Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αγιοδημητριάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 26 Οκτωβρίου, 2013


Του Αγίου Δημητρίου σήμερα, οπότε ήταν απολύτως λογικό να ονομαστούν έτσι τα μεζεδάκια μας. Το ιστολόγιο εύχεται χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες και στις Δήμητρες, που είναι και ολόκληρο πλήθος, τόσο στον κυβερνοχώρο όσο και στην πραγματική ζωή. Σήμερα θυμάμαι λίγο περισσότερο και τον πατέρα μου, τον αξέχαστο Δημήτρη Σαραντάκο, που οι δικοί του τον έλεγαν Μίμη, γιατί τις εποχές εκείνες ο κόσμος δεν φοβόταν τα χαϊδευτικά, αντλούσε από αλλού το κύρος του. Στο σχολείο, θυμάμαι, δεν είχα Μίμη συμμαθητή, είχα όμως Ντέμη (και Μήτσο βέβαια). Σήμερα, υποθέτω, σε μια σχολική τάξη θα είναι όλοι Δημήτρηδες ή, φοβάμαι, Δημήτριοι. Ίσως και Μυροβλύτες, αλλά ας προχωρήσουμε στα μεζεδάκια μας.

* Ετοιμάζεται αυτές τις μέρες η εκκένωση της ΕΡΤ, οπότε λογικό είναι να κατασκευάζονται και ιστορίες που να υποβάλλουν την ιδέα ότι η εκκένωση είναι αναγκαία για λόγους, ας πούμε, δημόσιας υγείας. Έτσι, διαβάσαμε ότι η κεραία που πρόσθεσαν οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ εκπέμπει επικίνδυνη ακτινοβολία: Με βάση κάποια πρώτα στοιχεία που επικαλούνται στελέχη της κυβέρνησης, κατόπιν συζήτησης με τεχνικούς, η εκπομπή ακτινοβολίας αγγίζει τα 4.800 megahertz, αριθμό πολλαπλάσιο από αυτόν που εκπέμπουν οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Δεν ξέρω ποιον αριθμό εκπέμπουν οι κεραίες κινητής, αλλά ελπίζω την άλλη φορά να διαλέξουν τεχνικούς που να ξέρουν ότι τα Hertz είναι μονάδα συχνότητας και δεν μετράει την ακτινοβολία.

* Ένα μικρομεταφραστικό που δείχνει τη σημασία των συμφραζομένων. Στα αγγλικά, moments είναι στιγμές, αλλά στην οικονομετρία η Generalized Method of Moments δεν είναι η Γενική Θεωρία των Στιγμών, όπως μεταφράστηκε σε πρόσφατο άρθρο στα Ενθέματα της Αυγής, αλλά η Γενικευμένη Θεωρία των Ροπών.

* Εκεί που είχαμε παραγγείλει τα χρυσά κουτάλια για το πρωτογενές πλεόνασμα, τώρα ο υπουργός Οικονομικών ανάγγειλε ότι ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση. (Τον Ιούνιο θα μας πει για Σεπτέμβριο). Στο ίδιο ρεπορτάζ, διαβάζω ότι θα «τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2014 – 2014.», που μου θυμίζει το 0+0=14 του Μητσοτάκη, για όποιον το θυμάται.

* Τίτλος άρθρου: Η απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί (Οκτώβριος 1944). Αλλού (σε περσινό άρθρο): 12 Οκτώβρη 1944 – Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ. Για το ίδιο γεγονός, η ίδια σύνταξη ταιριάζει και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, και στον απελευθερωτή και στον υποδουλωτή! Δεν φταίνε αυτοί που τα έγραψαν, φταίει η διπρόσωπη πρόθεση «από» -το είχε πει από παλιά ο Παπαδιαμάντης, όταν παρατήρησε ότι το «από» καταφέρνει να ενώνεται με δυο αντίθετα ρήματα και να συνθέτει συνώνυμα: βιώνω αντίθετο του θνήσκω, αλλά αποβιώνω συνώνυμο του αποθνήσκω! [Για να μην πούμε ότι καταφέρνει και την ίδια λέξη να την κάνει να σημαίνει δυο αντίθετα πράγματα: απόφραξη, που αναλόγως συμφραζομένων (αρτηρίες ή αποχετεύσεις) σημαίνει και «βούλωμα» αλλά και «ξεβούλωμα!]

* Μια και είπα τη λέξη «διπρόσωπος», να σας θυμίσω ότι διπρόσωπος θεός στη ρωμαϊκή μυθολογία ήταν ο Ιανός -και ακριβώς στον Ιανό γίνεται την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, δηλαδή την Τετάρτη που μας έρχεται, στις 6 μ.μ. η παρουσίαση του βιβλίου μου Οπωροφόρες λέξεις. Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου και ο επιμελητής του βιβλίου Δημοσθένης Κερασίδης, καθώς κι εγώ.

* Μια άλλη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει απόψε το βράδυ στις 8.30 στη Σύρο, στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Δημιουργίας. Θα μιλήσει ο Δημοσθένης Κερασίδης και θα διαβαστούν αποσπάσματα από ηθοποιούς.

* Εκμεταλλεύομαι το διάλειμμα για να βάλω μια μικρή αγγελία. Φίλος μου θυμάται αμυδρά ότι επί δικτατορίας δημοσιευόταν σε μια εφημερίδα ένα χιουμοριστικό κόμικς με τίτλο Η Γενοβέφα, στο οποίο ο κακός λεγόταν Ονώριος Γκώλος -εξού και η ατάκα «Μιλάνε όλοι, μιλάνε κι οι Ονώριοι Γκώλοι». Ο φίλος θα ήθελε να μάθει, αν θυμάται κανείς, σε ποιαν εφημερίδα δημοσιευόταν η Γενοβέφα (υποψιάζεται πως ήταν στη Βραδυνή) και περίπου ποια χρονιά. Ξέρει κανείς;

* Ένας φίλος μου που είναι οπαδός της ακριβολογίας, διάβασε στο tvxs.gr το εξής απόσπασμα: Έως και 15.000 δολάρια ζητούν οι γονείς στην Υεμένη από τους υποψήφιους γαμπρούς για να παντρευτούν τις κόρες τους -και απορεί, ποιος παντρεύεται ποιανού την κόρη.

* Βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ ένας πάπυρος 1.700 ετών, πάνω στον οποίο είναι γραμμένη στα ελληνικά μια κατάρα. Το σχετικό ελληνικό ρεπορτάζ έχει επηρεαστεί από την κατάρα των τσαπατσούλικων μεταφράσεων από μη επαγγελματίες μεταφραστές, αφού μας πληροφορεί ότι το κείμενο γράφει: «Σφυροκοπώ και χτυπάω δυνατά και καρφώνω τη γλώσσα, τα μάτια, την οργή, το θυμό, την αναβλητικότητα, την αντιπολίτευση του Λένις», ενώ μεταξύ άλλων η Κυρίλλα, που ρίχνει την κατάρα, επικαλείται «την  Αμπρασάχ, μια θεότητα των Γνωστικών». Ασφαλώς σε υποθέσεις προσωπικών αντιθέσεων δεν ταιριάζει το «αντιπολίτευση» ως απόδοση του αγγλικού opposition, ενώ σίγουρα το Λένις είναι παρανάγνωση, αφού το αγγλικό κείμενο γράφει Iennys. Τέλος, σε ένα καραβιδάκι, «η Αμπρασάχ» είναι γένους αρσενικού και λέγεται «ο Αβρασάξ», αρκετά γνωστός δαίμονας (και Αβραξάς θα βρείτε να ονομάζεται).

* Κι άλλο ένα καραβιδάκι, αυτό από τη Νορβηγία: «Τον πέρασε για τάρανδο και τον σκότωσε, ενώ έκανε την ανάγκη του«. Πέρα που δεν είναι τελείως σαφές αν την ανάγκη του την έκανε ο φονιάς ή ο σκοτωμένος, αν διαβάσετε το κείμενο θα δείτε ότι σκοτωμένος ευτυχώς δεν υπάρχει: τον πέτυχε, τον τραυμάτισε, αλλά δεν τον σκότωσε: στα αγγλικά, ο τίτλος είναι man shot sitting on the toilet, και ίσως αυτό μπέρδεψε τον επιπόλαιο υλατζή. Ούτε τάρανδος υπάρχει, διότι είναι moose στα αγγλικά, παναπεί άλκη.

* Από τότε που φανερώθηκε ότι η Μαρία είναι κόρη Τσιγγάνας από τη Βουλγαρία, έπαψε να χαρακτηρίζεται «ξανθό αγγελούδι» για τα κανάλια και έγινε «Μαρία των Φαρσαλών«. Οι Φαρσαλοί είναι αρχαίο φύλο της Νομανσλάνδης.

* Συνεχίζοντας με παρατονισμούς, μία παρουσιάστρια εσωτερικού χώρου στο πρωινάδικο του Μέγκα απεφάνθη χτες ότι η δήλωση Τσίπρα (για τον Άδωνη) είναι «φάουλ και αηθής». Ίσως όμως της τα είχαν γράψει με κεφαλαία.

* Δεν έχω ακομα δει το καινούργιο Αστερίξ, το 35ο της σειράς και πρώτο «πεντάρφανο», αφού o μεν Γκοσινί έχει αναχωρήσει εδώ και δεκαετίες για τον Παράδεισο των χιουμοριστών, ο δε Ουντερζό κρέμασε πια τα πενάκια του· αν όμως πιστέψω όσα ακούω, οι νέοι της ηλικίας μου θα το χαρούν πολύ. Ο τίτλος του δεν είναι «Ο Αστερίξ και οι Πίκτες» όπως γράφουν κάποιοι ιστότοποι, το σωστό είναι «οι Πίκτοι». Βέβαια, το γαλλικό Astérix chez les Pictes μπερδεύει. Δεν ξέρω αν υπάρχει στο έργο κανείς πυγμάχος, που θα ήταν ένας Πίκτος πύκτης.

* Η ακλισιά της εβδομάδας, συνδυασμένη με μπόλικη ανοησία, σε άρθρο του Βήματος για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος έγινε επίτιμος διδάκτορας «από το πανεπιστήμιο HELP της Μαλαισία, χωρίς να δώσει εξετάσεις». Καταρχάς, με ανησυχεί που η ακλισιά έχει προχωρήσει και σε εντελώς συμμορφωμένα ονόματα χωρών, σαν τη Μαλαισία. Κατά δεύτερο λόγο, είναι πράγματι σκάνδαλο να γίνει επίτιμος διδάκτορας ο Κορεάτης ηγέτης «χωρίς εξετάσεις». Εκείνος ο κακομοίρης ο Ρομπέρτο Μπενίνι, τρεις φορές έδωσε εξετάσεις ώσπου να καταφέρει τελικά να γίνει επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ -για να μην πούμε για τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, που άσπρισαν τα μαλλιά του στα θρανία, να δίνει εξετάσεις ώσπου να γίνει επίτιμος του ΠΑΜΑΚ. (Χώρια που και στα κανονικά διδακτορικά οι εξετάσεις παίζουν ελάσσονα ρόλο!).

* Το χτεσινό άρθρο του κ. Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή ξεκινάει ως εξής: Ο κ. Κώστας Δουζίνας είναι καθηγητής σε κάποιο πανεπιστήμιο του Λονδίνου ονόματι Birkbeck. Δεν διάβασα παρακάτω. Το Birkbeck δεν είναι «κάποιο» πανεπιστήμιο, έχει βγάλει τέσσερις νομπελίστες και φιγουράρει σε πολύ καλές θέσεις στις κατατάξεις των βρετανικών πανεπιστημίων. Η εσκεμμένα υποτιμητική αναφορά, που γίνεται προφανώς για να πληγεί το κύρος του «αντιπάλου», είναι στα μάτια μου ανέντιμη πράξη, οπότε σταμάτησα να διαβάζω.

* Και τελειώνω με κάτι που δίστασα πριν πάρω απόφαση να το δημοσιεύσω. Είναι απόσπασμα από μια μαθητική εργασία, που δημοσιεύτηκε σε κάποιον επαρχιακό ιστότοπο. Το κακό είναι ότι η εργασία αφενός αναλίσκεται σε πομπώδεις, κωμικούς μάλλον, επαίνους για ένα άρθρο που έγραψε μια καθηγήτρια του ίδιου Γυμνασίου και αφετέρου επαναλαμβάνει ένα σωρό βλακείες του Λερναίου κειμένου, προφανώς παρμένες από το κείμενο της ενλόγω καθηγήτριας, η οποία στο παρελθόν είχε μνημονευτεί και σε άρθρο του ιστολογίου. Ουδέν κρυπτόν στον κόσμο του γκουγκλ, αλλά θα σας παρακαλέσω να μην βάλετε λινκ, ούτε να αναφέρετε εδώ το όνομα του μαθητή ή της μαθήτριας που έγραψε την εργασία, αλλά ούτε και την καθηγήτρια (που την έχω μασκαρέψει σε Χ.)

Η Κα Χ., με την ευαισθησία και την πνευματική καλλιέργεια που την διακατέχει, εισέρχεται στην διερεύνηση και ανάλυση του θέματος με τρόπο λιτό, σεμνό και κατανοητό. Πνεύμα
ελεύθερο, οξύ και πολύπλευρο, η ίδια, αναφέρει στο άρθρο της ότι τα αρχαία ελληνικά εκφράζουν τους εξυπνότερους και καλύτερους φοιτητές, προκαλούν δέος και σεβασμό για τον πλούτο τους, δυναμώνουν και ανανεώνουν δημιουργικά την επιχειρηματική απόδοση των εργαζομένων σε Ιαπωνικές και Βρετανικές επιχειρήσεις. […]

Η φιλόλογος-ιστορικός Κα Χ., με το συγγραφικό της καλαμάρι, τον θαυμάσια εύστοχο λόγο της, για άλλη μια φορά μας αφήνει άφωνους και άλαλους με το να ανασύρει από τον τεράστιο
πλούτο της ελληνικής γλώσσας την λέξη «αποθησαύριση» και να την ενσωματώσει έντεχνα στο άρθρο της. Αναφέρει, λοιπόν, την αποθησαύριση του πλούτου των αρχαίων ελληνικών από το
Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας, όπως επίσης το γεγονός ότι στα πλαίσια του ερευνητικού αυτού προγράμματος αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της ελληνικής
γλώσσας-όταν η αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους.

Χειρότερο κι από το γεγονός ότι οι μαθητές διδάσκονται εξ απαλών ονύχων σκοταδιστικές ανοησίες, βρίσκω το ότι η καθηγήτρια επέτρεψε να αναδημοσιευτούν τέτοια κωμικά εγκώμια.

Advertisement

163 Σχόλια προς “Αγιοδημητριάτικα μεζεδάκια”

  1. Γς said

    Καλημέρα
    >η εκπομπή ακτινοβολίας αγγίζει τα 4.800 megahertz

    Να και η συχνότητα ως μέτρο της εκπεμπομένης ακτινοβολίας,
    Μέτρον άριστον;

  2. Γς said

    Αχ, συγγνώμη Νικοκύρη μου…..
    Δεν είχα δει ότι το σχολίασες,
    Είπα και γω. Τόσο πολύ τον έχει επηρεάσει η λογοτεχνία το μηχανικό μας!

  3. Νέο Kid Στο Block said

    EMR is characterized by the frequency or wavelength of its wave. The electromagnetic spectrum, in order of increasing frequency and decreasing wavelength, consists of radio waves, microwaves, infrared radiation, visible light, ultraviolet radiation, X-rays and gamma rays. The eyes of various organisms sense a somewhat variable but relatively small range of frequencies of EMR called the visible spectrum or light. Higher frequencies correspond to proportionately more energy carried by each photon;
    YΓ. EMR= ελεκτρομαγκνέτικ ρεντιέισον

  4. Νέο Kid Στο Block said

    How is radiofrequency radiation measured?
    The measurements used depend on whether the source of energy is remote from or near to the person exposed to the radiation. In situations where the person is more than several wavelengths from a RF source, power density is used. This is defined as the rate of energy flow through a given surface area, and it is measured in watts per square metre. When the person is close to the RF source, as when using a wireless phone held to the head, the Specific Absorption Rate is used.

    What is Specific Absorption Rate?

    Energy absorption from radiofrequency fields in the frequencies used by mobile phones is measured by the specific absorption rate (SAR) within the tissue. It is defined as the rate of energy absorption per unit mass, and is measured in watts per kilogram.

    Governments or governmental agencies in individual countries have established the maximum permissible SAR values for wireless phones. For more on this, see the section on «Specific Absorption Rate». There you will find a link to the web site of the Mobile Manufacturers’ Forum. On this site there is a health issues section that includes SAR information on many cell phone models.

    What are the safe limits for radiofrequency radiation in humans?

    Health Canada issued Safety Code 6 in 1991, which specified the limits of exposure to radiofrequency fields at frequencies 10 kHz – 300 GHz. The limit for the general population for whole-body average SAR is 0.08 W/kg. Safety standards in several other countries such as the USA, United Kingdom, other European Community countries, Australia and Japan recommend very similar limits to those outlined in Safety Code 6. …

  5. Alexis said

    Καλημέρα.
    Ούτε και το ότι «τον πέρασε για τάρανδο» είναι ακριβές, απλά πυροβόλησε τον τάρανδο (ή άλκη), αστόχησε και η σφαίρα πέτυχε τον άνθρωπο που βρισκόταν μέσα σε παρακείμενη πρόχειρη τουαλέτα:

  6. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    3-4: Πες κι ένα συμπέρασμα με δικά σου λόγια, βρε Νεοκίντ.

  7. Νέο Kid Στο Block said

    http://www.protothema.gr/world/article/321261/to-mustiko-gia-tin-teleia-pitsa-einai-ta-mathimatika/

    «Η δρ. Γιουτζίνια Τσενγκ από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ επινόησε μαθηματική εξίσωση

    Μαθηματική εξίσωση για την Παρασκευή της τέλειας πίτσας, επινόησε η δρ. Γιουτζίνια Τσενγκ από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο Fox News.

    Η δρ. Τσενγκ συνεργάστηκε με την αλυσίδα Pizza Express και εξέτασε τους παράγοντες που καθιστούν τη λεπτή μεγάλη πίτσα διαμέτρου 14 ιντσών σαφώς πιο δημοφιλή από την πίτσα με την κλασική ζύμη διαμέτρου 11 ιντσών.

    Μελετώντας τη σχέση διαμέτρου και ζύμης τής κάθε πίτσας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κλασικές πίτσες προσφέρουν περισσότερα υλικά σε κάθε μπουκιά σε σχέση με τις λεπτότερες και με μεγαλύτερη διάμετρο πίτσες.

    Ωστόσο, οι δεύτερες προσφέρουν στους λάτρεις της πίτσας μεγαλύτερη ποικιλία υλικών σε σχέση με τις παραδοσιακές πίτσες.

    Έτσι, κατέληξε σε μια μαθηματική φόρμουλα που υπολογίζει τη συχνότητα και τη κατανομή/διασπορά υλικών στην επιφάνεια της πίτσας ανάλογα με το μέγεθός της ώστε οι καταναλωτές να γευτούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

    Όπως τόνισε η ίδια, το πάχος της ζύμης πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογο με το μέγεθος. Δηλαδή, μια λεπτή πίτσα πρέπει να έχει μεγάλη διάμετρο, ενώ μια πίτσα με πιο αφράτη ζύμη πρέπει να είναι μικρότερη σε μέγεθος. »

    Παρέχουμε διδακτορικά πιτσολογίας και στην Κύπρο. Για πληροφορίες-τιμοκατάλογο (δεν είναι το ίδιο η Πίτσα Χατ με την πιτσαρία «ο Πάμπος»… στον διαχειριστή του ιστολογίου.
    ΥΓ. Υπάρχουν και Master degree courses στην σαντουιτσολογία σε πολύ φιλικές τιμές (χωρίς λούντζα όμως…)

  8. physicist said

    Μα κι αυτοί οι απεργοί της ΕΡΤ, κβαντομηχανική κεραία πήγανε και στήσανε;

  9. George said

    Έχω να καταθέσω μια ανατριχιαστική ακλισιά, που έπεσε στην αντίληψή μου την περασμένη εβδομάδα (δεν ξέρω αν έχει συζητηθεί ξανά).
    Κι όχι μια φορά, αλλά μπόλικες:

    Πέμπτη αναβολή για τη δημοπρασία του Τζαμί στον Βοτανικό.
    Η διεύθυνση του τζαμί με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η αμερικανίδα τραγουδίστρια ήρθε εκεί ιδιωτικά
    Ως ποιό σημαντικό θέμα το ζήτημα της αναστήλωσης του Τζαμί στην Έδεσσα συνεδριάζει εν μέσω θέρους το Δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας.

    Ένα απλό γκούκλισμα «του Τζαμί» δίνει πολλά αποτελέσματα. Μου φαίνεται κάπως λογική η ακλισιά όταν πάει μαζί με άλλη λέξη (πχ οι επισκέπτες του Φετιχέ Τζαμί αντί για του Φετιχέ Τζαμιού), αλλά τα υπόλοιπα;

  10. Νέο Kid Στο Block said

    6.H μεγάλη συχνότητα σημαίνει μεγάλη ενέργεια. Τώρα η «βλαπτικότητα» είναι άλλο και πολύπλοκο ευαγγέλιο που είναι γραμμένο στην Αραμαϊκή ,γλώσσα που δεν κατέχω (ακόμη..).
    Θεωρώ δηλαδή ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση λάθος, ίσως απλώς αδόκιμο, χωρίς κάποια πρόσθετα στοιχεία γιατί αφήνει υπονοούμενα, η χρήση μονάδων συχνοτήτων για να περιγράψει ηλ/μαγνητική ακτινοβολία.

  11. Νέο Kid Στο Block said

    Aλλά ας πει κι ο Φυσικός! (αν έχει συνέλθει από το πολύ κοκκινιστό τσορίθο.. 🙂 )

  12. physicist said

    #10. — Είναι ξεκάθαρο λάθος η χρήση συχνότητας για να περιγράψει την ένταση της ακτινοβολίας και μάλιστα για δύο λόγους.

    (α) Όσο κι αν η ενέργεια είναι κβαντισμένη, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αντιδρά μόνο στις συχνότητες αλλά και στη συνολική ενέργεια (δηλ. στον συνολικό αριθμό φωτονίων από κβαντομηχανική σκοπιά) που έχει δεχτεί.

    (β) Δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσει κανείς για την ενέργεια που εκπέμει μια κεραία αλλά για την ισχύ της, δηλ. για την ενέργεια στη μονάδα του χρόνου. Στα επίπεδα ΗΜ κύματα, μάλιστα, πρέπει να διαιρεθεί και με τη μονάδα επιφανείας. Άρα, ακόμη και σε «κβαντομηχανικές μονάδες» (h = 1) δεν δουλεύει.

  13. Πέπε said

    Καλημέρα. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

    Νίκο, απ’ όλα όσα κερνάς σήμερα εγώ θα σταθώ στον καινούργιο Αστερίξ.

    Οι κλασικές ιστορίες του Αστερίξ, υπογεγραμμένες από τον Γκοσινί και τον Υντερζό, αποτελούν κατά τη γνώμη μου σημαντική νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Το ίδιο θα έλεγα, σε κάπως μικρότερο πάντως βαθμό, και για τον Λούκυ Λουκ (Γκοσινί – Μορρίς), ενώ αρκετά παρακάτω θα τοποθετούσα τον Ιζνογκούντ (Γκοσινί – Ταμπαρί). [Εμένα ο Λούκυ Λουκ είναι ο αγαπημένος μου, αλλά αντικειμενικά ο Αστερίξ είναι ανώτερος.]

    Όμως υπάρχουν γύρω στις 5-6 ιστορίες Αστερίξ που είναι Υντερζό + άλλος κειμενογράφος εκτός του Γκοσινί, και πολύ περισσότερες αντίστοιχα με τον Λούκυ Λουκ (Μορίς + άλλος κειμενογράφος, ενίοτε και Μορίς σόλο).

    Ε, δε λένε τίποτα! Κακώς βγήκαν. Σκληρή κριτική, σχεδόν ύποπτη ανελεύθερων φρονημάτων, αλλά αυτή είναι η άποψή μου. Ναι μεν ο κάθε νέος ή και παλιός δημιουργός έχει δικαίωμα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του με τους ήρωες άλλου δημιουργού, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι, καθώς οι δυνάμεις αυτές στατιστικά είναι πάντα ανεπαρκείς, τελικά λίγες ιστορίες Αστερίξ και σχεδόν οι μισές Λούκυ Λουκ ρίχνουν το συνολικό επίπεδο των σειρών. Έχει ο νέος αναγνώστης μια ολόκληρη ντάνα τεύχη μπροστά του, πιάνει ένα στην τύχη, διαβάζει μια μπούρδα, και τι συμπέρασμα θα βγάλει;

    Πολύ ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι οι νέοι κειμενογράφοι αναζητούν τη θεματολογία τους πέρα από τα όρια που είχε θέσει ο Γκοσινί: πώς ο Οβελίξ έπεσε στη χύτρα όταν ήταν μικρός (ο Γκοσινί ποτέ δεν αναφέρεται στο πώς, απλώς επαναλαμβάνει αενάως, σαν επωδό ή επωδή, ότι έπεσε), πώς ο Αστερίξ κινδύνεψε να ερωτευτεί τη δασκάλα (ο Γκοσινί τον έχει σταθερά μονήρη και ερωτικά ασυγκίνητο, και δε θέτει κανένα σχετικό ερώτημα) κλπ.. Μέσα στους όρους που έθεσε ο Γκοσινί, φαίνεται πως ό,τι υπήρχε να πει κανείς το έχει ήδη πει ο ίδιος. Το να αλλάζεις τους όρους του παιχνιδιού είναι ζαβολιά και δείχνει έλλειψη έμπνευσης. Οι όροι δε αυτοί είναι λίγοι: τα ίδια μοτίβα επαναλαμβάνονται και ανακυκλώνονται μινιμαλιστικά (πάντα ίδιο τέλος, συνήθως ίδια αρχή, πάντα κάθε ήρωας έχει τον ίδιο ρόλο, πάντα κάποια επεισόδια που κολλάνε παντού κ.ο.κ.) και όμως με πρωτοτυπία, όπως στις αυθεντικές λαϊκές λογοτεχνίες, τα παραμύθια, τα δημοτικά τραγούδια, τα ανέκδοτα.

    Αν λοιπόν τώρα πρόκειται να βγει ιστορία του Αστερίξ χωρίς κανέναν από τους αυθεντικούς δημιουργούς, δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος.

  14. Γς said

    2,4:
    Ωχ, τώρα μη τα ψάχνεις
    Δεν σου κάνει η ισχύς ανά μονάδα (στερεάς γωνίας) P/rad και Watts/kg για τον Ρυθμό Ειδικής Απορρόφησης;

    Και είχα την κόρη μου που έκανε μεταπτυχιακό στις κεραίες κινητής τηλεφωνίες. Και την τραβάγαν κάθε τόσο Δήμοι Κοινότητες Σχολία Ιδιώτες να μετρήσει εντάσεις σε φανερές και κρυφές κεραίες εκπομπής.

    Πήγαινα καμιά φορά μαζί της. Στον τόπο όμως των μετρήσεων έκανα την πάπια.
    -Μαζί είστε;
    -Οχι, τώρα ήρθα. είδα δημάρχους και κόσμο και κάνω χάζι.
    -Πάντως ωραίο @@@νάκι η δεσποινίδα, ε;
    -…ναί
    -Μόνο ναί ρε;

    Α, έχει κι ένα ωραίο αλμπουμ με ηλιακούς θερμοσύφωνες (απόκρυφες κεραίες εκπομπής)

  15. ΠαπαΣτρούμφ said

    Το Birkbeck είναι ένα από τα κολέγια του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, πολύ γνωστό και πολύ καλό (φυσικά), όπως το University College, το King’s College και αρκετά άλλα. Ο κακοήθης και ανόητος υπαινιγμός του Πάσχου μου θύμισε κάποιες απαξιωτικές εκφράσεις του άλλου άσχετου — του μετρ του εξυπνακισμού Πρετεντέρη — που είχε αναρωτηθεί σε εκπομπή του πριν χρόνια πώς είναι δυνατό τέτοια «άγνωστα» (σε κείνον) πανεπιστήμια να είναι πιο πάνω στην κατάταξη από τα ελληνικά, εννοώντας κορυφαία ιδρύματα της Φινλανδίας (Jyväskylä), του Καναδά (Dalhousie), της Αυστραλίας (MacQuarie) κ.ά. Αφού δεν γνωρίζουν, γιατί ανακατεύονται; και μάλιστα με άποψη; Αυτά για όσους περιμένουν προκοπή από δημοσιογράφους και θεωρούν ότι τα ΜΜΕ μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ή οποιωνδήποτε άλλων).

  16. Πέπε said

    @7 (New Kid περί ανώτερης πιτσομαθηματικής):

    Με πολύ λιγότερες γνώσεις μαθηματικών από την κυρία Τάδε, είχα διαπιστώσει κι εγώ ότι η μικρή και η μεγάλη πίτσα γίνονται από την ίδια ποσότητα ζύμης, στη μικρή σε πιο παχειά στρώση, στη μεγάλη πιο τσιγγούνικα. Αυτό που λόγω αμάθειας μου είχε διαφύγει είναι ότι θα έπρεπε να είμαι ευχαριστημένος γι’ αυτό.

  17. sarant said

    13: Πέπε, εμένα δεν μου άρεσαν οι ιστορίες του Αστερίξ που έγιναν μόνο από τον Ουντερζό, αν και δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον Λούκι Λουκ, όπου και κάμποσες σκέτες του Μορίς τις βρίσκω καλές.

    Αλλά δεν συμφωνώ ότι ο Αστερίξ είχε κλείσει τον κύκλο του όταν πέθανε ο Γκοσινί (γιατί λες πως «ό,τι υπήρχε να πει, το είχε ήδη πει») -άλλωστε πέθανε αφήνοντας στη μέση το 24ο άλμπουμ, Αστερίξ και οι Βέλγοι, αν ζούσε θα έβγαζε και άλλα όπως φαίνεται.

    10-12 Μερσί για τις διευκρινίσεις

  18. Νέο Kid Στο Block said

    Φυσικέ, δεν το καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λες (αυτό φυσικά δεν λέει κάτι για σένα,αλλά για μένα).
    Αν ερμηνεύω σωστά, δέχεσαι σαν δόκιμη μονάδα μόνο το ε-φάου , σωστά; (ή την αντιστοιχία σε βατ/επιφάνεια)
    Δεν ισχύει όμως Ε=h*c/λ ; Για μικρό μήκος κύματος—μεγάλη ενέργεια —πολλά eV ?

  19. Νέο Kid Στο Block said

    16. Πέπε, η πλάκα είναι πως υπάρχει «Θεώρημα της πίτσας» :
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pizza_theorem
    που είναι βέβαια κανονικά Μαθηματικά και δεν έχει ουδεμία σχέση με τις αηδίες της δόκτορος…

  20. Γιάννης said

    Λίγο άσχετο με τα θιγόμενα εδώ, αλλά μεζεδάκι, νομίζω: Φίλος παρατήρησε πρόσφατα σε ΦΕΚ (και το επαληθεύσαμε διάφοροι και σε άλλες περιπτώσεις, σε ΦΕΚ και Διαύγεια) να εμφανίζεται ο ορισμός «Διουρητική Γραμματεύς» ή/και «Διουρητικό Συμβούλιο»!!
    Μα κάνει τέτοια αυτόματη διορθωση το … word; 😛

  21. Γς said

    >” για τα κανάλια και έγινε “Μαρία των Φαρσαλών“

    Και για τον Βερόπουλο η «Φέτα της Ελάσσονας«

  22. Νέο Kid Στο Block said

    Περίμενα στο 7. ,εκτός από τα εκπληκτικά ευφυή «Μαθηματικά».., να σχολιάσει κάποιος την «Παρασκευή της πίτσας» (με κεφαλαίο σαν την αγία Παρασκευούλα, πόλεγε η γιαγιάμ, ή τη Μ.Παρασκευή ) 🙂 και την «Γιουτζίνια» Τσανγκ.
    Πέστη Ευγενία ρε συ Θέμο! (εκτός αν έχει κοπουράιτ στο όνομα η γυναίκα του υπουργού…) :mrgreen:

  23. Νέο Kid Στο Block said

    Για όποιον/α ενδιαφέρεται να εμβαθύνει στα μαθηματικά της πίτσας, ιδού ένα ωραίο προβληματάκι!
    http://eisatopon.blogspot.com/2013/01/blog-post_5176.html
    (συστήνω να το προσπαθήσετε μόνοι σας ,πριν κοιτάξετε την ΄μεγαλοφυή απάντηση-λύση που υπάρχει στα σχόλια… απόδειξη ότι ακόμη και οι γελοιοδέστεροι ,ενίοτε έχουν εκλάμψεις..)

  24. marulaki said

    Πάντως στο απλό και ταπεινό Google Translate, το ‘Generalized Method of Moments’ μεταφράζεται αυτόματα ως ‘Γενικευμένη Μέθοδος των Ροπών’. Λέξη-λέξη το μετέφρασε;

    Καλημέρες και χρόνια πολλά σε Δημήτρηδες και Δήμητρες! Και να ζήσει και η Σαλονίκη μας! 🙂

  25. Αυτό με τις στιγμές είναι της κατάρας του μομέντουμ.

    Εννοείται ότι δεν είναι όλα πανεπιστημιάρες, αν δεν έχουν κουμπάρους…

  26. Γς said

    >να ζήσει και η Σαλονίκη μας!
    Κι ο Μπένι που στέλνει τις θερμότερες ευχές του στο Δημητράκη μας, τον Αβραμό καλέ

  27. Βρε παιδιά, η ενέργεια καθενός φωτονίου είναι βεβαίως ανάλογη με τη συχνότητά του, αλλά αυτό δε λέει τίποτε εν προκειμένω. To ζήτημα θα ήταν πόσα τέτοια φωτόνια εκπέμπονται, και μάλιστα ανά μονάδα χρόνου (ισχύς)! Και βέβαια αν εξέπεμπε ξερωγώ ακτίνες Χ ή γ (που θα τις απορροφούσε αμέσως η ατμόσφαιρα) θα μπορούσε να τεθεί κάποιο θέμα, αλλά τηλεόραση είναι — δεν εκπέμπουν όλες οι κεραίες, είτε της ΕΡΤ, είτε της ΔΤ, είτε του Μega στην ίδια περίπου ζώνη συχνοτήτων;

  28. Νέο Kid Στο Block said

    Επιβεβαιώνω Μαρουλάκι! (24)
    Έβαλα στο καβουρδιστήρι «Moment of Inertia» και έβγαλε ορθότατα «Ροπή αδράνειας»
    Μετά έβαλα «Moment of» και από κάτω «Ιnertia» και έβγαλε «Ροπή» ,»Αδράνεια»
    Τέλος, έβαλα χώρια «Moment» «of» και «Ιnertia» και έβγαλε «Στιγμή» «από» «αδράνεια»
    Πράγμα που ίσως σημαίνει ότι το βάλανε όντως λέξη-λέξη ή χρησιμοποίησαν άλλον, λιγότερο ..αστοπόγιαννο «μεταφραστή» 🙂

    (παρατηρώ πάντως πως το γκουγκλομεταφραστήρι έχει βελτιωθεί σημαντικά)

  29. Γς said

    Ε, φιρί φιρί το πάτε να φωνάξω τον Δρ Ινέρσια

  30. 13, 17 Συμφωνώ κι εγώ ότι μερικές ιστορίες του Λούκι Λουκ χωρίς Γκοσινύ είναι πολύ καλές, πρόχειρα έχω μπροστά μου τη «Νταίηλυ Σταρ» για παράδειγμα (που δεν είναι μόνο Μορίς, αλλά σενάριο Fauche & Léturgie).

  31. ΠΑΝΟΣ said

    Φυσικά και ο Πάσχος αναφέρθηκε απαξιωτικά,ασχέτως τής,στο άρθρο, εν γένει κριτικής του,ως δικαιούται.Κι ο Τσίπρας όμως το ίδιο έκανε προς τον Άδωνη (τον οποίον ουδόλως συμπαθώ,άλλο το ένα,άλλο το άλλο).Αναφέρθηκε στην εκπομπή ότι,ο Τσίπρας ουδέποτε έχει δουλέψει στην ζωή του, ενώ αλλού ,συχνά λένε, ότι είναι παιδί τού κομματικού σωλήνα,15μελή(πασοκικό κατασκεύασμα) κ.λπ.Αυτό το τελευταίο το λένε πολλοί.Εγώ δεν θέλω να πιστέψω, ότι ποτέ του δεν δούλεψε.Απάντηση όμως δεν είδα πουθενά και ποτέ.Ίσως μού διαφεύγει,οπότε,προκαταβολικά ζητώ συγγνώμη.Συχνά τού επιρρίπτουν αυτήν την κατηγορία.Δεν πρέπει να δοθεί ηχηρή απάντηση;Επειδή τέλειωσα νυχτερινό,που σημαίνει δουλειά από τα 14,μάλιστα από τα 14!,θα ήθελα να μάθω τις τυχόν απασχολήσεις τού Τσίπρα.Να ξέρω,αν ψηφίσω σύριζα,ποιός με σώζει.(Δεν με νοιάζει αν υπάρχουν και σ’ άλλα κόμματα,γενικώς μόνον η Αριστερά,σε όλες τις μορφές της μ’ ενδιαφέρει).Έως τότε μένω με την απορία,η οποία καθόλου δεν γέρνει υπέρ του.

  32. 31. Και ο Σαμαράς πότε δούλεψε στη ζωή του αφού διεκδικεί το ρεκόρ του νεώτερου (26) βουλευτή της μεταπολίτευσης;

  33. ΠΑΝΟΣ said

    32.Είπα, ότι δεν μ’ ενδιαφέρουν τ’ άλλα κόμματα,πλην τής όλης Αριστεράς,γενικώς;Πόσες φορές πρέπει να το πω; Διακόσιες;

  34. ππαν said

    Πολλά σχόλια, πιάσατε βλέπω όλοι το συγγγραφικό σας καλαμάρι.

  35. 33. Δεν μπορείτε να έρχεστε να πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα με το να ασχολούμαστε για το αν δούλεψε ποτέ στη ζωή του ο Τσίπρας και να αγνοείτε επιδεικτικά αληθινά κραυγαλέες περιπτώσεις. Σας έχω κι άλλο όνομα που ακούγεται από χτες στην επικαιρότητα: Τζιτζικώστας. Τεσπά δεν συνεχίζω άλλο.

  36. aerosol said

    Ο υπέροχος Αστερίξ νομίζω πως δεν ήταν υπέροχος όταν δεν τον δούλευαν και οι δυο δημιουργοί του. Θα συμφωνήσω με το #13 του Πέπε. Πάντως όποτε συναντούσα σε ελληνικό βιβλίο την παλαιά και κάπως αινιγματική φυλή της Σκωτίας, μόνο Πίκτες τους έβλεπα. Το Πίκτοι πρώτη φορά το είδα εδώ. Νομίζω πως έχει χρήση δεκαετιών και δεν καταλαβαίνω γιατί να θεωρηθεί αυτόματα λάθος.
    Νομίζω πως υποτιμούμε τον Αβρασαξ/Αβραξας των Γνωστικών, μάλλον δεν ήταν απλός δαίμονας αλλά μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκδοχή υπέρτατης θεότητας. Με τον τίτλο Abraxas κυκλοφόρησε το 1970 το αριστούργημα του λάτιν-ροκ από τον μέγιστο Κάρλος Σαντάνα.
    Σας κερνάω ένα δείγμα:

  37. vioannis said

    Μπήκαμε στα μαθηματικά της κουζίνας και θυμήθηκα τον μπάρμπα Θανάση από την Παύλιανη (έναν από τους ίσως τελευταίους ραφτάδες που έραβε κάπες για βοσκούς, κάπου στην δεκαετία του 60, στην Λαμία) Έλεγε: «Δύο φίλοι, δύο ούζα, τρεις φίλοι, έξι ούζα». Αυτό ήταν ο ορισμός του παραγοντικού (2!=1×2=2, 3!=1x2x3=6) και τον προκάλεσα: « ένας, μόνος, μπάρμπα Θανάση;». «Ένας, μόνος, ένα μπουκάλι ούζο» Πάλι μέσα ο μπάρμπα Θανάσης (1!=1)

  38. Γς said

    37:
    -Βάλε ρε για πρύτανης. Θα σε ψηφίσουμε, εγώ, ο Κώστας
    -1, 2.
    -0 Μιχάλης
    -3.
    -Ο … Μίμης
    -8
    -0 …Γιάννης
    -10
    -Γιατί μετράς δύο, δύο;

  39. munich said

    χορταστικό….το καλαμάρι της δασκάλας 😀

    Σε μια τάξη ίσως συναντήσουμε περισσότερους Φοίβους ή Ορφείς αλλά αυτό το χουμε ξανασυζητ΄σει μου φαίνεται.

    Για τον αστεριξ. πρόσφατα επεσε στα χέρια μου μια επετειακή έκδοση για τα 80 χρόνια του ουντερζο «Ο Αστεριξ και οι φίλοι του». 37 γνωστοί σκιτσογράγοι κόμικ σχεδιάζουν τις δικές τους ιστορίες Αστεριξ φόρο τιμής στον Μπεμπέρ Ουντερζό. το απόλαυσα!

  40. Φιλίστωρ said

    @ ΠΑΝΟΣ (#31)

    Μολονότι το σχόλιό σας ήταν κάπως εριστικό, ως μη όφειλε, επί της ουσίας έχετε κι εσείς τα δίκια σας, θα έλεγα. «Αν ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να ξέρω τι ψηφίζω». Εύλογο το ερώτημα -και νομίζω ότι πρέπει ν’ απαντηθεί χωρίς υπεκφυγές για το τι κάνουν οι άλλοι. Αυτά τα ολίγα επί του διαδικαστικού.

    Επί της ουσίας τώρα, κάποια βιογραφικά περί Τσίπρα, που απαντούν επαρκώς στο ερώτημά σας, μπορείτε να τα δείτε εδώ: http://farmakoglwssa-kirki.blogspot.gr/2012/06/blog-post_3983.html

    Δεν ξέρω βέβαια πόσα ένσημα θα έπρεπε να έχει κολλήσει ο Τσίπρας, ώστε ν’ ανταποκρίνεται στα κριτήριά σας, οπωσδήποτε όμως δε μπορείτε να έχετε παράπονο ότι το ερώτημά σας έμεινε αναπάντητο.

  41. Γς said

    37:

    -Κανένας μπαρμπα Θανάση;
    -Ενα ούζο.

    Πάλι μέσα ο μπάρμπα Θανάσης (0!=1)

    Ποιός θα το πιει όμως;

  42. Εθνικόφρων said

    Αξιότιμοι σύντροφοι,

    Χρόνια Πολλά εις τους Δημήτρηδες και τις Δημητρούλες αν και προτίθεμαι να τους λυπήσω: Ο Άγιος Δημήτριος είναι καραμπινάτον παράδειγμα ιστορικώς ανυπάρκτου Αγίου, ως βεβαιούσι απαξάπαντες οι Βυζαντινολόγοι με πρώτον και καλύτερον τον κορυφαίον Αγγλορώσσον Cyril Mango, του οποίου το περίφημον έργον «Βυζάντιον, η Αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης» (πρώτη έκδοσις 1980)

    http://www.amazon.com/Byzantium-The-Empire-New-Rome/dp/1898800448

    έχει εκδώσει εις τα ελληνικά το ΜΙΕΤ

    http://www.cup.gr/%CE%92%CE%A5%CE%96%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9F_p-271158.aspx?LangId=1

    Εκεί, ο 85χρονος σήμερον Cyril Mango αφιερώνει 4 σελίδας εις τον ιστορικώς ανύπαρκτον Άγιον Δημήτριον και πώς τον εφηύρον μετά το 600 μ.Χ. οι ελληνόφωνοι χριστιανοί διά να αντιμετωπίσουν τους Σλαύους που εισέβαλον μαζικώς εις την Μακεδονίαν…

    Τι τα θέλετε αγαπητοί σύντροφοι; Οι μεγαλύτεροι απατεώνες όλων των εποχών είναι οι Χριστιανοί θεολόγοι και παπαδοκαλόγηροι. Μεταξύ των ελεεινών ψευδών των συμπεριλαμβάνεται και ο Άγιος Δημήτριος, του οποίου την ύπαρξιν ουδείς εγνώριζε (ως βεβαιώνει ο μέγας Mango) μέχρι του 7ου Αιώνος που «εμπούκαραν» εις την Μακεδονίαν οι Σλαύοι. Τότε εδημιουργήθη μία συλλογή γοητευτικών ψευδών, γνωστή με το όνομα «Θαύματα του Αγίου Δημητρίου», προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι Σλαύοι εισβολείς

    http://en.wikipedia.org/wiki/Miracles_of_Saint_Demetrius

    Αυτά είναι γνωστά πράγματα εις άπαντα τον πεπολιτισμένον Κόσμον, πλήν του Ρωμέηκου, όπου αποκρύπτονται ως επτασφράγιστα μυστικά από την Ρωμέηκην Ιντελλιγκέντσιαν. Είναι εξόχως διδακτικόν ότι εις την Wikipedia δεν υπάρχει ελληνικόν λήμμα διά τα «Θαύματα του Αγίου Δημητρίου», δια να μη ξυπνήσουν οι μακαρίως κοιμώμενοι Ρωμηοί και αρχίσουν να διερωτώνται αν υπήρξε ο πολυδιαφημισμένος «Προστάτης της Θεσσαλονίκης».

    Είναι τόσον απατεώνες οι Ρωμηοί παπαδοκαλόγηροι, που εις την επίσημον Βιβλιοθήκην της Ελλαδικής Εκκλησίας (Μυριόβιβλος) υπάρχει κείμενον

    http://www.myriobiblos.gr/texts/english/walter_demetrius_2.html

    του σπουδαίου Άγγλου ιστορικού Christopher Walter διά τον ανύπαρκτον Άγιον Δημήτριον, από το βιβλίον του «From The Warrior Saints in Byzantine Art and Tradition», έκδοσις 2003. Αλλά με άφθαστον καλογηρικήν πονηρίαν, οι κύριοι της Μυριοβίβλου δεν το μεταφράζουν εις τα ελληνικά, φοβούμενοι μη ξυπνήση κάποιον ρωμέηκον πρόβατον.

    Διά να μη τρώγω τον χώρον του κ. Σαραντάκου Νικολάου, εις το Διαδίκτυον υπάρχουσι άφθονα άρθρα διά την πελωρίαν χριστιανικήν απάτην που ονομάζεται Άγιος Δημήτριος

    Διά σήμερον σας προσφέρω το «αντίστροφον» του Liddell-Scott (από τα αγγλικά εις τα Αρχαία Ελληνικά) διά το οποίον – στοιχηματίζω την μισήν μου περιουσίαν – ούτε το 1% των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου γνωρίζουν την ύπαρξίν του, πολύ πιθανόν δε και ο ίδιος ο κ. Σαραντάκος…

    Τέλος, επιθυμώ να σας προσφέρω τα περίφημα «Άτακτα» του Αδαμαντίου Κοραή

    εν ανεκτιμήτου αξίας και εν πολλοίς σπάνιον σύγγραμμα που ο Μέγας Κοραής συνέγραψε δύο έτη προτού αποθάνη και ουδέποτε είδε τυπωμένον.

    Επιτρέψατέ μοι, αγαπητέ κ. Σαραντάκε, να καταχρασθώ εγώ ο γέρων ολίγον ακόμη χώρον από το Ιστολόγιόν σας, δια να ενημερώσω τους μπολσεβίκους αναγνώστας σας ότι εις την σελίδα 38 του εν λόγω συγγράμματος, ο Αδαμάντιος Κοραής (όν μισούν θανασίμως απαξάπαντες οι Ρωμηοί παπαδοκαλόγηροι και θεολόγοι) εξηγεί πώς η λέξις «ΓΑΜΩ» έγινε κακόφημος εις την Ελληνικήν Γλώσσαν. Μεταφέρω επί λέξει ωρισμένα από όσα αποκαλύπτει ο Μέγας Ανήρ. Τα υπόλοιπα δύνασθε να αναγνώσητε εις το σχετικόν λήμμα της σελίδος. 38:

    «ΓΑΜΩ, λέξις ήτις από παλαιάν σεμνήν σημασίαν, του λαμβάνω γυναίκα, σημαίνει σήμερον, Πορνεύω ή Μοιχεύω, ουδέ προφέρεται πλήν από αναισχύντων ανθρώπων στόματα. Της ασέμνου ταύτης σημασίας σώζεται παράδειγμα εις το αισχρόν σύγγραμμα του Λουκιανού, επιγραφόμενον Λούκιος και Όνος: «Την δε γυναίκα ανατρέψας εις την οδόν, γαμείν εβούλετο»!!!..

    Το εγνωρίζατε αυτό, αγαπητοί σύντροφοι; Πρώτος υπεύθυνος διά την αισχράν σημασίαν που έλαβε η λέξις «ΓΑΜΩ» εις την ελληνικήν γλώσσαν είναι ο Εβραϊκής καταγωγής Λουκιανός ο Σαμοσατεύς (120 με 192 μετά Χριστόν)

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82

    Είναι άλλωστε ενδεικτικόν, ότι είς άλλος διάσημος Εβραίος, έναν αιώνα προ του Λουκιανού, ο αποσυνάγωγος Ραββίνος Ιησούς Χριστός χρησιμοποιεί πάνω από 20 φορές την λέξιν γαμώ εις τα Ευαγγέλια με την παλαιάν αθώαν της σημασίαν

    Ματθ. 5, 32, Ματθ. 19,9, Ματθ. 22,30, Μάρκ. 10,11 κλπ

    Περαίνων, σάς συμβουλεύω (αφού τα καταβιβάσητε) να υπάγετε εις τας σελίδας 180 και 221 των «Ατάκτων» του Κοραή διά να γελάσητε ως Ρώσσοι χωριάται, αναγιγνώσκοντες τα λήμματα «Μαλακία» και «Μουνί», το οποίον ο Μέγας Κοραής θεωρεί ορθώτερον να γράφεται «μουνή»!.. Επίσης, εις την σελίδα 221 μανθάνομεν ότι η λέξις «μουναράς» σημαίνει τον μιναρέν τουρκοχυδαϊστί!.. Πηγή ακένωτος ο μακαριστός Αδαμάντιος…

    Και εις άλλα με υγείαν
    ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
    Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb, Λεξικόν Liddell-Scott κλπ.)

  43. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    42: Αυτό με το «γαμώ» δεν το ήξερα.

    36: Περίεργο, εγώ τους ήξερα Πϊκτους από παλιά.

    40: Μπράβο, κάτι τέτοιο είχα κι εγώ στο νου μου.

  44. Γς said

    42:
    Ρε γαμώ την ατυχία μου. Κι έλεγα ποιος είναι ο υπεύθυνος διά την αισχράν σημασίαν που έλαβε η λέξις «ΓΑΜΩ» εις την ελληνικήν γλώσσαν;

    Ο Εβραϊκής καταγωγής Λουκιανός ο Σαμοσατεύς!

    Και της αισχράς εκφράσεως «Ποός τον γαμεί μωρέ»;

  45. Γς said

    42:
    Α, μη μας βάλεις να διαβάσουμε για ιστορικά περί της Θεσσαλονίκης από τον κ. Πάνος, Πανόφ, που είναι και του Ινστιτούτου ιστορικών ερευνών, δεν ξέρω τί, των Σκοπίων !
    Και να με έκαιγε η περιέργεια περί τα αγιοτικά.

  46. Δημήτρης Μ. said

    42. Γαμώ (Με την καλή έννοια: την έχω παντρευτεί) την ατυχία μου! Ανήμερα τη γιορτή μου, με άφησε ο Εθνικόφρων χωρίς προστάτη άγιο. Και τώρα τι θα απογίνω;

  47. ΠΑΝΟΣ said

    40.Φιλίστωρ.Ευχαριστώ για την ανάρτηση περί Τσίπρα.Την διάβασα.Διαμόρφωσα μια γνώμη.Πάντως,ΙΚΑ δεν είμαι να μετράω αριθμό ενσήμων.Τι να πω περαιτέρω…Αν προηγούμενο σχόλιό μου φάνηκε εριστικό,ζητώ συγγνώμη.Μάλλον είναι το ύφος μου.

  48. ππαν said

    46: Χρόνια πολλά. Καλά, μην το παίρνεις και δεδομένο πως καταλαβαίνει ό,τι κατεβάζει και ό,τι (ισχυρίζετια ότι) διάβασε 😉

  49. 36 & 43 Κι εγώ Πίκτες έχω συνηθίσει. Αλλά πχ ο Ραφαηλίδης στους Λαούς της Ευρώπης «Πίκτοι» γράφει, σελ. 80.

  50. Γς said

    47:
    Κομμάτι δήλωση δηλωσία της αλήστου μνήμης παλαιάς εκείνης εποχής η ανάρτηση σου Πάνος.

    >Αν προηγούμενο σχόλιό μου φάνηκε εριστικό,ζητώ συγγνώμη.Μάλλον είναι το ύφος μου.

    Ναι βρε παιδί μου. Κι αυτό το ύφος σου
    🙂

  51. spiral architect said

    Χαιρετώ! 🙂
    Να γνωρίζετε ότι, υπάρχουν οι ιονίζουσες και οι μη ιονίζουσες «ακτινοβολίες».
    Για την απορρόφηση ή μη εκάστων εξ αυτών απ’ τους ζωικούς ιστούς αρμοδιότεροι όλων είναι οι βιολόγοι και όχι οι φυσικοί ή οι μηχανικοί.
    Μεγάλο θέμα, εύκολες οι παρανοήσεις. 😉

  52. ΠΑΝΟΣ said

    Αγαπητέ Γς, δηλωσίας ένας που είναι ευγενής;Και που σέβεται τούς συνομιλητές του;Μήπως επειδή «άγγιξα» Τσίπρα;Προκαταβολικώς δηλώνω(δηλωσίας) ότι δεν είμαι γερμανοτσολιάς,χαφιές τής ασφάλειας,σταλινικός,υπερασπιστής τής αστικής τάξης,πουλημένος στούς Αμερικάνους,πράκτορας τού εχθρού,χρυσαυγίτης κ.λπ.,κ.λπ.Να τα περιμένουμε,κάποτε,αυτά;

  53. Gpoint said

    Το Ονώρειος Γκώλος εμφανίσθηκε σε μια εικονογραφημένη σατιρική-ιστορική σειρά όπου τα σκίτσα ήταν του ΚΥΡ αλλά δεν θυμάμαι αν και τα κείμενα ήταν δικά του ή του Φ. Γερμανού. Η εφημερίδα πρέπει να ήταν η Μεσημβρινή της Βλάχου

  54. Γς said

    51:
    Α, μην αρχίσεις. Τα έχω φάει με το κουτάλι.
    (Akoyunoglou G, Sourdis J (1974) Radio Stimulation Gamma Neutron of Plant Growth with Emphasis on Chloroplast Development. Radiation Research 59, 119-20)
    Ηταν να κάνω το διδακτορικό μου πάνω σ αυτά και ακτινοβόλησα ότι σπόρο εύρισκα μπροστά μου (μέχρι και τον εαυτό μου, από ελλιπή μέτρα ασφαλείας). Η ατυχία μου ήταν ότι ο επιβλέπων μου ήθελε να επικεντρωθώ στο RBE (Relative biological effectiveness) τη μεγαλύτερη μαλακία που επινόησαν οι πυρηνικοί φυσικοί (που έγιναν βιολόγοι) του Λος Αλαμος για να συνεχίσουν να παίρνουν χρηματοδοτήσεις. Αμύθητα ποσά, χιλιάδες βιβλία, χαρτιά, πειράματα για το τίποτα!

  55. Γς said

    52:
    Παναθηναϊκός όμως;
    Μήπως μΠαοκτζής;

    Πες μου ότι είσαι γαύρος και σκίζω αμέσως το φάκελό σου.
    Σε αποχαρακτηρίζω αυθωρεί και παραχρήμα και σε αποδίδω λευκό στην κοινωνία

  56. Πέπε said

    Περί Αστερίξ:

    @17 – Δεν το ήξερα αυτό για τους Βέλγους. Η αλήθεια είναι ότι το επεισόδιο, στην ολοκληρωμένη μορφή που το έχω διαβάσει, είναι αρτιότατο και παραδοσιακότατο.

    @39 – Ε καλά, άλλο αυτό. Μια παρέα (;) ομοτέχνων κάνουν ένα τιμητικό αφιέρωμα σ’ έναν παλιότερό τους. Αυτονόητο δικαίωμά τους είναι, κι αν σε κάποιον δεν αρέσει το αποτέλεσμα (εμένα δε μ’ ενθουσίασε), δεν έχει σημασία. Ο σκοπός δεν είναι να συγκριθεί με τις κλασικές ιστορίες σαν να ήταν μία από αυτές.

  57. 7,
    Ο νέος τύπος πίτσας ήρθε ήδη και στην Ελλάδα.
    Μετά την μακροχρόνια παράδοση σε Μπισκότα Παπαδοπούλου προσφέρεται τώρα και Πίτσα Παπαδοπούλου. Η ποικιλία με την τραγανή βάση αναμένεται να κάνει θραύση!

  58. ΠΑΝΟΣ said

    Ε,γαύρος από κούνια,Γς! Αν και μεγάλωσα σε παναθηναϊκοκρατούμενη,αθηναϊκή γειτονιά.Πάντα,πνεύμα αντιλογίας,παιδί μου!

  59. Νέο Kid Στο Block said

    57. (A)θήνα Κρίσπη , κι έτσι; 🙂

  60. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    56: Οι τελευταίες 8 σελίδες είναι από τον Ουντερζό (και σενάριο), έτσι διάβασα. Κάπου έχω και μια εγκυκλοπαίδεια Αστερίξ.
    Πάντως, η κόρη του Ουντερζό, που εδώ και πεντέξι χρόνια έχει μαλώσει με το περιβάλλον του πατέρα της, επικρίνει το
    νέο βιβλίο:
    http://www.sylvie-uderzo.fr/considerations-gauloises/

    53: Λες να ήταν ΚΥΡ; Πολύ πιθανό -αλλά αν ήταν Μεσημβρινή, θα ήταν προχουντικό διότι επί χούντας δεν έβγαινε.

  61. Γς said

    58 @ ΠΑΝΟΣ

  62. sarant said

    Δημήτρη χρόνια πολλά, όπως και σε όλους και όλες του ιστολογίου.

    Τζι, τελικά ήταν Απογευματινή, το γκούγκλισα.

  63. Νέο Kid Στο Block said

    Νικοκύρη, είπαμε, εντάξει ο Μαρκ Ντορσέλ του ιστολογίου και οι ονειρώξεις του με μαύρους επιβήτορες και τη μαύρη φοράδα τ’αη Μήτσου, αλλά το 61 παραείναι
    hardcore ! Έλεος,δηλαδή…. Βγάλε στο κάτω κάτω ένα φιρμάνι πως επιτρέπονται μόνο οι ύμνοι ομάδων που αρχίζουν από Π.

  64. sarant said

    🙂
    Αφού είναι επιστήμονες, ρε Νεοκίντ!

  65. Προσγολίτης said

    Καλησπέρα σας!

    > κατόπιν συζήτησης

    Μ’ ενοχλεί. Εγώ θα έγραφα κατόπιν συζητήσεως ή μετά από συζήτηση.

  66. Γς said

    58, 63:
    Πάνο από Πι από πι, Πιπί
    Ξέρεις καμιά ομάδα (Απ τις μεγάλες) που ν αρχίζει από πι;

  67. Για τον τάρανδο, moose (στην Αμερική) και elk (στην Ευρώπη) είναι παρόμοια.
    Το αγγλικό κείμενο κανονικά θα έγραφε elk, νομίζω, αλλά θα χάλαγε το λογοπαίγνιο amoosed-amused στον τίτλο.

  68. Y. Georgiadou said

    > στις 6 μ.μ. η παρουσίαση του βιβλίου μου Οπωροφόρες λέξεις.

    Ηθελα να το πω εδω και καιρο, Παιρνω την ευκαιρια τωρα…. Ο τιτλος Οπωροφόρες λέξεις ειναι υπεροχος. Και νομιζω οτι μονο στα ισπανικα μεταφραζεται οχι μονο χωρις να χανει αλλα κερδιζοντας σε ομορφια – Palabras fructiferas

  69. sarant said

    Α, σ’ ευχαριστώ πολύ! 🙂

  70. Πέπε said

    #60: Βλέπω Νίκο, κανένα σχόλιο για τον Αστερίξ δεν αντιπαρέρχεσαι! Προφανώς είναι από τα θέματα που σε συγκινούν…

    Προσωπικά, έχοντας γαλουχηθεί και με τους τέσσερις ήρωες του Γκοσινί (Αστερίξ, Λούκυ Λουκ, Ιζνογκούντ και Μικρό Νικόλα), σε ώριμη (;) ηλικία αναγκάστηκα να παραδεχτώ ότι ποτέ δε θα τους ξεπεράσω και ότι μάλλον τελικά είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας! Είμαι καθ’ οδόν της κατάρτισης πλήρους συλλογής των Απάντων του Γκοσινί, όπου -για λόγους συλλεκτικής εμμονής- περιλαμβάνω και τις ιστορίες χωρίς Γκοσινί. Βέβαια αυτό που κάθε τρεις και λίγο ανακαλύπτουν μεταθανατίως άγνωστα έργα του με δυσκολεύει (τα παραλειπόμενα του Μικρού Νικόλα είναιο 3-4 φορές όσο τα πέντε αρχικά βιβλία)…

  71. spiral architect said

    Κάτω από την ΕΡΤ περνάει ο επιταχυντής σωματιδίων του CERN. Κίνδυνος μαύρης τρύπας. Διαδώστε. #aktinovolia_ert— Dimitris Delta (@Dimitris_Delta1) October 20, 2013

    (κι άλλα πολλά εδώ – #aktinovolia_ert)
    :mrgreen:

  72. Y. Georgiadou said

    #71 Ακτινοβολια κλπ κλπ ….Ειναι απιστευτη η ηλιθιοτητα μερικων 😦

  73. Αρκεσινεύς said

    Όταν ο Ευριπίδης γράφει (Τρωάδες 44): Κασσάνδραν…. γαμεί βιαίως σκότιον Αγαμέμνων λέχος τι σημασία έχει εδώ το γαμώ;
    Επομένως ήδη 6 αιώνες πριν από τον …εβραίο Λουκιανό είχε αρχίσει να διαμορφώνεται η νεότερη σημασία.

  74. Ηλεφούφουτος said

    Να ζήσεις πολύ, να τον θυμάσαι τον πατέρα σου!

    Χρόνια πολλά σε Δημήτρηδες και Δήμητρες.

    Πίκτες και Πίκτοι!! Αν ρωτούσατε εμένα, Πικτούς τους ήξερα. Επαινεί κι ο Τριβαλλός εδώ
    http://en.wikipedia.org/wiki/Portal:Scotland/Selected_article/Week_35,_2007

    Όσο για το ρήμα «γαμέω», η ετυμολογία του προέρχεται από το «Αντωνάκης» με συναρπαγή, εισπήδηση, ανομοίωση και αντιμεταχώριση. Στην Πρωτοελληνική και στα κείμενα της Γραμμικής Β’ χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αρσενικές αντιλόπες αλλά χάρις στο δαιμόνιο πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων η σημασία του διευρύνθηκε και εξευγενίστηκε, για να το ξαναβρομίσει ο Λουκιανός. Στα νεότερα χρόνια δαιμονοποιήθηκε από τους μπολσεβίκους, εξού και η λαϊκή παροιμία «Χωρίς γραμμή ο κνίτης δε γαμεί.»

    Νικοκύρη απαιτώ και για μένα σχόλιο «Αυτό για το γαμώ δεν το ήξερα»!

  75. ππαν said

    Ηλεφουφουτέ, δίκιο έχεις κι απαιτείς, πιο πλούσιο το δικό σου σχόλιο. Εγώ δεν ήξερα την παροιμία για τον κνίτη

  76. Νέο Κid said

    Εμένα πάντως έχει καταρεύσει το εκουιλίμπριούμ μου μετά την αποκάλυψη ότι ο Λουκιανός,που ήταν το αγαπημένο μου «αρχαίο» στο γυμνάσιο πριν 4!+3! χρόνια, ήταν εβραίος. Ρε πού πάμε ρε! Σε λίγο θα βγει κι ο Λούκυ λουκ χαβανέζος να ούμε… (εκτός από «αναθεωρητής» με τη μαλμποριά που έγινε..ζειά! Μπλιάχχ..)

  77. Αρκεσινεύς said

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63908856

    Γονίδιο αλμπίνου θα πούμε ή αλμπίνο;

    Για τη σύλληψη των Βουλγάρων Ρομά από την ΕΛΑΣ δε σχολιάζω.

  78. ios said

    44: Thank you!!!

  79. sarant said

    74: Πράγματι, αυτό για το γαμώ και τον κνίτη δεν το ήξερα, ήξερα το «ή με γραμμάς ή φεύγω».

  80. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    66 – ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ.!!!

  81. Γς said

    79:
    κι η γραβάτα με γ(ρ)αμμάς

  82. Yannis said

    66 και συναφή: Οπως είχε πει κάποτε ο μαθηματικός μου στο σχολείο: «Ολα τα εις -αρα, είναι μεγεθυντικά. Εκτός από δύο, τσατσάρα και Ολυμπιακάρα.» 🙂

    Και μην αρχίσετε να σπεκουλάρετε. Ανένταχτος είμαι.

  83. Γιάννης Παρδάλης said

    Την Γενοβέφα την έκανε ο ΚΥΡ στην «Απογευματινή».

  84. sarant said

    83: Σευχαριστώ, βρήκα μάλιστα και πότε: Φεβρ. 1969.

  85. Γς said

    80:
    Από πι και η άλλη ομάδα. Εκείνη με το τριφύλλι.
    Το κόκκινο τριφύλλι.
    Ο Πλατανιάς

  86. Yannis said

    «η διπρόσωπη πρόθεση “από” «.
    Ιδιαίτερα πολύπλοκο όταν η ίδια πρόθεση βρίσκεται και στο «απελευθέρωση», δε νομίζετε;

  87. spiral architect said

    Κάτι θυμίζει:

  88. ANGELIKI said

    43. ΑΧ ΝΙΚΟ, ΞΕΧΝΑΣ? Ή ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ?
    ΔΕΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΟΝ ΛΩΤ? ΤΟΛΕΓΕ Ο «ΜΙΜΗΣ»!

  89. agapanthos said

    74. Νομίζω ότι το συνθηματάκι με τον κνίτη έχει γίνει πια ακατανόητο στους νεότερους χρήστες της γλώσσας, πριν από καναδυό χρόνια ίδρωσα για να πείσω κάποιους 25άρηδες ότι το νόημα δεν είναι «ο κνίτης πρέπει να εισπνεύσει ναρκωτικά για να προβεί στη σεξουαλική πράξη».

    Επίσης, γι΄αυτό που δίσταζε να δημοσιεύσει ο νικοκύρης, έχω την αίσθηση ότι κάποιος τρολάρει την καθηγήτριά του πολύ άσχημα.

  90. Gpoint said

    # 62

    Μπήκα στιγμιαία για να βοηθήσω. Για τον ΚΥΡ ήμουνα σίγουρος, θυμάναι και την φράση που είχε γίνει σλόγκαν και το σκίτσο αλλά δεν θυμόμουνα μετά την χούντα σε ποιά εφημερίδα πήγε να δουλέψει οπότε προτίμησα να ποντάρω στην προδιδακτορικη

    Γουσου και διάφοροι άλλοι ψαραγορίτες (έτσι λέγανε τους ολυμπιακούς πριν επικρατήσει το «εξευγενισμένο¨γαύροι ) η ήρεμη δύναμη θα σας υπερφαλαγγίσει γρηγορότερα απ’ όσο φαντάζεστε. Αν είναι δυνατόν ομάδα με Με(λι)τζανί στην άμυνα, Για τα Μπά(ζα) ρέ ! στο κέντρο και (Μπα)σα βιόλα στην επίθεση να είναι σοβαρή. Με το που θα δείτε τον Πάμπλο στου Καραϊσκάκη θα βγαίνουν μπαρμπούνια από τα σορτσάκια σας !

  91. Gpoint said

    # 90

    Προδικτατορική εννούσα όχι να δίνουμε και μεταχαρτικά στην χούντα !

  92. sarant said

    89: Λες να είναι τρολιά; Μακάρι!

    86: Καλά λες, είναι και η απελευθέρωση!

  93. Αρκεσινεύς said

    «Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα προκηρύξουμε εκλογές. Θα το είχαμε κάνει από την πρώτη στιγμή. Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάνουν τη δεδηλωμένη μέσα στη Βουλή και τη δεδηλωμένη αυτή την χάνουν όταν αναπτύσσονται κοινωνικοί αγώνες μέσα στην κοινωνία και στους δρόμους, που καθιστούν αδύναμη την κοινοβουλευτική τους επιβίωση. Αυτός είναι ο δρόμος. Και είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό τον δρόμο έχουμε διανύσει μαζί πολλά χιλιόμετρα και μπορούμε να διανύσουν ακόμα περισσότερα. Τα προβλήματα δεν θα λυθούν με τρικ. Σαν αυτά που σκεφτόντουσαν οι χρυσαυγίτες για να απειλήσουν τον Σαμαρά μην τους βάλει φυλακή». Αλέξης Τσίπρας

    από τα συνηθισμένα λάθη:αδύνατη -αδύναμη

  94. Yannis said

    92. Τελικά, μάλλον φταίει το ότι έχουμε «απελευθερωθεί» από το «υπό», που ήταν πριν το ποιητικό αίτιο (;)

  95. Γιάννης said

    Για τον Αστερίξ. Συμφωνώ ότι με τον θάνατο του Γκοσινί έχασε πολύ. Προσωπικά κανένα από τα επόμενα δεν με ενθουσίασε τόσο όσο τα πρώτα (ειδικά οι ελβετοί κι οι κορσικανοί).
    Πάντως, θεωρώ ότι μπορεί οι ιστορίες του Αστερίξ να είχαν βάθος, το χιούμορ του Ιζνογκούντ όμως ήταν καλύτερο. Αλλά πρέπει να το διαβάζει κανείς στα γαλλικά, αλλιώς πώς να πιάσεις το χιούμορ. Εδώ τον Dilat Laraht, που βγαίνει απ το dilater la rate, τον λέγανε παλιά Ντιλά Λαρά και τώρα τον γράφουν Μπλιάχ Χαχάτ (ή κάτι τέτοιο). Ή πώς θα εξηγήσεις το γκαγκ όπου ο Ιζνογκούντ με τον Ντιλάτ πηγαίνουν να φωνάξουν την … Πυθία και στο επόμενο σκίτσο, αφού φώναζαν συνεχώς «Pythie, pythie, pythie…» βρίσκονται περιτριγυρισμένοι από …κότες!;

  96. Yannis said

    93. Ισως το «αδύναμη» να μην τόσο λάθος, αν υπονοεί κάτι ασθενέστερο από τό «αδύνατη», μια κατάσταση όπου η κυβέρνηση φυτοζωεί, ψυχορραγεί κοινοβουλευτικά.

    Η ένστασή μου αφορά ορισμένα σημεία της δήλωσης, π.χ.

    » Αυτός είναι ο δρόμος. Και είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό τον δρόμο έχουμε διανύσει μαζί πολλά χιλιόμετρα και μπορούμε να διανύσουν ακόμα περισσότερα.»

    «Είμαι αισιόδοξος» με παρακείμενο;

    «Είμαι αισιόδοξος … και μπορούμε να διανύσουμε ακόμη περισσότερα»;
    Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας εννοεί ότι ο Σαμαράς καλά κρατεί; Και τον κάνει αισιόδοξο αυτό;

  97. Πάνος με πεζά said

    Για να προβάλω κι εγώ την πτωχή και μη κβαντική επιστήμη μου, πράγματι εις την Πολιτικομηχανικήν, η ροπή (πάσης φύσεως), ονομάζεται moment, και για συντομογραφία συμβολίζεται και με το γράμμα Μ (Μ=30κΝm).

  98. physicist said

    #18. — Όχι, όχι, δεν είπα αυτό, ούτε και δέχομαι «μόνο το eV» ως μονάδα της ενέργειας. Κάλλιστα μπορεί κανείς να μετρήσει την ενέργεια σε Hz, απλώς λέω ότι στο συγκεκριμένο θέμα ούτε η ενέργεια του ενός φωτονίου είναι που μετράει ούτε η ενέργεια της κεραίας είναι ποσότητα που έχει νόημα.

  99. Η καμουφλαρισμένη κεραία κινητής της VODAFONE, που έχει εγκατασταθεί στην στέγη του CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ στην Περιβόλα μέσα σε έναν “υποτιθέμενο” αεραγωγό, συνεχίζει να απειλεί τις ζωές μας, καθώς η διοίκηση της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. αγνόησε και συνεχίζει να εμπαίζει τους περιοίκους και τους φορείς της ευρύτερης περιοχής, που διαμαρτύρονται επί δύο μήνες!

  100. leonicos said

    Για του πίκτες ενίσταμαι κι εγώ, διότι προέρχεται από το καθαρευουσιάνικο ‘πίκται’. Το έχω συναντήσει και ως ‘πικτοί’ αλλά δεν βρίσκω το λόγο, Μια φορά έχω χρησιμοποιήσει τη λέξη ώς τώρα σε κάποια αναφορά μου για τον μύθο του Τριστάνου και της Ιζόλδης.

    Τα αγγλικα

  101. leonicos said

    ΄΄εφυγε μόνο του

    Τα αγγλικά έχουν περίπλοκη σύνταξη ακριβώςεπειδή έχουν απλοπ[οιημένη γραμματική (σήμερα)

  102. leonicos said

    Αυτό το σχόλιο ανήκει στο χτεσινό άρθρο, αλλά με συμπαθάτε

  103. spiral architect said

    Η λέξη ακτινοβολία χρησιμοποιούμενη σε μια ανακοίνωση ή μια καταγγελία προδιαθέτει άσχημα τους μη γνώστες. Ακτινοβολία εκπέμπει μια κεραία μεσαίων, ένα τηλεοπτικό λινκ, το wifi ρούτερ στο σπίτι μας, το κινητό μας, οι καλωδιώσεις ρεύματος εντός κι εκτός του σπιτιού μας (ανάλογα και με το βαθμό φόρτισης αυτών) άλλη συχνότητα λειτουργίας ή εκπομπής έχουν όλα τα παραπάνω και συναρτήσει της τελευταίας στις υψηλές συχνότητες (>2000Hz) μιλάμε για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ενώ στις χαμηλές συχνότητες (50Hz – δίκτυα ρεύματος) πρακτικά το ηλεκτρικό και το μαγνητικό πεδίο διαχωρίζονται με βιολογικά μεμπτό το μαγνητικό και αυτό ανάλογα με το βαθμό φόρτισης της γραμμής.

    Όπως προείπα ο όρος «ακτινοβολία» είναι γενικόλογος. Αποδεδειγμένα βιολογικά επικίνδυνες είναι οι ιονίζουσες ακτινοβολίες (ακτίνες α, β και γ) όπου οι τελευταίες προσκρούοντας σε ένα υλικό θα το κάνουν να εκπέμψει τουλάχιστον ένα ηλεκτρόνιο και η μικροκυματική ακτινοβολία τάξεως μερικών GHz εκπεμπόμενη από ραντάρ ή κεραίες κινητής τηλεφωνίας εξαρτώμενη και πάλι πόσο κοντά είναι οι τελευταίες σε βιολογικό υλικό (ιστούς με νερό π.χ. εγκέφαλος ή οφθαλμός) από την ισχύ τους και από την κατευθυντικότητα των κεραιών.

    Πονεμένη ιστορία αλλά μην ξεχνάτε ότι πλέον ζούμε σε ένα περιβάλλον Η/Μ ρύπανσης. Αναπνεύστε ελεύθερα και μην αγχώνεστε. Oι κυνικότεροι εξ υμών πείτε ότι, είμαστε beta testers ακόμα και στην καθημερινότητά μας και τα αποτελέσματα θα τα δείξει η νεκροψία. 😀

  104. leonicos said

    Πάντα καθυστερημένος, αλλά τι να κάνω;

    Πάντως, δεν καταλαβαίνω το ‘τον έκαναν επίτιμο διδάκτορα χωρίς να δώσει εξετάσεις.’
    Ο διδάκτορας υφίσταται μια ειδική μεταπτυχιακή δοκιμασία, που ποικίλλει ανάλογα με την ειδικότητα, π.χ. στην Ιατρική απαιτεί μια ‘διατριβή (thesis για να μην ξεχνάμε και τα ελληνικά μας)’ μετά από την επιτυχή της εξέλιξη παίρνει τον τίτλο του διδάκτορος, και στην Ιατρική τουλάχιστο βάζει πριν από το όνομά του το περίφημον ‘δρ.’

    Ο επίτιμος διδάκτορας είναι είτε ένας αναγνωρισμένος επιστήμονας άλλου πανεπιστημίου, συχνά και χώρας, και δεν υφίσταται κανενός είδους δοκιμασία, αλλά ανακηρύσσεται, μετά από (αιτιολογημένη) απόφαση του ανακηρύσσοντος πανεπιστημίου. Συνήθως είναι μέλος της συγκεκριμένης επιστημονικής κοινότητας, αλλ’ αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Π.χ. η Φιλοσοφική Αθηνών είχε ανακηρύξει τον Γιάννη Ρίτσο για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα.

    Η διδακτορική διατριβή μπορεί να είναι προαπαιτούμενο για την κατάληψη μιας θέσης, πέραν του πτυχίου. Ο επίτιμος διδάκτορας δεν έχει καμιά υποχρέωση ούτε δικαίωμα, και συνήθως την επομένη ξεχνάει αυτούς που τον ανακήρθξαν όπως τον ξεχνάνε κι εκείνοι, εκτός από τους προσωπικούςε του φίλους, που φρόντισαν για την ανακήρυξή του, και πιθανώς οφείλει να τους ανταποδώσει τη φιλοφρόνηση.
    Με άλλα λόγια είναι απλώς φιλοφρόνηση.

    Ένας άλλος πολύ σπουδαιότερος τίτλος, που δεν έχει περάσει στην εκτίμηση του μεγάλου κοινού, και τελικού αποτιμητή, επειδή δεν έχει ενδεικτικό στο όνομά του, είναι αυτός του Επισκέπτου Καθηγητού. Πρόκειται για αναγνωρισμένο επιστήμονα στον κλάδο του, ο οποίος καλείται από τον αντίστοιχο κλάδο για να δώσει συγκεκριμένες διαλέξεις ή να κάνει μαθήματα πάνω στον ιδιαίτερο τομέα του. Μολονότι χρησιμοποιείται και αυτό ως φιλοφρόνηση, έχουμε ακούσει επισκέπτες καθηγητές να μας μιλάνε για κήλες ή κολεκτομές, η συμβολή του είναι πολύ ουσιαστική.

    Τέλος, εκτός ελλάδος υπάρχει και ο θεσμός των επώνυμων διαλέξεων, που οργανώνονται από ορισμένα μεγάλα πανεπιστημία ως ετήσιος θεσμός, και φέρουν το όνομα κάποιου διακεκριμένου μέλους τους, συνήθως απελθόντος και από τη ζωή. Οι διαλέξεις αυτές συνήθως εκδίδονται και σε βιβλία.

  105. Vouts said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά με λιγη καθυστέρησει στους Μητσους και τις Μητσες. Συμφωνείτε με την βικιπέδια οτι το όνομα «προέρχεται από το όνομα της θεάς Δήμητρας και σημαίνει τον πιστό της θεάς»;
    Στο θέμα του Αστερίξ θα συμφωνήσω με Νικοκύρη και Δυτη. Ο Αστερίξ και ο Λουκυ είχαν καλές στιγμές και με Fauche-Leturgie και με τους άλλους. Μου άρεσαν και κάποια Ραν Ταν Πλάν.
    Η Γαλλική και η Βελγική σχολή κόμιξ αλλωστε διαθέτουν και αλλους πολλούς και εξαιρετικούς κομίστες.Μπορει να μην μας πάνε και αυτοι πίσω στα παιδικά μας χρόνια αλλά αξίζουν μια ευκαιρία.Υπάρχει ευρεία γκάμα για όλα τα γούστα.
    Ενα καλτ ανάγνωσμα ήταν το Ποντιακό κόμικ ¨Κωστίκας και Γιωρίκας¨
    http://silver-comics-books.blogspot.gr/2011/11/blog-post_3392.html
    Ποιές είναι αλήθεια οι ελληνικές λέξεις για τα κομιξ και τον κομίστα; Μου διαφεύγουν

  106. Από το άρθρο της Φαρμακόγλωσσας Κίρκης για την εργασιακή πείρα του Τσίπρα όπου παραπέμπει ο Φιλίστωρ κρατώ (για να θυμόμαστε ότι εδώ γλωσσολογούμε 🙂 ) το εξής απόσπασμα (italics mine):
    «…δεν έχω δυνατότητα να ασκώ επαγγελματική δραστηριότητα, όχι λόγω νομικού ή ηθικού κολλήματος, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου.»

  107. Πέπε said

    @95: Η αλήθεια είναι ότι δεν τον έχω διαβάσει στα γαλλικά. Έχω διαβάσει καναδυό Αστερίξ και Λούκυ Λουκ. Έτσι κι αλλιώς τα γαλλικά μου δεν είναι τόσο ψηλού επιπέδου ώστε να ξέρω πώς είναι το «πουλ-πουλ-πουλ» (αυτό δεν εννοείς Γιάννη; ) !
    Αλλά το ότι οι ελληνικοί Αστερίξ και Ιζνογκούντ (οι Λούκυ Λουκ όχι) βρίθουν λογοπαιγνίων που εμφανώς χάνουν στη μετάφραση δε μ’ ενοχλεί. Το θεωρώ σαν μία από τις συμβάσεις του είδους! Αυτό που μ’ ενοχλεί είναι όταν οι μεταφραστές αλλάζουν τα ονόματα που ξέραμε από παλιότερες μεταφράσεις. Άκου κει Μπλιαχ Χαχάτ και Κατρουλίξ!
    Ο Ιζνογκούντ πιστεύω ότι έχει πιο αναρχικό, σουρεάλ χιούμορ από τα άλλα δύο. Δε διστάζουν να καταστρατηγήσουν το σενάριο, να εμφανίζουν τους εαυτούς τους (οι δημιουργοί), να βάζουν πάπιες Πεκίνου να πετάνε στον ουρανό του Πεκίνου, γενικά να σπάσουν κάθε αφηγηματική σύμβαση. Και απ’ όλες τις εκφράσεις που τα τρία κόμιξ έχουν κληροδοτήσει στον καθημερινό μας λόγο, το «θέλω να γίνω Α στη θέση του Α» έχει ίσως τη σχετικά κεντρικότερη θέση στη ζωή μας, εν συγκρίσει προς το «είναι τρελοί αυτοί οι Χ» ή άλλα ανάλογα.

    Αυτά υπέρ του Ιζνογκούντ. Κατά τα άλλα παραμένω Λουκυλουκικός.

    @105: Για τα κόμιξ, άτυπα, λέγαμε νομίζω παλιότερα «εικονογραφημένα». Τυπικά βέβαια δεν είναι ακριβής απόδοση (αλλά σάμπως είναι το comics, «κωμικά»; ) Για το δημιουργό δεν πρέπει να έχουμε λέξη.

    @77 (γονίδιο αλμπίνου):
    Υποτίθεται ότι η ελληνική λέξη είναι αλφικός. Ωστόσο και το αλμπίνος νομίζω ότι γενικά το κλίνουμε. Εγώ θα έλεγα άνετα «αλμπίνου» και, τουλάχιστον προφορικά, θα έλεγα και το θηλυκό «αλμπίνα».

  108. physicist said

    Άσχετο: σε αντίθεση με το κιτς στο Αζερμπαϊτζάν, στο Ουζμεπκιστάν και αλλού, ορισμένα δείγματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής στη Γεωργία, με παραγγελία του Σακασβίλη.

    http://www.spiegel.de/fotostrecke/das-ende-von-saakaschwilis-architektur-boom-in-georgien-fotostrecke-103017.html

    Το κτίριο στις φωτογραφίες 1 έως 3 είναι σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Τουρκία. Εκπληκτικό.

  109. Νέο Kid Στο Block said

    108. Η Κνέζεμπεκστράσσε (με τον καταραμένο της απατεώνα τσάνάρτστ που μου έβγαλε δύο δοντάκια τζάμπα και βερεσέ, μόνο και μόνο για να τα πάρει από την Κράνκενκάσσε..:-( ) δεν έχει κανένα αρχιτέκτονα της προκοπής και γενικά οι καλοί «Μάγιερ» είναι υδραυλικοί, φουρναραίοι ..άντε και τερματοφύλακες -άμα παίζουν σε καθεστωτικές ομάδες… ΠΟΤΕ Μηχανικοί ή Αρχιτέκτονες

  110. Νέο Kid Στο Block said

    Kαι να ελεχθεί αμέσως το αν τα λεφτάκια του Σακασβίλι που χρηματοδότησαν αυτό το έκτρωμα είχαν τον κατάλληλο βαθμό «καθαρότητας» και «ηθικής». Στο κάτω-κάτω της γραφής , ημείς οι Τεύτονες έχουμε και μια παράδοση «καθαριότητας» την οποία δεν επιβάλουμε μόνο στους mindenwertig και faul του νότου, αλλά και στους εαυτούς μας! Jaa…!

  111. physicist said

    109. — Ωχ, πληρώνει ο αρχιέκτονας τα σπασμένα του οδοντίατρου. 🙂

    Πάντως είναι ωραία γειτονιά εκεί γύρω από την Πλατεία Σαβινύ, συμφωνείς; Και για να περπατήσεις, και για φαγητό το βραδάκι, βγάζουν και τα τραπεζάκια έξω, όμορφα πράματα.

  112. Νέο Kid Στο Block said

    Δεν μπορώ να σου απαντήσω με ειλικρίνεια! Προσπαθώ να μπω σε Μenschenhasser μόουντ για να πιάσω το κατάληλο υπόβαθρο για το πόκερ που θα παίξω σε 3-4 ώρες, αλλά μού την έσπασες με το 111. και την μποέμικη μπλαζεδιά σου … 🙂
    Oρίστε χάλια! Βάζω και φατσούλες γμτ… Πάω να διαβάσω καμιά «είδηση» μπας και μού ξανάρθει η δοσίλα…

  113. physicist said

    #112. — Μα αφού στην έσπασα τόσο άσχημα, ένας λόγος παραπάνω να πιάσεις για τα καλά Menschenhasserlaune. 🙂

    Άντε, όλα καλά θα πάνε.

  114. voutsi1377 said

    Σε αλλες χωρες αποστηθίζουν τα παιδάκια του Δημοτικού και του παιδικού σταθμού στις εθνικές επετείους ποιήματα για τον αντιστοιχο γελοίο Ντούτσε ή αλλα πολίτικαλι ινκορέκτ ας πούμε;

  115. sarant said

    Πού να ξέρουμε τι γίνεται σε όλες τις χώρες -στην Τουρκία πιθανόν, το ίδιο και στις βαλκανικές. Αλλά και ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας έχει μερικούς εξαιρετικά σκληρούς στίχους (για μιαρό αίμα εχθρών κτλ.) και φαντάζομαι ότι δεν τους λογοκρίνουν. Και ο δικός μας εθνικός ύμνος, ή μάλλον τα μέρη του ίδιου ποιήματος που δεν αποτελούν εθνικό ύμνο, είναι εξαιρετικά ινκορέκτ.

  116. Vouts said

    Απευθυνομαι σε αυτους που ζουν σε άλλες χωρες απο περιέργεια να μαθω, δεν προκειται για ερώτηση παγίδα

  117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    108 – Θα είχε λόξιγκα οταν το σχεδίαζε.

    114 – Στις περισσότερες χώρες με τα ίδια σοβινιστικά παραμύθια μεγαλώνουν τα παιδιά. Χρειάζονται οι βάρβαροι, (για τον έλεγχο των ιθαγενών) είναι μια κάποια λύσις, που έλεγε και ο μέγιστος Καβάφης.

  118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    109 – Κιντ όπως λέει και ένας φίλος μηχανικός, οι αρχιτέκτονες δεν είναι τοσο αδερφές για να γίνουν ζωγράφοι, κι ούτε τοσο άντρες για να γίνουν μηχανικοί.

  119. physicist said

    #117(α). — Α, ούτε και σένα σ’ αρέσει, Λάμπρο; Αρχίζω και νοιώθω φρηκ, εμένα με ενθουσίασε.

    Δεν υπάρχει τίποτε ινκορέκτ στην ιδέα ενός γελοίου Ντούτσε, και ούτε μιλιταρισμός είναι ούτε σοβινισμός να νοιώθεις περήφανος που ο λαός σου έδωσε τότε ένα γερό χαστούκι στους εισβολείς. Άλλωστε, στην αφήγηση με την οποία μεγαλώσαμε, οι Ιταλοί μάλλον στη γελοιοποίηση σύρονται, δεν θυμάμαι να υποδαυλίστηκε ποτέ αντι-ιταλικό μίσος.

  120. Yannis said

    119. Θα συμφωνήσω κι εγώ με το Λάμπρο και το Νεοκίδιο. Πέρα από τη μορφή του, το να σηκώνεις τέτοια θηριώδη κτίρια σε μια παραλία είναι τραγικό.

    Θα συμφωνήσω όμως και μαζί σου, Φυσικέ. Το να ξεχνάμε τα τραγούδια εκείνης της εποχής και να παραγνωρίζουμε τις στρατιωτικές επιτυχίες του εξαμήνου που ακολούθησε την ιταλική εισβολή, στο όνομα μιας πολιτικής ορθότητας είναι historically incorrect.

  121. physicist said

    #120(α). — Τρεις συνομιλητές και μία σύζυγος, όλοι συμφωνούν ότι το κτίριο είναι θηριώδες. Όχι ρε, δεν θα σας περάσει, δεν θα με βγάλετε παλαβό εμένα! 🙂

    Μα τι λέμε τώρα. Το «βάζει ο Ντούστε τη στολή του» είναι θρύλος, κι ένα απ’ τα πιο πετυχημένα σατιρικά τραγούδια που έχω ακούσει.

  122. Emphyrio said

    Ετσι αποχαιρετισε ο Uderzo τον αγαπημενο του φιλο Goscinny. Οπως λεει το αρθρο (http://fr.wikipedia.org/wiki/Ast%C3%A9rix_chez_les_Belges),

    Cet album est le dernier de la série écrit par René Goscinny, mort pendant la réalisation de la BD. Il restait huit pages à Uderzo lorsque le scénariste est mort. Pour lui dire au revoir, Uderzo a dessiné dans la dernière case un petit lapin qui part en pleurant. Ceci est un clin d’œil au fait que Goscinny appelait couramment son épouse « mon lapin ».

  123. Πέπε said

    Γιατί είναι ινκορέκτ να γελοιοποιούμε τον Ντούτσε; Ας δεχτώ ότι ο στίχος «η Ιταλία, η πατρίδα σου η γελοία» είναι όντως κομμάτι πιο τολμηρός. (Τώρα το αν είναι θεμιτό το στρογγύλεμά του σε «η Ιταλία κι όλα σου τα μεγαλεία» είναι ένα θέμα…) Αλλά για τον ίδιο τον Μουσολίνι, μια προσωπικότητα που η Ιστορία (ως ιστοριογραφία και ως αντικειμενικά γεγονότα) καταδίκασε, γιατί θα ‘πρεπε να του φεισθούμε; Σάμπως οι Ιταλοί είναι περήφανοι γι’ αυτόν; Δεν πιστεύω.
    Τα τραγουδάκια αυτά, όπως και οι γελοιογραφίες της εποχής, δε μου φαίνεται, στο σύνολό τους, να στοχεύουν στην Ιταλία ως έθνος, ούτε να την προσβάλλουν. Αντιθέτως, μερικά από αυτά είναι όντως κορυφαία ως σάτιρες.
    Αυτό το ξέρετε; https://www.youtube.com/watch?v=Td_VXut9Ij0
    Ο σημερινός ακροατής ας λάβει υπόψη του ότι για τον τότε ακροατή ήταν πασίγνωστο το πρωτότυπο, η «Βαρβάρα», οπότε η κοινή μελωδία και κάποιοι παρόμοιοι στίχοι κάνουν ακόμη πιο αστείο το αποτέλεσμα. https://www.youtube.com/watch?v=w1puyJoiW2Y

  124. Γς said

    Ah ! Grazzi, non ti voglio vedere Grazzi*
    perché mi son seduto sui carboni ardenti.

  125. Yannis said

    123. Και να θυμήσουμε ότι η «Βαρβάρα» γράφτηκε για την κόρη του Μεταξά. Αρα και οι δυο εκδοχές έχουν στόχο ένα δικτάτορα 🙂

  126. sarant said

    122: Μπράβο, κι εγώ το είχα διαβάσει και ήθελα να βρω το τεύχος!

    121: Εγώ δεν το βρήκα φριχτό, αν αυτό σε παρηγορεί.

  127. #108 Εμένα πάντως μου αρέσει το #11, μου μοιάζει με ούφο προσγειωμένο σε διαστάυρωση του Αμερικανικού νότου!!! Αλλά αυτό στην παραλία είναι έκτρωμα! 😉

  128. physicist said

    #126(β), #127. — Νάστε καλά για την ηθική στήριξη. 😉

  129. Yannis said

    128. Η ηθική στήριξη στο 127 δεν ήταν για το κτίριο στις 1-3. Μην κάνεις ζαβολιές 🙂

  130. physicist said

    #129. — Το ξέρω αλλά εδώ που έφτασα, μαζεύω κι ας ειν’ και ρώγες. 🙂

  131. physicist said

    Α, και προτού μου την πει κανείς, γιατί έχω μπλέξει με στραβόξυλα δωμέσα :-), το 20 είναι κιτσαριό του κερατά. Προφανώς.

  132. Yannis said

    131. Περιττή η διευκρίνηση. Δεν αμφιβάλλουμε για τη διανοητική σου κατάσταση, για το γούστο σου έχουμε αντιρρήσεις 🙂

    Τελικά, βλέποντας την 3 κατά βάθος μου αρέσει (εννοώ το τζαμί και το μιναρέ, στο βάθος) 🙂

  133. physicist said

    #132. — Εσείς μπορεί να μην αμφιβάλλετε αλλά εγώ τώρα τελευταία δεν αισθάνομαι και τόσο καλά. 🙂

    Καληνύχτα, λέμε!

  134. Yannis said

    134. Ενας καλός ύπνος πάντοτε βοηθάει.
    Καληνύχτα!

  135. sarant said

    Άντε, λεκανόστ και από δω!

  136. Yannis said

    136. Σπάικο νότσιε, Νικοκύρη.

  137. Γς said

    135:
    Λακοστ κι από μένα

  138. Γιάννης said

    Αρκετά τεύχη, πλήρη, Αστερίξ εδώ:
    http://www.dialeimmataki.gr/p/asterix.html

    και αυτό το θυμάστε/γνωρίζετε; :

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:M0P-2VgqXOQJ:pmquotes.blogspot.com/2009/05/blog-post.html+%CE%97%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD+%CE%BA%CE%B9+%CE%B5%CE%B3%CF%8E+%CE%AD%CE%BA%CE%B5%CE%AF&cd=23&hl=el&ct=clnk&gl=gr

  139. sarant said

    Α, πολύ ωραία, ευχαριστούμε πολύ!

    Το λινκ προς το «Ήμουν κι εγώ εκεί» δεν το ήξερα, αλλά τα τεύχη της σειράς τα είχα διαβάσει μικρός.

  140. Νέο Kid Στο Block said

    Bύρων ο …λατιφούντιος 😆
    (χάθηκε κι εκείνος ο Ρογήρος…)

    «Την έντονη διαφωνία του με τη κυβερνητική επιλογή για φορολόγηση των αγροτεμαχίων εκφράζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βύρων Πολύδωρας.

    Yποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι αντισυνταγματική και ότι το κίνητρο είναι να αποκοπούν οι Έλληνες από τις ρίζες του και η χώρα να κατοικηθεί από ξένους.

    Ειδικότερα σε άρθρο του τη Δευτέρα με τίτλο «Δημεύουν τα χωράφια μας», ο κ. Πολύδωρας τονίζει ότι «τα χωράφια των Ελλήνων δεν είναι φορολογητέα ύλη, είναι συστατικό ζωής, του Έλληνα και απόδειξη της ιστορικής επιβίωσής του».

    Ο κ. Πολύδωρας, μάλιστα, μιλά για ένα βάρβαρο μέτρο ενώ προβαίνει σε μια ιστορική αναδρομή ανά τους αιώνες θέλοντας να δείξει την άμεση σχέση της ταυτότητας του Έλληνα και της συνέχειας του ελληνισμού με την πατρώα γη.

    «Είναι η ψυχική σύνδεση του Έλληνα με την έννοια του Συνταγματικού δικαίου «εδαφική ακεραιότητα»…Δεν συνδέεται ο Έλληνας πολίτης με την πατρίδα του μέσω του «τραπεζικού του λογαριασμού…Αλλά συνδέεται με την πατρίδα του μέσω του χωραφιού του, στο χωριό του, στον τόπο των προγόνων του» τονίζει.

    Στη συνέχεια του άρθρου ο βουλευτής αναφέρεται στη διαφοροποίηση των Ελλήνων με τους δυτικοευρωπαίους λέγοντας πως «όσοι δουλοπάροικοι στα λατιφούντια, στα μεγάλα φεουδοτιμάρια της Ευρώπης, μας θεωρούν ομοίους τους κάνουν λάθος. Είμαστε ανόμοιοι».

    Εκείνοι (οι δυτικοί ), σύμφωνα με τον κ. Πολύδωρα, «κατέφυγαν στο κτήμα του αφέντη», αντίθετα, συνεχίζει οι Έλληνες κατέφυγαν στο χωράφι για να βρουν καταφύγιο επιβίωσης και ελευθερίας.

    «Αυτά τα χωράφια επιχειρούν τώρα να τα δημεύσουν μέσω της φορολογίας, μολονότι κάτι τέτοιο είναι προδήλως αντισυνταγματικό» τονίζει και επικαλείται το άρθρο 17 του Συντάγματος.

    Σύμφωνα με αυτό, τονίζει ο κ. Πολύδωρας, «η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους και κανένας δεν την στερείται παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια ύστερα από αποζημίωση…. Δεν λέει ύστερα από δήμευση μέσω φορολογίας!»

    Ο συλλογισμός του βουλευτή της Ν.Δ. καταλήγει στο συμπέρασμα πως από τη στιγμή που το κράτος Κράτος ούτε έσοδα δεν θα μπορέσει να εισπράξει από τη φορολογία αυτή, ο στόχος είναι η αποκοπή του Έλληνα από τις ρίζες του και η κατοίκηση της χώρας αυτής από «ξένους» και «αλλόφυλους». «

  141. (χάθηκε κι εκείνος ο Ρογήρος…)

    Δεν χάθηκε, εδώ δίπλα είναι!

    Το ωραίο με το άρθρο του Βύρωνος, Κιντ, είναι που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. Τσέκαρε το λινκ να δεις!

  142. (Θέλω να πω, δεν δημοσιεύτηκε ποτέ σε κάτι, ξερωγώ, έντυπο. Μοιάζει να το έστειλε κατευθείαν στους δημοσιογράφους του ΔΟΛ)

  143. Νέο Kid Στο Block said

    142.Πάνω που ετοιμαζόμουνα να σε ρωτήσω (δηλαδή ,τι ετοιμαζόμουνα; είχα γράψει το μισό ήδη..) «Δηλαδή μόνος του έστειλε ότι έγραψε -και καλά- άρθρο; » 😆
    abyss the soul of Man…που έλεγε και ο Λατιφούντιος Μάξιμος 🙂

  144. sarant said

    Υποθέτω ότι ο ΒΠ γράφει άρθρα που τα στέλνει σε δικαίους και αδίκους. Σαν να είχε μπλογκ δηλαδή.

  145. Συνάδελφος! 🙂

  146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Ερώτηση σε όσους αρέσει αυτο το κτίριο, τι καλό πίνετε και δεν μας δίνετε; και καλά ο φυσικός, με τοσα «φράκταλ» σχήματα που βλέπει απο τη συμπεριφορά των σωματιδίων, το μυαλό του αν δεί ευθεία γραμμή ζαλίζεται, αλλα οι άλλοι;
    (Φατσούλες εκτος φατσοβιβλίου μπαίνουν;)

    119 – 120 – Το τραγούδι είναι καλό και εξυπηρέτησε τις ανάγκες της τότε εποχής, τώρα τι εξυπηρετεί; αν είναι έτσι, να τραγουδάμε και το βάζει ο Ξέρξης την στολή του.
    Πάντα με ενοχλούσε η «στρατιωτική» περηφάνια, αλλα στην συγκεκριμένη περίπτωση με τρελαίνει. Πίσω απο την όντως μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων, κρύβονται ο στημένος β΄π.π, οι τεράστιες απώλειες σε ζωές, όλοι οι τιμητές του φασισμού, που ενώ ηττήθηκαν, έγιναν άρχοντες στην χώρα με την υποστήριξη των αγγλοσαξόνων νικητών του πολέμου, οι διωγμοί, οι εκτελέσεις, και οι εξορίες των αγωνιστών που συλίβδην ονομάζονταν κομουνιστές. Και οι δύο παππούδες μου, σκοτώθηκαν πολεμόντας τους Γερμανούς, σαν «αντάλγμα» η πατρίδα, έκαψε το σπίτι του πατέρα μου με τους μαηδες, και τον έστειλε 12 χρονών στην εξορία, (προφανώς θα ήξερε απ΄έξω το κεφάλαιο του Μάρξ), και φυσικά η διάσκεψη της Γιάλτας, που καθόρισε το μέλον των λαών. Είναι πολλά που θέλω να γράψω για το παρανοϊκό του πράγματος, να αισθανόμαστε περήφανοι επειδή απλοί καθημερινοί άνθρωποι κι απο τις δύο χώρες, χωρίς έχθρα μεταξύ τους μια και δεν γνωρίζονταν, αλληλοσκοτώθηκαν εξυπηρετώντας τρίτους που καρπώθηκαν τα κέρδη, απο την θυσία τους.
    Ο Μπράουν ο Φίσερ κι ο Κράφτ, ξανάσμιξαν πάλι και φτιάξανε τράστ, κι εμείς αισθανόμαστε εθνική περηφάνια, ΤΕΛΕΙΟ;

  147. Μαρία said

    144
    Τέτοιο ντελίριο κι ούτε μια λέξη για τις γράνες. Απογοητεύτηκα.

  148. 144-145 Στο φέισμπουκ για την ακρίβεια:
    https://www.facebook.com/pages/%CE%92%CF%8D%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B1%CF%82/436732803010911

  149. ππαν said

    138: τι ωραίο το ήμουν κι εγώ εκεί!

  150. Yannis said

    146. Νομίζω, ότι τα τραγούδια αυτά εξυπηρετούν σήμερα παρόμοιους σκοπούς με τα κλέφτικα, τα αντάρτικα, τα αντιδικτατορικά…

    Στα υπόλοιπα νομίζω ότι έμπλεξες τον ΑΠΠ με το ΒΠΠ

    Και για να μη ξεφύγω εντελώς από τα πνεύμα του νήματος, μια δήλωση που διένειμε βουλευτής σε ΜΜΕ αρχίζει ως εξής:
    «Η μνήμη είναι ο καλύτερος εχθρός της λήθης.»
    Αραγε ποιος είναι ο χειρότερος εχθρός;

  151. physicist said

    #146. — Η γελοιοποίηση της μεγαλομανίας, του επεκτατισμού και της δημαγωγίας είναι πάντοτε επίκαιρη. Το τραγούδι που κουβεντιάζουμε πέτυχε να πάρει έναν τάχαμου ηγέτη μιας τάχαμου ανερχόμενης δύναμης που είχε την προσδοκία να αναστήσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και να τον μετατρέψει σ’ ένα αστείο ανθρωπάκι, σ’ ένα διάνο που φουσκώνεται και κουνιέται αλλά στην πραγματικότητα είναι κοτοπουλάκι ορνιθοτροφείου. Εδώ, οι στρατιωτικές επιτυχίες των ελληνικών δυνάμεων έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην αποτελεσματικότητα της σάτιρας: αν τα ιταλικά στρατεύματα είχαν προελάσει, το τραγούδι θα είχε καταταγεί στους ευσεβείς πόθους των ηττημένων.

    Δεν ξέρω τι επίδραση είχαν αυτά στους άλλους. Σε μένα, που μεγάλωσα με τη χαρά ν’ ακούω και να ξανακούω τότε στο ραδιόφωνο αυτό το τραγούδι κάθε 28 Οκτωβρίου, και που έσκαγα στα γέλια με τις πολύ πετυχημένες γελοιογραφίες της εποχής και με την απεικόνιση της καρικατούρας του Ντούτσε, έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στο να μην παίρνω κανέναν φασιστοτέτοιον στα σοβαρά. Κάθε ρητορική που έμοιαζε με τέτοια πράματα, μού έφερνε αμέσως στο μυαλό γελοία ανθρωπάκια με φουσκωμένα πηγούνια και προτεταμένο στήθος, που κοκορεύονται σαν κατινίτσες. Άμα τον γελοιοποιήσεις τον φασισμό από μικρός, δεν σε πιάνει με τίποτα όσο κι αν μεγαλώσεις.

  152. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    150 – α – Ακριβώς αυτό εξυπηρετούν, άλλωστε στον πόλεμο δεν πάνε οι εξουσιαστές, τα κορόιδα πάνε, ή όσοι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, κι όταν τελειώσει, ξανάρχονται απο την ασφάλειά τους οι εξουσιαστές να κυβερνήσουν. Όπως και μετα την δικτατορία που ήρθαν οι αντιστασιακοί απο τα Παρίσια και τα Λονδίνα, χρόνια το ίδιο παραμύθι.

    β – Τι εννοείς, να υποθέσω οτι δεν ήταν στημένος; καλύτερα στημένος κι απ΄την παράγκα του Ολυμπιακού.

    γ – Αφού έγινε βουλευτής, κάτι έπρεπε να πεί για να δικαιολογήσει τον μισθό του, το θέμα είναι, αυτοί που ψηφίζουν, τι και με ποιά κριτήρια ψηφίζουν.

  153. Voulagx said

    #152 Λαμπρο, εννοεις οτι ο Β’ ΠΠ ηταν στημενος; απο ποιους και για ποιο λογο;

  154. Yannis said

    152. α. Καταλαβαίνω καλά ότι υποστηρίζεις ότι είναι ανώφελος ο πόλεμος ενάντια στο φασισμό, ενάντια στη δικτατορία, ενάντια στην καταπίεση;
    β. Ηταν τόσο στημένος ώστε να φέρει τα πάνω κάτω σε πολλά μέρη του κόσμου και για πολλά χρόνια μετά τη λήξη του.
    γ. Εδώ συμφωνούμε.

  155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    151 – Φυσικέ δεν είμαι εναντίον του τραγουδιού, είμαι εναντίον της κατάχρήσης του σήμερα, (όλοι οι τότε αντιμαχόμενοι, είμαστε στην ίδια μεριά) όπως ήμουν και είμαι εναντίον των παρελάσεων, και ειδικά των μαθητικών, με το γελοιοδέστατο έπαθλο την σημαία, λες και οι κακοί μαθητές δεν αξίζουν να την κρατούν. Στο κάτω κάτω, ας γιορτάζαμε την πιο συγκλονιστική (κατα την γνώμη μου) πράξη αντίστασης του έθνους, την μαζική απεργία εν μέσω κατοχής, χωρίς όπλα χωρίς τίποτα. Τωρα αν πιστεύεις οτι με αυτό το τραγούδι καταπολεμάται ο φασισμός, να σου υπενθυμίσω οτι το άκουγαν και όσοι ψήφησαν, και πολλοί περισσότεροι συμπαθούντες την Χ.Α. Ο Φασισμός δεν είναι αυτα τα ανδρείκελα τύπου Μουσολίνι, Χίτλερ, και των σημερινών Λεπέν και χρυσαυγιτών, και φυσικά δεν αντιμετοπίζεται με αστειάκια, ρίξε μια ματιά στην ενδοοικογενειακή βία που μαστίζει τις «σύγχρονες» κοινωνίες, και θα καταλάβεις οτι δεν είναι αστείο. Ο Κασιδιάρης και ειδικά ο Γερμενής (που έχω άποψη) έχουν φάει πολύ ξύλο και έχουν υποστεί πολύ μεγάλη καταπίεση απο την οικογένειά τους.
    Ο φασισμός έχει βαθύτερα αίτια, καλό είναι να τα βρούμε και να τα εξαλείψουμε.

    153 – Απο τους ίδιους που στήνουν τον τρίτο οσονούπω, όταν πάψει η Κίνα να αγοράζει αμερικανικό χρέος (τα τελευταία χρόνια αγοράζει μανιωδώς χρυσό, όπως Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία που σήκωσε μπαϊράκι στις ΗΠΑ, τυχαίο;) και το κουρελόχαρτο που λέγεται δολάριο, αμφισβητηθεί ως παγκόσμιο νόμισμα συναλαγής για τις πρώτες ύλες, θα έχουμε πανηγύρι με στρακαστρούκες. Λές η χρεωκοπημένη, αλλα στρατιωτικά μακράν ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη να μη αντιδράσει;

    154 – α. ΟΧΙ (μέρα πούναι) δεν κατάλαβες καλά, υποστηρίζω οτι οι πόλεμοι είναι οικονομικοί, και εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εξουσίας του κεφαλαίου, (που οι εκπρόσωποί του δεν έχουν πολεμήσει ποτέ, αλλα μετά καταθέτουν στεφάνια για τους ήρωες που πολέμησαν) και δεν έχουμε κανένα λόγο να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας οι απο κάτω.

    β. Λογική συνέπεια του σχεδιασμού της Γιάλτας. Αποφασίζουν πάντα πριν απο μάς για μάς.

  156. physicist said

    #155(α). — Για ποια κατάχρηση μιλάς; Πότε χρησιμοποιήθηκε το τραγούδι αυτό για να διασπείρει μίσος προς τον ιταλικό λαό; Άλλωστε το αντικείμενο της χλεύης στο τραγούδι είναι ο Ντούτσε· ακόμα και οι Στρατηγοί του σαν φουκαράδες εμφανίζονται.

    Δεν ξέρω αν καταπολεμάται ο φασισμός με αυτό το τραγούδι αλλά είμαι βέβαιος ότι η γελοιοποίησή του και η διακωμώδηση ορισμένων από τους ηγετικούς χαρακτήρες του είναι σπουδαίο όπλο άμυνας απέναντί του. Πώς μπορεί ποτέ να γίνει ελκυστικό κάτι που σου φαίνεται γελοίο; Όσο για τα αίτιά του, μην το περιορίζεις στο ξύλο που έφαγε ο άλλος μικρός. Παραείναι Ψυχολογία 101 για να είναι αλήθεια.

  157. Emphyrio said

    Ανθρακας 14, ταξιδια στον χρονο, ιστορια (προχειρα θυμαμαι τους Αζτεκους, την Κωνσταντινουπολη με την Κινστερνα, την Κρητη με τα ταυροκαθαψια)… Τελικα οι ριζες του «Ημουν κι’εγω εκει» μου εδωσαν καρπους κι’εμενα.

  158. sarant said

    Εμένα οι Αζτέκοι μού είχαν κάνει εντύπωση!

  159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    156 – Kατάχρηση (λάθος διατύπωση) εννοώ, το να ακούγεται σήμερα που έχει χάσει τελείως το νόημά του. Πλέον με τους Ιταλούς είμαστε στην ίδια περίπου μοίρα, και στην ίδια ένωση, οι Γερμανοί έχουν καταλάβει την χώρα, χωρίς να ρίξουν ούτε μία τουφεκιά, κι εμείς ταρατατζούμ ταρατατζούμ, παρελάσεις και εθνική περηφάνια, για το 40. Τέλος πάντων, απ΄οτι φαίνεται, έτσι θα προχωρήσει εμπρός η Ελλάδα.

    Για την γελοιοποίηση των ηγετίσκων του φασισμού, σου απάντησα, τουλάχιστον 2,000,000 είναι οι συμπαθούντες της Χ.Α κι ας έκαναν παρέλαση απο μικρά παιδιά όλα αυτά τα χρόνια. Δεν το περιορίζω στο ξύλο για το αίτιο του φασισμού, κυρίως η σεξουαλική καταπίεση ευθύνεται, αλλα ας το αφήσουμε γιατι θα πάει πολύ μακριά η κουβέντα.

  160. Νέο Kid Στο Block said

    Aπό …διάφορες πηγές:
    «Όταν o καλλιτέχνης Robert Wechsler βρέθηκε με ένα μεγάλο αριθμό κερμάτων, δεν τα χρησιμοποίησε για να αποπληρώσει κάποιους λογαριασμούς ή για διάφορες αγορές, όπως θα έκαναν οι περισσότεροι.
    Αντί για αυτό, είδε μια πολύ καλή ευκαιρία για να δημιουργήσει τέχνη. Χρησιμοποιώντας τρίμηνα, δεκάρες και πένες, ο Wechsler ανέπτυξε πρόσφατα αυτή τη σειρά πολύπλοκων γεωμετρικών μορφών, την οποία ονόμασε «Χρήματα»…»

    «Τρίμηνα» ;; 🙂 Όταν το quarter από χρήμα γίνεται χρόνος! 😆 Ή το χρήμα είναι χρόνος; Ή μόνο η απόσταση είναι χρόνος;
    Ή ΟΛΑ είναι χρόνος;
    Άτιμη γεωμετρική ερμηνεία της σχετικότητας!
    Άτιμο χωροχρονικό συνεχές!
    Άτιμε Αλβέρτε!
    Άτιμε Μινκόφσκυ!
    Άτιμο γκουγκλ! (νά κι οι εβραίοι!…) 😆

  161. Νέο Kid Στο Block said

    Πάντως, δεν είναι κακή ιδέα να σε πληρώνουν σε χρόνο… Απορώ πώς δεν το σκέφτηκαν ακόμη οι αγελαδοτρόφοι Ντάισελμπλούμ και σία. Πάρτε δύο «τρίμηνα», και κανονίστε να περάσετε δυο-τρία χρόνια καθότι έχουμε και ένα πρωτογενές να μεγαλώσουμε και μια ανάπφτυξη να αναφτύξουμε να ούμε!

  162. sarant said

    160: Χα-χα, εξαιρετικό!

  163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    160 – Tις κάλτσες σου έγραψες ρε άνθρωπα.!!!

    Υ.Γ – Είσαι στα χάϊ σου τελευταία, ή μου φαίνεται; Πάντα τέτοια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: