Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ένα καλό πραξικόπημα;

Posted by sarant στο 4 Ιουλίου, 2013


tahrirΟι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν άκουσαν τον στρατηγό αλ-Σίσι, Υπουργό Αμύνης και επικεφαλής των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, να ανακοινώνει την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η εξέγερση είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την άνοδο του Μόρσι στην εξουσία. Οι εξεγερμένοι, που το κεντρικό τους σύνθημα ήταν η λέξη Ταμαρόντ (στα αγγλικά τη μεταφράζουν Rebel) μάζεψαν 22 εκατομμύρια υπογραφές ζητώντας την αποπομπή του Προέδρου και τον κάλεσαν να παραιτηθεί αλλιώς θα ξεκινούσαν εκστρατεία πολιτικής απείθειας (αν μεταφράζεται έτσι το civil disobedience) ανυπακοής.

Την κρίσιμη στιγμή πέρασε στο προσκήνιο ο στρατός της Αιγύπτου και έδωσε τελεσίγραφο στον Μόρσι να σεβαστεί τη θέληση του λαού. Σε ένα προχτεσινό διάγγελμα ο πρόεδρος δεν έδειξε να συμβιβάζεται, οπότε χτες ο στρατός τον ανέτρεψε και όρισε προσωρινό πρόεδρο της χώρας τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, ανέστειλε το Σύνταγμα και ανάγγειλε πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Ο Μόρσι ήταν μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ενός από τα δύο ισλαμικά κόμματα της Αιγύπτου (ακριβέστερα, το πολιτικό κόμμα που εκφράζει την οργάνωση λέγεται Κόμμα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας). Βγήκε με μικρή διαφορά νικητής στις περυσινές εκλογές, μετά βίας 51% -αντίπαλός του ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, ο Αχμέντ Σαφίκ. Στον πρώτο γύρο είχαν πάρει μέρος 12 υποψήφιοι, πέντε από τους οποίους είχαν πάρει διψήφια ποσοστά. Ο Μόρσι πήρε 25%, ο Σαφίκ 24%, τρίτος ένας κοσμικός υποψήφιος, κυνηγημένος από τον Μουμπάρακ, με 21%. Ο Μόρσι άλλωστε δεν ήταν η πρώτη επιλογή του κόμματός του -αρχικά είχε υποβάλει υποψηφιότητα ένας άλλος, δημοφιλέστερος, ισλαμιστής υποψήφιος, ο Ελ Σατέρ, ο οποίος όμως αποκλείστηκε από την Εκλογική Επιτροπή, διότι είχε φυλακιστεί από το καθεστώς Μουμπάρακ, κι έτσι πήρε τη θέση του ο Μόρσι, που δεν είχε μεγάλη ανάμιξη ως τότε με την ενεργό πολιτική, ήταν ένας αμερικανοσπουδαγμένος πλούσιος επιχειρηματίας. Άλλοι υποψήφιοι, όπως ο γνωστός στη Δύση Ελ-Μπαραντέι, πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, αποσύρθηκαν αυτόβουλα, βλέποντας ότι δεν έχουν τύχη.

Ο Μόρσι στον πρώτο χρόνο της προεδρίας του πήρε μερικές αυταρχικές αν και νομιμοφανείς αποφάσεις, ενώ στα τέλη του 2012 παρουσίασε σχέδιο Συντάγματος που επικρίθηκε από τους αντιπάλους του ότι ανοίγει το δρόμο σε θεοκρατική διακυβέρνηση. Στις 15 Δεκεμβρίου 2012 το νέο Σύνταγμα εγκρίθηκε με δημοψήφισμα. Η οικονομική κατάσταση στην Αίγυπτο επιδεινώθηκε στη διάρκεια της θητείας του, η Αίγυπτος ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ, ενώ σε εσωτερικό επίπεδο είναι γεγονός ότι πήρε κάποια μέτρα που κινούνταν στην κατεύθυνση της ισλαμοποίησης της κοινωνίας, αλλά όχι μέτρα μεγάλης εμβέλειας (π.χ. αντικατέστησε τον διευθυντή της Όπερας του Καΐρου ή έκλεισε μια σχολή μπαλέτου, κυνήγησε έναν κωμικό της τηλεόρασης, τέτοια). Πάντως, δεν νομίζω ότι εφάρμοσε κάποιο γενικευμένο σχέδιο ισλαμοποίησης. Άλλωστε η κυβέρνησή του δεν ήταν μονοκομματική ή αμιγώς πολιτική, ο στρατηγός αλ-Σίσι που έβγαλε το διάγγελμα χτες είναι επίσης υπουργός Άμυνας.

Με δυο λόγια, ένας πρόεδρος που φαίνεται να εμφορείται από μια αντιδραστική ιδεολογία, που αναδείχτηκε ύστερα από ελεύθερες μεν αλλά προβληματικές εκλογές, με μικρή διαφορά, που δεν είχε και πολλά΄θετικά να επιδείξει κατά τη θητεία του, που πήρε αυταρχικά μέτρα.

Παρ’ όλ’ αυτά, αυτό που έγινε χτες στην Αίγυπτο δεν παύει να είναι στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο Μόρσι δεν ανατράπηκε από τη λαϊκή εξέγερση του Ταμαρόντ, απλώς οι ένοπλες δυνάμεις, που ποτέ δεν είχαν χάσει την εξουσία, αποφάσισαν να τον θυσιάσουν. Είναι αλήθεια ότι εντυπωσιακά μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αιγύπτου υποστήριξε την εξέγερση, αλλά ο ρόλος του στρατού δεν είναι να διερμηνεύει το λαίκό αίσθημα. Βλέπω κάποια αναντίρρητα θετικά στις χτεσινές εξελίξεις (π.χ. ότι εκλείπει ένας υποστηρικτής των ισλαμιστών ανταρτών στον εμφύλιο της Συρίας) αλλά δεν μπορώ να συμμεριστώ τον ενθουσιασμό των μεγαλοδημοσιογράφων των καναλιών ή ορισμένων φίλων μου στο Φέισμπουκ.

Μπορεί το χτεσινό πραξικόπημα να είναι «καλό», αλλά για μένα, στην καλύτερη περίπτωση, και δεν είμαι βέβαιος γι’ αυτό, είναι το μη χείρον. Κάποιοι το παρομοίασαν με το κίνημα του 1909 στο Γουδί, το οποίο βέβαια δεν ήταν ακριβώς πραξικόπημα, μάλλον προνουντσιαμέντο (δεν ανέτρεψε τον ανώτατο άρχοντα, δεν διέλυσε τη Βουλή, δεν ανέστειλε το Σύνταγμα) αλλά και το Γουδί άνοιξε το δρόμο για τόσα πραξικοπήματα και δικτατορίες, δεν ήταν σκέτη ευλογία.

Και την ίδια στιγμή ένας κακομοίρης περιμένει αποκλεισμένος στο τράνζιτ του Σερεμέτιεβου ενώ ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να επιδίδονται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Τα γεγονότα μπορεί να είναι άσχετα με τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, αλλά ούτε κι αυτά με κάνουν αισιόδοξο. Έγραψα το άρθρο φροντίζοντας να παραθέσω πιο πολύ κάποια στοιχεία και λιγότερο τις απόψεις μου, απέφυγα μάλιστα να θίξω κάποια θέματα, περιμένοντας ν’ ακούσω τα δικά σας σχόλια.

Ήταν καλό το πραξικόπημα;

142 Σχόλια to “Ένα καλό πραξικόπημα;”

 1. IN said

  Λες να το πετύχω το πρώτο σχόλιο σήμερα; Δεν υπάρχουν καλά πραξικοπήματα, συμφωνώ. Απλά, δεν μπορεί κανείς ένα πραξικόπημα να το δει μεμονωμένα, χωρίς να βλέπει και τι προηγήθηκε . Ο Μόρσι ήταν προβληματικός, υπήρχε ένα θέμα, παρενέβη ο στρατός να το «λύσει». Δεν ήταν η καλύτερη εξέλιξη, αλλά, πάλι, και το να έμενε στην εξουσία ο Μόρσι κι αυτό δεν ήταν καλή εξέλιξη. Νομίζω (αλλά δεν το έχω ψάξει και μπορεί να λέω βλακείς) ότι και η «επανάσταση των γαρυφάλλων» στην Πορτογαλία, που οδήγησε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας, πραξικόπημα θα μπορούσε τύποις να χαρακτηριστεί.

 2. voulagx said

  «Πάντως, δεν νομίζω ότι εφάρμοσε κάποιο γενικευμένο σχέδιο ισλαμοποίησης. Άλλωστε η κυβέρνησή του δεν ήταν αμιγώς »

  Νικο, μου φαινεται πως κατι ξεχασες στο τελος.

 3. Gpoint said

  Γράφεις «Άλλωστε η κυβέρνησή του δεν ήταν αμιγώς»

  Προφανώς κάτι λείπει

 4. Λ.Β. said

  »εκστρατεία πολιτικής απείθειας» – νομίζω ότι πρόκειται για τη γνωστή σε όλους μας »πολιτική ανυπακοή»

 5. Gpoint said

  Ουπς με πρόλαβε ο Βούλαγκξ

  Περιττό να πω πως λατρεύω τα ακτένιστα κείμενα, βγάζουν μια ανθρωπιά και όχι ρομποτίλα

 6. LandS said

  Άλλωστε η κυβέρνησή του δεν ήταν αμιγώς….

  Ισλαμιστική; Μπα, δεν υπάρχει τέτοια λέξη
  αποτελουμένη από ισλαμιστάς; Σιγά μη γράψει ο Νίκος τέτοια!

  Ισλαμοκρατική.

  Ισλαμική.

  Τέλος πάντων καταλάβαμε.

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια και τις διορθώσεις. Της νύχτας τα καμώματα πρέπει να τα ξανακοιτάζεις.

 8. spiral architect said

  Καλημέρα. 😐

  Ένα πραξικόπημα απ’ τον στρατό, ή με τη βοήθεια του στρατού είναι πάντα πραξικόπημα.
  Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι Αραβικοί λαοί δεν θεωρούν τα στρατιωτικά κινήματα σαν πραξικοπήματα ή χούντες. Έχουν άλλη άποψη για τον στρατό, άποψη που διαφέρει κατά πολύ από την εδραιωμένη δυτική.
  Αυτό φάνηκε και απ’ τις κομψές διατυπώσεις του αρχηγού των Αιγυπτιακών ΕΔ μετά την κατάληψη του κτιρίου της κρατικής ραδιοτηλεόρασης απ’ τις δυνάμεις του..

  Πάντως ο αιγυπτιακός λαός μέτρησε τη δύναμή του και πλέον την ξέρει καλά.

 9. Γιώργος Θαλάσσης said

  Μιλάμε για «καλό πραξικόπημα» στο σπίτι του κρεμασμένου; (Για να θυμηθούμε και την προχτεσινή κουβέντα μας). Μπορεί ένα μάτσο καραβανάδες να εκφράσουν το λαό;
  Και ποιός είναι ο λαός; Αυτοί που διαδηλώνουν ή οι υποστηριχτές του ανατραπέντος προέδρου; (Δεν μπορεί να μην είχε υποστηριχτές, κάποιοι τον ψήφισαν για να βγει).
  Αν υποθέσουμε ότι βγει εδώ ο Τσίπρας με οριακή πλειοψηφία και πάει να κυβερνήσει, αλλά η αντιπολίτευση την άλλη μέρα βουλιάξει το σύνταγμα, θα πρέπει ο στρατός να …επέμβει; Δεν νομίζω να λέγεται δημοκρατία αυτό το πολίτευμα…
  Τα ίδια πάντως παντού. Στις εκλογές, ο κυρίαρχος λαός, ψηφίζει ότι του κ@βλώσει (συγνώμη που δεν βρήκα πιο κατάλληλη λέξη) και μετά κατεβαίνει στους δρόμους! Στη χούντα χειροκροτούσε τον Παπαδόπουλο και μετά ούρλιαζε «Δώστε τη χούντα στο λαό!»

 10. Γς said

  >Στη χούντα χειροκροτούσε τον Παπαδόπουλο

  Μπα! Συνέβει τοιούτον τι και διέλαθε της προσοχής μου;

 11. Kostas Katsaros said

  Από Wikipedia, http://bit.ly/14PggEJ:
  «Πραξικόπημα, ή Κίνημα (προπολεμική χρήση του όρου), καλείται η βίαια και αιφνιδιαστική συνωμοτική πράξη που έχει σκοπό τη μεταβολή του πολιτεύματος προς όφελος της πολιτικής και στρατιωτικής κάστας μιας χώρας.»
  Αναμφίβολα κάποιος μπορεί πολύ εύκολα και θεμιτά να δει ελαφρώς διασταλτικά τον παραπάνω ορισμό και να χαρακτηρίσει πραξικόπημα αυτό που συμβαίνει τώρα στην Αίγυπτο. Μπορεί ακόμα (και βάζω ενδεχομένως και τον εαυτό μου μέσα) να αγνοήσει τελείως αυτό τον ορισμό και να θεωρήσει οποιαδήποτε επέμβαση του στρατού στα εσωτερικά μιας χώρας ως τέτοιο. Η τελική ερώτηση όμως του άρθρου σίγουρα προκαταλαμβάνει κι έχει αύρα δημοσκόπησης.
  Έχω κάποιες παρατηρήσεις που βασίζονται στη, γενικά ισορροπημένη, ανάλυση του άρθρου:
  – Οι Αιγύπτιοι, όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, διατηρούν κι αυτοί το δικαίωμα να παραπλανηθούν μέσω των Αμερικανών και λόγω των συμφερόντων τους στην περιοχή. Δεν χρειάζεται να έρθει κάποιο πραξικόπημα για να γίνει κάτι τέτοιο, ούτε εμείς να προβάλουμε ως πραξικόπημα οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη εκεί. Η παροιμία στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό έχει κι εδώ την αναφορά της.
  – Ο Μόρσι είχε αρχίσει από πολύ νωρίς να κάνει παιχνίδι με τον εξισλαμισμό. Δεν ήταν κάτι αθώο και παροδικό, ήταν σαφέστατη στροφή προς πιο εξτρίμ καταστάσεις. Λέει ο καθηγητής Αλέξανδρος Κούτσης (http://tvxs.gr/node/132799): «Στον χώρο της Μέσης Ανατολής υπάρχουν διάφορες σχολές νομικής σκέψης του Ισλάμ. Όταν προωθείται ένας νόμος ξεκινάει η διαδικασία ερμηνείας του και η σύνδεσή του με το Ισλάμ. Στην Αίγυπτο από την εποχή του Μουμπάρακ υπήρχε μια επιτροπή η οποία εξέταζε κάθε πρόταση νόμου και το κατά πόσο αυτή συμφωνεί με τις αρχές του Ισλάμ. Αν το νομοσχέδιο ήταν σύμφωνο με τις αρχές του Ισλάμ τότε προχωρούσε για ψήφιση στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση κοβόταν και η επιτροπή ζητούσε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές. Ο Μόρσι αποφάσισε πως αυτός ο έλεγχος θα γίνεται πλέον από μια θρησκευτική σχολή που ανήκει στην συντηρητική θρησκευτική σκέψη. Το αποτέλεσμα θα ήταν η νομοθεσία να περνούσε από ένα αυστηρό ισλαμικό φίλτρο με μια συντηρητική ερμηνεία και όχι μια μετριοπαθή».
  – Σίγουρα οι Αμερικάνοι ζόρισαν οικονομικά τον Μόρσι για να δυσχεράνουν τη θέση του και να τον ρίξουν (προφανώς για να καταφέρουν κάποια στιγμή να ανεβάσουν από τα τάρταρα τον Ελ-Μπαραντέι). Αν όμως μόνη απάντηση σε αυτό είναι η στροφή προς τον ισλαμισμό – σταλινισμό πάμε καλιά μας όλοι.
  – Σε γενικές γραμμές, αν εξαιρέσεις κάποιες τσιριμόνιες που αποκρούστηκαν αποτελεσματικά από το κίνημα, ο Στρατός συμπεριφέρθηκε πολύ καλά στην προηγούμενη πρόσφατη εμπλοκή του. Είναι νομίζω σαφές ότι άλλο να κατεβαίνουν τα τανκς στην Ελλάδα κι άλλο στην Αίγυπτο. Φυσικά χρειάζεται εγρήγορση, αλλά ας αφήσουμε αυτή την πρωτοβουλία στους Αιγύπτιους κι ας τους βοηθήσουμε όπως μπορούμε.
  Συγνώμη για το σεντόνι, δεν είναι θέμα που χωράει σε τηλεγράφημα.

  Κ.

 12. Kostas Katsaros said

  Κι επειδή εδώ λεξικολογούμε, να αυτοδιορθωθώ:
  «…οποιαδήποτε επέμβαση του στρατού στα εσωτερικά μιας χώρας ως τέτοιο.» => «…οποιαδήποτε επέμβαση του στρατού στα εσωτερικά μιας χώρας ως τέτοια.»

 13. spiral architect said

  Ψιλοάσχετο: Ξέρετε ότι δίπλα απ’ την πλατεία Ταχρίρ περνάει ο Νείλος;

 14. MK said

  Xμμμ… δηλαδή τώρα μπορεί να έρθει -λέμε- ο στρατός στην Ελλάδα και να ανατρέψει τη μνημονιακή κυβέρνηση για να στηρίξει την πλειοψηφία του λαού που είναι αντιμνημονιακή;

 15. ΠΑΝΟΣ said

  Όταν οι πολιτικάντηδες είναι σάπιοι έως το μεδούλι,κάνουν κάποια πραξικοπήματα, μοιάζουν καλούτσικα.Ενώ δεν είναι.Γενικά μιλάω,δεν λέω για τον Μόρσι,δεν ξέρω λεπτομέρειες.Και έχω κατά νου την αλήστου μνήμης 7ετία,εδώ σ’ εμάς.Βρήκαν την ευκαιρία από την απίστευτη αθλιότητα των πολιτικών-βίες και νοθείες,αποστασίες,παλάτια,εαμίτες να γίνονται πρωθυπουργοί κ.ά.-και το….έκαναν!Να μην πω ότι αρκετοί ψιλοανακουφίστηκαν! Βέβαια,όταν αργότερα ο νοήμων λαός τούς κατάλαβε στο πετσί του,η αληθινή ανακούφιση ήλθε όταν επιτέλους ξεκουμπίστηκαν.Δυστυχώς,με απώλεια τής Κύπρου.Στην αρχή όμως αρκετοί έλεγαν «μωρέ καλά έκαναν!».Ενώ πριν πολλοί φώναζαν «ένας λοχίας δεν υπάρχει;».Οι παλιοί ,σαν κι εμένα,θα τα θυμούνται αυτά.

 16. LandS said

  9,10. Όταν εξάγγειλε το δεύτερο Σύνταγμα ο Παπαδόπουλος, ο πατέρας του φίλου που μαζευτήκαμε το βραδάκι ήταν πολύ απογοητευμένος. Έμπορος στη Βερανζέρου, αυτόπτης μάρτυρας του πλήθους που είχε αυθόρμητα πλημμυρίσει την Ομόνοια και επευφημούσε.
  Αργότερα, πηγαίνοντας σπίτι είδα τον υπάλληλο στον ΟΛΠ, γείτονά μου, που γκρίνιαζε ότι τούχε βγει ο κ… από την ορθοστασία στο λιοπύρι γιατί είχαν κλείσει το Λιμάνι και μεσημεριάτικα, τους πήραν με πούλμαν για να τους ανεβάσουν στην Ομόνοια.

 17. Αδυνατώ να καταλάβω πώς διαλέγουμε εκλογές α λα καρτ επειδή δεν γουστάρουμε ισλαμισμό. Ή μήπως λόγο στα πράγματα πρέπει να έχουν μόνον οι νέοι ξερωγώ Αιγύπτιοι; Σαν το περσινό σύνθημα «κρατήστε τον παπού στο σπίτι (για να μην πάει και ψηφίσει)» –και μετά μας πείραζε η κυριαρχία των οικονομολόγων…

  Διεθνές αντίστοιχο δεν είναι η «επανάσταση των γαρύφαλλων» διότι ο Σαλαζάρ μόνον εκλεγμένος δεν ήταν. Πιο πολύ θυμίζει τα τούρκικα πραξικοπήματα του ’60 ή του ’71.

 18. Ας έχουμε υπόψη κι αυτό (μια και βλέπω χρησιμοποιείται «η αιγυπτιακή ιδιαιτερότητα»)

 19. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

  Ναι, το πραξικόπημα του 1960 κατά του Μεντερές έχει κάποιες αντιστοιχίες. Κι εκείνος εκλεγμένος ήταν και αυταρχικός και διαδηλώσεις είχαν γίνει.

 20. LandS said

  …. Και ο Ερντογάν, φρόντισε να ξεδοντιάσει τους Στρατιωτικούς και έτσι αποφεύγει, προς το παρόν, τη τύχη του Μεντερές.

  Πάντως είναι ωραίοι οι Τούρκοι. Το Μαυσωλείο του Οζάλ είναι δίπλα σ’ αυτό του Μεντερές.
  Όχι σαν κάτι άλλους που μπαζοβγάζουν πτώματα από σεμνά ογκώδη κτίρια.

 21. Kostas Katsaros said

  17: Οι εξουσίες (πρέπει να) πέφτουν όταν είναι πια φανερό πως δεν έχουν πια τη νομιμοποίηση του κόσμου. Αλλιώς πάμε στην αλά Ερντογάν λογική ότι το δημοκρατικό δικαίωμα εξαντλείται στην ψήφο ανά τετραετία. Ο Μόρσι θα μπορούσε να αφουγκραστεί τον κόσμο και να αλλάξει πορεία ή να παραιτηθεί. Δεν το έκανε. Είχαν πολλούς νεκρούς και (κυρίως) εξοπλισμό ευρύτατων ομάδων, πολιτοφυλακές, κλπ, πριν αρχίσουν οι παραινέσεις και τα τελεσίγραφα του Στρατού. Βρίσκεις ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχιστεί το σκηνικό, και για πόσο;

 22. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  Τό καλό και τό κακό είναι αντίθεση ανεπαρκής για τή θεώρηση τών πραγμάτων. Χρήσιμη είναι σε σχέση με απόφαση προς πράξη. Έχουμε να κάνουμε κάτι εμείς σχετικά; Αν όχι, δεν μάς χρειάζεται να πούμε αν ήταν καλό τό πραξικόπημα. Ούτε χρειάζεται να μπερδευόμαστε με τίς πολιτικάντικες συνδηλώσεις στό πίσω μέρος τού μυαλού μας όρων φορτισμένων όπως τό «πραξικόπημα». Αν αντιθέτως κάποιος έχει ζήσει από μέσα τήν εκεί κοινωνία και καταλαβαίνει τό τί γίνεται, μπορεί να μάς πει δυο κουβέντες χρήσιμες για όσους θα ήθελαν να δουν πιο καθαρά.

 23. firiki2010 said

  Aυτό που έγινε στην Αίγυπτο προφανώς αποτελεί πραξικόπημα. Ομως τα πάντα πρέπει να κρίνονται με βάση τον χρόνο, τον τόπο και τις συνθήκες που γίνονται. Αλλο να γίνει σήμερα πραξικόπημα στην … Ολλανδία, άλλο πράγμα το πραξικόπημα του 67 στην Ελλάδα , άλλο το χθεσινό στην Αίγυπτο και άλλο αυτό που μπορεί να γίνει αύριο στο … Νίγηρα. Υπάρχουν καλά πραξικοπήματα. Οχι αν μιλάμε για χώρες στις οποίες υπάρχει δημοκρατία, αυτή η συκοφαντούμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία που έχουμε, αν προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα, αν υπάρχει αυτή η τόσο υποτιμούμενη μερικές φορές ελευθερία του λόγου, αν διασφαλίζεται το δικαίωμα στην μειοψηφία να γίνει κάποια στιγμή πλειοψηφία. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις αφού τα πραξικοπήματα γίνονται για να ανατρέψουν άλλους πραξικοπηματίες ή «δημοκρατίες» που μόνο δημοκρατίες δεν είναι δυσυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Συνήθως πάντως δεν οδηγούν σε λύσεις. Η Δημοκρατία είναι δύσκολο άθλημα και γίνεται καλύτερη μέσα από τη συνεχή εξάσκηση μας σε αυτό.

 24. […] sarantakos.wordpress.com […]

 25. LandS said

  Ως γνωστόν η λέξη junta στα Ισπανικά σημαίνει ένωση. Η δε Junta, στα …Νοτιοαμερικάνικα σημαίνει η Στρατιωτική Ένωση, και αρχικά σήμαινε κάτι καλό. Νομίζω ότι από τη Χιλή και μετά τη σιχτιρίζουμε γενικώς.
  Στη Νότια Αμερική, στον Αραβικό Κόσμο και αλλού, το Σώμα των Αξιωματικών, πλην «Ανωτάτων», είχε τα εξής γνωρίσματα.
  1) Ήταν παιδιά του λαού.
  2) Ήταν αδικημένα παιδιά του λαού. Μειοψηφία από αυτούς έβλεπε διαμαντένιο αστέρι στον ώμο του, ενώ οι λατιφουντίστας, τα εμιρόπουλα και τα σεϊχόπουλα γεννιόντουσαν με στολισμένους ώμους. Για αμοιβές και προνόμια, ούτε λόγος. Λόγω του 3 ήταν αξιότεροι από πολλούς ανώτερους τους, και μισούσαν τους πολιτικούς, που ήταν είτε διεφθαρμένοι τσανακογλύφτες του διεφθερμένου ελ Πρεζιντέντε ή Σουλτάνου/Βασιλιά/Εμίρη, είτε «κομμουνιστές και πράκτορες των Ρώσων».
  3) Ήταν μορφωμένα παιδιά του λαού. Είχαν βγάλει μια σχολή αξιωματικών, είχαν διαβάσει ιστορία, ήξεραν μαθηματικά, κάποιοι ήταν και μηχανικοί. Οι πιο εύστροφοι πήγαιναν και στο εξωτερικό σε κάποια στρατιωτική σχολή πρώην αποικιοκρατικής δύναμης, ή χώρας του ΝΑΤΟ, ή στη Κίνα, ή του Συμφώνου. Γνώριζαν άλλο κόσμο, ανοίγανε οι ορίζοντές τους και η όρεξή τους.
  4) Είχαν κύρος στα άλλα παιδιά του λαού, και τα πιτσιρίκια ήθελαν να τους μοιάσουν, γιατί δεν έβλεπαν πως αλλιώς θα εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή.
  5) Ήταν, λόγω επαγγέλματος, μιλιταριστές καραμπινάτοι, και ως εκ τούτου επιρρεπείς να γίνουν φασισταριά του κερατά.

  Αυτά είναι εύκολα να καταλάβω. Τα άλλα με τις πλατείες να γεμίζουν με ενθουσιασμένα πλήθη πότε για το ένα πράμα, πότε για το άλλο, να ρίχνουν ( ; ) τον Μουμπάρακ, να το γλεντάνε με την άνοδο του Μόρσι και μετά να μαζεύουν 22εκ υπογραφές να φύγει, και να πανηγυρίζουν που ο μηχανισμός του Μουμπάρακ, τελικά, τον έριξε, δεν καταλαβαίνω.

 26. spiral architect said

  @23: […] Η Δημοκρατία είναι δύσκολο άθλημα και γίνεται καλύτερη μέσα από τη συνεχή εξάσκηση μας σε αυτό.
  H αστική δημοκρατία παύει να υφίσταται απ’ τη στιγμή που το κοινωνικό συμβόλαιο σκίστηκε. 😉

 27. Άρτεμη said

  Καλό πραξικόπημα; Θου, Κύριε, Μακρια από μάς και όλα τα συναφή.
  Ήμουν μικρή αλλά αρκετά μεγάλη για να θυμάμαι το πρωί τής 21ης – Απριλίου φυσικά. Μάς σημάδεψε, όσες και όσους ζήσαμε στρατιωτική αρπαγή τής εξουσίας και δέν μπορουμε να θεωρήσουμε καλά τα πραξικοπήματα. Δέν γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα «σοσιαλιστικά πραξικοπήματα», που άλλωστε δέν βγήκαν πάντα σε καλό και δέν ήταν στρατιωτικά. Τί θυμόμαστε, ομως, από Πορτογαλίες και άλλα παρόμοια;

 28. Alexis said

  Καλό δεν θα μπορούσε να το πεί κανείς, μάλλον ως λύση ανάγκης θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει, για να αποτραπεί κάτι χειρότερο (πιθανή αιματοχυσία ίσως).
  «Το μη χείρον» δηλαδή που λέει κι ο Νικοκύρης.

 29. sarant said

  25: Και πριν από τη Χιλή είχαμε τη λέξη χούντα, και προδικτατορικά.

 30. Alexis said

  #9: Στη χούντα χειροκροτούσε τον Παπαδόπουλο και μετά ούρλιαζε “Δώστε τη χούντα στο λαό!”

  Μην τα ισοπεδώνεις όλα! Ούτε ίδιοι ήταν οι μεν με τους δε, ούτε ίδιο το 1967 με το 1974…

 31. LandS said

  29 Δεν λέω αυτό, λέω ότι γενικεύτηκε η αρνητική χρήση της λέξης (ίσως) μετά τη Χιλή. Πριν υπήρχαν και θετικές.
  Αλλά και μετά τη Χιλή. Η Εθνική Ζούντα Σωτηρίας των Πορτογαλικών γαρίφαλων.

 32. cronopiusa said

  Με μια μουσική καλημέρα – Keny arkana, Ils ont peur de la liberté σκέφτομαι τη Μισιρλού να στολίζει με κόκκινα γαρύφαλλα τις ακρογιαλιές τ’ ονείρου

  όταν ολάκερη η Πορτογαλία αναπολεί ένα «καλό πραξικόπημα»
  El Pueblo es quien mas ordena !! Grandola Vila Morena!! Que le den a la Troika

  Lo llaman democracia y NO LO ES!!!!!!!!!!!!!!!!!!! δεν θα ‘πρεπε να συνορίζονται στη δημοκρατική Ευρώπη ποια χώρα θα πρωτοδώσει άσυλο στον Snowden ποια θα τον γλυτώσει απ τον κακό λύκο, ποια θα του δώσει το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Φοίνικα;

 33. LandS said

  Αρχίσανε τα όργανα! http://live.reuters.com/Event/World_News Egypt prosecutor orders arrest of top Brotherhood leader

 34. Ηλεφούφουτος said

  Αν μπορώ να βγάλω ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα, αυτό είναι η υποκρισία της Δύσης με την αλα καρτ δημοκρατία.
  Το είδαμε και λίγα χρόνια νωρίτερα με την περίπτωση της Αλγερίας όπου, με πρωταγωνίστρια τη Γαλλία, ουσιαστικά υπερθεμάτιζε τον αυταρχισμό της κοσμικής κυβέρνησης επειδή αλλιώς θα έρθουν οι μουσουλμάνοι και θα μας σφάξουν με τα κονσερβοκούτια.
  Πιο ξεκούμπωτη βέβαια έγινε η ρόμπα (και πιο κιτς τα πασουμάκια) με τις εκλογές που ανέδειξαν τη Χαμάς, όπου ουσιαστικά η Δύση απαιτούσε να εκλεγεί άλλος λαός.

  Επανειλημμένως βλέπουμε επίσης, όταν τις εκλογές τις κερδίζει κάποιος μη αρεστός στη Δύση (πιο πρόσφατο παράδειγμα η περίπτωση της Βενεζουέλας), η αντιπολίτευση να καταγγέλλει νοθεία και με ξένη υποστήριξη να οργανώνει διαδηλώσεις για ημέρες.
  Περιμένω με σιγουριά να συμβεί τέτοια κινητοποίηση κατσαρόλας ή βελούδινη, τριανταφυλλιά, κατρουλιά επανάσταση και στην Ελλάδα, αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα κοντά τις εκλογές.

  Συμφωνώ ότι θολώνει κάπως τα πράγματα το γεγονός ότι η επέμβαση του στρατού σε αυτές τις χώρες λειτουργεί στα μάτια του πληθυσμού σαν «λεβεντιά» τύπου Γουδί 1909. Και δε θα το πήγαινα στην Επανάσταση των Γαρυφάλλων, που στο κάτω-κάτω έριξε μία δικτατορία, άρα κακώς χαρακτηρίστηκε πραξικόπημα, αλλά στην ανατροπή του Φαρούκ από το Νάσερ, που επίσης είχε προοδευτικό χαρακτήρα, αέρα λεβεντιάς και μεγάλη λαϊκή απήχηση.
  Μπορούμε όμως να είμαστε ότι σίγουροι ότι οι σημερινοί Αιγύπτιοι βλέπουν ακόμα τα πράγματα με τα μάτια της Ελλάδας του 1909 ή της εποχής του Νάσερ;
  Διότι, αν όπως και στην περίπτωση του Ερντογάν, έχουμε τη σύγκρουση ανάμεσα σε μια πλειοψηφία πλατιά αλλά σιωπηλή και σε μία μειοψηφία δυτικο-αστικοποιημένη που ξέρει να κάνει θόρυβο και τα ΜΜΕ της Δύσης μάς ωθούν να πιστέψουμε ότι η μειοψηφία είναι «οι καλοί», τότε για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο υποκριτικά είναι τα μπλα, μπλα, μπλα δημοκρατία της.

 35. physicist said

  Δεν έχω ιδέα αν το πραξικόπημα ήταν καλό ή κακό και δεν ξέρω με ποια κριτήρια να το αποφασίσω. Μου φαίνεται όχι μόνο αδύνατο αλλά και ανήθικο να κρίνω κάποιο πολιτικό γεγονός σε άλλη χώρα, σε μια κουλτούρα ολότελα ξένη σε μένα, με γνώμονα τις δυτικές μου ιδέες σχετικά με τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα, ειδικά όταν δεν πρόκειται για εξώφθαλμη περίπτωση μιας Χούντας που ανατρέπει έναν δημοφιλή Πρόεδρο.

  Αν βλέπω κάτι θετικό σ’ όλην αυτή την ιστορία που ξεκίνησε με την Αραβική Άνοιξη είναι ότι οι λαοί των αραβικών χωρών αντιπαρατίθενται με το πολιτικό Ισλάμ. Ίσως, απ’ αυτή την άποψη, η ανατροπή του Μούσρι να ήταν αρνητικό γεγονός, όχι για το πραξικόπημα καθαυτό αλλά επειδή ο ισλαμισμός χρειάζεται ν’ αποτύχει στην πράξη, χρειάζεται να δείξει τη γύμνια του και να χάσει τον ηρωικό χαρακτήρα που έχει για πολλούς Άραβες. Θα δούμε στις επόμενες εκλογές, που ελπίζω να είναι στοιχειωδώς δίκαιες, πώς θα τα πάνε οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι άλλοι συγγενεύοντες θρησκόπληκτοι.

 36. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  34: Η Αλγερία (και η ματαίωση των εκλογών για να μη νικήσουν οι ισλαμιστές) πλάκα-πλάκα ήταν το 1992 ή 1993; Περνάνε τα χρόνια….

 37. LandS said

  Όσο ο Στρατός είναι έξω από τους στρατώνες, οι μουλάδες έξω από τα τζαμιά και τους τεκέδες, και (για να τηρήσουμε τις αναλογίες) οι παπάδες έξω από τις εκκλησιές και τα μοναστήρια, η αρχή της πλειοψηφίας είναι πρόφαση.

  Βεβαίως, μπορείτε το παραπάνω να το επεκτείνετε στους τραπεζίτες και σε όποιους άλλους γουστάρετε μέχρι πλήρους κατάργησης κάθε δημοκρατικής αρχής.

 38. Anasto said

  Γιατί, η εξέγερση ήταν καλή; Αν βάλεις μέσα και τους τόσους βιασμούς καθημερινά;

  Για τις χώρες πέραν της Δύσης ή τις ασιατικές όπως Κορέες, Κίνα, Ιαπωνία, όπου μου φαίνονται τετράγωνα κι εμπεδωμένα τα πράγματα, δεν βγάζω άκρη. Το κυρίαρχο πολιτικό στοιχείο είναι για μένα η κουλτούρα. Εν’ προκειμένω είναι τέτοια η πολυπλοκότητα, με Ισλαμισμό, επιρροές από διάφορες δυτικές χώρες, αγώνες ανεξαρτησίας, τίγκα τουρισμό ως χθες, εμπλοκή στο μεσανατολικό, ολοκληρωτικά καθεστώτα αλλά και τόσο λίγες οι πληροφορίες που ως μέσος Έλληνας έχω πάρει, που ανάθεμά με κι αν έχω την παραμικρή ιδέα για τη διαστρωμάτωση και το πολιτικό πνεύμα που κυριαρχεί. Σηκώνω τα χέρια ψηλά.

  Κι αυτή ήταν η πολύτιμη συμβολή μου στην κουβέντα. 😛

 39. spiral architect said

  Θα ‘ρθει καιρός

  Θα ‘ρθει καιρός
  που θ’ αλλάξουν τα πράγματα
  να το θυμάσαι Μαρία
  θυμάσαι Μαρία στα διαλείμματα
  εκείνο το παιχνίδι που τρέχαμε
  κρατώντας τη σκυτάλη

  Μη βλέπεις εμένα μην κλαις
  εσύ είσαι η ελπίδα
  Άκου, θα ‘ρθει καιρός
  που τα παιδιά θα διαλέγουν γονιούς
  δεν θα βγαίνουν στην τύχη,
  δεν θα υπάρχουν πόρτες κλειστές
  με γερμένους απ’ έξω
  και τη δουλειά θα τη διαλέγουμε,
  δε θα ‘μαστε άλογα να μας κοιτάνε στα δόντια.

  Οι άνθρωποι, σκέψου,
  θα μιλάνε με χρώματα
  κι άλλοι με νότες
  να φυλάξεις μοναχά σε μια μεγάλη φιάλη με νερό
  λέξεις κι έννοιες σαν κι αυτές:
  απροσάρμοστοι, καταπίεση,
  μοναξιά, τιμή, κέρδος, εξευτελισμός
  για το μάθημα της Ιστορίας.

  Είναι Μαρία, δε θέλω να λέω ψέματα,
  δύσκολοι καιροί και θα’ ρθουνε κι άλλοι
  δε ξέρω, μην περιμένεις κι από μένα πολλά
  τόσα έζησα, τόσα έμαθα, τόσα λέω
  κι απ’ όσα διάβασα ένα κρατάω καλά

  Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος
  Θα την αλλάξουμε τη ζωή…
  παρ’ όλα αυτά Μαρία

  (Κατερίνα Γώγου)

 40. Γιώργος Θαλάσσης said

  30. «Μην τα ισοπεδώνεις όλα! Ούτε ίδιοι ήταν οι μεν με τους δε, ούτε ίδιο το 1967 με το 1974…»

  Σίγουρα αρκετοί ήταν διαφορετικοί. Οι περισσότεροι όμως ήταν οι ίδιοι. Απλά πέρασαν από τους υποστηρικτές στους επικριτές! Και μετά έγιναν Πασόκοι σοσια-ληστές και τώρα ξανά θυμήθηκαν το ωραίο παρελθόν τους (βλ. δημοσκόπηση Ελευθεροτυπίας). Αυτοί αποτελούν την περίφημη «σιωπηλή πλειοψηφία» που μετακινείται συνεχώς δίνοντας τις «μεγάλες εκλογικές νίκες». Φυσικά είναι οι χαϊδεμένοι των κομμάτων κι έχουν συνηθίσει σε λιβανίσματα. «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου!»
  Μπλιάχ!

 41. Gpoint said

  # 23

  «αυτή η συκοφαντούμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία που έχουμε» για πολλούς σκεπτόμενους μοιάζει με κοινοβουλευτική δικτατορία μια που ο λαός ψηφίζει κόμματα βάσει των προγραμματικών τους δηλώσεων τις οποίες όλα, ουδέποτε τηρούν. Μάλιστα πολλάκις επικαλούνται την (ανύπαρκτη τέτοιου είδους) εντολή του λαού για να κυβερνήσουν ( όπως γουστάρουν) για μια τετραετία

  » Η Δημοκρατία είναι δύσκολο άθλημα και γίνεται καλύτερη μέσα από τη συνεχή εξάσκηση μας σε αυτό.»
  Εχεις δει σημεία βελτίωσης ; εγώ συνεχώς εξαθλίωση βλέπω και όχι μόνο οικονομική.

  # 27

  Ηθελα νάξερα με δεδομένο πως η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών, δικαστών, δασκάλων και λοιπών συγγενών δεν άλλαξαν ούτε με τον ερχομό της χούντας ούτε με τον ερχομό του Βασιλέως των Βραχωδών Ορέων, όπως γράφανε κάποτε για τον Καραμανλή τον Α΄και κάτι οικόπεδα στην Φιλοθέη, πως σε σημάδεψε η χούντα (εκτός και ήσουν σημαδεμένη λόγω φρονημάτων πιο μπροστά ),

 42. spiral architect said

  Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για την καλύτερη τοποθέτηση επί του «πραξικοπήματος», λαμβανομένων υπ’ όψιν τη διαφορά κουλτούρας των λαών, το οικονομικό καθεστώς που διάγουμε παγκοσμίως και τα πολιτικά συμφέροντα των ισχυρών της Δύσης.

 43. Κωνσταντίνος said

  Καλημέρα! Εγώ θα σταθώ στο «προνουντσιαμέντο», όρο που τον είχα ξαναδιαβάσει σε σχόλιο του κ.Σαραντάκου στο ιστολόγιο. Δεν την είχα ξανακούσει και ενθουσιάστηκα, πόσο σωστό είναι που δεν τρέξαμε αμέσως να κατασκευάσουμε ελληνικότατη έκφραση! Λέγεται από παλιά στα ελληνικά η λέξη αυτή; Και μια παρατήρηση, δεν θα ήταν πιο «καλό» να το λέγαμε προνουνσιαμέντο που είναι εγγύτερα στην λατινοαμερικάνικη λέξη που αποδίδει και μας γλιτώνει και από αυτό το σύμπλεγμα «ντσ» που κομπλάρουμε να διαβάσουμε;

 44. spiral architect said

  Και ιδού η απόδειξη: Στουρνάρας: Ή Μνημόνιο ή τανκς 😈
  Τανκς; Ποια τανκς και οδηγούμενα από ποιους;

 45. Βρε Spiral, αφού τα ίδια με τον Ηλεφού είπα κι εγώ στο 17 :mrgreen:

 46. Alois Doriza said

  Στο χτεσινό σχόλιό του, πάντως, ο Alain Gresh της Monde Diplomatique θυμίζει τα πεπραγμένα του ίδιου αυτού στρατού μετά την εξέγερση της πλατείας Ταχρίρ και κατά τον ενάμισι χρόνο που κυβέρνησε ουσιαστικά την Αίγυπτο. Δεν είναι και να αισιοδοξεί κανείς…
  http://blog.mondediplo.net/2013-07-03-Egypte-l-armee-et-le-peuple-unis

 47. spiral architect said

  … ο Ηλεφού ήταν πιο αναλυτικός και γι’ αυτό παίρνει 20, εσύ παίρνεις 18. :mrgreen:

 48. spiral architect said

  Επειδή υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουμε σύγχυση εννοιών, παραθέτουμε πιο κάτω δύο φωτογραφίες για να γίνει απόλυτα κατανοητό τι ακριβώς είναι ένα πραξικόπημα και τι είναι η Δημοκρατία.

  Μην μπερδεύεστε, το πραξικόπημα βρίσκεται στα αριστερά και είναι από την Αίγυπτο ενώ η Δημοκρατία είναι δεξιά και είναι από δω, ντόπια.
  (από εδώ και σε συνδυασμό με το λίκνο του #44 σχολίου μου)

 49. @43 Σύμφωνα με το ΛΚΝ την πήραμε από τα ιταλικά τη λέξη.

  @41 Αυτή η βλακέια κατά του κοινοβουλευτισμού ότι τα κόμματα δεν τηρούν τις προεκλογικές δεσμέυσεις οπότε συνειρμικά είναι καλή μια δικατατορία ή έιν αι το αντίσοιχο με μια δικατατορία έχει παραγίνει. Ε΄’ιναι σαν να λες ότι αν δεν είσαι ευχαριστημένος με το γιατρό την επόμενη φορά πας στο χασάπη αντι να ψάξεις να βρεις καλό γιατρό.

 50. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  46: Ευχαριστούμε,έχει ενδιαφέρον!

  47: 🙂

  43: Είναι παλιός όρος το προνουντσιαμέντο (αρχές 20ού αι.) και νομίζω ότι έχει πια καθιερωθεί έτσι.

 51. firiki2010 said

  23 & 41 Τα δημοκρατικά καθεστώτα έχουν και αυτά τα προβλήματα τους. Και ακριβώς επειδή είναι δημοκρατικά τα προβλήματα τους αν δεν μεγενθύνονται είναι σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (και όχι τα επιτεύγματα τους τα οποία θεωρούνται… αυτονόητα ). Η ειρηνική και βάσει συγκεκριμένων κανόνων επιλογή από τον κόσμο απαντήσεων σε αντιτιθέμενα συμφέροντα και απόψεις είναι ο μόνος δρόμος που προσωπικά μπορώ να δω. Και βεβαίως ποτέ να μην ξεχνάμε ότι στις Δημοκρατίες οι κυβερνήσεις, οι αντιπολιτεύσεις, οι εκπρόσωποι κλπ δεν είναι εκεί που είναι επειδή έτσι γουστάρουν. Εμείς τους εκλέγουμε!

 52. Ηλεφούφουτος said

  45 Είναι να ξέρεις από σάλτσες :mrgreen:

  Τι μαθαίναμε τόσα χρόνια στο σχολείο;

  Σε ικανοποιεί να πω ότι εσύ ήσουν ο εμπνευστής μου; μου άνοιξες το δρόμο ένα πράμα;

 53. Μαρία said

  http://stokokkino.gr/article/1066/Oi-Aiguptioi-piran-auto-pou-ithelan-alla-tha-theloun-auto-pou-tha-dosei-o-stratos

 54. Άμα είσαι υπέρ, είναι επανάσταση· άμα είσαι κατά είναι πραξικόπημα. Καλά-κακά πραξικοπήματα, καλές-κακές επαναστάσεις, είναι ή πλεονασμοί ή οξύμωρα.

  Προβλήματα του πρώτου κόσμου: να αναρωτιέται και να φιλοσοφεί πάνω στα προβλήματα του τρίτου κόσμου.

 55. Θανάσης Κοντονάτσιος said

  Δύο – τρείς μέρες πρίν έγραφα:

  [ Το κίνημα Tamarod της Αιγύπτου, στην αναζήτηση της γνησιότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Ανάλογα με το αν η γνησιότητα αποδειχθεί και η αποτελεσματικότητα επιτευχθεί θα έχουμε να κάνουμε με ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα της νέας εποχής. Θα έχουμε ίσως να κάνουμε με την σηματοδότηση του τέλους μιας ολόκληρης περιόδου και -πιθανόν- της αρχής μιας νέας. Η ανάπτυξη και αφύπνιση αυτών των μεγάλων χωρών, με μέσο όρο ηλικίας των πολιτών τους ακόμη και κάτω από τα 24 χρόνια, είναι πλέον το κεντρικό πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο. O μέσος όρος ηλικίας την Αίγυπτο είναι 24,8 έτη και το 32,3% του πληθυσμού είναι κάτω των 14 ετών (οι αριθμοί αυτοί για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπου 45 και 15% αντίστοιχα). Οι πολίτες των χωρών αυτών εκτός από νέοι έχουν και σχετικά καλό επίπεδο εκπαίδευσης που συμπληρώνεται από ταχύτατη και εύκολη πληροφόρηση μέσω του Διαδικτύου. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την βαθιά πεποίθηση πως τους αξίζει ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον και δεν διστάζουν να δώσουν ζωές για να ενισχύσουν αυτό το όραμα. Αυτό που τα τελευταία χρόνια διακυβεύεται στην Αίγυπτο είναι η επαναφορά της τεράστιας αυτής χώρας στο διεθνές προσκήνιο και μάλιστα στην θέση που πραγματικά της αξίζει: Ανεξάρτητος πολιτικός και πολιτισμικός κόμβος, ηγέτιδα δύναμη του Αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής. Η επαναφορά αυτή ίσως έχει την δυναμική να αλλάξει ολόκληρο το γεωπολιτικό τοπίο του πλανήτη. Όμως, διάφορες κινήσεις του Μόρσι όπως και η προθυμία του Αμερικανόστροφου στρατού να ‘υποστηρίξει’ το κίνημα, δημιουργούν δεύτερες σκέψεις και αμφιβολίες σχετικά με τους πραγματικούς συσχετισμούς. Ίδωμεν. ]

  Για την γνησιότητα του tamarod έχω, μάλλον βάσιμες εκ του αποτελέσματος, αμφιβολίες. Αλλά για το πισωγύρισμα και την μεγάλη ζημιά που έγινε χθες στην Αίγυπτο, καμία! Ποτέ και σε καμία χώρα δεν έφεραν κάτι πραγματικά και μακροπρόθεσμα καλό οι στρατιωτικές επεμβάσεις. Είναι άλλωστε σε όλους γνωστό το πόσο εξαρτημένος, αμερικανοστραφής και δυτικόφιλος είναι ο Αιγυπτιακός στρατός. Με το χθεσινό πραξικόπημα παγιώνεται η πρακτική πως όποιος εκλεγμένος δεν μας αρέσει επεμβαίνουμε και τον ρίχνουμε, τον φυλακίζουμε, τον αλλάζουμε. Πισωγύρισμα. Δεν νομίζω πως πάνε έτσι στράφι οι προσπάθειες και οι θυσίες των Αιγύπτιων πολιτών, όμως φαίνεται πως θα χρειαστούν και άλλες ποιο απαιτητικές σε ψυχή και ίσως και σε αίμα …

  Και μιά ερώτηση: πράγματι ο Μόρσι υποστήριζε τους Σύριους αντάρτες;

 56. sarant said

  55: Έτσι γράφτηκε. Και ο Άσαντ πανηγύρισε την πτώση του (χωρίς βέβαια αυτό να αποδεικνύει κάτι).

 57. Gpoint said

  # 49

  Σίγουρα πάντως είναι μεγαλύτερη βλακεία να αποδέχεσαι πως σε κορόίδεψαν και να ελπίζεις πως στην επόμενη φορά δεν θα σε ξανακοροίδέψουν επειδή άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε το βρακί του αλλιώς.
  Δικαίωμά σου να πιστεύεις πως ο Τσίπρας ή το ΚΚΕ θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους όταν και εάν μετέχουν ή έλθουν στην εξουσία, πιθανόν τα παραδείγματα των Φλωράκη και Κουβέλη που συμμετείχαν και η πολιτική συμπεριφορά όσων άλλων πήραν «μεταγραφή» να μη σε πείθουν.
  Ισως κάποτε καταλάβεις πως η πολιτική επηρεάζει το 5% της ζωής σου και δεν αξίζει να της δίνεις περισσότερο από το 5% του ενδιαφέροντός σου. Το ότι στην χώρα μας.ασχολούνται όλοι περισσότερο με την πολιτική δεν είναι από ιδεολογία αλλά από χοντρή ρουσφετολογία μέχρι κάποιο ψιλοβολεματάκι. Αυτή η «υπεραπασχόληση» δίνει την δύναμη και το άλλοθι στους πολιτικούς για τα σκάνδαλά τους, Σε χώρες που η αποχή θριαμβεύει οι νόμοι λειτουργούν ενώ εδώ απλά ψηφίζουν ένα νόμο να νομιμοποιεί το σκάνδαλο.
  Πρόσεξε μόνο τις εκφράσεις σου και τους συνειρμούς σου γιατί η απαξίωση των πολιτικών οφείλεται στις πράξεις τους και όχι σε νοσταλγία προς δικτατορικά καθεστώτα και μάθε πως από τους λίγους είχαν αντισταθεί στην χούντα γνωρίζεις τους ελάχιστους που εξαργύρωσαν τις δάφνες τους για μια πολιτική καριέρα

 58. atheofobos said

  Σαφώς όταν ο στρατός επεμβαίνει στην πολιτική ζωή μιας χώρας και ρίχνει μια εκλεγμένη κυβέρνηση είναι πραξικόπημα.
  Αυτό είναι δεδομένο σε μία χώρα που είναι αποδεκτά και ισχύουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα .
  Στις ισλαμικές όμως χώρες, η θρησκεία επιβάλλει κανόνες που πολλοί είναι σαφώς αντίθετοι με αυτά και οι εκλεγμένες κυβερνήσεις ισλαμιστών προσπαθούν να επιβάλλουν τεχνηέντως αυτούς τους κανόνες που αποβαίνουν σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  Γι΄αυτό και βρισκόμαστε στο δίλημμα να υποστηρίξουμε την εκλεγμένη κυβέρνηση ή αυτούς που αντιτίθενται στον εξισλαμισμό της χώρας τους.
  Δεν είναι εύκολη η απάντηση.
  Το ίδιο και δυσκολότερο δίλημμα υπάρχει και για την Συρία.
  Είναι προτιμότερη η δικτατορία του Άσαντ ή των επαναστατών που είναι σαφές πλέον ότι αν επικρατήσουν, οι μετριοπαθείς θα εξοντωθούν και οι ταλιμπάν θα επιβάλλουν θεοκρατικό καθεστώς.

 59. Gpoint said

  # 51

  Δεν ξεχνώ πως εσείς τους εκλέγετε γιατί θυμάμαι την τελευταία φορά που πήγα σε πορεία για το Πολυτεχνείο, στο μπλοκ των τότε αριστερών λίγο μετά τις εκλογές το εξόχως δημοκρατικό σύνθημα » Λαέ, ντροπή σου, για την εκλογή σου»

  (και έχω την κακιά συνήθεια να σκέπτομαι τι ακούω)

 60. sarant said

  59: Την πρώτη και τελευταία φορά που πήγες, αφού το σύνθημα αυτό φωνάχτηκε το 1974 -όχι πολύ, πάντως, οι περισσότεροι έκραξαν εκείνους που το φώναξαν ΄(Ήμουν κι εγώ εκεί).

 61. @57 Είναι η π[ιο ήπια έκφραση που μπορώ να χρησιμοποιήσω μια και για βλακέια πρόκειται. Τα ήδια επιχειρήματα χρησιμοποιούν όλοι οι φασίστες, ο Παπαδ΄όπουλος τη φαυλοκρατία έλεγε ότι ήρθε να διώξει ο Χίτλερ έλεγε ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα είναι εγγενώς διεφθαρμνένο και όσοι φτάνουν στην εξουσία είναι οπορτουνιστές. Οπότε με καλή πίστη λέω βλάκες και όχι φασίστες όσους λένε τα ίδια πράγματα.

  Υππάρχει κάποια σχέση αιτίου – αποτελέσματυος που να συνδυάζει την τήρηση των νόμων με την αποχή στις εκλογές; Προφανώς όχι, έιναι σαν το συμπέρασμα ότι αν κόψεις τα πόδια του βατράχου αυτός κουφάινεται, ότιαν παρατηρείς ότι δεν πηδάει αν βαρέσεις παλαμάκια όταν έχει τα πόδια κομμένα.

  Όπως ειπώθηκε στο 51 εμέις τους διαλέγουμε και πρ΄πει αν έχουμε την ευθύνη των επιλογών μας, αν θέλετε να έρθει ένας λοχίας, μονάρχης, αυτοκράτορας (ότι σας βολεύει) γιατί εσείς δεν ξέρετε να διαλέγετε δικάιωμά σας. Μην κατακρινετε όσους πιστέυουν στη δημοκρατία.

  Δυστυχώς για σας πιστέυω στη δημοκρατία, δεν ήθελα να σας στεναχωρήσω.

 62. Μή λησμονούμε και μια άλλη,πολύ σημαντική λεπτομέρεια: και την Αίγυπτο και (ακόμα περισσότερο) στη Συρία, ένα υπολογίσιμο (διψήφιο) ποσοστό του πληθυσμού είναι Χριστιανοί (κυρίως Κόπτες στην Αίγυπτο, ποικίλων δογμάτων στη Συρία), των οποίων θα κινδυνέψει και η ζωή σε περίπτωση βίαιης σύγκρουσης ισλαμιστών και κοσμικών.

 63. Gpoint said

  #51
  Δεν με στενοχωρείς καθόλου μια που δεν έχεις τοπαραμικρό να αντιτάξεις παρά το τετριμένο «αυτά τα έλεγε κι ο Χίτλερ» λες κι αυτά που λες εσύ για βατράχια δεν τάχει πει ο Μιχαλολιάκος π.χ,
  Δικαίωμά σου να πιστεύεις στην δημοκρατία, εγώ πιστεύω στον ΠΑΟΚ και το μέλλον (το αόρατον) θα δείξει ποιός έχει δίκιο.
  Μέχρι τότε να περνάς καλά και να κάνεις κανένα μπάνιο στην θάλασσα τώρα που καλοκαίριασε, χαλαρώνει

 64. Lands (25), μια που εδώ ισχυριζόμαστε ότι γλωσσολογούμε, να σου θυμίσω ότι η αγγλική λέξη για τον όχλο (mob) πιστεύεται ότι προέρχεται από το λατ. mobile vulgus, και ότι — όπως είπε κάποτε στη Βουλή ο Μαρκεζίνης — «το «Ωσαννά» απέχει από το «Σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν» όσον η Κυριακή των Βαΐων από την Μεγάλην Πέμπτην!»

 65. Γς said

  59:
  >και έχω την κακιά συνήθεια να σκέπτομαι τι ακούω

  και ν ακούς τι σκέπτεσαι;

 66. Gpoint said

  # 65

  Ε, να μη το παρακάνουμε κιόλας !!

 67. ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ said

  Αξιότιμοι σύντροφοι, διάβασα κάθε λέξη αυτού του άρθρου και δεν κατάλαβα τίποτα.
  Η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία, αλλά ο σύντροφος Σαραντάκος δεν τολμά να την πεί: Το πραξικόπημα κατά του Μόρσι έγινε κατ’ εντολήν των Αμερικανών, διότι ο Μόρσι σχεδίαζε να βοηθήσει τον Άσσαντ και το Ιράν. Ο στρατηγός που τον ανέτρεψε, ήταν ένα είδος Μίμη Ιωαννίδη: Κολλητός του Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η αδελφή του παντρεμένη με Εβραίο (όπως η αδελφή του Ιωαννίδη, Δέσποινα, σύζυγος του Εβραίου κλινικάρχη Ζάκ Αλαζράκη) της Αιγύπτου, μόλις πήρε την εντολή από τους Αμερικάνους, ανέτρεψε τον πρώην ευεργέτη του τον Μόρσι.
  Κακά τα ψέματα, σύντροφε Σαραντάκο, κι ας το παραδεχτούμε επιτέλους εμείς οι Αριστεροί: Οι Εβραίοι είναι πανίσχυροι, κι αν πρόκειται για την ασφάλεια του Ισραήλ, είναι πάντα έτοιμοι να φτιάξουν ένα πραξικόπημα παντού στον κόσμο.

 68. […] Πηγή: Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία (Το  ιστολόγιο του… […]

 69. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  64: Ε, συνήθως αυτό κάνουμε, δεν ισχυριζόμαστε μόνο.

 70. Και η Οκτωβριανή Επανάσταση πραξικόπημα των Μπολσεβίκων ήτανε…

 71. sibilla said

  http://press-gr.blogspot.gr/2013/07/blog-post_3870.html

 72. NS said

  Το ερώτημα σας, μου θυμίζει το :
  Ήταν καλή η κηδεία ?

  Την καλησπέρα μου έχετε.

 73. Λεώνικος Καλαχώρας said

  Τίκαρα το να ειδοποιούμαι για τα σχόλια που θ’ ακολουθήσουν. Δεν υπάρχει νταμάκι για τα επόμενα άρθρα

 74. Λεώνικε, πάνω δεξιά!

 75. firiki2010 said

  @ Gpoint Συγγνώμη για την προτίμηση μου στη Δημοκρατία. Αν έχεις να προτείνεις κατι καλύτερο… το ακούω.

 76. pilot said

  75 Δηλαδή οι 300 της Βουλής είναι οι δημοκράτες της Δημοκρατίας στην οποία αναφέρεσαι; Να πω μερικά ονόματα;

 77. firiki2010 said

  76 Προσωπικά θα έλεγα ότι αρκετοί δεν μου μοιάζουν δημοκράτες. Αλλά αυτοί είναι οι κανόνες της δημοκρατίας. Επιτρέπει να ψηφίζονται ακόμα και οι εχθροί της Και πολύ περισσότερο επιτρέπει να ψηφίζονται και αυτοί που εσύ ή εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος θεωρεί αντιπάλους της.

 78. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Τους 300 μπορείς να τους αλλάξεις στις επόμενες εκλογές (πες πως ξυπνάμε ένα πρωί αποφασισμένοι να τους τιμωρήσουμε). Τους στρατοκράτες, πώς τους αλλάζεις; Και γαμώτο, δεύτερη ζωή δεν έχει

 79. pilot said

  77 Αντίπαλοι της Δημοκρατίας είναι οι Χρυσαυγήτες, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά, από κει και πέρα υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που αν είχες (είχα, είχαμε) ένα περίπτερο δεν θα τους εμπιστευόμασταν να το διαχειριστούν ούτε λεπτό. Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι διαχειρίζονται την εξουσία στην σχεδόν απόλυτη μορφή της. Να κλείσω όπως (σχεδόν) και προηγουμένως. Μπορώ να πω χωρίς πιστεύω να υπάρξει έντονη αντιλογία, πλείστα όσα ονόματα εν ενεργεία ή του πρόσφατου παρελθόντος.

 80. Gpoint said

  # 75

  Μιλάμε για δημοκρατία-λάστιχο μιας κι έχουμε την θεοκρατία να λέγεται ισλαμική δημοκρατία,τον κομμουνισμό να λέγεται λαίκή δημοκρατία, η χούντα μας φόρεσε τον Γκιζίκη σαν πρόεδρο της προεδρικής αντί της βασιλετομένης δημοκρατίας, που όρκισε τον Καραμανλή πρωθυπουργό της προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και πάει λέγοντας
  (επί ΠαΣοΚ είχαμε…σοσιαλιστική δημοκρατία ;;;’η σοσιαλδημοκρατία ;;; )

  Είμαστε όλοι δημοκράτες…

  Η λέξη μας μάρανε….

  Προτείνω την ποδοσφαιρική δημοκρατία με ηγέτη τον ΠΑΟΚ, φυσικά !!

 81. pilot said

  78 Επειδή εδώ και λεξικολογούμε, τι σημαίνει ή με ποια έννοια χρησιμοποιείται το στρατοκράτης; Αναφέρεσαι προφανώς στην Αίγυπτο μιας και αυτό είναι το θέμα. Όσο για το αν υπάρχει δεύτερη ζωή, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αμφιβάλλω αν υπάρχει και πρώτη.

 82. @79 Είναι το τίμημα της δημοκρατίας, ψηφοφόροι που δεν τους προβληματίζει το ότι πιστέυουν το ίδιο πράγμα με φασίστες, επιχειρηματολογούν με επιχειρήματα νηπιαγωγείου και η μόνη τους αξία έιναι ο Μπαοκ.

 83. pilot said

  82 Νάσαι καλά. Διαθέτεις επιχειρήματα επιπέδου.

 84. spiral architect said

  Τι καλείται συνάθροισις:
  Ως συνάθροιση νοείται όχι μόνο η συγκέντρωση προσώπων που πραγματοποιείται κατόπιν προηγούμενης συνεννοήσεως και προετοιμασίας, αλλά και η συγκέντρωση η οποία, παρά το ότι άρχισε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και προετοιμασία, όμως έλαβε στη συνέχεια τον χαρακτήρα συναθροίσεως λόγω του ότι προέκυψε η θέληση των συγκεντρωμένων προσώπων να εκδηλώσουν ή να προβάλουν γνώμες ή φρονήματα και εν γένει να επιδιώξουν κοινό σκοπό (αυθόρμητες συναθροίσεις).

 85. Gpoint said

  # 82

  Ελπίζω να μην είσαι Χ.Ο. ή 12Θ γιατί ξέρω μερικούς φασίστες με το ίδιο θρήσκευμα, άσε που μπορεί να έχετε το ίδιο βαπτιστικό όνομα

  Το ότι παραποιείς το όνομα του πιστεύω μου δεν είναι λίγο (όσο πατάει η γάτα) φασιστικό ;

  Καληνύχτα

 86. pilot said

  82 Κι έλεγα πως, από τότε που ευχήθηκα στον υπογράφοντα ως Αντιφασίστας να προαχθεί, έχει εξαφανιστεί. Τελικά Παναγιώτη σε λέγανε. Πάντως μην υποτιμάς τα σχόλια επιπέδου νηπιαγωγείου, γιατί έχουν το πλεονέκτημα να γίνονται άμεσα κατανοητά, τα κατάλαβες κι εσύ.
  Καληνύχτα

 87. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  81.Ναι, όπως τα κατάλαβες και με την ίδια «αναρώτηξη». Νομίζουμε λες ότι ζούμε; Πλάκα-πλάκα σα σκιές φερόμαστε: άνευροι, νωχελικοί,μοιραίοι

 88. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  84.»…παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου…» Φέξε μου και γλίστρησα (στο απολύτως αναγκαίο πεζοδρόμιο)

 89. Το ξαναλέω συγνώμη που πιστέυω στη δημοκρατία δεν ήθελα να σας στεναχωρήσω. Κι επειδή έχουμε δει τι γίνερται όταν δεν υπάρχει δημοκρατία δεν δέχομαι τις βλακείες του καθένα που προσπαθέι να μας πεισει ότι αν ένας γιατρός δεν έιναι καλός πρ΄πει να πηγάινουμε στο χασάπη. Περιμένω κάποιο καλύτερο σύστημα να μου προτείνετε.
  Δεν μπορώ πια έχει παραγίνει η βλακεία με την έυκολη λύση να βρίζουμε «τους τριακόσιους» λες και δεν τους ψηφίσαμε να έιναι εκεί και δεν έχουμε την ευκαιρία να βάλουμε άλλους.
  Όχι λοιπόν δεν θέλω κανένα λοχία να μας σώσει γιατί δεν δεν υπάρχει και αν δεν βγει καλός θα τον φάμε στη μάπα καμιά επταετία πάλι. Το ξαναλέω για φαυλοκρατία και εγγενώς διεφθιαρμένο κοινοβουλευτικό σύστημα μιλούσαν ο Παπαδόπουλος και Χίτλερ. Και κάποιοοι που τα πίστευαν τους έφεραν στην εξουσία.
  Θα καταλάβαινα τη βλακεία και θα ήμουν συγκαταβατικός αλλά όταν φτάνει μεχρι τον φασισμό δεν μπορώ. Μη μου πείτε το γνωστό χαζοεπιχέιρημα ότι όποιος δεν συμφωνέι μαζί μου τον ονομάζω φασίστα. Ο φασισμός είναι εξ ορισμού αν΄τιθετος με την κοινοβουλευτική δημοκρατία και αν δε σας φτάνουν όσα έλεγε ο Παπαδόπουλος και ο Χίτλερ για την δημοκρατία παρτε και τον ορισμό από το λεξικό:

  1. πολιτικοκοινωνικό σύστημα της άκρας δεξιάς, με έντονα αυταρχικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, που καταργεί τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία και βασίζεται στο μονοκομματισμό και στον ολοκληρωτισμό: Ο ~ αιματοκύλησε την Ευρώπη. Δε θα περάσει ο ~! 2. (ιστ.) δικτατορικό καθεστώς που, με αρχηγό το Mουσολίνι, επικράτησε στην Iταλία: Ο ιταλικός ~ κράτησε από το 1922 ως το 1943. 3. χαρα κτηρισμός αυταρχικής ενέργειας, πράξης ή καταπιεστικής, δεσποτικής συμπεριφοράς: Ο κοινωνικός / καθημερινός ~ του άντρα απέναντι στη γυναί κα / των γονιών απέναντι στο παιδί.

  Δεν έιμαι ο αντιφασίστας αλλά δεν σημάινει ότι μόνο αυτός πίστευε στη δημοκρατία.

 90. Νίκος said

  «Χτες ο στρατός τον ανέτρεψε και όρισε προσωρινό πρόεδρο της χώρας τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, ανέστειλε το Σύνταγμα και ανάγγειλε πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές». Οι δράστες ενός πραξικοπήματος δεν είναι ποτέ δυνατόν να δίνουν στο λαό το δικαίωμα της επιλογής. Τέλος.

 91. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  90: Μα τι λέτε; Πάρα πολλά πραξικοπήματα οδήγησαν σε εκλογές ή και εξάγγειλαν εκλογές αμέσως μετά την επικράτησή τους.
  Παράδειγμα, το πραξικόπημα στην Τουρκία το 1960, αφού κρέμασε τον Μεντερές έκανε εκλογές.

 92. pilot said

  89 Αν δεν θέλεις «να στενοχωρήσεις κάποιον» όπως λες, τότε δεν υπάρχει λόγος να είσαι τόσο αγενής.
  Δεύτερο όταν χαρακτηρίζεις τις απόψεις των άλλων «βλακείες του καθενός» χωρις ούτε ένα αντίλογο, σκέψου ποιος είναι ο φασίστας; (Σύμφωνα με τον ορισμό που παρέθεσες).
  Τρίτον, η πρώτη αναφορά για κάποιον λοχία να μας σώσει κλπ γίνεται από σένα, από κανέναν άλλο.
  Φαντασιώνεσαι, απαντάς σ’ αυτό που νομίζεις ότι διάβασες και, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου παραπάνω, παραμένεις αρχικά συγκαταβατικός σε αυτό που εσύ, έτσι γούστο σου, θεωρείς βλακεία αλλά όταν αυτό, νομίζεις ότι φτάνει στο φασισμό εκρήγνυσαι.

  ΥΓ Δεν περίμενα να παραδεχτείς ότι είσαι ο πρώην αντιφασίστας.

 93. MelidonisM said

  89 αν πάντως πάρει εκλογική αυτοδυναμία 35% καμιά ακροδεξιά συμμαχία (Χ.Α.- ΛΑΟΣ – ΕΛΚΙΣ – Παλαιοημερολογίτες), και τους ανατρέψει απρόσμενα
  ο ελληνικός στρατός, εγώ θα πανηγυρίζω στους δρόμους.

  80 το μέτωπο λαικής βάσης του Ζουράρι με πρωθυπουργό τον Ζαγοράκη απέτυχε,
  και η ομάδα παραδόθηκε σε ρώσο ολιγάρχη
  με αλαζονική και αποτυχημένη την πρώτη χρονιά του

  Τι έχουν να διδάξουν οι ελληνικές ομάδες
  από δημοκρατία, και αυτοδιαχείριση;;

 94. sarant said

  92: Δεν είναι κιόλας.

 95. Παναγιώτη, μαζί σου. Και εκπλήσσομαι που, όσο σκ… και να είναι η πολιτική μας κατάσταση, βρίσκεται εδώ μέσα έστω και ένας να υπαινιχθεί, έστω και μισοαστεία (το άλλο μισό είναι άραγε σοβαρό;), ότι η επέμβαση οποιουδήποτε λοχία, συνταγματάρχη ή στρατηγού μπορεί να έχει και την καλή της πλευρά.
  Μα τι διάβολο, τόσο γρήγορα ξεχνάμε; Τα ζήσαμε, γμτ, εμείς, όχι οι παπούδες μας! (Είναι βέβαια και πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που χωρίς να φταίνε δεν τα έχουν ζήσει…)
  Μιλώ φυσικά για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, όχι για την επαύριο της Μικρασιατικής Καταστροφής ούτε για τη σημερινή Αίγυπτο.

 96. @92 Κάνε ένα κόπο και θα δεις ότι πρ΄πει αν σχολίαζα εδώ πού πιο πριν τον αντιφασίστα. Ο ορισμός του φασισμού λέει ότι είναιαντίθετος στον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία, όπως έγραψα και πριν με καλή πίστη απόκαλώ βλάκα κάποιον που είναι αν΄τιθετος στη δημοκρατία επαιδ΄λη ίσως να μην έχουμε καλή δημοκρατία για να μην τον πω φασίστα όπως μου επιτ΄ρεπει ο ορισμός του όρου.

  Ίσως θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά «για τη δημοκρατία που είναι δικτατορία επειδή τα κόμματα δεν τηρούν τις δεσμέυσεις τους οπότε δεν έιναι καλή η δημοκρατία» ή «εκλέγονται άνθρωποι που δεν θα τους έδινα ουτε περιπτερο να διοικήσουν» (οπότε δεν είναι καλή η δημοκρατία. Μήπως να βάλουμε κανένα που ξέρει τουλάχιστον να διοικέι ομάδα σε ένα λοχο; ) οφείλονται σε βλακεία και όχι σε φασιστική ιδεολογία.

  Αν όντως είσαι αεροπόρος θα περίμενα περισσότερο σεβασμό στον όρκο που έδωσες να τηρείς το Σύνταγμα. ΠΟυ στο πρώτο άρθρο λέει ότι το πολίτευμα της χώρας είναι η προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία και στο δεύτερο ότι θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.

  Ε όχι νισάφι πια με την κάθε αντοιδημοκρατική μπαρούφα που ακούμε χωρίς να αντιδράμε. Ειπαμε η δημοκρατία έιναι το καλύτερο σύστημα που ξέρουμε.:Η όπως έιπε ο Τσορτσιλ η δημοκρατία έιναι το χειρότρο σύστημα… αν έξαιρέσουμε όλα τα υπόλοιπα. Και όλη αυτή η σαχλαμάρα έχει αρχίσει και γίνεται επικίνδυνη.

 97. @95 Αυτό ειναι το απίστευτο Άγγελε ότι είναι σαν να μην τα ζήσαμε! Ούτε εγώ τα έζησα αλλά δεν λέω τέτοιες βλακέιες που λένε ΄νθρωποι που μάλιστα τα έζησαν…
  Αλήθεια συμβάινει πουθενά αλλού αυτό λέει κανας Ισμανός «που ‘σαι Φράνκο» κανας Πορτογάλος «ένας Σαλαζάρ μας χρειάζεται» κανας Χιλάινος «μετα τον Πινοσέτ η χώρα πηρε την κατω βόλτα» η εμέις έχουμε την πρωτιά στην ηλιθιότητα;

 98. Γς said

  95 @ Αγγελος

  Η ίδια σχεδόν σιγουριά και απορία πενήντα χρόνια περίπου πίσω.
  Σιγουριά πως παρά τα σοβαρά πολιτικά προβλήματα η δημοκρατία μας και οι ελευθερίες μας δεν κινδύνευαν. Απορία για τους φόβους των τότε μίντια ότι επίκειται στρατιωτικό πραξικόπημα. Και ήταν το βράδυ της παραμονής της εθνοσωτήριου που συζητούσαμε για την κατάντια του τύπου (της ΑθηναΪκής του Παπαγεωργίου εν προκειμένω) που έλεγε ότι θα ξημερώσουμε με χούντα. Θυμάμαι τη λέξη “Χούντα”.
  Και ήμουν τόσο σίγουρος.
  –Τι λέτε ρε μάγκες; Είναι δυνατόν; Που ζούμε; 1967 έχουμε!
  Και μας πήρε ο διάολος και μας σήκωσε.
  Ασε που από τότε μας έσπασε ο τσαμπουκάς και αρχίσαμε να μην είμαστε και τόσο σίγουροι. Και όλα να τα περιμένουμε. Οπως τα σημερινά. Και ίσως τα χειρο-χειρότερα που έρχονται…

 99. Gpoint said

  # 93

  Ρε φίλε αφού έδρασε ο (πράκτορας του ΠΟΚ ) Δώνης όπως η ΣΙΑ στο Σουνταμέρικα, τι περίμενες ;

  Ενας είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και γύρισε από το δικό του Παρίσι -όπως τότε ο «εθνάρχης» να διώξει την χούντα- και θα διαλύσει τα φαλτσοσφυρίγματα των ξεπουλημένων στο ΠΟΚ της ολιγαρχίας πρακτόρων-συγγνώμη των διαιτητών ήθελα να πω- μΌνο με την παρουσία του :

  Π Α Μ Π Λ Ο Γ Κ Α Ρ Σ Ι Α !!!!!!!!!!

 100. Gpoint said

  # 89

  Πριν χαρακτηρίσεις τις ιδέες των άλλων σκέψου πως αυτοχαρακτηρίζεσαι όταν πιστεύεις πως πολιτικά συστήματα υπάρχουν μόνο η δημοκρατία και ο…φασισμός !

  Σκέψου (με τι άραγε 😉 πως ότι υπάρχει στον κόσμο δεν εξαρτάται από την αντίληψή και την συγκατάνευσή σου και μαθε -δεν θα το βρεις σαν ορισμό στην βικυπαίδεια- πως φασισμός δεν είναι πολιτικό σύστημα αλλά τρόπος ζωής και σκέψης, μάλιστα πολύ κοντά στις δικές σου πρακτικές.

 101. spiral architect said

  Τελικά οι στρατιωτικοί στην Αίγυπτο από τι σόι είναι;
  Στυλ Καρβάλιο και Καετάνο, ή τύπου Πινοτσέτ και Βιντέλα;
  Ορμώνται από ισχυρά ή από ταπεινά ελατήρια;
  Δούλεψε τελικά ο κοινοβουλευτισμός σε ένα πρώην αυταρχικό καθεστώς, ή μήπως ήταν ένα πρόσχημα;
  (α, ρε πως τσίμπησαν μερικοί-μερικοί το τυράκι …) 🙄

 102. Γς said

  Δεν ξέρω για τους στρατιωτικούς αλλά για το καφροϊδες πόπολο διαβάζω:

  «Εκατό βιασμοί γυναικών σε τέσσερις ημέρες στην πλατεία Ταχρίρ»

 103. spiral architect said

  Αυτός ο κόσμος δεν είναι δικός μας. 😦

 104. κα said

  Πραξικόπημα; Προφανώς, ναι!
  Καλό ή κακό πραξικόπημα; Ελλιπής ερώτηση που επιδέχεται πολλαπλές απαντήσεις.

  Για ποιούς; Για τους Αιγύπτιους; Συγκρινόμενο με τι; Με “δημοκρατικά” εκλεγμένες διεφθαρμένες κυβερνήσεις τριακονταετίας; Εμείς οι Δυτικοί έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα: προσπαθούμε πάντα να αναλύσουμε τι συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου με τα δικά μας κριτήρια. Τι σημαίνει για μας δημοκρατία; Ευημερία, σταθερότητα, πρόοδος, ανθρώπινα δικαιώματα, ειρήνη κ.α. Πολλοί θα εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και θα πουν κοιτάξτε τι γίνεται με τις παρακολουθήσεις στις ΗΠΑ. Είναι αυτό δημοκρατία; Θα τολμούσα να χρησιμοποιήσω τον όρο υπαρκτή δημοκρατία, όπως λέγαμε υπαρκτός σοσιαλισμός. Αυτή είναι η δημοκρατία δυτικού τύπου και παρά τα σοβαρά της προβλήματα μας επιτρέπει να τρώμε αμέριμνοι ποπ κόρν μπροστά στην τηλεόραση μη σκεπτόμενοι τι θα φάμε αύριο ή αν θα μας σπάσουν στο ξύλο. Όταν το γυαλί ραγίζει όπως στην Ελλάδα, λέμε ότι έχουμε κρίση πολιτική, κοινωνική, ανθρωπιστική κ.α. Τι είναι η δημοκρατία στον αραβικό κόσμο; Ένα καθεστώς (με όλη τη σημασία της λέξης) που μπορεί κάλλιστα να μεταφράζεται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τρομοκρατία, φτώχια, διαφθορά, βασανιστήρια ή και εμφύλιο πόλεμο. Η πολιτική κουλτούρα του αραβικού κόσμο είναι τέτοια που τα όρια μεταξύ δημοκρατίας, μοναρχίας, στρατιωτικών ή θεοκρατικών κυβερνήσεων είναι πολλές φορές τόσο δυσδιάκριτα που ουδείς ασχολείται με θεωρητικές συζητήσεις περί δημοκρατίας.
  Για τους υπόλοιπους εκτός Αιγύπτου; Εκ πρώτης όψεως φαίνεται καλό πραξικόπημα. Στη διακατεχόμενη από ισλαμοφοβικά σύνδρομα Δύση μία ανατροπή μιας ισλαμικής κυβέρνησης που δεν πρόλαβε να γίνει καθεστώς είναι θεμιτή, καθώς διασφαλίζει φαινομενικά εσωτερική σταθερότητα και κατ’ επέκταση ανοικτή τη διώρυγα του Σουέζ (το τελευταίο δεν το λέμε, προτιμούμε να αγωνιούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι πασπαρτού).

  Στη θεωρία καλό ακούγεται. Τι θα γίνει όμως εάν αντί για σταθερότητα, έχουμε τον εγκλωβισμό της Αιγύπτου σε ένα σπιράλ αποσταθεροποίησης; Τότε θα δούμε αυτούς που σήμερα κατακεραυνώνουν τους μετριοπαθείς ισλαμιστές της Αιγύπτου, να λένε “εντάξει, κατά βάθος δεν είναι και τόσο κακοί οι ισλαμιστές!”. Το έχουν κάνει στο παρελθόν (βλ. μπιν Λάντεν) και θα το ξανακάνουν εάν χρειαστεί.
  Είπαμε, η διώρυγα να μην κλείσει κι όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες!

 105. sarant said

  Kαλημέρα!

  104: Το σχόλιο το είχε κρατήσει το σύστημα, το απελευθερώνω τώρα.

 106. spiral architect said

  Σωστά, έχουμε και τη διώρυγα. 😐
  (τα πετρέλαια της Λιβύης, τη στρατηγική θέση της Συρίας …)

 107. ΠΑΝΟΣ said

  Τα τανκς που χόρευαν στην Πράγα (ξέρω,ξέρω Ν. δεν το είπε ο Ρίτσος,αλλά χόρευαν) τι έκαναν; Υπεράσπιση τής «λαϊκής» δημοκρατίας ,πραξικόπημα ή άλλον τι;

 108. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Η διώρυγα δεν κλείνει με τίποτα, είναι η κύρια πηγή εσόδων τους. Μετά και αφού κατέρρευσε ο τουρισμός. Στα άλλα καλά τα λέει το 104. Θαυμάσιο πως ξαφνικά νιώθουμε δυτικοί και ανώτεροι. Ο μόνος κίνδυνος για εμάς τους δυτικούς (έτσι, να ανέβει λιγάκι η αυτοπεποίθηση μας) είναι (και εν μέρει ήταν) ότι οι ισλαμικές αδελφότητες θα γίνουν ακόμα πιο ριζοσπαστικοί και αντιδυτικοί, όπου (εν μέρει) και εμάς θα πάρει σβάρνα το μένος τους. Με αυτή την έννοια, είναι καλό το πραξικόπημα τους. Κυρίως για αυτούς και ίσως μόνο γι αυτούς, και αν δεν το καταλαβαίνουν ή δεν το ξέρουν τώρα, θα το καταλάβουν αργότερα.

 109. Gpoint said

  # 104

  Συμφωνώ και επαυξάνω. Από τις προ 30 ετών εμπειρίες μου στον Λίβανο (επί εμφυλίου) οι έννοιες αριστερός, δεξιός, δημοκράτης, φασίστας κ.λ.π. ήταν εκεί εντελώς κενές περιεχομένου.Στηρίζονταν σε ιδεολογία όσον εδώ, οι οπαδικές προτιμήσεις,Το αστείο της υπόθεσης ήταν ότι σκοτώνονταν γι αυτές όπως θα σκοτώνονταν οι εδώ χουλιγκάνοι αν είχαν όπλα.. Και υποτίθεται πως οι Λιβανέζοι είναι η κορυφή της αραβικής κουλτούρας.

 110. […] Του Νίκου Σαραντάκου  […]

 111. spiral architect said

  @107: Αυτό πάντως δεν κατάφεραν να το αποτρέψουν.
  (και σεις γιατί σκοτώνετε τους Ινδιάνους;)

 112. ΠΑΝΟΣ said

  Σωστά,δεν το απέτρεψαν,Άραγε μετά τον οριτζινάλ Σταχάνοφ ,πόσα εκατομμύρια Σταχάνοφ υπήρξαν προς διεκπεραίωσιν των «πλάνων»;Εικονικών,εννοείται,ως απεδείχθη…

 113. LandS said

  107. Επισήμως; «Αδελφική βοήθεια».

 114. LandS said

  Να και μια ελαφρώς διαφορετική άποψη. Αν και μου φαίνεται από τα «άρθα ντουλαπιού» που ανασύρονται όταν δεν έχουμε τίποτα το ουσιαστικό να πούμε. Αν όντως είναι έτσι… Κρίμα!
  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12619%3Adelastik-aigyptos&catid=81%3Akivernisi&Itemid=198

 115. Gpoint said

  Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, μαθήματα δημοκρατίας δέχομαι από τύπους σαν τον Νικόλα που περιγράφω – αν έχετε υπομονή να το διαβάσετε μέχρι το τέλος- εδώ

 116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ήταν καλό το πραξικόπημα; Εσύ τι λές, είναι καλή η Χρυσή Αυγή;

  51- Η δημοκρατία δεν είναι καθεστώς.

  57 – Τι εννοείς σε χώρες με μεγάλη αποχή λειτουργούν οι νόμοι; Σε ποιά χώρα υπάρχει ισονομία;

  67 – Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί οι εβραίοι, δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν, τελικώς είναι μια κάποια λύσις. Σύντροφε Σαραντάκο, μη φοβάσε να πείς τις αλήθειες, που θέλει να ακούσει ο κάθε καπετάν Μ…..ιχάλης

  89 – Ο φασισμός δεν είναι πολιτικοκοινωνικό σύστημα, είναι βαριά ψυχική ασθένεια, και νοσεί απο αυτήν η συντριπτική πλειοψηφία, του «ανεπτυγμένου» κόσμου. Σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, φανερώνει δημόσια το αποκρουστικό του πρόσωπο, σε όλες τις συνθήκες όμως, ζεί και αναπαράγεται στις οικογένειες. Αν δεν λειτουργήσουν δημοκρατικά οι οικογένειες, δεν πρόκειται να υπάρξει πραγματική δημοκρατία στην κοινωνία. Αν εσύ θές να ονομάζεις αυτό το καθεστώς δημοκρατία, που στο όνομά της, καταπατεί κάθε έννοιά της, είναι δημοκρατικό σου δικαίωμα, που σου παραχωρεί το φασιστικό κοινοβουλευτικό καθεστώς. Το πρόβλημα είναι ο φόβος των ανθρώπων μπροστά στην ελευθερία (άλλη κακοποιημένη λέξη σαν την δημοκρατία) πώς μπορεί να εξαλειφθεί αυτός ο φόβος;

 117. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Ενώ ο υπανάπτυκτος κόσμος είναι ελεύθερος από φασίζουσες νοοτροπίες. Καταρχήν καλό είναι να εξηγήσεις πως είναι η δημοκρατική οικογένεια και πως η φασιστική. Συνεχώς κάνεις αυτές τις αναφορές, αλλά σε λεπτομέρειες δεν μπαίνεις. Μια παράκληση μόνο, όχι άλλο Ράιχ. Βρες άλλον πιο μουρλό. Για την Αίγυπτο, και εγώ μαζί σου. Ένα αιματοκύλισμα ότι πρέπει να καθαρίσουν οι φασίστες. Οπς, σόρρυ, εκεί δεν υπάρχουν τέτοιοι. Μόνο στη δύση.

 118. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  μόλις συνειδητοποίησα κάτι διφορούμενο που έγραψα. «να καθαρίσουν οι φασίστες», εννοώ να εκλείψουν αυτοί και να μείνουν οι άλλοι, όχι αυτό που νομίζετε. Ποιοι είναι οι μεν και ποιοι οι δε, ιδέα δεν έχω.

 119. Σύμφωνα με το λεξικό
  Ο φασισμός «καταργεί τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία»-> όποιος δεν θεωρεί απαραίτητο τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατίς πιστέυει τα ίδια πράγματα με το φασισμο. Δνε νομίζω να υπάρχει κάποιο λογικό άλμα στο συλογισμό. Μην μου πεις για τη δικατορία του προλεταριάτου συζητάμε για σημερινά συστήματα και όχι για αυτό που ο Μαρξ θεωρεί μελλοντική εξέλιξη της κοινωνίας. Και προφανώς δεν μιλάμε για ξεπερασμένα από την εξέλιξη συστήματα όπως η φεουδαρχία. Οπότε ναι σήμερα υπάρχουν δημοκρατίκα συστήματα και φασιστικά συστήματα, με διαφορες αποχρώσεις. Την διαφορά την κάνει αυτό το έρημο δεύτερο άρθρο του Συντάγματος «θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαική κυριαρχία» εσύ πιστευεις ότι επειδή δεν δουλέυει και πολύ καλά πρέπει να αφήσουμε την λαική κυριαρχία γιατί φέρνει στην εξουσία τη …φαυλοκρατία. Ειπαμε το αντίδοτο στην κακή δημοκρατία έιναι η καλή δημοκρατία όχι ο φασισμός.

  Αν κάνουμε το ίδιο λαθος που έκανε το ένα τρίτο των Γερμανών και έφερε τον χίτλερ στην εξουσία (δεν έιχε την πλειοψηφία των Γερμανών Κθυβέρνηση μειοψηφίας σχημάτισε) και του έδωσε το δικάιωμα και κατηργησε τη Βουλή και την δημοκρατία (που σύμφωνα με κάποιους εδω μέσα είν αι διφθαρμένα), ας προσέχαμε, το πρόβλημα έιναι ότι τότε δεν θα έχουμε την ευθκαιρία να διορθώσουμε το λάθος μαι και μόνο η δημοκρατία δίν ει το δικίωμα να διορθώσει ο λαός το λάθος του. Αν και για να λέμε του σταβού το δίκιο έιχαν προσπαθήσει να διορθώσουν το λάθος τους οι Γερμανοί αφού έιχαν δώσει χαμηλότερα ποσοστά στους ναζί από τις πσοηγούμενες εκλογές αλλά ηταν πια αργά. Είναι όπως στην επιστημονική σκέψη η επιστήμη κάνει λάθη (ο Αριστοτέλης με το γαιοκεντρικό σύστημα, πολλοί επιστυήμονες που πίστευαν στον αιθέρα κ.λπ.) έχει όμαως μηχανισμούς να εντοίζει τα λάθη και να τα διορθώνει. Έτσι καζι στη δημοκρατία η μπορέι ο λαός να κάνει λάθη αλλά υπάρχει η δυνατότητα να τα διορθώσει στις επόμενες εκλογές, στο φασιμό δεν έχεις αυτή την ευκαιρία.

  Δεν αφαιρώ από κανένα να το δικαίωμα να πιστέυει ό,τι θέλει μη φοβάσαι δεν θα σε στείλω σε ξερονήσι. Διατηρώ όμως το δικαίωμα να διαφωνώ. Όπως δεν μπορώ και δεν θέλω να εμποδίσω κάποιον να πιστεύθει στα ζώδια και τις χαρτορίχτρες, όμως διατηρώ το δικαίωμα να τον θεωρώ βλάκα.

 120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  117 – Oπουδήποτε καταπιέζεται η έκφραση της ζωής, γεννιέται ο φασισμός. Ο ΡάΙχ δεν μίλησε για την δημοκρατία, αλλα για τον φασισμό, κυρίως με το βιβλίο του, η μαζική ψυχολογία του φασισμού, όπως και άλλοι μετά απο αυτόν. Πιο μουρλό απ΄αυτόν δεν βρήκα, βρές εσύ εναν πιο λογικό, και ενστερνίσου τα λεγόμενά του. Για την δημοκρατική οικογένεια, τα πράγματα είναι πολύ απλά, ρίξε μια ματιά γύρω σου στις περισσότερες οικογένειες (ενδεχομένος και στην δική σου), ακριβώς το αντίθετο, είναι η δημοκρατική οικογένεια. Αν δεν σου φτάνει αυτό, είναι η οικογένεια που τα παιδιά μαθαίνουν απο μωρά, οτι δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, που οι γονείς σέβονται τους μικρότερους, και τους θεωρούν ισότιμα μέλη, που λειτουργεί με οικογενειακά συμβούλια και ψηφίσματα με απλή αναλογική, που στα γιατί των παιδιών (και των γονιών) δεν υπάρχει η απάντηση ΕΤΣΙ, ή (συνήθως) η σφαλιάρα, που το θέλω δεν επιβάλεται με την βία, απο τους γονείς ή τα παιδιά, που τα παιδιά βρίσκουν τα όριά τους με φυσικές και λογικές συνέπειες, και οχι με τιμωρίες, «Το παιδί μια νέα αντιμετώπιση, του Ρούντολφ Ντράϊκορς», (μαθητής του Άντλερ, που ήταν αντίθετος με τον Ράϊχ, βλέπεις δεν χρειάζεται δογματισμός για την δημοκρατία) που η ισονομία είναι απαράβατος κανόνας για όλα τα μέλη. Αυτές οι λεπτομέριες είναι αρκετές, για να λειτουργήσει η δημοκρατία σε μια οικογένεια, αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις κι άλλες για την εξέλιξη της δημοκρατίας. Γνωρίζεις πολλές τέτοιες οικογένειες;

 121. Άσχετο αλλά το θυμήθηκα με τη δημοκρατική οικογένεια. Σε μια παρέα κάποτε είχαμε έναν αναρχικό (όχι μπαχαλάκιας, απλά συμφωνούσε με τον Μπακούνιν) οπότεκάποιος των ρώτησε αν χώρισε με την κοπέλα που συζούσε και απάντησε ότι ήταν ακόμα μαζί αλλά «αποφάσισαν να ξεφύγουν από το φασισμό της συμβίωσης». Και έμεινε σλόγγαν αυτή η ιδεολογική τεκμηρίωση αντί του απλού «δεν τα βρίσκαμε»

 122. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Με το συμπάθιο, αλλά όλοι τους αυτοί ήταν μουρλοί. Πάρε τον ένα και βάρα τον άλλο, αλλά σε ένα έχεις δίκιο. Πιο μουρλός από τον Ραιχ δεν υπάρχει άλλος. Όταν ακούω για οργόνη (ή κάτι τέτοιο πως την έλεγε) με πιάνουν τα γέλια. Νευρική αντίδραση, δεν ελέγχετε. Η ψυχανάλυση και όλο αυτό το συρφετό είναι η πεμπτουσία της παραεπιστήμης. Πως ένα τόσο ωραίο μπλα μπλα με τόσο λογικοφανείς επιχειρήματα μπορεί να οδηγήσει σε τελείως λανθασμένα συμπεράσματα. Και κυρίως, ποτέ δεν έκαναν το κόπο να τα επιβεβαιώσουν στην πράξη. Γιατί άλλωστε, όλη η λογική τους είναι τόσο αξιοθαύμαστη που μένεις με το στόμα ανοικτό. Αλλά, είναι λανθασμένη. Για τα υπόλοιπα, αυτά έχουν πιο πολύ σχέση με πολιτισμό και λιγότερο με δημοκρατία. Βέβαια έχουμε αναγάγει την δημοκρατία στο ανώτατο στάδιο του πολιτισμού, αλλά οι άνθρωποι δεν είναι λογικά όντα και σπανίως οδηγούνται από την λογική στις πράξεις τους. Σε αυτό έχουν δίκιο οι ψυχαναλυτές, αλλά όχι για τους λόγους που νομίζουν. Αν υπάρχει κακή διατροφή και έλλειψη τσίγκου και μαγνησίου, δε πας να μιλάς στο παιδί λογικά με τις ώρες, αυτό εκεί θα ταμπουρωθεί στο αυτισμό του. Οπότε, μια σφαλιάρα θα επαναφέρει την χημική ισορροπία και θα αναγκάσει το παιδί να φάει όλο το φαγητό του 😀 (όλα αυτά παραδείγματα, μη το παίρνεις τοις μετρητοίς).

 123. Γς said

  Αχ πάλι ο Ράιχ.

  Και θυμήθυκα το “Νόλετζ, γοθόρκ εντ λαβ” του.
  Αλλά και το Αγάπη, ερωτας, φιλία του Ανευλαβούς

 124. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Όταν γίνω πλούσιος θα ιδρύσω μια έδρα σε πανεπιστήμιο με σκοπό την μελέτη της διατροφής πάνω στην ψυχική υγεία > πολιτισμός > δημοκρατία >πολιτισμός > ψυχική υγεία κτλ. Θεωρώ αυτό δεν έχει μελετηθεί αρκετά και η δημοκρατία υπάρχει στο λεγόμενο δυτικό κόσμο και αλλού δεν υπάρχει, οφείλετε ακριβώς σε αυτό το λόγο. Οι διατροφικές συνήθειες εδώ είναι σαφώς καλύτερες και διαφέρουν τελείως από αλλού. Οπότε για το θέμα της Αιγύπτου, καλύτερο αποτέλεσμα θα προκύψει αν μοιράσεις κουτιά με πολυβιταμίνες στο πληθυσμό από οποιοδήποτε κήρυγμα περί δημοκρατικών αξιών και τοιαύτα. Πιο καθαρά φαίνετε αυτό σε περιθωριακές χώρες σαν την Ελλάδα. Κοιτάξτε τι τρώγανε οι παππούδες μας και τι τρώει η σύγχρονη νεολαία. Στην συνέχεια, τι βλακώδες ιδέες κουβαλούσαν οι παππούδες μας, και τι εμείς και τα παιδιά μας. Σαφώς υπάρχει βελτίωση, επειδή υπήρξε βελτίωση στη διατροφή μας.

 125. Ελπίζω τώρα που ο στρατός πυροβολεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στο ψαχνό γιατί δεν έχουν φέισμπουκ να είμαστε με τη σωστή πλευρά.

 126. sarant said

  Ούτε που το μαθαίνουμε τώρα.

 127. physicist said

  Εδώ γράφει ότι οι νεκροί και οι τραυματίες ήταν από συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες και όχι από πυροβολισμούς των στρατιωτών, και πως ο Στρατός παρακολουθούσε χωρίς να επέμβει. Δεν ξέρω για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα αλλά τα γερμανικά μέσα έχουν δώσει πλήρη κάλυψη στις συγκρούσεις, που είναι πρώτο θέμα σε όλες τις διαδικτυακές εφημερίδες (που διαβάζω).

 128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  125 – Πάντα με την σωστή πλευρά είμαστε, αυτή δεν μας δείχνουν οι σωστοί δημοσιογράφοι, και τα έγκυρα κανάλια;

  127 – Μη κοιτάς, εκεί δεν έχετε το σοβαρό θέμα της ΕΡΤ.

 129. MelidonisM said

  http://en.wikipedia.org/wiki/2013_Egyptian_coup_d%27%C3%A9tat#Aftermath
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sinai_insurgency
  μάχη και στη σελίδα συζήτησης να μετονομαστεί
  το πραξικόπημα σε 2013 Egyptian Revolution
  http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:2013_Egyptian_coup_d%27%C3%A9tat

 130. physicist said

  #128(β). — Λάμπρο, δεν σε καταλαβαίνω, τι σχέση έχει το θέμα της ΕΡΤ;

 131. MelidonisM said

  130 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=34253

 132. physicist said

  #131. — Αναφερόμουν στις εφημερίδες, τηλεόραση δεν βλέπω παρά σπάνια πλέον. Τι κάλυψη δίνουν οι ελληνικές εφημερίδες στο ζήτημα; Καταλαβαίνω να μην είναι πρώτο θέμα αλλά δεν βλέπω να τόχουνε θάψει κιόλας, από μια γρήγορη ματιά που έριξα.

 133. Φυσικέ, δεν υπάρχουν μόνο τα γερμανικά ΜΜΕ.
  Tensions escalated when a crowd advanced on the nearby headquarters of the Republican Guard, where Mr Morsi is believed to be held.

  Troops then opened fire on crowds. Four people were killed and dozens wounded, including the BBC’s Jeremy Bowen whose head was grazed by shotgun pellets.

 134. physicist said

  #133. — Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες, Δύτη, και δεν ξέρω ποιον να πιστέψω.

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  130 – Eιρωνικά το είπα, για τις προτεραιότητες που δίνουν ως προς την ενημέρωση, τα ελληνικά ΜΜΕ. Εδω για τον Σνόουντεν, ζήτημα είναι αν έγραψαν δυο τρία άρθρα στα ψιλά, όταν στον υπόλοιπο κόσμο γινόταν χαμός.

 136. physicist said

  #135. — Α, μάλιστα. Μαζί σου.

 137. spiral architect said

  Wall Street Journal says Egypt needs a Pinochet – can it get away with that? | Martin Pengelly | Comment is free | guardian.co.uk 🙄

 138. Φυσικέ, ούτε οι σημερινές ειδήσεις δεν σε πείθουν;

 139. physicist said

  #138. — Τις διάβασα και ό,τι σε σκεφτόμουνα, Δύτη, ειλικρινώς. Έχεις δίκιο.

 140. Μακάρι να μην είχα! 😦

 141. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Κλασσική περίπτωση αυτολογοκρισίας. Εξ ορισμού οι στρατιωτικοί είναι φασίστες, αλλά στην περίπτωση της Αιγύπτου οι άλλοι δεν υστερούν σε τίποτα. Να είσαι με τον χωροφύλακα, ή με τον κλέφτη. Οι Γερμανοί είναι της σχολής νόμος και τάξη, οι άλλοι επίσης αλλά σε διπλανή στήλη. Πιο άγαρμποι οι Γερμανοί θα πλασάρουν την γνώμη ανακατεμένη με την είδηση. Όπως λέει ο Πάγκαλος, κυρίαρχος λαός δεν υπάρχει, μόνο κυρίαρχοι άποψη. Η οποία ποτέ δεν είναι σταθερή και μεταβάλετε από στιγμή σε στιγμή. Δίκιο έχουν αυτοί που πανηγύριζαν το στρατιωτικό πραξικόπημα, δίκιο και αυτοί που διαμαρτύρονται.

 142. ΚΑΛΛΙΞΕΝΟΣ said

  Ας μου επιτραπεί να πάω το θέμα λίγο πίσω. Απ την ανατροπή του βασιλιά Φαρούκ το 1952 με στρατιωτικό πραξικόπημα (καλό;) και την ανακήρυξή της απ τον Νάσερ ως δημοκρατία ισλαμικού τύπου μέχρι το 2011, δηλαδή για 61 χρόνια κυβέρνησαν την Αίγυπτο ο Νάσερ που πέθανε το 1970 από καρδιακή προσβολή (;) στα 52 του, ο Σαντάτ, που δολοφονήθηκε το 1981 και ο Μουμπάρακ (6 απόπειρες δολοφονίας) που ανατράπηκε το 2011 από μια «λαϊκή» εξέγερση που παρέδωσε την εξουσία στη μόνη συγκροτημένη ομάδα, το στρατό. Η πολυτάραχη αυτή περίοδος με την διώρυγα του Σουέζ, το κράτος του Ισραήλ, την Σοβιετική και κατόπιν Κινεζική διείσδυση κλπ είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Στη συνέχεια ο λαός που δεν είχε ποτέ «δημοκρατική» παράδοση με την όποια συμβατική έννοια αποδίδουμε στον όρο, κλήθηκε να επιλέξει «δημοκρατικά» ποιος θα αναλάβει την διαχείριση της τύχης του. Η επιλογή του με τα δικά μας «δημοκρατικά» κριτήρια δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά ούτε και να κριθεί. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να κριθεί ως καλό ή κακό ένα πραξικόπημα (π.χ. Καντάφι 1969) όταν επικρατούν συνθήκες απουσίας «δημοκρατικής» παράδοσης που, σημειωτέον, μαζί με την απουσία αντίδρασης του «δημοκρατικού κόσμου» επισημαίνεται από μερικούς ερευνητές ως μία απ τις βασικές παραμέτρους της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία της 14ετούς δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Το μέλλον θα δείξει αν με τα δικά μας «δημοκρατικά» κριτήρια θα κριθεί ως καλό ή κακό πραξικόπημα σε μια «δημοκρατία ισλαμικού τύπου». Αλλά το μέλλον κοινό μεν, αλλά αόρατο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: