Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εγεννήθη το μωrrow (Μποστ, 1960)

Posted by sarant στο 26 Ιουλίου, 2013


Τις καλοκαιρινές Παρασκευές είπα να βάζω σκίτσα του Μποστ, και είχα κατά νου να βάλω κάποια καλά σκίτσα που έχω στα κιτάπια μου, χωρίς να προσπαθώ να βρω σημεία επαφής με την επικαιρότητα, αλλά καμιά φορά έρχεται η επικαιρότητα και μας τραβάει από το μανίκι. Οπότε, με τη βοήθεια και του φίλου Χρήστου που μου έστειλε το σκίτσο, δημοσιεύω έναν Μποστ πολύ επίκαιρον, αφού γιορτάζει με τον τρόπο του μια πριγκιπική γέννηση στον Οίκο των Ουίνδσορ, σαν κι αυτήν που γιόρτασαν τούτη τη βδομάδα τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που με το ζόρι καταφέρνουν να θρέψουν τα δικά τους παιδιά.

tomorrow mpostTο σκίτσο δημοσιεύτηκε…. εδώ με πιάνετε αδιάβαστον, δεν ξέρω πού δημοσιεύτηκε αρχικά το σκίτσο, πάντως έχει συμπεριληφθεί στο άλμπουμ που έβγαλε ο Μποστ τον Δεκέμβριο του 1960. Το 1960 ο Μποστ συνεργαζόταν με πολλά έντυπα και δεν έχω πρόσβαση σε όλα. Πάντως, όχι στην Ελευθερία ή στη Μακεδονία.

Το σκίτσο-γραμματόσημο, που ανήκει σε σειρά παρόμοιων οδοντωτών σκίτσων που έκανε ο Μποστ την εποχή εκείνη, και γιορτάζει τη γέννηση, στις 19 Φεβρουαρίου 1960, του πρίγκιπα Ανδρέα (ή να τον πούμε Άντριου; ), δευτερότοκου γιου της Ελισάβετ της Αγγλίας, σήμερα Δούκα της Υόρκης.

Ο Μποστ παρουσιάζει το βασιλικό βρέφος, το μωrrow, να κρατάει δυο σημαίες, τη βρετανική και την ελληνική, αφού ο μπαμπάς του ο Φίλιππος ήταν της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, γιος της πριγκίπισσας Αλίκης και του πρίγκιπα Ανδρέα, αδελφού, αν δεν κάνω λάθος, του διχαστικού μονάρχη Κωνσταντίνου (όχι του Κοκού, του προηγούμενου).

Τη γέννηση του μωrrow βεβαιώνουν με τις υπογραφές τους τέσσερις Λόρδοι και κάτω δεξιά ένας πέμπτος, ο Sir Bost, Λόρδος σχεδιαστής.

Πράγμα σπάνιο, το σκίτσο συνοδευόταν και από λεζάντα, που δεν φαίνεται αριστερά, αλλά μου την έστειλε ο φίλος Χρήστος και την αναδημοσιεύω εδώ:

Το παιδί της Ελισάβετ, με ωραιότατο καπέλλο που του χάρισε η γιαγιά του. Η πόλις του Λονδίνου προσέφερεν ολόχρυσο καροτσάκι και οι κάτοικοι της Σκωτίας, ταλκ για να μην συγκαίγεται το παιδί. Τρώγει 5 φορές την ημέρα γάλα και εις τας 5 ακριβώς τσάι. Είναι αφάνταστος ο φιλελληνισμός του. Μαθών οτι ο πατήρ του είναι υιός της πριγκηπίσης Αλίκης, τον φωνάζει Καραϊσκάκη και Γυιόν της Καλογριάς. Η Ελισάβετ πασχίζει να το συνηθίση στο όνομα Μαουντμπάντεν. Αποτέλεσμα: Το παιδί τα έχασε, και φωνάζει Μαμαουντμπάδεν τη μαμά του και Μαουντμπαμπάδεν το μπαμπά του.

Tο όνομα Μαουντμπάντεν που επανέρχεται στο σκίτσο και στη λεζάντα είναι το Mountbatten, που είναι το επώνυμο που πήρε ο Φίλιππος αφού παραιτήθηκε από τους ελληνικούς και δανικούς (και αγύριστους; ) τίτλους ευγενείας του, που ήταν προϋπόθεση για να παντρευτεί την Ελισάβετ. Ήταν το επώνυμο που είχε υιοθετήσει ο Γερμανός παππούς του,  που αποποιήθηκε τους γερμανικούς τίτλους ευγενείας του, πολιτογραφήθηκε Βρετανός ως  Louis Mountbatten και πολέμησε με τη Βρετανία στον πρώτο πόλεμο.

Το σημερινό βρέφος βαφτίστηκε, μαθαίνω, George Alexander Louis, αλλά δεν ξέρω αν το τρίτο του όνομα το πήρε σε ανάμνηση του παππού του προπάππου του, μάλλον κάποιος κοντινότερος Λουδοβίκος θα υπάρχει στην οικογένεια. Ούτε ξέρω από πού ονομάστηκε Αλέξανδρος το μωρό, το όνομα είναι πολύ σπάνιο στη βρετανική βασιλική οικογένεια. Γεώργιος πάντως ήταν ο πατέρας της Ελισάβετ.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο σκίτσο, που έχει και κείμενο στη μπορντούρα, το οποίο, πράγμα επίσης σπάνιο αλλά όχι πρωτοφανές για τον Μποστ, είναι γραμμένο σε γκρίκλις avant le mot. Το μεταφέρω εδώ σε κανονικά ελληνικά διότι ως γνωστόν τα γκρίκλις υπονομεύουν την τρισχιλιετή μας γλώσσα:

Νάνι νάνι νάνι νάνι – Το παιδάκι μας να κάνει
Έλα  ύπνε κι έπαρέ το – και γλυκά αποκοίμησέ το

Κοιμήσου και παρήγγειλα στην Πόλη τα προικιά σου
στη Βενετιά τα ρούχα σου και τα διαμαντικά σου.

Βιαστήκαμε αφάνταστα αλλά τι να γινεί
Μας στείλαν ωραιότατα απ’ την Κομοτηνή
Τι ζιπούνια, τι σαλιάρες, κουστουμάκια ναυτικάτζάμπα δώσαμε τις λίρες κι έφυγαν εις ραπτικά.
(A beautiful nanurisma).

Πράγματι, ξεκινάει σαν νανούρισμα, αλλά το τελευταίο τετράστιχο θέλει εξήγηση για τον σημερινό αναγνώστη -τι δουλειά έχει η Κομοτηνή με το πριγκιπικό βρέφος; Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα του σουρεαλιστικού χιούμορ του Μποστ. Περίπου είκοσι μέρες νωρίτερα, πλημμύρες είχαν χτυπήσει την η Κομοτηνή -είχε πλημμυρίσει ο χείμαρρος Μπουκλουτζάς και εκατοντάδες κάτοικοι βρέθηκαν άστεγοι. Ο στρατός είχε στείλει ρουχισμό έκτακτης ανάγκης, αλλά κάποιο λάθος φαίνεται ότι έγινε, διότι οι πλημμυροπαθείς παραπονέθηκαν ότι τους έστειλαν δυσανάλογα πολλά παιδικά ρούχα, ζιπουνάκια και τέτοια -είχε κάνει κι άλλη μια γελοιογραφία σχετική ο Μποστ. Οπότε εδώ, με ένα μεγαλειώδες άλμα, φαντάζεται τα περισσευούμενα ζιπουνάκια της Κομοτηνής να στέλνονται για να ντύσουν το… γαλαζοαίματο βρέφος του Λονδίνου.

Αναρωτιέμαι τι θα έγραφε για το τωρινό μωrrow ο Μποστ…

Advertisement

86 Σχόλια προς “Εγεννήθη το μωrrow (Μποστ, 1960)”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  >George Alexander Louis, αλλά δεν ξέρω αν το τρίτο του όνομα το πήρε σε ανάμνηση του παππού του προπάππου του, μάλλον κάποιος κοντινότερος Λουδοβίκος θα υπάρχει στην οικογένεια

  Από το BBC:

  Louis Mountbatten, uncle of Prince Philip and last viceroy of India, who was killed by the IRA in a bomb attack on his yacht.

 2. Gpoint said

  Καλημέρα

  Αυτό το εγεννήθη τουμόροου δεν είναι σχήμα πρωθύστερον ;

  Παντως το όνομα George εδόθη για να το φωνάζουν Gee όταν μεγαλώσει, εξαπανέκαθεν αποτελούσα πρότυπο για τις βασιλικές οικογένειες

  Πιθανόν eπίσης να θέλουν να γίνει ΠΑΟΚg’s.οι εγγλέζοι βλέπουν μακριά στο μέλλον (melon)

 3. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Επίκαιρον, και πάλι, το έξοχον παιδαγωγικό εντρύφημα του Toni Ross: ‘I want my potty!’, μαθησιακόν βοήθημα διά τας πριγκηπικάς σκωραμίδας!

 4. physicist said

  Υπάρχει κρυμμένο λογοπαίγνιο στη γραφή Μαουντμπάνταιν του Μποστ; (Νάτο πάλι το δίλημμα ντ/τ, αν και εδώ το ντ είναι ξεκάρφωτο. Και κείνο το αι αντί για ε, δύο παράξενα στη σειρά, γιαυτό λέω μήπως παίζει με κάτι ο Μποστ εδώ).

  Οπτικό ραμόνι: μου πήρε κάμποσο να καταλάβω ότι υπογράφουν «οι βεβεούντες». Το Β μοιάζει με Θ, και σκεφτόμουνα τι διάολο είναι οι θεθεούντες — μάρτυρες του Θεού που εθεάθησαν το μωrrow ή κάτι τέτοιο.

  Καλημέρα!

 5. Μου φαίνεται υπάρχει κρυφό λογοπαίγνιο και στην υπογραφή:
  Ο ΛΟΡΔΟΣ ΣΦΡΑ-
  ΓΙΔΟΦΥΛΑΞ
  (μια και λέγαμε αλλού για αίγες και Αιγαίο)

 6. physicist said

  #5. — Χαχαχα, πολύ καλό, Δύτη!

 7. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4: Νομίζω ότι στις εφημερίδες της εποχής γραφόταν «μπάντεν» αλλά δεν είμαι σίγουρος. (επιρροή από ΜπαντενΜπάντεν; )

  5: Δεν αποκλείεται!

 8. physicist said

  #7(α). — Βγαίνει καλύτερα στα Ελληνικά το -μπάντεν από το -μπάτεν είναι αλήθεια, άρα δεν αποκλείεται καθόλου. Πάντως σαν να θυμάμαι πως όταν τον δολοφόνησε ο ΙΡΑ, στα Δελτία Ειδήσεων άκουγα -τ- και στον Τύπο τον έγραφαν Μαουντμπάττεν.

 9. Alexis said

  Πολύ καλό είναι και το «λόρδος Μεεφτήρ»!

  0: …είναι γραμμένο σε γκρίκλις avant le mot
  Τα «γκρίκλις» όμως του Μποστ δεν είναι ακριβώς γκρίκλις αλλά μία φωνητική απόδοση των ελληνικών με λατινικούς χαρακτήρες, κάτι σαν τις πινακίδες της τροχαίας («Plateia Sintagmatos»).
  Δε νομίζω ότι θα έγραφε ποτέ ο Μποστ «τέρατα» του τύπου Hrwwn Polytexneiou, 8elw, asfalws, thlefwno κλπ.

 10. gmich said

  Εμείς τον Louis γιατί τον λέμε Λουδοβίκο; Για να φαντάζει περισσότερο μεγαλοπρεπής ; Όσο για το Αλέξανδρος σαν να πήρε το αυτί μου στην ΤV ότι η Ελισάβετ έχει και το όνομα Αλεξάνδρα.

 11. physicist said

  #10. — Λούης το βρέφος.

 12. ΣοφίαΟικ said

  Μαουντμπάτεν, μετάφραση του Μπάτενμπεργκ, διότι ως γνωστόν κάθε τι γερμανικόν εγκαταλήφθηκε από την αγγλική βασιλική οικογένεια στον πρώτο παγκόσμιο.
  Το Αλέξανδρος έλεγε το μπιμπισί είναι επιλογή της μητέρας του μικρού, κι η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μοδάτο όνομα (όχι μόνο στην Ελλάδα). Όμως μην ξεχνάμε ότι Λουδοβίκος λέγεται κι ο Γουλιέλμος, είναι το τέταρτο ονομά του.
  Ο Κάρολος εχει δηλώσει ότι όταν θα γίνει βασιλιάς θα χρησιμοποιήσει το τρίτο του όνομα και θα γίνει Γεώργιος Ζ’, γιατι λέει ο Κάρολος συνδέεται ιστορικά με αποκεφαλισμούς κλπ. Ενώ οι Γεώργιος, με τρέλλα (ο Γ’), με διαζύγια, χρεοκοπίες και μοιχεία (ο Δ’). Οπότε ο νεογέννητος θα είναι ο Η’, αν ποτέ βασιλέψει.
  Φυσικά το γεγονός εκμεταλλέυτηκαν πολλές ΜΚΟ οι οποίες βάλανε διαφημίσεις με συγχαρητήρια στους γονείς, τώρα ας φροντίσουμε και τα παιδιά του τρίτου κόσμου. Το καλύτερο πάντως ήταν το εξώφυλλο του Private Eye, που απλώς έλεγε: Woman has baby.

 13. ΣοφίαΟικ said

  10: έχεις δίκιιο σ’αυτό, η Ελισάβετ έχει τα ονόματα της μητέρας της, της γιαγιάς της και της προγιαγιάς της (Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία). Βέβαια οταν γεννήθηκε δεν την προετοίμαζαν για βασίλισσα.

 14. spiral architect said

  Εξαιρετικόοοw! 😀
  …Γεώργιος πάντως ήταν ο τραυλός πατέρας της Ελισάβετ. …, o οποίος περιγράφεται εξαιρετικά στην ταινία «Ο Λόγος του Βασιλιά».
  (εξαιρετικός επίσης ο Αυστραλός Τζέφρι Ρας στο ρόλο του λογοθεραπευτή)

  Καλημέρα σας. 🙂

 15. Γς said

  12:
  >το εξώφυλλο του Private Eye, που απλώς έλεγε: Woman has baby.

  Ναι πλάκα είχαν οι εφημερίδες.

  «The Son of the Sun» είναι ένα κόμικ του Σκρουζ, αλλά «The Son» ήταν και ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε η «The Sun» τη μέρα της γέννας

 16. MK said

  Πού πας και τα βρίσκεις όμως… όντως χάρη στο Μποστ πέρασε στην ιστορία και το επεισόδιο της Κομοτινής!

 17. Dimitris said

  Γιατί μωrrow και όχι morrow? Από που καταλαβαίνουμε ότι το «μ» είναι με ελληνικούς χαρακτήρες?

 18. Dimitris said

  #17
  Άκυρο !! δεν είδα το Ω!

 19. Γς said

  17, 18:
  Δεν πειράζει.
  Σ αυτό το αυτοκίνητο το βλέπεις το μωρό;

 20. Νέο Kid Στο Block said

  Aυτός ο Ρας που είπε ο Σπειροειδής ήταν ανέκαθεν μεγάλος παικταράς!
  Και όταν έπαιζε στη Λιβερπουλάρα και τώρα που είναι ηθοποιός.
  Εκπληκτικός Ιαβέρης (όχι ο ραλίστας, ο μπάτσος!) με Αγιάννη τον Λίαμ Νίσον και εκπληκτικός και σαν σύμβουλος-ραδιούργος(το πραγματικό όνομα του οποίου μού διαφεύγει..) της Αλισαβούς της Α’,της κόρης εκείνου του ψυχασθενούς Χένρυ.
  (παρεμπιπ. στο μισό και βάλε ελληνικό διαδίκτυο που φοράει τσαρούχια με φούντα από σκωτσέζικο κασμίρι και ντρέπεται να γράψει «Ερρίκος», ο Henry δη έιτθ γίνεται Erric VIII 🙂

 21. Νομίζω οτι το το μωrrow είναι σαφώς λογοπαίγνιο για την καθυστέρηση στον πριγκιπικό τοκετό που ανάγκασε τον τύπο της εποχής να αναβάλει τα έτοιμα πρωτοσέλιδα «για αύριο». Πάντως στο λεύκωμα του Μποστ το γραμματόσημο είναι μαζί με αντίστοιχο Περσικό για τον πολυαναμενόμενο γιό του Σάχη (που δεν ήρθε ποτέ)

 22. spiral architect said

  @19: ΓουΣού, «κάλλια να σου βγει το μάτι, παρά τ’ όνομα». 😀
  (λαϊκή παροιμία)

 23. Νέο Kid Στο Block said

  Έχω κάτι εγγλέζους εργασιακούς γείτονες (νομίζω κατι έχω ξαναγράψει σχετικά παλιότερα) με τους οποίους τρακέρνομαι κανιά βολά στο «καπνιστήριο». Χθες το πρωί λοιπόν, καθώς πίναμε παρεϊτσα το τσιγαράκι μας, λέω στον έναν. «Δε θα κεράσετε τίποτις για το βασιλικό βρέφος;» -«Fuck the royal family!» μού απάντησε!
  (η πολύ τσιφούτης είναι, ή κομμουνιστής…) 🙂

 24. LandS said

  Το πως τους φωνάζουν και πως τους λένε τους πως τους λεν της Αγγλίας, δεν έχει άμεση σχέση.
  Όχι μόνο της Αγγλίας, μιας και ο Πρίγκηψ Γουλιέλμος της Δανίας, έγινε Βασιλεύς Γεώργιος της Ελλάδος.
  Έχουμε και λέμε. Εκτός παρένθεσης το όνομα της κρεβατικάμαρας.
  (Αλεξανδρίνα) Βικτωρία -> Βικτωρία
  Αλβέρτος (Εδουάρδος) -> Εδουάρδος
  Γεώργιος (Φρειδερίκος, Ερνέστος, Αλβέρτος) -> Γεώργιος
  Εδουάρδος (Αλβέρτος Χριστιανός Γεώργιος Ανδρέας Πατρίκιος Δαβίδ) -> Εδουάρδος
  Αλβέρτος (Φρειδερίκος Αρθούρος Γεώργιος) -> Γεώργιος
  Ελισάβετ (Αλεξάνδρα Μαρία) -> Ελισάβετ
  Κάρολος (Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος) -> ?
  Γουλιέλμος (Αρθούρος Φίλιππος Λουδοβίκος) -> Κάτσε να δούμε
  Γεώργιος Αλέξανδρος Λουδοβίκος -> ?

  Ζωή νάχει και να το δουν όπως το επιθυμούν

  Εγώ θυμάμαι τον Νίκο τον Τσιφόρο στην «Μυθολογία» στο κεφάλαιο για τον Απόλλωνα.
  Οι θεοί, οι βασιλιάδες και οι απατεώνες, έχουν πολλά ονόμοατα.

 25. LandS said

  ΟΝΟΜΑΤΑ

 26. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  12: Ο Κάρολος θα βασιλέψει;

  9: Κι αυτά γκρίκλις τα λέμε -και όλοι οι γλωσσολόγοι έτσι γράφουν γκρίκλις.

 27. NM said

  New Kid (#23):
  Διάβολε! Μη μου πεις ότι εξέλειπεν το έθιμο:
  «Διπλή μερίδα ρούμι σήμερα στους κωπηλάτες του κάτεργου»
  Προφανώς σε πολύ τσιφούτη και γρουσούζη έπεσες.
  Αν ήμουν στη θέση σου θα ανέφερα γραπτώς τη συμπεριφορά του στον ναύαρχο τοποτηρητή.

 28. LandS said

  Στο σκοπό του When Jοhnny Comes Marching Home

  We’ll turn Buckingham Palace into a public lavatory
  We’ll turn Buckingham Palace into a public lavatory
  We’ll turn Buckingham Palace into a public lavatory
  When the Red Revolution comes along

  Solidarity for ever
  Solidarity for ever
  Solidarity for ever
  When the Red Revolution comes along

  Αυτά!

 29. spiral architect said

  @20: Κιντ, μπερδεύεις τον Αυστραλό ηθοποιό Τζέφρι Ρας με τον Ουαλό ποδοσφαιριστή Ίαν Ρας.
  (μεγάλη παιχτούρα ο τελευταίος)

 30. spiral architect said

  @27: «Διπλή μερίδα ρούμι σήμερα στους κωπηλάτες του κάτεργου» :mrgreen:
  @28: Yeaahh! 😉

 31. spyroszer said

  Έχω μπερδευτεί λίγο με τους γαλαζοαίματους. Ο πρίγκηπας Ανδρέας, ο αδελφός του Κωνσταντίνου, προφανώς ήταν αυτός που είχε εμπλακεί και στην δίκη των έξι. Αλλά ο Μποστ στην λεζάντα συνδέει την ελληνικότητα του Φιλίππου με την μητέρα του πριγκήπισσα Αλίκη. Ποια ήταν αυτή και ποιος ήταν ο γερμανός παππούς του, που ονομάστηκε Μαουντμπάτεν, πατέρας της; Απορίες καλοκαιριάτικα ….

 32. Γς said

  30:
  και τ απόγευμα ο μεγάλος γουστάρει θαλάσσιο σκι !

 33. Νέο Kid Στο Block said

  29. Έλα ρε συ συνάδελφε που τους μπερδεύω..! 😆

 34. spiral architect said

  @25: Εγώ θυμάμαι τον Νίκο τον Τσιφόρο στην “Μυθολογία” στο κεφάλαιο για τον Απόλλωνα.
  Οι θεοί, οι βασιλιάδες και οι απατεώνες, έχουν πολλά ονόμοατα.

  Έτσι! 😉

 35. Γς said

  Μόλις τέλειωσα την φορολογική μου δήλωση.
  Πάτησα enter και την ρούφηξε αμέσως. Μέχρι κι απ τα μεγάφωνα ακούστηκε η κατάποση. Μετά άρχισε να μουγκρίζει. Το CD ROM ανοιγόκλεισε δυο τρεις φορές και δεν ξαναείδα το CD που υπήρχε μέσα. Μόλις άρχισαν και τα καλώδια να τεντώνονται από το πολύπριζο, κατέβασα το γενικό άρον άρον, μπας και γλυτώσω τίποτις από τους λιγούρηδες του Taxis.
  Τι είναι αυτοί ρε παιδί μου;

 36. Μαρία said

  31
  Αυτή:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Princess_Alice_of_Battenberg

 37. Ηλεφούφουτος said

  «… μετακόμισε στην Τήνο για να ιδρύσει μια μοναστηριακή αδελφότητα. Είχε ήδη αρχίσει να φοράει μοναστηριακή αμφίεση, αμφίεση που την διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής της.

  Πράγματι η Αλίκη εγκαταστάθηκε στην Τήνο και άρχισε να κατασκευάζει το μοναστήρι σε ιδιόκτητο χώρο της εκκλησίας της Παναγίας της Τήνου. Η Αλίκη όμως δεν ήταν πραγματική μοναχή αφού δεν ακολουθούσε τους αυστηρούς κανόνες που επέβαλε στο μοναστήρι[10]. Το καλοκαίρι του 1949 αποφάσισε τελικά να επιστρέψει στην Αθήνα και να ιδρύσει εκεί το μοναστήρι της. Προκειμένου να βρει χρηματικούς πόρους ταξίδεψε στην Αμερική.»

  Έτσι εξηγείται το «γιος της καλογριάς».

 38. LandS said

  31 Ο Φίλιππος είναι του γιου του δικού μας Γιώργη, του Ανδρέα και της Πριγκηπίσσης (ε! ) Αλίκης Μπάτενμπεργκ, που άλλαξε, ως προείπειτε (πάλι ε! ) σε Μάουντμπάτεν.
  Φαίνεται ότι το πριγκηπικόν ζεύγος (ξανά ε! ) δεν τα πήγαινε και πολύ καλά, χώρισαν, και η Αλίκη μπήκε σε μοναστήρι.
  Ο Φίλιππας για να γίνει δεκτός στην ρογιαλφάμιλι έπρεπε να γίνει βρετανός και έτσι απαρνήθηκε τον ελληνισμό και τον δανισμό του, παίρνοντας το βρετανικό (λέμε τώρα) όνομα της μάνας του.

 39. Μαρία said

  37
  Αλλά
  Her mother was baffled by her actions, «What can you say of a nun who smokes and plays canasta?», she said.[46] 🙂

 40. leonicos said

  Μπάντεμπεργκ = Μαουν-τΜπάντεν

 41. Πέπε said

  «γκρίκλις avant le mot»:
  Νομίζω ότι η λέξη (γκρίνγκλις μάλιστα) υπήρχε και τότε και παλιότερα. Με άλλη έννοια όμως, το μπρούκλικο ιδίωμα με τα πολλά αγγλικά δάνεια.

  26β, «και όλοι οι γλωσσολόγοι έτσι γράφουν γκρίκλις».
  Δε λέγαμε προ καιρού ότι πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε για την «Ελληνική Ορθογραφία» επ’ αφορμή ότι τη μοίραζε το Βήμα; Δεν έγινε, ούτε κι εγώ έκατσα να συγκεντρώσω τις παρατηρήσεις και γενικά τις σκέψεις μου, αλλά μου θυμίσατε τώρα μία: ο άνθρωπος αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο στα γκρίκλις, έχει την ιστορία τους, τα παρακλάδια τους, τα πάντα, συστηματικά πράγματα, οργανωμένα, ωραία. Αλλά τα παραδείγματα που παραθέτει, είναι λες και δεν έχει ο ίδιος ίντερνετ! Ο μέσος έφηβος όχι απλώς δε θα έγραφε έτσι αλλά αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να τα διαβάσει, πόσο μάλλον να τα νιώσει οικεία, δικά του, ότι τον εκφράζουν. Τα τυπικά σημερινά γκρίκλις είναι αυτά που δείχνει ο Αλέξης στο #9. Ο συγγραφέας τα αγνοεί σαν να μην υπάρχουν, σαν να μην είναι αυτά τα γνωστά γκρίκλις που έχουν τόσο συζητηθεί και τόσο τρόμο έχουν σπείρει στους γλωσσοτρομολάγνους.
  Έχω δε την αόριστη εντύπωση ότι και αλλού έχω διαβάσει γλωσσολογικές πραγματείες περί γκρίκλις από συγγραφείς που μοιάζουν να νομίζουν ότι τα γκρίκλις είναι κάτι άλλο από αυτό που βλέπει ανελλιπώς καθημερινά ο μέσος χρήστης του ίντερνετ.

 42. Ηλεφούφουτος said

  39 Έχω γνωρίσει καλόγερους που κάπνιζαν (και μύριζαν) σαν τσιμινιέρες.

  Η δικιολογία που θυμάμαι από ένα καλογεράκι, έλεγε αναφερόμενος στο τσιγάρο του, «είναι το μόνο που μου έχει μείνει να καίει για μένα»

  Θυμάμαι κι έναν ηγούμενο στη μονή της Πάτμου, που με κάθε κίνηση του ράσου του πνιγόμουν απ τον καπνό.

 43. spiral architect said

  The Sun, The Son, etc, etc

 44. Θρασύμαχος said

  #31: «ο Μποστ στην λεζάντα συνδέει την ελληνικότητα του Φιλίππου με την μητέρα του πριγκήπισσα Αλίκη» διότι εκείνη τότε ακόμη ζούσε στην Ελλάδα και ήταν γενικώς γνωστή για τη φιλανθρωπική της δράση, ενώ ο σύζυγός της, απ’ την πολλή ελληνικότητα, αφού τη σκαπούλαρε το 1922 ούτε που ξαναπάτησε.

 45. Πέπε said

  princeps, γεν. principis > πρίγκιπας, με γιώτα, από το ασθενές θέμα (της γενικής), όχι πρίγκηπας. Ακόμα και η αρχαιόκλιτη ονομαστική πρίγκιψ δε θα δικαιολογούνταν με -η-, γιατί μπορεί μεν και στα ελληνικά να έχουμε πολύ συχνά άλλο θέμα στην ονομαστική των Γ/κλιτων απ’ ό,τι στις άλλες πτώσεις, εναλλαγή όμως η/ι ποτέ.

 46. Ηλεφούφουτος said

  41α Πράγματι. Η πρώτη φορά που άκουσα για Γκίγκλις ήταν με αφορμή την έκδοση πρόχειρης εργασίας για αυτό το ιδίωμα. Ελληνικά δηλαδή με άφθονους αγγλισμούς, όπως ψαρομαρκέτα η ψαραγορά, κάνω γιουζ του τάδε αντί «χρησιμοποιώ» κλπ.

 47. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  44: Ακριβώς!

  37: Έτσι εξηγείται η καλόγρια, λοιπόν!

 48. LandS said

  Τι μεπιασε Παρασκεβιάτικα και κοιτάω τις γενιές των γαλαζοαίματων; Βλέπω ότι την κυρά, μετά τον γάμο της την λέγανε Princess Andrew. Δηλαδή Πριγκίπισσα Ανδρέου;
  45. Σύμφωνα με τις δημοφιλίες στο Γκούγκλη. Πρίγκηψ και Πρίγκιπας. Το σχολείο το έβγαλα το 69. Στη τότε απλή καθαρεύουσα ήταν γκη και στους δυο τύπους, αλλιώς έπαιρνα πιο κακό βαθμό.

 49. 4β,
  ΒΕΒΕΟΥΝΤΕΣ πιθανόν να κάνει και λογοπαίγνιο με το bebe, καίτοι γαλλικό.

 50. IN said

  Μερικές διευκρινίσεις για τις σχέσεις Φιλίπππου (συζύγου της Ελισσάβετ), οικογενείας Μαουντμπάτεν και του σκίτσου που απαιτούν τώρα (γιατί τότε κάποια θέματα ήταν στην επικαιρότητα και ήταν ευρύτερα γνωστά) ειδικές γνώσεις (αυτό που επιστημονικά λέγεται «ψώνιο»).

  Ο Φίλιππος είναι γιος του Πρίγκηπα Ανδρέα της Ελλάδος και της Δανίας, που ήταν γιος του Γεωργίου Α’ και αδελφός του Κωνσταντίνου Α’ (πρωταγωνιστή στο διχασμό, που λέει κι ο κ. Σαραντάκος). Ήταν στρατιωτικός, πολέμησε στη Μικρά Ασία, κατηγορήθηκε για ανικανότητα, με την επανάσταση του 1922 πέρασε κι αυτός από στρατοδικείο και παραλίγο οι εξ να ήταν επτά, με έβδομο τον Ανδρέα. Λόγω δεσμού με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, όμως, παρενέβησαν οι Βρετανοί, οπότε ο Ανδρέας τη γλίτωσε συμβιβαστικά με… ισόβια υπερορία (εξορία) και στείλαν οι Βρετανοί ένα πολεμικό και τον παρέλαβε, μαζί με τη γυναίκα του και τον, νεογέννητο τότε, Φίλιππο, που έχει γεννηθεί το 1921 στην Κέρκυρα, στο -τότε- ανάκτορο του Μεν Ρεπό, το οποίο ο Γεώργιος Α’ το είχε κληροδοτήσει, θεωρώντας το προσωπική του περιουσία, στον Ανδρέα.. Έκοτε ο Ανδρέας έζησε στο εξωτερικό, ήταν μπον-βιβέρ και μάλλον του άρεσε και η χαρτοπαιξία και νομίζω από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 ήταν σε διάσταση με τη γυναίκα του, την Αλίκη του Μπάτενμπεργκ – Μάουντμπατεν. Αυτή η τελευταία είναι επίσης ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, θα τα δείτε στο άρθρο στο οποίο παραπέμπει η Μαρία (36), κουφή, από ένα διάστημα και μετά το είχε γυρίσει υπερβολικά στη θρησκεία, μάλλον είχε και κάποια ψυχολογικά προβλήματα (κάποιου είδους παράνοια;) αλλά, νομίζω, και αξιόλογη φιλανθρωπική δράση. Ξαναγυρίζοντας στον Ανδρέα, πέθανε στο Μόντε Κάρλο το 1944. Ξαναγυρίζοντας στο Μον Ρεπό, μετά την (πρώτη) κατάργηση της βασιλείας το 1924 το διεκδίκησε ο Δήμος Κερκυραίων (ή το Δημόσιο;, δεν είμαι σίγουρος) με τον ισχυρισμό ότι δεν είχε δωρηθεί κατά κυριότητα (ιδιοκτησία) στον Γεώργιο Α’ αλλά του είχε δωρηθεί μόνον η χρήση και άρα δεν είχε κανένα δικαίωμα να το κληροδοτήσει στον Ανδρέα. Προέκυψε δίκη που είχε κερδηθεί από τον Ανδρέα στο Εφετείο και επρόκειτο να εκδικαστεί στον Άρειο Πάγο, αλλά μεσολάβησε η παλινόρθωση της μοναρχίας το 1935. Ο Μαρκεζίνης (νομικός σύμβουλος του Γεωργίου Β’ τότε) γράφει στην ιστορία του ότι ήταν βέβαιο ότι θα χαθεί η δίκη από το κράτος (έτσι λέει αυτός, βέβαια) αλλά δεν το θεώρησε σωστό να αντιδικεί το δημόσιο με πρίγκιπα και εισηγήθηκε (πράγμα με το οποίο, λέει πάντα ο Μαρκεζίνης, συμφώνησε και ο τότε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου που, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν βενιζιλικής προελεύσεως) και εκδόθηκε αναγκαστικός νόμος που έδινε το «Μον Ρεπό» στον Ανδρέα οριστικά. Στη συνέχεια το αγόρασε από τον Ανδρέα (προφανώς για να τον ενισχύσει οικονομικά, καθότι ολίγον σπάταλος και κουμαρτζής) ο ίδιος ο Γεώργιος Β’ με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ως ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας μετά τον πόλεμο το «Μον Ρεπό» (γι’ αυτό γεννήθηκε εκεί η Αλεξία το 1965, γνωστό το γεγονός γιατί συνέπεσε η γέννηση με την κρίση πριν την «Αποστασία», έγινε επίσκεψη του Παπανδρέου εκεί κλπ.). Μετά τη μεταπολίτευση διεκδίκησε πάλι το «Μον Ρεπό» ο Δήμος Κερκυραίων . Το κατέλαβε με το έτσι θέλω, πήγε ο Κωνσταντίνος (τέως βασιλιλάς) στα δικαστήρια, έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα στον πρώτο βαθμό διότι κρίθηκε ότι ο νόμος του 1935 ήταν άκυρος ως αντισυνταγματικός, νομίζω στο Εφετείο έχασε ο Δήμος και ενώ το πράγμα εξελισσόταν μεσολάβησε ο νόμος Βενιζέλου το 1994 για την βασιλική περιουσία οπότε χάθηκαν όλα από τον Κωνσταντίνο που, ως γνωστόν, πήγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πήρε μία αποζημίωση, διότι θεωρήθηκε ότι έγινε απαλλοτρίωση της περιουσίας του χωρίς αποζημίωση και παραβιάστηκε το θεμελιώδες δικαίωμά του στην ιδιοκτησία.

  Τον Φίλιππο νομίζω τον φρόντιζε περισσότερο η οικογένεια της μητέρας του, ιδίως αυτός ο θείος του ο Louis Mountbatten που ήταν ο τελευταίος αντιβασιλέας των Ινδιών και που τον σκότωσε ο ΙΡΑ το 1979. Ξεφυλλίζοντας για άλλο θέμα την Ελευθερία, νομίζω κάπου εκεί γύρω στο 1958-59 έπεσα σε μία είδηση για επίσκεψη του Φίλιππου στην Αυστραλία ή στον Καναδά, δεν θυμάμαι καλά, νομίζω στην πρώτη, όπου τον πλησίασαν κάποιοι Έλληνες μετανάστες και προσπάθησαν να του μιλήσουν Ελληνικά (Έλληνας γαρ…) τα οποία ο Φίλιππος προσπάθησε να τα μάθει πριν τον πόλεμο (γράφει η Φρειδερίκη στα απομνημονεύματά της) αλλά μάλλον χωρίς μεγάλη επιτυχία. Ο Φίλιππος τους αντιμετώπισε μάλλον με σκαιότητα (για την οποία, άλλωστε, φημίζεται), πρέπει να είπε και κάτι του τύπου «δεν είμαι Έλληνας», που σχολιαζόταν δυσμενώς, όχι αδικαιολόγητα, στην εφημερίδα.

  Πάντως, αν δει κανείς τον προσωπικό θυρεό του Φιλίππου π.χ. εδώ, θα δει ότι το πάνω δεξιά τέταρτο της ασπίδας (θυρεού) έχει το Ελληνικό έμβλημα (από τον βασιλικό θυρεό της Ελλάδας, που ήταν και το έμβλημα του κράτους όταν είχαμε βασιλεία). Παρεμπ., αν υπάρχουν και άλλα ψώνια εκτός από εμένα και θέλουν πράγματι να μάθουν, τα τρία άλλα εμβλήματα είναι: Δανία (πάνω αριστερά), Μπάτενμπεργκ – Μάουντμπατεν (κάτω αριστερά) και το έμβλημα της πόλης του Εδιμβούργου (το κάστρο του), γιατί ο Φίλιππος όταν παντρεύτηκε την Ελισσάβετ πήρε τον τίτλο «Δούκας του Εδιμβούργου» (και κάτι άλλα ψιλά, αλλά αυτά δεν αποτυπώνονται στον θυρεό του). Ο θυρεός του Φίλιππου γνωστός σε όσους έτυχε να ψωνίσουν στο Harrods καθόσον είναι προμηθευτές του και έχουν τον θυρεό του (με άλλους) πάνω στις χαρακτηριστικές σκούρες πράσινες σακκούλες τους.

  Τελειώνω με το εξής, που είναι ίσως και το σημαντικότερο, γιατί εξηγεί κάποιες αναφορές του Μποστ στο μωρό που, τάχα, μπερδεύτηκε κι άρχισε να λέει Μαουντμπαμπάδεν κλπ. Σύμφωνα με αυτή την ιστοσελίδα το 1960, προφανώς την ίδια εποχή με την γέννηση του Ανδρέα, η Ελισσάβετ με Order in Council (βασιλικό διάταγμα θα το λέγαμε, εμείς, στα Ελληνικά) όρισε ότι οι απόγονοί της θα έχουν το επώνυμο Mountbatten-Windsor (και όχι σκέτο Windsor, όπως από το 1917 έχουν όλα τα μέλη της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας). Αυτό έγινε, προφανώς, προς τιμήν του Φίλιππου, να μην έχουν τα παιδιά (μόνο) το επώνυμο της μαμάς. Προφανώς λοιπόν αυτή την απόφαση, για την οποία χωρίς αμφιβολία θα είχαν γράψει, τότε, οι εφημερίδες, την κοροϊδεύει ο Μποστ με τα Μαμουντμπάτεν και Μαουντμπαμπάτεν.

 51. IN said

  50: Όταν ξεκίνησα να το γράφω τα σχόλια ήταν στο 36, όταν τελείωσα μεσολάβησαν κι άλλα που δεν τα είδα, και καλύπτουν μερικά πράγματα που γράφω κι εγώ. Πολύ σωστό, ιδίως, το 37 που εξηγεί το «γιος της καλογριάς» (και, συνεκδοχικά, Καραϊσκάκης).

 52. sarant said

  50: Πολύ χορταστικό! Στη Βικιπαίδεια λέει ότι o Φίλιππος δεν έχει strong grasp of the language, αλλά και ότι έχει πει πως καταλαβαίνει a certain amount

  49: Πιθανό!

 53. IN said

  48: Ναι, σύνθηες φαινόμενο οι Πριγκίπισσες να αναφέρονται με το όνομα του πρίγκηπα (αφού λες ότι έπαιρνε πιο καλό βαθμό) συζύγου τους. Ο Μαρκεζίνης στην ιστορία του σε ζαλίζει με την «Πριγκίπισσα Νικολάου» (την σύζυγο του, επίσης αδελφού του Κωνσταντίνου Α’ και του Ανδρέα, Πρίγκηπα Νικολάου, ήταν και οδός στη Θεσσαλονίκη κάποτε, τώρα λέγεται Αλεξάνδρου Σβώλου, παλιότερα ακόμη Πολωνίας) ενώ και η Φρειδερίκη, από το 1935 ως το 1947, όταν ο Παύλος ήταν Διάδοχος ήταν η «Πριγκίπισσα Διαδόχου».

 54. Νέο Kid Στο Block said

  Γιατί όμως το γοτθικό βουνό της Βάδης έγινε στα εγγλέζικα Μαουντμπάντεν κι όχι (πιο νορμάλ «μεταφραστικώς») Μπάντενμάουντεν ;
  Εδώ σάς θέλω!

 55. spyroszer said

  Ευχαριστώ πολύ.

  45. Δεν το είχα αντιληφθεί ότι ο πρίγκιπας γράφεται με ι, παρ’ ότι δεν διδάχτηκα καθαρεύουσα. Μου ‘χει μείνει φαίνεται από το «Ξυπόλητος Πρίγκηψ» κλπ.

 56. spiral architect said

  @50: Πολύ καλό! 🙂

 57. sarant said

  54: Να το πάρει το ποτάμι!

 58. Πέπε said

  @54, 57: Μα αφού έτσι τα λένε ρε παιδιά στα αγγλικά. Mt Olympus κλπ.

 59. Νέο Kid Στο Block said

  57. Ω!, το 54.(«εδώ σάς θέλω!) δεν ήταν πρόκληση προς τις γνώσεις σας έναντι των ιδικών μου,αλλά σκέτη πρόκληση προς τις μαντικές σας ικανότητες! 😆

 60. ππαν said

  Η πριγκίπισσα Αλίκη έκρυβε σπίτι της στην Κατοχή μια οικογένεια Εβραίων και τιμήθηκε γι΄αυτό μετά θάνατον και σχετικά πρόσφατα από το Ισραήλ. Προπολεμικά τη είχαν κλεισει και σε ίδρυμα ως σχιζοφρενή

 61. sarant said

  60: Και είναι θαμμένη, διάβασα, στο Όρος των Ελαιών.

 62. marulaki said

  Μου άρεσαν τα jipounia, ο Γιδοφύλαξ, το βουστροφηδόν στην κορφή-κορφή και δεν έχω λόγια για τους bebeούντες και το Μαμαουντμπάντεν! Αν έχεις έμπνευση ρε παιδί μου…!

 63. spyroszer said

  Μπάτενμπεργκ Μαουντμπάτεν και Ελισάβετ
  Ένα γερμανικόν όνομα που μετεφράσθη εις την αγγλικήν
  Η γερμανική πολίχνη Μπάτενμπεργκ απεφάσισε να προσφέρη ένα βαρύτιμο δώρον εις την βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ και τον σύζυγόν της Δούκα του Εδιμβούργου, δια να εκφράση την χαράν διότι η βασίλισσα απεφάσισεν όπως μερικοί από τους απογόνους φέρουν μαζί με το όνομα Ουίνδσωρ και το όνομα Μαουντμπάτεν.
  Ο δήμαρχος της πολίχνης, η οποία αριθμεί σήμερον 1.800 κατοίκους και έχει κτισθή το 1140, κ. Άρνολντ, εδήλωσεν ότι άπαντες οι κάτοικοι του Μπάτενμπεργκ θεωρούν μεγάλη των τιμήν το γεγονός ότι το όνομα της πόλεώς των θα περιλαμβάνεται εις τα «βασιλικά» ονόματα.
  Οι παλαιοί κόμητες του Μπάντεμπεργκ, έπαυσαν να υπάρχουν από του 1430, αλλά κατά τον 19ον αιώνα ο τίτλος ανεγεννήθη υπό του Δουκός της Έσσης, ο οποίος είχεν ένα κτήμα παρά το Μπάντεμπεργκ και συνήθιζε να κυνηγά εις το δάσος του.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=24988&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiAAgARhASTASRASbASJASKASNAScAAi&CropPDF=0

 64. Αγγελος said

  Αραγε για τη βάφτιση του ίδιου πρίγκιπα σκάρωσε ο Μποστ ένα άλλο γελοιογραφικό γραμματόσημο, που το θυμάμαι αμυδρά από την «Εκλογή», όπου στην περιγραφή έγραφε «έχει 44 δόντια (το γρματόσημον, όχι το πεδί)» και μέσα στο σκίτσο «Η.Μ. ΚΟΛΥΜΠΑ», εξηγώντας ότι σημαίνει His Majesty’s κολυμπήθρα Μπάκιγχαμ, «δηλαδή λαμβάνει χώραν συγκοπή»; — Ιδού θέμα για τη μέρα που θα βαφτιστεί το νεογέννητο πριγκιπόπουλο!

 65. Αγγελος said

  Ο Φρόυντ σύστησε «X-raying her ovaries in order to kill off her libido». Ω της ψυχιατρικής βαρβαρότητας! (Αραγε σήμερα θα της έδιναν ορμονικούς ανταγωνιστές για την ίδια διάγνωση;
  )

 66. ΣοφίαΟικ said

  63: Ακριβώς. Ορισμένοι από τους απογόνους της Ελισάβετ έχουν το επίθετο Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ- αυτοί που είναι μακριά απο τη διαδοχή. Αυτό λένε ήταν σημείο τριβής μεταξύ του βασιλικού ζέυγους, αφού ο Φίλιππος λεέι παραπονιόταν ότι είναι ο μόνος άντρας που δεν μπορεί να δώσει το επίθετό του στα παιδιά του (δεν ξέρω τι περίμενε πάντως όταν παντρεύτηκε την Ελισάβετ, ίσως να περίμενε ότι ο πεθερός του θα πέθαινε σε βαθιά γεράματα κι ότι θα ζούσε ο ίδιος κι η Ελισάβετ καμια εικοσαετία ακόμα μακριά από τη δημοσιότητα).
  Τον Φίλιππο τον είδα από κοντά όταν είχε έρθει επίσκεψη στο κολλέγιό μου στο Καίμπριτζ και τα συμπεράσματα ήταν:
  α. ήταν τυπικός ενενηντάρης Άγγλος αριστοκράτης- εντελώς άλλης γενιάς άτομο. Αλλά παρά τα χρόνια κρατιέται καλά.
  β. σε μια μέρα είχε κομπλέ πρόγραμμα από το πρωί μέχρι το βράδυ- για την ηλικία του μια χαρά δούλευε και παώ στοίχημα ότι τα παιδιά και τα εγγόνια θέλουν να ζήσει η Ελισάβετ κι αυτός άλλα είκοσι χρόνια και να τρέχουν από τη μια επίσημη εκδήλωση στην άλλη και να αφήνουν τη νεολαία να χαζολογεί.
  γ. είναι γκαφατζής ή μάλλον λέει αυτό που σκέφτεται χωρίς να τον πολυνοιάζει μην προσβάλλει κανέναν. Π.χ. λέει στην διπλανή μου «εσύ είσαι πολύ μικρή για να είσαι φοιτήτρια» και μετά γυρίζει σε μένα και λέει «εσύ είσαι πιο…» σιτεμένη ήθελε να πει, αλλά τον διέκοψα λέγοντάς χαίρω πολύ και είδα τον ακόλουθό του από πίσω να ξεφυσάει με ανακούφηση. Ήρθε μετά και μου μίλησε και κατάλαβα ότι οι ακόλουθοι είχαν το βασικό καθήκον να μιλάνε με όσους μπορεί να είχαν παρεξηγηθεί με αυτά που έλεγε ο Φιλιππος και να τους καλοπιάνουν.
  δ. το αστείο είναι ότι εγώ ήμουνα κοντά στην είσοδο, όσοι ήταν πιο κάτω άκουσαν χειρότερα. Η εξήγηση είναι ότι μάλλον όσο προχώραγαν οι χαιρετούρες και οι συστάσεις βαριόταν και προσπαθούσε να πει κανένα αστείο να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα. Και μοίραζε διακριτικά κομπλιμέντα στις νόστιμες φοιτήτριες.

 67. Γς said

  Ωχ, κόψτε το με τους βασιλιάδες και τα σόγια τους.
  Σαν ν ακούω τη μάνα μου που τους ήξερε όλους απέξω κι ανακατωτά!

  Σαλιαρίσματα…

 68. Γς said

  Μπα τώρα σε διάβασα Σοφία!
  Δεν σου ξέφυγε ούτε ο Φίλιππος!

  Μπράβα!

  Ρε σεις, Τι διαβάζω εδώ;

  Η Turkish Airlines εξαγοράζει την Olympic Air !!!

  Κι εδώ:

  στον Σκορπιό. Σε αρχαιοελληνικό ύφος, με τον Ριμπολόβλεφ ντυμένο με χλαμύδα, να απολαμβάνει άσματα του Κώστα Καραφώτη, ξαπλωμένος σε έναν τεράστιο καναπέ με βάση …Καρυάτιδες.

  Κι εδώ:
  Κι εκεί:
  Μας πήρε και μας σήκωσε…

 69. ΣοφίαΟικ said

  64: σύμφωνα με ένα ντοκυμανταίρ που είχα δει παλιά οι διαγνώσεις για αρρώστιες της Αλίκης πιστέυεται σήμερα ότι ήταν λίγο υπερβολικές. Στην πραγματικότητα η οικογένεια δεν είχε ιδιαίτερη οικονομική άνεση, ο γάμος ήταν όχι και ίδιαίτερα ευτυχισμένος, τα παιδιά τα αποξένωναν με το ζόρι οι συγγενείς (για να γλυτώσουν από τους ασταθείς γονείς τους) κλπ κλπ. Λίγο ευαίσθητος να είσαι, τρελλαίνεσαι.

 70. sarant said

  64: Θα το ψάξω, θα το ψάξω!

 71. gryphon said

  Aυτή η ιστορία με το royal baby μου εσπασε τά νευρα (για να μην πω τι αλλο) ολες τις προηγουμενες μερες. Υπηρξε μια πολυ εντονη προβολη και μια προσπαθεια να δημιουργηθει ενα κλιμα ενθουσιασμου και μαζικου ενδιαφεροντος που σε μεγαλο βαθμο ειναι τεχνητο και ψευτικο ακομη και για το εσωτερικο τής Αγγλιας. Εγώ πισω απο ολη αυτή τήν προβολη ειδικα στο εξωτερικό βλεπω μια απελπισμενη προσπαθεια καποιων κυκλων (οχι απαραιτητα της βασιλικης οικογενειας) στην Αγγλια να διατηρησουν μια εικονα αιγλης που νομιζουν πως εχουν και ασκησουν εναν πολιτιστικό κατα καποιο τροπο ιμπεριαλισμο.
  Ειναι αδιορθωτοι.Ζουνε ακομη στην εποχη του η Βρεττανια κυβερνα τα κυματα η οταν ο καπταιν Κουκ εντυπωσιαζε με καθρεφτακια τους ιθαγενεις η εστω στην εποχη τών Μπιτλς που χιλιαδες κοριτσια ανα την υφηλιο σπαραζαν στο κλαμα μολις τους εβλεπαν.Και καλα ας πουμε τον Μακ Καρτνευ αλλα ποτε δεν καταλαβα πως οι κοπελες τοτε τρελλαινονταν με αυτη τήν μουτσουνα του Ρινγκο Σταρ η και με τον Λενον ακομη.
  Ακομη και το οτι καθε καλοκαιρι πριν μερικα χρονια εστελναν περιοδεια τήν Μαντσεστερ σε διαφορες χωρες τής Ασιας και πρωην αποικιες τους για να δουνε και να θαυμασουν απο κοντα οι ιθαγενεις τον αρειο Μπεκαμ (με τήν φατσα αγγλου χωριατοπαιδου και ποδια ισια σαν τοξα) το θεωρω οτι ηταν στα πλαισια αυτης της προσπαθεια να προβαλλουν μια εικονα που εχουν για τους εαυτους τους εντελως φανταστικη.
  Ειναι κρατος και εθνος που βρισκεται σε πληρη παρακμη.

  Υπαρχει και το περιεργο γεγονος με τον βασιλια Γεωργιο τον πατερα τής σημερινης βασιλισσας Ελισαβετ.Ηταν πρωτα ξαδερφια με τον τελευταιο τσαρο της Ρωσιας τον Νικολαο Β’.Εμοιαζαν ομως σαν διδυμα αδερφια και κατι περισσοτερο σαν δυο σταγονες νερο κυριολεκτικα.
  Αρνηθηκε ομως η στην καλυτερη περιπτωση επεδειξε ολιγωρια να του δωσει ασυλο η να τον βοηθησει να αποφυγει την συλληψη και τον θανατο τελικα.Πολυ περιεργη και ανεξηγητη μεχρι σημερα σταση.

 72. Νέο Kid Στο Block said

  71. Σιγά να μην μπλέκανε τα γατόνια οι Εγγλέζοι (και δεν εννοώ τους Royals..) με ξεπεσμένους Τσάρους και Αλαμανές (bloody Germans!) Τσαρίνες.
  Όσα για τα τωρινά, μήπως είσαι λίγο υπερβολικός; Πανηγυράκι κάνουνε οι «παρηκμασμένοι» μωρέ. Σιγά μην πολυσκοτίζονται .

 73. christos k said

  Εγώ πάντως όλο αυτό με τη βασιλική οικογένεια το βλέπω λίγο καρναβάλι του Ρίο.

  71. Gryphon δεν ξέρω αν η κατάσταση με τους Άγγλους έχει να κάνει με φανταστική εικόνα για τον εαυτό τους ή με μαθημένη συμπεριφορά. Έχοντας ζήσει στην Αγγλία για λίγο μου έδωσαν την εντύπωση πως είναι ευγενικοί χωρίς να το εννοούν. Μόλις νιώσουν λίγο ελεύθεροι να εκφραστούν εκεί βλέπει κανείς το πραγματικό τους πολιτισμικό επίπεδο. Μία χώρα βιτρίνα.

 74. munich said

  οι πρώτες δηλώσεις

 75. @20: Νεοκίντ, στην ταινία που λες ο (πράγματι εξαιρετικός) Τζέφρι Ρας έπαιζε τον ρόλο του Σερ Φράνσις Γουόλσιγχαμ, που ήταν, ας πούμε, αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Αλισαβούς.

 76. Πέπε said

  @71: Γρύφων, αφού αποφύγω να τσακωθώ μαζί σου για το Ρίνγκο και για τον Τζων (με το πρόσχημα ότι αναφέρθηκες μόνο σε κοριτσάκια), θα παρατηρήσω δύο τινά, εκ των οποίων δεν μπορώ τελικά να πω αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί σου:

  Πρώτον, χωρίς να έχω ζήσει στην Αγγλία θυμάμαι από μικρός να ακούω παντού ότι ο κύριος λόγος που οι Άγγλοι γουστάρουν τόσο πολύ τη βασιλική τους οικογένεια είναι επειδή αγαπάνε γενικά την εθιμοτυπία και τα σύμβολα της παράδοσης. Τα σύμβολα αυτά μπορεί και να είναι κενά περιεχομένου, αλλά αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Κακό είναι αν δεν το συνειδητοποιείς/παραδέχεσαι (όχι εσύ, εκείνοι). Δε νομίζω όμως να θεωρούν ότι οι βασιλείς τους είναι κάτι παραπάνω από γραφικά στολίδια. Άρα, γιατί να μην πανηγυρίσουν όταν αυτοί παντρεύονται, γεννάνε, στέφονται κλπ.;

  Δεύτερον, έχει πλάκα ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα έχουμε δύο καφτές ειδήσεις αγγλικής προέλευσης αυτές τις μέρες. Η μία είναι αυτή, η άλλη είναι για τους πιτσιρικάδες που σφάχτηκαν στα Μάλια, σε μια επίδειξη παρακμής όντως, και μάλιστα που δεν είναι καθόλου άνευ προηγουμένου (πριν καναδυό χρόνια δεν ξανασφάχτηκαν στη Ρόδο ή στην Κω;)…

 77. Ελένη said

  @ 71: «…Aυτή η ιστορία με το royal baby…»
  Οι Άγγλοι έχουν επίγνωση της βαθιάς παρακμής στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια η χώρα τους. Ένας και ο μοναδικός λόγος για να βρίσκεται η Αγγλία στο προσκήνιο και να πέφτουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας είναι οι γάμοι, τα γεννητούρια και …οι κηδείες.
  Να δείτε αν (ο μη γένοιτο) πεθάνει η Ελισάβετ, τζερτζελές που έχει να γίνει…

 78. ΣοφίαΟικ said

  Περί Αγγλίας: η τρέλλα με το νεογέννητο δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο ίσως νόμισαν οι απ’έξω. Ενδιαφέρον έχει για τους Άγγλους για πολλούς λόγους. Ο ένας ήταν ότι είναι λογικό να ενδιαφέρονται να μάθουν ποιός θα είναι ο μελλοντικός βασιλιάς ή αν προτιμάτε ποιόν θα ταίζουν με τους φόρους τους. Ο άλλος ήταν καθαρά συνταγματικός λόγος. Πρόσφατα άλλαξαν τα περί διαδοχής έτσι ώστε η βασιλεία να περνάει στο πρώτο παιδί ανεξάρτητα από το φύλο του. Δυστυχώς για όσους περίμεναν να δοκιμαστεί ο νόμος άμεσα, ο διάδοχος δεν ήταν η διάδοχος.
  Ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι όπως όλοι οι άνθρωποι, μια μερίδα Άγγλοι είναι επιρρεπείς στο κουτσομπολιό και η βασιλική οικογένεια είναι ο στόχος του κουτσομπολιού όλων, πάντα. Το κουτσομπολιό δεν είναι παντα καλοπροαίρετο, φυσικά, αλλά είναι κουτσομπολιό. Και είναι ασχετο με το αν είναι φιλοβασιλικός ή αντιβασιλικός κάποιος.

  Τώρα, από κει και πέρα εγώ δεν είδα να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από οποιαδήποτε άλλη βασιλική εκδήλωση. Όσο ενδιαφέρονται για το χριστουγεννιάτικο μήνυμα της Ελισάβετ, τόσο ενδιαφέρονταν και για τη γέννηση του διαδόχου του διαδόχου. Όμως αυτή την εποχή δεν έχει πολιτικές ειδήσεις, έχουμε τη ραστόνι που λεέι κι ο Νικοκύρης, τα σχολεία έκλεισαν, οι πολιτικοί έχουν πιάσει τις παραλίες λογικό είναι να νομίζουμε ότι δεν ασχολείται κανείς με τίτοπα άλλο γιατί απλούστατα δεν υπαρχει τίποτα άλλο. Για τον ίδιο λόγο πήρε τεράστια δημοσιότητα το σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ισπανία.
  Ενδια΄φερο έχει το ότι οι Άγγλοι λέγανε ότι οι αμερικανοί έκαναν χειρότερα κι ότι το ενδιαφέρον για τον δια΄δοχο είχε παραγίνει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Γιατί μόνο οι ψυχίατροι των ΗΠΑ ξέρουν.

 79. ΣοφίαΟικ said

  Το ραστόνι, διορθώνω…

 80. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Μια άνοιξη,προ 15-17 ετών περίπου θα ήταν,βρέθηκα στο Τατόι .Ερήμωση κι εγκατάλειψη.(Είχε προηγηθεί το νυχτερινό κομβόι με τα κλειστά φορτηγά που μετέφεραν πράγματα των πρώην βασιλικών ενοίκων). Από τα πεσμένα σύρματα μπήκαμε χωρίς να μας εμποδίσει κανείς και τριγυρίσαμε ανάμεσα στα παλιωμένα ή μισοερειπωμένα κτήρια και τις αλέες με τα μπερδεμένα κλαδιά. Ξαφνικά στο χέρσο χώρο,γύρω από μια όμορφη εκκλησία,κλειστή κι εγκαταλειμμένη κι αυτή, είδαμε μπρος μας σταυρούς και πλάκες μνημάτων.Διαβάσαμε ονόματα βασιλιάδων και βασιλισσών, πριγκίπων και πριγκιπισσών.Πλήθος.Ήταν κι ένα παιδικό, Αλεξάνδρα νομίζω (μπορεί Όλγα), κάπου στα 1920.
  Πριν κάνω αποστολή των γραμμών αυτών, ένα τσακ στο γκούγκλη δίνει μεταξύ των ταφών εκεί και μια «φρέσκη»:
  Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδας, Λαίδη Μπράντραμ (4 Μαΐου, 1913 — 2 Οκτωβρίου, 2007) – (κόρη του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄).

  Επί του πολυεπίπεδου πάντα Μποστ, άραγε το ταλκ που λέει ότι στέλνουν (οι συγγενείς) από τη Σκωτία (Εδιμβούργο), δεν υποκρύπτει κάτι;
  ‘Ολες αυτές οι βασιλικές δυναστείες και τα ονόματα, μεγάλη ζαλούρα.

  Τα πριγκιπικά γεννητούρια πάντως, μοσχοπουλούνται και ως χιλιάδες αναμνηστικά μπιχλιμπίδια.
  Οικονομικά πολύ συφερτική η όλη βαβούρα με το ημιγάλαζο βρέφος.

 81. ΣοφίαΟικ said

  H Λαίδη Μπράντραμ ήταν κόρη του Κωνσταντίνου Α και παντρέυτηκε μετά τον πόλεμο, όταν ήταν 35 ετών, έναν Άγγλο αξιωματικό κοινό θνητό. Ίσως η ηλικία της για εκείνη την εποχή να ήταν προχωρημένη, γιατί οι βιογραφίες της λένε ότι οι αδερφοί της (ο Γεώργιος Β κι ο Πάυλος) είχαν ενθουσιαστεί με την απόφασή της να παντρευτεί. Tώρα, επειδή Άγγλοι υπήκοοι δεν επιτρέπεται να κατέχουν ξένους τίτλους ευγενείας, με το γάμο της έγινε κυρία Μπράντραμ, αλλά της επέτρεψαν να χρησιμοποιεί τον τίτλο της Λαίδης εντός Αγγλίας.

 82. Gpoint said

  Μικρός ήμουν κι ανώριμος και πήγα να ψηφίσω
  νάχουμε ή όχι βασιλιά, εγώ ν’ αποφασίσω
  και μ’ απειρία μπόλικη και λίγη δόση τρέλλας
  δημοκρατία ψήφισα, του τσιάο και της μπέλλας

  Κι αντί φοροπληρώνοντας να τρέφω ένα σόι
  πολλά μου ξεπετάχτηκαν, λες κι ήταν κομπολόι
  να, βασιλιάδες πράσινοι, γαλάζιοι κι ερυθροί
  επάνω στην καμπούρα μου εστήσανε γιορτή

  Κι οι βασιλιάδες γιαλαντζί, σαν άγρια συμμορία
  την χώρα οδηγήσανε εις την χρεοκοπία
  γιατί μπορεί να λέγανε τα ψεύτικα τα λόγια
  μα δεν αντέχει ο τόπος μας να τρέφει τόσα σόγια

  Προσωπικά θα ψήφιζα υπέρ της βασιλείας σήμερα για πρακτικούς λόγους που εξήγησα εμμέτρως .Ηταν ένα φρένο στην ασυδοσία των πολιτικών, ρόλο που δεν μπορεί να παίξει ο..»διορισμένος και διακοσμητικός» πρόεδρος της δημοκρατίας, ούτε ο «λαός στην εξουσία». Από την άλλη σιχαίνομαι το κουτσομπολιό περί των «ευγενών» που όμως συγκινεί τις πλατειές μάζες απ’ ότι φαίνεται και στο παρόν ιστολόγιο.. Το φαινόμενο εξηγείται πολιτικοκοινωνικοψυχολογικώς.
  Παρ’ όλο το «ανφέρ» του δημοψηφίσματος το 31% πολλά έδειξε τότε
  Αναλογικά, το μικρότερο ποσοστό φιλοβασιλικών βρίσκεται στον χώρο της δεξιάς (εξαιρουμένων βεβαίως των καθαρόαιμων βασιλικών)

 83. Νέο Kid Στο Block said

  75. Nαι μπράβο Βάιο! Ο Γουόλσινγχαμ. Ευχαριστώ!

 84. Νέο Kid Στο Block said

  Xωρίς να θέλω ειλικρινά να κοντραριστώ ή «να την πω» στους συσχολιαστές που διαπιστώνουν «παρακμή» στους Εγγλέζους, πώς τεκμαίρεται αυτή η παρακμή; Τι τρομερά διαφορετικό δηλαδή γίνεται στην γηραιά Αλβιόνα που δεν γινόταν παλιότερα;
  Ή τέλος πάντων, η «παρακμή» είναι οπωσδήποτε συγκριτικός όρος. Ποιο είναι οι «μη παρηκμασμένοι» με τους οποίους συγκρίνουμε και διαπιστώνουμε την παρακμή των Άγγλων; Ποια είναι τα κριτήρια; Η ποιότητα της Δημοκρατίας; Η ισονομία;Η κοινωνική πρόνοια; Το σύστημα υγείας; Οι κοινωνικές κατακτήσεις και ελευθερίες; Ο ρατσισμός ;
  Ανέφερα μερικά που έχουν για μένα σημασία και στα περισσότερα από τα οποία δεν βλέπω «υστέρηση» , κάθε άλλο! (ειδικά αναλογιζόμενος κάποιες άλλες περηφανείς και φαιδροπορτοκαλίζουσες χώρες…)

 85. sarant said

  79: Α γεια σου, έτσι είναι το σωστό! 🙂

  80: Τυχαίο μάλλον δεν είναι, αλλά δεν βρήκα τη λύση του αινίγματος -ταλκ, Σκωτία…. κάτι της εποχής, ασφαλώς.

 86. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  81. Από τη βίκη:
  Γεννήθηκε το 1913 στην Αθήνα και ανάδοχοί της ήταν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. (Καλή αύρα για τη μακροβιότητά της. 🙂 )
  Η μητέρα της ήταν αδελφή του Κάιζερ της Γερμανίας.
  ( Όι παίζομε…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: