Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γενόσημα φάρμακα και μνημονιακά φαρμάκια

Posted by sarant στο 2 Δεκεμβρίου, 2013


 

Το σημερινό άρθρο δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή (και πρώτη μέρα) του μήνα, στην Αυγή, στην τακτική στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Η εικόνα είναι αυτή που συνόδευε το άρθρο στο ιστολόγιο των «Ενθεμάτων». Το άρθρο αναδημοσιεύεται εδώ χωρίς αλλαγές.

taiboΗ επικαιρότητα των τελευταίων ημερών ήταν ισόποσα μοιρασμένη, θα μπορούσε να πει κανείς, ανάμεσα σε υγεία και παιδεία, αφού και οι δυο κλάδοι υφίστανται τις επιπτώσεις των μνημονιακών δεσμεύσεων και των συνακόλουθων δρακόντειων περικοπών. Όμως στην παιδεία έχουμε αφιερώσει άλλα δύο σημειώματα (το τελευταίο ήταν τον Σεπτέμβριο του 2010) και, παρόλο που ο πειρασμός της επικαιροποίησης είναι μεγάλος, αφού όσα είχα γράψει τότε ισχύουν και σήμερα, διαλέγω για σημερινό θέμα τα φάρμακα και την υγεία.

Η λέξη «υγεία» στη μορφή αυτή είναι ελληνιστική· ο κλασικός αρχαίος τύπος είναι υγίεια και υγιεία, παράγωγα του επιθέτου υγιής, που είναι ήδη ομηρικό, και σήμαινε αυτόν που βρίσκεται σε άρτια σωματική κατάσταση, που είναι γερός, αλλά είχε από νωρίς και μεταφορικές σημασίες, ας πούμε στον Όμηρο κιόλας βρίσκουμε τη φράση «μύθος … μεν νυν υγιής», δηλαδή ο λόγος ο σωστός, που ταιριάζει στην περίσταση. Από το επίθετο υγιής έχουμε και το αρχαίο υγιηρός, το οποίο εξελίχτηκε σε υγηρός και με την αποβολή του άτονου αρχικού φωνήεντος μάς έδωσε το σημερινό γερός, ήδη από τα βυζαντινά χρόνια. Και από το ρήμα υγιαίνω, με τον ίδιο τρόπο, προέκυψε το γιαίνω, που κυρίως στην υποτακτική το χρησιμοποιούμε (ώσπου να γιάνει = να θεραπευτεί, να γίνει καλά).

Από την υγεία άλλωστε, μέσω του μεσαιωνικού υγειά, και πάλι με αποβολή του αρχικού φωνήεντος, έχουμε το «γεια», τον κοινότατο χαιρετισμό και αποχαιρετισμό (γεια σου, γεια χαρά), που χρησιμοποιείται επίσης σε πολλές ευχετικές ή εγκωμιαστικές φράσεις (γεια στα χέρια σου, με γεια σου κτλ.). Βέβαια, υπάρχει και η ευχετήρια προσφώνηση «εις υγείαν», ιδίως όταν πίνουμε, που κρατάει την καθαρευουσιάνικη φόρμα, υπάρχει και η παραλλαγή «στην υγειά σου».

Την υγεία την έχουμε, και όχι άδικα, περί πολλού. «Υγεία» λέμε μονολεκτικά, εννοώντας ότι μόνο αυτό χρειάζεται να ευχηθεί κανείς στις ανώτερες δυνάμεις, αν υπάρχουν, τα άλλα τα μπορεί και μόνος του. Κι όταν κάτι δεν πάει καλά, για να παρηγορηθούμε, λέμε «Την υγειά μας να ’χουμε» — τα άλλα διορθώνονται. Κι όταν συστήνουμε σε κάποιον κάτι ή τον συμβουλεύουμε, του λέμε «κάνε αυτό να βρεις την υγειά σου», π.χ. «Βάλε Φάιρφοξ να βρεις την υγειά σου».

Για να βρει όμως κανείς την υγειά του, έχει ανάγκη από φάρμακα. Η λέξη φάρμακον είναι ομηρική, και η αρχική της σημασία ήταν φυτό, βοτάνι με θεραπευτικές ιδιότητες. Η ετυμολογία της λέξης έχει ταλαιπωρήσει τους μελετητές· αν δεν είναι δάνειο, μπορεί να προέρχεται από κάποιο αμάρτυρο *φάρμα, παράγωγο του ρήματος φέρω (όπως από το χαίρω έχουμε το χάρμα). Από την αρχική σημασία, η λέξη έφτασε στη συνέχεια να σημαίνει το παρασκεύασμα με θεραπευτικές ιδιότητες, δηλαδή τη σημερινή σημασία, αλλά και το δηλητήριο (αυτό που λέμε στη νεότερη γλώσσα φαρμάκι, που άλλωστε προέκυψε από τη λέξη φάρμακο μέσω του υποκοριστικού φαρμάκιον). Επίσης, στα αρχαία ελληνικά αναπτύχθηκε και μια τρίτη σημασία, του μαγικού φίλτρου και κατ’ επέκταση της μαγείας, της μαγγανείας.

Η αρχαία φαρμακεία ήταν η χρήση δηλητηριώδους φαρμάκου, αλλά και η μαγεία, ενώ η λέξη έχει διατηρηθεί στον ποινικό μας κώδικα: το αδίκημα της φαρμακείας είναι η δηλητηρίαση. Από την άλλη, η λέξη φαρμακείο είναι νεότερη, από το γαλλ. pharmacie, το οποίο βέβαια, μέσω λατινικών, ανάγεται στα ελληνικά. Κι επειδή τα φάρμακα είναι ακριβά, φαρμακείο έχει επικρατήσει επίσης να λέμε και κάθε κατάστημα που έχει πολύ ακριβές τιμές. Ο φαρμακοποιός, πάλι, υπήρχε στην αρχαία γλώσσα, με τη σημασία του παρασκευαστή φαρμάκων, του φαρμακοτρίφτη (λεγόταν άλλωστε και φαρμακοτρίβης), και τον 19ο αιώνα οι λόγιοι ανάστησαν τη λέξη για να τη χρησιμοποιήσουν για το καινούργιο επάγγελμα, που οι εκπρόσωποί του ως τότε λεγόντουσαν σπετσιέρηδες, δάνειο από τα ενετικά (spezier, η ίδια ρίζα όπως και στο αγγλικό special), ενώ το φαρμακείο λεγόταν σπετσαρία. Σε ένα πασίγνωστο δημοτικό, η ανήμπορη κόρη ζητάει «το γιατρό και το σπετσιέρη με τα φάρμακα στο χέρι».

Τα φάρμακα βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης τον τελευταίο καιρό, και ήδη από πέρυσι το καθημερινό μας λεξιλόγιο εμπλουτίστηκε με μια λέξη που δεν την έχουν ακόμα λημματογραφήσει τα λεξικά: εννοώ τη λέξη γενόσημος, διότι γενόσημα φαρμακα είναι τα φάρμακα που έχουν την ίδια ποσοτικά και ποιοτικά δραστική ουσία με τα αντίστοιχα πρωτότυπα φάρμακα, που κατά κανόνα είναι πολύ ακριβότερα. Ο όρος «γενόσημα φάρμακα» είναι απόδοση του αγγλικού generic drugs και υπάρχει στη γλώσσα μας, και μάλιστα στη νομοθεσία μας, από το 1984, άσχετο αν μόλις πέρυσι έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό.

Οι τσιρίδες και οι συκοφαντίες του υπουργού (οΘντκ) Υγείας ίσως δεν άφησαν να φανεί η ουσία του προβλήματος, που είναι ότι με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη όχι ισομερώς αλλά κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη θιγούν σχεδόν καθόλου οι τιμές των ακριβών πρωτότυπων εισαγόμενων φαρμάκων, και να μειωθούν κι άλλο οι τιμές των ελληνικών γενόσημων (που έχουν ήδη μειωθεί πολύ). Τα γενόσημα καθαυτά δεν βλάφτουν, την υγεία την πειράζει σοβαρά η γενόσημη δημοκρατία μας που μας ποτίζει μνημονιακό φαρμάκι.

Υστερόγραφο: Aναλυτικά τη λέξη «γενόσημα» την έχουμε εξετάσει σε παλαιότερο άρθρο του ιστολογίου.

 

98 Σχόλια προς “Γενόσημα φάρμακα και μνημονιακά φαρμάκια”

 1. munich said

  Αχα! το ξέρα ότι η φάρμα (των ζώων) είναι ελληνική λέξη!
  μιούνιχ πορτοκάλος

 2. Γς said

  Και θυμήθηκα και τον Γκάλεν του Κάτσικα, που λέγαμε

 3. Alexis said

  Εκτός από το «γιαίνω» που είναι νομίζω πανελλήνιο, υπάρχει (από την ίδια ρίζα) και το διαλεκτικό «γερεύω»=αναρρώνω, γίνομαι καλά.

 4. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Όλο το παιχνίδι είναι το πώς η κραταιά ελληνική φαρμακοβιομηχανία να αναγκαστεί να πουλήσει τα (Ευ)γενόσημα σε τιμές Ινδίας, άρα και να τα παραγάγει με αυτό το κόστος, ή ακόμα καλύτερα να κλείσει, και να τα προμηθευμόμαστε και αυτά απ’ έξω, μεταξύ άλλων…

 5. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα. Υγιαίνετε! 🙂 Καλό ψόφο στους σκατόψυχους δολοφόνους! 👿

  Περί γενοσήμων, διαβάστε και το παρακάτω:
  10 generic διόλου πρωτότυπες σκέψεις

 6. Νέο Kid Στο Block said

  Γεια!
  Υποστήριξη (τςς..!) στο Σαραντάκιο «Η αρχαία φαρμακεία ήταν η χρήση δηλητηριώδους φαρμάκου, αλλά και η μαγεία..»
  Aπό το λεξικό Suida: Mήδεια Κολχίς, η Αιήτου θυγάτηρ. φαρμακιστάτη γυναικών ήτις ασινώς εποίησε τον Ιάσονα…κ.λ.π

  Και μια παλιότερη (η πρώτη ίσως;) αναφορά ,που δείχνει πόσο προηγμένη και απαλαγμένη δεισιδεμονιών (σε αντίθεση με σήμερα..αλλά ας όψεται ο σκοτεινός Μεσαίωνας!) ήταν η επιστημονική αστρονομική σκέψη, ειδικά μετά τον Ίππαρχο και τον Αρίσταρχο. Ο Κλεομήδης στο «Κυκλική θεωρία μετεώρων» κάνει …χιούμορ με το θέμα:
  «Tούτης εξής τον περί της εκλείψεως αυτής ποιησόμεθα λόγον ,ΟΠΩΣ ΜΗ ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΩΣ ΤΟΙΣ ΓΡΑΙΟΙΔΙΟΙΣ και ημείς δοξάσωμεν, υποταν εκλείπηι η Σελήνη ,Ο,ΤΙ ΦΑΡΜΑΚΙΔΕΣ ΕΙΣΙΝ αι καθάρουσαι αυτήν.»
  (δηλαδή: Θα μιλήσουμε για τα αίτια της έκλειψης της Σελήνης, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΓΡΙΟΥΛΕΣ,ΟΤΙ ΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΓΙΣΕΣ » Πολύ προχώ ο Κλεομήδης!

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6: Αυτό το αρχαίο δεν το ήξερα!

  1: Χαχά!

 8. IN said

  Χα! Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, το ίδιο και η κακή, κι εγώ πρωί-πρωί σε τσάκωσα. Η λέξη «φαρμακεία» με την έννοια «δηλητηρίαση» ΔΕΝ έχει «διατηρηθεί στον ποινικό μας κώδικα». Οι σχετικές με δηλητηρίαση διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (άρθρα 279, 280 και 282) αναφέρονται, αντίστοιχα, σε «Δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων εκ δόλου», «Δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων από αμέλεια» και «Δηλητηρίαση της νομής των ζώων». Εκείνο που, προφανώς, έχεις ακούσει εσύ και έχεις στο μυαλό σου είναι οι διάφορες μορφές του εγκλήματος της «Φαρμακείας» (Δηλητηρίασης) που καθιεωρονόταν στα άρθρα 289 και επόμενα του παλιού «Ποινικού Νόμου» του 1834, που είναι ο πρόγονος του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα. Ο Ποινικός Νόμος καταργήθηκε το 1950 και αντικαταστάθηκε από το Ποινικό Κώδικα. Με μια πρόχειρη ματιά που έριξα (θα πω παρακάτω πού), μπορώ να πω ότι η «φαρμακεία» του Ποινικού Νόμου κάλυπτε τόσο τις διάφορες μορφές Δηλητηρίασης του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα, όσο και την περίπτωση της ανθρωποκτονίας που τελούνταν με δηλητήριο (υπό την ισχύ του Ποινικού Κώδικα η τελευταία αυτή περίπτωση δεν αποτελεί ξεχωριστό αδίκημα αλλά αντιμετωπίζεται σαν κανονική ανθρωποκτονία).

  Ο παλιός Ποινικός Νόμος έχει, κατά τη γνώμη μου, κάποιο γλωσσικό ενδιαφέρον, καθόσον από εκεί προέρχονται διάφορες λέξεις ή εκφράσεις που εξακολουθούν να επιβιώνουν στην καθημερινή γλώσσα μέχρι και σήμερα, αν και έχουν πλέον εξοβελιστεί από την επίσημη νομική ορολογία. Προχείρως σταχυολογώ: Φόνος, φόνος εκ προμελέτης, ισόβια δεσμά, ειρκτή κλπ. Ο Ποινικός Νόμος έχει ιδιαίτερο γλωσσικό ενδιαφέρον και για άλλο λόγο: γλώσσα σύνταξης του πρωτοτύπου του δεν ήταν τα Ελληνικά αλλά τα… Γερμανικά, καθόσον τον συνέταξε (στα Γερμανικά φυσικά) ο Γερμανός νομομαθής και μέλος της Αντιβασιλείας του Όθωνα Georg Ludwig von Maurer ή, εξελληνισμένο, Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ. Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε δίγλωσσος, στα Γερμανικά και στα Ελληνικά (δεν ξέρω ποιος είχε κάνει την Ελληνική μετάφραση αλλά εύκολα μπορεί να βρεθεί αυτό) και η δίγλωσση παρουσίαση του κειμένου συνεχίστηκε και αργότερα, γιατί σε περίπτωση αμφιβολίας για την Ελληνική διατύπωση γινόταν αναδρομή στο Γερμανικό κείμενο για να γίνει κατανοητό τι ήθελε να πει ο συντάκτης. Εδώ θα βρείτε σκαναρισμένη μία μεταγενέστερη δίγλωσση έκδοση του Ποινικού Νόμου και, αν όλα πάνε καλά, το λινκ θα σας βγάλει κατευθείαν στο άρθρο 289 που μιλάει για τη «Φαρμακεία». Όπως θα δείτε στη δεξιά σελίδα, στο Γερμανικό κείμενο, ο όρος που χρησιμοποιείται (και αποδόθηκε ως «φαρμακεία» στα Ελληνικά) είναι το κοινότατο Vergiftung.

  Τελειώνω σημειώνοντας ότι ο Ποινικός Νόμος δεν ήταν το μόνο βασικό νομοθετημα του οποίου το πρωτότυπο συντάχθηκε στα Γερμανικά .Το ίδιο συνέβη και για δύο άλλα βασικά νομοθετήματα, που επίσης τα έγραψε ο Μάουρερ, την Ποινική Δικονομία και την Πολιτική Δικονομία, αμφότερα επίσης του 1834, αν καλά θυμάμαι. Η πρώτη ίσχυσε επίσης μέχρι το 1950 (αντικαταστάθηκε από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) ενώ η δεύτερη άντεξε μέχρι το 1968 (αντικαστάθηκε από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας). Θυμήθηκα τώρα, με αφορμή και το μεζεδάκι του Σαββάτου για τη «βάσανο» και ένα ανέκδοτο που ο πατέρας μου το λέει ως πραγματικό περιστατικό από τότε που σπούδαζε νομικά στο Πανεπιστήμιο, περίπου τότε που αντικαταστάθηκε η Ποινική Δικονομία του 1834 από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Κάποια από τις δύο δικονομίες, δεν ξέρω τώρα αν ήταν η παλιά ή η καινούρια, προέβλεπε ότι ο Εισαγγελεύς, μόλις παραλάβει τη μήνυση, τη βασανίζει (δηλαδή την εξετάζει προσεκτικά να δει αν στοιχειοθετείται κάποια αδίκημα). «Τι σημαίνει, κύριε, αυτό;» ρώτησε ο καθηγητής έναν φοιτητή. «Να, κύριε καθηγητα, την τσακίζει από δω τη μήνυση, την γυρνάει από κει, την τσαλακώνει…». 🙂

 9. Ας πω καλό μήνα από εδώ λοιπόν 🙂

  Το «φάρμακο» πάντως, εμένα που είμαι άσχετος, μου κάνει σε μικρασιατικό ή περσικό δάνειο, έτσι διαισθητικά.

 10. Καλημέρα
  Η έκφραση τον φαρμάκωσε έχει και την σημασία τον δηλητηρίασε εκτός από την έννοια τον πίκρανε
  το υγιής μάλλον από το σανσκριτικό su gius, καλός βίος στα ελληνικά

  Τελικά μνημόνιο-ξεμνημόνιο οι διορισμένοι από την Ντόρα στον Δ.Α. δύσκολα θα απολυθούν από τον συγγενικό της Κυριάκο9για τον βαθμό συγγενείας ερίζουν οι καλώς πληροφορημένες πηγές)

 11. spiral architect said

  “Όσο εγώ κάνω αγιουβέρδα και ολιστική ιατρική σ’ αυτόν τον δύστυχο καρκινοπαθή, εσείς παραγγέλνετε!”
  (με τσιρίδα όση αντέχουν τ’ αυτιά σας)

 12. Πάνος με πεζά said

  Προβλέπω και καινούργιες λέξεις στην καθομιλούμενη, όπως «γενοσημοτρίφτης». 🙂

 13. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  11-12: Έχοτυμε κέφια, βλέπω!

  8: Στέκομαι διορθωμένος, που λένε οι αγγλοσάξονες, ως προς τα νομικά, ωραίο το ανέκδοτο και πολύ ενδιαφέροντα τα βαβαρικά (λείπει και η Ιμορταλιτέ και μπορώ να το γράφω χωρίς φόβο:)

 14. Αρκεσινεύς said

  6. Από τους εταιρικούς διαλόγους του Λουκιανού :

  Γλυκέρα και Θαΐς

  Η Γλυκέρα λέει τον πόνο της στη Θαΐδα, γιατί ένας στρατιώτης την παράτησε και πήγε με άλλη. Συνηθισμένα πράγματα, απαντά η Θ., οι αλλαγές στους εραστές σε μας τις εταίρες. Απορώ όμως τι βρήκε σ ‘ αυτήν την πανάσχημη Γοργόνα.
  και η Γλ. απαντά :τι νομίζεις για την ομορφιά της την ερωτεύτηκε και συνεχίζει:

  οὐκ οἶσθα ὡς φαρμακὶς ἡ Χρυσάριόν ἐστιν ἡ μήτηρ αὐτῆς, Θεσσαλάς τινας ᾠδὰς ἐπισταμένη καὶ
  τὴν σελήνην κατάγουσα; φασὶ δὲ αὐτὴν καὶ πέτεσθαι τῆς νυκτός· ἐκείνη ἐξέμηνε τὸν ἄνθρωπον πιεῖν
  τῶν φαρμάκων ἐγχέασα, καὶ νῦν τρυγῶσιν αὐτόν.
  Και η Θ.
  Καὶ σὺ ἄλλον, ὦ Γλυκέριον, τρυγήσεις, τοῦτον
  δὲ χαίρειν ἔα.

  πολύ ωραίο το τρυγᾶν !

 15. spiral architect said

  @13β: Δεν είναι καθόλου για γέλια. 😦
  Φάρμακο που παίρνει η σύντροφός μου για χρόνιο νόσημα, συνταγογραφείται (όπως όλα πια τα φάρμακα) σαν δραστική ουσία. Έκανε μια δοκιμή παίρνοντας ένα γενόσημο, (5-6 τέτοια γενόσημα έβγαζε η database στο πισί του φαρμακοτρίφτη) αγγλικής παρασκευής και κάποιο έκδοχό του τής προκάλεσε δερματική αλλεργία. Οπότε ξαναγύρισε τρέχοντας στο επώνυμο που έπαιρνε ανέκαθεν, πληρώνοντας τη μικρότερη ποσοστιαία συμμετοχή για ένα μεγαλύτερο ποσό.
  Γενικά έχουν ακουστεί διάφορα περί της συμπεριφοράς κατά τη θεραπευτική μετάβαση ενός ασθενούς από επώνυμο σε γενόσημο φάρμακο, όπως επίσης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται δημοσιεύματα για «ηθικά» κολάσιμες πρακτικές εταιρειών που παράγουν γενόσημα.
  (την παραπάνω εταιρεία θα την ακούμε όλο και πιο συχνά πλέον)

 16. Καλημέρα
  … πέρα για πέρα, όπως έλεγε και ο Αγκόπ(Φίλιος Φιλιππίδης), την εποχή που ήμουν πιτσιρικάς .

  Τα Γενόσημα, δεν είναι πρωταρχική επιλογή των Πολυεθνικών Εταιρειών, αλλά μια κατ’ανάγκη κατάσταση :

  Ενα φάρμακο για να εγκριθεί απο το FDA , χρειάζεται μια δεκαετία,
  και γύρω στα $ 600 εκατομύρια . Αυτό για τη περίπτωση που θα έχουμε φιλίσει το σωστό …βάτραχο που θα μεταμορφωθεί σε Πριγ
  κήπισα (ενδεικτικό του γεγονότος πως δεν απέχει της πραγματικότητας) .

  Χιλιάδες Παρασκευάσματα καταλήγουν στο …πουθενά, είτε λάθος δρόμος είτε άλλες ενδογενείς καταστάσεις (η φύση της Έρευνας)
  Ακόμα και στην ευτυχή περίπτωση που πιστεύουμε, μάλλον ελπίζουμε οτι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο, στη …τελική ευθεία ( αν οχι και νωρίτερα ) …άνθρακας ο θησαυρός .

  Η κατάσταση είναι ανάλογος με … Μαραθώνιο με τις χιλιάδες των συμμετέχοντων . Αλλά …ένας ο νικητής .
  Αυτός θα πληρώσει και το …μάρμαρο του κόστους των $ 600 εκατομυρίων .

  Ετσι λοιπόν, αναγκαστικά , η οποιαδήποτε Πολυεθνική είναι υποχρεωμένη να κατευθύνει την Έρευνα της σε δραστηριότητες
  που το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης έκβασης θα επιφέρει και
  μαζικό καλό, αλλά και κέρδη για τη κάλυψη των εξόδων και του συγκεκριμένου, αλλά και όλων των άλλων και…και …

  Επειδή το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι πολυπλόκαμο και δαιδαλώδες , σταματώ εδω, έχοντας κάνει κάποια νύξη των δυσκολιών .

  Εις αναγνώριση της πραγματικότητας , το FDA για τη προσπάθεια, τη κάλυψη τω εξόδων και τη συνέχιση της Έρευνας, δίνει την Αποκλειστικότητα για 17 χρόνια . Μετά τα 17 χρόνια, μπορεί όποια άλλη Εταιρεία, συνήθως μικρές και κατόπιν εγκρίσεως ο,τι πληρούν διαπιστευμένα όμως, όλες τις σχετικές προυποθέσεις να παράξουν το συγκεκριμένο φάρμακο, το Γενόσημο .

  Είθισται, μάλιστα, οι ίδιες οι Εταιρίες να εξακολουθούν με το δικό τους προιόν, αλλά επειδή οι πωλήσεις έχουν … κάθετο πτώση-( διότι οι ασφαλιστικές Εταιρείες προσπαθούν με μύριους τρόπους να περιορίσουν τα έξοδα τους …εγκρίνουν μόνον τα Γενόσημα, στη περίπτωση που υπάρχουν) – οι ίδιες να παρασκευάζουν το ίδιο φάρμακο ως …Γενόσημο αλλά με άλλη ονομασία, συνήθως αναφερόμενη στη βασική …δραστική ουσία .
  Η έκφραση που χρησιμοποιείται λέγεται ,’Κανιβαλισμός’.

  Επειδή, πολλοί μ’ερωτούν αν τα Γενόσημα είναι ασφαλή κι αν τα ίδια με τα φάρμακα της κύριας Εταιρείας .

  Απαντώ: Εξαρτάται απο πολλούς …εξωγενείς παράγοντες . Αν υπάρχει η διαπιστευμένη έγκριση …σ’ολο το φάσμα (εδω σηκώνει νερό, όπως λέει ο Λαός) , FDA, ISO κλπ .

  Αν κάποιος/α θελήσει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου απ’ευθείας στη διεύθυνση :
  spiroapostolou@hotmail.com

 17. spiral architect said

  @16: Κύριε Αποστόλου, χωρίς να αμφισβητώ αυτά που γράφετε, ειδικά ως προς το ερευνητικό κομμάτι, πιστεύω ότι, δεν θα συζητούσαμε περί γενοσήμων, αν δεν υπήρχε το patent pending, που ουσιαστικά απαγορεύει σε τρίτες εταιρείες να παρασκευάσουν ακόμα και μέσω πρωτογενούς έρευνας κάποιο φάρμακο, ακόμα και αν το φάρμακο που υπόκειται σε «εκκρεμούντα πνευματικά δικαιώματα» 😛 δεν έχει βγει ακόμα σε εμπορική χρήση. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν καμιά εικοσαετία περίπου ινδική φαρμακευτική εταιρεία είχε παρασκευάσει αντιρετροϊκό εμβόλιο, με σκοπό να το διοχετεύσει φτηνά στην Αφρική, όπου ο ιός ΗΙV έκανε θραύση και τραβιόντουσαν χρόνια στα δικαστήρια με την πολυεθνική που πατένταρε το πρώτο εμβόλιο.

  Η υγεία και το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα.
  (και μην βάζετε μέηλ γιατί θα γεμίσετε σπαμ) 😉

 18. Να θυμίσω και την Φαρμακούλα, τη δηλητηριάστρια της Β. Ελλάδας, που πριν κάνα-δυό δεκαετίες είχε δηλητηριάσει μια ολόκληρη οικογένεια, επειδή δεν θέλανε συμπεθεριό με το παιδί της.

  Και να τονίσω πως καλά τα γενόσημα αλλά πρέπει να ελέγχονται συχνά και τακτικά. Και ποιός θα κάνει ποιοτικούς ελέγχους; Ο ΕΟΦ που τον διάλυσε ο τηλετσιρίδας;

 19. sarant said

  18: Οι έλεγχοι είναι γραφειοκρατικά κατάλοιπα 🙂

 20. spiral architect said

  @18α: Σκύλε, ποιος έχων σώας τας φρένας θα’ θελε τη Φαρμακούλα για συμπεθέρα; 😯

 21. Gpoint, μάλλον απίθανο να προέρχεται το υγιής — ή οποιαδήποτε άλλη πανάρχαια ελληνική λέξη, και μάλιστα τόσο εύχρηστη όσο αυτή — από το σανσκριτικό su gius ή από οποιαδήποτε άλλη ινδική. Να είναι ομόρριζες, να έχουν δηλαδή κοινή ινδοευρωπαϊκή καταγωγή, ναι, Εν προκειμένω όμως, όπως θα σου έλεγε κι ο Σμερδαλέος 🙂 το gius που αναφέρεις μάλλον το ελλ. βίος και το λατ. vivus μου θυμίζει, το δε su δεν το ξέρω, αλλά μήπως (απ,την κούτρα μου το βγάζω) συγγενεύει με το ελλ. ευ; Στην περίπτωση αυτή, θα ήταν λογικότερο να πούμε ότι το υγιής είναι σύνθετο από το ευ και βίος!
  Αλλά, για να προσγειωθούμε: πρώτον, αν είναι έτσι, πού πήγε το s του su; (γιατί δηλαδή δεν δασύνεται το ευ;) και δεύτερον, είχε δίγαμμα ο υγιής, όπως είχε (νομίζω) ο βίFος;

 22. Νίκο, αντιλαμβάνομαι τους περιορισμούς μήκους των άρθρων σου στην Αυγή, αλλά να μας λες άνευ ετέρου ότι ο σπετσιέρης έχει την «ίδια ρίζα όπως και στο αγγλικό special» είναι… un peu trop court, που λένε και στο Λουξεμβούργο. Οι τακτικοί θαμώνες του ιστολογίου είναι βέβαια ικανοί να συμπληρώσουν τα παραλειπόμενα, αλλά πάντως… — ιδού ιδέα για επόμενο άρθρο: «σπετσιέρηδες και σπεσιαλιτέ»!

 23. Καλημέρα και καλό μήνα,
  υπάρχει βέβαια και το Τετραφάρμακον (η τετραφάρμακος μάλλον) του Επίκουρου

  -Δε μας φοβίζει ο θάνατος (Always look on the bright side of Death)»
  -Ο θεός μας έχει γραμμένους άρα το ίδιο να κάνουμε και μεις
  -Κάτω ο καταναλωτισμός, τα βασικά εύκολα αποκτιώντα(δε ζούσε στην ελλάδα του 2013, γιαυτό τα λέει)
  -Τον πόνο τον αντέχουμε (και αυτό θα περάσει)

  Πάντως ο μεγάλος ασθενής είναι η ίδια η Ελληνική κοινωνία, η Ελληνική εξουσία και ο εκπρόσωπος αυτής, ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας .

  Είναι οφθαλμοφανές ότι πάσχει από NPD (narcissistic personality disorder) είναι να απορεί κανείς που οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του μιλάνε (όταν τους το επιτρέπει ο ιστριονισμός του) σαν να είναι ο οποιοσδήποτε κανονικός άνθρωπος.

  Συγγνώμη για την αυτοαναφορά , αλλά:

  ΤΕΛΙΚΑ, EΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ;

  http://aomepol.wordpress.com/

 24. smerdaleos said

  Μία ετυμολογική προσέγγιση της λέξης ὑγίεια την παράγει από το ΙΕ συνθετικό *h1su-gwies-ia ~ ευ+βίος
  Με την προδρομική μορφή *ehu του εὖ να χάνει το /e/ και το χειλοϋπερωικό *gw να εξελίσσεται κανονικά σε γ κοντά σε «υ».

  http://en.wiktionary.org/wiki/%E1%BD%91%CE%B3%CE%B9%CE%AE%CF%82

  http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Indo-European/g%CA%B7eih%E2%82%83w-#Proto-Indo-European

 25. Πάνος με πεζά said

  Τα γενόσημα είναι ακριβώς η ίδια προσπάθεια με αυτή των εταιριών ένδυσης, όπου τελικά αποδείχτηκε ότι τις (καλές) μαϊμούδες τις παράγουν επίσης εκείνες, ώστε να μεγαλώσουν το κομμάτι της πίτας… Αν δεν έχεις λεφτά για Ασπιρίνη Bayer, πάρε μια Ασπαρίνη Bayern, αλλά τα λεφτά σου πάλι εδώ θα’ ρθούνε…

 26. smerdaleos said

  @23 Άγγελο:

  Έχει δίκαιο ο Gpoint που με πρόλαβε στην ετυμολογία.

  Το «γ» είναι αναμενόμενο εξαιτίας του «νόμου του βουκόλου» ο οποίος λέει ότι τα χειλοϋπερωικά στην πρώιμη ελληνική έγιναν σκέτα υπερωικά όταν είναι σε άμεση επαφή με «υ».

  *gwoukwolos > βουκόλος ήδη *qo-u-ko-ro και όχι *qo-u-qo-ro στην ΓραμμΒ.

  https://www.google.com/search?q=gwoukolos+qo-u-ko-ro&btnG=Cerca+nei+libri&tbm=bks&tbo=1&hl=it

 27. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  22: Ωραία ιδέα για άρθρο, μερσί Άγγελε!

 28. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  ΟΥΤΕ τα πρωτότυπα φάρμακα των ξένων ναζιστοκαπιταλιστών που θέλουν να μας ψοφήσουν για να μας πάρουν τα σπίτια, ΟΥΤΕ ξένα γενόσημα που τα τρίβουν ανατολίτες σε γουδιά μαζί με κανελογαρύφαλα. Αγοράζουμε ΜΟΝΟ αγνά ελληνικά φασόν, και βουρ για το 7ο ευρωπαϊκό.

 29. Σμερδαλέε, για το γ το ξέρω, γι’ αυτό άλλωστε δεν το ανέφερα μεταξύ των αποριών μου.
  Βλέπω με χαρά ότι μάλλον σωστά μάντεψα (ειλικρινά, δεν το είχα τσεκάρει!), έστω και χωρίς να καταλαβαίνω ακριβώς τις λεπτομέρειες (τα λαρυγγικά με ξεπερνούν).
  Αυτό όμως που ήθελα κυρίως να τονίσω του Gpoint είναι μια παρανόηση που συχνά ακούμε σε αμπελογλωσσολογικές 🙂 κουβέντες: δεν προέρχονται οι ελληνικές λέξεις (πλην του μαχαραγιά και της σβάστικας) από σανσκριτικές, δεν προέρχονται οι λατινικές λέξεις (πλην μερικών χιλιάδων:) ) από ελληνικές κλπ. Το ξέρεις, το ξέρω, το ξέρουμε — αλλά φαίνεται πως ακόμα κι εδώ μέσα δεν το ξέρουμε όλοι…

 30. Πέπε said

  -Τη Φαρμακολύτρια την αναφέραμε; Έτσι για να βρίσκεται.

  -Θα ήθελα να προσθέσω κι ένα άλλο, που δεν το αναφέραμε: τη λαϊκή χρήση της λ. «φάρμακο» με την έννοια του απορρυπαντικού.

  -«… το γιαίνω, που κυρίως στην υποτακτική το χρησιμοποιούμε (ώσπου να γιάνει = να θεραπευτεί, να γίνει καλά)»:
  Δεν είναι θέμα έγκλισης αλλά χρόνου. Χρησιμοποιούμε κυρίως τους τύπους που έχουν -α- αντί -αι-, δηλαδή όσους ανήκουν σε οποιαδήποτε έγκλιση των στιγμιαίων και συντελικών χρόνων, οι οποίοι παράγονται από το αοριστικό θέμα. Με δυο λόγια, όλους τους άλλους εκτός από ενεστώτα (οποιασδήποτε έγκλισης) και παρατατικό. Το «έγιανε» λ.χ. είναι πολύ συχνό, και είναι αόριστος οριστικής. «Να γιαίνει» είναι υποτακτική αλλά πολύ σπάνια θα το πούμε.

 31. Πάνος με πεζά said

  Επίσης φάρμακο = εντομοκτόνο («έριξες στο φρεάτιο φάρμακο;»), προστατευτικό από το σαράκι («πέρασα τα ξύλα με φάρμακο»), προστατευτικό φυτών («Ράντισα με φάρμακο») ενώ φυσικά «Φαρμακείο» = μεταφορικά το ακριβό μαγαζί («Αδερφάκι μου, φαρμακείο είσαι»!).

 32. gmallos said

  «Άντε γεια μας» συνηθίζουμε να λέμε όταν πίνουμε στο χωριό μου. Έτσι σκέτα αντί «στην υγειά μας».

  Να καταθέσω εδώ και τη «φαρμακούσα» για δηλητηριάστρια.

  Επίσης (να ξαναβάλω) πως το φάρμακο πάει στο φαρμάκι που μπορεί να είναι το δηλητήριο (μ’ αυτή την έννοια η φαρμακούσα) αλλά κι το πικρό (πω, πω! φαρμάκι τον έκανες τον καφέ).

 33. Νέο Κid said

  Το «φαρμακείο», με την έννοια του ακριβού ,το λένε και οι φίλοι μου οι τευτομβούργιοι. Αpοtheke! μου είχε πει κάποιος φίλος όταν τον ενημέρωσα από πού είχα αγοράσει το σβάρτσβαλντκίρσς («μπλακφόρεστ»στα ελληνικά!) πού καταβρόχθιζε ενώ εγώ εξέφραζα βουβά/εσωτερικά μία απορία για την ποιότητα/φρεσκάδα του κούχεν, καθότι συνέδεσα αρχικά εγκεφαλικώς το Αpοtheke με..αποθήκη,αντί του ορθού φαρμακοτριβείου. Άτιμα γλωσσικά ψευδόφιλα!…

 34. emma said

  23. το παιδί είναι indigo με σύνδρομο NPD.
  όχι όμως άλλα κακά λόγια για τον υπουργό γιατί » η μαχαιριά γιανίσκει μα ο κακός λόγος μεινίσκει»

 35. sarant said

  33: Από την αποθήκη όχι μόνο το Apotheke αλλά και η μπουτίκ-boutique!

 36. Πάνος με πεζά said

  Εσχάτως η ακρίβεια υπονοείται και με τη λέξη «πιασεκωλάδικο»…

 37. munich said

  εγώ πάντως στα ελεύθερα φάρμακα παίρνω πάντα το πιο φτηνό και άρα γενόσημο, σωστά; λάθος! πριν κάτι μήνες πήγα να πάρω ένα απλο ιμπουπροφέν και δεν θυμόμουν πιο έπαιρνα στη γερμανία. μου βγάζει ο φαρμακοτρίφτης 3-4 σκευάσματα και μου λέει αυτό τόσο, αυτό τόσο, αυτό το αγγλικό λιγότερες κορώνες. Του λέω δεν θυμάμαι να ξαναπήρα αγγλικό, ναι μου λέει είναι το ορίτζιναλ και ρίξανε την τιμή(!!!!)

 38. spiral architect said

  Γενόσημα, ναι γενόσημα με σκοπό να αποκτήσουμε πρω(κ)τογενές πλεόνασμα, γιατί με ποιον τρόπο θα κάνουμε ανάθεση υπηρεσιών για άνοιγμα θυρών στις εγκαταστάσεις της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στο Ραδιομέγαρο με τίμημα 4500 ευρώ;
  Ε;

 39. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Aν δεν έχεις ψυχική υγεία, θα είσαι μονίμως άρρωστος, και ο καλύτερος πελάτης των φαρμακείων, με τα φάρμακα δεν πρόκειται να βρείς την υγειά σου. Γι αυτό και η κυβέρνηση έκανε τον τσιρίδα υπουργό υγείας, για να μας κάνει ψυχασθενείς και μόνιμους πελάτες των φαρμακοβιομηχανιών.
  Παρεμπιπτόντως, αυτη η διαμάχη τσιρίδα ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε πολλούς πόντους στον ψυχάκια. Η έλειψη απλού, κατανοητού απο τον μέσο πολίτη αντίλογου, είναι τραγική για ένα κόμμα που θέλει να λέγεται αριστερό, και υποτίθεται οτι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Η γενική εντύπωση είναι, οτι ο τσιρίδας είναι εναντίον των φαρμακοβιομηχάνων, και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ τους. Το συμπέρασμα που έχω βγάλει απο αυτή την «διαμάχη» είναι οτι ή στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μείνει στο 4% ή έχουν πλήρως αλωθεί απο τους πασόκους που εισχώρησαν κατα εκατοντάδες, οπότε έφυγε η απλή νοημοσύνη, ή είναι στημένο (το πιθανότερο) το παιχνίδι. Μα να μη μπορούν να αρθρώσουν ενα απλό επιχείρημα, και να μιλούν με αοριστολογίες τύπου ΚΚΕ;

 40. Μαρία said

  φαρμακώνω = κάνω πλύση εγκεφάλου, δηλητηριάζω διανοητικά.
  Χρησιμοποιούνταν απο εθνικόφρονες π.χ. Το φαρμάκωσαν το παιδί και ψηφίζει το κακούργον κόμμα 🙂

 41. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  38. Τα λεγόμενα «Θυρανοίξα». Άρατε πύλας.

 42. #17.
  Είναι τρομερά εύκολο για κάποιον με ολη τη καλή διάθεση να βλέπει τα πράγματα απο τη δική του οπτική γωνία .
  Το γεγονός οτι οι πολυεθνικές είναι εκείνες που τελικά ξοδεύουν τεράστια χρηματικά ποσά δεν νομίζω να υπάρχει αμφισβήτηση .
  Δυστυχώς, είτε μας αρέσει είτε οχι, δεν υπάρχει κανένας που να μη επιδιώκει το κέρδος .
  Χαρακτηριστικά, χαριτολογών, λεω πάντα ο,τι είναι τέτοια η φύση του ανθρώπου που …αν με το να παρασκευάζει κάποιος κοπριά , μπορούσε να κερδίζει περισσότερα …θα το έκανε .
  Το θέμα δεν έγκειται εκεί και το γνωρίζετε .
  Γιατί κάποιος αγοράζει Μετοχές, οποασδήποτε Βιομηχανικής δραστηριότητας και Εταιρείας … για να χάσει ή να κερδίσει .

  Γιατί με την ίδια λογική κάποιος αλλάζει (μεταπηδά) σ’άλλη Εταιρεία στον ίδιο τομέα ή και εργάζεται αν οχι για το …κέρδος .
  Ο Υπαρκτος Σοσιαλισμός δεν κατέρευσε επειδή ήσαν …βλάκες, αλλά δεν υπήρχε το …κίνητρο .
  Αλλο Ισότητα και άλλο Ισοπέδωση . Αλλά παρεκλίνω και χωρίς να το θέλω .
  Επειδη, είχα Κ’εντρα Ερευνών σε 4 Ηπείρους, με εξαίρεση την Αφρική, εχω γνωρίσει τον Έλληνα, απανταχού της Οικουμένης ανεξάρτητα απο το αντικείμενο ή το επίπεδο Μόρφωσης του, είναι ο
  μεγαλύτερος …Καπιταλίστας στο …Κόσμο. Δώσε του πεδίο δράσεως, Αξιοκρατία και Ευκαιρία και … Μεγαλουργεί .
  Δυστυχώς, αλλά στην Ελλάδα τον ήθελαν …ψηφοφόρο και αφού διέλυσαν Εταιρείες, όπως για παράδειγμα την Υφαντουργία και
  έκαναν τους πάντες …Δημοσίους Υπαλλήλους (Εξαιρούνται εκείνοι οι οποίοι συνειδητά και προς τιμή τους τιμούν τη θέση τους). Εννοώ τις στρατιές των …ζώντων εις βάρος των εργαζομένων. ΤΏΡΑ τους έχει πάρει όλους η …κάτω βόλτα .
  Ξεχάσατε μήπως το …χωρίς δανεικά δεν ζει ο Έλληνας .
  Ετσι, μαζί με τα ξερά …καίγονται και τα χλωρά .

  Προσωπικά μ’ενδιαφέρει ο Έλληνας που δυστυχώς έπεσε στη …λούπα και τώρα υποφέρει, ενώ οι επιτήδειοι τσαρλατάνοι ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ καλά κρατούν …κοροιδευοντας τον .
  Καιρός να πούμε τα πράγματα με τ΄΄ονομα τους .
  Οι ανεπάγγελτοι …χαζοχαβιόλοι με την οποια κομματική σημαία
  ευλογούν τα …γένια τους , εις υγείαν της στρατιάς ανέργων .
  Θλίβομαι, βλέποντας τον Έλληνα/δα με μύρια οσα εφόδια να παίρνει των ομματιών του, για λιμάνια Ξένα, να μη Παντρεύεται, νυμφεύεται
  και να μη Γεννοβολά .
  Που στο διάβολο πάει η Χώρα .
  Ποιός θα τη σώσει … η τετραγωνική, αν οχι κυβική ρίζα του …Αντρέα?

  Συγνώμη, αλλά κάποτε πρέπει να λέμε και την αλήθεια …μακράν της Ιδεολογίας , αν υπάρχει,
  διότι είμαι …πεπεισμένος οτι τη μόνη Ιδεολογία που βλέπω απο πρακτικής πλευράς είναι, δυστυχώς, η ‘ΑΡΠΑΧΤΗ..

 43. Γς said

  33:
  Για Apotheke κάτι είχα εδώ. Για τον φαρμακοποιό μου που το έπαιζε Αρτέμης Μάτσας

 44. Νέο Kid Στο Block said

  Nίκο, αυτό για την μπουτίκ απ’την αποθήκη, δεν το ήξερα. Πώς και δεν έχεις αρθρογραφήσει σχετικά; (ή έχεις και δεν θυμάμαι ή/και δεν το έχω πάρει χαμπάρι;)

 45. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  -γενόσημα ή γενοκτονόσημα τελικά;
  -Το φάρμακο φαρμακώνει, πε το γιατρικό να σαι μέσα.
  -Φαρμακώνω στην Αρκαδία είναι…τρώω!
  -φαρμακομύτα: η γαμψομύτα
  -φαρμακο@@@@@: αυτή που έθαψε δυο τρεις σύγκοιτους 🙂
  -φαρμακογλώσσα (πιπεριά-του Τριβιζά)
  -καιρός φαρμάκι:οξύ κρύο
  -Η φαρμακωμένη βσασιλοπούλα
  και σκέτο «η φαρμακωμένη».
  ΄γω το φαρμάκι το ΄κανα ωραία λεμονάδα

  Με την ευκαιρία, να δω την ταινία, να διαβάσω το βιβλίο «ο επίμονος κηπουρός» ή θα πάθω αμόκ; για τις φαρμακοβιομηχανίες και τα κόλπα τους δεν είναι;

 46. Πάνος με πεζά said

  Πάντως ο Άδωνις το έκανε το μεζεδάκι του, μιλώντας προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ : «Τους καλώ να λήξουν την απεργία…» Ακόμα και η λαϊκή αοιδός γνωρίζουσα τους γραμματικούς κανόνες και το αποθετικόν του ρήματος, τραγούδησε «Σφύριξα κι έληξες» 🙂

 47. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  46. γιατί αν δεν την λήξουν, θα τους λήξει αυτός 🙂

 48. sarant said

  44: Mπορεί και να μην έχω… καλή ιδέα λοιπόν (αλλά θα το τσεκάρω πρώτα, μήπως κι έχω γράψει, διότι ο Αλοΐσιος κάνει θραύση).

  46: Χα, όπως το «διέρρευσε την είδηση»

 49. 44, 48:

  Ελληνικό είναι βέβαια και το apotheke που το βλέπουμε στις βιτρίνες των φαρμακείων […] Να πούμε ότι από τα βυζαντινά ελληνικά την αποθήκη την ξαναδανείστηκαν οι προβηγκιανοί ως botica απ’ όπου πέρασε στα γαλλικά για να μας ξανάρθει πίσω αγνώριστη, μπουτίκ, σκέτη παριζιάνα!

  🙂

 50. gryphon said

  Τότε με τήν υπόθεση τής 17Ν ακουσα για πρωτη φορά και τήν λεξη «φαρμακοχέρης» που τήν χρησιμοποιουσαν κατα κορον οι διαφοροι Ευαγγελατοι,Χατζηνικολαου κλπ για να χαρακτηρίσουν τον κυριο εκτελεστη τής οργανωσης τον Κουφοντινα αλλα και αλλους αργοτερα σε αλλες περιπτωσεις με δολοφονιες.Εχω μια περιεργεια να μαθω ποιος μαλακας (μαλλον καποιος απο τους πραναφερομενους) την καθιερωσε η και την κατασκευασε γιατι παντα μου φαινοταν υπερβολικα μελοδραματικη γελοια και τραβηγμενη σαν εκφραση.

  Με ολ’αυτα με τα φαρμακα τα γενοσημα κλπ θυμηθηκα τον ανεπαναληπτο διαλογο Βεγγου-φαρμακοποιου με πελατισα στον Πολυτεχνιτης και ερημοσπιτης «Δεν μου λες χρησις εσωτερικη θα βαλω η εξωτερικη ;» «Εμενα ρωτάς;» » Οχι πως με νοιαζει αλλα για να ξερω καταλαβες τι ταμπελα θα κολλησω…

 51. Μαρία said

  48
  Το λήγω είναι και μεταβατικό εδώ και πάρα πολλά χρόνια με αντικείμενο κυρίως την απεργία, κατάληψη, αποχή. Δεν μπορεί να μην διάβασες π.χ. στο Ριζοσπάστη «έληξαν την απεργία». Στερεότυπη κι η φράση «για να το λήξω/ουμε (το θέμα ενν.) εδώ».

 52. Πάνος με πεζά said

  «Kαι τώρα τι θες, να σε πονάει και στα ενδιάμεσα; » 🙂

 53. Πάνος με πεζά said

  Ε όχι, το «να το λήξουμε το θέμα» το θεωρώ καραμπινάτο λάθος, κι αν θες να το σταματήσουμε εδώ (όπως λέγαμε παλιότερα, και σωστά…)

 54. spiral architect said

  @42: Αυτό με το κίνητρο, τον υπαρκτό κλπ -σόρι αλλά- είναι ένας ωραίος μύθος που βολεύει. Τα μεγαλύτερα κίνητρα είναι η επιβίωση και η περιέργεια όλων ημών των πρωτευόντων. Αυτός καθώς και αυτός εδώ ο κυριούλης ερεύνησαν, δημιούργησαν, η ανακάλυψή τους έσωσε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, αλλά -αν και στις ΗΠΑ- δεν πατένταραν. Ο πρώτος, κάποτε ρωτήθηκε ρωτήθηκε γιατί δεν έκανε αίτηση για πατέντα του εμβολίου. Απάντησε, «θα είναι σαν να κατοχυρώνω με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον Ήλιο».
  Δεν ήθελε να επωφεληθεί από αυτό που ο ίδιος πίστευε ότι ανήκε σε όλους. 😉

 55. spyroszer said

  Ωραίο το άρθρο και ωραίο το σχόλιο του ΙΝ για τη φαρμακεία. Ίσως πρέπει κάποτε να γραφτεί ένα άρθρο για την εξέλιξη διαφόρων νομικών όρων.
  Για το γενόσημο, διαβάζοντας και το παλιό άρθρο, έχω να πω ότι βρίσκω σε παλιά λεξικά να υπάρχει αυτή η λέξη. Π.χ. στο Λεξικό του Ηπίτη αποδίδει μάλιστα τη λέξη generique = γενόσημον όνομα, του γένους σημαντικό.
  http://books.google.gr/books?id=kZdiAAAAMAAJ&q=%22%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%22&dq=%22%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%22&hl=el&sa=X&ei=_b2cUt2LAaql4gSDxoGgAw&ved=0CEsQ6AEwAw
  Τη βρίσκω και σχετικά με φάρμακα, όπως εδώ που λέει για το χημ. Καμφορωτόν, γενόσημον όνομα των εκ του καμφορικού οξέως και τινος βάσεως αλάτων.
  http://books.google.gr/books?id=nTBEAAAAcAAJ&pg=PA483&dq=%22%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%22&hl=el&sa=X&ei=_b2cUt2LAaql4gSDxoGgAw&ved=0CDsQ6AEwAA#v=onepage&q=%22%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%22&f=false
  Και στον Κουμανούδη «γενόσημον όνομα εν ερμηνεία της λέξεως βενζοικόν».
  http://books.google.gr/books?id=5i3gAAAAMAAJ&q=%22%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%22&dq=%22%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%22&hl=el&sa=X&ei=_b2cUt2LAaql4gSDxoGgAw&ved=0CEIQ6AEwAQ
  Φαντάζομαι ότι χρησιμοποιόταν και παλιότερα η λ. generique για φαρμάκα για να δηλώσει μια οικογένεια, ομάδα φαρμακευτικών ουσιών, και έτσι κατέληξε στη σημασία του φαρμάκου που περιέχει τη δραστική ουσία, δηλ. την κοινή ουσία σε όλα τα σκευάσματα μίας οικογένειας φαρμάκων.

 56. sarant said

  51-53: Το «λήγω» είναι (και) μεταβατικό από την εποχή του Ομήρου, το είχαμε ξαναγράψει.
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/08/28/ligmena/

 57. sarant said

  55: Πάλι μάς έβαλες τα γυαλιά, και ιδίως στον Μπαμπινιώτη βέβαια. Άντε να βγάλει τώρα αγράμματο τον Ηπίτη και τον Κουμανούδη!

 58. Μαρία said

  56
  Απ’ τον πολύ Όμηρο την πάθαμε δηλαδή 🙂

 59. Πάνος με πεζά said

  Κλαψ…λυγμ…τόσο διαβασμένος ο Άδωνις;

 60. NM said

  Εχω ένα φίλο -καλή του ώρα- που στα νιάτα μας τον ζηλεύαμε πολύ, γιατί παρά το κακό του σουλούπι και τη φτώχια του κατάφερνε να ρίξει όποιο εντυπωσιακό θηλυκό εμφανιζόταν στον περίγυρό μας. Και τα κατάφερνε ο μπαγάσας χωρίς κοκορέματα ή άλλες κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά πάντα κινούμενος στα μουλωχτά. Εκεί δηλαδή που δεν τον λογάριαζε κανείς για ανταγωνιστή, έσκαγε μια μέρα αγκαλιά με την «ωραία της ημέρας».
  Δεν γλύτωσε τον φθόνο μας. Τι άλλο μπορούσαμε να κάναμε? Του βγάλαμε παρατσούκλι που τον ακολουθεί μεχρι σήμερα στα γεράματά του και κανείς δεν τον αποκαλεί με τ’όνομά του. Για μας είναι ο «Φαρμακοτσούτσουνος»!

 61. christos k said

  Το «φάρμακον» κατά το ετυμολογικό λεξικό του Robert Beekes (2010)-που πρέπει να είναι και το πιο έγκυρο- είναι ξεκάθαρα προελληνική λέξη αλλά με όχι ξεκαθαρισμένη την αρχική ερμηνεία της. Παραθέτει και τον μυκηναϊκό τύπο «pa-ma-ka». Ο Beekes στο λεξικό του αναφέρει πως από το 1933 ο Chantraine αμφισβητεί το ενδεχόμενο η λέξη αυτή να είναι δάνεια. Όσο για τη δημοκρατία μας ο θεός να την κάνει γενόσημη!!

 62. Προσγολίτης said

  Λένε στο χωριό μου:

  Φαρμάκωσε και βούλωσ’ το! = φάε και βγάλε το σκασμό!

 63. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  42 – Μια και πρέπει να λέμε την αλήθεια, και απ΄οτι φαίνεται γνωρίζετε πολύ καλά, και την φύση των ανθρώπων, αλλα και των οικονομικών συστημάτων, η χώρα του ορισμού της αρπαχτής ΗΠΑ, γιατι χρεοκόπησε;

 64. glochard said

  ..να προσθέσουμε και την προσφιλέστατη στους μεσήλικες παροιμία
  » Μαλλί μπαμπάκι,..λωλή φαρμάκι»

 65. a said

  ο σκυλος της βαλια καλντα που κουβαλα ταιδια μυαλα με τον γιο του δηλωσια κανει λαθος η φαπμακουλα σαμπανιωτου εδρασε στο περιστερι και αυτοι που εφαγαν τηγανοψωμα με παραθειο διακομιστηκαν στο γενικο κρατικκο νικαιας η φαρμακουλα αποφυλακισθηκε προσφατα της φαρμακουλας ειχε προηγηθεί κατά δεκαετιες όπως αναφερει ο ιστοτοπος εγκλημα και τιμωρια άλλη γυναικα στην καλαματα του 50 που παλι με παραθειο εξοντωσε αρκετους μεχρι που να συληφθει από την χωροφυλακή και να εκτελεσθεί λιγους μηνες μετα τοτε η δικαιοσύνη λειτουργουσε και η θανατικη πονη επιβαλοταν και σε γυναικες ποινικες

 66. NM said

  Λαίγεται αιποίσεις ώτι ακώμα καιαν ανγλητόσοις τηζοόι σου, τοπαραθείο σουαφήνει κάπεια κατάληπα.

 67. cronopiusa said

  καντάδα Η Φαρμακωμένη ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

 68. tofistiki said

  Θα θυμάσαι τον παππού, που έλεγε εκείνο το αμίμητο «την υγεια σου να ‘χεις κι ας σέρνεσαι;» 😀
  (πήγαινε παρέα με το: «ό,τι έχει κανείς, καλό είναι!»)

 69. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  68: Το θυμάμαι βέβαια και στην αρχή έλεγα να το βάλω στο άρθρο, αλλά συγκρατήθηκα 🙂

  62: Και η γιαγιά μου έλεγε φαρμακώνω με τη σημασία τρώω, αλλά πάντα σε αρνητικά συμφραζόμενα.

 70. NM said

  έχει ξαναγίνει συζήτηση για τα γενοσημα. Θυμάμαι ότι είχα γράψει και κάποιες χαζομαρίτσες: https://sarantakos.wordpress.com/2012/02/23/generic/#comment-103327

 71. Συγγνώμη που σχολιάζω πάνω σε θέματα που δεν τα κατέχω, αλλά νομίζω ότι ούτε το «την έληξαν» ούτε το «το διέρευσαν» είναι λάθη. Πρόκειται για εκφράσεις που βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη ανάμεσα στο μεταβατικό και το αμετάβατο.

  Όταν λέμε πως κάποιος διαρρέει την είδηση κρύβουμε από κάτω μια ειδική απόχρωση της πράξης. Θέλουμε να πούμε ότι ένας που υποτίθεται πως θα διαφύλασσε τη μυστικότητά της,την διακίνησε κρυφά,έτσι ώστε να φανεί, ότι γενικά από «κάπου» διέρρευσε από λάθος ή λόγω κακής φύλαξης, δηλαδή ότι «διέρρευσε» από μόνη της.

  Ομοίως στις χούντες της Μπανανίας πολλούς φυλακισμένους «τους «αυτοκτονούσαν » . Τους πετάγανε από το παράθυρο και έλεγαν ότι εκείνοι, μόνοι τους αυτοκτόνησαν.

  Τώρα,όταν κάποιος «λήγει» την απεργία, ίσως από κάτω κρύβεται η ιδέα οτι δεν ήταν η στιγμή της να λήξει, αλλά κάπως κάποιος την έσπρωξε να λήξει, εκβίασε τη λήξη της.Π.χ η ηγεσία του ξεπουλημένου σωματείου. Σίγουρα, ακούγεται πιο κομψό από το «τη σταμάτησε».

  Αλλιώς, μπορεί απλά να βγήκε από εκφράσεις τυπου «κήρυξαν τη λήξη» ή σφύριξε τη λήξη, πχ του αγώνα. Από κεί ,δεν απέχει πολύ το «τον εληξε» . Αφου ακόμα κι ο Όμηρος…

  Πάντως δεν πρόκειται για μαργαριτάρια .

 72. sarant said

  71: Τα ίδια ακριβώς έχω γράψει κάποτε, συμφωνούμε απόλυτα!

 73. Καλησπέρα κ.Νίκο και ένα Καλό Μήνα εύχομαι γεμάτο Υγεία [ή υγίεια-υγιεία] κι αγάπη στην οικογένειά σου. Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας και πάλι, νάστε καλά.
  Να μη ξεχνάμε όμως, σε αντίπραξη στην…»Φαρμακούλα» που και πάλι βρίσκεται ελεύθερη μετά από 20 χρόνια εργασιακού εγκλεισμού της, ότι υπάρχει η »δικιά» μου Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια, εορτάζουσα στις 22 Δεκεμβρίου και που κατά τη λαϊκή θυμοσοφία είναι η Αγία που γιατρεύει τον πόνο των αλλονών κι όχι το δικό της..!!!

 74. Και μία διόρθωση…Φαρμακολύτρια ή Φαρμακολύτρα.

 75. sarant said

  Kαλησπέρα, την ήξερα κι αυτή την αγία γιατί έχω μια φίλη που γιορτάζει τότε.

 76. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Και στο εορταστικό κλίμα των ημερών, από το text του protagon.gr:
  Εγώ λέω, πάντως, το ντέρμπι Αρβανιτόπουλος-Πελεγρίνης να κριθεί στο σανίδι. Ο ένας θα παριστάνει τον υπουργό κι ο άλλος τον πρύτανη.

  Μηδέ πρωτότυπα μηδέ γενόσημα ΄φελούνε ΄πα. Ανίατη η κατάσταση.

 77. # 54 .
  Δυστυχώς, αλλά δεν μπορεί κανείς ν’αλλάξει αυτό που είτε μας αρέσει είτε οχι…συμβαίνει .
  Κάποτε, ρώτησα εναν εφοπλιστή ,’Πως θ’ανταπεξέλθουν με Κρατικούς στόλους, άλλων Χωρών’
  Η απάντηση
  Ξέρεις πολλές χώρες που μπορούν να πάρουν μια απόφαση για
  50 ή 100 ή 200 εκατομύρια δολλάρια …μέσα σε μισή ώρα ?
  Είπατε … κάτι ?
  Αυτό γίνεται …νυχθημερόν

  Τυχαίο που όλες οι πολυεθνικές -BIG PHARMA – είναι Ιδιωτικής φύσεως ?
  Ακόμα και στη Γαλλία που κάποτε υπήρχε Κρατική συμμετοχή για λόγους ευνόητους …εξαγοράστηκαν, διότι διαφορετικά θα είχαν καταλήξει όπως ο … ΟΣΕ στην Ελλάδα να πληρώνει το …μάρμαρο ο εργαζόμενος Λαός .

  Χρειάζεται κίνητρο , αλλά και … νέφτι, διαφορετικά τη τύχη της άλλοτε σε ιδιωτικά χέρια κραταιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας, που ο Ωνάσης , παρέλαβε απο ΤΑΕ και που όταν με τη Πετρελαική κρίση
  όλες οι Εταιρείες, ακόμα και οι Αμερικάνικες έλαβαν επιδότηση .
  Αλλά ο …συγκεκριμένος κόσμος , κατά το ‘Οι συνηθισμένοι ύποπτοι’
  …τον Ωνάση θα … υποστηρίξουμε .

  Κι ο Ωνάσης …είναι χάρισμα σας …στα μούτρα τα δικά σας .

  Η κατάληξη … το Δημόσιο με τους …υπεράριθμους …εργαζομένους
  και ολα τα σχετικά τη …χρεωκόπησαν .

  Αλλο Ωνάσης … μπιζνες κι άλλο ευεργέτης .
  Αυτά για …Κίνητρο .
  # 63
  Αντιλαμβάνομαι το …πολιτικο-κομματικο-ιδεολογικό σας πνεύμα ,
  Αρα, μιλάμε …διαφορετική γλώσσα, οπότε παραμείνατε σ’αυτό που εσείς … πιστεύετε .

 78. Τσούρης Βασίλειος said

  68,69
  Κι εμείς λέμε:
  -Να είμαστε καλά κι ας κωλοσερνομέστε! 🙂

 79. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  Υπάρχει κι η Φαρμάκω, το Φαρμακονήσι, έξω από τη Λέρο, απ’ όπου κάποιος θρύλος διηγείται ότι ο Ιπποκράτης μάζευε βότανα. Επίσης ο Ιούλιος Καίσαρας, σε νεαρή ηλικία, αιχμαλωτίστηκε από Κίλικες πειρατές, που τον κράτησαν στη Φαρμάκω κοντά σαράντα μέρες μέχρι να έρθουν τα λύτρα. Μετά την παράδοση των λύτρων και την απελευθέρωση του Ιούλιου, ο μεγάλος δεν παρέλειψε να ψάξει και να βρει τους πειρατές, τους οποίους κέρασε απλόχερα φαρμάκι.
  Σήμερα η Φαρμάκω φροντίζει να δικαιολογεί το όνομά της φιλοξενώντας φουκαράδες παράνομους αλλοδαπούς μετανάστες που τους παρατάνε συχνά πυκνά τα δουλεμπορικά από τις απέναντι ακτές, μισοπεθαμένους, πεινασμένους, διψασμένους, καταληστευμένους, με σκοτωμένα όνειρα.

  Στην υγειά μας, να πάνε κάτω τα φαρμάκια! (Τι φαρμάκια είναι αυτά κι αν μείνουν πάνω τι θα γίνει;):)
  Καληνύχτα!

 80. Nestanaios said

  Γενόσημα είναι ο οικογενειακός τάφος.

  Αυξάνονται τα διόδια επειδή τους δρόμους πρέπει να τους πληρώνουν αυτοί που τους χρησιμοποιούν.
  Τα νοσοκομεία πρέπει να τα πληρώνουν αυτοί που τα χρησιμοποιούν.
  Τα σχολεία πρέπει να τα πληρώνουν αυτοί που τα χρησιμοποιούν.
  Τον στρατό και την αστυνομία πρέπει να τους πληρώνουν αυτοί που τους χρησιμοποιούν
  Τις φυλακές πρέπει να τις πληρώνουν αυτοί που τις χρησιμοποιούν.
  Τους δικαστές και τους εισαγγελείς πρέπει να τους πληρώνουν αυτοί που τους χρησιμοποιούν.
  Τους βουλευτές πρέπει να τους πληρώνουν αυτοί που τους χρησιμοποιούν.
  Τον πρωθυπουργό πρέπει να τον πληρώνουν αυτοί που τον χρησιμοποιούν.

  Αυτά δεν γίνονται σε μία οικογένεια ἤ μήπως μερικοί δεν γνωρίζουν τι είναι οικογένεια;

 81. Nestanaios said

  Η ομηρική λέξη είναι «υγιής». Όλες οι άλλες συνθέσεις είναι μεταγενέστερες.

  Για να ετυμολογήσουμε μία λέξη πρέπει να βρούμε πιο είναι το θέμα.
  Αφαιρούμε την πτωτική κατάληξη και αυτό που μένει είναι το θέμα αν δεν είναι ονομαστική ενικού.

  Στην ομηρική λέξη έχουμε υ + γι + ης.
  Υ είναι το στερητικό μόριο.
  Γ είναι χώρος
  Ι είναι το επιτατικό μόριο
  Ης είναι πτωτική κατάληξη.
  Και βλέπουμε ότι εδώ έχουμε κακή σύνθεση στοιχείων.

  Εξετάζουμε την λέξη υβιης και έχουμε υ + βι + ης.
  Υβιής είναι ο μη βίαιος και να τον κάνει η κακιά η γλώσσα υγιή αργότερα και να ψάχνουμε στην ιστορία για ετυμολογία και να μη βρίσκουμε και να μας προβληματίζουν όλα αυτά τα «λεξικοετυμολογικα». Γλέπετε τι έχουμε πάθει;

 82. spiral architect said

  @77: Όπως λέει και το άσμα: «Money makes the world go around» 🙄

 83. Γς said

  82:
  Το ίδιο λίκνο με το λίκνο του λίκνου του #43

 84. spiral architect said

  Το’ βαλα στο οριζινάλε. 😉
  Το χρήμα κάνει τον κόσμο να γυρίζει, όποιος δεν το’ χει δεν αξίζει ούτε να κλαφτεί σαν πεθαμένος …. όλα αυτά τα δραματικά και τα κραυγαλέα και τα ψυχοπονιάρικα είναι οι τελευταίες απεγνωσμένες προσπάθειες να πέσουμε στο χάος του ανορθολογισμού, ενώ ορθολογισμός είναι να επιβιώσουμε οι δυνατότεροι ημών και μαζί η χώρα, κι όποιος είναι να ψοφήσει να ψοφήσει και να φυλακίσουμε ή να απελάσουμε μετά τη μάνα του τη φόνισσα.
  Νιώθω ενοχές και μόνο που τα πληροφορούμαι … 😦

 85. sarant said

  84: Πολύ δυνατό, καλά κάνεις και βάζεις το λινκ.

 86. Γς said

  85:
  Οντως

 87. IN said

  84: Πράγματι, καλό.

 88. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  84. στο ίδιο μήκος κύματος:
  Χθες αποδιάβασα του Χρίστου Οικονόμου «Κάτι θα γίνει,θα δεις» .Το συνέστησε εδώ η Ιμμόρ και δίκιο είχε.Καθαρόαιμη λογοτεχνία, κάπως ‘ετσι το είπε. Σταγόνες καυτής πίσσας στην ανοιχτή κι αγιάτρευτη πληγή της φτώχειας.Οι απορριγμένοι, οι παρίες, ζουν-τυραννιούνται-πεθαίνουν,στην αφάνεια.

 89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  77 – Κάνετε μεγάλο λάθος, δεν αντιληφθήκατε καθόλου το πνεύμα μου, το οποίο είναι μόνο πολιτικό, κομματικοιδεολογικό πνεύμα δεν υφίσταται απο την εφηβεία μου, εδω και 35 χρόνια, εκτός κι αν θεωρήσουμε την άμεση δημοκρατία, (η οποία απ΄όσο γνωρίζω απο τον δικό μου κύκλο γνωριμιών, λειτουργεί μόνο στην οικογένειά μου) κομματική ιδεολογία.
  Το απλό ερώτημά μου συνεπώς, δεν έχει καμία τέτοια πνευματική βάση που υπονοείτε, και βασίζεται σε καθημερινές πληροφορίες απο οικονομικά ιστολόγια, και έντυπα όπως οι FT. Οι ΗΠΑ κόβουν πληθωριστικό χρήμα, πάνω απο 1,000,000,000,000 τον χρόνο, και οι μόνοι που αγοράζουν αμερικανικά ομόλογα, είναι η FED κατα 80% και η Κίνα με την Ιαπωνία το υπόλοιπο 20% για ευνόητους λόγους, ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ, όλοι είναι πωλητές, γιατι ποιός λογικός άνθρωπος, θα δώσει ένα εμπόρευμα που αντιστοιχεί σε μία εμπράγματη αξία, για να πληρωθεί με αέρα κοπανιστό. Επίσης οι κατασχέσεις κατοικιών έχουν ξεπεράσει τα 15,000,000, το Ντιτρόϊτ χρεοκόπησε επίσημα, όπως και άλλες μικρότερες πόλεις, η Καλιφόρνια και δεκάδες άλλες πολιτείες είναι στην ζωή με ενέσεις, η μητρόπολη του καπιταλισμού, και της ελεύθερης οικονομίας, λειτούργησε άκρως σοβιετικά, διασώζοντας τις χρεοκοπημένες τράπεζες, και αφήνοντας τον λαό στην τύχη του, (χειρότερα και απο την ΕΣΣΔ δηλαδη). Με λίγα λόγια, οι ΗΠΑ έχουν χρεοκοπήσει, το άκρατο πληθωριστικό χρήμα αυτό σημαίνει, το υπερπληθωριστικό που θα είναι σε λίγο καιρό, θα σημαίνει κατάρευση των ΗΠΑ, ή πόλεμο, διαλέγετε εσείς. Όσο για την αρπαχτή, δεν θα αναφέρω τις στρατιωτικές μίζες, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο που δεν κατασκευάστηκε, αλλα πληρώθηκε απο το κράτος, τις μίζες της holly barton στο Ιράκ, κλπ, θα αναφέρω μόνο την φούσκα ακινήτων που έσκασε το 2007 και πληρώνουμε το τίμημα όλοι, (πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα στην Κίνα αυτή τη στιγμή). Το ερώτημα είναι απλό, ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ; η απάντηση είναι μάλλον δύσκολη για εσάς, μια και μιλάτε μία γλώσσα, τα συμπεράσματα τα βγάζετε μόνο απο αυτούς που μιλούν την δική σας γλώσσα, όσοι μιλούν τις υπόλοιπες πάνω απο 3,500 γλώσες και διαλέκτους, είναι ανύπαρκτοι και δεν λαμβάνονται υπόψιν.

  Υ.Γ – Πληροφοριακά, με τα χρηματηστήρια και τις μετοχές, ασχολείται λιγότερο του 1% του παγκοσμίου πληθυσμού, και όχι, οι περισσότεροι δεν λειτουργούν με γνώμονα το υπερκέρδος, λιγότερο απο 1% ασχολείται, αλλα είναι αυτοί που έχουν την ισχύ, και καθορίζουν τις τύχες των υπολοίπων.

 90. spyroszer said

  84.

 91. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  91. Σπαραχτικό. Ποιός είν ο ποιήσας Χατζόπουλος; τα σέβη μου

 92. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  90 βέβαια. Εδώ λέμε μια εικόνα χίλιες σελίδες

 93. # 89 .
  Το εκτενέστερο σχόλιο σας είναι, οπωσδήποτε πιο διαφωτιστικό και απολογούμαι για τη πρώτη μου αντίδραση .
  Το αστείο της υποθέσεως είναι οτι υιοθετώ/χρησιμοποιώ πολλά απο τα επιχειρήματα σας, σε κλειστό κύκλωμα και με διαφορετική …γαρνιτούρα κάθε φορά, για να δένει η ‘Σούπα’, με το …»Climate of Opinion».

  Δυστυχώς, αλλά ο …όμορφος κόσμος μας δεν είναι …Αγγελικά πλασμένος .

  Ας μου επιτρέψεις να αναφερθώ στον Ιρλανδό , George Bernard Shaw :

  G.B. Shaw, once said :

  If, we were to ask 1000 people in England, if they believe in the ‘Institution of Marriage .
  The majority 700 of them, do believe and thus go ahead and get married
  He names them «Phillistines» .

  The remaining 300, do not believe in the Institution of Marriage, 299
  out of the 300, being a minority …conform to majority’s opinion and idealize marriage and get married .
  He names them «Idealists»

  There is the thousandth person, who doesn’t believe in the Institution of marriage and neither conforms and he never gets married .
  He names him ‘Realist’

  Such a person is being hated by both , Phillistines and Idealists , because he has the GUTS to stand by his convictions.

  Such a person said G.B.Shaw was Henrik IBSEN -A REALIST .

  Εκανα αυτο το DETOUR για να καταλήξω στη σκληρή πραγματικότητα της ζωής .

  Οι Λατίνοι σε πλήρη αντιδιαστολή μ’εμας τους Έλληνες …έλεγαν :

  «PRIMUM VIVERE, DEINDE PHILOSOPHARE»

  Since, I wear two …Hats, and exchanging then all the time, one as a Corporate Executive and the other as a Professor , the Audience is, always, different . The Undergraduate Students, as expected , are more Idealistic …Veering to Realism, by the time they become Gratuate Students and … most certainly by the time they have to make a living and support a Family .

  Μια και η κουβέντα μας σχετίζεται με θέματα τα οποία άπτονται της Οικονομίας, αν οχι άμεσα ( Κέντρο Βάρους ), οπωσδήποτε όμως …ελλειπτικά …και ενα ανεκδοτάκι .

  Γιατί η Ελλάδα έχει περισσότερους …οικονομολόγους απ’οτι το Κάιρο έχει μύγες ?

  Το Κάιρο είχε το δικαίωμα της πρώτης επιλογής .

  Αυτό κάτι μας …λέει .

  Συγνώμη και πάλι για τη πρώτη μου αντίδραση .

 94. Emphyrio said

  «Καλλιο πλουσιος και υγιης παρα φτωχος και ασθενης» – Μπαλζακ

  Το «γιαινω» τοσα χρονια νομιζα πως ειναι απο το «ιαινω».

 95. Εδώ Λαφαζάνης με σκοτώνει ο Σύριζας said

  Έναν Άδωνι χρειαζόταν ο Σύριζας. Τα άνω κάτω έφερε και όλες οι μάσκες κατέρρευσαν. Η αριστερά που παραδοσιακά είναι εναντίων του (μεγάλου) κεφαλαίου και δη ειδικά εναντίων των πολυεθνικών, κόπτετε για τα χαμένα κέρδη τους. Η δεξιά που παραδοσιακά ευνοεί το κεφάλαιο, μειώνει τα υπερκέρδη τους. Και στη γωνία καιροφυλακτεί ο αριστερός ρατσισμός με αρλούμπες περί γενοσήμων από το Μπαγκλαντές με τα οποία θέλει ο Άδωνις να μας φαρμακώσει. Τα γενόσημα είναι το βατερλ΄β του Σύριζα, όχι μόνο στη παρούσα μάχη, αλλά και η μελλοντική του. Όταν γίνει κυβέρνηση (ο θεός να μας προφυλάξει), θα πρέπει να τα επαναφέρει δριμύτερα και θα βαρεθούμε να ακούμε τις αρλούμπες τους πόσο αισχροκερδείς είναι το κεφάλαιο με τα υπερκέρδη. Τα άνω κάτω και οι κωλοτούμπες συναγωνίζονται τις αρλούμπες.

 96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Αυτό κάτι μας λέει…..Μας λέει οτι δεν είναι στην φύση του ανθρώπου η επιλογή του υπερκέρδους, αλλα κάποιοι λίγοι που έχουν συμφέρον και την δύναμη, επιβάλλουν αυτή την τεχνητή επιλογή στους πολλούς.
  Στο ερώτημα γιατί συνέβει αυτό στις ΗΠΑ, δεν απαντήσατε, θα σας πώ εγώ λοιπόν τί νομίζω. Συνέβει στις ΗΠΑ, για τον ίδιο λόγο που συνέβει και στην ΕΣΣΔ, και τα δύο συστήματα, στηρί (χθηκαν) ζονται στο primum vivere, αγνοόντας ή απαγορεύοντας (ΕΣΣΔ) το philosophare. Όμως, είναι η φιλοσόφιση των πραγμάτων που μας κάνει να ξεχωρίζουμε απο τα άλλα ζώα του πλανήτη, κι ας λέει ο Ράσελ, οτι η φιλοσοφία είναι νεκρή ζώνη, ανάμεσα στην θρησκεία και την επιστήμη. Αυτή η «νεκρή» ζώνη, είναι η ζώνη της ελεύθερης σκέψης. Το πρόβλημα είναι, οτι η φιλοσοφία αμφισβητεί και αμφιβάλλει, και ώς γνωστόν, οι υποταγμένοι πολίτες πρέπει να είναι σαν τους σταρτιώτες, δεν πρέπει να αμφισβητούν και να αμφιβάλλουν. Συνεπώς, είμαστε ακόμα πολύ μακριά απο την δημοκρατία.

  Υ.Γ – Ξέρετε, το χαμόγελο στην ζωή, είναι δωρεάν, και έχει μία απαγορευτική αρχή, ενώ χαρίζεται, δεν αγοράζεται, όσα χρήματα κι αν δώσει κάποιος.

  Να είστε καλά στην ζωή σας, με χρήματα ή χωρίς.

 97. ΝΙΚΟΚΥΡΗ

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΜΕΘΑΥΡΙΟ , 6η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΏΝ . ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΝ 11η ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ.

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ Σ’ΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ.

 98. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: