Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από 50 χρόνια: η ήττα της ΕΡΕ στις εκλογές μέσα από το πενάκι του Μποστ

Posted by sarant στο 8 Νοεμβρίου, 2013


Το ιστολόγιο παρουσιάζει αρκετά συχνά σκίτσα του Μποστ που δεν έχουν ξαναδημοσιευτεί στη μπλογκόσφαιρα, και καθώς η πρώτη δημιουργική περίοδος του Μποστ ως σκιτσογράφου σε περιοδικά και εφημερίδες (1959-1966) συνέβη πριν από μισόν αιώνα, σκέφτηκα να δημοσιεύω εδώ, πότε-πότε, κάποια σκίτσα του δημοσιευμένα, κάθε φορά, πριν από 50 χρόνια ακριβώς (συν πλην κάτι μέρες, βέβαια). Θα  μπορούσα να το σκεφτώ νωρίτερα, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Πριν από 50 χρόνια λοιπόν, τον Νοέμβριο του 1963, είχε συμβεί ένας πολιτικός σεισμός στην Ελλάδα, η ήττα της ΕΡΕ στις εκλογές, ύστερα από οχτώ χρόνια πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ακόμα περισσότερα με διακυβέρνηση της χώρας από τη δεξιά παράταξη. Την πρώτη Κυριακή μετά τις εκλογές, λοιπόν, ο Μποστ δημοσίευσε στην Αυγή, με την οποία συνεργαζόταν τότε, το εξής σκίτσο:

mpost-metalo2

Όπως είπα, η γελοιογραφία δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 10 Νοεμβρίου 1963, την πρώτη Κυριακή μετά τις εκλογές (3.11.1963) που σήμαναν την ήττα της ΕΡΕ -κατά σύμπτωση και φέτος η 3 Νοεμβρίου έπεσε Κυριακή.

Ο Μποστ σχεδιάζει τον Καραμανλή με κάσκα μεταλλωρύχου να αρνείται να δεχτεί την αμερικανική βοήθεια για να βγει από τη στοά, που έχει βάθος 39,1, δηλαδή όσο το ποσοστό που είχε πάρει η ΕΡΕ στις εκλογές!

Σύμφωνα με μια αγαπημένη του μέθοδο, ο Μποστ συνδυάζει το κυρίως θέμα του σκίτσου του, την ήττα της ΕΡΕ δηλαδή, με ένα άσχετο γεγονός της επικαιρότητας: στο ορυχείο σιδήρου του Λέγκεντε (Lengede), στην Κάτω Σαξωνία της τότε Δυτικής Γερμανίας, είχε πλημμυρίσει στις 24 Οκτωβρίου η στοά Ματίλντε παγιδεύοντας 129 μεταλλωρύχους. Οι περισσότεροι μπόρεσαν να βγουν γρήγορα, όμως 21 εργάτες κατέφυγαν σε ένα εγκαταλειμμένο τμήμα της στοάς όπου εντοπίστηκαν αρκετές μέρες αργότερα, χάρη στην επιμονή των συντρόφων τους. Η πολυήμερη επιχείρηση διάσωσής τους ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη· τελικά στις 7 Νοεμβρίου, 14 ολόκληρες μέρες μετά το ατύχημα, ανασύρθηκαν ζωντανοί οι έντεκα από αυτούς. Το γεγονός έκανε μεγάλο θόρυβο και γυρίστηκε αρκετές φορές σχετική ταινία ή ντοκιμαντέρ. Δυο φορές ο τίτλος ήταν Das Wunder von Lengede δηλαδή «το θαύμα του Λέγκεντε».

Ο Μποστ παρουσιάζει τον «ανένδοτο» Καραμανλή να προτιμά να μη σωθούν οι εγκλωβισμένοι ψηφοφόροι του αν πρόκειται να πάνε στο Κέντρο (στην Κεντρώα κλινική, όπως λέει) και να παραπονιέται ότι οι εκλογές έγιναν χωρίς στρατιωτική συνοδεία (σπόντα για τις εκλογές βίας και νοθείας του 1961). Βέβαια, τον όρο «ανένδοτος» τον είχε εισάξει στην ελληνική πολιτική ορολογία ο νικητής των εκλογών του 1963, ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κήρυξε ανένδοτο αγώνα ύστερα από τις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961.

Τέλος, μια και έχει μαυριστεί στις εκλογές, δηλώνει προτιμά να τον κατασπαράξει σκύλος από την Αλαμπάμα (ή έστω, «από τας Αλαμπάμας»)· εδώ έχουμε υπαινιγμό στις φυλετικές ταραχές του 1963, όταν η αστυνομία αυτής της αμερικάνικης πολιτείας χρησιμοποιούσε σκύλους και αντλίες για να διαλύει τις διαδηλώσεις των μαύρων που ζητούσαν να καταργηθούν οι ρατσιστικοί νόμοι που ακόμα ίσχυαν.

Θα προσέξουμε ότι την εποχή εκείνη στην Ελλάδα ο όρος «νέγρος» δεν ήταν αρνητικά φορτισμένος, ενώ σήμερα αποφεύγεται. Οι μελετητές της γλώσσας του Μποστ θα χαρούν τον «κύωνα», διασταύρωση του κύνα (σκύλου) με τον κίονα.

77 Σχόλια προς “Πριν από 50 χρόνια: η ήττα της ΕΡΕ στις εκλογές μέσα από το πενάκι του Μποστ”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Νιώθω μια παγωμάρα … 🙄

 2. Gpoint said

  Bonjours

  ωραιό-τατος ο Μποστ (ο τάτος, απεχθής ως σκώληξ… )

 3. atheofobos said

  Σαφώς και η λέξη νέγρος δεν είχε υποτιμητική σημασία όχι μόνο την εποχή της γελοιογραφίας αλλά και για αρκετά χρόνια αργότερα και ίσως ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα δεν την έχει αποκτήσει.
  Ο Λοϊζος έγραψε τα Νέγρικα το 1967 αλλά κυκλοφόρησαν μετά την δικτατορία το 1975 και ποτέ δεν θεωρήθηκαν ότι υποτιμούν τους μαύρους.

 4. Γς said

  «Μαμά πάρε με σπίτι και δεν θα ζητήσω φαγητό»

  Την σκηνή που εκτυλίχθηκε σε οικοτροφείο στην Καλλιθέα μεταξύ ενός παιδιού και της μητέρας του περιγράφει ο δημοσιογράφος Μ.Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του…

  γαμώ τη πουτάνα μου!

 5. Γς said

  4:
  γαμώ την πουτάνα σας, γαμώ το μουνί που σας γλίστρησε καριόλες!

 6. Ηλεφούφουτος said

  Έχω χάσει επεισόδια. Από πού κι ώς πού υποτιμητική η λέξη «νέγρος» στα Ελληνικά;
  Τέτοιος χαρακτηρισμός της λέξης μάλλον άνωθεν επέμβαση μού μοιάζει («επειδή έγινε υποτιμητικός στα Αγγλικά να γίνει και στα Ελληνικά»).

  Πάλι το ίδιο κρυφτούλι λέξεων όπως με το «Ρομά»;

 7. Ο νέγρος όχι μόνο δεν είναι υποτιμητικός, είναι και νόστιμος! 🙂
  http://www.gastronomos.gr/magazia/1754/O-Tasos

 8. spiral architect said

  Προς άρση παρεξηγήσεων για τις αθυροστομίες του ΓουΣού:
  Mommy, I Promise We Will Never Be Hungry Again!

 9. physicist said

  For all the Greeks around the world, proud of their country’s heritage and its contribution to Western society, there is nothing sadder than to hear the voices of the young back home crying out, «we will never be hungry again, we promise you Mom!»

  Έλεος πλέον με τη δημοσιογραφία της καρπαζιάς, έλεος!

 10. Μαρία said

  6
  Μπα, απλώς τα ξέχασες.
  Δες σχόλια απο δω και κάτω.
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/02/03/boula/#comment-22185

 11. Μαρία said

  9
  Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου για την κυρία.

 12. physicist said

  #11. — Δεν την ξέρω, Μαρία, αλλά το στυλ του άρθρου της μ’ έβγαλε απ’ τα ρούχα μου, κι ολόκληρο το Huffington Post που δεν τόχω σε καμία εκτίμηση.

 13. Ηλεφούφουτος said

  11 Ε, δεν θα σταματήσω να εκπλήσσομαι λοιπόν.

  Αρχές 2010! Άλλες εποχές τότε. Για ενσάρκωση σωστού Έλληνα πουλούσαν τον Παπακωνσταντίνου με το υφάκι του, το ψιλικατζήδικο της γειτονιάς μου δεν είχε κλείσει ούτε αργυραμοιβός είχε ανοίξει ακόμα, οι καθηγητές στο Χαϊδάρι και στον Ασπρόπυργο δεν ασχολούνταν με καταμέτρηση κρουσμάτων αβιταμίνωσης και λιποθυμιών την ώρα του μαθήματος, στο νησί δεν είχαν αρχίσει ακόμα τα συσσίτια κι ο Γιωργάκης αρνιόταν μετά βδελυγμίας το ΔΝΤ.

 14. LandS said

  9
  Έ Χάφποστ είναι αυτή. Της αρέσουν τα συναισθηματικά.
  Συνεργάζεται στη Γερμανία με το Focus.
  Πάντως δεν είναι άσχημη αυτή η ιδέα http://www.huffingtonpost.de/2013/11/08/strafsteuer-union-spd-uebergewicht-diaet_n_4237521.html?utm_hp_ref=germany.

 15. physicist said

  #14. — Α, το Focus, η φυλλάδα της και καλά πολιτικής δημοσιογραφίας στη Γερμανία, χέρι-χέρι με το Stern. Ξεφτίλες …

  Όσο για τη φορολογία στους υπέρβαρους, κοίτα, 620 μέλη έχει το γερμανικό Κοινοβούλιο, κάπως πρέπει να προσπαθήσει να διακριθεί ο ένας κι ο άλλος τενεκές. Χάρηκα τουλάχιστον που δεν ήταν πρόταση του σοβαρού Karl Lauterbach, που είναι ο πραγματικός ειδικός της Εσπεντέ σε θέματα Υγείας αλλά κάποιου Έντγκαρ Φράνκε.

 16. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  6: Τα έχουμε ξαναπεί μάλλον, αλλά αν δεις τα σύγχρονα σώματα κειμένων η λέξη «νέγρος» δεν χρησιμοποιείται και τόσο πολύ, ενώ το 1960 ήταν η κατεξοχήν λέξη, τουλάχιστον για τους μαύρους της Αμερικής. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό (η μικρή χρήση) παρά το ότι έχει αποκτήσει υποτιμητική σημασία;

 17. …»εισάξει» κατά το λυσσάξει, Νίκο; (γνωρίζω την επιχειρηματολογία σου σχετικά, όπως και να το κάνεις, όμως, «χτυπάει»!)

 18. sarant said

  17: Όχι βέβαια «εισάξει» κατά το «λυσσάξει», αλλά κατά το καθιερωμένο πλέον «παράξει». Το ξέρω ότι χτυπάει και γιαυτό ακριβώς το χρησιμοποίησα (και μάλιστα χωρίς «σικ, ρε») ώστε να το συνηθίσουν τα μάτια και να χτυπάει λιγότερο και τελικά να μην ενοχλεί καθόλου. Βέβαια, και άλλοι το είχαν χρησιμοποιήσει (π.χ. ο Κονδυλάκης, «να εισάξουν νεωτερισμούς»).

 19. Μαρία said

  13
  Εγώ τα θυμόμουνα λόγω της μετονομασίας των δέκα μικρών νέγρων.

  14, 15
  Χα, χα, έκλεψαν την ιδέα απ’ τον πατέρα μου, που υποστήριζε στα σοβαρά οτι οι χοντροί πρέπει να πληρώνουν στα λεωφορεία διπλό εισιτήριο.

 20. physicist said

  #19(β). — Ισχύει, νομίζω, για τα αεροπλάνα εφόσον καταλαμβάνουν διπλή θέση. Αλλά άσχετα απ’ αυτό, υπάρχει μια τρομερή επιθετικότητα στην κοινωνία κατά των υπέρβαρων, που με κάνει έξω φρενών.

 21. LandS said

  17, 18 Σκέψου να κάναμε εξαγωγές 🙂
  Έχω φυλάξει εκείνο το έγγραφο του Κυπριακού υπουργείου

 22. sarant said

  21: Να εξάξουν; Το έχει χρησιμοποιήσει ο Λασκαράτος και ο Κοραής, οπότε εμένα μου κάνει. Και να διεξάξουν θα γράψουμε, όταν δεν θα ενοχλεί το «εισάξουν»

 23. LandS said

  Το διεξάξουν ακούγεται πολύ πιο φυσικά από το διεξαγάγουν

 24. spyroszer said

  Και στη Γερμανία έγινε φέτος ιστορία για το neger.
  http://www.theguardian.com/books/2013/jan/18/german-publisher-bowdlerising-childrens-classic

 25. Νέο Kid Στο Block said

  Εγώ ήδη πληρώνω «υπέρβαρο» -λόγω της θηριώδους σωματοδομής μου- στη Ράϊαν έρ .
  LandSy boy, οι Εσπεντέδες (S.P.D) είναι οι γελοιωδέστεροι και γλοιωδέστεροι «πολιτικοί» της Γερμανίας. Της ιδίας λαμογιότητας φυράματα με τους Πασοκτσήδες ,κρυφοί ρατσίστες, και «σοσιαλιστές» της ημετέρας τσέπης…

 26. physicist said

  Μετά το γκολ-φάντασμα του παίκτη της Μπάγερ Λεβερκούζεν Στέφαν Κίσλινγκ, η Χόφφενχάιμ ζήτησε από τη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να ανάξει την περίπτωση στο άρθρο 53 των κανονισμών και να ξαναδιεξάξει τον αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ένα από τα επιχειρήματα των δικηγόρων της ήταν ότι μετά από τέτοιο σκάναδλο, θα είναι δύσκολο για την ΓΠΟ να εξάξει τη Μπουντεσλίγκα σαν πρωτάθλημα υψηλών προδιαγραφών.

  🙂

 27. Μαρία said

  24
  Καταπληκτική η μαλακία. Να αλλάξουμε το Θουκυδίδη και το ευαγγέλιο.

 28. spyroszer said

  27.:) 🙂

 29. LandS said

  25 Καλά να πάθεις που μου πετάς με εταιρεία επιπέδου επαρχιακού ΚΤΕΛ. Όταν ακούω, Ράιανερ, Ίζιτζετ κλπ ΜΟΥ ΤΗ ΒΙΔΩΝΕΙ.
  Άκου κει οι κερατάδες χρεώνουν παραπάνω. Τουλάχιστον κάνουν έκπτωση στους αδύνατους ώστε να φτιάχνονται οικονομικά ζευγάρια;

 30. spiral architect said

  @29: Όταν ακούω, Ράιανερ, Ίζιτζετ κλπ ΜΟΥ ΤΗ ΒΙΔΩΝΕΙ.
  Πού να πιεις και νερό μέσα στα αεροπλάνα τους! 😈

 31. physicist said

  #29. — Λαντς, τώρα άσχετα από τον Νεοκίδιο: αν κάποιος επιβάτης πιάνει δύο θέσεις, θα πληρώσει διπλό. Λογικό είναι.

 32. spiral architect said

  @31: Αν είναι όμως δυο μέτρα ψηλός, σαν και του λόγου μου, θα του δώσουν το μισό εισιτήριο πίσω;

 33. spyroszer said

  Καταπληκτικό και το «The N-Word of the Narcissus». Μα λίγη φαντασία δεν έχουν;
  http://www.amazon.com/The-N-word-Narcissus-Joseph-Conrad/dp/9076660115

 34. physicist said

  #31. — Γιατί να του το δώσουν πίσω; Για λόγους ασφάλειας, ο αριθμός των θέσεων είναι κβαντισμένος(!), δεν υπάρχει κάτι λιγότερο από μία θέση. Και τα μικρά παιδιά μία θέση πιάνουν και πληρώνουν ολόκληρο, εκτός κι αν είναι μωρά και τα κρατάς αγκαλιά. Μην υπερβάλουμε τώρα.

 35. 33 !!!

 36. spiral architect said

  @34: Ναι, αλλά τη συχνότητα στον τύπο της κβάντωσης την έχουν κάνει πια λάστιχο! 😈

 37. spiral architect said

  … είχαμε, δεν είχαμε, στη φυσική το γυρίσαμε πάλι! 😀

 38. physicist said

  #36, #37. — 😀 😀

  Σωστός!

 39. Ηλεφούφουτος said

  Και να σκεφτεί κανείς ότι όταν το είχα πει εν είδει διαμαρτυρίας για το υπέρβαρο 10 κιλών που μου ζητούσαν να πληρώσω απ την KLM για τα βιβλία που μετέφερα «μα αν ήμουν 10 κιλά βαρύτερος τι θα κάνατε;» η αντίδραση ήταν σαν να τους έλεγα σενάρια μεταφυσικής φαντασίας. Πού να φανταζόμουνα ότι τους έδινα ιδέες.

 40. Εθνικόφρων said

  Αξιότιμοι σύντροφοι,

  Η λατρεμένη σας «Αυγή» εις ήν ανηρτήθη προ μισού αιώνος η γελοιογραφία του Μπόστ, εδημοσίευσε την περασμένην Τρίτην 5 Νοεμβρίου 2013 κατάπτυστον άρθρον διά τον εισηγητήν της Θεωρίας της «Μαύρης Αθηνάς» Μαρτίνον Μπερνάλ (1937-2013)

  http://www.avgi.gr/article/1245505/o-airetikos-pou-taraxe-to-katestimeno

  υπογραφόμενον υπό του συριζαίου τεχνοκριτικού Νικολάου Αξαρλή. Απορώ πώς διέφυγε της προσοχής των μπολσεβίκων αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου αυτός ο ύμνος της «Αυγής» εις τον Κινεζολόγον Μπερνάλ,

  http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Bernal

  όστις ανεκάλυψε εις τα 40 του ότι τυγχάνει Εβραίος και απεφάσισε να συντρίψει την αλαζονείαν της Λευκής Φυλής (ως γράφει ο ίδιος εις τον πρόλογον της διαβοήτου «Μαύρης Αθηνάς») αποδεικνύων ότι οι Αρχαίοι Έλληνες έκλεψαν τα πάντα από τους Νέγρους και τους Σημίτας!..

  ΕΡΩΤΩ τους αξιοτίμους μπολσεβίκους αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου: Συμφωνείτε με την «Αυγήν» ότι οφείλομε να τιμώμεν τον Μαρτίνον Μπερνάλ, επειδή έδωκεν αποφασιστικόν «κτύπημα» εις τον εθνικισμόν, την αλαζονείαν και τον ρατσισμόν της Λευκής Φυλής;

  Διά σήμερον, σας προσφέρω το τρίτομον έργον του μισέλληνος Μπερνάλ «Η Μαύρη Αθηνά» καθώς και την απάντησιν της (επίσης Εβραίας) Μαίρης Λέφκοβιτς

  http://www.scribd.com/doc/90586103/Black-Athena-Vol-III

  Είναι όντως φοβερόν το ότι εχρειάσθημεν μίαν Εβραίαν καθηγήτριαν διά να απαντήση εις τα μισελληνικά φληναφήματα του Μπερνάλ, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ρωμηών φιλολόγων και ιστορικών είναι μπολσεβίκοι και μάλλον εχάρησαν που ο Μπερνάλ «απεδόμησε» το Ελληνικόν Θαύμα…

  Περαίνων, σας προσφέρω τρία ακόμη θαυμάσια βιβλία από την γνωστήν σειράν «Διά κρετίνους» που κάμνει θραύσιν εις τον Αγγλοσαξωνικόν κόσμον.

  http://www.scribd.com/doc/25394269/Study-Skills-for-Dummies-2009-Edition

  http://www.scribd.com/doc/93347940/Hapiness-for-Dummies

  http://www.scribd.com/doc/92850472/Training-Your-Brain-for-Dummies

  Ιδίως το πρώτον, διά την επιδεξίαν ανάγνωσιν, σάς το συνιστώ ανεπιφυλάκτως. Ακόμη και εγώ, που από τα νιάτα μου αναγιγνώσκω με ταχύτητα 800 λέξεων το λεπτόν, ωφελήθην τα μάλα, από πέρυσιν που το πρωτο-ηνάγνωσα.

  Και εις άλλα με υγείαν

  ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
  Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb, Λεξικόν Liddell-Scott κλπ.)

 41. Ηλεφούφουτος said

  40 την γνωστήν σειράν «Διά κρετίνους»

  Εντάξει, είναι ένα πρώτο βήμα κι αυτό προς την αυτογνωσία.

  «αναγιγνώσκω με ταχύτητα 800 λέξεων το λεπτόν»

  Γι αυτό έχεις συλληφθεί επανειλημμένως να λες άλλ’ αντ άλλων για τα βιβλία που παρουσιάζεις.

 42. Κύριε διευθυντά

  Θα ήθελα να θέσω υπόψη των εκλεκτών αναγνωστών της έγκριτης εφημερίδας σας την παρακάτω πρόσφατη, τυχαία και τόσο επίκαιρη συζήτησή μου. Κοπεγχάγη, στο καφενείο του μεγαλοκαταστήματος «Iλουμ», αναμένοντας την παρέα μου. Oλα κατειλημμένα εκτός από τα καθίσματα του τραπεζιού μου. Ανταποκρίθηκα αμέσως στην αμηχανία ενός ζευγαριού με το μικρό τους. Κάθισαν μαζί μου. Γνωριστήκαμε.

  Ο σύζυγος από Κούβα, η σύζυγος από Ρωσία, καθηγητές της Ισπανικής και Ρωσικής αντίστοιχα, στο Ελσίνκι. Ακούγοντας την καταγωγή μου, εξεδήλωσαν αυθόρμητα τη χαρά και τον θαυμασμό τους για τη χώρα και γλώσσα μας. Με ιδιαίτερα διεθνή γλωσσολογικά ενδιαφέροντα. «Στην Ισπανική δεκάδες χιλιάδες λέξεις είναι ελληνικές», επισήμανε ο άνδρας. «Μιλάτε μια θαυμάσια γλώσσα, πατέρα (father) όλων των άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών», τόνισε η κυρία. «Μητέρα», διόρθωσε ο σύζυγος, αποδίδοντας με διακριτική αβρότητα την πρωταρχική μοναδικότητα της δημιουργίας στην ίδια ως εκπρόσωπο του αιώνιου θηλυκού, όπως θα έλεγε ο Γκαίτε. Και συμπλήρωσε στρεφόμενος σε μένα: «Το ξέρετε ασφαλώς ότι η γλώσσα σας μαζί με την ινδοευρωπαϊκή και τη λατινική είναι πράγματι η βάση όλων των άλλων». «Μιλάτε βέβαια για την αρχαία ελληνική, που όμως από κάποιους θεωρείται “νεκρή”» πρόσθεσα, με επίκαιρη περιέργεια για την αντίδρασή του. Απόρησε, σχεδόν εξοργίστηκε, συνεχίζοντας. «Εσείς ως Eλληνας, θεωρείτε τη γλώσσα σας νεκρή;». Και συμπλήρωσε κατηγορηματικά: «Νεκρή είναι η σκέψη όλων αυτών. Δεν διαβάζουν, φαίνεται, Πλάτωνα και Αριστοτέλη και τόσους άλλους με τη σκέψη των οποίων η Ελληνική είναι αθάνατη». Και άρχισε να αραδιάζει κι άλλα ονόματα. Πολλά. Συγκράτησα τα πρώτα: Oμηρο, Αισχύλο και τα τελευταία: Καζαντζάκη, Ρίτσο, Ελύτη. Την περαιτέρω έκρηξή του διέκοψε το κλάμα του μωρού, που φαίνεται ταράχτηκε κι εκείνο μέσα στη ζεστή φωλίτσα του στο αμαξάκι του δίπλα μας. «Να το, είπε, και αυτό διαμαρτύρεται μαζί μου για την ανοησία κάποιων στενόμυαλων». Σταματήσαμε εδώ. Eπρεπε να φροντίσουν το μωρό. «Κάνετέ μας τη χάρη, καμαρώστε και εκ μέρους μας την Ακρόπολη» είπε, με τη γυναίκα του να συγκατανεύει χαμογελώντας, σφίγγοντάς μου και οι δύο θερμά το χέρι.

  Eνιωσα το βάρος της παράδοσης και της ευθύνης. Για μία φορά ακόμη. Κάποιο ανάλαφρο συναίσθημα σαν φτερά στις ελληνόμορφες σκέψεις μου… Πετούσαν ανάμεσα στα παραπάνω ονόματα, στριφογύριζαν μπρος – πίσω βαθιά στον χρόνο, πέρα – δώθε και πάνω – κάτω στον χώρο, αέναα, παγκόσμια, σε μια ατέλειωτη συνέχεια. Ποικίλες, και όμως γνώριμες, δεμένες μεταξύ τους πτυχές και μορφές. Λέξεις και νοήματα. Oλα ζωντανά. Στην ίδια ανάσα και πνοή. Του διαχρονικού Eλληνα, με τις λέξεις, τις ιδέες, τις αξίες του. Iσως δεν ισχυρίζεται τυχαία η Ζακλίν ντε Ρομιγί ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά».

  ΥΓ. Και μία χαρακτηριστική σύμπτωση: Αυτή τη στιγμή, καταγράφοντας τα παραπάνω, ακούω, σε χωριό της Ρόδου, τη γριά γειτόνισσα να ρωτάει τη διπλανή της: «Τι κάμνουσι τα παιδιά;» κι εκείνη να απαντά: «Παίζουσι!».

  Νικος Παπαδοπουλος – Καθηγ. Ψυχολογίας Παν. Κρήτης – επισκέπτης καθηγ. (Gastprof.) Παν. Χαϊδελβέργης

  http://is.gd/kN33wB

 43. Μαρία said

  Κι ο αντισημιτισμός καλά κρατεί.

  Για Κιντ:
  http://left.gr/news/erotisi-n-hoynti-diasyroyn-tin-kypro-eno-xeplenoyn-oi-idioi-mayro-hrima

 44. Γς said

  31:
  Τον καιρό εκείνο τον παλιό.
  Κι αφού περάσαμε κι από τους υπολογιστές για να πάρουμε και τις λίστες των τελευταίων προγραμμάτων μας, στριμωγμένοι μέσα στο σαραβαλάκι μου πάμε προς την πύλη.

  -Αθήνα πάτε;
  Ηταν ο χοντρούλης ο Ηλίας.
  -Που να σε βάλουμε ρε; Είσαι και Ντάμπλ Πρισίζιον πανάθεμα σε!

 45. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  24: Πλάκα θα κάνεις, έτσι; Πάντως εγώ κάτι τέτοια ακούω και δεν έχω πάρει ποτέ Ράιαν και Ίζι (δεν βολεύουν και τα αεροδρόμια, για να είμαι ειλικρινής)

  33: 🙂 🙂 🙂

  42: Καλώς επανήλθατε! 🙂

 46. sarant said

  Kάλλιο αργά παρά ποτέ, άλλαξα και το σκίτσο και έβαλα μια σουλουπωμένη εικόνα που μου έστειλε ο Γρηγόρης.

 47. «Το ξέρετε ασφαλώς ότι η γλώσσα σας μαζί με την ινδοευρωπαϊκή και τη λατινική είναι πράγματι η βάση όλων των άλλων»
  ————————————-
  Όπου δημιουργείται η νέα ΙΕ θεωρία!

 48. Kajuku said

  Συγνώμη για την άσχετη παρέμβαση, αλλά θέλω τα φώτα σας: έχει γεμίσει το Ελληνικό δίκτυο απο αυτό εδώ το πράγμα: http://greatlie.com/index.php?option=com_content&view=article&id=320%3Ao-leukippos-perigrafei-to-qbig-bangq-ap-ton-5o-px-ai-&catid=56%3Aelliniki-grammateia&Itemid=71 και μου έχουν πρήξει μερικοί «φίλοι» καλοθελητές τα ώτα. Έχω την εντύπωση πως το κείμενο ούτε του Λεύκιππου είναι (απ΄όσο γνωρίζω δεν σώζεται κανένα του έργο, ολόκληρο ή έστω απσπασματικό, παρά μονάχα ξέμπαρκες φράσεις), ούτε πως μπορούμε να ξέρουμε σε ποιόν ανήκει (αν ανήκει σε κάποιον τελικά), μιας και συναντάται σε έργο του ψευδο-Πλούταρχου (Περί των αρεσκόντων φιλοσόφοις φυσικών δογμάτων). Τα φώτα σας λοιπόν, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη. Και πάλι συγνώμη για την παρέμβαση…

 49. τὰ χρόνια μου πολλὰ στοὺς ἀγαπητοὺς θαμῶνες Ἄγγελο καὶ Μιχάλη Νικολάου -ἂν μᾶς διαβάζουν σήμερα. Καὶ σὲ ὅποιον ἄλλον ἑορτάζει!

 50. Μαρία said

  47
  Δεν ξέρω αν η Χαϊδελβέργη δέχεται συνταξιούχους, απ’ την Κρήτη πάντως συνταξιοδοτήθηκε -ευτυχώς- πριν απο 10 συναπτά έτη.
  http://www.psychology.uoc.gr/department/history-activies/history.html

 51. Μαρία said

  49
  Αμάν, καλά που θύμισες τους πολιούχους μας.
  Χρόνια πολλά κι απο μένα.

 52. Κι από μένα, Άγγελε και Μιχάλη! (Και αν έχουμε κι άλλους-ες, επίσης)

 53. spiral architect said

  Tο αυτό. 🙂

 54. spyroszer said

  Ναι το ξεχάσαμε, και από μένα χρόνια πολλά !!

 55. Κωνσταντίνος said

  Κύριε Σαραντάκο, ήθελα να ρωτήσω για τους αναλογικούς τύπους. Xρησιμοποιούνταν ευρέως στους λογίους την εποχή του Κοράη και αν ναι, ξέρουμε πότε και πώς ατόνισαν; Ή είναι σε χρήση από τότε μέχρι τις μέρες μας, με σκαμπανεβάσματα στην δημοφιλία τους; Αν έχετε γράψει κάτι εκτενές πάνω σε αυτό σε παλαιότερο άρθρο σας, παραπέμψτε με παρακαλώ εκεί 😛

 56. ππαν said

  Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν!

 57. Μαρία said

  55
  Αναζωογονήθηκαν μαζί με τη δημοφιλία 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/04/18/paraksei-2/

 58. Κωνσταντίνος said

  57 ναι, η απορία μου είναι αν έχουμε παραδείγματα χρήσης τους και τον 20ο αιώνα 😀

 59. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.!

  42 – Λύστε μου μια απορία, κανείς δεν αμφισβητεί οτι η ελληνική γλώσσα είναι αρχαία, τι θα άλλαζε στην καθημερινότητα του μέσου Έλληνα, αν μάθαινε οτι είναι η πρώτη γλώσσα που μιλήθηκε απο τους ανθρώπους, και είναι η μητέρα όλων των γλωσσών;

 60. Πολλές ευχαριστίες για τα Χρόνια Πολλά!

 61. 39,
  Και όμως, είναι πλέον απολύτως ρεαλιστικό να ζυγίζεις 10 κιλά παραπάνω με τα βιβλία σου στις «τσέπες».

 62. 34,
  Η χρέωση των κβαντισμένων θέσεων ανάλογα με το βάρος του επιβάτη επιβεβαιώνει την θεωρία quantum gravity! 🙂

 63. Μαρία said

  Την απόφαση να αφήσει εκτός πτήσης έναν επιβάτη με εισιτήριο στην κατοχή του λόγω του βάρους του, πήρε η British Airways.
  http://www.enikos.gr/international/189183,Ektos_pthshs_logw_varoys.html
  Ούτε παραγγελία να το είχαμε.

 64. sarant said

  Καλησπέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  58: Στον εικοστό αιώνα τα παραδείγματα που έχω είναι λιγότερα -εκτός από τα πολύ τελευταία χρόνια.

  63: Απίστευτη σύμπτωση!

 65. Γς said

  63:
  Τι παραγγελία;
  Είχε προηγηθεί η δημοσίευση στην Mirror πρίν την πρώτη μας νύξη στο θέμα εδώ

 66. Γς said

  4, 5:
  Συγνώμη για τα γαλλικά μου χτες το πρωί.
  Είχα φτιαχτεί από την προηγούμενη με τις περιγραφές απίθανων γεγονότων από μια φίλη μας που αγωνίζεται εθελοντικά με μερικούς άλλους για την ανακούφιση παιδιών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Ε, βάλτε και λίγο από το άλλο φάρμακο του Γς…Τα είχα παίξει.

  Είναι φοβερό να ξαναβλέπω αυτά που τράβηξα σαν νήπιο. Πεινάσαμε τα δόλια. Κατοχή εμφύλιος. Στην ουρά με το κυπελάκι μας για λίγο γάλα. Και τώρα μετά από 65 χρόνια πάλι στα ίδια; Θα δούμε πάλι να μοιράζουν αμερικάνικα δέματα με ζάχαρη, ρύζι και γάλα σκόνη; Ανεργία, μισθοί και συντάξεις πείνας και ουρές στα συσσίτια.
  Τα παιδιά ρε γαμώτο όμως είναι κάτι άλλο.
  Κι όλα αυτά γιατί έτσι τους άρεσε. Φάγανε, γλέντησαν, έκλεψαν.
  Κι έχεις και τον Μητσοτάκη που γυαλίζει το μάτι του και τρέχουν τα σάλια του από τη λαχτάρα του να απολύσει να κλείσει σπίτια
  Αγρια Βίτσια. Πλειστηριασμοί σπιτιών και τέτοια

 67. Τσοπάνος said

  Από τον Μποστ και το «μακρινό» 63 ξεκινήσαμε, και βρεθήκαμε στους υπέρβαρους.
  Ωραία ακολουθία (!?!)
  Και ούτε ένα σχόλιο για την τότε κατάσταση.
  Μα τι διάολο, είστε όλοι (ες) κάτω των 50? Κι αν ναι, δεν γνωρίζετε τίποτε γι αυτή τη φοβερή (απο πολλές απόψεις) 10ετία?
  Ίσως θα πρέπει να ξεκινήσει ο οικοδεσπότης εντατικά μαθήματα νεότερης (μετά το 1940) ιστορίας, με τη δημοσίευση και άλλων σκίτσων (Φ. Δημητριάδη. κλπ) που, κατά κάποιο τρόπο, αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα.

  υ.γ. Ενδεικτικό παράδειγμα της παραπάνω άγνοιας, αποτελεί το γεγονός ότι στις στιχουργικές φοτοσοπιές των λεωφορείων, δεν υπήρχε το αριστούργημα του Νόβα :»κι ήταν τα στήθια σου άσπρα σαν τα γάλατα. και μούλεγες γαργάλα τα» (=αφορμή για ανάρτηση σχετική με λογοτεχνικά ατοπήματα πολιτικών)

 68. ios said

  Και λίγα είπες Γς! Όσο για το Huff. Post το υπογράφει μία (οθντκ) δημοσιογράφος… όχι η ομώνυμη ιδρύτρια της ιστοσελίδας.

 69. sarant said

  67: Αγαπητέ, το «γαργάλατα» δεν είναι του Νόβα, έχουμε κάνει σχετική ανάρτηση.
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/07/29/gargalata-2/

 70. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  66 – Έχεις γράψει και χειρότερα, και χειρότερα βεβαίως βεβαίως.!!! Πέρα απο την πλάκα όμως, πάντα έτσι δεν ήταν ο κόσμος Γς; Οι άνθρωποι ζούν με ψευδαισθήσεις, και τους αρέσει να ακούν παραμύθια, και όποιον τολμήσει να τους δείξει την όποια αλήθεια, στην καλύτερη περίπτωση τον γελοιοποιούν. Υπήρξαν κάποιοι που απο τα μέσα της δεκαετίας του 80 (τότε με τον πράσινο ήλιο και την αλλαγή) προειδοποιούσαν για την μελοντική οικονομική χρεωκοπία της Ελλάδας, αλλα και για την πολιτιστική μας χρεωκοπία, που είναι χειρότερη. Μέσα στην παραζάλη του εύκολου υπερδανεισμού και της κατανάλωσης, ποιός είχε ανοιχτά αυτιά για να ακούσει κουβέντες που ξεθόριαζαν το γυαλιστερό όνειρο της ισχυρής Ελλάδας; Ακόμα και πριν τρία χρόνια, υπήρχαν παιδιά που λυποθυμούσαν απο την πείνα στο σχολείο, αλλα η Διαμαντοπούλου έλεγε οτι δεν έφταιγε η φτώχια. Εδώ και τρία χρόνια βλέπω γέρους και γερόντισες να ψάχνουν στα σκουπίδια, να ζητιανεύουν στα φανάρια, και είναι φανερό πως δεν ήταν ζητιάνοι μια ζωή, βλέπεις την κούραση τον πόνο και μια κρυφή ενοχή στο βλέμα τους, και δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Τι να πώ σε μια γριά γυναίκα που κρατάει το χαρτονάκι που γράφει ΠΕΙΝΑΩ; Όμως έτσι λειτουργούσε και λειτουργεί το κεφάλαιο, φουσκώνει την φούσκα της απληστίας, κι όταν σκάσει, ρίχνει την ευθύνη στον λαό. Το πρόβλημα είναι οτι οι λαοί έχουν κοντή μνήμη, και ξαναπέφτουν στον λάκο πολύ εύκολα.

 71. physicist said

  #62. — Έλα Μιχάλη με την κβαντική σου βαρύτητα! Χρόνια Πολλά για χτες!

 72. Γς said

  64:
  >Κι έχεις και τον Μητσοτάκη που γυαλίζει το μάτι του και τρέχουν τα σάλια του από τη λαχτάρα του να απολύσει να κλείσει σπίτια

  Στα χέρια αυτών έχουμε πέσει.
  Κουφάλες!!!!!

  Κι έχεις τον άλλο να λέει:

  Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

  Τα @@ μου φτιάχνεις!

 73. Γς said

  Μιχάλη
  Χρόνια πολλά. Στα Τεξιανά.
  Ντάξει δεν είναι Μπερθντέι

 74. 71, 73
  Τα είδα πρωί-πρωί, να ´στε καλά!

 75. Kajuku said

  @59: Θα του μεγάλωνε κατά δέκα πόντους. Το έχουν αποδείξει στο γνωστό πανεπιστήμιο Alpine της Ζυρίχης!

 76. Ευχαριστώ για τις ευχές. Με τράταρε η γυναίκα μου ένα ταξιδάκι για τη γιορτή μου κι έτσι μόλις τώρα τις είδα.
  Συχνά λέμε και οι δύο, όταν έχουμε πρόβλημα υπέρβαρων αποσκευών, «καλά που δεν ζυγίζουν ακόμα τους επιβάτες». Στην αρχή το λέγαμε γι’αστείο· τώρα πια δεν είμαστε τόσο σίγουροι…
  Ο φουκαράς ο χοντρός όμως που δεν τον άφησαν να μπει στο αεροπλάνο είναι όντως ακραία περίπτωση, και ίσως να ήταν αντικειμενικά αδύνατο να επιβιβαστεί. Αλλά βέβαια γεννάται η απορία πώς ταξίδεψε ως το Σικάγο όταν πρωτοπήγε…

 77. Γς said

  76:
  Αποκλείεται να πήρε μερικά κιλά στο Σικάγο;

  Χρόνια πολλά !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: