Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ιερά μακροβούτια σε βρόμικα νερά

Posted by sarant στο 29 Νοεμβρίου, 2013


Στην ορολογία του ιστολογίου, μακροβούτια είναι τα εξεζητημένα υπερβατά σχήματα. Θυμίζω ότι «υπερβατό σχήμα» λέγεται το σχήμα λόγου κατά το οποίο μια λέξη απομακρύνεται από μια άλλη, με την οποία βρίσκεται σε στενή λεκτική ή συντακτική σχέση, εξαιτίας της παρεμβολής μίας ή περισσότερων λέξεων, π.χ. «Mε τη δική σου ήρθα στον κόσμο τη λατρεία» αντί «Mε τη δική σου λατρεία ήρθα στον κόσμο» (παράδειγμα παρμένο από το ΛΚΝ, όπως και ο ορισμός). Το σχήμα αυτό είναι πολύ συχνό στα αρχαία ελληνικά και από εκεί το έχει κληρονομήσει και η καθαρεύουσα. Συχνά το υπερβατό συνδυάζεται με μετοχή, π.χ. «η εκδιδόμενη στο Λονδίνο εφημερίδα δημοσίευσε…» (ή, πολύ χειρότερα, «η εις το Λονδίνο εκδιδόμενη εφημερίδα»), αντί για την αναλυτικότερη σύνταξη: «η εφημερίδα, που εκδίδεται στο Λονδίνο, δημοσίευσε…». Στα νέα ελληνικά, το υπερβατό δεν κάθεται καλά. Αναγνωρίζω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι πολλές, μπορεί να κάνει πιο σφιχτή τη φράση, ενώ σε μικρές δόσεις μπορεί να λειτουργήσει ποιητικά, αλλά συνήθως μπερδεύει τον αναγνώστη -και στις ακραίες περιπτώσεις μπερδεύει και τον συντάκτη που το χρησιμοποιεί. Παράδειγμα τέτοιου υπερβατού που είχα αναφέρει παλιότερα, από μια κακή μετάφραση παρμένο: να χρησιμοποιήσει την πριν από μερικούς μήνες από εκτοπισμένους Εβραίους κατασχεμένη και εξασφαλισμένη ιδιοκτησία για ανταλλαγή με τρόφιμα με ντόπιους εμπόρους. Το κομμάτι που είναι με μαύρα στοιχεία είναι το υπερβατό, που εδώ φτάνει τις 10 λέξεις. Σε πιο στρωτή γλώσσα (αν και γενικά η μετάφραση έχει πρόβλημα): να χρησιμοποιήσει την ιδιοκτησία, που είχε κατασχεθεί από εκτοπισμένους Εβραίους και εξασφαλιστεί πριν από μερικούς μήνες, για ανταλλαγή με τρόφιμα με ντόπιους εμπόρους.

Το υπερβατό λοιπόν το λέω μακροβούτι επειδή ο συντάκτης βυθίζεται στη μιαν άκρη και βγαίνει στην επιφάνεια, ύστερα από πολλήν ώρα, στην άλλη άκρη. Πάντως, δεν είναι οι 10 λέξεις το ρεκόρ του μακροβουτιού, αφού πριν από κάμποσα χρόνια είχε εντοπιστεί υπερβατό σχήμα 40 λέξεων, στο οποίο και απένειμα χρυσό μετάλλιο στο μακροβούτι.

Όμως, τίποτα δεν αντέχει αιώνια. Το ρεκόρ των 40 λέξεων ήρθε να το κονιορτοποιήσει το προχτεσινό θηριώδες μακροβούτι ενός αγίου, του επισκόπου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Ο άγιος Πειραιώς, εξοργισμένος από την πρόταση νόμου και την τροπολογία για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και σε ομόφυλα ζευγάρια, εξέδωσε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση. Τόσο πολλά λέει, που ακόμα και φιλικοί προς την εκκλησία ιστότοποι δεν άντεξαν να τη δημοσιεύσουν όλη, παρά περικόψανε το μεγαλύτερο τμήμα της. (Αν πάντως θέλετε να τη δείτε ολόκληρη, κι αν το στομάχι σας αντέχει τα ρητορικά σχήματα του αγίου Πειραιώς και τα αλεξανδρινά σκουληκάκια, μπορείτε να πάτε στον ιστότοπο της Μητρόπολης Πειραιώς). Μεταφέρω, χωρίς σκουληκάκια, την πρώτη παράγραφο της ανακοίνωσης, εκεί που σημειώνεται το κολοσσιαίο μακροβούτι. Τα πλάγια δικά μου:

«Η κατάθεση πρότασης Νόμου από τον «ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο» και την ΔΗΜΑΡ για την επέκταση του ισχύοντος δυστυχώς Νόμου «περί συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης» που μετατρέπει το ανθρώπινο πρόσωπο σε χρηστικό αντικείμενο και μάλιστα υποκείμενο δικαιοπρακτικής ενέργειας στα λεγόμενα «ομόφυλα ζευγάρια» επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα δικαιώματα του ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατεδίκασε την χώρα μας να καταβάλη 5.000 Ευρώ στους προσφεύγοντες επειδή δεν αναγνωρίζεται θεσμικά συμβίωση μεταξύ ομοφύλων προσώπων και η δηλωθείσα πρόθεση της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να προωθήση στον λεγόμενο αντιρατσιστικό Νόμο σχετική τροπολογία θέτει πλέον κατά τρόπο φρικιαστικό στη χώρα μας την θεσμοθέτηση της ανατροπής της ανθρώπινης οντολογίας και φυσιολογίας και την κατοχύρωση της ψυχοπαθολογικής εκτροπής της ομοφυλοφιλίας. Η Εκκλησία, ως χώρα των μεταποιουμένων αμαρτωλών και ως ιατρείο παθών ψυχών και σωμάτων δεν στηλιτεύει τα ατυχή θύματα του βυθίου δράκοντος τα οποία περιθάλπει δια των ευχών της και των ιερών μυστηρίων της εφ’ όσον μετανοήσουν, αλλά την πολυποίκιλο τραγικότητα της ειδεχθούς αμαρτίας των».

Ο άτυχος πιστός που θα προσπαθήσει να διαβάσει την μπερδεμένη αυτή πανταχούσα, βλέπει στην αρχή ότι «η κατάθεση πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ κτλ.» και αγωνιά να μάθει τι έχει να πει ο ποιμένας του γι’ αυτή την περιβόητη πρόταση. Αλλά θα περιμένει πολύ για να το μάθει. Πρώτα θα πέσει πάνω σε μια δευτερεύουσα πρόταση («που μετατρέπει … ενέργειας») η οποία είναι ήδη ένα πρώτο μακροβούτι-μέσα-στο μακροβούτι, αφού χωρίζει την «επέκταση» από την αναμενόμενη συνέχειά της («στα ομόφυλα ζευγάρια»), ύστερα θα βρει δεύτερη δευτερεύουσα, αιτιολογική τούτη, ντανιασμένη πάνω στην πρώτη, και μετά μιαν ακόμα αιτιολογική, δευτερεύουσα της δευτερεύουσας (το δεύτερο «επειδή»), και μετά μιαν ακόμα κύρια πρόταση σε παράταξη, και μόνο ύστερα από 62 λέξεις θα συναντήσει το ρήμα της αρχικής πρότασης: θέτει πλέον κατά τρόπο φρικιαστικό. Και όπως ο κολυμβητής που κάνει μακροβούτι συχνά χάνει μέσα στο νερό τον προσανατολισμό του και βγαίνει αλλού από εκεί που ήθελε, έτσι και ο παναγιότατος ξεχνάει ότι έχει δύο υποκείμενα του ρήματος «θέτει» κι έτσι αντί για πληθυντικό βάζει ενικό, Πάντως αυτό δεν μας εμποδίζει από το να τον ανακηρύξουμε νέο ρέκορντμαν στα μακροβούτια. (Διευκρινίζω ότι το μακροβούτι του κ. Σεραφείμ δεν είναι καθαρό υπερβατό, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να θαυμάσουμε και να βραβεύσουμε τα γερά του πνευμόνια).

Θα μπορούσα πολλά να πω για το κείμενο αυτό, πέρα από τα μακροβούτια δηλαδή. Για παράδειγμα, αν ανατρέξετε στο πλήρες κείμενο θα δείτε ότι ο άγιος Πειραιώς δεν διστάζει να επαναλάβει έναν γνωστό πια μύθο, ότι τάχα στη Ολλανδία επιτράπηκε, με απόφαση Δικαστηρίου, η λειτουργία κόμματος παιδοφίλων. Είχαμε αναφερθεί σε αυτό τον μύθο πριν από ενάμιση χρόνο, όταν τον είχε (δυστυχώς!) επαναλάβει από την τηλεόραση η Λιάνα Κανέλλη. Όπως οι περισσότεροι μύθοι, έτσι κι αυτός, γνώρισε πριν από μερικούς μήνες ένα δεύτερο κύμα διάδοσης (μάλιστα τον δημοσίευσε και ο χρυσαβγίτικος ιστότοπος). Και τώρα τον επαναλαμβάνει άκριτα (ή μήπως γνωρίζοντας ότι είναι ψέμα;) ο κ. Σεραφείμ!

Επίσης θα μπορούσα να σχολιάσω τον απαράμιλλο «βύθιο δράκοντα», τον δράκοντα του βυθού, τον Σατανά δηλαδή, και να παρατηρήσω ότι ο κ. Σεραφείμ έχει πολύ χάρντκορ γούστα στον χριστιανισμό του, διότι, αν δεν κάνω λάθος, η αναφορά στον βύθιο δράκοντα δεν βρίσκεται στην Αγία Γραφή ή σε κάποιο από τα αναγνωρισμένα έργα των Πατέρων της Εκκλησίας, αλλά στο απόκρυφο Ευαγγέλιο του Βαρθολομαίου, το οποίο κάποιοι ορθόδοξοι μελετητές το χαρακτηρίζουν έργο γνωστικό, δηλαδή αιρετικό. Στο απόκρυφο αυτό ευαγγέλιο, ο Βαρθολομαίος έρχεται αντιμέτωπος με τον Σατανά, ο οποίος έχει το όνομα Βελίαρ, και του λέει «Φιμώθητι, βύθιε δράκον» (όμικρον, γιατί είναι κλητική). Αλλά ο Βελίαρ δεν… φιμώθητι, παρά του απαντάει επικαλούμενος τα ονόματα άλλων αγγέλων, υποθέτω υπαρχηγών του, που τα παραθέτω επειδή έχουν πλάκα: οι συνδιατρέχοντες τα επουράνια και τα επίγεια ούτοι εισίν: Μερμεώθ, Ονοματάθ, Δουθ, Μελιώθ, Χαρούθ, Γραφαθάς, Οεθρά, Νεφόνος, Χαλκατούρα’ συν αυτοίς διαπέτανται τα επουράνια, τα πετούμενα και τα καταχθόνια. Μπρρρρ… δαιμονικά πράγματα, άγρια βιβλία διαβάζει ο κ. Σεραφείμ και ίσως αυτό εξηγεί και το ύφος του.

Όμως, όσο κι αν έχει γούστο να γελάμε με το περίεργο ύφος και τα συντακτικά μακροβούτια του κ. Σεραφείμ, τα πράγματα δεν είναι για γέλια. Το κομμάτι του άρθρου που μόλις διαβάσατε, το είχα γράψει προχτές το βράδυ, δηλαδή πριν μαθευτεί η νεότερη εξέλιξη, που είναι, πολύ απλά, ότι, ύστερα από τις πρωτοφανείς απειλές του Σεραφείμ ότι θα αφορίσει τους βουλευτές που θα ψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία, η κυβέρνηση έκανε όπισθεν ολοταχώς και παρέπεμψε στις καλένδες την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, παρά τις καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προφανώς, η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, που έχει αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι στο κόμμα που ίδρυσε ο Κ. Καραμανλής, σκέφτηκε, και σωστά από τη σκοπιά τους, ότι τα μεν πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τα πληρώνει το ελληνικό κράτος, ενώ τα ψηφαλάκια των καθυστερημένων τα χάνει το κόμμα τους. Φαίνεται καθαρά ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι ψευδεπίγραφος και μένει μόνο στα λόγια. Όσο για τα μακροβούτια που κάνει ο άγιος Πειραιώς στα βρόμικα και δύσοσμα νερά της μισαλλοδοξίας και της ομοφοβίας, δεν θα ενοχλούσαν καθόλου αν είχε χωριστεί η εκκλησία από το κράτος. Όσο η εκκλησία είναι εξάρτημα του κράτους, οι απειλές για αφορισμό συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση. Όταν θα διακοπεί το σύμφωνο συμβίωσης εκκλησίας-κράτους, ας αφορίζουν όσους και όποιους θέλουν.

Αλλά το θέμα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια φαίνεται πως τσούζει πολύ τους ιερωμένους μας, διότι και ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης, που όσο και να πεις ξέρει να ελίσσεται περισσότερο, δεν άντεξε και είπε, για να μεταφέρω αυτούσιο το κήρυγμα αγάπης του σεπτού ιεράρχη: «Είναι πράγματα έξω από τη φύση, πως θα τα δεχτούμε; Είναι παρέμβαση στη φυσική ζωή των ανθρώπων.Δηλαδή τι; Θα παντρεύονται αγόρια με αγόρια και κορίτσια με κορίτσια;.Τα ζώα, τέτοια πράγματα δεν τα κάνουν. Αν τα κάνουμε εμείς θα είμαστε χειρότεροι από τα ζώα».

Εδώ, δυο παρατηρήσεις θα είχε να κάνει κανείς. Καταρχάς, αν ο κ. Άνθιμος εννοεί ότι τα ζώα δεν έχουν και ομοφυλοφιλικές σχέσεις, πέφτει έξω. Ομοφυλοφιλική συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί σε εκατοντάδες ζωικά είδη, από πρωτεύοντα ίσαμε σκουλήκια. Αλλά το επιχείρημα «τέτοια πράγματα δεν τα κάνουν τα ζώα» είναι δίκοπο μαχαίρι. Αλήθεια, έχουν τα ζώα ιερείς; Κι αν έχουν, τους πληρώνουν από την τσέπη τους; Κι αν τους πληρώνουν, τους εξαιρούν, μόνον αυτούς, από τη διαθεσιμότητα; Όχι, τέτοια πράγματα δεν τα κάνουν τα ζώα -μόνο οι Έλληνες.

110 Σχόλια προς “Ιερά μακροβούτια σε βρόμικα νερά”

 1. Elias said

  Πάντως για μακροβούτια, που λες, σε διάταξη του Αμερικάνικου Φορολογικού Κώδικα (US Internal Revenue Code) υπήρχε περίοδος (ανακλήθηκε τώρα) με παραπάνω από 400 λέξεις μέχρι να φτάσει ο αναγνώστης στο ρήμα της πρότασης.

 2. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα, Νίκο!
  Ωραία και επίκαιρη (μόλις πριν διάβαζα στην 10η σελίδα της σημερινής Καθημερινής αντίστοιχη, παρόμοιας οπτικής -αν και πιο περιορισμένης αιχμηρότητας- επιφυλλίδα του Τάκη Θεοδωρόπουλου) η σημερινή ανάρτησή σου, πικρή και (μπλακ)χιουμοριστική.
  Επειδή, όμως, κινδυνεύω κι εγώ να εμπλακώ σε ανεπίτρεπτο για την ηλικία μου μακροβούτι, επίτρεψέ μου να προσθέσω την αναφορά που είχε κάνει ο Γιώργος Βέλτσος σε μια παλιά του εκπομπή στο Τρίτο, ότι «ομοφυλοφιλική συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί μέχρι και στους ψύλλους».
  Σήμερα έρχονται και τα δικά σου πρωτεύοντα (αλλά και δευτερεύοντα) για να συμπληρώσουν την εικόνα του ζωικού βασιλείου.

  Θέλω να ελπίζω ότι οι προσωρινές αποφάσεις δεν εκφράζουν, δεν μπορεί να εκφράζουν, το σύνολο των βουλευτών των κυβερνώντων κομμάτων.

 3. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Το μακροβούτι με ανυπέρβλητο στυλ θα μπορούσε να ήταν κάπως έτσι:
  “Ναι, ναι, α μπράβο, ύστερα ακούς μόλις είπανε… είπανε κοιτάξτε αυτοί ότι.. ότι.. ότι.. όχι δεν θέλαμε για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το συ … συ.. σύμφωνο συ…συμβίωσης, ε, κι εμείς ύστερα είπαμε εντάξει θέλουμ..εεε…δεν θέλουμε κι εμείς και αυτοί ύστερα, μετά εμείς αφού είπαμε είπαμε με αυτό θέλουμε, είπαμε δεν θέλουμε κι εμείς το αλλάξαμε και λέμε, εντάξει λέμε, ούτε κι εμείς θέλουμε και μετά είπαν αυτοί πάλι ότι ξέρετε εμείς λέει θέλουμε να γίν…εεε εμείς όμως μετά δεν δεχτήκαμε μετά απ’ όλα αυτά κι είπαμε να γαμηθ ..γίνει μετά η συ..συζήτηση όποτε τοοο..το κάνει όπως ορίσει η Εκκλησία.
  Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο!”

 4. Καλημέρα!
  Μια απορία:

  Στην ανάλυση του μακροβουτιού του πανιερώτατου, ποιά αναφέρετε ως δύο υποκείμενα;;;
  Να υποθέσω τα κόματα ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ;;
  Γιατί όπως το διαβάζω, που δίνεται η εντύπωση πως ο «μάστορας» λέει «η κατάθεση…. θέτει…. την θεσμοθέτηση….», που βέβαια και πάλι δεν βγάζει νόημα…..
  Πάντως ο εννικός, όπως το καταλαβαίνω, κολάει, ο πληθυντικός;;;;

 5. Λάθος, «Μου δίνεται η εντύπωση»

 6. atheofobos said

  Όπως οι διάφοροι άγιοι έχουν εξειδίκευση στα θαύματα έτσι και ο μητροπολίτης Πειραιώς εξειδικεύεται σε δύο πράγματα:
  α- Σε σεξουαλικά θέματα , όπως η ομοφυλοφιλία και η αιδοιολειξία και
  β-σε μακαρονοειδείς προτάσεις άνευ νοήματος όπως η παρακάτω που αντιγράφω από το ποστ μου:
  Ο ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΞΑΝΑΚΤΥΠΑ!
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/10/blog-post_19.html

  Θεωρῶ ὅτι λογικός ἄνθρωπος δέν εἶναι δυνατόν νά ἀποδέχεται ὅτι ἡ ὑπερμαθηματική ἀκρίβεια, λειτουργικότητα καί ἑνοείδεια τῆς βιοχημείας τοῦ ἀνθρωπίνου ὀργανισμοῦ, πού προϋποθέτει ἀναποδράστως σκέψη, προέρχεται ἀπό τό τίποτα καί τόν κανένα, καί εἰδικώτερα ἡ θαυμαστή λειτουργία καί ἀλληλοεπίδραση τῆς ὑποφύσεως, τοῦ ὑποθαλάμου, τῶν ἐπινεφριδίων καί τῶν γεννητικῶν ἀδένων δέν μπορεῖ νά εἶναι προϊόν τύχης ἤ ἄλογης καί ἀσυνείδητης φυσικῆς ἐπιλογῆς.

  Ένα ακόμα δε καταπληκτικό του μακαρόνι είναι όταν κατακεραύνωσε τον Ελτον Τζόν :

  Η εφιαλτική, εμετική και εν ταυτώ χυδαία και βάναυσα αποκρουστική δήλωσις του Βρετανού ομοφυλόφιλου ποπ συνθέτη μουσικού Elton John, ο οποίος έχει τελέσει και σχετικό άθεσμο «γάμο» μετ’ άρρενος, στο περιοδικό Parade των Η.Π.Α. και ο οποίος κατά την συνήθη μέθοδο των πρωτογόνων λαών που απέδιδαν στο Θείο τα προσωπικά των πάθη και τις δικές τους αισχρότητες και διαστροφές, απεπειράθη να προσβάλη το θεανδρικό πρόσωπο του ενσαρκωθέντος Υιού και Λόγου του Θεού του επί του Σταυρού θυσιασθέντος και θανατώσαντος τον θάνατο και την φθορά της πεσμένης ανθρωπίνης φύσεως και συναναστήσαντος όλο το ανθρώπινο γένος δικαιώνει απολύτως τον γνωστό εις την εγκληματολογική επιστήμη ορισμό περί του ψυχισμού του αρρενοθήλεος του μεγίστου Ιταλού εγκληματολόγου Καίσαρος Λομπρόζο, ο οποίος και γνωμοδότησε ότι ο αρρενοθήλης κέκτηται «τον δυναμισμό του άρρενος και την μοχθηρία του θήλεος, δεν έχει ουδεμία ηθική αναστολή και ουδέν μεταφυσικό ιδεώδες».

 7. IN said

  Το καλό το παληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι… Ενόψει της απόφασης του ΕΔΔΑ, λογικά η αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια θα μπορεί να γίνει και με δικαστική απόφαση, κατ’ εφαρμογήν της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (που την ερμηνεύει αυθεντικά το ΕΔΔΑ) και που είναι νόμος του (Ελληνικού) κράτους (για την ακρίβεια, έχει ισχύ μεγαλύτερη από αυτή των κοινών νόμων). Τα mechanics που λένε οι Αγγλοσάξωνες πρέπει να είναι λίγο περίπλοκα γιατί το Ελληνικό κράτος έκανε διάφορες πονηριές για να βάλει τρικλοποδιές στους ενδιαφερομένους, και μάλιστα αν καλά θυμάμαι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είχε τεθεί και ένα διαδικαστικό θέμα στο ΕΔΔΑ που, όπως φαίνεται, ξεπεράστηκε, αλλά σίγουρα γίνεται. Δυστυχώς όμως σήμερα έχω δουλειά και δεν προλαβαίνω να το ψάξω και να το αναλύσω το πράγμα, για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται.

 8. Alexis said

  ύστερα από τις πρωτοφανείς απειλές του Σεραφείμ ότι θα αφορίσει τους βουλευτές που θα ψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία, η κυβέρνηση έκανε όπισθεν ολοταχώς

  Δηλαδή όπως τη βλέπω τη δουλειά, ο μόνος τρόπος για να υποχωρήσει η κυβέρνηση σε κάποιο θέμα είναι οι απειλές αφορισμού των βουλευτών; Χμ…

  Ο λίκνος «έκανε όπισθεν ολοταχώς» έχει πρόβλημα ή μόνο σε μένα δεν δουλέυει;

 9. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Δεν έχει πρόβλημα. Σ’ εσένα -τουλάχιστον- δεν δουλεύει, Alexis.

 10. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4: Τα δυο υποκείμενα του ρήματος θέτω είναι: α) η πρόταση νόμου των ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, β) η δηλωθείσα πρόθεση της συγκυβέρνησης. Όχι;

  6: Ναι, και ο όρος «μακαρόνι» είναι πολύ ταιριαστός.

  8: Κι εγώ τον βλέπω να δουλεύει τον λίκνο.

 11. 1. Η κατάσταση είναι συχνά απελπιστική στις περιληπτικές ειδήσεις των ραδιοφωνικών σταθμών που μεταδίδονται στις μισές ώρες. Για παράδειγμα: «Την αύξηση των μπλα μπλα μπλα και την μείωση την μείωση των μπλα μπλα μπλα και ξανά μπλα μπλα μπλα ανακοίνωσε ο τάδε….» Ο καλός δημοσιογράφος που συνέταξε την είδηση ξεχνά ότι για εμένα, τον ακροατή, η βαρύτητα του λόγου και επομένως ο βαθμός της προσοχής μου εξαρτάται από το ποιος είναι εκείνος που λέει ή ισχυρίζεται κάτι. Για να μάθω όμως το όνομά του πρέπει να τον περιμένω να αναδυθεί από το μακροβούτι στο οποίο τον υποχρέωσε ο συντάκτης.
  2. «Όσο η εκκλησία είναι εξάρτημα του κράτους». Θα μπορούσε να αναγνωσθεί και αντιθέτως.
  3. Κάποιοι από τους αρχιερείς θα πρέπει να θυμούνται την παροιμία που λέει ότι στο σπίτι του πνιγμένου δεν μιλάνε για σχοινί.

 12. Νέο Kid Στο Block said

  Oμολογώ,με αξιοθαύμαστα κριτική αυτογνωσία και μετριοφροσύνη,πως τα μακαροβούτια (μετά των απαραιτήτων παρενθέσεων,υποσημειώσων, παραθέσεων και -στην αυτή πρόταση βεβαίως- περιεχομένων συναφών) μού είναι εξαιρετικά-καίτοι ενίοτε δύνανται να θεωρηθούν υπό κακοβούλων ως αδυναμία σαφούς εκφράσεως ή ακόμα χειρότερα σαν «φιγούρα»- προσφιλή! Mπορεί να φταίει το «μαθηματικό» μου υπόβαθρο, αν και θα δίσταζα να το αποδώσω σαν δυνητική δικαιολογία για τον δέσποτα.
  Πολύ ωραίο το: «Φιμώθητι, βύθιε δράκον!» (θα έδινε και ωραία Καιάδειο παραλλαγή «Φιμώθουτου! ..ρε!» ..Kώτσο Κουλουκοτρών’η! 😆 Eξηγεί και από πού εμπνεύστηκε ο Λάβκραφτ τον Κθούλου, και θα ήταν και ωραία ευγενής προσφώνηση προς τον φίλτατο Δύτη. «Φιμώθητι, βύθιε δύτον!» 😆

 13. Νέο Kid Στο Block said

  Διευκρινίζω πως τα «μακαροβούτια» στο σχόλιο 12. δεν ήταν πληκτρολογική παραδρομή,αλλά ηθελημένα σκωπτική γλωσσοαλλοίωση ,καθότι εις τας νήσους των Μακάρων τα μακροβούτια κρατάνε πολύ.

 14. spiral architect said

  @12, 13: Γι’ αυτό και ο Γκρεγκ ξέρει! 😉

 15. Νέο Kid Στο Block said

  14. Α, μεγάλη μορφή των πισίνων ο Θύμιος! Πατριωτάκι σουηδο-πολυνήσιος (απ’τα νησιά των Μακάρων κι αυτός!)

 16. Νεοκίντ, ο Κώτσος Κολοκοτρώνης είναι πατέντα του Παναγιώταρου, όχι του Καιάδα. 🙂
  Όσο για τον βύθιο δράκοντα, εγώ τον είχα μάθει από ένα βυζαντινό κόμικ (κατά το Αστερίξ: γαλατικό κόμικ), τον Παντεχνή, όπου ο εν λόγω δράκων απεικονιζόταν σε αγιογραφία, για την ακρίβεια στους τοίχους της τράπεζας της μονής Σιμωνόπετρας (αν θυμάμαι καλά). Δεν ξέρω αν αντιστοιχεί σε πραγματική τοιχογραφία, μια και στη Σιμωνόπετρα δεν έχω πάει.

 17. #10

  Ναι, έχετε δίκιο, κάπου μέσα στο μακροβούτι έχασα την «δηλωθείσα πρόθεση της κυβέρνησης»…….

 18. Αλάστωρ said

  «Όσο η εκκλησία είναι εξάρτημα του κράτους, οι απειλές για αφορισμό συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση. Όταν θα διακοπεί το σύμφωνο συμβίωσης εκκλησίας -κράτους, ας αφορίζουν όσους και όποιους θέλουν»
  Δηλαδή αν κατάλαβα καλά ένας κληρικός για όσο καιρό μισθοδοτείται από το Κράτος δεν θα πρέπει να κάνει αφοριστικές ή άλλες απαράδεκτες δηλώσεις. Συνεπώς το αν κάτι αποτελεί ή δεν αποτελεί αντικείμενο αφορισμού θα το κρίνει ο αρμόδιος υπουργός κατόπιν αιτήματος; Οι υπόλοιποι μισθοδοτούμενοι από το Κράτος πρέπει να δείχνουν αναλόγως την ίδια «καλή» συμπεριφορά;

 19. spiral architect said

  @14: Το χιτ του -κυριολεκτικά και μεταφορικά- ήταν αυτό.
  Εξαιρετικός κατα-δύτης!

 20. sarant said

  18: Εφόσον η εκκλησία είναι εξάρτημα του κράτους, ο αφορισμός ως πολιτική παρέμβαση μου φαίνεται εντελώς άτοπος.

 21. spiral architect said

  Πετυχημένο τουϊτερικό:

  κοίτα ρε τους πούστηδες! θέλουν και δικαιώματα!
  (δεν αφορά τους γκει γάμους μόνο, αλλά τα δικαιώματα μας,γενικώς)— Φτύνω Θεσμούς (@ftoovaskano) November 29, 2013

 22. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Χωρὶς νὰ διαφωνῶ στὸ διαχωρισμὸ ἐκκλησίας καὶ κράτους, δὲν πιστεύω ὅτι θὰ ἔχει λιγότερες συνέπειες ὁ διαχωρισμός. Αὐτοὶ τῶν ὁποίων οἱ ψῆφοι ἐπηρεάζονται θὰ συνεχίσουν νὰ ἐπηρεάζονται, ὁπότε ἕνα κόμμα ποὺ ὑπολογίζει στοὺς ψήφους αὐτοὺς θὰ ἐξακολουθῆ νὰ τοὺς ὑπολογίζη. Καὶ καλὰ θὰ κάνη ὁ ΣΥΡΙΖΑ, νὰ ξεφύγη ἀπὸ τὴ λογικὴ τοῦ μικροῦ κόμματος, ἂν θέλη νὰ πάρη τὴν ἐξουσία. Ἄλλο στὸ 4% κι ἄλλο νὰ διεκδικῆς αὐτοδυναμία. Δυστυχῶς πολλοὶ εἶναι αὐτοὶ οἱ ψηφοφόροι ποὺ θὰ λογαριάσουν περισσότερο τοὺς γάμους ὁμοφύλων ἀπὸ τὸ ψωμὶ ποὺ τοὺς κόβουν. Καὶ δὲν τὸ κόβουν μόνο σὲ αὐτούς…

 23. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  22. συγγνώμη γιὰ τὴ διπλὴ χρήση τοῦ ὑπολογίζω. Βιασύνη

 24. munich said

  κ. Αναγνώστου τι μας λέτε; Δηλαδή αν θέλει ο Σύριζα να πάρει αυτοδυναμία πρέπει να γίνει ΝΔ και να κάνει ότι του λένε οι μισαλλόδοξοι και ομοφοβικοί «άγιοι»; Ε μη σώσει και την πάρει τότε, από αυτό έχουμε!
  Εδώ ο Σημίτης, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, και αγνόησε τον λαοπρόβλητο ταλιμπάν της ορθοδοξίας Χριστόδουλο, που είχε κινήσει της μάζες εναντίον της κατάργησης της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και θα κολλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα βασικό νομικά αλλά πρωτίστως ανθρώπινο δικαίωμα;
  Ας κατεβεί στους δρόμους πάλι το παπαδαριό, χρειαζόμαστε λίγο γέλιο μέρες που ναι

 25. Στα πεταχτά :

  Καταρρίπτω το δια 63 λέξεων ρκόρ μακροβουτίου !

  Μόνο η φράση «τα οποία περιθάλπει δια των ευχών της και των ιερών μυστηρίων της εφ’ όσον>/b> μετανοήσουν» φτάνει για να χαρακτηρίσει τα λεγόμενα του μητροπολίτη

 26. Φτου

 27. Δημήτρης Μ. said

  18. Οι υπόλοιποι μισθοδοτούμενοι από το Κράτος πρέπει να δείχνουν αναλόγως την ίδια “καλή” συμπεριφορά;

  Οι υπόλοιποι μισθοδοτούμενοι από το Κράτος ΔΕΙΧΝΟΥΝ αναλόγως την ίδια “καλή” συμπεριφορά. Αν δεν την έδειχναν, οι πανεπιστημιακοί, στον αγώνα τους ενάντια στα μέτρα του Αρβανιτόπουλου, θα του αφαιρούσαν το πτυχίο, ή την ιδιότητα του πανεπιστημιακού, ή οι γιατροί, θα μάζευαν τον Άδωνη σε κανένα ψυχιατρείο. Αυτό το τελευταίο, ίσως και, δικαίως.

 28. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @24,
  συμφωνώ μέχρις τελευταίας τελείας (:που του λείπει) με το σχόλιό σου, Μόναχε.

  Το πρόβλημα δεν είναι η διπλή χρήση του «υπολογίζω», κύριε Αναγνώστου.

 29. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  24. Δὲ λέω ὁ ΣΥΡΙΖΑ νὰ γίνη ΝΔ. Πρὸς Θεοῦ. Λέω ὅμως ὅτι πρέπει νὰ λάβη ὑπ’ὄψιν του γιὰ ποιὸ λόγο ἀνέβηκαν τὰ ποσοστά του καὶ νὰ δώση ἔμφαση στοὺς λόγους αὐτούς. Ὅταν θὰ εἶναι στὴν ἐξουσία κι ἀφοῦ δώσει λύσεις στὰ πιὸ οὐσιώδη προβλήματα (δὲν εἶναι μεῖζον θέμα ὁ γάμος ὁμοφύλων, οὔτε στὴν ἀρχαιότητα ποὺ ἡ ὁμοφυλοφιλία ἦταν πιὸ ἀνεκτὴ δὲν ὑπῆρχαν) καὶ ἑδραιωθεῖ ἂς γίνη τολμηρότερος. Μέχρι τότε καλὸν εἶναι κάποιες ἀκραῖες γιὰ τὰ κοινωνικὰ δεδομένα νὰ μὴ τὶς βγάζει πρὸς τὰ ἔξω. Τώρα ὅταν ἔλθη ἡ ὥρα θὰ ποῦμε «ἰδοὺ ἡ Ρόδος..». Ὅσο γιὰ τὸ Σημίτη σιγὰ τὸν πολυέλαιο. Ἔβγαλε τὸ θρήσκευμα ἀπὸ τὶς ταυτότητες ἀλλὰ ὄχι ἀπὸ τὰ μητρῶα. Στὸ σχολεῖο φαίνεται τὸ θρήσκευμα, στὸ στρατὸ φαίνεται τὸ θρήσκευμα, γιὰ ὀνοματοδοσία πρέπει νὰ πᾶς χαρτὶ βαπτίσεως ἂν εἶσαι δηλωμένος «Ὀρθόδοξος». Τί ἄλλαξε; Τίποτα δὲν ἄλλαξε. Πολλὲς φορὲς τὸ ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ὑπὲρ τοῦ διαχωρισμοῦ ἐκκλησίας-κράτους, ὅμως μόνο ὅταν ἦταν στὴν ἀντιπολίτευση. Κι ἡ ΝΔ ἔλεγε ὅτι θὰ ἐπαναφέρη τὸ θρήσκευμα στὶς ταυτότητες ἀλλὰ τὸ ξέχασε στὰ 8 χρόνια ποὺ κυβερνοῦσε. Ἐγὼ λέω «μεγάλη μπουκιὰ φάε, μεγάλα λόγια μὴ λές». Εἰδικὰ ὅταν τὰ μεγάλα λόγια σοῦ κόβουν ψήφους

 30. gbaloglou said

  για να μην ξεχνιόμαστε

 31. spiral architect said

  Όλα ξεκινούν απ’ τον περιβόητο και ουδέποτε ψηφισθέντα νόμο (ή μήπως άρθρο Συντάγματος;) για τον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Ο πρώτος που το λάλησε:
  8. Διαχωρίζεται οριστικά η εκκλησία από το κράτος και κοινωνικοποιείται η μοναστηριακή περιουσία. 😯
  βλέπει εδώ και χρόνια τα ραπανάκια ανάποδα και οι επίγονοί του ούτε καν το σκέφτονται. Αφού λοιπόν δεν το έπραξαν -έστω και νομοθετικά- τόσα χρόνια, πλέον και όποτε ανακύπτει συνταγματικό, νομοθετικό ή διοικητικό ζήτημα όπου εμπλέκεται έστω κι έμμεσα η εκκλησία, οι ρέκτες νομοθέτες και οι θεσιθήρες βουλευτές θα κάνουν την πάπια.

 32. spyroszer said

  Είδα ότι ο Σεραφείμ επικαλείται στο άρθρο του και τον Φρόιντ, παραθέτοντας μάλιστα και αποσπάσματα από το έργο «Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση». Τα αποσπάσματα είναι τα εξής:
  «Ὑπάρχουν κατηγορίες ἀνθρωπίνων ὑπάρξεων πού ἡ ζωή τους παρεκκλίνει ἀπό τήν συνηθισμένη σεξουαλική ζωή κατά τον πιό κτυπητό τρόπο. Μία ὁμάδα ἀπό αὐτούς τούς «διεστραμμένους» ἔχει ἐξοστρακίσει τήν διαφορά τῶν φύλων ἀπό τή ζωή τους… Σ᾽αὐτούς μονάχα τό δικό τους φῦλο προκαλεῖ πόθο. Τά πρόσωπα αὐτά παραιτοῦνται ἀπό κάθε συμμετοχή στήν ἀναπαραγωγή. Οἱἄνθρωποι αὐτοί λέγονται ὁμοφυλόφιλοι… Ἀνήκουν ἐκεῖνοι πού παραιτήθηκαν ἀπό τήν ἕνωση σεξουαλικῶν ὀργάνων ἤ μέρη τοῦ σώματος… ξεπερνώντας τίς ἀνατομικές δυσκολίες καί κατανικώντας τή σχετική ἀποστροφή… Τώρα ποιά πρέπει νἆναι ἡ στάση μας σ᾽ αὐτές τίς ἀσυνήθεις μορφές ἱκανοποίησης; Ἡἀγανάκτηση καί ἡἔκφραση τῆς προσωπικῆς μας ἀποστροφῆς. Παραμένει νά ἐξηγήσουμε τήν ὕπαρξη τῶν διαστροφῶν καί νά τίς συσχετίσουμε μέ τήν ὁμαλή σεξουαλικότητα… Πάντως τίς ἀποκαλοῦμε διεστραμμένες ἀνάγκες». Ποιός τό περίμενε, καί ὅμως. Καταπέλτης κατά τοῦ πάθους(ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟŸΝΤ, Εἰσαγωγή στήν ψυχανάλυση,ἐκδ. «Γκοβόστη», Ἀθήνα, σσ. 260-263, 270).
  Για τις γενικότερες απόψεις του Φρόιντ για την ομοφυλοφυλία μια καλή σύνοψη είναι εδώ
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sigmund_Freud%27s_views_on_homosexuality

  Για τα συγκεκριμένα αποσπάσματα ο μητροπολίτης δυστυχώς διαστρέφει τα όσα λέει ο Φρόιντ, ειδικά στο σημείο για την αγανάκτηση και την αποστροφή.
  Μπορούμε να δούμε εδώ στο κεφάλαιο της 20ης διάλεξης «GENERAL THEORY OF THE NEUROSES The Sexual Life of Man» σελ. 263, αυτά που λέει ο Φρόιντ για την ομοφυλοφιλία, ολοκληρωμένα και όχι αποσπασματικά, και να αντιληφθούμε και το πνεύμα του, που νομίζω ότι είναι λίγο διαφορετικό από τα αποσπάσματατου Μητροπολίτη. Λίγες γραμμές πιο κάτω ο Φρόιντ κάνει λόγο και για άλλα σεξουαλικά φαινόμενα, όπως τον φετιχισμό, τη νεκροφιλία κλπ και εν συνεχεία έχει αυτήν την παράγραφο:
  Ladies and gentlemen, what attitude are we to assume to these unusual varieties of sex gratification? Nothing at all is achieved by the mere expression of indignation and personal disgust and by the assurance that we do not share these lusts. That is not our concern. We have here a field of observation like any other. Moreover, the evasion that these persons are merely rarities, curiosities, is easily refuted. On the contrary, we are dealing with very frequent and widespread phenomena. If, however, we are told that we must not permit them to influence our views on sexual life, since they are all aberrations of the sexual instinct, we must meet this with a serious answer. If we fail to understand these abnormal manifestations of sexuality and are unable to relate them to the normal sexual life, then we cannot understand normal sexuality. It is, in short, our unavoidable task to account theoretically for all the potentialities of the perversions we have gone over and to explain their relation to the so-called normal sexuality.
  http://www.gutenberg.org/files/38219/38219-h/38219-h.htm#page_263
  Αυτό το βιβλίο αποτελείται από διαλέξεις του Φρόιντ των ετών 1915-1917. Εν συνεχεία ασχολήθηκε πιο εκτενώς με το θέμα σε άλλα επιστημονικά του έργα. Μια καλή σύνοψη των απόψεων του Φρόιντ για το θέμα αυτό υπάρχει εδώ
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sigmund_Freud%27s_views_on_homosexuality

 33. Avonidas said

  Καλημερα.

  Σύμφωνα πάντως με τον Mark Twain, καμία άλλη γλώσσα δεν μπορεί να παραβγεί, σε έκταση, ιδιομορφία, εξεζητημένη επιτήδευση και επιμονή που, ώρες-ώρες, αγγίζει τα όρια της εμμονής, μολονότι άλλοτε απλώς περνά εντελώς απαρατήρητη στους ιθαγενείς ομιλητές της, τα μακροβούτια των γερμανικών!

  Ο ίδιος εξάλλου, στο βιβλίο του «Ένας Γιάνκης από το Κοννέκτικατ στην αυλή του Βασιλιά Αρθούρου», λέει:

  «Όποτε ο Γερμανός λογοτέχνης καταδύεται σε μια πρόταση, τον χάνεις από τα μάτια σου μέχρι να αναδυθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με το ρήμα στο στόμα του».

  Κατά συνέπεια, ακόμα και τον όρο «μακροβούτι» για το υπερβατό σχήμα τον έχει επινοήσει πρώτος ο Mark Twain.

 34. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @31,
  Αχ, τι μας θύμισες τώρα, ρε αρχιτέκτονα!… Τότε που σύσσωμος ο ελληνικός λαός έσπευδε στα ανάκτορα, κι ενωμένος με το στρατό, ψυχή μία, απαιτούσε ψωμί και Σύνταγμα. Τι καιροί κι εκείνοι! Τι ζητωκραυγές! Τι συνθήματα!

 35. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  33: Δεν το ήξερα ή δεν το θυμόμουν για τον Μαρκ Τουέν, ευχαρίστως του αναγνωρίζω την πατρότητα του όρου.

  32: Το ψυλλιαζόμουν πως κάποια (ιερή) διαστρέβλωση θα υπάρχει.

 36. munich said

  κ. Αναγνώστου ίσως γι εσάς το ζήτημα της ισότητας των πολιτών απέναντι στο νόμο να είναι δευτερεύον ζήτημα, για μένα πάλι είναι πρωτεύον και ουσιώδες. και ίσως να είναι το ίδιο και για τους ψηφοφόρυς του συριζα, τους παλιούς και τους καινούργιους. ίσως να πιστεύουν ότι τα άλλα κόμματα δεν δώσανε τη δέουσα προσοχή σε αυτά τα ζητήματα και τώρα θέλουν ο σύριζα να αγωνιστεί μαχητικά για αυτά. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά βέβαια γιατί δεν έχω ρωτήσει τον καθένα ξεχωριστά γιατί ψηφίζει σύριζα.

  Το τι γινόταν στην αρχαία ελλάδα δεν το ξέρω ακριβώς, νομίζω όμως ότι η αρχαία ελλάδα δεν ήταν ενιαίος χώρος και χρόνος, δεν είχε κοινο φορολογικό σύστημα και φοροαπαλλαγές ή φοροελαφρύνσεις για τους παντρεμένους, δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι που κατοικούσαν εκεί ενδιαφέρονταν ή θεωρούσαν δικαίωμά τους να εκλέγουν τους κυβερνήτες.ι

 37. IN said

  Μια και τελείωσα τη δουλειά μου, είδα λίγο περισσότερο το θέμα πώς θα μπορούσε το σύμφωνο συμβίωσης να καθιερωθεί και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλλου, χωρίς νομοθετική παρέμβαση. Καταρχήν, για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (στα Αγγλικά) είναι εδώ.

  Η σχετική διάταξη για το σύμφωνο συμβίωσης (το άρθρο 1 του νόμου 3719/2008) λέει: «Η συμφωνία δύο ενήλικων ετερόφυλων προσώπων με την οποία οργανώνουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβο­λαιογραφικό έγγραφο. Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στον ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου».

  Δεδομένου ότι, όπως έγραψα και παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεωρείται νόμος του Ελληνικού κράτους (και μάλιστα υπερισχύει αντίθετων νόμων, προγενέστερων ή μεταγενέστερων) θα μπορούσε να υποστηριχθεί με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας ότι, για να γίνει σεβαστή η ισότητα όλων απέναντι στον νόμο, που παραβιάζεται με την δυσμενη διάκριση εις βάρος των ομόφυλων ζευγαριών, θα πρέπει η λέξη «ετερόφυλων» στην πρώτη πρόταση του άρθρου 1 να θεωρηθεί ως μη γεγραμμένη και να καταχωρούνται σύμφωνα συμβίωσης ακόμη και για ζευγάρια του ίδιου φύλλου. Μια τέτοια άποψη εφαρμόζει αυτό που είναι γνωστό σαν «αρχή της επεκτατικής ισότητας», που κατά κόρο την εφήρμοζαν οι δικαστές στις παλιές ωραίες εποχές, προ Μνημονίου, μεταξύ των άλλων και για να δίνουν αυξήσεις στους εαυτούς τους επειδή κάποιοι άλλοι είχαν πάρει αυξήσεις. Επαναλαμβάνω ότι, κατά τη γνώμη μου, έχει καλές πιθανότητες επιτυχίες και αξίζει κάποιος (λ.χ. ο Βαλιανάτος) να το δοκιμάσει.

  Πρακτικά θα γίνει ως εξής: Ένα ζευγάρι του ίδιου φύλλου θα καταρτίσει σύμφωνο συμβίωσης στο συμβολαιογράφο και θα πάει να το καταχωρήσει στο ληξιαρχείο. Κατά πάσα πιθανότητα ο ληξίαρχος θα πει όχι, αλλά κατά της άρνησής του χωράει προσφυγή στο Δικαστήριο (Ειρηνοδικείο), σύμφωνα με το άρθρο 791 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οπότε το Δικαστήριο θα κρίνει, με δυνατότητα να φτάσει η υπόθεση μέχρι τον Άρειο Πάγο και να δημιουργηθεί νομολογία που λύνει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το θέμα.

  Τώρα που το σκέπτομαι, με την ίδια λογική θα μπορούσε να βγάλει και μία εγκύκλιο ο αρμόδιος Υπουργός προς τα ληξιαρχεία που θα λέει το ίδιο πράγμα, δηλ. να καταχωρείτε και σύμφωνα ζευγαριών του ιδίου φύλλου. Φυσικά, τέτοια εγκύκλιος δεν χρειάζεται και δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή. Αρμόδιος είναι ο Υπουργός Εσωτερικών (Γιάννης Μιχελάκης), πιθανόν όμως να έχει εκχωρήσει τη σχετική αρμοδιότητα (θέλει ψάξιμο αυτό) στον Αναπληρωτή Υπουργό, που είναι ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

 38. spiral architect said

  @34: Άσε Γιώργο ας μην το προχωρήσω παρακάτω και … άστο, άστο καλύτερα! 😡

 39. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  36. Νὰ ἀγωνιστῆ, δὲ λέω νὰ μὴν ἀγωνιστῆ, ἀλλὰ πάρε πρώτα τὴν ἐξουσία βρὲ ἀδερφέ. Μὴ λὲς πράγματα ποὺ θὰ σὲ ἀπομακρύνουν. Αὐτὸ στὴν πολιτικὴ εἶναι βλακεία. Τώρα ὅσον ἀφορᾶ τὴν ἱεράρχιση τῶν θεμάτων ἰσχύει. Ἂν πάει κάποιος σὲ μιὰ χώρα ποὺ ἡ ἀνθρώπινη ζωὴ δὲν ἔχει ἀξία καὶ μιλήση γιὰ τὰ δικαιώματα τῶν ζώων θὰ τὸν ποῦν τρελλό. Εἶναι ἀδύνατο σήμερα ποὺ ὁ λαὸς χάνει ὅλα του τὰ δικαιώματα, νὰ θέσουμε πρῶτο θέμα στὴν ἱεραρχία τοὺς γάμους ὁμοφύλων. Εἶναι ἀστεῖο. Θὰ ἔχουν οἱ ὁμοφυλόφιλοι δικαίωμα νὰ κληρονομήσουν τὸ σύντροφό τους, ἀλλὰ δὲ θὰ ὑπάρχη κληρονομιὰ κι ἂν ὑπάρχει δὲ θὰ μποροῦν νὰ τὴν κρατήσουν μὲ τὸσα χαράτσια καὶ φόρους. Ὅσο γιὰ τὶς φοροαπαλλαγὲς σιγὰ σιγὰ καταργοῦνται καὶ γιὰ τοὺς ἑτερόφυλους. Ὁπότε θὰ ἔχουν οἱ ὁμοφυλόφιλοι ὅλα τὰ κακὰ τοῦ γάμου καὶ κανένα ἀπὸ τὰ καλά. Γι’αὐτὸ σᾶς λέω, ἀφῆστε πρώτα νὰ πάρουμε τὴν ἐξουσία κι ἔχει ὁ Θεός…

 40. sarant said

  37: Πολύ λογικά ακούγονται αυτά και έξυπνη η λύση που υποβάλλεται. Ας το δοκιμάσει κάποιος, γούστο θα έχει!

 41. NM said

  Ωραιώτατη λέξη η «αιδοιολειξία» του #6, δεν την είχα ματακούσει, αλλά πολύ μου άρεσε. Στην αρχή νόμισα ότι είναι πληκτρολάθος (αντί -χία) μιας και δεν την έχουν ούτε το ηλε-ΛΚΝ ούτε και το slang.gr. Μετά όμως είδα ότι γκουγκλίζεται, άρα μάλλον πρόκειται για νεολογισμό.
  Εν τοιαύτη περιπτώσει: Άντί της ταύτισης των δύο λέξεων προτείνω και προσωπικά υιοθετώ -για τις κοινωνικές συναναστροφές- τον σαφή διαχωρισμό της σημασίας εκάστης. Με την «αιδιολειχία» να σημαίνει τα γνωστά και την «αιδιολειξία» (η μάλλον «αιδιοληξία») να σημαίνει την λήξη της εποχής τοιούτων επιδόσεων, είτε μονίμως λόγω ηλικίας ή επακόλουθων αιτιών, είτε προσωρινώς λόγω εμμήνου.
  Παράδειγμα (σε συζήτηση μεταξύ ανδρών):
  – Πως τα περνάς φίλτατε;
  – Ασε ρε συ, είμαι σε αιδιολειξία ! (κατά πως λέμε: «είμαι σε διατροφή»)
  Κατά τα λοιπά: Φιμώθητι, βύθιε δράκον. Γιατί αν δεν φιμώθητι εσύ, θα σε φιμώθητι εγώ !

 42. Μπετατζής said

  Ο Σκαρίμπας πάντως τίναζε στον αέρα όλους τους κανόνες για το πού πρέπει – υποτίθεται – να μπαίνει το ρήμα, με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη μου. Πρόχειρα βρήκα από τις σελίδες του οικοδεσπότη το παρακάτω, αλλά είμαι σίγουρος ότι έχει και πολύ πιο εξτρεμιστικά παραδείγματα, ειδικά στα μυθιστορήματά του, που δεν τα έχω τώρα πρόχειρα.

  Αυτός που τον σιχαίνονταν ο κόσμος και κοίμιζαν οι μάνες τα παιδιά με τη φοβέρα του, αυτός ο ασκημάνθρωπος, πούχε σαν του βοδιού μιά φάτσα, αυτός ο στραβοκάνης, ο αλλοίθωρος, που όταν σε θώραε κοίταες πλάι σου να διείς ποιόνα κοιτάζει, αυτός που φαίνονταν πάντα σαν να γέλαε – κι ας έκλαιε μέσα του η ψυχή του– αυτός, ναι αυτός, την είχε σύρει ως τα βούρλα, και κει πλάι στο κύμα τήνα ξάπλωσε στα βότσαλα, στις αρμυρήθρες – πα στα φύκια…

  και από το 21 και η αλήθεια :

  Το, να, από ένα τέτοιο «κατεστημένικο» παπαδαριό, περίμενε το ΄ 21 εθνική έξαρση και χρέος, είναι σα να του ζήταε «νάφηνε το γάμο για να πάει για πουρνάρια…. »

  Και παρακάτω :

  Πράγματι, μεγάλη, των μεγαλοπαπάδων, τους έκαμε ζημιά η επανάσταση.

  (τώρα που το σκέφτομαι, θα πρεπε να ζούσε ακόμα για να μας πει τη γνώμη του και για τους ιεράρχες)

 43. munich said

  δεν με κόφτει και πολύ να πάρει την εξουσία ο οποιοσδήποτε και δεν υπάρχει Θεός

 44. spiral architect said

  @37: […] Πρακτικά θα γίνει ως εξής: Ένα ζευγάρι του ίδιου φύλλου θα καταρτίσει σύμφωνο συμβίωσης στο συμβολαιογράφο και θα πάει να το καταχωρήσει στο ληξιαρχείο. Κατά πάσα πιθανότητα ο ληξίαρχος θα πει όχι, αλλά κατά της άρνησής του χωράει προσφυγή στο Δικαστήριο (Ειρηνοδικείο), σύμφωνα με το άρθρο 791 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οπότε το Δικαστήριο θα κρίνει, με δυνατότητα να φτάσει η υπόθεση μέχρι τον Άρειο Πάγο και να δημιουργηθεί νομολογία που λύνει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το θέμα.[…]

  Λογικό ακούγεται νομικά, αλλά και πάλι όταν θα φτάσει στον Α.Π., είναι σίγουρο ότι ο τελευταίος θα αποφασίσει σύμφωνα με το ΕΔΑΔ; Δεν θα παίξει και εκεί αυτό που έγραψα στο #31; 🙄

 45. Πάνος με πεζά said

  Παλιό στιγμιότυπο από εκπομπή του Mr Ζούγκλα, όπου εφιλοξενείτο ο (αείμνηστος) ρεμπέτης Στέφανος Κιουπρούλης, aka «Χοντρονάκος» (σ.σ. έκανε μεγάλη καρριέρα στη Θεσσαλονίκη, με παρτεναίρ τη Μαριώ, η οποία μετά το θάνατό του «κατέβηκε» -ή «ανέβηκε», κατά τους Θεσσαλονικείς- στην Αθήνα και μας έγινε γνωστή κι εδώ).

  – Μάκη, είχα γράψει ένα τραγούδι και μου είπαν από την Εκκλησία ότι θα με αφορίσουν γι αυτό το τραγούδι. Ρώτησα λοιπόν «και τι σημαίνει ότι θα με αφορίσετε;» «Να, μου λέει ο παπάς, μετά δε θα λιώνεις !». Ε τότε, τους λέω, δε μου αφορίζετε και τα λάστιχα του αυτοκινήτου, να μην αλλάζω όλη την ώρα;

  Το θέμα μας βεβαίως δεν είναι τα λάστιχα, αλλά η απορία σας για το τί θα έλεγε το «αθώο» αυτό τραγούδι… Για να ακούσουμε, η αλήθεια είναι ότι είχε το «κάτι παραπάνω»…

 46. Avonidas said

  Σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης (και τον γάμο των ομοφυλοφίλων γενικότερα):

  Δεν έχω καμιά αντίρρηση να κοιμάται καθένας με όποιον θέλει, ή να συζεί κανείς με όποιον θέλει. Δεν έχω την αξίωση από τους ομοφυλόφιλους να κρύβονται για να μην ενοχλούν την αισθητική μου, καθώς αν το απαιτούσα αυτό, θα έπρεπε να ζητήσω κι από τον Άδωνι να κυκλοφορεί με χαρτοσακούλα στο κεφάλι.

  Αλλά δεν μπορώ να δω το κίνημα υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων ως κάτι προοδευτικό. Αντίθετα, μου φαντάζει η επιτομή του συντηρητισμού το ότι άνθρωποι που πάνε, καλώς ή κακώς, εκόντες ή άκοντες, κόντρα στις κοινωνικές νόρμες, θέλουν να επιστεγάσουν αυτή τους τη σχέση με τον πιο συντηρητικό από γενέσεως της πόλης θεσμό.

  Τα «δεσμά» του γάμου υπήρξαν πάντοτε ακριβώς αυτό: δεσμά. Μια εξασφάλιση των γυναικών απέναντι στην εγκατάλειψη, επειδή η ανδροκρατούμενη κοινωνία δεν μπορούσε να τους επιτρέψει αυτόνομη ύπαρξη και υπόσταση προσώπου. Συγχρόνως δε, έναν «τίτλο ιδιοκτησίας» του συζύγου επί της συζύγου. Ο γάμος υπήρξε πολιτικός πολύ πριν γίνει θρησκευτικός. Η κοινωνία, η πολιτεία εννοούσε να βάζει τη σφραγίδα της σε κάθε ζευγάρωμα και κάθε οικογένεια.

  Στη δεκαετία του ’60, το φεμινιστικό κίνημα αγωνίστηκε μεταξύ άλλων υπέρ της ιδέας ότι οι ανθρώπινες σχέσεις πρέπει να είναι ελεύθερες, ότι δεν χρειάζεται να επικυρώνονται και να καθαγιάζονται από το κράτος ή την Εκκλησία. Μάθαμε, βεβαίως, αρκετά πικρά μαθήματα τότε: ότι η «ελευθερία» είναι μια πονηρή διέξοδος για τον ανεύθυνο, ότι, εφόσον οι γυναίκες είναι που διατρέχουν τον κίνδυνο να ξυπνήσουν μόνες, γκαστρωμένες και «ελεύθερες», ίσως απαιτείται κάτι παραπάνω από λόγια του αέρα για να θεμελιωθεί μια σχέση και μια οικογένεια.

  Αλλά όλα αυτά μπορούν να διευθετηθούν μια χαρά από ιδιωτικά σύμφωνα και συμβόλαια που συνάπτουν επίσημα 2,3 ή 50 ελεύθεροι ενήλικες, παρουσία συμβολαιογράφου και μαρτύρων. Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να ονομαστεί γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης. Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη ανάμειξης του κράτους, παρά μόνον ως δικαστική εξουσία σε περίπτωση που κάποιος από τους συμβαλλόμενους σπάσει τη συμφωνία.

  Αντί λοιπόν να κάνουμε βήματα προς την κατάργηση του πολιτικού γάμου για τα ετερόφυλα ζευγάρια (ο θρησκευτικός είναι ζήτημα προσωπικών πεποιθήσεων), ακούμε για το «δικαίωμα» των ομοφυλοφίλων να παντρεύονται, με σκοπό τι; Πιστεύουν ότι αν ανεμίσουν σε μια, ούτως ή άλλως ομοφοβική κοινωνία, ένα χαρτί που λέει ότι τους έχει «στεφανώσει» το έτερον ήμισυ, πως θα καταξιωθούν στα μάτια αυτής της κοινωνίας; Κι αν ναι, σε τι θα μπορούσε να τους ενδιαφέρει αυτό; Εγώ δεν ενδιαφέρομαι τι γνώμη έχει ο Πάπας για τον αθεϊσμό μου!

 47. Πάνος με πεζά said

  Συμπλήρωμα : οι αγωνιώδεις προτροπές των κληρικών (τι θέλουννα κρύψουνκάτω από το χαλί, άραγε;) δε μπορεί παρά να μας θυμίσει την περίφημη φράση «Θεέ είσαι π@@στης», που υπήρξε πρωτοσέλιδο εφημερίδας και αποδίδεται φυσικά στον… (κουϊζάκι, αλλά εύκολο).

 48. @46 Το πρόβλημα δεν είναι το στεφάνι, αλλά η αναγνώριση και η αποκατάσταση.

  Αναγνώριση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα του έτερου ήμισυ, να θεωρείται άμεσος ενδιαφερόμενος και να μπορεί να λάβει αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα (π.χ. υγείας όταν ο ένας εκ των δύο βρίσκεται σε νοσοκομείο σε κώμα και πρέπει να παρθεί μια απόφαση για την τύχη του).

  Αποκατάσταση σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, όπως συμβαίνει στα ετερόφυλα ζευγάρια (π.χ. κληρονομικά).

 49. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @46,

  αν και μπαίνουμε σε άλλα χωράφια (κατά τόπους ναρκοθετημένα), δεν συμφωνώ μαζί σας ότι ο γάμος σημαίνει απαραίτητα «δεσμά». Για μένα ήταν και θα μείνει πάντα ένα συμβόλαιο. Το συνάπτεις με όποιον θέλεις, εάν θέλεις, κι αν το συνάψεις υποχρεώνεσαι, αν δεν αλλάξει τίποτα στους όρους του, να το τηρήσεις.

  Και σας το λέει αυτό ένας ανύπαντρος και ανύμφευτος, που θα του ήταν πολύ βολικό να θωρακιστεί πίσω απ’ τα λεγόμενά σας.

 50. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  43. Καὶ τί θέλετε; Νὰ διατηρηθῆ τὸ κατεστημένο γιὰ νὰ παριστάνετε τὸν ἐπαναστάτη; Δὲν ὑπάρχει πιὸ συντηρητικὰ ἄποψη. Αὐτὴ ἦταν μέχρι τώρα ἡ πολιτκὴ τῆς ἀριστερᾶς, γι’αὐτὸ κι ἦταν ὅλα τὰ προηγούμενα χρόνια στὸ περιθώριο.

 51. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  45: Πριν από τον Χοντρονάκο, ο Λασκαράτος, όταν αφορίστηκε, πήγε (ή έτσι λέγεται τέλος πάντων) τα παπούτσια του, να τ’ αφορίσει κι αυτά ο δεσπότης, να μην λιώσουν ποτέ.

  47: Εννοείς έναν γνωστό συγγραφέα, που το είχε γράψει (όπως λέγεται) σε ένα έργο του, έτσι;

 52. Avonidas said

  @48,

  δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την εξέλιξη των ηθών, πολλά πράγματα άλλαξαν στο νομικό πλαίσιο του γάμου κι έτσι σήμερα είναι πολύ πιο κοντά σε μια ισότιμη σχέση παρά σε μια σχέση ιδιοκτησίας. Ο ίδιος ο θεσμός, πάντως, παραμένει, είναι ξεχωριστός από ένα οποιοδήποτε συμβόλαιο και κατά βάση δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο πια παρά τις προσδοκίες της οικογένειας και της κοινωνίας.

  Αντίθετα, το «προγαμιαίο σύμφωνο» είναι κάτι που κάνουν πλούσιοι, διάσημοι και ηθοποιοί στις σαπουνόπερες, και μας μαθαίνουν να το περιφρονούμε ως κάτι μικρόψυχο. Το γεγονός ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια αναγκάζονται τελικά να χωρίσουν τα τσανάκια τους, με τρόπο οδυνηρό και δαπανηρό, είναι προφανώς πιο αγνό και ανθρώπινο 😐

 53. Avonidas said

  στο @49 πηγαινε η απάντηση, συγγνώμη

 54. Avonidas said

  @ 48, κι αυτή η αναγνώριση και εξασφάλιση δεν μπορεί να καλυφθεί από ένα (γενικού τύπου) ιδιωτικό σύμφωνο; Με την ίδια διαδικασία που συμφωνώ να γίνω π.χ. δωρητής οργάνων, δεν μπορώ να εξουσιοδοτήσω κάποιον να πάρει ιατρικές αποφάσεις για λογαριασμό μου;

  Μάλιστα, δεν χρειάζεται καν να καθίσουν να τα σκεφτούν αυτά τα ζευγάρια ένα-ένα, μπορούν κάλλιστα να υπάρχουν «πλάνα» τέτοιων συμφώνων, όπως υπάρχουν ασφαλιστικά πλάνα. Και μπορεί κάποιος κάλλιστα να προτιμά να παίρνει ιατρικές αποφάσεις για λογαριασμό του ο πατέρας του, η μάνα του ή ο φίλος του ο Λευτεράκης που είναι χειρούργος, αντί για το έτερον ήμισυ.

  Πολύ πιο ακανθώδες κατά τη γνώμη μου είναι το ζήτημα της υιοθεσίας. Όπως είναι και το ζήτημα της εξουσίας των γονέων πάνω στα παιδιά γενικότερα, και το τι συνιστά αποδεκτό οικογενειακό περιβάλλον.

 55. stratosbg said

  Reblogged this on ahairlessape.

 56. munich said

  κ. Αβόνιδα αν κατάλαβα καλά η αντίρρησή σας είναι στις λέξεις. το σύμφωνο συμβίωσης και ο πολιτικός γάμος είναι αυτό ακριβώς που περιγράφετε με μια μικρή διαφορά. Είναι συμβόλαια που συνάπτουν 2 ενήλικες παρουσία ληξιάρχου (αντι συμβολαιογράφου) και μαρτύρων. ο ληξίαρχος είναι ο εκπρόσωπος του κράτος γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το κράτος να αντιμετωπίζει τους 2 ενήλικους αυτούς σαν μια ομάδα σε θέματα που τους αφορούν, δλδ ανατροφή κοινών φυσικών ή υιοθετημένων τέκνων, φορολογία, κληρονομικά, συνταξιοδοτικά κ.α.
  Δεν ξέρω κατά πόσο κάποιες από τις παραπάνω σχέσεις μπορούν να δευθετυθούν και ιδιωτικά, αυτό όμως είναι απλά ζήτημα διαδικαστικό εφόσον το κράτος αναγνωρίζει και κατοχυρώνει τέτοιου είδους ιδιωτικά συμβόλαια.
  Τώρα αν έχετε αντίρρηση για τον περιορισμό στον αριθμό των ενηλίκων που συνάπτουν αυτά τα συμβόλαια και θέλετε να τον αυξήσετε, τότε στον φίλτατο φίλο του ιστολογίου κ. Τζιπόιντ θα βρείτε έναν ένθερμο σύμμαχο 🙂 κι εμένα όμως δεν θα με βρείτε απέναντί σας, περι ορέξεως….

 57. munich said

  Αυτή η συζήτηση μου φαίνεται έχει ξαναγίνει, ε;

 58. munich said

  47 & 51
  γουγκλισα την επίμαχη φράση αλλά δεν μου έδωσε σχετικά αποτελέσματα, μήπως θα μπορούσατε να μας δώσετε περισσότρα στοιχεία ή την απάντηση απευθείας;;;

 59. Avonidas said

  @ Munich,
  δεν είμαι αρκετά νομομαθής για να ξέρω αν είναι απλά «μια διαφορά στις λέξεις». Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι κάποτε για ένα γιώτα σφάχτηκε κόσμος 😉

  Ούτε για τον αριθμό των συμβαλλομένων θα τα χαλάσουμε. Μέχρι στιγμής άλλωστε, δεν έχει υπάρξει και μεγάλο ενδιαφέρον για παραπάνω απο 2. Μπορώ να σκεφτώ κι άλλες πιθανές επεκτάσεις.

 60. Συγχωρήστε με αν ειπώθηκε χθες, γιατί μετά από κάποια ώρα μου είναι δύσκολο να παρακολουθώ την συζήτηση, και για την αλλαγή θέματος, αλλά, μιας και κατά μία έννοια άπτεται και των ενδιαφερόντων του ιστολογίου, το μάθατε ότι χθες ο Εμμανουήλ Κριαράς έγινε 107 (!) ετών;

 61. Γς said

  60:

  «Δεν θέλω πια άλλο να ζήσω. Η χαρά μου (η αγαπημένη μου σύζυγος) έφυγε. Ο έρωτας– τον οποίο η ύπαρξή της και μόνο μου ενέπνεε, ο έρωτας για τη ζωή, τη δημιουργία και την εργασία, για τη δημιουργία, δεν υπάρχει πια. Οπότε, σας ευχαριστώ για τις ευχές και τα δώρα αλλά… είναι πλέον περιττά. Και η εποχή μας δεν το θέλει το περιττό.»

 62. IN said

  44: Α, χαίρομαι που, εκτός από τον κ. Σαραντάκο (ευχαριστώ πολύ για το 40, το ρήμα νομίζω ήθελε -ε στο τέλος) και κάποιος άλλος τα διαβάζει αυτά και τα παίρνει στα σοβαρά. Κοιτάξτε, όχι, αυτό που λέτε δεν παίζει καθόλου, μάλιστα ήθελα να το γράψω αυτό, όλη η συζήτηση για τον χωρισμό ή τον μη-χωρισμό εκκλησίας και κράτους είναι τελείως άσχετη με το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την απόσυρση της τροπολογίας και τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς. Συνοπτικά, δεν υπάρχει συζήτηση ότι και με το σημερινό νομικό καθεστώς στις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, μπορεί χωρίς κανένα νομικό-συνταγματικό πρόβλημα να έλθει αύριο η Βουλή και να καθιερώσει το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλλου, χωρίς να πάρει την άδεια του κ. Σεραφείμ, του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, της Ιεράς Συνόδου ή οποιουδήποτε άλλου εκκλησιαστικού παράγοντα. Και, αντίστροφα, ακόμη κι αν γίνει χωρισμός κράτους-εκκλησίας, ασφαλώς τίποτε δεν θα εμπόδιζε τον κ. Σεραφείμ να εξακολουθεί να απειλεί βουλευτές με αφορισμό και οι τελευταίοι να τον παίρνουν στα σοβαρά, γιατί φοβούνται την πιθανότητα να μην τους ψηφίσει το ευσεβές ποίμνιο του κ. Σεραφείμ (όταν βέβαια το εν λόγω ποίμνιο βγάλει το κεφάλι από το νερό για να πάρει ανάσα, βρει το ρήμα και καταλάβει τι θέλει να πει ο ποιμενάρχης τους 🙂 ).

  Αν θέλετε, ο κίνδυνος είναι εντελώς διαφορετικός: να κάνει καμιά αλχημεία ο Άρειος Πάγος για να περισώσει την λέξη «ετερόφυλων» στη σχετική διάταξη, παρά το γεγονός ότι το κατεξοχήν αρμόδιο Δικαστήριο λέει ότι είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παρά το γεγονός ότι -το ξαναλέω- η τελευταία αυτή Σύμβαση είναι νόμος του Ελληνικού κράτους που υπερισχύει κάθε αντιθέτου νόμου, προγενέστερου ή μεταγενέστερου. Κι αν νομίζετε ότι δεν γίνεται αυτό, ψάξτε να βρείτε στο γκουγκλ κάτι ιστορίες με την Τουρκική Ένωση Θράκης ή το «Σπίτι Μακεδονικού Πολιτισμού» όπου, αν καλά θυμάμαι, η πατρίς έχει καταδικαστεί επανειλημμένως από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω άρνησης να αναγνωρίσει τα Σωματεία αυτά με αυτή την επωνυμία, αλλά κάθε φορά που φτάνει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο πάλι απορρίπτεται, κι ας λέει ό,τι θέλει το δικαστήριο του Στρασβούργου. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι τις ιστορίες αυτές δεν τις έχω μελετήσει σε βάθος, αλλά αυτή είναι η γενική εντύπωσή μου, δεκτή κάθε διόρθωση.

 63. munich said

  62
  κι εμείς σας διαβάζουμε απλά δεν θυμάμαι καλά την υπόθεση της Τήλου. Νομίζω όμως ότι ο τότε δήμαροσ Αλιφιέρης ακριβώς εκμεταλευόμενοε ένα νομικό κενό (;) ή μια ασάφεια (;) ΄τελεσε τους 2 πολιτικούς γάμους των ομοφύλων. Στην αρχή νομίζω είχαν μείνει όλοι άναυδοι μετά όμως κάπως βρέθηκε η φόρμουλα και ακυρώθηκαν οι δύο γάμοι και διώχθηκε για υπέρβαση καθήκοντος ο δήμαρχος.
  όπως όμως παραδέχομαι δεν τα θυμάμαι καλά

 64. atheofobos said

  @41 ΝΜ
  Αν χρησιμοποίησα την λέξη αιδοιολειξία είναι γιατί έτσι την έχει και το Τεγόπουλος-Φυτράκης (1993) όπως αντίστοιχα έχει και την πεολειξία.
  Βασικά βέβαια συμφωνώ απόλυτα ότι ο νεολογισμός που προτείνεις είναι απόλυτα λογικός και η γλώσσα πρέπει να εξελίσσεται !
  Βέβαια όταν και τα δύο αποκτήσουν την κατάληξη -ληξία τότε το μόνο που μένει είναι η κρητική μαντινάδα

  Όντε γεράσει το μουνί και η ψωλή γεράσει
  συγχωρεμό ο γείς τ΄αλλού γυρεύει για να δώσει.

  (από την λαογραφική μελέτη του συγγραφέα και φιλόλογου Ανδρέα Λενακάκη – Κρητικά αξεμούριστα -Ο ελευθερόστομος λόγος στην Κρητική παράδοση. Εκδόσεις Μύστις 2011- Ηράκλειο για την οποία έχω γράψει σχετικά στο ποστ μου:
  ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ ΣΤΗΝ 3η ΗΛΙΚΙΑ.
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2013/02/3.html

 65. Πάνος με πεζά said

  @ 51,58 : Ναι, εννοώ γνωστό συγγραφέα που θεωρείται συλλεκτική μια φωτογραφία που θα τον βρεις ασκεπή… Μιλάμε για τον Βασίλη Βασιλικό, για να μην ψάχνετε άλλο… Η «επίμαχη» φράση αναρτήθηκε σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας τύπου Απογευματινής (μπορεί και στην ίδια, αλλά δε θυμάμαι) τη δεκαετία του 80, και ένας ξάδερφός μου την είχε κόψει και κολλήσει «συλλεκτικά» στον τοίχο!
  Τώρα, πραγματικά, με ποιά «ιερή» παρέμβαση, έχει εξαφανιστεί από το google, είναι ένα από τα θαύματα που ψάχναμε στην προηγούμενη ανάρτηση…

 66. Πάνος με πεζά said

  Επίσης, ίσως με κάποια άλλη «ιερή» παρέμβαση, ο τελέσας γάμο ομοφυλοφίλων τέως δήμαρχος Τήλου, έχει φύγει πλέον από τη ζωή, από καρκίνο…

 67. NM said

  #37/ΙΝ: Μα νομίζω οτι αυτό που προτείνετε έγινε ηδη πριν μερικά χρόνια, με τους περίφημους «γάμους της Τήλου», όπου ο δήμαρχος τέλεσε δύο γάμους σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Θυμάμαι ότι παρόλο που οι γάμοι (δεν υπήρχε ακομα ο νόμος περί συμβίωσης) τελέστηκαν και καταχωρήθηκαν κανονικά, τόσο στα κιτάπια του δημαρχείου όσο και σε εκείνα του ληξιαρχείου, τελικά ακυρώθηκαν μετά απο δικαστική απόφαση. Νομίζω κατόπιν αίτησης ακύρωσης που υποβλήθηκε αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα Δωδεκανήσου και ότι οι θιγόμενοι εξάντλησαν όλα τα περιθώρια (μέχρι τον Αρειο Πάγο).
  Μιας και ουτως η αλλως ξεφυγε η συζήτηση από τα Επισκοπικά ευτράπελα, να πω και κατι άλλο:
  Διαβαζω τον Νομο «περί συμφώνου συμβίωσης» και δεν βρίσκω ποιά διαφορά έχει με τον παραδοσιακό γάμο. Βλέπω βέβαια ότι απλοποιεί κατά πολύ τις διαδικασίες τέλεσης και λύσης. Δηλαδή για την τέλεση δεν χρειάζονται δημοσιευσεις, μάρτυρες, 15νθήμερη προαναγγελία, δημοσιες τελετές κλπ, ούτε για τη λύση απαιτούνται χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες που συνεπάγεται ένα διαζύγιο απο γάμο, αλλά κατά τα λοιπά είναι το ίδιο και το αυτό. Μάλιστα θα έλεγα ότι το «σύμφωνο» είναι αρτιώτερο γιατί εκτός από το επώνυμο τέκνων και συζύγου που συνομολογείται από πριν, δίνει και περιθώρια προρύθμισης θεμάτων που αφορούν τη λύση όπως εκείνο της περιουσίας και διατροφής. Αυτόματα δηλαδή είναι εκτός από γάμος και προγαμιαίο συμβόλαιο. Υπάρχουν βεβαια και μερικές διαφορές αλλά θα τις χαρακτήριζα «ποσοτικές» όπως το πως μοιράζεται η κληρονομιά θανόντος χωρίς διαθήκη συζύγου με παιδιά (όπου στο γάμο η σύζυγος κληρονομεί το 1/4 ενώ στο σύμφωνο «τιμωρείται» και παίρνει το 1/6). Κατά τα άλλα δεν βρίσκω διαφορά μεταξύ «συμβολαιογραφικής συμβίωσης» και παραδοσιακού γάμου, αν και θεωρώ πιθανό να υπάρχουν διαφορες σε συνταξιοδοτικά θέματα.
  Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι η θέσπιση του Συμφ.Συμβ. σε άλλες χώρες της ΕΕ, έγινε όχι για λόγους απλοποίησης της διαδικασίας του παραδοσιακού γάμου & διαζυγιου -που θα μπορούσαν να γίνουνμε πολύ πιο απλό τρόπο- αλλά κυριως για να συμπεριλάβει νομικά στον θεσμό/έννοια της οικογένειας καταστάσεις συμβίωσης ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Και βέβαια το να θέλει ένα ζευγάρι να θεσμοθετήσει τη συμβίωσή του δεν γίνεται για λόγους μόδας ή συντηρητισμού -όπως ειπωθηκε παραπάνω- αλλά για καθαρά πρακτικούς λόγους όπως εκπροσωπηση, δημιουργία και διαχείριση κοινής περιουσίας κλπ. Μάλιστα πιστεύω ότι το Συμφ.Συμβ. θα έπρεπε να καλύπτει και καταστάσεις όπου οι συμβιούντες δεν αποτελούν ζευγάρι ετερο- ή ομο- φυλο, αλλά και οικογένειες που δημιουργούνται από μη σεξουαλική επιλογή (οπως π.χ όπου 2 αδέρφια/συγγενείς/φίλοι συμβιώνουν και γερνάνε μαζί άγαμοι και άτεκνοι και όταν πεθάνει ο ένας ο άλλος βρίσκεται χωρις συνταξη ή δικαίωμα στην κοινή περιουσια)

 68. Ηλεφούφουτος said

  65 Η εφημερίδα ήταν η Ελεύθερη Ώρα.

 69. π2 said

  Προτού ξανακουνήσει το δάχτυλο προς οποιονδήποτε ο όποιος Σεραφείμ, να μας εξηγήσει γιατί ο κλάδος του είναι ο μόνος που γλιτώνει τις διαθεσιμότητες και γιατί ο ΣΔΟΕ πρέπει να πάρει έγκριση από το Υπουργείο για να ελέγξει τις τυχόν οικονομικές ατασθαλίες των μητροπόλεων.

  Μέχρι τότε, άλλη θα είναι η αντίδρασή μου για το δάχτυλο που κουνιέται…

 70. IN said

  63, 67: Α, ευχαριστώ πολύ που με διαβάζετε. Έχετε δίκιο ν’ αναρωτιέστε για την υπόθεση της Τήλου, υπάρχουν όμως διαφορές, οι εξής: 1) Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η διάταξη του Αστικού Κώδικα που δίνει τον ορισμό του γάμου δεν λέει πουθενά ότι οι δύο σύζυγοι πρέπει να είναι διαφορετικού φύλλου! Φυσικά, όταν γράφτηκε, το 1940, αυτό θεωρούνταν αυτονόητο. Εκεί πάτησε ο δήμαρχος Τήλου και τέλεσε τους γάμους και, εν πάση περιπτώσει, ήταν μια καλή προσπάθεια, αλλά δεν έπιασε διότι, όπως γράφετε, ήλθαν τα δικαστήρια και είπαν αυτό που ξέραμε πάντα, δηλαδή ότι ναι μεν δεν λέει ρητά ο νομοθέτης ότι οι σύζυγοι θα πρέπει να είναι διαφορετικού φύλλου, αλλά το εννοεί. 2) Η δεύτερη ουσιώδης διαφορά είναι ότι, στο θέμα του γάμου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν τόλμησε να κάνει αυτό που έκανε με το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά είπε κάτι σαν «στην παρούσα φάση και δεδομένων των διαφορετικών παραδόσεων/κοινωνικών αντιλήψεων των κρατών που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν αντίκειται στη σύμβαση αυτή η αδυναμία των ζευγαριών του ίδιου φύλλου να τελέσουν γάμο». Αυτό είναι το μυστικό που το νομικό «πείραμα» που έγινε με τους γάμους της Τήλου απέτυχε.

  Κατά τα λοιπά, αυτό που γράφει ο ΝΜ στο 67 και που έχει γραφτεί και παραπάνω κι από άλλους, ότι δηλαδή το σύμφωνο συμβίωσης είναι/μοιάζει με γάμο με άλλο όνομα, με βρίσκει σύμφωνο. Παρεμπιπτόντως να διευκρινίσω (για όσους βλέπουν πολλές… αμερικανικές σειρές, αλλά και για τους ηλίθιους σεναριογράφους Ελληνικών σαπουνόπερων που αντιγράφουν τυφλά ότι ακούν εκεί αντί να ρωτήσουν κανέναν φίλο τους δικηγόρο) ότι στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα σύναψης προγαμιαίου συμβολαίου (δηλαδή ενός είδους συμβολαίου που θα λέει τι θα γίνει σε περίπτωση διαζυγίου και σκοπό έχει, κυρίως, να προστατέψει τον έναν σύζυγο από υπερβολικές αξιώσεις του άλλου στην περιουσία του). Βάλτε λοιπόν στις διαφορές γάμου/συμφώνου συμβίωσης και το ότι το σύμφωνο μπορεί να προβλέπει τι θα γίνει σε περίπτωση λύσης του, όπως άλλωστε ήδη έχει κάνει, μου φαίνεται , ο ΝΜ.

  Ενδιαφέρον νομικο-ιστορικά είναι και ότι στο Μεσαίωνα, στην Αγγλία, με βάση το λεγόμενο common law φαίνεται ότι ο γάμος ήταν άτυπος, δηλαδή αν ένα ζευγάρι ζούσε μαζί σαν παντρεμένοι, ήταν παντρεμένοι. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Ίσως και αυτό είναι μια λύση, δηλαδή να καταργήσουμε τους πολιτικούς γάμους (θρησκευτικό ας κάνει όποιος θέλει, ανεξιθρησκία έχουμε), τα σύμφωνα συμβίωσης κλπ. και να πούμε ότι τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλλου, που συμπεριφέρονται σαν να ήταν παντρεμένα, ΕΙΝΑΙ παντρεμένα. Ο αντίλογος, βέβαια, θα ήταν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα «ασφάλειας δικαίου» όπως λέγεται, γιατί άντε να ξέρεις εσύ πώς ακριβώς συμπεριφέρεται ένα συγκεκριμένο ζευγάρι. Αυτός είναι και ο κύριος δικαιολογητικός λόγος, νομικά, για διάφορες πανηγυρικές τελετές και δηλώσεις, είτε στο συμβολαιογράφο, είτε στο ληξίαρχο είτε οπουδήποτε αλλού, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι θέλουν και τι υποχρεώσεις αναλαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι.

 71. IN said

  70: Ωχ, διαβάζοντας το link που έδωσε στο προηγούμενο σχόλιο, διαπιστώνω ότι η άποψη ότι στην Αγγλία αναγνωριζόταν, το μεσαίωνα, το common law marriage είναι, λέει, μύθος. Χμμμμ….

 72. sarant said

  68: Σωστά θυμάσαι, η Ελεύθερη Ώρα. Και ήταν αποσπάσματα από το βιβλίο που έγραψε ο ΒΒ όταν πέθανε η γυναίκα του.

  62: Η πρόταση που υποβάλλεται (απρόσωπα), η πρόταση που υποβάλλετε εσείς.

 73. Μαρία said

  69
  Η τροπολογία αποσύρθηκε.
  http://www.koutipandoras.gr/47777/%CE%B1%CF%80%CE%AD%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%B6%CE%B5.html

 74. Το ότι δεν λειώνει το πτώμα του αφορεσμένου πρέπει να είναι λαϊκή δεισιδαιμονία και μάλιστα αιρετική.Υπάρχουν και Άγιοι άλιωτοι. Σε μερικά μέρη σηκώνονται και περπατάνε και αντ΄αυτών λιώνουν τα παπούτσια τους. Τι πειράζει να μη λιώσουμε μετά θάνατον; Έτσι κι αλλιώς, τη Δευτέρα παρουσία θα αναστηθούν από τον τάφο τα υλικά μας απομεινάρια ,(και όχι οι ψυχές, που νομίζουν οι περισσότεροι), άρα όποιος δε λιώσει πλεονεκτεί έναντι του λιωμένου. Και δε μιλάμε για τον αποτεφρωμένο. Αυτός όχι μόνο δε θα αναστηθεί, αλλά μια που το dna του θα είναι εντελώς κατεστραμμένο, ο Θεός δε θα μπορεί ούτε να τον κλωνοποιήσει. Ας μας ενημερώσει κάποιος γνώστης των εκκλησιαστικών.

  Είμαι εκτός γλωσσικού θέματος αλλά ως προς την ουσία, η μεγάλη παρεξήγηση πάνω στο ζήτημα στηρίζεται σε μια κοινή πλάνη , ότι η ομοφυλοφιλία είναι επιλογή,ότι μπορεί, δηλαδή, να διδαχθεί ή κάποιος να την προπαγανδίσει και κάποιος άλλος να προσηλυτιστεί σ΄αυτήν.Έτσι θεωρεί ο εν λόγω φρα-Ντιάβολο .
  Όμως, ομοφυλόφιλος κανείς γεννιέται, όπως κάποιος γεννιέται ξανθός ή κοντός ή αριστερόχειρας.
  Οι παπάδες, χρυσαυγίτες, ταλιμπαναίοι, και άλλοι ηθικά φαηλιρισμένοι, που κρυβουν την ομοφυλοφιλία τους κατακεραυνώνοντας τούς ανοιχτά ομοφυλόφιλους, είναι το πιο σιχαμερά δείγματα της οπισθοδρομικότητας μιας κοινωνίας.

 75. spiral architect said

  @46: Aβονιδα, ωραία τοποθέτηση, αν και η σακούλα στο κεφάλι του μπουμπούκου αναδεικνύει τη σακούλα και όχι το περιεχόμενό της. 😀

  @62: Ο χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους αν υλοποιούταν έστω και σε νομικό ή συνταγματικό επίπεδο το 1981 και γενόμενος μετά από χρόνια στάτους κβο, τώρα θα ήταν δύσκολο να βγάλει γλώσσα ο οποιοσδήποτε φαρδομανίκης τράγος, ή να ασκήσει διαδρομίστικες παρασκηνιακές πιέσεις κάποιος παράγοντας της Εκκλησίας.
  Τώρα πια είναι αργά (δες π.χ. το λίκνο της Μαρίας στο #73) και τέτοιου είδους δεσμοί αφού δεν λύθηκαν νομοθετικά στο παρελθόν, όπου βόλευε το τάιμινγκ, πλέον κόπτονται. 😉
  (άμποτες!)

 76. Νέο Kid Στο Block said

  Εμένα πάντως με συμφέρει να αναστηθώ «σωματικώς» και όχι «ψυχικώς» . Με τη φαμακαποθήκη που έχω καβάντζα στο πετσί μου θα λιώνω «με ρέγουλα» ,κι όταν σηκωθώ θα είμαι μανουλομάνουλο 80 κιλάκια, όπως στα νιάτα μου! 🙂

 77. spiral architect said

  … φαρμακαποθήκη γενοσήμων; 🙄

 78. @76: Συγγνώμη για τη διόρθωση, αλλά το σωστό είναι μαννουλομάννουλο 😉

 79. Νέο Kid Στο Block said

  @ Σπάιραλ: Mόνο γενόσημα! Δεν εμπιστεύομαι οτιδήποτε άλλο!
  @Κώστα: Ντανκεσέν, μάιν λίμπερ! Αλλά ,όπως και να με ορθογράψεις ,θα είμαι «γραμμένος» ως ογδοηκοντακιλάκος! 😉

 80. 74 Για τους αφορεσμένους και τους άλειτους, βλ. εδώ: http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/4136 (ιδίως σελ. 288 κ.ε.)

 81. NM said

  Σωστά. Τα πτώματα των αγίων παραμένουν «άλυτα». Εν αντιθεσει με αυτά των αφορεσμένων που πλεονεκτούν γιατί δεν παραμένουν απλώς άλυτα αλλά και «τυμπανιαία»..
  Πάντως οι δεσποτικές κατάρες φαίνεται ότι πιάνουν. ‘Η τουλάχιστον προφητεύουν. Να μην ξεχνάμε την περιπτωση του Ροϊδη που του αφόριασαν την Πάπισα Ιωάννα, αλλά όχι τον ίδιο τον συγγραφέα. Ετσι αυτός έγινε σκονη ενώ το βιβλίο του συνεχίζει να διαβάζεται περισσότερο από πολλά άλλα υπερηφάνως επίκαιρο (και αναλλοίωτο παρά τις μεταφραστικές προσπάθειες)

 82. Μαρία said

  Η λεξιπενία των γέρων μας (και ιδίως του γέροντος Πειραιώς)
  http://nomadicuniversality.wordpress.com/2013/11/29/%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B9%CE%B4%CE%AF%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%BF-2/#comments

 83. 80. Θα είναι ενδιαφέρον, αλλά δεν κατάλαβα οτι δε διατίθεται διαδικτυακά.

 84. …κατάλαβα ότι δεν διατίθεται. Τελικά, θέλω να πω, ότι δεν το βρήκα.

 85. Ιάκωβε, διατίθεται: πήγαινε πάνω αριστερά, εκεί που γράφει «Αρχείο, Ν01.060.0.pdf»

 86. spiral architect said

  Και στο στόμα
  σαπίζουν τα μικρά πτώματα
  των πεθαμένων λέξεων,
  και δύο μονάχα ζουν
  χοντραίνοντας,
  «τσογλάνι»,
  και μια άλλη ακόμα,
  θαρρώ:
  «ψωμί».

 87. Elias said

  Τι θυμήθηκα τώρα!

  «Και πώς μόνος μου στη Βρετανία το μεγάλο αυτό θα μεταφέρω βαρέλι;»

 88. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  87: Αυτό πρέπει νάναι από τη νεότερη μετάφραση, εμείς είχαμε το «Είδατε σκύλο μου μικρό;»

 89. spiral architect said

  Ευτυχώς που υπάρχουν οι θεματοφύλακες της θρησκείας μας όπως ο Σεραφείμ και προστατευόμαστε από τους ανώμαλους σιχαμερούς γκέιδες. Ας είναι καλά κι αυτό το παιδί ο Παναγιώταρος που μας υπενθυμίζει πως αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα παντρεύονται οι τοιούτοι. […] :mrgreen:

 90. gmich said

  Τα ζώα επίσης δεν απέχουν από το σεξ όπως οι επίσκοποι.(τουλάχιστον φανερά) Όταν είχαν αποκαλυφθεί σεξουαλικά σκάνδαλα στους κόλπους της ιεραρχίας ο Τζίμης Πανούσης ρώτησε τον εαυτό του αν θα πρέπει να παντρεύονται οι δεσποτάδες και απάντησε, ναι με μεταξύ τους! .

 91. BLOG_OTI_NANAI said

  Το Ευαγγέλιο του βαρθολομαίου σαφώς δεν περιέχεται στον κανόνα της Κ.Δ.
  Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η χρήση εικόνων από τέτοια κείμενα είναι πάντα αιρετική, διότι εξαρτάται από το αν η χρήση τους επικυρώθηκε από την λειτουργική, υμνογραφική ή αγιογραφική πράξη της Εκκλησίας.

  Έτσι κι αλλιώς όμως, το Ευαγγέλιο του Βαρθολομαίου, χρονολογείται από τον 2ο (κάποιος πυρήνας) έως τον 4ο αιώνα (τελική μορφή) ενώ το θέμα του δράκοντα δεν ξεκινά από τα απόκρυφα, αλλά ήδη από την Παλαιά Διαθήκη όπου υπάρχει πλήρης η περιγραφή του στο Ιώβ 41,1-26 ο οποίος δράκοντας εμφανίζεται σε μάχη με τους αγγέλους στην Αποκάλυψη του Ιωάννη 12,7-9.

  Και βεβαίως, η αναφορά στον «βύθιον δράκοντα» υπάρχει και στην υμνογραφία της Εκκλησίας (π.χ. ύμνους της Πεντηκοστής), και στην Αγιογραφία, αλλά και σε πατερικά κείμενα, όπως στον Ιωάννη Δαμασκηνό (PG 95,336D), Ιωάννη Ευβοίας (PG 96,1505), Στέφανο διάκονο (PG 100,1180D).

  Και βεβαίως, δεν είναι ανάγκη να τρομάζουμε και τόσο πολύ, καθώς οι εικόνες αυτές είναι συνηθισμένες στα θρησκευτικά θέματα: δεκάδες τέρατα υπάρχουν στην αρχαία γραμματεία, ένα από αυτά ο Κέρβερος, ο φύλακας του Άδη με τρία (ή και περισσότερα) κεφάλια σκύλου, ουρά φιδιού και κεφαλές φιδιών στη ράχη του, που έστεκε εκεί για να τρομοκρατεί τις ψυχές. Και ο θεός Άρης στην ιερή πηγή του είχε ορίσει ως φρουρό ένα δράκοντα τον οποίο σκότωσε ο Κάδμος.

  Επίσης, επειδή κάποιοι φίλοι αναφέρθηκαν στα άγια λείψανα, να προσθέσω ότι υπάρχει και άλλος τρόπος να μένουν άλυτα τα λείψανα: είναι αυτός που χρησιμοποιήθηκε για να παραμείνουν ως Ιερά Προσκυνήματα τα πτώματα των εκπροσώπων της προοδευτικής αθεΐας, όπως του Μάο, του Λένιν, του Στάλιν ή του Κιμ-Ιλ-Σουνγκ, γνωστών εγκληματιών, παιδεραστών και κατά συρροή δολοφόνων που τα Ιερά τους Λείψανα εκτέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα με μεγάλη επιτυχία στην εποχή της κυριαρχίας του στρατευμένου αθεϊσμού.

  βοήθεια μας…

 92. 47 κ.ε.: http://srv-web1.parliament.gr/main.asp?current=5960620 και http://srv-web1.parliament.gr/main.asp?current=5960626

 93. Ευχαριστούμε πολύ, Στάζυμπε! Δεν είχα ιδέα γι’αυτή την τρομερή φράση του Βασιλικού, που υποθέτω προέρχεται από το έργο του Fuoco d’amor (που δεν το’χω διαβάσει). Αλλά με κούφαναν και οι δεσποτάδες που παραθέτει τα λόγια τους η φυλλάδαεφημερίδα, οι οποίοι αποκαλούν το Θεό «Αρχηγό της Εκκλησίας» και «Αρχηγό της επίσημης θρησκείας του κράτους», λες και ο Βασιλικός κακολόγησε… τον Αρχιεπίσκοπο ή τον Πατριάρχη!

 94. Πέπε said

  16:
  !!!!
  Δύτα, είσθε ο πρώτος που συναντώ που να έχει διαβάσει τον Παντεχνή. Κι εμένα ο Βύθιος ακριβώς το ίδιο μού θύμισε.

 95. sarant said

  92: Μωρέ μπράβο, έφτιαξε και δικό του ψαχτήρι για να τα βρίσκει!

  93: Ναι, από αυτό το έργο είναι.

  91: Η διαφορά με τα αρχαία τέρατα είναι ότι δεν υπάρχει κανείς ανώτατος δημόσιος λειτουργός που να τον πληρώνουμε και να τα επικαλείται δυο χιλιάδες χρόνια μτά για να μας βρίζει.

 96. NM said

  Ε όχι και «αγια» τα λείψανα του Μάο, Λένιν κλπ.
  Ως γνωστόν, άγια καλούνται μόνον εκείνα τα λείψανα που διαθέτουν παραπλεύρως παγκάρι.

 97. BLOG_OTI_NANAI said

  «NM» αρ. 96: Ίσως έχεις δίκιο για το «παγκάρι», γιατί ως γνωστόν, στην πάμπτωχη Κίνα των περίπου 30 εκατομμυρίων θυμάτων, οι μοναδικοί πάμπλουτοι ήταν ο Μάο και τα τσιράκια του και στις περισσότερες αθεϊστικές δικτατορίες το ίδιο συνέβη.

 98. IN said

  16, 94: Κι εγώ τον είχα διαβάσει τον Παντεχνή μικρός, κάποιος μας τον είχε πάρει δώρο. Τότε δεν το πολυκαταλάβαινα το χιούμορ του, τώρα συνειδητοποιώ ότι ήταν πολύ ωραία προσπάθεια, κρίμα που δεν είχε συνέχεια.

  92: Μπράβο! Πώς το έκανες αυτό; Στον κατάλογο ψηφιοποιημένων εφημερίδων της Βουλής δεν φαίνεται να υπάρχει η «Ελεύθερη Ώρα» (τι χάνουμε, ε; 🙂 ). Ή είναι… επαγγελματικό μυστικό;

 99. 94, 97 Είμαστε τέσσερις λοιπόν (ξέρω κι άλλον έναν εγώ)! 🙂

 100. munich said

  κι ένα μακρουβούτι της Ελ. Μελέτη για παραπλήσιο θέμα το κείμενό της

  «ήρθε στον κόσμο έχοντας κάνει ένα συμβόλαιο με την ψυχή του να αναδείξει τις βαθιές πληγές μίας σάπιας κοινωνίας, κατά την γνώμη μου απολιθωμένης, ψευτοπροοδευτικής, εμποτισμένη στον δηθενισμό και αποχαυνωμένη από την ανικανότητα της να ελιχθεί μέσω και εν μέσω των εξελίξεων καθώς παραμένει γατζωμένη σε αντιλήψεις και προκαταλήψεις που εδραίωσαν θρησκείες και κοινωνικοί θεσμοί, στην προσπάθεια τους να καθοδηγήσουν το ανθρώπινο είδος.»

 101. Earion said

  Δύτη (99), πρόσθεσε κι εμένα στους αναγνώστες του Παντεχνή. Πόσοι είμαστε άραγε;

 102. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91 – Η στρατευμένη αθεϊα, ήταν μια μικρή παρένθεση, μέσα στην στρατευμένη θεϊστική αυτοκρατορία που έχουν επιβάλλει οι διεστραμένοι (παιδαιραστές, μαζοχιστές, σαδιστές, κλπ) ιεράρχες της (και όχι μόνο) στον κόσμο.
  Βοήθειά σας.
  Για τα εκατομύρια θύματα των θεϊστών ούτε κουβέντα βέβαια, άλλωστε αυτοί ήταν αμαρτολοί, οπότε ΘΕΑΡΕΣΤΟΝ ΤΟ ΕΡΓΟ.

  100 – Πάντως ήταν πολύ καλή απάντηση, και εγώ τουλάχιστον δεν το περίμενα απο την Μελέτη, απ΄ότι φαίνεται τα φαινόμενα απατούν.

 103. 101 Μέχρι τώρα πέντε –και ο Πιλάβιος στο λινκ που έβαλα, έξι. 🙂

 104. BLOG_OTI_NANAI said

  “ΛΑΜΠΡΟΣ” αρ. 102: Ασφαλώς και ήταν μια μικρή παρένθεση, άλλωστε πώς αλλιώς θα μπορούσε να περιγράψει τα ΜΟΝΟ 50 έως και 100 εκατομμύρια θύματα, των θαμμένων ζωντανών, καμένων ζωντανών, κομματιασμένων, ακρωτηριασμένων, παλουκωμένων (ειδικά γυναικών) θυμάτων της στρατευμένης αθεΐας; Είναι γελοίο κάποιοι να θεωρούν αυτά τα εκατομμύρια θυμάτων ως κάτι που αποδεικνύει ότι η αρρώστια του δολοφονικού φανατισμού είναι συνώνυμη με την αθεΐα. Όλοι αυτοί ήταν μια απλή παρένθεση, και άλλωστε επειδή οι άθεοι δεν είναι μισαλλόδοξοι και είναι προοδευτικοί, κάποιο λόγο θα είχαν για να τους σκοτώσουν.

  Άλλωστε ο σπουδαίος Ρίτσαρντ Ντόκινς (ας είναι ευλογημένος) έγραψε σαφώς, ότι τα εγκλήματα αυτά δεν αποδεικνύουν σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση ότι η αθεΐα στρέφει τον άνθρωπο προς το κακό. Και έχει δίκιο: όταν δολοφονείς κατά μέσο όρο ΜΟΝΟ 70 εκατομμύρια ανθρώπους σε ΜΟΛΙΣ 80 χρόνια, μιλάμε για ΟΥΤΕ ΚΑΝ ένα εκατομμύριο ανθρώπους τον χρόνο. Άρα, που είναι η κακία; Πουθενά. Αυτοί που δολοφονήθηκαν καταρχάς, ήταν εχθροί της προόδου. Γιατί να ζήσουν;

  Και το να παραπονιέται κάποιος για μισαλλοδοξία του Χριστιανισμού, την ώρα που βλαστημάει τους Χριστιανούς και χλευάζει τα πιστεύω τους, είναι μια πολύ υγιής αντίδραση. Ποιος λόγος υπάρχει να μην χλευάζεις τις απόψεις μιας μεγάλης μερίδας του λαού; Όταν ο λαός πιστεύει σε βλακείες, το να τον χλευάζεις δεν αποτελεί μισαλλοδοξία αλλά διδαχή.

  Ούτε φυσικά αποτελεί δείγμα μισαλλοδοξίας τα θύματα που εξακολουθούν και σήμερα να δολοφονούνται στις χριστιανικές κοινότητες στην Βόρειο Κορέα ή κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης», όπως στη Συρία. Είναι πρόοδος να αποσιωπεί κανείς τις δολοφονίες αυτές, διότι οι χριστιανοί πιστεύουν σε ανοησίες. Άρα, οι μουσουλμάνοι καλώς τους δολοφονούν και τους εκτοπίζουν. Και πολύ σωστά όλοι εμείς οι προοδευτικοί δεν γράφουμε λέξη γι’ αυτά τα πράγματα στα blog μας, επειδή ακριβώς είμαστε προοδευτικοί. Με τους δολοφονημένους χριστιανούς θα ασχολούμαστε;

  Κατά συνέπεια φίλε “ΛΑΜΠΡΟΣ” πολύ σωστά γράφεις για τους διεστραμένους ιεράρχες, για τους οποίους έχουμε πολλές αποδείξεις από την έγκυρη εφημερίδα ΕΣΠΡΕΣΣΟ. Κι αν έχουμε αποδείξεις για μερικούς, γιατί να μην είναι όλοι; Κι εγώ πιστεύω ότι αν υπάρχουν μερικοί διεστραμένοι δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, ακτιβιστές φιλανθρωπικών οργανώσεων, ομαδάρχες σε κατασκηνώσεις, δικαστικοί κ.λπ., αυτό λογικά σημαίνει ότι ΟΛΟΙ τους είναι διεστραμμένοι. Άρα, όπως το να είσαι χριστιανός σε κάνει διεστραμμένο, έτσι και το να είσαι δάσκαλος ή ακτιβιστής, σε κάνει επίσης διεστραμμένο. Δεν βλέπω κάτι το παράλογο σε αυτό.

  Και όταν η ιστοσελίδα http://pokrov.org/ αναφέρει 54 καταδίκες, και όλους μαζί 117 ανθρώπους (ακόμα και απλές καταγγελίες), όταν στην Ελλάδα μόνο υπάρχουν μερικές χιλιάδες κληρικοί και μοναχοί, πόσο μάλλον σε όλο τον κόσμο, τότε εμείς ορθά λέμε ότι όλοι οι κληρικοί και μοναχοί είναι διεστραμμένοι. Αντιθέτως, δείχνει παραλογισμό να λέει κάποιος ότι οι χιλιάδες άθεοι εγκληματίες και το σύστημα εκκαθαρίσεων που είχαν δημιουργήσει, ότι μπορεί να συνδέσει την αθεΐα με οτιδήποτε κακό.

  Το σημαντικό είναι ότι συμφωνούμε φίλε “ΛΑΜΠΡΟΣ” και αν μπορεί κάποιος, ας κοπιάσει να καταρρίψει τα επιχειρήματα μας.
  Αμ, πως.

 105. ΛΑΜΠΡΟ said

  104 – Εγώ δεν έγραψα πουθενά για χριστιανούς και χριστιανισμό, σε θεό δεν πιστεύουν (λέμε τώρα) μόνο οι χριστιανοί, υπάρχουν δισεκατομύρια άνθρωποι που διδάχθηκαν (και διδάσκονται) να μη πιστεύουν στον εαυτό τους, με συνέπεια να χρειάζονται κάποιο θεό (ή αρχηγό) για αποκούμπι. Οτιδήποτε καταπιέζει την ανθρώπινη φύση, και την ελεύθερη λειτουργία της, είναι διεστραμένο, και συνήθως αυτό το κάνουν τα δόγματα, πολιτικά και θρησκευτικά. Αν εσύ θέλεις να ξεχωρίζεις τα εγκλήματα σε καλά και κακά δικαίωμά σου, για μένα όλα τα γουρούνια, την ίδια μούρη έχουν.

 106. marulaki said

  Με αγάπη, τσιμπήστε έναν βύθιο δράκοντα, ετεροχρονισμένο από την Κρήνη Μοροζίνη στο Ηράκλειο. bonsoir!

 107. sarant said

  106: Πού είναι όμως;

 108. marulaki said

  Ξεχασα το λινκ! Για δείτε, φαίνεται; https://www.facebook.com/photo.php?fbid=324988134218837&set=a.108760909174895.11469.108057459245240&type=3&theater

 109. leonicos said

  weil, dass…

 110. DIKA said

  Οντότητες πού χρήζουν μελέτης : Οί Ελληνες τής αρχαιότητος καί οί συγχρονοι Ελληνες.Η κοσμοθέαση ,η ιδεολογία, τά ιδεώδη,οί αξίες τών δύο οντοτήτων. Είναι πράγματι Ελληνες οί σημερινοί ονομαζόμενοι ως Ελληνες ;;;; Γιατί επι δύο αιώνες τωρα δέν μπορούν νά στεριώσουν μιά χώρα καί να συμαζέψουν έναν λαο;;;;Λέτε από τήν μεγάλη τους ικανότητα ;;;;Γενετικές έρευνες σοβαρές καί αξιόπιστες επί τών αρχαίων Ελληνων καί επί τών συγχρόνων δέν έγιναν. Μελέτες επί τών πνευματικών ιδιοτήτων καί ικανοτήτων καί τής εν γένει νοημοσύνης των Ελληνων τότε καί τώρα δέν γίνονται. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΘΕΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΙΞΗ ΜΕΤΑ ΚΑΤΩΤΈΡΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ .Το αποτελεσμα γιά ολα οσα «»θαυμάσια»» μάς συμβαίνουν ,ακούμε, διαβάζουμε , καί υφιστάμεθα είναι Η Π Α Ρ Α Κ Μ Η …Δέν πιστεύω νά υπάρχει κανείς πού να απορρίπτει τούς κανόνες τής γενετικής γιά τό πως δύνανται να παραχθουν κατώτερα πνευματικά ατομα.ΑΝ αμφιβάλλει ας ρωτήσει τα ειδικά εργαστηρια τής αλλοδαπής σχετικά μέ τίς κληρονομούμενες ικανότητες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: