Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εις αναζήτησιν πιστής Αλεξανδρινής φελάχας (Μποστ, 1964)

Posted by sarant στο 23 Αυγούστου, 2013


Όπως κάθε καλοκαιρινή Παρασκευή, σήμερα δημοσιεύω ένα ακόμα σκίτσο του Μποστ, κι αφού καλώς ή κακώς το πήραμε κορδόνι να δημοσιεύω ένα σκίτσο απο κάθε χρονιά, σήμερα θα δούμε ένα σκίτσο του 1964 (την περασμένη Παρασκευή είχαμε σκίτσο του 1963).

Το σημερινό σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Αυγή, με την οποία συνεργαζόταν ο Μποστ το 1964, περίπου τέτοιες μέρες, συγκεκριμένα την Κυριακή 30 Αυγούστου 1964:

bostegypt

Έχει περάσει μισός αιώνας από τότε, αλλά τους πρωταγωνιστές πιθανόν να τους αναγνωρίζετε. Το σκίτσο έχει ως αντικείμενο την επίσκεψη του Μακαρίου στην Αίγυπτο και τη συνάντησή του με τον ηγέτη της χώρας, τον Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ. Ο Αύγουστος του 1964 ήταν δύσκολος για την Κύπρο: από τις αρχές Αυγούστου 1964 στην περιοχή της Τυλληρίας στη βόρεια Κύπρο μαίνονταν συγκρούσεις μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, και στις 8-10 Αυγούστου η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε την περιοχή με βόμβες ναπάλμ, προκαλώντας πολλά θύματα κυρίως στον άμαχο πληθυσμό. Μπροστά στο ενδεχόμενο τουρκικής απόβασης, ο Μακάριος ζήτησε τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα θερμότατες δηλώσεις του Χρουστσόφ και φήμες ότι επίκειται κυπροσοβιετική συμφωνία προμήθειας όπλων (η οποία πράγματι συνήφθη τον Σεπτέμβριο).

Αναζητώντας και άλλα στηρίγματα εκτός ΝΑΤΟ, ο Μακάριος είχε επισκεφθεί από τις 29 έως τις 31 Αυγούστου την Αίγυπτο. Η επίσκεψη είχε περισσότερο συμβολικά παρά ουσιαστικά αποτελέσματα, αλλά οπωσδήποτε ενίσχυσε τη θέση της Κύπρου. Την ίδια εποχή η ελληνική κυβέρνηση είχε δεχτεί με ευμένεια το αμερικανικό σχέδιο Άτσεσον, που πρόβλεπε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα με αντάλλαγμα την παραχώρηση της χερσονήσου της Καρπασίας στην Τουρκία και ευρεία αυτοδιοίκηση στους τουρκοκυπρίους, και είχε κριθεί διχοτομικό από την κυπριακή ηγεσία. Ένα βελτιωμένο σχέδιο Άτσεσον, που πρόβλεπε απλώς εκμίσθωση της Καρπασίας στην Τουρκία αλλά παραχώρηση του Καστελλόριζου, έγινε δεκτό για συζήτηση από την Ελλάδα (ο Παπανδρέου είχε πει «μας χαρίζουν πολυκατοικία και θα κολλήσουμε σε ένα διαμέρισμα;» ή κάτι ανάλογο) όχι όμως από την Κύπρο, ούτε από την Τουρκία.

Ο Μποστ παρουσιάζει τον Μακάριο, συνοδευόμενο από τον νεαρό τότε (32 χρονών) Σπύρο Κυπριανού (υπουργό εξωτερικών) να συνομιλεί με τον Νάσερ. Ο τίτλος παραπέμπει σε τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη («Αλεξαντριανή φελάχα») ενώ η αρχή της ομιλίας του Μακάριου σε άλλο ρεμπέτικο («Χατζηκυριάκειο» του Μπαγιαντέρα). Απελπισμένος από τις απιστίες των λευκών «κοριτσιών» (Αγγλίας και Αμερικής), ο Μακάριος αναζητεί πιστή φελάχα.

Ο Μποστ, ακολουθώντας τη δική του ιδιότυπη λογική, συνδέει την σύγχρονή του κατάσταση με τη συμμετοχή των Αιγυπτίων στην… επανάσταση του 1821 και παρουσιάζει τον Νάσερ να έχει τύψεις επειδή στο Μανιάκι οι Αιγύπτιοι σκότωσαν τον Παπαφλέσσα –και γι’ αυτό το λόγο να θέλει να επανορθώσει βοηθώντας τώρα έναν άλλο ιερωμένο, δηλαδή τον Μακάριο!

Θα επισημάνουμε το καταπληκτικό λογοπαίγνιο της γραφής «λεβήτης» (λευίτης αλλά και λέβητας!) που το αγαπούσε ο Μποστ και το μεταχειριζόταν συχνά-πυκνά στα κείμενά του. Η ανορθογραφία «εταίρα» αντί «ετέρα» προκειμένου για την Αγγλία είναι φυσικά εντελώς τυχαία…

Advertisement

49 Σχόλια προς “Εις αναζήτησιν πιστής Αλεξανδρινής φελάχας (Μποστ, 1964)”

 1. Δημήτρης Μ. said

  Καλημέρα.

  Άλλη μια ρεμπέτισσα φελάχα:

 2. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  […] το πήραμε κορδόνι […] αλλά και:
  το πήραμε σχοινί-κορδόνι, ή
  το πήραμε σχοινί-γαϊτάνι.

 3. Gpoint said

  Bonjours

  Καταπληκτικός, ως συνήθως, ο Μποστ, αυτό το «οι Αιγυπτείοι πταίσαν» για να βγει ρίμα με τον Παπαφλέσσαν, είναι όλα τα λεφτά !

 4. Γς said

  Από την εποχή εκείνη κι ο φίλος μου ο Κώστας.
  Που είχε χειρότερες, ανέκδοτες εισέτι, εμπειρίες αργότερα στις ΗΠΑ.

 5. spiral architect said

  Νάσερ: – …. Γνωρίζο τα κορίτσια σας! Τα έχω δοκιμάση! ….

  Θεϊκό! 😀 😀 😀

 6. Νέο Kid Στο Block said

  Bρίσκω αποτυχημένη ελαφρώς(για Μποστ!) την απεικόνιση του παπά (ειδικά η μύτη,παραπήγε..), σε αντίθεση με την πετυχημένη του Νάσερ.
  Τηλλυρκώτισσα

 7. Γς said

  Και οι τρεις πυραμίδες στο γραφείο του Νάσερ, στο σκίτσο του Μποστ.

  “Ο Μουμπάρακ είναι η τέταρτη Πυραμίδα μας!”

  Φώναζαν χτες, που τον αποφιλάκισαν, οι οπαδοί του

 8. spiral architect said

  Οι τρεις Πυραμίδες ή οι Πυραμίδες της Γκίζας: Του Χέοπα, του Χεφρήνου και του Μυκερίνου.
  Για το σ. Χόσνι θα κατασκευαστεί μπούνκερ.
  (μάλλον …)

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6: Δίκιο έχεις για τη μύτη.

 10. Γς said

  8:
  Και προχωράς στο Βερολίνο πάνω από το μπύνκερ τυου Χίτλερ. Και τίποτα δεν δείχνει ότι εκεί αυτοκτόνησε. Μόνο από μερικούς που μαζεύονται κάποια βράδια στην ήσυχη γειτονιά.

  Στην Αλβανία που φοβόταν εισβολή από την Ελλάδα ή Γιουγκοσλαβία υπάρχουν περίπου 750.000 μπύνκερ (πολυβολεία).
  Διαβάζω εδώ πώς παίρνουν σήμερα τον πολύτιμο χάλυβα από αυτά.

 11. spiral architect said

  Κατά τη βίκη, ο Νάσερ ήταν ένα απ’ τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων μαζί με τον Τίτο και τον Νεχρού. Από την ίδρυση του Κινήματος το 1961 ήταν μέλος του και η Κύπρος, μέχρι το 2004 όπου και αποχώρησε για να ενταχθεί στην ενιαία ευλογημένη ευρωπαϊκή εταιρεία. 😛
  Άρα το 1964 ο Μακάριος επισκέφτηκε ένα συν-εταίρο. 😉

 12. sarant said

  10: Μπούνκερ πάντως, με ου.

  11: Σωστά.

 13. Γς said

  12:

  Ναι «μπούνκερ». Δεν το έκανα επίτηδες. Να παρασύρθηκα από το γερμανικό «Bünker»;

 14. vioannis said

  Κοντά στο Νείλο με τη Σοφία Βέμπο:
  [audio src="http://music.cdbpdx.com/Greek/GREEK_-_COLUMBIA_7168-F-CO24642.mp3" /]

 15. Νέο Kid Στο Block said

  Έχει ενδιαφέρον νομίζω η απόπειρα ερμηνείας της ομπρέλας που κρατάει ο Μακάριος.
  Δεν πιστεύω ότι την έβαλε ξέμπαρκα ο Μποστ. Αναφορά στην -και καλά- εγγλέζικη προστασία (ομπρέλα vs Νapalm σημειώσατε 2) ή αναφορά στην θρυλούμενη εξάρτηση του Μ. από τους Εγγλέζους;

 16. Νέο Kid Στο Block said

  15. Θεωρώ δεδομένο πως η ομπρέλα συνδέεται με Εγγλέζους,καθότι εδώ κάτω μόνο οι Βιετναμέζες οικιακές βοηθοί (βαίνουν μειούμενες λόγω γερμανοκρίσης) κυκλοφορούν με ομπρέλες (για προστασία από τον ήλιο). Οι Εγγλέζοι αφήνουν τις φακίδες τους ακάλυπτες κάτω από τον καυτό ήλιο.

 17. sarant said

  15: Kόβει το μάτι σου, αλλά δεν έχω ερμηνεία για την ομπρέλα -δεν θυμάμαι αν στον τύπο της εποχής υπήρχε μεταφορική χρήση της λέξης για το κυπριακό.

 18. Νέο Kid Στο Block said

  O Χρουστσώφ ήταν που είπε τότε (το 64) «επίθεση κατά της Λευκωσίας ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της Μόσχας» ή ο Μπρέζνιεφ το 74; Αυτός ο Χρουστσώφ πάντως, από τότε που έκανε την πρώτη (και μεγαλύτερη)απερισκεψία και άφησε τα γουρουνόσκυλα να την κοπανήσουν από το Στάλινγκραντ ,όλο λαμακίες έκανε…

 19. MelidonisM said

  18
  συστάσεις στην Τουρκία να μην επιτεθεί
  στην Κύπρο, 5 Ιουνίου 1964 από
  τον Τζόνσον, (http://topontiki.gr/article/36426)
  15 Αυγούστου από τον Χρουστσόφ…ο Μπρέζνιεφ συναίνεσε στην εισβολή

 20. Κουγιαγια said

  15
  Την εποχή εκείνη ήταν συνηθισμένο φαινόμενο να κυκλοφορούν το καλοκαίρι οι ιερωμένοι στην Αθήνα και στην επαρχία, με ασπριδερή ομπρέλλα για να προστατευθούν από τον ήλιο. Γιαυτό νομίζω βάζει ο Μποστ το Μακάριο να κρατά ομπρέλλα.
  Το καλοκαιρινό ράσο επίσης δεν έφτανε μέχρι το έδαφος αλλά άφηνε να φαίνεται η άκρη από τα μπατζάκια (όπως ακριβώς είναι στο σχέδιο του Μπόστ).

 21. Γς said

  19:
  Και τα “αν” της ιστορίας:
  Ισως ήταν καλύτερα αν είχε επιτεθεί το 1964.
  Και οι συνθήκες καλύτερες ήσαν και η ελληνική μεραρχία ήταν εκεί. Δεν είχε αποσυρθεί.
  Θα γινόταν ότι θα γινόταν, αλλά σίγουρα όχι αυτό που έγινε το 1974.
  Και ασφαλώς η δεκαετία 1964-1974 δεν θα ήταν τόσο μαύρη στην ιστορία μας

 22. Γς said

  20:
  >Το καλοκαιρινό ράσο επίσης δεν έφτανε μέχρι το έδαφος αλλά άφηνε να φαίνεται η άκρη από τα μπατζάκια

  Ναι, με τέτοια ζέστη!
  Ο Γς, ως συνήθως, το είχε ρίξει στην πλάκα μ έναν τύπο μέσα σ ένα σουπερμάρκετ στη Νέα Μάκρη που ψώνιζαν οι κυράδες μας. Πολύ ωραίος ο μάγκας. Φόραγε βερμούδα και είχε κι ένα γενάκι.
  Δεν ξέρω πως μου ήρθε και τον ρώτησα:
  -Και δεν μου λες δικέ μου, με τι καταγίνεσαι;
  -Αν σου πω ότι είμαι παπάς;
  -Που ρε μεγάλε; Εδώ;
  -Τρελάθηκες; Στα δυτικά. Αιγάλεω και βάλε.

 23. Νέο Kid Στο Block said

  5. Σπάιραλ, το «γνωρίζω τα κορίτσια σας ,τα έχω δοκιμάσει..» του Νάσερ, νομίζω πως δεν είναι «πονηρό» αλλά αναφορά στο αποικιοκρατικό παρελθόν της Αιγύπτου ,υπό του αυτού (με της Κύπρου) νταβαντζή. Κάπου είχα διαβάσει ότι ακόμη και σήμερα (ή μέχρι πριν κάποια χρόνια έστω) πήγαιναν Αιγύπτιοι στην Αγγλία για να φτύσουν τον τάφο εκείνου του αρκούδου κυβερνήτη Μπέαρινγκ (ή κάπως έτσι..) που βίαζε την Αίγυπτο για χρόνια.

 24. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  23: Και οι δυο έννοιες παίζουν

 25. Νέο Kid Στο Block said

  24. Mα ο Μακάριος λέει «μού κάναν μάβρη την καρδιά δύο λεφκά κορίτσια..» . Γι’αυτά προφανώς απαντάει ο Νάσερ, όχι;

 26. Εκεί που λέει ο Μακάριος «νοτίως ήλθατε εσείς στα μέρη του Μοριά«, μήπως είχε σκοπό να γράψει «βορείως«;;; Καθότι στον μεθεπόμενο στίχο λέει «βορείως να ξανάλθετε …».

 27. spiral architect said

  @23 Λογικά μιλάς για την εποχή πριν τον Φαρούκ. Εξ άλλου ο Νάσερ δεν πήγε στην Κύπρο πριν αναλάβει την εξουσία στη χώρα του. Ο Μποστ όμως με τον τρόπο που το γράφει, αφήνει και σεξουαλικό υπονοούμενο. 😉

 28. Εθνικόφρων said

  Αξιότιμοι σύντροφοι,
  ιδού ότι επιβεβαιώνεται η θεωρία που λέγει ότι Ορθόδοξος Εκκλησία και Ελληνική Αριστερά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Μάς το εθύμισε με τον καλύτερον τρόπον το θαυμάσιον σκίτσον του Μπόστ που ανήρτησε σήμερον ο ρέκτης κ. Σαραντάκος.
  ΕΡΩΤΩ: 1) Διατί ο σκατόψυχος Μιχαήλ Μούσκος (εκκλησιαστικόν ψευδώνυμον Αρχιεπίσκοπος Μακάριος) ηρνείτο πεισματικώς μέχρι τέλους την είσοδον της Κύπρου εις το ΝΑΤΟ, ενώ τον εκλιπαρούσαν οι Αμερικανοί; Άλλη θα ήτο η τύχη του Ελληνισμού, αν η Κύπρος είχεν εισέλθει από το 1961 εις το ΝΑΤΟ κι αν ο οπισθογεμής «Κάστρο της Μεσογείου» δεν έπαιζε παιγνίδια με την Μόσχαν, τον Νάσερ και τους λοιπούς αδεσμεύτους
  2) Διατί ο Μακάριος (ομού μετά του καταστροφέως της Ελλάδος Ανδρέου Παπανδρέου) απέρριψαν το «Σχέδιον Άτσεσον» το 1964;
  3) Ποίος έκαμε πανίσχυρον το ΑΚΕΛ, ενώ μέχρι το 1960 οι κομμουνισταί εις Κύπρον ήσαν μία δράξ γραφικών ηλιθίων ή εμμίσθων πρακτόρων της Μόσχας (Εζεκίας Παπαϊωάννου). Και διατί όλοι σείς οι άθεοι μπολσεβίκοι ελατρεύατε τον Μούσκον, καίτοι ήτο δεδηλωμένος Βασιλόφρων και άνθρωπος της Εκκλησίας; Η οποία Εκκλησία επλούτιζε και πλουτίζει πωλούσα το όπιον του Λαού κατά τον λατρευτόν σας Κάρολον Μάρξ;
  Δεκάδες ήσαν οι Αρχιερείς που έβλαψαν τον Ελληνισμόν τους τελευταίους 15 αιώνας. Αλλ’ ο Μακάριος Μούσκος είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταστροφεύς. Και σημειώσατε: Ενήργει τοιουτοτρόπως, όχι διότι ήτο έμμισθος προδότης ή ανθέλλην, αλλ’ απλώς δια να ικανοποιήση την αχαλίνωτον φιλοδοξίαν του…

  Επιβεβαιώνων τον τίτλον που μού έχει απονείμει (σιωπηρώς, έστω) ο κ. Σαραντάκος, του Μεγάλου Δωρητού αυτού του Ιστολογίου, σάς προτείνω σήμερον να καταβιβάσετε εις τον σκληρόν σας δίσκον το εξηφανισμένον βιβλίον του Στρατηγού Γρηγορίου Μπονάνου (προδότου, κατά τους Εθνικοπαράφρονας…) «Η ΑΛΗΘΕΙΑ» εις την κάτωθι διεύθυνσιν

  Επίσης, το εξηφανισμένον βιβλίον του κιναίδου πρωθυπουργού της Ιωαννιδικής Χούντας Αδαμαντίου Ανδρουτσοπούλου «Η μαρτυρία ενός πρωθυπουργού»

  Αν αναγνώσετε αυτά τα δύο συγγράμματα (που σημειωτέον κοστίζουν περισσότερον από 50 ευρώ, αν τα ανακαλύψετε εις κάποιον παλαιοβιβλιοπωλείον), θα καταλάβετε πολλά διά τον ευεργέτην της Κυπριακής και Ελληνικής Αριστεράς Μακάριον Μούσκον.

  Στοιχηματίζω την μισήν μου περιουσίαν πως ούτε ο ρέκτης κ. Σαραντάκος τα έχει εις την βιβλιοθήκην του και θα με ευγνωμονή ισοβίως…

  Και εις άλλα με υγείαν
  ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός μπολσεβίκος
  Μέγας Δωρητής του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb)

 29. Κουγιαγια said

  26
  Δεν νομίζω να υπάρχει αντίφαση γιατί το διαβάζω σαν:
  Νοτίως ήλθατε εσείς στα μέρη του Μωριά = εννοεί την απόβαση του Ιμπραήμ στη Μεσσηνία (Νότιες περιοχές της Ελλάδας)
  Τώρα νοτίως κατελθόν ζητώ εν περιλήψει = το ταξείδι του πρός νότο (στη Αίγυπτο).
  Βορείως να ξανάλθετε το μίσος να εκλέιψει = Να στείλει δυνάμεις ο Νάσερ βόρεια (στη Κύπρο)

 30. Εγώ συμφωνώ με τη Βασιλική (νοτίως ήλθατε/βορείως να ξανάλθετε)

 31. spiral architect said

  Εσύ πάψε, θα σου ρίξω φλιτ!

 32. Gpoint said

  # 28

  Ρε εθνικόφρονα, πόσα μισά έχει αυτή η περιουσία σου γιατί ήδη έχεις χάσει μερικά !!

 33. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  26: Δεν έχεις άδικο σε όσα λες. Μπορεί να εννοεί το «νοτίως» επειδή ο Σουλτάνος το 1821 ήταν στην Πόλη.

 34. Τραβηγμένο (θα ήταν ευκολότερο αν είχε γράψει πιο ορθογραφημένα «νωτίως»), αλλά μπορεί και να εννοούσε «από τα νώτα, πισώπλατα».

 35. Γς said

  Κοιτάζω στην “Ελευθερία” της ίδιας μέρας που ο Μποστ δημοσίευε το σκίτσο του στην ΑΥΓΗ.
  Εχει όλα τα σχετικά με το ταξίδι του Μακάριου στην Αίγυπτο και τα όσα γινόντουσαν γύρο από την επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο. Τα διαβάζω και σκέφτομαι πόσο ανόητοι ήμασταν.

  Στη δεύτερη λοιπόν σελίδα της Ελευθερίας της 20ης Αυγούστου 1964 και στη στήλη “Ελευθεροστομίες”
  γίνεται λόγος για την εκκλησία της Αγίας Κλοτίλδης (πιθανόν αυτήν στο Σεν Ζερμεν ντε πρε) όπου σύμφωνα με ένα γαλλικό περιοδικό εκτελούντο επισκευές.

  Και επειδή, όπως λέει η εφημερίδα, εκεί εκκλησιαζόταν ο Καραμανλής, που ήταν στο Παρίσι από το Δεκέμβριο του 1963, καθησύχαζε τους αναγνώστες ότι για απλές στηρίξεις καντηλιών επρόκειτο!

 36. Κουγιαγια said

  33
  Οχι, εννοεί «νοτίως» γαιτί ο Μωχάμετ Αλι ήταν στα νότια….

 37. leonicos said

  Καταπληκτικός Μποστ! Καταπληκτικό άρθρο! Καταπληκτικό παραλήρημα, δι΄ποτι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνθρωπος ΔΕΝ είναι εγκάθετος αλλά ελεύθερος σκΟΥπευτής.

  Τα μπατζάκια λέγονται εντερί (αντί του ερίου) γιατί υποτίθεται ότι τα παλιά ράσα ήσαν μάλλινα

 38. Από τις συζητήσεις για το Σχέδιο Άτσεσον και τα παρακάτω λόγια του Λίντον Τζόνσον προς τον τότε πρέσβη στην Ουάσινγκτον:

  «Fuck your parliament and your constitution. America is an elephant. Cyprus is a flea. Greece is a flea. If these two fleas continue itching the elephant, they may just get whacked good …We pay a lot of good American dollars to the Greeks, Mr. Ambassador. If your Prime Minister gives me talk about democracy, parliament and constitution, he, his parliament and his constitution may not last long…»

  Είναι καταγεγραμμένο από τον Philip Deane (Γεράσιμο Τσιγάντε) στο βιβλίο «I Should Have Died».

 39. leonicos said

  Διαφωνώ για τη μ’ύτη, μια χαρά είναι, τον κάνει πιο αναγνωρίσιμο νομίζω. Ήταν μυταράς ο τύπος

 40. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  38: Ναι, έτσι ειπώθηκε.

  35: Χαχά!

 41. Γς said

  Σημερινό.
  Του φίλου μας Δημήτρη Κιτσίκη.

 42. leonicos said

  Πάντως, ό,τι και να πιστεύει κανείς, τα βιβλία που προτείνει ο Εθνικόφρονας αξίζει να διαβαστούν.

  Το συμπέρασμά μου είναι: Οι φασίστες είναι αηδιαστικοί αλλά δημοκράτες δεν υπήρξαν. Όλοι ήταν πουλημένοι, όποιο ‘σχήμα’ κι αν έπαιρναν

 43. leonicos said

  Από το βιβλίο του Μπονάνου

  ‘ευάριθμος ομάς συνταγματολόγων’ σελ. 18 στ. 12, προφανώς εννοεί ‘πολυάριθμους’

  Επειδή λεξικολογούμε

 44. Πολλά ενδιαφέροντα μπορεί να σταχυολογήσει κανείς διαβάζοντας τα… εκκωφαντικά του Κιτσίκη, αλλά το τελευταίο του που μας επισημαίνει ο Γς με αφήνει ανικανοποίητο. Εντάξει, να δεχτώ πως ο Παπαδόπουλος (και σαφώς και ο Παττακός) ήταν προσωπικά τίμιος και ωθούμενος από πατριωτικά ελατήρια. Σε τι ωφέλησε — ή θα ωφελούσε, αν ήταν αιματηρή και ως εκ τούτου πετύχαινε — την Ελλάδα η «επανάστασή» του;

  Όποιος έχει όρεξη, ας διαβάσει και τούτο του ίδιου: «Γιὰ τὴν Ἐκκλησία, ἡ προδοσία τῆς Ὀρθοδοξίας ποὺ ἐπέβαλε ἡ στρατιωτικὴ χούντα τοῦ Πλαστήρα-Γονατᾶ τοῦ 1922 μὲ τὴν ἀλλαγὴ τοῦ Ἡμερολογίου ἐπλήγωσε μόνιμα τὸ σῶμα τῆς θρησκευτικῆς ῥωμαίϊκης παραδόσεως καὶ λεβεντιᾶς. Καὶ τώρα ζοῦμε ὅλοι τὸ ἀπίστευτο ἐκκλησιαστικὸ χάος τῆς κατατμήσεως τῆς Ὀρθοδοξίας, ὄχι μόνον μεταξὺ Γνησίων Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν (ΓΟΧ) ἀκόμη καὶ στὸ θέμα τῆς ἀπεικονήσεως τῆς Ἁγίας Τριάδος (δύναται ὁ ἁγιογράφος νὰ ἀναπαριστάνῃ ὡς γέρο τὸν Θεὸ πατέρα ὅπως τὸν ἐζωγράφησε ὁ Μιχαὴλ Ἄγγελος στὴν ὀροφὴ τῆς Καπέλλας Σιστίνας τοῦ Βατικανοῦ;) ἀλλὰ καὶ μεταξὺ οἰκουμενιστῶν ποὺ θέλουν διάλογο μὲ τὸν πάπα τῆς Ῥώμης καὶ τῶν ἀντιοικουμενιστῶν, μεταξὺ τῶν νεοημερολογιτῶν, ἀλλὰ καὶ μεταξὺ τῶν 19 μονῶντοῦ Ἁγίου Ὄρους ποὺ ναὶ μὲν ἀκολουθοῦν τὸ παλαιὸ ἡμερολόγιο ἀλλὰ μνημονεύουν τὸν οἰκουμενικὸ πατριάρχη Βαρθολομαῖο ποὺ αὐτὸς ἀκολουθεῖ τὸ νέο ἡμερολόγιο καὶ τῆς 20η μονῆς τῆς Ἐσφιγμένου ποὺ ἀρνεῖται νὰ μνημονεύσῃ τὸν Βαρθολομαῖο ἐπειδὴ συμπροσεύχεται μὲ τὸν πάπα.»

  [Ἀπὸ τὸ 1923 καὶ τὴν Μικρασιατικὴ Καταστροφὴ μέχρι σήμερα οἱ πολιτικὲς καὶ θρησκευτικὲς ἀρχὲς τοῦ κρατιδίου τῶν Ἀθηνῶν ἐπιταχύνουν τὴν ἀποσύνθεσή τους. Γιὰ τὴν πολιτική, εἶναι ὁλοφάνερο ὅτι ἡ ἀφαντάστων διαστάσεων κρίση τῆς Μεταπολιτεύσεως τοῦ 1974 βαίνει πρὸς τὴν ἐξαφάνιση τοῦ σημερινοῦ ἑλληνικοῦ κράτους.]

 45. Ουψ, στην πρώτη παράγραφο παρεισέφρησε μια ολόκληρη φράση, επίσης του Κιτσίκη (και πολύ χαρακτηριστική), αλλά που δεν είχα σκοπό να την αφήσω εκεί!

 46. Θρασύμαχος said

  Δήμαρχος Άνδρου (Γλυνός;), μόλις προ 5 λεπτών στην τηλεόραση του Σκάι: «τέτοια φαινόμενα [=το να μην κόβουν αποδείξεις οι εστιάτορες κλπ] τα καταδικάζουμε απερίφραστα και ασκαρδαμυκτί»!

 47. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  45: Έκανα τη διόρθωση και έβαλα τη φράση στο τέλος,

  46: Μεταφέρεται… ασκαρδαμυκτί στα αυριανά μεζεδάκια.

 48. Γς said

  35:
  Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας στην tρίτη σελίδα και στη στήλh “Αστερίκοι” διάβασα κι αυτό:

  Οτι πρέπει “εμείς λαός, κοινωνικώς απείθαρχος και άστατος πολιτικώς, να εμποτισθώμεν από το ρωμαϊκόν ήθος και την ρωμαϊκήν πολιτικήν σκέψιν”

  Κωνσταντίνος Τσάτσος στη Βουλή για την αναγκαιότητα του μαθήματος των Λατινικών.

 49. Στέλιος said

  Μόνο που ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου κρατά αυτοκρατορικό σκήπτρο και όχι ποιμαντορική ράβδο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: