Από το πλεόνασμα στην κόλαση
Posted by sarant στο 4 Νοεμβρίου, 2013
Το σημερινό άρθρο δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στην εφημερίδα Αυγή, στην τακτική μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Φυσικά είχε γραφτεί πριν από τη διπλή δολοφονία στο Ν. Ηράκλειο. Σήμερα και τις επόμενες μέρες τούτης της εβδομάδας, η παρουσία του Νικοκύρη στο ιστολόγιο προβλέπεται να είναι συμβολική, τουλάχιστον κατά τις συνήθεις ώρες γραφείου, καθώς θα είμαι μακριά από μηχανήματα για πολλές ώρες κάθε μέρα., Τούτο σημαίνει επίσης ότι α) τα περισσότερα άρθρα έχουν ήδη γραφτεί και ανεβεί, άρα θα είναι ανεπίκαιρα, και β) δεν θα μπορώ να αποδεσμεύω όσα σχόλια έχουν πιαστεί στη σπαμοπαγίδα. O πίνακας που συνοδεύει το άρθρο είναι «Ο Δάντης και ο Βιργίλιος στην Κόλαση» του William Bouguereau, δανεικός από το ιστολόγιο των Ενθεμάτων.
Όλους τους προηγούμενους μήνες, τότε που ζούσαμε στον αστερισμό του σαξές στόρι, τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση μιλούσαν συνεχώς για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα απολαύσουμε μετά τις γερμανικές εκλογές και περιέγραφαν πόσο θα είναι και πού και πώς θα διοχετευτεί, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κάπως σαν τον ασθενή που βρίσκεται σε αυστηρή δίαιτα και φαντάζεται με κάθε λεπτομέρεια το πρώτο πλούσιο γεύμα μετά τη λήξη της. Βέβαια, ακόμα και όσοι πλάσαραν το πλεόνασμα, σε σπάνιες στιγμές ειλικρίνειας παραδέχονταν ότι σε μεγάλο βαθμό είναι πλασματικό, αφού το δημόσιο είχε ένα σωρό απλήρωτες υποχρεώσεις, αλλά στην ευφορία της στιγμής αυτή τη λεπτομέρεια την προσπερνούσαν συνήθως αγέρωχα. Ύστερα, καθώς έφτανε ο Σεπτέμβριος, άρχισε ολοένα και περισσότερο να γίνεται λόγος για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο ανεπαισθήτως πήρε να διογκώνεται και να μαυρίζει, μέχρι που εκτόπισε από το προσκήνιο το πλεόνασμα, το οποίο στην πορεία ολοένα και συρρικνωνόταν – από το λουκούλλειο γεύμα είχαν απομείνει μόνο δυο φρυγανιές διαίτης. Και ξαφνικά, σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε την αλήθεια: οι επόμενοι μήνες, όχι μόνο δεν θα είναι μήνες ευωχίας και απόλαυσης του «πλεονάσματος», αλλά «ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση». Αν μετά θα πάμε στον Παράδεισο (και με ποια έννοια), δεν το διευκρίνισε.
Η κόλαση είναι λέξη αρχαιοελληνική· βέβαια, στην αρχαία θρησκεία Κόλαση δεν υπήρχε, μόνο ο Άδης, χωρίς μάλιστα να έχει τη σημασία του τόπου τιμωρίας των αμαρτωλών. Η λέξη κόλασις είχε άλλη σημασία και μάλιστα έχει την απώτερη προέλευσή της στην… κηπουρική, αφού το ρήμα κολάζω, από το οποίο προέρχεται, είχε την αρχική σημασία «κλαδεύω»· το κολάζω με τη σειρά του ανάγεται στο αρχαίο επίθετο «κόλος», που το χρησιμοποιούσαν για ζώα με κομμένα κέρατα ή για κάτι ακρωτηριασμένο, κολοβό ή κοντό. Η ραψωδία Θ της Ιλιάδας, όπου ο Όμηρος συντομεύει τη διήγηση για να μην περιγράψει αναλυτικά τα παθήματα των Αχαιών, ονομαζόταν «κόλος μάχη».
Λοιπόν, αρχικά κόλασις είναι το κλάδεμα («αι κολάσεις των αμυγδαλών» στον Θεόφραστο) και κολάζω σήμαινε κλαδεύω, αλλά πολύ γρήγορα πήρε επίσης τη σημασία «συγκρατώ κάτι (αρνητικό), περιορίζω τις συνέπειες» («τας επιθυμίας … κολάζειν» στον Πλάτωνα) και επεκτάθηκε στην επιβολή τιμωρίας για σωφρονισμό («τους κολάσεως δεομένους αλλ’ ου μαθήσεως», πάλι στον Πλάτωνα).
Η σημασία της τιμωρίας ενισχύεται με τον ερχομό του Χριστιανισμού, οπότε η λέξη κόλασις παίρνει την ειδική σημασία της μετά θάνατο τιμωρίας των ψυχών των αμαρτωλών. Στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο Ιησούς, μιλώντας με παραβολές για τη μέλλουσα κρίση, είπε για τους αμαρτωλούς ότι «απελεύσονται ούτοι εις κόλασιν αιώνιον» (δηλ. σε αιώνια τιμωρία) και από αυτό το χωρίο στους επόμενους αιώνες ονομάστηκε κόλασις όχι μόνο η μετά θάνατον τιμωρία αλλά και ο τόπος όπου συντελείται αυτή, και σιγά-σιγά η λαϊκή φαντασία και αργότερα η τέχνη εικονογράφησαν τα ποικίλα βασανιστήρια της Κολάσεως, συχνά με εντυπωσιακή δύναμη· καθώς περνούν οι αιώνες, η λέξη κόλαση φτάνει να σημαίνει τη μεγάλη ταλαιπωρία και τα βάσανα που περνάει κάποιος και στην επίγεια ζωή, ήδη σε κείμενα της κρητικής λογοτεχνίας («τες κόλασες που έπαθε γι’ αγάπη» στον Θησέα).
Με τη σημασία αυτή λέμε και σήμερα ότι, π.χ. η ζωή στην Αθήνα έχει γίνει κόλαση, εννοώντας την ταλαιπωρία της μεγαλούπολης, ενώ τους τόπους εγκλεισμού και βασανιστηρίων, τη Μακρόνησο ας πούμε ή κάποιες σκληρές φυλακές, τους λέμε συχνά «κολαστήριο». Στο κλισέ της «πύρινης κόλασης» καταφεύγει ο αμήχανος δημοσιογράφος για να περιγράψει μια πυρκαγιά, αλλά και «της γης τους κολασμένους», όπως το απέδωσε στα ελληνικά ο Γιάννης Πικρός, θέλησε να συνεγείρει η Διεθνής των Εργαζομένων. Στα τελευταία χρόνια, η λέξη «κόλαση» χρησιμοποιείται κυρίως από νέους και με θετική σημασία, για την ξέφρενη διασκέδαση ας πούμε, ή για απολαύσεις καυτές αλλά και επικίνδυνες.
Ωστόσο, πολύ φοβάμαι πως δεν είναι μ’ αυτή την τελευταία σημασία που υποσχέθηκε ο κ. Στουρνάρας ότι «θα είναι κόλαση ως τον Ιούνιο». Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι με τον όρο αυτό ο κ. υπουργός χαρακτήριζε ειδικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά δεν θέλει και πολλή φιλοσοφία για να καταλάβουμε ότι η πρόβλεψη ισχύει γενικότερα, καθώς οι κατηγορηματικές εξαγγελίες ότι «δεν γίνεται ούτε συζήτηση για νέα μέτρα» έδωσαν τη θέση τους σε διευκρινίσεις ότι «δεν θα παρθούν οριζόντια μέτρα» (με ποιο μοιρογνωμόνιο θα τα μετρήσουν τάχα;), ενώ όλο και συχνότερα εκφράζονται φόβοι ότι το πολυδιαφημισμένο πρωτογενές πλεόνασμα θα αποδειχτεί στο τέλος του χρόνου στουρναρογενές, αφού το δημόσιο χρωστάει δισεκατομμύρια αριστερά και δεξιά. Κόλαση θα είναι ως τον Ιούνιο, καλά μας το υποσχέθηκαν, αλλά και μετά τον Ιούνιο κόλαση θα είναι, εκτός αν αντιδράσουν οι κολασμένοι…
oxtapus said
Reblogged this on Oxtapus *beta.
spiral architect said
You Maniacs! You blew it up! Ah, damn you! God damn you all to hell!
(ο Τσάρλτον Χέστον πρωταγωνιστής στον Πλανήτη των Πιθήκων σαν Τζορτζ Τέιλορ)
Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
kamateros said
Καλημέρα!
Ας θέσω κι εγώ δυο τρία λιθαράκια επί του δρόμου προς την Κόλαση..
http://ametroepeia.pblogs.gr/2011/01/bend-it-like-scioppa.html
Πάντως ευελπιστώ ότι η σχολιοσυζήτηση δεν θα καταλήξει σε κοινοτοπίες, π.χ σε σύγκριση Βορρά-Νότου, ήτοι σε αντιπαράθεση δήθεν εργατικών και φιλοτίμων Λουθηρανών, σε αντιδιαστολή με τους ενοχικούς αλλά παρά ταύτα τεμπελχανάδες Ορθοδόξους & Ρωμαιοκαθολικούς..
Αυτή η σύγκριση, απλά δεν έχει νόημα, όσο δημοφιλής και αν είναι ακόμα και σε ακαδημαϊκούς κύκλους [μαζί με εξίσου άκυρες συγκρίσεις όπως π.χ: i. Ρώμη vs Ελλάς (που καταλήγουν να συγκρίνουν τη Μεσόγειο του 1ου αι μ.Χ, με την ..Αθήνα του 5ου αι π.Χ..!), αλλά και ii. η κλασική πια πατάτα του Φράνσις Φουκουγιάμα: Δύση vs Αντολή]..
kamateros said
kamateros said
kamateros said
Књаз Неретве said
Η φράση «μη με κολάζεις» πού κολλάει; σχετίζεται με την κόλαση;
Σκέφτομαι από τον καθημερινό λόγο:
Κολασμός: τιμωρία/καταδίκη
Κολάζομαι: Μπαίνω σε πειρασμό-Κολάζω: βάζω σε πειρασμό
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Δεν κατάλαβα: τι σημαίνει «εκτός αν αντιδράσουν οι κολασμένοι»; Τι θα μπορούσαν να κάνουν, δηλαδή;
Είναι κρίμα ένα τόσο ενδιαφέρον φιλολογικά άρθρο, να στεφανώνεται από ένα τόσο φτηνό πολιτικό κλισέ (για να χρησιμοποιήσω λέξη που, προηγουμένως, δίκαια χαρακτήρισε «αμήχανου δημοσιογράφου» περιγραφή…)
spiral architect said
Τι θα μπορούσαν να κάνουν, δηλαδή;
Για αρχή τουλάχιστον, να πουν ένα όχι στους εγχώριους τε και εισαγόμενους νταβατζήδες. Πρωτίστως είναι θέμα αξιοπρέπειας, εκτός κι αν έχουν να χάσουν πολλά. 😉
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Για «να πουν ένα όχι», φίλε αρχιτέκτονα (9), και να πιάσει τόπο, υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγματικές διαδικασίες. Ή δεν ζούμε σε μια οργανωμένη χώρα, για να ακολουθηθούν αυτές οι διαδικασίες;
Ηλεφούφουτος said
8, 10 Τελικά η ένστασή σου πού είναι;
Στο ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα ή στο ότι αν υπάρξει αντίδραση θίγονται οι διαδικασίες της οργανωμένης χώρας;
ANGELIKI said
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ….
ΔΕΙΤΕ «ΤΗ ΖΩΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ» ΤΟΥ ΡΟΜΑΝ ΓΚΑΡΙ, ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ: ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ.
ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΛΑΙΚΕΣ-ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΟ! ΤΗΛ: 2105234382
ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ!
Gpoint said
Τουλάχιστον στην Κόλαση υπάρχουν οίκοι ανοχής
ξέχασα ποιός το είπε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΣΦΠ μήπως ;
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
@11, η μόνη ένστασή μου βρίσκεται στο «κλείσιμο» του άρθρου.
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Μου άρεσε πολύ και το «Καμπαρέ», στο Μέγαρο, Αγγελική (12): περισσότερη μουσική και λιγότερη θεολογία.
LandS said
@Γιώργος Λυκοτραφίτης #10
Οι οποίες Συνταγματικές Διαδικασίες έχουν ξεχειλωθεί με τις αλλεπάλληλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με νομοθετήματα του ενός άρθρου και διακοσίων πενήντα σελίδων (ώστε να εκφυλίζεται η κατ’ άρθρον συζήτηση και ψηφοφορία) , και με χίλια δυο άλλα τερτίπια.
Αγγελος said
Τον Ιούνιο θα γίνουν δημοτικές και ευρωβουλευτικές εκλογές. Ο λαός μπορεί, αν θέλει, να μαυρίσει θεαματικά τα κυβερνητικά κόμματα, σε σημείο που να κάνει πολιτικά πολύ δύσκολη (καίτοι συνταγματικά δυνατή) την παραμονή τους στην εξουσία. Φοβούμαι (προσωπική μου γνώμη) ότι οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο ολέθριες αν συμβεί αυτό — αλλά πάντως είναι κάτι που μπορούν χωρίς επανάσταση ή συνταγματική εκτροπή να κάνουν οι «κολασμένοι»!
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
@16,
έχεις δίκιο. Αναγνωρίζω την παθολογία, είμαι, όμως, αναγκασμένος να σεβαστώ την ουσία. Την αφετηρία, δηλαδή. Την δικαιολογητική βάση.
Μιχαλούμπας said
α) Αυτό το «ακόλαστος» δεν είναι πολύ παραπλανητικό;
β) Νικοκύρη, αυτό το κολ- στον κόλουρο κώνο και την κόλουρη πυραμίδα που μαθαίναμε στο σχολείο, απ’ το αρχαίο κολάζω έρχεται;
Νέο Kid Στο Block said
Η Κόλαση ,αγαπητοί, είναι πιο δροσερή απ’τον Παράδεισο! ΑΠΟΔΕΙΞΗ:
H θερμοκρασία του Παραδείσου μπορεί κάλιστα να υπολογιστεί με ακρίβεια. Στη Βίβλο: Ισαϊα 30:26 διαβάζουμε: Επιπλέον το φως του φεγγαριού να είναι σαν το φως του Ήλιου και το φως του Ήλιου να είναι επταπλάσιο απ’το φως εφτά ημερών». Άρα, ο Παράδεισος δέχεται από το φεγγάρι την ίδια ακτινοβολία που δέχεται η Γη από τον Ήλιο και επιπροσθέτως 7Χ7=49 φορές περισσότερη απ’αυτή . Σούμα= 50 φορές περισσότερη. Το φως που δεχόμαστε απο τη Σελήνη είναι το δεκάκιςχιλιοστό του φωτός που δεχόμαστε από τον Ήλιο, οπότε μπορούμε να το θεωρήσουμε αμελητέο. Μ’αυτά τα στοιχεία μπορούμε να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία του Παραδείσου: Η ακτινοβολία που δέχεται ο Παρ. θα τον θερμάνει μεχρι του σημείου που η θερμότητα που χάνεται ισούται με τη θερμότητα που προσλαμβάνεται. Δηλαδή, ο Παράδεισος χάνει 50 φορές τη θερμότητα που χάνει η Γη λόγω ακτινοβολίας. Με χρήση του νόμου Στέφαν-Μπόλτσμαν (Stefan-Boltzmann fourth-power law for radiation)
: (H/E)^4 =50
όπου E η απολ. θερμ. της Γης — 300K. Έχουμε H = 798K absolute (525°C).
(Σημ. το υπόλοιπο στα εγγλέζικα για να μορφωθούνε και οι μη ελληνόφωνοι…και να προλάβω και το κουδούνι..)
The exact temperature of Hell cannot be computed but it must be less than 444.6°C, the temperature at which brimstone or sulfur changes from a liquid to a gas. Revelations 21:8: But the fearful and unbelieving … shall have their part in the lake which burneth with fire and brimstone. A lake of molten brimstone means that its temperature must be below the boiling point, which is 444.6°C. (Above that point it would be a vapor, not a lake.)
We have then, temperature of Heaven, 525°C. Temperature of Hell, less than 445°C. Therefore, Heaven is hotter than Hell.
Αγγελος said
Ώστε «κολάζω» σήμαινε αρχικά κλαδεύω!
Τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω γιατί οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, που απορρίπτουν την ιδέα της αιώνιας τιμωρίας, μεταφράζουν το τρομερό χωρίο «απελεύσονται ούτοι εις κόλασιν αιώνιον» ως «shall go away into eternal cutting off». Κάπου στηρίζονται κι αυτοί! Τώρα, τι κάνουν με την παραβολή του πλουσίου και του Λαζάρου δεν ξέρω, αλλά εδώ που τα λέμε δεν είναι ασυμβίβαστη με την παραδοχή μιας φρικτής μεν αλλά πρόσκαιρης τιμωρίας. Νομίζω πως κάτι τέτοιο πρέσβευε κι ο Ωριγένης.
spiral architect said
@20: Η Κόλαση είναι πιο δροσερή απ’τον Παράδεισο
Κάπου το’ χω ξαναδιαβάσει αυτό. 🙄 😀
sarant said
Βρήκα πέντε λεφτά καιρό και ένα γουήφι αφρούρητο και σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!
8-10 και επόμενα: θα απαντούσα κάτι μεταξύ Άγγελου και LandS.
19β: Από το κόλος = κολοβός, ακρωτηριασμένος, ομόρριζο με το κολάζω κτλ. Κόλουρος, που έχει κομμένη ουρά.
π2 said
To ότι Κόλαση δεν υπήρχε στην αρχαία θρησκεία δεν είναι απολύτως ακριβές. Στις λεγόμενες ορφικοβακχικές πεποιθήσεις, που γνωρίζουμε πλέον ότι είναι πολύ λιγότερο μειοψηφικές, εξωτικές ή, ξέρω γω, προγραμματικά αλλόκοτες από τον κορμό της αρχαίας θρησκείας, υπάρχει ολόκληρη γεωγραφία του κάτω κόσμου, με σαφή διαχωρισμό των χώρων στους οποίους καταλήγουν οι ενάρετοι μύστες και των κολαστηρίων στα οποία καταλήγουν οι αδαείς.
spyroszer said
Ποιος είναι ο Γιάννης Πικρός; έχει σχέση με τον Πέτρο;
sarant said
24: Δεκτή η ένσταση. Και θα είχε ενδιαφέρον αν έχεις πρωτογενή κείμενα.
25: Ο Γιάννης Πικρός (ψευδώνυμο: Παπαϊωάννου λεγόταν) είχε δραστηριοποιηθεί στο σοσιαλιστικό κίνημα περί το 1910-1915 -δεν ξέρω μετά τι έκανε. Καμιά σχέση με τον Πέτρο Πικρό, πέρα από το ότι διάλεξαν το ίδιο ψευδώνυμο (εκείνος λεγόταν Γεναρόπουλος), μάλλον επηρεασμένοι από τον Γκόρκι.
Δες ένα παλιό άρθρο εδώ:
https://sarantakos.wordpress.com/2010/10/01/pontiaka/
(και σχόλιο 22 έχει λινκ)
Δύτης των νιπτήρων said
Π2, περίμενα ότι θα έγραφες πολύ περισσότερα, για τη γέννηση της κόλασης στο χριστιανισμό κλπ –υπάρχει ένα σχετικό άρθρο του Κυρτάτα, αλλά μάλλον πνίγεσαι όπως εγώ 🙂 Και άλλο θέμα, μετά, η γέννηση του καθαρτήριου στη μεσαιωνική Δύση.
Όσο για το αν υπάρχει κόλαση, υπάρχουν και άλλες επιστημονικές απαντήσεις.
Προσγολίτης said
Την καλησπέρα μου, με 3 Προσγολίτειους στίχους:
ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ
Πολύ καλά στην Κόλαση!
Ανοίγεις το παράθυρο
και βλέπεις τον Παράδεισο.
Να είστε καλά!
physicist said
[…] Η σημασία της τιμωρίας ενισχύεται με τον ερχομό του Χριστιανισμού, οπότε η λέξη κόλασις παίρνει την ειδική σημασία της μετά θάνατο τιμωρίας των ψυχών των αμαρτωλών. Στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο Ιησούς, μιλώντας με παραβολές για τη μέλλουσα κρίση, είπε για τους αμαρτωλούς ότι «απελεύσονται ούτοι εις κόλασιν αιώνιον» (δηλ. σε αιώνια τιμωρία) […]
Ακόμα κι αν έλειπαν όλα τα υπόλοιπα, αυτό και μόνο θα αρκούσε για να κάνει τον Χριστιανισμό ανατριχιαστική θρησκεία — και την Αποκάλυψη του Ιωάννη ένα από τα πιο φρικτά βιβλία που γράφτηκαν ποτέ. Διασκεδαστική είναι η κωλοτούμπα των μοντέρνων, πεφωτισμένων Χριστιανών, ειδικά στη Δύση: «Εμείς δεν πιστεύουμε πλέον στην Κόλαση, όλα αυτά απλώς μεταφορές σε κάποιο υπερβατικό/μεταφυσικό/μυστηριακό επίπεδο». Περιμένω με αγωνία ν’ αποφασίσει καμια Οικουμενική Σύνοδος τι παίζει με τις ψυχές των φουκαράδων που πέθαναν προτού αλλάξει γνώμη το ποίμνιον. Ισχύει και αναδρομικά η αλληγορική έννοια ή τζίφος;
Όπως έγραψε ο Stephen Weinberg, religious conservatives are wrong but religious liberals are not even wrong.
π2 said
26α: Οι βασικές χωροταξικές ενδείξεις των ορφικών ελασμάτων για τον οίκο του Άδη, είναι η κρήνη της Λήθης, που βρίσκεται συνήθως δεξιά, και κατά κανόνα κάτω από ένα λευκό κυπαρίσσι, και η λίμνη της Μνημοσύνης που βρίσκεται αριστερά ή ευθεία μετά την κρήνη της Λήθης. Οι μύστες πρέπει να αποφύγουν την πρώτη, καθώς όποιοι πιουν νερό από εκεί τους τρώει το μαύρο σκοτάδι, καταψύχεται η ψυχή τους κλπ., και να κατευθυνθούν σβέλτα προς τη δεύτερη, λέγοντας τα κατάλληλα λόγια στους φύλακες που θα τους αφήσουν να πιουν νερό από εκεί, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε χώρους όπου θα συναναστρέφονται άλλους μύστες (βλ. π.χ. εδώ). Οι φιλολογικές πηγές δίνουν κι άλλες λεπτομέρειες, θα το δω το βραδάκι, αν βρω χρόνο.
π2 said
27: Τον χριστιανισμό, ακόμη και τον πρώιμο, δεν τον κατέχω καλά και διστάζω να μιλήσω γι’ αυτόν.
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Στην οδό Μέρλιν, δίπλα ακριβώς από το Hondos Center Kolonaki, υπάρχει εντοιχισμένος χάλκινος ανδριάντας νέου, με την επιγραφή «ΕΔΩ ΗΤΑΝΕ ΤΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΚΕΣΤΑΠΟ. 1941-1944».
Οι κυρίες, κυρίως, αλλά και ορισμένοι κύριοι, οπωσδήποτε θα αποτίουν φόρο τιμής, κάθε φορά που θα επισκέπτονται το παρακείμενο κατάστημα.
Εθνικόφρων said
Αξιότιμοι σύντροφοι,
Εις τον ολίγον χώρον που του διέθεσεν η συριζέϊκη «Αυγή», ο οικοδεσπότης μας κ. Σαραντάκος δεν ηδυνήθη να εξηγήση πώς οι βρωμεροί Πρώτοι Χριστιανοί εφηύραν την τρομακτικήν έννοιαν της Κολάσεως, διά να τρομάξουν τους Έλληνας και απαξάπασαν την Λευκήν Φυλήν, ώστε να προσκυνήσωμε τον Γιαχβέ – Ιησούν Χριστόν. Σπεύδω, λοιπόν, να κάμω εγώ ωρισμένας νύξεις…
Οι Εβραίοι μέχρι την εποχήν του Χριστού δεν εγνώριζον καμμίαν Κόλασιν. Εις το πρωτότυπον εβραϊκόν κείμενον της Παλαιάς Διαθήκης (Τορά), η εβραϊκή λέξις «σιεόλ» (που οι Εβδομήκοντα μετέφρασαν με την ελληνικήν λέξιν «Άδης») αναφέρεται εις τον κοινόν τάφον του Ανθρωπίνου Γένους και ουχί εις κάποιαν Κόλασιν βασάνων και οδυρμών. Επί παραδείγματι, ότε ο Ιώβ υπέφερεν από οδυνηράν ασθένειαν, προσηυχήθη εις τον Γιαχβέ: «Είθε να με έκρυπτες εις τον Άδην» [εβραϊκό κείμενο, Σιεόλ]». (Ιώβ 14:13: «ει γάρ όφελον αν άδη με εφύλαξας, έκρυψά δε με έως αν παύσηται σου η οργή κλπ – κλπ». Τουτέστιν, ο Ιώβ ήθελε να αναπαυτεί εις τον τάφον και ουχί εις τόπον βασάνων…
Η λέξις «κόλασις» εισέρχεται διά πρώτην φοράν εις την Αγίαν Γραφήν εις το Β΄Μακκαβαίων 4,38, όπου ο Γιαχβέ τιμωρεί τον Έλληνα Ανδρόνικον, διότι εφόνευσε τον Εβραίον Ονίαν: «τού Κυρίου την αξία αυτώ κόλασιν αποδόντος». Ακολούθως, η λέξις «κόλασις» απαντάται άλλας δύο φοράς εις το Γ¨ Μακκαβαίων, 4 φοράς εις τον Ιεζεκιήλ, 4 φοράς εις την Σοφίαν Σολομώντος κλπ., πάντοτε όμως υπό την έννοιαν της στιγμιαίας τιμωρίας και ουχί της αιωνίας Κολάσεως…
Την έννοιαν της Κολάσεως όπως την ηννόησαν οι Χριστιανοί τους τελευταίους 20 αιώνας την πρωτοεισήγαγεν ο αποσυνάγωγος Εβραίος Ραββίνος Ιησούς Χριστός εις την περίφημον Επί του Όρους Ομιλίαν, ήτις αρχίζει από το 5ον Κεφάλαιον του Ματθαίου. Εκεί, ο Χριστός χρησιμοποιεί 5-6 φοράς την εβραϊκήν λέξιν «γέενναν» αλλάζων το νόημά της: Από τόπον όπου εκαίοντο τα σκουπίδια, ο Χριστός την κάμνει τόπον αιωνίων βασάνων των αμαρτωλών… Τέλος, εις το Ματθαίου 25,46, ο Χριστός αποφασίζει διά πρώτην φοράν να χρησιμοποιήση αυτολεξεί την λέξιν «κόλασις» διά να τρομάξη τους αποβλακωμένους Ρωμηούς: «και απελεύσονται ούτοι εις κόλασιν αιώνιον, οι δε δίκαιοι εις ζωήν αιώνιον». Από αυτήν την φράσιν του Χριστού εις τον Ματθαίον εκκινά όλη αυτή η χριστιανική τρομοκρατία περί αιωνίου Κολάσεως.
Διά σήμερον σας προσφέρω το ανεκτιμήτου αξίας σύγγραμμα του μακαριστού Κυριάκου Σιμοπούλου «Βασανιστήρια και Εξουσία» (εκδ. «Στάχυ») διά να πληροφορηθήτε τι φοβερά βασανιστήρια είχον ανακαλύψει οι Βυζαντινοί Χριστιανοί (Ρωμηοί) διά να εξολοθρεύσουν τους Έλληνας. Άλλωστε, και η περίφημος «Ιερά Εξέτασις» εφεύρεσις των Βυζαντινών είναι (του Ιουστινιανού) διά την εξολόθρευσιν των Ελλήνων. Από τους Βυζαντινούς την έλαβον οι Ρωμαιοκαθολικοί και την εχρησιμοποίησαν πρωτίστως διά να εξολοθρεύσους τους Εβραίους και μετά τους Αιρετικούς
Επίσης, το ενδιαφέρον «Αλφαβητάρι του Διαβόλου» του Άμπροουζ Μπήρς
το «Δουλειά δεν είχε ο Διάβολος» του Αρκά
Περαίνων, επιτρέψατέ μοι να προσφέρω έν χρησιμώτατον Λεξικόν Στρατιωτικής Ορολογίας Ελληνο-Αγγλικόν + Αγγλοελληνικόν
Και εις άλλα με υγείαν
ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb, Λεξικόν Liddell-Scott κλπ.)
ΥΓ: Θα απουσιάσω μέχρι την προσεχή Πέμπτην εις το στερούμενον Διαδικτύου ερημητήριόν μου και θα απαλλαγήτε από εμέ διά τας προσεχείς 60 ώρας
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Βιαστικοί, όπως είμαστε, δεν προσέξαμε -ή παραβλέψαμε- την μετάφραση της ψευδομετάφρασης, που παραθέτει ο Δύτης, στο 27: η Rayuela (το «Κουτσό») του Κορτάσαρ, όσο κι αν θέλουμε να τη σνομπάρουμε, να την ξεχάσουμε ή να την αγνοήσουμε, στέκεται εκεί, και μας κοροϊδεύει εσαεί. Εν προκειμένω, έχουμε την απόλυτη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κόλαση. Μόνο παράδεισος. Κι αυτό, βέβαια, δεν είναι λίγο.
Μαρία said
Οι παραστάσεις των κολαζομένων αμαρτωλών στις βυζαντινές εκκλησίες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον εκτός των άλλων, γιατί αναπαριστούν το ανθρώπινο σώμα γυμνό, όταν πρόκειται για πόρνους και πόρνες.
Οι πιο ωραίες που έχω δει είναι στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στον Κισσό του Πηλίου, ζωγραφισμένες απ’ το Χιοναδίτη λαϊκό ζωγράφο Κωνσταντή Παγώνη.
Σχετικό άρθρο για τις κολαζόμενες γυναίκες στις εκκλησίες της Κρήτης. (Επειδή στις επιγραφές η ανορθογραφία πάει σύννεφο, παραβλακιστής είναι ο παραυλακιστής)
Click to access 21-11.pdf
Γς said
Δύτης των νιπτήρων said
Μαρία, ένα σχετικό βιβλίο που αγόρασα προσφατα και τυχαία: Στ. Τσιόδουλος, Τιμωρία, η σκοτεινή όψη της σεξουαλικότητας. Ερωτικές σκηνές και οι σιωπηλές αφηγήσεις τους στις παραστάσεις της Κόλασης, 13ος-19ος αιώνας.
Φαντάζομαι θα μας πει περισσότερα ο Γρηγόρης ο Κοτορτσινός όταν εμφανιστεί.
Μαρία said
37
Το ξέρω το βιβλίο και σκοπεύω να τ’ αγοράσω κι εγώ.
Θυμήθηκα τώρα οτι στη δίκη του Τραμ για το Σώμα του Πετρόπουλου ο Μουτσόπουλος, μάρτυρας υπεράσπισης, αναφέρθηκε στα γυμνά της δευτέρας παρουσίας.
Μαρία said
37
Η παράσταση της πόρνης και του ζεύγους που κοιμάται 🙂 το πρωί της Κυριακής αντί να πάει στην εκκλησία, που βλέπουμε στο εξώφυλλο του βιβλίου, είναι κλασικές, τα είδα και στον Κισσό.
Ηλεφούφουτος said
Χα χα, θυμήθηκα πέρσι το καλοκαίρι στην Ικαρία, κάτι επισκέπτες στη μονή της οσίας Θεοκτίστης είχαν αγανακτήσει που μέσα στο χώρο του ναού είχε γυμνά (νομίζω σε μοναστηριακούς ναούς η εικονογράφηση σκηνών από την κόλαση συνηθίζεται πιο πολύ προς νουθεσία των μοναχών). Η γυναίκα που φύλαγε το μοναστήρι τούς θύμισε την Παναγιά τη γαλακτοτροφούσα και τους ρώτησε αν τους σκανδαλίζει κι αυτή.
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
Ωραία συζήτηση πιάσατε!
π2 said
Αν είναι να πιάσουμε τα σκανδαλιστικά (καθότι απρόσμενα) γυμνά, να ρίξουμε και κάνα ισλαμικό, να σκανδαλίσουμε και τον Δύτη.
Theban said
@20
Έχουμε καμιά πληροφορία για την πίεση στην κόλαση; ( στο σημείο βρασμού αναφέρομαι )
🙂
Μαρία said
http://www.youtube.com/watch?v=uh6CuMXXWIAΜετά το 32:43 οι αμαρτωλοί του Κισσού. Ξενάγηση απ’ τον παπά.
43
Πάτερ, γιατί δεν κλαίνε; Γιατί ακόμη δε ζεστάθηκε το νερό, παιδί μου. (στο 34:14)
40
Τις γαλακτοτροφούσες με ρεαλιστική απεικόνιση, άρα όχι τις βυζαντινές, τις έλεγαν οι παλιοί φραγκοπαναγιές.
Δύτης των νιπτήρων said
42 Τα ισλαμικά; Κανονικά οι Μουσουλμάνοι δεν σκανδαλίζονται από τέτοια –μόνο από την ίδια την απεικόνιση του σώματος.
Νέο Kid Στο Block said
Τheban (43), πολύ καλή ερώτηση, και εύλογος ο σκεπτικισμός ,μιας και υπάρχει κι εκείνος ο νόμος του Μπόϋλ (θαυμαστοί αυτό οι εγγλέζοι για το πώς διαλέγουν τα ονόματα να ταιριάζουν με το trade! Φαντάζεσαι αντί για μπόιλερ να λέγαμε ας πούμε νιούτονερ ;..) Βασικά ,όμως δεν τίθεται θέμα πιέσεως! Eξηγώ ευθύς γιατί:
Oπωσδήποτε , ο Neight (κι όχι Τεν και …Τεν-Τεν που λέει ο Δύτης στο λινκ 🙂 ) Βρυξελιώτης όντας(μια παράδοση που κρατάει ως τις μέρες μας,κι ας έχουν μπλεχτεί σήμερα και κάτι αχάππαροι αγελαδοτρόφοι..), ήταν καλός στα λογιστικά και ο αριθμός των κολασμένων ήταν όντως :29.422.641.251.519.917.000 H επιφάνεια όμως της κοιλάδος του Gehinnom (Ιωσαφάτ που τη λέει ο Δύτης) είναι μόνο 7.000.000 τετραγωνικά μέτρα (και ΟΧΙ 60.000.000). Αυτό επειδή :»The valley of Jehoshaphat is the Gehenna of the Jews (Jehennam in the Koran)–the place of eternal torment. The word is derived from Gehinnom = the valley of Hinnom where sacrifices were offered to Moloch (2 Corinthians 33 6) (= Adremmelech–the God of Sepharvaim). In later times, all manner of refuse was dumped there and fires were constantly maintained to consume it. The sulfurous stench and the fire was the original of the Christian concept of Hell !! 😆 (δεν μπορώ να αποκαλύψω την πηγή αυτού του κειμένου , καθότι δεν θέλω μπλεξίματα με τη Μοσάντ…,μπορώ να πώ μόνο πως εγκυρότατες τοπογραφικές πηγές μου στο Ισραήλ με διαβεβαιώνουν ότι η κοιλάδα είναι 7.000.000 μ2.
Αν λοιπόν ,αγαπητέ Θήμπαν, εφαρμόσουμε τους αριθμούς στην Καταστατική εξίσωση των Αερίων μπορούμε να υπολογίσουμε την πίεση στην κοιλάδα του Gehinnom. Και μιας και οπωσδήποτε όλο και κάποιες έξτρα ψυχές θα έχουν καταδικαστεί από το 1877…για να μην πολυλογώ ,όντως σήμερα η Κόλαση πρέπει να είναι θερμότερη από τον Παράδεισο. ΟΜΩΣ!
Τα φαινόμενα απατούν τους φυσικούς! Κι αυτό συμβαίνει γιατί δεν λαμβάνουν υπόψι τους το απλό γεγονός ότι ολοι οι εργολάβοι (ένα μικρό ποσοστό των οποίων είναι και μηχανικοί…just to make things worse…) είναι παρεπιδημούντες τω Εωσφόρω. Kαι τι θέλουν οι εργολάβοι; Κονόμι! Και κονόμι σημαίνει real estate, σημαίνει development, σημαίνει πανωσήκωμα,επέκταση! Ναι, επέκταση! Πρόσεξε δηλαδή τι συμβαίνει ακριβώς:
Το θέμα είναι να εξετάσουμε αν η Κόλαση είναι «εξώθερμη» ή «ενδόθερμη»
Για όποιον δεν δέχεται την ανάλυση του Neight ,ας σκεφτεί το εξής. :Οι ψυχές ναι έχουν μάζα! Αυτό δεν έχει αποδειχτεί ακόμη επιστημονικά (μόνο σε κάποια ταινία..) αλλά το ξέρω έγκυρα από τα φιλαράκια στην Κόλαση. Kαι επειδή για τις θρησκείες όποιος δεν ασπάζεται εκάστη ,πάει στην Κόλαση, είναι μαθηματικώς προφανές (μιας και ο καθένας ασπάζεται το πολύ μία θρησκεία) ότι ο αριθμός (άρα και τα γραμμομόρια!) των κολασμένων ψυχών αυξάνονται εκθετικά, αφού όλες οι ψυχές πάνε στην Κόλαση. Ο Νόμος του Boyle λέει ότι για να παραμένει σταθερή η πιεση και η θερμοκρασία , το κλάσμα της μάζας των ψυχών και του όγκου πρέπει να παραμένει σταθερό.
Ετσι λοιπόν ,και όπου νάναι τελειώνω…, αν η Κόλαση επεκτεινόταν με αργότερο ρυθμό απο τον ρυθμό εισαγωγή ψυχών , τότε η θερμοκρασία και η πίεση στην Κόλαση θα αυξανόταν εώς ότου all Hell would break loose! 🙂
AYTO όμως ΔΕΝ συμβαίνει, γιατί απλούστατα, όπως προανέφερα, οι εργολάβοι της Κολάσεως δουλεύουν οβερτάιμ και η Κόλαση επεκτείνεται με ρυθμούς γρηγορότερους από την άυξηση του εξωτερικού χρέους της Ελλάδος (εντάξει, λέμε και καμιά …υπερβολή!) με αποτέλεσμα η Κόλαση να γίνεται όλο και δροσερότερη !
Η φήμη που κυκλοφορεί ότι ο καλός Θεούλης θέλησε κινηθεί νομικά εναντίον του Βελζεβούλη αλλά δεν έβρισκε δικηγόρους, ελέγχεται ως urban legend και μάλιστα κακόβουλος! 😆
Πιστεύω , να σε κάλυψα πλήρως!
Μαρία said
45
Πολύ προχώ ο Πέρσης. Να τιμωρηθεί πάραυτα επι πλαγγονοκοιτία.
Ηλεφούφουτος said
Έχω την εντύπωση ότι φραγκοπαναγιά θα έλεγαν μία σαν αυτή
http://www.religiousnet.gr/gr/p/10448/
αλλά όχι σαν αυτήν
http://www.pemptousia.gr/2012/01/%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B7/panagia-galaktrotrofousa-17/
κι ας δείχνει βυζί. Σαν τη δεύτερη μπορεί να εμφανίζονται, αν δεν απατώμαι, μόνο μεταβυζαντινά, η τεχνοτροπία τους όμως είναι βυζαντινή· καθόλου ρεαλιστική.
Emphyrio said
Συγχωρεστε τα αμαρτηματα μου – ενας απλος αποφοιτος της αγγλικης φιλολογιας ειμαι. Στην Φυσικη ημουν παντοτε σκραπας. Ξερω ομως αυτο:
Is Hell exothermic?
I received this email and I thought is was very funny and interesting. Just in case a question like this appears on the chem final (I’m sure it won’t though), you’ll have an idea on how to respond.
Subject: Is Hell exothermic?
The following is supposedly an actual question given on a University of Washington chemistry mid-term. The answer by one student was so «profound» that the professor shared it with colleagues, via the Internet, which is, of course, why we now have the pleasure of enjoying it as well.
Bonus Question: Is Hell exothermic (gives off heat) or endothermic (absorbs heat)?
Most of the students wrote proofs of their beliefs using Boyle’s Law (gas cools when it expands and heats when it is compressed) or some variant. One student, however, wrote the following:
First, we need to know how the mass of Hell is changing in time. So we need to know the rate at which souls are moving into Hell and the rate at which they are leaving. I think that we can safely assume that once a soul gets to Hell, it will not leave. Therefore, no souls are leaving.
As for how many souls are entering Hell, let’s look at the different Religions that exist in the world today. Most of these religions state that if you are not a member of their religion, you will go to Hell. Since there is more than one of these religions and since people do not belong to more than one religion, we can project that all souls go to Hell.
With birth and death rates as they are, we can expect the number of souls in Hell to increase exponentially. Now, we look at the rate of change of the volume in Hell because Boyle’s Law states that in order for the temperature and pressure in Hell to stay the same, the volume of Hell has to expand proportionately as souls are added.
This gives two possibilities:
1. If Hell is expanding at a slower rate than the rate at which souls enter Hell, then the temperature and pressure in Hell will increase until all Hell breaks loose.
2. If Hell is expanding at a rate faster than the increase of souls in Hell, then the temperature and pressure will drop until Hell freezes over.
So which is it?
If we accept the postulate given to me by Teresa during my freshman year that, «it will be a cold day in Hell before I sleep with you,» and take into account the fact that I slept with her last night, then number 2 must be true, and thus I am sure that Hell is exothermic and has already frozen over. The corollary of this theory is that since Hell has frozen over, it follows that it is not accepting any more souls and is therefore, extinct… leaving only Heaven thereby proving the existence of a divine being which explains why, last night, Teresa kept shouting «Oh my God.»
THIS STUDENT RECEIVED THE ONLY «A»
Το βρηκα εδω http://blog.lib.umn.edu/koem0006/home/012239.html, αλλα σιγουρα θα υπαρχει και αλλου…
Stazybο Hοrn said
Απογοητευτικό να ανακυκλώνονται μπούρδες 15 κι 25 χρόνια· απογοητευτικό, γιατί σκέφτεσαι την ηλικία τη δικιά σου και του ίντερνετ…
Nestanaios said
Μία κακή λέξη και να μην έχει δασέα στοιχεία είναι πραγματική κόλαση για τον ετυμολογούντα και ἄν γίνει μεγάλη χρήση μία λέξεως με κακή σημασία, απόντος κάποιου δασέος στοιχείου, η λέξη θα έλθει κάποια στιγμή να σημαίνει κάτι καλό.
Οι παλαιοί όμως το εξηγούν• ⟨⟨ κολαφίζω κατά συγκοπήν κολάζω⟩⟩.
Εδώ έχουμε το δασύ στοιχείο φ και τα πράγματα εξηγούνται. Το σωστό είναι «Κόλαφη» .
Μιχάλης Νικολάου said
Και η υπαρξιστική κόλαση του Σαρτρ: «L’enfer, c’est les autres.»
Emphyrio said
Και ενας απλος αποφοιτος αγγλικης φιλολογιας μπορει να καταλαβει κατα ποσον ειναι επιστημονικο το 49, ή απλως εχει πλακα – for the hell of it…
Νέο Kid Στο Block said
53. Δείξε κατανόηση στη ντόπια διανόηση! (ανακυκλωμένο σύνθημα από το Ίντερνετ…)
Δύτης των νιπτήρων said
54 Μα πού πας και τα βρίσκεις;
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#37
Ο Τσιόδουλος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Τα έχει μαζέψει σχεδόν όλα. Στις επιμέρους ερμηνείες μπορέι κα΄ποιος να διορθώσει ή να προσθέσει κάτι, αλλά γενικά το βιβλίο είναι καλό.
2) ? true:false; if (!v)alert(‘Select an image’); return v» target=»_blank» onLoad=»javascript: this.return.value=this.location.href» method=»post»
TAKIS said
Ήθελα αν επιτρέπεται, να επισημάνω ότι μάλλον υπάρχει κάποιο λάθος στη φράση:
«… με τον ερχομό του Χριστιανισμού, οπότε η λέξη κόλασις παίρνει την ειδική σημασία της μετά θάνατο τιμωρίας των ψυχών των αμαρτωλών.»
Ο Πλούταρχος έγραψε κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., σίγουρα δεν ήταν… χριστιανός, όμως κανονικότατα αναφέρει κολασμό των ανθρώπων στο «Περί των υπό του θείου βραδέως τιμωρουμένων», και ότι η ποιότητα της ζωής των ψυχών στον Άδη είναι άνάλογη με το ήθος του άτομου στην επίγεια ζωή του. Οι δίκαιοι απολαμβάνουν, ενώ οι άδικοι τιμωρούνται μέχρι να απαλαχτούν από τα πάθη τους.
Ο Πλούταρχος μνημονεύει την Κόλαση ως τιμωρία των άδικων ψυχών οι οποίες διαρκώς τιμωρούνται (κολάζονται) μέχρι να καθαριστούν από τα πάθη (μέχρι το «πέρας» της «κολάσεως». Βλ. «Περί των υπό του θείου βραδέως τιμωρουμένων», 565a).
Μάλιστα, η παράδοση των ψυχών στις τιμωρίες τους γίνεται από δαίμωνα («ων δε μείζον εστιν έργον η περί την κακίαν ιατρεία, τούτους Δίκη μετά την τελευτήν ο δαίμων παραδίδωσι», 564f )
Αντίστοιχα, υπάρχουν και ψυχές «ευωχούμεναι» (565f).
Μια αντίστοιχη παρεξήγηση διατύπωσε και κάποιος συντάκτης στον ιστότοπο εδώ: http://www.24grammata.com/?p=11710
που νόμιζε ότι η δαιμονολογία που προσδιορίζει τον δαίμονα ως «κακό» είναι χριστιανική «εφεύρεση».
Αυτό βεβαίως δεν ισχύει, καθώς δαιμονολογία περί κακών δαιμόνων ανέπτυξε πρώτος ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος του 4ου αιώνα π.Χ., ο Ξενοκράτης ο Χαλκηδόνιος (βλ. εδώ: http://www.oodegr.com/neopaganismos/sykofanties/daimones_1.htm).
sarant said
Δίκιο έχετε για τον Πλούταρχο.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Και μια απεικόνιση κολασμένων εδώ http://filecloud.io/apjmnvb9 (την έχει κι ο Τσιόδουλος). Στο #56 δεν έχω ιδέα τι είναι αυτά που βγήκαν στο τέλος,
sarant said
Κάποιος διάβολος θα έβαλε την ουρά του 🙂
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Κάπου είχαμε μια συζήτηση, αλλά δεν θυμάμαι σε ποιο νήμα, για χριστιανική ζωγραφική και κάποιος έφερε το βιβλίο σαν παράδειγμα του πόσο χάλια είναι. Κάτι είχα γράψει τότε, αλλά δεν θυμάμαι κάτι για να το ψάξω.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#60
🙂
Δύτης των νιπτήρων said
61 Βρήκα δύο τέτοιες συζητήσεις (η μία, και η άλλη) αλλά πουθενά αναφορά στους κολασμένους.
Stazybο Hοrn said
#53 Κάποιοι έχουμε κουραστεί να ανακυκλώνονται οι ίδιες κρυάδες από την εποχή των BBS…
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#63
Η δεύτερη είναι η συζήτηση που θυμόμουν εδώ, αλλά μάλλον για τους κολασμένους είχα συζητήσει αλλού (ξενοπερπατούσα παλιά…) και τα’χω κάνει σούπα. Ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι τι να σου κάνει;
Μαρία said
Σεφέρης, Λεπτομέρειες στην Κύπρο.
Έπειτα, κρατώντας στην πλατιά παλάμη τη στρογγυλή κοιλιά, έβαλε τον παραυλακιστή, τον παραζυγιαστή, τον παραμυλωνά, και τον κατάλαλο· έβαλε την αποστρέφουσα τα νήπια και την αποκαλόγρια· και στην άκρη, σχεδόν απόκρυφο, τ’ ακοίμητο σκουλήκι.
http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?text_id=1513&hi=168671&cnd_id=1
Δύτης των νιπτήρων said
Αναφέρει και ο Τσιόδουλος στο βιβλίο του μια επιστολή του Σεφ. (μάλιστα, ακριβώς προς τον Α. Διαμαντή –ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του ποιήματος) όπου μιλά για την παράσταση του παραυλακιστή στην Κύπρο («Τον δύστυχο για τόσο μικρό πράγμα να παθαίνει τέτοια»)
philalethe00 said
Μου αρέσει πάρα πολύ το κοινωνικό κομμάτι, πλην όμως έχω σοβαρές ενστάσεις για το θεολογικό. 🙂
Γεγονός είναι πάντως ότι η έννοια του τιμωρού Θεού καλλιεργήθηκε μεταπολεμικώς πάρα πολύ από «σωματεία τινά».
Τους χαιρετισμούς μου… 🙂
Μιχάλης Ρουμελιώτης said
Πολύ καλό άρθρο. Μού άρεσε. Στά περί καταγωγής τής ιδέας τής κολάσεως, ως μέρος τής μετά θάνατον κρίσεως δικαίων και αδίκων, να συμπληρώσω τόν Γοργία τού Πλάτωνος και τόν μύθο με τόν οποίο καταλήγει εκεί ο (πλατωνικός) Σωκράτης, προκειμένου να δικαιολογήσει μέχρι τέλους τό ότι καλύτερα να αδικείσαι παρά να αδικείς.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
#59
Στην παράσταση που έβαλα έχει κατά σειρά τους εξής:
οἱ κοιμόμ(εν)οι τ(άς) εορτ(άς), ὁ φονεύς, ὁ μιχός
ὁ παραβλακίζ(ων), ἡ μιχαλ(ής), ὁ παραζυΓιαστ(ής)
ὁ προδότ(ης), ὁ κλέπτ(ης), Ἡ μαΓίστρα
ὁ ἀΓκαλεστ(ής), ὁ μιλον(άς), ὁ ἐπίορκος
Και ένα άρθρο για τις απεικονίσεις στην Κύπρο http://filecloud.io/2j8ign31
Αυτό είναι ένα για το φόβο και το βάζω όλο http://filecloud.io/sc07qbz3
Για πιο χάρντκορ καταστάσεις υπάρχει πάντα το βιβλίο του Προβατάκη, Ο διάβολος εις την βυζαντινήν τέχνην. Δυστυχώς δεν το έχω σε πδφ.
Μαρία said
70
Προβατάκης! 40 χρόνια πίσω με πήγες. Ποιος απ’ τους δυο;
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Θωμάς λέει. Υπάρχει κι άλλος;
Μαρία said
Ο αδερφός του και νομίζω οτι ήταν δίδυμοι.
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
😮 Πάντα νόμιζα ότι είναι ένας Θωμάς ο ένας Θεοχάρης ο άλλος, ίδιο και το πατρώνυμο… Απίστευτο!
Γρηγόρης Κοτορτσινός said
Εννοούσα αυτό 😯 😀
Yannis said
Διαπιστώνω ένα πλεόνασμα κόλασης σήμερα ή κάνω λάθος; 🙂
Αν η κόλαση είναι το κλάδεμα, τότε δε θα μπορούσε να χρησιμοποιείται με την έννοια της αποκοπής (από το θείο;) στα ευαγγέλια ή στους αρχαίους χριστιανούς; Κάτι σαν αφορισμός χωρίς επιστροφή;
Μαρία said
74
Κι εγώ τους μπέρδευα τους αδερφούς Προβατάκη αλλά στην πραγματική ζωή. Έψελναν (έψελνε;) και σε μια απ’ τις εκκλησιές της γειτονιάς μου.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
Tην κολασμένη σου ψυχή
ας έπαιρνε ο χάρος
που τέτοια αγάπη εσκότωσε
γιατί δεν είχε θάρρος
Την κολασμένη σου ψυχή
ΕΦΗ ΕΦΗ said
74. Κι εγώ τον άκουσα να ψέλνει αλλά στην… Κρήτη! Ιδέα δεν έχω αν είναι δύο συνεπώνυμοι, αδέλφια,δίδυμοι(;). Όταν κατέβω θα ρωτήσω με ..τρόπο, διότι για μοσκοκούζουλο τον έχουνε κει κάτω (οι γνωστικοί τουλάχιστον) :). Κύριε ελέησο, τί σου προκύπτει!
Μαρία said
79
Αυτό το μοσκο- απ’ το μόσχο (και κανέλα) ή απ’ το μοσχάρι;
Αλάστωρ said
Το άρθρο δεν είναι απόλυτα ακριβές. Από την εποχή του Ομήρου ο Άδης ήταν τόπος τιμωρίας για τους αμαρτωλούς και τιμής για τους ενάρετους. Διάσημοι αμαρτωλοί: Σίσυφος, Τάνταλος, Ίξινος, Δαναΐδες κ.α. Αντίθετα οι δίκαιοι εν ζωή Μίνωας, Ραδάμανθυς και Αιακός τιμήθηκαν με το να γίνουν και στην άλλη ζωή δικαστές. Από τα μυθολογικά λοιπόν παραδείγματα συμπεραίνουμε ότι οι Έλληνες πίστευαν ότι τα πεπραγμένα του βίου είχαν κάποιο κόστος, αν όχι σε αυτόν, τουλάχιστον στον άλλο κόσμο.
Αρκεσινεύς said
Αισχύλου Ευμενίδες 274-75
μέγας γὰρ Ἅιδης ἐστὶν εὔθυνος βροτῶν
ἔνερθε χθονός, δελτογράφῳ δὲ πάντ᾽ ἐπωπᾷ φρενί.
Ο χάρος κρατά το τεφτέρι του, έστω και νοερά, και σημειώνει δικαίους και αδίκους. Το δικαστήριο στον άδη με Ραδάμανθυ κλπ. αποδεικνύει τον χωρισμό σε πρόβατα και ερίφια και την (ανάλογη) τιμωρία.
ΕΦΗ ΕΦΗ said
80. όπως μοσχανάθρεφτος και μοσχαναθρεμμένος 🙂 (η απορία να παραμένει!)
Παρακούζουλος, μια άλλη κοντινή έκφραση (μάλλον όταν δεν είναι με τη «βούλα»)
sarant said
81-82: Έχετε δίκιο σε όσα λέτε, αλλά και το άρθρο έχει δίκιο ότι ο Άδης δεν είχε τη σημασία του τόπου τιμωρίας των αμαρτωλών και μόνο, όπως η Κόλαση.
philalethe00 said
@Sarant
Νομίζω ότι γενικότερα η έννοια της «επιβράβευσης» και της «τιμωρίας» είναι ασαφείς για την μεταθανάτια ζωή(αν και ο Πλάτωνας μιλάει για αντίδοσιν» και υπάρχουν τα «Ηλύσια Πεδία» κ.λπ.), και σε ό,τι αφορά τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και σε ό,τι αφορά την Παλαιά Διαθήκη.
Σημασία έχει πάντως να μην εκλάβουμε τον «χριστιανισμό» που διαβάζουμε στον άρθρο ως… «μονομπλόκ».
Στην Ορθοδοξία, ισχύει περί Κόλασης(αφήνοντας από έξω τα περί «αποκαταστάσεως των πάντων», που είναι ένα ενδεχόμενο-«θεολογούμενο» δηλ.), αυτό που «σε ανύποπτο χρόνο» είχε πει ο …Alice Cooper(γυιος Πάστορα άλλωστε) για την αγαπημένη του:
«Hell is living without you».
Aν όπου you=Θεός, έχουμε ένα τέλειο, Ορθοδοξότατο θεολογικό ορισμό της Κόλασης. 😀
[Αυτά με την ιδέα πως προσφέρω μια μικρή υπηρεσία εις τον συντάκτην, που ασφαλώς θέλει να είναι ακριβής κατά το δυνατόν… ]
michm said
Φίλοι και φίλες μια και η συζήτηση περί κολάσεως δείτε την κατά Rowan Atkinson υποδοχή
και θυμηθείτε η Βίβλος γράφει ”damnation without relief”
απολαύστε το
Από το πλεόνασμα στην κόλαση | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση said
[…] Πηγές : Ενθέματα , Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία […]
kamateros said
http://www.lifo.gr/team/erotica/43271
Όποιος ενδιαφέρεται, στον άνωθι σύνδεσμο μπορεί να δει αναπαραστάσεις με ζωντανά μοντέλα, αναγεννησιακών αποδόσεων βιβλικών θεμάτων και αλληγοριών, ως δημιουργίες της Γερμανίδας καλλιτέχνιδος Claudia Rogge. Οι σειρές της, «Lost in Paradise» και «Ever After», εικονοποιούν με προκλητική διάθεση επικά έργα, όπως η κόλαση του Δάντη και ο χαμένος παράδεισος και η κόλαση του Ιωάννου Μίλτον.
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το πώς θα ανεχτεί αυτήν την έκθεση η ..Τουρκιά, στη GaleriArtist της Σταμπόλεως, αν βέβαια είναι αλήθεια τα περί ενστάσεως στην προβολή του βιντέου της Λετίσια Κάστα, στο Αλατζά Ιμαρέτι.. http://tvxs.gr/news/sinema/%C2%ABkopike%C2%BB-binteo-tis-mpienale-meta-apo-parembasi-tis-toyrkias
kamateros said
@ Γιώργο Λυκοτραφίτη, και όσους άλλους κοιμούνται τον ύπνο του [αυτο]δικαίου νοικοκύρη..
Αλήθεια τώρα πώς γίνεται να παριστάνεις τον «σοσιαλιστή (..ΠαΣοΚ γαρ)» και να μην βλέπεις την γκάβα σου, σε ότι αφορά την κατάρρευση της Κοινωνίας, την εξαχρείωση του Λαού;
Και αντίστοιχα, πώς γίνεται να παριστάνεις τον «πατριώτη (..ΝουΔούλα & ΛάΟΣ)», αλλά να μην (ARN) αντιλαμβάνεσαι τον εθνικό ξεπεσμό, την απώλεια κυριαρχίας, την εκποίηση, την συρρίκνωση του Έθνους;
Λ said
Εκτός από το κολάζω υπάρχει και το κολλάζουμαι
Λέμε πχ Αυτή κολάζεται να πάε στο παναϋριν (θέλει πολύ, προσπαθεί πολύ; δεν είμαι σίγουρη)
sarant said
90 A, ευχαριστώ!