Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δεν το έγραψε αυτό ο Μπρεχτ!

Posted by sarant στο 27 Σεπτεμβρίου, 2013


Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν έγραψα άρθρο, μια και ήμουν άρρωστος εκείνες τις μέρες, ενώ για τα όσα ακολούθησαν δεν έχω γράψει επειδή αισθάνομαι αμηχανία, δεν μπορώ δηλαδή να σταθμίσω αυτή την περίεργη κατάσταση, όπου από τη μια διαβάζουμε πως παίρνονται ή θα παρθούν δρακόντεια μέτρα εναντίον της εγκληματικής συμμορίας κι από την άλλη ο πρωθυπουργικός σύμβουλος δίνει πατρικές συμβουλές στον Κασιδιάρη να «χαμηλώσει τους τόνους αυτή την περίοδο«. Κι ενώ η διερεύνηση της δολοφονίας φαίνεται να καρκινοβατεί σε καίρια σημεία (π.χ. στην άρση απορρήτου), πολύ γρήγορα έσπευσαν αρκετοί αναλυτές, συνήθως όχι καλοπροαίρετα, να εξομοιώσουν τον φασισμό της Χρυσής Αυγής με τον «φασισμό» του οδηγού «που σε κόβει μπαίνοντας μπροστά σου με σκληρή σφήνα» (αυτό ο Νίκος Δήμου) ή με τη «βία» των απεργών ναυτεργατών που κλείνουν το λιμάνι (αυτό, φυσικά, στον Σκάι).

Ούτε για το πρακτέο έχω αποφασίσει, τι πρέπει δηλαδή να γίνει με τη ναζιστική συμμορία. Θα τα πείτε ίσως εσείς στα σχόλια, να γίνει συζήτηση. Ο Νικοκύρης σηκώνει τα χέρια ψηλά και στρίβει αν όχι διά του αρραβώνος, πάντως διά του Μπρεχτ. Εδώ που τα λέμε, κι αυτό το άρθρο κλεμμένο το έχω, από το καλό ιστολόγιο Δισκορυχείο, ελπίζω όμως η κλοπή να μου συχωρεθεί, μια και αφορά ένα θέμα που πολύ το αγαπάμε εδώ στο ιστολόγιο, εννοώ τις εσφαλμένες αποδόσεις ρητών σε ανθρώπους που ποτέ δεν τα είπαν και στίχων ή κειμένων σε συγγραφείς που ποτέ δεν έγραψαν τέτοια πράγματα. Θα θυμάστε ίσως παλιότερα άρθρα όπως το «Αυτό δεν το είπε ο Σουρής» ή «Αυτό δεν το έγραψε ο Πολύβιος» για να μην πάμε σε βαριές περιπτώσεις όπως τον μύθο για τη δήθεν δήλωση Κίσινγκερ. Τώρα, θα δούμε κάτι που ΔΕΝ το έγραψε ο Μπρεχτ -και που έχει σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σχολιάζοντας τη δολοφονία, ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, είπε: Πρόκειται για εγκληματική, μαφιόζικη οργάνωση νεοναζί δολοφόνων, που ο λαός, η νεολαία, το εργατικό κίνημα πρέπει να τους απομονώσει τελείως, εδώ και τώρα, κάνοντας πράξη, σύνθημά του, τα λόγια του ποιητή «το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον».

Ο κ. Κουτσούμπας παρέλειψε να προσδιορίσει ποιον ποιητή εννοεί, αλλά πολλές ιστοσελίδες δεν είχαν αμφιβολία και έσπευσαν να… ενημερώσουν τους αναγνώστες τους, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τον Μπρεχτ, και μάλιστα για τον… Μπέρτολ (σικ) Μπρεχτ, όπως το Πρώτο Θέμα («θυμίζοντας τους στίχους του Μπέρτολ Μπρεχτ«) ή το inews («Τους στίχους του Μπέρτολ Μπρεχτ χρησιμοποίησε…«)

Αλλά και από το χώρο του ΚΚΕ πολλοί απέδωσαν τους στίχους στον Μπρεχτ, όπως εδώ, ενώ παλιότερα, σε ανύποπτο χρόνο που λένε, η Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ είχε παραθέσει και άλλους στίχους του υποτιθέμενου Μπρεχτ (στο τέλος της σελίδας).

Λέω «του υποτιθέμενου Μπρεχτ» διότι ο στίχος «τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον / δε θα πεθάνει μόνος, τσακισέ τον» ΔΕΝ είναι του Μπρεχτ, είναι ελληνικότατος, είναι στίχος γραμμένος από τον πολύ καλό στιχουργό Φώντα Λάδη, που σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου το τραγούδησε θαυμάσια η αείμνηστη Μαρία Δημητριάδη στον δίσκο του 1978 «Τραγούδια της λευτεριάς». Ιδού το γιουτουμπάκι:

Και οι στίχοι χωριστά:

Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον
καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει.
Τι κρύβει μέσ’ στα δόντια του το ξέρω,
καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
και χάνονται βαθιά στα περασμένα.
Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν,
μα όχι και το μίσος του για μένα.

Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον.
Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.

Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι,
το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.

Μα πάλι θέ ν’ απλώσει σα χολέρα
πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου,
και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα
αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.

Ο ίδιος δίσκος περιλάμβανε πράγματι ένα τραγούδι του Μπρεχτ, πάντοτε μελοποιημένο από τον Μικρούτσικο, το «Άννα μην κλαις» και επειδή η ερμηνεία της Δημητριάδη έχει κάτι το μπρεχτικό ή τέλος πάντων το όλο ύφος μοιάζει με αυτό που φανταζόμαστε για μπρεχτικό, η παρεξήγηση είναι εξηγήσιμη, αλλά δεν παύει να είναι λάθος. Όχι, ο Μπρεχτ δεν έγραψε αυτούς τους ωραίους στίχους, τους έγραψε ο Φώντας Λάδης.

Βέβαια, στο Διαδίκτυο βρίσκει κανείς όλες τις παραλλαγές. Σε άλλο γιουτουμπάκι με το ίδιο τραγούδι γράφεται ότι οι στίχοι είναι του Μπρεχτ, ενώ ένας τρίτος βρίσκει μια… συμβιβαστική λύση, ότι τάχα είναι στίχοι του Λάδη… βασισμένοι σε ποίημα του Μπρεχτ!

Θα μου πείτε, πού το ξέρεις ότι είναι σίγουρα του Λάδη και όχι του Μπρεχτ. Καταρχάς, έχω τον δίσκο και στο οπισθόφυλλο δηλώνεται σαφώς ότι είναι του Λάδη (ορίστε) και τέτοιες λαθροχειρίες δεν γίνονται στις μέρες μας. Έπειτα, απ’ όσα ποιήματα του Μπρεχτ ξέρω (αν και δεν τα ξέρω όλα) δεν υπάρχει κανένα που να θυμίζει τους στίχους του Λάδη. Ο Φώντας Τρούσας, που έχει το Δισκορυχείο, φέρνει επιπλέον το επιχείρημα ότι ο Μπρεχτ, γράφοντας πριν από πολλές δεκαετίες, δεν θα έγραφε ποτέ «ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος που λούζεται στον ήλιο», αφού ο φασισμός ιστορικά από τέτοιο ακριβώς μέρος ήρθε, από την Ιταλία. Επικουρικά, εγώ λέω ότι οι πλούσιες ρίμες των στίχων του Λάδη πολύ δύσκολα θα πετύχαιναν έτσι καλά σε μετάφραση. Αλλά αυτά τα επιχειρήματα είναι περιττά από τη στιγμή που έχουμε τον δίσκο που γράφει «Λάδης» και όχι «Μπρεχτ» -όταν βλέπουμε τον λύκο μπροστά μας δεν έχουμε ανάγκη να ψάξουμε τ’ αχνάρια του.

Οπότε, επειδή θα ξαναέρθουν στην επικαιρότητα οι στίχοι αυτοί, καλό είναι να ξέρουμε ποιος τους έγραψε: ο Φώντας Λάδης και όχι ο Μπρεχτ. Κι όσοι το έχουν κάνει λάθος, ας το διορθώσουν, δεν θα τους πέσει η μύτη. Θα μου πείτε, εδώ ο κόσμος χάνεται, κι εσύ ασχολείσαι με παρωνυχίδες -ίσως, αλλά, είπαμε, δεν έχω να προτείνω κάτι για το πρακτέο. Ίσως έχετε εσείς σε σχόλια, σας ακούω.

Ενημέρωση: Σε χτεσινή (26.9.2013) συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο Δημ. Κουτσούμπας επανέλαβε τον στίχο «… δε θα πεθάνει μόνος -τσάκισέ τον!» και είπε περίπου τα εξής: “ο συγκεκριμένος στίχος του Μπρεχτ, που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Φώντα Λάδη και έγινε τραγούδι….”

Μπορείτε να τον ακούσετε κι εσείς, εδώ, στο 12.48 περίπου.

Άρα: ή ο Κουτσούμπας ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε (δηλ. ξέρει ότι είναι μετάφραση του Μπρεχτ και ότι ο Φώντας Λάδης έκανε λαθροχειρία, πράγμα που το θεωρώ απίθανο) ή συντηρεί τον μύθο.

Αν διαβάζει κανείς από το ΚΚΕ, ας δώσει παρακαλώ διευκρινίσεις. Κι ας ειδοποιηθεί ο Φώντας Λάδης, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι ο στίχος δεν είναι δικός του αλλά μεταφρασμένος Μπρεχτ (που το θεωρώ απίθανο).

Advertisement

144 Σχόλια προς “Δεν το έγραψε αυτό ο Μπρεχτ!”

 1. Hellegennes Alexandrine said

  Ζωντόβολα αρθρογράφοι. Τουλάχιστον μια ελάχιστη γκουγκλιά δεν θα μπορούσαν να κάνουνε πριν γράψουν ό,τι τούς κατέβει στην κούτρα. Π.χ. το stixoi.info έχει τους στίχους, με πληροφορίες για τον συνθέτη, τον στιχουργό και τις πρώτες εκτελέσεις (όπως πάντα).

 2. γκογκος said

  Οντως για μπρεχτ μάθαμε εκείνες τις μέρες. Το βασικό είναι άλλο όμως. Ο Κουτσούμπας ποιανού πίστευε ότι είναι το ποιήμα; Γιατί για ένα τέτοιο γεγονός δε νομίζω οτι ως μενταλιτέ κόμματος θα την έβγαζε με Φώντα Λάδη και δε θα πήγαινε στους κλασικούς όπως Μπρέχτ

 3. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Έρρωσο, Νικοκύρ. Θαυμάσιος ο ελεγχός σου, αν και φοβούμαι, δεν θα δείχνει ‘διαγωγή κοσμιωτάτη’…

 4. Γς said

  Καλημέρα

  >αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου

  Θα το ρίξω στην τρελή, στην αφασία, που λένε

 5. LandS said

  Ναι αλλά ο Μπρεχτ είναι μέγας θεατρικός και ποιητής. Αποδεκτός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης, ως κορυφαίος. Είναι και ξένος. Γερμανός!
  Ο Λάδης;
  Άντε να πείσεις τον άλλον να τσακίσει τον φασισμό επειδή τόπε «κάποιος Λάδης».

 6. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  @1:
  Λάδης, Λάδης, ούτε καν γκουγκλιά χρειάζεται. 😉
  (παρεμπιπτόντως το συγκεκριμένο δίσκο τον έχω κι εγώ σε βινύλιο)

  Επίσης το γνωστό κλασσικό ιντερνετικό τσιτάτο που κακώς αποδίδεται στο Μπρεχτ:
  “Στη Γερμανία οι ναζιστές πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές κι εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.
  Μετά ήρθαν για τους Εβραίους κι εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος.
  Μετά ήρθαν για τους συνδικαλιστές κι εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.
  Μετά ήρθαν για τους καθολικούς, εγώ ήμουν προτεστάντης και γι’ αυτό δεν μίλησα.
  Μετά ήρθαν για μένα, αλλά τότε δεν είχε μείνει πια κανείς, να μιλήσει για κανέναν.”

 7. Gpoint said

  Από τις ελάχιστες φορές που και τους στίχους ήξερα και τον στιχουργό. Το είχαμε ανεβάσει επανειλημένα στις σχολικές γιορτές της 17Ν

 8. Idomeneo said

  Καλημερα απο την γενετειρα του B.Brecht,

  ενιοτε απορω μαζι σας κε. Νικο ( με την θετικη εννοια 🙂 ) για την αναγκη σας να αποκαταστησετε την λογοτεχνικη αληθεια. Απο ποτε οι δημιουργοι ληφθηκαν σοβαρα εξω απο το πλαισιο της ιδεοληπτικης αντιληψης της αριστερας περι στρατευμενης τεχνης. Η αποδοση λογοτεχνικου εργου σε ασχετο δημιουργο ειναι ενδεικτικη της πραγματικης σχεσης της αριστερας με την τεχνη… Τους αγραμματους δημοσιογραφους δεν τους λαμβανω καν υποψιν …

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Και ο Κουτσούμπας μάλλον Μπρεχτ εννοούσε, όταν λες «ο ποιητής» εννοείς κάποιον μεγάλο.

  8: Από το Άουγκσμπουργκ; Ή από τα «μαύρα δάση, η μάνα μου στις πολιτείες με κουβάλησε»;

 10. physicist said

  Στο φλέγον θέμα του πρακτέου κλπ. Εγώ νομίζω ότι είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να τσακιστούν όσοι είναι εμπλεγμένοι σε εγκληματικές πράξεις ενώ συγχρόνως καλό θα είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια δίνει την εντύπωση πολιτικής δίωξης.

  Ήμουν στην Ελλάδα τις τελευταίες λίγες μέρες, και μου έκανε μεγάλη εντύπωση το εξής: τα κανάλια είχαν μιαν υπερ-αντιφασιστική στάση που συνοδευόταν από ρητορικές κορώνες οι οποίες ξεπερνούσαν όχι μόνον τον επαγγελματισμό αλλά και τα όρια του γελοίου. Αυτός ο όψιμος αντιφασιστικός ζήλος δεν μ’ άρεσε. Όχι με τη λογική ότι μπορεί να γίνει μπούμερανγκ (δεν νομίζω ότι μπορεί) αλλά ακριβώς επειδή είναι όψιμος, επειδή έμοιαζε σαν να είχε πέσει γραμμή «παιδιά, ξαμοληθείτε τώρα κατά της ΧΑ». Κι αναρωτιέμαι μήπως μερικοί σκέφτηκαν πως είναι καιρός να ξαναγυρίσουν ορισμένοι ψηφοφόροι πίσω στο παλιό μαντρί.

  Σημείωση: δεν ξέρω με την ίδια ακρίβεια τη στάση των καναλιών πριν τη δολοφονία του Πέτρου Φύσσα αλλά μπορώ να πω με αρκετή βεβαιότητα ότι ήταν πολύ ηπιότερη. Δεν νομίζω ότι χρειαζόταν μια δολοφονία για να δουν οι δημοσιογράφοι τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια.

 11. Γς said

  6:
  Τι έκπληξη!

  Δεν θα το πίστευα, αν δεν ακολουθούσα το λίκνο.
  Καλά και τόσοι πολλοί κι εδώ κι αλλού;

  Φταίει όμως κι αυτό το τσιτάτο.
  Είναι τόσο Brechtian…

 12. Idomeneo said

  απο τον κηπο των φοραδων, Stuttgart … 🙂

 13. Hellegennes Alexandrine said

  Ό,τι κι αν εννοούσε ο Κουτσούμπας, τουλάχιστον δεν το είπε, πράγμα που τον σώζει. Άνετα μπορεί να ισχυριστεί ότι ήξερε τον πραγματικό στιχουργό.

  #10: «Κι αναρωτιέμαι μήπως μερικοί σκέφτηκαν πως είναι καιρός να ξαναγυρίσουν ορισμένοι ψηφοφόροι πίσω στο παλιό μαντρί.»

  Κι αυτό προτιμότερο είναι.

 14. munich said

  Το τραγούδι είναι πασίγνωστο όπως και όλος ο εξαίρετος δίσκος που κι εγώ είχα αλλά σε αντεγραμένη κασέτα μαζι με την καντατα για τη Μακρόνησο και τώρα σε κατεβασμένα εμπιθρι

 15. physicist said

  #13. — Προτιμότερο είναι αλλά άμα έχεις τέτοιους δημοσιογράφους, άστα να πάνε στο διάολο.

 16. munich said

  …και τώρα το χω βάλει και το ακούω …

 17. Idomeneo said

  συμπληρωματικα, εννοω την γενετειρα χωρα του Μπρεχτ … προς αποφυγη παρεξηγησεων

 18. Idomeneo said

  http://www.youtube.com/watch?v=tphexO4gwoA ,
  απαγγελια του ΒΒ, An die Nachgeborenen, στους μεταγενεστερους

 19. munich said

  οι γονείς μου μου λένε ότι ο Σκάι εκεί που το έπαιζε ας πούμε αυτόκλητος διασομελαβητής ώστε να συνεργαστεί κυβερνητικά η Χ.Α. με τη Ν. Δ. τώρα, μετά τη δολοφονία «τους πρήζει» τους έχει κουράσει δηλαδή με την αντιφασισμό του και το πόσο εγκληματική είναι η οργάνωση και τελικά δεν ενημερώννται για τίποτα άλλο που συμβαίνει γύρω τους.
  αφού με ρωτάνε αν διάβασα τίποτα στο διαδύκτιο με τις απεργίες κτλ!!!

 20. physicist said

  #19. — Ε, ναι, κι εκεί που άκουσα λίγο Ειδήσεις, και στον Αντέννα, μιλάμε για ένα ρητορικό μένος κατά της ΧΑ που σε κάνει να λες, κάτσε ρε παιδί, κόψε κάτι γιατί πολύ ξαφνικά σ’ έπιασε.

 21. Νέο Kid Στο Block said

  Denn die einen sind im Dunkeln
  Und die anderen sind im Licht.
  Und man sieht nur die im Lichte
  Die im Dunkeln sieht man nicht.

 22. sarant said

  10-20: Ακούγεται εντελώς ανειλικρινές το όψιμο αντιχρυσαβγίτικο μένος των καναλιών, συμφωνώ.

 23. Hellegennes Alexandrine said

  Εμμ… hello! Κανάλια είναι, ασχολούνται με το κάθε θέμα για εμπορικούς ή πολιτικούς λόγους, όχι από ενδιαφέρον.

 24. alexandros_a said

  Ως προς το ερώτημα του τι πρέπει να γίνει, το πρόβλημα είναι ότι πλέον δεν εμπιστευόμαστε τους φορείς που θα αναλάβουν την όποια δράση. Δηλαδή δεν εμπιστεύομαι ότι η κυβέρνηση ό,τι κάνει θα το κάνει για το καλό του κοινωνικού συνόλου, φοβάμαι ότι θα το κάνει μάλλον για δικό της όφελος. Αντίστοιχα δεν εμπιστεύομαι την δικαιοσύνη ότι θα δράσει για να απονείμει όντως δικαιοσύνη, δεν εμπιστεύομαι την αστυνομία ότι δρα για να προστατεύσει τους πολίτες κ.ο.κ. Τα όποια οφέλη προκύψουν για το κοινωνικό σύνολο νοιώθω ότι θα είναι πάρεργο μιας άλλης διαδικασίας που θα έχει άλλο στόχο.
  Οπότε πρέπει να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ τι συμφέρει το σύστημα κ από αυτά τα 3-4 που τους συμφέρει να κάνουν να επιλέξω κ να υποστηρίξω αυτό που θα ωφελήσει περισσότερο κ το κοινωνικό σύνολο. Ναι, οκ.
  Σε οποιαδήοπτε άλλη κατάσταση, άμα δηλαδή υπήρχε εμπιστοσύνη, η απάντηση για μένα είναι ξεκάθαρη: εφαρμογή των νόμων. Φυσικά, αυτό θα έπρεπε να χει γίνει πολύ πριν την δολοφονία του Π.Φ.

 25. munich said

  Δεν είναι μόνο ανειλικρινές, το ξεφτιλίσανε κυριολεκτικά

 26. Νέο Kid Στο Block said

  Ε ,καλά τα λέι ο Έλλη! Aν ο νεκρός ήτανε κανας σκούρος λαθραίος ας πούμε, ούτε καν κόλυβα δεν θα τρώγανε…

 27. LandS said

  19 και 20.

  Ο τίτλος της σατιρικής στήλης της ΑΥΓΗΣ «κακοήθειες», αυτή τη Κυριακή ήταν: «Να προσέχετε αυτές τις ημέρες στον δρόμο, πέφτουν δημοσιογράφοι από τα σύννεφα».

  Και όλη αυτή η περίεργη ιστορία με τον Γ. Δελαστίκ, που απέκλεισε τα πολιτικά κίνητρα και ο πολιτικός σχεδιασμός να είναι της ΧΑ, (αφήνοντας, σαφή κατά τη γνώμη μου, υπονοούμενα για τη Κυβέρνηση και τα ΜΜΕ) και του την έπεσε το Σύμπαν, δεν μ’αρέσει.

 28. sarant said

  24: Το ίδιο δυστυχώς πιστεύω κι εγώ, ότι αυτή η δικαιοσύνη και αυτή η αστυνομία και αυτή η κυβέρνηση δεν θέλουν αλλά και δεν μπορούν να πολεμήσουν αποτελεσματικά την εγκληματική οργάνωση.

 29. sarant said

  27: Οι λεγόμενοι και «πεφτοσυννεφάκηδες» 🙂

 30. Τρεις σκέψεις που έγραψα με αφορμή μιά πρόσφατη συζήτηση:

  [ Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το χαμό του Παύλου όπως και το χαμό πολλών άλλων ανθρώπων -μεταναστών ή ντόπιων- τα τελευταία χρόνια, θέλω να επισημάνω πως το σύστημα και οι εκπρόσωποι του μας πέταξαν ένα λαγό που λέγεται φασισμός και Χρυσή Αυγή. Αυτό σημαίνει πως θα τρέχουμε όλοι (η αριστερά) πίσω από αυτόν το λαγό; Ας τον μαζέψουν αυτοί που τον αμόλησαν και τώρα τους χαλάει την συνταγή γιατί είναι ανεξέλεγκτος. Δική τους η ευθύνη δική τους και η ‘αγγαρεία’. Η αριστερά έχει νομίζω πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνει από το να προσπαθεί να συνετίσει (έξω και μέσα στην Βουλή) το 10% των πολιτών το οποίο από την εποχή της κατοχής και του εμφύλιου πάντα χαμένο στο σκοτάδι ήτανε. Εμείς είμαστε με την πρόοδο, το μέλλον και το φως. Με το σκοτάδι ας ασχολούνται αυτοί που τους αξίζει. Η πρόκληση του φασισμού ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση όπου ευδοκιμούν υπεραρκετοί χαβγήτες, μάκηδες και αδώνιδες , είναι απλώς ένα τέχνασμα αποπροσανατολισμού. Όσο εστιάζουμε σ’ αυτό, όσο περισσότερη σημασία του δίνουμε τόσο γιγαντώνεται αντλώντας κύρος από την ίδια την αναταραχή που αυτό δημιουργεί. Αυτός είναι συνοπτικά ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι το ζήτημα αυτό σύντροφοι. Αυτοί την δουλειά τους αλλά κι εμείς την δική μας –κι έχουμε πολλή, πάρα πολλή. ]

  [ Ο σκεπτικισμός μου οφείλεται ακριβώς στην διαπίστωση πως οι ελίτ με διάφορους τακτικισμούς και τερτίπια αλλάζουν συνεχώς την ατζέντα της αριστεράς κι επιβάλλουν την δική τους. Κανείς δεν υποτιμά τον θάνατο ενός ανθρώπου -και μάλιστα τέτοιου ανθρώπου- αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ως μεγάλος κοινωνικός μηχανισμός έχει έναν ιστορικό ρόλο και έχει (ή θα έπρεπε να έχει) ένα σύνολο από στρατηγικούς στόχους που δεν πρέπει να χάνει ποτέ από μπροστά του. Αυτή είναι συνοπτικά η θέση μου. ]

  [ Η φοβερή «διαφήμιση» των χαβγιτών από το σύστημα στο δικό μου μυαλό δεν είναι παρά μια καλά επεξεργασμένη τακτική των ελίτ που λειτουργεί πάνω στην αριστερά όπως το νυχτερινό φως πάνω τα έντομα: αποπροσανατολιστικά. ]

 31. Hellegennes Alexandrine said

  #28:
  Η αστυνομία από μόνη της δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Ανάμεσα σε βουλευτικές ασυλίες, ανύπαρκτα εντάλματα και έλλειψη προσωπικού που να έχει ελεύθερο χρόνο να ψάχνει ράντομ πράγματα στα τυφλά, δεν μπορεί να κάνει τίποτα σοβαρό.

 32. physicist said

  #31. — Δεν συμφωνώ. Μπορεί και παραμπορεί. Αρκεί να θέλει, χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς ναι μεν αλλά και σούπα-μούπες.

 33. Vasilis said

  Προσωπικά με κάλυψε ο Αγγελάκας (http://www.lifo.gr/team/readersdigest/41963) και, ευτυχώς, παρόμοια πράματα είπαν/γράψαν κι άλλοι τις τελευταίες μέρες.

 34. Hellegennes Alexandrine said

  Τι θα μπορούσε δηλαδή να κάνει και δεν το κάνει;

 35. munich said

  @33
  χαίρομαι που ο Αγγελάκας έχει πλέον έχει τόσο μεγάλη απήχηση. Αλλά η ανάλυση της λάιφο είναι είναι άθλια. πρώτα δύσκολα να πάει κοινό σε συναυλία του Αγγελάκα και να είναι απολιτικ ή ανυποψίαστο, ίσως μόνο ο συντάκτης του σχολίου. δεύτερα ο χαρακτηρισμός «οι γνωστοί αντιφα» κατά το οι γνωστοί- άγνωστοι για να τους παρουσιάσει ως γραφικούς είναι υποτιμητικός για ένα κίνημα που πολεμάει το φασισμό πριν αυτό γίνει μόδα στα κανάλια και το ότι έμεινε παγωμένο από τα λόγια του Αγγελάκα …μάλλον ο συντάκτης βλέπει αυτό που θέλει να δει αφου οι απόψεις του καλλιτέψνη είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια σε αυτό το χώρο ενώ και μέσα στην αντίφα υπάρχουν μετριοπαθείς που προβάλλουν αλλου τύπου δράσεις.

 36. alexandros_a said

  @35
  Γενικώς οι πολιτικές αναλύσεις της λίφο είναι, όπως σωστά είπες, και απολιτίκ και ανυποψίαστες. Οι περισσότερες, τουλάχιστον. Παιδιά πίσω από υπολογιστές γράφουν, παιδιά πίσω από υπολογιστές διαβάζουν και παιδιά πίσω από υπολογιστές σχολιάζουν πράγματα που συμβαίνουν σε μια άλλη ζωή κ τα ξέρουν μόνο εξ αποστάσεως. Δηλαδή ο συντάκτης πώς έχει τόσο ξεκάθαρη άποψη για τους Αντίφα; Επειδή γνώρισε έναν μια φορά σε κάποια παρέα ή επειδή καθόντουσαν στο πίσω τραπέζι στο ρακάδικο; Δεν υπάρχει δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, δεν υπάρχει πολιτική ανάλυση, όμως πλασάρονται σαν άρθρα άποψης. Στην πραγματικότητα είναι μπλόγκινγκ, δεν το υποτιμώ, αλλά στα 9 σκουπίδια βρίσκεις 1 διαμάντι, κάπως έτσι. Και η στόχευση είναι ότι γράφουμε κυρίως για να υπάρξει σχόλιο, μπούγιο, συζήτηση καφενείου.

 37. Vasilis said

  @35, 36
  Νομίζω πως η ανάλυση δεν είναι της Lifo αλλά αναδημοσίευση από το facebook (είναι στη στήλη Reader’s digest – Blogs και στην κατηγορία media). Mπορεί να κάνω και λάθος αλλά το θέμα δεν είναι ούτε η lifo ούτε ο Αγγελάκας – όπως έγραψα τέτοιες θέσεις ακούστηκαν ευτυχώς και από άλλους πρόσφατα. Το σημαντικό για μένα είναι να ακούγονται οι φωνές που μιλούν για σκέψη ως απάντηση στα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

 38. Φιλίστωρ said

  Oι πολιτικές αναλύσεις της lifo είναι «απολιτίκ», αλλά καθόλου μα καθόλου ανυποψίαστες. Το να διαβάζεις τη lifo σήμερα, είναι σα να διαβάζεις την Εστία κατά την περίοδο της «Εθνοσωτηρίου»…

 39. ππαν said

  38: Η Άθενς Βόις είναι αυτή.

  Βρίσκω μάλλον άδικους και προκατειλημμένους όσους βγάζουν το συμπέρασμα πως ο Κουτσουμπας δεν γνώριζε πως οι στίχοι ήταν του Φώντα Λάδη.

 40. alexandros_a said

  @37
  Εννοείται ότι είναι πιο σημαντική η αναφορά του Αγγελάκα στον φασισμό μέσα μας, ο οποίος Αγγελάκας και άποψη έχει και την λέει και ασκεί και επιρροή (με την καλή έννοια!) σε πολλούς ανθρώπους, από μια γενικού ύφους κουβέντα για την λίφο που προέκυψε λόγω του λίνκου. Έχεις δίκιο είναι αναδημοσίευση, αλλά και πάλι αποτελεί επιλογή του σάιτ. Η είδηση μπορούσε π.χ. να έχει απομονωθεί από την άποψη.

 41. Καλημέρα κύριε Σαραντάκο. Ευχαριστώ για τα σχετικά με το Δισκορυχείον.

 42. sarant said

  39: Αν το γνώριζε ή όχι δεν θα το μάθουμε ποτέ και δεν ενδιαφέρει και πολύ -βέβαια, η αναφορά «όπως είπε ο ποιητής» ταιριάζει περισσότερο στον Μπρεχτ παρά στον στιχουργό Φώντα Λάδη.
  Μου λένε όμως ότι στη χτεσινή του συνέντευξη στη ΝΕΤ, που υπάρχει στο σάιτ 902.gr σε βιντεο, ανέφερε πάλι τους στίχους αυτούς και τους απέδωσε στον Φ. Λάδη.

 43. sarant said

  41: Καλημέρα, καλή συνέχεια!

 44. spiral architect said

  @38: Εάν συνειδητοποιήσουν οι αναγνώστες αυτών των εντύπων των απολιτίκ συντακτών και οι θεατές των ηλεκτρονικών ΜΜΕ των «πεφτοσυννεφάκηδων αναλυτών» ποιοι κρύβονται πίσω απ’ τους τραμπούκους και δολοφόνους, ποιοι πραγματικά βρίσκονται απέναντί τους και τι τους μέλλει, αν σε αντιστάθμισμα της ταξικής βίας σκόπιμα προτείνονται οι αγάπες και τα λουλούδια, ενδεχομένως να αλλάξουν γνώμη.
  (λέω εγώ τώρα, αλλά μη το δένετε και κόμπο) 🙄

 45. echthrosofer said

  «…να εξομοιώσουν τον φασισμό της Χρυσής Αυγής με τον “φασισμό” του οδηγού “που σε κόβει μπαίνοντας μπροστά σου με σκληρή σφήνα” (αυτό ο Νίκος Δήμου) …»
  Δεν προκυπτει απο καπου εξομοιωση.Aλλο θεμα οτι ξενιζουν τις μερες αυτες τετοιες αναφορες

 46. munich said

  Επί του πρακτέου. δεν πιστεύω ότι μια ενδεχόμενη απαγόρευση της Χ.Α. θα λειτουργήσει προστατευτικά για τον κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα αυτή τη σιγμή, θα μπορούσε να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή με ένα άλλο όνομα και σύμβολο και να διεκδικήσει εκ νέου και με σημαία την «πολιτική της διώξη» το αυτί των «νοικοκυραίων»
  . Αλλά ένας αποκλεισμός της από τη δημοσιότητα σε συνδυασμό με μια δικαιη κοινωνική πολιτική (ναι εντάξει πυροβολήστε με) θα μπορούσε να περιορίσει την επιρροή της στην κοινωνία.

 47. Γς said

  Συγνώμη ρε φιλάρες, αλλά τα πήρα με αφορμή την εμπλοκή της ΧΑ με άλλα ευγενή συνάφια.

  Καμάρωνε προχτες πρώην θαλαμοφύλακας και “Ευδοκίμως τερματίσας” ότι έχει μεγαλύτερη σύνταξη από μένα.

  Και θυμήθηκα ότι πριν από λίγο καιρό πέρασε ειδική διάταξη σε νομοσχέδιο, κατεβάζοντας στα 47 έτη(!) από 53 που ήταν προηγουμένως το όριο ηλικίας κάτω από το οποίο αναστελλόταν η καταβολή της σύνταξης για όσους στρατιωτικούς συνταξιούχους εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται.

  47 έτη! Για μας είναι 20 (είκοσι) χρόνια πάρα πάνω.

  Και γιατί πρέπει εγώ να αναπληρώσω με νέες μειώσεις της σύνταξής μου τις συντάξεις των στρατιωτικών που τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης.
  Πηγαίνουν διακοπές το καλοκαίρι σε διάφορα θέρετρα τσάμπα, στρατιωτικά νοσοκομεία. Ασε τις αυξήσεις στις συντάξεις την περίοδο 2004-2009 από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. χωρίς να δικαιολογούνται.

 48. sarant said

  39-42: ΠΠαν, άκουσα και το νεότερο βίντεο και ο Κουτσούμπας λέει: «ο συγκεκριμένος στίχος του Μπρεχτ, που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Φώντα Λάδη και έγινε τραγούδι….»

  http://www.902.gr/eidisi/politiki/27710/i-synenteyxi-toy-dimitri-koytsoympa-sto-deltio-eidiseon-tis-net-video
  στο 13.00 περίπου

  Άρα: ή ο Κουτσούμπας ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε (δηλ. είναι μετάφραση του Μπρεχτ, πράγμα που το θεωρώ απίθανο) ή συντηρεί τον μύθο.

 49. Γς said

  «Κάτω τα χέρια από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις».

  Χρήστος Παπάς
  Στη Βουλή, πριν λίγο

 50. Ηλεφούφουτος said

  Για τον Κουτσούμπα πιο πειστική βρίσκω την ερμηνεία ότι ήξερε τίνος είναι οι στίχοι αλλά προτίμησε το «ο ποιητής» επειδή είναι ρητορικά αποτελεσματικότερο από το «ο Λάδης» (- Ο …ποιος;).

  Θέλει ή δεν θέλει, μπορεί ή δεν μπορεί, προσωπικά για θεσμική αντιμετώπιση της Χ.Α. -τό πα και το ξαναλέω- θεωρώ καταλληλότερη μια δεξιά κυβέρνηση, παρά π.χ. μια κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.
  Άλλο βέβαια η ουσία, δηλαδή η αφύπνιση της κοινωνίας και η αυθόρμητη αντίδραση των πολιτών. Πώς να το κάνουμε. Είκοσι, για να μην πω τριάντα χρόνια τώρα επενδύανε στην αποπολιτικοποίηση με τους διάφορους Θέμους, Κωστόπουλους, ιδιωτικά κανάλια και λαϊφ-στάιλ και την Αριστερά να χαζεύει με τις εσωστρέφειές της, για να μην πω για αυτούς που κολακεύανε όλο αυτό το καρκατσουλιό (θέλω να ελπίζω ότι στη ΔΗΜΑΡ μαζεύτηκαν όλοι αυτοί). Δύσκολο να διορθωθούν όλα αυτά
  μονομιάς.

  Πάλι καλά που γίνεται αντιληπτός ο ρόλος των Ν. Δήμου, Λάιφο και Άθενς Βόις, γιατί μέχρι προχτές πολλοί αριστεροί εκστασιάζονταν με το εκσυγχρονιστικό – κοσμοπολίτικό τους φλαιρ.

 51. Ηλεφούφουτος said

  Δεν είχα δει το 48 όταν έγραφα το 50, οπότε ανακαλώ τη θεωρία που ανέπτυξα στο 50α.

 52. @36 Συμφωνώ με αυτά που λέτε για την Λάηφο. Απλά να σημειώσω πως όταν πίσω από υπολογιστές γράφουν, πίσω από υπολογιστές διαβάζουν και πίσω από υπολογιστές σχολιάζουν, δημιουργούν μία πραγματικότητα που δεν είναι λιγότερο «αληθινή» από την «πραγματική» πραγματικότητα, όπως θα έλεγε και ο Flusser. Δηλαδή, μην την υποτιμούμε.

  Τώρα όσον αφορά τα μέσα (τηλεόραση, διαδίκτυο, κινηματογράφο παλαιότερα) ο φασισμός έχει παραδοσιακά μία μεθοδολογία ώστε να παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά, ανεξαρτήτως συνθηκών. Αυτό που συμβαίνει στο youtube, facebook και δεν ξέρω που αλλού, και αυτό που συμβαίνει (συνέβαινε;) στις ειδήσεις με την αρνητική διαφήμιση, δείχνει μία καλά στημένη επιχείρηση.

  ΥΓ: Καιρό είχα να σχολιάσω αλλά σας παρακολουθώ 🙂

 53. physicist said

  #46. — Συμφωνώ και μάλιστα όχι μόνον με βάση τα πολιτικά κριτήρια και επιχειρήματα που αναφέρεις αλλά (όσο μου επιτρέπει η άγνοιά μου) και τα νομικά. Γνωρίζω από τη Γερμανία, π.χ., που έχει ήδη δρακόντεια νομοθεσία ενάντια σε ακροδεξιά κόμματα, ότι το αποδεικτικό βάρος που πέφτει στην πλευρά η οποία θέλει ν’ απαγορέψει τη δράση ενός πολιτκού κόμματος είναι πολύ μεγάλο. Η Πολιτεία εκεί τα θαλάσσωσε ήδη στην προσπάθειά της να κηρύξει εκτός νόμου το NPD, εμπλεκόμενη σ’ ένα παιχνίδι που κανέναν δεν ωφέλησε — αλλά κόστισε βέβαια κάμποσα χρήματα στους φορολογούμενους. Επιπλέον, σ’ ένα Κράτος Δικαίου, η διαδικασία κήρυξης ενός πολιτικού κόμματος εκτός Νόμου είναι μακροχρόνια, κι αν θέλεις να είσαι νόμιμος θα πρέπει να κάνεις τα πράγματα σωστά.

  Επομένως: δίωξη των ποινικών πράξεων, ανελέητη πολιτική απομόνωση με νηφαλιότητα και χωρίς υπερβολές, ψυχραιμία στις προκλήσεις, αποφασιστικότητα και υπομονή. Είναι άλλωστε αρκετά ανόητοι μόνοι τους ώστε να βλάπτουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους εαν τους δώσεις το χρόνο.

 54. sarant said

  47: Αυτό με τις συντάξεις δεν το πήρα είδηση!

 55. spiral architect said

  Πάντως στο σάιτ του Φώντα Λάδη και στο «Εργο» –> «Μελοποιημένη ποίηση» –> «Τα τραγούδια της λευτεριάς» –> Ο φασισμός
  δεν αναφέρεται πουθενά ο Μπρεχτ.

  @49: «Χέσε θέατρο και κατούρα παράσταση«. 😛
  (λαϊκή παροιμία)

 56. Νέο Kid Στο Block said

  «Στον Άρειο Πάγο μετέβησαν λίγο πριν από τις 13.30 οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ελένη Ζαρούλια και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι οποίοι θα καταθέσουν μήνυση κατά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και φακέλους με «ενοχοποιητικά» στοιχεία κατά των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

  Ο Ηλίας Κασιδιάρης, εισερχόμενο στο κτίριο, δήλωσε: «Καλημέρα, ήρθαμε να παραδοθούμε».

 57. Vasilis said

  @40
  Δε θεωρώ κακό το να αναδημοσιευτεί και το σχόλιο του ανθρώπου που έβαλε αρχικά την είδηση στην προσωπική του σελίδα. Αν μη τι άλλο ήταν μια καλή αρχή για συζητήσεις. Το θέμα στη lifo έχει πάνω από 100 σχόλια και συζητήθηκε αρκετά και σε άλλες αναδημοσιεύσεις στη συνέχεια όπως καλή ώρα κάνουμε τώρα εμείς εδώ.

  Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό βήμα ενάντια στο φασισμό. Η συζήτηση, ο διάλογος, η ανοχή και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, στην άλλη άποψη είναι αυτά που τον ‘τσακίζουν’, μέσα μας και έξω. Περισσότερο μάλιστα σε μια κοινωνία όπως η Ελληνική που δεν έχουμε μάθει στον ουσιαστικό διάλογο, που κουβαλάμε οι περισσότεροι την προσωπική μας ατζέντα και συχνά πυκνά άκαμπτες θέσεις και είμαστε εθισμένοι στη βία (από το πως οδηγάμε και το πώς στεκόμαστε στην ουρά, μέχρι τη λεκτική και την πραγματική πχ στα γήπεδα).

 58. Νέο Kid Στο Block said

  ο Άρειος Πάγος δέχεται «μηνύσεις»;;

 59. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα
  πάντα μεστός και καίριος

  «An die Nachgeborenen» Bertolt Brecht – Gianfrancesco Guarnieri – Edu Lobo, canta Daniel Viglietti.

  για τον Μπρεχτ τα είπατε όλα, φαίνεται ότι και αυτόν τον οικειοποιείται το «κ»κε
  Ά λ λ α ξ ε τ ο ν κ ό σ μ ο. Τ ό ‘ χ ε ι α ν ά γ κ η το σύνθημα του φετινού φεστιβάλ ΚΝΕ

  Αν η ΧΑβγή απαγορευθεί και κλείσει, το επόμενο κόμμα που θα κηρυχθεί παράνομο θα είναι το «κ»κε, οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες, μπορεί να ξανανοίξει με άλλο όνομα ή οι ψήφοι του να πάνε σε άλλο κόμμα του ιδίου φυράματος, οι παρακρατικοί μηχανισμοί (του Αδόλφου τα εγγόνια, η σαβούρα του ντουνιά) να οργανωθούν καλύτερα, οι Σαμαρέλοι να μας το παίξουν δημοκράτες… κι ας διαφωνεί ο Αγγελάκας με τον Γούντι Άλλεν

  Θέλω να πιστεύω πως αρκετοί από τους 425.981 ψηφοφόρους της ΧΑβγής ντράπηκαν κι ίσως να σκέφτηκαν » εάν το ανεχτείς και αυτό, θα έρθει η σειρά των παιδιών σου «.

  Σκέφτομαι ότι οι τριάντα χιλιάδες διαδηλωτές στην Αθήνα, είναι η καλύτερη απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος σε όσα έχουν διαδραματιστεί, από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα μέχρι τα δημοκρατικά τόξα του Σαμαρά.

  και αρκετοί θα σκεφτούν,

  Ο ΙΟΣ: Τι κρύβει το καταστατικό της Χ.Α.

  Αλήθεια, δεν πρέπει να γίνει μια έρευνα για το πως έφτασε το βίντεο της δολοφονίας, για το οποίο μιλάει η οικογένεια, στο Πρώτο Θαίμα, απ όπου απομόνωσαν την τραγική φωτογραφία;

 60. sarant said

  58: Έλα ντε!

 61. Ενδιαφέρον το ότι μιλάμε επιτέλους και για ποιητές.

  Οι στίχοι του τραγουδιού «Ο φασισμός», από το δίσκο «Τραγούδια της λευτεριάς» του Θάνου Μικρούτσικου είναι βέβαια του Φώντα Λάδη, καταδικοί του, όπως και τεσσάρων άλλων τραγουδιών αυτού του δίσκου. Δύο τραγούδια είναι σε στίχους Λειβαδίτη, κι από ένα σε στίχους Ρίτσου, Αλκαίου και Μπρεχτ.
  Ο Κουτσούμπας στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ είπε ότι οι στίχοι «το φασισμό καλά καταλαβέ τον/ δε θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον…» είναι στίχοι Μρεχτ που μετέφρασε ο Φώντας Λάδης. Αλλά δεν είναι ο μόνος που την πάτησε. Στη Νίκαια, πανό του ΣΥΡΙΖΑ τις προάλλες είχε τους στίχους αυτούς κι από κάτω έγραφε Μπ. Μπρεχτ.
  Ας μην αναφερθούμε στους δημοσιογράφους. Η πλειονότητα από δαύτους, έχουν πάρει διαζύγιο από τη «διασταύρωση πληροφορίας».
  Στην Κύπρο πάντως, είχαν τυπωθεί μπλουζάκια με τους συγκεκριμένους στίχους κι από κάτω έγραφαν: Φώντας Λάδης.

  Με την ευκαιρία σας αφιερώνω ένα αγαπημένο μου τραγούδι του Φώντα Λάδη «Καράβια αλήτες». (οι πρώτοι του στίχοι που μελοποιήθηκαν από το Μάνο Λοΐζο). Τραγουδά: Γιάννης Πουλόπουλος.

 62. 61. Χτύπησε ο δαίμων του διαδικτύου. Το σωστό:

 63. Και αφού μου την έσπασε ο δαίμων, ακούστε το κι από Πορτοκάλογλου – Χ. Αλεξίου:

 64. 63. Α, κατσικώθηκε για τα καλά ο δαίμων:

 65. Durruti said

  58. Απ’ότι διάβασα απλά κατέθεσαν ένα φάκελο με στοιχεία εναντίων κάποιων πασόκων στην εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση της χρυσής αβγής.
  Αυτό υποθέτω πως μπορεί να γίνει δεκτό στο πλαίσιο υπεράσπισής τους, ή έτσι πιστεύουν επειδή είναι κρετίνοι, ή απλά πρόκειται για κάποιο επικοινωνιακό παιχνίδι τύπου «να δεν είμαστε εμείς δολοφόνοι, εεχμ, αυτοί είναι κλέφτες».
  Ηλίθιο από χιλιόμετρα, αλλά ο μέσος βλακέντιος που τους ψήφισε τέτοια θέλει να ακούει.

 66. Μαρία said

  56
  «Φάκελο με στοιχεία» κατά του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν οι βουλευτές της Χ.Α.
  http://left.gr/news/fakelo-me-stoiheia-kata-toy-pasok-katethesan-oi-voyleytes-tis-ha

 67. Πάνος με πεζά said

  Ο Φώντας Λάδης (πατριώτης μου από τη Λακωνία),. άραγε τελεί υπό ψευδώνυμο; Ξέρω γω, Λάδης, λάδι βγάζει και η Λακωνία…γνωρίζει κανείς;
  Περισσότερο γνωστά του τα περίφημα «εργατικά» του Λοϊζου, με τον ακατονόμαστο…Ξέρετε, «πάγωσε η τσιμινιέρα» και τα τοιαύτα…
  Ταυτόχρονα θέλω όμως να θέσω και το ερώτημα : ο στίχος «ανάθεμα την ώρα, κατάρα τη στιγμή» κατά πόσον είναι του Ρώτα και όχι του Behan; Το «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει» κατά πόσον είναι του Καμπανέλλη και όχι του Λόρκα; Θέλω να πώ – ξέχωρα από το συγκεκριμένο παράδειγμα, όπου οι στίχοι είναι προφανώς του Λάδη- μέχρι ποιό σημείο ο μεταφράζων στίχους έχει δικαίωμα να «οικειοποιηθεί» ΚΑΙ το νόημα, και όχι μόνο τη μετάφραση;

 68. munich said

  κομματάρα κ. Ορεσίβιε και το χα ξεχασει, να σαι καλα

 69. Θρασύμαχος said

  Παπαδημούλης στη Βουλή, 17.9.2013: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es130917.doc

  «Αλλά το γεγονός ότι η τότε γενοκτονία δεν αναγνωρίστηκε, δεν τιμωρήθηκε από το διεθνή παράγοντα, διευκόλυνε να γίνουν κι άλλες γενοκτονίες. Υπήρξαν και οι γενοκτονίες που προηγήθηκαν, όπως αυτή των Αρμενίων και των εβραίων. Κι όταν κάποιοι στρατηγοί της Βέρμαχτ είπαν στο Χίτλερ το ’39, μήπως το παρακάνει με την εκκαθάριση των εβραίων, τους είπε: «Ποιος θυμάται τους Αρμένιους και τους Έλληνες;». Επομένως κάνουμε πάρα πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε, που ανακαλούμε την ιστορική μνήμη και διδασκόμαστε, γιατί είμαστε ένα έθνος με ρίζες χιλιετιών, που έχει στη διαδρομή του και νίκες και ήττες».

  Όποιος βρει πού και πότε είπε ο Χίτλερ «Ποιος θυμάται τους Αρμένιους ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;» κερδίζει μια σειρά τόμων του Λιακόπουλου.

 70. spiral architect said

  To παρακάτω το έφτιαξαν Τούρκοι συναγωνιστές:

 71. ANGELIKI said

  A, RE NIKO, CEIRAS EISAI, ALLA ….SE KAMARVNV!

 72. gmich said

  Για την ναζιστική συμμορία επειδή ακριβώς είναι συμμορία πρέπει να γίνει αυτό που είπε ο Τσίπρας: Όχι εκτός νόμου αλλά ενώπιον του νόμου. Όσο για τα πρωτοπαλλήκαρα του Σαμαρά,Χρύσανθο και Φαήλο όπως και για τους δημοσιογράφους που προετοίμαζαν το έδαφος για συνεργασία της Ν. Δ με σοβαρότερη Χρυσή Αυγή τι να γράψει κανείς. εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί που βρίσκονταν : Φανεροί ή κρυφοί σύμβουλοι το Πρωθυπουργού και οικονομικοπολιτικοί αναλυτές στα κανάλια.

 73. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  67: Απ’ όσο ξέρω, το Λάδης είναι το κανονικό του.

  69: Τα έχει μπερδέψει λίγο, διότι λέει ότι «προηγήθηκαν» (της ελληνικής, ας πούμε) «οι γενοκτονίες αρμενίων και εβραίων», αλλά το σημείο που επισήμανες είναι θλιβερό.

 74. Γς said

  69:

  Το είπε, αλλά μόνο για τους Αρμένιους.

  «After all, who remembers today the extermination of the Armenians?»

  Στις 22 Αυγούστου του 1939.
  Κατά τον David Kherdian στο Βιβλίο του

  The Road from Home: A True Story of Courage, Survival, and Hope, που δεν μπορώ να βρώ.

 75. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  71.>>CEIRAS EISAI ? Ψείρας; 🙂 🙂
  Επειδή στη χώρα των σύννεφων απ όπου πέφτουν όλοι «ανίδεοι» να δούμε ενδεικτικά πόσο «κρυφές» ήταν οι δραστηριότητες που τώρα μερικοί ανακαλύπτουν χάσκοντας:

  http://left.gr/news/otan-o-viastis-einai-hrysaygitis-einai-alli-i-praxi

 76. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Και
  http://www.lifo.gr/now/society/22680

 77. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Mε την ναζιστική συμορία δεν μπορεί να γίνει κάτι, οσο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πραγματικής εξουσίας, θα είναι στο προσκήνιο, μετά θα την στείλουν εκεί που ήταν και πρίν.
  Για όλους υπάρχει ενα όριο, οταν το υπερβαίνει κάποιος, απλώς του τραβάνε το χαλί κάτω απο τα πόδια, και επανέρχεται η ισορροπία. Τα παραδείγματα είναι πολλά τα τελευταία 100 χρόνια. Το ίδιο έγινε με τους Μουσολίνι και Χίτλερ, με τους δικτάτορες του 20ού αιώνα, όπως και με του 21ου. Με συνοπτικές διαδικασίες, χάθηκαν απο προσώπου Γής, όλοι είναι αναλώσιμοι, σώζωνται μόνο αυτοί που δεν καβαλάνε καλάμι, να την δούν ηγέτες και να στραφούν εναντίον των αφεντικών τους. Απο την στιγμή που η Χ.Α υπερέβει το 10% (δημοσκοπικά) με την απίστευτη και ελεεινή αβάντα των ΜΜΕ (ποιός να τα ελέγχει άραγε; μάλλον οι εργάτες) προφανώς ξεπέρασε το οριο κινδύνου για την εξουσία, οπότε η στροφή των ΜΜΕ, είναι επιβεβλημένη. Θυμηθείτε τί έγινε με τον Καρατζαφέρη που νόμιζε οτι θα κυβερνήσει, και που είναι τώρα. Και ενώ τα παραδείγματα είναι πολλά, οι ηγετίσκοι δεν τα βλέπουν, η ματαιοδοξία είναι πιο δυνατή κι απο την ανάγκη για τροφή.

  Για την καταπολέμηση του φασισμού, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αλλα και πολύ απλά, ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΝΑΖΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ.

  Υ.Γ. – Δεν λέω ποιός το είπε, γιατι θα μου την πέσει ο Γς, ρωτήστε τον όποιος δεν ξέρει, θα σας πεί.

 78. physicist said

  #76. — Αυτά είναι που εμένα δεν μου λένε τίποτα κι επιπλέον δεν μ’ αρέσουνε. Ότι ο τάδε συγκεκριμένος, που συμβαίνει να είναι μέλος του τάδε κόμματος, κατηγορείται ότι είναι βιαστής ή κλέφτης ή ετούτο ή εκείνο, δεν έχει σχέση με το κόμμα και δεν θάπρεπε να μας απασχολεί. Αυτά είναι για να γαργαλάνε και να αποπροσανατολίζουν.

 79. Άρτεμη said

  http://www.eleftherovima.gr/general-news/5036-orgi-tourkias-gia-tin-anagnorisi-ton-genoktonion-ellinon-armenion-kai-assyrion-apo-afstraliani-politeia

 80. Γς said

  Οπου Λάμπρος και Βίλχελμ Ράιχ

 81. Νέο Kid Στο Block said

  «Τα παραδείγματα είναι πολλά τα τελευταία 100 χρόνια. Το ίδιο έγινε με τους Μουσολίνι και Χίτλερ, με τους δικτάτορες του 20ού αιώνα, όπως και με του 21ου. Με συνοπτικές διαδικασίες, χάθηκαν απο προσώπου Γής..»
  Ρε συ Λάμπρο! Με…συνοπτικές διαδικασίες χάθηκε ο Χίτλερ και ο Φράνκο;;

 82. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  78. Ναι ε;

 83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Aμάν βρε Γς αμέσως να πυροβολήσεις, αφού δεν το είπα, και δεν σε ρώτησε κανείς.!!! Πάντως πέρα απο την πλάκα, με τρελαίνει το πόσο διαχρονικό δίκιο είχε για τον φασισμό (και όχι μόνο). Είναι απίστευτο το οτι οι άνθρωποι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο μπροστά στον φασισμό, όπως στην δεκαετία του 30. Χθές στην Νέα Μάκρη μιλούσα με εναν πελάτη μου 72 χρονών, σχετικά εύπορο (σε σύγκριση με πολύ κόσμο) και έβριζε την κυβέρνηση για τα χαράτσια, και πετάει ενα, μια Χ.Α τους χρειάζεται, είσαι 72 χρονών, καταλαβαίνεις τι λές; του λέω. Τα ΜΜΕ έχουν περάσει την ιδέα, οτι είναι μόδα και καλά παιδιά, προωθώντας κυρίως τον αστικό μύθο οτι προστατεύουν τους γέρους, και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων, απο τους μετανάστες. Τώρα αλλάζουν το ψαλτήρι, αλλα το τραγικό είναι η έλειψη κριτικής σκέψης απο τον λαό, που καταπίνει αμάσητο οτι του σερβίρουν τα ΜΜΕ.

 84. physicist said

  #82. — Έτσι μου φαίνεται εμένα. Αν ο άλλος είναι εγκληματίας, είναι εγκληματίας, τελεία και παύλα. Δεν μ’ ενδιαφέρει τι ψηφίζει.

 85. Νέο Kid Στο Block said

  Φυσικέ, κοίτα να δεις. To ότι η γενίκευση-τσουβάλιασμα είναι η μάνα και ο πατέρας και ο ίδιος ο Φασισμός αυτοπροσώπως ,ισχύει. Υπό αυτή την έννοια ασφαλώς το πρόβλημα είναι γενικότερο και παγκόσμιο και πάει όλο και χειρότερα το πράμα. Μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στην «κοινή γνώμη» ,ας πούμε της Γερμανίας ,πάνω στα γνωστά πρόσφατα ζητήματα (τεμπέληδες Νότιοι, Βιλαράδες Κυπραίοι ,κ.λ.π) θα σε πείσει.
  Αλλά όταν ,για να επικεντρωθώ στους χρυσαβγίτες, μια συνθήκη (η εγληματική ροπή) παύει να είναι μόνο αναγκαία αλλά γίνεται και ικανή, πέραν από τα όρια της πιθανοτικής τυχαιότητας, ε! κάτι είναι σάπιο στη Δανιμαρκία, δεν νομίζεις;

 86. Μύγα said

  Ή Χ.Α. είναι το αναλώσιμο μέρος. Δεν θα τους έλεγα φασίστες. Μάλλον χαμηλής νοημοσύνης ζώα με ανάλογα αγελαία ένστικτα και πολιτικοποίηση κεφτέ. Με κάποιους (βαλτούς ?) καθοδηγητές με κάποια νοημοσύνη.
  Η πραγματικοί φασίστες βρίσκονται αλλού.
  Στο δεξιό άκρο της κατοχικής κυβέρνησης.
  Και είναι πολλοί, ισχυροί, καλά δικτυωμένοι και στο απυρόβλητο (για την ώρα).
  Στο σχόλιο 30, ο Thanassis Kontonatsios περίπου το λέει (ευγενικά).

 87. Γς said

  >είσαι 72 χρονών

  Εξήντα τόσο, μικρέ!

 88. physicist said

  #85. — Δεν ξέρω βρε Κιντ, τα προσέχω αυτά γιατί ειδικά με τα σεξουαλικά εγκλήματα ο «σκοτεινός αριθμός» είναι τεράστιος και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την περιπτωσιολογία δεν είναι αξιόπιστα. Κι ύστερα, τι θα άλλαζε στην περίπτωση που ήταν όλοι τους νομοταγείς και ποινικώς άμεμπτοι αν κατά τ’ άλλα εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν το ίδιο Gedankengut που λένε και οι Γερμανοί; Εγώ μη σου πω ότι βλέπω μερικά ΜΜΕ να βρίσκουν μια χαρά ευκαιρία να πουλήσουν και λίγο παραπάνω με το να βάζουν στην ιστορία και μια πρέζα από σεξ κλπ. Κρατάω τις αποστάσεις μου.

 89. Νέο Kid Στο Block said

  Το πιο θλιβερό απ’όλα (εκτός βεβαίως απ’το παιδί που χάθηκε!) είναι το μπακγκράουντ του φονιά. Αυτό θα ήταν όμως -για έναν ευφή (δεχομαι καταχρηστικά ότι υπάρχουν τέτοιοι) «πλανεμένο» άνθρωπο- και το στοιχείο που θα έπρεπε να κάνει εντύπωση και να τον κάνει να πει «Κοίτα,πώς εκμεταλεύονται την ανθρώπινη απελπισία!» και να τους σιχτιρίσει! Το ότι δεν έγινε (ακόμη τουλάχιστον) στον βαθμό που έπρεπε να γίνει είναι και πάλι θετικό. Τελειώσαν οι «πλανεμένοι» και οι «απλοί ψηφοφόροι, όχι ναζήδες!». Ο καθένας φέρει πλέον εξ ολοκλήρου και απολύτως εξατομικευμένη ευθύνη, όσο κι αν το φασιστικό πλύσιμο μυαλού γίνεται εδώ και δεκαετίες (δυστυχώς και ορισμένων πνευματικών ταγών προεξαρχόντων) κι όσο κι αν δεν εντοπίζεται ασφαλώς αποκλειστικά στα καραγκιοζάκια της Χ.Α . Αυτοί είναι η αιχμή του δόρατος αυτή τη στιγμή ,και πρώτα αποφεύγεις και σπας το δόρυ και μετά ψάχνεις για το χέρι του εχθρού.

 90. spyroszer said

  Αυτό το θέμα το συζητάμε και θα το συζητάμε πολύ και στο μέλλον, αφού νομίζω ότι δεν θα ξεμπλέξουμε τόσο εύκολα.
  Έτσι για να μιλάμε με διεθνείς επιστημονικούς όρους:
  Militant Democracy and the Democratic Dilemma
  If democracy is a concept of freedom that guarantees the rights of the individual, then how can it restrict these rights in the name of freedom, even if it is challenged existentially by enemies? This question is generally called the democratic dilemma.
  Militant Democracy is a political and legal structure aimed at preserving democracy against those who want to overturn it from within or those who openly want to destroy it from outside by utilizing democratic institutions as well as support within the population.
  http://igitur-archive.library.uu.nl/law/2008-0613-200256/Bruinsma-publishersversion-Explorations_in_Legal_Cultures.pdf#page=136

 91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  81 – Για ενα Ράϊχ που υποστήριζε οτι θα υπάρχει τα επόμενα 1,000 χρόνια, και με την τρομακτική στρατιωτική ισχύ που είχε, ενας χρόνος (απο την απόβαση στην Νορμανδία,) μάλλον ως συνοπτική διαδικασία εκλαμβάνεται. Η διάρκεια ζωής του κάθε ηγετίσκου, εξαρτάται απο το πόσο χρειάζεται τις υπηρεσίες του η εξουσία, π.χ Σαντάμ Χουσεϊν, Καντάφι, κλπ. Όσο για τους νεκρούς κατα την διάρκεια της ηγεσίας τους, και της ανατροπής τους, παράπλευρες απώλειες τις ονομάζουν, (πώς λέμε κινητικότητα, πάντα βρίσκουν απλές ανώδυνες φράσεις για να ωραιοποιήσουν τις δύσκολες καταστάσεις). Το κεφάλαιο όπως γνωρίζεις δεν έχει πατρίδα, στις κόρες μου έλεγα (μεγάλωσαν πλέον) πατρίς θρησκεία οικογένεια, είναι για τους φτωχούς, οι πλούσιοι έχουν μόνο την οικογένεια.
  Άποψή μου είναι, οτι οι λαοί είναι άβουλοι, και ανέκαθεν κατευθύνονταν, ανάλογα με τα συμφέροντα της όποιας άρχουσας τάξης, απλώς στην σύγχρονη εποχή, είναι πλήρως χειραγωγημένοι, αμφιβάλεις; Ρίξε μια ματιά γύρω σου, δεν κουνιέται φύλλο.
  Βέβαια αυτη είναι η δική μου οπτική, δεν σημαίνει οτι είναι και απολύτως σωστή, (μπορεί να είναι και λάθος) αλλα ρίξε μια ματιά κι απο κεί, δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

 92. spiral architect said

  Σχετικό:

  [….]Αυτές τις ημέρες, ένας άνθρωπος που ΔΕΝ παρακολουθούσε την επικαιρότητα από την Ελληνική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια, αλλά είχε πρόσβαση σε ΜΜΕ του εξωτερικού, στον Ελληνικό εναλλακτικό τύπο και στον τύπο της αριστεράς, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα, ακούει σε επανάληψη από τα κανάλια, όλες τις καταγγελίες εναντίον της Χρυσής Αυγής και των νεοναζί τις οποίες γνωρίζει, έχει διαβάσει, σχολιάσει, αναρτήσει. … Μέχρι πριν από λίγες μέρες αυτά δεν αποτελούσαν θέματα για τα δελτία ειδήσεων (τα ελληνικά, για τα ξένα φυσικά και αποτελούσαν), όχι από έλλειψη στοιχείων όπως αποδεικνύεται λοιπόν, αλλά από έλλειψη βούλησης. Ακόμα και όταν η ίδια συμμορία επιτέθηκε στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, ο σχετικός ντόρος ήταν σχετικά περιορισμένος. […]

 93. sarant said

  92: Καλά λέει.

 94. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  84.Εκπλήσσομαι βαθιά.
  Σεξουαλικό έγκλημα ο βιασμός παιδιού από τον καθηγητή του,το λυκειάρχη,τον κουμπάρο του βουλευτή, το φίλο του σειραγάκη; Και στη συνέχεια,τελείως συμπτωματικά ο ίδιος κατηγορείται για τον άγριο μέχρι αναισθησίας νυχτερινό ξυλοδαρμό των Πακιστανών εργατών γης και τελείως συμπτωματικά μάζευε προχθές, νύχτα, άρον-άρον την «οικοσκευή» από τα γραφεία της χρυσογαυγής στην πόλη, κατέβαζε τα λάβαρα και τα σήματα και σφιχτοκλειδομαντάλωνε το «μέγαρο».
  Δεν είναι κοινά εγκλήματα. Ειδικής βαρύτητας εγκλήματα είναι ,τελούμενα στο πλαίσιο («κανόνες»,ιδεολογία,συναπόφαση, εντολή κλπ) εγκληματικών οργανώσεων.
  Γι αυτό φαίνεται να παλεύει τώρα ,ύστερα κι απόστερα, η δικαιοσύνη:να αποδείξει τη σύσταση εγκληματικών ομάδων με δράση κατά τόπους.
  Το γεγονός ότι πολιτικά βολεύει πράγματι τώρα το ξεδόντιασμα της ΧΑ για την επαναφορά στο μαντρί των δεξιόστροφων ψήφων,είναι άλλο ζήτημα.

 95. physicist said

  #94. — Φυσικά και είναι σεξουαλικό έγκλημα ο βιασμός. Τι άλλο δηλαδή είναι ένα έγκλημα που χρησιμοποιεί τη σεξουαλικότητα ως εργαλείο για την άσκηση βίας; Για ποιό λόγο έχεις την εντύπωση ότι ο όρος που χρησιμοποιώ μειώνει τη βαρύτητα του εγκλήματος;

 96. Yannis said

  Νομίζω ότι ένα «φάρμακο» που δεν αναφέρθηκε είναι η γνώση της Ιστορίας. Οφείλουμε να μελετάμε την Ιστορία και να βγάζουμε συμπεράσματα για το παρόν. Κι οφείλουμε να δείχνουμε και στους άλλους την Ιστορία και μάλιστα με την υπομονή και τον κατάλληλο τρόπο που ταιριάζει με το υπόβαθρο του ακροατή. Αλλά πάντοτε με την ίδια αποφασιστικότητα ενάντια στο φασισμό/ναζισμό/μισαλλοδοξία. Δε θα επεκταθώ σε παραδείγματα, όλοι μπορούμε να σκεφτούμε τέτοια.
  Επειδή οι ιδεολογίες αυτές ποντάρουν στο θυμικό και την άγνοια των εξαθλιωμένων η δουλειά είναι δύσκολη.

  Για ορισμένα ζητήματα που θίχτηκαν παραπάνω:
  75, 78, 82, 84, 85, 88: Μάλλον, τα σεξουαλικά εγκλήματα δεν έχουν μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των ναζί και είναι αρκετά αποπροσανατολιστικό να συσχετίζονται (εκτός αν μια στατιστική μελέτη δείξει κάτι διαφορετικό).
  Αλλά κανείς δε μπορεί να αγνοήσει ότι άλλα εγκλήματα σχετίζονται άμεσα με την ιδεολογία αυτή και οι υμνητές ή οι ιδεολογικοί καθοδηγητές πρέπει να τιμωρούνται από τα ποινικά δικαστήρια. Υπάρχει και αναγνωρισμένο προηγούμενο στην Ευρώπη: αν δεν κάνω λάθος, ο Στράιχερ κρεμάστηκε διότι η δαιμονοποίηση των Εβραίων από τα έντυπά του συνετέλεσε στην πραγματοποίηση του Ολοκαυτώματος, ενώ ο ίδιος δε συμμετείχε ενεργά στο έγκλημα αυτό καθ’ εαυτό.

  90: Εχοντας θυμηθεί τις δίκες της Νυρεμβέργης, όπου το NSDAP, τα SA, τα SS (και άλλες δομές) καταδικάστηκαν ως εγκληματικές οργανώσεις (απόφαση που δεν έχει αναιρεθεί στην Ευρώπη), μου φαίνεται ότι αποφεύγουμε τα διλήμματα και τις (επικίνδυνες κατά την άποψή μου) στρατεύσεις.
  Απλά, όποιος αποδεδειγμένα υμνεί ναζιστές και φέρει σύμβολά τους θα πρέπει να μπαίνει στη φυλακή σαν υμνητής και μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Ασχετα αν τον ψηφίζει κάποιος κόσμος. Κι αν χρειάζεται κάποιοι να κάνουν μηνύσεις, ας αρχίσουν.

 97. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  95.Δεν έχετε ακόμη παιδιά προφανώς, αλλιώς γιατί το παραβλέπετε; (Ρητορική ερώτηση κι ας μη συνεχίζουμε σ αυτό)

 98. physicist said

  #97. — Έφη, τίποτε δεν είναι προφανές αλλά επειδή ξέρω ότι έχεις καλές προθέσεις ας μην το συνεχίσουμε.

 99. δὲν διάβα ὅλα τὰ σχόλια καὶ δὲν ξέρω ἂν ἐπισημάνθηκε, ἀλλ’ἕνα ἄλλο ποὺ συνήθως ἀποδίδουν στὸν Μπρεχτ εἶναι τὸ γνωστὸ τοῦ Martin Niemöller.

 100. Κορνήλιε, όρα #6

 101. #100 ὁρῶ! 🙂

 102. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  96.Συμφωνώ σε όλα. Ναι, εννοείται η διαστροφή της παιδεραστίας δε συσχετίζεται οπωσδήποτε με την ιδεολογία και τη δράση τους αλλά ο τύπος αυτός που εξωφρενικά αναδείχθηκε σε εξέχον κιόλας μέλος της τοπικής κοινωνίας, επιβλήθηκε μέσα από τη ΧΑ, κουκούλωσε τα αίσχη του και τραμπούκιζε ασύστολα σε κάθε ευκαιρία. Από τη μαρτυρία της παθούσας, που το βρήκα τυχαία,ενώ κάτω οι δικοί μου καλά καλά δεν το πήραν χαμπάρι, έφριξα, το έψαξα αναδρομικά και είδα την εξέλιξη μέχρι σήμερα.

 103. spiral architect said

  «Καταδικάζουμε τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται»
  Κουίζ: Από ποιον και πότε πρωτοειπώθηκε αυτό το τσιτάτο;

 104. sarant said

  Α, ωραίο κουίζ -δεν ξέρω. Για να το ρωτάς, θα πω έτσι για πλάκα -κανένας χιτλερικός.

 105. Γς said

  104:

  Πάντως η απάντηση στη γελοιογραφία του Καμίνη στο λίκνο σου είναι αυτή

 106. Γς said

  103:
  Ο γερο Παπανδρέου;

 107. spyroszer said

  103 Ντορα Μπακογιαννη;

 108. Yannis said

  Από κανένα σοσιαλδημοκράτη της Βαϊμάρης;
  Αν και ο γερο Παπανδρέου, γνωστός και ως παπατζής, κάπου το ’43-44 έχει μεγάλες πιθανότητες («σφάζουν τα ΤΑ, δολοφονεί και το ΕΑΜ», ή κάπως έτσι).

 109. maderius said

  μαλλον στον μεσοπολεμο θα εγινε
  αν και η σωστη φραση μαλλον πρεπει να ειναι
  καταδικαζουμε τη βια σε οποιον και αν ασκειται

 110. munich said

  @96
  μακάρι να μπορούσα να συμφωνήσω μαζί σου ότι η γνώση της ιστορίας μπορεί να αποτρέψει κάποιον να ψηφίσει/ να προσχωρήσει/ να συγχρωτιστεί με τη Χ.Α ή άλλα ανάλογα. Η ιστορία γράφεται, ξεγράφεται και ξαναγράφεται τόσο συχνά και από τόσες πολλές σκοπιές που θα βρεις μια εκδοχή της που σε βολεύει δίχως μεγάλη δυσκολία.
  ‘Ασε που ο καλός, ο ιδεολόγος, ο μάγκας ο προσυλιτιστής φασίστας το χει το πιετζντάκι του στη «διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων που στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν αλλά κατασκευάστηκαν από την παγκόσμια σιωνιστική ελίτ που σου πίνει το αίμα» πρώτος όθορ Γκαίμπελς και ακολουθούν συνεργάτες από μεγάλα τάγματα εσωτερικού και εξωτερικού

  Άσε που ο αντισημιτισμός είναι τόσο βαθιά ριζωμένος στο υποσεινήδητο του μέσου γαλουχημένου χριστιανού που είναι εκπληκτικό πόσους, ακόμα και φαινομενικά σκεπτόμενους, πολίτες μπορεί να συναντήσεις που είναι έτοιμοι να πιστέψουν οτιδήποτε αρκεί να «φταιει» η παγκόσμια σιωνιστική ελιτ, ποιος άλλος;

 111. spiral architect said

  Παιδιά, ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιος και πότε το πρωτοείπε, αλλά αυτή η καραμέλα -ειδικά με τα τελευταία γεγονότα- έφτασε στο ξυλάκι και το τελευταίο δεν τρώγεται.
  Πάντως το όργανο των εντεταλμένων οργάνων το διακηρύττει τουλάχιστον από το 2008

 112. sarant said

  Α, δεν είσαι εντάξει, βάζεις κουίζ και νομίζουμε ότι θα μας βγάλεις λαβράκι! 🙂

 113. physicist said

  — Θα πάρετε έναν καφέ;
  — Ευχαρίστως!
  — Με ζάχαρη;
  — Ναι, μια κουταλιά παρακαλώ.
  — Γάλα;
  — Α, ναι, μια σταλιά τη βάζω στον καφέ!
  — Θέλετε και κουλουράκι;
  — Ω, μα βέβαια!

  — Λυπάμαι, ούτε καφέ έχουμε ούτε κουλουράκια.

 114. Earion said

  Κάπως ή κάποιος πρέπει να ευχαριστήσει τους Τούρκους πολίτες που μας στέλνουν τη συμπαράστασή τους (στο 70). Και να θυμηθούμε ότι ο φασισμός δεν γεννήθηκε στην Ιταλία αλλά στη γλυκειά Γαλλία (Sorel, Maurras), πολύ πριν τον Πρώτο Πόλεμο.

 115. Απέραντο Μπορντέλο said

  Κύριε Σαραντάκο, σε ενημερώνω ότι ο τακτικός πελάτης της ιστοσελίδας σου, εθνικομπολσεβίκος καθηγητής Δημήτρης Κιτσίκης παραφρόνησε

  http://endiameseperioche.blogspot.gr/2013/09/blog-post_14.html

  Διάβασε τί γράφει και φώναξε το γιατρό:

  «Ἱκετεύω τὴν Χρυσῆ Αὐγή, χωρὶς νὰ ἀπαρνηθῇ στὸ ἐλάχιστο τὴν ἐθνικοσιαλιστική της ἰδεολογία, νὰ καταλάβῃ ὅτι ὁ φραγκικῆς προελεύσεως ἐθνικισμὸς συρρικνώνει τὸν ἑλληνισμὸ καὶ τὸν ὁδηγεῖ στὴν ἐξαφάνιση. Ἀντιθέτως ὁ οἰκουμενικὸς ἑλληνισμός, δηλαδὴ ὁ ἑλληνοκεντρισμός, στὸν ὁποῖο ὁ ἴδιος ὁ Ἀδόλφος Χίτλερ, ποὺ δὲν ἦταν ἐθνικιστής, ἐπίστευε ἀκράδαντα, εἶναι αὐτὸς ποὺ θὰ ἐπικρατήσῃ ἐπὶ τοῦ πλανήτου καὶ ἐπὶ τοῦ σύμπαντος, διότι ἐκφράζει τὴν ἀπόλυτη ἀλήθεια ποὺ οἱ πάντες ἐπὶ τῆς γῆς ἀναγνωρίζουν. Ἄς ἀντικαταστήσουν στὸ πρόγραμμά τους μία καὶ μοναδικὴ λέξη: ἀντὶ τῆς λέξεως «ἐθνικισμός» νὰ βάλουν τὴν λέξη «ἑλληνοκεντρισμός» . Ἀπὸ Δημοσθένηδες θὰ γίνουν Ἰσοκράτηδες. Ἀπὸ ἀντι-Μυστρᾶδες θὰ γίνουν Μυστρᾶδες. Καὶ ἄν ὁ Πούτιν εἶναι ὁ νέος Φίλιππος τῆς Ὀρθοδοξίας, ἄς εἶναι!
  Δημήτρης Κιτσίκης 14 Σεπτεμβρίου 2013″

  Αλλά έχει και πιό πρόσφατα άρθρα ο Κιτσίκης που αξίζει να διαβαστούν για να καταλάβουν όλοι οι αναγνώστες της ιστοσελίδας σου ότι ο Δελαστίκ και ο Φωτόπουλος δεν είναι οι μόνοι ακροαριστεροί που χαίρονται με την άνοδο των ναζιστών της Χρυσής Αυγής

  http://endiameseperioche.blogspot.gr/

 116. NM said

  Ο Κουβέλης το είπε !
  Εγώ τουλάχιστον απ αυτόν το άκουσα για πρώτη φορά.
  Δηλαδή δεν είμαι σίγουρος ότι δεν το είχα ματακούσει, αλλά τέτοια παπαριά που να τη συγκρατήσεις.
  Σ’ εκείνη την ομιλία του όμως μου τράβηξε το ενδιαφέρον και πρόσεχα, γιατί αποκαλούσε τον πόλεμο του ’97 «ο ατυχής πόλεμος»
  (Οκ το ξέρω ότι ούτε αυτός ο όρος είναι δικός του, αλλά πως να το κάνουμε, κάτι τέτοια σε ξυπνάνε στις ομιλίες).

 117. munich said

  πήγαινες σε ομιλίες του Κουβέλη κ. ΝΜ;;;; Εθελοντικά ή έκανες κάποια έρευνα πχ » η ευεργετική επίδραση του ΚΚΕ εσωτερικού στις αϋπνίες» ;

 118. Για τον Δ. Κιτσίκη έχουμε ξαναμιλήσει.

 119. spiral architect said

  @117: Κορόιδευε εσύ, αλλά να ξέρεις ότι, ο Φωτάρας είναι ψαγμένο παιδί. 😀

 120. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  111. Κι εγώ νόμισα ότι θυμόμουν και τη συνέχεια για την κάθε μορφής βία…»απ όπου κι αν προέρχεται όσο ψηλά κι αν βρίσκεται». Μπα!
  Μοιάζει με το ανέκδοτο που στοιχημάτισαν δυο πόντιοι σε ερωτήσεις γνώσεων αλλά για λόγους δικαιοσύνης ο αγράμματος πλήρωνε 20 , ενώ ο μορφωμένος 100 ευρώ την κάθε χαμένη ερώτηση.Πήρε σερί τριών ερωτήσεων ο γραμματιζούμενος οπότε ο άλλος του λέει δείχνοντας απ το γόνατο προς αστράγαλο του και τ ανάποδο μετά: Απ αδά μέχρι αφκά ξήντα πόντους, απ αφκά μέχρι αδά, ένα μέτρο,τί είναι;
  Λέει με απορία ο ερωτόμενος ότι δεν ξέρει πώς μπορεί μετρώντας από τη μια κατεύθυνση να είναι 60 πόντοι ενώ (το ίδιο) από την αντίθετη να είναι ένα μέτρο, γι αυτό «ας το πάρει το ποτάμι και
  ορίστε τα 100 ευρώ»
  -«Ούτε εγώ ξέρω, πάρε 20 ευρώ!»

 121. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  119.Ψεκασμένο παιδί 🙂

 122. NM said

  #119 Spiral: Ενδιαφέρον θα είχε να δημοσίευαν και τις απαντητικές των υπουργών.

 123. Γς said

  Κι όταν ο Βαλάντης Νταλικέρογλου κάνει την πλακίτσα του στο ΦΒ·

 124. gbaloglou said

  T|o SKAI αναγγέλλει την σύλληψη Μιχαλολιάκου και πολλών άλλων στελεχών της ΧΑ.

 125. Νέο Kid Στο Block said

  Αντιγράφω από σκάι.τζιάρ πάνω σ’αυτό που λέει ο Γιώργος (124.)
  «Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε όλη την επικράτεια σε εξέλιξη. Έχουν ξεκινήσει οι συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

  Μεταξύ των στελεχών, σύμφωνα πάντα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, βρίσκεται και ο επικεφαλής της ΧΑ Νίκος Μιχαλολιάκος.

  Εάν η φερόμενη σύλληψη συνδέεται με την κακουργηματική κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τότε δεν επηρεάζει η βουλευτική ασυλία.»

  Τώρα, αυτό το πράμα λέγεται δημοσιογραφία;;γμτ.. η ..»φερόμενη» σύλληψη;; και τι στο διάτανο σημαίνει «..τότε δεν επηρεάζει η βουλευτική ασυλία»; μάλλον ότι δεν τον καλύπτει ,αλλά ελληνικά είναι αυτά;

 126. spiral architect said

  @124: Ναι, ισχύει, άλλωστε το λένε όλοι οι πεφτοσυννεφάκηδες. 😛
  Αν μη τι άλλο πρέπει να κρατηθούν οι ισορροπίες, να δείξουμε ποια είναι η πραγματική εξουσία, ρε αδερφέ!

  – «Αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω»
  – «Λαγός την φτέρην έσειε, κακό της κεφαλής του»
  – «Χέσε θέατρο και κατούρα παράσταση
  – «Ο φασισμός δεν ορίζεται από τον αριθμό των θυμάτων, αλλά από τον τρόπο που τα σκοτώνει»

 127. spiral architect said

  @126 συνέχεια:

  – «Το Κακό θα ξεκινήσει από έναν τυφλό κι έναν κασιδιάρη»

 128. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  http://www.protagon.gr/
  Text
  Κοίτα που είχαμε κανονίσει πραξικόπημα για σήμερα, αλλά χάλασε το event.
  07:54 28/09/13
  Συνελήφθησαν Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
  09:22 28/09/13

 129. spiral architect said

  Συντέκνισσα, μη βάζεις το αλάτσι του Σταύρου στις πληγές μας. 😛

 130. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  125.καλημέρα
  E χάσαν και τα λόγια τους όσο να πεις.

  -Οι συνταγματολόγοι πιάσανε στασίδι.
  Κατρουγκαλος,Παυλόπουλος και Λοβέρδος (οΘντκν), εκφράστηκαν
  Άμεσα άρση ασυλίας και «δεμένη» η αυτόφωρη διαδικασία.Ενδεχόμενες οι παραιτήσεις και στο βάθος εκλογές.
  Οι βουλευτές αγουροξυπνημένοι παίρνουν θέση.Ο Παπαδημούλης λέει όχι μόνο τον όγκο αλλά και τις μεταστάσεις του.Όχι εκτός νόμου η ΧΑ, αλλά ενώπιον του Νόμου.
  ‘Εξι εντάλματα για βουλευτές αλλά στη ΓΑΔΑ
  οι δύο προς το παρόν.
  Είκοσι επτά ακόμη εντάλματα για άλλους.

  Και η (άθλια) «δημοσιογραφική» ερώτηση στο ράδιο: ΄Εχει μαζευτεί κόσμος ‘εξω από τη ΓΑΔΑ;

 131. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  129. 🙂 Αξάργου το διάλεξα.Ξαργητού.
  Ομοιοπαθητικά 🙂

 132. sarant said

  124-126: Ομολογώ ότι αυτό το νέο δεν το περίμενα, με τις συλλήψεις!

 133. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Για να δούμε τον τρόπο νομιμοποίησης, γιατί τα «καλούπια» αυτής της ενέργειας εκ μέρους της δικαιοσύνης θα μένουν.

 134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 – Γιατι δεν το περίμενες, αυτά δεν έλεγα χθές, οσο εξυπηρετούν τους κρατάνε, οταν δεν, τους εξαφανίζουν. Ρίξε μια ματιά στα παραδείγματα, και ψάξε να βρείς (δεν θα δυσκολευτείς) οσα θέλεις πιο ήσσονος σημασίας, απο τα «μεγάλα» κεφάλια.

  Δεν υπάρχουν οργανώσεις που δεν ελέγχονται ή δεν παρακολουθούνται απο την εξουσία. Όποιος ήταν (η είναι) βαθειά χωμένος σε κάποια οργάνωση πολιτική ή θρησκευτική, γνωρίζει οτι η εξουσία φανερά η διακριτικά, είναι πάντα παρόν.

 135. M. Mich said

  Μια που άρχισαν να ψάχνουν δεν τους θυμίζουμε να ψάξουν και για εκείνη την χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών τον Φεβρουάριο του 2009 που ευτυχώς δεν είχε θύματα εκτός από την ΛΟΓΙΚΗ μια που οι τότε υπεύθυνοι της ΕΛ.ΑΣ είχαν την πιο κάτω άποψη: «Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματικούς της Ασφάλειας δεν αποκλείεται το συμβάν να οφείλεται σε κάποιου είδους αντιπαράθεση – κόντρα μεταξύ των μελών του Δικτύου και ομάδων αναρχικών ή περιθωριακών στοιχείων που κινούνται στην περιοχή των Εξαρχείων.» πηγή άρθρο Xτύπησαν με αμυντική χειροβομβίδα το «Στέκι Μεταναστών» Γιάννης Σουλιώτης Καθημερινή 26/02/2009. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_9_26/02/2009_304905
  Άποψη εξαιρετικά ευφυή, θα συμφωνήσετε μαζί μου, μια και όλοι, από την πείρα μας, ξέρουμε ότι οι «αναρχικοί και οι περιθωριακοί!!!!» αυτού του τόπου κυκλοφορούν ζωσμένοι χειροβομβίδες.
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  135 – Μα δεν άρχισαν να ψάχνουν, ανέκαθεν γνώριζαν, τυλιγμένους σε μια κόλα χαρτί τους είχαν πάντα, όχι η ΕΛΑΣ βέβαια. Θυμήσου την 17 Νοέμβρη, δεκαετίες ολόκληρες. δεν μπορούσαν να την βρούν, και ξαφνικά, μόλις μπήκαν στο παιχνίδι οι εγγλέζοι, σε δυο τρείς μήνες εξαρθρώθηκε. Έτυχε να σκάσει η βόμβα πριν την ώρα της στα χέρια του Ξηρού, όσοι γνωρίζουν απο εκρηκτικούς μηχανισμούς (απο το στρατό όπως κι εγώ) ξέρουν και πώς ΕΤΥΧΕ.
  Κατι παρόμοι έγινε και με τον Μπιν Λάντεν, οταν χρειάσθηκε τον βρήκαν αμέσως.

 137. Yannis said

  110. (Η επικαιρότητα καθυστέρησε το σχόλιό μου…)

  Είναι δύσκολη υπόθεση να πείσεις φανατικούς κι όσους ψάχνουν να βρουν τις αιτίες των δεινών τους σε σκοτεινούς κύκλους. Το σημείωσα.
  Αλλά πέρα από αυτους τους «μέσους πολίτες» υπάρχουν και οι άλλοι «μέσοι» που είναι λίγο πιο δίπλα και που σιγά-σιγά γίνονται βορά των επιτήδειων λόγω άγνοιας, αυτοί που θα ήθελαν να αρθρώσουν ένα λόγο αντίρρησης στο έγκλημα αλλά νοιώθουν απροετοίμαστοι να αντικρούσουν τα χειμαρρώδη ψευδοεπιχειρήματα των ακροδεξιών, οι λάθος πληροφορημένοι που με καλή διάθεση προσπαθούν να αντισταθούν στα ψευδοεπιχειρήματα των ακροδεξιών και, τελικά, βάζουν αυτογκόλ.

  Θα συμφωνήσω στο ότι η ιστορία γράφεται πολλές φορές αλλά τα γεγονότα έγιναν μια φορά και η καλή γνώση τους βοηθάει στη σωστότερη συγγραφή της ιστορίας, η οποία, προφανώς, δεν αρκεί από μόνη της για να σταματήσει τους ΧΑ.

 138. Γς said

  136 @ Λάμπρος

  >Έτυχε να σκάσει η βόμβα πριν την ώρα της στα χέρια του Ξηρού, όσοι γνωρίζουν απο εκρηκτικούς μηχανισμούς (απο το στρατό όπως κι εγώ)

  Υποπτος μου φαίνεσαι κι εσύ.
  Σαν το φίλο μου το Μάκη.

  Τουλάχιστον αν έλεγες κάτι για τον Βίλχελμ Ράϊχ. Ετσι για στάχτη στα μάτια.

 139. sarant said

  Να τι λέει και ο Φώντας Λάδης:
  http://www.avgi.gr/article/1049246/fontas-ladis-simasia-exei-na-akougetai-o-stixos-kai-na-exupiretei-tous-politikous-agones

 140. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  Σήμερα, στην εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Αθήνας και την Ιδρυση του ΕΑΜ, στα Προπύλαια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε με έμφαση:

  Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά. Ισχύουν απόλυτα οι στίχοι του συντρόφου Φώντα Λάδη: «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον»!

 141. sarant said

  Το έλαβε το μήνυμα 🙂

 142. cortlinux said

  Με το SSkai δεν τσατίζομαι τόσο, αλλά με τον Νικόδημο στεναχωριέμαι. Πολύ ρηχή ανάλυση ενός τόσο σοβαρού φαινομένου.

  Ευτυχώς υπάρχει κι ο Καλαμούκης στο ραδιόφωνο που είχε πάρει και συνέντευξη κι από τον ποιητή και το ενημερωθήκαμε πριν την ανάρτηση. Όπως πάντα όμορφη ανάρτηση κύριε Νίκο 🙂

 143. 1926 420 said

  Όκευ εντάξει αυτό σας πείραξε εσάς ένα τρόπο ακόμα να βγάλετε στα λόγια ανθέλληνες τους ψηφοφόρους του κκε; αντί όμως πραγματικά να κυνηγάτε να τσακισεται τον φασισμό τον βοηθάτε και παίζει το παιχνίδι του ΚΑΛΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

 144. sarant said

  143 Καλημέρα. Αν διαβάσετε άλλα άρθρα του ιστολογίου θα δείτε ότι έχετε σχηματίσει σφαλερή ιδέα ως προς την αντιμετώπιση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: