Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Μποστ και οι αγκυλωτοί σταυροί (1960)

Posted by sarant στο 15 Οκτωβρίου, 2013


Καιρό έχουμε να βάλουμε σκίτσο του Μποστ. Το καλοκαίρι, και ως τις αρχές Σεπτεμβρίου, έβαζα κάθε Παρασκευή, αλλά ήδη πέρασε ένας μήνας χωρίς σκίτσο του. Το σημερινό σκίτσο φυσικά αφορά ένα γεγονός του 1960, όμως δεν είναι εντελώς άσχετο με την επικαιρότητα, στην οποία βρίσκεται και σήμερα μια νεοναζιστική συμμορία, που βέβαια στις μέρες μας έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από το να ζωγραφίζει σβάστικες.

Το σκίτσο που θα σας παρουσιάσω, επιπλέον. είναι αρκετά δυσεύρετο. Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του Μποστ από τα χρόνια 1959-1961 έχει συμπεριληφθεί στα τρία άλμπουμ που έβγαλε, στο τέλος της κάθε χρονιάς, μερικά σκίτσα, όπως αυτό εδώ, πέσανε σε μια χαραμάδα, μπορούμε να πούμε, και δεν μπήκαν στο άλμπουμ του 1960. Τι συνέβη; Ο Μποστ, ως και τον Ιανουάριο του 1960 συνεργαζόταν με τον ΔΟΛ, σκιτσάροντας για τον Ταχυδρόμο, το περιοδικό του Ομίλου, που με διευθυντή τον Γ.Π.Σαββίδη είχε φτάσει σε ζηλευτά επίπεδα ποιότητας. Ο Σαββίδης ήταν άλλωστε που ενθάρρυνε τον Μποστ να αυτονομηθεί από την εικονογράφηση των ιστοριών του Τσιφόρου και να κάνει πολιτικό σκίτσο, στη στήλη Το μποστάνι του Μποστ. Όμως, τον Ιανουάριο του 1960 ο Μποστ έφυγε από τον ΔΟΛ για την Ελευθερία (και τη Μακεδονία, και άλλα έντυπα) και στο άλμπουμ που έβγαλε στο τέλος του 1960 δεν θέλησε (ή δεν του επέτρεψαν; δεν ξέρω) να συμπεριλάβει τα λίγα σκίτσα του Γενάρη, που είχε κάνει στον Ταχυδρόμο πριν αποχωρήσει.

Ιδού το σκίτσο, που δημοσιεύτηκε στον Ταχυδρόμο το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 1960. Το έχω φωτογραφήσει εγώ, άρα άσκημα και δεν ξέρω αν παίρνει γιατρειά. αλλά ευτυχώς μια φίλη του ιστολογίου το σουλούπωσε:

mpost-swastikas-copy

Φυσικά, το σκίτσο αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός. Λίγες μέρες νωρίτερα, τη νύχτα της 4ης προς 5η Ιανουαρίου 1960, άγνωστοι ζωγράφισαν δυο αγκυλωτούς σταυρούς στις δυο εβραϊκές συναγωγές της Αθήνας (που, όπως λέει το ρεπορτάζ ήταν η μια κοντά στην άλλη, στην οδό Μηλιδώνη, ή ίσως εκεί ήταν το εβραϊκό πολυιατρείο). Όμως, δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Παρόμοια περιστατικά είχαν συμβεί τις προηγούμενες μέρες σε πολλές πόλεις του κόσμου, ξεκινώντας από τη (Δυτική) Γερμανία, όπου σε πολλές μικρές και μεγάλες πόλεις ζωγραφίζονταν σβάστικες και αντισημιτικά συνθήματα έξω από συναγωγές και μαγαζιά Εβραίων επί πολλές ημέρες. Στη συνέχεια τα κρούσματα επεκτάθηκαν και σε άλλες χώρες: η Ελλάδα ήταν η 12η στον κατάλογο.

Την επόμενη μέρα μετά την Αθήνα, σβάστικες ζωγραφίστηκαν στη συναγωγή της Θεσσαλονίκης, και μετά στο Αργοστόλι και στην Πάτρα (όχι σε συναγωγές). Τελικά το κύμα των αντισημιτικών και ναζιστικών εκδηλώσεων καταλάγιασε και ομολογώ ότι δεν ξέρω αν εξιχνιάστηκε τελικά η υπόθεση. Πάντως, η Αυγή, η εφημερίδα της αριστερής ΕΔΑ, θεωρούσε υπεύθυνη για το φαινόμενο τη γερμανική πολιτική που απέφυγε να κάνει κάθαρση του μηχανισμού, υπενθυμίζοντας (δεν ξέρω αν ήταν έγκυρα τα στοιχεία) τον μεγάλο αριθμό δυτικογερμανών πολιτικών, και υπουργών, που είχαν διατελέσει στελέχη του χιτλερικού κόμματος. Πάντως, περίπου τα ίδια είχε καταγγείλει και η γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία.

Ο Μποστ στο σκίτσο βάζει τον Πειναλέοντα να αγανακτεί και να θέλει να σβήσει τους σταυρούς, αλλά η μητέρα του τον ηρεμεί, λέγοντάς του ότι αφού ο λαός κουβαλάει αδιαμαρτύρητα τόσους κανονικούς σταυρούς, τι θα τον πειράξει κι ένας αγκυλωτός; Η μικρή Ανεργίτσα δηλώνει ότι «αγαπά πολύ των Σημίτων» κρατώντας ένα μισοφαγωμένο κουλούρι (σιμίτι) ενώ στο βάθος γίνεται ο αγιασμός των υδάτων.

Το κείμενο της μπορντούρας, πράγμα σπάνιο, δεν είναι όλο με κεφαλαία:

Ναζί κανείς ή δεν είν’ ναζί; Ιδού η απορεία.
Κι αν είν’ Ναζί, ας τους γράφουμε μαζί κε γλητώνουμαι με την απορία.

Από κλότσον κι από μπάτσον προτιμότερον οι ούνοι
θ’ αποκτίσομαι αξείαν όταν γίνομαι σαπούνη
έχη φθάση του πρασήνου 16 το κιλόν
μη κυτώμεν επομένος εάν έχουν αγκυλών.
κι ας καταταχθώμεν τρέχων σχηματίζοντες φαλάγγων
διότι άπαντων των άλλων, δεν μας δήδουν ούτε φράνγκον.

Εδώ μπορείτε να δείτε και ένα πρωτοσέλιδο από την Ελευθερία της 5ης Ιανουαρίου 1960. Στο ίδιο πρωτοσέλιδο αναγγέλλεται και ο θάνατος του Αλμπέρ Καμύ -σχεδόν αλά Μποστ, όπως σχόλιασε μια φίλη:  ο μέγας γάλος συγγραφεύς Αλμπέρ Καμύς εφονεύθη χθες εις αυτοκινητιστικόν δυστύχημα.

Advertisement

70 Σχόλια προς “Ο Μποστ και οι αγκυλωτοί σταυροί (1960)”

 1. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>έχη φθάση του πρασήνου 16 το κιλόν
  κάπου εκεί(σε ευρώ) κοντεύει και τώρα. Αφού σκέφτομαι πως το (λίγο) λάδι που θα βγάλουμε, μπορεί να αξίζει να σαπωνοποιηθεί! Χωρίς αστεία, ανέβηκε κατακόρυφα από πέρυσι η τιμή στα σαπούνια ελαιολάδου. Μια συσκευασία των 6 μιισών τεμαχίων(πλακών) πράσινου, την έπαιρνα από την Ένωση Πεζών γύρω στα 6 ευρώ και ξαφνικά προ έτους κιόλας πήγε 10! Φέτος εξηφανίσθη (αλλάξανε εντελώς μορφή συσκευασίας κι ‘εχασα το μπούσουλα!
  Λευκές, λευκότατες σαπουνισμένες καλημέρες 🙂

 2. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Α! Κοιμούνται οι πολλοί. Πρετεντέρης ή Χατζηνικολάου η αιτία;

  Νικοκύρη τί θαυμάσιο «ξεΜπόστιασμα» πάλι αυτό! Σα να μην πέρασε μια μέρα.Η δε εφημερίδα, έχει υλικό για σχόλια μακράς πνοής

 3. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Από τότε έβγαιναν παγανιά του Αδόλφου τα εγγόνια, η σαβούρα του ντουνιά και βρώμιζαν, έ; Μάλιστα! 😐

  (για να θυμόμαστε και να πράξουμε αναλόγως)

 4. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>Ο αντάρτης που εξακολουθεί να δρα εις Ισπανίαν(Φρανσ. Σαμπατέ)
  γράφει η ως άνω «Ελευθερία» στις 4-1-1960.Σχετικό:
  Titlehttp://anarchypress.wordpress.com/2010/05/20/%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82/Σαμπατέ

 5. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Το παραπάνω 4, είν αυτό:
  «Η δράση των αναρχικών μετά το τέλος της Κοινωνικής Επανάστασης στην Ισπανία και ο Φραντσίσκο Σαμπατέ (Μέρος Α΄)»

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
  Άλλαξα και τη γελοιογραφία κι έβαλα καλύτερη!

 7. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Spiral Architect, ρισπέκτ! 🙂

 8. Metanastis said

  Νικοκύρη, λαυράκι έβγαλες!
  ¨Ολα τα λεφτά είναι το σχόλιο με τίτλο Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, αριστερά στη σελίδα.
  Εννοείται η επιστροφή του πρωθυπουργου μετά από δύο εβδομάδες διακοπές κι επισημαίνει την άσχημη οικονομική κατάσταση εξαιτίας της κρίσης.
  Ειδικά η τελευταία παράγραφος θα μπορούσε άνετα να ήταν από μια χτεσινή εφημερίδα!

 9. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Η εφημερίδα στο κέντρο λέει ότι δυο παλιοί εχθροί πίνουν ένα κρασί: Ο (προ 15ετίας) ταγματάρχης Βάχτελ, επικεφαλής των γερμ υπηρεσιών κατασκευής εναέριων βομβών VI 2 , με τον ΄Αγγλο Σάντυς, παρ ολίγον απαγωγέα του, κατά τον Πόλεμο.
  Αυτουνού του Βάχτελ κανα παιδί-εγγόνι , λέω τώρα, μπας κι είν στους επιβλέποντες της χώρας μας τώρα; Κάτι μου λέει τ όνομα.Φούχτελ, Βάχτελ;

 10. Πράγματι μποστική η αναγγελία του θανάτου του Καμύ! Καμύς, κατά το πολύς, βαρύς… ωραίο, αλλά όχι: παρακάτω έχει και γενική, του Αλμπέρ Καμύς. Νόμπελ δια την Φιλολογίαν. (Βέβαια, Νίκο, υπερβάλλεις λίγο μια και η εφημερίδα δεν τον γράφει γάλο αλλά Γάλλο).

 11. per aspera said

  Όλα τα λεφτά είναι το σημιτικό σημίτι-ημισέληνος της Ανεργίτσας και η υπογραφή του καλλιτέχνη.Στο βάθος σταβρός…
  Ο Μποστ τότε δεν ήξερε την ορθή σημασία και χρήση των μαιάνδρων που διακοσμούν τα κουρέλια της προποπαίζουσας. Ο Μιχαλολιάκος ενέσκηψε πολύ αργότερα. Πάντως, όπως τη βλέπω, με την περικεφαλαία και το φουστανάκι, μοιάζει με μέλος της γαλάζιας στρατιάς έτοιμη για την εξέδρα της Εθνικής μας.

 12. sarant said

  Ευχαριστά για τα νεότερα!

  10: Φιλολογίαν και όχι λογοτεχνία, περιέργως.

 13. Γς said

  Τι εποχές κι εκείνες!
  Από το πρόγραμμα του Ραδιοφώνου (2η σελίδα της Ελευθερίας)
  “Οδηγίαι προς τους ναυτιλλομένους” . Στις 10 το πρωί και στις τρεις και τέταρτο το μεσημέρι.
  Είχα προλάβει και τις Οδηγίες “εις ρυθμόν υπαγορεύσεως”. Κάτι σαν ντικτέϊσον

 14. marasagis said

  «…τη νύχτα της 4ης προς 5η Ιανουαρίου 1960, άγνωστοι ζωγράφισαν δυο αγκυλωτούς σταυρούς στις δυο εβραϊκές συναγωγές της Αθήνας…»

  μάλλον γι’ αυτό το περιστατικό είναι η αναφορά εδώ:
  http://die3odos.wordpress.com/2012/10/18/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BE%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%BD-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%80/

  κι εδώ:
  http://die3odos.wordpress.com/2012/09/14/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BF/

 15. «Οδηγίες προς ναυτιλομένους» ακούγονται και πολύ πρόσφατα, ίσως και τώρα (έχω χάσει επαφή με το ραδιόφωνο). Πεδία βολής και τέτοια.

 16. vioannis said

  Στην ίδια σελίδα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ η είδηση:
  «ο εορτασμός των Χριστουγέννων αποτελεί όπλο των ιμπεριαλιστών, λέει η Μόσχα»
  Εξουσίες πάντα αναξιόπιστες, τέσσερα χρόνια μετά η Μόσχα στέλνει επίσημα 15 μοναχούς στο Άγιο Όρος (!)

 17. Νέο Kid Στο Block said

  Μικρή επισήμανση. Το άστρο κάτω από τη ΣΥΝΑΓΩΓΗ στο σκίτσο, δεν είναι το άστρο του Δαυίδ, αλλά μία πεντάλφα. (αρχαίο Πυθαγόρειο σύμβολο). Just noticing it…without implying anything! 🙂

 18. physicist said

  #17. — Ε, και ο αντιμαροκανισμός αντισημιτισμός είναι. 😉

 19. Νέο Kid Στο Block said

  18. Δεν το πιασα αυτό ακριβώς, για νάμαι ειλικρινής. Bitte erklären Sie !

 20. Yannis said

  17. Επίσης, οι αγκυλωτοί σταυροί είναι δεξιόστροφοι αντί αριστερόστροφοι, που ήταν οι ναζιστικοί και φαίνονται και στη φωτογραφία της εφημερίδας (αν, φυσικά, είχε τυπώσει σωστά το αρνητικό).

 21. physicist said

  #18. — Εεεε, η πεντάλφα είναι το σύμβολο στη σημαία του Μαρόκου, βλ. σύνδεσμο. Ενδιαφέρον είναι ότι το Μαρόκο είχε στο παρελθόν άλλα αστεροειδή πολύγωνα στη σημαία του, ένα απ’ αυτά ήταν μάλιστα το Άστρο του Δαυίδ.

  (Εντυπωσιακό, πάντως, το πλήθος των χρυσών τομών στην πεντάλφα).

 22. Γς said

  19:
  Σπάστα και ξαναρίξτα
  Τσιφορεστί

 23. physicist said

  #20. — Εχμ, το γεγονός ότι διαβάζουμε σωστά τα υπόλοιπα, δείχνει ότι τα αρνητικά τυπώθηκαν σωστά, όχι; 🙂

  (Σόρρυ, από τότε που κάναμε την κουβέντα για τη χωρίστρα και τους καθρέφτες, μ’ αρέσει να τσιγκλάω πότε-πότε).

 24. Yannis said

  21: Είχε και μια σκακιέρα στη σημαία. Υποθέτω ότι θα χρησίμευε και στους αγώνες ταχύτητας με καμήλες 🙂

 25. physicist said

  #24. — Η σκακιέρα είναι δάκτυλος του Κιντ με τους κολλητούς του στη Βίκη, δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα. 🙂

 26. Yannis said

  23. Οχι 🙂
  Η φωτογραφία της εφημερίδας (γι’ αυτήν έγραφα) δεν έχει γράμματα ή οτιδήποτε άλλο θα μας βοηθούσε να προσδιορίσουμε τη δεξιά-αριστερά, άρα δε γνωρίζουμε αν τυπώθηκε σωστά το αρνητικό. Το μόνο που μας κάνει να υποθέτουμε ότι τυπώθηκε σωστά είναι η σωστή φορά του αγκυλωτού, ο οποίος είχε ζωγραφιστεί από γνήσιους νοσταλγούς 🙂

 27. Yannis said

  25. Σίγουρα δεν ήταν πρόδρομος αυτής της σημαίας;
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Auto_Racing_Chequered.svg

 28. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 29. physicist said

  #26. — Ζητώ ταπεινά συγγνώμη (πώς διάολο μπαίνει αμήχανη φατσούλα δεν ξέρω), αλλά παρανόησα — νόμισα ότι αναφέρεσαι στο σκίτσο του Μποστ.

  Ωστόσο, σε μια ύστατη προσπάθεια να περισώσω τη χαμένη μου αξιοπιστία, διαπιστώνω τα εξής:

  1. Η σβάστικα στο σκίτσο του Μποστ έχει αντίστροφη φορά από κείνη της φωτογραφίας.
  2. Επανειλημμένα έχει γραφτεί εδώ ότι ο Μποστ τις ζωγράφιζε με τη λάθος φορά.

  Από τα 1 και 2 προκύπτει:

  3. Η φωτογραφία της εφημερίδας έχει τυπωθεί σωστά. 🙂

 30. physicist said

  #27. — 😀

 31. Δεδομένου ότι την ημέρα της έκδοσης του παραπάνω φύλλου της εφημερίδας δεν ήμουν διαθέσιμος για σχόλια (χρειαζόμουν τρεις μήνες και κάτι μέχρι να βγω) παραθέτω μερικά παρακάτω, συμπληρώνοντας τις ειδήσεις της ημέρας. 🙂

  Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  «…ως μη οικονομολόγος έπεσεν έξω…»
  «Πέσε μέσα» ηυχήθη το υποδεξάμενον πλήθος παραληρούν έως δακρύων.

  Ο ΑΝΤΑΡΤΗΣ…
  «…του διαβόητου επαναστάτου Φραντζίσκο Σαμπατέρ…»
  «…επαναστάτου και δολιοφθορέως…», θα προσέθετα

  Ο ΧΟΥΣΕΪΝ ΣΦΟΔΡΑ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΝΕΑΡΑΝ ΙΤΑΛΙΔΑ
  «…την δίδα Φλαβία Τέζιο, κόρην του πρώην ιατρού της Αυλής του Χουσεΐν.»
  «Φλαβεράν δια τον άνακτα» εχαρακτήρισεν την σχέσιν ο πατήρ.

  Ο ΜΕΓΑΣ ΓΑΛΛΟΣ…
  «Το δυστύχημα οφείλεται εις ρήξιν του αεροθαλάμου του αυτοκινήτου, το οποίον είχεν αναπτύξει μεγάλην ταχύτητα, επιστρέφον εις Παρισίους.»
  Ο συγγραφεύς θα είχεν αποφύγει το μοιραίον εάν δεν επέβαινε του αυτοκινήτου.

 32. Yannis said

  29. (: αιεθάπσορπ η ήλαΚ

 33. physicist said

  #32. — !ςονωφά ωνέΜ

 34. Νέο Kid Στο Block said

  Γιάννη και Φυσίζιαν , βάλτε ανάποδο σπίν γιατί σας κόβω να γίνεστε αντιύλη! 😆

 35. Yannis said

  34. Oooopss!!! Physician????
  Doctor μεν Physicist δε.

 36. physicist said

  #34, #35. — Ο Νόμος του Μπούμερανγκ σε πλήρη λαμπρότητα!

 37. Νέο Kid Στο Block said

  35. 36. Μα δεν με πιάνετε και με στεναχωράτε! 🙂
  Για να μην γράφω «Χερ Ντόκτορ Φύζικερ» γράφω «φυζίσιαν» (που περιλαμβάνει: γιατρούς, φυσικούς,γυμναστές κ.λ.π και καθαρίζω! 😆

 38. Yannis said

  37. Τότε, τί θα έλεγες για Phys* 🙂

 39. physicist said

  #37. — Λοιπόν, Κίντο, αν και το έχω ξαναγράψει το επαναλαμβάνω και θα καταλάβεις γιατί.

  Ήμασταν το 1992 καμια κατοστή άτομα, όλοι από το ίδιο Πανεπιστήμιο, στο March Meeting της American Physical Society. Ίδια πτήση, ίδιο ξενοδοχείο, πάμε λίγο-πολύ όλοι μαζί στη ρεσεψιόν για τσεκ-ιν, φτιάξαμε δύο ουρές μακριές. Ένας τύπος, άσχετος με μας, που ήθελε κι εκείνος να κάνει τσεκ-ιν, ανυπομονεί από πίσω κι αρχίζει κουβέντα.

  — What are you guys all doing here?
  — We are attending the Meeting of the American Physical Society.

  (Ο τύπος ρίχνει μια δύσπιστη ματιά, ξεροκαταπίνει αλλά τελικά δεν μπορεί να συγκρατηθεί):

  — Well … you don’t look very athletic to me.

 40. vioannis said

  Νοικοκύρη, ωραία ιδέα, όσα σχόλια δεν γουστάρεις τα αναποδογυρίζεις! Κανένας δεν μπορεί να σε κατηγορήσει για λογοκρισία!

  :αίαλαφεκ εμ ολό ιανίε νεδ ,οινάπσ αμγάρπ ,ςαρύοτνροπμ ςητ ονεμίεκ οΤ
  αίεροπα η ύοδΙ ;ίζαν ’νίε νεδ ή ςίενακ ίζαΝ.
  .αίροπα νητ εμ ιαμυονώτηλγ εκ ίζαμ εμυοφάργ ςυοτ ςα ,ίζαΝ ’νίε να ιΚ
  ιονύο ιο νορετόμιτορπ νοστάπμ όπα ικ νοστόλκ όπΑ
  ηνύοπασ ιαμονίγ νατό ναίεξα ιαμοσίτκοπα ’θ
  νόλικ οτ 61 υονήσαρπ υοτ ησάθφ ηχέ
  .νώλυκγα νυοχέ νάε ςονέμοπε νεμώτυκ ημ
  νωγγάλαφ ςετνοζίταμηχσ νωχέρτ νεμώθχατατακ ςα ικ
  νοκγνάρφ ετύο νυοδήδ ςαμ νεδ ,νωλλά νωτ νωτναπά ιτόιδ.

 41. Yannis said

  40. Με δεδομένο ότι το δείγμα είναι αρκετά καλό, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει αμφιμονοσήμαντη σχέση, δηλαδή «σώμα υγιές εκ νου υγιούς». Το βρήκα;

 42. Yannis said

  Το 41 στο 39, προφανώς 🙂

 43. Νέο Kid Στο Block said

  Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι γιάνκηδες την είπαν έτσι αυτή τη Σοσάιτη κι όχι ας πούμε: American Physics Society.
  Mάλλον για να μπερδεύουν τον κοσμάκη, σαν τον κυριούλη που λές. 🙂
  (έπρεπε να του πεις, σαν απάντηση στο «you don’t look very athletic to me.» : We are mind-athletes! My name is Garry ! 😆

 44. physicist said

  #41. — Κοίτα, αν κάνεις την υπόθεση ότι καμια κατοστή Φυσικοί όλοι μαζεμένοι αποτελούν εγγύηση για υγιή νου, πρέπει να βρεθούμε να κουβεντιάσουμε από κοντά γιατί κάποια παρεξήγηση έχει γίνει. 😉

 45. Gpoint said

  Ω, Μποστ επί τέλους !

  Θενξ !

 46. Yannis said

  43, 44: Μάλλον, το παρακάναμε. Προβλέπω να μας εξορίζει ο Νικοκύρης και να μας βάζει αναμορφωτική εργασία (π.χ. δακτυλογράφηση κειμένων), γι’ αυτό σταματώ.

 47. physicist said

  #46. — Και τι δακτυλογράφηση, κατοπτρική. Να την κάνει ο εφευρέτης της, λέω.

  (ΟΚ, ΟΚ, έφυγα …)

 48. sarant said

  Ευχαριστώ, ας πούμε, για τα νεότερα 🙂

  39: Πρέπει να το έχεις ξαναπεί, αλλά έχει γούστο.

  40: Ναι, αλλά πρέπει να μου βρεις έναν αυτόματο αναποδογυριστή.

 49. Νέο Kid Στο Block said

  Πάντως, οι αριστερόστροφες (no pun intended…I hope!) σβάστικες του Μποστ:
  http://www.wolframalpha.com/input/?i=x%5E4-y%5E4%3Dxy
  με απλή αντιστροφή των x και y , γίνονται ωραιότατες αδολφικές δεξιόστροφες :
  http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%5E4-x%5E4%3Dxy

 50. Απέραντο Μπορντέλο said

  Απίστευτο κι όμως αληθινό: Την ώρα που εσείς οι φουκαράδες Συριζαίοι κυκλοφοράτε με τις δημόσιες συγκοινωνίες, ο παππούς βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης κυκλοφοράει με μιά πανάκριβη «Πόρσε»!..

  http://chaos-crisis.blogspot.gr/2013/10/majestic-3.html

 51. Yannis said

  48. Εδώ:
  http://textmechanic.com/Reverse-Text-Generator.html

 52. leonicos said

  Το έχει ξαναπει… κι εσύ τον κάρφωσες!

 53. Για το περιστατικό που σκιτσάρει ο Μποστ, το ζωγράφισμα των αγκυλωτών σταυρών, όλως τυχαίως, έπεσα πάνω στο δημοσίευμα τούτο :

  http://die3odos.wordpress.com/2012/10/18/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BE%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%BD-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%80/

  Έχει αρκετό ενδιαφέρον, νομίζω…
  π.χ. : «»Στα τέλη του 1960 ο Μίλλερ εμφανίζεται γιά πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κανένας δεν τον αντελήφθη. Οργανώνει συστηματικά τις τρομοκρατικές οργανώσεις και αναδιοργανώνει σε νέες βάσεις την ΕΚΟΦ. Στις παραμονές των εκλογών του Οκτωβριου 1961 επισκέπτεται και πάλι την Αθήνα με εκλεκτό επιτελείο από Γερμανούς, Ολλανδούς, Αμερικανούς, Βέλγους και άλλους οργανωτές της νεολαίας. Πέρσι ξανάρχεται και συνεδριάζει με τον βουλευτή Φαρμάκη σε σπίτι της οδού Αμερικής. Ο βουλευτής αυτός εκδίδει στην Αθήνα περιοδικό φασιστικού περιεχομένου με τίτλο “Ο ΑΓΩΝ ΜΑΣ”. Ο Μίλλερ δραστηριοποιεί τις νεοφασιστικές οργανώσεις, […] περισσότερο την “Ν.Ο.Α.”.

  […] Τα μέλη της γίνονται μέλη της ΚΟΥ – ΚΛΟΥΞ – ΚΛΑΝ. Προμηθεύονται ταυτότητες κόκκινου χρώματος που έχουν στο πλάι το διακριτικό “GRECIA” (ΕΛΛΑΣ). Οι ταυτότητες έρχονται κατευθείαν από την Ισπανία όπου το ευρωπαϊκό κέντρο της τρομοκρατικής οργανώσεως. Εκδίδει κοινές ανακοινώσεις.»»

  Από το περιοδικό Δρόμοι της Ειρήνης, τ.66/1963

 54. #49 Συνωμοσία 30 μοιρών…

 55. vioannis said

  #48 » Ναι, αλλά πρέπει να μου βρεις έναν αυτόματο αναποδογυριστή.»

  Νοκοκύρη, γι αυτό σκας!
  Πέρασε αυτή τη μικρή μακροεντολή στο Word, επιλέγεις το κείμενο και την τρέχεις

  Sub logokrisia()
  Dim anapoda, keimeno, i, lenK
  Set keimeno = Selection
  lenK = Len(keimeno)
  For i = lenK To 1 Step -1
  anapoda = anapoda & Mid(keimeno, i, 1)
  Next
  Selection.TypeText Text:=anapoda
  End Sub

  Καλά… καλά μην φρικάρεις, πάω να φύγω.

 56. sarant said

  51-55: Ευχαριστώ!

 57. Απέραντο Μπορντέλο said

  Δεν βάζουν μυαλό με τίποτα οι αγράμματοι πολιτικοί μας κ. Σαραντάκο:

  http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CF%82

  Ο άσχετος Τζήμερος απέδωσε το ρητό «αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις» στον Επίκτητο, ενώ όλοι οι απόφοιτοι παλαιού σχολαρχείου ξέρουνε πως είναι του Αντισθένη

  http://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=848

  Και δεν βρέθηκε ένας εγγράμματος συριζαίος δημοσιογράφος εκεί στην «Athens Voice» να διορθώσει τον Τζήμερο. Ή μήπως ήθελαν να τον εκθέσουν;

 58. sarant said

  57: Κι εγώ έτσι νόμιζα, αλλά ο Επίκτητος έχει πει «αρχή παιδεύσεως ονομάτων επίσκεψις», ενώ στον Αντισθένη δεν το βρίσκω,

 59. Απέραντο Μπορντέλο said

  Δείτε εδώ το Νο 4.

  http://perseus.uchicago.edu/perseus-cgi/search3torth?dbname=GreekFeb2011&word=%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82+&OUTPUT=conc&ORTHMODE=ORG&CONJUNCT=PHRASE&DISTANCE=3&author=&title=&POLESPAN=5&THMPRTLIMIT=1&KWSS=1&KWSSPRLIM=500&trsortorder=author%2C+title&editor=&pubdate=&language=&shrtcite=&filename=&genre=&sortorder=author%2C+title&dgdivhead=&dgdivtype=&dgsubdivwho=&dgsubdivn=&dgsubdivtag=&dgsubdivtype=

  Ο ίδιος ο Επίκτητος το αποδίδει στον Αντισθένη. Είναι σαν το «γηράσκω αεί διδασκόμενος» που λέει ο Πλάτων διά στόματος Σωκράτη ότι το είπε ο Σόλων και κάποιοι αποδίδουν την ρήση στον Σωκράτη. Ότι το είπε ο Σόλων το «γηράσκω…» το επιβεβαιώνει και ο Πλούταρχος. Δείτε εδώ τα Νο3 και Νο5

  http://perseus.uchicago.edu/perseus-cgi/search3torth?dbname=GreekFeb2011&word=%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82&OUTPUT=conc&ORTHMODE=ORG&CONJUNCT=PHRASE&DISTANCE=3&author=&title=&POLESPAN=5&THMPRTLIMIT=1&KWSS=1&KWSSPRLIM=500&trsortorder=author%2C+title&editor=&pubdate=&language=&shrtcite=&filename=&genre=&sortorder=author%2C+title&dgdivhead=&dgdivtype=&dgsubdivwho=&dgsubdivn=&dgsubdivtag=&dgsubdivtype=

 60. sarant said

  59: Δίκιο έχεις, μπράβο!

 61. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Αυτά που έχει πει, τα δικά του, τα Τζημερικά για τη ΧΑ του κάψανε το χαρτί.
  Αυτοί που μπορεί να νοιαστούν για γλωσσικές κοτσάνες του, δύσκολα θα τον ψήφιζαν έτσι κι αλλιώς.Καλλιγραφίες τώρα..

 62. Νέο Kid Στο Block said

  Στάζυ (54.) ωραίο! Δεν το είχα υπ’όψιν το συγκεκριμένο.
  Και ωραία σχόλια τότενες! Και φυσικά είχες δίκιο ότι το άστρο του Δαυίδ γράφεται μονοκονδυλιά,αφού έχει άρτιο σθένος σε όλες τις κορυφές του,άρα είναι κύκλωμα Όϋλερ ,άρα μονοκοντυλιά! Xαμιλτονιανό κύκλωμα όμως δεν είναι! Δηλαδή να μπορείς ξεκινώντας απο μια κορυφή να περάσεις άπαξ από όλες και να επιστρέψεις στην αρχική. Παρεμπιμπτόντως το άστρο του Δαυίδ είναι το μοναδικό μη-Χαμιλτονιανό solid triangular grid Graph (σόρυ για την αγγλικουριά,αλλά δεν είμαι σίγουρος για τη δόκιμη ελλην. ορολογία. Βασικά σημαίνει όι ολες οι κορυφές αποσυντίθενται -συνθέτουν μοναδιαία ισόπλευρα τρίγωνα)
  Ενώ η «δική» μας πεντάλφα είναι και κύκλωμα Όυλερ και κύκλωμα Χάμιλτον. Όπως και τα πλατωνικά στερεά! Αμ πώς!:-)
  Ωραία η Θεωρία Γράφων (ή «γραφημάτων») και εφαρμόσιμη και στη Σημασιολογία (πρέπει να γράψω ιστορικομαθηματικό άρθρο για τις γέφυρες του Κένιγκσμπεργκ και τις γέφυρες του Καλίνινγκραντ ,για να εντυπωσιάσω τον Μπούσο ντε λαβάμπος 🙂 )
  Να και ένα ωραίο γκίζμο:
  http://www.cut-the-knot.org/Curriculum/Combinatorics/HamiltonPath.shtml

 63. Nestanaios said

  59.

  Καλό είναι να προσέχουμε πολύ, όταν αποδίδουμε τα των παλαιών και να μη βλέπουμε μόνο αυτό που εμείς θέλουμε.

 64. 62 Εγώ είμαι ο Μπούσο ντε λαβάμπος; (Από τις γέφυρες του Κένιγκσμπεργκ κάτι θυμάμαι, ο Χάμιλτον είναι αυτός με τα τετραδόνια;)

 65. Νέο Kid Στο Block said

  64. Σί! Του έρες ελ μπούσο και Σί! Έστε Χάμιλτον ες! 🙂
  Άκου γέλιο με τον Χάμιλτον, Δύτα! Ως γνωστόν βέβαια , στις επιστημονικές «κατοχυρώσεις-ανακαλύψεις» ισχύει συνήθως ο αδυσώπητος «Νόμος του Στίγκλερ» (έχω γράψει παλιότερα εδώ..) που λέει εν ολίγοις πως «κανείς δεν ανακάλυψε το θεώρημα που του αποδίδεται!» . Έτσι, αν και η αρχική ιδέα των κυκλωμάτων σε γράφους είναι του Τόμας Κίρκμαν , ο Χάμιλτον ήταν εκείνος που τα έκανε ευρέως γνωστά και τα διερεύνησε. Το 1859 ,ο Χάμιλτον είχε πιει πολλή Γκίνες (ήτο Ιρλανδός) και για να ξεθολώσει πήρε ένα δωδεκάεδρο (δηλαδής ένα κανονικό πολύεδρο με 20 κορυφές), έβαλε 20 ονόματα πόλεων στις κορυφές αυτές, και σκέφτηκε το ΠΑΙΧΝΙΔΙ (που στις μέρες μας έχει γίνει ένα από τα πιο δύσκολα και ενδιαφέροντα ΝP-Complete αλγοριθμικά προβλήματα. Νόου βέλτιστη λύση that is, μέσω ενός «γρήγορου» αλγόριθμου) της εύρεσης μιας διαδρομής στο δωδεκάεδρο στην οποία ξεκινώντας κάποιος από έναν κόμβο-πόλη ,να επιστρέψει στην ίδια έχοντας περάσει απο τις 19 υπόλοιπες μία μόνο φορά από την καθεμία. (κανας εμπορικός αντιπρόσωπος εδώ; 🙂 ).
  Ο Γουίλιαμ Ρόουαν (=Χάμιλτον) ενθουσιάστηκε με την ιδέα του (ήταν και κεφάτος ήδη ,λόγω Γκίνες..)και πούλησε την ιδέα αυτή σε έναν κατασκευαστή παιχνιδιών ο οποίος τού έδωσε το αστρονομικό ποσό των 2 (Δύο) γκινεών!! 🙂

 66. Νέο Kid Στο Block said

  Και Δύτα, μήπως είσαι Σαββατογενημένος ή απλά έχεις κληρονομικό χάρισμα; 🙂
  Ο μεγαλύτερος ιρλανδός μαθηματικός Γουίλιαμ Ρόουαν Χάμιλτον(1805–1865),κατά την βόλτα του κατά μήκος του βασιλικού καναλιού στο Δουβλίνο συλλαμβάνει την ιδέα των Kουαρτενίων. Είναι τόσο ενθουσιασμένος που χαράσσει τους τύπους σε μια πέτρα της παρακείμενης γέφυρας. Σήμερα,στην ίδια αυτή γέφυρα υπάρχει μια πινακίδα που μνημονεύει το περιστατικό.

  «Here as he walked by
  on the 16th of October 1843
  Sir William Rowan Hamilton
  in a flash of genius discovered
  the fundamental formula for
  quaternion multiplication
  i^2 = j^2 = k^2 = i j k = −1
  & cut it on a stone of this bridge»

  Kαι για να δεις πόσο βαθύς και σοβαρός ιστορικός είμαι 😆 (και για να μην νομίζουν μερικοί ότι αυτά περί Γκίνες που είπα πριν είναι αστειότητες ,ορίστε ένα τετράστιχο του Σάμιουελ Μπάτλερ (ΔΕΝ είναι ο Κλαρκ Γγέημπλ!) προς τιμήν (?) του Χάμιλτον:
  «Στα μαθηματικά τον θεωρούσαν πιο μεγάλο
  από τον Tycho Brahe ,τον Erra Pater ή όποιον άλλο
  γιατί μπορούσε να σου πει με μια ματιά
  πόσο κρασί χωράνε δυο φλασκιά! » 😆

 67. Ούτε Σαββατογεννημένος ούτε με κληρονομικό χάρισμα, απλώς διαβάζω Πίντσον 🙂

 68. Νέο Kid Στο Block said

  Mα ποιος είναι αυτός ο Πίντσον τέλος πάντων; :mrgreen:

 69. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 70. Ντεφορμέ τον βρίσκω τον κιντ. Περίμενα να φτάσει τουλάχιστον μέχρι Μέριλιν Μονρόε/ου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: