Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αυτό δεν το είπε ο Ηράκλειτος (ούτε ο Καλλίμαχος, άλλωστε!)

Posted by sarant στο 14 Οκτωβρίου, 2013


Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο ρητά, αποφθέγματα και φράσεις μεγάλων ανδρών, όμως πολλά από αυτά δεν έχουν στην πραγματικότητα ποτέ ειπωθεί ή γραφτεί από τον άνθρωπο στον οποίο αποδίδονται. Κάποιες απ’ αυτές τις εσφαλμένες αποδόσεις μάλιστα είναι απόλυτα εδραιωμένες: αμέτρητες φορές έχουμε ακούσει για «τη φράση του Βολταίρου Διαφωνώ με όσα λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες, αλλά όπως φαίνεται ο Βολταίρος ποτέ δεν είπε ή δεν έγραψε κάτι τέτοιο (το θέμα αξίζει ειδικό άρθρο, ίσως, οπότε δεν προχωρώ σε λεπτομέρειες).

Μια ιδιαίτερη περίπτωση ρητών αμφίβολης πατρότητας είναι τα αρχαία ελληνικά ρητά που συναντάει κανείς σε ξένα βιβλία και που αποτελούν μεγάλο βραχνά, έναν από τους μεγαλύτερους, για τον ευσυνείδητο μεταφραστή του βιβλίου στα ελληνικά, και αυτό διότι ο ευσυνείδητος μεταφραστής θέλει βέβαια να βρει το πρωτότυπο ρητό στα αρχαία ελληνικά και όχι να το μεταφράσει από τα αγγλικά, όμως πολύ συχνά, ιδίως στα δευτερότερα βιβλία (μανατζέρικα, αυτοβοήθειας και άλλα τέτοια αεριτζήδικα) το ρητό ή έχει περάσει από σαράντα κύματα κι έχει γίνει αγνώριστο ή είναι και εντελώς κατασκευασμένο -και άντε να ψάχνεις όλον τον Πλάτωνα, διότι βέβαια δεν δίνουν παραπομπή οι αεριτζήδες συγγραφείς, για να βρεις, ας πούμε, σε ποιο έργο του έγραψε ο Πλάτωνας A house that has a library in it has a soul, και πώς είναι στα αρχαία ελληνικά (μην ψάχνετε, δεν το έγραψε). Κάθε παλιός μεταφραστής έχει να διηγηθεί πεντέξι σχετικές ιστορίες φρίκης, αλλά δεν θα σταθούμε εδώ (στα σχόλια, μπορείτε να προσθέσετε τη δική σας, πάντως).

Στο ιστολόγιο έχουμε επανειλημμένα ασχοληθεί με τέτοια αποφεύγματα (ο όρος είναι επινόηση του Νίκου Λίγγρη για το αγγλικό misattribution), μερικά από τα οποία είναι πολύ διάσημα (όπως η δήθεν δήλωση Κίσινγκερ για τους δυσκολοκυβέρνητους Έλληνες ή το δήθεν ρητό του Ισοκράτη για τη δημοκρατία μας που αυτοκαταστρέφεται). Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποφεύγματος είναι η δήθεν ρήση του Πολύβιου «Εν καιροίς χαλεποίς μέμνησο της γλώσσης» που, παρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μπελλές που αρέσκεται να την προσθέτει στα άρθρα που γράφει, δεν γράφτηκε ποτέ ούτε απο τον Πολύβιο ούτε από κανέναν άλλον. Το καλό είναι πως όταν έχεις αρχαίο ρητό στο πρωτότυπο, είναι πολύ εύκολο να επαληθεύσεις αν όντως εμφανίζεται στην αρχαία ελληνική γραμματεία, χάρη σε μια αναζήτηση στο γνωστό TLG.

Ένα άλλο αρχαίο απόφευγμα θα δούμε σήμερα -και μάλιστα με παραλλαγές.

Πρόκειται για το ρητό: «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου«, που το αποδίδουν συνήθως στον Ηράκλειτο. Το ρητό αυτό το είχε, λένε, ο Ανδρέας Παπανδρέου κορνιζαρισμένο στο γραφείο του, κάτι που πολλοί το επαναλαμβάνουν αλλά δεν το έχω δει σε κάποια πρωτογενή ή αξιόπιστη πηγή, χωρίς ωστόσο να το αποκλείω. Κάποτε θα το βρείτε διατυπωμένο σε πιο σύγχρονη γλώσσα: Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστο, ενώ δεν λείπουν και οι κωμικές παραλλαγές, όπως «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος αχαρίστου» (αυτό το «εκ» δεν έχει καμιά θέση εκεί), την οποία μάλιστα κάποιος προχειρογράφος ονόματι Δημ. Μπουλούκος αποκαλεί…. «περίφημη φράση του Σωκράτη» (κούνια που τον κούναγε!)

Όπως θα μαντέψατε, στο TLG δεν βρίσκω τίποτα τέτοιο στον Ηράκλειτο, ούτε καν τη λέξη «εχθρός» βρίσκω στα σωζόμενα αποσπάσμάτα του. Αλλά και γενικότερα, πουθενά στο ΤLG δεν βρίσκω τη φράση «ουδείς ασφαλέστερος» ή παραλλαγές της (π.χ. με μία ή δυο λέξεις ανάμεσα). Η πιο κοντινή που υπάρχει είναι «ουδείς γαρ τόπος του ουρανού ασφαλέστερος» στον Ιωάννη της Κλίμακος. Άλλωστε, η γλώσσα του ρητού δεν είναι αρχαία, αλλά καθαρεύουσα, οπότε σίγουρα την αρχή της φράσης πρέπει να την αναζητήσουμε στον 19ο αιώνα.

(Στα Βικιφθέγματα το «Ουδείς χειρότερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα φίλο», αν και δεν καλοστέκει γλωσσικά ή και νοηματικά, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «ελληνική παροιμία» -βέβαια, ούτε γνήσια παροιμία μπορεί να υπάρχει με τέτοια μπασταρδεμένη γλώσσα).

Συμπέρασμα; Άλλο ένα ψευδοαρχαίο ρητό, κοντά σε όλα τα άλλα -άλλο ένα «απόφευγμα» κατά την ορολογία μας. Να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν αποκλείω να αληθεύει η πληροφορία ότι το ρητό αυτό το είχε κορνιζάρει ο Ανδρέας Παπανδρέου στο γραφείο του, διότι τα αποφεύγματα δεν είναι αποκλειστικότητα της διαδικτυακής εποχής, υπήρχαν και παλιότερα, σε βιβλία.

Όμως υπάρχει και παραλλαγή, και μάλιστα διπλή, όπως διαπίστωσα όταν συζήτησα το θέμα στη Λεξιλογία.

Σύμφωνα με πάμπολλες διαδικτυακές πηγές, ακόμα και κατ’ επίφαση έγκυρες, υπάρχει το ρητό «Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος», που αποδίδεται στον Καλλίμαχο, ενώ κυκλοφορεί και η παραλλαγή «ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος».

Περιττό να το πω, καμιά από τις δυο παραλλαγές δεν βρίσκεται στην αρχαία ελληνική γραμματεία -επιπλέον, το δεύτερο ρητό δεν θα μπορούσε να ειπωθεί διότι στα αρχαία ελληνικά η λέξη «αγνώμων» σήμαινε άλλα πράγματα, όχι τον αχάριστο.

Επιπλέον, τα ρητά αυτά μου φαίνεται πως δεν στέκουν με τη λογική -διότι, για να φερθεί κανείς αχάριστα, πρέπει υποχρεωτικά να έχει ευεργετηθεί. Αν σε κάποιον δεν έχουμε κάνει καλό, δεν μπορεί να μας φερθεί αχάριστα· μπορεί να μας φερθεί άσχημα, σκληρά, άπρεπα, βάναυσα, αλλά όχι αχάριστα. Οπότε, αφού μόνο οι ευεργετηθέντες μπορούν να είναι αχάριστοι, το «ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» μου φαίνεται πως είναι μια μνημειώδης λαπαλισάδα, μια κοινοτοπία δηλαδή, που δεν θα την έλεγε ο Καλλίμαχος.

Τέλος, σε κάποιον ιστότοπο γεμάτο ρητά, που αμφιβάλλω αν τα μισά είναι σωστά, βρίσκω τις παραλλαγές «Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός από αυτόν που έχεις ευεργετήσει» να αποδίδεται στον Σωκράτη, όπως και το «φοβού την οργή [σικ] των υπό σου ευεργετηθέντων». Καμιά από τις δυο δεν φαίνεται να υπάρχει στον Πλάτωνα (φυσικά η πρώτη είναι μεταφρασμένη, οπότε πρέπει να ψάχνουμε υποθέτοντας αρχαίες λέξεις) και άλλωστε η όλη εικόνα του ιστοτόπου φωνάζει από μακριά ότι δεν είναι σοβαρός.

Κι εδώ τελειώσαμε το σημερινό μας άρθρο, που μπορεί να σας βοήθησε να ξεμάθετε κάτι -κάποιος είχε πει ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Διαδικτύου είναι ότι σε βοηθάει να ξεμάθεις (unlearn, στα αγγλικά το έλεγε) πάρα πολλά πράγματα!

Advertisement

240 Σχόλια προς “Αυτό δεν το είπε ο Ηράκλειτος (ούτε ο Καλλίμαχος, άλλωστε!)”

 1. Γς said

  Καλημέρα, καλή βδομάδα.

  Απ’ ότι μου είπε κι ο Ηράκλετος, τα πάντα .., χι!

 2. Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή said

  Kαλημέρα! Είναι αλήθεια ότι πάντα δεν ένιωθα καλά μ΄αυτά τα αποφεύγματα που έβλεπα κρεμασμένα στα φροντιστήρια καισε κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές… Μερικά τα αναγνώριζα ως λανθασμένα ή άσχετα αλλα για κάποια άλλα, ομολογώ, δεν μπορούσα να να εξητήσω γιατί δεν ‘μου καθότανε’ καλά. Το θέμα είναι ποιος και πώς θα μας σώσει από την συνεχώς αυξανόμενη λογοκλοπη, πλαστογράφηση και παραποίηση που μας οδηγούν σε ένα χάος… Όμως, αν το καλοσκεφτείς, κάτι τέτοιο πάντα συνέβαινε.. Σήμερα απλώς υπάρχουν περισσότεροι που το αναγνωρίζουν

 3. oxtapus said

  Reblogged this on Oxtapus *beta.

 4. Dimitrios Raptakis said

  το «ξεμαθαίνω» το χρησιμοποίησε κι ο Ελύτης, εάν δεν διαπράττω απόφευγμα!

 5. Γς said

  >Το ρητό αυτό το είχε, λένε, ο Ανδρέας Παπανδρέου κορνιζαρισμένο στο γραφείο του,

  Κι όταν στις κορνιζαρισμένες Καλοσύνη και Βλακεία εμπλέκεται κι η Μ@λ@κία

 6. Νέο Kid Στο Block said

  Der Name des Bogens ist Leben, sein Tun Tod
  τῷ οὖν τόξῳ ὄνομα βίος, ἔργον δὲ θάνατος

  Cogito ergo Zoom!

 7. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Γιὰ τὴ φράση τοῦ Βολταίρου ἤμουν τόσο σίγουρος! Ἔβαλα τὴ φράση στὰ ἰταλικὰ κι ἔπεσα σἐ μιὰ ἱστοσελίδα ποὺ ἐκτὸς ἀπὸ αὐτὸ ἔλεγε πὼς οὔτε ὁ Γαλιλαῖος εἶπε «κι ὅμως γυρίζει» κι οὔτε ὁ Μακιβέλλι «ὁ σκοπὸς ἀγιάζει τὰ μέσα». Τουλάχιστον τὸ «μπορῶ νὰ ἀντισταθῶ στὰ πάντα ἐκτὸς ἀπὸ τὸν πειρασμό», τὸ εἶπε ἢ δὲν τὸ εἶπε ὁ Ὄσκαρ Ουάιλντ;

 8. Alexis said

  Καλημέρα.
  Κάποτε είχα βρει αυτό το site με γνωμικά, αποφθέγματα κλπ. αλλά το εγκατέλειψα γρήγορα, γιατί είδα ότι μάλλον δεν είναι και πολύ σοβαρό.
  Πιστεύω πάντως ότι η τεκμηρίωση για το αν κάποιος είπε ή δεν είπε κάτι, είναι από τις πιο δύσκολες δουλειές σ΄αυτό που λέμε «ανασκευή μύθων».
  Και με την ευκαιρία: Ποιά μορφή είναι σωστή το «παν μέτρον άριστον» ή το «μέτρον άριστον»; Με ρωτούσε χθες ο γιός μου και δεν ήξερα την απάντηση (φατσούλα που κοκκινίζει)…

 9. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
  Γιατί δεν ρωτάμε το μπουμπούκο; Ίσως έχει κάνα αθησαύριστο βιβλίο του Ηράκλειτου, ή του Καλλίμαχου και να τα περιέχει. 🙄

 10. Alexis said

  #7: …κι ἔπεσα σἐ μιὰ ἱστοσελίδα ποὺ ἐκτὸς ἀπὸ αὐτὸ ἔλεγε πὼς οὔτε ὁ Γαλιλαῖος εἶπε «κι ὅμως γυρίζει…

  Μα τι λες τώρα! Αφού το λέει ξεκάθαρα εδώ στο 0:33:

 11. ilias said

  8: http://www.sarantakos.com/language/panmetronariston.html και http://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=63051.0

 12. relic said

  Το ρητό το έχω ακούσει ή διαβάσει ως εξής: «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός παρά του ευεργετηθέντος.»
  Καλημέρα σας!

 13. Νέο Kid Στο Block said

  Το πρόβλημα με τα αποφεύγματα είναι Γκαιντελιανής φύσεως. Δεν μπορείς να αποδείξεις ότι κάποιος δεν έκανε ή δεν είπε κάτι. 🙂 Εκτός αν αποδείξεις ότι έκανε ή είπε το αντίθετο (σπάνια υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο)
  Οπότε μένει, το κατά πόσον η γενικότερη εντύπωση-γνώση που έχουμε για κάποιον συνάδει με το αποδεδειγμένο Σι-Βί του.
  Εκτός δηλαδή από τα «γλωσσικά παράταιρα» που επισημαίνει ο Σαραντ, σιγά να μην είπε τέτοιο πράμα ο παρτππούλης που έπαιζε ζάρια (αστραγάλους) στις μπαρμπουτιέρες (Ναούς) της Εφέσσου με τους πιτσιρικάδες. Πιο πιθανό είναι να είπε πρώτος:
  «Φτού! Πάλι ντόρτια ήφερα!»

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  12: Στα αρχαία, το «παρά» με γενική νομίζω ότι δίνει άλλη σημασία: πλάι, κοντά

  8: Απάντησε κι ο Ηλίας στο 11, αλλά ίσως αξίζει να το ξαναπαρουσιάσω αυτό το άρθρο.

  7: Είδες πόσα ξεμαθαίνεις; Αυτό με τον Όσκαρ Γουάιλντ βρίσκω ότι το έγραψε στην Λαίδη Γουίντερμηρ που δεν την έχω διαβάσει. Στον Ντόριαν Γκρέι έχει γράψει ένα παραπλήσιο: The only way to get rid of a temptation is to yield to it.

  2: Έτσι!

 15. Alexis said

  #11: Ευχαριστώ, αλλά ο 2ος λίκνος μάλλον περιπλέκει την απάντηση 🙂

 16. Γς said

  8:
  >Ποιά μορφή είναι σωστή το “παν μέτρον άριστον” ή το “μέτρον άριστον”;

  Παν μέτρον εκατό εκατοστά.

 17. Νέο Kid Στο Block said

  Ένα άλλο «πρόβλημα» είναι η τάση να αποδίδεται νόημα/περιεχόμενο /»τι θέλει να πει ο ποιητής;» αντιφατικό ή και πολλές φορές τελείως αντίθετο από το πραγματικό.

  Το πιο ευρέως διαδεδομένο τέτοιο είναι το Η φράση “εάν μπόρεσα να δω πιο μακριά απ’ό,τι οι άλλοι, είναι επειδή με κουβάλησαν στις πλάτες τους κάποιοι γίγαντες” που είναι υποτίθεται το σήμα κατατεθέν του Νεύτωνα. Ευχαριστήριο και αναγνώριση για όλα όσα έμαθε από άλλους.
  Η φράση πάει πίσω το 1159 στον Jean de Salisbury ο οποίος στο Metalogicon-του αναφέροντας τον Bernard de Chartres έγραφε: “Είμαστε σαν νάνοι καθισμένοι στους ώμους γιγάντων για να δούμε περισσότερα πράγματα και πιο μακριά απ’αυτούς, όχι επειδή η όρασή μας είναι πιο οξεία ή το ανάστημά μας μεγαλύτερο, αλλά επειδή μπορούμε να ανυψωθούμε χάρη στο παράστημά τους.”
  Η νευτώνεια φράση λοιπόν μπορεί (και έτσι γίνεται στο 99% των σχετικών αναφορών) να ερμηνευτεί σαν ευχαριστήριο από μεριάς του Νεύτωνα απέναντι στον Χουκ (ο γνωστός “ελατηριάκιας” Hooke) αν επαναλάβουμε την μεταφορά του Salisbury.
  Πολλόι μελετητές όμως , με προεξάρχοντα τον F.Manuel όμως δίνουν μια άλλη ερμηνεία, πιο αμφιλεγόμενη ,η οποία βασίζεται στο γεγονός πως ο Hooke είχε μικρό ανάστημα και καμπούριαζε κιόλας λιγάκι.
  Γράφει ο Manuel: ” O Nεύτωνας απάντησε με επιστολή του (στον Hooke), στις 5 Φεβρουαρίου 1676, χρησιμοποιώντας μια εικόνα που συνηθιζόταν μεταξύ παλαιών και νεότερων στο ζήτημα της ιδέας της προόδου…(ακολουθεί η αναφορά στον Salisbury και τη φράση του Νεύτωνα). .. Εάν τοποθετηθεί μέσα στα συμφραζόμενά της, στο ψυχολογικό κλίμα της αλληλογραφίας του 1676 (σημ.: Ο Νεύτωνας είχε μεγάλη κόντρα με τον Ηοοke σχετικά με τη φύση του φωτός και των χρωμάτων,και η επιστολή του 1676 που περιλαμβάνει και τη διάσημη φράση επέτρεψε-τουλάχιστον “επισήμως”- να κατευναστεί η διαμάχη τους), η φράση λαμβάνει πιο σύνθετο νόημα, ίσως ακόμη και αμφιλεγόμενο, θα λέγαμε σαν “δίκοπο μαχαίρι”… Η εικόνα του νάνου, ακόμη κι αν δεν είναι σαφής, που σκαρφαλώνει στις πλάτες ενός γίγαντα, φαντάζει άτοπη, ώσπου να συνηδειτοποιησουμε την κακόβουλη πλευρά που της δίνει ο Νεύτωνας, εφαρμόζοντάς την στη σχέση του με τον Hooke. Εκ πρώτης όψεως, ο Νεύτωνας μοιάζει να μιλάει για τον Hooke σαν να ηταν γίγαντας και για τον εαυτό του ως νάνο σε σύγκριση μ’εκείνον. Καθώς όμως η υπερβολή απευθύνεται τελικά σε έναν κοντό και καμπούρη άνθρωπο, αποκτά έναν κοροϊδευτικό τόνο, έστω και ασυνείδητα, όπως όταν αποκαλούμε “νεαρό” έναν ηλικιωμένο άνθρωπο.”

  Άλλοι βεβαίως (όπως ο Westfall )δεν συμμερίζονται την ερμηνεία του Μanuel.: “..O Nεύτωνας δεν ήταν τόσο δυσάρεστος στις επιθέσεις του. Oταν επιτίθετο, χαμήλωνε το κεφάλι και όπλιζε.”

  Προσωπικά ,δεν θεωρώ καθόλου απίθανη την προσέγγιση του Manuel. Η απέχθεια του Νεύτωνα κάθε φορά που έπρεπε να αναγνωρίσει πως έμαθε κατι πό κάποιον άλλον (χαρακτηριστική η σχέση του με τον Καρτέσιο, για τον οποίον τελικά έφτασε στο σημείο να αναπτύξει(εγγράφως) βαθύ πνευματικό μίσος, έγραψε και άρθρο “Errors in Descartes’ Geometry”…) είναι γνωστή.

 18. IN said

  Κάνοντας κλικ πάνω στο όνομα του (προχειρολόγου) κ. Δημ.[ου] Μπουλούκου στον σύνδεσμο που μας δίνετε, διαπιστώνουμε ότι ο πατέρας του λέγεται Αριστείδης. Λόγω του ασυνήθιστου του ονόματος και του επωνύμου μπορούμε να υποθέσουμε [πιθανολογήσουμε;] ότι πρόκειται για γιο του γνωστού από την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ λοχαγού [τότε] Αριστείδη (Άρι) Μπουλούκου ο οποίος, συνοπτικά, θεωρήθηκε από τους πρωτεργάτες του ΑΣΠΙΔΑ, καταδικάστηκε από το στρατοδικείο το 1966, φυλακίστηκε, αμνηστεύτηκτε τα Χριστούγεννα του 1967 από τον Παπαδόπουλο (όπως και όλοι οι εμπλακέντες στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ στα πλαίσια της «μεγαλοψυχίας» που κατά καιρούς επεδείκνυε ο Παπαδόπουλος), μετά τη μεταπολίτευση εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και (νομίζω) εκλέχτηκε και βουλευτής, κάποια στιγμή όμως τα έσπασε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το γύρισε με το Μητσοτάκη (κάπου στη δεκαετία του 80, αν δεν κάνω λάθος) και έβγαλε ένα βιβλίο το 1989 με τίτλο «Υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ» όπου, εν πολλοίς, ισχυρίζεται ότι όντως ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο «πολιτικός αρχηγός» ή καθοδηγητής του ΑΣΠΙΔΑ, όπως τον κατηγορούσαν πριν τη χούντα και αυτός (Παπανδρέου) το αρνιόταν.

 19. IN said

  Αν ψάχνουμε να βρούμε αν κάποια quote (παράθεση; απόφθεγμα;) είναι ακριβής, μπορεί να βοηθήσει και αυτό το site

 20. Ούτε και το περί δηλώσεως το είπε ο Τσαρούχης…

 21. Νέο Kid Στο Block said

  Εγώ είχα την εντύπωση πως το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» είναι Ιησουίτικης προέλευσης (Λογιόλα;). Eίμαι δε σχεδόν σίγουρος ότι το μαθαίναμε «επίσημα» (ή μήπως το είχε πει κάποια καθηγήτριά μου ανεπίσημα;) στο σχολείο. (eighties) .
  Aλλά ,εδώ μέσα που έχω μπλέξει ,δεν θεωρώ πλέον τίποτα δεδομένο και σίγουρο! 🙂

 22. Γς said

  18:
  >να υποθέσουμε [πιθανολογήσουμε;]

  αλλά κατεβάζεις όλο το φάκελλο του!

 23. Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά. Τα περισσότερα όπως σωστά αναφέρεται είναι «εισαγωγής»
  Νομίζω όμως ότι ο Σωκράτης είναι με διαφορά ο αγαπημένος των «παραχαρακτών»!
  Δείτε αν θέλετε εδώ κάποια αποφθέγματα που κατά καιρούς έχω δει ν αποδίδονται λανθασμένα σ αυτόν :
  Ο κατά Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου http://antichainletter.wordpress.com/2011/11/21/sokrates/
  Ο Σωκράτης και το πείραμα της τριπλής διύλισης ή διήθησης!!! http://antichainletter.wordpress.com/2011/11/23/the-triple-filter-test/
  Το μυστικό της υγείας του Σωκράτη για το νου και το σώμα !!! http://antichainletter.wordpress.com/2012/12/10/rito-2/
  Η Επιστήμη της συγχώρεσης από τον Σωκράτη.http://antichainletter.wordpress.com/2012/09/18/sokrates-3/

 24. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  15: Γιαυτό ακριβώς θέλω να ανεβάσω άρθρο.

  18: Κι εγώ τα ίδια σκέφτηκα.

  20: Ναι; Να κάτι ακόμα που ξεμαθαίνω!

 25. Gpoint said

  Το νους υγιής εν σώματι υγιεί αποδίδεται στους αρχαίους, ειδικά από τους γυμναστές, αλλά μου μοιάζει περισσότερο για καθαρευουσιάνικο

  Το αν πετύχει η μ@λ@κί@, τι το θέλεις το γ@μ#σι αποδίδεται, γενικά, στον Κομφούκιο αλλά δεν το πιστεύω

  Στο Και συ βρούτε : (δεν θυμάμαι πιός τόπε) η απάντηση είναι Κι εγώ βρούτε (φοράγανε την ίδια μάρκα αποσμητικό)

 26. tofistiki said

  «μνημειώδης λαπαλισάδα», από τον Ντε Λα Παλίς, ε; 🙂 Ωραίο, δεν το είχα ξανακούσει, βλέπω ότι στα γαλλικά είναι καθιερωμένος όρος για την προφανή αλήθεια. Ψάχνοντας, είδα ότι σε σχόλιό σου πριν 3 χρόνια έχεις καταγράψει και το σχετικό στιχάκι που μας έλεγε ο παππούς, που μπορεί να ήταν και δική του απόδοση, δεν το βρήκα κάπου αλλού έτσι ακριβώς.

 27. Νέο Kid Στο Block said

  25.α . Aυτό είναι σίγουρα λατινικά της Γιουβέντους (Φόρτσα Γιούβε!) που αποδίδεται σε ψευδο-Γιουβεντίνο=Γιουβενάλης και το ελληνικό «νους υγιής…» αποδίδεται λανθασμένα στον Τhales τον Μιλήσιο
  orandum est ut sit mens sana in corpore sano.
  fortem posce animum mortis terrore carentem,
  qui spatium vitae extremum inter munera ponat
  naturae, qui ferre queat quoscumque labores,
  nesciat irasci, cupiat nihil et potiores
  Herculis aerumnas credat saevosque labores
  et venere et cenis et pluma Sardanapalli.
  monstro quod ipse tibi possis dare; semita certe
  tranquillae per virtutem patet unica vitae.

 28. Για το νους υγιής: JAGO απ’ τα παλιά 🙂

 29. angelos said

  Αυτό του Βολταίρου δεν είναι παιδί του Internet. Θυμάμαι μας το μάθαιναν από το γυμνάσιο ακόμα οι φιλόλογοι.
  Κρίμα, πάντως, που δεν το είπε ο Βολταίρος, θα έπρεπε… 🙂

 30. «Oταν επιτίθετο, χαμήλωνε το κεφάλι και όπλιζε«, ΝεοKid; Σα μεζεδάκι μου φαίνεται αυτό. Μήπως το πρωτότυπο λέει charged, ορμούσε;

 31. Lefteris_Sfak said

  Μέρα καλή (και νικοκυρεμένη)!

  Για το 14: το παρά + γενική δηλώνει κυρίως αφετηρία/προέλευση, πιο σπάνια υποκαθιστά το παρά+δοτική (εγγύτητα). Μπορεί επίσης να είναι ποιητικό αίτιο. Σε κάθε περίπτωση η φράση στο 12 δεν βγάζει νόημα.

 32. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  23: Ναι, στους αγγλοσάξονες το ρεκόρ αποφευγμάτων πρέπει να το έχει ο Σωκράτης.

  26: Ναι, το έχω ξεσηκώσει από τον Κεντρωτή, στο άρθρο που βρήκες.

 33. physicist said

  Δεν ήξερα ότι το ρητό είχε αποδωθεί στον Ηράκλειτο ή σε οποιονδήποτε άλλον, ούτε κι αν είναι αρχαίο ή όχι. Το έχω ακούσει αφενός περιφραστικότερα και αφετέρου με μια σημαντική προσθήκη:

  Κανένας δεν είναι πιο αχάριστος [στον ευεργέτη του ή γενικότερα] από κείνον που ευεργετήθηκε χωρίς να το αξίζει.

  Το ουσιώδες δεν είναι ποιος το είπε αλλά το αν ισχύει ή όχι στην παραπάνω εκδοχή του. Κι όταν σκέφτομαι ότι εκείνοι που δεν το αξίζουν, που τους χαρίζουν προνόμια και πλεονεκτήματα χωρίς προσπάθεια, τείνουν μετά να συμπεριφέρονται σαν γαϊδούρια με το συμπάθειο, λέω μάλλον ναι.

 34. sarant said

  28: Όπου βλέπω ότι είχα γράψει κι εγώ (πριν από 7 χρόνια, δηλαδή μια ζωή) και ότι άφησα αναπάντητη την ερώτηση του Jago!

 35. sarant said

  31: Δίκιο έχεις.

 36. Νέο Kid Στο Block said

  Mπορεί να είναι μεζεδάκι, Άγγελε. Το κείμενο αυτό το είχα ξαναποστάρει παλιότερα στο Σαραντακέικο και είναι βασισμένο σε ισπανικό βιβλίο του μαθηματικού και ειδικού στην ιστορία του απειροστικού λογισμού Δρος Α.Ντουράν. (Antonio J. Durán) Κάπου το έχω δανείσει αυτό το βιβλίο, αλλά αν θυμάμαι καλά χρησιμοποιεί το ρήμα armar ή cargar γι’αυτό που έχω αποδόσει στη μετάφραση «..και όπλιζε». Δεν γνωρίζω το πρωτότυπο κείμενο του Westfall.

 37. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  Ωραίο θέμα και ανεξάντλητο…
  25, 27 Ο αρχαίος μου πρόγονος, ο λατίνος Γιουβενάλης, δεν έγραψε απλά «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» (mens sana in corpore sano) αλλά orandum est – πρέπει να προσευχόμαστε ή ευκταίο είναι. Δηλαδή ο υγιής νους δεν βρίσκεται μόνο και αναγκαστικά σε υγιή και γυμνασμένα σώματα όπως εννοείται, από τον Κουμπερτέν και την «ανώτερη» παρέα του, αλλά να προσεύχεται κανείς και για τα δύο γιατί είναι καλύτερο.
  ΥΓ. Η μάνα μου ήταν ιταλίδα…

 38. ΠΑΝΟΣ said

  Βεβαίως δεν το είπε ο Βολταίρος.Ξέρουμε ποιός ή ποιά,αλλά δεν το λέμε,μην το κάψουμε.

 39. Απέραντο Μπορντέλο said

  Νέο σκληρό χτύπημα για τον κ. Σαραντάκο και τους συντρόφους του: Την περασμένη Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google, Eric Schmidt, έδωσε διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ

  http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1004

  Στο 4:34 του βίντεο ο Σμίτ ανεβαίνει στο βήμα και αμέσως ευχαριστεί τους Έλληνες (δύο φορές!) που ανεκάλυψαν τα Μαθηματικά, τα οποία ο ίδιος λατρεύει!.. Δείτε από το 4:34 του βίντεο μέχρι το 5:05 για να πεισtείτε.

  Αν το έλεγα εγώ κάτι ανάλογο, ότι οι Έλληνες ανεκάλυψαν τα Μαθηματικά και οι Ξένοι είναι ευγνώμονες γι’ αυτό, ο κ. Σαραντάκος θα ανέβαζε βαρυσήμαντο άρθρο για να αποδείξει ότι τα Μαθηματικά τα ανεκάλυψαν οι Βαβυλώνιοι, οι Χετταίοι, οι Φοίνικες κ.λ.π., ενώ πολλοί αναγνώστες αυτού του Ιστολογίου θα με έλεγαν ρατσιστή.

  Η είδηση για μένα είναι ότι κανείς από τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν την συνέντευξη του Έρικ Σμίτ δεν κατέγραψε τις ευχαριστίες του προς τους Έλληνες που ανεκάλυψαν τα Μαθηματικά, διότι – προφανώς – κάτι τέτοιο είναι ρατσιστικό. Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΠΕ στην ιστοσελίδα που σάς παρέπεμψα: Δεν λέει τίποτα για τα Μαθηματικά! Κι αν δεν κατέγραφε την διάλεξη το «Ίδρυμα Μποδοσάκη», ποτέ δεν θα μαθαίναμε μιά τέτοια παραδοχή από τον κορυφαίο των κορυφαίο της Google, που συμπτωματικά είναι ο μόνο ΜΗ Εβραίος από τα ανώτατα στελέχη της Εταιρείας.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Eric_Schmidt

  «Και εις άλλα με υγεία» που λέει και ο γερο-Εθνικόφρων…

 40. sarant said

  39: Αγαπητέ, οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλη συνεισφορά στα μαθηματικά. Από την άλλη, όταν κάποιος επίσημος επισκέπτεται μια χώρα, είθισται να κάνει φιλοφρονήσεις προς τη χώρα που τον φιλοξενεί, ιδίως όταν ξέρει ότι οι πολίτες της χώρας έχουν αδυναμία στο χάιδεμα των αυτιών τους. Ή λέτε ότι ο κύριος Σμιντ σε άλλες χώρες δεν κάνει κοπλιμέντα;

  Παρομοίως, όταν είχε έρθει στην Ελλάδα για να αναλάβει πρέσβης των ΗΠΑ, επί χούντας, ο κ. Τάσκα, είχε αναφερθεί στο ότι για μία ψήφο δεν έγιναν τα ελληνικά επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ. Θα το πιστέψετε;

 41. Elias said

  Το «ουδείς μεγαλύτερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστον» το είχε γράψει με μεγάλα γράμματα απέξω απ’ το σπίτι της στον Βόλο η τοπική ζωγράφος Χρυσούλα Ζώγια. Φαίνεται σ’ αυτή τη φωτο. Όταν ήμασταν πολύ πιτσιρίκια, το λέγαμε: «Ουδείς μεγαλύτερος εχθρός από τον επιθετηθέντα αμαρκάριστον».

  ΥΓ: Το ρητό δεν το είπε ο Ηράκλειτος αλλά ο Καζαντζίδης.

 42. sarant said

  39, συνέχεια: Επιπλέον, κάθε φορά που γράφετε, λέτε ψέματα.

  Γράψατε: Η είδηση για μένα είναι ότι κανείς από τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν την συνέντευξη του Έρικ Σμίτ δεν κατέγραψε τις ευχαριστίες του προς τους Έλληνες που ανεκάλυψαν τα Μαθηματικά, διότι – προφανώς – κάτι τέτοιο είναι ρατσιστικό.

  Κι όμως, οι ευχαριστίες του για τα μαθηματικά αναφέρονται από δημοσιογράφους των μεγαλύτερων εφημερίδων:
  http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_10/10/2013_522544 (και μάλιστα προς την Ελλάδα)
  http://www.tanea.gr/news/economy/article/5046608/ellada-h-mekka-ths-texnologias/

  Σοβαρά, στο επόμενο ψέμα που θα γράψετε θα φάτε μπαν, δεν φταίω τίποτα να κάθομαι να συμμαζεύω τα κακόπιστα σχόλιά σας.

 43. relic said

  @31, Μία παραλλαγή του ρητού έδωσα, όπως το συνάντησα κάποτε και σίγουρα ήρθε η ώρα να το ξεμάθω.
  Ωστόσο, αυτό το «παρά» πρέπει να έχει κάποια νοηματική «συγγένεια» με το άλλο ρητό: «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

 44. LandS said

  38 Εβελίνα Βεατρίκη Χολ.
  Εδώ http://www.businessinsider.com/misattributed-quotes-2013-10 λέει κάτι για την κα Μαρία-Αντουανέτα. Την κα Χολ και τον Βολταίρο, τον Νεύτωνα, αλλά και κάτι για τον Τσόρτσιλ, που νόμιζα ότι το έλεγε για τους αναρχικούς ο Κλεμανσό, αλλά είναι του Γκιζό και είναι πολύ αντεπαναστατικό.
  Ο σκοπός και τα μέσα, λέει ότι είναι του Οβίδιου («Exitus acta probat» – δεν ξέρω Λατινικά) .
  Λέει και άλλα, που δεν τα θεωρώ σπουδαία (Εκτός από αυτό της Μέριλιν, που είναι βγαλμένο από τη ζωή)

 45. Elias said

  Ωχ, λάθος τάιμινγκ. Σβήστο το παραπάνω σχόλιό μου (κι αυτό εδώ), μη χαλάω τον ειρμό

 46. Απέραντο Μπορντέλο said

  Αγαπητέ κ. Σαραντάκο, ευχαριστώ για την απάντηση. Είναι το ίδιο ο πολιτικάντης Χένρυ Τάσκα, που μπορεί να λέει ό,τι θέλει, με τον κορυφαίο των κορυφαίων της Google, που ό,τι δηλώνει, καταγράφεται αμέσως σε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανικές Ιστοσελίδες, άρα δεν μπορεί να λέει βλακώδη κομπλιμέντα;

  Και να είστε σίγουρος, κ. Σαραντάκο, ότι αυτή η ατάκα του Έρικ Σμίντ για τους Έλληνες και τα Μαθηματικά, θα καταγραφεί στα πιό έγκυρα βιβλία με επιστημονικές quotations. του Αγγλοσαξωνικού κόσμου. Διότι οι Αγγλοσάξωνες είναι λάτρεις των quotations

 47. physicist said

  Ο Εβραίος Ρίσταρντ Φάυνμαν για τη συνεισφορά των Ελλήνων στα Μαθηματικά. Όχι ότι θα σταματήσουν μ’ αυτόν τον τρόπο οι αθλιότητες του είδους #39: το βίντεο έχει την αξία του ανεξάρτητα απ’ αυτές.

 48. LandS said

  47 Όμως ο ίδιος έλεγε ότι προτιμούσε τη μέθοδο των Βαβυλωνίων. Ή ότι ταίριαζε καλύτερα στη QED. Και μη με βρίσεις πολύ αν κάτι παρανόησα. 🙂
  Α, δεν νομίζω ότι η διάκριση είναι μεταξύ Ελληνικών και Βαβυλωνιακών Μαθηματικών, αλλά μεταξύ μεθόδου. Και μη με βρίσεις πολύ αν κάτι παρανόησα. 🙂

 49. sarant said

  41-45: Γιατί να το σβήσω; Εχει ενδιαφέρον.

 50. physicist said

  #48. — Δεν βρίζω γενικώς, τουλάχιστον όχι φωναχτά. 🙂

  Ο Φ. το λέεο καθαρά ότι τα σύγχρονα Μαθηματικά ακολουθούν αυτό που ονομάζει Greek tradition. Τα υπόλοιπα που λέει αντικατοπτρίζουν αφενός τον δικό του τρόπο να κάνει Φυσική ή QED ειδικότερα (ο Schwinger, π.χ., διαφωνούσε σ’ αυτά) αλλά και γενικότερα την πραγματικότητα ότι η Φυσική δεν είναι επιστήμη με αξιωματική θεμελίωση. Καμια φορά οι πολύ θεωρητικοί/μαθηματικοί φυσικοί υποκύπτουν στον πειρασμό να την κάνουν να μοιάζει έτσι ενώ δεν είναι.

 51. LandS said

  50 Είναι και ο τρόπος που διδαχτήκαμε, και διδάσκονται οι Επιστήμες στο σχολείο. Πριν πολλά χρόνια είχε γίνει μια έρευνα ανάμεσα στους μαθητές και στην ερώτηση «τι είναι επιτάχυνση; » υπήρξαν πάρα πολλές απαντήσεις «το γ «. Εκείνη περίπου την εποχή (ίσως για να διορθωθεί το τέρας, λέω μέσα στη κακία μου) άλλαξαν τον συμβολισμό σε a. Το 89 ή 90 έβαλαν στις Πανελλαδικές θέμα απλής εφαρμογής της Αρχής της Διατήρησης της Ορμής και απάντησαν δύο ή τρεις μαθητές μόνο.

 52. π2 said

  Πέρα από αυτά που είχαν σημειωθεί στη Λεξιλογία, να προσθέσω ότι η ιδέα μοιάζει μάλλον χριστιανική. Ένα κοντινό εννοιολογικό παράλληλο, για παράδειγμα, βρίσκει κανείς στον σχολιασμό της Προς Εβραίους επιστολής από τον Ιωάννη Χρυσόστομο (63.181): Τοῦτό ἐστιν ὀνειδισμὸς τοῦ Χριστοῦ, ὅταν τις παρὰ οἰκείων, ὅταν τις παρ’ ὧν εὐεργετεῖ ὀνειδίζηται.

 53. Νέο Kid Στο Block said

  Λοιπόν ,για να τελειώνουμε με αυτά τα στοιχειώδη και απλούστατα θέματα ,δώστε βάση:
  O Άριστος A.H.Π που τον φωνάζαν και «Τέλη!» δίδασκε στην αρχαιότητα πως ένα βαρύ αντικείμενο πέφτει (ελεύθερη πτώση) πιο γρήγορα από ένα ελαφρύ. Αυτό λέγεται Φιλοσοφία!

  Το 1638 , και χωρίς να έχει κάνει ακόμη ΚΑΝΕΝΑ πείραμα (και στοιχηματίζω την μισήν μου κολοσιαίαν περιουσίαν, πως αυτό δεν το γνωρίζουν πολλοί φυσικοί 🙂 ) o «και όμως κινείται!» που σιγά να μην το είπε ,και ειδικά μπροστά στους ρουφιάνους του παπαδαριού. Δεν ήταν κορόιδο σαν τον Τζορντάνο Μπρούνο να ρισκάρει τη ζωή του για να υπερασπιστεί ιδέες ,που μπορεί να αποδειχτούν και λάθος στο φινάλε!) έκανε την εξής απλή παρατήρηση πάνω στο «αξίωμα» του Αριστοτέλη, υποθέτωντας πως έχει συνδέσει (συσσωματώσει) ένα βαρύ σώμα με ένα ελαφρύ.
  Αν ισχύει αυτό που λέει ο Αριστοτέλης πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα τα εξής:
  1. Το βαρύ σώμα ,τώρα (σαν μέλος του συτήματος «Βαρύ-ελαφρύ» θα πέσει πιο αργά απ’ό,τι κανονικά, καθώς το ελαφρύ σώμα πλέον το «εμποδίζει»-επιβραδύνει.
  2. Το βαρύ σώμα τώρα (σαν μέλος του συστήματος…) θα πέσει πιο γρήγορα απότι κανονικά, καθώς τα δύο συνδεδεμένα σώματα, πλέον συνιστούν ένα νέο βαρύτερο σώμα.
  Οι 1. και 2. δεν μπορεί να είναι αληθείς ταυτόχρονα, άρα τα δύο σώματα (βαρύ και ελαφρύ) πέφτουν με τον ίδιο ρυθμό.
  Αυτό, λέγεται Μαθηματικά (Τυπική Λογική συγκεκριμένα)

  Για νάναι σίγουρος όμως ο Γκαλιλέι ,έριξε και πράμα από ταράτσες και πύργους και τόδεσε!
  Αυτό ,λέγεται Φυσική.
  🙂

 54. munich said

  Γεια σας, πάλι δεν πρόλαβα να διαβάσω τα σχόλια.
  Το ρητό του ψευδοβολταίρου ή το έγραφε σε σχολικό βιβλίο ιστορίας του γυμνασίου/ λυκείου ή μας είχαν ζαλίσει τα αυτιά οι φιλόλογοι με αυτό ή και τα δύο, δεν θυμάμαι ακριβώς. Το σίγουρό είναι ότι η παρανόηση ξεκινάει από την μ.ε γιατί είναι ένα ρητό που το ξέρει και η κουτσή Μαρία και ξέρει τις περισσότερες φορές σε ποιον να το αποδώσει (έστω λανθασμένα). Ήταν τόσο κλισέ που αυτός που το έλεγε , δεν αποκτούσε πια αυτόματα το φλαιρ του διαβασμένου και ψαγμένου

 55. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  ‘…Πολλή φασαρία για μια ομελέτα’, συνεχίζει το ρητό του Βολταίρου.
  Ο Αριστοτέλης, στα βιβλία για την φιλία, στα Ηθικά Νικομάχεια, είπε κάτι ηπιότερο, ότι ο ευεργετών αγαπά περισσότερο τον ευεργετου\ύμενο από ό,τι το αντίστροφο…

 56. spiral architect said

  Κουίζ:
  Ποιος (ή ποιοι) είπαν κι έγραψαν το παρακάτω:
  «Είμαστε ως λαός ανθεκτικοί και θυμωμένοι, θυμωμένοι και στοχαστικοί, στοχαστικοί και όχι ηττημένοι.»

 57. gryphon said

  Υπαρχει καποιος ξενος και μαλιστα εβραιος που έχει κανει τήν πιο ακραια (εως ρατσιστικη με τις τρεχουσες αντιληψεις) φιλελληνικη δηλωση που εχει γινει ποτε και αυτός δέν ειναι άλλος απο τον Νταβιντ Μπεν Γκουριον.
  Οχι οτι σκοπος του ηταν ακριβως αυτος να μας επαινεσει δηλαδη (για την ακριβεια τους αρχαιους ελληνες οχι εμας) για τον δικο του λαο ηθελενα πει αλλα επειδη ηταν ειλικρινης αναφερθηκε και στους ελληνες..
  «There have been (εννοει στην ανθρωπινη ιστορία) only two great peoples: the Greeks and the Jews «. Ετσι απλα.Ουτε ρωμαιοι ουτε περσες ουτε βαβυλωνιοι ουτε αγγλοι ουτε γαλλοι ουτε ρωσσοι ουτε αμερικανοι ουτε τιποτα.Σαν να μην υπηρξαν ποτε.Και συνεχιζει κανοντας μας στους αρχαιους δηλαδη αυτος ο πλεον ακραιφνης σιωνιστης που υπηρξε ποτε και την παραχωρηση πρωτοκαθεδριας «Perhaps the Greeks were even greater than the Jews, but now I can see no sign of that old greatness in the modern Greeks. Maybe, when the present process is finished we too will degenerate, but I see no sign of degeneration at present.

 58. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Oι Έλληνες δεν ανακάλυψαν τα μαθηματικά, την απόδειξη (deduction – proof) ανακάλυψαν. Τούτο μας λέγει το βιβλίο του Dr Reviel Netz , The Shaping of Deduction in Greek Mathematics: A Study in Cognitive History, Cambridge University Press. Είχε κερδίσει, το 2000, to Runciman Award, που θέσπισε η ελληνική κοινότητα του Λονδίνου.

 59. physicist said

  #51. — Ναι, ακριβώς. Ένα από τα πράγματα που μου άρεσε πολύ στη διδακτική προσέγγιση του Φ. είναι ότι δεν έθετε ως βάση τις αφηρημένες αρχές διατήρησης αλλά πράγματα χειροπιαστά: τις δυνάμεις ανάμεσα στα σώματα. Τα αφηρημένα έχουν χρόνο γι’ αργότερα, π.χ. στη Θεωρία Πεδίου και σε άλλες προεκτάσεις.

  #53. — Είναι γνωστή η λογική προσέγγιση του προβλήματος από τον Γαλιλαίο και στους Φυσικούς αλλά η υπόθεση δεν πάει μακριά μόνο με την απλή λογική: αν η Γη ήταν καλυμμένη μ’ ένα παχύρρευστο υγρό (αντί για το λεπτό ρευστό που είναι ο αέρας), όλη η λογική διαδικασία θα πήγαινε περίπατο, καθώς η ταχύτητα της πτώσης θα εξαρτιόταν από πολλούς άλλους παράγοντες, π.χ. από τον τρόπο σύνδεσης ανάμεσα στα δύο σώματα, από το σχήμα τους, από τον προσανατολισμό τους, από τη θερμοκρασία του ρευστού κλπ. Δεν αρκούν πειράματα της πολυθρόνας για να ξεκλειδώσει κανείς τη Φύση, αν και κατά περιπτώσεις βοηθάνε.

 60. Νέο Kid Στο Block said

  Tα Μαθηματικά επίσης, δεν ανακαλύπτονται αλλά δημιουργούνται!
  Η πρώτη μαθηματική δημιουργία (μέχρι να βρεθεί παλιότερη τουλάχιστον..) που ανακαλύφτηκε είναι ένα οστό που βρέθηκε σε ανασκαφή στην οροσειρά Λεμπόμπο στην Σουαζιλάνδη και ανήκε σε πρωτεύον θηλαστικό του γένους Papio (κοινώς «μπαμπουίνος»!) , χρονολογήθκε από το 35.000 π.χ και φέρει 29 εγκοπές/χαρακιές. Εικάζεται πως ήταν σεληνιακό ημερολόγιο (δηλαδή μηνολόγιο). To ότι οι τρόποι και οι μέθοδοι με τους οποίους οι Έλληνες αντιμετώπισαν και επέκτειναν τα Μαθηματικά είναι αξιοθαύμαστοι ,είναι αυταπόδεικτο από το γεγονός πως έχουν ισχύ μέχρι σήμερα. Και ό,τι είκασαν (ό,τι απέδειξαν ,ούτως ή άλλως αφού είναι «απόδειξη», και αυτό το πέρασμα (σαν ιστορικό γεγονός) από το «ειδικό» που «μάλλον» γενικεύεται(Σουμέριοι-Βαβυλώνιοι) στο «ειδικά αφηρημένο» που «ΠΑΝΤΑ γενικεύεται» ΑΠΟΔΕΙΞΗ (στα πλαίσια βεβαίως κάποιου αξιωματικού συστήματος) ήταν το κυριότερο επίτευγμά τους ) αποδείχτηκε- κατα βάση- σωστό.

 61. 28 Που το θυμήθηκες!
  34 Μήνυση, μήνυση! Αλλά εντάξει, από τότε μου λύθηκαν αρκετές απορίες.

 62. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  53
  H Λογική της Υλικής συνεπαγωγής:
  Από το ‘p or q, but not both p and q’, πώς συμπεραίνεται είτε το p είτε το q ;

 63. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  60
  Eίμεθα…πλατωνιστές!

 64. Νέο Kid Στο Block said

  Για τον Μίστερ Γκουγκλ κ.λ.π, είναι ευχάριστο που ο κύριος Σαμαράς ευελπιστεί να μας κάνει μια «Μέκκα τεχνολογίας» (εδώ μπαίνει ηχητικό εφέ=»πιπίνι» που το λένε στο χωργιό μου ,ακούγεται κάπως σαν «πρρρρρ!» αλλά πιο συριστικό) αλλά άργησε μερικές δεκαετίες σε χρόνο και αρκετά εκατομύρια σεπληθυσμό, σε σύγκριση με τους Ινδούς :mrgreen:

 65. @36, 46 Η Συνεισφορά των αρχάιων Ελλήνων στα μαθηματικά ήταν σημαντική, όντως οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι είχαν ανακαλύψεις πιο πριν, όμως οι αρχαίοι Έλληνες έβαλαν την έννοια της απόδειξης. Μπορέι οι Αιγύτπιοι (όπως και ο κάθε χτίστης ακόμα και σήμερα) ήξεραν το Πυθαγόριο θεώρημα και ότι ένα τρίγωνο με λόγο πλευρών 3,4,5 είχε μια ορθή γωνία, αλά ο Πυθαγόρας απόδειξε ότι αυτό ισχύει. Οι αρχάιοι Έλληνες δεν αρκέτηκαν στο ότι το έλεγε ο παπάς ή γραφιά αλλά ζήτησαν απόδειξη ότι κάτι τέτοιο ισχύει και προσπάθησαν να εξηγήσουν τον κόσμο χωρίς να βάζουν θεούς και δάιμονες στην εξήγηση. Εσείς κάνετε ακριβώς το αντίθετο δέχεστε ότι κάτι ισχύει επειδή το είπε ο πρόεδρος της Google και προσπαθέοιτε να εξηγήσε τε τα πάντα βάζοντας μέσα δάιμονες (Εβραίοι, Λέσχες, Μασώνοι κ.λπ.).

  Και η προσφορά των αρχαίων Ελλήνω δεν οφέιλεται σε κάποια φυλετική ανωτερώτητα που τους έδωσε διάνοια και την κληρονομήσαμε εμείς, αλλά σε συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες. Το περιγράφει ωραία ο φυσικός Alan Gromer (αν και δεν συμφωνώ με όλα, επειδή τα γράφει ένας αμερικάνος φυσικό ς δεν σημάινει ότι είναι και σωστά) στο βιβλίο Uncommon Sense: The Heretical Nature of Science:

  The development of objective thinking by the Greeks appears to have required a number of specific cultural factors. First was the assembly, where men first learned to persuade one another by means of rational debate. Second was a maritime economy that prevented isolation and parochialism. Third was the existence of a widespread Greekspeaking world around which travelers and scholars could wander. Fourth was the existence of an independent merchant class that could hire its own teachers. Fifth was the Iliad and the Odyssey, literary masterpieces that are themselves the epitome of liberal rational thinking. Sixth was a literary religion not dominated by priests. And seventh was the persistence of these factors for 1,000 years.
  That all these factors came together in one great civilization is quite fortuitous; it didn’t happen twice.

 66. sarant said

  56: Κάποιοι οργισμένοι θα το είπαν, πολλοί μαζί. Νομίζω 50 ή ίσως 58 ή 120 ενωμένα εργοστάσια ή 29 κατασκευαστές πλυντηρίων κομμάτων

 67. «Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ίντερνετ είναι ότι μπορείς να αποδώσεις όποια φράση θέλεις σε όποιον θέλεις.»
  Ιούλιος Καίσαρας, 45 π.Χ.

 68. Πέπε said

  >κάποιος είχε πει ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Διαδικτύου είναι ότι σε βοηθάει να ξεμάθεις (unlearn, στα αγγλικά το έλεγε) πάρα πολλά πράγματα!

  Μύθος. Κανείς δεν το είπε.

 69. Αρκεσινεύς said

  Στο βιβλίο της ιστορίας που διδασκόταν στην γ’ και δ΄ δέσμη για καμιά εικοσαριά χρόνια γράφεται: Στο Βολταίρο ανήκει η αποφθεγματική διατύπωση της πνευματικής ανεκτικότητας. Έγραψε σε κάποιον: «δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη απ’ όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω-και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη-το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις».

  Αυτά έγραφε το βιβλίο, αυτά έλεγα κι εγώ. Ο Κανελλόπουλος που στην «ιστορία του ευρωπαϊκού πνεύματος» αφιερώνει 35 σελ. στον Βολταίρο δεν το αναφέρει.

  Ο Περικλής στον επιτάφιό του (Θουκ. II,40): βεβαιότερος ο δράσας την χάριν. κλπ. Η φιλία του ευεργέτη είναι πιο σταθερή,
  γιατί προσπαθεί να διατηρήσει τη φιλία του με τον άλλο, ενώ εκείνος που χρωστά χάρη είναι λιγότερο πρόθυμος θεωρώντας την ευγνωμοσύνη του σαν χρέος κι όχι σαν αίσθημα.
  Απλώς το αναφέρω χωρίς σχολιασμό. Σε περίοδο πολέμου βρισκόμαστε, η προπαγάνδα καλά κρατεί.

  Ο μεγαλύτερος εχθρός σου είναι ο ευεργετημένος.
  Άνθρωπο αχάριστο,ποτέ μην κάνεις φίλο.

 70. Απέραντο Μπορντέλο said

  Δείτε και αυτό: Στο 29:50 με 30:07 του βίντεο,

  http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1004

  ο εκτελεστικός Πρόεδρος της Google, Eric Schmidt, αναφέρεται στην περίφημη ρήση του αγαπημένου του μαθηματικού, Αρχιμήδη: «Δός μοι πα στώ και ταν γάν κινάσω», αγγλιστί= Give me a place to stand and I’ll move the earth. Ακούστε την αγγλική μετάφραση που δίνει ο Σμίντ,, γιατί έχει ενδιαφέρον: «Give me a level long enough and a …… in which deplaced, and I shall move the World». Δεν βγάζω μία λέξη.

  Δεν μπόρεσα να βρώ την πρωτότυπη φράση του Αρχιμήδη στο TLG, μήπως είναι κι αυτή πλαστή; Ο φίλος μου μαθηματικός και ιστορικός των Μαθηματικών, Βαγγέλης Σπανδάγος, μού είπε ότι η φράση υπάρχει στην Συναγωγή του Πάππου.

  Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον κ. Σαραντάκο: Να αποδείξει ότι ο Αρχιμήδης ουδέποτε είπε αυτή την φράση, αφού δεν υπάρχει στο TLG και επομένως ο πρόεδρος της Google έπεσε θύμα των εγχώριων πατριδοκάπηλων

 71. Yannis said

  Η φράση του Βολταίρου μου φαίνεται ότι έγινε γνωστή στο ευρύ (ελληνικό) κοινό πολύ πριν τα βιβλία της δέσμης.
  Αν δε με απατά η μνήμη μου, ήταν μέρος μιας διαφημιστικής εκστρατείας του ΔΟΛ (για τα Νέα;) στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ή αρχές δεκαετίας του ’80. Το θυμάται κανείς;

 72. physicist said

  #71. — Υπήρχε μια σελίδα στον Ταχυδρόμο, στην οποία παρουσιαζόταν ένα απάνθισμα από γνώμες (σχόλια, αποκόμματα) άλλων εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που ήταν φιλικές στην Κυβέρνηση (πριν τις 18/10/1981) ή της Αντιπολίτευσης (μετά). Αυτές ήταν εκείνες με τις οποίες διαφωνούσε η γραμμή του ΔΟΛ τότε, κι επομένως ήταν απαραίτητη η διευκρίνιση. 🙂

 73. Give me a lever long enough and a fulcrum on which to place it and I shall move the World, είπε ο Έρικ Σμιτ, και όχι βεβαίως ο Αρχιμήδης, έστω και να αυτό εννοούσε ή έπρεπε να εννοεί 🙂 Και στην επόμενη φράση επιμένει ακριβώς (ο Έρικ Σμιτ πάντοτε) στη σπουδαιότητα του υπομοχλίου!

 74. Και βεβαίως κανείς δεν περίμενε τον καθόλα αξιοσέβαστο Έρικ Σμιτ για να μάθει ότι τα μαθηματικά ως συγκροτημένη επιστήμη βασισμένη στην αποδεικτική λογική είναι ελληνικό δημιούργημα, όσες μαθηματικές γνώσεις κι αν είχαν (και είχαν ουκ ολίγες) οι άλλοι αρχαίοι λαοί!

 75. Απέραντο Μπορντέλο said

  Ξαναχτύπησε πρίν λίγο ο διάσημος αναγνώστης του Ιστολογίου, εθνικομπολσεβίκος καθηγητής Δημήτρης Κιτσίκης

  http://endiameseperioche.blogspot.gr/2013/10/marine-le-pen.html

  Καλεί τον Νίκο Μιχαλολιάκο να μιμηθεί την Μαρίν Λεπέν, να αγαπήσει κι αυτός το Ισραήλ και οι Εβραίοι θα τον βάλουν να διοικήσει την Ελλάδα!..

  Το ακόμα καλύτερο είναι πως ο Κιτσίκης παρομοιάζει την Χρυσή Αυγή με την προχουντική ΕΔΑ και τον Νίκο Δένδια με τον νουνό του, τον Πέτρο τον Γαρουφαλιά!..

 76. Yannis said

  72: Ευχαριστώ! Η μνήμη μου ταλαντευόταν μεταξύ Νέων και Ταχυδρόμου. Λάθος του Γεωργίου Ρούσσου ή του διαδόχου του;

 77. #50, @ «Physicist» :

  Λέτε, αγαπητέ: «…την πραγματικότητα ότι η Φυσική δεν είναι επιστήμη με αξιωματική θεμελίωση. Καμια φορά οι πολύ θεωρητικοί/μαθηματικοί φυσικοί υποκύπτουν στον πειρασμό να την κάνουν να μοιάζει έτσι ενώ δεν είναι. »

  Εάν βέβαια μού επιτρέπετε, θά ‘θελα τούτο να παρατηρήσω:

  Ο μακαρίτης ο Φάϋνμαν υπήρξε ΠΟΛΥ ξεχωριστός, ΚΑΙ σαν «εφευρέτης», ΚΑΙ σαν «δάσκαλος», ΚΑΙ σαν άνθρωπος. Είχα πάει και στήν Κρήτη όταν είχε έρθη μαζί με τόν Ηλιόπουλο στήν Ελλάδα και τόν είχα γνωρίσει…
  Πολλά και σπουδαία ήταν ο Φάϋνμαν, μόνον βαθύς φιλόσοφος ΔΕΝ ΗΤΑΝ. Αυτό ΚΑΘΟΛΟΥ δεν μειώνει τήν αξία του σαν Φυσικό, αλλά δεν τόν καθιστά αυτόχρημα και …γκουρού τής «Σοφίας».

  Τό εάν η Φυσική θεμελιώνεται αξιωματικά ή όχι, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα και πάντα επίκαιρη συζήτηση, στούς (όφφ-δε-ρέκορντ) κύκλους τών «θεωρητικών» (κυρίως) Φυσικών αλλά και τών Επιστημολόγων γενικώτερα. Αυτή η συζήτηση δεν φαίνεται να έχει ποτέ κλείσει και –νομίζω– θα εξακολουθήσει να παραμένει για αρκετόν καιρό ακόμη ανοικτή…! Δεν είναι ούτε κάτι προφανές μα ούτε και αυταπόδεικτον η ανυπαρξία (ή η ύπαρξη) «φυσικών» αξιωμάτων στά θεμέλιά της, ειδικά υπό τό φως όχι τόσον τών συγχρόνων θεωριών που τήν κατακλύζουν όσο τών πολυπληθών (τόσων πολλών που είναι πρακτικώς αδύνατον να παρακολουθούνται συστηματικά στό σύνολό τους!) εξαγομένων πειραματικών αποτελεσμάτων σε πολλούς διαφορετικούς υποτομείς της…!
  Η δυσχέρεια οφείλεται εν μέρει και στό γεγονός ότι η «έκτασή» της (ό,τι σήμερα ονομάζεται «Φυσική») επεκτείνεται, και αυτά τά ίδια πλέον τά παραδοσιακά «θεμέλιά» της δεν μένουν αμετακίνητα στήν οριοθέτησή τους…! Ολοένα κια πιό συχνά, αυτά μοιάζουνε σαν να …»τρίζουν» και κάνουν όλους όσους κοπιάζουμε οργώνοντας τά χωράφια της να σταματάμε απότομα και να αναρωτιόμαστε καθώς αισθανόμαστε όλην τήν ανασφάλεια, τήν αβεβαιότητα, τήν ματαιότητα, ακόμη και τόν πανικό σεισμοπλήκτων που κατά τήν ώρα τού έργου τους νοιώθουν τήν γη να φεύγει κάτω από τά πόδια τους κι έχουν άμεσην ανάγκη –συνήθως κοιτάζοντας ΠΙΣΩ…!– για ένα «στήριγμα», για να βρουν ν’ ακουμπίσουν ένα «αντισεισμικό» (εάν μέ καταλαβαίνετε στό σχήμα που χρησιμοποιώ) «σύστημα αναφοράς»… Ένα κατάλληλο «αδρανειακό» γνωσιολογικό ΜΕΤΑσύστημα χωρίς εσωτερικές αντινομίες… Δηλαδή, ένα –ούτως ειπείν– σύστημα αξιωμάτων! Υπάρχει τέτοιο; Μπορεί να υπάρξει τέτοιο; Εδώ ακριβώς η απάντηση δεν είναι δεδομένη, αγαπητέ «Physicist»…

  Ασφαλώς και η Φυσική δεν είναι …»μεταφυσική» για να δογματίζει τίς «Αρχές» της και να έχει ανάγκη από «συμπαγή» αξιωματικά θεμέλια ΜΕΣΑ στό ειδικό γνωσιολογικό πεδίο της: κάτι τέτοιο θά είχε σαν συνέπεια να μεταπέσει σε Θεολογία και να αλλοιωθή ο ρόλος της. Όμως, επειδή ακριβώς η Φυσική χρησιμοποιεί στήν σπουδή τών πεδιακών αλληλεπιδράσεων (που είναι αποδεκτό πλέον ότι αυτές καλύπτουν τό σύνολο τού έργου της) τά Μαθηματικά όχι μόνον σαν «μετρητικόν» εργαλείο αλλά –πρωτευόντως– σαν «ευριστικόν» όργανον (η μεγίστη βάσανος είναι όχι να επιλυθή αλλά να «τοποθετηθή», να καταστρωθή και να «εκφρασθή» μαθηματικώς η παρατηρούμενη από τούς πειραματικούς αιτιώδης σχέση στήν φυσική «μεταβολή») για να μην αποτελέσει η θεμελιώδης βασική έρευνα ένα άσκοπο ταξίδι τού ανθρώπου στήν …»νεφελοκοκκυγία» και πάνε στράφι τόσες ώρες σκέψης και τόσα χρήματα που πληρώνονται, αναζητώνται εναγωνίως υπαρκτά ή ανύπαρκτα «αξιώματα». Όμως, επειδή ακριβώς στήν Φυσική ο στόχος (και τό …πρόβλημα! και τό κριτήριο «καλής λειτουργίας» της!) ήταν ανέκαθεν να μπορεί να προβλέπει και, τά τελευταία 150 χρόνια, ο στοχαστικός χαρακτήρας τών «προβλέψεών» της τής χαλάει τήν μανέστρα που μαγειρεύει, πολύ λόγος έχει γίνει για τήν κατά κοινήν αποδοχήν αναθεώρηση τών πρωταρχικών της εννοιών και για τήν γνωσιοθεωρητικήν επανατοποθέτησή τους στήν βάση τών τελευταίων δεδομένων (εννοώ, τών πιό «σίγουρων» από αυτά τά τελευταία δεδομένα πού ‘χει στήν διάθεσή της): κι επειδή μιά τέτοια φιλοσοφική (ανα)θεώρηση τών «Αρχών» δεν μπορεί νά ΄ναι μονοσήμαντη αφού οι Φυσικοί αναμεταξύ τους έχουν διαφορετικές φιλοσοφικές αφετηρίες, ακολουθούν διαφορετικές φιλοσοφικές ατραπούς, και χρησιμοποιούν διαφορετικούς φιλοσοφικούς «χάρτες» στήν προσέγγιση τών στόχων τους, τά «θεμέλια» τής Φυσικής είναι πλέον …»σχετικιστικά» και «μετακινούνται(!) «σχετικιστικά! Φαίνεται σαν ειδικοί κλάδοι να «αυτονομούνται» και να θεμελιώνονται σε ξεχωριστά, σε «δικά τους» θεμέλια… Η αποτυχία μέχρι στιγμής τής «Μεγάλης Ενοποιήσεως» παρά τό ότι όλες οι προσπάθειες εκεί συντείνουν, προξενεί αμφίδρομες δυσκολίες…! Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος άλλωστε που έχουν βρει έδαφος να ριζώσουν εσχάτως και να αναπτυχθούν τόσα πολλά ψευδοεπιστημονικά («εσωτεριστικά», κατά κανόνα) «παράσιτα» τά οποία προκαλούν σύγχιση στούς μη-ειδικούς (εννοώ, τούς αδαείς περί τίς μεθόδους και τίς Αρχές) τής φυσικής επιστήμης που είναι μάλιστα πνεύματα ευεπίφορα ανορθολογιστικών προσεγγίσεων. Η βασική Φυσική (αλλά και, κατ’ επέκτασιν, όλοι οι κλάδοι τών φυσικών επιστημων) υποφέρουν από αυτήν τήν «ρευστότητα» τού «υπεδάφους» όπου αναζητώνται πακτωμένα και τά (όχι τόσον ασάλευτα!) θεμέλια τής Φυσικής. Κι αυτός είναι, επίσης, ο λόγος που όλο και πιό συχνά στίς ημέρες μας η εξειδικευμένη πειραματική έρευνα (σε τομείς τής μικροφυσικής ιδιαίτερα, όπως λ.χ. στά Υλικά, στήν Ηλεκτρονική, στήν Μοριακή, κλπ) δίνει αποτελέσματα θεαματικά που μπορεί να οδηγήσουν συντομότατα στήν ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και σε χρηστικές εφαρμογές χωρίς να έχει διασαφηνισθή όμως απριόρι η «νομοτέλεια» που διέπει και τά σχετικά φαινόμενα. Κάτι, δηλαδή, παρόμοιο με τόν ηλεκτρισμό που αναπτύχθηκε ραγδαία στίς εφαρμογές του προτού καν ο Μίλλικαν μετρήσει τό ηλεκτρονιακόν φορτίο και προτού αποφασισθή τελεσίδικα τό τί ακριβώς έχει «φυσικόν» νόημα σε ό,τι περιγράφεται από τίς λύσεις τής κυματοσυνάρησης τού Σραίντιγγερ…! Σήμερα συνήθως κατορθώνουμε να «βρίσκουμε» και να «παράγουμε» πολύ περισσότερα από όσα «κατανοούμε» κα «εξηγούμε». Γι’ αυτό και είτε κάποιοι από ‘μάς θα πεισμώνουμε συνεχίζοντας μίαν ίσως ατελέσφορη πορεία, είτε κάποιοι άλλοι θα αλλάζουμε ρότα κάθε τρεις και λίγο…!!!

  Πολύ μεγάλον έχω τόν πειρασμό να αναφερθώ με συγκεκριμένα «τεχνικά» παραδείγματα από τήν δουλειά μας για να διαλύσω τίς παραπάνω φλύαρες γενικολογίες μου, αλλά κατανοώ πως όχι μόνον είμαι ήδη εκτός θέματος αλλά και πως οι καλοί φίλοι μου (και οι …κακοί «φίλοι» μου!) αυτού τού ιστότοπου δεν έρχονται εδώ για κάτι τέτοια κι ούτε θά ‘βρισκαν κατανοητές ή ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που αφορούν μόνον τήν συντεχνία…

  (Υ.Γ.: Ζητώ συγγνώμη από όσους άθελά μου ίσως επίκρανα εδώ μέσα, αλλά καθώς –νομίζω!– ποτέ μου δεν καταφέρθηκα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ σε κάποιον ΑΝΑΙΤΙΑ ή ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ, δεν μπορώ να παραβλέψω τήν δική μου πίκρα από τήν αναίτια επίθεση ή τον χλευασμό που δέχθηκα από μερικούς σας. Έρχομαι εδώ γιατί βρίσκω ενδιαφέροντα τά όσα γράφονται κι όχι από κάποιαν ιδιαίτερη προσωπική συμπάθεια αφού δεν γνωρίζομαι προσωπικώς με τόν οικοδεσπότη ή οποιονδήποτε άλλον από εδώ μέσα. Δεν μπορώ, ασφαλώς, να ακκίζομαι με πρόσωπα που δεν γνωρίζω αλλά, βέβαια, δεν έχω και λόγους να καταφέρομαι εναντίον τών άλλων ανθρώπων που παρεπιδημούν σ’ έναν χώρο φιλοξενίας. Ιδέες, απόψεις, στυλ, νομίζω μπορεί κάποιος να κρίνει και να σχολιάσει γενικά, πρόσωπα όχι! Αλλά, πάντα θα γεννώνται παρεξηγήσεις, συμβαίνει και στά καλύτερα σπίτια…!
  Γι αυτό και εφεξής εγώ σάς δηλώνω πως θα παραμείνω σιωπηλή αναγνώστρια τών (πραγματικά ενδιαφερόντων!) άρθρων τού Κου Σαραντάκου αλλά και τών σχολίων σας, χωρίς παρεμβάσεις μου πλέον. Εννοείται, ασφαλώς, ότι ουδέποτε υπήρξα …»τρολλ»(!!!), θελητά ή αθέλητα)._

 78. Νέο Kid Στο Block said

  Τίτε παιδί μου (pun intended! 🙂 (in conjunction with comment 17. line: 7η από το τέλος 😆 ) υπάρχουν disjoint events (mutually exclusive that is) που είναι collectively exhaustive (όπως το κορώνα-γράμματα ας πούμε ) και άλλα που αν και έχουν τομή το κενό σύνολο δεν είναι collectively exhaustive. (όπως το ντόρτι στο μπαρμπούτι ας πούμε). Προφανώς ο Γκαλιλέο Γκαλιλέι θεωρεί (και κατά βάση σωστά!) ότι ο Αριστοτέλης δημιουργεί έναν δειγματικό χώρο που περιέχει όλα κι όλα 2 pairwise mutually disjoint events. Δηλαδή Αν Α(ρίστος) τότε p και q .Mε p τομή q=κενό. Ή αλλιώς, ο Αρίστος τραβάει ένα φύλο από μια τράπουλα που είναι ταυτόχρονα κόκκινο και σπαθί . Τέτοια τράπουλα δεν υπάρχει ακόμα. 🙂

 79. physicist said

  #76. — Χμμμμ, το όνομα Γεώργιος Ρούσσος δεν μου λέει τίποτε, δυστυχώς. Απλώς θυμάμαι αυτό το ρητό (με ή χωρίς απόδοση στον Βολταίρο) πάνω δεξιά ή πάνω αριστερά στη σελίδα του Ταχυδρόμου. Από κει τόμαθα εγώ. (Πολύ) αργότερα έμαθα το περίφημο ρητό της Ρόζας Λούξεμπουργκ που μ’ αρέσει περισσότερο. 🙂

 80. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  70. Ὄντως δὲν τὸ διατύπωσα ἔτσι. Ἐγὼ εἶπα «δῶσ’μου ἕνα ψάρι παστό, νὰ τὸ τηγανίσω

 81. Απέραντο Μπορντέλο said

  Προς σχολιογράφους 71, 72, 76 και 79: Ο μακαρίτης δημοσιογράφος Νίκος Κυριαζίδης είχε βάλει την ανύπαρκτη φράση του Βολταίρου στον «Ταχυδρόμο». Μάλιστα ο τότε «ΙΑΚΧΟΣ» Ζάχος Χατζηφωτίου (91 χρονών σήμερα) έχει αποκαλύψει στα αυτοβιογραφικά βιβλία του και σε τηλεοπτικές εκπομπές ότι εν γνώσει του ο Κυριαζίδης κατασκεύασε την φράση και την απέδωσε στον Βολταίρο για να της δώσει κύρος.

  Την πλαστότητα της φράσης την γνώριζε κι ο μακαρίτης Χρήστος Λαμπράκης, αλλά έκανε το κορόϊδο, γιατί η φράση έκανε σουξέ στους αναγνώστες, σύμφωνα πάντα με τον Χατζηφωτίου.

  Μιά ζωή ψεύτες και απατεώνες οι Έλληνες δημοσιογράφοι, ούτε χίλιοι Σαραντάκοι δεν είναι αρκετοί για να τους βγάζουν καθημερινά τα άπλυτά τους στην φόρα

 82. (77) …έχουν βρει έδαφος να ριζώσουν εσχάτως και να αναπτυχθούν τόσα πολλά ψευδοεπιστημονικά (“εσωτεριστικά”, κατά κανόνα) “παράσιτα”…

  Να πω μια κακία; Υπάρχει και η πέμπτη φάλαγγα! Μη μου πείτε πως δεν φταίνε λίγάκι γι’αυτό και οι διάφοροι Jeans / Eddington / Costa de Beauregard / Frithjof Capra…

 83. Yannis said

  79: Κι εγώ από εκεί έμαθα το (άρρητο από το Βολταίρο) ρητό 🙂
  Ο Γ. Ρούσσος ήταν ο διευθυντής του Ταχυδρόμου κάποια από κείνα τα χρόνια.

 84. Φυσικέ, πώς είναι δυνατόν να μη σου λέει τίποτε το όνομα Γεώργιος Ρούσσος; Ακόλαστη Αυγούστα, Τρεις Γυναίκες – Τρεις Θύελλες, εκείνη η επιφυλλίδα στη μέση του κάτω μέρους της πρώτης σελίδας των Νέων… Τόση διαφορά ηλικίας έχουμε πια;

 85. physicist said

  #77. — Επιτρέψτε μου να μην απαντήσω παρά μόνον να κάνω μια παρατήρηση. Σε ό,τι αφορά τις απόψεις σας ή τα επιστημονικά σας διαπιστευτήρια μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε και επειδή είμαι καλόπιστος άνθρωπος θα δεχτώ ότι ισχύουν όπως τα λέτε. Προχτές, όμως, εκτός των άλλων, κάνατε μία δημόσια δήλωση ότι ο Πήτερ Χιγκς δεν αξίζει το Νόμπελ Φυσικής, χωρίς να παρουσιάσετε καμία τεκμηρίωση της γνώμης σας. Αν νομίζετε ότι η τεκμηρίωση είναι τόσο απαιτητική από τεχνική πλευρά ώστε δεν είναι κατάλληλη γι’ αυτό το ιστολόγιο, τότε μην κάνετε τη δήλωση. Αν πάλι δεν έχετε επιχειρήματα, τότε μην κάνετε τη δήλωση.

  Ο Higgs, ο Englert κι ο Brout που πέθανε πριν δύο χρόνια είχαν μιαν βαθιά και θαυμάσια ιδέα, που την τίμησε ολόκληρη η ερευνητική κοινότητα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Δεν πετάμε έτσι ένα σχόλιο στα ξεκάρφωτα σπιλώνοντας τ’ όνομά τους. Μπορεί κάποιος να μας πάρει στα σοβαρά.

  Δεν θα επανέλθω.

 86. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  81: Ή εσύ λες ψέματα ή ο Ζάχος Χατζηφωτίου, διότι η φράση του Βολταίρου κυκλοφορεί διεθνώς εδώ και πολλές δεκαετίες.

 87. physicist said

  #84. — Άγγελε, ειλικρινώς δεν τον θυμάμαι, τι να σου πω …

 88. Yannis said

  84,87: Η Βασίλισσα Αμαλία (με τη Βουγιουκλάκη) στην τηλεόραση… 🙂

 89. @ Άγγελος, #82:

  Έχετε ΑΠΟΛΥΤΟ δίκηο, φίλτατε!!! Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω σ’ αυτήν σας τήν παρατήρηση! Σαν να διαβάσατε τίς σκέψεις μου!!!
  Όσοι αναφέρετε υπήρξαν ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ-ΚΟΣΜΟΛΟΓΟΙ και συγχρόνως «διαπρεπείς» …μεταφυσικοί!!! Θυμάμαι ακόμη που διάβαζα τήν «Δύναμη τής Θέλησης» τού ΝτεΜπωρεγκάρ και τό «Ταό» τού Κάπρα ενώ αναρωτιόμουνα τί είδους «γνώση» μπορεί να κατέχουν που τούς κάνει τόσον υπερβατικά σίγουρους… Να ιδείτε τί πέραση είχαν παλαιότερα (άραγε έχουν ακόμη;) σ’ εμάς τίς γυναίκες κάτι τέτοια…!!!

 90. @ «Physicist», #85:

  Μα νομίζω ότι ήμουν σαφής: δεν είπα ότι η ΙΔΕΑ τού Χίγγς κ.α. ήταν ανάξια ενός Νομπέλ, αλλά ότι –επειδή τά βραβεία αυτά δεν βραβεύουν ιδέες αλλά ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗΝ επιστημονική πρόοδον στήν κατάκτηση τής γνώσης τού κόσμου μας– η βράβευση ήταν τό «σκόπιμο» έπιστέγασμα τής …»επιτυχίας» τών πειραμάτων στόν ΜΕΑ τού ΣΕΡΝ. Ακόμη κι ο Αλβέρτος δεν βραβεύθηκε για τίς ιδέες του αλλά για τό φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Δεν μέ καταλαβαίνετε, αλλά δεν τρέχει και τίποτα. Ούτ’ εγώ θα επανέλθω.

 91. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Να το ξαναπούμε σε μαντινάδα,

  Κάμε καλό και ρίξε το
  στη μέση του πελάγου
  σ αθρώπου που ΄καμες καλό
  ‘οσο μπορείς φυλάγου.

  Ως φαίνεται, η αχαριστία είναι αρχέγονο συναίσθημα.
  Κι ο Χριστός λένε πως όταν τον πετροβόλησε κι ένας από τους σωσμένους(θεραπευθέντες;) Του, γύρισε και τον κοίταξε με παράπονο (δεν ξέρω αν είπε και τίποτα..ευαγγέλια-και μη μου ζητάτε «τεκμηρίωση», δε θυμούμαι.
  Την αχαριστία δεν τη συγχωράει ούτε κι ο θεός:
  ρίτα σακελλαρίου ,αχαριστία
  σ.σ. βρούτε , βρώμαγε το μπάνιο κι εγώ που μ άρεσε το μπουκαλάκι, το σαν κυπαρισσάκι πρασινούλι, δε μπορούσα να το ξεβρωμίσω να βάλω άλλη ,χύμα, δική μου.Ήμουν στα 12 κι ο αδελφός μου 20.
  Αφεντικό το κυπαρίσσι δεν πρέπει να το ξεμάθω, σαν το φιστίκι και το ρεβίθι ε;

 92. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  ε; 🙂

 93. Γς said

  Κυπαρισσάκι;
  Το μπουκαλάκι του Pino Silvestre:

 94. Γς said

  Πευκάκι.
  Οπως όλα τα Pini.
  Εκτός απ το Pines, στην Κάτω Κηφισιά.
  😉

 95. Μαρία said

  86
  Και στη Γαλλία
  http://www.rue89.com/hoax/2011/04/14/arretez-avec-le-je-me-battrai-pour-vous-de-voltaire-199690

 96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  93. A, λες; τ όνομα ταιριάζει. Αλλά εμέ, η μυρωδιά κι ο καημός μου μεινε!

 97. gryphon said

  77
  Δεν μπαινω σέ χωράφια φυσικων καθοτι ασχετος αλλά διάβασα αυτό πού γραφεις
  » Κι αυτός είναι, επίσης, ο λόγος που όλο και πιό συχνά στίς ημέρες μας η εξειδικευμένη πειραματική έρευνα (σε τομείς τής μικροφυσικής ιδιαίτερα, όπως λ.χ. στά Υλικά, στήν Ηλεκτρονική, στήν Μοριακή, κλπ) δίνει αποτελέσματα θεαματικά που μπορεί να οδηγήσουν συντομότατα στήν ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και σε χρηστικές εφαρμογές χωρίς να έχει διασαφηνισθή όμως απριόρι η “νομοτέλεια” που διέπει και τά σχετικά φαινόμενα» και θυμηθηκα οτι μου ειχε κανει εντυπωση οταν διαβασα οτι οι σχετικοι επιστημονες δεν μπορουν ακομη να κατανοησουν το πως γινεται ο προσανατολισμος η ευθτγραμμιση των υγρων κρυσταλλων χωρις τον οποιο δεν θα λειτουργουσαν οι οθονες lcd που κυριαρχουν παντου πια

  http://www.fullhd.gr/item/14903-lcdtvpani.html

  Παρ’ολα αυτα αξιοποιουν την συγκεκριμενη τους ιδιοτητα.Δεν ξερω βεβαια αν ισχυει αυτο η αν το παραδειγμα μου ταιριαζει.

 98. ππαν said

  Νομίζω το έχω ξαναγράψει. Στον Ταχυδρόμο θυμάμαι μια στήλη που λεγόταν Αλαλούμ. Είχε ως μότο το «Διαφωνώ με όσα λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες» αλλά με σβησμένα τα «αλλά θα υπερασπιστώ» και «το δικαίωμά σου να το λες» :). Για μένα ο Βολτέρος έχει πει «Διαφωνώ με όσα μέχρι θανάτου «

 99. ππαν said

  98: «με όσα λες μέχρι θανάτου»

 100. Voulagx said

  Εμενα η μνημη μου – που τελευταια με απατα- μου λεει πως το ρητο του Βολταιρου ηταν γραμμενο φατσα-καρτα στην παλια Ελευθεροτυπια, καπου διπλα στον κονδυλοφορο

 101. Τη φράση αυτή του Βολταίρου (που λέει ο λόγος, το γράφω συμβατικά για να συνεννοούμαστε) τη θυμάμαι κι εγώ, μικρός, στο κεφάλι κάποιας δεξιάς σελίδας του Ταχυδρόμου, νομίζω με καλλιγραφικά γράμματα. Ήθελα να το γράψω νωρίτερα, και ταυτόχρονα να ρωτήσω για το περιεχόμενο της σελίδας, που δεν το θυμόμουν καθόλου, αλλά δεν μπόρεσα, ας όψεται ο κακούργος ο βιοπορισμός, που χρειάζεται για να έχω χρήματα να πληρώνω το ιdερνέτ, να διαβάζω Σαραντάκο. Ευτυχώς όμως, η απορία μου απαντήθηκε!

 102. physicist said

  #100. — Είσαι σίγουρος γι’ αυτό; Εγώ θυμάμαι να γράφει, από τις 18/10/1981 μέχρι τα Κοσκωτέικα: «Στηρίζουμε την Αλλαγή, ελέγχουμε την Εξουσία». Για ένα φεγγάρι μετά, επί Τζαννετάκη, το είχε αλλάξει σε: «Στηρίζουμε την Κάθαρση, ελέγχουμε την Εξουσία».

 103. 100, 102 Έχει δίκιο ο Φυσικός –και όντως από τον Ταχυδρόμο είναι η μνήμη μας του Βολταίρου.

 104. Voulagx said

  #102 Φυσικε, δεν με διαβαζεις με προσοχη, αλλιως δεν θα ρωτουσες αν ειμαι σιγουρος. 🙂
  Μαλλον εχει δικιο ο Δυτης στο #103 .

 105. physicist said

  #104. — Με προσοχή σε διαβάζω, οι εκφράσεις μου είναι ζήτημα στοιχειώδους ευαισθησίας. 🙂

 106. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Παρά δύο,εξήκοντα, μαζί κι η Σώτη
  κείμενο με 58 ονόματα για ένα ενιαίο φορέα

 107. Γς said

  Πως το έλεγε εκείνο το τραγούδι μια γνωστή αηδός… 38 και 8 39 και 9.. ήηηη 58 και 8 59 και 9

 108. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Οι 58 στην ‘εκκληση – πρόσκληση
  >>Χρειάζεται μια εικόνα της Ελλάδας στο μέλλον, βγαλμένη από την ιστορία της, που θα προσανατολίζει και θα συνθέτει όσες κοινωνικές και πνευματικές δυνάμεις κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
  Δε γκαταλαβαίνω πράμα.

 109. Αρκεσινεύς said

  106.Καλεσμένη απόψε.

 110. ΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ said

  Το «είσαι ό,τι δηλώσεις» είναι μια φράση που δεν ανήκει σε μένα. Εγώ τη διέδωσα, όπως ο Απόστολος Παύλος τον Χριστιανισμό. Η Φράση ανήκει στον ηθοποιό Τζ. Καρούσο, που είχε πολύ δηκτικό πνεύμα.

  Γιάννης Τσαρούχης απο το “εγώ ειμί πτωχός και πένης”

 111. spiral architect said

  @106: Το καπέλο της ανατροπής θα βγάλει πολλούς «λαγωούς» σήμερα.

 112. Μαρία said

  111
  Το Νταλάρα ξέχασε.

 113. sarant said

  91: Όχι βέβαια, καλά κάθεται εκεί.

  95: Μπράβο Μαρία.

  110: Α, πολύ ωραία, ευχαριστούμε!

  111: Γιατί είναι ανάγκη να τον βλέπετε;

 114. Gpoint said

  # 78

  ;Το σήμα του Πλατανιά, το ξέρεις ;

 115. Voulagx said

  http://3lyk-chalandr.att.sch.gr/autosch/joomla15/images/kanonismos/ejofyllo_kanonismou.doc
  Οπου ο Μπιλ Γκεϊτς γραφει τον εσωτερικο κανονισμο του σχολειου!!

 116. Alexis said

  64: (εδώ μπαίνει ηχητικό εφέ=”πιπίνι” που το λένε στο χωργιό μου ,ακούγεται κάπως σαν “πρρρρρ!” αλλά πιο συριστικό)

  Βρε Νεοκίντ, ξέρεις πόσα χρόνια με πήγες πίσω τώρα;;;

  πιπίνι=το μικρό κομάτι που απομένει από το κλαρίνο όταν ο μερακλωμένος κλαρινίστας, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά την κατανάλωση ικανής ποσότητας αλκοόλ, αρχίζει και «αποσυναρμολογεί» το όργανο εις τα εξ ων συνετέθη, κάνοντας επίδειξη της εκτελεστικής του δεινότητας. Στο τέλος απομένει ένα μικρό κομάτι εν είδει σφυρίχτρας, το αποκαλούμενο και «πιπίνι», με το οποίο εξακολουθεί και σολάρει ο δεξιοτέχνης μουσικός υπό τις ενθουσιώδεις επευφημίες των θαμώνων.

  Λέγεται στη Ρούμελη, έτσι δεν είναι; Τουλάχιστον εγώ το πρωτοάκουσα σαν λέξη από φίλο καταγόμενο από ορεινή Φθιώτιδα.
  Πόσοι άραγε το γνωρίζουν σήμερα μετά τον εκτροχιασμό και την αλλαγή σημασίας που έχει υποστεί η λέξη;

  Νά ‘σαι καλά 😀

  #94: Ποιά εποχή πήγαινες στο «Pines» Γς; Φαντάζομαι πολύ-πολύ παλιά! 😆

 117. gmallos said

  α) Το μοτό περί ελευθερίας έκφρασης απόψεων με την υπογραφή «Βολταίρος» (ή του Βολτέρου όπως με προτρέπει ο κος Σπελτσέκερ) υπήρχε και στην προμετωπίδα της ηπειρώτικης εφημερίδας Ελευθερία που κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του 70 στα Γιάννενα.

  β) Τα χρόνια που τέλειωνα το γυμνάσιο (1975; 76; ή όταν τέλειωνα το λύκειο το 77;) η καθηγήτρια που μας έκανε έκθεση (ή μπας κι ήταν στο φροντιστήριο; πολλά τα κενά) μας έλεγε: «Στην έκθεση καλό είναι να γράφετε παροιμίες ή κάποια λόγια μεγάλων και σοφών, αναφέροντας αντίστοιχα αν είναι παροιμία ή ποιος το είπε. Αν τώρα, την ώρα που γράφετε σας έρθει κάτι πολύ καλό, αλλά πραγματικά πολύ καλό, βάλτε το σε εισαγωγικά, γράψτε δίπλα Βολταίρος κι έχετε εξασφαλίσει το βαθμό. Γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν κάτι το είπε ή δεν το είπε ο Βολταίρος με τα τόσα που έχει πει»!!! Προφανώς δεν ήμασταν οι μόνοι που την ακούσαμε.

 118. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  17:
  «If I have not seen as far as others, it is because giants were standing on my shoulders.» Hal Abelson & Jeff Goll
  en τελεία wikiquote τελεία org/wiki/Hal_Abelson

 119. Gpoint said

  # 116

  Δυό μπόμπες τριάρες με πιπίνι

 120. ἐπικαλοῦμαι ὡς μάρτυρα μόνο τὴν μνήμη μου: ἡ Λιάνη κάποτε σὲ μιὰ τηλεοπτικὴ ἐκπομὴ εἶχε δείξει τὸ ῥητὸ αὐτὸ καδραρισμένο στὸ γραφεῖο τοῦ Α. Π. καὶ ἐκεῖ ἐφέρετο ὡς τοῦ Ἠρακλείτου.

 121. sarant said

  120: Πολύ πιθανό -αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το είπε ο Ηρ., μόνο ότι το καδράρισε ο ΑΓΠ.

 122. #121 ἐννοεῖται

 123. spiral architect said

  Λίγο άσχετο με τη σημερινή ανάρτηση αλλά έχει σχέση με βιβλία, τον καταργημένο φορέα έκδοσης βιβλίων των μαθητικών μας χρόνων και (κατά πως δείχνουν τα πράματα) κάργα διαπλοκή:
  Πόσα τεμάχια βιβλίων και πόσο κόστιζε άραγε το καθένα για να πιστωθούν τελικά σε λογαριασμούς μεγαλοεκδοτών 2.392.461,50 ευρώ από τον καταργημένο ΟΕΔΒ;
  (και όλα αυτά με διαύγεια, ε;)

 124. Γς said

  116 τελος:
  Μα ακόμη πηγαίνω.
  -Καλησπέρα, Ηρθαμε για το συνέδριο.
  -226

  Σε συνδυασμό πάντα με την παρακείμενη Θεσσαλία (εστιατόριο)

 125. Αρκεσινεύς said

  Εγώ πάντως δε βλέπω κανέναν και ούτε απόψε βέβαια.

 126. Αρκεσινεύς said

  Ένας είναι ο παγκόσμιος, άλλος κανένας! πού είναι ο Αντιφασίστας; Εύχομαι να είναι καλά.

 127. sarant said

  123: Έδωσαν 600.000 στον Θαίμο για να τυπωθεί η Πάπισσα Ιωάννα (που δεν έχει και συγγραφικά). Δεν πήγαιναν στο Βήμα, που την είχε μοιράσει πριν από μερικά χρόνια;

  ΥΓ Κατάλαβες τώρα γιατί θέλουν να καταργήσουν τη Διαύγεια;

 128. Πέπε said

  #116: Η λέξη «πιπίνι» δεν έχει υποστεί εκτροχιασμό και αλλαγή σημασίας. Είναι μάλλον η συμπτωματικά κοινή κατάληξη δύο άσχετων ετυμολογικών γραμμών:

  Το πάνω κομμάτι του κλαρίνου, με το γλωσσίδι, έχει το αντίστοιχό του σε πιο πρωτόγονα πνευστά όπως η γκάιντα, η τσαμπούνα, η μαντούρα. Εκεί στα περισσότερα νησιώτικα ιδιώματα λέγεται μπιμπίκι, κάποτε και πιρπίγκι. Ένα αλβανικό είδος ποιμενικού αυλού, παρόμοιας λογικής με την τσαμπούνα, λέγεται pipine. Όλα αυτά είναι μάλλον η ίδια λέξη, και μάλλον ηχοποιημένη (πι-πι, μπι-μπι…)

  Παράλληλα υπάρχει και το πιπίνι που σημαίνει το πιτσούνι (περιστερόπουλο): Το πιπίνι, το πιπίνι / το νερό που πίνω πίνει (καλύμνικο τραγούδι του γάμου). Η τρέχουσα σημερινή έννοια από εδώ προέρχεται, όπως έγινε και με το μανάρι (αρχ. = αρνάκι).

  Βέβαια τώρα, στα μισά της σύνταξης του παρόντος, ανοίγω Μπάμπη (γενικό λεξικό) και βρίσκω:

  Πιππίνι 1. ο νεοσσός του περιστεριού. 2. (μτφ) όμορφο κορίτσι. 3. ΜΟΥΣ. η γλωσσίδα πνευστών μουσικών οργάνων. [Ετυμ. < αρχ. πιππίζω + κατάλ. -νι.]
  Και για το πιππίζω λέει βέβαια ότι είναι αρχαίο και ονοματοποιία.

  Αν ισχύουν αυτά τότε μάλλον τελικά έχετε δίκιο…

 129. Πάνος με πεζά said

  Μου θύμισες το πλάνο από τη «Τζένη-Τζένη» :
  – Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι, όπως έλεγε και ο αρχαίος ημών Περικλής.
  – Με την άδειά σας, αυτό το είπε ο αρχαίος ημών Δημοσθένης.
  – Τι τους ήθελες τους αρχαίους, ρε Μεμά !

 130. Alexis said

  #124: Ωραίος… 🙂

 131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Εγώ να πώ οτι την «φράση του Ηράκλειτου» ο αδερφός του Χουντικού Μάλιου, (πελάτης μου, 93 χρονών πλέον) την έχει καδραρισμένη ως εξής, ουδείς ευεργέτης ευεργετήθει εκ του ευεργετηθέντως, και μου έλεγε οτι αυτη είναι η σωστή, έτσι την έλεγαν οι αρχαίοι, δεν είπε ποιός την είχε πεί όμως. Είπε μόνο οτι, είναι εν κειμήλιον απο την εποχήν της επαναστάσεως, και το είχε ο αδερφός μου, εις το γραφείον του. Όμορφη και επαναστατική οικογένεια.

 132. 17: Τυπικό παράδειγμα αυτού που ονομάζουν οι Άγγλοι backhanded compliment–κοινώς σε σφάζουν με το βαμβάκι, και μπορεί να το παίρνεις και πάνω σου.
  Ωστόσο, Νικοκύρη, μην είσαι πολύ σίγουρος για misattribution επειδή κάποια πράγματα δεν τα γράφει ο TLG. Αυτοί που τα παραθέτουν μπορεί να τα έχουν από προφορική παράδοση (?κατευθείαν από την πηγή, ή και πάλι αγγλιστί, right from the horse’s mouth).

 133. Yannis said

  123, 127: Μη γίνεστε άδικοι. Μπορεί να συνοδευόταν από DVD 🙂

 134. sarant said

  132: Όταν λέτε προφορική παράδοση τι εννοείτε; Από τον Καλλίμαχο, πάπου προς πάπου;

 135. πιὸ πιθανὸ μοῦ κάνει νὰ τὸ εἶπε ὁ Καρατζαφέρης στὸν Ἄδωνι. γλωσσικὰ δὲν μοῦ θυμίζει καθόλου αὐτὰ τὰ σκοτεινὰ ἰωνικὰ τοῦ Ἐφεσίου.

 136. Γς said

  Καλή και κακή βία.
  Ποιότητες βίας. Ζουγανέλης.
  Ο Πετρουλάκης φτιάχνει τη μέρα του Πάγκαλου (και ως Βούδα)
  Τα δύο άκρα.
  Το αυτονόητο. Μιχελάκης.
  Κατιναριό κομμάτων. Πρετεντέρης.
  Η ξανθιά (πως την λένε) έχει πρόταση (των 59) για τον Πάγκαλο που δεν ξέρει αν είναι ακόμη ΠΑΣΟΚ.
  Καρατζαφέρης. Τα τάγματα που λουφάζουν των Εξαρχείων (και που δεν μπορεί να τα ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ)
  Και μετά διαφημίσεις.

 137. 134: Μα φυσικά, τι άλλο;;; (να μη ψάχνω για smilies τώρα…)

 138. Ή όπως λέει ο Μπανξυ (γκραφιτάς και αόρατος καλλιτέχνης αφού κανείς δεν τον έχει δει): «μπορείς να κάνεις μια φράση σημαντική, αρκεί να γράψεις το όνομα ενός νεκρού φιλόσοφου στο τέλος της»

 139. Κώστας Σ said

  Να και ο σύνδεσμος

 140. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ο Τσίπρας απαντά σε κοινό στον ενικο.gr και λέει ότι δεν πιστεύει πώς θα σταματήσει η ρευστότητα στην Ελλάδα ούτε για μια ώρα γιατί θα καταρρεύσει το σύστημα.Τα ακραία σενάρια δεν πρόκειται λέει να ισχύσουν. Ούτε στην Κύπρο έκοψαν,παρ όλα όσα γίνηκαν,τη ρευστότητα

 141. Γς said

  136:
  Το 97 προσπάθησε ο Καρατζαφέρης να τους μαζέψει (ΧΑ). Αλλά δεν τον άφησαν. Σπόντες και για Βορίδη.
  Κι ο κοριός της ΕΥΠ που πάει να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις Σκουριές .
  Και για τα γιαουρτώματα του Πάγκαλου, ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Ορφανός. Προβοκατόρικα. Για τα λαμόγια.
  Πάγκαλος. Ηταν για τους βόθρους τα γιαουρτώματα.
  Ρεπούση. Παραλληλισμός με 17Ν. Ανοχή στη Βία κλπ
  Και μπαίνει ο Πετεντέρης για Μαρφίν και Σκουριές.
  Μετά Μιχελάκης, Στολές οι μεν στολές οι δε.
  Και πάλι Πάγκαλος. Της παίρνει τη μπάλα.
  Αφήστε τις πιρουέτες κ. Πάγκαλε.
  Και διαφημίσεις

 142. sarant said

  Ωραία περιγραφή 🙂

 143. Γς said

  141:
  Στην κιθάρα ο Γιάννης Ζουγανέλης. Για μαλλί και βουλή!
  Πρετεντέρης. Κι επειδη η κ. Ρεπούση μίλησε(;) για βία στα πανεπιστήμια, να κι οι πανεπιστημιακοί.
  Γρυσπολάκης. Εθισμός στη Βία, από την Ανομία. Για Κουράκη κλπ.
  Κατρούγκαλος. Δεν είναι ίδια πράγματα η δολοφονία Φύσσα με το γιαούρτωμα Πάγκαλου.
  Γρυσπολάκης. Η τούρτα που του πέταξαν (;) είχε αρσενικό κι αν την έτρωγε θα τα κακαρωνε.
  Ασε που δεν τον άφηναν να κάνει τσίσα του οι φοιτητές
  Κατρούγκαλος. Υπάρχει και δικαιολογημένη βία. Τριανταφύλλου. Η συμπεριφορά σας είναι αήθης.
  Κατρούγκαλος. Σας αξίζει και η καζούρα. Κι ευτυχώς που απαλλαγήκαμε από σας.
  Η κοινωνία επιβάλει στην εξουσία τη θέλησή της.
  Γρυσπολάκης. Την τούρτα, αν την είχα φάει;!
  Κατρούγκαλος. Μαχαίρωμα το ίδιο με την τούρτα;
  Διαφημίσεις

 144. Γς said

  143:
  >Κατρούγκαλος. Σας αξίζει και η καζούρα. Κι ευτυχώς που απαλλαγήκαμε από σας.

  Στον Πάγκαλο, που δεν τον αφήσανε να φάει τα παϊδάκια του

 145. NM said

  Χαράς ευαγγέλια σήμερον συνέλληνες. Επιτέλους τα τανκς θα παρελάσουν και πάλι την 28η Οκτωβρίου. Η επί δύο έτη απουσία τους που είχε βυθίσει σε μελαγχολία τους Θεσσαλονικείς και τους λοιπούς θαυμαστές των τεθωρακισμένων, παίρνει οριστικά τέλος. Μόλις έγινε γνωστό ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη είναι πρόθυμος να δωρίσει τα καύσιμα που χρειάζονται για να κινηθούν όχι μόνο τα άρματα αλλά και τα μαχητικά αεροπλάνα που θα λαμπρύνουν με τις διελεύσεις τους την τελετή. ( http://www.zougla.gr/greece/article/parelasi-me-xorigo-ton-vardi ) Ετσι θα αποστομωθούν και οι κακεντρεχείς που διέδιδαν ότι προκειμένου να εξοικονομηθούν τα χρήματα των καυσίμων, κόβωνται οι συντάξεις των χρονίως πασχόντων για όσες μέρες αυτοί νοσηλεύονται σε κρατικά ιδρύματα, ενώ τους είχε ήδη εξηγηθεί σαφώς από τον υπουργό κο Αδωνη, ότι αυτό αφορά -προς το παρόν- μόνον τους ψυχοπαθείς) ( https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1497633 )
  Ετσι το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί και χορηγός – ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού για να μεταδόσει τηλεοπτικά το υπερθέαμα καθώς η κρατική τηλεόραση που επωμιζόταν παλιώτερα αυτό το καθήκον, έχει ως γνωστόν κλείσει.

 146. Γς said

  144:
  Τριανταφύλλου.Απογοητεύτηκα απ αυτόν τον καθηγητή (Κατρούγκαλο που έχει αποχωρήσει και δεν είναι στο πάνελ)
  Υπάρχει παντού εξτρεμισμός αλλά σε μας έχει μεγάλη .. δημοτικότητα.
  Εξτρεμισμός στον Μαρξισμό κλπ.
  Συμφωνεί με Ρεπούση ότι η ανομία τρέφει τον εξτρεμισμό.
  Πρετεντέρης. ΧΑ
  75% άντρες 25% γυναίκες. Νέοι, ιδιωτικού τομέα.
  Οι μισοί λένε ότι είναι κεντρώοι.
  Πετρουλάκης. Δεν είναι φασίστες οι 500 χιλ της ΧΑ. Να τους προσεξουμε
  Πρεντεντέρης Στην Νορβηγία περίπου 20% το κόμμα των Κουίσλιγκ.
  Μιχελάκης. Δεν είναι φασίστες οι ψηφοφόροι της ΧΑ.
  Πάλι για Μαρφίν.
  Ορφανος. Το σύστημα συγκάλυπτε την ΧΑ, που υπηρετούσε συμφέροντα του.
  Ρεπούση. Καταπολέμηση ιδεών ΧΑ, (ρατσισμός κλπ)
  Ζουγανέλη. Δεν είναι άνθρωποι που κάνουν αυτά τα εγκλήματα. Πρέπει να αλλάξουν πολλά και όλοι μπλα μπλα. Το ΚΚΕ πρέπει να μάθει να μιλάει για την πατρίδα.
  Αυτά

 147. Μαρία said

  135
  Δε πάει πολύς καιρός που ο Εφέσιος έπεσε θύμα της μεταφραστικής δεινότητας Κασιδιάρη.

  Προβλέπω οτι αύριο θα παίξει βιντεάκι με Κατρούγκαλο όπως έγινε και με τον Πουλικάκο.

 148. Γς said

  Τι τραβάνε κι αυτές οι στενογράφοι

 149. Γς said

  147:
  Πράγματι ήταν καταπληκτικός.

  Αλλα φιλμάκι και για την τούρτα με το αρσενικό που πέταξαν στον άλλον και δεν την έφαγε. Που αν την έτρωγε όμως κτλ κτλ.

 150. Μαρία said

 151. spiral architect said

  @143, 144, 146: Έβλεπα το Παιχνίδι του Στέμματος, που το συστήνω ανεπιφύλακτα, σε όσους τουλάχιστον δεν το έχουν δει από το διαδίκτυο ή τη συνδρομητική.
  Περισσότερη πλοκή έχει απ’ το παιχνίδι με τις ανατρεπόμενες καρέκλες, άσε δε, που προβάλλεται και σε σχετικά καλύτερη ποιότητα εικόνας, απ’ τη συνήθη των μπαταχτσήδων καναλαρχών. 😛

 152. per aspera said

  Τελικά αυτή την απίστευτη παπάντζα μόνο καμιά Σώτη θα μπορούσε να την έχει πει-αν δεν περιείχε αυτό το «μέχρι θανάτου» βεβαίως το οποίο μυρίζει μαρξιστική βία.Ντόπια διανόηση, όπως ντόπια κρέατα.

 153. agapanthos said

  @128 Νομίζω ότι παλιότερα, σε διάφορα πνευστά, χρησιμοποιούσαν για γλωσσίδι κόκκαλα από το πιπίνι (το πτηνό).

 154. sarant said

  152: Νομίζω ότι ξέρουμε ποιος το πρωτόγραψε, και δεν ήταν ντόπιος.

 155. «I hate quotations. Tell me what you know.» – Ralph Waldo Emerson

 156. 147

 157. spyroszer said

  Η πρώτη αναφορά της Evelyn Beatrice Hall
  http://archive.org/stream/friendsofvoltair00hallrich#page/198/mode/2up
  Και η δεύτερη
  http://archive.org/stream/voltaireinhisle00hallgoog#page/n106/mode/2up
  Τη δεκαετία του ’30 στην Αμερική, τα έντυπα του Χιρστ, του γνωστού μεγαλοεκδότη, είχαν αυτό το μότο, αποδιδόμενο στον Βολταίρο.
  http://www.unz.org/Pub/SaturdayRev-1935jun01-00013?View=PDF
  Ο δικηγόρος Harry Weinberger φαίνεται ότι είναι ο πρώτος που το έψαξε, και είπε ότι δεν το έχει πει ο Βολταίρος
  http://www.unz.org/Pub/SaturdayRev-1935jun08-00014a02?View=PDF
  Σ’ αυτόν τον δικηγόρο έγραψε η Hall, λέγοντας ότι δεν έχει πει κατά γράμμα αυτή τη φράση ο Βολταίρος, αλλά ότι έκανε παράφραση άλλης φράσης του από το έργο Essay on Tolerance
  http://www.unz.org/Pub/SaturdayRev-1935aug17-00013?View=PDF
  O δικηγόρος Weinberger, υπερασπιστής ριζοσπαστών, αναρχικών, της Έμμα Γκόλντμαν κα.
  http://books.google.gr/books?id=UCvOpLFFVSgC&pg=PA75&lpg=PA75&dq=Harry+Weinberger+lawyer&source=bl&ots=27wbho845u&sig=r4iGEBmDq0d344oBQXgbFiEieoQ&hl=el&sa=X&ei=Ve9cUrneD8aQswagtoHoCg&ved=0CFIQ6AEwBQ#v=onepage&q=Harry%20Weinberger%20lawyer&f=false

 158. spiral architect said

  @156: Δύτη, τελευταία πέφτει χοντρό κράξιμο και ξεβράκωμα στους παπαγάλους και τους συνδαιτυμόνες τους. Τις προάλλες ο θείος Νώντας, χτες ο Κατρούγκαλος και όσο για την συνέχεια δεν βλέπω μέλλον και μάλλον θα βολευτούν με τη συνήθη λύση του Πσαριανού φέροντα την αρμόζουσα αντισυμβατική του αμφίεση.
  Μόνο μην ξεχάσουν να του βάλουν δίπλα του ένα καφάσι μπύρες και τότε θα λέει ότι «η κοινή γνώμη» θέλει να ακούσει. 😛

 159. Μ’ άρεσε όμως το επιχείρημα της Σώτης: μα αυτά γίνονταν πριν από σαράντα χρόνια.

 160. sarant said

  Kι έμαθα και τι ρόλο παίζουν οι Φράουλες στο Strawberry statement, γιατί νόμιζα ότι είναι άσχετες. Ο πρύτανης έλεγε ότι οι φοιτητές είναι αρμόδιοι ναποφασίζουν μόνο για τις γεύσεις παγωτού στην καντίνα.

 161. spiral architect said

  @159: Για τη Σώτη, μάλλον πρέπει να γίνει ένα ανάλογο αφιέρωμα.
  (λέω εγώ τώρα, έτσι;)

 162. ππαν said

  Εγώ ένα δεν καταλαβαίνω, όλοι αυτοί που επικαλούνται τον Διαφωτισμό -μέχρι ο Πρετεντέρης- το δεύτερο άρθρο των δικαιωμάτων του ανθρώπου το έχουν διαβάσει;

 163. spiral architect said

  @162: Ππαν, επειδή την εκπομπή δεν την είδα (μόνο στο βιντεάκι του Δύτη έριξα τώρα μια ματιά) αν το Διαφωτισμό τον επικαλέστηκε και ο κύριος Γρυσπολάκης, ας του στείλει κάποιος χαιρετίσματα ότι, το Πανεπιστήμιο που ξέραμε, το απότοκο του Διαφωτισμού, με κάτι εντολοδόχους σαν και του λόγου του πήγε περίπατο.
  Ζήτω η χρησιμοθηρική γνώση της αγοράς και το παγωτό φράουλα της outsourced καντίνας του «Πανεπιστημίου» μας. 😛

 164. ππαν said

  Κι εγω το βίντεο είδα, ομολογώ πως τα 20 τελεταία δευτερόλεπτα ήταν ανυπόφορα και δεν άντεξα.

 165. sarant said

  162; Ποιο δεύτερο άρθρο; Πες.

 166. tofistiki said

  Ο Ευτύχης Μπιτσάκης, για το ίδιο θέμα:
  http://left.gr/news/eytyhis-mpitsakis-ti-einai

 167. ππαν said

  «Le but de toute association politique est la conservation des droits naturels et imprescriptibles de l’Homme. Ces droits sont la liberté, la propriété, la sûreté et la résistance à l’oppression
  Σε ελληνικές μεταφράσεις το βρίσκω ως «αντίσταση κατά της βίας» αλλά αντίσταση στην καταπίεση δεν είναι πιο ακριβές; Αυτό είναι λοιπόν ένα από τα απαράγραπτα
  δικαιώματα του ανθρώπου

 168. sarant said

  167: Μάλλον ακριβέστερη είναι η δική σου απόδοση.

 169. ππαν said

  168: Ναι,το ξέρω, εννοώ σύμφωνα με το λεξικό. Αλλά αυτά τα κείμενα τα εξετάζεις και φιλοσοφικά, αναρωτιέμαι μήπως η μετάφραση με τη βία είναι αποτέλεσμα ξερωγώ ανάλυσης.

 170. spiral architect said

  Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους λαγωούς έχουν υπογράψει την διακήρυξη των 58 (όρα γενόσημη ΔΗΜΑΡ, χωρίς ΡΗΜΑΔ) οπότε δικαιολογούνται να εκφέρουν τέτοιο λόγο, γιατί η τσίπα τους πήγε για παϊδάκια παρέα με τον Πάγκι, η δε επιστημονική τους γνώση θαρρώ ότι, χώθηκε προ πολλού κάτω απ’ το χαλί. 😈

  Το άσμα του κομφορμίστα:

 171. ilias said

  Υπάρχει και ένα άλλο ρητό «Διαφωνώ με αυτά που λες και θα υπερασπιστώ μέχρι του δικού σου θανάτου το δικαίωμα να μην τα λες». 😀

 172. spiral architect said

  Σου το ορκίζομαι Σώτη, σου το ορκίζομαι ότι για σένα ζω, σου το ορκίζομαι σε ότι έχω ιερό …. 😥 😥

 173. sarant said

  172: Δεν είναι αυθεντικό αυτό, έτσι; Τρολάρει, ε;

 174. spiral architect said

  Ιδέα δεν έχω, το άκουσα στη σημερινή Ελληνοφρένεια.

 175. spyroszer said

  167. Οπωσδήποτε υπάρχει επιρροή και από τα αμερικανικά Συντάγματα, που το έλεγαν πιο ωμά:
  Whenever the ends of government are perverted, and public liberty manifestly endangered, and all other means of redress are ineffectual, the people may, and of right ought to reform the old, or establish a new government.
  The doctrine of nonresistance against arbitrary power, and oppression, is absurd, slavish, and destructive of the good and happiness of mankind.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Right_of_revolution#Natural_law_or_positive_law
  Το θέμα είναι βέβαια σήμερα, σε δημοκρατικό καθεστώς και με το δικαίωμα των εκλογών, ποιο είναι ακριβώς το περιεχόμενο του δικαιώματος αυτού στην αντίσταση.
  Στην Ελλάδα υπάρχει βεβαίως και το άρθρο 120 του Σ., με το δικαίωμα αντίστασης εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία. Η αναφορά στη βία είναι χωρίς άλλο προσδιορισμό και έτσι υπάρχει η ερμηνεία ότι μπορεί να είναι και οικονομική βία κλπ.

 176. spiral architect said

  «Σεξ, βία, πολίτες και θεσμοί”! 😯
  (ή αλλιώς, «κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό») 😀

 177. Αρκεσινεύς said

  Για τον «τελευταίο» χρησμό της Πυθίας είπατε τω βασιλεί κ.λπ. έχετε αναφερτεί, Νικοκύρη, στο παρελθόν;

 178. Αρκεσινεύς said

  Για τον «τελευταίο» χρησμό της Πυθίας είπατε τω βασιλεί κ.λπ. έχετε αναφερτεί, Νικοκύρη;

 179. sarant said

  178: Όχι Αρκεσινέα, δεν έτυχε.

 180. Νέο Kid Στο Block said

  178. 179. Εγώ πάντως πολλές φορές έχω πει (απο μέσα μου) «απέσβετο και λάλον ύδωρ!» αλλά πάντα βγαίνω ανακόλουθος…

 181. ΑΠΟΡΙΑ:
  Εάν από τό ρήμα «θεωρ|ώ» παράγονται τό ουσιαστικό «θεώρ|ημα» και τό επίθετο «θεωρ|ητικός, -ή, -όν», και από τό ρήμα «παραληρ|ώ» παράγονται τό ουσιαστικό «παραλήρ|ημα» και τό επίθετο «παραληρ|ητικός, -ή, -όν», τότε γιατί έχει επικρατήσει γι’ αυτό τό επίθετο η χρήση τού τύπου «παραληρηΜΑτικός, -ή, όν» ;

 182. sarant said

  Υποθέτω επειδή το «θεωρητικός» παράγεται όχι από το «θεώρημα» αλλά από τη «θεωρία», ενώ το «παραληρηματικός» από το «παραλήρημα».

 183. @ 182 :
  Μα, πρωταρχικώς τά επίθετα παράγονται κατευθείαν από τά ρήματα (όπως και τά ουσιαστικά). Η «θεωρία» είναι ΑΛΛΟ παράγωγο τού ρήματος «θεωρώ», και τό επίθετον «θεωρητικός» παράγεται από τό ρήμα «θεωρώ» κι όχι από τό ουσιαστικόν «θεωρία»…
  Στήν βιβλιογραφία (ΚΑΙ στήν λεξικογραφία!) απαντώνται ΚΑΙ οι δύο τύποι, αλλά συνηθέστερος είναι ο τύπος «παραληρηΜΑτικός». Τό ερώτημα είναι: ποιό, τελικά, είναι τό σωστό;

 184. sarant said

  183: Δεν συμφωνώ. Θεωρητικός είναι αυτός που αναφέρεται στη θεωρία, παραληρηματικός (ή παραληρητικός) αυτός που αναφέρεται στο παραλήρημα. Ο λόγιος που έπλασε τη δεύτερη λέξη, πιθανόν να είχε υπόψη του τη λέξη «παραλήρησις».

 185. Νέο Kid Στο Block said

  Δηλαδή ο «Ιστορικός» παράγεται από το «ιστορώ» και όχι από την «Ιστορία»;
  κι ο επιστημολογικός; ο επιστημικός; ο επιστημονικός; χμμ…

 186. @ 184 :
  Έχει καλώς. Σάς ευχαριστώ.

 187. Yannis said

  178,179,180: Στο σύντομο αυτό κείμενο φαίνεται η προέλευσή του:
  http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fgrbs.library.duke.edu%2Farticle%2Fdownload%2F5301%2F5351&ei=_LBdUoPnN-WK0AXW3oCAAw&usg=AFQjCNFosuwDAaw-7UDx4GziDfYygw5-pw&bvm=bv.53899372,d.Yms&cad=rja

 188. Αλς said

  Όπως συμβαίνει και με την ποίηση άλλωστε! Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφοροι στίχοι που αποδίδονται στον Λειβαδίτη για παράδειγμα μιας και αποτελεί «μόδα» των κοινωνικών δικτύων τελευταία, ενώ είναι του Ρίτσου (πρόσφατο παράδειγμα που έχω στο μυαλό μου).
  Επίσης κυκλοφορούν στίχοι εντελώς διεστραβλωμένοι, αναποδογυρισμένοι, όπως βολεύει στον καθένα. Κι έχουν τρομερή διάδοση. Ακόμη κι αν τολμήσεις να τους διορθώσεις στην καλύτερη θα σε αγνοήσουν.

  Και από τις πιο έξυπνες εικόνες που έχω δει:

 189. «διεστραβλωμένοι, αναποδογυρισμένοι»…
  Οποία σύζευξις μορφής και νοήματος!

 190. Γς said

  189:

  >Οποία σύζευξις μορφής και νοήματος!

  Και λίγο αρμονία;

  Ω, ποία αρμονική σύζευξις μορφής και νοήματος!

 191. Γς said

  Και επειδή συνήθως συζεύουν την μορφή με το περιεχόμενο, να το κάνουμε

  Ω, ποία αρμονική σύζευξις μορφής και περιεχομένου του νοήματος!

  ή

  Ω, ποία αρμονική σύζευξις μορφής και νοήματος του περιεχομένου!

 192. οὔτε ὅταν μιλάῃ ὡς ἐπιστήμων ὁ Κατρούγκαλος δὲν μπορεῖ νὰ βγάλῃ τὶς ἰδεολογικές του παρωπίδες. αὐτὰ ποὺ λέει εἶναι πολὺ χοντροκομμένες σοφιστεῖες. μόνο γιὰ νὰ δώσω ἕνα μικρὸ δεῖγμα τῆς χοντροκοπιᾶς του: «ὁ πολίτης ὀφείλει ἀνυπακοὴ σὲ ἀντισυγματικοὺς νόμους» . μόνο ποὺ στὴν Ἑλλάδα δὲν ὑπάρχει συγκεκντρωτικὸ σύστημα ἐλέγχου τῆς συνταγματικότητος τῶν νόμων. τέλος πάντων, τὰ ἄλλα ποὺ λέει γιὰ τὴν κατάληψι τῶν κτηρίων εἶναι ἁπλῶς κωμικά. ὁ ἄνθρωπος δὲν ὁμιλεῖ ὡς συνταγματολόγος, ἀλλὰ μᾶς λέει τὶς πολιτικές του καὶ ἰδεολογικές του ἀπόψεις, οἱ ὁποῖες δὲν καταλαβαίνω καὶ γιατί θἄπρεπε νὰ μᾶς ἐνδιαφέρουν.

  ἡ ἄγνοιά του δὲ γιὰ τὴν κατάστασι ποὺ ἐπικρατεῖ στὰ πανεπιστήμια εἶναι σκανδαλώδης γιὰ πανεπιστημιακό. ἄνθρωπος ποὺ μπροστά του ὁ Πάγκαλος δείχνει μέχρι καὶ συμπαθὴς εἶναι καἰ ἐπικίνδυνος ἐδῶ ποὺ τὰ λέμε.

  #147 ἀναφερόμουν στὴν πολιτικὴ ἀχαριστία τοῦ Ἀδώνιδος 🙂

  #184 νομίζω πὼς τὸ καλύτερο παράδειγμα εἶναι ἡ διάκρισι μεταξὺ «νοητικοῦ» καὶ «νοηματικοῦ».

 193. spiral architect said

  @192: Κορνήλιε, και γιατί να μην ομιλεί ο Χ-Κατρούγαλος έχοντας σαν βάση την (όποια) ιδεολογία του; Ανεύθυνος είναι, ή μήπως ιδεολογικά ουδέτερος;
  Πως άραγε θα αντιμετωπίσεις τις γνωστές σοφιστείες περί βίας και «άκρων», αν όχι μέσω της ιδεολογίας σου και δευτερευόντως μέσω της λογικής και της επιστήμης σου;
  Έπειτα με τη λογική που αναπτύσσεις, δεν θα’ πρεπε να μας ενδιαφέρουν οι «σοφιστείες» του Βελεστινλή, όπως και θα’ πρεπε να καταδικάσουμε τη βία του Κολοκοτρώνη στην Τριπολιτσά.
  (για να μην πάω μεταγενέστερα)

  Οι λογικές της αντικειμενικότητας, της ιδεολογικής ουδετερότητας και του πασιφισμού σε σ’ αυτή την ιστορική συγκυρία δεν έχουν θέση.

  Απλά ρίξε μια ματιά γύρω σου και όταν σ’ αγγίξει κάτι, ήδη έχεις πάρει θέση. 😉

  Και μιας και αναφέρθηκε παραπάνω:
  Η ιστορική αλήθεια για τον «χρησμό» είναι βεβαίως πολύ διαφορετική. Ο «χρησμός» εφευρέθηκε και καταγράφηκε από τον Βυζαντινό χρονογράφο Γεώργιο Κεδρηνό τον 11ο αιώνα, δηλαδή 700 χρόνια αργότερα!!!
  (σόρι για το λίκνο, αλλά είναι αλήθεια τελικά ότι, το χρησμό στον Παραβάτη δεν τον έδωσε η ιέρεια υπηρεσίας, αλλά γράφτηκε μεταγενέστερα;)

 194. π2 said

  Αρχιτέκτονα, λίγο δύσκολο να τον εφηύρε ο Κεδρηνός τον χρησμό, αφού μαρτυρείται ήδη από τον σχεδόν σύγχρονο του Ιουλιανού Φιλοστόργιο.

  Ο χρησμός ανήκει φυσικά στους εκατοντάδες μη αυθεντικούς χρησμούς που καταγράφονται σε όλην τη διάρκεια της αρχαιότητας.

 195. spiral architect said

  @194: Ευχαριστώ Πιδύε, μόλις βρήκα και κάτι επιβεβαιωτικό:
  ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΦΙΛΟΣΤΟΡΓΙΟΣ
  (λίγο κουλή ιστοσελίδα, αλλά …)

 196. sarant said

  194-195: Ναι, κάτι τέτοιο θυμόμουν.

 197. Νέο Κid said

  Πλαστός,ξεπλαστός (εντάξει Π2! Ο λόγος σου εγγύηση. Μη βαράς! 🙂 ) αυτός ο χρησμός, και ειδικά η καταληκτική πρόταση είναι ύμνος για κάθε ψαγμένο και κουρασμένo «ινχενιόσο ιδάλγο» αυτής της πλάσης! (τρίτο ανεμόμυλο αριστερά, γράφει: «ευτυχία» ) 🙂

 198. π2 said

  197: Καμιά αντίρρηση, από τα πιο μπεντροβάτα αρχαία κείμενα το θεωρούσα πάντοτε κι εγώ.

 199. Άμα θέλετε κάτι πιο γνήσιο, υπάρχει και το «ο μέγας Παν απέθανε» που διηγείται ο Πλούταρχος.

 200. Yannis said

  Καλημέρα.
  193-196: Ρίξτε μια ματιά και στο κείμενο του 187, όπου υπάρχει και πλούσια βιβλιογραφία για το θέμα του χρησμού.

 201. #193 ὁ Κολοκοτρώνης δὲν ἔκρυβε τὸ γεγονὸς ὅτι κάνει ἔνοπλη ἐπανάστασι. ἂς κάνουν καὶ αὐτοὶ τοὺς ὁποίους δικαιολογεῖ ὁ Κατρούγκαλος, ἀλλὰ νὰ μᾶς τὸ ποῦν ξεκάθαρα.

 202. καὶ φυσικὰ σὲ αὐτὴν τὴν περίπτωσι ὁποιαδήποτε ἐπίκλησι στὸ Σύνταγμα δὲν θἄχῃ κἀνένα νόημα. κράτος ποὺ δὲν μονοπωλεῖ τὴν βία παύει νἆναι κυρίαρχο κράτος. ὁποιοσδήποτε πρωτοετὴς φοιτητὴς τὸ ξέρει αὐτό, δὲν μπορεῖ νὰ μὴ τὸ ξέρῃ ὁ Κατρούγκαλος.

 203. Συναφες με το θεμα αυτο με τα λεγομενα «αρχαια ρητα», ηταν και η τακτικη πολλων σοφων καθηγητων του παρελθοντος να κατασκευαζουν αυτοσχεδια ρητα που τα εκαναν «θεματα αναπτυξεως» στο μαθημα » εκθεσις ιδεων»…. Περιφημα τα » ρητα» επιννοησεως μακαριτη καθηγητη της φιλοσοφικης στις εισαγωγικες εξετασεις…μερικα τροφοδοτησαν συζητησεις σε εφημεριδες, φροντιστηρια κλπ της εποχης…..

 204. «ηδύ το μηδέν πράττειν» –ένα παράδειγμα για το 203 (ξέρει ο Νικοκύρης) 🙂

 205. sarant said

  Χαχά 🙂 🙂
  Ναι, ξέρω.

 206. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

  Κύριοι, οι ΑΗΠ τα έχουν προβλέψει όλα!

 207. Emphyrio said

  Ξεχασατε το Μπαλζακειον «Καλιο πλουσιος και υγιης παρα φτωχος και ασθενης» που ειχε διαδωσει και εμπεδωσει πανελληνιως το «Ποντικι» (οταν ηταν Ποντικι, βεβαιως βεβαιως, και το διαβαζε και ο καλοστεκουμενος κυριος των βορειων προαστειων).

 208. ilias said

  @207: Όταν είχε βγει στις αίθουσες το «Ο Άγγλος ασθενής», το είχε αλλάξει σε «Κάλιο Έλλην και υγιής, παρά Άγγλος και ασθενής».

 209. sarant said

  208: Καλό, δεν το ήξερα!

 210. Λαπαθίτισσα said

  Εν καιροίς χαλεποίς μέμνησο της γλώσσης

  Το πιο πάνω παραπέμπει λίγο στον Τουργκένεβ:

  Во дни сомнений, во дни тягостных раздумий о судьбах моей родины, — ты один мне поддержка и опора, о великий, могучий, правдивый и свободный русский язык! Не будь тебя — как не впасть в отчаяние при виде всего, что совершается дома? Но нельзя верить, чтобы такой язык не был дан великому народу! — Стихотворения в прозе, Русский язык

 211. Λαπαθίτισσα said

  Και μια πρόχειρη μεταφραση:
  Οn the days of doubt, οn the days of painful thoughts about the fate of my country — you are the only support, great, mighty, truthful and free Russian language! Should you not exist— how not to fall into despair at the sight of all that takes place at home? But it is impossible to believe that such language was not given to a great people! -Poems in prose, Russian language

 212. Λαπαθίτισσα said

  Έψαξα και βρήκα αυτή τη μετάφραση του κειμένου του Τουργκένιεβ, την οποία έκανε η Constance Garnett, πολύ σπουδαία μεταφράστρια των Ρώσων κλασσικών.

  THE RUSSIAN TONGUE

  In days of doubt, in days of dreary musings on my country’s fate, thou alone art my stay and support, mighty, true, free Russian speech! But for thee, how not fall into despair, seeing all that is done at home? But who can think that such a tongue is not the gift of a great people!

  June 1882.

 213. Όσο για τον Voltaire:
  «In fact, they are a later summary
  of Voltaire’s attitude to the affair, as given in S. G. Tallentyre’s The Friends of
  Voltaire (1907).»

  Click to access didnt_say.pdf

 214. caktos2 said

  Reblogged this on filonikies.

 215. Γιώργος Κεντρωτής said

  Νίκο, δες το και τυπωμένο εδώ, μαζί με το «εκ»:

  http://erythrolefkometerizi.blogspot.gr/2015/03/blog-post_28.html

  Χαιρετώ

 216. sarant said

  215: Γιώργο, σ’ ευχαριστώ, και λάθος και ανύπαρκτο!

 217. Ο έκτος ευεργετηθείς είναι χειρότερος από τους προηγούμενους πέντε! 🙂

 218. sarant said

  Είναι σωστό εκτόπλασμα!

 219. Vouts said

  Ακουσα σημερα σε ενα συμποσιο το εξης που αποδόθηκε στον Αριστοτέλη:
  «Είμαστε αυτό που κάνουμε συχνότερα.Έτσι,η τελειότητα δεν είναι μια πράξη αλλά μια συνήθεια!»

  Το βρισκω με το επανειλημμένα στη θεση του συχνοτερα,
  Αλλα εδω διαβαζω οτι ειναι αποφευγμα
  http://blogs.umb.edu/quoteunquote/2012/05/08/its-a-much-more-effective-quotation-to-attribute-it-to-aristotle-rather-than-to-will-durant/
  και ανηκει στον WIll Durant.
  Το ξερετε;

 220. sarant said

  219 Το έχω βρει, με Αριστοτέλη, σε κείμενα αυτοβελτίωσης.Eνδιαφέρον!

 221. Aργυρώ said

  Aξιότιμε κ.Σαραντάκο, Μεγάλε Δάσκαλε, με την ευκαιρία του σχολιασμού σας για το συγκεκριμένο απόφθεγμα μου δώσατε την αφορμή να παραφράσω και εγώ το λατινικό τοιούτο «Dum spiro spero» (που για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω τον κτήτορα των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά θα προσπαθήσω να το «ξεμάθω» από ιστοσελίδες) σε:» Dum spiro ξεμαθαίνω »
  Ευχαριστούμε που υπάρχετε…….

 222. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Πράγματι, στο Διαδίκτυο ξεμαθαίνει κανείς (αν θέλει) πολλά πράγματα!

 223. Δεν θυμάμαι αν το είχαμε αναφέρει. Υπάρχει μια παρόμοια διατύπωση (ασφαλέστερος φίλος ο ευεργετήσας από τον ευεργετούμενο, στη μετάφραση –λίγο υπερεκτιμημένη μου φαίνεται– του Βενιζέλου) στον Επιτάφιο του Θουκυδίδη, 40: οὐ γὰρ πάσχοντες εὖ, ἀλλὰ δρῶντες κτώμεθα τοὺς φίλους. βεβαιότερος δὲ ὁ δράσας τὴν χάριν ὥστε ὀφειλομένην δι’ εὐνοίας ᾧ δέδωκε σῴζειν· ὁ δὲ ἀντοφείλων ἀμβλύτερος, εἰδὼς οὐκ ἐς χάριν, ἀλλ’ ἐς ὀφείλημα τὴν ἀρετὴν ἀποδώσων.
  http://users.sch.gr/symfo/sholio/arhea/epitafios_mtfr.htm

 224. sarant said

  223 Δύτη, το βρήκες θαρρώ, εύγε! Και μόνο η λέξη «ασφαλέστερος», που δεν υπάρχει στο αρχαίο, με πείθει ότι από εκεί το πήραν -και μετά δούλεψε και το σπασμένο τηλέφωνο.

  Αξίζει νέο άρθρο!

 225. Λες ε; Το απόγευμα θα αντιγράψω ακριβώς πώς το γράφει ο Βενιζέλος (αν θυμάμαι καλά άλλαξα τη σειρά των λέξεων κλπ).

 226. …αλλά θα έπρεπε να δούμε και άλλες μεταφράσεις που ενδεχομένως κυκλοφορούσαν, ε;

 227. Η μετάφραση Βενιζέλου: «ο ευεργετήσας είναι φίλος ασφαλέστερος από τον ευεργετούμενον»
  http://www.mikrosapoplous.gr/thucy/vivlia/vivlio2_2_frame_main.htm ή στα γκουγκλοβιβλία https://books.google.gr/books?id=oCheBAAAQBAJ&pg=PA61&lpg=PA61&dq=%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82+%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CF%82+%CE%BF+%CE%B5%CF%85%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B1%CF%82&source=bl&ots=5X7J22p-fV&sig=KTawh_395-KheZGjYWaqPsoRehg&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwie5Z7IzqbLAhVMuBQKHUvQD0UQ6AEIHTAA#v=onepage&q=%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82%20%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CF%82%20%CE%BF%20%CE%B5%CF%85%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B1%CF%82&f=false

 228. sarant said

  227: Η Έλλη Λαμπρίδη το έχει αλλιώς «πιο σίγουρος φιλος είναι όποιος έχει κάνει το καλό»….

  Δεδομένου ότι ο Επιτάφιος είναι διάσημο κείμενο, είμαι σίγουρος για την πηγή -αλλά μπορεί και κάποια άλλη μετάφραση να έχει παίξει.

 229. Λοιπόν στο σχόλιο 69 το είχε εντοπίσει ο Αρκεσινεύς, είχε βρει όμως μόνο το αρχαίο κείμενο (βεβαιότερος δὲ ὁ δράσας τὴν χάριν…), όχι την μετάφραση του Βεν. με τον ασφαλέστερο.

 230. Auθάνας said

  Αρίσταρχος 270 π.χ

 231. ειστε ολοι λαθος…ουδεις επικινδυνεδεστερος του αχαριστου ευεργεντηθεντος,,,Αρισταρχος 360 π.χ.

 232. sarant said

  231 Πηγή έχετε; Δεν έχετε.

 233. […] περίπτωση, οπότε σήμερα σπεύδω να αναδημοσιεύσω το παλιό μας άρθρο, που είχε αρχικά δημοσιευτεί πριν από σχεδόν τριάμισι χρόνια, τον Οκτώβρη του 2013, […]

 234. Φαέννα Τσαγανου said

  https://books.google.gr/books/content?id=DU4vG-OxmCgC&hl=el&pg=PA1149&img=1&zoom=3&sig=ACfU3U3DjKAitN5w_-wa930qAxhHKvgj0g&ci=40%2C994%2C424%2C307&edge=0

 235. Φαέννα Τσαγανου said

  περι «του ευεργετηθέντα αχάριστο» απο τον Ευσταθιο που παραθετει πηγες λατινικες του 1100 περιπου https://books.google.gr/books/content?id=DU4vG-OxmCgC&hl=el&pg=PA1149&img=1&zoom=3&sig=ACfU3U3DjKAitN5w_-wa930qAxhHKvgj0g&ci=40%2C994%2C424%2C307&edge=0

 236. Φαέννα Τσαγανου said

  και απο ΞΕΝΟΦΏΝ https://books.google.gr/books?id=zJpPAAAAYAAJ&dq=%CE%B5%CF%85%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%B7%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1%20%CE%B1%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF&hl=el&pg=PA72#v=onepage&q=%CE%B5%CF%85%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%B7%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1%20%CE%B1%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF&f=false

 237. sarant said

  234-236 Ευχαριστώ για τα σχόλια. Η ιδέα υπάρχει, περίπου, όχι όμως η φράση αυτούσια. Ας πούμε, αυτό του Ξενοφώντα διαφέρει αρκετά από το «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα». Λέει ότι ονομάζουμε αχάριστους όσους ευεργετηθούν και δεν ανταποδώσουν.

 238. leons said

  Η Έκφραση κλειδί στο θέμα σου είναι οι »αξιόπιστες πηγές»,γιά κάποιον μπορεί να είναι και γιά κάποιον άλλον όχι..

 239. sarant said

  Αναφέρω τη λέξη «αξιόπιστη πηγή» για επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κορνιζαρισμένο το ρητό στο γραφείο του. Υπάρχει ένας βαθμός υποκειμενικότητας, όχι μεγάλος.

  Για την ύπαρξη ή όχι της φράσης στην αρχαία γραμματεία, δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας πηγών -ή υπάρχει ή δεν υπάρχει.

 240. Soulis said

  Φυσικα και δεν το ειπαν o Kαλιμμαχος και ο Ηρακλειτος γιατι το ειπε ο Αρισταρχος 330π.χ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: