Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2013;

Posted by sarant στο 10 Δεκεμβρίου, 2013


Συνεχίζοντας ένα εγχείρημα που φέτος επαναλαμβάνεται για τέταρτη χρονιά, ήρθε και φέτος το πλήρωμα του χρόνου για να διαλέξουμε τη Λέξη της Χρονιάς για το 2013. Όταν λέμε «λέξη της χρονιάς», εννοούμε κάποια λέξη που ακούστηκε πολύ μέσα στη χρονιά που κοντεύει να τελειώσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι νεολογισμός· μπορεί να είναι λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία ή γενικά να σημάδεψε τη χρονιά που τελειώνει.

Κάθε χρόνο η διαδικασία ξεκινάει περίπου την ίδια εποχή και περιλαμβάνει τρία στάδια, με τρία ισάριθμα άρθρα. Κατά σύμπτωση, αυτό το πρώτο άρθρο που θα ξεκινήσει τη διαδικασία δημοσιεύεται και φέτος στις 10 Δεκεμβρίου, όπως και πέρσι.

Για την ιστορία, τα περσινά αποτελέσματα μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Πέρυσι ψηφίσατε για λέξη της χρονιάς την επαναδιαπραγμάτευση, στη δεύτερη  θέση το εγέρθουτου και στην τρίτη η αλληλεγγύη. Για να συμπληρωθεί η εικόνα, πρέπει να πούμε επίσης ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 2011 βρίσκονται εδώ. Το 2011 πρώτη είχε έρθει, με διαφορά, η λέξη αγανακτισμένοι, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση ισοβάθμησαν το κούρεμα και το χαράτσι. Τα αντιπροπέρσινα αποτελέσματα, του 2010 δηλαδή, βρίσκονται εδώ. Το 2010, πρώτη είχε έρθει η λέξη μνημόνιο, ακολούθησε με μικρή διαφορά το ΔουΝουΤου και την τριάδα έκλεισε η τρόικα. Παρόλο που η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ριζικά, κι έτσι πολλές από τις εννιά “διακριθείσες” λέξεις εξακολουθούν να είναι δυστυχώς επίκαιρες, θα έλεγα ότι καλό είναι τουλάχιστον αυτές οι εννιά λέξεις να μη μπουν στην ψηφοφορία του 2013 -αν βέβαια διαφωνείτε, ακούω τα επιχειρήματά σας.

Δεν νομίζω πάντως να δυσκολευτούμε να βρούμε και φετινές λέξεις -ίσως το πιο δύσκολο θα είναι να μη βρούμε δυσοίωνες λέξεις. Χωρίς να θέλω να σας επηρεάσω, μερικές προφανείς επιλογές είναι θαρρώ το πρωτογενές πλεόνασμα (κάνουμε δεκτές και σύμπλοκες λέξεις), το σαξές στόρι  (γίνονται δεκτοί και ξενικοί όροι), η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα που βέβαια, ενώ ήταν λέξεις από ουδέτερες έως θετικές έχουν εξελιχτεί σε απαίσιες, φυσικά οι απολύσεις και (θα το δεχτούμε κι αυτό, αφού είναι ένας όρος) ο ενιαίος φόρος ακινήτων.  Και μια και είπαμε για ακίνητα, πολύ ακούστηκαν επίσης οι πλειστηριασμοί (και πρώτης κατοικίας) και φοβάμαι μήπως ακουστούν περισσότερο τη χρονιά που έρχεται.

Όμως δεν θέλω να πω περισσότερα για να μη σας επηρεάσω, ανέφερα απλώς μερικές προφανείς επιλογές για να πάρει μπρος η διαδικασία. Υπάρχει μια ακόμα λέξη που τη σκέφτηκα καθώς έγραφα, και που μου φαίνεται από τα φαβορί για φέτος, αλλά δεν την προτείνω ακόμα επειδή έχω απορία αν θα προταθεί από πολλούς. Περιμένω λοιπόν τις δικές σας ιδέες και προτάσεις. Μπορείτε στα σχόλιά σας να δηλώνετε περισσότερες από μία λέξεις που πιστεύετε ότι σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει, έστω κι αν έχουν ήδη δηλωθεί από προηγούμενους, έτσι ώστε να γίνεται και μια προκαταρκτική στάθμιση.

Για τεχνικούς λόγους, το στάδιο των προτάσεων φέτος θα διαρκέσει λίγο λιγότερο από συνήθως, θα κλείσει αύριο Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή θα συγκεντρώσει τις επικρατέστερες προτάσεις (πάνω από 20 πάντως) και θα τις θέσει σε ψηφοφορία, η οποία θα αρχίσει μάλλον την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου (ίδια ημερομηνία με πέρυσι) και θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκεμβρίου. Παραμονή πρωτοχρονιάς θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε ποιαν διαλέξατε για Λέξη του 2013.

Λέξη της χρονιάς διαλέγουν βέβαια και άλλοι οργανισμοί, εδώ και πολλά χρόνια μάλιστα. Οι λεξικογράφοι του λεξικού Oxford διάλεξαν για λέξη του 2013 το selfie, το οποίο είναι οι φωτογραφίες του εαυτού μας που παίρνουμε με τα κινητά μας -αυτοφωτογραφία θα μπορούσαμε να το πούμε (με πεντέξι συλλαβές παραπάνω από το αγγλικό). Άλλη λέξη της χρονιάς στον αγγλόφωνο κόσμο (από άλλον οργανισμό, εννοώ) δεν έχω δει να ανακηρύσσεται. Στα γαλλικά, η επιτροπή του Φεστιβάλ των λέξεων διάλεξε τη λέξη transparence (διαφάνεια) αλλά το κοινό προτίμησε τη mensonge(s) (ψέμα, ψέματα). Θα μπορούσε κανείς να κάνει κάμποσα σχόλια εδώ, φαντάζομαι.

Αλλά πολλά είπα, περιμένω τις προτάσεις σας: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η Λέξη της χρονιάς για το 2013;

Advertisement

217 Σχόλια προς “Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2013;”

 1. Νέο Kid Στο Block said

  πρωτογενές , επανασύνδεση (ρεύματος..), επαναπροσδιορισμός
  και οι τοπικές (του ιστολογίου): ευπρέπεια, βαλκανοπιθηκάκια, μυγοσπαθάτοι.

 2. Να δω πότε θα έρθει πρώτη η λέξη επανάσταση – αν και μάλλον είναι κάτι που δεν θα δω ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος στη γενιά μου…

 3. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Μια διόρθωση γιατί έμεινες πίσω ένα χρόνο:
  … να μη μπουν στην ψηφοφορία του 2012 2013

 4. μεταρρυθμιστικός, -ή, -όν ; -)

 5. Γς said

  Η λέξη «selfie», που στη γλώσσα των χρηστών των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει αυτοφωτογραφία, επιλέχθηκε ως λέξη της φετινής χρονιάς από το Μεγάλο Λεξικό της Οξφόρδης

 6. Τι απλό…

  Λέξη της περσινής, φετεινής, τουχρόνουκαι εις τους αιώνας των αιώνων τα τέσσερα μαγικά ασπρόμαυρα γράμματα :

  Π Α Ο Κ

  Από τις λέξεις που δεν λένε τίποτε προτιμώ την κινητικότητα, τουλάχιστον κουνιέται

  Κι ένα τραγούδι από γλυκειά φωνή για το καλημέρα

 7. munich said

  ΕΡΤopen

 8. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις πρώτες προτάσεις, περιμένω περισσότερες!

  3: Μερσί για τη διόρθωση -άραγε πώς θα ονοματιστεί εκείνο το είδος λάθους που προκύπτει όταν γράφεις με κοπυπάστη από παλιό σου κείμενο και ξεχνάς να αλλάξεις όσα πρέπει να αλλάξουν;

 9. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  3
  Μια ‘επανάσταση’ που περιμένει είναι μια επανάσταση που έχασε το λεωφορείο.

 10. spiral architect said

  Προτάσεις κατ’ αρχήν από μένα:
  1. Εντολή Σαμαρά
  2. #free_wifi
  3. ΕΡΤopen (συμφωνώντας με τον Μόναχο)

 11. Μαρία Χ. said

  Διαθεσιμότητα, απολύσεις, μαγκάλι, ΕΡΤ.

 12. Νέο Kid Στο Block said

  8. Κοπυπαστάλωμα (εκ του «στάλωσα» stale (mate) κ.λ.π) ;H κοπυπαστούμπωμα.

 13. tasos said

  Ας μην ξεχνάμε και τα «γενόσημα».

 14. spyroszer said

  Το μαγκάλι
  Τα άκρα (θεωρία των άκρων)
  Η κινητικότητα
  Μια παρατήρηση, η διαθεσιμότητα δεν ήταν λέξη ουδέτερη.

 15. nikolas said

  Καλημέρα, αν και η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό είναι το σαξές στόρι, θα πω την Ερτ (ή δημόσια τηλέοραση στα νεοοργουελιανά).

 16. κεντροαριστερά 😉

 17. Δημήτρης Μ. said

  Άκρα
  ΕΡΤ
  Βία

  8. Κοπυπαρείσφρηση, αδρανοπαρείσφρηση

 18. Μαρία Χ. said

  … και η βιαποπουκιανπροέρχεται!

 19. sarant said

  Ευχαριστώ και για νεότερες προτάσεις και σχόλια!

  Σπύρο, δίκιο έχεις για τη διαθεσιμότητα.

  Η λέξη που είχα σκεφτεί και δεν έγραψα για να δω αν θα προταθεί ήταν «γενόσημα».

 20. nikolas said

  έπαιξε πολύ και η θεωρία των δύο άκρων το 2013

 21. Άρτεμη said

  Από το http://en.wikipedia.org/wiki/Word_of_the_year αντιγράφω τις λέξεις που προσωπικά δέν μπορώ να ξεχάσω

  2008: bailout (in the specific sense of the rescue by the government of companies on the brink of failure, including large players in the banking industry)
  2011: occupy (verb or noun inspired from the Occupy movements of 2011)
  Για φέτος θα πρότεινα πάντως το μαγκάλι… αν και τα άκρα τού 14 δέν είναι κακή ιδέα

 22. Antoine said

  Α… με πρόλαβαν.. Το μαγκάλι είχα στο μυαλό μου. Και αν το βάλεις πλαί- πλάι στο σαξές στόρυ, συμπληρώνουν την ειικόνα εξαίσια

 23. nikolas said

  άλλη μία υποψηφιότητα είναι η λέξη τζαμπατζής (ιδίως μετά το άρθρο της Διβάνη), αλλά ξέχασε να αναφερθεί στους μεγάλους τζαμπατζήδες http://www.koutipandoras.gr/article/47338/sto-hot-doc-poy-kykloforei-i-nea-dimokratia-den-plironei-dei-kai-haratsi

 24. spiral architect said

  Αριθμοί είναι δεκτοί; Αν ναι, τότε «58«.
  Συνειρμικά στο νου του σινεφίλ spiral architect έρχεται ο σχετικός τίτλος ταινίας:

 25. Αρκεσινεύς said

  Ο Ενιαίος φόρος ακινήτων είτε ως ΕΝΦΑΚ ή ΕΝΦΙΑΚ βρισκόταν στην επικαιρότητα όλη τη χρονιά.

  Το πρωτογενές πλεόνασμα παρουσιάστηκε κυρίως τους τελευταίους μήνες,
  Η ΕΡΤ το β΄εξάμηνο με διακοπή 3 μηνών. Δεν απασχολεί εξάλλου τον κόσμο.
  Οι πλειστηριασμοί εμφανίστηκαν τον τελευταίο μήνα.
  Η διαθεσιμότητα είχε ξεκινήσει από πέρυσι.

 26. Stardark said

  8: Λαθαντίγραφο;

 27. Fon Bak said

  Μια «ύπουλη» λέξη: «ελλειμματικός». Ταιριάζει τόσο σε οικονομικά μεγέθη (προυπολογισμό, ισοζύγια, κα) όσο και σε ομάδες-ανθρώπους (αριστερά, νοικοκυριά, σύζυγος, άνθρωπος εν γένει, κα).

 28. spiral architect said

  Σέλφης στο λεξικό της Οξφόρδης, σέλφης ο ΓουΣού, σέλφης και ο (οθντκ) βουλευτής και υιός του πατρός. 😛
  Άλλος; 🙄

 29. Vin said

  Σαξές στόρι, μαύρο (στην ΕΡΤ)

 30. Πέπε said

  Τον φασισμό δεν τον αναφέρουμε για «να μην τους ανεβάζουμε τα ποσοστά», ή απλώς δεν έτυχε;

  Συναφές που φορέθηκε κατά κόρον φέτος: Εγκληματική Οργάνωση.

  Επίσης, παράλληλα προς τη «βιαποπουκιανπροέρχεται» (#18) έχουμε και τη σκέτη Βία. Και πέρσι και πρόπερσι και αντιπρόπερσι επίκαιρη ήταν, αλλά ευτυχώς που δε βγήκε τότε γιατί φέτος η δημοτικότητά της έχει χτυπήσει ρεκόρ.

 31. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  Μια λέξη που είδα και μου άρεσε, νεολογισμός ας πούμε, ήταν ο «πεφτοσυννεφάκιας» (το λέγαν γι’ αυτούς τους δημοσιογράφους που άρχισαν να πέφτουν με γδούπο από τα σύννεφα όταν έμαθαν το ποιόν των χρυσαβγιτών)

 32. Alexis said

  #8: Νίκο παρόμοιο λάθος υπάρχει και στην αρχή του κειμένου «ήρθε και φέτος το πλήρωμα του χρόνου για να διαλέξουμε τη Λέξη της Χρονιάς για το 2012»

  Για λέξη της χρονιάς: Ξαφνικός θάνατος, Άδωνις (αν γίνονται δεκτά κύρια ονόματα).

 33. Maria And. said

  selfie, ήταν η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό και αμέσως μετά τα γενόσημα. θα έβαζα στο τέλος και τη φαρέτρα, μιας και είναι μια λέξη που έμαθα μέσα από το μπλογκ αυτό, αν και συνάντησα συχνά στις επιχειρηματολογίες διαφόρων.

 34. gbaloglou said

  … πανδιδακτήριο;!

 35. bibliothekarios said

  Νομίζω δεν έχουμε πει το «Μαύρο», Φορέθηκε επίσης πολύ το «Ίδρυμα Νιάρχου»

 36. ndmushroom said

  Κύριο θέμα: κινητικότητα
  Πολιτικό: άκρα
  Οικονομικό: σαξές στόρι
  Αστυνομικό: ναζιστική συμμορία
  Διεθνή: ποιος ασχολείται, τώρα που έπεσε…
  Τηλεοπτικό: …μαύρο;
  Αθλητικό: μητρογκόλ
  Καιρός: αιθαλομίχλη

 37. Εννοειται η βιαποπουκιανπροέρχεται.
  Κι εγώ θα πρότεινα το σαξές στόρυ, το μαγκάλι και το μαύρο που ειπώθηκαν ήδη.
  Θα πρότεινα επίσης δύο αρκτικόλεξα: την ΠΝΠ (πράξη νομοθετικού περιεχομένου) και την ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση).
  Κι άμα σκεφτώ κι άλλα, θα επανέλθω 🙂

 38. Ηλεφούφουτος said

  Κι εγώ το «μαύρο» θα έλεγα όσον αφορά τα γεγονότα της ΕΡΤ.
  Κι αν η ΕΡΤ έχει πάψει ν απασχολεί τους τελευταίους μήνες, το μαύρο εξακολουθεί να χρωματίζει τα πράγματα (άκρα δεξιά, εκφασισμός του δημόσιου λόγου και των ΜΜΕ, απαισιοδοξία κ.λπ.).

  Να βάλουμε και τις τσιρίδες; (ως λέξη εννοώ)

 39. sarant said

  Πράγματι, το μαύρο το είχα σκεφτεί κι εγώ.

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, τις προτάσεις και τη (γκρ…) διόρθωση.

 40. tamistas said

  Αν επιδιώκουμε να στείλουμε ένα μήνυμα, ας ψηφίσουμε:

  ~ μαγκάλι Ι~

 41. tamistas said

  ~ μαγκάλι ~
  (το Ι στο 40 είναι του δαίμονος)

 42. tamistas said

  Και είδα εκ των υστέρων, με σερτς, ότι δεν πρωτοτύπησα.

 43. Alexis said

  Κεντροαριστερά!
  (χα, χα, γελάσαμε πάλι :mrgreen: )

  #40: Μήνυμα ε;
  Χμ, το πολύ-πολύ να καταγγείλει ο Σίμος το ιστολόγιο ως άντρο αναρχοσυριζαίων που υπονομεύουν την έξοδο της χώρας από την κρίση…

 44. roubinakim said

  ψόφος

 45. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Ο κατάλογός μου,που περιέχει λίγο περιφράσεις, λίγο κύρια ονόματα, λίγο απ’ όλα…

  Πολιτική : «Σκατό παξιμάδι»… Κέρδισε στο νήμα !
  Οικονομία : «Κούρεμα καταθέσεων», πρωτόγνωρη στα χρονικά λέξη, δοκιμάστηκε -προς το παρόν- μόνο στην Κύπρο…
  Κοινωνικά : Η ίδια η λέξη «κοινωνικός» ευτυχώς επανήλθε, σε παντοπωλεία, ιατρεία κλπ. Χρειαζόταν να ανασυρθεί από τη μνήμη μας…
  Νέα επαγγέλματα : «Κορυφαίος διανοητής»
  Τηλεόραση : «Αμαρτωλή ΕΡΤ».
  Καλλιτεχνικά : «Δωρεάν προσκλήσεις», μήπως δηλαδή δούμε και κανένα θεατή..
  Τεχνολογία : «Θερμική κουβέρτα»
  Μουσική : Παύλος Φύσσας
  Μόδα : Λάκης Γαβαλάς
  Αθλητισμός : «Αγιά Σοφιά»
  Τουρισμός : «Φιλέτο»
  Καιρός : «Έκτακτα καιρικά φαινόμενα», για ψύλλου πήδημα…

 46. alepouda said

  Νομίζω οτι η λέξη της χρονιάς -τουλάχιστον στο τουήτερ – ήταν η ευχή ‘Ψόφος’ καμιά φορά δε με εναλλακτική ορθογραφία ‘Πσόφος’

 47. Bellos Theodore said

  παρών!
  συγχώνευση
  Σκουριές

 48. sarant said

  44-46: Επειδή δεν τουητάρω (εκτός από την αναμετάδοση των άρθρων εδώ), δεν έχω δει πού χρησιμοποιείται το Ψόφος-πσόφος, αν και μπορώ να φανταστώ.

 49. Πάνος με πεζά said

  Και κορυφαία ατάκα της χρονιάς, από το χτεσινό «Ράδιο Αρβύλα», αλλά στην ουσία από επίσημα χείλη :
  Γιάννης Μπουτάρης : Αναπλάσαμε την παραλία της Θεσσαλονίκης, για να μπορεί ο κόσμος να περπατάει εκεί και να φχαριστιέται ή να κλαίει τη μοίρα του…»

 50. nikolas said

  Το διεθνές αρκτικόλεξο της χρονιάς πάντως είναι η NSA, και το πρόσωπο της χρονιάς ο Σνόουντεν. Οπότε, και οι «παρακολουθήσεις» είναι άλλη μία υποψήφια λέξη.

 51. sarant said

  Να ξαναπώ ότι έχει νόημα να προτείνετε και λέξεις που έχουν ήδη αναφερθεί, για να προσανατολίσετε την εφορευτική επιτροπή στην επιλογή που θα κάνει (διότι δεν θα τεθούν σε ψηφοφορία όλες οι λέξεις που θα προταθούν, αν είναι πάρα πολλές)

 52. alepouda said

  Την χρήση του Ψόφος συνοψίζει με ένα τουήτ του ο Καρτέσιος εδώ https://twitter.com/Kartesios/statuses/409670516383838208

 53. Ηλεφούφουτος said

  @51 Ε, τότε να πω ότι συμφωνώ με το @38, να βάλουμε τις τσιρίδες 🙂

 54. Πάνος με πεζά said

  Ωραία, τότε ψηφίζω το «σαξές στόρι», που χαριτολογώντας συνήθως το τροποποιώ σε «φακές στόρι»…

 55. spiral architect said

  Να ρωτήσω κάτι για το “σαξές στόρι”, ποιο τελικά είναι το σωστό; Success story ή successful story; 🙄
  Στη μια έχουμε δυο ουσιαστικά, και στην άλλη επίθετο κι όνομα. 😉

 56. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  Θυσίες (του ελληνικού λαού – θύμα βεβαίως και όχι θύτης)
  Ανάπτυξη, Αναβάθμιση, Ανάκαμψη, Διαπραγματεύσεις, Χαμένο εξάμηνο (όλα σε σταθερή χρήση)
  Κοινωνικό τιμολόγιο, Υγεία, Γενόσημα
  Και από τις αισιόδοξες: Ρίο (θα ακουστεί περισσότερο το 2014)

  8:
  Κοπυπαστχάιμερ, για τις βαριές περιπτώσεις και κοπυπαστάνοια για τη φυσική κατάσταση που έρχεται μετά από πολλές χρήσεις και το πέρασμα του χρόνου… Τα παραπάνω είναι… επιστημονικοί όροι. Για πιο πλατιά λαϊκή χρήση βλέπε Neo Kid στο 12 και τα 17 και 26 🙂

 57. Ηλεφούφουτος said

  55 Λες και δεν ξέρεις τη μανία των Αγγλικών να κάνουν τα ουσιαστικά σφηνοτουβλάκια.

  Success story = ιστορία μιας επιτυχίας

  successful story = μια ιστορία που σημείωσε επιτυχία (σίγουρα όχι η ρεπούσεια της Στ’ Δημοτικού, ντάξει αυτό θα ήταν χίστορυ)

 58. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τις νεότερες προτάσεις και τα σχόλια.

  56: Μ’άρεσε το κοπυπαστχάιμερ!

 59. spiral architect said

  @57: Ηλεφού, αν έγραφα ένα κείμενο που θα περιελάμβανε το “σαξές στόρι”, θα’ γραφα «successful story» (επίθετο +όνομα) έστω κι αν υπάρχουν λεπτές εννοιολογικές διαφορές μεταξύ των δύο εκφράσεων.
  (κοιτα σε τι τριπάκι μας έβαλε ο Σα(χλα)μαρας! 😈

 60. Φρανκφούρτιος said

  Καλημέρα….

  Εγώ θα πρότεινα με θέρμη τις φλεξι-μομπιλιτυ του μπάρμπα-κυρ-Φώτης-Κουβέλης-όλων-μας….

 61. Y. Georgiadou said

  Καλημερα σας
  Αν γινονται δεκτες φρασεις, προτεινω το οΘντκ. Ειναι…ολα τα λεφτα.

 62. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Διαχρονική (συγγνώμη αν τη γράψατε και δεν την είδα) :
  Ανάπτυξη,ανάπτυξη,ανάφτυξη

  (αναπτυχτείτε ρε επιτέλους,
  φτύστε τους!)

 63. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Καλέ ,τώρα ακούω ότι η Σώτη είπε «ελιά-ελιά με Μπένι βασιλιά» (στη μάζωξη των 58 μάλλον)

 64. spiral architect said

  @63: Αλλη ψυχή το έγραψε:
  Twitter / MariaRepousi: ΕΛΙΑ ΕΛΙΑ ΜΕ ΜΠΕΝΙ ΒΑΣΙΛΙΑ!
  Προφανώς η κυρά-Μαρία είναι της γραμμής του μπάρμπα-Φώτη: Ο πρώτος (και καλά!) ειρωνεύεται το εγχείρημα, ο δε δεύτερος κάνει κόνξες! 😛 😛

 65. (59) Μα δεν είναι καμιά «λεπτή εννοιολογική διαφορά»! Άλλο «πετυχημένη ιστορία» και άλλο «ιστορία μιας επιτυχίας»! Ή μήπως θα πούμε αλλιώς και τη «love story»;

 66. spiral architect said

  .. αν και το τουίτερ της πρώτης έχει για μπακγκράουντ ελιές! 😮

 67. spiral architect said

  @65: Αφού το θέτεις έτσι, πάω πάσο! 🙂

 68. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα. Γράφτηκαν μερικά πολύ πετυχημένα για τη χτεσινή μάζωξη, όντως!

 69. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα
  δεν ξέρω αν έχει προτείνει κανείς/καμία το τεκμαρτό ;

 70. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἂν πιάνονται καὶ τὰ κύρια ὀνόματα «Μπουμποῦκος»

 71. Odysseas said

  Ταξίμ

  Νεοναζί

  Σύμφωνο συμβίωσης

 72. spiral architect said

  Οι ελιές αργήσανε να θρέψουν στην Ελλάδα. Στη γειτονική Ιταλία αφού έθρεψαν, έπειτα σάπισαν και μετά ήρθε ο Μπερλουσκόνι.
  #kentroaristera

 73. sarant said

  Nαι μπράβο, καλές προτάσεις ακούω. Και το Μπουμπούκος δεκτό είναι.

 74. elico(Ptero) said

  η βιαποπουκιανπροέρχεται, τα άκρα, δωρεάν wifi, το βαλιτσάκι των νόμιμων συνακροάσεων, τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης, Καθ’ υπόδειξη της Αστυνομίας ο σταθμός «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» θα παραμείνει κλειστός… (σόρυ για τις φράσεις)

 75. «Ο Νέλσον ο Μαντέλα» 😀 😀 😀

 76. Lelejohn said

  Παρωπίδες (μτφ.)

  Είναι της μόδας τελευταία, τις φοράει πολύς κόσμος.

 77. Michael said

  μαγγαλι, η πιτσαρία (που έσκισε), δωρεάν wi fi, αναρχοάπλυτοι,γενόσημα,αλληλεγγύη, συνεταιριστική κουζίνα,δίκτυο, φόρος ακινήτων

 78. spyroszer said

  Στους νεολογισμούς, μάλλον μεταφρ. δάνεια, να βάλω και την ομοσπονδοποίηση, που ακούστηκε πολύ φέτος με τα πανεπιστήμια.
  Και η σοβιετία ακούστηκε πολύ φέτος (ελληνική σοβιετία, τελευταία σοβιετία κλπ).

  Αν ψηφιστεί το μαγκάλι λέξη της χρονιάς, τότε θα μπορούμε να λέμε ότι είμαστε Μαγκαλία.

 79. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Δημοκήδης
  («Αθηνά»)
  («Ξένιος Ζεύς»)

 80. Η λέξη της χρονιάς -που έχει ξεχαστεί τις τελευταίες μέρες, αλλά έπαιζε επί μήνες στα μέσα- πιστεύω ότι είναι Χρυσαυγίτης (-ες).

 81. Voulagx said

  σαξες στορυ, γενοσημα, ΕΟΠΠΥ, μαυρο, τσιριδας

 82. Το πρότυπο συντόμευσης που χρησιμοποιούσαμε ως πέρσι για τη φόρμα της ψηφοφορίας μας το πρόλαβε φέτος κάποιο συνέδριο, οπότε η εφορευτική καπάρωσε για φέτος το http://bit.ly/2013lexi, και περιμένει τις προτάσεις σας.

  Σημ: Εφορευτική χωρίς έμπειρη δικαστική αντιπρόσωπο γίνεται; δεν γίνεται…

 83. Λάμπρος said

  Μητρογκόλ, Παύλος Φύσσας.

 84. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Κυρίαρχα ζευγάρια και τριάδες λέξεων:

  Περικοπές δαπανών
  Κόκκινα δάνεια (ή μη εξυπηρετούμενα δ.)
  Κατάργηση θέσεων,
  πλεονάζον προσωπικό,
  κύμα κινητικότητας,
  ανασχεδιασμός υπηρεσιών,
  αξιολόγηση δομών,
  ηλεκτρονικές κατασχέσεις,
  αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας (ή «φιλέτα» στο σφυρί),
  ευάλωτα στρώματα,
  ευπαθείς ομάδες,
  ξαφνικός θάνατος,
  τι εστί βερίκοκο,
  αυτοαπογραφή (των διοικητικών υπαλ.)
  επαναξιολόγηση (παθήσεων).

  και τα γνωστά:
  απόλυση,αφυπηρέτηση,απομάκρυνση,κινητικότητα,διαθεσιμότητα,εφεδρεία,ανεργία

 85. sarant said

  82: Έτσι λέω κι εγώ. Και να είναι και κοντογειτόνισσα.

  Προτάσεις από το Φέισμπουκ:
  μαύρο στην ΕΡΤ, πλατεία Ταξίμ, μαγγάλι, σύμφωνο συμβίωσης, αφορισμός, κοσμοδρόμιο Καλαμάτας, Καβάφης, ΜΕΛΟ, αστεγία, κεντροαριστερά.

 86. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Από τις ειδήσεις τώρα: » προκειμένου να ξεκλειδώσει η υποδόση του ενός εκατομ ερώ »

  «Υποδόση» !
  (μαρτύριο των υποδόσεων λέγανε την άνοιξη- αυτή είναι λέξη-σταθμός)

 87. Dim.Theo said

  ανέχεια

 88. Gpoly said

  φιλελές

 89. tasos said

  Βραβείο για την πιο αστεία φράση πρέπει να πάρει και «ο μέγας ανηφορίζων».

 90. sarant said

  Το κενό, το δημοσιονομικό κενό εννοώ, το είπαμε;

 91. σαξες στορυ, φρι γουαι φαι, θεωρια δυο ακρων, φουρνος πολυτελειας, σουβλακερι, φροζεν γιογκουρτ, αναπτυξη, λουκετο, εγκληματικη οργανωση, χρυσαυγουλο, συμφωνο συμβιωσης, συνιστωσα, δημοσια τηλεοραση, φαηλος (η τελευταια λεξη χρησιμοποιειται ως υβρις…)

 92. χμ, δὲν μὲ ἐνθουσίασε κάτι μέχρι στιγμῆς. πρὸς τὸ παρὸν ψηφίζω λευκὸ κι ἐπιφυλάσσομαι.

 93. smerdaleos said

  @ New Kid:
  και οι τοπικές (του ιστολογίου): ευπρέπεια, βαλκανοπιθηκάκια, μυγοσπαθάτοι.

  Έλα βρε Νεοκίδιε, τόσο πολύ εντύπωση σου έκανε ο όρος «βαλκανιο πιθηκάκι»;

  Λοιπόν, αφού έγω εισήγαγα αυτή την νεότευκτη λέξη πρέπει να εξηγήσω και τη σημασία της.

  Μια μέρα πριν λίγα χρόνια, η μητέρα μου έπινε καφέ με τις φιλενάδες της στο καθιστικό και εγώ ήμουν στο δωμάτιο μου. Την ακούω σε κάποια φάση να λέει «καπάτσα γυναίκα η Αρβελέρ! Εξυπνότατη και σοβαρότατη ! Γι΄αυτό έφτασε εκεί που έφτασε».

  Περνάνε λίγες μέρες και έχει έρθει ο γείτονας για καφέ με τον ανηψιό του. Πως η συζήτηση φτάνει στην κρίση πετάει τη «λερναία» θεωρία συνωμοσίας ότι «επίτηδες μας βασανίζουν επειδή είμαστε ο ανώτερος λαός και θέλουν να μας εξαφανίσουν».

  Τέλος πάντων, θεώρησα πρέπον να κάνω ένα γρήγορο brainstorming για το τι έχει μεσολαβήσει δημογραφικά, εθνοτικά και πολιτισμικά από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Το αποτέλεσμα ήταν ο ανηψιός να «θυμώσει» επειδή έμαθε ότι το επώνυμό του και το όνομα του χωριού δεν έχουν ελληνική ετυμολογία και ν΄αρχίσει να «ρωτά «ποιος τα λέει αυτά που λες;».

  Βλέπω και την μητέρα μου λοιπόν να παίρνει το μέρος του ανηψιού του γείτονα και να λέει ότι αυτά που λέω «δεν τα λένε σοβαροί άνθρωποι».

  Ανοίγω το φορητό λοιπόν και τους παίζω αυτό το κομμάτι από το youtube:

  Και μετά της λέω «τι βαλκάνιο πιθηκάκι είσαι κι εσύ !!! Δυο μέρες πριν θεωρούσες την Αρβελέρ καπάτσα, εξυπνότατη και σοβαρότατη και τώρα μου λες ότι τα λόγια της δεν τα λένε σοβαροί άνθρωποι»;

 94. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Υπερφορολόγηση
  (Πώς το είπε ο Στούρνι; -δεν υπερφορολογείται ο έλληνας;)

 95. «Εστίες ανομίας» είπαμε;

 96. tasos said

  Το προϊόν που έχει στιγματίσει (σε απελπιστικό βαθμό) το 2013 είναι το πρήτι μπρα !

 97. sarant said

  92: Σήμερα προτείνουμε, ψηφίζουμε την Παρασκευή.

 98. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Πλατφόρμες, από παπούτσια μέχρι πλατφ.ανάπτυξης!

 99. spyroszer said

  Ε, τότε να πούμε και την έξυπνη σήτα.

 100. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Α, ό,τι πούμε σήμερα δηλαδή:

  Β α σ α ν ί ζ ο μ α ι…

 101. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  να πούμε και τον κοστοβόρο του ιστολογίου που φορέθηκε αρκετά:
  π.χ.»λουκέτο στις κοστοβόρες υπηρεσίες»

 102. Joanna said

  ξανθό αγγελούδι

 103. smerdaleos said

  Όπα, δεν έδωσα λέξη …. Alpine Universität

  Karakitso-Kombojaniten school of helenic literature

 104. 96,
  Μπρά-βο!

 105. 54,
  …μπορεί και «μπαξές στόρυ», μια που έχει απ’ όλα…

 106. gryphon said

  96
  Δυστυχώς εχεις δικιο.Και ειναι μαλλον ο ιδιος συμπαθης κατα τα αλλα τυπος που ειναι πισω απο τις διαφημισεις για τις σιτες ολο το καλοκαιρι κατι λαστιχα και καποιες αλλες παρομοιες οπου βαζει και δαφορες γειτονισες τις θειες του κλπ να κανουν τις ευχαριστημενες πελατισες.
  Καποια αστυνομια καλου γουστου αν υπαρχει ας τον συλλαβει αν και οι υπολοιπες διαφημισεις δεν ειναι και καλυτερες.
  Παντως αν πιασουν αυτον και τον ιδιοκτητη των Τζαμπο (που και αυτος φτιαχνει ο ιδιος τα σεναρια και τους διαλογους των αθλιων διαφημισεων της εταιριας του) για βαναυση προσβολη της στοιχειωδους αισθητικης ξερω πολυ κοσμο που θα ευχαριστηθει και θα ηρεμησει λιγο.

 107. sarant said

  106: Ο ίδιος τα φτιάχνει; Έτσι εξηγείται η ομοιομορφία.

 108. γενόσημα

  καταδικαζωτηβιαποπουκιανπροέρχεται

  εγκληματική οργάνωση

 109. Dominique said

  Αναβολή γενικά (της δίκης, της ψήφισης…), πρωτόκολλα συνεργασίας, το τζαμί, αποκαλύψεις, ξεπούλημα, υποκλοπές……

 110. Free wi-fi (το ανέκδοτο της χρονιάς!), χρυσαβγίτης ή χρυσάβγουλο, η βιαποπουκιανπροερχεται

 111. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Νέα μέτρα.
  Μόνιμος φόρος ακινήτων (το …»έκτακτο» τέλος).

 112. Καλησπέρα Νικοκύρη αγαπητέ..πρώτα απ’ όλα τα συγχαρητήριά μου για το καλό λεκτοψηφοθηρικό έθιμο της κάθε χρονιάς που περνά. Καταδεικνύειτην διανόηση και τη κουλτούρα ενός ολόκληρου λαού σε κοινωνικο-πολιτιστικό επίπεδο…
  Κατ ‘εμέ οι πλέον συχνάκουστες λέξεις είναι :
  *Πρωτογενές πλεόνασμα
  *Success Story
  *Χρυσαύγουλα
  *Διαθεσιμότητα
  *Επανάσταση
  ……

 113. *96 : χαχαχαχαχα! πολύ καλό..!!απελιπισία με πιάνει με τα πρίτι-μπρα…έτσι μούρχεται να παραγγείλω καμμία εικοσαριά να τα στείλω δώρο στις…άξιες βουλευτίνες ν.δ και πασοκοφοράδων……

 114. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  96. Πρήξι μπρα

 115. SophiaE said

  Αμαν, με τόσο σύντομη ψηφοφορία δεν θα προλάβω να σκεφτώ, Νικοκύρη! Πάντως είδα ότι και άλλα λεξικά βγάζουν λέξη της χρονιάς (κατά τα Οξφορδιανά προτυπα): http://www.gmanetwork.com/news/story/339192/scitech/science/science-is-merriam-webster-s-word-of-the-year-for-2013
  Και, ναι, σε διεθνές επίπεδο η λέξη της χρονιάς είναι μάλλον NSA.

 116. Φωτοτυπάκιας said

  κινεζοποίηση: λέξη του μέλλοντος με κάπως ασαφή εννοιολογικά χαρακτηριστικά που δεν θέλουμε ούτε να τα ξέρουμε

  κοινωνική πολιτική: φράση του παρελθόντος με ακόμα πιο ασαφή χαρακτηριστικά, επειδή κοντεύουμε πλέον να τα ξεχάσουμε

  έξυπνη σήτα: συμπυκνώνει σε μια μόνο φράση τα γενικότερα χάλια μας (εδώ ταιριάζει και το: Σφακιανάκης)

  (αρχίζει ή έρχεται η) ανάκαμψη ή ανάπτυξη: λέξεις-καραμέλα για παρηγοριά στον άρρωστο· μας τις δίνουν να τις πιπιλίσουμε ΟΛΟΙ οι πολιτικοί

  Μεγάλος Αδελφός (βλέπε παγκόσμιες και εγχώριες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κτλ.): είναι πλέον τόσο οικείος και φυσικός, που θα μας φαινόταν περίεργο αν δεν υπήρχε

  ΜΑΤ: αμολυμένα μαντρόσκυλα που δαγκώνουν ό,τι κινείται

  φτωχοποίηση: τελικά όλα εκεί καταλήγουν

 117. συμπληρωνω: πριτι μπρα, εξυπνη σιτα, αγορα χρυσου

 118. Φωτοτυπάκιας said

  Με συγχωρείτε! Ξέχασα μια λέξη.

  προβοκάτσια: λέξη που χρησιμοποιούμε όταν δεν μπορούμε να εξηγήσουμε κάποιο γεγονός.

 119. NM said

  Μια λ. που μου χει καθήσει στο λαιμό ειναι τα «προαπαιτούμενα». Παρόλο που θα ψηφίσω «μαγκάλι»

 120. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ανθρωπιστική κρίση.
  Οικονομικό αδιέξοδο.
  ΦΠΑ στην εστίαση(πόσο;)
  17 εκατομ. τουρίστες
  Ευαισθησία Σόιμπλε.

  Μερικά μπορεί να μην πολυακουστήκανε σε διάρκεια και έκταση αλλά η έντασή τους έκαψε (τις) φλάντζες (μου).Τί χρονιά κι αυτή! Τί άκουσαν τ αυτιά μας και τί άντεξε η ράχη μας

 121. η ψηφος μου παει στο «συννεφακι» ομως…

 122. Labros said

  Χρυσή Αβγή

 123. spiral architect said

  @116: Όχι ΜΑΤ. Μπαλούρδοι! 😀

 124. hippy said

  ρηγμάτωση…από το αρχείο του μπάρμπα Φώτη.

  Παίχτηκε λίγο μια και βγήκε απ΄την κυβέρνηση κολλάει όμως απίστευτα στο προφίλ του

 125. Γιάννης said

  Magali (a) Noel

  Καλησπέρα Νίκο,παραφράζοντας τη συμπαθή γαλλίδα ηθοποιό…

 126. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και τις εξαιρετικές προτάσεις,. Φοβάμαι ότι η εφορευτική επιτροπή θα δυσκολευτεί να ξεδιαλέξει μόνο 30 (ας πούμε) λέξεις για να τις βάλει σε ψηφοφορία.

  115: Σοφία, η ψηφοφορία θα διαρκέσει 15 μέρες και βάλε. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι σύντομη, για τεχνικούς λόγους.

 127. ΜΕΝΙΟΣ said

  ΕΡΤ
  εξυγιανση
  ακρα
  ανατροπη

 128. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Το μαγκάλι*, τάχει όλα, φτώχεια, λαθραιότη, νιότη, θάνατο.Μα είναι και πρόσφατο (μου είναι φρικτό να το σημειώνω).»Αναθυμιάσεις » ευρύτερο γενικά αλλά πάει και για τα παιδιά στη Λάρισα(Λιγοπένταροι φοιτητές, μακριά απ τα σπίτια τους στον άγριο χειμώνα )
  -Δανειστές
  -Εκταμίευση της δόσης

  *Στις ειδήσεις πριν:Επτά νεκροί από μαγκάλι στην Τουρκία που πλήττεται από ψύχος

 129. leonicos said

  Τάμα (εκ του τάζω)

  Ξέρω ότι δεν θα επιλεγεί, αλλά για να πω κάτι……

 130. leonicos said

  Στην αρχαία Αθήνα θα ήμουν ιδιώτης…. Αυτό δεν αποκλείει το ναείμαι και στη Νέα

 131. Μαρία said

  Επιστράτευση

 132. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  -Κρίσιμη συνεδρίαση (πόσες τέτοιες ανακοίνωναν ολοχρονίς, εντός και εκτός χώρας)
  -Επιστροφή της Τρόικας
  -«Α ξ ι ο λ ό γ η σ η»
  -Σύμπυξη υπηρεσιών
  -Συρρίκνωση προσωπικού.

 133. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Τζαμπατζήδες

 134. Παύλος said

  Και ο τηλετσιρίδας μαζί με τον Μπουμπούκο και τις τσιρίδες που αναφέρθηκαν.

 135. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 136. cronopiusa said

  είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία
  Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης

 137. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Α ν α λ α δ ι ά, πρωτοφανής η ελαχιστότατη, έως μηδενική κατά τόπους, παραγωγή λαδιού (το γραψα πριν σε λάθος νήμα.Γράφω κρεβατωμένη και ..χαπακωμένη.Αατσού!!) 🙂

 138. sarant said

  Περαστικά 🙂

 139. Makis said

  Βοήθεια
  Γενόσημα
  Ιουλιανός ο Παραβάτης Πελεγκρίνης
  Εξάμηνο
  Πρίτι μπρα
  Μας ψεκάζουν

 140. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  -Κουβέλι
  Ευχαριστώ. Γράφω …πυρετωδώς που λένε 🙂 (μπα ψιλοπράματα)

 141. Tina Lundberg said

  Γεια σας,

  Πρώτο από όλα, θέλω να σας ευχαριστήσω για ένα πολύ καλό μπλογκ. Είμαι διερμηνέας (σουηδική καταγωγή), μαθαίνω τα ελληνικά εδώ και σχεδόν 5 χρόνια αλλά μόλις βρήκα την ιστοσελίδα σας και χαίρομαι πάρα πολύ.

  Παρακολουθώ αρκετά έντονα τα γεγονότα της Ελλαδος στις ειδήσεις (ιδιαίτερα στο Σκαϊ) και μου φαίνεται ότι μια λέξη που έχω ακούσει πολύ συχνά αυτό το φθινόπωρο είναι «τραμπουκισμός» σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι η δική μου ταπεινή προσφορά στισ «λέξεις της χρονιάς».

  Καλό σας βράδυ,
  Tina Lundberg

  Envoyé de mon iPad

 142. «Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιοί» (όπως έλεγαν κάποτε), η χρονιά ξεκίνησε με κάποια «λίστα», που στη συνέχεια εληστεύθη και έκτοτε αγνοείται η τύχη της. Την αναζητεί ο Ερυθρός Σταυρός…

 143. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Λίστα;
  -Υποβρύχια!!

 144. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  141: Καλώς ήρθατε, μια χαρά τα γράφετε τα ελληνικά!

 145. Αρκεσινεύς said

  κρίσιμη συνάντηση
  προαπαιτούμενα
  δόση

 146. Nick said

  Προέρχεται…

 147. BΑΣΩ said

  Πρυτανης,εξαμηνο,κεντροαριστερα, Ναζι,σκληρη διαπραγματευση,πρωτογενες πλεονασμα

 148. 1. EΡΤopen
  2. Σχέδιο Β΄
  3. Αϊ σιχτίρ

 149. Makis said

  58
  Εξάμηνο
  Ρομά

 150. Γιώργος Φιλίππου said

  Το «πλειστηριασμοί» αφήστε το για του χρόνου που θα πονάει. Κρατήστε για φέτος τη «διαθεσιμότητα». …και μετά το …αφήστε και …κρατήστε, …πετάξτε στα άχρηστα όποιον τις χρησιμοποίησε πιο τακτικά…

 151. lioutsa said

  η επιστράτευση (απεργών) έπαιξε για αρκετό καιρό μέσα στο ’13.

 152. Γς said

  Διακανονισμός (ΔΕΗ, Εφορία, ΙΚΑ κλπ).

  48:
  >δεν έχω δει πού χρησιμοποιείται το Ψόφος-πσόφος

  Ψόφος, ψόφιος και … τρινάλ

 153. Μαρία Χ. said

  Επίσης «σιγά_μη_φοβηθώ».

 154. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  εγώ ελπίζω να τη βολέψω

  ή

  γιατί κράτησε εφτά χρόνια η χούντα

  και

  το μνημόνιο καμπόσα περισόττερα (κρατάει: ενεστώτας σε ρόλο μέλλοντα)

 155. Eftychia Tsilikidou said

  ΓΑΠ

 156. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τις νεότερες προτάσεις!

 157. nikolas said

  Καλημέρα, υπάρχει άραγε κάποια λέξη που να συνδέεται με θετικό γεγονός; Ζούμε μαύρες μέρες σε όλα τα επίπεδα.

 158. nikolas said

  Επίσης, λόγω της θεωρίας των δύο άκρων ήταν έντονη και η στρατηγική της έντασης το 2013.

 159. emma said

  Καλημέρα

  γενόσημα
  πρωτογενές πλεόνασμα
  προστατευόμενος μάρτυρας
  (Τζαμτζή) παξιμάδι
  κοψοχέρης
  ρομά
  χαμένο εξάμηνο

  διέρρευσαν

 160. sarant said

  157: Δύσκολα θα βρεις θετικά γεγονότα, δύσκολα θα βρεις λέξεις με θετικό πρόσημο.

 161. Nikos Graikos said

  καταστολή / αλληλεγγύη

 162. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  -Μη βιώσιμο χρέος
  -κούρεμα (εν χρώ)
  Κομισιόν:κούρεμα από το πρώτο ευρώ,αν το ζητήσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

 163. HeadWaiter said

  Είμαι εκτός χρόνου, αλλά θα ψηφίσω.
  Δεν ακούστηκε σαν λέξη αλλά υπάρχει γύρω μας.
  «Εξανδραποδισμός.»

 164. petefris said

  selfie

 165. Dominique said

  157. Ισως κάποιες σκόρπιες δίκαιες αποφάσεις πρωτοβάθμιων τοπικών δικαστηρίων, »ζεσταίνουν» χλιαρά και έχουν θετικό …πρόσημο.

 166. Voulagx said

  #160: Μια λεξη με θετικο προσημο:

  Κατρούγκαλος

  (για να βγαζει σπυράκια η σωτουλα)

 167. Φωτεινή said

  ΤΑΙΠΕΔ γιατί ενσωματώνει την αιτία από την οποία προκύπτουν τόσα προβλήματα. Καλημέρα.

 168. sarant said

  166: Είσαι κακός όμως 🙂

 169. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  165.Ναι.Και η 3354/2013 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (έκρινε αντισυνταγματική την εφεδρεία του πρώτου Μνημονίου.Έκανε βέβαια κοντά δυο χρόνια να εκδοθεί και τώρα αφενός δεν ενδιαφέρει ουσιαστικά τους διωγμένους, αφετέρου αναδιπλώθηκαν οι κυρίαρχοι και προχώρησαν σε ‘αλλο εύρημα: καταργήσεις θέσεων, σύμπτυξη υπηρεσιών κλπ,ώστε να μην μπορεί να προσβληθούν, τουλάχιστον εύκολα.
  -Πρωτοβουλία (των 58)
  -«Σημιταριό» (το είπε ο Πάγκαλος), λέξη της χρονιάς δεν τη λες αλλά ουρά της χρονιάς, κάθεται.

 170. tasos said

  Άλλη μια λέξη που συζητήθηκε πολύ είναι η «επίορκοι». Βέβαια τώρα έχει μισοξεχαστεί καθώς τέτοιοι δεν βρέθηκαν αρκετοί ώστε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις για απολύσεις, διαθεσιμότητα κινητικότητα κλπ.

 171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Εγώ επειδή είμαι φύση αισιόδοξος, και παρα την μαυρίλα των καιρών, θα προτείνω δυο φράσεις που βγάζουν πού γέλιο, μία πρόσφατη του επαναστάτη ποπολάρου Στουρνάρα, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΑΛΗ (μιλάμε για πολύ γέλιο) και μία δική μου, (εννοώ οτι την προτείνω για να γελάσουμε, δεν την έβγαλα εγώ) ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ ΛΑΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, κλαυσίγελως. Για λέξη προτείνω ΠΟΛΕΜΟΣ, πόλεμος συμφερόντων, με την τρόϊκα, μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργών απεργών, κλπ, αλλα θα φορεθεί πολύ απο το 14, μια και οσονούπω έρχεται ο γ΄π.π, άντε μπάς και δούμε άσπρη μέρα.

  93 – Θα ήθελα να ήμουν εκεί και να έβλεπα απο μια μεριά την έκφρασή τους.

 172. tasos said

  Και η ιατρική μετανάστευση (αλλά και πολλών άλλων νέων επιστημόνων) έχει μπει στη ζωή μας πιο έντονα το 2013. Ας ελπίσουμε να σταματήσει…

 173. Mary said

  Μαύρα – στον πληθυντικό:
  για την ΕΡΤ
  για τους μετανάστες (αρχίζοντας από τους σκουρόδερμους)
  για τα ρούχα των «κακών»
  για τους φίλους που πενθώ
  για τα σύννεφα που φέρνουν την βροχή
  και για τα πρόβατα τα άμοιρα!

 174. villenave said

  Η λέξη
  Βασανίζομαι

 175. Ηλεφούφουτος said

  Ελπίζω η υποψηφιότητα του μαύρου να είναι μονολεκτικό «μαύρο» (και όχι π.χ. μαύρο-ΕΡΤ).

  Υπάρχει η σκέψη να ψηφίσουμε ξερωγώ τρεις λέξεις αλλά όχι με ισοβαρείς ψήφους;
  π.χ. πρώτη επιλογή=4, δεύτερη επιλογή=2, τρίτη επιλογή=1;

 176. Κασσάνδρα said

  σαξές στόρι (η επιτομή της κοροϊδίας).

 177. sarant said

  175: Τεχνικά περίπλοκο είναι αυτό που προτείνεις και δεν ξέρω καν αν είναι εφικτό.

  Ευχαριστώ για όλες τις νεότερες προτάσεις, δυόμιση ώρες μείνανε!

 178. 185+

  NSA
  selfie
  αγορά χρυσού
  άδωνις
  Αθηνά
  αιθαλομίχλη
  άκρα (θεωρία των ~)
  αλληλεγγύη
  αμαρτωλή ΕΡΤ
  αναβάθμιση
  αναβολή
  αναθυμιάσεις
  ανάκαμψη
  αναλαδιά
  ανάπτυξη
  αναρχοάπλυτοι
  ανασχεδιασμός υπηρεσιών
  ανεργία
  ανέχεια
  ανθρωπιστική κρίση
  αξιολόγηση
  αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
  απολύσεις
  απομάκρυνση
  αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης
  αστεγία
  αυτοαπογραφή
  αφορισμός
  αφυπηρέτηση
  βαλιτσάκι νόμιμων συνακροάσεων
  βαλκανοπιθηκάκια
  βασανίζομαι
  βία
  βοήθεια
  γενόσημα
  δανειστές
  Δημοκήδης
  δημόσια τηλεόραση
  δημοσιονομικό κενό
  διαθεσιμότητα
  διακανονισμός
  διαπραγματεύσεις
  διέρρευσαν
  δίκτυο
  δόση
  δωρεάν wifi
  δωρεάν προσκλήσεις
  εγκληματική οργάνωση
  εκταμίευση της δόσης
  ελλειμματικός
  ενιαίος φόρος ακινήτων
  εντολή Σαμαρά
  εξάμηνο (χαμένο ~)
  εξανδραποδισμός
  εξυγίανση
  έξυπνη σίτα
  ΕΟΠΥΥ
  επαναξιολόγηση
  επαναπροσδιορισμός
  επανάσταση
  επανασύνδεση (ρεύματος)
  επίορκοι
  επιστράτευση
  επιστροφή της τρόικας
  ΕΡΤ
  ΕΡΤopen
  εστίες ανομίας
  ευάλωτα στρώματα
  ευπαθείς ομάδες
  ευπρέπεια
  εφεδρεία
  ηβιαποπουκιανπροέρχεται
  ηλεκτρονικές κατασχέσεις
  θερμική κουβέρτα
  θυσίες
  Ίδρυμα Νιάρχου
  Ιουλιανός ο Παραβάτης Πελεγκρίνης
  Καβάφης
  κατάργηση θέσεων
  καταστολή
  κεντροαριστερά
  κινεζοποίηση
  κινητικότητα
  κοινή υπουργική απόφαση
  κοινωνική πολιτική
  κοινωνικό παντοπωλείο/ιατρείο
  κοινωνικό τιμολόγιο
  κόκκινα δάνεια
  κορυφαίος διανοητής
  κοσμοδρόμιο Καλαμάτας
  κοστοβόρος
  Κουβέλι
  κούρεμα (~ καταθέσεων)
  κοψοχέρης
  κρίσιμη συνάντηση
  κρίσιμη συνεδρίαση
  κύμα κινητικότητας
  Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης
  λίστα
  λουκέτο
  μαγκάλι
  μας ψεκάζουν
  ΜΑΤ
  μαύρα
  μαύρο (~ στην ΕΡΤ)
  μεγάλος αδελφός
  μέγας ανηφορίζων
  μετανάστευση
  μεταρρυθμιστικός
  μη βιώσιμο χρέος
  μητρογκόλ
  μόνιμος φόρος ακινήτων
  μπουμπούκος
  μυγοσπαθάτοι
  ναζιστική συμμορία
  νέα μέτρα
  νεοναζί
  ξαφνικός θάνατος
  Ξένιος Ζεύς
  οθντκ
  οικονομικό αδιέξοδο
  ομοσπονδοποίηση
  πανδιδακτήριο
  παρακολουθήσεις
  παρών!
  Παύλος Φύσσας
  περικοπές δαπανών
  πεφτοσυννεφάκιας
  πιτσαρία
  πλατεία Ταξίμ
  πλατφόρμες
  πλειστηριασμοί
  πλεονάζον προσωπικό
  πόλεμος
  πράξη νομοθετικού περιεχομένου
  πρίτι μπρα
  προαπαιτούμενα
  προβοκάτσια
  προστατευόμενος μάρτυρας
  πρύτανης
  πρωτοβουλία
  πρωτογενές πλεόνασμα
  πρωτόκολλα συνεργασίας
  ρηγμάτωση
  Ρίο
  Ρομά
  σαξές στόρι
  σκατό παξιμάδι
  Σκουριές
  Σοβιετία (ελληνική /τελευταία ~)
  σουβλακερί
  συγχώνευση
  σύμπτυξη υπηρεσιών
  σύμφωνο συμβίωσης
  συνεταιριστική κουζίνα
  συνιστώσα
  συρρίκνωση προσωπικού
  σχέδιο βήτα
  ΤΑΙΠΕΔ
  τάμα
  τεκμαρτό
  τζαμί
  τζαμπατζής
  τηλετσιρίδας
  τι εστί βερίκοκο
  τραμπουκισμός
  τσιρίδας
  τσιρίδες
  υγεία
  υποβρύχια
  υποδόση
  φαήλος
  φαρέτρα
  φασισμός
  φιλελές
  φιλέτο
  φλεξιμομπίλιτυ
  φόρος ακινήτων
  φούρνος πολυτελείας
  ΦΠΑ στην εστίαση
  φρόζεν γιόγκουρτ
  φτωχοποίηση
  χρυσαβγίτης
  χρυσάβγουλο
  ψόφος

 179. 154,
  Κρατάνε χρόνια
  Αυτά τα μνημόνια…

 180. 173,
  Μαύρα και για το εισόδημα στη ζούλα, που δεν δηλώθηκε.
  …και για την νύχτα στα βουνά, στους βράχους πέφτει χιόνι…

 181. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Γάμα μνημόνιο
  νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο (ή αλλιώς Μνημόνιο Νο 3)

 182. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Λεηλασία

 183. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  -Μαύρα ξένα
  -Μαύρα μου μάτια!
  (κι αγαπημένα και πώς περνάτε χωρίς εμένα)

 184. Ντινα said

  Πράξη νομοθετικού περιεχομένου,
  που θα βρείτε τα λεφτά,
  τα καγκέλια,
  κόκκινες γραμμές,
  Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης .

 185. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  -Αστέρας Βουλιαγμένης (χμ, και Εξαρχείων)
  -Cosco συμφωνία (πανηγύρια-εγκαίνια στην -στον;-προβλήτα της με δηλώσεις Σαμαρά)

 186. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Χρονοδιάγραμμα

 187. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  και τέλος;
  Οπωροφόρες λέξεις 🙂 🙂

 188. sarant said

  Καλό!

  Σας ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις σας.
  Η προθεσμία έληξε, η εφορευτική επιτροπή θα σουμάρει τις προτάσεις, θα διαλέξει τις επικρατέστερες και την Παρασκευή θα ξεκινήσει η ψηφοφορία!

 189. Παύλος said

  Εκτός από τη λέξη της χρονιάς θα μπορούσαμε να διαλέξουμε και τη φωτογαφία της χρονιάς. Π.χ. την πρώτη από αυτές:
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113163934

 190. Γς said

  180:
  >…και για την νύχτα στα βουνά, στους βράχους πέφτει χιόνι…

  Μα καλά ακόμα πιστεύετε ότι αυτό που πέφτει είναι χιόνι;
  ΑΦΡΟΛΕΞ είναι!
  Η Ελλάδα πουλήθηκε.
  Μας πακετάρουν !!!

 191. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  190.Στους βράχους αφρολέξ, στις πόλεις φελιζόλ

 192. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Έκαναν λάθος στους λεγόμενους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές λόγω απειρίας του ΔΝΤ, είπε προ ωρών η κα Κριστίν-Λίστα Λαγκάρντ.Τόσο απλά τόσο κυνικά!

 193. 8,
  Για το λάθος από παράλειψη διόρθωσης σε κοπυπάστη, υπεύθυνος είναι ο Δαίμων του Παστοκοπείου… 🙂

 194. Κρίμα που δεν πρότεινε κανείς το «ξανθό αγγελούδι»…..
  Πόσο γρήγορα το ξεχάσαμε….
  Κι επίσης, η «στοχοποίηση» φορέθηκε πολύ φέτος..

 195. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  194. Το έχουν προτείνει παρ ότι ναι, ξεχνάμε νωρίς και η ανασκόπηση που έγινε με αφορμή την λέξη της χρονιάς εδώ, αυτό δείχνει. Οι σκηνοθέτες το ξέρουν και το προσέχουν: Παιδιά και ζώα «κλέβουν» την παράσταση. Πικρό, φρικτό επί του προκειμένου, δεν ξεχάστηκε πάντως (ήταν και φρέσκο, ωιμέ ξαναλέω).
  Καλημέρα, τ Αη Σπυριδώνου.Σπυρίδο επίσης, σ εμάς.
  Η Κατερίνη του Σπυρίδο (η γυναίκα του).

 196. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  195. Εννοώ ότι η ανασκόπηση μας έκανε να θυμηθούμε πράματα που θαρρούσαμε μακρινά και θαμμένα (εγώ τουλάχιστον είπα βλέποντας τις υπομνηστικές λέξεις: Α,ναι, κι αυτό έγινε αυτή τη ρημαδοχρονιά επειδή, αρνητικά συνήθως ήταν.

 197. sarant said

  Ναι, σαν να την ξεχάσαμε τη στοχοποίηση…

 198. spiral architect said

  @197: Κάποιοι φροντίζουν όμως να μην ξεχάσουμε τη ποίηση. 😛

 199. Ηλεφούφουτος said

  198 Ωχ, κι άλλος «ποιητής»;! Αυτή η διαπλοκή δε θα αφήσει τίποτε αμαγάριστο;
  Πιάστηκα αδιάβαστος. Ελπίζω σε κάποιο κυριακάτικο άρθρο του Νικοκύρη να μάθω περισσότερα γι αυτό τον αστέρα.

  (Αλήθεια, αν σε κάποιο τμήμα νεοελληνικών σπουδών του Central European University ανοίξει έδρα για τη μελέτη του έργου του Παναγιωτόπουλου, του Μπογδάνου, του Ν Α Παπανδρέου και του Μίμη, πώς θα ονομάζεται;)

  193 Πολύ καλό! Θα το υιοθετήσω.

 200. 198 Α πα πα! Ξεχωριστές απαντήσεις, ίσως, να μας έδινε ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, αν δεν τον είχα διευθυντή, σίγουρα θα τον χασομερούσα, θα τολμούσα, και θα έδινα λίγο νόημα σε αιώνιες ερωτήσεις για τις τάσεις, που σήμερα ακολουθούν τόσο διαφορετικές γραμμές, όμως γερά κρατημένες μέσα σε ένα αόρατο πλαίσιο ασφαλείας.

 201. sarant said

  Ναι, και το 193 είναι πολύ καλή ιδέα.

  200: Δείγμα γραφής, υποθέτω (αλήθεια, ποιος υπογράφει την κριτική;)

  Στην εσχατιά των οριζόντων στέλνει σήμα

  φόβους και ελπίδες να ταιριάξουν σε ένα σχήμα

  να κλείσει η ειρήνη με όσα έχασε για πάντα

  πατρίδες έρωτες στου χρόνου τη βεράντα.

 202. spiral architect said

  @200, 201: Είστε κακοί, ζηλιάρηδες και οπισθοδρομικοί.
  Διαβάστε καλύτερα:
  «Ετούτη η ζήλεια, της δημιουργίας, είναι η πιο γλυκιά και η μόνη που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τα υπόλοιπα ζωάκια».
  Τίτλος: Ωδή στο Χρήστο Πένσα
  υπό αγνώστου Γλύφτου.

 203. spiral architect said

  @200, 201: Ο υπογράφων το πόνημα είναι ο κύριος Μανόλης Δημελλάς που εργάζεται (που αλλού;) στο MEGA από το 1992!

 204. Ελένη said

  Μάλλον ανά μήνα θάπρεπε να βρούμε λέξεις.Των τελευταίων μηνών πάντως ειναι το ζευγάρι «πρωτογενές πλεόνασμα»

 205. 175 Ηλεφού, οποιαδήποτε ψηφοφορία με ψηφοδέλτια που περιλαμβάνουν διατάξεις προτιμήσεων (ισοδύναμα,τα βάρη που λες) είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αντιφάσεις. Τόχε μυριστεί ο Κοντορσέ από τον 18ο αιώνα, μάζεψε το Νόμπελ (Οικονομίας) ο Άροου στον 20ο, μόνο οι νομοθέτες των ΗΠΑ δε λένε να το καταλάβουν -ή δε θένε ίσως. Ά, κι η Διαμαντοπούλου και σία, που το καθιέρωσε στα πανεπιστήμια.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Condorcet#Condorcet.27s_paradox_and_the_Condorcet_method
  https://en.wikipedia.org/wiki/Arrow%27s_impossibility_theorem

 206. Νέο Kid Στο Block said

  205. Γεια σου και μπράβο Στάζυ, ψαγμένε!! 🙂
  Eπιχειρώ να δώσω μια απλή εξήγηση /παράδειγμα για την περίπτωσή μας, του «παραδόξου» του Άροου(Arrow) που λέει ο Στάζυ.
  Καταρχάς ,η λογική (ακόμη κι όταν προέρχεται από οικονομολόγους :mrgreen: ..) λέει πως(συνήθως..) η ατομική προτίμηση υπόκειται στην μεταβατική ιδιότητα των Μαθηματικών. Αν ας πούμε προτιμώ τα φασόλια από τις φακές και τις φακές από τα ρεβύθια τότε προτιμώ τα φασόλια από τα ρεβύθια. Είναι οπωσδήποτε μια «παραδοχή εκίννησης» αυτό, και ήδη κάποιοι ίσως να βλέπουν το παράδοξο να γεννιέται. Αλλά ας το φέρουμε στα μέτρα μας. Έστω ότι ο Ηλεφού προτιμά τις λέξεις κατά σειρά προτίμησης- και για να μη μπλεκόμαστε θα δώσω βαρύτητα 1 στην 1η επιλογή /λέξη Α (τη λέξη που μου αρεσει καλύτερα) ,βαρύτητα 2 στην 2η/Β, και 3 στην 3η/Γ. Έστω λοιπόν πως για τον Η(λεφού) ισχύει: H : { A,B,Γ} —>{1,2,3} δηλαδή ψηφιζει τις λέξεις Α ,Β και Γ με σειρά προτίμησης Α>Β>Γ.
  Έστω ότι ο Κιντ ψηφίζει τις ιδιες λέξεις με Κ: {A,B,Γ} —-> {3,1,2} Πρώτη προτίμηση η Β , δεύτερη η Γ και τρίτη η Α.
  Ας βάλουμε και τον Στάζυ στη σούμα . Σ: {A,B,Γ} —-> {2,3,1}
  Τα ξαναγράφω εποπτικά:
  ΛΕΞΕΙΣ : A B Γ
  H(λεφού): 1 2 3
  Κ(ιντ): 3 1 2
  Σ(τάζυ): 2 3 1
  Έχουμε λοιπόν τις προτιμήσεις τριών ψηφοφόρων . Προσέξτε τώρα τι γίνεται και συνιστά το παράδοξο του Αρροου.
  Ας υποθέσουμε οτι οι λέξεις/προτιμήσεις A και B πρέπει να συγκριθούν/μπουν σε ψηφοφορία μεταξύ τους. Δεδομένων των επιλογων τους ως προς τα Α και Β, ο Ηλεφού και ο Στάζυ επιλέγουν/ψηφίζουν A, αφού και οι 2το προτιμούν α A από το B. Δεδομένων των επιλογών «Β έναντι Γ», ο Ηλεφού και ο Κιντ κάνουν μια «πλειοψηφία» για το B, αφού και οι 2 το προτιμούν από τη λέξη Γ.
  Ας δούμε τωρα τις επιλογες μεταξυ Α και Γ. Το Γ πλειοψηφεί, επειδή ο Κιντ και ο Στάζυ προτιμούν και οι δυο το Γ από το A. Ετσι (ΠΡΟΣΟΧΗ!), παρόλο που μια πλειοψηφία ψηφοφόρων προτιμάει την A από τη B, ΚΑΙ μια πλειοψηφία ψηφοφόρων προτιμάει τη B από τη Γ, ΥΠΑΡΧΕΙ άλλη μία ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ που προτιμάει τη Γ από τη A!
  Παρότι δηλαδή οι ψήφοι/προτιμήσεις καθενός ψηφοφόρου είναι «μεταβατικές» ,η προτίμηση της πλειοψηφίας ΔΕΝ είναι, δηλαδή υπάρχει «Λογική ανακολουθία/ασυνέπεια». Αυτή ήταν μια «μπακάλικη» απόδειξη του θεωρήματος του Άρροου και αυτό που περιέγραψα με το παράδειγμα λέει στην ουσία του.

  ΥΓ. Nα προσθέσω κάτι απαραίτητο και σημαντικό. Όπως βεβαίως και με άλλα μαθηματικά θεωρήματα(πιο ταλαιπωρημένο το θ. μη πληρότητας) έχει παρερμηνευτεί από πολλούς. Θα βρείτε ιντερνετικές (και άλλες ) αναφορές πως «συνεπάγεται» το ατελές της Δημοκρατίας και πως «το μόνο σωστό σύστημα είναι «αποφασίζω και διατάσσω» κ.λ.π.» Σκουπίδια! και προσοχή!
  Απλώς, ο Αρροου επισήμανε κάποιες «εγγενείς»/»αξιωματικές» αδυναμίες σε περιπτώσεις σαν κι αυτή και συναφή συστήματα και παίγνια (Θ.Παιγνίων). Όσο «σωστή» είναι η Δικτατορία (δηλαδή να βγει ας πούμε ο Σαραντάκος και να πει «Η λέξη της χρονιάς είναι αυτή ,γιατί έτσι λέω ΕΓΩ» ,το ίδιο «σωστό» και απόλυτα δίκαιο (με την αυστηρά μαθηματική έννοια, όχι την κοινωνική!) είναι να μπουν οι λέξεις σε κληρωτίδα και να κληρωθεί ο «Νικητής».

 207. Νέο Kid Στο Block said

  Nα επισημάνω κάτι ,σε σχέση με το σχόλιο 206. Αν ρωτήσει κάποιος «και ποια η διαφορά με τρεις «αβαρείς» ψήφους»; Πάλι θα ισοβαθμίσουν -με 3 ψήφους έκαστη- οι Α Β και Γ»
  Ναι και όχι!. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε condradiction. Yπάρχουν σαφώς ορισμένες πλειοψηφίες που ΔΕΝ «κλείνουν» (λόγω της «κυκλικότητας» των προτιμήσεων) . Μαθηματικά ιδωμένο δηλαδή, η μέθοδος που εφαρμόζουμε τώρα στο ιστολόγιο θα έδινε Α=Β=Γ (οπότε κάθε αληθινά «πλειοψηφική» ψήφος είναι κρίσιμη,αφού θα δώσει νικητή, ενω στο «βαρυτικό» σύστημα/παράδειγμα του 206. ισχύει Α>Β>Γ>Α (κύκλος!) και πρόσθετοι ψήφοι, παρότι ενδέχεται να συνιστούν απόλυτη πλειοψηφία κάποιων από τις Α Β ή Γ , μπορεί να μην αλλάζουν την «κυκλικότητα» ,οπότε σαφώς δημιουργούν αδικία/παράδοξο.

 208. Νέο Kid Στο Block said

  Στάζυ, τι είναι αυτό ακριβώς που εφάρμοσε η Διαμαντοπούλου ,που λες; Tι αφορά δηλαδή; ..αν είναι κάτι που περιγράφεται «εν ολίγοις», αλλιώς άστο, δεν τρέχει και τίποτα. 🙂

 209. Το σύστημα για την εκλογή των συμβουλίων διοίκησης των ΑΕΙ, νομίζω. Κάποιος θα φέρει λεπτομέρειες φαντάζομαι (εγώ δεν ξέρω).

 210. 208-9: http://wp.me/p1Ck6l-da

 211. Νέο Kid Στο Block said

  210. Στάζυ,μάλιστα…
  Καλά τα λέει ο μάστορας, αν και ομολογώ πως οι ορολογίες του είναι κάπως «αδόκιμες» (το λέω ευγενικά)
  Μιλάει δηλαδή στην αρχή για «διατάξεις» ενώ εννοεί «μεταθέσεις» (permutations) (το v! δηλαδή για ν υποψηφίους) και αποκαλεί τους συνδυασμούς (ας πούμε των 10 ανά δύο =c(10,2)=45) ‘μονομαχίες» 🙂

 212. 211 Οι όροι είναι δόκιμοι, πίστεψέ με

 213. Νέο Kid Στο Block said

  212.Kάτσε τώρα. Τι εννοείς «είναι δόκιμοι!» ; Oι δικοί μου είναι αδόκιμοι; Μίλησα συγκεκριμένα για το «Ο αριθμός των δυνατών διατάξεων αυξάνει ταχύτατα με τον αριθμό των υποψηφίων. Αν υπάρχουν τρεις υποψήφιοι οι δυνατές διατάξεις είναι 6. Αν όμως υπάρχουν 10 υποψήφιοι, ο αριθμός των διατάξεων είναι 3 628 800.» Αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν στο 3!=6 και στο 10!=3628800 που είναι οι ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ των 3 και 10 αντικειμένων/υποψηφίων/λέξεων κι ό,τι άλλο θέμε,δηλαδή όλες οι δυνατές αναδιατάξεις τους ως διατεταγμενα μέλη του συνόλου. Οχι «διατάξεις» (variations). V(ή P όπως το γράφουν, λάθος κατ’εμέ αφού θυμίζει το P(ermutation)) V(m,n)= m!/(m-n)! . Βεβαίως και οι μεταθέσεις n αντικειμένων είναι οι διατάξεις που μπορούμε να σχηματίσουμε παίρνοντας n από τα n αντικείμενα, δηλαδή παίρνοντάς τα όλα, οπότε Pn=V(n,n) (αφού 0!=1) αν εννοείς αυτό, αλλά παραμένει το «αδόκιμο» που είπα.
  Επίσης καλό είναι ,ένας επιστήμων να εξηγεί στην πλέμπα τι σημαίνει μονομαχία («Συνδυασμός»=combination ) και ο υπολογισμός που κάνει («για 10 —45 μονομαχίες» κ.λ.π.) είναι σαφώς οι συνδυασμοί 2 υποψηφίων από 10 ,δηλαδή το c(10,2)=45 και το c(3,2)=3 και ασφαλώς δεν είναι αυτές οι μονομαχίες «ανά 3» ή «ανα 4» κ.λ.π. (c(10,3) =120 ας πούμε)
  Το δικό μου παράδειγμα για την ψηφοφορία μας είναι κλάσεις ανώτερο ..για να το καταλάβει η πλέμπα…και όχι μόνο.

 214. Εννοώ δόκιμοι στα συγκεκριμένα συμφραζόμενα.

  Άντε, έστω ΗΚΣ(χι που λέμε) στο Καπιτώλιο: http://www.futilitycloset.com/2013/12/08/addition-and-subtraction/

 215. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Πρακτικά: Το μονοκούκι είναι το ασφαλέστερο της έκφασης βούλησης του ψηφοφόρου.(Δεν ‘εχω «κατασκευάσει» τρόπους ψηφοφορίας αλλά μετείχα πολλές φορές σε καταμετρήσεις πολλών τύπων ψηφοφοριών)

 216. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  213. >>..για να το καταλάβει η πλέμπα…και όχι μόνο.
  εδώ πήγαινε το 215. Εδώ πλέμπα και όχι μόνο 🙂 .

 217. […] πάνω σε λέξεις που εσείς είχατε προτείνει με τα σχόλιά σας σε προηγούμενο άρθρο. Δεν μας χρειάζεται σασπένς, γι’ αυτό και ο τίτλος […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: