Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αρχίζει το πέμπτο καλοκαίρι (Δημ. Σαραντάκος)

Posted by sarant στο 6 Αυγούστου, 2013


Συνεχίζω να δημοσιεύω, κάθε δεύτερη Τρίτη, αποσπάσματα από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ‘Εφτά ευτυχισμένα καλοκαίρια’. Το προηγούμενο απόσπασμα βρίσκεται εδώ. Με το σημερινό απόσπασμα περνάμε στο πέμπτο καλοκαίρι της αφήγησης, το καλοκαίρι του 1961, οπότε προτάσσεται μια σύντομη εισαγωγή του πατέρα μου (με πλάγια) και ένα συνδετικό κομμάτι που καλύπτει τα χρόνια που μεσολάβησαν. Η σημερινή λοιπόν αφήγηση φτάνει ίσαμε το 1958 περίπου.

mimis_jpeg_χχsmall

Εισαγωγή

Ανάμεσα σ΄αυτό και στο προηγούμενο ευτυχισμένο καλοκαίρι, μεσολάβησαν άλλα εννέα. Δε θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω “ευτυχισμένα”, ούτε πάλι “δυστυχισμένα”, πιο πολύ τους ταιριάζει το επίθετο “δύσκολα”. Η θητεία στο Στρατό για μένα, οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο για εκείνη, η αναζήτηση εργασίας, ο γάμος μας, το στήσιμο του νοικοκυριού μας, ο ερχομός του πρώτου παιδιού μας, οι χίλιες δυο χαρές και λύπες, ελπίδες, σκοτούρες,  και προσπάθειες, έγνοιες και απολαύσεις, όσα δηλαδή γεμίζουν τη ζωή των συνηθισμένων ανθρώπων.

Αυτό το καλοκαίρι είχαμε πια πίσω μας τρία χρόνια γάμου και, παρά την αναπόφευκτη αναστάτωση που έφερε η γέννηση του γιου μας, είχαμε κατασταλάξει σ΄ έναν τρόπο ζωής που μας ικανοποιούσε. Το καλοκαίρι αυτό κύλησε ήρεμα, γεμάτο όμως μ΄ αυτή τη γαλήνια χαρά και ευτυχία της οικογενειακής ζωής.

Ήταν ένα καλοκαίρι ήσυχο και μάλλον δροσερό. Δε σημαδεύτηκε από κοσμοϊστορικά γεγονότα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Κυβερνούσε ο Καραμανλής και η ΕΡΕ, αλλά η ΕΔΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, το δεύτερο κόμμα στη Βουλή και έλεγχε πολλούς μεγάλους δήμους. Στον πολιτιστικό τομέα η Αριστερά κυριαρχούσε. Ο Θεοδωράκης, Χατζηδάκης και ο Ξαρχάκος (άσχετα από την κομματική τοποθέτηση των δύο τελευταίων, εγώ τους θεωρούσα αριστερούς), ο Μποστ, ο Κατράκης, ο Τσαρούχης, ο Χατζής, ο Ιωάννου και ο Τσίρκας, δημιουργούσαν πολιτισμό υψηλού επιπέδου.

Η χώρα ήθελε να ησυχάσει, αλλά η Αντίδραση, το Παλάτι και οι Αμερικανοί δεν την άφηναν. Οι πιο διορατικοί μυρίζονταν πως κάτι μαγείρευαν, δυστυχώς όμως οι τότε αριστεροί δεν ανήκαμε σ΄ αυτήν την κατηγορία. Γιατί παρά το γεγονός πως υπήρχαν  οι παρακρατικοί, ίσχυαν οι νόμοι του Εμφυλίου και λειτουργούσαν πραχτικές, που  κρατούσαν το λαό διχασμένο, το γενικότερο κλίμα το χαρακτήριζε αέρας αισιοδοξίας. Ξεκινούσε ένα ρωμαλέο φιλειρηνικό κίνημα και οι φοιτητές έκαναν πέρα την ΕΚΟΦ και η Αριστερά κυριάρχησε σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους και αργότερα στην ΕΦΕΕ. Η ανοδική πορεία της Αριστεράς ανησύχησε όχι μόνο τους συντηρητικούς αλλά και τους, υποτίθεται δημοκράτες κεντρώους, που ζήτησαν από τον Καραμανλή να πάρει μέτρα. Τα πήρε πράγματι στις εκλογές της «βίας και νοθείας», μόνο που τα πήρε επ΄ωφελεία του δικού του κόμματος, πράγμα που εξόργισε τους εισηγηθέντες.

Πριν από το πέμπτο καλοκαίρι

Το «πεντάχρονο πλάνο» που είχαμε βάλει, χωρατεύοντας, όταν γνωριστήκαμε, πραγματοποιήθηκε σε όλα τα σημεία του. Μέσα σε πέντε χρόνια από τη γνωριμία μας η Κική τέλειωσε το Γυμνάσιο (με άριστα), μπήκε στο Πανεπιστήμιο – στο Χημικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής – και πήρε πτυχίο (λίαν καλώς), ενώ εγώ μετά την αποφοίτησή μου από το Πολυτεχνείο (κι εγώ με λίαν καλώς το πήρα), ξεμπέρδεψα με το στρατιωτικό και έπιασα δουλειά. Για την ακρίβεια τρεις δουλειές μαζί, γιατί όταν απολύθηκα από το Στρατό, οι χημικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες ήταν οι κλάδοι των αποφοίτων του ΕΜΠ, που αντιμετώπιζαν οξύτατο πρόβλημα ανεργίας.

Για να τα βγάλω πέρα και με την προοπτική να παντρευτούμε με την Κική όσο πιο σύντομα γινόταν, δούλευα το πρωί σε μια εταιρεία αντιπροσωπειών στην Αθήνα, το απόγεμα σε ένα μικρό εργοστάσιο ανθρακικού ασβεστίου στον Πειραιά και το βράδυ δίδασκα Χημεία, Φυσική και Αντοχή υλικών στη νυχτερινή Σχολή Αρχιμήδης, επίσης στον Πειραιά.

Στην αντιπροσωπεία με πήρε ο Τάκης ο Οικονομάκης, που μολονότι σχεδόν συνομήλικος με τον πατέρα μου ήταν ανεψιός κι όχι ξάδερφός του. Η μητέρα του ήταν δεύτερη ξαδέρφη του πατέρα μου. Ο Τάκης ήταν μεταλλειολόγος, πολύ ωραίος άνθρωπος και εξαιρετικός μηχανικός, αλλά μάλλον κακός επιχειρηματίας. Στην αντιπροσωπεία αυτή υποτίθεται πως ήταν συνεταίρος με δυο τύπους από την Πόλη, που εκμεταλλεύονταν τις γνώσεις του και τον ρίχνανε κανονικά. Δε με είδανε με καλό μάτι και αντί για μια απασχόληση που να πλησίαζε κάπως στις γνώσεις μου, με είχανε να κάνω τον πλασιέ και να εκπροσωπώ την εταιρεία σε διάφορες δημοπρασίες, ετοιμάζοντας και όλα τα απαιτούμενα έγγραφα (εγγυητικές, προσφορές και τα ρέστα). Μ΄ όλο που δε μου άρεσε η δουλειά αυτή, προσπαθούσα να την κάνω όσο πιο ευσυνείδητα μπορούσα.

Μόλις σχολούσα από την αντιπροσωπεία, έτρωγα κάτι στα όρθια, στου Τσίτα και πήγαινα με τον ηλεκτρικό στον Πειραιά. Εκεί, κοντά στην πλατεία Ιπποδαμείας, ήταν ένα μικρό εργοστάσιο ανθρακικού ασβεστίου, που το είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του ένας δικηγόρος, τελείως άσχετος φυσικά με τη δουλειά. Το εργοστάσιο ήταν εντελώς πρωτόγονο και η λειτουργία του απολύτως αντιοικονομική κι αν επιβίωνε οφειλόταν στο ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης του ήταν ανιψιός μεγαλοεπιχειρηματία, που δεχόταν να προεξοφλεί ατόκως τα γραμμάτιά του. Έτσι, πουλούσε επί πιστώσει το προϊόν του (μια άσπρη λεπτή σκόνη, που τη χρησιμοποιούσαν στα λάστιχα, στη χαρτοποιία και τα βερνικοχρώματα) κι αυτό έκανε κάπως ανταγωνιστική την επιχείρηση. Στο εργοστάσιο κάνανε κουμάντο ο μαστρο-Μιχάλης και ο Γιώργος ο λογιστής, καλό και φιλότιμο παιδί, με τον οποίον από την αρχή τα πήγαμε καλά. Αντίθετα ο «τεχνικός» με πήρε από κακό μάτι, αλλά τον τρίτο μήνα μάλωσε άσκημα με το αφεντικό και πήρε πόδι.

Στο μεταξύ είχα μάθει τη δουλειά και εκτός του ότι οργάνωσα ένα στοιχειώδες χημείο, για να ελέγχουμε την ποιότητα του υλικού, ανέτρεξα στα Chemical Abstracts, βρήκα άφθονη βιβλιογραφία, τη μελέτησα και στο τέλος του χρόνου υπέβαλα στο δικηγόρο πρόταση για τη ριζική αναμόρφωση του εργοστασίου. Δεν επείσθη για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας αλλαγής και με χίλια ζόρια τον κατάφερα να φτιάξουμε τουλάχιστον μια μικρή πιλοτική μονάδα, που θα δούλευε με βάση την πρότασή μου. Το ανθρακικό ασβέστιο που παραγόταν με τη νέα μέθοδο ήταν πολλές σκάλες ανώτερο από αυτό που παράγαμε κανονικά, αλλά και πάλι δεν αποφάσιζε να προχωρήσει στην αλλαγή. Είχε βολευτεί με την αβάντα του θείου του και πίστευε πως θα την είχε αιωνίως. Φυσικά σε μερικά χρόνια το έκλεισε το μαγαζί, αλλά αυτό έγινε αφού εγώ είχα βρει άλλη δουλειά.

Στις έξι τέλειωνε το ωράριό μου στο εργοστάσιο και έπαιρνα το τραμ και πήγαινα στου Βρυώνη στο σπίτι της Κικής, που μου είχε πάντα κάτι πρόχειρο να φάω. Μέναμε μαζί ως τις οχτώ, που πήγαινα στον «Αρχιμήδη», εκεί δίπλα, πιο κάτω από την πλατεία Τερψιθέας. Από τις τρεις απασχολήσεις αυτή μου άρεσε πιο πολύ. Ίσως η κλίση μου να ήταν να γίνω δάσκαλος. Ιδρυτής του «Αρχιμήδη» ήταν ο Τάσος ο Βουλόδημος, που ο πατέρας του υπήρξε καθηγητής του πατέρα μου και του θείου Μιχάλη στο 1ο Γυμνάσιο Πειραιώς και ο ίδιος συνδεόταν φιλικά με το θείο μου τον Γιώργο, καθότι υπήρξαν κι οι δύο στην Κατοχή, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, της Βουλής του Βουνού.

Εκείνη την εποχή ο Βουλόδημος ήταν βουλευτής της ΕΔΑ και διευθυντής του «Αρχιμήδη» ήταν ο  Δηγιάκομος, ένας πολύ ενεργητικός και δραστήριος άνθρωπος. Εμένα όμως με βόηθησε πολύ ο Νίκος ο Κατσικάρος, λαμπρός εκπαιδευτικός και σπουδαίος αγωνιστής. Μου έδωσε πολύτιμες συμβουλές του, που τις θυμάμαι ακόμα

«Ο δάσκαλος» μου έλεγε «πρέπει να προσέχει τη συμπεριφορά του στην τάξη. Να είναι πάντα ήρεμος. Να μιλά με φωνή σταθερή, ούτε να την υψώνει άσκοπα και ούτε να βιάζεται. Πρέπει επίσης να προσέχει την εμφάνιση του. Και φτωχικά ρούχα κι αν φορά, να είναι καθαρά και φροντισμένα. Ακόμα και το μαντήλι του πρέπει να είναι πεντακάθαρο. Θα σε παρακολουθούν σαράντα ζευγάρια μάτια, που δεν τους ξεφεύγει τίποτα».

Με συμβούλεψε ακόμα πώς πρέπει να αντιμετωπίζω τις αναπόφευκτες αταξίες ή τις απόπειρες καζούρας των μαθητών. Όλα αυτά με βοήθησαν όχι μόνο να τα πάω πολύ καλά με τους μαθητές μου, πολλοί από τους οποίους ήταν σχεδόν συνομήλικοί μου και όλοι τους αυθεντικοί Πειραιώτες μάγκες, αλλά να κερδίσω την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή τους.

Με εξαίρεση κάποιους τενεκέδες, που καταλήξαν στον «Αρχιμήδη» αφού διώχτηκαν ή απέτυχαν στα κανονικά σχολεία, τα περισσότερα παιδιά που φοιτούσαν εκεί ήταν φιλότιμα και μελετηρά, μ΄ όλο που έρχονταν στο σχολείο αφού σχολνούσαν από το οχτάωρό τους. Μόλις είχαν αρχίσει τα μαθήματα κι ένα βράδυ με πλησίασε ένας μαθητής μου, από τις μικρότερες τάξεις

«Κύριε, εγώ πρέπει να φεύγω στις εννιά και μισή»

Στην αρχή φαντάστηκα πως το έλεγε με πονηρό σκοπό και του είπα, χαμογελώντας όμως

«Γιατί; είσαι πιο μάγκας από τους άλλους, που μένουν ως τις δέκα;»

«Όχι, αλλά στις δέκα παρά τέταρτο κλείνει η πύλη της Σχολής Δοκίμων»

«Και τι κάνεις εκεί, τέτοιαν ώρα;»

Στην αρχή δεν ήθελε να μου πει αλλά στο τέλος μου εξήγησε πως του δίνουν δυο τρεις μερίδες από το συσσίτιο των δοκίμων, που περισσεύει.

«Τη βολεύω κι εγώ κι η μάνα μου κι η αδερφή μου»

Όπως έμαθα από κάποιους συναδέλφους ο πιτσιρικάς αυτός συντηρούσε όλη την οικογένειά του. Και δεν ήταν ο μόνος.

Σιγά σιγά έγινα αποδεκτός από τους μαθητές μου, καθώς μάλιστα διάνθιζα το μάθημά μου με διασκεδαστικές λεπτομέρειες από την ιστορία της Χημείας και κατάφερα να το κάνω ευχάριστο. Ανεχόμουν εξ άλλου τα δικά τους αστεία. Φερ΄ειπείν, όταν διάβαζα τον κατάλογο, δεν έλεγαν για αυτούς που λείπανε «απών» αλλά «Καπιτόλ», υπονοώντας πως οι απουσιάζοντες την είχαν κάνει κοπάνα στον γειτονικό κινηματόγραφο, στο Πασαλιμάνι.

Κάποτε κάποιος από τους μαθητές πέταξε σ΄έναν άλλον ένα μπαλάκι. Το μπαλάκι δεν πέτυχε το στόχο του, αλλά πέρασε ξώφαλτσα δίπλα μου. Ταράχτηκα αλλά δεν είπα τίποτα

«Κύριε καθηγητά, αυτός το έκανε» πετάχτηκε ένας τρίτος μαθητής.

Θύμωσα

«Σε ρώτησα;» του λέω απότομα «δε θέλω καρφιά εδώ μέσα»

συμπλήρωσα, αλλά το μετάνιωσα αμέσως, βλέποντας την ευφροσύνη με την οποία υποδέχτηκαν την παρατήρησή μου οι άλλοι. Στο διάλειμμα, βγαίνοντας τυχαίως στην αυλή, πήρα είδηση πως κάποιοι από τους μαθητές μου είχαν στριμώξει στη γωνιά το «καρφί» με προφανή σκοπό να τον δείρουν. Πήγα κοντά τους και πιάσαμε κουβέντα, όχι σαν καθηγητής με μαθητές αλλά ισότιμα. Ύστερα από αυτό το επεισόδιο, όχι μόνο δε μου πήραν τον αέρα, αλλά αντίθετα σταμάτησαν τις αταξίες τους.

Βλέποντας πως δεν υπήρχαν κατάλληλα διδακτικά βιβλία έκατσα και έγραψα εγώ ένα, τα «Στοιχεία Χημείας». Παιδεύτηκα αρκετά για να το κάνω εύληπτο στα παιδιά και το τύπωσα σε 500 αντίτυπα, που τα διέθεσα στο κόστος μέσω της Σχολής. Ήταν το πρώτο βιβλίο που έγραψα και είδα τυπωμένο και παρά τις πολλές αδυναμίες του (φροντιστηριακού επιπέδου ήταν άλλωστε) η κυκλοφορία του με συγκίνησε.

73 Σχόλια προς “Αρχίζει το πέμπτο καλοκαίρι (Δημ. Σαραντάκος)”

 1. Gpoint said

  Bonjours

  Κλασσικός συγγραφέας ο πατέρας σου ! Με περισσότερη συγκίνηση παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο παρά το πρώτο του παιδί !!

 2. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Αφέντη του νήματος και εκλεκτέ μας Νικοκύρη, δυο λέξεις στο πόδι, το βράδυ περσότερα:
  Σκέτη χημεία το Σαραντακέικο! Μπράβο σας, και σ εσάς και σ όλο σας το σόι 🙂 🙂
  Καλημέρες

 3. Γς said

  >Στην αρχή δεν ήθελε να μου πει αλλά στο τέλος μου εξήγησε πως του δίνουν δυο τρεις μερίδες από το συσσίτιο των δοκίμων, που περισσεύει.[…]συντηρούσε όλη την οικογένειά του. Και δεν ήταν ο μόνος.

  Ημουν κι εγώ. Κάθε σχεδόν μεσημέρι συγγενικό μου πρόσωπο, μόλις σχόλαγε απ του Μαλτσινιότη στον Υμηττό (ρωτήστε με τι είναι) μου έφερνε (2 χιλιόμετρα από το σπίτι μου) μια μερίδα από την στρατιωτική μονάδα του εργοστασίου. Φασολάδα με κάτι καρότα να! Κι ένα μεγάλο κομάτι κουραμάνα!

 4. Γς said

  1:
  Σαν δεν ντρέπεσαι…

 5. @1 Όταν εκδόθηκε το πρώτο βιβλιο δεν είχε γεννηθεί ακόμα το πρώτο παιδί, από ό,τι καταλαβαίνουμε από το κείμενο. Αφού λέει «για να τα βγάλω πέρα και με την προοπτική να παντρευτούμε με την Κική όσο πιο σύντομα γινόταν»

 6. @1 Όταν εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο δεν είχε γεννηθεί ακόμα το πρώτο παιδί, από ό,τι καταλαβαίνουμε από το κείμενο. Αφού λέει «για να τα βγάλω πέρα και με την προοπτική να παντρευτούμε με την Κική όσο πιο σύντομα γινόταν»

 7. ΣοφίαΟικ said

  3: Σε ρωτάω.
  Δηλαδή ήταν σύνηθες φαινόμενο να ταϊζει ο στατός δωρεάν τους πεινασμένους;

 8. Καπιτόλ!

 9. Γς said

  7:
  Τυχερή (που γεννήθηκες αργά)
  🙂

 10. physicist said

  #10. — Το θυμάμαι κι εγώ «το Μαντού» περίπου είκοσι χρόνια αργότερα. «Θα κάνετε πρώτα το Μαντού και μετά βλέπουμε» ή κάπως έτσι. Και κάτι φυλλάδια στο σχολείο με καρτούν, στα οποία βάκιλλοι και βακτηρίδια βλέπουν με τρόμο ένα εμβόλιο που έχει τη μορφή ήρωα. Είχε κι ένα ποιηματάκι που τελείωνε κάπως έτσι: […] ανέκραξε «ωχ!» ο βάκιλλος Κωχ.

 11. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  […] Με εξαίρεση κάποιους τενεκέδες, που καταλήξαν στον «Αρχιμήδη» αφού διώχτηκαν ή απέτυχαν στα κανονικά σχολεία, τα περισσότερα παιδιά που φοιτούσαν εκεί ήταν φιλότιμα και μελετηρά, μ΄ όλο που έρχονταν στο σχολείο αφού σχολνούσαν από το οχτάωρό τους. […]

  Επειδή κάποτε πέρασα απ’ τη τεχνική εκπαίδευση (ΤΕΛ) σαν ωρομίσθιος καθηγητής, αυτό ισχύει ακόμα. Τα πραγματικά φιλότιμα παιδιά ερχόντουσαν στα ΤΕΛ για να πάρουν το απολυτήριο, (ηλεκτροτεχνίτη ΕΗΕ, ηλεκτροτεχνίτη ηλεκτρικών μηχανών-περιελίκτη, αλλά και υδραυλικού, ή εφαρμοστή-μηχανουργού) για να πάρουν με το τελευταίο την πολυπόθητη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, έστω κι αν μερικοί είχαν τελειώσει Γενικό Λύκειο.
  (τότε δεν υπήρχαν τα ΙΕΚ)

  Πολλοί βέβαια ερχόντουσαν, ίσα για να πάρουν μια αναβολή στρατού, ή με αφορμή την αναβολή δούλευαν εκτός της ειδικότητάς τους, αλλά αυτά δεν αναιρούσε το γεγονός ότι διαχρονικά βγήκαν καλοί μαστόροι απ’ τη τεχνική εκπαίδευση.

  Φυσικά σαν καθηγητής έπρεπε να μην σου πάρουν τον αέρα, καθότι ήταν παιδιά της πιάτσας, αλλά και γω παιδί της πιάτσας ήμουν.

  Ο Χημ. Μηχ., η χημικός και ο υιός Χημ. Μηχ … o οποίος ξεστράτισε! 😀

 12. NM said

  Σοφία Οικ (#7): Παίρνω το θάρρος ν΄ απαντήσω κι εγώ.
  Όχι δεν ήταν σύνηθες να ταϊζει ο στρατός του πεινασμένους, έτσι όπως το εννοείς τουλάχιστον. Γιατί όλοι σχεδόν ήταν πεινασμένοι. Αυτό που ήταν κάπως διαδεδομένο, ήταν να παρέχεται και τροφή πλέον του μισθού σε όσους εργάζονταν για το κράτος γενικώς, ή είχαν κάποια σχέση εξάρτησης μ’αυτό (π.χ για τους μαθητές των σχολείων). Το ίδιο ίσχυε και για τα υπόλοιπα βασικά αγαθά όπως ρουχισμός και υπόδηση.
  Φυσικά αυτό δεν ίσχυε για όλους και για όλη τη γκάμα των αγαθών, αλλά κατά περίπτωση.
  Για παράδειγμα όσοι εργάζονταν σε εργοστάσια που παρήγαγαν αρβύλες ή ρουχισμό για τον στρατό, έπαιρναν καθημερινά φαγητό και ψωμί από τις στρατιωτικές αποθήκες και που και που και κανα ζευγάρι αρβύλες για τους ίδιους και για τα μέλη των οικογενειών τους.
  Εμένα ο πατέρας μου δούλευε σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Το προσωπικό και οι συγγενεις των νοσηλευομένων έτρωγαν στα εστιατόρεια του ιδρύματος. Θυμάμαι ότι όσες φορές βρέθηκα εκεί με πήγαν για φαγητό κι εμένα. Θυμάμαι με νοσταλγία τα εξαιρετικά φαγητά που έτρωγα και το πόσο μας περιποιόταν προσωπικά, εμάς τα παιδιά, ο αρχιμάγειρας κος Τσελεμεντές…! (που ταύτισε το όνομά του με τα αντίστοιχα βιβλία – που πολλά χρόνια αργότερα ονομάστηκαν «οδηγοί μαγειρικής»)

 13. spiral architect said

  Σχολές «Αρχιμήδης», συνοικία Βρυώνη, οδός 2ας Μεραρχίας.
  Ακόμα εκεί είναι!

  Ο Πειραιάς με τις περιώνυμες τεχνικές σχολές του:
  – Πυθαγόρας
  – Αναξαγόρας
  – Πειραϊκός Σύνδεσμος

  Υπήρχαν άλλες;

 14. spiral architect said

  Σχολές Μηχανικών Προμηθέας

 15. physicist said

  #14. — Ο Προμηθέας είναι βέβαια και το έμβλημα του αγαπημένου μας ΕΜΠ. Ήμουν στην αίθουσα συνεδρίων και τελετών της Πρυτανείας πριν λίγα χρόνια, και είδα την εικόνα του Ιησού πιο ψηλά από τον Προμηθέα και εξοργίστηκα. Ούτε καν στη ναυαρχίδα (τουλάχιστον από άποψη παράδοσης) της ανώτατης τεχνολογικής παιδείας της χώρας δεν μπορεί να λείπει η θρησκοπληξία;

 16. Αρκεσινεύς said

  Σας χαιρετώ.
  Λυπάμαι που το πρώτο σχόλιό μου μετά από 2μήνες και θα στενοχωρήσει κάποιους.

  http://www.mygreek.fm/el/video-clip/12836/I-thalassa-tou-Pirea

  Καλή συνέχεια εύχομαι σε όλους σας. Μετά από ένα μήνα πάλι, αν όλα πάνε καλά.

 17. spiral architect said

  […] … η Αριστερά κυριάρχησε σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους και αργότερα στην ΕΦΕΕ. Η ανοδική πορεία της Αριστεράς ανησύχησε όχι μόνο τους συντηρητικούς αλλά και τους, υποτίθεται δημοκράτες κεντρώους, που ζήτησαν από τον Καραμανλή να πάρει μέτρα. […]

  Αυτά διαβάζει ο Φαύλος και παίρνει ανάποδες αποφάσεις. 😛

 18. Gpoint said

  # 5

  Μοιάζει νάχεις δίκιο αλλά στην εισαγωγή αναφέρεται απλά «ο ερχομός του πρώτου παιδιού» και μπερδεύτηκα

 19. Alexis said

  #16: Ποιούς στεναχωρεί το βίντεο κλιπ που έβαλες, δεν καταλαβαίνω…

  #17: Φαήλος-Φαύλος, καλό! 🙂

 20. Νέο Kid Στο Block said

  Κουίζ: Ποιος απέδειξε πρώτος μια μαθηματική σχέση με χρήση Φυσικής;
  Έχει σχέση με φροντιστήρια εν Ελλάδι… και με διεθνούς κύρους βραβείο (που καμμία σχέση ασφαλώς δεν έχει με Ελλάδα)

 21. Alexis said

  #19: Ωχ, δεν είχα ακούσει το ρεφρέν… 🙂

  Εντάξει μωρέ, είναι μακράν η καλύτερη ομάδα του …Πειραιά 😀 😀
  Αυτό δεν εννοεί και το τραγούδι;

 22. Gpoint said

  # 16, 21

  Αν θέλετε να στενοχωρηθείτε πραγματικά εδώ !

 23. spiral architect said

  @20: Ποιος; 🙄

 24. voulagx said

  #20 Τον Αρχιμήδη εννοείς Νιουκίντ;

 25. physicist said

  #24. — Αν εννοεί τον Αρχιμήδη, τότε το βραβείο στο οποίο αναφέρεται είναι το Eureka Prize; Αλλά δεν είναι και τόσο μεγάλου κύρους, μου φαίνεται (το βραβείο, εννοώ).

  Από φροντιστήρια δεν ξέρω.

 26. Νέο Kid Στο Block said

  Νικητής το καθαρόαιμο θετταλικό άτι! 🙂
  Mετάλιο Fields (Φιλντς)= Νόμπέλ Μαθηματικών. Μιας και πάνω του χαράσσεται το όνομα του κατόχου ,είπαν να χαράξουν μόνιμα τη φάτσα (από τα νιάτα του στην Αλεξάνδρεια όπου ήταν κοντοκουρεμένος) και το όνομα του τύπου που τετραγώνισε την παραβολή βάζοντάς τη σε μια παλάντζα (κανόνας του μοχλού) με ένα τρίγωνο! ΑΡΧΙΜΗΔΟΥΣ γράφει τοΦιλντς …

 27. physicist said

  #26. — Ωραίος!

  Ξέρεις πώς κατάφερε ο Αρχιμήδης να κόψει παραβολική καμπύλη; Καλά τα τρίγωνα αλλά την παραβολή πώς την κόβεις; Μ’ ενδιαφέρει αλλά βαριέμαι να ψάξω, ενώ εσύ θα τόχεις πρόχειρο, φαντάζομαι.

 28. Νέο Kid Στο Block said

  27. Τι εννοείς ακριβώς με το «κόψει»; Χάραξη;

 29. physicist said

  #28. — Ναι, να τη χαράξει ήθελα κυρίως να πω. Όχι ότι η κοπή καμπύλης είναι εύκολο πράμα αλλά τη χάραξη, πώς την έκανε;

 30. spiral architect said

  @27-29: Οι μηχανικοί που ασχολούνται με χαράξεις και κατασκευές οδών και σιδηροδρομικών γραμμών ξέρουν. Οι ανοικτές καμπύλες αυτών είναι παραβολές..

 31. Νέο Kid Στο Block said

  29. A,εδώ ήταν η μεγάλη μαγκιά! Οι κωνικές τομές ήταν ήδη γνωστές εκ των παλαιοτάτων (ως προς τον Αρχιμήδη!) χρόνων. Η παραβολή είναι η κωνική τομή επιπέδου παράλληλο με την γενέτειρα του κώνου και για καλή της τύχη μπορεί να εμβαδομετρηθεί nach der griechischen Norm («με κανόνα και διαβήτη») γιατί δεν περιέχει τον υπερβατικό π (όπως ο κύκλος και η έλλειψη) . Η υπερβολή κρύβει μέσα της τους λογάριθμους,οπότε πάλι τζίφος.
  Δεν θυμάμαι ακριβώς τις δύο άλλες αποδείξεις του Αρχιμ. Συνολικά είναι τρεις.(στη μία πάντως εισάγει για πρώτη(καταγεγραμμένη τουλάχιστον) φορά στην Ιστορία την ιδέα και τον ακριβή υπολογισμό ενός απειροαθροίσματος που συγκλίνει! 1+1/4+1/4^2+1/4^3+…+1/4^ν= 4/3 Σκέφτηκε να πολλαπλασιάσει το άθροισμα με το (1-1/4) που είναι 3/4.
  (1+1/4 +1/4^2+…)*(1-1/4)=
  =1+1/4 +1/4^2+…+1/4^ν -(1/4)*(1+1/4+1/4^2+..)
  =1+1/4 +1/4^2+1/4^3+…-1/4-1/4^2-1/4^3-…
  =1.
  Και καθώς 1-1/4= 3/4 προκύπτει Σαρχικό=4/3 που είναι και το ζητούμενο («όριο» με σημερινή ορολογία). Έτριξαν τα κόκκαλα του Αριστοτέλη για την «ιεροσυλία» της παραβίασης του «εν ενεργεία απείρου» ,αλλά ο Αρχιμήδης ήταν xαουπτζέτσλιχ άιν Ινζενιέρ …και δεν νοιαζόταν για τυπικούρες αλλά για λύσεις! 🙂

  Στη «Μέθοδο» λοιπόν τώρα (για να επανέλθουμε στο αρχικό) ορίζει την παραβολή περίπου ως εξής:
  Έστω μία γωνία με κορυφή Α και 2 πλευρές έστω ΑΒ και ΑΓ. Ας ονομάσουμε λ τον λόγο των μηκών: λ=ΑΒ/ΑΓ
  Παίρνουμε ένα σημείο πάνω στη πλευρά ΑΓ. Το σημείο αυτό θα βρίσκεται σε συγκεκριμένη απόσταση, ας πούμε d, από την κορυφή Α. Αν ενώσουμε το σημειο αυτο με το σημείο στην πλευρά ΑΒ που βρίσκεται σε απόσταση d*λ από το Β, και κάνουμε ακριβώς το ίδιο με όλα τα σημεία της πλευρας ΑΓ, τα τμηματα αυτά «περικλέιουν» (δημιουργούν δηλαδή μια Περιβάλλουσα καμπύλη (envelope, Einhüllende που λεν και οι οξαποδώ.. ) που είναι ακριβώς τμημα παραβολής.
  Ο άξονας αυτού του τμηματος παραβολής είναι η ευθεία που ενωνει το Α με το μεσο του ΒΓ. Το σήμειο,έστω Κ, που αυτ’ος ο αξονας τεμνει την παραβολή ονομάζεται «.
  κορυφή»…Για να μην πολυλογώ ο μάστορης των μοχλών απέδειξε (με στοιχειώδη Στατική. ΣF=0, ΣΜ=0)ότι αν κατασκευάσουμε ένα τρίγωνο με κορυφές τα Β,Γ και Δ όπου Δ είναι το σημείο που δημιουργεί η ευθεία ΒΔ παράλληλη στον άξονα του τμημ. παραβολής που διερχεται απο το Β , και ΔΓ εφαπτόμενη στην παραβολή στο σημείο Γ, το εμβαδό της παραβολής ΒΚΓ ισούται ακριβώς με 1/3 του εμβαδού του τριγώνου ΒΔΓ.

  Δεν ξέρω αν σε φώτισα, αν πάντως ναι, στείλε -μέσω Σαραντάκου- ένα μικρό έμβασμα. Τυγχάνω μακρινός απόγονος του Αρχιμήδους και καθότι αυτός ουδεμίαν χρεία χρημάτων έχει… 😆

 32. physicist said

  #31. — Τα σέβη μου στη μυαλουδάρα του Αρχιμήδη και στον μακρινό του απόγονο. 😀

 33. spiral architect said

  Χάραξη της παραβολής »σημείο-σημείο» σύμφωνα με τον ορισμό – GeoGebra Δυναμικό Φύλλο εργασίας
  (καλόοο και cross platform)

 34. Θρασύμαχος said

  Αργότερα (1975-78) ο Βουλόδημος διετέλεσε και δήμαρχος Πειραιά

 35. Y. Georgiadou said

  31. Πολυ καλο.

  «αλλά ο Αρχιμήδης ήταν xαουπτζέτσλιχ άιν Ινζενιέρ …και δεν νοιαζόταν για τυπικούρες αλλά για λύσεις!»

  Ετσι ειναι oπως το λετε 🙂

 36. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα σχόλια -έλειπα όλη τη μέρα βλέπετε.

  Η σημερινή αφήγηση τελειώνει πριν από το γάμο του πατέρα μου και τη γέννηση των παιδιών.

 37. Εθνικόφρων said

  Απ’ ό,τι βλέπω, ο σύντροφος Σαραντάκος έχει ανακαλύψει προ πολλού το Scribd κι έχει δημιουργήσει έναν φτωχό λογαριασμό:
  http://www.scribd.com/nikos_sarantakos

  Αλήθεια, γιατί δεν ανεβάζει κανένα από τα παλιά του βιβλία, να το κατεβάσουμε δωρεάν κι εμείς οι προλετάριοι; Εγώ βρήκα μόνο ένα παλιό:

  Τελικά, οι Αμερικάνοι τους οποίους μισούσατε τόσο πολύ επί 70 χρόνια όλοι εσείς οι Ρωμηοί Μπολσεβίκοι, πήραν την εκδίκησή τους: Με το διαδίκτυο (εφεύρεσις του Αμερικανικού Στρατού) κατήργησαν το επάγγελμα του συγγραφέα στην Ελλάδα. ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ: Ας πούμε ότι εγώ θέλω να κάνω κακό στον συγγραφέα Σαρανtάκo. Αγοράζω (ή δανείζομαι από τον κολλητό μου βιβλιοπώλη) το τελευταίο βιβλίο του Σ., το ανεβάζω στο Scribd και μπορεί ο καθένας να το κατεβάσει δωρεάν. Τί θα κάνει σ’ αυτή την περίπτωση ο Σαραντάκος κι ο κάθε Σαραντάκος; Θα απευθυνθεί στον Σφακιανάκη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να με κάνει νταντά; Θα το ανεβάσω σε άλλο λογαριασμό.
  Και σάς ενημερώνω, σύντροφοι, πως με τα νέα μηχανήματα που έχουν βγάλει οι Αμερικάνοι, δεν χρειάζεται κάν να scanάρεις το βιβλίο, ούτε κάν να το ανοίξεις: Ρίχνεις το λέϊζερ επάνω του και σε δευτερόλεπτα έχουν σκαναριστεί απαξάπασες οι σελίδες, οπότε το ανεβάζεις!

  Τα λέω αυτά με αφορμή τον επίλογο του κειμένου του πατρός Σαραντάκου ότι έβγαλε με χίλιους κόπους το πρώτο του βιβλίο και αισθάνθηκε μεγαλύτερη υπερηφάνεια (αυτό προκύπτει από τα συμφραζόμενα) από όση αισθάνθηκε για την γέννηση του παιδιού του. Κι όλα αυτά μέσα σε 50 χρόνια! Αν οι βρωμεροί Αριστεροί δεν κάνανε απεργίες τα τελευταία 200 χρόνια κι αφήνανε τον Καπιταλισμό να δράσει ανενόχλητος από την Βιομηχανική Επανάσταση, αυτές τις ευκολίες θα τις είχαμε από το 1950!
  Με τους Αριστερούς συμβαίνει ό,τι και με το βρωμερό (λόγω Ορθοδοξίας) Βυζάντιο: Αν δεν υπήρχε άλλος Χριστιανισμός εκτός από την Ορθοδοξία, θα ήμασταν ακόμη στον Μεσαίωνα. Διότι οι Αριστεροί και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μισούν το Κέρδος, τον Θεό του Καπιταλισμού.Ένδεκα αιώνες είχαν την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία οι βρωμεροί Ρωμηοί και δεν έκαναν τίποτα. Μόλις ο Βησσαρίων και τα άλλα παιδιά πήγαν τους Αρχαίους στην Δύση, είχαμε την Αναγέννηση! Το ίδιο συνέβη με την ΕΣΣΔ: 70 χρόνια είχαν οι μπολσεβίκοι όλο αυτόν τον πλούτο της χώρας και δεν μπορούσαν να τον εκμεταλλευτούν. Μόλις ο Πούτιν εφήρμοσε τον Καπιταλισμό, η πάμφτωχη Ρωσσία ανταγωνίζεται την Αμερική.

  Συγγνώμην που σάς κούρασα σήμερα. Βλέπω στην Wikipedia http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82 ότι ο σύντροφος Σαραντάκος καλοπερνάει στις Βρυξέλλες ως μεταφραστής του Καπιταλισμού. Αληθεύει αυτό, ή απλώς δεν έχει ενημερωθεί το άρθρο; Τέλος, ενημερώνω ότι η κοπέλλα που ανέβασε το βιβλίο του σ.Σαρ. έχει κι άλλα ενδιαφέροντα βιβλία που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν. Μεταξύ αυτών και το περίφημο «Ο Ιωάννης ομιλεί εκ του τάφου»!

  http://www.scribd.com/basilikimetatroulou147258

  ΥΓ: Όσο για το «μακαριστός» (Ρένος Αποστολίδης) αγαπητέ κ. Σαραντάκε θα έπρεπε να ξέρεις ότι χρησιμοποιείτε ΚΑΙ για λαϊκούς, από την εποχή του Ηροδότου (Ιστοριών 7,18, 11-13)

 38. Νέο Kid Στο Block said

  35. Ντάνκε! Ελπίζω το 🙂 να μην ήταν διακριτική κριτική για το «χαουπτζέτσλιχ» (??) που έγραψα, αντί του ορθού «χαουπτζέχλιχ» βεβαίως -βεβαίως! 🙂

 39. Triant said

  «Το ίδιο συνέβη με την ΕΣΣΔ: 70 χρόνια είχαν οι μπολσεβίκοι όλο αυτόν τον πλούτο της χώρας και δεν μπορούσαν να τον εκμεταλλευτούν. Μόλις ο Πούτιν εφήρμοσε τον Καπιταλισμό, η πάμφτωχη Ρωσσία ανταγωνίζεται την Αμερική.»

  Σε κοινωνική ανισότητα, διαφθορά και οργανωμένο έκλημα, σίγουρα.

 40. spiral architect said

  Παρακαλώ μην ταΐζετε τις κατσαρίδες. Είθισται να τις πατάμε.

 41. physicist said

  Άσχετο αλλά δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο: μετά από 7 χρόνια εγκλεισμού στην Ψυχιατρική Κλινική του Μπαϋρώυτ χωρίς ουσιαστική ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων· μετά από πολλαπλές σκανδαλώδεις αποφάσεις των Δικαστηρίων και όχι λιγότερο σκανδαλώδεις γνωμοδοτήσεις ψυχιάτρων· μετά από έναν μακρύ αγώνα που πυροδοτήθηκε και συνεχίστηκε από δημοσιογράφους της Süddeutsche Zeitung· μετά από αποκαλύψεις ότι εμπλέκονται στην υπόθεση εναντίον τον Τράπεζες, μαύρο χρήμα και βαλίτσες στην Ελβετία· μετά από ακροάσεις στη Βαυαρική Βουλή και υπαινιγμούς του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Καρλσρούης ότι ενδέχεται να επέμβει σ’ αυτήν την εξωφρενική ιστορία αν δεν δοθεί μια λύση,

  σήμερα το Εφετείο της Νυρεμβέργης αποφάσισε την αναψηλάφηση της δίκης του Gustl Mollath με το σκεπτικό ότι η γνωμοδότηση μιας ιατρού που έπαιξε ρόλο στην καταδίκη του δεν ήταν από την ίδια από το γιο της, και ότι τα διακριτικά i.V. (και αντ’ αυτής) στη γνωμοδότηση ήταν τόσο μικρά που δεν τα αναγνώριζε κανείς με γυμνό μάτι.

  Κάφκα.

 42. Νέο Kid Στο Block said

  Άντε,επειδή είμαι σε ημι-χακ μόουντ σήμερα (θα πάω και θάλασσα σε λίγο 🙂 ) ας γράψω κάτι για να ικανοποιήσω τον Δοουκινισμό (Dawkinsism) του χερ Φύζικερ.
  Όταν ο Λαπλάς έδωσε στον Βοναπάρτη (που τον είχε και μαθητή και τον είχε προάγει στις εξετάσεις παλιά..) ένα αντίγραφο του μνημειώδους έργου του «Mecanique Celeste» (Ουράνια Μηχανική) ο αυτοκράτωρ παρατήρησε ότι σε αυτό το ογκωδέστατο έργο σχετικά με το σύμπαν δεν υπήρχε ούτε μία αναφορά στον δημιουργό του,τον Θεό.
  Ο Λαπλάς απάντησε : » «Sire, I had no need of that hypothesis».:-) (μάλλον δηλαδή στα γαλλικά το είπε, but I will spare me the agony…)

 43. physicist said

  #42. — Α, κι εγώ είμαι σε καλά κέφια σήμερα, Νέε μου. Σ’ ευχαριστώ, ρίξε καμιά βουτιά και για μένα, μπίττε.

 44. Πήγα να επισκεφθώ τη σελίδα της Βασιλικής Μετατρούλου στο scribd από τον υπολογιστή του γραφείου μου και μου έβγαλε τα εξής, με κόκκινα γράμματα σε κίτρινο φόντο:

  «THIS SITE HAS BEEN RATED ON
  THE INTERNET AS DANGEROUS.
  Your IP address: ***************
  The URL is: http://www.scribd.com/basilikimetatroulou147258
  The Internet category of this URL is: Online Storage
  If you have a legitimate reason to access this site,
  please send a mail to
  DGA-CIS – Network Security Proxy Support
  NOTE THAT CONTENT FILTERING
  AND VIRUS SCANNING ARE
  APPLIED TO PROTECT THE SGC’S NETWORK»

  Μία σκέψη ήταν μήπως ο εργοδότης μου λογοκρίνει κάθε πρόσβαση στο scribd, αλλά όχι, αφού μόλις προηγουμένως είχα δει το Αλφαβητάρι των ιδιωματικών εκφράσεων. Θεωρείται άραγε ανατρεπτική η Βασιλική; Το ιστολόγιό της πάντως μας επιτρέπεται να το διαβάζουμε!

 45. 13,
  …ο οποίος Πειραϊκός Σύνδεσμος, είχε πολλαπλές δραστηριότητες, από την ίδρυσή του, μεταξύ των οποίων και πολιτιστικές. Ως γυμνασιόπαις ο υπογράφων είχε συμμετάσχει κατ’ επανάληψη ως χορωδός (μια που ο Π.Σ. είναι δίπλα στην Ιωνίδειο) εις τας εθνικάς επετείους.

 46. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  44: Πολύ περίεργο αυτό….

 47. Νέο Κid said

  Μα «είχε προάγει..» έγραψα…; μωρ καλά τα λέει ο Σαραντ. Προάξει βρε κάτσικα! (ή έστω προαγάγει..μη πάθει τίποτα κι ο Κορνέιγ!) 🙂 πάω για βουτιά!

 48. 44, 46: Αναφορά περιστατικού που δεν συνοδεύεται από στοιχεία όπως: λειτουργικό σύστημα, ιστοπλοηγό, αντί-απ’όλα, και κατά πόσο επαναλαμβάνεται στο ίδιο μηχάνημα με τον ίδιο και άλλους πλοηγούς, και με προσωρινή ακύρωση των αντι-τέτοιων, δεν είναι αξιοποιήσιμη.

  Σε κανέναν από τους Firefox, Google Chrome, Opera, Safari, IE, τελευταίες εκδόσεις σε Windows 7, δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο πάντως, από τη σύνδεσή μου

  ΥΓ: από μακρυά, σιμαντεκ μου μυρίζει…

 49. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  45…ο οποίος Πειραϊκός Σύνδεσμος, μαζί με τις πολλές άλλες πολιτιστικές του δραστηριότητες λειτουργεί και Δραματική Σχολή με δντή τον Πάνο Σκουρολιάκο .
  16.Αρκεσινέα, ούριους ανέμους όπου κι αν πλες.
  Είδα πως έφτασε ως το χωριό σου η αγριάδα των καιρών.

 50. Y. Georgiadou said

  38. Ελπίζω το 🙂 να μην ήταν διακριτική κριτική για το “χαουπτζέτσλιχ” (??) που έγραψα, αντί του ορθού “χαουπτζέχλιχ” βεβαίως -βεβαίως! 🙂

  Τετοιο ψυχαναγκασμο (= να εντοπιζω λαθη σε γερμανικα γραμμενα με ελληνικους χαρακτηρες) δεν εχω. Καλο απογευμα 🙂

 51. sarant said

  16: Αρκεσινέα, να με συμπαθάς που δεν σε χαιρέτισα πριν, είχα τρεχάματα σήμερα. Πάντως κι εγώ σε σκέφτηκα όταν διάβασα την είδηση στην οποία αναφέρεται η Εφη (στο 49).

 52. spiral architect said

  @48: Επίσης.
  Ούτε σε Windows XP στη δουλειά μου με Firefox, ούτε σπίτι μου με Ubuntu και Firefox μού βγάζει τέτοια.
  Μπας και συνδέεσαι στο διαδίκτυο μέσω απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας – τοπικού δικτύου; 🙄

 53. leonicos said

  Πειραϊκός σύνδεσμος… λίγο τον γνώρισα, πολύ τον θαύμασα. Πολύ ωραία πράγματα πρέπει να γίνονται εκεί, παρά το γενικό χάλι μας.
  Άλλωστε για ένα κομμάτι ψωμί δουλεύουν όλοι.

  Συγκινήθηκα με το τέλος της αφήγησης, γιατί κι εγώ δάσκαλος νιώθω και είμαι

 54. #52 Υποψιάζομαι φίλτρο στον proxy της δουλειάς. Τώρα, αν κάποιος έβαλε στη μαύρη λίστα του ειδικά την ΣΚ και γιατί, κουφό… 🙂

 55. 42 Sire, je n’avais pas besoin de cet hypothese (εδώ που βρίσκομαι δεν έχω αξάν γκραβ -και καλά-καλά ούτε ίντερνετ)

 56. 31,
  Εξ ού και το γνωστό ρητό ότι πριν τον Αρχιμήδη οι προσπάθειες για την κατασκευή παραβολών είχαν υπερβολικές ελλείψεις!

 57. sarant said

  54: Ε, μάλλον.

  56: Υπερβάλλεις!

 58. Νέο Kid Στο Block said

  57.56. Υπερβάλλει παραβολοειδώς σαφώς! Κοινώς, χτυπάει το υπερβολικό παραβολοειδές(not to be confused with the Hyperboloid!) για να ακούσει ο Γάιδαρος!
  (από την παραβολή του Αρχιμήδους στην παραβολή των 10 παρθένων σχολιαστών ή των μυρίων (α)ταλάντων!)
  όποιος δεν έχει ριάλι τσιατιστό,ατάλαντος δε λέγεται ρε παιδιά; 🙂

 59. Pierre-Simon, marquis de Laplace said

  55. Merci monsieur le plongeur! (Casse toi pauvre con Nouveau Kid!.. de dire que je parle en anglais ..oh la la!!.)

 60. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  58. Αταλάντη !

 61. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >> Για την ακρίβεια τρεις δουλειές μαζί, οι χημικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες ήταν οι κλάδοι που αντιμετώπιζαν οξύτατο πρόβλημα ανεργίας.
  -Μου έσφιξε κόμπο στο λαιμό αυτός ο Μαραθώνιος,ο προσωπικός αγώνας για την επιβίωση, σε μια μετεμφυλιακή Ελλάδα της βίαιης αστικοποίησης και της ομαδικής μετανάστευσης .
  Όμως η χαρά της ζωής τραβούσε με δύναμη τα νιάτα από το μανίκι και βρίσκανε τρόπους να ανταπεξέρχονται και να πορεύονται.Όπως γίνεται πάντα, ελπίζω και στη μαύρη περίοδο που μπήκαμε.

 62. (52, 54) Ίσως το Τμήμα Πληροφορικής του Συμβουλίου της ΕΕ (διότι περί αυτού πρόκειται), ή όποιος του φτιάχνει τα φίλτρα, να έχει κάποια δυσπιστία απέναντι στο scribd — γιατί ούτε στο λ/σμό scribd του Νικοδεσπότη μπορούσα να μπω (ενώ όταν ο λίκνος παρέπεμπε απευθείας στις Ιδιωματικές Εκφράσεις, μπορούσα!). Πάντως οι αρμόδιοι είναι πολύ φιλελεύθεροι: ακόμα και στο YouTube μας επιτρέπουν να χαζεύουμε από το γραφείο!

 63. 58,
  Χωρίς ριάλι, τάλας!
  Καλή διασκέδαση στην παραλία, καίτοι μη παραλής.

 64. sarant said

  62: Για το scribd είναι λογικό να φτιάχνουν φίλτρα, όπως και για άλλα κατεβασάδικα (σάιτ που κατεβάζεις αρχεία). Αλλά τότε έχει τρύπα το φίλτρο τους, αν μπορείς να μπεις στο επιμέρους βιβλίο αλλά όχι στην πρώτη σελίδα του χρήστη.

 65. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  58. Καλή πα ριαλία ! Βαλαντωμένος (με βαλάντιο)

 66. voulagx said

  #42 Αγαπητε Νιουκιντ, ρηχά είναι, μπήτε – που λεν κι οι Γερμανοί

 67. Νέο Kid Στο Block said

  65.63. Ετούτος δα ο Μιχαλιός ειν κουζουλό κοπέλι
  μα κι η ΕΦΗ ΕΦΗ όταν λαλεί γιομίζ η οθόνη μέλι! 🙂 🙂
  Άιντε να ξεφαντώσουμε ούλοι τσι παριαλίες
  μα τσ αν δεν βαλαντώσουμε ,ρακή με τσου χοχλίες!

 68. Νέο Kid Στο Block said

  66. Άλεν μπύρεν καπούτ! πατριώτ!! 😆
  (μόνο τσίπρο πια, αλλά δεν έχω τσιτσίραβλα γμτ… 😦 )

 69. Αυτός πρέπει να είναι μάλλον ο Αρχιμήδης, έτσι;

 70. Η φωτογραφία είναι από εδώ http://fonipeiraioton.blogspot.gr/2012/04/blog-post_2121.html, αλλά δεν φαίνεται καλά μέσα στη σελίδα λόγω σμίκρυνσης.

 71. sarant said

  69: Ναι, στην παρακμή του…

 72. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  67,68.
  Επήρε ένα μιτσιν μπαιδί
  δίπλα τα περιάλια
  τζι αντίς να κάμει βουτηχτές
  πλακώθη στα μπυράλια.
  Εβίβα μια τση αφραγκιάς
  εβίβα δκυο του πλούτου,
  να κάμνεις χάζι πρέπειν του
  του μάταιου κόσμου τούτου.
  Κουμπάρε, εν έχω διάφορον
  λογω τιμής να κάμω
  μ αν μπόρουνα θα φύτεφκα
  τσιτσιραβλιές στον άμμο.
  Να κόφκεις τα τσιτσίραβλα
  να τα βουτάς στο κύμα
  να τρως ,να πίνεις τζιε ρατσήν
  τζιε να μας γράφεις ποίμα

 73. Νέο Kid Στο Block said

  72. Γεια σου ΕΦΗ^2 με τα ωραία σου!! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: