Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σπίτια στο σφυρί

Posted by sarant στο 2 Σεπτεμβρίου, 2013


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη (μέρα και  πρώτη) Κυριακή του μήνα, στην εφημ. Αυγή, στην ταχτική μηνιαία στήλη μου. Η εικόνα είναι παρμένη από το ιστολόγιο των Ενθεμάτων.

spitiΌλον τον Αύγουστο, που υποτίθεται πως δεν υπάρχουν ειδήσεις, τα κανάλια αναφέρονταν συχνά στην «άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας»· μακάρι να κυριολεκτούσαν, και να αίρονταν, παναπεί να καταργούνταν, οι αποφασισμένοι πλειστηριασμοί, όμως ήταν μια φριχτά παραπλανητική φραστική οικονομία αφού εννοούσαν «άρση της αναστολής πλειστηριασμών», αναστολή που είχε θεσπιστεί το 2008 και στις 31 Δεκεμβρίου 2013 εκπνέει, οπότε, αν δεν παραταθεί, κινδυνεύουν χιλιάδες συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, κι έτσι θα βγουν σπίτια σε πλειστηριασμό, θα βγουν στο σφυρί όπως λέμε, έκφραση γεννημένη από το σφυράκι που χρησιμοποιεί ο διευθυντής της δημοπρασίας για να κατακυρώνει το έκθεμα στον πλειοδότη.

Το σπίτι και η κατοικία θα είναι λοιπόν οι λέξεις του μήνα. Η κατοικία παράγεται από την «οικία» και αυτή από τον «οίκο», που είναι λέξη αρχαία, και αντικατέστησε το ακόμα αρχαιότερο «δόμος» που περιέπεσε σε αχρησία. Στα αρχαία ελληνικά, η οικία είχε σημασία πιο στενή από τον οίκο· περιέγραφε το οίκημα καθαυτό, το κτίριο της διαμονής, ενώ ο οίκος δήλωνε όλη την περιουσία, κινητή και ακίνητη, του ιδιοκτήτη.

Οι λέξεις οικία και οίκος διατηρούνται βέβαια και στα νέα ελληνικά, αν και η οικία μόνο σε επίσημο ύφος χρησιμοποιείται, ή σε σατιρικό (καλώς ορίσατε εις την οικία του σπιτιού μου, έλεγε ένας αγαπημένος φίλος), ενώ ο οίκος μόνο σε εξειδικευμένες χρήσεις (οίκος ευγηρίας, εκδοτικός οίκος, οίκος μόδας, το άλλο που σκεφτήκατε), πολλές από τις οποίες είναι μεταφραστικά δάνεια από τα αγγλικά ή τα γαλλικά. Βέβαια, η ρίζα οικο- είναι πανταχού παρούσα στο νεότερο λεξιλόγιο, καμιά φορά λιγάκι κρυμμένη (διότι και ο νοικοκύρης από εκεί παράγεται, με επανανάλυση της αιτιατικής: τον οικοκύρη –> το νοικοκύρη), και μάλιστα έχει πάρει νέα ορμητική ώθηση μετά την εμφάνιση της οικολογίας, ως αντίληψης, ως επιστήμης και ως ορολογικού πεδίου, με τους πάμπολλους νεολογισμούς που γεννήθηκαν.

Όμως, εδώ και πολλούς αιώνες κατοικούμε σε σπίτια, όχι σε οικίες. Η λέξη είναι δάνειο από τη λατινική λέξη hospitium και εμφανίζεται στα ελληνικά ήδη τον 2ο αιώνα μ.Χ., άλλοτε με ψιλή κι άλλοτε με δασεία, συχνά γραμμένο και ως «οσπήτιον», και στη συνέχεια οσπίτιν και σπίτιν και τελικά σπίτι, ήδη από τον 10ο αιώνα περίπου. Φαίνεται περίεργο να γίνεται γλωσσικός δανεισμός σε μια λέξη τόσο στενά δεμένη με την υπόστασή μας όπως το σπίτι, αλλά είναι ανεξερεύνητες οι βουλές της γλώσσας.

Η λατινική λέξη hospitium δεν σήμαινε ακριβώς «κατοικία»· σήμαινε «φιλοξενία» (από το hospes = ξένος, φιλοξενούμενος) και στη συνέχεια τον ξενώνα, το κτίριο όπου έμεναν οι φιλοξενούμενοι. Η λατινική λέξη έδωσε παράγωγα και στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, και μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα γόνιμη αφού από εκεί παράγεται το hôtel και το αγγλικό hotel (αλλά και το hostel), το ξενοδοχείο δηλαδή, αλλά και το hospital/hôpital (το νοσοκομείο) και το δικό μας σπιτάλι (παλιά λέξη για το νοσοκομείο και διάφορα συναφή ιδρύματα).

Όπως με τον οίκο και την οικία, στα αρχαία, έτσι και στα νέα ελληνικά η μεν κατοικία δηλώνει το κτίσμα καθαυτό, ενώ το σπίτι περιλαμβάνει την κατοικία και το περιεχόμενό της, την οικοσκευή, συχνά και τους ανθρώπους, την οικογένεια που κατοικεί μέσα, γι’ αυτό και λέμε π.χ. «έχει φασαρίες με το σπίτι του» (με την οικογένειά του δηλαδή) ή «κορίτσι από σπίτι» (που ήθελαν οι μαμάδες παλιότερα για τον κανακάρη τους). Λέμε «ανοίγω σπίτι» για κάποιον που παντρεύεται και δημιουργεί δική του οικογένεια, λέμε και «έκλεισε το σπίτι τους» όταν έρθει θάνατος ή μεγάλη συμφορά, π.χ. όταν μια οικογένεια ξεκληριστεί. Άραγε όταν σου παίρνει το σπίτι η τράπεζα, αυτό λογαριάζεται για «κλείσιμο σπιτιού»;

Μπροστά στην κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να έχει κάνει στροφή στο θέμα, να «ανέκρουσε πρύμνα» όπως θέλει το καθαρευουσιάνικο κλισέ, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Δήλωσε βέβαια ο κ. Βενιζέλος ότι στόχος θα είναι οι «ελάχιστοι επιτήδειοι» που τάχα επωφελούνται από την αναστολή πλειστηριασμών και λουφάρουν δόσεις, ενώ έχουν να πληρώσουν. Θα πρέπει όμως να είμαστε γενικά δύσπιστοι όταν προβάλλονται λίγες κραυγαλέες περιπτώσεις σαν δικαιολογία για ένα μέτρο που θα αγγίξει πολύ περισσότερους: όπως το «επίδομα πλυσίματος χεριών», αν υπήρξε, χρησιμοποιήθηκε σαν προπέτασμα καπνού για να κοπούν όλα σχεδόν τα επιδόματα των εργαζομένων, όπως κάτι απίθανοι οργανισμοί με ελάχιστους (και βολεμένους) ημέτερους εργαζομένους χρησιμοποιήθηκαν σαν δικαιολογία για την αποξήλωση του δημόσιου τομέα, όπως οι μετρημένοι στα δάχτυλα «επίορκοι» έγιναν ο πολιορκητικός κριός για τη γενικευμένη σφαγή των δημόσιων υπαλλήλων, υπάρχει και τώρα φόβος να γίνει κάτι ανάλογο.

Κι έτσι, θα πάψουμε επιτέλους να έχουμε τόσο προκλητικά μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, προκαλώντας, λένε, τον φθόνο των εταίρων μας. Που και αυτό μύθος είναι, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωστάτ η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που έχει τόσο ψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, ούτε η πρώτη. Η εξίσου χρεωμένη Ισπανία μας ξεπερνάει μερικές ποσοστιαίες μονάδες, αλλά πολύ πιο μπροστά βρίσκονται η Ρουμανία, η Κροατία, η Ουγγαρία και άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Φαίνεται πως τελικά οι κομμουνιστές δεν ήταν και πολύ καλοί στο να παίρνουν σπίτια, οι τράπεζες είναι πολύ πιο αποτελεσματικές…

Yστερόγραφο: Για τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης, είχα βρει μια γραφική παράσταση, που αναφέρεται στο 2009, ενώ νεότερα στοιχεία της Ευρωστάτ υπάρχουν εδώ.

158 Σχόλια προς “Σπίτια στο σφυρί”

 1. γιατί να φαίνεται προκλητικό ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης άραγε; πιθανόν, τεκμήριο σε λίγο θα θεωρείται και ένας μεγάλος μέσος όρος ζωής. Κι ένα καλό επίπεδο εκπαίδευσης. Και μια χαρούμενη διάθεση. Και ποιος ξέρει τι άλλο προκλητικό…

 2. Γς said

  Καλημέρα
  >λέξη αρχαία, και αντικατέστησε το ακόμα αρχαιότερο «δόμος».

  Που επιβιώνει όμως στα ρώσικα, βουλγάρικα, σέρβικα, πολωνέζικα (Дома, дом, dom).
  Η μήπως αυτά τα σπίτια δεν έχουν σχέση με το αρχαίο «δόμος»;

 3. Γς said

  1:
  >σε λίγο θα θεωρείται και ένας μεγάλος […] Και ποιος ξέρει τι άλλο προκλητικό…

  Κι ο Γς το έπιασε το υπονοούμενο 😉

 4. Σαφώς, Γς, είναι ρίζα ινδοευρωπαϊκή, πρβ. και το λατινικό domus.

 5. Odyssey said

  Aς δούμε και τη σχέση οικία και δι-οίκηση . ¨Εχει κάτι το οριζόντιο, αντί για το σημερινό κάθετο τρόπο διοίκησης.
  Όσο για το «θα κάμει στροφή», σύντομα θα διαψευστεί. Στρατηγικός στόχος είναι η επιστροφή σε κατάσταση φεουδαρχίας με φεουδάρχες κάποιες εταιρείες.

 6. Πάνος με πεζά said

  Κατ’ αρχάς,είσαιτου κτιρίου με γιώτα; Γιατί εγώ επείσθην τα τελευταία χρόνια,και μιας που τη δουλεύω και πολύ τη λέξη ως τεχνικός επιστήμονας, τη γράφω με -ή. Τέσπα.
  Ωραία. Ψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Αν δεν ιδιοκατοικούμε όμως, τότε θα νοικιάζουμε. Οπότε το υψηλό ποσοστό σπιτονοικοκυροσύνης (να εισπράττει π.χ. κάποιος νοίκια από 3 και 4 σπίτια),δεν αποτελεί άραγε πρόβλημα;

  Η άποψή μου για τα σπίτια : χαρείτε τα, διαλύστε τα, ξηλώστε από μέσα από ντουλάπια μέχρι μπαλκονόπορτες και καλώδια, πείτε «εγώ έτσι ζοώ εδώ, γιατί δεν έχω μία», και φωνάξτε την τράπεζα να το πάρει πίσω. Κι αν δε δεχτεί να σας το αφήσει έστω και πληρώνοντας 20 ευρώ το μήνα, να μη με λένε. Οι τράπεζες την πάτησαν ήδη μια φορά με τα αυτοκίνητα : σε δάνειζαν για το Cayenne, ξεχαρμάνιαζες εσύ όσο το είχες 2-3 χρόνια καινούργιο, και μετά στο έπαιρνε και το παράταγε για χρόνια σε χωράφια στη λεωφόρο Βάρης. Ποιό το όφελος; Εσύ έκανες το χαβά σου κι εκείνοι δε θα παρουν τα λεφτά τους ποτέ !

 7. Yannis said

  Καλημέρα.

  Και το δωμάτιο/δώμα, που ακόμη χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε μέρος του σπιτιού, προέρχονται από το δόμος ή έχουν διαφορετική ρίζα;

 8. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  7: Ομόρριζο είναι το δώμα με τον δομο.

  6: Σαφώς υπέρ του κτιρίου, έχω γράψει:
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/20/efktirio/

 9. Γς said

  Κι αυτό το γαλλικό σπίτι chez moi. Τι αντίστοιχο έχουμε στα ελληνικά;

 10. munich said

  τις προάλλες διάβασα ένα σχετικό άρθρο που μου φάνηκε ενδιαφέρον

 11. Γς said

  Α, κι ατό το σκέτο «home».

  Και τι πλάκα είχε ο τηλεβάντζελιστ Oral Roberts που έλεγε στις τηλεοράσεις το Γενάρη του 1987 ότι ο θεός του είπε ότι αν δεν μαζέψει μέχρι το Μάρτη 8 εκατομμύρια δολάρια θα τον πάρει κοντά του (would «call him home.»)
  😉

 12. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα.

  Πέλαγο μέγα πολεμά, βαρεί το καλυβάκι.

  ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ – ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ kartesios

  Πέλαγο μέγα πολεμά το δόλιο καλυβάκι….

  Σπίτι μου σπιτάκι μου.
  Μάνος Χατζιδάκις/ Νίκος Γκάτσος/ Νάνα Μούσχουρη

  Μανόλης Μητσιάς Το σπίτι μου

  Πέλαγο μέγα πολεμά, βαρεί το καλυβάκι…

  ANUNCIO
  Stop deshaucios 16 feb cordoba

  Ε, δεν θα τους αφήσουμε!!

 13. Πάνος με πεζά said

  Με δάνειο χτισμένο κάθε πέτρα και καημός,
  κάθε καρφί του δόση και πλειστηριασμός, που θα έλεγε κι ο Λειβαδίτης…

  @9 : Το «chez moi» το λέμε απλοϊκά «σε μένα», «από μένα» κλπ. («Την Πρωτοχρονιά ελάτε σε μένα», «Πολύ καλός αλουμινάς, μού’ βαλε κι εμένα» κ.ο.κ.)

 14. Νέο Kid Στο Block said

  Mα θα πέσει η κυβέρνηση για ν κολόσπιτα;…

 15. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  14: Και για άλλον λέμε «στου Γς»

 16. Γς said

  13β:
  Ρώτησα αν υπάρχει κάτι πιο «σε μουά» απο το «σε μένα», «στης Μαρίας» κτλ.

  Μάλλον δεν υπάρχει.
  Πλάκα όμως έχει το «σελεμουά» σε στυλ «σε μουά» που σήμαινε τον σελέμη, τον τζαμπατζή, τον μικροκλέφτη.

 17. Προσγολίτης said

  Καλημέρα σε όλους!

  > οίκος ευγηρίας, εκδοτικός οίκος, οίκος μόδας, το άλλο που σκεφτήκατε.

  Σου διέφυγε ένα επι

  *

  Για τον φερέοικο δεν είπαμε τίποτα [αυτός που κουβαλά το σπίτι του μαζί του (χελώνα ας πούμε) ή και ο περιπλανώμενος].

 18. Πάνος με πεζά said

  Σε πολλές επιγραφές τουριστικών επιχειρήσεων (δωράδικα, ταβέρνες) γίνεται ευθεία μετάφραση από το γαλλικό : «Στης Ελένης», «Στου Λαμόγια», «Στου Βαγγέλη» κλπ., αλλά διαβάζεται τόσο άκομψο…

  @17 : Οίκος, φυσικά, λέγεται και αναγράφεται επίσης ο οικογενειακός τάφος, και μάλλον είναι και ο μόνος που δεν πλειστηριάζεται, ούτε και εξωθείται ο ιδιοκτήτης του……

 19. Γς said

  17:
  Δεν τα ξέρεις καλά.
  Χρειάζεσαι φροντιστήριο
  😉

 20. LandS said

  6
  Μεγάλη ιδιοκατοίκηση => Μικρή Ιδιοκτησία «Καλό», Μεγάλη Ιδιοκτησία => Μικρή Ιδιοκατοίκηση «Κακό». Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

  Για παράδειγμα το 2011, στη Γερμανία το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας (ένας τελείως σχετικός δείκτης που δεν λέει και πολλά) πριν τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ήταν 25,1 και μετά 15,8. Ενώ στην Ελλάδα ήταν 24,8 και 21,4 αντίστοιχα. Η μεταβολή (πριν και μετά τις παροχές) στη σύγκριση της Ελλάδας με τη Γερμανία, από σχεδόν τα ίδια, σε πολύ δυσμενή εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι η επιδότηση ενοικίου στη Γερμανία έχει πάρα πολύ μεγαλύτερο βάρος στο ύψος των κοινωνικών μεταβιβάσεων από ότι στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια στη Γερμανία περισσότερος κόσμος (μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού) έχει ανάγκη από επιδότηση ενοικίου (και την παίρνει) από ότι στην Ελλάδα (σιγά μη την έπαιρνε) .

  Τέλος, μπορεί να έχει το ίδιο κόστος το Καγιέν με ένα διαμέρισμα, αλλά το κόστος να μην έχεις σπίτι είναι τεράστιο μπροστά στο κόστος να μην έχεις Καγιέν.

 21. LandS said

  13 @9 : Το “chez moi” το λέμε απλοϊκά “σε μένα”, “από μένα” κλπ. (“Την Πρωτοχρονιά ελάτε σε μένα”, “Πολύ καλός αλουμινάς, μού’ βαλε κι εμένα” κ.ο.κ.)

  Αμ δεν ψάχνει αυτή την αντιστοιχία ο Γς. Ψάχνει αυτό που στα αγγλικά είναι «γιορ πλέις ορ μάιν»

 22. καλωσήρθατε στο φτωχικό μου, στον οντά μου, στο τσαρδί μου, στο καλύβι μου, στη σπηλιά μου, στη φωλιά μου …

 23. Προσγολίτης said

  19
  > -Κωλόπαιδο θα μας κλείσεις το σπίτι!

  Καλά, εσύ το επισκέφτηκες νωρίς…

  Να ’σαι καλά, Γς!

 24. physicist said

  Ορισμένες παρατηρήσεις, εντελώς αποσπασματικές.

  1. Την τελευταία παράγραφο του άρθρου σχετικά με τον κομμουνισμό και τις τράπεζες την ερμηνεύω σαν χιούμορ.

  2. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η ιδιοκατοίκηση είναι χαμηλότερη στην Κεντρική Ευρώπη απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Ένας απ’ αυτούς είναι πως όντως η Τράπεζα θα στο βγάλει στο σφυρί αν δεν μπορείς να πληρώσεις το δάνειο και δεν θα τη νοιάξει αν είναι πρώτη κατοικία ή όχι — άρα το ρίσκο είναι μεγάλο. Ένας άλλος είναι το υψηλό διαρκές κόστος που ανέκαθεν είχε η ακίνητη ιδιοκτησία σε φόρους και εισφορές, σε συντήρηση, σε ανανεώσεις ώστε το ακίνητο να ικανοποιεί τεχνικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις κλπ. Ένας τρίτος είναι το υψηλό κόστος κατασκευής ή αγοράς που έχουν τα ακίνητα, τουλάχιστον στις πόλεις (το όφελος από το ακίνητο σε περιοχές πιο μακρυνές το τρώνε τα έξοδα μετακίνησης στην πόλη, αν εργάζεται κανείς εκεί). Ένας ακόμα είναι ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα ή με τον Νότο γενικότερα, το σπίτι δεν είναι το αποκούμπι και η σίγουρη επένδυση για την έσχατη ανάγκη, μιας και τα έξοδα που έχει κανείς είναι λίγο-πολύ υπολογίσιμα, ακόμα και σε περίπτωση αρρώστιας ή θανάτου — στην τελευταία περίπτωση προτιμούν να επενδύσουν σε ασφάλεια ζωής ή σε ασφάλεια ανικανότητας για την εξάσκηση του επαγγέλματος. Εξαιρείται η πολύ δαπανηρή περίπτωση που ένας ηλικιωμένος χρειάζεται εντατική φροντίδα για χρόνια — εκεί έχουν χαθεί σπίτια και σπίτια.

  3. Μια προσωπική μου απορία είναι με ποιούς πόρους άνθρωποι που έχουν το επάγγελμα Χ στην Ελλάδα έχουν χτίσει μεγάλα και ωραιότατα σπίτια, όταν γνωστοί μου με το ίδιο επάγγελμα Χ στη Γερμανία πληρώνουν στην Τράπεζα το δάνειο που πήραν για το σπίτι τους σε ηλικία 40 χρονών και που, αν όλα πάνε καλά, θα αποπληρώσουν όταν βγουν στη σύνταξη στα 67, με πλήρη γνώση του ρίσκου ότι μπορεί και να το χάσουν αν πέσουν έξω οι δουλειές.

  Τα παραπάνω χωρίς στατιστική στήριξη και με όλους τους περιορισμούς της υποκειμενικής μου οπτικής γωνίας, εννοείται.

 25. Νέο Kid Στο Block said

  Η πρώτη «επίσημη» στατιστική απογραφή στην «μοντέρνα» Ευρώπη ήταν η «Σπιτική» ή «Των νικοκυριών» (Στα ισπανικά: Fogaje γιατί μετρόυσε τα fuegos (φωτιές=εστίες) ή κατά μια άλλη ερμηνεία τα hogares=νικοκυριά) που διέταξε ο βασιλιάς Φερδινάνδος ο Καθολικός (αυτός που έδιωξε τους Αραπάδες από την Αλάμπρα ,ανακάλυψε την Αμερική ,και έδιωξε και τους Εβραίους από την Ιβηρική…τόσο τού έκοβε!) το 1495. Ονομάστηκε έτσι ,γιατί η καταμέτρηση έγινε από τα «σπιτικά»-«νοικοκυριά» της επικράτειας της Αραγωνίας και Καστίλλης και ανταποκρινόταν στην ανάγκη να μαθευτει η οικονομική τους κατάσταση και η διαθεσιμότητα για στράτευση καθότι, ο βασιλιάς της Γαλλίας σύμφωνα με τις φήμες ετοιμαζόταν για «ντου!» από τον Βορρά.

  Βεβαίως οι Κινέζοι κάναν τέτοιες απογραφές 2-3000 χρόνια πρίν τον Φερνάντο…

  Ο αντιστοιχος ανώτερος υπάλληλος,υπεύθυνος για τις απογραφές, του Ρωμαϊκού Ιμπέριουμ ήταν ο «τιμητής» Κήνσωρ.
  Έκανε τη δουλειά που κάνει κι ο Βενιζέλος σήμερα (οργανώνει τα «σπιτικά» για να τα ληστέψει ο επικυρίαρχος-εργοδότης) , γι’αυτό και σήμερα η λέξη Κήνσωρ έχει περισσότερες αρμοδιότητες και έννοιες…

 26. Δράττομαι του Νεοκιδίου για να προσθέσω την αγγλική απογραφή, αρκετά παλιότερη της ισπανικής μια και πάει πίσω στον 11ο αιώνα: Doomsday book, «το βιβλίο της συντέλειας», διότι, λέει, οι απαντήσεις του όποτε κάποιος το συμβουλευόταν θεωρούνταν αμετάβλητες, τελεσίδικες και οριστικές σαν την Τελική Κρίση! for as the sentence of that strict and terrible last account cannot be evaded by any skilful subterfuge, so when this book is appealed to … its sentence cannot be put quashed or set aside with impunity. That is why we have called the book ‘the Book of Judgement’ … because its decisions, like those of the Last Judgement, are unalterable.

 27. sarant said

  24: Είναι χιούμορ, αλλά βασίζεται στην εμπειρική παρατήρηση ότι οι ευρωπαϊκές πρώην σοσιαλιστικές χώρες έχουν υψηλότατα ποσοστά ιδιοκατοίκησης.

  Όσο για το «λόγοι για τους οποίους η ιδιοκατοίκηση είναι χαμηλότερη στην Κεντρική Ευρώπη απ’ ό,τι στην Ελλάδα» τα λινκ που δίνω υποβάλλουν θαρρώ ως ακριβέστερη τη διατύπωση «λόγοι για τους οποίους η ιδιοκατοίκηση είναι χαμηλότερη στην Κεντρική Ευρώπη απ’ ό,τι στη Νότια Ευρώπη».

 28. physicist said

  #27. — Όλες οι πρώην σοσιαλιστικές; Ειλικρινά δεν ξέρω αν και σε πιστεύω για κείνες στις οποίες αναφέρεσαι.

  Δεκτή η αντικατάσταση της Ελλάδας με τη Νότια Ευρώπη, άλλωστε κι εγώ στο #24 μίλησα, έστω παρενθετικά, για τον Νότο γενικότερα.

 29. Πάνος με πεζά said

  @ 24 : Οι Ελληνοαερικάνοι συγγενείς μου που έρχονταν στην Ελλάδα πάντα μας κορόιδευαν για τα τόσα λεφτά που δαπανούμε στην κατασκευή ενός σπιτιού στην Ελλάδα… Καλά, και τα δικά τους ξύλινα κασόνια που τα παίρνουν οι ανεμοστρόβιλοι είναι το άλλο άκρο, βέβαια… Επίσης μας κορόιδευαν για το συναισθηματικό «δέσιμο» με το ακίνητο…

  Πάντως είναι πολύ διαδεδομένο στην Αμερική το πάρτι που γίνεται για την άρση υποθήκης, και το βλέπω να έρχεται και στην Ελλάδα, για όσους φυσικά καταφέρουν(με) να φτάσουν(με) μέχρις εκεί…

  Τέλος, να διαπιστώσω ότι το «υψηλό» ποσοστό ιδιοκατοίκησης δεν είναι και πάντα πραγματικό : από ερειπωμένα σπίτια στα χωριά, μισογκρεμισμένα που δε μπαίνει ποτέ άνθρωπος, τα ξενοίκιαστα ερειπωμένα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και μέχρι τελειωμένες βίλλες στη Μύκονο που ανοίγουν για τον ιδιοκτήτη ελάχιστες μέρες το χρόνο και τις χαίρεται το προσωπικό φύλαξης, πολύ νερό χωράει στο κρασί της ιδιοκατοίκησης…

 30. LandS said

  Νεο-Κιντ
  310 χρόνια νωρίτερα έχουμε το Doomsday Book του Γουλιέλμου του Κατακτητή.

  Το «μοντέρνα» σε σώζει κάπως, επειδή το 1495 έπαιζε στα σχολικά μας βιβλία στους «Νεώτερους Χρόνους» ενώ το 1085 στον Μεσαίωνα. Λέω κάπως, επειδή με κάποιο άλλο διαχωρισμό των ιστορικών περιόδων στα ίδια φεουδαρχικά σκατά ήταν και οι δυο χρονολογίες. Άσε που το 1495 ούτε καν «Αμερική» λέγανε αυτό που ανακαλύφθηκε τρία χρόνια νωρίτερα και δεν είχε προλάβει (η ανακάλυψη) να φέρει τούμπα τον Κόσμο.
  Το άλλο που σε σώζει είναι η πιθανότητα με το «Ευρώπη» να εννοείς Continent.
  🙂 🙂

 31. οίκος + δόμος = Νικοδόμημα

 32. physicist said

  #29. — Σωστή παρατήρηση, Πάνο: στην Αμερική με τα ξύλινα σπίτια μπορείς να φτιάξεις «σπιταρόνα» με σχετικά λίγα λεφτά, μέχρι να έρθει ο επόμενος ανεμοστρόβιλος. Το συναισθηματικό δέσιμο είναι δυσνόητο σε μια κοινωνία με μεγάλη κινητικότητα όπως η αμερικανική. Στην Κεντρική Ευρώπη δεν ισχύει ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο. Αμφιβάλλω αν πολλά σπίτια της Αμερικής θα έπαιρναν στη Γερμανία άδεια από την Πολεοδομία, για παράδειγμα.

  Προσωπική μου παρατήρηση από κάμποσα χωριά που έχω δει (στον τόπο καταγωγής μου και αλλού) είναι ότι σπίτια που ήταν ερειπωμένα έχουν αναστηλωθεί και ότι βλέπεις πολλά όμορφα σπίτια εκεί. Το δέσιμο με τον τόπο καταγωγής βλέπεις — απόλυτα κατανοητό αλλά έχει το τίμημά του.

 33. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
  Στόχος: Εξαφάνιση μικροαστών. 👿
  Η αστική τάξη είναι αυτή που κινεί τα νήματα. Έτσι κι αλλιώς το παπαγαλίζουν συνεχώς: «Έχουμε μεγάλα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Ελλάδα».
  Το λένε από τότε που μπήκαμε στην ΕΟΚ το ’80. Τότε το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα ήταν ~ 75%, ένα αρκετά ψηλό ποσοστό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ανεξάρτητα αν το ιδιόκτητο σπίτι μας ήταν 50m2 και στοιβαζόμασταν μια τετραμελής οικογένεια (συν τη γιαγιά, πέντε) και εγώ διάβαζα στο τραπέζι της κουζίνας μέσα στις τσίκνες και κοιμόμουν σε καναπέ-κρεβάτι στο (οθντκ) σαλόνι.

  Mα έτσι, μα αλλιώς το σπίτι μας είναι στέγη, ιερό εκκλησίας, αρχαίος ναός, άσυλο.
  Από την άλλη ούτε οι τράπεζες θέλουν τους πλειστηριασμούς, παρ’ εκτός και εκχωρήσουν τις απαιτήσεις τους στους γύπες.

 34. LandS said

  24 και 27 «Τα σπίτια που πήραν οι κομουνιστές» σε αυτές τις χώρες δεν ήταν αρκετά για να καλυφθεί η ανάγκη στέγης για όλους. Ξέρετε, αντίθετα από ότι πιστεύεται αφελώς, ο [πρώην υπαρκτός ή όχι] Σοσιαλισμός το πρώτο πράμα που κάνει δεν είναι να σου πάρει το σπίτι, αλλά να σου δώσει.
  Έτσι, σε όλες τις πρώην χώρες του Σοσιαλισμού, ή σε όλες τις χώρες του πρώην «υπαρκτού ξέρω γω», υπήρξαν εκτεταμένα προγράμματα ανέγερσης κατοικιών, τα οποία δόθηκαν στο Λαό. Πρέπει να παραδεχτούμε, ότι από άποψη ποιότητας (όχι κατασκευής, αλλά χώρων και ανέσεων) δεν έφτασαν τα επίπεδα των δικών μας πολυκατοικιών της αντιπαροχής. Για παράδειγμα γνώρισα ολόκληρες συνοικίες στο Πλόβντιβ όπου ασανσέρ είχαν τα τετραόροφα και πάνω, και αυτό, στο μέγεθος μονόφυλλης ντουλάπας. Αλλά ούτε και η σχετικά καινούρια Ασιατική Πλευρά του Βόσπορου έχει καλύτερα ασανσέρ για τις πανύψηλες πολυκατοικίες της. Πολλές φορές η συμπίεση του κόστους για να φτιάξεις περισσότερα έχει «τα ίδια» αποτελέσματα, με τη συμπίεση του κόστους για να βγάλεις πιο πολύ κέρδος.
  Με λίγα λόγια «το τόσο τα εκατό του πληθυσμού έχει δικό του σπίτι» δεν είναι πάντα ταυτόσημο με το «τόσο τα εκατό του πληθυσμού έχει δικό του σπίτι».

 35. LandS said

  …….εκτεταμένα προγράμματα ανέγερσης κατοικιών, οι οποίες δόθηκαν στο Λαό

 36. Νέο Κid said

  Ανέφερα τη «Σπιτική» ισπανική απογραφή λόγω γλωσσικής σχέσης με το παρόν Νικοκυρόαρθρο (και κυρίως την έννοια του ισπ. Fuegο -φωτιά ως «εστία-σπίτι». Κατά τα λοιπά, μη βαράτε ομαδόν! Βάλτε η πρώτη θένσο (απογραφή) και είμαστε ο.κ.

 37. Νέο Kid Στο Block said

  Όσο για το «μοντέρνα», βεβαίως και με σώζει.Λάντσυ μπόι! Ας μη ξεχνούμε ότι κανονικά από το 1492 και πριν είχαμε τον σκοτεινό Μεσαίωνα. (κρίμα μόνο που ο Φερνάντο έδιωξε τους Αραπάδες και ξέχασε να τούς ρωτήσει πώς στο διάολο χάραξαν ένα τεράστιο κανονικό ενιάπλευρο (η γνωστή «Παγίδα» της Αλάμπρας) Χάρις στον Γκάους ξέρουμε ότι η ευκλείδεια χάραξη κανονικού 9πευρου είναι αδύνατη. Όπως είπε και ο μεγάλος εγγλέζος μαθηματικός Λίτλγουντ «Η Ευρώπη το 1500 ήξερε όλη μαζί, λιγότερα απ’όσα ήξερε ο Αρχιμήδης που πέθανε το 200 π.Χ»

 38. Gpoint said

  Για μένα και όσους άλλοι (!) δεν ενδιαφέρονται για τίτλους κυριότητας αλλά μόνο για χρήση, προβλέπει τίποτε το νομοσχέδιο ή τόχeι φιάξει ο Benny Zellos ;

 39. Milo said

  Για το ποσοστό ιδιοκατοίκησης: την εποχή που στον Ελλαδικό χώρο είχαμε μεγάλο ποσοστό μικροιδιοτησίας γης (και Οθωμανούς) οι λαοί της φεουδαρχικής κεντρικής Ευρώπης ήταν πιθανότερο να είναι άκληροι.

 40. sarant said

  Την πρώτη απογραφή την έκαναν οι προκατακλυσμιαίοι πρόγονοί μας -επειδή όμως τα δεδομένα τα είχαν ανεβάσει στο Νέφος, χάθηκαν.

 41. Odyssey said

  Στη 16η θέση της Ευρώπης στην ιδιοκατοίκηση (Από Ελευθεροτυπία)
  Δεν ξέρω να κάνω λινκ, οπότε το βρίσκετε με αυτό τον τίτλο.

 42. dtel said

  19.
  Η πιο ωραία και τρυφερή περιγραφή «φροντιστηρίου» που έχω διαβάσει….

 43. physicist said

  #40. — 😀

 44. physicist said

  Άσχετο με το τρέχον νήμα αλλά γλωσσικά ενδιαφέρον — μήπως του φανεί χρήσιμο πουθενά του Νικοκύρη, λέω.

  Ο Όμιλος (για την Φροντίδα) της Γερμανικής Γλώσσας Verein Deutscher Sprache έστειλε στο πυρ το εξώτερον το Λεξικό Duden (τη Βίβλο της γερμανικής γλώσσας σαν να λέμε) επειδή εισήγαγε ανατριχιαστικούς αγγλισμούς όπως Laptop, Stalker και E-Business στα λήμματά του. Φρικτόν να το είπωμεν, εφόσον υπάρχουν γερμανικότατες λέξεις γι’ αυτά, όπως Klappenrechner, Nachsteller και Netzhandel (που όμως δεν τις χρησιμοποιεί κανείς).

  Έχει κι αλλού παλαβιάρηδες, θέλω να πω.

 45. physicist said

  #44. — ΥΓ: Το δεύτερο αρνητικό βραβείο δόθηκε στον γνωστό μας κ. Σώυμπλε επειδή κατά περιπτώσεις μιλάει στ’ αγγλικά ακόμα κι όταν είναι παρών διερμηνέας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, υπονομεύει το κύρος της γερμανικής γλώσσας και τις προσπάθειες (του Ομίλου) να την εγκθιδρύσει ως βασική γλώσσα εργασίας της ΕΕ.

  Είπαμε, να σκοτώνεις τρελούς και να πληρώνεις τζερεμέδες …

 46. Lefteris_Sfak said

  Εξ αφορμής του 24 §2 του Φυσικού:

  Δεν είμαι ιστορικός αλλά έχω την εντύπωση ότι το υψηλό ποσοστό κτήσης γης στην Ελλάδα έχει τις βάσεις του στο οθωμανικό σύστημα που επέτρεπε την ιδιοκτησία μικρού κλήρου. Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδας ο κλήρος έμεινε στα χέρια των ιδιοκτητών του.

  Το να έχεις γη, είναι αναγκαία προϋπόθεση για να χτίσεις, αλλά και πολύ καλό κίνητρο. Φαντάζομαι ότι αργότερα με τον εκσυγχρονισμό και τη σταδιακή αστικοποίηση, τμήμα της έγγειας ιδιοκτησίας ρευστοποιήθηκε για την απόκτηση σπιτιού σε αστικά κέντρα. Κάπως έτσι, οι περισσότεροι Έλληνες βρέθηκαν να διαθέτουν κάποιας μορφής ακίνητη περίουσία, μα και αυτοί ακόμη που δεν διαθέτουν, πιθανόν να έχουν κάπου κάποιο χωραφάκι ή αγροικία εξ αδιαιρέτου, μοιρασμένη σε 14 ξαδέρφια και 32 ανίψια.

  Δεν γνωρίζω κατά πόσο ο συλλογισμός μου είναι ιστορικά ακριβής, όποιος γνώστης προσέλθοι (ευχετική ευκτική).

  Μπορώ να πω με περισσότερη σιγουριά ότι η απόκτηση σπιτιού με δάνειο είναι όψιμο έθιμο, τα συγκεκριμένα δάνεια είναι ακόμη εν ισχύ (και αγνώστου εκβάσεως) και η συμμετοχή αυτού του υπερ-δανεισμού στα ποσοστά ιδιοκατοίκησης δεν είναι σε καμία περίπτωση καθοριστική.

 47. physicist said

  #46. — Λευτέρη, συμφωνεί και με το σχόλιο #39 αυτό που έγραψες, και ακούγεται λογικό σε μένα αν και δεν έχω τις απαραίτητες ιστορικές γνώσεις. Μια αυθόρμητη ένσταση/αντίρρηση είναι το πώς εξηγούνται ανάλογα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης σε άλλες χώρες του Νότου, που ήταν κι αυτές φεουδαρχικές όπως στην Κεντρική Ευρώπη, και δεν ήταν μέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 48. sarant said

  44-45: Eνδιαφέροντα. Μιλάει αγγλικά στους δημοσιογράφους ο Σόιμπλε; Δεν το είχα προσέξει.

 49. physicist said

  #48. — Δεν τον παρακολουθώ, Νίκο, εσύ έχεις πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πετύχεις παρουσίαση ή συνένετυξή του σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και μάλιστα ζωντανά.

 50. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Εἶχα θέσει σ’ἕνα ἰταλικὸ ng κάποτε μιὰ δική μου θεωρία ἀλλὰ δὲν πῆρα καμία ἀπάντηση ὁπότε δὲν ξέρω ἂν στέκει ἢ ὄχι. Ἡ λέξη ospite ποὺ σήμερα σημαίνει «φιλοξενούμενος» ἀρχικὰ σήμαινε αὐτὸν ποὺ φιλοξενεῖ, τὸν οἰκοδεσπότη. Τὴν ἔννοια αὐτὴ διατηρεῖ στὴν ἰατρικὴ ὁρολογία. Αὐτὸς ποὺ δέχεται ἕνα μόσχευμα καλεῖται ospite, πρᾶγμα ποὺ μὲ μπέρδευε γιὰ πολὺ καιρὸ ὅταν μελετοῦσα τὶς μεταμοσχεύσεις. Καταλάβαινα ἀπὸ τὰ συμφραζόμενα πὼς ἐπρόκειτο γιὰ τὸν δέκτη τοῦ μοσχεύματος ἀλλὰ ὅσο νἆναι προβληματιζόμουν. Τελικὰ ὅταν ἀξιώθηκα νὰ ἀγοράσω τὸ Devoto-Olii μοῦ λύθηκε ἡ ἀπορία ἂν καὶ δὲ μὲ διαφώτισε γιὰ τὸ πῶς ἄλλαξε ἡ ἔννοια. Σκέφτηκα λοιπὸν ὅτι μπορεῖ οἱ παλιοὶ οἰκοδεσπότες νὰ ἔλεγαν στὸν φιλοξενούμενο «fa come se fossi l’ospite», δηλαδὴ «σὰ στὸ σπίτι σου», μέχρι ποὺ νὰ ἀντεστράφη ἡ ἔννοια. Δὲν ξέρω ἂν κανεὶς γνωρίζει κάτι παραπάνω…

 51. Νέο Kid Στο Block said

  50. Το ospite δεν είναι το host? Ο ξενιστής.

 52. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  24 – 3 – Με τους ίδιους πόρους που αγόρασαν και οι φίλοι σου οι Γερμανοί, με τραπεζικό δάνειο. Αυτό το κερδοσκοπικό γαϊτανάκι αγκλιστί real estate, έχει ξεκινήσει απο τις ΗΠΑ φυσικά την δεκαετία του 60, αλλα μεγαλούργησε στην Ιαπωνία την δεκαετία του 80 μέχρι το 95 που είχε φτάσει και τις 15,000 ενα τετραγωνικό μέτρο στο Τόκυο, μετα το 97 μπούμμμ. Ξαναπήρε μπροστά πάλι στην Αμέρικα το 2,000, για να εξισορροπήσουν το σκάσιμο της χρηματηστηριακής φούσκας του 1999, και εξαπλώθηκε σε όλη την ευρώπη, κυρίως στον νότο που ήταν φτηνή η γή, μέχρι που ήρθε του μπούμμμμ το 2007, πού αλλού, στις ΗΠΑ. Είναι ένας άμεσος τρόπος να κινηθεί η οικονομία, να δημιουργηθούν τεράστιες υπεραξίες (εικονικές βεβαίως) να τρελαθούν στα μπόνους εκατομυρίων τα τραπεζικά (και οχι μόνο) στελέχη, να καρπωθούν απίστευτα κέρδη οι μέτοχοι, να κάνουν πάρτυ εκατομυρίων οι νεόκοποι εργολάβοι, να αντικατασταθεί η πραγματικότητα απο την εικονική, να νομίζει ο μέσος εργαζόμενος πως είναι πλούσιος, και είναι ένας έμεσος τρόπος να χειραγωγείται ένα κράτος και ένας λαός απο τις τράπεζες. Είναι τυχαίο οτι όλοι οι εργαζόμενοι (οι περισσότεροι τουλάχιστον) σε όλες τις χώρες, χρωστάνε στις τράπεζες στεγαστικά δάνεια;
  Το ίδιο πανηγύρι, αλλα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό διόγκοσης, γίνεται στην Τουρκία, που ζεί την δική της ΙΣΧΥΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ. Ένα σπίτι σε παραθαλάσιο μέρος (δεν θυμάμαι ακριβώς την περιοχή, μάλλον απέναντι απο την Σάμο) πρώην άσημο χωριουδάκι, έφτασε να πουλιέται 10,000,000 δολάρια, όταν πριν 10 χρόνια δεν το αγόραζε κανένας, το πολύ σε δυο χρόνια, άντε πέντε θα γίνει μεγάλος πανικός κι εκεί. Τότε θα φταίνε οι γνωστοί φταίχτες, οι εργαζόμενοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, γενικώς οι ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, αλλα πληρώνουμε χώρια.

 53. NM said

  (#50): http://www.treccani.it/vocabolario/ospite/

 54. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  22.στ αρχοντικό σας, στο κονάκι μου
  38. Ανέστιος με πανάκι στις θαλασσοσπηλιές.
  Τα δίχτυα θα μπαλώσω και τη βαρκούλα μου
  και θάρθω να σε κλέψω μελαχροινούλα μου.
  Νι λουά νι τουά (δίχως στέγη-δίχως νόμο) 🙂

 55. physicist said

  #52. — Μα οι Έλληνες φίλοι μου δεν μου είπαν τίποτε για δάνειο. Παρεκτός κι αν ήθελαν να πουλήσουν μούρη. Δεν ξέρω.

  Το ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σ’ όλον τον κόσμο χρωστάνε στις Τράπεζες για στεγαστικά δάνεια δεν είναι τυχαίο αλλά δεν είναι και αξιοπερίεργο. Άμα θέλω τουλάχιστον 300.000 Ευρώ για ένα νορμάλ διαμέρισμα στην πόλη που ζω, κι άμα δεν έχω κληρονομήσει αλλά τα βγάζω δουλεύοντας, τι άλλο να κάνω απ’ το να πάρω δάνειο και να το πληρώνω δεκαετίες; Οι ενναλακτικές είναι να ζήσω στο νοίκι ή να ληστέψω βενζινάδικο.

 56. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Σπίτι παλιό

 57. sarant said

  55: Πολλά βενζινάδικα…

  50-53: Με πρόλαβε ο ΝΜ. Το ενδιαφέρον είναι ότι η διπλή σημασία υπήρχε και στα λατινικά.
  Βλέπω ότι και στα γαλλικά το hôte έχει και τις δυο σημασίες (ομολογώ πως ήξερα μόνο τον οικοδεσπότη).

 58. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  55 – Μούρη φίλε μου μούρη σου πουλούσαν, είπαμε, η εικονική πραγματικότατητα της μικρομεσαίας τάξης. Βρές τους τώρα που η μούρη τους είναι ένα με το χώμα, να δείς τι θα σου πούν.

  Το αξιοπερίεργο είναι οτι ενώ το δάνειο αυτό δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την πραγματική αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία βγαίνει απο το κόστος του οικοπέδου συν το κόστος κατασκευής, το οποίο συνολικά δεν υπερβαίνει ποτέ το 50% το τιμήματος πωλήσεως ανα τετραγωνικό μέτρο σε μονοκατοικία, και πολύ λιγότερο σε πολυκατοικία, μορφωμένοι άνθρωποι ως επι το πλείστον χρεώνονταν αλόγιστα, για υπερ υπερ υπερτιμημένα ντουβάρια.
  Την απλή γνώση που είχαν οι ως επι το πλείστον αμόρφωτοι γονείς μας, να ξοδεύεις μέχρι εκεί που φτάνει η τσέπη σου, δεν την έχουμε εμείς οι «μορφωμένοι».

  Υ.Γ – Εδώ και 30 χρόνια σπάω το κεφάλι μου να καταλάβω, γιατι οι ανθρωποι δεν μπορούν να δούν και να λειτουργήσουν με την απλή λογική. Απο το 2003 έχω καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, αλλα πάντα με εκπλήσει η στενοκεφαλιά της πλειοψηφίας των ανθρώπων.

 59. ΠΑΝΟΣ said

  Χαίρετε.Επανέρχομαι,μετά κάποια,ελάχιστα μπάνια.Δυστυχώς-και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη-αλλά πρέπει,για πρώτη και τελευταία φορά να βρίσω.Τελικά, αυτός ο Βενιζέλος, είναι τοπ μαφιόζος!
  Μα τι σπίτια να μάς πάρουνε οι αλήτες;Μήπως μπορούμε να τα συντηρούμε; Και μιλάμε για καμμιά 60ριά τετραγωνικά.Και μάς απειλούν συνεχώς οι βρωμύλοι.
  (Ν.,μπορείς να το κόψεις,δεν θα παρεξηγηθώ).

 60. physicist said

  #57(α). — Έχω σταμπάρει δυο-τρία εδώ γύρω, έννοια σου …

  #58, στο τέλος. — Πες αν θέλεις ποιο είναι το συμπέρασμά σου για ποιο λόγο η απλή λογική έχει τέτοιο ζόρι να μπει στα μυαλά των ανθρώπων γιατί μ’ ενδιαφέρει πολύ. Όσο για τα υπόλοιπα, δηλ. «ξόδευε όσο φτάνει η τσέπη σου», 100% μαζί σου.

 61. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  6.Πάνο >>φωνάξτε την τράπεζα να το πάρει πίσω. Κι αν δε δεχτεί να σας το αφήσει έστω και πληρώνοντας 20 ευρώ το μήνα, να μη με λένε.

  Το σύστημα πονήρεψε.Τα δάνεια τα πουλάνε μπιρ παρά (σε εισπρακτικές εταιρείες, θυγατρικές τραπεζών κλπ) που με κατοχυρωμένες μεθόδους μπαίνουν στους λογαριασμούς και ρουφούν κάθε ποσό μισθού, σύνταξης, κλπ πριν ακόμη κατατεθεί καλά-καλά.
  Σιγά μην ανοίξουνε επιχειρήσεις ρίαλ εστέητ οι τράπεζες κι ασχοληθούν με εκπλειστηριάσεις διαμερισμάτων, που ‘ετσι κι αλλοιώς τώρα, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, αποβαίνουν ή άγονες ή με χαμηλότατο πλειστηρίασμα. Για τίποτε μεγάλες μονάδες, ίσως αλλά και πάλι …
  Δυστυχώς δεν τα ΄χουν πάρει χαμπάρι οι πολλοί αυτά τα νέα κόλπα και προδιαγράφονται μεγάλα δράματα

 62. Να προσθέσομε και την έκφραση «Γ…ται το σπίτι του κάθε ******» που ηχεί στα γήπεδα.

  Εν προκειμένω, βέβαια, «Γ…ται το σπίτι όποιου μου πάρει το σπίτι!»

 63. Γς said

  “ΣΠΙΤΙ ΛΑΧΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”
  Από το 1950 που ήμουν ο μόνιμος συνοδηγός στο τζιπάκι της Βέρμαχτ του μπάρμπα μου του φοιτητή, έβλεπα τεράστιες πινακίδες στις προσόψεις διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες του κέντρου της Αθήνας, αλλά και στα τότε κυριλέ Πατήσια και Κυψέλη.Αυτό το λαχείο κλήρωνε σπίτια, διαμερίσματα.

  -Αυτό το σπίτι ποιος θα το πάρει; Φώναζαν οι λαχειοπώλες.
  Οι δημοσιογράφοι με το λαχείο τους είχαν πιάσει το όνειρο του Έλληνα τότε για απόκτηση κατοικίας.
  Μετανάστες αρκετοί από αυτούς. Εσωτερικοί (οικονομικοί) μετανάστες αλλά και μετανάστες που ζητούσαν πολιτικό άσυλο και ασφάλεια μέσα στα αστικά κέντρα μετά τον εμφύλιο.
  Ολοι είχαν ανάγκη από στέγη. Κι οι αληθινοί πρόσφυγες του 22, που ζούσαν σε τσιγκινοπαράγκες, σε χαμόσπιτα στη Καισαριανή. Αλλά και αυτοί που είχαν σπίτι λαχταρούσαν μια εσωτερική τουαλέτα με μπάνιο και όχι τη σκάφη και το τενεκεδένιο δοχείο με το βρυσάκι που ήταν καρφωμένο στον τοίχο της αυλής.

  Εβλεπε στα Δεκεμβριανά από το Βύρωνα τα σπίτια στο Κολονάκι ο ιστρούχτορας ο Κυρ Γιάννης κι έλεγε στον πατέρα μου ότι ήρθε η ώρα να προικίσει τις κόρες του.

  Και τρώγαμε προχτές στην Αγιά Τριάδα της Ραφήνας και πιάσαμε συζήτηση για τα σπίτια.
  -Μόλις άκουσε ο γαμπρός ότι θα του δώσει ο πεθερός δυο διαμερίσματα, χάλασε τον αρραβώνα. Με τα χαράτσια και τα τέτοια.
  Και το γύρισα στα αυθαίρετα που δεν έχουν αφήσει ούτε ένα τετραγωνικό του δάσους που να μην το έχουν καταπατήσει. Εκεί τα χαλάσαμε.
  Τα σπίτια τους. Τα εξοχικά τους δηλαδή.

  Σπίτι. Πραγματική ανάγκη, όνειρο ή πλιάτσικο των καταπατητών, να βάλουν ένα κεραμίδι στο κεφάλι τους και μια πισίνα στα πόδια τους.

 64. Υπάρχει και η παλιά τηλεφωνική φάρσα:

  – Με συγχωρείτε, τι είναι εκεί;
  – Σπίτι.
  – Α πολύ ωραία, Μπορώ να μιλήσω με τη τσατσά;

  (Γι’ αυτό εγώ πάντα λέω »οικία», χεχε 🙂 )

 65. leonicos said

  Γειά σας! Εγώ είμαι καλά προς το παρόν. Ο Γς κινείτα;ι ελάχιστα τελευταία και αυτό με ανησυχεί. Και χάσαμε σήμερα τα βιβλία του εθνικόφρονα. Αυτό είναι απώλεια!

 66. Υπάρχει κι αυτό με τις ξανθιές αδερφές:
  -Έλα, ο μπαμπάς είναι σπίτι;
  -Χαλόου, ο μπαμπάς είναι άνθρωπος!

 67. sarant said

  Να ευχηθώ καλό αποκαλόκαιρο σε Πάνο, Κώστα και Σκύλο ΒΚ!

 68. physicist said

  #66. — 😀 😀

 69. leonicos said

  Καταπληκτικό το αρχικό σχέδιο.

  Το σπίτι που κατοικούσαν ήταν το ενδιαίτημα, αν και δεν ξέρω αν ο όρος ήταν ποτέ εύχρηστος. Οίκος στην αρχαία Ελλάδα, αλλά συναφώς και παντού αλλού, ήταν το σύνολο των ανθρώπων που ζούσαν υπό την αιγίδα / εξουσία ενός αρχηγού / βασιλιά, συνήθως τσέλιγκα κατά καθ’ ημάς, και δεν ήταν απαραίτητο να υπήρχε κτίσμα. Ο Αβραάμ με τους οικογενείς του κατανίκησε πέντε βασιλιάδες για ν’ απελευθερώσει τον Λωτ. Και ο Αβραάμ ζούσε σε σκηνές. Είναι περίπου αυτό πόυ σήμαινε το ηπειρώτικο και βορειότερα ‘τσελιγκάτο’. Στον ‘οίκο’ ζούσε / ανήκε η οικογένεια, δηλαδή όλοι οι οικογενείς. Οικία και οίκος με τη σημερινή σημασία είναι νεολογισμοί, όπως και η οικογένεια με τη σημασία του ειδικού όρου ‘πυρηνική οικογένεια (μπαμπάς, μαμά, παιδιά)’ , που αντικατέστησε επί Όθωνα τις λέξεις φαμίλια και το σαυναφές φαμελιάρης (άνδρας που συντηρεί οικογένεια). Η κατοικία προήλθε από τον κάτοικο, ένα ουσιαστικό που σχηματίστηκε για να περιλάβει κυρίως του διαμένοντες σ’ ένα ευρύτερο τόπο, ενώ για τον διαμένοντα σε (χτιστί πια) σπίτι, έχουμε τον ένοικο. Ο ένοικος όταν δεν είναι ιδιοκτήτης υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση για τη χρήση, το ενοίκιο, οπότε είναι ενοικαστής / νοικάρης. Η σχέση μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή λέγεται εκμίσθωση, και ο πρώτος εκμισθωτής ενώ ο δεύτερος μισθωτής. Μια παραλλαγή (εκτεταμένμος τύπος) είναικαι το οίκημα, που είναι πάντα κτιστό. Ανάλογα είναι ο πάροικος (αρχαίο) και ο έποικος. Η οργανωμένη εγκατάσταση σε τόπο μακρινό από αυτόν της καταγωγής αποτελεί την αποικία, λέξη που πήρε εντελώς άλλη σημασία αργότερα, όταν οι άποικοι γίνονταν εξουσιαστές και εκμεταλλευτές του ντόπιου πληθυσμού και πλούτου

 70. 37,
  Ίσως είχαν και καλούς μηχανικούς! 🙂

  Τώρα, βέβαια, πώς βρίσκεις – σαν καλός μηχανικός – απλούστατα και προφανώς τα σημεία οποιουδήποτε κανονικού πολύγωνου πάνω στην περιφέρεια ενός κύκλου μόνο με κουμπάσο το είχα μάθει απ’ τον πατέρα μου, που του τό ‘χε πει ένας βαρελάς (για την ακρίβεια του είχε δείξει πως βρίσκεις την ακτίνα ενός κύκλου εγγράφοντας ένα κανονικό εξάγωνο): Διαλέγεις, με το μάτι, ένα λογικό άνοιγμα στο κουμπάσο, και περπατάς μ’ αυτό (χρησιμοποιώντας την κάθε μια από τις ακίδες του κουμπάσου εναλλάξ) σε εννέα κορυφές πάνω στην περιφέρεια. Ανάλογα με το αν υπολείπεσαι ή έχεις υπερσκελίσει το πρώτο σημείο, διορθώνεις το άνοιγμα. Rinse, repeat. Σε δυο-τρεις προσπάθειες έχεις ουσιαστικά συγκλίνει.

 71. «Φαίνεται περίεργο να γίνεται γλωσσικός δανεισμός σε μια λέξη τόσο στενά δεμένη με την υπόστασή μας όπως το σπίτι, »

  Μπα, μάλλον η σχέση σπίτι-οίκος υποθέτω πως ήταν κάτι σαν τη σημερινή μεζονέτα-διαμέρισμα. 🙂

 72. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  59 – Δηλαδή τώρα θες να πείς οτι έβρισες, και ειδικά τον Βενιζέλο; Χρειάζεσαι επειγώντος ταχύριθμο φροντιστήριο βρισίματος πολιτικών (και όχι μόνο).

  60 – Πλήρης απουσία κριτικής σκέψης, το γιατι απουσιάζει κυρίως απο τους μορφωμένους πλέον ανθρώπους, (απο δευτεροβάθμια και πάνω) πιστεύω οτι φταίει το παγκόσμιο σύστημα εκπαίδευσης, που είναι ουσιαστικά το ίδιο σε όλα τα κράτη με οποιοδήποτε καθεστώς ή σύστημα διακυβέρνησης. Στόχος είναι η εξειδίκευση, ευφυέστατα μυαλά στην ειδικότητά τους, είναι εντελώς ντουβάρια έξω απο αυτήν, τα παραδείγματα είναι άπειρα, φτάνει να θέλεις να τα δείς. Τώρα το γιατί λειτουργεί έτσι το εκπαιδευτικό σύστημα, είναι κάτι για το οποίο έχω πεί την άποψή μου κατα καιρούς οπότε ας μην το επαναλάβω.

 73. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  69.τέλος. και μέτοικος
  -Δίοικο το εκλεκτό φιστίκι
  Στα του οίκου μας (παρ ότι τα εν οίκω μη εν Νίκω):
  Οικείος, (αλλά σπιτίσιος είναι άλλο), ανοίκειος αλλά
  αστεγος-ανέστιος,’αλλο επίσης.
  Οικοτροφείο
  Οικόσιτα
  Οίκαδε
  οίκοι και ζώδια
  οικοκυριά
  οικονομία ! … σπιτωμένη !! 🙂 🙂

  Σπίτια στο σφυρί, άνθρωποι στ αμόνι (ή στο δρεπάνι, αν προτιμάτε)

 74. ανωνυμος said

  Εάν ενθυμούμαι καλώς, κάποτε λειτουργούσαν στην Ελλάδα Οικοκυρικές Σχολές. Από εκεί αποφοιτούσαν καλές νοικοκυρές (και ουχί οικοκυρές). Κυρά κι αφέντρα μου εσύ και με ταγεράκι Αρμάνι.

 75. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  -Σπιτόπουλο και σπιταρώνα
  (παιδάκι και παιδοβούβαλο)

 76. 66,
  Και όχι μόνο για ξανθιές. 🙂

 77. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>Άραγε όταν σου παίρνει το σπίτι η τράπεζα, αυτό λογαριάζεται για «κλείσιμο σπιτιού»;
  -Ξεσπίτωμα.

  Μεταφορικά, «τον πήγε στο δικαστήριο και τον ξεσπίτωσε » δηλαδή τον καταδίκασε σε μεγάλη αποζημίωση

 78. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  11. “home”.

 79. physicist said

  #72(β). — Θα διαφωνήσω σχετικά με το παγκόσμιο σύστημα εκπαίδευσης όπως θα διαφωνήσω σχετικά με τα υποτιθέμενες επιβλαβείς συνέπειες της εξειδίκευσης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, έχω νταραβέρια με φοιτητές από διάφορες χώρες εδώ και πάνω από 20 χρόνια, και σε βεβαιώνω ότι καμία άμβλυνση της κριτικής τους ικανότητας δεν έχω παρατηρήσει, ούτε και είναι λιγότερο κριτικοί από μας στα χρόνια μας. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο: η εξειδίκευση είναι αναγκαία και ωφέλιμη. Το να εστιάζεις σ’ έναν τομέα δεν έχει να κάνει με το αν η κρίση σου είναι οξεία ή όχι. Ίσως μάλιστα οι εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις που έχει η αυστηρή εξειδίκευση σε κάνουν να είσαι ακόμα πιο προσεχτικός στο πού βάζεις τον πήχη για να δεχτείς ετούτο ή εκείνο σαν αλήθεια.

  Κοντολογίς, ότι τα πράγματα χειροτερεύουν όσο περνάνε οι γενιές σε ό,τι αφορά τη λογική σκέψη, δεν το πιστεύω. Ότι είχαμε τα τελευταία χρόνια, παγκόσμια, μιαν αποβλάκωση και μια παλαβομάρα σε θέματα πλουτισμού, ότι πολύς κόσμος με τη φούσκα των ντοτκόμ και των Χρηματιστηρίων στο γύρισμα της χιλιετίας πίστεψε πως θα πλουτίσει γρήγορα, χοντρά και άκοπα, αυτά ναι, είναι αλήθεια. Αλλά αυτά είναι το θόλωμα του μυαλού απ’ την πλεονεξία, όχι μια γενικότερη απώλεια της κριτικής σκέψης ξαφνικά. Εμένα μου φαίνεται ότι αν κοιτάξεις πίσω στην ιστορία, θα δεις τους ανθρώπους να ήταν πάντοτε επιρρεπείς σε ευχάριστα παραμύθια.

 80. 9: «Παρ’ ημίν», αν δεν μας πειράζει η δοτική.

  Χάριν πληρότητος, ας προσθέσω και το ‘hospice’ με τη σύγχρονη έννοια του «ξενώνα ανιάτων» (συνήθως καρκινοπαθών), δομικό στοιχείο του εκτεταμένου συστήματος ανακουφιστικής φροντίδας που ιδρύθηκε από το 1967 και μετά, πρώτα στη Βρετανία, από τη μεγάλη Dame Cicely Saunders (St Christopher’s Hospice).

 81. Απέραντο Μπορντέλο said

  Λίγο πρίν έρθει ο Μεταξάς στα πράγματα, ακόμη και η οδός Ερμού στο Σύνταγμα είχε σπίτια της αμαρτίας, καμουφλαρισμένα με την ταμπέλα «Μοδιστράδικα». Ενδεικτικό είναι το ποίημα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Παπαρούνα» το 1933:

  Κάποια κυρά της εποχής, Κατίνα Φραντζεσκάκη.
  είχ’ένα μοδιστράδικο, Ελευσινίων 2,
  οπού εμάθαινε σ’αυτό καθένα μοδιστράκι
  μα τέλος αποδείχθηκε διαφθοράς σχολείο.

  Είχε λοιπόν συνήθεια τούτ’η κυρά Κατίνα
  την κάθε της πελάτιδα, κάθε μαθήτρα φίνα
  να παραδίδη στας ορμάς παντοειδών κυρίων
  κι’όλο το εργοστάσιον ήταν διαφθορείον.

  Εκεί το Τμήμα των Ηθών μ’έρευνες φοβερές.
  έπιασε τρεις μαθήτρες της καθώς και δυο κυρές
  που στο επάνω πάτωμα δεν ράβαν καμμιά φούστα τους
  μα καβαλιέρους είχανε κι’εκάνανε τα γούστα τους.

  Έτσι λοιπόν κι’αυτές λεφτά εβγάναν μ’ευκολία,
  μα την Κατίνα πήγανε εις την Εισαγγελία,
  γιατί αυτή, δασκάλα, εντέχνως παρεπλάνει
  και οδηγούσε κάθε μια τα μάτια της να βγάνη.

  («Παπαρούνα», 1933)

  Για περισσότερα εδώ

  http://www.paliaathina.com/gr/pages/255/ermoy.html

 82. sarant said

  81: Το λινκ που δίνετε χάνει πολλή από την αξία του επειδή θεωρεί ότι οι κοπέλες των πορνείων πήγαιναν εκεί περίπου με τη θέλησή τους, χώρια που αναπαράγει τον παλιοελλαδίτικο ρατσισμό και τη ρετσινιά στις πρόσφυγες -που ήταν, λέει, «περιώνυμα διαβολοθήλυκα».

  Να γράφονται τέτοια πράγματα σήμερα το βρίσκω ντροπή.

 83. sarant said

  Χώρια που έχει κι ένα ωραίο μαργαριτάρι, ότι νομίζει πως «φίφτυ του» αποκαλούσαν τους γεροντότερους. Κούνια που τον κούναγε! (Κάποτε πρέπει να γραφτεί άρθρο…)

 84. spiral architect said

  O υπουργός, Μυκόνου, Αραχώβης και Γκστάαντ ο έχων το διακριτικό τίτλο «Παιντί του μπαμπά του» ομίλησεν:
  Όσοι δεν έχουν για το χαράτσι να πουλήσουν το σπίτι τους

 85. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  84. και Ευγένιος, ο παραπεμπόμενος με το σημερινό βούλευμα Παπαδόπουλος
  http://www.antistasi.info/showthread.php?t=5460

 86. Πάνος με πεζά said

  @74 : Σχετικό ρητό : Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά !!! Επίσης : νοικοκυρούλα χαρωπή, την οκνηρία δε γνωρίζει !!!

  Εγώ πάντως πρόλαβα και το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας στο Δημοτικό. Έφτιαχνες για το σπίτι σου ένα πίνακα που λεγόταν «Ημερολόγιο διαχείρισης». Και περιέγραφέ «τόσο δώσαμε την τάδε μέρα για λεμόνια, κρέας, πορτοκάλια κλπ.» Το έφτιαχνε κάθε μαθητής στο σπίτι του παρακολουθώντας τη δική του οικογένεια. Οι γονείς μας με έκλπηξη διάβαζαν δαπάνες που ποτέ δεν είχαν μετρήσει με μολύβι και χαρτί… Και ίσως αν το μάθημα υπήρχε ακόμα στο σχολείο, να μην υπήρχε και ο λόγος ύπαρξης αυτού του σημερινού θέματος…

 87. Γς said

  83:

  Ναι, άσχετος.
  Oι“Φίφτυ-του” ήταν σύλλογος που ιδρύθηκε μυστικά το 1908 από 52 πρόσωπα ή οικογενείας, που θεωρούσαν τους εαυτούς των αριστοκράτες, με μοναδικό σκοπό να τηρούν συναναστροφές μεταξύ τους, αποκλείοντας από αυτές κάθε άλλον βέβηλο.

  Υπάρχει και ένα τραγουδάκι στην επιθεώρηση της εποχής εκείνης “Κινηματογρτάφος” γι αυούς.

 88. sarant said

  87: Βάλε ένα «υποτίθεται ότι ήταν» για να είσαι μέσα. Μάλλον ο τύπος το δημιούργησε το όλο θέμα.

 89. spyroszer said

  Για να ξεφύγουμε λίγο απ’ τη μίζερη πραγματικότητα των πλειστηριασμών, ένα πωλητήριο της Τουρκοκρατίας απ’ τα Μνημεία των Αθηναίων του Καμπούρογλου (269):
  «ΠΩΛΗΣΙΣ
  1796 Σεπτεμβρίου 10 Αθήνα
  Δια του παρόντος φανερώνει και ομολογεί ο ΜαστροΓιανάκης Μαργέτης, ότι μετά βουλής αυτού και θελήσεως, επούλησε την οσπητοκάθησίν του οπού ευρίσκεται εν τη ενορία του αγίου Δημητρίου Κατηφόρη, μέσα της αυτής ανώγι έν, και μαγειρείον με το ογγιάκι του, και με το χαγιάτι της και ταρακίκιες δύο και σκάλλαν πέτρινην, υποκάτωθεν αυτών κελλάρια δύο, με πατητήρι μέσα εις το έν, και πουρλάκι, με πηγάδι και γούρναν κτιστήν, με φούρνον και χρείαν, με κλήματα εις την αυλήν δύο, και με την αυλήν και εμβασίαν, πλησίον τα δύο μέρη κυρ Σπυρίδων Παλαιολόγος, και από τα άλλα δύο μέρη το λιατρίβη με την ρούγαν∙ έτι επούλησεν και την αφουσίαν του αυτού οσπητίου από είτι λογής ευρίσκεται, δηλαδή πανικόν, ξυλικόν, χαλκωματικόν, σιδερικόν, και είτι άλλη ύλη ευρίσκεται μέσα εις την αυτήν οσπητοκάθησιν έως λεπτού∙ την αυτήν οσπητοκάθησιν ως άνω έφημεν, ομού και με την αφουσίαν ως εγράψαμεν, καπησί καπανμής ως εστί και ευρίσκεται την σήμερον, τα επούλησεν όλα ομού οσπήτι λέγω και αφουσίαν, εις τελείαν πούλησιν της θυγατρός αυτού της Μπίτζας δια γρόσια διακόσια εβδομήκοντα πέντε ν. γρ. 275, κάνωντάς της και τεσλήμι, έμπροσθεν των μαρτύρων, δίδοντάς της και το κλειδί του οσπητίου εις το χέρι της και έλαβε τα άσπρα επί χείρας μετρητά, και εξεπληρώθη και εξενώθη απ’ αυτά τελείως∙ από δε του νυν και εις το εξής, εγροικάται και κράζεται. Ιδία και καθολική οικοκυρά, η άνω ρηθείσα θυγάτηρ αυτού Μπίτζα, η αγοράστρια, να κάμη αυτό το σπήτι με την αφουσίαν ως βούλεται ως πράγμα εδικόν της, μην ημπορώντας ποτέ να λάβη υπό τινός καμμίαν πείραξιν, υποσχόμενος ο άνω ρηθείς πατήρ αυτής Γιαννάκης Μαργέτης, ο πουλητής, να της αποκρίνεται εις κάθε της ζημίαν και ενόχλησιν.»

  Οσπητόκαθησις το οικόπεδο !!!!
  Αφουσία η οικοσκευή.
  Πολλές άγνωστε λέξεις.

 90. cronopiusa said

  Κατασχέθηκε το σπίτι τετραπληγικού

  Convocatoria internacional: Stop evictions/ Arrêt des expulsions/Zwangsräumungen Stoppen/Stop Desahucios

 91. Μπετατζής said

  81. Και εγώ πιστεύω ότι σαχλαμάρες γράφει. Οι μοδίστρες ήταν από τις πρώτες γυναίκες που διεκδίκησαν οικονομική και προσωπική ανεξαρτησία, κάτι που δεν θα μπορούσε παρά να σκανδαλίσει το συντηρητικό κατεστημένο και τον συντηρητικό τύπο της εποχής. Από εκεί προέρχονται και τα άτεχνα σατιρικά ποιηματάκια. Μια κινηματογραφική μοδιστρούλα είναι η Γκέλυ Μαυροπούλου στην Ωραία των Αθηνών. Δουλεύει, είναι φτωχαδάκι, δεν μένει με την πατρική οικογένειά της αλλά συγκατοικεί με την φίλη της τραγουδίστρια Σπεράντζα Βρανά και φλερτάρει ελεύθερη και ωραία με όποιον της αρέσει.

 92. physicist said

  #89. — […] επούλησεν […] από είτι λογής ευρίσκεται, δηλαδή πανικόν […]

  Άψογος. Να σου παίρνει ο άλλος τον πανικό και να σε πληρώνει κι από πάνω. Πού χάθηκαν εκείνες οι εποχές;

 93. sarant said

  89: Και η γλώσσα είναι η δημώδης της εποχής, όσο κι αν προσπάθησε ο νοτάριος κάπως να την ευπρεπίσει, ενώ στο οθωμανικό χοτζέτι, που είναι από μετάφραση, είναι καθαρεύουσα.

 94. Νέο Kid Στο Block said

  Να προσθέσω ένα γλωσσοκυπριακό για τις μοδίστρες. Λέγονται «Ράφταινες» (και επίσημα δηλαδή, σε ταμπέλες κ.λ.π)

 95. Νέο Kid Στο Block said

  Ψιλοχοντροάσχετο ,αλλά πού ν’αλλάζω νήματα και ραπτομηχανές τώρα…
  «Ποτήιρα ουϊσκιού..» διάβασα μόλις πριν σε φυλλάδιο τοπικής υπεραγοράς.
  Μ’άρεσε η κλίση ! 🙂

 96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  79 – Μα εγώ δεν είπα οτι η δική μας γενιά είναι πιο έξυπνη απο την καινούρια, μια η άλλη είμαστε, όπως και η προηγούμενη απο μάς,άλλωστε απο το ίδιο σύστημα περάσαμε όλοι. Για τη κριτική σκέψη, για να μη μακρυγορήσουμε μιάς και δεν έχω πολύ χρόνο, ας την δούμε σε δυο τρία απλά παραδείγματα. Ρίξε μια ματιά στην σύνθεση του κοινοβουλίου, είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της κριτικής σκέψης του λαού. Σε πόσους απο τους 300 θα εμπιστευόσουν τον σκύλο σου να τον πάνε βόλτα; εγώ ούτε στο 10% κι όμως τους εμπιστευτήκαμε τις ζωές μας, και τις ζωές των παιδιών μας. Ένα θα σου πώ, (αφήνω απ΄έξω μπουμπούκο, Κυριάκο κλπ ξεφτέρια) για υπουργό οικονομίας, δεν έχουμε απλώς ένα στουρνάρι (που είναι όλοι οι οικονομολόγοι, εκτός κι αν πιστεύεις οτι η οικονομία είναι επιστήμη) αλλα ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ.!!! Πάμε παρακάτω, πόσες φορές πρέπει να κάνεις ενα λάθος, για να παραδεχτείς οτι είναι λάθος; Οι αρχαίοι έλεγαν το δις εξαμαρτείν ούκ ανδρός σοφού, όταν το λάθος επαναλαμβάνεται συνεχώς τα τελευταία 150 χρόνια, παύει να είναι λάθος, ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ. Πάμε στο επόμενο, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, δες τις ιδιότητες των θεών που πιστεύουν οι άνθρωποι, και βρές την κριτική τους σκέψη, παρ΄όλη την μόρφωσή τους. Την θρησκεία την αναφέρω, γιατι όπως και η εκπαίδευση, επιβάλλεται στους ανθρώπους απο την νηπιακή ηλικία, και φυσικά καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ζωή μας, σε αγαστή συνεργασία πάντα με την εξουσία. Τελευταίο, οικονομική διαχείρηση, μία λέξη, ΧΑΟΣ, όσο πιο αμόρφωτοι, τόσο πιο προσεκτικοί οι άνθρωποι, τυχαίο;
  Όλοι σπουδάζουν για μια καλύτερη οικονομική τύχη, για μια καλύτερη δουλειά, όλοι θα ήθελαν να είναι εκατομυριούχοι, πόσοι επιστήμονες γνωρίζουν τον τρόπο για να γίνουν; Πόσοι έγιναν αναλογικά με τους μη σπουδασμένους; Πές μου έστω και έναν δάσκαλο απο του πολλούς που συνάντησες μέχρι τώρα, που να σου έδειξε τον τρόπο να γίνεις πλούσιος, ούτε έναν δεν θα βρείς, τυχαίο;
  Δουλεύω στις κατασκευές απο μικρό παιδί, έχω δείς εκατοντάδες ταγάρια, που ανοίγουν το στόμα τους, και φεύγουν οι μυτζήθρες και τα κεφαλοτύρια, να γίνονται εκατομυριούχοι (κυριολεκτικά) και πολύ περισσότερους αρχιτέκτονες και μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, να είναι υπάλληλοί τους, και να τους μιλάνε στον πληθυντικό, ενω τα ταγάρια στον ενικό. Ενα παράδειγμα ταγαριού, που έγραφε τα κεραμίδια ΚΕΡΑΜΥΔΙΑ, να μου λέει, έλα μωρε με τους άσχετους τους μαλάκες, βγάλανε ένα πολυτεχνείο, και νομίζουν οτι είναι κάτι τα λιγούρια, ο ορισμός του γελοίου του πράγματος, αλλα δυστυχώς έτσι είναι στην αγορά (sic) εργασίας, αυτός είναι ο κανόνας. Γιατι αυτοί οι αναμφισβήτητα οξυδερκείς άνθρωποι, λειτουργούν εις βάρος τους οικονομικά; Τι έχει πάει στραβά; τι φταίει; η άποψή μου είναι οτι φταίει η εκπαίδευση, που ουσιαστικά εξυπηρετεί το κεφάλαιο, κάνοντάς μας αυτοελεγχόμενους, ως προς τις οικονομικές μας φιλοδοξίες, (δεν είναι για μας αυτά, το σταθερό και σίγουρα, τα λεφτά δεν είναι το πάν, τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, καλύτερα φτωχός και υγιής, παρά πλούσιος και ασθενής, και άλλες τέτοιες χαριτωμενιές) προωθώντας μας προς την βάση της παγκόσμιας οικονομικής πυραμίδας, γινόμενοι εργάτες ή στελέχη της παραγωγικής μηχανής.

  Περνάει απο το μυαλό κάποιου απόφοιτου, οτι δεν γεννηθήκαμε για να δουλεύουμε και να παράγουμε; οτι δεν χρειάζονται λεφτά για ζήσει κάποιος ευχάριστα την ζωή του; γνωρίζει τον τρόπο; Ενώ διδασκόμαστε ενα σωρό άχρηστα πράγματα, δεν διδασκόμαστε μια μαγική λέξη, που είναι αρκετή για να ευημερούμε, ακόμα και χωρίς λεφτά, ποιά είναι;

 97. Κουγιαγια said

  96
  Αυτογνωσία

 98. physicist said

  #96. — Η ανάλυσή σου έχει στοιχεία με τα οποία συμφωνώ, Λάμπρο, αλλά και πολλά με τα οποία διαφωνώ. Με τσιγκλάνε περισσότερο τα δεύτερα λόγω χαρακτήρα(!), και μάλιστα το εξής ένα: δεν έχω κανένα πρόβλημα με κάποιον που πιστεύει ότι γεννήθηκε για να δουλεύει. Δεν μ’ ενοχλεί καθόλου ο άνθρωπος, με τον ιδρώτα του πάει μπροστά. Οι εξυπνάκηδες που εκμεταλλεύονται την εργασία των άλλων μ’ ενοχλούν, και που σου λένε από πάνω, α ρε, εσείς που δουλεύετε σαν τα σκυλιά δεν ξέρετε να ζήσετε.

  Τονίζω ότι η τελευταία μου πρόταση δεν έχει ίχνος βολής εναντίον σου και το γράφω αναλυτικά για να μην παρεξηγηθώ.

  Όσο για τη λέξη που λείπει, που δεν μάθαμε: πολλές λείπουν, αν θες να διαλέξω μία, είναι ατομική ευθύνη. (ΟΚ, βγήκανε δύο!)

 99. spiral architect said

  Φυσικέ, αν μου υποδείξεις έστω και έναν που μόνο με τον ιδρώτα του «πήγε μπροστά» κερδίζεις χρυσούν ωρολόγιον! 🙂
  (στο «πάω μπροστά» δεν υπάγεται η απόκτηση σπιτιού, αυτοκινήτου και εξοχικού …)

 100. physicist said

  #99. — Πλήθος, αγαπητέ σπειροειδή, που πήγανε μπροστά στους τομείς της γνώσης, που έζησαν με αξιοπρέπεια, που ανάθρεψαν παιδιά, που έφτιαξαν πέντε πράματα. Όχι, «πάω μπροστά» δεν θα πει κολυμπάω στα λεφτά, αν αυτό υπονοείς.

  (Διεύθυνση για την αποστολή του ωρολογίου παρά τω Νικοδεσπότη — παρακαλώ όμως όχι χρυσό γιατί είναι κιτσαριό του κερατά 🙂 )

 101. Γς said

  100:

  Διαλιέχτε !

 102. physicist said

  #101. — Ρε γ*** το μπελά μου, όλες οι γκουμούτσες και τα κιτσαριά μαζευτήκανε στις εικόνες, όλες οι δηθενιές; Χαθήκανε δηλαδή τα σωστά ρολόγια;

 103. spiral architect said

  Αυτό λέγεται αξιοπρεπής διαβίωση, που θα την αποκτήσεις (αν την αποκτήσεις) είτε είσαι επιστήμονας, είτε τεχνίτης, είτε αγρότης.
  Φυσικά θα κολυμπήσεις στα λεφτά, εφόσον ακολουθήσεις το δόγμα του Μάρλον Μπράντο – Κορλεόνε: «I’m gonna make him an offer he can’t refuse» καθώς και διάφορες άλλες πονηριές. 😉

 104. physicist said

  #103. — Εγώ το λέω «πάω μπροστά». Με το ρολογάκι τι θα γίνει; 😛

 105. Γς said

  102:
  Σωστός!
  Και θυμήθηκα κι εκείνο το ρολογάκι μου

 106. spiral architect said

  a Casio? 😀
  (ουκ εν τω πολλώ το ευ … προς τούτο «βάζω στοίχημα την μισήν μου περιουσίαν»)

 107. physicist said

  #106. — Χαχαχά … έχεις κι εσύ επενδύσεις στο scribd;

 108. spiral architect said

  Και μαζί με τον ιδρώτα μην ξεχνάμε και την αξιοκρατία! 😀

 109. sarant said

  Εδώ που τα λέμε, πιο σχετικός είναι ο Σίτας με την υγεία 😉

 110. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  51. ναί, ἔχει κι αὐτὴν τὴν ἔννοια…

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Φίλε μου αν συμφωνούσαμε σε όλα, θα ήμασταν δογματικοί του και μάλιστα του ιδίου δόγματος, και μάλλον και οι δύο βγάζουμε σπυράκια με τα δόγματα.
  Εγώ πάλι δεν έχω πρόβλημα με κανέναν, εκτός απο τους δογματικούς φασίστες όλων των ειδών. Άμα θέλει κάποιος να δουλεύει 30 ώρες την ημέρα, εμένα δεν με χαλάει, αλλα εγώ είπα, αν περνάει απο το μυαλό κάποιου αποφοίτου, οτι δεν γεννηθήκαμε για να δουλεύουμε και να ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία όχι, μόνο απο τους κακούς μαθητές ίσως, η επιβολή της εκπαίδευσης είναι καταλυτική, γι αυτό είναι υποχρεωτική (το βασικότερο) και δωρεάν (λέμε τώρα). Άλλωστε το σύτημα βασίζεται στην παραγωγή στην δημιουργία τεχνητών αναγκών, και στην κατανάλωση, οσο πιο πολύ τοσο πιο καλά κέρδη, δεν βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων. Συνεπώς, οι οικονομικοί σκλάβοι, πρέπει να σκέφτονται ελάχιστα έως καθόλου, και καθόλου κριτικά, η κριτική σκέψη, είναι αντιπαραγωγική, πάρε παράδειγμα τους αρχαίους Έλληνες, και την γνώμη που είχαν για την δουλειά, οι φιλόσοφοι.
  Οι εξυπνάκηδες που εκμεταλεύονται τους άλλους, γιατι σε ενοχλούν, και δεν σε ενοχλεί το οτι είναι (συνήθως) λιγότερο μορφωμένοι έως καθόλου, απο τους εκμεταλευόμενους; Ξέρω περίπτωση που βάζει σταυρό για υπογραφή, και λέει με υπερηφάνια, άμα πάγαινα σχολειό, θα είμανε σαν κι αυτούς τους μαλάκες που τους πλερώνω.
  Το σίγουρο είναι, οτι όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους και ευτυχισμένους, είναι δωρεάν, αξίζει άραγε να ξοδεύουμε την ζωή μας για την κατανάλωση;
  Ποιός μπορεί να αντισταθεί στο γέλιο ενός μωρού; το οποίο δεν κοστίζει αλλα ΑΞΙΖΕΙ.!

  http://www.youtube.com/watch?v=PW87YHI25Wg

 112. physicist said

  #111. — Δεν έχει σημασία αν ο εκμεταλλεύων είναι περισσότερο ή λιγότερο μορφωμένος από τον εκμεταλλευόμενο, ούτε και βλέπω άμεσο συσχετισμό ανάμεσα στην υποχρεωτική και στη δημόσια (όχι δωρεάν, τίποτε δεν είναι δωρεάν) παιδεία. Οι Αρχαίοι Έλληνες ποτέ δεν ήταν πρότυπα για τη σκέψη μου, να σου πω την αμαρτία μου, κι ακόμα λιγότερο οι φιλόσοφοι (ξέρω, θα φάω κράξιμο που δεν έχω σε υπόληψη τη Φιλοσοφία, ειδικά σε τούτο εδώ το ιστολόγιο αλλά ας είναι).

  Η κριτική σκέψη μια χαρά παραγωγική είναι, παραγωγικότατη μάλιστα. 15 αιώνες φιμωμένη κριτική σκέψη απ’ τον Χριστιανισμό είχαν τι ακριβώς παραγωγή, μου λες; Κι άλλα πολλά μου έρχονται στο νου αλλά πρέπει να τα πούμε από κοντά, έχει ψωμί το πράγμα. Παρόλες τις διαφωνίες μας, πάντως, μ’ αρέσει ότι δείχνεις να τα έχεις σκεφτεί πολύ αυτά εδώ, δεν λες πράγματα στο βρόντο, και μπορώ να φανταστώ ότι από τη δική σου σκοπιά έχουν βάση.
  Και σε κάθε περίπτωση, συμφωνώ μαζί σου ότι η αξία της κατανάλωσης είναι υπερεκτιμημένη. Για να καταλάβεις, εγώ είμαι θεωρητικά υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, των αγορών κλπ. αλλά άμα ήτανε όλοι οι καταναλωτές σαν κι εμένα, ο Καπιταλισμός θα είχε καταρρεύσει.

 113. spyroszer said

  112. Καμπανάκι Φυσικέ, αποθετικό ρήμα 🙂

 114. physicist said

  #113. — Ωχ, το εκμεταλλεύομαι, ε; Κοτσάνα ο εκμεταλλεύων, καλά λες.

 115. spyroszer said

  Ο εκμεταλλευτής και ο εκμεταλλευόμενος τα δέχεται καταχρηστικά το ΛΚΝ

 116. physicist said

  #115. — Κοίτα, δίκιο έχεις και σε νορμάλ κατάσταση έτσι θα έγραφα αλλά ώρες-ώρες κολλάει άσχημα.

 117. spyroszer said

  116. Εννοείται όλοι τα παθαίνουμε αυτά τα πράγματα και όλοι κάνουμε λάθη. Απλά μου χτύπησε λίγο και είπα να στο πω, χωρίς παρεξήγηση, κατά τ’ άλλα γράφεις πολύ καλά για Φυσικός 🙂 🙂 (Την Ιμμόρ ήθελα τώρα).

 118. tofistiki said

  84: Κυκλοφορεί και το «πόθεν έσχες» του θρασύτατου που έκανε αυτές τις δηλώσεις, για να καταλάβουμε την άνεση με την οποία τις κάνει:

  Click to access varvitsiotis_miltiadis_ioanni.pdf

 119. physicist said

  #117. — Πολύ καλά έκανες. Για δικηγόρος μια χαρά ξηγιέσαι. 🙂 🙂

 120. spiral architect said

  @118: Δώσε μου και μένα μερικές τέτοιες ψιλές κυριότητες και θα δεις τότε τι υψηλές δηλώσεις θα κάνω κι εγώ. Και βάζω για στοίχημα όλην μου την περιουσίαν. :mrgreen:

 121. sarant said

  118: Και πώς τα θυμάται όλα;

 122. 112 Βρε συ Φυσικέ μου, ούτε οι αρχαίοι Έλληνες σου λένε κάτι, ούτε η ανθρώπινη σκέψη προ Αναγέννησης παρήγαγε τίποτα όπως γράφεις — κοιμόταν η ανθρωπότητα μέχρι το Νεύτωνα σα να λέμε; Κόψε κάτι. 😉

 123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  112 – Μα αυτό ακριβώς έχει σημασία, μια και μιλάμε για κριτική σκέψη και για την απάτη (εγώ) της εκπαίδευσης όπως λειτουργεί παγκοσμίως. Για την κριτική σκέψη εγώ λέω οτι είναι ακόμα φιμωμένη μέσω της επιβεβλημένης δημόσιας εκπαίδευσης, η οποία στοχεύει στην εξειδίκευση για παραγωγή, ή στην εκπαιδευμένη αμάθεια, σε κάθε περίπτωση η κριτική σκέψη πηγαίνει περίπατο. Δες την πλειοψηφία των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας, αλλα και των πανεπιστημίων, μάλλον θα μελαγχολήσεις. Τέλος πάντων το θέμα δεν μπορεί να εξαντληθεί με σχόλια, όταν με το καλό έρθεις στην Ελλάδα, θα χαρώ να τα πούμε απο κοντά. Σου προτείνω ένα σχετικό βιβλιαράκι (117 σελίδες) Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ, του Ζάν Κλώντ Μισεά, εκδόσεις βιβλιόραμα, μετάφραση Άγγελος Ελεφάντης. Το έχω προτείνει κατα καιρούς εδώ μέσα, το διάβασα το 2002, (μου το είχε προτείνει ένας φίλος που ήταν στον αναρχικό χώρο) όταν το διάβασα έπαθα ενα μικρό σόκ, παρ΄ολο που πάντα υποπτευόμουν την εκπαίδευση, δεν μπορούσα να τεκμηριώσω τις αμφιβολίες μου, κι οταν τις είδα να τεκμηριώνονται δεν το πίστευα. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να το διαβάσει κανείς.

  Κι εγώ υπέρ της ελεύθερης αγοράς είμαι, αλλα σούχω νέα, δεν υπάρχει αυτο το είδος τα τελευταία 200 χρόνια τουλάχιστον. Αυτό που κυριαρχεί, είναι ο αγγλοσαξονικός ιμπεριαλισμός, που έχει επιβληθεί σε όλο τον πλανήτη, στην αρχή μόνο με την στρατιωτική βία, κι απο το 1990 με την ελεύθερη διακίνηση καιφαλαίων (παγκοσμιοποίηση) με την στρατιωτική στήριξη, που κερδοσκοπούν ασύστολα στα χρηματηστήρια μέσω των παραγώγων (ο ορισμός του τζόγου) που εισήγαγαν. Όλοι ασχολούνται με την wall street, αλλα το μεγάλο παιχνίδι παίζεται στο Σικάγο, ακόμα και η αραβική άνοιξη, ουσιαστικά απο εκεί ξεκίνησε. Εκεί παίζουν στα ζάρια τις τύχες μας οι καιφαλαιούχοι, κι εμείς ψάχνουμε να βρούμε γιατι ακρίβυνε το πετρέλαιο, το σιτάρι το ρύζι κλπ.

 124. Νέο Κid said

  Η πλάκα είναι ότι ο Νιούτον είχε σε μεγάλη υπόληψη την «αρχαία γνώση» (και βασικά δηλαδή πλαγιαρισμό στον Εύδοξο και στον Αρχιμήδαρο έκανε ,άλλα την έπαθε κι αυτός από το Λεϊβνίτιο που του έκλεψε τις «ροές» ..και τις ονόμασε ντιφερεντσιάλ…γιαβόλ!)

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  κεφαλαίων – κεφαλαιούχοι – είπαμε η εκπαίδευση της αμάθειας, (ή αμα είσαι στούρνος όπως εγώ, σου φταίει η εκαπαίδευση).

 126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  εκπαίδευση – Αυτό νικοκύρη πως λέγεται πάντως οχι μπούμερανγκ.

 127. (Ομολογώ βέβαια ότι έκανα μια μικρή λαθροχειρία, ο Φυσικός μίλησε για αρχαίους φιλόσοφους όχι για μαθηματικούς ξερωγώ.)

 128. Νέο Kid Στο Block said

  Πάντως Δύτη για τον Μεσαίωνα συμφωνώ. Οπισθογύρισμα! Αριθμομαχίες και αρμονικοί μέσοι του Βοήθιου και Φιμπονάτσι στην καλύτερη (που ευτυχώς δηλαδή είχε εμπορικό ιταλιάνικο πνεύμα και κατάλαβε τη χρησιμότητα των αριθμών και κυρίως του ζέφυρου τον Αραπάδων (εξ Ινδιάνων ορμώμενοι βεβαίως) κι έτσι η Αμέρικα ανακαλύφτηκε 200 χρόνια νωρίτερα) 🙂

 129. Νέο Kid Στο Block said

  127. Δύτα η φιλοσοφία και η επιστήμη (βλέπε Μαθηματικά) πάνε μαζί. Όπως είπε κι ο γερμαναράς Πανγκλός (που λέω πιο πάνω) χωρίς φιλοσοφία δεν μπορούμε να εμβαθύνουμε στα μαθηματικά. Χωρίς μαθηματικά δεν μπορούμε να εμβαθύνουμε στη φιλοσοφία. Και χωρίς αυτά τα δύο , δεν μπορούμε να εμβαθύνουμε σε τίποτα!

 130. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  96. Με το «ράφταινα» θυμήθηκα τη φραγκοράφτισσα στην Κρήτη και πως η Ελλη Αλεξίου κάπου το είχε γράψει. Βρίσκοντας τη λέξη μου στη «Βαγγελίτσα» της, σ αυτό: http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E111/322/2160,7853/
  βλέπω, στο τέλος ,να εξηγεί τη λέξη βάρσαμος, άλλα αντ άλλων.(ρετσίνι λέει!).
  Βάρσαμος είναι ο δυόσμος στην Κρήτη και μάλιστα σ εμάς λένε και «ήμερο βάρσαμο», τη λεγόμενη αλλού μέντα (ή και νεκρολούλουδο).Είναι δε χαρακτηριστική και βιωμένη η σκηνή που περιγράφει η Αλεξίου, να κόβει κλαράκι βασιλικό ή δυόσμο (βάρσαμο) η μητέρα και να τον προσφέρει στη δασκάλα.
  Μου φάνηκε αδιανόητη αυτή η στρέβλωση σε σχολικό κιόλας κείμενο!

 131. sarant said

  130: Και στο κείμενο του Ιωάννου που έπεσε πριν 2-3 χρόνια στις εξετάσεις, με το σπίτι του Κεμάλ, υποσημειώνουν ότι η ντουτιά είναι η συκομουριά, ενώ είναι η μουριά.

 132. spiral architect said

  @129: Έχω την αίσθηση ότι επέρχεται η σταδιακή αντικατάσταση των διδασκομένων επιστημών από ιδεοληψίες, δοξασίες και πρακτική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Ούτε ανθρωπιστικές επιστήμες, ούτε θετικές επιστήμες. Αποτέλεσμα: άβουλα στρατιωτάκια.
  Μακάρι να λαθεύω και να οδηγεί τη σκέψη μου σε λάθος ατραπούς η απογοήτευσή μου για τα τεκταινόμενα. 😐

 133. physicist said

  #122. — Βρε Δύτη μου, μέσα σε δυο γραμμές δεν μπορώ να κάνω λεπτομερή ανάλυση. I am using moderate exaggeration to make a point. 🙂

 134. physicist said

  #123. — Λάμπρο, θα κοιτάξω αν μας κάνει τη χάρη ο Νικοκύρης να έρθουμε σ’ επαφή και να βρεθούμε από κοντά στο μέλλον.

 135. 133 Απογοητεύτηκα. Κρίμα το πρωινό multi-tasking :mrgreen:

 136. physicist said

  #135. — Σπορ του Βορρά και Φιλοσοφία είναι ασυμβίβαστα, θα συμφωνείς φαντάζομαι.

 137. Γιατί, δεν έχετε προπονητική φιλοσοφία εσείς; Να μου πεις κρουασάν και Σπορ του Βορρά είναι ασυμβίβαστα, να συμφωνήσω –τι τις έχουμε τις μπουγάτσες;

 138. physicist said

  #137. — Προεδρική νια φορά δεν έχουμε, για προπονητική δεν ξέρω. Και μη μου λες για μπουγάτσες, Αθηναίε, γιατί μου λείπουν αγρίως και παίζεις με τα νεύρα μου. 🙂

 139. Γλωσσολάγνος said

  Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η αλβανική λέξη για το σπίτι, shtëpi,* έχει την ίδια λατινική προέλευση (hospitium), με αφαίρεση της πρώτης συλλαβής και με αντιμετάθεση συμφώνων. Σα να λέγαμε εμείς «στίπι» αντί σπίτι.

  *Το sh όπως στα Αγγλικά, και το ë είναι ο φθόγγος που στη φωνολογία ονομάζεται schwa. Το φωνήεν που τονίζεται είναι το i.

 140. sakis Farsala said

  Γλωσσολόγε…το να έχεις την Ελληνική γλώσσα στα χέρια σου και συ να ασχολείσαι με τα λατινικά και τα αλβανικά ….μάλλον είναι επιστημονική διαστροφή….. άλλωστε και τα λατινικά και τα αλβανικά είναι παιδιά των Αιολικών Ελληνικών…αυτών που μίλαγε ο Όμηρος….ο δισεγγονός του Λαέρτη …εγγονός του Οδυσσέα …υιός του Τηλέμαχου οι Άρχοντες της Ιθάκης και οι Αχαιοί και οι Τρώες…πρόγονοι των Ρωμαίων και Λατίνων….

 141. Α ωραία, λύθηκε επιτέλους και το ομηρικό ζήτημα.

 142. sakis Farsala said

  λοποΔύτη Των Νιπτήρων…Ομηρικό ζήτημα δεν υπήρξε ποτέ……αυτά που εσύ ονομάζεις Ομηρικό ζήτημα είναι μόνο στο μυαλό μερικών κακοπροαίρετοι που δεν θέλουν να παραδεχτούν τα αυτονόητα και αγωνίζονται να κοντύνουν για τους δικούς τους ύπουλους λόγους την Ιστορία των Ελλήνων …μετά το 1200 π.Χ……αλλά τα ψέματα έχουν κοντά ποδαράκια και σιγά σιγά βγαίνουν κάτι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί και σας βάζουν να τα πιείτε πικρά ποτήρια εσείς….. και να χαιρόμαστε την αλήθεια εμείς………..

 143. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  λοποΔύτη, λοποΔύτη (sic) είσαι τόσο αφελής; 🙂 Πώς πάει η μέση;

 144. marulaki said

  #37 ΝεοΚίντ, ψάχνω εικόνα του εννιάπλευρου που λες στο γκουγκλ αλλά δε βρίσκω πράμα, που λέμε κι εδώ κάτω. Με έβαλες στην περιέργεια. Για διευκρίνισε…

 145. 143 ας είναι καλά (και) τα μεσουλίντ, δίκιο είχε ο Νεοκίντ (διαβάζεται και ως δίστιχο)

 146. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Για άμεση ανακούφιση με φυσικό τρόπο και στη μέση και στον αυχένα εμένα με βοήθησαν οι ασκήσεις Μακένζι (βρήκα κι αυτό στο ιντερνέτ http://spinehealthphysio.com.au/category/mckenzie-method-exercises/ ). Αλλά καλύτερα να ρωτήσεις και φυσιοθεραπευτή αν ενδείκνυνται αλλά και οδηγίες.

 147. Νέο Kid Στο Block said

  144. Μαρουλάκι, ό,τι καλύτερο μπόρεσα να βρω ηλεκτρονικά είναι αυτό:
  http://www.slideshare.net/mediterraneomatematicas/paseo-por-la-alhambra
  (διαφάνεια 27/60 «Τrampa geometrica -ρόδακας εγγεγραμμένος σε εννιάγωνο»)
  Η Αλάμπρα ,και γενικά τα αραβουργήματα(με την ευρεία έννοια) στην Ιβηρική είναι γεμάτη αξιοθαύμαστη ευκλείδεια γεωμετρία ,π.χ πολύγωνα, μέσους και άκρους λόγους(η αποκαλούμενη «χρυσή αναλογία» φ) και άλλα, αλλά και πολλά ΜΗ ευκλείδεια ή ευκλείδεια μεν σαν αρχή ,αλλά πρωτότυπα, οπως η αναλογία της Κορδοβα στα οκτάγωνα ή οι περίφημες περιοδικές πλακοστρώσεις, βασισμένες στην ιδέα πως μόνο ισοπλευρο τριγωνο και τετράγωνο και οι παραγόμενες μορφές απο τετοια υφάδια, μπορουν να καλύψουν πλήρως (χωρίς αλληλοεπικαλύψεις και κενά) το επίπεδο. Γι’αυτά υπάρχει στο Νικοκυρέικο κι αυτό:
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/08/01/menolau-2/#comment-127531

  Το αξιοσημείωτο είναι ότο Μικέλ Αλμπερτί στο φανταστικό βιβλίο του «La creativitad en Matematicas-Cόmo funciona una mente maravilliosa»(«Η Δημιουργικότητα στα Μαθηματικά-Πώς λειτουργεί ένα θαυμαστό μυαλό») όπου ασχολείται εκτεταμένα με μαθηματικές κουλτούρες εκτός Ευρώπης όπου δεν υπάρχει η ευκλείδεια προσέγγιση και παράδοση, αναφέρει ότι συνάντησε στην Ινδονησία στο νησί Σουλαβεζι τους τεχνιτες της φυλής Τοράγια οι οποιοι εκτελούν εκπληκτικά αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά έργα (χαρακτικά σε τοίχους και χαλιά,ταπετσαριες κυρίως) και χαράσσουν εκπληκτικής ακρίβειας κανονικά 9γωνα με προσεγγιστικές μεθόδους(Κίρα-Κίρα ) με πηχάκια από μπαμπού. Εντάξει, υπάρχει ολόκληρη τεκμηριωμένη αποψη του Αλμπερτί για τους τροπους και τις πιθανές προσεγγίσεις(που δεν είναι για εδώ), αλλά η ομοιότητα με την εμπειρική μέθοδο των βαρελοποιών ,που ανέφερε ο Μιχάλης Νικολάου ,είναι εντυπωσιακή.
  Το θέμα των μη ευκλείδειων κατασκευών και χαράξεων στην Αλάμπρα(και κυρίως την «Παγίδα» (La trampa) το πραγματεύονται οι Πέρες,Γκουτιέρεθ και Ρουίθ σε βιβλίο τους (2007 νομίζω) το οποίο δυστυχώς έχω χάσει ! (:-( )

 148. sarant said

  145: Ναι. και σε σύνθημα βγαίνει αυτό!

 149. Νέο Kid Στο Block said

  Ναν καλά το μεσουλίντ
  κι ο λεβέντης Νεοκίντ
  Bγάλε Δύτη το βαρύντ
  και κάλπασε σαν τον Ελ Σιντ! 😆

 150. Νέο Kid Στο Block said

  Μαρουλάκι, τώρα παρατηρώ ότι στο 37. υπάρχει ένα «τεράστιο» μπροστά από το «κανονικό 9γωνο» που κακώς υπάρχει και πιθανώς μπερδεύει και παραπέμπει σε τίποτε εννιάγωνα τείχη ή κάτι τέτοιο. Mea culpa!

 151. marulaki said

  Μα το ‘τεράστιο΄ διάβασα και κατάλαβα κάτι σαν τις γραμμές της Νάζκα…! 🙂 Μιλ μερσί πουρ λ’ινφορμασιόν!

 152. Γλωσσολάγνος said

  #141 Sakis Farsala

  Καταρχάς είμαι Γλωσσολάγνος κι όχι Γλωσσολόγος. Και, από την πλευρά μου, βρίσκω διαστροφή το να δέχεσαι αντιεπιστημονικές ιδέες και να πιστεύεις ότι Ελλάδα σημαίνει μόνο πρωτιές σε κάθε τομέα. Χάνεις έτσι την ομορφιά της γλωσσικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας που έχει αυτός ο κόσμος.

 153. sakis Farsala said

  Γλωσσολάγνε….θα ήθελα από ανθρωπισμό να σου πω ότι δεν θέλω να σε απογοητεύσω και να σε βγάλω από την πλάνη σου…….αλλά αισθάνομαι μια άγρια χαρά που μπορώ να σε απογοητεύσω λέγοντας, ότι αυτή η ποικιλομορφία που ανέφερες μόνο στη σκέψη τη δική σου υπάρχει και στο μυαλό μερικών διεθνιστών, που αγωνίζονται να ισοπεδώσουν τα πάντα και μας έβαλαν στο κρεβάτι και μας πετσοκόβουν για να εξισώσουν την προσφορά των Ελλήνων στον πολιτισμό στις τέχνες και τις επιστήμες ακόμα και με την πιο πρωτόγονη φυλή του Αμαζόνιου, που δεν γνωρίζει ακόμη από που ανατέλλει ο Ήλιος….

 154. sakis Farsala said

  Αν βρίσκεις επιστημονική την μέθοδο του Προκρούστη….να το κοιτάξεις….μπορεί να χειροτερέψει…

 155. Γλωσσολάγνος said

  Κλασικό θύμα εθνικιστικής προοπαγάνδας. Όσο για την «άγρια χαρά», μόνο κομπλεξισμό δείχνει. Πάμ παρακάτ. (Νίκο, συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου, δεν το συνεχίζω άλλο.)

 156. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  152. >>Χάνεις έτσι την ομορφιά της γλωσσικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας που έχει αυτός ο κόσμος
  -Η ομορφιά είναι στα μάτια (στο μυαλό) όσων (μπορούν να) τη βλέπουν.
  Οι ωραίοι ΄Ελληνες, ωραία μαχαιρώνουν.

 157. 149,
  Το μεσουλίντ
  Του ΝεοΚίντ:
  A friend in need,
  A friend indeed!

 158. sakis Farsala said

  155 glossolagne…..το παιδί του σωλήνα της παγκοσμιοποίησης μίλησε….αντί να απεχθάνεται την εξίσωση των αριστουργημάτων με τα εξαμβλώματα τα θεωρεί ποικιλομορφία…………. το τέλος της ποικιλομορφίας έρχεται με την ομογενοποίηση που επιχειρείται αλλά δεν σε αφήνουν να την δεις την ισοπέδωση των πάντων …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: