Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Της κινητικότητας

Posted by sarant στο 31 Ιουλίου, 2013


Κάθε χρόνο, μέσα στον Δεκέμβρη, το ιστολόγιο διοργανώνει μια ψηφοφορία για τις Λέξεις της χρονιάς (εδώ, τα αποτελέσματα της τελευταίας ψηφοφορίας), με τις λέξεις που ακούστηκαν πολύ μέσα στη χρονιά που πέρασε, ή και που πλάστηκαν μέσα στη χρονιά ή τέλος πάντων πήραν νέο νόημα. Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω τη φετινή ανάλογη διαδικασία, έχουμε άλλωστε πολύν καιρό ως τότε, πιστεύω πως μια από τις λέξεις που θα μπουν στην τελική ψηφοφορία για φέτος θα είναι και η κινητικότητα, που τόσο ακούγεται τον τελευταίο καιρό σε σχέση με τις περικοπές θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Φυσικά, η λέξη «κινητικότητα» δεν είναι καινούργια -σύμφωνα με τη Συναγωγή Νέων Λέξεων του Στέφ. Κουμανούδη, καταγράφεται πρώτη φορά το 1858. Να κάνω μια παρένθεση. Ο Κουμανούδης επί δεκαετίες κατέγραφε όποια νέα λέξη συναντούσε στα διαβάσματά του, κι έτσι κατάρτισε το μνημειώδες βιβλίο του, που είναι μοναδικό απ’ όσο ξέρω στο είδος του -εννοώ για την ελληνική γλώσσα. Σήμερα, πολύ εύκολα μπορούμε, αν ξέρουμε να χειριζόμαστε το ηλεκτρονικό ψαχτήρι Google Books, να βελτιώσουμε πολύ τις καταγραφές του Κουμανούδη. Για παράδειγμα, για την κινητικότητα, αρκεί να βάλουμε «κινητικότης» και στην πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων παίρνουμε και μια ανεύρεση της λέξης σε ιατρικό σύγγραμμα του 1854. Καθόλου δεν αποκλείεται μάλιστα, αν το ψάξει κανείς περισσότερο, να ανεβάσει κι άλλο τη χρονολογία πρώτης εμφάνισης. Κλείνει η παρένθεση.

Δεν είναι καινούργια λέξη η κινητικότητα, αλλά ίσως είναι καινούργια η σημασία με την οποία χρησιμοποιείται. Κινητικότητα είναι, σύμφωνα με τα λεξικά, αφενός η ικανότητα ή η τάση για κίνηση και αφετέρου, με τη μεταφορική σημασία, η έντονη δραστηριότητα, που μπορεί να είναι και υπόγεια ή να μην έχει ακόμα πάρει συγκεκριμένη κατεύθυνση -λέμε, για παράδειγμα «αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα για την επίλυση του Κυπριακού» (παράδειγμα παρμένο από το λεξικό Μπαμπινιώτη). Στη δημόσια διοίκηση, ο όρος «κινητικότητα» ή μάλλον τα ξένα αντίστοιχά του (mobility, mobilité) θα μπορούσε να σημαίνει την ευχέρεια μετάταξης υπαλλήλων από τη μια υπηρεσία στην άλλη, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να μπαίνει και ως προϋπόθεση για την ιεραρχική ανέλιξη του υπαλλήλου ή σαν ασφαλιστική δικλίδα που θα προλαβαίνει την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων.

Όμως, η κινητικότητα που καθιερώνεται με τον ν. 4093/2012, ο οποίος θεσπίζει «νέο πλαίσιο κινητικότητας» του προσωπικού του δημόσιου τομέα, δεν είναι κάτι ουδέτερο, κάτι που έχει σκοπό αφηρημένα τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, αφού, από την αιτιολογική έκθεση του νόμου, η κινητικότητα συνδέεται ρητά με τη μνημονιακή υποχρέωση για κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα. Δεν είναι «κινητικότητα με στόχο τη βελτίωση» αλλά «κινητικότητα με στόχο τη συρρίκνωση». Όσοι εντάσσονται σε καθεστώς κινητικότητας μπαίνουν σε διαθεσιμότητα -δεν εργάζονται και εισπράττουν το 75% νομίζω των αποδοχών τους- και ύστερα από λίγους μήνες ή θα μεταταχτούν ή θα απολυθούν.

Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται η πολιτική κινητικότητας φαίνεται να κάνει πολλαπλάσια ζημιά, αφού δημιουργεί τον κίνδυνο να διασπαθιστεί το συσσωρευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο και να χαθούν οι άυλοι πόροι της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Θα φέρω ένα παράδειγμα, στηριγμένο σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, όπου επισημαίνεται ότι στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης μετακινήθηκαν 620 εργαζόμενοι από άλλες υπηρεσίες (πολιτική αεροπορία, ΕΑΣ κλπ.) παρόλο που δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις και τώρα πρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα 500 μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου. Δηλαδή, χάνονται 500 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, που έχουν εκπαιδευτεί, επιμορφωθεί και ειδικευτεί στη δουλειά τους, και στη θέση τους μπαίνουν άλλοι που πρέπει να ειδικευτούν ξανά-μανά, διότι η ως τώρα εκπαίδεύσή τους ήταν για άλλη θέση. Αν ο συλλογισμός μου έχει κάποιο λάθος, πολύ θα χαρώ αν το εντοπίσετε.

Και βέβαια πέρα από την εφαρμοσμένη μπακαλική (βγάζω 500 από εδώ, στέλνω 200 εκεί, οπότε μου περισσεύουν 300 που θα τους βάλω εκεί για να διώξω 250 από εδώ) υπάρχουν και άνθρωποι. Και δεν λέω μόνο για τα τραγικά γεγονότα, σαν τον θάνατο της συνδικαλίστριας καθηγήτριας ΕΠΑΛ στη Λάρισα, που πέθανε από έμφραγμα μία μέρα μετά την ανακοίνωση ότι απορρίφθηκε η αίτησή της να μην τεθεί σε διαθεσιμότητα για λόγους υγείας (είχε πέρυσι κάνει τριπλό μπαϊπάς). Είναι και το γενικότερο θέμα όσων θα απομείνουν: λοιδορημένοι, απαξιωμένοι, συκοφαντημένοι από τα παπαγαλάκια του συστήματος, με τι καρδιά θα αποδώσουν, στην παιδεία και στην υγεία ας πούμε, με τους μισθούς κουτσουρεμένους και τις συνθήκες εργασίας ριζικά χειρότερες;

Και έχει άραγε ηθικό ανάστημα η σημερινή κυβέρνηση να μιλάει για εξυγίανση του δημόσιου τομέα όταν με το ένα χέρι απολύει και με το άλλο δημιουργεί νέες συνθήκες διαφθοράς; Διότι, για παράδειγμα, την ίδια στιγμή που γίνεται και πάλι λόγος για το περίφημο Γυμνάσιο του Αγίου Ευστρατίου, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ καταγγέλλει ότι ο Υπουργός Παιδείας αναίρεσε την προηγούμενη πρόνοια κι ετσι θα μπορεί να αποσπά εκπαιδευτικούς σε δύο νέους οργανισμούς, τον ΕΟΠΠΕΠ και το ΙΝΔΒΜ, μέχρι 9 χρόνια (3 τριετίες) και αυτοί οι εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν τα μόρια της οργανικής τους θέσης -δηλαδή ενδεχομένως τα μόρια που αντιστοιχούν με την υπηρεσία σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Για να μη μιλήσουμε για μερικές τοποθετήσεις σε ανώτατες διεθνείς θέσεις που προκάλεσαν γενική θυμηδία, ούτε για το εντελώς πρόσφατο σκανδαλάκι με την φιλενάδα του υπουργού κ. Κεδίκογλου, που σε άλλες χώρες θα είχε σαν συνέπεια να τερματισθεί οριστικά η πολιτική ζωή του υπουργού αλλά στη δική μας οδήγησε απλούστατα στην παραίτηση της υπαλλήλου -πάντα ο ανίσχυρος, πάντα η γυναίκα την πληρώνει, αποδεικνύοντας για μιαν ακόμα φορά πως η ευθιξία είναι αέριο εξόχως πτητικό, και όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε διαλύεται και χάνεται’ μόνο στα χαμηλά κλιμάκια υπάρχει σε συγκέντρωση ικανή να φέρει αποτέλεσμα, γι’ αυτό και μόνο παρακατιανοί παραιτούνται για λόγους ευθιξίας, σπανίως μεγαλοκαρεκλοκένταυροι.

Η ευθιξία, όπως θα καταλάβατε, δεν έχει καμιά πιθανότητα να αναδειχτεί σε λέξη της χρονιάς. Για το δημοσιονομικό κενό, το φως στο βάθος του τούνελ και το λίπος, φοβάμαι ότι θα μιλήσουμε σε επόμενα άρθρα.

Advertisement

113 Σχόλια προς “Της κινητικότητας”

 1. leonicos said

  Μπρε!

 2. Γς said

  Καλημέρα
  Η «κινητικότητα» των μνημονίων που βρήκε τον ιδανικό νεκροθάφτη της. Αξιο παιδί του μπαμπά του (ο Γς φτύνει τον κόρφο του)

 3. gmallos said

  Άγιος Ευστράτιος φέτος, Οινούσες ή Ψαρά (με 64 διορισμένους εκεί) παλιότερα, οι καταγγελίες πάνε σύννεφο αλλά οι υπουργοί έχουν άλλες δουλειές. Και απ’ την άλλη, καταγγέλλεται η ΟΛΜΕ για την κατάσταση γιατί ζητάει (λένε) διορισμούς.

 4. Gpoint said

  Bonjours

  Δηλααδή οι πολλές απολύσεις θα λέγονται στο εξής…υπερκινητικότητα ;;

  Μιας και οι εποχές έχουν αλλάξει σε λίγο αντί για λοχία θα ανακράζουν «δεν βρίσκεται κανένας χάκερ να μας σώσει ! ‘

 5. leonicos said

  Πρόλαβα στο τσακ τον Γς και αξίζω πολλών συγχαρητηρίων διότι πρώτο, ανύποπτος ως είχα διαβάσει όλο το άρθρο, σας ορκίζομαι, ενώ ο Γς, καθ’ ομολογίαν του δεν το διαβάζει και δεύτερον ιότι πρόλαβα αυτό το παιδί τζιμάνι, τον Γς.

 6. leonicos said

  Δεν μάθαμε τι απόγινε με τα 6.000.000 σχόλια

 7. leonicos said

  Αυτή τη φορά όμως φαίνεται πως διάβασε το άρθρο γιατί έγραψε για την κινητικότητα. άρα κι η 2η θέση καλή είναι. άλλωστε είοναι εξίσου θηλυκιά, όπως και η πρώτη. Ερώτηση: Υπάρχουν αρσενικές θέσεις; Εσείς λεξιλογείτε, εσείς απαντάτε.

 8. leonicos said

  Ή μάθαμε και μου ξέφυγε; Για τα σχόλια λέω. Πού είναι η Ππαν; Τελικά γυναικοδιώχτη έχει αυτό το μπλογκ. Θα φταίει μάλλον ο Γς

 9. leonicos said

  Ο θείος Πέπας είναι καταφανώς συμπαθέστερος

 10. leonicos said

  τώρα θα βγει ο Νικ Νοικ και θα πει ‘ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια…’ και τα 9/10 του ευσχαριστώ θα είναι δικάμου

 11. leonicos said

  8/10 ή λιγότερο;

 12. Dimitrios Raptakis said

  Νίκο, περίμενα πως και πως το αφιέρωμα στο γλωσσάρι της κρίσης – υπενθυμίζω τα ωραία άρθρα του Ν. Γ. Ξυδάκη και του Παντελή Μπουκάλα εσχάτως στα δύο τελευταία κυριακάτικα φύλλα της Καθημερινής.

  Δεν θέλω να πολιτικολογήσω – το κείμενο του Μανιτάκη στο πρόταγκον συμπληρώνει και συνομιλεί με το δικό σου.
  Και κάτι λεξιλογικό: έως τώρα, άκουγε κανείς σε νομικά συμφραζόμενα, ότι «ο υπάλληλος ετέθη σε διαθεσιμότητα» – αυτή θαρρώ είναι και η διατύπωση του νόμου. Τώρα πια οι εφημερίδες ομιλούν για «διαθέσιμο υπάλληλο» – δεν είμαι, όμως απολύτως βέβαιος ότι η νέα χρήση του επιθέτου καλύπτει και αντιστοιχεί πλήρως στη σημασία της αρχικής φράσης. Μπορεί και να είναι προσωπική μου παραξενιά αυτή.

 13. spiral architect said

  Καλημέρα. 😐

  Στην παιδεία πρέπει να κάνουμε κάτι εντελώς ριζοσπαστικό: Να καταργήσουμε τα Τεχνικά Λύκεια. Και φυσικά προκύπτει το ερώτημα: Τι θα γίνει με την δημόσια τεχνική εκπαίδευση; Μα θα αναλάβουν τα ιδιωτικά ΙΕΚ π.χ. σαν του κύριου Ξυνή. Τους εμπιστευόμαστε να διακανονίζουν τα χρέη τους στο ΙΚΑ σε δόσεις για 400 χρόνια και δε τους εμπιστευτούμε για την εκπαίδευση των παιδιών μας; Εξάλλου θα μπορούμε να τους δεσμεύσουμε με εξοντωτικές ρήτρες, σε περίπτωση που διαπιστώνονται παρατυπίες στο εκπαιδευτικό τους έργο. Η αμοιβή τους θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης, (πληρωμή του σχολάρχη με επιδοτούμενα κρατικά κουπόνια) ούτως ώστε να μη δημιουργεί πρόσθετο κόστος στο Δημόσιο και ένας μαθητής Τεχνικού Λυκείου θα μπορούσε να σπουδάσει σε περισσότερα από ένα ΙΕΚ για απορρόφηση πλειάδας γνώσεων. Τέλος, η παρακολούθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα μπορούσε να ανατεθεί σε ένα άλλο ανταγωνιστικό ιδιωτικό ΙΕΚ, ώστε να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος. Πότε επιτέλους θα εμπιστευθούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε να περιορίσουμε το Κράτος και στη συγκεκριμένη περίπτωση τη διαφθορά και την αναξιοπιστία των βολεμένων καθηγητών.

  _____________

  Σοφά μετασκευασμένη – δια χειρός δικής μου – η τρίτη παράγραφος του παρακάτω πονήματος – δια χειρός Ανδρέα Δρυμιώτη, συμβούλου επιχειρήσεων, 😛 αλλά και συμβούλου του Πρωθυπουργού – 😛 😛 για την κατάργηση ειδικοτήτων των ΤΕΛ.

  To αίμα όλων των αθώων ας τους πνίξει … 👿

 14. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Κυνιτηκότητα και Βιαθεσιμότητα.

 15. Πάνος με πεζά said

  Η «κινητικότητα» υπό τις συνθήκες που εφαρμόζεται ή που θα εφαρμοστεί, τείνει να καταλήξει σε εντροπία… Πάρε δασκάλους και κάνε τους νοσηλευτές, πάρε οδηγούς ΟΣΕ και κάνε τους σχολικούς φύλακες, πάρ’ τ’ αβγό και κούρευ’ το…

 16. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  κυνητικότητα

 17. Πάνος με πεζά said

  Κυνι (τη) κότητα…

 18. leonicos said

  Για να πούμε και κάτι για χτες. Ο Τσαχουρίδης άπαιχτος και απίθανος. Εκδήλωση μάλλον στην Τραπεζούντα. Και ναν βλέπουν όλοι αυτοί τη μούρη τους στον καθρέφτη και να νομίζουν ότι είναι διαφορετικοί από μας. αλλά έτσι τους έμαθαν για να τους καναλιζάρουν. Κινήσεις σαν του Τσαχουρίδη ξεπερνάνε την αρχική τους στόχευση. Εκεί πρέπει να αναπτυχθεί κινητικότητα.

  Αλλά μάλλον θα πήγε με δικά του έξοδα, ίσως τον φιλοξένησαν κάπως και κάποιος με ευρύτερο μυαλλό του μνημονιακού το οργάνωσε.

  Αχ, κι εγώ επιμένω ν’ ακούω φανατικά την Μπέρνα Καραγκιόζογλου.

 19. Ευθιξία; Δεν ευδοκιμεί στους κυβερνητικούς κήπους αυτό το φρούτο. Όσο για τον Κεδίκογλου, δεν έχουν τέλος οι αυθαιρεσίες του και οι μπουρδολογίες του. Το θέμα της ΕΡΤ – που βέβαια δεν είναι μόνο προσωπική του απόφαση – έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ αλαζονείας, ανευθυνότητας, και φασιστικού τύπου συμπεριφοράς.
  Κινητικότητα και στους … μήνες. Τον πηδήξαμε κι αυτό τον Ιούλιο. Αύγουστος αύριο.

 20. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια! (Όχι, δεν περίμενα να τελειώσει ο Λεώνικος, για ψώνια είχα πάει).

  Ναι, κυνη(τι)κότητα.

  12: Ποιο άρθρο στο πρόταγκον; Δεν το βρήκα.

 21. Πάνος με πεζά said

  Γιατί ήτα στο κυνηκότητα; Από το κυνικός δεν είναι;

 22. Dimitrios Raptakis said

  Click to access manitakis.pdf

  Νομίζω υπάρχει κι αλλού, εγώ εκεί το διάβασα.

 23. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  Χωρίς να θέλω να ισχυριστώ ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν δημιουργεί (με τό άλλο χέρι) νέες συνθήκες διαφθοράς, αξίζει μάλλον να επισημάνω, ότι οι διατάξεις που μνημονεύει ο πρόεδρος τής ΟΛΜΕ στό γράμμα του στήν Καθημερινή, περί νέων αποσπάσεων με διατήρηση μορίων για να εξυπηρετηθούν ρουσφέτια τού Αρβανιτόπουλου, δεν υπάρχουν. Ή πάντως, ο Ν4145/2013 μού εμφανίζεται εμένα να αφορά κύρωση συμφωνίας μεταξύ Αλβανίας, Ελλάδας και Ιταλίας σχετικά με αγωγό φυσικού αερίου, η οποία έχει 14 άρθρα και ένα παράρτημα με ορισμούς. Εκ τών άρθρων 9 και 27, στά οποία παραπέμπει ο πρόεδρος τής ΟΛΜΕ, τό μεν πρώτο (αν θεωρηθεί ως τό άρθρο τής συμφωνίας, διότι ο κυρωτικός κατά κυριολεξία νόμος έχει 4 μόλις άρθρα) αφορά τή φορολογία τού επενδυτή τού έργου, τό δε δεύτερο δεν υπάρχει.

 24. IN said

  13: Όπως προκύπτει και από το κείμενο στο οποίο παραπέμπετε, αυτό με τη δήθεν ρύθμιση της οφειλής για 400 χρόνια είναι ανακριβές. Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με το κείμενο στο οποίο παραπέμπετε, οι ιδιοκτήτες του ΙΕΚ Ξύνη κατηγορούνται για πλαστογραφία, συγκεκριμένα ότι παρουσίαζαν ψεύτικες ασφαλιστικές ενημερότητες που τους εμφάνιζαν να μη χρωστούν στο ΙΚΑ (ενώ χρωστούσαν) και με βάση αυτές εισέπρατταν χρήματα από το Δημόσιο. Μη μπερδεύουμε δύο διαφορετικά πράγματα, αυτό της ρύθμισης για 400 χρόνια ακούγεται πολύ χοντρό για να είναι αληθινό και δεν προκύπτει από πουθενά ότι είναι. Οπότε, ας μην το επαναλαμβάνουμε άκριτα. Αρκούν τα όσα (πολύ σοβαρά αδικήματα) αποδίδονται πράγματι στους ιδιοκτήτες του ΙΕΚ Ξύνη.

 25. Γς said

  16, 21:

  Κυνηκότητα, δεινητικότια

 26. spiral architect said

  @12, 22: Ο Μανιτάκης -σαν καθηγητής συνταγματολόγος- και η παρέα του -σαν κόμμα- έχασαν την έξωθεν καλή μαρτυρία συμμετέχοντας στην τρικομματική και ανεχόμενοι την φασιστική συμπεριφορά Σαμαρά απέναντι στην κοινωνία. Πίστευαν αφελώς(;) ότι, θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε «μεταρρυθμίσεις», λες και το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι «μεταρρυθμίσεις» και όχι ο καπιταλισμός, αν και έχοντας φτάσει στον κορεσμό, ζητά να κερδίσει ακόμα περισσότερο, πατώντας επι αξιοπρεπειών κι εν τέλει επι πτωμάτων.
  Τώρα αυτός και ο Κουβέλης προσπαθούν να ψελλίσουν διάφορα του στυλ «εγώ τα’ λεγα αλλά δεν εισακουγόμουν» ή «αυτό δεν ήταν αρμοδιότητά μου» κλπ χαρωπά.
  Δεν έχουν μάθει πια ότι, δεν συζητάς συνταγές μαγειρικής με ανθρωποφάγους, γιατί στο τέλος εσύ θα είσαι το πρώτο πιάτο;

 27. sarant said

  21: Ναι, αλλά η κινητικότητα έχει ήτα στο νη 🙂

  22: Μερσί!

  23: Ολοφάνερα υπάρχει λάθος στην παραπομπή.

 28. #23 Ν. 4115/2013

  Άρθρο 9
  Προσωπικό

  1. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης απασχολείται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και διέπεται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Για την πρόσληψη του προσωπικού έχουν εφαρμογή οι κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις.

  2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού και ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και των αρμόδιων οργάνων του φορέα προέλευσης, επιτρέπεται να αποσπώνται σε αυτό μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ή των λοιπών φορέων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Η απόσπαση προκαλείται ύστερα από σχετική αίτηση του υπαλλήλου. Η διάρκεια της απόσπασης μπορεί να ορίζεται μέχρι τρία (3) έτη και μπορεί να παρατείνεται, μετά από αίτηση του υπαλλήλου, για δύο ακόμη τριετίες. Η απόσπαση διακόπτεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αν εξέλιπαν οι λόγοι που επέβαλαν την απόσπαση είτε μετά από αίτηση του υπαλλήλου. Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας του υπαλλήλου στην οργανική του θέση για κάθε συνέπεια. Οι αποσπώμενοι στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης λαμβάνουν από αυτό το σύνολο των αποδοχών τους με τα πάσης φύσεως επιδόματα, γενικά ή ειδικά, που έχουν στην οργανική θέση τους με τις προϋποθέσεις καταβολής τους.

  Άρθρο 27
  Προσωπικό Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

  1. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. απασχολείται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και διέπεται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Για την πρόσληψη του προσωπικού έχουν εφαρμογή οι κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις.

  2. Για την κάλυψη των τακτικών θέσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. επιτρέπεται η μεταφορά υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των δημοσίων υπηρεσιών και των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων και γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων και του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Με ανάλογους όρους και διαδικασία μεταφέρονται υπάλληλοι άλλων δημόσιων υπηρεσιών ή νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

  3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού και ύστερα από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και των αρμοδίων οργάνων του φορέα προέλευσης, επιτρέπεται να αποσπώνται σε αυτόν εκπαιδευτικοί, καθώς και μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ή λοιπών φορέων και υπηρεσιών του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η απόσπαση προκαλείται ύστερα από σχετική αίτηση του υπαλλήλου. Η διάρκεια της απόσπασης μπορεί να ορίζεται μέχρι τρία (3) έτη και μπορεί να παρατείνεται, μετά από αίτηση του υπαλλήλου, για δύο ακόμη τριετίες. Η απόσπαση διακόπτεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αν εξέλιπαν οι λόγοι που επέβαλαν την απόσπαση ή μετά από αίτηση του υπαλλήλου. Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας του υπαλλήλου στην οργανική του θέση για κάθε συνέπεια. Οι αποσπώμενοι στο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. λαμβάνουν από αυτόν το σύνολο των αποδοχών τους με τα πάσης φύσεως επιδόματα, γενικά ή ειδικά, που έχουν στην οργανική θέση τους με τις προϋποθέσεις καταβολής τους.

  4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να συνιστώνται συλλογικά όργανα στον Ε.Ο.ΠΠ.Ε.Π. με συμμετοχή μελών του διοικητικού συμβουλίου, στελεχών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ή και στελεχών, επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, της ημεδαπής ή αλλοδαπής, εκπροσώπων Υπουργείων, επαγγελματικών φορέων, κοινωνικών εταίρων για τη ρύθμιση θεμάτων, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του και αφορούν τον καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων, την αναγνώριση ισότιμων τίτλων Ε.Ε.Κ. και την πιστοποίηση εισροών και εκροών της δια βίου μάθησης. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται η συγκρότηση και ο τρόπος λειτουργίας των συλλογικών αυτών οργάνων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με τα ανωτέρω ειδικότερο τεχνικό ή λεπτομερειακού χαρακτήρα θέμα. Με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος και η διαδικασία αποζημίωσης των μελών τους.

  5. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. είναι δυνατή, για την υποβοήθηση στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του, η σύσταση και συγκρότηση τακτικών ή κατά περίπτωση επιτροπών ή ομάδων εργασίας στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν μέλη του Δ.Σ., προϊστάμενοι και προσωπικό του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και εκπροσώπων Υπουργείων, επαγγελματικών φορέων και κοινωνικών εταίρων. Στις επιτροπές ή ομάδες αυτές είναι δυνατόν να συμμετέχουν εμπειρογνώμονες του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

 29. spiral architect said

  @24: Ο κόσμος το’ χει τούμπανο και ο ο μπουμπούκος κρυφό καμάρι, αγαπητέ ΙΝ!

  Κατά τα άλλα, η συμμορία είναι τόσο ξεδιάντροπη που … το ΙΕΚ Ξυνή άνοιξε καινούργιο κτήριο στον Πειραιά μόνο με τις ειδικότητες που έκοψαν στα ΕΠΑΣ και στα ΕΠΑΛ., ο δε ανταγωνιστής του τελευταίου δεν έχασε κι αυτός την ευκαιρία … 🙄

  To αίμα όλων των αθώων ας τους πνίξει … 👿

 30. Παράγραφοι του #28 εφαρμόστηκαν πρωθύστερα με ευαγή ιδρύματα του #29.

 31. sarant said

  28: Μπράβο Στάζιμπε!
  Άρα είναι ν. 4115/2013 και όχι 4145. Ας το διορθώσουν στον ιστότοπο της ΟΛΜΕ!

 32. Μπετατζής said

  23, 28 άρα πρόκειται για απλό αριθμητικό λάθος, είτε της καθημερινής είτε του προέδρου της ολμε, ο νόμος υπάρχει και είναι ο 4115/2013 και όχι 4145/2013 που γράφει η καθημερινή, τα μπράβο στον στάζυμπο χορν.

 33. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  23 συνέχεια. Έψαξα και βρήκα τόν βασικό νόμο οργάνωσης τών οργανισμών αυτών. Είναι ο Ν4115 (και όχι ο 4145, που αναφέρεται στή σχετική ανακοίνωση τής ΟΛΜΕ και τό γράμμα τού προέδρου αυτής). Περιέχει πράγματι αυτός ο νόμος τά άρθρα που πυροδότησαν τήν ανακοίνωση.

 34. Της ΟΛΜΕ είναι το λάθος στην πληκτρολόγηση απ’ τον Απρίλιο, αλλά δεν ασχολούνται με τέτοια.

 35. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  Οκ, μέ πρόλαβαν πολλοί. Σόρρυ.

 36. LandS said

  24 -> Όπως προκύπτει και από το κείμενο στο οποίο παραπέμπετε, αυτό με τη δήθεν ρύθμιση της οφειλής για 400 χρόνια είναι ανακριβές

  Όμως σε αυτό το κείμενο αναφέρεται ότι ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος λέει σε μία από τις απαντήσεις-διαψεύσεις του:

  «Η αμέλεια ή η λαθεμένη ενέργεια ή η ενδεχόμενη αυθαίρετη ενέργεια υπάλληλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να διαιρέσει το συνολικό ποσό οφειλής μιας και μόνης επιχείρησης, που είχε ενταχθεί νόμιμα στη ρύθμιση του λεγόμενου διακανονισμού, με το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των μηνιαίων εισφορών αυτής της επιχείρησης, χωρίς να διευκρινίζει ότι αυτό ισχύει για 12 μόνο μήνες και όχι για 400 χρόνια, αποτέλεσε τη βάση για να δημιουργηθεί ο συνολικός θόρυβος και η παρεξήγηση»

  Δηλαδή ο υπάλληλος, όχι μόνο έβαλε στην επιχείρηση το ελάχιστο ποσό διακανονισμού (20% των μηνιαίων εισφορών) αλλά, θέλεις από αμέλεια, θέλεις κατά λάθος, ή ακόμα ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ (με ή χωρίς δόλο, δεν διευκρινίζει ο καλός κ. Διοικητής) διαίρεσε με αυτό το ποσό τη συνολική οφειλή, και παρόλο που του προέκυψε ένα νούμερο εξαιρετικά μεγαλύτερο του 12, προτίμησε να αφήσει αδιευκρίνιστη τη διάρκεια. Ούτε που του χτύπησε δηλαδή στο μάτι, ούτε στο μυαλό. Όπως, προφανώς έγινε για όλες τις άλλες περιπτώσεις. «…Μιας και μόνης επιχείρησης…» λέει ο κ. Διοικητής, για να διαψεύσει τον κακό κ. Βαξεβάνη με τις αηδίες του για 53 τέτοιες περιπτώσεις.

  Ο υπάλληλος, και όχι «η διοίκηση» που είναι αρμόδια για τους διακανονισμούς μεγάλων οφειλών, τα έκανε όλα αυτά!

  Έ όχι και δεν προκύπτει από πουθενά! Τις καταβολές των δόσεων από την επιχείρηση, μετά τον διακανονισμό, τις είδε κανείς;

 37. spiral architect said

  «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε σε κανέναν ότι θα κάνει την ίδια δουλειά σε όλη του τη ζωή» ελάλησεν ο υιός Μητσοτάκης.
  Και ο Αρβανιτόπουλος παρέα με τη der SturnΤroika δεν εγγυώνται πλέον τη συνέχεια του Διαφωτισμού διότι υπάρχουν συμφέροντα, επενδυτικά σχέδια, η επερχόμενη ανάπτυξη και βεβαίως πρωτογενές πλεόνασμα.

  Τι χρείαν έχομεν πλέον των σχολείων και των πανεπιστημίων; 🙄

 38. sarant said

  37: Και λέει και «έχει εισάγει» ο Υπουργός Παιδείας και παλιός συμμαθητής μου….

 39. spiral architect said

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

  Για να έχετε πλήρη ασπίδα προστασίας με δυνατά πτυχία, έναντι του σκληρού ΑΣΕΠ προτείνουμε τα πτυχία σας να τα λάβετε απ’ το ΝουΔού-center.

  Με πιστοποίηση ποιότητας ISO 9001, προδιαγραφές DIN, VDE και ANSI.
  Παρέχεται δωρεάν αντιΜητσοτακική προστασία από την οξείδωση και την κυνη(τι)κότητα.

  Εκ της Διευθύνσεως

 40. spiral architect said

  @38: Τουλάχιστον, πρόσεχες τις παρέες σου στην Ιωνίδειο; 🙄

 41. IN said

  29, 36: Κοιτάξτε, μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί, δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί, ο,τιδήποτε τέλος πάντων, αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σε ορισμένα βασικά πράγματα όπως λ.χ. αν το άσπρο είναι άσπρο και το μαύρο είναι μαύρο, δεν γίνεται προκοπή. Από το δημοσίευμα στο οποίο παραπέμπει το σχόλιο 13, προκύπτει ότι ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ρύθμιση οφειλής του ΙΕΚ σε ξυνή για 400 χρόνια. Προκύπτει ότι εκείνο που έγινε είναι το εξής: Κάποια στιγμή, κάποια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, ΚΑΛΩΣ Ή ΚΑΚΩΣ, αποφάσισε να δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να είναι προσωρινά, για ένα χρόνο, «εντάξει» με το ΙΚΑ υπό τον όρο ότι θα πληρώνουν: α) τις τρέχουσες εισφορές β) ποσοστό 20% επί των τρεχουσών εισφορών, ποσό το οποίο θα πήγαινε για την κάλυψη προγενέστερων οφειλών. Και αυτό, επαναλαμβάνω, ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ. ή τέλος πάντων, μέχρι μια ορισμένη προθεσμία. Μετά έληξε η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση και οι ανεξόφλητες οφειλές ξανάγιναν απαιτητές (άλλο αν εισπράχθηκαν ή θα εισπραχθούν, ή αν δόθηκαν άλλες ρυθμίσεις κλπ). Από το απόσπασμα της ανακοίνωσης του Σπυρόπουλου που παραθέτετε, προκύπτει ότι κάποια υπάλληλος του ΙΚΑ, από άγνοια, αδεξιότητα ή και από σκοπιμότητα, ανέγραψε σε έγγραφο ότι, με το ρυθμό αυτό (πληρώνοντας το 20% επί των τρεχουσών εισφορών) το ΙΕΚ ΞΥΝΗ θα εξοφλούσε τις οφειλές του σε 400 χρόνια. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι έγινε ρύθμιση των οφειλών για 400 χρόνια.

  Από εκεί και πέρα, πείτε ό,τι θέλετε, πείτε ότι δεν έπρεπε να δοθεί αυτή η δυνατότητα που εκμεταλλεύθηκε και ο Ξύνης (αλλά σίγουρα δεν είναι ο μόνος), πείτε ότι θα έπρεπε να κάνουν κατασχέσεις κλπ, πείτε ότι κακώς πήγε ο Γεωργιάδης στην τελετή αποφοίτησης, μπορεί κι εγώ να συμφωνήσω σε όλα ή σε κάποια από αυτά, αλλά μην διακινούμε κάτι που είναι προφανώς ψευδές (ότι τάχα έγινε ρύθμιση σε 400 χρόνια).

 42. IN said

  41: ΙΕΚ σε ξυνή —-> ΙΕΚ Ξύνη sorry….

 43. sarant said

  Ξύνης είναι, όχι Ξυνής;

 44. Προσγολίτης said

  27
  >Ναι, αλλά η κινητικότητα έχει ήτα στο νη

  (Συνεχίζοντας την πλάκα:)
  Και η κυνητικότητα έχει ύψιλον (δεν ξέρω τι γίνεται με τους δεμένους σκύλους).

  Καλό απόγευμα σε όλους σας!

 45. spiral architect said

  @41: Ωραία φίλε ΙΝ και έτσι να είναι, γιατί κολλάς στη λεπτομέρεια και όχι στην ουσία που είναι ότι, οι σχολάρχες τύπου Ξυνή κλπ θα καταλάβουν – με το αζημίωτο- το κενό που δημιούργησε η κατάργηση των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ;

 46. LandS said

  41. Για να συνενοηθούμε και να δούμε και προκοπή. Για την ενέργεια του υπάλληλου που ο διοικητής του εκφράζει υποψία σκοπιμότητας, ΕΔΕ διατάχτηκε;
  Υπογραφή στο χαρτί της ρύθμισης ποιος έβαλε; Ο οποιοσδήποτε προϊστάμενος, ή ο ίδιος ο διοικητής που το χειρίστηκε, επειδή επρόκειτο για πολύ μεγάλη οφειλή;
  Ναι είναι ψευδές ότι έγινε ρύθμιση για 400 χρόνια. Είναι όμως αληθές, πραγματικό, και ακριβές, ότι η ρύθμιση ορίστηκε στο ελάχιστο ποσό, ανεξάρτητα αν πρακτικά αυτό σήμαινε εξόφληση σε 400 χρόνια. Δεν πρέπει κάποιος να πληρώσει την αμέλεια, το λάθος, ή τη σκοπιμότητα;

 47. Πάνος με πεζά said

  Το αβαντάρει ο αγκυράνθρωπος (anchorman) Χατζηνικολάου. Καρφώνει βελόνες και λέει ο Κωστάλας ελληνικούρες στις διαφημίσεις του αντιπάλου ομίλου….

 48. Ασύρματος said

  @46: Αν καταλαβαίνω καλά αυτά που αναφέρονται στα 41 και 13, η ρύθμιση ήταν σύννομη και δεν χρειάζεται να δικαιολογηθεί κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας (μπορείτε φυσικά να αμφισβητείτε το νομικό πλαίσιο που επέτρεψε την ρύθμιση).

  Η ενέργεια της υπαλλήλου, για την οποία ρωτάτε αν έγινε ΕΔΕ, ήταν η αφελής διαίρεση που οδήγησε σε λανθασμένα συμπεράσματα για 400 χρόνια κλπ (και όχι η υπαγωγή του ΙΕΚ στην ρύθμιση).

 49. Gpoint said

  # 41

  …αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σε ορισμένα βασικά πράγματα όπως λ.χ. αν το άσπρο είναι άσπρο και το μαύρο είναι μαύρο, δεν γίνεται προκοπή…

  Από την κάποτε συμβίωσή μου με μια ζωγράφο έμαθα πως υπάρχουν πολλά άσπρα ( το άσπρο τιτανίου έρχεται πιο κοντά σ΄αυτό που εγώ θεωρούσα άσπρο ) και φυσικά ΔΕΝ υπάρχει μαύρο-μαύρο.

  Τα συμπεράσματα δικά σας.

 50. Emphyrio said

  Δηλαδη εσταξε επιτελους αυτη η περιφημη ουρα του γαϊδαρου αν ηταν 400 χρονια ή 400 μηνες ή 400 μερες; Αυτο εχει σημασια, ή το οτι τρεχουν οι υπουργοι και γλειφουν τους ιδιωτες; 25 χρονια στην δημοσια εκπαιδευση που ειμαι δεν τους θυμαμαι ποτε να τρεχουν σε τελετες αποφοιτησης δημοσιων σχολειων (επαρχιακων ή σε μειονεκτικες συνοικιες των πολεων), ουτε να πηγαινουν μεσα στην σχολικη χρονια σ’αυτα. Εξαιρουνται οι τελετουργικες εμφανισεις στους περιφημους αγιασμους της αηδιας. Ουτε επισης τους θυμαμαι ποτε να εχουν κανει κατι (οχι να εχουν πει – να εχουν κανει) υπερ του δημοσιου σχολειου αλλα με τροπο που να κανουν τον ιδιωτικο τομεα να μην μπορει να το ανταγωνιστει ή να το ξεπερασει. Α σιχτιρ πια μ’αυτους.

 51. IN said

  48: Τα είπες εσύ για να μην τα λέω εγώ…

  46: Μια διευκρίνιση μόνο, η εντύπωσή μου (αλλά δέχομαι και διορθώσεις) είναι ότι δεν ετίθετο καν θέμα ελάχιστιου (ή μέγιστου) ποσού για τη ρύθμιση, ήταν στάνταρ: Τρέχουσες εισφορές + 20% επ’ αυτών για τα παλιά χρέη. Από πού το βγάζετε ότι η ρύθμιση ορίστηκε στο «ελάχιστον ποσό»;

  49: Κοιτάξτε, μην το παρατραβήξουμε τώρα με τις παρομοιώσεις, προφανώς έχετε δίκιο αλλά, και έτσι να είναι, πάντως άσπρο που είναι … μαύρο δεν νομίζω να χρησιμοποιούν ούτε οι ζωγράφοι. Νομίζω καταλαβαίνετε τι ήθελα να πω.

  50: Έχει, κατά τη γνώμη μου, μεγάλη σημασία να ακριβολογούμε. Αν δεν είναι σημαντικό θέμα η δήθεν ρύθμιση των οφειλών για 400 χρόνια, ε, τότε ας μην μιλάμε γι’ αυτήν. Δεν ήμουν εγώ που πρώτος την ανέφερεα. Κατά τα λοιπά, μπορεί να έχετε και δίκιο σ’ αυτό που λέτε.

 52. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Εγγραφή στα ιδιωτικά ΙΕΚ εξασφαλίζει κάρτα παραμονής, σκεφτείτε τζίρος…(γέμιζε το στενό μελαχρινά κεφάλια το φθινόπωρο)
  Ο Ξυνής δεν ήταν που αποκαλύφθηκε ότι έπαιρνε πλαστή φορολ. ενημερότητα επί χρόνια (10;) με έγγραφα, σφραγίδες και όνομα διευθυντού εφορίας μπιτ μαϊμού;

 53. sarant said

  Ο ΙΝ δεν αμφισβητεί νομίζω τα υπόλοιπα. Πολλές φορές το να υπάρχει έστω και μια δευτερεύουσα ανακρίβεια στην επιχειρηματολογία σου δίνει σε έναν κακόπιστο επικριτή (και δεν εννοώ τον ΙΝ) τη δυνατότητα να εστιαστεί εκεί και να αποφύγει τα άλλα.

 54. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1700176

 55. Gpoint said

  # 52

  Μέχρι πρόπερσι που ήμουνα στην Τεχν. Εκπίδευση η άδεια παραμονής ήταν (τα τελευταία χρόνια) απαραίτητη προύπόθεση εγγραφής και η ανανέωσή της επίσης απαραίτητη για την παραλαβή δικαολογητικών ή (ε)π(ι)τυχίου. Αν η εγγραφή στον (όποιον) Ξυνή εξασφαλιζει άδεια παραμονής όντως είναι φανερό πως όλες οι διατάξεις στην Ελλάδα γίνονται (απο ΟΛΟΥΣ) με σκοπό να κονομήσουν κάποιοι.

 56. stagon said

  Πάντως για τους δημόσιους υπάλληλους πρώτη λέξη αρχές του 2013 ήταν η »κινητικότητα» μετά έγινε η »διαθεσιμότητα» και τώρα είναι η απόλυση (ξεκαθάρισε το τοπίο).
  Στο υπ. δημόσιας τάξης απο όσο ξέρω καταργούνται κάποιες απο τις κενές οργανικές θέσεις, δεν μπαίνει κανείς σε διαθεσιμότητα, εξάλλου διαθεσιμότητα – απολύσεις αφορούν κυρίως το παραγωγικό – πολιτικό κομμάτι του δημόσιου τομέα δηλαδή, υγεία – παΙδεία – ΟΤΑ

 57. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ′, Νόμου 3386/2005(ΦΕΚ Α′ 212)
  Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια
  (όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3448/2006 (ΦΕΚ Α′ 57), το Ν. 3536/2007 (ΦΕΚ Α′ 42), το Ν.
  3613/2007 (ΦΕΚ Α′ 263), το Ν. 3649/2008 (ΦΕΚ Α′ 39), το Ν. 3731/2008 (ΦΕΚ Α′ 263), το Ν.
  3772/2009 (ΦΕΚ Α′ 112), το Ν. 3801/2009 (ΦΕΚ Α′ 163) και το Ν. 3838/2010 (ΦΕΚ Α′ 49))

 58. spiral architect said

  Για να μη μιλήσουμε για μερικές τοποθετήσεις σε ανώτατες διεθνείς θέσεις που προκάλεσαν γενική θυμηδία, ούτε για το εντελώς πρόσφατο σκανδαλάκι με την φιλενάδα του υπουργού κ. Κεδίκογλου, που σε άλλες χώρες θα είχε σαν συνέπεια να τερματισθεί οριστικά η πολιτική ζωή του υπουργού αλλά στη δική μας οδήγησε απλούστατα στην παραίτηση της υπαλλήλου . Η τελευταία φεύγοντας μονολογούσε: «Αχ, τι σκληρό που είναι το ΑΣΕΠ σου Σίμο μου».

  Για το τέλος ομολογώ … 20 Λόγοι ΓΙΑΤΙ επέλεξα να ψηφίσω τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ (sic)! 😛

 59. LandS said

  51 Σχετικά με τη διευκρίνηση που ζητάς.

  Δεν έχω πρόχειρη τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, και το σάιτ του ΙΚΑ είναι βάσανο. Από ότι θυμάμαι, και ξέρω ότι συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει ελάχιστο ποσό δόσης και μέγιστος αριθμός δόσεων. Για τη συγκεκριμένη θυμάμαι, ότι για μεγάλα ποσά (τα καθόριζε η Εγκύκλιος) η αρμοδιότητα ήταν της διοίκησης, και δεν καθοριζόταν ελάχιστο ποσό ή μέγιστος αριθμός. Αυτό είναι ρεαλιστικό, επειδή ο στόχος είναι να εισπραχτούν τα χρήματα και όχι να κλείσει η επιχείρηση, και σωστό, επειδή τέτοια απόφαση πρέπει να λαμβάνεται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ώστε να λαμβάνονται και οι ευθύνες, αν χρειαστεί.
  Ο Όμιλος Ξυνή τότε δεν ήταν στα καλύτερά του.

 60. spiral architect said

  Η καρδιά της δασκάλας

  To αίμα όλων αυτών των αθώων ας τους πνίξει … 👿

 61. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  60.Καλύτερα να τους έπνιγε το τσουνάμι των ξεσηκωμένων , αλλά πού οι νεοέλληνες. Παραζαλισμένοι, σφυροκοπούμενοι από φοβιστικά μέτρα και χαράτσια ,σα μαρμαρωμένοι περιμένουμε το μοιραίο(του καθενός), οι μοιραίοι.
  Βγάζομε και τ άντερά μας με μεταξύ μας μαχαιριές μες την αρένα που μας μαντρώσανε, μπρος Σαμαράς και πίσω Σόιμπλε.
  Σαν τον ελέφαντα του Μπουκάι,απολησμονήσαμε τη δύναμή μας

 62. Γς said

  61:
  >Σαν τον ελέφαντα του Μπουκάι,απολησμονήσαμε τη δύναμή μας

 63. munich said

  Δεν ξερω αν αναφερθηκε απο τους προηγούμενους και συγχωρν´ατε με. Υπαρχει και το european mobility, η δυνατοτητα δηλαδη να κινησε απο χωρα σε χώρα της ΕΕ για ανεύρεση εργασίας. Αυτή η κινητικότητα είναι βασικό ατου στο βιογραφικό των ερευνητων και γενικά των επιστημόν ν. Κάτι που στη νεότητα φανταζει περιπετειώδες όσο προχωράει ο καιρός όμως κουράζει αφανταστα και έχει αρνητικες παραμετρους στην οικογενεία, για οσους εχουν το κουράγιο να δημιουργήσουν μία. Επίσης καταλαβένετε τι επιπτωσεις έχει στους δεσμους του εργαζόμενου με το πανέπιστήμιο ή το ερευνητικό κεντρο, ποια η κατανόηση του και η αλληλεγγύη του με το ντόπιο προσωπικο με το οποιο συνηθως συνδιαλεγεται σε μια τρίτη γλωσσα με φοβερπυς περιορισμους.

 64. munich said

  κ. Σαραντάκο αξιοτιμε,
  Αγορασα ένα κινητό του διαβόλου και βρισκομαι σε πλήρη σύγχυση. Εγραψα προ ολιγου ένα σχόλιο για τγν ευρωπαική κινητηκότητα και παρόλο πυ ίδρωσα απο την προσπάθεια μου φαίνεται οτι πληκτρολόγησα λάθος κι αυτην τη διεύθυνση μέιλ μου. Ας πρόσεχα. Την καληνύχτα μου…

 65. sarant said

  64: Όμως το είδα και το απελευθέρωσα, δείτε το 63

 66. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  63.Ελεύθερη διακίνηση και κυκλοφορία στην εργασία
  64. Μια χαρά τελικά 🙂 (Σας καταλαβαίνω- πολύ σπαστικό αυτή η φάση μέχρι να τους πάρομε τον αέρα)

 67. munich said

  Άγρυπνος απελευθερωτής!
  🙂

 68. physicist said

  #63. — Μόναχε, το 63 το προσυπογράφω και με τα δύο χέρια, τρεις φορές με το κάθε χέρι. Έξι υπογραφές βάζω.

 69. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  κε Σαραντάκο,
  Λεξικολογώντας πάντα, σας παραπέμπω στην υποσημείωση της σελίδας 599 του πανάρχαιου ιατρικού περιοδικού που παραθέσατε, στην οποία ο συντάκτης προσπαθεί να δικαιολογήσει τη χρήση της λέξης «γρίππη» παρότι αγνοεί «την τε καταγωγήν και το σημαινόμενον» αυτής.

 70. Emphyrio said

  Το αιμα ολων αυτων των αθωων να τους πνιξει, μαζι με το αποψινο αιμα των 2122 αναιρεθεντων συναδελφων και συναδελφισσων, και της προχτεσινης οσιομαρτυρος απο την Λαρισα (δεν δισταζω να την εξισωσω με τον Τεμπονερα και να την καταταξω στην χορεια των μαρτυρων της εκπαιδευσης). Να τους πνιξει και να μην τους αφησει να σαπισουν στους ταφους τους.

  Συγνωμη για το μακαβριο. Μια απο τις αποψινες απολυμενες ειναι πολυ καλη μου φιλη, συναδελφισσα, συναγωνιστρια και συνκεφαλονιτισσα, απο το διπλανο μου ΕΠΑΛ.

 71. Y. Georgiadou said

  Κινητικοτητα. Σιγουρα λεξη κλειδι για τα επομενα 10-20 χρονια. Ηδη βλεπουμε λεπτες διακρισεις. Κινητικοτητα εσωτερικου (=ΚΙΝ εσ.). Κινητικοτητα εξωτερικου (ΚΙΝ εξ.), η’ ευρωπα.ι.κη κινητικοτητα (βλεπε #63).

  Οι διακρισεις 0α γινονται ολο και λεπτες, θα μιλαμε για ΚΙΝ προς τα κατω, πανω, δεξια και αριστερα. Θα δημιουργηθει καινουργια επαγγελματικη κατευθυνση – κινητικολογοι, που θα μας μαθαινουν τροπους καλης κινητικοτητας, και πως να μενουμε ακινητοι ποτε-ποτε για να ξεκουραζομαστε.

  Θα δημιουργηθουν κανουργια κομματα γυρω απο δυο καινουργιους ιδεολογικους αξονες – Mobilism και Stabilism. Απο την πολλη κινητικοτητα θα ειμαστε παντα σε καλη φυσικη φορμα, και θα μειωθουν τα προβηματα υγειας.

  Σαυτον τον υπερκινητικο κοσμο, μονο οι ελληνες θα εχουμε μια σταθερη αναφορα, τον Αλεξανδρινο, “standing absolutely motionless at a slight angle to the universe.”

  Καλη σας μερα.

 72. spiral architect said

  Η κινητικότητα (με την οποιοδήποτε ορθογραφία και έννοια) συνδέθηκε με την έκφραση «σκληρό ΑΣΕΠ».
  (βλέπε παραπάνω)
  Η τελευταία λοιπόν έκφραση πρέπει απαραιτήτως να διευκρινιστεί εννοιολογικά, να ορισθούν συνώνυμα και αντώνυμα (π.χ. υπάρχει «μαλακό ΑΣΕΠ»;) άλλως είτε θα μείνει στην ιστορία σαν μεζεδάκι, είτε θα καταντήσει έκφραση του συρμού τύπου «εεε … είναι πολλά τα δρώμενα» ή το «γαμώ το κεφάλι μου ο μαλάκας».

 73. Νέο Κid said

  Δος μοι πα στώ και ταν Γαν κινάσω!

 74. sarant said

  69: Ευχαριστώ, θα το δω!

  71: Καλημέρα!

  72: Κι εγώ έχω την απορία αν υπάρχει μαλακό Ασέπ. Αν σκληρό Ασέπ είναι οι Ασεπίτες χωρίς μοριοδότηση, τότε διευρύνεται ακόμα περισσότερο το πεδίο.

 75. spiral architect said

  Άντε και το σκληρό άσμα της ημέρας και της ανάρτησης:

  Καλό μήνα. 🙂

 76. munich said

  καλημέρα σας
  επιτρέψτε μου να συμπληρώσω το χθεσινοβραδυνό μου σχόλιο από την άνεση του υπολογιστή μου.

  Η ευρωπαϊκή κινητικότητα δεν ισχύει για όλους. Η ΕΕ προσπαθεί με νύχια και με δόντια (προγράμματα) να παλουκώσει τους τσιγγάνους (ρομά) σε ένα μέρος. Χρηματοδοτεί αμέτρητες ΜΚΟ που δημιουργούνται και αυτοθυσιάζονται με σκοπό να βοηθήσουν αυτή την ομάδα των συμπατριωτών μας να ενταχθούν, ομαλώς να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες ή ως επι το πλέιστον στις παρυφές τους.
  Από την άλλη όπως είπαμε οι επιστήμονες οφείλουν να κινούνται. Αν έχει κάνει ποστ-ντοκ σε ένα εργαστήρι παραπάνω από δυο-τρία χρόνια, η αίτηση σου για το επόμενο ευρωπαϊκό γκραντ κρίνεται όσο να ναι κάπως αδύναμη. αντίσοιχα δημιουργούνται και στελεχόνωνται αφειδώς αμέτρητες υπηρεσίες με υπαλλήλους που βοηθούν τους επιστήμονες σε αυτήν την κινητικότηα. από το να βρείς δουλειά μέχρι να σε πάρουν από το χέρι για να γραφτείς ως κάτοικος στην τοπική αστυνομια ή στο κράιςφερβάλτουνκρεφερατ γιατί φυσικά δεν μιλάς γρι και συνήθως (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) δεν μιλάνε κι αυτή παρά τη γλώσσα τους . Κι ύστερα λες γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν καμία επαφή με την καθημερινότητα…

 77. spiral architect said

  @76: Σωστά. Αυτοί που τώρα κάνουν ακαδημαϊκή καριέρα, απλά τρέχουν. 😐
  (άσχετο: Πως τονίζουμε στο εικονικό πληκτρολόγιο του σμάρτφον … μη χέσω;)

 78. munich said

  @77
  από τι κατάλαβα πρώτα γράφουμε το γράμμα και μετά πατάμε τον τόνο
  άραγε μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ρήμα πληκτρολογώ ενώ δεν υπάρχουν πλήκτρα?

 79. spiral architect said

  @78: Που στην ευχή είναι αυτός ο τόνος; Μόνο αυτόματη διόρθωση – λεξικό μου βγάζει.

 80. Νέο Κid said

  Γενεαλογία του «Κινηματικού Λογισμού» (Από το υπό έκδοση «Ιntrοductiο in analysin mobilitorum de Jοhannis Βravοgiannis Sturnarensis «): 1. Η μέθοδος της εξάντλησης.(Εύδοξος,Αρχιμήδης) 2. Η μέθοδος των αδιαιρέτων(Cavalieri) 3. Η μέθοδος των ροών (ή των απειρων σειρών) Νεύτων. 4. Η μέθοδος της εξάντλησης των απειρως εν σειρά μετακινούμενων immοbilien (Jοhann Vοn Sturnabteilung)

 81. spiral architect said

  @80: Ξέχασες την αρχή της απροσδιοριστίας ή αβεβαιότητας. Με κινητικότητα (σωματιδίων) 😉 συνδέεται κι αυτή.

 82. munich said

  @ αυτόματη διόρθωση? εσύ είσαι προχώ
  εγώ λέω να προσλάβω άτομο να μου χειρίζεται το τηλέφωνο

 83. Γς said

  Κι η … ακινησία!

  Η ίμομπίλιτι ρε παιδί μου. Ολο κίνηση; Κυκλική και παλινδρομική;

 84. spiral architect said

  @82: Και που να δεις (να προσπαθήσεις να διαβάσεις δηλαδή!) τα πολυτονικά του Αρχ. Αναγνώστου και του Κορνήλιου απ’ το νέο σου σμάρτφον! 😮

 85. Y. Georgiadou said

  Εχουμε και λεμε…

  Κινητικοτητα εξωτερικου, εσωτερικου. Κινητικοτητα σκληρη, μαλακη. Κινητικοτητα προς τα πανω, κατω, προς τα αριστερα, προς τα δεξια. Κινητικοτητα προς στα μεσα, προς τα εξω. Και τελος – Κινητικοτητα προς τα ορθια (απο τα καθιστικα). Η τελευταια εκδοχη αναφερεται στο εγερθητου του χρυσου αβγου, και… πως να το κανουμε…ειναι και αυτη μια καποια κινητικοτητα.

 86. spiral architect said

  Κινητικότητες, διαθεσιμότητες κλπ συναφή.

 87. spiral architect said

  Οι δραχμοφονιάδες χτύπησαν για άλλη μια φορά:
  Έβγαλαν σε διαθεσιμότητα και την εσχάτως θανούσα Κλαίρη Καψαχάτη!

  To αίμα όλων αυτών των αθώων ας τους πνίξει … 👿

 88. cronopiusa said

  Πέτρος Φυσσούν: Στο νοσοκομείο γιατί δεν άντεξε την έξωση «Πάρτε τα ρούχα σας και φύγετε τώρα» ακούστηκε να φωνάζει η ιδιοκτήτρια Δροσούλα Χαραλάμπους στο ζευγάρι, το οποίο παρακολουθούσε παγωμένο τον δικαστικό κλητήρα να καταγράφει τα υπάρχοντά του και έναν κλειδαρά να αλλάζει την κλειδαριά…

 89. sarant said

  87: Καλύτερα έτσι, από μιαν άποψη, αλλιώς θα έπρεπε να βγάλουν κάποιον άλλο στη σέντρα που (ακόμα) ζει.

 90. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  85. Κινητικότητα τύπου 70%. Με μηδέν λιπαρά κ.ο.κ

  -ΕΠΑΛληλική εθνοκάθαρση

 91. spiral architect said

  Δείτε το:
  The Lord of Education, The return of the Student

 92. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  91. Α ψ ο γ ο !!!!!!!!!!!!! (το κοτσυφάκη, μεγάλη στιγμή)

 93. 78,
  «…άραγε μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ρήμα πληκτρολογώ ενώ δεν υπάρχουν πλήκτρα?»

  Μόνον αν ακούγεται το χαρακτηριστικό «πληκ». (Χωρίς αυτό, το «τρολόγιο» είναι επικίνδυνο!)
  Είναι αντίστοιχο με το χαρακτηριστικό «κλικ» που ακούγεται όταν χρησιμοποιείται ποντίκι.

  ( 🙂 , εννοείται)

 94. LandS said

  A soft keyboard (sometimes called an on-screen keyboard or software keyboard) is a system that replaces the hardware keyboard on a computing device with an on-screen image map.

  Να το πούμε μαλακοπλητρολόγιο; Εδώ που τα λέμε, με τις «προτάσεις» του για συμπλήρωση μπορεί να σε εκθέσει ανεπανόρθωτα, και δεν εννοώ ως προς την ορθογραφία – αυτή σωστή τη βγάζει – αλλά, αν δεν είσαι προσεκτικός, σου πετάγονται λέξεις «άλλαντάλλων». Και που να επιχειρήσεις και την slide δυνατότητα.

  Munich και Spiral. Δείτε αν μπορείτε να εγκαταστήσετε το Multiling keyboard. Είναι για συσκευές Αντρόιντ και τζάμπα. Το κοντινότερο σε ότι έχουμε συνηθίσει. Έχει για μπόνους και επιλογή γλώσσας ‘Ελληνιστί, (με δασεία), αλλά αν η συσκευή σου δεν καταλαβαίνει σκουληκάκια, μόνο να γράψεις με αυτά μπορείς. έχει επιλογή και για Ποντιακά, αλλά δεν έχει καμία διαφορά από την επιλογή Ελληνικά.

 95. Μπετατζής said

  έτσι, μπράβο, με βιντεάκια και εξυπναδούλες θα τους τρομάξουμε και η νίκη είναι σίγουρη.

 96. spiral architect said

  Αν είμαστε αποφασισμένοι πραγματικά, όχι μόνο θα τρομάξουν, αλλά θα ξεκουμπιστούν!

 97. Emphyrio said

  95: Αυτα τα οπλα εχουμε εμεις – δεν εχουμε οπλα που κανουν το αιμα να χυνεται, αλλα το αιμα να κυλαει. Αυτοι το χυνουν, αυτους θα τους πνιξει.

  Να θυμομαστε και τον γερο-Μπεντζαμιν απο την Φαρμα των Ζωων. Κανεις δεν ειδε πεθαμενο γαϊδαρο ακομα (για οσους το ξεχασαν).

 98. Y. Georgiadou said

  Εμεινα αναυδη με την δημοσιοποιηση (η’ ηταν διαρρευση?) της λιστας εκπαιδευτικου προσωπικου που τίθεται σε διαθεσιμότητα.

  Τετοια ανηθικοτητα (= ειναι ανηθικο να δημοσιοποιεις ονοματα ανθρωπων χωρις την εγκριση τους) και εγκληματικη ηλιθιοτητα (= ειναι ηλιθιοτητα να οργανωνεις εσυ ο ιδιος τα θυματα της πολιτικης σου βαζοντας τα σε λιστα *) δεν περιμενα ουτε και απο το κωμικο-τραγικο ντουετο των « «κυβερνωντων» Χονδρου – Λιγνου.

  (*) Οι λιστες εχουν ενα τροπο να εκδκουνται.. Στα Γερμανικα θα το λεγαμε αυτο το φαινομενο– Die List der Listen.

 99. spiral architect said

  @98: Δημοσιοποίηση ήταν, με πρωτόκολλο, πληροφορίες, υπογραφή υπουργού, σφραγίδα, υπογραφή και ανάρτηση στη Διαύγεια.
  (μη χέσω!) 😛

 100. Y. Georgiadou said

  Στη Διαυγεια (οπως λεμε Transparency?) η’ στην Διαβγια (οπως λεμε Χρυσο – Κλουβιο Αβγο?).

  Δεν ειναι δυνατον… Η κατασταση ειναι για μαζικο εγκεφαλικο 😦

  Μπορειτε να μου δωσετε το επισημο λικνο? Εγω τη βρηκα τη λιστα καπου αλλου.

 101. spiral architect said

  @100: Ανάρτηση Αποφάσεων στο Διαδίκτυο – ΑΔΑ: ΒΛΒΟ9-ΤΗΦ
  (κλικ στο «Λήψη αρχείου») 😦

 102. Y. Georgiadou said

  Ευχαριστω πολυ. Ειναι απιστευτο…Εχω εργαστει σε χωρες με μεγαλυτερα προβληματα, αλλα τετοια χοντροκοπια δεν εχω ξαναδει…

  Το ντουετο Χονδρος – Λιγνος εχουν χασει και τα αυγα, και τα πασχαλια και τη διαυγεια.

 103. Ασύρματος said

  98-102: Νομίζω πως έχει γίνει υποχρεωτικό να αναρτώνται όλες οι αποφάσεις της διοίκησης στην Διαύγεια (αλλιώς είναι άκυρες).

 104. sarant said

  102: Εδώ που τα λέμε, σκοτώνεις και δεν δίνουν τα στοιχεία σου (που λέει ο λόγος), τους απολυμένους «επίορκους» δεν τους δημοσιοποίησαν, εδώ γιατί;

 105. spiral architect said

  Δεν έχουμε προβλήματα.
  Έχουμε κατοχή.
  Οικονομική κατοχή.
  Χωρίς στρατό κατοχής, πυροβόλα όπλα, άρματα μάχης και Κοματαντούρες.
  Έχουμε επίσης βαρβάτους σέρβερς, Διαύγειες, βάσεις δεδομένων οι οποίες διαρρέουν μαζί με τραπεζικούς λογαριασμούς υπόχρεων (προς δόξαν της Διαύγειας) και εσχάτως καταγραφή ακινήτων.
  Όπως έκανες εσύ το κλικ και είδες τα ονόματα, με ένα κλικ θα σου παίρνουν τις καταθέσεις και το σπίτι στο Παγκράτι.
  Ότι έχει σχέση με την Παιδεία, κυνηγιέται ανηλεώς.
  Και αυτοκτονίες έχουμε. Για ερωτικούς όμως λόγους.
  (μην ακούς τι λεν οι φήμες)
  Και δημοκρατία έχουμε. Μπόλικη. Να φαν’ κι οι κότες!

  Τι να σου λέω λοιπόν. 😦
  Κάτσε εκεί που είσαι. Ούτε για διακοπές να μην έλθεις.

 106. Ασύρματος said

  104: Δεν έχετε εντελώς δίκιο, με μια γρήγορη αναζήτηση («διαύγεια ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΛΟΓΩ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ») βρίσκω μερικούς (λίγους όμως) απολυμένους στην Διαύγεια.

 107. Ασύρματος said

  Περισσότερο περίεργο (και μακάβριο) βρίσκω το ότι στην Διαύγεια αναρτώνται αποφάσεις για «Λύση Σχέσης» λόγω θανάτου.

 108. germanicus said

  Να σημειώσω μια ακόμα λεξούλα η οποία σιγά σιγά μπαίνει στο λεξιλόγιό μας. Φοροδοτικός. Στο θηλυκό του όμως α-λα μπρατσέτα με την ικανότητα. Στο παρελθόν κατοικοέδρευε σε νομικά έγγραφα, πλέον όμως διακοσμεί και άρθρα.

 109. spiral architect said

  Άρση διαθεσιμότητας; Μόνο νεκρός! 👿

 110. Νέο Kid Στο Block said

  109. !!! 😦

 111. Νέο Kid Στο Block said

  110.109. Φαντάζομαι βέβαια ότι αυτό είναι το προβλεπόμενο γραφειοκρατικό πρώτο βαγονάκι από το τρενάκι χαρτακίων που θα αντικαταστήσει τη νεκρή με κάποια/ον ζωντανή…

 112. Η κινητικότητα
  Της διαθεσιμότητας
  Την απόλυση
  Ωωωωω ανεργία……

 113. […] Αναδημοσίευση από: https://sarantakos.wordpress.com/2013/07/31/mobility/ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: