Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Παραμεθόρια μεζεδάκια

Posted by sarant στο 23 Νοεμβρίου, 2013


μεσσηνία 1470010_571007812952862_1972187967_nΟ τίτλος του σημερινού μας άρθρου ίσως φανεί αινιγματικός, αλλά είναι παρμένος από μια είδηση που προκάλεσε αρκετήν ιλαρότητα στη μπλογκόσφαιρα τις τελευταίες μέρες, δηλαδή ότι για τον ΟΑΕΔ η Καλαμάτα περιλαμβάνεται στις… παραμεθόριες περιοχές της χώρας, για τις οποίες ο οργανισμός δίνει επιδότηση στους επιχειρηματίες που θα εγκαταστήσουν εκεί την επιχείρησή τους. Συγκεκριμένα, η σχετική διάταξη αναφέρει: Επίσης, επιδοτούνται, με ποσοστό 1%, όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις εφόσον είναι εγκατεστημένες στους νομούς ΛΕΣΒΟΥ, ΧΙΟΥ, ΣΑΜΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ, ΣΕΡΡΩΝ καθώς και στις επαρχίες ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ & ΜΕΣΣΗΝΗΣ του νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Όπως είπα, η είδηση έδωσε λαβή σε πολλά πνευματώδη σχόλια, καθώς και στον χάρτη που βλέπετε αριστερά, όπου ο νομός Μεσσηνίας έχει μεταφερθεί φωτοσοπικώς πάνω από την Κέρκυρα, ώστε να συνορεύει με την Αλβανία. Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, η περίεργη ρύθμιση δεν είναι έργο της τωρινής κυβέρνησης, παρά θεσπίστηκε το 1989, από κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου «μετά τον σεισμό της Καλαμάτας». Προσωπικά, δέχομαι την εξήγηση, παρόλο ο σεισμός είχε γίνει τρία χρόνια νωρίτερα, το 1986. Αλλά, αναρωτιέμαι: από το 1989 ίσαμε σήμερα έχουν περάσει σχεδόν 25 χρόνια, έχει αλλάξει ο χάρτης της Ευρώπης, έχουν γίνει κοσμοϊστορικά γεγονότα, πώς εξηγείται ότι όλες οι κυβερνήσεις που μεσολάβησαν, και ειδικά η σημερινή που υποτίθεται ότι κόβει δαπάνες από παντού, δεν κατάργησαν αυτή την παράλογη (πλέον) ρύθμιση; Ακόμα να στεγνώσει η μπογιά στο παγκάκι;

(Ποιο παγκάκι; Αν δεν ξέρετε το ανέκδοτο, θα το πούμε στο τέλος, να μη χάνουμε τον ειρμό).

Και αφού για το παραμεθόριο της Καλαμάτας δόθηκε αυτή η εξήγηση, θέλω πολύ να πιστέψω ότι υπάρχει κάποιος εξίσου βάσιμος και σοβαρός λόγος που η κυρία Εύη Παπαγεωργίου, στη νεαρή ηλικία των 32 ετών τοποθετήθηκε διοικήτρια στο νοσοκομείο Σπάρτης. Πείτε μου ότι έχει κάνει λαμπρές σπουδές, είμαι πρόθυμος να πειστώ πως ο διορισμός είναι αξιοκρατικός, παρόλο που στο βιογραφικό της διά γυμνού οφθαλμού βλέπω μόνο ένα πτυχίο οικονομικών σπουδών και υπό εξέλιξη μεταπτυχιακά, καθώς και ευδόκιμη προϋπηρεσία στην ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ.

* Τέλος πάντων, ας προχωρήσουμε στα καθαυτό μεζεδάκια μας. Και ξεκινάω ανάποδα, δηλαδή με ένα φρέσκο, χτεσινό, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ύστερα από τη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ: Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «Σε ότι αναφορά την δημοσιονομική προσαρμογή έχουμε πιάσει τους στόχους μας…»

Το μαργαριτάρι το έχουν και άλλοι ιστότοποι -δεν έχω ακούσει το βίντεο κι έτσι δεν ξέρω αν πρέπει να το χρεώσω στον πρωθυπουργό ή σε κάποιον συντάκτη, πάντως είναι χοντρό λάθος: ή θα πεις «όσον αφορά» ή «σε ό,τι αφορά». Ρήμα «αναφορώ» δεν έχουμε, οπότε το «ό,τι αναφορά» είναι λάθος, όπως λάθος είναι και το «ως αναφορά» που λένε κάποιοι («ως αναφορά τον στόχο της προσαρμογής…»). Και βέβαια, εκείνο το καημένο το «ό,τι» όταν είναι αναφορικό (δηλ. όταν σημαίνει «οτιδήποτε») τη θέλει την υποδιαστολή του.

* Ένα νέο θύμα των ευπρεπιστών της γλώσσας, μετά το «παίρνω» (που το θεωρούν μπανάλ και το αντικαθιστάνε παντού με το «λαμβάνω») είναι το «πρέπει», που για κάποιο λόγο οι γλαφυροί το θεωρούν χυδαίο και το αντικαθιστάνε με το «οφείλω», χωρίς να σκέφτονται ότι τα δυο ρήματα δεν είναι ισοδύναμα σε όλες τις χρήσεις. Παράδειγμα, από ένα άρθρο για την Αγιασοφιά: οι χριστιανικοί βυζαντινοί ναοί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και οφείλουν να τυγχάνουν του απαραίτητου σεβασμού και προστασίας. Κι αν δεν τυγχάνουν; Θα τους τιμωρήσουμε;

* Σε κρόουλ στις ειδήσεις του Σκάι, ορθογραφικό λάθος που οδηγεί σε ενδιαφέροντες παρετυμολογικούς συνειρμούς: Πληστειριασμοί. Και λίγο από ληστείες.

* Η γενικομανία της εβδομάδας εξ οικείων, στην Αυγή, σχετικά με το σίριαλ Τατσόπουλου: Στο θέμα που ανέκυψε από τις δηλώσεις Τατσόπουλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια τοποθέτηση που δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών… Κι όμως, σύντροφοι, το «επιδέχομαι» δεν επιδέχεται σύνταξη με γενική, αναντάμ παπαντάμ με αιτιατική συντασσόταν. Επομένως, το σωστό είναι «δεν επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες». Παρεμπιπτόντως, πριν από λίγο καιρό που είχα επισημάνει σε ένα μεζεδάκι μια ανάλογη γενικομανή χρήση από έναν συριζαίο (οΘντκ) συγγραφέα, τόσο ενοχλήθηκε ο λεγάμενος όταν το είδε, που όχι μόνο έκανε ανακοίνωση στο Φέισμπουκ αλλά και μου τα έψαλε και από την εκπομπή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», τι να πει κανείς.

* Τρόμος της διπλής άρνησης, νέο κρούσμα, από άρθρο στο ηλεΒήμα: Ο Καβαλιέρε αρνείται ότι ουδέποτε πλήρωσε για να έχει σεξουαλική επαφή με την νεαρή Ρούμπι….
Ωστόσο, καταμεσίς της πρότασης ή άλλαξε ο συντάκτης και το συνέχισε κάποιος που να μιλάει ελληνικά ή ο αρχικός συντάκτης θυμήθηκε τη μητρική του γλώσσα, διότι συνεχίζει: η οποία σταθερά επιβεβαιώνει την εκδοχή του υποστηρίζοντας επίσης ότι ποτέ δεν υπήρξε πόρνη, και όχι, όπως θα περιμέναμε «ότι ουδέποτε δεν υπήρξε πόρνη».

* Το ίδιο άρθρο το βρήκα αξιοσημείωτο για έναν λόγο που ίσως δεν φαίνεται με το γυμνό μάτι. Διαβάστε το, να δούμε αν θα το εντοπίσετε. Θα το μαρτυρήσω στο τέλος.

* Αυτόματη γραφή από άρθρο του yahoo.gr: Οι γιατροί θεωρούν ότι την ευθύνη για τα συμπτώματα σήψης της σάρκας είναι οι βρώμικες βελόνες που μολύνουν τους χρήστες με τον ιό του AIDS, της ηπατίτιδας και του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δερματική γάγγραινα δέρμα, βαθιά αποστήματα, και απώλεια των άκρων.
Χωρίς σχόλια.

* Στο ίδιο άρθρο, μια ενδιαφέρουσα γεωγραφική λεπτή διάκριση: Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, το επίκεντρο της χρήσης του Krokodil εστιάζεται πλέον στην Αριζόνα, ενώ αρκετές ακραίες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί και στο Φοίνιξ Πού είναι το Φοίνιξ, οέο;

* Φίλος με ρώτησε αν στέκει η χρήση της λέξης «φερέγγυος» στον εξής τίτλο του skai.gr: Βερολίνο: Επιθυμία μας ελληνικό success story – θα είμαστε και εμείς φερέγγυοι στην Ελλάδα. Απάντησα πως δεν μου πολυαρέσει, και θυμήθηκα το εξής άζμα.

* Μάλλον θα γράψω άρθρο, μια και τώρα που προκριθήκαμε στο Μουντιάλ θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας, αλλά η Βραζιλία είναι «η χώρα της σάμπας», όχι «η χώρα της σάμπα» όπως βλέπω εδώ κι εκεί και βγάζω σπυράκια. Η σάμπα (όπως και η ρούμπα) συμμορφώνεται θαυμάσια με το κλιτικό σύστημα της ελληνικής, άρα κλίνεται κανονικότατα: η σάμπα – της σάμπας, πληθυντικός οι σάμπες, όπως η πόρτα – της πόρτας πληθυντικός οι πόρτες. Όπως λέει άλλωστε και ο Τέρης Χρυσός (σε στίχους Γ. Οικονομίδη): «Θέλω να χορεύω μες της σάμπας τον τρελό ρυθμό»

Κατά τα άλλα το άζμα μάλλον μάπα είναι, τουλάχιστον δεν βρίσκω να πιάνει χαρτωσιά μπροστά στο απίστευτο «Σάμπα μου ξηγιέσαι» του Χιώτη:

-αλλά αυτά είναι γούστα.

* Αν ήμουν στην Αθήνα θα πήγαινα σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση που κάνουν ο Σπύρος Δερβενιώτης και ο Τάσος Αναστασίου, οι οποίοι παρουσιάζουν το Λεξικό Ελληνικής Νεογλώσσας, δυστυχώς μόνο ως τις 1 Δεκεμβρίου, οπότε δεν θα το προλάβω. Σπεύσατε-σπεύσατε, που λέγανε παλιά.

* Χρωστάω δυο πράγματα, και πρώτα το αίνιγμα που είχα βάλει, τι το αξιοσημείωτο βρίσκω στο άρθρο του Βήματος που ανέφερα πιο πάνω. Μπορεί βέβαια να είναι παλιό φαινόμενο, εγώ όμως τώρα το πρόσεξα: για πρώτη φορά εδώ και πολλά πολλά χρόνια είδα τονούμενα κεφαλαία σε ελληνική εφημερίδα: αν προσέξετε, λέει για τη βίλα του Άρκορε, όπου γινόντουσαν τα πάρτι των πλούσιων γέρων, και για την εισαγγελέα Ίλντα τάδε -και τα δυο τονούμενα, πράγμα που πολύ με χαροποιεί.

* Χρωστάω επίσης το ανέκδοτο με το παγκάκι. Σε μια μονάδα του Στρατού Ξηράς αναλαμβάνει νέος διοικητής, ένας λοχαγός, και επειδή η μονάδα έχει μεγάλη έλλειψη σε άνδρες σκέφτεται να κόψει μερικές σκοπιές για να βγαίνουν οι υπηρεσίες. Καθώς λοιπόν κοιτάζει τις σκοπιές της μονάδας, βρίσκει μια σκοπιά, μπροστά σε ένα παγκάκι, που δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Τηλεφωνάει στον προκάτοχό του, τον προηγούμενο διοικητή και τον ρωτάει: «Τι πολύτιμο έχει αυτό το παγκάκι κοντά στην αποθήκη υλικού και είχατε σκοπό να το φυλάει;» «Δεν ξέρω να σου πω, συνάδελφε», του απαντάει αυτός, «εγώ έτσι το βρήκα από τον προηγούμενο διοικητή, τον Τάδε. Αν έχεις περιέργεια, είναι τώρα ταγματάρχης στο τάδε τάγμα, ρώτησέ τον». Τηλεφωνάει πράγματι στον ταγματάρχη, που κι αυτός του απαντάει τα ίδια, εγώ έτσι τη βρήκα τη σκοπιά, αν θες πάρε τον πιο παλιό διοικητή, που είναι τώρα αντισυνταγματάρχης στο λόχο στρατηγείου, αυτός θα ξέρει. Τηλεφωνάει στον αντισυνταγματάρχη, όμως ούτε αυτός ξέρει, κι αυτός έτσι το βρήκε από τον προηγούμενο, που είναι τώρα ταξίαρχος στο Σώμα, τον βρίσκει κι αυτόν, αλλά ούτε αυτός έχει εξήγηση, έτσι το βρήκε από τον προηγούμενο, που έχει πεθάνει, αλλά ο προπροηγούμενος διοικητής της μονάδας, που είναι και ο πρώτος που τη διοίκησε μετά την ίδρυσή της, ζει και βασιλεύει, απόστρατος πια και ογδοντάχρονος, αλλά ακμαίος και είναι ταχτικός θαμώνας στο τάδε καφενείο όπου συχνάζουν απόστρατοι. Μια και δυο, ο λοχαγός πηγαίνει στο καφενείο να βρει τον απόστρατο πρώην διοικητή, τον βρίσκει, του συστήνεται, του λέει για τη μονάδα του, αμέσως παίρνει μπρος ο απόστρατος:
«Πώς δεν τη θυμάμαι, ήμουν ο πρώτος διοικητής της μονάδας, εγώ την έφτιαξα με τα χεράκια μου, την έκανα κούκλα, σε όλες τις επιθεωρήσεις παίρναμε άριστα…» «Και μπορείτε να μου πείτε για ποιο λόγο υπάρχει σκοπιά στο παγκάκι κοντά στην Αποθήκη υλικού;»
«Τιιιι; Ακόμα δεν έχει στεγνώσει η μπογιά;»

Έτσι και με την παραμεθόρια Καλαμάτα -ακόμα να στεγνώσει η μπογιά της;

58 Σχόλια προς “Παραμεθόρια μεζεδάκια”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Ρε πούστη μου δεν παλεύονται οι άνθρωποι:
  Και πύραυλοι στην Καλαμάτα
  Οπότε τρέμετε Σογιούζ, διαστημικά λεωφορεία και σταθμοί Εντερπράιζ και Νταρθ Βέιντερ μέσα στο άστρο του θανάτου.

 2. Δημήτρης Μ. said

  «…παρόλο που στο βιογραφικό της διά γυμνού οφθαλμού βλέπω μόνο ένα πτυχίο οικονομικών σπουδών και υπό εξέλιξη μεταπτυχιακά, καθώς και ευδόκιμη προϋπηρεσία στην ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ.»

  Νικοκύρη μου, πώς μιλάς έτσι; Ξέρεις τι σχολείο είναι η ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ;

 3. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  Πήρα ένα ηλεμήνυμα από φίλο του ιστολογίου, ο οποίος μου λέει ότι τρεις φορές προσπάθησε να ποστάρει σχόλιο και τον απέρριψε το σύστημα. Ελπίζω να μην είναι γενικευμένο το πρόβλημα.

  Το σχόλιο ήταν:

  Το άρθρο του «Β» είναι μποστάνι προχειρογραφής. Από την επταετή κάθειρξη του τίτλου (οι τίτλοι είναι στην ονομαστική) μέχρι τη σύνταξη της πρώτης παραγράφου όπου δεν είναι αμέσως σαφές ποιος εξέδωσε τι (οκ, γνωστό πρόβλημα με τα ουδέτερα, που αντιμετωπίζεται πιο εύκολα με τη σύνταξη ΥΡΑ) και την επιτρεπτή διπλανάγνωση της δεύτερης παραγράφου (ο Μπ. πρόσφερε τις σεξουαλικές του χάρες με αντάλλαγμα). Όσο για την προτελευταία παράγραφο, απορεί κανείς τι ακριβώς γινόταν σύμφωνα με την αρμόδια εισαγγελέα –αρμόδια επί των σεξουαλικών επαφών, άραγε;

 4. Το νοσοκομείο της Σπάρτης λειτουργεί ακόμα χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων. Δεν έχει φαρμακοποιό, έχει μόνο δυο παθολόγους, τρεις ορθοπεδικούς, γενικότερα η κάλυψη σε προσωπικό «ασφαλείας» μόλις φτάνει το 60%. Μιλάμε για νομαρχιακό νοσοκομείο, τη στιγμή μάλιστα που οι λοιπές δομές υγείας του νομού υπολειτουργούν. Αφήστε που οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μείωση μισθού σχεδόν 50%.

  Είμαι σίγουρη πάντως
  πως τώρα που θα αναλάβει το ονεδίτικο μοντελάκι θα διορθωθούν όλα.
  http://www.enikos.gr/society/192669,Sparth-Elleiyeis_sto_nosokomeio.html

 5. Εγώ πάντως θυμάμαι την εποχή των Κανελλοπουλαίων είχε βγει και η Ηλεία παραμεθόριος, τουλάχιστον για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών,κατά μία έννοια (;) συνόρευε με την Ιταλία(!)

 6. μήτσκος said

  «ευδόκιμη προϋπηρεσία στην ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ.”

  Με τέτοια προϋπηρεσία κανονικά γίνεσαι απευθείας υπουργός. Ας όψεται η κρίση…

 7. Καλημέρα
  Δεν είναι ο κόσμος μας όμορφος κι αγγελικά πλασμένος ?
  Δυστυχώς, αλλά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας …ευδοκιμούν τα, 3 Μ (Μ…ί , Μονέδα , Μέσον) …με τη βελόνα στο κόκκινο .

  Ουδείς …τουλάχιστον γλωσσικά αναμάρτητος, γι’αυτό συνέχισε να φέρνεις στην επιφάνεια …Μαργαρητάρια . Σκέτη απόλαυση πέραν της βελτίωσης στη σωστή χρήση των λέξεων, της γραμματικής και της σύνταξης .

 8. andreas said

  Αν αρνείται ότι ουδέποτε πλήρωσε, δεν παραδέχεται ότι κάποιες φορές πλήρωσε?

  Το άρθρο του Β μου φαίνεται σαν αποδελτιωμένος προφορικός λόγος. Αν τα ΄λεγε αυτά ένας με μικρόφωνο μπροστά σε μια κάμερα, μάλλον θα ήταν πιο κατανοητά.

  Ο συνδυασμός επταετούς κάθειρξης κλπ και παρτιών μπούγκα – μπούγκα πάντως, βγάζει γέλιο! Σίγουρα αν προσπαθούσες, τέτοιον συνδυασμό δεν τον πετύχαινες!

 9. Καλημέρα στην παρέα και καλό Σαββατοκύριακο!

  Να μην ξεχάσουμε να δηλώσουμε αγωνιστική αλληλεγγύη στην αντιφασίστρια συντρόφισσα Δέσποινα σήμερα, ε; 🙂

  Όσο για το άξιο τέκνο της Καλαμάτας, την Εύη Παπαγεωργίου, μου ενέπνευσε το παρακάτω δίστιχο:

  Σαν πας στην Καλαμάτα και στην ΟΝΝΕΔ γραφτείς
  πριν κλείσεις τα τριάντα θα μονιμοποιηθείς!

  😀

 10. Spyros said

  Κι εγώ που τόσα χρόνια απορούσα γιατί η Κέρκυρα δεν είναι παραμεθόριος… Αυτός ο χάρτης τα εξηγεί όλα!!!

 11. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  9: Καλώς τον Στέλιο!

 12. ππαν said

  Γεια σου Στέλιο! Με ένα δίστιχο θα τη βγάλεις;

 13. Τη φράση «Ο Καβαλιέρε αρνείται ότι ουδέποτε πλήρωσε για να έχει σεξουαλική επαφή με την νεαρή Ρούμπι» δεν θα την έλεγα αποτέλεσμα τρόμου της διπλής άρνησης. Αντιθέτως, το πρόβλημά της είναι ότι νοηματικά εμπεριέχει δύο αρνήσεις, που αν τις παίρναμε κατά γράμμα θα μας έκαναν μία κατάφαση: αφού αρνείται ότι «ουδέποτε πλἠρωσε», ισχυρίζεται δηλαδή πως δεν είναι αλήθεια ότι «ουδέποτε πλἠρωσε», θα πει πως τουλάχιστον μία φορά πλήρωσε!

  Το πρόβημα είναι ότι αν μιλούσε μπαμπά του γλώσσα ο δράστης, θα έλεγε «αρνείται ότι πλήρωσε ποτέ» — αλλά βέβαια αυτό το «ποτέ» είναι το αόριστο («πήγε ποτέ στρατιώτης;» / «δεν ξέρω αν πήγε ποτέ στρατιώτης»), όχι το αρνητικό, και δεν μπορεί ν’αντικατασταθεί από το σοβαροφανέστερο «ουδέποτε»!

 14. agapanthos said

  Για το τραγούδι του Γιώργου Μουζάκη να πω ότι η πρώτη του εκτέλεση, με τη Σμαρούλα Γιούλη, είναι πολύ καλύτερη, η ορχήστρα κατά το κοινώς λεγόμενο φυσάει (pun intended), αλλά πρακτικά δεν υπάρχει στο γιουτιούμπ.

  Επίσης το συγκεκριμένο κομμάτι έχει (πώς να το πω αυτό;) ισχυρή λογοτεχνική τεκμηρίωση, καθώς «ακούγεται» σε μια από τις πιο όμορφες σκηνές από την Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα της Άλκης Ζέη.

 15. @12: Ε, να μου το λέτε αν σας λείπω γιατί είμαι παραπονιάρης! 🙂
  Πάντως αφού δεν σου έφτασε το δίστιχο, έχω γράψει ένα επικών διαστάσεων για την πρωθυπουργάρα μας και το τζάμπα γουάι-φάι. 😀

 16. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  Σε μια υπόθεση επαρκείς μπορεί να είναι οι ενδείξεις. Οι αποδείξεις είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν, άντε το πολύ – πολύ μπορεί να είναι πολλές ή αρκετές. Το πέτυχα;
  Καλό Σαββατοκύριακο!

 17. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  16: Τη δική μου απάντηση για το αξιοσημείωτο του άρθρου την έδωσα προς το τέλος

 18. Όντως χρειάζεται ένα άρθρο για την παρανόηση «τα ξένα δεν κλείνονται». Και μην ξεχνάμε ότι και η πόρτα είναι «ξένη» λέξη (Χάνιμπαλ άντε πόρτας, κλπ). Η πόρτα μαζί με την μπύρα είναι από τις αγαπημένες μου ειρωνίες ( κλείδωσες όλες τις πόρτα; ) όταν σκοντάφτω σε αυτιά με τουβλότοιχους.

 19. κλΙνονται!

 20. Επίσης ο τόνος στο αρχικό τονούμενο κεφαλαίο είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί περισσότερο. Το έχουμε ξαναπεί νομίζω εδώ ότι έχει αρχίσει να επισημοποιείται η άλλη παρανόηση «τα κεφάλαια δεν τονίζονται» και να μπερδεύουν το αρχικό κεφαλαίο με την κεφαλαιογράμματη γραφή. Ο Σπελ Τσέκερ του Άη-Φων διορθώνει κανονικότατα όλα τα τονούμενα σε άτονα. Όταν -> Οταν.

 21. «τοῦ χρυσίζων σταφυλόκοκου». μάλιστα. ὅπως λέμε «ταλάνισμα τοῦ δεισιδαίμων». ὁ Καταρτζῆς τῶρα δικαιώνεται!

 22. Περί Καλαμάτας, ιστορικά είχαμε πάντα εκεί χάμου τον τρόπο να γινόμαστε high… but not THAT high… Διότι άλλο η κάνναβις κι άλλο το (Κέιπ) Κανάβεραλ.

  Ή όπως θα τό ‘θετε ο Τομ Χανκς: Kalamata, we have a problem.

 23. παρόραμα:σταφυλόκοκκου!

 24. IN said

  Επειδή καθής εφ’ ώ ετάχθη εγώ κοίταξα τα δικά μου, δηλαδή τα νομικά, και δίδω κάποιες διευκρινίσεις, για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται. Η επίμαχη ενίσχυση, για την Καλαμάτα, καθιερώθηκε με το άρθρο 32 του νόμου 1836/1989 της 14ης/14ης Μαρτίου 1989 (της «ύστερης εποχής της α’ Πασοκοκρατίας» θα λέγαμε). Η διάταξη αυτή αντικαθιστά μία άλλη διάταξη προηγούμενου νόμου (το άρθρο 21 του ν. 1767/1988) και προβλέπει οικονομική ενίσχυση του ΟΑΕΔ στις «βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές» επιχειρήσεις ορισμένων νομών. Στην αρχική εκδοχή της διάταξης οι νομοί ήταν όλοι παραμεθόριοι, ενώ με την τροποποίηση του 1989 προστέθηκαν οι δύο επαρχίες του Νομού Μεσσηνίας αλλά και ο νομός Καβάλας (για τον οποίον δεν είδα να γίνεται ιδιαίτερη φασαρία, προφανώς γιατί δεν κατάγεται πρωθυπουργός από εκεί). Με βάση την τελευταία υπουργική απόφαση που βρίσκω η επιδότηση είναι 12% επί του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού.

  Εκ πρώτης όψεως μου φαίνεται ότι η ενίσχυση αυτή είναι «κρατική ενίσχυση» των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η παλιά Συνθήκη της ΕΟΚ, όπως έγινε μετά τις διάφορες τροποποιήσεις της) οπότε, αν δεν έχει τηρηθεί η σχετική διαδικασία ώστε να εμπίπτει η ενίσχυση σε κάποια από τις εξαιρέσεις που προβλέπονται, η πατρίς θα μπορούσε κάλλιστα να βρει -για μια ακόμη φορά- το μπελά της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτό το θέμα, ενώ ανάλογο μπελά θα βρουν και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που πιθανόν να κληθούν να επιστρέψουν την ενίσχυση. Σ’ αυτές τις άγριες εποχές της τρόικας τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, γιατί η ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων γίνεται «προαπαιτούμενο» για τις δόσεις.

  Θέλω να ελπίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κρατικής ενίσχυσης, γιατί, αν όχι, με τη φασαρία που έγινε δεν θέλει και πολύ να πάει κάποιος να το σφυρίξει (να κάνει καταγγελία) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οπότε αν αρχίσει αυτή να ψάχνει… Δείτε το λινκ για να καταλάβετε πώς θα μπορούσαν να την πατήσουν οι Καλαματιανοί…

 25. IN said

  Ωχ, συγγνώμη, το λινκ στο προηγούμενο ποστ δε δουλεύει, δείτε αυτό αυτό

 26. gbaloglou said

  Γεια σου Σαραντάκο με τις φωτοσο(υ)πιές σου!

 27. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  20: Δίκιο έχεις για τους τόνους.

  24: Ε, την Καβάλα δεν είναι μεγάλη υπερβολή να την πεις παραμεθόρια.

  26: Βέβαια, δεν είναι δική μου η φωτοσοπιά 🙂

 28. michm said

  Να υπενθυμίσω και την μετακίνηση του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα από την Ηλεία στην Μεσσηνία το 2009 τότε που ο Υπουργός Πολιτισμού ήταν από την Μεσσηνία; http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=82928
  Η πιο σημαντική είδηση όμως είναι η ακόλουθη : Τη «σκοπιμότητα» της μετατροπής του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε βάση εκτόξευσης πυραύλων για τουριστικούς σκοπούς «εξετάζει, με δέουσα προσοχή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας» όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231275240
  τα σχόλια μας είναι από ζήλια;

 29. ππαν said

  Στέλιο μας λείπεις. Για το αριστούργημα στα έγραψα και επιτόπου

 30. Γς said

  >επίκεντρο της χρήσης του Krokodil εστιάζεται πλέον στην Αριζόνα, ενώ αρκετές ακραίες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί και στο Φοίνιξ…

  “Η σεισμική δόνηση με επίκεντρο το Βανκούβερ έγινε αισθητή στη Νέα Ορλεάνη, τη Λουιζιάνα”

  Μερικές ακόμη περιοχές και η είδηση τελείωνε:

  “ακόμη και στο [μακρινό;!] Σηάτλ”

 31. Γς said

  28:
  >Η πιο σημαντική είδηση όμως είναι η ακόλουθη : Τη «σκοπιμότητα» της μετατροπής του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε βάση εκτόξευσης πυραύλων

  Ο Γς αναρωτιέται αν θα προλάβει το SSC.
  [δεν είναι ο Superconducting Super Collider]

 32. michm said

  31. θα προλάβει, θα προλάβει το Samaras Space Center

 33. 18, 19,
  Οι πόρτες κλείνονται – κανένα πρόβλημα! 😉

 34. Πάνος με πεζά said

  Καλά, αν ξαμοληθούμε κατά Λατινοαμερική μεριά, τα έχουμε δει όλα στο τραγούδι «Θα γίνω βραζιλιάνα», όπου για τις ανάγκες του στίχου λοιπόν :

  – πρώτα, το sobrero, αντί να εξελληνιστεί έτσι όμορφα που έρχεται (του σομπρέρου) γίνεται «το σομπρέρος», σαν να λέμε το καπέλα, «τρώγοντας» το s του ξενόγλωστου πλήθυντικού κατακέφαλα.

  – τι να κάνει στη συνέχεια και ο ομοιοκατάληκτος «καμπαλλέρος», αν και εις, παίρνει μεν το s του πληθυντικού αλλά πιο πολύ θέλοντας να «εξελληνιστεί» κι αυτός, σαν τον «καβαλιέρο». Ίσως ακουγόταν «κουτσό» το «θά’σαι ο καμπαλλέρο μου». Χωρίς ευτυχώς η ασθένεια να επεκταθεί στο άσμα «Οι τρεις καμπαλέροι», ο καμπαλλέρος του καμπαλλέρου λοιπόν οδηγεί στο

  – τρίτον, οι μαράκες γίνονται ελληνική λέξη στον πληθυντικό (εμπνευσμένη προφανώς από την πολύ πιο κοινή που διαφέρει μόνο σ’ ενα γράμμα – μην ξεχνάμε ότι τη σχετική ομοιοκαταληξία, αλλά στη γενική, «μαράκας», χρησιμοποίησε και ο Διονύσης Σαββόπουλος). Κι άλλωστε, κάπως έτσι «την πάτησε» η σάμπα με τη σόμπα…

  Για τα «γενικίζοντα» ρήματα, παραθέτω μια κάπως πλήρη λίστα από το βιβλίο της Παπαζαφείρη (τόμος Β, σελ. 130) : Επιδέχομαι, τυγχάνω, χαίρω, μετέρχομαι, στερούμαι, αξίζω, εποπτεύω, καταχράζομαι, απολαμβάνω, αποποιούμαι, απάδω, άπτομαι. Όλα αυτά, σε απολαυστικά αντιπαραδείγματα με εξωπραγματική γενική («επιδέχεται διπλής ερμηνείας», «στερείται βασικών αγαθών», «απάδει δικαστικού λειτουργού» κλπ.) στη συγκεκριμένη σελίδα, όπου επίσης ακόμα και για τα εντελώς λόγια («άπτονται της νέας συνθήκης») προτείνεται μια καλύτερη περίφραση («αφορούν τη νέα συνθήκη»). Και ξαναθυμάμαι παλιότερη απειλή ποδοσφαιριστή της δεκαετίας του ’80 προς τον προπονητή του, έτσι όπως την είδα τυπωμένη : «Δε θα μετάσχω της προετοιμασίας»…Άθλος για ποδοσφαιριστή, έτσι;

 35. Πάνος με πεζά said

  Kι από σεβασμό (ελληνιστί respect) στον τίτλο του θέματος, η μουσική τίτλων του περίφημου «Μεθοριακού Σταθμού», «Daybraker» από τους Electric Light Orchestra :

 36. sarant said

  34 τέλος: Ναι, αλλά στον κατάλογο αυτό υπάρχουν ρήματα που δεν παίρνουν γενική (τα περισσότερα) και άλλα που ορθώς, έστω και καθαρευουσιάνικα, συντάσσονται με γενική (π.χ. άπτομαι)

 37. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  33.>>Οι πόρτες κλείνονται – κανένα πρόβλημα!
  :Θα πηδηχτούμε από το παράθυρο. 🙂 🙂

 38. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>στη νεαρή ηλικία των 32 ετών τοποθετήθηκε διοικήτρια
  και νεαροτερότερος.

 39. Μαρία said

  Σχετικά με τους πολυπροσοντούχους των νοσοκομείων.
  http://www.koutipandoras.gr/46968/%CE%B1%CF%80-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7.html

  http://left.gr/news/ad-georgiadis-o-apostolos-kaklamanis-den-eprepe-na-paei-ston-kosta-vaxevani

 40. spiral architect said

  @38: Τόπο στα νιάτα λοιπόν!
  Γιατί αλλιώς θα μεταναστεύσουν και θα τα εκμεταλλευτούν ο γούγλης, ο νόκιας κι ο γιουτούμπης. 😀

 41. sarant said

  38: Ε, αυτός θα είναι καλυτερότερος!

 42. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Αναφορικά με το φωτοσαπιάρικο χάρτη:
  Μόνο δύο επαρχίες*,Μεσσήνης και Καλαμάτας, του Νομού** Μεσσηνίας πήγαν παραμεθόριο, όχι όλος ο (πρώην) Νομός!Φέρτε πίσω την Τριφυλλία τουλάχιστον,όπου έχω μια φίλη και πού να τρέχω στα σύνορα 🙂
  *μετά τον Καποδίστρια,δεν έχουμε τέτοιες
  **μετά τον Καλλικράτη, Περιφερειακή Ενότητα

 43. gmich said

  Την Καλαμάτα ο σεισμός την μετακίνησε στα σύνορα ενώ ο δικός μας (6,6 ρίχτερ παραλώ) δεν μας μετακίνησε ούτε μερικά χιλιόμετρα για να μας κάνει παραμεθόριους. Και με την ευκαιρία .Όταν ο σημερινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την σεισμόπληκτη περιοχή μας ως πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ πρότεινε να εκχερσωθούν τα δάση για να δοθούν χωράφια στους αγρότες!!!

 44. spiral architect said

  … Σαμαράς έφα

 45. Παντελής said

  Στο anadan babadan («απο μητερα και πατερα» -τουρκ.), αντε το νταν να γινει νταμ, να μοιαζει με … κοτζαμ. Αλλα το «παπανταμ» πως προεκυψε; Δακτυλος του παπαδαριού;…
  Παραδειγμα, οπου η εκφραση «ως αναφορα», θα μπορουσε να ευσταθησει: «Ηταν απαραδεκτη η ενέργειά του να υποβαλει ενα τοσο ανακριβες και λακωνικο κειμενο ΩΣ ΑΝΑΦΟΡΑ σε ενα τοσο πολυπλοκο και σημαντικο συμβαν…»

 46. Γς said

  40:
  Συζητούσαμε το θέμα των προέδρων των Νοσοκομείων και είχαμε μείνει ότι στις θέσεις αυτές συνήθως εμφανίζονται κομματικά στελέχη, αποτυχόντες βουλευτές κτλ, όταν ένας μας κούφανε:
  “Ενίοτε οι θέσεις αυτές είναι σαν τα μεταξωτά βρακιά. Θέλουν επιδέξιους κ@λους”

  Ο αθεόφοβος αναφερόταν στον πρόεδρο του νοσοκομείου »Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», που έχασε στις βουλευτικές εκλογές όταν κάποιοι δημοσιογράφοι (Σπύρος Καρατζαφέρης;) άρχισαν να «παίζουν» προσωπικές του κασέτες.
  Μπράβο του όμως. Παραδέχτηκε την ιδιαιτερότητά του και ήδη εκτός από πρόεδρος Νοσοκομείου θα και είναι υποψήφιος στο Δήμο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας.

 47. Διονύσης said

  Η κυρία Παπαγεωργίου πότε θα αναλάβει καθήκοντα; Ρωτάω γιατί το e-perifereies αναπαράγει από τσέγκαnews (http://www.tsegkanews.gr/lakonia/78-i-32xroni,neodimokratissa,eii-papageorgiou-dioikitria-sto-nosokomeio-spartis). Το τσέγκα το ανέβασε στις 4 Νοεμβρίου 2013 αλλά μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2013 Διοικητής σίγουρα είναι ο Κουφός (http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B1%CE%9346907%CE%97-%CE%A6%CE%9B%CE%9C). Κατα τα άλλα δεν αμφιβάλλω ότι έχει τα προσόντα η εν λόγω να γίνει Διοικήτρια. Αν και αμφιβάλλω για την ποιότητα των πληροφοριών του tsegkanews.

 48. sarant said

  47: Και αλλού υπάρχει ο διορισμός των νέων διοικητών, όχι;

 49. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Click to access 39727.pdf

  6η ΥΠΕ
  Γ.Ν.Λακωνίας

 50. sarant said

  A γεια σου!

 51. Πάνος με πεζά said

  @36 : Φυσικά και τα περισσότερα ρήματα δεν παίρνουν γενική, η Παπαζαφείρη τα χαρακτηρίζει «υβρίδια» της προσπάθειας κάποιων να το παίξουν «λόγιοι»…

 52. stratosbg said

  Reblogged this on ahairlessape.

 53. Διονύσης said

  #49. Ευχαριστώ. Στην πρώτη αναζήτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου δεν έψαξα για δελτία πριν τον Νοέμβρη κι έτσι μου διέφυγε. Το ότι η Ευδοξία είναι από την Καλαμάτα λέτε να έπαιξε ρόλο; Πάντως μπράβο της η κοπέλα. Θα μπορεί να λέει και ότι αξιολογήθηκε για αυτή τη δουλειά μιας και η απόφαση του υπούργου βασίζεται σε εισήγηση επιτροπής αξιολόγησης.

 54. http://www.avgi.gr/article/1383863/gk-tsimer-proedros-gue-ngl-se-eurokoinoboulio-nea-kai-ethnos-pseudontai-me-tis-plates-tou-ellinikou-upex
  Πάλι το «σε ότι αναφορά» , αυτή την φορά στην «Αυγή»

 55. sarant said

  Και θέλει και υποδιαστολή…

 56. leonicos said

  Δε βρίσκω κάτι πιο πετυχημένο από τον παραλληλισμό της προ πολλών ετών σεισμόπληκτης Καλαμάτας και της νωπής μπογιάς στο ξεχαρβαλωμένο παγκάκι.

  Δεν τα διαβασα όλα, αλλά το ‘σε ό,τι αφορά το…’ και ‘όσον αφορά το…’ μου φαίνονται και τα δυο σωστά

 57. leonicos said

  Τονιζόμενα κεφαλαία. Πάντα τονίζονται, αν παίρνουν τόνο!!! όταν τα υπόλοιπα γράμματα είναι πεζά.

  Α! Πρόσεξε… πρέπει όχι μόνο να τονίζεται αλλά να είναι και φωνήεν.

  Στα πολυ παλιά βιβλία μάλιστα ο τόνος του κεφαλαίου έμπαινε μετά από το γράμμα και όχι πριν. Α῞δης

 58. spiral architect said

  Το σαξές στόρι συνεχίζει ακάθεκτο, αλλά εμείς οι αδαείς τώρα το πήραμε χαμπάρι:
  Sex and the City 3 στη Μεσσηνία. 😆

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: