Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της ΕΡΤ

Posted by sarant στο 15 Ιουνίου, 2013


Θα μπορούσα να γράψω και «μεζεδάκια τησέρτ», στο πνεύμα εκείνης της διαφήμισης που αρκετοί θυμήθηκαν αυτές τις μέρες, και αφού η επικαιρότητα της βδομάδας που τελειώνει κυριαρχήθηκε από την αυταρχική απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ κόντρα στη δεδηλωμένη, εύλογη είναι η επιλογή του τίτλου έστω κι αν δεν θα είναι όλα τα μεζεδάκια σχετικά με την ΕΡΤ και την απόφαση για κατάργησή της.

Για παράδειγμα, άσχετο με την ΕΡΤ είναι το εισαγωγικό μας μεζεδάκι: στο άρθρο του Π. Μανταίου στην Εφ.Συν. το περασμένο Σάββατο είδα ένα έξοχο λογοπαίγνιο του Ροΐδη να ακυρώνεται, τουλάχιστον ενμέρει, από μια άστοχη γραφή. Ο αρθρογράφος θυμήθηκε τα Σιμωνιακά, ένα σκάνδαλο του 1875 με δωροδοκίες υπουργών για την ανάδειξη επισκόπων, και (νόμισε πως) παρέθεσε το εξής, έξοχο επαναλαμβάνω, σχόλιο του Ροΐδη στον Ασμοδαίο: «Αν ουδέν άλλο προκύψει όφελος εκ της ανακρίσεως περί των επισκοπικών, η νεοελληνική γλώσσα θέλει τουλάχιστον πλουτισθή διά νέας λέξεως∙ εις τον μητροπολίτην δηλαδή θέλει προστεθεί ο μητροπωλητής». Όχι όμως μητροπωλητής, που δεν σημαίνει τίποτε. Θα πλουτιστεί η ελληνική γλώσσα, έλεγε ο Ροΐδης, διότι εκτός από τον μητροπολίτη θα έχουμε και τον μιτροπωλητή, δηλαδή αυτόν που πουλάει μίτρες, δηλαδή θέσεις επισκόπων! Βέβαια, μπορεί τον αρθρογράφο να τον πήρε στο λαιμό του ο διορθωτής ή η Βικιπαίδεια, που κι αυτή έχει τη λάθος γραφή (ας τη διορθώσει κάποιος, αλλά όχι αμέσως, ας περιμένει καναδυό μέρες).

Επίσης άσχετο με την ΕΡΤ είναι και το δεύτερο μεζεδάκι μας, που θα μπορούσε να διεκδικήσει το βραβείο του αδέξιου τίτλου της εβδομάδας. Η διάκριση ανήκει στο skai.gr, για τον τίτλο: Ελβετία: Περίπου 10,5 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται ως «παραπαίδια» σε σπίτια. Όταν το διαβάζετε, τι καταλαβαίνετε; Λογικά, ότι 10 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται στην Ελβετία ως ‘παραπαίδια’ σε σπίτια, έτσι; Ξέρουμε βέβαια ότι αυτό είναι αδύνατο, αφού ολόκληρη η Ελβετία έχει πολύ λιγότερο πληθυσμό από 10 εκατομμύρια, και προφανώς ο αριθμός αυτός αναφέρεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τότε, προς τι η αναφορά στην Ελβετία; Μα, επειδή η ανακοίνωση έγινε στην Ελβετία, και συγκεκριμένα στη Γενεύη, όπου εδρεύει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ο οργανισμός που έκανε τη διαπίστωση-καταγγελία.

Αν δεν σας φάνηκαν πολύ νόστιμα τα δυο πρώτα μεζεδάκια, ίσως σας αποζημιώσει το τρίτο, το φοβερό «ψάρι ζελέ». Προσοχή όμως, γιατί, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, είναι πολύ επικίνδυνο. Μια κολυμβήτρια θα επιχειρήσει να κολυμπήσει από την Κούβα στη Φλόριντα και το άρθρο αναλύει τις δυσκολίες του εγχειρήματος: Οι μεγαλύτερες προκλήσεις της κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, εκτός από την κούραση, θα είναι το δηλητηριώδες ψάρι ζελέ που βρίσκεται σε αυτά τα νερά, τα κύματα και το ισχυρό και απρόβλεπτο ρεύμα του Κόλπου. Πολύ επικίνδυνο ακούγεται το ψάρι ζελέ και πολύ εξωτικό. Μόνο που αν ανατρέξετε στο πρωτότυπο θα δείτε ότι δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας, είναι το jellyfish, δηλαδή η μέδουσα, κοινώς τσούχτρα!

Tο χειρότερο είναι ότι το… ψάρι ζελέ την έκανε τη ζημιά του. Όπως διαβάζω, 11 ώρες μετά την εκκίνηση (κι ενώ ο διάπλους προβλεπόταν να διαρκέσει 60 ώρες), η κολυμβήτρια δέχτηκε τσίμπημα μέδουσας και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια, και μάλιστα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσει ξανά και ότι χειρότερο πόνο δεν έχει νιώσει στη ζωή της…

Κι ένα άλλο από την Καθημερινή, που σερβίρει ιστορίες με δράκους: Λιπόθυμος έπεσε ο στρατιώτης του Συντάγματος των Δράκων. Το άγημα των στρατιωτών στεκόταν στον ήλιο στην διάρκεια τελετής… Το Σύνταγμα των Δράκων είναι… επίλεκτο σύνταγμα του στρατού της Χώρας των Αγνώριστων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για Σύνταγμα Δραγόνων (Regiment de dragons). Ακόμα κι αν οι δραγόνοι ετυμολογούνται από την ελληνική λέξη δράκων, όπως είναι το πιθανότερο, είναι χοντρό λάθος να μεταφράζονται δράκοι!

Και περνάμε στα καθαυτό μεζεδάκια της ΕΡΤ. Αντιδρώντας στην απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ (και πριν μαθευτεί ότι ήταν ήδη ενήμερος), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος είπε σε στελέχη του κόμματός του (σύμφωνα με άλλες πηγές πρόκειται για σχόλιο που έκανε στο τουίτερ) τα εξής: «Όλα όσα περιλαμβάνονται στις δύο σημερινές ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την ΕΡΤ, το ΠΑΣΟΚ τα εννοεί απολύτως και θα τα τηρήσει κατά κεραία». Κατά κεραία; Δηλαδή; Η συνηθισμένη έκφραση είναι «θα τα τηρήσει μέχρι κεραίας», δηλαδή χωρίς να αλλάξει τίποτε, ούτε ένα γιώτα. Η κεραία της έκφρασης είναι ένα διακριτικό σημαδάκι (πολύ μικρό) που έβαζαν πάνω από ορισμένα γράμματα οι αρχαίοι γραμματικοί και δεν έχει καμιά σχέση με τις κεραίες της ΕΡΤ, που σίγησαν. Περισσότερα για την κεραία, πού αλλού; Στον Νίκο Λίγγρη και στη Λεξιλογία.

Από την ομιλία του πρωθυπουργού στο ΕΒΕΑ, που ουσιαστικά ήταν αφιερωμένη στην αυταρχική απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ, πρόσεξα τη φράση: Κι όμως, όταν όλοι άλλαζαν, η Ελλάδα έμενε για χρόνια κολλημένη σε ιδεοληψίες κρατισμού και ψευδο-προοδευτικότητας.  Και λέω ψευδο-προοδευτικότητας, γιατί εδώ συνέβη και εκείνο που ο Τζώρζ Όργουελ περιγράφει στο περίφημο βιβλίο του «1984» ως “new talk”.  Τότε που οι λέξεις έχασαν το όνομά τους και κατέληξαν να σημαίνουν το αντίθετο ακριβώς απ’ ό,τι σήμαιναν μέχρι τότε. Όμως, όταν αναφερόμαστε σε βιβλία καλό είναι να τσιτάρουμε σωστά το περιεχόμενό τους. Ο Όργουελ στο 1984 δεν κάνει λόγο για new talk, αλλά Newspeak, το οποίο έχει αποδοθεί στα ελληνικά «Νεογλώσσα» (περισσότερα, και πάλι από τον Ν. Λίγγρη στη Λεξιλογία).

Και επίσης, στο ίδιο απόσπασμα, τι σημαίνει τάχα «οι λέξεις έχασαν το όνομά τους»; Μήπως θέλει να πει «το νόημά τους»;

Τα περισσότερα ρεπορτάζ του διεθνούς τύπου για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν επικριτικά για την απόφαση της κυβέρνησης. Έγινε πολύς λόγος για ένα ευνοϊκό προς την απόφαση του κ. Σαμαρά, το οποίο χαρακτηρίστηκε «δημοσίευμα της Λιμπερασιόν«, ενώ δεν απηχεί τη θέση της εφημερίδας αλλά είναι άρθρο του ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, που δεν ξέρω αν δημοσιεύτηκε όντως στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ή στο ιστολόγιο του συντάκτη. Το άρθρο είναι εδώ, και όπως ο συντάκτης παραθέτει τις απόψεις τριών συμπατριωτών μας για την ΕΡΤ. Ο ένας είναι ο μάλλον άγνωστος ιστορικός Ν. Μπλουδάνης, που έχει εκδώσει δύο βιβλία από τις εκδόσεις «Xerolas» (για κάποιο λόγο, το όνομα του εκδοτικού οίκου δεν δίνει εχέγγυα σοβαρότητας, αν και τα φαινόμενα απατούν καμιά φορά), ο δημοσιογράφος Φίλιος Στάγκος και ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, που εργάζεται στο  Βήμα και στα Νέα, δυο εφημερίδες της Αριστεράς -έτσι τις χαρακτηρίζει ο Γάλλος συντάκτης, ο οποίος απαντώντας στα σχόλια στις κατηγορίες για μονομέρεια, λέει ότι έδωσε τον λόγο «σε δημοσιογράφους της Αριστεράς». Δεν ξέρω αν το είδε ο κ. Πρετεντέρης για να του κάνει μήνυση 🙂

Προσθήκη: Φίλος από τη Γαλλία μου λέει πως το «έγκυρο» άρθρο δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο του συντάκτη, όχι στην έντυπη Λιμπερασιόν.

Μεζεδάκι σχετικό με την ΕΡΤ και το επόμενο ή μάλλον σε άρθρο που είχε αντικείμενο το κλείσιμο της ΕΡΤ, της Τζίνας Δαβιλά στο protagon, όπου ο κ. Αιμίλιος Λιάτσος (που δεν ήταν πάντως «πρόεδρος» της ΕΡΤ) χαρακτηρίζεται «Άσχετος εν πολλοίς για όλων όσων αναγκάστηκε να επιληφθεί«. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη, διαφωνώ όμως με τη διατύπωσή της, που είναι η ανάποδη έλξη, όχι του αναφορικού αλλά… από το αναφορικό! Ενώ θα θεωρούσα αποδεκτή τη γενική σε φράσεις όπως π.χ. «κατέγραψε τα ονόματα όλων όσων μίλησαν» (έλξη του αναφορικού, το τυπικά σωστό π.χ. κατά Μπαμπινιώτη είναι «κατέγραψε τα ονόματα όλων όσοι μίλησαν»), εδώ το «όλων όσων» και λάθος είναι και γέλιο προκαλεί. Αυτά παθαίνει κανείς όταν μπλέκει με τη γενικομανία. Το σωστό, αν και όχι πολύ στρωτό είναι «άσχετος εν πολλοίς για όλα όσων αναγκάστηκε να επιληφθεί». Πιο αναλυτικά καλυτερεύει: άσχετος εν πολλοίς για όλα τα θέματα των οποίων αναγκάστηκε να επιληφθεί. Ένα ελαφρώς ασαφές «που» αντί για το δύσκαμπτο «των οποίων» θα ήταν δεκτό. Και πολύ καλύτερο θα ήταν ένα άλλο ρήμα, χωρίς γενική, «άσχετος εν πολλοίς για όλα όσα αναγκάστηκε να αναλάβει», ας πούμε. Έτσι κι αλλιώς, όποιο ρήμα και να βάλουμε, η ασχετοσύνη παραμένει.

Και τελειώνω με ένα «μη μεζεδάκι» -ή μάλλον με μεζεδάκι που δεν είναι μαργαριτάρι αλλά αντίθετα δείχνει σωστή χρήση. Στο Ισραήλ έγινε θόρυβος, λέει, διότι τέσσερις στρατιωτίνες ανέβασαν φωτογραφίες ή ίσως βίντεο με τολμηρές πόζες τους. Ο τίτλος του ελληνικού άρθρου είναι: Οι άτακτες στρατιωτίνες τώρα και σε βίντεο, ενώ μέσα στο άρθρο γίνεται αναφορά στο σάλο που προκάλεσαν οι φωτογραφίες τεσσάρων «άτακτων» στρατιωτίνων. Η γενική (των στρατιωτίνων) λίγο ξενίζει, αλλά θα τη συνηθίσουμε. Προσπαθήστε τώρα να αντικαταστήσετε το «η στρατιωτίνα» με το «η στρατιώτης» ή «η γυναίκα στρατιώτης». Τίτλος: Οι άτακτες στρατιώτες τώρα σε βίντεο -φρικαλέο. Φράση: το σάλο που προκάλεσαν οι φωτογραφίες τεσσάρων άτακτων στρατιωτών. Άταχτοι ή άταχτες; Κι αν το προσδιορίζαμε «οι φωτογραφίες τεσσάρων άτακτων γυναικών στρατιωτών» δεν καλυτερεύει και πολύ, άσε που γίνεται και ασαφές -ήταν τάχα γυναίκες στρατιώτες ή γυναίκες στρατιωτών; Να λοιπόν που οι έμφυλοι τύποι υπερτερούν.

105 Σχόλια προς “Μεζεδάκια της ΕΡΤ”

 1. Νέο Kid Στο Block said

  🙂 🙂 😆 😆 xa,χα,χααα.. Δεν μπορώ να συνέλθω απο το ψάρι-ζελέ!!
  (πάω να διαβάσω παρακάτω)

 2. spiral architect said

  Το ψάρι-ζελέ, ε; Ποιότης στην ενημέρωση.

  Δεν ξέρω αν το είδε ο κ. Πρετεντέρης για να του κάνει μήνυση 🙂
  Θεϊκό! 😀 😀

  Καλημέρα. 🙂

 3. Νέο Kid Στο Block said

  Πάλι καλά που δεν ήταν γερμανικό το ορίτζιναλ άρθρο γιατί θα είχε φαγωθεί η νεαρά από το μυθικό τέρας «Κβάλε» ή «Κουέηλ»
  (Qualle(n) η μέδουσα εις την οστρογοτθικήν) 😆

 4. Νέο Kid Στο Block said

  Θεϊκό αυτό με τον Πρετεντέρη όντως. 😆
  Το να θεωρούνται και αποκαλούνται οι Πασόκοι «σοσιαλιστές» θα ήταν συγχωρητέο για τσι ευρωπαίοι μέχρι πριν κάτι δεκαετίες ,ίσως. Πλέον ,δεδομένης και της άπλετης και εύκολης πληροφόρησης που υπάρχει, είναι απλά ύποπτο!

 5. Χαχαχα τι ωραίο ξύπνημα!! Να’σαι καλά Νικοκύρη!

  Καλημέρα σε όλους και να προσέχετε τα ψάρια ζελέ όσοι πατε θάλασσα! 😀

 6. Τίτλος Εξώς Χριστοδούλου said

  Synchronicity: Μόλις διάβαζα για το ‘παρθένιον’, το βότανο που φυόταν στα ριζά της Ακροπόλεως, και το οποίο υπέδειξεν η θεά ‘όναρ’, σε όνειρο στον Περικλή, για να σωθεί ο Σπαχνόπτης, εργάτης που έπεσε από τα ανεγειρόνταν τα Προπύλαια. Είναι ‘κνιδώδες’ φυτό, γνωστό τότε και ως Περδίκιον, ή, νομίζω, ανεμόχορτο. Στα Κνιδάρια, διαβάζω, ανήκει κι η τσούχτρα. Καμμία σχέση, αλλά, να, έτσι, να πω την καλημέρα μου.. Στο διαδίκτυο θα βρείτε κείμενο του Eldreich, από το 1896, πάνω στο Παρθένιον. Ιαματικόν, ψυκτικόν, αντελκώδες, το χαρακτηρίζει ο μέγας Διοσκουρίδης.

 7. Triant said

  Δεν φτάνει που δεν ξέρει ξένα, δεν ξέρει και ελληνικά. Ψάρι-γέλη παρακαλώ.

 8. Marmalade-fish mars little mermaid’s marine marathon…
  («Not to be confused with the Haitian town of Marmelade«, που δεν είναι μακρυά απ’ την Κούβα, μου λέει η Βίκη)

 9. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  8: Γεια σου Μ-ιχάλη με τις παρηχήσεις του Μ!

 10. Ρε τον Φιντέλ τι είχε σκαρφιστεί για να μη το σκάνε οι πολίτες του απέναντι!

 11. Νέο Κid said

  Μαρμελμαγικές στιγμές κυρίες και κύριοι. θα ζήσει η μαρμελογόνα Αφρατοδίτη η επιπιλόφια εν μαμάρε νονόστρουμ, στα χέρια του Μάικμή!μιχάλη νι(νανάιγιάβρουμ)κοκολάου-λάου! 🙂

 12. Αυτές οι εκδόσεις Ξερόλας μοιάζει να εκδίδουν μόνο Νικόλα Μπλουδάνη. Μη διαθέσιμο στα γαλλικά, υπάρχει όμως, λέει, στα ελληνικά.

  Α, για αυτοέκδοση πρόκειται.

  Έχουμε λέει διατηρήσει την παράδοση του Σουλεϊμάν, όχι της δικαιοσύνης, αλλά εκείνη της αυθαιρεσίας. Όχι, δεν εννοεί τον Σαμαρά, εννοεί τις συντεχνίες της μεταπολίτευσης και τα λοιπά.

 13. rogerios said

  Να επιβεβαιώσω κι εγώ ότι το άρθρο του Κατρμέρ δημοσιεύθηκε μόνο στο ιστολόγιό του κι όχι στην έντυπη Λιμπέ, όπου ο τόνος είναι εντελώς διαφορετικός (αμέριστης συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τον ελληνικό λαό γενικά, ανοιχτής αμφισβήτησης της πολιτικής λιτότητας κ.ο.κ.). Δεν ξέρω αν στον ελληνικό τύπο έκαναν τον κόπο να μεταφράσουν το μεγαλύτερο μέρος του 5σέλιδου αφιερώματος της Λιμπερασιόν της Πέμπτης ή αρκέστηκαν στον Κατρμέρ (με κάποιες λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις μάλιστα) και στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. 😉

 14. nickel said

  Καλημέρα

  Επειδή κάποιος έσπευσε να διορθώσει τον «μητροπωλητή», θυμίζω ότι τα σημάδια μένουν στο ιστορικό της Wikipedia:
  http://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%A3%CE%B9%CE%BC%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC&diff=4153172&oldid=3735527

 15. spiral architect said

  @13: Ρογήρε, το άρθρο του Κατρμέρ από το ιστολόγιό του αναδημοσιεύτηκε με κοπτοραπτική και στο σαμαροσάιτ.
  (λίκνο δεν βάζω)

 16. Nickel, γιατί πειράζει η διόρθωση όμως; Προς τιμήν του είναι.

 17. spiral architect said

  Επιδόρπιο αμετροέπειας:
  Μανώλης Κεφαλογιάννης: – Να είστε σεμνοί και ταπεινοί όταν μου μιλάτε.

 18. Νέο Kid Στο Block said

  Μα τώρα ,υπάρχουν σοβαρά εκδόσεις «Ξερόλας» ;; 😆

 19. rogerios said

  @spiral architect (15): εγώ προτίμησα να μιλήσω για λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. τρώμε τα εισαγωγικά από το πρωτότυπο), αλλά το ίδιο λέμε. 😉 Τα κείμενα της έντυπης έκδοσης της Λιμπέ μεταφράστηκαν κι αναδημοσιεύθηκαν από τα ελληνικά ΜΜΕ ή τίποτε; 😉

 20. nickel said

  @Δύτης (#16): Ο Νικοκύρης παρακάλεσε: «ας τη διορθώσει κάποιος, αλλά όχι αμέσως, ας περιμένει καναδυό μέρες». Όμως, στη βράση κολλάει η διόρθωση. Οπότε, αν θέλουμε να έχουμε αναμνηστικό κάποιου λάθους, το φωτογραφίζουμε. Στη Wikipedia, έχουμε και το ιστορικό των διορθώσεων. Απλές πληροφορίες για λαθαλιευτές.
  🙂

 21. Γς said

  Ο Περσέας του ΜπενβενούτοΤσελίνι που κρατά ένα ψαροζελεκέφαλο στην Πιάτσα ντε λα Σινιορία τηςΦλωρεντίας.

 22. Lefteris_Sfak said

  Ωραιότατα τα μεζεδάκια, με κορυφαίο το νοστιμότατο ψάρι ζελέ. Πρόκειται το δίχως άλλο για συνταγή μοριακής γαστρονομίας που ο αρθρογράφος αλίευσε από εκπομπή μαγειρικής της μη δημόσιας τηλεόρασης.

 23. spiral architect said

  Στα μέρη μου τώρα βρέχει, αλλά στη Συγγρού νομίζουν ότι βρέχει: Τους φτύνουν!
  (γειά σου πατριώτη)

 24. Γς said

  20 @ Nickel

  >λαθαλιευτές

  Κάποτε αλλά και τώρα τα λαθάκια αυτά, τα μεζεδάκια, τα λέγαμε και μαργαριτάρια.

  Οπότε και Αλιευτές Μαργαριταριών.
  Les pêcheurs de perles,

 25. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  13:… και για την επιβεβαίωση

  14: τουλάχιστον κάποιοι με διαβάζουν 🙂

  22: Κι εγώ αυτό σκέφτηκα, τη μοριακή πωστηλένε!

 26. Νέο Kid Στο Block said

  Tι είναι αυτή η μοριακή ρε παιδιά;

 27. Κουγιαγια said

  26 Neo Kid
  Η αναζήτηση για «μοριακή γαστρονομία» οδηγεί στον ορισμό αλλά και σε πλήθος συνταγών, εστιατορίων, κλπ.

 28. MelidonisM said

  έπεσε το nerit.gr, pitsaria-pou-eskise
  http://dimitristhinks.blogspot.gr/2013/06/blog-post_15.html

 29. Ηλεφούφουτος said

  28 Στάσου, αυτό είναι σοβαρό.

  Το άρθρο του Κατρμέρντ το είδα αφού είχα διαβάσει το διαμετρικά αντίθετα τρισέλιδο της Λιμπερασιόν αλλα επειδή η εμφανιζόμενη ημερομηνία στον Κατρμέρντ ήταν μία μέρα πριν το φύλλο που είχα στα χέρια αφελώς το απέδωσα σε κωλοτούμπα της εφημερίδας την επομενη μέρα.
  Είπαμε ψεύτες αλλά όχι κι έτσι!

 30. psyxroskianapodos said

  Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η όλη υπόθεση ήταν μια φριχτή παρεξήγηση. Ο Όλι Ρέν συνέστησε «πλύσιμο t-shirt» και όχι «κλείσιμο της ΕΡΤ» Χαίρετε.

 31. RaspK said

  Το ψάρι ζελέ με φρούτα και σαντιγί… Έλεος, δηλαδή!

 32. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Το πιο χαρωπό μεζεδάκι των τελευταίων ημερών

  ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΡΤ, ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΟΝ ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΌΛΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ !!

  (Στο iskra.gr) Τώρα το διόρθωσαν, αλλά το γέλιο ακόμα ηχεί.

 33. christos k said

  -Άκομψο και αντιδημοκρατικό τέλος για την ΕΡΤ και μας ξεμυτάει η ΝΕΡΙΤ, που αν είναι μια ΕΡΤ με λιγότερους καλύτερα να τη λέμε ΞΕΝΕΡΙΤ.

  -Ψάρι ζελέ ε; Αυτά κάνει το πολύ Master Chef!

  -18 :)…μήπως είναι καμιά θυγατρική του μπουμπούκου;

 34. Vouts said

  Παραπαίδι δεν είναι αδόκιμο; ΄
  «Labourers in domestic work » τα βρηκα τα παιδιά σε άρθρο στα αγγλικα
  http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=10%2C5%20%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%BD%20children%20geneva&source=web&cd=4&cad=rja&ved=0CEMQFjAD&url=http%3A%2F%2Freliefweb.int%2Freport%2Fworld%2Ften-million-child-labourers-domestic-work&ei=w3K8UYjIJKvb4QTHtoCwAw&usg=AFQjCNEZylatuH_47zw8TE1d623as7jKZQ

 35. physicist said

  #26. — Νεοκίδιε, δες εδώ:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Molecular_gastronomy

  κι εδώ:

  http://www.seas.harvard.edu/cooking

  κι εδώ:

  http://www.amazon.de/Die-Molek%C3%BCl-K%C3%BCche-Physik-Chemie-Geschmacks/dp/3777613703

  Αν δώσεις Harvard cooking στο ψαχτήρι θα βρεις πολλά. Δυστυχώς δεν βρήκα όχι ένα άρθρο που είχα διαβάσει, και που ασκούσε σκληρή κριτική ότι πρόκειται για Δημόσιες Σχέσεις, φρουφρού κι αρώματα. Αλλά μπορεί κάποιος άλλος να έχει περισσότερη τύχη ή επιμονή.

 36. ἕως ἂν παρέλθῃ ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ, ἰῶτα ἓν ἢ μία κεραία οὐ μὴ παρέλθῃ ἀπὸ τοῦ νόμου (Μθ 5,18)

  Εὐκοπώτερον δέ ἐστιν τὸν οὐρανὸν καὶ τῆν γῆν παρελθεῖν ἢ νόμου μίαν κεραίαν πεσεῖν (Λκ 16,7)

  ἔχει ὑποστηριχθῆ μὲ ὄχι ἀξιοκαταφρόνητα ἐπιχειρήματα ὅτι ἐδῶ κεραία σημαίνει γράμμα.

 37. Νέο Kid Στο Block said

  Ε, ότι θα μπλεκόταν το ατομικό πρότυπο (του Μπορ είν τούτο;) με το feine Geschmack… δεν το περίμενα!! 😆
  (μη με πεις ότι αλλάξαν και τη Χημεία του κέρυβουρστ ,γιατί δεν ξαναπατάω στο Ντόϋτσλαντ (?)

 38. physicist said

  #37. — Τι να σε πω, νομίζω καταλαβαίνεις τη γνώμη που έχω γι’ αυτά τα πράματα χωρίς να λέμε πολλές κουβέντες. Ο David Weitz στο Harvard και ο Thomas Vilgis στο Mainz που καταπιάστηκαν μ’ αυτά είναι πρώτης τάξεως επιστήμονες: κορυφαίος πειραματικός ο πρώτος, σοβαρότατος θεωρητικός ο δεύτερος. Αλλά η μόδα και η δημοσιότητα είναι καμια φορά κακοί σύμβουλοι, λέει η δική μου άποψη.

 39. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  30: Χα-χα, καλό!

  34: Αδόκιμο είναι.

 40. Αληθεύει αυτό που διάβασα στην τηλεόραση πως για διευθυντή της νεοσύστατης ΝΕΡΙΤ έχουν επιλέξει τον νερίτιμο και έμπειρο περί τα ΕΡΤζιανά κ. Nery Broadcastillo, ο οποίος, για αναγνώριση της ισπανόφωνης καταγωγής του, θα επονομασθεί Λα ΈΡΤιος;

 41. Mindkaiser said

  Καλά, πρέπει να είναι πιο κακογραμμένο άρθρο πρωθυπουργού που έχει πέσει στα μάτια μου. Τόσα αποσιωπητικά και θαυμαστικά, ούτε σε έκθεση μαθητή γυμνασίου. Φρικτά ελληνικά.

  ;Άρθρο Σαμαρά στην Καθημερινή

 42. physicist said

  #41. — Σαφή ανασφάλεια προδίδει η τελική ερώτηση στο άρθρο, κατά τη γνώμη μου, και δεν συμβαδίζει με την εικόνα ενός στιβαρού ηγέτη, που θα ήθελε να προβάλει ο ίδιος ο Σ. Διαρκής εικόνα προχειρότητας και αυτοσχεδιασμών, παντού.

 43. Για την χημεία του φαγητού ενδιαφέρον έχουν και τα δύο πρώτα βιβλία του Χάρολντ Μακ Γκι, που συνδυάζουν επιστήμη, συνταγές και χιούμορ με αρκετά εύγευστο και εύπεπτο τρόπο.

 44. Μαρία said

  μητροπωλητής
  Υποψιάζομαι οτι όσοι έκαναν το λάθος δεν διάβασαν ολόκληρο το σχόλιο του Ροΐδη στον Ασμοδαίο (1875, 42) όπου πριν απ’ το λογοπαίγνιο αναφέρεται σε μιτρέμπορους. Βέβαια κι αυτοί μπορούν να γραφτούν με η 🙂

 45. theopeppas said

  πρώτιστα, ευχαριστίες Χάρμα και το σημερινό-μου έφτιαξε την μέρα [αν και ωρα 6 μμ αδόκιμο διαβαζεται!]
  μεδουσα σούπα έφαγα στην καντώνα-άγευστο πράμα εντελώς , αλλά όχι ..διαφορετικό από κάτι …ζελέ , μες υποτίθεται φρούτο, που ούτε ..ψαρίλα δεν μυριζαν! (όποιοςεφαγε ζελέ σε νοσοκομείο θα υπερθεματίσει
  @ 21 Φίλτατε Γς, χωρίς πρόθεση ..διόρθωσης, και στο πνε΄υμα της ..Εστίας (που εν έτει ..1885 έγραφε ‘ο Χοπήνος»-για κάποιον ..Σοπέν πρόκειται- «ο Άϋδν -με δασεια- και ο μαθητής του Βεετχόβεν, δεξιός κυμβαλιστής…» [ναι περί Χάϋδν και Μπετόβεν έγραφε, «δεξιός κυμβαλιστής» δε , εννοούσε επιδέξιος πιανίστας, όχι ..το αντίθετο του «αριστερός κιθαρωδός»!] θα διαμόρφωνα το εν λόγω άγαλμα
  «Ο υπό Καλωσορίστου Σελινίου Περσεύς κρατών …Ζελυφισοκεφαλήν! [λεξιπλαστικώς! οταν το ..2013 συναντησε το 1885!] Αδριάς ευρισκόμενος εις την Πλατείαν Διοικήσεως, εν Φλωρεντία»

 46. theopeppas said

  Kαι ναι, το «μητροπωλητης» μπορεί, ελεύθερα, να συσχετισθεί και με το ..προαγωγός!

 47. Ἔγινα σένιος, πλύθηκα καὶ ντύθηκα στὴν τρίχα
  καὶ μέτρησα στὴν τσέπη μου πόσες δεκάρες εἶχα
  καὶ λέω «φίλε, μιὰ ζωὴ τὴν ἔχουμε ἐν τέλει
  δὲν θὰ τὴν φάω στοὺς Ἑλβετοὺς σὰν παραπαιδαρέλλι
  πρέπει κι ἐγὼ τὴν νιότη μου νὰ τὴν γλεντήσω κἄπως
  πρὶν μὲ σκοτώσῃ ἔνοπλος στὸ Σύνταγμα ὁ Δράκος,
  θέλω νὰ φάω ἐκλεκτοὺς κι ἀπίθανους μεζέδες
  ἐδώδιμους κι ἐξωτικοὺς καὶ ψάρια σὲ ζελέδες,
  θέλω τὸ ψάρι μαλακό, θέλω τὸ ψάρι γέλη
  κι ἕνα παγκάκι ἐρημικὸ πῶς θέλω στὴν Κυψέλη!»
  «Ψάρι ζελὲ δὲν ἔχουμε, ἄλλο γλυκὸ σᾶς κάνει;
  Τρῶτε τὸν γαῦρο παγωτὸ ἢ μόνο στὸ τηγάνι;
  Ἔχουμε ῥὸξ ὁλόφρεσκο μὲ γέμισι ἀπὸ ῥέγγα
  τὸ ἔδειξαν στὸ Μάστερσεφ -δὲν βλέπετε τὸ μέγκα;
  ἄ χάνετε, τὸ ξέρετε; ὁ κύριος Πρετεντέρης
  ποὖναι πελάτης τακτικὸς (τὸν ξέρει ὁ πορτιέρης)
  ἀρέσκεται μὲ τὸ σκουμπρὶ νὰ τρώει δυὸ σκαλτσούνια
  καὶ πάντα κυδωνόπαστο προσθέτει στὰ μπαρμπούνια,
  ἀφῆστε δὲ τὸν σολωμό, τὸν τρώει μὲ νουτέλλα
  καὶ λίγη λουκουμόσκονη προσθέτει στὴν σαρδέλλα.
  Γι αὐτὸς σᾶς λέγω ἀγαπητέ, τολμῆστε στὴν κουζίνα
  καὶ βάλτε στὴν μηλόπιττα καὶ λίγη ἀθερίνα,
  ἢ ἔστω ἂν μαγειρέψετε ποτέ σας μπουγιαμπέσα
  μαζὶ μὲ τἆλλα στὸ νερὸ καὶ τροῦφες ῥῖξτε μέσα».

 48. spiral architect said

  Γεια σου ρε Κορνήλιε, ευφάνταστε θεράποντα των Μουσών τε και στιχοπλόκε! :mrgreen: :mrgreen:

 49. Το άρθρο Σαμαρά αρχίζει με τον ευφάνταστο τίτλο «Ομελέτα δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αυγά…». Γουάου, που λέγαμε στο Άμχερστ.

  Η γνωστή επίκληση της ομελέτας και των αυγών, μας θυμίζει την ατάκα ενός παλιού Ρώσου επαναστάτη, που ο Βίκτωρ Σερζ αναφέρει στα απομνημονεύματά του πως είπε οργισμένος: «Μια ζωή ακούω για σπασμένα αυγά. Η γ***μένη η ομελέτα πού είναι;»

 50. Γς said

  44, 46:

  Ελα να πάρεις καλές μήτρες!
  Ντόπιες και εισαγωγής. Ρώσικες και Μολδαβίας
  Και μαθηματικές μ x ν έχουμε . Eρμιτιανές και μοναδιαίες
  Εδώ οι καλές οι μήτρες!

  Διλιέχτεεεε!

 51. physicist said

  #50. — Και μαθηματικές μ x ν έχουμε . Eρμιτιανές και μοναδιαίες

  Το λάθος που περιέχει η παραπάνω δήλωση πάρτο άσκηση για το σπίτι.

 52. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  41-42 Ο Φαήλος το διόρθωσε και το γέμισε εισαγωγικά και θαυμαστικά;

  47: Νοστιμότατο!

 53. Γς said

  45 @ Τεό

  >Χοπήνος ο Σοπέν
  >Άϋδν -με δασεια- ο Χαϋδν
  >Βεετχόβεν
  >δεξιός κυμβαλιστής
  >Καλωσόριστος Σελίνος κι ο Τσελίνι
  >Ζελυφισοκεφαλή η Μέδουσα
  >οταν το ..2013 συναντησε το 1885!
  😉

  Στο ιστολόγιο του Σαραντάκου
  Γνωστού αλιέως μαργαριταριών.
  Γεωργίου Βιζυηέ (Bizet)

 54. Γς said

  Γνωστού αλιέως μαργαριταριών.

 55. 47,
  !!!

 56. Γς said

  54:
  Φτού!
  Αυτούς τους pêcheurs de perles ήθελα

 57. Γς said

  51 @ Φυσικός
  Παρντόν.
  Όταν ο Γς ασχολιόταν με μήτρες (γενικώς) κάποιοι δεν είχαν βγει από τη μήτρα, ουπς από το αυγό τους.
  Τι σε χαλάει;
  Δεν πουλάμε μόνο Ερμιτιανές και μοναδιαίες (μ=ν). Εχουμε απ όλες της μήτρες μ x ν.

 58. physicist said

  #57. — Μπράβο που το βρήκες. Να τα ξεκαθαρίζεις απ’ την αρχή για να μην μπερδεύονται οι νεότεροι.

 59. physicist said

  Οφφ-τόπικ: το ότι η Υφήλιος απαλλάχτηκε και επισήμως από τον Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ ως Πρόεδρο του Ιράν το γιορτάσαμε ή μας ξέφυγε;

 60. Γς said

  Ελα παππού μου να σου δείξω τα χωράφια σου.

  Τσάκω τώρα μια καλύτερη εκτέλεση του
  Je Crois Entendre Encore
  (# 56)
  Hooked On στο λικερ τα Πωλ μωλ και αυτές τις μελωδίες στα παρτάκια μας. Και να δεις που ήταν πιο όμορφα τότε.

 61. Γς said

  #60 για #58

 62. physicist said

  Πωλούνται χωράφια τετραγωνικά και μοναδιαία με ευκολίες πληρωμής. Πληροφορίες, κ. Ερμίτ.

  Πολύ ωραίο το je crois entendre encore.

 63. ΠΑΝΟΣ said

  Των στρατιωτίνων γιατί είναι ασύνηθες; Μια χαρά το βρίσκω (ακόμη κι εγώ,ο μικτός τη γλώττα…).
  Πολλοί εδώ μέσα βλέπαμε ΕΡΤ,είμαι βέβαιος.Αλλά ότι «ξεσηκώθηκε ο ελληνικός λαός» με μέσο όρο τηλεθέασης 3%-4% δεν είναι απλώς μεζεδάκι,για μπιφτέκαρο το κόβω.Άστε που αίφνης έπαψε να είναι «όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας». Να τα λέμε όλα…

 64. Γς said

  59:
  Πολύ ωραία.
  Ο καινούργιος θέλει απ ευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
  Και τι ωραία ήταν για το ΙΡΑΝ η πριν Χομεϊνί εποχή.
  Είχαμε στο εργαστήριο μια Περσίδα που μόλις πρόλαβε να βγει έξω από το απαίσιο Ιραν της εποχής. Γλύτωσε το κεφάλι της. Στο Πανεπιστήμιο της Μαδέϊρα τώρα.

  Της προάλλες γνώρισα ένα ζευγάρι από την Περσία.
  Που ζούνε; Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα. Στο Μαραθώνα!

 65. physicist said

  #64. — Ωραία δεν ήταν στο Ιράν των Παχλεβή αλλά έφυγαν απ’ τη Σκύλλα και πήγαν στη Χάρυβδη. Μακάρι ο καινούργιος να το λέει ειλικρινά. Μακάρι να τον αφήσει ο κύκλος των σκληροπυρηνικών ιμάμηδων και μακάρι να μιλήσουν τότε μαζί του οι Αμερικανοί. Αλλά είναι πολλά αυτά τα μακάρι. Τουλάχιστον δεν θα ξαναδούμε τον γελοίο να αρνιέται το Ολοκαύτωμα από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών.

  Πολλοί οι Ιρανοί φοιτητές στο εξωτερικό, με όρεξη και με καλλιέργεια. Και τα παιδιά των εμιγκρέδων αλλά και νέοι άνθρωποι που αποφοιτούν από τα ιρανικά Πανεπιστήμια και θέλουν να φύγουν από κει.

 66. Γς said

  65:
  Και το έπαιξα κάποτε οπαδός του Ιμάμη Χομεϊνί

 67. Να κλείσει δηλαδή; said

  enikos.gr: Χιλιάδες οι υπογραφές για το κλείσιμο της ΕΡΤ

 68. Γς said

  57:
  Περί μητρών.
  Και δεν κρατιέμαι.
  Και σταματώ.

 69. Gpoint said

  Πολύ κίβδηλο έχει πέσει…τι να πούμε εμείς οι λίρες εκατό….

 70. physicist said

  #66. — Καλές οι ταρζανιές στο Λονδίνο αλλά να σ’ έβλεπα αν ήταν χομεϊνικοί και το έπαιζες παχλεβικός. Θα τις είχες φάει τις ψιλές σου, λέω.

 71. physicist said

  #67. — Στα βιβλία της δικής μου φοιτητικής εποχής (δεκαετία του 80), πάντως, οι λέξεις μήτρα και μητρώο είχαν εξαφανιστεί. Πίνακες τους μάθαμε.

 72. Γς said

  68 @ Τζι
  Τι τραβάμε κι εμείς οι χορεύτριες με τους νόμους του Gresham

 73. Eleni Tzetza said

  Το θέμα είναι αν το άρθρο του Jean Quatremer το δημοσιεύσε η Libération ή αν τα στοιχεία που παραθέτει είναι ακριβή ή εν πάση περιπτώσει άξια προσοχής και ίσως κάποιας παραπάνω σκέψης; Νομίζω ότι το όνομα του ιδίου του δημοσιογράφου αρκεί όπως αρκεί το δικό σας κύριε Σαραντάκο. Δεν θα ασχοληθώ περισσότερο μαζί σας αν τα άρθρα σας τα βάλει κάποια μεγάλη εφημερίδα. Απορώ πως εσείς, ένας κατεξοχήν μπολγκάς (συγγνώμη, μπορεί να είναι και μεζεδάκι αυτό που σας αποκαλώ), τα λέει αυτά.

 74. Αυτό με το ψάρι ζελέ είχε όντως πολύ γέλιο, όχι ότι οι Δράκοι πάνε πίσω 🙂
  Όμως αναρωτιέμαι ακόμα πώς την τσίμπησε; Στολή δεν φορούσε;

  Αν ζούσε ο Ιονέσκο και άκουγε τον Σαμαράς να τσιτάρει Όργουελ, θα έπαιρνε ένα όπλο και τίναζε τα μυαλά του στον αέρα, γκαραντί.

  Αυτός τον τσάτσο τον Κατρεμέρ, αναρωτιέμαι η Λιμπέ, τι στο διάολο τον κρατάει ακόμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που παραπληροφορεί και κοπυπαστώνει.

  Κορνήλιε, ντούζ πουάν!

 75. Gpoint said

  Είμαι σίγουρος πως τον νόμο του Joe Hispano δεν τον ξέρεις…
  Γι αυτό σου λέω…τι να λέμε εμείς του γνησίου νομιασματοκοπείου

 76. Τώρα, Κωνσταντινούπολη:
  http://karayan.tumblr.com/post/53046767027/live-stream

  Αδέσμευτη Γνώμη – Η εφημερίδα των απεργών στα ΜΜΕ:
  http://www.ertopen.com/eidiseis/item/download/1_59bf5866d6c2dae0ad1eb2b272a63ec2

 77. @75 Χαμός γίνεται…

 78. κατευθείαν το στριμ, χωρίς iframe:
  http://www.dha.com.tr/dhayayin/dhafeed.asp

  και για πλέιερ (VLC, κ.ο.κ.) και σμάρτφον:
  http://dha.mobil.cubecdn.net/dha/canli.m3u8

 79. Anasto said

  Γεια σας

  Είμαι με μπλιμπλίκι κι όχι κοντά στο πισί και δεν έβρισκα τη διεύθυνση για να στείλω ηλεμήνυμα (αυτό που ο κανονικός κόσμος λέει email 😛 ) οπότε επικοινωνώ με σχόλιο για να μην το ξεχάσω και μπαρδόν γι αυτό.

  Βλέπω ΕΡΤ και πριν λίγο, (01:20) ένας κύριος από τους καλεσμένους σε συζήτηση για τον πολιτισμό με επώνυμο Τσουκαλάς, έκανε κουβέντα για γλώσσα και με λίγα λόγια έψεγε τον ελληνισμό που παρατάει τα διπλά σύμφωνα, ήταν κατά της απλοποίησης των ξένων λέξεων κι ονομάτων στην μεταφορά στην ελληνική ενώ οι Άγγλοι πχ αντίστοιχα κρατούν κανόνες μεταφοράς ανάλογα με την ελληνική ορθογραφία και έθιγε και το «φαινόμενο» που παρουσιάστηκε με την καταγραφή και λόγο για 5 ήχους αντί για 7 σύμφωνα, με εμφανώς επικριτική διάθεση.

  Φαντάστηκα πως ο Νικοκύρης τουλάχιστον θα έπρεπε να το γνωρίζει

  ΝΝ

 80. Μαρία said

  78
  Ποιος Τσουκαλάς; Ο Κων/τίνος;

 81. Anasto said

  Αχ δεν είδα από την αρχή και δεν είπαν ποτέ το μικρό του. Επίσης στο μπλιμπλίκι το είχα βάλει και ήταν στην άλλη άκρη του δωματίου αλλά αν πρόλαβα να δω καλά είχε κάτι μούσια ο άνθρωπος. Τώρα που το είπες και τον γκουγκλαρίσευσα, αυτός πρέπει να ήταν.

 82. Γς said

  80:
  Και φυσικά δεν είναι ο άλλος Τσουκαλάς, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, που άδειασε κανονικά τον αρχηγό του προχτές, για την ΕΡΤ.
  Τον θυμηθήκαμε εδώ μόνο για το «έτλα» του.

  «Νόσον έτλα η Ελλάς, Νόσον»

 83. Γς said

  74 @ Τζι

  Δεν λες που δεν τον πήρανε χαμπάρι ακόμα !

 84. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ για όλα τα νεότερα σχόλια! Έλειπα για αρκετές ώρες, να με συμπαθάτε. Και απελευθέρωσα κι ένα σχόλιο από τη σπαμοπαγίδα με αποτέλεσμα να αλλάξει η αρίθμηση.

  79: Τσουκαλάς είναι κοινό επώνυμο, αλλά θα με ενδιέφερε να δω τι λέει, αν είναι έτσι που τα λες είπε ανοησίες.

  75: Το άρθρο το διαβάζει ο καθένας και βλέπει αν είναι ακριβή τα στοιχεία -π.χ. ότι τα Νέα και ο Πρετεντέρης είναι αριστεροί.

 85. Γς said

  83:
  Αναφερόμουν στο #75 με την νέα αρίθμηση του Τζι

 86. Voulagx said

  #80 Μαρια, ο Κων/νος Τσουκαλάς ηταν, δεν ξερω αν είπε αυτά που λέει ο Αναστο στο #79.

 87. @47: Κορνήλιε καταπληκτικό! 😀

 88. Μαρία said

  το ψάρι ζελέ μου θύμισε το «κυτταρικό τηλέφωνο». Ένα βράδυ πριν χρόνια προσπαθώντας να αποφύγω δουλειά άνοιξα την τηλεόραση και έπεσα πάνω σε κάποια ξένη ταινία με εξωγήινους. Κάποια στιγμή βλέπω στους υπότιτλους: «Είχα το κυτταρικό μου τηλέφωνο» (ή κάτι τέτοιο).
  Cell phone…

 89. Νέο Kid Στο Block said

  88. Αν το Cell ήταν οργανικής φύσεως (διόλου απίθανο, εξωγήινη τεκνόλοτζυ γαρ!) δεν είναι αδόκιμη απόδοση το κυτταρικό…όχι, δεν είναι! (θα έλεγα ,αν ήμανε δικηγόρος του μεταφραστή 😆 )

 90. sarant said

  88: Πολύ καλό και καλώς ήρθατε! (Βέβαια, υπάρχει ήδη στο ιστολόγιο μια συχνή σχολιάστρια με το ίδιο όνομα, οπότε ίσως στο μέλλον να τροποποιήσετε ελαφρά το, ας πούμε, χρηστώνυμό σας).

 91. Joleen said

  έχω ξανασχολιάσει στο παρελθόν ίσως με το χρηστώνυμο Maria. Αλλά αφού είναι καπαρωμένο, από δω και μπρος θα χρησιμοποιώ το πάγιο ιντερνετικό μου χρηστώνυμο. Ελπίζω αυτό να είναι διαθέσιμο!
  Και πάλι καλώς σας βρήκα 🙂

 92. Γς said

  Εφυγα μόλις πληκτρολόγησα κάνα δυο διασκεδαστικές αναρτήσεις.
  Μία που πρότεινα ονόματα σε κάποια Μαρία για να διαφοροποιηθεί από την άλλη Μαρία.
  Την έχω κρατήσει:
  ———–
  Μαρία Αντουανέτα
  Μαρία Κάλλας
  Μαρία η Πενταγιώτισσα
  Μαρία η Παρθένος
  Μαρία η Αιγυπτία (οσία)
  Η Μαγδαληνή, Πολυδούρη, Ηλιάκη, Δαμανάκη, Φαραντούρη,Ρεπούση, Χούκλη, Καλουτά (θεός ‘σχωρέστην)
  Μαρία με τα κίτρινα (άσμα)
  Μαρία η Ασχημη (Τηλεοπτική σειρά)
  Μαρία του Γιώργου Μουζάκη με την Καίτη Μπελίντα (Παντού τ’ όνομα σου ακούω μακριά σου, Μαρίιιιιια)
  Η Μαρία της τηλεοπτικής σειράς «Ο Γιάννης κι η Μαρία»
  Η Μαρία Λουκά (η θεούσα).
  Η Μαρία του Πλούταρχου (Μαρία. Είναι η ζωή μια μπερδεμένη ιστορία)
  Μαρία το Ξενοδοχείο στη Θάσσο. Το θυμάμαι γιατί είχα πάει με μια Μαρία και της είπα: «Καλύτερα να σου βγει το Ξενοδοχείο παρά το μάτι».
  —————

  Και μία άλλη που έκανα πλάκα με την έκφραση “βγάζει τα μάτια του” και παρέπεμπα σε δύε σχετικές αναρτήσεις ( α και β ) σε ένα μπλόκ.
  Στην ίδια ανάρτηση έκανα πλάκα ότι τάχα ζήλεψα για τα Μπράβο του Νικοκύρη στη Σοφία Οικ. για το Panam.

  Δεν τις είδα όμως τώρα που γύρισα.
  Μήπως δεν τις έστειλα;
  Η΄ μήπως τις έσβησε ο Νικοκύρης.
  Γιατί βρε Νίκο; Δεν ήταν κακές ή πρόστυχες. Δεν έθιγαν κανέναν.

  Εγώ θα παραμείνω εδώ με υτην άδειά σας και θα συμμετέχω στις συζητήσεις. Αλλά και σαν πειραχτήρι θα κάνω και μερικές πλακίτσες, καλοπροαίρετες. Τις χρειαζόμαστε. Πιστέψτε με.

  Μην το σβήσεις κι αυτό Νίκο. Πριν τουλάχιστον ακούσω τι θα μου ψάλουν

 93. Joleen said

  βλέποντας την σωρεία τρομακτικών προτάσεων χαίρομαι που έχω ήδη αποποιηθεί το κοινότυπο βαφτιστικό μου για το παλιό καλό ιντερνετικό μου ψευδώνυμο. ξεχνάμε το Μαρία, με τέτοιο όνομα δεν κάνεις καριέρα.

 94. sarant said

  92: Τους νεοφερμένους σε μια παρέα τους λέμε ευγενικά καλωσόρισες, δεν τους χτυπάμε στην πλάτη όπως τους παλιούς γνωστούς.

 95. Γς said

  94 @ Sarant
  Καλημέρα.
  Μα με την αγαπητή νεοφερμένη είχαμε ήδη κατά κάποιο τρόπο γνωριστεί. Ζήτησε βοήθεια για τις φατσούλες, τις έδωσα ένα λίκνο με εύκολες οδηγίες. Απάντησε ότι είναι δύσκολες, ότι είναι “στραβάδι» και τέτοια. Της ετοίμασα μά ανάρτηση στο μπλογκ μου με “οδηγάς προς φατσουλομένους” κατά το “οδηγίες προς λικνιζομένους” για το πώς βάζουμε λίκνους κτλ. Όλα αυτά τα κατέβασα όταν η φίλη μας απάντησε σε μένα και σε μια άλλη κυρία του ιστολογίου που προσπάθησε να την βοηθήσει για τις φατσούλες ότι μας έπιασε μανία να την εκπαιδεύσουμε ή κάτι τέτοιο, να μην ψάχνω τώρα.
  Με αυτό το θάρρος που με (μας) άδειασε της πρότεινα εναλλακτικά ονόματα.
  Μποντζόρνο α τούτι!

 96. Joleen said

  δεν ήμουν εγώ αυτή…! fail.

 97. Γς said

  96:
  Εντάξει μωρέ.

  Λοιπόν το θεατράκι που σας έλεγα (στην διαγραφείσα ανάρτησή μου) ότι θα πήγαινα χτες

 98. Γς said

  Το θεατράκι αυτό:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/06/goran-bregovic.html

 99. Γς said

  96 @ Joleen (πρώην Μαρία)

  Εχεις δίκιο αγαπητή.
  Ηταν η Αγγελική.
  Συγγνώμη
  και απο τιν Νικοκύρη.

 100. Αγγελική said

  Γς, με παρεξήγησες. Δεν υπήρχε καμιά ειρωνεία στην απάντησή μου. Ειλικρινά ευχαριστούσα για το ενδιαφέρον. Κακώς, κατέβασες ό,τι κατέβασες, γιατί πραγματικά στις οδηγίες αυτές είχα εναποθέσει τις ελπίδες για την επιμόρφωσή μου. Και πάλι ειλικρινά το λέω με κάποια διάθεση αυτοσαρκασμού.
  Όσο για το νεοφερμένη, δεν ισχύει. Μπορεί να μην εμφανίζομαι συχνά αλλά όπως μπορεί να επιβεβαιώσει και ο Νικοκύρης, έχω παλαιόθεν σχέση με το ιστολόγιο και χαίρομαι πάντα όταν την ανανεώνω..

 101. Γς said

  100:
  Χίλια συγνώμη. Από λάθος σε λάθος πάω.
  Δεν ήταν η ημέρα μου. Και να δω και ποια θα είναι από αυτές τις λίγες, που έπονται των 25 χιλιάδων τόσων ημερών μου..

 102. Gpoint said

  # 93
  ,
  Μάλλον θ΄΄αχεις προβλήματα με τα υπόλοιπα θηλυκά του ιστολογίου με τέτοιο νικ που διάλεξες, μην κοιτάς που στο τραγούδι στο λένε ευγενικά στην πράξη ξεμαλλιάζουν τις αντροχωρίστρες !

 103. Πάνος με πεζά said

  Κατ’ αρχάς «τεσσάρων εφέδρων γυναικών» είναι το πιο εύηχο, μια που το διγενές «ο-η έφεδρος» καλύπτει την περίπτωση που οι γυναίκες…πάνε να κάνουν τους άντρες. Και είναι και πολύ όμορφη, ακουστικά, λέξη, σε σχέση με στρατιωτίνες και σοκολατίνες.
  Στην συνέχεια θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια απορία περί ΕΡΤ : το νέο της όνομα, λέει, θα είναι ΝΕΡΙΤ. Όπου το «Ι» είναι από το «Ίντερνετ», έτσι; Ας αφήσω ότι σε ένα ελληνικό αρκτικόλεξο θα μπορούσε το Ίντερνετ να είναι Διαδίκτυο. Η απορία όμως είναι γενικότερη. Η ΕΡΤ είναι πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου; Σαν τον ΟΤΕ, π.χ.; Όχι. Ε τότε γιατί να μπει το «Ίντερνετ» στο νέο της όνομα; Γιατί έχει έναν ενημερωτικό ιστότοπο;
  Μα καλά και τα καλά μανάβικα έχουν !
  Σχολιάζοντας γενικότερα, υπάρχουν συχνά «φάουλ» στις ονομασίες τηλεοπτικών σταθμών (π.χ. ΡΙΚ = Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, αλλά νυν τηλεοπτικό κανάλι !)

 104. sarant said

  Κι αν είναι έφεδρες λοχίες; Μια έφεδρη μπορεί να είναι από στρατιωτίνα μέχρι λοχία, στον πόλεμο μπορεί και ταγματάρχισσα.

 105. Πάνος με πεζά said

  Κι ακόμα χειρότερο, έφεδρες λοχίες σε λοχείες….Χε χε χε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: