Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πραξικοπηματικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 28 Σεπτεμβρίου, 2013


Σύμφωνα με την αναγγελία (από το Φέισμπουκ ή από το Τουήτερ, δεν θυμάμαι καλά) της Ένωσης Εφέδρων Καταδρομέων, σήμερα πρόκειται να γίνει ή ίσως έχει ήδη γίνει πραξικόπημα, κι έτσι μετά το πραξικόπημα της πιτζάμας (το 1975) θα έχουμε το πραξικόπημα του πληκτρολογίου. Για όποιον δεν πρόλαβε ή δεν θυμάται τα «σταγονίδια» έχουμε γράψει ένα παλιότερο άρθρο, ενώ δεν είναι άσχετος με το θέμα και ο περίφημος Πρόεδρος Ταμέλης. Αλλά ας προχωρήσουμε στα μεζεδάκια μας.

Διευκρίνιση: Εννοείται πως το άρθρο είχε γραφτεί πριν γίνει γνωστή η σύλληψη του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη και των άλλων στελεχών της Χρυσαβγής.

* Ένας φίλος μου που είναι κάπως αυστηρός, μου στέλνει το εξής απόσπασμα από άρθρο του Σκάι (και πολλών άλλων ιστοτόπων, βέβαια, σε σημείο που να μην ξέρεις ποιος αντιγράφει ποιον): Ο κ. Κάουντερ [του κόμματος της κ. Μέρκελ] επανέλαβε την προτίμησή του προς τους Σοσιαλδημοκράτες σε σχέση με τους Πράσινους, επειδή οι πρώτοι διαθέτουν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα και τα περιεχόμενα τους είναι πιο κοντά σε αυτά των Χριστιανοδημοκρατών. Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί, μου λέει ο φίλος μου, αλλά το βρίσκω ανατριχιαστικό.

* Λέγαμε στα προηγούμενα μεζεδάκια για τον άτσαλο τίτλο «Πένθος για τον Μπάγεβιτς» και το κακό δευτέρωσε τούτη τη βδομάδα, όπου είχαμε τίτλους όπως «Θρήνος για τον Ατζαγκούν» (αλλά και «Πένθος για Ατζαγκούν», αλλού). Και πάλι, ο παίκτης δεν έπαθε κάτι ο ίδιος, πέθανε όμως ο πατέρας του -πολύ βαρύ χτύπημα για έναν εικοσάχρονο, αλλά οι τίτλοι δεν νομίζω ότι είναι εύστοχοι.

* Κλίνεται το κρεσέντο; Εγώ θα έλεγα ναι, το ίδιο και ο Νίκος Λίγγρης που το επισήμανε στη Λεξιλογία (όπως και άλλα δυο μεζεδάκια που θα δούμε πιο κάτω), όπως και το κοντσέρτο, του κοντσέρτου τα κοντσέρτα, έτσι και το κρεσέντο, του κρεσέντου, τα κρεσέντα, πολύ περισσότερο που η λέξη έχει ξεφύγει από την ειδική ορολογία των φιλόμουσων και έχει πάρει μεταφορικές σημασίες. Ο υλατζής της Καθημερινής (ή ο συντάκτης) προτίμησε να το αφήσει άκλιτο στο άρθρο του Ν. Μαρατζίδη «Η ώρα του κρεσέντο της δημοκρατίας«, επιλογή συζητήσιμη. Αλλά εντελώς αχώνευτο σουσουδισμό βρίσκω τα λατινογραμμένα στην εξής παράγραφο: Αφού η Χ.A. αποφάσισε να εισαγάγει στην πολιτική ζωή μια κακογραμμένη μεσαιωνική Fanfare, τα πράγματα δείχνουν πως έφτασε η ώρα η Δημοκρατία να απαντήσει με ένα εκστατικό Crescendoπου βασικό σκοπό έχουν θαρρώ να μας δείξουν ότι ο συντάκτης ξέρει πώς γράφεται το κρεσέντο στα ξένα (για το Fanfare, τι να πει κανείς -έχασε και την ευκαιρία για παρήχηση με τον χρυσαβγίτικο φανφαρονισμό).

* Διασκεδαστικότατο λάθος ( ; ) σε άρθρο για τον Ευφυή Έλληνα σε κυπριακή εφημερίδα:

Ξέρω ότι γεννήθηκε στο Βόλο, ότι ο παππούς του Νίκος είναι ο άνθρωπος που είχε μάλλον ένα παρόμοιο δίκτυ νοημοσύνης, τουλάχιστον κάπως έτσι τον θυμάται ο ίδιος. Ε ναι, άμα έχεις μεγάλο δίχτυ πιάνεις πολλά ψάρια, που έχουν φωσφόρο, οπότε τα τρως και γίνεσαι πανέξυπνος. Έτσι εξηγείται.
* Πάλι στην Καθημερινή, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος τα χώνει στον άγιο Πειραιώς: Αν δεν κάνω λάθος, είναι ο ίδιος ιεράρχης που είχε αποκαλέσει τον Πάπα, τον επικεφαλής μιας Εκκλησίας που αριθμεί ενάμισι δισεκατομμύριο πιστούς, παρανόμως εκλεγέντα αιρετικό. Sense of proportions που λένε και οι Άγγλοι.

Όλα καλά, αλλά οι Άγγλοι λένε sense of proportion, όχι sense of proportions.

* Δηλαδή, αν είναι να γράψεις κάτι στα ξένα, τουλάχιστον γράψε το σωστά. Όχι όπως ο κ. Κασιμάτης, που καυχιέται για την αγγλομάθειά του, και έγραψε τις προάλλες looser, δηλαδή διέπραξε το πιο συνηθισμένο ορθογραφικό λάθος στα αγγλικά!

* Ο ίδιος κ. Κασιμάτης έκανε κι άλλο ένα περιεργότατο στραβοπάτημα τις προάλλες, όταν έγραψε για τη «διατύπωση του Πάσχοντος Μανδραβέλη«. Βέβαια, κι άλλοι έχουν γράψει «Πάσχων Μανδραβέλης», θέλοντας να ειρωνευτούν τον φιλελεύθερο αρθρογράφο, αλλά εκείνοι είναι αντίπαλοί του, ενώ ο κ. Κασιμάτης, αν δεν κάνω λάθος, είναι γκρόσο μόντο ομοϊδεάτης του κ. Μανδραβέλη, οπότε πώς να εξηγήσουμε τη μπηχτή; Δεν αποκλείεται βέβαια να σοβεί κάποια αντιζηλία μεταξύ των δύο συναδέλφων, αλλά έχω τη φριχτή υποψία ότι πρόκειται για κάτι απλούστερο. Ο κ. Κασιμάτης δηλαδή νόμισε ότι το Πάσχος στην καθαρεύουσα λέγεται Πάσχων (όπως γέρος – γέρων κτλ.) και θέλησε να το γράψει έτσι για περισσότερη επισημότητα. Όχι όμως, ο Πάσχος δεν έχει σχέση με τον Χριστό Πάσχοντα ή με το ρήμα πάσχω γενικά, είναι χαϊδευτικό του ονόματος Πασχάλης, το οποίο επιχωριάζει στην περιοχή Κοζάνης, απ’ όπου κατάγεται ο κ. Μανδραβέλης, και το οποίο βγαίνει από το Πάσχα, που είναι εβραϊκό δάνειο.

* Στα προηγούμενα μεζεδάκια είχαμε πολλές στρατολογήσεις στη Νομανσλάνδη, τη Χώρα των Ανύπαρχτων. Η γεωπολιτική ισορροπία επιβάλλει λοιπόν να ενισχυθεί και το αντίπαλον δέος, η Χώρα των Αγνώριστων. Το θεάρεστο αυτό έργο ανέλαβε κάποιος υφηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Βήμα τις προάλλες, ο οποίος στο υποχρεωτικό άρθρο εναντίον της κ. Ρεπούση, ανακαλύπτει έναν νέο πολιτικό άνδρα: ο πρωθυπουργός της πιο μεγάλης χώρας, της Κίνας, στη Βουλή των Ελλήνων μίλησε στους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου στα Αρχαία Ελληνικά, το ίδιο ο Ζισκάρ ντε Σταίν, άλλοι πολλοί  σοφοί. Κι έτσι ο Ζισκάρ ντε Σταιν θα ενωθεί με τη Στρατιά των Αγνώριστων. Όσο για τον κ. υφηγητή, μου προκαλεί κατάπληξη ότι για να επιτεθεί στην κ. Ρεπούση και να παινέψει τα καλά του ελληνικού πολιτισμού δεν διστάζει να επικαλεστεί…. απόψεις του Αδόλφου Χίτλερ!! Αλλά βέβαια ο Χίτλερ ήταν φιλέλλην, όπως έλεγαν οι δοσίλογοι στην Κατοχή!

* Ότι το ελληνικό παράρτημα του Yahoo έχει περιπέσει σε γενική ανυποληψία και κατά καιρούς αναδημοσιεύει κάθε λογής τερατολογίες και απιθανότητες, το ξέραμε κι έχουμε γράψει αρκετές φορές. Ωστόσο, ποτέ δεν είσαι βέβαιος ότι έπιασες πάτο και ένα νέο ρεκόρ ξεπεσμού καταγράφτηκε τις προάλλες, όταν πρόβαλαν σαν πραγματική είδηση ένα παλιό (και κρύο) ισλαμοφοβικό ανέκδοτοΜουσουλμάνος, λέει, ζήτησε από αθηναίο ταξιτζή να κλείσει τη μουσική διότι στον καιρό του προφήτη δεν υπήρχε μουσική. Και τότε ο ετοιμόλογος ταξιτζής τον πέταξε έξω, διότι στον καιρό του Προφήτη δεν υπήρχαν αυτοκίνητα. Κι αυτό παρουσιάζεται ως είδηση! Που είναι και εντελώς ηλίθιο δηλαδή, αφού κι ένα μικρό παιδί ξέρει ότι μουσική υπήρχε και παραϋπήρχε και στον καιρό του Μωάμεθ και πολύ παλιότερα. Και μετά αναρωτιέστε γιατί ψηφίζει ο κόσμος Χρυσή Αβγή.

stour

* Ένας φίλος μου στέλνει τη φωτογραφία αριστερά, που δημοσιεύτηκε χτες το πρωί στο skai.gr και με ρωτάει αν η έκφραση του προσώπου του κ. Στουρνάρα ταιριάζει ή όχι με τη λεζάντα. Εσείς τι λέτε;

* Ακόμα ένα στιγμιότυπο σχετικά με τους αναλογικούς τύπους και τα σύνθετα του -άγω. Από τον τοίχο του συγγραφέα Χ. Χωμενίδη στο Φέισμπουκ:

Εγώ πάντως εάν αναπαρήγαγε κείμενό μου η Χρυσή Αυγή με εγκωμιαστικά σχόλια, θα σταματούσα να γράφω. Οριστικά.

Η μπηχτή είναι για δυο κείμενα, του Γ. Δελαστίκ και του Τ. Φωτόπουλου, που θεωρήθηκε ότι «αθωώνουν» τη Χρυσή Αβγή και που τα αναδημοσίεψε η συμμορία στον ιστότοπό της με επαινετικές αναφορές σε «έντιμους αριστερούς». Αλλά εδώ θα εστιαστώ στον τύπο «αν αναπαρήγαγε» που είναι βέβαια εξόφθαλμο λάθος. Ή θα πεις «αν αναπαρήγε» στα δυσκοίλια, ή «αν αναπάραγε» χρησιμοποιώντας τον αναλογικό τύπο. Το λάθος του Χωμενίδη αποδεικνύει κατά τη γνώμη μου ότι οι δυσκοίλιοι τύποι είναι καταδικασμένοι να σβήσουν, διότι αντίκεινται στο γλωσσικό αισθητήριο του Έλληνα: αν δεν μπορεί να τους μάθει ούτε κάποιος που ζει από τα γραφτά του τότε πώς έχουμε απαίτηση να τους χειρίζονται γιατροί, μηχανικοί, τραπεζικοί υπάλληλοι; Βέβαια, κι αυτός ο ευλογημένος, θα μπορούσε να διαλέξει τον δρόμο της γκαμήλας, που πάει ανάμεσα στον δυσκοίλιο τύπο και στον στιγματισμένο αναλογικό τύπο, να χρησιμοποιήσει ένα συνώνυμο: αν αναδημοσίευε κείμενό μου… Που είναι και πιο σωστό, διότι το «αναπαράγω» μπορεί να σημαίνει και αναπαραγωγή με φωτοτυπίες, ενώ το αναδημοσιεύω είναι αναμφίσημο.

* Για να μη λέτε ότι τα μαργαριτάρια των Συριζαίων τα θάβω, ιδού ένα θλιβερό μαργαριτάρι του Δημ. Παπαδημούλη, που το εντόπισε ο φίλος Θρασύμαχος χτες. Από την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος» (κάποτε θα γράψουμε για το θέμα αυτό -πάντως τουρκικό κράτος δεν υπήρχε όταν άρχισαν οι διωγμοί των Ελλήνων).

Λέει λοιπόν ο κ. Παπαδημούλης στη Βουλή στις 17.9.2013 (εδώ το αρχείο doc, στη σελ. 45)

“Αλλά το γεγονός ότι η τότε γενοκτονία δεν αναγνωρίστηκε, δεν τιμωρήθηκε από το διεθνή παράγοντα, διευκόλυνε να γίνουν κι άλλες γενοκτονίες. Υπήρξαν και οι γενοκτονίες που προηγήθηκαν, όπως αυτή των Αρμενίων και των εβραίων. Κι όταν κάποιοι στρατηγοί της Βέρμαχτ είπαν στο Χίτλερ το ’39, μήπως το παρακάνει με την εκκαθάριση των εβραίων, τους είπε: «Ποιος θυμάται τους Αρμένιους και τους Έλληνες;». Επομένως κάνουμε πάρα πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε, που ανακαλούμε την ιστορική μνήμη και διδασκόμαστε, γιατί είμαστε ένα έθνος με ρίζες χιλιετιών, που έχει στη διαδρομή του και νίκες και ήττες”.

Πολύ σωστά σχολιάζει ο φίλος Θρασύμαχος: Όποιος βρει πού και πότε είπε ο Χίτλερ «Ποιος θυμάται τους Αρμένιους ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;» κερδίζει μια σειρά τόμων του Λιακόπουλου.

* Στις αρχές του μήνα είχα δημοσιεύσει εδώ ένα άρθρο για τη δήθεν μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας και άλλες τέτοιες βλακείες. Τις προάλλες η σπαμοπαγίδα τσάκωσε ένα σχόλιο σ’ αυτό το άρθρο. Το σχόλιο δεν το είδατε διότι το χρηστώνυμο του σχολιαστή ήταν άκρως υβριστικό (για μένα), οπότε το έκοψα. Ύστερα όμως που το διάβασα σκέφτηκα ότι είναι πολύ εγωιστικό από μέρους μου να σας στερήσω τέτοιο παραλήρημα κι έτσι βάζω τον λίκνο προς το ίδιο ακριβώς σχόλιο όπως δημοσιεύτηκε σε ένα (οΘντκ) ιστολόγιο. Σας προειδοποιώ όμως ότι έχει και Ανδρομέδα μέσα, και λεξάριθμους, και ανθέλληνες, και μασόνους, οπότε απολαύστε υπεύθυνα.

* Αν δεν σας έφτασε αυτή η δόση, ιδού και μια εμβριθής ανάλυση των τοπωνυμίων της Ρόδου, και για επιδόρπιο λίγος «Οίνος θερινός«, που ελπίζω να μη σας χτυπήσει κατακούτελα. Καλό σαββατοκύριακο και προσοχή όταν βγαίνετε στο δρόμο: αν δεν βγουν τα τανκς του πραξικοπήματος, υπάρχει φόβος να σας έρθει στο κεφάλι κανένας δημοσιογράφος, από αυτούς που πέφτουν απ’ τα σύννεφα μαθαίνοντας τις διασυνδέσεις της Χρυσαβγής!

Advertisement

185 Σχόλια προς “Πραξικοπηματικά μεζεδάκια”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Αφού διάβασα την ανάρτηση του αιλινοχαοβαρεμένου, το ιστολόγιό του, κάπου κάτω αριστερά, με προέτρεψε να πιέσω τη φωτογραφία ενός Ικάρου με τη λεζάντα: «ΕΜΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΟΥΜΕ !!!»
  Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν να παγώσω κάμποσα πίξελ στη Ντελ οθόνη μου και να ψάχνω για μάστορα σαββατιάτικα. 😦
  Αχ, βρε Σαραντάκο τα λίκνα σου μ’ έκαναν να χάσω τη σύλληψη του κασιδιάρη και το άρμεγμα του λαγού στο γιατάκι.

 2. Κόκκινος Πλανήτης said

  Καλημέρα,
  ΠΡΟΣΟΧΗ στους 3 τελευταίους λίκνους, έκαψα τα ματάκια μου με νετρίνο-naser!
  Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση πέτυχε: Τους έβγαλε από τα ιδρύματα και τους έβαλε μπροστά στα κομπιούτερ τους!

 3. spiral architect said

  Έκτακτο:
  Έπειτα από απηνή καταδίωξη από ειδικά οπλισμένες μονάδες και με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων Κ9 συνελήφθη ο Λαγός.

  Εκ του Γραφείου Τυπου της ΕΛ.ΑΣ.

 4. aelios100 said

  Σε φόρμα πάλι.Άρα όλα πέρασαν.Μπράβο! Ας παθαίνουμε το κατιτίς μας πού και πού,ώστε να το φιλοσοφούμε λιγάκι,αλλά,όμως, να γινόμαστε καλά!
  Ωραία τα μεζεδάκια.Όταν βάζεις μεζεδάκια,με ανεβάζεις,το χαίρομαι,διασκεδάζω!
  Το άγω και τα παράγωγα αυτού,ναι,να μην το χρησιμοποιούν όσοι δεν το έχουν εμπεδώσει.Όσοι το ξέρουμε,μπορούμε να το χρησιμοποιούμε σωστά.Κάτι πρακτικό: όταν χρησιμοποιούν το -αγαγ,να ξέρουν ότι είναι για μια φορά.

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  Βέβαια, οι πρωινές συλλήψεις καθιστούν εντελώς ανεπίκαιρα τα καημένα τα μεζεδάκια, τι να κάνουμε.

  1-2: Ναι, θέλουν λίγη προσοχή οι λίκνοι στο τέλος!

 6. ΠΑΝΟΣ said

  Βγήκε Αελιος100,από κάποιο μέιλ μου,αλλά είμαι ο ΠΑΝΟΣ!!

 7. MK said

  Αουτς! (διάβασα ένα το «σχολιασμό» για το λεξάριθμο)…

 8. sarant said

  Έκανα το εξής σχόλιο στο Φέισμπουκ:
  Χωρίς καμιά διάθεση να υπερασπιστώ την εγκληματική συμμορία που τα στελέχη της συνελήφθησαν το πρωί, αναρωτιέμαι: τι εμποδίζει να συλληφθούν αύριο καμιά δεκαριά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή ο ΓΓ του ΚΚΕ, που όπως είπε ο Βορίδης μπορεί και να είναι εκτός συνταγματικού τόξου;

 9. spiral architect said

  Υπάρχουν ακόμα υφηγητές στα Πανεπιστήμια, ή η (οθντκ) εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τους έφερε ξανά πίσω; 🙄
  (ΓουΣού ανάλαβε δράση)

 10. spiral architect said

  @8: Έλα ντε! 🙄

 11. Άρτεμη said

  Μα γιατί από τη στιγμή που έμαθα για τις συλλήψεις σκέφτομαι ετούτο; http://www.youtube.com/watch?v=aHgf-l4Y60w

 12. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  11. Ακριβώς!
  Ετοιμαστείτε να δούμε τους χαυγίτες να παρελάυνουν «εθελουσίως» και «ηρωικά» στη ΓΑΔΑ και τα καναλοράδια να χορταίνουν με εικόνες και τσιτάτα που θα ταϊζουν στόμα-στόμα το πόπολο

 13. ΠΑΝΟΣ said

  #8
  Ν.μου τι είν’ τούτο;

 14. #8
  Το ότι διώκονται οι αυτόφωρες εγκληματικές πράξεις, αλλά (σε μια δημοκρατικά ευνομούμενη χώρα) όχι οι ιδέες.

 15. Ομολογώ πως δεν περίμενα τόσο γρήγορες εξελίξεις (κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά-πολλά χρόνια φυσικά). Πρώτη σκέψη (εντάξει, μετά την αναμενόμενη χαιρεκακία): μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια για την κυβέρνηση, αφενός η πυγμή του μετριοπαθούς κέντρου (και καλά) για μόστρα στους νοικοκυραίους, αφετέρου οπλοστάσιο για το μέλλον (βλ. 8). Η γενική εικόνα δηλαδή: μάλλον απαισιόδοξη.

 16. Gpoint said

  Απ’ ότι κατάλαβα ήταν να μην επανεμφανισθεί ο μεγάλος Πάμπλο στα γήπεδα, έστω και σε ματς κυπέλλου, τέζα τα χρυσαβγάκια Που να δεις τι έχει να γίνει μόλις παίξει σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, θα της φύγει η τρόικα της Ανχέλας Μέρκελ

 17. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Να θυμόμαστε τους όρους:
  Εγκληματική ομάδα
  ή εγκληματική οργάνωση.
  Τρομοκρατική ομάδα
  ή τρομοκρατική οργάνωση.

  Μόλις κάλεσαν σε συμπαράσταση και διαμαρτυρία τους χαύγουλους.
  -Για πέντε (5) ανθρωποκτονίες, για τυφλές επιθέσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και βόμβες ακούω ‘οτι εμπεριέχει το κατηγορητήριο και ότι ο αρχηγός τα διηύθυνε όλα αυτά.

  -Πεφτοσυννεφάκηδες, ευκαιρία να συστήσετε κόμμα

  ΥΓ. σκέπτομαι ότι ο φασισμός καλύτερα να αναλύεται στις εκφάνσεις του: εγκληματίες,μαχαιροβγάλτες,φονιάδες, καταστροφείς, υβριστές,μισάνθρωποι, αμοραλιστές κλπ (κοινώς καθάρματα)

 18. sarant said

  15: Κάπως έτσι. Βέβαια, πρέπει να περιμένουμε, τα πράγματα είναι ρευστά.

 19. munich said

  @8
  Νομίζω ότι δεν έχετε λόγω να φοβάστε κάτι τέτοιο, από τα ρεπορτάζ που διάβασα και χωρίς να ξέρω όλες τις λεπτομέρειες. Η εισαγγελία μετά την μελέτη των στοιχείων αποφάσισε ότι τα άτομα αυτά έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση, άρα πρόκειται για ποινικό δίκαιο και όχι για πολιτική δίωξη. Είναι αυτό που σχεδόν όλοι ζητούσαμε , εφαρμογή των νόμων. Άλλο τώρα που η χρονική στιγμή βολεύει και την εξουσία…
  θα είχατε να φοβόσαστε για το ΣΥΡΙΖΑ εφόσον η ΧΑ ετίθετο εκτός νόμου ως κόμμα, κάτι που θα άνοιγε το δρόμο και για άλλες απαγορεύσεις κομμάτων

 20. munich said

  …εκτός κι αν γνωρίζετε κάτι για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εμείς οι κοινοί θνητοί δεν γνωρίζουμε (φέρουν όπλα παράνομα, πουλάνε προστασία σε μαγαζιά, βαράνε κουκουέδες, μετανάστες, ελληναράδες, δίνουν εντολές για εκτελέσεις κτλκτλ)

 21. spiral architect said

  Oι ομελέτες καλούν σε συμπαράσταση διαμαρτυρίας.
  Αλλά …. αν και διαθέτουν το πιο σημαντικό, τάγματα εφόδου με γεωγραφική εξάπλωση (όπως ακριβώς και οι ναζί), δεν έχουν σε καμιά περίπτωση τον δεύτερο βραχίωνα της φασιστικής ισχύος, το κίνημα. Δεν υπάρχει ούτε μία διαδήλωση που να έχουν ως τώρα πετύχει. Ακόμα και οι συγκεντρώσεις τους για τις «εθνικές εορτές» τους, οι Θερμοπύλες και τα Ίμια, σε καμιά περίπτωση δεν είναι αντίστοιχες ενός κόμματος με τα ποσοστά της ΧΑ. Δυό και τρεις χιλιάδες μαζεύει εύκολα η Ανταρσύα κι ας μην έχει βουλευτές! 😉

 22. Σύντομο πρώτο σχόλιο: πολύ καλό κείμενο, σε αντίθεση με αυτό του Λαζαρίδη, που ήταν πραγματικά προχειρότατο!

 23. spiral architect said

  Tάγματα εφόδου άλλων εποχών. 😉

 24. Φωτοτυπάκιας said

  Γιατί έπρεπε να γίνουν 4 δολοφονίες, δεκάδες απόπειρες ανθρωποκτονίας, εκατοντάδες άλλες επιθέσεις και τραυματισμοί, καθώς και αμέτρητο πλήθος διαφόρων άλλων ποινικών αδικημάτων, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 25 ετών, για να επέμβει επιτέλους η δικαιοσύνη;
  Πιστεύω ότι κάποιοι (ΗΠΑ, Ε.Ε.) τράβηξαν πολύ δυνατά το αφτί της Κυβέρνησης και απαίτησαν έντονα να λάβει επιτέλους μέτρα. Από μόνη της η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα έκανε τίποτα. Δεν έχω πάντως εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί στη συνέχεια σωστά αυτό το σοβαρό θέμα.

 25. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  24. το αστικό κράτος φοβήθηκε τις ρωγμές του.

 26. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, να δούμε τι θα γίνει.

 27. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Αναδιπλώνεται ο κόσμος στη μαυρίλα.
  Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί αλλά είδα τώρα αυθόρμητη συνάξη ελεύθερων, δίκαιων ανθρώπων (έτσι θα τους πω επειδή τα συνθήματα ήταν μόνο αντιναζιστικά, αντιφασιστικά) που ξεκίνησαν από την πλατεία για το κέντρο (ή τη ΓΑΔΑ;).

 28. ANGELIKI said

  EMEIS PANTVS, AYRIO UA PERPATHSOYME SYN GYNAKSI, ANDRASI KAI TEKNOIS!

 29. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  23.Spiral Architect, αεί γεωμετρείς. Βάστα πριν κουζουλαθούμε ολότελα! 🙂
  -Νάτα, νάτα τα μαντάτα:
  http://www.iefimerida.gr/node/123832#ixzz2gBMmsxIc
  «ενιαία στάση του Συνταγματικού Τόξου..»;
  Τι τόξα και ξετόξα; πρόεδρε του πασοκ ,αντιπρόεδρε της κυβερ και καθηγητά Συνταγματικού;
  Έχουν στάση τα τόξα;

 30. Gpoint said

  #29
  Μη τα βάζετε με τον βουπαί, κυκλοφορούν και θαυμάστριές του !

 31. spiral architect said

  Βεβαίως κι έχουν:
  Ενα πλήρες σύστημα τοξοβολίας αποτελείται από:
  – το τόξο
  – τη χορδή
  – τα βέλη
  – τον στόχο
  και κυρίως
  απ’ τον τοξοβόλο. 😉

 32. NM said

  και «Νύχτα κρυστάλλων»; Επιτέλους, λίγο φαντασία ρε Φαήλο !

 33. Μαρία said

  9
  Υφηγητής το ’72, επίκουρος το ’82, γεννημένος την … 4η Αυγούστου του 1932, γράφει στο μπλογκ του 🙂

 34. NM said

  Ωχ! τι έγραψα; «Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» ήθελα να πω βεβαίως.

 35. ππαν said

  Ευκαιρία που έχασε η αριστερά, έστω η αριστερά της ΔΗΜΑΡ, όταν βρέθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης..
  Κατά τα άλλα, επιτέλους

 36. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>η έκφραση του προσώπου του κ. Στουρνάρα ταιριάζει ή όχι με τη λεζάντα (;)
  -Μα πώς το πέτυχε τόσο; ίδια «Τζοκόντα 2013»

 37. aerosol said

  Ο «Οίνος θερινός» του τελευταίου λίκνου είναι… ε, είναι…
  Δεν… δεν μπορώ! Τα λόγια γλιστράνε μέσα στον καμμένο μου εγκέφαλο.
  Είναι τόσο εθιστικό που δεν κρατήθηκα και άκουσα και το «Πρωινό στον Τερκενλή» («Breakfast at Tiffany’s»).
  Μετά έκλαψα πικρά για την κατάντια μου. Καταραμένε Σαραντάκο, διαφθορέα ψυχών και ώτων!
  😀

 38. physicist said

  … τα περιεχόμενα τους είναι πιο κοντά σε αυτά των Χριστιανοδημοκρατών

  Ο/Η μεταφραστής/μεταφράστρια φαίνεται να μετέφερε αυτούσιο το γερμανικό deren Inhalte.

  Σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις, η χαρά μου για την ταπείνωση αυτών των ξεδιάντροπων παραείναι μεγάλη για να κάτσω να σκεφτώ νηφάλια, και το ξέρω ότι κακώς κάνω αλλά τι να γίνει. Μόνο να έχουν βάση οι κατηγορίες γιατί αλλιώς θα γίνουν γκράντε ρεντίκολο κι άντε να τα μαζέψεις.

 39. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Πιστόλι, περίστροφο, καραμπίνα, σφαίρες και 43.100 ευρώ έκρυβε στο σπίτι του ο Μιχαλολιάκος
  http://www.iefimerida.gr/node/123851#ixzz2gBiSmVvk
  μα τόσα χιλιάρικα σπίτι είναι να μην τα φυλάει με καραμπίνα; 🙂

 40. Γς said

  9:
  >ΓουΣού ανάλαβε δράση

  Τι δράση;
  Δεν πήρα χαμπάρι από όσα έγιναν.
  Κι ευτυχώς που δεν είμαι βουλευτής της ΧΑ.
  Θα με έκαναν τσακωτό στο κρεβάτι.
  Σαν τον Ρεμ, την νύχτα των μεγάλων μαχαιριών, που μπούκαρε ο Χίτλερ στο δωμάτιό του και τον έπιασε με δύο νεαρούς.

  Εγώ πάντως με την κυρά μου ήμουν

 41. spiral architect said

  @40: Οϊ ρε, ρώτησα αν στα χρόνια σου υπήρχαν υφηγητές στις σχολές και στα τμήματα και πότε αυτοί καταργήθηκαν. 😉
  (όσο για το τελευταίο, ήδη το ξέρουμε, γάτο αρσενικό δεν έχεις αφήσει στο κατόπι σου)

 42. Άρτεμη said

  40 Τί το ήθελες κι’ εσύ να της πεις «κλείσε την τηλεόραση»; 😉

 43. Γς said

  41:
  Ναι, βγάλε μου κουδούνια τώρα.
  Δεν έχεις συνειδητοποιήσει νομίζω τη σοβαρότητα της κατάστασης.

 44. Άρτεμη said

  Γς μέσα στον χαμό το μόνο που μπορώ προσωπικά να κάνω είναι να σε καμαρώνω 🙂

 45. Γς said

  42:

  -Κυρία, κυρία η τηλεόραση τρώγεται;
  -Οχι Τοτό, γιατί;
  -Να ο μπαμπάς μου είπε στη μάνα μου χτες «κλείσε την τηλεόραση και κάτσε να τη φας»

 46. Yannis said

  9, 41. Οι υφηγητές και οι διατριβές επί υφηγεσία καταργήθηκαν με τον 1268/82. Οσοι γιατροί είχαν ανακηρυχθεί υφηγητές άλλαξαν τις πινακίδες των ιατρείων τους σε «άμισθος επίκουρος καθηγητής» (το προέβλεπε νόμος). Οποιος τώρα δηλώνει υφηγητής (ελληνικού ΑΕΙ) είναι σαν να λέει ότι είναι ζωντανό απόλίθωμα.

  Οσο για την επικαιρότητα, ας παρακολουθήσουμε προσεκτικά και ας ελπίζουμε να μην επαληθευτούν οι φόβοι του Νικοκύρη και του Φυσικού.
  Ας ετοιμάσουμε όμως και το τσαντάκι με κάλτσες, εσώρρουχα, ξυριστικά κι άλλα απαραίτητα 🙂

 47. physicist said

  http://www.skai.gr/news/politics/article/242817/suriza-anamenetai-na-zitisei-ti-suglisi-tis-olomeleias-tis-voulis/

  Δεν πρόκειται για αβλεψία, οι άνθρωποι το επαναλαμβάνουν πολλές φορές στο άρθρο: ο Σύριζα θα ζητήσει τη σύγκλιση της Ολομέλειας, τη σύγκλιση του Συμβουλίου και την ασυμπτωτική σύγκλιση της συνάρτησης Ζήτα του Ρήμανν.

 48. Yannis said

  48. Οι συντάκτες μπορεί να εννοούν ότι όλοι θα γέρνουν προς την ίδια μεριά 🙂

 49. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα. Είπα να πάρω απόσταση από τα γεγονότα και βγήκα να ψωνίσω!

  33: Πού τα βρίσκεις!

  47: Υπάρχει και η σύγκλειση των οδοντιάτρων.

 50. physicist said

  #48. — Σκέψου λέει τι θα γίνει αν ο Θ.Π. και ο Ε.Β. καθήσουν και οι δύο στην ίδια μεριά ενός φορτωμένου γαϊδάρου. Ή αν πάνε να συγκλίνουν με μεγάλη ταχύτητα προς το ίδιο σημείο.

  (ΟΚ, να μη λαϊκίσουμε και λίγο, σαββατιάτικα;)

  #49(γ). — Δεν την ήξερα τη σύγκλειση, Νικοκύρη, τώρα τη γούγλισα και το μόνο που κατάλαβα είναι ότι έχει να κάνει με γνάθους και τέτοια.

 51. Άρτεμη said

  Σήμερα τί να πω, μετά τις συλλήψεις; Άρχισαν τα όργανα ή ξύπνησαν τα όργανα;

  Βγάλανε ανακοίνωση και οι «αδελφοί κύπριοι»: Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) θα ήθελε να καταδικάσει τις παράνομες διώξεις του Αρχηγού του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, βουλευτών, στελεχών και μελών του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος.» από http://news247.gr/eidiseis/koinonia/elam_katadikazei_tis_paranomes_diwkseis_ths_xryshs_ayghs.2431805.html
  Βοήθειά μας

 52. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  23. Κάθε εποχή με τα συντάγματα, τα τάγματα και τις εφόδους της:

  Νέα έφοδος στις συντάξεις
  http://www.efsyn.gr/?p=122656

 53. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  Ελπίζω ο Δένδιας να έχει δυνατό άσσο στο μανίκι γιατί όσες κατηγορίες κατά της ΧΑ έχουν ακουστεί ως τώρα από τα ΜΜΕ δεν θα φτουρήσουν. Ίδωμεν…

 54. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  50.γ. υπεβλήθησαν σε δακτυλοσκόπηση στη ΓΑΔΑ, ο αρχηγός και τα μέλη της ΧΑ ( στο Mega η ρεπόρτερ)

 55. sarant said

  54: Έτσι δεν λέγεται αν σου παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα;

 56. physicist said

  #54, #55. — Ό,τι έγραφα πως σε μένα, που δεν έχω ξανακούσει τη λέξη, δεν ήταν σαφές αν το δάχτυλο είναι το αντικείμενο της διαδικασίας ή το όργανο με το οποίο γίνεται. Το ψαχτήρι με διαφώτισε κάπως αν και το πρώτο χτύπημα είναι από ένα αστροβαρεμένο σάιτ που λέει πως πρόκειται για έγχρωμη φωτογράφηση της αύρας των δακτύλων.

  Προχωρημένες μέθοδοι, λέμε.

 57. spiral architect said

  @54: Μπας και είπε για κολονοσκόπηση;
  (τσάμπα θα’ναι, ας πάει και το παλιάμπελο)

 58. Μαρία said

  54
  Σε ορθοσκόπηση ήθελες να υποβληθούν; 🙂

 59. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  54,55,56: Κάποιοι κύριοι με πρόβλημα προστάτη ίσως χαμογέλασαν περίεργα με το ρεπορτάζ του Μέγκα. 🙂
  Λοιπόν, δακτυλοσκόπηση η λήψη αποτυπωμάτων, δακτυλική εξέταση το… άλλο.

 60. sarant said

  59: Έτσι, κοινώς πιανάκι.

 61. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Η ταπεινότητά μου δεν είχε ούτε αντίρρηση ούτε αμφιβολία 🙂 🙂

 62. physicist said

  Βέβαια, όταν λέμε ότι κάποιος βολιδοσκοπεί, δεν εννοούμε ότι εξετάζει τις βολίδες αλλά ότι ρίχνει βολίδες για να βγάλει συμπέρασμα, ε; Δηλαδή μη βγάλουμε και παλαβούς αυτούς που άκουσαν δακτυλοσκόπηση και πήγε αλλού ο νους τους. 🙂

 63. spiral architect said

  Αμαρτίαι γονέων και η Ουράνια …

 64. spiral architect said

  @29: Περί τόξων και βελών. 😀

 65. sarant said

  Aχ αυτοί οι δημοκρατικοί τοξότες!

 66. Γς said

  52:
  ΟΚ, συντάγματα, τάγματα.
  Τις συντάξεις, να χαρείς, τι τις ήθελες;

  54:
  Εντάξει υπάρχουν κι τέτοιες δακτυλοσκοπήσεις του προστάτη.
  Δακτυλοσκόπηση, κολποσκόπηση και … ανασκολόπιση.

  Θυμάμαι έναν απαίσιο γιατρό που με έφερε στο αμήν και τον πλάκωσα στο ξύλο!
  Μαζεύτηκαν γιατροί, νοσοκόμες κι έσπευσα να φύγω πριν πλακώσουν και τα εκατά.

  Αλλά όταν άκουσα να φωνάζει «Με προπηλάκισε» γύρισα πίσω και του είπα:
  -Μπα, ξέρουμε και το προπηλακίζειν, ε; Την άλλη φορα θα σου μάθω και το ανασκολοπίζειν!

 67. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Τοξικά ζητήματα

 68. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  66.>>δακτυλοσκοπήσεις του προστάτη.
  Νομίζω το κατηγορητήριο περιλαμβάνει και περιπτώσεις προστασίας! 🙂

 69. 47
  Υποθέτω πως η εικασία Σύριζα = Σύγκλιση Ρίμαν Ζήτα είναι παρετυμολόγηση, καθότι παραλείπει το ριζοσπαστικό αίτημα να βρεθεί επιτέλους μια ρίζα του ζήτα εκτός ευθείας! 😉

 70. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  62.Την ομφαλοσκόπηση μην ξεχάσουμε

 71. Με αφορμή την απάντηση του Ανδρομέδιου (ή όποιου τέλος πάντων από το ιστολόγιο «ΕΛΛΗΝ και ΧΑΟΣ») βλέπω πως υπάρχουν πολλά που δεν καταλαβαίνω σε αυτόν τον κόσμο.
  Δεν κατηγορώ τον Ανδρομέδιο για κάτι, γιατί ως εκεί που άντεξα να διαβάσω μιλούσε για σοδομισμό μασόνων από μασόνους σε στοές ή κάτι τέτοιο, αλλά μου δίνει έναυσμα να παρατηρήσω:

  Την επίδειξη ανωτερότητας με αναφορά στο σοδομισμό του αρσενικού συνομιλητή δεν την αντιλαμβάνομαι ακριβώς, ιδίως όταν γίνεται από ομοφοβικά άτομα. Προφανώς το ότι εγώ θα είμαι ενεργητικός και εσύ παθητικός, με κάνει να νιώθω ανώτερος, διότι προφανώς είμαι σεξιστής. Ως εδώ υπάρχει μία γραμμή. Όταν όμως το λέει κάποιος ο οποίος θεωρεί την ομοφυλοφιλία παρέκκλιση νομίζω πως επιχειρηματολογεί εναντίον του εαυτού του, καθώς είτε ενεργητικός είτε παθητικός είναι ένας άνδρας, παραμένει ομοφυλόφιλος ή έστω αμφιφυλόφιλος. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θέλει να είναι. Ακόμη και αν είναι. Βέβαια θα σου πει κάποιος πως το να γαμάς δείχνει πως είσαι άντρας. Χμ.

  Τί κάθομαι και σκέφτομαι θα μου πείτε…
  Απλά φαντάζομαι συζητήσεις με Χρυσαβγήτες.

 72. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  70.για 62 🙂

 73. physicist said

  #69. — Γεια σου Μιχάλη με τα ωραία σου, τα μερακλήδικα!

  #70. — 🙂

 74. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63784175

  Να περιλήφθηκε στο κατηγορητήριο για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας των χουρσαύγουλων;

 75. Μια και τυπικά μιλάμε για μεζεδάκια πάντως, πάρτε έναν Φύρερ Πριντς (δηλαδή).

 76. Μπεγλής said

  Μήπως πρέπει να μην χαιρόμαστε;Μήπως έρχεται η σειρά μας που λέει και ο αριστερός ποινικολόγος;

  http://tokokkino.blogspot.com/2013/09/blog-post_7632.html

 77. physicist said

  #75. — Δύτη, μήπως έγινε καμια κοπυπαστή;

 78. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  Μπήκα μέσα να δω τι καινούργιες αντι-ινδοευρωπαϊκές ιστορίες θα μου σερβίριζε η Άρτεμις/Άρτεμη/Αρτέμιδα (πρόσφατη η συζήτηση 🙂 και έτσι έμαθα για τις συλλήψεις πρωϊνιάτικα. Βλέπω όμως τόση κατήφεια που ακόμα και εγώ αιφνιδιάστηκα κι ας πιστεύω ακράδαντα πως την 3η/4η φάση του εμφύλιου δυστυχώς δεν την γλυτώνουμε και η συντριπτική πλειονότητα των σχολιαστών εδώ μέσα (του Νικοκύρη συμπεριλαμβανομένου) είναι εδώ και καιρό έτοιμοι να βρεθούν στη μια του πλευρά. Τόσο πολύ πόρωση πια… Τελικά κάπως έτσι κατάντησε ο Δελαστίκ να γράφει αυτά που έγραψε… 😦

 79. sarant said

  75: Και το επεξηγεί, πρίγκιπας Φύρερ!

  78: Όχι κατήφεια, αμηχανία πες. Αυτό καθαυτό το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης κι ο Μιχαλολιάκος είναι… στη μπουζού παραδέχομαι ότι μου προκαλεί χαρά.

 80. Εγώ πάντως για τις συλλήψεις των χρυσαβγών χαίρομαι πολύ, και θεωρώ πως σίγουρα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα.

  Ακόμα και αν θεωρήσουμε πως δεν άλλαξε κάτι στην ουσία της καθημερινότητας του μέσου Έλληνα, επειδή συνεχίζει να μαστίζεται από τη μνημονιακή πολιτική, είναι νομίζω μεγάλη υπόθεση το ότι από σήμερα ένας μετανάστης ίσως νιώσει λιγότερο φοβισμένος να πάει στην αστυνομία για να καταγγείλει επίθεση εις βάρος του, ίσως ένας μαθητής σχολείου να ντραπεί λιγάκι μεθαύριο να πάει με τη μαύρη μπλούζα στο σχολείο, και ήδη βλέπουμε πως οι αλλοτινοί θιασώτες της θεωρίας των «δύο άκρων», έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών. Δεν τα λες και ασήμαντα αυτά!

  Επιτρέψτε μου και να σας αναρτήσω και το σχετικό μου σημερινό στάτους στο ΦΒ:

  Η σχέση συστήματος και ΧΑ μου θυμίζει κάτι τύπους αντικοινωνικούς, γεμάτους μίσος, που εκπαιδεύουν σκυλιά τύπου ροντβάιλερ κτλ και τα κάνουν επίτηδες άγρια και αντικοινωνικά σαν κι αυτούς γιατί γουστάρουν να προκαλούν τον τρόμο στους γείτονες.

  Αν όμως καμια φορά το ροντβάιλερ δαγκώσει ένα γειτονόπουλο, και γίνει πχ αφορμή να πληρώσει κανένα μεγάλο πρόστιμο ο ιδιοκτήτης, ο ίδιος δεν θα διστάσει να ξυλοφορτώσει τον σκύλο του μέχρι θανάτου, αυτόν που με τόσο κόπο και τόση υπερηφάνια είχε εκπαιδεύσει για φύλακα.

  Αυτό έγινε σήμερα.

 81. physicist said

  Νίκο, Δύτη, δεν είναι απαραίτητα μεζεδάκι: δείτε το παρακάτω χωρίο από το άρθρο του Σπήγκελ στο #77, η έμφαση δική μου:

  Laut Zeugenaussagen von Mitgliedern der Chrysi Avgi wird Michaloliakos parteiintern als «Führer-Prinz» bezeichnet. Der 56-Jährige sei der mächtige Mann in der Organisation. Er erteile sämtliche Anweisungen an die Schergen der Partei und wisse über alle Aktivitäten Bescheid.

  Μάρτυρες φέρονται να είπαν ότι «Führer-Prinz» είναι το χαϊδευτικό του Ν.Μ. στο εσωτερικό της οργάνωσης.

 82. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (79) Αμηχανία γιατί:
  α) Κατά βάθος πιστεύει κανείς πως όλη η δεξιά (από όπου αποφασίσει να την ορίσει, ΝΔ και πέρα ή ακόμα και ΔΗΜΑΡ και πέρα 🙂 είναι όλοι τους κρυφοφασίστες οπότε οι διώξεις ενισχύουν κατά βάθος το φασισμό (από κάποια από τα συμφραζόμενα πιο πάνω αυτό κατάλαβα);
  β) Ο «ιερός» σκοπός του να πέσει το μνημόνιο και οι «γερμανοτσολιάδες» μνημονιακοί πήγε πίσω λόγω των συλλήψεων (άλλη ερμηνεία από όσα διάβασα από ορισμένους κι ας μην χρησιμοποίησαν αυτές τις λέξεις επακριβώς, τις χρησιμοποιεί η αριστερά).
  γ) Όλα είναι στημένα για να μπορέσει να βάλει φυλακή σε 2η φάση η κυβέρνηση την ηγεσία της Αριστεράς έχοντας το άλλοθι πως πρώτα έβαλα φυλάκα το ακροδεξιό θεριό που η ίδια έθρεψε (αυτό προκύπτει σα λογική συνέχεια αυτών που είπες εσύ Νίκο);
  Εγώ προσωπικά (και επειδή είπαμε πως δυστυχώς τον θεωρώ τον 3ο/4ο γύρο δυστυχώς αναπόφευκτο) θα χαρώ χωρίς καμμία πισινή/αμηχανία/κατήφεια με τη σημερινή μέρα. Τουλάχιστον όταν οι δικοί μου άνθρωποι βρεθούν στη μέση κάποια από αυτά τα αποβράσματα δεν θα είναι ανάμεσα σε όσους τους απαιτήσουν να επιλέξουν πλευρά. 🙂

 83. Μαρία said

  78
  Μια που σε πετυχαίνω, γιά δώσε μια εξήγα. Έχετε χουντοβασιλική παράδοση ή πρόκειται για νεότερο φαινόμενο;
  http://www.mavris.gr/3625/aktinografia-xa/
  Εκλογική γεωγραφία
  Σε χαμηλότερο γεωγραφικό επίπεδο ανάλυσης κατά νομό, αποδεικνύεται ότι η ΧΑ συγκέντρωσε υψηλότερα ποσοστά επιρροής, σε περιοχές με πληθυσμούς αρβανίτικης καταγωγής.

 84. Νέο Kid Στο Block said

  Μεζεδακάρα είναι! Το Spiegel αντιγράφει το ελληνικό που μιλάει ξεκάθαρα για την «Αρχή του ενός ηγέτη» δηλαδή το αλάθητο και τελεσίδικο του Ηλιθίου ή άλλως «Fuerherprinzip» ( Το ότι το Σπίγκελ δεν κατέχει τον σωστό όρο, δεν είναι κατακριτέο (αν και θα έπρεπε να τον ξέρει…) μιας και αποδίδει το ελληνικό κείμενο)

 85. physicist said

  #84. — Μα ποιος αντέγραψε από ποιον;

 86. sarant said

  82: Κάνεις λάθος σε ό,τι αφορά το μνημόνιο/αντιμνημόνιο. Το να φύγει από τη μέση η ΧΑ [βέβαια, ακόμα δεν το είδαμε και Γιάννη το βγάλαμε] θα εξυγιάνει την πολιτική αντιπαράθεση. Η ΧΑ λειτουργούσε τοξικά.

  84: Έτσι λέω κι εγώ.

 87. Μαρία said

  Χα, χα, την πάτησε και το Σπίγκελ!

  Ο Fuhrerprinzip Μιχαλολιάκος τώρα και σε οικονομική συσκευασία
  http://left.gr/news/o-fuhrerprinzip-mihaloliakos-tora-kai-se-oikonomiki-syskeyasia

 88. Νέο Kid Στο Block said

  Φυσικέ, ο Giorgos Christides του Σπίγκελ λέει: «…Laut Zeugenaussagen von Mitgliedern der Chrysi Avgi wird Michaloliakos parteiintern als «Führer-Prinz» bezeichnet. Der 56-Jährige sei der mächtige Mann in der Organisation. ..α»
  Προφανώς οι Zeugenaussagen των μελών-καρφιών (πολύ καρφιά αυτοί οι χρυσάβγουλοι! γουστάρωω!!) μιλούσαν για το Φύρερ πριντσίπ κι όχι για πρίγκηπες και πριγκηπέσσες!
  (so long και o «έγκυρος» καθρέφτης… 😆 )

 89. Νέο Kid Στο Block said

  87. Μαρία, και το λεφτ τζιαρ πάντως λάθος το πιάνει το θέμα. To Φύρερπριντσίπ δεν είναι προσφώνηση,αλλά Αρχή.

 90. physicist said

  #88. — Κιντ, το ξέρω τι έγραψε ο Χρηστίδης αλλά μου εξηγείς πόσο πιθανό είναι να ανέφεραν τα ούγκανα τη λέξη Führerprinzip, ακριβώς έτσι στα γερμανικά, και να παράκουσε κάποιος δημοσιογράφος; Ο οποίος δημοσιογράφος ήξερε αρκετά γερμανικά ώστε να καταλάβει το Prinz αλλά ήταν τόσο άσχετος ώστε δεν του πήγε το μυαλό αλλού; Κι ακόμα, πώς γίνεται να κατασκευαστεί η πατάτα που μετατρέπει μιαν αρχή λειτουργίας της οργάνωσης σ’ ένα χαϊδευτικό όνομα;

  Δεν με νοιάζει να υπερασπιστώ το Σπήγκελ, όπως θα μου (την) πεις οπωσδήποτε 🙂 αλλά αν είναι μεζεδάκι, πρέπει να έχουμε κι ένα αξιόπιστο σενάριο για το πώς έγινε μεζεδάκι.

 91. spiral architect said

  Μεγαλειώδη υποδοχή στο κελλί ετοιμάζει στον Ηλία Παναγιώταρο ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Γαμημένες Αλβανικές Κωλοτρυπήδες»
  (τουιτερικόν)

 92. Νέο Kid Στο Block said

  90. Τώρα ,μου ζητάς να εξηγήσω-υποθέσω τι ακριβώς είπε το ούγκανο-καρφί (ΠΟΛΥ καρφιά αυτοί οι χρυσάβγουλοι ρε παιδιάα!!) στις ανακριτικές αρχές;:-) Τέλος πάντων,θα το κάνω και θα υποθέσω ότι κάποιες βασικές καταστατικές αρχές με παραδοσιακή (χιτλερική) εσάνς ,έ! μάλλον θα τις κατείχαν. Αρα το λαθος είναι δημοσιογραφικό, στην απόδοση. Τώρα έγινε πρώτα στην Ελλάδα και το πήρε έτοιμο ο Χριστίντες(αυτό δείχνει το λινκ του Δυτη) , ή το απέδωσε ο Χριστίντες λάθος, πού να ξέρω; 🙂

 93. physicist said

  #92. — Χμ, καλά. Εκτιμώ τη φιλότιμη προσπάθειά σου αλλά δεν έχω πεισθεί σε ό,τι αφορά τον ρουν των γεγονότων. 🙂

 94. sarant said

  90-92: Μάλλον ο δημοσιογράφος είδε απρόσεχτα το καταστατικό της ΧΑ που είχε δημοσιεύσει η ΕφΣυν

  91: 🙂

 95. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (83) Έχει ψωμί αυτή η ιστορία αλλά δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή να τα (αντι)γράφω σε ένα τάμπλετ από συζήτηση προ μηνών αλλού. Περιληπτικά και εντελώς στατιστικά με εξαιρέσεις όχι απλώς άτομα αλλά χωριά 😉 υπάρχει μια δεξιά-βασιλική-συντηρητική παράδοση. Οι λόγοι προφανώς κοινωνιολογικοί και ίσως και Τατοϊκοί ;-). Για τους ψήφους της ΧΑ στα χωριά μας η εξήγηση είναι ένας χαρισματικός ντόπιος… 😦

 96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  95. >>χαρισματικός ντόπιος.
  -Ομορφάαντρας;
  🙂

 97. Νέο Kid Στο Block said

  Μαρία και Χασάπη, δεν ξέρω για ποιες περιοχές ακριβώς μιλάτε (ούτε μπαίνω να δω! δεν είμαι περίεργος εγώ, κι ούτε και καρφί σαν τις χρυσαβγοκοτούλες 🙂 ) πάντως στα δικά μου τα μέρη στα αρβανιτοχώρια στη Λοκρίδα ήταν παλιά ,οπου ελιά και Κώτσο-βασιλιά. Από Γιώργο Παπαδόπουλο,λίγα πράματα. 🙂
  (αλλά τώρα μιλάω για πριν 20 χρόνια.. δεν ξέρω τι γένεται σήμερα)

 98. Και επειδή μόλις είδα τον τελευταίο λίκνο με τον Θερινόν Οίνο και πέθανα στα γέλια, επιτρέψτε μου να αλλάξω λίγο το θέμα συζήτησης και να ποστάρω αυτό, προσφέροντας σας γνώση και διασκέδαση την ίδια στιγμή: 😀

 99. Μαρία said

  97
  Απ’ το λίκνο του Μαυρή:
  Πχ. στη Μάνδρα 13,6%, τη Μαγούλα 12,4%, τη Φυλή 12,9%, τα Σπάτα και το Κορωπί 13% (Αττική), στα Δερβενοχώρια 16,4% και στην Τανάγρα 12% (Βοιωτία), στο Μαρμάρι 12% (Ν.Εύβοια), στην Άνδρο (Γαύριο, Μπατσί) 13,4% (Κυκλάδες), στο Κρανίδι 11,5% και στην Ερμιόνη 10,8% (Αργολίδα), στο Σοφικό 18,5% (Κορινθία), στην Τροιζήνα 11,4% και το Αγκίστρι 11,3% (Α’ Πειραιώς) και στη Σαλαμίνα 13% (Β’ Πειραιώς).
  95
  Και στο Σοφικό πόσοι άραγε χαρισματικοί κυκλοφορούν! Ο Μπούκουρας πάντως είναι αρβανίτικο επώνυμο.

 100. Μπεγλής said

  Με χειροπέδες ΤΩΡΑ στα δικαστήρια Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος, Λαγός.(βίντεο)

  http://tokokkino.blogspot.gr/2013/09/blog-post_468.html

 101. sarant said

  Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;

 102. Γιώργος Πρίμπας said

  θέλεις να Χ Α Ρ Ε Ι Σ… αλλά είναι χαρμολύπη γιατί σκέφτεσαι τον Παύλο Φύσσα και μετά,
  πολύ μετά όμως, έρχεσαι και γιατί διαβάζεις και τούτα: http://www.bankwars.gr/2013/09/%CE%9F%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%9D%CE%B5%CF%8C%CF%82-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AD/
  και το μυαλό σου πάει αλλού: λες να ήρθε η ώρα η συστημική ΧΑ να δώσει στο σύστημα την πνοή που χρειάζεται ενόψει ίσως των πιο δύσκολων αποφάσεων τους που επίκεινται;
  Ίσως ο ποιο χαρούμενος από όλους να είναι ο ‘χέρι-χέρι’.
  Και το σύστημα καλά κρατεί.

 103. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Πού χάθηκε κείνος ο λεβέντης ο υπουργός εργασίας κλπ, ο συνταγματοκαθηγητής (οΘντκν) Λοβέρδας που λεγε (και τί δεν έλεγε) ότι η ΧΑ είναι αυθεντικό κίνημα και ακτιβιστές;
  * προς Μαρία, πώς θα βρούμε στο πανεπιστήμιο πόσοι φοιτητές πέρασαν από τα έδρανα του τμήματός του;Έχω χαζέψει με κάτι που μου είπαν ,ότι δεν το διαλέγουν αυτό το τμήμα στο Πάντειο παρά ελάχιστοι ή καθόλου.Αλήθεια;

 104. Μαρία said

  103
  Δεν έχω ιδέα για τον αριθμό των φοιτητών. Το τμήμα όμως αυτό είναι απ’ αυτά που καταργήθηκαν.

 105. Φωτοτυπάκιας said

  Νόμιζω ότι οι χειροπέδες στα χέρια τους πάνε πολύ. Ο Πριτσφύρερ πήγε να σηκώσει τα δυο χεράκια του ως ένδειξη αγωνιστικού φρονήματος, αλλά του τα κατέβασαν αμέσως οι φρουροί του. Τους έπεσε λίγο ο τσαμπουκάς ή μου φάνηκε; Διέκρινα ένα τρέμουλο στη φωνή τους ή κάνω λάθος;
  (103) Αμ ο άλλος ο τηλεδημοσιογράφος που έλεγε για συνεργασία της ΝΔ με τη σοβαρή Χρυσή Αυγή; Δεν πολυφαίνεται ούτε κι αυτός.
  Πάντως με τον φασισμό και τους φασίστες δεν τελειώσαμε ακόμα.

 106. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  104.Ευχαριστώ.Ενώ το ΄χα ακουστά, το ξέχασα από τα νεύρα μου.Μου είπαν και για κάτι (αναπόδεικτες,αλλά η συνέχεια το επιβεβαιώνει,) βρωμιές με ζητήματα στο υπ.υγείας κι αποδαιμονίστηκα.
  Στο σχέδιο του Π.Δ:
  «Το Γενικό Τμήμα Δικαίου του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών καταργείται και τα μέλη του διδακτικού όσο και του διοικητικού προσωπικού θα ενταχθούν στα υπόλοιπα Τμήματα του Παντείου

 107. Ηλεφούφουτος said

  Εγώ πάντως σήμερα μόνο χαί-ρο-μαι.
  Για το γιατί βλ. και Στέλιος 80.

  Γιατί η έκπληξη για την απήχηση της ακροδεξιάς στους Αρβανίτες;

  Εθνικιστικές υπερβολές δε βλέπουμε γενικότερα σε όσους νιώθουν να αμφισβητείται η εθνική τους καθαρότητα ή σε όσους είναι ας πούμε στην περιφέρεια ενός έθνους;
  Και προσωπικά αν το πας, Χίτλερ (Αυστριακός με βάσιμες υποψίες για καταβολές από σλαβικές έως και εβραϊκές), Ναπολέων (Κορσικανός), Λεπέν (Βρετόνος), Ζιρινόφσκι (κατά δήλωσή του με καταγωγή από μητέρα Ρωσίδα και πατέρα …δικηγόρο). Για να μην το πάμε και σε άλλα επίπεδα, π.χ. ιεροεξεταστής Τορκεμάδα (από Εβραίους προσήλυτους) ή τους διάφορους ομοφοβικούς γκέι.

  Άσχετο ίσως αλλά από τα μικράτα μου θυμάμαι ότι οι Αρβανιτες στον περίγυρό μου χαίρονταν με τα τότε λερναία τύπου Κόλλια http://www.palaiobibliopolio.gr/%CE%91%CF%81%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CE%B9-%CE%97-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CE%A4%CF%89%CE%BD-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-p-8949.html
  που ετυμολογούσε τον Κάδμο από το αλβανικό, λέει, «καντ εμί» ή κάπως έτσι, που σημαίνει «είμαι η μία και μοναδική φυλή» ή κάτι τέτοιο.

 108. Ηλεφούφουτος said

  107 αμ τον Φράνκο απ τη Γαλικία πού τον πας;

 109. Μαρία said

  107
  Δεν ισχύουν αυτά για τους Αρβανίτες. Συμμετείχαν στην επανάσταση και επάνδρωσαν το «πρότυπο βασίλειο». Για τους Βλάχους μάλιστα.

 110. ios said

  8: Μπράβο!!!!! Αυτό ακριβώς σκέφτηκα μόλις διάβασα τις ειδήσεις…. Επιπλέον, και αν δε με απατά η μνήμη μου, ο Χίτλερ έγινε καγκελάριος αφού πρώτα είχε φυλακιστεί και αφού πρώτα η Βαϊμάρη συνεχώς έγερνε όλο και πιο δεξιά κραδαίνοντας στις μάζες των μικροαστών νοικοκυραίων το φόβο των κομμουνιστών.

 111. Ηλεφούφουτος said

  Ναι, αλλά προσβολές δέχονταν διαρκώς ότι δεν είναι πραγματικοί Έλληνες.

 112. Yannis said

  110. Πάντοτε αναποτελεσματικοί στην Ελλάδα…
  Πρέπει να μπει και δεύτερη φορά στη φυλακή ο ΝΜ για να του ανοίξει ο δρόμος της εξουσίας 🙂

  Και χωρίς αστεία: Απ’ όσα έχω ακούσει ως τώρα, δε βλέπω τα τρανταχτά στοιχεία που θα στείλουν τους συμμορίτες στη φυλακή για πολλά χρόνια. Ας ελπίσουμε να τα έχουν οι εισαγγελείς. Αλλιώς θα είναι άλλη μια success story.

  Απορία: Στην επαρχία δεν έγιναν εγκληματικές ενέργειες; Γιατί έγιναν συλλήψεις μόνο στην Αθήνα;

 113. Άρτεμη said

  78 Ελπίζω να μήν είμαι εγώ αυτή…

 114. Μαρία, το ερώτημα είναι τι ψηφίζουν οι Αρβανίτες, ή αν συσπειρώνουν την ψήφο των άλλων εναντίον τους;

 115. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  112.Κάπου στα πολλά που λέχθηκαν,είδα να γράφεται σε υπότιτλο ότι «ο Λαγός τηλεφώνησε στο Μιχαλιάκο αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα» . Προφανώς κάπως έχουν συγκεντρώσει τα στοιχεία και συντέθηκε το κατηγορητήριο. Είπανε και για κάποια στοιχεία «από το βαλιτσάκι» της ΕΥΠ.

 116. Πάνος με πεζά said

  Αν ήταν ταινία, θα λεγόταν «Τη μέρα που χορτάσαμε κουτόχορτο»…

  Η Ελληνική Αστυνομία των περιπολικών χωρίς βενζίνη, σε αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Δικαιοσύνη των εκατοντάδων παραγραφών, λόγω παρέλευσης χρόνου, κατάφεραν και «δέσανε» (τι εμετική έκφραση κι αυτή…) κατηγορητήριο για τα ηγετικά στελέχη του φιλοναζιστικού κόμματος, ενώ με ταχύτατους ρυθμούς θα ερευνηθούν και οι λογαριασμοί των εν λόγω, για διακίνηση μαύρου χρήματος, ως οι μόνοι, άλλως τε, λογαριασμοί Ελλήνων βουλευτών όπου θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο…

  Ως απόγονος Μακρονησιώτη, για να βοηθήσω, να ψάξω τουλάχιστον μήπως βρω κανένα ξερονήσι, αλλά για Εθνικόφρονες; Μήπως αυτό που αναδύθηκε στο Πακιστάν, τίποτα;

 117. Μαρία said

  114
  Το ερώτημα το διατύπωσα στο 83 και το απηύθυνα στον Αρβανίτη του μπλογκ 🙂

  112
  Έγιναν π.χ. και στο Ηράκλειο.

 118. Yannis said

  115. Αυτό το άκουσα κι εγώ. Δεν είναι δα και κάτι σοβαρό για στοιχείο. Αν ο Λαγός είχε τηλεφωνήσει πριν τη δολοφονία και μετά από αυτή στο Μιχαλολιάκο, κάτι θα ήταν. Τώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι πληροφόρησε το Φύρερ ότι ένας συμπαθών έκανε μια τρέλλα.
  Αν πραγματικά το βαλιτσάκι έχει πιάσει κάποιες συνομιλίες με εντολές του Φύρερ για τη δολοφονία, είναι άλλο πράγμα. Να δούμε…

  Απορία άλλη: Και αν διαλυθεί η ΧΑ, ποιος θα κληρονομήσει το έμψυχο (και καλογυμνασμένο) υλικό της; Υποθέτω οι εγγύτεροι συγγενείς, όπως έγινε με τους Ταγματαλήτες.

 119. Yannis said

  117. Μπά; Για δώστε πηγή. Ψάχνω εδώ και ώρα.

 120. sarant said

  Πάντως δεν θα πλήξουμε 🙂

 121. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  118. Ε καλά, δε θα μας τα πουν και όλα 🙂
  Έχουμε μέρες για το σήριαλ.

 122. Yannis said

  121. Αρχικά, εξεπλάγημεν ότι πλήξαμε τη ΧΑ, τώρα δεν πλήττουμε, ελπίζω στο τέλος να μη γλείφουμε τις πληγές μας 🙂

 123. Απέραντο Μπορντέλο said

  Να είμαστε δίκαιοι: Ο ναζιστής Κασιδιάρης είχε προβλέψει από το βήμα της Βουλής ότι οι Εβραίοι θα τον χώσουν στην Φυλακή, παρέα με δολοφόνους, μαχαιροβγάλτες, βιαστές και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Δείτε αυτό το βίντεο του μισού λεπτού και θα πειστείτε

  Ακούγεται ότι ειδικά τον Κασιδιάρη που είναι ωραίο παιδάκι, δεν θα τον βάλουν στην Έχτη Πτέρυγα που είναι οι βίπ (Λαυρεντιάδης, Τσοχατζόπουλος κλπ.) αλλά σε κελί με λαθρομετανάστες ποινικούς για να τον βιάσουν και να τον κάνουν αδερφή.

  Μήν σάς φαίνετε τρελό αυτό που σάς λέω, κ. Σαραντάκο, κρατήστε το στο σκληρό σας δίσκο και θα με θυμηθείτε σε 1 βδομάδα που θα προφυλακιστούνε οι ναζιστές.

 124. Μαρία said

  119
  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=532074

  Μια απ’ τις δικογραφίες αφορά και τα βολιώτικα αυγά.

 125. Yannis said

  122. Mea culpa. Το σχόλιό μου ήταν με αφορμή του Νικοκύρη στο 120.

  121. Δεν τα μπορώ τα σήριαλ. Μάλλον, θα πάρω το DVD για να δω όλα τα επεισόδια μαζεμένα 🙂

  123. Λέτε να σεβαστούν το σταυρό στο μπράτσο του και να μην του δώσουν ηρωίνη του καταδιωκόμενου ήρωα;

  124. Ευχαριστώ! Την είχα ξεχάσει αυτή την είδηση.

 126. Μαρία said

  125
  Τσιμπάνε έναν εδώ π.χ. Χανιά άλλον εκεί π.χ. το μπάτσο του Καραϊσκάκη στο Αγρίνιο. Οψόμεθα.
  http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=388454

 127. Yannis said

  126. Μαριδάκια…
  Πραγματικά, θα δούμε.

 128. 119: Πήγαινε στο Ηράκλειο (από τον Τάλω)

 129. Μαρία said

  128
  Πήγα χτες 🙂

 130. Yannis said

  128, 129: Μαρία, μάλλον, εμένα πληροφορούσε 🙂
  Ευχαριστώ Στάζυμπε. Πάντοτε καλά πληροφορημένος!

  Καληνύχτα!

 131. spiral architect said

  Το ζήτημα είναι να έχουν δέσει καλά τις κατηγορίες για να είναι ικανές να σταθούν στο δικαστήριο και να μην καταρρεύσουν, κάνοντας τότε τους ΧΑβγήτες (για άλλη μια φορά) ήρωες.
  Βέβαια, κατά πως δείχνουν τα πράματα και ύστερα απ’ το σούσουρο των τελευταίων ημερών στα κανάλια, η εξουσία έστυψε και θα πετάξει τη λεμονόκουπα που λεγόταν ΧΑ, βγάζοντας άλλο άσσο απ’ το μανίκι της με σκοπό να μαζέψει τα πεπλανημένα πρόβατα στο μαντρί.
  (π.χ., προχθές πήρε το μάτι μου τον Καρατζαφύρερ με τον πιο στρογγυλεμένο λόγο 😉 στο Σταρ)

  Η δουλειά ήταν προμελετημένη, καρφωτή και λαδωμένη, γιατί από ένα σημείο και μετά τα ΧΑβγήτικα καϊνάρια δρούσαν με μεθόδους νύχτας και ύστερα απ’ τη δολοφονία Φύσσα το πράμα δεν καλυπτόταν με τίποτα. Την επόμενη μέρα της δολοφονίας κάποιοι φώναζαν: «Πρέπει να βρείτε τρόπο να μη σας πιάνουν στο στόμα τους», αλλά μάλλον ήταν αργά.

  @103: Για όσους ανησυχούν για την υγεία του Λοβέρδα, πλροφορώ ότι, χτες το πρωί είχε πάρει βόλτα τα κανάλια σαν (οθντκ) συνταγματολόγος μοιράζοντας τις παπάτζες του για τις ενδεχόμενες εκλογές

 132. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

  χρονοβόρα η ανάγνωση και ο στοχασμός 130 σχολίων του ΣΑΚΣΕΣ ΣΤΩΡΗ

  συγκινητικό το Resist Greece Pavlos Fissas’ in anisina

  από τους/τις 425.981 αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους της Χρυσής Ομελέτας ούτε 300 δεν ανταποκρίθηκαν στο ουράνιο κάλεσμα στη ΓΑΔΑ και λέγεται πως ένα 4% από δαύτους πέρασαν στην σφαίρα επιρροής του μνημονιακού κόμματος του Σαμαρά επειδή αντιμετωπίζει σωστά την ΧΑβγή

  είμαστε πάνω από τριάντα χιλιάδες στην αντιφασιστική διαδήλωση την Τρίτη

  εμάς φοβούνται και όχι τις Βρυξέλλες

 133. Γς said

  131:
  Πάντως ο Κούγιας μας προετοίμασε για «ε ρε γλέντια».

 134. spiral architect said

  Ενδεικτικά: […] Η ΝΔ ήταν αυτή που έκανε την αποφασιστική στροφή αλλάζοντας το τοπίο. Η δολοφονία έβαλε τέλος στους εσωτερικούς προβληματισμούς για το αν θα προσπαθήσουν να μειώσουν τη ΧΑ επαναπατρίζοντας μέρος της εκλογικής τους βάσης ή να την «εξημερώσουν» ενόψει μιας πιθανής απώτερης πολιτικής συνεργασίας. […]

 135. Yannis said

  Καλημέρα.

  131. “Πρέπει να βρείτε τρόπο να μη σας πιάνουν στο στόμα τους”
  Κι έδειχνε τόσο στενοχωρημένος χθες βράδυ που δεν τον άκουσαν τα παιδιά…
  Ο άλλος, ο Μπάμπης, εμφανίστηκε πουθενά; Ή είναι απασχολημένος να μαζεύει τους «σοβαρούς»;

 136. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

  (83 και πολλά άλλα) Τελικά τα e-mail που σου στέλνει το φατσοβιβλίο αποδεικνύονται χρήσιμα αν έχεις χώρο να τα κρατάς – τρόπο να εντοπίσω τι είχα γράψει δεν έβρισκα μέχρι που μου έκοψε να ψάξω στο inbox μου… 🙂 Οπότε copy-paste με μερικές αλλαγές-προσθήκες από τον Ιούλιο:

  Ιστορικά οι φάρες ήταν πιο συντηρητικές και από την εμφάνιση της βασιλείας στη νεώτερη Ελλάδα φιλοβασιλικές. Αυτά σα γενικές παραδοχές – με όλες τις ενδιάμεσες καταστάσεις ως και το άλλο άκρο να εμφανίζονται (αλλά να μην αλλάζουν γενικές στατιστικές – π.χ. τα μερικά χωριά εξαίρεση ή ο μιξαρβανίτης Λιθοξόου που είναι στο άλλο άκρο του πατριωτισμού). Αλλά διαφοροποιήσεις εμφανίστηκαν και γεωγραφικά – π.χ. οι Αρβανίτες της Ν. Ελλάδας ήταν ως επί το πλείστον φιλοβασιλικοί στον εθνικό διχασμό – νομίζω πως αυτοί της Θράκης ήταν βενιζελικοί (για προφανείς λόγους). Για τους ελάχιστους της Μακεδονίας θα υποθέσω πως και να ήταν βενιζελικοί πριν το ’22 μετά θα έγιναν βασιλικοί (στα πλαίσια της κόντρας ντόπιων-προσφύγων για τις ανταλλάξιμες γαίες). Για την Ήπειρο δε ξέρω – ίσως να ισχύει κάτι παρόμοιο με αυτό της Δ. Μακεδονίας ίσως και όχι γιατί δεν είχαν τόσους πρόσφυγες. Τη διαφορά προφανώς δεν την κάνει το γονίδιο όπως διάφοροι δυστυχώς ερμήνευσαν τη μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων (ποιο γονίδιο άλλωστε που ακόμα και στα αρβανιτοχώρια μιλάς πια για μιξαρβανίτες και που οι ίδιοι οι προσπάπποι μας ήταν αποτέλεσμα μερικής μείξης με Φράγκους, Βλάχους και ελληνόφωνους Ρωμιούς όπως μαρτυρούν οικογενειακές ιστορίες και επώνυμα). Την κάνει μια οικογενειακή παράδοση συντηρητισμού, μια τοπική κοινωνική αγροτοκτηνοτροφική οργάνωση που η αριστερά δεν άγγιξε εύκολα κλπ. Και πάλι γενικεύω ασύστολα αλλά μερικές γενικεύσεις έχουν στατιστικό αποτύπωμα.

  Ειδικά για τους Αρβανίτες των Μεσογείων λόγω Τατοϊου είχαν άλλη τριβή με τη βασιλική οικογένεια και υπήρχε ίσως και για αυτό το λόγο επιπλέον συμπάθεια (και ιστορίες – αληθεύουν ή όχι δε παίζει ρόλο – πως είχαν μάθει τα βασιλόπαιδα κάποια αρβανίτικα).

  Αυτά σα γενικές παρατηρήσεις συντηρητισμού – το να είναι ομαδικά φιλοχουντικοί και το να ψηφίσουν ΧΑ πάει πολύ πιο πέρα. Ο τρόπος που γράφτηκε το άρθρο ήταν επιεικώς προβοκατόρικος (οι Αρβανίτικης καταγωγής ψηφίζουν ΧΑ – όχι απλώς δεξιά όσο κι αν για πολλούς εδώ μέσα είναι ένα και το αυτό) και ψιλορατσιστικός γιατί αναφέρθηκε σε «καταγωγή» και όχι σε κατοίκους αρβανιτοχωριών που να υποδηλώνει πιο ξεκάθαρα το κοινωνικό υπόβαθρο της όλης ιστορίας. Άσε που επιλέγει τι θα ονομάσει ψήφο διαμαρτυρίας κατά το πως τον βολεύει. Αλλά και εν τέλει είναι παντελώς λάθος γιατί αγνοεί τους λόγους που οδήγησαν σε ψήφο στη ΧΑ σε τοπικό επίπεδο.

  Έπεσα από τα σύννεφα όταν είδα τα ποσοστά της ΧΑ στα μέρη μας (13.4% από τα υψηλότερα στην επικράτεια) και έπεσα από τα σύννεφα γιατί τόσα χρόνια που τους ζούσα τους ανθρώπους κάθε μέρα για 1/4 του χρόνου δεν είχα πάρει πρέφα τέτοιες νοοτροπίες. Πολλοί δεξιοί (και με βασιλική παράδοση (*)) μεν αλλά τίποτα το ακραίο (ξέρω για πολλούς αυτό είναι αδύνατο να το διανοηθούν :-). Προχθές είχα αυτή την κουβέντα λοιπόν εδώ και έμαθα πως στα χωριά μας η άνοδος της ΧΑ οφείλεται σε ένα (1) πάρα πολύ χαρισματικό άτομο (βιοπαλαιστή που τον ξέρουν όλοι οι ντόπιοι με λέγειν, συνέπεια στο λόγο του και όλα αυτά που δυστυχώς λείπουν από τους μη-φασίστες πολιτικούς της περιοχής). Αυτός ο ένας με την ευκαιρία της κρίσης είναι που κατάφερε να πείσει πολύ κόσμο εκεί που τα ΜΜΕ και οι διάφοροι γλόμποι δεν το είχαν καταφέρει (υπόψη πως το νησί είναι τίγκα στους Αλβανούς μετανάστες εδώ και πάρα πολλά χρόνια και η συμβίωση δουλεύει καλά). Να υποθέσω πως η άφιξη μη ενσωματωμένων Πακιστανών μεταναστών δε βοήθησε ως συγκυρία – ιδίως όταν τους κοντράρουν και οι ενσωματωμένοι Αλβανοί.

  Στην ορεινή Κορινθία (από ό,τι ακούω από γνωστούς από εκεί) στην ΧΑ οδηγήθηκε κόσμος λόγω θεμάτων εγκληματικότητας της καθημερινότητας (κυρίως κλοπές – που δικαίως ή αδίκως αποδίδονται σε λαθρομετανάστες και Ρομά) την οποία οι ντόπιοι ένιωθαν πως οι αρχές είχαν αποφασίσει να αφήσουν ανεξέλεγκτη. Βρέθηκε κάποια πολιτική δύναμη που να ισχυριστεί πως θα τους προστατέψει και αγνοώντας όλα τα παρατρεχάμενα την ψήφισαν. 😦

  Τέλος πάντων όπως πολλά άλλα μαύρα ΧΑυγιτίκα της εποχής, το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται με μια τόσο επιδερμική ανάλυση του στυλ (αυτοί που ήταν πάντα βαμμένοι δεξιοί τώρα ψηφίζουν τους Ναζί). Αντιλαμβάνομαι πως πάρα πολλούς τους βολεύει μια τέτοια λογική αλλά δε παύει να είναι λάθος πολιτικά (και όχι μόνο λογικά ως μονόδρομος).

  Ηλεφού η Μαρία έχει δίκιο πως οι Αρβανίτες ήταν συνιδρυτές του Ρωμέϊκου κράτους (και οι Βλάχοι θα έλεγα εγώ σε επίπεδο ελίτ κυρίως και λιγότερο στρατιωτικό αλλά λόγω γεωγραφίας σε μικρότερα σχετικά νούμερα). Και πάλι λόγω γεωγραφίας Σλαβόφωνοι και Τουρκόφωνοι και οι περισσότεροι Βλάχοι μείνανε απ’ έξω από το νυμφώνα ως ετερόχθονες και λίγοι τους που προσφύγεψαν από την επαναστατημένη Μακεδονία ή ήρθαν σαν εθελοντές από τη Μικρασία ξέμειναν νοτίως της Λαμίας για να συμμετάσχουν στην ίδρυση του έθνους-κράτους (π.χ. πολλοί από τους «Θρακομακεδόνες» που χάρισαν το όνομα τους στα φιλέτα της σημερινής εποχής ;-). Και έτσι ιστορικά θέμα επιλογής άλλης εθνικής ταυτότητας από τους Αρβανίτες δεν προέκυψε παρά σε ελαχιστότατες εξαιρέσεις (πολλές εκ των οποίων σαν τον Κουλουριώτη ήταν απλώς εθνοτικές και όχι εθνικές διαφοροποιήσεις κατά τη γνώμη μου). Αλλά ακόμα και στους ετερόχθονες Αρβανίτικους πληθυσμούς Ηπείρου-Μακεδονίας-Θράκης σοβαρό κίνημα δημιουργίας Αλβανικής εθνικής συνείδησης δεν υπήρξε από όσο ξέρω (εδώ αρβανιτοχώρια της Βουλγαρίας επέλεξαν τη μετακίνηση στην Ελλάδα) – μόνο εξαιρέσεις, με πιο κραυγαλέα βέβαια αυτή του Φαν Νόλι. Ενδιαφέρον δε πως ακόμα και ο Νόλι δε ξεκίνησε μάλλον με εχθρική θέση για την Ελλάδα αλλά του προέκυψε ως φυσική αντίδραση στην πορεία. Τα ελάχιστα αρβανιτοχώρια στη Δ. Μακεδονία δούλεψαν με την ελληνική πλευρά στο Μακεδονικό Αγώνα (αν και ενίοτε και ιδίως μετά την απελευθέρωση έβρισκες αναφορές και σε άτομα μη-ελληνικής εθνικής συνείδησης – δεν το αποκλείω αλλά από την άλλη οι Μωραϊτες και Κρητικοί αστυνομικοί είχαν την τάση να εξισώνουν γλώσσα και εθνικότητα συνεχώς – τέτοιοι μπούφοι). Προβλήματα αντίστοιχα με την επιρροή Ρουμανικής ή Βουλγαρικής προπαγάνδας σε Βλαχόφωνους-Σλαβόφωνους δεν υπήρξαν ούτε βέβαια αυτονομιστικές κινήσεις το Β’ΠΠ (σε αντίθεση με Λεγεωνάριους,Κομιτάτα/Οχράνα,SNOF/NOF) για να δηλητηριάσουν το κλίμα όπως δυστυχώς το έκαναν και για τους Βλάχους εν μέρει και κυρίως για τους Σλαβόφωνους. Και ακόμα και στη σύγχρονη εποχή ο Κόλλιας (που κατέληξε να αγκαλιάσει τον Αλβανικό εθνικισμό) για ένα ελληνοαλβανικό κοινό λαό μιλούσε.

  Παρόλα αυτά είναι τραγικό πως από την άλλη ο Ηλεφού έχει δίκιο: διάφοροι ανιστόρητοι κουφιοκέφαλοι ακόμα και μετά το 2000 τείνουν να ταυτίζουν τη χρήση της γλώσσας με έλλειψη πατριωτισμού κλπ. Και έτσι εξηγείται και η αρχική απήχηση των λερναίων του Κόλλια σε διάφορους Αρβανίτες. Τους έδινε και πατριωτική κάλυψη (εμείς είμαστε οι πιο Έλληνες των Ελλήνων) και αρχαία καταγωγή κλπ. κλπ. βγάζοντας οφσάϊντ τους διαφόρους αμφισβητίες του πατριωτισμού τους (λες και προκύπτει καταγωγικά και όχι συνειδησιακά). Όταν βέβαια πήραν είδηση πως είχε γίνει αυτοκόλλητος με την Αλβανική πρεσβεία που τους θεωρεί εν υπνώσει Αλβανική μειονότητα θύμωσε πάρα πολύς κόσμος μαζί του.

  Πάντως αυτά τα «ψυχολογικά» του στυλ «ψήφισαν XA λόγω overcompensation» δε με πείθουν… 🙂

  (113) Ανδρομάχη ήθελα να γράψω, Άρτεμη έγραψα… Ου γαρ έρχεται μόνον… 😦

 137. leonicos said

  Λυπάμαι που δεν μπορώ να διαβάσω τους 135 προηγηθέντες. Αν κάνω επιλογή του Γς, θα με κατσαδιάσετε ότι προσωποληπτώ.

  Ασφαλώς θα λεχθούν πολλά και ωραία. Για να είμαι ειλικρινής, κάτι ενδιαφέρον πήρε το μάτι μου.

  Θα περιοριστώ στα μεζεδάκια. Δεν είμαι τρολ… ο Λεώνικος είμαι.

  Αφήνω το κρεσέντο και τα περί της κλίσης του κατά την β΄ κλίση στην κρίση της ιστορίας. Μετά θα πάρει σβάρνα και το ακσελερέντο, το αλλέγκρο (νον τρόπο), το σόλι και το παρασόλι (εδώ γίνομαι επιθετικός, λόγω των ημερών), το σι του σιου, το μι του μιου, το ντο του ντου κ.ο.κ. να μη σας κουράζω. Βέβαια δεν λέω να πάμε και στο αντίθετο άκρο να λέμε τα κρεσέντι, α λ’ ανγκλέ. Κάποιος, οιηματίας, ανόητος και άσχετος, εμπαίκτης και αχάριστος [χειρουργός] με ρώτησε μια μέρα από αμφιθεάτρου ‘αν ο πληθυντικός του κομπιούτερ είναι κομπιούτερς’ και του απάντησα ότι η ελληνική γλώσσα δεν έχει τέτοια κλίση.

  Δεν κατάλαβα σε τι του έφταιξε το ‘αναπαρήγαγε’ του Νικ. Νοικ. Βέβαια το ‘εάν αναπαρήγαγε’ δεν είναι πούρο (=γνήσιο, καθαρό) ελληνικό, διότι η ελληνική δεν έχει (δεν είχε τουλάχιστο) υποθετική έγκλιση, όπως π.χ. η γαλλική. Το σωστό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί υποτακτική ‘εάν αναπαραγάγει’ [ή το μαλλιαρό αναπαράξει έστω αν και μου σηκώνει την τρίχα]. Το έχω συζητήσει με φιλολόγους αυτό, οι οποίοι είναι διχασμένοι, με τον ισχυρισμό ότι το εάν + οριστική αορίστου είναι πια καθιερωμένη σύνταξη υποθετικού λόγου στη ΝΕΓ. Σεβαστόν! Το υιοθέτησα κι εγώ κατά κάποιο τρόπο, αν και το αποφεύγω όταν το συνειδητοποιώ και δεν το επιβάλλουν οι περιστάσεις.. Συνεπώς δεν είναι εξόφθαλμο λάθος αλλ’ απολύτως σωστό.

 138. spiral architect said

  »Mη χαίρεστε που πέθανε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει ακόμα και είναι πάλι σε οργασμό»
  (μιας και είχαμε πρόσφατο τον Μπ. Μπρεχτ)

  @136: Δεν είσαι μόνος Λεώνικε. Και γω «αναπαρήγαγε» λέω και γράφω. 🙂

 139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  101 – Γιατι ζεί με ψευδαισθήσεις παιδί μου.

 140. Γς said

  Και το χτεσινό του δικού μας. Του Κιτσίκη

 141. sarant said

  136: Το είχε κρατήσει η σπαμοπαγίδα, ίσως λόγω μεγέθους

  137-138: H ένστασή μου στο «εάν αναπαρήγαγε» δεν είναι ότι δεν υπάρχει σαν τύπος, είναι ότι εδώ είναι λάθος. Βάλτε το ρήμα «αναδημοσιεύω» για να δείτε γιατί:

  * Εάν αναδημοσίευε κείμενό μου η ΧΑ, θα σταματούσα να γράφω
  * Εάν αναδημοσίευσε κείμενό μου η ΧΑ, θα σταματούσα να γράφω

  Ποιο είναι το ελληνικά σωστό; Το πρώτο, έτσι; Το δεύτερο δεν λέγεται. Αφού λοιπόν στη συγκεκριμένη φράση δεν λέγεται το «εάν αναδημοσίευσε», δεν στέκει ουτε το «εάν αναπαρήγαγε».

  Σε άλλη φράση στέκει, π.χ.
  «Εάν αναπαρηγαγε/αναπάραξε το κείμενό μου, θα του κάνω μήνυση»

 142. sarant said

  84 και επόμενα: Ή ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε ή το μεζεδάκι εξαπλώνεται:

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=532505
  Την Τρίτη θα απολογηθεί ο «Fuhrerprinzip» Ν. Μιχαλολιάκος με τους υπόλοιπους βουλευτές

 143. spiral architect said

  Führerprinzip = Leader principle
  (κατά τη βίκη)

 144. Yannis said

  Führerprinzip = ενός ανδρός αρχή;

 145. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Στη μνήμη του αθώου θύματος Παύλου Φύσσα, που δεν έχει για το μέλλον καμιά επιλογή εκτός από «δολοφονημένος» :
  Διυλίζουν τα περί νομιμότητος των συλλήψεων και τα περαιτέρω: Πώς θα είναι και βουλευτές και στη φυλακή; (ως καινοφανές, δεν έχει αντιμετωπισθεί).
  Χωρίς περικοκλάδες: Αν κατηγορούνται ή καταδικασθούν σε πρώτο βαθμό για κακουργηματικές πράξεις, πρέπει να τεκμηριωθεί (με τις υπάρχουσες διατάξεις) και επιβληθεί ως συνακόλουθη και η στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων μέχρι τελεσιδικίας. Η Πολιτεία δεν μπορεί να εκπροσωπείται, ούτε μέρα, από κοινούς εγκληματίες ή με σοβαρές τις ενδείξεις εμπλοκής ακόμη.
  Αυτά τα εγκλήματα που δεν είναι μεν πολιτικά αλλά έχουν την ιδιαιτερότητα ότι τελούνται από «εκπροσώπους» στο ύπατο θεσμό της Δημοκρατίας, στη Βουλή, και δε νομίζω πως θα το παραβλέψει η δικαιοσύνη.

 146. spiral architect said

  Αρφ!

 147. Γς said

  144: Τι prinz έλεγε ο άλλος εδώ (#90) και θυμήθηκα το Γς-Prinz. NSU Prinz

 148. spiral architect said

  Και για να μην ξεχνάμε με ποιους έχουμε πλέον να κάνουμε: Τα δύο πρόσωπα της βίας
  (τα δυο άκρα, η βούρτσα, η ομάδα αλήθειας, κλπ, κλπ) 😛 😛

 149. Γς said

  Από το λίκνο σου:
  >Πόσο μοιάζουν Ρωμανός και Κασιδιάρης

 150. gryphon said

  148
  Σέ ενα πραγμα στο οποιο σιγουρα διαφερουν ο Κασιδιαρης και οι χρυσαυγίτες γενικότερα από τόν Ρωμανό και τους αριστερους τρομοκρατες γενικότερα ειναι στο επιπεδο του οπλισμου τους.Οι πρωτοι με καποια μαχαιρια γκλομπο και αεροβολα ρεπλικες πραγματικων οπλων και οι αλλοι με πραγματικα καλασνικοφ ουζι σκορπιον και ολοκαινουργια γκλοκ εκρηκτικά κλπ.Ειναι και να απορεί κανεις δηλαδη που τα βρισκουν τετοια οπλα παιδαρελια αφου στα περιπτερα που εχω ρωτησει η στις καφετεριες δεν πωλουνται.Τι ειδους διαδρομες υπαρχουν και τι εγκληματικες οργανωσεις εμπλεκονται εκει.
  Βεβαια αν ειναι να σκοτωσει καποιος μπορει να το κανει και με ενα πηρουνι η ενα απλο μαχαιρι οπως φανηκε και στην περιπτωση Φυσσα αλλα οπως και ναχει η ακροαριστερη τρομοκρατια ειναι σε αλλο επιπεδο εξοπλιστικό διαχρονικά.

 151. physicist said

  #144. — Η Αρχή της Κυριαρχίας του Ηγέτη, θα το έλεγα κάπως περιφραστικότερα (τη λέξη «κυριαρχία» την εφηύρα για ν’ αποδώσει το νόημα).

 152. physicist said

  #142. — Γράφει το Βήμα:

  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα Βουρλιώτη ο Νίκος Μιχαλολιάκος ο οποίος παρέμεινε χθες στην εισαγγελία Πρωτοδικών επί οκτώ ώρες έχει χαρακτηριστεί ως Fuhrerprinzip.

  This is the worst of both scenarios, μου φαίνεται. Να τον πεις Ηγέτη-Πρίγκηπα πάει κι έρχεται (σωστό ή λάθος δεν έχει σημασία) αλλά να τον πεις Αρχή της Κυριαρχίας του Ηγέτη δεν είναι μεζεδάκι, είναι κοτσάνα με ουρά. Οπότε τίθεται και το ερώτημα πόσες φορές έπαιξε σπασμένο τηλέφωνο και ποιος τόσπασε. Γιατί ναι μεν οι δημοσιογράφοι είναι αστέρια αλλά και οι δικαστές δεν είναι άτρωτοι, όχι;

 153. physicist said

  #152, ΥΓ: — Τελικώς να ελπίσουμε ότι οι εισαγγελικές αρχές θα είναι πιο προσεκτικές στα νομικά απ’ ό,τι είναι στα γλωσσικά, γιατί αν δίνουν στους δημοσιογράφους τέτοιες κοτσάνες να τις βγάλουν παραέξω, ζήτω που καήκαμε.

 154. spiral architect said

  Το σίγουρο είναι ότι, πιάσαμε δύο εγκεφάλους, τρεις ανεγκεφάλους και μερικούς ακεφάλους. 😀

 155. sarant said

  152: Ε, ναι!

 156. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  154.κι ο Τζι πι μας, κανα κέφαλο και λαυράκια (αυτό πάει κι αλλού) 🙂

 157. skom said

  Θυμάμαι το εξής που μου φαίνεται ότι έχει μεγάλη συνάφεια. Όταν δίκαζαν την RAF στην ΟΔ της Γερμανίας χρησιμοποίησαν ένα νομικό τρικ. Υπήρχαν κάποιες οργανωτικές αρχές αυτής της οργάνωσης που τις επικαλέσθηκαν οι δικαστές, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να αποδείξουν την συμμετοχή ενός συγκεκριμένου μέλους σε συγκεκριμένη πράξη (π.χ. κάποιο φόνο). Έτσι μία απόδειξη για συμμετοχή στην RAF μετατρέπεται στην δικαστική ετυμηγορία σε μία απόδειξη για ανθρωποκτονία. (Τα μεταφέρω από μνήμης και έχουν περάσει και δεκαετίες)
  Αν έστεκε αυτό το σκεπτικό σε μία οργάνωση όπου θα έπρεπε να ενημερωθούν όλοι, πόσο μάλλον σε μια ιεραρχικά δομημένη οργάνωση όπου πρέπει να ενημερωθούν η στενότερη ομάδα δράσης και οι ανώτεροι. Αυτό που ένας μη νομικός το ξέρει δεν είναι παράδοξο να το ξέρει και ο εισαγγελέας.
  Επίσης μου φαίνεται πολύ δύσκολο να μην έχει ακούσει την ένοια Führerprinzip δημοσιογράφος που δουλεύει για γερμανικό μέσο. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις …

 158. physicist said

  #142, #157 και σχετικά — Ή τους την είπανε οι σχολιαστές ή διαβάζουν εδώ, πάντως ο τίτλος άλλαξε και το Führerprinzip αφαιρέθηκε, και από κει και από το κείμενο. Πάλι καλά.

  Το κείμενο του Χρηστίδη στο Σπήγκελ επιμένει πριγκηπικά, παρόλο που ένας σχολιαστής τους βάζει τις φωνές και γράφει πως είναι αδύνατον να είπε μάρτυρας τέτοιο πράγμα. Τίποτε αντίστοιχο δεν αναφέρεται στο κείμενο του παλιού μας γνωστου Μίχαελ Μάρτενς στην FAZ ή στο κείμενο της Zeit.

  @Δύτης, Νίκος, Κιντ, Μαρία κ.α.: ανακαλώ τις αντιρρήσεις μου, ήταν όντως μεγάλη κοτσάνα αυτό που γράφτηκε. Το πώς έφτασε να γίνει έτσι είναι υπόθεση του Σέρλοκ Χολμς.

 159. 129, 130: Καλή δουλειά είναι κι αυτή.

 160. Yannis said

  159. Ευχαριστώ!

 161. Αν δεν απατώμαι, είναι του Δημήτρη.

 162. Γς said

  Τους πιάσανε αόλους;

 163. spiral architect said

  @162: Μπα! Στο μπούνκερ έχουν διαφορετική άποψη:

 164. spiral architect said

  Στο εισαγγελικό πόρισμα το «Fuererprinzip» αναφέρεται πολλάκις:

  Στο καταστατικό της οργάνωσης "ρητά ορίζεται ο διαχωρισμός του υπέρτερου επιχειρησιακού από το πολιτικό τμήμα, ηγετική ομάδα και των δυο τμημάτων ήταν η ίδια με την εξουσία, όμως, του αρχηγού να είναι απόλυτη, κατά το χιτλερικό δόγμα «Fuererprinzip» η προσταγή του οποίου προς ενέργεια ή η έγκρισή του σε ήσσονος σημασίας δράση ήταν ιερή και αδιαπραγμάτευτη. Κατά τις απόψεις των ανθρώπων της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» όσοι δεν ανήκουν στη ‘λαϊκή κοινότητα της φυλής’ είναι υπάνθρωποι"

 165. sarant said

  163: Ήταν θέμα χρόνου να φτιάξουν ένα τέτοιο!

 166. Νέο Kid Στο Block said

  165. 163. Είναι πολύ καλοφτιαγμένο όμως! Θίγει ωραία και τα «παράπλευρα» θέματα (πεφτοσυνεφάκηδες,Λοβέρδος-Χρυσοχ. οροθετικές (μπαα…τι σχέση έχει αυτό με το φασισμό;;) κ.λ.π) και τιμάει και τον καημένο τον Λεωνίδα..:-)
  (o έρμος ο Λεωνίδας…δεν φτάνει που του έκοψε το κεφάλι ο Ξέρξης, του έκοψε και το δρόμο ο Σουφλιάς (και τώρα δείχνει μόνο κώλο στους διερχόμενους) και τον έκανε και σύμβολο ο …Καιάδας) 😦

 167. sarant said

  Πράγματι, πολύ καλοφτιαγμένο -ας το αποθηκεύσει κάποιος γιατί αυτές οι παρωδίες του Μπούνκερ συχνά κατεβαίνουν.

 168. Γς said

  Bünker. Ετσι μας το έλεγε ο γερμανός όταν ήμασταν από πάνω του. Και τίποτα δεν έδειχνε ότι υπήρχε εκεί.
  -Μόνο που έρχονται κάτι νεαροί που και που τα βράδια και τους λέω ότι δεν κατοικεί πλέον εδώ ο Χερ Χίτλερ

 169. Νέο Kid Στο Block said

  168. Δεν πρέπει να ήταν και πολύ Γερμανός ο «γερμανός» …αν σας έλεγε Bünker…

 170. Γς said

  Α ναι αυτό ήταν από τα πολυβολεία. Τα έχω μπλέξει. Δεν θυμάμαι πως το λένε γερμανικά το καταφύγιο του Χίτλερ. Για πες.

 171. Νέο Kid Στο Block said

  Kαι τα πολυβολεία Mπούνκερ είναι. Μπύνκερ δεν υπάρχει.

 172. Νέο Kid Στο Block said

  Nα και ένα μπουνκεροκουίζ:
  (δεν ξέρω αν γουγλίζεται. Το άκουσα πρόσφατα σε ένα ντοκυμαντέρ για τον Πόλεμο)
  Ποιο είναι το πιο μπουνκεράτο νησί; (μιλάμε για πολλά τόνια κουνγκρί κι ατσάλι! Μνημείο της ανθρώπινης ανοησίας)

 173. sarant said

  Σάσωνας;

 174. Γς said

  171:
  Δεν παίζω!
  Παίρνω το Bünker μου και φεύγω
  😦

 175. Γς said

  Τελικά ο Σάσωνας, που μας τον είχανε δώσει οι Αγγλοι μαζί με τα επτάννησα, απέναντι απ τα Τίρανα είναι ακόμη Τουρκική Ναυτική Βάση;.

 176. Γς said

  απέναντι απ τον Αυλώνα

 177. Νέο Kid Στο Block said

  Νίκο, δεν ξέρω για τον Σάσωνα. To ντοκυμαντέρ που έβλεπα (National Geographic) έλεγε για τον Β’Παγκ.Πόλεμο και τα νησιά της Μάγχης (Chanell Islands) και -αν θυμάμαι καλά- ιδιαίτερα για το νησί Τζέρσεϋ O Χίτλερ είχε ψύχωση (εντάξει..big news!) με τα νησιά αυτά, γιατί ηταν το μοναδικό εγγλέζικο έδαφος που κατάφερε να καταλάβει, και γιατί έλεγχε βέβαια και σημαντικό κομμάτι της θάλασσας. Δέσμευσε παρα πολλές resources (και ταλαίπωρες ψυχές arbeit macht frei!) και άφησε κληρονομιά εκπληκτικής ασχήμιας και ιστορικής διδαχής μπούνκερ ,να ατενίζουν το πέλαγο…

 178. sarant said

  177: Μμμ, κι αυτό σωστό!

 179. Ευαγγελία Βιταλιώτη said

  Giscard d’ Estaing= Ζισκάρ ντ’ Εσταίν


 180. Το «τέλος διακοψιμότητας» τι είναι; Κανένας που να μιλάει ελληνικά, παρακαλώ;

 181. Νέο Kid Στο Block said

  Πάσχετε από ελλειπές μοίρασμα βάρους ελληνικοποιησιμότητας αγαπητέ Σκύλε!
  Γι’αυτό δεν καταλαβαίνετε! 🙂

 182. Η αλήθεια είναι πως με διακρίνει μια σκυλότης. Αλλά, οπωσδήποτε, είμαι σκυλίσιμος. Αν και πού και πού με πιάνει μια κοψιμότητα. Ιδιαίτερα άμα φάω μπρόκολο.

 183. Νέο Kid Στο Block said

  182. 😆 😆 ..και καραλόλ! Ω! καραλολισιμότατε!

 184. sarant said

  Tη διακοψιμότητα την είχαμε συζητήσει την προηγούμενη βδομάδα
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/09/21/meze-83/

 185. spiral architect said

  @180: Απάντηση στο ερώτημά σου:
  (δεν τολμώ, ούτε τον όρο να γράψω) 😛 😛
  Η κατόπιν προτέρας συμφωνίας ηθελημένη απόρριψη ηλεκτρικών φορτίων με ταυτόχρονη έκπτωση στην τιμολόγηση.
  Δες κι εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: