Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Φασίνα στους φασίστες

Posted by sarant στο 7 Οκτωβρίου, 2013


Το σημερινό άρθρο δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στην κυριακάτικη Αυγή, στη μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Η εικόνα, το γραμματόσημο αριστερά δηλαδή, είναι από τη δημοσίευση του άρθρου στο ιστολόγιο των Ενθεμάτων και στο αριστερό τμήμα του γραμματοσήμου φαίνεται μπορείτε να δείτε τους fasces, δηλαδή τη δέσμη ράβδων με τον πέλεκυ.

saraΠέρα από τις όποιες, πολλές και επιβεβλημένες, επιφυλάξεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, δεν χωράει αμφιβολία ότι όλοι απολαύσαμε το θέαμα των αρχηγών της νεοναζιστικής συμμορίας να οδηγούνται με χειροπέδες στον ανακριτή –κι ακόμα περισσότερο το χάρηκαν οι κυνηγημένοι, οι μετανάστες που φοβούνταν να βγουν από τα σπίτια τους. Η χαρά βέβαια μάς βγήκε λιγάκι ξινή όταν, πριν λαλήσει καλά-καλά ο παροιμιακός κόκορας, ορισμένοι από την ηγεσία της συμμορίας, για την οποία είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός εξ Αμερικής ότι «βρίσκεται στη φυλακή» αποφυλακίζονταν μοιράζοντας βρισιές, απειλές και χαστούκια –ευτυχώς, όχι ο φυρερίσκος. Οπότε, η στήλη δεν θα μπορούσε να έχει θέμα διαφορετικό από τα λεξιλογικά της ναζιστικής συμμορίας.

Η λέξη «ναζί» είναι δάνειο βέβαια στα ελληνικά, σύντμηση του Nationalsozialist, εθνικοσοσιαλιστής, μόνο που εμείς το πήραμε από τα γαλλικά, γι’ αυτό και το προφέρουμε έτσι – η γερμανική προφορά είναι «νάτσι». Το ίδιο το ναζιστικό καθεστώς απέφευγε τη σύντμηση και προτιμούσε ολόκληρο τον όρο – η διάδοση του όρου στο εξωτερικό έγινε από εξόριστους διαφωνούντες· σύμφωνα με κάποιες πηγές, μάλιστα, τη σύντμηση Nazi την προώθησαν αρχικά οι αντίπαλοι του εθνικοσοσιαλισμού, επειδή κατά σύμπτωση «νάτσι» ήταν το υποκοριστικό του ονόματος Ignatz, Ιγνάτιος, συχνού στη νότια Γερμανία και Αυστρία, που είχε πάρει τη σημασία «χαζούλης, αδέξιος».

Στα ελληνικά η λέξη απέκτησε και προσαρμοσμένο πληθυντικό, οι ναζήδες, χρησιμοποιήθηκε πολύ τον καιρό εκείνο και αναβίωσε με την εμφάνιση της νεοναζιστικής συμμορίας, αν και ένας από τους επιφανείς εξωραϊστές της Χρυσαβγής, ο ακραιοφιλελεύθερος κ. Τάκης Μίχας, αποδίδει αυτή τη νεότερη χρήση του όρου «ναζί» αντί του «εθνικοσοσιαλιστές» στον… ασφυκτικό έλεγχο «που ασκεί η εθνικομπολσεβίκικη Αριστερά στην πνευματική ζωή της χώρας»!

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι στη Σοβιετική Ένωση αποφευγόταν η χρήση των όρων «Ναζί» και «εθνικοσοσιαλιστές», ίσως για να μη μιαίνεται η λέξη «σοσιαλισμός», κι έτσι όλος ο τιτάνιος αγώνας που έδωσε ο σοβιετικός λαός για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας ονομάστηκε αντιφασιστικός –τους φασίστες πολεμούσαν οι σοβιετικοί.

Ο φασισμός βέβαια εμφανίστηκε νωρίτερα, στην Ιταλία, αλλά σήμερα έχει αποσυνδεθεί από τις ρίζες του, ενώ ο ναζισμός είναι λέξη δεμένη με τον Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία· ο φασισμός είναι λέξη που χρησιμοποιείται πολύ ευρύτερα -ο ναζισμός θεωρείται κάπως σαν υποσύνολο του φασισμού. Ναζιστική καταγγέλλουμε τη χρυσαβγίτικη συμμορία, αλλά σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις συμμετέχουμε καταγγέλλοντάς την.

Ο φασισμός ετυμολογικά ανάγεται στον λατινικό όρο fascis, που θα πει δέσμη, και ειδικότερα fasces (πληθυντικός) ήταν ένα ρωμαϊκό έμβλημα εξουσίας, πιθανώς ετρουσκικής προέλευσης, που απαρτιζόταν από δέσμη ράβδων με έναν πέλεκυ στο μέσο. Στην Ιταλία, από τα τέλη του 19ου αιώνα, το όνομα fascio ή στον πληθυντικό fasci, σύνδεσμοι θα λέγαμε, το πήραν διάφορες ριζοσπαστικές οργανώσεις, θέλοντας να υπογραμμίσουν με το έμβλημα αυτό ότι η ισχύς βρίσκεται στην ένωση των καταπιεσμένων. Όταν ο Μπενίτο Μουσολίνι διαγράφτηκε το 1914 από το Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα επειδή ήταν υπέρ του πολέμου, ίδρυσε τους Fasci di Azione Rivoluzionaria (Συνδέσμους επαναστατικής δράσης) και με το τέλος του πολέμου, όταν πια είχε απομακρυνθεί εντελώς και οριστικά από τον σοσιαλισμό, μετονόμασε την κίνησή του σε Fasci Italiani die combattimento (Ιταλικοί σύνδεσμοι μάχης), και στη συνέχεια ίδρυσε το 1921 το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα (Partito Nazionale Fascista).

Στα ελληνικά ο όρος μεταφέρθηκε αμέσως και στις πρώτες εμφανίσεις του, στις αρχές της δεκαετίας του 1920 καμιά φορά διατηρείται ο ιταλοπρεπής πληθυντικός «οι φασίστι», αν και η λέξη εξελληνίστηκε πολύ γρήγορα, είτε στο παλιότερο «φασιστής» είτε στο «φασίστας» που τελικά επικράτησε.

Κατά σύμπτωση, ράβδο είχαν και οι πρώτοι Έλληνες φασίστες, αλλά την κρατούσαν στο χέρι. Όπως γράφει ο Άριστος Καμπάνης, ηγετική πνευματική μορφή του ελληνικού φασισμού, στην εφημερίδα Πρωτεύουσα το 1922, «ο Έλλην πολίτης ο οποίος αγρυπνεί διά την ασφάλειάν του με την ράβδον του και εν ανάγκη με το όπλον του. Ο πολίτης αυτός είναι ο φασιστής». Η ίδια εφημερίδα μάλιστα κυκλοφόρησε και φυλλάδιο με τίτλο «Ο φασίστας ή η φιλοσοφία της Κερασιάς»· με τη λέξη «κερασιά» ή «κερασέα» εννοούσαν τις χοντρές και σκληρές μαγκούρες από ξύλο κερασιάς, που είχαν μαζί τους οι φασίστες της εποχής, τάχα εξάρτημα της αμφίεσης αλλά στην πραγματικότητα φονικό όργανο, με τις οποίες άνοιγαν τα κεφάλια βενιζελικών, αριστερών ή προσφύγων τις εποχές που είχαν το πάνω χέρι, είτε τον καιρό της επιστρατικής τρομοκρατίας το 1916-17, είτε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1920.

Γύρω στα 1927 ιδρύθηκε και μια βραχύβια Ένωσις Ελλήνων Φασιστών, με επικεφαλής κάποιον Θεόδωρο Υψηλάντη, αποσπόρι της μεγάλης οικογένειας, αλλά οι καθαυτό φασίστες είχαν τη χάρη χωρίς το όνομα: οι αντισημίτες της οργάνωσης ΕΕΕ, που έκαψαν τη συνοικία Κάμπελ στη Θεσσαλονίκη, οι τεταρταυγουστιανοί, οι ταγματασφαλίτες και οι χίτες, οι παρακρατικοί που σκότωσαν τον Λαμπράκη, οι βασανιστές της χούντας και οι χρυσαβγίτες.

Ετυμολογικά πάντως η λέξη «φασισμός» έχει ξαδερφάκια στη γλώσσα μας, αφού από το ίδιο το λατινικό fascis ή μάλλον από το ιταλικό fascia (ταινία, λωρίδα) έχουμε τη φάσα, τη λωρίδα που βάζουμε στα ρούχα, τις φασκιές των μωρών, αλλά και τη φασίνα, επειδή αρχικά οι σκούπες φτιάχνονταν με δεμάτια από ξερόκλαδα. Οπότε το σύνθημα «φασίνα στους φασίστες», πέρα από πολιτικά είναι και ετυμολογικά εύστοχο. Πρέπει βέβαια να βρεθούν άξια χέρια να κρατήσουν τη σκούπα…

157 Σχόλια προς “Φασίνα στους φασίστες”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >τις φασκιές των μωρών

  Και ποιος ξέρει σήμερα αυτές τις φασκιές;
  Τις λωρίδες πλάτους 10 εκατοστών και μήκους 3-4 μέτρων που μας «φάσκιωναν» σαν μούμιες τους πρώτους μας μήνες.
  Μόνο το κεφαλάκι μας ήταν ελεύθερο.

 2. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
  Σόργο το σαρωματικό ή σκούπα ή σκουπόχορτο.
  (χαρτάκια γνώσεων κολλάγατε μικροί στη φυτολογία;)

 3. Durruti said

  Δεν ξέρω πως θα τα πάνε με την σκούπα, αλλά στο «πλυντήριο» μια χαρά τα καταφέρνουν τόσα χρόνια αυτά τα χέρια..
  Καλημέρα.

 4. Γς said

  2:
  Αχ, Οχι!

  Μόλις τέλειωσε η κυρά μου ένα κείμενο για το σόργο που ασχολείται.
  Εψαχνα, διόρθωνα και την βοηθούσα μέρα νύχτα.
  «Σόργο ιν δε μόρνιν, σόργο ιν δε ίβνιγκ». είχε γίνει εδώ

 5. spiral architect said

  Παρατήρηση:
  Το γραμματόσημο είναι ελλιπές. Ο αυτοκράτωρ αν και είχε θεϊκή ιδιότητα θα έπρεπε να νιώθει μοναξιές, που δεν ήταν μέρος της απεικόνισης.
  Γιατί τον είχαν στη απ’ έξω; 🙄

 6. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα, καλή βδομάδα

  ένας χορός ΣΚΟΥΠΑ …Συλλογος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ευκαρπίας και Εργατικές Κατοικίες

  κι ΄ένα τραγούδι γι αυτούς που κινούν τα νήματα Fabrizio De André – Don Raffaè (The Godfather)

 7. Γς said

  4:
  Αυτές τις McGuire Sisters τις μπέρδευα με τις Ελληνίδες Andrews Sisters

  The Andrews Sisters – Rum and Coca Cola

 8. Θυμήθηκα έναν τύπο που επέμενε εδώ ότι άλλο εθνικοσοσιαλισμός, και άλλο ναζισμός. Α, και ότι ο Στάλιν είχε το γκραν σχέδιο να φτιάξει πιθηκάνθρωπους για τον τέλειο στρατιώτη. 🙂

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Καταρχάς μπορεί το γραμματόσημο να βγήκε πριν αρχίσει ο πόλεμος και προσχωρήσει ο Χιροχίτο στον Άξονα (το 1941 δεν έγινε αυτό; )
  Κι έπειτα, δεν θυμάμαι να έχω δει και τους τρεις τους σε απεικονίσεις, οι γιαπωνέζοι γενικά πολεμούσαν χώρια.

 10. Durruti said

  @8. Εδώ έχουμε ολόκληρο Μίχα, τύπο που έγραψε ολόκληρο βιβλίο για να μας πει πως ο Τσόμσκι είναι νεοφιλελεύθερος (!), αλλά δεν το γνωρίζει.
  Καημένε Τσόμσκι, ευτυχώς που υπάρχει ο Μίχας να σου ανοίγει τα μάτια… 😀

 11. spiral architect said

  @8: E, ναι, τα δύο άκρα, κλπ, κλπ! 😛

 12. Γς said

  8:

  Soviet dictator Joseph Stalin wanted to rebuild the Red Army, in the mid-1920s, with Planet-of-the-Apes-style troops by crossing humans with apes. . . Stalin is said to have told Ivanov, ‘I want a new invincible human being, insensitive to pain, resistant and indifferent about the quality of food they eat.’

 13. Γς, στο λινκ που έδωσα υπάρχει μια τεράστια και διεξοδική συζήτηση που δείχνει, κατά την ταπεινή μου άποψη, τι είδους αστικός μύθος ήταν αυτός.

 14. spiral architect said

  @9: Ούτε κι εγώ θυμάμαι τον Χιροχίτο αντάμα με τους άλλους δυο συμμάχους του σε οποιαδήποτε επίσημη απεικόνιση.
  (αφίσα ή γραμματόσημο)
  Το σίγουρο είναι ότι οι Ιάπωνες δεν ήταν εθνικοσοσιαλιστές με την καθιερωμένη έννοια, αλλά ανέκαθεν ήταν στυγνοί και μοβόροι μιλιταριστές.
  (βλέπε Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος, Α’ και Β’ Σινοϊαπωνικός Πόλεμος …)

 15. Νέο Kid Στο Block said

  Stamp ’em out! 🙂

 16. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #8
  Τι συζήτηση κι αυτή! Μάθαμε τόσα και τόσα που μας τα κρύβε η νέα τάξη… 🙂

 17. spiral architect said

  Μιας και είμαστε και βιβλιόφιλοι, αν δεν έχετε διαβάσει, διαβάστε το Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής του Φίλιπ Ροθ ένα καταπληκτικό βιβλίο εναλλακτικής ιστορίας.
  Προτείνεται ανεπιφύλακτα. 🙂

 18. Kαλημέρα σας, αυτό που ήξερα εγώ για την λέξη ναζί είναι ότι την χρησιμοποίησαν πρώτα οι Άγγλοι υποτιμητικά για τους Γερμανούς. Δεν ξέρω αν έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός οτι την δανειστήκαμε από τους Γάλλους. Είναι πιθανό να την δανείστηκαν οι Γάλλοι από τους Άγγλους;
  Το ρωτάω, γιατί είχα πριν λίγο καιρό μια κουβέντα για την καταγωγή της λέξης ναζι και οι υπόλοιποι έλεγαν ότι ειναι γερμανική λέξη στο οποίο διαφωνούσα και όταν το έψαξα κατέληξα στο οτι οι Άγγλοι την πρωτοχρησιμοποίησαν.

 19. Γς said

  13:
  Ευχαριστώ. Θα τα διαβάσω. Κι εγώ πρώτη φορά το ακούω.
  Την κοπανάω. Να ρίξω μια στιγμή και την

  απάντηση για τον καταρράκτη στα «Μεζεδάκια της προφυλάκισης»

 20. atheofobos said

  Το γραμματόσημο είναι του 1939 και στο e-bay μπορεί να δεί κανείς και μερικά άλλα με τις φάτσες τους από την Ιταλία.

 21. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  20: Ωραία, το χρονολογήσαμε!

 22. Νομίζω το υποκοριστικό Nazi προέρχεται από τον προφορικό λόγο -πιο συγκεκριμένα, από τον τροπο που προφέρονται οι δύο πρώτες συλλαβές του Nationalsozialist («νατσιοναλσοτσιαλίστ» στα γερμανικά). Κάπου το είχα διαβάσει και μου φαίνεται πιο λογικό απ’ το να συντέθηκε απ την πρώτη συλλαβή της πρώτης και τη δεύτερη συλλαβή της δεύτερης λέξης.

  Βέβαια γλωσσολόγος δεν είμαι, μπορεί να λέω και βλακείες…
  🙂

 23. Νέο Kid Στο Block said

  Προπολεμικά ήδη υπήρχε η σύντμηση Sozi (προφέρεται Ζότσι(κυρίως) ή Σότσι αν είσαι βαυαρός ή ελβετός χωρικός) για τους σοσιαλιστές. Nομίζω ότι το Nazi (Νάτσι) είναι αναλογικός τύπος απ’αυτό. Aν ήταν σύντμηση του National θα έγραφαν και οι Γερμανοί Νati και όχι Nazi.

 24. spiral architect said

  […] πριν λαλήσει καλά-καλά ο παροιμιακός κόκορας […]
  Μπορεί ο παροιμιακός κόκορας να μην πρόλαβε να λαλήσει, ο ηλεκόκορας όπου και αναδημοσιεύονταν «άρθρα» του Τ. Μίχα κλπ συναφών καϊναριών όμως, και κάτι μήνες έχει πέσει για τα καλά στον ύπνο.
  Mην ανησυχείτε όμως. Υπάρχουν εξ ίσου άξιοι αντικαταστάτες. 😮 😛

 25. vioannis said

  Το γραμματόσημο είναι του 1941

  http://www.postbeeld.com/en/stamps/view/sdr0763-italian-co-operation-1v/

 26. μήτσκος said

  Γιατί ο Μίχας «ένας από τους επιφανείς εξωραϊστές της Χρυσαβγής»; Επειδή προτιμάει το «εθνικοσοσιαλιστές» από το «ναζί» ή έχει γράψει και κάτι άλλο;

 27. #23: Πάντως στα γερμανικά Nati = νάτι (βλ.: http://de.wikipedia.org/wiki/Nativ), Natio = νάτσιο. Οπότε δεν είναι τόσο απλό. Όπως και να έχει το φυτίλι το βάλαμε, ας αφήσουμε τώρα τον οικοδεσπότη να βγάλει το φίδι απ την τρύπα 😛

 28. spiral architect said

  @25: … και κοστίζει μόνο € 4.50 -10% = € 4.05.
  Ας ενημερώσει κάποιος τον παππά στη μπουζού. Θα το θέλει για τη συλλογή του. 👿

 29. sarant said

  22-27: Λογικό είναι αυτό που λέτε, αλλά στα λεξικά βρήκα αυτό που έγραψα. Πιθανώς έπαιξε ρόλο η αναλογία με το Sozi, που αναφέρθηκε στο σχόλιο 23. Στην εφημερίδα έχω αυστηρό όριο λέξεων, οπότε δεν μπορώ να γράψω όλη την ανάλυση.

  25: Α, το επαναχρονολογήσαμε.

  26: Πολλά έχει γράψει, αλλά για μένα αρκεί αυτό που έγραψε, στο ίδιο άρθρο του, για να τον χαρακτηρίζω έτσι:

  Διότι μία τυχόν γενικευμένη χρήση του όρου «εθνικοσοσιαλιστές» σε κάποια φάση θα οδηγούσε κάθε καλόπιστο πολίτη να θέσει το ερώτημα: «Πού διαφέρει ο σοσιαλισμός της Χ.Α. από αυτόν του Σύριζα ή του ΚΚΕ; Τι το κοινό έχουν για να χαρακτηρίζονται με τον ίδιο τρόπο;» – και από τη στιγμή που απλά τεθεί αυτό το ερώτημα καταρρέει όλο το ιδεολογικό εποικοδόμημα που με τόση προσπάθεια και επίμονη οικοδομείται τα τελευταία 40 έτη.

 30. 26 Εξωραϊστής δια της πλαγίας οδού, ήτοι: θεωρία δύο άκρων πιο πολύ κι απ’ τον Φαήλο. Μερικά παραδείγματα: ένα, δύο, τρία, και μια σύνοψη: Το θέμα προφανώς δεν είναι εδώ τι είναι και τι δεν είναι η Χρυσή Αυγή. Κατά την άποψή μου πρόκειται μία ακόμα «φαιοκόκινη συνιστώσα», μία ακόμα παραλλαγή του κυρίαρχου εθνικομπολσεβικισμού, μία ακόμα παραλλαγή της κυρίαρχης στην Ελλάδα ιδεολογίας του εθνικιστικού σοσιαλισμού – όμως, με μία σημαντική διαφορά: την ανάδειξη της βίας ως ακρογωνιαίου πυλώνα της επικοινωνιακής της τακτικής.

  Δεν έχω αποφασίσει ποιος από τους δύο έχει αγγίξει περισσότερο τα όρια της λίμπεραλ μπαρουφολογίας, ο Μίχας ή η Τριανταφύλλου, για να το πω έτσι (ξεκάρφωτα).

 31. spiral architect said

  @29δ, 30: Πάντως, αν παρατηρήσετε, ακόμα και στο Πρόκταγκον τα σχόλια από κάτω αρχίζουν να γυρίζουν μπούμερανγκ στους αρθρογράφους. 👿

 32. Αρκεσινεύς said

  Εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο.

  Μας έχουν πρήξει μ’ αυτά τα δυο άκρα. Παίζουν βέβαια το παιχνίδι τους. και επιμένουν. Αρχίζει όμως να ξεφουσκώνει η θεωρία τους.

  Κάτι ορθογραφικό, Νικοκύρη:

  »Η χαρά βέβαια μάς βγήκε λιγάκι ξινή» . Είναι απαραίτητος ο τόνος; Υπάρχει περίπτωση να θεωρηθεί εγκλιτικό;

 33. cronopiusa said

  Annemarie Hase «An allem sind die Juden schuld» (Bizet/Hollaender)

 34. Νέο Kid Στο Block said

  Και η ιταλική εκδοχή του Άξονα σε γρα/σημο:
  http://www.ebay.com/itm/italy-1941-hitler-mussolini-friendship-MNH-block-of-4-SC-C19-/151134060700
  «Due popoli Una guerra» (το Κampf έγινε Guerra ,ίσως για να ξεχωρίζει από το Μein Kampf…) και φυσικά σ’αυτό είναι σε πρώτο πλάνο ο ντούτσε (που αν δεν κάνω λάθος του έχουν ρετουσάρει ελαφρώς και τη σιαγώνα! 🙂 )

 35. sarant said

  32: Αρκεσινέα, όχι, είναι περιττός ο τόνος. Ήταν απαραίτητος στην προηγούμενη βερσιόν του κειμένου, που έλεγε: «η χαρά μάς βγήκε βέβαια ξινή». Μετά μπήκε το «λιγάκι», μετά άλλαξα θέση στο «βέβαια»…

 36. Gpoint said

  Καλημέρα !

  Μας έπρηξε αυτή συνεφιά

  Να τι χρειαζόμαστε, φωτεινό ουρανό !!!

 37. Gpoint said

  # 9, 14

  Αν θυμάμαι καλά η θέα του πρόσωπου του Χιροχίτο-αυτοκράτορα ήλιου ήταν απαγορευμένο στους κοινούς θνητούς, άρα δύσκολα θα έβγαινε φωτό ή σε γραμματόσημο

 38. Earion said

  Συζήτηση για τους ναζί / ναζήδες έχει γίνει παλιότερα στο φόρουμ Λεξιλογία. Δείτε εδώ, και επόμενα.

 39. μήτσκος said

  29 και 30: Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

  Κύριε Σαραντάκο, στο κείμενό σας, αμέσως μετά την αναφορά στο Μίχα γράφετε
  «στη Σοβιετική Ένωση αποφευγόταν η χρήση των όρων «Ναζί» και «εθνικοσοσιαλιστές», ίσως για να μη μιαίνεται η λέξη «σοσιαλισμός»».

  Τι εννοείτε όταν λέτε ότι «μιαίνεται» η λέξη σοσιαλισμός; Νομίζω ότι αυτό δε διαφέρει και πολύ από το κομμάτι του Μίχα που δώσατε στο σχόλιο 29.

  Βλέποντας και την πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή του Δύτη στο σχόλιο 30 (ευχαριστώ και πάλι), σημειώνω απλώς ότι σε ιδεολογικό επίπεδο ο φιλελευθερισμός του Μίχα είναι εντελώς (μα εντελώς) ασύμβατος με τον εθνικοσοσιαλισμό. Για μένα η θεωρία των δύο άκρων, προερχόμενη από το Μίχα, σημαίνει επίθεση κατά της αριστεράς και όχι εξωραϊσμός της ΧΑ. Όταν ο Μίχας γράφει ότι η ΧΑ είναι «φαιοκόκκινη συνιστώσα» και «παραλλαγή του εθνικομπολσεβικισμού», όσο και αν προκαλεί με τις εκφράσεις του, είναι σαφές ότι δεν το γράφει σαν έπαινο για τη ΧΑ. Αυτό είναι μια ουσιώδης διαφορά από τον Φαήλο, για τον οποίο η θεωρία των δύο άκρων σημαίνει ότι η ΧΑ δεν είναι τόσο κακή όσο ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Ίσως το παραψειρίζω, αλλά νομίζω ότι είναι άδικο να κατατάσσουμε το Μίχα στους φίλα προσκείμενους στη ΧΑ.

 40. Yannis said

  Ενδιαφέρουσα και η επιγραφή στο γραμματόσημο (2 λαοί και ένας αγώνας), παραλλαγή του ναζιστικού συνθήματος (ένας λαός, ένα κράτος, ένας ηγέτης).

  Για τους αριθμούς στο γραμματόσημο (12 +38): είναι η τιμή; 12 μάρκα και 38 πφένιχ ή μήπως είναι η τιμή και η χρονολογία έκδοσης;

 41. 39 Οι Σοβιετικοί θεωρούσαν ότι σοσιαλισμός είναι κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό (εξού και «μιαίνεται»), ενώ ο Μίχας το αντίθετο. Τώρα, αν ο Φαήλος λέει πως «η ΧΑ δεν είναι τόσο κακή όσο ο ΣΥΡΙΖΑ», ο Μίχας λέει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο κακός όσο η ΧΑ» (σχεδόν μια και η βία είναι ένα λιθαράκι αλλά όχι ο ακρογωνιαίος λίθος, αν τον ερμηνεύω σωστά) –το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο, όσο και αν έχει οπωσδήποτε διαφορετικές γωνίες λήψεις (και εγώ θα έλεγα, πράγματι, ότι ο Μίχας είναι εξωραϊστής εκ του αποτελέσματος, όχι φίλα προσκείμενος).

  Αλλά τι λέμε τώρα, εδώ κοτζάμ πρωθυπουργός υπονόησε ότι υπάρχει και το άλλο άκρο, το ΚΚΕ (και ό,τι έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ που να μιλάει για έξοδο από την ΕΕ :mrgreen: )

 42. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #40
  Χωρίς να το έχω ψάξει, γιατί δεν προκάνω, κι επειδή είναι πιθανό το γραμματόσημο να κυκλοφορούσε και στις δύο χώρες, μήπως το 12 είναι η τιμή σε λιρέτες και το +38 σε πφένιχ;

 43. 40, 42 Δεν υπάρχει ο Yvert-Tellier ονλάιν ε; 😦

 44. vioannis said

  # 40 , 42
  Πρέπει 12 να είναι το βασικό τέλος για τα τέλη του ταχυδρομείου και +38 πρόσθετο τέλος για κάποιο σκοπό, συνηθισμένη πρακτική παλιά, σε πολλά ταχυδρομεία. Στην Ελλάδα είχαμε τέτοια πρόσθετα τέλη για Σεισμοπαθείς, Φυματικούς κλπ.

 45. sarant said

  39: Με πρόλαβε ο Δύτης, που πληκτρολογεί πιο γρήγορα κι από τον ίσκιο του. Βάσιμη είναι η διαφοροποίηση που κάνεις με τον Φαήλο, αλλά πιστεύω ότι οποιαδήποτε παραλλαγή της θεωρίας των δύο άκρων και ταύτιση της ΧΑ με τον Σύριζα εξωραΐζει τη ΧΑ.

  Ότι ο φιλελευθερισμός είναι ασύμβατος με τον εθνικοσοσιαλισμό σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να ισχύει. Θα παρατηρήσω πάντως ότι η κ. Μπακογιάννη, που θεωρείται από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού φιλελευθερισμού, διατηρούσε μέχρι πρότινος σε προσωπικό επίπεδο άριστες σχέσεις με τους τραμπούκους της ΧΑ.

  42: Κάτι τέτοιο θα ισχύει.

 46. Στην ιταλική βερσιόν (#34) έχει ενδιαφέρον που η τιμή (ο αριθμός) είναι με ιταλικούς (τους δικούς μας), αραβικούς (ορίτζιναλ -λόγω Λιβύης) και αιθιοπικούς αριθμούς!

 47. 46 ανάποδα, αιθιοπικούς και αραβικούς

 48. 12+38 πφένιχ γράφει εδώ. Προφανώς έχει δίκιο ο Βιωάννης στο 44.

 49. marulaki said

  #37 Θα έβγαινε contre-lumière; 😉

 50. Εθνικόφρων said

  Αξιότιμοι σύντροφοι,

  Ο εντιμώτατος κ. Σαραντάκος εις το ενθάδε αναρτηθέν άρθρον του («Αυγή» 6ης Οκτωβρίου 2013) ομιλεί διά τον αρχηγόν της «Ενώσεως Ελλήνων Φασιστών» Θεόδωρον Υψηλάντην, αλλά δεν βγάζει τσιμουδιάν διά το διασημότερον Έλληνα εθνικοσοσιαλιστήν όλων των εποχών, Γεώργιον Μερκούρην (θείον της Μελινάρας Μερκούρη), αρχηγόν του «Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Ελλάδος».

  Διατί, άραγε; Ηγνόει την ύπαρξίν του; Αδυνατώ να το πιστεύσω διά τον πολυμαθέστατον κ. Σαραντάκον Νικόλαον, Απλούστατα, το όνομα «Μερκούρης» κάμνει «τζίζ» και ίσως η «Αυγή» να απέλυε τον κ. Σαραντάκον που ετόλμησε να θυμίση εις τους μπολσεβίκους αναγνώστας τι ναζιστικά κουμάσια υπήρχον εις το σόϊ της «Μεγάλης Ελληνίδος» Μελινάρας Μερκούρη.

  Πολλώ μάλλον δεν θα ανέφερε ποτέ ο κ. Σαραντάκος τας στενάς σχέσεις του Γεωργίου Σημίτη, πατρός του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τον Αρχηγόν των Ελλήνων Ναζιστών Γεώργιον Μερκούρην. Έχει γράψει έν θαυμάσιο άρθρον δι’ αυτήν την σχέσιν ο κατ’ εξοχήν ειδικός της περιόδου της Κατοχής, ιστορικός συγγραφεύς Δημοσθένης Κούκουνας

  http://historia-hellas.blogspot.gr/2012/06/blog-post_23.html

  Αναγνώσατέ το, αγαπητοί σύντροφοι, διά να ξεστραβωθήτε: Ο μπαμπάς του Κώστα Σημίτη υπήρξεν επί Κατοχής έμμισθος σύμβουλος του Αρχηγού του «Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος» Γεωργίου Μερκούρη και αυτό το αποκρύπτουν απαξάπαντες οι δημοσιογραφούντες κονδυλοφόροι, του εντιμωτάτου κ. Σαραντάκου συμπεριλαμβανομένου!. Κι αυτό, εκτός όλων των άλλων διορισμών του Γεωργίου Σημίτη από το Καθεστώς της 4ης Αυγούστου, τας οποίας θα αναγνώσητε εις το άρθρον του Κούκουνα.

  Διά σήμερον, σας συνιστώ να καταβιβάσητε (πρίν το αφαιρέσουν από το Scribd) τους δύο Τόμους του «Mein Kampf» του Χίτλερ

  το θαυμάσιον βιβλίον της βοηθού του Μπαμπινιώτου, Ίνας Αναγνωστοπούλου «Το λέμε σωστά, το γράφουμε σωστά;»

  το «Αρχαίες, Βυζαντινές και λόγιες φράσεις στην Αρχαία Ελληνική» που εμοίρασε το «Βήμα» του Ψυχάρη προ ολίγου καιρού

  τις «Λατινικές και άλλες ξενόγλωσσες φράσεις στην Νέα Ελληνική» και πάλι από το «Βήμα»

  και τέλος την ενδιαφέρουσα «Στίξη στον Γραπτό λόγο»

  Επίσης, μια και το σημερινόν θέμα του κ. Σαραντάκου είναι οι Εθνικοσοσιαλισταί, σάς συνιστώ ολοψύχως να καταβιβάσητε το εξηφανισμένον κλασικόν βιβλίον διά τας σχέσεις της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών IBM με τους Ναζί του Χίτλερ και τον βρωμερόν ρόλον της IBM εις το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

  Και εις άλλα με υγείαν

  ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
  Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb κλπ.)

 51. Lavrentij said

  Ενδιαφέρον είναι ότι οι αντισημίτες της ΕΕΕ (οι οποίοι ακολουθούσαν το παράδειγμα των γερμανών Χαλυβδόκρανων) είχαν προσφυγική καταφωγή και προέρχονταν από το στρατόπεδο του Βενιζελισμού. Με το οποίο σχετίζονταν αρχικά και αρκετοί στρατιωτικοί που αργότερα έτειναν ολοένα και πιο ανοιχτά σε φασιστικές ή δικτατορικές λύσεις (βλ. Γονατάς, Πάγκαλος και φυσικά Κονδύλης). Δεν προήλθαν όλα από τη μήτρα του Κωνσταντινισμού λοιπόν.

 52. Yannis said

  43. Αυτό;
  http://www.gobookee.org/yvert-stamp-catalogue/

  44. Ευχαριστώ! Μάλλον, αυτό είναι.

 53. Lavrentij said

  @ 51

  ορθή επανάληψη: καταγωγή

 54. 51 Όντως πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό. Θυμάμαι ένα σχετικό βιβλιαράκι του Μαυρογορδάτου.

 55. spiral architect said

  @45: Ο φιλελευθερισμός είναι ασύμβατος με τον εθνικοσοσιαλισμό σε θεωρητικό επίπεδο και σε μεταβατικό στάδιο φαίνεται να ισχύει.
  Όταν όμως ο καπιταλισμός (που μια έκφανσή του είναι ο φιλελευθερισμός – καπιταλισμός της «ελεύθερης αγοράς») δείξει το πραγματικό του πρόσωπο (καλή ώρα όπως τώρα με τον καταιγισμό αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων) ποια σιδερένια φτέρνα θα είναι έτοιμη να καταστείλει τις όποιες εξεγέρσεις; 😉

  Δεν είναι μόνο η Μπακογιάννη, υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα φυντάνια – wannbe πολιτικοί που παίζουν με την αντιστροφή της λογικής.

  @48: Πιο ακριβό από του #25. 😛

 56. vioannis said

  #40, 42, 44, 48, 52
  Λοιπόν, τα πρόσθετα τέλη είναι για το Hitler’s Culture Fund.
  http://colnect.com/en/stamps/list/country/8267-German_Realm/series/40492-Hitlers_Culture_Fund/year/1941

 57. sarant said

  48-56: Μωρέ μπράβο, πήγαιναν για…. καλό σκοπό τα πανωτόκια 😉

  51: Πολύ σωστά, στη Θεσσαλονίκη οι αντισημίτες ήταν βενιζελικοί.

 58. spiral architect said

  @53: Hitler’s Culture Fund? Ήμαρτον! 😯

 59. Dimitris said

  Αντί να διαβάσετε τις ασυναρτησίες και κυρίως τα ψέματα του «mein kampf» απο scridb, διαβάστε καλύτερα το δίτομο έργο του Ian Kershaw «Hitler»
  Mπορείτε να το κατεβάσετε αν μπείτε στον «κόλπο του πειρατή» ( το’ πιασες το υπονοούμενο εεεε?) και κάνετε αναζήτηση «Ian Kershaw»

 60. spiral architect said

  @59: Πέρσι είχα διαβάσει Κέρσοου (δανεικό) το Ο Χίτλερ, οι Γερμανοί και η τελική λύση.

 61. Ηλεφούφουτος said

  Επίσης μην ξεχνάμε το θαυμασμό που εξέφρασαν φιλελεύθεροι διανοούμενοι του ’30 για το Μουσολίνι αλλά και την προσέγγιση Βενιζέλου-Μουσολίνι την περίοδο εκείνη.

  Στον Πλαστήρα, τις δραματικές ώρες του κινήματος, αποδίδεται η ρήση: «Θα κάνουμε ό,τι και στην Ιταλία, που χάρις στον Φασισμό προοδεύει» και η απάντηση του Βενιζέλου «Η Ιταλία πηγαίνει καλά, διότι εκεί υπάρχει δικτάτωρ, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει δικτάτωρ».

  Πάντως, στην εποχή μας, όπου γενικά υπάρχει μια τάση διαστροφής όρων και εννοιών, η λέξη «φιλελεύθερος» είναι από τα μεγαλύτερα θύματα. Σε μια από τις πιο ανατριχιαστικές ακροβασίες σημασιολογικής μεταβολής της λέξης «ελευθερία» έχει καταλήξει να σημαίνει «θιασώτης της αυθαιρεσίας των εκλεκτών».

 62. spiral architect said

  […] Αναρωτιέμαι, θα εξακολουθήσουν οι καλόπιστοι σχολιαστές να βρίσκουν δικαιολογίες για όλους αυτούς; η φτώχεια, η κρίση, τα μνημόνια, η κρίση αξιοπιστίας των πολιτικών κ.τ.ό., ή επιτέλους θα παραδεχτούμε ότι έχουμε στη χώρα μας ένα 7% διψασμένο για αίμα μεταναστών και αριστερών; Γιατί μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μένουν δύο ενδεχόμενα για να κατανοήσουμε το 7%: φονικές προθέσεις ή φονική βλακεία. Προσωπικώς βρίσκω και τα δύο ενδεχόμενα εξίσου τρομακτικά.

 63. Απέραντο Μπορντέλο said

  Ιδού δύο ειδήσεις που δείχνουν πώς αντιμετωπίζουν τα σοβαρά κράτη τους λαθρομετανάστες και αυτούς που κατουράνε στον δρόμο:

  1. «Οι 155 μετανάστες οι οποίοι επέζησαν όταν ναυάγησε το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν σε πολύ μικρή απόσταση από το νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας αυτήν την εβδομάδα πιθανότατα πρόκειται να αντιμετωπίσουν διώξεις για λαθρομετανάστευση, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο εισαγγελικές πηγές. Οι διώξεις θα ασκηθούν αυτεπαγγέλτως μόλις οι άνθρωποι αυτοί ταυτοποιηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο. Εάν κριθούν ένοχοι, ενδέχεται να τους επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα ύψους έως και 5.000 ευρώ.

  2. Πρόστιμο 250 ευρώ σε οπαδό του ΠΑΟΚ που ούρησε στο ποτάμι του Άμστερνταμ

  http://www.protothema.gr/sports/article/317042/-prostimo-250-euro-se-opado-tou-paok-pou-ourise-sto-potami-tou-amsterdam/

  ΑΠΟΡΙΕΣ:1. Εμείς γιατί δεν φλομώνουμε στα πρόστιμα τους λαθρομετανάστες που μπαίνουν καθημερινά στην χώρα;

  2. Γιατί η Αστυνομία δεν βάζει πρόστιμα σε όσους κατουράνε σε Δημόσιους χώρους,με αποτέλεσμα όλο το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ουρητήριο;

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί είμαστε ένα Απέραντο Μπουρδέλο, που όποιος θέλει, μπαίνει μέσα, «πηδάει» τζάμπα και φεύγει χωρίς να πληρώσει. Κι όλα αυτά στο όνομα του Ανθρωπισμού της Αριστεράς και της Προόδου…

 64. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #63
  Συγγνώμη που πετάγομαι και διακόπτω, αλλά σύμφωνα με τα «δεδομένα» που μας δώσατε, δεν «πηδάει» τζάμπα όποιος θέλει, μόνο κατουράει. Άρα, μάλλον απέραντο ουρητήριο έπρεπε να είναι. Μη λέμε κι ό,τι θέλουμε δηλαδή…

 65. #63 Συγνώμη, αλλά φρίκαρα!!!! Αυτό είναι δείγμα «ανώτερης» χώρας;;;; 155 απελπισμένοι άνθρωποι που ρισκάρισαν τη ζωή τους σ’ ένα σαπιοκάραβο, ναυαγοί που πιθανόν έχασαν και τα λίγοστά τους υπάρχοντα (αν είχαν) όταν αυτό φουντάρησε, σ’ αυτούς τους δυστυχισμένους θα επιβληθούν πρόστιμα;;;;; Και πώς ακριβώς θα τα πληρώσουν; Πουλώντας το κορμί τους, μάλλον, αφού δε νομίζω να τους έχει μείνει τίποτε άλλο! Μα είμαστε σοβαροί;;;
  Όσο γι’αυτούς που κατουράνε σε δημόσιους χώρους, βεβαίως να τους επιβληθεί πρόστιμο, μήπως όμως να φτιάξουμε και μερικές δημόσιες τουαλέτες της προκοπής για όλους όσους έχουν βρεθεί κάποτε στην ανάγκη και δεν θέλουν (ή δεν μπορούν) να πάνε «ικέτες» στην πιό κοντινή καφετέρια;;;

 66. Theo said

  «Γκρεμίζοντας τον μύθο της Χρυσής Αυγής» (Αθήνα 2004): Η μαρτυρία του Χάρη Κουσουμβρή, ενός πρώην χρυσαυγίτη, αρχηγού της ομάδας κρούσης της Χ.Α. μέχρι το 2002, αλλ’ αμετανόητου εθνικιστή: http://www.easybytez.com/ova6bwo9964o

  Και: «Μπολσεβικισμός εν Ρωσία» (Θεσσαλονίκη 1926): Η μαρτυρία του ιερομονάχου Χρυσάνθου Ιβηρίτη, ενός αυτόπτη, για την κατάσταση στη Ρωσία μετά την Οκτωβριανή επανάσταση. (Ίσως το πρώτο βιβλίο στα ελληνικά σχετικά με το θέμα. Φίλος μου πανεπιστημιακός ετοιμάζει μετάφρασή του στα ρωσικά.) http://www.easybytez.com/72cfki2cok9y

  και

 67. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  29, κ. Σαραντάκο, καταλαβαίνω το πνεύμα του επιχειρήματός σας αλλά δεν θα πρέπει στον καλόπιστο πολίτη που θα απορήσει να δοθεί απάντηση; Ήταν τόσο άσχετος ο σοσιαλισμός με τον ναζισμό στα πρώτα τους βήματα; (Ή και στα αμέσως επόμενα, Ρίμπεντροπ-Μολότοφ και τα προηγηθέντα).
  Ευτυχώς που ο Σταλιν ήταν προσεκτικός με τις λέξεις και κράτησε το σοσιαλισμό αμόλυντο! 😛

 68. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  67: Εννοείτε ότι ο εθνικοσοσιαλισμός είχε και στοιχεία αντικαπιταλιστικής ρητορικής; Ναι, αλλά φρόντισε σχετικά νωρίς να απαλλαγεί από τους εκφραστές αυτής της τάσης.

 69. αγαπήσαμε κύριε Πρόεδρε, αυτό ήτο το έγκλημά μας said

  Όλα αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίχτυο για τον θείο της Μελίνας και τον μπαμπά του κυρίου Σημίτη είναι αισχρά ψέμματα.
  Καθώς επίσης και για τον πατέρα του κ. Πικραμένου και το θείο του Γ. Παπακωνσταντίνου.

  Ο θείος της Μελίνας, ο πατήρ του κ. Σημίτη, ο πατήρ του κ. Πικραμένου κι ο θείος του Γ. Παπακωνσταντίνου λειτούργησαν με γνώμονα το συμφέρο του Έθνους και με κίνητρο την αγάπην τους για το λαουτζίκο.

  Όπως εξάλλου έκαμαν και τα τέκνα και τα ανίψια των.

 70. αγαπήσαμε κύριε Πρόεδρε, αυτό ήτο το έγκλημά μας said

  Λέγεται μάλιστα ότι το 1996, οπόταν κι ο υιός Γεωργίου Σημίτη, Κωστάκης, ανελάμβανε ακάθεκτος τα ηνία της αμερικανοαποικίας, οι Συνασπισμένοι έκαμον κάτι πήδους ίσαμε το ταβάνι διότι ανθίζοντο τον αναβαθισμένο ρόλο που θα είχον ένεκα η χαρτογράφησις (υπό του μΠΤΑΟΣΚ) του λεγόμενου «κεντροαριστερού» χώρου και των πιθανόν ευρύτερων συμμαχιών ήθελον εξ αυτού προκύψει.
  Διότι ως γνωστόν, πρότερα, ο Αντρέο ο Παπαντρέο τους είχε τους συνασπισμένους για κανά ξεσκάτισμα (κι αυτό με βύσμα) κι ως εκ τούτου αυτή ήντουνα κι η αιτία που εδέχθη την επίθεσις με γιαούρτια ο υπεύθυνος της στήλης «Μαύρη Τρύπα», εντός της (μΠΑΤΣΟΚικιάς πλην όμως συνασπισμοκρατούμενης) «Ελευθερο»τυπίας, οπόταν κι αποτόλμησε να πεί το προφανές: «φιλιππινέζαι της Μιμής».

  Δε ρεστ ιζ Χίστορυ εντ γκρήατ σουξές.

  Σιγά λοιπόν μην σάματις και φιλοξενήσει η Αυγούλα άρθρο όπου αποκαλύπτονται τα έργα και ημέραι των προγόνων των «εκσυγχρονισταί».

 71. Corto Maltese said

  Κύριε Σαραντάκο,
  θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν γλωσσολογικώς και εννοιολογικώς είναι δόκιμη η χρήση του όρου «φασίστας» ή «φασιστικός» κ.ο.κ. ως χαρακτηρισμός εν γένει στους δικτάτορες και τα καθεστώτα τους (π.χ. Πάγκαλος, Κονδύλης, Μεταξάς αλλά και Παπαδόπουλος κλπ).
  Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω για την ακριβή χρήση του όρου «χούντα». Τον όρο τον ακούμε μόνον για το πραξικόπημα του 1967 καθώς και για κάποια λατινοαμερικάνικα καθεστώτα (νομίζω του Πινοσέτ ή του Περόν). Αναφέρεται μόνον σε στρατιωτικά πραξικοπήματα; Δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι ο Μεταξάς και ο Χίτλερ (οι οποίοι ήταν στην Βουλή) δεν επέβαλαν χούντα, ενώ το καθεστώς του Φράνκο χαρακτηρίζεται χούντα;

 72. αγαπήσαμε κύριε Πρόεδρε, αυτό ήτο το έγκλημά μας said

  Οι δε πολύτιμαι υπηρεσίαι του $υναSSπισμός προς τα κυβερνήσεις κυρίου Κωστάκη Σημίτη ήντουνα συνήθως «ιδεολογικού» τύπου και με τη μορφή παροχής «άλλοθι».
  Φερειπείν, δικέ μου, ήθελε, αρωτνάω, ο κύριος Τασούλης Γιαννίτσης να γενικεύσει στην πιάτσα της Εργασίας το λαθροαπεργοσπαστικό δουλεμπόριο συμφώνως με τα στάνταρντς που εθέσπισαν οι πρότεροι καλοί της ΝουΔούλας κύριοι Μάνος και Ανδριανόπουλος;;
  Νά σου, τσούπ, επετιόντουνα που λες ο $υναSSπισμός των κουνημάτωνε και της Συκολογίας κι αρχίνηζε τα περί «ρατσισμός» και «ξενοφοβία» της ελληνικιάς της κενωνίας και προετοίμαζε το έδαφος για την επόμενη εισαγόμενη φουρνιά με είλωτες.
  Σου μιλάω αδερφάκι μου για καλά στρωμένη δουλειά εν αγαστή συνεργασία.

  Το δε «Κ»ΚΕ, θυμάμαι χαρακτηριστικά, επιφυλασσότανε εκείνω τω καιρώ, και δεν αμόλαγε κουβέντα περί «αντιρατσισμός» και τα τοιαύτα. Άφηνε το $υναSSπισμός να κάνει τη βρώμικια τη μπίζνα. Μόλις όμως ο «αντιρατσισμός» έγινε για τα καλά της μοδός και το πολιτίκαλλυ το κορρέκτ εισήχθη μέχρι και στα μεσημεριανάδικα με τις κομμώτριες αι οποίαι υιοθέτησαν και αυταί το κλισέ «δεν είμαι ρατσίστρια» (στο στάιλ το παλιών δηλώσεων εθνικοφροσύνης και πιστοποιητικώνε φρονημάτωνε αλλά στο πιο «εκσυγχρονιζμένο») προσετέθη και το «Κ»ΚΕ δειλά-δειλά στην «αλληλέγγυα» και «πολυπολιτισμικιά» ομήγυρις.

  Να προσθέσουμε δε εδώ, ότι οι πρώτοι διδάξαντες του «αντιρατσιζμού» ήντουνα οι απριλιανοί χουνταίοι οπόταν κι εισήγαγαν αιγύπτιους και μπαγκλαντεσιανούς στας αρχάς του ’70 για να αποχτήσει μια εξωτικιά πινελιά φροντίδας το εφοπλιστικό γκαζόν του Ψυχικού κι ο επιχρυσωμένος λουτροκαμπινές της Φιλοθέης.

  Όσον αφορά το πρώτης οχταετίας μΠΑΤΣΟΚ έκαμε λίγα πράματα προς αυτήνα την κατεύθυνσις. Εισήγαγε ολίγαι φιλιππινέζαι αλλά το όλον φαινόμενον δεν ήντουνα τίποτις μπροστά στη λαθροαπεργοσπαστική λαίλαπα που θα ακολουθούσε την πτώση της ΕΣΣΔ (λείπει ο γάτος, χορεύουν τα θατσερικά ποντίκια), οπόταν κι ο Αντωνάκης με το Μητσοτάκη εξετραχηλώθησαν πλήρως, αρχής γενομένης με τα εγκαίνια της λαθροαπεργοσπαστικής εισβολής μέσα από τις φυλακές των Τιράνων, με τα ισοβίτικα κουμάσια να προσέρχονται πρώτα και καλλίτερα να κενωνίσουν το καπιταλιστικό νάμα της ηλιόλουστης και φωτοβολταϊκής αμερικανοαποκιακής Καλιφόρνια των φτωχομπινέδικων βαλκανίων. Αλλά μιλάμε όμως, δικέ μου, για βαρβάτη χαρμάνα με το καπίταλιζμ το πάσα ένα «ταξικό» μας τα «αδέρφι».

  Δε ρεστ ις όλσο Χίστορυ.
  Αμέρικαν στάιλ χίστορυ διότι μην ξεχνάμε ότι το αμέρικαν στάιλ γκέττο βάσει του οποίου εδραιώνεται το διαίρει και βασίλευε είναι από Αμέρικα μεριά έμπνευσις και καλά δοκιμασμένη συνταγή.

  Αλλά σε μια εσαεί αμερικανοαποικία, όπου δοκιμάσθησαν το πρώτον (και πολύ πριν την Κορέα) οι πρώται βόμβαι Ναπάλμ και φωσφόρου, δια να θριαμβεύσει η «εθνικοφροσύνη» επί του «αθέου και εβραιοκινούμενου μπολσεβικισμού» τί διαφορετικό να περιμένει κανείς;

  Το μόνο που αλλάζει είναι ότι οι καλοί μας οι τσολιάδες τότες πουλούσαν «πατριωτισμός» και «ζήτω η Ελλάς» ενώ τώρα (διαλεκτικός μετασχηματισμός, τουτέστιν τα πάντα ρει με ολίγον από κενωνικός δαρβινισμός) ανθίστηκαν το πνέβμα των καιρώνε και τάχαμου περάσαντες στο «αντίθετο στρατόπεδο» (διότι με το που κατέρρευσε η ΕΣΣΔ η αμερικανο-δουλειά προχωράει καλλίτερα από τα «αριστερά») πουλάνε «όχι στις φοβικότης» και «ζήτω η πολυπολιτισμικότης».
  Σάματις άδικο έχω;;;
  Ή «συνωμοσιολογώ»;;

 73. sarant said

  71: Γράφω κι εγώ ότι «ο φασισμός είναι λέξη που χρησιμοποιείται πολύ ευρύτερα -ο ναζισμός θεωρείται κάπως σαν υποσύνολο του φασισμού» και στο ίδιο πνεύμα και αυτά τα δικτατορικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα τα λέμε φασιστικά. Αν είμαστε αυστηροί, είναι καταχρηστικό αυτό. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι η λέξη έχει προσλάβει δεύτερη σημασία, για οτιδήποτε το αντιδημοκρατικό. Κι έτσι χαρακτηρίζουμε και φασιστικό ένα μέτρο ή μια συμπεριφορά.

  Για τη χούντα, ο όρος έχει επίσης χρησιμοποιηθεί και για τη δικτατορία της Τουρκίας (1980, Εβρέν) και άλλες δικτατορίες, και θεωρητικά δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιηθεί είτε για τις δικτατορίες που λέτε (Πάγκαλος κτλ.) είτε για τωρινές δικτατορίες σε άλλες χώρες εκτός Λατ. Αμερικής. Όμως, στην πράξη δεν χρησιμοποιείται -ο όρος είναι και χρονικά και γεωγραφικά κάπως περιορισμένος.

 74. Γς said

  Απγοπό, για τον καθ ημάς νεο- ναζισμό:

  Τι ανατριχιαστικές περιγραφές είναι αυτές που καταθέτουν μάρτυρες (υπό προστασία) σήμερα;

 75. gmallos said

  #63,65 Να βάλω καμιά φωτογραφία απ’ τα σοβαρά ουρητήρια του Άμστερνταμ; Δηλαδή το πρόβλημα ήταν που ο τάδε κατούρησε στο ποτάμι απευθείας κι όχι στο διπλανό τσιμεντένιο φράχτη που δέχεται τα υγρά και τα στέλνει δίπλα στο ποτάμι; Κααααλά.

 76. Yannis said

  71 & 73. Αν δεν κάνω λάθος, ο όρος junta σημαίνει συμβούλιο στα Ισπανικά. Ετσι ο όρος χρησιμοποιήθηκε στις στρατιωτικές δικτατορίες, οι οποίες είχαν κάποιο «επαναστατικό» στρατιωτικό συμβούλιο σαν συλλογικό όργανο λήψης των αποφάσεων.

  Ναι, καταχρηστικά μπορούμε με τον όρο φασισμό να χαρακτηρίσουμε οποιαδήποτε δικτατορία.
  Αλλά απ’ όσο θυμάμαι ο Ουμπέρτο Εκο έχει γράψει ένα δοκίμιο γιατί η δικτατορία των συνταγματαρχών δε μπορεί να χαρακτηριστεί φασιστική (αυτός δηλαδή ακολουθούσε την αυστηρή ορολογία).

 77. Απέραντο Μπορντέλο said

  Βίος και Πολιτεία του Μεγάλου Ήρωα της Αριστεράς, 91χρονου φαλαγγίτη του Μεταξά, Μανώλη Γλέζου

  http://www.pare-dose.net/3602

 78. gryphon said

  O Σταλιν βεβαια που οπως και νατο κάνουμε είχε αξιόλογες ηγετικές ικανότητες και ευφυια ηξερε οτι οι πολιτες τής Σοβιετικης Ενωσης δεν ηταν ιδιαιτερα διατεθειμενοι να πολεμησουν ουτε για τον σοσιαλισμό (που και στους ιδιους εξαλλου επιβληθηκε δια πυρος και σιδηρου) ουτε για κανενα νεφελωδη «αντιφασιστικό» αγωνα.Ηξερε ομως πως μπορουσαν και αυτοι να πολεμησουν και ενδεχομενως να πεθανουν για τήν πατριδα τους.
  Και γιάυτο οπως και στον επιτυχημενο αγωνα επικρατησης με τους διαφορους Τροτσκι Ζηνοβιεβ κλπ επαιξε το χαρτι του πατριωτισμου και ονομασε τον αγωνα κατα των γερμανων «μεγαλο πατριωτικο πολεμο».Ουτε σοσιαλιστικο ουτε αντιφασιστικο.
  Αυτα δεν κινητοποιουν ουτε εμπνεεουν τους ανθρωπους.

 79. sarant said

  77: Ο Κασιδιάρης το έχει γράψει το άρθρο; Γιατί κι αυτός κάτι τέτοια έλεγε προ καιρού.

 80. physicist said

  #76. — Ασφαλώς έτσι είναι, και η λέξη φαίνεται να μην είναι βεβαρημένη στα ισπανικά, όπως βλέπουμε π.χ. από τη διαδικτυακή παρουσία της
  Ανδαλουσίας και της Γαλικίας.

 81. agapanthos said

  Και είπε η σύζυγος του υπονομοκαθαριστή, όπως τον έβλεπε να ξεκινά για τη δουλειά του:

 82. spiral architect said

  @79: Όχι ο ίδιος αλλά, ένα απ’ τα πολλά άλτερ έγκο του που βολτάρουν στο διαδίκτυο. 😛
  Φασίνα στους φασίστες! 😈

 83. spiral architect said

  @78: Προφανώς και καλά έκανε, γιατί χωρίς πατρίδα, σπίτι και ζωή, ούτε σοσιαλισμός θα υπήρχε. 😉

 84. Κι έλεγα όλο το πρωί: αργήσανε να βγούνε οι τρόληδες.

  (Μα δεν είναι πολύ ωραίο τραγούδι το 81;)

 85. LandS said

  76 Υπάρχει η Χούντα της Ανδαλουσίας, για παράδειγμα. Επίσημη ονομασία Ισπανικού ΟΤΑ αν δεν κάνω λάθος. Οι Εγγλέζοι έλεγαν Χούντα το Συμβούλιο του Κάρολου Α. Χούντες ήτανε τα σώματα Ισπανών ανταρτών εναντίον των Γάλλων του Ναπολέοντα.
  Τον 20 αι. με τον όρο, λέμε τη στρατιωτική ένωση που σκοπεύει ή έχει επιβάλει δικτατορία. Μπορεί να είναι φασιστική, νασερική, μπανανιακή, περονική, καλή ή κακή επαναστατική, οτιδήποτε.

 86. Κασσάνδρα said

  Απέραντο Μπορντέλο,τι πίνεις;

 87. Απέραντο Μπορντέλο said

  Νέο Θαύμα στο αγαπημένο μας μπορντέλο: Ο δεδηλωμένος Άθεος Αλέξης Τσίπρας φίλησε τον Σταυρό του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού κατά τον σημερινό Αγιασμό στην Βουλή!..
  .
  Δείτε το 1:15 του βίντεο

 88. αγαπήσαμε κύριε Πρόεδρε, αυτό ήτο το έγκλημά μας said

  Προφανώς ο Alexi$ θα είναι «άθεος», όσο είναι και …»κομμουνιστής»……

  Σάματις το προφανές δεν λέγω;

 89. Avonidas said

  Ήθελα να γράψω «88 σχόλια», αλλά με πρόλαβαν 😉

 90. αγαπήσαμε κύριε Πρόεδρε, αυτό ήτο το έγκλημά μας said

  Ευτυχώς πάντως που συνεχίζονται κανονικώς οι αγιασμοί εις το ελληνικό το κοινοβούλιο, διότι αλλέως πως θα έβγαινε καληώρα ο Ρουπακιώτης σε κανά ΣΚΑΪ να τσαμπουνίσει εν αιθρία ότι η κατάργησις του μυστηρίου ήντουνα απαίτησις των αμερικανοοβρέικων λόμπυζ…

 91. spiral architect said

  Φασίνα, εκκαθάριση ιχνών, εξαγνισμός και νέα πελατεία:
  Σας μετατρέπουμε εξωτερικά σε φυσιολογικό άνθρωπο, ενώ εσωτερικά μπορείτε να παραμείνετε μαλάκας ώστε να επιστρέψετε άνετα στην Νέα Δημοκρατία.

 92. Theo said

  Το βιβλίο του Κουσουμβρή (βλ. σχ. 66) και στο Scribd:

 93. π2 said

  10: O Τσόμσκι πάντως έχει δηλώσει επανειλημμένα την εκτίμησή του για τους φιλελεύθερους στοχαστές και θεωρεί πως η επίκλησή τους από τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό (και αποστόλους του τύπου Μίχα) στηρίζεται σε θεμελιώδη στρέβλωση των γραπτών τους. Και η αλήθεια είναι πως αν διαβάσει κανείς Άνταμ Σμιθ ή Τζον Στιούαρτ Μιλ εκπλήσσεται από το εύρος των περιορισμών που θεωρούν θεμιτούς (στην οικονομική δραστηριότητα ο πρώτος, στην ελευθερία του λόγου ο δεύτερος) και που θα θεωρούσαν απαράδεκτους διάφοροι νεόκοποι νεοφιλελεύθεροι.

 94. αγαπήσαμε κύριε Πρόεδρε, αυτό ήτο το έγκλημά μας said

  Ο Αντωνάκης μόνο που δεν γκρεμοτσακίστηκε να κατέβει τα σκαλιά να ασπαστεί το σταυρό και να ραντιστεί με αγίασμα.
  Αυτά βλέπουν οι συνταξιούχοι που φοβούνται τους αθέους κομμουνισταί και πέφτουν στα εθιμοτυπικά δόκανα του Αντωνάκη.
  Λες και δεν επίκειται ταξίδι του Αντωνάκη στο Ισραήλ (666)…

 95. π2 said

  Όλα τα ‘χε η Μαριωρή, τα τρολ της έλειπαν.

 96. spyroszer said

  54 Αυτό εννοείς;
  http://www.academia.edu/2363351/_The_National_Minorities_

 97. αγαπήσαμε κύριε Πρόεδρε, αυτό ήτο το έγκλημά μας said

  Δεν είμεθα «τρολλ».
  Είμεθα τηλεθεαταί και σχολιάζουμε την επικαιρότης.
  Είμεθα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κενωνίας.

 98. Γς said

  «Δεν είμαστε Ζουλού δεν είμαστε Παπούα,
  είμαστε η άγρια φυλή των Λιλιπούα».
  Ουα Ουα Ουα Ουα…

 99. sarant said

  97: Τρολ είσαι και εξαντλείς την υπομονή μου. Περιόρισέ το σε παρακαλώ, είναι κι αλλού πορτοκαλιές.

 100. Ηλεφούφουτος said

  93 Και για τους πρωτοσυντηρητικούς στοχαστές έχει πει ανάλογα.

 101. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Πρέπει να είναι το πιο ενοχλητικό που έχει γράψει, όχι γι’αυτά που γράφει αλλά το πώς τα γράφει. Απίστευτο!

 102. αγαπήσαμε κύριε Πρόεδρε, αυτό ήτο το έγκλημά μας said

  Μάλιστα κύριε Πρόεδρε.
  Αν κι εγώ τυγχάνω άκακος κι αθώος καθότι ζητάω πάντα έγκρισις αφότου κάθε φορά αναφαίνομαι και με νέο ψευτώνυμο.
  Μερσί.

 103. π2 said

  Κι επειδή οι όμορφες θεωρίες των δύο άκρων όμορφα καίγονται, ο Νίκος Παπανδρέου μας εξηγεί ότι η ΧΑ και ο Τσίπρας είναι το ίδιο πράγμα και πως αντιγράφουν και οι δύο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

  Ε;

 104. Κώστας said

  Λοιπόν, άσχετο με τα 102 τελευταία σχόλια, εγώ θέλω να πω κάτι για τις φασκιές του #1. Μπορεί οι νεώτεροι (έως και λιγότερο νεώτεροι) να μην τις έχουν δει live, υπάρχει όμως η προσλαμβάνουσα παράσταση στις εικόνες της γέννησης (δεν διαβάζω Βήμα, από το ψάξιμο αυτή ήταν τυχαία μια εικόνα που μου άρεσε)

 105. sarant said

  103: Αυτό που λέει ότι το κυρίαρχο σύνθημα του Ανδρέα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» ήταν της περιόδου 1966-67, από πού το έβγαλε πάλι;

 106. Yannis said

  105. Από το μυαλό του; Από τα παραμύθια που του έλεγε ο μπαμπάς του για να κοιμηθεί;

 107. 96 Όχι, αλλά μάλλον κάτι παρόμοιο.

  Για τον Παπανδρεάκη, ας όψονται όσοι τον έβγαλαν μεγάλο λογοτέχνη τις μέρες της ευμάρειας.

 108. sarant said

  Εδώ έβγαλαν τον αδερφό του μεγάλο πολιτικό, βέβαια.

 109. Σωστό κι αυτό.

 110. gryphon said

  103-105

  Aν ενδιαφέρει εχω αναφερει ισως κι εδω παλαιοτερα οτι μια σειρα πολυ επιτυχημενων συνθηματων του πασοκ της δεκαετιας του 80 που εχουν μεινει μεχρι σημερα οπως το περιβοητο «εδω και τωρα» » ο λαός θελει το (οτι ναναι) μπορει» το (οτι ναναι) στην κυβερνηση ο λαος στήν εξουσία» κλπ δεν αποτελουν εφευρεσεις του Λαλιωτη η καποιου αλλου πασοκου αλλα κατα λεξη μεταφραση (η με σχετικη προσαρμογη στα ελληνικα) συνθηματων του Γκαιμπελς.
  Δεν το υιοθετω γιατι δέν ξερω καθολου γερμανικα αλλα το εχω ακουσει.Ισως καποιος που ξερει μπορει να διαψευσει η να επιβεβαιωσει

 111. Theo said

  @107: Δεν συμπαθώ καθόλου την οικογένεια Παπανδρέου*, αλλά το πρώτο βιβλίο του Νίκου «Δέκα μύθοι και μια ιστορία» νομίζω πως είναι από τα καλύτερα λογοτεχνικά έργα της δεκαετίας του ’90. Και το βρήκα αρκετά ειλικρινές.

  *Ο Ζουράρις μού είχε πει προ τριακονταετίας πως, όταν γνώρισε την οικογένεια του Αντρέα (όταν κυβερνούσε ο Γέρος), ρώτησε τον πενταετή περίπου Αντρίκο:
  -«Τι δουλειά κάνει ο πατέρας σου, ρε;»
  -«Πρωθυπουργκός» (είχε κι ένα αμερικάνικο ακσάν)
  -«Για τον πατέρα σου σε ρώτησα, όχι για τον παππού σου. Τι δουλειά κάνει ο πατέρας σου;»
  –«Πρωθυπουργκός»
  «Και σύ, τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;»
  -«Πρωθυπουργκός».

  Και κατέληξε ο Ζουράρις: «Και τα εγγόνια μου αυτοί θα τα κυβερνάνε!»

 112. munich said

  @17
  το μυθιστόρημα εναλλακτικής ιστορίας που με είχε συγκλονίσει ήταν το «ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο» το Φιλιπ Ντικ, που τοποθετείται στις πρώην …ΗΠΑ κάπου 15-20 χρόνια μετά το τέλος του Β’ΠΠ που τον κέρδισαν οι Ναζί !

  για τον όρο Nazi νομίζω ότι προέρχεται από τους ίδιους τους Γερμανούς και τη μανία τους να κάνουν ακρωνύμια και συμπτύξεις λέξεων γενικώς. Sozis, Kommis, Nazis
  αλλά κι εμείς δεν κάνουμε κάτι ανάλογο στην καθομιλουμένη; ο πασόκος, η νουδου, ο οννεδίτης, ο συριζαίος, ο κουκουες

 113. Γς said

  104:

  Μπράβο. Προσπάθησα να βρω μια εικόνα με φασκιές για το #1 αλλά δεν βρήκα.

  Γιατί όμως μας φασκιώνανε;
  Φασκιά. Σπάργανα;

 114. cronopiusa said

  Επιτέλους! Ακουμπάμε στον διπλανό μας!!!

 115. physicist said

  #110. — Hier und jetzt είναι η κατά λέξη μετάφραση στα γερμανικά του εδώ και τώρα, και ούτε έχω ακούσει ποτέ να αποδίδεται η πατρότητά της στον Γκαίμπελς ούτε βρίσκω κάτι που να στηρίζει αυτή τη θέση. Αντίθετα, η φράση χρησιμοποιείται σχετικά συχνά από κάτι (βαρεμένους — ας επιτραπεί η προσωπική μου κρίση εδώ) κύκλους της αυτοψυχοθεραπείας και της ανεύρεσης του εσωτερικού μας εαυτού με βάση προγράμματα 12 βημάτων: «Βρες τον ευατό σου εδώ και τώρα», «εσωτερική γαλήνη εδώ και τώρα», «ομοιοπαθητική-αγιουρβέντα-σαξές στορυ-εδώ και τώρα» και άλλα διηγήματα.

  Για τα υπόλοιπα συνθήματα του πασόκ δεν μπήκα στον κόπο αλλά η ιδέα ότι τα αντέγραψαν από τον Γκαίμπελς βρωμάει για μπαρούφα-λερναίο-αστικός μύθος.

 116. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 117. Yannis said

  110, 115. Hic et nunc στα λατινικά. Πολύ παλιά έκφραση, που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

 118. munich said

  @116
  Εμείς ευχαριστούμε για τη φιλοξενία 🙂

 119. munich said

  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/10/2013_521930

  η καθημερινή δεν δέχεται την αλλαγή στην ηγεσία του ΚΚΕ

  τελοσπάντω ττι συνήθεια κι αυτή με τους αγιασμούς στη βουλή, με πιάνει θλίψη

 120. Απέραντο Μπορντέλο said

  Γιατί αποκρύπτετε την προφητεία του Πατροκοσμά ότι ο χαλασμός στο αγαπημένο μας μπορντέλο θα έρθει από έναν Κασιδιάρη;

  http://agrimologos.com/2013/10/06/6-10-13/

 121. 119 Μόναχε, και όμως, η Αλέκα παραμένει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: ο Κουτσούμπας δεν είναι βουλευτής.

 122. munich said

  Ωχ ναι έχεις δίκιο, διάβασα ΚΕ αντί ΚΟ, γράψτε λάθος

 123. Γς said

  120:

  Α, δεν μ αρέσουν αυτά που λέει ο λίκνος σου.
  Περί Κασιδιάρη και “μ’ όποιο δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις”.

  Ελπίζω να μη με ακουμπάει ως (σαν) δάσκαλο του.
  😉

 124. leonicos said

  fascies, ε΄ κλίση, (θηλυκό όπως όλα εκτός του dies, όταν σημαίνει ‘ημέρα’ και meridies) και από τα πέντε μόνο που έχουν τις τρεις πλάγιες πτώσεις του πληθυντικού, spes, species, acies, facies, effigies. Η ε΄ κλίση δεν έχει πληθυντικό κατά τα λοιπά, εκτός των res και dies

 125. ΠεΔης said

  Ένα μικρό ψεγάδι: «Fasci Italiani de combattimento» –> «Fasci Italiani di combattimento»

 126. Yannis said

  123. «Ελπίζω να μη με ακουμπάει ως (σαν) δάσκαλο του.»

  Μέχρι να κυκλοφορήσει κοινή φωτογραφία σας (π.χ. από εκπαιδευτική εκδρομή), μπορείτε να ξαγρυπνάτε ήσυχος στο ιστολόγιο 🙂

 127. agapanthos said

  @84 Μα δεν είναι εγγύηση ο Σιγανίδης;

  @111 Για τη λογοτεχνική αξία του εν λόγω νομίζω ότι θα αποφανθούν οι επόμενες γενιές. το όνομα είναι τόσο φορτισμένο που υπάρχουν άπειροι κόλακες έτοιμοι να παρέμβουν και άλλοι τόσοι που θα απορρίψουν πριν καλά καλά διαβάσουν. Συμπεριλαμβάνομαι στους δεύτερους.

  Πάντως τα τρολάκια αυτά μου θυμίζουν κάτι μπάτσους που περιέγραφε ο Μίσσιος, οι οποίοι προσπαθούσαν να τον ψήσουν ότι οι εργάτες εκμεταλλεύονατι τα αφεντικά. ‘Οχι τόσο στη νοοτροπία (και σ’ αυτήν βέβαια), όσο στο επίπεδο. Και είναι κρίμα για το ιστολόγιο, του άξιζε κατιτίς καλύτερο – όχι ότι διαθέτουν κάτι καλύτερο δηλαδή, οι ελάχιστα πιο ικανοί είναι ήδη υπουργοί.

 128. Γς said

  126 @ Yannis

  >> “Ελπίζω να μη με ακουμπάει ως (σαν) δάσκαλο του.”
  >Μέχρι να κυκλοφορήσει κοινή φωτογραφία σας (π.χ. από εκπαιδευτική εκδρομή), μπορείτε να ξαγρυπνάτε ήσυχος στο ιστολόγιο

  Δεν κατάλαβες.
  Είναι αναμνηστικές φωτογραφίες από το χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης όπου είχα μεταβεί για να τον μεταπείσω και να τον επαναφέρω στον ίσιο δρόμο.

  Σαν τον άλλον τον καθηγητή εδώ
  😉

 129. spiral architect said

  @128: Μα και συ ρε τρελοεπιστήμονα, γιατί έκανες πειράματα με παραφυάδες σε ανθρώπους; Ιδού τ’ αποτελέσματα τώρα! 😛

 130. Theo said

  @127: Φυσικά και το λογοτεχνικό έργο του Ν. Π. θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Απλώς, την προσωπική μου άποψη έγραψα και μόνο δυο βιβλία του έχω διαβάσει.

 131. 127 Α, Αγάπανθε, είσαι δικός μου άνθρωπος! 🙂

 132. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  125: Φυσικά έχετε δίκιο, το διόρθωσα!

  124: Εδώ λέει ότι είναι ενικός fascis, πληθ. fasces, της τρίτης κλίσης
  http://en.wiktionary.org/wiki/fascis

 133. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  117
  Hic and nunc στα αγγλολατινικά:

 134. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  Λάθος γιουτουμπάκι, στο δίσκο ο τίτλος είναι Hic and nunc.

 135. μήτσκος said

  127: (άσχετο αλλά δεν κρατιέμαι)
  Αγάπανθε πουλάς την κιθάρα; Σε έπιασε η κρίση και σένα;

  http://www.ebay.de/itm/Vintage-Levin-Guitar-prev-owned-by-Fred-Guy-1940s-pic-with-Django-Reinhardt-/231050478890?

 136. Λεώνικε (124), άλλο το facies > φάτσα που αναφέρεις και άλλο το τριτόκλιτο fascis των φασκιών και των φασιστών (και του φασκέλου που τους αξίζει)!

 137. sarant said

  (τους αξίζει χωρίς να είναι ομόρριζο:)

 138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  103-107-108 – Μη ξεχνάμε, οτι ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός με το αλάθητο κριτήριο, τους ψηφίζει πάνω απο 60 χρόνια.!
  Το θέμα είναι να δούμε αν υπάρχει σύνδεση των κυβερνητών του 21ου αιώνα, με αυτούς των αρχών του 20ου. Οχι τιποτε άλλο, αλλα για να δούμε αν έχουμε δημοκρατία, η «ευέλικτη» μοναρχία. Τελικά ποιός εξουσιάζει αυτόν τον τόπο;
  ΟΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ, ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ, που έλεγε κι ο αξέχαστος Παπάζογλου.

 139. Yannis said

  133, 134: Και είπα που το βρήκε το ομότιτλο; Το έψαχνα για ώρα για να το ανεβάσω. 🙂

 140. Yannis said

  128. Α! Ωστε υπάρχουν οι φωτογραφίες; 🙂

  129. Απέτυχε το μαθηματικό μοντέλο, διότι έκανε τις πράξεις στο χέρι.

 141. (137) Για φαντάσου! Εγώ πάντα νόμιζα, χωρίς να το’χω ψάξει, πως ήταν από το υποκοριστικό fascellus (> γαλλ. faisceau) και υπονοούσε τα δάχτυλα ενωμένα στις μύτες!

 142. NM said

  Ερωτημα 1: Που ειναι βρε παιδιά αυτό το πρωτότυπο άρθρο του ΑNSA με τα 5000 ευρώ πρόστιμο ανα ναυαγό; Μόνο σε κάτι ελληνικές παραεφημερίδες το βρίσκω. Ο,τι σχετικό βρήκα απ’αυτό το παρακτορείο έχει εντελώς διαφορετικό πνεύμα.
  Ερώτημα 2: Τι σημαίνει η λ. «φασίνα» στα ελληνικά; Οχι σκούπισμα βέβαια, αλλά σφουγγάρισμα και μάλιστα «βαρέως τύπου», ριζικό καθάρισμα δηλαδή.
  Λεπτομέρειες αυτής της μετάπτωσης;

 143. sarant said

  142β: Μάλλον στα καράβια θα έγινε η μετάπτωση της σημασίας.

 144. Γς said

  142β:
  Σε μικροξενοδοχείο της Ρόδου:

  -Αχ, τι θέλει η Αμερικάνα;
  Τί ήθελε; A map.
  Κι αυτή, η καμαριέρα, της έφερε μια μάπα για σφουγγάρισμα «βαρέως τύπου”

 145. cronopiusa said


  Kyenge: rivedere la Bossi-Fini

  Legislazione
  Immigrazione e Asilo
  Legge 30 luglio 2002, n. 189 (Legge Bossi-Fini)

  Cuando la ley obliga a dejar morir a otros hombres en el mar de Lampedusa

  “Criminalización de migrantes produjo tragedia en Lampedusa”, dice sacerdote italiano

 146. cronopiusa said

  Solo los muertos pueden quedarse

 147. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  59:
  Επίσης βιβλία του Ian Kershaw (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά) στο bookfiτελειαοργκ.

 148. Corto Maltese said

  Κύριε Σαραντάκο
  Ευχαριστώ για την απάντηση (που ήταν και τάχιστη)!

 149. Σύντομο σχόλιο: προσωπικά προτιμώ τη λέξη «φασιστής» με κάποιος πιο «ευπρεπισμένο» λόγο, ενώ τη λέξη «φασίστας» πιο προσβλητικά. Π.χ.: «Οι φασιστές που αποτελούν […]», αλλά: «Θεωρείς σοβαρούς ανθρώπους τέτοιους φασίστες;!»

 150. kamateros said

  Προσοχή, Attenzione, Achtung! Ο Φασισμός/Fascism δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτικό Φιλελευθερισμό/Liberalism, ούτε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, την προσωπικότητά του, τον πολιτικό του βίο, και το κόμμα του.

  51. Lavrentij
  «από το στρατόπεδο του Βενιζελισμού, οι αντισημίτες της ΕΕΕ»..

  57. Sarant
  «βενιζελικοί, οι αντισημίτες της Θεσσαλονίκης»

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι Φιλελεύθεροι υπήρξαν κόμμα εξουσίας, κατά καιρούς παντοδύναμο ([1916]1919-20, 1922-35). Ως εκ τούτου, είναι απολύτως φυσικό να έχουν παρεισφρήσει σε αυτό ποικίλοι ιδεολογικοί αγύρτες, αρχομανείς, υστερόβουλοι, ποταποί κλπ, μεταξύ των οποίων και στρατόκαυλοι παρτάκηδες, όπως π.χ. οι Γονατάς, Πάγκαλος και Κονδύλης.

 151. kamateros said

  Προσοχή, Attenzione, Achtung! Ο Φασισμός/Fascism δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτικό Φιλελευθερισμό/Liberalism, ούτε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, την προσωπικότητά του, τον πολιτικό του βίο, και το κόμμα του.

  61. Ηλεφούφουτος
  «..μην ξεχνάμε το θαυμασμό που εξέφρασαν φιλελεύθεροι διανοούμενοι του ’30 για το Μουσολίνι αλλά και την προσέγγιση Βενιζέλου-Μουσολίνι την περίοδο εκείνη. Στον Πλαστήρα, τις δραματικές ώρες του κινήματος, αποδίδεται η ρήση: “Θα κάνουμε ό,τι και στην Ιταλία, που χάρις στον Φασισμό προοδεύει” και η απάντηση του Βενιζέλου “Η Ιταλία πηγαίνει καλά, διότι εκεί υπάρχει δικτάτωρ, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει δικτάτωρ”.»

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
  Για τα κινήματα της 6ης Μαρτίου 1933 και της 1ης Μαρτίου 1935 εναντίον των απαράδεκτων συντηρητικών/εθνικοφρόνων/φιλοβασιλικών, εννοείται ότι δεν αποτελούν αντίφαση στις ιδέες, το έργο και το βίο του Ελευθερίου Βενιζέλου.

  Από λόγο του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Βουλή των Ελλήνων, στις 15 Μαΐου 1933: «Είναι ανάγκη να σας ειπώ τι εδήλωσα στο στρατηγό Πλαστήρα [ο οποίος τον είχε προτρέψει τότε να προβούν σε πραξικόπημα]. Του είπα ότι γνωρίζει καλώς ότι δεν είμαι από εκείνους οι οποίοι είναι ενθουσιασμένοι από το κοινοβουλευτικόν πολίτευμα. Γνωρίζω όλα τα ελαττώματά του, αλλά τα ελαττώματα όλων των άλλων λύσεων είναι τόσον μεγάλα, ώστε ούτε επί στιγμήν δύναμαι να ανεχθώ ότι επιτρέπεται να αλλάξωμεν το πολίτευμα.» https://sites.google.com/site/romeandromania/Home/20th-21st-c/venizelos

 152. kamateros said

  @ 67. Αριστείδης Καρατζόγλου

  Επιτρέψτε μου να βαδίσω στο ρητορικό σας ερώτημα: «..Ήταν τόσο άσχετος ο σοσιαλισμός με τον ναζισμό στα πρώτα τους βήματα;»

  ~~ εθνικοσοσιαλισμός vs επιστημονικός σοσιαλισμός, ένα δοκίμιον στρατευμένον~~
  Κατά τη διάρκεια του 19ου αι, και λόγω της εκβιομηχάνισης της Εργασίας, και λόγω της εξάπλωσης αρχών του Διαφωτισμού, εμφανίζονται ιδεολογίες που αμφισβητούν ανοικτά την δήθεν σταθερή τάξη πραγμάτων της μετά Ναπολέοντα Ηνωμένης Ευρώπης. Έτσι, εμφανίζεται π.χ. ο Ουμανιταριανισμός, και κυρίως γεννιέται ο Σοσιαλισμός, που βασικά θα πει «οργανώνω το Κράτος, με γνώμονα τον άνθρωπο, με Αλληλεγγύη για την κοινωνία των ανθρώπων». Αρχικά οι ιδέες αυτές βρίσκουν απήχηση σε ανθρώπους που θεωρούνται ακραίοι γραφικοί (Σαινσιμονισμός, Καρμπονάροι, Αντέλφια, Φιλαντέλφια, Τζιόβινε Ιτάλια), οπότε θ’αναπτυχθούν περιθωριακά και με αργό ρυθμό. Εν τούτοις, θα εμποτίσουν τους λαούς με σοσιαλιστικές ιδέες, και θα συνταράξουν όλη την Ευρώπη, με μαζικές αστικές εξεγέρσεις, που κλιμακώνονται με ορόσημο το σωτήριον έτος 1848. Όταν αυτές θα κατασταλλούν βιαίως από το κατεστημένο σύστημα που έχουν οργανώσει οι στυγνοί Αψβούργοι, και το οποίο διατηρείται επίμονα στην Ευρώπη ύστερα από την οριστική συντριβή του εκρηκτικού Ναπολέοντα Βοναπάρτη, οι δημοκρατικές ιδέες θα γεννήσουν νέες αντιδραστικές κοσμοθεωρίες, σοβαροφανείς και περιβόητες, υπό την επιρροή της Φιλοσοφίας του Πλάτωνος και του Χέγκελ:

  http://ametroepeia.pblogs.gr/2012/01/marx-and-spenders.html
  Είναι ο «επιστημονικός» Σοσιαλισμός, ήτοι ο Κομμουνισμός (λαοπλάνα απολυταρχία με δόγμα ουτοπιστικής ισότητας), των Έγκελς & Μαρξ, που θα διευρύνει τους ορίζοντες της Άκρας Αριστεράς, αλλά και ο Φασισμός (εκλεκτιστική απολυταρχία με δόγμα φυλετικής καθαρότητας), η ελκυστικότερη έκφραση της Άκρας Δεξιάς, ο οποίος θα προέλθει από το υπερπατριωτικό αίσθημα των Ιταλών Δημοκρατών, που συμμερίζονται το απωθημένο των συντηρητικών και των φιλομοναρχικών συμπατριωτών τους, για τη συγκρότηση ενιαίας Ιταλίας. Στην Άκρα Δεξιά, λόγω εγγενούς διδαχής μίσους, ταξινομείται και ο Σιωνισμός (εκλεκτιστική απολυταρχία με δόγμα εθνικής αποκλειστικότητας), η εκπλήρωση των αλυτρωτικών ανησυχιών των απανταχού Ισραηλιτών, που επίσης θ’αναπτυχθεί από θεωρητικούς του πρωτο- Σοσιαλισμού, όπως ο Μωυσής Χες.
  Και για να ξεκαθαρίσουμε και το δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι ημέτεροι ακροδεξιοί, ύστερα από το φαιδρόν: «δεν είναι όλα τα δάχτυλα ίδια..»:

  άλλο φασίστες (Italia),
  άλλο ναζιστές (Deutschland),
  άλλο ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ (ήτοι ελληνοναζιστές, ελληνόψυχοι, 4η Αυγούστου & Γ’ Πολιτισμός (κατά το γερμανικό πρότυπο της Τρίτης Αυτοκρατορίας, III’ Reich), Τρίτος Δρόμος, 21η Απριλίου, ΕΠΕΝ, Εθνικό Μέτωπο, Ελληνικό Μέτωπο κλπ)!
  Όντως ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΚΡΙΤΟΤΗΤΑ, από την άποψη ότι κάθε έθνος/χώρα/αυτοκρατορία βιώνει άλλες συγκυρίες, και ακολουθεί διαφορετικές ιστορικές πορείες.

  Π.χ. ο Φασισμός προήλθε από το υπερπατριωτικό αίσθημα των Ιταλών Δημοκρατών/Σοσιαλιστών, που συμμερίζονταν το απωθημένο των συντηρητικών και των φιλομοναρχικών συμπατριωτών τους, για συγκρότηση ενιαίας και ισχυρής Ιταλίας. Ο άκρατος -και εν πολλοίς στείρος- πατριωτισμός των Ιταλών αποκρυσταλλώθηκε σε Φασισμό, αποσπώντας δημοκρατικά την εξουσία το 1922. Το Ρωμαϊκό μεγαλείο, το σύνδρομο της χαμένης Αυτοκρατορίας, αλλά και πλατωνικές ιδέες συνεισέφεραν τα μάλα σε αυτόν τον πρωτόγνωρο εθνικισμό των Ιταλιάνων!

  Από την άλλη, ο Εθνικοσοσιαλισμός/Ναζισμός, ναι μεν δημιουργήθηκε με πρότυπο τον Φασισμό, αλλά με σαφώς προϋπάρχον πολιτισμικό υπόβαθρο, π.χ:
  i. τον εξκλουσιβισμό, μυστικισμό και μιλιταρισμό του Τευτονικού Τάγματος,
  ii. την γενικότερη αγριότητα που ..γέγονε, π.χ με την γερμανική συμμετοχή σε σταυροφορίες του Λεβάντε και της Βαλτικής, αλλά και με τον φρικαλέο Τριακονταετή Πόλεμο (1618-48)
  iii. τον μιλιταρισμό και την μεθοδικότητα των Γερμανών της Πρωσίας από τον Φρειδερίκο τον Μέγα και μετά (και του Β’ Ράιχ αργότερα: 1871-1918), και
  iv. την γενικότερη ιμπεριαλιστική προδιάθεση υπό τη σκιάν του Α’ Ράιχ (962–1806) και του Καρλομάγνου (800-814[888]).

  Ο Ναζισμός διαφοροποιήθηκε από τον Φασισμό, κυρίως επειδή έδωσε μεγαλύτερη σημασία στην έννοια της φυλετικής καθαρότητας, αλλά και επειδή αποκόπηκε βίαια από τις σοσιαλιστικές του καταβολές, το 1934 με τη «Νύκτα των Μεγάλων Μαχαιριών», κατόπιν συνεννοήσεως/κολεγιάς της κυβέρνησης του καγκελαρίου Χίτλερ, τόσο με το τραπεζικό-βιομηχανικό μπλοκ (οι συνήθεις δράστες της πανευρωπαϊκής μιζέριας: Siemens, Krupp, Bayer κλπ!), όσο και με την ηγεσία της Βέρμαχτ, που αποτελούνταν από την αφρόκρεμα της παραδοσιακής αριστοκρατίας…

  Όμως τα ακροδεξιά κινήματα έχουν κοινά χαρακτηριστικά: Π.χ. εξηγούν στον κοσμάκη, ότι «δεν φταίει αυτός, αλλά ο άλλος..» Δηλαδή καλλιεργούν Μίσος, για συγκεκριμένες ομάδες, ή και γενικότερα!. Μίσος του ανθρώπου, για τον άνθρωπο. Λόγω εγγενούς διδαχής μίσους, στην Άκρα Δεξιά ταξινομείται και ο Σιωνισμός, η εκπλήρωση των αλυτρωτικών ανησυχιών των απανταχού Ισραηλιτών.

  Επίσης, συνήθως τ’ακροδεξιά κινήματα αποτελούν δίπολα: βούληση ομάδας εκλεκτών ΚΑΙ έκφραση λαϊκής δύναμης, ήτοι ελιτισμός και οχλοκρατία, εν σάρκα μία..! Με αυτό το οξύμωρον χαρακτηριστικό, μπορείς να ταξινομήσεις ως ακροδεξιά και όσα καθεστώτα καμώνονται τα κομμουνιστικά, αλλά ουσιαστικά αναλώνονται σε εκκαθαρίσεις ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (π.χ. οι σταλινικοί, οι μαοϊκοί, οι Ερυθροί Χμερ, και λοιποί ολέθριοι δυσφημιστές του «Υπαρκτού» Σοσιαλισμού), εξαναγκάζοντας την δικτατορία του προλεταριάτου, που υποτίθεται ότι εκφράζει τη Λαϊκή Βούληση, να καθίσταται εκτελεστής του Λαού, παραδόξως αναιρώντας κάθε λόγο ύπαρξης ενός Σοσιαλισμού, «υπαρκτού»!

  Οι απανταχού ακροδεξιοί διαθέτουν οπλοστάσιο από λιτά σύμβολα, ελκυστικές ιδέες και λακωνικά συνθήματα, που μπορούν να έχουν απήχηση σε κάθε άνθρωπο, λόγω των αρχέγονων ενστίκτων μας, ως ζώα θηρευτικά. Από αρχαιοτάτων χρόνων, δημιουργούνταν προϋποθέσεις και διαδικασίες επανένταξης των πολεμιστών που επέστρεφαν αιματοβαμμένοι από τη μάχη, πριν ενταχθούν πίσω στο κοινωνικό σύνολο. Το ρόλο αυτόν συνήθως τον αναλάμβανε η Θρησκεία, από τους νεολιθικούς σαμάνους, μέχρι το Χριστιανισμό, το Ισλάμ & το Βουδισμό. Αντιθέτως, η Άκρα Δεξιά προσπαθεί ν’απελευθερώνει τα πιο κτηνώδη μας ένστικτα, και να τα διοχετεύει φάτσα φόρα μέσα στην κοινωνία, για να προωθεί τους παρωπιδικούς της σκοπούς.

 153. kamateros said

  @ 70. & 72. «Αγαπήσαμε Κύριε Πρόεδρε, Αυτό Ήτο Το Έγκλημά Μας»

  Είσαστε μαλέφας μεγάλος, τραγικέ μου κύριε..!

 154. kamateros said

  @ 71. Corto Maltese

  Η λέξη «χούντα» είναι ισπανική, αρχικά με αρκετά διαφορετική χρήση όμως, θετική, που αφορούσε την τοπική αυτοδιοίκηση (ακόμα και μέχρι σήμερα, όπως αναφέρεται από τον γιατρό στο 80., και από τον LandS στο 85.), αλλά και την αυλή των Βουρβώνων. Αργότερα, αυτοαναγορεύονται έτσι ποικίλες ομάδες στρατιωτικών που διαχειρίζονται στυγνά καθεστώτα στην Ιβηρική και στην Λατινική Αμερική. Πάντως, πριν η λέξη «χούντα» στιγματιστεί από σκληροτράχηλους στρατόκαυλους αχρηστοφασίστες, μιαν ελληνική απόδοση θα μπορούσε να είναι ο όρος «διευθυντήριο».

  Όπως αναφέρει και ο Σαραντάκος (73.), ο όρος «χούντα» επεκτείνεται και σε δικτατορίες με γλώσσες σε χρήση, έτερες από την ισπανικήν, σε μιαν πορεία αντίστοιχη με την χρήση του όρου «τρόικα», που από περιγραφή εξισορροπημένου διευθυντηρίου εντός της –κατ’άλλα χαοτικής– σοβιετικής νομενκλατούρας, πέρασε στον προσδιορισμό του μηχανισμού γιγαντώσεως Χρέους, ως όψιμον όπλον επιβολής Εξουσίας (ήτοι το απελατίκι της χρεοκρατίας που κραδαίνει πια ξεδιάντροπα ο Ευρωπαϊκός Ολοκληρωτισμός..)!

 155. kamateros said

  @ 77. «Απέραντο Μπορντέλο»

  Μάλλον απέραντη τρικυμία εν κρανίω είσαι, αναπαράγοντας αφυείς αήθειες, με τη συνήθη φασιστική τακτική αποδόμηση της αξίας ιδεολογικών αντιπάλων, μέσω εκτόξευσης ανυπόστατων κατηγοριών.. Τι κερδίζεις, αναρρωτιέμαι! «Ουρί» του μπορντέλου τους, σου υπόσχονται οι αφεντάδες σου;

 156. kamateros said

  90. «Αγαπήσαμε Κύριε Πρόεδρε, Αυτό Ήτο Το Έγκλημά Μας»

  «..απαίτησις των αμερικανοοβρέικων λόμπυζ..» είστε και φαίνεστε:

  το απέδειξαν περίτρανα και πρόσφατα, οι «σοβαροί και υπεύθυνοι» ηγέτες της Μεγάλης Δεξιάς Παρατάξεως, ήτοι της Νέα Ληστοκρατίας, Σαμαράς, Βορίδης, Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη… Πάντως, ο αντισημιτισμός αποτελεί ασφαλές προθάλαμο του φασισμού/ναζισμού/εθνικισμού/ελινοψιχίας http://4.bp.blogspot.com/-LeFQK5C2Qqk/Tt0Xc1iVNGI/AAAAAAAADEo/r0jxW22qs9s/s1600/antisemitism.jpg

 157. kamateros said

  @ 97. «Αγαπήσαμε Κύριε Πρόεδρε, Αυτό Ήτο Το Έγκλημά Μας»

  quoting: «Είμεθα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κενωνίας.»

  Πλανάσθε πλάνην οικτράν! Μάλλον, αντιπροσωπευτική κένωση του αταξικού αποπάτου, αποτελείτε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: