Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γαμωκεφαλιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 20 Ιουλίου, 2013


Δεν είναι απόλυτα βέβαιο πώς πρέπει να γράψουμε τη λέξη του τίτλου, που μόλις τώρα την έβγαλα αν και μάλλον θα την έχουν σκεφτεί/πει κι άλλοι, αλλά αν βασιστούμε στο «γαμώτο» και στο «γαμωσταυρίδι» (έτσι το γράφει το ΛΚΝ, ο Μπαμπινιώτης εδώ είναι σεμνότυφος και δεν έχει τη λέξη) με ωμέγα πρέπει να τη γράψουμε. Όσο για το β’ συνθετικό της, -κεφαλικά ή -κεφαλιάτικα; Δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση, αν έχετε επιχειρήματα για το -κεφαλικά μπορεί και να με πείσετε. Θα καταλάβατε βεβαίως ότι ο τίτλος των σημερινών μεζεδακιών αναφέρεται στη διάσημη πλέον φράση «γαμώ το κεφάλι μου, γαμώ» που άφησε να του ξεφύγει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς τις προάλλες, κατά τη βιντεοσκόπηση του διαγγέλματός του με το οποίο επρόκειτο ν’ αναγγείλει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, και που κάποιοι συνεργάτες του έδωσαν κατά λάθος στη δημοσιότητα.

Δεν θα σχολιάσω το περιστατικό καθαυτό, δεν νομίζω ότι δείχνει τίποτα, όλοι μας βλαστημάμε -το βρίσκω βέβαια θαυμάσια εκδίκηση των πραγμάτων, αν σκεφτούμε το αντισυνταγματικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Πάντως, επειδή το ιστολόγιο ασχολείται κυρίως με τη γλώσσα, πρέπει να επισημάνω ότι τη φράση «γαμώ το κεφάλι μου» δεν την έχω ποτέ χρησιμοποιήσει, και μάλιστα δεν θυμάμαι να την έχω ακούσει ποτέ -εσείς; Δεν έχω πρόχειρη και τη «Νεοελληνική αθυροστομία» της Μαίρης Κουκουλέ να δω αν το αποδελτιώνει. Αν κάποτε συνταχθεί ο Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας, στο λήμμα «γαμώ» και στη φράση «γαμώ το κεφάλι μου» ασφαλώς θα σημειώνει «Αντ. Σαμαράς, πρωθυπουργός, 17.7.2013». Δεν αποκλείεται μάλιστα να μείνει η φράση -όπως στον Χαρίλαο Τρικούπη χρωστάμε το «ανθ’ ημών ο κ. Γουλιμής» (άσχετο αν το είπε ή όχι), στον Γεώργιο Παπανδρέου το «Μέγα πλήθος μέγα πάθος», στον Κωνσταντίνο Καραμανλή τα «Ανήκομεν εις την Δύσιν», «Έξω πάμε καλά» και «Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια», στον Ανδρέα Παπανδρέου το «χρονοντούλαπο της ιστορίας», το «μη πόλεμος» και το «μέα κούλπα», στον Κώστα Καραμανλή τους «πέντε νταβατζήδες» και στον Γιώργο Παπανδρέου το «Λεφτά υπάρχουν» και τα «μηδέν εις το πηλήκιον», «πάση Θεού» και «όλοι στις κάλτσες», στον Αντώνη Σαμαρά θα χρωστάει η ελληνική φρασεολογία το «γαμώ το κεφάλι μου».

Προχωράμε στα υπόλοιπα μεζεδάκια της εβδομάδας. Με τις πισίνες και τη γενική τους είχα ασχοληθεί πριν από λίγο καιρό, τώρα σε ρεπορτάζ για το φορολογικό νομοσχέδιο βλέπω πάλι τον τύπο «πισινών» και μάλιστα χωρίς λόγο: Από φέτος λοιπόν, επιβάλλεται φόρος πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, των σκαφών αναψυχής και των πισινών. Κανονικά ήταν «στα σκάφη αναψυχής και στις πισίνες» αλλά μαζί με τη γενική των 1929 κυβικών μπήκε κι ο αυτόματος πιλότος. Πάντως, τελικά ίσως ο τύπος «πισινών» καθιερωθεί χωρίς να ενοχλεί.

Πολύ προχωρημένο γλωσσικό τύπο φαίνεται να χρησιμοποίησε ή ο βουλευτής του Σύριζα κ. Σταθάκης ή ο δημοσιογράφος που κάλυψε τις δηλώσεις του στον ιστότοπο της Ναυτεμπορικής: Η εξαγγελθέντα ιδιωτικοποίηση! Μέχρι τώρα έχω δει εξομαλυντικούς λαϊκούς τύπους στα αρσενικά αυτών των μετοχών, π.χ. «ο συλληφθέντας», ιδίως όταν στέκει μόνο του, σαν ουσιαστικό (δηλ. «ο συλληφθέντας δήλωσε» και όχι «ο συλληφθείς υπουργός»), τύποι που είναι πολύ παλιοί («βγήκα απαλλαγέντας» λέγανε όσοι είχαν αποφύγει να ντυθούν φαντάροι στους βαλκανικούς πολέμους) -αλλά θηλυκόν λαϊκό τύπο είχα καιρό να δω, ομολογώ.

Ένας φίλος μου, που είναι λίγο ψείρας, επισήμανε τις περιττές αποστρόφους στα «εξ’ αμάξης» και «εξ’ ολοκλήρου» σε ένα άρθρο που διάβασε στο Πρόταγκον. Εδώ ο κόσμος χάνεται, θα μου πείτε (και του είπα), θα επιμείνουμε σε ένα λαθάκι για το οποίο έχουμε άλλωστε γράψει τουλάχιστον τρεις φορές; Η απόστροφος είναι περιττή (δηλαδή είναι λάθος) αφού δεν υπάρχει σίγηση φωνήεντος μετά το «εξ» όπως υπάρχει, π.χ. στο «κατ’ ανάγκην» (κατά) ή στο «επ’ ώμου» (επί), αλλά δεν είναι και προς θάνατο το λάθος. Ναι, αλλά αυτός που το γράφει είναι συγγραφέας, επιμένει ο αυστηρός φίλος μου. Κι εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο των μη αναλογικών τύπων των συνθέτων του «άγω» (π.χ. θα παραγάγει). Παραθέτω από το επίσημο, όπως φαίνεται, κείμενο του νομοσχεδίου της νέας δημόσιας τηλεόρασης: Ο διακριτικός τίτλος της εταιρείας θα καθοριστεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ύστερα από εισήγηση του Εποπτικού Συμβουλίου, που για το σκοπό αυτό θα διεξάγει έρευνα αγοράς και μελέτες. Το «διεξάγει» εδώ είναι βέβαια λάθος -δεν έχουμε διάρκεια, δεν θα διεξάγει συνεχώς μελέτες το εποπτικό συμβούλιο, κι αν θέλετε να το δείτε πιο καθαρά χρησιμοποιήστε π.χ. το ρήμα «εκπονώ». Ολοφάνερα ταιριάζει «θα εκπονήσει έρευνα αγοράς και μελέτες», πολύ περισσότερο αφού ο τίτλος «θα καθοριστεί» άπαξ. Αν χρησιμοποιούσαμε αναλογικούς τύπους (θα διεξάξει, όπως έγραφαν οι λόγιοι του 19ου αιώνα) το λάθος δεν θα γινόταν.

DSC00421Από ρεπορτάζ για κλοπή σε βελγικό μουσείο: Το πολυτιμότερο από τα κλαπέντα έργα είναι «Ο Σκεπτόμενος» του Ολλανδού ζωγράφου του 20ού αιώνα Κις φαν Ντόνγκεν, η αξία του οποίου εκτιμάται σε 1,25 εκατ. ευρώ. Ο… Σκεπτόμενος είναι ο πίνακας που βλέπετε αριστερά, και όπως βλέπετε φοράει κόκκινο φουστάνι που τον κάνει να μοιάζει πυρκαγιά, μ΄ άλλα λόγια είναι «Η σκεπτόμενη», La penseuse γαλλιστί. Αυτά παθαίνει κανείς όταν η γλώσσα του πρωτοτύπου δεν φανερώνει το γένος.

Ο βουλευτής του Σύριζα Αλ. Μητρόπουλος κράτησε, λέει, αποστάσεις από τις εκφράσεις άλλων βουλευτών του κόμματός του, δηλώνοντας: Ουδέποτε από εμένα δεν ακούσατε απαξιωτικό λόγο και εσείς και η κυβέρνηση, ούτε για μειοδοσία μίλησα, ούτε για γουναράδικα ποτέ και βέβαια αυτές οι φράσεις πρέπει να απεύχονται και να αποφεύγονται στο κοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικάΑπό τον Διαμαντόπουλο κράτησε αποστάσεις, αλλά με τη γραμματική συγκρούστηκε μετωπικά, διότι το απεύχομαι δεν έχει παθητική διάθεση, είναι αποθετικό ρήμα, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν σημαίνει αυτό που νόμιζε ο κ. Μητρόπουλος (τι ακριβώς, δεν ξέρω, ίσως αποδοκιμάζομαι). Απεύχομαι θα πει «εύχομαι να μη συμβεί κάτι δυσάρεστο», π.χ. «απεύχομαι την κλιμάκωση των εχθροπραξιών». Οι φράσεις δεν μπορούν να απεύχονται με κανένα τρόπο.

Ένα πολύ συνηθισμένο λαθάκι, από τον 902.gr: Οι κοκορομαχίες γίνονται στο Μεξικό, σχολίασε δεικτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας πως χρειάζεται πολιτική ψυχραιμία για να κάνει κάποιος ουσιαστική πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση σε ένα τέτοιο κλίμα. Δεικτικός είναι όποιος δείχνει, π.χ. δεικτική αντωνυμία. Η λέξη σπάνια χρησιμοποιείται έξω από γραμματικές. Δηκτικός είναι ο τσουχτερός, αυτός που δαγκώνει. Μπλέξαμε λοιπόν τα δείγματα με τα δήγματα, αλλά αν είναι να χρησιμοποιούμε το «δηκτικός» και δεν θέλουμε τα σαφέστερα συνώνυμά του επειδή τα βρίσκουμε μπανάλ, καλό είναι να το γράφουμε σωστά.

Για χρυσαβγίτικες αθλιότητες (και ασυνταξίες) δεν γράφω σήμερα.

 

94 Σχόλια προς “Γαμωκεφαλιάτικα μεζεδάκια”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  Δεν πάμε καλά. Ξεπεσμός.
  Που καταντήσαμε; Να λέει ο πρωθυπουργοί τέτοιες σάχλες.
  Πού είναι εκείνος ο άλλος που θα είχε πλακώσει το γαμωσταυρίδι και θα είχε κατεβάσει καντήλια και καντήλια;

 2. Θέμης said

  Η φράση «γαμώ το κεφάλι μου» μού είναι απολύτως οικεία. Την έχω πει και την έχω ακούσει πολλές φορές, αν και ασφαλώς με μεγαλύτερη συχνότητα παλιότερα.

 3. Ndmushroom said

  Η έκφραση δεν ήταν «γαμώ το κεφάλι μου γαμώ». Ήταν «γαμώ το κεφάλι μου ο μαλάκας». Ας είμαστε ακριβείς. 🙂

 4. Το «γαμώ το κεφάλι μου γαμώ» δεν μού είναι οικείο. Μήπως είναι αυστηρά καλαματιανό ; Χάθηκε να πει «γαμώ το φελέκι μου/την τύχη μου/ την καταδίκη μου ..και τόσα άλλα;

  Καλά, το πονσέζ πες πως «κρύβει» το φύλο της. Αυτό το άρθρο «Λα» δεν τους ξεμάτιασε; Ούτε τόσο πια, γαμώ τη δημοσιογραφία μου ,γαμώ! Μπορεί όμως και να είδαν/άκουσαν για τον Ροντέν και τον τύπο του με τη χερούκλα στη μουράκλα και έμπλεξαν τους τίτλους και τα έργα. (αν και λίγο τραβηγμένο μάλλον αυτό.)

 5. Γς said

 6. 3. Aαα, το πράγμα αλλάζει αν είναι έτσι! Το «γαμώ το κεφάλι μου ο μαλάκας!» μάλιστα! πιο βατό!
  Να μια κριτική από τον Πρωθυπουργού εμπεριστατωμένη! 🙂

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  4: Ο άλλος, που λέει και ο φίλος στο 1, έχει αποκτήσει και το παρατσούκλι Γαμωσταυρίδης, για ευνόητους λόγους.
  Στις ιστορικές φράσεις να συμπεριλάβουμε και το διαβόητο »μαζί τα φάγαμε».
  Ακόμα γελάω όποτε θυμάμαι τη φράση που είχα διαβάσει παλαιότερα σε ένα τηλεπεριοδικό: Η μεγαλοαστή κυρία θα συνάψει τελικά ερωτικές σχέσεις με τον νεαρό και όμορφο καθαριστή πισινών.
  Καλημέρα σας!

 8. Gpoint said

  Πολύ σωστά αναφέρεται ο τύποε «πισινών’ στο φορολογικό νμοσχέδιο γιατί δεν πρόκειται για πισίνες αλλά το άλλο, αυτό που θα χάσουμε από την υπερφορολόγηση.
  Το γαμώ το κεφάλι μου λέγεται από κάποιον όταν κάνει κάποια μ@λ@κία. Είναι καλό πάντως που ο πρωθυπουργός έχει το γνώθι σαυτόν.

 9. Gpoint said

  Πάντως και στις φωτιές της Ηλείας-αν θυμάμαι καλά- ο ευρισκόμενος στο Ζάγκρεμπ ή κάπου στην παλιά Γιουγκοσλαβία Κωστάκης σε αμοντάριστα πρωίνά πλάνα της ΝΕΤ φάνηκε να κατουριέται στα γέλια αφού είχε τελειώσει το μελοδραματικό ανακοινωθέν του. Δεν ξαναπαίχθηκαν όμως τα αμοντάριστα γιατί φαίνεται πως είχε καλύτερες προσβάσεις στους τηλεσκηνοθέτες και μονταριστές από τον Αντωνάκη.

 10. Γς said

  8 @ Τζι
  Μη μου πεις ότι δεν αποκαλείς και συ τον εαυτό σου έτσι όταν τον κατσαδιάζεις για κάποια μ@λ@κία του (σου)

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, αρκετοί την έχουν πατήσει λόγω ανοιχτών μικροφώνων:
  http://rethemnosnews.gr/2013/07/%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%80-%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%86%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC-%CF%83%CE%B5/

 12. Lefteris_Sfak said

  Καλημέρα!

  Εικαζω ότι ο Μητρόπουλος συγχέει το αποφευκτέος με το απευκτέος και απο εκεί πηγάζει και η συνειρμικού τύπου σύγχυση μεταξυ απεύχομαι-αποφεύγομαι. Το ότι αναφέρει το απεύχονται και το αποφεύγονται δίπλα-δίπλα, δεν αποκλείει την εν λόγω σύγχυση γιατί προφανώς συγκαταλέγει τα δύο ρήματα στην ίδια σημασιολογική περιοχή και τα παρατάσσει για έμφαση.

 13. physicist said

  #11. — Στα κορυφαία των ανοικτών μικροφώνων και το «σ’ έχει γ… ποτέ χοντρός;» που φέρεται να απάντησε ο Πάγκαλος στην Θάτσερ σε μια Σύνοδο της τότε ΕΟΚ. Λέγεται πως η Μ.Θ. ρώτησε τον διπλανό της «ποιος είναι ο χοντρός;» όταν μπήκε στην αίθουσα ο Θ.Π., ενώ το μικρόφωνό της ήταν σε λειτουργία.

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  13: Δεν το ήξερα, αγαπητέ. Αν αληθεύει, τότε του συγχωρώ πολλά του Πάγκαλου.

 15. physicist said

  #14. — Χαχα … τόχαμε πει εδώ και παλιότερα, και κάποιος είχε βρει το απόκομμα εφημερίδας της εποχής, ενώ τρεις διαφορετικοί γνωστοί μου που εργάζονται στις Βρυξέλλες μού έχουν πει, ανεξάρτητα, ότι πρόκειται για πραγματικό γεγονός. Υπάρχει βέβαια μια πιθανότητα να είναι αυτοαναπαραγόμενος μύθος αλλά ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του Πάγκαλου, όχι;

 16. marulaki said

  #5 Κι εγώ σου λέω δεν τους έβγαλε το μάτι το ‘la’. Δεν είδε κανείς τον κότσο, το κόκκινο φουστάνι, το αϊλάινερ και τα λέλουδα; Κάτι τέτοιοι αφήνουν τους οφθαλμίατρους χωρίς δουλειά… 😉
  Καλημέρες!

 17. marulaki said

  Τύπου ‘qui est le gros’ του Οβελίξ;

 18. Προσγολίτης said

  > Ουδέποτε από εμένα δεν ακούσατε

  !;

  Ουδέποτε ακούσατε από μένα

  Ποτέ δεν ακούσατε από μένα

  – ή όχι;

 19. physicist said

  #17. — Ναι, κάπως έτσι φαντάζομαι. Ήταν μια φάση που είχε κώλυμα ο ΑΓΠ και αντιπροσώπευσε τη χώρα μας ο ΘΠ, φρέσκος, τότε, Υφυπουργός ή Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, και η ΜΘ τον έβλεπε για πρώτη φορά. Είχε δημιουργηθεί μετέπειτα κι ένας μύθος ότι (πιθανόν εξαιτίας του συμβάντος αλλά και των γενικότερων πολιτικών τους αντιπαραθέσεων), η ΜΘ και ο ΘΠ δεν μιλιόνταν. Αυτό ήταν ασφαλώς ψευδές, και δημιουργημένο για λόγους εντυπώσεων ότι και καλά ο μάγκας που τα χώνει στην αντιπαθητικιά. Ο ίδιος ο Π. είχε πει σε συνέντευξή του ότι έχουν καλές σχέσεις και ότι η Θάτσερ του είχε κάνει δώρο μια γραβάτα.

  Τέλος πάντων, όσα στραβά κι αν έχει ο Π., ήταν αν μη τι άλλο φωτεινή εξαίρεση αυτόνομης σκέψης και έκφρασης στην πασοκιά της δεκαετίας του ογδόντα, στις μουστακαριές τύπου Κατισφάρα και Χατζάρα και σε κάτι Άκηδες και Κουλούρηδες.

  #18. — Ε, ναι, μυστήριο ακούγεται το πρώτο.

 20. Γς said

  Ημουν στο μικρόφωνο όταν μπήκε ο κ Καθηγητής για να ανασκευάσει αυτά που είχε πει εναντίον μας (των τότε βοηθών καθηγητών).
  -Με παρεξηγήσατε. Δεν είπα ότι είστε τενεκέδες κτλ κτλ.
  Φυσικά δεν έπεισε κανέναν. Εκτός από εμένα τον χάνο.
  -Α, αν είναι έτσι νομίζω ότι πρέπει να το κλείσουμε το θέμα. Εγώ κύριε καθηγητά όταν το άκουσα κτλ κτλ.
  Και βλέπω όλη τη συνέλευση να έχει παγώσει και τον ίδιο να με κοιτάζει άγρια.

  Να τι είχα πει χωρίς να το καταλάβω:
  -Εγώ κύριε καθηγητά όταν το άκουσα σκέφτηκα: «Λές ο μαλάκας να το είπε στ αλήθεια»

 21. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια (είχα πάει για ψώνια)

  18: Δίκιο έχεις, το ένα μαργαριτάρι επισκίασε το άλλο.

  19 και πριν: Με τη Θάτσερ υπάρχει ένα παρόμοιο ανέκδοτο, με τον Σιράκ, ο οποίος ενώ εκείνη μιλούσε σε ένα Συμβούλιο αρχηγών κρατών, είπε στον διπλανό του: Μας έχει πρήξει τ’ αρχίδια (κουγιόν). Η κυρία ήξερε τη λέξη και είπε, στη ρύμη του λόγου της, «εάν βεβαίως έχετε».

  4: Μπορεί στα αγγλικά να είχε άλλο τίτλο ο πίνακας, βέβαια.

 22. physicist said

  #21(β). — Ε, ναι, η κυρία ήταν ετοιμόλογη και μπράβο της.

  Ο Χέλμουτ Κολ στο αυτολιβανιστήρι του στα απομνημονεύματά του δεν κρύβει καθόλου την αγανάκτηση τη δική του αλλά και άλλων για την ΜΘ και τη στάση της στις θρυλικές Συνόδους της δεκαετίας του ογδόντα. Αυτά δίνουν βάση να πιστέψουμε πως τα ανέκδοτα δεν είναι ολότελα κατασκευασμένα από το πουθενά.

 23. ππαν said

  21: Δεν τα είπε ακριβώς έτσι και κουγιόν δεν σημαίνει αυτό.

  Κατά τα άλλα πολύ σπάνιο και φωτεινό φαινόμενο ο χυδαίος σεξισμός, για χάρη του ας ξεπεράσουμε και την αντιπα΄θειά μας για τον Παγκαλο.

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  23: Ναι, σεξιστικό αναμφισβήτητα το σχόλιο του Πάγκαλου, αλλά και ρατσιστικό κατά των χοντρών το σχόλιο της σιδηράς.

 25. ππαν said

  Δεν είπε κανείς, ούτε αδύνατος δηλαδή, πως τα είπε ωραία η Θάτσερ όμως, αυτή είναι η διαφορά

 26. sarant said

  23: Κούγι τότε 🙂 (couilles)
  Πες πώς τα είπε.

 27. ππαν said

  Υπάρχει το γκουγκλ. Θα πει κάποιος «τι ωραία και πρωτότυπα τα είπε» και θα μου γυρίσει το μάτι. Τον Φαήλο που γράφει «σας φιλώ στον σβέρκο» πώς και δεν τον απωθεώνει το κοινό; Δεν τα γράφει πικάντικα κι αυτός;

 28. Μαριλένα said

  Ο Μητρόπουλος πράγματι συγκρούστηκε μετωπικά με τη γραμματική, καταγεγραμμένο άλλωστε και στα πρακτικά της Βουλής. Όμως ο Σταθάκης όντως δεν είπε τίποτα για εξαγγελθέντα ιδιωτικοποίηση (!), ο δημοσιογράφος της Ναυτεμπορικής τον …περιποιήθηκε. Για του λόγου το αληθές, η δήλωσή του σε αυτό το σημείο ήταν: «Η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση προωθείται σε προκλητικά χαμηλή τιμή (300 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα να έχει αμελητέα ωφέλεια ως προς την εξυπηρέτηση του διακηρυγμένου στόχου της κυβέρνησης, την αποπληρωμή τμήματος του δημοσίου χρέους μέσω των ιδιωτικοποιήσεων» κλπ. (http://www.syriza.gr/%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5/). Η έκφραση του πρωθυπουργού μας αγαπημένη μου και πολύ πριν την ακούσω από επίσημα χείλη 😉

 29. Θρασύμαχος said

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_19/07/2013_527212

 30. physicist said

  #25. — Ππαν, όχι ότι δεν υπάρχει σεξισμός αλλά τον Π. τον έχω ικανό να πει την ίδια ατάκα και σε άντρα. Όπως εκείνο το «ρε δε γαμιέσαι πρωί-πρωί» που απάντησε στον δημοσιογράφο που του έκανε μιαν ενοχλητική ερώτηση.

 31. Panagiotis said

  Και σε μένα είναι οικεία αυτή η έκφραση. Βέβαια, από δω και μπρος θα προσέχω να μη την ξαναπώ…

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι αξιοπερίεργο γεγονός, όμως, ότι τη σεξιστική γλώσσα τη χρησιμοποιούν και πάρα πολλές γυναίκες. ‘Εχω ακούσει, όπως όλοι φαντάζομαι, κοπέλες να λένε » θα σε γ…» και »στ’ αρ… μου». Αλλοτρίωση λόγω ανατροφής σε ανδροκρατικό-σεξιστικό περιβάλλον; Ας μας απαντήσουν οι ειδικοί.

 33. gmich said

  Μήπως ο τίτλος του πίνακα είναι Η μη σκεπτόμενη; Γιατί δεν δείχνει να σκέφτεται αυτή η γυναίκα του πίνακα .

 34. ππαν said

  Φυσικέ, ποτέ δεν μου αρεσαν τα μπινελίκια ούτε θαύμασα αυτούς που τα έλεγαν, είναι και πολλοί αλλά γούστα είναι αυτά. Ειδικά τον Πάγκαλο που τον διακρίνει τέτοια φωτεινή εξαίρεση αυτόνομης σκέψης και θάρρους ώστε αφού πει ότι η Γερμανία είναι νάνος κλπ. για να τα μαζέψει λίγες ώρες μετά ίσως να τον θαυμάσω αφού απέιλησε και τη Θάτσερ πως θα τη γαμήσει. Καθείς και τα είδωλά του

 35. physicist said

  Ποια είδωλα βρε Ππαν; Ανάμεσα στους Κατσιφάρες λέμε, στους Κίμωνες, στα ανθρωπάκια του Μεγάλου. Τέλος πάντων.

 36. Labros said

  Εγώ πάντως και την έχω χρησιμοποιήσει τη φράση και την έχω ακούσει να τη χρησιμοποιούνε

 37. spyroszer said

  Και εγώ το έχω ακούσει το γαμώ το κεφάλι μου και δεν νομίζω να είναι καλαματιανό, είναι πανελλήνιο.
  Μερικά παραδείγματα από λογοτεχνία
  http://www.google.gr/search?tbm=bks&hl=el&q=%22%CE%B3%CE%B1%CE%BC%CF%8E+%CF%84%CE%BF+%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9+%CE%BC%CE%BF%CF%85%22

 38. Alexis said

  #19: στις μουστακαριές τύπου Κατσιφάρα και Χατζάρα

  Φυσικέ σε ποιόν Χατζάρα αναφέρεσαι; Ο Σπύρος Χατζάρας, εκφωνητής ειδήσεων της ΕΡΤ στα ’80s και θεωρούμενος ως «πρασινοφρουρός», δεν είχε ποτέ μουστάκι.
  Και για του λόγου το αληθές…

 39. physicist said

  #38. — Ωχ, δίκιο έχεις, τον μπέρδεψα μ’ έναν εκφωνητή-ούφο της κλαδικής με μουστάκι-ταβανόβουρτσα, που τώρα ξεχνάω πώς τον λέγανε.

  Δες το σαν λογοτεχνικό σχήμα: ο Χατζάρας δεν είχε μεν μουστάκι αλλά θα μπορούσε να έχει. 🙂

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χατζάρας! Τι μου θυμίσατε! Μια μου μιλάμε για μεζεδάκια, θυμάμαι, εκεί γύρω στο ’88-’89, που έλεγε ότι ο Κοσκωτάς παρουσιάστηκε στον ανακριτή …πέλδινος. Ωραίες εποχές!

 41. ἐγὼ γιὰ κέρατο ἤξερα, γιὰ κεφάλι πρώτη φορὰ τὸ ἄκουσα ἐκ πρωθυπουργικῶν χειλέων.

 42. physicist said

  #40. — Τι, με πέδιλα πήγε στον ανακριτή;

 43. physicist said

  #38. — Ε ρε ύφος ο Λίντερ Μάξιμο, κι ο Παπουτσής από πίσω να ξερογλύφεται, γ… το κεφάλι μου μέσα …

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  42; 🙂 Εύκολο είναι να αποκρυπτογραφήσεις τη διάλεκτο εκείνης της αξέχαστης εποχής; Κάπου είχε ακούσει τη λέξη πελιδνός και τη σερβίρησε ως πέλδινος. Τι να πρωτοθυμηθείς από εκείνη την εποχή; Την άφθονη διούρηση; Τι;

 45. physicist said

  #44. — Α, Γιάννη, αξέχαστες ιστορίες. Κι ύστερα σκέφτομαι ότι τα λέμε εμείς μεταξύ μας ενώ έχουν περάσει κοντά τριάντα χρόνια. Όπως δηλαδή κουβεντιάζανε στα ογδόντα οι πατεράδες μας ιστορίες από τη δεκαετία του πενήντα και μας φαινότανε ότι μιλάνε για το Πλειστόκαινο.

 46. Μιχαλιός said

  21γ Όντως, ιδού η πηγή:
  «The most valuable of the stolen works is «The thinker» by the Dutch painter of the 20th century, Kees van Dongen. Its value is estimated at 1.25 million euro. Van Gogh’s project value, in which a woman peels potatoes, hasn’t been announced.»
  http://bg-daily-news.eu/culture/3388-works-of-van-gogh-worth-more-than-1-5-million-euro-were-stolen

 47. Γειά σας,

  σχετικά με την κατακλείδα του άρθρου Για χρυσαβγίτικες αθλιότητες (και ασυνταξίες) δεν γράφω σήμερα.:

  Καλώς αλλά μήπως να θυμίσομε πόσο αγεωγράφητοι είναι; Το σύνθημα «Στο Βίτσι και στο Γράμμο σας πνίξαμε στην άμμο» δείχνει γεωλογική αγραμματοσύνη. Πού διάλο βρήκαν την άμμο στα βουνά;

  Σκέφτεστε, δηλαδή, τι θυσίες για την ανάγκη της ρίμας θα έπρεπε να κάνουν, αν αντί για Βίτσι, ο ΔΣΕ είχε πάει Μουργκάνα;

  Για το 13, δε, και τη θρυλούμενη απάντηση του Πάγκαλου, προφανώς την έδωσε στα ελληνικά κι από μέσα του.

 48. Alexis said

  #40, ωραίες εποχές, ναι… Κοσκωτάς, Κουτσονόμος και «Τσοβόλα δώστα όλα» (από προεκλογική συγκέντωση το 89 στο Περιστέρι αυτό).

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  45: Ωχ! Δίκιο έχεις, φίλε μου!

 50. Gpoint said

  #33

  Πόσο λίγο ξέρεις τις γυναίκες (τις ζωγραφιστές)

 51. Προσγολίτης said

  Γαμωκεφαλίτικα;
  Γαμωκεφαλίσια μεζεδάκια;

  (Μόνο μη μου ξεφύγει και πω: κεφαλογαμημένα).

  (Αν το παρακάνω, πείτε το, να μην το ξανακάνω).

 52. […] Πηγή: sarantakos.wordpress.com/ […]

 53. Πέπε said

  @19: «Ο ίδιος ο Π[άγκαλος] είχε πει σε συνέντευξή του ότι […] η Θάτσερ του είχε κάνει δώρο μια γραβάτα. »

  Πολύ σημαντική πληροφορία. Ευτύχημα που προνόησε να το πει στη συνέντευξη ώστε να μείνει: έτσι θα μπορέσει να περαστεί σε μελλοντικές εγκυκλοπαίδειες, Ιστορίες, στο Τρίβιαλ περσούτ κλπ..

 54. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  28: Ωραία, ευχαριστώ για τη διευκρίνιση, δεν είναι του Σταθάκη ο προχώ τύπος!

  29: Καταπληκτικές και οι δυο γελοιογραφίες, το μόνο επάγγελμα που δεν αντιμετωπίζει κρίση είναι οι γελοιογράφοι.

  37: Ευχαριστούμε για την τεκμηρίωση, αλλά στο Λεξικό θα αποδελτιώσουμε τον πρωθυπουργό, όχι τους λαπάδες 🙂

 55. physicist said

  #53. — Ναι, για! Απ’ όλη τη συνέντευξη που είχε δώσει, αυτό μου ‘χει μείνει. Όπως επίσης ότι η γραβάτα ήταν ανταπόδωση για ένα δωράκι που της είχε κάνει ο ίδιος αλλά δεν θυμάμαι πλέον τι ήταν.

 56. vikar said

  Το γαμώ το κεφάλι σου λέγεται ευρύτατα, θά ‘λεγα.

  Σχετικά με το όμικρον ή ωμέγα στα σύνθετα με το γαμάω, κάτι είχε γράψει ο ελληνιστεύοντας εκεί, αν θυμάμαι καλά.

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  55: Μήπως έκανε πράξη την απειλή του; 😉

 58. physicist said

  #57. — Έλα ρε μάστορα, μην το πας φιρί-φιρί! 😀

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  58: D;

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  58: 😀

 61. Avonidas said

  Δεν ξέρω για το κεφάλι του, αλλά αν ο πρωθυπουργός μας είχε πεί «Γαμώ το πορτοφόλι σας«,

  θα ήταν το άκρον άωτον της ειλικρίνειας.

 62. gryphon said

  «Υπάρχει ένας νέος πρόεδρος στο Ιράν. Επικρίνει τον προκάτοχό του λέγοντας ότι ήταν ένας λύκος με προβιά λύκου. Η στρατηγική που ακολουθεί ο νέος πρόεδρος είναι του λύκου με προβιά προβάτου, χαμόγελα και παράλληλα κατασκευή ατομικής βόμβας»,

  Αυτο το αποσπασμα ειναι απο μιά ομιλία τού Νετανιαχου για το Ιραν και το ειδα σε παρα πολλα μπλογκ και ειδησεογραφικά σαιτ την βδομαδα πού πέρασε.Μπερδευτηκα αρχικα και χρειαστηκε να το διαβασω 5-6 φορές για να το καταλαβω..
  Δεν ξερω αλλα λυκος με προβια λυκου τι σημαινει;.Δεν υπαρχει τετοιο πραγμα.Και αφου η προβια ειναι εξ ορισμου απο προβατο τι νοημα εχει το προβια προβατου;.Υπαρχει προβια λιονταριου η καμηλοπαρδαλης ξερω γω; Αυτα θα ηθελα να ρωτησω τον μεταφραστη.

  Εχω και μια απορία αν ξερει κανεις κατι.Με τήν κλασσικη μουσικη και τήν οπερα δέν τά παω και πολυ καλα αλλα απο μικρος εχω ακουσει πολλες φορες ναγινεταιλογος για τήν «μανταμ Μπατερφλαι».Ρωτησα και γνωστους φιλους κλπ και ολοι επισης το ξερουν ετσι μανταμ Μπατερφλαι.Τωρα τήν τελευταια βδομαδα ειδα και ακουσα να διαφημιζεται πολυ μιά παρασταση οπερας οπου και το μανταμ εχει γινει μανταμα Μπατερφλαι.Δεν ξερω εαν προκειται για το ιδιο εργο η και γιατι καποιος τωρα προσπαθει να αλλαξει κατι που λεγεται για πολλα χρονια αλλιως αλλα αυτή η φαινομενικα απλη προσθηκη ενος αλφα μου ακουγεται παραξενη και γελοια ταυτοχρονα.Ετσι θα το ελεγε καποιος μαγκας ρεμπετης του παλαιου καιρου.Ξερει κανεις κατι;.

 63. Γς said

  62 @ Gryphon

  Για το μαντάμ έχεις δίκιο αλλά για την προβιά νομίζω ότι δεν είναι λάθος.

  Ανέτρεξα στο πρότυπο και είδα ότι εχει αποδωθεί σωστά.(«He’s criticising his predecessor (President Mahmoud Ahmadinejad) for being a wolf in wolf’s clothing.His strategy is be a wolf in sheep’s clothing. Smile and build a bomb»).

  Θέλει να πεί ότι και οι δυό πρόεδροι είναι λύκοι. Με τη διαφορά ότι ο πρώτος δεν το έκρυβε όπως κάνει τώρα ο καινούργιος.

  Πάντως μην εκπλήσσεσαι. Συνήθης η έκφραση «Α wolf in wolf’s clothing» με αυτήν τη σημασία.

 64. Silvechild said

  Άμα έλεγε «θα διεξαγάγει» θα ήταν σωστό;

 65. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  56: Ενδιαφέρον, δεν το θυμόμουνα -αλλά αφορά κυρίως σύνθετα με δυο ρήματα (μπαινοβγαίνω κτλ.) και περιέργως ενώ μιλάει για τα γαμοτράγουδα αγνοεί τα γαμωσταυρίδια (που τα γράφει έτσι το ΛΚΝ). Μακάρι να έβλεπε και το τωρινό ο ΝικΝικολάου και να μας έλεγε.

  62: Το πρωτότυπο του Πουτσίνι, στα ιταλικά, είναι Madama Butterfly, και ο ελληνικός τίτλος της όπερας είναι Μαντάμα Μπατερφλάι.

 66. sarant said

  64: Φυσικά. Γιατί δεν το είπε όμως;

 67. Κατερίνα Δαράκη said

  Πάντως, στον Οδηγό για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων 2013, υπάρχει εναλλακτικός όρος για τις ΠΙΣΙΝΕΣ;
  ¨Κωδικοί 765-766. Γράψτε το συνολικό ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης με βάση τις δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες) που έχετε στην κυριότητα ή στην κατοχή σας.»

 68. Γς said

  62:
  Οντως αυτή η «Μαντάμα» βγάζει μάτι, εδώ στη χώρα της Μαντάμ Ορτάνς

 69. Gpoint said

  # 62,65,67

  Περίπου ίδιο πρόβλημα με την Turandot, βλαχογαλλιστί προφερομένη Τουραντό

 70. Επομένως, αν κάποιος πει στον Σαμαρά «γαμώ το κεφάλι σου μαλάκα», δεν πρόκειται να κατηγορηθεί για εξύβριση.

 71. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  71. Ούτε » γ@μώ το στραβό του το κεφάλι» φαντάζομαι.

  -Η γελιογραφία με το Σκανδαλίδη να κάνει γούτσου-γούτσου – τσιμπιά στο μάγουλο της δημοσιογράφας, είχε λόγια;

 72. Πάνος με πεζά said

  @3 και γενικότερα :
  Ο σαγματοποιός έκανε και συντακτικό λάθος : το σωστό μπινελίκι θα ήταν «Μ@%4κα, γ@%& το κεφάλι ΣΟΥ», απευθυνόμενος φυσικά σε κάποιον, απρόσωπα (ή και προσωπικά σε κάποιον που κούνησε το auto-que την κρίσιμη στιγμή με συνέπεια να χαθεί ο ειρμός της ανάγνωσης).
  Ο Πρωθυπουργός όμως άλλαξε υποκείμενο στο δρόμο (Μαλάκα, γαμώ το κεφάλι μου).
  Πάντως θα περίμενα να γ… κάτι σίγουρα πιο κοινό, όπως φελέκι ή κέρατο, ενώ πάλι εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα θα είχε το ξεσταύρι και η Παναχαϊκή.

 73. Άρτεμη said

  Δέν είμαι βέβαιη αν έχει και κάποιος άλλος αναρτήσει τούτην εδώ την ιστοσελίδα http://www.lifo.gr/team/bookroom/39959
  που ίσως φτιαχτηκε με την ευκαιρία τού «γαμώ το κεφάλι μου», ή αν θυμήθηκε κανείς το γνωστό άσμα http://www.lifo.gr/team/bookroom/39959 που είχε κάνει πάταγο. Φυσικά στην ίδια ταινία ακούστηκε και το άλλο με τον Μητσιά και τον ΄σάκο με τα απίδια, αυτό εδώ δηλαδή, http://www.youtube.com/watch?v=LMIMx96FVuE, όπου η λέξη μπήκε για να μήν χρησιμποιηθεί η ομοιοκατάληκτη που όλες,-οι καταλαβαίνουμε ποιά είναι

 74. Γς said

  74:
  Σπουδαίος ο πρώτος σου λίκνος.
  Λάθος ο δεύτερος. Μάλλον ήθελες να γράψεις αυτό.

 75. Άρτεμη said

  74
  Σωστά Στο δεύτερο αυτό http://www.youtube.com/watch?v=NgEIF4gzEOM εννοούσα. Το χέρι μου δέν με υπακούει πάντα 🙂

 76. Άρτεμη said

  Και δώρο από τοίχο φίλης στο facebook, που τής το έδωσε φίλος της Μ
  ερικές βυζαντινές βρισιές και βωμολοχίες:

  Τρίδουλε εκ γονέων
  Σκυτοτρώκτα και διφθερία
  Φθειροτρώκτα
  Μια γυναικεία από το Επος του Διγενή: Φεύγα από δω παλιόγερε υιέ της απωλείας ως εκ τα γέρα τα πολλά ο κώλος σου ετσιγκριάσε (υποθέτουμε πως «ετσίγκριασε» σημαίνει «ζάρωσε»)
  Και μια ελληνοισλαμική: «Χαντζιροφαγούσα» (Χαντζίρ=χοίρος)

 77. sarant said

  77: Στη δική μου τη βερσιόν το έχει «λυσσόγερε» όχι «παλιόγερε». Και αυτά τα λέει «η κούρβα η Μαξιμού».

 78. Άρτεμη said

  77 κούρβα, δηλαδή η γουρούνα μάλλον;
  Και πρόλαβε ο φίλος μας να διευκρινίσει:
  John Sourdis Ετυμολογικά Τσίγκρος ή Συγγρός, αδύνατος, άρρωστος, (βαμπακού) Κουκουλέ, σελίς 303 άλλού λιγνός, φιλάργυρος (πόντος) τσιγκώνω «μη τσιγκώνεις» «ετσίγκρωσε και κλαίει» τσίγκρα ή τσίμπλα (Κρήτη), Τσιγκρής. Βιβλ. Μανόλη Τριανταφυλλίδη.

 79. sarant said

  Κούρβα είναι συνήθως η πουτάνα.

 80. Gpoint said

  # 77

  Σκρόφα είναι η (αγριο)γουρούνα

 81. ΠΑΝΟΣ said

  Καθόλου δεν συμπαθώ τον Σαμαρά,ούτε πρόκειται.Απλώς,μ’ αυτό που είπε μειώθηκε κάπως η αντιπάθειά μου.Εδώ ακούμε γουναράδικα και Μελιγαλάδες,αυτή η ανθρώπινη αντίδραση θα με ενοχλήσει;Ήταν το πιο ανθρώπινο που έχει πει.Γιατί τα άλλα του…..!

 82. Ηλεφούφουτος said

  Αυτά τα γαμισιάτικα με πρωταγωνιστές τον Πάγκαλο/Αντρέα απ τη μια και γυναικόμορφα τέρατα απ την άλλη τα έχω ακούσει σε τόσες παραλλαγές που πιστεύω ότι είναι σύγχρονοι μύθοι (το προτιμώ απ το «αστικοί») που ποιος ξέρει ποιον αληθινό πυρήνα έχουν.

  Την ιστορία με τα πρησμένα αρχίδια την έχω ακούσει και σε παραλλαγή όπου δίπλα στο Σιράκ ήταν ο Αντρέας και όταν είπε το Θάτσερ «αν βέβαια έχετε» ο Αντρέας είπε «‘εχουμε και το υπερηφανευόμαστε». Πώς τα είπαν όλα αυτά στα Γαλλικά, θαυμάζη την ετοιμότητά τους στο du tac au tac.

  Για τον Πάγκαλο κυκλοφορεί και η εκδοχή να λέει στο Μαντλίν Ολμπράιτ σε σύνοδο του ΝΑΤΟ «πάλι αγάμητη ήρθες;», οπότε πώς να μην προτιμά κι αυτή Γιωργάκη και να μην παίρνει κάθε τρεις και λίγο στις εκλογές του 2000 την αμερικανική πρεσβεία για να μάθει την τύχη του αχαϊρευτου εκλεκτού της στην Αχαϊα; Κατά τ άλλα είναι γνωστό πώς η φωτεινή εξαίρεση όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στο Ολμπράιτ τότε με τον Οτσαλάν.

  Πάντως το «φωτεινή εξαίρεση» είναι μία πρόοδος σε σχέση με αυτό που ακούγαμε/διαβάζαμε σε ιστολόγια μέχρι πριν λίγα χρόνια «εγώ τον πάω τον Πάγκαλο, γιατί λέει αλήθειες που λίγοι τολμάνε να ξεστομήσουν και κατά βάθος όλοι ξέρουν ότι έχει δίκιο».

  Μπέρδεμα πιστεύω ότι υπάρχει και στην ιστορία με τη γραβάτα. Θυμάμαι κι εγώ τον Πάγκαλο σε συνέντευξη να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις προσωπικές σχέσεις, όχι όμως με τη Θάτσερ αλλά (σ αυτό δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά) με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, και το δώρο που του είχε δώσει ο Πάγκαλος ήταν ένα κομπολόι. Βέβαια γραβάτες μπορεί να έχει δεχθεί κι από άλλους (τον θυμομαστε άλλωστε πριν λίγο καιρό να δίνει και μαθήματα αισθητικής και ευπρέπειας) αλλά παραείναι όμοιες οι ιστορίες.

 83. Ηλεφούφουτος said

  Τις ιστορίες με το Ρίγκαν και τα (ηθελημένως, λένε κάποιοι) ανοιχτά μικρόφωνα δεν τις θυμήθηκε κανείς;
  Μία που είπε «θα εξαφανίσω τη Σοβιετική Ένωση» και μια άλλη «τώρα που είδα το Ράμπο ξέρω πώς θα αντιμετωπίσω τη Σοβιετική Ένωση».

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Θόδωρος και οι γραβάτες:
  http://www.star.gr/Pages/Politiki_Oikonomia.aspx?art=110527&artTitle=gravatas_egkomion_apo_ton_th__pagkalo_

 85. physicist said

  #83(ε). — Ηλεφού, την ιστορία με γραβάτα την άκουσα ο ίδιος και τη θυμάμαι πολύ καλά, δεν είναι μπέρδεμα. Μπορεί βέβαια να είχε ο Π. μιαν ιστορία πασπαρτού και ν’ άλλαζε τα πρόσωπα και τα δωράκια, αναλόγως.

 86. Βρέ παιδιά, σιγά μη δόθηκε κατά λάθος το «γαμώ το κεφάλι μου, γαμώ»… Με την έκταση που πήρε το θέμα, ο Αντωνάκης μας μπορεί, πλέον, να πλασάρεται και ως (φιλ)ελευθεριάζων… (ρίχνουμε και κανένα γαμοσταυρίδι άμα λάχει, ναουμ…). Βλέπετε, η μουτσούνα «εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα» δεν επαρκεί πλέον…

 87. Παναγιώτης Κ. said

  Για το «μη πόλεμος του Ανδρέα» Παπανδρέου…
  Ρωτάς ένα μαθητή: Ένας αριθμός είναι ΜΗ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ.Τι αριθμός είναι αυτός; Συνήθως απαντά: Είναι θετικός.Η σωστή απάντηση είναι: Θετικός ή μηδέν.
  Κάποιος λέγει:Αυτό τον άνθρωπο ΔΕΝ τον αγαπώ.Κάποιος που ακούει την δήλωση αυτή συμπεραίνει κατά λανθασμένο τρόπο ότι τον μισεί! Μεταξύ αγάπης και μίσους υπάρχει μια ενδιάμεση κατάσταση που λέγεται αδιαφορία.
  Όταν λοιπόν ο Α.Π ξεστόμισε την φράση «μη πόλεμος» με ευκολία αποφανθήκαμε ότι …μας δουλεύει.Όμως ο Α.Π γνώριζε επιστημολογία και επομένως, όταν έλεγε μη πόλεμος δεν εννοούσε οπωσδήποτε ειρήνη αλλά ήθελε να περιλάβει και εκείνη την ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ πολέμου και ειρήνης.
  Σε διάφορες καταστάσεις πλην της θετικής ή της αρνητικής έκφρασης της υπάρχει και μια ουδέτερη.
  Δεν είναι – ή + αλλά – 0 +.

 88. sarant said

  88: Δεν το επέκρινα πάντως, το ανέφερα σαν ένα από τα διάσημα ρητά του Ανδρέα Π.

 89. Αν θυμάμαι καλά, το “χρονοντούλαπο της ιστορίας” το χρησιμοποιούσε κυρίως ο Μένιος Κουτσόγιωργας, για τον οποίο ο Φρέντυ Γερμανός είχε γράψει κάποιο σατιρικό κομμάτι που περιλάμβανε φαντασίωση με χρονοντούλαπο.

 90. physicist said

  #90. — Όμως, Μιχάλη, αυτό το είχει λανσάρει[*] ο ΑΓΠ, οι υπόλοιποι το επαναλάμβαναν. Εγώ ένα γνήσιο κουτσογιωργέικο που θυμάμαι είναι «η Δεξά».

  [*] Σιγά μη βάλω το κεφάλι μου στο ντορβά με τον παρακείμενο του ρήματος «εισάγω».

 91. sarant said

  91: 🙂

  90: Μιχάλη, ευχαριστώ, δεν θυμόμουν αυτό με τον Γερμανό -ωστόσο, πιστεύω πως ο ΑΓΠ το… είσαξε.

 92. Γς said

  91:
  >ένα γνήσιο κουτσογιωργέικο που θυμάμαι είναι «η Δεξά»

  Το κορυφαίο γνήσιο κουτσογιωργέϊκο είναι ασφαλώς το «Δεν δικαιούσθε διά να ομιλείτε»

  Ενώ η Δεξά παραπέμπει σε Σημίτη

 93. voulagx said

  #88: Μονο που στα ελληνικα λεμε «οχι πολεμος» κι οχι «μη πολεμος» ( γι’ αυτο κατακριθηκε η ρηση του Ανδρεα) – πλην περιπτωσεων ποιητικης αδειας: « κι εχει στα στηθια του μη καρδιαν» 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: