Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία

Posted by sarant στο 7 Σεπτεμβρίου, 2013


Το σημερινό είναι το τελευταίο Σάββατο πριν ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου, οπότε ας πάρουν από εκεί την ονομασία τους τα μεζεδάκια μας. Βέβαια, τα σχολεία θα ανοίξουν για να ξανακλείσουν λίγες μέρες αργότερα, μια και η ΟΛΜΕ φαίνεται ότι θα αποφασίσει, και όχι άδικα πιστεύω, πενθήμερες απεργίες, αλλά αν έβαζα στον τίτλο «Μεζεδάκια λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία για να ξανακλείσουν σε πέντε μέρες» θα παραπήγαινε, αφήστε που μπορεί να έπρεπε να τον τροποποιήσω σε «Μεζεδάκια λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία για να ξανακλείσουν σε πέντε μέρες εκτός αν η κυβέρνηση επιστρατεύσει ξανά τους καθηγητές» ή, για να είμαστε πλήρεις, σε «»Μεζεδάκια λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία για να ξανακλείσουν σε πέντε μέρες εκτός αν η κυβέρνηση επιστρατεύσει ξανά τους καθηγητές, που και να μην απεργήσουν μαύρη χρονιά θα είναι φέτος έτσι που έχει βαλθεί η κυβέρνηση να διαλύσει τη δημόσια παιδεία». Οπότε, ας μείνουμε στον αρχικό μας τίτλο.

Πιο μακάβρια, βέβαια, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς τον τίτλο «Μεζεδάκια λίγο πριν αρχίσουν να πέφτουν οι βόμβες» -οι βόμβες στη Συρία, εννοώ, αν και το πράγμα ίσως δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται και, θα το παρατηρήσατε, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1980 υπάρχει στη διεθνή σκηνή κάποια ισχυρή χώρα που υψώνει τη φωνή της στην υπερδύναμη. Αλλά εμείς εδώ δεν διεθνολογούμε ούτε πολιτικολογούμε, απλώς λεξιλογούμε ή μεζεδολογούμε, ωστόσο το πρώτο μεζεδάκι μας το παίρνουμε από τη διεθνή επικαιρότητα και συγκεκριμένα από τη Διάσκεψη της ομάδας G20 που έγινε αυτές τις μέρες,.. πού έγινε αλήθεια; Έγινε στη Ρωσία, στην παλιότερη πρωτεύουσα της χώρας, στην πόλη που για σχεδόν 70 χρόνια λεγόταν Λένινγκραντ και που σήμερα λέγεται, στα ρωσικά Санкт-Петербург, Σανκτ-Πέτερμπουργκ, γερμανοπρεπώς. Αλλά στα ελληνικά, πώς λέγεται; Αγία Πετρούπολη, συμφωνα με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Εδώ, πολλοί ψαγμένοι περί τα γλωσσικά, προβάλλουν αντίρρηση, αλλά πριν την εξετάσουμε ας δούμε σύντομα την ιστορία του ονόματος της πόλης. Καθώς, για τους Ρώσους, τα γερμανικά ήταν η πόρτα προς τον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό, η πόλη ονομάστηκε, όπως είπαμε, Σανκτ-Πέτερμπουργκ, που είναι γερμανισμός. Το 1914, με το ξέσπασμα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, μετονομάζεται σε Πέτρογκραντ, εκρωσισμένο το όνομα δηλαδή (γκραντ στα ρώσικα η πόλη). Το 1924, μόλις πεθαίνει ο Βλαδίμηρος Λένιν, η πόλη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ και το 1991, πιθανώς με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, επανέρχεται το παλιό όνομα Σανκτ-Πέτερμπουργκ. Ωστόσο, στην καθημερινή χρήση το «Σανκτ» παραλείπεται πολύ συχνά, οι δε ντόπιοι αποκαλούν την πόλη τους «Πίτερ» (και έτσι τη λέγαν κι όταν ονομαζόταν Λένινγκραντ).

Έλεγα λοιπόν ότι πολλοί διαφωνούν με την απόδοση «Αγία Πετρούπολη» και θυμίζουν ότι η πόλη πήρε την ονομασία της από τον Άγιο Πέτρο (τον απόστολο), επειδή έτσι το αποφάσισε ο ιδρυτής της, ο μέγας Πέτρος (ο Τσάρος, που ήθελε να δώσει στη Ρωσία ένα θαλάσσιο λιμάνι που να μην κλείνει από τους πάγους τόσο συχνά όσο το Αρχανγκέλσκ. Άρα, λένε, όταν λέμε «Αγία Πετρούπολη» είναι λάθος διότι δεν είναι αγία η πόλη, είναι η «πόλη του Αγίου Πέτρου», άρα πρέπει να λέμε «Αγιοπετρούπολη». Δεν με πείθει η επιχειρηματολογία αυτή αν και παλιότερα την είχα ενστερνιστεί. Στα ελληνικά έχουμε πάρα πολλά τοπωνύμια με «Άγιος» και «Αγία», κανένα δεν έχει συμπτυχθεί σε μονολεκτικό (αν δεν κάνω λάθος) παρά μόνο σε ανεπίσημες χρήσεις (Αγιονικόλας αντί Άγιος Νικόλαος, Αγιοβασίλης, Αγιατριάδα, Αγιασωτήρα κτλ.) Οπότε, το «Αγιοπετρούπολη» ηχεί ανεπίσημο. Από την άλλη, προσωπικά χρησιμοποιώ το «Πετρούπολη» που νομίζω πως είναι μια χαρά για τις περισσότερες χρήσεις εκτός τις πολύ επίσημες -και σίγουρα για τα ρεπορτάζ. Υπάρχει βέβαια και ο δήμος των δυτικών προαστίων, που λέγεται επίσης Πετρούπολη, αλλά νομίζω ότι τα συμφραζόμενα συνήθως αποκλείουν τη σύγχυση. (Η οποία Πετρούπολη Αττικής ονομάστηκε έτσι μάλλον από τον Πέτρο Γιάνναρο, ιδιοκτήτη της δεξιάς εφημερίδας Εσπερινή, η οποία στη δεκαετία του 1920 μοίραζε κουπόνια για οικόπεδα στην τότε παρθένα περιοχή -αυτές ήταν προσφορές, όχι τώρα που τη βγάζουν με σιντάκια· αλλά ας μην τους δίνω ιδέες γιατί φανταστείτε να δούμε καμιά Θεμούπολη….)

Προχωράμε στα υπόλοιπα μεζεδάκια.

Σε ένα κακομεταφρασμένο (χωρίς φυσικά να το λέει) «ενημερωτικό» άρθρο για το Κατάρ σε γνωστόν ιστότοπο, μαθαίνουμε «11 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Κατάρ» (αλλιώς δεν θα σας χαρίσει χάντρες ο Εμίρης). Ένα από αυτά υποτίθεται ότι είναι το εξής:

Ο νέος Εμίρης πήγε σε δημόσιο σχολείο
Σήμερα είναι ο νεαρότερος ηγέτης του Αραβικού κόσμου, αλλά τη δεκατία του ’90, πριν ο πατέρας του καθίσει στο θρόνο, ήταν μαθητής σε δημόσια σχολεία της Βρετανίας.
Σιγά που ήταν μαθητής σε δημόσια σχολεία! Πρόκειται για λάθος μετάφραση του αγγλικού public school, που είναι γνωστή και επίβουλη παγίδα, διότι public school είναι μεν «δημόσιο σχολείο» στην Αμερική, αλλά στη Βρετανία, περιέργως, ο όρος, για ιστορικούς λόγους, σημαίνει τα πανάκριβα παλιά ιδιωτικά σχολεία (μόνο για αγόρια, νομίζω). Ου παντός πλειν ες public school -μόνο δημόσια δεν είναι!
xarinTο επόμενο μεζεδάκι πρέπει να χρεωθεί όχι στον Ευάγγ. Βενιζέλο αλλά μάλλον στον υλατζή του Βήματος. Υποθέτω ότι ο Βενιζέλος θα είπε «χάριν της πατρίδας», αλλά στο Βήμα έγραψαν, αρχικά, «για χάρην της πατρίδας». Βέβαια βγάζει μάτι, και το διόρθωσαν αργότερα, ή μάλλον το «διόρθωσαν» διότι και η διορθωμένη εκδοχή λάθος είναι: Το κόμμα υπάρχει για χάριν της πατρίδας. Αμ δε! Και πάλι λάθος. Ή σκέτο «χάριν της πατρίδας» ή το σωστό και στρωτό «για χάρη της πατρίδας». Ο άτυχος υλατζής πήγε να διορθώσει ένα λάθος κι έκανε δύο, διότι πρόσθεσε επίσης τη φράση «η προέλευση αιφνιδίασε τους οργανωτές«, ενώ προφανώς τους αιφνιδίασε η προσέλευση. Εκτός αν το εννοεί (θα μπορούσαν να γίνουν ενδιαφέροντα αστεία πάνω σ’ αυτό).

* Πρωτότυπο τίτλο είχε ένα άρθρο της Καθημερινής πριν από μερικές μέρες: Πρωτοφανής έφοδος στο Κολωνάκι για υποβρύχια. Για να πω την αλήθεια, εγώ αυτο το γλυκό κουταλιού, το υποβρύχιο, το είχα συνδυάσει με καφενεία της επαρχίας, αλλά τελικά διαβάζοντας παρακάτω είδα ότι η είδηση αφορούσε τα κυριολεκτικά υποβρύχια.

* Σία Κοσιώνη το βράδυ της Τετάρτης στον Σκάι: Όλα όσα κληρονόμησε στο Πασόκ η προηγούμενη κυβέρνηση…. Σε απλό προφορικό λόγο ίσως ανεκτό, όχι σε δελτίο ειδήσεων. Όσα κληροδότησε. Ή, όσα άφησε για κληρονομιά. Ή όσα κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση το Πασόκ.

* Κι ακόμα ένα μαργαριτάρι από το Βήμα (απορώ πώς ελπίζουν να βρουν συνδρομητές με τόση τσαπατσουλιά που τους χαρακτηρίζει): Αυθαίρετα: Ως και 100 ευρώ το ποσοστό ανταπόδοσης υπέρ του ΤΕΕ. Όχι, καλέ μου κύριε. Το ποσοστό ποτέ δεν μπορεί να είναι απόλυτο. Το ποσό της ανταπόδοσης (άλλοι θα έβρισκαν άλλον όρο) είναι έως 100 ευρώ, το ποσοστό είναι 100 διά το ύψος του παραβόλου (και μετά επί 100).

* Υπουργικό μαργαριτάρι, από τη Φώφη Γεννηματά, που την άκουσε φίλος στο δελτίο ειδήσεων του Μέγκα να λέει για «δυσθεόρατα χρέη» της Λάρκο και των άλλων επιχειρήσεων. Συχνό βέβαια το λάθος. Τα χρέη είναι δυσθεώρητα, δύσκολο να τα δεις δηλαδή (εκτός αν έχεις κιάλια). Ή, έστω, θεόρατα.

* Τη δόξα (ή το μαργαριτάρι) της υπουργού ζήλεψε κι ο κ. Β. Βενιζέλος, αλλά όχι ο Βαγγέλης· ο δημοσιογράφος Βασίλης, που γράφοντας στο protagon.gr μάς σερβίρισε «δυσθεώρατα ύψη». Στο ίδιο άρθρο έχει μια σειρά δύσκολους παρατατικούς σε -ντο, εδιατίθεντο, ετοποθετούντο, επαραχωρούντο, οπότε παρασύρθηκε και γράφει επίσης: «θα επιτυγχάνοντο εξοικονόμηση πόρων». Είναι αυτό που λέμε, πήρε ψηλά τον αμανέ και έβγαλε φάλτσο.

* Βλέπω ένα επεισόδιο από τη σειρά με τον αστυνόμο Μπέκα, και λέει ο σύζυγος της ηρωίδας στον Μπέκα, για τον αντίζηλό του: «Με κοίταζε με ένα ύφος… [παύση για να βρει τη λέξη] αυθάδες».  Το σωστό εδώ είναι να ανεβαίνει ο τόνος, πρβλ. ο συνήθης – το σύνηθες. Θα λέγατε όμως εσείς «το αύθαδες»; Όχι βέβαια. Το «αυθάδης» είναι μια περίπτωση επιθέτου που έχει τρεις τύπους στο ουδέτερο: το «στρωτό λάθος» (το αυθάδες), το «αφύσικο σωστό» (το αύθαδες) και το σωστό και στρωτό (το αυθάδικο) που όμως δεν το χρησιμοποιούμε μη μας πούμε συριζαίους.

* Δεν ξέρω τι σχέδια έχετε για το βράδυ, πάντως αξίζει τον κόπο να πεταχτείτε ίσαμε τους Δελφούς, να παρευρεθείτε σε ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός και στη δικαίωση των αγώνων μιας ολόκληρης γενιάς. Διαβάζω ότι σε τελετή που θα γίνει στις 19.30 στον αρχαιολογικό χώρο θα τιμηθεί «ο Έλληνας πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας» με το βραβείο Homo Hellenicus. Yπουργός δεν ήταν βέβαια, αλλά ας μην τα ψιλολογούμε. Με τον τίτλο Homo Hellenicus έχει τιμηθεί επίσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν όπως και ο Νικολά Σαρκοζί. Καλά ο Πούτιν, αλλά και ο Σαρκοζί ίσα κι όμοια με κοτζάμ Τζαβάρα; Χάνουμε το μέτρο των πραγμάτων, θαρρώ.

* Αλλά, θα τελειώσουμε με κάτι πιο σοβαρό και πιο θλιβερό. Προχτές εξέφρασα τη χαρά μου που η Ακαδημία Αθηνών αποδοκίμασε τις αντιεπιστημονικές απόψεις του ακαδημαϊκού κ. Αντ. Κουνάδη, παραπροχτές γράφαμε και γελούσαμε για την ανοησία των Λεξαρίθμων και την υποτιθέμενη μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας, αλλά αν απορούσατε για ποιο λόγο βρίσκει τόση ανταπόκριση η αρχαιολατρική σαχλαμάρα στη χώρα μας ιδού μια ένδειξη. Διοργανώνεται τις επόμενες μέρες στο Ηράκλειο το δεύτερο «Διεθνές συμπόσιο για τον ελληνισμό«, με ενίσχυση από την περιφέρεια Κρήτης. Ποιος είναι ο πρώτος ομιλητής του συμποσίου; Ποιος άλλος, ο δαιμόνιος μαθηματικός Ελευθέριος Αργυρόπουλος, ο γκουρού των λεξαρίθμων με θέμα τη «λεξαριθμική προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας»! (δείτε εδώ κάτι που είχα γράψει). Και τρίτη ομιλήτρια η γνωστή κυρία Τζιροπούλου! Αναρωτιέμαι, ο κ. Ιωάννης Φίλης, Πρύτανης του Πολυτεχνείου Χανίων συμφωνεί με τη «λεξαριθμική προσέγγιση» ή έστω τη θεωρεί επιστημονική; Αναρωτιέμαι, ο κ. Τριαντ. Αλμπάνης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν προσβάλλεται όταν το όνομά του συνδέεται με την παραεπιστήμη; Δυστυχώς, η επίκληση της αρχαίας Ελλάδας λειτουργεί σαν ξόρκι που καθαγιάζει την κάθε αγυρτεία….

Advertisement

303 Σχόλια προς “Μεζεδάκια λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    Τι να πει κανείς για τον επίλογο;
    Κατάντια;

  2. Γς said

    1:
    Πάντως, έχει φαί το Συμπόσιο για σχολιασμό και κράξιμο γενικώς.
    Γουστάρω.
    😉
    Μην το αφήσουμε να περάσει έτσι.
    Να στείλουμε και ανταποκριτή!

  3. LandS said

    ”Μεζεδάκια λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία για να ξανακλείσουν σε πέντε μέρες εκτός αν η κυβέρνηση επιστρατεύσει ξανά τους καθηγητές, που και να μην απεργήσουν μαύρη χρονιά θα είναι φέτος έτσι που έχει βαλθεί η κυβέρνηση να διαλύσει τη δημόσια παιδεία”.

    Μοιάζει με τίτλο διδακτορικού.

  4. Μ’αρέσει και το Χιούμορ , αλλά και η Ιστορικότητα των γραφομένων .

    Επι τροχάδην και για τα καθ’ημας .

    Το ιδιο συνέβαινε και με την Κων/πολη , όπου ανεφέρετο ως η , Πόλη . Άλλωστε , το , Ινστανμούλ , είναι το ,…, εις την πόλη . Που πας ? Εις την Πόλη .

    Το δεύτερο που επίσης ειναι ο Ναός της , Αγίας Σοφίας , στη , …, Πόλη , όπου αναφέρεται στη , Σοφία του Θεού .

    Keep – up , the good work .

  5. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα!
    »Δυσθεό(ώ)ρατα! Καλά(;) να το πεις, αλλά να το γράψεις κιόλας! Πώς να το ετυμολογούν άραγε αυτοί οι διαμορφωτές (τρομάρα τους!) της κοινής γνώμης; Καλά έλεγε η μακαρίτισσα η γιαγιά μου »ωχ τώρα κι εσύ, ζητάς καλλιγραφία απ’ της μυλωνούς τον κ..ο;»

  6. Akyla said

    Νίκο, διόρθωσε τον τονισμό στο «αφύσικο σωστό». Βέβαια, υπάρχει και η λύση να πούμε «με αυθάδεια» ή «με ύφος όλο αυθάδεια». Έτσι, και το λάθος αποφεύγουμε και δεν κινδυνεύουμε να… στιγματιστούμε ως συριζαίοι!

  7. Gpoint said

    Το αφύσικο σωστό ( αύθαδες) είναι τονισμένο λάθος στο κείμενο

    Σχετικά με την τλευταία παραγραφο όπως ξανάπα σημασία έχει να προσκαλούνται επ’ αμοιβη ομιλητές διάφοροι τιτλούχοι και καμιά σημασία δεν έχει τι λένε φτάνει να είναι πιασάρικο το θέμα ώστε να πάνε οι περίεργοι και οι διαφοροβαρεμένοι.
    Εχω πληροφορία μέσα από τον σταύλο, όπου νάναι θα σκάσει το παραμύθι πως η αργοναυτική εκστρατεία είναι αποτυπωμένη στους αστερισμούς

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    6-7: Διορθώθηκε, ευχαριστώ!

  9. LandS said

    Προτείνω το αύθαδες να μη το λέμε σωστό αλλά σύμφωνο με τον κανόνα. Το αυθάδες (αν υπήρχε) εξαίρεση. Και το αυθάδικο πολίτικαλι κορέκτ. 🙂

  10. Γς said

    4:

    >Το ιδιο συνέβαινε και με την Κων/πολη , όπου ανεφέρετο ως η , Πόλη . Άλλωστε , το , Ινστανμούλ , είναι το ,…, εις την πόλη

    Ιστανμπούλ. Το ίδιο λάθος κάνω κι εγώ…

    Ισταμπούλ, που έχει και ωραίες γυναίκες
    🙂

  11. gmich said

    Γιατί απορείς που δεν τελειώνουν ποτέ όσα έχουν σχέση με την αρχαιολατρική σαχλαμάρα στη χώρα; Αφού όπως είπες είναι η σύγχρονη λερναία ύδρα.

  12. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και να πείτε ότι δεν το λέει ο καημένος ο Κάλβος! Το λέει: » Δεν θέλω κάλλος αύθαδες παρθένου αλαζόνος…». Αλλά, βέβαια, όλα αυτά τα σωστά και ωραία δεν έχουν θέση σε μια εκπαίδευση προσανατολισμένη στις »αξίες» της αγοράς.

  13. Gpoint said

    # 10

    Κάνα τραγιυδάκι με το Ζητούνι-Λαμία, έχεις ;

  14. Γς said

    7:
    Εσωτερική η πληροφόρηση του πόντιου Τζι περί Αργοναυτικής εκστρατείας

  15. Γς said

    13:
    Λοζάνη Κοζάνη ;

  16. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Οξύμωρο των τροπικοτήτων, modalities. ‘Σχεδόν βέβαιοι’ δηλώνουν οι Κάμερον και Ομπάμα ότι η Συριακή κυβέρνηση έρριξε τα χημικά. Εγώ, αντίθετα, δηλώνω ‘σχεδόν καθόλου βέβαιος’…

  17. Νέο Kid Στο Block said

    Aληθεύει ότι θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη κι ο Τάλως το μινωικό ρομπότ;
    Θα κάνει λέει και μια γύρα τση Κρήτης καμακώνοντας κι απο μια τουρίστρια σε κάθε πλαγιά, και θα επιστρέψει θριαμβευτής στο Αλποινικό συνέδριο ανακράζοντας » Nενίκηκά σε Μπιλ Γκέιτς! »
    Μεγάλη συγκίνηση νοιώθω για τα λαμπρά επιστημονικά επιτεύγματα στην πατρίδα… άντε μπρε! και σε ταρώ του έρωτα εύχομαι στους πρυτανέους…

  18. ΠΑΝΟΣ said

    Έχω σιχαθεί αυτήν την ψευτοχώρα.Να πάει να πνιγεί κι αυτή και οι γελοίοι κάτοικοί της.Αυτό το “Διεθνές συμπόσιο για τον ελληνισμό“ δεν κατεβαίνει με τίποτα! Να παραιτηθούν,να αποσυρθούν κι ο Σύριζα κι Δημάρ κι όλοι οι λογικοί άνθρωποι,εκτός των δύο κομμάτων και να αφήσουμε τούς Αδώνιδες,τούς ψεκασμένους που ζητούν εικονοστάσι στην Βουλή και να αφήσουν τα πράγματα να εξελιχθούν σε μπάχαλο.Μεγαλύτερο απ’ ό,τι ήδη είναι.Μια ολοκληρωτική καταστροφή ονειρεύομαι, εξαιτίας των γελοίων που κυβερνούν εδώ και περίπου 180 χρόνια.Άει σιχτίρ,πιά! Καραγκιόζηδες καθηγητάδες και λοιποί «τιτλούχοι».Ζούμε μια φαρσοκωμωδία τού αισχίστου είδους.Πώς αντέχετε,βρε παιδιά; Πείτε μου ποιό είναι το φάρμακο τής ψυχραιμίας,να το πιω.(Ν.,συγγνώμη για την οξύτητα,αλλά δεν αντέχονται άλλο…)

  19. Γς said

    17:

    Αρχισαν τα όργανα:

    1:
    >Πάντως, έχει φαΐ το Συμπόσιο για σχολιασμό και κράξιμο γενικώς.

  20. Κωνσταντίνος said

    και στο επιστημονικότατο συνέδριο να μην ξεχνάμε την συμμετοχή της Μαρίας Τζάνη, γνωστής ελληνοβαρεμένης οκουλτίστριας, πανελίστριας των Πυλών του Ανεκδιήγητου και -προσφάτως- απολογίτριας της Χρυσής Αβγής.

    Μήπως θα χρειαζόταν μια επιστολή στον κ.Φίλη;

  21. Γς said

    18:
    Η αγανάκτηση φουνώνει…

    Νικοκύρη, φεύγω για κάτω. Θα γίνει χαμός, Θα στείλω πράμα που θα σαλεύει!

  22. Triant said

    Νικοκύρη, σχετικά με την (αγιο)Πετρούπολη, πιστεύω πως πρέπει να γυρίσεις στην προηγούμενη άποψή σου. Γιατί άγιος Νικόλας υπάρχει, άγιος Δημήτριος υπάρχει, άγια Πετρούπολη δεν υπάρχει.

    Αν θέλει κάποιος να κρατήσει τη ‘αγία’ ας ξεχάσει το μπουργκ και ας την λέει Άγιο Πέτρο. Όπως την πόλη του αγίου Δημητρίου δεν την λέμε Αγία Δημητρούπολη.

    Συν το ότι όταν κάποιος ακούει ‘Αγία Πετρούπολη’ νομίζει ότι κάτι το καταπληκτικό έγινε ή υπάρχει εκεί και η πόλη άγιασε.

    Πάντως κάτι Ρώσοι έσκασαν στα γέλια όταν τους ανέφερα την απόδοση ‘Αγία Πετρούπολη’.

  23. Νέο Kid Στο Block said

    Και μη ξανακούσω κανέναν να κράζει και να προγκάει τα παιδιά που μπαίνουν δαμαί και τσιτάρουν Ανδρομέδα, Νεφελίμ, και «μαμά, ένας κλέφτης εβραίος!» γιατί θα μαλλώσουμε στ’αλήθεια, έτσι;
    Ηοmo Hellenicus Universitarious !! = το νέο υπερόπλο της Νάσας, για πάσα χρήση και πάσα …

  24. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Αν σταλεί ένα μειλ στον Αλμπάνη νομίζω θα έχει αποτέλεσμα, είναι σοβαρός άνθρωπος, από το λίγο που τον έχω γνωρίσει. Χαιρετίσματα από Κέρκυρα.

  25. Την έχουμε ξανακάνει την κουβέντα. Το «Αγία Πετρούπολη» είναι δημιούργημα αστοιχείωτων δημοσιογράφων, δυστυχώς ευρύτατα διαδεδομένο. Πετρούπολη, σκέτη Πετρούπολη την έλεγαν οι Έλληνες τον καιρό που είχε ανθηρή ελληνική παροικία· «εν Πετρουπόλει» επέγραφε τις επιστολές του ο Καποδίστριας, Πετρούπολι τη γράφει ο Φιλιππίδης στη Νεωτερική Γεωγραφία του, Πετρούπολι και ο Άνθιμος Γαζής στον Πίνακα γεωγραφικό της Eυρώπης, κλπ. Βέβαια, το ότι την έλεγαν έτσι πριν από 200 χρόνια δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι έτσι πρέπει κι εμείς να τη λέμε (ο Φιλιππίδης λέει και Μπρουξέλλες και Μπάλα και Λόντρα), αλλά εφόσον σαφώς δεν είναι «Αγία» και εφόσον και οι Ρώσοι, για το μικρό διάστημα που αποφάσισαν να εκρωσίσουν το ιστορικό της όνομα, Πετρογκράντ την είπαν και όχι ξερωγώ Σβιάτι Πετρογκράντ, κανένας λόγος δεν υπάρχει να αλλάξουμε το παραδεδομένο ελληνικό της όνομα.

  26. Νίκο, ο λίκνος του Ελευθ. Αργυρόπουλου παραπέμπει ξανά στο πρόγραμμα του Συμποσίου, αντί στο δικό σου άρθρο. Και βλέποντας στη 2η μέρα τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής — που πιθανότατα θα πουν σοβαρά πράματα, αν και θα είχα πολλή περιέργεια ν’ακούσω ποια είναι η «Ελληνική συνεισφορά στην Ενδοκρινολογία» — αναρωτιέμαι: δεν μυρίστηκαν καθόλου με τι πίτουρα ανακατεύονται; και τώρα που βλέπουν το πρόγραμμα, δεν το ξανασκέφτονται;

  27. ππαν said

    Αν μιλάει κι η Τζάνη να πάμε. Δεν θα μου κάνει καμιά εντύπωση αν μιλήσει για την ελληνική συνεισφορά στη ενδοκρινολογία, είχε τέτοια πετριά. Όχι μόνο τέτοια δηλαδή.

  28. agapanthos said

    12. Παράσχος δεν είναι αυτό;

  29. Γιάννης Κουβάτσος said

    12: Παράσχος είναι, ρε γμτ, αλλά αυτά γίνονται όταν γράφεις από μνήμης. Ευχαριστώ για την επισήμανση.
    »Ο ΠΑΟΚ δεν πρεσβεύεται από πολιτικά κόμματα και παρατάξεις» άκουσα στη σημερινή αθλητική εκπομπή του ΣΚΑΪ. Τι να σημαίνει αυτό άραγε;

  30. Και τα αγγλικά των οργανωτών του Συμποσίου είναι — ας το πω ευγενικά — κάπως ιδιόρρυθμα. Symposiums — Mythical weddings, rituals and more κάτω από τη λύρα πάνω αριστερά στην αρχική σελίδα (είναι άραγε διαφήμιση κάποιας αίθουσας που οργανώνει θρυλικές γαμήλιες και άλλες τελετές;), και στην περιγραφή που ακολουθεί, Progression of Hellenic technology through the pass of the years αλλά και The technology of the Greeks and the course of the year (για το ημερολόγιο θα μιλήσουν άραγε; όχι, philosophical and intellectual approach to creative and out of conventional thinking within the ancient and modern Greeks).

  31. Yannis said

    Καλημέρα.

    Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες (το «προγράψαντες», θα μπορούσε να παρεξηγηθεί, έτσι δεν είναι;), το επικείμενο συμπόσιο θα δώσει τροφή για το ιστολόγιο.

    Οπως έγραψα και τα ξημερώματα, η αναφορά ονομάτων πρυτάνεων στην «επιστημονική επιτροπή» και μελών ΔΕΠ στους ομιλητές είναι embarassing.

    Προφανέστατα, οι πρυτάνεις, αν ρωτήθηκαν, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να είναι στην επιστημονική επιτροπή ενός συνεδρίου (συνήθως αυτό γίνεται με ένα ηλεμήνυμα ή, ίσως, με ένα τηλεφώνημα, για τέτοια τοπικά συμπόσια).
    Μετά κανείς δεν τους εστειλε κάποιες περιλήψεις ομιλιών για να τις κρίνουν, οι πρυτάνεις ξέχασαν το θέμα, αλλά τα ονόματά τους φιγουράρουν στην ιστοσελίδα και δίνουν άλλοθι στους γυρολόγους ομιλητές.
    Παρόμοια θα είναι και τα πράγματα με τους ακαδημαϊκούς ομιλητές. Κάποιος τους προσεγγίζει και τους παρακαλεί να κάνουν μια σύντομη ομιλία στο συμπόσιο, το οποίο έχει σκοπό να αναδείξει την τοπική οικονομία (κάπου το γράφουν κι έτσι) κι εκείνοι δέχονται. Ανθρωποι κλεισμένοι σε εργαστήρια, πολλές φορές, αγνοούν πολλά από το γύρω κόσμο, δυστυχώς.

    Υποστηρίζω, όπως κι άλλοι εδώ, ότι, όσοι γνωρίζουμε κάποιους από τους πρυτάνεις ή τους ομιλητές μέλη ΔΕΠ που παρασύρθηκαν σ’ αυτό το σούργελο (σωστός όρος;) θα πρέπει να τους ενημερώσουμε.

    Καλή επιτυχία στο Συμπόσιο!
    (προς τέρψιν των αναγνωστών του ιστολογίου, φυσικά :))

  32. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Περί του Αρχανγκέλσκ:
    Ο πατέρας μου αγόραζε «σουηδική» πριστή ξυλεία.
    (το σουηδική εντός εισαγωγικών γιατί μπορεί να ήταν από Φιλανδία ή και ΕΣΣΔ και όχι απαραίτητα προερχόμενη από σουηδικές φυτείες)
    Το λιμάνι όπου γινόταν ο τελικός έλεγχος, (γιατί τα ξύλα σαν κορμοί μένουν για ένα διάστημα στο νερό για να ελέγχεται έπειτα η υγρασία τους σε φούρνους ) ήταν το λιμάνι του Αρχάγγελου και ανάλογα με την τελική ποιότητα σφραγίζονταν στο σόκορο (την μικρή πλευρά την κάθετη με τα νερά) με το «Арха́нгельск» και 4 ή 5 κόκκινα αστέρια.

  33. Corsair said

    Το 1990 που πήγα, λίγο πριν την «μεταπολίτευση» τους, ακουγόταν πολύ το «Πέτρογκραντ» από τους ντόπιους, Σχεδόν όσο και το Λένινγκραντ. Μέχρι πρότινος όταν κάποιος με ρωτούσε έλεγα ότι, έχω πάει στο Λένινγκραντ και καταλάβαινε. Τώρα πια, δύσκολα χωρίς επεξήγηση.

  34. spiral architect said

    Μια γενικότερη παρατήρηση:
    Ο οχετός της τρας τιβί έχει μεταφερθεί πλέον και στο διαδίκτυο.
    Ότι και μεζεδάκι να τσιμπάμε κατά καιρούς απ’ τα ειδησεογραφικά σάιτ, δεν μετράει απέναντι στη βρώμα προπαγανδίλας που τα τελευταία αναδίδουν. 😦

  35. ξεχάσατε τον ευφυέστερο Έλληνα του πλανήτη, ένα πρόεδρο Ιατρικής, πολλά ακόμη μέλη ΔΕΠ…

    Α, και διευκρινιστικά, η αιγίδα τούτη -γιατί έχει άλλες για τη δική της γούνα- δεν είναι της αιρετής περιφέρειας, αλλά της κρατικής· εκείνης που θάμπαινε στη θέση της η αιρετή, αλλά τελικά κάτσανε κι οι δυο· και δώσανε καινούργιο όνομα στην παλιά: «Αποκεντρωμένη Διοίκηση». Αν δεν το ξέρατε έχουμε από δυο περιφερειάρχες σε κάθε περιφέρεια

  36. Και μην αφήσουμε ούτε τον Πρύτανη του ΠΚ, χημικό, Ευριπίδη Στεφάνου, απέξω

  37. Νέο Κid said

    Αρχανγκέλσκ είναι και βαριάντα στην Ισπανική Μόρφυ(με γρήγορο β5 και φιανκέτο φου στη γαλατεία) ελληνιστί: Αρχάγγελος.

  38. ΣοφίαΟικ said

    Ρublic schools είναι και των κοριτσιών και τα μικτά, 40ακο. Για ιστορικούς λόγους βεβαίως, επειδή ήταν τα σχολεία για όλους, σε αντίθεση με τον δάσκαλο στο σπίτι των αριστοκρατών.

  39. Εθνικόφρων said

    Αξιότιμοι σύντροφοι,
    Μη σας φαίνηται παράξενον το «Διεθνές Συμπόσιο για τον Ελληνισμό» με Τζιροπούλου, Τζάννη, Αργυρόπουλον, Λεκάκην, και με απούσαν την αντίθετον άποψιν. Η Ελληνική Κοινωνία είναι βαθέως διχασμένη (κατά 90% εξ αιτίας υμών των μπολσεβίκων) και το φαινόμενον αυτό θα εξαπλωθή: Θα έχωμεν ξεχωριστά καφενεία, ξεχωριστά συνέδρια Συριζαίων, Εθνικοφρόνων κλπ. όπως συνέβαινε επί Εθνικού Διχασμού Βενιζελικών + Βασιλικών.

    Τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα από τότε, διότι έχομεν αφήσει να κυκλοφορούν ελευθέρως εις τας πόλεις μας δύο εκατομμύρια (τουλάχιστον) καυλωμένοι λαθρομετανάσται, χωρίς αντικείμενον εργασίας, χωρίς στέγην, πεινώντες και διψώντες διά τροφήν και γυναικείαν σάρκαν… Οι πτωχοδιάβολοι αυτοί, ισλαμισταί οι περισσότεροι, με το παραμικρόν «τσάφ», θα μας σφάξουν ωσάν τραγιά, θα βιάσουν τας κόρας μας, θα αφοδεύσουν εις τους ναούς μας, θα κάψουν τας εκκλησίας μας κλπ.

    Δεν υπάρχει σωτηρία διά το Ρωμέηκον, σάς ομιλεί ένας γέρων 75 ετών που έχει ιδεί πολλά εις τον ταραχώδη βίον του. Απλώς, αυτήν την στιγμήν ζώμεν τας ηδονάς του Μαζοχισμού: Βλέπομε να διαλύεται η Πατρίς μας, να ληστεύεται ο γείτων μας, να φονεύεται η γερόντισσα εις στο χωρίον μας και ημείς αισθανόμεθα μαζοχιστικήν ηδονήν, επειδή δεν συνέβη εις ημάς. Εις τας ΗΠΑ, χιλιάδες λευκοί άνδρες πηγαίνουν οι ίδιοι τας λευκάς γυναίκας των εις τας εταιρείας παραγωγής πορνοταινιών, προκειμένου να τας βινήσουν νταβραντισμένοι νέγροι παραφύσιν και κατά φύσιν, οι ίδιοι δε παρακολουθούν αυνανιζόμενοι. Ότε οι μαύροι εκσπερματώσουν εντός των οπών των λευκών γυναικών, οι σύζυγοι πηγαίνουν και καταπίουν το σπέρμα από την «πηγήν» ενώπιον της κάμερας, προκειμένου να βγάλουν ολίγα δολάρια και να αισθανθούν Μαζοχιστικήν Ηδονήν.

    Εις τοιούτον σημείον καταπτώσεως έχει οδηγήσει την Λευκήν Φυλήν η μαζοχιστική Διδασκαλία των αποσυναγώγων Εβραίων Ραββίνων που ονομάζεται Χριστιανισμός («όστις σε ραπίσει επί την δεξιάν σιαγόνα, στρέψον αυτώ και την άλλην· και τώ θέλοντί σοι… τον χιτώνά σου λαβείν, άφες αυτώ και το ιμάτιον·» (Ματθ. 5, 39-40) κλπ.). Αν δεν με πιστεύητε, ρίψατε έν βλέμμα εις τας χιλιάδας πορνοσελίδας του Διαδικτύου και θα φρίξητε, δεν λέγω περισσότερα διά να μη νομίσητε ότι επιθυμώ να προκαλέσω πυρέσσουσαν έξαψιν εις τους συριζαίους αναγνώστας.

    Άλλα βιβλία είχον υπ’ όψιν μου να συστήσω σήμερον και άλλα θα σας προτείνω, εξαιτίας της αναρτήσεως του κ. Σαραντάκου. Πρόκειται διά 4 εξαιρετικά βιβλία της κ. Άννης Τζιροπούλου που μισούν θανάσιμα απαξάπαντες οι Μπολσεβίκοι, δεδομένου ότι είναι αριστουργήματα και τα έχει εκδώσει ο Ελληνολάτρης υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Γνωρίζω ότι του κάμνω ζημίαν που σας τα συνιστώ διά δωρεάν κατέβασμα, δεδομένου ότι αποτελούν τας «ναυαρχίδας» του Εκδοτικού του Οίκου, αλλά «ας πρόσεχε»: Υπάρχωσι πολλά έτη εις το Scribd και ο αφελής Άδωνις (αποβλακωμένος – προφανώς – και αυτός από τας Ευαγγελικάς αρλούμπας) δεν έχει ζητήσει να κατέβουν, αναλώνων τον χρόνον του με ευεργεσίας διά τον «Άλλον», όπως λέγουν οι χριστιανοί κρετίνοι, και παραμελών την οικογένειάν του και τους ιδικούς του ανθρώπους…

    Πρόκειται διά το κλασικόν «Έλλην Λόγος»

    http://www.scribd.com/doc/45951110/%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%A4%CE%B6%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%95%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82-%E2%80%93-http-www-projethomere-com

    το οποίον δέχεται και search, οπότε δύνασθε να εύρητε ασκαρδαμικτύ την λέξιν που επιθυμείτε.

    Επίσης, διά τον «Εν τη Λέξει Λόγον», πώς η Ελληνική γονιμοποίησε τον Παγκόσμιο Λόγο

    http://www.scribd.com/doc/45964814/%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%A4%CE%B6%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%95-%CE%9F-%CE%B5%CE%BD-%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82-%E2%80%93-http-www-projethomere-com

    την ενδιαφέρουσα «Προσοχή στην Ακρόπολι»

    http://el.scribd.com/doc/99719211/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%91%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9-%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%A4%CE%B6%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%95%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AF%CE%BF%CF%85-2007

    και τέλος το εκπληκτικόν «Όμηρος Τηλεμάχου Οδυσσείδης»

    απαξάπαντα εκδοθέντα από τον νύν υπουργόν Υγείας, όστις θα «λυσσάξη» μόλις αντιληφθή ότι τα καταβιβάζωσι εντελώς δωρεάν οι εκατοντάδες μπολσεβίκοι αναγνώσται του Σαραντακείου Ιστολογίου…

    Και εις άλλα με υγείαν

    ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
    Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb κλπ.)

  40. Η επιτροπή του χόμοε̶ρ̶έ̶κ̶τ̶ι̶κ̶ο̶υ̶ς̶ελένικους βραβείου: Πελεγρίνης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Κίττας, Νανόπουλος, Τζάνη, Φωκάς

    Και με την ευκαιρία, να θυμηθούμε το Δελφικό Συνέδριο του 2009: http://www.hellenicreligion.gr/doc/sumposioDelphiresults.htm

  41. Νέο Kid Στο Block said

    Νίκο, ξέρω ότι μια λύση είναι απλώς να μη τα διαβάζει καθόλου κανείς,αλλά κάπως ουτοπική όσο να πεις…
    Δεν νομίζεις ότι παραβρώμισε το πράμα με τον κύριο ατζέντη του Σκριμπντ; Τι χρωστάμε δηλαδή να μας παίρνουν τα φλόκια του μεσημεριάτικα;;
    Στο φινάλε , ας ανταλλάξει μέηλς με τους θαυμαστάς του εδώ, κι ας τούς ενημερώνει ιδιωτικώς περί των φαντασιώσεών του.

  42. Νέο Kid Στο Block said

    Έγκριση;; Μουά;;; Α, κάτι έκανε στο μέηλ η πιτσιρίκα,ο.κ!
    Σβήσε το παρόν!

  43. Yannis said

    35 & 36 @ Stazybο Hοrn

    Οσο με αφορά, δεν ξέχασα κανένα από αυτούς.
    Οι εικασίες μου για το πώς βρέθηκαν εκεί οι άνθρωποι του ΠΚ φαίνονται στο 31.
    Αν καταλαβαίνω καλά από το blog σου, είσαι στο Ηράκλειο, ενημέρωσέ τους κι εσύ.

    Οσο για την αποκεντρωμένη διοίκηση, δεν περίμενα να φερθεί διαφορετικά. Ας μην ξεχνάμε πού διδάσκει η Τζυροπούλου (το «υ» κατά Μπαμπινιώτη).

  44. Αφού το συμπόσιο είναι για τον ελληνισμό, τι σχέση έχουν οι Μινωίτες;

  45. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα πολύ ενδιαφέροντα σχόλια, είχα πάει για ψώνια, να με συμπαθάτε. Ευχαριστώ και για τη διόρθωση του λινκ, έγινε..

    22-25: Μα, σκέτο Πετρούπολη προτείνω κι εγώ τελικά, απλώς λέω ότι το Αγιοπετρούπολη δεν μου φαίνεται να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες καθιέρωσης,.

    Όποιος στείλει μέιλ για το συνέδριο, καλό θα κάνει!

  46. Προσγολίτης said

    Από πρωτοσέλιδο αθλ. εφημ.:
    «Ο Κ. Μ. επιβεβαίωσε την κλάση του ως χρυσός σκόρερ»

    Θα έλεγα: ως χρυσού σκόρερ.

    Αν θέλει κάποιος φιλόλογος, ας μας πει.

    Καλό σας απόγευμα!

  47. Κοιτάξτε τι θυμήθηκα τώρα, με τα βιβλία αυτηνής της τζαζεμένης της Τζιροπούλου, που έβαλε ο Εθνικόφρων στο σχόλιο #39.

    Είχε πέσει στα χέρια μου ένα βιβλιαράκι 40 σελίδων, αυτοέκδοση και εκτός εμπορίου, με ένα κείμενο του φοβερού Σαμουράι Μπουσίντο Λόρδου Βύρωνος Πολύδειρα, με τίτλο «Ο Ελλην λόγος, ο ευρωπαϊκός λόγος», 2010. Είναι απόλαυση, καθώς ο Βύρων λέει την άποψή του για τη γλώσσα, αλλά και βάζει μερικά παραδείγματα, που εγώ δεν κατέχω από τέτοια πράγματα, αλλά μου μοιάζουν πορτοκαλισμοί. Από το «λα», που σημαίνει βράχος, βγαίνει το «λατομείο» αλλά βγαίνει κι ο «λαός», που είναι έμβιο στοιχείο και φυτρώνει και ριζώνει πάνω στο βράχο, το ριζιμιό του και το μετερίζι του, κι έτσι έχουμε τη λέξη «λαός», αλλά ξεχάσαμε το «λα». Εχει κι άλλα τέτοια μέσα, μ’ εκείνο το στριφνό ύφος του Πολύδωρα, που δεν είναι βέβαιον 100% ότι ο κόσμος καταλαβαίνει τι θέλει να πει όλες τις φορές.

    Τέλος πάντων, αυτά μπορούν να τα δουν οι ειδικοί, αυτό που θέλω να πω είναι ότι λέει ο Βύρων πως είχε την ιδέα, ως υπουργός παιδείας να κάνει ένα εξάστηλο ελληνοευρωπαϊκό λεξικό για να δείξει ότι η ελληνική γονιμοποίησε όλες τις άλλες γλώσσες, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει, κι ευτυχώς που βρέθηκε η Τζιροπούλου που το έφτιαξε, σκέτος άθλος, λέει, και μάλιστα τον ευχαριστεί και στον πρόλογο.

    Δεν ξέρω σε ποιο βιβλίο της η Τζιροπούλου ευχαριστεί τον Πολύδωρα,
    αν ξέρει ο Εθνικόφρων, που τάχει διαβάσει, ας μας πει,
    πάντως, αν κάποιος/α θέλει το πόνημα του Πολύδωρα, ας μου πει,
    καθώς διαβάζεται συνδυαστικά με τα τζιροπούλεια πονήματα για πιο πλάκα.

  48. ο σωστό εδώ είναι να ανεβαίνει ο τόνος, πρβλ. ο συνήθης – το σύνηθες. Θα λέγατε όμως εσείς “το αύθαδες”; Όχι βέβαια.

    ἀπορῶ μὲ τὴν τόση σιγουριά. φυσικὰ καὶ θὰ τὸ λέγαμε καὶ τὸ λέμε καὶ τὸ ἔχουμε πεῖ πολλάκις. δὲν ὑπάρχει ἄλλος σωστὸς τύπος.

  49. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    1.>> Τι να πει κανείς για τον επίλογο; Κατάντια;
    -Κάντα Δ/ντρια Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού

  50. #47 τον λα-ό τον λένε συνδικαλιστές και πολιτικοί όλο του φάσματος συνέχεια

  51. Michail Dim. Drakomathioulakis said

    Δεν ξέρω, Νικοκύρη, αυτό το «αυθάδικο» δεν θα έπρεπε να είναι ουδέτερο ενός αρσενικού «αυθάδικος» κι ενός θηλυκού «αυθάδικη»;;; Ξέρω, είναι κακόηχα, απ’ το Λύκειο, όμως, την έχω αυτή την απορία, που μας έλεγαν οι φιλόλογοι για ουδέτερα σε -ικο επιθέτων που οι αρσενικοί και θηλυκοί τύποι τους είχαν άλλες καταλήξεις (βέβαια, απ’ ότι θυμάμαι, στην ουσία οι αρσενικοί και θυληκοί τύποι ήταν ουσιαστικά που λειτουργούσαν ως επιθετικοί προσδιορισμοί, ενώ ο αυθάδης είναι σαφώς επίθετο).

  52. sarant said

    51: Ναι, υπάρχει σαφώς τύπος «ο αυθάδικος», που δανείζει το ουδέτερό του και στον αυθάδη για όσους δεν μπορούν να χωνέψουν το αύθαδες. Συνώνυμα είναι, δεν πειράζει να δανείζονται οι μεν απο τους δε.

  53. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    48.Εμείς θα λέγαμε θρασύ γιατί το αύθαδες δε θα ΄πιανε τόπο σ έναν θρασύ. Ο ίδιος ο αυθάδης θα έλεγε ότι έχει «αυθάδη ύφος» (αυτήκοος 2 φορές πρόσφατα)

  54. Μπεγλής said

    Питер! Красивый город,но провинция!Το ‘Πίτερ’!Όμορφη πόλη,αλλά επαρχία.
    В москве вся сила! Στη Μόσχα,είναι όλη η δύναμη!

    Από ρωσική ταινία

  55. Δημήτρης Μ. said

    39. Τιτάνα, εκτός από το scrib, διαφημίζουμε και πορνοϊστοσελίδες;

  56. spiral architect said

    @39: … αναλώνων τον χρόνον του με ευεργεσίας διά τον «Άλλον», όπως λέγουν οι χριστιανοί κρετίνοι, και παραμελών την οικογένειάν του και τους ιδικούς του ανθρώπους…
    Και η οικογένειά του -κατά πως διαβάζω- δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα:
    Κωστόπουλος-Μανωλίδου στο πρωϊνό;
    Το κέρατο παρέα με τον εισιγητή της χρήσης του πουροκόφτη πάει σύννεφο, όπως και ο σχετικός οχετός, ειδικά μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.
    Συμπέρασμα: Κλείστε τις τιβί. Βρωμούν και ζέχνουν! 😛 😛

  57. τὸ ἂν θὰ πῇς «αὔθαδες» ἢ «αὐθάδικο» εἶναι ζήτημα ἐπιλογῆς καὶ γλωσσικῆς αἰσθητικῆς προωπικῶς μοῦ ἀρέσει τὸ «αὔθαδες». ὅσο γιὰ τό τί θἄπιανε τόπο σ’ἕνα θρασὺ ἄτομο, σίγουρα δὲν θὰ ἄλλαζε καὶ πολλὰ ὁποιαδήποτε γλωσσικὴ ἐπιλογή.

  58. Εθνικόφρων said

    Πρός Νο 47:

    Αγαπητή δεσποινίς Βασιλική Μετατρούλου,

    εις τας δύο εκδόσεις του «Έλληνος Λόγου» και του «Εν τη Λέξει Λόγου» άς ανωτέρω προτείνω διά κατέβασμα, δεν υπάρχωσι ευχαριστίαι της κ. Άννης Τζ. προς τον κ. Βύρωνα. Ενθυμούμαι και εγώ ότι η κ. Άννα έχει επανειλημμένως ευχαριστήσει τον κ. Πολύδωραν διά την διαφήμησιν του βιβλίου της, αλλά δεν δύναμαι να δώσω ακριβή βιβλιογραφίαν.

    Όσον διά τον νεανίαν Νο 41 που ζητεί από τον κ. Σαραντάκον να με αποκλείση από το Ιστολόγιον, το έχω δηλώσει και εις το παρελθόν: Αν ο ίδιος ο κ. Σαραντάκος μοι ζητήση δημοσίως να πάψω να εισέρχωμαι και να σχολιάζω, θα το κάμω ασκαρδαμυκτί, τουτέστιν εις χρόνον dt. Οι λοιποί μπολσεβίκοι οι επιθυμούντες να λογοκριθώ, δεν με απασχολούσι…

    Με την ευκαιρίαν, προτείνω διά δωρεάν καταβίβασιν το καλύτερον Λεξικόν της Μουσικής που έχει ποτέ γραφή.

    Θα εντυπωσιασθήτε, σύντροφοι, με το πόσον καλήν εργασίαν κάμνουν οι Αγγλοσάξωνες. Έχετε ιδεί εις τα ιδικά μας Ωδεία, τα άθλια βιβλία που πωλούν εις τους μαθητάς οι Ρωμηοί καθηγητίσκοι; Φρίκη! Τα γνωρίζω από «πρώτο χέρι», διότι η μία εκ των εγγονισσών μου σπουδάζει πιάνον εις το Εθνικόν Ωδείον.

    Και εις άλλα με υγείαν
    ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
    Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb κλπ.)

  59. Νέο Kid Στο Block said

    58. Σα δε ντρέπεσαι γέρος άνθρωπος να γράφεις τις αηδιαστικές σεξουαλικές σου φαντασιώσεις -και μάλιστα με νέγρους!!- δημόσια! Και βγαίνεις κι από πάνω να πουλήσεις και πνεύμα! Να σε χαίρονται οι θαυμαστές σου!

  60. Γς said

    49:
    >-Κάντα

    Canta morena

    Και σιγά μη ξέραμε ισπανικά. Απλώς συμπληρώναμε, πιτσιρίκια:

    Κάντα μορένα, κάντα ke fata!

  61. physicist said

    #40. — Έχω μείνει στήλη άλατος. Δεν είναι δυνατόν τόσο πολλοί άνθρωποι να μην έχουν ούτε στοιχειώδη αίσθηση του γελοίου, επομένως κάτι άλλο παίζει. Χρήματα ή φήμη ή ισχύς. Δεν είναι δυαντόν να εννοούν σοβαρά όλο αυτό το κιτς που στήσανε.

    Σε ό,τι αφορά το Συνέδριο του Ηρακλείου, που το αναφέρει κι ο Νικοκύρης. Έπαθα ένα μικρό σοκ διαβάζοντας στα ονόματα των εισηγητών κι εκείνο του Εμμανουήλ Πάσχου, που είναι ένας πολύ σοβαρός και παγκόσμια γνωστός Θεωρητικός Φυσικός, ο οποίος μάλιστα δεν μας έχει συνηθίσει στα δημοσιοσχετίστικα τερτίπια άλλων συναδέλφων του. Αναρωτιέμαι τι συμβαίνει εδώ και αν συσχετίζεται η παρουσία του εκεί με την εκλογή του ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

  62. Γς said

    58
    >θα το κάμω ασκαρδαμυκτί, τουτέστιν εις χρόνον dt.

    Δεν ξέρετε που δεν ξέρετε τι πάει να πει ασκαρδαμυκτί, διαβάστε αυτό για τιμωρία.

  63. Γς said

    62:
    Καλά μην το διαβάσετε. Την πατησιέν. Πατατιέν
    😦

  64. physicist said

    #61, ΥΓ. — Ο τίτλος της εισήγησης του Ε.Π., στο βαθμό που μας επιτρέπει να βγάλουμε συμπέρασμα για το περιεχόμενό της, είναι εντάξει. Στο τέλος-τέλος, οι ΑΗΠ και αστρονομικά όργανα είχαν και μερικά απ’ αυτά μπορεί να είναι διαχρονικά — όπως είναι διαχρονικός π.χ. ο διαβήτης. Αλλά η συμμετοχή του σ’ αυτό το τσίρκο είναι embarrassing όπως και να το κάνουμε, και θα δώσει λαβή σ’ ένα σωρό πυροβολημένους ν’ αντλήσουν κύρος από την παρουσία του εκεί.

  65. Lelejohn said

    Καλησπέρα σας,
    Χθες έβλεπα την εθνική στο ποδόσφαιρο και ο εκφωνητής όταν αναφερόταν στους αντιπάλους – κάτοικοι του Λιχτενστάιν- τους αποκαλούσε «Λιχτενστάινερς». Επειδή δεν το έχω ξανακούσει και δεν βρήκα κάτι στο ίντερνετ με τη βιαστική μου αναζήτηση, μήπως μπορείτε να μου πείτε τι ισχύει ;

    Ευχαριστώ!

  66. physicist said

    #65. — Die Lichtensteiner στα γερμανικά, χωρίς s στο τέλος. Για τα ελληνικά δε ξέρω. Οι Λιχντενστάνιοι;

  67. Κουγιαγια said

    66
    Δεν είναι πιό απλό να το πούμε «οι κάτοικοι του Λιχνεστάϊν» για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές;

  68. physicist said

    #66. — Ασφαλώς αλλά αν χρειάζεται ν’ αναφερόμαστε σ’ αυτούς με τη συχνότητα ενός σχολιαστή ποδοσφαιρικού αγώνα, είναι μακρυνάρι. Άσε δηλαδή που για την εθνική ομάδα μιας οποιασδήποτε άλλης χώρας Χ δεν θ’ αποκαλούσαμε τους παίκτες της «κατοίκους της Χ».

  69. Γς said

    Πρέπει να προσέχουμε γενικώς όταν αναφερόμαστε στο Λιχνεστάϊν.

    Μην την πάθουμε σαν το Βενιζέλο.

    «Η λίχνα του Λιχνεστάϊν»

  70. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Σιχαμερό το «κρονολήρημα» του 39. Ντροπή.
    Λέω θα μπει στο μάτι του Σφακιανάκη της δηε.
    Σμήνος οι κάργες Νικοκύρη στο ιστολόγιο τελευταία. Άρα τους ανησυχείς.Καλά πάτε όλοι εδώ που ξεδιπλώνετε με τις γνώσεις και τις τεκμηριώσεις σας άσπρον ορίζοντα στο σκοταδισμό π΄απλώνεται

  71. sarant said

    65 και επόμενα: Όχι, δεν θα έλεγα Λιχτενστάινερ, με ή χωρίς σίγμα. Ό,τι και να πεις βέβαια είναι γλωσσοδέτης. Λιχτενσταϊνιανοί, Λιχτενσταϊνέζοι ίσως είναι λίγο καλύτερο για να αποφύγεις το αϊν-ιαν. Κι άλλα ονόματα χωρών δεν έχουν εύκολα εθνωνύμια (π.χ. Μπουρκίνα Φάσο).

  72. Νέο Kid Στο Block said

    68. Για τιμωρία, να μεταδώσεις ως εκφωνητής τον αγώνα του Κόπα Άφρικα: Πράσινο ακρωτήρι-Ακτή Ελεφαντοστού

  73. physicist said

    #71. — Οι Αυστροελβετοί. 😛

  74. physicist said

    #72. — Πιέζουν αφάνταστα οι Ακρωτηραίοι αλλά σφιχτή η άμυνα των Ελεφαντοστών.

  75. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    74. Α όλα κι όλα : Ακρωτηριανοί ! 🙂

  76. Yannis said

    61 & 64 @ Physicist

    Το ίδιο συμβαίνει και με τους τίτλους των εισηγήσεων των ομιλητών από την Ιατρική (και εκείνων άλλων ομιλητών).

    Οι ελληνοφρενοβλαβείς παίζουν καλά το παιχνίδι τους.
    Ας παίξουμε κι εμείς καλά το δικό μας, αντί να δηλώνουμε μόνο την έκπληξή μας. Ας προσπαθήσουμε να μείνουν στο Συμπόσιο μόνο όσοι συμμερίζονται τις απόψεις τους ή δε θέλουν να δυσαρεστήσουν τη διοίκηση, ή θέλουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις.

  77. Εθνικόφρων said

    Αγαπητέ κ. Γς (Νο 62 + 63)

    έχετε απόλυτον δίκαιον. «Ασκαραδαμυκτί» σημαίνειν«ατενώς, χωρίς να ανοιγκοκλείνουν οι οφθαλμοί». Κάμνω αυτό το λάθος από την νεανικήν μου ηλικίαν: Είχον μείνει με την εντύπωσιν ότι η λέξις σημαίνει «με την ταχύτητα του ανοιγοκλεισίματος των βλεφάρων» και εξαιτίας σας διαπιστώνω ότι έσφαλλα επί μισόν αιώνα!.. Αγγλιστί θα το λέγαμε… «without winking». Είναι ενδιαφέρον ότι ο μόνος πρό Χριστού αρχαίος συγγραφεύς που αναφέρει την λέξιν είναι ο Αθηναίος Ξενοφών εις το έργον του «Κύρου Παιδεία»

    http://perseus.uchicago.edu/perseus-cgi/citequery3.pl?dbname=GreekFeb2011&getid=0&query=Xen.%20Cyr.%201.4

    Με την ευκαιρίαν, αξιότιμε κ. Γς, σάς κάμνω δώρον εν εκπληκτικόν βιβλίον διά τας Μεγάλας Μάχας που ήλλαξαν την Ιστορίαν

    http://www.scribd.com/doc/52735183/Battles-That-Changed-History

    Εκεί, εις την σελίδα 80 θα διαβάσητε διά την Μάχην εις την Μουλβίαν Γέφυραν (Milvian Bridge, 28 Οκτωβρίου 312 μ.Χ.), ήτις έγινε αιτία να επικρατήση εις τον Ελληνο-Ρωμαϊκόν Κόσμον η πανώλης του Χριστιανισμού.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Milvian_Bridge

    Και πάλιν ευχαριστώ διά την διόρθωσιν

    Και εις άλλα με υγείαν

    ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
    Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb κλπ.)

  78. sarant said

    72: Οι Ελεφ. έχουν νομίζω καθιερωθεί «Ιβοριανοί». Τους άλλους, εγώ τους λέω Καποβερδιανούς.

  79. Της γνωστής Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών, ίσως, σαν τον κυρ-Ανάστο που θα συντονίζει στο 2ο Συμπόσιο… βρε ουστ!

    Έτσι ξεσκάβονται τα θεμέλια σε στέκια σαν του νικοκύρη· σιωπηλά κι αθόρυβα απομακρύνονται από το διάλογο άνθρωποι που έχουν να μιλήσουν αληθινά και πρωτότυπα, γεμίζουν τον τόπο τα παράσιτα, στο τέλος θα βαρεθεί κι ο νικοκύρης, θα κουραστεί και θα το κλείσει. Θάχουν κερδίσει.

  80. Γιαννίκος Στρατής said

    Nίκο, μιας και μιλάμε για αγίους και πόλεις και άγιες πόλεις, αν μπορείς να μου λύσεις την εξής απορία: Η Αγιάσος Λέσβου σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη πήρε το όνομά της επειδή η εικόνα της Παναγίας φέρει τον τίτλο «Αγία Σιών» ( ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ = ΑΓΙΑΣΟΣ) . Υπάρχει και η άποψη που πριν 100 περίπου χρόνια δημοσιεύτηκε από τον Σταυράκη Αναγνώστου- και την εποχή εκείνη υιοθετήθηκε από πολλούς – η οποία αποδίδει την ονομασία της στον τοπικό Άγιο Γρηγόριο επίσκοπο Άσσου ( ΑΓΙΟΣ ΑΣΣΟΥ = ΑΓΙΑΣΟΣ). Από γλωσσική άποψη αν πήρε η Αγιάσος το όνομά της από το ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ δεν θα έπρεπε να ονομαζόταν ΑΓΙΑΣΙΩΝΑ _ ΑΓΙΑΣΩΝΑ ; Μήπως το ΑΓΙΟΣ ΑΣΣΟΥ – ΑΓΙΑΣΟΣ είναι πιο σωστό;

  81. Mindkaiser said

    @79

    Προσπαθώ εδώ και καιρό να αποφύγω σχετικό σχόλιο, καθότι νιώθω ότι αποτελεί έμμεση μομφή στον Νικοκύρη. Παρόλα ταύτα, δε μπορώ παρά να αισθάνομαι μια σχετική νοσταλγία όταν επισκέπτομαι παλιότερες αναρτήσεις και θυμάμαι κάποιους από τους σχολιαστές που έχουν σταματήσει να γράφουν. Το μόνο θετικό, είναι ότι βρισκόμαστε οι περισσότεροι και σε άλλα κονάκια. Εκ περισσού αναφέρω ότι υπάρχουν πραγματικά διαμάντια ανάμεσα στους τακτικούς σχολιαστές.

  82. sarant said

    79-81: Μομφή να κάνεις, αλλά πιστεύω ότι και πολλοί από τους τ. τακτικούς σχολιαστές (και το λέω με πόνο γιατί πολύ τους αγαπάω και πολλούς τους θεωρώ φιλους μου, άλλωστε τους ξέρω και στην πραγματική ζωή) έχουν δείξει πως δεν ανέχονται ούτε μύγα να κάτσει στο σπαθί τους. Εγώ αν σταματήσω να γράφω, δεν θα σταματήσω επειδή μπήκαν πέντε τρελοί και το έκαναν μπάχαλο, αλλά επειδή οι είκοσι λογικοί σταμάτησαν να γράφουν. Τέλος πάντων, έτσι κι αλλιώς η Βενετιά δεν έχει να χάσει βελόνι, το Διαδίκτυο έχει κι αλλού πορτοκαλιές.

    80: Στρατή, δεν είμαι δούλος της ετυμολογίας -όποια και να είναι η προέλευση του ονόματος Αγιάσος, αυτή τη στιγμή αυτό το όνομα έχει καθιερωθεί και είναι το σωστό. Πολύ περισσότερο, αν δεν ξέρουμε με βεβαιότητα τη σωστή ετυμολογία.

  83. Earion said

    Εθνικόφρονα,

    ανιχνεύω δείγματα εκφραστικότητας στο στιλ σας. Καλλιεργήστε το και είμαι βέβαιος ότι θα διακριθείτε. Αν μου επιτρέπετε να σας δώσω μια συμβουλή, διαβάστε τον Μεγάλο Ανατολικό του Εμπειρίκου, έχει πολλά που μπορείτε να κοπιάρετε. Και, κυρίως, αφεθείτε στην ηδονή του μαζοχισμού. Θα σας ανυψώσει στα ουράνια.

    Υ.Γ. Για ν’ αποφύγω παρεξηγήσεις, και για να με ξεχωρίζετε, παρακαλώ, από τους υπόλοιπους εδώ στου Σαραντάκου, σας λέω ότι εγώ δεν είμαι μπολσεβίκος, είμαι γιακωβίνος. Και απ’ ό,τι υποψιάζομαι, ρέπω προς τον ηδονισμό.

  84. Mindkaiser said

    @82

    Τώρα κατάλαβα γιατί απέφευγα να κάνω σχετικό σχόλιο τόσο καιρό. Δύσκολα βρίσκεις κάτι πρωτότυπο να πεις και να αποφύγεις τις κοινοτοπίες. Δίκιο έχεις Νικοκύρη, όλα ανάγονται σε προσωπικές επιλογές. Ο καθένας ας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Γιαραμπής. Άλλωστε, κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι τα σχόλια έχουν χάσει λίγη από την αίγλη τους, η γραφίδα σου παραμένει απολαυστική.

  85. Gpoint said

    # 71
    Οι κάτοικοι της-του Μπουρκίνα Φάσο λέγονται φυσικά Μπουρκινα-φασιανοί

  86. Λίγο άσχετο, αλλά ποιά πόλη είναι η Μπάλα (#25, «… Μπρουξέλλες και Μπάλα και Λόντρα …»);

  87. sarant said

    86: Φαντάζομαι η Βασιλεία, Μπάζελ στα γερμανικά αλλά Μπαλ στα γαλλικά.

  88. Εθνικόφρων said

    Αξιότιμε κ. Earion (Νο 83)

    δεν διεκδικώ δάφνας λογοτέχνου. Αυτήν την γλώσσαν έμαθον κατά την νεότητά μου εις το Οκτατάξιον Γυμνάσιον, εις αυτήν σάς γράπτω, γνωρίζων άριστα ότι κάμνω χονδροειδή λάθη. Μή λησμονήτε και τα 25 έτη εις ΗΠΑ, όπου δεν ωμίλουν λέξιν ελληνικά, εις μίαν εποχήν που το Διαδίκτυον ήτο μακρυνόν όνειρον και αι επικοινωνίαι δυσχερέσταται.

    Τον «Μέγα Ανατολικόν» του Ανδρέου Εμπειρίκου έχω αναγνώσει ολόκληρον, ότε εξεδόθη τω 1993 – 95 από τας εκδόσεις «Άγρα». Ενθυμούμαι ότι ήμην εις ΗΠΑ τότε και το παρήγγειλα με «κούριερ» να μοί το αποστείλουσι, διότι ήτο το εκδοτικόν γεγονός της Δεκαετίας.

    Άλλωστε, είχον γνωρίσει τον Εμπειρίκον τω 1961 και σάς διαβεβαιώ ότι: Ήτο καλοκάγαθος άνθρωπος, είχε αμερικανικήν αγνότητα + αφέλειαν και εστερείτο της Ρωμέηκης κουτο-πονηρίας. Βεβαίως, ήτο και αυτός κατεστραμμένος από την μαζοχιστικήν αρλούμπαν που αποκαλούμε Ορθοδοξία: Είχε φοβεράς τύψεις επειδή ήτο πάμπλουτος και οι συνάνθρωποί του επείνων, εξ ού και η εγγραφή του εις το Κομμουνιστικόν Κόμμα την Δεκαετίαν του 1940, εάν δεν κάμνω λάθος.

    Τους 8 Τόμους του «Μεγάλου Ανατολικού» οι φιλομαθείς μπολσεβίκοι και ιακωβίνοι αναγνώσται δύνανται να καταβιβάσουν εδώ (λείπει ο 3ος)

    http://www.scribd.com/tkoliopanos/documents

    Ιδού τί παθαίνει ο άνθρωπος όταν γηράση και περνά μονήρης τα Σάββατά του: Ταλαιπωρεί τα Ιστολόγια με σχόλια (4 έγραψα σήμερον) και γίγνεται αιτία Διχασμού μεταξύ των νεωτέρων. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: Ζητήσατε από τον κ. Σαραντάκον να με αποβάλη και δεν θά σάς επανενοχλήσω, αφού καταβιβάζω το επίπεδον του Ιστολογίου, όπως λέτε…

    Και εις άλλα με Υγείαν
    ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
    Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Loeb κλπ.)

  89. NM said

    ΝεοΚιντ (#41):
    Δεν λέω ότι έχετε άδικο, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να χάνονται τέτοια αριστουργήματα, όπως:
    ΙΑΠΩΝΙΑ = (ΑΠΩ ΙΩΝΙΑ) ΙΩΝΕΣ
    ή ακόμα και τούτο το κορυφαίο:
    «ΞΥΠΝΑΤΕ ΑΠΟΚΤΗΝΩΜΕΝΑ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΑ ΓΚΟΪΜ,
    ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ»
    (Aμφότερα στο σχ.211/4-9-13/sarantakos.wordpress)
    Πάντως εγώ υπόσχομαι να σκάσω μύτη στην επόμενη παρουσίαση βιβλίου του Σ. φορώντας φανέλα με αυτό το σύνθημα. Ελεγα μάλιστα μήπως ψηνότανε και ο Γς να΄ρθει.

  90. physicist said

    #76. — Γιάννη, δεν έχω ιδέα για το πώς μπορώ να επηρεάσω το ποιος θα μείνει στο Συμπόσιο και ποιος όχι, κι ούτε θα το ήθελα. Ας διοργανώσει όποιος θέλει ό,τι Συμπόσιο τραβάει η ψυχή του, κι εκείνοι που θα λάβουν μέρος ας αναλάβουν και την ευθύνη των πράξεων τους. Μονάχα να μη χρηματοδοτούνται αυτές οι γελοιότητες με ποσά των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας γιατί είναι προσβολή στη νοημοσύνη μας και στην τσέπη μας.

  91. munich said

    άσχετο
    παρακολουθούμε ευρωμπάσκετ Ελλάδα -Τουρκία και σχολιάζουμε ότι οι φίλαθλοι των δύο ομάδων κάθονται δίπλα δίπλα και μας ήρθε στο μυαλό το σύνθημα που φωνάζαμε παλιά «Ελληνες και Τούρκοι…και Κούρδοι-εργάτες ενωμένοι»

    @89
    θέλω κι εγώ μπλουζάκι-γκοΐμ!

  92. Yannis said

    #90 @ Physicist

    Απόλυτα κατανοητή και σεβαστή η άποψή σου.

    Σκέφτομαι διαφορετικά και φρόντισα να στείλω email σε όσους γνωρίζω (που θεωρώ ότι φέρθηκαν απρόσεκτα). Τους ενημερώνω με ποιους μπλέκουν και ότι εκθέτουν τους εαυτούς τους και το Πανεπιστήμιο. Θα δοκιμάσω και άλλους τρόπους επικοινωνίας και ενημέρωσης. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω προς τους φοιτητές μας, που μπορεί να παρασυρθούν. Κάπως έτσι βλέπω τα πράγματα.

    [Κάποιοι χάκαραν την ιστοσελίδα του Συμποσίου!]

    Οσο για την ηθική και οικονομική ενίσχυση από κάποιο Υπουργείο ή την αποκεντρωμένη διοίκηση είναι, δυστυχώς, μάλλον δεδομένη.

  93. Yannis said

    [Κάποιοι χάκαραν την ιστοσελίδα του Συμποσίου!]

    Συγγνώμη, λάθος.

  94. Γς said

    92:
    Μπράβο!
    Αν δεν μπορείς να μας το κοινοποιήσεις εδώ στείλε το να το δούμε (caktos papaki gmail.com)

  95. physicist said

    #92. — Κι εγώ καταλαβαίνω τη δική σου στάση, Γιάννη, αλλά οι θέση μου είναι διαφορετική. Άμα στείλεις μέηλ «απέξω» φαίνεσαι patronizing (να κι άλλο ένα που με ζορίζει να το πω στα ελληνικά). Δύο σύντομες παρατηρήσεις.

    (α) Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι πρόκειται για απλή απροσεξία; Δεν παραείναι κραυγαλέο το ρεζιλίκι για να δικαιολογηθεί έτσι; Εγώ φαντάζομαι ότι εκτός απ’ αυτούς που στ’ αλήθεια πιστεύουν τα ελληνοφρενοβλαβή, οι άλλοι πηγαίνουν από διάθεση για προβολή ή από οπορτουνισμό ή επειδή θέλουν να πάρουν κι αυτοί κομάτι από κάποια πίτα. Εκείνο που δεν ξερω είναι ποια είναι η πίτα και πόση ισχύ έχουν στους πολιτικούς κύκλους αυτοί οι ελληνοβαρεμένοι.

    (β) Συμμερίζομαι την έγνοια σου για τους φοιτητές και θυμάμαι έναν δικό μου Καθηγητή της Φυσικής, σπουδαίο άνθρωπο, που τότε είχε πει στο Αμφιθέατρο μια σύντομη κουβέντα για κάτι άλλες παλαβομάρες εκείνης της εποχής. Αλλά δεν θάπιανε τόπο η κουβέντα του αν δεν είχαμε σεβασμό για αυτόν τον άθρωπο, που τον είχε κερδίσει λίγο-λίγο και κάθε μέρα. Αυτά είναι που πρέπει να κάνουμε κι εμείς.

  96. Η παρέα ήταν και στο περσινό συμπόσιο, αλλά πέρασε απαρατήρητη…

    #90 Για αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα με υπηρεσιακή πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς της Αττικής για την παρακολούθηση της μπούρδας έχω γράψει, επίσης.

    Για όλα στέλνω μήνυμα εκεί που οφείλω, σε κανένα δεν έχω λάβει ποτέ απάντηση. Και φύλλο δεν κινήθηκε ποτέ. Αντίθετα, τα «πανεπιστήμια» πολλαπλασιάζονται.

    Και κατά τα ειωθότα, κάποια στιγμή πέφτουμε απ’ τα σύννεφα.

  97. physicist said

    #96. — OK, Στάζυμπε, το δις εξαμαρτείν λοιπόν. Έφυγε και η δικαιολογία της αφέλειας/απροσεξίας.

  98. Ο Εμμ.Πασχ. ήταν πέρσι μέσω σκάιπ, φέτος ανέβηκε σκαλί… http://www.symposiums.gr/program.html

  99. #30 Απλούστατα η επιχείρηση, εκτός από συμπόσια, κάνει και γάμους, βαφτίσια, δεξιώσεις… Όλα καλά, να μην ήταν κι εκείνο το ΜΚΟ στη μέση, θάταν καλύτερα και για τον Θεοχάρη.

  100. physicist said

    OK, να θυμηθούμε λοιπόν ότι οι αναιρέσεις ούτως ή άλλως πρέπει να γίνονται επί του θέματος και όχι επί προσωπικού γιατί μπορεί μεν να υπάρχουν τενεκέδες που τα υποστηρίζουν αυτά τα παράξενα αλλά βλέπω ότι συγχρωτίζονται μαζί τους και άνθρωποι σοβαροί. Είναι κρίμα αλλά τι να γίνει, εδώ κι ο Freeman Dyson συσχετίστηκε με το Templeton.

  101. Yannis said

    # 95-99

    Τα έχω δει τα περσινά…

    Είμαι ίσως αρκετά αφελής να πιστεύω ότι οι συμμετέχοντες φέτος (διαφορετικοί από τους περσινούς όσον αφορά το Π.Κ.) δεν έχουν καταλάβει για το τί πρόκειται, δεν έχουν δει το πρόγραμμα. (Τα έχω εξηγήσει στο 31. Ας μην επανέρχομαι). Ισως και κάποιοι από τους περσινούς να το έχουν μετανοιώσει…

    Ισως να παίζει αυτό που λέει ο Physicist «οι άλλοι πηγαίνουν από διάθεση για προβολή ή από οπορτουνισμό ή επειδή θέλουν να πάρουν κι αυτοί κομάτι από κάποια πίτα.»
    Ο συντονισμός του προέδρου των «ευεργετών» ισως να λέει κάτι για κάποια πίττα.

    Θα συνεχίσω την προσπάθεια μια και στην περίπτωσή μου δε μπορεί να φανεί patronizing (μια βοήθεια, ρε παιδιά, στη μετάφραση!).

  102. χειραγώγηση;

  103. καπέλωμα

  104. physicist said

    #102. — Καλό ακούγεται το «χειραγώγηση».

  105. Yannis said

    Χειραγώγηση.

  106. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Πατρονάρισμα, ποδηγέτηση

  107. Γς said

    Μετά τους Βάσκους η Τζιροπούλου έπιασε τους Σκωτσέζους.

    Θα μιλήσει στο συνέδριο για τη Δωρική τους γλώσσα, που δεν ξέρω πόσο τοις εκατό είναι ελληνική.

    Και καιρός αίθριος (έως ολέθριος) στα Δωρικά της Σκωτίας.
    😉

  108. Βασίλης said

    Εσύ φίλε μου (λέμε τώρα) Γς από τη στιγμή που δε ξέρεις δε θα βγάζεις και πορίσματα αυθαίρετα. Όταν ξέρεις να μιλάς. Και επειδή είπες ότι ξέρεις πολλά για τον Άρη Πουλιανό, περιμένω να με διαφωτίσεις. Ή μήπως δε ξέρεις και απλώς θέλεις να πετάγεσαι; Περιμένω να μου δώσεις τις γνώσεις σου και μη πας να ξεφύγεις και να μας το παίζεις υπεράνω. Το τι είπα εγώ με τον κύριο Σαραντάκο, είναι δικό μου θέμα. Εσύ με ρώτησες, σου απάντησα και περιμένω την απάντησή σου για τον Άρη Πουλιανό. Όταν κάτι ξεκινάς, να το τελειώνεις, όποιον και αν έχεις απέναντί σου, από τη στιγμή που αυτό που υποστηρίζεις θεωρείς πως είναι σωστό.

  109. georgeilio said

    Καλό θα ήταν κάποτε η αριστεροσύνη να αποσυνδεθεί από υπερβολές στη διαμόρφωση της καθομιλουμένης, στο όνομα μιας επίπλαστης λαϊκότητας. Πώς να το κάνουμε, το αύθαδες είναι πιο όμορφο από το αυθάδικο, όπως και το στοιχειώδες από το στοιχειώδικο, το θεμελιώδες από το θεμελιώδικο. Και οι γενικές με κατεβασμένο τον τόνο είναι πιο όμορφες (το συνέδριο – του συνεδρίου π.χ.), οι παθητικοί παρατατικοί σε -ντο προσδίδουν ποικιλία στην έκφραση και προφυλάσσουν από παρανοήσεις, γι’ αυτό και δεν εξαλείφθηκαν παρά τον εξοβελισμό τους από «δημοτικές» γραμματικές κ.ο.κ. Και κατανοητά και εύληπτα είναι επίσης όλα τούτα, συνεπώς απολύτως μέσα στο πνεύμα του Διαφωτισμού (παιδεία εθνική – γλώσσα λαϊκή). Πρέπει, λοιπόν, σώνει και καλά να επιμένουμε να διαφοροποιούμαστε από τις όποιες αρχαιολάγνες αντιλήψεις διολισθαίνοντας τοιουτοτρόπως σε μαλλιαρισμούς;

  110. Σμερδαλέος said

    @ 107 Γς:

    Την πρόλαβαν οι Σκοπιανοί την Τζιροπούλου … κάποτε διέδιδαν σε έναν ιστότοπο ότι οι Σκωτσέζοι είναι αρχαίοι Μακεδόνες … γι΄αυτό βάζουν το Mc μπροστά στα ονόματά τους και … γι΄αυτό η Σκωτία είναι και γνωστή ως «Αλβανία».

    http://en.wikipedia.org/wiki/Alba

    🙂

    Το είδος Homo Balcanicus Pithecanthropus απαντά σε όλα τα Βαλκάνια.

  111. Γς said

    107:
    Ελεγα για τη «Δωρική» γλώσσα της Σκωτίας και κοιτώντας το λίκνο της Βίκης που που λέει ότι μιλιόταν στην Σπάρτη κτλ. Θυμήθηκα το HMS Λακωνικός
    Το πλοίο του/της Αυτού/ης Μεγαλειότητος Λακωνικό, ήταν το πλοίο με το οποίο ταξίδεψε ο Δαρβίνος για πέντε χρόνια.

    Τώρα γιατί το λέγανε Λακωνικός είναι μυστήριο.
    Το έλυσα όμως, Σ αυτά είμαι μανούλα. Όπως και με την “Διάτρητη θεωρία της Εξέλιξης“ του Αρη Πουλιανού.

    Το έψαξα και τι λαγωνικό θα ήμουν αν δεν έβρισκα ότι στο Μαντζέντα λεξικό που είχαν όλοι στο ΠιΣι τους τότε το Λαγωνικό Beagle το μετέφραζε ως Λακωνικό! Και ίσως ακόμη να το έχει έτσι.

    Και καλά αυτός ο φοιτητής μετέφραζε από λεξικό.
    Που να δείτε τι γινόταν με την αυτόματη μετάφραση SISTRAN.

  112. Η αναλογία – σύγκριση μεταξύ των αύθαδες – αυθάδικο, στοιχειώδες – στοιχειώδικο, και θεμελιώδες – θεμελιώδικο είναι άκυρη, αφού η κατάληξη είναι διαφορετική (άδης/ώδης) και ο τόνος δεν ανεβαίνει συλλαβή στο ουδέτερο, γι’ αυτό και δεν ξενίζει.

  113. Γς said

    110 @ Σμερδαλέος

    > αρχαίοι Μακεδόνες … γι΄αυτό βάζουν το Mc μπροστά στα ονόματά τους

    Σμερδαλέε, είχα δεί ένα τέτοιο MC:

    Tα είχαμε πάρει στο κρανίο τότε που άρχισαν να έρχονται αυτοκίνητα από τα Σκόπια με διακριτικά της πΓΔΜ στις πινακίδες τους.

    Μια τέτοια μέρα ‘εθνικής αγανάκτησης’ βγήκαμε κι εμείς τσάρκα να πάρουμε το παγωτάκι μας.
    Και να κει στα στενά του Βοτανικού, πάνω που το συζητάγαμε βλέπουμε στο προπορευόμενο ΙΧ τον αριθμό MC 43τόσο. Αμάν τα πήραμε.

    Σταμάτησε κι αυτός στην Πλάτωνος. Κατεβήκαμε για το παγωτάκι μας. Μόλις μας βλέπει όμως να τον κοιτάζουμε περίεργα μας λέει στα ελληνικά.

    –Τι τρέχει;
    -Τώρα εσύ είσαι Μακεδόνας έ;
    -Ναι είμαι! Μακεδόνας!
    –Αμάν θα σφαχτούμε. Κτλ κτλ.

    (Συνέχεια)
    Για να ανεβάσουμε το κοντέρ των προβολών
    😉

  114. physicist said

    #113. — Ορμώμενος από την ιστορία με τις πινακίδες να γράψω κάτι για να δω αν είναι μόνο δική μου παραξενιά. Υπάρχει άλλος εκτός από μένα που να βρίσκει τα τυπογραφικά στοιχεία των πιο πρόσφατων ελληνικών πινακίδων τερατώδη; Που να πονάνε τα μάτια του όταν βλέπει αυτά τα απίθανα οχτάρια και τους άσσους με τον δυσανάλογα μεγάλο κλίτσο και όλα τούτα; Ενώ η αμέσως προηγούμενη γενιά πινακίδων είχε πολύ καλαίσθητα στοιχεία, η τελευταία δίνει την εντύπωση ότι τη σχεδίασε ξυλοκόπος.

    Είπαμε, παραξενιές.

  115. Γς said

    Κατασκευασμένες από τον πιο φτηνό (μειοδότη) που έδωσε (του πήραν) και μίζα…

  116. Βασίλης said

    111: Μιλούσες πριν τον Πουλιανό και δεν άκουσες τι έλεγε: Άκουσε κύριε, επειδή πας να το παίξεις στο ιστολόγιό σου (που είναι εντελώς για τα πανηγύρια, το έχω δει και άλλες φορές) τόσο έξυπνος και προσπαθείς να πετάξεις αβάσιμα σχόλια για κάποιον που έχει προσφέρει τόσα πράγματα και έχει κοπιάσει και κυνηγηθεί τόσο πολύ από κάτι άχρηστους σαν εσένα, που το μόνο που κάνουν είναι να γελοιοποιούν την αντίθετη άποψη, να σου πω ότι πραγματικά θα έπρεπε να ντρέπεσαι εσύ και οι όμοιοί σου που πιάνετε στο στόμα σας τέτοιους ανθρώπους.

    Όλοι κάποια στιγμή μπορεί να κάνουν λάθη, άνθρωποι είμαστε, αλλά τα «λάθη» που κάνετε εσείς είναι σκόπιμα. Ο κ.Πουλιανός δε μίλησε ποτέ για δεκάδες εκατομμύρια (άκουσον, άκουσον) χρόνια παρουσίας του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων, τουλάχιστον πουθενά στα βιβλία του δεν ανέφερε κάτι τέτοιο (γιατί στα συνέδρια και στις κουβέντες πολλά μπορούν να ειπωθούν). Έτσι και αλλιώς αφού εσύ και οι όμοιοί σου δε θεωρείτε ελληνική αυτή τη γη εκείνη την εποχή, ποιο είναι το πρόβλημά σου προκαλώντας τις εντυπώσεις;

    Αν είσαι ανθρωπολόγος πες μας τα ευρήματα που βρήκες ΕΣΥ και τις ανασκαφές που έκανες ΕΣΥ και μετά πες ότι θέλεις για τους ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται γι’αυτό που κάνουν. Και αν ΕΣΥ ήσουν στη θέση του κ.Πουλιανού, θα είχες πάρει τα εκατομμύρια που του πρότειναν οι Γερμανοί για να πει ψέμματα. Και με τα μισά θα βολευόσουν γιατί δε σε νοιάζει και τόσο αυτός ο τόπος. Ούτε μετά θα σε κυνηγούσε κανένας δικαστικά ( βλέπε Ε.Βενιζέλο), ε; Οπότε θα είχες ήσυχο το κεφάλι σου και θα το έπαιζες και μάγκας, περισσότερο απ’ότι τώρα.

  117. Βασίλης said

    111: *Μετά τον Πουλιανό

  118. Σμερδαλέος said

    @ #47, Βασιλική για Πολύδωρα:

    Από το “λα”, που σημαίνει βράχος, βγαίνει το “λατομείο” αλλά βγαίνει κι ο “λαός”, που είναι έμβιο στοιχείο και φυτρώνει και ριζώνει πάνω στο βράχο, το ριζιμιό του και το μετερίζι του, κι έτσι έχουμε τη λέξη “λαός”, αλλά ξεχάσαμε το “λα”.

    Άλλο γίδι αυτός ο Πολύδωρας.

    Η λέξη για την πέτρα λᾶας κατάγεται από την ΙΕ ρίζα *leh1w- (Old Irish lie = πέτρα με μακρύ /i:/). Η αρχική της μορφή στην ελληνική ήταν λῆ(w)ας και το μακρό /α/ προήλθε από αφομοίωση (λ.χ. μέγαθος > μέγεθος). Το ρήμα λεύω = «λιθοβολώ» και το λήμμα λευστήρ = «λιθοβόλος» το δείχνουν ξεκάθαρα.

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dleu%2Fw
    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dleusth%2Fr

    Η αρχική μορφή του ρήματος ήταν λῆwσ-ω, αλλά το διένηχο σύμπλεγμα -ws- δημιούργησε (πριν απολεθεί κατά την πρώτη αναπληρωματική έκταση) τις συνθήκες για την εφαρμογή του νόμου του Osthoff, o οποίος λέει ότι πριν από συμφωνικό σύμπλεγμα που περιέχει τουλάχιστον ένα ένηχο, τα μακρά φωνήεντα βραχύνονται (λ.χ. το *βασιληύς έγινε βασιλεύς, αλλά η γενική στην οποία το σύμπλεγμα -ws- δεν υπάρχει παρέμεινε βασιλή(w)ος και, στην αττικοϊωνική, μετά από την ποσοτική μετάθεση βασιλέως).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Osthoff's_law

    Η λέξη «λᾱ(w)ός» από την άλλη αρχικά σήμαινε μόνον «εκστρατευτικό σώμα στρατιωτών» ~ «στρατό» και κατάγεται από τη μορφή *leh2wòs / la:wòs που περιέχει την ΙΕ ρίζα *leh2-«military action» και έδωσε στην Χιττιτική τη λέξη lahha = «εκστρατεία».

  119. Yannis said

    111 @ Γς

    Που και που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο μπουφέ και «εξωτικά μεζεδάκια», δηλαδή απίθανες μεταφράσεις (=κακοποιήσεις) επιστημονικών όρων ή νοημάτων, από μέσα ενημέρωσης ή από εγχειρίδια που διδάσκονται σε φοιτητές.
    Εχεις κάνει κάποια αποδελτίωση;

  120. Γς said

    119:
    Ωχ!
    Εκεί είναι που γίνεται της Μπιπ!

  121. Yannis said

    121 @ Γς
    Αρα κάτι έχεις εκτός από τη «διάτρητη θεωρία» και τον «Λακωνικό». Θα μας δώσεις κι άλλα;
    Μόνο να μην είναι πολύ «εξωτικά». Να αφομοιώνονται από τους περισσότερους.
    Ελπίζω να μην έχει αντίρρηση ο Νικοδεσπότης.

  122. Public επειδή ήταν ανοικτά σε όλο το πόπολο (εφόσον κατέβαινε το παραδάκι, εννοείται), αντί να είναι (συγκεκριμένες) εκκλησιαστικές, συντεχνιακές ή λοιπές περιορισμένης προσβασιμότητας και γενικά «κλειστές» σχολές.

  123. Γς said

    108 @ Βασίλης

    Φίλε Βασίλη, κάτι σου είπε ο Νικοκύρης για τον Πουλιανό το οποίο συνυπογράφω.
    Δεν πείστηκες για την Διάτρητη Θεωρία της Εξέλιξης; Θέλεις να σκανάρω τα πρακτικά του συνεδρίου;

    Ο Πουλιανός μου είναι πολύ συμπαθής.
    Γράφω εδώ:

    >Δεν ξέρω αν πολλοί είχαν πιάσει στα χέρια τους Την ‘Προέλευση των Ελλήνων’ του Αρη Πουλιανού, πριν από μας το 1962, στο γυμνάσιο.

    Πενήντα χρόνια +. Λες να κάνω λάθος στις εκτιμήσεις μου.
    Είναι ένας μειλίχιος καλοσυνάτος άνθρωπος. Μόνο που το σινάφι του δεν σηκώνει πολύ τις όποιες επιστημονικές του κοτσάνες. Οι κ.κ. καθηγητάδες υπερασπίζονται το δικαίωμα τους να είναι αυτοί οι κοτσανολογούντες.

    Βοήθησα μερικούς απ αυτούς σε εργασίες και διδακτορικά και ξέρω τι σου λέω.
    Να αυτός εδώ, ανθρωπολόγος πράγμα δεν ήξερε ποιους λέμε καυκάσιους.

    Πάντως, ανεξάρτητα από την αξία του Αρη Πουλιανού, τέτοιο κυνηγητό, τέτοιο θάψιμο από καθηγητικό κατεστημένο δεν έχει ματαγίνει.
    Τέλος πάντων δεν είναι εδώ ο καταλληλότερος τόπος γι αυτά, αλλά μόλις τώρα είδα εδώ γραμμένο κάτι για το ήθος αυτών, ακόμη και τον υποστηρικτών του.

    Λέει λοιπόν το λίκνο [και ο Γς συντομεύει το όνομα του καθηγητού σε Π.]:

    >Επί τη ευκαιρία, μιας και βάλαμε τη λέξη «καθηγητές» στο στόμα μας, να σας πω κάτι που μάλλον θα βρείτε ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή πρόεδρος της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας είναι ο Π., καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρώτο βιβλίο του Π. ήταν το «Ανθρωπολογική Μελέτη του πληθυσμού της Πελοποννήσου», 1978. Είναι ο αύξων αρ. 2 στην βιβλιοθήκη της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος (της οικογενειακής υπόθεσης του Πουλιανού όπως λέτε). Μάλλον πιάσαμε λαυράκι! Σας αφήνω να μαντέψετε ποιος έδωσε τις 78.000 δραχμές που κόστισε η έκδοση. Σας λέω όμως τί γράφει η αφιέρωση: «Στον δάσκαλό μου Άρη Πουλιανό με αγάπη». Εντυπωσιακό ε; Η συνέχεια είναι πιο καλή: έρχεται μια μέρα ο Π. και λέει στον Πουλιανό: «Δάσκαλε μου προσφέρουν έδρα στο Πανεπιστήμιο με τον όρο να σε αποκυρήξω, τί να κάνω;» «Ότι νομίζεις», του απάντησε ο Πουλιανός. Ο Π. διάλεξε τελικά την έδρα, κανονική μεταγραφή. Πρόσφατα κατήντησε να γράφει ότι ο Πουλιανός είναι ρατσιστής… Πάνω από όλα ήθος.

    Γι αυτόν τον Π. έχω γράψει εδώ:

    >Γιατί λ.χ. όλες αυτές οι περιπέτειες με το Σπήλαιο των Πετραλώνων και το κρανίο του. Αυτή η φαγομάρα του ‘καθηγητή’ Πουλιανού με το ΑΠΘ. Δικαστικοί αγώνες δεκαετιών που ακόμη δεν έχουν λήξει.
    Φαγομάρες που ξεπερνούν τα συναδελφικά μαχαιρώματα. Και αστείες συμπεριφορές ενίοτε.
    Ημαστε μαζί πριν κανα δυο χρόνια στο εργαστήριο του Γιώργου Κουφού στο ΑΠΘ όπου είναι το κρανίο και συζητούσαμε. Τι ήτανε να πω τα δικά μου, που ο φίλος αθηναίος καθηγητής [ο Π.] θεώρησε ότι ήταν ελαφρώς αντίθετα με τα δικά του; Εβαλε τον Κώστα να με ξυπνήσει πρωί-πρωί στο τηλέφωνο, μόλις γυρίσαμε για να μου ζητήσει να κατέβω αμέσως στην Αθήνα στο Πανεπιστήμιο και να του επιστρέψω μερικά ευρώ που είχε χαλάσει για πάρτι μου στο ταξίδι!

  124. Γς said

    Μπερδεύτηκαν οι λίκνοι.
    Α, ρε Βασίλη…

  125. Ωχ… Τώρα διάβασα και την κατάληξη του άρθρου… Έλεος!

  126. Ξανά-μανά ωχ (διάβασα το 109)…

  127. Κατά σύμπτωση (ή ίσως όχι), ο Αριστόφιλος μόλις παρέπεμψε τον Σμερδαλέο σε κάποιο άρθρο για το οποίο δεν φταίει βέβαια άμεσα ο Πουλιανός, ίσως όμως φέρει κάποια ηθική ευθύνη…

  128. Βασίλης said

    123: Αυτά που μου έστειλες να δω τα ξέρω εδώ και χρόνια. Στην ουσία ακριβώς επειδή ήθελε να είναι ανεξάρτητος γι’ αυτό και τον κυνήγησαν όλοι. Όλοι: Όχι, αντιθέτως οι περισσότεροι επιστήμονες συμφώνησαν ή τελικά παραδέχτηκαν το λάθος τους απέναντι του. Ναι, μπορεί ώρες ώρες να λέει μεγάλες κουβέντες (και από εκεί πιάνονται όλοι οι έξυπνοι για να τον μειώσουν) αλλά κατά βάση είναι σωστός. Από την αρχή έλεγε στους Γερμανούς για τον Αρχάνθρωπο ότι πρόκειται για παλαιότερο εύρημα απ’ότι έλεγαν αυτοί (γιατί ήθελαν να τον εμφανίσουν ως σύγχρονο του Νεάντερταλ) και τελικά ακόμα και οι ίδιοι παραδέχτηκαν ότι τα στοιχεία τους είναι λάθος. Είδαν ότι με δωροδοκίες δε πετυχαίνουν πάντα τον στόχο τους και άλλαξαν τακτική. Δυστυχώς έτσι γίνεται και στους περισσότερους τομείς και ειδικά σε κάτι τέτοιες επιστήμες, αυτός που το βουλώνει πάει ψηλά. Στην αντίθετη περίπτωση τον τρώνε όλοι σαν τα όρνεα. Στην ουσία ο κ.Πουλιανός προσπάθησε να αποδείξει ότι ο Αρχάνθρωπος δεν ήταν άλλος ένας Νεάντερταλ. Ίσως να το παράκανε με τις χρονολογήσεις, ίσως και όχι. Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος με τα ευρήματα και με τα συμφέροντα που πολλές φορές κρύβονται από πίσω; Εσύ όμως Γς δε μου είπες ποιος είναι ο τομέας σου και πόσο καλά γνωρίζεις τον κ.Πουλιανό, πέρα από το συνέδριο που ανέφερες;

  129. Γς said

    128 @ Βασίλης

    Ο, τι πεις Βασίλη.
    Τελεία και παύλα.
    Δεν νομίζω ότι σ αυτό το ιστολόγιο μπορούμε να πούμε κάτι πάρα πάνω.

    Οσο για τον τομέα μου που ρωτάς, πόσο θα ήθελα να να ήταν αυτός.

    Φιλάκια

  130. georgeilio said

    Είναι ωραίο να μιλάς σωστά και στρωτά ελληνικά και όπως κάθε ωραίο είναι και δύσκολο, διότι σημαίνει πως δεν υιοθετείς άκριτα μορφές που εισέρχονται από διάφορες πηγές στον προφορικό και τον γραπτό λόγο, αλλά μέσω της υιοθέτησης, ενός αναγκαίου μηχανισμού ανανέωσης της γλώσσας, μεριμνάς για την αισθητική επάρκεια και τη μορφική αρτιότητα του λεκτικού πλούτου που χειρίζεσαι.
    Βεβαίως με αυτόν τον τρόπο δεν προκύπτουν έτοιμες και απανταχού εφαρμόσιμες λύσεις, προκύπτει πάντως η γενική αρχή πως αν νοιάζεσαι για τα νέα ελληνικά δεν μπορείς να αγνοείς τα αρχαία και να αδιαφορείς για τη διάσταση της συνέχειας στη γλώσσα.

    Συγγνώμη που επανέρχομαι, δεν απασχόλησε ιδιαίτερα στον απόηχο της παρούσας ανάρτησης, είναι όμως ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού του ιστολογίου στη συνολική του διαδρομή. Και όσοι εμφορούνται από παρόμοιες απόψεις, ούτε νεοκαθαρευουσιάνοι είναι, ούτε αρχαιολάγνοι, ούτε «αριθμόσοφοι», απλώς πιστεύουν ότι το γλωσσικό αποτέλεσμα «μετράει» περισσότερο από προκαταλήψεις και ιδεολογικές περιχαρακώσεις.

  131. Βασίλης said

    129: Δικαίωμά σου να μη θες να αποκαλύψεις το επάγγελμά σου, αλλά θα ‘θελα τουλάχιστον να μου πεις πόσο καλά γνωρίζεις τον Πουλιανό.

  132. Βασίλης said

    Πέρα από τις όποιες συναντήσεις σας, προσωπικά εννοώ. Ξέρετε τι τράβηξε αυτός ο άνθρωπος; Κρίμα που υπάρχει κόσμος σαν εσένα που πιάνεται από χαζές λεπτομέρειες και κατακρίνει εξέχουσες προσωπικότητες. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά αυτό αναπαράγεται και από άλλους που τα διαβάζουν για πρώτη φορά και νομίζουν ότι όλα είναι λάθος, ότι και αν έχει πει. Επίσης όπως εσύ, έτσι και οι υπόλοιποι της δικής σου νοοτροπίας, πιάνονται από σημεία ενός κειμένου για να δείξουν την «εξυπνάδα» τους. Πχ, η απάντησή μου προς τον κ.Σαραντάκο για τις ανακρίβειες που έλεγε. Από όλο το κείμενο διάλεξες μόνο ένα σημείο, αυτό με τον Πουλιανό, για το άλλο ούτε καν ασχολήθηκες, αλλά άποψη είχες έτοιμη. Το ίδιο και ο κ.Σαραντάκος που ούτε καν μπήκε στον κόπο να διαβάσει μία αντίθετη άποψη και να απαντήσει κανονικά, πράγμα που εσύ όπως φαίνεται το βρίσκεις σωστό, γιατί είναι και δική σου τακτική να απαντάς επιλεκτικά και εκεί που σε βολεύει. Πέρα απ’ όλα αυτά, φιλάκια να στέλνεις στους κολλητούς σου όχι σε μένα ειρωνικά. Κρίμα που είσαι και μεγάλος άνθρωπος…

  133. spiral architect said

    Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία και οι σχολές.
    (από εδώ)

  134. georgeilio said

    Χωρίς να κατέχω το θέμα της επιστημοσύνης του Πουλιανού θα μου επιτρέψετε να συμφωνήσω και να υπερθεματίσω στα εξής:
    α. πολλές φορές πρωτότυπες ιδέες και δημιουργικά αιρετικοί επιστήμονες έχουν αποβληθεί από πανεπιστημιακά κατεστημένα,
    β. ούτε οι επιλεκτικές απαντήσεις, ούτε οι πλακίτσες προάγουν τον διάλογο επί της ουσίας και καλό είναι να αποφεύγονται.

  135. Βασίλης said

    133: Πολύ σωστά.

  136. spiral architect said

    @134: Μπορείτε να πάτε στο σπήλαιο των Πετραλώνων και να συζητήσετε μαζί του. Τουλάχιστον πριν 5-6 χρόνια καθημερινά εκεί βρισκόταν και μπορούσε ο οποιοσδήποτε να συζητήσει μαζί του στο κυλικείο του χώρου.
    Ο Αρης Πουλιανός -κατά τα λεγόμενά του- ήρθε σε κόντρα με τον ΕΟΤ, που είχε μέχρι κάποιο χρονικό διάστημα την κυριότητα του αρχαιολογικού χώρου του σπηλαίου των Πετραλώνων και μετέπειτα με το ΑΠΘ που του πήρε το κρανίο του Αρχανθρώπου.
    Ίσως να μην το χειρίστηκε καλά, ίσως να μην ήταν καλός δημοσιοσχεσίτης. Ενδεχοόμενα στο μέλλον να δικαιωθεί, μπορεί και όχι. 🙄

    (Νικοκύρη, ξεμπλόκαρε ένα σχόλιό μου, γιατί έκανα ορθογραφικό λάθος στο μέιλ μου)

  137. Γς said

    132:
    Καλά ρε μανάρι μου, μην κάνεις έτσι.
    Μη σας πάθω και τίποτε «μεγάλος άνθρωπος» που είμαι, όπως σωστά λες.
    Ωραία δεν θέλεις τα φιλάκια που σου έστειλα.
    Τι θέλεις;
    Να πάρε!
    Στα έστειλα ήδη Δυτικά Νότιο-Δυτικά, αν μένεις Αθήνα.
    😉

  138. Βασίλης said

    137: Είδες ότι πιάνεσαι μόνο από μία φράση; Αυτή η νοοτροπία του καραγκιόζη Νεοέλληνα, δημιουργεί το χειρότερο είδος ανθρώπου και δυστυχώς πολλοί από εσάς έχουν και μεγάλες θέσεις και παχυλούς μισθούς και χαίρουν σεβασμού από το κράτος και όχι μόνον. Άλλο σε ρώτησα κύριε και κοροϊδεύεις. Έμαθες τόσα χρόνια (και είναι και πολλά) να κοροϊδεύεις όλο τον κόσμο, τώρα θα σταματήσεις; Ντροπή σου. Και αυτά που μου έστειλες σε λίγο θα συναντήσουν και τα δικά μου και θα σου επιστραφούν όλα μαζί.

    133: Αυτή είναι η κατάντια του ελληνικού κράτους, ακριβώς επειδή τη διοικούν όλοι οι ανάξιοι, οι γλύφτες και οι καραγκιόζηδες, όπως διοικούν και κάθε σοβαρό τομέα σ’ αυτή την χώρα. Άξιοι της μοίρας μας είμαστε που αντί να γίνουμε μία γροθιά, ο καθένας πάει να βγάλει το μάτι του άλλου…

    134: Για σένα πήγαινε το σχόλιο: «Πολύ σωστά».

  139. Γς said

    Καραγκιόζης ε;
    Δεν νομίζεις ότι παραγνωριστήκαμε;

  140. Yannis said

    131, 138

    Βασίλη, αφού ενδιαφέρεσαι τόσο για τις ανακαλύψεις του Πουλιανού και τη δικαίωσή του, θα μπορούσες να αφιερώσεις χρόνο να κάνεις τις κατάλληλες σπουδές, να κοπιάσεις για χρόνια μέσα στο σπήλαιο και σε κάποιο εργαστήριο και είμαι βέβαιος ότι οι κόποι σου θα αποδώσουν καρπούς.

    Σε διαβεβαιώνω ότι το να γράφεις σε ιστολόγιο δεν ενισχύει καθόλου το όποιο επιστημονικό έργο του.

  141. Βασίλης said

    139: Αντιθέτως προσπαθώ να σε καταλάβω. Το καραγκιόζης πάει σε όλους όσους έχουν αυτή τη νοοτροπία. Και πάλι πιάστηκες από μία ανούσια λέξη (δέντρο) και έχασες το υπόλοιπο νόημα (δάσος). Και μετά μου λες για τον Πουλιανό, που ήσουν στο ίδιο συνέδριο μ’αυτόν και δεν άκουγες τι έλεγε (ή καλύτερα χλεύαζες αυτά που έλεγε) και ακόμα αυτό κάνεις. Εγώ σου παραθέτω αυτά που σου είπα και πιο πάνω για να απαντήσεις κάποια στιγμή επί της ουσίας:

    Αν είσαι ανθρωπολόγος πες μας τα ευρήματα που βρήκες ΕΣΥ και τις ανασκαφές που έκανες ΕΣΥ και μετά πες ότι θέλεις για τους ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται γι’αυτό που κάνουν. Και αν ΕΣΥ ήσουν στη θέση του κ.Πουλιανού, θα είχες πάρει τα εκατομμύρια που του πρότειναν οι Γερμανοί για να πει ψέμματα. Και με τα μισά θα βολευόσουν γιατί δε σε νοιάζει και τόσο αυτός ο τόπος. Ούτε μετά θα σε κυνηγούσε κανένας δικαστικά ( βλέπε Ε.Βενιζέλο), ε; Οπότε θα είχες ήσυχο το κεφάλι σου και θα το έπαιζες και μάγκας, περισσότερο απ’ότι τώρα.

  142. Βασίλης said

    140: Δε χρειάζεται να ενισχύσω εγώ το όποιο επιστημονικό του έργο. Ο άνθρωπος έχει προσφέρει τόσα πολλά και τον εκθειάζουν τόσοι πολλοί παγκοσμίως (εκτός από τους προοδευτικούς Έλληνες τρομάρα μας), που ούτε εκατό Γς δε φτάνουν για να σπιλώσουν το όνομα του, όσο και αν δε τους αρέσει. Το ότι τον κυνηγάνε τόσα χρόνια να τον φάνε οι πάντες (κυρίως οι αχρηστότεροι που έχουν και κάποιο «σοβαρό» υπόβαθρο, ή κάποια καρέκλα) και αυτός επιμένει με πάθος και με αυταπάρνηση και συνεχίζει τον αγώνα του, δείχνει το ήθος αυτού του ανθρώπου. Όλα τα άλλα είναι αερολογίες. Για να βγάλουμε το φαρμάκι μας εμείς οι Έλληνες είμαστε πρώτοι.

  143. Yannis said

    142 @ Βασίλης

    Ευχαριστώ για την απάντηση.

  144. Γς said

    Και ένα δικό σα ιστολόγιο (της Αίγινας) έχει ένα βίντεο για τους
    Αιγινήτες σφουγγαράδες (Sponge Divers of Tarpon Springs Florida Sponge Diving 1932)

    Δεν το κοίταξα αλλά είμαι σίγουρος ότι έμπλεξε το Αιγαίο με την Αίγινα.
    Δωδεκανήσιοιείναι οι άνθρωποι.

  145. sarant said

    Θα έχει και Αιγινήτες, αφού λέει «τους έφερε ο Βουτέρης»

  146. Γς said

    Ναι ήταν και Αμερικοί Αιγινήτες.
    😦 😉

  147. Γς said

    ουπς,
    Μερικοί Αιγινήτες που εγιναν …Αμερικάνοι

  148. Γς said

    Από τον σημερινό διάλογο Ανθημου-Ρεπόύσης στο Σκάϊ:

    «Εγώ που παίρνω μηνύματα από όλα τα στρώματα βλέπω ότι υπάρχει μια αποτρόπαιη διάθεση απέναντι στη διάθεση της κ. Ρεπούση» κτλ

  149. Yannis said

    2ο Διεθνές Συμπόσιο για τον Ελληνισμό (Ας συνοψίσουμε την εμπειρία μας…)

    Στην αρχή είχαμε την πληροφορία από Stazybo Horn (αργά την Παρασκευή) ότι κάποιοι γνωστοί κύκλοι οργανώνουν συμπόσιο στο Ηράκλειο με συμμετοχή καθηγητών Πανεπιστημίου.
    Ο Νικοκύρης επιστρέφει την επόμενη μέρα και το θέτει ως τελευταίο θέμα στα μεζεδάκια του Σαββάτου.
    Η συζήτηση ανάβει μεταξύ μας και πέφτει η πρόταση να απευθύνουμε μηνύματα στους πανεπιστημιακούς. [Οσον αφορά, εκείνους της Κρήτης (πρύτανης και καθηγητές της Ιατρικής) είχαν ειδοποιηθεί ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου κι ακολούθησε περαιτέρω ενημέρωση τη Δευτέρα και σήμερα.]
    Ορισμένοι φάνηκαν διστακτικοί, απέδωσαν διάφορα ελατήρια στην πράξη των πανεπιστημιακών και υποστήριξαν ότι τέτοιες ενέργειες δε φέρνουν αποτέλεσμα. Εφεραν ως παράδειγμα ότι και στο περσινό συμπόσιο, που κατά τους διοργανωτές είχε επιτυχία, βραβεύτηκαν γνωστά ονόματα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. [Αν ανατρέξετε στις φωτογραφίες του συμποσίου ή στο Youtube, θα δείτε ότι στο συμπόσιο παραβρέθηκαν ελάχιστα άτομα κι ότι δε φαίνονται πουθενά οι «βραβευόμενοι» πανεπιστημιακούς.]

    Στην πραγματικότητα, οι διοργανωτές αυθαιρέτησαν στην περίπτωση του Πρύτανη του Παν. Κρήτης, πού έπεσε από τα σύννεφα όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ότι είναι στην «επιστημονική επιτροπή».
    Εστειλε σήμερα επιστολή στους διοργανωτές (με κοινοποίηση στο Νικοκύρη) όπου καταλήγει:
    «Κατ’ ουδένα τρόπο δεν έδωσα την έγκρισή μου να συμπεριληφθώ στα μέλη της “Επιστημονικής Επιτροπής” ή άλλης Επιτροπής.
    Σας παρακαλώ θερμά να αφαιρέσετε άμεσα το όνομά μου, από την ιστοσελίδα και όποιο άλλο έντυπο του, ως μέλους της “Επιστημονικής Επιτροπής” Συμποσίου.»

    Οσον αφορά τον Πρόεδρο της Ιατρικής, του ζήτησαν να διοργανώσει ένα τραπέζι σε ένα επιστημονικό συμπόσιο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας κι εκείνος δέχτηκε.
    Οταν ενημερώθηκε (δεν άντεξε να δει παρά μερικά μόνο λεπτά από βίντεο του «μαθηματικού»!) μου έγραψε, εκφράζοντας κι όλους τους υπολοίπους από τη σχολή:
    «Φυσικά και δεν θα πάμε. Θα ρωτήσω τον δικηγόρο μας τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Μας εξαπάτησαν οι περιθωριακοί!!!!!!»

    Να που η ενημέρωση βοηθάει. Οι ελληνοφρενοβλαβείς δε θα αποκτήσουν άλλοθι από το Πανεπιστήμιο. Μπορούν να μαζευτούν και να πουν ό,τι θέλουν, αλλά μόνοι τους. Και οι λαθροχειρίες τους ίσως θα τους κοστίσουν.
    Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Stazybo Horn και το Νικοκύρη που ξεκίνησαν το θέμα. Ενα ιστολόγιο για τη γλώσσα μπορεί να είναι πολλαπλά χρήσιμο.

    Ευχαριστώ Νικοκύρη!

  150. physicist said

    #149. — Μπράβο και σε σένα, Γιάννη, που δραστηριοποιήθηκες φέροντας, όπως βλέπουμε, χειροπιαστά αποτελέσματα. Το να πιάσει κάποιος να βάλει το όνομα κάποιου άλλου στην επιστημονική επιτροπή ενός (οθντκ) συνεδρίου είναι scientific fraud, ξεκάθαρα πράγματα.

  151. sarant said

    149: Εύγε Γιάννη, πιάνουν τόπο οι γκρ’ίνιες μας καμιά φορά 🙂

  152. Yannis said

    @ 149.
    Physicist, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εκανα το ελάχιστο που μπορούσα, μέσα στην αναμπουμπούλα των ημερών, όπου τα ΑΕΙ και οι εργαζόμενοί τους έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα.

    Θα διαφωνήσω ότι πρόκειται περί «επιστημονικής» απάτης. Είναι μια ακόμη απάτη από τσαρλατάνους προς άλλους (που έτυχε αυτή τη φορά να είναι επιστήμονες).

  153. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    149.Ευτυχώς!
    Για τον πρόεδρο της Ιατρικής είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη η αντίδραση,διότι ανάμεσα στα πρόσωπα τού (οΘντκ) συμποσίου είναι και κάποια του μπουμπουκοπεριβάλλοντος.

  154. physicist said

    #152(β). — Βλέπω μιαν αναλογία με το να βάλει κανείς όνομα σπουδαίου ερευνητή σε (οθντκ) πέηπερ εν αγνοία του, γιαυτό και το αποκάλεσα «επιστημονική απάτη».

  155. Yannis said

    @ 151. Οταν τεκμηριώνονται καλά, όπως στο παρόν ιστολόγιο, παύουν να είναι γκρίνιες 🙂

    Το εύγε ανήκει σε σένα.

  156. Στο ξενοδοχείο Belvedere, αυτό που φιλοξενεί τον Παττακό και τη XA, αυτές τις μέρες εξελίσσεται και το 9th ISIS Congress-Festival on Labyrinth and Symmetry, που ίσως να ενδιέφερε τον Μπαλό.

    Δύσκολη υπόθεση αυτή η διαθεματικότητα κι η διεπιστημονικότητα…

  157. physicist said

    Βρε Στάζυμπε, έχουν πρώτον-πρώτον ομιλητή τον Dan Schechtman, που είναι επιστήμονας με όλη τη σημασία. Είσαι βέβαιος πως πρόκειται για μούφα; Ή μήπως κάνει ο κόσμος επιστημονικό τουρισμό, έξοδα πληρωμένα κλπ.; Ποιος πληρώνει;

    (Απ’ την Επιτροπή δεν ξέρω κανέναν, δεν υπάρχει κανείς από τη Φυσική και δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα).

  158. Yannis said

    154. Σωστά! Δεν το είχα σκεφτεί έτσι.

    156. Μοιάζει φυσιολογικό συνέδριο… Εχουμε στοιχεία για κάτ διαφορετικό;
    [Ποιος είναι ο Μπαλός;]

  159. 157 Όχι, όχι… με παρεξήγησες. Δεν έχω καμία απολύτως γνώμη γι΄ αυτό.

    Και κακώς -ίσως- ανέφερα τη σύνδεση του ξενοδοχείου -αν και μια ειρωνεία υπάρχει, με τον ίδιο τον ομιλητή που λες. Από το ίδιο βάθρο εξαπολύονται συνεχώς μύδροι εναντίον του έθνους του.

  160. physicist said

    #159. — OK, συμπάθα με για την παρεξήγηση.

  161. Γς said

    Μπράβο Yannis !

    «Εκτελούνται» και Συνέδρια
    άμα λάχει ναούμε.

  162. Yannis said

    161 @ Γς

    Ευχαριστώ.

    Δεν «εκτελέσαμε» το συνέδριο. Οι κωμικοτραγικές συνεδρίες παραμένουν.
    Αν οι ομιλητές φανούν αντάξιοι των περιστάσεων και παρουσιάσουν νέο υλικό, ο Νικοκύρης θα έχει δουλειά.

    Καλό ξημέρωμα!

  163. Γς said

    Στο ραδιόφωνο του Σκάι.Στις ειδήσεις, τώρα.
    Λέει για κάποια πλατεία «του Πέραμα»

  164. spiral architect said

    ΓουΣού, πολύ Σκάι ακούς και βλέπεις και θα σε βλάψει. Θα πάθεις οξεία φασιστοειδή αρομπαμπίτιδα και θα σε τρέχουμε! 😛 😛
    (γ’ερο άνθρωπο …)

  165. Γς said

    Κρατάτε με!

  166. spiral architect said

    Ελα ντε όμως ρε ΓουΣού που (μάλλον) γι’ αυτό άκουγες:
    Πέραμα: Δολοφονική επίθεση Χρυσαυγιτών εναντίον μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

  167. Γς said

    166:

    Είπα εγώ ότι δεν φορούσε αυτό το θέμα;
    Ολη η Ελλάδα το πληροφορήθηκε αυτό.
    Για το μεζεδάκι έλεγα.
    Το Πέραμα, του Πέραμα.
    Εκτός αν έτσι το λέμε τώρα.

  168. Γς said

    φορούσε = Αφορούσε

  169. spiral architect said

    Μεζεδάκι δεν είναι, αλλά έχει πλάκα:
    Σύμβουλος της σερβικής κυβέρνησης ο Ντομινίκ Στρος Καν.
    Από της λήψεως του παρόντος οφείλουμε να έχουμε το νου μας, γιατί έχουμε τη Σερβία πλάτη. 😯

  170. 4 μέρες πριν την έναρξη, μόνο το όνομα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει αφαιρεθεί από την «Επιστημονική» Επιτροπή.

  171. Yannis said

    170. Το έχω δει κι ενημερώνω. Ο Πρόεδρος της Ιατρικής τους έχει στείλει μήνυμα από τις 12/9.
    Οι τύποι είναι ειδικοί στη λαθροχειρία. Η Τζάνη, για παράδειγμα, παρουσιάζεται ως «ομότιμη» καθηγήτρια.
    Δεν υπάρχει στις ιστοσελίδες των παιδαγωγικών της Αθήνας (δε θυμάμαι σε ποιο ήταν) ως ομότιμη. Τί συνέβη; Εγινε ομότιμη μέσα στο καλοκαίρι; 🙂

  172. 171 Α βαθμίδας http://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/organa/epethrida_ONLINE_version.pdf#page=282

  173. Yannis said

    172. Και στην ιστοσελίδα του Τμήματος (κάτω-κάτω) φαίνεται στους «διατελέσαντες καθηγητές», όχι στους ομότιμους.
    http://www.primedu.uoa.gr/an8ropino-dynamiko/melh-dep/ana-tomea.html

  174. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Από τη «Διαύγεια»
    Έγκριση απευθείας ανάθεσης εργασιών περίφραξης – προστασίας περιβάλλοντος χώρου του έφιππου Ανδριάδα του Θ. Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο.

  175. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    174. Δεν ξανάκουσα «ανδριάδα».Αρχαιότερος του ανδριάντα ή κατά το «άνδρον»ληστών κι αυτό; Το γράφουν 3-4 φορές και μέσα στο σχετικό πεντέφι. Χοντρό μου φαίνεται για λάθος.Μάλλον πλαστικό το μεζεδάκι μου; Συγγνωμη αλλά το λεξικό μου σταματά στο ανδριάς-ανδριάντος-ανδριάντα

  176. sarant said

    Μάλιστα…. διαχρονικά ο Έλλην.

  177. Yannis said

    Και το επίσημο ΑΠΕ ενημερώνει την ομογένεια: http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=22747

    Προσοχή στο παρακάτω:
    «Ομιλητές σ αυτό, όπως ανακοινώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, θα είναι διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ θα δώσει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες, φοιτητές αλλά και το ευρύ κοινό να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της τεχνολογίας των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.»

    Το έχει πάρει σοβαρά ο κ. Γ. Δεικτάκης (ΓΓ περιφέρειας). Τί να πούμε;

  178. Σμερδαλέος said

    @177, Sarant: Μάλιστα…. διαχρονικά ο Έλλην.
    —-

    Χαχαχαχαχα !!!

    Λοιπόν, για να κάνω μια μικρή περιγραφή της διαχρονικότητας του ελληνικού πολιτισμού.

    1) Τέλη 5ου π.Χ. αιώνα:

    Ο Ευριπίδης στον στοίχο 485 του «Ορέστη» βάζει τον Τυνδάρεο να λέει στον νοστήσαντα Μενέλαο:

    «Βεβαρβάρωσαι, χρόνιος ὢν ἐν βαρβάροις»

    2) 2ος μ.Χ. αιώνας, ο Απολλόνιοςο ο Τυανεύς από την ελληνιστική/ πρώην βάρβαρη Καππαδοκία γράφει:

    «Ἐβαρβαρώθην οὐ χρόνιος ὤν ἀφ Ἑλλάδος, ἀλλὰ χρόνιος ὤν ἐν Ἑλλάδι»

    3) Αρχές 5ου μ.Χ. αιώνα. Ο μαθητής της Υπατίας Συνέσιος από την Κυρήνη αποφασίζει να επισκεφτεί την Αθήνα της εποχής του νομίζοντας ότι θα βρει την αρχαία «πόλη του φωτός». Φτάνει και γράφει στον αδελφό του την επιστολή 136:

    http://www.oodegr.com/oode/sygrafeis/synesios_ypatias_epistoles_1.htm#136

    «Τω αυτώ.

    Οναίμην των Αθηνών οπόσα βούλει, ώστε μοι δοκώ πλείν η παλαιστή και δακτύλω γεγονέναι σοφώτερος. έξεστι δε και αυτόθεν της νέας σοφίας πείράν σοί τινα παρασχείν. αμέλει γαρ Αναγυρουντόθεν σοι γράφω, και Σφηττοί γέγονα και Θριώζε και Κηφισιάσι και Φαληροί. και κακός κακώς δεύρό με κομίσας απόλοιτο ναύκληρος· ως ουδέν έχουσιν αι νυν Αθήναι σεμνόν αλλ’ η τα κλεινά των χωρίων ονόματα. και καθάπερ ιερείου διαπεπραγμένου το δέρμα λείπεται γνώρισμα του πάλαι ποτέ ζώου, ούτως ενθένδε φιλοσοφίας εξωκισμένης λείπεται περινοστούντα θαυμάζειν την ακαδήμειάν τε και το Λύκειον και νή Δία την ποικίλην στοάν, την επώνυμον της Χρυσίππου φιλοσοφίας, νυν ουκέτ’ ούσαν ποικίλην. ο γαρ ανθύπατος τας σανίδας αφείλετο, αις εγκατέθετο την τέχνην ο εκ Θάσου Πολύγνωτος. νυν μεν ουν εν τοις καθ’ ημάς χρόνοις Αίγυπτος τρέφει τας Υπατίας δεξαμένη γονάς, αι δε Αθήναι, πάλαι μεν ην η πόλις εστία σοφών, το δε νυν έχον σεμνύνουσιν αυτάς οι μελιττουργοί. ταύτ’ άρα και η ξυνωρίς των σοφιστών των Πλουταρχείων, οίτινες ου τη φήμη των λόγων αγείρουσιν εν τοις θεάτροις τους νέους, αλλά τοις εξ Υμηττού στάμνοις.

    «Κακό ψόφο νά χει ο καπετάνιος που μας έφερε εδώ … η φιλοσοφία έχει εγκαταλείψει την πόλη … κάποτε η Αθήνα ήταν εστία σοφών, τώρα -ιδίως εάν την συγκρίνουμε με τις μητροπόλεις της Αιγύπτου που βγάζουν Υπατίες- μόνον οι μελιττουργοί του Υμηττού της δίνουν καλό όνομα».

    4) Τα λόγια του Βυζαντινού ποιητή Ιωάννη Κυριώτη του «Γεωμέτρη» (τέλη 10ου αιώνα) τα έχω ξαναγράψει:

    «Οὐ βαρβάρων γῆν, ἀλλ΄ἰδὼν τὴν Ἑλλάδα ἐβαρβαρώθης καὶ λόγον καὶ τὸν τρόπον»

    5) Ὀπως έχω ξαναμιλήσει για την γνώμη του μητροπολίτη Αθηνών Μιχαήλ Χωνιάτη για την Αθήνα της εποχής του και το ποίμνιό του.

    http://ketivasilakou.blogspot.it/2013/02/12.html

    6) Ο αμερικάνος λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού Nicholas Biddle αποφάσισε το 1806 να επισκεφτεί την «κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού». Φτάνοντας στην Αθήνα απογοητευμένος γράφει:

    «Are these few wretches, scarcely superior to the beasts whom they drive heedlessly over the ruins, are these men Athenians?»

    «Είναι αυτοί οι ολίγοι φουκαράδες, μετά βίας ανώτεροι από τα ζώα που τόσο ανέμελα οδηγούν πάνω από τα ερείπια, είναι αυτοί οι άνθρωποι Αθηναίοι;»

    7) Γάλλος καθηγητής Ευρωπαϊκής Γαλλικής Ιστορίας σε ντοκυμαντέρ που πραγματοποίησε το Ιόνιο πανεπιστήμιο εξηγεί την παρεξήγηση του ενέχει το κίνημα του Ευρωπαϊκού Φιλελληνισμού.

    Βάλτε στο [01:30:00] και ακούστε/διαβάστε για 40 δευτερόλεπτα

    «Έψαχναν για Έλληνες και έβρισκαν ανατολίτες που ήταν πιο ανατολίτες και από τους Τούρκους».

  179. Νέο Kid Στο Block said

    Tώρα Σμερδαλέε, συγγνώμη κιόλας αλλά την διάχυτη ειρωνία στο σχόλιό σου 179. δεν την καταλαβαίνω. Δηλαδή δεν υπάρχει η διαχρονικότητα στο αληθινό ελληνικό πνεύμα; Δεν διαφυλάχτηκαν και επεκτάθηκαν οι επιστημονικοί τρόποι των Ελλήνων στην Ελληνιστική αρχαιότητα (κι από κει στους Άραβες, οι οποίοι ήταν άξιοι θεματοφύλακες και ασφαλώς και συνεχιστές ,εκτός απο το δικό τους πρωτότυπο επιστημονικό έργο) και στη Ρωμαϊκή αρχαιότητα;
    Το ότι αυτά τα καπηλεύονται σήμερα κάποιοι ελλαδέμποροι και αγράμματοι, της νοοτροπίας «μόνο εμείς!» , οι οποίοι βέβαια δεν έχουν ιδέα μουσικής, δεν νομίζω πως πρέπει να μας φτάνει στο σημείο να θεωρούμε ό,τι ελληνικό υπερτιμημένο και άχρηστο.

  180. ππαν said

    Τους Βυζαντινούς, παλιόπαιδο, γιατί τους αφήνεις απέξω; Κατά τα άλλα συμφωνώ.

  181. Σμερδαλέος said

    @ 180 New Kid: Tώρα Σμερδαλέε, συγγνώμη κιόλας αλλά την διάχυτη ειρωνία στο σχόλιό σου 179. δεν την καταλαβαίνω. Δηλαδή δεν υπάρχει η διαχρονικότητα στο αληθινό ελληνικό πνεύμα;

    To αρχαίο ελληνικό πνεύμα άρχισε να εκπίπτει με την κρίση του 3ου αιώνα. Μέχρι τότε ο ελληνιστικός πολιτισμός επιβίωνε στα μεγάλα αστικά κέντρα της αυτοκρατορίας. Η κρίση οδήγησε σε μία σταδιακή «αγροτικοποίηση» (ruralization) των παλαιών αστικών κέντρων με αποτέλεσμα o αστικός πολιτισμός να συνεχίζει να υπάρχει σε μια χούφτα πόλεων όπως η Κων/πολη, η Αντιόχεια και η Αλεξάνδρεια. Όταν οι δύο τελευταίες χάθηκαν για πάντα από τους Άραβες, ο αστικός πολιτισμός επιβίωσε μόνο στην Κων/πολη.

    Σιγά σιγά, πρώτοι οι Άραβες λόγιοι άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για την αρχαία ελληνική γραμματεία (ΑΕΓ), αλλά πλην των μαθηματικών δεν χρησιμοποίησαν την τελευταία ως πρότυπο για τον δικό τους Σημιτο-Ισλαμικό πολιτισμό.

    Οι Βυζαντινοί λόγιοι με λίγη καθυστέρηση, άρχισαν και αυτοί να δείχνουν ενδιαφέρον για την ΑΕΓ, αλλά μόνον ολίγοι λόγιοι και μόνον στα αμφιθέατρα της Κων/πολεως όπως γράφει και ο Βυζαντινολόγος Αντώνης Καλδέλλης στο «Hellenism in Byzantium».

    Και εδώ, ο μέσος πολιτισμός της αυτοκρατορίας δεν είχε καμία σχέση με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Τα δύο βασικά του σκέλη ήταν η αυτοκρατορική Ρωμαϊκή ιδεολογία και ο Χριστιανισμός.

    Η Δύση δεν έδειξε καμιά διάθεση να μελετήσει την ΑΕΓ πριν από το 1250. Από εκεί και μετά, συλλογικές προσπάθειες εφαρμογής του «αρχαίου ελληνικού πνεύματος» στην καθημερινή ζωή γίνονται από τα μέσα του 18ου αιώνα και μετά και φέρουν εμφανώς την υπογραφή της γαλλικής επανάστασης (δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα) και των εγκυκλοπαιδιστών. Το βασικό αίτημα αυτών των κινημάτων είναι η «νομιμοποίηση» της αστικής τάξης, επιλέγοντας σαν πρότυπο/«ένδοξο πρόγονο» τον par excellence αστικό πολιτισμό της αρχαιότητoς και, πολλές φορές, μυθοποιώντας τον.

    Επομένως, εάν η ερώτησή σου είναι αν υπάρχει διαχρονική εφαρμογή των ιδεών του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού η απάντησή μου είναι όχι. Η τάση αυτή γεννήθηκε από τον αστικό πολιτισμό της Νεοτερικής Ευρώπης.

  182. Νέο Kid Στο Block said

    «Η Δύση δεν έδειξε καμιά διάθεση να μελετήσει την ΑΕΓ πριν από το 1250»
    Γιατί; έδειξε διάθεση να μελετήσει κάτι άλλο ,εκτός από το «πόσοι αγγέλοι χωράνε στο κεφάλι της καρφίτσας;» (υπήρξε κι ο Αυγουστίνος όμως..)
    Δεν είναι επιχείρημα «κατά» αυτό. Και η αστικοποίηση δεν είναι «σύμπτωση». Είναι προϋπόθεση για να ξυπνήσει λίγο το μυαλό και να την ψάξεις κι αλλιώτικα. Η «τάση» που λες δεν είναι κάποιου είδους μόδα,αλλά ανάγκη. Και για να καλυφτεί η ανάγκη από τον Αριστοτέλη και τον Εύδοξο και τον Αναξαγόρα, και τον Ομάρ Καγιάμ(που είχε κορώνα και καμάρι του τον Ευκλείδη και τον Μέναιχμο) και τον Μασλαμά τον Μαδριλένο(που γνώρισε στη Δύση τον Πτολεμαίο) κάτι σημαίνει ,ε;

  183. Γς said

    Δυστυχώς η ΑΕΓ έχει πεθάνει.
    Μόνο που το κρύβαμε.
    Για να παίρνουμε τη σύνταξή της…

  184. ππαν said

    Ο Καλδέλης γράφει ότι «Οι Βυζαντινοί λόγιοι με λίγη καθυστέρηση, άρχισαν και αυτοί να δείχνουν ενδιαφέρον για την ΑΕΓ, αλλά μόνον ολίγοι λόγιοι και μόνον στα αμφιθέατρα της Κων/πολεως»;;; Σίγουρο αυτό; 🙂 Πόση καθυστέρηση γράφει δηλαδή; Συγνώμη αλλά δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που γράφεις.

  185. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    A, όλα τα χαμε, να μας προκύψει και «ελληναμυντορισμός»;
    Διευθυντά, ταχεία ανάρρωση κι από ΣουΚου,επιστροφή στην ορχήστρα.

  186. gryphon said

    179
    Προσπερνώ τα αλλα πού γραφεις και θα ασχοληθώ με το 6 του σχολίου σου.Το ειχες ξαναγραψει αυτο και σε σχολιο στο αλλο νημα για τις σλαβικες λέξεις νομίζω και αυτο και διαφορα αλλα ηταν που με ειχαν κανει να σε θεωρήσω κακοπιστο και χαιρεκακο ανθρωπο ασχετα με τις οποιες επιστημονικές σου γνωσεις στο θεμα και τα οσα λες που και αυτα ειναι αμφισβητισιμα.
    Το οτι το ξαναχρησιμοποιεις εδω νομιζω δικαιωνει τήν αποψη μου.Μαλλον αυτη τήν αποψη αυτου του «λατρη» του αρχαιου ελληνικού πολιτισμού του Biddle θα την έχεις κάνει κάδρο σε εμφανη θεση στο σπιτι σου για να τήν βλεπεις καθε μερα.
    Και μηπως μπορεις να μου εξηγησεις γιατι τήν επικαλεισαι;Γιατί δέν του γεμιζαν το ματι;.Υπηρχαν καποιες προδιαγραφές που δέν πληρουσαν οι τοτε κατοικοι που ειδε και ετσι δέν τους θεωρουσε απογονους τών αρχαιων.
    Σωματικές ισω;.Δεν ηταν π.χ αρκετα ψηλοι ; Ηταν χαμηλοκωληδες ; Ειχαν στραβα ποδια ; Ηταν δυσμορφοι;Τι ακριβως .Δεν ηξεραν να απαγγελλουν Ομηρο η εστω ποιος ειναι αυτός;
    Μηπως επειδη εβοσκαν προβατα ;

  187. Yannis said

    179. Ας μη γινόμαστε υπερβολικοί επειδή κάποιοι σεληνιάζονται.

    Πάντοτε, λίγοι ή πολλοί, δεν έπαψαν να μιλούν ελληνικά (σε κάποια περιοχή γύρω από το Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο) και, ανάλογα με τις συνθήκες, να παράγουν ένα είδος πολιτισμού και να διασώζουν κάτι από το έργο των αρχαίων.

  188. Σμερδαλέος said

    @Ππαν

    Δεν με διάβασες σωστά Ππαν.

    Έγραψα:«αλλά μόνον ολίγοι λόγιοι και μόνον στα αμφιθέατρα της Κων/πολεως όπως γράφει και ο Βυζαντινολόγος Αντώνης Καλδέλλης στο “Hellenism in Byzantium”.»

    Γράφει ο Καλδέλλης:

    26 σελίδα:

    «This anxiety, as we will see, was similar to thta felt by the Byzantine scholars who revived Hellenism in the twelfth century. They had a strong sense of the fragility of their cultural accomplishments, being very conscious of the fact that they lived amind an ocean of barbarism, which included the majority of other Byzantines and the actuals barbarians beyond the frontiers, which were often poorly defended».

    31 σελίδα:

    «… for it was scholars in Constantinople who first began to call themselves Greeks based on their paideia before the label was used in a more general sense».

    226 σελίδα:

    «Komnenian Hellenism was largely a matter of high culture cutlure, differentiating a segment of the elite from the majority of the Byzantines; it was a class, not a national identity»

    352 σελίδα:

    «We saw that in the twelfth century Hellenic identity was generated largely by enthusiasm for secular paideia, but in the thirteenth century the context had totally changed. The world of Constantinopolitan theatra had vanished and the last Hellenists had become bishops and refugees in the provinces, where htye had to cope with imperial fragmentation and Latin aggression».

    295 σελίδα:

    «Hellenism throve only within the highly protected environment of the Constantinopolitan theatra. When its students were forced to leave the capital they panicked: would they now become barbarians? This was a common lament in their letters «from exile», whether from Bulgaria, Kilikia, or even Athens (a special case of irony in the case of of Michael Choniates, as we will see). Would they lose their Hellenism? In those conditions, they risked never speaking Attic again, of becoming like the average Romans in their flocks, like barbarians«.

    Για πες μου σε παρακαλώ εάν αποδίδω τον Καλδέλλη όταν γράφω παραπάνω ότι οι Βυζαντινοί Ελληνιστές ήταν μια τάξη λογίων που δημιουργήθηκε με καθυστέρηση σε σχέση με την Αραβική ενασχόληση με την ΑΕΓ, ήταν μια τάξη λογίων που ζούσαν αποκλειστικά μέσα στα αμφιθέατρα της Κωνσταντινουπόλεως και που θεωρούσαν όλους τους άλλους κατοίκους της αυτοκρατορίας (ελληνόφωνους και μη) «βάρβαρους».

  189. Yannis said

    189. Δεν είμαι ειδικός. Αλλά μήπως αυτά που αναφέρει ο Καλδέλλης είναι μόνο η άποψή του; Τί λένε άλλοι;

    Πέρα από αυτό, η αίσθηση που μου δημιουργείται, απ’ όσα ενδιαφέροντα παραθέτεις, είναι ότι η νοοτροπία των λογίων του 12ου αιώνα ελάχιστα διαφέρει από τη νοοτροπία των ελληνιστών του γνωστού συμποσίου. Με άλλα λόγια, θρηνούν διότι χάθηκε η αττική διάλεκτος, χωρίς να βλέπουν ότι η γλώσσα και ο πολιτισμός εξελίσσονται.

    Φυσικά, δε θα διαφωνήσω πως το Βυζάντιο δεν είχε εθνική ταυτότητα, όπως και κάθε άλλο κράτος της εποχής του.

  190. ππαν said

    Τον Καλδέλη τον απασχολεί η ταυτότητα, αν, ούτως ειπείν οι Βυζαντινοί αισθάνονταν «Έλληνες» ή Έλληνες γι΄αυτό και εστιάζει στον 11-13ο αιώνα. Εκτός αν πιστεύεις πως όταν μιλαέι για λίμπο μέχρι το 1040 εννοεί πως οι Βυζαντνοί άρχισαν το 1040 να ασχολούνται με την ΑΕΓ 😉
    Πες τα με δικά σου λόγια, προσωπικά καθόλου δεν εντυπωσιαζομαι με τις κοπυπαστάδες

  191. ππαν said

    190: Αν διαβάσει ο Χασάπης ας απαντήσει :). Δε νομίζω πως ο Καλδέλης λέει πως οι Βυζαντινοί δεν είχαν εθνική ταυτότητα.

  192. Yannis said

    192. Δεν το ξέρω το έργο του. Γιατί μας ενδιαφέρει τόσο αν είχαν εθνική ταυτότητα οι Βυζαντινοί (αριστοκρατία ή πόπολο);
    Και εθνική ταυτότητα με ποια έννοια;;; Των ΑΗΠ, που δεν προϋπέθετε την πολιτική ενότητα ή του 18ου αιώνα κι έπειτα όπου η πολιτική ενότητα έχτιζε την εθνική ταυτότητα;

  193. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Από συνέντευξη της Αρβελέρ στο antibaro.gr:

    Ποια στοιχεία φανερώνουν τη συνέχεια του αρχαίου ελληνικού κόσμου μέσα στο Βυζάντιο;
    – Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και ίσως και η γνώση του Ομήρου.
    Στα μέσα του 11ου αιώνα, όταν η ερωμένη του αυτοκράτορα Μονομάχου, η ωραιοτάτη Σκλήραινα, πέρασε από την αγορά της Κωνσταντινούπολης, ένας μάγκας της είπε το περίφημο “Ου νέμεσις” του Ομήρου. Αυτό δηλαδή που οι γέροι Τρώες είπαν όταν είδαν την ωραία Ελένη. Ποιος από τους μάγκες της αγοράς σήμερα ξέρει τον Όμηρο;

  194. ππαν said

    193: Τον Καλδέλη τον ενδιαφέρει :).Και άλλους, πχ. τον Αντονυ Σμιθ. Οι ΑΗΠ είχαν εθνική ταυτότητα;

  195. ππαν said

    Το «εθνική» με πολλά εισαγωγικά πάντα και παντού!

  196. Σμερδαλέος said

    @ 187, Γρύφων: Γιατί δέν του γεμιζαν το ματι;.
    —–

    1) γιατί ένα μεγάλο μέρος δεν μιλούσε καν ελληνικά, αλλά Αλβανικά/Αρβανίτικα. Λ.χ. γράφει λίγο πιο πριν:

    O περιηγητής Nicholas Biddle συγκρίνοντας τον αριθμό των Αλβανών με των Ελλήνων εκτιμούσε στα τέλη τού 19ου αιώνα, ότι οι Αλβανοί κάποια ημέρα θα απορροφούσαν τους Έλληνες: «Οι Αλβανοί είναι πολύ πιθανόν, ότι θα απορροφήσουν τους Έλληνες, οι οποίοι μειώνονται, παρά αυξάνονται.» («Αθήνα. Το τέλειο πρόσωπο τής ερήμωσης» από το βιβλίο: «Nicholas Biddle in Greece, The journals and letters of 1806», Πενσυλβάνια, 1991).

    Μην ξεχνάς ότι ζούμε σε μια εποχή όπου στην εθνολογία επικρατεί η θέση του Herder ότι η γλώσσα είναι το volksgeist (ιδιάζον χαρακτηριστικό του κάθε λαού). Με άλλα λόγια, η εθνοτική κοινότητα εξισώνεται με την γλωσσική.

    2) Γιατί περίμενε να βρει μια Μητρόπολη αστών και μορφωμένων πολιτών άξια απόγονο της Αθήνας του Χρυσού αιώνος που διάβαζε στην Αμερική και βρήκε ένα χωριό τσομπάνων.

    Θα με ρωτήσεις τώρα. Γιατί όλοι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν μορφωμένοι λόγιοι; Φυσικά όχι. Αλλά το πρότυπο της Αρχαίας Ελλάδος που σχημάτισε στο μυαλό της η νεωτερική αστική Δύση όταν την «φαντάστηκε» σαν κοιτίδα του πολιτισμού της ήταν μορφωμένοι φιλοσόφοι και ικανότατοι πολίτες των πόλεων κρατών που μπορούν να αυτοδιοικηθούν επαρκώς.

    Όπως είπα η Δύση ανέπτυξε μια ρομαντική, πολλές φορές πλαστή ιδέα της Αρχαίας Ελλάδας στην προσπάθειά της να προβάλλει την ανωτερώτητά της έναντι των «μη Δυτικών» πίσω στον χρονό.

    Μην ξεχνάς ότι η Νεοτερική Αστική τάξη πρέπει να επιβληθεί σε δύο μέτωπα. Ένα «εσωτερικό» όπου να δείξει στους παλαιούς «τσιφλικάδες» αριστοκράτες που τα χαν καλά με την εκκλησία και τους βασιλείς ότι ο εμπορικός μεσοταξικός αστισμός τους είναι ανώτερος. Και δεύτερον να σχηματίσει σε αυτήν την ανερχόμενη μεσοταξική αστική εμπορική δύναμη των αποικιοκρατικών Ευρωπαϊκών κρατών ότι είναι ανώτεροι από τους «μη Ευρωπαίους» που εκμεταλλευόταν.

    Ο μύθος που θέλει την Αρχαία Ελλάδα και κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού, αλλά και τον μεγαλοφυέστερο αρχαίο πολιτισμό εκλπηρώνει αυτά τα δύο αιτήματα.

    Οι ευρωπαίοι ιστορικοί άρχισαν να είναι σκεπτικοί έναντι του μύθου αυτού απ΄οτο 1850 και μετά.

    Χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής του ανέμου είναι δύο άκρως αντίθετα βιβλία για τον Περικλή.

    Ο Schmidt, πριν το 1880, θεωρούσε τον Περικλή σαν «το ζενίθ όλης της κλασικής και αρχαίας εποχής, ο οποίος με τα έργα του παρήγαγε κύματα πολιτισμού τα οποία ωθούν τον άνθρωπο προς τον πιο ύψιστο προορισμό και προς την πιο μεστή ολοκλήρωσή του».

    Ο Julius Beloch, από την άλλη, το 1884 στο «Die attische Politik seit Perikles», δεν αναγνωρίζει στον Περικλή ούτε τον μεγάλο πολιτικό (μάλλον έναν δημαγωγό με όραμα που ήξερε πως πρέπει να «ταΐζει» τους ψηφοφόρους για να παραμείνει στην εξουσία) ούτε τον μεγάλο στρατηγό (δεν προετοίμασε καθόλου καλά την Αθήνα για τον Πελοποννησιακό πόλεμο και με την σπατάλη των πόρων του ταμείου της Δήλου, την απομόνωσε διπλωματικά και έκανε όλα τα μέλη της «συμμαχείας» να αποχωρίσουν και ή να μην την βοηθήσουν ή να επιλέξουν το μέρος της Σπάρτης).

    Νομίζω η διαφορά στον τρόπο με τον οποίο μελετάται η αρχαία ελληνική ιστορία είναι έκδηλη με τον Beloch να είναι περισσότερο ρεαλιστής και να μην νεφελοβατεί στα «σύννεφα» του φιλελληνισμού.

  197. Yannis said

    195. Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκα. Δε θεώρησα το ερώτημα ανούσιο. Προσπάθησα να κάνω τους ειδικούς να μιλήσουν γι’ αυτό λίγο περισότερο.
    Για τους ΑΗΠ, ναι, με τις φτωχές μου γνώσεις έτσι νομίζω. Η Σαλαμίνα, οι Πλαταιές είναι μια καλή ένδειξη. Το «όμαιμον-ομόγλωσσον-ομόθρησκον» δεν είναι τσιτάτο της εποχής τους; Είναι νεώτερη επινόηση;
    Το «και οι Ελλληνες πλην Λακεδαιμονίων» δε δείχνει μια «εθνική» ταυτότητα;

  198. ππαν said

    198: Καθόλου δεν παρεξηγήθηκες.

  199. Σμερδαλέος said

    @190 Yannis:

    Φυσικά, δε θα διαφωνήσω πως το Βυζάντιο δεν είχε εθνική ταυτότητα, όπως και κάθε άλλο κράτος της εποχής του.

    O Καλδέλλης, πιστεύει ότι η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία δεν είχε εθνοτική ταυτότητα μέχρι τη στιγμή που η αυτοκρατορία της Νίκαιας προώθησε τον Ελληνισμό σε Πολιτική Ιδεολογία της.

    Τώρα, οι περισσότεροι Βυζαντινολόγοι πιστεύουν ότι:

    1) Μέχρι και το 1000 μ.Χ. πάνω κάτω η αυτοκρατορία είναι άεθνη. Κάθε Χριστιανός που ζει εντός της είναι «Ρωμαίος» και ,κατά συνέπεια ανήκει στον «περιούσιο λαό», δηλαδή τους υπηκόους του «Βασιλέα των Ρωμαίων», που είναι ο μόνος νόμιμος διάδοχος του πρώτου χριστιανού Ρωμαίου αυτοκρα΄τορα, του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

    2) Από το 1000 μ.Χ. και μετά σιγά σιγά υπάρχιε μια πρώτη τάση Ρωμαϊκού εθνοτισμού. Δηλαδή αρχίζουν να χρησιμοποιείτια ο όρος «Ρωμαίοι» όλο και περισσότερο αποκλειστικά για τους ελληνόφωνους κατοίκους της αυτοκρατορίας. Οι μη ελληνόφωνοι κάτοικοι της αυτοκρατορίας αρχίζουν να καλούνται «μειξοβάρβαροι» ή ότνα αναγνωρίζονται σαν πολιτικά Ρωμαίοι οι ελληνόφωνοι προσδιορίζονται σαν «γνήσιοι Ρωμαίοι» ή «καθαροί Ρωμαίοι».

    Έχει γράψει ο Βυζαντινολόγος Χρήστος Μαλατράς στο Birmingham ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το θέμα το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

    Click to access Malatras_Christos.pdf

    Ο όρος «μειξοβάρβαρος» επιλέχθηκε από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Ο Ησύχιος γράφει:

    *· οὔτε βάρβαρος, οὔτε Ἕλλην, ἀλλ’ ἀμφοτέ-
    ρων μετέχων (Eur. Phoen. 138) AS

    Λ.χ. ο Ευριπίδης ονομάζει τον Αιτωλό Τυδέα «μειξοβάρβαρο» επειδή, για τους Αθηναίους οι Αιτωλοί είχαν βάρβαρα ήθη και μιλούσαν μια ακατάληπτη διάλεκτο, ενώ ο Ξενφών ονομάζει «μειξοβάρβαρους» τους Κάρες κατοίκους μιας παραλιακής πόλης της Καρίας, οι οποίοι ήταν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό εδώ και πάρα πολύ καιρό, πολύ πριν από την «ελληνιστική» περίοδο.

    Το πως τον χρησιμοποιούν τον όρο οι Βυζαντινοί, το αναλύει ο Paul Stephenson σε όλη τη σελίδα εδώ:

    http://books.google.it/books?id=ILiOI0UgxHoC&pg=PA110&dq=momcila+mixobarbaros+vlachs+bulgarians&hl=it&sa=X&ei=5207UvIy5rvgBOWigcAK&ved=0CDYQ6AEwAA#v=onepage&q=momcila%20mixobarbaros%20vlachs%20bulgarians&f=false

    Συνήθως χρησιμοποιείται για Βλάχους και Βούλγαρους/Σλάβους κατοίκους της αυτοκρατορίας, ενώ στην υποσημείωση 73 έχουμε την πεποίθηση του Χωνιάτη ότι ο «γνήσιος Ρωμαίος» είναι πιο αξιόπιστος αμύντορας της αυτοκρατορίας από τον «μειξοβάρβαρο».

    Ένα άλλο παράδειγμα περιγράφει η Αρβελέρ από τον Γρηγορά ο οποίος ονομάζει τους ελληνόφωνους κατοίκους της περιοχής της Φιλιππουπόλεως «καθαρούς Ρωμαίους» και τους αντιπαραθέτει στους Βούλγαρους υπηκόους της αυτοκρατορίας, τους οποίος θεωρεί «ομόφυλους» των Βουλγάρων που ζουν εκτός και «αλλόγλωσσους» των Ρωμαίων.

    Διαβάστε την Αρβελέρ εδώ που έχω υπογραμμίσει:

    http://books.google.it/books?id=ohFJD_QT3E8C&printsec=frontcover&dq=internal+diaspora+of+byzantium&hl=it&sa=X&ei=HW87UpWCAuiP4gTE1oHIAg&ved=0CDQQ6AEwAA#v=onepage&q=Gregoras%20pure%20romans%20same%20race&f=false

  200. Yannis said

    200. Ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση. Δε θα διαφωνήσω. Το σχίσμα και οι σταυροφορίες είναι 2 γεγονότα που επιτείνουν τη μετάβαση σε μια αντίληψη για το έθνος που οδηγεί προς εκείνες του 18ου αιώνα και μετά.
    Να προσθέσουμε ότι βοηθάει σ’ αυτό και η αντίληψη που έχουν οι «δυτικοί» (υπήκοοι πλέον κάποιου διαφορετικού «Ρωμαίου» αυτοκράτορα) που ίσως πρώτοι χαρακτηρίζουν τους «Βυζαντινούς» ως Ελληνες;

  201. Σμερδαλέος said

    @ Ππαν:

    192: Αν διαβάσει ο Χασάπης ας απαντήσει 🙂 . Δε νομίζω πως ο Καλδέλης λέει πως οι Βυζαντινοί δεν είχαν εθνική ταυτότητα.

    —–

    Ή τον έχεις διαβάσει και ξέρεις τι γράφει ή δεν τον έχεις διαβάσει.

    Σελίδα 113:

    «Likewise, the Byzantines were Romans who happened to speak Greek and not Greeks who happened to call themselves Romans».

    Σελίδα 226 την έγραψα και πιο πάνω:

    «Many historians today look to the Komnenian period fro the origin of the «national» Hellenism that properly emerged in the thirtheenth century and later in Byzantium. But it is the wrong place to look. Komnenian Hellenism was largely a matter of high culture, differentiating a segment of the elite from the majority of Byzantines; it was a class, not a national identity. In this form, Hellenism was incapable of replacing the ingrained habits of Roman identity and had no interest in doing so …».

    Στη σελίδα 239 γράφει:

    «When viewed positively in the twelfth century, Hellenism designated an exclusive cultural refinement of restricted social scope. Its artificial and highbrow qualities made it very precisely an anti-national phenomenon, given that it enforced a distinction between more and less educated Romans».

    Ένα φαινόμενο έχει εθνοτικό χαρακτήρα όταν ευθυγραμμίζει όλες τις κοινωνικές τάξεις προς μία ιδεολογία.

    Γι΄αυτό ο Καλδέλλης γράφει ότι ο Βυζαντινός Ελληνισμός του 12ου αιώνα έχει αντι-εθνοτικό φαινόμενο γιατί δημιουργήθηκε για να διαχωρίσει την ελίτ από τους υπόλοιπους.

    Στην άλλη σου ερώτηση για το εάν οι ντεμέκ-ΑΗΠ είχαν εθνοτική συνείδηση, σαφώς είχαν και παραείχαν κατά την περίοδο 600 π.Χ.- 400 μ.Χ. Είναι το θέμα του βιβλίου «Hellenicity» του JM. Hall.

    Αντιπαραθέτει την έντονη εθνοτική συνείδηση των αρχαίων Ελλήνων με την άεθνη και υπερσυμπεριληπτική Romanitàs των Ρωμαίων την οποία κληρονόμησαν οι «Βυζαντινοί» σαν πολιτικοί συνεχιστές της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κατά την πρώτη φάση της αεθνίας τους.

    Διάβασε την σελίδα 23 εδώ:

    http://books.google.it/books?id=jJBh7BjUlAMC&printsec=frontcover&dq=hellenicity&hl=it&sa=X&ei=hnQ7UoqOOoraswbl74HQBg&ved=0CDcQ6AEwAA#v=onepage&q=not%20an%20ethnic%20identification&f=false

    Οι Ρωμαίοι δεν είχαν καμία όρεξη να δουν τους εαυτούς τους σαν «σαφώς αφοριζόμενο έθνος» γιατί η επέκτασή τους γινόταν με συνεχή ενσωμάτωση αλλόγλωσσων.

    Ο Κικέρων δεν ήταν «Λατίνος» αλλά εκλατινισμένος Βόλσκος. Η Βολσκική γλώσσα ανήκε στην Οσκανο-Ουμβρική υποομάδα του Ιταλικού κλάδου και όχι στην Λατινο-Φαλισκιανή.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Volsci

    The Volsci spoke Volscian, a Sabellic Italic language, which was closely related to Oscan and Umbrian, and more distantly to Latin.

    Ο Πλίνιος δεν ήταν «Λατίνος», αλλά εκλατινισμένος Ενετός/Κέλτης από την Verona.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Pliny_the_Elder

    O Σεπτίμιος Σεβήρος ήταν σημιτικής καταγωγής από την Καρχηδόνα και έγινε αυτοκράτορας «μιλώντας τα λατινικά με αφρικανική προφορά».

    http://en.wikipedia.org/wiki/Septimius_Severus

    Ο Διοκλητιανός ήταν Ιλλυριός και οι Αυρηλιανός και Μέγας Κωνσταντίνος Δακο-Μυσοί.

    Για τους Ρωμαίους, «Ρωμαίος» ήταν όποιος είχε υπηρετήσει στον Ρωμαϊκό στρατό. Για να μην χάσουν αυτήν τους την υπερσυμπεριληπτικότητα (ultra-inclusiveness) δεν κατασκεύασαν έναν εθνοσυμβολικό μύθο κοινής καταγωγής από έναν μυθικό «Ρωμαίο», ο οποίος τονίζει το «όμαιμον», αλλά έναν ιδρυτικό μύθο της Ρώμης από Ρωμαίους που απήγαγαν γειτονικές Σαβίνες γυναίκες (δηλωτικό του ετερόαιμου). Η ιστορία τους αρχίζει «ab Urbe condita» («αφ΄ιδρύσεως της Πόλεως»), όποιο και εάν ήταν το «αίμα» των μετέπειτα Ρωμαίων.

    Οι Βυζαντινοί κινήθηκαν στις ίδιες γραμμές. Ο μύθος του Διγενή Ακρίτα πλάσθηκε για να δικαιολογήσει την «υπερσυμπεριληπτικότητα» της αυτοκρατορίας της οποίας η ιστορία ξεκινούσε «ab Urbe Condita», δηλαδή από την ίδρυση της Νέας Ρώμης ή Νέας Ιερουσαλήμ Κωνσταντινουπόλεως, της Βασιλίδας του «νέο περιούσιου λαού», όποιο και εάν ήταν το αίμα των υποπληθυσμών.

    Όταν ο Λιουπράνδος τόλμησε να αποκαλέσει τον αυτοκρατόρα Νικηφόρο Φωκά «αυτοκράτορα των Γραικών» (τυπική δυτική τάση να απορωμαιοποιούν τους Ρωμιούς, για να δικαιολογήσουν τους διαδόχους του Καρλομάγνου σαν «Ρωμαίους Αυτοκράτορες») γράφει ότι ο Φωκάς του διέκοψε την ομιλία παρεξηγημένος και είπε:

    «Papa fatuus, insulsus, ignorat Constantinum Sanctum Imperialia Sceptra huc transvexisse, senatum omnem cunctamque Romanam militiam, Romae vero vilia mancipia, piscatores scilicet, cupedinarios, aucupes, nothos, plebeios, servos tantummodo dimisisse».

    «O χαζός και ανόητος Πάπας αγνοεί ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος μετέφερε εδώ (στην Κων/πολη) τα σκήπτρα της αυτοκρατορικής εξουσίας κι, μαζί με αυτά, και όλη την Σύγκλητο και τον Ρωμαϊκό στρατό. Πίσω στην παλαιά Ρώμη άφησε μόνο τους εγκληματίες, τους ψαράδες, τους κυνηγούς πουλιών, τους νόθους γιους, τους πληβείους και τους δούλους».

    Διαβάστε τέλος σελίδας 59 εδώ και τον εξίσου ενδιαφέρων «Ιστορικό Λόγο» του πατριάρχη Φιλόθεου στα 1352 στην επόμεη σελίδα:

    http://books.google.it/books?id=jEa8Iv5wJ0IC&pg=PA59&dq=papa+fatuus+insulsus&hl=it&sa=X&ei=0nk7Usi7Eejt0gX3jICYAw&redir_esc=y#v=onepage&q=papa%20fatuus%20insulsus&f=false

  202. Σμερδαλέος said

    @ Yanni, 201

    Απάντησα τόσο εξαντλητικά στον Ππαν που ξαναδιαβάζοντας παρατηρώ ότι έγραψε στο τέλος «τον ενδιαφέρων λόγο»αντί για «τον ενδιαφέροντα λόγο».

    Αυτά που γράφεις στο 201 τα θίγω στο 202.

    Το αστείο είναι στο τέλος η απάντηση του Νικηφόρου Φωκά στον Λιουπράνδο (πρέσβης τους Πάπα και του Γεμμανού «Ρωμαίου» αυτοκράτορα) όταν τον αποκάλεσε «αυτοκράτορα των Γραικών» και ο «Ιστορικός λόγος» του πατριάρχη Φιλόθεου που λέει σε ελεύθερη μετάφραση της αγγλικής μετάφρασης:

    «Η Μεγάλη και Μεγαλοπρεπής Αυτοκρατορία των Ρωμαίων μεταφέρθηκε από την Ιταλία στην Ανατολή, όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος, με θεϊκή εντολή, εγκατέλειψε τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ [= ΠΑΓΑΝΙΣΜΟ] ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, αλλά και μεταμόρφωσε την πόλη του Βυζαντίου στην σημερινή Μεγάλη Πόλη που φέρει το όνομά του. Ήταν αυτός που έκτισε εδώ ένα παλάτι και μετέφερε το συμβούλιο και τη Σύγκλητο από την Παλαιά Ρώμη εδώ, για να την κάνει την Νέα Ρώμη, βασιλίδα όλων των άλλων πόλεων … Η κατάσταση είναι τέτοια ΤΩΡΑ ώστε οι της Νέας Ρώμης, δηλαδή όλοι ΕΜΕΙΣ που ανήκουμε στην Οικουμενική Εκκλησία και είμαστε υπήκοοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και, γι΄αυτό ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΡΩΜΑΙΟΙ, διαφέρουμε τόσο πολύ από αυτούς της ΠΑΛΑΙΑΣ ΡΩΜΗΣ, το νυν κατακερματισμένο έθνος που κατοικεί σε διάφορες χώρες και από τους οποίους πολύ λίγοι πλέον αναγνωρίζουν ότι κάποτε ήταν και αυτοί Ρωμαίοι και ανήκαν στο ίδιο έθνος και αυτοκρατορία και ότι ο τωρινός τους αποχωρισμός από την Εκκλησία και την Αυτοκρατορία οφείλεται στην κοντοφθαλμοσύνη και χαζομάρα τους».

    🙂 🙂 🙂

  203. Yannis said

    203. Ή οι Βυζαντινοί ήταν Ελληνες που θεωρούσαν τους εαυτούς τους Ρωμαίους (κάτι σαν τους Αρβανίτες που ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος) 🙂 🙂 🙂

    Ππαν και Σμερδαλέε, η όλη συζήτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα κα μπορεί να συνεχίζεται (και να μεταλάσσεται) επ’ άπειρον, όπως κάθε νηφάλια συζήτηση που εμπλουτίζεται με νέες σκέψεις και δεδομένα.

    Νομίζω ότι δείχνει σε κάποιους πόσο δύσκολο είναι να ορίσεις ταυτότητες, συνέχειες, πρωτοκαθεδρίες…

  204. sarant said

    203: Στην Ππαν, όχι στον.

  205. Γς said

    Είναι κι αυτοί οι Ελληνες;

  206. spyroszer said

    Μια γνώμη για τους ΑΗΠ (με τον κίνδυνο να κάνω λάθος):
    Στην αρχαία Ελλάδα την αρχαική και κλασική εποχή νομίζω ότι η «εθνική» ταυτότητα ήταν κάπως διαφορετική και εκδηλωνόταν σε ομόκεντρους κύκλους. Κυρίαρχο στοιχείο πολιτικής οργάνωσης και ταυτότητας ήταν η “πόλις”. Οι Αθηναίοι, οι Κορίνθιοι κλπ. αισθάνονταν πάνω απ’ όλα ως πατρίδα τους την πόλη και μάλιστα, επειδή στην αρχαική και κλασική εποχή συμμετείχαν ενεργά στη διακυβέρνησή της σε διάφορα συλλογικά όργανα, σε διαφορετικό βαθμό βέβαια σε κάθε πόλη, αυτοπροσδιορίζονταν ως πολίτες, σε αντίθεση με τους υπηκόους του Βασιλέα Πέρσες. Οι πολίτες κάθε πόλης – κράτους υπερασπίζονταν τις πολιτικές τους αυτές ελευθερίες και αξίες απέναντι τόσο στους βαρβάρους όσο και στις λοιπές ελληνικές πόλεις. Από ‘κεί και πέρα οι Ιώνες πχ. μεταξύ τους είχαν περισσότερα κοινά στοιχεία και δεσμούς σε σχέση με τους Δωριείς ή τους Αιολείς και όλες μαζί οι ελληνικές πόλεις θεωρούσαν ότι είχαν πιο πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους σε σχέση με τους Πέρσες.
    Την ελληνιστική εποχή με την εξαφάνιση της πόλης κράτους και των πολιτικών ελευθεριών αλλάζει η κατάσταση αυτή. Ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε ιδεολογικά ως συνεκτικό στοιχείο των ελληνιστικών βασιλείων, μαζί βεβαίως με το πρόσωπο και την εξουσία του βασιλέα. Ο Λουκιανός πχ. που δεν ήταν Έλληνας το γένος, δεν θεωρείτο Έλληνας την εποχή αυτή;

  207. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Danke στον Δύτη που με ειδοποίησε – έχει πλάκα πως από ενδιαφέρον στο αντικείμενο κατέληξα να θεωρούμαι ειδικός στα του Αντώνη 🙂 – με δεδομένο το πως εξελίχθηκαν οι σχέσεις μας. ;->

    Το ενδιαφέρον με τη δουλειά του Καλδέλη λοιπόν (που ξεσήκωσε κόσμο κατά του 😉 είναι πως πήρε τις μοντερνιστικές θεωρήσεις του έθνους, τις εφάρμοσε στην Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και είπε – δικιά μου απόδοση – «ορίστε μάγκες, αν αφαιρέσουμε το χρονικό όριο που βάζετε μπορώ να μιλήσω για έθνος Ρωμαίων από κάποια φάση και μετά». Και βέβαια τα πήραν πολλοί στο κρανίο αλλά είναι καλός στην επιχειρηματολογία του. 🙂 Με αυτή την διευρημένη προμοντερνική έννοια του έθνους μπορεί κάλλιστα να μιλά για έθνος και εθνική – όχι εθνοτική – συνείδηση Ρωμαίων στο Βυζάντιο. Αλλά όχι βασισμένο στα στενά πλαίσια μιας νοοτροπίας «εμείς οι απόγονοι των αρχαίων κλπ.»

    Έθνος Ρωμαίων και όχι Ελλήνων βασισμένο όχι σε μια εθνοτική αυτοσυνείδηση (Ελληνική ή Λατινοφερνοειδή 🙂 αλλά στην πολυσυλλεκτική φόρμα του Ρωμαίου πολίτη/υπηκόου της αυτοκρατορίας όπως αυτή εξελίχθηκε. Η ιδέα πως η εθνική συνείδηση πρέπει να έχει από πίσω της μια εθνοτική ομάδα είναι κουσούρι των Γερμανών ρομαντικών που μας το κόλλησαν πανάθεμα τους.

    Ο Σμερ τα γράφει αρκετά αναλυτικά πιο πάνω αν και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι η συλλεκτικότητα των Ρωμαίων δεν ήταν πάντα εκεί – μετά την αρχική απορρόφηση των γειτόνων τους την είχαν δει εμείς οι Ρωμαίοι και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Ιταλίας που δεν είναι Ρωμαίοι και δεν τους δίνουμε τα δικαιώματα των Ρωμαίων αν δεν έρθουν να ζήσουν στη Ρώμη πρώτα και καθώς οι κατακτήσεις τους μεγάλωναν ο κύκλος του ποιός ήταν Ρωμαίος μεγάλωνε κι αυτός αλλά όχι μέχρι τα όρια των νέων κτήσεων. Χρειάστηκε να φτάσουμε στον ψυχάκια τον Καρακάλα για να θεσμοθετηθεί το προφανές (αν και σε εκείνη τη φάση πλέον είχε σε μεγάλο βαθμό ήδη συντελεστεί). Και όσο κι αν αγαπούσαν ορισμένοι τους την ΑΕΓ οι Ιταλοί/λατινόφωνοι Ρωμαίοι είχαν διάφορα – με τη σημερινή έννοια ρατσιστικά – κολλήματα με τους Γραικούς/ελληνόφωνους Ρωμαίους 🙂 ακόμα και την εποχή του παιχταρά του «Γραικύλου» Αδριανού.

    Yanni οι «Βυζαντινοί» δεν ήταν Έλληνες που θεωρούσαν εαυτούς Ρωμαίους – ήταν Ρωμαίοι (με την ευρύτερη και όχι εκ της Ρώμης έννοια – όπως εσύ κι εγώ στην καταγωγή κι ας έχει καταντήσει για διαφόρους «εθνικόφρονες» βρισιά το Ρωμιός) με ένα σωρό πολιτιστικά (με τη σημερινή ορολογια εθνοτικά) στοιχεία. Άλλοι Αρμένηδες, άλλοι Έλληνες εξ Ελλάδας, άλλοι εξελληνισμένοι Μικρασιάτες, άλλοι Ίσαυροι κλπ. High culture της αυτοκρατορίας ιδίως από την εποχή που τα λατινικά πήγαν βόλτα και επίσημα η Ελληνική. Τονίζω τον όρο high culture. Από όσο γνωρίζω η Ρωμιοσύνη δεν επέβαλε αυτό το high culture με το ζόρι στα μέλη της – δεν ερχόταν η τοπική φρουρά να σου πει «μίλα ελληνικά και κόψε τα αρμένικα». Το 1830 ξαναγίνηκε κράτος-έθνος η Ρωμιοσύνη αλλά καλά να είναι οι σοφολογιότατοι της ελίτ της και οι γερμανοί δάσκαλοι τους αυτά τα βασικά τα ξεχάσαμε και αποφασίσαμε να φορέσουμε την περικεφαλαία του Περικλή κι ότι δε χωρούσε μέσα της να το κόψουμε. 😦

  208. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Το Hellenicity του Hall συνιστάται ανεπιφύλακτα παρεμπιπτόντως. Εξηγεί πως εξελίσσεται η έννοια με τα χρόνια και τον κομβικό ρόλο ορισμένων γεγονότων (π.χ. των Περσικών πολέμων) στη διαμόρφωση της.

  209. Yannis said

    208. Χασάπη, ευχαριστώ για την απάντηση. Ισως δεν πρόσεξες τα χαμογελαστά πρόσωπα μετά το σχόλιό μου 🙂
    Πολύ θα ήθελα να συνεχίσω (και να προβοκάρω ;)) την ευχάριστη και χρήσιμη συζήτηση, αλλά με καλεί το καθήκον, διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ 😦
    Οι αλ…. που διαχειρίζονται τα θέματα Παιδείας, κλείνουν σιγά-σιγά τα Πανεπιστήμια.

  210. sarant said

    Aλ μπάνηδες;

  211. munich said

    αλ μπαντυδες

  212. Αντιγράφω:

    Στα πλαίσια του συμποσίου θα ακολουθήσουν βραβεύσεις. Θα τιμηθεί:

    το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού,
    Ο Δήμαρχος της Ιταλικής πόλης Cava di Tirreni, κύριος Marco Galdi για την προσφορά της μισθοδοσίας του, από την απαρχή της κρίσης, και το συνολικό του έργο στην υποστήριξη της χώρας μας.
    Η κα Μαρία Φραγκιαδάκη, για την προσφορά της στην Πατρίδα της μέσα από την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως & Καμπανίας (Comunita Ellenica di Napoli e Campania).
    Η Μαρία Τζάνη, ομότιμη καθ. Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, για το έργο της.
    Ο Ανάστος Δημητρόπουλος, Πρόεδρος στην «Εταιρία Ελλήνων Ευεργετών»
    Ο Γιώργος Γκιόλβας, Πυρηνικός Φυσικός για το έργο του.
    Ο Πάνος Παππάς, Μαθηματικός, για το έργο του.

  213. Μιας και η συζητηση παρεκτράπη λιγάκι :-), θα ήθελα να ρωτήσω την ομήγυρη εάν έχετε υπόψη σας το βιβλίο του Θεόδωρου Γιαννόπουλου «Πόθεν και πότε οι Έλληνες; Οι υπεύθυνες απαντήσεις της επιστήμης και η παρούσα κατάσταση της έρευνας για την πρώτη αρχή του ελληνικού πολιτισμού». Ένα από τα ζητήματα που πραγματεύεται είναι ακριβώς αυτή η τάση εξίσωσης της γλώσσας με το έθνος.

  214. gbaloglou said

    208

    Χασάπη έθεσα στον συμμαθητή σου — μέσω BYZANS-L — το ερώτημα «τι είδους Ρωμαϊκή εθνική ταυτότητα ήταν αυτή που επέτρεψε στους Βυζαντινούς λογίους να ξεχάσουν* τον Κικέρωνα και τον Οβίδιο» … και η απάντηση του ήταν ένα κοφτό «δεν έχω ξαναδεί να γίνεται ο Κικέρων κριτήριο Ρωμαϊκής ταυτότητας»¨: σχόλια ευπρόσδεκτα!

    *προκύπτει αυτό από απλή αναζήτηση στο TLG

  215. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    (215) Εδώ επί της κρίσης του 3ου αιώνα έγινε αυτοκράτορας για ορισμένα χρόνια αυτό το σούργελο:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Elagabalus
    http://www.britannica.com/EBchecked/topic/181888/Elagabalus
    και εσύ μου λες για κριτήρια Ρωμαϊκής ταυτότητας βρε Γιώργο; 🙂
    Για όσους ενδιαφέρονται έχει κι άλλα για το μικρό:
    http://www.roman-empire.net/decline/elagabalus.html
    http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Historia_Augusta/Elagabalus/
    και πρόσφατα βγήκε και βιβλίο:
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2079169/A-book-Roman-Elagabalus-reveals-story-cross-dressing-boy-emperor.html
    http://bmcr.brynmawr.edu/2013/2013-02-22.html

  216. Γς said

    213:

    Ο Πάνος Παππάς, Μαθηματικός, για το έργο του.

    για το έργο του

  217. (217) Αμάν!

  218. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    (217) Ήμαρτον! Στέρεψε η φαντασία μου από λόγια…

  219. Γς said

    213:

    Ο Ανάστος Δημητρόπουλος, Πρόεδρος στην «Εταιρία Ελλήνων Ευεργετών»

  220. Νέο Kid Στο Block said

    Καλά ρε;; Δεν ξέρατε τον Παππά; Παριστάνετε και τους έγκυρους πιστήμονες να ούμε…πφφ! 😆
    (μεγάλη υποθεση να βραβευτεί κάποιος που αποκάλυψε (με στοιχεία,ε!) πόσο ΒΛΑΚΑΣ ήταν ο Αινστάιν (και δεν είχε(ο Εβραίος) και διδακτορικό ο αγράμματος!)
    Πολύ γέλιο!

  221. Γς said

    213:
    Ο Γιώργος Γκιόλβας, Πυρηνικός Φυσικός για το έργο του.

  222. sarant said

    217: Δεν είμαστε καλά…..

  223. Γς said

    221:
    Ke gamo ta symposia!

  224. Νέο Kid Στο Block said

    Tέτοιες βραβεύσεις όμως ποιος έχει το κύρος να τις κάνει; Εδώ σε θέλω κύριε Στάζυμπε!
    Ακόμη κι ένας Λιακό , θα ήταν ίσως «λίγος».
    Νομίζω πως μόνο ο αρχηγός των Ελ δικαιούται.
    Τώρα ο Ελ Εσκορπιόν θα είναι; ο Ελ Σιντ θα είναι; o Eλ Αλαμέιν θα είναι; ..μάλλον ο Ελ Γκρέκο! (λόγω εντοπιότητας)

  225. Γς said

    Ο Ελ Αλαμέιν παίζει;
    Ντάξει, Το Ελ Αλαμέιν. Πειράζει;

  226. Γς said

    Φτου!
    Τον είχε γράψει

  227. π2 said

    208: Υπερβάλλεις νομίζω λίγο για τις αντιδράσεις προς τον Καλδέλλη. Δεν έγινε κι αποσυνάγωγος ο άνθρωπος.

  228. Yannis said

    211, 212: Νικοκύρη, Munich, κάνατε λάθος. Δεν είμαι τόσο ευγενικός, όσο εσείς, στους χαρακτηρισμούς μου 🙂

    Συμπόσιο: Φανταστικό!!!! Τί κρίμα είμαι πολύ τσιτωμένος και θα το χάσω.
    Πέρα από τ’ αστεία, νομίζω ότι δικαιωματικά το προνόμιο της απονομής των βραβείων ανήκει στον κ. Γ. Δεικτάκη (Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης) που πήρε υπό την αιγίδα του το συμπόσιο.
    Λέτε να εμφανιστεί και ο Σ-Α.Γ να δώσει κάποιο βραβείο;

  229. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    (228) Από κουτσομπολίστικη κουβέντα με κοινούς φίλους που έχουν άποψη για την υποδοχή αυτής της θέσης η εντύπωση που μου δώθηκε ήταν πως οι βυζαντινοί/μεσαιωνικοί ιστορικοί δεν κόλλησαν τόσο με την ιδέα αλλά οι ειδικευόμενοι στον εθνικισμό δε το δέχονται με τίποτα. Προφανώς και δεν τον έβαλαν τιμωρία (ακόμα :-).

    Για μια ιδέα των θέσεων του – από πηγές που όλοι μπορούν να δουν:
    http://www.oxfordscholarship.com/view/10.1093/acprof:oso/9780199739400.001.0001/acprof-9780199739400-chapter-17

    The book’s epilogue is a wide-ranging and revisionist essay on the nature of the Byzantine Empire in the middle period (ca. 700–1200) and the place of Constantinople within it. Scholarly orthodoxy, resting on the foundations of both western anti-Byzantinism and Greek nationalism, has been to emphasize the Christian and Greek elements of Byzantium and to downplay or ignore the Byzantines’ self-identification as Romans: Byzantium has been viewed as a multiethnic empire with universalist ideological claims, and the Byzantines’ identification as Romans has been tied to their Christianity or to their political subjection to the Roman emperor and its capital, the New Rome. The chapter proposes that Byzantium —which its own people called Romanía, the land of the Romans—is better defined as the nation-state of the Roman people, and that the emperor and capital’s identity as Roman stemmed from the people’s. The foundations of this Roman identity ran deep, since the Romanization of the eastern empire in the early centuries AD; indeed, they had been laid down for the most part before Constantinople was even founded. The city was an important but not a constitutive element of Roman identity.

    Σα θέση είναι νομίζω έξω από την ορθόδοξη ιστορική οπτική γωνία για το Βυζάντιο.

    Και μπόλικο ψωμί εδώ:
    https://scholarworks.iu.edu/dspace/bitstream/handle/2022/6476/09.04.10.html
    για να μη του βάζω λόγια στο στόμα του και φάω κανένα βρισίδι καμία μέρα… 🙂 Ακόμα δε μπορώ να το καταλάβω πως από αστέρι του AD&D έγινε εξπερ της Βυζαντινής ιστορίας… 🙂

  230. 225,
    Μπορεί κι ο Ελ Βενιζέλος… 🙂

  231. Γς said

    231:

    Μπορεί και ΤΟ Ελ Βενιζέλος…

  232. Αν μπείτε τώρα στο στριμ του συμποσίου, τα μικρόφωνα είναι ανοιχτά και θα ακούσετε ενδιαφέροντες διαλόγους -ακόμη και το όνομα του νικοκύρη πήρε το αυτί μου…

  233. Νέο Kid Στο Block said

    233. Δώσε λινκ γρήγορα,να μην ψάχνουμε ρε συ Στάζυ! 🙂

  234. physicist said

    Οπότε, μετά τη βράβευση του κυρίου που έχει την ξεδιαντροπιά και την άγνοια να λοιδωρεί τον Αϊνστάιν, η συμμετοχή του κ. Εμμ. Πάσχου στο Συνέδριο γίνεται ακόμα περισσότερο αξιοπερίεργη. Τι γυρεύει ένας πολύ σπουδαίος Φυσικός, που εφάρμοσε τη Θεωρία της Σχετικότητας στην καθημερινή του εργασία, σ’ ένα Συνέδριο στο οποίο δίνεται βραβείο σ’ ένα τέτοιο πρόσωπο;

  235. Νέο Kid Στο Block said

    235. Καλά! Ας μην ήταν ο Καραθόδωρας να διορθώνει τα λάθη του Εβραίου και να τον μαθαίνει αλγεβρική γεωμετρία και τι θα ήταν ο Αϊνστάιν; Ένα τίποτα θα ήταν!
    (αλλά, τον Καραθοδωρή τον έχει αναλάβει εργολαβία ο ευφυέστερος…ας μην του παίρνω τη δουλειά) 😆

  236. physicist said

    #236. — Μην τους δίνεις ιδέες, Κιντ, έτσι, να χαρείς ό,τι αγαπάς. 😉

  237. sarant said

    233: Μπα, τι λέγανε;

  238. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    233.»Μη φοβάσαι για καλό » 🙂
    έτσι μονοκόμματο ακουγόταν σπίτι μας όταν ήταν βέβαιο ότι περί κακού ο λόγος.(Δηλαδή να φοβάσαι για κακό, αλλά λεγόταν έτσι σαν ξόρκι).

  239. Νέο Kid Στο Block said

    Έχω βάλει από τώρα ξυπνητήρι-αλέρτ-μπήπερ-συναγερμό Symposiums, για αύριο το πρωί στις 9.00!
    (συμβουλεύω να κάνετε όλοι το ίδιο. Θα μάθουμε επιτέλους για το: «Η υψηλή Τεχνολογία των Ελλήνων κρυμμένη στον Όμηρο»
    Διάλεξη της Μαρίας Τζάνη -Ομότιμη Καθ. Εθνικού & Καποδιστριακού Παν. Δ/ντρια Εργαστηρίου «Βιοφυσικό Περιβάλλον: Νευροεπιστήμες & Μάθηση» )
    …αν περιμένω από Π2ους ,Φυσικούς, Δύτες κι άλλα θαλασσινά…σώθηκα!
    κι ο Λυγερός στις 10.00 θα ξανανακαλύψει τη φωτιά! (αυτόν θα τον χάσω γμτ.. 😦 )

  240. Συγγνώμη που δεν είμαι έχω προλάβει να απαντήσω από το πρωί, αλλά λείπω από τη βάση μου. Ο ήχος ήταν χαμηλά πριν ξεκινήσουν επίσημα, οπότε δεν είμαι βέβαιος πώς ειπώθηκε τι. Θα μπορούσα να κατεβάζω τα βίντεο αν ήμουν σε μηχάνημα, τώρα ελπίζω μόνο στις κονσέρβες. Θαρρώ βλέπω τέσσερις ήδη.

  241. Yannis said

    Ενεδιαφέρουσα σκηνοθετική άποψη έχουν. Είδα μια γραβάτα, έναν τοίχο για ώρα.
    Αυτοί μιλάνε σε άδεια αίθουσα!

  242. Παντελής said

    123. Μπορεί βέβαια ο ανθρωπολογικός όρος caucasian να μη σημαίνει υποχρεωτικά την καταγωγή ενός ατόμου από τον Καύκασο (αν και λεξιλογικά αυτό σημαίνει), αλλά τη λέξη αυτή, που χρησιμοποίησε ο Meiners και αργότερα καθιέρωσε ο Blumenbach (http://en.wikipedia.org/wiki/Caucasian_race), όπως δηλώνει και ο ίδιος την εμπνεύστηκε από τους κατοίκους του Καυκάσου με υπόδειγμα του Γεωργιανούς, που είναι η φυλή με το λευκότερο δέρμα και τα ομορφότερα χαρακτηριστικά: («Caucasian variety – I have taken the name of this variety from Mount Caucasus, both because its neighborhood, and especially its southern slope, produces the most beautiful race of men, I mean the Georgian…»).
    Συμπεραίνω λοιπόν ότι το να εξετάσεις ανθρώπους της περιοχής του Καυκάσου σαν αντιπροσωπευτικούς τύπους Καυκάσιας Φυλής δεν είναι κοτσάνα. Το ίδιο θα ίσχυε και αν εξέταζες Μογγόλους σαν δείγμα της Κίτρινης (μογγολικής) Φυλής, κ.ο.κ.

  243. Όποιος θέλει κι αντέχει, ας αφιερώσει μερικές ώρες για να ακούσει όχι μόνο φαιδρά και γελοία, αλλά και φριχτά πράγματα, ακόμη κι από μέλη πραγματικών επιστημονικών κοινοτήτων:

    2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ (οθντκ) για τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Κυκλοφορούμε ανάμεσά τους.

    Πόσο περήφανοι νιώθετε κύριοι πρυτάνεις και καθηγητές ως επιστημονικοί οργανωτές αυτού του αίσχους;

  244. Yannis said

    244. «Πόσο περήφανοι νιώθετε κύριοι πρυτάνεις και καθηγητές ως επιστημονικοί οργανωτές αυτού του αίσχους;»

    Νομίζω ότι δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις (επρόκειτο περί λαθροχειρίας στην επιστημονική επιτροπή) κι έγιναν όλες οι διορθωτικές ενέργειες από τη μεριά των ενεργών πανεπιστημιακών της Κρήτης, ο οποίοι δεν εμφανίστηκαν για να μιλήσουν.
    Προς τί η επανάληψη της ερώτησης;

  245. Μόνο ένα όνομα είδα να έχει αφαιρεθεί από την επιστημονική επιτροπή. Αν κι οι υπόλοιποι ζήτησαν να αφαιρεθούν και τους αγνόησαν, δεν το γνωρίζω, θα έπρεπε στην περίπτωση αυτή να επιμείνουν. Τα γραπτά μένουν, κι η νομιμοποίηση των απατεώνων έρχεται απ’ αυτά.

  246. Yannis said

    246. Επέμειναν γραπτά και τηλεφωνικά (μιλάω για τους καθηγητές Ιατρικής) να φύγουν και από το πρόγραμμα αλλά τους αγνόησαν. Για τους υπόλοιπους (Φίλη, Αλμπάνη) δε μπορώ να ξέρω αν ειδοποιήθηκαν.

    Τα γραπτά μένουν αλλά, όπως έδειξες και στο 244, στη σημερινή εποχή υπάρχουν και τα οπτικοακουστικά. Κανείς δε θα δεί ενεργό μέλος ΔΕΠ να μιλάει στο «συμπόσιο». Χάρη στον χρόνο που αφιέρωσες για τη συλλογή των ομιλιών, διαπιστώνω ότι ούτε ο καθηγητής από το ΤΕΙ εμφανίστηκε (αυτός ειδοποιήθηκε μέσω τρίτων).

  247. Τα οπτικοακουστικά είναι όσα υπήρξαν, με πλήθος τεχνικών προβλημάτων, στην υπηρεσία που χρησιμοποίησαν. Καλοπροαίρετα υποθέτω ότι αντανακλούν και στο τι πραγματικά έγινε, αλλά δεν ήμουν εκεί, κι υπάρχει κι αντιπαράδειγμα ομιλίας που έγινε αλλά δεν φαίνεται στο ανεβασμένο υλικό (Παπαδοπούλου). Έχοντας δει την επιστολή του Πρύτανη του ΠΚ, και το άμεσο αποτέλεσμά της, υποθέτω ότι και άλλοι από την επιστημονική επιτροπή μπορούσαν να έχουν κάνει το ίδιο με το ίδιο αποτέλεσμα. Έχει να κάνει και με το πόσο ενδιαφέρεται κανείς. Και από το ανακοινωμένο πρόγραμμα μπορεί να κανείς να βγει, αν το επιδιώξει πραγματικά.

  248. physicist said

    Γιάννη, συμφωνώ με τον Στάζυμπο και νομίζω ότι ακόμα και μετά τη λήξη του Συνεδρίου, άνθρωποι που δεν θέλουν να παίξουν το καλό τους όνομα κορώνα-γράμματα μπορούν ν’ αντιδράσουν γραπτώς.

  249. Yannis said

    248, 249: Ισως δε γνωρίζετε σε τί κατάσταση είναι τα Πανεπιστήμια τον τελευταίο μήνα.
    Από τα τελευταία που μπορεί να σκεφτεί κάποιος αυτή τη στιγμή είναι να αφιερώσει πολύτιμες ώρες για να κυνηγήσει τους περιθωριακούς ελληνοφρενοβλαβείς.

    Επειδή διακρίνω μια αμφιβολία για το αν ζήτησαν να διαγραφούν τα ονόματά τους, για το αν παρευρέθηκαν και μίλησαν:
    α1. Κοινοποιώ στο Νικοκύρη και το γράμμα του Προέδρου της Ιατρικής.
    α2. Παρακαλώ να με πιστέψετε ότι γνωρίζω για τα τηλεφωνήματα που έγιναν με το ίδιο θέμα.
    β. Αν νομίζετε ότι μίλησαν, παρακαλώ να αναφέρετε κάποια πηγή («μου είπε ο φίλος μου ότι είδε τους Μαργ., Βεν. και Λιαπ. να μιλούν στο ‘συμπόσιο’ «, υπάρχουν φωτογραφίες* τους στο «συμπόσιο», τους έδειξαν στην τηλεόραση κ.λ.π.). Ειδησεογραφία (δελτία τύπου) εφημερίδων είναι, μάλλον, μειωμένης εμπιστοσύνης, όπως συζητήσαμε προ ημερών.

    *Υποθέτω ότι οι οργανωτές του «συμποσίου» θα βγάλουν στη σελίδα και τις φωτογραφίες του 2ου.

    Κι εδώ σταματά η παρέμβασή μου. Αν νομίζετε ότι ήταν λίγα όσα έγιναν, ας κάνατε κάτι περισσότερο από τα γκρινιάζετε και να κατακρίνετε.

    (Χωρίς ίχνος θυμού το τελευταίο. Με όλο το θάρρος μιας συζήτησης με λογικά, νομίζω, επιχειρήματα.)

  250. physicist said

    #250. — Ωχ, Γιάννη, δεν γκρίνιαξε κανείς! Και ναι, είναι γνωστή η κατάσταση των ελληνικών Πανεπιστημίων αυτή την εποχή και υπάρχει μεγάλη κατανόηση. Όσο για τις δικές σου προσπάθειες, στο βαθμό που τις εξέθεσες εδώ, σε τιμούν και στις αναγνωρίζω.

    Μη γίνουν παρεξηγήσεις και αντιδικίες αναμεταξύ μας, δεν αξίζει. Εγώ αναφερόμουν σε μια λιτή προσωπική ανακοίνωση που θα μπορούσε να γράψει ο κάθε ερευνητής που έπεσε θύμα λαθροχειρίας, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση. Αν αυτό παραείναι ζόρικο σε τέτοιες εποχές, το δέχομαι κι έτσι χωρίς ίχνος ειρωνίας.

  251. sarant said

    250: Όχι, δεν ήταν λίγα -κι όταν οι διοργανωτές είναι αναίσθητοι…

  252. Ξέχασα να γράψω, όταν το είχα στείλει, ότι έστειλα κι εγώ ένα ενημερωτικό μέιλ στον Αλμπάνη. Βέβαια δεν έλαβα απάντηση (δεν ξέρω καν αν βρήκα τη σωστή διεύθυνση), αλλά νομίζω ότι δεν πήγε. Νομίζω ότι και γι’αυτόν ισχύει ό,τι αναφέρθηκε στην αρχή του #250.

  253. Yannis said

    252. Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν το είδα σαν αντιδικία, γι’ αυτό και η τελευταία διευκρίνηση, όπου το «παράπονο» για τη γκρίνια, εκφράζει μάλλον συμπάθεια. Διότι τέτοια παράπονα εκφράζονται μεταξύ ανθρώπων που δεν είναι αντίδικοι.

    Ειλικρινά, παραείναι ζόρικη και η λιτή ανακοίνωση κι, επί πλέον, θα χαθεί στον ορυμαγδό της επικαιρότητας.

    Τελεία και παύλα από μένα επί του θέματος, πάω να αλιεύσω μεζεδάκια από τα γραπτά φοιτητών. 🙂

  254. #250 Μην παρεξηγηθούμε χωρίς λόγο, δεν αμφισβήτησα τίποτε. Απλώς, σε 1, 2, ή 5 χρόνια θα έχουν μείνει τα επίσημα προγράμματα κι οι επιστημονικές επιτροπές, κι όχι οι προσωπικές επιστολές και τα μηνύματα.

  255. Yannis said

    255. Γι’ αυτό κατέθεσα τα στοιχεία στο Νικοκύρη, που έχει κόψει το κάπνισμα, αναρρώνει γρήγορα (όπως περιτράνως απέδειξε) άρα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για μακροημέρευση από μένα 🙂
    Επί πλέον (ως παλαιός ΣΕΜιτζής 😉 ), έχει μάθει να κρατά σε τάξη τα τεφτέρια του.
    Αν κάποιος στο μέλλον αναφέρει οτιδήποτε, υπάρχει η εκτενής συζήτησή μας σ’ αυτό το ιστολόγιο και πρόσθετα στοιχεία στο Νικοκύρη του, για αναφορά στο πρόγραμμα του «συμποσίου».

    Ομως, ας μην είμαστε τόσο απαισιόδοξοι. Σε 1, 2 ή 5 χρόνια τέτοια «επίσημα προγράμματα» κι «επιστημονικές» επιτροπές μπορεί να είναι στη χωματερή.

    252, 253. Ευχαριστώ για τα σχόλια.

  256. Άρτεμη said

    Έχω χάσει την ανάρτηση στην οποία ταιριάζει ετούτο εδώ – και ξέρω πως κάνω λάθος, αλλά μού φάνηκε πως έστω και από μακριά ταίριαζε
    http://thecuriosityofcat.blogspot.gr/2013/04/dzopas.html
    Πρόκειται, λοιπόν, για Έλληνες ή για εξωγήινους;
    Ή μήπως πρόκειται για το ίδιο πράγμα; 🙂

  257. Βλέπω ξαφνικά την Τζάνη να τραβάει την ανηφόρα, και τσιμπιέμαι, τι γίνεται εδώ;

    Νταξ, παραδίδομαι.

    Και για το πόσο γρήγορα ξεχνιούνται οι ακυρώσεις συμμετοχής και μένουν τα γραπτά, ιδού η μαρτυρία αυτόπτη συμποτισμένου.

  258. ππαν said

    258: Παραδώσου, να παραδοθούμε κι εμείς. Δεν υπάρχει ελπίδα.

  259. Το μόνο που μας μένει είναι να ανακαλύψουμε διαύγειες και φεκ, νάναι λέει και σύμβουλοι υπουργών (ο ευφυευφυέστερος ήταν αρκετές φορές…)

  260. Yannis said

    258. Καλησπέρα.
    Από πού φαίνεται ότι άκουσε τους ακυρώσαντες;
    Παραθέτει απλά το πρόγραμμα που βρήκε, διότι αν θυμάμαι καλά οι ομιλητές άλλαξαν σειρά.
    Αναφέρεται σε ομιλίες ακυρωσάντων;

    Γενικότερα, αλοίμονο, αν καθόμαστε να ανασκευάζουμε τις ηλιθιότητες του καθενός. Π.χ. αύριο μπορεί ένας μαθητής μας να βγάλει τη διάδοση ότι εκφραστήκαμε κολακευτικά για τη Τζάνη. Θα πρέπει να τρέχουμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες;

  261. sarant said

    Μα, 45 λεπτά Τζάνη; Δεν αντέχεται!

  262. ππαν said

    262! Αμ γι΄αυτό δεν πατούσα στο Πανεπιστήμιο

  263. #261 Γράφω για τελευταία φορά στο νήμα αυτό, αφού φαίνεται να αρπάζεσαι τόσο.

    Ο σχολιαστής ανακατεύει επίσημο πρόγραμμα με αναφορές στη δική του παρουσία εκεί. Συγγνώμη, αν εσύ μπορείς να διακρίνεις ακυρώσεις, πάσο. Ένα τρίτο μάτι απλώς θα καταλάβει ότι όλο το νήμα είναι μαρτυρία αυτόπτη.

    Όβερ και άουτ από εδώ.

  264. Yannis said

    264. Δεν αρπάζομαι.

    Το ίδιο που λες κι εσύ είπα: Αφήνει να εννοηθεί κάτι.
    Αλλά αυτό το κάνουν τόσοι πολλοί στο διαδίκτυο.
    Αλοίμονο, αν χάνουμε το χρόνο μας να ασχολούμαστε μαζί τους.
    Οσο για τις ακυρώσεις, μιλάει η ίδια η Μπαλή σε ένα από τα «πρωτοποριακά» 🙂 video του συμποσίου (εκείνο που περιμένουν τους ομιλητές).

  265. Κι έτσι, μετά την τεράστια επιτυχία του 2ου, ανεβαίνουμε στην πρωτεύουσα, ακάθεκτοι για το 3ο Συνέδριο:
    http://www.symposiums.gr/announcements/80/3rd-international-symposium.html

    Σε συνδιοργάνωση πλέον με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, και με αιγίδα πάλι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και το Δήμο Μαλεβιζίου.

    Για να δούμε πόσοι επιστήμονες θα το τιμήσουν πάλι, αφού δεν σταματιέται η κοροϊδία

    Κι έχουμε κι αχταρμά φέισμπουκ, εννοείται όπου όλα αλέθονται.
    https://www.facebook.com/pages/Symposiums/219988464813661.

  266. sarant said

    Εμείς εδώ θα το σχολιάσουμε, πάντως.

  267. (ίσως καταντήσουμε κουραστικοί) Τιτάνια, τέτοιες προεκλογικές μέρες πόσο να κόστισε και σε ποιον…

  268. sarant said

    Τώρα πρόσεξα ότι είναι αυτή την εβδομάδα, νόμιζα ότι θα γινόταν σε μερικούς μήνες. Μπορεί να περάσω μια βόλτα 🙂

  269. Έπεσα και πάνω στο κανάλι του 1ου συνεδρίου:
    https://www.youtube.com/channel/UCOTM0VSD5HSlrw5eFqOxllg/videos

  270. #269: Διάλεξε, λοιπόν, τις προσωπικότητες που θες να ακούσεις:
    http://goo.gl/wjSrkq

  271. spiral architect said

    @271: Αυτά τα «ΕΛλάδα, ΕΛληνισμός, ΈΛλην» γιατί επαναλαμβάνονται συνεχώς στο ελληνικό κείμενο της πρόσκλησης του συμποσίου ενώ στο διπλανό αγγλικό, το «Greece and Hellenism» βγάζει μάτι;

  272. Γς said

    271:
    Μπά! Κι ο φίλος μου ο Ξενοφών Μουσσάς.
    Πρώτος, πρώτος.
    Ποιος άλλος βέβαια θα μιλούσε για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Αλλά εκεί μωρέ;

  273. Αρκεσινεύς said

    Πάντως το διάλλειμα ωραίο είναι!

  274. Στον Όμηρο έτσι γραφόταν…

  275. Νέο Kid Στο Block said

    Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά αυτό είναι γιαλαντζί Symposium…
    Ούτε λεξάριθμοι (μετατράπηκαν σε «Νοημοσύνη της Ελληνικής γλώσσας» ..πφφ..)
    ούτε υπερόπλα και ακτίνες λέιζερ,φέιζερ και παπαρέιζερ.
    Real men won’t go to this Symposium!

  276. Αρκεσινεύς said

    Σωστά! Από το διαλέγομαι!

  277. μέσω Ελευσίνας…

  278. Μαρία said

    269
    Μη τυχόν και χάσεις τη Τζανή και τον Αργυρόπουλο.

  279. Αρκεσινεύς said

    Επομένως «τὰ μυστῶν δ’ ὄργι’ εὐτύχησαν ἰδόντες».

    Εμείς: ἑκάς οἱ βέβηλοι καί ὀρθογράφοι.

  280. Έλα βρε Μαρία, που θα τον βάζουμε τον άνθρωπο να πληρώνει κι από πάνω… Τον Ξ.Μ. που την πάτησε, προλαβαίνει να τον ειδοποιήσει κανένας που να έχει το θάρρος;

  281. Πάντως απ’ όσα ξέρω σε κάτι τέτοιου είδους…μετακινούμενα συμπόσια μπορεί να μιλήσει όποιος θέλει για όποιο θέμα θέλει φτάνει να πληρώσει γι αυτό

  282. Κοντά στ’ άλλα, βλέπω στο πρόγραμμα κι ένα Περί τις Ελευσινίοις «Ομ» [sic] Nόμιζα πως αυτό το συγκεκριμένο ελευσίνιο μυστήριο το είχε λύσει οριστικά ο Νικοδεσπότης!

  283. Γς said

    281:
    >Τον Ξ.Μ. που την πάτησε, προλαβαίνει να τον ειδοποιήσει κανένας που να έχει το θάρρος;

    Να το κάνω, αλλά που την πάτησε;

  284. Νέο Kid Στο Block said

    284. Στο ότι ο Μηχ.των Αντικυθ. δεν ήταν διπλοπύρηνος αλλά ένα απλό pentium.

  285. Γς said

    Ναι αλλά ο αναβαθμισμένος ΜΗΧ-ΑΝΤΙ;

  286. Τώρα πόσοι μπαίνουν ακόμη εδώ δεν ξέρω, αλλά οφείλω να ενημερώσω:

    1. Έγινε με τεράστια επιτυχία -εννοείται- και το 4ο Συνέδριο:
    http://www.symposiums.gr/
    Εξακολουθούν να μαζεύουν ανύποπτους, βρίσκουν κι άλλους που ξέρουν τα ανάλογα κόλπα…

    2. Η κύρια πρόεδρος κατεβαίνει με την Τελεία. Ο αγώνας ξαναδικαιώνεται:
    https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10929102_332645173605469_5799448166441600455_n.jpg?oh=b4750f4b38414c7ae8a2791a920fe6b3&oe=556A5C21

    https://www.facebook.com/mary.bali.7

    Ωχ σόρι! πάμπλικ φίγκιουρ είναι…
    https://www.facebook.com/MairyBali

  287. Παναγιώτης Κ. said

    @287 (Stazy…) Γιατί το λες; Εγώ κάθε φορά που βρίσκομαι στην ανάρτηση της κάθε μέρας πάντα κοιτάζω στην άνω αριστερή πλευρά της κύριας σελίδας για να δω αν υπάρχει σχόλιο που αναφέρεται σε προηγούμενες αναρτήσεις.
    Αυτό το μπλογκ τελικά έχει πολύ ωραία αρχιτεκτονική και κατά τη γνώμη μου, όποιος θέλει να στήσει ένα ιστολόγιο, αυτό πρέπει να έχει ως βάση για να φτιάξει κάτι καλύτερο, αν υπάρχει κάτι καλύτερο!

  288. 288 Έτσι, όμως, βλέπεις μόνο το χρονικό παράθυρο των 15 πιο πρόσφατων σχολίων· τα περισσότερα σχόλια σε παλιά άρθρα περνούν απαρατήρητα, εκτός αν έχεις γραφτεί να τα παίρνεις σε μέιλ. Κάτι που εδώ και καιρό δεν κάνω ούτε εγώ καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο θόρυβος στο ιστολόγιο. Στα πρώτα χίλια άρθρα μπορεί να είμαι γραμμένος στα σχόλια για πάνω από τα μισά. Στα επόμενα, ούτε στο 10%… Κι είναι κρίμα, γιατί χάνω μικρά διαμαντάκια, εξαιτίας της σαβούρας.

  289. Για να είμαι δίκαιος, καθώς αυτά είναι υποκειμενικά -σε άλλους αρέσει να παλιμπαιδίζουν, σ’ άλλους να πηδάνε σαν το λαγό στο ανέκδοτο, γούστα είναι αυτά, σαβούρα μπορεί να είναι τα δικά μου σχόλια για άλλους…

  290. sarant said

    288-289: Κι εμένα μού ξεφεύγουν σχόλια αλλά τα βλέπω μετά γιατί τα παίρνω με μέιλ. Εκείνα που ΔΕΝ έρχονται με μέιλ είναι τα σχόλια στο About και τις άλλες σελίδες, οπότε πρέπει να τα αντιληφθώ όσο είναι στο παράθυρο των 15 πρόσφατων.

  291. Νομίζω παίρνω κανονικά τα σχόλια για τη σελίδα About, και σε όλες τις άλλες βλέπω επιλογή εγγραφής στα σχόλια μόλις πας να σχολιάσεις. Μήπως έχεις ξεγραφτεί από λάθος;

    Το κακό με την εγγραφή στα σχόλια άρθρων είναι ότι για να ενεργοποιηθεί το κουτάκι με τη σχετική επιλογή πρέπει να σχολιάσεις υποχρεωτικά. Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να γραφτεί στη συνολική ροή σχολίων, που ισοδυναμεί με ροή χείμαρρο…

  292. sarant said

    Από καμία σελίδα δεν παίρνω τα σχόλια με μέιλ, εδώ και κάνα χρόνο, πριν τάπαιρνα. Δεν έχω γραφτεί πουθενά, ούτε γράφομαι σε κάθε ανάρτηση, αλλά παίρνω όλα τα σχόλια εκτός από τα δικά μου.

  293. Ως διαχειριστής, ναι, δεν χρειάζεται να γραφτείς. Ίσως πειράχτηκε κάποια ρύθμιση στις σελίδες. Δοκίμασε, ωστόσο, να γραφτείς όπως οι κοινοί θνητοί, για να τα παίρνεις.

  294. Μαρία said

    Μπήκα στην ιστοσελίδα του Αμβρόσιου για … άλλη δουλειά και είδα οτι αναδημοσιεύει απ’ την Εστία την παρακάτω επιστολή φαρμακοποιού.

    ΙΔΟΥ ΜΙΑ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ
    ΕΝΕΡΓΕΙΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ «ΕΣΤΙΑΝ»
    Απορίας άξιον

    Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
    Ο κ. Φίλης, «ο υπουργός της πενταροδεκάρας» με το .. αετίσιο βλέμμα που κατοπτρίζει τα υψηλά του οράματα για την Παιδεία! Απορίας άξιον πως σε τόσο μικρό διάστημα πρόλαβε να υβρίσει το Άγιο Φως της Ανάστασης, τους Αγίους και τα σεπτά Λείψανά τους, να προσβάλει τους Έλληνες του Πόντου, τα αθώα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους άξεστους Ανατολίτες δολοφόνους…. Και κάτι άλλο, επειδή «εξ όνυχος γνωρίζεις τον λέοντα»: Προ μηνός, συζητώντας στην τηλεόραση, εξέστη στο άκουσμα και μόνο του ονόματος Αγία Πετρούπολη, που ο συνομιλητής του ανέφερε. «Όχι Αγία, είναι η Πετρούπολη»!
    «Μα έτσι ονομάζεται», αντέτεινε ο άλλος…
    Θα ήθελε -φαντάζομαι-να την ξαναβαπτίσει Λένινγκράντ σαν τους Μπολσεβίκους, για να ευφρανθεί η καρδούλα του. Τέτοια αρρωστημένη ιδεοληψία, τέτοια αγκύλωση, τέτοιες παρωπίδες! Αυτός ο επικίνδυνος άνθρωπος θα εμπνεύσει την νεολαία να ανέβει σε ύψη γνώσης, ελευθερίας, αρετής; Ταλαίπωρη Ελλάς, με τα τέκνα που γεννάς…

    Με τιμή,
    Χρήστος Χρόνης
    Φαρμακοποιός

    Πηγή: Εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» 4/12/2015

  295. @ Μαρία,
    δεν είναι φοβερή αυτή η γελοιογραφία;;;
    https://anthropolikos.wordpress.com/2015/12/09/hate-speech-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CF%81-%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B9/

    Μια που εδώ στα σκοτεινά συζητάτε wordpress θέματα: Το About που λέει ο Νίκος είναι σελίδα (page) όχι ανάρτηση (Post). Νομίζω καλά λέει ότι δεν λαμβάνει σχόλια από σελίδες. Κι εγώ αυτή την εντύπωση έχω, ότι ποτέ δεν ενημερώνεται ο διαχειριστής για σχόλια σε σελίδες. Εσείς (οι χρήστες) αν κάνετε ένα σχόλιο σε σελίδα, έχει κουτάκι να τσεκάρετε ‘Ειδοποίηση μέσω mail για νέα σχόλια’ και λαμβάνετε μετά σχόλια;

  296. sarant said

    296 Αλλαξα μια ρύθμιση που μου είπε ο Στάζιμπος και βλέπω και τα σχόλια στις σελίδες

  297. Ποια ρύθμιση;
    Δεν είναι εδώ ο Στάζιμπος να μας πει;

  298. https://en.support.wordpress.com/widgets/recent-comments-widget/

    τσεκ στο pages και save

  299. Α, σόρρυ, δεν το είπα καλά. Αυτό το widget είναι για να μας δείχνει τα τελευταία 15 σχόλια στο sidebar, σωστά;
    Εγώ ρωτούσα (αλλά δεν το είπα καλά) για την λήψη ημέηλ με σχόλια στις σελίδες, όπως γίνεται με τα σχόλια στις αναρτήσεις.
    Είτε σαν διαχειρίστρια του μπλογκ (αν κάποιος αφήνει σχόλιο σε σελίδα να μου έρχεται μέηλ όπως με τα σχόλια σε ποστ),
    είτε σαν χρήστρια (εσύ Στάζιμπε, ας πούμε αν αφήσεις σχόλιο σε σελίδα, π.χ. About, έχει κουτάκι να τσεκάρεις να λάβεις ημέηλ με τα επόμενα σχόλια;;)

    Αυτό ήθελα να μάθω.

  300. 300: Ναι, και στα δύο. Είτε ως διαχειριστής, είτε ως αναγνώστης, μπορώ να λαμβάνω τα σχόλια σε σελίδες, δικές μου, ή τρίτων. Ως αναγνώστης έχοντας τσεκάρει το σχετικό κουτάκι «Ειδοποίηση μέσω mail για νέα σχόλια.» την ώρα που γράφω, ως διαχειριστής σε σελίδα δικού μου μπλογκ, θαρρώ χωρίς να έχω κάνει τίποτα (αν και υπάρχει επίσης το ίδιο κουτάκι).

  301. Thank you, Stazybe (αν και με ένα search που έκανα δεν είδα ποτέ μέηλ με σχόλιο από σελίδα, πράγμα που σημαίνει πως κάτι έχω ρυθμίσει λάθος)
    Να ‘σαι καλά.

  302. Μαρία said

    302
    Τις ευχαριστίες στον Αμβρόσιο 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: