Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σμαραγδένιος ανηφορίζων

Posted by sarant στο 19 Αυγούστου, 2013


Το σμαράγδι είναι πολύτιμος λίθος με βαθυπράσινο χρώμα. Στα ελληνικά η λέξη υπάρχει από την ελληνιστική εποχή (σμαράγδιον) και, παρά τις διάφορες θεωρίες των Βυζαντινών λογίων, που ήθελαν να ετυμολογείται από άλλες ελληνικές λέξεις (π.χ. από το σμαραγή = πάταγος), φαίνεται ότι προέρχεται από το σανσκρ. marakatam, άλλωστε υπάρχει και ο τύπος «μάραγδος». Η ελληνική λέξη πέρασε στα λατινικά (smaragdus), και από εκεί στις λατινογενείς γλώσσες, όπου άλλαξε όχι λίγο -ας πούμε στα γαλλικά είναι émeraude, στα αγγλικά emerald. αν και στα γερμανικά έχει μείνει Smaragd. Στα ισπανικά είναι esmeralda, γένους θηλυκού, και από εκεί το όνομα Εσμεράλδα, ενώ και στα ελληνικά έχουμε όνομα γυναικείο Σμαράγδα ή Σμαραγδή, απ’ όπου πρέπει να είναι και το χαϊδευτικό Σμαρώ.

Το επώνυμο Σμαραγδής ανήκει στην όχι πολύ πολυμελή ομάδα επωνύμων που έχουν σχηματιστεί από ονόματα γυναικών, που λέγονται μητρωνυμικά, όπως είναι ο Γαρουφαλιάς, ο Ελένης, ο Αφέντρας, αλλά και ο Θανάσαινας ή ο Γιαννάκαινας (αρχικά, γιος της Θανάσαινας, της γυναίκας του Θανάση, κτλ.) Έτσι και ο Σμαραγδής προήλθε από κάποιον γιο κάποιας Σμαραγδής. Κι έτσι φτάσαμε στο κυρίως θέμα της ανάρτησης, διότι σήμερα δεν θα λεξιλογήσουμε για το σμαράγδι, παρόλο που και οι πολύτιμοι λίθοι έχουν μεγάλο ετυμολογικό και γενικά γλωσσικό ενδιαφέρον, αλλά θα αναφερθώ, σύντομα, σε δύο πράγματα που ειπώθηκαν προχτές όταν ο πρωθυπουργός τίμησε τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Το άρθρο θα είναι σύντομο επειδή δεν έχω πολλά να πω και επειδή σε ένα τουλάχιστον σημείο θέλω να μου λύσετε εσείς μιαν απορία, είναι κάτι που εγώ δεν το ξέρω.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Προχτές στην Πύλο, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς τίμησε δύο πρόσωπα, αφενός τον ντόπιο ναυτικό Βέλιο Καραβία (1948-2009), που με ηρωισμό έσωσε 29 ναυτικούς από ένα φλεγόμενο δεξαμενόπλοιο, και αφετέρου τον (όχι ντόπιο, αλλά Κρητικό) σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, που έχει κάνει πολλές γνωστές ταινίες, με τελευταία το «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», η οποία βιογραφεί τον Ιωάννη Βαρβάκη.

Θα τα πω κι εγώ, αλλά στο βιντεάκι μπορείτε να δείτε όσα διαμείφθηκαν:

Όπως ακούσατε, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η επόμενη ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή θα έχει θέμα τον Νίκο Καζαντζάκη, και στη συνέχεια είπε:

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αν ο Καζαντζάκης είχε έναν ήρωα, είναι μια έννοια, εκείνου ο οποίος πάντοτε διαλέγει την ανηφόρα, εξ ου και τον ονομάζει αυτόν τον ήρωά του σε διάφορες στιγμές διαφόρων βιβλίων του, λέει, είναι ο ‘μέγας ανηφορίζων’. Ένας τέτοιος μέγας ανηφορίζων στο χώρο της τέχνης, της σκηνοθεσίας είναι ο Γιάννης ο Σμαραγδής. Ο οποίος λίγο λίγο, σηκώνει πάνω στα δικά του τα φτερά όλο και πιο ψηλά την Ελλάδα μας. Γι’ αυτό και θέλω να τον χειροκροτήσουμε».

Δεν θα σχολιάσω την ευχέρεια λόγου του πρωθυπουργού, αλλά με ενδιαφέρει πολύ αυτό που είπε για τον Καζαντζάκη και την ανηφόρα, ειδικότερα, το επαναλαμβάνω, ότι ο Καζαντζάκης  ονομάζει αυτόν τον ήρωά του σε διάφορες στιγμές διαφόρων βιβλίων του, λέει, είναι ο ‘μέγας ανηφορίζων’. Προσέξτε, κατά τον κ. Σαμαρά δεν τον έχει ονομάσει έτσι μία μόνο φορά, αλλά κατ’ επανάληψη και σε διάφορα βιβλία του.

Ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του Καζαντζάκη, και μάλιστα δεν έχω διαβάσει τα πιο φιλοσοφικά του. Και δεν αποκλείω να έχει πει κάτι σχετικό για ανήφορους ο Καζαντζάκης, ή μάλλον το θεωρώ πιθανό. Όμως με τίποτα δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Καζαντζάκης χρησιμοποίησε τον σόλοικο και τραγελαφικό όρο «ο μέγας ανηφορίζων», τραγελαφικό γιατί κατασκευάζει αρχαία μετοχή σε λαϊκό ρήμα, σαν να λέγαμε «ο βολεύων» ή «ο κουτσοπίνων» ή «ο πλερώνων» που έλεγε ο Τσιφόρος. Γενικότερα, θα στοιχημάτιζα πως ο Καζαντζάκης δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει, τουλάχιστον από τότε που ενηλικιώθηκε, τέτοιες μετοχές στο λογοτεχνικό του έργο.

(Για να κάνουμε μια παρένθεση, θα θυμάστε ίσως ότι ο Ελύτης είχε μετατρέψει στη δημοτική τις αρχαίες μετοχές αορίστου, γράφοντας «ο νικήσαντας τον Άδη και τον έρωτα σώσαντας», αλλά δεν ενημέρωσε τον και καλά πολυμαθέστατο κ. Πολύδωρα, ο οποίος έβαλε τις φωνές σε μιαν εκδήλωση για τον ποιητή, νομίζοντας ότι κάποιοι μαλλιαροί διαστρέβλωσαν τους στίχους του νομπελίστα ποιητή –αλλά έχουμε γράψει γι’ αυτά).

Έψαξα κιόλας, με όσα τεχνικά μέσα σκέφτηκα, να δω μήπως η φράση «ο μέγας ανηφορίζων» υπάρχει σε κάποιο κείμενο του Καζαντζάκη, αλλά η αναζήτηση στάθηκε άγονη. Οπότε επαφίεμαι στη συλλογική σας σοφία, ιδίως επειδή ξέρω ότι κάποιοι από εσάς έχετε διαβάσει περισσότερα έργα του Καζαντζάκη. Θυμάστε πουθενά να έχετε συναντήσει τις λέξεις «ο μέγας ανηφορίζων»; Αν αποδειχτεί ότι κακώς υποψιάστηκα πως δεν υπάρχει, θα φάω το καπέλο μου χωρίς αλάτι, που έλεγαν και στα μικιμάους, αλλά αν δεν έχει γράψει τέτοιο πράγμα ο Καζαντζάκης καλύτερο είναι να το στοιχειοθετήσουμε από νωρίς, διότι με τη φόρα που παίρνουν αυτά τα πράγματα φοβάμαι μήπως η ταινία του Σμαραγδή ονομαστεί «Ο μέγας ανηφορίζων».

Όσο για τον Γιάννη Σμαραγδή, θεώρησε καλό να απαντήσει στον πρωθυπουργικό έπαινο με μια μαντινάδα, που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο της χειρότερης μαντινάδας του αιώνα:

«Σαν ήλιος βγήκες φωτεινός, στσ’ Αμερικής τ’ αλώνι / κι έλαμψες και ήρθες νικητής, και σ’ αγαπάμε όλοι»

Ξέρω βέβαια ότι από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι της τέχνης συνηθίζουν να κολακεύουν τους ισχυρούς, και πολλά αριστουργήματα έχουν δημιουργηθεί ακριβώς ως φιλοφρόνηση προς ισχυρούς, ξέρω ακόμα ότι σε παλιότερες εποχές πολλοί άξιοι δημιουργοί (και στην αριστερά βεβαίως) έγραψαν στίχους προσωπολατρικούς ή κολακευτικούς προς ισχυρούς, αλλά αυτά δεν είναι δικαιολογία για τη φρικαλέα αυτή μαντινάδα -στη Lifo ο Δημοκίδης τη χαρακτηρίζει γελοία και νομίζω ότι βρήκε τη σωστή λέξη.

Νοιώθει κανείς πειρασμό να διασκευάσει την σμαραγδένια μαντινάδα ή να απαντήσει με άλλη δική του, όπως άλλωστε κάνουν οι μαντιναδολόγοι, αλλά είναι δύσκολο να μείνει κανείς στα όρια της κοσμιότητας. Πάντως, το Διαδίκτυο πλημμύρισε από πνευματώδεις και λιγότερο πνευματώδεις απαντητικές μαντινάδες, από τις οποίες ξεχωρίζω μία αποφθεγματική που δεν κάνει προσωπικές αναφορές: Οι μαντινάδες θέλουνε έρωτα για να βγούνε κι όχι τα σαλιαρίσματα όσων θα βολευτούνε.

Επίσης, η σελίδα του σκηνοθέτη στη Βικιπαίδεια τροποποιήθηκε και περιλαμβάνει πλέον αναφορά στην εκδήλωση, στη μαντινάδα και σε μια αντιμαντινάδα που λέγεται ότι ακούστηκε την ίδια μέρα. Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές η αναφορά υπάρχει, αλλά μάλλον θα διαγραφεί αργά ή γρήγορα· αν έχετε περιέργεια, δείτε την οθονιά από τη Lifo.

Αν αισθανθείτε πειρασμό να σκαρώσετε κι εσείς σμαραγδένιες μαντινάδες στα σχόλια, φροντίστε τουλάχιστο να είναι κόσμιες και, ακόμα καλύτερα, να μην έχουν ονομαστικές αναφορές, μη βρούμε και τον μπελά μας. Πάντως, το ιστολόγιο δεν ενθαρρύνει το μαντιναδολόγημα, αλλά ενδιαφέρεται πάρα πολύ να εξακριβώσει τα σχετικά με τη φράση «ο μέγας ανηφορίζων».

Προσθήκη: Όπως ανακάλυψε ο φίλος Γιάννης Π. (σχόλιο 41 και επόμενα), ο Μέγας Ανηφορίζων θα μπορούσε να είναι η κουτσομετάφραση που έφτιαξε κάποιος λογογράφος του πρωθυπουργού, ο οποίος ψάχνοντας στο περσινό βιβλίο The Selected Letters of Nikos Kazantzakis βρήκε τον όρο the Great Ascender, σε μια επιστολή του 1923 όπου ο Καζ. εκθέτει τις γενικές γραμμές της Ασκητικής που έγραφε εκείνη την περίοδο. Στην Ασκητική βέβαια χρησιμοποιείται ο όρος «ο Μέγας Εκστατικός», αλλά σε πολλά σημεία του έργου υπάρχουν αναφορές στον ανήφορο, που πράγματι είναι μοτίβο του Καζαντζάκη, π.χ. «Εκείνος που αιώνια ανεβαίνει» ή «τον Ένα που ανηφορίζει». Αλλά και στην Αναφορά στον Γκρέκο, στην εισαγωγή, υπάρχει η εικόνα του ανήφορου: “Μια λέξη πάντα, σε όλη μου τη ζωή, με τυραννούσε και με μαστίγωνε· η λέξη Ανήφορος· τον ανήφορο αυτόν θα ‘θελα εδώ, με αλήθεια μαζί και φαντασία, να παραστήσω· και τις κόκκινες πατημασιές που αφήκε το ανηφόρισμά μου.”

Θα ήθελα να έχουμε κάνει λάθος, και να υπάρχει απόσπασμα του Καζαντζάκη, έστω και ένα, που να περιλαμβάνει τον όρο «Ο Μέγας Ανηφορίζων» αλλά πολύ φοβάμαι πως δεν υπάρχει και πως ο κ. Σαμαράς, είτε αυτοσχεδιάζοντας είτε ακολουθώντας τη λεξιπλασία λογογράφου του, έπλασε τον σόλοικο όρο και έτσι ουσιαστικά ασέβησε στη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα. Αν διαβάζει κάποιος από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ας μας διορθώσει.

Υστερόγραφο στην Προσθήκη: Η επιστολή Καζαντζάκη στα ελληνικά έχει δημοσιευτεί στο βιβλίο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ο Καζαντζάκης μιλεί για το Θεό, σελ. 72-8. Μήπως μπορεί κανείς να μας πει ποια είναι η ελληνική φράση που έχει αποδοθεί στα αγγλικά The Great Ascender;

Advertisement

133 Σχόλια προς “Σμαραγδένιος ανηφορίζων”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
  Πέντε λεπτά δημοσιότητας (το βίντεο είναι ελλιπές) για την Πύλο, τον Σαμαρά, τον Βέλιο και τον Σμαραγδή απ’ την ΥΕΝΕΔ είναι -όπως και να το κάνουμε- πολλά, τη στιγμή που την ίδια μέρα για τον εξοβελισμό του καϊναριού πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, που πήρε το λάθος αεροπλάνο απ’ την Κεφαλλονιά για Αθήνα, αφιερώθηκαν μόνο δύο. 😛 😛

  Οπότε τι χρείαν έχωμεν των κολακειών, των γλειψιμάτων, των βυσμάτων και των γιουεσμπί; Στην ψηφιακή εποχή ένα είναι το πρωτόκολλο: Το bluetooth! Έχεις bluetooth μάστορα; Αν ναι, τότε ενδεχομένως να γίνεις ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ!
  (και να σου χρηματοδοτήσουν οι επενδυταί και τη νέα σου ταινία)

  Παντέρμη Κρήτη σμαράγδια που βγάνεις …:(

 2. Cardani Mediolanensis said

  Δεν ελπίζω τίποτα,δε φοβούμαι τίποτα.Θα με κάνει έργο ο Σμαραγδής!

  Του Γκρέκο άγρια πινελιά
  και του Βαρβάτση τάμα,
  φέρε το μπρούσκο ρε Ζορμπά
  στ’αλώνι του Ομπάμα (..να πιούμε ωσπού τα μάθκια μας κόκκινα σαν το βάμα)

 3. Voulagx said

  Μεσα στης πυλου τον ανθο
  στα κοκκινα κερασια
  σμαραγδια ζηταγα ο φτωχος
  μα μουδωσαν φαρασια

  Στην ανηφορα τη μικρη
  πλαϊ στην κατηφορα
  ανηφοριζων ημουνα
  σα μ’ επιασε η μπορα.

 4. Gpoint said

  Δεν είμαι σινεφίλ και δεν έχω δει καμιά ταινία του Σμαραγδή (μέχρι χθες αγνοούσα και την ύπαρξή του) οπότε δεν μπορώ να κρίνω το έργο του..Το στιχούργημα που έφιαξε όμως, μαντινάδα δεν είναι αλλά κάτι άλλο που αρχίζει από μα- και δεν είναι μανάβης ή μαθηματικός ή μαμά !
  Κρίμα για την Πύλο που την θεωρώ από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας να φιλοξενεί τέτοιες γελοιότητες, φαίνεται πως φταίει η γειτνίαση με τας Καλάμας-που έγραφε κάποτε η Εστία.
  Συγχίστηκα τόσο που ξέχασα την κλημέρα.
  Καλημέρα.

 5. Γς said

  Διαβάζω εδώ γι αυτό το καλοκαιριάτικο μαργαριτάρι-σμαράγδι, ότι

  εκός από την ταινία-αφιέρωμα στον Καζαντζάκη που ετοιμάζει,
  «έχει στα σκαριά και το σπαγκέτι-γουέστερν με τίτλο »El Sahlamarico», για να έχει ο άνθρωπος δύο ώρες να μας αναλύσει τα ανδραγαθήματα του πιο επιτυχημένου πρωθυπουργού της μεταπολεμικής μας ιστορίας. Το σενάριο μαθαίνουμε ότι το επιμελείται ο Λαζαρίδης, ενώ στο ρόλο του συμπρωταγωνιστή θα κάνει το ντεμπούτο του ο Φαήλος. Αντίπαλος στο έργο θα είναι ο Γιώργος Τράγκας, που θα υποδύεται τον αδίστακτο μεξικάνο έμπορο φρούδας ελπίδας, ενώ ρόλος έκπληξη επιφυλάσσεται στον Λάκη Λαζόπουλο. Την παραγωγή της ταινίας θα αναλάβει η Warner Bros και πίσω ρέμα μ’ αυτά που ακούμε αυγουστιάτικα. Εμείς αφιερώνουμε στην πρωθυπουργάρα μας την εξής μαντινάδα: «Σαν 2 χρόνια το παίζες τρελός και αντιμνημόνιο, ξάφνου τη τούμπα έκανες ωσάν μονήρες ηλεκτρόνιο» «

 6. Γς said

  1:
  Πράγματι. Να μην ξεχνάμε κιόλας!

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Το μπλουτούθ δεν το ήξερα!
  (Έχω και λίαρ τζετ, πάμε μια βόλτα; )

 8. Σαν αγκαλιά και σαν κληματαριά
  ο δεκαπεντασύλλαβος απλώνει.
  Κι ειν’ ο καιρός για πάντα ανηφοριά
  στης Πύλου το μαρμάρινο τ’ αλώνι.
  Μια μαντινάδα υψώθηκε, βαριά
  και τώρα φτύνουμ’ όλοι την οθόνη…

 9. 1: Να, ορίστε: Ολντ Μπόι, Φεϊσμπουκικά Ανάλεκτα

 10. spiral architect said

  Για την ΕΡΤ που του συγχρηματοδότησε τον «Ελ Γκρέκο» και το «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» ούτε κουβέντα.
  (τελείωνε, έχουμε και δουλειές)

 11. Nestanaios said

  Τό διαυγὲς γὰρ μάραγδον ἔλεγαν οἱ παλαιοί.

  Προσθέτουμε το Σ και έχουμε σμάραγδον. Κατά καιρούς έχουμε ονομάσει σμαραγδ… διάφορα πράγματα τα οποία ενέχουν και δεν ενέχουν διαύγεια και πάντοτε υπό προϋποθέσεις.

  Το Σ ως στερητικό και επιτατικό μόριο μας παρέχει αυτή την δυνατότητα.

 12. Gpoint said

  Ανηφορίζων την αυγήν
  εθήρευον ως μέγας
  εις παρυφάς της κορυφής
  τινάς αγρίας αίγας

  Ως Αγιος Αντώνιος
  αν και Μεσσήνιος ων
  του Καζαντζάκη εδιάβαζον
  έσχατον πειρασμόν

  Ω πολυτάλαντε Βελή
  εχθρέ πάσης ανίας
  τας περιπέτειας εμού
  να τρέψεις εις ταινίας

 13. Γς said

  7:

  Καιρός να μάθεις.

  Για να μην την πατήσεις σαν κι αυτόν εδώ

 14. Cardani Mediolanensis said

  Ρουμπίνια κατακότσινα,
  λευκά μαργαριτάρια,
  φέρτε σμαράγδια βάζελα
  στολίστε τα σαμάρια

  Φέρτε Αμέθυστο μαβή
  κι αρχέψτε μαντινάδες
  κι όποιος το πιώμα παραβεί
  εν νάβρει τσου μπελάδες

 15. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και για τις ωραίες προτάσεις!

 16. Cardani Mediolanensis said

  Σαμάρι βαρυστόλιστο
  σεμνό χάιπερμπολόιντ
  αγάντα στον ανήφορο
  υπάρχει και η Ντηλόιτ (..η έστω η «Γκερμάνισερ Λόϋντ»)

 17. spiral architect said

  9: Κλαυσίγελως! 😀 😥

 18. Cardani Mediolanensis said

  Τύφλα ναχει η Τσινετσιτά
  τύφλα και η Ντόλυ Πάρτον
  έρχεται ο Ταρατατά,
  ο Έμεραλντ ο Ντάλτον!

 19. Cardani Mediolanensis said

  Σμαράγδια απ’το Μπόλυγουντ
  ρουμπίνια απ’τη Βεγγάζη
  σαμάρια απ’το Χόλυγουντ
  και η Πύλος λέει «Γκάζι!»

  Ανηφορίζων κατηφής
  ψηλέ με λίγα λόγια,
  άκου τι λέει ο Σμαραγδής
  χαρά στα ιστολόγια!

 20. spiral architect said

  Αν δεν πει τη μαντινάδα του ο Κορνήλιος, δεν ξαναμπαίνω δω μέσα! 😀

 21. Lefteris_Sfak said

  Καλημέρα, τολμώ ειπείν ότι η σμαραγδομαντινάδα σουβέροδε τα αλίκονα σουνέκια.

 22. Γς said

  21:
  αλίκοπα

 23. ΣοφίαΟικ said

  Νίκο, μου φαίνεται κακόγουστο το σημερινό σου σημείωμα. Όχι για τα καζαντζάκαια αλλά γιατί κοροιδεύεις τον Σμαραγδή και μετά παροτρύνεις και τους σχολιαστές να κάνουν το ίδιο και ήδη διάβασα κάμποσα κακεντρεχή σχόλια. Τι έγινε; Έπεσε σύρμα στην πιάτσα ότι σήμερα κοροιδεύουμε τον Σμαραγδή γιατί είχε πάρε-δωσε με τον Σαμαρά;

 24. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και τις μαντινάδες (Μιλανέζε, έχουμε ρέντα!)

  22: Ε ναι, έτσι βγάζει νόημα!

  20: Ο Κορνήλιος μάλλον διακοπεύει

  Παρατηρώ όμως ότι για το «ανηφορίζων» και τον Καζαντζάκη δεν κάναμε πρόοδο…

 25. Γς said

  23 @ ΣοφίαΟικ

 26. 20 : διακοπεύει ο Κορνήλιος, τι να κάνουμε τώρα, να του ζητάμε μαντινάδες στα κινητά;

 27. Γς said

  26:
  Δεν έχει αφήσει αντικαταστάτη;
  Αντικταστάτρια Αντικαταστάτρια ήθελα να πω

 28. spiral architect said

  @24: Για τον «μέγα ανηφορίζοντα», ή σκέτο «ανηφορίζοντα» το ψαχτήρι βιβλίων του γούγλη δεν έβγαλε πράμα.:(
  Αύριο που θα πάω στη βιβλιοθήκη μου, θα κοιτάξω κατά Ασκητική και Αναφορά στο Γκρέκο μεριά, γιατί κατά κει τα οσμίζομαι, αν υπάρχουν.
  (δουλειές που μου άνοιξες) 👿
  @23: Ας πρόσεχε!
  (δες κι εδώ, μεγάλο πράμα η αχαριστία)

 29. Lefteris_Sfak said

  22: Ουπς! Την πάτησα σαν άλιφο τουνέσι…

  23: Έχω ξανακούσει τον Σμαραγδή, στο mega αν δεν κάνω λάθος, να εγκωμιάζει τον Σαμαρά. Μάλιστα νομίζω ήταν και τότε με μαντινάδα ή με κάτι αντίστοιχα μεγαλόστομο. Άλλο να δηλώνεις την προτίμησή σου σε μια συζήτηση με επιχειρήματα (όποια και αν είναι αυτά) και άλλο αυτή η γλοιώδης κατ’ επανάληψη αυλοκολακεία, που θυμίζει Χατζηαβάτη.

 30. sarant said

  23: Σοφία, τώρα το είδα το δικό σου. Καταρχάς, το να χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός (όπως υποψιάζομαι) μια ανύπαρκτη φράση του Καζαντζάκη είναι σοβαρό θέμα για ανάρτηση. Όσο για τον Σμαραγδή, νομίζω πως η μαντινάδα του αξίζει κοροϊδία -δεν είναι ανάγκη να πέσει κανένα σύρμα. Ή πιστεύεις ότι ήταν καλόγουστη, ανθρώπινη, τι;

 31. giorgos said

  » Mία άπό τίς κύριες παρενέργειες τού γλωσσικού , ήταν ή συνόψιση τού νοήματος τής πνευματικής ζωής γύρω άπό τήν «τέχνη» . Κανένας δέν άμφιβάλλει σήμερα στόν τόπο μας πώς όταν λέμε «πνευματική ζωή» , έννοούμε ποιητές , ζωγράφους καί καλλιτέχνες . Εξ ού καί ό όρος «καλλιτεχνοδιανοούμενος» !
  Ο νέος έφηβος είτε μέσα , είτε έξω άπό τό Πανεπιστήμιο , έφ’ όσον θέλει νά «μορφωθή» , πρέπει νά στρέψη τίς άνησυχίες του πρός τά έξω , δηλαδή πρός τά ποιήματα , τό «θέατρο» καί κάθε άλλου είδους πνευματικό συναγελασμό . Οί άνθρωποι τών πολιτικών μας πραγμάτων , κατανοώντας αύτή τήν άναγκαιότητα τής Τέχνης , δέν παραλείπουν νά έπαινέσουν τό καλλιτεχνικό έργο άνθρώπων έστραμμένων σέ τελείως διαφορετικόν , ύποτίθεται , πολιτικό προσανατολισμό .
  Εν όνόματι τού άνεβάσματος τού Λαού όλ’ αύτά , μιά καί ή έπιστήμη δέν έχει μεγάλη σχέση μέ τήν «πλατειά μόρφωση» , μέ τήν καλλιέργεια έν τέλει . »
  Απόσπασμα άπό τό βιβλίο τού Γ.Κ. Ανάλυση τής νεοελληνικής αστικής ίδεολογίας .

 32. Γς said

  28 τέλος
  Αν εννοείς κι εμένα για το σκίτσο που έκλεψα από το λίκνο σου, προσπάθησα στο ΦΒ να λικνίσω το λίκνο σου αλλά δεν το δεχόταν.
  Ετσι έβαλα μόνο το σκίτσο, κι αυτό αφού το κατέβασα στο PC μου πρώτα. Πάω να συμπληρώσω σε σχόλιο.

 33. spiral architect said

  @32: Όχι ΓουΣού δεν εννοώ εσένα. Στη Σοφία Οικ και για τη αχαριστία του Σμαραγδή αναφερόμουν, που ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να πει την κουβέντα του για την χρηματοδότρια των ταινιών του, την ΕΡΤ, που την έσβησε ο Αντών Πασάς, το άφησε να περάσει στο ντούκου γλείφοντάς τον καταλλήλως σαν Χατζηαβάτης (όπως είπε ο Λευτέρης παραπάνω) με μια ηλίθια μαντινάδα.

  Η παρακάτω κυρία εκτός από ηθοποιός ήταν και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επί Κ.Κ. του Α’:

  και ο παρακάτω κύριος είναι σκηνοθέτης και επί χρόνια συνεργάτης της ΕΡΤ:

 34. π2 said

  Ξέρω βέβαια ότι από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι της τέχνης συνηθίζουν να κολακεύουν τους ισχυρούς,

  Ανθ’ ημών Σμαραγδής, θα έλεγε ο Πίνδαρος.

 35. Alexis said

  ΄Γιατί πετροβολάτε τον Σμαραγδή;
  Σα γνήσιος Κρητικός είπε να κάνει πράξη τους στίχους του Ερωτόκριτου:

  όπου κατέχει να μιλεί με γνώση και με τρόπο
  κάνει και κλαίσι και γελούν τα μάτια των αθρώπω

  Γέλια μέχρι δακρύων, τι άλλο θέλετε; 😀

  Εκτός θέματος: Ένα πολύ καλό άρθρο του Δημήτρη Μαρωνίτη περί τα γλωσσικά είχε χθές το «Βήμα», που ασχολείται με τον «αγαπημένο» του ιστολογίου Αντώνη Κουνάδη. Εκεί, μεταξύ άλλων, έμαθα ότι το 80% των λέξεων της πορτογαλικής έχουν ελληνικές ρίζες! (ισχυρισμός του κ. Κουνάδη βεβαίως…)

 36. Γιάννης Π. said

  Δεν είδα απάντηση ή μήπως μου ξέφυγε κανένα σχόλιο;; Υπάρχει τελικά «μέγας ανηφορίζων» στο έργο του Καζαντζάκη ή όχι;; Σχεδόν με σιγουριά μπορώ να πω ότι στα «Βίος και Πολιτεία Αλέξη Ζορμπά», «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Καπετάν Μιχάλης» και «Τελευταίος Πειρασμός» ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ως εκ τούτου -μιας και μιλάμε για κάποια από τα σημαντικότερα έργα του- καταρρέει η θεωρία περί συχνού και επαναλαμβανόμενου μοτίβου.

  Νομίζω δεν είναι σωστό να περάσει έτσι στα ψιλά το θέμα. Ο πρωθυπουργός της χώρας βάζει στο στόμα του μεγαλύτερου συγγραφέα μας (ή έστω του πιο αναγνωρίσιμου στον υπόλοιπο κόσμο) μια φράση που δεν έχει πει;; Δεν οφείλει να ανασκευάσει, να ζητήσει συγνώμη, να εξηγήσει τέλοσπάντων που το είδε γραμμένο;; Και όλα αυτά αφήνοντας ασχολίαστη όλη αυτή την κακόγουστη εκδήλωση-προπαγάνδα.

 37. spiral architect said

  Μες το ξομάντρι μάζευες σαλιάκους στο θυμάρι
  και μένα μου φαινόσουνα γάιδαρος με σαμάρι.

  (από επαέ)

  ξομάντρι: χωράφι χωρίς περίφραξη
  σαλιάκος: το σαλιγκάρι (άλλως: χοχλιός)

 38. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Παραχαράχτες, τυχοδιώχτες
  κι άνθρακες ,τάχα θησαυροί.
  σκιάχτρα που ξέβρασαν στις όχτες
  οι χείμαρροι ,οι θολοί καιροί.

 39. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  36: Μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε τίποτα και συμφωνώ μαζί σου.

 40. XHMIKOΣ said

  Mε το που έφυγα απο την Πύλο πλακώσαν ολοί αυτοί.Στο τσακ τη γλίτωσα!

 41. Γιάννης Π. said

  Όλα δείχνουν ότι το βρήκα!!!! Πόσο πολύ αγαπάω το Ίντερνετ. Κι εσένα φυσικά με τις αναρτήσεις σου!!!

  Λοιπόν επειδή όντως στα ελληνικά δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα σκέφτηκα να δοκιμάζω την αναζήτηση στο google books με πιθανές αγγλικές μεταφράσεις αυτού του περιβόητου «μέγας ανηφορίζων». Όταν λοιπόν δοκίμασα την μεταφραστική εκδοχή του «Great Ascender», το αποτέλεσμα έφερε μια συλλογή με συγκεντρωμένη αλληλογραφία του Καζαντζάκη.

  Σε ένα γράμμα λοιπόν του 1923 από το Βερολίνο προς τον Εμμανουήλ Παπαστεφάνου διαβάζουμε:

  «Our God is the Great Ascender, he catches hold of all beings to keep Himself from falling….»

  Το γράμμα στάλθηκε στον Παπαστεφάνου με αφορμή της συγγραφής της Ασκητικής και ο συγγραφέας ανέλυε το έργο του στον παραλήπτη, οπότε εύλογα οδηγήθηκα στο εν λόγω κείμενο αναζητώντας τον…. Μεγάλο Ανηφορίζοντα (σωστή η αιτιατική μου;;)

  Βρήκα on-line το κείμενο της Ασκητικής,

  από τον πρόλογο κιόλας μαθαίνουμε πως

  «στα πρόσκαιρα ζωντανά σώματα τα δύο τούτα ρέματα παλεύουν:
  α) ο ανήφορος…..
  β) ο κατήφορος……

  έπειτα λοιπόν από αναζήτηση:

  ανήφορος: 3 εμφανίσεις στο κείμενο.
  ανηφορίζω: 3 εμφανίσεις
  ανηφορίζων: 0 φορές (ουφ, ευτυχώς, θα ήταν απογοητευτικό!!!)

  όμως δεν επαναπαύτηκα, έκανα αναζήτηση με το πρώτο συνθετικό της περιβόητης έκφρασης, («Μέγας») και τότε… ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ.

  η περιγραφή που δίνει κάνει ο Καζαντζάκης για το Θεό στο γράμμα του 1923 υπάρχει αναδιατυπωμένη στην Ασκητική, όπου και εντοπίζουμε από που πραγματικά προήλθε η μετάφραση «the Great Ascender»:

  «Όμοια κάνει κι ο Θεός, ο Μέγας Εκστατικός. Μιλάει, μάχεται να μιλήσει, με θάλασσες και με φωτιές, με φτερά, με χρώματα, με κέρατα, με νύχια, με αστερισμούς και πεταλούδες, με ανθρώπους, όπως μπορεί, για να στερεώσει την έκσταση του»

  Ο Μέγας Ανηφορίζων λοιπόν στην πραγματικότητα είναι ο Μέγας Εκστατικός!!!!!!

  Συνεπώς,

  είτε ο Σαμαράς έχει διαβάσει την αλληλογραφία του Καζαντζάκη στα αγγλικά και επιχείρησε μόνος του τη μετάφραση, ή εξίσου πιθανό, πρόκειται για «αντιδάνειο», δηλαδή κάποιος εξέδωσε στα ελληνικά τα γράμματα του Καζαντζάκη μεταφράζοντας τα από τα αγγλικά, όπου και πιθανότατα έγινε η απόδοση του «Μέγας Ανηφορίζων» κι έτσι τη διάβασε κι ο πρωθυπουργός μας!!!!

  Έτσι κατέληγε και προηγούμενο σχόλιο μου σε άλλη ανάρτηση, έτσι θα καταλήξει και τώρα:

  Διάβασα ένα γράμμα που έγραψε ο Καζαντζάκης το 1923 στο Βερολίνο,

  Δεν είναι μαγικό το ίντερνετ;;;

 42. ππαν said

  Χίλα μπράβο Γιάννη Π.!!!

 43. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Πετάλωσες στον ανήφορο!! Εύγε

 44. utopia said

  τζαμπατζήδες οι συγγραφείς σ΄έναν κόσμο που καθημερινά πληρώνει με το αίμα του

 45. Γιάννης Π. said

  @42, 43, Ευχαριστώ!!! 🙂 Πάντως ενισχύεται η άποψη ότι ο πρωθυπουργός διάβασε το βιβλίο στα αγγλικά γιατί από ότι φαίνεται είναι αρκετά πρόσφατο «The Selected Letters of Nikos Kazantzakis edited and translated by Peter Bien» από τo Princeton University Press. Μάλιστα το 2012 έγινε και παρουσίαση του βιβλίου με τον μεταφραστή παρόντα, στο βιβλιοπωλείο της Εστίας (αυτό που έκλεισε).

 46. Θρασύμαχος said

  Απορώ με την προσπάθειά σας ν’ αναζητήσετε την πατρότητα του «ανηφορίζων»: μα δεν είναι «ηλίου φανερότερον» ότι ανήκει στον αλήστου μνήμης προπροκάτοχο του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, ο οποίος τη μέρα του θανάτου του Ελύτη είχε μιλήσει για «τον ποιητή που αγναντίζει το Αιγαίο»;

 47. spiral architect said

  @41: Συγχαρητήρια Γιάννη! 🙂
  The Selected Letters of Nikos Kazantzakis – Nikos Kazantzakis – Βιβλία Google

  (εγώ δεν το έψαξα με ξένο λεκτικό, αν και μυριζόμουν Ασκητική ή Αναφορά στο Γκρέκο)

 48. ππαν said

  Τους λόγους τους γράφουν σύμβουλοι. Οι οποίοι όχι ότι έχουν διαβάσει ήδη τα βιβλία από όπου αντλούν τα θέματά τους αλλά σκέφτονται: Σμαραγδής==> Καζαντζάκης==> πού να διαβάζω τώρα Καζαντζάκη, δνε έχει τίποτε μπεστ οφ;==>Α, τι βλέπω; Selected letters., νάτο!

 49. sarant said

  41: Γιάννη Π., σου βγάζω το καπέλο, είσαι Μέγας.

  Νομίζω ότι τα πράγματα εξελίχτηκαν όπως φαντάστηκε η Ππαν στο 47.

  Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος, διατί να το κρύβουμε, που το ιστολόγιο βρήκε τη λύση.

 50. Όχι μόνο η μαντινάδα, αλλά και το «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» παίζει να είναι η χειρότερη ταινία όλων των εποχών: http://www.ioncinema.com/news/god-loves-caviar-tiff-2012-review

 51. ΠΑΝΟΣ said

  Δεν μ’ αρέσει ως κινηματογραφιστής ο Σμαραγδής,θεωρώ ότι το έργο του ξεφουσκώνει πολύ γρήγορα.Ούτε βέβαια είμαι σαμαρικός-κάθε άλλο! Δικαιούται όμως ο Σμαραγδής κι ο κάθε Σμαραγδής να κάνει ό,τι τού γουστάρει.Να γλείφει ή να μην γλείφει.Δηλαδή αν έγλειφε κάποιον που μάς αρέσει; Ξέρω απίστευτα γλειψίματα κολοσιαίων ιστορικών προσώπων,καλλιτεχνών κ.λπ.Η προσωπολατρεία είναι γνωστό ιστορικό σπορ.Ποιός τα θυμάται,έτσι στο άψε-σβήσε; Πρέπει να το ψάξεις.Αρκετά με την καταδίωξη,τον αναθεματισμό,τον λιθοβολισμό τής άλλης άποψης.Αυτό το έφερε η άθλια οικονομική κρίση,μέσω πολλών πλευρών.Ίσως,όχι πάντα άδικα.Τελευταία θυμάμαι τον λιθοβολισμό τής Διβάνη.Κάτι σαν ιντερνετικός ταλιμπανισμός.Ας αφήσουμε λοιπόν να λέει ο καθένας την μαβλακία του.Δεν πά’ να πνιγεί ο καθένας που θα τού δώσουμε σημασία,επειδή δεν μάς βολεύει ψηφοθηρικά;

 52. tasos said

  Στης Μεσσηνίας τις ακτές σαν πας κατηφορίζων,
  της Ακροπόλεως θα βρεις τον μέγα διορίζων.

 53. ΣοφίαΟικ said

  30: Η εντύπωση που μου δόθηκε είναι ότι αν ο Σμαραγδής είχε την ίδια ακριβώς στάση και έλεγε τις ίδιες ακριβώς κοτσάνες σε εκδήλωση άλλου πολιτικού- του Τσίπρα, ας πούμε- θα σφυρίζαμε ανέμελα στον αέρα και θα λέγαμε ίσως ότι οι άνθρωποι της τέχνης λένε βλακείες, αλλά δε βαριέσαι.

 54. buzz said

  Σμαραγδένιος ανηφορίζων « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

  «Όμοια κάνει κι ο Θεός, ο Μέγας Ανηφορίζων»

 55. sarant said

  53: Έχεις κάποιο προηγούμενο περιστατικό κατά νου που να στηρίζει αυτή την εντύπωση; Υπήρξε κάποιο παράδειγμα φρικαλέου γλειψίματος που το αφήσαμε να περάσει;

 56. Ilios said

  Κορυφαίο! Την ξαναπάτησε ο Σαμαράς, θυμίζω το «εδώ συνέβη και εκείνο που ο Τζώρζ Όργουελ περιγράφει στο περίφημο βιβλίο του «1984» ως “new talk”.»
  (https://sarantakos.wordpress.com/2013/06/15/meze-70/)
  Γενικώς μεταφράζει από αγγλικά στα ελληνικά και πάλι στα αγγλικά, πώς γίνεται;

 57. NM said

  Γιάννη Π, Τα θερμά μου συγχαρητήρια !

 58. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  51.Σκανδαλωδώς ,αγρίως, ακριβοπληρωμένες (απ όλους μας) πατάτες έχει σερβίρει ο τύπος.Παρά τους διαλεγμένους κάθε φορά- κρεμ ντε κρεμ της ντόπιας διαπλεκόμενης διανόησης- συντελεστές ,τζίφος το αποτέλεσμα. Ο «βασιλιάς» είναι γυμνός.
  Αθώοι υπάρχουν εδώ μεταξύ μας.Αφελείς δε θ άξιζε όμως
  http://www.inews.gr/127/giannis-smaragdis-kai-fylaki-na-pao-avrio-i-psychi-mas-na-einai-kala-kai-ochi-to-stomachi-mas.htm

 59. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  54. Η σμαράγδεια πορεία,λίγο ν ασχοληθεί κανείς, θα δει ότι είναι απολύτως συμβατή με την κατάληξη στο προχθεσινό πινέλο του στον κυβερνήτη.
  Μάλλον επείγεται και δεν άντεχε να περιμένει μήπως με τη φθινοπωρινή επέλαση δεινών,αλλάξει κάτι στο πολιτικό τοπίο (π.χ.εκλογές) και να πάει να γλείψει αναλόγως (αν τον έπαιρνε βέβαια).
  Πριν λίγο καιρό, την εποχή «μεθόδου των τριών», κουτσομπολεύτηκε ότι το πήγαινε από Κουβέλη μεριά.

 60. NM said

  Μ’αρέσει ν’ακούω ανθρώπους να υπερασπίζονται το δικαίωμα στο γλείψιμο και να θαυμάζουν τους γλείφτες.
  Μ’αρέσει να σκέφτομαι ότι προσπαθούν έτσι να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους και το πόσες κατουρημένες ποδιές έχουν φιλησει στη ζωή τους.
  Μ’αρέσει που επιτίθενται σε όσους ειρωνεύονται τους γλείφτες και το ότι στη θέση του λοιδορούμενου φαντάζονται τον εαυτό τους.
  Μ’άρεσει που πιστεύουν ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αξιοπρεπείς άνθρωποι, έμειναν ακέραιοι γιατί απλά δεν τους δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να αυτοεξευτελιστούν.
  Μ’αρέσει η λογική του επιχειρήματος: «Αν ο Σμαραγδής έγλειφε τον Τσίπρα, δεν θα λέγατε τα ίδια» γιατί μου θυμίζει τα παιδιά που σε τέτοια απαντάνε: «Και μένα, αν η γιαγιά μου είχε καρούλια, θα ήταν πατίνι !»
  Μ’αρέσουν πολύ αυτά. Και περιμένω τη νέα «δέσμη επιχειρημάτων». Όπως:
  – Ο Ολιβερ Στόουν δεν γλέιφει τον Τσίπρα;
  – Ο Σλαβόϊ Ζιζεκ δεν κάνει το ίδιο;
  – Μήπως οι Αριστεροί δεν έγλειφαν τον Στάλιν;

 61. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  O μέγας αλληθορίζων

 62. Γς said

  59:
  Ε, όχι και πινέλο!
  Σε καμιά περίπτωση, Ατυχής όρος.

  Και θυμάμαι μια δικιά μου στο Σαιν Ζοζέφ. Χαριλάου Τρικούπη στο Κέντρο.
  -Μας πέταξαν στο διάλειμμα κάτι εργάτες από την πολυκατοικία δίπλα ένα πινέλο. Και οι καλόγριες πολύ θύμωσαν. Γιατί; Μπορεί να τους έπεσε κατά λάθος.

  Και καλά αυτή ήταν μικρή. Δεν ήξερε…

 63. Γς said

  ούτε κι η δικιά μου (να το προφέρει σωστά) στα προκαταρκτικά.
  -Λίγο πινέλι!

  Κι άντε να συνεχίσεις, όταν ο νου σου πάει στον .. Πιπινέλη!

 64. Γς said

  61:

  Σχέση αλληθορίζων και ανηφορίζων χλωμή τη βλέπω:

  «Το μάτι σου το αλληθορο που τρέχει στον κατήφορο»

 65. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Τί άλλο, γλωσσολογικό,να επανέλθουμε, μου έφερε το «ανηφορίζων», μιας και ακυρώθηκε άδοξα, μ αυτά και τ άλλα, η έννοια ανηφόρα (εδώ) ως αγώνας :
  Ανηφοράς είναι η καπνοδόχος στα μέρη μου.Χαρακτηριστικά μάλιστα, ο πήλινος σωλήνας των παλιών μελισσοκυψελών (τα διψέλια).
  ‘Οταν πεις για κάποιον «ανηφοράς» είναι ο διάτρητος χαρακτήρας. Αυτός που δεν έχει λόγο,μπέσα.Μαρτυράει τα μυστικά, αλλιώς «ξεπατοκάλαθο», εν ολίγοις,κούφιος.

 66. Γς said

  Αγαπητέ Γιάννη Π. εγώ δεν σου βγάζω το καπέλο. Πρώτον γιατί δεν ξέρω αν φοράς και δεύτερον διότι με τέτοιον ήλιο αυγουστιάυικα το χρειάζεσαι.
  Αλλά χωρίς αστεία, νομίζω ότι έχεις εσωτερική πληροφόρηση και αυτά τα «το έβαλα στα αγγλικά» κλπ τα θεωρώ προφάσεις εν αμαρτίες.
  Κάποιος στο σφύριξε!
  Σε κάθε περίπτωση όμως μπράβο σου
  🙂

 67. 41,
  Εκπληκτικό!
  Πάντως, ψάξιμο του «φορίζ» στο κείμενο βγάζει αρκετά «ανηφορίζω, -ει» (αλλά και μερικά «κατηφορίζω, -ει») όπως, πχ,,

  «Όλα τούτα είναι πρόσκαιρα και πολύτιμα σκαλοπάτια του Θεού που ανηφορίζει· και γκρεμίζουνται, ευθύς ως τα πατήσει ο Θεός ανεβαίνοντας.»

  «Μια δύναμη ανηφορίζει και ζητάει ελευτερία κι αθανασία.»

  «Ποια είναι η ουσία του Θεού μας; Ο αγώνας για την ελευτερία. Μέσα στο ακατάλυτο σκοτάδι μια φλογερή γραμμή ανηφορίζει και σημαδεύει την πορεία του Αόρατου.»

  «Ανηφορίζων» όντως δεν βρίσκω.

  …και η ζωή τραβάει την ανηφόρα…

 68. » ομάδα επωνύμων που έχουν σχηματιστεί από ονόματα γυναικών,…όπως…ο Θανάσαινας ή ο Γιαννάκαινας…»

  και Βασίλαινας με θρυλική ταβέρνα στον Πειραιά.

 69. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  67: Μιχάλη, στην Ασκητική ψάχνεις;

  65: Να και κάτι που δεν ήξερα -για τον ανηφορά.

 70. Γενικά η έννοια της ανηφόρας σαν χριστιανική μεταφορά έχει περίοπτη θέση στο έργο του Καζαντζάκη. Σκάλισα την Αναφορά στο Γκρέκο μήπως έχει τίποτα «ανηφορίζων» στο επεισόδιο με την επίσκεψη στο όρος Σινά, λέει πχ σ’ ένα σημείο: «Έχω ένα μεγάλο Αγωνιστή μπροστά μου, αυτόν θ’ ακολουθήσω· ένα φοβερό ανήφορο ανεβαίνει, θα τον ανέβω μαζί του», σελ 286. Αλλά όπως τα λέει ο Γιάννης Π. στο 41 θα ισχύει.

 71. MelidonisM said

  Γιάννης Π. the Great Researcher/ Ο Μέγας Ψάχτης
  να πούμε τον ascender ανεβάτη;;

  …λοιπόν εδώ η βαθιά ερμηνεία,
  είναι ζήτημα αισθητικής και όχι πολιτικής:
  η ομορφιά θα σώσει τον τόπο…

  «Σωτήρα της Ελλάδας μας Αντώνη Σαμαρά,
  εθάμπωσες τους βάρβαρους με τέτοιαν ομορφιά»

  31 Ιουλίου 2013, Ελευθεροτυπία
  ….
  Πάντως, βλέπω ένα φλερτ με τη Ν.Δ. Για τον Αντώνη Σαμαρά, μάλιστα, είχατε βγει και είχατε πει πως είναι «ο καλύτερος καπετάνιος», ο άνθρωπος που θα σώσει το καράβι της Ελλάδας. Α, ναι, και πως είναι «ωραίος»!

  «Ναι, είχα πει πως είναι ψηλός και όμορφος. Δεν είναι;».

  – Μα αυτό είναι το θέμα;

  «Ναι, η ομορφιά έχει σημασία. Ο πρώτος μινωικός νόμος μιλούσε για την αξία της ομορφιάς».

  – Εδώ ο κόσμος καίγεται, άνθρωποι απολύονται και πεινάνε και μας ενδιαφέρει το ύψος του κ. Σαμαρά;

  «Μα οι καλλιτέχνες ασχολούνται με την ομορφιά. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά των πολιτικών αναλυτών, των δημοσιογράφων, των επιστημόνων».

  – Δηλαδή δεν θα σας ενδιέφερε να γυρίσετε μια ταινία για όσα συμβαίνουν γύρω μας;

  «Οχι. Δεν είναι αυτή η δουλειά της τέχνης. Η τέχνη δημιουργεί οροπέδια καταφυγής της ανθρώπινης ψυχής. Δεν αντιγράφει ούτε ερμηνεύει τη ζωή».

  – Και ποιος λέει πως δεν απευθύνεσαι στην ψυχή όταν μιλάς για όσα μας ταλανίζουν;

  «Μα η ψυχή πρέπει να λιπαίνεται. Ο ντα Βίντσι, όταν έκανε την Τζοκόντα, ασχολήθηκε με το αν υπήρχαν γύρω του λιμοί και καταποντισμοί; Οχι. Ο Θεοτοκόπουλος ασχολήθηκε με την Ιερά Εξέταση και τους ανθρώπους που καίγονταν; Οχι. Ασχολήθηκε με τα αρχέτυπα του Κακού. Ο Καζαντζάκης στην Κατοχή έγραψε το πιο χαρούμενο έργο του, τον «Ζορμπά»».
  ….
  Αλλαξα από τότε που ο Λεωνίδας Κύρκος χαρακτήρισε «γελοία ανθρωπάκια» τους τότε ηγέτες. Εκτοτε έπαψα να είμαι «ιδιοκτησία» της Αριστεράς, βγήκα από το μαντρί, έγινα απελεύθερος. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως έριξα μαύρη πέτρα πίσω μου και δεν θα ξανασυνεργαστώ με την Αριστερά. Σταδιακά, πάντως, μέσα από την ενασχόλησή μου με τα ελληνικά γράμματα στράφηκα σε αυτό που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει «ελληνική ιδεολογία»».
  ….
  οι κριτικοί είναι σκληροί μαζί σας. Δεν σας προβληματίζει αυτό;

  «Οχι σκληροί. Εχθρικοί είναι!».
  Πώς το εξηγείτε αυτό;

  «Δεν έχω «χαϊδέψει» ποτέ κανέναν. Κι αυτό φαίνεται πως κάποιοι δεν το συγχωρούν. Μπαίνουν στην αίθουσα προκατειλημμένοι. Εγώ, πάντως, συγχωρώ όσους έγραψαν αρνητικά για μένα. Ξέρετε πως οι θεατές του Βαρβάκη έβγαιναν από την αίθουσα κλαμένοι; Ο κόσμος αναρωτιόταν γιατί οι κριτικοί με χτυπούν έτσι.
  ….
  Δεν μπορεί όμως να είναι όλοι οι κριτικοί προκατειλημμένοι, έτσι;

  «Κοιτάχτε, εγώ δεν ακολουθώ τις μόδες, δεν παίζω με θέματα διαστροφικά, ούτε με θέματα νοσηρότητας».

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=377062
  «Αν οι πολιτικοί αγαπούσαν την πατρίδα μας…»

 72. 69,
  Ναι, κάπου βρήκα το PDF, αλλά δεν θυμάμαι πού. Βγαίνει αμέσως στο γκουγκλ.

 73. sarant said

  70-71: Eυχαριστώ, χρήσιμα και τα δύο!

 74. 71.

  – Δηλαδή δεν θα σας ενδιέφερε να γυρίσετε μια ταινία για όσα συμβαίνουν γύρω μας;
  «Οχι. Δεν είναι αυτή η δουλειά της τέχνης. Η τέχνη δημιουργεί οροπέδια καταφυγής της ανθρώπινης ψυχής. Δεν αντιγράφει ούτε ερμηνεύει τη ζωή».

  Κελλί Μηδέν
  http://www.lifo.gr/team/prosklitirio_nekron/40843

 75. LandS said

  Γιατί το «εκστατικός» να γίνει ascender στα Αγγλικά; Επειδή το ecstatic δεν είναι ουσιαστικό και η απόλυτη έκσταση μπορεί να είναι κάτι σαν την Ανάληψη;
  Έπειτα, τόσο χαζός είναι ο λογογράφος, ή ο ίδιος ο Σαμαράς, που τούρθε στο μυαλό η ανηφόρα και έφτιαξε το «ανηφορίζων» (Χριστέ και Παναγιά) αντί να τούρθει η ανάληψη, και να πει «ο Μέγας Αναληφθείς», ας πούμε; (Και αυτό πλάκα θα είχε) .
  Από όλο το έργο Καζαντζάκη αυτό βρήκε;
  Αλήθεια τα κολ(εγι)όπαιδα της δημοσιογραφίας που ειρωνεύτηκαν τον Τσίπρα για το «γκρεμιστής» του Παλαμά, είπαν τώρα τίποτα;
  Ναι ρε τον Τσίπρα παινεύει ο Όλιβερ Στόουν και τον Σαμαρά ο Σμαραγδής. Γουστάρω.

 76. spiral architect said

  Ας του αφιερώσουμε λοιπόν του Γιάννη του Σμαραγδή το ανάλογο τραγούδι:

 77. @71: «Ο πρώτος μινωικός νόμος μιλούσε για την αξία της ομορφιάς». Μμμμναι.

 78. Ο δεύτερος για τι πράμα μιλούσε, ξέρει κανείς;

 79. spyroszer said

  Έγιναν τέτοια πράματα στην Πύλο και εγώ σήμερα τα μαθαίνω….
  41. Συγχαρητήρια.
  Έχω και εγώ μια μικρή ένσταση ότι ο ascender αντιστοιχεί στον Εκστατικό. Νομίζω ότι αντιστοιχεί σε Εκείνον που αιώνια ανεβαίνει, στο παρακάτω απόσπασμα της Ασκητικής:
  – Κύριε, ποιος είσαι; Σάν Κένταυρος υψώνεσαι μπροστά μου, με τα χέρια στον ουρανό τανυσμένα, με τα πόδια καρφωμένα στη λάσπη.
  – Είμαι Εκείνος που αιώνια ανεβαίνει!
  – Γιατί ανεβαίνεις; Ξενεφρίζεσαι, αγωνιάς, μάχεσαι να ξεθηκαρώσεις από το ζώο. Από το ζώο κι από τον άνθρωπο. Μη με αφήνεις!
  – Μάχουμαι, ανεβαίνω, για να μην πνιγώ. Απλώνω τα χέρια μου, πιάνουμαι απ΄ όλα τα ζεστά κορμιά, σηκώνω απάνω από το μυαλό το κεφάλι μου για ν΄ αναπνέψω· ολούθε πνίγουμαι, πουθενά δε χωρώ!

 80. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  74. Στο λίκνο της λάιφο γράφουν, μεταξύ των άλλων ότι ο Σμαρ ήταν στο Παρίσι το Μάη του 68, λόγω σπουδών. Ναι; Πόθεν τεκμαίρεται;
  Μήπως συγκατοικούσαν και με τον Κούνδουρο;

 81. sarant said

  79: Δεν αποκλείεται, πρέπει να το μελετήσουμε.

 82. Κουγιαγια said

  80.
  Δεν νομίζω ότι ήταν το ´68.
  Μετά το ´71 τον είχαμε δεί στη σιτέ στο Παρίσι.

 83. Panos Sakkas said

  «Όλοι»
  Πρόχειρη λύσης της στιγμής
  κι ρίμ’ αθλία στ’ «αλώνι»
  μα είχες ξεχάσει πως φορούν
  και λεν’ το παντελόνι.

 84. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ήλιος-αλώνι-Αμερική
  κι οι χάρες του Αντώνη
  σύνθεση-πούντρα μαγική
  σμαραγδο-χρυσο-σκόνη

  http://www.ishow.gr/news.asp?guid=22CAC8FA-8532-425D-B9DD-DDFE841C1FDB

 85. Δημήτρης Μ. said

  Σκηνές από τον «Μεγάλο ανηφορίζοντα»

 86. Cardani Mediolanensis said

  Μια μικρή ιστορία του κοντοχωριανού μου Λουίτζι Μαλέρμπα, που μπορεί νάχει σχέση ,μπορεί και να μην έχει ,αλλά και νάχει και να μην έχει, είναι de natura abscondita. Γι’αυτό … Quinquies exscriptus, maneat tot millibus annis!
  «Η σκεπτόμενη κότα»
  Μια κότα απ’ την Καλαβρία αποφάσισε να γίνει μέλος της Μαφίας. Πήγε σ’εναν υπουργό της Μαφίας για να πάρει συστατική επιστολή ,αλλά αυτός της είπε πως Μαφία δεν υπάρχει. Πήγε σ’έναν δικαστή της Μαφίας, αλλά κι αυτός της είπε πως Μαφία δεν υπάρχει. Έτσι η κότα επέστρεψε στο κοτέτσι, κι όταν οι άλλες κοτες τη ρωτούσαν,αυτή απαντούσε πως Μαφία δεν υπάρχει. Τότε όλες οι κότες σκέφτηκαν πως είχε γίνει μέλος της Μαφίας και τη φοβόντουσαν πολύ.

 87. sarant said

  86: Χαχαχά!

 88. Δημήτρης Μ. said

  Επίσης:

 89. Φωτοτυπάκιας said

  Γεια σας!
  Νομίζω ότι η φράση «ο μέγας ανηφορίζων» ήταν μια έμπνευση της στιγμής. Ο πρωθυπουργός, έτσι για να εντυπωσιάσει το κοινό και τις κάμερες, στην αρχική του εντελώς αυτοσχέδια και όχι προμελετημένη φράση ότι «ο ήρωας του Καζαντζάκη διαλέγει πάντοτε την ανηφόρα», συμπλήρωσε ατυχώς ότι ο Καζαντζάκης σε διάφορες στιγμές, σε διάφορα βιβλία, ονομάζει τον ήρωά του «ο μέγας ανηφορίζων». Το να πετάς διάφορες φράσεις εντυπωσιασμού και να το παίζεις πολύξερος, είναι κάτι όχι και τόσο ασυνήθιστο. Κάτι λέει για αυτήν τη συμπαθή ανθρώπινη εκδήλωση ο Τσέχωφ σε κάποιο θεατρικό του έργο.
  Αυτά όμως τα σχετικά με τις ανηφόρες, και νομίζω ότι αυτά είχε στο νου του ο πρωθυπουργός, έχουν την προέλευσή τους στην πολύ γνωστή εισαγωγή του Καζαντζάκη στην «Αναφορά στον Γκρέκο» (σελ. 15 και 16 στην επανεκτύπωση του 1997).
  «Τέσσερα στάθηκαν τ’ αποφασιστικά σκαλοπάτια στο ανηφόρισμά μου, και το καθένα φέρνει ένα ιερό όνομα: Χριστός, Βούδας, Λένιν, Οδυσσέας.»
  «Μια λέξη πάντα, σε όλη μου τη ζωή, με τυραννούσε και με μαστίγωνε· η λέξη Ανήφορος· τον ανήφορο αυτόν θα ‘θελα εδώ, με αλήθεια μαζί και φαντασία, να παραστήσω· και τις κόκκινες πατημασιές που αφήκε το ανηφόρισμά μου.»

 90. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  86. Διολεμένο!
  «Αλλού τ ανηφορίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες» 🙂

 91. sarant said

  89 -και πριν.

  Τελικά καταλήγω στο εξής, που το πρόσθεσα στο τέλος του άρθρου:
  Προσθήκη: Όπως ανακάλυψε ο φίλος Γιάννης Π. (σχόλιο 41 και επόμενα), ο Μέγας Ανηφορίζων θα μπορούσε να είναι η κουτσομετάφραση που έφτιαξε κάποιος λογογράφος του πρωθυπουργού, ο οποίος ψάχνοντας στο περσινό βιβλίο The Selected Letters of Nikos Kazantzakis βρήκε τον όρο the Great Ascender, σε μια επιστολή του 1923 όπου ο Καζ. εκθέτει τις γενικές γραμμές της Ασκητικής που έγραφε εκείνη την περίοδο. Στην Ασκητική βέβαια χρησιμοποιείται ο όρος “ο Μέγας Εκστατικός”, αλλά σε πολλά σημεία του έργου υπάρχουν αναφορές στον ανήφορο, που πράγματι είναι μοτίβο του Καζαντζάκη, π.χ. “Εκείνος που αιώνια ανεβαίνει” ή “τον Ένα που ανηφορίζει”. Αλλά και στην Αναφορά στον Γκρέκο, στην εισαγωγή, υπάρχει η εικόνα του ανήφορου: “Μια λέξη πάντα, σε όλη μου τη ζωή, με τυραννούσε και με μαστίγωνε· η λέξη Ανήφορος· τον ανήφορο αυτόν θα ‘θελα εδώ, με αλήθεια μαζί και φαντασία, να παραστήσω· και τις κόκκινες πατημασιές που αφήκε το ανηφόρισμά μου.”

  Θα ήθελα να έχουμε κάνει λάθος, και να υπάρχει απόσπασμα του Καζαντζάκη, έστω και ένα, που να περιλαμβάνει τον όρο “Ο Μέγας Ανηφορίζων” αλλά πολύ φοβάμαι πως δεν υπάρχει και πως ο κ. Σαμαράς, είτε αυτοσχεδιάζοντας είτε ακολουθώντας τη λεξιπλασία λογογράφου του, έπλασε τον σόλοικο όρο και έτσι ουσιαστικά ασέβησε στη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα. Αν διαβάζει κάποιος από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ας μας διορθώσει.

 92. Μιχαλιός said

  Νίκο, η επιστολή του Καζαντζάκη είναι δημοσιευμένη στα ελληνικά από το 1972 (η παραπομπή στα Selected Letters είναι: [Κυριάκος] Μητσοτάκης [!;], [Ο Καζαντζάκης μιλεί για το Θεό], σελ.72-8). Δεν μπορεί κανένας Χριστιανός να μας το βρει και να μας πει τι ακριβώς έχει μεταφραστεί ως «Great Ascender»;

 93. sarant said

  92: Ναι, αυτή είναι η παραπομπή.

  Έχει κανείς το βιβλίο; Βάζω την αναφορά στο άρθρο.

 94. Ησυχία όλοι, μόλις καταφέραμε να έχουμε ανταπόκριση από τον Μέγα Κορνήλιο στο κινητό, από όπου μας στέλνει την εξής μαντινάδα:

  Το όλοι ξέρε σύντεκνε, στ’ αλώνι δεν ριμάρει
  κι απέ κοντά στον Τρυγητή μας λές για Αλωνάρη !

  Ευχαριστούμε για την προσοχή σας κυρίες και κύριοι! 😉

 95. Γς said

  Να και τα Breaking news!

 96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Αφορισμένος και ανηφορισμένος λοιπόν ο κοντογείτονας του Σμαρ που θα τον συγυρίσει (κι αυτόν), με το δικαίωμα του χωριανού.
  Πώς οι Αμερικάνοι δεν άφησαν κανέναν απ τους δικούς τους ;(έτσι είπε στην Ευάννα που πήγε να του γλωσσίσει)

 97. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  94. Σκέψου να το ριμάριζε
  τ΄ αμερικαναλώνι
  μ ήλιο που βγαίνει καφτερός
  και τον λατρεύει η Βόνη

 98. Γς said

  96, 97:
  Την Ευάννα (>που πήγε να του γλωσσίσει -τελικά είσαι επικίνδυνη) την ξέρουμε.
  Η Βόνη ποια είναι;

 99. oikodomos said

  Καλησπέρα.
  Για τον Καζαντζάκη δεν ξέρω. Δεν μου πολυαρέσει και εκτός από τον καπετάν μιχάλη, πριν πολλά χρόνια και την ασκητική (κι αυτή παλιότερα) , δεν τον έχω διαβάσει.
  Για τον σκηνοθέτη όμως και τη μαντινάδα του…μια χαρά τα είπε…
  Αφήστε ήσυχο τον Σμαραγδή! Είπε την αλήθεια… : http://e-oikodomos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_5026.html (για… του σχολίου το αληθές)
  Καλή δύναμη!

 100. gmich said

  ….Σε διάφορες στιγμές διάφορων βιβλίων…( έχουν στιγμές και τα βιβλία;) Φοβερή πρόταση, υπόδειγμα απόλυτης σαφήνειας ! Αν είσαι μέγας κατηφορίζων λες ότι σου κατέβει.

 101. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα κι άλλη μαντινάδα να μη μας βρει… 🙂

 102. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  http://www.iefimerida.gr/content/118691/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%C2%AB%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B4%CE%AE%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%89%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B9

 103. napouser said

  ποσο πλακα εχετε οντως.
  ενας σκηνοθετης που μεχρι χτες η αριστερα εγλυφε απο σημερα εγινε μισητο προσωπο
  μετα απο 1000 λογους που θα μπορουσατε να βρειτε να πειτε ενα καλο λογο ψαξατε πως να ριξετε χολη και δηλητηριο

  αλλα απο την αλλη να μου πεις ο καθενας πρεπει να βγαλει και το ψωμι του ετσι δεν ειναι
  λεξεις να ναι και οτι να ναι
  παραγγελνει η κουμουνδουρου γλυψιματα επι το εργον ο σαραντακος π.χ. οσιος θανασης
  παραγγελνει η αυγη δολοφονια ξεκιναμε ο «γελοιος» σμαραγδης

  ειναι αυτο που λεμε η επιτομη της «πορνης των λεξεων»

 104. Socyaclist said

  Σμαραγδής: «Οι Έλληνες τον έχουν ανταμείψει και τον ψήφισαν ως τον καλύτερο καλλιτέχνη του 2012 και στο εξωτερικό επέλεξαν την ταινία Ελ Γκρέκο να φιγουράρει στην πέμπτη θέση, μέσα στις δέκα καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Επίσης του έδωσαν το βραβείο του δεύτερου καλύτερου σκηνοθέτη όλων των εποχών, μετά τον Μιχάλη Κακογιάννη!» http://www.star.gr/Pages/Politismos.aspx?art=189702&artTitle=giannis_smaragdis_kai_fylaki_na_pao_avrio_i_psychi_mas_na_einai_kala_kai_ochi_to_stomachi_mas
  (καλά, είναι «δημοσιογραφία» STAR). Γιατί τον λοιδορείτε λοιπόν; Και για να μην έχετε αμφιβολίες: 10.122 ψηφοφόροι τον ψήφισαν http://newpost.gr/post/177432/prosopo-tis-xronias-o-Antonis-samaras/ και η ταινία αναφέρεται σε κάποιες λίστες με διάφορες σειρές (ο ίδιος το λέει εδώ http://olympia.gr/2013/07/30/%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B4%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B1%CE%B3/ και μάλλον από εδώ http://greekoldcinema.blogspot.gr/2013/01/10.html το έμαθε ο ίδιος. Πηγές τους αξιόπιστες δεν βρήκα αλλά εδώ http://www.imdb.com/list/hf67FcNW3pE/?start=1&view=compact&sort=user_rating:desc&defaults=1&scb=0.7269945028237998 είναι σαφές ότι σε καμιά κατάταξη δεν αληθεύει κάτι τέτοιο…

 105. spiral architect said

  Επειδή σχετίζεται με αυτόν που αγαπάμε ούλοι υπογράψτε το παρακάτω:

  Εμείς, ως υπεύθυνοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αλλά και ολόκληρου του κόσμου) είμαστε βαθειά σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι από την σημερινή ανακοίνωση της ΕΒU μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/08/ert-streaming-to-end-as-interim.html , με την οποία ανακοινώνει τη διακοπή της μετάδοσης του σήματος της ΕΡΤ.

  Για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εχουν αποδείξει την αποφασιστικότητά και την αφοσίωσή τους παράγοντας και μεταδίδοντας 24ωρο Ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα. Και μάλιστα υψηλού επιπέδου!

  Από την άλλη πλευρά, η αποκαλούμενη, Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ) είναι ένας παράνομος «φορέας- φάντασμα», μια ενδιάμεση τηλεόραση που το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτείται «παρασιτικά» από το αρχείο της ΕΡΤ.

  Κάνουμε επείγουσα έκκληση σε εσάς, ως Πρόεδρο της EBU, να μην σταματήσετε τη μετάδοση του σήματος της ΕΡΤ και να την κρατήσετε ζωντανή μέσα από τους δορυφόρους της EBU, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

  Υπογραφές εδώ: Ask EBU to keep ERT alive!
  και διαδώστε το!

 106. sarant said

  104: Είπαμε. αν ο άλλος είναι ψηλός και όμορφος…

  103: Το βρήκατε, we are in it only for the money που έλεγε κι ο άλλος.

 107. spiral architect said

  Μην προσπαθείτε να μάθετε συντακτικό σε ένα δέντρο.
  Χάνετε τα λόγια σας
  Χάνετε το χρόνο σας
  Και ενοχλείτε και το δέντρο.

 108. Γς said

  106:
  > ο άλλος είναι ψηλός και

  Παροιμίες

 109. RaspK said

  Μητρώνυμο που έχω απαντήσει πολύ τελευταία είναι το «Φωτείνης.» Μου έκανε φοβερή εντύπωση μάλιστα. Αξίζει να γίνει μια μέρα μια σοβαρή προσπάθεια να καταγραφούν τα περισσότερα δυνατά ονόματα της Ελλάδας, δεν είναι και τόσο δύσκολο με το αρχείο των δημόσιων υπηρεσιών.

 110. munich said

  Του Σμαραγδή ο Καβάφης ήταν μέτριο, ο Ελ γκρέκο δεν κατάλαβα γιατί έγινε ντόρος, εγώ το είδα γιατί ήταν η τελευταία ταινια του Μουστάκα που μου αρέσει, κατα τάλλα εντελώς ασυνάρτητο. Το αλαλούμ, που μόλισ έμαθα ότι το σκηνοθέτησε , είναι ασυζητητι ταινιάρα. Το Κελί Μηδέν όμως παιδιά μου άρεσε πολύ, το είχα δει πολύ παλιά όταν με ενδιέφερε το ελληνικό πολιτικό σινεμά.

  Πάντως ναι, πολλοί καλλιτέχνες κολακεύονται και κολακεύουν την εξουσία, και ακόμα περισσότεροι προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτήν και τυχόν εύνοιά της. Θυμηθείτε την περίπτωση του Σπανουδάκη που έφτασε να χασρακτηρίσει ον αιρ τους πασόκους σκουλήκια, τώρα που βρίσκετε άραγε? τον έφαγε η μαρμάγκα μετά την πτώση των «φίλων» του .

  επ’ εκαιρίας να σας χαιρετίσω από την καινούργια μου πατρίδα, την εξωτική Τσεχία. Η ευρωζώνη μας κούρασε βρε αδελφέ και το ανατολικό ελντοράντο μας σαγήνεψε. Δεν αλλάζω όμως νικνέιμ γιατί αν η μισή μου καρδιά βρίκσεται εδώ πέρα, η άλλη μισή για πάντα στο Μόναχο…

 111. Emphyrio said

  Μεγας Ανηφοριζων ο ενας και Μεγας Λεμπαουσκι ο αλλος (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Big_Lebowski). Να μην πω ποιον προτιμω….

  Νικοκυρη, κατι πρεπει να κανεις με το woodwork του νικοδομηματος. Καθε που πιανει νοτιας βγαινουν ερποντας απο εκει μεσα διαφορα ζουδια που τις αλλες μερες της καλοκαιριας ουτε που αδειαζουν να μας χεσουν, που θα ελεγε και ο Τσιφορος. Κανενας εξορκισμος, καμια γατα, κανενα φλιταρισμα… Αλλαζουν και τα χρηστωνυμα καθε πεντε λεπτα και το plonk4w δεν ειναι το καταλληλο διορθωτικο.

 112. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  111.
  Ουτ ο θεός δεν αγαπάει το σαλιάρη (γράφτηκε σε κάποιο σχόλιο).
  Ήταν γελοίο γλείψιμο. (Αν το κάνουν,για τους λόγους τους), οι πραγματικοί καλλιτέχνες κολακεύουν με στιλ. Τέτοια φτηνομπουρδολογία είναι σιχαμερή. Μα τί είπε το στόμα του; Στης Αμερικής τ αλώνι φέγγει ο ήλιος σου παγώνι; και σ αγαπάμε όλοι;
  Ω ιστορία πάρε δραμαμαμίνη!

 113. Emphyrio said

  Δεν μιλαω για τον συμπατριωτη σας, αγαπητη Εφη Εφη, οταν αναφερομαι στα ζουδια. Για κατι αλλα ζουδια μιλαω. Παντως ευχομαι να φτασει γρηγορα η στιγμη που θα τα θυμομαστε ολα αυτα και θα ξεκαρδιζομαστε στα γελια, οταν θα λεμε «Θυμασαι εκεινον τον μ@λ@κ@ που ειχαμε για υπουργο;» «Γιατι, εσυ ξεχνας τον αλλο;» κ.ο.κ.

 114. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  (ώπα, για το Μόναχο 110) κι ακόμη να πούμε ότι το Αλαλούμ είχε 3 σκηνοθέτες και με το Χάρυ Κλυν 6!
  Για δέστε τι λέει ο Κλυν για το Σμαρ στο μπλογκ του

 115. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Τώρα το είδα το κολεόπτερο που ξετρύπωσε (το ζούδι). Βιαστική λαχανιαστή πληκτρολόγηση κι ύστερα δρόμο. Κοπρομάμουνα

 116. sarant said

  110: Καλή συνέχεια στο νέο στάδιο. Όχι στην Πράγα; Τα μιλάτε καθόλου τα τσέχικα;

  113-115: 🙂

 117. ανωνυμος said

  Σύμφωνα με μία πιο πρόσφατη γιουτιουμπίστικη (όπως λένε και στην Κρήτη) εκδοχή, η σωστή μαντινάδα στον Αντώνη είναι:

  Σαν ήλιος βγήκες φωτεινός στσ’ Αμερικής τ’ αλώνι, μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι.

 118. cronopiusa said

  Αγαπητέ Μunich
  Δεν είναι ξενιτιά εκεί που άλλη γλώσσα έχουν
  Μα είναι εκεί που οντε πονείς,γύρω δεν το κατέχουν

  Πρόσφατα διάβασα το αριστούργημα Jean-Michel Guenassia – La vie rêvée d’Ernesto G.
  στη Πράγα, τι τύχη!!

  Καλή τύχη Οδυσέα

 119. cronopiusa said

  Οδυσσέα

 120. 116α,
  Δηλαδή άΠραγος ο Μοναχός;

 121. 110,
  Να ´σαι γερός και να γευτείς χαρές πατρίδας τσέχας
  Ευχές και χαιρετίσματα μηνώ σου απ´ το Tejas*

  *Τέχας

 122. sarant said

  120-121: Ρέντα ο Μιχάλης 🙂

 123. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  117. 🙂 Από την Πύλο έρχεται και στην κορφή κανέλα

  >>Σαν ήλιος βγήκες φωτεινός στσ’ Αμερικής τ’ αλώνι, (μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι ) ,παρένθεση και κόμα καλύτερα.’Εχει πολλές ρίμες και σχετικές

  το σάλιο μου απλώνει
  και τέλεια μονώνει.
  Εύκολα δε στεγνώνει
  και σε περικυκλώνει
  -κανείς μη σου σιμώνει
  κλπ κλπ

  .

 124. Γς said

  123:
  >κανείς μη σου σιμώνει

  Βάλε και λίγο ανεμώνη
  Ή
  κανείς μη σου σιμώνει
  ούτε η Simone Signoret

 125. munich said

  Σας ευχαριστώ πολύ. δεν καταλαβαίνω γρυ τσέχικα ούτε καμία άλλη παρεμφερή γλώσσα. Ξέρω όμως να χαμογελώ και να ευχαριστώ ευγενικά όλους εκείνους που με βοηθάνε ή και όχι αλλά και σε κάθε ευκαιρία να ομολογώ πόσο πιο ωραία και πόσο πιο ανθρώπινη είναι η πόλη που μένω σε σύγκριση με την πρωτεύουσα της χώρας που μένουν όλοι οι δήθεν, οι μπιζιμπόιδες και δε συμαζέυεται…
  Αναγκαστικά θα αραιώσω για λίγο, έχουμε και το Μπρνο μοτοτζιπι και καταλαβαίνετε 🙂

 126. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  125.

 127. RaspK said

  Άλλο ένα ακόμη που πέτυχα σήμερα: «Καλλίστης.»

 128. spiral architect said

  Ομπάμα και Σαουδάραβες,
  στα πόδια σου Αντώνη,
  όποιος σε βλέπει μάγκα μου,
  του πέφτει το σαγόνι

 129. Μιχαλιός said

  91-93 Νικοκύρη, η πολλή σιγουριά βλάφτει κάποτες. Αντιγράφω από την έκδοση του Μητσοτάκη, σελ.76 (αντίτυπο στη Γεννάδειο):
  «Ο Θεός μας είναι ο Μέγας Ανηφορίζων. Πιάνεται απο όλα τα όντα να μην πέσει. Πιάνεται από την καρδιά μας και φωνάζει. Ορμούμε μαζίτου. Ταφτίζομε τη μοίρα μας. Θα νικήσομε; Στον α΄. βαθμό της μύησης λέμε: Θα νικήσομε. Το καλό θα νικήσει. Στο β΄! βαθμό λέμε: Νίκη και ήττα, καλο και κακο, απάνω και κάτου, αρχη και τέλος, ύλη και πνέμα είναι διάκριση απλοϊκη του νου. Ο ακατάλυτος αγώνας είναι η ουσία του Θεου. Χωρίς τέλος, χωρίς αμοιβη, πέρα από κάθε σκοπο. Μη ρωτάς! Ανέβαινε!…»

  Το μονοτονικό (με «άτονα» τα οξύτονα) είναι του Καζαντζάκη και το τηρεί ο εκδότης. Την επίμαχη πρώτη φράση την παραθέτει ο Μητσ. και στο εισαγωγικο του σημείωμα (σελ.71). Δίνει και φωτογραφίες της επιστολής, αλλά όχι αυτού του κομματιού.

  Ακαλαίσθητη ίσως η φράση του Καζαντζάκη και παραπλανητική το δίχως άλλο η εξήγηση του Σαμαρά, αλλά πάντως… .

 130. sarant said

  129: Μιχαλιέ, σευχαριστώ. Βλέπω πως την πάτησα μεγαλοπρεπώς. Θα μπορούσα να πω ότι άλλο επιστολή και άλλο έργο, ή ότι η λέξη δεν υπάρχει σε «πολλά» έργα, αλλά η ουσία είναι πως την πάτησα. Τι να πω, δεν το περίμενα από τον Καζαντζάκη!

 131. gbaloglou said

  Μεγάλως ανηφόρισας
  έκθετος εν Θεσσαλονίκη
  γοήτευσας τας γόησσας
  σάλπισας προς τη νίκη

  Δεν σ’ άφησε ο Μπουτάρης
  ούτε μετρό να πάρεις
  συ όμως λαμπρέ Αντώνη
  πας και με το παϊτόνι

 132. sarant said

  🙂
  Γεια σου Γιώργο!

 133. spiral architect said

  Διαγωνισμός γλειψίματος:
  Η καλύτερη μαντινάδα για τον Σαμαρά κερδίζει 50.000 ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: