Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προχριστουγεννιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 21 Δεκεμβρίου, 2013


Κατά πάσα πιθανότητα αυτό τον τίτλο τον έχω χρησιμοποιήσει και παλιότερα, αλλά δεν παύει να προσδιορίζει με ακρίβεια τη χρονική στιγμή, οπότε θα τον επαναλάβω και φέτος. Θα μπορούσα βέβαια να ονοματίσω τα μεζεδάκια μου λιάπικα, ώστε να εκμεταλλευτώ την επικαιρότητα, αλλά αφού το σκέφτηκα λίγο απέρριψα την ιδέα -ίσως όμως την επόμενη βδομάδα ανεβάσω ένα αρθράκι για τις πλαστές, τις μη γνήσιες, τις αυτοσχέδιες πινακίδες του πρώην υπουργού, και για όλες τις άλλες λέξεις που έχουμε για να δηλώνουμε την παραχάραξη και την απομίμηση (και βιβλίο μπορεί να γραφτεί, όχι αρθράκι).

Τα μεζεδάκια συνήθως παρουσιάζουν μαργαριτάρια και άλλα αξιοπρόσεκτα, γλωσσικά κυρίως, αλιευμένα από την επικαιρότητα, μερικές φορές όμως έχουμε και παλιότερα θέματα, ας πούμε μαργαριτάρια που εντοπίστηκαν σε βιβλία, διότι το βιβλίο, και ευτυχώς δηλαδή, δεν ακολουθεί ρυθμούς επικαιρότητας. Πρόσφατα, ένας φίλος μού έστειλε ένα μεταφραστικό μαργαριτάρι από ένα βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο, το «Από το δέντρο στον λαβύρινθο». Το μεταφέρω εδώ, διότι ο πληροφορητής μου είναι απόλυτα αξιόπιστος, αν και δεν πρόλαβα, όπως θα ήθελα, να κάνω αυτοψία. Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του φίλου μου, στη σελ. 196 του βιβλίου του Έκο, κάνει την εμφάνισή του ο Άγιος Γερόλαμος. Φυσικά πρόκειται για τον πασίγνωστο Άγιο Ιερώνυμο, ο οποίος μεταξύ άλλων μετέφρασε τη Βίβλο στα λατινικά, και τον οποίο ο Έκο υποθέτω πως τον αποκαλεί San Gerolamo, μια και έτσι λέγεται στα ιταλικά (επίσης και San Girolamo). Παρακαλείται ο ληξίαρχος της Στρατιάς των Αγνώριστων να προσθέσει τον άγιο Γερόλαμο στις τάξεις της, πλάι στον Φλάβιους Ζοζέφ.

Το όνομα Gerolamo έχει περάσει στα ελληνικά και ως Γερόλυμος (εξού και το κεφαλλονίτικο επώνυμο Γερολυμάτος), αλλά το «άγιος Γερόλαμος» δεν έχει καμιά δικαιολογία και καμιά βάση -και προκαλεί εντύπωση μια τόσο μεγάλη απροσεξία από δόκιμη μεταφράστρια, πολύ περισσότερο που θα μπορούσε να θεωρηθεί και… ιεροσυλία, αν πάρουμε υπόψη μας ότι ο Ιερώνυμος είναι ο προστάτης άγιος των μεταφραστών!

* Κατά σύμπτωση και το δεύτερο μεζεδάκι μας είναι μεταφραστικό. Σε (σημαντική) συνέντευξη του Τζον Χολογουέι στην Εφημερίδα των Συντακτών, διαβάζουμε: «Ισως μια κρίση να είναι κάτι όπως ο σπασμός κατά τη διάρκεια της εργασίας». Πώς; Παθαίνετε εσείς σπασμούς όταν δουλεύετε -και μάλιστα ταχτικά; Κάτι δεν πάει καλά εδώ, και σιγουρευόμαστε όταν συνεχίζουμε το διάβασμα: «…ο φοβερός πόνος που νιώθει μια γυναίκα πριν τη γέννα». Προφανώς το αγγλικό κείμενο λέει labour, που είναι μεν η εργασία και ο μόχθος, είναι όμως και ο τοκετός. Εδώ υπάρχει υλικό για άρθρο, αλλά θα το αφήσουμε για άλλη φορά -προς το παρόν στεκόμαστε στο μαργαριτάρι, που οφείλεται στην άγνοια του συντάκτη και στην απροθυμία του να ανοίξει ένα ρημαδολεξικό (θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως σε ορισμένους κύκλους).

* Ενοχλημένος από την ανακήρυξη του Αλέξη Τσίπρα σε επικεφαλής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κεδίκογλου, σε μια ανακοίνωση-περιβόλι, επισημαίνει ότι στο ΚΕΑ συμμετέχουν (με την ιδιότητα του παρατηρητή) και δύο εξωκοινοβουλευτικά τουρκοκυπριακά κόμματα, πράγμα που το θεωρεί «αναγνώριση του ψευδοκράτους» από τον Αλ. Τσίπρα. Περιέργως, δεν έδειξε να ενοχλείται που ο συγκυβερνών κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχει (ως παρατηρητής επίσης) το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα. Πώς και δεν εγκαλεί τον κ. Βενιζέλο ότι «αναγνωρίζει το ψευδοκράτος»;

* Στο ίδιο περίπου επίπεδο ξινίλας, ο κ. Κασιμάτης, τόσο πολύ ενοχλήθηκε από την υποψηφιότητα Τσίπρα που έφτασε στο σημείο να νομίζει ότι υπάρχει ακόμα Τσεχοσλοβακία, είκοσι (και βάλε) χρόνια μετά τη διάλυσή της, και ότι το ποσοστό 72/300 είναι μεγαλύτερο από το 42/100.

* Διαβάζουμε πολλές φορές τόσο άγαρμπες διατυπώσεις που μοιάζουν κακές μεταφράσεις. Παράδειγμα, από το in.gr για την υπόθεση Λιάπη: Περίπου 5.500 ευρώ (τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας και ασφάλεια) ήταν το συνολικό κόστος που επιχείρησε να αφαιρέσει από πάνω του ο Μιχάλης Λιάπης, καταθέτοντας τις πινακίδες του Ι.Χ. του.

Σας αρέσει το «να αφαιρέσει από πάνω του»; Γιατί ο ευλογημένος να μην πει «να αποφύγει» ή έστω «από το οποίο επιχείρησε να απαλλαγεί»;

* Φίλος επισημαίνει τίτλο από το in.gr: Πορτοκάλια πέταξαν αγρότες στα ΜΑΤ στο Σύνταγμα, και ρωτάει: «Ποιος πετάει τι;».

Και πού να έβλεπε το περίφημο «Μωρό δάγκωσε σκυλί» ή έστω το «17 πολίτες αποκεφάλισαν Ταλιμπάν«.

* Την τιμητική του έχει σήμερα το in.gr, αφού σε δικό του άρθρο εμφανίζεται το επόμενο μαργαριτάρι: » αλλά και τον υποφώσκοντα πόλεμο μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του ισλαμικού τάγματος…» Όμως ο πόλεμος μόνο να υποβόσκει μπορεί, και όχι να υποφώσκει («κάτι ευοίωνο του οποίου διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια», λέει το ρημαδολεξικό, που όπως είπαμε και παραπάνω κανείς δεν το ανοίγει).

* Οπότε, ας πάμε σε ένα μαργαριτάρι στην Καθημερινή, όπου ο Τ. Θεοδωρόπουλος γράφει για «μυξοκαθαρεύουσα«. Όμως και η μιξοπαρθένα, και ο μιξοβάρβαρος, και όλες αυτές οι σύνθετες λέξεις έχουν σχέση με τη μίξη (ή έστω τη μείξη) άρα γράφονται με ι ή με ει (και οι δυο ορθογραφίες δεκτές είναι), όμως δεν έχουν καμιά σχέση με τη μύξα.

* Και πάλι από την Καθημερινή, όπου ο υλατζής θεώρησε χυδαίο το «άντρο» και έβαλε τον τίτλο «Βίλες αναψυχής, άνδρο φοροδιαφυγής» -κι ας είναι πανάρχαια η λέξη «άντρο». Άσε που κανονικά θα περίμενε κανείς πληθυντικό (άνδρα θέλω, τώρα τα θέλω).

* Σε ημισοβαρό (οΘντκ) ιστότοπο διαβάζουμε ότι «Η Αλέκα Παπαρήγα εισπράττει 15.000 ευρώ σύνταξη από το Ταμείο των δημοσιογράφων γιατί ήταν δηλωμένη από το ΚΚΕ και ασφαλιζόταν και πληρωνόταν σαν δημοσιογράφος». Κούνια που σας κούναγε, αγαπητέ. Δημοσιογράφος ήταν ο πρόωρα χαμένος Θανάσης Παπαρήγας (ένας εξαιρετικός άνθρωπος που είχα παλιά την τιμή να συνεργαστώ μαζί του σε μεταφράσεις).

* Και κλείνω με μια υπόθεση που δεν την έχω μελετήσει και που δεν ξέρω ποιος έχει το δικιο, για τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του Εθνικού Κήπου. Ενστικτωδώς πάντως, κρίνω εντελώς αντιδεοντολογικό να δρομολογεί κάτι τέτοιο ένας απερχόμενος δήμαρχος λίγους μήνες πριν από τις εκλογές (στις οποίες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επανεκλεγεί), ενώ με σοκάρισαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλου, που είναι και επικεφαλής του οργανισμού που θέλει να κάνει την ανάπλαση, ότι η πρότασή του «Σοκάρισε ορισμένους, οι οποίοι έχουν την τάση να θεωρούν τον Εθνικό Κήπο προσωπική ιδιοκτησία τους ή προνομιακό χώρο περιπάτου τους, και δεν ήθελαν τίποτα να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του».

Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο που τάσσεται, με αρκετά επιχειρήματα, κατά της ανάπλασης. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν τα υπόλοιπα, πάντως ο κήπος προφανώς δεν φτιάχτηκε «στα μέσα του 18ου αιώνα» -συχνό λάθος βέβαια. Επίσης, εντόπισα ένα γουστόζικο ορθογραφικό λάθος, ότι «αυξάνεται κάθε χρόνο ο κίνδυνος απώλειας περισσότερων δέντρων, με τον συνεχή κλωνισμό της ισορροπίας των φυτικών μαζών τους» -σε κηποτεχνικά συμφραζόμενα εύκολα πάει το μυαλό στους κλώνους! Αλλά για την ουσία του θέματος, θα με ενδιέφερε να ακούσω απόψεις.

* Καλό Σαββατοκύριακο και μην ξεχνάτε την ψηφοφορία για τη Λέξη της χρονιάς!

Advertisement

105 Σχόλια προς “Προχριστουγεννιάτικα μεζεδάκια”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Χορταστικό το σημερινό πιάτο μεζεδακίων. Για το μέλλον προτείνω, μιας και πλησιάζουμε την καινούργια χρονιά, να ανέβει ανάρτηση με τίτλο «Διαχρονικά μεζεδάκια»
  (ή κάπως έτσι)
  Βάζω το πρώτο λιθαράκι: Του Χρόνου Έρχεται Ανάπτυξη στην Ελλάδα

 2. ftix said

  Καλημέρα,
  Μήπως όμως ειναι μυξοπαρθένα επειδή κάνει ταχα ότι δε θέλει ενώ απλά κάνει τη δύσκολη; Τύπου δηλαδή κλαψ, λυγμ και σνιφ-σνιφ και αχ καλε μη και να ρουφάει τη μυτουλα της που έχει και λίγες μυξουλες. Το μιξοπαρθενα δεν το είχα φανταστεί ποτε!

 3. Καλημέρα Νίκο
  Ισως να μην είναι άσχημη ιδέα, χάριν αλλαγής, απο τα ‘Μεζεδάκια’
  και στο … ‘Πιάτο Ημέρας’.

  Αυτό το ‘υλατζής’ εμένα δεν μου πάει, δεν είναι εύηχο .
  Μου θυμίζει περισσότερο …’παλιατζής’ – αντικείμενα στη κατηγορίαν
  αχρήστων .

 4. Νέο Kid Στο Block said

  «Αναπτυχθείτε!.. γιατί χανόμαστε!» είπε με νόημα το καρκινικό κύτταρο στα αδερφάκια του…

 5. Νέο Kid Στο Block said

  Οι «Βίλες αναψυχής, άνδρο φοροδιαφυγής» θα εθεωρείτο χυδαίο δαμέ , ασχέτως δου ή του. 😆

 6. # 1

  Ναι ρε φίλε, είναι στο πλαίσιο της βοήθειας στους πολιτικούς μας ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ για να πείσουν τον λαό να κάνει υπομονή και να αποδεχθεί τα νέα μέτρα αφού από του χρόνου θα έχει ανάπτυξη… Αν δεν βλέπει κάποιος την επερχόμενη φτωχοποίηση ή ανήκει στην διακομματική νομενκλατούρα που δεν θίγεται (15 000 σύνταξη η Παπαρήγα !!) ή είναι πολιτικά-κομματικά καμένο μυαλό και νομίζει πως μαζι με τις κατασχέσεις που ξεκινάνε το 14 θα έρθει και η …ανάπτυξη
  Ανάπτυξη θα έρθει μόνο όταν ο λαός ξεφύγει από τις γραμμές των κομμάτων και τους πάρει με τις πέτρες.

  Αυτές οι 15 000 πρέπει να προκύπτουν αθροιστικά σαν τόσες συντάξεις όσες και οι εφημερίδες που δούλευε. Θυμίζω απλά πως το ταμείο των δημοσιογράφων εξαιρέθηκε των συγχωνεύσεων επί Καραμανλή του Βου

 7. oxtapus said

  Reblogged this on Oxtapus *beta.

 8. Πέπε said

  Για τη μιξοπαρθένα ούτε εγώ το ήξερα. Φανταζόμουν το ίδιο με τον/την Φτιξ (#2).

  Για τον Εθνικό Κήπο τώρα:

  Εδώ και καμιά 15ριά χρόνια προσπαθώ να τον αποφεύγω, παρ’ ότι είναι σε σημείο που ευνοεί πολλές διαδρομές μου. Ο Κήπος είναι ήδη κατεστραμμένος, αν και οι μέχρι τώρα καταστροφές θεωρώ ότι είναι αναστρέψιμες. Μια επίσκεψη στο πάλαι ποτέ αγαπημένο δάσος των παιδικών μου χρόνων είναι πλέον οδυνηρή.
  Το άρθρο του λινκ λέει με στοιχεία αυτά που έχω διαπιστώσει κι εγώ γενικά και χωρίς ακριβείς λεπτομέρειες. Βασικά δηλαδή ότι έχουν εξαφανιστεί οι συμπαγείς τοίχοι βλάστησης που χώριζαν τον ένα χώρο (αλέα, ξέφωτο, πλατεία) από τον άλλο. Αυτό παλιά έκανε τον κήπο απέραντο, αφού από το ένα σημείο δεν έβλεπες το άλλο κι έτσι όταν το έφτανες άνοιγε μπροστά σου ένα νέο τοπίο. Τώρα αυτό πάει. Επίσης παλιά η συμπαγής βλάστηση σε απομόνωνε πλήρως από το θόρυβο της πόλης, ενώ τώρα όχι. Έτσι η βόλτα στον Κήπο ήταν πραγματικά μια εκδρομή εκτός πόλης, στη φύση, σ’ ένα συναρπαστικό χώρο όπου μικρός είχα ζήσει λάιβ πολλά ντοκιμαντέρ Νάσιοναλ Τζεογκράφικ. Τώρα είναι απλώς ένα πέρασμα από μέρη με δέντρα και πρασινάδα. Έχει όμως ασφάλεια. Αυτά έγιναν αν δεν απατώμαι μεταξύ Ενδεκάτης Σεπτεμβρίου και Ολυμπιακών, για την ασφάλεια των επισκεπτών.
  Άει στο διάολο με την ασφάλεια. Σ’ όλο τον Κήπο δεν υπάρχει ένα σημείο όπου να μπορείς να κατουρήσεις αθέατος. Θα μου πεις, τι κάφρικο κριτήριο είναι αυτό; Εσύ την ομορφιά της φύσης την έχεις για να την κατουράς; Και όμως, είναι ίδιον των δασών -και ήταν και του Κήπου- να μπορείς να είσαι αθέατος. Τώρα αυτό πάει. Κι έτσι οι χιλιάδες βιαστές, παιδεραστές, ληστές και τρομοκράτες που παλιά λυμαίνονταν τον Κήπο (;;;) πλέον δεν έχουν πού να κρυφτούν. Εύγε, μεγάλο κατόρθωμα. Καλύτερα να τον ξυρίσουμε τελείως για να μη μείνει ούτε ο πιο παράτολμος βιαστής κρυμμένος κάτω από καμιά μολόχα.
  Επίσης με δαιμονίζουν οι διάφορες γιορτές που γίνονται, Χριστούγεννα κλπ., που γεμίζει ο χώρος μουσική. ΔΕΝ λείπει η μουσική από τη ζωή μας στουρνάρια, όλο μας το 24ωρο το περνάμε σε χώρους που η μουσική βρίσκεται πιο εύκολα από την ησυχία και τα κελαηδίσματα του κότσιφα!

  Ο χώρος Τέχνης δεν έχει καμία δουλειά εκεί μέσα. Σε σχετικά πρόσφατη βόλτα είχα ήδη δει να έχουν στήσει μερικά μοντέρνα γλυπτά. Για ποιο λόγο; Ποιος διάστροφος νους σκέφτηκε ότι αυτό είναι που λείπει από κει μέσα; Είχε ησυχία, τώρα έχει θόρυβο, βάλε τέχνη. Είχε πυκνή πρασινάδα, τώρα έχει αραιή, βάλε τέχνη. Η τέχνη καταπολεμεί το σκαθάρι των φοινίκων. Γελοιότητες.Όλα τα ‘χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε.
  Η αισθητική του χώρου, είτε στην κανονική της μορφή είτε στα σημερινά της χάλια, δε χωράει εκθέσεις τέχνης. Βέβαια υπάρχει η λύση να αλλάξουμε την αιθσητική του χώρου. Φύγε εσύ να κάτσω εγώ.

  Είχα την εντύπωση ότι πρόκειται πραγματικά για τον εθνικό μας βοτανικό κήπο, ότι δηλαδή τα φυτά του είναι όλα δείγματα της ελληνικής φύσης. Στο άρθρο δε λέει ακριβώς αυτό, λέει ότι κάποια εισήχθησαν (πού όμως; στη χώρα; δεν κατάλαβα ακριβώς) για πρώτη φορά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, υποθέτω -ελπίζω- ότι κανένα είδος φυτού δεν έχει εκλείψει από τον Κήπο, απλώς η εκπροσώπησή τους έχει μειωθεί, και ότι άρα είναι ακόμη δυνατόν να ξαναπυκνώσει η βλάστηση και να γίνει ο Κήπος όπως ήταν και όπως πρέπει.

  Μπορεί ο Κήπος να είναι στο έντρο της Αθήνας και όχι σε κανένα βουνό, αλλά δεν παύει να είναι (…καλά, έπαψε δηλαδή αλλά τέλος πάντων) ένα σπουδαίο κομμάτι φύσης, σχεδόν ένας βιότοπος. Το να κάνεις ντου εκεί μέσα κόβοντας και ξηλώνοντας είναι εξίσου βάρβαρο όσο κι αν το ‘κανες στην Πάρνηθα ή σε οποιοδήποτε μέρος με κανονικά δάση. Και αν το κάνεις στο όνομα της Τέχνης δεν είσαι λιγότερο βάρβαρος, απλώς κάνεις και την Τέχνη συνένοχο.

  Συσσωρευμένη αγανάκτηση.

 9. Gentrification και στον Εθνικό Κήπο, λοιπόν. Μάλιστα… (συντάσσομαι εντελώς με τον Πέπε)

  Το λάθος με το υποφώσκω (που όσο και να το έχω μάθει, δεν μ’ αρέσει σε σχέση με το χαριτωμένο υποβόσκω) θα μπορούσα να το είχα κάνει κι εγώ. Ίσως-ίσως και τον Γυρόλαμο (έτσι είχε μεταφραστεί και στο «Όνομα του Ρόδου», οπότε μπορεί να με παρασύρουν τα εφηβικά αναγνώσματα). Να τα λέμε αυτά. 🙂

 10. spiral architect said

  Ρε, Τζι, να τους πάρει με τις πέτρες. Μετά τι γίνεται, μου λες;
  Αφού ο ίδιος τους ψήφισε και το πιο πιθανό είναι να τους ξαναψηφίσει, αλλάζοντας μόνο τις αναλογίες στο μείγμα σταθερού όγκου.

 11. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2-8: Ναι, πολλοί παρετυμολογούν έτσι την μιξοπαρθένα, συμφωνώ. Αλλά ο μιξοβάρβαρος; Μήπως κρυολόγησε που κοιμάται έξω; Ίσως αξίζει χωριστό άρθρο το θέμα, πάντως.

  9: Στο Όνομα του Ρόδου η αναφορά ήταν στον γνωστό Άγιο, το ιστορικό πρόσωπο; Δεν θυμάμαι να σου πω. Βέβαια,. νομίζω πως η μεταφράστρια ήταν ίδια.

 12. Ηρώ Διαμαντούρου said

  Σχετικά με τον Εθνικό Κήπο δείτε εδώ http://left.gr/news/o-ethnikos-kipos-ekhoreitai-se-idioti και εδώ http://www.iefimerida.gr/news/135728/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%88%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%AE%CF%80%CE%BF

  Σημαντικότατο: η εταιρία αυτή (ΝΕΟΝ), όχι μόνον είναι «αγνώστου ειδικωτέρας νομικής μορφής» (σωματείο, αστική εταιρεία, ίδρυμα;;;), αλλά παρέα με τον ΔΑΘ παρέκαμψαν με άνεση το ΥΠΠΟ, όπου υποχρεωτικά υποβάλλεται όποια μελέτη για την εκτέλεση έργων εντός του Κήπου (που, σύμφωνα με ΦΕΚ είναι αναγνωρισμένος ως διατηρητέος -αν θυμάμαι καλά- αρχαιολογικός τόπος). Οι Φίλοι του Κήπου έχουν προσφύγει στο Σ.τ.Ε. και εκκρεμεί η απόφαση.

  Το θέμα δεν είναι μόνο ο Κήπος αλλά και οι δημοκρατικές διαδικασίες που πήγαν περίπατο.

  Όσο για τα αντεστραμμένα επιχειρήματα του κου Δασκαλόπουλου, είναι απλώς για γέλια (για όσους τα καταλαβαίνουν βέβαια).

 13. # 10

  Οσοι περισσότεροι τους ψηφίζουν (ελάχιστη σημασία έχει τι ψηφίζουν, το βλέπεις με την τρι-δι-κομματική (στην πραγματικότητα παγκομματική) κυβέρνηση) τόσο περισσότερη δύναμη έχουν. Χρειάζεται πραγματικά πανελλήνια αντίσταση (μια μορφή είναι και η απεργία) που κανένα κόμμα δεν μπορεί και δεν θέλει να γίνει.
  Το χλιαρό διαρκώς θερμαινόμενο νερό σε ναρκώνει και δεν αντιδράς όταν αρχίζει να βράζει και γίνεσαι σούπα, αυτό κάνουν τα κόμματα, ενώ αν μπεις κατευθείαν στο ζεματιστο, πετιέσαι έξω τρέχοντας.

 14. Ο Εθνικός Κήπος ήταν κάποτε Βασιλικός κι τέτοιος θα γίνει πάλι, μόνο που τώρα έχουμε καμμιά τρακοσαριά «βασιλικές» οικογένειες αντί για μία.

  Το Πεδίον του Αρεως έχει μάλλον χειρότερα χάλια. Ελπίζω να βελτιωθεί και να γίνει Πεδίον του ΠΑΟΚ

 15. spiral architect said

  @14β: Να μην ξεχάσουμε να βάλουμε και τον ανδριάντα του Πάμπλο Γκαμπριέλ Γκαρσία! 😆

 16. 11 Σε έναν επίσκοπο (Γυρόλαμος του Τάδε).
  Μεταφράστρια η Καλλιφατίδη ως συνήθως.

 17. sarant said

  16: Ναι, έχει πείσμα και δεν διορθώνει τα λάθη της. Όπως όταν επέμενε ότι μπορεί να πει «γαριβαλδίνοι» αντί για «γαριβαλδινοί».

 18. Νέο Κid said

  Έτσι είναι. «Ιερώνυμι Καρντάνι Μεντιολανένσις» έγραφε ο ζαράκιας και ψυχάκιας και τσίφτης της τετρ.ρίζας του μείον 15, γιατρός Girolamο Cardanο. 🙂

 19. Πέπε said

  @12: Μα ναι, σ’ αυτό το άρθρο μας παραπέμπει και ο Νίκος.

 20. Γς said

  Και μια σπέσιαλ ανάρτηση για τις παλιοσειρες του ιστολόγιου
  The Forminx – Jeronimo Yanka

 21. Γς said

  14:
  >Ο Εθνικός Κήπος ήταν κάποτε Βασιλικός κι τέτοιος θα γίνει πάλι, μόνο που τώρα έχουμε καμμιά τρακοσαριά “βασιλικές” οικογένειες αντί για μία.

  Ο Γς πάλι (ως συνοδός) σε νοσοκομείο (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών) χτες, προσπαθούσε με αστειάκια να ξορκίσει το κακό.

  Αυτή την φορά ήταν ο απόστρατος ναύαρχος(;) που θυμόταν τους βασιλιάδες που μετέφερε το Πολεμικό Ναυτικό στην Κέρκυρα. Ωραία χρόνια και τότε το Πολεμικό Ναυτικό ήταν Βασιλικό Ναυτικό.

  -Κι ο Βασιλικός κήπος. Του λέω.
  -Βέβαια όχι εθνικός. Κι η Βασιλική Χωροφυλακή.
  -Κι η Βασιλική Αεροπορία.
  -Βέβαια, όχι Πολεμική Αεροπορία.
  -Κι ο Βασιλικός Πολτός.
  -Βέβαια..Ας το διάολο ρε…

 22. spiral architect said

  Επιδόρπιο:
  Εντολή Σα(χλα)μαρά.
  Πάει και η γράνα …:(

 23. spiral architect said

  Χωρίς το μωρό μου
  (για τον ΓουΣού) 🙂

 24. Γς said

  23:
  Σαμαρικός δεν είμαι, ούτως ή άλλως.
  Αλλά γιατι; Εγινε κάτι; Μια μέρα έλειψα…
  Ανοίγω το NewsIt.
  Ωχ, ο Βύρωνας Πολύδωρας!
  Διαβάζω ακόμη: “επιχείρησαν να πουλήσουν ποσότητα ηρωίνης σε αστυνομικό”
  Και θυμήθηκα το “πουτανιά στην πουτάνα, γίνεται;”

 25. spiral architect said

  @24: Το γνωστό τραγούδι βρε, απ’ το παλιό αμόρε … 😀

 26. Μαρία said

  11
  Ούτε μι ούτε βέβαια μυ. Μειξοβάρβαρος, μειξοπαρθένα.

 27. spiral architect said

  Μαρία, εσύ είσαι της παλιάς σχολής. 🙂
  (και γω, μεικτός και μείξη γράφω)

 28. Νέο Kid Στο Block said

  26.27. Μπαμπινιωτισμοί… 😆

 29. Ηλεφούφουτος said

  28 Μα ο Μπαμπινιώτης θεωρεί ισότιμες και τις δύο ορθογραφίες.

 30. Νέο Kid Στο Block said

  29. A ναι; 🙂 έχω πολύ καιρό να χρησιμοποιήσω προϊόντα Μπαμπ.
  Γιατί όμως ο «μεικτός» είναι με -ει και τα «πρόσμικτα» με -ι ,με λέτε;
  (τώρα βλέπω ότι ούτε καν υπάρχει στο ΛΚΝ το «πρόσμικτος»…για μπάμπι δεν ξέρω)

 31. Μαρία said

  30
  Έχει όμως την πρόσμειξη και την ανάμειξη/ανάμεικτος.

 32. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  Εφόσον δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να γράψουμε, μακριά από μένα η σκέψη, *μειγάς, *μειγαδικός, είναι λογικότερο όλην την οικογένεια να τη γράφουμε με ι: μιγάς, μίξη, αναμιγνύω, μιξοπαρθένα. Στα αρχαία παραδίδονται και οι δύο γραφές, συχνότερα με ι. Τώρα που πήρε το κουτάλι μας νερό, δεν το καταδεχόμαστε, θέλουμε την αρχοντιά του ει.

 33. Μαρία said

  32
  Λογικότερο μπορεί να είναι αλλά πρέπει να μπορούμε να βρούμε την -παρθένα και στα λεξικά, για να μη μας πάρουν με τις μύξες 😉

 34. Νέο Kid Στο Block said

  Να μολογήσω πάντως την αμαρτία μου ρε παιδιά, την παρθένα με τη μύξα την είχα συνδεδεμένη ως τα τώρα. 😳
  Οπότε, ένα μεγάλο δίκιο,το έχει η Μαρία, Νίκο.

 35. spyroszer said

  Απο το ετυμ λεξ του Μπαμπ 2011
  Με ει γραφονται τα ρημ θεματα μειγ- μειξ- αναμειγνυω ανεμειξα και το ουσ. μειγμα. Ολα τα υπολοιπα γραφονται με -ι-
  Αναφερει την αρχ. λ. μιξοπαρθενος για τη Σφιγγα και την Εχιδνα. που ειχαν εν μερει μορφη παρθενου αλλα κ νεωτ. σημ. αυτη που οψη παρθενου αλλα δεν ειναι, και οτι δεν εχει σχεση με την μυξ.

 36. Νέο Kid Στο Block said

  Ίσως για τη σύγχυση μύξας και μίξης στις παρθένες να ευθύνονται τα «μυξοκλάματα» («γυναικεία» κι αυτά βλέπετε..)
  (και βλέπω στον Κριαρά (via Πορτάλ ΛΚΝ) τα «μιξοκλάηματα» ! ) Mπέρδεγουέη και mixture … 🙂

 37. Νέο Kid Στο Block said

  Αυτό πάλι,είναι αλήθεια;; (βρήκα το λινκ σε σχόλιο στο σκακιστικό μπλογκ του Φίλιππου)
  http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%80%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B5%CE%B9

 38. # 26 έως 36

  Παίζει και το μοιξοπαρθένα, πρώτη φορά στο κέρατο…

 39. Πάνος με πεζά said

  Μυξοπαρθένα θα την έγραφα κι εγώ, κατά το «μυξοκλαίω» (για να μη χάσω την παρθενιά μου). Αυτό το σύνθετο με τη μίξη, με συγχωρείς αλλά μόνο στον «μιξολύδιο τρόπο» της αρχαίας μουσικής το έχω συναντήσει !

  Μείκτης, βέβαια, είναι η πιο συνηθισμένη γραφή, τόσο για το ηχητικό εξάρτημα όσο και για την «μπαταρία» λουτρού ή κουζίνας.

  Αλήθεια, «Βίλες αναψυχής» ή «Βίλλες αναψυχής»; Αν μεταφράσουμε από τα ιταλικά, δε θα πρέπει να κρατήσουμε τα δύο λάμδα; Όχι τίποτα, γιατί στην Κύπρο, άλλο πράγμα είναι οι βίλες αναψυχής, για στερημένες κυρίες… Κι επίσης, φαντάζομαι ότι «άνδρο φοροδιαφυγής» θα ήθελαν όλοι οι επαγγελματίες του νησιού, απλώς θα το έγραφαν με κεφαλαίο ! 🙂

  «Υποφώσκω-υποβόσκω», «εγκύπτω-ενσκήπτω» και άλλα τέτοια μπερδέματα μας έχει επισημάνει η Ιωάννα Παπαζαφείρη ήδη από το μακρινό 1996…

  Η αναφορά, για τον Εθνικό Κήπο, ότι «κάποιοι δεν ήθελαν να ταράεξι η ανάπλαση τα λιμνάζοντα νερά του», ακούγεται και ως…κυριολεξία, κάνοντάς μας να φαντασούμε έναν κήπο-βούρκο !

  Όσο για τον Μισέλ, η έκφραση «να αφαιρέσει αυτό το ποσόν από πάνω του», χρησιμοποιούμενη συχνά για καταδιωκώμενους διαρρήκτες τραπεζών, θα μπορούσε, και πάλι κυριολεκτικά, να χρησιμοποιηθεί κατ’ αναλογία και σε πολιτικά πρόσωπα, αν θεωρήσεις ότι από το Δημόσιο -και ενίοτε κλεμμένο- χρήμα βγάζουν τα καθημερινά τους έξοδα…

  Τελικά Ιερώνυμος, Γερόλυμος ή Τζερώνυμο; Θέλω να πώ, πώς το Λ έγινε Ν; Για φαντάσου να συνέβαινε το ίδιο στη λέξη «μουλάρα» 🙂

 40. λένα said

  Ντοκιμαντέρ για τον Πελέ. Μας λέει ο αφηγητής (μεταφρασμένος από τον …μεταφραστή): Η γυναίκα του ήταν έγκυος στις μέρες της κι ο Πελέ θα πήγαινε για αναμετάδοση αγώνα σε μια λατινοαμερικανική χώρα. Του λέει, λοιπόν, η γυναίκα του: αν τυχόν λείπεις όταν γεννήσω, θα ζητήσω διαζύγιο.
  Δέκατα του δευτερολέπτου μετά, παίρνουν συνέντευξη από έναν φίλο του Πελέ ο οποίος λέει:
  «Ήμουν μπροστά, όταν δέχτηκε το τηλεφώνημα οπου τον ενημέρωναν ότι η γυναίκα του έπιασε δουλειά»!

  Άλλη μια ωραία χρήση του «got into labour»,

 41. IN said

  Προσοχή όταν θα γράψεις το αρθράκι (ή το βιβλίο) για τις πλαστές, μη γνήσιες κλπ. πινακίδες, γιατί πολλοί από αυτούς τους όρους έχουν και τεχνική (νομική) έννοια (και νομικό ορισμό). Εδώ μέσα κυκλοφορούν κάτι κακόβουλοι νομικοί, θα τό ‘χεις προσέξει 🙂 και θ’ αρχίσουν πάλι να κάνουν τον έξυπνο. Τεχνική (νομική) έννοια έχει και ο όρος «έγγραφο» πρμπ. Και για ν’ ανοίξω την όρεξη, στα ίδια λιβάδια «βόσκει» και ο καταπληκτικός όρος «διανοητική πλαστογραφία» (εδώ σας θέλω…).

  In other news, ομολογώ την αμαρτία μου, κι εγώ νόμιζα ότι η μυξο- φτου μ(ε)ιξοπαρθένα από τη μύξα βγαίνει… Είδες τι μαθαίνει κανείς εδώ πέρα; Χρήσιμο και διδακτικό ιστολόγιο.

  37: Αυτή η ιστορία με την καθηγήτρια που (υποτίθεται) έπιασε το γιο του Σαμαρά να αντιγράφει και απολύθηκε σέρνεται εδώ και καιρό. Far be it from me να υπερασπιστώ τον πρωθυπουργό (που μου είναι εξαιρετικά αντιπαθής, γούστα είναι αυτά) ή τον αδελφό του, απλά κάποιες επισημάνσεις γιατί την παρακολουθώ καιρό:

  – Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ είναι, κατά τη γνώμη μου, οξύτατη σε βαθμό που κάνει κακό. Πιθανόν επί της ουσίας να έχουν δίκιο, αλλά τόσο έντονη γλώσσα θυμίζει τις χειρότερες στιγμές του συνδικαλισμού και κάνει, εν τέλει, ζημιά. Με ηπιότερη γλώσσα θα μπορούσαν, πιστεύω, να αναδείξουν καλύτερα τα διάφορα επιχειρήματά τους που, εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνονται εντελώς αβάσιμα.
  – Για να ακριβολογούμε, δεν απέλυσε το ΚΥΣΔΕ την καθηγήτρια αλλά (όπως προκύπτει από την ίδια την ανακοίνωση αν τη διαβάσεις) έκρινε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι η απόλυσή της, που έγινε από το σχολείο, ήταν καταχρηστική. Σωστά-λάθος έκρινε έτσι, άλλο θέμα, πάντως αυτό φαίνεται να έκρινε..
  – Η απολυμένη καθηγήτρια έχει προσφύγει στα δικαστήρια και έγινε μία πρώτη δίκη. Για το τι έγινε στη δίκη εκείνη είχα διαβάσει ρεπορτάζ, από το οποίο προέκυπτε ότι το αν όντως πιάστηκε ο υιός Σαμαράς να αντιγράφει είναι, τουλάχιστον, αμφισβητούμενο. Με κάθε επιφύλαξη να κατάλαβα λάθος, η πλευρά του σχολείου υποστήριζε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι όντως πιάστηκε να αντιγράφει ο νεαρός, και η πλευρά της καθηγήτριας έλεγε ότι αυτό συμβαίνει γιατί ναι μεν τον έπιασε η καθηγήτρια αλλά «του τη χάρισε» και δεν κατέγραψε τίποτε επισήμως, «για να μην καταστρέψει το μέλλον του» κλπ. Οι άλλοι πάλι λένε ότι ούτε καν ο άλλος επιτηρητής αντελήφθη κάτι (γιατί φαίνεται υπήρχαν δύο). Λίγο θολά πράγματα, δεν αποκλείται να λέει την αλήθεια η γυναίκα, αλλά πάντως όχι τόσο ξεκάθαρα όσο τα παρουσιάζει ο τίτλος «έπιασε τον γιο του Σαμαρά να αντιγράφει και την απέλυσαν», που βάζουν σε πολλά τέτοια δημοσιεύματα. Το σχολείο λέει επίσης, αν καλά κατάλαβα, ότι η καθηγήτρια απελύθη λόγω γενικότερης ανεπάρκειας και «εφηύρε» το περιστατικό με την αντιγραφή, για να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα. Go figure, που λένε και στο χωριό μου 🙂
  -Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί οριστικά, έβγαλε απόφαση σύμφωνα με την οποία έπρεπε η υπόθεση να περάσει πρώτα από το ΚΥΣΔΕ, εξ ού και βρέθηκαν εκεί.

  Αυτά, το επαναλαμβάνω, με κάθε επιφύλαξη και με τη διευκρίνιση ότι δεν έχω απολύτως καμία ανάμειξη σ’ αυτή την υπόθεση, ό,τι λέω είναι συμπεράσματα από αυτά που διάβασα στο Ίντερνετ και πιθανόν να έχουν σημαντικά λάθη..

 42. Γς said

  39:
  >Για φαντάσου να συνέβαινε το ίδιο στη λέξη “μουλάρα”

  Μουλάρα και Λάρα μου

 43. Νέο Kid Στο Block said

  41. Οκ. ΙΝ. Ευχαριστώ. Δεν είχε τύχει να ξαναδιαβάσω σχετικά και μού έκανε εντύπωση ο τίτλος, αλλά επειδή ξέρω πώς βγαίνουν (ενίοτε με lim—> πάντα. 🙂 ) oi τίτλοι, γι’αυτό ρώτησα.

 44. Νέο Kid Στο Block said

  «.. ενώ πριν ακόμα τελειώσει η ψηφοφορία ο κ. Σαμαράς με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, γνωστοποιούσε ότι θέτει τον βουλευτή εκτός της ΚΟ της ΝΔ.

  Σκληρή ανακοίνωση μετά τη διαγραφή του εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος:

  «Τη στιγμή που η κυβέρνηση αγωνίζεται με επιτυχία να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση, ο κ. Πολύδωρας επέλεξε συνειδητά να βρεθεί απέναντι στην εθνική προσπάθεια, στην Παράταξή του και να ταυτιστεί με τους αντιευρωπαϊστές, τους λαϊκιστές, τους οπαδούς της δραχμής και τους αρνητές της εθνικής προσπάθειας για τη σωτηρία της χώρας»

  Mα καλά; ο Βύρων;; Λαϊκιστής, αρνητής; Αντιευρωπαϊστής;;; O μον ντιέ !

 45. Ένας γλωσσικός ιστότοπος δεν θα πρέπει να αγνοήσει και τα σημερινά εκατοστά γενέθλια του σταυρολέξου–εκτός αν η απασχόληση θεωρείται ευτελής και κατώτερη των γλωσσικών ενδιαφερόντων των συνδαιτυμόνων… Προσωπικά μου αρέσουν.

 46. Μαρία said

  43
  Μια χαρά είναι ο τίτλος. Γι’ αυτό απολύθηκε η καθηγήτρια. Ανακάλυψαν μετά απο 21 χρόνια, μόλις μονόγραψε την κόλλα του σαμαρομπούλη, οτι ήταν λέει ανεπαρκής.

 47. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  45: Ομολογώ ότι δεν ήξερα για τα γενέθλια. Κάποτε ασχολιόμουν, τώρα πια δεν προλαβαίνω.

  40: Πολύ καλό!

  39: Μα, νομίζω ότι οι κυπρέικες βίλλες (όχι οι επαύλεις, οι άλλες) γράφονται με δύο λάμδα ή έστω και με δύο λάμδα.

  35: Ναι, αυτά λέει ο Μπαμπινιώτης, αλλά είναι λίγο δύσκολο να διδαχτούν, δεν είναι; Και δεν ξέρω αν έχουν και λογική, εφόσον στο TLG βρίσκω, ας πούμε, 488 μίγμ- και 19 μειγμ-!!

  33: Δεν ξέρω αν εννοείς αυτό, αλλά και ο μιξοβάρβαρος και η μιξοπαρθένα υπάρχουν και στα δυο μεγάλα λεξικά μας, απλώς είναι γραμμένα με ει-

 48. IN said

  46: Μια χαρά είναι ο τίτλος αν όντως έπιασε το γιο του Σαμαρά να αντιγράφει. Η πλευρά του κολεγίου το αμφιβητεί αυτό, λέμε…

 49. Νέο Κid said

  Μα πώς δεν έγινε σάλος Μαρία; τόση ξετσιπωσιά ξεσαμάρωτη πια; Θα μου πεις ,άμα καλύπτονται στο τυπικό/νομικίστικο «άλλη αιτία» τρέχα γυρευόπουλος που λέει και ο ΙΝ. Θα κατηγορηθεί και για αντιευρωτέτοιο η δασκάλα υποθέτω. Σαν τον (τέως φευ!) λόρδο Βύρωνα…

 50. spyroszer said

  47ε Ναι συμφωνω
  Ο Μπαμπινιτης παντως και τη μιξοπαρθενα και τον μιξοβαρβαρο τα εχει με -ι- οχι με -ει- στο τελευταιο λεξικο του.

 51. sarant said

  50: Εννοείς την έκδοση 2012; Φιρί-φιρί το πάει να το δώσω το ογδοντάρι…

 52. spyroszer said

  Τη β’ εκδοση του ετυμολογικου λεξικου, το 2011, δεν ξερω αν εχει βγαλει αλλο μετα.

 53. sarant said

  Ναι; Στην α’ του ετυμολογικού έχει μειγμ.

 54. Μαρία said

  49
  Έγινε αλλά όχι στα κανάλια.
  Το είχα παρακολουθήσει απ’ «το χωνί» και την ΟΙΕΛΕ αλλά είχα ενημέρωση κι απο φίλες που δουλεύουν σε ιδιωτικά.
  http://www.toxwni.gr/xoni-apokleistika/item/2219-apelisan-tin-kathigitria-pou-epiase-ton-gio-tou-samara-na-antigrafei#.UrXHr_u-ZHA

  http://pitsirikos.net/2013/04/%CF%87%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%BF/ 🙂

 55. spyroszer said

  Οπως ειπα εχει σε πλαισιο τον κανονα που λεω στο σχ. 35. Ετσι γραφει μιξοπαρθενος μιξοβαρβαρος μικτος μιξη αναμιχθηκα κλπ, αλλα μειγμα, αναμειγνυω ανεμειξα.
  σορρυ γραφω κι απο κινητο

 56. Μαρία said

  50 κεξ.
  Εδώ με μπαναρισμένο το Νικοκύρη υπάρχει το λήμμα απο παλιότερη έκδοση:
  http://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=13694.0

 57. Νέο Kid Στο Block said

  54. Πω,πω ρεζιλίκια… κι αντί να της πούνε «μπράβο!» ή να κάνουν την πάπια έστω, απολύσανε τη γυναίκα! 😦

 58. spyroszer said

  Δηλαδη με δυο λογια, ουσιαστικα κ επιθετα τα γραφει ολα με ι, και προσμιξη, εξαιρει μονο το μειγμα.

 59. sarant said

  56: Ο εντελώς μπαναρισμένος είναι άλλος (ο nickel), εμένα απλώς με μετονόμασε ο μικρονοϊκός δικτάτορας εκείνου του φόρουμ.

 60. sarant said

  58: Πρέπει να γράψουμε κάτι, με τη νέα χρονιά.

 61. IN said

  54: Από το δημοσίευμα στο Χωνί, στο οποίο μας στέλνει η Μαρία (αποσπάσματα με τις απόψεις του κολεγίου):

  Η πλευρά του Κολλεγίου αντιδρά. Στρέφεται προς τον Αργύρη Ψαλίδα και τον ρωτά αν γνωρίζει ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, όταν εντοπιστεί µαθητής που αντιγράφει. Ο µάρτυρας δεν προλαβαίνει να απαντήσει και οι δικηγόροι των εναγοµένων αναφέρουν πως σε µια τέτοια περίπτωση πρέπει να αφαιρεθεί το γραπτό, να συνυπογράψει ο δεύτερος επιτηρητής (σ.σ. πώς θα τολµούσε άραγε; Αυτή που υπέγραψε, απολύθηκε), να ενηµερωθεί ο διδάσκων το µάθηµα καθηγητής και να γίνει γραπτή αναφορά προς το διευθυντή του σχολείου! Μάλιστα, οι ίδιοι επιµένουν να ρωτούν γιατί η εκπαιδευτικός δεν ενηµέρωσε τη συνάδελφό της (δεύτερη επιτηρήτρια της εξέτασης) για ένα τέτοιας σοβαρότητας συµβάν…

  Αµέσως µετά τον κ. Ψαλίδα, καλείται η µάρτυρας του σχολείου, η συνδιευθύντρια Πολυάνθη Τσίγκου. Στα πρώτα ερωτήµατα της προέδρου, που στο µεγαλύτερο µέρος της διαδικασίας παρακολουθεί αµίλητη, η συνδιευθύντρια επιµένει πως η διακοπή συνεργασίας επήλθε λόγω ανεπάρκειας της καθηγήτριας. Επιµένει πως δεχόταν παράπονα από γονείς και µαθητές για την Ευφροσύνη Μπουλούτα, ενώ -σύµφωνα µε τα λεγόµενά της- η δικαιολογία του περιστατικού που περιγράφηκε παραπάνω «εφευρέθηκε» µετά την απόλυση.

  ….

  Παραθέτουµε αυτούσια την απάντηση που µας έστειλε ο δικηγόρος του Κολλεγίου Αθηνών Θεόδωρος Χοϊδάς: «Τον Οκτώβριο του 2012 πρώην εκπαιδευτικός του Κολλεγίου Αθηνών κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνοαµερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύµατος µε τη διαδικασία εργατικών διαφορών, διεκδικώντας να κηρυχθεί άκυρη η λύση της εργασιακής της σχέσης. Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 22.4.2013 και αναµένεται η έκδοση απόφασης επ’ αυτής.»Στην αγωγή της η εν λόγω εκπαιδευτικός εµφάνισε ψευδώς ως δήθεν αιτία της απόλυσής της από το σχολείο την παρατήρηση που έγινε σε µαθητή µας, που κατά τους ισχυρισµούς της επιχειρούσε να αντιγράψει από συµµαθητή του. Οπως εκθέσαµε ενώπιον του δικαστηρίου ο οψιγενής ισχυρισµός αυτός της ενάγουσας είναι ψευδής

  Το άλλο δημοσίευμα, του Πιτσιρίκου, είναι απλώς σατυρικό, κάνει πλάκα…

  Ορίστε, Μαρία, που θα με κάνεις και υπερασπιστή του Σαμαρά, τώρα 🙂 Δε μου φτάνει που, όπως προκύπτει από το σχόλιο 44, τώρα πρέπει να γίνω και οπαδός του… Πολύδωρα (δε μου έφτανε ο Λαφαζάνης;)

 62. Νέο Kid Στο Block said

  IN (61.) Από τα σχόλια και τις παραπομπές που προηγήθηκαν και τα όσα καταγράφεις στο 61. τι σε κάνει να αισθάνεσαι πως η αληθινή αιτία της απόλυσης ήταν μια κάποια (εικαζόμενη. δεν βλέπω και κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο ή τεκμήριο «ανεπάρκειας» της γυναίκας! και τι είδους δηλαδή ήταν τα «..παράπονα από γονείς και µαθητές για την Ευφροσύνη Μπουλούτα» Τούς έδερνε; Ήθελαν οι γονείς να κάνει στα παιδιά τους υπερχορδές ας πούμε , κι αυτή δεν ήξερε;; Ξέρω γω, κάτι συγκεκριμένο υπάρχει; κατατέθηκε; ) ανικανότητα (μετά από 21(!!) χρόνια ευδοκίμου υπηρεσίας;
  Τώρα βέβαια, ιδιωτικό «μαγαζάκι» είναι και γούστο τους και καπέλο τους πια κριτήρια έχουν για τους δασκάλους τους, αλλά εδώ εξετάζουμε το θέμα «ηθικής τάξεως» και εκεί -όπως έχω αντιληφθεί προσωπικά το θέμα ασφαλώς- ΜΗΔΕΝ με τόνο κύριοι!

 63. spyroszer said

  56. Να αλλαξε γνωμη. Λεει » μελετωντας προσεκτικα την παρουσια των διαφορων τυπων στα χειρογραφα, καθως και την κατανομη
  των θεματων στο ρημα, μπορουμε να καταληξουμε με αρκετη πιθανοτητα στην ακολουθη διακριση..». Γ
  Για τη μιξη λεει οτι προτιμαται η γραφη με ι, διοτι ακολουθει τον σχηματισμο ονοματων σε -σις στα οποια απαντα η μηδενισμενη βαθμιδα του θεματος πχ θε-σις κλπ.

 64. Αρκεσινεύς said

  47.

  9. Αρκεσινεύς είπε
  1 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:08

  Καλός σας μήνας.

  Στις 21 Δεκεμβρίου 1913 δημοσιεύεται στην εφημερίδα New York World το πρώτο σταυρόλεξο από τον Άρθουρ Ουίν

  Ένας ταξιτζής από την Αίγινα, ο Νίκος Πασχάλης, είχε κερδίσει 3 συνεχόμενες φορές το πανελλήνιο πρωτάθλημα την προηγούμενη δεκαετία.

  Από έναν μανιώδη λύτη του σταυρόλεξου.

  sarant είπε
  1 Δεκεμβρίου, 2013 στις 11:13

  9: Δεν ήξερα ότι γινόταν και πρωτάθλημα!

 65. Αρκεσινεύς said

  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5067467/stoyrnaras-o-k-tsipras-pisteyei-sth-dhmioyrgia-ploytoy-apo-aera-kopanisto/

  Βρίσκεται η φράση μέσα στο βιβλίο: λόγια του αέρα;

  Τη Δευτέρα θα το αγοράσω με άλλα δυο. Για περισσότερα η τζέπη δεν έχει.

 66. christos k said

  51,53 Παράξενο, ενώ στο μεγάλο λεξικό του Μπαμπινιώτη γίνονται δεκτοί και οι δύο τύποι (μιξοπαρθένα-μειξοπαρθένα) ετυμολογεί το α συνθετικό από το μειον!! Στο ετυμολογικό (β εκδ.2011) δεν υπάρχει το μιξοπαρθένα αλλά μόνο το μιξοβάρβαρος και μάλιστα σε μπλέ πλαίσιο το λεξικό δηλώνει πως πολλές αρχαίες λέξεις έχουν για πρώτο συνθετικό το μιξ(μίξη) δίνοντας ως παράδειγμα και το «μιξοπαρθένα»! Τελικά από το μείον ή απο το μίξη το πρώτο συνθετικό κατά τον Μπαμπινιώτη;

  Το ΛΚΝ ετυμολογεί τη μιξοπαρθένα από το αρχαίο μειξοπάρθενος αλλά το ορθογραφεί με ει ακολουθώντας τον κανόνα που λέει πως για τις λέξεις της αρχαίας ελληνικής ακολουθούμε την ιστορική ορθογραφία. Ωστόσο ο Δημητράκος και το Liddell & Scott (1996) αν και δέχονται πως το μ(ε)ιγνυμι(μείξη-μίξη) έχει δύο τύπους το μιξοπάρθενος το παραθέτουν(σε αντίθεση με το μιξοβάρβαρος) μόνο με «ι» κάνοντας ξεκάθαρο ωστόσο από τα παραδείγματα χρήσης («ενταυθα δε αυτόν ευρειν εν άντρω μιξοπάρθενον τινα εχιδναν διφυέα, Ηρ.4,9″κα) πως το πρώτο συνθετικό της λέξης δεν θα μπορούσε να μην προέρχεται από το μ(ε)ίγνυμι.

  Ο Κριαράς παραθέτει τον τύπο μιξοπάρθενη (προσωπικά ήξερα μόνο το μιξοπαρθένα γράφοντάς το κι εγώ λάθος με υ) χωρίς ετυμολογικές παρατηρήσεις.

  Συμπέρασμα: Νομίζω πως κανένα από τα πιο έγκυρα νεότερα λεξικά μας δεν παρουσιάζει ικανοποιητικά το λήμμα «μιξοπαρθένα». Ο Μπαμπινιώτης μας αποπροσανατολίζει ετυμολογικά, το ΛΚΝ ορθογραφικά (ίσως επηρεασμένο από τον Σταματάκο) και τέλος ο Κριαράς- που φαίνεται να βρίσκεται κατά τη γνώμη μου πιο κοντά στο σωστό δρόμο- μας τα μπερδεύει ίσως λόγω της έντονης προσήλωσής του στον δημοτικισμό. Σήμερα για άλλη μια φορά βρήκα το λεξικό Δημητράκου ιδιαίτερα διαφωτιστικό και ο τύπος που θα προτιμώ από σήμερα είναι μιξοπαρθένα.

 67. IN said

  62: Νέο Kid με παρεξηγείς, δεν «αισθάνομαι» ο,τιδήποτε για την αληθινή αιτία της απόλυσης της καημένης της κ. Μπουλούτα που, ανεξαρτήτως αιτίας απόλυσης, αξίζει της συμπάθειάς μας γιατί βρέθηκε χωρίς δουλειά αυτές τις δύσκολες εποχές. Πρώτα-πρώτα, αποφεύγω να βγάζω συμπεράσματα για μία δικαστική υπόθεση μόνο με βάση τι γράφουν κάποια ρεπορτάζ. Αν έπρεπε να σου πω τι αισθάνομαι, θα ήθελα να δω ολόκληρη τη δικογραφία πρώτα. Δεύτερον, εγώ, λόγω ειδικών γνώσεων, καταλαβαίνω καλύτερα από το μέσο άνθρωπο το περίγραμμα της υπόθεσης, κι αυτό έχει οπωσδήποτε σημασία: Συνοπτικά: Η νομοθεσία στην Ελλάδα (καλώς-κακώς) είναι τέτοια που ο εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα μπορεί, κατ’ αρχήν, να απολύσει όποιον και όποτε θέλει, αρκεί να του δώσει την νόμιμη αποζημίωση που δικαιούται. Αυτό σημαίνει ότι, στην προκειμένη περίπτωση, το κολέγιο δεν χρειαζόταν να δώσει κάποια συγκεκριμένη δικαιολογία, όπως ανεπάρκεια κλπ. για να διώξει την κ. Μπουλούτα. Υπάρχει ένα όριο σ’ αυτό το δικαίωμα του εργοδότη, και είναι αυτό που το είδες να αναφέρεται και στα δημοσιεύματα ως «κατάχρηση δικαιώματος», δηλαδή η χρήση του δικαιώματος απόλυσης για σκοπό διαφορετικό από αυτόν για τον οποίο δόθηκε. Ο σκοπός που δόθηκε είναι για να μπορεί να «κουμαντάρει» ο κάθε εργοδότης την επιχείρησή του όπως νομίζει καλύτερα. Θεωρεί ότι ένας υπάλληλος δεν του κάνει, δικαιούται να τον διώξει. Κατάχρηση, για να δώσουμε μερικά απλοϊκά παραδείγματα, είναι να τον διώξει γιατί, ξέρω γω, είναι γυναίκα και «δεν του κάθεται» ή έχουν διαφορετικά ποδοσφαιρικά ή πολιτικά φρονήματα ή τέτοια άσχετα πράγματα. Το πρόβλημα με την κατάχρηση είναι ότι εναπόκειται στον υπάλληλο να την επικαλεστεί και να την αποδείξει, ενώ ο εργοδότης δεν χρειάζεται να αποδείξει κάτι.

  Στην προκειμένη περίπτωση, η πλευρά της κ. Μπουλούτα λέει ότι απολύθηκε γιατί έπιασε το γιο του Σαμαρά να αντιγράφει και, κατά τη γνώμη μου, αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα αυτό σίγουρα θα ήταν κατάχρηση. Η πλευρά του κολεγίου λέει ότι τέτοιο πράγμα δεν έγινε ποτέ και ότι η πλευρά της κ. Μπουλούτα εφηύρε αυτή την ιστορία για να θεμελιώσει κατάχρηση δικαιώματος. Απίθανο να έγινε κάτι τέτοιο δεν είναι, όλοι μας μπορούμε να σκεφτούμε περιπτώσεις ανθρώπων που τους συμβαίνουν διάφορα δυσάρεστα και αντί να κατανοήσουν ότι οι ίδιοι είναι ανεπαρκείς σε κάτι (δεν είναι καλοί συγγραφείς, δικηγόροι, μεταφραστές, δάσκαλοι κλπ) εφευρίσκουν διάφορους που τους κατατρέχουν (το εκδοτικό κατεστημένο, ο Χ ή ο Ψ δικαστής που δεν τους χωνεύει, ο προϊστάμενος ή ο διευθυντής που τους «έβαλε στο μάτι» κ.ο.κ.). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και αδύνατο να έγιναν τα πράγματα έτσι όπως λέει η κ. Μπουλούτα. Η πλευρά του κολεγίου έχει κάποια επιχειρήματα γιατί δεν μπορεί να συνέβη το περιστατικό με την αντιγραφή (δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, δεν ενημερώθηκε ο δεύτερος επιτηρητής, η διεύθυνση κλπ.) τα οποία είναι ευλογοφανή, τώρα για περισσότερα πρέπει να δει κανείς όλο το φάκελο πριν εκφέρει κρίση. Αυτή (η δικαστίνα που δίκασε την υπόθεση) που έχει αυτή την υποχρέωση, φαντάζομαι θα το κάνει. Εμείς που είμαστε απέξω μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε, ας είμαστε όμως λίγο επιφυλακτικοί πριν πάρουμε το μέρος του ενός ή του άλλου. Η παρατήρησή μου για τον τίτλο νομίζω ισχύει. «Την απέλυσαν επειδή έπιασε το γιο του Σαμαρά να αντιγράφει» δεν είναι ακριβές, διότι παρουσιάζει την αντιγραφή να έχει γίνει, ενώ η άλλη πλευρά το αμφισβητεί αιτιολογημένα. Καλά κάνουν και κάνουν ρεπορτάζ, καλά κάνουμε και παρακολουθούμε την υπόθεση, αλλά για μένα πιο σωστός τίτλος θα ήταν «Λέει ότι την απέλυσαν γιατί έπιασε το γιο του Σαμαρά να αντιγράφει». Αυτά.

 68. Αρκεσινεύς said

  66α Κάνεις λάθος. Ξανακοίταξε το μεγάλο λεξικό του.

 69. 61: Όχι «σατυρικό» αλλά «σατιρικό»–έχει μεγάλη διαφορά το έν από το άλλο, και δυστυχώς συχνά μπερδεύονται ακόμη και σε «καλά» σπίτια.

 70. sarant said

  66α: Πράγματι Χρήστο κάνεις λάθος, ο Μπαμπ δεν ετυμολογεί το μιξοπαρθένα από το μείον, απλώς τυχαίνει να είναι διαδοχικά στο λεξικό (επειδή γράφει «μειξοπαρθένα»). Κατά τα άλλα, στα αρχαία υπερτερούν συντριπτικά οι τύποι με γιώτα.

  65: Η φράση «αέρας κοπανιστός» υπάρχει στο βιβλίο. Τα περί Στουρνάρα όχι 🙂

  63: Μερσί.

 71. christos k said

  68. Σελ. 1193 του μεγάλου(2012) «Α’ συνθ….που προέρχεται από το επίθετο μείων…» . Πού κάνω λάθος;

 72. christos k said

  ……όντως άκυρο το 71, έχετε δίκιο.

 73. # 67
  Σαφώς και υπάρχει το τυπικό της διαδικασίας για αντιγραφή στις εξετάσεις (όπως και στην ωριαία αποβολή) που σχεδόν ποτέ δεν τηρείται (π.χ. η ενημέρωση του δεύτερου επιτηρητή απαιτεί αν όχι την διακοπή, την χαλάρωση της επιτήρησης.
  Από κει και πέρα δεν καταλαβαίνω πως δεν έγινε μια έρευνα στα αρχεία του σχολείου ώστε να φανεί αν όντως η καθηγήτρια είχε μονογράψει και μηδενίσει την κόλλα του γόνου

 74. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  67.>> ο εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα μπορεί, κατ’ αρχήν, να απολύσει όποιον και όποτε θέλει, αρκεί να του δώσει την νόμιμη αποζημίωση που δικαιούται

  Δηλαδή το (ιδιωτικό) σχολείο ως προς τις εργασιακές σχέσεις-συμβάσεις με το εκπαιδευτικό προσωπικό διέπεται από τους ίδιους κανόνες της ιδιωτικής επιχείρισης με τους υπαλλήλους της που τους απολύει κατά βούλησιν να καταγγείλει δηλαδή μονομερώς τη σύμβαση, άσχετα με το ύψος της αποζημίωσης, αν αποδειχθεί και καταχρηστική;Ειδικά για τα σχολεία, θα φανταζόταν κανένας ιδιαίτερη νομική πρόβλεψη για απόλυση διδάσκοντος.
  Για προμνημονιακή εποχή βέβαια αυτά, διότι τώρα, στα εργασιακά γενικά, ισχύει το χάος.Κανένα δίχτυ ασφαλείας ,σε σχέση με όσα ξέραμε.

  -Θυμήθηκα συνειρμικά και την υπόθεση της απόλυσης της (εγκύου τότε) νηπιαγωγού Μαριάννας Ρουπαλιώτη από το(κρατικό;) Αρσάκειο επί Μπαμπινιώτη. Ξέρουμε πώς κατέληξε; Το 2012 ο Μπαμπ. ήταν κατηγορούμενος για συκοφαντία της νηπιαγωγού.

  -Αναρωτιέμαι αν αστυνομικός που τσάκωσε το Λιάπη, θα επιβραβευθεί για το θάρρος του(ξέρω ξέρω,έκανε απλώς το καθήκον του!) ή μήπως του παραχρόνου «βραβευθεί» αλλέως με κανένα φύλλο πορείας για το φράχτη;

  Να το κλείσω «ποιητικά»: τραυματίζεται όποιος σκοντάφτει σε βαρειές πέτρες

 75. # 74

  Αν αληθεύει-όπως ακούγεται- πως πρόκειται περί καρφωτής και σαμαρικού κτυπήματος του καραμανλισμού στους κόλπους της νουδου ο αστυφύλαξ δεν θα πάθει τίποτε. Διαδορετικά προβλέπεται σύντομα η μετατρπή του σε..συνοριακό χωροφύλάξ

 76. gmallos said

  Αυτό είναι το θέμα: Το σχολείο είναι επιχείρηση που απολύει και προσλαμβάνει όπως θέλει. Το ιδιωτικό προς το παρόν. Και ζηλεύει και το δημόσιο και θέλει να γίνει το ίδιο. Και ο τρόπος λέγεται αξιολόγηση. Αφήστε. Είναι μεγάλος ο καημός…

 77. (74) «Ειδικά για τα σχολεία, θα φανταζόταν κανένας ιδιαίτερη νομική πρόβλεψη για απόλυση διδάσκοντος.»

  Διαβάζοντας τα σχόλια του άρθρου του Α-Βείδα να γράφεται (άσχετος με το κύκλωμα των εκπαιδευτικών, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια) ότι μέχρι πρόπερσι ήταν εξίσου δύσκολο να απολυθεί εκπαιδευτικός από ιδιωτικό σχολείο όσο και από δημόσιο. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί δεν είχε απολυθεί νωρίτερα η εν λόγω καθηγήτρια, αν όντως δεν ήταν ικανοποιητική στην δουλειά της…

 78. IN said

  74, 77: Δεν έχετε άδικο να θίγετε το θέμα των ιδιαιτέρων νομικών προβλέψεων που όντως υπάρχουν. Εκεί μάλιστα είναι ένα άλλο πιθανό «σκάνδαλο» και ίσως αξίζει περισσότερο αυτό τον χαρακτηρισμό απ’ ό,τι η ιστορία με τον υιό που αντέγραφε ή δεν αντέγραφε. Λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ. Τον νόμο του 1977 που αναφέρεται στο δημοσίευμα στο οποίο σας στέλνω δεν τον έχω κοιτάξει, φαίνεται όμως ότι λέει πως δεν επιτρέπονται οι απολύσεις εκπαιδευτικών στη μέση της σχολικής χρονιάς. Εδώ η συγκεκριμένη κυρία απελύθη στο τέλος της σχολικής χρονιάς, άρα ως προς αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Προφανώς αυτός ο νόμος του 1977 είναι που εμπλέκει και το ΣΛΙΕ στην υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, εγώ σας έδωσα το βασικό νομικό περίγραμμα που μας επιτρέπει να καταλάβουμε τους όρους της διαφοράς μεταξύ της καθηγήτριας που απολύθηκε και του κολεγίου. Στο βασικό αυτό περίγραμμα προφανώς επιφέρει κάποιες μεταβολές ο νόμος του 1977, χωρίς όμως να το ανατρέπει εντελώς.

  ΕΦΗ ΕΦΗ αυτό που γράφεις για «κανόνες της ιδιωτικής επιχείρισης με τους υπαλλήλους της που τους απολύει κατά βούλησιν να καταγγείλει δηλαδή μονομερώς τη σύμβαση, άσχετα με το ύψος της αποζημίωσης, αν αποδειχθεί και καταχρηστική» είναι δυσνόητο. Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης να διευκρινίσουμε τους βασικούς κανόνες του εργατικού δικαίου για ιδιωτικές επιχειρήσεις (ας αφήσουμε στην άκρη το νόμο του 1977): Η επιχείρηση απολύει τον εργαζόμενο όποτε θέλει, αλλά πρέπει να του δώσει αποζημίωση (εκτός αν συντρέχει ειδικός λόγος, π.χ. απολύθηκε γιατί έκλεβε ή γιατί δεν πατούσε στη δουλειά του). Αν όμως η απόλυση είναι καταχρηστική, τότε είναι άκυρη, δηλαδή είναι σαν να μην έγινε, κι ο εργαζόμενος πρέπει να επανέλθει στη δουλειά του και να πληρωθεί κανονικά τους μισθούς του για το διάστημα που ήταν εκτός, σαν να δούλευε αυτό το διάστημα.

  Να μεταφέρω και κάτι που το είδα γραμμένο στο facebook και δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει οπότε προσοχή, με κάθε επιφύλαξη: Η καθηγήτρια που απολύθηκε εισέπραξε ως αποζημίωση απόλυσης από το κολέγιο 72 000 ευρώ.

 79. Μαρία said

  77
  Εδώ ο Αρβανιτό επιχείρησε να υπαγάγει τα ιδιωτικά στο υπουργείο εμπορίου αλλά την πάτησε.
  http://tinyurl.com/nfb2kfu
  Μπόνους:
  http://www.oiele.gr/xekinise-i-diadikasia-anakrisis-gia-ti-minysi-poy-katethese-i-oiele-kata-toy-ypoyrgoy-paideias-kai

 80. LandS said

  Και μέσα σε όλα αυτά, ο ΣΚΑΪ γράφει: Αφέθηκαν ελεύθεροι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

 81. Γς said

  Κι η Καθημερινή και αλλού

 82. IN said

  80, 81: Ε, σου λέει, αν προφυλακιζόταν θα λέγαμε «Προφυλακίστηκαν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» τώρα που αφέθηκαν ελεύθεροι βγάζεις το «προφυλακίστηκαν» και βάζεις το κατάλληλο ρήμα 🙂

 83. Γς said

  >τώρα που αφέθηκαν ελεύθεροι

  Πόσοι θα νόμισαν ότι «αφέθηκαν ελεύθεροι»

  πλην όμως επέστρεψαν στην φυλακή, όπου κρατούνται για την δολοφονία του 27χρονου μετανάστη,στα Πετράλωνα.

 84. sarant said

  83: Ναι, εδώ βρίσκεται το παραπλανητικό της είδησης

 85. IN said

  83, 84: Μα, στο σημείο αυτό έχει γίνει το γλωσσικό λάθος, που οδηγεί και σε παραπλανητική είδηση και σε φράση-τραγέλαφο. Εκείνο που θα έπρεπε κανονικά να πουν είναι, λ.χ. «Κρίθηκαν μη προφυλακιστέοι» ή «Δεν κρίθηκαν προφυλακιστέοι».

 86. Μαρία said

  Το γλωσσοπλαστικό δαιμόνιο του Μπένι ζήλεψε την εκπούστευση του Καργάκου και πρόσφερε σήμερα άλλο ένα υβρίδιο, τον εκτσογλανισμό.
  http://www.efsyn.gr/?p=161147

 87. sarant said

  86: Πιάσε κόκκινο, ακριβώς αυτό σχολίασα πριν από λίγο στο ΦΜπ

 88. spiral architect said

  @86, 87: Αμάν μπαναϊα μ’! 😯

 89. Μαρία said

  Αφού ζήτησε εκ των προτέρων συγγνώμη απ’ τους ακροατές, μπορούμε να προσθέσουμε στο σημερινό νήμα εκτσογλανισμός με το συμπάθιο.

 90. Γς said

  Σαρδάμ στο Ραδιοφωνικό ΣΚΑΙ τώρα:

  Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη. Η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νεκρού

 91. Πέπε said

  Μια χαρά τον βρίσκω τον εκτσογλανισμό. Όπως και την εκπούστευση. Τέτοια υβρίδια λαϊκής προφορικής και δη τολμηρής γλώσσας με λόγιους κανόνες σύνταξης – παραγωγής δείχνουν, αν μη τι άλλο, χιούμορ. Νομίζω ότι μόνο ένας στοιχειωδώς καλλιεργημένος άνθρωπος θα εκφραζόταν έτσι. Καμία σχέση λ.χ. με την ψευτολαχαναγορίτικη – μαγκίτικη φρασεολογία που ανέπτυξε πρόσφατα ο Σαμαράς, που είναι απλώς χυδαία.

  (Λεξιλογούμε, έτσι; Το παραπάνω σχόλιο δεν εκφράζει ούτε πρόθεση ψήφου ούτε ομολογία παλιότερης ψήφου ούτε τίποτε άλλο παρεξηγήσιμο.)

 92. Αρκεσινεύς said

  87. Διαβολική σύμπτωση. Το κόκκινο πιστεύεται ότι απομακρύνει την επήρεια του κακού.

 93. Μαρία said

  ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ – ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΠΟΥΛΟΥΤΑ, ΤΩΡΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΚΟΒΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
  http://www.oiele.gr/sto-sholeio-ton-eklekton-i-zoi-kai-i-axioprepeia-toy-ergazomenoy-erhontai-se-deyteri-moira-meta-apo

 94. Μαρία said

  «ΓΙΑΒΟΛ ΧΕΡ ΣΑΜΑΡΑΣ»: ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ – ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ UNFOLLOW ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
  http://www.oiele.gr/giavol-her-samaras-ta-dimosieymata-gia-tin-apolysi-tis-fofis-mpoyloyta-synehizontai-kaystiko-arthro

 95. Μαρία said

  Μόλις είδα ποιος είναι ο πρόεδρος του ΚΥΣΔΕ. Ακροδεξιός κουμπάρος που άφησε εποχή στη Θεσσαλονίκη. Μα δεν λυπούνται τα οδοιπορικά.
  http://2020epmellon.wordpress.com/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

 96. Γς said

  Που δεν μπορεί να ξεχωρίσει Πικάσο από Χατζιδάκι (λέμε τώρα)

 97. Γς said

  Νικήτας Κακλαμάνης στον ΣΚΑΙ τώρα:

  -Θα πείτε ότι γράφω σενάρια επιστημονικά.

  [Τη φάγαμε τη φαντασία]

 98. MARIA AND. said

  δελτίο ειδήσεων ΔΤ, 18.30, Δευτέρα 23-12-13.
  κεντρικός παρουσιαστής σχετικά με την αιθαλομίχλη: «στο Μαρούσι τα τζάκια και οι σόμπες χθες πήραν φωτιά κυριολεκτικά»…
  εγώ πάντως ήμουν όλη μέρα εκεί, δεν είδα κανένα τζάκι ή καμία σόμπα να καίγεται.
  εκτός βέβαια, αν κακώς το φέρνω ως μεζεδάκι και η φράση μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

 99. Γς said

  98:
  φωτιά στα (μπα)τζάκια μας

 100. sarant said

  Καλημέρα, πρόκειται για τη… μη κυριολεκτική χρήση του «κυριολεκτικά», έχουμε γράψει θαρρώ.

 101. Πέπε said

  http://www.slang.gr/lemma/show/kuriolektika_11999

 102. Γς said

  «Συνελήφθη ο πρόεδρος του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Χάρης Τομπούλογλου»

  Από το Παίδων, στο …χειροπέδων.

 103. spiral architect said

  … τον (μ)πούλο και γιατί τα good fellas δεν του το σφυρίξανε!
  (τι βλέπουν τα ματάκια μας)

 104. Στέλιος said

  Η Νέα Δημοκρατία δε θα έχει πρόβλημα με τουρκοκύπριους παρατηρητές στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα γιατί ως μη χριστιανοί αρνούνται να μπουν σε χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

 105. Μαρία said

  http://www.oiele.gr/apokalypsi-vomva-eisigisi-dnsis-id-ekpaideysis-ypaith-yper-mpoyloyta-se-poia-arhi-omos-ypakoyse

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: