Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ανασχηματισμός πλήρους ευθύνης

Posted by sarant στο 24 Ιουνίου, 2013


Τρίτη μέρα του εορταστικού τριημέρου δεν είναι για να γράφουμε πολλά, οπότε το σημερινό σημείωμα θα είναι σύντομο. Έτσι κι αλλιώς, και από πολιτική άποψη η σημερινή μέρα είναι μεταβατική, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλέον κυβερνητικών εταίρων για το μοίρασμα των υπουργικών θώκων, διότι δεν πρόκειται απλώς να αντικατασταθούν οι δυο υπουργοί (και δυο υφυπουργοί) της ΔΗΜΑΡ που παραιτήθηκαν, αλλά, όπως τουλάχιστον λέγεται, θα δημιουργηθούν και άλλες θέσεις υπουργών και υφυπουργών προκειμένου να δοθούν ως έπαθλο στα εναπομείναντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να είναι «εταίρος πλήρους ευθύνης» όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός σε προχτεσινή συνέντευξή του.

Αλλά αυτά ενδιαφέρουν όσους πολιτικολογούν ή, το πολύ, όσους κουμαρτζήδες έχουν βάλει στοίχημα για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Εμείς εδώ, ως γνωστόν, λεξιλογούμε, οπότε στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε, με λίγα λόγια, την ιστορία ακριβώς της λέξης ανασχηματισμός, που είναι εκ των πραγμάτων η λέξη της ημέρας. Βέβαια, στα σχόλιά σας μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προβλέψεις για τα ονόματα των νέων υπουργών ή σχόλια εφόσον ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα. Όσο για τη λέξη «θώκος», που και αυτή αναμένεται να ακουστεί πολύ σήμερα-αύριο, αφού είναι κλισέ οι υπουργικοί θώκοι, θυμίζω πως την έχουμε συζητήσει στο ιστολόγιο πριν από ένα χρόνο και δυο μέρες, με αφορμή τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ο ανασχηματισμός είναι λέξη σχεδόν αποκλειστικής απασχόλησης. Θέλω να πω ότι, παρόλο που θεωρητικά μπορεί να έχει και άλλες σημασίες, αν ψάξουμε στα σώματα κειμένων θα δούμε ότι στο 99% των περιπτώσεων η λέξη χρησιμοποιείται ειδικά για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, την αντικατάσταση υπουργών της κυβέρνησης από άλλους. Στο λεξικό του Μπαμπινιώτη δίνεται ως πρώτη σημασία «η μεταβολή που αποσκοπεί στη βελτίωση», που δεν ξέρω αν είναι σωστό, ενώ στο ΛΚΝ το αναπόφευκτο «η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του ανασχηματίζω», το οποίο ορίζεται ως «σχηματίζω, δημιουργώ κάτι εκ νέου», και μετά βέβαια δίνεται η ειδικότερη σημασία του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με τη Συναγωγή νέων λέξεων του Κουμανούδη, η λέξη καταγράφεται από το 1892, αν και δεν μας λέει αν η λέξη είχε από τότε τη σημερινή σημασία. Πιθανότατα ναι, αφού σε εφημερίδα του 1896 έχω βρει ότι «επίκειται ανασχηματισμός του Υπουργείου». Την εποχή εκείνη, το έχουμε ξαναπεί, η λέξη «Υπουργείον» σήμαινε την κυβέρνηση συνολικά, άρα ο ανασχηματισμός του Υπουργείου ήταν συνώνυμος με τον σημερινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Τον Ιούλιο του 1982, ο Ανδρέας Παπανδρέου, για τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του θέλησε να νεολογίσει, κι έτσι αποκάλεσε την (εκτεταμένη) αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος όχι ανασχηματισμό αλλά «αναδόμηση», δίνοντας αρκετό υλικό σε επιθεωρησιογράφους και λοιπούς λογοπαίκτες. Δεν θυμάμαι αν διατήρησε την ορολογία και στους επόμενους ανασχηματισμούς, πάντως τη λέξη τη θυμούνται πού και πού κάποιοι.

Οι Άγγλοι λένε reshuffle και cabinet reshuffle, λέξη που τη χρησιμοποιούν επίσης για το ανακάτεμα της τράπουλας. Κι εμείς εδώ λέμε ότι «ανακάτεψε την τράπουλα», όταν ένας προπονητής, ας πούμε στο ημίχρονο, αντικαταστήσει έναν-δυο παίχτες και γενικά κάνει αλλαγές στο στήσιμο της ομάδας του, αλλά δεν έχω ακούσει να το λέει κανείς αθλητικογράφος ‘ανασχηματισμό’. Εδώ που τα λέμε, η μοναδική περίπτωση που έχω βρει να χρησιμοποιείται η λέξη ‘ανασχηματισμός’ και να μην αναφέρεται σε υπουργούς, είναι για τον ανασχηματισμό θιάσου, όταν αποχωρήσει ένας ηθοποιός είτε για λόγους υγείας είτε ύστερα από καβγά.

Καθώς θα είναι πλήρους ευθύνης ο τωρινός ανασχηματισμός, αναμένεται ο κ. Βενιζέλος να αναλάβει και καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μάλλον μαζί με κάποιο ‘βαρύ’ υπουργείο. Κάποιοι θα θυμηθούν ότι την προηγούμενη φορά που ανέλαβε αντιπρόεδρος κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος, πριν από δυο χρόνια παρά κάτι μέρες, η κυβέρνηση εκείνη δεν έζησε πολύ περισσότερο από τέσσερις μήνες. Δεν ξέρω αν αυτό πρέπει να μας ανησυχεί ή να μας παρηγορεί.

 

 

 

Advertisement

137 Σχόλια προς “Ανασχηματισμός πλήρους ευθύνης”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  Ανασχηματισμός.
  Κάτι σαν το «σπάστα και ξαναρίξτα» του Τσιφόρου

 2. VasWho said

  Νίκο μου, ξέρεις, ξέρεις!

 3. theopeppas said

  Kαλημέρα-λέτε να ξαναχτύπησα ..πρωτιά; Για κάποιο γλυκό λέγαμε τις προάλλες…
  Γιατί να μην ασχοληθούμε, λεξιλογικά, και με την λέξη «εταίρος»; Στον μακεδονικό στρατό εταίροι ήταν οι αριστοκρατικής καταγωγής έφιπποι, αλλά ο Φίλιππος για να δείξει τη σημασία που προσέδιδε ο βασιλιάς στους πεζούς της Φάλαγγας τους ονόμασε πεζέταιρους.

 4. theopeppas said

  Συμπηρωματικά, για το ιστορικά ακριβές του θέματος και ..μόνο, η Μακεδονική Φάλαγγα αποτελείτο από δύο ..Κέρατα, το Αριστερό και το Δεξιό.
  Αγνωστο αν , ετυμολογικά, εκείθεν προέρχεται η έκφραση «τα κέρατά μου τα τράγια…»!!!

 5. Antoine said

  Να βάλει και το ΠΑΣΟΚ τον Κεδίκογλου που έχει, να ονομαστει το κράτος Κεδικογλουκιστάν!

 6. Antigoni said

  Καλημέρα κι από εμένα
  4 μήνες είναι υπεραρκετοί. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να αντέξουν μέχρι τις εκλογές της φράου Μέρκελ.

  Πάντως, τον ανασχηματισμό το συναντώ συχνά στην αναπτυξιακή ψυχολογία, ως ανασχηματισμό νοητικών πλαισίων, όταν υπάρχει γνωστική σύγκρουση μεταξύ αυτού που ήξερες και της νέας γνώσης που καλείσαι να μάθεις

 7. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Άλλη μέρα με τον εταίρο. (Και άντε να μπει καμιά γυναίκα στην κυβέρνηση, σχολίασε κάποιος στη Λεξιλογία).

 8. Γς said

  1:
  Τα ζάρια. Κατά το reshuffling
  7 β:
  >(Και άντε να μπει καμιά γυναίκα στην κυβέρνηση, σχολίασε κάποιος στη Λεξιλογία).
  (Και άντε να σπρώξουμε καμιά γυναίκα στην κυβέρνηση, σχολίασε ο Γς).

 9. Gpoint said

  Θα αισχρολογήσω ολίγον σήμερα

  Αν ο (γαμίκος) Αντρέας πρωτοτύπησε ονομάζοντας τον ανασχηματισμό σε αναδόμηση, η μόνη ελπίδα των (κρυόκωλων) πολιτικών έκτοτε απομειναρίων είναι να ονομάσουν τον ανασχηματισμό ανασοδόμηση άνασοδομισμό.

 10. sarant said

  6: Καλημέρα, ευχαριστώ για αυτό με την ψυχολογία.

  9: Απομειναρίων; Δηλαδή στον ενικό «το απομεινάριο;»

 11. Γς said

  8: @ Τζι

  Αμαν πρωί πρωί με τους ανασοδομισμούς σου!
  Λίγο ακόμη και θα έφτανες και στους ανασκολόπισμούς

 12. Gpoint said

  # 8, 11

  Για να μην παρεξηγηθώ σαν υποστηρικτής του Αντρέα, δεν ισχυρίζομαι πως κυβερνούσε καλύτερα αλλά τουλάχιστον το διασκεδάζαμε λεξικολογικώς με μορατόριουμ, μη πόλεμος, άτα, κ.λ.π.

  # 9

  το απομεινάριον

  μη μου κόβεις την οξυγόνωση ή μάλλον την οξυγόμωση !!!!

 13. LandS said

  Ο ΑΓΠ είχε εξηγήσει την αναδόμηση επειδή, όπως είπε, άλλαξε τη δομή της Κυβέρνησης (ότι και να σήμαινε αυτό) και όχι μόνο τα πρόσωπα.

  Κέρατα είχαν όλες οι φάλαγγες. Όπως έχουν και οι τράγοι άλλωστε.

 14. theopeppas said

  13 Aυτο το ξερω…ετσι, ..τυχαία το ανέφερα, για τα ..κέρατα! και τα ..κερατιάτικα!

 15. LandS said

  #12. Τώρα μόνο το «τούνελο» μου έρχεται στο μυαλό. Θα υπάρχουν και άλλα.
  Αυτά που αναφέρεις ήταν, τουλάχιστον στα αγγλικά, δόκιμοι όροι. Και το μορατόριουμ με χρήση από παλιά στη γλώσσα της διπλωματίας, και το μη-πόλεμος περιέγραφε με ακρίβεια ότι ήθελε να περιγράψει κλπ κλπ
  Η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) δεν μπορεί να θεωρηθεί (κουτοπόνηρος) νεολογισμός.

 16. Τώρα μόνο το “τούνελο” μου έρχεται στο μυαλό. Θα υπάρχουν και άλλα.
  ————————————
  Ήταν και οι «ελίτες», απ’ όσο θυμάμαι.

 17. Ηλεφούφουτος said

  Θυμάμαι γελοιογραφία πριν τη λήψη οικονομικών μέτρων κάπου στα ογδόντας με τον Αντρέα σε δεύτερο πλάνο σκυμμένο πάνω από ένα μεγάλο τόμο (λεξικό) απ τον οποίο εξείχαν διάφοροι σελιδοδείκτες που έγραφαν «αναδόμηση», «ετεροχρονισμός», «αιθεροβάμονες» και κάποιον σε πρώτο πλάνο να λέει στο διπλανό του: ψάχνει να βρει μια λέξη για το «σφίχτε τα ζωνάρια».

 18. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

  Η συγκυβέρνηση που θα μας σώσει με ημίσεια κλίση επί «δεξιά»

  Καλημέρα σας κύριε Σαμαρά και προσοχή στο γορίλα

 19. Γς said

  17:
  Με πρόλαβες για τα ετεροχρονισμός, αιθεροβάμων,κτλ.

  Αλλά και συνθήματα:
  Έστριβα από την Κατεχάκη-Αλίμου για να μπω στο Βύρωνα. Στο φρεσκοασπρισμένο τοίχο του νεκροταφείου το νέο (τότε) μήνυμα:

  Το Πασόκ εναι ΕΔΩ..Ενωμένο κτλ

 20. LandS said

  #16,17 Είχαμε δεν είχαμε, του κάναμε το 17χρονο μνημόσυνο.

 21. cronopiusa said

  Η συγκυβέρνηση που θα μας σώσει

 22. Γς said

  Τωρα πια που συνθήματα;
  Μόνο ένα:
  Πεινάτε γιατί χανόμαστε!

  Γειά σας. Καλή συνέχεια

 23. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  17: Σα να τη θυμάμαι κάπου αυτή τη γελοιογραφία!

 24. Διαβάζοντας τον Ηλεφού (σα να το θυμάμαι κι εγώ) αναρωτήθηκα πότε εισήχθηκε η λέξη «λιτότητα». Ενδιαφέρουσα λόγω της ηθικής χροιάς που δίνει (όπως και η αντίστοιχη αγγλική austerity).

 25. gmallos said

  #18γ Συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με «ευάριθμα στελέχη του -τόσο ευάριθμα, ώστε να υπάρχει προβληματισμός πώς θα λειτουργεί η κοινοβουλευτική ομάδα όταν τόσοι πολλοί βουλευτές θα είναι υπουργοί και υφυπουργοί«. Μπλέξιμο; Ε, και; Πόσοι θα το καταλάβουν. Απ’ το να πει απλά και όμορφα (ή απλώς και ομόρφως !!!) πολλά στελέχη, πετάει ένα ευάριθμα που έχει άλλον αέρα. Ψαγμενιά. Δεν είμαστε τυχαίοι.

 26. LandS said

  #24 Τουλάχιστον από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ίσως και τα τελευταία της Χούντας, είχε ακουστεί.

  #19 Αληθεύει ότι ΤΟ ΒΗΜΑ έγραψε ευθήνη;

  Επίσης, τι ωραία τι καλά, ο Θανάσης Καρτερός χρησιμοποιεί το ευάριθμος όπως και εγώ. (Δηλαδή λάθος)

 27. sarant said

  25: Το έχω για τα επόμενα μεζεδάκια.

  24-26: Δεν θυμάμαι, θέλει λίγο ψάξιμο.

 28. Skipis said

  25: «Ευάριθμα στελέχη»: Δηλαδή «Πολλά ή Λίγα στελέχη;»

 29. LandS said

  #25 και #28
  Τάχουμε πει και θα τα ξαναπούμε και μεθαύριο που θα το βάλει στα μεζεδάκια ο Νικοκύρης. Το ευάριθμος σημαίνει «ευκολαρίθμητος» και το λιγότερο, δημιουργείται σύγχυση όταν το π.χ. εγώ το χρησιμοποιώ (όπως και ο Καρτερός) με την έννοια του «μπόλικος». Ο κακομοίρης ο Καρτερός όμως, λέει καθαρά ότι το μεγαλύτερο μέρος της ΚΟ ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα είναι υπουργοί, και έτσι θα έχει πρόβλημα (δεν ξέρω γιατί, αλλά γνώμη του) .
  Πάντως για ψαγμενιά δεν πρόκειται, γιατί αν τόχε ψάξει θα έλεγε ευάριθμη τη σημερινή ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και …ευαριθμότερη 🙂 αυτή που θα προκύψει στις επόμενες εκλογές (φατσούλα με τη γλωσσίτσα έξω παρακαλώ)

 30. sarant said

  28: Γιαυτό άμα γίνω σουλτάνος της Ελλάδας θα απαγορέψω τη λέξη «ευάριθμος».

 31. 30 Χα, όπως ο Τέρυ Ήγκλετον!

 32. …ο κ. Βενιζέλος να αναλάβει και καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μάλλον μαζί με κάποιο ‘βαρύ’ υπουργείο.

  Το λογοπαίγνιο μου θυμίζει το παρακάτω από Ρωμαίο και Ιουλιέτα του απαράμιλλου Μπιλ:

  Romeo: Give me a torch: I am not for this ambling;
  Being but heavy, I will bear the light.

  Έχει και συνέχεια:

  Mercutio: Nay, gentle Romeo, we must have you dance.
  Romeo: You have dancing shoes
  With nimble soles. I have a soul of lead
  So stakes me to the ground I cannot move.

 33. #24 Εντελώς πρόχειρα, για να θυμηθούμε κάτι που δεν έπιασε από το γούγλη.

 34. Gpoint said

  # 13
  Ενώ οι παντρεμένοι έχουν…ψυχή

 35. #33 τι λες! ωραίο εργαλείο. Δεν μας λέει όμως αν η λέξη έχει την ηθική («αυστηρότητα, δριμύτητα…») ή τη δημοσιονομική σημασία.

 36. #33 ε, ναι, πολλά θες. Πάντως από 79 και μετά βλέπεις το πέταγμα.

 37. #24 Για τον εγγλέζικο όρο, βλέπω στο etymonline.com ότι εμφανίζεται με την δημοσιονομική και οικιακοοικονομική σημασία στον Β΄ΠΠ.

 38. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Να θυμίσω, στους πολιτικούς, ότι ambitio, όθεν η φιλοδοξία, ambition, ήταν η γύρα που δίνανε οι υποψήφιοι στην Ρώμη μοιράζοντας χάρες αντί ψήφων. Και ποιόν πολιτικό που πόυλαγε φούμο, ή φούμαρα καθ’ημάς, εκτέλεσαν να πεθάνει από τον καπνό που πούλαγε;
  Θάκος, κι εκ του θακεύω, έξ ού η θακοθάλπα, η κλώσσα…

 39. atopos said

  Aν κατάλαβα καλά, από τα σχόλιά σας είτε σοβαρά, είτε σκωπτικά είτε άκρως ειρωνικά…
  Κανείς δε θέλει ανασχηματισμό!
  Από τη μια ωρύεστε ότι τίποτα δεν προχωράει και πρέπει να προχωρήσουν -λέμε τώρα- οι μεταρρυθμισεις και από την άλλη δε θέλετε ανασχηματισμό.
  Έλεος πια, αποφασίστε!
  Κατάργηση ή …αναστολή, που λέει και ο άλλος!

 40. spiral architect said

  Χαιρετώ. 🙂
  Ανασχηματισμός; Ε, λίγο-πολύ όλοι τους ξέρουμε! 😳

 41. elene3ma said

  ανασχηματισμός… διακρίνω μια δυνατότητα επανάληψης στο άπειρο κι αυτό με αγχώνει! Πόσες φορές μπορεί να περάσει κάποιος την ίδια δοκιμασία;

 42. sarant said

  39: Καλώς ήρθατε. Σε ποιον απευθύνεστε όταν λέτε ότι «ωρύεται» για τις μεταρρυθμίσεις;

 43. skol said

  36: Για ένα καλό φλασμπακ στα χρόνια της Αλλαγής πρέπει να το βάλεις όλο μαζί: «austerity measures»

 44. spiral architect said

  @24: Δύτη αν σε βοηθάει η μνήμη μου, τον όρο «λιτότητα» τον εισήγαγε ο Κ.Κ. ο Α’ σαν πρωθυπουργός κατά την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο.
  Το(ν) μνημονεύει και ο Μπογιόπουλος:
  Επί του «άλλου» Καραμανλή ένα ολόκληρο έθνος, το έθνος των εργαζομένων, έμαθε να ξυπνά και να κοιμάται με την προσταγή: «Λιτότης»!

 45. physicist said

  #44. — Τον εισήγαγε τον ξεεισήγαγε, μια φορά ο Κ.Κ. ο Α΄ το 1980 άφησε χρέος λίγο πάνω από 22.5% του ΑΕΠ ενώ το 2010 που ξεχάσαμε τη λέξη και δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα (απ’ αυτά που δεν είχαμε), το χρέος είχε ήδη ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ.

  http://www.indexmundi.com/greece/public_debt.html

 46. LandS said

  # 45 και λοιπόν;

 47. Alexis said

  #17, Δεν ξέρω ποιάς χρονιάς είναι η γελοιογραφία που λες, πάντως το ’85, αμέσως μετά τις εκλογές, το πρόγραμμα λιτότητας του Σημίτη βαφτίστηκε «πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας».

  Πράγματι ο Καραμανλής εισήγαγε τον όρο λιτότητα κάπου στο ’77, μετά τις δεύτερες κερδισμένες εκλογές του.
  Επί χούντας απίθανο να είχε ακουστεί, ποιός θα τολμούσε άλλωστε («συμπαθών» ή μή) να το ξεστομίσει επίσημα;

 48. physicist said

  #46. — Και λοιπόν τι; Απλώς δηλώνω το προφανές.

 49. ΔΩΔΕΚΑΘΕΪΣΤΗΣ said

  Κύρ-Νίκο, η φράσις του άρθρου σου για την Συναγωγή του Κουμανούδη, μού θύμισε ένα θέμα με το οποίο πρέπει κάποτε να ασχοληθείς, γιατί δεν έχει τα κότσια να το κάνεις κανείς άλλος: Οι Ναζωραίοι ισχυρίζονται πως η λέξη «Εκκλησία» έχει σχέση με την αρχαιοελληνική εκκλησία του Δήμου, πράγμα ψευδέστατον. Μάλιστα, ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Γεώργιος Πατρώνος έχει γράψει σχετικό βιβλίο (διαφημίζεται αυτή την εποχή κάθε μισή ώρα από τον Ραδιοσταθμό της Εκκλησίας 89,5 FM) στο οποίο ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ πως η λέξις «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» μπήκε στην παράδοση των Ναζωραίων (έτσι τους έλεγε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης) από τους Εβδομήκοντα που μετέφρασαν την εβραϊκή λέξη «καχάλ» (που σημαίνει «συναγωγή») με την ελληνική λέξη «εκκλησία». Μάλιστα, αν δείς την Μετάφραση του Βασιλέως Ιακώβου και τις άλλες σύγχρονες αγγλικές μεταφράσεις, σε πολλά σημεία της Παλαιάς Διαθήκης που οι Εβδομήκοντα γράφουν «Εκκλησία», οι Άγγλοι γράφουν «Συναγωγή», μεταφράζοντας ορθώς από το Μασοριτικό.
  ΕΠΙΣΗΣ και κάτι άλλο σημαντικότερο: Επιτέλους, κάποιος Έλλην φιλόλογος πρέπει να ασχοληθεί με το εξής ακανθώδες θέμα: Η πρώτη μεγάλη καταστροφή της Ελληνικής Γλώσσης έγινε από τους Ναζωραίους μέσω της μαλλιαρής γλώσσης στην οποία έγραψαν τα Ιερά τους κείμενα (Αγία Γραφή κλπ.). Ο Will Durant στον 2ο Τόμο («Ελλάς») της μνημειώδους Ιστορίας του τού Παγκόσμιου Πολιτισμού (είχε εκδοθεί στα ελληνικά το 1965 από τις εκδόσεις Ντουντούμη σε μετάφραση Άρη Αλεξάνδρου) γράφει πως οι έχοντες την Ελληνική ως μητρική τους γλώσσα απεχθανόντουσαν τα Ιερά κείμενα των Ναζωραίων, εξαιτίας της μαλλιαρής (γεμάτης εβραϊσμούς) γλώσσης που χρησιμοποιούσαν και τους ήταν αδύνατον να τα διαβάσουν!..
  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ για το οποίο θέλω απάντηση: Τον περασμένο Δεκέμβρη, σε μία παρουσίαση στην Στοά του Βιβλίου είχα πετύχει τον Μπαμπινιώτη (πρίν σκάσει το θέμα με την κόρη του) και του είχα θέσει το ζήτημα, ότι δηλαδή η πρώτη καταστροφή της Ελληνικής Γλώσσης έγινε από τους Ναζωραίους. Ξέρεις τί μού απήντησε, κύρ Νίκο; Ότι διαφωνεί με τον Durant και ότι αν οι Πατέρες της Εκκλησίας (Τρείς Ιεράρχες κλπ.) είχαν μιμηθεί τους Εβραίους συγγραφείς της Καινής Διαθήκης και έγραφαν τα πολυπληθή συγγράμματα΄τους στην Κοινή κι όχι στην Αττική, δεν θα υπήρχε Γλωσσικό Ζήτημα στην Ελλάδα τον 19ο και τον 20ό Αιώνα!.. Καράφλιασα με την απάντηση του κυρίου Πρυτάνεως και θα ήθελα μιά δική σου πολύ σύντομη απάντηση κύρ-Νίκο, γιατί σε εκτιμώ πολύ και σού γράφω για πρώτη φορά…
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων
  ΕΝΑΣ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΩΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 50. LandS said

  #48 Και είναι προφανές ότι 22.5% στο ΑΕΠ Δημόσιο Χρέος είναι προτιμητέο του 140% ;

 51. Φωτοτυπάκιας said

  Καλησπέρα σας κ. Νίκο. Έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω τη σύνθεση της νέας ανασχηματοδομημένης Κυβέρνησης Σαμαρά. Σύμφωνα με την πολύ έγκυρη πληροφόρηση που έχω, οι υπουργοποιήσεις κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν ως εξής:

  Υπερυπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μεταρρύθμισης & Φωτορυθμικών, Ναυτιλίας, Εργασίας – Ημιαπασχόλησης, Οικονομίας & Καταθέσεων:
  Υπερυπουργός (και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Ευάγγελος Βενιζέλος ο Σωτήρας
  Αναπληρωτής Υπερυπουργός: Δημήτριος Σταμάτης
  Αναπληρωτής Αναπληρωτή Υπερυπουργού: Χρύσανθος Λαζαρίδης

  Υπουργείον Συντονισμού της Κυβερνήσεως:
  Υπουργός: Σίμος Κεδίκογλου
  Αναπληρωτής Υπουργός: Συμεών Κεδίκογλου
  Υφυπουργός: Μήτσος Κεδίκογλου
  Αν/τής Υφ/ργός Συν/σμού: Φαιλός Κρανιδιώτης
  Συντονιστής Υπουργού, Αν/τή Υπουργού, Υφυπουργού και Αν/τή Υφ/ργού Συν/σμού: Βασίλειος Κεδίκογλου ο Α΄

  Υπουργείο Εξωτερικών:
  Υπουργός: Δημήτριος Αβραμόπουλος
  Αναπληρωτής ΥΠΕΞ με προτίμηση χώρες της Ε.Ε: Μαριέττα Γιαννάκου
  Αναπληρωτής ΥΠΕΞ με προτίμηση χώρες τις Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής: Γιώργος Παπανδρέου

  Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:
  Υπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος
  Υφυπουργός: Νικόλαος Μιχαλολιάκος

  Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Δανεισμού
  Υπουργός: Ιωάννης Στουρνάρας
  Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης

  Υπουργείο Προστασίας Πολίτη
  Υπουργός: Μάκης Βορίδης
  Αναπληρωτής: Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης

  Υπουργείο Δικαιοσύνης:
  Υπουργός: Παναγιώτης Ψωμιάδης
  Υφυπουργός: Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος

  Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού
  Υπουργός: Άδωνης Γεωργιάδης
  Αναπληρώτρια: Φώφη Γεννηματά

  Υπουργείο Υγείας
  Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
  Υφυπουργός: Γεώργιος Κουτρουμάνης

  Υπουργείο Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Οικιακών Συσκευών:
  Υπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης
  Υφυπουργός: Θεοδώρα Μπακογιάννη

  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Φυτών & Τροφίμων:
  Υπουργός: Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης
  Υφυπουργός: Αθανάσιος Χειμωνάς

  Επίσης ακούγονται και τα ονόματα των:

  Κώστα Καραμανλή, για το Υπουργείο Τουρισμού

  Γεωργίου Καρατζαφέρη, ως Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

  Κωνσταντίνου Πλεύρη, άνευ Χαρτοφυλακίου

  Γεωργίου Γεωργαλά, Υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοφωνίας, Τηλεόρασης, Ίντερνετ και Παρακολούθησης Ιστοσελίδων

  Καταργείται επιτέλους το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Πολιτισμού για λόγους οικονομίας.

 52. sarant said

  49: Αγαπητέ. σ’ ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Φοβάμαι όμως πως θα συμφωνήσω (σε γενικές γραμμές) με τον Μπαμπινιώτη. Να τα πάρω με τη σειρά.

  – Νομίζω πως τα παίρνεις ανάποδα. Η ελληνιστική κοινή διαμορφώθηκε πριν εμφανιστούν ή πριν γίνουν υπολογίσιμο μέγεθος οι Χριστιανοί. Οι Χριστιανοί έγραψαν την Καινή Διαθήκη στην κοινή ελληνιστική διότι έγραψαν στη δημοτική της εποχής τους. Επειδή ήταν εβραίοι, τα ευαγγέλια έχουν πράγματι εβραϊσμούς, αλλά ξέρουμε ότι την Κοινή τη χρησιμοποιούσαν όλοι, είτε έλληνες είτε ελληνόφωνοι.
  Αν θες, υπεύθυνος για την «καταστροφή» της ελληνικής γλώσσας είναι ο Μεγαλέξαντρος, που έφερε την ελληνική λαλιά ίσαμε την Ινδία. Μόνο που εγώ αυτό δεν το λέω καταστροφή.

  – Αυτό που λέει ο Durant (ότι οι πούροι αττικιστές αποστρέφονταν τη γλώσσα των Ευαγγελίων) είναι σωστό, αλλά κι αυτό που λέει ο Μπαμπινιώτης είναι σωστό. Οι Χριστιανοί της εποχής του Ιουλιανού, δηλ, της εποχής των Τριών Ιεραρχών, έχοντας πια καταχτήσει την εξουσία, ήθελαν να γίνουν αποδεκτοί και από τη διανόηση της εποχής, που ήταν εθνική και αττικίστρια, και γι’ αυτό υιοθέτησαν τον αττικισμό, με τον Βασίλειο πρωτεργάτη, κι έτσι μας φόρτωσαν δεκαεφτά αιώνες διγλωσσίας.

 53. spiral architect said

  @51: 😥 :mrgreen:
  (κλαυσίγελως)

 54. gmich said

  Αν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν γυναίκα και κρατούσε την την ίδια «υπεύθυνη’ Στάση που κράτησε ο Βενιζέλος ο Σαμαράς θα έλεγε «Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι εταίρα πλήρους ευθύνης»

 55. @54 Είναι ένα λογοπαίγνιο που είχα κάνει σε ένα εστιατόριο που μας έλεγαν συνέχεια για «τον μετρ» κι ευτυχώς που δεν ήταν γυναίκα να μας λένε για τη μετρέσα.

 56. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  51. Υπουργουφυπουργούς Απολιτισμού και σΕΡΤικου, με την επόμενη πανσέληνο (προς το παρόν, μαύρο).

 57. LandS said

  Η πρώτη ενέργεια του νέου υπουργού υγείας θα είναι να βάλει πνεύματα και τόνους στους αριθμούς των δωματίων των νοσοκομείων.

 58. Φωτοτυπάκιας said

  Προς Κυβέρνηση Μεγάλης Βρετανίας:
  Άδικα κλείσατε το Γραφείο UFO. Τα UFO υπάρχουν και κυκλοφορούν ως μέλη σε ανασχηματισμένη κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας.

 59. spiral architect said

  @57: Αμ την υφυπουργό που τη βάζεις; 😛

 60. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  59. Σαν την αναπληρώτρια Άμυνας καμία

 61. sarant said

  Πάντως δεν θα βαρεθούμε, έτσι βλέπω.

 62. Νέο Kid Στο Block said

 63. sarant said

  Άραγε ο Μητσοτάκης θα ευχηθεί μακροημέρευση στην κυβέρνηση όπου συμμετέχει ο γιος του;

 64. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ο κόκκινος Πάνος στον Πολιτισμό.
  Από το βιογραφικό του στο gr
  ……………………………………………………………………….
  Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Μεταξύ αυτών το βραβείο Ελληνικής Τηλεόρασης (1992), το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση, το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων και η τιμητική διάκριση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων.

 65. spiral architect said

  Οπτικοποίηση και braviΣιμο:

 66. gmallos said

  Κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ
  Σίμος Κεδίκογλου

  Για τη δοτική που λέγαμε

 67. physicist said

  Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης είναι ένα ηχηρό ράπισμα στην οικογενοιοκρατία και τα πολιτικά τζάκια.

 68. Φωτοτυπάκιας said

  Ε, όχι! Αυτό είναι αχαριστία, κύριε Σαμαρά! Τον Σίμο τον Κεδίκογλου, τον έκανες υπουργό. Τον Συμεών Κεδίκογλου, κι αυτόν τον καλοέκανες υφυπουργό Παιδείας. Χάθηκε ο κόσμος να υπουργοποιήσεις και τον τρίτο τους ξάδερφο, τον Μήτσο τον Κεδίκογλου; Κι αυτόν μάνα τον γέννησε! Τι θα λένε τώρα στο χωριό τους στην Εύβοια; Ο Μήτσος στο πηγάδι κατούρησε δηλαδή;

 69. sarant said

  68: Ε ναι, είναι σκληρό!

  66: Να δούμε όμως τι θα λέει το ΦΕΚ 🙂

 70. ΔΩΔΕΚΑΘΕΪΣΤΗΣ said

  Ευχαριστώ θερμώς για την απάντηση κύριε Νίκο, αλλά ομολογώ ότι με απογοήτευσες. Είναι δυνατόν εσύ ο εμβριθής μελετητής της Ελληνικής Γλώσσης να είσαι υπέρ των Εβραιοελληνικών της Καινής Διαθήκης; Καλά λέει ο Ρωμηός καθηγητής Δημήτρης Κιτσίκης που μνημονεύσατε τις προάλλες από την ιστοσελίδα σας ότι εσείς οι φιλόλογοι είστε οι πρώτοι φταίχτες για την καταστροφή της Ελληνικής Γλώσσης. Με το συμπάθειο, αλλά τό πιστεύω κι εγώ αυτό, όσο κι αν σε εκτιμώ.
  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ: Αν έχεις σε pdf την Καινή Διαθήκη, θα διαπιστώσεις μέσω search ότι ο αποσυνάγωγος Εβραίος Ραββίνος Ιησούς Χριστός λέει 4 φορές μέσα στα Ευαγγέλια την φράση «από μακρόθεν»!.. Γιατί ο κάθε λεπτολόγος Θεματοφύλακας της Ελληνικής Γλώσσης Μπαμπινιώτης δεν τόλμησε ποτέ να κατακρίνει αυτή την αγραμματοσύνη του Ιησού Χριστού; Είναι δυνατόν ο Ιησούς να είναι Θεός και να μή μπορεί να μάθει σωστά Ελληνικά; Ο Μπαμπινιώτης το 2010 είχε 6 μήνες εκπομπή στον Ραδιοσταθμό της Εκκλησίας 89,5 Fm και ζητούσε ερωτήσεις από τους ακροατές του. Τον ρώτησα, λοιπόν, πώς σχολιάζει την ανωτέρω (κι ένα σωρό άλλες) ανελλήνιστη αγραμματοσύνη του Ιησού. Και ξέρεις τί μού απήντησε; Ότι αυτό είναι θεολογικό θέμα και δεν δικαιούται να σχολιάσει τα λόγια του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού!. Γιά τέτοιον επιστήμονα μιλάμε… Αλήθεια, εσύ κύριε Νίκο,πώς σχολιάζεις τις ανελλήνιστες αγραμματοσύνες του Ιησού στα Ευαγγέλια; Αυτές και μόνο δεν αποδεικνύουν σε κάθε αμερόληπτο αναγνώστη ότι ΔΕΝ ήταν Θεός;

 71. 70 Ίσα ίσα, διαπιστώνουμε έτσι ότι το σωστό είναι «από μακρόθεν» –η αττική διάλεκτος είναι μόνο παραφθορά της θείας γλώσσας.

 72. Gpoint said

  Το μόνο ενδιαφέρον στην σύνθεση της κυβέρνησης είναι πως επιτέλους έφυγε ο ξανθός καθηγητής της αλητείας από υφυπουργός Αθλητισμού.

  Αρα θα πέσουν τα ασπόνδυλα, φέτος δεν την γλυτώνουν

  Ολες οι υπόλοιπες υπουργοποιήσεις είναι στο μοτίβο του Μανωλιού και του βρακιού του.

 73. sarant said

  70: Ο Ιησούς αντέγραψε τον Όμηρο, ο οποίος έχει στην Ιλιάδα «απ’ ουρανόθεν» (Θ 365). Κι ο Όμηρος εβραίος ήταν;

 74. oikodomos said

  Καλησπέρα σε όλους.

  Όσο και αν, πάντα, έβαζα μπροστά από τα πρόσωπα την πολιτική, όσο και αν με ενοχλεί που το παραδέχομαι, τέτοιοι πολιτικοί αξίζουν σε τέτοιο λαό.
  http://e-oikodomos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_1131.html#more

  Καλή δύναμη!

 75. physicist said

  Ένα δροσερό καλοκαιρινό μπλουζάκι, ό,τι πρέπει τώρα που σφίξαν οι ζέστες.

 76. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά δεν λείπει κάτι σ’ αυτό το άρθρο του δημοκρατικότατου Πρώκτου Θέματος;

  http://www.protothema.gr/greece/article/289058/ston-vutho-tis-soudas-gia-97-hronia-to-nauagio-tou-kataramenou-minnewaska-iii/

 77. sarant said

  74: Οικοδόμε, καλή η ευχή σου!

 78. spiral architect said

  @76: Πως βρέθηκε και βυθίστηκε στη Σούδα; 🙄
  (τι περιμένεις και συ απ’ τον κομιστή; καλλιτεχνίες;)

 79. voulagx said

  Ο Μπένυ ντε Λαλίστ Λαγκάρντ, ο Βενιζέλος ήτοι
  μοιράζεται φαρδύς πλατύς του Σαμαρά την κοίτη
  της κοίτης λέγω, δηλαδή, της κυβερνήσεως, ήγουν
  να τρώγουσι, να πίνουσι μαζί, ώσπου να φύγουν.

 80. spiral architect said

  Ο χαμός!

  Κορυφαίο:

  Είχαμε τον Άδωνη για πάσαν μαλακία στο τουίτερ, τώρα θα τον έχουμε κ για πάσα νόσον #anasxhmatismos— ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ (@xaris_kar) June 24, 2013

 81. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Τ Αγιαννιού του Κλήδονα σήμερα και κοίτα τι έβγαλε το κουρούπι. Ένα προς ένα τα ριζικάρια.

 82. Γς said

  Αλα και της Βούλτεψης!

 83. sarant said

  79-80: Και τα δύο κορυφαία!

 84. Νέο Kid Στο Block said

  Η Βούλτεψη έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ γρήγορης παραίτησης. Παραιτήθηκε, πριν καν γίνει υπουργός. Σοφία Σρέντινγκερ.

 85. Γς said

  78:

  She made her last sailing on that route in January 1915, and was then converted into a troop transport. While serving in that role on 29 November 1916, she struck a mine laid by UC-23 in Suda Bay and was severely damaged. She was deliberately run aground in the hope that she could be salvaged, but the damage was too extensive and she was declared a total loss. At the time, Minnewaska was carrying 1,800 troops, plus crew. There were no fatalities.

 86. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Κυβέρνηση Χοντρός -Λιγνός

 87. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Αυτή η Ζέτα έχει το λαγοπόδαρο. Πέθανε ο ένας, παραιτήθηκε η άλλη και νάτη στον αφρό.

 88. Γς said

  86:
  >Κυβέρνηση Χοντρός -Λιγνός

  !

  Πολύ ωραίο. Δικό σου είναι;
  Όρε και θα γίνει χαμός σαν το πιάσουν τα μίντια οι γελοιογράφοι, επιθεωρησιογράφοι, οι ραπιντογράφοι γενικώς

 89. Servitoros said

  Από αύριο το πρωϊ, ταμπέλες με το ρητό του Ισοκράτη σε κάθε νοσοκομείο, ιατρείο και άλλο ίδρυμα του Υπ. Υγείας.

 90. Mindkaiser said

  Μνημονεύει σε σχόλιο ο Δύτης τον Ήγκλετον (#31) και του κάνει ρελάνς ο Φυσικός με μπλουζάκι Ντόκινς (#75). Είστε μερικές φορές… Φιρί φιρί για καβγά το πάτε. Δεν πάνε μαζί αυτοί οι δύο στην ίδια ανάρτηση.

  Πάντως Δύτη, τα σχόλια κάτω από το άρθρο του Ήγκλετον, με έκαναν να αναθεωρήσω την άποψη που είχα για τη σχέση των Βρετανών με το χιούμορ. Πολύ δηλητήριο βρε παιδί μου.

  Όσο για την ταύτιση Ευαγγελιστών και στενογράφων που επιχείρησε ένας φίλος (με χιουμοριστική διάθεση φαντάζομαι), μόνο μέσω της ευτράπελης διάθεσης που σας δημιούργησε ο ανασχηματισμός μπορώ να ερμηνεύσω τις τοποθετήσεις σας. 🙂

 91. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  88. Μωρέ μου ήρθε αμέσως το φοβερό ντουέτο αλλά το κοσκίνιζα γιατί προτιμώ να μην περιλαμβάνω (αρνητικές) αναφορές στα φυσικά χαρακτηριστικά, κουσούρια εμφάνισης κλπ, όταν μου προκύπτει «μπηχτή» για πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα γενικώς.

 92. Γς said

  91:

  Εγραψες.
  Καλοτάξιδο το εύρημά σου.
  Και δεν υπάρχει τρόπος να το κατοχυρώσεις 😦
  Το προοθώ με το ονομά σου και το ιστολόγιό μας στο φβ.

  Στον Νικοκύρη μας επαφίεται να το αξιοποιήσει στα κείμενά του. Γρήγορα όμως για να έχει και την πρωτιά

 93. Gpoint said

  Ο πάτος είναι γένους θηλυκού και όσο δεν βλέπω την Ντόρα πρωθυπουργό καταλαβαίνω πως η πτώση συνεχίζεται. Φωτεινή ακτίνα στο έρεβος της απελπισίας μας η υπουργοποίηση του αδελφού της (κατ’ άλλους γιού της) μπας και προετοιμάσει το έδαφος πεμτοφαλαγγικά για την έλευση της απομηχανησθεάς στην πρωθυπουργία να μας αποχαιρετίσει κι ο μπαμπάς της και να ελαφρύνει το ταμείο συντάξεων.
  Η κορύφωση του δράματος προηγείται της κάθαρσης στις τραγωδίες που γεννήθηκαν σ’ αυτόν τον τόπο.

  Ο αγώνας (φυσικά) συνεχίζεται

  Σε περίπτωση ισοπαλίας θα δοθεί χρονική παράσταση τριών τερμίνων και σε περίπτωση πάλι ισοπάλου αποτελέσματος θα κτυπήσουν πέναλτυ οι διατελέσαντες υπουργοί την τελευταία πενταετία. ( τον Τσίπρα δεν τον παίζουν κι ας φωνάζει η κερκίδα το όνομά του ).

 94. spiral architect said

  Το άσμα:

  (της ημέρας;)

 95. Mindkaiser (90), κι εγώ πρόσεξα τα σχόλια! Τι να πεις…

 96. physicist said

  #90, #95. — Α, ένας ωραίος καυγάς με τον Δύτη θα έφερνε ανάταση ψυχής αλλά δεν πήγαινε σ΄ αυτόν. 🙂

 97. physicist said

  … και μη μαυροψυχάτε γενικώς, είχε και καλά νέα εχτές: εφτά χρόνια φυλακή έφαγε ο γελοίος, σκάστε και κανα χαμόγελο λέμεεεεεεεεε!

 98. sarant said

  89: Χα-χα-χα!

  Το σλόγκαν για Χοντρό-Λιγνό πολύ καλό, πράγματι.

 99. sarant said

  Πάντως, αν δεν το σχολιάσατε, έχουμε στη νέα κυβέρνηση:
  1 γυναίκα υπουργό σε σύνολο 19 υπουργών
  4 γυναίκες συνολικά σε σύνολο 40 υπ-υφυπ-αναπλ.

  Κατάρ γίναμε…. 🙂

 100. LandS said

  Για «μικρό και ευέλικτο σχήμα» λέξη ε;

 101. physicist said

  #99. — Μία αλλά λέαινα.

 102. gmallos said

  Μία; Εγώ γιατί μετράω δυο; Ζέτα και Φώφη. Και μην μου πείτε πως η αναπληρώτρια δεν είναι υπουργός κι αυτή. Γιατί αλλιώς θα ήταν υφυπουργός, αλλά η Φώφη δεν μπορεί να έχει τέτοιο τίτλο (και στο Παιδείας αναπληρώτρια ήταν)

 103. sarant said

  102: Μία είναι υπουργός (Κεφαλογιάννη), μία αναπληρώτρια (Γεννηματά) και δύο υφυπουργίνες (Μακρή, Χριστοφιλοπούλου), όχι;

 104. spiral architect said

  E, ρε και να πάει η Φώφη για επιθεώρηση στο ΚΕΤΘ στην Αυλώνα … 😀
  (για τη Μαργαρώ έξω απ’ τη Ναυτικών Δοκίμων καλή είναι, για παραμέσα … άστα)

 105. @76 Λ΄’ειπει το πως βούλιαξε στο βυθό της Σούδας. Αλλά ,το μαργαριτάρι είναι ότι το λέει κρουαζιερόπλοιο στις αρχές του 20ου αιώνα δεν υπήρχε η ένοια της κρουαζιέρας, ήταν επιβατικό, υπερωκεπάνιο αν προτιμάτε και μετέφερε επιβάτες και εμπορεύματα. Περισσότερα εδώ http://www.atlantictransportline.us/content/33Minnewaska.htm

  Αυτό με το κρουαζιερόπλοιο έιναι συχνό μεταφραστικό λάθος κάπου διάβαζα όιτ το αδερφάκι του Τιτανικού ο Ολυμπιακός έιχε συγκρουστέι το 1912 με ένα κρουαζιερόπλοιο, όμως έιχε συγκρουστείο με ένα καταδρομικό (HMS Hawk ονομαζόταν αν θυμάμαι καλά) και ο συντάχτης του άρθρου μετέφρασε το cruiser σε κρουαζιερόπλοιο.

 106. sarant said

  105: Καλά λες!

 107. spiral architect said

  Αναμένεται Δήλωση Του Αντιπρόεδρου Και Υπουργού Εξωτερικών Στην επανιδρυθείσα ΥΕΝΕΔ Για Το Μέλλον Της Χώρας, Της Ευρώπης, Της Υφηλίου, Του Σύμπαντος.
  (Αλλαγή πεζών – κεφαλαίων. –> Επιλογή: Γράμματα Τίτλου)

 108. LandS said

  Άλλη είναι υπουργός, άλλη αναπληρώτρια, άλλη υφυπουργίνα;;
  Η αναπληρώτρια τι είναι; Υπουργός ή υπουργίνα;
  Εντάξει πλάκα κάνω.

  Για τα μεζεδάκια: Προχτές στα seven ages of rock του bbc στο Σκάει γάιδαρο, είχε έρθει η σειρά να αναφερθούν οι Βέλβετ Αντεργκράουντ. Και, στους υπότιτλους, νάσου ο Γερμανός τραγουδιστής Νίκο, και δώστου ο τραγουδιστής Νίκο, και παραπέρα ο Νίκο που εμφανιζόταν μαζί τους.
  Εδώ στο femme fatale γαμώτο!

 109. spiral architect said

  Με τη γνωστή τσιρίδα:

  ΟΣΟ ΕΓΩ ΧΕΙΡΟΥΡΓΩ, ΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΕΝΕΤΕ!!!!!— Το Άσυλο (@Desmotis74) June 24, 2013

  😆

 110. spiral architect said

  Και, εντάξει, τα αστειάκια μας και τις ατάκες μας τις γράψαμε, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη αντί να ακονίζουμε το σαχλό μας χιουμοράκι με τα φασιστοειδή -με τους ακροδεξιούς δεν κάνουμε χαβαλέ, όπως δεν θα κάναμε με τους αξιωματικούς των SS- να είμαστε σε εγρήγορση για ό,τι θα συμβεί από ‘δω και πέρα.

 111. gmallos said

  #69β Τελικά δεν άλλαξε κανένα όνομα, μόνο στα δυο υπουργεία που χωρίστηκαν. Ακόμα και για τους υπουργούς και υφυπουργούς που διορίστηκαν μόνο τους καινούριους έχει. Εξάλλου συνέχεια της προηγούμενης είν’ αυτή η κυβέρνηση (γι’ αυτό και δεν θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης).

  #103 Έτσι ακριβώς. Απλά (ή απλώς, ποτέ δεν θα το μάθω) λέω πως κι η αναπληρώτρια υπουργός είναι κι αυτή κι όχι υφυπουργός, άρα δεν μπορούμε να τη μετρήσουμε στη β’ κατηγορία. Γιατί (εκτός απ’ την πρώτη φορά, ε, πρώτη ήταν καταδέχτηκε και το υφυπουργείο) όταν ξαναϋπουργοποιήθηκε η Φώφη πάλι συστήθηκε θέση αναπληρωτή για την πάρτη της. Πλάκα κάνω ο άνθρωπος. Τι άλλο να κάνω,

 112. spyroszer said

  111. Παντελεήμων Καψής υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

 113. Γς said

  110 @ Spiral Architect

  Δεν απαντά σαφώς το άρθρο του λίκνου γιατί επελέγη ένας τηλεβιβλιοπώλης για υπουργός Υγείας.

  Θυμάμαι την τοποθέτηση του Μαιευτήρα- Γυναικολόγου Σταύρου Σουμάκη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

  Και όλοι αναρωτιόντουσαν για την όποια σχέση του υπουργού με τα καράβια.

  Μέχρι που βρέθηκε ένας χριστιανός και τους θύμισε τι σέρνει ενίοτε τα καράβια.

 114. sarant said

  113: Μπορεί να εκπροσωπεί τους ασθενείς.

 115. physicist said

  http://www.skai.gr/news/politics/article/235864/suskepsi-sto-maximou-tou-prothupourgou-me-stournara-mitsotaki-georgiadi/

  «Σύσκεψη στο Μαξίμου του Πρωθυπουργού με Στουρνάρα, Μητσοτάκη, Γεωργιάδη».

  ΕΛΕΟΣ — και συγγνώμη για τα κεφαλαία — αυτή η σύνταξη είναι απλώς εξωφρενική!

 116. sarant said

  115: Είναι η αρρώστια της ξεκάρφωτης γενικής. Εδώ, το «Στο Μαξίμου» έπρεπε να πάει στο τέλος. Ή να αλλάξει η διατύπωση.

 117. LandS said

  Εμ, κατά τη σύναξη και η σύνταξη!

 118. physicist said

  #116. — Όχι, βλέπεις είναι το Μαξίμου του Πρωθυπουργού, σε αντιδιαστολή με το Μαξίμου της Μαρίας της Πενταγιώτισσας. Άσε, μη χάσω την ευπρέπειά μου μέσα στο ιστολόγιό σου, δεν κάνει. 🙂

  ΥΓ: Αισθητικά, μ’ ενοχλεί και κάτι άλλο που φαντάζομαι θα το θεωρείς αθώο αλλά θα μ’ άρεσε ν’ ακούσω τη γνώμη σου αν έχεις κέφι: η απουσία του άρθρου στην αιτιατική μετά το «με». Δεν ξέρω αν σ’ έχει απασχολήσει ή ενοχλήσει ποτέ ως (κακό) ύφος γραπτού λόγου.

 119. sarant said

  118: Σαν στιλ αθλητικής μετάδοσης δεν είναι;

 120. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  🙂 🙂 🙂 114. τους ψυχικά ; μιλάμε, ξεράθηκα

 121. physicist said

  #119. — Ε, ναι. Άσε δηλαδή που μου θυμίζει και κάτι κουφά της μορφής «μίλησα χτες με Νίκο, Τάκη και Μαρία» που έχω ακούσει κι έχω γίνει βαπόρι. Φαντάζομαι είναι έλξη από το «πάω Θεσσαλονίκη», ξέρω και γω;

 122. spyroszer said

  Η Εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπ. Συμβούλιο. Γεμάτη με πομπώδεις εκφράσεις, θαυμαστικά και κεφαλαία γράμματα:
  » Γιατί Ελευθερία χωρίς Ασφάλεια δεν υπάρχει!»
  Και μια ελαφρώς παρεξηγήσιμη φράση: «Να ξεκινήσουν οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα κάνουν, αληθινά, την Ελλάδα όπως τη θέλουμε, αγνώριστη!»

  «Και τέλος, πρέπει να φροντίσουμε όλοι, ώστε να πιάσουμε φέτος το στόχο του
  πρωτογενούς πλεονάσματος. Ώστε να ξεκινήσει ανακούφιση από την επόμενη χρονιά».
  Άντε ξεκινά ανακούφιση απ’ του χρόνου !!

  Click to access 20130625%20%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%97%CE%93%CE%97%CE%A3%CE%97%20%CE%A4%CE%9F%CE%A5%20%CE%A0%CE%A1%CE%A9%CE%98%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%93%CE%9F%CE%A5%20%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%A9%CE%9D%CE%97%20%CE%A3%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%91%20%CE%A3%CE%A4%CE%97%20%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%95%CE%94%E2%80%A6.pdf

 123. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ο Κακλαμάνης (Νικήτας) έριξε βυζαντινούς εσπερινούς προ λίγου για την συγκυβέρνηση (στο ράδιο ρίαλ στον Κοτρώτσο). Επειδή δεν τον παίζουν άραγε ή προοιωνίζονται και δεξιοδέξιες αναταράξεις;

 124. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  121, Physicist, Σαραντακικότερος Σαραντάκου , βλέπω 🙂 🙂 >μίλησα με …το Θεό, θα με παραξένευε (λίγο). Με Νίκο, Τάκη και Μαρία, γιατί ;
  Αν είναι παρόντες ο Τάκης κι η Μαρία, ε, χάριν έμφασης

 125. sarant said

  122: Προλαβαίνεις το αυριανό 🙂

 126. physicist said

  #124. — Επειδή ακούγεται σαν το «μιλάω με Τρίκαλα». Και ναι μεν εκεί δικαιολογείται η παράλειψη του άρθρου, επειδή μιλάω με κάποιον άνθρωπο στα Τρίκαλα και όχι με την πόλη, αλλά ο Νίκος, ο Τάκης και η Μαρία είναι συγκεκριμένα πρόσωπα. Άρα μιλάω με τον Τάκη. Αλλιώς ακούγεται σαν να μιλάω με κάποια γενική ιδέα που τη λένε Τάκη, με κάτι που εκφράζει την πεμπτουσία του να είσαι Τάκης ή Νίκος ή Μαρία. 🙂

 127. spyroszer said

  Ωχ συγνωμη Νικοκυρη επρεπε να το χα φανταστει!

 128. physicist said

  #122. — […] Γεμάτη με πομπώδεις εκφράσεις, θαυμαστικά και κεφαλαία γράμματα.

  Μήπως την έγραψε κανείς Συνεργάτης του στο Γραφείο που έχει για μητρική Γλώσσα τα Γερμανικά;

 129. Μαρία said

  Το παράπονο του πατέρα:
  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=519178

 130. sarant said

  Έλα ντε, των άλλων τα παιδιά βολεύτηκαν, το δικό του στο πηγάδι κατούρησε;

 131. cronopiusa said

  Radio Arvyla – Save Kyriakos

  Ο ΑΔΩΝΙΣ ΑΠΑΓΓΕΛΕΙ – Απολαύστε υπεύθυνα !

  Paul Simon – You Can Call Me Al

 132. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  130. Μάλλον, και γι αυτό «γράντισε». Γραντίζει = νεραϊδοσκιάζεται, παλαβώνει, όποιος παραβιάζει τη νομοτέλεια των τόπων των νερών. (δρασκελίζει μεσημέρι τα ρέματα, κατουρεί στο πηγάδι κλπ). Αυτός λείπει μόνο από το θίασο.

 133. Γς said

  Και μέσα στο γενικό χαμό του μουρδελονιστάν το άπλετο φως οδικών αρτηριών!

  Και βέβαια στα παπάρια των αρμοδίων που ασφαλώς θα έχουν πληροφορηθεί για το φαινόμενο αυτών των ημερών:
  Μαραθώνος, Λαυρίου κλπ φωταψίες ντάλα μεσημέρι.
  Σιγά μην πάνε μέχρι το διακόπτη.
  Σιγά μην τους τραβήξει κανείς το αυτί.
  Ε, και λοιπόν; Τι έλαχε θα μου πείτε.
  Ολοι μαζί δεν τα κλείναμε. Τα φώτα…

 134. spiral architect said

  «Τέσσερα πράγματα στη ζωή δεν επιστρέφουν ποτέ: τα λόγια που ειπώθηκαν, το βέλος που εκτοξεύθηκε, η ζωή που πέρασε και η ευκαιρία που χάθηκε»
  Ομάρ Καγιάμ, 1048 – 1131, Πέρσης ποιητής, φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος. 😛

 135. physicist said

  #134. — Και οι κάλτσες που εξαφανίζονται στο πληντύριο, θα πρόσθετα, αλλά πού να πάει εκεί το μυαλό του Ομάρ Καγιάμ.

 136. Δεν προλαβαίνω να δω αν το έχει αναφέρει κανείς,
  αλλά πώς να ξεχάσω τον Χάρρυ Κλυν (στα παλιά καλά του) επί Παπανδρέου που, έχει το σκετσάκι με το τραπέζι που γύρω του κάθονται διάφοροι και ο ίδιος στη μέση και αρχίζει να λέει «σήκω εσύ κάτσε εκεί, σήκω εσύ κάτσε πιο κει…» κλπ, και, αφού τελειώνει λέει (με έκδηλο καμάρι) «…Ανασχηματισμός!»
  🙂 ή 😦 ;

 137. Μήπως το καινούριο μίνι ανέκδοτο;
  «Ανασχηματισμός πλήρους ευθύνης»
  ΟΚ, το ‘πλήρους’ είναι πλεονασμός…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: