Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια των 6 εκατομμυρίων

Posted by sarant στο 27 Ιουλίου, 2013


Κάποια στιγμή σήμερα, γύρω στο απογεματάκι προβλέπω, ο αριθμός των επισκέψεων στο ιστολόγιο θα ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια, οπότε δικαιολογείται τα σημερινά σαββατιάτικα μεζεδάκια μας να τα αποκαλέσουμε έτσι. Παρακάτω, θα περιαυτομπλογκήσουμε λίγο για το ορόσημο αυτό, προς το παρόν ας ασχοληθούμε με τα καθαυτό μεζεδάκια.

Και ξεκινάω με ένα θηριώδες μεταφραστικό μαργαριτάρι. Σε ρεπορτάζ για τον θάνατο μιας παλαίμαχης δημοσιογράφου, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ειδησεογραφικόν ιστότοπο, διαβάζουμε πως η καριέρα της τερματίστηκε αν όχι πρόωρα πάντως απότομα όταν δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί, πρέπει να «πάρουν την κόλαση έξω από την Παλαιστίνη«. Δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε το πρωτότυπο, είναι μάλλον βέβαιο πως έλεγε get the hell out of Palestine, που φυσικά δεν μπορεί να μεταφραστεί κατά λέξη, κάτι σαν «να τσακιστούν/ξεκουμπιστούν να φύγουν» είναι νομίζω το αντίστοιχο.

Προχωράμε στη γευσιγνωστική (οΘτκ) σελίδα γνωστού ειδησεογραφικού ιστοτόπου, και σε άρθρο για «7 γεύσεις που μπορούν να προκαλέσουν σκάνδαλο», με πρώτο το φουά γκρα, για το οποίο διαβάζoυμε ότι «Η κυκλοφορία του απαγορεύεται στην Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ». Εδώ υποθέτω ότι ο συντάκτης του άρθρου δεν κατάλαβε τι διάβαζε, πιθανότατα δε ούτε έβλεπε τι έγραφε, γιατί δεν μπορεί να είσαι γευσιγνώστης και να μην ξέρεις ότι το φουά γκρα είναι γαλλική σπεσιαλιτέ. Μάλλον διάβασε κάπου για προσπάθειες απαγόρευσης του γκαβάζ, της (αποκρουστικής) τεχνικής για εξαναγκασμένη πάχυνση της πάπιας ή της χήνας, και τα μπέρδεψε.

Την Τετάρτη 31 του μηνός θα τραγουδήσει στην Αθήνα, στο ΟΑΚΑ, ο Ρότζερ Γουότερς. Στο διαφημιστικό βίντεο, τον βλέπουμε να διαβάζει «Είμαι πολύ χαρούμενος να είμαι πάλι στο ΟΑΚΑ στάδιο». Όπως παρατήρησε στο φόρουμ Λεξιλογία ο Νίκος Λίγγρης που το επισήμανε, δύο κλασικά λάθη σε μια τόσο μικρή πρόταση δεν τα κάνει ούτε ο μηχανικός μεταφραστής. Για του λόγου το αληθές, έβαλε στο Google Translate την πρόταση «I’m very glad to be at OAKA stadium again» και πήρε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στο ΟΑΚΑ και πάλι», πρόταση εντελώς αποδεκτή. Είναι απίστευτος αλλά και θλιβερός τόσος ερασιτεχνισμός σε ένα τόσο απλό θέμα.

Υπάρχει εδώ και κάμποσα χρόνια μια τάση για αντικατάσταση των λογίων επιρρημάτων σε -ως όχι από τα αντίστοιχα δημοτικότροπα επιρρήματα αλλά από τα αντίστοιχα επίθετα. Εμβληματικό παράδειγμα είναι το περίφημο «ανεξαρτήτου», όπου το «ανεξαρτήτως ηλικίας» (λογιότροπο και σωστό) γίνεται όχι «ανεξάρτητα από ηλικία» (δημοτικό και σωστό) αλλά «*ανεξαρτήτου ηλικίας» (λογιότροπο και λάθος). Αν όμως κανείς προσέξει λίγο θα βρει και πολλά άλλα παραδείγματα. Βρήκα ένα τέτοιο παράδειγμα σε πρόσφατο ρεπορτάζ και δεν ξέρω αν το μαργαριτάρι πρέπει να χρεωθεί στον δημοσιογράφο ή στον υπουργό (οΘντκ) Άδωνη Γεωργιάδη: «Η αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων μέσα από τη μεταφορά των χρονίων πασχόντων στα μικρά νοσοκομεία, είναι ένας από τους στόχους του υπουργείου Υγείας υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης». Των χρονίως πασχόντων, παιδιά. Χρόνιες είναι οι ασθένειες.

Βέβαια, επί της ουσίας, το μεγάλο μαργαριτάρι ξέρω ότι πρέπει να το χρεώσω στον υπουργό, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου οι πολίτες τρέχουν στα νοσοκομεία χωρίς λόγο, όπως μετά το τσίμπημα μιας μέλισσας». Φαίνεται ότι τα ράντζα στους διαδρόμους τα έχουν προκαλέσει σμήνη μελισσών…

* Αλήθεια, οΘτκ ή οΘντκ; Πώς το προτιμάτε;

elora18010774

Όπως βλέπετε στο εξώφυλλο αριστερά, η αριθμοσοφία το είχε προβλέψει και αυτό -εννοώ το νέο μεγάλο Εθνικό Επίτευγμα, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν για να διαβάσουν τέτοια πράγματα, αυτό είναι το μέγα ανεξήγητο.

Άρθρο με συνταγές για αχλάδια στον ιστότοπο bostanistas.gr, ξεκινάει με τον νατσούλειο μύθο, ότι η φράση «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά» ήταν, τάχα, κραυγή συναγερμού, των νησιωτών που έβλεπαν τα ενετικά μεταγωγικά πλοία, τις αχλάδες, να πλησιάζουν έχοντας πίσω τους τις «βάρκες με τα πολεμοφόδια». Το έχω ξαναγράψει ότι αυτή η εκδοχή μου φαίνεται εντελώς ανυπόστατη.

Το ξέρω ότι στα λιβάδια του protagon.gr θάλλουν κάθε λογής εξωτικές μαργαρίτες, αλλά εγώ διάλεξα ένα περιφρονημένο ανθάκι από το άρθρο του Τ. Τέλλογλου: Ο ίδιος ο κ. Ρέστης, πάντως, φαίνεται ότι πριν από την εμφάνισή του στον ανακριτή αύριο, θα καταβάλλει στην «κακή τράπεζα» το ποσό που του καταλογίζει η έρευνα. Θα καταβάλλει διαρκώς; Όχι βέβαια, θα δώσει άπαξ (αν δώσει, δηλαδή). Απλώς, ο καλός δημοσιογράφος ακολούθησε τον τυφλοσούρτη που έχει γίνει κανόνας στο επάγγελμα: όταν αμφιβάλλεις, βάζε διπλό λάμδα, το πολύ ποτέ δεν έβλαψε.

Όπως έχουμε ξαναπεί, όταν κάποιος επιπλήξει στο Διαδίκτυο τα γλωσσικά λάθη ή τις γνώσεις κάποιου, γίνεται μια συνωμοσία του σύμπαντος και στην ίδια πρόταση κάνει κι ο ίδιος γλωσσικο λάθος. Αυτός είναι ο περίφημος «Νόμος του Μπούμερανγκ» και μια εκδήλωσή του είδαμε τις προάλλες σε άρθρο του συγγραφέα Χ. Χωμενίδη στο protagon: «Πώς να κοιτάξω αφ’ υψηλού τον ημιαγράμματο, που πιάνεται από παραμύθια για διεθνείς ανθελληνικές συνομωσίες και για μαγικές λύσεις….» Οχτώ μόνο λέξεις μετά τον ημιαγράμματο, χτύπησε η ανορθογραφία τον εγγράμματο!

Στο ίδιο άρθρο, προσέξτε ότι ο συγγραφέας γράφει «σκατόλακκος» αλλά ο υλατζής, που νομίζει πως ξέρει καλύτερα, διορθώνει σε «σκατολάκκος». Συνήθως ο τόνος ανεβαίνει στη σύνθεση, αν και το θέμα δεν είναι και τόσο απλό. Εγώ θα τον ανέβαζα.

Για το επόμενο, θα ζητήσω τα φώτα σας. Φίλος διάβασε σε άρθρο τη φράση «πογκρόμ διώξεων», και τον ξένισε. Είδε όμως ότι η φράση βγάζει κάμποσες χιλιάδες γκουγκλιές, και ότι έχει χρησιμοποιηθεί και από πρωθυπουργούς και αναρωτήθηκε αν μόνο σ’ εκείνον φαίνεται λάθος. Κι εμένα δεν μ’ αρέσει, αν και δεν το θεωρώ εξίσου λάθος όσο, π.χ. το «μορατόριουμ της εκεχειρίας». Εσείς τι λέτε;

Όταν στο κύριο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Βήματος γράφουν λάθος το όνομα του Γερμανού αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (Στάινμπουργκ αντί για Στάινμπρουκ που λέγεται ο άνθρωπος) και το λάθος μένει εκεί ώρες ολόκληρες ή και μέρες, χωρίς να διορθώνεται, να μην αναρωτιούνται γιατί δεν σπρώχνονται οι επισκέπτες να γραφτούν επί πληρωμή συνδρομητές.

Και ο ευάριθμος ξαναχτυπά. Στο κύριο άρθρο του τελευταίου τεύχους του Athens Review of Books,  γίνεται λόγος για «τους ευάριθμους πια βολεμένους που στηρίζουν το σημερινό σύστημα εξουσίας». Από τα συμφραζόμενα, είναι φανερό πως η λέξη χρησιμοποιείται με τη σημασία «αρκετοί, πολυάριθμοι», δηλαδή τη σημασία που δεν έχει σύμφωνα με τα λεξικά (ολιγάριθμος). Γι’ αυτό λέω ότι αν γίνω σουλτάνος θα απαγορέψω τη χρήση της λέξης -διότι για να καταλάβεις τι σημαίνει μια πρόταση που περιέχει τη λέξη «ευάριθμος» δεν αρκεί να ξέρεις εσύ τι σημαίνει, πρέπει επίσης να το ξέρει και αυτός που τη χρησιμοποιεί, και επίσης πρέπει να ξέρεις ότι το ξέρει. Θα μου πείτε, συνήθως το νόημα βγαίνει από τα συμφραζόμενα. Θα σας πω, αν είναι έτσι να μη λέμε «ευάριθμος», να λέμε «αλαγκαζάμ».

Πάμε στα δικά μας. Πριν από δέκα μήνες είχαμε συμπληρώσει 4 εκατομμύρια επισκέψεις στο ιστολόγιο (από τις 16.2.2009 που ξεκίνησε η λειτουργία του), και τότε ο φίλος Μιχάλης Νικολάου, με βάση τα στοιχεία επισκεψιμότητας, πρόβλεψε ότι το 6ο εκατομμύριο θα συμπληρωνόταν, με πιθανότητα 75%, σε ένα διάστημα μεταξύ 2.7.2013 και 27.7.2013. Τελικά, επειδή ο ρυθμός κάπως επιβραδύνθηκε μετά το 5ο εκατομμύριο, η πρόβλεψη θα επαληθευτεί στο τσακ, δηλαδή στην άκρη του διαστήματος εμπιστοσύνης -ευτυχώς, γιατί αλλιώς θα θύμωνε πολύ ο κύριος Γκάους.

Για τους στατιστικολόγους, οι ενδιάμεσες εκατοντάδες ήταν:

5Μ στις 11.2.2013

5,1M στις 25.2

5,2Μ στις 12.3

5,3Μ στις 27.3

5.4Μ στις 14.4

5.5Μ στις 4.5,2013

5.6Μ στις 21.5

5,7 Μ στις 6.6

5,8Μ στις 19.6

5.9Μ στις 8.7

6Μ στις 27.7.2013 (εκτός απροόπτου)

Το ιστολόγιο σας ευχαριστεί πολύ για τις επισκέψεις σας -και δίνει ραντεβού για τα επόμενα εκατομμύρια!

Υστερόγραφο:

Ενώ είχα γράψει το άρθρο, διάβασα την απάντηση του Γερμανού δημοσιογράφου της FAZ προς το επιτελείο του Σύριζα, σχετικά με τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που διακόπηκε ή μάλλον που τη διέκοψε ο αρχηγός του Σύριζα εξαιτίας των εχθρικών ερωτήσεων. Ας πω δυο λόγια εδώ, μια και δεν προβλέπω ν’ ασχοληθώ ειδικά με το θέμα.

Ενώ δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο χειρισμός του θέματος από πλευράς Σύριζα ήταν κακός, ο δημοσιογράφος δεν μου δίνει την εντύπωση σοβαρού ανθρώπου -ούτε βέβαια αντικειμενικού. Για παράδειγμα, στο σημείο 4b) ο δημοσιογράφος λέει:  In my third question I asked whether Mr. Tsipras believes that all the talk about today’s Germany being the «fourth Reich», wanting to «colonize» Greece etc. is really the kind of language that European leaders in 2013 should use. Κι όμως, στο άρθρο που Ο ΙΔΙΟΣ παραθέτει ως τεκμηρίωση της θέσης του, δεν υπάρχει η διατύπωση «Ράιχ» ή «αποικία», μονο το «γκαουλάιτερ» στον τίτλο. Αλλά αυτό βέβαια δεν μπορεί να το ξέρει ο Τσίπρας την ώρα της συνέντευξης. Ούτε είναι ένα άρθρο της Αυγής ενδεικτικό για την πολιτική του Σύριζα (η Αυγή δεν είναι καν επίσημο όργανο του κόμματος).

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η σωστή απάντηση εδώ θα ήταν:
Αγαπητέ κύριε, δεν μπορώ να θυμάμαι μία προς μία τα εκατομμύρια λέξεις που έχει δημοσιεύσει η Αυγή τα δύο τελευταία χρόνια, ούτε είναι η εφημερίδα Αυγή όργανο του Σύριζα. Σε καμιά επίσημη ανακοίνωση του κόμματος δεν υπάρχει αυτή η φρασεολογία -μόνο γι’ αυτά έχουμε να απολογηθούμε, όχι για τον υπερβάλλοντα οίστρο των ευθυμογράφων ή των γελοιογράφων που συνεργάζονται με την εφημερίδα. Άλλωστε, αν κοιτάξετε όλον τον τύπο των χωρών του Νότου, θα δείτε ότι οι απροκάλυπτες ή οι έμμεσες παρομοιώσεις της συμπεριφοράς της κυρίας Μέρκελ με το ναζιστικό καθεστώς αφθονούν και εκτός Ελλάδος -και αναρωτηθείτε γιατί. Από μια σοβαρή εφημερίδα σαν τη δική σας θα περίμενα να διερωτηθεί πάνω σ’ αυτό.

Αν έχετε κάποιες ουσιαστικές ερωτήσεις να μου κάνετε για το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η αυριανή κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα, ευχαρίστως να τα συζητήσουμε.

276 Σχόλια προς “Μεζεδάκια των 6 εκατομμυρίων”

 1. Απολαυστικά τα μεζεδάκια των 6 εκατομμυρίων! Θα σταθώ στο υστερόγραφο όμως και θα προσυπογράψω με όση δύναμη ψυχής απέμεινε την πρόταση σωστής απάντησης, εκφράζοντας μια ειλικρινή και χωρίς αιχμές, απορία. Εκεί στον Σύριζα, λογικά μυαλά να διατυπώσουν σαφείς και ξεκάθαρες πολιτικές απόψεις δεν υπάρχουν;

 2. Νέο Kid Στο Block said

  Ax, ωραίο νήμα αυτό το «Στατιστικό» τότε! Μέχρι διαφορική εξίσωση (απλή βέβαια) είχε λύσει ο καθηγητής Μάικολ «δη κόμης οφ Χιούστον» 😆
  «αλλιώ θα θύμωνε πολύ ο κος Γκάους» . Θα έλεγα ότι μάλλον ο κος Συμεών Ντενί Πουασόν θα θύμωνε ,καθότι οι επισκέψεις σε ένα ιστολόγιο θα έπρεπε να διέπονται από «κανονικότητα» κατανομής Πουασόν , σαν μην έχουσες «άνω όριο»(θεωρητικά) ,αλλά ο Σαραντάκος είναι εκτός στατιστικών συχνοτήτων και κανονικοτήτων! 🙂

  YΓ. Το «κόμης» από το «δη κόμης οφ Χιούστον» με διττή ανάγνωση (λόγω «Δυναμό») 😆
  Kαι τώρα ,λέω να πάρω την κόλαση έξω από το ιστολόγιο καθότι έχω και δουλειές! 😆

 3. tofistiki said

  Καλημέρα! Εδώ οι άλλοι προβλέψανε τη μείωση του ΦΠΑ με την αριθμολογία, τι να μας πει και το γατάκι ο Γκάους!
  (Για ξαναδές την τέταρτη παράγραφο, εκεί που λέει «Για του λόγου το αληθές» περισσεύει μια τελείακαι παρακάτω το «και μου πήρε» μάλλον πρέπει αν είναι σκέτο «και πήρε».
  Απορία: Το (οΘτκ) σημαίνει «ο Θεός να τον κάνει»; Γιατί όχι «οΘντκ», τότε; :-p

 4. Γιώργος Φρανκφούρτη said

  Καλημέρα !

  Έχω εδώ και αρκετά χρόνια την απορία πώς βρίσκει ο οικοδεσπότης όλα αυτά τα μεζεδάκια στον ωκεανό δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο…

  Ο Τσίπρας εάν ήταν και εκείνος στοιχειωδώς σοβαρός , τόσο ώστε να απαντήσει σωστά στις λάθος ερωτήσεις που του έθεσε ο δημοσιογράφος , θα φρόντιζε να είχε και τις σωστές απαντήσεις στα ερωτήματα που του θέτουν οι καιροί. Αντιθέτως ακροβατεί με το ένα άκρο στην κατεστημένη αστική δημοκρατία και το άλλο άκρο του στην πλήρη αποδοχή του συστήματος λειτουργίας της δικτατορίας των κερδοσκοπικών αγορών.

 5. Καλημέρα σας! Ακούω πολλά τζιτζίκια (τσιρίγα), οπότε μπορείτε να συμπεράνετε σε ποιο νησί βρίσκομαι. Στέλνω καλοκαιρινούς χαιρετισμούς στον Νικοκύρη και τους αναγνώστες του.
  Όταν επισημαίνω ορθογραφικά λάθη, ακυρολεξίες ή ασυνταξίες, δεν το κάνω για να υποτιμήσω τους διαπράξαντες αλλά για να είμαστε όλοι πιο σωστοί, αν είναι δυνατόν. Ως άτομο κάπως μεγάλης ηλικίας, προτιμώ ενίοτε τύπους που έχετε στιγματίσει σαν απολιθώματα. (Πχ διακρίνω τα ως και σαν στην ομιλία μου και στα κείμενά μου). Παραξενεύομαι πολύ όταν άνθρωποι, που έχουν ασχοληθεί με τα φιλολογικά ή την δημοσιογραφία, λένε τα μαργαριτάρια που αναφέρετε. Δεν μπορώ να γελάσω μ’ αυτά, γιατί σκέπτομαι ότι κάτι είναι λάθος, ή η μόρφωση του ενός ατόμου ειδικά, ή η αστοχία της εκπαίδευσής μας γενικά.
  Υπάρχει όμως πολύ ενδιαφέρον στην καλή χρήση της γλώσσας μας, γιαυτό μετράτε τους επισκέπτες με τα εκατομμύρια! Καλή συνέχεια!

 6. LandS said

  Αλαγκαζάμ φορές, λοιπόν. 🙂

 7. CNT said

  Ε, όχι και ανεξήγητο το γεγονός πως πληρώνουν οι άνθρωποι για να διαβάσουν την ελεύθερη ώρα.
  Πραγματικά, τα 70λεπτά είναι πολύ λίγα για την διασκέδαση που προσφέρει, αν υπήρχε νόμπελ μπούρδας θα το είχε στο τσεπάκι.

  Όσον αφορά το Βήμα, νομίζω πως αυτά τα λαθάκια δεν είναι τίποτα μπροστά σε ολόκληρα άρθρα που έχουν γραφτεί για συναντήσεις που τελικά ..δεν έγιναν ποτέ. (http://img196.imageshack.us/img196/617/hpim1861.jpg & http://www.tovima.gr/society/article/?aid=274592).

  😀

  (μέρα)!

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις διορθώσεις.

  5: Μπορούμε επίσης να το φιλοσοφήσουμε, ότι η τελειότητα δεν είναι του κόσμου τούτου!

  6: Είδες; Και ευάριθμες φορές να έλεγες το ίδιο κατανοητός θα γινόσουν.

 9. Γιώργος Φρανκφούρτη said

  Το πρόβλημα είναι ότι τα 70 λεπτά τα δίνουν γιατί νομίζουν ότι θα ενημερωθούν…

 10. sarant said

  4: Καλώς ήρθες, σε κράτησε η σπαμοπαγίδα επειδή δεν σε γνώρισε 🙂
  Πολλά μεζεδάκια τα στέλνουν με μέιλ φίλοι που ξέρουν ότι κάνω συλλογή!

 11. Γιώργος Φρανκφούρτη said

  Καλημέρα , ευχαριστώ για την αποδοχή…

  @10 , Οικοδεσπότη : Εάν εντοπίσω κάτι , να το στείλω και εγώ ή προτιμάς όσους ήδη στέλνουν για να αποφύγεις την πιθανότητα πολλαπλών ομοίων ;

 12. Gpoint said

  Τώρα, τι να πω με τις διττές έννοιες…

  Ευαρίθμως…ευάριθμα τα σχόλια, εύχομαι !!

 13. Γιώργος Φρανκφούρτη said

  @12 : Θυμήθηκα τον Ευώνυμο που χρησιμοποιούσε ο (οΘτκ) Υπουργός Υγείας… Ακροδεξιός ευώνυμος…

 14. CNT said

  Γιώργο, από αυτή την οπτική η ελεύθερη ώρα εκτελεί κοινωνικό έργο.
  Και οι καθυστερημένοι έχουν δικαίωμα στην εφημερίδα τους, όχι; 🙂

 15. NM said

  Οχι ! Χωρίς «ν» το «οΘτκ». Με «ν» ανάμεσα (οΘντκ) μου φέρνει σαν: «ο Θεός να τον κάνει ντε και καλά».
  Ψηφίζω υπέρ της λακωνικής σύντμησης.

 16. sarant said

  15: Τώρα που το διόρθωσα; Θα αφήσω το ένα έτσι και το άλλο αλλιώς, να δούμε τι προτιμάει το φιλοθεάμον κοινό.

  10: Στέλνε ελεύθερα, το μέιλ είναι sarantπαπάκιpt,lu

 17. Γιώργος Φρανκφούρτη said

  @CNT : Οι καθυστερημένοι έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή και στην περίθαλψη…Σε ό,τι τους καθυστερεί περαιτέρω θα έλεγα ότι ίσως να ήταν ανεκτό να τους στερούσαμε το δικαίωμα…

  Τώρα που το σκέφτομαι , ενώ είναι προφανές ότι το πρόβλημα της Ελλάδος είναι κυρίως η έλλειψη παιδείας , όλα (πλην ενός ερυθρού ) τα κόμματα περιορίζουν τον λόγο τους στην αντίθεση μνημόνιο – αντιμνημόνιο που κατά την άποψή μου είναι λάθος…

 18. Γιώργος Φρανκφούρτη said

  Και εγώ υπέρ του οΘτκ , χωρίς «ν»…

 19. CNT said

  17. (αστειεύομαι).

 20. Γιώργος Φρανκφούρτη said

  @CNT εγώ απάντησα με χιουμοριστική διάθεση…Κατάλαβα ότι αστειευόσουν…

 21. Triant said

  Καλημέρα.

  Αυτό το ‘πάρε την κόλαση…’ είναι άπαιχτο!

  Από την άλλη, το μεταφραστικό λάθος με τις σοβαρότερες επιπτώσεις μπορεί να είναι αυτό που άκουσα χτες το βράδυ σε μια συνέντευξη του Dawkins (που προσπαθώ να ξαναβρώ για να παραθέσω τον λίκνο αλλά δεν μπορώ). Έλεγε λοιπόν ότι το ‘παρθένος’ είναι λάθος στη μετάφραση (μιας προφητείας του Ησαΐα) κάποιας εβραικής λέξης που σημαίνει κυρίως ‘νεαρή γυναίκα’. Ξέρει κανείς πόσο διαδεδομένη και κυρίως πόσο τεκμηριωμένη είναι αυτή η άποψη; Μπορεί να μου προσφέρει ευάριθμες(!) στιγμές απόλαυσης σε κάτι συζητήσεις που έχω κατα καιρούς.

 22. ΣοφίαΟικ said

  Δεν είναι δυστυχώς η κακομεταφρασμένη φράση του Ρότζερ το μόνο πρόβλημα στπο βιντεάκι πυ μας στέλνεις, Νίκοκύρη. Πρόσεξες τις ελληνικούρες και τα μαργαριτάρια του ρεπόρτερ;
  ΥΓ Περί συνεντέυξεων το θέμα κλασσικά το έχασα, πάντως ξερω ότι ο ξύπνιος πολιτικός είναι πάντα έτοιμος να απαντήσει τις πιιο ηλίθιες, χαζές, προκλητικές κλπ ερωτήσεις. Αυτό είναι το παιχνίδι της δημοσιότητας.

 23. Μπα σε καλό μας, τι γέλιο ήταν αυτό πρωί πρωί! 😀
  Να’σαι καλά Νίκο μας ξεκίνησες το ΣΚ πολύ ομορφα!

  Συγχαρητήρια και για τα 6 μιλιούνια που τα είχε προφητέψει η δική μας αριθμοσοφία, αμ πώς;; 😀

  Συμφωνω απόλυτα και με το ΥΓ σου, τα ίδια έγραφα κι εγώ χθες στο ΦΒ. Δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Τσίπρα όμως, βρισκω απολύτως λογική την έκρηξή του με όσα ακουσε. Το λάθος το έκαναν οι υπεύθυνοι επικοινωνίας μετά που χειρίστηκαν το θέμα εντελώς άθλια. Κριμα δηλαδή, εκεί που θα τους χρωστούσαν τους πήραν και το βόδι…

  Τέλος πάντων όμως, άντε παμε για καμιά βουτιά όσο μπορούμε ακομα! Καλό ΣΚ σε όλους! 😀

 24. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

 25. ΠΑΝΟΣ said

  «Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν για να διαβάσουν τέτοια πράγματα, αυτό είναι το μέγα ανεξήγητο».
  Καθόλου! Απορώ,με την απορία.Ειλικρινώς…Πιστεύω, ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

 26. qq said

  Κατά το γνωστό ρητό, δεν υπάρχουν σκληρές ερωτήσεις, μόνο σκληρές απαντήσεις. Εδώ θα φανεί η ευφράδεια του πολιτικού. Έστω σε τελική ανάλυση να παραδεχθεί ευθέως, έθιμον ελληνικόν είναι κατά την προεκλογική περίοδο να λέμε και καμιά μαλακία να ψαρεύουμε ψήφους. Μετά ποιος θυμάται τι είπα και τι ξεείπα. Ακόμα και μερικά μαθήματα από τον Λαφαζάνη θα του φανούν χρήσιμα. Όπου άλλα τον ρωτούν και άλλα απαντά, και αν είναι σκληρές και εχθρικές οι ερωτήσεις σου λέει ευθέως, τώρα με αυτά θα ασχολιόμαστε όταν υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα.

  «Αν έχετε κάποιες ουσιαστικές ερωτήσεις να μου κάνετε για το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η αυριανή κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα, ευχαρίστως να τα συζητήσουμε.»

  Ας φτιαχτεί πρώτα το πρόγραμμα, και από απορίες μπόλικες. Θα πείτε, και οι άλλοι δεν έχουν πρόγραμμα. Σωστότατο. Συνηθισμένα τα βουνά και για όλα φταίει η τρόικα. Πρωτίστως η Μέρκελ.

 27. leonicos said

  Αν έκανε τέτοιο λάθος και ο πολύς Άδωνις, θα τρίζουν τα κόκκαλα του πατέρα του. Εκτός αυτού, ας έρθει να μας δείξει πού βρίσκονται οι χρονίως πάσχοντες που γεμίζουν τα μεγάλα νοσοκομεία. Ιδρώνουν να βγάλουν τους αρρώστους από τη μια εφημερία στην άλλη, ενώ οι κλίνες των μη εφημερευουσών κλινικών κατακλύζονται από ‘φιλοξένειες’ σε μια προσπάθεια να μη μπουν ράντζα. Έχουν μειώσει τη μέση νοσηλεία κατά 80% από τη δεκαετία του 80. Και σε ποια μικρά νοσοκομεία θα τους στείλει, αφού τα κλείνει όλα; Ή θα τα κρατήσει μ’ ένα άτομο προσωπικό ανά 200 αρρώστους, ίσα ίσα για να τους ταΐζουν.

  Κρίμα, ένας άνθρωπος με πραγματική οικογενειακή ιστορία για τον τόπο, άσχετο αν τυχόν δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις του, να κάνει ό,τι του περνάει από το χέρι για να γίνει καταγέλαστος. Για τι παλεύει; Δεν είχε άλλους στόχους στη ζωή του;

  Το ‘ανεξαρτήτου σειράς’ (περί αναπήρων ο λόγος) το είχα δει σε κάποιο ταμείο περιμένοντας να πληρώσω. Το είπα στον προϊστάμενο, ο οποίος όταν συνήλθε από την έκπληξη, ρώτησε τους παρευρισκόμενους που όλοι τον βεβαίωσαν ότι πρέπει να γράψει ή ανεξαρτήτως ή ανεξάρτητα. Λυπήθηκα δυο πράγματα: α) οι οπαδοί του ανεξάρτητα τσακώθηκαν με τους οπαδούς του ανεξαρτήτως και θεωρήθηκα υπεύθυνος. Μιλάμε για φασαρία, ιδίως από ένα γέρο συνταξιούχο χωροφύλαξ (σικ), β) η διόρθωση έγινε με μαρκαδόρο, πολύ άτσαλα και κακόγουστα και χάλασε μια πολύ φροντισμένη επιγραφή. Ψηφίστε: Προτιμάτε μιαν ανορθόγραφη και ωραία ή μια ορθογραφημένη και χάλια; ΣΗΜ. (προς Γς κυρίως) δεν μιλάμε για γυναίκες!

  Περί του επεισοδίου Μάρτιν – Τσίπρα. Θα διαφωνήσω με τον @4Γιώργο από την Φρανκφούρτη, ότι ‘πρέπει ν’ απαντάς σοβαρά’ σε ερωτήσεις που τίθενται υποβολιμαία για να πάρουν τις απαντήσεις που θα εκμεταλλευθούν κατά το δοκούν μεταγενεστέρως. Οι κακοήθεις δεν στρώνουν έτσι. Στρώνουν, ή παραιτούνται, μόνο όταν ξέρουν ότι παίζει και η πιθανότητα να τους κολλήσεις την πόρτα στη μούρη, και όταν οι εργοδότες τους τους τραβάνε το αυτί. Και ο κ. Μάρτιν ήταν εξαιρετικά προκλητικός, με ύφος σα να μιλούσε με αιχμάλωτο αντάρτη ληγμένου αντάρτικου. Και όλα αυτά ενώ δεν θεωρούμαι βασικός υποστηρικτής του πολιτικού.

  Το ‘πογκρόμ διώξεων’ όντως λέγεται αλλά σε απόλυτους όρους είναι λάθος, διότι ‘πογκρόμ’ σημαίνει ‘δίωξη, διωγμός’ και αναφέρεται κυρίως στα (ημι-)αυτόβουλα λιντσαρίσματα αγροίκων της επαρχίας εναντίον των εβραίων στην τσαρική Ρωσία. Το σωστό είναι κύμα διώξεων, αλλά μερικοί χρησιμοποιούν τη λέξη πογκρόμ για να δώσουν δραματικότητα ή έμφαση. Αλλά δεν μπορείς να πεις κύμα πογκρόμοβ, μπορείς;

 28. leonicos said

  Ξέχασα να σας συγχαρώ όλους για τα 6.000.000. Από αυτές 200-300 πρέπει να είναι δικές μου δηλαδή 0,03%,

  Πάω να κλάψω

 29. sarant said

  27: Έτσι, Λεώνικε -λες και τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει από χρονίως πάσχοντες ή από… μελισσόδηκτους!

 30. LandS said

  23 Στέλιο, εγώ δεν συμφωνώ με το Υ του Κικοκύρη. Αφού ο κ. Μέρτενςείναι γνωστός για το στιλάκι του όπως γράφει η ΑΥΓΗ και αναπαράγουν τα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ ιστολόγια (http://left.gr/news/giati-o-alexis-tsipras-petaxe-exo-germano-dimosiografo-vinteo)
  γιατί δέχτηκε να του δώσει χύμα συνέντευξη;
  Μπορούσε να είχε επικαλεστεί φόρτο εργασίας ώστε να του ήταν αδύνατον να προετοιμαστεί για απαντήσεις σε όχι εκ των προτέρων γνωστές ερωτήσεις, μπορούσε ως ζήτημα «στοιχειώδους αυτοσεβασμού και σεβασμού του θεσμικού του ρόλου», να είχε απαιτήσει να εγκριθεί από τους επικοινωνιακούς του, το τελικό βίντεο (ναι, μη ξενίζεστε ΟΛΟΙ οι σοβαροί οργανισμοί το δέχονται, και η FAZ υποτίθεται είναι ένας από αυτούς) και άλλα…
  Αν η συνέντευξη δεν ήταν χύμα, γιατί σηκώθηκε και έφυγε;
  Θυμίζουμε ότι ο Ρόμπιν Ντέι (ο Μέρτενς δεν τον φτάνει ούτε στο δαχτυλάκι, και το μόνο που κατείχε ο Ντέι ήταν η Ιστορία της Σκωτίας, και αυτή μόνο σε ότι αφορούσε την οικογένειά του) εκνεύρισε την Θάτσερ μέχρι δακρύων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά από δυο τέτοιες συνεντεύξεις (μια την είδαμε ζωντανά, όπου ο εγγλέζος δημοσιογράφος τον έκανε να τραυλίζει όταν παρασύρθηκε και έκανε ένα μακρινό συσχετισμό του Τούρκικου καθεστώτος με τη Γερμανία του Χίτλερ, την άλλη τη μπάσαμε στην Ελλάδα λαθραία) έκοψε τις κακές συνήθειες.
  Δεν χρειάζεται να γενικεύουμε όπως στο 1 η Μαριάννα, για να δούμε που είναι το πρόβλημα. Και, βεβαίως, μια και πιάσαμε τις γενικεύσεις, έχουμε δικαίωμα να εκφράζουμε απόψεις ακόμα σαν και αυτές στο 4 του Γιώργου Φρανκφούρτη.

  Έξι εκατομμύρια είναι αλγκαζάμ επισκέπτες 🙂 🙂

 31. LandS said

  Υ του Κικοκύρη ;;;;;
  ΥΓ του Νικοκύρη

 32. Dimitris said

  Για το “πογκρόμ διώξεων”, λέω οτι επειδή είναι ταυτολογία(ρα) όσο και αν δεν μου αρέσει μάλλον θα πρέπει να το δεχτώ 🙂

 33. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  Καλημέρα και συγχαρητήρια για τον εντυπωσιακό αριθμό επισκέψεων!
  Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στον Νικοκύρη (δεν ξέρω αν έχει ειπωθεί κάτι σχετικό στο παρελθόν):
  Ποιος τύπος είναι προτιμητέος, «κι εμένα δεν μ’ αρέσει» ή «ούτε (κι) εμένα μ’ αρέσει»; Εγώ συνήθως προτιμώ τον δεύτερο, αλλά δεν επιμένω ότι έχω δίκιο.

 34. akindynos said

  Συμφωνώ με τον Λεώνικο ότι το πογκρόμ χρησιμοποείται με τη σημασία του κύματος, δείτε και τα πογκρόμ απολύσεων

 35. Αγγελος said

  «Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε και τους ευάριθμους πια βολεμένους που στηρίζουν το σημερινό σύστημα εξουσίας … Μπορεί πλέον να μην έχουν κόμμα, αλλά …»

  Eδώ, το «ευάριθμους» θα μπορούσε να σημαίνει και ‘λιγοστούς’, ότι δηλαδή τα πράγματα είναι τόσο χάλια που λίγοι πια (έχει τη σημασία της αυτή η λεξούλα) ωφελούνται σε σημείο που να θέλουν τη διαιώνισή της. Αλλά ακριβώς η ανάγκη τέτοιων αναλύσεων δείχνει πόσο δίκιο έχει ο Νικοδεσπότης με το σχέδιο φιρμανιού του…

 36. Και ο Στουρνάρας στη γραμμή Άδωνη: χρόνιοι πάσχοντες.
  http://bit.ly/1bty5R6

 37. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  33: Προφορικά προτιμώ τον πρώτο τύπο, που είναι πιο στρωτός (αν και αυτά είναι υποκειμενικά), παρόλο που ο δεύτερος είναι πιο σωστός.

  34: Ενδιαφέρον (εννοώ σαν φράση) το πογκρόμ απολύσεων.

 38. Αγγελος said

  Triant (21), όντως έτσι είναι. Η λέξη του εβραϊκού κειμένου που αντιστοιχεί στη λέξη «παρθένος» στην προφητεία περί Εμμανουήλ σημαίνει κανονικά απλώς «κοπέλα» — «και οι κοπέλες της παντρειάς εκείνα τα χρόνια ήταν παρθένες», έχω ακούσει με τ΄αυτιά μου Αμερικανό ευαγγελικό ιεροκήρυκα να λέει για να το δικαιολογήσει. Υπάρχει όμως και η άποψη ότι το σημερινό εβραϊκό κείμενο της Π.Δ. ανασυστάθηκε τον πρώιμο Μεσαίωνα από τους λογίους βάσει των όποιων υπολειμμάτων του πρωτοτύπου είχαν και των μεταφράσεων των Εβδομήκοντα και άλλων και ότι κατά την ανασύσταση προτιμήθηκαν, συνειδητά ή ασυνείδητα, οι εκδοχές που στήριζαν λιγότερο τις χριστιανικές ερμηνείες των προφητειών. Αλλο ένα παράδειγμα είναι από τον Ψαλμό 21/22, όπου το κείμενο των Ο΄ λέει «ώρυξαν χείράς μου και πόδας», που εύλογα ερμηνεύεται ως προφητεία της Σταύρωσης (που ήταν, ως γνωστόν, ποινή ρωμαϊκή και όχι εβραϊκή), ενώ το επίσημο εβραϊκό λέει «σα λιοντάρι χέρια μου και πόδια», που δεν βγάζει νόημα αλλά που ελάχιστα διαφέρει στη γραφή από την εικαζόμενη πηγή του κειμένου των Ο΄ (βλ. π.χ. εδώ.

 39. Αγγελος said

  Όλο και κάτι θα έχει γράψει ο Σιαμάκης επ’αυτού — ας μας παραπέμψει ο Κορνήλιος!

 40. gmich said

  Ο Πορτοσάλτε του ραδιοφωνικού ΣΚΑΙ δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει την εμπάθεια του στους συνδικαλιστές. Την Παρασκευή το πρωί σχολιάζοντας ένα λάθος που είχε μια ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας ( οι εναπομείναντες θέσεις στα Τεχνικά Λύκεια) «διερωτήθηκε» από πού έμαθαν οι του Υπουργείου Παιδείας γράμματα, από τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ; O ίδιος μετά από λίγο διάβασε μια επιστολή ενός ακροατή του διόρθωση που του επεσήμανε ότι το ρήμα δεν είναι ενσκήπτω αλλά εγκύπτω άρα λέμε «να εγκύψουν στα προβλήματα και όχι να ενσκήψουν» Αν δεν τα ξέρεις όλα δημοσιογράφε μη διορθώνεις τους άλλους. Το μπούμερανγκ δεν γυρίζει μόνο πίσω αλλά χτυπάει κατακούτελα !

 41. IN said

  (Σημείωση: Χίλια συγγνώμη, το σχόλιο 41, που είναι πολύ μεγάλο και πληκτρολογήθηκε σε κείμενο πριν μπει, επικολλήθηκε κατά λάθος μισό. Το ξαναβάζω ολόκληρο, κι αν μπορεί ο κ. Σαραντάκος ας σβήσει το λειψό σχόλιο)

  Ο κ. Σαραντάκος δεν κάνει, βέβαια, πικ-νικ με τα μεζεδάκια του, αλλά είπα κι εγώ να φέρω ένα δικό μου «πιάτο». Δεν θα το χαρακτήριζα μεζεδάκι, αφενός γιατί δεν έχει να κάνει (κυρίως) με γλωσσικά ή μεταφραστικά λάθη, ενώ είναι και αρκούντως χορταστικό. Έχει να κάνει με την ιστορία που αναφέρεται στο υστερόγραφο, δηλαδή την διακοπείσα συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη Γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ· μια, συντηρητική μεν, αλλά ιδιαίτερα σοβαρή γερμανική εφημερίδα, για όσους δεν την ξέρουν) και τον καυγά που ξέσπασε για το θέμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του δημοσιογράφου της εφημερίδας Michael Martens. Εισαγωγικά να πω ότι κι εγώ νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το χειρίστηκε καλά το θέμα. Να νευριάσει ο Τσίπρας και να κόψει τη συνέντευξη στη μέση φυσιολογικό είναι, αλλά από εκεί και πέρα, κατά την άποψή μου, με τους δημοσιογράφους ισχύει ότι και με τους πελάτες, δηλαδή «έχουν πάντα δίκιο». Στήνοντας καβγά μαζί τους πάντα χάνεις, οπότε η καλύτερη τακτική, αν γίνει καμία στραβή, είναι damage limitation (εν ανάγκη never complain, never explain) και οπωσδήποτε όχι να στήνεις καυγά μαζί τους. Αλλά αυτά είναι δικές μου απόψεις, δεν είναι αναγκαστικά σωστές ούτε δεσμεύουν κανέναν.

  Το κυρίως πιάτο: Την περασμένη Πέμπτη, κατά σύμπτωση, ταξίδευα από το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, το οποίο προσφέρει στους επιβάτες, πριν την επιβίβαση, μια μεγάλη ποικιλία εφημερίδων και Γερμανικών και ξένων (κυρίως αγγλόφωνων). Στις εφημερίδες που πήρα και διάβασα στο αεροπλάνο ήταν και η FAZ, η οποία είχε, στην 3η σελίδα, άρθρο του εν λόγω κυρίου Michael Martens, με θέμα „Alternativen für Griechenland“ ήγουν, για τους μη γερμανομαθείς, «Εναλλακτικές για την Ελλάδα», αν και ο τίτλος είναι σίγουρα λογοπαίγνιο με το όνομα ενός νέου κόμματος στη Γερμανία που ευαγγελίζεται την έξοδο από το Ευρώ και λέγεται „Alternative für Deutschland“. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς από τον τίτλο, θέμα του άρθρου ήταν οι κομματικοί σχηματισμοί που προτείνουν επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, δηλαδή, αφενός, το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου και, αφετέρου, το «Δραχμή 5 Αστέρων» του Θ. Κατσανέβα (ξέχασε το Ε.ΠΑ.Μ. του Δημ. Καζάκη κλπ που ήταν πρωτοπόρο σ’ αυτό το θέμα, αλλά ατύχησε στις εκλογές του 2012). Είναι προφανές ότι ο δημοσιογράφος έχει μιλήσει και με τον Αλαβάνο και με τον Κατσανέβα, γιατί το άρθρο περιλαμβάνει δηλώσεις τους μέσα σε εισαγωγικά.

  Προσωπικά θεωρώ ότι οι απόψεις περί επιστροφής σε εθνικό νόμισμα είναι πιο σοβαρές απ’ ό,τι μπορεί, εκ πρώτης όψεως, να νομίσει κανείς (αλλά φυσικά δεν είστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσετε). Έτσι, παρακολουθώ πού και πού ιδίως την ιστοσελίδα του Σχεδίου Β (που είναι και κάπως πιο δραστήριοι), γι’ αυτό το κομμάτι στην FAZ μου κίνησε το ενδιαφέρον και όχι μόνο το διάβασα, αλλά το κράτησα κιόλας. On-line το βρήκα μόνον πίσω από κλειδωμένο σάιτ. Σας παρουσιάζω εδώ κάποια ενδιαφέροντα αποσπάσματα του πρώτου μέρους, που ασχολείται με τον Αλαβάνο (το β’ μέρος ασχολείται με τον Κατσανέβα). Μην περιμένετε και φοβερά πράγματα, ούτε θέλω να «καταγγείλω» τον Martens, αλλά κάποια πράγματα που γράφει μου φάνηκαν μάλλον υπερβολικά. Χωρίς περαιτέρω εισαγωγές, ένα προς ένα παρακάτω, το γερμανικό απόσπασμα, δική μου ελληνική μετάφραση (σίγουρα όχι τέλεια) και σχόλιο:

  “Da er [Alavanos] er seit Jahrzenten eine Gallionsfigur der griechischen Linken ist, kann die Partei [Syriza] nun schlecht als reaktionären Steinbügelhalter des Großkapitals abstempeln, wie sie es sonst gern tut mit ihren Kritikern“
  Επειδή [ο Αλαβάνος] είναι εδώ και δεκαετίες εμβληματική μορφή της Ελληνικής Αριστεράς, δύσκολα μπορεί το κόμμα [ο ΣΥΡΙΖΑ] να τον χαρακτηρίσει αντιδραστικό συνοδοιπόρο του Μεγάλου Κεφαλαίου, όπως κατά τ’ άλλα συνηθίζει να κάνει με όποιους του κάνουν κριτική».
  Σχόλιο: Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα έχει, κατά καιρούς, επιφυλάξει βαρείς χαρακτηρισμούς για διάφορους αντιπάλους του, αυτό ότι συνηθίζει να χαρακτηρίζει «αντιδραστικό συνοδοιπόρο του Μεγάλου Κεφαλαίου» όποιον του κάνει κριτική μου φαίνεται υπερβολή.

  „Es gehört zu den Seltsamkeiten der griechischen Krise, dass der Erzlinke Alavanos eine bessere Meinung von dem konservativen deutschen Ökonomen [Hans-Werner Sinn] hat als von Alexis Tsipras“
  Στις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής κρίσης περιλαμβάνεται το ότι ο ακροαριστερός [ή, αν προτιμάτε, Αρχιαριστερός] Αλαβάνος έχει καλύτερη γνώμη για τον συντηρητικό Γερμανό οικονομολόγο [Hans-Werner Sinn] απ’ ό,τι για τον Τσίπρα.
  Σχόλιο: Ο Αλαβάνος φέρεται να λέει πιο πάνω στο κομμάτι απλώς ότι διαβάζει όλα όσα γράφει ο Hans-Werner Sinn, που είναι ένας Γερμανός οικονομολόγος, χαρακτηριστική φάτσα με μουσάκι στο πηγούνι, που συνηθίζει να κάνει προσφυγές στο Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του Ευρώ και ότι αυτό συνεπάγεται. Πουθενά δεν φαίνεται να λέει ο Αλαβάνος ότι έχει καλή (ή κακή) γνώμη για τον Sinn, ούτε ότι έχει καλύτερη γνώμη γι’ αυτόν απ’ ό,τι για τον Τσίπρα. Εκείνο που όντως λέει ο Αλαβάνος είναι ότι ο Τσίπρας, στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη Ευρωζώνη. Σωστό ή λάθος, πάντως δεν δείχνει από μόνο του ότι έχει σε μεγαλύτερη εκτίμηση τον Sinn από τον Τσίπρα.

  „Allerdings erwähnt er [Alavanos] nicht, dass die Knochenjobs in der Landwirtschaft, vor allem zur Erntezeit, seit Jahren fast nur noch von Albanern, Bulgaren und anderen Zuwanderern erledigt werden… Die schweren oder schmutzigen Arbeiten in Griechenland verrichten fast ausschließlich Saisonarbeiter oder Einwanderer aus ehemals kommunistischen Staaten. Ohne die bienenfleißigen Albaner bräche die Landwirtschaft in vielen Gegenden Griechenlands zusammen“.
  Ωστόσο δεν αναφέρει [ο Αλαβάνος] ότι τις σκληρές δουλειές στην Γεωργία, πρωτίστως την περίοδο της συγκομιδής, γίνονται εδώ και χρόνια μόνον από Αλβανούς, Βούλγαρους και άλλους μετανάστες…. Τις δύσκολες ή βρώμικες δουλειές στην Ελλάδα τις κάνουν σχεδόν αποκλειστικά εποχιακοί εργάτες ή μετανάστες από πρώην κομμουνιστικά κράτη. Χωρίς τους εργατικούς σαν τις μέλισσες Αλβανούς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας θα είχε καταρρεύσει η Γεωργία.
  Σχόλιο: Λίγο κλισέ μου φαίνονται όλα αυτά και δεν καταλαβαίνω τη σχέση έχουν με το θέμα. Σε όλες, θα έλεγα, τις δυτικές κοινωνίες της βρώμικες και δύσκολες δουλειές τις κάνουν οι μετανάστες, δεν είναι Ελληνική ιδιαιτερότητα αυτή. Καλύτερη απόδειξη ότι στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, όπου τσίμπησα την εφημερίδα από την οποία παραθέτω, μεγάλος αριθμός του προσωπικού σε όχι ιδιαίτερα βρώμικες ή δύσκολες δουλειές (έλεγχος ασφαλείας, σερβιτόροι κλπ.) είναι εμφανώς μετανάστες πρώτης γενιάς (με σπασμένα Γερμανικά ή, στην καλύτερη περίπτωση, με ξένη προφορά). Λίγο ύπουλη μου φαίνεται αυτή η αναφορά, δεν το λέει βέβαια ο δημοσιογράφος αλλά είναι σαν να υπονοεί ότι οι «τεμπέληδες» Έλληνες, παρά την κρίση, δεν λεν να σηκωθούν από τα καφενεία να κάνουνε καμιά δύσκολη δουλειά. Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει επίσης αυτή η παρατήρηση με το θέμα της ενδεχόμενης εγκατάλειψης του Ευρώ. Δηλαδή αν γυρίσουμε στη δραχμή, θα φύγουν οι μετανάστες (που οι περισσότεροι, επί Δραχμής μας ήλθανε;). Αν ναι να το πούμε στο Μιχαλολιάκο, να ψηφίσει δαγκωτό Αλαβάνο (ή Κατσανέβα). Αντίθετα, απόλαυσα την αναφορά στους «εργατικούς σαν μέλισσες Αλβανούς», ας πει και κάποιος (και μάλιστα Γερμανός!) μια καλή κουβέντα και για τους Αλβανούς, πολλοί απ’ αυτούς (και από αυτές) εργάζονται πραγματικά σκληρά.

  „Auch andere Aspekte von „Plan B“ wirken unausgereift… woher soll Griechenland, das nach der von Alavanos propagierten Einstellung des Schuldendienstes kaum mehr mit finanzieller Hilfe von außen rechnen können, das Geld für all die staatlichen Investitionsprogramme erhalten?“.
  Και άλλες πλευρές του «Σχεδίου Β» φαίνονται ανώριμες… πού θα βρει η Ελλάδα, που μετά την άρνηση πληρωμής του χρέους την οποία προπαγανδίζει ο Αλαβάνος ελάχιστα θα μπορούσε να υπολογίζει σε οικονομική βοήθεια από έξω, τα χρήματα για όλα τα κρατικά επενδυτικά προγράμματα;
  Σχόλιο: «Εξυπνακίστικη» παρατήρηση. Είναι προφανές πού θα τα βρει τα λεφτά η Ελλάδα αν γυρίσει σε εθνικό νόμισμα, θα τα «τυπώσει» (ενώ τώρα δεν μπορεί να τυπώσει Ευρώ). Το θέμα (που θίγεται παρακάτω στο κομμάτι, με εξηγήσεις του Αλαβάνου ευλογοφανείς αλλά όχι, αναγκαστικά, σωστές) είναι που θα βρει ξένο συνάλλαγμα για τις εισαγωγές. Ο Αλαβάνος λέει, περιληπτικά, ότι έχουμε ήδη σχεδόν εξαλείψει το έλλειμμα στο ισοζύγιο, ότι και επί δραχμής κάναμε εισαγωγές και ότι, τέλος πάντων, στην αρχή μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς κάποια εισαγόμενα ήδη. Εξηγήσεις που, επαναλαμβάνω, σηκώνουν πολύ συζήτηση, αλλά πάντως είναι σοβαρότερες από την απλοϊκή παρατήρηση «πού θα τα βρει τα λεφτά».

  „Dass diese Rechnung aufgeht, bezweifeln viele Ökonomen, doch Alavanos beeindruckt das nicht, denn er ist selbst einer“.
  Πολλοί Οικονομολόγοι αμφιβάλλουν αν «βγαίνει αυτός ο λογαριασμός, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τον Αλαβάνο, γιατί και ο ίδιος είναι ένας από αυτούς [δηλ. Οικονομολόγος].
  Σχόλιο: Δεν αναφέρει ούτε έναν από τους «πολλούς» οικονομολόγους. Όχι ότι αμφιβάλλω ότι υπάρχουν, αλλά όταν λες κάτι τέτοιο και θες να είσαι ή να φαίνεσαι σοβαρός ε, πέτα και κανένα δυο ονόματα. Κατά τα λοιπά απολαυστική η ατάκα του (παραφράζοντας) «τον Αλαβάνο δεν τον νοιάζει, γιατί κι ο ίδιος οικονομολόγος είναι»!

  „Dass die Regierungspartei „Nea Dimokratia“ von Samaras in Umfragen zuletzt einen halben Prozentpunkt von der Partei von Tsipras lag, hat sie auch Alavanos zu verdanken.
  Ότι το κυβερνητικό κόμμα «Νέα Δημοκρατία» του Σαμαρά βρισκόταν τελευταία στις δημοσκοπήσεις μισή ποσοστιαία μονάδα μπροστά από το κόμμα του Τσίπρα, το οφείλει στον Αλαβάνο.
  Σχόλιο: Υπερβολικός (έως και «προβοκατόρικος» για να δανειστώ το, μάλλον αριστερής προέλευσης, κλισέ) ισχυρισμός. Αν δηλαδή διαλύσει το κόμμα του ο Αλαβάνος, θα πάρει κεφάλι ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις; Χώρια ότι το προβάδισμα 0,5 % είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Παραπάνω λέει και άλλη χοντράδα ο δημοσιογράφος, αυτή τη φορά ευνοϊκή για τον Αλαβάνο, ότι δηλαδή ότι «Έλληνες δημοσκόποι» λένε ότι το κόμμα του Αλαβάνου θα μπορούσε να περάσει το όριο του 3 % και να μπει στη Βουλή. Πού το βρήκε αυτό όταν το κόμμα δεν αναφέρεται καν στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, δεν μπορώ να καταλάβω.

  Συγγνώμη για το σεντόνι, ελπίζω να βρείτε κάτι ενδιαφέρον σ’ αυτά που γράφω.

 42. Triant said

  @38

  Μάλιστα. Δηλαδή τό ‘λάθος’ μπορεί να είναι αποτέλεσμα ‘δημιουργικής’ επιλογής. Πολύ πιθανόν, αφού η παρθενογένεση ήταν πολύ δημοφιλής τρόπος σύλληψης θεών τε και ηρώων από πολύ παλιά και σε διάφορους πολιτισμούς.
  Μόνο ο Δίας, πόσες παρθένες δεν εξέθεσε;

 43. LandS said

  38 Άγγελε …»κλέβεις» 🙂 με το συμπάθειο.
  Από το λίκνο που βάζεις
  Η «δική μας» εκδοχή λέει «πολλά σκυλιά με περικύκλωσαν, κακοί άνθρωποι ομαδικά με άρπαξαν, και μου τρύπησαν τα χέρια και τα πόδια». Ή κάτι τέτοιο.
  Η εβραϊκή λέει «πολλά σκυλιά με περικύκλωσαν, κακοί άνθρωποι ομαδικά με άρπαξαν, σαν λιοντάρι, τα χέρια και τα πόδια». ή κάτι τέτοιο.

  Και οι δυο βγάζουν νόημα.
  Νόημα βγάζει και η «μου τρύπησαν τα χέρια και τα πόδια», ενώ η «σαν λιοντάρι τα χέρια και τα πόδια» δεν βγάζει. Για να βγάλουμε (σα πολλά βγαλσίματα στο ίδιο κείμενο) όμως συμπέρασμα μας χρειάζεται, συνήθως, κάτι περισσότερο από μια φράση.

 44. LandS said

  43. Καμία δεν έμεινε παρθένα μετά τον Δία. Αν εξαιρέσεις κάτι μεταμορφώσεις σε αγελάδες και άλλα ζώα, πτηνά και φυτά, η κάθε σύλληψη ήταν φυσιολογική.

 45. sarant said

  40: Ακριβώς το ίδιο λάθος με την ΟΛΜΕ (αλλά σε άλλη μετοχή) το διέπραξε σε δηλώσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης -θα αναφερθώ στα επόμενα μεζεδάκια.

 46. sarant said

  41: Πολύ ενδιαφέρον και ευχαριστούμε για τον κόπο σου -ο κ., Μάρτενς δεν είναι ουδέτερος.

 47. τζουτζούκος said

  «In June 2012 you said Pasok / ND «lowered the Greek flag and surrendered it to Angela Merkel». Το ότι δεν θέλει να το θυμάται, δεν σημαίνει ότι δεν το είπε. Και αν όντως δεν γίνεται να απολογείται για την Αυγή και για κάθε δημοσίευμά της, όπως αυτό http://www.avgi.gr/article/691228/giati-ton-petaxe-exo- , (…»Η άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν φυσικά κάποιο πείσμα, αλλά θέμα στοιχειώδους αυτοσεβασμού και σεβασμού του θεσμικού του ρόλου. Αν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι έχουν μάθει να φέρονται έτσι στους ψοφοδεείς μνημονιακούς που μας κυβερνούν, πρέπει να μάθουν ότι αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περνάνε..») για τα όσα έχει πει, καλό θα ήταν να απαντάει. Εκτός κι αν συμφωνούμε ότι οι συνεντεύξεις πρέπει να είναι στημένες και μόνο με ερωτήσεις που μας συμφέρουν ή τελοσπάντων δεν μας βλάπτουν.

 48. physicist said

  #41, #46. — Ελάτε τώρα, βρε παιδία, που διυλίζουμε τον κώνωπα στο άρθρο του εξαιρετικού Μίχαελ Μάρτενς για να βγάλουμε ποιο συμπέρασμα; Ότι δεν είναι ουδέτερος; Ποιος είναι ουδέτερος; Το ερώτημα είναι αν παραβίασε ο Μ.Μ. αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, και δεν βλέπω πουθενά να το έκανε. Οι ανταποκρίσεις του Μ.Μ. από την Ελλάδα είναι πάντοτε εξαιρετικές, όπως το ίδιο ήταν και οι ανταποκρίσεις του από την Κωνσταντινούπολη, όπου έχει την έδρα του.

  Όσο για την FAZ, δεν τη λέμε στο ξεκάρφωτο συντηρητική και καθαρίσαμε. Όχι μόνον δεν είναι αυτή η εφημερίδα μονόπλευρη (όποιος διαβάζει το Feuilleton της ξέρει καλά τι λέω) αλλά ακόμα και στις πολιτικές της σελίδες έχει φιλοξενήσει συνεντεύξεις με ηγετικές μορφές της σύγχρονης γερμανικής Αριστεράς: με τον Όσκαρ Λαφονταίν, με την Σάρα Βάγκενκνεχτ αλλά και με γνωστούς αριστερούς οικονομολόγους. Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων της, πάντοτε ευγενικά ενοχλητικές, σε φίλους και σε αντιπάλους. Όμως ούτε ο Λαφονταίν ούτε η Βάγκενκνεχτ τα βρόντηξαν και φύγανε επειδή κάτι δεν τους άρεσε, ούτε πήγαν μετά να θολώσουν τα νερά με ηλήθιες ερωτήσεις (για εσωτερική κατανάλωση και για επίρρωση του στερεότυπου των κακών Γερμανών) αν ο τάδε είχε προηγουμένως μιλήσει με τον δείνα, αν ο Μάρτενς λέει καλημέρα στον Παπαχελά κι αν ο Μίνκμαρ πίνει καφέ με τον Σρέντερ.

  Να σοβαρευόμαστε, χειρότερη δυσφήμιση στο αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας από το αυτογκόλ που έβαλε ο Τσίπρας δεν θα μπορούσε να είχε κάνει κανένας κακοπροαίρετος δημοσιογράφος απ’ αυτούς που βρίσκονται στα μυαλά των επικοινωνιολόγων του σύριζα.

 49. Tspan said

  Γεια σας και απο εμενα. Γενικα απολαμβανω ολα τα κειμενα του κου. Σαραντακου, και ιδιως τα μεζεδακια, και δεν επεμβαινω σε γλωσσικα θεματα, διοτι δεν γνωριζω (μονο μια φορα επενεβην, προς αποκατασταση της δοξης του Τεσλα εναντι του σφετεριστη Μαρκονι). Δυστυχως για τωρα, θα διαφωνησω με το ΥΓ (οπως και διαφωνησα με το σχολιο σας στην Lifo) στο οτι, οταν κανεις αναφορα σε Γκαουλαϊτερ, οπως απαντησαν και αλλοι στην Lifo, ειναι προφανης η συνδεση με το Ναζιστικο καθεστως, δεν χρειαζοταν να γραψει η Αυγη επακριβως Ναζι. Επισης αλλοι χαρακτηρισμοι (προσομοιαζεται η επισκεψη με Blietzkrieg των ναζιστών, ο Σόιμπλε αποκαλειται αφέντης, οι Ελληνες «ιθαγενείς») κανουν σαφες οτι η Αυγη υποννοει (χωρις να ονομαζει) μια αποικια και ενα Ναζιστικο Ραιχ. Ο δημοσιογραφος απλως το ειπε εξω απο τα δοντια, αρα δεν ηταν λαθος του να κανει αυτην την συνδεση.
  Αυτα, και ας ελπισουμε οτι οι Γερμανοι σιγα σιγα θα «παρουν την κολαση εξω απο την Ελλαδα»!

 50. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  49: Όπως σου είπα όμως, όταν είσαι δημοσιογράφος (ιδίως) πρέπει να είσαι υποδειγματικός -τα εισαγωγικά είναι ιερά. Όταν κάτι βάζεις σε εισαγωγικά, σημαίνει πως υπάρχει ΑΥΤΟΛΕΞΕΙ στην πηγή σου -αλλιώς δεν το βάζεις, και λες «η Αυγή χρησιμοποιεί φρασεολογία που παραπέμπει…»

  Επίσης, η βασική απάντηση του ΥΓ δεν είναι η κακή χρήση των εισαγωγικών, αυτό είναι κερασάκι για να δείξει ότι ο Μάρτενς (και συγνώμη, Φυσικέ, έτσι είναι) είναι καραγκιόζης, Κακαουνάκης με γραβάτα. H βασική απάντηση (κατ’ εμέ) είναι: Αγαπητέ κύριε, δεν μπορώ να θυμάμαι μία προς μία τα εκατομμύρια λέξεις που έχει δημοσιεύσει η Αυγή τα δύο τελευταία χρόνια, ούτε είναι η εφημερίδα Αυγή όργανο του Σύριζα. Σε καμιά επίσημη ανακοίνωση του κόμματος δεν υπάρχει αυτή η φρασεολογία -μόνο γι’ αυτά έχουμε να απολογηθούμε, όχι για τον υπερβάλλοντα οίστρο των ευθυμογράφων ή των γελοιογράφων που συνεργάζονται με την εφημερίδα. Άλλωστε, αν κοιτάξετε όλον τον τύπο των χωρών του Νότου, θα δείτε ότι οι απροκάλυπτες ή οι έμμεσες παρομοιώσεις της συμπεριφοράς της κυρίας Μέρκελ με το ναζιστικό καθεστώς αφθονούν και εκτός Ελλάδος -και αναρωτηθείτε γιατί. Από μια σοβαρή εφημερίδα σαν τη δική σας θα περίμενα να διερωτηθεί πάνω σ’ αυτό.

 51. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Να σοβαρευτούμε, κενός λόγος είναι αυτός. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον παμμέγιστο Τσίπρα που θα σώσει όλους τους λαούς της Ευρώπης. Αν ήταν σοβαρός και κατά την πρέπουσα συνήθεια της παραδοσιακής αριστεράς, θα του αρκούσε ένα «είναι φασίστας και δεν ομιλώ με δαύτους» και θα τελείωνε η ιστορία εδώ. Τώρα πήρε διαστάσεις.

  Στην ίδια συζήτηση που η Αυγή παραθέτει απόσπασμα ως απόδειξη της κακεντρέχειας του Μάρτενς, υπάρχει κάτι άλλο που ο ίδιος ο κακόβουλος σατανικός δημοσιογράφος της φασιστικής ΦΑΖ είπε. Να θυμίσω, τότε ήταν οι ένδοξες εποχές που όλοι (του Σύριζα οι στρατηλάτες μηδέν εξαιρούμενοι) μιλούσαν για την πυρηνική βόμβα που κατείχε η Ελλάδα με το χρέος. Λέει λοιπόν αυτός ο σατανικός, ξεχνάει ο Τσίπρας ότι ναι μεν έχει την βόμβα, δεν έχει όμως ρουκέτες. Αν σκάσει, την Αθήνα θα ισοπεδώσει. Σοφότατο σόφισμα, και ως μεροληπτικός αμερόληπτος φασίστας (όλοι οι διαφωνούντες αυτής της φάρας είμαστε) δεν κρατιέμαι να το κοινοποιήσω.

 52. Γς said

  27 @ Λεώ
  >Ψηφίστε: Προτιμάτε μιαν ανορθόγραφη και ωραία ή μια ορθογραφημένη και χάλια; ΣΗΜ. (προς Γς κυρίως) δεν μιλάμε για γυναίκες!

  Α, μη μου το χαλάς.
  Τότε (πριν καμιά πενηνταριά χρόνια) λεγόταν ως εξής:

  -Ρε σύ, αν είχες μια λευκή βρώμικη και μια μαύρη καθαρή ποια θα προτιμούσες;
  -Τη μαύρη, φυσικά.
  -Για @ωλές μιλάμε, έτσι;

 53. Γ. said

  «Είναι απίστευτος αλλά και θλιβερός τόσος ερασιτεχνισμός σε ένα τόσο απλό θέμα.»

  Από ποιον;

 54. sarant said

  53: Από τους διοργανωτές της εδώ συναυλίας και από το επιτελείο του Γουότερς, όχι;

 55. Tspan said

  50: Nαι, δεκτο το κερασακι για τα εισαγωγικα (αν και σε ολα τα αλλα ο Γερμανος δημοσιογραφος δεν ειχε αδικο, κατ’εμε, π.χ. για την υποστολη της σημαιας, και αυτο για τα εισαγωγικα δεν τον κανει απαραιτητα καραγκιοζη – ολοι οι δημοσιογραφοι που δεν ειναι κολακες γουσταρουν να κανουν σκληρες ερωτησεις σε πολιτικους, ειναι μερος της δουλειας τους). Πιο πολυ δεκτο ομως το οτι ο Τσιπρας θα μπορουσε, και θα επρεπε να εχει απαντησει αλλιως,να δωσει την απαντηση που δωσατε εσεις, η καποια αντιστοιχη, και οχι να φυγει, και μετα να κατηγορησει την γερμανικη εφημεριδα οτι βασιζεται σε φημες και κουτσομπολια, στα οποια η FAZ απανταει με βιντεο του Τσιπρα να λεει οντως αυτα τα πραγματα. Και στο κατω κατω, δεν με νοιαζει ο καραγκιοζης ο γερμανος, με νοιαζει ομως αν αυριο κυβερνησει ο Τσιπρας και αντιδραει ετσι με πανικο σε τετοιες καταστασεις.

  Για να ελαφρυω το θεμα, ειχα διαβασει πριν καιρο σε ελληνικο νιουζ-σάιτ, για αεροπλανο που παρουσιασε προβλημα εν πτηση και «ανεκρουσε πρυμναν».. .το οποιο τελικα διαπιστωνω υπαρχει σαν εκφραση, αλλα ειναι σωστο να χρησιμοποιειται για αεροπλανα; Και αν ειναι αυστηρα σωστο, ποιος σοβαρος ανθρωπος μεταφραζει ξενη ανταποκριση για μηχανικη βλαβη αεροσκαφους και λεει «α, ας βαλω και ενα ανεκρουσε πρυμναν, για το ηψηλου αναγνωστικο κοινο μου».

  Υ.Γ. δεν ειμαι Φυσικος,αλλα Γκαζμας

 56. εἶναι πράγματι πάρα πολλὲς οἱ περιπτώσεις ἀπὸ τὶς ὁποῖες φαίνεται ὅτι κατὰ τὴν ἀνασύστασι τοῦ Μασοριτικοῦ χρησιμοποιοήθηκαν οἱ Ο’, ἰδιαίτερα ὅταν ἡ χρῆσι τῆς μεταφράσεως αὐτῆς ἀπὸ τοὺς Μασορῖτες συνοδεύεται ἀπὸ ἀποκαλυπτικὲς τοῦ γεγονότος αὐτοῦ παρανοήσεις. τώρα ἂν συνυπολογίσῃ κἀνεὶς καὶ τὸ ψαλίδισμα ποὺ ἔπεσε ἀπὸ τὸν κύκλο τοῦ Ἀκιβᾶ σὲ χωρία ἢ καὶ βιβλία ὁλόκληρα μὲ τὰ ὁποῖα οἱ Χριστιανοὶ στρίμωχναν τοὺς Ἰουδαίους συνομιλητές τους (π.χ. τὸ φοβερὸ ἐκεῖνο στὸν Βαροὺχ 3,38 ποὺ ἐμμέσως μνημονεύει ὁ Παῦλος στὴν Ἀ Τιμ. 3,16) καὶ σκεφθῇ ὅτι ἡ προϊοῦσα ἀσυμφωνία μεταξὺ ἑβραϊκοῦ καὶ Ο’ἔκανε ἀργότερα τὸν Ὠριγένη, ποὺ ἀγνοοῦσε τὸ αἴτιο τῆς ἀσυμφωνίας, νὰ «συμμορφώσῃ» στὰ λεγόμενα Ἑξαπλᾶ του τὸ κείμενο τῶν Ο’ σὲ ἀρκετὰ σημεῖα, καταλαβαίνῃ κἀνεὶς ὅτι ἀκόμη καὶ τὸ κείμενο τῶν Ο’ ποὺ ἔχουμε σήμερα, ὄχι σὲ ὅλα τοῦ τὰ σημεῖα οὔτε σὲ ὅλα του τὰ βιβλία ἐξίσου, εἶναι ἀρκετὰ τραυματισμένο. ἔτσι π.χ. πουθενὰ στὴν ΠΔ δὲν βρίσκουμε τὴν προφητεία ποὺ μνημονεύει ὁ Ματθαῖος στὸ 2,23. κι ὅμως, τὴν μνημονεύει ἀπευθυνόμενος σὲ ἰουδαϊκὸ κοινὸ ποὺ γνώριζε τὴν Γραφὴ καὶ σὲ κἀμμία περίπτωσι δὲν θὰ μποροῦσε νὰ ἀναφέρῃ ἀνύπαρκτη προφητεία. γιὰ τὸ συγκεκριμένο χωρίο ποὺ μνημόνευσε ὁ Ἄγγελος δὲν ἔχω κάτι πιὸ συγκεκριμένο νὰ πῶ οὔτε θυμᾶμαι κἄποια εἰδικὴ μνέια στὰ ὅσα ἔχω διαβάσει, οἱ ἐξηγήσεις ποὺ ἀναφέρθηκαν μέχρι τώρα μοῦ φαίνονται πειστικές.

  θὰ ἤθελα ὅμως νὰ ῥωτήσω τὸν Νικοδεσπότη ἂν αἰσθάνεται συγκίνησι ποὺ οἱ ἐπισκέψεις στὸ ἱστολόγιό του ἰσοιφαρίζουν στὸν ἀριθμὸ τὶς λέξεις τῆς ἑλληνικῆς. 🙂

 57. physicist said

  #50. — Νίκο, ο Μάρτενς δεν είναι σε καμία περίπτωση καραγκιόζης ή Κακαουνάκης με γραβάτα. Και ότι η Αυγή δεν είναι όργανο του σύριζα είναι τέχνασμα, όπως είναι τέχνασμα να λέμε ότι άλλο ο Γκαουλάιτερ άλλο ο Ναζί. Επίσης με παραξενεύει ότι ζητάς αμεροληψία και αντικειμενικότητα ειδικά από τον Μέρτενς, και σ’ αυτόν ανεβάζεις τον πήχη σε ύψη δυσθεώρητα — γιατί ειδικά σ’ αυτόν και γιατί ειδικά τώρα; Και πώς κρίνεις, αντίστοιχα, από δημοσιογραφική σκοπιά, την επιλογή της Αυγής να δυσφημήσει τον συνάδελφο παραθέτοντας ένα απόσπασμα από κάτι που είπε σε μιαν εκδήλωση;

  Τώρα, μη μου λες ότι δεν μπορεί να θυμάται τα εκατομμύρια των λέξεων που έχει δημοσιεύσει η Αυγή! Ο Μέρτενς δεν του ζήτησε να πιστοποιήσει επί λέξει τι έγραψε η Αυγή αλλά του ζήτησε αυτό που όλοι ξέρουμε και καταλαβαίνουμε: πώς τοποθετείται ο ίδιος, ως πρόσωπο θεσμικό και δυνητικός αυριανός Πρωθυπουργός στην χυδαία αντιγερμανική προπαγάνδα και στις κατάπτυστες παρομοιώσεις ανάμεσα στην ΟΔΓ και στους Ναζήδες, που είναι κοινός τόπος στον πολιτικό χώρο στον οποίο κινείται ο ίδιος και σε μιαν εφημερίδα που πρόσκειται κοντά, πολύ κοντά στο Κόμμα του. Η ερώτηση είναι απόλυτα δικαιολογημένη και θεμιτή.

  Το δέχομαι ότι διαφωνούμε και ότι θα διαφωνούμε ίσως πάντοτε σ’ αυτό το θέμα, και σε πολλά άλλα ίσως, Θέλω να πω, όμως, ότι το πρόβλημα δεν είναι απλώς μια κακή επικοινωνιακή πολιτική του σύριζα ή του Τσίπρα. Είναι ότι πολύς κόσμος (εκεί μέσα) δεν έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί ούτε να είναι μυγιάγγιχτος επειδή ο δημοσιοφράγος έχει «υφάκι» τη στιγμή που ο ίδιος συνεντευξιάζεται στον Τράγκα, ούτε να ξυνίσει τα μούτρα επειδή ο Μέρτενς χαρακτηρίζει τους ΑνεξΕλλ «φασιστικό κόμμα» όταν ο ίδιος έχει κάνει την κατηγορία «φασίστας» καραμέλα, ευτελίζοντας το βάρος της λέξης.

 58. ἐπίσης στὰ μεζεδάκια θέλω νὰ προσθέσω τὰ μουστάκια ποὺ φόρεσε τὸ ἑλληνικὸ γκοὺγκλ στὴν Ῥόζαλιντ Φράνκλιν.

 59. sarant said

  55: Μήπως όμως η αεροπλοΐα/αεροναυπηγική έχει πάρει την ορολογία της ναυπηγικής από παλιά;

  56: Χαχαχά!

 60. spiral architect said

  Πες τα ωρε Γεώργιε Φραγκφουρτιανε! 😉

 61. Y. Georgiadou said

  @48
  Συμφωνω με το Φυσικο. Ο κ. Τσιπρας δυστυχως συμπεριφερθηκε σαν «beleidigte Leberwurst». Ισως ειναι καλυτερα την επομενη φορα να παιρνει μονο γραπτες ερωτησεις και να απαντα γραπτα, αν δεν αντεχει τις προφορικες εξετασεις.

 62. Emphyrio said

  Better, stronger, faster. Με τις ευχες μου για τα εξι εκατομμυρια, Νικοκυρη.

 63. Πέπε said

  Για το «ανεξαρτήτου (ηλικίας, σειράς κλπ.)» και το «χρονίων πασχόντων» έχω να παρατηρήσω ότι και τα δύο είναι γενικές που, λόγω του τονισμού τους, θυμίζουν τα λόγϊα επιρρήματα ενώ δε θυμίζουν τόσο τους υπόλοιπους τύπους. Θα μπορούσαν λοιπόν να προέρχονται από παράκουσμα του κανονικού. Για το ανεξαρτήτου το έχω σκεφτεί και παλιότερα και είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι, αφού ακολουθεί πάντοτε λέξη σε γενική.

  Όσο για το νόμο του μπούμερανγκ: «Το έχω ξαναγράψει ότι αυτή η εκδοχή μου φαίνεται εντελώς ανυπόστατη». Η δική σου, Νίκο;;

  (Μεζεδάκι είναι κι αυτό, όχι επίθεση ή οτιδήποτε παρόμοιο.)

 64. sarant said

  62: Ευχαριστώ!

  63: Παρντόν; Πώς θα μπορούσα να εννοώ τη δική μου εκδοχή; Ακόμα και το λινκ πάει στο «έχω ξαναγράψει». Έχω ξαναγράψει (και βλ. το λινκ για να μην τα επαναλαμβάνω εδώ) ότι αυτή η εκδοχή (που μόλις ανέφερα, για τις ενετικές αχλάδες) μου φαίνεται ανυπόστατη. Απροσεξία ή κακοπιστία;

 65. Πέπε said

  Λέω για τον διευκρινιστικό τόνο που λείπει από το «μου»! 🙂

 66. Πέπε said

  Όχι, καμία κακοπιστία. Το επαναλαμβάνω. Καθαρά γλωσσική και ουδόλως προσωπική παρατήρηση.

 67. sarant said

  65: Προαιρετικός τόνος όμως.

 68. Δημήτρης Μ. said

  57. «Και πώς κρίνεις, αντίστοιχα, από δημοσιογραφική σκοπιά, την επιλογή της Αυγής να δυσφημήσει τον συνάδελφο παραθέτοντας ένα απόσπασμα από κάτι που είπε σε μιαν εκδήλωση;»

  Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Οι δημοσιογράφοι κρατάνε για τον εαυτό τους το δικαίωμα και να διατυμπανίζουν την (υποκειμενική) γνώμη τους σε εκδηλώσεις και δελτία ειδήσεων και να ρωτάνε (δήθεν αντικειμενικά και ουδέτερα) στις συνεντεύξεις. Τέτοια δικαιώματα δεν αναγνωρίζονται σε κανέναν άλλον πολίτη.

 69. «…ο συγγραφέας γράφει “σκατόλακκος” αλλά ο υλατζής…διορθώνει σε “σκατολάκκος”. Συνήθως ο τόνος ανεβαίνει στη σύνθεση…. Εγώ θα τον ανέβαζα.»

  Ο υλατζής προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, φαίνεται… 🙂

 70. sarant said

  57 (αυτό το σχόλιο δεν το είχα δει): Μπα, όσο περισσότερο διαβάζω για τον Μάρτενς μου φαίνεται Κακαουνάκης με γραβάτα ή (έστω, αλλά αδικώ τον δικό μας) Μπάμπης με μαλλιά. Να πει σε εκδήλωση ότι μόνο οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου της Πιονγκ Γιανγκ θα συμφωνούσαν με τον Τσίπρα;

  Το ότι η Αυγή δεν είναι όργανο του Σύριζα δεν είναι απλό τέχνασμα. Καταρχάς, γράφουν η έγραφαν εκεί στελέχη της ΔΗΜΑΡ -προβάλλοντας τις δικές της θέσεις. Δεύτερον, οι θέσεις των κομμάτων εκφράζονται μέσα από τα επίσημα κείμενά τους, όχι μέσα από γελοιογραφίες. Τρίτον, όποιος δεν βλέπει ότι σε όλη τη νότια Ευρωπη έχουν αρχίσει να ακούγονται ξανά, στους δρόμους, οι παραλληλισμοί των Γερμανών με τους Ναζί, μάλλον εθελοτυφλεί. Κάποια αιτία υπάρχει γι’ αυτό.

 71. sarant said

  69: χαχά -περιμένουμε επικαιροποίηση των προβλέψεων!

 72. physicist said

  #70. — Το δικαίωμα στο ρητορικό στοιχείο της υπερβολής δεν το έχει ο Μάρτενς όταν μιλά για λογαριασμό του σε μιαν εκδήλωση;

  Η Αυγή έχει στενές δομικές σχέσεις με τον σύριζα αλλά ακόμα κι αν δεν είχε: είναι απόλυτα θεμιτή η ερώτηση του Μάρτενς. Το σκανδαλώδες δεν είναι ότι ρώτησε, το σκανδαλώδες είναι ότι ποτέ δεν είχε τολμήσει να την κάνει Έλληνας δημοσιογράφος. Όσο και να πεις, Γκαουλάιτερ είναι βαρύς χαρακτηρισμός, κι εδώ ο σύριζα ψαρεύει σε πολύ θολά νερά. Το τρίτον που αναφέρεις είναι έτερον εκάτερον. Το γεγονός ότι ο Μάρτενς βλέπει και ξέρει πως αυτά ακούγονται και αλλού στη Νότια Ευρώπη (αρκετά άρθρα έχει δημοσιεύσει η ΦΑΖ σχετικά) δεν του απαγορεύει να ρωτήσει τον κ. Τσ. Ειδαλλιώς θα παίζαμε την κολοκυθιά: και γιατί ρωτάς εμένα και όχι τον Γκρίλλο, και γιατί ρωτάς τον Γκρίλλο και όχι τον Προτογάλο κλπ. κλπ.

  Θα μ’ ενδιέφερε πάντως και η γνώμη σου για την απροσδόκητη ευαισθησία της Αυγής για τους ΑνεξΕλλ.

  ΥΓ1: Δημήτρη Μ., καθόλου δεν είναι πρόβλημα και καθόλου δεν είναι έτσι όπως τα λες αλλά δεν προλαβαίνω (δες ΥΓ2).
  ΥΓ2: Φεύγω σε ζιαφέτι που λέει κι ο Νικοκύρης, κι αύριο μέρα είναι και τα λέμε.

 73. ΙΝ said

  48: Κοιτάξτε, εγώ από την αρχή το ξεκαθάρισμα ότι θεωρώ τον χειρισμό του θέματος από τον Τσίπρα και τους «επικοινωνιολόγους» του άθλιο. Επίσης καθόλου δεν αμφισβήτησα την σοβαρότητα της FAZ. Παρουσίασα ένα, νομίζω, άγνωστο στην Ελλάδα πρόσφατο κομμάτι του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, για όποιον ενδιαφέρεται. Δεν έχω καμία πρόθεση να υπερασπιστώ τον Τσίπρα, αλλά, από την άλλη, sorry, αλλά το συγκεκριμένο κομμάτι εγώ δεν θα το χαρακτήριζα εξαιρετικό και εξηγώ αναλυτικά τι δε μου άρεσε. Συνοψίζοντας, διαπνέεται από μια υπεροψία, για τους «τρελλούς» που αμφισβητούν το Ευρώ και νομίζουν ότι μπορούν να γλυτώσουν χωρίς τους Γερμανούς. Δεν είναι βέβαια μόνο ο Μάρτενς που έχει αυτή τη νοοτροπία ούτε αυτή στρέφεται μόνον κατά των Ελλήνων, την ίδια νοοτροπία απέπνεε και άρθρο του Spiegel για τους Γερμανούς αμφισβητίες του Ευρώ πριν από κανένα μήνα που οι αθεόφοβοι το είχαν βάλει στο τμήμα Gesellschaft (κοινωνία) σαν να είχαν να κάνουν με κάποιο αξιοπερίεργο κοινωνικό φαινόμενο.

 74. Gpoint said

  Τα έχω ξαναπεί αλλά ας τα ξαναγράψω, τα γραπτά μένουν χωρις να δίνουν ποτέ τις σωστές κατευθύνσεις αλλά απλά για να θυμίζουν την πολλαπλότητα των επιλογών όταν όλα δείχνουν μονόδρομος.
  Εχουμε λοιπόν και λέμε τους κανόνες που διέπουν την μεταχουντική ελληνική πολιτική σκηνή :

  1. Κάθε πρωθυπουργός είναι χειρότερος από τον προηγούμενο.
  Με αυτό το σκεπτικό ο Τσίπρας είναι από τα φαβορί για διαδοχή του Αντωνάκη.
  Ο πάτος σ’ αυτήν την διαδρομή υπέθετα πως ήταν η Ντόρα αλλά παίζει τώρα να είναι ο εκκολαπτόμενος Κυριάκος, της αυτής οικογενείας. Πάντως έχουμε καιρό ακόμα γιατί…

  2. Κάθε πρωθυπουργός κερδίζει (με οποιονδήποτε τρόπο) δυο εκλογικές αναμετρήσεις και μετά τον φτύνει ο «κυρίαρχος λαός» διότι το κριτήριο του δεν είναι ποιός θάρθει αλλά πως θα διώξει την, επιβεβαιωμένη με την δεύτερη φορά, επιλογή του..
  Αρα θα φάμε μια ακόμη κυβέρνηση.Αντωνάκη

  Extra :. Μετά από τρεις τετρασύλλαβους πρωθυπουργούς, Καραμανλής-Παπανδρέου-Μητσοτάκης, ακολούθησε ένας τρισύλλαβος ,Σημίτης. Εν συνεχεία είχαμε πάλι τρεις τετρασύλλαβους (ο ένας μη πολιτικός), Καραμανλής- Παπανδρέου-Παπαδήμας και ακολούθησε πάλι τρισύλλαβος (και από σίγμα) Σαμαράς. Επειδή η νέα φουρνιά των δυο μεγάλων τζακιών αργεί ακόμα οι ελπίδες του Αλέξη αυξάνονται, ιδίως αν κόψει το ταφ από την αρχή του επιθέτου του και θεωρήσει το ρο σαν φωνήεν κατά τα σλαβικά πρότυπα.

 75. Πάνος με πεζά said

  Με το λάκκο υπάρχει το παράδειγμα στο τοπωνύμιο «Αθερινόλακκος», που φαίνεται το τι κάνει ο τόνος.
  Το ΟΑΚΑ στάδιο μου θύμισε τον «Αστερίξ στη χώρα των Βρεττανών» : Είδατε το σκύλο μου μικρό; Αλλά Βρεττανός και ο Ρογήρος, οπότε κόλλησε…
  Επίσης, ηχητικά παραπλήσιο με το ανεξαρτήτου-ως ηλικίας, αλλά μόνο με επίθετα, είναι το μαστόρικο «βαρέου τύπου», που συχνά αντικαθιστά το λόγιο «βαρέως»….

 76. IN said

  Τα ΝΕΑ έχουνε (και μάλιστα σε σελίδα προσβάσιμη στους πάντες, τυχαίο άραγε;) εκτενές ρεπορτάζ καθώς και την ηχογράφηση του διαλόγου Τσίπρα – Μάρτενς μέχρι που τσακώθηκαν. Για όποιον ενδιαφέρεται. Σίγουρα δεν κάνει την καλύτερη εντύπωση ούτε ο Τσίπρας που ακούει Αγγλικά και απαντάει Ελληνικά ούτε η σύμβουλος και διερμηνέας του (της οποίας τα Αγγλικά είναι σαφώς κατώτερα αυτών του δημοσιογράφου και «τρώει» μεγάλα κομμάτια από τις απαντήσεις Τσίπρα).

  Ενισχύεται η εντύπωση περί επικοινωνιακού Βατερλό ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα.

 77. IN said

  Ε, ναι, ας δώσω και το λινκ. Συγγνώμη: http://www.tanea.gr/news/politics/article/5031849/o-tsipras-h-faz-kai-oi-aneksarthtoi-ellhnes/

 78. sarant said

  72: Δεν με ενοχλεί που δεν ρώτησε τον Γκρίλο, αλλά που δεν προβληματίζεται

  74: Υπάρχει και ο κοπρόλακκος.

 79. sarant said

  76: Ότι ακουει αγγλικά και απαντάει ελληνικά νομίζω ότι επιβάλλεται εφόσον δεν ξέρει εξίσου καλά τις δυο γλώσσες και εφόσον δεν είναι ζωντανή η συζήτηση. Αλλά για τη διερμηνέα έχεις δίκιο.

 80. sarant said

  72-77: Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά διαβάζοντας το ρεπορτάζ των Νέων σχημάτισα πολύ λιγότερο κακή εικόνα για τον χειρισμό της συνέντευξης από τον Τσίπρα απ’ όσο είχα σχηματίσει διαβάζοντας μόνο την επιστολή του Μάρτενς.

  Και καλά έκανε και έδειξε ευαισθησία για τους ΑνεξΈλλ. Ημιφασιστικό κόμμα δεν είναι.

 81. Πάνος με πεζά said

  Κι ένα από τα περίεργα : αθερινόλακκος, αλλά γαβρολίμνη, αχιβαδολίμνη κλπ.

 82. Δημήτρης Μ. said

  74. Ποιος είπε ότι η αριθμολογία είναι δύσκολη; Καμιά προφητεία για τον ΠΑΟΚ έχουμε;

 83. spiral architect said

  Επικοινωνιακοί κανόνες προς ενα μελλοντικό(;) πρωθυπουργό:

  1. Μιλάμε πάντα την μητρική μας γλώσσα.
  2. Χρησιμοποιούμε καλύτερους μεταφραστές.
  (πρβλ, Ρεχάγκελ – Τοπαλίδης)
  3. Φροντίζουμε να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής τη θέση μας απέναντι στην άλλη (πολιτικά) πλευρά χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία, π.χ. εφημερίδα-όργανο, ξεκάθαρες θέσεις, στρωτή γλώσσα.
  4. Αποφεύγουμε επιμελώς τα καθάρματα, είτε αυτά είναι δημοσιογράφοι, είτε πολιτικοί, είτε οικονομικοί οργανισμοί. Αν κι εφόσον είναι απαραίτητος ο συγχρωτισμός μας με αυτούς ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής τις θέσεις μας θέτοντας εμείς πρώτοι τα όρια της συζήτησης.
  (δεν συζητάς συνταγές μαγειρικής με ανθρωποφάγους)
  5. Φροντίζουμε να μην ψωνίζουμε από το σούπερ μάρκετ, το οποίο έχει τα πάντα, όμως σε σε χαμηλή ποιότητα, αλλά απ’ τον μπακάλη που έχει λίγα και καλά.
  (πολιτική παρομοίωση)

 84. Gpoint said

  # 82

  Ο ΠΑΟΚ σαν ποδοσφαιρικός σύλλογος που είναι παρουσιάζει σαφώς μεγαλύτερη συνέπεια και σοβαρότητα από τα πολιτικά κόμματα, ίσως του ΚΚΕ εξαιρουμένου διότι αυτό παραμένει πιστό στις παλαιολιθικές του αρχές. Το κακό είναι με την ελληνική κοινωνία που αδυνατεί να το κατανοήσει και ψηφίζει κόμματα ανάλογα με το πρόγραμμά τους το οποίο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα και φυσικά δεν εφαρμόζεται ποτέ. Θυμίζει την μύγα που προσπαθεί να περάσει μέσα από το τζάμι η ελπίδα πως κάποιο νέο κόμμα θα βελτιώσει τα πράγματα.γιατί απλά το κόμμα που θα έχει εφαρμόσιμο πρόγραμμα δεν θα υπερψηφιστεί ποτέ σε σχέση μ’ αυτό που τάζει λαγούς με πετραχείλια. (Σου θυμίζω το «λεφτά υπάρχουν») Γι αυτό και το πλήθος αλλάζει κομματικές προτιμήσεις ενώ τις ποδοσφαιρικές που είναι ενδεικτικές του χαρακτήρα του δεν τις αλλάζει. Δηλαδή εσύ τι πιστεύεις, πως έκανε το 25% αριστερούς ο Τσίπρας με την πολιτική του ή ότι μάζεψε τους «αριστερούς» του ΠαΣοΚ και μ’ αυτούς θα σώσει τον τόπο ;
  Μεγαλύτερη ωφέλεια θα δει η κοινωνία όταν ο ΠΑΟΚ γίνει πρώτη δύναμη.

 85. τζουτζούκος said

  Το επικοινωνιακό Βατερλώ είναι το λιγότερο. Στην ουσία λειτουργεί όπως λειτουργούν όλοι οι αρχηγοί, δυνάμει πρωθυπουργοί κλπ, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Καμία αντίληψη περί δημοκρατίας, μόνο ό,τι μας βολεύει κάθε φορά. Αλλιώς μιλάμε για τις Σκουριές, αλλιώς για την ΕΡΤ και πάει λέγοντας, είτε μας λένε Σαμαρά είτε Τσίπρα. Καλή η δημοσιογραφία του Μπάμπη, κακή της Αυγής και αντιστρόφως. Μόνο άσπρο-μαύρο. Εντάξει, δεν έχουμε δημοκρατία, αλλά το να υπόσχεται ότι θα την φέρει κάποιος που σέβεται αλα καρτ το ΣτΕ και φέρεται κατ αυτόν τον τρόπο σε δημοσιογράφους που τον ενοχλούν, παραπάει. Εκτός αν πιστεύετε οι εδώ οπαδοί του Σύριζα (όπως οπαδός με μάλλον χαμένη την αντικειμενικότητά του φαίνεται να είναι ο οικοδεσπότης) ότι η νομιμότητα και η δημοσιογραφική ελευθερία είναι ψιλά γράμματα ενόψει της ερχόμενης Αριστερής κυβέρνησης κι ότι θα προτάσσετε το επιχείρημα των καλών κινήτρων που έχει πάντα ένας αριστερός σε σχέση με τους αποτυχημένους που μας κυβερνάνε.
  ΥΓ: Όταν η ρητορική σου είναι βασισμένη εν πολλοίς στον διαχωρισμό πατριωτών και μη πατριωτών, κάτι που αποδεικνύεται από τις ομιλίες σου (προεκλογικές κυρίως), τότε ποιος ο λόγος να μην πάρεις το θάρρος της γνώμης σου και να παραδεχτείς, ότι ναι κύριε Μάρτενς, αυτά που λέει η Αυγή κατά καιρούς τα πιστεύω. Ναι, είπα ότι οι άλλοι υπέστειλαν τη σημαία και την παρέδωσαν στη Μέρκελ. Αυτό πιστεύω, αυτό λέω. Τα χει πει 1 εκατομμύριο φορές, δεν τα ξαναείπε γιατί τον ενόχλησε το ύφος του Γερμανού Μπάμπη;

  Όψιμοι πατριώτες που χτίσανε πάνω στους διαχωρισμούς θα μας σώσουνε καλύτερα από τους κακούς γιες μεν.

 86. spiral architect said

  Ποιες είναι οι παλαιολιθικές αρχές του ΚΚΕ, ρε Τζι;

 87. Gpoint said

  # 86

  Ο,τι πει ο προκαθήμενος που έχει το αλάθητο μισακό με τον Πάπα…

 88. Γς said

  85 @ Τζουτζούκος

  Είσαι απο τα Λαγκάδια Αρκαδίας;

 89. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  «Ημιφασιστικό κόμμα δεν είναι.»

  Συγκαλυμμένο φασιστικό? Φασιστοειδές? Φασιστίζον? Φιλοφασιστικό? Φασιστόμορφο? Με τόσους εθνικιστικούς βερμπαλισμούς από Τσύριζα και τους άλλους, όλα σου φαίνονται αυτονόητα και νορμάλ και πολύ δύσκολα ξεχωρίζεις τους πραγματικούς. Εγώ είμαι η πέτρα του σκανδάλου. Πριν ένα ή δυο χρόνια έγραψα εδώ, ότι γι αυτούς τους λόγους οι ΑΝΕΛ είναι πιο επικίνδυνοι από τους χατες. Οι τελευταίοι είναι απλώς της μόδας, κάποιοι γραφικοί που ήρθαν και όταν στρώσουν τα πράματα θα φύγουν, ο συγκαλυμμένος εκφασισμός της κοινωνίας όμως θα μείνει. Αυτά διάβασε ο Μάρτενς και τον πήρα στο λαιμό του. Κάπως όμως, κατανοητή η αντίδραση του Τσίπρα. Αυτοί θα είναι οι μόνοι συνεργάτες του σε μια μελλοντική κυβέρνηση του. Δώσε στον Καμμένο το υπουργείο στρατιωτικών και πάρε την ψυχή του. Υπάρχουν και τα αναπάντεχα να συνεργαστεί (και) με την ακροδεξιά (ΝΔ ή ΧΑ, δίλημμα) ή το Πασόκ, αλλά προς το παρόν έχει καπαρώσει τους ΑΝΕΛ. Υποθέσεις. Ο Σύριζα δεν πρόκειται ποτέ να σχηματίσει κυβέρνηση, μπορείτε να συνεχίσετε τα όνειρά σας.

 90. sarant said

  89: Κι εγώ δεν το θεωρώ πολύ πιθανό.

 91. Νέο Kid Στο Block said

  Γιατί το «χρόνιος ασθενής» είναι λάθος; Δε υπάρχει επίθετος χρόνιος-α-ο; Δεν είναι χρόνια η κρίση της «οικονομίας» ή δεν είναι χρόνιο το καραγκιοζιλίκι της δημοσιογραφίας; Ειδικά της αποκαλούμενης σοβαρής και έγκριτης και δη Οστρογοτθικής;

  Το σαμάρι τελικά δεν μάς χρειάζεται! Απλά μάς αξίζει ! …και με το παραπάνω (με φανάρι ή χωρίς. Συνουσία να γίνεται,κι όπως νάναι)

 92. Δημήτρης Μ. said

  84. Αγαπητέ Τζι, δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας έκανε το 25% των Ελήνων αριστερούς, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσε να κάνει αριστερούς και το 40% και το 50% και το 60% των Ελλήνων. Και δεν είμαι μαζί του, επειδή ακριβώς δεν τους κάνει, το γιατί κλπ δεν είναι της στιγμής. Πάντως, έστω κι αν δεν είναι ρκετά καλός για μένα, είναι πολύ καλύτερος από τους κυβερνώντες και απ΄ αυτούς που ξέρουν καλά αγγλικά.

 93. Μαρία said

  91 Η ασθένεια είναι χρόνια όχι ο ασθενής.

 94. Gpoint said

  # 92
  Θα βγω σε λίγο, λέω μόνο τούτο :

  Περισσότερες ελπίδες έχει να κάνει πολλούς αριστερούς ο Πάμπλο Γκαρσία πρά ο Τσίπρας που χρησιμοποιούν το ίδιο σύνθημα (επιτρέπεταιι να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς) και είνι σεβστό πρόσωπο στην πατρίδα του ενώ εδώ προβάλλουν μόνο τα αρνητικά του και το ΄τι παίζει στον ΠΑΟΚ γεγονός απαράδεκτο για «αριστερούς» οπαδούς του ΠΟΚ.
  Εδώ βλέπεις άλλη μια φορά πως η ποδοσφαιρική ταυτότητα υπερισχύει της πολιτικής.

 95. sarant said

  94: Η Αυγή πάντως έχει γράψει πολλά καλά για τον Γκαρσία -ψάξε κα θα τα βρεις.

 96. munich said

  Η ευαισθησία για το Μέρτενς είναι σαφώς επιλεκτική γιατί τζατζαρίστικε με τον κ. Τσίπρα, αν είχε γίνει με το Σαμαρά ασφαλώς και θα γελάγαμε όλοι μαζί. Αν αρχίσω να μαζεύω εδώ όλα τα κομμάτια των και καλά σοβαρών (και αριστερών) δημοσιογράφων που γράφουν ανακρίβειες, μισές αλήθειες και ψέματα για το τί συμβαίνει στη Γερμανία (ή και όπου αλλού) θα καταλήξουμε όλοι στο αλήτες ρουφιάνοι…. συν ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν πέσει στην παγίδα του μισογερμανισμού ακριβώς εξαιτίας των ελληνικών ΜΜΕ και της στάσης τους. Επιμένω το πρόβλημα δεν είναι ένας άλλος λαός, ο οποιοσδήποτε, το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός, κι ας ακούγεται κλισε.
  ο Μέρτενς δεν είναι ούτε κακαουνάκης ούτε ρούσσοσ βρανάς. ας ενημερώνονταν για το ύφος του και ανάλογα ας πράττανε. ας δίνουν συνεντεύξεις μόνο σε φίλους αν δεν μπορούν να πάρουν την κάψα (του τέικ δε χιτ) που όπως φαίνεται δεν μπορούν και δε θέλουν και είναι κρίμα γιατί ήταν μια κάποια λύση…

 97. munich said

  @95
  η αυγή όργανο ΤΗΣ ΠΑΟΚΑΡΑΣ!

 98. munich said

  που μπορώ να πάρω συνδρομή ονλάιν?????

 99. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Εγώ θα βάνω τ΄άσματα:
  Αχ Ευλαμπία, η ασθένειά μου έγινε χρονία

  «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» (Για την ΕΡΤ)

 100. Αγγελος said

  Διόλου περίεργο, Πάνο με πεζά (81): ο τόνος ανεβαίνει συστηματικά όταν το δεύτερο συνθετικό είναι δευτερόκλιτο (εκτός αν λήγει σε -μος) πρβ. χωρόχρονος, νερόλακκος, σύνθρονο, ενώ μένει αμετακίνητος όταν το β΄ συνθετικό είναι πρωτόκλιτο σε -η /-α: βρωμολίμνη, ψυχοκόρη, υδροσυλλογή, νεκροκεφαλή…

 101. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  91α. λέμε μακροχρόνιος ασθενής; Μπα.Μακροχρόνια ασθενής ,πάει .Το ίδιο και με το χρόνιος (τρυκ που μου φαίνεται ότι το ξεκαθαρίζει καλύτερα 🙂 ). Να με συμπαθάς, δεν πολυκάνω γλωσσικές «υποδείξεις», για να τα εκατοστήσω έψαχνα! Εναν κόκκο στα 6 εκατομμύρια! Και σε δις Νικοδέσποτα.Αμήν

 102. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  ‘Αγγελος εξάγγελος μας ήρθε από μακριά και πάει ο χωροχρόνος μου! 🙂

 103. Gpoint said

  # 95

  Οπως ξέρεις δεν διαβάζω εφημερίδες στην λογική ότι γράφουν εννιά φόλες και ένα σωστό και δεν έχω το καιρό να το ψάξω. Δεν έχω όμως λόγο να ανφισβητήσω τα λεγόμενά σου και μπράβο της Αυγής που πήγε κόντρα στο αθηνοκεντρικό ρεύμα.
  Δεν θεωρώ τυχαίο πως ο Αη-Δώνης προσπάθησε να τον εξουδετερώσει και ίσως γιαυτό ανακηρύχθηκε (οΘντκ) προπονητήε της χρονιάς από τους αθλητικογράφους ενω απέτυχε τόσο που θα κάνει χρόνια να δουλέψει σε σοβαρό σύλλογο ξανά.

 104. physicist said

  #73. — Ναι, δεν έχετε άδικο όταν γράφετε ότι τα μέηνστρημ μήντια στην ΟΔΓ σνομπάρουν τους αμφισβητητές του Ευρώ αλλά αυτό ισχύει για τους *εντός* της Γερμανίας. Η AfD συχνά παρουσιάζεται σαν κόμμα με ακροδεξιές-εθνικιστικές τάσεις. Μοναδική εξαίρεση σ’ αυτήν τη σχεδόν ομόφωνη στάση — σωστά το μαντέψατε: η FAZ.

  Όσο για το κομάτι που παραθέσατε, οι εκτιμήσεις μας δεν συμφωνούν αλλά έστω κι έτσι: εντύπωση μου κάνει η δραστηριότητα και ο ζήλος που έχει αναπτυχθεί να γυρίσουμε όποιν λίθο βρούμε μπροστά μας μήπως και βρεθεί άρθρο του Μάρτενς, να το ψειρίσουμε και να τονε βγάλουμε σκάρτο. Και όχι, δεν είναι προσωπικό το σχόλιό μου, μιας και από τη στάση σας εδώ δεν έχω λόγο ν’ αμφισβητώ την ευθυκρισία σας.

  ΥΓ, σχετικά με το θέμα της πρώτης παραγράφου πάλι. Κι εγώ δεν βλέπω τον λόγο να είναι το Ευρώ ιερή αγελάδα — αν και δεν είμαι των Οικονομικών, απ’ όσα καταλαβαίνω μιλάω. Από την άλλη μεριά, μου κάνει εντύπωση ότι οι πολιτικοί που (μέχρι τώρα) έχουν εκφραστεί κατά του Ευρώ στην Κεντρική Ευρώπη είναι σούργελα. Δηλαδή τελείως για τις καρπαζιές (στην καλύτερη) ή κατάπτυστα υποκείμενα (στη χειρότερη). Γιατί άραγες;

 105. physicist said

  #104. — ΥΓ στο ΥΓ: δεν αναφέρομαι στα ΚΚ που έχουν ούτως ή άλλως χωριστή θεώρηση αλλά σε αστούς πολιτικούς νέας κοπής που ιδρύουν Κόμματα αντι-Ευρώ και αντι-ΕΕ, και οι οποίοι χάνουν οποιαδήπτε αξιοπιστία στην μερικώς δίκαιη κριτική τους στην ΕΕ μόλις ξύσεις λίγο την επιφάνεια.

 106. physicist said

  Σε ό,τι αφορά τους ΑνεξΕλλ, μια ενδιαφέρουσα και σημαντική διαφωνία ανάμεσα σε δύο συνδέσμους και συγκεκριμένα, με δικές μου υπογραμμίσεις:

  Στα ΝΕΑ, http://www.tanea.gr/news/politics/article/5031849/o-tsipras-h-faz-kai-oi-aneksarthtoi-ellhnes/, διαβάζουμε:

  «Και πάλι δεν είστε καλά πληροφορημένος», απαντάει [σημ. δική μου: ο κ. Τσίπρας]. «Δεν μπορείτε να λέτε ημιφασιστικό ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται στο Κοινοβούλιο, και το οποίο έχει μια διακριτή δημοκρατική παρουσία στα πολιτικά πράγματα. Μπορεί να διαφωνούμε με την εκφορά του λόγου τους σε μια σειρά από ζητήματα αλλά δεν μπορεί κανείς να θεωρεί ένα κόμμα το οποίο δεν χρησιμοποιεί πολιτικά ορθές εκφράσεις για την κ. Μέρκελ ως ημιφασιστικό και θα σας παρακαλούσα να αλλάξετε αυτή τη διατύπωση στην ερώτησή σας».

  Στην FAZ, http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/griechenland-und-willst-du-nicht-mein-bruder-sein-12307999.html, όπου ο Μάρτενς σήμερα γράφει τη δική του εκδοχή, διαβάζουμε:

  „Auch hier sind Sie nicht gut informiert. Sie können nicht eine Partei als semi-faschistisch bezeichnen, die im Parlament vertreten ist und im politischen Leben eine differenzierte demokratische Präsenz aufweist. Auch wenn wir mit Ihren Ansichten in einer Reihe von Themen nicht übereinstimmen, darf niemand eine Partei, die eine politisch korrekte Meinung zu Frau Merkel vertritt, als semi-faschistisch bezeichnen. Und ich möchte Sie bitten, die Formulierung Ihrer Frage zu ändern.“

  Στο γερμανικό κείμενο λείπει το δεύτερο «δεν»: … δεν μπορεί κανείς να αποκαλεί ένα Κόμμα που έχει πολιτικά σωστή άποψη για την κ. Μέρκελ ημιφασιστικό.

  Ένας από τους δύο συνδέσμους δεν λέει την αλήθεια αλλά δεν ξέρω ποιος. Και δεν είναι αμελητέο τυπογραφικό λάθος, έστω κι αν είναι της παραδρομής — αλλάζει τελείως το νόημα.

  Τέλος, ο Μάρτενς παραδέχεται ότι η χρήση του όρου «ημιφασιστικό» ήταν ανόητη και ότι ζήτησε γραπτώς συγγνώμη γι’ αυτήν. Δεξιολαϊκιστικό (rechtspopulistisch) είναι ο ακριβής όρος.

 107. Συνάδελφε οφείλεις να παραδεχτείς ότι η πρώτη εκδοχή είναι μάλλον λογικότερη. Ο Τσίπρας μ’αυτή του τη φράση ψέγει τον Μάρτενς ότι με αφορμή μη πολιτικά ορθές εκφράσεις για τη Μέρκελ ονομάζει ένα κόμμα ημιφασιστικό.
  Στην δεύτερη εκδοχή, τι λόγο θα είχε να αναφερθεί η Μέρκελ;

  Ήταν πάντως πραγματικά μεγάλη η έκπληξή μου στο να χαρακτηρίζεις εξαιρετικό δημοσιογράφο τον Μάρτενς, και με κάθε σεβασμό, θα’θελα να εξομολογηθώ μια γενικότερη παρατήρησή μου: σε θέματα που άπτονται της Γερμανίας, χάνεις την αντικειμενικότητά σου. Βεβαίως να την αγαπάς την Γερμανία, σε δέχτηκε, σε αγκάλιασε, την νιώθεις ως δεύτερη πατρίδα, ποιος λέει όχι, αλλά δεν είναι ανάγκη να βρίσκουμε οτιδήποτε Γερμανικό εξαιρετικό και σωστό και υπέροχο και όποιος τολμήσει να κατακρίνει κάτιτί είναι ρατσιστής και ψεκασμένος!
  Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να θες να είσαι ο «συνήγορος του διαβόλου» στο ιστολόγιο και είναι σεβαστό. Αλλά ο Μάρτενς εξαιρετικός δημοσιογράφος δεν είναι τίποτα!

  Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος τουλάχιστον σε αυτήν τη συνέντευξη υπήρξε απλά άθλιος! Αντικειμενικά! Καμία σοβαρή ερώτηση, ύπουλοι τακτικισμοί με αποκόμματα εφημερίδων και αποσπάσματα δηλώσεων. Δηλαδή σοβαρά; Αυτή είναι η δημοσιογραφία που θέλεις;
  Ρώτα για το κυβερνητικό του πρόγραμμα! Ρώτα πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται ότι θα σκίσει το Μνημόνιο αλλά θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από την Ευρώπη; Αυτές είναι «δύσκολες ερωτήσεις» από ένα σοβαρό δημοσιογράφο! Όχι το να ψειρίζει την Αυγή μήπως βρει κακιά λέξη! Έλεος δηλαδή!

  Και απ’τον Σαμαρά να έπαιρναν μια τέτοια συνέντευξη, μπορεί να γελούσα βεβαίως, αλλά εξίσου βέβαιο πως θα έλεγα ότι ο δημοσιογράφος είναι καραγκιόζης!

  Και εδώ, άλλο ένα δείγμα γραφής του ιδίου.

 108. Το σχόλιό μου #107 φυσικά αναφέρεται στο #106 του Φυσικού.
  Επίσης λείπει ένα «με» στη τέλος της δεύτερης παραγράφου: «δεν είναι με τίποτα!» 🙂

 109. Μαρία said

  106
  >αλλά δεν ξέρω ποιος

  Ο γερμανικός. Άκου τη συνέντευξη στα Νέα.

 110. @109: Ορίστε λοιπόν και η επιβεβαίωση.
  Συνεχίζεις συνάδελφε να τον θεωρείς «εξαιρετικό»; Το αποδίδεις σε απλή παραδρομή;

 111. Νέο Kid Στο Block said

  Στέλιο, το γερμανικό «μπέρδεμα» ξεκινάει από το political correct που είπε ο Αλέξης «καλός μεν ,αλλά που θα μπορούσε να είναι τόοοσο καλύτερος δε, και να τους έχει @@ήσει όοολους δε,και γι’αυτό λοιπόν «απογοητεύει» κι ας ψηφίσουμε πάλι τους «κακούς που ξέρουμε κι εμπιστευόμαστε…» Τσίπρας.
  Τα έχουμε πει πολλές φορές αυτά. Οι ευγενείς τευτομβούργιοι sind nicht begabt für Sprachen! Πα να πει, ότι «Εντάξει το υπόλοιπο φτιασίδωμα- εξευγενισμός για χάρη του Ούμζατς,αλλά δεν θα μάθουμε τώρα και την κάθε «λεπτή απόχρωση» της εγγλέζοαμερικάνικης πολιτικής ορολογίας… σσάισε!» Αυτή είναι η απλή εξήγηση. ΔΕΝ θα μπορούσε ποτέ άλλωστε μια τόοοσο έγκυρη εφημερ. κι ένας τόοοσο έγκυρος και σοβαρός (Ganz toll Herr Physiker! Kudos!) να έχουν υποπέσει σε τέτοιο σφάλμα εξ απροσεξίας ή -για όνομα του Θεού μπρε γιουνάν τεμπέλχανέ! Βιz Alaman Arbeiteraden-Timien-Sauber extra prima clean nordic boyzz!- ηθελημένα και με σκοπό να παραπλανήσουν τους αναγνώστες τους! (οι οποίοι εξάλλου είναι τόσο αστραπόγιαννοι που δεν τα τρώνε κάτι τέτοια πονηρά των «νότιων αντιγερμανών» …πφφ.)

 112. Γς said

  27 @ Λεώ

  >Περί του επεισοδίου Μάρτιν – Τσίπρα
  >ο κ. Μάρτιν ήταν εξαιρετικά προκλητικός

  Μέρτενς Λεώ!
  Τι Μάρτιν και Μάρτιν;
  Μάρτιν, Μέρτενς και…Μέρτεν!

  Τα θυμάμαι, 15 χρονών ήμουν τότε.
  Ο Γλέζος στη φυλακή κι ο σφαγέας της Θεσσαλονίκης ελεύθερος για να εκτίσει την ποινή του στη Γερμανία!

  Τον είχαν πιάσει κι οι Αμερικάνοι το 1946 και πρότειναν την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές. Ο στρατηγός όμως Ανδρέας Υψηλάντης (Στρατιωτικός ακόλουθος στο Βερολίνο) πρότεινε την απελευθέρωσή του λόγω της άμεμπτης συμπεριφοράς του και των ανεκτίμητων υπηρεσιών του προς την Ελλάδα!

  Μια, δυό, τρεις.. ε; Τι τα ψάχνεις;

  Κι έχεις και τον Γς να ρωτάει προχτές το γιατρό του μετά την πέμπτη κολονοσκόπηση από την αφαίρεση των όγκων και του μισού παχιού του εντέρου:

  -Μετά απο πόσες κολονοσκοπήσεις γιατρέ μου γίνεσαι @ούστης;

 113. Gpoint said

  Γουσού, γενιέσαι, δεν γίνεσαι… μόνο για γ@μημένος έχεις ελπίδες. Σαν την Μπάγιερν ένα πράμα,.. Ρεάλ δεν θα γίνει ποτέ. Μόλις δεν υπήρχε χρήμα στον στόχο και πέρασε η επήρεια…τεσσάρεν βεστφάλεν μπαλάκεν και λίγα ήσαντε

 114. Γς said

  >του γκαβάζ, της (αποκρουστικής) τεχνικής για εξαναγκασμένη πάχυνση
  Εἰ μὴ σὺ χηνὸς ἧπαρ ἢ ψυχὴν ἔχεις
  Εύβουλος.
  Α, έμαθα πολλά ψάχνοντας για την πάχυνση με το ζόρι τω ν χηνών και των παπιών.
  Ο μπαγάσας ο Αθήναιος όλα τα έχει γράψει. Λέει και για ένα σχετικό ποίημα του Κρατίνου, αλλά αυτό υπάρχει μόνο στους Οξύριγχους Πάπυρους και δεν το βρήκα.

  16:
  >sarantπαπάκιpt,lu

  Ε, τώρα βάζεις ή δεν βάζεις άλλο ένα παπάκι στη συλλογή;

  sarant (κανάρ γκαβέ) Γκραν Ντυσέ ντε Λυξεμπούρ.

 115. Y. Georgiadou said

  Επιμενω οτι τα καμωματα του κ. Τσιπρα και του περιγυρου του ηταν παιδιαστικα. Ομως και ο κ. Μ. Μαρτενς στην σημερινη κυριακατικη Φρανκφουρτερ νομιζω ειναι ανακριβης. Γραφει — Bei den „Gerüchten, Aussagen Dritter und ungeprüft übernommenen Informationen“ handelt es sich allerdings um Aussagen von Tsipras selbst. Sie sind auf der Internetseite seiner Partei und in „Avgi“ zu finden.

  Στο — handelt es sich allerdings um Aussagen von Tsipras selbst — 0α επρεπε να προσ0εσει — και του περιγυρου του. Δεν τα ειπε η’ εγραψε ολα ο ιδιος ο κ. Τσιπρας. Τα εγραψε / ειπε αυτος και ο περιγυρος του.

  http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/griechenland-und-willst-du-nicht-mein-bruder-sein-12307999.html

 116. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Γουσού, θέλει μελέτη ο Αθήναιος, σ΄ευχαριστώ!

 117. Y. Georgiadou said

  Και για να μην ξεχνιομαστε… Αυτη εδω ειναι ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΑΡΑ. Günter Gaus και Hannah Arendt — http://www.youtube.com/watch?v=Ts4IQ2gQ4TQ. Δυστυχως δεν μπορω να την βρω με υποτιτλους στα αγγλικα η’ ελληνικα. Αν την βρητε με αγγλικους υποτιτλουσ, πεστε μου παρακαλω.

 118. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Σε τέτοιες συνεντεύξεις συνηθίζετε το ακόλουθο πρωτόκολλο. Τις απομαγνητοφωνούν και από κοινού και οι δυο πλευρές επεξεργάζονται το γραπτό κείμενο. Αφαιρούν επίμαχα σημεία, διορθώνουν ατυχές εκφράσεις, όταν εκτρέπετε η συζήτηση αφαιρούν ολόκληρα τμήματα κτλ. Στο τέλος θα βγει μια ανάλατη σούπα. Πολύ συχνά η σούπα είναι τελείως άγευστη. Στη ευχέρεια της αρχισυνταξίας είναι να κρίνει αν η συνέντευξη είναι άξια προς δημοσίευση, όπως και ο συνεντευξιαζόμενος έχει την ευχέρεια να απαγορεύσει την δημοσίευση αν κρίνει ότι δεν στάθηκε στο ύψος της και δεν τον εκφράζει. Πάμπολλες φορές δεν δημοσιεύουν τίποτα, συχνά από μια συζήτηση που κράτησε ώρες διαβάζεις μόνο λίγες ασύνδετες παραγράφους και μένεις με την απορία γιατί έκαναν τον κόπο. Όλα αυτά οφφ δε ρέκορντ. Παρ’ όλα αυτά, ο δημοσιογράφος κρατά τις πληροφορίες του και χρόνια αργότερα θα τις αξιοποιεί σε άλλα ρεπορτάζ του, όπου θα τις αποδώσει σε «πληροφορίες από το στενό κύκλο». Καλού-κακού, πάντα να προσέχει τι λέει ο «στενός κύκλος». Κάποιος να το μεταφέρει στον επίδοξο πρωθυπουργό.

 119. nirevess said

  Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί διέκοψε ο Τσίπρας τη συνέντευξη. Μετά την πατάτα του Γερμανού περί «ημιφασιστικού κόμματος», τον είχε ισοφαρίσει στα σημεία. Μπορούσε με ανεβασμένο το ηθικό να τον αντιμετωπίσει και να τον νικήσει κατά κράτος. Τα μετέπειτα, δηλ. η ανάκριση του δημοσιογράφου από την Μπαδογιάννη για το αν είχε αυτός μιλήσει με τον Παπαχελά κλπ., αν ισχύουν, είναι άθλια και μου θυμίζουν έναν προαλειφόμενο Τόμπρα, ο οποίος κατέβαινε με περίστροφο στις συνεντεύξεις. Αν ήμουν Τσίπρας θα την απέλυα κατευθείαν. Τέτοια αυτογκόλ δεν επιτρέπονται.

  Όταν ο Μάρτενς ζήτησε από τον Τσίπρα να σχολιάσει τα περί υποστολής της σημαίας από τον Σαμαρά και παράδοσής της στη Μέρκελ, ο Τσίπρας έπρεπε πρώτον να το θυμάται, αφού το είχε πει και μάλιστα σε προεκλογική συγκέντρωση, και δεύτερον να υπερασπιστεί τη μεταφορική αλήθεια της φράσης του. Αυτό δεν υποστηρίζει τόσον καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ; ότι δηλ. οι μνημονιακές κυβερνήσεις ξεπουλάνε την Ελλάδα; Άρα γιατί κώλωσε; Κάποιο λάκκο έχει η φάβα εδώ. Μάλλον γνωρίζει ότι θα πάρει κι αυτός ανάλογα μέτρα…

  Τραγικό όμως για τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες (όλους!) και για το επίπεδο αλληλογλειψίματός τους με τους Έλληνες δημοσιογράφους θεωρώ το ότι ο Τσίπρας βραχυκύκλωσε επειδή ένας ξένος δημοσιογράφος του έθεσε τέτοια ερωτήματα. Εξίσου θα βραχυκύκλωναν όλοι, Σαμαροβενιζέλοι (ο τελευταίος μάλιστα θα χτύπαγε τη χερούκλα φωνάζοντας «Απολύτως!») και Κουβελοκαρατζαφέρηδες, με εξαίρεση τον Μιχαλολιάκο, ο οποίος θα του πέταγε ένα ποτήρι στο κεφάλι και μερικά γαμοσταυρίδια (γι’ αυτό κερδίζει ψήφους ως αντισυστημικός). Εδώ ο απαισίας μνήμης Τόνυ Μπλαιρ, όταν αμέσως μετά την έναρξη της καταδρομής στο Ιράκ είχε «αποσυρθεί από την κυκλοφορία» εκείνος ο Βρετανός πυρηνικός φυσικός, έφτασε στο σημείο να τον ρωτάει Βρετανός δημοσιογράφος ζωντανά και στο όρθιο «τι έχετε να πείτε τώρα που τα χέρια σας είναι βαμμένα με αίμα;», και όμως δεν κώλωσε ούτε αποχώρησε, παρά σιώπησε με νόημα ότι και καλά «με πληγώνετε αφάνταστα» και μετά βρήκε κάτι να απαντήσει. Θα μου πεις, «εμ βέβαια, τέτοιο αναίσθητο τομάρι που ήταν, δεν ίδρωσε τ’ αφτί του». Ακόμα κι έτσι αν το πεις, αυτή είναι η σωστή στάση· όχι να βραχυκυκλώνεις με τον κάθε Μάρτενς.

 120. Γς said

  116:

  >Γουσού, θέλει μελέτη ο Αθήναιος, σ΄ευχαριστώ!

  Οντως έχει πολύ φαΐ (ε, τι Δειπνοσοφιστές θα ήσαν).
  Και δεν θα το πιστέψεις ότι εσένα σκεπτόμουν (Μερικές απλωτές εδώ και μετά ντουγρού για τίποτε “Γαστρονομικές Λέξεις”, “Από τον Αθήναιο στον Μαμαλάκη ή Τσελεμεντέ ή Παραδείση”, “Δειπνοσοφούμε μετά λαιμαργίας”, “Δειπνοσοφούμε, δειπνοσοφούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε”.

  Εδώ και τα 15 βιβλία

 121. physicist said

  #107. — Η αναφορά στην Μέρκελ είναι εξίσου παράξενη και στις δύο εκδοχές, αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτε. Όμως η Μαρία έχει δίκιο, ο Μάρτενς έχει λάθος στην απόδοσή του στην FAZ: αντί για inkorrekt έγραψε korrekt και το λάθος είναι σοβαρό από πλευράς νοήματος. Ωστόσο, δεν του αποδίδω πρόθεση. Στην ίδια πρόταση έχει κι ένα ορθογραφικό Ihre[n] Ansichten αντί για ihre[n] Ansichtenοι απόψεις σας αντι οι απόψεις της (της παράταξης, του κόμματος).

  Τον Μάρτενς τον διαβάζω χρόνια, όπως και την FAZ, κι έχω διαμορφώσει τη γνώμη μου. Ο δημοσιογράφος κρίνεται από όλη του την πορεία, όχι από μια συνέντευξη που δεν μας άρεσε και τον βαφτίσαμε καραγκιόζη. Και βλέπω τώρα τον έναν στα ΝΕΑ και τον άλλον εδώ και τον τρίτον εκεί να ψάχνει παλιά άρθρα του Μ. και να τα κοσκινίζει μην και βρει ετούτο και το άλλο, να κρίνει τον Μάρτενς. Έλα τώρα, αν είχε κάνει στον Τσίπρα τις ερωτήσεις που ο ίδιος θα ήθελε, μια χαρά θα ήταν ο Μ. και κανείς δεν θα είχε κοιτάξει ούτε ένα άρθρο του.

  Με συγχωρείς αλλά δεν συμμερίζομαι την μομφή σου προς τον Μ. όταν γράφεις «γιατί δεν τον ρώτησε για το κυβερνητικό του πρόγραμμα». Είναι δικαίωμά του να ρωτήσει τον κ. Τσίπρα πού θα πάει η ιστορία με τον αντιγερμανικό ρατσισμό που φυτρώνει και ανθίζει στον κήπο του Σύριζα. Είναι δικαίωμά του να θέσει την ερώτηση ευθέως και χωρίς περιστροφές. Όσο για το κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν θα μάθουμε ποτέ τι ήθελε να ρωτήσει ο Μάρτενς μέχρι το τέλος της συνέντευξης αφού ο κ. Τσ. σηκώθηκε κι έφυγε. Άλλωστε είπαμε: να σηκώνεις τόσο κουρνιαχτό και με τέτοια φρεασεολογία (ύφος Ανθύπατου κλπ.) για τον Μάρτενς όταν έχεις δώσει συνεντεύξη στον Τράγκα είναι τουλάχιστον γελοίο.

 122. michm said

  Κύριε οικοδεσπότη, εύχομαι σύντομα και στα 7 εκατομμύρια μεζεδακίων ; μεζεδάκιων;
  Το δε όνομα του κ Peer Steinbrück υποφέρει και στο έγκυρο !!!! MEGA 17/1
  Γερμανία: Φήμες για αποχώρηση Στάινμπουργκ
  http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27372&subid=2&pubid=30350909 είναι αυτή η διαφορά του φρουρίου Burg με την γέφυρα brücke που κάνει και τα Ίνσμπρουκ και Σάλτσμπουργκ να υποφέρουν. Να είστε όλοι καλά.

 123. gryphon said

  Aσχετο αλλά σημερα εμαθα οτι πεθανε προχθες ο J.J Cale.Mικρό αφιερωμα μιάς και η μουσικη του γιά κάποιο λογο ταιριαζει με το ελληνικο καλοκαιρακι και τήν θερινη ραστωνη.Πρωτα ενα πιο γνωστο

 124. gryphon said

  Και ενα που θα μπορουσε να ειναι και ελληνικό

 125. IN said

  104, 121: Φυσικέ, παρά τα όσα καλά έγραψες για μένα παραπάνω (και για τα οποία ευχαριστώ), εξακολουθείς να με αδικείς: εγώ εξήγησα με ποια άσχετη αφορμή κράτησα το άρθρο του Μάρτενς για το οποίο γράφω παραπάνω. Όταν είδα να γίνεται εδώ κουβέντα για το επεισόδιο με τον Τσίπρα, είπα να το παρουσιάσω για όποιον ενδιαφέρεται. Εκτός από μένα και τον Γ. Μαλούχο (σε άρθρο του οποίου σχετικά με κάποια εκδήλωση με τον Μάρτενς στην οποία παρέστη κάποιος -συγγνώμη που δεν ψάχνω να βρω ποιος- παρέπεμψε παραπάνω) δεν θυμάμαι να αναφέρθηκε άλλος σε συγκεκριμένη δουλειά του Μάρτενς. Ποιος κοσκινίζει λοιπόν τα άρθρα του;

  Σε ό,τι αφορά το θέμα της συνέντευξης με τον Τσίπρα, μίλησα παραπάνω για άθλιο χειρισμό και επικοινωνιακό Βατερλό και λέω να εξειδικεύσω γιατί το είπα;
  1) Συμφωνώ, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, με τον κ. Σαραντάκο ότι αφού δεν μιλάει καλά Αγγλικά ο Τσίπρας (και τον έχουν κράξει γι’ αυτό), καλά έκανε και απαντούσε Ελληνικά. Αλλά αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο Σύριζα, κρατική επιχορήγηση παίρνει, ας προσλάβουν μια κανονική διερμηνέα να κάνει διερμηνεία επαγγελματικών προδιαγραφών, όχι τις περιλήψεις της επικοινωνιακής συμβούλου! Αν θέλει ας είναι κι αυτή παρούσα στη συνέντευξη κι άλλοι δέκα, αλλά η διερμηνεία να γίνεται σωστά, από επαγγελματία.
  2) Αν θέλει να κάνει δουλειά η κ. σύμβουλος, ας φροντίσει να μάθει τι εστί Μάρτενς (δεν είναι και τόσο δύσκολο) και να προετοιμάσει στοιχειωδώς το αφεντικό της για τις ερωτήσεις που τον περιμένουν. Σε Γερμανό δίνει συνέντευξη, τι περιμένει, δεν θα τον ρωτήσει για όλες αυτές τις αθλιότητες με Ναζί κλπ (στα οποία, δικαίως, είναι υπερευαίσθητοι οι Γερμανοί); Ας έχει κάνει μια προετοιμασία τι θα πει.
  3) Τι να πει; Μα, κι ο Σαραντάκος καλύτερη δουλειά κάνει από αυτόν! Όταν ο κ. Σαραντάκος μας λέει ότι η Αυγή δεν είναι επίσημο όργανο του Σύριζα, κάποιοι εδώ (ίσως όχι άδικα) τον κοροϊδεύουν. Και μπορεί για Σαραντάκο να μην είναι αποδεκτή αυτή η απάντηση, ή να σηκώνει αντίλογο, αλλά για Τσίπρα μια χαρά είναι. Τόσο δύσκολο ήταν να του πει «πού δημοσιεύτηκε αυτό το σκίτσο; Στην Αυγή; Ακούστε, δεν είναι επίσημη εφημερίδα του κόμμματός μας, δεν μπορεί να είμαι υπεύθυνος για το κάθε σκίτσο που δημοσιεύει. Αν απλώς ρωτάτε τη γνώμη μου, δεν το βρίσκω ιδιαίτερα αστείο αλλά ξέρετε δεν μπορούμε να βάζουμε όρια στη σάτιρα κλπ. κλπ. Φόκους, Μπιλντ κ.ο.κ. (αυτά που είπε). Τόσο δύσκολο είναι;
  3α) Δεν μπορεί ο Τσίπρας να έχει την ψυχραιμία να ζητάει εξηγήσεις; «Υποστολή της σημαίας είπατε; Δεν το θυμάμαι, πότε το είπα, έχετε στοιχεία, αφήστε να το δω και θα σας απαντήσω συγκεκριμένα-Ημιφασιστικό κόμμα; Ποιους εννοείται, τους ΑνεξΕλ; Μια ποια ακριβώς λογική τους λέτε έτσι, μου εξηγείτε;». Αν μη τι άλλο, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα και κερδίζει χρόνο.
  4) Άντε γίνεται η στραβή και χαλάει η συνέντευξη και τον πετάει έξω ο Τσίπρας. Άστο! Άνθρωπος είναι, γίνονται αυτά. Τι τις θες τις ερωτήσεις, αν τον προετοίμασε ο Παπαχελάς ή ο Χ ή ο Ψ; Και λοιπόν; Δήλωσε ποτέ οπαδός του Σύριζα ο Παπαχελάς; Ή αμφιβάλλουν εκεί πέρα ότι θα τους κάνει ό,τι ζημιά μπορεί, αν μπορεί; Αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι.
  5) Ομοίως, το γελοίο δήθεν θριαμβικό σχόλιο στην «Αυγή» (είδατε τι του κάναμε του ανθύπατου;) τι το θέλανε; Και μέσα σ’ όλ’ αυτά, γιατί απαξιώνεις και τη Μπιλντ («μήπως δουλεύει στη Μπιλντ;»). Φυλλάδα είναι η Μπιλντ, κανείς δεν το αμφισβητεί, αλλά στη Γερμανία έχει δύναμη, ακόμη και (θεωρούμενοι) σοβαροί πολιτικοί σπεύδουν να δώσουν συνεντεύξεις εκεί. Γιατί, μια φορά που δεν φταίει, να την ανακατέψεις;
  6) Ακόμα χειρότερα, προς τι η επιστολή στην διεύθυνση της FAZ με τα παράπονα; Δεν καταλβαίνεις ότι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε έναν επαγγελματία, όποιον επαγγελματία, είναι να τον καταγγείλλεις στον εργοδότη του; Αυτομάτως τον βάζεις σε αμυντική θέση, κανείς δεν θέλει να χάσει τη δουλειά του. Προς τι λοιπόν αυτή η σκληρή αντιπαράθεση, όταν μάλιστα η άλλη πλευρά (Μάρτενς) δεν έδωσε συνέχεια στο θέμα, δεν έγραψε τίποτε για τη μη-συνέντευξη κλπ. Ο ορισμός του αυτογκόλ.

  Σίγουρα η παρούσα κυβέρνηση δεν θα σώσει την Ελλάδα, αλλά με τέτοια δείγματα από πλευράς Σύριζα πώς να πιστέψεις ότι μόνο αυτός μπορεί να σώσει την Ελλάδα που λέει και ο Βαρουφάκης (καλά, άστον αυτόν) με τον σοβαρό Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ;

 126. physicist said

  #125. — ΙΝ, να με συμπαθάς αν φαίνομαι να σε αδικώ. Δεν αναφέρομαι σε σένα ούτε αποκλειστικά στο ιστολόγιο.

  Όλα όσα επισημαίνεις, από το 1) μέχρι το 6) με βρίσκουν σύμφωνο [*]. Είναι όμως τόσα πολλά που εμένα δεν μου μοιάζει απλώς για επικοινωνιακό Βατερλώ αλλά για κάτι χειρότερο, και δεν μ’ αρέσει καθόλου αυτό που βλέπω να ξετυλίγεται. Αυτό που ίσως υπονοείς κι εσύ με την τελευταία σου πρόταση παραπάνω.

  [*] Μικρή διαφωνία: δεν νομίζω ότι ο Μ. τέθηκε ποτέ υπο απειλή να χάσει τη θέση του εξαιτίας της διαμαρτυρίας που έγινε εναντίον του στη διεύθυνση της εφημερίδας.

 127. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Με συγχωρείτε, αλλά γιατί να πούμε το κόμμα των ψεκασμένων «δεξιολαϊκιστικό» όταν για την ΝΔ ευθέως και συνεχώς ακούμε ότι είναι ακροδεξιά? Στις νοηματικές κατατάξεις μου, το «δεξιολαϊκιστικό» είναι πιο λαιτ και εύπεπτο, προϊδεάζει σε καλύτερη αποδοχή. ‘Ότι δεν είναι δα και τόσο κακοί σαν τους ακροδεξιούς αλλά απείρως καλύτερος είναι ο Καμμένος από τον Σαμαρά. Απλά έχουν το κουσούρι με τις υπερβολές τους. Διαφωνώ. Αν η ΝΔ είναι ακροδεξιά, τότε αυτοί είναι φασίστες του κερατά. Επιτέλους να ειπωθούν τα πράματα σωστά και να κρατήσουμε ατόφιες τις έννοιες. Υπάρχει και η περίπτωση να σφάλω και το «δεξιολαϊκιστικό» να είναι τρισχειρότερο από το «ακροδεξιό».

 128. physicist said

  #127. — Rechtspopulistisch είναι ένας προσδιορισμός που έχει βαριά αρνητική σημασία στα Γερμανικά και αναφέρεται σε δεξιά Κόμματα που κινούνται στην κόψη του ξυραφιού σε ό,τι αφορά τη Συνταγματικότητά τους. Στο άρθρο του, ο Μ. εξηγεί, παραθέτοντας το παρακάτω χωρίο, για ποιο λόγο έθεσε την ερώτηση σχετικά με τους ΑνεξΕλλ:

  […] Außer Deutschen sind für Kammenos Asylanten die gefährlichsten Feinde Griechenlands. Am 13. Juni 2012 sagte er dem TV-Sender „Kontra-Channel“: „Wir sehen, wie sie mit Kalaschnikows in die Häuser kommen, was es früher nicht gab in Griechenland.“ Wenn es der EU nicht gelinge, Druck auf die Türkei auszuüben, müsse Griechenland seine Asylanten eben nach Deutschland abschieben – Schäuble solle sich um sie kümmern: „Sie müssen alle gehen.“

  Άλλοτε, ο Σύριζα θα ήταν το πρώτο Κόμμα που θα χαρακτήριζε φασιστική μια παράταξη που επιθυμεί τη βίαιη μετατόπιση — abschieben — (στη Γερμανία!) όλων όσων ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και οι οποίοι, κατά τη γνώμη του, μπαίνουν στα σπίτια με τα Καλάσνικοφ. Εδώ, όμως, εγκαλείται ο Μ. επειδή το ονόμασε «ημιφασιστικό». Κι εγώ βρίσκω τη λέξη υπερβολική αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας.

 129. sarant said

  125: Πάντως, η έκθεση των γεγονότων από τα Νέα δείχνει ότι μερικά από αυτά (π.χ. για τις γελοιογραφίες) τα είπε όντως ο Τσίπρας.

 130. nirevess said

  Ε καλά, το ‘χε πει από παλιά ο Φλωράκης: θα συμμαχήσουμε και με το διάβολο άμα χρειαστεί. Ο Τσίπρας ενοχλείται όταν συνειδητοποιεί –όταν τον αναγκάζουν να συνειδητοποιήσει– πόσο μοιάζουν ορισμένες κραυγές του με του Καμμένου. Αλλά η διακοπή της συνέντευξης ήταν ο ατυχέστερος τρόπος να εκφράσει την ενόχλησή του αυτή. Αυτά έχει η πολιτική: συμμαχείς και με το διάβολο…

 131. IN said

  126: Κι εγώ συμφωνώ ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα να χάσει τη δουλειά του ο Μάρτενς, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι ο καθένας, όταν κάνουν παράπονα στον εργοδότη του, όσο αναξιόπιστα κι αν θεωρεί ότι είναι αυτά, όσο κι αν δεν ιδρώνει το αυτί του εργοδότη ε, έρχεται σε μια θέση άμυνας και έχειτ ην τάση να αντεπιτεθεί. Λογικό είναι να φοβάται ο Μάρτενς (και ο οποιοσδήποτε) για τη δουλεία του. Είναι μάλλον απίθανο να τον απέλυε η FAZ επειδή διαμαρτυρήθηκε ο Σύριζα, αλλά, όπως και να το κάνεις, ο καθένας θα είχε μια ανησυχία για την επίθεση που δέχεται και μια, ενστινκτώδη, τάση να αμυνθεί και αντεπιτεθέμενος.

  129: Το μόνο που είπε ο Τσίπρας, απ’ αυτά που λέω, είναι αυτά για τις γελοιογραφίες. Χωρίς όμως τον πρόλογο που θα έβαζα εγώ. Βλέπετε και κάτι άλλο; ΄Μη βασίζεστε στο ρεπορτάζ των Νέων, αν έχετε όρεξη ακούστε την ηχογράφηση, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

 132. nirevess said

  #36 Γράφει ο Ριζοσπάστης (http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7549946) (και αναμεταδίδει το alphavita, κάνοντάς το μάλιστα και τίτλο: «Κυνική δήλωση του υπουργού»):

  Στις 15.000 οι απολύσεις, πρώτοι στη λίστα ψυχικά ασθενείς και χρόνιοι πάσχοντες

  «Την πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει στην ανεργία 15.000 εργαζόμενους του Δημοσίου, στέλνοντάς τους μάλιστα κατευθείαν στον Καιάδα, αφού «πρώτοι θα δουν την έξοδο οι ψυχικά ασθενείς, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι αναξιοπαθούντες», επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, στο πλαίσιο κινητοποίησης που είχε εξαγγείλει η Ομοσπονδία ενάντια στις διαθεσιμότητες.»

  Η είδηση αναδημοσιεύεται στο διαδίκτυο από διάφορα αντικυβερνητικά σάιτ, αλλά στο σάιτ της ΟΛΜΕ (http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=5663), όπου το Δελτίο Τύπου το σχετικό με τη συνάντηση, δεν υπάρχει τέτοια φράση. Πού το βρήκε ο Ριζοσπάστης και το έβαλε, και μάλιστα σε εισαγωγικά; Ξέρετε τίποτα;

 133. sarant said

  Μακάρι να είναι γκάφα του δημοσιογράφου…

 134. nirevess said

  Εγώ ξέρω ότι τους ψυχικά ασθενείς και τους χρονίως πάσχοντες τους απολύεις αλλά τους δίνεις αναπηρική σύνταξη. Τους δε αναξιοπαθούντες, δεν ξέρω, τους απολύεις κατά προτεραιότητα; 🙂

 135. spiral architect said

  @132, 133: Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει.

 136. spiral architect said

  H άλλη (ίσως και προφανής) άποψη.

 137. Δεν ξέρω αν το έχει σημειώσει κάποιος προσχολιάσας, αλλά η FAZ ανέβασε το ηχητικό της μη-συνέντευξης Τσίπρα: http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/griechenland-und-willst-du-nicht-mein-bruder-sein-12307999.html

  Βρίσκω κάπως υπερβολικό να ξεκινά με τέτοιες ερωτήσεις τη συνέντευξη ο δημοσιογράφος, δείχνει κάποια προκατάληψη κατά του Τσίπρα — δικαιολογημένη ίσως για μια συντηρητική εφημερίδα σαν τη FAZ. Θα περίμενα από τον Τσίπρα να αντιδράσει πιο ώριμα και να μην διακόψει τη συνέντευξη: αν πραγματικά είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις όπου δεν θα μπορεί να πετάξει έξω τους συνομιλητές του — εκτός πια αν νομίζει ότι γίνεται κάτι τέτοιο σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ας πούμε.

 138. nirevess said

  #136 (από το λινκ του Πιτσιρίκου που έβαλες ως την «άλλη -ίσως και προφανή- άποψη»)

  » Κι όμως, σημειολογικά, η αποπομπή του Γερμανού δημοσιογράφου αποτελεί επικοινωνιακή νίκη, δίνει πόντους στον Αλέξη Τσίπρα και -ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν στις προθέσεις του- στέλνει ένα μήνυμα.

  Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που γερμανοί πολιτικοί και απεσταλμένοι περιδιαβαίνουν τα τελευταία χρόνια υπουργεία και υπηρεσίες δίνοντας αβέρτα εντολές σε έλληνες υπουργούς και κυβερνητικούς υπαλλήλους, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διακόψει την συνέντευξη στον γερμανό δημοσιογράφο δείχνει άνθρωπο με τιμή και αξιοπρέπεια που δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί προσβολές.

  Οι Έλληνες συνήθισαν στις προσβολές τα τελευταία χρόνια. Η αυτοεκτίμησή τους είναι στο ναδίρ.

  Αυτό μπορεί να αλλάξει. Αλλά θα πρέπει να το θελήσουν οι ίδιοι.

  Και για αρχή, θα πρέπει να δείξουν την πόρτα σε πολλούς ανθρώπους. Έλληνες και ξένους.

  (Προσπαθώ να σκεφτώ ποιος Έλληνας πρωθυπουργός θα έκανε την κίνηση να δείξει την πόρτα σε ξένο δημοσιογράφο. Εύκολο, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου.) »

  Μάλιστα! Εντάξει, τους ξάπλωσε στο ρινγκ τους Γερμανούς. Άξιος συνεχιστής του Κωνσταντίνου Καραμανλή (πες αλεύρι, ο Μέρτεν [ο Μαξ, ντε!] σε γυρεύει!) και του Ανδρέα Παπανδρέου…. Αν αυτή είναι η άλλη άποψη, καήκαμε.

 139. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Το θέμα δεν είναι γιατί ή καλώς διέκοψε την συνέντευξη, αλλά πως την χειρίστηκε μετά. Κρίνοντας καλοπροαίρετα, μπορείς να δικαιολογήσεις τον Τσίπρα ότι εν βρασμώ ψυχής διέκοψε την συζήτηση και τον πέταξε έξω. Στην διαχείριση ης κρίσης είναι που μπορείς πολλά να του προσάψεις. Αργότερα όταν ηρέμισαν (αν ηρέμισαν) θα έπρεπε να δουν τα συμβάντα πιο ψύχραιμα και στεγνά και να επικεντρωθούν στο τι θα κάνουν από δω και πέρα. Γιατί διέρρευσαν το συμβάν στην Αυγή, γιατί η Αυγή την δημοσίευσε (εδόθη εντολή ή είναι πρωτοβουλία της Αυγής?), γιατί τον ανέκριναν αν είχε επαφές Έλληνες δημοσιογράφους και ειδικά με την με Καθημερινή σαν να ήταν θανάσιμο αμάρτημα, γιατί εστάλη η διαμαρτυρία στην FAZ και τι επιδίωκαν, γιατί προσπάθησαν να θίξουν την υπόληψη του Μάρτενς. Όλα αυτά σε αυτή τη σειρά δηλώνει μια θλιβερή ανικανότητα διαχείρισης κρίσης. Είτε οι σύμβουλοι του Τσίπρα είναι παντελώς άσχετοι, είτε ο Τσίπρας δεν ακούει κανέναν και κάνει του κεφαλιού του (πιθανότερο το πρώτο). Ο Μάρτενς είχε κάθε συμφέρον να μη δώσει συνέχεια και να αφήσει τις επαφές του ανοικτές. Το ίδιο συμφέρον θα έπρεπε να έχουν και οι κύριοι του Σύριζα. Έτσι όπως ήρθαν τα πράματα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, για τις μεγάλες εφημερίδες της Γερμανίας (πιθανόν και Γαλλίας) ο Τσίπρας είναι καμένο χαρτί. Θα πρέπει να τους πληρώσει γερά για να γράψουν κάτι, θετικό ή αρνητικό άσχετο. Το μόνο που του μένει είναι να τρέχει στους περιθωριακούς της Γαλλίας και να κάνει αστειάκια περί Ολανδρέου, μπας και καταφέρει να κεντρίσει 5 λεπτά δημοσιότητας.

 140. spyroszer said

  Μην τρελαινόμαστε, νομίζω ότι απ’ αυτό το γεγονός, της (μη) συνέντευξης Τσίπρα, δεν μπορούμε να βγαλούμε συμπέρασμα ούτε ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να συνδιαλέγεται με Ευρωπαίους ή πχ θα φεύγει απ’ τις συνόδους κορυφής, ούτε ότι επέδειξε εθνική αξιοπρέπεια ή μαγκιά. Ούτε βέβαια μπορούμε να κρίνουμε απ’ αυτό το γεγονός αν θα σώσει ή όχι την Ελλάδα («θα σώσει την Ελλάδα» ρητορική υπερβολή κενή περιεχομένου). Ήταν απ’ ό,τι φαίνεται, μια συνέντευξη με αρνητικό κλίμα απ’ την αρχή, ίσως και πριν απ’ αυτήν, και ο Τσίπρας αποφάσισε καλώς ή κακώς να τη διακόψει, κάτι που ίσως να μην είναι και τόσο σπάνιο ως γεγονός. Σίγουρα οι μετέπειτα χειρισμοί ήταν κάκιστοι.
  Δυο μικροπαρατήρησεις απ’ το ηχογραφημένο: στη γενικότερη ερώτηση του δημοσιογράφου για τον πολιτικό λόγο του Σύριζα, των προσκείμενων σε αυτόν συνδικαλιστών, της Αυγής κλπ, ο Τσίπρας απάντησε και για λογαριασμό της Αυγής, «ούτε ο Σύριζα ούτε η Αυγή εκπέμπει τέτοιον πολιτικό λόγο». Δεν είπε ότι εγώ απαντώ και έχω ευθύνη μόνο για όσα λέει ο Σύριζα.
  Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το πολιτικό φλέρτ με το ημιφασιστικό κόμμα, χωρίς να το ονομάζει, ο Τσίπρας ενώ σωστά αντέκρουσε τον χαρακτηρισμό «ημιφασιστικό», μου έκανε εντύπωση ότι δεν αντέδρασε στην αναφορά περί «πολιτικού φλερτ», που νομίζω κάτι τέτοιο μόνο σε επίπεδο φημολογίας έχει γραφτεί μέχρι σήμερα.

 141. Y. Georgiadou said

  Η παιδικη χαρα στην οποια εξελιχτηκε η συνεντευξη Μαρτενς – Τσιπρα μου θυμησε μια εξαιρετικη συζητηση, που παρακολουθησα απο το γιουτιουμπ, αναμεσα σε ανομοιους Ελληνες συνομιλητες, τον κ. Παγκαλο και τον κ. Χαριδημο Τσουκα. Την συζητηση Παγκαλου- Τσουκα διευκολυνε μια κυρια το ονομα της οποιας μου διαφευγει. Το θεμα της συζητησης ηταν το Μαζι Τα Φαγαμε. Μου ειχε κανει εντυπωση εντυπωση το ηθος, η εξαιρετικη προετοιμασια και ο λογος του κ. Τσουκα. Ξεγυμνωσε τον κ. Παγκαλο και το ντισκορς του με το γαντι.

  Σημειωση – Το μπλογκ του ΧαριδημουΤσουκα ειναι ενα απο τα δυο ελληνικα μπλογκ που παρακολουθω ανελλιπως απο την διασπορα. Το αλλο ειναι φυσικα το μπλογκ του Νικου Σαραντακου, που ειναι εξαιρετικα ενημερωτικο και διασκεδαστικο.

 142. Y. Georgiadou said

  @139
  Γραφετε – Όλα αυτά σε αυτή τη σειρά δηλώνει μια θλιβερή ανικανότητα διαχείρισης κρίσης.

  Ακριβως. Αυτο ειναι το ανησυχητικο.

 143. nirevess said

  Μην ανησυχείτε: Αυγή και Ρέμος, venceremos.

 144. IN said

  136, 138: Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα, ότι δηλαδή «επικοινωνιακή νίκη» για πολλούς στην Ελλάδα (και όχι μόνον τώρα, με τον Τσίπρα, αλλά και πολύ παλιότερα) είναι να «πετάξεις έξω» να διακόψεις μια συνέντευξη, μια συνάντηση με έναν ξένο. Λες και δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση, ή θα είσαι αναξιοπρεπώς δουλικός ή «μάγκας» με «τσαμπουκά» που πετάει έξω όποιον δεν του γουστάρει. Περίπτωση να διαφωνήσεις έντονα αλλά ευγενικά με έναν ξένο, έστω και Γερμανό, έστω και Μάρτενς ή, ακόμη χειρότερα, Σόιμπλε και Μέρκελ, δεν υπάρχει; Αλλά για να το κάνεις αυτό, θέλει σοβαρότητα, θέλει δουλειά, θέλει υποδομή. Όχι να κάνεις τον έξυπνο, α λα Τσίπρας, λέγοντας «δεν είναι καλά πληροφορημένος» όταν ο άλλος είναι μια χαρά πληροφορημένος (έστω και αν, υποθετικά, τον πληροφόρησε, λ.χ. ο Παπαχελάς) και αποδεικνύεται ότι εσύ ο ίδιος δεν θυμάσαι τι έχεις πει κατά καιρούς (ούτε μπορεί να στο θυμίσει η «σύμβουλος επικοινωνιακών θεμάτων», τρομάρα μας!).

  140: Το «ο Σύριζα μπορεί να σώσει την Ελλάδα» έχει, βέβαια, να κάνει με το άρθρο των Νιου Γιορκ Τάιμς με υπογραφή Βαρουφάκης – Γκαλμπρέιθ, στο οποίο σας παρέπεμψα. Κάποιος πρέπει πάντως να την σώσει, γιατί αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί. Έχετε όμως δίκιο στην παρατήρησή σας για την αντίδραση Τσίπρα στα περί ΑνεξΕλ, μου έκανε εντύπωση κι εμένα που σχεδόν, δια της σιωπής του, ο Τσίπρας επιβεβαίωσε το φλερτ.

 145. sarant said

  141: Ευχαριστώ, δεν το ήξερα (τη συζήτηση εννοώ)

 146. Μαρία said

  145
  Δώσε στη θεία: στα άκρα Πάγκαλος Τσούκας και θα έχεις το βίντεο.

 147. τζουτζούκος said

  Μέσα στη σαχλαμάρα του ο πιτσιρίκος λέει το προφανές και το ουσιαστικότερο. Και την πλειονότητα των οπαδών του Σύριζα έφτιαξε με το να πετάξει τον Γερμανό έξω και μπορεί να συνεχίσει, ανίδεος όπως είναι, το ψάρεμα στα νερά των κάθε λογής αγανακτισμένων και ψεκασμένων. Όλα αυτά μέχρι να πάρει την πολυπόθητη εξουσία. Μετά το παιχνίδι αλλάζει, αλλά οι ψεκασμένοι θα παραμείνουν ψεκασμένοι. Τέτοια αρχομανία πράγματι, είχαν οι ηγέτες με τους οποίους ο πιτσιρίκος τον ταυτίζει στην κατακλείδα.

 148. nirevess said

  Το Προταγκόν παραθέτει (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=26483) την εξιστόρηση της συνέντευξης στα αγγλικά, από τον Μάρτενς, αν και το καλύτερο είναι το ηχητικό των Νέων. Ο Μάρτενς τουλάχιστον παραδέχτηκε και γραπτώς, απ’ ό,τι λέει, ότι το semi-fascist ήταν «ανόητη υπερβολή». Αυτό τον διαφοροποιεί αρκετά από τους Κακαουνάκηδες. Όσο για το φλερτ με τους ΑνΕλ που γράφετε και ξαναγράφετε αρκετοί σχολιαστές, ότι σας κάνει εντύπωση που δεν αντέδρασε ο Τσίπρας, δεν καταλαβαίνω γιατί σας κάνει εντύπωση. Φλερτ υπάρχει και είναι αναγνωρισμένο και από τους δύο. Φλερτ, όχι γάμος ούτε αρραβώνας. Η πολιτική τα έχει αυτά. Αλλιώς, κάθεσαι σπίτι σου ή στ’ αβγά σου (στο 5%). Αλλά το βασικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ είναι με το λαϊκισμό και τη δημαγωγία στο εσωτερικό του, πράγμα βέβαια φυσικό και αυτό, για κόμμα μαζικό, για κόμμα εξουσίας. Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον!

 149. nirevess said

  Καραγκιόζηδων δημοσιογράφων συνέχεια: το μπέρδεμα μεταξύ Τάκη Θεοδωρόπουλου και Taki Θεοδωρακόπουλου στην Αυγή (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.media&id=26471). Από τότε που βγήκε το συγνώμη χάθηκε η δημοσιογραφική δεοντολογία. –Συγνώμη αν έχει συζητηθεί ήδη εδώ: γουγλάρισα και δε βρήκα τίποτα.

 150. Y. Georgiadou said

  ….με προβληματιζει το αντιγερμανικο μενος στη χωρα μας. Αν ομως ριξουμε μια ματια στην γερμανικη πολιτικη ελιτ, θα βρουμε εκπροσωπους των περισσοτερων μεινοτητων και κοινωνικων κινητοποιησεων του προηγουμενου αιωνα:

  Καγκελαριος – Γυναικα
  Αντι-Καγκελαριος – Αλλοχθων (Βιετναμεζος υιοθετημενος απο γερμανικη οικογενεια)
  Υπουργος Εξωτερικων – γκε.ι.
  Υπουργος Οικονομικων – καθηλωμενος σε αναπηρικη καρεκλα
  Ομοσπονδιακος Προεδρος – συζει με την συντροφο

  Ποιος μπορει να φανταστει τετοιο πολιτικο αστερισμο στη Ελλαδα!? Δεν ειναι κριμα που ειναι δυσκολο να το φανταστει κανεις?

 151. spiral architect said

  @149: Διασταυρώνουμε τις πηγές μας, διότι το να σε κράζει η Ταχιάου μέσα από το Πρόταγκον θεωρείται ύψιστη διπλή ξεφτίλα. 😛

 152. nirevess said

  Μη μας βάζεις δύσκολα…

 153. sarant said

  150: Σε τέτοια θέματα, εκπροσώπησης στα ανώτατα κλιμάκια, είμαστε πίσω από το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα, το Ιράκ, απ’ ολους σχεδόν.

 154. Δημήτρης Μ. said

  150, 153. Και με τους εκπροσωπους των μειονοτήτων στην εξουσία η πολιτκή της Γερμανίας έγινε φιλάνθρωπη και φιλολαϊκή; Δεν έχω τίποτε ενάντια στις μειονόητες, αλλά, όπως δεν είμαι εναντίον κάθε Γερμανού, δεν είμαι και υπέρ κάθε γυναίκας, ΑμΕΑ, γκέι κλπ.

 155. Y. Georgiadou said

  @154.
  Γραφετε – Και με τους εκπροσωπους των μειονοτήτων στην εξουσία η πολιτκή της Γερμανίας έγινε φιλάνθρωπη και φιλολαϊκή;

  Οχι. Απλα ειναι αισθητικα ανωτερη απο την πολιτικη ελιτ στη χωρα μας.

 156. physicist said

  #154, #155. — Σκεφτόμουν κι εγώ σχετικά με το σχόλιο του Δημήτρη Μ. Δεν θα έλεγα, κυρία Γεωργιάδου, ότι βλέπω αισθητική ανωτερότητα εξαιτίας της συμμετοχής ομοφυλόφιλων, γυναικών ή ΑΜΕΑ: πρόσωπα από αυτές τις ομάδες μπορούν να έχουν επίσης χαμηλή αισθητική. Είναι ο πολιτικός λόγος και η συμπεριφορά που δίνει αισθητκή, νομίζω. Κατά τ’ άλλα, το ότι ο λίγος, άτολμος και άχρωμος ΥπΕξ κ. Βεστερβέλλε (των Φιλελευθέρων) ή ότι ο διασκεδαστής-φανφάρας Δήμαρχος του Βερολίνου κ. Βοβεράιτ (των Σοσιαλδημοκρατών) είναι ομοφυλόφιλοι ούτε επί της ουσίας προσθέτει κάτι θετικό στην πολιτική σκηνή ούτε επί της αισθητικής. Μπορεί βέβαια να μη σας κατάλαβα καλά.

  —-

  Για μένα, υπάρχει, πέρα από τη συμβολική αξία, και μία ουσιαστική παράμετρος στη συμμετοχή ενός (ή περισσότερων) ΑΜΕΑ στην Κυβέρνηση, που δεν έχει να κάνει με το αξίωμα καθαυτό αλλά με την καθημερινότητα πίσω από το γεγονός της συμμετοχής στην Κυβέρνηση, και εξηγούμαι: σε μια κοινωνία όπου η συμμετοχή των ΑΜΕΑ στα καθημερινά, απλά πράγματα, είναι Οδύσσεια, η ανάληψη υψηλών αξιωμάτων είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Απ’ αυτή τη σκοπιά, η συμμετοχή του κ. Σώυμπλε στην Ομοσπονιδακή Κυβέρνηση έχει αξία επειδή είναι (συν τοις άλλοις) αποτέλεσμα μιας καθημερινής πραγματικότητας που εντάσσει τους ανάπηρους στη ζωή αντί να τους αποκλείει απ’ αυτήν. Και μιλάω για εντελώς πεζά πράγματα, όπως την κατάσταση των πεζοδρομίων (no pun intended).

 157. @156 ακριβώς έτσι!

 158. munich said

  με αυτά και με αυτά με τους Γερμανούς ξεχάσαμε στην Ελλάδα τους «φονιάδες των λαών» Αμερικάνους. επιτέλους κατα τη γνώμη μου

  αυτά που έγρψε ο πιτσιρίκος επιτρέψτε μου να με ενοχλούν. Ας μη ζήσουμε πάλι μέρες που αλαφιασμένα πλήθη εκστασιασμένα ζητωκραυγάζουν την κάθε κ. Λιάνη επειδή είναι το αίσθημα του θεού που είναι μάγκας… καλώς ή κακώς από το Νατο και την Εοκ δε βγήκαμε ποτέ και η ίστορία αποκάλυψε ότι ο «θεός» ενίοτε έγλειφε εκέι που έφτυνε. ασ διδαχθούμε..

 159. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Σε μια χώρα, όπου η πολιτική κριτική περιορίζετε στη κλίμακα αν προφέρει κάποιος σωστά το ρο και στην καταμέτρηση των σαρδάμ σε μια δημόσια ομιλία, για το αν κατέχει την αρχαία γραμματεία απέξω και ανακατωτά δεν τω συζητώ, ναι, κάποιες φορές θαυμάζω τους Γερμανούς. Εδώ ένας πούστης δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει καριέρα ούτε ως αφισοκολλητής σε ένα κόμμα, και ο σακάτης συνεχώς θα άκουγε από το βήμα της βουλής το μάγκικο «από τον κουτσό θα τη βρούμε». Μη σας πάει ο νους στην παράταξη που νομίζετε, αλλά σε άλλους. Κάποιες φορές βλέπω τον Ρέσλερ και απορώ σε τι κόσμο ζω. Ενας ασιάτης είναι αντικαγκελάριος. Αυτά στην Γερμανία. Εδώ οι φύλακες έχουν γνώση και δεν θα το επέτρεπαν ποτέ αυτό. Τελικά άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι τη χάρη. Δεν λέω ότι οι Γερμανοί είναι αγγελούδια, στις ιδιωτικές συζητήσεις λένε τελείως τρελά πράματα, αλλά είναι πιο προσεκτικοί στον δημόσιο διάλογο και οι πολιτικοί τους ποτέ δεν θα έλεγαν τα τερατουργήματα που ακούς εδώ από τους προμαχώνες του έθνους. Ισως να φταίει το πρόσφατο παρελθόν τους και για αυτούς τους λόγους να είναι συνεσταλμένοι. Αν κάποιος πολιτικούς τους κατά καιρούς παρεκτρέπεται, όλοι ορμάνε να τον συνεφέρουν. Αντιθέτως εδώ, όλοι θα τρέξουν να τον συγχαρούν.

 160. Μαρία said

  156
  Έχουμε κι εδώ τυφλό βουλευτή για τον οποίο η Χριστοφιλοπούλου είπε το αμίμητο
  «Ο κ. Κουρουμπλής όπως είδε φως και μπήκε στο ΠΑΣΟΚ, έτσι είδε φως και μπήκε και στον ΣΥΡΙΖΑ» και ομοφυλόφιλο υπουργό.

 161. physicist said

  #160. — Ωχ! (Για το σχόλιο της Χ. — Ποια είναι; Να τη γουγλίσω ή άσε καλύτερα;)

 162. Y. Georgiadou said

  @156.
  Γραφετε – πρόσωπα από αυτές τις ομάδες μπορούν να έχουν επίσης χαμηλή αισθητική.

  Μπορει. Δεν πειραζει ομως. Η ομορφια βρισκεται στο βλεμμα του παρατηρητη (the eye of the beholder), δηλαδη στο δικο μου βλεμμα. Αυτο χαιρεται με την διαφορετικοτητα (diversity?). Γιατι αυτη δημιουργει (αντ)αγωνιστικο πολιτικο λογο και συμπεριφορες. Αυτον τον λογο και συμπεριφορες πρεπει να καλλιεργησουμε. Κ-α-ι για τις υλικες συνεπειες που αναφερετε (=κατάσταση των πεζοδρομίων). Και οχι μονο.

 163. nirevess said

  Εγώ αν ήμουν Κουρουμπλής θα γέλαγα με το ευφυολόγημα της Χ. Εκτός κι αν απαγορεύεται οι τυφλοί να έχουν αίσθηση του χιούμορ· αν είναι υποχρεωμένοι να παίζουν το ρόλο του καταπιεζόμενου, discriminated θύματος. Μπορεί και να γέλασε όντως δηλαδή ο άνθρωπος, δεν ξέρω.

 164. nirevess said

  154 Το νόημα της χειραφέτησης και των ίσων ευκαιριών για τις «μειονότητες», τους αναπήρους κλπ. είναι μόνο αυτό: να έχουν ίσες ευκαιρίες, όχι ν’ αλλάξουν την κοινωνία προς την κατεύθυνση που θέλει ο καθένας από μας, π.χ. να γίνουν «φιλολαϊκοί» κλπ.

 165. physicist said

  #162. — […] Γιατι αυτη [η διαφορετικότητα] δημιουργει (αντ)αγωνιστικο πολιτικο λογο και συμπεριφορες.

  Δημιουργεί, όμως, από μόνη της; Πάνω σ’ αυτήν την προσδοκία βασίστηκε εν μέρει (από την πλευρά του image, δηλαδή) η γοητεία που άσκησε για πολλά χρόνια ο κ. Βοβεράιτ (και πάνω στη διαφθορά του προκατόχου του κ. Ντήπγκεν). Μέχρι εδώ καλά αλλά κάποτε έρχεται η στιγμή να δούμε και την ουσία του πολιτικού λόγου. Για τον κ. Β., αυτή ήταν το πρόσφατο φιάσκο με το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου, για το οποίο η ευθύνη μοιράζεται ανάμεσα στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών (Ραμζάουερ) και στους Πρωθυπουργούς των Πολιτειών του Βερολίνου (Βοβεράιτ) και του Βρανδεμβούργου (Πλάτσεκ).

  Μηδέν εις το πηλίκον και κάτω από μηδέν. Σαν τους χειρότερους πολιτικάντηδες, ο Β. ένιψε τας χείρας του ότι δεν ήξερε, δεν άκουσε, δεν ήταν αρμοδιότητά του, ότι δεν με παρατάτε ξερωγώ και να ρωτήσετε τον Ραμζάουερ, κι από τον Ραμζάουερ στον Πλάτσεκ κι από κει πίσω στον Βοβεράιτ. Η πολιτική πραγματικότητα ισοπεδώνει και εξομοιώνει, η πολιτική συμπεριφορά είναι κατά κανόνα η αποφυγή των ευθυνών και το καταφύγιο σε εξυπνάδες και επικοινωνιακά τρικ. Με τη διαφορετικότητα από μόνη της, δεν πάμε μπροστά. Είναι, το δίχως άλλο, έκφραση μιας στοιχειώδους ισότητας ευκαιριών στην κοινωνία αλλά τίποτε περισσότερο απ’ αυτό.

 166. nirevess said

  165: Είναι, το δίχως άλλο, έκφραση μιας στοιχειώδους ισότητας ευκαιριών στην κοινωνία αλλά τίποτε περισσότερο απ’ αυτό.

  Όποιος ισχυρίστηκε ή ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από αυτό και από το να εκπροσωπούνται τα συμφέροντα/δικαιώματα αυτών των ομάδων ισότιμα, ζει στον κόσμο του και πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Απλά, υπάρχουν λιγότεροι αποκλεισμοί για λόγους ιδιαιτερότητας εθνοτικής, φυλετικής, χρώματος, ανατομικής, σεξουαλικής κλπ. Πρόκειται όμως για κάτι εξαιρετικά σημαντικό, ξεκινώντας από τις γυναίκες, περνώντας από τις πραγματικές μειονότητες και καταλήγοντας ίσως, αύριο μεθαύριο, στους…άντρες!

 167. physicist said

  #166. — Ναι, οι δικές μου απόψεις σ’ αυτό το ζήτημα μοιάζουν πολύ με τις δικές σας.

  —-

  Καληνύχτα!

 168. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  156. >> συμμετοχή ενός (ή περισσότερων) ΑΜΕΑ στην Κυβέρνηση..
  -Δεν ξέρω πόσα ΑΜΕΑ έχει η Κυβέρνηση (δεν είναι μόνο η σωματική αρτιμέλεια), αλλά πάντως φέρονται σαν να κυβερνούν έναν ολόκληρο λαό από ΑΜΕΑ ,βαρειάς νοητικής υστέρησης, με κανόνες αρχαίας Σπάρτης.

 169. sarant said

  156: Μια φίλη όταν είχε πρωτοπάει Μόναχο, μου είπε: Είναι απίστευτο πόσοι ανάπηροι υπάρχουν εδώ!
  Διότι τους έβλεπε, δεν τους είχαν κλειδαμπαρωμένους στο σπίτι.

 170. Theban said

  Αναρωτιέμαι καμιά φορά μήπως τέτοιες φράσεις σαν την αχλάδα και την ουρά της ή τα αυγά και τα καλάθια προέρχονται από ανέκδοτα όπως ο γρύλος που λέγαμε.
  Και τώρα, με το αρχικό ανέκδοτο ξεχασμένο, εμείς τρέχουμε να βρούμε εξήγηση.

 171. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  169. ‘Εναν, ίσως έπρεπε 🙂

 172. Μαρία said

  https://twitter.com/NikosKotzias
  Τιτιβίσματα με ρήσεις Μάρτενς.

 173. Y. Georgiadou said

  165+166: Είναι, το δίχως άλλο, έκφραση μιας στοιχειώδους ισότητας ευκαιριών στην κοινωνία αλλά τίποτε περισσότερο απ’ αυτό.

  Ειναι δυο πραγματα. Το ενα ειναι αυτο που λετε = έκφραση μιας στοιχειώδους ισότητας ευκαιριών. Επειδη ομως αυτο το ενα ειναι προ.ι.ον κοινωνικων κινητοποιησεων, συνοδευεται και απο κατι αλλο, δηλ. μια καποια σταση /διαθεση απεναντι σε φαινομενα κοινωνικης αδικιας. Αυτη η σταση ειναι παρουσα σε λανθανουσα κατασταση και ειναι εμινεντλυ σκε.ι.λαμπλ, δηλ. μπορει να γινει αγωνιστικη αν προκυψουν καινουργια φαινομενα κοινωνικης αδικιας στο μελλον.

  Καλη σας μερα, και καλη δουλεια σε οσους δεν κανουν διακοπες.

 174. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Εδώ οι ανάπηροι οδηγούν ταξιά και συμβάλουν στο ΑΕΠ. Όχι σαν αλλού που ζουν εις βάρος των άλλων.

 175. sarant said

  172: Δεν τα ήξερα αυτά -μάλλον ο Τσίπρας έπρεπε να αρνηθεί τη συνέντευξη (αν τα ήξερε).

 176. physicist said

  #172, #175. — Αυτά είναι τα ad hominem στον Martens στα οποία αναφερόμουν παραπάνω: προσπάθεια δολοφονίας του χαρακτήρα του μέσα από απομωνομένες φράσεις και τουιτάκια. Αν είναι να κριθεί το πρόσωπο Μάρτενς (κάτι που ουδόλως απαλάσσει τον κ. Τσίπρα από την εθυύνη των όσων έχει πει), ας γίνει τουλάχιστον σοβαρά. Πόσοι γνωρίζουν, π.χ., για τη συγγραφική δραστηριότητα του Μ.;

  http://www.buchhandel.de/detailansicht.aspx?isbn=9783928788311

  Ο Γκύντερ Γκρας συνομιλεί με το Μ., ο οποίος μάλιστα μετά εκδίδει βιβλίο σχετικά με τη συνομιλία τους, κάτι που ο εθνικά περήφανος κ. Τσ. δεν καταδέχεται.

 177. sarant said

  176: Φυσικέ, απόψεις όπως περί ανάγκης για εισβολή στην Ελλάδα, αν δεν είναι χοντρή κοπτοραπτική (πάντως ο Κοτζιάς δίνει και παραπομπή, FAZ 18.5.2012) είναι καταδικαστικές, κι ας έχει πάρει Νόμπελ ο ίδιος ο Μάρτενς. Φυσικά, αυτό ουδόλως απαλλάσσει τον Τσίπρα, όπως λες.

 178. Y. Georgiadou said

  176+177
  Του.ι.τ του κ. Κοτζιά — M.Martens(18.5.2012,FAZ):πιθανόν «χρειαστεί να γίνει εισβολή στρατού στην Ελλάδα» απ΄ έξω, όπως έγινε σε άλλες βαλκανικές χώρες to ’90.

  M. Martens (18.5.2012,FAZ)– An internationale Schutztruppen, wie sie weiter nördlich zur Stabilisierung taumelnder Staaten stationiert sind, wird man hoffentlich nicht denken müssen.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/griechenland-eine-schicksalswahl-11754500.html

  Το του.ι.τ ειναι αουτ οφ κοντεξτ και λα0ος μεταφρασμενο.

 179. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Απερίγραπτα χοντρή κοπτοραπτική.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/griechenland-eine-schicksalswahl-11754500.html
  Παλιές ένδοξες εποχές. Αν θυμάμαι καλά, είχα δει κάτι φωτογραφίες από αυτή την εισβολή. Αρχές 2012 ή τέλος 2011 είχαν στρατεύσει στην Λάρισα. Σε ελληνικά αντιπολιτευόμενα σαιτ.

  Αυτοί είναι η ελληνική διανόηση, με αυτούς θα πορευτούμε. Δυστυχώς.

  #174 αυτοί οι ανάπηροι είναι αόμματοι.

 180. sarant said

  178: Λέει δηλαδή ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ελπίζεται (χόφεντλιχ) να μη χρειαστεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστολής διεθνούς δύναμης όπως αυτές που σταθμεύουν σε βορειότερα κράτη (Κόσοβο, π.χ.) για σταθεροποίηση του κράτους.

  Δεν είναι το ίδιο, Δεν είναι όμως και αθώο.

 181. physicist said

  #180. — Νίκο, δεν μπορούμε να βάλουμε φίμωτρο στους δημοσιογράφους, ούτε να τους κρεμάσουμε την ταμπέλα του αποικιοκράτη αν θέλουν να εκφράσουν ή να εκθέσουν πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και του worst case. Δεν υπάρχει τίποτε ηθικά ή δεοντολογικά μεμπτό σ’ αυτά που γράφει ο Martens, ακόμα κι αν διαβαστούν αποσπασματικά. Το ηθικό κακούργημα είναι η εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον του και η παράθεση διαστρεβλωμένων δήθεν απόψεών του με σκοπό να δικαιωθεί εκ των υστέρων ο εκτεθείς Πρόεδρος του Σύριζα. Οι επιθέσεις χαρακτήρα στον Μ. είναι άδικες και είναι εκ του πονηρού.

  Ελπίζω πλέον να είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για επικοινωνιακό ζήτημα ή για κακούς χειρισμούς εκ μέρους του Σύριζα αλλά για κάτι πολύ πιο ουσιώδες.

 182. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Παλιές συνήθειες των μπολσεβίκων. Έτσι δίκαζε ο Στάλιν, έτσι οι δίκες της Πράγας και στο Βουκουρέστι, έτσι τις βλέπουμε σε ένα φιλμ του Γαβρά.

 183. physicist said

  #173. — Μου άρεσε η επισήμανσή σας, ελπίζω να τα πούμε και πιο αναλυτικά στο μέλλον.

  Καλημέρα!

 184. spiral architect said

  Αντιθέτως βλέπουμε, πως δικάζει ο Στουρν: Ακριβοδίκαια!
  (Μόσχα; Πράγα; Στάλιν; Πολ-Ποτ; …. έχω ξεχάσει ) 🙄

 185. Ηλεφούφουτος said

  Προσωπικά, χρόνια τώρα περίμενα, προσδοκούσα, απαιτούσα από πολιτικούς της Αριστεράς να διακόπτουν τη συνέντευξη ή να σηκώνονται και να φεύγουν από το στούντιο, όταν ο δημοσιογράφος κάνει δεοντολογικά φάουλ και δεν λειτουργεί ως δημοσιογράφος αλλά ως προέκταση του προπαγανδιστικού μηχανισμού.

  Καλώς ή κακώς στα μάτια του μέσου τηλεθεατή/αναγνώστη ο δημοσιογράφος την ώρα της συνέντευξης ή την ώρα που προεδρεύει σε πάνελ είναι κάτι σαν τον ουδέτερο δικαστή ή τη φωνή της κοινής γνώμης. Όταν λοιπόν ολοφάνερα ο δημοσιογράφος καταχράται αυτή την εντύπωση για να γίνει γκαιμπελίσκος, κάπως πρέπει κι ο συνεντευξιαζόμενος να αποκαταστήσει τις ισορροπίες, αν μη τι άλλο για να πείσει και τους δικούς του οπαδούς ότι δεν τον κρατούν στο χέρι οι μηντιάδες, όπως συμβαίνει με τους πολιτικούς του παλιού δικομματισμού.

  Ως εκ τούτου δεν πιστεύω ότι έχουμε εν προκειμένω επικοινωνιακό Βατερλό. Αυτό που προσδοκούσα δεν έγινε στο καλύτερο τάιμινγκ και με τη σωστότερη δυνατή προετοιμασία

  Γερμανικό Τύπο διάβαζα από τα δεκαπέντε μου και πάντα θυμάμαι, ακόμα και σε καιρούς «αθώους», ότι οι ανταποκρίσεις από Ελλάδα ήσαν φιλτραρισμένες από την κυρίαρχη πολιτική ιδεολογία της ΟΔΓ και τα φάουλ (ανακρίβειες, αυθαίρετοι ισχυρισμοί τύπου, χειραγώγηση του αναγνώστη) δεν έλειπαν ποτέ. Αν π.χ. η ΟΔΓ δεν συμπαθούσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ανταπόκριση του Spiegel εμφάνιζε την άποψη της ΝΔ ως «ανησυχίες πολλών Ελλήνων» και τέτοια.
  Αλλά με γραβάτα πάντα, όπως λέει κι ο Νικοκύρης. Πρόκειται για χειραγώγηση που στοχεύει σε άλλα κοινωνικά στρώματα από αυτά της Αυριανής.

  Θα έλεγα ότι αν θέλει κανείς να ενημερώνεται από εφημερίδα διεθνούς κύρους για μια τρίτη χώρα και η γλωσσομάθειά του το επιτρέπει, καλό είναι να θέτει πρώτα στον εαυτό του το ερώτημα πόσο εμπλέκονται τα συμφέροντα της χώρας της εφημερίδας με την κατάσταση στην τρίτη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που συνηθως για τη διεθνή ενημέρωση προτιμώ El País, στ βαθμό που η Ισπανία δεν είναι τόσο μπλεγμένη π.χ. στα Βαλκάνια. Αν όμως πρόκειται για Λατινική Αμερική, π.χ. Βενεζουέλα, το να περιμένεις ενημέρωση χωρίς υστεροβουλία και χειραγώγηση από μεγάλη ισπανική εφημερίδα είναι το ίδιο βλακώδες όσο να περιμένεις το αντίστοιχο από γερμανική για την κατάσταση στην Ελλάδα.
  Ότι φυσικά μπαίνει ενίοτε για το ξεκάρφωμα και μία αντίθετη άποψη ή και μόνιμος αρθρογράφος τύπου Ρόμπερτ Φισκ ή Μπουκάλας είναι μέρος του παιχνιδιού χειραγώγησης με γραβάτα.

 186. spiral architect said

  @185: Σε συνδυασμό με το εν πολλοίς σωστής προσέγγισης σχόλιο του Ηλεφούφουτου:

  […] Όταν ο Καψής απειλεί ότι θα τον κόψει από το παράθυρο ο Κασιδιάρης δεν απαντάει μασώντας τα με «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», αλλά λέει: «ε, κόψτε με, και τι έγινε;», προσθέτοντας: «καλά στα δίνει τα λεφτά το αφεντικό σου ο Μπόμπολας». Ακόμη και όσοι διαφωνούν κάθετα με την ιδεολογία του Κασιδιάρη θα προσυπέγραφαν τις ίδιες δηλώσεις από κάποιον αριστερό (ποιός δεν θα χαίρονταν να βρίζουν τον Καψή;). Και όμως, ελάχιστοι ―ή και κανένας― αριστεροί που βγαίνουν στα παράθυρα δεν τολμάνε να αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο τα τηλεοπτικά παπαγαλάκια, χαρίζοντας έτσι ψήφους στην Χρυσή Αυγή.

  Συγκρίνετε το παραπάνω με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται να το «βουλώνει» μπροστά στον Νίκο Χατζηνικολάου για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, παίρνοντας πίσω ακόμη και έναν απλό αστεϊσμό που επιχείρησε: […]

  😉

 187. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Α μπα, προτιμάς τις βρισιές να τις διαβάζεις στα ισπανικά. Θυμάμαι αυτοί διαμαρτυρήθηκαν, μη συγκρίνετε εμάς (τους Ισπανούς) με αυτούς τους τεμπέληδες (Έλληνες). Όσο είσαι γεωγραφικά και πολιτικά στην Ευρώπη, θα γράφουν οι Γερμανοί για την Ελλάδα από γερμανικής σκοπιάς, και οι έλληνες για την Γερμανία από ελληνικής οπτικής γωνίας. Και όταν Έλληνες πολιτική λένε και γράφουν για γκάουλάιτερ και τις γελοιότητες περί μερκελιστών, να αναμένουν ότι κάποιοι έχουν γερή μνήμη, θα τα πάρουν της μετρητής και θα ρωτήσουν, τι εννοείς. Διαφορετικά, σκάσε και μετακόμισε στο φεγγάρι. Ή πρόσεχε πως αρθρώνεις το λόγο σου, είναι και αυτή μια επιλογή. Είναι που είναι θλιβερό πόσο πολύ μοιάζουν οι κραυγές των μεν με τους χατες, μη μας το θυμίζουνε κιόλας.

 188. IN said

  178, 180: Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον κ. Σαραντάκο. Το τουΐτ διαστρεβλώνει, πράγματι, αυτό που έγραψε ο Μάρτενς, αλλά κι αυτό που έγραψε άθλιο (συγγνώμη για την έκφραση) είναι. Αυτό που θα λέγαμε στα Γερμανικά Panikmachen. Καμία σοβαρή ανάλυση. Γλαφυρή περιγραφή καταστροφικών σεναρίων αν τυχόν η Ελλάδα βγει από το Ευρώ, με αναφορά σε άσχετες χώρες .Γιατί δηλαδή να συγκρίνουμε την Ελλάδα με τη Βουλγαρία αν βγει από το Ευρώ και όχι, λ.χ. με την Τουρκία της οποίας η οικονομία, χωρίς Ευρώ, καλπάζει; Δεν λέω ότι η σύγκριση με την Τουρκία είναι σωστότερη, αλλά τι κοινό ακριβώς έχουμε με τη Βουλγαρία; Ότι κι αν λένε οι διάφοροι με τις εξυπνάδες «Ελλάδα η τελευταία σοβιετική οικονομία», καλώς ή κακώς ΔΕΝ είχαμε κομμουνισμό από το 1944 ως το 1990, οι Βούλγαροι είχαν. Άσε τα υπονοούμενα για το Κόσοβο και τη Βοσνία, που χρειάζονται ξένο στρατό. Ο δικός μας εμφύλιος τελείωσε το 1949 και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων, ΔΕΝ φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό ν’ αρχίσουμε να σφάζουμε ο ένας τον άλλον. Σε όποιον νομίζει ότι επειδή λ.χ. οι Χρυσαυγίτες φωνάζουν «στο Βίτσι και στο Γράμμο κλπ» ή ο Διαμαντόπουλος τσιτάρει (εντελώς out of context, αν και όχι με τις τόσο κακές προθέσεις που του αποδόθηκαν) Βελουχιώτη, πάμε για εμφύλιο, συνιστώ ν’ ανοίξει μια εφημερίδα του 1945, από αυτές που υπάρχουν σκαναρισμένες στην Εθνική Βιβλιοθήκη, για να καταλάβει τι θα πει εμφυλιοπολεμικό κλίμα (να διαβάζεις λ.χ. για «εκταφές πτωμάτων» σε μονόστηλο τρεις γραμμές).

  Δεν καταλαβαίνω και τον φυσικό τι εννοεί ad hominem επιθέσεις. Κρίνονται όχι μόνον οι κρίνοντες αλλά και οι δημοσιογράφοι 🙂 Αν ο Μάρτενς γράφει βλακείες, δεν φταίνε όσοι τα επισημαίνουνε. Αλλά, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, αυτό είναι εντελώς άλλο ζήτημα από την υπόθεση συνέντευξης Τσίπρα. Αν δε σ’ αρέσει ο Μάρτενς δεν του δίνεις συνέντευξη ή (όπως επανειλημμένως έχω γράψει) άντε το πολύ την αφήνεις στη μέση. Τα υπόλοιπα που κάνανε εκεί στο Σύριζα ήταν εντελώς ανόητα.

  Ξαναγυρίζοντας στο Μάρτενς, έτσι για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης μ’ αυτά που γράφει, ότι hoffentlich δεν θα χρειαστεί να σκεφτεί κανείς να στείλει στρατεύματα για σταθεροποίηση στην Ελλάδα αν βγει από το Ευρώ, φανταστείτε τι άσχημη εντύπωση θα προκαλούσε (λ.χ.) στη Γερμανία, ένα αντίστοιχο Ελληνικό του τύπου «ας ελπίσουμε ότι αν δεν πληρώσουμε τα χρέη μας, οι Γερμανοδεν θα μας μαζέψουν με τα τρένα να μας στείλουν σε στρατόπεδα θανάτου». Θέλουν προσοχή αυτά τα hoffentlich.

 189. IN said

  187 και προγενέστερα: Γενικότερα, αν θες να ενημερώνεσαι για το τι γίνεται σε μία χώρα, δεν υπάρχει καλύτερη πηγή ενημέρωσης από τον εγχώριο τύπο (πλην περιπτώσεων δικτατορίας, φιμωμένου τύπου κλπ. αν και, ακόμη κι έτσι, τώρα με το Ίντερνετ, υπάρχουν τα τοπικά σάιτ και μπλογκς, έστω και ανεπίσημα). Ο κ. Σαραντάκος μπορεί να σας επιβεβαιώσει ότι λ.χ. για την πρόσφατη ιστορία που έγινε με το Γιούγκερ στο Λουξεμβούργο είσαι χίλιες φορές καλύτερα ενημερωμένος διαβάζοντας το τσάμπα εφημερηδάκι που σου δείνουν στην πολη του Λουξεμβούργου στα λεωφορεία, απ’ ό,τι αν διαβάζεις λ.χ. την FAZ (άσε τις βλακείς που θα βρεις στον Ελληνικό τύπο). Το «διαβάζω ξένο τύπο για να ενημερώνομαι τι γίνεται στη χώρα μου» είναι ανόητο, για μένα. Απλώς, κανένας δεν γίνεται να παρακολουθεί τον τύπο όλων των χωρών ταυτόχρονα, οπότε, κατ’ ανάγκην, για χώρες που δεν είναι δικές σου, δεν σε ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και/ή δεν ξέρεις τη γλώσσα, δεν έχεις άλλη επιλογή από τον ξένο τύπο.

 190. physicist said

  #188(β). — Είναι σαφές τι εννοώ, νομίζω. Ασφαλώς κρίνονται και οι δημοσιογράφοι αλλά να κρίνονται σοβαρά, in context και σε σχέση με τη συνέντευξη για την οποία μιλάμε. Αυτό που γίνεται τώρα είναι τσίρκο: έγινε ρεζίλι ο κ. Τσίπρας σε μια συνέντευξη του Ιουλίου του 2013, και ξεσκονίζονται όλα τα άρθρα του Μ. των τελευταίων χρόνων (cum διαστρέβλωση) για ν’ αποδειχτεί τι ακριβώς; Ότι ο Μ. είναι αποικιοκράτης; Ότι είναι όργανο της γερμανικής προπαγάνδας; Και άντε, πες ότι το απόδειξες. Τι μ’ αυτό; Τις ίδιες ερωτήσεις που έκανε ο Μ. δεν θα μπορούσε να τις κάνει άλλος, που να είναι υπεράνω υποψίας;

  Το πρόβλημα είναι αλλού, ότι δηλαδή με το που κάνει ο δημοσιογράφος Χ τέτοιες ερωτήσεις αμέσως γίνεται ύποπτος, κι εδώ είναι η τραγωδία. Ενώ ο αντιμνημονιακός οχετός Τράγκας είναι legitimate στον ρόλο του ερωτώντος επειδή πετάει softballs στον ερωτώμενο.

 191. spiral architect said

  Άσμα βάλαμε;

 192. Ηλεφούφουτος said

  189 Ε ναι, φυσικά είναι καλύτερο να διαβάζεις λξβούργικες εφημερίδες για να μαθαίνεις τα του Λξβούργου. Το παράδειγμα της Ελ Παΐς το έδωσα για την περίπτωση που θέλεις μία και μόνο διεθνούς κύρους εφημερίδα για να μαθαίνεις τι γίνεται στον κόσμο γενικά, πάντα βέβαια με επιφύλαξη.
  Δεν θα ήμουν τόσο απόλυτος στο «δεν διαβάζω ξένο Τύπο για να ενημερώνομαι τι γίνεται στη χώρα μου». Μην ξεχνάμε πόσα μάθαμε για τα βασανιστήρια στην Ασφάλεια από την Γκάρντιαν. Όχι τυχαίο κατά τη γνώμη μου ότι είναι αγγλική εφημερίδα που τα έφερε στο φως, από χώρα δηλαδή που δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα όσα επιβάλλονται στην Ελλάδα σήμερα και μάλλον ενοχλείται γι αυτό.
  Στην Ελλάδα υπάρχει ένα σχετικό κλίμα λογοκρισίας όσον αφορά την αστυνομική αυθαιρεσία ή τις αυτοκτονίες.
  Σε όλες τις χώρες υπάρχει σε κάποια θέματα μία κοινή συναινέσει (αυτο)λογοκρισία. Στο Λξβούργο, που ανέφερες π.χ., υπάρχει και είναι κοινό μυστικό η ομερτά του Τύπου σε θέματα εγκληματικότητας (να περνά στα ψιλά) και αστυνομικής βίας.

  Επίσης, επιμένω στο να μην επιτρέπουν οι αριστεροί πολιτικοί στους διαπλεκόμενους δημοσιογράφους, εγχώριους και μη εδώδιμους, το ρόλο του αμερόληπτου κριτή. Ένας λόγος είναι και αυτός που επισήμανε ο Σπάιραλ, να μην το κάνει δηλαδή ΚΑΙ αυτό το θέμα δώρο στη ΧΑ.
  Γενικότερα όμως πιστεύω ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό στους πολιτικούς αυτό που είναι αντιληπτό σε πάρα πολλούς Έλληνες, όχι μόνο αριστερούς, ότι δηλαδή δημοσιογ΄ραφοι σαν αυτούς δεν κάνουν δημοσιογραφία (καλό και άγιο λειτούργημα) αλλά συνέχεια της κυρίαρχης πολιτικής με άλλα μέσα, δεν πρέπει δηλαδή να αντιμετωπίζονται ως δημοσιογράφοι αλλά ως πολιτικοί αντίπαλοι.

 193. Y. Georgiadou said

  Ενα τελευταιο απο μενα γιατι το εχουμε ξεσκισει το θεμα 🙂

  Του.ι.τ του κ. Κοτζιά — M.Martens(18.5.2012,FAZ):πιθανόν «χρειαστεί να γίνει εισβολή στρατού στην Ελλάδα» απ΄ έξω, όπως έγινε σε άλλες βαλκανικές χώρες to ’90.

  Οταν βλεπω την φραση πιθανόν [να] «χρειαστεί να γίνει εισβολή στρατού στην Ελλάδα» σε εισαγωγικα, υποθετω οτι ειναι ακριβης μεταφραση απο το πρωτοτυπο. Και αν εχω εμπιστοσυνη στον αποστολεα τοτε ερμηνευω οτι ειναι πιθανον να εισβαλει στρατος απο Γοτθους, Βησιγοτθους και Ουνους του Αττιλα, και οχι οτι ειναι πιθανον να αποσταλει διεθνης προστατευτικη δυναμη. Τα εισαγωγικα αυτην την χρηση εχουν, να (προσπαθουν να) αποδιδουν με ακριβεια το πρωτοτυπο.

  Το προσωπικο μου συμπερασμα και μαθημα της ημερας ειναι οτι αν ξανασυναντησω του.ι.τς του κ. Κοτζια 0α τα αγνοησω τελειως ως πιθανόν παραπλανητικα.

 194. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Ε ρε γλέντια. Μετά μας φταίνε οι γκάουλάιτερ. Ελληνική κωμωδία συνάμα τραγωδία. Καλού-κακού, συνιστώ να αναρτηθεί ένας κατάλογος με τους αρεστούς δημοσιογράφους και με τα αντίστοιχα τιτιβίσματα. Τα τιτιβίσματα να χωριστούν σε δυο ομάδες. Τα θετικά και τα αρνητικά. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, αμέσως θα κοινοποιηθεί ο αντίστοιχος λογαριασμός. Μόνο που φοβάμαι δεν θα βρεθεί κανένας αρεστός. Και αν τυχόν βρεθεί κάποιος, μετά από αυτή την περιπέτεια, θα αρνηθεί να συμμετάσχει στο βρόμικο παιχνίδι σας. Σας μένουν μόνο τα παιδαρέλια της Αυγής και το αρεστό επίπεδο της ελληνικής διανόησης. Με αυτούς θα κάνετε παιχνίδι, αυτοί σας πήραν στο λαιμό τους. Δεν σας φταίει κανένας Μάρτενς.

 195. τζουτζούκος said

  185,192: Ακόμα κι αν αντιμετωπίσεις τον δημοσιογράφο σαν πολιτικό αντίπαλο, δεν τον πετάς έξω. Τον πολιτικό σου αντίπαλο δεν τον αντιμετωπίζεις δηλαδή με τον λόγο; Ήρθε ο μη ουδέτερος Μάρτενς, ρώτησε τα αυτονόητα, αυτά που εδώ δεν ρωτάνε τους πολιτικούς αρχηγούς, γιατί λειτουργούν υποτακτικά. Το ότι δεν είναι ουδέτερος δεν σημαίνει ότι είναι γκεμπελίσκος, καραγκιόζης, Κακαουνάκης με γραβάτα και άλλα φαιδρά.
  Μας πειράζουν τα κατεστημένα ΜΜΕ και δικαίως μας πειράζουν, όχι όμως γιατί έχουμε μια συγκεκριμένη άποψη για το λειτούργημα, για τη δημοσιογραφία και τη δεοντολογία, αλλά γιατί δεν είμαστε εμείς το κατεστημένο. Έστειλαν οι θεομπαίχτες και letter of complaint για κίτρινη δημοσιογραφία στη FAZ.
  Το πόσο στρεβλό και παράλογο είναι όλο αυτό αποδεικνύεται κι απο την τελευταία πρόταση του Υστγραφου του κυρίου Σαραντάκου. Σαν να λες στον άλλο, ρώτα με κάτι συγκεκριμένο! Γίνε ο Πρετεντέρης μου, οι άλλοι είναι πιο έξυπνοι από μένα;!

 196. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Αν συνέχιζε η συνέντευξη, θα ρωτούσε και για το υστερόγραφο. Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα το έκανε, αλλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία. Ίσως υποψιαζόταν ο άλλος ότι δεν θα του αρκούσαν γενικόλογα αλλά θα έπρεπε να πει συγκεκριμένα πράματα. Αν ήθελε γενικόλογα, θα διάβαζε το «πρόγραμμα» στην ιστοσελίδα τους. Αλλά έτσι έχουν τα πράματα. Γίνε Πρετεντέρης μου, κρίμα που δεν έχουμε έναν Πάσχο στις τάξεις μας. Ευφυέστατη κατακλείδα, την θαυμάζω.

 197. LandS said

  Εδώ http://www.avantipopolo.gr/2013/07/blog-post_1586.html?spref=fb λέει:

  «Κι όμως, σημειολογικά, η αποπομπή του Γερμανού δημοσιογράφου αποτελεί επικοινωνιακή νίκη, δίνει πόντους στον Αλέξη Τσίπρα και -ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν στις προθέσεις του- στέλνει ένα μήνυμα.
  ….
  Οι Έλληνες συνήθισαν στις προσβολές τα τελευταία χρόνια. Η αυτοεκτίμησή τους είναι στο ναδίρ.
  Αυτό μπορεί να αλλάξει. Αλλά θα πρέπει να το θελήσουν οι ίδιοι.
  Και για αρχή, θα πρέπει να δείξουν την πόρτα σε πολλούς ανθρώπους. Έλληνες και ξένους.»

  Άποψη με την οποία δεν συμφωνώ και δεν εγκρίνω (έγραψα στην αρχή για το θέμα, δεν έχω αλλάξει θέση) .

  Σκέφτομαι όμως μήπως έτσι δεν δείχνω σύνεση αλλά συντήρηση.

 198. ChrisMaGR said

  27, 32, 34:
  Ευχαριστώ πολύ τον νοικοκύρη που μετέφερε τον προβληματισμό μου για το «Πογκρόμ διώξεων» στο ιστολόγιό του, καθώς και όσους εξέφρασαν την άποψή τους. Η έκφραση συνεχίζει να μη μου αρέσει, αλλά μάλλον πρέπει να δεχθώ ότι η σημασία της λέξης «πογκρόμ» έχει ουσιαστικά αλλάξει σημασία στην Ελληνική γλώσσα (ή έστω έχει και δεύτερη σημασία).

 199. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Ας βάλουμε τα πράματα στην σειρά. Ζούμε στο παράλληλο σύμπαν που λέγετε Ελλάδα, αυτό από μόνο του είναι δικαιολογία, αλλά μη το παραχέσουμε.

  1. Ένας Έλληνας πολιτικός (και δη ο εν δυνάμει αυριανός πρωθυπουργός και όχι ένας τυχάρπαστος) βρίσει ασύστολα και ξεδιάντροπα την Γερμανία. Σύμφωνοι, τους Γερμανούς πολιτικούς και όχι το γερμανικό λαό, αν και θεωρό γελοίο αυτό το κλισέ.

  2. Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί μια παράνοια στην Γερμανία, που συνοψίζεται στις φράσεις «μα για μας βρίζουν τόσο, εμείς καλά παιδιά είμαστε», «τι φταίμε εμείς για τους παππούδες μας», «τι θέλουν επιτέλους από εμάς». Σύμφωνοι, όλος ο νότος τους βρίζει, όλοι η υφήλιος το ίδιο κάνει.

  3. Ένας Γερμανός δημοσιογράφος επιχειρεί να πάρει συνέντευξη. Είναι Γερμανός, τον καίνε αυτά τα ζητήματα. Γράφει για γερμανική εφημερίδα, για γερμανούς αναγνώστες. Και αυτούς αυτά τα ερωτήματα τους καίνε τα σωθικά.

  4. Λογικό είναι, το πρώτο πράμα που θα προσπαθούσε είναι να θέσει αυτές τις ερωτήσεις. Αυτά ενδιαφέρουν τους γερμανούς αναγνώστες και όχι τις αρλούμπες περί οικονομικής πολιτικής, οι οποίες έτσι και αλλιώς θα είναι γενικόλογα λόγια του αέρα περί αδηφάγου μεγάλου κεφαλαίου και αδίστακτων μονοπωλίων. Και αυτά θα ρωτούσε, αλλά αργότερα.

  5. αν δεν έκανε αυτές τις ερωτήσεις, τότε τις καρπαζιές που θα έτρωγε από τους συμπολίτες του δεν περιγράφονται. Ναι, σωστά μαντέψατε. Οι συμπολίτες τους και το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας είναι και αυτοί Γερμανοί, σκέπτονται γερμανικά, έχουν τις απορίες που περιγράφω στο #2. Συνεχώς θα του έβαζαν τις φωνές «μα τόσο βλάκας είσαι, αυτό που θέλουμε να μάθουμε δεν ρώτησες, τις άλλες αρλούμπες δεν θέλουμε να μάθουμε».

  6. Και πολλά άλλα, αλλά ως τελευταίο ας προβληματιστείτε λιγάκι. Το ξέρω, θα δυσκολευτείτε. Είμαστε έλληνες, προβληματιστήκαμε προ πολλού και βρήκαμε ότι φταίει το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά ένας επί πλέον προβληματισμός δεν βλάπτει. Αν ένας γερμανός πολιτικός (προσοχή, γερμανός πολιτικός και όχι γερμανική εφημερίδα) σε δημόσιο βήμα (από την βουλή ή σε προεκλογική συγκέντρωση) έβριζε τους έλληνες, ο Στάινμπρυκ λ.χ., και ένας έλληνας δημοσιογράφος του παίρνει μια συνέντευξη, τι θα ρωτούσε πρώτα-πρώτα. Εγώ πιστεύω θα ρωτούσε, αν είναι πρέπον να μας βρίζει

  Αυτά και καληνύχτα σας με γερά όνειρα. Για όλα φταίνε οι γκάουλάιτερ.

 200. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Ηθικό δίδαγμα δεν βγαίνει. Συνήθως τα ηθικά διδάγματα πρέπει να συνοψίζονται σε μια φράση. Εδώ πρέπει να το κάνουμε σε δυο ή τρεις, και επί πλέον να θέσουμε και επιλογές. Δηλαδή, 1. να προσέχει πως βρίζει ο αρχηγός. 2. να μη δίνει συνεντεύξεις σε γερμανούς. 3. να κόψει τους κακούς συμβούλους.

 201. LandS said

  Σε αυτό το θέμα, μόνο οι σύμβουλοι δεν φταίνε. Ο ίδιος διέκοψε τη συνέντευξη, ο ίδιος «πέταξε έξω» τον «γερμαναρά». Οι σύμβουλοι έτρεξαν μετά να τα συμμαζέψουν, με πρώτο τους μέλημα την «εσωτερική αγορά», όπως και ο Μάρτενς για την «εσωτερική του αγορά» νοιάζεται.
  Αν δεχτούμε τα 2,3,4, του 199, και τα αναγνωρίσουμε στον Μάρτενς, θα πρέπει να τα αναγνωρίσουμε και στην Δ. Μπαδογιάννη (η οποία έχει τις προσβάσεις για να μάθει αν ο Μάρτενς συνεργάστηκε με τον Παπαχελά ή όχι,και δεν χρειάζεται να τον ρωτήσει απ’ευθείας) .

 202. physicist said

  #201. — Καμία σχέση και καμία αναλογία ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο. Εξηγούμαι:

  Ο κ. Μάρτενς έθεσε μερικές απόλυτα δικαιολογημένες και θεμιτές ερωτήσεις (προσθέτω: επιβεβλημένες, και μάλιστα για κάθε δημοσιογράφο, όχι μόνον για Γερμανό) σχετικές με δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις, που είναι γνωστές και αδιαμφισβήτητες.

  Η κ. Μπαδιογιάννη άρχισε κυνήγι φαντασμάτων και μαγισσών, με σκοπό να βρει την πηγή πληροφοριών που ήταν ούτως ή άλλως δημόσιες και γνωστές, άρα γελοιποίησε τον εαυτό της. Αν πάλι δεν ήταν δημόσιες, θα έπρεπε να ξέρει ότι ένας ευσυνείδητος δημοσιογράφος καλύτερα καταπίνει ένα μαγκάλι κάρβουνα παρά αποκαλύπτει τις πηγές του (και πολύ καλά κάνει). Το να προσπαθήσει να εκβιάσει την πηγή των πληροφοριών λέει πολλά για την ίδια και για το επιτελείο του κόμματος που εκπροσωπεί. Δυστυχώς.

 203. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Υποθέτω, οι σύμβουλοι είναι ενεργοί σε κάθε επίπεδο. Μετά από κάθε δήλωση του Τσίπρα οφείλουν να τον σέρνουν σε μια γωνιά και να τον δασκαλεύουν, ακόμα και να τον μαλώνουν, «αυτό που είπες καλώς τα είπες αλλά δεν έπρεπε να το πεις έτσι αλλά έτσι.» Να σφάζεις με το βαμβάκι. Το πλεονέκτημα θα είναι, μετά μπορείς εύκολα να τα μπαλώσεις και να αρνείσαι τα πάντα. Επίσης υποθέτω, τις δημόσιες ομιλίες τις γράφει ένα ολόκληρο επιτελείο και προετοιμάζονται πριν πολλές μέρες ή εβδομάδες, όπου κάθε λέξη ζυγίζεται χωριστά.

 204. physicist said

  #203. — Υποθέτω, οι σύμβουλοι είναι ενεργοί σε κάθε επίπεδο. Μετά από κάθε δήλωση του Τσίπρα οφείλουν να τον σέρνουν σε μια γωνιά και να τον δασκαλεύουν, ακόμα και να τον μαλώνουν, «αυτό που είπες καλώς τα είπες αλλά δεν έπρεπε να το πεις έτσι αλλά έτσι.»

  Φρικτή κατάσταση, για όλα τα κόμματα και για όλη την πολιτική όπως ασκείται σήμερα. Ο πολιτικός στον ρόλο του καλά δασκαλεμένου παπαγάλου από τη μεριά ειδικά εκπαιδευμένων επικοινωνιολόγων που και καλά ξέρουν να δώσουν το σωστό σπιν. Απ’ αυτή τη σκοπιά, ευχάριστη θα ήταν μια εξαίρεση Τσίπρα. Να ξες, τουλάχιστον, ότι και κοτσάνες να πει θα είναι δικές του.

 205. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Αυτή είναι η φρικτή πραγματικότητα και ισχύει παντού. Εγώ δεν θα τους έλεγα παπαγάλους, αλλά υποκριτές. Η πολιτική χαράσσεται σε ερμητικά κλειστά δωμάτια, ποτέ με δημόσιες ομιλίες και λιγότερο στο κοινοβούλιο. Αφού έχει χαραχτεί η πολιτική γραμμή (από τους ίδιους πολιτικούς σε συνεργασία με τεχνοκράτες), ο ρόλος του πολιτικού είναι πλέον να την πλασάρει στον κόσμο. Εδώ αναλαμβάνουν οι επικοινωνιολόγοι και σκανάρουν τα πάντα. Πιστεύω ότι και ο Τσίπρας αυτό κάνει. Πρόσφατα το άκουσα σε μια παρουσίαση βιβλίου, και εξεπλάγη πόσο λογικά μιλούσε για τα οικονομικά, σαν να ήταν ένας άλλος Τσίπρας. Εκτίμησα πολύ τα λόγια του, εγώ που γενικώς τον έχω… (αλλά, να τον ψηφίσω ου!)

 206. spiral architect said

  Το ιστολόγιο σας ευχαριστεί πολύ για τις επισκέψεις σας -και δίνει ραντεβού για τα επόμενα εκατομμύρια!

  Σχετικό με την επισκεψιμότητα του ιστολογίου: Κλικάρετε στο λίκνο και ακολουθώντας τις οδηγίες πληκτρολογήστε «sarantakos» και δείτε πως θα ψάχνατε στο διαδίκτυο για το Σαραντάκο και τα σχετικά τη δεκαετία του 80.

 207. Y. Georgiadou said

  @204 + 205. Αν θελετε να δειτε αυτην την φρικτη οπως λετε κατασταση / πραγματικοτητα και απο μια αλλη σκοπια, σας συνιστω ανεπιφυλακτα το βιβλιο The Blame Game: Spin, Bureaucracy, and Self-Preservation in Government (http://press.princeton.edu/titles/9353.html).

  Και ευχομαι να το διαβασουν και οι νυν και οι επιδοξοι κυβερνητες, για να μαθουν τουλαχιστον να βαζουν τις τακτικες αποδοσης ευθηνης–αυτες που ακολουθουν οι ιδιοι, και τις τακτικες που ακολουθουν οι αλλοι–σε μια σειρα.

 208. LandS said

  201 «Η κ. Μπαδιογιάννη άρχισε κυνήγι φαντασμάτων και μαγισσών, με σκοπό να βρει την πηγή πληροφοριών που ήταν ούτως ή άλλως δημόσιες και γνωστές, άρα γελοιποίησε τον εαυτό της»

  Αν βέβαια πιστέψουμε τον κ. Μάρτενς.

 209. physicist said

  #208. — Δεν έχει υπάρξει διάψευση από την πλευρά της κ. Μπ., κι ακόμα ξέρουμε ότι στάλθηκε επιστολή στην FAZ. Δεν θα έγραφαν τέτοιες χοντράδες, δεν είναι αλμπάνηδες οι άνθρωποι.

 210. physicist said

  #207. — Έχω ακούσει καλά λόγια για το βιβλίο χωρίς να το έχω, όμως, διαβάσει. Σας ευχαριστώ για το φρεσκάρισμα της μνήμης και την σύσταση!

 211. Y. Georgiadou said

  210. Παρακαλω!

  Αν και νομιζω οτι μετα απο αυτα που διαβασα στον τυπο για το θεμα των κυριων Τσιπρα και Μαρτενς, οι κατηγοριες τακτικων blame-avoidance που παρουσιαζει ο Χουντ πρεπει να διευρυνθουν για να μπορεσουν να ριξουν φως στη Δικη μας, Μοναδικη, Ελληνικη πραγματικοτητα 🙂

 212. τζουτζούκος said

  http://www.avgi.gr/article/703722/poios-einai-o-germanos-dimosiografos-pou-ithele-tin-ellada-apoikia-xreous

  Εντωμεταξύ η Αυγή συνεχίζει να μας θυμίζει πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται τη δημοσιογραφική δεοντολογία, την έρευνα και τελικά την ίδια την αλήθεια. Τα αυτογκόλ δεν έχουν τελειωμό.

  http://www.avgi.gr/article/702999/-den-tha-kanate-tetoies-erotiseis-se-germano-politiko-

  Φαντασίωση. οι Γερμανοί αναγνώστες της FAZ σκίζουν τον Μάρτενς και ο Πιτσιρίκος εκπρόσωπος τύπου του 15μελούς.

 213. Y. Georgiadou said

  @212.

  Το πρωτο λινκ αρχιζει με τη φραση¨Όταν ο ίδιος ο δημοσιογράφος γίνεται θέμα, τότε συνήθως κάτι λάθος έχει κάνει ο ίδιος

  Καλα, ειναι δυνατον να μην περναει απο το μυαλο του αρ0ρογραφου οτι τα θεματα μπορει να ειναι socially constructed ? Οτι δεν ειναι συστατικο της φυσης του κ. Μαρτενς να γινεται θεμα?

 214. physicist said

  #212. — Η Αυγή φαίνεται να έχει κατρακυλήσει βαθιά στο γκρεμό της παραπληροφόρησης. Κρίμα και πάλι κρίμα. Αντί να σιωπούν για το θέμα συνεχίζουν με εξωφρενικές και κραυγαλέες διαστροφές της πραγματικότητας και με βρώμικα ad homimem στον Μάρτενς («Συνάδελφοί που τον γνωρίζουν καλά τον περιγράφουν …» κλπ.)

  Δεν αξίζει καν τον κόπο να αναιρέσει κανείς τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις σ’ αυτούς τους δύο συνδέσμους. Έρχεται όμως στο μυαλό μια ατάκα του Ντώκινς που την παραφράζω εδώ: if someone talks nonsense about something we know, we don’t trust him anymore when he talks about something we don’t know.

 215. sarant said

  214: Πάντως, τις δύο υποσημειώσεις στο βιβλίο του Κοτζιά (άσχετα από την ακρίβειά τους) τις βρήκαν σε βιβλίο που έχει ήδη εκδοθεί, δηλ. δεν τις βρήκαν ύστερα από εναγώνια εκτωνυστέρων αναδίφηση των γραπτών του -πράγμα που ισχύει και για το σχ. 213. Ο Μάρτενς είχε «γίνει θέμα» όσον αφορά το βιβλίο του Κοτζιά σε ανύποπτο χρόνο.

 216. physicist said

  #215. — Βρε Νίκο, τι να λέμε για υποσημειώσεις τώρα. Και με όλο το θάρρος δηλαδή, διάβασε τα δύο άρθρα, είναι κατάντια. Επειδή γράφεις κι εσύ στην Αυγή, το λέω φιλικά, αν μπορείς να πεις πουθενά μια κουβέντα να προσέχουνε, πες την. Εκτίθενται και μάλιστα πολύ άσχημα με κάτι τέτοια.

 217. Y. Georgiadou said

  Επειδη η Αυγη ειναι εφημεριδα του περιγυρου του αρχηγου της αξιωματικης αντιπολιτευσης (και οχι επειδη ψηφιζω Συριζα – δηλωνω οτι δεν ψηφιζω Συριζα) και επειδη ειναι πιθανο να κερδισει τις επομενες εκλογες για πρωτη φορα, διατηρουσα μια μικρη ελπιδα οτι μετα απο ολη αυτη τη βαβουρα καποιος θα αναλαμβανε ευθυνες για αυτο το μικρο μεν, συμβολικα σοβαρο δε, 0εμα. Ηλπιζα οτι καποιος/καποια θα ελεγε οτι εγινε ενα λαθος, και οτι ο υπευθυνος 0α υποστει καποιες κυρωσεις.

  Η αφελεια μου δεν περιγραφεται…

 218. sarant said

  217: Η Αυγή, ως εφημερίδα, δεν είναι υπεύθυνη για τους χειρισμούς του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη, μην τα μπλέκουμε. Αν εσωκομματικά αποδόθηκαν ευθύνες για το φιάσκο, δεν το ξέρω αλλά το θεωρώ πιθανό. Όμως δεν θα το δεις γραμμένο στην εφημερίδα, όπως δεν είδες γραμμένο πουθενά ποιος άκουσε τον εξάψαλμο ή παραιτήθηκε ή υπέστη κυρώσεις για το βίντεο Σαμαρά που διέρρευσε.
  Στην παράπλευρη γκάφα της Αυγής με τον Θεοδωρόπουλο, ζητήθηκε συγνώμη.

 219. Y. Georgiadou said

  217. Καταλαβαινω. Ευχαριστω, Νικο.

 220. τζουτζούκος said

  216: Δεν μαζεύονται με τίποτα. Εκκολαπτόμενοι αλεξιπτωτιστές, όπως κάμποσοι τόσα χρόνια που γράφαν στα κατεστημένα ΜΜΕ και ξαφνικά γίνονταν μέχρι και υπουργοί, υπεύθυνοι τύπου και δεν συμμαζεύεται. Η ίδια ιστορία από παλιά που επαναλαμβάνεται λες και γυρίσαμε τον χρόνο πίσω. Τα εξώγαμα της Αυριανής. Αφού θα το ζήσουμε που θα το ζήσουμε το ίδιο χάλι και με δεδομένο τον κίνδυνο της ΧΑ, ας διαβάζουν κάτι περισσότερο από τον πιτσιρίκο.

 221. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Ξεφτιλισμένη ελληνική δημοσιογραφία, λοβοτομημένοι αναγνώστες. Ένας χαρακτήρας δεν δολοφονείται έτσι, όχι από μια ελληνική κωλοφυλλάδα με μηδενική κυκλοφορία εκτός των συνόρων (και εντός των συνόρων, αλλά αυτό είναι εκτός θέμαοτς). Απορώ σε τι σκοπεύουν. Στην τόνωση του ηθικού των λοβοτομημένων, να τρέχουν στα διάφορα φόρουμ να τσιτάρουν πιτσιρίκο πόσα καλά τάπε στους γερμαναράδες. Εδώ ισχύει η σιωπή είναι χρυσός. Απλά, άλλος ένας μύθος καταρρίπτετε. Του μύθου της κουλτουριάρικης Αυγής των 60 και 80, του φάρου της ελληνικής αριστερής πλατφόρμας. Πάει και αυτό, μας μένει ένα σκατένιο αίσθημα να ανακατεύει το στομάχι και ο εμετός να μας ξελαφρώνει.

 222. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Όσο για τον Μαλούχο, αν ποτέ θεσπιστεί Νόμπελ βλακώδης δημοσιογραφίας, αυτό θα το κερδίσει επάξιος για τις σαχλαμάρες που γράφει στο Βήμα. Όταν γίνω πλούσιος θα αναθέσω σε ένα επιτελείο να τιτιβίσει όλες τις γελοιότητες που έγραψε κατά καιρούς εκεί. Πόσο πιο χαμηλά να πέσει η Αυγή, να αναζητά στήριξη από αυτόν.

 223. Νέο Κid said

  Κι αν ποτέ θεσπιστεί Νόμπελ βλακώδης (σικ μπρέ!)σχολιογραφίας, όλοι ξέρουμε ποιος θα το πάρει περίπατο. Αν και στο παρόν νήμα υπάρχουν αντάξιοι αντίπαλοι…

 224. spiral architect said

  Κακέ! 😀

 225. Για να ελαφρύνουμε ένα καλό υπόδειγμα αντίδρασης (αν και από ότι θυμάμαι το επεισόδιο διαδραματίζεται σε Κοινοβουλευτική επιτροπή και όχι σε συνέντευξη):

 226. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Α μπα, αυτό το βραβείο δικαιούται άλλος. Σε άλλο αντίστοιχο νήμα για την κρίση της Κύπρου φάνηκε ξεκάθαρα ποιος το κερδίζει και δεν έχω σκοπό να το υφαρπάξω με ύπουλους και πλάγιους τρόπους. Πάντα ένα πτωχό και άμυαλο τρολλ θα παραμείνω.

  ΥΓ αυτές τις στιγμές εντρυφίζω στα συγγράμματα του Νίκου Κοτζιά. Δεν τον είξερα εδώ τον έμαθα. Τέτοιοι καθηγητές κάνουν λοβοτομή στους άμοιρους φοιτητές, και ένας ολόκληρος λαός τάχει χαμένα και δεν ξέρει τι του γίνετε.

 227. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Η γιαγιά δεν ήξερε την λέξη, όταν την έμαθε βλακώδης την δίδαξε στην μάνα μου. Αυτά τα βλακώδους τα απορρίπτω μετά βδελυγμίας. (Ελπίζω το βδελυγμίας να είναι σωστά γραμμένο) (αλλά και να μην είναι)

 228. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  223, 224, ευήθεια μόνο;

 229. Άφωνος said

  Εφ´ όσον δεν σας άρεσε η συνέντευξη του Τσίπρα σας συνιστώ αυτή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63865964
  Τα έχει όλα, ευγένεια, στυλ, τζάκια και, κυρίως, δίδαγμα:
  «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε σε κανένα ότι θα κάνει σε όλη του τη ζωή (την ίδια) δουλειά».

 230. spiral architect said

  @229: Α, εσύ Άφωνε είσαι μεγαλύτερο τρολ! 😀
  Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, φορές-φορές χρειάζεται να λεξιλογήσουμε με περισσή κακία απ’ όση μας σερβίρουνε.

 231. Γς said

  229:
  Τι χαρούλες που κάνει για τα σπίτια που κλείνει!
  Ο νεκροθάφτης!

 232. LandS said

  #209 Τη χοντράδα, αν την έκανε, την έκανε ο Μάρτενς. Το ότι «οι άνθρωποι δεν είναι αλμπάνηδες» δεν λέει τίποτα.
  Εκτός αν πούμε:
  α) Οι Γερμανοί δεν κάνουν χοντράδες
  β) Ο Μάρτενς είναι Γερμανός
  γ) Άρα ο Μάρτενς δεν έκανε χοντράδα.

  Όσο για το αν υπήρξε διάψευση ή όχι, υπάρχει στην ΑΥΓΗ της 25/7 σε σημείωμα με τίτλο «Μήπως δουλεύει στη Bild ; » το εξής: «Δεν ξέρουμε από πού συνέλεξε τα στοιχεία για τη συνέντευξή του ο συνάδελφος, αλλά αν κρίνουμε από το ύφος, την αποσπασματικότητα και τις ανακρίβειες, μάλλον κατέβηκε μέχρι την παραλία να εισπνεύσει καθαρό φαληρικό αεράκι και να εμπνευστεί»

  Το ξανάπα, χωρίς να χρειαστεί να ερωτηθεί απ’ευθείας ο Μάρτενς η επαφή με Παπαχελά ή έστω με τα σε κυκλοφορία non-papers του ποιες ερωτήσεις γίνονται σε ποιους, μπορούσε να ήταν ήδη γνωστή.
  ΄Ετσι, μετά από μήνες επαφών για φιξάρισμα ραντεβού και συνέντευξης, δεν ξέρω ποιος ξεπέρασε δεοντολογίες.

  Υ.Γ. Το να δημοσιοποιείς προσωπική τηλεφωνική συνομιλία, στο στυλ «μουπες σουπε, πήγες είπες καιλεγες, ενώ πήγα είπα καίλεγα», σε κατινιά μου κάνει. Όχι σε χοντράδα, τις οποίες, ως γνωστόν, οι Γερμανοί δεν τις συνηθίζουν.

 233. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Η εκτεταμένη κι επίμονη αναφορά ορισμένων (ας μην πούμε για την ακρίβεια και ποιότητα) στην παρ ολίγο συνέντευξη Τσιπρα-Μαρτενς, σχέση-μη σχέση με Αυγή κλπ, σε λεξιλογικό νήμα, θυμίζει τον Τοτό του ανεκδότου:
  «Εμένα ό,τι και να μου πεις κυρία ο νους μου ΕΚΕΙ πάει»
  Μπάστα. Ας παν κι αλλού να πούνε κάλαντα.
  230,231. Φτου,φτου σκόρδα.Προσέχετε ! 🙂

 234. Y. Georgiadou said

  @221

  Γραφετε – Ξεφτιλισμένη ελληνική δημοσιογραφία, λοβοτομημένοι αναγνώστες.

  Μπορειτε να γινετε πιο συγκεκριμενος και αν ειναι δυνατον να δωσετε θετικα παραδειγματα?

  Τι εννοω?

  Μπορειτε να μου δωσετε ενα παραδειγμα συνεντευξης πολιτικου περιεχομενου που ηταν κατα τη γνωμη σας ηταν παραγωγικη, με την εννοια οτι οι συνομιλητες και οι ακροατες εμαθαν και φωτιστηκαν απο τη συζητηση? Εγω ειχα αναφερει την συνεντευξη Αρεντ – Γκαους (1964) σαν μια απο τις καλυτερες συνεντευξεις των τελευταιων 50 χρονων.

  Μπορειτε να μου δωσετε ενα παραδειγμα πολιτικου ανδρα η’ πολιτικου σχολιαστη που εκτιματε (με το λικνο του οπως λενε εδω τα παιδια) για να τον διαβασω? Εγω ειχα αναφερει ενα παραδειγμα πολιτικου σχολιαστη που εκτιμω ιδιαιτερα, τον κ. Χαριδημο Τσουκα.

  Σιγουρα πρεπει να εχετε τετοια παραδειγματα που θα μπορουσαν να μας δωσουν μια ιδεα του Που Εσεις Τοποθετειτε τον Πηχυ.

 235. physicist said

  #232. — Λαντς, όταν έγραψα δεν θα έκαναν τέτοιες χοντράδες, δεν είναι αλμπάνηδες οι άνθρωποι εννοούσα το εξής οφθαλμοφανές: ότι δεν θα έγραφαν ότι έλαβαν επιστολή αν δεν είχαν λάβει. Όπου, σ’ αυτή την πρόταση, οι άνθρωποι = οι αρχισυντάκτες της FAZ.

  Κάθε καλόπιστος αναγνώστης το βλέπει αμέσως. Εσύ αρχίζεις να κυνηγάς ανεμόμυλους, γράφοντας πως υπονόησα ότι οι Γερμανοί δεν κάνουν χοντράδες και άλλα τέτοια.

  Κυνήγα μόνος σου, δεν έρχομαι.

 236. physicist said

  #234. — (Δεν ρωτήσατε εμένα αλλά με τρώει η γλώσσα μου να αναφέρω μια δημοσιογράφο κι έναν πολιτικό που τους έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση 🙂 ) Sandra Maischberger – Helmut Schmidt. Δεν βάζω γιουτουμπάκι, υπάρχουν αρκετά.

 237. Y. Georgiadou said

  #236. Εχετε δικιο.

  Ειμαι περιεργη τι θα απαντησει ο Εδώ Χρυσή Αυγή Με Σκοτώνει Ο Δραγασάκης η’ πιο μελωδικα — Ο Βοριας Που Τα Αρνακια Παγωνει.

 238. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Όλα αυτά είναι υποκειμενικά και αντέχει πολύ αμφισβήτηση. Μπορώ όμως να προσπαθήσω να θέσω τα όρια. Στο κάτω πήχη έχουμε την συνέντευξη του Τσίπρα στον Αυτιά, πριν ένα ή δυο χρόνια. Τον ρωτά για ηλικία, τι ομάδα ποδοσφαίρου είναι και πολλά άλλα συνταρακτικά και ενδιαφέροντα. (τέτοια έπρεπε να ρωτήσει ο αθεόφοβος. Αν κιόλας έλεγε εφτσε μπαγερν, θα ήταν η είδηση της χρονιάς). Αυτή είναι η ελληνική δημοσιογραφία, πιο κάτω πεθαίνεις. (Και όπως απεδείχθη, μη νομίζετε ότι η Αυγή και οι άλλες διαφέρουν.) Το άλλο άκρο δεν ορίζετε εύκολα, εδώ μπαίνω σε βαθιά νερά. Ανεβοκατεβαίνει ο πήχης ανάλογα. Μπορώ μόνο να δείξω το BBC. Στο youtube ψάξε για bbc hardtalk, βρες την συνέντευξη ενός κύπριου υπουργού, νομίζω λέγετε Λυσσαρίδης. Φαίνετε ξεκάθαρα πως τον στρίμωξε στην γωνία ο παρουσιαστής, πως τα χάνει πολλές φορές και μένει άφωνος ψάχνοντας να βρει τις κατάλληλες λέξεις να απαντήσει, πως ξεροκαταπίνει και πως ξεραίνονται τα χείλη του. (Ευτυχώς που τους χώριζε η απόσταση, και ευτυχώς που δεν ήταν ο Τσίπρας). (Δεν ξέρω αν ο Κύπριος συνηθίζει να βρίζει (τους Βρετανούς ή του Γερμανούς) και έτσι αν κακώς δεν του έθεσε την ανάλογη αγενή και χυδαία συνάμα ερώτηση «τι εννοείς» που τάραξε τόσο πολύ τον Τσίπρα.) Ίσως να υπάρχουν και άλλα παραδείγματα και ο πήχης να ανέβει.

 239. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Christopher Pissarides

 240. physicist said

  #239. — Τον Νομπελίστα των Οικονομικών λες; Αυτόν στρίμωξε ο δημοσιογράφος; Αν ναι, ακόμα μεγαλύτερος σεβασμός — το να στριμώξεις πολιτικό είναι σαν να κλέβεις εκκλησία, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

 241. Y. Georgiadou said

  @238. Εκτιμω πολυ οτι προσπαθησατε να απαντησετε. Δεν απαντησατε ομως στην ερωτηση μου. Δεν 3ερω πως αλλιως να διατυπωσω την ερωτηση για να γινω κατανοητη. Σταματω λοιπον εδω και σας ευχομαι καλη μερα.

 242. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Διαφωνώ. Μόνο αν λέγετε Τσίπρας γίνετε παιχνιδάκι, και αν οι άλλοι είναι γερμανοί. Έναν επιστήμονα τον στριμώχνεις πανεύκολα, τον επιδέξιο έλληνα πολιτικό ποτέ. Ειδικά αν είναι ο Λαφαζάνης. Μια ερώτηση του κάνεις και είναι ικανός επί μισή ώρα να μιλά για όλα και τα πάντα, μα ποτέ για αυτό που ρώτησες. Στο τέλος σε αποτρελαίνει ή ξέχασες τι ρώτησες και τα παρατάς. Αν πάλι επιμένεις και επαναλαμβάνεις την ερώτηση, η ατάκα είναι πάντα ίδια. Μα σας απήντησα, πάλι τα ίδια θα λέμε.

 243. physicist said

  #242. — Αν και δεν διαφωνώ ότι έχει πολλή σαβούρα η ελληνική δημοσιογραφία, σε συγκεκριμένα υπερβάλλεις και είσαι άδικος:

  Μόνο αν λέγετε Τσίπρας γίνετε παιχνιδάκι, και αν οι άλλοι είναι γερμανοί. — Δες τα ρεζιλίκια πολλών υποψήφιων για το χρίσμα στις ΗΠΑ, όπου ο/η δημοσιογράφος τους ξεμπροστίαζει για την άγνοιά τους και την ανοησία τους.

  Έναν επιστήμονα τον στριμώχνεις πανεύκολα […] — Έτσι νόμιζαν μερικοί και για τον Ντώκινς και τους έκανε σκόνη. Και μάλιστα όχι σε συζήτηση για θέματα επιστημονικά.

 244. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Στις συνεντεύξεις τύπου που έδινε ο Κώστας Καραμανλής ήταν πιο εμφανές αυτό το ελληνικό φαινόμενο. Άλλα τον ρωτούσαν, και άλλα έλεγε. Σε τέτοιες συνεντεύξεις δεν επιτρέπετε ο δημοσιογράφος να δευτερολογήσει, ούτε οι άλλοι να επαναλάβουν την ίδια ερώτηση (ακόμα και παραλλαγή αυτής της ερώτησης απαγορεύετε), και έτσι είχε την ευχέρεια να μιλά μόνο λίγα λεπτά κάθε φορά. Διαφορετικά ένα τέταρτο, όπως γίνετε συνήθως στο Σκάι ή στην Στάη.

 245. LandS said

  240 Γιατί; Ο Δημοσιογράφος τον στρίμωξε με ερωτήσεις για the search and matching theory for studying the interactions between the labour market and the macro economy ; Όχι για πολιτικά θέματα; Όχι για ζητήματα Πολιτικής;

  Και γενικά, για τα στριμώγματα δημοσιογράφων σε πολιτικούς. Το επίπεδο των ερωτήσεων είναι συγκρίσιμο; Δηλαδή με μηδέν τον Αυτιά και λίαν καλώς τον Παπαχελά (δεν κάνω πλάκα, πολλοί που εκτιμώ, τον θεωρούν κορυφή) , σε κάθε συνεντευξιάζοντα από αυτούς που αναφέρεστε (μαζί κι ο Μάρτενς) του βάζετε την ίδια βαθμολογία;

 246. physicist said

  #245. — Δεν ξέρω σε τι τον στρίμωξε και δεν ξέρω καν τη συνέντευξη. Υπέθεσα, όμως, ότι του έκανε ερωτήσεις για κάτι που ο Πισσαρίδης το ξέρει καλά. Οι πολιτικοί συχνά πέφτουν στην παγίδα να προσποιούνται ότι ξέρουν κάτι χωρίς να έχουν βάση, κι έτσι ένας έξυπνος δημοσιογράφος μπορεί να δείξει την άγνοιά τους, αν κάνει καλές ερωτήσεις.

  Όσο για τις βαθμολογίες, τον Αυτιά και τον Παπαχελά, μη με ρωτάς σε απάντηση που δίνεις σε μένα και μη γράφεις σε δεύτερο πληθυντικό. Δεν τους ξέρω επαρκώς και δεν τους ανέφερα εγώ. Για τον Μάρτενς, ισχύει ο καλός «βαθμός» που του έχω δώσει, τίποτε άλλο.

 247. LandS said

  Ως υπουργό (δηλ. πολιτικό) του πήρε τη συνέντευξη. Δεν θα τον ρωτούσε για ένα θέμα άγνωστο στο ευρύ κοινό.
  Μα δεν αναφέρθηκες μόνο εσύ σε καλές και κακές συνεντεύξεις. Αν πήρε, πήρε και σένα η μπάλα, μαζί με άλλους. Αν δεν πήρε, έ αστόχησα!

  Επαναλαμβάνω, άνθρωποι που εκτιμώ, θεωρούν τον Α. Παπαχελά ως τον καλύτερο. Για το επίπεδο των ερωτήσεων μιλάμε πάντα.

 248. physicist said

  #247. — Δεν την ξέρω τη συνέντευξη, όπως έγραψα και παραπάνω, άρα μιλάμε με υποθέσεις. Άλλωστε, ακόμα και πιο εξειδικευμένα θέματα γίνονται αντικείμενα συνεντεύξεων για το ευρύ (κατά το μάλλον ή ήττον) κοινό. Επιπλέον, υποθέτω ότι ο κ. Πισσαρίδης και περισσότερη νοημοσύνη έχει και με περισσότερη περίσκεψη αποκίνεται απ’ ό,τι ένας μέσος πολιτικός. Κι αυτό υπόθεση είναι, ασφαλώς.

  Αυτό που ανέφερα παραπάνω είναι ότι οι ερωτήσεις που έκανε ο Μάρτενς θα έπρεπε να είχαν τεθεί πρωτύτερα από άλλους, κι αφού ο κ. Τσίπρας είναι Έλληνας πολιτικός, μάλλον από τους Έλληνες δημοσιογράφους που του έχουν πάρει συνέντευξη. Ούτε από τον Αυτιά ούτε από τον Παπαχελά έχω δει αρκετά για να μπορώ να κρίνω τον καθένα απ’ αυτούς. Ένα όνομα που ανέφερα με τον προσδιορισμό «οχετός» είναι αυτό του δημοσιογράφου Γ. Τράγκα, και εμμένω σ’ αυτόν.

 249. physicist said

  #247, ΥΓ — Συγγνώμη, είναι ή ήταν Υπουργός ο Πισσαρίδης; Βλακώδης ακούγεται η ερώτηση αλλά στο ψαχτήρι δεν βρίσκω ξεκάθαρη πληροφορία στα σβέλτα. Βρήκα πληροφορίες ότι προαλείφεται για ένα πόστο στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο ή κάτι παρόμοιο αλλά το αποδέχτηκε, ανέλαβε; Δεν μου είναι σαφές.

 250. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Αν στοχεύει η μπάλα εμένα, ναι τον Παπαχελά εκτιμώ πολύ και σίγουρα είναι γίγαντας σε σύγκριση με κάτι άλλους, είναι πολλαπλές κλάσεις ανώτερος. Από τους έλληνες αρθρογράφους, προσωπικά έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τον Πάσχο. Όχι ότι συμφωνώ πάτα σε αυτά που γράφει, τα 1/3 ίσως είναι για τα μπάζα, αλλά τα υπόλοιπα είναι πολύ πληροφοριακά και τροφή σκέψης, που λένε οι αγγλοσάξονες. Αυτό επιζητώ από τα άρθρα, και όχι να επιβεβαιώνουν τις ήδη υπάρχουσες σκέψεις μου και προκαταλήψεις μου. Ο Π. Μ. είναι του γραπτού λόγου, στο ζωντανό υστερεί, δεν κάνει για συνεντεύξεις. Επίσης η Στάη παίρνει καλές συνεντεύξεις, και αν ο άλλος δεν είναι πολιτικός, είναι αριστουργηματικές. Όλες οι ελληνικές συνεντεύξεις έχουν ένα κοινό ελάττωμα (γενικώς, αλλά κυρίως όταν ο συνεντευξιαζόμενος είναι πολιτικός). Δεν επιμένουν στην ερώτηση. Ξέχωρα που προσέχουν τις ερωτήσεις τους, αν κάνουν την ερώτηση, απαντά ο άλλος ότι θέλει, ίσως κάνουν στο ίδιο θέμα μια δεύτερη, και την προσπερνούν. Στο αέρα πλανάτε μετά η εντύπωση ότι ο άλλος απάντησε, ενώ στην ουσία απέφυγε την ερώτηση. Αν ο Μάρτενς ήταν έλληνας, θα του αρκούσε η απάντηση «δεν είπα κάτι τέτοιο» και δεν θα επέμεινε.

 251. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

  Αν ο Μάρτενς ήταν έλληνας, θα του αρκούσε η απάντηση «δεν είπα κάτι τέτοιο» και δεν θα επέμεινε…. Ενώ σαν Γερμανός τον θεωρώ ικανό επί μισή ώρα να επιμένει και να βγάζει από την τσάντα του τα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. 😀 άντε μετά να κάνεις παιχνίδι με δαύτους.

 252. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  «κουκιά ΄φαες; κουκιά μολογάς ‘ερμο «

 253. Γς said

  Στο MEGA τώρα μιλάει συμμαθητής μου (τζόβενο) για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών και ειδικά για τους χλωροφθοράνθρακες, που “αλλοιώνουν τις κλιματικές αλλαγές”

 254. LandS said

  250-251 Η «μπάλα» δεν ήταν για τον Παπαχελά, ήταν για κάτι πιο ανώδυνο.

  Το θέμα δεν είναι αν επιμένει ο δημοσιογράφος, αλλά που και πως επιμένει. Η Θάτσερ κατάρρευσε και την έπιασαν τα κλάματα σε εκ των προτέρων γνωστές σε αυτήν ερωτήσεις (τουλάχιστον ως προς τα θέματα τους) του Ρόμπιν Ντέι, γνωστού για τον «δολοφονικό» τρόπο που έθετε ερωτήσεις, και πρωταθλητή στο σπορ του «στριμώχνω τον πολιτικό». Κάποτε μάλιστα, σε προεκλογική περίοδο, είχε στριμώξει άσχημα τον Τζέρεμι Θορπ, αρχηγό των Φιλελευθέρων. Λεπτομέρεια: Ο ίδιος ήταν υποψήφιος στην ιδιαίτερη πατρίδα του με τους Φιλελεύθερους.

  Τόσες ημέρες τώρα προσπαθώ να βρώ μια συνέντευξη του Ανδρέα Παπανδρέου σε δυο Μπιμπισίδες, σε ένα εκ των αδελφών Ντίμπλεμπι (θαρρώ) και σε κάποιον άλλον – γνωστό τότε, όπου ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

  Την κατασκευάζω χρησιμοποιώντας τη μνήμη, τη δική μου και δυο φίλων.

  Πρόεδρος της γείτονος ήταν τότε ο Εβρέν, και εδώ το είχαμε δεδομένο (και καλά κάναμε) ότι επρόκειτο για στυγνή δικτατορία που κατέχει στρατιωτικά τη Κύπρο, στηρίζει το Ψευδοκράτος, επιβουλεύεται το Αιγαίο όχι μόνο για τα πετρέλαια κ.α.
  Η ερώτηση ήταν γιατί η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στα ανοίγματα της Τουρκίας και δεν την συναντά να διαπραγματευτούν το Αιγαίο, το Κυπριακό, τα πετρέλαια κλπ. Η θέση της Ελλάδας ήταν όχι διαπραγμάτευση, αλλά Δίκαιο της Θάλασσας, Ψηφίσματα του ΟΗΕ και σε τελική ανάλυση σταθερότητα των συνόρων που προέκυψαν όταν τέλειωσε ο β΄Παγκόσμιος (συνθήκη της Γιάλτας) . Πάλι καλά κάναμε.
  Ο Παπανδρέου, αντί να κρατηθεί στη διεθνοποίηση του Κυπριακού και των ζητημάτων του Αιγαίου (FIR, υφαλοκρηπίδα κλπ) θεώρησε καλό να κάνει νύξεις για τη δημοκρατικότητα του καθεστώτος. Ίσως επειδή η κουβέντα ήταν ζωντανή και ήθελε να μας κάνει και φιγούρα.
  BBC- Μα γιατί μιλάτε λες και είναι δικτατορία; έχει λαϊκή στήριξη.
  Α.Π. – Και ο Χίτλερ ήταν δημοφιλής αλλά…
  BBC- Είναι το ίδιο ο Εβρέν με τον Χίτλερ;
  Α.Π.- … δεν εννοώ αυτό…
  BBC- Δεν επιτρέπεται σε Βρετανούς να αγοράσουν ακίνητα οπουδήποτε στην Ελληνική Επικράτεια.
  Α.Π. – …. [το ήξερε ότι θα του γίνει η ερώτηση, είχε δημιουργηθεί θέμα με κάτι οικόπεδα σε παραμεθόριο, λίγο καιρό πριν]
  BBC- Πώς ένας Γερμανός ή Βρετανός θα νοιώσει ότι βρίσκεται σε δημοκρατική χώρα αν γίνονται διακρίσεις σε βάρος του;

  Την άλλη μέρα, ο φιλικός στον Παπαντρέου τύπος ήταν γεμάτος υπαινιγμούς και «καταγγελίες» ότι ο ένας εκ των δύο ήταν παντρεμένος με Τουρκάλα.

  Τη συνέντευξη δεν τη βρήκα στο iap.gr . Επαναλαμβάνω, η μνήμη η δική μου και δυο καλών μου φίλων τα λέει. Και ποτέ μου δεν τον ψήφισα. Αντιθέτως προσπαθούσα να κάνω άλλους να μη τον ψηφίσουν. Οπότε δεν μπορώ να επικαλεστώ αμεροληψία στην ανακατασκευή.

  Έχω την αμυδρή εντύπωση ότι ο Α.Π. δεν ξανάδωσε ζωντανή συνέντευξη σε ξένους. Κάτι έγινε και με μια συνέντευξη σε κυρία δημοσιογράφο που δεν «παίχτηκε» ποτέ στην Ελλάδα, ενώ το βρισίδι που έφαγε η γυναίκα, από Έλληνες συναδέλφους της, δεν περιγράφεται.

 255. spiral architect said

  Καμία συνέντευξη Ελληνα πολιτικού -πρωθυπουργού ή αρχηγού αντιπολίτευσης- δεν θυμάμαι να ήταν ζωντανή. Όλες ήταν κονσέρβες. Οι ζωντανές άρχισαν με την καθιέρωση των -οΘντκ- ντιμπέιτ.
  Δεν ξέρω, αν τα ξένα δίκτυα έπαιρναν ζωντανές συνεντεύξεις από Έλληνες πολιτικούς.
  (αλλά τα τελευταία δεν είναι συνεντεύξεις)

 256. spiral architect said

  τα τελευταία δεν είναι συνεντεύξεις … εννοώ τα ντιμπέιτ. 😳

 257. Ηλεφούφουτος said

  254 o έτερος της παρέας νομίζω λεγόταν Ντέιβιντ Τονγκ.

  Θυμάμαι άρθρο του Φρέντυ Γερμανού όπου μετά από έναν απολογισμό του πώς με εκείνη τη συνέντευξη ο Αντρέας κέρδισε και τους δεξιους, για τους οποιους ήταν τότε κόκκινο πανί, κατέληγε με την κατακλείδα: «Ευχαριστούμε κ. Τονγκ. Να μας ξανάρθετε!»

 258. sarant said

  254: Θυμάσαι χρονιά;

 259. LandS said

  1985-1986 εκεί γύρω.

 260. LandS said

  257 Ναι! ο Ντέιβιντ Τονγκ ήταν. Γνωστός στους Έλληνες της Βρετανίας από την εποχή της Χούντας.
  Γνωστός με την καλή έννοια. Έγραφε στον Γκάρντιαν. Κάλυπτε, όχι μόνο την ελληνική τραγωδία, αλλά και τις δραστηριότητες των αντιχουντικών στην Βρετανία, μέχρι και πρωτοσέλιδα.

 261. Ηλεφούφουτος said

  259, 260 Όμως αποκλείεται να έγινε στην περίοδο που λες. Το κλιμα στη δεύτερη τετραετία ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ διαφορετικό.
  Πιστεύω πως έγινε το ’82, βία ’83.
  Είχε προηγηθεί αντίστοιχη συνέντευξη του Αντρέα σε αμερικανικό δίκτυο, όπου ο δημοσιογράφος δεν ήταν τόσο επιθετικός, στα τέλη του ’81.
  Η συνέντευξη στους μπιμπισήδες ακολούθησε όχι πολύ αργότερα.

 262. LandS said

  261 Πρέπει να έχεις δίκιο.
  Τότε δεν ήξερα πως να κατεβάσω από το γιουτιουμπ 🙂

 263. physicist said

  Νομίζω ταιριάζει εδώ — και λόγω FAZ αλλά κι επειδή μιλούσαμε για ισότητα ευκαιριών παραπάνω:

  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/armut-und-reichtum/die-neue-klassengesellschaft-gleiche-chancen-12342027.html

  Η Lisa Herzog είναι μόλις 29 χρονών αλλά αν συνεχίσει έτσι όπως ξεκίνησε, τα μελλοντικά της άρθρα θα είναι ένας ακόμα λόγος να διαβάζει κανείς αυτήν την κορυφαία εφημερίδα.

 264. Y. Georgiadou said

  263. Εχετε δικιο. Κορυφη η FAZ.

  Η αλλη κορυφη (για βιβλιοκριτικη και σχολιασμο) ειναι το New York Review of Books, που φετος εχει τα πεντηκοστα γενεθλια.

  Καλη μερα σε ολους.

 265. physicist said

  #264. — Κάμποσες φορές «έπαιξα» στο μυαλό μου με την ερώτηση αν η καλύτερη εφημερίδα, απ’ αυτές που έχω διαβάσει, είναι η FAZ ή οι NYT. Φοβάμαι ότι η απάντηση που δίνω είναι απογοητευτική: το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο. 🙂

  Καλημέρα κι από μένα!

 266. Νέο Kid Στο Block said

  Εγώ πιστεύω πως η καλύτερη εφημερίδα είναι αυτή του Τράγκα! Αποκαλύπτει τις βρωμιές των Γότθων και των κολαμπό τους.

 267. spiral architect said

  … να προσέχεις τα εκτοξευόμενα βέλη άπω τις στρατιές των (Βησι)Γότθων! 😀

 268. sarant said

  Τελείως άσχετο, αλλά βλέποντας το 267 σκέφτηκα το λογοπαίγνιο βισυ-γότθοι, του Βισύ. Κάπως ανεπίκαιρο βέβαια.

 269. Νέο Kid Στο Block said

  H μόνη σοβαρή γερμανική εφημερίδα είναι η Μπιλντ. Η μόνη που δεν πουλάει φύκια για μεταξ. κορδέλες. Δηλαδή δεν πουλάει ιδεοληψίες για ψαγμενιές.
  (κι αυτό βέβαια, δεν ισχύει μόνο στην τευτολάνδη. Π.χ στην Ελλάδα η καλύτερη/τιμιότερη είναι η Εσπρέσο. Στην Αγγλία η Σαν, κ.λ.π.)

 270. Y. Georgiadou said

  269. Γραψατε – H μόνη σοβαρή γερμανική εφημερίδα είναι η Μπιλντ. Η μόνη που δεν πουλάει φύκια για μεταξ. κορδέλες. Δηλαδή δεν πουλάει ιδεοληψίες για ψαγμενιές.
  (κι αυτό βέβαια, δεν ισχύει μόνο στην τευτολάνδη. Π.χ στην Ελλάδα η καλύτερη/τιμιότερη είναι η Εσπρέσο. Στην Αγγλία η Σαν, κ.λ.π.)

  Το θεμα δεν ειναι αν η εφημερίδα ειναι καλύτερη/τιμιότερη. Το θεμα ειναι αν ειναι πρωτοτυπη η’ οχι.

  Καθε εφημεριδα εχει πλαισια (=frames). Το πλαισιο ειναι η τριαδα « προβλημα (θυμα) – αιτια (θυτης) – λυση (ηρωας)». Το πλαισιο της Μπιλντ ειναι συνηθως ενα και αναμενομενο (predictable). Τα πλαισια καλων εφημεριδων ειναι περισσοτερα και unpredictable, αρα εχουν περισσοτερο ενδιαφερον, γιατι ειναι πρωτοτυπα. Τα πλαισια δεν εχουν καμμια σχεση με τιμιοτητα η’ καλλος. Ειναι πειστικες κατασκευες η’ οχι πειστικες κατασκευες.

 271. Γς said

  270:
  Περίεργη ανάρτηση.
  Κι αυτή η τράδα…Η αιτία που τρώει το πρόβλημα και η ηρωική λύση.

  Facked predators, innocent θυράματα & agamoi thytes…

 272. Y. Georgiadou said

  270. Δεν καταβαλαβαινω τιποτα απο αυτα που γραψατε.

  Τελευταιο απο μενα – Να ενα παραδειγμα πλαισιου που θα μπορουσε να ειναι απο την Μπιλτ, αλλα δεν ειναι, το κατεβασα απο το κεφαλι μου.

  Προβλημα = αυξηση εγκληματος στην πολη (θυμα = φιλησυχοι πολιτες).

  Αιτια = αυξημενοι αριθμοι προσφυγων στην πολη (θυτης = προσφυγες).

  Λυση = καινουργιος δημαρχος με προθεση να δυσκολεψει την απονομη ασυλιας (ηρωας = δημαρχος).

  Καλη σας μερα.

 273. Παντελής said

  Συγχαρητηρια για τη εκπληρωση της προφητειας των 6Χ10^6 σχολιων την ημερα της γιορτης μου! Αποδοτικοτατη και η προσθηκη του υστερογραφηματος, που κυριαρχησε στο ενδιαφερον του κοινου, βοηθωντας οχι μονο στην επαληθευση της προφητειας, αλλα και στην σημειωση αριθμου-ρεκορ στα σχολια.

  Αυτο το «ανεξαρτητου ηλικιας» προφανως συγχεεται με την «γενικη απολυτο» που χρησιμοποιειται με μετοχες σε περιπτωση ετεροπροσωπειας (παραδ.: «ανεξαρτητου ουσης της ηλικιας ως κριτηριο, προσεληφθησαν ατομα απο εφηβους εως υπερηλικες» ή το γνωστο «Θεου εθελοντος καιρου τε επιτρεποντος, θα τελεσθει η εορτη». Εφ’ οσον ομως δεν υπαρχει μετοχη (και δη σε ετεροπροσωπεια), δεν εχει θεση στην προταση η γενικη «ανεξαρτητου» αλλα το επιρρημα «ανεξαρτητως» (ή στη δημοτικη: «ανεξάρτητα απο…») π.χ.: προσληφθηκαν ολοι, ανεξαρτητως ηλικιας.

  100. Η εκφραση «ψυχικα (χρονια, αιωνια, κ.λπ.) ασθενεις» χρησιμοποιει τη λεξη «ασθενεις» αντι της ορθοτερης μετοχης (ασθενουντες, πασχοντες).
  Αν και δε συνηθιζεται, θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει μεταφορικα και η εκφραση «χρονιος ασθενης» οπως λεμε π.χ. «αιωνιος ψευτης».

  Σχετικα με το σκατό-λακκος (το σκώρ, του σκατός + λάκκος) στην καθαρευουσα ειναι προφανως προπαροξυτονο συμφωνα με τον κανονα της αρχ.ελλ. να ανεβαινει ο τονισμος στη συνθεση, εφ’ οσον η βραχεια ληγουσα το επιτρεπει ( http://www.vlioras.gr/Philologia/ArxaiaEllinika/Grammar/Tonismos.htm). Π.χ. κοπρόλακκος, ηλιόσπορος αλλα υδροπέπων, πυροσβέστης, ανθοπώλης, αχιβαδολίμνη(#80)
  Για τα παρακατω δε βρηκα πηγες, αλλα νομιζω οτι:
  Συνθετα ονοματα που παραγονται απο αλλα συνθετα δεν ανεβαζουν τον τονο: αεροπόρος (<αεροπορια), πεζοπόρος (<πεζοπορια), ανθοκόμος (<ανθοκομια), υλοτόμος (<υλοτομια) κ.λπ. Ετσι εχει προκληθει καποια συγχυση στον κανονα. π.χ. το αερόστατο δε φαινεται να προέρχεται απο την "αεροστασία". Τα "υδροπλάνο, αεροπλάνο, μονοπλάνο κ.ο.κ. ", ενω θα μπορουσε να θεωρηθει οτι προερχονται απο τις αντιστοιχες "…πλανησεις", μαλλον ειναι μεταφρασεις των δανεισμενων απο τα ελληνικα ξενων ορων. Το αεροπλανο εχει αποδοθει ως προπαροξύτονο σε λαϊκες εκφρασεις(αερόπλανο θα παρω για να ερθω να σε βρω..)
  Το Χωροχρόνο τον εχω συναντησει και ετσι (παροξυτονο) σε εγκυρη βιβλιογραφια, πιθανως εσφαλμενα.

 274. sarant said

  Παντελή, καλά τα λες για τα σύνθετα, το θέμα όμως είναι αρκετά περίπλοκο. Ο Ν. Νικολάου στο Ηλληνιστεύκοντος έχει γράψει δύο ή τρία μεγάλα άρθρα για να καταλάβει γιατί λέμε «ξέμαγκας» και όχι «ξεμάγκας».

 275. akindynos said

  Πογκρόμ συλλήψεων για τα βασανιστήρια

 276. sarant said

  Oι τρεις συλλήψεις αστυνομικών είναι πογκρόμ; Αν πιάσουν πεντέξι θα γίνει εκατόμβη;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: