Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πυγμή και πυγμαίοι

Posted by sarant στο 13 Ιουνίου, 2013


Η απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ παρά την εκφρασμένη αντίθεση των δυο άλλων κυβερνητικών εταίρων θεωρήθηκε από τους φιλικούς του σχολιαστές ένδειξη «πυγμής», που σύμφωνα με μερικούς αποτελεί μεγάλο προσόν για έναν πολιτικό ηγέτη. Εμείς εδώ στο ιστολόγιο προτιμάμε να λεξιλογούμε παρά να πολιτικολογούμε, οπότε δεν θα σταθούμε και τόσο στο αν όντως η πυγμή είναι επιθυμητό προσόν και, κυρίως, στο αν η κίνηση Σαμαρά δείχνει πράγματι πυγμή, ή, αντίθετα, πανικό ύστερα από την οικτρή αποτυχία της πώλησης της ΔΕΠΑ, που μονομιάς διέλυσε τη μαγική εικόνα που είχε επιμελώς σχηματιστεί τις περασμένες εβδομάδες με δημοσιεύματα για «ιστορία επιτυχίας» και με ευνοϊκές δημοσκοπήσεις. Και επειδή προτιμάμε να λεξιλογούμε, θα αφιερώσουμε το σημερινό μας άρθρο ακριβώς στη λέξη «πυγμή».

Πυγμή είναι λοιπόν η αποφασιστικότητα, ο δυναμισμός, η επιμονή, όπως εκδηλώνονται ιδίως στη λήψη αποφάσεων αλλά και στη γενικότερη συμπεριφορά κάποιου. Όταν κάποιος δείχνει πυγμή, φέρεται αποφασιστικά. Αυτή όμως είναι η μεταφορική σημασία της λέξης. Η κυριολεκτική σημασία, που ακόμα επιβιώνει σε λόγιες χρήσεις, έστω και πολύ σπάνια, είναι άλλη: πυγμή αρχικά ήταν η γροθιά. Η λέξη είναι αρχαία και μάλιστα ομηρική και προέρχεται από το θέμα πυγ- και την παραγωγική κατάληξη -μή.

Από το ίδιο θέμα, το πυγ-, παράγεται το επίρρημα «πυξ», το οποίο έχει επιβιώσει στη γλώσσα μας στην έκφραση «πυξ λαξ», που έγινε βέβαια πασίγνωστη από το όνομα του φερώνυμου συγκροτήματος αλλά σημαίνει «με μπουνιές και κλοτσιές», δυο άκλιτες λέξεις, ίσως επιρρήματα, που τη δεύτερη, το λαξ, την αναγνωρίζουμε στο λάκτισμα της ποδοσφαιρικής ορολογίας. Από το ίδιο θέμα, φυσικά, και η πυγμαχία, όπως και ο πυγμάχος, που επίσης είναι λέξη ομηρική. Όλες αυτές οι λέξεις ανάγονται στην ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα από την οποία προέρχεται και το λατινικό pugnus (γροθιά), λέξη στην οποία ανάγεται και το νεότερο «μπουνιά» (δάνειο από τα ιταλικά).

Επειδή τα γλωσσικά ληξιαρχεία δεν λειτουργούν πολύ καλά στη γλώσσα μας, δεν μπορώ να σας πω πότε εμφανίστηκε η μεταφορική σημασία της πυγμής, δηλ. η σημασία του δυναμισμού και της αποφασιστικότητας. Πάντως, δεν βρίσκω τέτοια χρήση στην αρχαία γραμματεία, οπότε υποθέτω ότι η μεταφορική σημασία εμφανίστηκε στα νεότερα χρόνια, και μάλιστα δεν αποκλείω να έχει επηρεαστεί από π.χ. το γαλλ. pugnacité, που όμως θα πει «μαχητικότητα» αλλά ανάγεται στη λατινική λέξη pugnus, τη γροθιά.

Πέρα από τη σημασία «γροθιά», η λέξη πυγμή στα αρχαία ελληνικά είχε και μιαν άλλη σημασία, ήταν ένα μέτρο μήκους, η απόσταση από τον αγκώνα ίσαμε τις αρθρώσεις των δαχτύλων (με το χέρι σφιγμένο σε γροθιά, φαντάζομαι). Η πυγμή, που υποδιαιριόταν σε 18 δακτύλους, ήταν ίση με 34 εκατοστά του μέτρου (τουλάχιστον έτσι βρίσκω στον Μπαμπινιώτη). Από αυτή τη σημασία της πυγμής προέκυψε στα αρχαία το όνομα των Πυγμαίων, οι οποίοι στην Ιλιάδα είναι μια φυλή νάνων που ζούσαν στον Άνω Νείλο και είχαν την κακή ιδέα να ανοίξουν πόλεμο με τους γερανούς, οι οποίοι τους νίκησαν και τους εξολόθρευσαν. Η ελληνική λέξη πέρασε και στις ευρωπαϊκές γλώσσες, π.χ. στο αγγλικό pygmy, ενώ χρησιμοποιείται και σήμερα, ως κύριο όνομα, για βραχύσωμους πληθυσμούς που ζουν κυρίως στην Αφρική.

Για τους ανθρωπολόγους, λέει η Βικιπαίδεια, Πυγμαίοι χαρακτηρίζονται οι φυλετικές ομάδες στις οποίες οι ενήλικοι άντρες έχουν μέσο ύψος κάτω από 1,50. Αν ανεβάσουμε λίγο τον πήχη, στο 1,55, έχουμε τους πυγμαιοειδείς. Οι Πυγμαίοι ζουν στην Κεντρική Αφρική, στα τροπικά δάση, είναι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και έχουν υποστεί τα πάνδεινα με τη συρρίκνωση των οικοτόπων τους, την εκμετάλλευση που υφίστανται και τις επιθέσεις που δέχονται. Μεταφορικά, πυγμαίος λέγεται απλώς κάποιος βραχύσωμος. Πυγμαίος, κοντός, κοντορεβιθούλης, νάνος, ζουμπάς, πινέζας, το λεξιλόγιο των διακρίσεων είναι πλούσιο κόντρα στις μειονεκτούσες μειοψηφίες. Ακόμα πιο μεταφορικά, πυγμαίος είναι κάποιος που είναι ανεπαρκής για ένα ρόλο, δεν έχει το κατάλληλο «ανάστημα».

Η πολιτική της πυγμής μπορεί να είναι λοιπόν αποφασιστική πολιτική, μπορεί να είναι, ετυμολογικά, και πολιτική της γροθιάς, της ωμής καταστολής· αλλά η γροθιά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικό μέσο για την επίλυση διαφορών, όπως δείχνει και η παροιμιακή έκφραση «ρίχνει γροθιά στο μαχαίρι». Ούτε είναι κατάλληλο μέσο η πυγμή όταν ανακύπτουν διαφωνίες ανάμεσα σε εταίρους· εκεί χρειάζεται η πειθώ. Εκτός βέβαια αν δεν έχει κανείς ισότιμους εταίρους αλλά πυγμαίους, οπότε και η πυγμή φέρνει αποτέλεσμα.

168 Σχόλια προς “Πυγμή και πυγμαίοι”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  Λεώ!
  Ελα
  το λουκουμάκι

 2. Γς said

  Πυγμή;
  Σιγά μη σκίσει κανένα καλσόν

 3. Nikos said

  Ο μόνος που μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση είναι ο Βαγγέλης. Όμως αυτός έχει εναντίον του τον Παπακωνσταντίνου και τον Σύριζα. Θέλει να έχει εχθρό και την ΝΔ; Μήπως έτσι κινδυνεύσει με εξεταστική επιτροπή; Άρα το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να στηρίζει τον Αντωνάκη, ότι και να γίνει…

 4. Γς said

  Πυγμή, πυγμαίος και χαμηλό αναστήμα

 5. Γς said

  χαμηλό αναστήμα;

  ουζούν αντάμ αχμάκ ολούρ
  ουζούν = ψηλός
  αντάμ = άνδρας
  αχμάκ = χαζός
  ολούρ = είναι

 6. Φρύνις said

  ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ
  Τη φάρσα της πυγμής
  την έχω ακόμα τατουάζ απάνω στο πετσί μου
  Σαν «απεργία» εκήρυξαν, να ρίξει ο Δίας κεραυνό,
  να κλαιν μετά οι εκπρόσωποι, μπροστά στην τιτιβί μου

  ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ;
  Κατηραμένη νόσος
  νόσος των Αγορών
  όταν μας επιτάσσεις
  είμαι ωσεί παρών

 7. NM said

  Πάμε στοίχημα ότι θα το χάσει το στοίχημα ο Πυγμαλίων-Σαμαράς;
  Το άνοιξε πολύ το παιχνίδι και ποντάρισε σε πολλές Ελίζες Ντούλιτλ.
  Και εκείνες μπορούν να επιστρέψουν στην προηγούμενο βίο της λουλουδούς χωρίς πρόβλημα.
  Αυτός τι θα κάνει;

 8. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  7: Είχα στο μυαλό μου να γράψω και για τον Πυγμαλίωνα και το ξέχασα….

 9. Φρύνις said

  Δακεπινόκιος ΙΙ

  Δεν έχω μόνο για πυγμή το πιο μεγάλη μύτη
  την έχω για σαμάρωμα στου γάιδαρου τη λύπη

 10. spyroszer said

  Pygmalionism
  1. The state of being in love with an object of one’s own making.
  2. The condition of loving an inanimate object such as a statue or image.
  http://wordsmith.org/words/pygmalionism.html

 11. Theodoros Rakopoulos said

  Δεν είμαι αφρικανιστής – αλλά φοβάμαι πως κανείς σοβαρός ανθρωπολόγος δεν θα χρησιμοποιούσε τον προβληματικό ορο «πυγμαίος» σήμερα. Επίσης, αυτοί που αποκαλούνται στο άρθρο «πυγμαίοι» πληθυσμοί (αποικιακός ορος κατηγοριοποίησης), δεν ζουν μονο στην Κεντρική Αφρική – αν κρίνουμε με τους… υψομετρικούς ορους του άρθρου, στη νότια Αφρική (Southern Africa), πυγμαίοι θα μπορούσαν να αποκληθούν οι KhoiSan, οι πάλαι ποτε βουσμάνοι (Bushmen, επίσης όρος που έχει εγκαταλειφθεί).

  Θ. Ρακόπουλος,
  Pretoria

 12. Τίτλος Εξώς Χριστοδούλου said

  7.
  Αντίστροφα είχε θέσει το πρόβλημα στον Ιουστινιανό, στην στάση του Νικα, η Θεοδώρα Ντουλίτλ: ‘αν χάσουμε την εξουσία, εσύ θα αποσυρθείς σε κανα μοναστήρι. Εγώ θα γυρίσω στους κιρχανέδες, avant la lettre…’

 13. Θρασύμαχος said

  Για το σχετλιαστικό «ζουμπάς» υπάρχει και η απόφαση 444/2005 του ΕΣΡ που έβαλε πρόστιμο σε κανάλι επειδή είχε αποκαλέσει έτσι έναν πρώην πρωθυπουργό.

 14. Τίτλος Εξώς Χριστοδούλου said

  10
  O ‘Πυγμαλιωνισμός’ του σοσιαλιστή Bernard Shaw εξέφραζε το μήνυμα της δυνατότητας των κατώτερων τάξεων, όπως και των γυναικών, να μορφωθούν και να αναδείξουν αρετές, τις δυνατότητες για τις οποίες τους στερούσε η κοινωνική καταπίεση. Ζήτωσαν οι Φαβιανοί!

 15. ANGELIKI said

  «ΤΑ ΛΟΓΙΑ» *

  Λόγια σε ομιλίες
  ή σε τηλεθεάσεις ατέρμονες,
  λόγια επί παντός…του επιστητού,
  γνωστά και αενάως επαναλαμβανόμενα,
  κωδικοποιημένα,
  σαν εύχρηστο εργαλείο…

  Γεμίζουνε το μυαλό μας,
  τις ώρες,
  τις μέρες μας,
  γεμίζουνε τη ζωή μας
  και μας την κλέβουν…

  Και «τους» ακούς,
  και χάνεις την ακοή και τη γλώσσα σου!
  Και μένεις στην πολυθρόνα σου
  αδρανής,
  απαθής
  και αμέτοχος…

  Και τα «λόγια»;
  Μένουνε, πλέον, μετέωρα,
  στην ατμόσφαιρα…

  Τριγυρνάν, όπως όλοι
  παντέρημα,
  σαν πουλιά που χάσαν τον δρόμο τους….

  Δεν υπάρχουν «στους δρόμους» ακροατές
  – αποδέκτες των μηνυμάτων,
  κλειστήκαν, φοβισμένοι, στα σπίτια τους!

  Και τ’ αζήτητα λόγια μαραίνονται
  και καταρρέουν,
  αφυδατωμένα…
  Σαν τους αστεγους,
  στις πόρτες των μαγαζιών,
  το ξημέρωμα…

  Κ.S
  *παράφραση από παλιό ομότιτλο

 16. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  11: Μάλλον δίκιο έχετε, αγαπητέ…!

  13: Ποιον άραγε; 🙂

 17. Γς said

  11:

  >δεν ζουν μονο στην Κεντρική Αφρική

  Ζουν σε ένα μεγάλο μέρος της Αφρικής. Και στην Ουγκάντα.
  Και μου έλεγε κάποτε η κυρά ότι όταν ήταν στο Δημοτικό τους είπαν ότι θα έρθει o επιθεωρητής.
  Και περίμεναν με φόβο την επίσκεψή του κυρίου Επιθεωρητή.
  Που ήρθε. Κι ήταν πυγμαίος-βουσμάνος ο φουκαράς. Μέσα στα κοριτσάκια της ψηλής φυλής των Λουγκάντα, που τον κοιτάζανε αφ’ υψηλού.

 18. Γς said

  Punch η πυγμή, η γροθιά.

  Κι ευτυχώς που δεν έπαισε πάνω της στο λεξικό ο Πουλιανός.

 19. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  11. Υποθέτω οτι η Britannica έχει μια κάποια αξιοπιστία: http://www.britannica.com/EBchecked/topic/484571/Pygmy

 20. Gpoint said

  Εκεί με τα ζουμπάς, νάνος (με ή χωρίς τα ναααα!) και τα σχετικά , μεγίστη παράλειψη το «τάπας»

 21. Gpoint said

  Δεν ξέρω αν έχει πυγμή ο Σαμαράς το θέμα είναι αν έχει πυξίδα να δει που πάει και αν η πυξίδα συγγενεύει γλωσσολογικά με την πυγμή ( μοιάζει να έχει πάντως ).

 22. physicist said

  Ο ζουμπάς στα σλανγκ γερμανικά λέγεται τρέχον μέτρο (laufender Meter).

 23. Προσθέτω το στούμπος.

 24. spyroszer said

  The term «pygmy» is sometimes considered pejorative. However, there is no single term to replace it.[6] Many prefer to be identified by their ethnicity, such as the Aka (Mbenga), Baka, Mbuti, and Twa.[7] The term Bayaka, the plural form of the Aka/Yaka, is sometimes used in the Central African Republic to refer to all local pygmies. Likewise, the Kongo word Bambenga is used in Congo.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Pygmy_peoples#Rampasasa

 25. Τσούρης Βασίλειος said

  23.
  θυμάμαι απ΄το στρατό:

  -οι άντρες μπροστά, οι στούμποι πίσω…

  Ζουμπά λέει ο Μαύρος Πητ τον Μίκυ

  Αυτός είναι μ(ι)σή π(ι)θαμή

  Στο χωριό για εκείνον που έχει πυγμή λεμε » έχει πέτο » ή «έχει τον πέτο»

 26. Γς said

  25:

  -οι άντρες μπροστά, οι στούμποι πίσω…

  Ηταν κι ένας “στούμπος” στρατό, ανιψιός ενός φίλου μου.
  Καλό παιδί, μόνο που τον έκαναν στο στρατό να υποφέρει. Πολύ.
  Κάθε τόσο οι μαλάκες τον βάζανε να “παρουσιαστεί”:

  -Ποιος είσαι ρε; Παρουσιάσου!
  -Μεγας Αλέξανδρος.

  Ετσι τον λέγανε. Αλέξανδρος Μέγας

 27. Τσούρης Βασίλειος said

  Ανέκδοτο

  -Γιατρέ μου δεν μπορώ να κοιμηθώ!
  -Θα δοκιμάσεις να μετρήσεις προβατάκια και θα κοιμηθείς σαν πουλάκι.
  -Αυτό δεν πιάνει, το δοκίμασα
  -Αποκλείεται σ΄ολους πιάνει
  -όχι σε μένα δεν πιάνει γιατί μόλις φτάνω στο εννιά πετάγομαι πάνω όρθιος!
  -γιατί;
  -γιατί είμαι πυγμάχος!

 28. π2 said

  Να προσθέσω και τις ποδοσφαιρικές περιφράσεις «ένα μέτρο με τα χέρια σε ανάταση», «ένα κι έδαφος» και το γνωστότερο «ένα κι ένα μίλκο», το μόνο που έχει λήμμα στο slang.gr.

 29. spyroszer said

  Στο διεθνές λεξιλόγιο είναι και το hobbit, όπως βαφτίστηκε και ο Homo floresiensis, αλλά μην το πείτε δημόσια.
  http://www.3news.co.nz/Hobbit-makers-ban-uni-from-using-hobbit/tabid/423/articleID/273952/Default.aspx

 30. Ηλεφούφουτος said

  Με άλλα λόγια το πυγμαίος των Αρχαίων είναι το ακριβές αντίστοιχο του σημερινού «μια (σ)πιθαμή άνθρωπος».

  Και «κόνδυλος» η γροθιά στα Αρχαία. Απ τ Αρχαία του Λυκείου μου ‘χει μείνει το «ουτοσί σοι κόνδυλος!» = φάε μια γροθιά (απ την Ειρήνη του Αριστοφάνη). Προφανώς ήταν το εκφραστικότερο από τα άλλα συναφή, όπως γρόνθος ή πυγμή.
  Το σημερινό «μπουκέτο».

 31. Ηλεφούφουτος said

  28 Απ την άλλη λέμε όμως «όρθιο χιλιόμετρο» τον πολύ ψηλό.

  «ένα κι ένα μίλκο»; Τι μαθαίνει κανείς!

 32. Αν η μεταφορική σημασία της πυγμής έχει επηρεαστεί από τα γαλλικά, πιθανότερο μου φαίνεται να είναι από το poigne παρά από το pugnacité, το οποίο στα γαλλικά μόνο πολύ έμμεσα παραπέμπει στη γροθιά, αφού pugnare ήδη στα λατινικά σήμαινε γενικότερα ‘παλεύω, μάχομαι’.

 33. Νέο Kid Στο Block said

  box (n.1.)
  Old English box «a wooden container,» also the name of a type of shrub, from Late Latin buxis, from Greek pyxis «boxwood box,» from pyxos «box tree,» of uncertain origin. See OED entry for discussion. German Büchse also is a Latin loan word.

  Κι από το «box» βγαίνει και ο μποξέρ (boxer) κι όλα δένουν αρμονικά. Αλλά οπωσδήποτε το θέμα θα το κλείσει ο Νεσταναίος.

 34. Γς said

  Στην ΕΡΤ τώρα:

  Ο Γεωργιάδης προτιμά τον Αρριανό από την Αντιγόνη.

  Μιχαλακόπουλος:
  -Μιας και αναφέρεσθε σε αρχαία κείμενα [είχε πει τα δικά του] ξεχνάτε ίσως αυτό στην Αντιγόνη: «Το θράσος γεννά τους τυράννους»

  Αδωνις (του Αδωνεος) στο τηλέφωνο:
  -Προτιμώ τον Αρριανό. Τον Μεγαλέξανδρο και τον γόρδιο δεσμό.

  Τον ρούμπωσε. Καλά να πάθει ο Μιχαλακόπουλος. Δεν απάντησε, απλώς κούναγε το κεφάλι του. Σωστός!

  Άνιση η αντιπαράθεση.

  Εκείνος κι Εκείνος vs Τηλεβιβλιοπώλη

 35. Νέο Kid Στο Block said

  31. Kαι «ψηλολέλεκας», «ψηλός και άχαρος» ,»κρεμανταλάς» (αν κι αυτό μάλλον είναι «πασέ» για τη νεολαία (όπως και το «πασέ» είναι πασέ 🙂 )

 36. Νέο Kid Στο Block said

  Aληθινή ιστορία: Ήταν κάποτε στην ιδιαίτερη πατρίδα μου ένας δικηγόρος (μακαρίτης πια) πολύ ωραίος τύπος, γλεντζές και πλακαντζής. Οπότε μπαίνουν κάποια στιγμή στο γραφείο του δύο συνάδελφοί του εξαιρετικά μικροί το δέμας και το μπόι. (ειδικά ο ένας). «Βρεεε, καλώς τς μπασκετμπολίστες!» . Θέλησαν (λέει η ιστορία) να του κάνουν αγωγή ,αλλά τελικά απευφεύχθη αυτό κατόπιν ψυχραιμότερης σκέψης , για να μην υπάρξει αντίκτυπο στον κλάδο. 🙂

 37. Τσούρης Βασίλειος said

  36
  μικρός μεν τω δέματι
  γίγας δε τω πνεύματι

  έλεγα παλιά για γνωστό μου. Το χαίρονταν πολύ!

 38. Γς said

  36 😉
  -Ρε εγώ άμα μεγαλώσω θα γίνω πολύ ψηλός!
  -Ξέρω. Σαν τον πατέρα σου [τον στούμπο]
  -Σαν τον παππού μου, που ήταν δύο μέτρα
  -Εμένα τρία.
  -Εμένα 10.
  -Εμένα ότι πεις και άλλα τόσα.
  -Ρε για να καταλάβεις ο δικός μου ήταν τόσο ψηλός που έτσι έκανε και έπιανε τα σύννεφα.
  -Ηταν μαλακά τα σύννεφα;
  -Εμ… ναι. Γιατί;
  -Δεν ήταν τα σύννεφα. Ηταν τα @@ του δικού μου παππού.

  Από την εεποχή της πολύ αθωότης

 39. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  32: Δίκιο έχεις μάλλον!

 40. Pigmy said

  http://en.wikipedia.org/wiki/Leprechaun

 41. Pigmy said

  http://en.wikipedia.org/wiki/Standing_on_the_shoulders_of_giants

 42. luckycat said

  11 Δεν είμαι ούτε εγω ειδικός, αλλά από όσο γνωρίζω οι κάτοικοι της ν. αφρικής δεν ειναι πυγμαίοι. οι πυγμαίοι ζουν στην κεντρική αφρική μόνο. Ο χαρακτηρισμός «πυγμαίος» ανθρωπολογικά δε γίνεται με βάση το ύψος (επλέον, κοντοί πληθυσμοί υπάρχουν και σε άλλα μέρη της γης). Οι βουσμάνοι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, και από τους μπαντού (που αποτελούν το μεγαλύτερο πληθυσμό) και από τους πυγμαίους και από τους κατοίκους της β. αφρικής. Τα περισσότερα από αυτά τα θυμάμαι από το «αίμα, μικρόβια και ατσάλι» του Jared Diamond.

 43. Νέο Kid Στο Block said

  37. A ,Βασίλη, μου θύμησες ένα θρυλικό άρθρο-μελέτη του γνωστού δρος Σατόσι Καναζάουα (»Κanazawa» in Japanenglish)
  »A new study is out. Dr. Satoshi Kanazawa blogged about his new discovery. He claims that he can explain why many studies show that men have higher intelligence than women. In his posting Why men are more intelligent than women he posits that intelligence is correlated with height. Taller men on average are smarter than shorter men.

  He also claims that given the same height, women are more intelligent than men. As he puts it: “Women who are 5′10” are on average more intelligent than men who are 5′10”.” According to him the only problem women have in the brains department is that they aren’t tall enough…»

  O Γίγας(και στο σώμα κι όχι μονο στο πνευμα) λοιπόν Καναζάουα (έχει ξαναναφερθεί για κάποια μελέτη του στο μπλογκ,αλλά δεν θυμάμαι πού )λέει ότι τα ψηλά παιδια είναι πιο αστραπόγιαννοι από τα κοντά. (Το γεγονός βέβαια ότι τα ψηλά παιδιά μάλλον είναι συνήθως ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ στην ηλικία από τα κοντά, δεν παίζει κάποιο ρόλο για τον τιτανοτεράστιο επιστήμονα. 🙂
  (σύμφωνα λοιπόν με αυτά, ας αναθεωρήσουν οι Ιστορικοί! Ο Αρχιμήδης ήταν 7 πυγμές και 5 δαχτυλίδια. Ο Γκαίντελ (1,65 πε΄ριπου) πανίβλακας και ο εξυπνότερος δήμαρχος ο πειραιώτης «εξ αγχιστείας»… 😆

 44. Το σχόλιό μου περιμένει έγκριση;!; Σ’ αυτό το ιστολόγιο που το έχω χτίσει με τα χερ… με τα σχολιάκια μου;!

  Ξαναγράφω λοιπόν:
  Άντε, ας συνεισφέρω κι εγώ τους Πυγμαίους στον Όμηρο. Έχει και Στράβωνα, Πλίνιο (Πρεσβύτερο) και μια εικόνα.

  Τούτων λεχθέντων, όμως, συντάσσομαι με το πνεύμα του Θ. Ρακόπουλου στο 11, βέβαια.

 45. aerosol said

  Ακόμα:
  Κοντοπίθαρος
  Τάπα
  Ενάμιση μέτρο με τα χέρια ψηλά και μέσο στην αστυνομία

  Θυμάμαι και τη σχολικού χιούμορ χειρονομία με τεντωμένο πάνω τον αντίχειρα και μπροστά τον δείκτη, υποδηλώνοντας πως κάποιος είναι κοντός μεν, με εντυπωσιακό μήκος πέους δε!

 46. ΠΑΝΟΣ said

  Ζώντας στην ζούγκλα τής νεο-Ελλάδας,βλέπω με αγάπη,εκτίμηση,συμπάθεια και δάκρυα στα μάτια τούς γνήσιους πυγμαίους.

 47. Θρασύμαχος said

 48. agapanthos said

  κανονικά προτιμώ την πρώτη εκτέλεση με το Δημήτρη Κοντογιάννη, που είναι κοντός που κατάγεται από οικογένεια κοντών και γι’ αυτό το λέει καλύτερα, αλλά δεν υπάρχει στο γιουτούμπ

 49. Ηλεφούφουτος said

  47 Πώς λεμε Τζέιμς Ντιν και σκιά των τεσσάρων γιγάντων; Κάτι τέτοιο 🙂

 50. Ράμπο ο κοντός κι η τάπα – από την εποχή που σε κάθε γωνιά είχε ένα βιντεομάγαζο και η Φιλίνη υπερσκέλιζε (no pun intended) τον Φελίνι…

 51. «Τρεις Σαξ, Πυξ Λαξ»: Τίτλος ευθυμογραφήματος του Φρέντυ Γερμανού που διάβασα στο βιβλίο του «Γραψ’ το όπως το λέω». Όταν το είχα πρωτοδιαβάσει ήμουν πολύ μικρός (δημοτικό) και δεν μπορούσα με τίποτα να καταλάβω τι ήθελε να πει ο τίτλος. Το μόνο που έβγαινε από το κείμενο, ήταν ότι αναφερόταν σε κάποια κοσμική «περιπέτεια» του Γκύντερ Σαξ (φον Οπελ ;-)), γνωστού πλέιμπόϊ της εποχής από ό,τι διάβασα αργότερα, γιατί δεν τον ξέρω καθόλου.

  * Ο ΦΓ ήταν συμμαθητής του πατέρα μου, και φίλοι αρκετά χρόνια μετά. Αυτό μου έχει αποφέρει ως όφελος (εκτός από τα βιβλία του με αφιερώσεις), μια πολύ σημαντική πληροφορία: Ξέρω την ακριβή ηλικία της Ναταλίας Γερμανού!

 52. Νίκος Μαστρακούλης said

  50: No pun intended; Πάει, χάλασε ο κόσμος! 🙂

  51: Καλημέρα φίλε Κώστα 🙂

 53. 52α,
  No pun intended μόνο για το «υπερσκέλιζε» που βγήκε στην τύχη! 🙂

 54. Νέο Kid Στο Block said

  Η φράση «εάν μπόρεσα να δω πιο μακριά απ’ό,τι οι άλλοι, είναι επειδή με κουβάλησαν στις πλάτες τους κάποιοι γίγαντες» (σχ.41) είναι υποτίθεται το σήμα κατατεθέν του Νεύτωνα. Ευχαριστήριο και αναγνώριση για όλα όσα έμαθε από άλλους.
  Η φράση πάει πίσω το 1159 στον Jean de Salisbury ο οποίος στο Metalogicon-του αναφέροντας τον Bernard de Chartres έγραφε: «Είμαστε σαν νάνοι καθισμένοι στους ώμους γιγάντων για να δούμε περισσότερα πράγματα και πιο μακριά απ’αυτούς, όχι επειδή η όρασή μας είναι πιο οξεία ή το ανάστημά μας μεγαλύτερο, αλλά επειδή μπορούμε να ανυψωθούμε χάρη στο παράστημά τους.»
  Η νευτώνεια φράση λοιπόν μπορεί (και έτσι γίνεται στο 99% των σχετικών αναφορών) να ερμηνευτεί σαν ευχαριστήριο από μεριάς του Νεύτωνα απέναντι στον Χουκ (ο γνωστός «ελατηριάκιας» Hooke) αν επαναλάβουμε την μεταφορά του Salisbury.
  Ο F.Manuel όμως δίνει μια άλλη ερμηνεία, πιο αμφιλεγόμενη ,η οποία βασίζεται στο γεγονός πως ο Hooke είχε μικρό ανάστημα και καμπούριαζε κιόλας λιγάκι.
  Γράφει ο Manuel: » O Nεύτωνας απάντησε με επιστολή του (στον Hooke), στις 5 Φεβρουαρίου 1676, χρησιμοποιώντας μια εικόνα που συνηθιζόταν μεταξύ παλαιών και νεότερων στο ζήτημα της ιδέας της προόδου…(ακολουθεί η αναφορά στον Salisbury και τη φράση του Νεύτωνα). .. Εάν τοποθετηθεί μέσα στα συμφραζόμενά της, στο ψυχολογικό κλίμα της αλληλογραφίας του 1676 (σημ.: Ο Νεύτωνας είχε μεγάλη κόντρα με τον Ηοοke σχετικά με τη φύση του φωτός και των χρωμάτων,και η επιστολή του 1676 που περιλαμβάνει και τη διάσημη φράση επέτρεψε-τουλάχιστον «επισήμως»- να κατευναστεί η διαμάχη τους), η φράση λαμβάνει πιο σύνθετο νόημα, ίσως ακόμη και αμφιλεγόμενο, θα λέγαμε σαν «δίκοπο μαχαίρι»… Η εικόνα του νάνου, ακόμη κι αν δεν είναι σαφής, που σκαρφαλώνει στις πλάτες ενός γίγαντα, φαντάζει άτοπη, ώσπου να συνηδειτοποιησουμε την κακόβουλη πλευρά που της δίνει ο Νεύτωνας, εφαρμόζοντάς την στη σχέση του με τον Hooke. Εκ πρώτης όψεως, ο Νεύτωνας μοιάζει να μιλάει για τον Hooke σαν να ηταν γίγαντας και για τον εαυτό του ως νάνο σε σύγκριση μ’εκείνον. Καθώς όμως η υπερβολή απευθύνεται τελικά σε έναν κοντό και καμπούρη άνθρωπο, αποκτά έναν κοροϊδευτικό τόνο, έστω και ασυνείδητα, όπως όταν αποκαλούμε «νεαρό» έναν ηλικιωμένο άνθρωπο.»

  Ο Westfall δεν συμμερίζεται την ερμηνεία του Μanuel.: «..O Nεύτωνας δεν ήταν τόσο δυσάρεστος στις επιθέσεις του. Oταν επιτίθετο, χαμήλωνε το κεφάλι και όπλιζε.»

  Προσωπικά ,δεν θεωρώ καθόλου απίθανη την προσέγγιση του Manuel. Η απέχθεια του Νεύτωνα κάθε φορά που έπρεπε να αναγνωρίσει πως έμαθε κατι πό κάποιον άλλον (χαρακτηριστική η σχέση του με τον Καρτέσιο, για τον οποίον τελικά έφτασε στο σημείο να αναπτύξει(εγγράφως) βαθύ πνευματικό μίσος, έγραψε και άρθρο «Errors in Descartes’ Geometry»…) είναι γνωστή.

 55. 52: Για σου και σένα σ.* Νίκο! Στείλε (εσύ που μπορείς) και κάνα μήνυμα για έξω, μην τα λέμε μόνο στου Νικοκύρη!

  * σ.: συσχολιαστή 🙂

 56. spyroszer said

  33. Νεοκίδιε,δεν θέλω να σου χαλάσω την αρμονία 🙂
  αλλά δυστυχώς το λεξικό λέει ότι ο μποξέρ προέρχεται απ’ την δεύτερη σήμασία της λέξης box
  box (n.2.) «a blow,» c.1300, of uncertain origin, possibly related to Middle Dutch boke, Middle High German buc, and Danish bask, all meaning «a blow,» perhaps imitative.
  http://www.etymonline.com/index.php?term=box

  Ο πύξος, ή πυξάρι ή τσαμσίρι, απ’ όπου προέρχεται το box, δεν ξέρω αν έχει σχέση με την πυγμή.

 57. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Μόλις γύρισα από Αγ. Παρασκευή. Μπόλικη πυγμή είδα, φεύγοντας προς το μετρό όλο και περισσότερες πυγμές ανέβαιναν προς το ραδιομέγαρο.
  Πυγμαίους δεν πήρε το μάτι μου. Προφανώς οι τελευταίοι είναι κρυμμένοι στις στοές μηχανορραφώντας. Διότι οι καθηγηταί και οι κόνικλοι έπειτα από τας χθεσινάς των δηλώσεις και το συνεπακόλουθο κλάσιμο απ’ το αφεντικό εξαφανίσθηκαν εις τας τρύπας των.

 58. 56,
  Μικρό το μπέρδεμα με το boxer, καθότι θα μπορούσε να είναι από τα γνωστά εσώρουχα, σκυλιά, ή κινητήρες. 🙂

 59. …κινητήρες

 60. Γς said

  57:
  Πυγμαίοι, στοές, καθηγητές, κόνικλοι, χτεσινές δηλώσεις, αφεντικό και δη περδόμενο.
  Δεν καταλαβαίνω πράμα…

 61. Τίτλος Εξώς Χριστοδούλου said

  54
  Κουμπάρε, πολιτικό ανέκδοτο, από την Κύπρο: γιατί οι Κύπριοι πολιτικοί είναι κοντοί; Για να φαίνεται πιο μεγάλη η Κύπρος που μας αφήνουν.
  Κι οι μυθικοί μας πυγμαίοι, δεν ήταν οι Σκιόποδες, τόσο κοντοί που βρίσκαν σκιά κάτω από το ποδάρι τους;

 62. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  28: Πιδύε, υπήρχε και το πιθαμογόνατος, για τον Μπαμπαγκίντα.

  48: Να πούμε ότι η μουσική και οι στίχοι είναι του παγκρατιώτη Μωυσή Ασέρ.

  56-58: Θέλει άλλο άρθρο.

 63. Gilop said

  Ανάστημα πυγμαίων,
  πυγμή σπιθαμιαίων.

 64. Δεν ξέρω αν έχει ειπωθεί, αλλά οι απολυμένοι έχουν καταφέρει να επαναφέρουν το ERTworld.

 65. Μαρία said

  64
  Το άκουσα στον 902 λίγο πριν πέσει το σήμα.

 66. metanastis said

  Και μην ξεχνάμε ότι…
  Είναι γάτα – είναι γάτα
  ο κοντός με τη γραβάτα!!

 67. Νίκος Μαστρακούλης said

  Μια που μιλάμε για ανάστημα:

  Με το που ανακοινώθηκε το αυτοκρατορικό διάταγμα διάλυσης της ΕΡΤ, έπαψε βεβαια το συνεργείο καθαρισμού (υπεργολάβος) να καθαρίζει το ραδιομέγαρο.

  Όμως οι άνθρωποι του συνεργείου πήγαν εθελοντικά και καθαρίζουν το κτίριο.

  Άραγε οι άνθρωποι αυτοί δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι στηρίζουν το (επισήμως) «άντρο της διαφθοράς»;

  Ή μήπως διδάσκουν στον Απο-φασιστικό Πρωθυπουργό τι εστί ανάστημα;

 68. Και για αναπαραγωγή σε σχετικά προγράμματα (π.χ. VLC) ή στα αντίστοιχα των σμάρτφον:
  http://ebu_ios-i.akamaihd.net/hls/live/214400/ert/master.m3u8

  αποφεύγεις και τα υδατογραφήματα που πρόκαναν να κολλήσουν απάνω διάφοροι…

 69. αὐτὴ ἡ πυγμή, τὰ 34,7 ἑκατοστά., πόσο ταλαιπώρησαν τοὺς μεταφραστὲς τῶν Γραφῶν! Μρκ 7,3: οἱ γὰρ Φαρισαῖοι καὶ πάντες οἱ Ἰουδαῖοι ἐὰν μὴ πυγμῇ νίψωνται τὰς χεῖρας οὐκ ἐσθίουσιν, κρατοῦντες τὴν παράδοσιν τῶν πρεσβυτέρων. δηλαδὴ ἂν δὲν πλύνουν τὰ χέρια τους μέχρι τὸν ἀγκῶνα σὰν νὰ λέμε, κἀμμιὰ 35αριὰ ἑκατοστὰ ψηλὰ ἀπὸ τὶς παλάμες τους. ἂν τὸ βρῆτε σὲ κἀμμιὰ μετάφρασι σφυρίχτε μου.

  ἀκόμη τὸ ψάχνουν: http://www.ibiblio.org/bgreek/forum/viewtopic.php?f=6&t=1330

 70. Gpoint said

  # 32

  Και φυσικά pugna είναι η μάχη ύμφωνα με τα λατινικά που κάναμε το Γυμνάσιο :

  Hαnnibal ante pugnam animos Poenorum his verbis inflαmmat: » Ego post pugnam impavidos laudabo et donabo»

 71. sarant said

  67: Κάτι παρόμοιες σκέψεις έκανα κι εγώ.

 72. Παρακαλώ να πάρει θέση το δικηγορικό σώμα του ιστολογίου:
  http://www.efeteioathinon.gr/

 73. Ηλεφούφουτος said

  69 Υπάρχει και η άποψη του λάθους από αντιγραφή αντί του σωστού «πυκνά».
  Αλλά η χρήση του πυγμή ως μονάδας μετρήσεως δείχνει ότι είχε αποκτήσει σημασία σχετική με μέρος του χεριού.
  Απ ό,τι ξέρω στα Ελληνικά δεν έπιασε ποτέ μια αυστηρή διάκριση όπως αυτή π.χ. των Αγγλικών μεταξύ arm και hand. Η χειρ π.χ. στην κλασική γραμματεία χρησιμοποιείται χωρίς αυστηρό περιεχόμενο.
  Ίσως με το πυγμή πήγε να γίνει κάτι τέτοιο στα μτγν Ελληνικά.

 74. Νίκος Μαστρακούλης said

  72: Ενδιαφέρον. Στέρηση υπηρεσιών αντί στέρησης υπηρεσιών. Όπως λέμε οφθαλμόν αντί οφθαλμού…

 75. Gpoint said

  # 67

  Τώρα ειλικρινά συγκινήθηκα.Θα συγκινηθώ περισσότερο όμως αν μάθω και τις αμοιβές του γιατί ψυλλιάζομαι πως θα είναι ανάλογες των συναδέλφων τους το ΟΑΚΑ, δηλαδή λίγο λιγότερο από το διπλάσιο ενός εκπαιδευτικού έτοιμου για σύνταξη ή περίπου τριπλάσιος του πρωτιοδιόριστου εκπαιδευτικού
  Συγκινητική είναι επίσης και ανιδιοτελής η συμπαράσταση των δημοσιογράφων των ιδιωτικών καναλιών που στηρίζονται στους δημόσιους συναδέλφους τους για να έχουν το μισθολόγιό τους. Αραγε αυτοί πληρώνονται για τις μέρες απεργίας τους όπω οι συνάδελφοί τους της ερασπόρ που απεργούσαν κάθε σαββτοκύριακο ;
  Το ίδιο συνέβαινε και με τους δικηγόρους που κανόνιζαν τις αμοιβές τους ανάλογα με τις αποδοχές των δικαστικών αλλά λόγω στενότηττας της αγοράς τώρα ψάχνονται και καίνε το λίπος τους
  Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό απεργούν μόνο οι προνομιούχοι

  Η ΕΡΤ σωστά κλείνει και δεν έχει τόσο σημασία το πως κλείνει αλλά κυρίως το πως θα ξαναανοίξει κάτι που δεν βλέπω να απασχολεί κανένα κόμμα ακόμα

 76. Γς said

  75 @ Τζι

  Μπες να δεις τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
  Ονειρο

  http://ertvlive.blogspot.gr/

 77. Νίκος Μαστρακούλης said

  75: Δεν γνωρίζω τα στοιχεία που επικαλείσαι, ή εκείνα που ρωτάς. Όμως ακούω ότι εν προκειμένω μιλάμε για υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρίας καθαρισμού, των οποίων οι συνθήκες απασχόλησης και οι αμοιβές είναι χοντρικά γνωστές από την εποχή της Κούνεβα.

  Κατά τα λοιπά, η ΕΡΤ σωστά δεν κλείνει.

 78. γιὰ τὴν πυγμὴ ὡς μέτρο σελ. τυπογραφικὴ 113 τέλος-114 άρχὴ http://books.google.gr/books?id=nWpNAAAAcAAJ&pg=PA23&lpg=PA23&dq=%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%82&source=bl&ots=V7ZcEWfnIA&sig=y7VwZqfMIwAXqZC8gXvjuvPRPsM&hl=el&sa=X&ei=vvS5UdTqNoTLswa0yYHABA&ved=0CFEQ6AEwBw#v=onepage&q=%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%82&f=false

  τὴν σημασία γνωρίζει ὁ Θεοφύλακτος: (στήλη 560) http://books.google.gr/books?id=-SFJAAAAcAAJ&printsec=frontcover&hl=el&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q=487&f=false

 79. Νίκος Μαστρακούλης said

  Ωραίο αυτό που μόλις είδα: Ο παραμυθάς Κώστας Στοφόρος και μια ομάδα παιδιών έγραψαν ένα παραμύθι, για έναν κακό μάγο που έκανε όλες τις τηλεοράσεις να δείχνουν λυπημένους ανθρώπους.

  Τον κακό μάγο τον ονόμασαν, προσφυώς, Ξε-ΝΕΡΙΤ 🙂

 80. Triant said

  Μόλις το είδα:

  Δεν το πιστεύω! Οι άνθρωποι δεν είχαν κατοχυρώσει το nerit.gr !!! και τους κάνουν πλάκα. Πιό ρεζίλι, πεθαίνεις…

 81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  1.500.000 άνεργοι μέσα σε τρία χρόνια, δεκάδες αυτοκτονίες απελπισμένων ανθρώπων, χιλιάδες παιδιά παρατάνε το σχολείο και τις σπουδές, γιατι δεν τα βγάζει πέρα η οικογένεια, χιλιάδες νέοι άστεγοι, και δεν ΑΝΟΙΞΕ ΜΥΤΗ. Στο άκουσμα της (απαράδεκτης με τον τρόπο που έγινε) απόφασης για το κλείσιμο της τρισάθλιας ΕΡΤ του 5-6% τηλεθέασης, των αργόμισθων, των βαλτών, των δικών μας παιδιών, των υψηλά αμοιβομένων για απαράδεκτο έως ανύπαρκτο έργο, των υπεράριθμων υπαλλήλων χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, των αιωνόβιων απαράδεκτων και πλουσιοπάροχα αμοιβομένων αθλητικών παρουσιαστών (π.χ ΣΕΦΤΕΛΗΣ) και τόσων άλλων λόγων και παραλόγων, όλα τα κόμματα ( πλήν Ν.Δ και Χ.Α, για ευνόητους λόγους) ξεσπάθωσαν εναντίον της απόφασης. Το ίδιο και οι δημοσιογράφοι ( οι γνωστοί ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ) αλλα και στα ιστολόγια όπως κι εδώ, όλοι φωνάζουν για φασισμό, λογοκρισία, και φίμωση. Φίμωση σε ποιόν, στην ΕΡΤ που έκοψε πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή στον αέρα, γιατι ενοχλήθηκε ο υπουργός δημοσίας τάξεως; Που τελικά έδιωξε τον έναν δημοσιογράφο, και η άλλη μπήκε σε δυσμένεια; Στο κατεξοχήν μέσο της εκάστοτε κυβερνητικής προπαγάνδας; ΦΙΜΩΘΗΚΕ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; ποιά αλήθεια της ΕΡΤ;
  Περισεύει η υποκρισία στην κοινωνία μας, η εγώ τα βλέπω λάθος;

  Η στραβός είν΄ο γυαλός, ή στραβά αρμενίζουμε.

 82. Triant said

  Τελείως άσχετο:

  Επειδή είμαι τεμπέλης έγραψα ένα μικρό πρόγραμμα σε java που του δίνεις URL και κείμενο για τίτλο και σου ετοιμάζει στο clipboard το HTML tag για να το επικολλάς στο σχόλιο και να γλιτώνεις τους «λίκνους» των τριών γραμμών. Το έβαλα εδώ για όποιον το θέλει.

 83. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  82: Μπράβο νέε μου! Τεμπελιά τέχνας κατεργάζεται!

  72: Δεν ανοίγει ή μάλλον βγαίνει σε ανύπαρκτο.

 84. Κουγιαγια said

  82 Triant
  Μπράβο, ωραίο ακούγεται το κόλπο αλλα δεν ανοίγει η σελίδα. Λέει error 404.

 85. Gpoint said

  Δυστυχώς απ’ οτι φαίνεται η χώρα θα ταλαιπωρηθεί πολύ ακόμα μέχρι να αποκτήσει ΠΟΛΙΤΙΚΑ κόμματα κια όχι ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ που κοιτάζουν να εκμεταλλευθούν κοντόφθαλμα την φθορά του αντιπάλου και όχι το γενικό καλό. Την ΕΡΤ που σιχτίριζαν όλοι, την λατρεύσανε ξαφνικά απλά και μόνο επειδή την διαλύει άλλος και με άκομψο τρόπο. Αντί να κοιτάξουν πως θα γίνει μια καινούργια αξιοκρατική και αμερόληπτη θέλουν να διατηρήσουνν την αμαρτωλή για λόγους ψηφοθηρίας ή σκέτης ανηθικότητας
  Δεν αντιδράσανε στο κλείσιμο τόσων σχολείων και στην διακοπή της επιδότησης εισιτηρίων σε μαθητές που δεν είχαν σχολείο στο χωριό τους και τους ανάγκασε να διακόψουν και συσπειρωήκανε μη χάσουν τα προνόμιά τους οι βολέμένοι της ΕΡΤ !!!.
  Με τα αποφάγια ενός πρώην μεγάλου κόμματος ανεβάζεις ποσοστά αλλά δεν κάνεις πολιτική..
  Και φυσικά αγαπητέ Γς θα ξαναγίνουν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, δεν ήταν εκεί το πρόβλημα, όσο για το τρίτο που υποκριτικά θυμήθηκαν κάποιοι τον Χατζηδάκι έχει πεθάνει από τότε που έπαυσε να είναι διευθυντής του και όχι τώρα που σώπασε προσωρινά

 86. Triant said

  Για να δούμε τώρα.

 87. Gpoint said

  # 77

  Και θέλεις να πιστεύσω πως δεν πήγαν στη δουλειά τους αλλά πήγαν να καθαρίσουν οικειοθελώς και αφιλοκερδώς την ΕΡΤ !!! Και δεν θα τους απέλυε ο εργοδότητς τους !!
  Οτι μπορεί να τις έστειλε η εταιρία πιθανόν μια που αποβλέπει σε διατήρηση της παχυλής ύμβασης αλλά απ’ όσα έχω δει συνήθως τέτοιοι οργανισμοί έχουν μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα, Πιθανόν όμως επειδή τέτοιου είδουςπροσλήψεις προσωπικού σπανίως αποδίδουν έργο μπορεί να πληρώνανε και καμιά εταιρία να μη τους φάει η βρώμα
  Ακόμα και οι καθαρίστριες των σχολείων αμείβονται καλύτερα από τους εκπαιδευτικούς, οι δε τιμέ που σου ανέφερα αφορούσαν το ΟΑΚΑ. Μάλιστα εκεί προ ετών μια ,,,ολιγαρκής εργαζομένη των 2300 καθαρών έδινε ένα 700άρι σε μια Αλβανίδα να πηγαίνει αυτή στη θέση της

 88. sarant said

  86: Τώρα ναι!

 89. Για τους κοντούς (στην πολιτικά ορθή αγγλική vertically challenged) υπάρχει ένα ανέκδοτο που αναφέρεται σε αείμνηστο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναλόγων… σωματικών προσόντων.

  Ερώτηση: Τι κάνει ο Πρόεδρος όταν έχει αϋπνίες;
  Απάντηση: Κόβει βόλτες κάτω από το κρεβάτι του.

 90. Νίκος Μαστρακούλης said

  87: Δεν θέλω να πιστεύσεις τίποτε. Δύο παρατηρήσεις μόνο:
  – Σήμερα και αύριο έχει γενική απεργία. Επομένως, αν τους απολύσει ο εργοδότης τους θα βρει νομιζω καλύτερους λόγους.
  – Οι εικασίες σου δεν στερούνται, κατά τη γνώμη μου, βάσης, όμως ο (επιβεβλημένος) κυνισμός δεν πρέπει να μας στερεί την ικανότητα διάκρισης και επανεξέτασης κατά περίπτωση.

  Δυσκλαύθμηρον (disclaimer): Δεν έχω (ούτε είχα) κάποια σχέση με την ΕΡΤ ή με κάποιον πολιτικό σχηματισμό. Επίσης, προσπαθώ να μην εξιδανικεύω την κατάσταση θετικά, ούτε όμως και αρνητικά.

 91. Κουγιαγια said

  86 Triant
  Ναι, δούλεψε. Πολύ χρήσιμο γιατί γλυτώνεις το html γράψιμο.

 92. Νίκος Μαστρακούλης said

  89: Την ίδια εποχή κυκλοφορούσε και το μαθητικό ανέκδοτο με τα παραθετικά του «κόντός»: κοντός, κοντύτερος, ο εν λόγω 🙂

 93. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #87, 90
  Συγγνώμη παιδιά και δεν μου πέφτει λόγος, αλλά αν είναι να κάνετε κάτι, τότε να πιστέΨετε. Και πάλι συγγνώμη.

 94. Μαρία said

  92
  Στη Σαλονίκη η παραλλαγή: κοντός, Τσάτσος, όνομα δημοσιογράφου της «Μακεδονίας».

 95. Γς said

  85 @ Τζι
  Μωρό μου Τζι. Λες να μην ξέρω τι εστί ΕΡΤ;
  Δυο γκομενάκια είχα από κει μέσα και ξέρω τόσα πολλά που θα φρίξεις. Χώρια το “Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιογράφοι” κτλ.
  Όμως ρε πούστη μου θα σε ρωτήσω κάτι.
  Συμφωνείς ότι για να απολύεις και να πετάς στο δρόμο τρεις χιλιάδες οικογένειες πρέπει να έχεις @@;
  Πρέπει. Εχει λοιπόν @@ αυτός; Πως τον βλέπεις;
  Δεν είναι το ίδιο σαν τον συμφοιτητή του Γιωργάκη. Άλλος @@διάρης!
  Δεν με χέζεις ρε Τζι;
  Με τα καθίκια. Τους γιούς του Αντρέα και τα εγγόνια του Μπενάκη.
  Με τυχάρπαστους ανθρώπους θα δούμε προκοπή;
  Γέμισε το μουσείο Ακρόπολης με Καλαματιανούς.
  Διόρισαν στην ΕΡΤ ημετέρους με παχυλούς μισθούς και βγαίνει ξαφνικά ο Σίμος που τον διόρισε ο χαστουκιάρης πατήρ και που καλοπέρασε στην Αμερική τόσα χρόνια με τα λεφτάκια μας να λέει τώρα για διαφθορά!
  Μωρό μου. Κάποιος πρέπει να τους σταματήσει αυτούς τους άχρηστους.
  Όχι εγώ βέβαια, ούτε εσύ. Είμαστε μεγάλοι. Και ιντιό. Ιδιώτες με την αρχαία σημασία. Και να τα καζάντια μας.
  Καλά να πάθουμε. Μουτζώνω προς το Γαλαξίδι και περιμένω απάντηση!

 96. physicist said

  #91. — … Πολύ χρήσιμο γιατί γλυτώνεις το html γράψιμο.

  Μη με καταρρακώνεις, συνάδελφε! Πέρασε πια τόσο πολύ αυτό το στυλ, να πηγαίνει ο προσδιορισμός πριν το ουσιαστικό με παράταξη; Δεν θάτανε πιο στρωτό νάλεγες γλιτώνεις το γράψιμο κώδικα html;

  Ξέρω, ακούγομαι σαν φαρμακομύτα γεροντοκόρη βιβλιοθηκάριο ή σαν σπασίκλας απουσιολόγος αλλά τα παίρνω μ’ αυτή τη σύνταξη.

 97. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  85. >>Την ΕΡΤ που σιχτίριζαν όλοι, την λατρεύσανε ξαφνικά απλά και μόνο επειδή την διαλύει άλλος και με άκομψο τρόπο.
  Αντί ΕΡΤ βάλτε δημοκρατία, να δείτε καθαρότερα γιατί μας σόκαρε αυτή η εκτροπή. Αν δεν μπορούν να κουμαντάρουν έναν οργανισμό και τον κλείνουν, φανταστείτε πόσο πιο ανίκανοι είναι να κυβερνήσουν τη χώρα. Σαν ιδιοκτήτες θεάτρου:
  » (Το) κλείνουμε.Το Σεπτέμβρη ξανά μαζί με νέο πρόγραμμα».
  Εκ της Δνσεως της Ωραίας Ελλάδος.

 98. munich said

  86 δούλεψε το προγραμματάκι για κανέναν; εμένα δεν μου το ανοίγει καν, είμαι σε μακ ος εξ 10.7.5

 99. Μαρία said

  96
  Νούμερο 2 στον κατάλογο:
  Eυάγγελος Β. Πετρούνιας,
  Nεοκαθαρεύουσα και εξαγγλισμός της ελληνικής: γραμματικό σύστημα
  [Μελέτες για την ελληνική γλώσσα 27 (2007) σελ. 348-360.]

  Click to access MEG_27_348_360.pdf

 100. Triant said

  @98 Έχεις jre (java runtime environment) v 1.6 ή νεώτερο;

 101. munich said

  ναι 1.6 κατσε να δω αν έχει κανα απντέιτ

 102. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Είπε ένας αγρότης από Ορεστιάδα: Αν έκλεισαν την ΕΡΤ επειδή είχε λαμόγια, για να κάνουν καινούργια, και η Βουλή ‘εχει λαμόγια, να την κλείσουν κι αυτήν να βγάλουμε νέα !

 103. sarant said

  Απροπό, μήπως ξέρει κανείς κανένα σάιτ με αγγλικό κείμενο για όσα γίνονται στην ΕΡΤ και στην Ελλάδα γενικότερα;

 104. munich said

  @100
  εκανα ινστολ το java runtime enviroment 7 και τώρα μου ανοίγει το προγραμματακι σου αλλά δεν δεχεταi cmd+v μόνο να πλητκτρολογήσω μπορώ , που δεν έχει πολύ νόημα . παντως καλή δουλεια, φαινεται πρακτικό!

 105. Triant said

  @101 Δεν το ξέρω το Mac αλλά πρέπει με κάποιον τρόπο να του λές να αντιστοιχίζει τα .jar (java archive) αρχεία με την java, Λογικά δεν πρέπει να λείπει καμιά βιβλιοθήκη, δουλεύει με τις default συν την awt η οποία συνήθως περιλαμβάνεται στην εγκατάσταση.

 106. spyroszer said

  103 Της Καθημερινής έχω υπόψη μου μόνο
  http://www.ekathimerini.com/ekathi/news

 107. Triant said

  @104 Εντύπωση μου κάνει. Θεωρητικά η java έχει την ίδια συμπεριφορά παντού, αυτός είναι και ο λόγος που ασχολήθηκα μαζί της τώρα στα γεράματα. Αν δεν δουλεύει το paste δεν έχει νόημα. Αν όμως στο άλλο χέρι σου φτιάχνει το tag, μπορείς να βάλεις το URL μετα με επικόληση. Γλιτώνεις κάποιο γράψιμο.

 108. Μαρία said

  103
  Μαζεύουν και υπογραφές.
  http://www3.ebu.ch/cms/en/home

 109. Νίκος Μαστρακούλης said

  ΕΡΤ, όπου νά ‘ναι, Τζέιμς Κένεθ Γκάλμπρεϊθ (γνωστός οικονομολόγος, γιος του Τζον)

 110. Μαρία said

  109
  Ήταν χτες εδώ με Βαρουφάκη σε εκδήλωση του ιδρύματος «Πουλαντζάς». Δήλωσε μάλιστα οτι είχε προγραμματίσει συνέντευξη στην ΕΤ3 αλλά δεν πρόκανε.

 111. Ηλεφούφουτος said

  Xa xa xa xa! Τι είπε ο άνθρωπος!

 112. Ηλεφούφουτος said

  Μπράβο διερμηνεία κονσεκουτίβ ο Βαρουφάκης!

 113. Νίκος Μαστρακούλης said

  112: Ναι, καλός είναι, του βγαίνει και φυσικό. (Στο 111 γέλαγες μ’ αυτό που είπε για Βιτγκενστάιν και Ουάιλντ, σωστά;)

 114. Ηλεφούφουτος said

  Εε, ναι

  Την ιστορία που λέει για το βιβλίο με τα σπίρτα την ξέρω

 115. Νίκος Μαστρακούλης said

  Εν τω μεταξύ, δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο ρόμπα (και πόσο διεθνώς) έγινε η κυβέρνηση με το όνομα του νέου φορέα!

 116. Κουγιαγια said

  96 Physicist
  Ε, ναι. Σωστά. Είχα γράψει «γλυτώνεις το γράψιμο σε κώδικα html» αλλά το διόρθωσα σε «γλυτώνεις το html γράψιμο» γιατί έτσι μιλάνε πιά όλοι οι συνάδελφοι στο περιβάλλον μου.

 117. Μαρία said

  115
  Tom Stoukas ο ρεπόρτερ. Ο Ηλεφού τώρα δικαιώνεται.

 118. Νίκος Μαστρακούλης said

  117: Απλή συνωνυμία, ή μήπως συγγενής της Αλίκης μας; 🙂

 119. Gpoint said

  # 85

  Καλύτερα να μουτζώσεις προς εαυτό σου μεριά γιατί με τέτοια μυαλά φτάσαμε εδώ πέρα και θα πάμε ακόμα χειρότερα. Το ζήσαμε και πριν μερικά χρόνια όταν οι καλοβολεμένοι στον ΟΤΕ, στα Πετρέλαια και λοιπά ευαγή ιδρύματα απεχώρησαν νεότατοι σαν πλεονάζοντες με καμιά 200-300αριά χιλιάρικα αποζημίωση έκαστος. Λίγα χρόνια μετά τα ταμεία βουλιάξανε και άνθρωποι που ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ τις εισφορές τους είδαν να εξανεμίζονται μερίσματα και εφ’ άπαξ για να πληρωθούνΤΟΤΕ αυτοί που δεν είχαν καταβάλει εισφορές.
  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ, ΔΕΝ ΓΕΝΝΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ΅ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ, ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ
  Και ξέρεις γιατί, πολύξερε, συναισθηματικέ αριστερέ ;
  Γιατί. όσους έχουν διορισθεί χωρίς μέσον τους έχουν χεσμένους ΟΛΑ τα κόμματα δεξιά κι αριστερα μιας και δεν πρόκειται για ΠΕΛΑΤΕΣ΅τους. Ξέρεις κανένα στην ΕΡΤ να διορίστηκε χωρίς χαρτάκι ; Γι αυτό και τρέχουν όλα τα κόμματα ενώ όταν κινητοποιούνται οι καθηγητές τα ξύνουν ή ματαιώνουν την απεργία πάνω στις εξετάσεις «για το κοινό καλό», πέρα από κομματικές ιδεολογίες.
  Μήπως άκουσες από κανένα κόμμα να λέει πως ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ όσα χαριστικά δόθηκαν στην νομενκλατούρα του δημοσίου, στους «μαζί τα φάγαμε» όπως κυνικά τους προσδιόρισε ο Πάγκαλος ; ;
  ΠΟΤΕ !!
  Είναι εύκολο και ψηφοθηρικό να υποστηρίζεις τους ευνοημένους και να ζητάς να μη χάσουν τα προκλητικά προνόμιά τους γιατί το ξέρεις καλύτερα από μένα πως θα επανιδρυθεί η ΕΡΤ με τους ίδιους απλά με προσαρμοσμένους στην πραγματικότητα μισθούς. Εξ άλλου αν δεν γίνει θα τραβήξουν ένα νέο κεφαλικό φόρο (μέσω τρόικας, βεβαίως) να βρούνε λεφτά να τους πληρώσουν ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ !!
  (με…αριστερή σημαία, άλλωστε)
  Μήπως ξέρεις καμιά οφσόρ εταιρεία να πληρώνει χαράτσι και κοινωνική εισφορά στην ανεργία ; Αν όχι, ετοιμάσου, έρχεται…
  Αν ήσουν μερικά χρονάκια νεότερος και δεν είχες πάρει ακόμα το εφ άπαξ σου κι έβλεπες από εξηντατόσες να γίνεται εικοσιτόσες για να πληρωθούν τα εφάπαξ των δικαστικών που δεν πλήρωσαν ποτέ κρατήσεις-αντίθετα από σένα- θα καταλάβαινες στην πράξη τι είναι πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, αριστερό και δεξιό ;
  Φίλε άμα δούλευα στο κανάλι της Βουλής και σε κάθε ευκαιρία, όπως οι απογραφές π.χ,. έβρισκα μια καλή θεσούλα για παραπάνω εισοδηματάκι -την ώρα που χιλιάδες είναι άνεργοι- θα έκανα κι εγώ τον αριστερό που αγωνίζεται για τον συνάνθρωπό του και το δικαίωμά του στην δουλειά. Δεν πιστεύω να ξέρεις κανένα τέτοιον «εργασιομανή» στον χώρο σου… ;

  # 97

  Αμα παραλληλίζεις την δημοκρατία με την ΕΡΤ ή κάπως λάθος στην μάθανε την δημοκρατία ή μπερδεύεις την βούρτσα με την,,,κτένα

 120. Gpoint said

  Το σχόλιό μου απαντά στο # 95 όχι στο # 85

 121. Γς said

  119 @ Τζι

  Στην ίδια συχνότητα είμαστε και μη με βρίζεις (>πολύξερε, συναισθηματικέ αριστερέ).

  Και η σύνταξή μου κατέβηκε κάτω απ το μισό και συνεχίζει τον κατήφορο και το εφάπαξ μου το βλέπω να πηγαίνει στις εικοσιτόσες με προοπτική να με καλέσουν κάποτε, αν ζω, να πάω να κλείσουμε τον λογαριασμό, όπως γίνεται στις τράπεζες με αστείους λογαριασμούς πενταροδεκάρων.

  Οσο για τα υπόλοιπα, να γιατί σε προσκάλεσα σε αλληλοφασκέλωμα.

 122. Gpoint said

  # 95

  Και επί της απορίας σου Γουσού αν κάποιος πρέπει να σταματήσει τους απογόνους του Μπενάκη, του «εθνάρχη» και της σοσιαλιστικής διεθνούς η απάντηση είναι πως κόμματα που σκέπτονται τόσο ρηχά και μικροπολιτικά σαν του Τσίπρα το μόνο που θα κάνουν αν έρθουν στην εξουσία είναι να ιδρύσουν καινούργια τζάκια όπως έγινε και με τους πασόκους, εξ άλλου στα αποφάγια τους στηρίζεται και την πολιτική τους ακολουθεί.
  Και σκυλομετανοιώνω που ψήφισα υπέρ της αβασίλευτης στο ανφέρ και αντί να έχω μια βασιλική οικογένεια στον σβέρκο μου έχω δέκα, μεταξύ των οποίων και του γάτου της πολιτικής που με αυτό το «ανφερ» έκανε την οικογένειά του τζάκι πιο εύκολα από τους άλλους με τον σοσιαλοσμό και το όνομα των Σκοπίων…
  Οχι μόνο οι βάρβαροι αλλά κι ο βασιλιάς ήταν μια κάποια λύση, ένα ανάχωμα σε όσους ήταν βασιλικότεροι από κείνον.

 123. Γς said

  Να και ο άναξ πρωί πρωί.
  Και πόσο καλά περνάγαμε τότε με τη μαμά του.

  Καλημέρα Τζι

  Σκούρα τα πράγματα.
  Δεν πάμε για ψάρεμα λέω εγώ

 124. Gpoint said

  Ασε με ρε Γουσού, ιουνιάυικα και δεν μπορώ να πάω για ψάρεμα να ηρεμήσω κι ασχολούμαι με τα ψυχοφθόρα της παραλογικής και τους ορκισμένους εχθρούς τη αλήθειας.
  ξέρει εκείνο το τραγούδι του Βαμβακάρη που λέει ;

  Δυο γυφτοπούλες στο βουνό
  μάνα και θυγατέρα δυο
  βοτάνια εμαζευανε
  (ε)να λαβωμένο βρίσκουνε
  – Μανούλα να τον πάρουμε
  τον ξένο να τον γιάνουμε
  – Εμεις ψωμί δεν έχουμε
  τον ξένο τι τον θέλουμε ;
  – Μάνα το σεντονάκι μου
  θα λάμπει στο κονάκι μου
  μανούλα μου τον αγαπώ
  κι αν δεν τον πάρω θα χαθώ

  ή κάπως έτσι, έω τριάντα χρόνια να το ακούσω

  Ε λοιπόν μου το θυμίζει έντονα η σημερινή πολιτική κατάσταση

 125. Γς said

  Δεν σε είδα.
  Είχα πάει στα λουλούδια μου.
  Πολλά είναι και δεν τα προλαβαίνω στο πότισμα.
  Α, έχω και τα περιστέρια μου.
  Και ειδικά ένα από αυτά.
  Ενα; περιστέτρι, λάθος της φύσης.
  ΘΙα σου γράψω κάποια στιγμή για δαύτο.
  Οσο για τον Βαμβακάρη πράγματι θυμίζει πολλά.
  Ασε που αυτά τα άσματα με μερακλώνουν.
  Νά’χαμε κι ένα κατρούτσο!

 126. Gpoint said

  Τελικά το βρήκα στο γιουτιούμπ από την εκπομπή του Φέρρη αν και τα λόγια τα θυμάμαι κάπως διαφορετικά. Αυτό και το στρίβε λόγια τα είχα ακούσει τραγουδισμένα από τον Μάρκο σε προπολεμικά 78άρια. Το στρίβε λόγια μου το έπαιξε ο Γκολές στο «ντουζένι» πριν τριάντα χρόνια (που λένε πως δεν παίρνει παραγγελιές) και μου είπε πως αυτός το έπαιζε γνήσια σμυρνέικα ενώ ο Μάρκος το είχε διασκευάσει στην δική του διαφορετική κάπως εκδοχή

 127. #103 κι εδώ:
  http://international.radiobubble.gr/2013/06/the-shutdown-of-ert-live-blog-12-june.html

 128. munich said

  @107
  φίλτατε Τριαντ, έχω κανά δυο .τζαρ ακόμα που παίζουν κανονικά . αλλά θα το ψάξω κι εγώ το ΣΚ μου έκανε κι εμενα εντύπωση

 129. sarant said

  Kαλημέρα!

  106, 127: Ευχαριστώσας!

 130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  97 – Λυπάμαι που το λέω, αλλα πολύ επιλεκτικά σοκάρεστε. Αν αυτά είναι τα δημοκρατικά αντανακλαστικά (που είναι τελικά) του λαού, ενω εδώ και χρόνια, έχει καταλυθεί η δημοκρατία, εύκολα καταλαβαίνει κανείς, γιατι κάνει πάρτυ η «εξουσία».

  102 – Ο πατριώτης μου σε δυο γραμμές, ανέλυσε την αιτία των προβλημάτων της χώρας, «και η βουλή λαμόγια έχει, να την κλείσουν κι αυτή, να βγάλουμε νέα» λαμόγια προφανώς. Φυσικά δεν του πέρασε απο το μυαλό, οτι δεν πρέπει να ψηφίζει λαμόγια, αλλα τους πιο ικανούς, άλλωστε οι περισσότεροι (αν οχι όλοι) κρίνουμε εξ ιδίων.
  Έλληνες και δημοκρατία, ο ορισμός του παραλόγου.

 131. michm said

  Κε Νικοκύρη ,
  Για να δούμε αν επιβεβαιωθεί η τελευταία σας παράγραφος αυτές τις μέρες .
  « Εκτός βέβαια αν δεν έχει κανείς ισότιμους εταίρους αλλά πυγμαίους, οπότε και η πυγμή φέρνει αποτέλεσμα.»
  Όσο για το κλείσιμο της ΕΡΤ , νομίζω πως πυγμή δεν το λες, μάλλον αλλιώς το λες ….. (έχουμε και Κυρίες στο blog) καλή μέρα σε όλους σας

 132. Triant said

  @128 Δες σε παρακαλώ την version 1.1 και πες μου αν προγραμματιστικά τουλάχιστον δουλεύει το paste.

 133. Γράφομαι επειδή βλέπω ότι συζητάτε κι εδώ για την χαμηλής θεαματικότητας, άχρηστη, διεφθαρμένη, πουλημένη, κατευθυνόμενη, μη ανταποδοτική και ξεφτιλισμένη (αν ξέχασα τίποτα σχωράτε με) ΕΡΤ και τα ζητήματα δημοκρατίας και λέω να μη χάνω τα σχόλια.

  Νίκο, ωραίο το άρθρο.

 134. Ηλεφούφουτος said

  Παρεπιφτού, το βιβλίο που ανέφερε ο υιος Γκάλμπρεϊθ στη μετάδοση με το Βαρουφάκη το είχα δει σε εκπομπή της «χαμηλής θεαματικότητας, άχρηστης, διεφθαρμένης, πουλημένης, κατευθυνόμενης, μη ανταποδοτικής, ξεφτιλισμένης» και λίγα λέμε ΕΡΤ σε ανύποπτο χρόνο όπου μιλούσε ο ίδιος ο μακαρίτης. Νομίζω εκείνον είχε αντικείμενο.

 135. @134 Δεν πιστεύω να έχεις απαίτηση να κρατήσουμε έναν «ολόκληρο αδηφάγο οργανισμό χαμηλής θεαματικότητας, άχρηστο, διεφθαρμένο, πουλημένο, κατευθυνόμενο, μη ανταποδοτικό, ξεφτιλισμένο και λίγα λέμε» οργανισμό για να βλέπεις εσύ και οι όμοιοί σου εκπομπές για τον Γκάλμπρεϊθ. Ειδικά τώρα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που το τέλος για την ΕΡΤ ισοδυναμεί με τα έξοδα διατροφής ενός νοικοκυριού για μια εβδομάδα.

 136. Ηλεφούφουτος said

  135 Πω πω, τι τζοβαΐρι είν αυτό!

  Νικοκύρηηη! Ιστολόγοιιιιιι! Διαδώστε το μέχρι το τελευταίο πεινασμένο νοικοκυριό!
  Να φτάσει η αλήθεια στο λαό!

 137. @136 Ναι μωρέ, διαδώστε, γιατί παραπονιούνται κιόλας που δεν τους παίζει η χαμηλής θεαματικότητας, άχρηστη, διεφθαρμένη, πουλημένη και για συντομία ΕΡΤ.

  (Ξέρω ποιον σύγχυσα τώρα 🙂 )

 138. Νίκος Μαστρακούλης said

  135: Η Φιλελεύθερη Συμμαχία έχει κάνει σαφές ποιας «ελευθερίας» φίλη είναι.

  Ευτυχώς όμως δεν λαϊκίζουν. Θα μπορούσαν να επισημάνουν ότι το τέλος για την ΕΡΤ ισοδυναμεί* με τα έξοδα διατροφής ενός νοικοκυριού για μήνες…

  *σε βάθος δεκαετίας

 139. Tomoly said

  Χαίρετε!

  Γνωρίζει κάποιος τι σημαίνει η φράση «Νόσον έτλα η Ελλάς»;

  Είναι από ανάρτηση που ανέβασε στο σάιτ του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Τσουκαλάς, η οποία καταλήγει «Νόσον έτλα η Ελλάς, Νόσον»: http://gkdata.gr/?p=39547

  Αόριστος του «τλω» είναι; Ο Αισχύλος γράφει στο «Αγαμέμνων»: «έτλα δ’ ουν θυτηρ γενέσθαι θιηατρός»- («ετόλμησε θύτης να γίνει της κόρης του». Σωστά;). Σημαίνει και υπομένω, όμως. Ή όχι;

  Τέλος πάντως, ευχαριστώ, εκ των προτέρων!

 140. sarant said

  135-138: Ωραίο μέτρο σύγκρισης! Το τέλος (σε ετήσια βάση) ισοδυναμεί με τα έξοδα διατροφής (για μία εβδομάδα)….!

 141. Μια μερα εχουμε επιστροφη ενοςηλικιωμενου κυριου, με γυαλια. Θα ειναι σεβαστος κ οσοι τον θυμουνται θα μιλουν για εναν αποφασιατικο δημοκρατη, που εβαζε τη χωρα πανω απο τοεαυτο του. Αντωνη Σαμαρα θα το λενε και θα φερει τη σταθερορητα στη νεα σελιδα της Ελλαδος.

 142. sarant said

  139: Από την Ανδρομάχη του Ευριπίδη: Νόσον Ελλάς έτλα, νόσον (1044)
  Ρήμα τλάω, τλω = υφίσταμαι, υποφέρω και πολλές άλλες σημασίες.

 143. Ηλεφούφουτος said

  139
  «Έντρομος ακροώμαι την αποκρουστική σιγή που επιβλήθηκε στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, υπό τον εκκωφαντικό θόρυβο των υπερχρεωμένων, διαπλεκόμενων, χωρίς άδεια λειτουργούντων ιδιωτικών αντίστοιχων μέσων του συστήματος, σε χώρα ημιαναίσθητης ή και επιληπτικά λειτουργούσας δημοκρατίας.

  Ολίγο με παρηγορεί η εξαγγελία ίδρυσης νέου φορέα, γιατί ξέρω τι εννοούν, δεν γνωρίζω πότε, και πώς θα λειτουργήσει.»

  H απορία μου: Στη Νέα Δημοκρατία τι ακριβώς κάνει ο εν λόγω;

 144. sarant said

  142: Σε μια παλιά μετάφραση του Τσοκόπουλου, ο στίχος αποδίδεται: Υπέφερεν όλη η Ελλάς’ όλη υπέφερεν.

 145. Νέο Kid Στο Block said

  143. Aντίσταση εκ των έσω; 😆

 146. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  142. Τλήμων Ορέστα λέει η Ιφιγένεια (ή ο Χορός;)
  «Ω καρδία τάλαινα » λέει αλλού , η εν Ταύροις (θηλυκό του τλήμων-ή ό,τι θέλω λέω;) .Να γιατί ψάχνω να ξαναέχω το λεξικό αρχαίων ρημάτων του Ρώσση

 147. Μαρία said

  134
  Δεν ήξερα οτι υπήρχε γιος και, όταν μου είπαν προχτές να πάμε να τον ακούσουμε, είπα έκπληκτη «μα αυτός δεν πέθανε;». Τον οποίο μπαμπά ξαναπαρεπιφτού τον λέγαμε Γκαλμπρέιθ και τον βλέπαμε γραμμένο Γκαλμπραίηθ.

 148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  134 – 135 – Tο ζήτημα δεν είναι η εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα ΕΡΤ, και το «ξαφνικό» προσωρινό κλείσιμό της, για να «αναβαπτιστεί», (άλλαξε ο Μανωλιός, κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς) αλλα το οτι ξαφνικά όλοι ανακαλύψατε, όπως και η αντιπολίτευση (λέμε και καμιά μλκα) οτι η συγκυβέρνηση (κι άλλη μλκα) κυβερνά (και τρίτη μλκα, μαζεύτηκαν πολλές τελικά) φασιστικά. ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
  Ειλικρινά, δεν θέλω να θίξω κανέναν, αλλα μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί, το μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής, απο την κρίση. Μπορεί να είστε βολεμένοι (με την καλή έννοια, δεν είναι κακό) ίσως πάλι δεν έρχεστε σε επαφή με καθημερινούς ανθρώπους, που έχουν χάσει την δουλειά τους, που δεν έχουν κυριολεκτικά να φάνε, και ζούν μέσα στην απόγνωση, και μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες, μιλάμε για άλλους ανθρώπους που αυτοκτόνησαν, μιλάμε για ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, και έμειναν στον δρόμο, ενω πριν τρία τέσσερα χρόνια ζούσαν με την οικογένειά τους αξιοπρεπώς. Μιλάμε για χιλιάδες παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο, γιατι δεν έχουν οι οικογένειές τους λίγα ευρώ να τα στηρίξουν.
  Τρία (τουλάχιστον ) χρόνια τώρα, χύνεται το αίμα των εργαζομένων στο δρόμο, αλλα τα «αριστερά» κόμματα, ζούν στον δικό τους κόσμο (εγώ έχω άλλη άποψη βέβαια, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ) όπως και οι «αριστεροί», λόγια, λόγια, λόγια, και απο έργα τίποτα. Ούτε μία γενική απεργία διαρκείας, ακόμα και των εκπαιδευτικών στις εξετάσεις ματαιώθηκε μη και χαλάσουν το αισιόδοξο κλίμα της «συγκυβέρνησης». 1,500,000 απελπισμένοι άνεργοι, δεν έχουν κάποιον να τους στηρίξει, να τους δώσει μια προοπτική, και ξαφνικά βλέπουν όλα τα κόμματα τις αντιπολίτευσης (κι άλλη μλκα) να ορύονται για την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, και το φασιστικό πρόσωπο της κυβέρνησης, να μιλάνε για φίμωση της αλήθειας και άλλες τέτοιες χαριτωμενιές.
  Απ΄οτι φαίνεται το παιχνίδι είναι στημένο, κι απο πριν ξεπουλημένο.
  Και για να δούμε την αποδοχή που έχει η ΕΡΤ στον λαό, μέχρι αύριο, άντε Κυριακή, θα έχει κάποιο κόσμο στο μέγαρο, μετά θα είναι μόνοι τους, γιατι η μπόχα απο την σηψαιμία είναι φοβερή.

  Υ.Γ – Γιτι πρέπει να πληρώνει το κράτος ενα σωρό εκατομύρια, για κάποιες πολύ καλές εκπομπές και ταινίες, όταν αυτό μπορεί να γίνει με το ενα εκατοστό (και πολύ λέω) του κόστους;

  Υ.Γ – Σε όλα αυτά τα επίθετα της ΕΡΤ, βάλτε και το ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ, ενημερωτική εκπομπή στον αέρα έκοψε, και είναι και συριζαίος ο δημοσιογράφος, αλλα δεν ίδρωσε το αυτί κανενός.

 149. Μαρία said

  143
  Η πολυτέλεια του ευρωβουλευτή.
  Επιλογή ΚΑΚ, π. Σ(αμ).

 150. Ηλεφούφουτος said

  147 Χι χι, την ίδια αντίδραση είχα κι εγώ όταν άκουσα το Βαρουφακη στην ΕΡΤ να λέει ότι τον είχε μαζί του και ταυτόχρονα «καλά, κοτζάμ μακαρίτης και τον έχουν και περιμένει;»

  Πάντως με τον τόνο στο μπρε (ή μπραι) δεν το έχω ακούσει.

 151. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >> Πυγμαίος, κοντός, κοντορεβιθούλης, νάνος, ζουμπάς, πινέζας,
  -ποντικομαμή, τοσοδούλης, τάπερμαν

 152. @148 Λάμπρο, δεν σου απαντάω γιατί θα πω καμιά βαριά κουβέντα. Μόνο να ξέρεις, τα συμπεράσματα είναι όλα δικά σου. Και η λογική «αφού κάποιοι δεν αντέδρασαν τότε γιατί αντιδρούν τώρα» εξόχως προβληματική και εκδικητική.

 153. Tomoly said

  142, 144: Ευχαριστώ πολύ, κ. Σαραντάκο!

 154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  152- Όχι παρεξήγησες, δεν είμαι αυτής της λογικής, και δεν γράφω αυτό άλλωστε, αλλα ούτε τώρα θα υπάρξει ουσιαστική κοινωνική αντίδραση, επικοινωνιακό παιχνίδι παίζουν τα κόμματα, και η κοινωνική αντίδραση, θα ξεφουσκώσει στο διαδύκτιο, ως συνήθως, που σημαίνει κανένα πρόβλημα για την κυβέρνηση.
  Τα συμπεράσματα φυσικά και είναι δικά μου, αυτού του τύπου τα συμπεράσματα είναι υποκειμενικά δεν είναι επιστημονικά, αναλόγα το κοινωνικό περιβάλλον που ζεί κανείς, και την οικονομική του κατάσταση, όπως και την πνευματική, βλέπει και κρίνει μια κατάσταση, όπως λέει και ενα παλιό ρητό, ο χορτάτος δεν πιστεύει ποτέ τον πεινασμένο, άλλοι έχουν κρίση, άλλοι είναι κροίσοι, δεν τα βλέπουν ίδια.
  Αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι η ξαφνική αντίδραση (τζούφια βέβαια, εκ του ασφαλούς) κομμάτων και διαδυκτιακού κόσμου, που μιλάνε για φασιστική απόφαση, λες και μέχρι τώρα λειτουργούσε δημοκρατικά, (αθρόες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα χωρίς αποζημίωση, χαράτσι, πετσόκομα των χαμηλοσυνταξιούχων κλπ) το θεωρώ υποκρισία (για να μη πώ τίποτα βαρύτερο) και αυτό γράφω, δεν νομίζω οτι καταφέρθηκα εναντίον κάποιου προσωπικά, και δεν είμαι καθόλου εκδικητικός.
  Αυτό που βλέπω εγώ, είναι οτι ο λαός είναι εντελώς διασκορπισμένος χωρίς καμία συνοχή, μια χαρά τα καταφέρνουν τα φερέφωνα του κεφαλαίου, τα «πολιτικά» κόμματα. Ειδικά τα λεγόμενα «αριστερά», άλλοι στην ΕΡΤ, άλλοι στην πλατεία, και άλλοι στο νομισματοκοπείο, για γέλια ή για κλάματα;

 155. @154 Αν θες πραγματικά μια απάντηση στα όσα γράφεις, άνοιξε αυτή τη στιγμή τον δέκτη σου στην ΕΡΤ ή τον υπολογιστή σου, και άκου.
  Μετά, ίσως ξανασυζητήσουμε.

 156. Αγγελική said

  Στα προσωνύμια των κοντών βάζω και το απολειφάδι ή το μισό μερτικό( μισή μερίδα). Όσο για την ποντικομαμή νομίζω, ΕΦΗ ΕΦΗ, ότι έχει άλλο νόημα. Πρόκειται για κάποιον που δεν τον πιάνει το μάτι σου αλλά είναι μουλωχτός, πονηρός. Μεταξύ των δύο παράλληλων συζητήσεων, επιλέγω την λεξιλογική για να είμαστε και πιο κοντά στο πνεύμα του ιστολογίου. (φατσούλα: θα τη μάθω πού θα μου πάει!)

 157. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  156. Μπορεί. Ταιριάζει γάντι γι αυτόν που το πρωτοείχα ακούσει. Αντίστοιχα ,για γυναίκα μοχθηρή και λίγη στο δέμας: Αραχνίτσα. Γελάω γιατί είναι προσωποποιημένοι στη μνήμη μου ,έχουν επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους και μου τους είχε χαρακτηρίσει έτσι γνωστός γραφιάς.Γνωστή πένα, θα έλεγα και θα ‘εδενε και με το γειτονικό νήμα. Εδώ η φάτσα: ανω κάτω τελεία και παρένθεση προς δεξια ). 🙂 = : + ) (χωρίς διάστημα.Από ένα στραβάδι περί αυτά επίσης.
  Θυμήθηκα κοντά στα παραπάνω και το
  «Αντισταθείτε στον κοντό ‘ανθρωπο του γραφείου»
  από τα κατά σαδουκκαίων του Μιχ Κατσαρού

 158. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  157.Ωχ, περίσσιες παρενθέσεις αλλά η χρειαζούμενη για τη φάτσα κλείνει προς αριστερά βέβαια.(Δεξιοαρίστερα μπλεξίματα:) ) Στραβάδι είπαμε

 159. spyroszer said

  154. Ωραία αυτά που λες, αλλά δεν κατάλαβα τελικά ποια είναι στάση που πρέπει να κρατήσουμε εμείς οι πολίτες κατά την άποψή σου για το συγκεκριμένο θέμα: να ενοχληθούμε, να διαμαρτυρηθούμε, να εξοργιστούμε; ή να το καταπιούμε αμάσητο αυτό που έγινε;

 160. Νίκος Μαστρακούλης said

  ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, Φωτεινή Δάρρα: «Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα…»

  Αισθάνομαι πως αυτό είναι που εκφράζει, από κοινού, όλους όσους αντιστέκονται στην εξαφάνιση της ΕΡΤ (και όχι της ΕΡΤ ΑΕ). Να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, γιατί οι «υπεύθυνοι», οι «δυναμικοί», οι «αποφασιστικοί» μπροστάρηδες (τα γκεσέμια, που λέγαμε αλλού), μας έχουν ρίξει στο επίπεδό τους…

 161. Αγγελική said

  156,157. Όλα ωραία και σωστά κι ο Κατσαρός, ο καλύτερος.( Να μην παρεξηγηθούμε, βέβαια ως ρατσιστές έναντι των κοντών, γενικώς.)
  Με συγκινεί το ενδιαφέρον σας για την επιμόρφωσή μου. Προς το παρόν οι παρενθέσεις και τα τοιαύτα δεν δουλεύουν, ίσως γιατί δεν έχω εγκαταστήσει το πρόγραμμα με τις φατσούλες.( Συγχωρήστε την ορολογία μιας άσχετης) Θα κάνω ταχύρρυθμο σεμινάριο με φίλους και ελπίζω να μην αποδειχτώ ανεπίδεκτη! Τίθεται και θέμα ευγενούς άμιλλας!( φατσούλα)

 162. leonicosl said

  Oι λέξεις πυξ και λαξ δεν είναι επιρρήματα αλλά τριτόκλιτα ουσιαστικά, πυξ – πυκτός = γροθιά (εξ ου πύκτης = πυγμάχος) και λαξ – λακτός = κλωτσιά (εξ ου λακτίζω)

  Δεν ξέρω αν επαναλαμβάνω κάποιον, αλλά ήμουν εκτός

 163. munich said

  @132
  φιλτατε Τριαντ! νομίζω τα κατάφερα;

 164. munich said

  Ευχαριστώ πολύ κ.Τριαντ! είστε καταπληκτικός!

 165. munich said

  Συγγνώμη που σας πρήζω αλλή μια δοκιμή δωρεά

 166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  155 – Συγχώραμε, τώρα διάβασα το σχόλιό σου, αλλα έτσι κι αλλιώς, ελάχιστες φορές είμαι στον υπολογιστή τέτοιες ώρες, και τηλεόραση δεν βλέπω εδω και 21 χρόνια, απ΄όταν γεννήθηκε η μεγάλη μου κόρη. Αφιέρωνα τον χρόνο μου στις κόρες μου, (οχι οτι έβλεπα και πολύ πρίν) και σιγά σιγά μπήκε σε αχρηστία, άλλωστε δεν έχει και τίποτα σπουδαίο για δεί κανείς, κλείνοντας την τηλεόραση αρχίζεις να ζείς.
  Οπότε δεν ξέρω τι ήθελες να δώ για να ξανασυζητήσουμε, αλλα σου επαναλαμβάνω, θεωρώ υποκρισία αυτή την αντίδραση, και ειδικά απο τα κόμματα στημένη, και σε μερικές μέρες θα ξεφουσκώσει, και οτι παίζεται επικοινωνιακό παιχνίδι, να μη πώ παραπλάνησης, σε ήσσονος σημασίας θέμα, και ο λαός διυλίζει τον κώνωπα, (ΕΡΤ) και καταπίνει την κάμηλο, (καταστρατήγηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και συμβάσεων, οριζόντια φορολόγηση, και φυσικά το οτι κανέναν κόμμα, δεν φέρνει στην βουλή επερώτηση, για την μη φορολόγηση της εκκλησίας ως τώρα), για τους εξοπλισμούς που συνεχίζονται κανονικά, μιλάμε μια άλλη φορά.

  159 – Να διαμαρτυρηθούμε μαζικά χωρίς κομματικές ετικέτες, μέχρι τελικής απόσυρσης της φασιστικής απόφασης, το τουρκικό παράδειγμα είναι ζωντανό, τι λές μπορεί να γίνει; Για να δούμε και πόσο συνειδητοποιημένοι δημοκράτες είμαστε, και όχι οπαδοί, ποδοσφαιρικού τύπου κομμάτων.
  Όσο για το «ή να το καταπιούμε αμάσητο» τόσα τερατώδη αντιλαϊκά μέτρα, αμάσητα τα κατάπιαμε, και μας έκατσε στον λαιμό το κοκαλάκι απο την μαριδούλα ΕΡΤ; Δεν μου πάει καλά ρε φίλε, μάλλον αμάσητο θα πάει κι αυτό.
  Τόσα χρόνια, μεγαλώναμε (είμαι 52) με ιστορίες για το μεγαλείο του ελληνικού λαού, και του ανυπότακτου Έλληνα. Με θλίψη διαπιστώνω, οτι μας έλεγαν μπαρούφες, τουλάχιστον απο την μεταπολίτευση και μετά, (ειδικά μετά την ΑΛΛΑΓΗ) πιο υπάκουο και χειραγωγήσιμο αρνάκι απο τον Έλληνα, δεν βρίσκεις στον πλανήτη. Έχουν αλλοτριωθεί οι Έλληνες, έχουν γίνει αμερικανάκια, και ως συνήθως, η δεύτερη βερσιόν, είναι μάπα.

 167. Triant said

  @164 Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια (επιτέλους αξιώθηκα να το πω και ‘γω μια φορά) 🙂
  Πήρατε το τελευταίο (1.1);

 168. Γς said

  51:
  >Ξέρω την ακριβή ηλικία της Ναταλίας Γερμανού!

  Κι εγώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: