίς μεγάλα ταξίδια, έκτακτα γεγονότα ή σπουδαία γλέντια, επικεντρώνεται σε μιαν απλή εκδρομή, που άλλαξε όμως τη ζωή μου.

*  *  *

Δεν ξέρω τι ζητούσες, πριν με βρεις

κι εγώ τι γύρευα, σαν ακολούθησα το       

                                       κάλεσμά σου.

Το καθοριστικό και το θαυμάσιο

είναι ότι με βρήκες και σε βρήκα

Εκείνο το καλοκαίρι τέλειωσα το τέταρτο έτος, στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, στο Πολυτεχνείο. Μπορεί το Πολυτεχνείο, τότε, στον τρόπο που λειτουργούσε να θύμιζε περισσότερο γυμνάσιο ή λύκειο, παρά ανωτάτη σχολή, πανεπιστημιακού επιπέδου, αλλά αυτή πειθαρχημένη δομή, είχε και τα καλά της. Εφ΄ όσον έμπαινες ήξερες πως σε πέντε χρόνια, αν δεν ήσουν κλασσικός κοπανατζής ή τελείως στούρνος, θα έπαιρνες το πτυχίο σου.  Δεν υπήρχε τρόπος να «χρωστάς» μαθήματα περασμένων ετών, που στο Πανεπιστήμιο ήταν περίπου θεσμός. Νομίζω πως το κυριότερο που πήραμε από το Πολυτεχνείο δεν ήταν τόσο οι γνώσεις, που μας πρόσφερε, όσο η εξοικείωσή μας με τη σκληρή δουλειά και με κάποια μεθοδικότητα.

Στα τέσσερα χρόνια που πέρασα στο Πολυτεχνείο, συνδέθηκα με μερικούς συμμαθητές μου και κυρίως με τον Στέλιο, τον Μαρσέλο και τον Τάκη. Οι δύο πρώτοι ταίριασαν με τον Μανόλη, τον Μάνο τον ψηλό και τις κοπέλες της παρέας μας, ενώ ο Τάκης, από ιδιοσυγκρασία συνεσταλμένος και κάπως απόμακρος, εκτός από κάποιες εκδρομές και κάποια πάρτι που ήρθε, δεν ενσωματώθηκε στην παρέα μας.

Από την αρχή του έτους ο Δεληγιάννης, ο καθηγητής μας στην Ανόργανη Χημική Τεχνολογία, μας είχε υποσχεθεί  πως θα οργάνωνε για το καλοκαίρι μιαν εκδρομή στη Γερμανία, στην ετήσια έκθεση της DECHEMA. Είχαμε δεχτεί όλοι με ενθουσιασμό, ακόμα κι εγώ κι ας ήξερα πως δε θα πήγαινα. Όχι για οικονομικούς λόγους, γιατί εκείνο τον καιρό το οικονομικό μας πρόβλημα είχε επιλυθεί οριστικά, αλλά για πολιτικούς. Έτσι και ζητούσα διαβατήριο, η Ασφάλεια θα μου ζητούσε δήλωση μετανοίας, που δεν ήμουν διατεθειμένος να υπογράψω τώρα, που τα πράγματα ησύχασαν, μια που δεν την υπόγραψα σε πολύ χειρότερες συνθήκες, τέσσερα χρόνια πριν. Τελικά όμως η εκδρομή ματαιώθηκε από άλλες αιτίες.

        Μένοντας με τη γλύκα και με κάμποσα χρήματα που εξοικονομήσαμε, αποφασίσαμε με το Στέλιο και τον Τάκη να πάμε δεκαπέντε μέρες σε κάποιο νησί. Ο Στέλιος μας πρότεινε τη γειτονική Αίγινα και μάλιστα ένα ψαροχώρι της, ονόματι Σουβάλα. Αντιπρόταση δεν υπήρξε και έτσι η Σουβάλα κατακυρώθηκε. Την εκδρομή τη σχεδίασαν σχολαστικά ο Στέλιος με τον Τάκη, που επιμένανε να προβλέψουν και την παραμικρή λεπτομέρεια, σα να επρόκειτο να πάμε σε κάποιαν ακατοίκητη άκρη του κόσμου. Εγώ κι ο συνώνυμος και συνεπώνυμος ξάδερφος μου, που θα συμμετείχε επίσης στην εκδρομή, ισοτίμως αν και μικρότερός μας, πολύ λίγο συμβάλλαμε στο σχεδιασμό. Φύσει αισιόδοξοι κι ανέμελοι, εναποθέταμε πάντοτε στην τύχη και  στον καλό μας αστέρα την έκβαση των επιχειρήσεών μας.

Ο Τάκης με το Στέλιο προηγήθηκαν κατά δύο μέρες, γιατί την τελευταία στιγμή μου δώσανε να γράψω ένα λήμμα, που δε μπορούσε να περιμένει, για το Λεξικό (είχα αρχίσει να συνεργάζομαι με το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του Ηλίου, στου οποίου την αρχισυνταξία είχαν αναδειχθεί, διαδοχικά, ο θείος μου ο Μιχάλης κι ο πατέρας μου). Έτσι, εμείς φύγαμε για το νησί τη Δευτέρα. Δεν είχα ξαναπάει στην Αίγινα, μ΄όλο που ο θείος μου ο Μιχάλης την είχε επισκεφθεί πολλές φορές και επαινούσε το θαυμάσιο κρασί της. Είχε έναν Αιγινήτη φίλο, τον Γιάννη τον Λυκούρη, που έβγαζε ένα τοπικό περιοδικό, τον «Κήρυκα της Αιγίνης», ο οποίος, όταν με γνώρισε, μου σύστησε εκθύμως να πάμε στο νησί, αλλά όχι στη Σουβάλα («ένας ξερότοπος είναι» σχολίασε), αλλά στην Αγιά Μαρίνα, «που έχει μιαν απέραντη αμμουδιά και τα πεύκα κατεβαίνουν ως τη θάλασσα». Με τον ξάδερφο αποφασίσαμε μόλις συναντήσουμε τους άλλους να τους ξεσηκώσουμε και να πάμε σ΄ αυτόν τον παράδεισο.

Ανεβήκαμε στο “Νεράιδα” ενώ η φωνή της Κούλας Νικολαΐδου τραγουδούσε από τα μεγάφωνα του καραβιού

πρωί μεσημέρι και βράδυ

θυμάμαι εσένα

Το καράβι ήταν πολύ όμορφο, καθαρό και άνετο.

“Ήταν η θαλαμηγός της Έντα Τσιάνο”, μας πληροφόρησε ένας συνεπιβάτης που κάθισε δίπλα μας και φαινόταν πρόθυμος για κουβέντα

“Το πήρε με τις ιταλικές επανορθώσεις κάποιος παλιός μαυραγορίτης από τον Πύργο. Οι κακές γλώσσες λένε πως έκανε λεφτά στην Κατοχή, δουλεύοντας για τους Ιταλούς”

“Καλά έκανε”, πετάχτηκε μια γριά, στεγνή, μαυριδερή και φαρμακομύτα, που καθόταν δίπλα του. “Έξυπνος ήτανε. Οι άλλοι που τους πολέμησαν τι καταλάβανε;”

Η συζήτηση έμπαινε σε μονοπάτια που ήθελα να αποφύγω. Θα μάλωνα οπωσδήποτε με τη γριά, ίσως και με τον άλλον και θα χαλούσε το κέφι μου.

“Πάμε να δούμε λοιπόν αυτό το ναυπηγικό θαύμα” τους είπα και σηκώθηκα από τη θέση μου. Ο ξάδερφος μ΄ ακολούθησε. Εμπιστευθήκαμε τη φύλαξη των μπαγκαζιών  μας στους συνομιλητές μας, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν πως “ο κόσμος στα νησιά δεν κλέβει” και περιηγηθήκαμε το πλοίο. Καταλήξαμε στην πλώρη. Το καράβι περήφανο έσκιζε τα καταγάλανα νερά. Η θάλασσα λάδι. Ξαφνικά μπροστά μας, στα αριστερά της πλώρης, ξεπήδησαν από το νερό δυο δελφίνια, που παραβγαίνανε παίζοντας με το καράβι. Στη χρυσόσκονη που ο ήλιος σκορπούσε στον ορίζοντα διακρίναμε αριστερά μας το νησί, όπου πηγαίναμε και δεξιά μιαν ομάδα από μικρά νησάκια και βράχους. Γλάροι πετούσαν ένα γύρω και ψαρόβαρκες ήταν σκορπισμένες από τη μια κι από την άλλη πλευρά του πλοίου. Όνειρο απίστευτο η λιόχαρη μέρα, θυμήθηκα τον Πορφύρα.

Σα φτάσαμε μπροστά στο λιμάνι του νησιού, το καράβι, που θα συνέχιζε για Μέθανα, Πόρο, Ύδρα και Σπέτσες, δε μπήκε μέσα, παρά έκανε κράτει και σταμάτησε αρόδου. Μεγάλες μηχανοκίνητες βάρκες είχαν ήδη πλησιάσει να παραλάβουν τους επιβάτες.

Αποβιβαστήκαμε σε μια προβλήτα στη μέση του λιμανιού κι αμέσως, αφού πήραμε πληροφορίες από τους ντόπιους, τραβήξαμε για το λεωφορείο που θα μας πήγαινε στη Σουβάλα. Ήταν από κείνα τα γκρίζα, μικρά αυτοκίνητα (θέσεις καθημένων 16 – ορθίων 24), που είχαν πια αποσυρθεί από την Αθήνα. Δυστυχώς δε βρήκαμε θέση να καθίσουμε κι αφού δώσαμε τις βαλίτσες μας στον εισπράκτορα, που τις ταχτοποίησε μαζί με τις υπόλοιπες στην οροφή του λεωφορείου, στριμωχτήκαμε με τους όρθιους, που δεν ήταν εικοσιτέσσερις αλλά πάνω από τριάντα.  Δε μπορέσαμε να αποθαυμάσουμε το τοπίο, γιατί μας το έκρυβαν αφ΄ενός μεν τα σώματα των λοιπών ορθίων επιβατών, αφ΄ετέρου δε η πυκνή σκόνη που σήκωνε το λεωφορείο, τρέχοντας στον άστρωτο δρόμο. Ήταν μια σκόνη πολύ άσπρη, λεπτότατη και εξαιρετικά διεισδυτική.

Κάποτε φτάσαμε σε ένα λιμανάκι, που το έκλεινε ένας μικρός λιμενοβραχίονας. Ελάχιστα σπίτια υπήρχαν ένα γύρω στην παραλία και κάποια σκαλιά στην άκρη του λιμανιού οδηγούσαν σε μιαν απόκρημνη ακτή. Ειδυλλιακό μέρος, που λες και ξέμεινε εκεί να με περιμένει από τα παιδικά μου χρόνια. Το φως που το έλουζε, η γαλήνη που αναδίνανε οι βαρκούλες, καθώς λικνίζονταν δεμένες στο μουράγιο, οι απαλές γραμμές των λόφων, ο πεντακάθαρος αέρας, με κατάχτησαν αμέσως. 

Βγήκαμε αλευρωμένοι σα μαρίδες και παραλάβαμε τα μπαγκάζια μας με μισό δάχτυλο σκόνης επάνω τους. Ο Στέλιος με τον Τάκη μας περίμεναν στη στάση. Τους ακολουθήσαμε ως το ξενοδοχείο που ήταν πάνω από έναν κολπίσκο με πεντακάθαρα νερά, στην απέναντι ακτή του οποίου ήταν τα ιαματικά λουτρά. Μας υποδέχτηκε η κόρη του ξενοδόχου, μια πολύ όμορφη κοπέλα, στην ηλικία μας, που με τα μεγάλα μάτια της και τους βοστρύχους των κατσαρών μαλλιών της που πέφτανε στο πρόσωπό της, έμοιαζε να είχε βγει από κάποια τοιχογραφία της Κνωσού. Ο Στέλιος, που ήταν η δεύτερη φορά που έμενε στο ξενοδοχείο, μας ενημέρωσε σχετικά με τον ιδιοκτήτη του, έναν πολύ χοντρό και κάπως λιγομίλητο τύπο. Όταν ήταν νέος είχε ξενιτευτεί στο Κονγκό, όπου έκανε κάμποσα λεφτά, με τα οποία έχτισε αυτό το ξενοδοχείο. Βλέποντας τον δε μπορούσα να καταλάβω πως έκανε τόσο όμορφη κόρη. Ίσως να ήταν ωραία η γυναίκα του.

124 Σχόλια προς “Ξεκινάει το τέταρτο καλοκαίρι (Δημήτρης Σαραντάκος)”

 1. leonicos said

  Κάτι συμβαίνει σ’ αυτό το ιστολόγιο

 2. Γς said

  Καλημέρα

  >Δεν είχα ξαναπάει στην Αίγινα,

  Το νησί του

 3. Γς said

  Το λουκουμάκι στο Λεώ!

 4. leonicos said

  Μάλλον με αφήνετε να σχολιάζω πρώτος για να πάρω εγώ τις καραμέλες και να χαλάσουν τα δόντια μου.

  Μια άλλη υπόθεση είναι ότι με θεωρείτε πολύ μικρό και μου κάνετε το χατίρι. Σας ευχαριστώ πολύ.

  Μια τρίτη υπόθεση είναι ότι ο Γς βαρέθηκε να με ανταγωνίζεται, περί τα ερωτικά και άλλα, και τα παράτησε.

  Έχω παντελώς απογοητευθεί από τα κτήρια. Φοβάμαι πως είμαι ο τελευταίος των μοϊκανών που επιμένει στο ‘η’. ακόμα και σ’ επίσημα ἐγγραφα με ‘ι’ το γράφουν. Μου έρχεται να βάλω τα κλάματα. Η ανορθογραφία των γνωστών αγνώστων δικαιώνει τον Νικ. Νοικ. σε πείσμα της ορθογραφίας. Πάει η Ελλάδα και ο Ελληνισμός. Αντί να ξαπλώνει άνετα πάνω σ’ ένα ηηηηηηητα, θα σουβλίζ=εται του λοιπού πάνω ένα Ι. Εκτός κι αν γίνουμε όλοι φακίριδες, ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ, αλλά δύσκολο μου φαίνεται. Θα μας βγει από το λαιμό όπως του Αθανασίου Διάκου. τουλάχιστο ο Παπαφλέσσας πήγε από βόλι. Και μην αρχίσετε να φωνάζεται ότι τον Διάκο τον λέγανε Θανάση και ότι ο Παπαφλέσσας γράφεται μ’ ένα σίγμα.

 5. leonicos said

  Είδατε που σας τα έλεγα; Ο Γς τα κάνει όλα εδώ μέσα. Ο Νικ. Νοικ. μόνο χτενίζει…

 6. leonicos said

  δυό, κάν’ το ή δυο ή δύο.

 7. leonicos said

  αυτή πειθαρχημένη δομή = αυτή η πειθαρχημένη δομή

 8. leonicos said

  κάποια τοιχογραφία της Κνωσού

  εγώ θα έγραφα Μποτιτσέλι, αλλ’ αυτό δεν το διορθώνεις. Μάλλον έχει δίκιο ο πτέρας σου. Αυτή που κρατάει την πυξίδα είναι σαφώς ωραιότερη και με πιο ωραία στήθη. Υποθέτω ότι δεν τους υποδέχτηκε γυμνόστηθη η Σουβαλιώτισσα. Ασφαλώς όχι, γιατί υποπτεύομαι ότι αποδείχτηκε πολύ καλό κορίτσι.

  Ο κεραυνός έρχεται πάντα απρόσμενα

 9. leonicos said

  Ρε Γς, το νησί του έγινε μετά. Δεν το κατάλαβες ακόμα; Τι το άσμα μάς προϊδεάζει; Αφού το ξενοδοχείο δε φεύγει, θα μείνει ο παππούς. Απλό! Νομίζω;

  άντε, γράψτε κι εσείς τίποτα! Επιτέλους!

 10. Γς said

  >ο Δεληγιάννης, ο καθηγητής μας στην Ανόργανη Χημική Τεχνολογία, μας είχε υποσχεθεί πως θα οργάνωνε για το καλοκαίρι μιαν εκδρομή στη Γερμανία, στην ετήσια έκθεση της DECHEMA

  Και θυμήθηκα την εκπαιδευτική εκδρομή στη Σκωτία. Στο εργαστήριο που κοινοποίησαν την Ντόλυ.
  Κακίες θα μου πείτε. Ναί.

 11. Γς said

  9 @ Λεώ
  >Ρε Γς, το νησί του έγινε μετά

  Μα αυτό λέω κι εγώ. Εκδρομή στο νησί που έμελε να γίνει δικό του.
  Και δικός του…

 12. Γς said

  έμελλε

 13. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Διακοπές στην Αίγινα έξι χρόνια μετά:

 14. spiral architect said

  […] “Το πήρε με τις ιταλικές επανορθώσεις κάποιος παλιός μαυραγορίτης από τον Πύργο. Οι κακές γλώσσες λένε πως έκανε λεφτά στην Κατοχή, δουλεύοντας για τους Ιταλούς”. […]

  Ποιανού ήταν; Του γνωστού και μη εξαιρετέου καπτα-Γιάννη; 😉

 15. Γς said

  14:
  Ο παππούς του Πάρη. Αυτός που είχε τον άλλο σιχαμερό αυτόκλητο Βιογράφο του. Και το αυθαίρετο της δυναστείας στο Μαρούσι.
  > Το 2003 σε ηλικία 93 χρονών έφυγε από την ζωή.
  Και μου ‘λεγε ένας που είναι στη δούλεψή τους (δεν λέω περισσότερα μη βρει το μπελά του) ότι εκεί που τον φρόντιζαν κοίταζαν να μην τον πλησιάζουν θηλυκοί υπάλληλοι κλπ. Σε κάθε μία χάριζε κι ένα αυτοκίνητο!

 16. Gpoint said

  Ωραίος και περιγραφικός πάντα ο πατήρ Σαραντάκος και παίζει το ματάκι του μόλις δει μορφονιά !

  Για τη Σουβάλα της Αίγινας δεν ξέρω, μάλλον δεν λέει αλλά η άλλη Σουβάλα του Παρνασσού, Πολύδροσος επισήμως, ειδικά η άνω είναι από τα πιο όμορφα μέρη να περάσεις όταν έχει καύσωνα κι εκεί χρειάζεσαι κουβέρτα την νύχτα. Ασε που είναι ολάνθιστη τον Αύγουστο όταν τα πάντα είναι ξερά και το κυριότερον δεν έχει κόσμο μιας και είναι του χειμερινού τουρισμού προορισμός.
  Στον δασικό δρόμο προς Φτερόλακκα, μέσα στα έλατα και τις φτέρες μιλάς με τον θεό !

 17. Γς said

  >Στον δασικό δρόμο προς Φτερόλακκα, μέσα στα έλατα και τις φτέρες μιλάς με τον θεό !

  Σκέψου λέει να περάσω απ εκεί. Τι έχει να μου ψάλει 😉

 18. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  17: Με τον Θεό μιλάς, αλλά αν δεν τον βρεις είναι και ο Τζι εκεί 🙂

 19. Νέο Κid said

  «ο κόσμος στα νησιά δεν κλέβει» Θυμήθηκα πριν κάμποσα χρονάκια στη Νικαριά στον Αγ.κήρυκο που έδινα μάχη με μια καλοκάγαθη λοκαντιέρα για να την πείσω ότι όντως ΔΕΝ της είχαμε πληρώσει το χαμηλό(1/3 του αντίστ. στην Αθήνα..) αντίτιμο, ώστε να μην έχει τύψεις «μη και σάς κλέψω ρε παιδιά!» (νάναι άραγε ακόμη έτσι οι νικαργιώτες; )

 20. Φανατικός said

  «Νομίζω πως το κυριότερο που πήραμε από το Πολυτεχνείο δεν ήταν τόσο οι γνώσεις, που μας πρόσφερε, όσο η εξοικείωσή μας με τη σκληρή δουλειά και με κάποια μεθοδικότητα.»

  Σήμερα έχουμε το ακριβώς αντίθετο. Καταιγίδα γνώσεων, σχεδόν καθόλου σκληρή δουλειά και η μεθοδικότητα είναι έννοια υπό εξαφάνιση.

 21. Γς said

  Η Αίγινα.
  Και πήγαμε κάποτε με την κυρά μου για κάποια πολύ σοβαρή υπόθεσή μου να μιλήσω με τον Νικοκύρη. Όλα καλά και την επομένη του τηλεφώνησα. Είχα πάρει όμως κατά λάθος το σπίτι μου στο κινητό.
  -Τον κύριο Σαραντάκο παρακαλώ.
  -Μια στιγμή να δω αν είναι εδώ. Η κυρά μου.
  Πω πω. Κάπου την ξέρω αυτή τη φωνή.
  -Δεν είναι εδώ κύριε.
  -Ευχαριστώ.
  Τι ομοιότητα…

 22. atheofobos said

  @10 Γς
  Στο εργαστήριο που κοινοποίησαν την Ντόλυ.

  Μου φαίνεται πως κατηγορείς αδικα τον εκλεκτό αυτό συνάδελφό σου!
  Μόνος σου αποκαλύφτηκες!
  Στο εργαστήριο της Σκωτίας την ΚΛΩΝΟποίησαν αλλά αυτός διάβασε το γεγονός στις εφημερίδες και το κοινοποίησε!

 23. Νέο Κid said

  Φανατικέ, είναι όμως «πολυτεχνειακό» το πρόβλημα; έχω την εντύπωση πως αυτές τις έξεις τις «κατακτάει» κάποιος μικρός.

 24. Γς said

  22:
  Ούτε για νεκροθάφτης δεν κάνω.
  Είπα να του σκάψω το λάκο, αλλά έπεσα μέσα.

 25. spiral architect said

  Και ο ΓουΣού με τη Ντόλι. Ποιος άλλος; 😯
  (Σαράφης στα Τρίκαλα …)

  @20: Οι μηχανικοί της παλιάς σχολής σιγά-σιγά εκλείπουν. Οι νέοι χαρτιά ανακατεύουν, υλοποιούν έτοιμες απαιτήσεις και βάζουν υπογραφές ανάληψης ευθύνης.
  Άλλες οι απαιτήσεις κείνης της εποχής και άλλες οι τωρινές.

 26. Gpoint said

  # 25

  …Σαράφης στα Τρίκαλα …πολύ καλό ! (υπήρχε και Σαράφης στο Παρίσι για λίγο αλλά μάλλον ατύχησε !

  Λες να ήταν παρών στα εγκαίνεια ;

 27. Γς said

  25, 26:

  Ναι, βγάλτε μου τώρα και τίποτα κουδούνια κτηνοβασίας μς τη Ντόλυ.
  Είπα εγώ ότι έχω καμιά σχέση με το πρόβατο;

  Δεν το ήξερα αυτό με το Σαράφη

 28. physicist said

  #25(β). — Μήπως πέφτουμε στην παγίδα του αχ, στην εποχή μας ήταν όλα καλύτερα, αυτοί οι σημερινοί δεν πιάνουν χαρτοσιά; Κάτι αντίστοιχο είχα ακούσει κι από έναν παλιό καπετάνιο, ότι δηλαδή οι σημερινοί βάζουν τις συντεταγμένες στον υπολογιστή του πλοίου κι αυτό πάει μόνο του, ενώ στην εποχή του πάλευε με σκόπελους, υφάλους, τέρατα και γοργόνες.

 29. Προσγολίτης said

  > Βλέποντας τον δε μπορούσα να καταλάβω πώς έκανε τόσο όμορφη κόρη.

  Ίσως το ήξερε-καταλάβαινε ΜΟΝΑΧΑ η γυναίκα του…

 30. Γς said

  29:
  Ελα τώρα!
  Το ίδιο είπα κι εγώ σε έναν ξενώνα στη Μάνη πριν 30 + βάλε χρόνια.
  Ηταν ένα μανουλομάνουλο η κόρη του που μετά βίας κρατιόμουν για να μην δείξω της ψυχής μου τον τάραχο.
  Κι είχα μαζί μου την μακαρίτισσα κυρά και τα πιτσιρίκια μου.
  Τι μάτια ήταν αυτά; Τι ομορφιά;
  Φευ, τώρα πια θα είναι κάποια ξερακιανή κυρούλα που κάνει αποτρίχωση στο μουστακάκι και τα γενάκια της.
  Φτυστή σαν τον βιολογικό πατέρα της.

 31. Φανατικός said

  23: New Kid συμφωνώ εν μέρει. Πιστεύω -ως ένα βαθμό- ότι η μεθοδικότητα μπορεί κάλλιστα να διδαχθεί και η σκληρή δουλειά να εμφυσηθεί από καλούς δασκαλούς ακόμα και σε ηλικές άνω των 18 ετών.

  25: Ειδικά αυτό που έγραψες περί υπογραφών ανάληψης ευθύνης είναι πολύ σωστό.

 32. Φανατικός said

  28: Μάλλον ο Αρχιτέκτωνας θα αναφέρεται στους εν Ελλάδι.

 33. physicist said

  #32. — Τόσο χάλια είναι; Δεν τα ξέρω πλέον τα των Μηχανικών στην Ελλάδα αλλά έχω ακούσει αντίστοιχα π.χ. για τους Φυσικούς εκτός Ελλάδος και δεν με βρίσκουν σύμφωνο, άρα είμαι δύσπιστος.

  (Για το άλλο που έγραψες, ότι δηλ. η σκληρή δουλειά μπορεί να εμφυσυθεί και πάνω από τα 18, μαζί σου).

 34. Προσγολίτης said

  30
  > Ήταν ένα μανουλομάνουλο η κόρη του που μετά βίας κρατιόμουν για να μην δείξω της ψυχής μου τον τάραχο.

  … την οποία ψυχή σου είχες-έχεις κάπως… χαμηλά (φατσούλα χαμογ.)

 35. Γς said

  34;
  Anima με τρία λάμδα όπως το ψάρι

 36. Προσγολίτης said

  35
  Και εφτάψυχη (σου εύχομαι).

 37. spiral architect said

  @28: Φυσικέ, κάτι τέτοια, δηλαδή, «αχ, στην εποχή μας ήταν όλα καλύτερα» μου φέρνουν στο μυαλό αυτά που τόσα χρόνια βλέπω. Εν μέρει όσοι τα λένε έχουν δίκιο και γω το ερμηνεύω ότι υπήρχαν διαφορετικές απαιτήσεις ανά γενιά και εποχή. 😐

  Όταν ήμουν φοιτητής είχα πάει με τη σχολή ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις Γερμανίες. Θυμάμαι τους διευθυντές:
  – ενός θερμικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής
  – ενός εργοστασίου της BMW
  στη Δυτική και
  – ενός εργοστασίου λαμπτήρων :lamp:
  στην Ανατολική Γερμανία
  που μας υποδέχθηκαν με τις φόρμες εργασίας τους. Οι ίδιοι μας ‘έλεγαν ότι, στα δύσκολα κατεβαίνουν κάτω και δίνουν λύσεις και με το μυαλό και με τα χέρια αν χρειαστεί.

  Το γνώρισα και στην Ελλάδα όταν πρωτόπιασα δουλειά, είτε σε τεχνικές εταιρείες, είτε στη φάμπρικα. Σιγά-σιγά εξειδικεύονται. Άλλος ο μηχανικός του πεδίου, ο εργοταξιακός και άλλος ο του γραφείου. Και αν η ενασχόλησή τους στο ίδιο αντικείμενο κρατήσει χρόνια, αν κάποτε κάποιος αντιστρέψει τους ρόλους κάνουν καιρό να προσαρμοστούν στα νέα καθήκοντα.
  Φαντάσου έναν πρώην εργοταξιακό μηχανικό, τώρα να κάνει παραγγελίες και να φτιάχνει στατιστικά εξελόχαρτα. 🙄
  Άσε δε που σήμερα, ο διευθυντής ενός εργοστασίου μπορεί να μην είναι καν μηχανικός.

  Kαι να σκεφτείς ότι, μισώ όσο τίπτ’ άλλο να ακούω το: «αχ, στην εποχή μας ήταν όλα καλύτερα». 😛

 38. spiral architect said

  … wtf, τα’ βγαλε όλα italic; 🙄

 39. Γς said

  Ασχετο, αλλά μια που λέτε για τις γερμανίες της εποχής.
  Μου το είπε η Βιολέτα, Βουλγάρα συνάδελφος στη σχολή:
  Φτιάχνανε κάτι κλαρκ στη Βουλγαρία τότε που τα δίνανε σε εξευτελιστικές τιμές.
  Πήρε 2 κομμάτια ένας Δυτικογερμανός. Μετά 10.
  Και μετά όταν παρήγγειλε περισσότερα, το θεώρησαν μεγάλη τιμή και αποφάσισαν στην Σόφια να στείλουν έναν εμπορικό Τέτοιον στην Δ. Γερμανία.
  Γύρισε κι έπεσαν επάνω του.
  -Τι έγινε; Για πέ.
  -Τι να πω; Ούτε τα λάστιχα φδεν βγάζουν!
  Τα έριχναν στην υψικάμινο για να τα λειώσουν. Για σίδηρο!

 40. physicist said

  #37. — Συναισθηματικά, αυθόρμητα, και μένα στο ίδιο μήκος κύματος χτυπάει η καρδιά μου αλλά φοβάμαι να μη γίνω δεινόσαυρος και σκέφτομαι ότι άλλαξαν οι εποχές, άλλαξαν και οι ανάγκες. Έτσι, για να μη γίνομαι και άδικος στους νεότερους. 😉

 41. Vouts said

  Αληθεια όλο το βιβλίο πόσες σελίδες θα είναις

 42. Gpoint said

  # 27

  Βρε Γουσού, για την άλλη Ντόλυ λέγαμε-όχι ρε το άλογο του λούκυΛούκ, την Ντόλυ Πάρτον (όπως θέλεις) το σεξσύμπολ των Αμερικανών της γενιάς σου. Είναι δυνατόν τόσα χρόνια στο γιοεσέη εσύ και να σου γλύτωσε

  Να τι λέει για σένα :

 43. Ηλεφούφουτος said

  19 Ως προς το συγκεκριμένο θέμα θα έλεγα ότι Αιγινίτες και Ικαριώτες βρίσκονται στους αντίποδες αλλά όσο πάνε χαλάνε κι οι δεύτεροι, ειδικά στο κομμάτι που λες (Αγ Κήρυκο).
  Οι Νικαριώτες ακόμα κι αν δεν τους νοιάζει να φανούν καλοί δεν είναι διατεθειμένοι να χαλάσουν κάποια πράγματα για το κυνήγι του χρήματος.
  Η πρώτη δική μου πρώτη εμπειρία από Ικαρία: κατεβαίνω απ το καράβι έξι τα χαράματα στν εύδηλο, πάω σε έναν καφενέ που είχε ήδη κάτι παππούδες, ρωτάω αν ξερουν για δωμάτιο και ο ένας απ την παρέα μου λέει: Μωρέ, εγώ έχω ένα αλλά το έχω ακριβά! Επειδή έχει θέα απέναντι το λιμάνι και τέτοια, ξέρεις… αλλα δεν σε νοιάζει εσένα η θέα τώρα, σε νοιάζει; Δεν πας στον Κώστα (και μου δείχνει κάπου αόριστα) που έχει κάτι φτηνότερα;

  Πέρσι βέβαια υπήρξε οργανωμένο συνωμοτικό σχέδιο «Αστερίξ – Η Κατοικία των θεών» από ΜΜΕ και καράβια (οι μεν άρθρα και κόντρα άρθρα για το πόσ ωραία είναι η Ικαρία και πόσο υγιεινός ο τρόπος ζωής, οι δε έβαλαν πολλά δρομολόγια, μερικά δε εξ αυτών σε ανήκουστα βολικές ώρες) και το νησί βούλιαξε τον αύγουστο. Αν συνεχίσει έτσι, το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο.

 44. Ηλεφούφουτος said

  «Έτσι και ζητούσα διαβατήριο, η Ασφάλεια θα μου ζητούσε δήλωση μετανοίας»

  Από πού ήταν σταμπαρισμένος; Θυμάμαι κι εκείνο το επεισόδιο στο αστυνομικό τμήμα, όπου γλίτωσε λόγω συνωνυμίας.
  Μήπως εννοεί πιστοποιητικο κοινωνικών φρονημάτων;

 45. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  41: Καμιά τετρακοσαριά.

 46. spiral architect said

  @40: Έτσι!

 47. Γς said

  44:
  «Δήλωση μετανοίας» για να πάρει «πιστοποιητικο κοινωνικών φρονημάτων» μια και ήταν «σταμπαρισμένος «.

  > Από πού ήταν σταμπαρισμένος;

  Μπρίκα νομίζεις ότι κολλούσε to Ministerium für Staatssicherheiη (Στάζι )της εποχής εκείνης και οι πληροφοριοδότες της;

 48. Μαρία said

  Αυτό το σουξέ πρέπει να ακουγόταν απ’ τα μεγάφωνα. «Πάντα σε θυμάμαι» αλλά όχι πρωί, μεσημέρι, βράδυ 🙂

 49. spyroszer said

  Πρωϊ μεσημέρι και βράδυ
  Τραγουδιστής: Νικολαϊδου Κούλα
  Συνθέτης: Ριτσιάρδης Ιωσήφ
  Στιχουργός: Νικολαϊδης Κώστας
  Σημειώσεις: Η μεγάλη επιτυχία της Κούλας Νικολαϊδου «Ελληνικό Τραγούδι» Αυγ 1952 «Ελληνικό Τραγούδι» Οκτ 1952
  http://palia.kithara.gr/index.php?art=nikplaidpu%20kpula&cmd=ai

  Επειδή δεν υπάρχει στο youtube, ας ακούσουμε το «Πρωί και βράδυ» της ιδίας καλλιτέχνιδος. Το μεσημέρι ρεπό !!!

 50. gbaloglou said

  «Βλέποντας τον δε μπορούσα να καταλάβω πως έκανε τόσο όμορφη κόρη. Ίσως να ήταν ωραία η γυναίκα του.

  Ισπανική παροιμία: «ο άντρας είναι σαν την αρκούδα — όσο πιο άσχημος είναι, τόσο το καλύτερο»

 51. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  44: Φαντάζομαι πως εννοεί πιστοποιητικό κοιν. φρονημάτων, που όμως για να το πάρει έπρεπε να κάνει κάποιας μορφής δήλωση.

 52. spiral architect said

  Άσχετο με την ανάρτηση αλλά πρέπει να αναμεταδοθεί.
  Η trilateral κλείνει την ΕΡΤ, για να την ξανανοίξει σαν ΥΕΝΕΔ. Με απεργιακό δελτίο απαντούν οι εργαζόμενοι.

 53. Γς said

  Αγρίεψαν τα πράγματα

  Και σαν ν ακούω ελικόπτερο πάλι

 54. spiral architect said

  «Έλα συνάδελφε; Να βάλω το Σαμαρά ή το Πουλί;» #ert— Ρούλα Πισπιρίγκου (@SatanikoKoutavi) 11 Ιουνίου 2013

  (κλαυσίγελως) 😥 😀

 55. Γς said

  Το ακούω γμτ

 56. Gpoint said

  Το να κλείσει η ΕΡΤ όπως και να τι κάνουμε είναι ένα βήμα προόδου, εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει χάσει τον ρόλο της, μάλλον από τότε που την έστησε ο ανύπαρκτος όπου πήγε -πλην ρουσφετολογίας- Κακλαμάνης

 57. munich said

  τι λέτε ωρε παιδιά, τι εννοούμε κλείνει η ΕΡΤ! και οι ορχήστρες; και το Τρίτο; και οι ιστοσελίδες με το αρχείο; φτού!
  πάει δεν τι γλιτώνουμε δλδ από το σκυλοποπ τώρα

 58. Γς said

  Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απολέσαι.

 59. 56: Έχει χάσει τον ρόλο της αλλά έχει και μία δομική θέση. Ποιό κανάλι τολμά να παίξει Αγγελόπουλο, Ταρκόφκσι, Μπετόβεν, Ντοκυμαντέρ, αν όχι η ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Βουλή;

  Για να δούμε τι θα δούμε…

 60. Γς said

  59:
  >αν όχι η ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Βουλή;

  Βουλή; Ποιά Βουλή; Σιγά μην κλείσουν το κανάλι της Βουλής. Εκεί είναι δουλευταράδες…

 61. spiral architect said

  (και πάλι σόρι για το οφτόπικ)

 62. Τα φιμωμένα είναι συχνά και τα καλύτερα.

  http://www.tainiokritikes.gr/%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9-1996/

 63. munich said

  την κυριακή στο χωριό που τη βάζετε! και το «στην υγειά σας» του Σπύρου Παπαδόπουλου; ξέρω ότι θα με κράξετε αλλά ξέρω πολύ κόσμο ομογενείς που στηνόταν κάθε σάββατο στην ΕΡΤ World!

 64. munich said

  …και η υπερήλικη γιαγιά μου λέει πού θα βλέπει την εκκλησία της καθώς δεν βγαίνει πια από το σπίτι! (τώρα βέβαια αυτό με την εκκλησία δεν είναι απαραίτητα και κακό…)

 65. Γς said

  64:

  >αυτό με την εκκλησία δεν είναι απαραίτητα και κακό…

  Κακό βέβαια.
  Ορίστε μας θα μας βγάλουν στο κλαρί και τις θεούσες γιαγιούλες

 66. Gpoint said

  # 64,65

  Ας βλέπουν το κανάλι της αρχιεπισκοπής ή ξέρωγω πως το λένε. υπάρχει και τέτοιο

 67. EΦΗ ΕΦΗ said

  4. Μέχρι να γράφω, θα γράφω το κτήριο με ήτα. Δεν πείστηκα ότι είναι από το κτίζω-κτίσμα. Κτήριο, γιατί πάντα υπονοείται ότι φτιάχτηκε για να γίνεται κάτι (να λαμβάνει χώρα 🙂 ) εκεί μέσα (κατάληξη -τήριο), κατά το γυμναστήριο, διοικητήριο, κρατητήριο (μπούχου),.Ο Μπάμπι που λέει για καρατομημένο ευκτήριο, δε με επηρέασε. Δεν είμαι ειδική αλλά μιας και διίστανται οι απόψεις των επαϊόντων κρατάω το κτήριο διαισθητικά και αισθητικά (έχει καμπύλες και καμάρες 🙂 🙂
  Munich > την Κυριακή στο χωριό πού τη βάζετε! Η εκδίκηση των τόνων 🙂

 68. #64 Από κυβερνητικό νον-πέιπερ FAQ που λέγεται ότι κυκλοφορεί:

  Θεία Λειτουργία

  Υπάρχει μέριμνα για τους χιλιάδες ανήμπορους και ηλικιωμένους και όσους πιστούς θέλουν, να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία από το κανάλι της Βουλής το οποίο εκπέμπει πανελλαδικά.

 69. Γς said

  66:
  Πάντως ο Αθηνών και πάσης Ελλάδος να’ούμε ξεσπάθωσε λάβρος εναντίον της απόφασης πριν λίγο.

  Κι ο Ανθιμος, ακούω τώρα.

  Να δω και τον Καλαβρύτων να κυνηγάει το ελικόπτερο που θα φεύγουν και να στροβιλίζονται τα ράσα του από τον αέρα της έλικας

 70. Και η αντίστοιχη μέριμνα από το Υπουργείο Οικονομικών να μην εκπέμπουν ούτε οι υπάλληλοι της ΕΡΤ: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231252931

 71. Νέο Kid Στο Block said

  ΦΑΣΙΣΤΕΣ!!

 72. Γς said

  Ρε τους αχρείους, τους άνανδρους. Κόβουν το ρεύμα ξαφνικά στα κανάλια της ΕΡΤ, πομπούς, αναμεταδώτες.

 73. Νέο Kid Στο Block said

  Τα ΜΑΤ λέει κλείνουν τους πομπούς…:-( 😦 😦

 74. EΦΗ ΕΦΗ said

  Για το νήμα τώρα,
  Όμορφη γραφή γι ανθρώπους, εποχές και τόπους που θέλω να ξέρω
  Αχ Νικοκύρη πάλι παίρνω στο κατόπι (με το πλοίο και το παλιό λεωφόρείο-που χάθηκε στη σκόνη-) τον αείμνηστο πατέρα σας. Αίγινα αγαπημένη,των ονείρων και της φοιτητοσύνης μου.Ημέρεψα τον καημό της Κρήτης κι αγάπησα πιο βαθιά και την Αττική σαν αγκαλιά της Αθήνας, μέσα από το τοπίο της Αίγινας που το φέρναμε γύρα και το ντυνόμουνα κατάσαρκα. Σαν το δικό μου τόπο: Η θάλασσα παντού και τα πεύκα και οι ελιές και οι ασήμαντοι δρόμοι και τα χαμηλά σπίτια και οι αυλές γεμάτες κυρίως γεράνια (τουρκοβιολιές σ εμάς). Από κει έπαιρνα, κλωναράκια, τα δίχρωμα και τις άλλες, σπανιότερες, ποικιλίες αυτού του λουλουδιού που ανθίζει σ όλες τις μνήμες μου καλοκαίρι. Η κυρία Κανέλλα με την κατσίκα Μάρω πριν τριάντα, εικοσιενια, εικοσιοχτώ, εικοσιεφτά, εικοσιέξι χρόνια που πήγαινα στη σειρά.

 75. Είναι ίσως χαζονομικίστικο, αλλά από πότε μια Α. Ε. «καταργείται» με υπουργική απόφαση; Δεν χρειάζεται τακτική σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων, έστω κι αν αυτοί είναι ο εξής ένας: το κράτος, ορισμός εκκαθαριστή κλπ.;

 76. Γς said

  Μακάρι να γίνει η Μεσογείων Ταξίμ απόψε!

 77. Γς said

  74:
  Ασε μας ρε ΕΦΗ ΕΦΗ με την Κανέλλα καΙ τη Μαίρη σου τέτοιες ώρες!

 78. Γς said

  Κλείσανε και το ψηφειακό στον Υμηττό!

 79. EΦΗ ΕΦΗ said

  70–73
  Κι εσύ δύστυχη πατρίδα έχε γεια παντοτινή .

 80. Όσο δίκιο έχει (αν έχει) ο Κεδίκογλου στις καταγγελίες του περί σπατάλης και αδιαφάνειας της ΕΡΤ, τόση ευθύνη έχουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Δηλαδή όταν σ’έναν κρατικό φορέα γίνεται «όργιο σπατάλης και αδιαφάνειας», δεν έχει άραγε ευθύνη ο εποπτεύων υπουργός– και μαζί του όλη η κυβέρνηση, όταν δεν πρόκειται για κοτζάμ ΕΡΤ και όχι για το Μουσείο Κολοπετεινίτσας;

 81. EΦΗ ΕΦΗ said

  Δε βλέπω τηλεόραση, διάβαζα τις παραπομπές σας εδώ, από ώρα και δεν πήρα χαμπάρι ότι οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες.

 82. Όταν ακούω να λένε «κόπηκε το σήμα στον πομπό του Αιγίου», «κόπηκε το ρεύμα στην ΕΤ3», «εκπέμπουμε ακόμα από την ΕΤ1, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα», δεν μπορώ να μη θυμηθώ τη θρυλική τελευταία εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας όταν έμπαιναν οι Γερμανοί στην Αθήνα…

 83. Γς said

  82:

  >δεν μπορώ να μη θυμηθώ τη θρυλική τελευταία εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας όταν έμπαιναν οι Γερμανοί στην Αθήνα…

  Ακριβώς!

 84. sarant said

  Αυτό που γίνεται απόψε είναι πρωτοφανές, και σαν μεθόδευση και στην ουσία του.

 85. sarant said

  68: Τι άλλο λέει αυτό το νον-πέιπερ, άραγε;

 86. #85 Δεν θέλω να λερώσω το νικοκυρέικο με αντινιούζ, αλλά αν βάλεις τη φράση στη θεία, θα το βρεις δεκάδες φορές

 87. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  http://news247.gr/eidiseis/to_non_paper_toy_maksimoy_giati_kleisame_thn_ert.2291417.html

 88. IN said

  75: Δεν υπάρχουν χαζονομικίστικα. Υποπτεύομαι ότι ακριβώς για να μη γίνουν αυτά που λέτε (γενική συνέλευση μετόχων, θέση σε εκκαθάριση κλπ) βγήκε η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις λειψές υπογραφές.

 89. Γς said

  Αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ από την τηλεόραση του «902»

 90. Έπεσαν και τα ραδιόφωνα, ακόμα και μέσω στρήμ, μόνο ο 902 μεταδίδει το σήμα της ΕΡΤ.

  http://www.902.gr/eidisi/politiki/19652/anametadosi-toy-simatos-tis-ert-apo-tin-tileorasi-toy-902

 91. Αύριο, μεθαύριο, ως την άλλη Παρασκευή που έχει πανελλήνιες (ΕΠΑΛ, επαναληπτικές, ειδικά μαθήματα) με τι ψυχική υγεία θα παίρνουν θέματα απ’ τους κατεβασμένους πομπούς της ΕΡΤ;

  μόλις έπεσε κι από Νόβα

 92. Γς said

  Το κόψανε κι αυτό μόλις τώρα!

 93. Γς said

  Το κόψανε κι αυτό μόλις τώρα!
  Τον 902

 94. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Στα Γιάννενα μέχρι τώρα έδειχνε ΕΤ1, Μόλις σταμάτησε.

 95. Ηλεφούφουτος said

  Κι όλος αυτός ο τσαμπουκάς από ένα κόμμα που πήρε εικοσιτόσο τοις εκατό;!

 96. sarant said

  88: Μάλλον θα γράψω κάτι, και ίσως νωρίτερα από αύριο το πρωί, αλλά νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει την οριακή συνταγματικότητα και είμαστε εκτός ορίων.

 97. EΦΗ ΕΦΗ said

  Ακούω στο ράδιο:
  Υπήρξε λέει πρόταση να διακόψουν στις 5 το πρωί !

 98. ERTworld βαστάει ακόμα

 99. Νέο Kid Στο Block said

  Στην Κύπρο ΕΡΤ world ekp;empei akoma

 100. munich said

  ε, απίστευτο! αυτό με τη λειτουργία εννοώ, όντως υπάρχει σε αυτό το νον πέιπερ! Καλά δεν πειράζει η γιαγιά μου έτσι κι αλλιώς γουστάρει κάθε απόγευμα ν αβλέπει ειδήσεις στο σταρ (δεν της έχουμε πει ακόμα για τον Χατζηνικολάου)

 101. Νέο Kid Στο Block said

  Μπαμπινιώτης μιλάει τώρα στην ΕΡΤ world. Krάζει Σαμαρά!!

 102. Νέο Kid Στο Block said

  Έχει κοντά του λέει(ο Σαμαράς) κάποιους απαίδευτους. 😆

 103. EΦΗ ΕΦΗ said

  Στις 15 Μαΐου 2013, εκεί, στην ΕΡΤ ο Σίμος Κεδίκογλου, διέψευδε τα δημοσιεύματα για συρρίκνωση της δημόσιας τηλεόρασης:

  «Έχω βαρεθεί να διαψεύδω αυτά τα δημοσιεύματα, οι μόνοι που κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση είναι αυτοί που απαξιώνουν τη δημόσια τηλεόραση στα μάτια …. »
  μπλα μπλα μπλα μπλα…………………

 104. munich said

  ερερερε δεν μιλάω άλλο γιατί πριν λίγες μέρες υποσχέθηκα να μη βρίζω ενώπιο ν σας

 105. Αυτό είναι κειμήλιο, κάτσε να το βάλω, μπορεί να το θέλει κι ο νικοκύρης:

 106. spyroszer said

  Βάζω όλο το σχετικό άρθρο, που είχε ψηφιστεί το 2011, για να το θαυμάσετε:

  Άρθρο 14Β Ν. 3429/2005 που προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 4002/2011
  1. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος Υπουργού: α) οι ανώνυμες εταιρείες με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Α.Ε. (Κ.Ε.Δ. Α.Ε.)», «Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού Α.Ε. (Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε.)», «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.)», «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε.», «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. (Ο.Σ.Κ. Α.Ε.)», «Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων Α.Ε. (Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ. Α.Ε.)», «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.», «Ελληνικός Οργανισμός Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας Α.Ε. (Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Α.Ε.)», β) τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία, «Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.)» και «Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν.)» και γ) άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο Κράτος, εφόσον επιχορηγούνται τακτικά από κρατικούς πόρους και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο είναι κύριο του συνόλου του καταβεβλημένου μετοχικού τους κεφαλαίου, μπορεί, αν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό άμεσα ή έμμεσα ή αν επιδιώκουν παρεμφερή σκοπό ή για τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας τους: αα) να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να διασπώνται με απορρόφηση ή με σύσταση νέων εταιρειών ή με απορρόφηση και σύσταση νέων εταιρειών ή/και ββ) να αποσπώνται από αυτά περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρηματικές μονάδες ως κλάδος ή τμήμα και να εισφέρονται σε άλλη ανώνυμη εταιρεία ή/και να μεταφέρεται και να ανατίθεται η ασκούμενη δραστηριότητα ή ο επιδιωκόμενος σκοπός σε άλλο νομικό πρόσωπο. δ) Ειδικότερα, με την κοινή απόφαση της παρούσας παραγράφου, συγχωνεύονται σε ενιαίο φορέα με την επωνυμία «Ενιαίος Γεωργικός Οργανισμός – «ΔΗΜΗΤΡΑ»», τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία: αα) «Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.)», ββ) «Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.) – «ΔΗΜΗΤΡΑ»», γγ) ο «Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.)» με διακριτικό τίτλο AGROCERT και δδ) ο « Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.)».
  2. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου καθορίζεται η τύχη της περιουσίας του νομικού προσώπου που τυχόν καταργείται, ο φορέας που καθίσταται διάδοχος των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει στην περίπτωση συγχώνευσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου.»

 107. Γς said

  103:
  Υπάρχει ένα άλλο, που υπεραμύνεται της ΕΡΤ, όταν το κυβερνών τότε ΠΑΣΟΚ ήθελετην κλείσει ή κάτι τέτοιο

 108. Δεν δειχνει ούτε BBC World News και DW (να πω την αμαρτία μου μου ήλθε ο συνειρμός ;όταν ανακάλυψα ότι έψαξα να ενημερωθώ από BBC και Deutche Welle ειδικά όταν έπεσε μαύρο στο BBC μετα την ανακοίνωση της είδησης για το κλέισιμο της δημόσιθας τηλεόρασης στην Ελλάδα) πια μόνο TV5 (άντε να ξεσκονίζω τα γαλλικά μου)

 109. Γς said

  #107 για τον Κεδίκογλου (#105)

 110. Και η υπουργική απόφαση Στουρνάρα- Κεδίκογλου.

 111. eran said

  Σκέφτηκα να γράψω ότι ούτε στη Βόρεια Κορέα δε γίνονται αυτά αλλά μετά σκέφτηκα και την Τουρκία. Τηρουμένων (ασφαλώς) των αναλογιών και εδώ έχουμε έναν απόλυτο τρόπο διακυβέρνησης (για να το πω κομψά) που στηρίζεται σε μια παραπλανημένη αλλά σαφή δυστυχώς κοινωνική πλειοψηφία. Και μην πει κανένας για τους πασόκικους κατά συρροήν διορισμούς στην ΕΡΤ, γιατί το πρόβλημα πλέον δεν είναι αυτό. Δυστυχώς.
  Αλήθεια, κάτι κουλά περί ελευθερίας του λόγου που φαντασιωνόμαστε κάποτε ισχύουν ακόμα σε μια χώρα που κατεβάζει δια παντός τους διακόπτες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών με τα ΜΑΤ;

 112. Γς said

  Μεταδίδει ΕΡΤ το ΖΟΟΜ TV

 113. EΦΗ ΕΦΗ said

  11 Ιουνίου 2013, 21:45 ΜΑΤ σε Α ί γ ι ν α, Υ μ η τ τ ό, Χ ο ρ τ ι ά τ η

 114. Νέο Kid Στο Block said

  ΕΡΤ world μόλις τώρα τέλος στην Κύπρο!

 115. ERTworld, τέλος -όπου νάναι το ντου…

 116. Γς said

  112:

  ΕΡΤ εδώ τώρα

  http://athenstvchannels.blogspot.gr/2013/03/zoom-gr.html

 117. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Ζούμε ηρωικές στιγμές. Αυτοί που παρακινούσαν τον κόσμο να μη πληρώνει φόρους και χαράτσια, πρώτοι τρέξαν να συμπαρασταθούν. Όπου νάναι θα σημάνουν οι καμπάνες να κάνουν έφοδο στα θερινά ανάκτορα. Σημαία τους το κίνημα «δεν πληρώνω». Έτσι γενικώς.

 118. Πρώτη είδηση στο Euronews. Ρεζιλίκια…

 119. Γς said

  Μετά τον 902 TV έκλεισαν και το Zoom TV.
  Αναμεταδίδεται η ΕΡΤ στο:

  http://athenstvchannels.blogspot.gr/2013/03/zoom-gr.html

 120. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Έχει εδώ ΕΡΤ http://tinyurl.com/ngaz7xm

 121. sarant said

  Ανέβασα ένα καινούργιο άρθρο, απο τώρα αντί για αύριο το πρωί.

 122. spyroszer said

  106. Ο νόμος για την ΕΡΤ είχε ψηφισθεί απ’ το 2011, απ’ το ΠΑΣΟΚ, που διαμαρτύρεται τώρα. Έγιναν μετά κάποιες τροποποίησεις, με Π.Ν.Π., και η χθεσινή Π.Ν.Π. απλά ρύθμισε τις τελευταίες λεπτομέρειες, έβαλε τις τελευταίες πινελιές:
  https://docs.google.com/viewer?url=http://www.naftemporiki.gr/cmsutils/downloadpdf.aspx?id%3D664062%26stamp%3D0x000000000066dc02&chrome=true

 123. EΦΗ ΕΦΗ said

  Μάλλον ο Σαμαράς «δε θέλει να κάνει άλλο» τώρα στο παιχνίδι «κυβερνώ-κυβερνώ».
  Πάμε γι άλλα

 124. Νίκος Μαστρακούλης said

  Έχει κατέβει και το ert.gr. Η κασαρισμένη σελίδα λέει απλώς «Επανερχόμαστε…»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: